Page 1

125 kanDidater 12 holdninger 7 spørgsmül 1 valg DIT


STEM OG VÆLG DIN HVERDAG Kører natbussen, når du skal hjem fra byen? Kan du få fat på en ungdomsbolig i Helsingør? Skal du køre langt for at finde din drømmeuddannelse? Den 21. november er der kommunalvalg i Helsingør, og du er med til at afgøre, hvilke politikere der skal kæmpe for de emner, som du synes er vigtige, i de næste fire år. De er vigtige, fordi de handler om DIG. Om der hvor du bor, går i skole, arbejder, dyrker sport, går i byen og møder dine venner. Unge skal også vise politikerne, hvad de bør interessere sig for, og i magasinet her kan du læse om syv konkrete emner, som er valgt af unge i Helsingør kommune. De handler om alt fra miljø til byture, og vi har bedt en række af byrådskandidaterne om at forklare, hvordan de vil prioritere emnerne. Måske får du lyst til at stemme på en af dem. Og måske ikke. Der er 125 opstillede kandidater til kommunalvalget i Helsingør kommune, så der er meninger nok at vælge imellem. Men uanset om du stemmer eller ej, vil 25 af dem sætte sig i Byrådet efter valget. Og hvis du stadig bor, går i skole, arbejder, dyrker sport, går i byen og møder dine venner i Helsingør til den tid – så er det DIT liv, der bliver påvirket af deres beslutninger. udgivet af ungdomsskolen helsingør kommunalvalg 2017 / helsingør kommune tekst: sara marie dynesen + mads birch redaktion: mads birch + gry jensen foto: unsplash.com + sandra odgaard grafisk design: rasmus finsen / finsens.dk

Valget handler om din hverdag, så sæt kryds den 21. november!


100 p Alle 14 kandidatlister, der stiller op til KV17, har fået tilbud om at være med i valgmagasinet. 12 af dem er repræsenteret, og vi har bedt en kandidat fra hver liste om at prioritere de syv temaer her i magasinet Kandidaterne har 100 procent på kontoen og har fået til opgave at fordele dem på de syv temaer.

HVOR MEGET VIL DU GI’ ?

Så hvis de giver 30% til tema #1, har de 70% tilbage til fordeling mellem de 6 andre temaer.

BOLIG

14

KULTUR

+

12

NATUR

+

Så hvad er vigtigst - og hvilke holdninger du mest enig med? Hvor meget ville du selv give, hvis du skulle dele procenter ud til de syv temaer?

11

TRANSPORT

+

13

TR

+


UNGE STEMMER SÆTTER DE UNGES DAGSORDEN TIL VALGET

RYGHED

17

INTEGRATION

STUDIEMILJØ

+

16

+

17

= 100

Unge Stemmer samler politisk engagerede unge i Helsingør kommune i en kampagne, der skal få unge fra 18 til 25 år til at stemme ved kommunalvalget den 21. november Denne publikation er udarbejdet af unge, der har en interesse for politik og/eller er medlem af de politiske ungdomsorganisationer. Siden august har de arbejdet for at sætte en ung dagsorden på kommunalvalget, og gennem workshops og valgarrangementer har de i fællesskab peget på syv temaer, som de vil have byrådskandidaterne til at tage stilling til. Det er disse syv temaer, du kan læse om i dette magasin. De er udformet som syv spørgsmål til politikerne, og her på siderne kan du læse, hvad kandidaterne mener om alt fra busforbindelser til et bedre miljø. # Hvordan får unge indflydelse på, hvilke kulturtilbud der findes i kommunen? # Hvad skal der gøres for at sikre nok billige ungdomsboliger i Helsingør? # Hvordan sikrer vi vores natur til de fremtidige generationer? # Hvordan sikrer vi tilstrækkelige busforbindelser i kommunen? # Hvad skal der til for at skabe tryghed i det lokale natteliv? # Hvordan skaber vi et godt studiemiljø i kommunen? # Hvordan sikrer vi integrationen af unge udlændinge i Helsingør? Nogle går all in på busser, mens andre forholder sig til flere af spørgsmålene, og bagerst i magasinet forklarer kandidaterne, hvorfor de har prioriteret spørgsmålene, som de har gjort. Men vi vil også gerne høre DIN mening om, hvad der er vigtigt at prioritere i Helsingør Kommune. På facebook-siden Unge Stemmer Helsingør kan du frem til valget selv deltage i debatten sammen med andre unge og stille dine egne spørgsmål direkte til flere af de politiske kandidater. Unge Stemmer-projektet er lavet i et samarbejde mellem DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd, JA-kontoret og Helsingør Kommune.


Man har brug for sit eget space Sofie Holstein, 19 år, går i 3g på Helsingør Gymnasium. ”Jeg har søgt efter ungdomsbolig i Helsingør i lang tid. Der er muligheder for at få en studiebolig i Helsingør, men det, der er ledigt, er enkeltværelser på 10 m2, og de ligger i områder, hvor jeg ikke vil føle mig tryg ved at bo. Jeg oplever også, at ledige lejligheder forsvinder meget hurtigt. Man skal kende nogen, der kender nogen for at kunne få noget, man har råd til, og hvor man samtidig føler sig tryg. Det er muligt at skrive sig på venteliste hos Boliggården, men lige nu er der to års ventetid.” ”Det ville blive nemmere for mig at finde et sted at bo, hvis ungdomsboligerne var til at betale på en SU. Og så er det som om, at studieboliger altid er optagede eller koster for meget. Vi har jo kollegier, som koster sindssygt meget, og hvor ventelisten er meget lang. Det er rigtig svært at finde noget til en ordentlig pris. Der er rigtig mange, der søger, men det er jo dem, der har flest penge, der får det.” ”Jeg har brugt timer på at søge bolig på nettet. Jeg har sat mig grundigt ind i, hvor prislejet ligger, også hvis jeg bare skulle have et værelse. Jeg kan godt se på det hele, at jeg ikke får råd til en lejlighed, så jeg har søgt hos boligorganisationer, der udlejer enkeltværelser og studieboliger. Men prisen og beløbet på min bankbog stemmer ikke overens. Som ung har man brug for sit eget space. Sådan er det bare. Det er svært at blive moden og træffe sine egne beslutninger, når ens forældre hele tiden hænger over én.”

