Page 1

Pointti Pohjois-Hämeen Puhelimen asiakaslehti 2/2014

Keula kohti

Kesää s.6

TellyBean - uusi videopuhelupalvelu s.17

Kesäliite:

Lähiseudun helmiä s.11


Tänään myymälässä Kerro mielipiteesi uudistuneesta

Pointti-lehdestä? Rantanen Hannu, Virrat Suosikkilomakohteesi? Costa del Sol. Aiotko matkustaa kesällä jonnekkin? Pelkästään kesällä kotimaan matkailua. Mitä tykkäät tehdä lomakohteessa? Golfata.

Petra Laiti, Mänttä Suosikkilomakohteesi? Italia. Siellä asuu sukulaisiani ja olen käynyt siellä kerran. Hieno paikka, hyvä ruoka ja kaunis kieli! Aiotko matkustaa kesällä jonnekkin? Toivottavasti pääsisin matkustamaan kesällä Amsterdamiin. Mitä tykkäät tehdä lomakohteessa? Tykkään lomalla kulkea kaupungissa ja valokuvata hienoja kohteita.

Menot.

Pointin Kesäliite.

9

Olet saanut kolme numeroa uudistuneesta Pointti -lehdestä ja toivomme, että olet viihtynyt lehtien parissa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi Pointista, jotta voimme jatkossa kehittää lehteä lukijoiden toiveiden mukaiseksi. Voit myös ehdottaa juttutoiveita. Vastaathan lukijakyselyyn osoitteessa www.phpoy.fi/pointti. Kaikkien kyselyyn vastanneiden kesken arvomme kesäisiä yllätyspalkintoja.

Sormet multaan.

Mitkä on vuoden 2014 puutarhatrendit? Entä mistä löytää uusia ideoita omaan puutarhaan?

5

Kesän grillausvinkki!

13

PHPOY Pointti ilmestyy kolme kertaa vuodessa. Julkaisija Pohjois-Hämeen Puhelin Oy, Honkalantie 1, 34600 Ruovesi, puh. (03) 486 4300, www.phpoy.fi Palautteet asiakaspalvelu@phpoy.fi Päätoimittaja Juha Ahoniemi, PHPOY Toimituspäällikkö Jari Liski, PHPOY Toimitussihteeri Eriikka Järvenpää, PHPOY Toimitus Juha-Matti Wilska, Mainostoimisto Uniikki Oy Ulkoasu Henna Wilska, Mainostoimisto Uniikki Oy Painopaikka Keuruun Laatupaino Oy


sisällys

2 Tänään myymälässä 3 Pääkirjoitus 4 Uutiset 5 Sormet multaan 6 Keula kohti kesää 8 Juokse, juokse, juokse 9 Pointin Kesäliite

Sudokut, Lasten tehtävät, Ristikko, Lähiseudun helmiä

13 14

Grillaajan kesäresepti Verkkopäällikkö niin kalassa kuin PHPOY:llä Esittelyssä verkkopäällikkö Jarmo Koskiranta.

16 Vertailussa E-kirja vai painettu kirja 17 TellyBean - uusi helppokäyttöinen videopuhelupalvelu 18 Yritysesittely Musiikkia!Ruovesi - kamarimusiikkijuhlat.

Tuemme paikallista urheilua ja kulttuuria Sponsorointi määritellään tapahtuman, toiminnan, henkilön tai organisaation tukemiseksi joko rahallisesti tai tarjoamalla vastineeksi tuotteita tai palveluja. Sponsorointiyhteistyö on vastikkeellista yhteistyötä kahden eri osapuolen, kuten esimerkiksi yrityksen ja yhdistyksen välillä. Sponsoroinnissa siis molemmat osapuolet saavat jotain ja tekevät yhteistyötä keskenään. Hyväntekeväisyys poikkeaa sponsoroinnista siinä, että siinä hyväntekijä haluaa auttaa toista osapuolta ilman, että saa itse välttämättä vastineeksi mitään, paitsi ehkä tietysti hyvän mielen tai lisää pääomaa yrityksen imagokassaan. Valitettavasti tänä päivänä molemmista, niin sponsoroinnista kuin hyväntekeväisyydestä voi olla huonoja esimerkkejä, joissa saattaa olla mukana myös epärehellisia elementtejä. Me PHPOY:llä näemme asian niin, että jos on mahdollisuus, hyvää kannattaa tukea. Ja PHPOY:n toimintaa ohjaavien perusarvojen mukaan, haluamme kohdistaa omat toimenpiteemme paikallisen toiminnan tukemiseen. Kannamme itse kortemme kekoon, jotta lähiseudulla olisi hyvät tietoliikenneyhteydet. Jos meillä on mahdollisuus, miksi emme olisi mukana tukemassa esimerkiksi huolella järjestettyjä urheilu- tai kulttuuritapahtumia, jotka myös antavat elämyksiä ja lisämaustetta yhteiseen paikalliseen elämäämme. Yhtiömme pitkän historian aikana olemme, taloustilanteen ja mahdollisuuksien mukaan, olleet yhteistyökumppanina lukuisten paikallisten urheiluseurojen ja -tapahtumien järjestäjien kanssa lajiin katsomatta. Urheilun lisäksi olemme tukeneet kulttuuria pienistä tapahtumista aina isompiin festivaaleihin. Tänä vuonna olemme esimerkiksi jälleen, kuten monena vuotena aikaisemmin, yhteistyökumppanina Musiikkia Ruovesi! -kamarimusiikkijuhlissa, josta voi lukea lisää lehden sivulta 18 alkaen. Toivottavasti tämä kesä ja vuosi tuo tullessaan monia hienoja paikallisia tapahtumia, joista me kaikki saamme nauttia. Hyvää ja tapahtumarikasta kesää kaikille Pointti-lehden lukijoille ja yhteistyökumppaneillemme! Juha Ahoniemi toimitusjohtaja, PHPOY

3


Uutiset PHPOY ja DNA

tiivisti yhteistyötään PHPOY ja DNA ovat sopineet jakelusopimuksensa syventämisestä. Pitkäaikainen jakelusopimus vahvistaa entisestään DNA:n ja PHPOY:n kumppanuutta DNA:n mobiilituotteiden jakelussa. - Mobiilipalvelut kiinteänä osana PHPOY:n tuotetarjoomaa toteutettuna yhdessä DNA:n kanssa tekevät PHPOY:stä todellisen täyden palvelun kumppanin niin yksityis- kuin yritysasiakkaillekin. Nyt solmittu sopimus ja sen merkitys PHPOY:n palveluvalikoimalle tukee vahvasti PHPOY:n ”paikallisuus” ideologiaa” sanoo Pohjois-Hämeen Puhelin Oy:n toimitusjohtaja Juha Ahoniemi. Varsinkin yritysten palveluissa kiinteän ja matkaviestinverkon tekniikat täydentävät yhä useammin toisiaan. Uusi sopimus mahdollistaa asiakkaan tarpeita vastaavien ratkaisujen tarjoamisen teknologiarajoista riippumatta. - Finnet ja sen yhtiöt ovat omilla alueillaan erittäin vahvoja ja luotettuja toimijoita. Ne ovat myös tunnettuja korkeasta asiakastyytyväisyydestään, ja siksi olemmekin hyvin tyytyväisiä uudesta yhteistyöstä, sanoo yritysliiketoiminnan johtaja Hannu Rokka DNA:lta. Sopimuksen myötä PHPOY on selkeästi yksi DNA:n tärkeimpiä yhteistyökumppaneita ja uudet tuotteet tulevat PHPOY:n valikoimiin samaan aikaan kuin DNA:n omiin palvelupisteisiin. Asiakaspalvelu myös paranee, kun PHPOY saa käyttöönsä laajemman tietojärjestelmän. Lisäksi PHPOY:llä on asiakaspalautteiden perusteella parempi mahdollisuus vaikuttaa DNA:n verkon rakentamisohjelmaan.

