Page 1

2016. NOVEMBER

NAPLÓ A BÁTONYTERENYEI A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

1

2016. november

Bátonyterenye Város Önkormányzatának ingyenes közéleti havilapja

A 21-ES ÚT VOLT A FŐ TÉMA A KÖZMEGHALLGATÁSON

FELKÉSZÜLTEN VÁRJA A TELET AZ ÖNKORMÁNYZAT

2. oldal Nagyobb fényerő, olcsóbb közvilágítás Bátonyterenye. Korszerűsítik a közvilágítást Bátonyterenyén. A munkálatokat a közbeszerzés nyertese a GREP Zrt. folyamatosan végzi. Szakembereik a városban található összes régebbi típusú lámpatestet (egészen pontosan 1651-et) lecserélik, 30-50 százalékos energiamegtakarítást jelentő LED-technológiásra. Ezek fénye erősebb, egyenletesebb, és jóval kevesebb karbantartást igényelnek, mint az eddigiek - tudtuk meg Kerekes Lászlótól, a Városüzemeltetési Osztály vezetőjétől.

HELYI CSAPAT NYERTE A BAJNOKSÁGOT

4. oldal

11. oldal

Tovább erősödnek nemzetközi kapcsolataink

Megduplázzák a munkavállalók számát Bátonyterenye. Új csarnokot épít meglévő bátonyterenyei üzeme mellé az ALUKOV Hungária Kft. Az ipari parkban működő cég megkeresésünkre közölte: a fejlesztés előkészületei már zajlanak. Jövő tavasszal szeretnék átadni az új üzemcsarnokot, ezzel is megduplázva a termelést és a munkavállalók számát. Az ALUKOV 21 évvel ezelőtt, 1995-ben kezdte meg tevékenységét Magyarországon. Alumínium szerkezetű, polikarbonát héjalású medencefedések gyártásával, illetve mobil télikertek készítésével foglalkoznak. Termékeiket több mint 40 országban értékesítik, köztük Franciaországban, Németországban, az USA-ban, sőt Dél-Koreában is.

Megszépül a Flóra szobor előtti tér Bátonyterenye. Nagy volumenű felújítást eszközöl a helyi önkormányzat a kisterenyei Flóra szobor előtti téren. Ennek első lépéseként kétszáz négyzetméterrel kibővítették a térkövezett területet, tavas�szal pedig kicserélik majd az ott található padokat, és parkosítanak is. Színes virágokkal, tujákkal fogják szebbé tenni a teret- számolt be lapunknak Király Attila, képviselő.

Elszállítják a lehullott faleveleket Bátonyterenye. Idén is gondoskodik a bátonyterenyei önkormányzat a lehullott falevelek elszállításáról. A közfoglalkoztatási programban dolgozók szinte folyamatosan végzik a zöldhulladék összegyűjtését, konténerekbe helyezését – mondta Molnár Ferenc, képviselő. - Az ünnepekig mindenhonnan elvis�szük a faleveleket, nem kis munkáról beszélünk, éppen ezért a lakosság türelmét kérjük – tette hozzá.

Megkezdődött az őszi haltelepítés Maconkán Bátonyterenye. Az elmúlt napokban a „nagy őszi telepítés” keretében négy szállítási napon mintegy 100 mázsa extra ponty, ponty, csuka és dévérkeszeg került beszállításra a Maconkai-víztározó II., III. tórészleteibe, valamint a fő tározótérbe. A későbbiekben még további három-négy alkalommal mintegy 50-70 mázsa közötti mennyiség fog érkezni a tóba, várhatóan néhány napon belül. A telepítések pontos részleteiről, időpontjairól az BSHE honlapján találnak bővebb információt.

Legutóbb kínai testvérvárosunkból érkezett magas rangú delegáció Bátonyterenyére.

Folyamatosan erősíti, bővíti nemzetközi kapcsolatait Bátonyterenye önkormányzata. Az elmúlt években nyitott a város vezetése többek között Szlovákia, Románia, Lengyelország, és Csehország felé, legutóbb pedig kínai testvérvárossal is gazdagodtunk. A megállapodási szerződés aláírása után nem sokkal később magas rangú delegáció látogatott el hozzánk, hogy jobban megismerjék településünket, és folytassák a gazdasági, valamint kulturális együttműködésről szóló tárgyalásokat.

(Folytatás a 3. oldalon)

Járhatóbb utak: átadták a megújult szakaszokat

Nem lesz jelentős változás a vasúti menetrendben

Áprilistól több mint 33 kilométeren újított meg főúti szakaszokat Nógrád megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a kivitelezés mintegy 3,2 milliárd forint hazai forrásból zajlott - ismertette Becsó Zsolt a térség országgyűlési képviselője a beruházások ünnepélyes átadásán Nemtiben. (Folytatás a 3. oldalon)

Két utcában végeznek útfelújítást Bátonyterenye. Huszonötmillió forint belügyminisztériumi támogatást kapott városunk önkormányzata belterületi utak felújítására. A pénzből a lakók nagy örömére a Köztársaság, és a Bolyoki úton végzik majd el a teljes útburkolat cseréjét. A beruházást 4,5 millió forint önerő biztosítása mellett előreláthatólag még idén elkezdik, és legkésőbb tavasszal be is fejezik.

(Fotó: Kis Krisztián )

Jegyzői fogadóóra Bátonyterenye. Dr. Lengyel Tamás, jegyző 2016. december 15-én (csütörtökön) 9:00 12:00 óra között a Városházán tartja fogadóóráját. A 23-as főúton Kisterenye és Tarnalelesz között újultak meg útszakaszok.

Nógrád megye. Közzétette a MÁV a decemberben életbe lépő 2016/2017-es vasúti menetrendet – a nógrádi vasútvonalakon nem lesz számottevő változás. A Nyugat-nógrádi 75-ös Vác-Balassagyarmat, a 78-as Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc és a Kelet-nógrádi 81-es Hatvan-Somoskőújfalu vonalon is lényegében változatlan menetrend szerint közlekednek majd a szerelvények december 11től kezdődően. A Nyugat-nógrádi vonalakon menetrendi korrekciókkal találkozhatnak az utasok: jellemzően néhány perccel változik a járatok egy részének indulási ideje. A Somoskőújfalu-Hatvan vasútvonalon az indulási- és érkezési időkben nem lesz változás, abban viszont igen, hogy a szerelvényekhez Hatvanban nem csak Budapest felé, hanem Füzesabony irányában is biztosítva lesz a csatlakozás – úgy az odafelé, mint az onnan érkező szerelvények esetében - írja a focus rádió honlapján.


A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

2

2016. NOVEMBER

A 21-es út volt a fő téma a közmeghallgatáson Közmeghallgatást tartott november 7-én Bátonyterenye önkormányzata – a fő téma a 21-es négysávosítása volt. A megjelent lakók közül négyen is arról beszéltek, hogy a jelenlegi formájában tervezett fejlesztés nem a legmegfelelőbb megoldás. Szerintük annak alaposabb átgondolására, illetve elkerülő útra volna szükség. Bátonyterenye. Több lehetséges elképzelést is felvázoltak, azok a lakók, akik felszólaltak a 21es négysávosításával kapcsolatban a legutóbbi – Városházán megtartott- közmeghallgatáson. Volt olyan, aki azt tartaná jobb megoldásnak, ha a most tervezett aluljárók helyett járdaszigeteket építenének. Mások a körforgalmak helyett T-elágazásokat, vagy jelzőlámpás rendszert tudnának elképzelni a kisterenyei szakaszon. Szerintük így lendületesebben haladna át a forgalom a településrészen, mintha körforgalmak lennének. Abban mindannyian egyetértettek, hogy egy szakmai team összehívására lenne szükség, hogy a legjobb megoldás születhessen. A város jegyzője reagált a felvetésekre. Lengyel Tamás rámutatott: a 21-es út négysávosítására vonatkozó mintegy nyolc éve kiadott építési engedély múlt évben lejárt. Azt az önkormányzat nem kívánta meghosszabbítani, mert ők is úgy gondolták, hogy azokon módosításokat kell eszközölni. A másodfokú hatóság azonban az önkormányzat elutasító határozatát felülbírálta és végül a nyolc évvel ezelőtt kidolgozott terveket hagyta jóvá. – Önkormányzatunk mozgástere ez által igencsak beszűkült a módosítással kapcsolatosan, viszont nagyon fontos elmondanom: mi a lakók oldalán állunk, az ő érdekeit nézzük, így mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy szakmaibb, élhetőbb, és használhatóbb legyen a 21-es –hangsúlyozta a város jegyzője. Nagy-Majdon József, polgármester a témával kapcsolatosan azt mondta: Bátonyterenye vezetése támogatja a járdaszigetes megoldást, és a lekanyarodó sávokat is – mint említette: ezekkel kapcsolatosan már lépéseket is tettek. Viszont kiemelte: elkerülő útra, más nyomvonalra nincs lehetőség. - Két lehetőségünk van: vagy átmegy a forgalom gyorsabban, négy sávon, vagy nem építik meg, és az ide szánt pénzt elviszik máshová, egy olyan térségbe ahol két kézzel állnak sorba ilyen fejlesztésekért - emelte ki a város első embere. - Mi nem esnénk kétségbe, ha ez a szakasz nem épülne meg és

a pénzt elvinnék máshová, mivel ha megépül egy rossz elképzelés alapján, akkor nem várható, hogy a közeljövőben újra pénz érkezzen egy jobb megoldás kivitelezésére. Ha viszont nem épül meg, akkor a kisterenyei és salgótarjáni kényszer előbbutóbb majd kikényszerít egy jobb megoldást és annak forrását is – mondta a közmeghallgatás egyik résztvevője. Az elhangzottakra Nagy-Majdon József reagált. A polgármester kifejtette: amennyiben mégsem épül meg az út, még nagyobb hátrányba kerül a város, és a térség. – Elképzelhető, hogy a Kisterenyeiek komfortérzetét csökkentheti a négysávos út, de a másik oldalról nézve, ha nem épül meg a négy sáv, a hátrány – amit ez okoz – sokkal nagyobb lesz. A közmeghallgatáson a főút bővítésén túl természetesen más témákról is szó volt. Az egyik lakó megköszönte az önkormányzat, valamint a jegyző közbenjárását a vaddisznók okozta károk visszaszorításában, majd felhívta a figyelmet az egyre több kóbor kutyára, melyek szabadon bóklásznak a városban. Szerinte az ebadó mielőbbi bevezetésére volna szükség. Nagy-Majdon József erre azt mondta: a vaddisznók visszaszorítása érdekében továbbra is mindent megtesznek, az új vadászati kiírásban már aktívan részt vesznek egy társaságban. Az ebadót viszont nem támogatja, hiszen nem szeretnék megsarcolni a tisztességes, következetes állattartókat. A közmeghallgatáson szóba került még több utca ahol kátyúk, úthibák vannak. A város vezetője ígérte ezeket meg fogják vizsgálni, és ha tényleg szükséges minden tőlük telhetőt megtesznek majd a mielőbbi javítások érdekében. Jelzés érkezett arról is, hogy kellemetlen szagok terjengnek a bányavárosban. A polgármester kifejtette: ismerik a problémát, amely meg fog oldódni, hiszen hamarosan sor kerül egy egymilliárdos csatornafejlesztésre, ami a bányavárost is érti majd. Kérdés volt még, hogy mit lép az önkormányzat a Palóc Nagyker Kft. üzleteinek bezárását követően. Nagy-Majdon József elmondta: tárgyalnak a

céggel, amely ellen jelenleg csődeljárás zajlik, keresik a megoldást, viszont rámutatott: mivel nagy problémát okozott az, hogy hirtelen nem volt friss áru a boltokban, nem támogatják, hogy multi jöjjön a helyére, inkább olyan vállalkozóknak adnák ki az egyébként önkormányzati tulajdon lévő (Nagybátonyban) üzleteket, akik kellőképpen ki tudnák szolgálni a lakók igényeit. Ezt követőn Letovai Zoltán alpolgármester arról számolt be, hogy a Palóc Nagyker bajba került dolgozóinak egy részén segített az önkormányzat. – Akinek olyan kevés volt a jövedelme, hogy nem tudta ellátni családját, annak a maximális keretösszegig tudtunk támogatást adni. Azok, akik benne voltak ebben, éltek is a lehető-

séggel, melyet mi ajánlottunk fel nekik. A többiek jövedelme, vagy családtagjuk jövedelme magasabb volt, ezért ezekben az esetekben sajnos nem tudtunk segíteni-ismertette az alpolgármester. A közmeghallgatás hátralévő részében - egy kérdést követően- Sulyok Zoltán, és Király Attila képviselők beszéltek a közfoglalkoztatás eredményeiről, majd a polgármester válaszolt egy érdeklődőnek, aki a tervezett Nemti úti járda építéséről szeretett volna többet megtudni. – Beterveztük a járda építését, jelenleg az anyagbeszerzés zajlik, a kivitelezés jövő év elejére tolódik át. Mindenképpen elkészül a járda, a lakók illetve az ott közlekedők biztonsága érdekében- ismertette Nagy-Majdon József.

