Ulvilan kesälehti 2023

Page 1

Iloa, älyä ja yhteiseloa - etunojassa Ulvilassa

ULVILAN KESÄ

Alvinin oma oravanpesä on Ulvilassa

1 Ulvilan kesä Kesä 2023
Ulvilan kaupungin kesälehti Iloa I Ulpu opettaa ilmaisua ja vahvistaa minäkuvaa. S. 5 Iloa I Mitkä kukat loistavat keskiajan Mielikissä? S. 7 Älyä I Juha johtaa keltaisten koneiden valtakuntaa. S. 14 Yhteiseloa I Soma tarjoaa liikettä, luovuutta ja lepoa. S. 22 Älyä I Istutimme automaatiovelhon käräjäkiville. S. 15
Kesä 2023
S.18–19

Iloa, älyä ja yhteiseloa

2 Ulvilan kesä
Seuraathan meitä somessa! @ulvilankaupunki

Ulvilan

kaupunki

ILOA JA ÄLYÄ YHTEISELOSSA ULVILAN KESÄSSÄ!

äsissäsi on järjestyksessään toinen Ulvilan kaupungin kesälehti. Tänä vuonna kesälehti toteutettiin yhdessä Ulvilan Yrittäjät ry:n kanssa. Kesälehti on hyvä esimerkki Ulvilan kaupungin pyrkimyksestä viestintänsä kehittämiseen. Kesälehti on myös hyvä esimerkki toimivasta ja luonnikkaasta yhteistyöstä kaupungin ja muiden toimijoiden välillä, tällä kertaa siis mm. yrittäjien kanssa.

Lehden teemana on Ulvilan kaupungin uuden kaupunkistrategian mukaisesti ilo, äly ja yhteiselo. Nuo kaupungin arvot sitovat lehden sisältöä teemallisesti yhteen. Epäillä ei kannata, etteikö

Ulvilan kesästä löytyisi iloa. Takuuvarmasti sitä löytyy kesäisinä päivinä lukuisten uimarantojemme liepeiltä, luonnon keskeltä ja lukuisilta liikuntapaikoiltamme. Älyä Ulvilasta löytyy roppakaupalla. Tämän lehden sivuille sitä on tuotu mm. modernien yritystemme näkökulmasta. Myös yhteiseloa Ulvilasta löytyy. Jos ystäväsi epäilee, niin tuo hänet vaikka vierailemaan Hansamarkkinoilla tai muissa tapahtumissa!

Ulvila omaa pitkän historian, mutta on rohkeasti nykyajassa kiinni, sloganimme mukaisesti jopa etunojassa.

Ulvilassa on vahvaa automaatioalan osaamista, joka näkyy myös kaupungin

tekemisessä varhaiskasvatuksesta kouluihin saakka.

Myös Ulvilan elinvoima on kunnossa. Olemme pitkään olleet lapsiperheiden suosiossa. Jos et ole vielä löytänyt perheellesi tietä Ulvilaan niin tutustu asunto- ja tonttitarjontaamme. Ties vaikka löytäisitte perheellenne asuinpaikan kaupungista, joka rohkenee strategiallaan tavoitella Satakunnan onnellisimpia ja osaavimpia lapsia ja nuoria sekä liikkuvimpia ja terveimpiä asukkaita!

STRATEGIA 2030

Kuntalain 37 §:n mukaisesti kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista.

Ulvilan uusi kaupunkistrategia 2030 on työstetty johtoryhmävetoisesti yhdessä luottamushenkilöiden, kaupungin esihenkilöiden ja yrittäjien kanssa.

Ulvilan strategian slogan: Iloa, älyä ja yhteiseloa - etunojassa Ulvilassa.

Strategian kuvitti Eveliina Sillanpää

Lue lisää ulvila.fi

ILOISELLA ASENTEELLA

Aurinkoinen tervehdys Ulvilan Yrittäjiltä!

Hienoa, että saimme olla yhdistyksenä työstämässä

tätä toista kertaa peräkkäin ilmestyvää kesälehteä yhteistyössä kaupungin kanssa. Ihanan tuhti lukupaketti kaikille meille ulvilalaisille.

Täällä yhteistyö on aktiivista vuoropuhelua kunnan ja yrittäjien kesken ja se näkyy ja tuntuu.”

Yhteistyö ja luottamus ovat avainsanoja onnistuneeseen yhdistystoimintaan. Ulvila on tulevaisuudessa entistä elinvoimaisempi ja

parempi paikka elää. Elinvoiman luovat ja tuovat yrittäjät. Täällä yhteistyö on aktiivista vuoropuhelua kunnan ja yrittäjien kesken ja se näkyy ja tuntuu.

Ulvilan yrittäjinä toivommekin, että kaupunkilaiset käyttäisivät paikallisia palveluja, yrittäjäporukka on aina valmiina palvelemaan asiakkaita ja siten tuetaan yrittäjiä, säilytetään työpaikkoja ja vahvistetaan kaupungin elinvoimaisuutta. Mikäli Ulvilasta ei löydy juuri oikeaa palvelua niin Satakunnasta varmastikin löytyy. Haluamme yhdistyksenä olla aktiivinen vaikuttaja myös maakunta tasolla.

Ulvilan yrittäjät palkittiin jälleen kerran Suomen parhaana paikallisyhdistyksenä vuonna 2022 sekä alueel-

lisesti Satakunnan vuoden 2022 paikallisyhdistyksenä.

Ja tämähän tarkoittaa sitä, että jatkamme aktiivista hyvää yrittämistä, ideointia, kehittämistä ja toimintaa jatkossakin yrittäjien hyvinvoinnin eteen.

Ulvilan yrittäjät on innovatiivinen, tulevaisuuteen katsova ja uusiutumiskykyinen. Ulvilassa hyvästä tehdään vielä parempaa.

Toivotan teille kaikille loistavan ihanaa kesää ja mukavia lukuhetkiä lehden kera! Cha cha chaa, ja yhdessä olemme enemmän.

Krista-Carola Mäkinen Puheenjohtaja Ulvilan Yrittäjät ry

HYVÄ ME!

Ulvila on noussut valtakunnan kartalle tänä vuonna ilahduttavan monesti.

Ulvilan Yrittäjät voitti sekä valtakunnallisen Vuoden Paikallisyhdistys 2022 sekä Satakunnan Vuoden Paikallisyhdistys 2022 -palkinnon.

FC Ulvila valittiin jalkapallokaudella 2022 Vuoden seuraksi. Tunnustuksen antoi Suomen Palloliiton Läntinen alue.

Teatteri Ulpu valittiin valtakunnallisille nuorisoteatteripäiville Ramppikuumeeseen. Kotiin tuli kolme ammattiraadilta saatua stipendiä ohjauksesta ja näyttelijäntyöstä.

UVL sai keväällä Tähtiseura – auditoinnin suoritettua ja sää käyttää Tähtiseuran nimikettä.

UPV sai uudistettua Tähtiseura - auditoinnin.

Lehti jaetaan kaikkiin Ulvilan kotitalouksiin ja sitä on jaossa rajoitettu määrä eri toimipaikoissa.

Painosmäärä 7000 kpl I Julkaisija Ulvilan kaupunki I Päätoimittaja Mikko Löfbacka

Sisällöntuotanto Maiju Junko I Toimitus Oskari Huhtanen, Tanja-Annika Sillanpää, Kirsi Sainio-Lehtimäki, Essi Vanha-Viitakoski I Ulkoasu ja taitto Oskari Huhtanen I Kuvat Via Ramstén I Painopaikka PunaMusta Oy Jakelu Posti Premium

Yhteistyössä Ulvilan Yrittäjät ry Anna Broholm ja Joona Mannonen

3 Ulvilan kesä
Loukkurantie
Postiosoite PL 77, 28401
Mikko Löfbacka Ulvilan kaupunginjohtaja Vaihde puh. (02) 677 4511 Sähköpostit etunimi.sukunimi @ulvila.fi Anna palautetta www.ulvila.fi/ palaute
1 28450 Ulvila
Ulvila
Ulvilan kaupungin kesälehti 2023

Harrastaminen on helppoa ja hauskaa

4 Ulvilan kesä
Via Ramstén

HUUGO 11 VEE: TEATTERI TARJOAA KAIKEN!

öysin Teatteri Ulpun isosiskon Mimosan eli Mimmin kautta. Hän esiintyi Ronja Ryövärintyttäressä ja Kolmessa muskettisoturissa Näin ne ja aloin haluta itsekin mukaan, ulvilalainen Huugo Ilkka kertoo.