Tampereen Puhelin, PHPOY ja Tellybean lanseerasivat uuden videopuhelupalvelun Tampereen Puhelin ja Pohjois-Hämeen Puhelin lanseerasivat toukokuussa suomalaisen Tellybeanin kehittämän helppokäyttöisen videopuhelupalvelun. Tellybeanin elävä ja luonnollisen kokoinen videopuhelupalvelu on täysin uutta markkinoilla. Televisioon kytkettävän laitteen avulla kuluttajat päivittävät minkä tahansa television videopuhelimeksi kätevästi ilman tietokonetta. Tampereen Puhelin, PHPOY ja Tellybean-videopuhelupalvelun lanseeraustapahtuma järjestettiin Tampereella Finlaysonin Palatsissa 6.5.2014. Tilaisuudessa kautta aikojen ensimmäisen Tellybean-puhelun soitti Tampere-talon johtajanakin toiminut ja ensimmäisen GSM-puhelun vuonna 1991 Harri Holkerilta vastaanottanut Kaarina Suonio. Historiallisen, ensimmäisen Tellybean-puhelun vastaanottajana toimi ministeri Jan Vapaavuori.

Kesäteatteria Ylä-Pirkanmaalla Ylä-Pirkanmaalla on tänäkin kesänä luvassa useita eri kesäteatteriesityksiä. Ruoveden Teatteri esittää Pyynikkilässä Maiju Lassilan kansankomediaa Liika viisas. Esityksen pohjana on Jussi Helmisen dramatisointi, jonka Esko Rissanen sovittaa ja ohjaa näytelmäksi. Liika viisaan ensi-ilta on Pyynikkilän kesäteatterissa lauantaina 5.7. ja esitykset jatkuvat sen jälkeen heinäkuun ajan tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 19.00 ja sunnuntaisin klo 16.00. Virtain Killinkoskella teatterinystäville on tarjolla Rauno Juhannusvuoren kaksinäytöksinen komedia Viimeisen päälle poliisi, jonka on ohjannut Margit Carpelan. Ensi-ilta on lauantaina 7.6. ja näytöksiä on myös su 8.6.; la 26.7.; su 27.7.; la 23.8. sekä su 24.8. Mänttä-Vilppulassa Väinölän kesäteatteri esittää Kalevalalaisen fantasian Alus täynnä aartehia. Ensi-ilta on perjantaina 20.6. ja muut esitysajat ovat pe 20.6.; su 29.6; su 6.7.; su 13.7.; su 20.7.; ke 23.7.; su 27.7; su 3.8. ja su 10.8.

4


multaan Sormet

Vanha kiinalainen sanonta kuuluu, että mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, eikä sekään ole niin tärkeää. Moniulotteisessa lauseessa kiteytyy buddhalainen maailmankatsomus, mutta moni intohimoinen multasormi varmasti allekirjoittaa lauseen ensimmäisen osan. Ja nyt kun kesä on päässyt vauhtiin, viherpeukalot ottavat kaiken irti valosta ja kuokkivat omia kasvimaitaan varastoon ennen syksyn ja talven saapumista.

Puutarhatrendit 2014

Puutarhat eivät poikkea esimerkiksi ravintoloista siinä mielessä, että myös puutarhoissa trendit vaihtuvat ja uusia tuulia haistellaan niin muualta kotisuomesta kuin maailmalta. Jo jonkin aikaa on ollut havaittavissa trendi, jonka mukaan puutarha ei ole pelkkä kukkapenkki talon nurkalla, vaan kodin jatke, eräänlainen kesäolohuone. Puutarhassa vietetään aikaa, siellä seurustellaan, syödään ja valmistetaan ruokaa kesäkeittiössä sekä pelataan pihapelejä. Ja koska ruoka ja ruoanlaitto ottaa tilaa niin mediassa kuin arjessa, vaikuttaa se myös puutarhassa. Trendi on kasvattaa itse omat hedelmät, marjat, vihannekset sekä yrtit ja nyt kokeillaan rohkeasti myös eksoottisempiakin lajeja. Laajempana trendinä, joka näkyy myös muualla kuin puutarhassa, on luonnonmukaisuus. Puutarhassa se tarkoittaa huoletonta ja luonnonmukaista metsäpuutarhaa, joka saa olla rönsyilevä, niittymäisen vapaasti kasvava ja ennen kaikkea päästää tarhurin hieman helpommalla. Muotikukat, kuten pionit ja ruusut tuovat tuulahduksen mummolasta ja ovat myös helppohoitoisia sekä kestäviä. Suuret istutusruukut ovat tulleet jäädäkseen ja niitä voikin hyödyntää myös kerrostaloasuntojen parvekkeilla, joilla tämän päivän pienpuutarhuri kasvattaa esimerkiksi tomaatteja ja yrttejä. Kasvien lisäksi trendit vaikuttavat muun muassa puutarhakalusteissa, jotka luonnonmukaisuuden teemaa mukaillen valmistetaan kierrätyspuusta. Yksittäiset penkit korvataan tänä kesänä pitkillä penkeillä ja pöydillä. Myös erilaiset vesielementit, kuten lampi-terassi -kokonaisuudet sekä toisessa ääripäässä erilaiset tulisijat kuten ulkotakat ja pizzauunit tekevät puutarhasta entistä monipuolisemman.

Minne multasormi suuntaa verkossa Vaikka puutarhanhoito ja tietotekniikka ovatkin eri planeetalta, voi viherpeukalo puuhata rakkaan harrastuksensa parissa myös verkossa. Puutarhanhoito on löytänyt tiensä

sosiaaliseen mediaan ja esimerkiksi Instagram ja Pinterest on pullollaan kateutta herättävän kauniita kuvia istutuksista ja kesäolohuoneista. Puutarhablogejakin löytyy mielin määrin. Tutustumisen arvoisia kotimaisia puutarhaelämää esitteleviä lifestyleblogeja ovat esimerkiksi: Mustikkamäki www. mustikkamaki.blogspot.co.uk, Voikukkapelto www. voikukkapelto.blogspot.fi tai Saaripalsta www.saaripalsta.blogspot.co.uk. Ja tietenkin multasormille löytyy myös verkkokauppoja, joista voi ostaa kaikkea siemenistä kasvihuoneisiin. Verkkoshoppailua voi harrastaa esimerkiksi Viherpeukalot www.viherpeukalot.fi, KodinKukat www.puutarha.com tai Pihakauppa.fi www.pihakauppa.fi -verkkokaupoissa.