A közmeghallgatás résztvevői.

Testületi ülésről jelentjük… Bátonyterenye. Az ülésen elsőként a parkoló bővítésről tárgyaltak a képviselők. Nagy-Majdon József elmondta: enyhíteni szeretnék a kisterenyei temetőnél a parkolási problémákat, ezért egyeztetett Rákos Szabolcs alpolgármesterrel, és Király Attila képviselővel a megoldás érdekében. A polgármester kifejtette: az lenne a legjobb, ha megvásárolná az önkormányzat a Magyar Katolikus Egyház Kisterenyei Egyházközössége tulajdonában lévő Szent István út 9. szám alatt lévő 1.683 m² nagyságú ingatlant. A képviselők támogatták az előterjesztést, és felhatalmazták a polgármestert az adásvételi szerződés megkötésére. – Egy üres területről van szó, amit megvásárolunk, elvégezzük a szükséges földmunkákat, majd szórt kővel töltjük fel, és egy támfallal is megerősítjük. Ott egy 20-30 gépjármű parkolását tudjuk majd megoldani, így jelentősen csökkeni fog a parkoló hiány a temetőben- emelte ki a város első embere. A folytatásban a 2016. évi költségvetés I. félévi teljesítéséről szóló tájékoztatót egy tartózkodás mellett elfogadták a képviselők, ahogy az önkormányzat 2016. évi költségvetésének 3. módosítását is, ezt viszont már két tartózkodás mellett. Mindenki támogatta viszont azt a javaslatot, ami a költségvetési évet követő három évben az önkormányzat saját bevételeinek és az adósságot keletkeztető ügyleteiből várható fizetési kötelezettségeinek módosításáról szólt. Ezt követően szintén elfogták a képviselők azt a tájékoztatót, ami a Bátonyterenye és Környéke Közbiztonságáért Alapítvány 2015. évi tevékenységét ismertette. A polgármester külön megköszönte Jászai Nagy István, elnöknek azt a tevékenységet, amit évek óta végeznek, majd további aktív munkát kívánt nekik. Utána a Közoktatásért Közalapítvány tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló került a képviselők elé. Molnár Ferenc ezzel kapcsolatban elmondta: az alapítvány munkássága évek óta szinte csak a buszbérletekre összpontosul, így bővíteni kéne az egyesület tevékenységét. Várszegi István szerint is lendületet kéne adni az alapítványnak. –Több lehetőség van

benne, ami nincs kiaknázva- emelte ki, ezzel a város polgármestere is egyetértett. Ezt követően Rákos Szabolcs arra világított rá, hogy az alapítvány a pályázati lehetőségekkel sem élt. A továbbiakban Molnár Ferenc javasolta, hogy vigyék át a napirendi pontot egy másik ülésre és újra hívják meg a kuratórium elnökét – aki nem vett részt meghívottként az október 26-ai testületin. Ezzel mindenki egyetértett, így levették a beszámolót a napirendről. Hatodik pontként tájékoztató következett a Bátonyterenyei Városi Óvoda 2016/17-es nevelési év személyi és tárgyi feltételeiről, melyet elfogadtak a képviselők. Czikora Györgyné méltatta Tóthné Kállói Mária óvodavezető munkáját, majd további erőt, lendület kívánt neki, melyhez Nagy-Majdon József is csatlakozott. –Nívós szakmai munka folyik az óvodákban, és folyamatosak a személyi és tárgyi fejlesztések, ezek az óvodavezető és a kollégái érdeme. A város első embere itt arról is beszélt, hogy szeretnék még inkább megerősíteni az óvodákat, az intézményekben folyó képzést annak érdekében, hogy a gyerekek a későbbiekben minél fejlettebbek, iskolaérettebbek legyenek. Rákos Szabolcs rámutatott: az ilyen és ehhez hasonló témák miatt korábban felzárkózási kerekasztalt is létrehoztak a városban, melynek szakmai munkájában az Emberi Erőforrások Minisztériuma is részt vállal. Miután a közútkezelői hatáskör átruházásával összefüggésben az önkormányzat és szervei szervezeti és működési szabályainak egyes kérdéseiről szóló 1/2011. (I.28.) önkormányzati rendelet módosításáráról szóló javaslatot elfogadták a képviselők a közművelődés átszervezése került napirendre. Ez a javaslat röviden arról szól, hogy a jelenlegi Bátonyterenyei Tanuszoda Létesítményüzemeltető Nonprofit Kft. alapító okiratát módosítanák, kibővítenék a tevékenységi körét, és más lenne a cég neve is, mely az önkormányzat 100%-os tulajdonát képezné. Az új név: a Bátonyterenyei Közművelődési és Létesítményfenntartó Nonprofit Kft. lenne, mely - Szedlák Imre ügyvető irányítása alatt - 2017. január 1-től átvenné az Ady

Endre Művelődési Központ, a Petőfi Művelődési Ház, a Szorospataki Ifjúsági tábor, a Kastélykerti Művelődési Ház, a Palóc Tájház, és a Civilház működtetését, dolgozóit. Nagy-Majdon József elmondta: a cég vezetője már végig is járta az intézményeket, tájékozódott az anyagi, tárgyi, személyi feltételekről, és ez alapján készítették el a hivatal dolgozóival a mostani előterjesztést, melyben lesznek még kisebb módosítások. Cseresznyés István a témával kapcsolatban arról beszélt: támogatja a közművelődés hatékonyabbá tételét, viszont véleménye szerint rövid időn belül túl nagy feladatot tesznek az ügyvezető vállára. A polgármester erre reagálva kifejtette: 2015-ben már elfogadták az átalakításról szóló javaslatot, ügyvezető úr csak ennek próbál megfelelni. Hozzátette: nem hagyják őt magára, komplex feladatról van szó, melyben segíteni fogják őt mások mellett a hivatal, és a művelődési központ dolgozói is. –Úgy vélem ez az átalakulás gazdasági szemlélettel jót fog tenni a közművelődésnek. Nem az a cél, hogy profitorientált legyen, hiszen egy nonprofit cégről beszélünk. Egy szolgáltatást látna el, mégis gazdasági szemlélettel, erre nagyon sok más településen van példa – tette hozzá Nagy-Majdon József. Várszegi István kért szót. – Erről a holtpontról el kell mozdulni, az idő majd bizonyítja, hogy sikerül vagy nem. Én sok sikert kívánok Szedlák Imrének, szerintem megfelel majd az elvárásoknak - emelte ki. Utána egy tartózkodás mellett elfogadták a javaslatot a képviselők, ahogyan a „Bátonyterenye Város Településendezési Eszközeinek Felülvizsgálata” című tervet is. A folytatásban a „Határon és korokon átívelő kulturális örökség bemutatása a történelmi Nógrád területén” című pályázat benyújtásáról tárgyaltak, melyet Bátonyterenye Város Önkormányzata konzorciumban nyújtana be Fülek Város, Sátorosbánya Önkormányzatával és a Bükki Nemzeti Parkkal közösen. A projekt keretében különböző fejlesztéseket eszközölnének. Bátonyterenyén a Gyürky-Solymossy kastély területén található volt cselédlakások felújításával Palóc porta kerülne ki-

(Fotó: Szebeni Ádám)

Tizenhárom napirendi pontot tárgyalt Bátonyterenye képviselő-testülete az október 26-ai testületi ülésen. Szó volt egyebek mellett a közművelődés átszervezéséről, parkoló bővítéséről, kutyakiképző központ létrehozásáról, és kastélykerti ingatlan felújításáról is, melyet pályázati forrásból szeretne megoldani az önkormányzat.

A képviselők ismét fontos kérdésekben döntöttek.

alakításra. A pályázat segítségével, bútorokat, berendezési tárgyakat is szeretnének vásárolni. A cél az, hogy egy olyan interaktív kiállítóteret hozzanak létre, ahol az érdeklődőknek lehetőségük lesz kipróbálni a palóc mindennapokban használatos eszközöket, megismerkedhetnek a szövés, fonás rejtelmeivel – és ki is próbálhatják. A konzorciumban megvalósult tevékenységekről közös kiadvány készül, mely népszerűsíti a határ mindkét oldalán a turisztikai fejlesztéseket. A pályázat benyújtását támogatták a képviselők. A továbbiakban szó volt még a Molnár Sándor út 1-3. sz. alatti gyógyszertár bérleti szerződésének meghosszabbításáról és a Nemti úti „vásártér” ingatlanrész ingyenes használatának biztosításáról is a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság részére. Mindkettőt támogatták a képviselők. Utóbbi arról szól, hogy az önkormányzat a kisterenyei vásártéren - jelenleg használaton kívüli- mintegy 3.500 m² nagyságú ingatlanrészt térítésmentesen átadja használatra a Nógrád Megyei Rendőrfőkapitányásgnak, mely a helyszínen kutyakiképző központot hoz majd létre. A területet teljes mértékben kerítéssel tervezik körbevenni, a kutyák véletlenszerű kitörésének megakadályozása és az emiatt bekövetkező balesetek elkerülése érdekében. Szükségesnek tartják továbbá a volt terménybolt épület megnyitását is a kerítéssel övezett rész irányába. A munkálatokat saját költségen végeznék el. Király Attila ennél a napirendi pontnál örömét fejezte ki. Mint mondta: nagyon jó dolog, hogy az ott lévő, hosszú ideig kihasználatlan területet végre tartalommal tudják megtölteni, és egy kutyakiképző központnak adhatnak majd helyet.


2016. NOVEMBER

A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

3

Tovább erősödnek nemzetközi kapcsolataink (Folytatás a címoldalról.) Bátonyterenye. – Önkormányzatunk szándéka 2010 után az volt, hogy az addigi egy testvértelepülés -Fülek- városával történő testvértelepülési együttműködés után, lehetőség szerint az egykori Nagy-Magyarország területéről, a magyar lakta településekkel tartsuk a kapcsolatot, és kössünk velük megállapodást. Ez történt Szászrégen, Ipolyhídvég esetében, sőt felvettük a kapcsolatot a kárpátaljai Tiszakeresztúr településével is, bízom benne, hogy ott is meg tudjuk majd kötni a megállapodást. Ezen túl a közvetlen együttműködésre törekedtünk a Visegrádi-négyekkel, tehát Szlovákián túlmutatva, Lengyelországgal (Kobylnica), és Csehországgal (Jirkov). Az előbbi településsel már diákcsere is történt. Kobylnica-ba rendszeresen látogatnak bátonyterenyei diákok egy kulturális fesztiválra. Jirkov településen pedig a közelmúltban az önkormányzatok labdarúgó kupáján vettünk részt - ismertette Nagy-Majdon József. A polgármester úgy folytatta: a közelmúltban nemcsak Európa, hanem Kína felé is nyitottak. - 2014-től folyamatosan érkeztek hozzánk delegációk Kínából. Az ötödik alkalommal már kifejezetten azzal a szándékkal jöttek a vendégek, hogy testvértelepülési megállapodást szeretnének kötni Bátonyterenyével. A folyamatok ezt követően felgyorsultak, és idén áprilisban szerződést is kötöttünk Huai’an városával. Ugye, akkor mi utaztunk hozzájuk,

nemrég viszont ők látogattak meg minket, hogy jobban megismerjék ezt a gyönyörű környezet, ahol élünk, és természetesen folyatassuk a gazdasági, valamint kulturális együttműködésről szóló tárgyalásokat- tette hozzá Bátonyterenye első embere. A küldöttség tagjai az itt töltött idő alatt megtekintették városunk intézményéit, nevezettségeit, sőt több témában is tárgyalásokat folytattak az itteni vezetőséggel. –Még inkább szeretnénk elnyerni a bizalmukat, azt gondolom e tekintetben nagyon jól haladunk. A mostani látogatás célja is ez volt – emelte ki Nagy-Majdon József, majd hozzátette: a későbbiekben szeretnének velük együttműködni az iskolák (testvériskolák létrehozása), a szakmai tanulmányutak, illetve a kulturális fesztiválokon való részvétel terén, viszont továbbra is a gazdasági együttműködést várják leginkább ettől a megállapodástól. Mint mondta: Bátonyterenye portfóliójában vannak olyan cégek, amelyek érdeklődhetnek a kínai piac, illetve a vendéggyártás irányába, ahogy kínai cégek is látogatást tesznek majd Bátonyterenyén. - Bízom benne, hogy ezek a közeljövőben még inkább fel fognak gyorsulni-hangsúlyozta a polgármester, aki arról is beszámolt, hogy már Sanghajból is érkezett egy küldöttség városunkba. A delegáció tagjait Rákos Szabolcs alpolgármester fogadta, és tárgyalt velük az együttműködés lehetőségeiről.