Viime syksynä Huugo liittyi teatteriryhmään.

– Mulla tuli heti tunne, että tämä on minua varten. Teatteri tarjoaa ihan kaiken, Huugo luonnehtii.

Tänä kesänä hän debytoi kesäteatterissa Me Rosvolat -näytelmässä. Sitä ennen nuorimies kuitenkin marssii lavalle oman teatteriryhmänsä näytelmässä. – Näytelmän Leevi on innokas sähläilijä. Vähän niin kuin minä itsekin. Repliikkejä on 21. Huugo nauttii esiintymisestä. Koulun joulujuhlassakin hän otti juontajana estradin sujuvasti haltuun. Hänen lempibändinsä on Beatles ja suosikkinsa Ringo Starr – soittaahan Huugo itsekin mielellään rumpuja. Lempibiisikseen Liverpoolin moppitukkien nuori fani mainitsee Hey Juden

Mulla tuli heti tunne, että tämä on minua varten. Teatteri tarjoaa ihan kaiken.”

Erityisen vaikutuksen Huugoon teki Ulpun Kupponen kuolemaa. Hän istui katsomossa Helinä-mummun ja Simo-papan kanssa. – Ne paarinkantajat olivat parhaat. Ja hauskat. Omat vanhemmat ja isovanhemmat vievät perheen lapsia usein teatteriin. Pikkuveljet käyvät taaperoteatteria ja jaksavat hekin hyvin seurata elävää esitystä.

Huugon äiti Paula Ilkka toimii myös sijaisäitinä ja mentorina. Hän näkee teatteriharrastuksessa paljon hyviä puolia. – Ulpussa oppii monipuolisesti muun muassa luovuutta ja sosiaalisia taitoja. Harrastus lisää yhteisöllisyyttä ja ryhmätyöskentely eri-ikäisten kanssa on kehittävää. Lisäksi teatteriryhmä vahvistaa ilmaisua ja auttaa rakentamaan omaa minäkuvaa.

TIESITKÖ?

Muumit ja vaarallinen juhannus oli Teatteri Ulpun ensimmäinen näytelmä. Sitä esitettiin Kesä-Friitala-tapahtuman aikaan Nahkatehtaalla. Näyttelijät myös kiertelivät alueella rooliasuissaan.

”ULPU-VETERAANIT” TOIVOVAT VIRKEÄÄ TULEVAISUUTTA

eatteri Ulpu perustettiin vuonna 1993. Yksi perustajajäsenistä on Mika Mikkola – Olin yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja, ja toimin samaan aikaan Vihreässä Teatterissa. Ensimmäinen ja vaikuttavin roolini oli Mullihallin kesänäytelmässä Mimmi Paavaliina Mika toivoo Ulpulle kaikkea hyvää.

– Antaa mennä samaa rataa vastaisuudessakin.

Pyysimme muistoja ja vinkkejä tulevaan muutamilta alusta asti mukana olleilta ulpulaisilta.

Niina Jylhä oli myös perustavassa kokouksessa. – Sain olla mukana ensimmäisissä kesänäytelmissä, ja niistä on hyvin lämpimät muistot. Myös tyttäreni oli mukana lastennäytelmissä.

Niina näkisi Ulpun lavalla mieluusti Simo Ojasen näytelmiä, esimerkiksi Emma elvyttää ja Rajaralli

Kati Pipinen on ollut ulpulainen pienestä pitäen. Hänen äitinsä Raija Pipinen oli pitkäaikainen puheenjohtaja, teatterin henki ja sydän. – Olen tehnyt Ulpussa varmaankin kaikkea muuta paitsi hallitustyötä ja lipunmyyntiä näiden vuosikymmenten aikana. Vaikuttavia muistoja on paljon, joten valinta on vaikeaa. Ehkä kuitenkin valitsen Peer Gynt -tuotannon kokonaisuudessaan. Se on jäänyt pysyvästi rakkaisiin, tärkeisiin ja vai-

kuttaviin muistoihin kaikilla osa-alueillaan.

Kati toivottaa myötäistä tuulta ja valtavasti energiaa sekä teatteri-iloa uudelle vuosikymmenelle.

– Olisi hienoa nähdä Ulpussa Hiiriä ja ihmisiä sekä Yksi lensi yli käenpesän. Jälkimmäinen oli Ulpun perustajajäsenen, Aino-Maija Hyttilä-Hellmanin haave, jonka hänen kanssaan jaoin.

Hanna Lehtonen, s. Lampikoski aloitti harrastuksen 8-vuotiaana. Hannaa viehättää Ulpun yhteisöllisyys, joka syntyy jokaisessa produktiossa. Hän rakastaa kollektiivista, sanatonta jännitystä ja innostusta ennen esityksen alkamista.

– Tunne oli sama 9-vuotiaana Vilkas-puvussa, 18-vuotiaana Karvian Willi Kansan jäätyneellä nurmella kuin viime keväänä Yökyöpeleiden Hormeissa Humisee-kappaleen alkutahtien soidessa, Hanna maalailee.

Hän toivoo näkevänsä Ulpussa suuren koko perheen näytelmän. Vaikka Pepin tai Vaahteramäen Eemelin Lisäksi hän haluaisi nähdä Komisario Palmun erehdys -näytelmän tai Mustapukuisen naisen – Ja olla mukanakin, totta kai.

Teatteri Ulpu

Perustettu vuonna 1993.

Tuottanut yli 100 näytelmää, tanssiteatteria ja performancea.

Alkuvuosina esiinnyttiin Mullihallilla, Ulpulan pihamaalla ja Friitala-talossa.

Kirjaston Studionäyttämölle Ulpu muutti 1990-luvun lopulla.

Ulpun 30-vuotisjuhlanäytelmä Me Rosvolat esitetään Porin Kirjurinluodon kesäteatterissa 26.7.16.8.

teatteriulpu.fi

5 Ulvilan kesä
Iloa
2022 pikkujoulukautena Studion katsomon täytti hykerryttävä dekkari Kupponen kuolemaa. Kuva: Antti Karpale Huugo Ilkka on harrastanut teatteria vasta vuoden, mutta on hurahtanut täysin. Äiti-Paula puolestaan on innokas teatterin kuluttaja. Maiju Junko Via Ramstén

ROHKEA DUO KEHITTÄÄ ULVILAA

Ulvilan kulttuuripalveluiden uudet työntekijät lähtevät aamulla innokkaina töihin.

Auto starttaa Porin Kalaholmassa aamulla ennen kello kuutta ja surauttaa joko Friitala-talon Friitala Gymille tai Kaskelotin altaalle. Ulvilan kaupungin uusi museoamanuenssi Maarit Grahn on aamuvirkku joka hoitaa päivän liikunnat ensitöikseen.

– Sairasta!, toteaa toinen haastateltava. Hänen autonsa lähtee liikkeelle Porin Kuukkarista vasta sillä minuutilla, kun on pakko. Aamutoimet ovat pikaiset - kahvi nassuun ja ulos. Ulvilan uusi kulttuuri- ja tapahtumatuottaja Lilja Pääkkönen ei nauti aikaisista aamuista.

Ulvilan kaupunki on rekrytoinut viime aikoina useita työntekijöitä. Grahn, 59, ja Pääkkönen, 26, ovat melkeinpä tuoreimpia. Grahn aloitti toimessaan huhtikuussa ja Pääkkönen toukokuussa.

– Surautan autollani Ulvilaan hyvin innokkaana.

Tämä työ on niin kivaa, että tämä ei tunnu työltä ollenkaan. Kiva työ ja kiva työporukka ,Grahn kertoo.

– Maarit vei adjektiivin suustani! Lähden myös innokkaana ajelemaan Ulvilaan, Pääkkönen lisää.

Grahnin ja Pääkkösen tehtävänä on ylläpidon lisäksi kehittää Ulvilan kulttuuripalveluita. Erityisesti Nahkamuseo ja Leineperin ruukki ovat syynissä.

– Kehittäminen on mielenkiintoista. Saa tuoda peliin omia ideoita. Olen kauhean innoissani, vaikka näkeekin, että tehtävää on paljon, etenkin Nahkamuseolla. Onhan museon ja Leineperin ruukin potentiaali aivan valtava, toteaa Grahn.

Tämä työ on niin kivaa, että tämä ei tunnu työltä ollenkaan.”

Grahn syntyi Ulvilassa, sieltä hän päätyi Vaasan kauppakorkean kautta pankkimaailmaan ja K-kauppiaaksi Kauhajoelle ja Poriin. Lopulta kauppiasura sai jäädä ja Grahn alkoi opiskelemaan kulttuuriperinnön tutkimusta Porissa. Hän valmistui maisteriksi vuonna 2006 ja väitteli tohtoriksi 2014.

