Urkult programblad 2013

Page 1

1- 3 a u g u s t i

1


Tusentals år senare tänds åter eldarna invid Nämforsen Vi bjuder in till festival. Känn dig inbjuden! Sommaren är här och vad kan vara bättre än att tillbringa en helg ute i det fria, till forsens dån, till lugnet och stillheten, till myllret av människor, dofter och smaker. Vad passar bättre än att vistas några dagar i början av augusti i Näsåker. Då äger nämligen Urkult rum! Igen! Vi kokar än en gång denna sprudlande förunderliga soppa, med så många ingredienser, så många delar, så mycket känsla. Det är många människor involverade som kryddar denna blandning; i planering, organiserande och genomförande. Dom flesta ser du inte eftersom dom inte står på någon scen. Du möter dock en del som volontärer, och tittar du noga så upptäcker du oss lite här och var. Vi plockar skräp, sköter toaletterna, säljer biljetter, informerar, skjutsar artister, bär och fraktar saker, bygger och snickrar, målar, finns bakom och runt om scenerna. Men den viktigaste ingrediensen i denna mångfacetterade soppa är ändå du! Du som tar dig till Näsåker för att vara en del av Urkult! Ju fler kockar desto intressantare soppa! För det är ju ändå kryddorna som sätter fart på smaklökarna, och du är en väldigt spännande krydda! Till denna multiblandning av uttryck i form och färg, ljud och ljus, smak och känsla vill vi även lägga in en speciell och avgörande krydda; respekten och hänsynen för miljön och människors situation runt om i världen. Därför fortsätter vi arbetet med att göra festivalen så miljöriktig som möjligt och har även tagit in rättviseperspektivet. Vi tycker det är viktigt att vara medvetna om vilka produkter vi använder oss av, hur dessa är producerade och hur vi hanterar dem här på plats. Vi hoppas och tar för givet att du också respekterar dessa värden. För framtiden här och nu! Nu släpper vi loss, låter oss sköljas med, följ känslan och ditt innersta. Så länge vi respekterar varandra är möjligheterna och upplevelserna oändliga! Dansa, sjung och krama några stycken!

2

URKULT


Ungdomar är mellan 13 –17 år. Barn är yngre än 13, vuxna 18+ och ålderspensionärer över 65 år. Torsdagsbiljetten gäller hela torsdagen, från det att festplatsen öppnar klockan 17.30. Eldnatten börjar vid midnatt. Du löser in biljetten mot ett armband i festplatsens entré.

Festivalbiljett Med en festivalbiljett har du tillträde till festplatsen och kyrkan alla dagar samt till en lång rad kringarrangemang. Eldnatten ingår.

Festivalbiljett förköp serviceavgift tillkommer

vuxna 700 kr ungdomar 500 kr ålderspensionärer 200 kr barn gratis Eldnattsbiljett förköp serviceavgift tillkommer

vuxna 300 kr ungdomar 200 kr Endagsbiljett förköp serviceavgift tillkommer

vuxna 400 kr ungdomar 300 kr Festivalbiljett på plats vuxna 800 kr ungdomar 600 kr ålderspensionärer 300 kr barn gratis Eldnattsbiljett på plats vuxna 300 kr ungdomar 200 kr Endagsbiljett på plats vuxna 450 kr ungdomar 300 kr Boka din biljett redan nu på ticnet.se eller 077 –170 70 70. 3


ALGOT Från byarna Gottne och Östansjö utanför Örnsköldsvik härstammar Algots två medlemmar. På fiol och cittern/bouzouki framförs mestadels egenkomponerade låtar med stor inspiration från Ångermanlands folkmusiktradition. Här och där poppar det även upp inslag av metalriff, growl och postrock-effekter. Mattias Mårtensson som i grunden är slagverkare, med proggresiv rock som utgångspunkt, bidrar på cittern med häftiga och utmanande rytmer mot Magdalena Erikssons ärvda fioltradition. Det blir en maffig blandning av tunga riff, effekter, samspel, nyskapande och traditionellt. Under våren släppte Algot sitt efterlängtade debutalbum.

april verch band

4

April Verch har aldrig varit så bekväm i sin roll som folkmusiker, steppdansare, sångerska och låtskrivare som nu. Inne på sitt andra decennium som artist, har hon lämnat alla tankar på krav och förväntningar bakom sig och spelar av sitt hjärtas lust den musik hon älskar mest. April började steppdansa när hon var 3 år och tog sina första fiollektioner som 6-åring. Hon besitter en otrolig spelskicklighet, kanske inte så konstigt eftersom hon praktiskt taget föddes in i en värld av folkmusik och dans i sin hemregion Ottawa Valley (en smältdegel för fransk-keltiska musikinfluenser). Med fiol, banjo och bas tar April Verch Band oss med på en resa från kanadensiska sprudlande folktoner till appalachiska söderns lite mörkare melodier.


Celso Paco & Dynamo deLuxe Celso Paco är uppvuxen med moçambicansk musik och dans, tolkar traditionella sånger från trakterna kring hemstaden Maputo och har inspirerats av musik från grannländer som Sydafrika och Zimbabwe. Förutom övriga pan-afrikanska stilar har även den internationella rock- och jazzscenen gjort starkt intryck. Celso sjunger om personliga upplevelser och reflektioner. Språket varierar mellan ronga, portugisiska, engelska och franska. Oavsett var musiken har sitt stilmässiga ursprung så är Celso Paco & Dynamo de Luxe besjälade av afromusikens poesi, groove och energi.

Crash Nomada Elektrifierad folkpunk med influenser från hela världen. Rått, oputsat och skamlöst. Crash Nomada började sin karriär med att mestadels spela på fester och som gatumusikanter och har gradvis nått en större och bredare publik. Som bandet själva säger: – Det är uråldrig musik som påverkar oss och knyter oss an till världen och vårt arv. Det är subversiv musik som gör vad den alltid har gjort bäst. Överskrider gränser, normer och uppfattningar och räddar oss från dysterheten såklart.

5


DAGADANA En trio från Polen och Ukraina, som med sin mix av folkmusik, jazz och electronica skapar sitt eget unika språk. Deras humorfyllda konserter visar att det här är den sortens musik som gör både publik och utövare lyckliga. Med hjälp av varma sångröster och röstförvrängare, djärva ljudeffekter och barnleksaker som musikinstrument, är DagaDanas ambition att överskölja lyssnaren med ljud som aldrig är tråkiga.

DANIEL LEMMA

6

Musiker och låtskrivare, född i Etiopien, uppvuxen i Skåne. Han flyttade tidigt till Göteborg där han under 90-talet spelade på barer och klubbar men även i gruppen Mo Blues. Den amerikanska musiktraditionen ligger nog närmast hjärtat. Med sitt nya avskalade och nästan helt akustiska album Telescope återvänder han till den amerikanska rootstraditionen där influenserna är tydliga från soul, blues och gospel. Känd för den breda allmänheten blev Daniel Lemma genom musiken till filmen Jalla! Jalla! av Josef Fares där soundtracket “If I used to love you” nominerades till en grammis. Han skriver fortfarande musik till film, andra artister och teatrar.