5


Keula kohti kesää Ylä-Pirkanmaa on pullollaan kauniita järviä ja vesiteitse pääsee kulkemaan aina Tampereelle asti. Pelkästään Virtain alueella on peräti 300 järveä. Vesistöistä voi nauttia monella tapaa, esimerkiksi veneillen, satamassa kahvin ja pullan kera lipuvia veneitä katsellen, live-musiikkia kuunnellen tai vaikka yli satavuotiaan höyrylaiva Tarjanteen kyydissä.

Veneilykaudella 2014 veneilijöitä ja matkailijoita odottaa Ruoveden laivarannassa uudistunut vierasvenesatama. Laivarantaan on tehty muun muassa lisää paikoitusalueita ja ovensa avaa uusi kahvila-lounasravintola Ruoveden Rantaravintola. Lisäksi laivarannasta löytyy 102 vierasvenepaikkaa, rantautumispaikkoja pienveneille ja kanooteille, vesillelaskuluiska, polttoaineen jakelupiste sekä septitankki. Tilausristeilyjä järjestävä M/S Katrina on satamassa ravintolana kesäkuun puolesta välistä aina heinäkuun loppuun asti. Halukkaat pääsevät laivarannan tuntumassa myös uimaan. Vajaan kolmenkymmenen kilometrin päässä Ruoveden laivarannasta sijaitsee kaunis Muroleen kanava, josta löytyy vierasvenesatama ja kesäkahvila. Muroleen kanavalle pääsee niin maakuin vesiteitse ja kauniina kesäpäivänä se on hieno paikka niin veneilijöille kuin maakravuille. Virtain laivarannassa viihdytään Höyrylaiva Tarjanteen päätepysäkissä Virtain laivarannassa pysähdytään nauttimaan ruoasta ja virvokkeista Rantaterassi-Baarpuuriin. Kesäaikaan

6

avoinna olevalla rantaterassilla on myös säännöllisesti livemusiikkia sekä erilaisia teemailtoja. Baarpuurista voi myös vuokrata polkupyöriä. Vesipetoja laivarannassa odottaa lapsiystävällinen uimaranta sekä 9-metrinen hyppytorni. Veneilijöille on 25 vierasvenepaikkaa sekä tankkauspiste ja muut tärkeimmät veneilijöiden palvelut. Veneilyä, kalastusta ja Jazzia Vilppulankoskella Vilppulankoskelta löytyy 80-paikkainen venesatama palvelupisteineen, jonka yhteydessä on myös 26-paikkainen caravan-alue. Alueella on myös suosittu liikennepuisto ja leikkikenttä lapsille. Rantaravintola Isabellassa voi huoltaa veneen miehistön, varata rantasaunan tai lainata polkupyöriä. Kesäisin rantaravintolassa esiintyy trubaduureja ja bändejä. 2.8.2014 Vilppulankoskella järjestetään perinteinen Vilppulankoski Jazz, jossa pääsee nauttimaan jazzista, bluesista ja lyriikasta venesataman maisemissa. Venesataman vieressä sijaitsevalla Vilppulankosken virkistyskalastusalueella vieheeseen saattaa napata kirjolohi, taimen tai vaikka harjus.

Vesillä höyryn tai siipirattaan voimalla Kuuluisa ja yli satavuotias S/S Tarjanne kulkee höyryn voimalla yli sata vuotta sitten Johan Ludvig Runebergin ja Zachris Topeliuksen kulkeman reitin mukaan nimettyä Runoilijan tietä. Reitti kulkee Näsijärvellä aloittaen Tampereelta kohti Ruovettä päätyen lopulta Virtain laivarantaan. Charmikkaan laivan kyydissä pääsee tutustumaan kauniisiin maisemiin rauhallisessa tahdissa. Toisinaan laivalla voi kuulla haitarimusiikkia, joka vie mielen hetkeksi kauas menneisyyteen,


jolloin matkaa tehtiin rauhassa ilman nykypäivän kiireitä. Matkan aikana laivassa voi nauttia kahvit, lounaan tai vaikka à la carte illallisen. Tarjanne aloittaa tilausristeilyt toukokuun puolivälissä ja reittiliikenteen 11. kesäkuuta. Tänä vuonna ohjelmassa on myös Musiikkia! Ruovesi -tapahtuman yhteydessä järjestettävä risteily. Kesälauantaisin 28.6.-9.8.2014 Keuruun ja Mäntän vehreissä maisemissa risteilee tunnelmallinen siipirataslaiva Elias Lönnrot, jonka kyydissä voi myös maisemien lisäksi nauttia ravintolan antimista. Myös Elias Lönnrotilla on mahdollista lähteä erilaisille tilaus- ja erikoisristeilyille.

Paikallisia vinkkejä: www.ruovesi.fi/matkailu/veneily www.ruovedenrantaravintola.fi www.muroleenkesakahvila.fi www.baarpuuri.fi www.manttavilppula.fi www.runoilijantie.fi www.eliaksenristeilyt.fi

7


, e s k o u j , e s k o

e s k o ju

Ju

Mikä on tämän hetken trendilaji? Onko se crossfit, TRX-harjoittelu vai jokin eksoottinen kamppailulaji? Voi olla, mutta loppujen lopuksi kyseessä saattaa kuitenkin olla marginaalijuttu. Todellinen kestosuosikki on edelleen juoksu ja lajia pääsee harrastamaan jokainen, missä ja milloin vain – ja mikä parasta laji ei tee isoa lovea kukkaroon. Juoksun suosion syy löytyykin nimenomaan lajin helppoudesta. Pidä treenaaminen vaihtelevana ja mielekkäänä Oikeastaan juoksubuumi on jatkunut jo pitkään ja merkkejä laantumisesta ei ole havaittavissa. Moni ajattelee juoksemisen tylsäksi, mutta näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Mielekkyyden ylläpito vaatii vain vähän suunnittelua ja mielikuvitusta. Vaihtelevuutta lenkkiin saa vaihtelemalla esimerkiksi pituutta, tempoa tai reittiä ja sen myötä taustalla viliseviä maisemia. Itseään voi myös motivoida haastamalla itsensä uudelleen ja uudelleen sekä asettamalla treenaamiselle tavoitteita. Ja jos yhtenä päivänä ei saa itsestään tarvittavaa puhtia irti, sen sijaan, että jättäisi koko lenkin väliin, voi tehdä esimerkiksi rennomman kävelylenkin. Harrastamisen pitää olla hauskaa ja mielekästä, sillä jos se alkaa maistumaan puulta, jää juoksukengät helposti kaapin perälle. Varusteet kuntoon ja tekniikasta lisämaustetta Juoksussa oleellisinta on hyvät juoksukengät. Hyvien juoksukenkien hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Teknisiä ominaisuuksia tärkeämpää juoksukengissä on jalan ja kengän yhteensopivuus. Kenkien valintaan vaikuttaa myös se millaisessa maastossa aikoo juosta, metsälenkille ja vaihtelevaan maastoon kannattaa valita kengät, jois-