Pääkkönen on alkujaan Porin Reposaaresta, joka onkin hänelle yksi inspiraation lähde. Hän on tutkinut alueen yhteisöä, yhteisöllisyyttä ja sen brändäystä.

Pääkkönen aikoo ammentaa samoja ajatuksia Leineperiin.

Uusi duo on saanut kesäkaudelle apulaiseksi yliopistoharjoittelua suorittavan Helmi Hietalahti-Kelton.

Keltto opiskelee kulttuuriperinnön tutkimusta ja nyt kesä kuluu gradua kirjoittaessa, sekä Leineperissä harjoittelussa.

Psst. Lue lisää Helmistä ja hänen perheestään aukeamalta 18–19.

Kesällä Leineperissä auttaa myös infon työntekijä Johanna Fetula sekä kulttuuripalveluiden muut työntekijät Johanna Jyrkinen ja Tanja-Annika Sillanpää Tsekkaa Leineperin kesätapahtumat sivulta 12!

KETKÄ?

FT Maarit Grahn, 59

• Kauppatieteiden ja filosofian maisteri sekä filosofian tohtori

• Asuu Porin Kalaholmassa miehensä kanssa.

• Ulvilan kaupungin uusi museoamanuenssi

• Haluaa panostaa erityisesti museokohteiden nykyaikaistamiseen. Mielessä mm. opasnäytöt ja interaktiivisuus

Lilja Pääkkönen, 26

• Filosofian maisteri

• Asuu Porin Kuukkarissa miehensä kanssa

• Ulvilan kaupungin uusi kulttuuri- ja tapahtumatuottaja.

• Haluaa tutkia Leineperin alueen yhteisöä ja sen brändäämistä ja panostaa räikeisiin tapahtumiin.

6 Ulvilan kesä
Iloa
Lilja Pääkkönen ja Maarit Grahn ovat molemmat opiskelleet kulttuuriperinnön tutkimusta. Oskari Huhtanen

Ikiaikaisen perinnekasvin, korkeakasvuisen kultapallon paikalla nykyajan kimpussamme on aurinkoisen keltainen kultahehku

Keskiajallakin kasvaneen harjaneilikan paikan 2000-luvun kimpussa nappasi kaunis, vihreä green trick: pörheä, sammalpallomainen, erityisen kestävä leikkokukka.

Komeaa kurjenkelloa ihastelivat jo esiesi-isämme. Mielikki-kimppuun valikoitui herkkä maariankello. Terttumaiset kukat voivat olla paitsi sinisiä myös valkoisia, vaaleanpunaisia ja violetteja.

Kimpun sydän on rakastettu, huumaavan tuoksuinen pioni Vuoripioni on tuhansia vuosia vanha lääkekasvi, jonka juuresta ja siemenistä tehtiin lääkkeitä.

MIELIKKIKIMPPU KESKIAJALTA

Jos 658-vuotias Ulvila olisi kimppu, millainen se olisi? Pohdimme tätä floristi Mari Väisäsen kanssa. Syntyi Mielikki-kimppu, jonka esikuva juontaa juurensa pitkälle keskiaikaan.

Kukat kuuluivat myös keskiajan ruokapöytään ja aterialle. Niillä maustettiin, väritettiin ja koristeltiin ruokia. Kukilla oli myös oma symboliikkansa: väreillä voitiin lähettää ystäville viestejä.

KUKA?

Floristi Mari Väisänen, 50 • unelma-ammatti lapsena hevoskouluttaja tai entistäjä • yrittäjänä Kukka-Ulvilassa 16 vuotta

Salainen paheesi?

Isoveli Ronilta opittu sorminivelten naksuttelu.

Miten rentoudut?

Lukemalla. Parhaillaan yöpöydällä on Lucinda Rileyn uusin. Haluaisin oppia… soittamaan alttosaksofonia. Soitin sitä hetken yläasteella, mutta opettajan muutettua opinnot jäivät. kukkaulvila.fi

7 Ulvilan kesä
Iloa
PAIKALLINEN PALVELEVA MONIMERKKIKORJAAMO p. 020 765 6130 ulvilanautopiste.
Kimpussa on kultaa ja vihreää, kuten Ulvilan vaakunassa. Mukana ovat myös Satakunnan värit, sininen ja keltainen.
KE LA MA TI TO PE SU TI KE 26.7. 29.7. 31.7. 8.8. 10.8. 11.8. 13.8. 15.8. 16.8. Klo 18 Klo 14 & 18 Klo 18 Klo 18 Klo 18 Klo 18 Klo 14 & 18 Klo 18 Klo 18 LIPUT 16,5
22 € +
1,50€ www.lippu.fi) teatteriulpu.fi
Siri Kolu Selja Ahava
/
tilausmaksut (alk
Via Ramstén

Tervetuloa Noormarkun ruukkiin

L o u n a s

M a - P e k l o 1 1 - 1 4 , L a k l o 1

À l a c a r t e T i - L a k l o 1 7 - 2 1

T e r v e t u l o a v i i h t y i s ä l l e k e s ä t e r a s s i l l e !

V a r a u k s e t v e r k k o k a u p a s t a a h l s t r o m i n r u u k k i f i p 0 5 0 5 1 8 3 6 7 7

A h l s t r ö m i n r u u k k i , L a v i a n t i e 1

A h l s t r ö m V o y a g e S a h a m u s e o

P u u t a r h a k i e r r o s

A l v a r j

U p 0 5 0 5 1 8 3 6 7 7 w w w a h l s t r o m i n r u u k k i f i

8 Ulvilan kesä
4
N O O R M A R
,
K K
O O R M A R K U N K L U B I
N
Y L E I S Ö K I E R R O K S E T R U U K I S S A
1 5
2 -
a A i n o A a l l o n j a l a n j ä l j i l l ä A r k k i t e h t u u r i a j a d e s i g n i a R u u k k i k i e r r o s S o t i e n a i k a N o o r m a r k u s s a Y L E I S Ö K I E R R O K S I L L A K Ä Y N Y T M Y Ö S M U S E O K O R T T I S-kaupat.fi RUOKAOSTOKSET KLIKKAUKSEN PÄÄSSÄ Juhannuksen aukiolot: juhannusaatto pe 23.6. 7–23 juhannuspäivä 24.6. la 9–23 S-MARKET ULVILASTA! Kaikkea kesään S-market Ulvila Etupalokuja 2, 28400 Ulvila ma–la 7–23, su 9–23 Annosjakelu on helppoa ja turvallista! Kysy lisää henkilökunnalta! Porin Ravit - Enemmän kuin ravirata Katso seuraavat ravit porinravit.fi

Kekseliäiden yritysten oiva kotipaikka

9 Ulvilan kesä

ULVILAN MUUMILAAKSOSTA POSTIA MAAILMAN ÄÄRIIN

ksi maailman kattavimmista Muumituotteiden kaupoista on Ulvilassa. Ihanaiset-tarina alkoi AnneMari Mikama-Naukkarisen mukikeräilystä.

– Perustin keräilyn sivutuotteena kymmenisen vuotta sitten verkkokaupan, Ihanaiset. Toiminta laajeni ja kansainvälistyi, tuotevalikoima monikertaistui. Nykyään Ulvilasta lähtee postia koto-Suomen lisäksi maailmalle Australiaa, Japania ja Koreaa myöten.

Ohoh! Verkkokaupassa on yli 1600 erilaista Muumi-tuotetta.

Ihanaisilla on verkot jatkuvasti vesillä. Ulvilaan virtaa myyntitavaraa noin 30 valmistajalta eri puolilta maailmaa.

HUIGEE VALMISTAA

VAATTEITA

Anne-Mari on tullut vuosien varrella hyväksi tutuksi Muumi-lisenssien valvojiin ja tekee omalta osaltaan tiukkaa laadunvalvontatyötä. Feikkituotteita maailmalla piisaa, muttei Ihanaisilla. Tämä periaate auttoi seuraavan stepin ottamisessa.

– Huomasin, että laadukkaille Muumivaatteille on kysyntää. Pääsin neuvottelemaan lisensseistä ja sain

sopimuksen vastuullisten ja ekologisten vaatteiden valmistamisesta. Lisäksi teemme asusteita, kuten huiveja, pipoja ja hiuspantoja.

TIESITKÖ?

Arvokkain muumiaiheinen keräilykappale lienee Fazerin sinapinkeltainen muki.

