Page 1

MEI 18

De terrassen

zijn weer geopend!

STADSMAGAZINE VOOR NIJMEGEN & REGIO www.uitnijmegen.nl


€7

50 ,

UIT NIJMEGEN | Geldig t/m 31-05-2018, ook geldig op vertoon van deze bon aan de kassa. Deze actie is niet geldig i.c.m. andere aanbiedingen of arrangementen. Badkleding verplicht, een badjas en slippers worden geadviseerd. Een badjas en handdoeken kunt u ter plaatse huren. Sanadome is dagelijks geopend van 09.00 tot 23.30 uur, de avondentree geldt vanaf 17.00 uur. SANADOME | WEG DOOR JONKERBOS 90 NIJMEGEN T 024 - 3597280 | BESTEL ONLINE: WWW.SANADOME.NL/UIT

KORTING DAGENTREE THERMEN

DAGENTREE € 7,50 KORTING | van € 33,50 voor € 26,00 Bestel online met kortingscode: UiT18dX AVONDENTREE € 5,00 KORTING | van € 24,50 voor € 19,50 Bestel online met kortingscode: UiT04aX

MS180001


MEI 2018

05

Column Sjembek Kus

22

NMGN Sport Lindy Hoppen

33

De Handelskade Nieuwe horecahotspot

colofon

inhoud

08

Groeten UIT Nijmeegse horeca naar de Pijp

23

Nimweegse Voetbalsores Maagdeneilanden

37

Op de camping Kamperen in de regio

15

Op het terras Nijmegen gaat voor het terras

26

Nieuw in de stad Check alle nieuwe hotspots

38

Valkhofmuseum De huiskamer van de stad

UIT NIJMEGEN verschijnt iedere eerste week van de maand in een oplage van 70.000 exemplaren.

UITGEVER Ben Wijnhoven | EINDREDACTEUR Leo Preusting, redactie@uitnijmegen.nl | REDACTEUREN Hans Jacobs, Carmen Wijnhoven, Mahlee Plekker | FOTOGRAFEN Paul Grefkens, Marcel Krijgsman | COVER Marcel Krijgsman | VORMGEVING Malou Wijnhoven | KANTOOR Bloemerstraat 11, 6511 EB, Nijmegen | ADVERTENTIE-EXPLOITATIE Uitmaat 25 6987 ER Giesbeek, T 0313 490840, F 0313 490841, info@uitnijmegen.nl ACCOUNTMANAGER Elise Willems, Homa Sharifi | ADMINISTRATIE Evelien Schoppers | KLACHTEN BEZORGING T 0313 490840 De volgende UIT NIJMEGEN verschijnt in week 22. Deadline redactie / advertenties donderdag 17 mei 2018.

03


e d d j i e s t d j i l r A tiejdp js l pri A s e b este b Z EL F E T SA M ENLEN! S T EL

UIT VOORRAAD LEVERBAAR! UIT VOORRAAD LEVERBAAR!

KEUZE UIT 2 SOORTEN ZIT- & RUGCOMFORTS! KEUZE UIT 2 SOORTEN ZIT- & RUGCOMFORTS!

Z EL F E T SA M ENLEN! STEL

ZOALS AFGEBEELD SLECHTS ZOALS 1 WEEK AFGEBEELD LEVERTIJD! SLECHTS 1 WEEK LEVERTIJD!

3

IN VELE KLEUREN LEVERBAAR IN VELE KLEUREN LEVERBAAR

3

1 1

3

. CL EX

2

999 999 ,,-

3

NK BA IES K EK PT AN S HO E O EKB PTIE X LU HO XE O LU

. CL EX

2

UIT VOORRAAD LEVERBAAR! UIT VOORRAAD LEVERBAAR!

4 4

1. Hoekbank Brioni in stof Happy. H88xB299xD207cm zoals afgebeeld excl. luxe opties vanaf 999,-. 2. Loveseat Brioni in stof Happy. 1. Hoekbank Brioni inexcl. stof Happy. H88xB299xD207cm zoals afgebeeld excl. luxe opties vanaf 999,. 2. Loveseat in stof Happy. Woonprogramma Accardi in Acaciahout kleur IceBrioni Grey: Dressoir H80xB193xD45cm 699,-, H82xB106xD90cm zoals afgebeeld luxe opties vanaf 299,-. 3. 299,. 3. &Woonprogramma in Acaciahout 429,kleur Ice. Grey: Dressoir H80xB193xD45cm 699,-, H82xB106xD90cm zoals afgebeeld excl. luxe opties . 4. Karpet Caprice in vanaf diverse kleuren maten. B200xL290cm Accardi 599,-, B170xL240cm Salontafel B85xL85cm 199,Salontafel B85xL85cm 199,-. 4. Karpet Caprice in diverse kleuren & maten. B200xL290cm 599,-, B170xL240cm 429,-.

ELEKTRISCHE RELAXFUNCT ELEKTRISCHE IE MOGELIJK!IE RELAXFUNCT MOGELIJK! Elek trische relaxfunctie 350

Elek trische relax func tie 350

,-.

,-.

MPLEET IS EENN CCOOMINPLEET I D R A C C A ARDI ISGREAEMMA C R WAOCOONNPPRROOGURTAINMMDAE INKLEEU OACIAHO T IN DE KL UR W C A ACIAHOU . C A ICEEGGRREEYY. IC

i biedt dtn UIT VOORRAAD Accardcardsioboie r te UIT VOORRAAD c n LEVERBAAR! le A e te v r o it o u s e keuz euzeels LEVERBAAR! isleuit uit uit&ve k b &ais meu eubveelsrb ar! r! m a le d ba voorrvaoaorraad lever onen

IN HOUT IN HO OF GLUT AS OF GL AS

n W PronPtroonto Wone

TV-/audiodressoir Accardi in Acaciahout kleur IceIce Grey. H54xB193xD45cm TV-/audiodressoir Accardi in Acaciahout kleur Grey. H54xB193xD45cm499,499,-..

A A Pallanti Pallanti

B B PallantiPallanti

JE DESSIN, KIES DESSIN, KIES JE & KLEUR & KLEUR STOF STOF

W Wan andd ddececororatatieieLeLe afafperpestu

Pallanti C C Pallanti

k van r stu k van af 2,9 af 2,595 . .

MATEN IN VELE UITUIT MATEN IN VELE AAR! LEVERB AD VOORRA AAR! LEVERB VOORRAAD

UIT KEUZESUIT VELEKEUZES VELE AAR! Poot LEVERBAAR! VOORRA ADADLEVERB VOORRA Poot 11

Poot 2 Poot 2

9

Poot 3 Poot 3

UITUIT VOORRAAD VOORRAAD LEVERBAAR! LEVERBAAR!


column

Foto: Mariska Hofman

SJEMBEK

Redacteur, columnist en citywatcher Hans Jacobs

Er zijn slechtere plekken om te wonen en te verblijven dan Nijmegen. Maar dat wil niet zeggen dat alles goed is. Er is veel mis in de stad en in die modderpoel walst de ijdelheid van de politiek in zelfgenoegzaamheid. Maar ik kan me ook ergeren. Zonder zelfgenoegzaamheid, zonder eigenbelang: alleen omdat ik vind dat de stad af en toe een muk is, een rund, dat er eens flink van langs moet hebben. En zo’n muk is nou een sjembek!

Kus

Het zalige Roomse, het leven in de laatste stralen van het linkse Avondrood, de groen-linkse anonimiteit. De naoorlogse politieke geschiedenis van Nijmegen in een notendop. En nu duiken we de academische bubbel in. Titels bevolken het pluche van de raadszaal. De parkeergarage onder het gemeentehuis staat vol moderne SUV’s: fietstrapper aangedreven kinderkruiwagens: prof. dr., mr., ir. Nijmegen. De oosterburen zullen er verguld mee zijn. Die leven op een dieet van titels: Guten Tag genädige frau dr. Nimwegen.

Een cursus kijken-of-er-nog-wat-te-reddenvalt. Een cursus verZOENing. Het is tijd voor de kus, de smaakmaker van de verliefdheid, de sluis tussen twee harten en uiteindelijk de barometer van de relatie.

Na de studenten hebben nu ook de afgestudeerden de stad bestuurlijk overgenomen. Nijmegen: Radboud Grand Cru. Er dreigt een tweedeling zoals die ook al landelijk te zien is. De Randstad tegenover de rest van Nederland. De Nijmeegse Grachtengordel variant: Nijmegen Oost tegenover de rest van de stad. De ene helft heeft net als landelijk geen idee wat de andere helft voelt, denkt. De Nijmeegse Eendracht leeft alleen nog in het hart van NEC.

Ton�oene�

Het geweten van Nijmegen (sinds kort oud politiek redacteur van De Gelderlander) Rob Jaspers was er bang voor en waarschuwde: “Je moet de stad voelen, ruiken, proeven en van daaruit vragen stellen.” Weg met de studeerkamervisie, scherm uit, uit het pluche. Naar buiten geachte raadsleden. Proef de stad. Omarm, kus de stad. Gelukkig zingt het voorjaar door de lucht. Pril, nieuw, anders, warm. Het kietelt je gevoelsleven en geeft gas aan het liefdesleven. De liefde voor de stad Nijmegen en ál haar bewoners.

De kus als verZOENing van de dreigende tweedeling in de stad. De kus, de symfonie van de hartstocht. Van honing druipen je lippen mijn bruid; honing en melk is het onder je tong (Hooglied 4,11)

We beginnen voor de nieuwbakken raadsleden dan maar in hun eigen taal: wetenschappelijk. Kijk de stad diep in de ogen, draai je hoofd naar haar toe, bied jezelf aan. De machinekamer van de liefdesmachine draait overuren. Negenentwintig spieren gaan aan het werk. Twaalf in de lippen en bij tongzoenen nog eens zeventien bij de tong. De amandelen en het speeksel wapenen zich tot de tanden om ziektes tegen te gaan. Bij een diepe kus wordt 9 mg water uitgewisseld, 0.7 mg albumine, 0.18 g organische materie, 0.711 mg vetstoffen en 0.45 mg zouten, terwijl een dikke 250 bacteriën van de ene mond naar de andere verhuizen. Een liefdesdrank, die met wat extra lyzozymen, als een wegenwacht functioneert om boze bacteriën aan te vallen. De polsslag jaagt gemiddeld 70 slagen per minuut naar 150 toeren, de schildklier maakt overuren, de suikerproductie stijgt, de insuline-afscheiding wordt gestremd in een bovenmodale stresssituatie. En dat, geachte titeldrager, is de wetenschappelijke verklaring voor haar reactie: “Oh schat, je lippen smaken zoeter dan wijn.”

De kus, de smaakmaker van de verliefdheid, sluis tussen twee harten, de thermometer van de verliefdheid, van een relatie. Proeven, ruiken. Het hele pallet aan zintuigen is betrokken bij een kus, de optimale zintuigelijke ervaring die je kunt genieten. De geur. Zo dichtbij krijgt de neus nooit de kans om de geur van de stad te besnuffelen. De geurervaring is sneller dan de hersenen en voordat je het feitelijk weet, voel je je tot de stad aangetrokken.

