Page 1

Hinta 8 €

2017

UUDEN SUKUPOLVEN

CHEVROLET & FORD V8 THUNDER jakaa palkintorahaa

LÄHDÖT LIVENÄ TELEVISIOSTA

V8 THUNDER

GOES NEZ Kuljettajat

www.v8thunder.fi V8_Thunder_lehti_2017.indd 1

KILPAKULJETTAJA

EMMA KIMILÄINEN V8 Thunder 2017 1

29.3.2017 21.49


FASTEST WAY

MUUT TEKEVÄT, MITÄ PYSTYVÄT

ME TEEMME, MITÄ HALUAT LAATU TOIMITETTUNA JOKA PÄIVÄ HRX -pikakuljetusjärjestelmä on yksityinen, riippumaton kansainvälisiin kuljetuksiin erikoistunut perheyritys. Toimintamme on keskittynyt pääasiassa Itämeren ympärillä olevien maiden välisiin ja sisäisiin kuljetuksiin. Omat, nykyaikaiset toimipisteemme seitsemässä eri maassa takaavat asiakkaillemme parhaan mahdollisen palvelun. Ota yhteyttä ja kysy palveluistamme lisää!

MUONAMIEHENTIE 16, HELSINKI • TEL: +358 9 253 50 500 • FAX: +358 9 253 50 555• E-MAIL: MYYNTI@HRX.FI

HRX.EU/FI

ws-veneosa.fi Huolto ja varaosat veneisiin Valikoimistamme löydät laadukkaat varaosat ja tarvikkeet tunnetuimmilta valmistajilta. Tarjontamme on laaja, yli 100 000 eri tuotetta. Toimitamme tuotteet nopealla toimitus­ajalla ja kilpailukykyiseen hintaan.

WS-VENEOSA

myynti@ws-veneosa.fi • 0400 253 804, 040 486 0344 • Puurtajankuja 3 A 4, 04400 Järvenpää

V8_Thunder_lehti_2017.indd 2

29.3.2017 21.49


joka villitsi katsojat ja oli ehdottomasti koko viikon­ lopun näyttävin ja kiinnos­ tavin luokka lähes 30 auton voimin. Tämä kilpailu oli arvoltaan suurempi, kuin mikään aikaisempi saavu­ tus mitä olemme saaneet aikaan. Kilpailun palaute oli pelkkää superlatiivia kaikista suunnista ja se oli samalla lähtölaukaus vieläkin tiiviim­ pään yhteistyöhön meidän ja ruotsalaisten sekä toivot­ tavasti myös norjalaisten kanssa.

V8 Thunder -yhdistyksen puheenjohtaja Jari Nurminen

PUHEENJOHTAJAN TERVEISET

HYVÄT V8 THUNDER -JÄSENET PUHEENJOHTAJA on vaihtu­nut, mutta tavoitteet ovat edel­ leen samat sekä yhteisesti hyväksi havaittu kehitys­ suunta jatkuu kaudelle 2017. Olemme tehneet yhdessä hyvää työtä jo muutaman vuoden ajan mikä näkyy luokan arvostuksessa, sekä kilpailuiden laadussa ja tasossa. Aivan samaa emme voi vielä sanoa järjestelyn

puolesta, joka sekin kuiten­ kin otti ison harppauksen eteenpäin Ahveniston osakilpailun kohdalla 2016. Toivotaan samaa kehitystä järjestäjien osalta myös tulevaisuudessa. Päätimme kauden 2016 Ahveniston kilpailuun, joka ajettiin yhdessä ruotsalais­ ten kanssa. Kilpailuun,

www.v8thunder.fi Kustantaja: V8 Thunder ry Paino: ADverts Printing House | Painosmäärä: 2000 kpl Ilmoitusmyynti: Riku Rinne, riku@racingpalvelu.fi Toimitus: Riku Rinne, Ian Eric Wadén, Sami Koskinen, Nina Paananen, Markku Ritola Layout: Nina Paananen Kuvat: Bengt-Åce Gustavsson/Racefoto, Pertti Kangasniemi, Outi Talikka ja kuljettajat Howe Racing -jutun alkuperäinen teksti ja kuvat: Stefan Boman, arkistokuvat: Howe Racing

Kaudelle 2017 olemme jälleen rakentaneet kaksi yhteistä viikonloppua ruot­ salaisten kanssa samalla periaatteella, kuin vuoden 2016-kilpailut. Nyt erona on vain se, että meidän uudet säännöt tekevät suomalai­ sista kilpailukykyisempiä suhteessa muiden maiden kilpailijoihin. Sinällään jo se, että yhteistyömme jatkuu eikä se jäänyt vain kokeiluksi on suuri askel eteenpäin V8 Thunderille.

NEZ Tälle kaudelle saimme neu­ voteltua luokalle myöskin NEZ-arvon, joka ajetaan samojen osakilpailujen yh­ teydessä, kuin muutkin luo­ kan lähdöt. Tämä tarkoittaa sitä, että tuo yhteistyö tulee jakaantumaan useampien kilpailujen osalle kuin vain nuo kaksi ennalta vahvistet­ tua yhteislähtöviikonloppua.

Tulemme näkemään ruotsa­ laisia sekä norjalaisia myös Rigassa ja Pärnussä, uskon ja toivon.

TV Olemme myös lopulta saa­ nut kovan työn tuloksena V8 Thunder -lähdöt TV:n piiriin ja vielä live-lähetyksi­ nä. Olemme sopineet ALFA TV:N kanssa kolmivuotisesta yhteistyöstä kilpailujemme näyttämisestä ALFA:lla livenä. Nyt on hieno mah­ dollisuus etsiä yhteistyö­ kumppaneita ja tarjota heille myös media näkyvyyttä kilpailuista.

UUSIA KILPAILIJOITA Luokkaan on tulossa myös uusia kilpailijoita ulkomailta Latviasta sekä Virosta. Kau­ den kuumimman tuttavuu­ den saamme kuitenkin Suomesta. Tämä tarkoittaa automäärän kasvua ja luokan vahvistumista edelleenkin. Enemmän kilpailijoita tarkoittaa meille tervettä taloutta sekä mahdollisuutta tehdä vahvempaa markki­ nointia ja itsenäisempiä ratkaisuja tulevaisuudessa riippumatta ulkopuolisista tahoista, mikäli niin tahdomme. Toivotan mielenkiintoista tiukkaa ja hauskaa kilpailu­ kautta kaikille tiimeille kaudelle 2017! Puheenjohtajan terveisin Jari Nurminen

SISÄLLYSLUETTELO

4 6 8 9 10

V8 THUNDER FINLAND UUDEN SUKUPOLVEN CHEVROLET & FORD SPF – NELINKERTAINEN VOITTAJATIIMI 2016SARJATAULUKKO V8 THUNDERIN TARINA ALKOI ”LEIKKIAUTOSTA”

14 19 20 37 38

MICHELINRENGAS KILPAKULJETTAJA EMMA KIMILÄINEN KILPAILUT 2017 V8 THUNDER GOES NEZ AHVENISTO THUNDER RACE 2016

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 3

3 29.3.2017 21.49


Elettiin laman keskellä vuotta 2013 kun V8 Thunder ry aloitti toimintansa. Ruotsista oli yritetty muutaman vuoden ajan saada kopioitua rata-autoilun menestyskonseptia Suomeen.

4

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 4

29.3.2017 21.49


V8 Thunder -kuljettajat (vasemmalta oikealle): Raimo Kesseli, Janne Koikkalainen, Petri Blomqvist, Tristan Viidas (ei aja V8 Thunder Finland -sarjassa), Markku Blomqvist, Mika Mäkinen, Juha Mikkonen, Ian Eric Wadén, Henri Tuomaala, Toni Lähteenmäki, Jari Nurminen (pj) ja Gabriel Sergo. Kuvasta puuttuu Emma Kimiläinen, Ossi Kumpula, Janel Nurminen ja Putte Punkari.

OLI MERKKEJÄ, että upeaääniset sekä ulkonäöltään Ameri­ can Nascar -tyyppiset autot tulevat valloittamaan pohjolan radat sekä autourheilun ystävät puolelleen. Muutama kuljettaja lähti Ruotsin sarjaan hakemaan koke­ musta. Samaan aikaan Suomessa luokkaan tutustuttiin ja “kilpailuja” ajettiin muutaman auton voimin. Aika oli kypsä 2012 ja Petri Lappalaisen johdolla tehtiin päätös yhdistyksen perustamisesta, sekä ennen kaikkea siitä että Petri sekä Jari Nurminen takaavat tiimeineen sen, että autoja ostettiin Suomeen viisi kappaletta lisää. Nyt päästiin näyttämään autourheilupiireille sekä yleisölle miten hienosta luokasta on kyse. Mutta kuten niin monta kertaa ennenkin oli luokka kuivumassa kokoon alkuinnos­ tuksen jälkeen.