Niitä tehtiin vain 400 kappaletta, ja virheettömän yksilön arvo on 10 000 euroa.

Anne-Mari perusti HuiGee Organics Oy:n, jossa hänen rinnallaan on yhtiökumppani, Kirsi Luotonen

– Saimme mukaan Nansossa aikaisemmin työskentelevän kaavoitusmestarin.

Kuosit puolestaan suunnittelee täällä Ulvilassa meidän oma graafikkomme Ruska Seppälä, Kirsi kertoo.

HuiGeella on oikeus käyttää hyvin monenlaista Muumigrafiikkaa, myös Tove Janssonin alkukauden kauniita, graafisia kirjakuvia.

Kankaat valmistetaan pääosin suomalaisomisteisessa portugalilaistehtaassa.

– Meillä on myös kaksi täystyöllistettyä ompelijaa täällä

kotimaassa. Suomessa valmistetuissa tuotteissa on avainlippumerkki, Kirsi jatkaa.

Muumikuosien lisäksi HuiGee valmistaa paljon muita suomalaiseen mitoitukseen räätälöityjä vaatteita. Suosittuja ovat esimerkiksi Porin kaupunginosien mukaan nimensä saaneet mallit, kuten Linna, Pihlava, Kartano, Koivula ja Luoto.

Uutta! Tulossa on uusi, vastuullisesti valmistettujen trikoovaatteiden tuotemerkki KiOma. Merkki lanseerataan syksyyn 2023 mennessä.

10 Ulvilan kesä
Älyä
Muumit elävät ja seikkailevat ulvilalaiskuoseissa. Kirsi ja Ruska laittavat suosikkejaan riviin omenapuiden kukkiessa. Maiju Junko

Kesällakin autot ja kesäautot katsastaa

LÄHTEE

MUUMITUOTTEIDEN TOP 3

1. Kesän 2023 Muumi-sesonkimuki

2. Haisuli-bokserit

3. Erilaiset Muumi-lompakot ja -asusteet

Entäpä mitä Muumilaakson hahmoa itse muistutat ja mikä on lempilausahduksesi?

Anne-Mari arpoo Pikku Myyn ja Muumimamman välillä. Hänessä on sekä temperamenttia että hoivaviettiä, mutta lopullinen valinta on kuitenkin selvä. Muumimamma.

Hänen lempilauseensa on kuitenkin Pikku Myyn suusta kuultu: Voi elämän kevät!

Kirsi puolestaan mieltää itsensä Tiuhti ja Viuhti -parivaljakoksi oman siskonsa kanssa. Välillä Kirsi on Tiuhti ja sisko Viuhti, välillä päinvastoin. Kirsin motto on huolettoman toteava: Se o semmost.

A voinna ma-pe klo 8.30–17.30

A janvaraus 24/7: kontiokatsastus.fi

Ja tietysti myös ilman ajanvarausta

Karjarannantie 14, Pori • P. 044 728 9000

Teollisuustie 12, Kullaa I puh. 050 3377 655

11 Ulvilan kesä

ULVILASSA TAPAHTUU

Tältä sivulta tsekkaat Ulvilan kesätapahtumat. Näet ne myös kätevästi netistä ulvila.fi/tapahtumat

Tältä sivulta tsekkaat Ulvilan kesätapahtumat. Näet ne myös kätevästi netistä ulvila.fi/kesatapahtumat

2023 KESÄN VINKKI

KESKISEN MYLLY, KAASMARKKU

Heitä löylyt puusaunassa, pulahda raikkaassa koskessa ja nauti historiallisen myllyn tunnelmasta.

Kesä-elokuussa keskiviikkoisin klo 18-22 yleinen saunavuoro myllysaunassa. Vapaaehtoinen saunamaksu.

Järjestää: Kaasmarkun Kyläyhdistys ry

Myllärinkuja 20, 29310 Ulvila kaasmarkku.com

Motoristimiitit Savipakarilla

Leineperin ruukki

keskiviikkoisin klo 17-20.

Salsabileet Napakki, Naparanta.

Parisalsa klo 18, paribachata klo 20 alkaen. Sateen sattuessa Rudancon studiolla, Friitala-talo.

Vapaa pääsy.

Järj. Rudanco Dancers ry.

Kansanlaulukirkko

Äijän mylly, Koski

Järj. Kullaan kappeliseurakunta

Runon ja suven päivä

Ulvilan kaupungintalon pihassa.

Sateen sattuessa kaupungintalon kahviossa.

Järj. Ulvilan seurakunta ja Ulvilan kulttuuripalvelut

Tanssit

Järventaustan PVY-talo

Tanssiyhtye Vesa Formunen. Lipunmyynti alkaa n. 18.30 ja lippuja vain ovelta hintaan 10 €. Buffet.

Järj. Järventaustan Pienviljelijäyhdistys ry

Kullaa Rock’n’Roll Rumble

Lazy Ass Ranch, Kullaan Kirkkotie 28.

Bändit: Larry Peninsula, Hal Peters and His Trio, Jyrki Perälampi & Twisters, Nashville Bum, The Spectre, Jinx The Band, Johnny and The Moodmakers. Liput: 20 €, käteinen.

Perinteinen Yhteislauluilta

Ulvilan kaupungintalon pihassa.

Sateen sattuessa kaupungintalon kahviossa.

Säestää Ulvilan Harmonikat. Vapaa pääsy.

Draupnir - Koru- ja metallitaiteen näyttelyn avajaiset

Leineperin ruukin info

Näyttely esillä elokuun loppuun asti.

Maksuttomat Pihatanssitunnit

Ulvilan Naparanta

25.7. Soololattarit, 1.8. Parisalsa. Sateen sattuessa Rudancon studiolla, Friitala-talo.

Järj. Rudanco Dancers ry.

Perinteinen Yhteislauluilta

Ulvilan kaupungintalon pihassa.

Vanhan musiikin konsertti

Ulvilan kirkossa

Ghirlanda sacra. Arpa Oscura, Anneliina Rifsopraano & nokkahuilu, Tuomas Kourula - teorbi & barokkikitara. Vapaa pääsy, ohjelma 5 €.

Järj. Ulvilan kaupungin kulttuuripalvelut ja Ulvilan seurakunta

Ulvilan keskiaikaiset Hansamarkkinat Kaskelotin alueella, Pappilantie 2.

Järj. Lions Club Ulvila

Käsityökortteli

Leineperin ruukki

Mukana käsityötaitajia tuotteineen ympäri Suomea.

Järj. Suomen käsityöyrittäjät SKYT ry

Rompetori

Käsityötalo Sekstetin pihamaa, Leineperi.

Järj. Käsityötalo Sekstetti

Harjunpään Elokarkelot

Harjunpään urheilukenttä

Ohjelmassa mm. arpajaiset ja perinteisiä kilpailuja. Lapsille pomppulinna, narunvetoa ja purkinheittoa. Buffet. Alueelle vapaa pääsy.

Järj. Harjunpään Tuisku ry

Syyskauden avajaiset Partiopirtitti, Satakunnankatu 6. Luvassa partiomaista ohjelmaa ja ulkona oloa kaikille.

Järj. Ulvilan Erätytöt ry

Lähiruokaruukki

Leineperin ruukki

Syksyn uutta satoa ja lähiruokaa Satakunnasta.

Syystori

Leineperin ruukki

Iso perinteinen markkinatapahtuma. Järj. Kullaan Kotiseutu- ja Museoyhdistys.

12 Ulvilan kesä
30.8. asti 16.6. & 7.7. 25.6. Klo 14 6.7. klo 18 8.7. klo 19 8.7. klo 17 12.7. klo 18 22.7. klo 18 25.7. & 1.8. klo 18 2.8. klo 18 5.8. klo 18 5.-6.8. 6.8. klo 11-17 12.8. klo 10-15 13.8. klo 15-17 17.8. 20.8. klo 11-17 10.9. klo 9-16
matkaulvila.fi

UPV:n SUOMENSARJAN KOTIOTTELUT Ulvila

Automaatio Areenalla

Ke 28.6. klo 18.00 UPV – Eurajoen Veikot

Ke 5.7. klo 18.00 UPV – Puna-Mustat

Su 30.7. klo 16.00 UPV – Pääkaupunkiseudun

pesäpalloakatemia

La 12.8. klo 15.00 UPV – Kinnarin Pesis

Su 13.8. klo 15.00 UPV – Jokioisten Koetus Juniorit

Katso muiden sarjojen ottelut: www.ulvilanpesa-veikot.fi

Avoimet illat Kylmälahdessa - saunomista ja uimista!