8

sa on tarkoitukseen kehitetty pohjarakenne ja kosteutta hyvin hylkivä päällysmateriaali. Asfaltilla juokseva tarvitsee hyvin vaimennetut juoksulenkkarit. Tärkeää on myös valita juoksukengät ominaisuuksien, ei ulkonäön perusteella. Kun hyvät kengät on valittu, voi lähteä miettimään juoksuvaatteita, kuten housuja ja paitoja. Niissä kannattaa suosia hengittäviä ja ihonmyötäisiä materiaaleja. Kylmemmillä ilmoilla asua voi täydentää sopivalla takilla. Jos haluaa valjastaa tekniikan käyttöön, kannattaa hankkia sykemittari tai urheilukello, joista parhaimmat muistuttavat jo pientä rannetietokonetta. Sykemittarin ominaisuuksista riippuen, mittarin avulla on helppo seurata sykettä, matkaa tai esimerkiksi kalorien kulutusta. Halvimmillaan sykemittarin voi saada muutamalla kympillä ja monipuolisimpien GPS-urheilukellojen hinnat pyörivät muutaman satasen tienoilla. Juoksijoille löytyy myös erilaisia kännykkäsovelluksia, joista suosituin on Sports Tracker (www.sports-tracker. com), joka on ladattavissa kaikille älypuhelinmalleille sovelluskaupoista. Sports Tracker ei ole tarkoitettu pelkästään juoksemiseen vaan se soveltuu myös muuhun urheiluun. Sovelluksen avulla voi muun muassa analysoida omaa suoritustaan ja seurata kehitystään sekä jakaa omia treenitietojaan kuvien kera ystävien kesken.


Pointti esäliite K

 

          

 

 

 

    

   

  

  

     

 

 

  



Lasten tehtävät 1.

Voi ei! Lemmikkien remmit ovat menneet aivan sekaisin. Auta selvittämään mitä lemmikkiä kukakin perheenjäsen taluttaa.

2.

Väritä kuva.

9


10


helmiä

Lähiseudun

Patikointia Helvetinjärvellä tai mietiskelyä Runebergin lähteellä Ruovedellä sijaitsevan Helvetinjärven kansallispuiston rotkolaaksot muodostuivat miljoonia vuosia sitten, kun suuret voimat siirtelivät maankuorta ja synnyttivät jylhät maisemat jälkipolvien ihailtavaksi. Helvetinjärven erikoisuutena on syvät rotkolaaksot, jyrkkärantaiset järvet, pienet metsälammet sekä salomaiset metsät. Rotkoista tunnetuin, Helvetinjärven kaakkoiskulmassa sijaitseva Helvetinkolu, on puiston suosituin matkailunähtävyys. Helvetinjärven kansallispuisto soveltuu mainiosti päivä- tai telttaretkeilyyn. Puiston portilla eli Helvetin portilla on kioski-grilli, WC, suihku, vesipiste, asuntoautoalue sekä parkkipaikka. Rauhaa kaipaava mietiskelijä suuntaa Ruovedellä Runebergin lähteelle imitoimaan Rodinin Ajattelijaa ja odottamaan inspiraation syntyä. Lähde sijaitsee luonnonsuojelualueella ja sieltä pääsee kävellen polkua pitkin laivarantaan tai Haapasaaren lomakylään. Lähteellä Runeberg kirjoitti Lähteellä -laulun alkuperäiset ruotsinkieliset sanat, jotka Elias Lönnrot myöhemmin suomensi. Kun suuntaa Ruovedeltä noin 15 kilometriä kantatie 66:ta Oriveden suuntaan, voi kääntyä itäpuolella sijaitsevalle Ryövärinkuopan luonnonsuojelualueelle, jossa voi kesäaikaan ihailla kuoppaa, lähdettä ja rehevää kasvillisuutta. Varsinainen ryövärin kuoppa on suuri suppa eli jääkauden aikana muodostunut painanne. Zachris Topeliuksen kuvaaman tarinan mukaan maantierosvot ovat muinoin väijyneet kuopassa pahaa aavistamattomia matkustajia. Alueella on pysäköintialue, josta alkaa noin puolen kilometrin pituinen polku ryövärin kuopalle.

Matka alkaa kotiovelta. Siksi matkalle lähteäkseen ei välttämättä tarvitse matkustaa satoja kilometrejä. Lähiseudulta ja hieman sen ulkopuolelta löytyy paljon nähtävää ja tehtävää koko perheelle.

Juhannus alkaa Perinnekylästä, Marttisessa riittää tekemistä Virroilla lähiseutumatkailija suuntaa juhannuksena Perinnekylään, missä 20.6.2014 klo 10-14 on luvassa perinteinen JuhannusVirrat -tapahtuma. Tapahtumassa luvassa käsitöitä, työnäytöksiä, juhannusmarkkinat, juhannuskokko sekä juhannustanssit Juhamatin tahdissa. Virtain Perinnekylä toimii myös museo- ja matkakohteena sekä kesäisenä virkistysalueena. Perinnekylän yhteydessä toimii Nuorisokeskus Marttinen joka tarjoaa majoitus-, ravintola-, kahvila- ja ohjelmapalveluja erilaisille ryhmille. Tarjonnasta alueella ei ole pulaa, sillä siellä matkailijaa odottaa: kahvila-ravintola, kioski, käsityö- ja lahjatavara- sekä taidemyymälöitä, kotieläinpiha, leikkipaikka, ratsastustalli, uimaranta, vierasvenelaituri, luontopolku, I maailmansodan aikainen kenttälinnoitusalue sekä Herraskoski kalastusalueineen. Perinnekylän ja Marttisen jälkeen kesäpäivänä voi suunnata 66:ta pitkin Jäähdyspohjaan ihailemaan Torisevan rotkojärvien komeita maisemia. Levähdysalueelta alkavalta polulta voi suunnata näköalapaikalla sijaitsevaan Torisevan kahvimajaan, joka on avoinna toukokuun lopusta elokuun 10. päivään saakka. Taidetta Mäntässä Taidekaupunki Mänttä-Vilppulassa kannattaa suunnata Serlachiuksen maille, jossa taidemuseo Göstassa suuret mestarit lyövät kättä uusien tulokkaiden kanssa ja Gustafissa kulttuuri avautuu elämysten kautta. Kesäkuussa aukeva laajennus Göstän paviljonki avaa uuden ajan ja tarjoaa entistä paremmat mahdollisuudet asettaa esille taidesäätiön omia kokoelmia ja taidenäyttelyitä.