Per-Henrik Schultz-Jensen. Sekretariatschef for boligselskabet Boliggården. Der er ikke særlig mange ungdomsboliger i Helsingør, og det er Helsingør Kommune, der afgør om de ønsker flere ungdomsboliger. Når vi opfører en ny almen boligafdeling, så er kommunen med til at finansiere byggeriet, så derfor er de med til at træffe beslutningen om, hvorvidt der skal laves flere boliger til unge. Boliggården har 26 ungdomsboliger i Ålsgårde. Her bor primært studerende, men på grund af beliggenheden kan genudlejningen være lidt træg. Man skal være skrevet op hos os for at få en ungdomsbolig, men på kollegierne er der andre regler, herunder at man skal være studerende.

FAKTA: Der er 151 registrerede almene ungdomsboliger i Helsingør kommune, fordelt mellem tre boligselskaber. Prisen på en ungdomsbolig i Helsingør ligger fra cirka 2.200 kroner til cirka 3.700 kroner, eksklusiv forbrug. Det er byrådet, der i sidste ende beslutter, hvor mange ungdomsboliger, der skal bygges i kommunen.


BO LIG

HVAD SKAL DER GØRES FOR AT SIKRE NOK BILLIGE UNGDOMSBOLIGER I HELSINGØR? 0

35 15 20 25 15 14 15 15 0 15 30 0

Sådan prioriterer politikerne spørgsmålet” SOCIALDEMOKRATIET

SILAS DREJER

RADIKALE VENSTRE

ADAM NIKOLAJ MARGAARD

DET KONSERVATIVE FOLKEPARTI

CHRISTIAN HILDEBRANDT

NYE BORGERLIGE

HENRIK MALMGREEN

SOCIALISTISK FOLKEPARTI

MARTIN HOLMGAARD

LIBERAL ALIANCE

FREDERIKKE CRONQUIST

FRIT DEMOKRATI

EMILIE FOSSELIUS

DANSK FOLKEPARTI

FREJA SÖDERGRAN

BELLALISTEN

ROBERT CHRISTIANSEN

VENSTRE

METTE LENE JENSEN

ENHEDSLISTEN

HELENA JØRGENSEN

ALTERNATIVET

JULIE HERDAL MOLBECH

100

A B C D F I J O P V Ø Å


Ungdommen skal have en grund til at engagere sig Harald Toksværd, 20 år gammel. Skriver poesi og prosa og driver en poesiaften i Helsingør. Læser religionsvidenskab på KU. ”Jeg brugte de fleste af mine teenageår på Elværket, hvor jeg også sad i bestyrelsen og havde øvelokale. Jeg spillede i band og arrangerede koncerter. Senere begyndte jeg at holde poesiaftener på Café Lagoni.” ”Helsingør har sat sig selv op som kulturby, så der er musikskoler og teaterforeninger og utallige Hamlet-stykker. Men der er ikke rigtig en åbning for litteraturen og slet ikke den unge litteratur.” ”Jeg står bag antologien Hamløs, som er skabt i samarbejde med Helsingørs Kommunes biblioteker og Ungdomsskolen. Vi lavede en skrivekonkurrence for unge med tilknytning til Helsingør, og de sendte værker ind til os. Nu er den udgivet som hardback.” ”Vi har også skabt en skriveklub, WordSpace, hvor folk kan komme ned på Biblioteket på Kulturværftet hver anden tirsdag og snakke sammen og dele tekster. ”Jeg tror, at ungdommen skal have en grund til at engagere sig. Helsingør kan sagtens være kulturby på baggrund af, at der bliver afholdt teaterstykker for tyske turister hver sommer. Men det, der holder Helsingør i live, er ungdommen, og de skal have et tilhørsforhold og et grundlag for engagement i byens kulturliv. Pengene er der, men der mangler et aktivt engagement. Og der mangler oplysning om, hvad der faktisk er muligt.”

Mikael Fock, chef og kunstnerisk leder af Kulturværftet. ”I Helsingør er der målrettede programmer, der er særligt henvendt til unge på forskellig vis. I Toldkammeret og på Kulturværftet kan der være specialkoncerter eller teaterforestillinger. Det er sådan noget som Click-festival, eller Operation Natværk, hvor de unge er med til at vælge bands. Men ingen ungdomsscene vil nogensinde kunne opstå og blive livskraftig, uden at de unge selv tager initiativet og ejerskabet. Vores ansvar som institutioner er at åbne rum og scener op for de, der vil og har kræfter og noget på hjerte. Og det gør vi gerne.”

FAKTA: Byrådets kultur- og turismeudvalg står for at forvalte kommunens kulturelle aktiviteter, blandt andet biblioteker, museer, biografer og musikskoler. I Helsingør Kommunes Vision 2020 er der særligt fokus på kulturområdet. Målsætningen er, at ”80 procent af alle borgere skal opleve kommunen som et levende sted.” Unge har mulighed for at lave forskellige kulturprojekter i kommunen, blandt andet på Elværket og igennem JA-kontoret.


KUL TUR

HVORDAN FÅR UNGE INDFLYDELSE PÅ, HVILKE KULTURTILBUD DER FINDES I KOMMUNEN? 0

25 30 5 10 14 12 10 15 0 10 10 50

Sådan prioriterer politikerne spørgsmålet” SOCIALDEMOKRATIET

SILAS DREJER

RADIKALE VENSTRE

ADAM NIKOLAJ MARGAARD

DET KONSERVATIVE FOLKEPARTI

CHRISTIAN HILDEBRANDT

NYE BORGERLIGE

HENRIK MALMGREEN

SOCIALISTISK FOLKEPARTI

MARTIN HOLMGAARD

LIBERAL ALIANCE

FREDERIKKE CRONQUIST

FRIT DEMOKRATI

EMILIE FOSSELIUS

DANSK FOLKEPARTI

FREJA SÖDERGRAN

BELLALISTEN

ROBERT CHRISTIANSEN

VENSTRE

METTE LENE JENSEN

ENHEDSLISTEN

HELENA JØRGENSEN

ALTERNATIVET

JULIE HERDAL MOLBECH

100

A B C D F I J O P V Ø Å


genbrug er jo mega win-win for alle Mathias Malmquist, 23 år, fra Ålsgårde. Er bygningshåndværker og har tidligere drevet tømrerfirmaet MM Upcycling, der specialiserede sig i at lave nye møbler ud af genbrugsmaterialer. ”Jeg har altid interesseret mig for miljø og bæredygtighed, og jeg er kæmpe fan af grundtanken om at genbruge ting og give dem nyt liv. Min kollega og jeg startede en virksomhed, hvor vi hentede folks affald og lavede det om til nye møbler. Idéen opstod, da vi så, hvordan folk smed en masse fine ting ud, der virkelig havde potentiale.” ”Gammelt skrammel var en kæmpe ressource for os. Brugte gulve, gammelt tømmer og skabe. Det blev jo set som en byrde, det var bare noget, folk skulle af med. Men for os var det guld værd. Vi kunne lave alt muligt ud af det, det var kun fantasien, der satte grænser. Det var i virkeligheden mega win-win for alle. Vi sørgede for, at folk kom af med deres skrald, og så blev de ellevilde. Og vi fik nogle gode materialer at arbejde med, som vi tjente penge på i sidste ende. Genbrug og bæredygtighed er meget vellidt, så vi havde faktisk ret mange kunder.” ”Jeg undrer mig over, hvorfor genbrugspladserne ikke er mere orienterede i forhold til projekter som vores. Meget af det, folk smider væk, er jo guld for os, så det kunne være fedt, hvis de ting var tilgængelige. Man kunne godt tage stilling til, hvad der bliver smidt ud og vurdere, om der er mulighed for at genbruge det.”

