Page 1

Tv책 bost채der n채ra havet!

Mossbystrand


Söderkust är solvänd kust. Hur man än närmar sig Mossbystrand är det naturupplevelserna som stannar i minnet. Kustvägen mellan Trelleborg i öst och Ystad i väst präglas givetvis av havet. Kommer man norrifrån tar man sig längs slingrande småvägar genom ett mjukt böljande landskap där byarna bär namn som Vallösa, Katslösa och Västra Nöbbelöv. Rapsfält och himmel och hav - och oväntade, vidsträckta vyer.


Ett blĂĽgult landskap en solig fĂśrsommardag.


Bland kullarna och fälten i Västra Nöbbelövs socken. En lantlig dröm som också innefattar hav och stränder med den finaste timglassand...

En herrgårdsliknande länga med gästhus och uthus. Här finns två fullvärdiga bostäder vilket ger möjlighet till generationsboende. Eller så njuter man av platsen alldeles själv - med vänner boende i gästhuset! Huvudbyggnaden är ett ståtligt exempel på den estetik som var rådande för drygt hundra år sedan. Den urskånska längan finns där, men med en pondus som hämtades från herrgårdarna och städernas påkostade gathus.

Vidsträckta vyer vid gården.


Resligheten. De harmoniska proportionerna. Stensockeln och friserna. Samt den n채rmast obligatoriska glasverandan!


Ett gediget sekelskifteshus vid havet...

...där boendet genomsyras av det grundliga hantverket, de påkostade materialen och den varma stämningen.

Ägarparet har lagt ner tid och arbete på att återställa en ursprunglig atmosfär - och med fokus på bekvämlighet. Inredning i kök och badrum har moderniserats och bidrar till att boendet är i högsta grad levnadsvänligt!


Ett robust och lantligt kök där det aldrig blir trångt!


Att ha uthus i gott skick är en ynnest. Och här har ägarna till och med hållit släktbröllop med gott om plats för gästerna! Du har säkert ytterligare idéer om vad man kan använda utrymmena till.


Ett robust och lantligt kök där det aldrig blir trångt, och som inbjuder till i stort sett vilken inredning som helst. Lite av stämningen i ett franskt bondkök finns redan – det torde vara en utmärkt grund att bygga vidare på...

Rejäla grytor och upphängda vitlöksflätor i taket. Stora

keramikskålar med färska grönsaker från trakten.

En stor bukett blomster,

nyklippta från trädgården.

Elden flammande i kaminen.

”Folkens öde beror av deras sätt att livnära sig.” Brillat-Savarin

Maten är viktig i Skåne. Snart

sagt överallt hittar man fräscht

och närodlat att slänga i grytan. På stranden nedanför huset säljs rökt fisk i den lilla boden. Om man slår en signal till fiskargubben i Abbekås så har man koll på när han kommer i hamn med den pinfärska torsken!


Det är ett rejält hus i fråga om både bekvämlighet och utrymmen. Fem rum, kök och badrum samt glasveranda på nedervåningen. Sovrum, badrum och stort sällskapsrum en trappa upp. Ett lättlevt boende där det alltid finns en tyst och egen vrå. Dessutom är det välförsett med förvaringsutrymmen som slukar det mesta.

Huset har gott om trivsamma, ombonade sällskapsrum.

Det vackra taket i salongen på

nedervåningen är mustigt mörkt. Ett skönt blickfång i sig självt.


Gediget hantverk. Varm st채mning.


Fasadens milt gula färg drar en aning åt terracotta, och skiftar beroende på väder och tid på dygnet…

Ett hus som uppfördes runt sekelskiftet skulle naturligtvis ha en glasveranda för kaffet och kvällspunschen. Den lämpar sig lika väl för frukostbrickan och sillalunchen som för kvällsmålet. Ljuset blir alltid lite skirare genom finspröjsat glas och trädgården kommer lite närmare. Och att kura skymning på en veranda hör sommarkvällen till…


När seklet var ungt. Världen som vi känner den har börjat formas... Henry Ford öppnar sin bilfabrik. Fransmannen Louis Blériot korsar engelska kanalen med flygplan. Vilhelm Moberg, Nils Ferlin och Astrid Lindgren är i koltåldern. FBI grundas. Marie och Pierre Curie upptäcker grundämnet radium. Kokainet (!) tas bort från Cocacoladrycken. Målaren Paul Gauguin avlider. Och mangårdsbyggnaden i Mossbystrand uppförs, med utsikt över livet, över åkrar och hav…


Livskonst. Att njuta av skönheten och värdigheten i ett gammalt hus. Cykla till havet för ett morgondopp. Dricka kaffe på kökstrappan. Kasta ut en pläd på gräsmattan och lösa ett korsord. Äta en enkel lunch på nystekt strömming. Slå sig ner i favoritfåtöljen med en bok. Slumra en stund. Tända grillen framåt kvällen och invänta vännerna. Avnjuta ett glas vin på verandan i skymningen. Somna till näktergalens sång genom vidöppet fönster…


Livskonst.