Rendőrségi HÍREK Életfogytiglani fegyházat kapott Ivád/Bátonyterenye. Aljas indokból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte az Egri Törvényszék az Ivádon tavaly márciusban elkövetett emberöléssel vádolt férfit. Az első fokú ítélet nem jogerős - tájékoztat a Törvényszék. Felidézik: az előzetes letartóztatásban lévő vádlott látásból ismerte a 18 éves bátonyterenyei sértettet, aki betegsége miatt közvetlen családtagjain kívül másokkal nem beszélt. Felajánlotta neki, hogy hazaviszi, de Bátonyterenye helyett Ivád külterületére vitte. A helyszínen a sértett a vádlott szexuális közeledését elutasította, ezért a lányt egy rúdszerű eszközzel agyonverte. Ezután autójával ráhajtott az áldozatra. A vádlott és védője az ítélet ellen részben felmentést, részben a büntetés enyhítése érdekében fellebbezést jelentettek be, így az ítélet nem jogerős.

Betörtek egy kisterenyei dohányboltba Folytatódik a keleti nyitás, már sanghaji küldöttséggel is tárgyalt városunk alpolgármestere.

Járhatóbb utak: átadták a megújult szakaszokat (Folytatás a címoldalról.) Nógrád megye. A politikus rámutatott: a 21-es főúton Hatvan és Somoskőújfalu, a 22-es főúton Rétság és Salgótarján, a 23-as főúton pedig Kisterenye és Tarnalelesz között újultak meg útszakaszok. A kivitelezés mind a tizennégy Nógrád megyei szakaszon befejeződött a szerződéses határidő előtt. Becsó Zsolt kitért arra is, hogy országszerte 444 kilométer főúti és 119 kilométer mellékúti szakasz felújítása fejeződik be 69 milliárd forintos hazai forrásból. Hozzátette: a felújításoknak köszönhetően több térség elérhetősége javult, csökkentek az utazási idők, emelkedett a közúti és az autóbuszos közösségi közlekedés szolgáltatási színvonala. 2017-ben is folytatódnak az útfelújítások Jövőre sem áll meg az országos útfelújítási program – Nógrád megyében több főúti- és mellékúti szakasz is megújulhat majd. A Rádió

Focus kérdésére Velkei Lilla a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője elmondta: hasonló beavatkozásokat terveznek a 2017-es évben is. Arról tájékoztatott, hogy a feltételesen indított közbeszerzési eljárások már zajlanak. Az összeállított projektlistában országosan mintegy 50 kilométer gyorsforgalmi út, 200 kilométer főút és 600 kilométer mellékút szerepel. Megindult az előkészítés ugyanakkor a hazai forrású és Területfejlesztési Operatív Program által támogatható további felújításokra is. Ennek keretében Nógrád megyében folytatni szeretnék a 22-es számú főút felújítását Érsekvadkert, Endrefalva és Kishartyán térségében. Mellékutak felújítását tervezik Alsótold, Felsőtold, Pásztó, Tar, Diósjenő, Tolmács, Pusztaberki, Patak, Vanyarc, Kálló, Erdőtarcsa, Buják, Palotás, Mátraverebély, Cered, Terény és Keszeg térségében is.

Bátonyterenye. Gyorsan elfogták a rendőrök azt a két férfit, akik a közelmúltban betörtek az egyik kisterenyei dohányboltba. A trafikba az ajtót befeszítve jutottak be, de a riasztóberendezés megszólalt, ezért a két férfi a helyszínről elmenekült, így onnan nem tulajdonítottak el semmit. A nyomozók azonosították a két bátonyterenyei férfit, akiket a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály tagjai tartózkodási helyükön elfogtak. Őrizetbe vették őket és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.

Középiskolában folytatódott a toborzás Bátonyterenye. A határvadász-képzés felvételi követelményeiről, a képzés részleteiről a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság toborzó csoportja 2016. október 25-én a Bátonyterenyei Fáy András Szakképző Iskola és Kollégium diákjai részére tartott előadást. Az érdeklődők jelentkezési csomagot is átvehettek a rendőröktől. A határvadász-képzésről egyébként a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálatán, a helyi rendőrkapitányságokon, illetve a rendőrség honlapján kaphatnak bővebb információt.

„Házhoz jönnek” a rendőrök Bátonyterenye. Decemberben is folytatódik, a rendőrség házhoz megyünk programja Bátonyterenyén. Ennek során a szakemberek számos lehetőséget mutatnak majd be az értékek védelmére, válaszolnak a lakosság kérdéseire és vagyonvédelmi prevenciós tanácsokat adnak a polgármesteri hivatalban. Időpontok: 11.12. (15:00-17:00 óra),11.13. (14:0016:00 óra), 11.14. (14:00-16:00 óra), 11.15. (14:00-16:00 óra), 11.16. (10:00-12:00 óra).

Fokozottan ellenőrzik az erdőterületeket Nógrád megye. Fokozott ellenőrzés zajlik Nógrád megye erdőterületein – a rendőrök a társhatóságokkal közösen, vis�szatérően ellenőriznek. A téli időszak közeledtével megnő az illegális fakitermelés, illetve a falopások veszélye. A rendőrség ezért a társhatóságokkal közösen ellenőrzi az erdős területeket, az oda vezető köz- és földutakat, valamint az arra közlekedő tehergépjármű-forgalmat és azok rakományait. A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság munkatársai a bűncselekmények megelőzése, megszakítása, valamint az elkövetők felderítése érdekében – az erdészet képviselőjével és a polgárőrökkel közösen, rendszeres –, visszatérő ellenőrzéseket hajtanak végre az illetékességi területhez tartozó települések bel- és külterületén. A beruházások ünnepélyes átadása Nemtiben.


A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

4

2016. NOVEMBER

A bátonyterenyei tűzoltók bizonyultak a legjobbnak Nógrád megye hét legjobb tűzoltócsapata mérte össze szakmai tudását a Nógrád Megyei Tűzoltó Szakmai Versenyen szeptember 30-án Salgótarjánban, s délután fél ötre az is kiderült, hogy a bátonyterenyei tűzoltók bizonyultak a legjobbnak. Salgótarján. Immár másodjára lepték el egy napra Salgótarján Főterét Nógrád megye tűzoltói, s bizonyították szakmai tudásukat kollégáik, a nézők és a média munkatársai előtt. A megyeszékhely adott otthont a Nógrád Megyei Tűzoltó Szakmai Verseny tűzoltási, műszaki mentési gyakorlati komplex feladat rajkötelékben való végrehajtásának. A verseny, amelyen a salgótarjáni, balassagyarmati és pásztói hivatásos tűzoltó-parancsnokságok, valamint a rétsági, a berceli, a szécsényi és az idén augusztusban működését megkezdő bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrsök hét legjobb csapata vett részt, három részből állt: elsőként elméleti tudásukról adtak számot, majd a gépjárművezetők bizonyítottak a rutinpályán, végezetül pedig a verseny leglátványosabb és legös�szetettebb feladateleme, a nyolc állomásos tűzoltási és mentési pálya teljesítése volt a feladat. A csapatokat reggel nyolc órakor Berecz György tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató és az igazgatóság vezetői állománya köszöntötték, az ezredes beszédében a szakszerű, balesetmentes és barátságos versenyzésre hívta fel a tűzoltók figyelmét. A tűzoltók reggel nyolc órától elméletben adtak számot szakmai felkészültségükről a salgótarjáni szék-

helyű igazgatóságon. Az első részfeladat keretében beosztásonként eltérő tesztlapok kitöltése volt a feladat, így tehát az irányítók, a gépjárművezetők és a beosztott tűzoltók külön-külön tesztlapot kaptak. A rendelkezésre álló negyvenöt perc eltelte után a Nógrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség kiképzőbázisán rutinpályás feladatban bizonyították ügyességüket a gépjárművezetők, akiknek szlalomozás előre és hátra menetben, derékszögű és negyvenöt fokos szögben való garázsba beállás, megfordulás szűk udvarban, áthajtás pallón és egyenletes haladási sebességgel történő közlekedés köríven volt a feladatuk. Az idő és a hibapontok döntötték el ebben a részfeladatban a végeredményeket. A nyolc állomásos tűzoltási és mentési pálya teljesítésére, vagyis a harmadik részfeladatra már Salgótarján Főterén került sor déltől. Ennek első eleme a riasztás végrehajtása volt, vagyis egy laktanyát szimbolizáló sátorból kellett a csapatoknak elindulni a riasztási felhívójelet követően. Beöltözés, vonulás – megkülönböztető hang- és fényjelzést használva – után második feladat egy a feltételezés szerint balesetet szenvedett gépjármű roncsából való életmentés volt. A tűzoltóknak el kellett vágniuk hidraulikus feszítővágó

A versenyt a bátonyterenyei tűzoltók csapata nyerte meg.

berendezéssel az autó A, B és C oszlopait, leemelni a tetőt, majd nyakmerevítő és mentőhordágy alkalmazásával kiemelni a sérültet és átadni a mentőszolgálat munkatársának. A sérült rögzítését és kiemelését a legszakavatottabbak, vagyis a mentőszolgálat Nógrád megyei munkatársai értékelték, így valóban hiteles értékelést kaphatott ez a feladatrész is. A folytatásban úgynevezett táplálás megszerelése volt a feladat, majd egy farönkből kellett egy akkora korongot motoros láncfűrésszel levágni, aminek az ellenőrzőn át kellett esnie - hisz a feladat csak ebben az esetben volt sikeres. Ötödik feladatként alapvezetéket szereltek három rácsatlakoztatott vízsugárral, majd ezt követően palánkon kellett áthatolniuk egy vízsugárral, dugólétra használatával. A hetedik állomáson egy összetettebb feladattal álltak szemben, hiszen zárt téri tüzet imitáló füstsátorból kellett egy propán-bután-gázpalackot és egy veszélyes anyagot tartalmazó ötven literes műanyag ballont kimenteni. A veszélyes anyagot tartalmazó ballonon lévő UN számot be kellett tudni azonosítani, ezzel párhuzamosan pedig fel kellett tölteni egy hordót színültig vízzel, majd ebbe belehelyezni a propán-bután-gázpalackot annak hűtését szimbolizálva. Legvégül céltáblára lőttek vízsugárral,

s ennek a feladatnak akkor volt vége, amikor a jelzőlámpa fénye pirosra váltott és megszólalt a hangjelzés. Miután mind a hét csapat teljesítette a versenypályát, gyors összesítést követően kiosztották a díjakat. A díjkiosztón Berecz György, megyei katasztrófavédelmi igazgató, a pályabírók, az igazgatóság vezetői jutalmazták a legjobbakat. Elsőként a legjobb irányítót hirdették ki, aki az idén Pádár József tűzoltó zászlós, a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs szerparancsnoka lett, a beosztott tűzoltók kategóriájában Kiss Attila tűzoltó törzsőrmester, a pásztói hivatásos tűzoltó-parancsnokság tűzoltója bizonyult a legjobbnak, a gépjárművezetők között pedig Toldi Balázs tűzoltó zászlós, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság tűzoltója diadalmaskodott. A csapatok versenyében szoros küzdelemben dőltek el az eredmények: a dobogó harmadik fokára a szécsényi katasztrófavédelmi őrs csapata állt, az ezüstérmet a tavalyi évhez hasonlóan idén is a pásztói hivatásos tűzoltó-parancsnokság csapata hozta el, a legfényesebben csillogó, első helyezésért járó serleget és a vándorserleget pedig idén az új csapat, vagyis a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs tűzoltóiból álló gárda nyerte el.