Peter Kjær Madsen, forsyningschef i Forsyning Helsingør: ”Vi gør meget for, at Helsingør skal blive en ren, pæn og klimavenlig kommune. Der er mange gode tiltag. Det nyeste er et affaldssorteringssystem, hvor borgerne skal sortere noget mere. Det bliver mærkbart for alle i hele kommunen. Og det er godt for miljøet. På energi- og varmeområdet er vi i gang med at omstille vores varme fra naturgas, fordi naturgas er en co2-faktor. Vi skal leve op til både EU og Danmarks klimamål, så derfor omstiller vi til at udvinde varme fra biomasse.”

FAKTA: Politikerne i byrådets teknik- miljø- og klimaudvalg tager sig af kommunens miljøopgaver. Kommunen laver en plan for miljøområdet på baggrund af regeringens målsætning. Forsyning Helsingør er ejet af Helsingør Kommune og sørger for, at kommunen lever op til målsætningerne. 250.000 biler besøger hvert år genbrugspladsen i Skibstrup, der tager imod 26.000 ton affald årligt.


MIL MIL JØ JØ

HVORDAN SIKRER VI VORES NATUR TIL DE FREMTIDIGE GENERATIONER? 0

12 5 5 10 20 11 5 10 0 10 5 50

Sådan prioriterer politikerne spørgsmålet” SOCIALDEMOKRATIET

SILAS DREJER

RADIKALE VENSTRE

ADAM NIKOLAJ MARGAARD

DET KONSERVATIVE FOLKEPARTI

CHRISTIAN HILDEBRANDT

NYE BORGERLIGE

HENRIK MALMGREEN

SOCIALISTISK FOLKEPARTI

MARTIN HOLMGAARD

LIBERAL ALIANCE

FREDERIKKE CRONQUIST

FRIT DEMOKRATI

EMILIE FOSSELIUS

DANSK FOLKEPARTI

FREJA SÖDERGRAN

BELLALISTEN

ROBERT CHRISTIANSEN

VENSTRE

METTE LENE JENSEN

ENHEDSLISTEN

HELENA JØRGENSEN

ALTERNATIVET

JULIE HERDAL MOLBECH

100

A B C D F I J O P V Ø Å


Nar festen gar dod, vil jeg gerne hjem Ritva Bech, 19 år fra Hornbæk, går i 3g på Helsingør Gymnasium. ”Jeg bruger offentlig transport hver dag til og fra skole. Bussen kører en gang i timen, og det er okay, med mindre jeg har tidligt fri, så skal jeg vente et godt stykke tid eller gå fra undervisningen fem minutter før.” ”Jeg bor i Hornbæk og går i skole i Helsingør, så jeg er 100 procent afhængig af, at bussen kører. Det er ikke altid, at jeg kan låne bilen. Det eneste alternativ ville være at tage toget. Det tager mig 25 minutter længere, og jeg skal stå meget tidligt op. Jeg har før oplevet, at lokalbanen ikke var til at regne med. Sidste efterår kørte den ikke, fordi der lå blade på skinnerne. Derfor er det ikke et godt alternativ at tage toget, og cyklen er heller ikke en mulighed, for der er alt for langt.” ”Jeg kunne godt tænke mig, at der var bedre muligheder for at komme hjem fra byen om natten. Der måtte godt være flere natbusser mellem Hornbæk og Helsingør. Den natbus, jeg skal med, kører klokken 02:40 og 04:40, og jeg er ret afhængig af de busser, når jeg er i byen, for ellers skal jeg betale 300 kroner for en taxa. Som det er nu, er jeg tvunget til at tage hjem fra byen enten tidligt eller sent. Hvis jeg skal nå den tidlige natbus, så er jeg nødt til at gå fra festen allerede klokken 02:00. Og hvis jeg skal vente på den sene bus, er der risiko for at gå død, og så er det ikke fedt at sidde og vente på bussen. Det kunne være rart, hvis der var en natbus midt imellem.”

Torsten Rasmussen, områdechef, Movia ”Det er kommunen, der afsætter penge til offentlig transport. Movia indkøber den trafik, som kommunen gerne vil have. Det er et af kerneområderne i kommunalpolitik, at kommunen forholder sig til, hvad der er tilstrækkeligt. Movia rådgiver kommunen om, hvad de rigtige løsninger er de forskellige steder. Ude på landet bor der ikke så mange mennesker, men der er unge, børn og ældre, der ikke har en bil til rådighed, og der skal også være et tilbud til dem.”

FAKTA: Politikerne i byrådets teknik- miljø- og klimaudvalg beslutter ændringer, der vedrører kommunens offentlige transport. Busruterne i Helsingør bliver besluttet efter dialog mellem Movia og teknisk forvaltning på kommunen. Helsingør Kommune tilbyder Flextur, som er et af Movias tilbud. Det betyder, at man som kunde kan bestille behovsstyret offentlig transport. Flextur er dør til dør kørsel, hvor du kører sammen med andre, der skal samme vej. Kilde: Movia.


TRANS PORT HVORDAN SIKRER VI TILSTRÆKKELIGE BUSFORBINDELSER I KOMMUNEN? 0

10 1,5 25 15 15 13 20 10 100 20 10 0

Sådan prioriterer politikerne spørgsmålet” SOCIALDEMOKRATIET

SILAS DREJER

RADIKALE VENSTRE

ADAM NIKOLAJ MARGAARD

DET KONSERVATIVE FOLKEPARTI

CHRISTIAN HILDEBRANDT

NYE BORGERLIGE

HENRIK MALMGREEN

SOCIALISTISK FOLKEPARTI

MARTIN HOLMGAARD

LIBERAL ALIANCE

FREDERIKKE CRONQUIST

FRIT DEMOKRATI

EMILIE FOSSELIUS

DANSK FOLKEPARTI

FREJA SÖDERGRAN

BELLALISTEN

ROBERT CHRISTIANSEN

VENSTRE

METTE LENE JENSEN

ENHEDSLISTEN

HELENA JØRGENSEN

ALTERNATIVET

JULIE HERDAL MOLBECH

100

A B C D F I J O P V Ø Å


BLAND DIG og BRUG DIN STEMME Debatten lever videre på facebook.com/ungestemmerhelsingor Sig din mening, bland dig i debatten og be’ om svar på alt det, der ikke er til at finde rundt i.


