Page 1

3-5 augusti 2017

folkfest vid

nämforsen

kurser & workshops ・ barnaktiviteter poesi ・ marknad ・ ekologisk mat & eldnatt pris 20 KR

B A N K G I R O 5 0 2 2 - 0 11 0 SWISH 1234674255 SKRIV PROGRAM!

1


tusentals år senare tänds åter eldarna invid nämforsen Urkult välkomnar både nya och gamla vänner från när och fjärran, till Näsåker, Sollefteå och Norrland, till festivalen vars ledstjärna alltid varit att skapa gränsöverskridande kulturmöten i en anda av fred, kärlek, inkluderande, jämställdhet och samförstånd. Roligt att ni vill åldras och förnyas med oss. Tillsammans bygger vi broar och river murar till musikens rytmer under månens sken. Här möts och förenas båda tradition och nyskapande. Högt ovanför den mäktiga forsen ljuder toner från många olika delar av världen från scenerna, allt medan teater, märkliga upptåg och poesi sätter fantasin i rörelse. Detta är en festival för alla, där barnen har en särskild plats i våra hjärtan med sina egna föreställningar, sagor och lekar. Det ska vara en plats där även de yngsta känner sig välkomna och trygga. Så öppna era sinnen för årets kulturbrygd och låt er svepas med i dans, musik och doft av mat och skog här hos oss, där människor har strålat samman runt eldarna sen årtusenden tillbaka. Tack till alla som gör festivalen möjlig och tack till dig! I år är vi extra stolta att få ta del av ett jämställdhetsstöd från Musikverket. Stödet är ämnat artistbokningen och ska gå till gage, logi och resor. Fyra av våra akter är i år bokade under detta stöd och det är Ane Brun, Stella Gonis, Siska och Kumbia Queers. Fyra vitt skilda akter, men som kommer tillföra något alldeles unikt till årets repertoar.

Varmt välkomna!

biljetter Enklast köper du din biljett genom att gå in på vår hemsida www.urkult.se och klicka på biljetter. Du kan även ringa Ticksters kundtjänst på tele 0771–47 70 70 för att lägga en bokning. Du löser in din biljett mot ett festivalarmband vid entrén till festplatsen. För att undvika köer så uppmanar vi alla att lösa in biljetterna så fort som möjligt – gärna redan på onsdagen.

FESTIVAL vuxen 890 kr ungdom 720 kr ålderspensionär 420 kr barn gratis

EN DAG vuxen 550 kr ungdom 400 kr ålderspensionär 250 kr barn gratis

ELDNATT vuxen 370 kr ungdom 270 kr ålderspensionär 220 kr barn gratis

Festivalbiljetten gäller hela festivalen. Eldnatten ingår.

Endagsbiljetten gäller en dag. Fredag eller lördag.

Eldnattsbiljetten gäller hela torsdagen. Eldnatten börjar kl. 24

ÅLDERSGRÄNSER: vuxen 18+ ungdom 13–17 år ålderspensionär 65+ barn under 13 år stort tack till våra sammarbetspartners Inför varje festival är det oerhört många som varit med och bidragit. Allt från företag, föreningar och organisationer till privatpersoner. Utan er skulle festivalen helt enkelt inte bli av, så Urkult vill tacka alla inblandade för ett fantastiskt jobb! I år spelar Sveriges Radio in under festivalen.

2


alice francis

Gör dig redo för glitter och glamour när denna coola sångerska intar scenen likt en modern Josephine Baker. För nu är de tillbaka Alice Francis och hennes band från Frankrike som spelade här 2014. Sedan dess har de varit på världsturné i tre år och spelat ihop med stora akter som Alicia Keys, Erykah Badu och Public Enemy men trots det lyckats sätta ihop ännu en fullängdare. Det blir modern swing, jazziga toner blandat med hiphop och electronica - allt i en fartfylld show.

ane brun

foto knotan

Norska artisten Ane Brun är en fantastisk låtskapare som hela tiden utvecklas. Hon har släppt sex album och det senaste “When I’m free” beskrivs vara den mest genomarbetade och orädda platta hittills. På skivan hyllas även kvinnor som kämpar för sin rösträtt. Ane Brun startade sitt egen skivbolag för över tio år sedan i Stockholm där hon också bor, vilket gör att hon kan utforska sin musikaliska resa på helt eget sätt. När Ane intar scenen tystnar publiken, hon har en stark närvaro och en skön finstämd röst som berör, det är avskalat men samtidigt pompöst och underbart vackert.


beches brew foto lukas starck

Det kan vara svårt att placera dem i ett fack, detta band som blandar country & eastern med “annan musik”. Lagom till årets festival släpper gruppen ett album som är slutprodukten av ett 1-årigt musikprojekt i Indien där de spelade ihop med kända syd-, och nordindiska musiker i bland annat Chennai, Pune och Mumbai. Liveinspelningarna gjordes i Sverige under 2016 då de indiska musikerna kom för att turnera med dem. Missa inte när “Probably the best band in the World” kommer till Urkult!

Beverly "Guitar" WatKINS & the King Bees

Hon kallas för bluesgitarrens drottning denna fenomenala och karismatiska musiker som spelat blues i över sex årtionden. Beverly har spelat med kända musiker som James Brown, B.B King och Ray Charles och har gjort sitt eget namn inom bluesvärlden. Hon introducerades till musiken redan som ung och började spela i grundskolan, det sägs att hon än idag vid 78 års ålder fortfarande lever ett rock’n’roll liv. Beverly “Guitar” Watkins är minst sagt skicklig gitarrist som spelar med gitarren ovanför huvudet och bjuder på ett riktigt skönt bluesgung ihop med sin vapendragare; basisten Queen Bee Zamagni.


Bridget & Leif

foto agnes stenlund

Bridget Marsden och Leif Ottosson har ett fantastiskt samspel som bjuder in lyssnaren till innovativa tolkningar av den nordiska folkmusiken. Duon bildades 2009 och 2015 släppte de det kritikerrosade albumet Mountain Meeting. Två klart lysande stjärnor med originella kompositioner, utforskande ljudlandskap i en musikaliskt berättande värld. Med fiol och accordion får vi följa med på deras resa som kan överraska även den mest trogne folkmusiklyssnaren.

Trumslagargruppen Brincadeira gör ett kärt återbesök till Urkult. Kända för sina shower där de engagerar publiken, det går hisnande snabbt och det är oerhört lustfyllt. Gruppen har funnits sedan 2004 och har genom åren utforskat och experimenterat med trumkonster både som föreställning men också i workshops. I Barcelona där de bor håller de även kurser för ungdomar för att sprida kunskapen vidare, självklart kommer du få chansen att prova på under Urkult!

Brincadeira


enkel

foto jimmy träskelin

Enkel från Finland spelar traditionell folkmusik med mycket kärlek och passion. De tilldelades årets folkalbum 2016 och har blivit uppmärksammade internationellt. Enkel är en grupp som är starka i sig själva och sina uttryck. Deras shower är fyllda av sagoberättande och dans ackompanjerat på två durspel, en kantele, en violin och fyra uttrycksfulla röster. Tillsammans sprider de en härlig stämning som gör en riktigt glad.

Fastpoholmen

foto mattias vejerslev

De är tillbaka för att göra en favorit i repris det svängiga storbandet från öresundsregionen som bjuder på en skön blandning av folk, reggae, elektroniskt, indie och jazz och en känsla av att ingenting är omöjligt. Sedan starten 2007 har de släppt tre album det senaste kom i fjol och tar dem ut på turne under året och en retur till de ångermanländska skogarna för att leverera musik som rimmar väl bland dansanta urkultare.