Nyolc állomásból álló tűzoltási és mentési pályán kellett bizonyítanuk a résztvevőknek.

Felkészülten várja a telet Bűnügyi helyszínelőink az önkormányzat nyerték az emlékversenyt Bátonyterenye. Felkészülten várja a telet a bátonyterenyei önkormányzat. A városi gazdaság telephelyén négy járművet (két tehergépjárművet, illetve egy kisebb és egy nagyobb traktort) készítettek fel a járdák és közutak csúszásmentesítésére, sőt a raktárakat is feltöltötték hetven tonna szóróanyaggal, amelyet igény szerint a későbbiekben pótolnak majd – tudtuk meg a helyi Vagyonkezelő és Foglalkoztatási Nonprofit Kft. logisztikai vezetőjétől. Sulyok Zsolt ismertette: ahogy az korábban is jellemző volt először az emelkedőket, a forgalmasabb kereszteződéseket, iskolák, illetve orvosi rendelők környékét takarítják majd. Ezt követően kerül sor a többi útszakasz síkosságmentesítésére.

Négy járművet készítettek fel a járdák és közutak csúszásmentesítésére.

Bevetésre készek a Magyar Közút gépei is Nógrád megye. A megfelelő és biztonságos közlekedés érdekében készül a télre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Megyei Igazgatósága. Ha szükségessé válik, akkor nagyteljesítményű technikai eszközöket és jelentős mennyiségű fagymentesítő anyagot vet be a társaság. A Zrt. szakemberei november elejétől egészen márciusig téli üzemmódban dolgoznak, ilyenkor 24 órás folyamatos ügyeleti szolgálatot tartanak fenn. Nógrád területén több mint 944 kilométer úthálózaton két mérnökség: Salgótarján, Balassagyarmat látja el a feladatokat - ismertette a szervezet megyei igazgatója a felkészülésről szóló tájékoztatón. Ürmössy Ákos kifejtette: ezen a 944 kilométeren végzik szükség szerint a síkosság-mentesítést és a hó eltakarítást. Ismertette: a téli üzemeltetéshez szükséges induló anyag készletünk rendelkezésre áll, 2800 tonna szóróanyagot készítettek be a raktárakba. A téli feladatokat 18 saját járművel és várhatóan további 2 bérelt járművel látják majd el. Intenzív havazás esetén viszont ezen felül további 6 saját járművet, illetve 5 „lehívható gépet” is be tudnak vetni.

A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság bűnügyi helyszínelő csoportja nyerte meg a Klein László emlékversenyt, amelyet október 6-án rendeztek meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság épületében. Salgótarján. Negyedik alkalommal rendezte meg elhunyt kollégájukról elnevezett emlékversenyét a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága. Klein László rendőr alezredes kiváló szakemberként 1986 és 2003 között irányította a kiemelt bűncselekmények helyszíni szemléin a bűnügyi technikusi feladatokat. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság épületében 2016. október 6-án megrendezett versenyt Dr. Nagy László rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány nyitotta meg, melyet követően Nagy Tivadar rendőr alezredes, a Bűnügyi Technikai Osztály vezetője ismertette a feladatokat. A verseny célja a bűnügyi technikusi munka során előforduló életszerű helyzetek modellezésével a szakmai színvonal fejlesztése és a gyakorlati ismeretek bővítése volt. A megye hat rendőrkapitányságának bűnügyi helyszínelő csoportjai elméleti, majd - hat beállított helyszínen - gyakorlati feladatokat hajtottak végre. A csapatok közül legeredményesebbnek a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság csapata bizonyult. Második helyen a Pásztói Rendőrkapitányság, míg harmadik helyen a Salgótarjáni Rendőrkapitányság munkatársai végeztek. A „Legjobb technikus díját” a Salgótarjáni Rendőrkapitányság csapatát erősítő, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályának technikusa Handó Tamás rendőr főtörzsőrmester, míg a „Legjobb szemlebizottság vezető” díját a Bátonyterenyei Rendőrkapitányságon szolgálatot ellátó Bozó Cecília rendőr főhadnagy kapta meg. A legjobb elméleti eredményt a Pásztói Rendőrkapitányság munkatársai érték el. A díjakat Dr. Nagy László rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány adta át. A legjobb elméleti eredményt elérő Pásztói Rendőrkapitányság munkatársai a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézet Főigazgatóságának különdíjában is részesültek. A díjátadást jelenlétével megtisztelte a verseny névadójának fia, Klein Péter is, aki az első helyezett részére különdíjat adott át és a versenyzőknek további sok sikert kívánt. A megmérettetést a tervek szerint A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság csapata jövőre is megrendezik majd. hozta el az első helyezettnek járó trófeát.


2016. NOVEMBER

A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

5

Koncertek, bányász megemlékezés, és tűzijáték a városnapon Szeptember 2-3. között rendezték meg Bátonyterenyén a testvérvárosi találkozóval egybekötött városnapot, valamint a hatvanhatodik Nógrád megyei bányásznapot. Az eseményen résztvevők különféle sztárfellépők koncertjeit élvezhették, átadták a „Mozgalmi munka végzése és segítéséért” járó kitüntetéseket, sőt tűzijáték is színesítette a programot. Bátonyterenye. A városnap a Ludovika zenekar, valamint a Kowalsky meg a Vega felejthetetlen koncertjével startolt. Másnap a program a bányásznapi megemlékezéssel indult a nagybátonyi emlékműnél, ahol az ünnepi műsorban dr. Veszelei Gizellát, Ravasz Kálmánt, és a Bányász Nyugdíjas Nőklub tagjait láthatták, hallhatták a résztvevők. Ezt követően a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet. Becsó Zsolt ennek során hangsúlyozta: ez az ünnep a bányamunkát vállalók iránti tiszteletet, társadalmi elismerést, és köszönetet fejezi ki. Mint mondta: Bátonyterenye a jólétét köszönhette a szénbányászatnak, folyamatosan szépült, csinosodott a település. Hozzátette: valami hasonlót élünk meg napjainkban is. - Bátonyterenye újra magára talált és elindult egy fejlődési pályán. Gazdaságilag megerősödött, ezáltal csökkent a munkanélküliség, kulturálisan színesebbé vált. Hat év következetes munkájával sikerült mára elérni, hogy Bátonyterenye Kelet-Nógrád politikai, gazdasági, horgászati és rövidesen közlekedési központja lesz. Köszönhető ez a jelenlegi városvezetésnek és a támogató kormánynak, de köszönettel tartozunk az egykori bátonyterenyei bányászoknak is, akiknek munkájából erőt meríthettünk-tette hozzá a politikus. Gondolatait követően a 66. Nógrád Megyei Bányásznap alkalmából rendezett megemlékezés koszorúzással folyatódott. A továbbiakban a Városház téren a bányásznapi köszöntők következtek, és átadták a kitüntetéseket is. Dobor István, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének

Ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztek a bányászokra.

(BDSZ) Nógrádi Bányász Nyugdíjas Szakszervezeti Bizottság elnöke beszédében rámutatott, hogy a bányaipar volt az-az iparág, amely a települések kulturális, sport és közösségi életének kialakulását segítette. Visszaemlékezett arra a virágzó időszakra, amikor még működtek a bányász kultúrotthonok, művészeti csoportok és szinte minden faluban volt labdarúgó csapat is. Úgy folytatta: ők, bányászok már csak emlékezni tudnak azokra a szép és élményekben gazdag évekre, amelyeket a föld gyomrában tölthettek. Ezek után átadták a „Mozgalmi munka végzése és segítéséért” díjakat. BDSZ Emléklap és Ezüst Gyűrű kitüntetést kapott Sulyok Oszkár Jánosné, Karancsalja község polgármestere. BDSZ Művészeti Nívódíjban részesült a salgótarjáni Bányász-Kohász Dalkör. A BDSZ Elnök Oklevelét átvehette Bozó Lászlóné, a Karancs-völgyi alapszervezet, Kiss Kormos Sándor, a nádújfalui alapszervezet, valamint Nagy Sándor, a dorogházai alapszervezet elnöke. Emléklap és korsó elismerésben részesült 50 éves tagsága után Nagybalázs Ferencné, Kormosné Weszelszky Katalin és Szeles Imre, továbbá 70 esztendős tagságáért Kecskés János. A díjak átvételét követően hamarosan kezdődtek a kulturális műsorok. Jó ebédhez szólt a nóta, fellépett: Haraszti Julcsi és Haraszti Marcsi, a Nagybátonyi Dalkör, a Palóc Népdalkör, a Maconka táncegyüttes, valamint táncbemutatóval készült a Savaria. Később színpadra lépett Korda György és Balázs Klári, illetve a Children of Distance is. Este a köszöntők után Nagy Feró és a Beatrice teremtett fergeteges hangulatot. A testvérvárosi találkozóval egybekötött városnapot, valamint a hatvanhatodik Nógrád megyei bányásznapot tűzijátékkal zárták.

(Fotók: Szebeni Ádám)

Óriási volt az érdeklődés a programok iránt.

Színpadra lépett Balázs Klári és Korda Gyögy...

...valamint Nagy Feró is a Beatricével.

Ahol jó együtt lenni: Családi napot tartottak a Bányavárosban

Gyönyörű tűzijáték zárta a városnapot.

Szorospatakon találkoztak a tuningolt autók szerelmesei

Bátonyterenye. Szeptember 17-én immáron harmadik alkalommal került megrendezésre a Bányavárosi Családi nap Bátonyterenyén, a helyi Bartók Béla Általános Iskola udvarán. A rendezvény kora reggel főzőversennyel indult, később volt kispályás foci (gyerekeknek és felnőtteknek), délben pedig jó ebédhez szólt a nóta. 14:00 órától Bubu Show-t láthattak az eseményre látogatók, utána koncertet adott a 8th PUB, majd Farkas Dénes zenélt a jelenlévőknek.

Ilyen és ezekhez hasonló gyönyörű autókat láthattak a rendezvény résztvevői.

Volt kispályás labdarúgó torna...

...a gyerekeknek pedig ugrálóvár is.

Bátonyterenye. A Szorospataki Ifjúsági Táborban és annak környékén rendezték meg az I. Bátonyterenyei Tuning Showt és Autós találkozót, augusztus 27-28-a között. A rendezvény első napja Nagy-Majdon József, polgármester köszöntőjével kezdődött, majd látványos autómosással folytatódott az esemény. Ezt követően volt többek között hangnyomás mérés, felvonulás, autós szépségverseny, este pedig fellépett a BEERSEEWALK, majd szabadtéri party zárta a napot. Másnap délelőtt a találkozó résztvevőinek bemutatásával startolt a program, végül Drag, és Gymkhana teszt zárta az I. Bátonyterenyei Tuning Showt és Autós találkozót, amely a szervezők szerint nagyon jól sikerült.


A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

6

2016. NOVEMBER

Szüreti mulatság a hagyományok jegyében Hatvankét évvel ezelőtt, 1954-ben rendezték meg az első szüretit Bátonyterenyén. Azóta – kisebb-nagyobb megszakításokkal – rendre megtartották a mulatságot. Az idén, egészen pontosan október 1-jén a Bencében ünnepelt a város apraja-nagyja. Az eseményen most is volt felvonulás, rengeteg tájjellegű ételt, és többféle kiváló bort lehetett megkóstolni, de fellépőkből sem volt hiány. Bátonyterenye. Délután egy órakor felvonulással kezdődött az idei Szüreti mulatság városunkban. A hagyománynak számító menetben most is nagyon sokan vettek részt. A rengeteg népviseletbe öltözött férfi és nő között még a város polgármestere is ott volt, aki lovaskocsin kísérte végig a jó hangulatú résztvevőket. Voltak olyanok, akik gyalog tették meg a kijelölt útvonalat, de olyanok is akadtak, akik lóháton, vagy traktoron ülve, mulatozva vonultak végig az utcákon. Végül az esemény helyszínén, a falusi településrészen található Bence téren ért véget a menet. Itt elsőként a Haraszti ikrek, a 2015. évi Felszállott a páva győztesei léptek színpadra, majd utánuk Nagy-Majdon József és Becsó Zsolt mondott köszöntő beszédet. A város vezetője kifejtette: minden egyes közösségnek szüksége van az ilyen rendezvényekre. Éppen ezért a szüreti mulatságot több korábbi helyváltoztatás után ebben az évben ismét visszahozták a faluba, a Bence térre. Hozzátette: bízik abban, hogy az eseményhez kapcsolódó tradíciókat tovább tudják majd éltetni az elkövetkező években, évtizedekben is. Végül kellemes kikapcsolódást és jó szórakozást kívánt a jelenlévőknek. A térség országgyűlési képviselője gratulált a szervezőknek, akik évről-évre megrendezik a szőlő és a bor ünnepét, a hozzá kapcsolódó felvonulással együtt. Mint mondta: néhány elkötelezett embernek és a helyi közösségnek köszönhetően elindult egy olyan pozitív változás, amely visszahozta az életet, az egész városba, és a falusi településrészre is. Ezt követően a politikus is jó mulatozást kívánt a résztvevőknek. A folytatásban fellépett a Muzsla néptáncegyüttes, a Kisterenyei Palóc Népdalkör, Bunyós Pityu, a Két Zsivány, majd a Bátonyi Dalkör és a Csernus Band húzta a talpalávalót a Szüreti mulatságon.