DAWANGGANG Dawanggang är en grupp som fått stor uppmärksamhet runtom i Europa. De representerar en ny generation unga musiker som inte jobbar åt den kinesiska staten, utan är fristående. De kombinerar den rika och varierade kulturen från Kina med västerländsk rock, konstmusik och många andra genrer. Innehållet i musiken sträcker sig från när och fjärran, med inspiration från traditionella folksagor och episka känslor.

DAWDA JOBARTEH Ingen Urkultfestival utan kora! Årets koraspelare heter Dawda Jobarteh och är född i Gambia. Han är uppvuxen i en familj där musiktraditionen alltid varit levande. Dawda flyttade till Danmark där han nu räknas till den nya generationens koraspelare. Han har utmärkt sig särskilt genom att ge musiken ett mer suggestivt och svängigt uttryck. Genom åren har han arbetat med många stora artister som Toumani Diabaté och uppmärksammats internationellt. Tillsammans med gamla vänner och skickliga musiker bjuder Dawda in till en stund av kreativ glädje med dansvänliga förtecken.

7


DEODATO SIQUIR Det går inte att missta sig på de portugisiska influenserna i Deodato Siquirs musik. Inte enbart språkets mjuka diftonger utan även den tillåtande jazzinfluerade musikstilen. Deodato är uppvuxen i Mocambique men kom vid 26 års ålder till Skandinavien. Som slagverkare med känsla etablerade sig Deodato snabbt inom musikvärlden där personliga tolkningar bidrog till att han betraktas som en ledande stjärna inom afrikansk jazz. Lägg till detta musikalisk allsidighet och mjuka poetiska texter som berör, framförda på engelska, tonga eller portugisiska. Allt briljant spelat med ett sofistikerat och pulserande sound.

EMIL JENSEN

8

Artist, skådespelare och estradpoet. Har skapat en helt egen genre med popmusik, ståuppkomik, lyrik och liggnertragik. Förutom att berätta små fiktiva och autentiska historier och vända ut och in på sig själv brukar han inte minst i sina mellansnack skriva om det som känns angeläget för ögonblicket, som mänskliga rättigheter, feminisim och hållbar utveckling. 2007 genomförde han en 300 mils sommarturné helt och hållet per cykel som en personlig men stenhård manifestation för hållbar utveckling. Denna sommar gör Emil bara ett fåtal spelningar, och vi är därför såklart extra stolta över att en av dessa blir på just Urkult!


GEORGE KILBY JR Alabama-födde George Kilby Jr rör sig fritt inom de breda fälten blues och alternativ country. Hans ambition är att skriva bra sånger med skönt gung – inte att till varje pris följa regler och ”måsten” för hur folkmusik ska låta. Texterna går rakt på sak, utan att ursäkta sig för något. Under våren 2013 har George släppt minialbumet ‘Six pack’. Albumets sex låtar sträcker sig vida över bluegrass, blues, folk och rock, George själv kallar stilen för “jamgrass”. Förutom sitt uppträdande på solscenen så gör han, tillsammans med sitt band, även en konsert i kyrkan, där det blir blues och gospel varvat med historia runt bluesmusikens uppkomst.

GNUCCI Ana Rab, mer känd som Gnučči, är en sprudlande rappare/ sångerska/låtskrivare/performer som på kort tid etablerat sig med sin unika tappning av klubbmusik. Hennes musik är en träffsäker kombination av rap, dancehall, pop, grime och house eller helt enkelt melodiös rap och sång på hårda energiska beats. Gnučči har dessutom en otrolig scennärvaro. Från stunden hon kliver upp på scenen strålar hon med sin karisma, glädje och värme. Sommarkväll, bar himmel och Gnučči på scenen kommer göra det omöjligt att stå still.

9


GREGORY BOYD Pannisten Gregory Boyd kommer från USA och tillbringade många år av sin uppväxt i New Orleans. Idag är han bosatt i Danmark. Hans signum är steelpans, ett traditionellt instrument från Trinidad och Tobago som på svenska ibland kallas “oljefat”. Musiken kan beskrivas som uppfriskande, spännande och tankeväckande. Gregory spelar sina “pans” samtidigt som han sjunger och han gör det med en otrolig samstämmighet och närvaro. Hans egenskrivna musik är originell, både textmässigt och musikalisk. Den låter sig inte helt lätt beskrivas, kanske kan man likna den vid en smältdegel av pop, funk, jazz och blues.

HANG MASSIVE

10

Ett relativt nytt projekt baserat på instrumentet Hang. Danny Cudd och Markus Johansson började att spela tillsammans sommaren 2010 och har sedan dess uppträtt över hela världen. Deras unika stil och attityd har träffat mångas hjärtan och de fångar sin publik med sitt lugnande och kraftfulla framträdande. De delar sin musik fritt och på sin hemsida erbjuds lyssnarna en chans att donera om de har möjlighet. ”Vi tror på gåvoekonomi och har märkt att våra lyssnare gärna ger om de har, men det viktigaste för oss är att alla har tillgång till allt vi erbjuder.”


HELT OFF Arvtagare till den skånska rootsreggaetraditionen, i rakt nedstigande led från Peps Persson, uppdaterat med ett modernt sound och en stor dos hiphop. Helt Offs musikaliska kärna består av Chords och Måns Asplund. Chords med egen hyllad solokarriär, en förgrundsfigur inom svensk hiphop, och Asplund som är producenten och medkompositören till flertalet av Timbuktus stora hits. Bandet har tre kultförklarade album bakom sig och radiohittar som ”Babylonsjukan” och ”Det brinner i Paris”. Helt Off är äntligen tillbaka med nytt material och det 7-mannastarka bandet, bestående av Helt Off, Magnus Tingsek, samt medlemmar från Damn! och Spiderdogs drar till sommaren ut på turné för att spela på några väl utvalda festivaler.

KOLONIEN Kolonien är folkmusik som möter pop och reggaesväng. Bandet fick sin nuvarande form 2010 och har sedan dess gjort sig ett allt större namn genom sina laddade spelningar både i Sverige och utomlands. Fyra unga musiker som vuxit upp tillsammans och levererar sina låtar på två gitarrer, en fiol, slagverk och fyrstämmig sång. Musiken känns avskalad och nära med mycket innehåll och berättande texter. En skön mix av ös och finlir. Skivaktuella med debutalbumet ”Clockwise” och valda till ”Årets Unga Folkmusik Band” 2011.

11


KOTTARaSHKY & THE RAIN DOGS Nikola Gruev, mera känd som Kottarashky, imponerade stort med debutalbumet Opa Hey från 2009. Hans säregna ljudbilder har sina rötter i den bulgariska landsbygdens mylla och utvecklades till en slags rootsdigital dansmusik. På aktuella albumet Demoni har Kottarashky omvandlat sina mixningar till live-framträdanden med en grupp skickliga musikanter från folkmusikens domäner. Soundet är unikt med romska balladrytmer i botten förstärkta med en funkig blues och influenser från artister som Tom Waits och Dr John.