Liefdesdran�

Schakel het tastgevoel in. Lippen zijn net als geslachtsdelen rijk aan bloedvaten en zenuwen. Proef de liefdesdrank die de stad je schenkt. Kijk haar nog een keer in de ogen. Waakzaamheid is niet meer nodig: sluit de ogen. Het vertrouwen is compleet: het is tijd voor de volledige overgave en er ontstaat een bundeling van diverse zwoel makende zintuigelijke gewaarwordingen, tot één groot zinnelijk festijn. Dan is het lichamelijke alleen niet meer voldoende, dan kust het hart mee, dan ben je zielsgelukkig. Voel, ruik, proef de heerlijke stad Nijmegen, omarm de stad, kus de stad en laat je hart de gids zijn bij het besturen van de stad. In een wereld waar de mens in het meer van computers en elektronica dreigt te verdrinken, slaagt geen enkele techniek erin de blijde boodschap uit een mensenhart eenvoudiger, directer en smakelijker over te brengen dan een kus. Het voorjaar in Nijmegen is, nu met onze verZOENingscursus de kou van de verkiezingsuitslag uit de lucht is, stralend begonnen.

05


2018 2019

verhalen

voor iedereen

Kies uw stoel en bestel uw kaarten online

stadsschouwburgendevereeniging.nl


de stad UIT

ADVERTORIAL

Eén-jarig bestaan wordt gevierd met 20% korting

Feest in My Jewellery boutique Arnhem Het is feest! De Arnhemse vestiging van My Jewellery – dat leuke en karakteristieke boetiekje aan de Bakkerstraat 68 in Arnhem – bestaat zaterdag 5 mei alweer één jaar. En wie jarig is trakteert! Daarom wordt iedereen op zaterdag 5 mei verwend. Maison My Jewellery; het karakteristieke boetiekje aan de luxueuze Bakkerstraat in Arnhem is de sfeervolle ontmoetingsplek voor alle fashionista’s en My Jewellery liefhebbers in Gelderland. My Jewellery heeft haar naamsbekendheid vooral te danken aan de enorme online community en dynamische webshop. De luxe merkbeleving, scherpe prijzen, snel wisselende collectie en kwalitatief zeer goede items zorgen voor een groeiende populariteit en een trouwe fanbase.

Korting en ook heerlijke hapjes en drankjes

Op zaterdag 5 mei bestaat de sfeervolle My Jewellery boutique in Arnhem alweer één jaar! En dat wordt op zaterdag 5 mei gevierd met: • 20% korting op de hele collectie, maar alleen op vertoning van dit artikel! • De eerste 50 klanten ontvangen een goedgevulde goodiebag • Je wordt in de boutique verwelkomd met heerlijke hapjes en drankjes • Geef je wenkbrauwen een touch-up door de browstylist van The Browbars tussen 10:00 – 14:00 uur. • Speciale acties alleen in de Maison My Jewellery Boutique in Arnhem.

Over Maison My Jewellery

Maison My Jewellery is een van de zes boutiques van My Jewellery en werd als vierde geopend uit dit rijtje. In deze boutique word je verwelkomd met een goede dosis gastvrijheid en gezelligheid in combinatie met mode, trendy items en accessoires. De inrichting is

zowel modern als authentiek wat een bijzonder effect geeft. Je loopt letterlijk in het huis van Maison My Jewellery binnen. Iedere My Jewellery boutique heeft haar eigen uitstraling en identiteit, zo ook Maison My Jewellery. De boutique heeft een ouderwets plafond, een prachtige binnentuin, een authentiek winkelpui, maar ook een modern My Jewellery logo in roze neonletters en een grote spiegel met een quote. De zwarte kledingrekken gecombineerd met de witte muren hebben een moderne uitstraling. De sieraden zijn centraal in de winkel geëtaleerd op witte blokken gecombineerd met mooie materialen en natuurstenen displays. Tussendoor vind je leuke interieurdecoraties en cactusjes voor de optimale huiselijke sfeer!

Parijs en Londen

Iedere boutique heeft haar eigen uitstraling en identiteit. Sharon Hilgers probeert om iedere boutique een uniek gevoel te geven: ”Winkelen is en blijft emotie, iedere stad heeft haar eigen sfeer en dat zorgt er steeds voor dat we geprikkeld worden om My Jewellery weer in een ander jasje te steken. Mijn inspiratie voor de boutiques doe ik meestal op door veel te kijken op social media en in Parijs en London. Dit zijn mijn twee favoriete plekken. Als ik daar over straat loop, raak ik altijd geïnspireerd door de leukste hotspots, maar ook door de mensen, de cultuur en de mooie omgeving.” Shoppen bij My Jewellery is met alle toffe sieraden en hippe kleding sowieso een feestje, maar op zaterdag 5 mei is het dus extra feest!

Wie, wat, waar? Bakkerstraat 68, Arnhem • open: za 5 mei 10.00 - 17.00 uur • www.my-jewellery.com

07


Maarten, temidden van Jordy (links) en Thomas

GROETEN UIT AMSTERDAM

Maarten van Belkom brengt Nijmeegse horeca naar de Pijp Hij is pas 30 jaar, maar heeft al een onstuimig horeca-leven achter de rug. Begonnen in Nijmegen (Lodewijk, Vaderland, Manna) is de geboren Nijmegenaar Maarten van Belkom sinds bijna anderhalf jaar neergestreken in de levendige en kleurrijke Amsterdamse wijk de Pijp, als een van de drie eigenaren van eetcafé Wijmpjes-Beukers. Maar zijn roots liggen onmiskenbaar in Nijmegen waar hij het vak leerde van horecaman en vriend Steven Heijnen. Een paar van die typisch Nijmeegse streken heeft hij duidelijk meegenomen naar de hoofdstad. Groeten uit Amsterdam! Tekst: Leo Preusting // Foto´s: Marcel krijgsman 08

Neem nou het feit dat je niet kunt reserveren in Wijmpjes-Beukers, rechtstreeks overgenomen van de restaurants Lodewijk en De Grut in Nijmegen. Dat was in Amsterdam tot die tijd helemaal not done. “In het begin vond iedereen dat maar belachelijk, zo van ‘ik wil gewoon reserveren’. Als je dan niet vol zat, gaven ze de schuld aan dat niet-reserveren. Je moet weten: dat is in Amsterdam een hele strijd. In het Parool heeft een stuk gestaan dat een Amsterdammer in een weekend in vier restaurants reserveert. Maar je gaat er maar naar eentje. Of ze dan wel of niet

afbellen maakt geen zak uit: je komt gewoon niet. Daar heb ik dus geen last van.” En hoe gaat het nu, na vijftien maanden Wijmpjes-Beukers niet-reserveren? “Hartstikke goed, we zitten iedere avond vol!” Maar vol betekent ook in veel gevallen wachttijden. “Nee, het is geen wachten, het is borrelen”, corrigeert Maarten direct. “Als je weet dat je moet wachten, moet je het gewoon gezellig maken. Broodplankje erbij, een vleesbordje of bitterballen, dat soort dingen. Gezelligheid is zó belangrijk. Want als


groeten UIT het gezellig is, blijven mensen wel. Dan kun je een potje breken, dan mag er iets fout gaan of iets langer duren, dat maakt dan niets meer uit. Wij zijn allebei (Jordy, vriend, 29, mede-eigenaar, red.) van de hospitality. Wie goed doet, goed ontmoet, zeggen we altijd maar.”

Glazen ophalen

Die hospitality is deze horecaman pur sang met de paplepel ingegoten. Op 15-jarige leeftijd was dat al zo in de Heeren van St. Anna waar Maarten de kunsten van het glazen ophalen heeft geleerd. “Ja, toen had ik al zoiets: ik stel me even voor aan iedereen waar ik de glazen van de tafel haal. Dat persoonlijk welkom heten, dat doen Jordy en ik nu nog steeds. Vrolijk zijn lokt uit tot gezelligheid. Dat extra beetje sfeer, dat verwennen, daar zijn mensen gevoelig voor. Haha, ja, ook Amsterdammers! Er komen hier veel buurtgenoten uit de Pijp, maar vooral heel veel terugkerende gasten. Wat dat betreft zijn we in Amsterdam wel een dingetje aan het worden. Bijna iedereen die binnenkomt, komt via iemand anders, zo van: ‘ik moest hierheen’. Bij zeventig procent van de tafelbezetting zit iemand die al eerder is geweest, elke avond weer. Allemaal via-via.”

We zijn in Amsterdam wel een dingetje aan het worden Nog iets Nijmeegs dat Maarten in de hoofdstad heeft geïntroduceerd: de wekelijks wisselende menukaart, ook al een patroon rechtstreeks overgenomen van Lodewijk, maar in Amsterdam absoluut een unicum. Iedere dinsdag (op zondag en maandag is het restaurant gesloten) is het een drukte van belang in de keuken waar chef-kok Thomas Herregraven volledig nieuwe gerechten op de kaart zet. Niet bepaald nieuw voor Thomas, want voorheen werkte hij ook al in de keuken van eetcafé Lodewijk aan de Berg en Dalseweg. Maarten haalde hem over naar Amsterdam te komen waar hij zijn kunsten nu als chefkok mag etaleren. Maarten: “Ik ken Thomas al van de middelbare school in Nijmegen. Altijd met dezelfde vriendengroep omgegaan. Hij gaat zijn gang in de keuken, ik bemoei me daar niet mee.” De kaart telt net zo veel vlees- als vegetarische gerechten. “Ja, het is hier wel Amsterdam hè. De helft van onze gasten bestelt een vegetarisch menu, mensen zijn hier heel bewust bezig met hun gezondheid. Nee, ik stuur daar niet in, maar vind het wel belangrijk dat mensen ermee bezig zijn, iedereen op zijn eigen manier. Die balans vind ik belangrijk.”

Moeder

De opvallende naam van het Amsterdamse eetcafé (“Klinkt laagdrempeliger dan ‘restaurant’”) is een ode aan de moeder van Maartens leermeester en Nijmeegs horecatyphoon Steven Heijnen. Hij had destijds al zijn Nijmeegse restaurant Wijmpjes naar haar genoemd, Maarten voegt er nu de meisjesnaam aan toe: Beukers. “De moeder van Steven was overleden en toen kwam ik op het idee haar naam te gebruiken voor mijn restaurant. Vonden mensen best een beetje vreemd, maar nu is iedereen het wel gewend.”

Eetcafé Wijmpje Beukers Karel du Jardinstraat 47, Amsterdam (de Pijp) T. (020) 331 11 38 W. www.wijmpjebeukers.nl Open: di t/m za, vanaf 17 uur

Door zijn netwerk in Nijmegen en vooral in de Nijmeegse horeca, mag Maarten zich verheugen op een behoorlijk portie Nijmeegse klandizie. Mensen die het combineren met een andere activiteit in Amsterdam, maar ook mensen die gewoon even op en neer rijden om in Wijmpjes-Beukers te gaan eten. “Heel bijzonder vind ik dat. Mensen die ik ken, maar ook die ik niet ken. Die hebben over ons gehoord en zijn nieuwsgierig. Komt ook omdat Nijmegen natuurlijk relatief klein is, net een groot dorp. Iedereen kent elkaar. Ik vind Nijmegen een fantastische stad, ik kom er nog steeds graag. Ga ik op bezoek bij vrienden of mijn ouders.” 09


Tijd voor een gezond en mooi lijf

Met een tevreden gevoel in de spiegel kijken. En daarin jezelf zien. Met een goed gevormd lichaam. Wat kilo’s lichter, en vol energie. Een steuntje in de rug werkt!

Dit alles onder 1 dak!