Yhdistys käytti kaiken kokemuksensa miettiessään miten luodaan luokalle jatkuvuus. Tekniset säännöt sidottiin vuosiksi, muutosinvestointien minimoimiseksi. Samalla kuunneltiin kaikkia jäseniä ja yhdistyksen toimintaa vietiin kollektiivisesti eteenpäin kuljettajien ehdoilla yleisön eteen. Koska toimintaa oli jo Ruotsissa, Norjassa sekä Tanskassa, lähti Suomen ry levittämään V8 Thunder -viestiä Baltiaan. 2016 nähtiin sarjassa jo kolme virolaiskuljettajaa. Suomen V8 Thunder on 2017 mennessä saavuttanut monta asetettua tavoitettaan. Tulevalla kaudella ajetaan mm. NEZ (North European Zone) avoimesta mestaruudesta yli 30:n auton joukolla! Yhdistys toivottaa kaikki mukaan V8 Thunder -maailmaan!

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 5

5 29.3.2017 21.50


Alexander Graff #77, Chevrolet Camaro

UUDEN SUKUPOLVEN

CHEVROLET FORD &

Alexander Graff oli ensimmäinen Euroopassa, joka ajoi uutta Chevrolet Camaro 2016 -vuosi­mallia West Coast Race Falkenberg -viikonloppuna heinäkuussa 2016.

6

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 6

29.3.2017 21.50


Mattias Lindberg #7, Ford Mustang (vuonna 2017 kuljettajana Emma Kimiläinen)

”ON HAUSKAA olla ensimmäi­ nen Euroopassa tällä kori­ mallilla. Se on täysin erilainen ja viimeistellympi verrattuna aiempiin malleihin. Se on julman näköinen.” Sanoo Alexander. V8 Thunder -autot uudistuvat 2016 aikana uusilla koriver­ sioilla; Chevrolet Camaro ja Ford Mustang. Bryntesson Motorsport -kuljettajat Mat­ tias Lindberg ja Eric Stillman olivat liikkeellä uusilla Ford Mustang GT -malleilla jo 2016 kauden alusta. Uusien mallien käyttöönotto on seurausta yhteistyöstä ruotsalaisen

Performance Automotive:n ja yhdysvaltalaisen Howe Racing:n välillä. ”Ford ja Chevrolet ovat päivittäneet malleja kuuden­ teen sukupolveen ja oli aika vastata tekemällä samoin, jotta vastattaisiin markkinoilla oleviin katuautomalleihin”, kertoo Tony Bryntesson, joka pyörittää Performance Auto­ motivea Ruotsissa. ”Uudet mallit ovat herättä­ neet runsaasti kiinnostusta ja meillä on jo useita kyse­ lyitä kaikista uusista mal­ leista vuodelle 2017. Se tuo

suuren sysäyksen luokaan. Vanhemman mallin autojen koria voidaan myös muuntaa kuudennen sukupolven asen­ nussarjan avulla. Muutos vie vain muutaman päivän tallilla. Uusi Chevrolet Camaro -malli saapui viime perjantaina. Graff ja hänen ryhmänsä pystyivät muuttamaan autonsa val­ miiksi jo sunnuntaiksi”, sanoo Bryntesson. Kaudelle 2017 odotetaan jo useampia autoja uusissa “vaatteissa”.

VANHA VS UUSI Uusin kori on aerody­ naamisempi sekä vii­ meistellympi kuin alkuperäinen. Kori on 20 kg kevyempi, mikä tasoitetaan lisäpainol­ la taka-akselin päällä. Kiinnityksiä ja istuvuutta on saatu paremmaksi. Ulkoisesti korit vastaa­ vat uusinta markkinoilla olevaa sivilimallia mah­ dollisimman tarkasti. Vanhan ja uuden korin eroista suurin lienee siinä että ne valmistetaan eri tehtaassa.

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 7

7 29.3.2017 21.50


Teksti: Tom Zilliacus

SPEED PROMOTION FINLAND

NELINKERTAINEN VOITTAJATIIMI Speed Promotion Finland on perustettu 80-luvun alku puolella, omistajansa Jari Nurmisen kansainvälistä kilpa-auto uraa silmällä pitäen. VUOSIEN varrella autot ja mantereet ovat vaihdelleet Formu­

VAUHDIKAS KISAVIIKKO

loista (F3, F3000, F2, F1, IndyCar) aina C-ryhmän MM-sarjaan. Nykyään tiimi toimii moottoriurheilussa laaja-alaisesti, on kilpailutoimintaa V8 Thunder- ja V1600-luokissa, mutta myös tapahtumien järjestämistä, promotilaisuuksia, ajo-opetusta, moottoriurheilun kehittämistä... Kaikkea mitä moottoriurheilun yhteydessä vaan voi tehdä. Tiimin kotipaikka on Espoo, mutta kaikessa kirjavuudessa työtilat sijaitsevat Vantaalla, mekaanikot ovat Espoosta, Van­ taalta, Virosta ja Latviasta. Vuosia on vierinyt jo sen verran, että mekaanikkopuolella on tapahtunut yksi sukupolven vaihdos. Jarin alkuvuosien mekaanikon Samin poika Pasi jatkaa isänsä hienoa uraa.

Nykyään kilpailuviikonloppu alkaa yleensä keskiviikkona rek­ kojen pakkaamisella ja siitä samana iltana tai torstai-aamuna rekan nupit kohden kilparataa. Torstait menevät pitkälti varik­ kotilojen rakentamisessa, ehkä muutama testikierros radalla ja autojen katsastus. Perjantaina sitten päästään tositoimiin, aletaan hakemaan säätöjä tulevaa kilpailuviikonloppua varten. Yleensä eniten kierroksia radalla ajetaan juuri perjantaina, jotta saadaan auto mahdollisimman hyväksi ja nopeaksi sekä aika-ajoon, että kilpailuihin. Lauantai on kilpailullisesti kiireisin, mutta myös hienoin päivä, onhan samana päivänä aika-ajot sekä ensimmäinen kilpailu. Lauantait menevät usein myös aika myöhäisiksi, koska autoi­ hin tehdään isot iltahuollot sunnuntain kilpailua varten. Sun­ nuntaisin ajetaan aamun lämmittelyn lisäksi yleensä vain yksi kilpailu, mutta kyllä puuhaa riittää kun varikkokin täytyy purkaa ja saada tavarat ja autot rekkoihin. Sunnuntai-iltana karavaani suuntaa taas kohti tallia, maanantaina puretaan rekat ja alkaa valmistautuminen seuraavaan kilpailuun. Tiistai meneekin osia tilaillessa Ruotsista, jotta saataisi perjantaiksi osat ja päästäisiin tekemään huollot autoihin. Speed Promotion Finland lähtee uuteen kauteen kovin odo­ tuksin, hienoa myös mennä uudelle Bikernieki-radalle Latviaan. Tulkaa kaikki katsomaan parasta suomalaista rata-autoilua ja jännittäviä kisoja!

FERRARISTA V8 THUNDERIIN V8 Thunder -autoihin siirryttiin menestyksellisten ja hienojen Ferrari-vuosien jälkeen. Edessä oli iso haaste, täysin erinlainen auto ja viime vuosien pitkäjänteisestä työstä Ferrarin kanssa ei ollut tässä mitään apua. Ensimmäinen kausi menikin isojen tekniikkamurheiden kanssa painiessa ja auton kehitystyö jäi sivuosaan. Sitten luokkaan sallittiin päivitettyjen ja parempien osien käyttö. Sitä kautta päästiin tekniikkamurheista ja todellinen kilpailu alkoi.

8

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 8

29.3.2017 21.50


YHTEENSÄ €

Ahvenisto 2

Ahvenisto 1

Seinäjoki 2

Seinäjoki 1

Alastaro 3

Alastaro 2

Alastaro 1

Fin

450

500

160

500

500

450

500

390

100

500

500

500

5050

2.

23

Henri Tuomaala

Fin

390

100

500

450

320

390

390

100

450

DNF

90

390

3570

3.

77

Gabriel Sergo

Est

320

120

390

240

240

160

320

320

160

240

390

450

3350

4.

92

Toni Lähteenmäki

Fin

500

450

320

160

120

500

450

500

DQ

DNS

DNF

DNS

3000

5.

50

Janel Nurminen/Viidas

Fin/Est

DNS

DNS

450

390

450

DNS

DNS

240

320

390

450

100

2790

Pärnu 3

Jari Nurminen

Pärnu 2

30

Pärnu 1

NIMI

Mantorp 2

NUMERO

Mantorp 1

SIJA 1.