Gedigna trägolv av gran. Slipade, lutade och oljade med vitt pigment. Tål att gås på och kanske knäskuras när andan faller på!

Att ha uthus i gott skick är en ynnest. Det är aldrig några bekymmer med var man ska vinterförvara utemöblerna. Det finns alltid en plats att ha sin målarbod och snickarverkstad. Cyklarna slipper stå ute när det inte är säsong, det vill säga någon vecka i februari... Och här har ägarna till och med hållit släktbröllop med gott om plats för gästerna! Du har säkert ytterligare idéer om vad man kan använda utrymmena till.


Kakelugnen fick höjas när taket i matsalen lyftes till ursprunglig höjd – och som tur var fanns delarna som behövdes kvar i förvar på gården!

Spegeldörrar. Pardörrar mellan salonger och kök. Det tidstypiska och det välbevarade ger tyngd och elegans – kanske en bristvara i nutidens slit-och-slängsamhälle där det bara ska vara lättavtorkade och kala ytor… men vi börjar se en förändring!


G채sthuset - stor som en sk책nsk l채nga!


Gästhuset är i storlek jämförbart med en ordinär skånsk länga! Med flera sovrum, kök och stort sällskapsrum går det utmärkt att bo här på heltid, och som gästhus är det svårslaget att kunna erbjuda familj och vänner!


Gott om utrymme fรถr en hel familj!


Trädgården har under det dryga årtionde som ägarna bott här blivit en rik och blommande lustgård. Rosorna närmast oräkneliga till antalet, men bara sorterna uppgår till ett 40-tal!

Louise Odier. Ilse Krohn. Madame Plantier. New dawn. Ingrid Bergman. Alchymist. Sympatie. Mary Rose. Honungsros. Bara för att nämna några...


Massor av pioner. Buxbom i klassiska kvarter med kryddträdgård. Syren och vitblommande blåregn. Valnötsträd och fruktträd. Gården ligger väl skyddad i en dunge som håller nordanvinden kort om vintern, vilket skapar något av ett mikroklimat till väl och ve för trädgårdens växter. Man behöver inte heller slösa på kranvattnet till bevattning tack vare den egna brunnen!


Den lantliga friden skapar en livsmiljö som är mat för själen. Panoramavyer över land, hav och horisont från de egna fönstren! Det tar inte många minuter att komma ner till vattnet, och sandstranden vid Mossby är just så exotisk som blott skånska stränder kan vara. Grusvägarna i trakten är som gjorda för cykelturer, kanske får man bara trampa lite extra i uppförsbackarna!


Ovanvåningen är generös i storlek och med vyer över landskapet. Har man svårt att slita sig från utsikten en trappa ner kan det vara än värre här! Man har översikt över en stor del av kustlinjen, där sandstranden är precis lika lockande som på den bästa söderhavsö.

Läget är geografiskt idealiskt. Till flyget tar man sig på 20 minuter, och till Malmö och Lund på 45. Ystads shoppinggator når man på en kvart, och bortom den lilla medeltida staden ligger hela Österlen uppdukat för utflykter. Marsvinsholms Slott i närheten är nästan som sprunget ur en medeltida saga, och har blivit synonymt med omtyckt sommarteater i parken med picknickkorg och vinservering.


Siffror & kalla fakta: Byggnadstyp: Gård med bostadshus och gästhus i 1 ½ plan samt lada och f.d. stallbyggnad med tvättstuga och varmförråd. Byggnadsår/renoveringsår: Bostad: Början av 1900-talet. Fortlöpande renoverat och underhållet. Gästhus: 1978. Renoverat 2001 – 2006. Storlek: Bostad ca 270 kvm, varav bv ca 164 kvm och ov ca 106 kvm. Gästhus ca 124 kvm, varav bv ca 74 kvm och ov ca 50 kvm. Lada ca 180 kvm. F.d. stall - tvättstuga och varmförråd ca 32 kvm, pannrum ca 6 kvm, förråd ca 68 kvm. Konstruktion: Bostad: Krypgrund/platta och liten källare. Grundmur av granit. Stomme av lersten. Putsad fasad. Bjälklag av trä. Yttertak av plåt. 3-glas fönster i plast. Enkla ytterdörrar med ljusinsläpp i dörrblad och bredvid. Självdragsventilation och mekanisk från kök och badrum. Elen fortlöpande renoverad. Jordfelsbrytare 2008. Gästbostad: Platta på mark. Grundmur av natursten. Stomme av betong. Putsad fasad. Bjälklag av trä. Yttertak av papp. 2-glasfönster i trä. Enkel ytterdörr med ljusinsläpp. Självdragsventilation.