Folks of Bengal

En grupp fristående folkmusiker som kommer i samlad trupp för att dels spela på Urkulttåget, men också finnas på festivalområdet där de kommer ha workshops med de olika instrumenten och slutligen spela på en av scenerna. De kommer från olika områden i Västbengalen i Indien och flera av dem har spelat över hela världen. Tillsammans kommer de bjuda på dansant indisk musik från olika traditioner med mycket sång av olika slag. Musik som har en given plats på Urkult och som får publiken att svänga sina lurviga!

Harpreet & Sanskriti

Båda har sina rötter i den nordindiska musiktraditionen men deras vägar möttes inte där utan i Norge där de båda huserar. Harpreet är från Norge och är den första som tagit en magisterexamen i nordindisk musik medan Sanskriti kom till Norge 2010 för att studera på samma skola. Hon är också en av de yngsta i Nepal som spelar tabla. Deras repertoar är bred och utforskar norra Indiens olika musikstilar allt från klassiska ragas till folkmusik från Punjab och Nepal.


Ifriqiyya electrique

foto renaud de foville

Det här är ett multimediaprojekt från ökenstaden Tozeur i Tunisien med sufiska musiker som spelar banga ett rituellt musikslag som ger transliknande tillstånd för lyssnaren. Projektet syftar dels till att bevara denna urgamla tunisiska musiktradition men också göra den nutida genom att lägga till moderna gitarrytmer och elektronika. Musiken är suggestiv och medryckande, enligt traditionen är den helande och skapar gemenskap. Projektet pågick under flera månader där ett franskt team följde Bangasamhället, spelade in musik och filmade processioner och ritualer. Det resulterade i en slags dokumentär musik-roadmovie som också ledde till uppstarten av bandet Ifriqiyya Èlectrique.

Ill Wicker

Folkprogbandet Ill Wicker är en tajt sextett från Göteborg. Deras senaste album Untamed som kom 2016 har beskrivits som en av de starkaste skivorna under året. Med musik som tar dig tillbaka till 60-talets psykedeliska och acid folk era, utan att ha gjort avkall på sin egen identitet. Ill Wicker är ett band med stämfull sång och drömska instrumentala stunder. Låtarna är nästan alla över fem minuter långa och varje låt är som en mytisk saga i sig, så vad mer passande än att bjuda dem till en plats med sin alldeles egen mytiska historia.


jord

foto elisabeth gustavsson

Den här gruppen har stark identitet från Tornedalen och låtarna sjungs framförallt på meänkieli, ett minoritetsspråk som pratas främst i norra Sverige. Musiken bygger på deras röster och instrument, med mycket traditionella toner men där finns också influenser från olika delar av världen. Jord har tillsammans starka karaktäristiska röster som bjuder in publiken med sin värmande närvaro och fantastiska spelglädje, det är sagoberättande från början till slut.

kajsa grytt

foto knotan

Hon började sin karriär som sångerska, gitarrist och låtskrivare i punkbandet Tant Strul på åttiotalet men har varit soloartist sedan 1990-talet. Under åren har hon släppt inte mindre än elva album, gett ut fyra böcker och skrivit fem pjäser. Kajsa är en kompositör och musiker men också författare, hon drar sig inte för att skriva ärliga och personliga texter som sticker ut. Sexualitet, begär, utsatthet och hur det är att vara människa är viktiga teman. Hon är fortfarande en punkikon för många – och i ständig rörelse.


kapten röd

foto ellika henrikson

Kapten Röd har alltid lagt stor vikt vid text och blandar lyrik, rim och politik på ett unikt sätt. Med sin ödmjuka framtoning och personliga texter togs han varmt emot av den svenska publiken. Kapten Röd slog igenom 2007 med sitt debutalbum ”Stjärnorna Finns Här” och med hans andra album ”Fläcken Som Aldrig Går Bort” samt enorma hiten om utanförskap ”Solen Går Ner” ft. Aki från 2013 är Kaptenen en av Sveriges största artister trots att han helt independent jobbar småskaligt utan storbolag inblandade.

Kristina Issa

Kristina Issa gjorde en musikföreställning, Arabic Spring i Näsåker våren 2016 som imponerade. Nu kommer hon och hennes band tillbaka med ett alldeles nypressat album i bagaget och det lovas maffiga trummor, smutsig harpa och dramatisk blås. Issa som är från Syrien har tillägnat skivan till kriget, den handlar om människors livsöden, om att sakna ett land, en plats, om glädje och sorg.


Kumbia Queers 1000% Tropi Punk - utlovas när punkbandet Kumbia Queers från Argentina intar scenen. Med en galen blandning av afro-kubanska och latinamerikanska influenser blandat med punk och queer. Bandet bildades 2006 som en reaktion mot den stela rådande rockscenen i Latinamerika. Deras låtar är fylld med ironi, kärlek och massa humor men även politik och motstånd. Förbered dig på en riktig punkshow och regelriktigt röj för det här bandet kommer du inte kunna sitta stilla till.

Urkult får ett kärt återbesök av den fascinerande artisten Martha Tilston, uppväxt med två musicerande föräldrar är hennes influenser kristallklara. Hon skriver sånger som frågar om vår existens och våra plikter här på jorden, vårt förhållande till naturen och medmänskligheten. Rösten är hennes styrka - klar och djupsinnig som grabbar tag och stannar kvar. Med en blandning av akustisk gitarr, folkmusik och country, elektronika och banjospel sprider Martha Tilston kärleksfulla vibbar ut till världen och folket.

Martha Tilston


New Tide Orquesta

foto miki anagrius

Den här svenska kammarmusikgruppen har funnits sedan 1996 och hade 20-årsjubileum i fjol. Genom åren har de spelat på allt från ryska rockklubbar till konserthus i Shanghai, musik som spänner mellan allt ifrån modern minimalism, argentinsk tango och klassisk barock. Har du sett Searching For Sugarman eller Future My Love har du hört deras musik. De slutar aldrig att utforska och uppdatera sig själva, med lekfullhet och nyfikenhet tar de sig an nya utmaningar.

rim

foto agnes stuber

Rim är ett samarbete mellan fyra unga musiker från Mitt-Norden. De presenterar ett drivande och delikat ljudlandskap där de kombinerar dansmusik med improvisation och egna kompositioner. I lekfulla samtal växlar musikerna mellan solistiska inslag och tätt samspel. Deras sceniska uttryck är allsidigt med rörelse, röster, dans och historier. Med sin närvaro på scenen och sitt kraftfulla musicerande vill Rim locka publiken ut på nya stigar.


siska

foto julie lagier

Siska kommer från solstaden Marseille i södra Frankrike och hon är kanske mest känd som Sista K i Watcha Clan ett band som spelar en blandning av stilar som reggae, dub och elektronika och sjunger på fem språk. Hennes soloprojekt Siska och senaste album “A Woman’s Tale” visar på konstnärlig mognad med texter som kommer nära inpå och blir väldigt personligt. Hon har en skör och stark röst som tränger in på djupet och ackompanjerat med sköna triphop-beats och modern soul blir det en fullträff. Och precis som solen värmer vid medelhavet kommer hon lysa upp på en scen i de ångermanländska skogarna.