6.

24

Petri Blomqvist

Fin

240

390

100

90

160

70

120

160

390

450

DNF

DNS

2170

7.

85

Ossi Kumpula

Fin

DNS

DNS

DNS

DNS

DNS

320

240

450

500

320

DNF

320

2150

8.

75

Markku Blomqvist

Fin

160

320

90

120

140

90

90

90

120

140

240

240

1840

9.

33

Juha Mikkonen

Fin

120

160

120

140

DNF

100

100

140

240

160

160

140

1580

10.

22

Raimo Kesseli

Fin

DNS

DNS

240

320

390

140

160

DNF

140

DNF

DNS

DNS

1390

11.

26

Janne Koikkalainen

Fin

140

240

70

100

100

120

80

80

DNF

90

100

120

1240

12.

44

Ian Eric Wadén

Fin

DNF

DNF

140

DNF

DNF

240

140

120

DNS

DNS

320

160

1120

13.

16

Mika Mäkinen

Fin

100

140

80

80

90

80

70

DNF

DNF

100

140

DNF

880

14.

55

Putte Punkari

Fin

DNS

DNS

DNS

DNS

DNS

DNS

DNS

DNS

DNF

120

120

DNF

240

15.

58

Raivo Hääl

Est

DNS

DNS

DNS

DNS

DNS

DNS

DNS

DNS

DNS

DNS

DNS

DNS

0

V8 Thunder on ainoa kilpa-autoluokka Suomessa, joka jakaa palkintorahaa vuonna 2017

50 000 € V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 9

9 29.3.2017 21.50


Alkuperäinen teksti ja kuvat: Stefan Boman Arkistokuvat: Howe Racing

V8 THUNDERIN

TARINA ALKOI ”LEIKKIAUTOSTA” V8 Thunder on nopeimmin kasvava kilpailuluokka Suomessa. Se menestyy myös muissa pohjoismaissa ja Eestissä. Luokan isät ovat Tony Bryntesson ja Hans Emerén, joiden tärkein yhteistyökumppani on Michiganin Beavertonissa sijaitseva Howe Racing. TARINAA V8 Thunderista ei voi kertoa aloittamatta sitä Howe Racingistä. Vuonna 1971 kilpakuljettaja Ed Howe sai kilpa-autostaan tarjouk­ sen, joka ylitti selvästi auton rakennuskustannukset. Ky­ selyjä Edin rakentamille kil­ pureille tuli niin paljon, että 1974 hän perusti yrityksen, joka keskittyi kilpa-autojen rakentamiseen. Edin poika Chas kasvoi kilpureiden ympäröimänä ja aloitti 10-vuotiaana isänsä tiimissä mekaanikkona. 15 vuoden ikäisenä hän rakensi

10

ensimmäisen kilpa-autonsa. Chas kilpaili 90-luvulle saakka. Ed eläköityi 2000-luvun alussa ja Chas otti yrityksen vastuulleen.

REALISTIT RUOTSISTA Vuonna 2007 Hans Emerén Ruotsista soitti Chasille ja ilmoitti halusta rakentaa yksityyppiautoja Ruotsissa ajettavaan Camaro Cup -sarjaan. Hans ja Tony olivat Ruotsissa päättäneet kehittää putkirunkoisen

Dick Van Wiren ja Chas Howe esittelevät ensimmäistä pienoismallia, joka autosta tehtiin. Siitä tehtiin 1:1 kokoinen kuva, jonka mukaan tehtiin alumiinikehikko. Kehikon päälle tehtiin toisessa vaiheessa sitten lasikuituinen mallikori.

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 10

29.3.2017 21.50


Mallikehikon mukaan suunniteltiin auton runkoa, vaikka vielä ei ollut sarjavalmisteista autoa olemassa mistä olisi voitu ottaa mallia.

Ford Mustang valmiina toimitukseen.

kilpa-automallin, johon han­ kittaisiin sopivat moottorit, vetolaitteisto ja alusta eri valmistajilta. Samoihin aikoihin alkoivat kiertää huhut, että GM jatkaisi jälleen Camaron valmistusta vaikka oli 2002 lopettanut sen. Autoa ei vielä ollut, mutta uusi malli vilahti Transformers-elokuvassa samana vuonna ja silloin syntyi päätös 5-Camarosta uuden auton mallina. ”Vuosien varrella on tullut paljon erilaisia ehdotuksia, mutta meistä oli tullut hyviä erottamaan realistiset ehdo­ tukset”, sanoo Chas. ”Ruotsalaisten kohdalla kaikki oli kohdallaan. He maksoivat auton kehitys­ kulut ja heillä oli jo oma kilpailuluokka.” ”He olivat myös erittäin tarkkoja, että kulut pysyvät aisoissa, jotta kaikilla kilpai­ lijoilla säilyisi mahdollisuus radalla”, muistelee Chas. Tony ja Hans matkustivat Michiganiin 2008 jatkamaan projektia. ”Etsimme toimijaa, joka

olisi kasannut autot Ruotsissa mutta emme löytäneet. Lopulta USA:sta saimme tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä.

Chas GM Kanadalla ensimmäisen Camaron kanssa mistä muotti piti tehdä. Koska autoa ei vielä virallisesti ollut julkaistu, oli salaisen korin tuominen USAn puolelle hankalaa. Saadakseen osat tullista läpi hän joutui odottamaan tullauspapereita ja piilottelemaan korin osia tuttaviensa luona Kanadassa tovin.

LEIKKIAUTO MALLINA Käytännön ongelman aiheutti se, että Camaroa ei vielä ollut. Chasilla oli GM:llä kontakti nimeltä Jeff Kettman. ”Silloin ei tiedetty oliko esillä ollut malli vain kon­ septiauto vai oliko tarkoi­ tus aloittaa sarjatuotanto. Kerroin, että minulla on toi­ mistolla kaksi ruotsalaista, jotka ovat jo rakentamassa mallista kilpa-autoja”, Chas kertoo. Jeff oli kuin puulla päähän lyöty, mutta vahvisti, että autoa aletaan valmistaa sarjatuotantona. Hän lupasi toimittaa korimallin, josta voitaisiin ottaa muotit. Pro­ jekti räjähti täyteen vauhtiin. Koska korin kuvia tai mal­ lia ei vielä ollut, kävi Chas ostamassa Transformer -elokuvan leikkiauton, josta

Tony Bryntesson on sarjan ”isä” ja Euroopan tuonnin omistaja. Hän osalistuu myös autojen kehitystyöhön aktiivisesti. V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 11

11 29.3.2017 21.50


Uusia V8 Thunder -autoja sekä varaosia valmistellaan laivaukseen kohti pohjolaa.

GM Racingin avustuksella kehitettiin oma erikoismoottori V8 Thunderia varten. Moottorit tulevat valmiina ja niistä lähtee 450 HV. Mallimerkintä on LS3-CC, mikä viittaa sarjan vanhaan nimeen Camaro Cup.

Yksi V8 Thunderin vahvuuksista on, että taustalta löytyvät hyvät resurssit, jotka takaavat kohtuullisen hinnoittelun varaosille. Ruotsissa sijaitsevasta päävarastosta löytyy auton/rungon kaikkia osia nopeasti toimitettuna.

hän skaalasi korin mitat malliksi tulevaan autoon. Loppukesästä 2008 Howe Racingillä oli jo ensimmäinen runko valmiina mutta ei koria. GM Racingin edusta­ jat tulivat Howe Racingille katsomaan miten projekti eteni. Saapuessaan he kauhistuivat miten pitkällä oltiin. Eihän jokin pikkupaja voinut edetä nopeammin kuin GM. Tammikuun lopulla tuli vihdoin soitto, että korimalli oli noudettavissa Oshawas­ sa Kanadassa. Chas lähti peräkärryn kanssa tehtaalle, missä odotti yksi ensimmäi­ sistä koreista. Koekappaleet yleensä tuhotaan, mutta täl­ lä kertaa siitä tuli kaikkien V8 Thunder Camarojen äiti.

VÄLITÖN MENESTYS

Autossa on kelluvat AP-jarrulevyt sekä 6-sylinteriset Wilwood-satulat. Iskunvaimentimet toimittaa ruotsalainen Öhlins.

12

Korista tehtiin ensimmäisen lasikuitukorin muotit. Se jaettiin osiin, että tarvitta­ essa kilpa-autoversiossa voitiin vaihtaa esimerkiksi nurkat purkamatta koko koria. Maaliskuussa 2009 ensimmäinen Camaro tuli myyntiin USA:ssa ja kesä­ kuussa julkaistiin V8 Thunder Camaro Howen tehtaalla.