A felvonuláson rengetegen vettek részt.

A Haraszti ikrek is színpadra léptek a szüretin.

A Muzslás lányok többször táncra perdültek a menetben.

Zenés, táncos műsor és finom falatok az idősek otthonában Bátonyterenye. Jó volt a hangulat az Ezüstfenyő szüreti mulatságán. Kezdésként a meghívott népviseltbe öltözött nők, férfiak, valamint a hozzájuk csatlakozó lakók végig vonultak az épület körül, közben táncoltak, mulatoztak. A folytatásban –miután mindenki visszatért az épületbe –az intézmény vezetője és Rákos Szabolcs, alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, majd következtek a fellépők. Előadással készült a Nógrád Táncegyüttes, a Kisterenyei Hagyományőrző csoport, a Dorogházi Hagyományőrző csoport, és a Mihálygergei Dobroda Hagyományőrző csoport. Mindezeken túl az ott dolgozók és a lakók is saját produkcióval kedveskedtek a megjelenteknek, akik e közben elfogyasztották a finom falatokat, majd közös mulatázással zárták az idei szüreti bált.

A program itt is felvonulással keződött.

(Fotók: Szőke Győző)

Szüreti mulatságot tartottak a kisterenyei Ezüstfenyő idősotthonban. A finom falatok és a zene mellé műsor is dukált a bálon, amelyen nemcsak meghívottak, hanem az otthon lakói, dolgozói is felléptek. A szeptember végén megtartott eseményen még felvonulást is volt.

Az otthon lakói izgatottan várták a rendezvény minden fellépőjét.

A folytatásban előadással készült többek között a Nógrád Táncegyüttes...

...valamint a Dobroda Hagyományőrző csoport.


2016. NOVEMBER

A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

7

Figyelt a világ: a népet nem lehet becsapni! Bátonyterenyén is megemlékezést tartottak az ’56-os forradalom kitörésének 60. évfordulóján. Az ünnepi programok már október 21-én elkezdődtek a városban. Ekkor a Szabadság, szerelem című filmet vetítették le a helyi iskolák tanulóinak az Ady Endre Művelődési Központ színháztermében. Másnap a sportcsarnokban Köztársaság Kupa elnevezésű kispályás labdarúgótornát rendeztek, majd október 23-án a kisterenyei Szent István római katolikus templomban tartottak imádságot, az áhítat után fáklyás felvonulás indult a Nemzeti Összetartozás Emlékparkjába, ahol a Váci Mihály Gimnázium diákjai adták elő ünnepi műsorukat.

Az áhítat után fáklyás felvonulás indult a Nemzeti Összetartozás Emlékparkjába.

Bátonyterenye. A megemlékezés Nagy-Majdon József, polgármester beszédével folytatódott. Elmondta: 1956 megítélése így, hatvan év távlatából sem egyszerű. Kifejtette: ’56 a kommunisták elviselhetetlen elnyomására adott első történelmi jellegű válasz. Szabadságharc a hódítók ellen, a lélekben erős nemzet önmagára találása. Az ifjúság válasza, és véráldozata volt, a rólunk, de nélkülünk megköttetett megalkuvás gépezetre. 1956. október 23. a magyar nemzet őszi feltámadásának ünnepe volt és az is maradt. Hangsúlyozta: nekünk, magyaroknak az akkori 11 nap volt az, amellyel meg-

rendítettük a világot! S mi, az elsőszülöttek jogán ennek az újjáéledésnek vagyunk az örökösei. Becsületünket ez fémjelzi mindmáig a világban. Ezt követően a város vezetője kitért a jelenlegi állapotokra is. - 2016-ban elmondhatjuk: szüleink, nagyszüleink példáján nem engedünk 48-ból, de nem engedünk 56-ból sem. Nem engedjük hazánk megszállását. Nem engedjük meg, hogy Brüsszelben mondják meg, kikkel kell együtt élnünk. Megvédjük őseink vére által kivívott szabadságunkat. Megőrizzük unokáinknak az őseink által hőn szeretett anyaföldünket. Büszkén kiállunk a 48-as és 56-os

– 1956 októbere hősiességet és önfeláldozást követelt – hangsúlyozta a megemlékezésen Becsó Zsolt.

szabadságharc szellemében nemzeti szuverenitásunkért Bécs, Moszkva ellen, de ha kell Brüsszel és Washington ellen is- emelte ki a polgármester. Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője az ünnepségen arról beszélt, hogy a népet már 1956ban sem lehetett becsapni. –Egy évtizednyi megalázottság, elnyomás, testi-lelki megsemmisítés után a nép saját kezébe vette sorsa alakítását- mondta, majd azokra az eseményekre emlékeztetett, amikor a világ visszafojtott lélegzettel figyelte a magyar forradalmárok lelkesedését, elszántságát, vakmerőségét. Kitért rá: azok a fiatalok, akik hatvan

„ A múlt erőt adhat a jelenhez!” Az aradi vértanúkat a szabadságharc bukása után, 1849. október 6-án kivégezték. Azóta a forradalom és szabadságharc vérbefojtásának gyásznapjaként tartjuk számon. Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat volt, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az ezen a napon meggyilkolt tizenhárom hőst tartja számon. Ezen szörnyű eseményről emlékeztek meg október 6-án Bátonyterenyén, a Nemzeti Összetartozás parkjában.

évvel ezelőtt az utcára mentek, hétköznapi emberek voltak. 1956 októbere ugyanakkor hősiességet, önfeláldozást követelt, ők pedig gondolkodás nélkül életüket adták a szabadságért, a függetlenségért. A politikus a következő gondolatokkal zárta beszédét: - ’56 forradalmát az „utca népe” indította, akiket a szabadság iránti vágy szenvedélyes hősökké formált. Megértették mit követel a nemzet, valamint tudták azt is, hogy most meg kell védeniük a hazát. A folytatásban kezdetét vette a koszorúzás, a rendezvény résztvevői elhelyezték a Nemzeti Összetartozás parkjában az emlékezés virágait, koszorúit.

Hősök előtt tisztelegve tettek fogadalmat

Bátonyterenye. „Tegnap hősök kellettek, ma mártírok… Így parancsolja ezt hazám szolgálata.” Dessewffy Arisztid honvéd vezérőrnagy aradi bitófa alatt elmondott utolsó mondatának idézésével kezdte ünnepi beszédét Rákos Szabolcs, aki a Bartók Térségi Általános Iskola székhelyintézmény tanulóinak műsora után osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Ismertette: ezen a napon arra az aradi tizenháromra emlékezünk, akiket 166 évvel ezelőtt kivégeztek, akik az áldozatnak a legmagasabb fokát hozták értünk, szeretteikért, szeretett nemzetükért, hiszen mártírhalált haltak. Az alpolgármester végül tiszteletteljes megemlékezést kívánt a jelenlévőknek. Utána Nacsa Lőrinc, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárság kabinetvezető-helyettese, és az ifjúsági kereszténydemokrata szövetség elnöke mondott beszédet. - Október 6-án hősökre emlékezünk. Olyan hősökre, akik felelősséget vállaltak a hazáért, és meghaltak a szabadságért. Ők azok, akik kiharcolták a békét, de már nem élhették meg. Olyan tisztek előtt hajtunk fejet akik között volt miniszter, tábornok, ezredes, kapitány, de nem mindannyian voltak magyar nemzetiségűek, mégis kiálltak az elnyomó hatalommal szemben, értünk magyarokért, Magyarországért - emelte ki. Ezután úgy folytatta: a történelemre nem szabad kizárólag nosztalgikus gondolatokkal emlékezni, gyertyák, koszorúk és nemzeti színű szalagok között, mert mit sem ér az emlékezés, ha nem tanulunk, és nem merítünk erőt belőle. - Azért fontosak ezek a napok mert ilyenkor kiszakadva a mindennapi életünkből ezeknek az embereknek és ennek az időnek a fájdalmaira, és örömeire emlékezünk, valamint megpróbáljuk megérteni mit üzennek nekünk. Azt kívánom mindenkinek, hogy a múlt erőt adhasson a jelenhez, hogy a jelenben azért a jövőért dolgozhassunk, amelyet örökül szeretnénk hagyni gyermekeinknek, unokáinknak, mint ahogy tették ezt a szabadságharc hősei- tette hozzá Nacsa Lőrinc, majd a megemlékezést koszorúzás zárta.

A tanulóknak Dr. Nagy László a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője is gratulált.

Ünnepi műsorral és koszorúzással tisztelegtek az aradi vértanúk emléke előtt.

Bátonyterenye. A Fáy András Szakképző Iskolában már hagyománnyá vált, hogy az aradi mártírok emléke előtt tisztelegve október 6-án tesznek fogadalmat a rendésznövendékek. Így volt ez legutóbb is, amikor huszonhárom fiatal harsogta az eskü szövegét az intézményben. A rendezvényen elsőként Dániel László, igazgató mondott beszédet, utána Szép Tamás százados, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője szólt a jelenlévőkhöz. A folytatásban fogadalmat tettek a rendésznövendékek. A tanulókat Dr. Nagy László rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője köszöntötte, majd emléklapot adott át avatásuk alkalmából. Beszédében kitartást, és sok sikert kívánt tanulmányaik elvégzéséhez, majd koszorúzással ért véget az esemény.


A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

8

2016. NOVEMBER

Bátonyterenyei Innovációs, Oktatási és Közösségi Központ

ÉV VÉGI PROGRAMJAI 3070 Bátonyterenye, Molnár Sándor út 2. (volt Erkel iskola) Rendezvények, Rendszeres és Állandó programok:

NOVEMBER-DECEMBER

Színházi előadások Bátonyterenye. Jövő hónaptól újabb színházi előadásokat lehet majd megnézi a bátonyterenyei Ady Endre Művelődési Központban. Az első előadás (Görgey Gábor: Komámasszony, hol a stukker? című vígjátéka)december 9-én lesz 19:00 órától. Utána februárban, márciusban és áprilisban újabb darabokat láthatnak majd az érdeklődők. Bérlet-és jegyárusítás a helyszínen. Bővebb információ a 06-32/355-551-es és a 06-20/512-4389-es telefonszámon kapható.

Könnyűzenei koncertek Bátonyterenye. A NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium (CSTP) pályázati kiírására az Ady Endre Művelődési Központ mint befogadó intézmény kétmillió forint támogatást kapott, könnyűzenei klubkoncertek megrendezésére. Így ettől a hónaptól egészen jövő nyárig, havonta egy-egy alkalommal klubkoncerteken szórakozhatnak az érdeklődők. November 26-án a Hősök zenekar fellépésével indult az eseménysorozat. Szervezés alatt áll továbbá a Reckless Roses zenekar, illetve Pély Barna fellépése is.

Luca napi boszorkányság Bátonyterenye. December 12-13-án „Luca napi boszorkányságok” néven programot szerveznek a gyerekeknek a kisterenyei Kastélykerti Könyvtárban 12:30 órától. A programon a néprajzi ismeretek felelevenítése céljából a Luca naphoz kapcsolódó hagyományokkal, és a boszorkánysággal lehet megismerkedni, sőt az apróságokkal közösen elkészítik majd a jövő évre vonatkozó hagymakalendáriumot is.