In 5 stappen: 1. Figuuranalyse 2. Huidverbetering in ozoncabine 3. Bewegingsplan in warmtecabine 4. Voedingsplan op maat. Géén diëten, shakes, maaltijdvervangers, etc. maar gezond eten. 5. Personal Coaching

Cryolipolyse, hét alternatief voor liposuctie. Onderhuids vet ijskoud verdwenen in slechts 4 behandelingen. Onze behandeling is wetenschappelijk onderbouwd en werkt op basis van gecontroleerde koeling en elektroforese. Dit maakt het mogelijk om op een volledig pijnloze manier vetcellen te verwijderen. Aanvullende methode: Bodywrapping & Compressietherapie

v.d. Brugghenstraat 12, Nijmegen | 06 16 96 42 00 | www.az-groen.nl

Onze specialiteiten worden op ambachtelijke wijze bereid in een op houtskool gestookte tandoori oven. Deze oven creëert een unieke smaak!

Geopend 7 dagen per week vanaf 17.00 uur. Ook afhalen!!! Met volledige airconditioning


uit

EVENTS

Zeldzaam Mooi Markt

Geweldig: hoepelen met de Hoepeljuf en megazeepbellen blazen met Frans van der Kamp. En dat zeker niet alleen maar voor de kleintjes. Het gebeurt op de Zeldzaam Mooi Markt op zondag 6 mei in het Valkhofpark in Nijmegen. Het is een evenement met bijzondere producten en ambachten, net als puur en (h)eerlijk eten en verschillende actieve en creatieve workshops. Op de Zeldzaam Mooi Markt vind je het allemaal. Naast dat je op de markt allerlei unieke, originele en handgemaakte producten kunt kopen, zorgen de vintage- en retroartikelen en de bijzondere manier van creatief hergebruik door lokale kunstenaars en ondernemers er ook voor dat deze markt extra lief is voor de wereld. Uiteraard is er ook muziek: kunstenaar Oscar Prinsen combineert zijn kunst met het draaien van de meest dansbare platen uit zijn vinyl platencollectie. 6 mei, Valkhofpark Nijmegen

Gebroeders van Limburg festival De Gebroeders van Limburg zijn misschien wel de beroemdste Nijmeegse broers ooit. Heb je schildertalent en droom je er van om net zo beroemd te worden als deze Middeleeuwse kunstenaars? Tijdens het Gebroeders van Limburg Festival in de Nijmeegse binnenstad - eind augustus - krijg jij de kans om je te laten inspireren door het werk van de gebroeders en je eigen werk in te sturen. De techniek is vrij, zolang je maar verwijst naar het thema van dit jaar: ‘Liefde voor het landschap’ en hun oorspronkelijke werk. De twintig mooiste schilderijen maken kans op geldprijzen en de werken worden tijdens het festival tentoongesteld in een speciale (verkoop) expositie. Inschrijven kan tot en met 25 juli 2018. 25 & 26 augustus, centrum Nijmegen

Woodstock & Blues in Zyfflich

Honderden dansende, swingende en juichende mensen, dat is zo kenmerkend voor eerst Woodstockin-Zyfflich en een dag later Blues-in-Zyfflich, dit jaar op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni. Twee heerlijke festivals weer in dit kleine Duitse dorpje, net over de grens bij Beek-Ubbergen. De stemmige Dorfscheune en de sfeervolle feeststent op het dorpsplein zijn de basis van deze muziekspektakels. Woodstock is tegenwoordig meer een tributefestival met dit jaar onder andere Blondie, Lou Reed, Fleetwood Mac, Prince en de vertrouwde Woodstock Tribute Band op de vijf podia. Bluesin-Zyfflich (dit jaar al voor de 15e keer) brengt onder ander The Paul Garner Band, The Dawn Brothers, The Hoodoo Monks , J.B. Meijers (Common Limits) en Leif de Leeuw naar het ooievaarsdorp. Weekendje genieten dus! 1 & 2 juni, Zyfflich

Nijmeegse Bierfeesten

Dorstig hoef je echt niet te zijn tijdens Pinksteren. Want ga gewoon even naar het Valkhofpark, daar staan dan namelijk drie dagen lang meer dan zestig (!) bierbrouwers uit het hele land om hun laatste brouwsels aan ons te laten proeven. Omdat biertjes op een lege maag nét iets minder goed smaken, zijn er ook verschillende foodtrucks die allerlei lekkere gerechtjes en hapjes aanbieden. En neem gerust de kleintjes mee, want zij kunnen hun eigen drankje tappen uit de limonadekoe of zich uitleven op een springkussen. Om het feestgedruis extra te bevorderen kun je lekker swingen op funky muziek en worden bezoekers ’s avonds verrast met een surprise-act. 19 t/m 21 mei, Valkhofpark, Nijmegen

Musical

The War of the Worlds

Wie kent het niet: het legendarische album ‘Jeff Wayne’s Musical Version of The War of the Worlds’ uit 1978 (!). Liefhebbers opgelet: 120 jaar nadat dit meesterwerk van H.G. Wells’ verscheen, is het verhaal omgetoverd tot een eigentijdse sciencefiction rockmusical, op donderdag 17 mei mee te maken in De Vereeniging. Echte fans herinneren zich ongetwijfeld de hits ‘The Eve of The War’, ‘Forever Autumn’ en ‘Brave New World’. ‘The war of the Worlds’ gaat over een journalist die in een intergalactische oorlog terechtkomt, compleet met verwoeste steden, vluchtende mensen, tegenaanvallen en de vernietiging van de buitenaardse wezens. De moderne special effects gecombineerd met originele samples van de LP en originele videobeelden zorgen voor een spectaculaire voorstelling! 17 mei, De Vereeniging, Nijmegen

Bert Heerink (Foto: Xandro Meda)

11


WOW!

6.99

WOW!

Pluktomaat

direct te eten! potmaat 14 cm

3 STUKS

6.99 Italiaanse kruiden diverse soorten, excl. aardewerk pot per stuk 2.99

WOW! 189.-

149.-

WOW!

Hangstoel

sixpack

6.99

Aardbeienplantjes

diverse kleuren 80x137cm

sixpack

Intratuin Malden & Elst vrijdag koopavond, elke zondag open


De mooiste keukenshowroom van Gelderland!

NX950 keramiek betongrijs imitatie

NX902 glas mat polariswit

OPENINGSTIJDEN: Maandag 10.00 Dinsdag 10.00 Woensdag 10.00 Donderdag 10.00 Vrijdag 10.00 Zaterdag 10.00 Zondag 12.00

ALEA L091 kristalwit hoogglans

Karstraat 95 Huissen

7 dagen per week open!

15.000 m2 wooninspiratie

- 17.30 uur - 17.30 uur - 17.30 uur - 17.30 uur - 21.00 uur - 17.00 uur - 17.00 uur


op het

terras Nijmegen gaat voor het terras Op Iedere stoeptegel van de Nijmeegse cafés en restaurants staan wel hippe stoelen en toffe banken. Nijmegen is en blijft nou eenmaal de stad met de grootste terrasdichtheid van Nederland en dat willen we weten ook. Zie je ooit een lege stoel of chilly bank? Nou dan! De terrassen hebben een enorme upgrade gekregen vergeleken met - pak ‘m beet - tien jaar geleden. Overal verwarming en grote parasols, er is volop geïnvesteerd in prachtig meubilair, dus, dames en heren, zitten maar, lekker eten en drinken en vooral ook mensen kijken. UIT Nijmegen heeft alvast een aantal hele mooie terrassen voor je uitgezocht, Kijk gauw verder!


S

Steeds meer aandacht voor Nijmeegs terras Aan de terrassen in en om Nijmegen wordt steeds meer aandacht besteed. De uitbaters van de horeca hebben volop geïnvesteerd in prachtig terrasmeubilair, een woud aan parasols en bloembakken. Dat trekt mensen, zoveel is wel zeker.

Café Van Buren Van volle terrasdagen tot grootschalige evenementen. Het zonovergoten terras van Café Van Buren ligt in hartje Nijmegen en is het perfecte eindstation na een middag shoppen. Een breed terras dat zitplaatsen biedt aan ruim 300 bezoekers ligt op vijf minuten loopafstand van het Centraal Station. Bij Café Van Buren geniet je van een uitgebreide drank- en menukaart, voor uiterst betaalbare prijzen. Zo bestel je een driegangenmenu voor €16,99.

Molenstraat 89 | Nijmegen | T 024 3234168 www.cafevanburen.nl

Genieten bij Valdin! Wilt u gezellig na het werk nog even naborrelen, heeft u iets te vieren of wilt u zomaar even een heerlijk hapje eten? Restaurant Valdin is van alle gemakken voorzien. U kunt bij ons al genieten van een 3-gangen menu vanaf € 19,50. Tevens beschikt Valdin over 3 mooie zalen, een prachtig terras en een dakterras. Uw bijeenkomst wordt al snel een succes met een van onze complete vergader- of feestarrangementen. Alle zalen zijn bereikbaar per lift. Valdin is 7 dagen per week open! Voor meer informatie, zie www.valdin.nl Van Peltlaan 4 | Nijmegen | T 024 3556902 www.valdin.nl

Freddy’s Beerkitchen

gezellig stadspand, in het hartje van Nijmegen Freddy’s brengt het jaren ‘70 concept terug op het Koningsplein. Ouderwetse vinyl platen in combinatie met een jong team zorgen voor een gezellige sfeer. Heerlijk urban food, bijzondere Amerikaanse burgers of vegetarische gerechten gaan hand in hand met een uitgebreid speciaalbieren assortiment, eigen gebrouwen biertje of een highball. Voor de zoete zin heeft Freddy’s zelfgemaakte milkshakes of vraag naar de beschikbare taartjes. Koningstraat 26 | Nijmegen | T 024 6757082 www.freddysbeerkitchen.nl

16


op het

TERRAS Dagjesmensen, vriendinnen die aan de zwier zijn, de eeuwige studenten en ook nog een stortvloed aan ‘gewone’ mensen, allemaal lijken ze het de normaalste zaak van de wereld te vinden om ten overstaan van de stad hutjemutje in zo’n denkbeeldig vierkant te gaan zitten. Tot diep in de nacht houdt het geroezemoes in de lente en zomer aan.

BliXem BliXem is een gezellig en drukbezocht eetcafé, cadeauwinkel en cateringbedrijf, allen gerund door medewerkers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en hun begeleiders. Het heerlijke terras aan de Groesbeekseweg in Nijmegen-Oost biedt een fijne plek om, uit de wind, van de mooie dagen te genieten. Je kunt in BliXem ontbijten, lunchen, borrelen en dineren. In de cadeauwinkel en webshop zijn speelgoed, keuken/ woonaccessoires, tassen en sieraden te koop. BliXem Catering verzorgt met veel plezier service op locatie en dit biedt de medewerkers de kans om ook buiten BliXem werkervaring op te doen. Groesbeekseweg 75 | Nijmegen | T 024 3888678 www.blixemnijmegen.nl

Arsenaal 1824 Midden in het bruisende centrum van Nijmegen vind je Arsenaal 1824, een gezellig Grand Café en sfeervol Restaurant voor jong en oud. Geniet binnen of buiten op onze gezellige terrassen van de lekkerste gerechten uit de Franse, Mediterrane en Oosterse keuken. In het Arsenaal drink je ook de lekkerste koffie en thee, frisdranken, vruchtensappen, smoothies, cocktails, wijnen en speciaalbieren. Dit jaar introduceren wij op ons terras o.a. een licht bruisende Sangria van Lolea uit Spanje. Let the sun shine! Arsenaalpoort 1 | Nijmegen | T 024 3244833 www.arsenaal1824.nl

Café de Opera Op het Koningsplein is het altijd net iets warmer dan de weersvoorspelling aangeeft. Dat is fijn, want dat betekent meer mooie dagen op het terras van café de Opera. De nieuwe seizoenkaart begint al snel en je vindt hier veel nieuwe lekkere dingen die goed met het zonnetje samen gaan. Een smakelijke lunch, goede avondhap en heerlijke borrelkaart, maar ook nieuwe speciaalbieren en wijnen. In de avond wordt het terras steeds gezelliger door sfeerverlichting en warmtelampen. Het vakantiegevoel begint bij café de Opera. Volg ons op Facebook of kijk op onze website voor meer info. Koningstraat 34 | Nijmegen | T 024 3232197 www.cafedeopera.nl

17


Wit of Weizen? “Wij Nederlanders denken bij het horen van Weizen dat dat witbier is, is misschien nog logisch ook, maar dat ís dus niet zo.” Bierkenner bij uitstek Ivo Thijssen legt uit: WITBIER

WEIZEN

Herkomst

Belgie

Duitsland

Kleur

Wit

Gelig

Koolzuurgehalte

Normaal

Hoog

Glas

Kort en dik

Lang en dun

Mout

Ook ongemoute tarwe

Gemoute tarwe

Brouwproces

Toevoegingen toegestaan (kruiden, citrusschillen en koriander)

Rheinheitsgebot (alleen water, graan, hop en gist)

“Als je op een terras zit, je bestelt een witbiertje en je krijgt een Weizen, dat kan dus niet, dat is raar. Daarnaast wordt nogal eens in witbier een schijfje citroentje gedaan. Dat is echt heel jammer, want in een citroenschil zitten oliën en als een schuimkraag ergens allergisch voor is, is het olie. Dus doe een citroentje in je bier, dan gaat de schuimkraag weg, gaat het bier oxideren, komt er zuurstof bij en vervliegt de koolzuur. Dat gaat natuurlijk ten koste van de smaak. Dus asjeblieft absoluut geen citroen in witbier doen.”