Det er mere trygt at ga i byen

i

Helsingor end i Kobenhavn Emilie Stæhr Frederiksen, 17 år, går på handelsgymnasium. ”Det er lidt en blandet oplevelse at gå i byen i Helsingør. Jeg har aldrig oplevet noget på egen krop, men jeg har venner, der har oplevet henvendelser fra grupper af folk på gaden, der ikke var så venlige. Det er lidt svært at finde ud af, hvordan man lige skal begå sig. Ofte er der også alkohol indblandet, og det gør det ikke bedre. Det er mest rygter og de historier, man hører fra alle kanter af landet, der gør, at man føler sig utryg, for jeg har heldigvis aldrig oplevet noget.” ”Natteravnene er gode at have i nærheden. Det er betryggende, at der er nogen, der kan hjælpe, hvis man skulle få brug for det. Men det er en fin balance. Jeg vil gerne føle mig tryg, men på den anden side vil jeg heller ikke overvåges. Følelsen af at der er hjælp lige i nærheden, hvis der nu skulle ske noget, er den vigtigste.” ”Jeg synes, at det er meget mere trygt at gå i byen i Helsingør end i København. Det er et fredeligt sted. Men når jeg går i byen i Helsingør, færdes jeg som regel med venner i en større gruppe. En gang i mellem går jeg alene til stationen på vej hjem, og det er som regel her, at jeg ikke føler mig så tryg. Mine forældre har også advaret mig mod ikke at gå alene på gaden sent om aftenen.”

Mikkel Müller, SSP-leder. ”Der er mange faktorer, der skal spille sammen, hvis man skal sikre tryghed i nattelivet. I SSP arbejder vi i høj grad med at minimere risikoadfærd. Mange studier viser, at med højt alkoholindtag øges risikoen for risikoadfærd.” ”Eksempler på risikoadfærd er vold, hærværk og handlinger, som i langt højere grad opstår, når man er påvirket, end når man ikke er. På den anden side kan indtagelse af alkohol sætte én i en udsat position, hvor man for eksempel kan opleve seksuelle krænkelser.” ”Vi laver forebyggende arbejde for at sikre tryghed i nattelivet. Vi besøger institutioner og skoler, og vi deltager i forældremøder for at oplyse og indgå i dialog med både unge og forældre.”

FAKTA: SSP i Helsingør Kommune har en række tiltag, der skal sikre et trygt natteliv. SSP laver oplysende og forebyggende arbejde og kampagner, for eksempel omkring forældres holdning til unges alkoholindtag, og salg af alkohol til mindreårige. I første halvår af 2017 blev der i Helsingør kommune anmeldt 103 tilfælde af vold til politiet. Det svarer til 1,6 anmeldelse per 1.000 indbyggere.


NATTE LIV HVAD SKAL DER TIL FOR AT SKABE TRYGHED I DET LOKALE NATTELIV? 0

7 3,5 25 10 12 17 10 20 0 20 5 0

Sådan prioriterer politikerne spørgsmålet” SOCIALDEMOKRATIET

SILAS DREJER

RADIKALE VENSTRE

ADAM NIKOLAJ MARGAARD

DET KONSERVATIVE FOLKEPARTI

CHRISTIAN HILDEBRANDT

NYE BORGERLIGE

HENRIK MALMGREEN

SOCIALISTISK FOLKEPARTI

MARTIN HOLMGAARD

LIBERAL ALIANCE

FREDERIKKE CRONQUIST

FRIT DEMOKRATI

EMILIE FOSSELIUS

DANSK FOLKEPARTI

FREJA SÖDERGRAN

BELLALISTEN

ROBERT CHRISTIANSEN

VENSTRE

METTE LENE JENSEN

ENHEDSLISTEN

HELENA JØRGENSEN

ALTERNATIVET

JULIE HERDAL MOLBECH

100

A B C D F I J O P V Ø Å


Hvis der var mere studieliv i Helsingor, kunne jeg godt bo her Alexander Ravndal Højsting, 23 år, specialestuderende på Marinbiologisk institut, Københavns Universitet i Helsingør. ”Hver dag pendler jeg mellem Helsingør og København. Vi har et rigtig fint studiemiljø på instituttet, men det er også det. Men jeg synes faktisk, at Helsingør på mange måder er en hyggeligere by end København. Man kan gå sig en tur ned til vandet og få et pusterum, og her er mere plads, når man er uden for sin studieboble på instituttet. Men hvis jeg skulle feste eller i byen, så ville jeg nok ikke tage herop.” ”Jeg møder ikke andre studerende uden for instituttet. Jeg tager toget mellem mit hjem og studiet, og så er jeg her og laver mit arbejde. Hvis der er et studiemiljø i Helsingør, så er det ikke et, jeg kender til.” ”I princippet kunne jeg godt have fundet på at flytte herop, for jeg kan godt lide roen. Helsingør er en super dejlig by. Så hvis her var mere studieliv, kunne jeg godt forestille mig at bo her.” ”Helsingør har helt klart potentiale for at lokke unge studerende til, og flere studiepladser ville sikkert skabe et miljø, lidt ligesom det man har ved RUC i Roskilde. Der ville komme mere liv i byen og flere samlingspunkter for studerende. Og hvis der kom flere uddannelsesinstitutioner herop, ville det give mening, at unge flyttede til Helsingør.”

Rasmus Kjær Slot, levevilkårspolitisk næstformand, Danske Studerendes Fællesråd. ”Man kan gøre meget for at gøre en by mere attraktiv for studerende. Det kan blandt andet være et aktivt foreningsog byliv, grønne arealer og indkøbsmuligheder.” ”Men det er først og fremmest vigtigt, at man har et sted at bo, der er til at betale. Det kan være svært at finde, når man som udgangspunkt kun har ca. 5.300 kr. månedligt efter skat, som er hvad SU’en er. En betalelig bolig er en hjørnesten, hvad angår gode levevilkår for studerende, og det kan være rigtig svært at finde.” ”Derudover er det væsentligt, at studerende kan transportere sig med cykel eller offentlig transport frem og tilbage mellem hjem og uddannelse.”