Sofia Jannok

Sofia Jannok är idag högst aktuell. En klimat- och människorättskämpe som värnar om ett folk i minoritet, en kvinna som med ödmjukhet och ärlighet förmedlar politiskt motstånd. Hon har en stark närvaro på scenen, hennes texter är fulla med budskap och hon blandar skön jojk med pop och spoken word. Sofia Jannoks röst har en styrka som kommer få tallarna att börja svaja och folket att haja, för det här är en artist som har något viktigt att förmedla och som brinner helhjärtat för sitt Sápmi.


stella gonis

foto f. thaly

Hon sjunger, dansar och spelar bèlètrummor, denna dansanta artist som kommer från Martinique i Västindien. Stella Gonis föll för de forntida rytmerna redan i ung ålder när hon växte upp, hennes karriär började i kören både som körtjej och solist. Idag spelar hon en blandning av traditionell musik från Martinique blandat med andra influenser från världen med bèlètrummans rytmiska sound. Tillsammans med sina musiker och dansare utlovas en eldig show med garanterad karibisk atmosfär. Under festivalen kommer Stella även hålla en workshop i att dansa bèlè, så ta chansen att lära dig sköna moves.

symbio

Duon tog hem årets nykomling på Folk- och Världsmusikgalan 2016. Deras spelningar har hyllats både i Sverige och internationellt. Det här är otraditionell folkmusik som överraskar, två skickliga musiker som bemästrar sina instrument och bjuder på en magnifik resa. Med vevlira och dragspel har de hittat en oslagbar kombo, det blir en blandning av modern folkmusik och elektronisk klubbmusik men där finns också toner från mellanöstern allt i en utsökt symbios.


Tre goda vänner och redan kända musiker i Estland startade sitt band för cirka tre år sedan. Det började som ett roligt projekt som snart skulle vända upp och ner på hemlandet. Sen dess har de har vunnit över tio musikpriser, spelat i 26 länder och gett ut ett hyllat album. De spelar sin egen tolkning av estnisk folkmusik en blandning av rock, folk och säckpipeblås, utan att göra avkall på de traditionella arven. I år släpper de sitt nya album “Shimmer Gold”.

Trad.Attack! Tzeitel

Klezmer är en traditionell musikstil som spelades av judiska spelmän i Öst- och Centraleuropa fram till andra världskriget, sedan dess har det spridit sig över hela världen. Den svenska trion Tzeitel har spelat ihop sedan 2007 och utgår just från klezmertraditionen, det är svängig tvåtakt, melodiska och sorgfyllda sånger, känslofyllt och berörande. Gruppen släppte sitt andra album 2014 och turnerar återkommande i både Sverige och norden.


Ulrika Boden med Ahlberg, Ek & Roswall En av Ångermanlands folkkäraste artister Ulrika Bodén är tillbaka med sitt senaste album Te berga blå som är en hyllning till vallmusiken och dess traditionsbärare nämligen kvinnorna. Med sig har Ulrika trion Ahlberg, Ek & Roswall som spelade på Urkult förra året. Tillsammans skapar de ett fantastiskt samspel med folkmusik, visor och kraftfulla lockrop i en vacker harmoni.

United Vibrations

foto samuel hicks

Den här unga gruppen musiker kommer från Brixton i södra London. De inspireras av föregångare som Bob Marley, Fela Kuti och Talking Heads och en blandning musikstilar från hela världen såsom funk, afrobeat och electronica. Tack vare detta är det svårt att placera dem i något specifikt fack, och de menar att ingen kan vara unik idag eftersom all musik är inspirerad av så många dessinnan. De är också samhällsbyggare som värnar om sitt södra London och låter all avkastning från skivförsäljning gå till att bygga hållbara ekohem i stadsdelen. United Vibrations är svängigt, jazzigt och riktigt funky!


vassvik

foto peter bothén

En experimentell ljudkonstnär från Sapmí i Nordnorge som genom sin jojk och tillsammans med moderna stråkinstrument och sin ramtrumma bildar en ljudbild med tydliga kopplingar till naturen. Musiken är vemodig, gripande och snudd på mystisk med samiska folktoner i grunden. Men Vassviks sätt att leverera jojken genom sina vokala experiment gör det nydanande och modernt. Han är en riktig uppfinnare som tar dig på en förtrollande ljudresa långt utöver det vanliga.

Vieux Farka Toure

Han är son till Ali Farka Touré en musiker som fått stort internationellt erkännande. Trots att Vieux går i sin fars fotsteg har han utstakat sin egen unika väg. Hans nyfikenhet resulterar i en egen blandning av malinesisk blues, funk, reggae och rock. Senaste albumet Samba sägs var det mest mogna albumet hittills och har låtar som är tillägnad både hans föräldrar och farföräldrar samt syster. Det handlar om familjeband och traditioner, att få växa upp i en bra miljö. Men det handlar också om politik; om ockupationen av Jihadister, alla människor som fick lida och om exploateringen av naturresurser som förstör vår värld.


yellow sisters

foto martin faltur

Med en blandning av jazz, funk, r’n’b och världsmusik har den här acapellagruppen från Tjeckien hittat sin melodi. Deras stil är originell och äkta, med fina harmonier och intressanta kombinationer har varje röst sin specifika roll och med en manlig beatboxer som tillför extra stuns och kraft gör det till en lyckad kombo. Deras egenskrivna texter återspeglar deras liv och resor runt i världen samt livet för kvinnor i allmänhet. De är också kända för sitt arbete med mänskliga rättigheter.

Ol Jansa Göran Månsson & Vänner

Göran Månsson & Vänner kommer och gör en konsert med musik som inspirerats av pipspelmannen Olof Jönsson, ’Ol’Jansas’ (1867-1953) låtskatt från Härjedalen. Det är Göran Månssons nya spännande konstellation där bland annat Härjedalspipan möter det japanska nationalinstrumentet Koton i nyskapande och innovativa tolkningar. I augusti släpper de den nya skivan Ol’Jansa på Caprice. Spelningen arrangeras av Kulturflödet.


eldnatten Vid midnattstimmen på torsdagen öppnar festivalen med en storslagen eldshow som samlar festivalbesökare runt stora scenen. Här har eldartister i världsklass bjudit på eldkonst, dans och magi och det blir något unikt även i år. Burnt Out Punks Efter många långa mil Europa runt med sin vridna punkföreställning ”The Stockholm Syndrome”, har den slutligen kommit till sin sista färd; den gör ett sista stopp för att explodera i symbios med Näsåker och Urkult innan turnébussen och föreställningen går i pension. Förbered dig på pyrotekniska orgasmer, omöjliga utbrytarakter, motorsågsekvilibrism, renhornserotik och en stor portion humor kryddat med mycket kärlek. Observera att det kommer att bli lite trångt då föreställningen syns bäst framifrån.

burnt out punks

foto ludovic des cognets

världens bästa allan Allan Edwall känner nog många till kanske främst som folkkär skådespelare. Men innan han gick bort 1997 hade han blivit mer och mer uppmärksammad för sina sånger, mustiga skrönor och satiriska samtidsbetraktelser. KG Malm och Lucas Stark har turnerat med deras show Världens bästa Allan och är inne på andra året. De vill hylla en fantastisk kulturpersonlighet och sprida humor och folkmusik i sann Allan-anda. KG Malm och Lucas Stark är två vissångare som båda har Taubestipendium i bagaget. dj club studio one När sista akten klivit av scenen är det dags för de dansanta nattsuddarna att kliva upp på dansgolvet och låta den sista energin sprudla ut i den mörka natten. I år är det Club Studio One som står för hålligånget på Danslogen. Klubben huserar vanligtvis på Anrika Nefertiti i Göteborg och kommer för att göra ett gästspel på Urkult som efterfest till Kapten Röds avslutningskonsert på fredagsnatten. De lovar bjuda på reggae, dancehall, afrobeat och hiphop. DJs: MrGillis (SwingKids) + Rough Lynx + gäster foto bertil norlander

19


torsdag STORA SCEN

SOLSCENEN

00:00

19:00

01:00

22:00

DANSLOGEN

ÅDALS-LIDENS KYRKA

19:00

19:00

Burnt Out Punks

Vassvik

United Vibrations

Ifriqiyya electrique

Yellow Sisters

Harpreet & Sanskriti

22:00

Kristina Issa

fredag STORA SCEN

SOLSCENEN

13:30

16:30

15:00

19:30

Polskedans

Kajsa Grytt

Ulrika Boden med Ahlberg, Ek & Roswall

Folks of Bengal

18:00

Alice Francis

New Tide Orquesta

21:00

Ane Brun

00:00

Kapten Röd

DANSLOGEN 13:30

Beches Brew

16:30 Rim

19:30

22:15

eliran amar tribal belly dance show

ÅDALS-LIDENS KYRKA

Ill Wicker

11:00

22:30

16:00

Siska

01:00

Club Studio One 20

22:30

Bridget & Leif Världens Bästa Allan


lördag STORA SCEN

SOLSCENEN

15:00

13:30

18:00

16:30

Sofia Jannok

Martha Tilston

21:00

19:30

Stella Gonis

Fastpoholmen

00:00

22:30

Vieux Farka Toure

Trad-Attack!

