__MAIN_TEXT__

Page 1

SPONSOR DOSSIER UNIVERSITAIR HARMONIEORKEST LEUVEN


INHOUD 1. SINCE 1979 WIE ZIJN WE? LEER HET ORKEST EN DE DIRIGENT BETER KENNEN.

2. ONZE FILOSOFIE ONTDEK STAAT.

WAAR

HET

UHO

VOOR

3. ONZE CONCERTEN DE GESCHIEDENIS VAN ONZE CONCERTEN.

4. SPONSORS WAT ZIJN DE MOGELIJKHEDEN OM ONS FINANCIEEL TE STEUNEN, EEN PAKKET OP MAAT.

5. CONTACT HOE KAN JE OPNEMEN?

CONTACT

MET

ONS


1. UNIVERSITAIR HARMONIEORKEST LEUVEN VZW Het Universitair Harmonieorkest van de K.U. Leuven is reeds sinds 1979 een vaste waarde in het culturele landschap van de stad Leuven. In de loop der jaren heeft het UHO zich ontwikkeld tot een volwaardig harmonieorkest waarin ‘Kunst en Vriendschap’ centraal staan. Met alle muzikanten bereiden we ons elk academiejaar voor op enkele hoogtepunten in ons muzikale jaar. Natuurlijk zouden we deze hoogtepunten niet kunnen bereiken zonder externe steun. Door middel van sponsoring kunnen we de enthousiaste en kwalitatieve werking van het UHO garanderen. Met dit sponsordossier willen wij U laten kennismaken met een jong en dynamisch studentenorkest dat uw financiële steun zal waarderen en zal gebruiken om zich te profileren als een uitzonderlijk harmonieorkest. Wij hopen U binnenkort te mogen toevoegen aan onze gewaardeerde sponsors!


In 1979 rees een goed idee,

Kan er geen orkest meer bij, ze zijn maar met z’n twee? UHO Lied


HET ORKEST In 1979 zag het Universitair Harmonieorkest van de K.U. Leuven het levenslicht op initiatief van de toenmalige rector Pieter de Somer. De stichter Ên dirigent Louis Weemaels gaf destijds de stimulans die nodig was om het orkest uit te bouwen tot een volwaardig harmonieorkest. Na Louis Weemaels stond het orkest achtereenvolgens onder leiding van befaamde dirigenten als Frans Cuypers, Mark Snackaert, Jan Segers, Maurice Van Mechelen en Piet Swerts. Sinds het academiejaar 2002 – 2003 staat het UHO onder de vakkundige leiding van Erwin Scheltjens. Door af en toe een frisse wind te laten waaien in het orkest, wordt de concentratie steeds aangescherpt. Dit proberen we te verwezenlijken door nu en dan een gastrepetitie met een vooraanstaand dirigent te organiseren. Zo mochten we dirigenten zoals Jan Van der Roost, Franceso Cesarini en Philip Sparke ontvangen. Vandaag de dag bestaat het UHO uit een 100-tal studenten en oud-studenten van de K.U. Leuven. Zowel concerten als activiteiten om het groepsgevoel te versterken staan in de agenda van het UHO. Allereerst hebben we de najaarsconcerten met een steeds maatschappelijk verantwoord kantje, het jaarlijkse repetitieweekend en de jaarlijkse concertreis. Vorig jaar is het UHO op concertreis geweest naar Spanje om daar verschillende optredens te verzorgen in onder andere het Casino de Slamanca en Talavera De La Reina.