Torisevan rotkojärvet

Ähtärin Golf

Serlachius Museot

11


Paviljongin kesän 2014 päänäyttely SuperPop! aukeaa 14.6. ja asettaa rinnakkain pop-taiteen kansainväliset ja suomalaiset klassikot. Paviljongissa on myös uudet tasokkaat ravintolatilat. Kesäkuun 15. päivä avaa myös XIX Mäntän kuvataideviikot, jonka monitulkintainen otsikko on tänä vuonna Hetkinen. Mäntän kuva-

ton ympärille laajenevalle matkailualueelle on tulossa myös paljon uutta. Kesäkuun 14. päivä eläinpuiston yhteyteen aukeaa Flowpark -seikkailuhuvipuisto. Flowparkissa seikkailuradat on rakennettu eläviin puihin ja kävijä pääsee suorittamaan erilaisia tehtäviä jopa kymmenien metrien korkeudessa. Flowparkin lisäksi alueella on

Hotelli Mesikämmen, missä voi nauttia ravintolasta, kylpylästä sekä ihailla Timo ja Tuomo Suomalaisen suunnitteleman hotellin arkkitehtuuria ja erityisesti kallion sisään louhittua käytävää. Kesällä hotellin terassilla on myös joka keskiviikko luvassa live-musiikkia. 14.6. kesäkaudenavajaispäivänä hotellissa esiintyy Yö. ■ Virtain Perinnekylä ja Nuorisokeskus Marttinen

Ähtäri Zoo

Flowpark Ähtäri

taideviikot on suomalaisen nykytaiteen kesänäyttely, joka esittelee vuosittain kesä-elokuussa maan ajankohtaisinta kuvataidetta. Mäntän kuvataideviikot jatkuvat elokuun loppuun saakka. Seikkailua ja golfia Ähtärissä Lähiseutumatkailija voi suunnata autonsa keulan myös Pirkanmaalta kohti Ähtäriä. Alueen vetovoimaisimpana kohteena toimii Ähtäri Zoo. Tänä vuonna eläinpuis-

laajennettu, täysimittainen Ähtärin Golfin 18-väyläinen kenttä, joka tarjoaa kauniita maisemia ja haastetta eri tasoisille pelaajille. Kentän vieressä toimii myös FamilyGolf -jokamieskenttä, jossa kuka tahansa pääsee kokeilemaan golfia ilman aikaisempaa lajikokemusta tai Greencardia 6-väyläisellä puistokentällä. Kesäkaudella FamilyGolfiin aukeaa myös uusi Frisbeegolfrata. Ähtäri Zoon naapurissa, matkailualueen sydämessä sijaitsee myös Hotelli Mesikämmen

Lähimatkailijan linkit: Helvetinjärven kansallispuisto www.luontoon.fi/retkikohteet/ kansallispuistot/helvetinjarvi Ryövärinkuopan luonnonsuojelualue www.luontoon.fi/Retkikohteet/ muutsuojelualueet/ ryovarinkuoppa

12

Virtain Perinnekylä ja Nuorisokeskus Marttinen www.marttinen.fi Torisevan rotkojärvet www.virrat.fi/matkailu/ nahtavyydet-ja-kayntikohteet/ torisevan-rotkojarvet/

Ähtäri Zoo www.ahtarizoo.fi Flowpark Ähtäri www.flowpark.fi/ahtarizoo/ Hotelli Mesikämmen www.hotellimesikammen.fi

Serlachius Museot www.serlachius.fi

Ähtärin Golf www.ahtaringolf.fi

Mäntän kuvataideviikot www.mantankuvataideviikot.fi

FamilyGolf www.familygolf.fi


Grillattu hunaja-sinappikana Valmistusaika: 35 minuuttia 4 hengelle

5 rkl Dijon-sinappia 4 rkl juoksevaa hunajaa 2 rkl majoneesia 1 rkl HP-kastiketta 4 kanan maustamatonta rintafilettä (myös koivet, rintaleikkeet tai wingsit käyvät) 1. Laita grilli kuumenemaan keskilämmölle. 2. Sekoita kulhossa sinappi, hunaja, majoneesi ja HP-kastike. Ota pieni määrä kastiketta sivuun grillissä valelemista varten. Leikkaa rintafileet pituussuunnassa kahtia, laita kastikekulhoon ja pyörittele.

Parhaan tuloksen saat, kun annat kanojen olla muutaman tunnin kastikkeessa ennen grillaamista. Voit myös antaa kanojen marinoitua yön yli jääkaapissa. 3. Öljyä grilliritilä kevyesti. Laita kanat grilliin ja grillaa noin 18-20 minuuttia välillä käännellen. Kanojen grillaantuessa valele niitä aikaisemmin sivuun laitettamallasi kastikkeella. Kana on kypsää kun sisältä tuleva neste on kirkasta. Varo polttamasta kanoja. 4. Tarjoile raikkaan salaatin ja esimerkiksi grillattujen uusien perunoiden kanssa. Ruokajuomaksi sopii vaalea lager, aromaattinen valkoviini kuten Sauvignon Blanc tai kevyt Pinot Noir -rypäleestä valmistettu punaviini.

Grillattu ananas

Valmistusaika: 15 minuuttia. 4 hengelle

1 tuore ananas 2-3 rkl voita 1,5 rkl hunajaa 1. Laita grilli kuumenemaan keskilämmölle. 2. Leikkaa ananas noin sentin paksuisiksi viipaleiksi, poista kova keskiosa ja kuori. Sulata voi ja sekoita joukkoon hunaja. Voitele ananasviipaleet seoksella. 3. Öljyä grilliritilä kevyesti. Grillaa viipaleet nopeasti molemmilta puolilta, kunnes saavat väriä. 4. Tarjoa heti vaniljajäätelön kanssa.

Grillaajan kuumat linkit: • www.grillaaminen.fi Grillivalmistaja Weberin kaupallinen sivusto. • www.maku.fi/teemat/grillaus Maku-lehden grillaus-sivusto. • www.kauhukeittio.fi Grillaamiseen ja savustamiseen keskittyvä grillausblogi.

13


Verkkopäällikkö niin

kalassa

kuin PHPOY:llä Jarmo Koskiranta on ollut PHPOY:llä verkkopäällikönä kunnioitettavat 31 vuotta ja jatkaa vielä osa-aikaeläkkeelläkin kehityspäällikkönä. Miehen sydän on palanut alusta asti kalastukselle ja tekniikalle.