FAKTA: 65% af studerende svarer, at månedlig boligudgift er meget vigtigt, når de leder efter bolig. De fleste studerende bor i en afstand af deres uddannelsessted, som gør dem i stand til at komme der dagligt. En by bliver derfor attraktiv, hvis den ønskede uddannelse udbydes i byen. De videregående uddannelser i Helsingør tæller bl.a. Erhvervsskolen Nordsjælland og Marinbiologisk Institut, der er en del af Københavns Universitet. Kilde: Rasmus Kjær Slot, DSF.


STUDIE MiLJØ HVORDAN SKABER VI ET GODT STUDIEMILJØ I KOMMUNEN? 0

6 22,5 10 25 12 16 20 20 0 10 20 0

Sådan prioriterer politikerne spørgsmålet” SOCIALDEMOKRATIET

SILAS DREJER

RADIKALE VENSTRE

ADAM NIKOLAJ MARGAARD

DET KONSERVATIVE FOLKEPARTI

CHRISTIAN HILDEBRANDT

NYE BORGERLIGE

HENRIK MALMGREEN

SOCIALISTISK FOLKEPARTI

MARTIN HOLMGAARD

LIBERAL ALIANCE

FREDERIKKE CRONQUIST

FRIT DEMOKRATI

EMILIE FOSSELIUS

DANSK FOLKEPARTI

FREJA SÖDERGRAN

BELLALISTEN

ROBERT CHRISTIANSEN

VENSTRE

METTE LENE JENSEN

ENHEDSLISTEN

HELENA JØRGENSEN

ALTERNATIVET

JULIE HERDAL MOLBECH

100

A B C D F I J O P V Ø Å


GrundlaeggeNde skal man laere sproget fra dag 1 Azat Chikh Mohamad, 18 år. Bor i Helsingør og går i 10. klasse på Hillerød Handelsskole. Azat er kurdisk flygtning fra krigen i Syrien. ”Jeg har snart været i Danmark i to år. Når man kommer til et nyt land med en ny kultur, skal man være klar til at integrere sig. Grundlæggende skal man lære sproget fra dag 1, uden det er der ingen fremtid. Du kan hverken få uddannelse eller job, hvis du ikke taler dansk.” ”Jeg var under 18, da vi kom hertil, så jeg kunne starte i en international ungdomsklasse (IU-klasse) på Helsingør Ungdomsskole. For mig var min hverdag i IU-klassen en rigtig god måde at lære dansk på. Jeg kunne godt mærke, at jeg hurtigt lærte sproget og fik viden om Danmark og dansk kultur.” ”Jeg startede i skole to måneder efter, vi kom til Danmark. Det har været et stort held at komme i en IU-klasse. Jeg har mødt unge fra hele verden og har fået både danske og udenlandske venner. I starten var det en udfordring at lære danskere at kende. Så vi gik til Venligboernes arrangementer i Helsingør by, og de har været en god støtte. Mig og min bror gik tit til deres onsdagscafeer, hvor vi blandt andet fik lektiehjælp, men mange kom også for at lære nye mennesker at kende, både flygtninge og danskere. De har hjulpet mig rigtig meget, og jeg har lært rigtig mange søde, dejlige mennesker at kende.”

Lars Trap Olsen, Teamleder for Team Integration i jobcentret, Helsingør Kommune. ”Det primære ansvar for at komme i job og for at blive integreret ligger hos en selv. Helsingør Kommune støtter op om din plan i forhold til at lære det danske sprog og komme ud på arbejdsmarkedet. Kommunen tilbyder fx gratis danskuddannelse og hjælp til at komme i virksomhedspraktik og job.” ”Lige nu er der ved at blive startet et mentorprojekt op, hvor man som ung kan møde andre unge, der er under uddannelse i lokalområdet. Det kan være unge på erhvervsskoler eller gymnasiet. Formålet er dels at få venner, men også at få en mentor, for det kan der være brug for, når man er ung flygtning.” ”Vi har også et projekt, hvor frivillige erhvervsledere hjælper med at finde den rette uddannelse og job. De hjælper med at skabe et netværk og vil gerne mødes med de unge for at hjælpe dem på rette vej.” FAKTA: Cirka 650 borgere er tilknyttet Team Integration i Helsingør. 326 af dem er flygtninge og familiesammenførte til flygtninge. Hvis man som ung flygtning er parat og kan tale dansk på 9. klasses niveau, så kan man sandsynligvis starte på en SU-berettiget uddannelse, når man fylder 18 år. Ikke-studieparate flygtninge skal deltage i en jobrettet indsats. Der skal man deltage i praktik, hvor målet er at få løntilskud eller job.


INTEGRA TION HVORDAN SIKRER VI INTEGRATIONEN AF UNGE UDLÆNDINGE I HELSINGØR? 0

5 22,5 10 5 12 17 20 10 0 15 20 0

Sådan prioriterer politikerne spørgsmålet” SOCIALDEMOKRATIET

SILAS DREJER

RADIKALE VENSTRE

ADAM NIKOLAJ MARGAARD

DET KONSERVATIVE FOLKEPARTI

CHRISTIAN HILDEBRANDT

NYE BORGERLIGE

HENRIK MALMGREEN

SOCIALISTISK FOLKEPARTI

MARTIN HOLMGAARD

LIBERAL ALIANCE

FREDERIKKE CRONQUIST

FRIT DEMOKRATI

EMILIE FOSSELIUS

DANSK FOLKEPARTI

FREJA SÖDERGRAN

BELLALISTEN

ROBERT CHRISTIANSEN

VENSTRE

METTE LENE JENSEN

ENHEDSLISTEN

HELENA JØRGENSEN

ALTERNATIVET

JULIE HERDAL MOLBECH

100

A B C D F I J O P V Ø Å


jeg gĂ˜ mer


Ør det rE end dig 84% af de 60 til 69-årige stemmer til kommunalvalget 57% af de 18 til 29-årige gør det samme Din fremtid. Dit valg. Stem 21. november baseret på Helsingør Kommunes stemmeprocent ved Kommunalvalget i 2013


bliv klogere på DEM der GØR SIG kloge PÅ dig


SILAS DREJER || SOCIALDEMOKRATIET || LISTE A

Vi ved godt, hvor vigtigt det er, at vores bedsteforældre kan få omsorg på et plejehjem, når de ikke længere kan klare sig selv. At vores små søskende får trøst og nærvær i børnehaven, og der er pædagoger nok til at klare det. Jeg stiller op for at kæmpe for, at vores velfærdssamfund fortsætter med at være et stærkt fællesskab, hvor vi tager os af hinanden. Jeg vælger velfærd før skattelettelser.