LUR

12

Från de mörkaste skrymslena på elektronikens soptipp, med bortglömda leksaker och bisarra påhitt, har LUR uppstigit för att bringa kaos och dans till världen. Med hysterisk live-looping, interaktiva videoprojektioner och skumma instrument kommer de till Urkult för att servera en liveshow som både förskräcker, förvånar och förtrollar. För er som inte vill att natten ska ta slut, finns chansen att dansa vidare med LUR. De bjuder på intressant ljudkonst toppad med ett framträdande som gör att ögon och öron absolut inte vill trilla av, för då kanske man missar nåt!


MARTHA MAVROIDI Lovorden regnar över den unga och mycket begåvade sångerskan Martha Mavroidi från Grekland. Hon kom tidigt i kontakt med folkmusik från olika länder. Detta tack vare att hennes far regelbundet tog hem och spelade låtar från sitt jobb som radioproducent. Med sin extraordinära röst hör hon idag till de absolut främsta folkmusikerna i Grekland. Du kan befinna dig i såväl Aten, Istanbul, Sofia som på Manhattan – men sanningen är att med Mavroidi så är du på samtliga platser samtidigt.

Mona Ersare porträtterar Karin Boye och Edith Södergran i ord och ton Två hyllade poeter, modernister och kvinnliga förebilder. De levde ungefär samtidigt och dog båda unga. Idag är de våra två mest kända svenskspråkiga kvinnliga diktare. Edith Södergran levde i skuggan av krig och sjukdom och fann i dikten ett sätt att drömma sig bort. Karin Boye hade en uppväxt med två sidor. Följ hennes resa genom depressionen och kampen för att finna sin identitet som homosexuell kvinna i en tid då detta ansågs vara ett brott. I programmet ”Dagen svalnar, knoppar brister” får du höra berättelserna om Karin och Edith och även lyssna till vackra tonsättningar av deras verk. Mona Ersare berättar, sjunger och kompar sig själv på harpa och gitarr.

13


NANO STERN Den 26-åriga chilenske virtuosen Nano Stern har många strängar på sin lyra: kompositör, multi-instrumentalist, artist och producent! Hans stil kan sägas vara en fusion av IndieFolk-Rock-Jazz med rötterna i chilensk folkmusik. Legender som Violeta Parra och Inti-Illimani är viktiga inspirationskällor. Detta kombinerat med influenser från hans världsvida resor och sin barndoms klassiska skolning. Sammantaget blir helheten något betydligt större än summan av delarna. Många musiker gör bäst ifrån sig i studion. Nano är som allra bäst live! Levande, närvarande, med själ och hjärta ger han varenda bit av sig själv. I år kommer han till Urkult tillsammans med en grupp mångfacetterade musiker, så förbered dig på mästerlig musik med fyllighet och sväng på precis rätt ställe.

PASSIONE TARANTA

14

En ny konstellation med tre skickliga musiker och en virvlande dansare som bjuder på det bästa av Tarantamusikens starkaste helande rytm, Pizzica. I antikens Grekland användes dessa rytmer till att sätta människor och profeter (pitizans) i trans under fester till guden Dionysos ära. I södra Italien har den använts i över 3000 år för att befria “besatta” kvinnor. Om du inte vill riskera att hamna i ett transartat tillstånd där kroppen, på ett alldeles magiskt vis, kopplas samman med jord och himmel tills dess att universums energier flödar genom dig. Låt då bli att lyssna på Passione Taranta!


PREGO 2013 firar Prego 22 år som band och energin är fortfarande på topp. När Prego spelar är det alltid fest – solkyssta latinamerikanska rytmer blandas med smaker och toner från europeisk folkmusik, men med omisskännligt brittiskt driv. I stort sett allt låtmaterial är skrivet av bandmedlemmarna själva. Och de har ett avundsvärt rykte om sig att alltid bjuda på grymma live-konserter. Med spänst, passion, genuin humor och vänskap har de underhållit publik i både Storbritannien och resten av världen – och nu är det Urkults tur!

RECANTO Under den heta portugisiska solen föddes Recanto. Gruppen spelar främst traditionell musik från Portugal men även från andra delar av Europa. De två medlemmarna Silvia och Osga är båda meriterade musiker, Osga har gästat Urkult tidigare med grupperna MU och Karrossel. Med den imponerande instrumentuppsättningen vevlira, gitarr, didgeridoo, slagverk och sång vill duon ge oss en glädjefylld upplevelse. Låtarna de framför är i huvudsak gjorda för att dansa traditionella danser till men ej mindre kan man bara lyssna, hänföras och njuta.

15


RISING APPALACHIA Systrarna Leah och Chloe är själva kärnan i gruppen Rising Appalachia. Runt sig har de en brokig skara av vänner från olika hörn av världen vilket bidrar till en rad spännande och överraskande aktiviteter i anslutning till deras uppträdande. Vid sitt förra besök roade de Urkults besökare med fantastiska små gatuteatrar på oväntade ställen. Uppväxta i amerikanska södern i en familj där uttryck för konst och musik var en levande del i vardagen, har systrarna fortsatt med fokus mot en global familj där soul, blues, hip-hop, poetry slam, fioler, tvättbrädan, slagverk, infall och kreativitet tänder gnistor till en kollektiv evolution. En konsert med energi där visioner och magi har en given plats.

SVENSKA AKADAMIEN

16

General Knas, Sture, Titti Tång, Lars på Bas, Don Cho, Räven, Agnes och Kenneth är alla äntligen tillbaka i samlad trupp och har en massa nya låtar på gång. Under våren släpptes en första singel och i sommar åker de sen ut för att spela på några utvalda festivaler och andra tillställningar. Fyra år har gått sen bandet lades på is, men nu har medlemmarna i ett av Sveriges fetaste liveband och tillika svensk hiphopreggaes fanbärare åter samlats. De är redo att återigen ge av sina hejdlösa konsterter. Det blir gung, energi, snygga beats och kärlek.


TETRA Stark vokalkvartett med många grenar och rötter. Efter eget recept med rytmiska vokalkomp, säregna röstklanger och vackert slagverk möts arabisk och grekisk ornamenterad sångstil, Haiti-puls och nordiskt gung. ”Hos oss är kaffet alltid på! Taket har flugit av och Einstein dansar med Gud. Ihopljugna sanningar, ultrahöga djup, sprakande färger, depression, fantasi och verklighet. Vi sjunger hits, pärlor, samt udda örhängen på många olika språk och ger dem vår alldeles egen nyans”. Tetra kommer att hålla två konserter under helgen. I kyrkan hålls en lite mer finstämd med temat tröst och vaggvisor från världens alla hörn.