Inredning & utrustning: Bostad: Kök med luckor och skåp i trä. Bänkskiva i laminat. Kyl/frys, diskmaskin, spis och ugn. Separat tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare och torkskåp. Bv - Halvkaklat badrum med toalett, tvättställ, badkar och dusch (helkaklat). Gästtoalett. Ov - Helkaklat badrum med toa, tvättställ och badkar. Klinker i hallar och badrum. Oljade/lutade trägolv. Gästbostad: Kök med luckor av trä. Bänkskiva med kakel. Kyl/frys, spis och fläkt. Helkaklat badrum bv. med toa, tvättställ och badkar. Helkaklat badrum ov. med toa, tvättställ och dusch. Klinker i badrum, kök och hall. Parkett i vardagsrum och sovrum . Ov. med plank golv. Uppvärmning: Jordvärme. Vattenburen värme . Värmepump. Värmning med ved möjlig. Bostadshus med kakelugn och braskamin. Gästhus med braskamin. Vatten & avlopp: Kommunalt vatten. Enskilt avlopp 2011, godkänt av kommunen. Övrigt: Parkliknande trädgård. Lada och stallbyggnad. Vägförening sköter snöröjning.

Pris: 5.700.000:- eller bästa bud

Fastighetsbeteckning: Skurup Nöbbelöv 4:14 och 4:11 Adress: Nöbbelöv 414 och 411, 274 53 Skivarp Areal: 5.070 kvm + 2.146 kvm. Totalt 7.216 kvm (avser 2 fastigheter) Taxeringsvärde: Bostad: 1.250.00:- varav byggnad 843.000:- Gästhus: 1.197.000:- varav byggnad 697.000:Taxeringskod: 220 - Småhusenhet, helårsbostad. (avser båda fastigheterna) Pantbrev: Nöbbelöv 4:14 - 5 st. om totalt 1.116.000:- Nöbbelöv 4:11 – 3 st. om totalt 940.000:Försäkringar: Fullvärdesförsäkrat Servitut: Servitut för ledning Objektsbeskrivningen grundar sig på av säljaren lämnade uppgifter och iakttagelser gjorda på fastigheten. Uppvik & döttrar uppmanar dig som spekulant/köpare att noggrant undersöka fastigheten i enlighet med JB 4:19

Uppvik & döttrar på landet! Månstorp 104 273 98 Smedstorp 0414 - 708 00 kivik@uppvik.nu


Text, foto & layout: Lasse Mangs Skisser: Ingrid Fredriksson


Skurup Nรถbbelรถv 4:14 och4:11 Nรถbbelรถv 414 och 411 274 53 Skivarp


Vår filosofi är ganska enkel.

Vi säljer hus vi själva skulle vilja bo i.

V

Vi tror på sambanden mellan lust och lönsamhet. Känsla och kunskap. Arbetsglädje och avkastning. Det man tycker är roligt och stimulerande gör man bra. Därför vill vi inte ha fler hus än att vi orkar arbeta engagerat och passionerat med dem alla. Det innebär inte att vi kategoriskt ratar en viss sorts hus. Det lilla renoveringsobjektet i skogsbrynet kan vara lika spännande som den kringbyggda gården på slätten eller längan i fiskeläget.

0414-708 00 www.uppvik.nu

Men, det ska erkännas - ”udda” hus finner lättast vägen till våra hjärtan! Tavlan jag håller i famnen, målade jag som tonåring. En smula naiv, jovisst, men så ville jag att mina drömmars hus skulle vara. Varje dag, efter snart ett kvartssekel som mäklare, påminner den mig om hur fundamentalt det är med både drömmar och hus! Och jag vill gärna se och höra om hur din husdröm ser ut… Stundtals är jag full av lätt avundsam beundran inför alla er som vågar rycka upp er själva med rötterna för att börja växa i ny och okänd jordmån - oavsett om ni flyttar hit, eller härifrån! (Själv är jag mera som pionen - jag slutar blomma om jag flyttas!). Det handlar kanske ytterst om livskvalitet. Vi upprepar ju med en druckens envishet vårt motto: ” På Österlen är livskvaliteten högre än huspriserna”. Det kanske ter sig som en lek med ord. Begreppet livskvalitet är naturligtvis inte lätt att översätta till kronor och ören. Dessutom är själva ordet, kanske på grund av alltför flitig mediaanvändning farligt nära en urvattnad klyscha. Men innebörden är både verklig och viktig!

Fotograf Peter Carlsson

För egen del upplever jag livskvalitet när jag ibland lyckas vara närvarande i stunden. Uppfyllas av ögonblicket. En försiktig förhoppning är att vi på något sätt ska kunna hjälpa Dig att förhöja Din livskvalitet. Åtminstone vill vi gärna vara Dina rådgivare och stigfinnare. Dina vägvisare och budbärare. Oavsett om Du vill köpa. Eller sälja! Gabrielle Malmberg VD/reg. fastighetsmäklare Text, foto & layout, 0708-66 95 93 (nås bäst via sms)

Lotta Nordstedt Fastighetsmäklare Grafisk form, foto & web 0708-92 07 24

Andreas Johansson Visningar, koordinator & foto 0734-16 80 30

Elisabeth Wretsell Fastighetsmäklare Ansvarig för Uppvik VÄST 0704-52 06 46

Lasse Mangs Text, foto & layout

Mossbystrand, nr 1179  

SÅLD

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you