Kézműves kiállítás Bátonyterenye. Az Ady Endre Művelődési Központ az idei évben is várja a „Köszöntelek Karácsony Kézműves Kiállítás!”-ra szánt munkákat. A tárlatba az egyéni ötletek alapján készített ünnepi hangulatot idéző munkákat várják. Ezeket november-30-ig névvel és címmel ellátva kell eljuttatni az intézménybe. A kiállítás 2016. december 5-9. között lesz megtekinthető az Ady Endre Művelődési Központban.

Mézeskalács sütés és ünnepi játszóház Bátonyterenye. Az ünnepekre való hangolódás jegyében karácsonyi játszóházba várja a gyerekeket a Kastélykerti Könyvtár, december 14-15-én 12:30 órakor. A rendezvényen résztvevők süthetnek mézeskalácsot, készíthetnek különféle díszeket, sőt lehet majd festeni és rajzolni is különféle technikákkal.

Teremlabdarúgó bajnokság Bátonyterenye. Immáron negyedik alkalommal rendezik meg 2016. november 26-a és 2017.március 11-e között a kispályás téli teremlabdarúgó bajnokságot Bátonyterenyén, a városi sportcsarnokban. Az alap tornán túl idén is versengeni fognak egymással az általános iskolások, az öregfiúk és a női csapatok. A fordulókat elsősorban szombatonként és vasárnaponként tartják majd. A bajnokság fővédnöke Nagy-Majdon József, polgármester, támogatója pedig Bátonyterenye Város Önkormányzata. A mérkőzéseket ingyenesen lehet látogatni.

Hagyományőrző advent a „Petőfiben” Bátonyterenye. A Nagybátonyi Ófalusi Hagyományőrző Egyesület adventi rendezvényt tart december 11-én 10:00 órai kezdettel, a Petőfi Művelődési Házban. A program szentmisével kezdődik, majd műsort adnak a Tölgyfa óvodások, és a Kossuth Lajos Térségi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola színjátszói. Utána egy kis kézműveskedésre várnak mindenkit a szervezők. Ennek során készíthetnek a résztvevők többek között különféle ünnepi díszeket és ajándékokat is. A nap zárásaként az eseményre látogatókkal közösen feldíszítik a falu karácsonyfáját, amit végül fel is állítanak majd.

Pénzügyi tanácsadás Zumba Csiribiri torna Munkavállalói tanácsadás Aerobic Spartan-edzés IT-pont Felnőtt jóga Zumba Csiribiri torna Spartan-edzés Kirakodó vásár

Hérfő: Hérfő: Kedd: Kedd: Szerda: Szerda: Csütörtök: Csütörtök: Csütörtök: Péntek: Péntek: Hétfő:

10.00 - 11.00 18.00 - 19.00 17.00 - 18.00 10.00 - 11.00 17.00 - 18.00 18.15 - 19.15 10.00 - 12.00 16.45 - 17.45 18.00 - 19.00 10.00 - 11.00 17.00 - 18.00 10.00 - 11.00

Előzetes egyeztetés, bejelentkezés alapján igénybevehető szolgáltatások:

Kiállítások Kirakodó vásárok Baba-Mama Börze Gyermek-kézműves foglalkoztató Patchwork (foltvarró) szakkör Gyermek-néptánc Nyelvtanfolyam


A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

2016. NOVEMBER

9

2016. DECEMBER HAVI HOROSZKÓP NYILAS november 23 – december 21.

BAK december 22 – január 20.

VÍZÖNTŐ január 21 – február 20.

HALAK február 21 – március 20.

KOS március 21 – április 20.

BIKA április 21 – május 20.

IKREK május 21 – június 21.

RÁK június 22 – július 22.

OROSZLÁN július 23 – augusztus 23.

SZŰZ augusztus 24 – szeptember 23.

MÉRLEG szeptember 24 – október 23.

SKORPIÓ október 24 – november 22.

Szakmai téren elérkezett az Ön számára a kezdeményezés lehetősége, ha okosan cselekszik, nem engedi, hogy az év végi lazító hangulat hatással legyen a munkájára. Ne gátolja az, ha az új projektek előkészítésében egyedül marad, mert mindenki más már az ünnepre készülődik. Ha egyedül marad is a munkakészségével, most megalapozhatja a jövő sikereit, hiszen mindenkinek feltűnik, hogy mennyire szorgalmasan és keményen dolgozik. Bízzon a szerencséjében és a képességeiben, meglátja, támogatókra fog találni a tervei megvalósításához. Fontos, hogy minden részletre figyeljen, és gondolja végig a pozitív és a negatív lehetőségeket egyaránt a feladatvégzés közben, hogy komoly sikerélményben lehessen része. Tegyen rendet az életében, döntsön, hogy kire és mire van szüksége a továbblépéshez, és zárjon ki az életéből minden felesleges dolgot, mert ezek akadályozzák az előbbre jutásban. Több bevételi forrása is lesz, ami jól jön az ünnepek előtt. Szerelmi kapcsolatában feszültség alakul ki, mivel párja foglalt, így nincs lehetőség arra, hogy együtt töltsék az ünnepeket. Házasságban, párkapcsolatban meghitt és békés a hangulat, közösen vásárolnak ajándékokat, és szervezik a családi ünnepet.

A munkájában most nehezen tud együttműködni másokkal, ennek az az oka, hogy könnyen szakmai vitába keveredik a kollégáival. Ha az Ön nézeteit vitatják, úgy érzi, hogy a hozzáértését támadják, és erre most érzékenyebb, mint máskor. Szakmai önbizalma alacsonyabb, annak ellenére, hogy minden gördülékenyen halad az előmenetele felé. Felettesei elismerik a munkáját, mégis az az érzése, ha gyorsabban dolgozna, még többre lenne képes. Előfordulhat, hogy gondjai vannak az időzítéssel, és nem tökéletes az időbeosztása sem. Az energiaszintje magasabb az átlagnál, de ha túlhajtja magát, gyorsan kifáradhat, és könnyen elcsúszhat a határidőkkel. Anyagi helyzete jól alakul, de az ünnepek miatt a tervezettnél többet költ, ez azonban nem okoz problémát. Társasági élete fellendül, lehetősége lesz új ismeretségeket kötni, talán még a várva várt szerelem is megérkezik az életébe. A házasságban kialakuló viták csak tovább nehezítik a helyzetet, igyekezzen megértőbb lenni és a párja véleményét is figyelembe venni, nem biztos, hogy mindig Önnek van igaza. Igyekezzen uralkodni a negatív érzésein és indulatain, különben tönkremehet a párkapcsolata.

Ebben a hónapban sok energiát érez magában ahhoz, hogy a feladatait elássa, mégis nehéznek érzi a helyzetét. Előtérbe kerülhet szakmai életében az alázat kérdése, el kell fogadnia azt, hogy önnek is vannak kötelezettségei és felettesei. Jelenleg ugyanis nincs abban a helyzetben, hogy irányítson, így ha nem is tetszenek a szabályok, akkor is be kell tartania azokat. Lehet, hogy idegesíti a felettese kiszámíthatatlansága, de nem árt tudnia, hogy a főnöke számára ijesztő lehet az ön vehemenciája, amellyel a nézeteiért időnként kiáll. Ha vezetőként dolgozik, úgy érezheti, hogy nem találja a közös hangot a beosztottjaival. Koncentráljanak a feladataikra, és azok elvégzése után majd tisztázhatják a nézeteltéréseket. Anyagi helyzete jól alakul, több a bevétele, mint a kiadása. Kapcsolataira most a mély érzelmek és a hevesség lesz jellemző. Csodálatos élményekben is része lehet, hagyja, hogy most az érzelmei uralkodjanak az egója felett. Vonzereje, kisugárzása olyan erős, hogy bárkit meghódíthat. Házasságban, párkapcsolatban a szeretet és a harmónia uralkodik. Boldogan készülődnek az ünnepekre, még a többletfeladatok sem okoznak feszültséget.

A karrierjét tekintve mindig elfogadhatónak tartotta a lépésről lépésre való emelkedést, de most különös becsvágy hajtja, hogy elismerjék. Kiemelkedő időszakot élhet meg a hivatásában ezekben a hetekben, ha eddig is szorgalmasan dolgozott. Munkájában mindig céltudatos, gyakorlatias, és ezzel sikerült megalapoznia az előbbre jutását. Sokkal rugalmasabb, mint azt Öntől megszokták, de azért figyeljen oda, hogy energiáit ne pazarolja a problémák gerjesztette indulatokra, pletykákra, igyekezzen kiegyensúlyozott kapcsolatokat kialakítani a kollégákkal. Ne felejtse el, hogy a sikerhez nyugodt körülményekre van szükség, és ne engedje magát felidegesíteni magát kis dolgokon. A hónap elején lehetnek nagyobb kiadásai a közelgő ünnepek miatt, de ez nem rendíti meg az anyagi helyzetét, váratlan pénzre, örökségre vagy ingatlannal kapcsolatos bevételre számíthat. Házasságban, párkapcsolatban a családja képes elfogadni azt, hogy a munkája miatt sokat van távol. Ez megszabadítja az aggodalmaitól, és újra képes átadni magát kapcsolatában a mély érzéseknek, és az ünnepek közeledtével egyre jobban érzi magát a szerettei körében.

Ebben a hónapban sok munkája lesz, de kellően energikus és képes lesz megbirkózni a feladatokkal. Amennyiben szellemi munkát végez, kommunikációra és tárgyalásokra remek ez az időszak, hiszen kellő magabiztossággal rendelkezik. Barátságos és konfliktuskerülő lesz a hivatásában, ügyeljen arra, hogy elkerülje a pletykákat, mert azok most hatalmi harcokba keverhetik. Ne törje le, ha erőfeszítéseit nem értékelik azonnal, sőt a felettesei elismerő szavaira is hiába vár. Helyette támaszkodjon a belső erejére, és hogy ne veszítsen energiákat, jutalmazza meg magát különféle apróságokkal. Gondoljon arra, ha most türelmesen és fegyelmezetten dolgozik, a későbbiekben sok lehetősége lesz még a sikerek elkönyvelésére. Valószínűleg nagyobb összeget költ el az ünnepek miatt, mint ami nem erőltetné meg a pénztárcáját. Ha Ön független a hódítások és flörtök ideje ez, most valószínűleg egy futó kapcsolat lehetőségét sem zárja ki. Nem kell izgulnia, nem fog sérülni, mert sikeresen el tudja választani az érzelmeket az érzékiségtől. A házasságot, a párkapcsolatot a harmónia, a szeretet és a boldogság köti össze.

Sok lesz a munkája ebben a hónapban, legyen gyakorlatias a feladatok végzésénél, és valósítsa meg remek ötleteit. Ha úgy érzi, hogy elbizonytalanodott a képességeit illetően, most ne mutassa ki ingadozását, inkább játssza el a magabiztosságot, hisz remek színészi képességekkel rendelkezik. Meglátja, ha erősnek mutatkozik, az ügyéhez könnyen nyer támogatókat. A hónap közepéig szinte akadálytalanul tudja teljesíteni megbízatásait, és későbbiekben sem lesz gondja, ne foglalkozzon a megkeseredett kollégák panaszaival. Ha változtatni akar, és új munkahelyet keres, most nem találja meg, január végén azonban sikerülni fog, és olyan lesz, ami minden elvárásának megfelel. Anyagi helyzete változatlanul jó, de listával menjen vásárolni, hogy elkerülje a felesleges költekezést. Szerelmi kapcsolatában problémát okoz a „merkúri” hatás, ami arra készteti, hogy analizálja a partnerét és a kapcsolatukat, ha pedig az észrevételeit spontán módon közli is, az konfliktusokhoz vezethet. Nem kell aggódnia az elkötelezettség érzése miatt, és attól sem, hogy párja uralkodni akar Ön felett vagy az érzésein. Házasságban, párkapcsolatban most a szeretet és a harmónia uralkodik.