Maar de hoogdagen van het UHO-jaar blijven natuurlijk de aulaconcerten in het voorjaar. Eind maart zullen de muzikanten dan het beste van zichzelf in aula Pieter de Somer te Leuven. Steeds tracht men een programma samen te stellen met klassieke ĂŠn hedendaagse orkestwerken. Men tracht het publiek zoveel mogelijk aan te spreken door bekende presentatoren aan te schrijven, samen te werken met beroemde muzikanten en eventueel zelfs met andere verenigingen om het geheel tot zijn recht te laten komen. Onder andere bekende solisten als Walter Boeykens, Manu Mellaerts, Stef Pillaert, Ivan Meylemans, tangoauthoriteit Alfredo Marcucci, Jef Neve en DJ Buscemi zijn bij het UHO de revue al gepasseerd. Maar ook presentatoren als Geert Seghers, MichaĂŤl Pas, Warre Borgmans, Nick Balthazar en Lucas Van Den Eynde hebben al op onze affiche gestaan. Dit jaar hadden nog we de eer om samen te werken met de enige echte Jeroen Meus.


DE DIRIGENT Erwin Scheltjens (° 21 september 1976) kreeg zijn eerste muzikale opleiding aan de gemeentelijke muziekacademie van Mortsel. Daarna studeerde hij verder aan het Lemmensinstituut in Leuven en behaalde er masters in klarinet, kamermuziek en hafabradirectie (klas van Jan Van der Roost en Edmond Saveniers). Hij werkte als dirigent mee aan talrijke musicalproducties, zoals ‘Doornroosje’, ‘Sneeuwwitje’ en ‘Kuifje’. Na een tijdelijke opdracht als pedagogisch adviseur voor OVSG (Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap) keerde hij terug naar de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (SAMWD) Lier als lid van het directieteam, leerkracht klarinet en dirigent van het symfonisch schoolorkest Academia. Van juni 2013 tot september 2019 was hij directeur van de SAMWD Lier. Sinds 1 september is hij adjunct kwaliteitszorg en belangenbehartiging en leraar dirigentenopleiding aan de SAMWD Lier. Sinds 2003 is hij actief als dirigent van het Universitair Harmonieorkest Leuven: onder zijn leiding werd dit orkest provinciaal kampioen in superieure afdeling, en begeleidde het gerenommeerde solisten als Jan Smets (trombone-solo Muntschouwburg) en Jef Neve (jazzpianist). Ook de producties et Michael Pas, Warre Borgmans en DJ Buscemi kenden een groot succes. Andere hoogtepunten waren de deelnames aan het eerste Vlamo Open Harmoniekampioenschap, aan de Italiaanse orkestwedstrijd “Flicorno d’Oro”, en aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd, waar het UHO een Eerste Prijs Summa Cum Laude behaalde.


2. FILOSOFIE Kwaliteit, sfeer en progressie: dat zijn de drie basisprincipes die hoog in het vaandel staan bij het UHO. Deze drie elementen van het muzikale beleid maken het mogelijk om het UHO te profileren als een volwaardig en kwaliteitsvol harmonieorkest. Om dit laatste te kunnen garanderen is niet enkel de nodige discipline, maar ook een ontspannen werksfeer noodzakelijk. Het voorgaande vraagt uiteraard om belangrijke investeringen in het sociale aspect van dit samen-spelen. Een goed orkest kan niet enkel gevormd worden door zijn muzikaal- en technische sterke muzikanten. Door naast de wekelijkse repetities verschillende animatieactiviteiten (voetbal, cantus, feestjes …) te organiseren, worden er heel wat sterke vriendschapsbanden gesmeed, die de muziek alleen maar sterker maken. Doordat de muzikanten ook ‘in real life’ één groep vormen, klinkt hun orkestmuziek des te beter en draagt dit ook ongetwijfeld bij tot hun prestaties op het podium. Dat kwaliteit en vriendschappelijke sfeer wel degelijk combineerbaar zijn, hebben de muzikanten jaar 7 jaar geleden al bewezen in Italië, namelijk op de gerenommeerde wedstrijd ‘Flicorno D’Oro’. Door intens naar dit concours toe te werken, hebben de muzikanten een puike prestatie neergezet en behaalden ze maar liefst 92,1% in de superieure afdeling. Maar ook in 2013 bewees het UHO dat ze hun mannetje kunnen staan. Op het Vlamo Open Harmoniekampioenschap 2013 in Heist-OpDen-Berg werden ze beloond met 87,17% van de jury en eindigden ze zo op een vijfde plaats. In mei 2019 behaalde het orkest Summa cum Laude met een score van 98% op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in  Overpelt. Al deze uitzonderlijke resultaten bewijzen nog maar eens dat zonder ‘Kunst en Vermaak’ dit alles niet mogelijk zou geweest zijn.