ULRIKA BOden En av Sveriges främsta folksångerskor och en kärt återkommande gäst på Urkults scener. Med rötterna i Helgum och den ångermanländska vistraditionen nära hjärtat, kommer Ulrika tillbaka till Urkult för att släppa sin nya skiva Kärlekssånger. Denna gång med en extra lyxig storbandsupplaga, åtta färgstarka musiker på scen som hittat ett eget sound tillsammans. Melodiska trumbeat och varma nylonsträngar, fioldriv och blåtonade trumpetslingor backar upp Ulrikas både kraftfulla och skira röst. Lyckliga, kaxiga och bitterljuva texter beskriver kärleken ur olika vinklar i folkdiktningen. Musiken är både stillsamt vacker och energirik med mycket rytm och ståhej!

17


VÄRTTINÄ Äntligen har det klaffat, den finländska gruppen Värttinä kommer till Urkult. Gruppen som funnits ända sen 80-talet har hunnit skifta skepnad och medlemmar flera gånger om. Till Urkult kommer dom med en driven kvintett frontad av tre färgstarka sångerskor. Med hjärtat i det karelska arvet från östra Finland spelar de låtarna med en säregen klang. Värttinä levererar en mix av den östfinska folkmusiken med underskön stämsång, dofter av etnopop och inslag av keltiska och jazziga toner.

ZIBUR

18

När Zibur spelar börjar allting dansa! Ziburs scenshow och musik är en färgsprakande knockout fylld av glädje och värme. Texterna handlar om vardagen och alla de känslor vi går runt med inuti som till slut bara måste ut. Precis som våra starkaste känslor är det inget som lämnar lyssnaren oberörd. Till Urkult kommer de för att smitta av sig med sin arenaklezmer. Här möter vi dem rakt under himlen och tallarna, det går inte att lyssna halvhjärtat, det skaver för bra på de rätta ställena. Det lekfulla svänget från folkmusiken och jazzen gör att du helt enkelt blir tvungen att dansa av dig skorna! Förutom sitt eget framträdande så får vi även lyssna till deras toner under eldnatten.


”Sveriges bästa musiktidskrift.”

Expressen

Testa själv!

Prova tv två nummer av Lira med cd för bara 99:–. Mejla till prenumeration@lira.se och ange Urkult-prov som Namn, adress och telefonnummer behöver vi också. ämne. Na (Gäller d dig som inte prenumererat på Lira senaste 12 månaderna.)

Ps. På vår hemsida www.lira.se publicerar vi hela tiden nyheter, live- och skivrecensioner, topplistor och artiklar – något nytt varje dag.

19


STORA SCEN

SOLSCENEN

Torsdag 1 augusti

Torsdag 1 augusti

00.00

19.00

00.45

22.00

Fredag 2 augusti

Fredag 2 augusti

13.30

16.30

15.00

19.30

18.00

22.30

Eldnatt Dawda Jobarteh

Polskedans Crash Nomada Zibur

Kolonien Rising Appalachia

Ulrika Bodén George Kilby Jr Deodato Siquir

21.00

Värttinä 00.00

Helt Off Lördag 3 augusti

Lördag 3 augusti

15.00

13.30

18.00

16.30

21.00

19.30

00.00

22.30

Gregory Boyd Nano Stern Gnučči

20

Svenska Akademien

Algot Dawanggang Emil Jensen Celso Paco & Dynamo De Luxe


DANSLOGEN

KYRKAN

Torsdag 1 augusti

Torsdag 1 augusti

19.00

16.30

22.00

19.00

02.00

22.00

Fredag 2 augusti

Fredag 2 augusti

16.30

12.00

Tetra Dagadana Lur

Recanto 19.30

Passione Taranta

Mona Ersare George Kilby Jr Mässa

Martha Mavroidi 16.00

Tetra

22.30

Prego 01.30

DJ Hugo

Lördag 3 augusti

Lördag 3 augusti

16.30

12.00

April Verch Band 19.30

Daniel Lemma

Martha Mavroidi 16.00

Hang Massive

22.30

Kottarashky & The Rain Dogs 01.00

Polskedans

21


Kurser med föranmälan Begränsat antal deltagare. Du kan föranmäla dig till kurser@urkult.se och ”checkar in” och betalar din kurs senast 1 timme före kursstart på Markusgården kurskansli. Eventuella reservplatser delas ut på Markusgården 1 timme före kursstart. finsk tango

Tangon har sitt ursprung i hamnstäderna vid Rio de la Plata, dvs i Argentina och Uruguay. När tangon spreds till Europa i början av 1900-talet fick tangomusiken ett starkt fäste i Finland och dansen blev med tiden mycket populär. Den finska tangon är mjukare till karaktären än den argentinska och är idag ett viktigt inslag i den finska kulturen. I kursen kommer du att få lära sig grunderna i finsk tango och få tips på hur man kan gestalta dansen. Kursledare är Björn Håkansson som har flerårig erfarenhet av finsk tango. Fredag kl 14–17. Markusgården. Kostnad 100 kr

Dynamic Yoga med Rising Appalachia

Aktivera sinnet och mjuka upp kroppen med Leah från Rising Appalachia. Genom att införliva ashtanga yoga, styrkeövningar, andning, meditation och dans har Leah skapat ett energifyllt pass som hon kallar för Dynamic Ashtanga Yoga Flow. Var med och upplev magin som uppstår när kroppen, medvetandet och andningen samverkar och sammankopplas. Fredag kl 11–12.30. KroppArt i Medborgarkontoret. Kostnad 50 kr.

Sound Workshop sjung med Rising Appalachia

Deltagarna får med hjälp av Leah och Chloes kreativa sångtekniker utveckla inte bara rösten, utan även kroppens övriga resonanspunkter. Sångimprovisation, stämsång och chanting i kombination med yoga- och dansrörelser lösgör både kropp och stämband, och leder till ökad självkännedom. Med utgångspunkt i traditionella sånger från olika länder ges utrymme för såväl en upptäcktsfärd i det individuella röstlandskapet, som hur gruppens röster relaterar till varandra och tillsammans bildar unika rytmiska harmonier. Kostnad 50 kr. Församlingshemmet. Fredag kl 15.30–17.

Lindy Hop Lindy Hop

Lindy hop är en afroamerikansk dans som utvecklades i USA under 1920- och 30-talen. Dansen kan vara vild, fylld av fart och humor men också sensuell. Sätten att dansa lindy hop på är lika många som utövarna. Lindy hop är en jazzdans som oftast dansas till swingmusik. Under två fristående kurspass får du en introduktion till två olika grundsteg. Varför inte gå ett pass som förare och ett som följare? Fredag kl 10.30–13.30. Markusgården. Kostnad 100 kr. Lördag kl 14–17. Markusgården. Kostnad 100 kr.

22

Rising Appalachia


Ulrika Bodén Kulning och lockrop med folksångerskan Ulrika Boden

polska

Get over it! Gå på lina!