Ebben a hónapban képes lesz alapos munkát végezni, szervezetten dolgozik és figyel a részletekre is. Általában élvezi a veszélyt, az izgalmakat, most mégis inkább az átgondolt cselekedeteket részesíti előnyben, mivel tudja, hogy a siker eléréséhez ezek nélkülözhetetlenek. Kollégáival és üzleti partnereivel is jól alakulnak a kapcsolatai, így a másik igényeit figyelembe véve segítik egymás előmenetelét. Anyagi helyzete kitartásának köszönhetően jól alakul, munkája eredményeként vagy vállalkozásából plusz bevétele lesz. Amennyiben egyedül él, akkor a hónap elején induló sorsszerű szerelmet kaphat ajándékba. Még az is előfordulhat, hogy az ünnepeket sem tölti egyedül. Házasságban, párkapcsolatban romantikusnak képzeli az év végét, az ünnepeket, de a gyakorlatiasság fogja jellemezni. Elérkezett az ideje annak, hogy ne csak érezze, hogy változtatni kell a családi életén, hanem meg is kell tenni a szükséges lépéséket, most lehetősége van a sikeres változtatásra. Úgy érzi itt az ideje annak, hogy újra kimutassa az érzelmeit és olyan szeretetben ünnepeljen a családjával, amire régóta nem volt példa.

Nagyon jó a kapcsolatteremtő képessége, minden helyzetben könnyen megtalálja a megfelelő hangot másokkal, ami miatt jelentős sikereket könyvelhet el a munkájában. Mostanában a dolgok mélyebb összefüggéseire is ráérez, figyel a részletekre, igyekszik a határidők betartására is, bár ez nem mindig sikerül. Amennyiben nyitott tud maradni, most könnyen talál segítőket a feladatok végrehajtásához, ha szükségessé válik. Anyagi helyzete jó, az ünnepi kiadásoknál ugyan többet költ a tervezettnél, de ez nem okoz gondot. Utazási balesetből származhat váratlan kiadása. Ha még egyedül él, ebben az időszakban lehetőséget kap a sorstól, hogy megtalálja a párját. Kifejezetten fogékony a boldogságra, képes a szépet is meglátni mindenben, és erős vágyat érez arra, hogy elbűvölje és lenyűgözze a környezetét. Házasságban, párkapcsolatban sokkal több időt, figyelmet kell fordítani a kapcsolat megőrzésére, mint eddig. A problémákkal muszáj foglalkozni, nem lehet az asztal alá söpörni, vagy halogatni. Most kiderül, hogy elég mélyek-e az érzelmek, adnak-e erőt a megoldásokhoz? Ha nem, akkor csak a változtatás hozhat megnyugvást mindkettőjük számára

A munkájában most nem érzi jól magát, mert nehezen tudja folyamatosan fenntartani azt az egyensúlyt, hogy mindenre jusson idő. Ha feszítik a kötelezettségek, használja a kreativitását a feladatok elvégzéséhez, rugalmassággal elkerülheti a vitákat. Többször kerül olyan helyzetbe, hogy mérlegelnie kell az egyéni és a közösségi érdekeket. Megsokasodnak a feladatai, aminek nem mindig örül, ráadásul új módszerekkel, feltételekkel kell végeznie a munkáját Ha ezek a reformok kívülről, másoktól jönnek, jól teszi, ha együttműködik, és nem ragaszkodik a bevált módszereihez. Ha rugalmasan alkalmazkodik a körülményekhez, hosszú távon profitálhat a továbblépésből, ellenállása viszont akár egzisztenciális válsághoz is vezethet. Anyagi helyzete jól alakul, több bevétele lesz ebben a hónapban, mint máskor. A hónap elején társasági élete felpezsdül, élvezi a baráti társaságát, visszakapja tőlük mindazt a szeretetet és odafigyelést, amit eddig Ön nyújtott a számukra. Otthon viszont éppen emiatt érzi úgy, hogy a párja neheztel Önre. Előfordulhat, hogy kedvese féltékeny és azt gondolja, hogy a baráti estékbe belefér némi flört is? Viták helyett, mutassa ki a szeretetét és ragaszkodását iránta.

90 éves néniket köszöntött az alpolgármester Bátonyterenye. A vonatkozó rendelet értelmében az időskorú állampolgárokat - például 90 évesen - az állam, személy szerint a miniszterelnök gratulációja és anyagi jókívánsága illeti meg, a helyi önkormányzatok ehhez teszik hozzá a magukét. Rákos Szabolcs, alpolgármester októberben, és novemberben két kilencven éves hölgyet is köszöntött e jeles alkalomból, és adta át az oklevelet, a virágot és ajándékcsomagot. Elsőként Bibók Józsefnét látogatta meg. Vali néni hosszú évtizedeken át dolgozott a helyi bányász szervezeteknél. Férje asztalosként munkálkodott, amíg egészsége engedte. A következő hónapban Mohácsi Jánosnét is felköszöntötte az alpolgármester. Anna néni évtizedek óta Kisterenyén él; férje a vasútnál dolgozott, ő pedig több munkahelyváltás után az otthoni ház körüli munkákat végezte, amíg csak tudta. -Nagy öröm volt számomra, hogy megismerhettem a két szépkorú nénit. Kívánok nekik jó egészséget és még nagyon sok boldog évet- mondta Rákos Szabolcs.

Szakmai nézeteltéréssel kezdődik az Ön számára ez a hónap, ez elveszi a kedvét a munkától. Bár néha zavarja, hogy kevés önállóságot igénylő munkával bízzák meg, most mégis örül a rutinfeladatoknak. Olyan időszakot él meg, amikor a magánéleti gondjai miatt, háttérbe szorulhat a szakmai élete, és a szellemi fáradtsága miatt nem is tudna koncentrálni a nagyobb erőkifejtést igénylő feladatokra. Szerencsére akadnak támogatói, akik kiállnak Ön mellett, ennek köszönhetően nem kell tartania nagyobb nehézségektől a hivatásában. Bár érzékenységét igyekszik titkolni a munkahelyén, de a feszültségek gátolhatják a tevékenységében. Anyagi helyzete változó, több a kiadása, mint a bevétele. Az a szerelmi kapcsolat, ahol úgy érzi, hogy korlátozzák a szabadságát és az elégedetlenség érzése felszínre tör Önben, most megszakadhat, mivel nem látja értelmét a folytatásnak. Ebben a hónapban a családján belül is lesznek viták, főleg a pénz beosztása miatt, szerencsére azonban mindez elfelejtődik, és szeretteivel boldogan élvezi majd az ünnepeket. Decemberben figyeljen az értékeire, mert meglophatják, de az is lehetséges, hogy Ön veszít el valamit.

Nagy hajtás várható a munkahelyén az ünnepek előtt. Ennek az is lehet az oka, hogy a kollégái már kivették a szabadságukat, és így Önre több feladat hárul. Még szerencse, hogy kifejezetten kreatív időszakát éli, így a szellemi tevékenységekkel most könnyen boldogul. Nem így van ez az egyéb munkákkal, több a rohangálás és a pakolás, amelyek most fizikailag és lelkileg is nagyon fárasztják. Anyagi helyzete jól alakul, váratlan bevételekre számíthat, így többet költhet az ünnepekre, mint tervezte. Értékeire vigyázzon, mert elvesztheti őket, vagy meglophatják ebben az időszakban. Ha egyedül él, egy kellemes munkahelyi flörtben lehet része, ami feledteti minden gondját-baját. Legyen nyitott, mutassa ki az érzelmeit, hogy azok elvezethessék az életét is gyökeresen átalakító szerelemhez. Házasságban, párkapcsolatban nehezebb ez a hónap, mert „hazaviszi” a munkahelyi problémáit. A stressz miatt fáradékonnyá és kedvetlenné válhat. Párja igyekszik rávenni egy kis kikapcsolódásra, utazásra, de hiába, mert nem tudja legyőzni az Ön kötelességtudatát. A szeretet kimutatása minden helyzetben segít a gondok megoldásában és az egymásra találásban is.

Munkájában nincs hozzászokva, hogy megfontolja a döntéseit, most mégis jobban teszi, ha ezt az utat választja. Bár a felettesei elismerik a képességeit, mégis rejtély marad a számukra. Ajánlatos lenne beavatni őket az új ötleteibe, és a végrehajtásukkal várni, amíg rábólintanak. Természetesen Ön sem szereti, ha megkötik a kezét, de most egy komolyabb kellemetlenségtől óvhatja meg magát, ha türelmes lesz és betartja a hivatali hierarchiát. Mindenki tisztában van azzal, hogy elsősorban a cége érdekeit tartja szem előtt, közben azt is észreveszik, hogy most a kelleténél siettetőbb és erőszakosabb. Hiányzik Önből a tekintélytisztelet, amire mások hívják fel a figyelmét. Kár lenne az eddigi eredményeit elveszíteni a konoksága miatt. Anyagi helyzete változatlan, jól bánik a pénzzel. A szerelemben Önnek olyan társra van szüksége, aki feltételek nélkül képes elfogadni az önállóságát és szabadságvágyát, és aki a jó és rossz tulajdonságaival együtt szereti. Az ünnepi forgatagban találkozhat valakivel, akinek olyan a vonzása, kisugárzása, hogy úgy érzi, vele átélheti az igazi mély szerelmet. Házasságban, párkapcsolatban – ha elfogadja a párja irányítását, gondoskodását – egy boldog és harmonikus időszaknak néznek elébe.

NAPLÓ A BÁTONYTERENYEI

ISSN azonosítószám: 2064–8383 Kiadja: Bátonyterenye Város Önkormányzata Szerkeszti a szerkesztőbizottság Főszerkesztő: Remenár János Fotók: Motion Photography Hirdetésfelvétel: +36–20/394–1766 Nyomtatás: Mediaworks Kiadó és Nyomda Kft. 1225 Budapest, Bampona u. 1. Felelős vezető: Bertalan László nyomdaigazgató

Tájékoztatjuk Olvasóinkat,hogy a különböző versenyeken, játékokon akciókon, szavazáson, rejtvénypályázatokon résztvevők által személyesen, írásban, telefonon, SMS–ben, interneten, e–mailben megadott személyes adatok nyilvántartásunkba kerülnek. Az adatokat megadva hozzájárulnak ahhoz, hogy azok felhasználásával kiadónk érdekeltségébe tartozó cégek előfizetéses megrendelés teljesítésére, akcióinkra, kiadványainkra és egyébszolgáltatásinkra felhívjuk a figyelmet. Az érintettek felvilágosítást kérhetnek az általunk kezelt személyes adataik köréről, felhasználásuk módjáról és céljáról, valamint bármikor kérhetik azok helyesbítését, felhasználásuk korlátozását, illetve törlését.

A jeles alkalomból városunk alpolgármestere otthonában látogatta meg Bibók Józsefnét...

...Mohácsi Jánosnét.

A Bátonyterenyei Napló bármely részének másolásával, terjesztésével, az adatok elektronikus tárolásával és feldolgozásával kapcsolatos minden jog fenntartva. Értesüléseket, híreket átvenni csak A Bátonyterenyei Naplóra hivatkozva lehet. Kéziratokat és fotókat nem őrzünk meg és nem küldünk vissza.


A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

10

2016. NOVEMBER

Kassa. Szeptember 27-én a bátonyterenyei nyugdíjas klubok tagjai közös kiránduláson vettek részt. A több mint száz fős csoport a kora reggeli órákban indult útnak; célba véve a felvidéki Kassa történelmi belvárosát. A Szent Erzsébet főszékesegyház felejthetetlen látványa életre szóló élményként maradt meg mindenkiben. Rákóczi-kriptájában - ahol öt márványszarkofág őrzi történelmi nagyjaink földi maradványait – méltó módon helyezték el a tiszteletadás koszorúját. Rövid városi sétájuk során megtekintették Kassa város főbb nevezetességeit, az Orbán-tornyot, a mellette felállított 72 mázsás harangot, megcsodálhatták a minden fél- és egész -órában felcsendülő különleges harangjátékot. Útjukat a Hernád-völgyébe folytatták, ahol a Vizsolyban őrzött Károlyi Gáspár-féle legrégebbi fennmaradt Biblia emlékeit vették szemügyre. A szakszerű ismertetőt érdeklődéssel hallgatták a templom eredeti freskókkal díszített hűvös falai között. A kirándulás méltó megkoronázása volt a Bodókő nevű szikla tetején álló boldogkői vár látogatása és a gyertyával megvilágított középkori hangulatú étteremben való vacsora elfogyasztása. A vendégeknek lehetőségük volt korhű lovagi jelmez felöltésére, ezzel fokozva a jó hangulatot. A hazafelé tartó buszok esti félhomályában egyebek között felcsendültek a kisterenyei népdalok. Hazaérkezésük helyszínén várta a buszokat Rákos Szabolcs alpolgármester, aki Nagy-Majdon József polgármester üdvözletét is közvetítette feléjük. Évekkel ezelőtt indítottuk útnak, hagyományteremtő szándékkal a szépkorúak kirándulását, mely nagy népszerűségnek örvend a városban. Buzdítom a helyi időseket, hogy csatlakozzanak valamelyik nyugdíjas klubhoz és vegyenek részt Bátonyterenye életében, amelyet ők építettek fel. Remélem, még sok ehhez hasonló közös programot tudunk szervezni, kifejezve ezzel tiszteletünket és megbecsülésünket a helyi idős emberek iránt. Köszönöm a városi Ady Endre Művelődési Központ dolgozóinak a szervezésben nyújtott segítségét, Pékné Fejes-Marsinszki Ágnes könyvtárosnak pedig a csoport kalauzolását. Természetesen jövőre szeretnénk folytatni a közös kirándulás szép hagyományát. - mondta lapunknak Rákos Szabolcs, a város alpolgármestere. Az együtt eltöltött, tartalmas, élményekkel teli napot egy szép emlék maradandó lenyomataként őrzik a helyi szépkorúak.