DANSLOGEN

ÅDALS-LIDENS KYRKA

13:30

11:00

Jord

Tzeitel

16:30

Symbio

19:30

Öppen scen

Ol Jansa Göran Månsson & Vänner

16:00 Enkel

Beverly "Guitar" Watkins & The King Bees

22:30

Kumbia Queers

01:00

Polskedans

OBS! Ändringar kan förekomma. 21


hällristningarna vid nämforsen Ett kulturarv att vara rädda om. Nämforsens hällristningar är en av de största enskilda hällristningsplatserna i norra Europa. Här finns omkring 2600 hällristningar bevarade på hällarna i och vid forsen. Figurer av älgar, skepp, människor, fiskar & fotsulor från en gammal bild- och föreställningsvärld. De äldsta ristningarna antas vara 6000 år gamla, merparten anses ha tillkommit under perioden 3500–2000 f. Kr. Mer information hittar ni på Hällristningsmuseet. Hällristningarna är skyddade enligt fornminneslagen. Eldning är förbjuden i området. Var försiktig när du besöker området, varje fotsteg nöter på de gamla ristningarna, ta av skorna om du måste gå där.

foto sture marklund

poesiscenen Poesiscenen på Urkult ligger i Brandmannamuseet, utanför festivalområdet mitt emot Hembygdsgården och Cirkustältet. Här är det fri entré och en oas för de som vill njuta av ett spännande och varierat program. Här möts etablerade och nya spännande poeter. Här levereras tankar, känslor, politiska åsikter och filosofiska funderingar. Framförda i färgsprakande poesiform med eller utan musik. Spontana gästspel välkomnas på vår öppna scen! Poetry Slam har genom åren blivit ett alltmer populärt inslag på Urkult, här tävlar poeter från landets alla hörn. Finalen under lördagen brukar fylla lokalen till bristningsgränsen och stämningen är på topp!

22

öppen scen Kära besökare, bland er gömmer sig säkert många fantastiska, roliga, glada och ledsna toner, melodier och texter, helt enkelt en massa oupptäckt musik. I år vill vi bjuda upp er på Urkultscenen och hoppas att ni har lust att dela er musik. Kliv upp som du är och låt detta bli ett glädjefyllt opretentiöst möte med den varma Urkultpubliken i eftermiddagssolen, eller regnet för den delen. Anmälan sker till Solscenen under fredagen. Gitarr, elbas och trummor finns på plats, övriga instrument måste de som uppträder ta med dig själv. En låt per grupp eller person gäller, ett begränsat antal akter, så anmäl dig i tid. Anmälan vid Solscenen under fredagen 13.30 - 21.00 Öppen scen Solscenen, lördag 13.30


marknaden Urkults mål är att genomföra festivalen i solidaritet med människor och natur, därför är allt som säljs inne på festplatsen och på marknadsgatan ekologiskt, lokalproducerat och etiskt schysst så långt det är möjligt. För oss på Urkult är det viktigt att skapa en festival som ger så lite negativa avtryck på miljön som möjligt. Det är en utmaning när det är så många personer på samma ställe samtidigt, vi kan inte göra det själva utan behöver ha er i publiken med oss i arbetet, det är tillsammans som vi kan göra det möjligt. Så hjälp oss att sopsortera och återanvänd gärna det som går!

foto rania rönntoft

mat & dryck Av de matförsäljare som finns på området kräver vi att deras råvaror är ekologiska, vi hjälper också till att förmedla kontakt med lokala producenter för att öka andelen lokalproducerad mat. Ekologisk mat framställs utan bekämpningsmedel vilket håller vatten och mark renare. Att främja lokalt producerad mat ger färre och kortare transporter och främjar en levande landsbygd i Norrland. ENGÅNGSARTIKLAR Allt det du äter med inne på festivalområdet så som bestick, tallrikar och ölglas är komposterbart! De är tillverkade av majsstärkelse, trä och andra nedbrytbara material. När du ätit eller druckit färdigt släng dessa artiklar i någon av våra kompost-containers så de får bli jord igen! Tips! För att minska på skräpet är du välkommen att ta med egna bestick.

foto rania rönntoft

foto rania rönntoft

miljö är lika med kärlek Och kärlek är lika med Urkult. Därför värnar vi alla om miljön och djuren vi delar den med. Vi jobbar ständigt med att minska vårt ekologiska fotavtryck.T ex är detta papper du nu håller i, och alla våra andra trycksaker gjorda av återvunnet papper. Hjälp oss att sprida kärleken och släng ditt skräp där det hör hemma så vi kan ta hand om det på rätt sätt.

SÅHÄR SORTERAR VI: Kompost Matrester, bestick, tallrikar, muggar och ölglas från matserveringar och pubar inne på festplatsen. Metall Förpackningar av metall, som konservburkar, folie med mera. Plast Både hårda och mjuka plastförpackningar. Pappersförpackningar Wellpapp, kartong, godispapper och andra pappersförpackningar. Glas Färgade och ofärgade flaskor och burkar av glas. Slängs främst i glasigloon vid stora entrén. Glasflaskor är inte tillåtna på festplatsen, av omtanke för barfota fötter. Dels människofötterna på festivalen men också alla tassar, klövar och klor som trampar runt här övriga delar av året. Brännbart Blöjor, bindor, fimpar med mera. 23


barnens festival På Urkult är barnen viktiga och har en central plats. Här deltar barnen i det stora äventyret. Här möts alla över generationsgränserna. Här är alla välkomna. De minsta ska också vara nöjda med sitt besök. Tryggheten värmer, både från människor och platsen. urspel Det första barnen möter inne på festplatsen är Urspel. Här kan barn gå på lina eller styltor, känna magpirret i de stora gungorna, delta i medeltida spel eller bara sitta och mysa runt den ständigt levande elden. Urspelsplatsen byggs upp på nytt varje år av lekfulla och kluriga volontärer, som gör allt för att platsen ska bli något barnen kan minnas länge.

cirkustältet På Hembygdsgårdens gräsmatta hittar du det stora blå Cirkustältet. Här kan du se teater, gå på cirkusskola och annat kul. Det mesta är tänkt för barn men lockar även vuxna ibland. När tältingången stängs så börjar föreställningen och vi tar oss till en äventyrlig och magisk värld.