Torstaisin klo 16 – 20.00. to 15.6 , to 20.7. , to 17.8. , to 28.9. , to 19.10. ja to 9.11 .

KUINKA ULVILA VOI?

Oskari Huhtanen

Ulvilan kaupungille avattiin keväällä uusi toimi - hyvinvointikoordinaattori. Tehtävään valittiin Taru Talvensuu, 39, joka aloitti toimessaan toukokuussa.

Kuka olet ja mistä tulet?

“Olen syntynyt Porissa, jossa myös kävin kouluni. Lukion jälkeen opiskelin Turun yliopistossa, Porin yliopistokeskuksessa ja valmistuin filosofian maisteriksi keväällä 2008. Asuin jo tällöin Kuopiossa, jossa työskentelin melkein kymmenen vuotta erilaisissa kulttuurialan tehtävissä. Sen jälkeen jatkoin opintojani Turun yliopistossa, ja väittelin tohtoriksi huhtikuussa 2023. Väitöstutkimuksessani tutkin miehille suunnattua hyvinvointineuvontaa, avun hakemista ja hakemattomuutta, hyvää syömistä sekä luontohyvinvointia. Ennen kuin aloitin työt täällä Ulvilassa työskentelin projektitutkijana Lahdessa, Sosiaalialan osaamiskeskus Verson hankkeessa, jossa vahvistimme mielenterveysosaamista ja sen johtamista Päijät-Hämeessä.”

Mitä hyvinvointikoordinaattori tekee / tarkoittaa?

“Ajattelen, että hyvinvointikoordinaattorin kuuluu ensinnäkin olla perillä kuntalaisten hyvinvoinnista ja sen tukemisesta kunnan eri toimialoilla. Lisäksi hyvinvointikoordinaattori tekee yhteistyötä hyvinvointialueen, järjestöjen ja erilaisten verkostojen kanssa, jotta toiminta olisi vaikuttavaa ja ajantasaista. Itse haluan korostaa hyvinvointikoordinaattorin työssäni luonnosta ja kulttuurista saatavaa terveyttä ja hyvinvointia.”

Muutamien päivien katsauksella, mitä ajattelet ulvilalaisten hyvinvoinnista?

“Tilastojen ja indikaattorien kautta tiedämme, että ulvilalaiset pitävät aika hyvin huolta itsestään, tietysti parannettavaakin on. Kuitenkaan me emme kovin hyvin tiedä, mitä ulvilalaisille kuuluu tai minkälaisia toiveita heillä on hyvinvoinnin suhteen. Ennen kuin suunnitellaan kehittämistä, meidän täytyy selvittää mitä kuntalaiset toivovat.”

Limousin naudanlihaa ja kananmunia:

Ilmainen kotiinkuljetus yli 50€ tilauksille Esim Jauheliha 12€/kg

Ulkopaisti 13€/kg Paahtopaisti 18€/kg

Tuoreet kananmunat 5€/30kpl

M e i l t ä m y ö s p e s u l a p a l v e l u t :

Mattopesut kuivattuna

mm. 12kg kone 15€, 18kg kone 25€ 23kg kone 35€, Laakapesu 6€/m2

Myös kuljetuspalvelu haku ja palautus

N o o r m a r k u n t i e 1 1 4 , U l v i l a n P a l u s

13 Ulvilan kesä
LÄHITUOTTAJALTA 0 5 0 5 2 8 0 6 0 3 - m a t t o p e s u l a m a k i n e n . f i
Kasvo-, käsi-, jalkahoitola Annuli Tehtaantie 6, 28400 Ulvila Puh. 02 5389733 www.annuli.fi ETUSIVU www.kiinteistouudistushuhtamaki.fi KAIKENLAISET REMONTIT yksityisiin ja julkisiin tiloihin Kartanontie 40 • 28430 PORI • 02 637 8398 ari@kiinteistouudistushuhtamaki.fi
Ulvilan Hansamarkkinat 2022. Kuva: Via Ramstén

KELTAISTEN KONEIDEN KINGI

Juha on ollut sinut perheyrityksen isojen koneiden kanssa

Maanrakennus Mykrän toimitusjohtaja Juha Mykrä, 49, on ollut hommissa vaahtosammuttimen kokoisesta asti. Isä Jorma perusti perheyrityksen 50 vuotta sitten.

Vireillä on mielenkiintoisia rakennussuunnitelmia.

teknologian kehitys. Laitteissa käytetään jo jonkin verran koneautomaatiota, mutta tekoälyn vallankumoukseen hän ei usko.

Maanrakennus

Mykrä Oy

• 50-vuotias ulvilalainen perheyritys

• maa- ja vesirakentamisen ammattilainen

• 35 työntekijää

• alihankkijoita noin 10

• mm-mykra.fi

lemme vuosikymmenien varrella laajentaneet ja kehittäneet toimintaamme niin, että pystymme vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin ja palvelemaan mahdollisimman hyvin, Juha kiteyttää.

Uudet energiavaihtoehdot työllistävät. Yritys on tehnyt esimerkiksi tuulivoimalan perustuksia Tahkoluodossa.

– Tahkoluotoon on tulossa vanadiinilaitos, Kaanaaseen biolaitos. Näihinkin olemme jättäneet tarjouksen.

Pääasiassa yritys toimii Satakunnassa, mutta välillä maakuntarajat paukkuvat.

Helsingin Masalassa paaluttavat nytkin Mykrän keltaiset koneet.

Juha katsoo tulevaan valoisin mielin. Teemoista nousevat ympäristöarvot ja

Yrityksen perustajalle Jorma Mykrälle luovutettiin 50-vuotisjuhlassa arvostettu yrittäjäristin timanttiristi.

– Ison koneen puikoissa on osaava ihminen, joka reagoi esimerkiksi yllätyksiin: putkia ja kaapeleita putkahtaa esiin vääristä paikoista, vesijohtovuoto on voinut kastella maaperän, eikä kone käyttäydy tavallisesti. Tarvitaan ihmisen loogista

MM-Terminaali avoinna

ma-pe klo 7-16 ti ja to (1.4.-31.10.2023) klo 7-20 la (1.4.-17.6.2023) klo 9-14

Otamme vastaan: Puuta, kantoja ja betonia

Myymme: Multaa, kuoriketta ja murskeita

Maa-ainekset kuormittain: p. 0440 379 152

MM-Terminaali

Järvikyläntie 54, 28400 Ulvila p. 0440 379 154 www.mm-mykra.fi

päättelykykyä ja ongelmanratkaisukykyä, hän pohtii.

Ahaa! Ulvilalaiset kiittelevät kilvan Mykrän terminaalia, jonne saa ajaa risuja ja muuta puutarhajätettä.

Työntekijät viihtyvät Mykrällä, ja vaihtuvuus on pientä. – Meillä on ollut onni saada hyvää työvoimaa, nuoret pääsevät konkareiden työpariksi oppimaan talon tavoille.

TIESITKÖ?

Juha pelasi nuorena pesäpalloa, välillä kopparina, välillä ykkösvahtina.

Vuokrausta Ulvilassa

SÄHKÖFATBIKE

Vuokraa sähköfatbike ja lähde tutustumaan Ulvilan luontoon esim. 2 vuorokautta 120 €

Mykrä on vahvasti ulvilalainen yritys, vaikka ihan Porin rajalla ollaankin. Konkreettisesti kivenheiton päässä.

Pyysimme Juhaa jatkamaan lausetta:

Vieläkin kismittää... kun en ostanut Sveitsistä armeijan pientä käyttämätöntä paalukonetta. Sillä olisi ollut monta työmaata tehtävänä.

Kesällä aion... jatkaa mökin rakentamista. Tupaantuliaiset ovat juhannuksena –vuosiluku vain on vielä avoin! Vielä joskus… ostan hyvän matkamoottoripyörän ja ajelen Suomen halki Lappiin.

PALJUKÄRRY

Nauti kauniista kesäilloista paljuillen omassa kotipihassa. esim. viikonloppu (to -su) 150 €

Meiltä saat vuokrattua myös asuntovaunua, pomppulinnaa ja tekstiilipesuria

14 Ulvilan kesä Älyä
Palokuja 5, 28400 Ulvila | Puh: 040-2167701 | info@satavuokraus.fi | www.satavuokraus.fi
jo pikkutenavasta. Kuva: Via Ramstén

Entisaikaan Liikistön käräjäkivillä puitiin alueen asiat ja jaettiin oikeutta. – Nykyään mielipiteenilmaisuun ja kannanottoon on monta hyvää digisovellusta, Mikko tietää. Kuva: Via Ramstén

MIKKO JA TEKOÄLY PURESKELEVAT ULVILAN TEEMAT

Iloa, älyä ja yhteiseloa. Miten tekoäly liittyy Ulvilan teemoihin?