Biersommelier Ivo Thijssen over de terrasbieren van zomer 2018:

“Houd de sessionbieren in de gaten” Hij zit net vol trots te vertellen dat hij zojuist officieel het Certified Cicerone examen heeft behaald, zeg maar biersommelier. Ivo Thijssen (35), Nijmeegs bierkenner nummer één, heeft daarvoor een bloedstollend examen in Londen mogen maken, maar is nu toch maar mooi een van de drie Nederlanders die deze, van oorsprong Amerikaanse, titel dragen. Hoog tijd voor een biertje dus in zijn stamkroeg café Samson. Dat het nog maar zaterdagochtend 11.00 uur is, maakt even niet uit. Tekst: Leo Preusting // Foto’s: Marcel Krijgsman 18


op het

TERRAS Want het onderwerp van dit gesprek zijn eigenlijk de aanstaande zomerbiertjes. Wat gaat het worden deze zomer op de terrassen van Nijmegen? Niemand beter dan Ivo die dit kan weten natuurlijk. En als hij eenmaal begint... “Je blijft in de zomer altijd de traditionele stijlen houden omdat je in dit jaargetijde natuurlijk meer zin hebt in lichte, frisse bieren met een niet al teveel uitgesproken smaak en vooral niet al te veel alcohol. Want ja, je moet in de zomer toch je vochtbalans meer op peil houden dan in de winter, dus drink je er altijd een paar extra. Traditioneel staan blonde bieren, witbieren en Weizen op de kaart. Lichte en witbieren passen ook veel beter bij de gerechten van dit seizoen. Witbier met aardbeien is heel erg lekker en probeer asperges eens met lentebier. Licht bij licht in de zomer past nou eenmaal beter.”

Zelfgemaakte limonades, mocktails, freak shakes, Riesling

Dit worden dé nieuwe zomerdrankjes van 2018 Drink nog maar even snel leeg, die laatste flessen Aperol voor de Spritz van 2017. Want 2018 is namelijk het jaar van een verrassende trend: de non- of laag-alcoholische drankjes! Tekst: Mahlee Plekker

Sessio�

“Verder: houd de sessionbieren in de gaten. Als je een bierstijl hebt, bijvoorbeeld een IPA, moet die eigenlijk rond de 6% zijn, licht amber van kleur en met een vrij hoge bitterheid. Als je daar een session van brouwt, hou je dezelfde kleur en dezelfde smaken, alleen minder alcohol. Daar tegenover staat juist de Imperial die juist méér alcohol bevat. Session met zijn lagere alcohol is dus wel een trend aan het worden. Het past in een leven waarin mensen meer bewust met hun gezondheid omgaan. En voor de smaak hoef je het niet te doen, want die is hetzelfde.”

Biercocktail�

“Ik denk dat we deze zomer ook wel meer biercocktails zien. Witbier mojito bijvoorbeeld. Gewoon een mojito met munt, limoen, rum, beetje suikerwater en crushed ijs, alleen nu dan niet afgemaakt met koolzuurhoudend water, maar met witbier. Alles in een witbierglas, verder alles hetzelfde. Het is wat mij betreft het enige moment dat je wel schijfje citrus in je bier mag doen. Of je kunt er malt bier voor gebruiken. Dat is sowieso nog steeds een hele grote groeiende markt en ook steeds beter van kwaliteit. Voorheen waren ze behoorlijk zoet, maar nu zijn ze meer karaktervol en ook wat bitterder, wat smaakvoller.” “Radler is nog steeds een toppertje. Afkomstig uit Duitsland is het in Nederland populair geworden door Amstel en nu gooien ze je dood met Radler in allerlei verschillende smaken. In feite is het niks meer of minder dan een bier-mix. Of je nou citroensap met bier mengt, of kersensap, of wat dan ook, het is een biermix. Als horecazaak kun je ook je eigen Radler maken met zelfgemaakte limonade en die mix je met bier uit de tap: home made Radler op de kaart.”

Zelfgemaakte limonades of mocktails cocktails zonder alcohol - zijn volgens de kenners dé trend op het terras dit jaar. We ontvangen deze drankjes het liefst direct geshaket uit de kundige handen van de barman. Christiaan Roest, mede-eigenaar van Bhalu Yoga, Food & Drinks aan de Bloemerstraat, bevestigt dit: “Passend binnen de fit-trend zijn drankjes steeds vaker alcoholvrij.” Huisgemaakte limonades met als basis ginger-ale, tonic en vlierbloesem zijn deze zomer dan ook niet te missen op de terrassen.

Instagrammabl�

Bovendien moeten drankjes deze zomer vooral een beetje Instagrammable zijn. Terrasbezoekers doen niets liever dan hun omgeving jaloers maken met een kleurrijke foto van een drankje in de zon. Ook de freak shakes – milkshakes met zoetige kleurtjes en hysterische versieringen staan hoog op de trendlijstjes. Alles voor de likes! Hebben de Nijmeegse barmannen en -vrouwen nog specifieke tips? Frisse smaken doen het goed in de zomer. De zon

willen gasten ook in hun glas proeven. In café De Opera op het Koningsplein bevestigen ze dat laag-alcoholische drankjes populair worden: “Trends hebben hier even nodig om te landen, maar lichte witbieren of alcoholarme drankjes worden steeds populairder. Ook mixjes die mensen op vakantie dronken, kunnen wel eens heel hard gaan deze zomer. Zo krijgen we steeds vaker bestellingen voor een Campari-tonic of een witte port-tonic.”

Gi�-toni�

Bij de buren van Freddy’s Beerkitchen op de hoek van het Koningsplein maken ze zich niet zo’n zorgen over de alcoholvrije trend. Ze zien de IPA-trend voorlopig echt nog niet overwaaien. En ook de goede oude gin-tonic wordt niet minder populair. Met een fris glas witte wijn sla je ook deze zomer de plank nooit mis. Josca Calen van Bar Lebowski aan de Bloemerstraat: “De perfecte terraswijn in de zon is wat ons betreft de Faubel Riesling, een frisse, mineralige wijn met tonen van citrus.” Helemaal perfect met een bijpassend hapje erbij. Wij nemen er alvast eentje. Proost! 19


W

Waarom op het terras?

“Omdat zo gezellig is”, zegt de een. “Omdat je zo fijn naar mensen kunt kijken”, zegt de ander, of “Effe lekker dat krantje lezen bij een vers gezette cappuccino”. Boeit eigenlijk niet zo waarom mensen kiezen voor het terras. Het is gewoon lekker buiten, het is lente, iedereen is vrolijk en ziet er prachtig uit. Mensen die anders nooit in de kroeg komen, zitten wel op het terras. Op deze pagina’s vind je een keur aan fijne terrassen, ook buiten Nijmegen voor als je een keer met de fiets erop uit trekt. UIT Nijmegen zou zeggen: GENIET ERVAN!

Pannenkoekenhuis De Duivelsberg Tussen Nijmegen en de grens van Duitsland ligt het natuurreservaat ‘De Duivelsberg’, gekenmerkt door hoge heuvels en diepe dalen, bronnetjes en beekjes. Een verrassend gebied met prachtige bossen, maar ook weilanden en akkertjes. De grootste verrassing vind je midden in het bos; het pannenkoekenhuis de Duivelsberg. Voor het restaurant ligt een mooi terras met uitzicht op de speeltuin. Ga mee over Berg & Dal, en Geniet in ‘t Groen! Duivelsberg 1 | Berg en Dal | T 024 684 1439 www.duivelsberg.nl

De Wolfsberg Het terras van De Wolfsberg in Groesbeek is een speciale plek. Aan de rand van diepgroene bossen, grenzend aan weilanden waar koeien grazen en uitkijkend over de huizen in het dal, kun je hier heerlijk buiten genieten. Het is er rustig en ruim, en het terras nodigt uit om urenlang te borrelen. En alles wat je je kunt wensen vind je hier: de beste wijnen en speciaalbieren met de lekkerste borrelhapjes staan op de kaart, maar ook voor een simpele lunch of uitgebreid diner kun je buiten terecht. De aangebouwde veranda met terrasverwarming zorgt er bovendien voor dat je ook op frisse dagen aangenaam op het terras kunt vertoeven. Mooksebaan 12 | Groesbeek | T 024 3971327 www.dewolfsberg.nl

Genieten aan de Maas, bij de Poorten

Onze brasserie aan de Maas is zeker een bezoek waard! Strijk neer om te genieten van een kop koffie, verfrissend drankje, lekkere lunch, smaakvol diner of een gezellige borrel én natuurlijk het prachtige uitzicht. Buiten onze kaart verrassen wij je graag met onze high’s, drie-gangen maandmenu, vegetarische – en vegan opties, Happen en Trappen en meer. Ons zonovergoten terras, vormt de perfecte uitvalbasis voor een gezellige aangelegenheid of tijdens een actieve dag in het land van Cuijk. Graag tot snel! Geopend van maandag t/m zondag. Cantheelen 6 21 | Cuijk | T 0485 844 412 | www.brasseriedepoorten.nl

20


op het

TERRAS Leuke terrassen vind je in Nijmegen op de Waalkade, de Grote Markt, het Koningsplein en aan het begin van de Molenstraat. Op de Grote Markt is de zon het langst aanwezig. Ook op het Koningsplein is het goed borrelen, vooral bij café De Opera en de kop van de Molenstraat staat het vol met terrasstoelen, waaronder die van café Van Buren.

St. Walrick Bij St. Walrick kunt u heerlijk genieten op ons ruime terras, terwijl de kinderen zich vermaken in onze compleet vernieuwde speeltuin. Ons restaurant bevindt zich in een bosrijke omgeving en leent zich uitstekend voor een wandel- of fietstocht in de Overasseltse en Hatertse Vennen. Naast de uitgebreide lunch-, pannenkoeken- en dinerkaart bieden wij u dit jaar ook een speciaal jubileum-menu aan. Ook voor feesten en partijen kunt u bij ons terecht. We hopen u snel te mogen verwelkomen!