HVORFOR HAR JEG PRIORITERET, SOM JEG HAR?

Det er en topprioritet at bygge billige lejeboliger, det er vigtigt for at fastholde de unge i kommunen. Vi skal etablere et ”Ungdommens Hus”. Her kan de unge igangsætte de projekter, de selv efterspørger i kommunen. Her kan de også være med til at ”sparke” døren ind til politikerne, så de unge bliver taget med på råd. Flere solfangere på kommunens tage og bedre offentlig transport, som kan understøtte, at der er færre biler, der forurener på vejene. Videoovervågning i nattelivet vil give en mærkbar præventiv effekt med hensyn til vold og overfald. Man bør efter sin ungdomsuddannelse kunne læse videre på en bred vifte af spændende videregående uddannelser i kommunen. Flere udlændinge skal inkluderes i idrætsforeninger - dermed vil færre føle sig udstødt og senere måske havne i kriminalitet.   BOLIG

KULTUR

NATUR

TRANSPORT TRYG.

STU.

ADAM NIKOLAJ MARGAARD || RADIKALE VENSTRE || LISTE B

Jeg er ung visionær idealist med masser af erfaring som frivillig i Helsingørs kulturliv og i flygtningeindsatsen. Jeg fik huen på i sommers og arbejder nu i 7-Eleven, i en bar og som vuggestue-tilkaldevikar.  Den vigtigste opgave for det kommende byråd er at afsætte penge til at sikre de unge og ny-danske helsingoraneres fremtid. Det er disse to befolkningsgrupper, jeg ønsker at være stemmen for.

HVORFOR HAR JEG PRIORITERET, SOM JEG HAR?

Det mulighedsfyldte og kulturelt opfordrende liv har aldersgrænser, der prioriterer de yngste og de gran-voksne, men de unge midt imellem er blevet glemt. Vi mangler bedre vilkår på ungdomsuddannelserne og muligheder efter dem.  Vi mangler boliger til dem, der flytter hjemmefra, og kulturelt aktiverende platforme til os, der er for gamle til Ungdomsskolen - såsom et Ungdomskulturhus og et ungeråd til fortsat at kunne varetage unges interesser.   Vi skal hjælpe vores flygtninge endnu bedre på vej - på job, i boliger, i det sociale og kulturelle byliv. Vi skal polere disse uslebne diamanter - det skal ikke kun være en opgave for de frivillige folkehelte i Venligboerne og FrivilligNet. BOLIG

KULTUR

NAT. T TRYG STUDIE

INTEGRATION

INT.


CHRISTIAN HILDEBRANDT || KONSERVATIVE || LISTE C

Som ung oplever jeg, at Helsingør kommune går den rette vej på mange områder. På ungeområdet kan der dog gøres mere. Ud fra hvad jeg selv oplever, går jeg derfor til valg på at være de unges stemme i Helsingør. Derfor vil jeg arbejde for • Flere jobs til unge • Et trygt og sikkert natteliv • Bedre bustransport om natten

HVORFOR HAR JEG PRIORITERET, SOM JEG HAR?

Ud fra de ting, jeg selv oplever i Helsingør kommune, prioriterer jeg et trygt natteliv højst. Til de debatter, jeg har deltaget i, har cirka halvdelen af de unge markeret, at de føler sig utrygge i nattelivet. Helsingør kommune er samtidig en af de mest kriminelle byer, når vi ser på ungdomskriminaliteten, så vi står overfor en række store problemer. En af løsningerne til dette vil være en bedre bustransport om natten. Det vil medføre, at de unge kan komme trygt og sikkert hjem, og derfor er det naturligvis også en af mine store prioriteter. Noget andet vigtigt for mig er ungdomsboliger. En konkret løsning er, at i forbindelse med en etablering af en campus kan vi bygge ungdomsboliger. De andre mærkesager er alle vigtige, men ud fra det, jeg oplever som ung, er de andre vigtigere.  

BOLIG

KULT. NAT.

TRANSPORT

TRYGHED

STUDIEMIL

INTEGRA.

HENRIK MALMGREEN || NYE BORGERLIGE || LISTE D

Mit navn er Henrik Malmgreen, og jeg er spidskandidat for Nye Borgerlige til kommunalvalget den 21. november. Jeg har tilbragt det meste af mit liv i Helsingør, det vil sige også mine unge år. Jeg ser nødigt, at Helsingør udvikler sig til en by, der kun lever for fine kulturtilbud og turister. Derfor vil meget gerne gøre en indsats for at gøre Helsingør til en attraktiv erhvervs- og uddannelses by.

HVORFOR HAR JEG PRIORITERET SOM JEG HAR?

At kunne tilbyde et godt studie- og uddannelsesmiljø til ungdommen er vigtigt for mig. Dette afspejles i mit valgbarometer, og da tilbud om uddannelse helt naturligt hænger sammen med tilbud om bolig, vægter jeg de to områder lige. Tilsammen udgør de halvdelen af min prioritering i valgbarometeret og er ligeledes med til at understrege behovet for gode transportmuligheder. Nye Borgerlige går ind for øgede ressourcer til politiet og øgede sanktionsmuligheder over for ballademagere, hvilket på sigt gerne skulle give et mere sikkert natteliv. Når det gælder kultur og natur, mener jeg, at kulturtilbud i sidste ende må afhænge af kommunens økonomi og, at borgerne i højere grad skal inddrages i forbindelse med bevaringsprojekter. Integration af unge udlændinge er i høj grad op til egen indsats. BOLIG

KULTUR

NATUR

TRANSPORT

TRYGHED

STUDIEMILJØ

INT.


MARTIN HOLMGAARD || SOCIALISTISK FOLKEPARTI || LISTE F

Jeg hedder Martin Holmgaard og er 21 år. Jeg blev student på Helsingør Gymnasium, hvor jeg læste Bioteknologi A, Fysik B og Matematik A. Jeg er pt sælger i IDEmøbler og har sabbatår.

Jeg er en grøn og unge kandidat, da de er mine vigtigste mærkesager. Jeg går ind for: Billigere/flere ungdomsboliger, bedre/billigere bustransport og et rent miljø.

HVORFOR HAR JEG PRIORITERET, SOM JEG HAR?