foto per-johan nylund

Bygg poi med papa dave, poia med burnt out punks Allas vår egen clown, Papa Dave, kommer i år att sätta sig ner med er och visa hur ni bygger enkla tyg poi. De flesta vet nog vad poi är, men är det så att någon undrar så är det ett handhållet svingobjekt, tänk boll i snöre, som svingas i en cirklande rörelse runt kroppen. När ni byggt ihop era alldeles egna poibollar så är det bara att sätta igång att öva, känns det svårt att komma igång så finns några från Burnt Out Punks i krokarna för att tipsa om teknik och olika rörelsemönster att testa på. Är det någon som önskat bli en tvättäkta cirkusapa så är detta rätt gäng och rätt plats att få guidning in i poibollarnas snurriga värld. Är du liten så ta med en vuxen. Vid Cirkustältet fredag och lördag 14:30 - 16:30

foto jenny staaf

24

foto per-johan nylund

gigantiska såpbubblor Såpbubbelkonstnären Jonatan Staaf kommer tillbaka till årets festival för att förtrolla publiken med sina magiska jättesåpbubblor. Efter föreställningen så finns det möjlighet att själv få prova på för de som vågar. Kom bara ihåg att ta med ”oömma” kläder eftersom det lätt blir slabbigt! Bubblandet ställs in vid regn eftersom bubblor och regn tyvärr inte kommer så bra överens. Vid Cirkustältet fredag 11:00

foto jenny staaf


Teater och föreställningar för barnen Biljettboden vid Cirkustältet öppnar 1 timme innan aktuell föreställning. Biljetterna kostar 20 kr och de flesta föreställningarna har ett begränsat antal platser. Först till kvarn gäller. kanel & kanin och alla känslorna (2-6 år) Teater Pelikan har skapat en föreställning efter en barnbok av Ulf Stark. En teater som vill berätta för små barn om hur det är att känna och om alla känslor som finns. Efter föreställningen kan alla vara med på en liten dansworkshop och prova balettkjolar, kanelbullehattar och kaninmössor och leta efter känslor. Cirkustältet fredag 10:00 och 12:30

lilla trollet skrutt (3-8 år) Om lilla trollet Skrutt får alltid höra att hon är för liten. En intim föreställning där barnen själva får vara småtroll och hjälpa till att skapa skogen. Här vävs tal, rörelse, sång och musik samman till ett dynamiskt och uttrycksfullt berättande som tar med barnen på ett spännande äventyr i sagans värld. Cirkustältet lördag 13:00 och 16:30 s.o.s molly rädda molly (3-8 år) En föreställning av teater Pelikan där barnens perspektiv och känslor sätts i fokus. Hur pratar man om problem och känslor, hur bemöter man andras känslor? Föreställningen avslutas med clownmingel, barnen kan prova clownnäsor, balettkjolar och göra en cirkusworkshop. Cirkustältet fredag 16:30 och lördag 10:00 vattenmannen och speed (6-12 år) När Vattenmannen och Speed dyker upp med sin fullproppade vagn kan vad som helst hända; lindans med vattenmannendockan, indiska reptricket, vattenbingo och framförallt - musik! Med sitt tilltal, musik och rekvisita har V&S skapat ett unikt koncept och en alldeles egen genre inom underhållning för barn. Utanför Cirkustältet fredag 13:30 och lördag 11:00

godnattstunden en pyjamasföreställning Packa en pyjamas eller några andra myskläder till årets Urkult! När skymningen faller bjuds det på en rofylld föreställning. Godnattstunden handlar om att visa hänsyn, om saknaden över att bli lämnad av mamma och pappa, men också glädjen i att hitta morfar istället. Efter föreställningen håller Hällristningsmuseét extra öppet för den som vill kvällsfika lite. Hällristningsmuseet fredag och lördag 19:00 OBS! Biljett köpes vid Cirkustältet kl 17:00 samma dag som föreställningen.

foto lia jacobi

25


Öppna verkstäder vid Cirkustältet Verkstäderna är gratis och för alla åldrar. Dyk in i mån om plats. slöjdverkstan - automata edition Slöjda en automata. I år har Murbergets slöjdverkstad bjudit in Fi Hensdal, en automatakonstnär från södra England, tillsammans med henne och de andra verkstadsledarna får ni guidning in i de rörliga konstverkens värld. Automata är nämligen mekaniska skulpturer som oftast drivs av en vev ihopkopplade med excentriska hjul. I slöjdverkstan bygger vi enkla mekaniska figurer av trä, kartong, ståltråd och lite annat. Låt fantasin flöda, sätt liv i dina skulpturer och installationer! Är du under 10 år så kom i vuxet sällskap. Vid Cirkustältet fredag och lördag 12.00 - 15.00

redesign Gör något nytt av något gammalt. Kom till ReDesign och skapa något personligt, släpp loss din fantasi och låt kreativiteten flöda fritt. En tröja som blir ett par byxor, går det? Vad kan man göra av ett par slitna skor? Inget är omöjligt! På Urkult har det skapats fantastiska kreationer genom åren. Vid Cirkustältet fredag och lördag 12:00 - 17:00

foto per-johan nylund

vattenmannen & speed minglar runt Förutom sin föreställning utanför cirkustältet så minglar Vattenmannen och Speed omkring lite varstans med sin vagn. De dyker upp här och där under helgen för att visa sina manicker och fundera över sopor, vatten och allt annat smått och stort i världen ihop med er.

visornas återbruk Kanske har du en folkvisa du bara minns någon strof av, eller någon du vill lära ut? Eller har du bara lust att lära dig något nytt ur den enorma låtskatt som bärs inom oss människor? I generationer har vi sjungit för varandra, melodier, texter och små strofer har fått resa mellan oss och på så sätt hållits levande genom flydda tidsåldrar. Välkommen till Cirkustältet när skymningen sänker sig över hembygdsgården. Tillsammans med musikhandledare Susanne Lind får du tillfälle att upptäcka, återfinna och dela kända eller okända visor, vackra, glada, uppgivna, hoppfulla, arga eller tragiska, från olika delar av Sverige och världen. Cirkustältet lördag 19:00 26


Aktiviteter på festplatsen Aktiviteterna på festplatsen är gratis och ingen föranmälan behövs, men antalet deltagare kan vara begränsat. önskebrunnen Kom och delta i den årliga traditionen att forma små symboler, önskningar och förhoppningar inför framtiden i lera och lägg dem i eldstaden ”Önskebrunnen”, som leds av konstnärerna Anita Berg och Sandra Mozard. Nästa dag letas alsterna fram ur askan, vissa önskningar vill kanske bara finnas i luften omkring oss medan andra vill följa med sin skapare hem. Vad än ditt alster väljer att göra så vill önskebrunnen påminna dig om dina önskningar i livet. Öppen verksamhet vid eldstaden nära Danslogen fredag och lördag 19:00 - 21:00 skin-on-frame-boat workshop Under dagarna och en bit in på kvällen hålls en öppen verkstad på festplatsen för dig som vill ta del av urgamla kunskaper i båtbyggande. Tidiga ”skin boats” utvecklades under förhistorisk tid. Djurhudar användes för att klä över en stomme av ben och trä. David Hart, instruktör i ”traditional skills”, bygger under festivalen en båt med stomme av pil/vide från området och de ursprungliga djurhudarna ersätts med canvas och tjära. Med hjälp av många händer kanske hon flyter innan slutet på festivalen! Verkstadsledaren talar bara engelska. På Festplatsen Torsdag 13:00 - 16:00 och 18:00 - 21:00 samt fredag och lördag 13:30 - 20:00

glitterbyrån Glitterbyrån är en duo från Malmö som färdas land och rike runt för att sprida stämning på fester och festivaler. Detta genom att ansiktsmåla er med glitter i alla regnbågens färger. Vi ser fram emot att mötas i skogen och sprida glitter i era fejs! På Festplatsen fredag och lördag 16:00 - 22:00

graffitiverkstan Under festivalkvällarna håller Grafittiverkstan öppet för alla som är sugna att testa på denna fantastiska konstform. Under torsdagen har du chans att titta på när grafittikonstnärerna sprayar och visar upp olika tekniker medan de dekorerar en liten lastbil. Fredag- och lördagkväll är verkstaden öppen, hjälp till att spraya planket mer än fullt och lär dig mer om graffitins olika tekniker. Trycket på aktiviteten kommer att avgöra hur lång tid du får spraya. Handskar och munskydd finns på plats. Vid Danslogen på Festplatsen Kom och se när konstnärerna målar live under torsdagen Öppen verkstad fredag och lördag 18:00 - 21:00