Ensimmäiset testit ajoi Niklas Jönsson Gingerman Racewayllä. Testin jälkeen auto pakat­ tiin lentorahtina Ruotsiin, missä se ehti esille kauden päätöskilpailuun Mantorp Parkissa. Autoa käytettiin Pace Carina Camaro Cupin lähdöissä. Auto herätti huomiota ja pelkästään sinä viikonloppuna viisi tiimiä tilasi auton vuodelle 2010. Yhteensä talven aikana au­ toja myytiin ennätykselliset 26 kappaletta. Kun kausi oli ohi Pohjolassa, lähti yhdeksän kontillista autoja ja osia kohti Floridaa. Perillä odottivat kilpailut West Palm Beachillä sekä Sebringillä. Kisoja seuraamassa olleet GM:n edustajat tarjosivat uutta kestävämpää moot­ toria autoon. GM:llä tehtiin oma erä moottoreita, jotka pohjautuivat 6.2L LS3 -moottoriin. Nimeksi tuli komeasti LS3 CC Camaro Cupin mukaan. Vuonna 2013 esiteltiin Ford Mustangin mukaan tehty uusi korimalli. Muu­ toin auto säilyi teknisesti samana. 2014 tuli jo sitten myös Dodge Challengerin korimalli.

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 12

29.3.2017 21.50


Autot rakennetaan täsmälleen samanlaisiksi kaikilta osin. Tämä takaa sen, että Jönköpingissä voidaan autojen rungot myös korjata täsmälleen samanlaisiksi kolaroinnin jäljiltä.

Auton kori koostuu 12 osasta. Tämä tekee osien vaihdon halvaksi sekä helpoksi. Kuvassa tarkistetaan uusien osien oikea muoto kasaamalla ne muottiin.

Kuljettaja istuu hyvässä turvassa vahvassa “häkissä”. Auton suunnittelussa on käytetty samaa ajatusta kuin siviiliautoissa kolarien varalta. Niin etukuin takaosa on suunniteltu ottamaan vastaan törmäysenergia ensin ja näin säästää auton keskiosaa missä kuljettaja on.

Kuvassa ensimmäinen valmis V8 Thunder -kilpa-auto. Onnistuneiden testien jälkeen lennätettiin auto näytille Mantorppiin 2009. Viisi autoa tilattiin heti ja lisäksi 21 kuljettajaa tilasi omansa ennen seuraavan kauden alkua.

Moottorin on suunnitellut ja raken­tanut GM Racing USA; V8 Thunder Cars (Swe), DTC (Den), NTCC (N) ja Suomen V8 Thunder -­luokille. Moottoria myy ja toimittaa yksinoikeu­della Performance Automotive Scandinavian AB.

Moottori on tehty ”Spec”moottorina, joka tarkoittaa sen olevan sinetöity yksikkömoottori. Ruotsin, Tanskan ja Suomen huollon ja sinetöinnin tekee Ultra Motors. Norjassa huollon ja sinetöinnin tekee Minges Universal Service.

MOOTTORIN TEKNISET TIEDOT Moottorityyppi: V8 LS3 CC Moottoritilavuus: 6,2 litraa (376 ci) Poraus: 103,25 mm Iskupituus: 92,0 mm Puristussuhde: 10,7:1 Sytytysjärjestys: 1 8 7 2 6 5 4 3 Moottorilohko: LS3 Alumiini Nokka-akseli: Special ASA, hydraulinen

Kampiakseli: LS3 Kiertokanki: LS3 Männät: LS3 Hypereutectic alumiini Sylinterikansi: LS3 Aluminium, Corvette-versio Imusarja: Chervolet Pick-Up Läppäkotelo: Manuaali Kinsler Voitelujärjestelmä: GM-kuivasumppu

Moottorin ohjaus: GM ECM Maksimi kierrosluku: 6800 rpm. Teho: 510 hv / 6200 rpm. (n. 450 hv kuristimella) Vääntö: 476 ft/lbs / 5100 rpm. (n. 420 ft/lbs kuristimella) Polttoaine: 98E

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 13

13 29.3.2017 21.50


MICHELIN-RENGAS Moottoriurheilu on ollut osa Michelinin dna:ta yhtiön perustamisesta lähtien. Michelin on ainoa yritys, joka on kehittänyt useita voittavia teknologioita yli 100 vuoden ajan. Moottori­ urheilu on edelleen yhtiön suurin intohimon kohde.

MOOTTORIURHEILU on ollut yhtiön avainasemassa vuodesta 1891 lähtien ja sillä on osoitettu yhtiön tietotaitoa ja innovatii­ visuutta eri lajien parissa. Michelinin ensimmäinen kosketus kilpailuihin oli Paris-BrestParis (1891), joka oli pisin siihen asti järjestetty pyöräilykilpailu. Tämän 1200 km pitkän kilpailun voittaja oli Charles Terront. Hän todisti Michelinin kehittämän vaihdettavan renkaan hyö­ dyn selvittämällä kilpailureitin 71 tunnissa ja 18 minuutissa. 9 tuntia nopeammin kuin toiseksi tullut kilpailija. Siitä lähtien Michelin on lisännyt arvovaltaiseen voittajalistaan seuraavat: • 24 kuljettajien mestaruutta ja 26 valmistajien mestaruutta rallin MM-sarjassa (WRC) • 102 voittoa ja 9 maailmanmestaruutta Formula 1:ssä • Yli 360 kilpailuvoittoa ja 27 mestaruutta MotoGP:ssä • 12 Superbike-maailmanmestaruutta (WSBK) • Le Mans 24 h 25 voittoa • 15 FIM Endurance -maailmanmestaruutta • 52 Dakar-voittoa (33 kpl kaksipyöräisissä ja 19 kpl auto­kategoriassa) • yms.

KUSKIEN KOMMENTIT RENKAISTA: Renkaaseen kuuluu myös sen ohessa oleva rengaspalvelu. Michelin on järjestänyt koko palveluketjun tehtaalta palkintopallille V8 Thundereille erittäin hyvin kuluneina yhteistyövuosina. Itse renkaasta on vaikea hakea moitetta. Itse kaipaisin ehkä 2–4 kierrosta uuteen renkaaseen ”aika-ajo”-pitoa. Ian Eric Wadén Michelin renkaat puree rataan loistavasti, kunhan kuljet­ taja saa ne lämmitettyä oikeaan lämpötilaan. Allekirjoit­taneella oli hiukan aloittelijan ongelmia ja kylmillä renkailla tutustuttiin turva-alueisiin useampaan otteeseen. Renkaat kestää lähes ”isältä pojalle”. Huipputuote, suosittelen. Mika Mäkinen Michelinin rengaspalvelu toimii hyvin kisapaikoilla, joka on tärkeää. Käytössä oleva Michelinin rengas kestää melko tasaisena sen koko käyttöajan eikä suorituskyvyssä tule jyrkkää pudotusta. Janne Koikkalainen

MOOTTORIURHEILUN KUVAUKSIA, MYÖS MUUALLA KUIN SUOMESSA! KanPe Oy | pertti.kangasniemi@pp2.inet.fi | 0400 308 191

14

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 14

29.3.2017 21.50


V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 15

15 29.3.2017 21.50


16

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 16

29.3.2017 21.50


V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 17

17 29.3.2017 21.51


Moreenitie 2, Pornainen Puh. 010 3246 010 / 040 684 1323 riku@racingpalvelu.fi | www.racingpalvelu.fi

Maahantuoja:

HOT ROD OR NOT ROD. Kaarasta riippumatta saat kaikki parhaat paikoituspalvelut meiltä.

www.tapiolapaikoitus.fi

18

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 18

29.3.2017 21.51


KILPAKULJETTAJA

EMMA KIMILÄINEN Olipa kerran 90-luvun alussa pieni, vahvalla omalla tahdolla ja hieman vinoon leikatulla hataralla otsatukalla varustettu 3-vuotias Emma-tyttö. Koska tyttö oli niin vilkas ja villi, etteivät sukulaiset huolineet häntä hoitoon, oli tytön isän otettava tämä mukaan rakkaan harrastuksensa pariin mikroautoradalle.