Nuori mies Kurikasta. Jarmo Koskiranta on alunperin kotoisin Kurikasta Etelä-Pohjanmaalta. Nuori intohimoinen kalamies asui kahden joen välissä ja haaveili, että pääsisi joskus asumaan paikkaan, jossa voisi kalastaa verkoilla. Kalastuksen lisäksi Koskiranta on ollut aina kiinnostunut tekniikasta ja elektroniikasta sekä erityisesti mittaamisesta ja säätämisestä. Hän kävi ammattikoulun Seinäjoella 70-luvun alussa, jonka jälkeen kiinnostus tekniikkaa kohtaan vei hänet opiskelemaan Turun teknilliseen oppilaitokseen teletekniikan linjalle, jossa hän erikoistui mittaukseen ja säätöön. - Opiskelun jälkeen olin jonkin aikaa töissä Vuorikemian tehtaalla Porissa instrumenttiosastolla. Kaipuu puhelintekniikan pariin syttyi toden teolla, kun vuoden 76 kesällä pääsin kuukaudeksi vastaamaan tehtaan 400 liittymän puhelinvaihteesta. Tuntui kun olisin palannut juurilleni. Siellä ollessani sain tiedon, että paikallinen puhelinlaitos haki paikallisverkon suunnittelijaa. Pääsinkin Porin kaupungin puhelinlaitokselle, mutta en ehtinyt viipyä siellä kauaa, kun siirryin seuraavaksi Huittisten Puhelimelle verkko-

14

päälliköksi ja löysin todellisen kutsumukseni, Koskiranta kertoo. Suuntana Ruovesi Koskiranta oli Huittisten puhelimella yhteensä noin neljä ja puoli vuotta. - Työ oli todella monipuolista, kun talossa ei ollut kuin yksi teknikko. Halusin kuitenkin keskittyä verkkotyöhön ja kaipasin isompiin ympyröihin. Samoihin aikoihin, kahdeksankymmentäluvun alussa, Pohjois-Hämeen Puhelimessa suunniteltiin yhdistymistä Tampereen Puhelinosuuskuntaan. Yhtiökokous kuitenkin päätti 29.10.1981 jatkaa itsenäisenä yhtiönä. Tämän jälkeen yhtiössä alettiin hakemaan uutta verkkopäällikköä. - Tartuin tilaisuuteen ja laitoin hakemuksen menemään. Haku tuotti tulosta ja aloitin PHPOY:llä helmikuun ensimmäinen päivä 1982 verkkopäällikkönä. Yhtiössä on ollut ja on edelleen paljon pohjalaiset juuret omaavia työntekijöitä – eli voidaan todeta, että tää on vahavoos käsis, Koskiranta vitsailee. Verkkopäällikkö tarttuu toimeen Koskirannan tullessa PHPOY:lle

verkko ei vastannut alati kasvaneen liikenteen vaatimuksia. Puhelinliittymäkasvukin oli tuolloin noin 15-17% vuodessa. Aluksi aloitettiin vanhan verkon kunnostus rakentamalla pupini-verkkoa eli tehtiin kuparikaapeliverkkoa, jotta saatiin lisäyhteyksiä. - Samaan aikaan PHPOY:n alueella rakennettiin valtavasti teitä ja purettiin avojohtojärjestelmiä, joiden tilalle vedettiin kuparikaapeleita. Jo pupini-verkkoa tehdessä suunnittelin verkon sellaiseksi, että sen voi näppärästi päivittää suuremmat nopeudet mahdollistavaan pcm-tekniikkaan, joka myöhemmin korvattiin valokuitutekniikalla. Vuonna 86 aloitettiin puhelinkeskusten digitalisointi, joka kattoi koko yhtiön toimialueen kesäkuussa 1993. 80-luvun loppupuolella aloitettiin myös kaapelitelevisiotoiminta, jota varten hankin antenniurakointioikeudet, jotka vaaditiin toiminnan aloittamiseksi. Perintönä hyvä ja toimiva tietoliikenneverkko Koskiranta toimi PHPOY:n verkkopäällikkönä 31 vuotta. Tänä aikana hän on ehtinyt olla monessa mukana ja nähnyt tekniikan kehityksen eturivin paikalta. - Merkittäviä muutoksia on ollut paljon, josta esimerkiksi KTV on ollut mittava projekti. Ensin rakennettiin analoginen verkko, sitten 2003 siirryttiin digitaaliaikaan. Tänä päivänä signaali kulkee ip-tekniikalla valokuitukaapelissa. Minulla on


aina ollut sydämen palo rakentaa hyvää tietoliikenneverkkoa ja täällä minulle on annettu siihen mahdollisuus. On ollut hienoa nähdä kuinka se on toteutunut ja kuinka hyvä verkko tänne Pohjois-Pirkanmaalle onkaan saatu aikaiseksi, Koskiranta toteaa. Verkkopäällikön tehtävä on ylläpitää verkon rakentamista ja mukaan kuuluu niin suunnittelu, budjettivastuu, materiaalihankinnat sekä tärkeänä osana asentajien koulutus uuteen tekniikkaan. Koskiranta onkin ollut koulutuksessa mukana myös valtakunnan tasolla Finnet-liiton kouluttajana ja suunnittelemassa koulutuksia liiton koulutustoimikunnassa. Maaliskuusta 2012 lähtien Koskiranta on ollut osa-aikaeläkkeellä, mutta jatkaa työtänsä osa-aikaises-

ti kehityspäällikkönä samalla intohimolla kuin ennenkin. - Nyt koulutan nuoria insinöörejä ja dokumentoin kaiken vuosien aikana tehdyn työn. Toin myös aikanani digivalokuvauksen osaksi yhtiön dokumentointia, josta on ollut suuri hyöty. Tavoitteenani on, että kaikki tulee niin hyvin dokumentoiduksi, että kun jonain päivänä jään pois hommasta, ei tarvitse soitella perään, Koskiranta toteaa leikkisästi. Mumma ja paappa Jokikummulla Toimiston oven sulkeuduttua Jarmo ei jää lepäämään laakereilleen vaan touhuaa monen eri projektin parissa. Rakkaita harrastuksia on kalastuksen lisäksi laulaminen Ruoveden mieskuorossa, järjestötoiminta Lions Club Ruoveden riveissä, pyö-

räily, retkiluistelu, valokuvaus sekä puutarhanhoito, jota hän harrastaa yhdessä vaimonsa kanssa heidän 3000 neliön puutarhassaan. Mies tunnetaan myös Jokikummun viineistä, joita hän on tehnyt jo 24 vuotta omalla pihalla vaimonsa kanssa kasvattamista marjoista. Perheeseen kuuluu vaimon lisäksi kaksi lasta ja kaksi lastenlasta. Omena ei putoa kauas Jokikummunkaan puusta, sillä Jarmon poika työskentelee tällä hetkellä Tampereen Puhelimella verkonsuunnittelijana. Lopuksi pyydämme Jarmoa ehdottamaan seuraavaa esiteltävää. - ehdotan verkkosuunnittelija Esa Pulkkista hän ansaitsee ehdottomasti paikkansa lehden aukeamalla.