dekorera "önskebrunnen" Kom och var med och dekorera mosaikbitar till eldstaden ”Önskebrunnen”. Vi målar med oxid och engobe på lerplattor som bränns och monteras fast samt fogas på eldstadens cementring under festivalhelgen. Kom och sätt ditt avtryck så gör vi festplatsens vackraste eldstad tillsammans! Öppen verksamhet vid Danslogen torsdag 13:00 - 16:00 polskeverkstan Polskeverkstan snurrar vidare på Urkult. Polska är en pardans i tretakt. Många av våra äldre sånger som t.ex.”Prästens lilla kråka” och ”Vårvindar friska” är polskemelodier. Välkommen att testa på detta gamla kulturarv, nybörjare likväl den mer erfarna. Vi turas om att föra och följa. Kom till stora scenens dansgolv och sväng dina lurviga! Stora scenens dansgolv fredag 13.30 27


kurser med föranmälan Begränsat antal deltagare. Föranmälan görs på hemsidan eller Markusgårdens kurskansli. Kursavgiften är 150 kr och betalas senast 1 timme före kursstart på Markusgården. * Feministiskt självförsvar kostar inget men du behöver anmäla dig. Om du ej betalat för din plats blir den tillgänglig för någon annan när eventuella reservplatser delas ut på Markusgården 1 timme före kursstart. Kurserna vänder sig till vuxna och ungdomar från 13 år. finnskogens röster med anna fält Anna Fälts sångkurs är en resa genom olika sångtraditioner i Finnskogarna. Annas omfattande forskningsprojekt började våren 2015 och resulterade i soloföreställningen Finnskogarnas magi (som kan upplevas på Urkult torsdagen 3/8 kl 16:30 i Biosalongen). På kursen provar vi på runosång och visor som är samlade från skogsfinnar i bland annat Norge, Värmland och Dalarna. Du behöver inte kunna ett enda ord finska för att delta i kursen då fokus ligger på toner, klanger, melodier och traditioner. Anna Fält blev examinerad folksångpedagog 2011 och har en gedigen erfarenhet i att undervisa i sång. Lissgården fredag 14:00 - 16:00 polska Kursen vänder sig till nybörjare och er som vill arbeta vidare på era kunskaper. I lugn och ro tar vi oss an försteg och snurr, provar hitta polskans tretakt i kroppen samt letar efter en bra hållning och balans. Helt enkelt en grundlig introduktion till en av våra riktigt gamla folkdanser. Kursen har ett begränsat antal deltagare och är en fördjupad version av den öppna polskeverkstan som hålls på stora scenens dansgolv. Välkommen alla ni som vill promenera moturs och snurra medurs i tretakt! Markusgården lördag 10:00 - 12:00

foto per-johan nylund

28

foto jerry pedersen

feministiskt självförsvar Feministiskt självförsvar går ut på att stärka sig själv tillsammans med andra. Det handlar om att känna sig bekväm med att ta den plats vi har rätt till. Att lära sig att försvara sig, mentalt och verbalt – och med våld om det skulle behövas. Att ta tillbaka rätten över sin kropp och lägga skulden där den hör hemma. Vi skapar ett rum för endast tjejer och kvinnor där vi kan prata om sexuellt våld, bygga systerskap och lära ut tekniker på hur man kan ta sig ur en hotfull situation. Alla som identifierar sig som kvinna är varmt välkomna. Lissgården lördag 10:00 - 12:00 och 15:00 - 17:00 OBS! Kursen är gratis, anmälan sker på Markusgården från torsdag 10:00


kurser som hålls på engelska På de här kurserna talar kursledarna engelska, föranmälan gäller. These courses are held in English please look at our home page for English translation. bele dance movements med stella gonis Stella och hennes grupp kommer att hålla en kurs i bèlè dance movements. Bèlè dance är en dialog, där trummare, sångare och dansare kommunicerar genom musiken. Själva ”bèlèn” är en stor trumma som trumslagaren sitter på när denne spelar. I musiken ingår också ”tibwa”, två pinnar i trä, som spelas på en bit bambu monterad på ett stativ, ”chacha” (maracas), ”lavwa” (sångare), ”lavwa deye” (kören) och så naturligtvis dansarna! Kom låt kroppen bli förförd av dessa fantastiska rytmer! Markusgården lördag 15:00 - 17:00

magdans Till årets Urkult kommer den fantastiska magdansaren Eliran Amar. Han bjuder in till en magdanskurs där du får veta mer om rytmen, energin och själen i tribal fusion bellydance. Inga tidigare kunskaper behövs för att delta. Du får chans att hitta de olika rörelserna och deras inneboende elegans, stil och kraftfullhet. Kursen fokuserar också på att du genom magdansens rörelser får möjlighet att sammankoppla din kropps naturliga rytm med musikens. När vi verkligen ansluter till rytmen i oss själva, hittar vi också musikens läkande kraft. Medborgarkontoret fredag och lördag 13:00 - 15:00

body percussion med brincadeira Brincadeira bjuder in till en annorlunda och kreativ trum- och rytm kurs.Gruppen har genom åren förvärvat fantastiska medel till att skapa en dynamisk kurs för alla målgrupper. För Brincadeira är rörelse och uttrycksfullhet de viktigaste verktygen för att skapa och upptäcka de första stegen av slagverk och rytmer. I denna kurs kommer deltagarna att arbeta med kroppen som slagverk och med olika rytmiska figurer väva in olika låtar i det kroppsliga uttrycket. Markusgården fredag 10:00 - 12:00 och 15:00 - 17:00

engelsk folksång med martha tilson Musikern och låtskrivaren Martha Tilston är tillbaka på Urkult och bjuder in till en kurs i Engelsk folksång! Folksång har alltid varit en stor del av den musikaliska traditionen i Marthas familj, även när hon utforskar andra genrer bär hon med sig essensen av den engelska folkmusiken. Under kursen får deltagarna lära sig ett par traditionella folksånger, utforska sångtekniker och sångernas berättelser. Ni får också veta mer om de ämnen och historier som speglar traditionen. Lissgården fredag 11:00 - 13:00

29


annat kul som händer Passa på och gör något utöver det vanliga. Varför inte lära dig lite om våra vilda ätbara växter, eller lyssna på myter och historier från förr, kanske engagera dig i BB-ockupationen? Nog finns det något för alla, välj det som lockar just dig. ockupationen av sollefteå bb I februari i år stängdes Sollefteå BB, gravida kvinnor tvingas åka långa avstånd för att kunna förlösas på en BB klinik. Den akuta kirurgin har stängts ned, och människor i Sollefteå kommun med omnejd har fått en betydligt mindre trygg vardag ifall olyckan skulle vara framme. Dokumentärfilmaren Håkan Berthas har följt läkare, barnaföderskor, politiker och ockupanter under ett antal månader. Under Urkult är det premiär för denna brännheta, färskt rykande dokumentär. Vi kan bara hoppas att BB öppnats igen då Urkult stundar, om inte så fortsätter kampen. Markusgårdens biosalong lördag 17:00 - 18:30

finnskogarnas magi Finnskogarnas magi är en soloföreställning med sånger och besvärjelser med utgångspunkt i texterna samlade i de svenska och norska finnskogarna. Under 1500- och 1600-talen fick finska bönder skattefria år från kungen för att bosätta sig i Sveriges västra delar och leva på “svedjebruk”. De brände ner granskogar och gjorde dem till svedjeåkrar såsom hemma i Finland. Anna Fält, folkmusiker och sångpedagog, ger oss en föreställning med utgångspunkt i skogsfinnarnas vardagsliv, traditioner och urgamla sångstilar. Föreställningen bär vidare ett kulturarv med riter och magi som viskar om svunna tider då människan levde nära sin natur. Föreställningen är inte passande för små barn. Markusgårdens biosalong torsdag 16:30 30