St. Walrickweg 5 | Overasselt | T 024 6221385 www.walrick.nl

De Thornsche Molen In de Ooijpolder bij Persingen, op de weg naar Millingen staat sinds 11-2015 een herbouwde molen met eronder een restaurant. Het oorspronkelijke gebouw uit de 15e eeuw werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog en is nu herrezen en voorzien van alle moderne gemakken. Deze bijzondere locatie moét je gezien hebben. Het ruime terras biedt een prachtig weids uitzicht op het polderlandschap en uitzicht op de heuvelrug. Ga langs voor een kop koffie, smul van de pannenkoeken van meel in eigen molen gemalen, kies een gerecht van de uitgebreide lunch- of dinerkaart of geniet van een biertje met de metershoge wieken roterend op de achtergrond. Ook de asperges uit de regio staan op de kaart. En als de zon zich niet in volle glorie laat zien, kun je terecht in het sfeervolle restaurant met een mooie open keuken. Thornsestraat 20 | Persingen | T 024 6792399 www.dethornschemolen.nl

Restaurant de Schans Wat maakt voor jou een mooi terras? De hele dag zon, veel speciaalbieren op tap, een mooi glas wijn en goed eten? En voor de kleintjes natuurlijk een veilige speelplek. Of je nu komt lunchen, een borrel wilt pakken of heerlijk komt dineren op het terras. We kijken zelf ook weer enorm uit naar het terrasseizoen. En dat allemaal in hartje Mook; 15 minuten van Nijmegen, naast de Mookerplas en Mookerhei. We heten je graag snel welkom op misschien wel het mooiste terras in onze regio. Benieuwd naar Schans? Volg ons op www.facebook.com/schansmook Rijksweg 95 | Mook | T 024 7370300 www.schansmook.nl 21


“Met Lindy Hoppen voel je het plezier in je hele lijf” “Bereid je maar voor op flinke spierpijn”, begint Eveline van Lievenoogen. Maar liefst vijftien Lindy Hoppende stellen hebben zich gemeld voor de workshop Aerials, een van de spectaculairste onderdelen van Lindy Hop. De dansstijl uit de jaren ‘20 is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Hoog tijd om mijn danskennis bij te spijkeren tijdens een gesprek met Eveline van Lievenoogen (32) en Danny Merkelbag (34) van JazzOut. Tekst: Mahlee Plekker // Foto’s: Marcel Krijgsman Het is even zoeken naar de ruimte waar JazzOut elke donderdagavond verschillende lessen Lindy Hop verzorgt. Het Danslokaal ligt in een van de hallen op het Honigterrein, maar de jazzmuziek leidt me al snel de juiste kant op. Eveline en Danny gaan zo in hun dans op, dat ze in eerste instantie niet door hebben dat ze publiek hebben. Hij loopt swingend achteruit terwijl hij met zijn vingers knipt, zij volgt met een verleidelijke blik en gooit soepel haar been naar achter. Er volgt zelfs een vliegensvlugge salto. “Ja, Lindy Hop is echt een liefde. Als je het eenmaal te pakken hebt, dan wil je nooit meer stoppen”, lacht Eveline. Lindy Hop is een swingende dansvorm, afkomstig uit de New Yorkse wijk Harlem. Hier werd door de Afro-Amerikaanse bevolking een dans gedanst die erg leek op de Charleston. “Een van de leukste dingen van Lindy Hop is dat er zoveel ruimte is voor improvisatie”, vertelt Danny. “Er is een aantal basispassen, maar verder mag eigenlijk alles.” Of het nu het nostalgische gevoel is van de populaire retrolifestyle van de swingperiode is of het sportieve en vrolijke karakter van de dans, Lindy Hop heeft de afgelopen jaren snel aan populariteit gewonnen. Eveline: “Lindy Hoppen doe je echt met een glimlach op je gezicht. In woorden kan ik het moeilijk uitleggen, maar je voelt het plezier in je hele lijf.”

Retro lifestyle

Hoewel Lindy Hop sinds het ontstaan in de jaren ’20 verschillende oplevingen heeft gehad, lijkt het inmiddels niet meer weg te denken. Het is niet alleen een dans, het is ook een way of life. Vandaar dat ze zich ook meteen verontschuldigen voor de ‘saaie’ outfits van vandaag. Eveline: “De retro-lifestyle hoort er echt bij. Charleston-achtige jurkjes of mooie bloesjes voor de dames, oversized pakken en vestjes voor de mannen. Iedereen geeft zijn eigen twist aan de stijl. Ik draag vaak een doekje in mijn haar voor een vintage look. Het geeft Lindy Hop echt iets extra’s!” Het is moeilijk om niet aangestoken te worden door het enthousiasme van Eveline en Danny. Tijd voor een demonstratie. De sportieve outfits vandaag 22

Eveline van Lievenoogen en Danny Merkelbag bezig met Lindy Hoppen

zijn niet voor niets, want er staat een workshop Aerials op het programma. Ervaren leden leren verschillende nieuwe sprongen. Spectaculair! Eveline: “Wij proberen onze leerlingen verschillende technieken bij te brengen, die vullen ze aan met hun eigen stijl.” “Het echte dansen leer je op feesten en socials. Daar kom je uit je comfort zone en leer je nieuwe dingen”, vult Danny aan.

‘en zij volgt met een verleidelijke blik...’ Nijmegen is goed vertegenwoordigd in de wereld van Lindy Hoppen. Naast JazzOut kent Nijmegen een tweede Lindy Hop vereniging: Lindy What? Lindy Hop! Eveline: “We bezoeken graag elkaars socials, een van de leukste dingen van Lindy Hop. Tijdens socials spelen er regelmatig bands waarop gedanst kan worden.”

Lovende woorden

Op internationale socials en danswedstrijden horen Eveline en Danny regelmatige lovende woorden over het Nijmeegse enthousiasme: “Inmiddels kun je binnen Nederland elke dag wel ergens dansen. Ook internationaal wordt de scene steeds groter. De afgelopen maanden dansten we in Londen, Heidelberg, Montpellier, Brussel, Barcelona, Parijs en Luik. Overal horen we: Nijmegenaren komen overal!”


nmgn SPORT Iwan van Duren (49) heeft een grote staat van dienst als verslaggever van Voetbal International. Daarnaast is hij mede-auteur van spraakmakende voetbalboeken als ’Voetbal is maffia’, ‘Voetbal in een vuile oorlog’ en ‘De Slag om de Skyboxen’. Woonachtig in de Ooijpolder kent hij de voetbalwereld in en om Nijmegen als zijn broekzak. Iedere maand schrijft hij exclusief voor UIT Nijmegen een eigenzinnige column over ‘Nimweegse Voetbalsores’.

Maagdeneilanden Onze man in Curaçao: Maagden Eilanden uit? Of Guadeloupe thuis? Of Antigua uit kan ook nog.

Doordat iedereen met iedereen danst, is Lindy Hop echt een Social Dance. “Het uitdagende spel hoort erbij. Danny is met zijn tatoeages, zijn gemillimeterde haar en zijn krachtige houding echt wel een mannetje. Hij kan goed het stoere aspect van Lindy Hop laten zien”, lacht Eveline. Het is moeilijk om stil te blijven staan tijdens de demonstratie van Danny en Eveline. Het plezier spat ervan af. Eveline: “Lindy Hop is nu echt nog maar klein. Als docent wil ik mijn liefde voor Lindy Hop natuurlijk het liefste aan iedereen doorgeven, maar als persoon zou ik het wereldje het liefst zo intiem houden als dat het nu is.”

Nieuwsgierig? Tijdens de Vierdaagse geeft JazzOut op de Ramblas en op het terras van Filmhuis 042 verschillende demonstraties, workshops en proeflessen. Of kijk op www.jazzoutnijmegen.nl

Vijftien seconden later trilt mijn telefoon: Leuk! Doen! Mijn lief is ineens ook gek op voetbal. Kijk, er zijn echt wel manieren om je vriendin in voetbal te interesseren. Emmen uit en Oss thuis zijn nou niet echt de wedstrijden waar je met goed fatsoen thuis mee aan kan komen. Mijn dame had een jaar of wat een seizoenkaart bij NEC. Businessstoel. Supergezellig daar op De Gaanderij bij de bende van Boekhorst, maar ja dat voetbal duurde iedere keer wel erg lang. Twee keer drie kwartier NEC elke twee weken, kan inderdaad nogal zwaar op de maag vallen weten ervaringsdeskundigen. En dat was nog in tijd dat we gewoon eredivisie speelden. Ons aller NEC blijft teleurstellen. Want laten we eerlijk zijn, hoe krijgen ze het iedere keer weer voor elkaar in de eerste divisie terecht te komen? Nijmegen is de tiende stad van Nederland en groeit zo snel door aan de andere kant van de Waal dat het intussen al bijna Elst heeft bereikt. Qua achterban moet het een ABC’tje zijn hier altijd op het hoogste niveau te spelen. Als u dit leest weet u intussen of onze club weer een jaar Jupiler gaat spelen of toch nog per ongeluk is gepromoveerd.

Maar terug naar die Maagdeneilanden. Er zijn stadgenoten die het wel goed doen. Zoals Remko Bicentini. Hij speelde net als zijn vader Moos ook voor NEC en is intussen bondscoach van Curaçao. Het eilandje heeft net zoveel inwoners als Nijmegen (170 duizend), maar staat onder zijn leiding intussen boven China (1.3 miljard inwoners) op de wereldranglijst. Bicentini wil nu met zijn boys naar het WK. De eerste Nijmeegse bondscoach vliegt heen en weer zoals u en ik even naar de Albert Heijn gaan. En we gingen vorige maand mee. Uit bijgeloof rijdt hij met zijn ploeg naar de wedstrijden in een bont beschilderde reggaebus met palmbladeren aan het plafond waar de dreunende reggaebeats uit de open ramen naar buiten swingen. De mannen resideren in Blue Bay aan de hagelwitte stranden en spelen hun wedstrijden bij een lekker temperatuurtje van een graad of dertig. Hoe dan ook. Heerlijk gebruind en uitgerust keerden we terug. Nijmeegs glorie op de Caraïben leverde ook nog zes pagina’s in Voetbal International op. En nadat de bondscoach hoogstpersoonlijk 25 exemplaren kwam kopen bij de Primera van mijn vrouw in Beek met als cadeautje een shirt, was het pleit beslecht. Ook mijn vrouw houdt nu van voetbal.

- Iwan van Duren -

23


LIVO bank

799,-

699,-

10% KORTING. OP ALLE 100 STOFFEN EN OPSTELLINGEN

TYPISCH TRENDHOPPER. SOPHIE

kruk in pertrol en roze: 39 cm (h), Ø36 cm per stuk:

79,99

59,

99

TR E TI ND P

SANDA

eettafel ovaal van eikenhout: 220 x 77,5 x 110 cm (bxhxd)

1149,-

999,THOMAS

IDAHO hoekbank in stof Rover, kleur antraciet: 321 x 80 x 272 cm (bxhxd) verkrijgbaar in 100 stoffen en diverse opstellingen

relaxfauteuil in stof Vila, kleur green verkrijgbaar in diverse stoffen en kleuren

2199,-

399,-

HEMELVAART & 2E PINKSTERDAG OPEN!