15


Vertailussa Kirja vai e-kirja Tartumme aiheeseen, joka varmasti jakaa mielipiteitä ja saattaa herättää voimakkaita tunteita puolesta tai vastaan, nimittäin listaamme perinteisen painetun ja sähköisen e-kirjan hyviä puolia. Murroskautta elävällä kirja- ja kustannusalalla sähkökirjaa pidetään tulevaisuuden julkaisumuotona ja suomalaiset kustantajat julkaisevat vuosittain jo satoja nimikkeitä sähköisinä versiona. Suomessa sähkökirjojen myynti ei kuitenkaan ole lähtenyt yhtä hyvin nousuun kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa sähkökirjojen myynti kattaa jo kymmenen prosenttia kirjojen kokonaismyynnistä.

Mikä E-kirja?

E-kirja (myös elektroninen kirja, sähkökirja tai digitaalinen kirja) on digitaalisessa muodossa julkaistu kirja. Siinä voi olla sama sisältö kuin painetussa kirjassa, mutta sähköisessä kirjassa voidaan käyttää myös lisämateriaalia, kuten sanastoja, kuvaa tai ääntä. E-kirjoja voi lukea usealla eri laitteella, kuten kotitietokoneella, matkapuhelimella, tabletilla tai taskukirjan kokoisella lukulaitteella, kuten Amazonin Kindlellä. Sähkökirjoja voi ostaa verkosta, kuten Suomalaisen Kirjakaupan (www.suomalainen.com) tai Akateemisen Kirjakaupan (www.akateeminen.com) -verkkokaupoista sekä mobiililaitteiden sovelluskaupoista. E-kirjoja on myös paljon vapaassa levityksessä ja esimerkiksi Gutenberg-projektin (www.gutenberg.org) kokoelmista löytyy tuhansia ilmaisia e-kirjoja myös suomeksi.

Sähkökirjan edut

+ Kätevä, tekstien lataaminen on helppoa, nopeaa ja nykyaikaista. + Ympäristöystävällinen vaihtoehto, sillä perinteinen kirjanvalmistus käyttää eri vaiheissaan paljon energiaa ja luonnonvaroja. Tosin sähkökirjojen lukulaitteiden valmistuksessakin käytetään energiaa ja ne vaativat virtaa toimiakseen. + Sähkökirja on helpompi hävittää kuin perinteinen kirja, mutta se voi myös tahattomasti hävitä painettua kirjaa helpommin bittiavaruuteen.

16

+ Kirjat eivät vie tilaa hyllystä ja sivut eivät kulu, rypisty tai kellastu. Kokonaisen kirjaston voi ottaa mukaansa matkalle. + E-kirjat ovat sidottuja kirjoja edullisempia ja lukulaitteita saa parhaimmillaan alle satasella. + Kuka tahansa voi kirjoittaa ja julkaista e-kirjoja.

Painetun kirjan edut

+ Ajaton ja konkreettinen, monen mielestä kirjan kädessä pitäminen, paperin ja nahkakansien tuoksu sekä sivujen kääntely on miellyttävämpää kuin sieluttoman näytön koskettelu. + Luetun kirjan voi lainata tai myydä eteenpäin. Sähköisissä kirjoissa lainaaminen tai kaupankäynti ei vielä ole mahdollista. + Täytettä kirjahyllyyn. Parhaimmillaan kirjat ovat myös kauniita sisustusesineitä. + Painettuja kirjoja voi lainata ilmaiseksi kirjastosta ja käytettyjä kirjoja saa myös ostettua edullisesti antikvariaateista. + Vastoin yleistä luuloa sähköisen kirjan tuominen markkinoille on ainakin toistaiseksi kalliimpaa kuin paperisen, sillä paperisesta kirjasta maksetaan arvonlisäveroa 10 prosenttia ja sähköisestä kirjasta 24 prosenttia. + Ostamalla paperisen kirjan perinteisestä kivijalkakirjakaupasta tuet samalla alan yrittäjää ja kotimaista työtä. Tällä hetkellä Suomessa vuosittain noin kymmenkunta kirjakauppaa sulkee ovensa lopullisesti.


Tellybean -

uusi helppokäyttöinen videopuhelupalvelu Videopuheluita on voinut soittaa jo useiden vuosien ajan Skypen, Windows Live Messengerin, Applen FaceTimen ja älypuhelimien ansiosta. Kuitenkin vain harva käyttää toimintoa älypuhelimessaan ja erityisesti vanhemman väestön keskuudessa videopuhelut koetaan vielä vieraaksi. Suomalainen teknologiayritys Tellybean on kehittänyt videopuhelupalvelun, jonka idea on muuttaa lähes jokaisesta kodista löytyvä televisio videopuhelimeksi. Lanseeraus ensimmäisenä Pirkanmaalla. PHPOY, Tampereen Puhelin ja Ikaalisten-Parkanon Puhelin lanseerasivat Finlaysonin palatsissa toukokuun 6. päivä Tellybean-videopuhelupalvelun ensimmäisenä Suomessa. Palvelussa televisioon kytketään laite, joka muuttaa minkä tahansa HDMI-liittimellä varustetun television videopuhelimeksi ilman tietokonetta. Palvelu on suunniteltu niin helppokäyttöiseksi, että myös iäkkäämmät ja monimutkaisia käyttöliittymiä vierastavat henkilöt osaavat sitä käyttää. - Videopuhelupalvelumme

myötä pirkanmaalaiset pääsevät ensimmäisinä kokemaan Tellybean-videopuheluita omilta TV-ruuduiltaan. Olemme iloisia, että Tellybean voi yrityksenä alkaa tuotekehityksen sijaan keskittyä asiakkaiden ja käyttäjien palvelemiseen, kertoo Tellybeanin toimitusjohtaja Phillip Lindberg. Kuinka Tellybean toimii Helppokäyttöisen palvelun idea on yksinkertainen. Televisio muutetaan videopuhelimeksi kytkemällä palvelun mukana toimitettava päätelaite televisioon. Kun palve-

lu on kytketty, sukulaiset ja tuttavat voivat soittaa puhelun televisioon Facebook-laajennuksen avulla. Näin esimerkiksi isovanhempien kotiin palvelu voidaan asentaa televisoon ja lapset sekä lapsenlapset, jotka muutenkin käyttävät Facebookia päivittäin, soittavat siihen Facebook-laajennuksen avulla. Television ruudulla läheiset ovat elävämpänä ja lähempänä matkapuhelimen tai tietokoneen pienempään näyttöön verrattuna. Ja mikä parasta, Tellybeanin avulla soitetut puhelut ovat ilmaisia. Palvelun voi hankkia joko kuukausisopimuksella 11,90 €/kk tai kertaostona 249 euron hintaan. Molemmissa vaihtoehdoissa on 24 kuukauden sopimus. Tellybean-videopuhelupalvelun voi tilata PHPOY:n asiakaspalvelusta numerosta (03) 486 4300 tai sähköpostitse asiakaspalvelu@phpoy.fi Katso video Tellybeanista: www.phpoy.fi/tellybean

17


Musiikkia! Ruovesi

-kamarimusiikkijuhlat Musiikkia! Ruovesi -kamarimusiikkijuhlat järjestetään jälleen juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna 25.-29. päivä kesäkuuta. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii tuttuun tapaan kapellimestari-viulisti Okko Kamu. Mutta mistä festivaalissa on kyse ja saattaisiko siitä innostua myös klassisen musiikin noviisit?