folkdanstältet Inne på festplatsen, förbi danslogen och bort mot nipkanten hittar du det stora tipi-tältet helt tillägnat folkdans och folkmusik! Här kan en dansa och spela till dans hela festivalen om en så vill. Det är besökarna själva som står för musiken, så glöm inte att ta med ditt instrument! Folkdanstältet är öppet under hela festplatsens öppettider urdkund - en guide till det förflutna bakom historien Arkeologiska fynd, myter och benämningar på berg, sjöar och floder i olika världsdelar berättar om ett helt annat sätt att se på kvinnan än det vi lärt oss av historien ”his story”. Vem var nornan Urd? Varför har vi inte lärt oss något hennes kunnande? Gunilla Carlsson är författare till Kvinnoporten, en bok om urgamla kvinnospår i seder, bruk och tankesätt, i hennes föreläsning får vi höra om Moder Jord, kärleksgudinnor, asynjor, nornor och hur denna urgamla tro kan spela en viktig roll i att guida nutidsmänniskan ut ur sitt förtryck. Markusgårdens biosalong fredag 14:00 - 15:00


papa dave Förutom poi-verkstan gör Papa Dave sina sedvanliga föreställningar. Vi kan inte annat än tacka och ta emot. Kom och återupplev eller se honom för första gången, i vilket fall som helst så kommer han att överraska dig med sin humor, kärlek och sitt underbara vansinne. Inspireras till lek, men prova inte samma tricks hemma! Vid Essys (på byn) lördag 12:00 Urspel (på Festplatsen) söndag 12:00

växter för medicin och trolldom Följ med på en vandring i medicinalväxternas värld! Få inspiration kring hur du kan tillverka dina egna teer, salvor och växtelixir av vad den vilda naturen har att ge. Få inblick i hur växter har använts i magiskt syfte inom äldre folktro. Vandringen leds av Sara Bonadea George, herbalist och etnolog/folklorist utbildad på folkhögskolan Biskops-Arnö och vid Uppsala universitet. Ta gärna med dig penna och anteckningsbok. Och kanske en korg och sax om du själv vill skörda örter att ha till örtte under festivalen. Samling på Församlingshemmets gräsmatta fredag 10:00 och lördag 10:00

folk you Folk You är ett nätverk och en mötesplats av unga för unga inom folkmusik, världsmusik och dans, för det traditionella och nyskapande från hela världen. Med folklig musik och dans stöttar vi ungas organisering för ett demokratiskt och inkluderande samhälle. FOLK YOU AMBASSADÖRER PÅ URKULT! Har du en idé om ett projekt du vill genomföra inom folk, världsmusik och dans? Eller driver du redan ett sådant projekt? Folk You finns för att stötta unga inom genren och kan hjälpa till med bidrag, nätverk, spåningsplank och administration. Folk You ambassadörer finns på festivalen och letar efter dig! Du hittar till Folk You ambassadörerna på Soltorget.

Tribal fusion magdansshow Eliran Amar är en etablerad tribal fusion magdansare, koreograf och instruktör. Han har studerat med många världskända magdansare som t ex Rachel Brice (som uppträdde på Urkult 2014). Eliran reser nu världen runt för att uppträda och hålla workshops. Dansformen tribal fusion är en modern västerländsk magdans som skapats genom att föra samman flera olika typer av magdansstilar. Eliran har en otroligt närvaro och utstrålning i sina scennummer, missa inte chansen att se honom. Varje uppträdande är bara några minuter långt så kom i tid. Gatuföreställning utanför stora entrén torsdag 16:00 Solscenen fredag 22:15

31


solidaritetstorget Kom och delta i samtalen om de stora frågorna. Soltorget är en mötesplats för miljö-, fredoch solidaritetsfrågor inne på festplatsen. Film och föreläsningar hittar du på Markusgården. älvräddarna Se Älvräddarnas senaste tre kortfilmer om den svenska vattenkraften på Markusgården. Filmerna är gjorda med stöd av Havs- och vattenmyndigheten och tar upp det aktuella läget kring vattenkraftens påverkan och vilka miljöåtgärder som måste till för att lindra miljöpåverkan. Diskussion och frågor mellan filmerna. Lördag 10:00 - 11:00 svalornas latinamerika Lär av ungdomar i Bolivia - så kan konst användas för att motverka våld. Isa Lundqvist, utlandspraktikant hos Svalorna Latinamerika, har just återvänt från Bolivia. Där har hon arbetat tillsammans med lokala organisationer för att se hur de på plats arbetar för sexuella och reproduktiva rättigheter och mot könsbaserat våld, genom att fokusera på maskulinitetsnormer. Cecilia Östman kommer också att kort berätta om de globala hållbarhetsmålen som antogs i FN 2015. Vilka är målen och vems ansvar är det att de genomförs? Sist men inte minst visas den komiska kortfilmen ”Supermacho”, som är gjord av organisationen Red Ada i Bolivia. Fredag 10:00 - 11:30 foto jenny staaf

medveten konsumtion Hållbart mode, klädernas effekter på miljön. Modet förändras ständigt. Varje vecka hängs nya plagg ut i butikerna och vi förväntas konsumera i samma takt. Kläder är idag så billiga att ett plagg kan hamna i sopkorgen efter bara ett par användningar och varje år slänger vi i genomsnitt 8 kilo kläder per person i Sverige. Medveten Konsumtion verkar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön och de som arbetar inom industrin. Vi bjuder på en timmes föreläsning om kläder och hållbarhet, hur du kan tänka för att konsumera medvetet och försöka leva klimatsmart i vardagen. Fredag 12:00 - 13:00 latinamerikagrupperna Försöker du leva giftfritt genom att till exempel välja bort livsmedel med skadliga kemikalier? På många håll i Latinamerika finns inte den möjligheten. Där är gifterna ständigt närvarande - i jorden, i vattnet och i luften. Kom och delta i Latinamerikagruppernas aktivitet på Soltorget och lär dig mer om hur jordbrukskemikalier påverkar livet för småbrukare, urfolk och lantarbetare. Dessutom delar vi med oss av exempel från småbrukarrörelsernas gemensamma kamp för folklig småbrukarfeminism i Latinamerika. Lördag 12:00 - 13:30 32

djurens rätt Så förändrar du för djuren! Förändraprojektet är Djurens Rätts projekt för unga djurrättsaktivister. Förändra-filmerna är en serie korta filmer fyllda med inspiration och kunskap till att göra skillnad. Vi intervjuar politiker, forskare, PR-proffs, aktivister och andra experter för att lära oss allt om effektivt förändringsarbete. Lördag 14:00 - 15:00

kvinnor för fred & folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen DÖD PÅ DISTANS - Film om USA:s obemannade drönare mot Pakistan. På en hemlig bas någonstans i USA styrs dessa drönare via datorskärmar av unga pojkar som hämtats direkt från datorspelens värld. I filmen berättar ett par avhoppare som inser vad de egentligen gör. Norsk dokumentärfilm från 2014 av Tonje Schei. Efter filmen blir det diskussion samt musik. Fredag 16:00 - 17:30

foto jenny staaf


händer utanför urkult

Välkommen till Ådals-Lidens kyrka, mitt i Näsåker

I kyrkan under Urkult: ”Bach-konsert” Göran rullander spelar musik av Johann Sebastian Bach i sommarkvällen. Torsdag kl 22.00-22.40 ”I Guds vind” Temamässa från Finland. Biskop Eva Nordung Byström, komminister Marthin Jönsson, kontraktsprost Nils-Erik Nilsson, Crescendokören med musiker under ledning av Olov Sjögren Putte Kihl. Söndag kl 12.00-13.00 ”Dela vårt bröd” Temamässa i afrikansk ton. Kontraktsprost Nils-Erik Nilsson, Crescendokören och musiker under ledning av Olov Sjögren och Putte Kihl.