EMMA oli 15-vuotias, kun hän ajoi viimeisen kautensa kartingissa Italiassa sekä muualla Euroopassa. Tyttöä oli alkanut nakertaa suuret erot kilpakalustoissa. Kun itse saapuu paikalle vuok­ ratulla Fiat Multiplalla ja menestyksekkäät kilpatoverit helikoptereilla, ymmärsi sisulla varustettu suoma­ lainenkin, että vaatimat­ tomammalla budjetilla oli vaikea pärjätä kartingin huipulla palkkakuskeja ja tehdastiimejä vastaan. Halu siirtyä johonkin tasaväki­ sempään oli kova. Emma löysi tiensä Team F40 kilpatiimin, Esa Schroderuk­ sen ja Pertti Ojalan, suojaan kahden vuoden sopimuksella Formula Ford -luokkaan vuosina 2005 ja 2006. Kova­ tasoisissa, 30 auton SM- ja NEZ-sarjoissa tuli menestystä. Itseluottamus ja taidot kehittyivät hyvissä käsissä. Tuloksena Ford Bowl -sarjan mestaruus (sisälsi SM- ja NEZ-kilpailut), vuoden tulo­ kas, vuoden autourheilija, vuoden naisautourheilija, NEZ-hopeaa, SM-hopeaa.

Oli aika siirtyä taas eteen­ päin. Pohjois-Eurooppa säi­ lyi näyttämönä, mutta näyt­ telijä sai uuden menopelin, Formula Radicalin. Ärhäkkä Hayabusan 1300-kuutioinen moottori alle 700 kiloisessa autossa oli Emman mieleen. Menestys jatkui ja voittoja tuli toisensa perään. Puo­ lessa välissä kautta 2007, tytöstä naiseksi kasvanut neito johti Pohjois-Euroopan mestaruussarjaa yli 100 pisteellä. Tekniset viat huo­ noon tuuriin kietoutuneina ottivat kuitenkin niskalenkin mestaruustaistosta ja lopul­ ta ruutulipun näkemättä jääminen kostautui pahem­ man kerran. Lopputuloksena NEZ-pronssia muutaman pisteen päässä mestaruu­ desta. Mutta yritys ei jäänyt huo­ maamatta. Legendaariselta kilpa-autovalmistajalta Ligie­ riltä tuli kutsu mopoauto yh­ teistyön siivittämänä myös kilparadalle Magny-Coursille Ranskaan. Muutama testi­ kierros alle entuudestaan tuntemattomalla radalla ja suoraan kisoihin VdeV-sar­

jaan. Tuloksena hopeaa molemmissa kisalähdöissä. Myös Audin tehtaan DTM scoutti oli raportoinut Formula Radical -sarjan edesottamuksista eteen­ päin. Tuli kutsu Audin DTM testeihin joulukuussa 2007, joka toi mukanaan Audin tehdaskuljettajan sopimus­ paperi ja ensimmäinen ammattipaikka kilpa-auton ratissa yhteistyössä Volkswagenin kanssa uuteen Formula Masters ADAC pikkuformulaluokkaan Saksaan. Kansainvälinen taloudelli­ nen taantuma alkoi näkyä moottoriurheilussa jo vuoden 2008 lopulla ja näin ollen ammattilaispesti jäi vain vuoden mittaiseksi. Emma siirtyi Saksasta kova­ tasoiseen ja tasaväkiseen Formula Palmer Audi -sar­ jaan Englantiin, jossa hän otti monta palkintopalli­ sijoitusta ja oli lopulta sar­ jan pistetaulukon viides. Viiden vuoden putki pikku­ formuloissa katkesi tyystin,

kun kansainvälinen talouden taantuma otti lopulta niska­ lenkin monen autourheilijan urasta, myös Emman. Seurasi neljän vuoden kilpailu­tauko, jonka aikana Emma keskit­ tyi työntekoon, opiskeluihin ja avioitui sekä sai tyttären. Tauko kuitenkin katkesi kesällä 2014, kun häntä pyy­ dettiin ajamaan Ruotsissa suosittua (STCC)-sarjaa PWR Racing Teamin kilpa­ kuljettajaksi. Täysin uusi ja kokematon yhden auton kilpatiimi kasvoi kolmen vuoden suunnitelman mukaisesti yhteistyössä Emman kanssa lopulta kolmen auton ammattilaistiimiksi. Monivuotinen yhteistyö Mika Racingin kanssa V8 Thunder -sarjassa solmittiin kauden 2016 lopulla. Emma iloitsee ja on innoissaan itselleen täysin uudesta autosta ja sarjasta. Sarjan tasaväkiset ja kovatasoiset kilpailut ovat tehneet Emmaan vaikutuksen jo aiempina vuosina.

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 19

19 29.3.2017 21.51


KILPAILUT 2017

* 3 lähdön viikonloppuja

28.–29.4. ***

2.–4.6. ** / ***

Bikernieki, LATVIA

Ahveniston moottorirata, HÄMEENLINNA SUOMI

** Mukana V8 Thunder SWE *** NEZ

V8_Thunder_lehti_2017.indd 20

Pituus: 3662 m Avattu: 1966

Pituus: 3040 m Avattu: 1967

29.3.2017 21.51


30.6.–2.7. * / ***

25.–26.8.** / ***

22.–24.9. *

Auto24ring, PÄRNU VIRO

Mantorp Park, MANTORP RUOTSI

Alastaro, VIRTTAA SUOMI

Pituus: 3200 m Valmistunut: 2012

Pituus: 3106 m Valmistunut: 1969

Pituus: 2721 m Valmistunut: 1989

V8_Thunder_lehti_2017.indd 21

29.3.2017 21.51


Emma Kimiläinen Jatka lausetta: V8:n ääni on kuin... viskiä nauttineen ison karhun kehräys. Mikä erottaa V8:n muista? Asenne. Parasta maailmassa V8:n jälkeen? Pullantuoksuinen äiteys. Missä, milloin ja miksi V8-kärpänen puri? Kyllä kärpänen puri 2016 kesällä Ruotsissa omien STCC-kiso­ jen yhteydessä, kun katselin V8-sarjassa autoja viivalla olevan yli 30. Asenne oli periksiantamaton, hieman aggressiivinen, mutta siitä huolimatta rehti ja reilu. Kunnon kilvanajoa, isoja tunteita sekä paljon tapahtumia. Mutta se puraisu oli vain nipistys, sillä konkreettisen palasen ihosta tuo kärpänen vei kätyrinsä avulla vasta myöhemmin syksyllä 2016 sähköpos­ titse. Sitä tässä ollaan nyt jahtaamassa, katsotaan mahdanko koskaan saada palasta takaisin. Kauden 2017 tavoite? Luonnollisesti mestaruus. Turha lähteä kurkottamaan puusta hedelmää, jos on jo valmiiksi tyytyväinen risuihin ja lehtiin.

Ikä: 27

Perhe: Mies ja 4v. lapsi

Asuinpaikka: Helsinki

Ammatti: Kilpa-autoilija, yrittäjä

Siviiliauto, jota en ikinä ottaisi: Höpsis, tärkeintähän on, että se täyttää tarpeen siirtyä paikasta A paikkaan B. Mielellään turvallisesti ja suht vähäisellä ketutuksella.

Minusta piti tulla: kilpa-autoilija

Varikolla söisin mieluiten: sushia

Seura: AL-Helsinki Tiimi: MikaRacing

22

Mekaanikko

JOUNI PIRKONEN Ikä: 50+ Asuinpaikka: Oulu Ammatti: Huoltoteknikko Tiimi: MikaRacing

Kommentit kuskista: Tuulennopea ammattilainen

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 22

29.3.2017 21.51


Mika Mäkinen Jatka lausetta: V8:n ääni on kuin... tulivuoren purkaus ja se saa hymyn aina kuljettajan huulille. Mikä erottaa V8:n muista? Oikea määrä sylintereitä ja voimaa riittävästi. Parasta maailmassa V8:n jälkeen? Just se. Missä, milloin ja miksi V8-kärpänen puri? Ensimmäinen jenkkiauto alle, vm-83 Camaro Z28 vuonna 1994. Kauden 2017 tavoite? Mukavia kisaviikonloppuja ja kilvanajoa.

Ikä: 40+

Perhe: Kolme poikaa

Asuinpaikka: Ohkola, Mäntsälä

Siviiliauto, jota en ikinä ottaisi: Ranskalainen

Seura: Hyvinkään UA

Varikolla söisin mieluiten: juusto­hampurilaista

Tiimi: MikaRacing Ammatti: Yrittäjä Minusta piti tulla: Autokauppias

Mekaanikko

MATTI KOVALAINEN Ikä: 50+ Asuinpaikka: Oulu Ammatti: IT-yrittäjä Tiimi: MikaRacing

Kommentit kuskista: Kehitystä nähtävissä radalla ja ei ainakaan motivaatiosta ole puutetta. 2017-kauden yllättäjä :)

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 23

23 29.3.2017 21.51


Raimo Kesseli Jatka lausetta: V8:n ääni on kuin... enkelten laulua. Mikä erottaa V8:n muista? Ääni ja koko. Parasta maailmassa V8:n jälkeen? Uni. Missä, milloin ja miksi V8-kärpänen puri? 2014. Kaluston näyttävyys. Kauden 2017 tavoite? Tiukat kilpailut.