TRENDHOPPER HUISSEN

Bij Jansen Totaal Wonen Karstraat 95, Huissen 1E PINKSTERDAG GESLOTEN! (026) 326 99 09 - huissen@trendhopper.nl - trendhopper.nl

12.00 - 17.00 UUR

DI M VER AT S EN E


ECLIPSE eettafel

1149,-

999,-

TYPISCH TRENDHOPPER. VINO

DE

AURORA

fauteuil in stof Riviera, kleur oker verkrijgbaar in 100 stoffen tegen meerprijs

4-zits in stof Jumla, kleur forest: 240 x 83 x 94 (bxhxd) verkrijgbaar in 100 stoffen en diverse opstellingen

799,-

699,-

179,DE

JELMER

tafellamp: Ø12,5 cm, 33,5 cm (h) exclusief lichtbron

AL

19,99

CACTUS

deurmat: 40 x 60 cm per stuk:

DE

AL

FLORAL

wandklok: Ø30 cm

11,99

14,99

8,99

HEMELVAART & 2E PINKSTERDAG OPEN!

49,99

TRENDHOPPER HUISSEN

Bij Jansen Totaal Wonen Karstraat 95, Huissen 1E PINKSTERDAG GESLOTEN! (026) 326 99 09 - huissen@trendhopper.nl - trendhopper.nl

12.00 - 17.00 UUR

AL


De stad is volop in beweging. Waren het tot voor kort eigenlijk alleen maar nieuwe horecazaken die de binnenstad van Nijmegen verrijkten, nu kun je bijna niet meer bijbenen wat er zoal nieuw in de stad komt. En ook heel leuk: het zijn veel kleine, ambachtelijke bedrijfjes die de leegstaande pandjes in de stad opvullen. Vaak van jonge, heel gedreven en enthousiaste ondernemers. Verslaggever Susan van Esch ging voor UIT Nijmegen op pad en ontdekte onder andere de nieuwe winkels op deze pagina. Teksten en foto’s: Susan van Esch

All About Living: een verademing Yaya: vijf kledingcollecties Na steden zoals Den Bosch, Breda en Haarlem, kunnen we nu ook eindelijk shoppen bij YAYA in Nijmegen! Eind maart opende deze vernieuwende conceptstore haar deuren aan de Ziekerstraat. YAYA is een Nederlands merk met Nederlandse vormen, waardoor een maat 38 ook gewoon echt een maat 38 is. Fijn! YAYA verkoopt niet alleen vrouwelijke, stoere dameskleding, maar ook prachtige woonaccessoires en lifestyleproducten. De winkel is modern en overzichtelijk, waardoor de vijf kledingcollecties, met elk hun eigen unieke hoofdkleur, er meteen uitspringen. Het Nijmeegse YAYA-team, bestaande uit tien vrouwen, straalt: “Wij zijn servicegericht en helpen de klant van A tot Z. Ons doel is dat iedereen hier heel tevreden de deur uit loopt!” YAYA // Ziekerstraat 49A, Nijmegen

26

Hoera, er zit weer een winkel in het oude V&D pand! En wat voor één... All About Living is een shop-in-shop meubelzaak van drieduizend vierkante meters, met merken als Zuiver, Dutchbone en Zen Lifestyle. Omdat alle meubelzaken zijn vertrokken naar woonboulevards, is het echt een verademing om vanaf de Grote Markt deze interieurhemel binnen te kunnen stappen en een flinke dosis inspiratie op te snuiven. Overal vind je prachtig ingerichte hoekjes, in de stijlen van nu: van Scandinavisch tot oosters en van industrieel tot landelijk. Bij All About Living zijn voor elke portemonnee meubels en accessoires te koop. En ben je, heel begrijpelijk, flink los gegaan in deze winkel? Geen probleem, de meubels worden bij je thuis bezorgd! All About Living // Grote Markt 3, Nijmegen

Bold: Scandinavische merken

Toen haar verhuisplannen naar de Verenigde Staten op het laatste moment niet doorgingen en ze haar baan in het onderwijs al had opgezegd, besloot Jolien om haar droom te volgen: het openen van haar eigen kledingwinkel. En ook nog in een prachtig karakteristiek pand aan de Lange Hezelstraat, waar de historische kenmerken een mooie balans vormen met de minimalistische inrichting. Over de merken hoefde ze niet lang na te denken: ze draagt zelf al jarenlang niets anders dan Scandinavische merken, vanwege de stijl, de fijne stoffen en de hoge kwaliteit. Bold verkoopt dameskleding en accessoires van geweldige merken uit het hoge noorden, zoals Modström, moves by minimum en Just Female. Bold // Lange Hezelstraat 41A, Nijmegen


nieuw in DE STAD

Make My Day Men: voor mannen! Make My Day is inmiddels een begrip in Nijmegen. Een toffe winkel, waar niet alleen kleding, vinyl, planten en de perfecte cadeautjes worden verkocht, maar waar ook een kapsalon in zat én yogalessen konden worden gevolgd. Tijd voor uitbreiding dus! In plaats van het kleine hoekje met mannenkleding, is er nu een hele winkel voor jullie, mannen! Recht tegenover Make My Day Women, zit nu Make My Day Men. Samen met mooie merken, zoals Dr. Denim, Selected Homme en Anerkjendt, zijn ook de vinylcollectie en andere mannen-musthaves naar de overkant verhuisd. Hier is 100% aandacht voor de man. Nu mag de vrouw een keer eindeloos wachten bij de paskamer! En bonuspunten: Make My Day Men heeft een eigen Spotify-playlist. Eén voor de zomer en één voor de winter. Benieuwd? Volg ‘Jan Ottevanger’! Make My Day Men // Stikke Hezelstraat 32, Nijmegen

BLEND: happy new hair! Kapsters Amy en Michelle zou je kunnen kennen van hun kapsalon in Make My Day. Toen deze ging verbouwen, grepen de twee meiden hun kans en begonnen voor zichzelf. Eind februari was het zover: de eerste kleuring werd gezet in BLEND conceptstore. Happy new hair! Wat BLEND bijzonder maakt? Het is een van de weinige kapsalons die met duurzame en natuurlijke producten werkt, zoals Oway en Marie-Stella-Maris. Geen chemische troep in je haar! Deze natural vibe zie je ook terug in de rest van de zaak: je kunt hier homesprays, geurkaarsen en woonaccessoires in oosterse stijlen en van natuurlijke materialen shoppen. BLEND // Lange Hezelstraat 17, Nijmegen

UP: Krijg toch allemaal de klere De slogan van UP is ‘Krijg toch allemaal de klere!’. Ja, iedereen, dus óók vrouwen met een plus size. Kristel en Petra misten in de regio een tweedehandskledingwinkel voor vrouwen met maat 44 tot en met 60 en het idee voor UP was geboren. Na maandenlang markten en beurzen afstruinen, hadden ze genoeg mooie kleding om een winkel te openen. In UP hangt kleding van vorig seizoen, maar ook vintage kleding. “We zijn pas een paar weken open en hebben nu al vaste klanten. Die zijn zo blij dat ze hier zichzelf kunnen zijn en eindelijk echt kunnen kiezen.” Ook vrouwen met een maatje 40 kunnen hier terecht. Oversized is tenslotte ook helemaal hip! UP, Second hand plus size Lange Hezelstraat 73, Nijmegen 27


ZELDZAAM MOOIE MARKT VALKHOFPARK

NIJMEGEN

6 mei 2018 11.00-17.00 uur

ZONDAG 6 MEI 11.00-17.00 uur

n bf nijmee

bierfeesgse ten


uit De Communisten

In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal Het communistisch verzet kent een ongekend turbulente geschiedenis. Al vroeg in de jaren ’30 hielpen zij Duitse tegenstanders van Hitler onderduiken en tijdens de oorlog zetten zij ondanks felle vervolging hun verzet voort. De CPN ligt aan de basis van o.a. de Februaristaking. Direct na de bezetting werd communisme mede dankzij haar rol in het verzet zeer populair. Maar het tij keerde, met de Koude Oorlog nam anticommunisme Nederland in zijn greep. In 1951 werd zelfs de Hannie Schaft herdenking verboden. Het Bevrijdingsmuseum vertelt over de bewogen geschiedenis van het communistisch verzet, in de jaren ’30, tijdens de bezetting en in de naoorlogse periode. De expositie in het Bevrijdingsmuseum toont deze heftige geschiedenis aan de hand van vele verzetsposters, kranten, foto’s, videomateriaal en muziekfragmenten. De verhalen van het communistisch verzet komen tot leven in historische verzetsobjecten uit Nederland en Duitsland. De tentoonstelling wordt geproduceerd dankzij financiële steun van het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en het Ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). 2 mei t/m 28 oktober 2018, Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Groesbeek (Foto: Aad Nieuwland)

Heroesdome

EVENTS

Altijd al een handtekening willen scoren van jouw film- of comic held? Tijdens HEROESDOME ontmoet je ze allemaal tegelijk. En er zijn niet alleen superhelden van het witte doek of uit de muziekwereld aanwezig. Ook échte helden die hun levens hebben gewaagd om anderen te redden, vertellen hier hun verhaal. Tijdens HEROESDOME kun je je een weekend lang onderdompelen in films, comics, muziek, sport, games en expo's. Daarnaast kun je als cosplayer je eigen held zijn. Uiteraard komt ook de held der helden een kijkje nemen: ontmoet Elvis ‘The King’ Presley tijdens een exclusieve Europese expositie. Zaterdag 2 en zondag 3 juni, Gelredome

Fleetwood Mac Tribute

‘Oh Well’, ‘Need your love so bad’ en ‘Albatros’, zo maar een paar unieke hits van die legendarische Fleetwood Mac. Vijf uitmuntende muzikanten blazen uit liefde voor de band de gouden hits van weleer nieuw leven in tijdens dit tribute-concert. De songs worden vertolkt door leadzangeres Chaja van der Heide in bijvoorbeeld nummers als ‘Dreams’, ‘Rhiannon’, ‘Gipsy’ of ‘Sarah’. Dit alles natuurlijk gehuld in de bekende mysterieuze zwierige kledij en kachelpijp hoeden. Natuurlijk komen ook monumentale emotioneel geladen nummers zoals ‘Tusk’, ‘Chain’, ‘Don’t Stop’ en ‘Go Your Own Way’ voorbij. Je kunt ook kiezen voor een arrangement, inclusief diner en overnachting. Zaterdag 19 mei, hotel Erica, Berg en Dal

Keeping The Blues Alive Vorig jaar baarde Johan Derksen (inderdaad dé Johan) opzien met zijn Pioniers van de Nederpop: overal in Nederland een uitverkocht huis en een zinderende finale in Ahoy Rotterdam. Nu maakt deze bluesmaster weer een tour door het land, maar dan met louter bluesartiesten: Keeping the Blues Alive. Derksen neemt de bezoekers mee naar de jaren van de Rolling Stones, Them, The Animals en John Mayall’s Bluesbreakers. Ook Amerikaanse bluesgrootheden als John Lee Hooker, Muddy Waters en B.B. King komen aan bod, net als de Nederlandse bluesbands Cuby + Blizzards, Bintangs en Livin’ Blues. Dat alles uitgevoerd door de beste blueszangers en -muzikanten van Nederland. Donderdag 24 mei, Stadsschouwburg Nijmegen 29


Alle moeders in ’t zonnetje Eén dag per jaar mag het: moeder even extra verwennen en eigenlijk bedanken voor alle goede zorgen die ze die andere 364 dagen van het jaar voor het gezin uitvoert. Moederdag wordt altijd gevierd op de tweede zondag van mei en dat is dit jaar dus zondag 13 mei. Nu eens geen tafel gedekt en ontbijtje gemaakt door mama, maar wel door de partner en vooral door de kinderen. Laat mama nog maar even lekker in bed liggen en verras haar met een prachtig gedekte tafel. Eitje erbij, verse jus, salade, een bloemetje, een tekening, een gedicht of een liedje. En een cadeautje uiteraard. Laat mama strálen op deze dag. Tips? Kijk gauw verder op deze pagina’s in UIT Nijmegen en je komt meteen hele leuke ideeën tegen. Veel plezier allemaal op Moederdag 2018!