För info om konserter i kyrkan, se Urkults program samt affischer vid kyrkan.

www.svenskakyrkan.se/adalslidenspastorat Tel: 0622-100 21

Vad föreställer Nämforsens hällristningar? Nämforsens Hällristningsmuseum bjuder in konstnärer och konstvetare att tolka Nämforsen hällristningar inför publik. Kl 11 samlas deltagarna vid museet och guidas sedan på hällristningarna av en arkeolog. På kvällen kl 17 presenterar konstnärerna sina tolkningar i museet. Fri entré. Max antal 40 Tid: torsdag den 3 augusti kl 11 och 17 Plats: Samling vid Nämforsens hällristningsmuseum, se skylt 50 meter innan stora ingången till festivalområdet. Museet och café öppet dagligen kl. 10.30-17.15 www.namforsen.com tel. 0622-106 30

33


camping och logi Under Urkultfestivalen finns ett antal campingar att välja mellan. Festivalbesökare bokar själva sin campingplats. Observera att campingplats inte ingår i festivalbiljetten. Däremot måste en ha festivalband för att få bo på campingarna under festivalhelgen. näsåkers camping Stugor, camping- och tältplatser intill festplatsen. Begränsad tillgång till elektricitet, tält och husvagnar. Bokning via telefon 0622–101 76. När campingens reception öppnar den 1 juni går det även bra att boka på plats. www.nasakerscamping.se

sigges familjecamping Lugn campingplats med centralt läge främst för familjer. 5 min till festplatsen. Husvagnar och tält. Ej militärtält och bussar. Ej elektricitet. WC som städas varannan timme dygnet runt. Frysar för kylklampar och pentry. Bokning via tel 070–332 20 96

uppströms camping Beläget på södra sidan av älven, cirka 1 km gångväg till festivalområdet. Tält och husvagnar. Frukostservering och café i stora jurtan. Vedeldad bastu kan bokas. Bokning via mail boka@uppstroms.se För frågor går det även bra att ringa 070-274 64 55 www.uppstroms.se the nordic centre camping Tält och husvagnar välkomna! Centralt beläget, snett mittemot Hotellet. Nära till ICA och Coop, ca 15 min promenad till festplatsen. På campingen finns tillgång till rinnande vatten, utedass och angivna eldplatser. Bokning via mail eller tel info@thenordiccentre.com / 0622–675 800 www.nordiccentre.com

foto rania rönntoft

bastuvallens camping Boende vid bastun. Belägen vid älvstranden, nedanför byn. 20 minuters promenad till festplatsen. Plats för tält, husbilar och hängmattor. Torrdass. Ingen elektricitet. Intäkterna går till byalaget och bastun. Ingen förbokning, först till kvarn! volontärcampingen Naturcampingen är Urkults camping för volontärer. Beläget vid älvstranden, precis nedanför byn. 20 min promenad till festplatsen. Endast tält. Nära byns allmänna bastu. Torrdass. Ej bilväg fram till tältplatserna. Ingen elektricitet. En del av campingen är drogfri.Volontärcampingen är endast öppen för volontärer. Ansök om att bli volontär på Urkults hemsida! www.urkult.se/volontar 34

foto rania rönntoft

badplatscampingen Camping i anslutning till badplatsen på norra sidan älven, strax nedanför hembygdsgården.Endast tält. Ej husvagnar eller militärtält. Torrdass finns men ingen el. Grillmöjligheter. Bilar på området endast för i- och urlastning. Bokning via mail eller tel vaerie@spray.se / 076-766 49 75 älvcampingen Beläget på södra sidan av älven, ca 500 m från festplatsen. Inga husvagnar, husbilar eller militärtält! Bokning via tel 073-030 42 33 fäbodammen Lugn campingplats 3 km från Näsåker. Stugor, husvagns- och tältplatser. Begränsad tillgång till elektricitet till husvagnar och tält. Restaurang med fullständiga rättigheter, dusch, WC. Transport till och från festplatsen med väggående tåg på fasta tider till en kostnad av 20 kr. Medhavd cykel rekommenderas! Bokning via tel 0622–101 00 www.fabodammen.com boende på avstånd Information om boende i Omsjö 16 km, Resele 16 km, Ramsele 32 km, Junsele 34 km och Sollefteå 43 km finns på Urkults hemsida. www.urkult.se/camping-logi


hitta till näsåker Näsåker ligger i Ådals-Lidens socken som har runt 1300 invånare. Från Näsåker till närmaste stad Sollefteå är det 43 km. lokaltrafik Din Tur kör lokalbussar från Sollefteå till Näsåker några gånger om dagen. Mer info på www.dintur.se. kompletteringsbussar Urkult sätter in kompletteringstrafik mellan Sollefteå och Näsåker i samband med festivalen. Tiderna finns tyvärr inte med i turlistorna utan ni ser dem här och på Urkults hemsida. Resan tar ca 40 min.

urkultståget Åk prisvärt och direkt från Stockholm till Ådals-Lidens station i Näsåker, 600 meter från festivalen. Livemusik med Folks of Bengal och trevligt umgänge ombord! Avgår redan på onsdagen. Mer info hittar du på www. urkultstaget.se

OBS!

Biljett köpes endast via Swish för resor till Näsåker (SOLL-NÄS). Biljett till Sollefteå på söndagen (NÄS-SOLL) går även att köpa på Markusgårdens festivalkansli. Swish-betalning eller Markusgården-biljett visas upp för busschauffören. SOLL-NÄS avg Sollefteå busstation Ons 2 och tors 3 aug 18:20 19:40 NÄS-SOLL avg Näsåker Skola/Coop Sön 6 aug 14:20

lapplandspilen Går mellan Stockholm och Mo i Rana och stannar även vid Flintabaren i Näsåker. Tel. 0940 - 150 30 skjutsgruppen Skjutsgruppen utgörs av tusentals privatpersoner som delar fordon för att det är billigt, miljövänligt och roligt. En av de största grupperna handlar om Urkult. www.skjutsgruppen.nu/g/184 y-buss Y-buss kör till och från Urkult med ombordstigning på ett flertal orter mellan Stockholm och Näsåker www.ybuss.se parkering För dig som reser med egen bil är det viktigt att känna till att parkeringsmöjligheterna i Näsåker är väldigt begränsade. Under festivalen råder tillfälligt parkeringsförbud i byn samt utmed nipan för att räddningstjänst och ambulans måste kunna ta sig fram. Den som parkerar efter gatan riskerar få böter. Det bästa alternativet är att ställa bilen på den stora parkeringen mellan kyrkan och riksväg 90, intill Sigges camping. Följ skyltar. kontrabuss Samåk i buss från Stockholm direkt till Näsåker. Genom att arbeta i anarkistisk anda så manifesterar Kooperativet Kontrabuss principen om ickeägande, uppmuntrar till personlig aktivitet och ansvarstagande. Kontrabuss strävar för glokal resurbesparing. Mejla urkult@gladjetaget.org för info. 35


36

Ådals-Lidens tågstation

rle ks sti

stureplan

Kä ge n

Coop Nära

Hotell Nämforsen

ICA Ritzéns

Gästis

Näsåkers keramik & logi Nordic Center camping

Urkult programblad 2017  

Tusentals år senare tänds åter eldarna invid Nämforsen Urkult välkomnar både nya och gamla vänner från när och fjärran, till Näsåker, Soll...

Urkult programblad 2017  

Tusentals år senare tänds åter eldarna invid Nämforsen Urkult välkomnar både nya och gamla vänner från när och fjärran, till Näsåker, Soll...

Advertisement