Ikä: 49 Asuinpaikka: Mäntsälä Seura: Hyua Tiimi: KSB Racing Ammatti: Yrittäjä Minusta piti tulla: Maanviljelijä

24

Perhe: Vaimo Kikka, poika Toni Siviiliauto, jota en ikinä ottaisi: Sähkö Varikolla söisin mieluiten: Pizzaa

Mekaanikot

JUHA VALJUS RAIMO PÄRT Ikä: 47 Asuinpaikka: Tuusula Ammatti: Sähkömies

Ikä: 38 Asuinpaikka: Vantaa Ammatti: Koneenkuljettaja

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 24

29.3.2017 21.51


Henri Tuomaala Jatka lausetta: V8:n ääni on kuin... musiikkia korville. Mikä erottaa V8:n muista? Voima. Parasta maailmassa V8:n jälkeen? Legendsi. Missä, milloin ja miksi V8-kärpänen puri? En muista, mutta vauhti ja kisailu on aina kiinnostanut. Kauden 2017 tavoite? Parantaa sijoitusta viime vuodesta.

Ikä: 28

Perhe: On

Asuinpaikka: Hyvinkää

Siviiliauto, jota en ikinä ottaisi: Kaikki käy

Seura: Lahden UA Tiimi: Iceboys Racing / racinGPalvelu Ammatti: Myymäläpäällikkö

Varikolla söisin mieluiten: Hodareita

Mekaanikot

MIKA

JUUSO

Ikä: 49 Asuinpaikka: Lappeenranta Ammatti: Mekaanikko Tiimi: racinGPalvelu Kommentit kuskista: Saa kilpurista aina kaiken mahdollisen irti vaikka se ei olisi parhaassa mahdollisessa säädössä.

Ikä: -60 v. Asuinpaikka: Lahti Ammatti: Yrittäjä Tiimi: racinGPalvelu Kommentit kuskista: Tosi komee ja nopee.

LIPSANEN

FRISK

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 25

25 29.3.2017 21.51


Petri Blomqvist Jatka lausetta: V8:n ääni on kuin... energia, ilman sitä ei voi elää. Mikä erottaa V8:n muista? Ääni, koko, fiilis ja voima. Parasta maailmassa V8:n jälkeen? Moottorikelkkailu. Missä, milloin ja miksi V8-kärpänen puri? Jari Nurmisen tallissa pari vuotta takaperin, äänet ja ulkonäkö. Kauden 2017 tavoite? Saada tiimi rullaamaan hyvin ja ajaa tasaisia suorituksia palkintopallille.

Ikä: 26

Perhe: Tyttöystävä/avopuoliso

Asuinpaikka: Vantaa

Siviiliauto, jota en ikinä ottaisi: Kaikilla ajaa voi, jos ottaa saisi

Seura: Aau Tiimi: Fast Fellows Racing Ammatti: Opiskelija Minusta piti tulla: Ei pitänyt, vaan tulee lentäjä

26

Varikolla söisin mieluiten: Kaikki toimii, paitsi jos on pakko valita niin sushia

Mekaanikko

EETU TOIVONEN Ikä: 27 Asuinpaikka: Espoo Ammatti: Lentokoneasentaja Tiimi: Fast Fellows Racing

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 26

29.3.2017 21.51


Janne Koikkalainen Jatka lausetta: V8:n ääni on kuin... V8:n ääni on kuin Rammsteinin biisin kertosäe. Mikä erottaa V8:n muista? Hehe, sylinterien lukumäärä! V8 Thunder -luokan auto on nopea ja tarjoaa oikean kilpa-auton ajettavuutta todella maltillisin kustannuksin verrattuna vastaavia kierrosaikoja ajaviin luokkiin. Parasta maailmassa V8:n jälkeen? Pizza! Missä, milloin ja miksi V8-kärpänen puri? Omistin reilut 20 vuotta sitten siviiliautona V8-koneisen Camaron ja siitä tie eteenpäin onkin ollut suora… Ääni ja voima puhuttelee edelleen. Kauden 2017 tavoite? Saada kuskista ja auton säädöistä kaikki irti.

Ikä: 45 Asuinpaikka: Espoo Seura: Historic Race Finland Tiimi: racinGPalvelu Ammatti: Lakimies Minusta piti tulla: Muusikko… ei tullut.

Perhe: Sisältää puolison ja useamman lyhyen tyypin. Siviiliauto, jota en ikinä ottaisi: Avolava. Se olisi käyttötarpeisiini nähden täysin tarpeeton. Varikolla söisin mieluiten: Racingpalvelun Samin eväitä! Kaikki on niin hyvää!

Mekaanikot

JANNE VARTIAINEN

JUHA JAAKSI

Ikä: 24 Asuinpaikka: Hinthaara Ammatti: Autoasentaja Tiimi: racinGPalvelu Kommentit kuskista: Hyvällä sykkeellä mukana

Ikä: 39 Asuinpaikka: Pornainen Ammatti: Palveluesimies Tiimi: racinGPalvelu Kommentit kuskista: Tuttu numero, uusi ulkoasu...

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 27

27 29.3.2017 21.51


Jari Nurminen Jatka lausetta: V8:n ääni on kuin... 70-luvulta. Mikä erottaa V8:n muista? Voima ja kierrosajat (positiivisesti). Parasta maailmassa V8:n jälkeen? Toinen V8. Missä, milloin ja miksi V8-kärpänen puri? Ahvenisto 2010. Kauden 2017 tavoite? Pitää taso.

Ikä: 50+

Perhe: Perhe on, 2 lasta

Asuinpaikka: Espoo Laajalahti

Siviiliauto, jota en ikinä ottaisi: Sellaista ei ole

Seura: Vau Tiimi: Speed Promotion Finland Ammatti: Yrittäjä/toimitusjohtaja Minusta piti tulla: Kilpa-ajaja

28

Varikolla söisin mieluiten: Martin pastaa

Mekaanikko

TOM ZILLIACUS Ikä: 43 Asuinpaikka: Espoo Ammatti: Autoasentaja/ tiiminvetäjä Tiimi: Speed Promotion Finland

Kommentit kuskista: Nopein, luotettava, reilu mutta kova, antaa palautetta = ammatti kilpa-autoilija

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 28

29.3.2017 21.51


Juha Mikkonen Jatka lausetta: V8:n ääni on kuin... leijonan karjaisu.

Mikä erottaa V8:n muista? Voima, vauhti.

Parasta maailmassa V8:n jälkeen? V10

Missä, milloin ja miksi V8-kärpänen puri? Alastaro 2013, kun olin katsomassa V8-kilpailua.

Kauden 2017 tavoite? Podiumille monta kertaa.

Ikä: 38

Perhe: Vaimo ja kolme lasta

Asuinpaikka: Espoo

Siviiliauto, jota en ikinä ottaisi: Lada

Seura: Tiimi: Speed Promotion Finland Ammatti: Yrittäjä Minusta piti tulla: Lentokapteeni

Varikolla söisin mieluiten: Pippuripihvi

Mekaanikko

TOM ZILLIACUS Ikä: 43 Asuinpaikka: Espoo Ammatti: Autoasentaja/ tiiminvetäjä Tiimi: Speed Promotion Finland

Kommentit kuskista: Välivuoden jälkeen nälkäinen. Nopeus on varmasti tallella.

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 29

29 29.3.2017 21.52


Ian Eric Wadén Jatka lausetta: V8:n ääni on kuin... voima Mikä erottaa V8:n muista? Pari sylinteriä ja huikea vääntö Parasta maailmassa V8:n jälkeen? Jäätelö Missä, milloin ja miksi V8-kärpänen puri? Ensi treffeillä vei heti mennessään. Kauden 2017 tavoite? Tyhmä kysymys. Voittaa kaikki koko ajan ja joka paikassa :)

Ikä: 50+ Asuinpaikka: Alppila, Helsinki Seura: 500-K Tiimi: racinGPalvelu Ammatti: Yrittäjä (ikuinen) Minusta piti tulla: Rantapummi

30

Perhe: On (vaimo ja neljä lasta) Siviiliauto, jota en ikinä ottaisi: Rikki­näinen, kaikki muut käy Varikolla söisin mieluiten: Jäätelöä

Mekaanikot

MARKKU

RIKU

Ikä: 39 Asuinpaikka: Sipoo Ammatti: Autoasentaja Tiimi: racinGPalvelu Kommentit kuskista: Rauhallinen ja määrä­tietoinen

Ikä: 41 Asuinpaikka: Järvenpää Ammatti: Yrittäjä Tiimi: racinGPalvelu Kommentit kuskista: Uskaltaa muuttaa ja kokeilla. Sarjan paras uudenrenkaan pidon hyödyntäjä.