Som ung kandidat bliver jeg berørt af disse spørgsmål dagligt og ved, hvor vigtige de ALLE er. For at fremme det grønne vil jeg få igangsat bevarelse af grønne områder. Samt når vi bygger beboelse/skoler, skal der være et grønt område som minimum. Yderligere mener jeg, at der skal være et ungeråd, som kommer i regelmæssig kontakt med kommunen. Konkret skal der ske dialog mellem de unge og kommunen. Vi skal også have en stemme og ikke kun i partier. Yderligere vil jeg støtte Venligboerne, da de gør et kanon godt arbejde med unge udlændinge i Helsingør. Billige boliger skal ske via kommunen, hvor man konkret går ind og sikrer billige boliger til unge, i association med et ungeråd f.eks., for at vise, hvilke ting unge har behov for og/eller kan deles om. BOLIG

KULTUR

NATUR

TRANSPORT

TRYGHED

STUDIEMILJØ

INTEGRATION

FREDERIKKE CRONQUIST || LIBERAL ALLIANCE || LISTE I

Hej! Jeg hedder Frederikke Cronquist og stiller op til byrådet for Liberal Alliance, Jeg går I 3G på EG og har I den grad noget på hjertet. Som ung I Helsingør synes jeg, at der mangler noget til vores generation. En by med tilbud som især henvender sig til os, fremtiden. Jeg vil derfor gerne være ungdommens stemme her i kommunen. Find mig på facebook og skriv, hvis du også har noget på hjertet

HVORFOR HAR JEG PRIORITERET, SOM JEG HAR?

Vi skal tage hånd om udlændinge, hvilket man især kan gøre ved at hjælpe forældrene i arbejde, så de kan være gode rollemodeller. At give dem en normal hverdag hjælper deres integration sprogligt, ansvarligt og kulturelt. Vi har god offentlig transport, men der skal dog være flere natbusser samt synligt politi på gaden for trygheden i nattelivet. Der er boligmangel i Helsingør, som også skal løses. Vi kan især få indflydelse på de kulturelle tilbud i Helsingør ved at tage brug af dem, fx Kulturværftet. Der skal desuden være gode betingelser for iværksættere, hvilket skaber arbejdspladser for os. Alle de overnævnte er, hvad der i min optik udgør et godt studiemiljø i rammer, som egner sig til vores generation, hvor vi frit kan bruge vores sunde fornuft. Det er vi nemlig i stand til.   

BOLIG

KULTUR

NATUR

TRANSPORT

TRYGHED

STUDIE

INTEGRATION


EMILIE FOSSELIUS || FRIT DEMOKRATI || LISTE J

Jeg er 30 år og arbejder som lærer på Hornbæk skole. Jeg bor i Ålsgårde, sammen med min dejlige familie, kæreste Andreas og vores to børn Marius og Karla. Mit job som lærer sætter jeg utrolig stor pris på, da der aldrig er to dage, der er ens. Frit Demokrati vil kæmpe for, at alle unge efter folkeskolen skal have en ungdomsuddannelse eller en anden individuel uddannelsesplan.

HVORFOR HAR JEG PRIORITERET, SOM JEG HAR?

Alle unge, der afslutter folkeskolen i Helsingør kommune, skal forsøge at afslutte en ungdomsuddannelse. Har folkeskolen klarlagt, at disse mål ikke er realistiske, skal anden aktivitet iværksættes inden skoleafslutning. De unge skal i forbindelse med deres ungdomsuddannelse efter folkeskolen have indsigt og indflydelse på kommunens kulturtilbud. F.eks. kunne de forskellige uddannelser arbejde med realistiske cases i samarbejde med Helsingør Kommune. Et mini Index Award kunne være en ambition for dette arbejde. Vi vil arbejde for at få flere uddannelsestilbud til Helsingør kommune. Vi vil rette busdriften til, så der er busforbindelse direkte til uddannelsesinstitutionerne, og pladsbehovet er dækket. Vi mener, at SSP kan være en aktiv part i konfliktnedtrapning i nattelivet evt. i samarbejde med Fredensborg Kommune. BOLIG

KULTUR

NAT. TRANSPORT

TRYGHED

STUDIEMILJØ

INTEGRATION

FREJA SÖDERGRAN || DANSK FOLKEPARTI || LISTE O

Jeg bor sammen med min kæreste og mine børn i Snekkersten og er ved at uddanne mig til sygeplejerske. Jeg er desuden medlem af Helsingør byråd, hvor jeg arbejder for mere borgernær service i kommunen.  Det er nemlig kommunens ansvar at sikre en værdig hverdag for alle borgere – også dem der kræver ekstra støtte og vores ældre. Vi skal derfor prioritere velfærd over prestigeprojekter.

HVORFOR HAR JEG PRIORITERET, SOM JEG HAR?

En af de største udfordringer, kommunen står med på ungeområdet, er, hvorvidt vi er i stand til at fastholde og tiltrække studerende til byen. Det er vigtigt, at vi har et godt studiemiljø, således de unge kommer hertil og tager deres uddannelse. På den måde øger vi vores chancer for at fastholde dem efter deres studietid, så de kan være med til at skabe vækst og arbejdspladser. For at skabe et godt studiemiljø er det nødvendigt, at kommunen sikrer, at der er nok og billige studieboliger. Men også at boligerne ligger i attraktive områder, hvor de studerende har lyst til at bo. Det er også vigtigt for vores tiltrækningskraft, at vi har et stort udbud af cafeer og restaurationer, og at de unge føler sig sikre, når de færdes i vores natteliv. Derfor skal kommunen have øget fokus på borgernes sikkerhed.   BOLIG

KULTUR

NATUR

TRANSP.

TRYGHED

STUDIEMILJØ

INTEGRA.


ROBERT CHRISTIANSEN || BELLA-LISTEN || LISTE P

Hvorfor skal en bydel som Vapnagård have 6 busser i timen?? En lille omlægning af buskøreplanen skulle kunne gøre det. Hvorfor bliver cykelstierne ikke vedligeholdt, når de først er etableret? Eksempelvis cykelstierne på begge sider af Klostermosevej fra Falck mod Esrumvej. Vi må gøre noget for de hjemløse.

HVORFOR HAR JEG PRIORITERET, SOM JEG HAR?