Wij zijn het UHO, wij zijn één!

’t Klinkt als muziek in de oren, dat hoort echt iedereen. UHO Lied


3. ONZE CONCERTEN AULACONCERTEN Als muzikale ambassadeur van de K.U. Leuven nodigt het Universitair Harmonieorkest elk jaar zijn publiek uit in aula Pieter de Somer voor zijn jaarlijkse aulaconcerten. Omdat deze concerten het hoogtepunt zijn van een muzikaal jaar, probeert het UHO jaar na jaar dat tikkeltje meer te doen door telkens een originele invalshoek te kiezen als thema. Die originaliteit kan u terugvinden in zowel de programmakeuze, inkleding als de presentatie en dat is een van de grote UHO-troeven. Het UHO vindt het ook belangrijk om verrassende samenwerkingen aan te gaan. Zo heeft het al poppentheater ‘Poppalaboxa’, Circus in Beweging en improvisatiegezelschap ‘Preparee’ mogen verwelkomen op de aulaconcerten. Een klassieke dansgroep is ook reeds de revue gepasseerd om zo een extra dimensie te geven aan de muziek. Het UHO wil steeds verder gaan dan ‘enkel’ muziek te maken. Het tracht aan het publiek een unieke en verrassende ervaring mee te geven. Door muziek met andere kunstvormen te verbinden, hoopt het UHO steeds een groter publiek te kunnen aantrekken en hen te kunnen meenemen in de wondere wereld van de muziek!


vorige edities...

2016 - Utopia

2018 - Ongehoord

2017 - UHO on the road

2019 - Since 1979


NAJAARSCONCERTEN Als orkest werken toe naar een aantal hoogtepunten in het muzikale academiejaar. Het eerste hoogtepunt bevindt zich, sinds enkele jaren, op het einde van het eerste semester. Het UHO concerteert dan voor een goed doel of een doel met een maatschappelijk verantwoord kantje. Afgelopen jaren waren er verschillende benefietconcerten: 2008: t.v.v. School voor Buitengewoon Onderwijs Ter bank in Heverlee 2009: t.v.v. (en toegankelijk) voor dove en gehoorgestoorde kinderen in Peer 2010: t.v.v. orgaantransplantatie in het UZ Leuven. 2011: gespeeld in de gevangenis Leuven-Centraal 2012: t.v.v. het UPC voor jeugd in Kortenberg 2013: een samenwerking met het huisorkest van De Valier voor mensen met een niet-aangeboren handicap;Â t.v.v. de Witte Mol, een centrum voor mensen met een aangeboren handicap 2014: een samenwerking met het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Vlaams-Brabant; samenwerking met het Centrum Algemeen Welzijn Oost-Brabant in het thema van huiselijk geweld 2015: t.v.v. Berkenhof Leopoldsburg (een centrum voor mindervalide volwassenen) 2016: t.v.v. vzw Wondzorg in Leopoldsburg 2017: Be.land t.v.v. het woonhulpproject voor vluchtelingen; Hero-Is-Me t.v.v. KID fonds (KULeuven Universiteitsfonds) 2018: Akabeats Goes Classic t.v.v. de Sint-Niklase scoutsgroep Akabe Sint-johan; Hiep Hiep Hippo t.v.v. het Hippo&Friends type 1 diabetesfonds (KULeuven Universiteitsfonds). 2019: Meusiculair t.v.v. het Rondoufonds voor Duchenneonderzoek (KULeuven Universiteitsfonds); 4 de Schakel t.v.v. vzw De Schakel in Mol.