Kontaktimprovisation

Här får du prova det kraftfulla sångsättet som användes för att locka på djuren i äldre tider. Vi bekantar oss med olika vallåtar och historia kring kulning och lockrop. Du behöver inte vara en fullfjädrad sångfågel för att delta utan vi arbetar utifrån varje persons individuella röst. Med vägledning av Ulrika får du redskap att kunna värma upp och hitta styrka och självförtroende i din egen stämma. Det är lätt att tro att det bara var fäbodarnas jäntor som kulade men både män och kvinnor har använt detta som arbetsredskap och alla är såklart välkomna att delta i kursen. Ta med bekväma kläder och skor. Inspelningsutrustning är bra för att minnas. Lördag kl 10. Församlingshemmet. Kostnad 100 kr. En lindansare måste komma över sin rädsla för att kunna gå vidare och utvecklas. Så varför inte börja med att helt enkelt komma över linan? När vi väl vet hur vi tar oss över, under och runt den på alla tänkbara sätt, så kan vi börja stå på den. Inga förkunskaper krävs. Circumsdancemedlemmarna Simone Deschamps och Tiina Lethimäki är mycket uppskattade pedagoger med en speciellt utarbetad lindansarteknik, som skiljer sig från den traditionella. Kostnad 100 kr. Från 12 år och uppåt. Lördag kl 10–12. Skolgården.

Flerstämmig sång med Tetra

Sång och dans från fyra vädersträck! Kom med på Tetras flygande matta! Här möts arabisk och grekisk sångstil, Haiti-puls och nordiskt gung. Du får pröva på allt från flerstämmiga sånger till rytmiska refränger och ett och annat danssteg. Allt i Tetras egna arrangemang. Kostnad 100 kr. Torsdag kl 13–15.30. Församlingshemmet.

Känner du en plötslig längtan att parvis promenera moturs och snurra medurs i tretakt? Då är den här kursen i polska det perfekta alternativet för dig! Grundlig introduktion till en av våra riktigt gamla folkdanser. Kursen vänder sig till såväl nybörjare som erfarna som vill bättra på sitt förar- eller följarsteg. I lugn och ro tar vi oss an försteg och snurr, hittar samstämmighet med musiken samt en bra hållning och balans. Kursen har begränsat antal deltagare och är ett betydligt mer fördjupande alternativ än den som erbjuds som öppen verkstad på stora scen. Kostnad 100 kr. Lördag kl 11–13. Markusgården. För alla över 5 år. Vill du flyga, rulla, sväva, falla? Vi ger dig grunderna i kontaktimprovisation – en dansstil där du delar vikt med en partner i rörelse. Kursen innehåller övningar i par, i grupp och/eller ensam. Avslutas med ett Öppet Jam – du bestämmer dansens rytm. Kursledare är Evelina Boström & Anne Rönkkö från Circumsdance. Kostnad 100 kr. Åldersgräns 15 år och uppåt. Lördag kl 14–16. KroppArt/Medborgarkontoret.

Akrobatik För barn & ungdomar

Ett tillfälle för barn mellan 5–15 år som vill utmana och överraska sig själva! Simone och Karla vägleder dig i att röra dig på ett sätt som du tidigare såg som omöjligt. Vi laborerar och leker med enkla akrobatiska rörelser och de möjligheter de ger till att utforska rummets yta. Med skratt, glädje och spontanitet testar vi tillsammans våra gränser. Inga förkunskaper krävs. Kursledare: Simone Deschamps & Karla Búcaro från Circumsdance. Lördag kl 14–16. Församlingshemmet. Kostnad 100 kr.

23


Verkstäder Verkstäderna är gratis men vissa kräver föranmälan och har begränsat med plats, så kom i god tid.

Parkour

Parkour är en fantastisk träningsform som utmanar hela kroppen. Vi hoppar, kryper, rullar, klättrar och balanserar i olika formationer. Du kommer att börja se din omgivning med helt nya ögon och kunna använda den på ett kreativt och lekfullt sätt. Parkour passar alla oavsett förutsättningar. Umeå Parkourförening erbjuder fyra tillfällen för alla intresserade. Utan kostnad, men föranmälan krävs. Lokal: Skolgården (samling vid Markusgården). Fredag kl 12–14 (för alla över 15 år). Fredag kl 14–16 (för alla över 15 år). Lördag kl 12–14 (för alla under 15 år). Lördag kl 14–16 (endast för tjejer).

Konst i och Med Naturen!

Öppen skaparverkstad med Helen Blästa, konstnär och handledare. Alla är välkomna, stora som små, unga och gamla, skeptiker och trädkramare. Tillsammans eller var och en för sig skapar vi spännande kreationer med det som finns tillgängligt. Allt material finns på plats och kommer från naturen. Möjligheterna begränsas enbart av fantasin. Vad ser Du bland träd och stenar? Under helgen är du välkommen att delta, inspireras eller njuta av installationerna som växer fram. Torsdag 12–16, Fredag 12–16, Lördag 12–16. Fråga på Markusgården om plats.

Workshop i handstående

Stå på händer är en av de bästa aktiviteter när det handlar om att utveckla styrka, kontroll, fysiskt självförtroende och samtidigt ha roligt. Workshopen innehåller enkla verktyg och ger dig den rätta tekniken i att bemästra ett liv upp och ned. Leds av Mikael Kristiansen & Eveliina Raaska från Circumsdance. Från fem år och uppåt. Lördag kl 11–13. Kroppart/Medborgarkontoret.

Låtverkstad

Ta med ditt instrument så kan vi byta låtar, spela och arra tillsammans, framför allt ha fantastiskt kul! Kanske svänger vi ihop några polskor och en och annan tango så kan vi spela till dans senare under helgen. Vi träffas och ser vad som händer, ett opretentiöst musikaliskt möte för er som har lust. Flöjtspelaren Catarina Edén, fiolspelmannen Susanne Lind håller i trådarna. Fredag kl 10. Församlingshemmet.

24

Masspolska -- polskeverkstad på stora scenens dansgolv

Alla som vill är välkomna ner till stora scenen för en introduktion i polska. En enkel grundkurs för dig som vill känna på dansstegen till vår vackra och förföriska svenska folkdans. Catarina Edén instruerar och Susanne Lind står för musiken. Fredag kl 13.30 på dansgolvet framför Stora Scen.


ÖPPNA VERKSTÄDER VID HEMBYGDSGÅRDEN Ståltråd & Plåtskrot!

Efter tidigare års succé så är plåtverkstan på plats igen. Här kan man klippa, hamra, böja, buckla och bocka. En spännande aktivitet för alla åldrar, ledd av hårdslöjdskonsulent Annso Grahn. Barn under 8 år måste ha en vuxen med sig. Fredag och lördag kl 12–15.

Redesigna - Gör nåt eget av nåt annat

Vi har material, symaskiner och duktiga rådgivare. Läge för originella skapelser att höja stämningen med. Här kan såväl små som stora grejer skapas. Allt efter ambition. Fredag och lördag kl 13–17.

Visornas egen återbruksverkstad

När kvällsdimmorna ligger på lur och månen är på väg upp över Ångermanälven så är det dags att mötas i Cirkustältet för att sjunga tillsammans. Hur kvällen utvecklas beror på deltagarna, här kan vi byta visor med varandra, hitta nya versioner eller bara bidra med våra röster och oss själva. Spelmannen Susanne Lind och musikhandledaren Catarina Edén inspirerar. Fredag kl 19. Cirkustältet.