Annetaan ulvilalaisen automaatiovelhon, Roboost Solutions Oy:n toimitusjohtaja Mikko Ruoholan, 42, vastata.

Mikko itse on sinut tekoälyn kanssa ja reissaa sen rinnalla päivittäin.

– Me tiedämme, mitä matkalta haluamme ja annamme tekoälyn auttaa kartan lukemisessa. Siinä se on hyvä, mutta joskus liian innokas olemaan oikeassa.

Tekoäly kärsii käänteisestä huijarisyndroomasta: jos tieto on 95-prosenttisen varma, tekoäly uhoaa sen täysin

varmaksi. Uravalinnastaan Mikko lähettää lämpimät terveiset Ulvilan yläasteen atkopettajalleen, kummisedälleen ja lyhytvihaisille vanhemmilleen.

– Ensimmäinen koneeni oli Commodore 64. Hävisin yhden pelin, suivaannuin täysin ja revin johdot irti niin, että koko kone hajosi.

Onneksi Mikon vanhemmat olivat armollisia eivätkä antaneet pojan kärvistellä koneetta liian kauan. Hän oppi kerrasta eikä ole sen koommin kohdellut koneita kaltoin.

– Kummisetäni antoi minun käyttää tietokonettaan. Voi

veljet. Se oli upeata. Yläasteella Mikko itseoppineine veljeskuntineen oli taidoissaan jo ylivertainen. He saivat atk-opettajalta lähes vapaat kädet käyttää koulun koneita. Myös stipendejä paukkui. Yritysmaailma nappasi koodarin kesken jatko-opintojen. Oman yrityksen Mikko perusti kahden hyvän ystävänsä kanssa pari vuotta sitten.

Tätä et tiennyt Mikosta! Hän pani tekoälyn luomaan laulun koodarin synkästä päivästä kalevalamittaisena räppinä. Mutta nyt asiaan ja Ulvilan teemoihin.

ILOA Tekoäly vapauttaa

TEHDÄÄN MITÄ LUVATAAN - JO 20 VUOTTA

ihmisten aikaa motivoivaan tekemiseen. Se mahdollistaa entistä paremman työelämän ja joustavat työajat. Voimme olla enemmän perheen kanssa, saamme aikaa harrastaa ja käyttää aikaa muihinkin iloa tuoviin asioihin.

ÄLYÄ Tekoälyä käytetään ulvilalaisyrityksissä hyvin paljon. Esimerkiksi Cimcorpin automaatioratkaisut auttavat vaikkapa hävikin vähentämisessä tai oikea-aikaisten tilausten tekemisessä.

YHTEISELOA Digitalisaatio lisää vaikutusmahdollisuuksia. Erilaiset äänestykset ja

mielipidetiedustelut helpottuvat. Nämä ovat nykyajan kyläkokouksia, jotka lisäävät yhteisöllisyyttä ja demokratiaa.

Roboost Solutions

Oy

• perustettu vuonna

2021

• tuottaa älykästä automaatiota yritysten ja yhteisöjen liiketoiminnan tehostamiseen roboost.fi

15 Ulvilan kesä Älyä
Rakennuspalvelu Lindholm Oy www.rp-lindholm.fi

Juha Blom

Yrittäjä, kiinteistönvälittäjä

LKV, LVV

0400 611 688

Ari-Pekka Laatu

LKV, LVV, kiinteistönvälittäjä 050 911 5654

Artturi Kuja-Kanto

Asuntomyyjä 044 240 7281

ONKO TÄSSÄ TULEVA VÄLITTÄJÄSI?

Riina Välimaa

Yrittäjä, LKV, LVV, kiinteistönvälittäjä, kaupanvahvistaja

040 738 0952

Minna Kalliomäki

LKV, LVV, kiinteistönvälittäjä 044 906 8361

Eula Wessberg

Markkinointivastaava toimistosihteeri, kiinteistönvälittäjä, LKV, LVV 040 519 9625

Vahva välittäminen syntyy teoista, joissa sydän on aidosti mukana.

Ota ensimmäinen askel kohti uutta kotia ja varaa maksuton arviokäynti otsolkv.fi.

Kiinteistönvälitys Otso Lkv Oy | Hallituskatu 18 B LH 1, 28100 Pori

Kirsi Vepsä

Asuntomyyjä, KiAT 050 522 5585

Kai Vikkula Asuntomyyjä, KiLAT 040 829 6234

Tiina Marjamäki

Toimistosihteeri 044 337 3434

Twix tai

16 Ulvilan kesä
LÖYTÄÄ UUSI KOTI? OTSOT OVAT TÄÄLLÄ SITÄ VARTEN. Heinz KETSUPPI 570 g (5,25/kg) 2
KPL COCA-COLA, FANTA, SPRITE tai BONAQUA VIRVOITUSJUOMAT ja KIVENNÄISVEDET 0,5 l pl (3,60/l) sis. pantit 0,40 (3,60/l) Atria KANAN KOIVET tai HORNET SIIVET 800-900 g (4,39-4,94/kg) 3
RS Mars,
Snickers Xtra JÄÄTELÖPATUKAT 47-66 g (15,00-21,06/kg) 0 99 KPL K-menu LAGEROLUT 4,2% 4,2% 0,33 l (2,55/l) Sis pantin 0,15 0 99 TLK KAPTEENINPIHVIT PORSAAN ULKOFILEESTÄ Suomi 10 90 KG SUOMI Friitalantie 18, 28400 Ulvila, MA-PE 7-23, LA 7-23, SU 9-23 TUOTTEITA RAJOITETTU ERÄ. VAIN KOTITALOUKSILLE. HINNAT VOIMASSA 24.4.-27.8. ELLEI TOISIN MAINITA. HANSA Hinta voimassa 1.1.2023 alkaen Yksittäin 2,15-2 ,39/pl sis. pantin 0,20 (3,90-4,38/) 4.- 2 PL HERKKUJA KESÄÄN KESÄÄN Meillä on mistä valita Bistron ruokabuffet avoinna koko kesän! Bistron ruokabuffet avoinna koko kesän! VALMIIT PASTA-ANNOKSET CARBONARA, PESTO-KANA, NAPOLETANA LIHAPULLA BUFFET ARK 10.30-18 ja LA 11-16 sis. salaattipöytä, leipä, kahvi/tee KEITTOLOUNAS ARK 10.30-13.30 12 90 KG 9 90 KG Tavallista parempi ruokakauppa Voimassa 24.4.-27.8.2023 Voimassa 24.4.-27.8.2023 Voimassa 24.4.-27.8.2023 Voimassa 24.4.-27.8.2023 Voimassa 24.4.-27.8.2023 Voimassa 24.4.-27.8.2023 5 90 KPL
Seuraatko meitä jo somessa? @otsolkv
AIKA
99
95

Turvallinen ja kivan kokoinen kaupunki

17 Ulvilan kesä

ALVIN ASUU ONNEN KODISSA

Heinäkuussa kaksi vuotta täyttävä Alvin leikkii, temppuilee, nauraa ja pinkoo nurmikolla, minkä pikkujaloillaan ehtii. Isoissa kaupungeissa sinkku- ja pariskuntaelämää viettäneet vanhemmat ovat onnellisia kotiuduttuaan Ulvilaan.

elttojen Erkintien kodin sisustus on huolella toteutettu ja kodikas. Primus motor on Helmi – Helmi pulppuaa ideoita.

Joskus häntä pitää hieman hillitä ja palauttaa hurjimmat visiot maan pinnalle. Yleensä budjettiin vedoten, Mikki paljastaa.

Mikki on ensimmäiseltä ammatiltaan talonrakentaja, mikä helpottaa vaimon toiveiden toteuttamista. Helmi on tarkka kalustuksesta, väreistä ja kuoseista.

– Minulla on taustalla sisustussuunnittelijan koulutus, mikä varmasti sekin vaikuttaa asiaan. Tiedän, mitä haluan. Tahdoin esimerkiksi integroidun keittiön ja sähköistetyn saarekkeen. Mikki joutui hetken puntaroimaan toteutusta, mutta se onnistui hienosti.

Helmi on syntynyt Helsingissä ja varttunut Imatralla. Hänen puheenparrestaan eivät kuitenkaan kuulu koskikaupungin miet ja siet eikä stadin klangikaan.