RITOLA

RINNE

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 30

29.3.2017 21.52


Janel Nurminen Jatka lausetta: V8:n ääni on kuin... ääni joka lähtee v8:sta.

Mikä erottaa V8:n muista? Kustannustehokas, nopea ja kasvava luokka.

Parasta maailmassa V8:n jälkeen? Ne muut asiat.

Missä, milloin ja miksi V8-kärpänen puri? 2011 kun kävin katsomassa ensimmäistä kilpailua Suomessa.

Kauden 2017 tavoite? Olla nopein kaasarikoneella ajava.

Ikä: 35 Asuinpaikka: Espoo Seura: Tapua Tiimi: Sporter Racingteam Ammatti: Nöyrä työntekijä Minusta piti tulla: Kilpa-autoilija

Perhe: 2 vaimoa ja 1 lapsi. Tai toisinpäin... Siviiliauto, jota en ikinä ottaisi: Poliisiauto, siitä jää nopeesti kiinni... Varikolla söisin mieluiten: Kisan jälkeen

Mekaanikot

JOAKIM

MIRON

Ikä: 33 Asuinpaikka: Espoo Ammatti: Valokuvaaja Tiimi: Sporter

Ikä: 32 Asuinpaikka: Espoo Ammatti: Mittamies Tiimi: Sporter

Racingteam

Racingteam

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 31

31 29.3.2017 21.52


Putte Punkari Jatka lausetta: V8:n ääni on kuin... ukkosen jyrinää. Mikä erottaa V8:n muista? 4 sylinteriä... Parasta maailmassa V8:n jälkeen? 2,3 L Triumppi Missä, milloin ja miksi V8-kärpänen puri? Vuonna -74 perustettii Seinäjoki V8-Club, mukana jo silloin.

Ikä: 60

Perhe: On

Asuinpaikka: Koura

Siviiliauto, jota en ikinä ottaisi: Tila-auto...

”PETE” SUOJANEN

Varikolla söisin mieluiten: Rallimakkaraa

Ikä: Asuinpaikka: Koura Ammatti: Automekaanikko Tiimi: Race Camaro’s

Seura: Epua Tiimi: Race Camaro’s Ammatti: Talkkari Minusta piti tulla: Tarjoilija

32

Mekaanikko

Kommentit kuskista: Sais ajaa kovempaa...

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 32

29.3.2017 21.52


Markku Blomqvist Jatka lausetta: V8:n ääni on kuin... ukkonen! Mikä erottaa V8:n muista? Kuutiotuumat! Parasta maailmassa V8:n jälkeen? Matkaenduro. Missä, milloin ja miksi V8-kärpänen puri? Minä sain pärinäpureman syntymälahjaksi, DNA:stakin löytyy V8- ja V12-kromosomit :-) Kauden 2017 tavoite? Hyvällä fiiliksellä lappu lattiassa mennään, kausi näyttää mihin se riittää!

Ikä: 58

Perhe: 2 lasta ja vaimo

Asuinpaikka: Espoo

Siviiliauto, jota en ikinä ottaisi: Sapporozetz

Seura: Ahveniston autourheilijat Tiimi: Fast Fellows Racing Ammatti: Minusta piti tulla: Autourheilija

Varikolla söisin mieluiten: Jotain kevyttä

Mekaanikko

JUUSO ARANKO Ikä: 36 Asuinpaikka: Hyvinkää Ammatti: Lentokonemekaanikko Tiimi: Fast Fellow Racing

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 33

33 29.3.2017 21.52


Gabriel Sergo Jatka lausetta: V8:n ääni on kuin... Maanjäristys.

Mikä erottaa V8:n muista? Ääni, voima ja vääntö.

Parasta maailmassa V8:n jälkeen? V12.

Missä, milloin ja miksi V8-kärpänen puri? Olin 7-vuotias, kun isä osti V8-Mustangin, se oli siinä.

Ikä: 16

Perhe: Äiti, isä ja sisko

Asuinpaikka: Eesti, Tallinna

Siviiliauto, jota en ikinä ottaisi: En tiedä, olen ajanut vain kilpa-autoilla

Seura: Tiimi: racinGPalvelu Ammatti: Opiskelija Minusta piti tulla: En tiedä vielä, pitää ensi vuonna päättää

34

Varikolla söisin mieluiten: Chicken Wings

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 34

29.3.2017 21.52


Ossi Kumpula Jatka lausetta: V8:n ääni on kuin... melurajoja uhmaavan miksaajan festarikeikalla Seinäjoen Vauhtiajoissa.

Mikä erottaa V8:n muista? Ääni ja voima.

Parasta maailmassa V8:n jälkeen? Teräksen taivuttaminen oikealle R:lle ja kierreportaiden suunnittelu.

Missä, milloin ja miksi V8-kärpänen puri? Legends Trophy -mestaruuden jälkeen saunassa uusia haasteita miettiessä vuonna 2013.

Kauden 2017 tavoite? Joidenkin V8-kisojen ajaminen kauden aikana. Lisäksi piipahtaminen ensimmäistä kertaa Yhdysvaltojen ulko­ puolella järjestettäviin Legendsien MM-finaaleihin Jurvan Botniaringillä syyskuussa.

Ikä: 31 Asuinpaikka: Seinäjoki Seura: Legends Cars Finland LCF ry Tiimi: KUMPULAracing Ammatti: Yrittäjä/suunnitteluinsinööri Minusta piti tulla: Jääkiekkomaalivahti

Perhe: Vaimo ja poika 3 v. Siviiliauto, jota en ikinä ottaisi: Useat saksalaiset merkit Varikolla söisin mieluiten: Jyrin grillaamia Atrian kyljyksiä.

Mekaanikko

JYRI LÄHDESMÄKI Ikä: 33 Asuinpaikka: Seinäjoki Ammatti: Materiaalivastaava/ huoltomies Tiimi: KUMPULAracing

Kommentit kuskista: Kypärä päässä radan nopein.

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 35

35 29.3.2017 21.52


Toni Lähteenmäki Jatka lausetta: V8:n ääni on kuin... anopin raikas tervehdys sunnuntai aamuna. Mikä erottaa V8:n muista? No ainakin se moottori? Parasta maailmassa V8:n jälkeen? Nukkuminen tai kuviokellunta, en näin äkkiseltään osaa päättää. Missä, milloin ja miksi V8-kärpänen puri? Alastaro 2013. Se oli rakkautta heti enimmäisellä kiihdytyksellä. Kauden 2017 tavoite? Top 20

Ikä: 25 Asuinpaikka: Akaa Seura: Akaan Moottorimiehet (AMM) Tiimi: Racing Team Lähteenmäki Ammatti: Yrittäjä Minusta piti tulla: Miljonääri

36

Perhe: 3 pikkusiskoa, isä ja äiti Siviiliauto, jota en ikinä ottaisi: Opel Varikolla söisin mieluiten: Ruokaa

Mekaanikko

HARRI TOIVONEN Ikä: 48 Asuinpaikka: Akaa Ammatti: Metallimies Tiimi: Racing Team Lähteenmäki

Kommentit kuskista: Nopee ja varma.

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 36

29.3.2017 21.52


?

Sinä? Ota yhteyttä!

MITEN MUKAAN LUOKKAAN Liityt johonkin Suomen seuroista, hankit kilpailu­ lisenssin ja suoritat rataleima-tutkinnon (AKK). Han­ kit oman auton tai vuokraat sellaisen. Huollat itse omalla teamillä tai annat ylläpitoon jollekkin teamille.

SARJA V8 Thunder Finland -ratasarjan tuleva kalenteri julkaistaan mahdollisimman aikaisin talven aikana.

AUTOKUNTA JA SEN KULJETTAJAT Autokunta koostuu yhdestä tai useammasta kuljetta­

jasta. Samaa autoa samalla numerolla voi kauden aikana ajaa useampi kuljettaja. Sar­ jaan ilmoittautunut kul­jettaja ei kuitenkaan voi osallistua kuin yhteen auto­kuntaan. Vieraskuljettajat voivat kerätä pisteitä use­alle auto­ kunnalle kauden aikana. Autokunta on velvollinen ilmoittamaan itse kilpailun­ järjestäjälle kuljettajan kussakin lähdössä, hyvissä ajoin ennen kilpailua.

AIKA-AJO/LÄHTÖJÄRJESTYS

määräytyy 1. lähdön kierros­aikojen mukaan, 3. kilpailun lähtöjärjestys määräytyy 2. lähdön kierros­ aikojen mukaan. Poikkeus Ruotsin kilpailussa; aika-ajon 2. nopein kierros­ aika määrää lähtöjärjestyksen.