Kladd & Kul

Förvandla dig till något festligt, ruskigt, tokigt, skräpigt eller vackert. Emilia och hennes vänner målar om ditt utseende. En aktivitet riktad till äventyrliga i alla åldrar. Fredag och lördag kl 11–15.

Hällristningarna vid Nämforsen många tusen år gamla Ett kulturarv att vara rädda om. Nämforsens hällristningar är Sveriges största samlade lokal med hällristningar av typen jägarristningar. Omkring 2300 inhuggna figurer och linjer finns bevarade på hällarna i och vid forsen. Figurer av älgar, skepp, människor, fiskar och fotsulor från en gammal bild- och föreställningsvärld. De äldsta ristningarna antas vara 6000 år gamla, merparten anses ha tillkommit under perioden 3500–2000 f. Kr. Mera information på Hällristningsmuseet. Hällristningarna är skyddade enligt fornminneslagen. Eldning är förbjuden i området. Var försiktig när du besöker området, varje fotsteg nöter på de gamla ristningarna, ta av skorna om du måste gå där.

25


BARNENS URKULT Barnföreställningarna kostar 20 kr. Biljett köpes i kuren utanför Cirkustältet. Kom i god tid för att få plats! Sång & danslekar för barn

Vi tar varandra i hand och ringlar oss fram. Välkomna till församlingshemmet för en stund med sång och danslekar. Alla som känner sig manade är välkomna. Arbetar du med barn är detta det perfekta tillfället för inspiration. Är du ett barn? Eller kanske nästan som ett barn? Kom och ha skoj med musikhandledare Susanne Lind och Catarina Edén. Lördag kl 16.30–17.30 Församlingshemmet.

Skapelsemyter och andra fantastiska historier för barn 6-10 år

Tänkvärda sagor om jordens och människans ursprung, om kampen att överleva i den vilda naturen, om att ta hjälp av det goda för att tampas med det onda. Karin Fichtelius använder skuggspel och dockor i sitt berättande. Du kommer att få höra sagan om Korpen och ärtan – en skapelsemyt från Alaska, Kampen om nordanvinden och Flickan i morgonrodnaden. Lördag kl 16.30 i Cirkustältet.

Clownen Ottilia från 5 år

Det är inte alltid så lätt att uppföra sig som man ska, även om man gör sitt allra bästa, det vet clownen Ottilia. Möt henne i cirkustältet. Här finns tid att fundera kring stort och smått, högt och lågt. Ottilia förklarar på sitt eget sätt sånt som hon tycker är ganska svårt att förstå och tänk, hon har nyligen forskat om sopsortering! Fredag kl 12.30 i Cirkustältet.

26

Stortimpen, ramsor och lekar för de minsta, 0-2 år

Titta ut i en strut, katten ska ut och dansa! Vi myser i cirkustältet med ramsor och lekar för dom små. Här dyker det upp både nya sådana och de som vandrat från föräldrar och storasyskon i flera generationer. Dockan Magda är med i rörelselekarna. Roligt för pluttarna och ett ypperligt tillfälle att som förälder bättra på, minnas och lära sig nya ramsor. Lördag kl 10 i Cirkustältet.

Den förtrollade sparven familjeföreställning från 5 år

Det var en gång för länge sedan långt borta i Japan, en gubbe och en gumma i en liten stuga vid foten av det heliga berget Fujisan. Gubben hade en tam sparv, som hette Suzumesan... Följ med på ett spännande äventyr till soluppgångens land och sagans förtrollade värld där allt är möjligt. Sagan spelas med dockor gjorda i samma stil som klassiska japanska bunrakudockor, en dockmakarteknik som är mer än fyrahundra år gammal. Spelas i teaterbussen vid Cirkustältet. Fredag kl 11 och kl 15.30. Lördag kl 14.30.


Magiskt stora såpbubblor

Jonatan Staaf visar upp konsten att blåsa jättestora såpbubblor - vem har inte försökt? Han kommer att hålla tre framträdanden under festivalen. Om du blir sugen och vill testa kan du göra det efter lördagens föreställning vid Cirkustältet kl 11.00. Det är bra att ha “oömma” kläder om du vill prova på, det blir lätt en blaskig tillställning. Ställs in vid regn. www.jonatanstaaf.com Vid Stora Scen fredag kl 16.30. Vid Cirkustältet lördag kl 11. (matinéföreställning & prova-på för barn) Vid Stora Scen lördag kl 16.30.

Trollsagor för barn 3-5 år

Troll kan se ut som vem som helst, man vet aldrig riktigt var man har dom. Det enda riktigt säkra tecknet är att dom har svans och längtar efter allt som glimrar och är vackert. Här får ni bland annat höra sagan om trollet som nästan badade och om trollungen i vaggan, kanske vet du nåt om troll själv? Tillsammans kan vi hitta på en egen saga. Fredag kl 14.30 i Cirkustältet.

Markatta musikteater Sommaräventyr 4-9 år

Häng med Markatta på en svindlande resa. Gamla och nya sånger, magiska äventyr om igelkotten som ville se hela världen, om varför Ingrid aldrig är hemma när Lotta vill att hon ska komma ut och leka, om hur man bygger den bästa kojan och om allt som smakar gott på sommaren! Fredag kl 10 i Cirkustältet & lördag kl 12.30 i Cirkustältet.

27


annat som händer under festivalen Seminarium Konst & kultur som motstånd

Då den sanning som presenteras i massmedia står i direkt omvänd proportion till verkligheten är det dags att kraftfullt säga: ”Nu räcker det!” Så heter även den film som hade premiär i Almedalen i början av juli. Den handlar om hur vi kan stödja dem som i olika aktioner protesterar och ibland utför civil olydnad när vissa företeelser legaliseras och när motstånd kriminaliseras. Akay och My Leffler berättar om ”Art Activism”. Pelle Med Två Å nån till spelar och inspirerar till stordåd. Gruppen kan närmast beskrivas som Hälsinglands svar på Euskefeurat och de är till antalet drygt två varav ingen heter Pelle. Fredag kl 13–15.30. Biosalongen Markusgården.

Ekofilosofiskt samtal om tid, teknik & sammanhang

Först introduceras ämnet ekofilosofi, som söker fördjupa förståelsen av relationen människa – natur – kultur. Sedan följer ett dialogsamtal, där alla välkomnas att delta. Vilka möjligheter och begränsningar har tekniken? Hur kan vi förstå ett begrepp som tid? Och vad innebär det att vara en del av ett större sammanhang? Samtalet leds av Linda Ellegaard Nordström, lärare i ekofilosofi på Hola folkhögskola. Ev. medverkan av en hemlig gäst! Fredag ca kl 15.45. Biosalongen Markusgården.