– Toki kolmannen polven helsinkiläisenä tunnen edelleen vetoa pääkaupunkiin, mutta lapsiperheelle Ulvilan kaltainen pikkukaupunki on ihan ehdoton, hän tuumaa.

Mikissä puolestaan virtaa pohjalainen veri. Ulvilaan hän muutti kolmivuotiaana ja tuntee sen vahvasti kotikaupungikseen. Nuorukaiseksi hän varttui Nahkurissa.

Pariskunnan tiet kohtasivat Mikin opiskelukaupungissa Tampereella. Amorina toimivat Mikin inttikaveri Aukusti ja Helmin paras ystävä Emeliina, jotka olivat alkaneet seurustella. Nykyään he ovat paitsi Kelttojen hyvä ystäväpariskunta myös Alvinin kummit.

Keltot ostivat Mikin lapsuudenkodin, joka remontoitiin täysin. Kevät ja kesä 2021 olivat aika haipakkaa. Raskaana oleva Helmi viimeisteli opintojaan, Mikki huhki kotiremonttia ja Alvinkin uhkasi syntyä ennen aikojaan. Kaikki meni kuitenkin hyvin, ja pikkukäärö saatiin kiikuttaa synnäriltä suoraan uuteen kotiin.

– Olemme onnellisia, että Alvin on saanut syntyä juuri tähän kotiin.

Helmi vannoi nuorempana, että on ikuinen cityeläjä.

–Rakastan Helsingin hektistä elämää. Mutta Alvinin syntymä muutti kaiken ja pani asiat tärkeysjärjestykseen.

Ulvilassa hän arvostaa rauhaa, tilaa ja turvallisuutta. Lapsi voi mennä leikkimään omaan pihaan ja luonto on lähellä.

– Saimme Alvinin huippupäiväkotiin Nahkuriin.

Sinne on meiltä matkaa vain kilsan verran, ja ihan vieressä on kaunis metsä, jossa lapset pääsevät usein retkeilemään. Tämä vaikutti vahvasti valintaan. Pikkuveljeni Jaakko kävi muuten samaa päiväkotia, Mikki kertoo.

Perhe arvostaa Ulvilassa myös palveluiden saatavuutta. Keskustan kaupat ovat kätevästi lähellä, mutta asuinalue on silti turvallinen ja rauhallinen.

18 Ulvilan kesä
Yhteiseloa
Isoissa kaupungeissa asuneet Mikki ja Helmi osaavat arvostavat Ulvilan rauhaa.
Rakkaus vanhoihin rakennuksiin yhdistää”
On onni, että Alvin on saanut syntyä tänne”
Maiju Junko

Parivuotiaalle Alvinille oma piha on tärkeä paikka.

Vanhat rakennukset liittyvät Keltoilla sekä työhön että vapaa-aikaan. Mikki on rakennesuunnittelija, joka on erikoistunut korjausrakentamiseen ja erityisesti museokohteisiin. Kansallisaarteiden säilyttäminen vie hänet Suomen eri kolkkiin.

– Turun linnassa kunnostetaan muuria ja Hämeen linnassa vallihaudan yli menevää kivikaarisiltaa.

Helmi puolestaan opiskelee kulttuuriperinnön tutkimusta Turun yliopiston Porin kampuksella. Kesäksi hänelle osui mielenkiintoinen harjoittelujakso Leineperin ruukissa.

Lomamatkoillakin he ihastelevat mielellään vanhoja rakennuksia, kuinkas muuten.

Koti on paikka, jossa saa hengähtää”

Koti on tärkeä paikka. – Täällä saa olla sataprosenttisesti oma itsensä ja hengähtää kiireen keskellä, Mikki tuumaa.

Alvinin syntymä muutti Mikin työnkuvaa.

– Ennen matkapäiviä oli huomattavasti enemmän. Nykyään pyrin olemaan kotona mahdollisimman paljon.

Keltoilla osa kotitöistä on jakautunut vahvuuksien

mukaan eikä niistä synny kiistaa. Yleensä Mikki hoitaa huoltotyöt ja Helmi laittaa ruuan. Loput askareet hoidetaan yhdessä.

– Rakastan ruoanlaittoa, joten käyn kaupassa ja kokkaan mielelläni. Alvin on hyvä apuri. Hän kiipeää omaan tuoliinsa, nappaa kauhan ja alkaa sekoittaa.

Ahaa! Helmin bravuuri on jättikatkarapupasta, jonka salaisuus on oikea voi, valkosipuli ja valkoviini. Mikki kehuu myös vaimonsa ramenkeittoa.

Vapaailtaa pariskunta viettää mielellään nautiskellen hyvästä ruoasta ja juomasta vaikkapa Reposaaren Holy Smokessa tai keskustan Borgissa. – Joskus otetaan fillarit alle ja pyöräillään perheen kesken.

Yksin ajellessaan Mikki tekee pitkiä lenkkejä maantiellä ja maastossa. Ulvilassa on monta kivaa pyöräilyreittiä, tässä pari Mikin vinkkiä. – Ajan Massille, sieltä Lattomeren kautta Nakkilaan ja takaisin. Toinen kiva reitti on Krapistossa, vesitornin metsässä. Mikki on FC Ulvilan kasvatteja, ja pelaa edelleen miesten edustusjoukkueessa. Nykyään pallonhallintaa harjoitellaan myös Alvinin kanssa joka tiistai perhefutiksessa.

Lopuksi vielä käsi sydämelle. Mikä toisessa ärsyttää, mikä ihastuttaa?

Mikki: Olen realisti ja Helmin suuret suunnitelmat ihastuttavat, mutta myös ärsyttävät joskus. En lakkaa kehumasta Helmin kosketusta, se on tosi lempeä, sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Helmi: Mikki ei ole yhtään haaveilija, minä taas suunnittelen milloin mitäkin, vaikkapa viinitilaa Toscanaan. Hän vetää toisinaan liiankin kärkkäästi maton unelmien alta. Toisaalta Mikki on luotettava tuki ja turva, päättäväinen ja sisukas. Arvostan.

19 Ulvilan kesä
Yhteiseloa
Ulvilassa on monta kivaa pyöräilyreittiä”

Yhteiseloa

PIDÄ BREIKKINAUTI ZUFEET

Reissatessa alkaa helposti kahvihammasta kolottaa ja teehetki väikkyä mielessä. Kokosimme vinkit Ulvilan alueella toimivista kahvipaikoista. Aukioloajat voit kätevästi varmistaa verkosta.

Maiju Junko

ANNANTÄHTI

Suositus: lehtevät ja rapeat wienermunkit

Erikoisuus: seinänaapurina minigolfrata Sammontie 29 annantahti.fi

GRILLI-KAHVILA PACETTI

Suositus: viilentävät jäähilejuomat

Erikoisuus: kesäterassi keskellä kaupunkia

Tehtaantie 4–6 pacetti.fi

HELMERIN KYLÄKAUPPA

Suositus: itseleivotut kanelikierteet

Erikoisuus: kyläkauppa, josta saa leivonnaisia myös tilauksesta

Vanhatie 4, Harjunpää helmerinkylakauppa.fi

KAHVILA MASALIISA

Suositus: tietysti masaliisa eli mokkapalat

Erikoisuus: myynnissä myös kädentaidon tuotteita Mukulamäentie 1 Vanha-Ulvila kahvilamasaliisa

KESÄKAHVILA NAPAKKI

Suositus: pehmytjäätelötötteröt

Erikoisuus: sijainti mukavasti uimarannan kupeessa Naparanta, Siltatie 110 napakki kahvila_napakki

KOSKIN JOUTSI

Suositus: tuoreet sämpylät, täytteet toiveittesi mukaan

Erikoisuus: tunnelmallinen kylän oma olohuone

Teollisuustie 12 koskinjoutsi

SAVIPAKARI

Suositus: käsintehty rinkilämunkki

Erikoisuus: rakennus on toiminut Ruukin työväen leivintupana jo 1850-luvulla

Pitkäjärventie 7 savipakari.fi

SWEET CAFE

Suositus: Karhulinnan jäätelöt

Erikoisuus: tiistain ja torstain munkkipäivät

Sammontie 3 sweetcafe.fi

TINA’S BAKERY

Suositus: voisilmäpulla

Erikoisuus: oman kondiittorin loihtimat herkut Tehtaantie 4–6 tinasbakery tinas_bakery

UNSCA

Suositus: oman keittiön banaanisuklaamokkamönjäpalat

Erikoisuus: perinteisen bensiksen henki

Harjulantie 6, Kullaa cafeunscakullaa

JA HEI! Pystykaffeet juot ja takewayt nappaat kätevästi matkan varrella myös kaupoista, huoltoasemilta ja kioskeista.