Helposti lähestyttäviä korkeatasoisia musiikkielämyksiä. Ensimmäiset konsertit pidettiin vuonna 2006 ja tänä vuonna festivaali täyttää yhdeksän vuotta. Nuoresta iästään huolimatta Musiikkia! Ruovesi on vakiinnuttanut paikkansa Pirkanmaan kulttuurielämässä ja saanut suuren joukon uskollisia konserttikävijöitä korkeatasoisten musiikkielämysten ansiosta. Alusta asti tapahtuman järjestäjät ovat halunneet luoda tapahtuman, jossa esitetään korkeatasoista musiikkia ilman elitististä leimaa, festivaalin joka on helposti lähestyttävä myös uusille klassisen musiikin harrastajille tai siitä vastikään kiinnostuneille. - Musiikkia! Ruovesi on kamarimusiikkijuhla, jossa eri kokoonpanot esittävät uutta ja vanhaa kamarimusiikkia. Kokoonpanot vaihtelevat yhdestä esiintyjästä isompiin orkestereihin. Kamarimusiikki on tarkoitettu esitettäväksi intiimeissä tiloissa. Siksi teosten yleispiirre on vailla suuria eleitä ja tehoja ja vaikuttaa kuulijaan hieman runojen tapaan, joissa vähin sanoin saavutetaan syvällisiä tuokioita. Juhlille tulo ei edellytä ennalta teoksiin perehtymistä ja pukeutumiskoodi on vapaa. Avoin mieli ja korvapari riittävät eväiksi, kuvailee festivaalin taiteellinen johtaja Okko Kamu, joka itsekin soittaa festivaalilla. Ainutlaatuiset konserttipaikat Musiikkia Ruovesi! -festivaalin konserttipaikkoina toimii tänäkin vuonna hienon akustiikan omaava, 1700-luvulla rakennettu Sofia Magdalenan kirkko

18

Ruoveden keskustassa sekä 1800-luvulla rakennettu Pekkalan kartanon konserttitalli, joka on vuosien varrella uudistettu konserttikäyttöön soveltuvaksi intiimiksi tilaksi. Oman lisänsä tapahtuman tunnelmaan tuokin Pekkalan kartanon historiallinen ja rikas kulttuuriympäristö, johon kävijät voivat tutustua festivaalin yhteydessä. Vuodesta 2013 lähtien tapahtuma on laajentunut myös naapurikuntiin ja tänäkin vuonna yhtenä konserttipaikkana toimii Virtain kaunis puukirkko. Kysyttäessä miksi ihmisten kannattaisi osallistua festivaaleille Kamu vastaa: - Kaiken uuden kokeminen on valtavan rikastuttavaa – eritoten mitä tulee taiteisiin – ne antavat elämälle syvällistä merkitystä. Tätä on mielestämme painotettava nykyisen viihteellistymisen


Tutustu lisää: Festivaalin kotisivut: www.musiikkiaruovesi.fi Pekkalan kartanon kotisivut: www.pekkalankartano.fi

aikana. Estetiikan kaipuumme janoaa elämyksiä, joita festivaalimme tarjoaa. Mitä tänä kesänä on luvassa Tänä kesänä Musiikkia! Ruovesi -festivaaleilla luvassa on taas laaja kattaus uutta ja vanhaa musiikkia nuorten lupausten sekä maailmantähtien esittämänä. Mukana ovat muun muassa kapellimestari-klarinettitaiteilija Osmo Vänskä, sopraano Marjukka Tepponen, pianisti Jan Michiels sekä huilisti Anna Aminoff, joka toimii myös festivaalin toiminnanjohtajana. - Tämän vuoden ohjelmissa esiintyy kokoonpanoja soolosta sinfoniaorkes-

teriin ja tarjolla on runsaasti puupuhallinmusiikkia. Vanhin teos on J.S. Bachin sooloviulusonaatin (g-molli) kaksi osaa, Adagio ja Fuuga. Tuorein on Olli Virtaperkolta juhlille tilaamamme teos Runebergin Lähteellä- tekstiin. Solistina toimii hurmaava tähtisopraano Marjukka Tepponen ja häntä säestää festivaalin esiintyjistä koottu yhtye. Klassiset nimet ovat keskeisessä roolissa. Avajaiskonsertti on Ruoveden Osuuspankin 90-vuotisjuhlakonsertti, jossa soittaa Tampere Filharmonia Mendelssohnin ja Beethovenin

musiikkia. Päätöskonsertissa Sofia Magdalenan kirkossa kantaesitetään Virtaperkon tilaustyö ja mm. Spohrin Nonetto, Kamu kertoo. Lippuja Musiikkia! Ruovesi -kamarimusiikkijuhlien konsertteihin voi ostaa muun muassa Lippupisteen verkkopalvelusta www.lippu.fi ja myyntipisteistä. Konserttien tapahtumanumeroilla lippuja voi ostaa myös R-kioskeista. Mikäli konsertit eivät ole loppuunmyytyjä, voi lippuja ostaa ovelta tuntia ennen konsertin alkua. Tarkemmat tiedot lipunmyynnistä löytyy tapahtuman www-sivuilta.

19


PHPOY:n VIIHDE-palvelulla nautit nopeasta laajakaistayhteydestä ja unohdat tv:n ohjelma-ajat. VIIHDE-palvelun avulla voit katsoa tv-ohjelmat livenä tai jälkikäteen.

Huippunopea

laajakaista

HANKI NYT

+

vapauttava

watson-

tv-palvelu

VIIHDE-PALVELU alk.

39

90

€/kk

24 kk määräaikainen sopimus. Viihde 20 kotisopimuksella ja Viihde 50: 39,90 €/kk (Viihde 20 ilman kotisopimusta 42,90 €/kk). Viihde 20 ja 50 avaus- ja asennusmaksu 0 € (Viihde 20 norm. 199 €, Viihde 50 norm. 79 € vaatii kuituliittymän). Viihde 100 59,90 €/kk, avaus- ja asennusmaksu 0 € (norm. 79 € vaatii kuituliittymän). IPTV-päätelaite hintaan 0 € (norm. 149 €). 24 kk määräaikaisen sopimuksen kokonaishinta: Viihde 20: 957,60 € kotisopimuksella, 1029,60 € ilman kotisopimusta, Viihde 50: 957,60 € ja Viihde 100: 1437,60 €. Tarkemmat kampanjaehdot myymälöistämme tai www.phpoy.fi/viihde.

Pointti 2/2014  

Pohjois-Hämeen Puhelin Oy:n asiakaslehti.