Arkeologisk exkursion

Vid Storsjön, nordöst om Näsåker finns en alldeles speciell kulturmiljö. Platsen har en ovanligt inbjudande sandstrand som kallas Söderhavet och där står den antagligen senast upptäckta värktallen i Sverige. Värktallar har haft stor betydelse i folktron och användes vid botande av olika krämpor. Området indikerar att människor i olika tider kan ha bott och vistats här, så kanske kommer vi kunna upptäcka en stenåldersbo-

plats eller någon gammal samisk visteplats. Arkeologen Bernt-Ove Wiklund guidar. Området är mycket lätt att ta sig till. Vi träffas på Markusgårdens parkering kl 10.00 för samåkning till platsen. Kom i god tid innan! Ta med kläder efter väder, liten matsäck och dryck. Badkläder för de som så vill; glöm inte att vi ska till “Söderhavet”! Fredag mellan kl 10–14.30

Bildtolkningsseminarium

Bildtolkningsseminariet på Hällristningsmuséet erbjuder nytänkande när det gäller tolkningen av hällbilderna nere vid Nämforsen. Vi inbjuder bildtolkare med preferenser inom bland annat bildkonst, reklam och konstkritik att utmana de arkeologiska tolkningarna. På förmiddagen guidas vi av arkeologisk expertis nere vid hällristningarna. På kvällen presenterar bildtolkarna sina tolkningar med efterföljande diskussion där publiken deltar. Biljetter till kvällen (40 st) delas ut vid förmiddagens guidning. Kvarvarande biljetter kan erhållas i Hällristningsmuséets reception under dagen. Torsdag kl 11: Guidning vid hällristningarna. Samling vid Hällristningsmuséet. Torsdag kl 19: Presentation av tolkningar i Hällristningsmuséets hörsal.

Jeänoes Eld

Jeänoe, ”Moderälven”, är det sydsamiska namnet för Ångermanälven. Elden är en länk mellan förfäderna, oss, och de som kommer efter. Vid älven har ceremonier hållits i minst 5000 år och det har alltid varit en mångkulturell mötesplats. Vi vill föra vidare den traditionen. Elden tänds kl 18 på torsdag. Därefter är det meditation varje morgon kl 9, och ceremonier kl 12 och 18. Under hela festivalen hålls elden brinnande och platsen är öppen för alla som vill göra egna ceremonier, jamma eller bara vara. På söndag kl 12 blir det en gemensam avslutningsceremoni. Kostnadsfritt – Varmt välkomna! Plats: Viken nere vid hällristningarna.

KROPP-ARTS EGNA AKTIVITETER Kroppart ligger i Näsåkers medborgarkontor, en fin lokal som används året om till dans och yoga. Drop in Yoga Vipasana

Börja dagen med ett yogapass. Ingen tidigare erfarenhet behövs och alla oavsett ålder kan delta, var och en efter sin förmåga. Handledare: Jeanette Flodin. Torsdag, fredag och lördag kl 9–10.30. Kostnad 60 kr.

28

Dansa din Natur

Vi arbetar med känslans språk och naturens magiska dans. Du guidas in till din kropps inneboende visdom och till din egen och naturens läkande förmåga. En kurs som väcker sinnena till liv och öppnar upp för närvaro och kraft. Ledare: Åsa Rockberg – www.earthheart.se Föranmäl dig på dance@earthheart.se eller dyk upp! Kom på en, två eller tre workshops, vilken dag som helst. Kostnad: 1 dag: 250 kr, 2 dgr: 450 kr, 3 dgr: 600 kr Onsdag, torsdag och fredag kl 13.30–16.


POESISCENEN

Poesiscenen på Urkult ligger i Brandmannamuséet, utanför festivalområdet mitt emot hembygdsgården och Cirkustältet. Här är det fri entré och en oas för de som vill njuta av ett spännande och varierat program när det gäller ord. Framförda i färgsprakande poesiform med eller utan musik. Poetry Slam har genom åren blivit ett alltmer populärt inslag på Urkult. Här tävlar duktiga poeter från landets alla hörn. Finalen under lördagen brukar fylla lokalen till bristningsgränsen och stämningen är på topp! Det finns även utrymme för spontana gästspel på den öppna scenen och varje år bokas spännande poeter till programmet. I år får vi möta delar av det vinnande laget i Poetry Slam SM i Malmö. Nino Mick, som även vann den individuella grenen och Anton Höber från Göteborg – alltså Sveriges bästa estradpoeter! Mimi Märak från Norrbotten som kom tvåa på Poetry Slam SM, Ingrid Nilsson, en rookie som gjort succé i Poetry Slam-världen och Bengt O Björklund som presenterar andra delen av sina memoarer i diktform. Läs mer om poeterna på www.urkult.se

FÖRFEST ONSDAG 31 JULI på HOTELL nämforsen Hotell Nämforsen, onsdag 31 juli kl 19.00. Entré 50 kr. THE CHICKPEAS BAND

The Chickpeas Band turnerar Sverige runt med tåg och spelar inlevelsefull och berättande fyrstämmig scandicana om kärlek, uppbrott och ett liv på drift. De fyra bandmedlemmarna kommer från svenska småbyar men träffades i Piteå, blev vänner och började spela tillsammans. Med akustisk sättning och fantastisk sång bjuder de på en färgsprakande musikresa i country/ blues-anda full av energi och hjärtlighet.

DIIPAK

Maria Carlman sjunger nära, roliga, vackra, svängiga, sköra, melodiösa levande låtar. En blandning av pop, jazz och latin som landar rakt i magen. Diipak och band spelar en salig blandning av nyskriven amerikansk rootsmusik – allt från folk, rock, och reggae, till country, funk mm! En organisk potpourri som dras ihop med hjälp av Diipaks röst och humor och bandets varierade och virtuosa musiker.

29


Zibur

Circumsdance

ELDNATT När sensommarmörkret sakta sänker sig över festplatsen samlas vi runt sidorna av stora scenens gryta för att inviga årets Urkultfestival. I år hålls invigningen av dans- och cirkusgruppen Circumsdance som tillsammans med bandet Zibur har utforskat och etablerat ett nytt gemensamt uttryck i ljus, eld, kostym, musik, modern dans och samtida cirkus. Med humor och glädje som vapen attackerar de ämnen som fördomar och generaliserande. De gestaltar och skapar en berättelse kring de grundläggande mänskliga behoven av gemenskap, kommunikation, vikten av att bli inkluderad, att se andra och själv bli sedd. Genom att på ett konstnärligt sätt blanda skratt och allvar vill årets invigningsgrupp uppmuntra till medmänsklighet. Ett utmärkt sätt att åter tända eldarna och tillsammans få njuta av den vackra augustinatten, av livet och av att festivalen åter är här igen.

30


MILJÖ ÄR LIKA MED KÄRLEK! Omsorg och ansvar för miljön har sedan Urkult startade varit en av hörnstenarna för festivalen. För varje år jobbar vi på att miljöpåfrestningarna ska bli så små som möjligt.

såhär sorterar vi Kompost Matrester, bestick, tallrikar och ölglas från matserveringar och pubar inne på festplatsen.

Plast Både hårda och mjuka plastförpackningar.

PAPPERSFÖRPACKNINGAR Wellpapp, kartong, godispapper och andra pappersförpackningar.