Sinds 2017 is het UHO een jaarlijkse samenwerking opgestart met het KULeuven Universiteitsfonds: Hero-Is-Me (2017), Hiep Hiep Hippo (2018) en Meusiclair (2019). Met deze concerten hebben we al meer dan 22.000 euro ingezameld voor de Universiteitsfondsen. Hiermee zet het orkest zijn benefiettraditie graag voort.


Geen Le(u)ven, Zonder UHO!


4. sponsoring

Door uw schouder te zetten onder onze muzikale projecten, ondersteunt U de werking van het UHO. Deze jonge, dynamische groep houdt zich met veel plezier bezig met muziek en cultuur op een hoog niveau. Indien U geïnteresseerd bent om zulke groep te steunen, is het UHO zeker iets voor U!

ONZE DOELGROEP? Het grootste deel van het publiek van het UHO bestaat uit familie en vrienden. Het zal U dan ook niet verwonderen dat 60% van de toeschouwers uit studenten bestaat. Deze zijn heterogeen qua studierichting en kennen een hoog opleidingsniveau. Bovendien heeft U er enkel baat bij dat deze studenten uw bedrijf leren kennen, aangezien zij over enkele jaren zullen afstuderen als hooggeschoolden met een vaakgezocht profiel. De andere 40% zal grotendeels bestaan uit ouders, familie en vrienden van onze muzikanten. Ook dit kan een interessant gegeven zijn voor uw zaak, daar u naast studenten ook een andere doelgroep in grote getale kan aanspreken. Aangezien onze studenten uit heel Vlaanderen komen, zijn er vertegenwoordigers van alle Vlaamse provincies aanwezig in ons publiek. Dat zou betekenen dat uw bedrijf naamsbekendheid zou kunnen verwerven in heel Vlaanderen.

Door het elk jaar vervangen van de oude leden, creëren we een constante vernieuwing van ons publiek. En daarom breidt ons publiek jaar na jaar ook uit. Elk jaar mogen we ook een groot deel alumnileden van het UHO verwelkomen op onze concerten.

HOE TRACHTEN WIJ DEZE DOELGROEP TE BEREIKEN? Intern via de muzikanten; Cultuurcommunicatie (aan de huidige studenten en alumni) van de K.U.Leuven; Door affiches en flyers te verspreiden in de stad Leuven én in de handelszaken (ongeveer 1000 affiches + 3000 flyers); Via de studentenkringen en cultuurhuizen in Leuven; Via Social media (Facebook en Instagram)


SPONSORFORMULES


MATERIËLE SPONSORING Ook sponsoring in natura kan voor ons van grote waarde zijn. Enkele voorbeelden: Verzorging van alle drukwerk Technische ondersteuning bij de concerten Gadgets Huur van instrumenten

SPONSORING OP MAAT Heeft u muzikale opluistering nodig voor op een aperitiefconcert, personeelsfeest, galafestijn ... ? Na overleg is (bijna) alles mogelijk! Wilt U wel sponsoren, maar liefst een ander bedrag dan de sponsorpakketten? Voor U kunnen we een sponsorpakket op maat maken met specifieke combinaties uit de verschillende sponsorformules.


5. CONTACT Adres UHO:  UHO VZW Naamsestraat 96 3000 Leuven

Ondernemingsnummer: KBO-ondernemingsnummer: 894 397 11 Website: www.uho.be PR-Verantwoordelijke Marjan Coremans E-mail: pr@uho.be Gsm: 0476403251

Indien u interesse hebt om het UHO te steunen, kan u vrijblijvend contact opnemen met onze PR-verantwoordelijke, Marjan Coremans, via e-mail of telefonisch.

@uho_leuven

UNIVERSITAIR HARMONIEOREKST (UHO)

www.uho.be


@uho_leuven

UNIVERSITAIR HARMONIEOREKST (UHO)

www.uho.be

Profile for UHO Leuven

SPONSORDOSSIER UHO 2019-2020  

SPONSORDOSSIER UHO 2019-2020  

Advertisement