Sikring af busforbindelse i byen + bedre cykelstier. Ved at omlægge buskøreplanen til 2011 niveau og stramning af brug af Flextrafik kan man sikre, at busserne i Helsingør kommune vil dække et område, der vil gavne størsteparten af borgerne i kommunen. 801 og 802 kører som ringlinje i Helsingør modsat af hinanden. 805 og 806 bliver genindført. 805 kører sin gamle rute fra Ålsgårde via Erhvervsskolen og Helsingør Station til Espergærde. 806 kører fra Helsingør Station ad Mads Holms vej, Rønnebær Alle, Kongevejen, Prøvestenscentret, Agnetevej, Hovvej, Hornbækvej, til Espergærde Station. 347 skal også køre i weekenden og på helligdage. Servicebus 840 og 841 BØR køre længere i weekenderne og på helligdage. 390 R og 353 beholder sin rute. 342 skal stadig køre til Hornbæk.   TRANSPORT

METTE LENE JENSEN || VENSTRE || LISTE V

Jeg hedder Mette Lene Jensen, Cand.Polit, og er specialkonsulent i kommunaløkonomi indenfor social- og sundhedsområdet. Jeg er gift med Mads, der er murermester. Vi er opvokset og bor i Espergærde med vores 3 sønner på 20, 16 og 14 år. Mine mærkesager er sund økonomi, gode skoler og daginstitutioner, bedre vilkår for erhvervslivet, tidlig indsats for dem, som har behov og god pleje til de ældre.

HVORFOR HAR JEG PRIORITERET, SOM JEG HAR?

Busforbindelser og tryghed i nattelivet skal prioriteres højt. Man skal kunne føle sig tryg overalt i kommunen og kunne komme omkring med off. transport. Ellers kommer man ikke ud. Integration er vigtigt, for alle skal bidrage sundt til samfundet. Og alle skal bidrage. Kommunen er i gang med at se på steder, hvor der kan bygges billige boliger. Det er vigtigt, hvis vi vil have ungdommen til at bo i kommunen. Kulturtilbud skal være mangfoldige, og der skal være noget for alle aldersgrupper. Alle kan byde ind med ideer, som evt. kan gribes af kommunen. Vi skal værne om vores natur. Her bidrager den kommende nationalpark godt samtidigt med, vi er rige på skov, strand og natur. Det er ungdomsuddannelserne, der skal tilbyde et godt studiemiljø. Kommunen skal bidrage ved at støtte op om det. BOLIG

KULTUR

NATUR

TRANSPORT

TRYGHED

STUDIE.

INTEGRATION


HELENA JØRGENSEN || ENHEDSLISTEN || LISTE Ø

Den politik, der føres, skal være for alle, der bor her. Uanset social og etnisk baggrund. Mangfoldighed er en styrke, og den skal vi som kommune bruge og værdsætte. Jeg interesserer mig meget for social retfærdighed og lighed. Mine interesseområder er social-, bolig- og beskæftigelsespolitik. Jeg vil hver dag arbejde for at trække lokalpolitikken i en mere solidarisk retning.

HVORFOR HAR JEG PRIORITERET, SOM JEG HAR?

Jeres spørgsmål rammer lige ind i Ø’s mærkesager. Jeg mener, flere af områderne kan kombineres. Ungdomsboliger, studiemiljø, kultur og integration kan med fordel slås sammen. Fx i en form for ”ungdoms-studie-bydel” hvor der er billige boliger og fællesrum, som studierum og lign. Jeg kan også nogen steder forestille mig en form for ”opgangsfællesskaber” for at sikre diversitet i kommunen. Vi har alle brug for hinandens fællesskab. Vi må tænke lidt ud af boksen. Jeg er ret sikker på, at der vil komme nye kultur- og omgangsformer ud af, at vi mødes. Når forskelligheder mødes, opstår der nye tanker. Derfor er det vigtigt, at vi er flere om at skabe billige boliger, så alle gode ideer og behov kan komme i spil. Vedr. mere om transport og vores natur, læs Ø’s valgavis.

BOLIG

KULTUR

NAT. TRANSP.

TRYG STUDIEMILJØ

INTEGRATION

JULIE HERDAL MOLBECH || ALTERNATIVET || LISTE Å

lÅxus – det er jo Julie fra Alternativet. lÅxus ser politik på tværs – lad os øge livskvaliteten og sænke forbruget samtidigt. Fx havnebad foran Kulturværftet, Ungebyråd, flere cykelstier og offentlig transport gratis for alle under 25. Hvad er dine ideer?  Del på Facebook: Julie Herdal Molbech Alternativet eller Instagram #låxusihelsingør Grønt håb er for alle. Demokratisk håb er for alle. Jeg kalder det lÅxus.

HVORFOR HAR JEG PRIORITERET SOM JEG HAR?

Jeg satser på to ting: På at give jer unge mere indflydelse – på meget mere end kulturområdet. Og på at sikre naturen til fremtidige generationer. I skal fx have jeres eget ungdomshus, hvor I selv kan drive en café og bar nonprofit. Og et ungebyråd med eget budget, hjælp fra kommunens embedsværk og ret til at stille forslag til byrådet på lige fod med andre udvalg. Det kræver, at I engagerer jer bredt – også unge med forskellige sociale og kulturelle baggrunde. Jeg ønsker en bindende naturpolitik. Helst i forbindelse med kommuneplan 2018. Den kan fx sikre mere vild natur, at al kommunens byggeri bliver bæredygtigt med 0-energi, vertikale haver, træer og planter på tagene, cykelstier overalt og grøn offentlig transport, grønt innovationsmiljø og lokal, økologisk indkøb i vores institutioner. KULTUR

NATUR


VI SIGER JA TIL DIG OG DINE IDÉER

Demokrati og medborgerskab handler ikke kun om at sætte sit kryds den 21. november.  Det handler også om muligheden for at være medskaber af det samfund, vi lever i. På JA-Kontoret støtter vi op om dine idéer til events, aktiviteter og projekter, der kan være med til at sørge for, at Helsingør kommune bliver et endnu bedre sted at bo og leve. Hvis du drømmer om at lave noget for andre, men ikke ved, hvordan du skal komme i gang, så er første skridt at booke et møde med projektvejleder Gry, og så vil hun hjælpe dig videre med idéen. På JA-Kontoret kan du: · Få sparring på din idé · Søge penge til idéen/projekter i projektpuljen · Få inspiration til nye projekter Projekter vi har støttet op om: · Ungdomspolitisk debat til Kulturfestival · Smag På Verden – Kultur, mad og fællesskab · Just for the record – LP lytteklub, hver mandag på Biblioteket på Kulturværftet · WORDSPACE – Forum for unge forfattere hver tirsdag på Biblioteket på Kulturværftet  · Kassettebåndsevent  · Produktion af en kortfilm · Filmkonkurrence · HAMLØS – antologi skrevet af unge fra Helsingør  · Inspirationsture til koncerter, konferencer og festivaller · Unge Stemmer-projektet er lavet i et samarbejde mellem DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd, JA-kontoret og Helsingør Kommune. Kontakt www.ja-kontoret.dk eller facebook: jakontoret Gry Jensen // projektkoordinator


UNG DOMS SKOLEN

Valg magasin 17 issuu  
Valg magasin 17 issuu  
Advertisement