METALL Förpackningar av metall, som konservburkar, folie med mera.

GLAS Färgade och ofärgade flaskor och burkar av glas. Slängs främst i glasigloon vid stora entrén.

BRÄNNBART Blöjor, bindor, fimpar med mera.

NÅGRA EXEMPEL Maten på festplatsen är lagad på ekologiska råvaror. Alla trycksaker, exempelvis affischen och programbladet, trycks på miljöpapper. Vi källsorterar soporna inne på festplatsen – och blir väldigt glada om besökare hjälper till att slänga rätt sopa i rätt tunna.

ENGÅNGSARTIKLAR

=

Den komposterbara plasten är tillverkad av majsstär kelse, men ser ut och fungerar precis som ”vanlig” plast. Alla komposterbara engångsartiklar och matrester samlas ihop och komposteras på en gård utanför Näsåker. Kompostjorden används sedan i exempelvis blomsterarrangemang på festplatsen.

31


smått & gott ÅRETS AFFISCHKONSTNÄR

Årets artistkonstär heter Maria Tjärnström. Hon bor i Bjärtrå, en liten by några mil nedströms Ångermanälven. Maria är arkeolog och deltidskonstnär. Nämforsen, skogarna och inte minst Urkult med alla dess glada och färgstarka människor är en stor källa till inspiration och tar sig ofta uttryck i Marias konst och hantverk.

VÄLGÖRENHETSAUKTION

Auktion till förmån för Läkare Utan Gränser. Konst- & konsthantverk skänkta av ett antal konstnärer. Visning en halvtimme innan. Fredag kl 15 utanför Urhuset.

EFTER HUNDRA ÅR AV TYSTNAD Gudinnebilder och glömda spår

Föreningen Kvinnominne annordnar guidade visningar av utställningen ”Efter hundra år av tystnad”. Dagligen kl 12 på Urhuset. Entré 50 kr.

Ny utställning i Hällristningsmuseet

SOLIDARITETSTORGET

En liten plats för stora frågor. Solidaritet är en självklar del av Urkult. Det tar sig bland annat uttryck i Solidaritetstorget mitt på festplatsen. Olika organisationer som samlas under parollerna hållbar utveckling, demokrati och solidaritet hittar du här. Ett smörgåsbord av aktiviteter, information och utställningar. Håll ögonen öppna under festivalen för organisationernas filmer, workshops och seminarium!

32

Möt spåren och berättelserna från våra förfäders värld. Festivalöppet kl 11–17. Guidning av hällristningarna nere vid älven kl 15. Stort mysigt café. Museet ligger just utanför festivalområdet.

fÖLJ MED NER I KRAFTVERKET

Kostnadsfri guidning i Nämforsens kraftverk under festivalen kl 12 och 14. En spännande och lärorik upplevelse för hela familjen. Samling vid grinden på Näsåkerssidan älven. För öppettider resten av året se www.namforsen.com Kontakt: 0622–106 30 eller info@namforsen.com

Magiskt stora såpbubblor


ett stort tack Till er som på olika sätt bidragit till förverkligandet av festivalen!

Ådals-Lidens Församling tele 0622–100 31

Näsåkers Camping och Stugby D-Tours Rogsta Natur AB Själanders Åkeri Hotell Nämforsen Erik Tenglund Handelsbanken Näsåker Näsåkers Snickeri Mählers Smide Norrland & Co Friskt Virke Altons Bygg Ådalslidens Sportklubb Ådals-Lidens Hembygdsförening Ljud och ljus

Nordlander Produktion tillsammans med Urljud 33


av säkerhetsskäl får hundar ej vistas på festivalområdet RÄKNA INTE MED ATT MOBILEN har täckning i näsåker BESTÄM MÖTESPLATS

34

12 Macken Stureplan

Ej skalenlig.

karta över näsåker

DET FINNS INGEN BANKOMAT I NÄSÅKER TA MED KONTANTER


U

L

B

N

TELE 0622–106 70 MEJL 65edlund@telia.com

BADPLATSCAMPINGEN B

TELE 070–332 20 96

SIGGES FAMILJECAMPING S

TELE 0622–101 76

NÄSÅKERS CAMPING N

CAMPINGAR

TELE 0730–30 42 33

ÄLVCAMPINGEN L

35

T

TELE 0622–101 00

FÄBODAMMENS CAMPING F

TELE 0621–105 54

JUNSELE CAMPING

TELE 0623–105 65

RAMSELE CAMPING

OMSJÖ CAMPING O

TELE 0622–500 17

drogfricamping.sommarhemmet.se

DROGFRI CAMPING

NATURCAMPINGEN T

F

m

2 km

TELE 0622–107 89

BOKAS PÅ TELE 0622–107 89

MASSLOGI PÅ SKOLAN

uppstroms.se/urkult-camping-2013

UPPSTRÖMS CAMPING U

S

16 km

O

m SJ kör dagtåg med kompletterande buss till Sollefteå.

www.sj.se tele 0771–75 75 75

Din Tur kör lokalbussar till Näsåker, från Sollefteå. Åker du från exempelvis Umeå, Östersund eller Sundsvall kan du även söka din resa här.

www.dintur.se tele 0771–100 110

Kulturföreningen Glädjetåget bussar till Urkult, från Stockholm på torsdagmorgon. Med möjlighet att hoppa på i Uppsala och Gävle. Skicka ett mail till urkult@gladjetaget.org så får du all information du behöver i ett autosvar.

www.gladjetaget.org

Y-buss kör bussar till Urkult på onsdag och torsdag, hem igen lördag kväll samt söndag. I år går det bland annat att kliva på i Stockholm, Uppsala, Gnarp, Sundsvall, Timrå, Härnösand, Kramfors för resa till Urkult. Tillbaka från Urkult är utbudet av hållplatser något större, där även möjlighet att åka ner till Hudik, Söderhamn och Gävle Bro exempelvis finns.

www.ybuss.se tele 0771–33 44 44

Föreningen Ådals-Lidens Järnvägsvänner och Nässjö Järnvägsmuseum upprepar de senaste två årens succé! Ett specialchartrat tåg med avgång från Stockholms Central går hela vägen fram till Näsåker och Ådals-Lidens station – med gångavstånd till festivalområdet. Stannar även för påstigning i Uppsala & Gävle. Håll utkik på www.urkultståget.se eller www.urkult.se för mer information!

www.urkultståget.se

Näsåker ligger i Sollefteå kommun i Ångermanland, Västernorrlands Län. När du letar din resa kan du även söka på Sollefteå som destination, istället för Näsåker. På kvällarna kör vi nämligen kompletteringstrafik därifrån till Näsåker (efter att den sista bussen för kvällen gått). Pris 80 kr per person och resa. Kompletteringar måste dock bokas i förväg. Hör av dig till 0622–100 96 eller 0622–107 89 så fixar vi det!

kommunikationer


36 www.urkult.se tele 0622 – 107 89 biljetter via 077 – 170 70 70 eller www.ticnet.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.