(Fotó: Nagy Gáborné)

Felvidéken kirándultak a szépkorúak

A kirándulás résztvevői a Szent Erzsébet főszékesegyház előtt.

Tejszínes sütőtökkrémleves

Vörösboros libamellszeletek párolt káposztával

Túrós-meggyes palacsinta

Hozzávalók:

Hozzávalók:

Hozzávalók:

Elkészítés:

Elkészítés:

Elkészítés:

1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj, 30 dkg burgonya, 30 dkg sütőtök (héj nélkül), 4 dl csirkehúsleves, 2 dl tej, só, cukor, reszelt szerecsendió, 2 dl tejszín, petrezselyem

Az apróra vágott hagymát üvegesre fonnyasztjuk az étolajon. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát és a kockázott sütőtököt, majd felöntjük a húslével és a tejjel. Sóval, cukorral, reszelt szerecsendióval ízesítjük, felforraljuk, és lefedve alacsony hőfokon puhára főzzük. A levest szitán áttörjük vagy összeturmixoljuk. A levest még egyszer felforraljuk, és hozzáöntjük a tejszínt. Aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

4 db libamell, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 szál rozmaring, só, bors, vörösbor, 1 kis fej lilakáposzta, köménymag, étolaj, vaj

A libamelleket jól átmossuk, majd a bőrös felüket bevagdaljuk, sózzuk, borsozzuk. Egy tepsit kivajazunk, belehelyezzük a húst a bőrös felével lefelé, mellétesszük a félbevágott vöröshagymát, a fokhagymát és a rozmaringágat. A hús alá öntünk 1/2 liter vizet, és a tepsit lefóliázzuk. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, így sütjük csaknem 2 órán keresztül. Az elpárolgott vizet időközönként pótolhatjuk, ha szükséges. Amikor a hús omlós, akkor a fóliát levéve meglocsoljuk vörösborral, megfordítjuk, és még 15 percig pirítjuk. A megpirult libamelleket 1 cm vastagságú szeletekre vágjuk. A párolt káposztához 1 kisebb fej lilakáposztát lereszelünk, meghintjük sóval. Köménymaggal ízesítjük ízlés szerint, és olajon megpirítjuk. Tálaláskor a húsokat megöntözzük a boros szósszal, amiben sült. Burgonyapürével és párolt lilakáposztával kínáljuk.

12,5 dkg túró, 10 dkg meggy vagy meggybefőtt, 10 dkg barack (elhagyható), 1 pohár joghurt, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, kevés fahéj, kb. 20 db palacsinta

A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a joghurtot, a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Ízlés szerinti mennyiségben hozzákeverjük a meggyet (és az apróra vágott barackot), vagy mellé tálaljuk. A palacsintákat megtöltjük a krémmel. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható, vanília- vagy csokisodóval kínáljuk. Megjegyzés: Nagyon finom, kiadós desszert. Vendégváró, de másodiknak is kiváló, pl. gulyásleves után. Persze bármilyen más gyümölcsöt is rakhatunk bele, barackot, ananászt, epret is, ami éppen van. Mi meggyel szeretjük legjobban.

Forrás: mindmegette.hu

Fűben, fában orvosság: Csipkebogyó A csipkebogyó a C-vitamin források királynője (tízszer annyi található benne, mint a citromban), az egyik legjobb antioxidáns. Emellett B1, B2, K és P-vitaminban is gazdag. Tökéletes az immunrendszer téli és általános felkészítésére, valamint a csontok erősítésére. A megszárított gyümölcshúsból teát főznek, amely nem csupán kellemes ital, de csökkenti a magas vérnyomást, gyógyítja a bélhurutot és javítja az emésztési folyamatot. A csipkebogyóból bor, pálinka, likőr, lekvár és szörp is készíthető.


2016. NOVEMBER

A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

11

Helyi csapat nyerte a bajnokságot XI. alkalommal rendeztek 24 órás röplabda bajnokságot Bátonyterenyén a Kossuth Lajos Általános Iskola tornatermében november első hétvégéjén. Az eseményen most is rengeteg fiatal vett részt; a fővédnök ezúttal dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár volt. Röplabda. A megnyitó egy perces csendes tiszteletadással kezdődött, megemlékezve az 1956-os forradalom november 4-i tragikus leveréséről és áldozatairól, majd Rákos Szabolcs alpolgármester, a rendezvény ötletgazdája és szervezője köszöntötte a megjelent mintegy másfélszáz fiatalt. Elmondta, fontosnak tartja, hogy a városban színvonalas kulturális programok és sportrendezvények legyenek, amelyek tartalmas és értelmes időtöltést kínálnak a helyi-környékbeli fiataloknak. Ez a cél és a röplabdázás szeretete vezérelte, amikor évekkel korábban először

megszervezték a bajnokságot, amely azóta kiemelt helyet foglal el a kisterenyei városrész rendezvénynaptárában; és nyugodtan nevezhető a nógrádi röplabdázás ünnepének. Ezt követően ajándékcsomaggal lepte meg az intézmény vezetőjét, Kisné Nagy Dorottyát a helyszín és a megrendezéshez szükséges feltételek biztosításáért, illetve Kecskés Attila vállalkozót, aki a résztvevők étkeztetését oldja meg alkalomról-alkalomra. Külön kiemelte Ludvig Zsoltnak, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkárának segítségét és Nagy-Majdon József polgármester támogatá-

sát; mint mondta nélkülük soha nem jöhetett volna létre a rendezvény és nekik köszönhető, hogy a legutolsó helyen befejező csapat sem távozik ajándék nélkül. Miután a mérkőzések menetrendjét és szabályait ismertették, kezdődhetett a maratoni küzdelem az első helyezettnek járó trófea elhódításáért. Az egy napon át tartó bajnokság sok izgalmas, fordulatokban bővelkedő, színvonalas mérkőzést tartogatott a nézők számára is. A mix röplabda szabályai szerint a hat fős csapatban maximum három férfi lehetett egyszerre a pályán és ők is csak a hármas vonalon kívülről üt-

hettek felugorva. A mérkőzések közötti időt a csapatok mindig beszélgetéssel, a következő játékukra való felkészüléssel töltötték. Végül másnap késő délutánra alakult ki a végső erősorrend. A bajnokságot ez alkalommal a helyi, kisterenyei játékosokból álló „Aranycsirke, szerintem” csapata nyerte, akiknek fáradtságát az önfeledt öröm nyomta el az eredményhirdetésen, hiszen már több második helyezéssel rendelkeztek a korábbi alkalmakról, de most sikerült először kivívniuk az első helyet. Jövő tavasszal kiderül sikerüle ezt a szép sikert megismételniük.

Végeredmény:

1. Aranycsirke, szerintem 2. Hát én is 3. Outkutyák 4. Süss fel Nap! 5. Scarlett Reunion 6. Odanézz 7. Real Margit 8. Ezek megőrültek 9. Reflex 10. Szappanbuborékok 11. Dream Team

Most is színvonalas mérkőzéseket láthattak a nézők.

Az első helyezett -Aranycsirke,szerintem- együttes.

Kizárták a Nagybátonyt Labdarúgás. Kizárták a megye egyből a Nagybátony labdarúgó csapatát, mert négy alkalommal nem tudtak kiállni ellenfeleikkel. A 2016/17es szezonban így, már biztosan nem játszhatnak. A NOSE körül kialakult helyzetről a klub vezetőjét és a város polgármesterét kérdeztük. Orosz Péter, egyesületi elnök hangsúlyozta: megszűnésről ugyan szó sincs, de megint fel kell építeni a klubcsapatot szinte a nulláról, jövőre a megye3-ban folytatják majd. Nagy-Majdon József sajnálatát fejezte ki a NOSE körül kialakultak kapcsán. Úgy véli, hogy az egyesület újra felvirágoztatásához többek között a helyi fiatalok szemléletváltására, és társadalmi összefogásra van szükség. Hozzátette: bízik benne, hogy amen�nyiben ezek megvalósulnak nem csupán megyei, hanem ennél magasabb szintű labdarúgás is lesz Nagybátonyban.

A díjazottak, kiegészülve a szervezővel.

Bátonyterenyei siker Úszással éltetik a muay thai gálán Csatlós Csaba emlékét Múlt hónap végén immáron hetedik alkalommal rendezték meg a muay thai és K1 gálát, a salgótarjáni városi sportcsarnokban. Elmondható, hogy a harcosok igazán odatették magukat, mind a kilenc mérkőzés maradandó élményt nyújtott a látogatók számára. Az utolsó meccsen pedig külön öröm volt, hogy bátonyterenyei siker született.

(Fotó: Kelemen Dávid)

Thai boksz. Szabó Tibor (K1, +91 kg) után ugyanis a végén az egyik legnagyobb kedvenc, a „szakmát” Thaiföldön is tanuló -bátonyterenyei- Gaál Ádám (muay thai, 71 kg) léphetett kötelek közé a miskolci Szakolczai Martin ellen, akit hatalmas reménységnek kiáltottak ki, több bajnoki címmel is büszkélkedhet már. Ádám a meccs elején alaposan ráijesztett a közönségre, ellenfele többször is kirúgta láb alól, de fokozatosan átvette az irányítást, a harmadik menet egyértelműen az övé volt, végül a negyedik menetben aztán ellenfelét leléptették. Összességében elmondható, hogy a nézők ezúttal is kiváló küzdelmeket láthattak, valamennyi hazai versenyző teljes erőbedobással harcolt, remélhetőleg egy év múlva is hasonló színvonalat és legalább ilyen jó eredményeket láthatunk majd. Forrás: nogradsport.wordpress.com

Sporteseményt rendeztek Csucszu bácsi tiszteletére.

Gaál Ádám (kékben) nyerte a főmeccset.

Úszás. Október 22-én úszóversenyt rendeztek a Bátonyterenyei Tanuszodában. A sporteseményt a BVSE úszó szakosztályának első vezetőjének tiszteletére tartották meg. A sokak által csak Csucsu bácsinak nevezett oktató, uszodamester és edző komoly szakmai múlttal rendelkezett, még az 1969. október 17-26 között tartott mexikóvárosi nyári olimpián is részt vett. A helyi tanuszodában dolgozott egészen a megnyitásától betegsége miatt nyugdíjazásáig. Öt éve távozott közülünk, 61 évesen. -Tanítványai is szerették, felnéztek rá, tisztelték Csucsu bácsi sportmúltját -mondta lapunknak Pesti Marianna, a BVSE szakosztályvezetője, aki azt is ismertette: legutóbb az ő emlékét éltették úszással. - A 11 éves Bátonyterenyei Tanuszodában Csatlós Csaba emlékére úszóversenyt rendeztünk. Délelőtt a BVSE /Bátonyterenye Város Sportegyesülete/ úszói mérték össze úszástudásukat Hatvan, Aszód, Salgótarján úszóival, triatlonosaival. Sok egyéni csúcsnak örülhettünk, csapatunk 8 arany, 4 ezüst és 7 bronzéremmel büszkélkedhet-tette hozzá Pesti Marianna. A legkiemelkedőbb eredményt elért érmes versenyzők: Kelemen Dávid, Kiss Szabolcs, Mender Laura, Bakó Bálint, Burai Bence, Kovács Laura, Szilágyi Tünde, Domonkos Gerda, Danyi Donáta, Szabó Ákos.


12

A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

2016. NOVEMBER

A Bátonyterenyei Napló (2016.november)  
A Bátonyterenyei Napló (2016.november)  
Advertisement