Saadakseen pisteitä vieras­ kuljettajan on ilmoittaudut­ tava kilpailuun ja maksetta­ va yhdistyksen jäsenmaksu.

LÄHTÖTAPA/OSAKILPAILU

Kauden jälkeisiin palkintora­ hoihin autokunta on oikeu­ tettu kun on osallistunut vähintään puoleen kauden kilpailuista.

Paikaltaan lähtö. Osakilpailun/ lähdön minimipituus on 20 minuuttia.

PISTEET/PALKINTORAHAT

Kauden aikana kerätään Lähtöjärjestys määräytyy autokunnalle pisteitä tau­ kilpailuun: lukon mukaisesti. Pisteitä 1. autokunnan nopeimman voi kerätä yksi tai useampi kierroksen mukaan, kuljettaja samalle autokun­ 2. kilpailun lähtöjärjestys nalle/numerolle.

V8 THUNDER GOES

Lopputuloksiin päästäkseen kilpailumatkasta on ajettava 75 %.

V8 Thunder -sarjan voittaa kauden aikana eniten euroja kerännyt. Tervetuloa mukaan!

2017 ajetaan V8 Thunder -luokassa NEZ-mestaruudesta. NEZ eli FIA North European Zone on FIA:n alainen avoin mestaruusarvo. NEZiin kuuluu kymmenen jäsenmaata: Valko-Venäjä, Tanska, Viro, Suomi, Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Venäjä, Ruotsi Lue lisää NEZistä kotisivuilta www.fia-nez.eu Kotisivuilta löytyy paljon tietoa sarjan säännöistä sekä tietysti NEZ-sarjojen pistetilanteet.

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 37

37 29.3.2017 21.52


ATLA S I L A

K

7 1

T TO UU S I K

20 HVE. KES N

Ä

A .– 4 2

AHVENISTO THUNDER RACE 2016 V8 Thunder 2016 -kauden finaali ajettiin 10.–11. syyskuuta Ahveniston moottoriradalla Hämeenlinnassa. LÄHTÖVIIVALLA oli kaikkiaan 26 Amerikan hirmua, koska lähtö ajettiin yhdessä ruots­a­ laisten kanssa. Kiinnostusta lisäsi myös se, että molem­ missa lähdöissä, lauantaina ja sunnuntaina, oli mahdol­ lista pelata Veikkauksen supertriplaa.

Ensimmäisen kilpailulähdön jälkeen lauantaina Jari Nurminen sinetöi luokan mestaruuden itselleen yli kahdeksan sekunnin voitto­ marginaalilla ennen Ruotsin Alexander Graffia ja Mattias Lindbergia. Ylivoimainen voitto maistui vieläkin

makeammalta naapurimaan asteen verran tehokkaampia kilpureita vastaan. Sunnun­ taina neljännen mestaruuden varmistanut Jari Nurminen joutui taipu­maan kahdelle Ruotsin kilpaveljelle huonon startin takia. Kärkikolmikko pysyi samana kuin lauan­

taina, nyt voittoon ajoi vuo­rostaan Mattias Lindberg Mustangillaan ennen toisena ruutulipulle ajanutta Alexander Graffia. Viikonlopun starttien nopein kierrosaika kirjattiin Jarille, hänen ajettua omalle sekuntiluvulleen 1:21:563.

ALEXANDER GRAFF Svensk Mästare V8TC & Baltic Cup Champion 2016

V8 Thunder 2016 Ahvenis­ ton kisat Suomessa oli yksi parhaimpia kilpailukoke­ muksiani koko urani aikana. Rata on yksi ehdottomasti tyylikkäimmistä millä olen ajanut, sekä samalla myös yksi ylivoimaisesti vaativim­ masta. Suomalaiset kuljetta­ jat huolehtivat, että saimme unohtumattoman matkan. Olen iloinen, että V8 Thunder

38

Cars ja V8 Thunder saivat hyvällä yhteis­työllä aikaiseksi kaksi kisaa! Ensi-ilta Mantorp Parkissa Ruotsissa ja Suomen finaali Ahvenistolla. Toivon todella, että saan mahdol­lisuuden tavata taas Suomen Sisu-kuljettajat kun 50-vuo­ tias Ahve­nisto isännöi 2017. Haluan kiittää teitä fantas­ tisista järjestelyistä sekä vieraanvaraisuu­destanne!

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 38

29.3.2017 21.52


www.

.se

With us you get the whole package. We offer photos, reports and a variety of photo-related products.

Svenskracing.se, the biggest site in Scandinavia for racing results.

AHVENISTON RATA TÄYTTÄÄ KUN Eläintarhanajojen taru päättyi 1963, syntyi Suomeen puutetta paikkaamaan muutaman vuoden sisällä kaksi varta vasten moottoriradaksi suunniteltua areenaa. Kei­mola avattiin 1966 ja Ahve­ nisto seuraavana kesänä. Näistä Ahvenistolla kilpail­ laan edelleen ja ensi kesänä tulee toiminnan aloittami­ sesta kuluneeksi 50 vuotta. Ahveniston toimintaa johti alku­­vuodet jo rakennushan­ kettakin vetänyt eversti­ luutnantti Heikki Mikkola. Yleisölle tarjottiin tämän tästä uutta ja ennen näke­ mätöntä. Jo ensimmäisenä

kesänä kilpaili radalla Formula 2 -kisassa neljä entistä tai tu­ levaa F1-maailmanmestaria. Kansainvälisyyteen panostettiin ja pian nähtiin niin James Hunt kuin Niki Laudakin mukana Ahveniston Formula 3 lähdöissä. Yleisömenestys oli alussa hyvä, mutta investoinnin raskas velka­taakka koitui ylivoimaiseksi ja 1972 rata ajautui konkurssiin päätyen vuotta myöhemmin Hämeenlinnan kaupungin omistukseen. 1980-luvulla tarjonta vilkastui ja samalla kun Ahvenistolle kotiutuneen rallicrossin suosio kasvoi, kehkeytyi Tampereen

KATSASTAJAN TERVEISET

50 VUOTTA

UA:n järjestämistä Vauhti­päivistä Pohjoismaiden suurin rata­ tapahtuma, johon parhaim­ millaan osallistui n. 300 kilpai­ lijaa. 1985 yleisöryntäys toi Hämeen­linnaan yli 40 000 katsojaa. Myös viihdehenkinen Camaro Cup vetosi kansaan. Formula Fordista vakiintui luokka, joka nosti pinnalle nuoria lupauksia. Siinä kruu­ nattiin peräkkäisinä vuosina mes­tareiksi Jyrki Järvilehto, Mika Häkkinen ja Mika Salo. SM-tason rata-kisailulle kukois­ tavaksi jaksoksi muodostui 1990-luvun loppu, jolloin vakio­ autojen Sport 2000 –luokkaan osallistui parhaim­millaan

VIIME vuosi oli katsastukselle tutustumisen ja oikean linjan etsintää. Kaudella 2017 aiomme parantaa kaikilla osa-alueilla. Pal­

pitkälti yli 30 autoa. Vii­meisten kymmenen vuoden aikana kisoja on ajettu toisaalta eksoottisilla urheiluautoilla, toisaalta taas pienillä sähä­ köillä Legends-menijöillä. Sa­malla Ahvenisto on valmis isännöi­mään jälleen myös korkean tason kansainvälisiä kilpailuja. Radalla on nyt useaksi vuodeksi FIA:n Grade 4 luo­kitus, jonka puitteissa siellä periaatteessa voi kisata vaikkapa DTM-kalustolla. Jos ja kun kunnianhimoinen promoottori onnistuu luo­maan taloudelliset edellytykset huipputason kansainväli­ selle vierailulle, areena on siihen valmiina.

velu, osaaminen, tarkkuus, nopeus ja saumaton yhteistyö ovat ne, joita minä, Katri ja Aino tulemme pitämään yllä tänäkin vuonna. Heimo Liuko

V8 Thunder 2017

V8_Thunder_lehti_2017.indd 39

39 29.3.2017 21.52


MICHELIN MOTORSPORT VIERELLÄSI JOKAISESSA V8 THUNDER KILPAILUSSA

Lisää tietoa MICHELIN Motorsport renkaista antaa valtuutettu maahantuojamme: LHP RACING (Ab Lapinjärven Huoltopiste Oy) Teollisuustie 2 - 07800 Lapinjärvi - Finland +358 1961 0480 - info@rallirengas.fi

V8_Thunder_lehti_2017.indd 40

29.3.2017 21.52

V8 Thunder Finland 2017  
V8 Thunder Finland 2017  
Advertisement