Leineperissä käy aina hyvä munkki!

Maistuisiko tuorepaahdettu kahvi, uunituore munkki, herkkuburgeri vai joku muu suolainen tai makea herkku?

Kesä-elokuussa ti-la klo 11-17, su klo 12-17. Motoristimiitit keskiviikkoisin klo 17-20.

Pienillä asioilla isoja vaikutuksia!

Me Savipakarilla sitoudumme työskentelemään kestävän kehityksen puolesta. Lue lisää nettisivuiltamme: savipakari.fi

20 Ulvilan kesä
Pitkäjärventie 14, Ulvila • P. 046 9221835 • savipakari.fi
Unscalaiset leipovat kahvitteluherkkuja. – Yksi suosikeista on talon spesiaali, banaanisuklaamokkamönjäpala, tietää yrittäjä Kirsi Eklund.

KOURIJÄRVI

Helpohkoja luontoreittejä löytyy Kourijärveltä. (20) Kirra-Katoperäntie 312

KYLMÄLAHDEN

LEIRIKESKUS

Kylmälahden leirikeskus on kaupungin omistama paikka, missä järjestetään erilaisia leirejä, joista tiedottaa mm. Ulvilan vapaa-aikatoimi. (19) Kylmälahdentie

SAAREN LUONTOPOLKU

Erityisesti lapsia on muistettu tällä luontopolulla erilaisilla mielenkiintoisilla virikkeillä ja hauskoilla eläinhahmoilla. (8) Kulmalantie 26

MASSI

Massilla on kattavat ulkoilureitit niin aloittelevalle kuin kokeneemmallekin kuntoilijalle. (13)

Massintie 189

Tervetuloa Ulvilaan

HELSINGINTIESATAKUNNANTIE

KOULUKENTÄT

Ulvilan yhteiskoulun (10) piha-alueelta löytyy palloilukenttä ja Vanhankylän koulun (11) pihalta juoksukenttä pituus- ja korkeushyppypaikkoineen.

Kaarinantie 4 Isännänpolku 2

LEINEPERI

Kulttuurielämys pienen ajomatkan päässä Ulvilan keskustasta. Tule tutustumaan kädentaitoihin ja historiaan! (16) leineperinruukki leineperinruukki.fi

Pitkäjärventie 7

PAPPILANLAMPI

Pieni, idyllinen uimaranta, josta löytyy pukukopit ja WC. (12) Järvitie

KIRKKOTIE SILTATIE

LIIKISTÖ

Historiallisen kalmiston löydöt viittaavat siihen, että Liikistö on toiminut jo 1200-luvulla mm. hautausmaana ja ensimmäisen kirkon paikkana. (5) Ravanintie

21 Ulvilan kesä KARTTA Yhteiseloa 11 2 2 11 2 2 1 2 3 5 6 8 10 11 12 15 14 16 17 19 20 Kokemäenjoki Palusjärvi Joutsijärvi Kourijärvi
FRIITALA FRIITALA NUMMELA RAVANI NUMMELA VANHAKYLÄ VANHAKYLÄ SUOSMERI HARJUNPÄÄ KAASMARKKU LEINEPERI KULLAA PALUS SAARI SAARI RAVANI 9 7 4
13
18
1 Kaskelotti, vapaa-ajankeskus 2 Naparanta, uimaranta 3 Kirjasto, skeittiparkki 4 Friitala-talo 5 Liikistö 6 Kaupunginkirjasto 7 Ulvilan keskiaikainen kirkko 8 Saaren luontopolku 9 Automaatioareena (pesäpallostadion) 10 Ulvilan Yhteiskoulu 11 Vanhankylän koulu 12 Pappilanlampi, uimaranta 13 Massi 14 Kaasmarkun uimaranta 15 Kaasmarkun Keskinen Mylly 16 Leineperi, uimaranta 17 Las Palus, uimaranta 18 Koskin uimaranta 19 Kylmälahden leirikeskus, Joutsijärven ulkoilureitti 20 Kourijärvi

Yhteisyrityksen perustaminen oli hyppy tuntemattomaan, mutta lopputuloksesta tuli onnistunut ja tekijöidensä näköinen.

PUNATIILIEN SOMASSA SUOJASSA

Friitala-talo antaa kodin monelle yritykselle. Yksi niistä on Soma – Kehomielen Studio & Luovatila. Se tarjoaa turvallisen tilan ja ratkaisuja kuormittuneelle mielelle ja keholle.

Yritystä pyörittää voimanelikko, joka kotiutui Friitala-taloon. Rustiikkinen punatiiliateljee 1900-luvun alkupuolella rakennetussa, aikanaan pohjoismaiden suurimman nahkatehtaan tiloissa päästää mielikuvituksen valloilleen.

Somalaiset antavat muutaman vinkin kiireisille arjenpyörittäjille.

Riia Salo, pilatesohjaaja, Life

Coach

Kenelle: Kiireen keskellä kamppailevalle, jonka mieli tai keho on stressaantunut.

Mitä: Apua selkä-niskaongelmiin lempeän liikkeen kautta.

Motto: ”Kotona omassa kehossa.”

Susanna Eerola, rentoutushoidot, MyFascia- ja kraniosakraalihoitaja, koulutettu

hieroja, mustemaalaus.

Kenelle: Arjessa kuormittuneelle, kivutonta ja virkeää elämää kaipaavalle.

Mitä: Palauttavien kehohoitojen ja MyFascia-käsittelyn avulla kevyt ja hyvä olo.

Motto: ”Olen mukanasi palautumisen ja lempeyden tiellä.”

Vappu Grönfors, fysioterapeutti, joogaohjaaja, MyFascia, Life Coach

Kenelle: Voimaantumisen ja muutosprosessin äärellä olevalle, tukea ja toimivia työkaluja arkeen etsivälle.

Mitä: Ratkaisukeskeinen, luova valmennus avaa väylän alitajuntaan.

Motto: Kun jokin muuttuu, muutos tapahtuu.”

Somassa toimii myös fysioterapeutti Maija Korkeamäki, fysioterapeutti, joogaohjaaja, MyFascia, Life Coach.

Somat vinkit:

• Kokeile suomalaista keksintöä, Neurosonicrentoutuspatjaa. Rentoudu yksin tai kaksin.

• Tervetuloa testaamaan helppoa ja inspiroivaa mustemaalausta.

• Soman voi vuokrata myös juhlakäyttöön. Istumapaikat 40–50 hengelle.

22 Ulvilan kesä Yhteiseloa
Aukioloajat ti-pe klo 10-17. Poikkeusaukioloajat: 22.6. klo 10-15 ja 23.6. suljettu.

KARHUSEUTU KOTIUTUI NAHKATEHTAALLE

Leader Karhuseutu muutti Friitalan Toimistokeskukseen Ulvilaan. Yhdistyksen tavoitteena on kehittää kotiseutua paikallisten tarpeiden mukaan ja paikallisin voimin. Se siirtää julkista valtaa paikallisille, edistää työpaikkojen syntymistä sekä tukee elinkeinojen kehittymistä ja alueen asukkaiden hyvinvointia.

Friitalantie 13 B, 3. kerros karhuseutu.fi

23 Ulvilan kesä
rlmannonen.fi

Iloa, älyä ja yhteiseloa

SEIKKAILE

Ulvila tarjoaa runsaasti tutkittavaa ja ihmeteltävää. Massin ja Saaren luontopolut, tunnelmallinen pappilanlampi ja muut lukuisat uimapaikat ovat kesäpäivien parasta antia.

Katso kaikki Ulvilan uimapaikat ja niiden sijainnit sivun 21 kartasta.

SEURAA

Seuraa Ulvilaa somessa, niin pysyt ajantasalla kaupungin asioista

SIJOITU

@ulvilankaupunki

Osta tontti kaupungista, jossa raikaa ilo, äly ja yhteiselo.

Vapaita omakotitontteja myynnissä mm. Mynsterissä ja yritystontteja mm. Kettumetsässä!

Lisätietoja

VIIHDY

Ulvilan kesä on pullollaan ohjelmaa koko perheelle! Tsekkaa tapahtumat sivulta 12.

Tunnelmallinen Leineperin ruukki palvelee kesä-elokuussa ti-su klo 11 - 17

@leineperinruukki

24 Ulvilan kesä 67 120 34
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.