Gouden ring Juwelier Verlinden

De ring van je dromen. Zware 14 krt. gouden damesring met totaal 0.40 crt. diamant voor € 1725,- Kijk voor ons uitgebreide assortiment damesringen op www.verlinden.tv. Ontdek het in Sint Hubert, stadse allure en dorpse vriendelijkheid. www.verlinden.tv Pastoor Jacobsstraat 34, Sint Hubert

Sieraden Spirit in Style

Van onze nieuwe Italiaanse collectie Amen, mogen we voor Moederdag deze ketting verloten. Meedoen? Kijk daarvoor op onze FB pagina! Spirit in Style, dé spirituele cadeauwinkel waar alles een liefdevolle boodschap heeft. www.spiritinstyle.nl Lange Hezelstraat 27-29 Nijmegen

Moederdagwijnen Bastion Wine & Spirits

Verras je moeder met deze prachtige Lafage Miraflors Rosé (€11,95 per fles, 6 flessen voor €65,-). Een lust voor de smaakpapillen én voor het oog! Liever een andere wijn? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres! www.bastionmalden.nl Rijksweg 126, Malden

4-Daagse embleem Nijmeegs Jopie

Loopt mama mee met de 4-daagse? De perfecte opsteker: “het 4-daagse embleem”of andere 4-daagse kado’s? www.nijmeegsjopie.nl Grotestraat 13, Nijmegen

Bunzlau Castle De Snuffelhoek

Speciaal voor Moederdag! Volop keuze uit het mooie Poolse servies Bunzlau Castle, Blond Amsterdam en de heerlijke geuren van Yankee Candle. Groot assortiment om het mooiste kadootje voor de liefste moeder van Nijmegen eo te kopen. www.desnuffelhoek.com Stikke Hezelstraat 20, Nijmegen 30


voor MAMA Tassen

BEAR Lifestyle Dagje Uit of stad en geen zin om die grote tas mee te slepen? Bear Design heeft de oplossing; portemonnee-tasjes het beste van beide werelden. Ruim 50 soorten en kleuren verkrijgbaar bij BEARLifestyle.nl Vanaf €45.- BEARLifestyle.nl Van Welderenstraat 89, Nijmegen

High Tea

Restaurant De Wolfsberg Geef De Wolfsberg cadeau! Verwen moeder met een heerlijke high tea, high wine, lunch of diner bij hotel restaurant De Wolfsberg in Groesbeek. Ook zijn er giftcards met een waarde naar keuze. www.dewolfsberg.nl Mooksebaan 12, Groesbeek

Oorbellen Jewelz & More

Moederdagthee

Denk je aan moeder, dan denk je aan Jewelz & More! Van oorbellen, tot prachtige tas, in onze winkels is er voor iedere moeder wat wils. We helpen je graag het perfecte cadeau te vinden! www.jewelzenmore.nl Stikke Hezelstraat 51, Nijmegen

Een geurige biologische thee voor de allerliefste moeder! Kom ook naar ons voor de lekkerste koffie en thee van de beste kwaliteit. www.simonlevelt.nl/nijmegen Lange Hezelstraat 47, Nijmegen

Simon Lévelt

Wol & garen

Lulay Wol en Breigaren Breien is goed voor je humeur, niet alleen in de winter. Linnen, Katoen, Zijde zijn heerlijke garens voor dat unieke zomertruitje. Tip: kadobon maakt moeders blij! www.lulay.nl Tweedewalstraat 83 Nijmegen

Juweeltje

Edelsmid Paul van den Hout Een blije mama. Op 13 mei. Want o zo lieve mama. Wat beteken jij veel voor mij. Jouw speciale sieraad. Is extra bijzonder omdat jij het draagt. Je schittert gewoon een beetje meer. Dus vandaag zeg ik je dat een keer. Zilver. Goud. Edelstenen. Unieke ontwerpen. www.pvdh.nl // Plein 1944 nr. 4, Nijmegen 31


Kom jij onze keukenbrigade versterken? wij zoeken een fulltime sous chef Heb je passie voor koken, ben je ambitieus, dol op het bedenken van nieuwe gerechten en heb je al enkele jaren ervaring als sous chef? Dan zijn we op zoek naar jou!

Solliciteren? Stuur een mailtje met je CV naar info@dewolfsberg.nl

Mooksebaan 12 Groesbeek T 024 - 397 13 27 www.dewolfsberg.nl


handels KADE

Blommersbar, Bistrobar Berlin en restaurant Loetje

Nieuwe horecahotspot: de Handelskade Hadden we niet al genoeg horeca in Nijmegen? Zeker niet! Op De Handelskade - aan de voet van de spoorbrug, in de opvallende nieuwbouw - openen steeds meer leuke horecaconcepten. Welke? Verslaggever Mahlee Plekker zocht het uit. Tekst: Mahlee Plekker Foto’s: Marcel Krijgsman Nieuwbouwproject De Handelskade ligt nét buiten het centrum, aan de Hezelpoort, precies aan de rand van de nieuwe wijk Koningsdaal. De perfecte plek voor verschillende nieuwe horecaconcepten, dachten ook de ondernemers achter Blommersbar, Bistrobar Berlin en restaurant Loetje. “De Handelskade is misschien wel de mooiste plek van Nijmegen”, reageert Berend Blommers op de vraag waarom hij en zijn broer Robert met hun koffiebar de stap naar De Handelskade durfden te maken. “We zochten een levendige locatie, maar wel een locatie waar mensen speciaal naar toe moeten komen.”

Overal water

Naast koffiebar First Things First op het Honigterrein, waar de koffie van Blommers wordt gebrand, waren de broers op zoek naar een plek met een totaal ander gevoel. Berend: “Tegenover de industriële charme van de Honig staat De Handelskade voor nieuw, fris, modern. Veel glas, overal water. Wat ons betreft een unieke kans om hier te gaan ondernemen.” Het was best spannend, als eerste ondernemers op een nieuwe plek. Berend: “De eerste maanden was De Handelskade nog volop in verbouwing. Ook nu is nog niet alles klaar, maar we mogen binnenkort wel nog twee nieuwe horecaburen verwelkomen.” Als concurrentie voelt dat niet, benadrukt Berend. “We zijn heel blij met de andere horecaconcepten die hier openen. De leukste plaatsen in een stad zijn de plekken waar verschillende horeca bij elkaar zit. Dat werkt echt als een trekpleister!”

Sfeertje

Juist ook het feit dat het een gebied in ontwikkeling is, trok horecaondernemer Thijs van Gastel van Bistrobar Berlin enorm aan: “De Handelskade ligt aan de Waal, hoe Nijmeegs wil je het hebben!” Het vrije uitzicht en de schitterende mogelijkheden voor een terras bij het toekom-

stige pand van de bistrobar zorgen voor een bijzonder sfeertje. “Het gastrobarconcept van Bistrobar Berlin slaat aan in Nijmegen. Het op de Aziatische keuken gerichte concept voor een tweede bistrobar ligt klaar en de naam is er al. Nee, we zeggen nog even niks. We bouwen de spanning op totdat we weten wanneer we kunnen openen”, zegt hij geheimzinnig. “Ik ben ervan overtuigd dat De Handelskade een bruisende nieuwe plek voor Nijmegen gaat worden!

Biefstuk

Dit dynamische toekomstplaatje heeft ook het van oorsprong Amsterdamse restaurant Loetje naar Nijmegen getrokken. Binnenkort hoeven we dan ook niet meer in de trein te stappen voor een echte biefstuk van Loetje, op de kop van De Handelkade opent komende zomer namelijk de vijftiende vestiging van deze nationale horecatopper. Een goede kop koffie of biologisch wijntje bij Blommers, gastronomische verwennerij bij de bistrobar of een mooie biefstuk bij Loetje. De Handelskade gaat ons nog vaak zien de komende zomer! 33


Festivals in mei

Yeah, het festivalseizoen is geopend! Relaxed genieten op mooie locaties van nog mooiere bandjes en artiesten. Van heel groot tot heel klein, in en om Nijmegen kan het allemaal. Smartlappen? Het kan! Rappen? Gewoon doen! Yoga én vegan? Het is er! Wereldmuziek? Natuurlijk! En nog veel meer. Verslaggever Susan van Esch maakte een selectie van alle lentefestivals in de maand mei in en om Nijmegen. Tekst: Susan van Esch

International Music Meeting Festival Tijdens het Pinksterweekend staat Park Brakkenstein volledig in het teken van… MUZIEK! Muziek van alle culturen, want het International Music Meeting Festival kent geen grenzen. Alle genres en stijlen komen hier samen. Dans een funky salsa op La MambaNegra, geniet van de beatbox sax van Derek Brown en vier feest tot je erbij neervalt op de opzwepende Indiase muziek van Red Baraat. Getalenteerde artiesten die zelden of nooit in Nederland hebben opgetreden! Woon je niet in Nijmegen of heb je zin in het échte zomergevoel? Ga dan kamperen op de gezellige festivalcamping! Pinksterweekend, zaterdag 19 t/m maandag 21 mei, Park Brakkenstein

34

Groff Festival Geen studiebeurs, stijgend collegegeld en hoge kamerprijzen. Studeren is geen vetpot meer! Waar moeten studenten tegenwoordig nog een festivalletje van betalen? Gelukkig wordt dit jaar voor de vierde keer Groff georganiseerd: een festival voor én door studenten! In Openluchttheater De Goffert kun je met een goedkoop biertje in je hand meerappen met Sjaak, dansen op 90’s klassiekers met het Rewind Soundsystem en weer fast forwarden naar Giocatori! Tussendoor kun je, met een betaalbaar hapje eten en chillen in het gras van het groene Goffertpark. Vrijdag 18 mei, Goffertpark


festival SEIZOEN Bevrijdingsfestival Kom op 5 mei 73 jaar vrijheid vieren in het Hunnerpark in Nijmegen! Tussen historische bouwwerken en oude foto’s van de bevrijding doe je wat de Zuid-Afrikaanse rapper Jack Parow zegt (Dans, dans, dans!), dompel je je onder in de exotische afro-boogiewereld van Arp Frique & Family en storten Jasper Wolff & Maarten Mittendorf een lekkere lading Detroit techno over je heen. Zorg dat je op tijd bent, want alleen de opening is al bijzonder: het Bevrijdingsvuur, dat al lopend vanuit Wageningen is meegebracht, zet ook hier in vuur en vlam! Na het festival nog niet uitgedanst? Ga rechtdoor en dan de vierde straat links voor de afterparty in Merleyn! Zaterdag 5 mei, Hunnerpark

Waalzinning Festival

n

sse

ka

Lu

Op 26 mei zul je De Berendonck niet meer herkennen: het recreatiegebied is die dag omgetoverd tot één grote filmset. Emporium heeft dit jaar namelijk als thema ‘Hollywood’! De negen podia zullen getransformeerd worden in de decors van Star Wars, The Fast & The Furious en Jurassic Park. Meer dan 160 artiesten zullen ervoor zorgen dat jij hoe dan ook los gaat; of je nou keihard gaat beuken op raw hardstyle, carnaval herbeleeft bij de Snollebollekes of wegzwijmelt bij Lil’ Kleine! Zaterdag 26 mei, De Berendonck, Wijchen

n To

Emporium

o:

Sorry mama’s, ook dit jaar hebben we op Moederdag echt iets belangrijkers te doen. We vieren dan namelijk De Dag van het Levenslied! Op dit gratis festival pinken we traantjes weg bij weemoedige smartlappen en blèren we mee met zoetsappige schlagers. Welke volkszangers hebben de voorrondes overleefd en mogen hier hun muzikale pareltjes laten galmen? Mocht je je schor gezongen keeltje willen smeren, betaal dan je drankjes met je pinpas! Dan gaat vijf procent van het bedrag dit jaar naar kansarme kinderen in de Filippijnen. Het Levenslied verbindt! Zondag 13 mei, Valkhofpark

fot

En om de festivalmaand mei goed af te sluiten, kun je op zondag 27 mei naar Waalzinnig! Dit festival motiveert mensen met een beperking om zich op een creatieve manier te uiten en zo hun zelfvertrouwen te vergroten. Door de samenwerking tussen mensen zonder en met een beperking te stimuleren, wordt het gevoel van ‘erbij horen’ versterkt. Het hele jaar door vinden in verschillende Nijmeegse wijken optredens van diverse kunstdisciplines plaats en deze dag komt alles samen op zes locaties in en rondom LUX. Je ziet er een foto-expositie van bijzondere talenten via RIBW en Pluryn, een musical over griezelen, een cabaretvoorstelling van Wouter De Au(/r)ti(e)st en Jolan, die zonder moeite rapt over zijn leven en zijn beperking. Zondag 27 mei, In en rondom LUX, Nijmegen

Dag van het Levenslied

Yoga and Vegan festival Doe maar vast wat zonnegroetjes, want 19 mei vindt de tweede editie van het Nijmegen Yoga and Vegan Festival plaats! Organisator Yogific wil de twee thema’s die de wereld een beetje mooier maken, combineren: yoga en veganisme. Het Honigcomplex zal deze dag bol staan van lezingen over gezonde voeding, geestelijke gezondheid, workshops en all day long yoga- en meditatielessen. En de heerlijke vegan, raw of glutenvrije maaltijden eet je zelfs met biologisch afbreekbaar bestek! Wel even je eigen yogamatje meenemen. Zaterdag 19 mei, Honigcomplex

35


DĂŠ nieuwe kinderwinkel van Nijmegen. Wij zijn gespecialiseerd in kleding, schoenen en accessoires van de leeftijd baby t/m 16 jaar! ONZE MERKEN ZIJN:

Dolce & Gabbana // Moncler // Philipp Plein // Parajumpers Woolrich // Blauer // Dsquared2 // Kate Mack // Armani UGG // 7for all Mankind // Diesel // Mybrand

Bent u niet in de gelegenheid om langs te komen? Shop dan nu de nieuwe voorjaarscollectie SS18 op onze webshop: www.fashionkids-nijmegen.nl U ontvangt uw pakket binnen vijf werkdagen thuis!

Bloemerstraat 62 \\ Nijmegen \\ tel 024-8453769 Volg ons ook op instagram: fashionkidsnmg en op facebook: fashion kids nijmegen


op de

CAMPING

Henk en Louise ontdekken het kamperen in de regio

“Goh pap, jij hebt voor het eerst kleur op je lijf”

Het is begin april als Nijmegenaar Henk Janssen, inmiddels 66, en zijn vrouw Louise Martens van 63 hun knusse caravan net hebben gestald op Camping Warnsborn in Arnhem-Noord. Als twee tevreden tortelduiven laten ze trots hun onderkomen van pak-em-beet vijftien vierkante meter zien. Maar dat was twee jaar geleden wel anders: het stel had nog nooit van hun leven één voet op een camping gezet, laat staan er te hebben geslapen in een..., een c-a-r-a-v-a-n. Tekst: Leo Preusting // Foto’s: Marcel Krijgsman Want zo reageerde hun omgeving in eerste instantie wel op deze toch ietwat opvallende move. Henk: “Mijn dochters waren twee jaar geleden heel duidelijk tegen ons: jullie in een caravan? Haha! En vrienden die mij bij wijze van spreken al honderd jaar kennen zeiden ‘Dat dit ‘m toch echt niet gaat worden’.” Maar de twee 60-plussers verbaasden vriend en vijand, want ze zijn helemaal om. Na zes weken Warnsborn gaat de caravan halverwege mei naar camping De Grote Altena in Oosterhout. “Want daar is het toch zo mooi aan de Waal.” Henk en Louise wonen in een appartement in Nijmegen, op drie-hoog. “Zonder balkon”, voegt Louise daar nog aan toe om hun keuze nog extra te benadrukken. “De hele zomer zit je boven, dan is het prachtig weer buiten, maar had ik dan geen idee van.” En dus werd in 2016 een caravan gekocht en kon het avontuur beginnen. “Vorig jaar stonden we al op De Grote Altena, helemaal geweldig, daarna zijn we naar camping de Stuwwal gegaan, bij Klein Amerika in Groesbeek. Vanaf onze plek keken

we over de velden naar het Reichswald, prachtig.” Louise vult aan: “Ik reed gewoon iedere dag op m’n fiets naar het werk in Berg en Dal hoor!” Henk werkt overigens ook nog steeds en rijdt iedere ochtend om half zeven naar zijn kantoor in Nijmegen. Hij vertelt: “Als je hier in de buurt van Nijmegen kijkt, dan hoef je helemaal niet zo ver om een vakantiegevoel te krijgen. Door te kamperen zien we pas hoe mooi de omgeving van Nijmegen is. Voor mij is het allemaal nieuw. Ik was eigenlijk altijd binnen, of op kantoor of in ons appartement. Maar ik moet zeggen: ik geniet enorm van het buitenleven, want je doet hier op de camping alles buiten. Haha, mijn dochters zeiden vorig jaar: ‘Goh pap, jij hebt voor het eerst kleur op je lijf’.” Louise: “En wat ook zo handig is van dichtbij kamperen, je kunt zo even naar huis. Ga ik naar mijn filmclubje met vriendinnen, blijf ik gewoon een nachtje thuis slapen. Maar de volgende dag weer snel naar de camping hoor!”

“Als het zonnetje schijnt waan je je echt in het buitenland” Tekst: Mahlee Plekker “Twee jaar terug, toen de kindjes nog erg klein waren, vonden wij ver reizen voor de zomervakantie niet zo’n goed idee. Omdat we wél graag echt even weg wilden, kozen we voor een plekje op de camping dichtbij. Dat is goed bevallen!” De Nijmeegse psycholoog Margot (35) woont met haar vriend en twee kinderen van 2 en 4 jaar in hartje stad Nijmegen. Dan is het wel lekker om er even uit te gaan. Maar verre reizen met die kleintjes zag het stel niet zitten. “In Groesbeek hebben we de afgelopen jaren zowel op camping De Oude Molen als camping Bij Ons gestaan. Bij Ons is een groene minicamping met een beekje, een speeltuin en een plek voor vuurtjes. ’s Avonds organiseren ze regelmatig mee-eetavonden aan lange tafels, erg knus. En kind-proof, waardoor het voor de ouders ook lekker relaxed is.” “Als het zonnetje schijnt waan je je echt in het buitenland. Daarvoor hoef je dus echt niet helemaal naar Frankrijk! En natuurlijk zit je midden tussen de wijnheuvels van Groesbeek. Maar eerlijk gezegd zijn wij de camping bijna niet af geweest”, lacht Margot. Nog een groot voordeel van kamperen in de buurt? “Er kwamen regelmatig vrienden langs voor een paar nachtjes. En als je iets vergeten bent, dan rij je ook zo even naar huis!”

37


Valkhof MUSEUM

We zullen het merken dat ze er is: Hedwich Saam, de nieuwe directeur van het Valkhofmuseum. Ze is van plan om het museum op de kaart te zetten. In Nijmegen, nationaal en internationaal. De ramen worden aan de binnenkant gelapt en het museum kijkt weer naar buiten. Tekst: Hans Jacobs Foto’s: Marcel Krijgsman

Nieuwe directeur Hedwich Saam:

“Valkhofmuseum is de huiskamer van de stad” Of ze een ijzervreter is? Tenslotte was ze directeur van het Nationaal Militair Museum. Ze kijkt me aan en schiet in een lach. “Mensen vinden mij wel pittig, ja, maar daarvoor ben ik ook ingehuurd. Om het museum zichtbaar te maken en concrete resultaten de boeken.” Het succes van het Nationaal Militair Museum. “Het gebouw was er al, de collectie ook. Ik was verantwoordelijk voor de organisatie en het beleid. Het museum is helemaal gevormd rond het idee de nietsvermoedende bezoeker te verleiden en een fantastische ervaring te bezorgen.” Die ervaring zit in haar tas die ze naar Nijmegen heeft meegenomen. “Een aantal dingen neem je mee zoals ze bij Defensie zeggen: je veegt je straatje van bovenaf schoon. Dat wil zeggen dat de leidinggevende verantwoordelijk is.

38

Dat is een mooi principe en zo kijk ik ook naar mijn functie: zijn er dingen aan de hand zoals al overal voorkomen, dan worden die intern opgelost.”

Herrie

Het Valkhofmuseum. Er was de afgelopen jaren meer herrie in de bestuurskamer dan in het museum zelf. Ik stel dat de nieuwe baan een moedige stap is. “Moedig? Nee, ik stap er echt in omdat ik het leuk vind. Ik haal hier energie uit door iets op te bouwen, weer op de rit te krijgen. Het is een voorrecht om dat te doen en het is een grote eer om in een museum te werken.” Herrie is er overal: of het nu bij een museum is of in het bedrijfsleven. “Maar als je dan herrijst, kan dat dingen los maken en een radicaal andere nieuwe richting geven.”

Pittig, ambitieus. Ze zit er pas een paar weken maar Hedwich Saam (57) maakt nu al lijstjes hoe ze de collectie die soms 2.000 tot 3.000 jaar oud is, een plek kan geven in de deze tijd. Een verbinding maken om zo ons inzicht te verrijken, zo zegt ze. Dat kan gaan van lichaamscultuur tot religie en macht. Ik vertel haar over het succes van de tentoonstelling Timeless Beauty in de andere oude Romeinse stad, het Belgische Tongeren, waar sensueel naakt van een kunstfotograaf, integrerende teksten van Romeinse schrijvers en voorwerpen je in de ban brengen van de Romeinse vrouw. Ze is enthousiast over het idee: “Daar ga ik over bellen.” Nieuwe dingen, ook met technieken die passen bij het moderne zappende publiek. “Zoals geluid, rook, licht om zo de bezoeker terug te voeren in de tijd. Dat gevoel, dat wil ik ook met onze vaste collectie bereiken.”


De boekenwurm “Wij moeten ons voortdurend vernieuwen”

Dryocopus

Dagje uit

Nieuw, spannend, spraakmakend en straks ook net als de collega’s van de succesvolle musea van Den Bosch tot Zwolle op de tv verschijnen om iedereen naar Nijmegen te lokken. ”Dat wil ik zo snel mogelijk, maar het zal nog wel twee jaar duren. Het moet een museum worden waar mensen uit Rotterdam, Amsterdam of waar dan ook een dagje uit van maken. Dat is goed voor de stad en het museum. Wij moeten ons voortdurend vernieuwen, zodat je elk moment binnen kunt lopen om verrast te worden. Het museum is een soort plein, een huiskamer van de stad. Maar ook de rode loper: je vertegenwoordigt de stad naar buiten toe. Het is een etalage. Maar die moet eerst afgestoft worden. Nijmegen moet zich trots voelen als het museum de stad representeert in binnen- en buitenland. Het museum speelt een rol in de identiteit van de stad.” Bang is ze niet, zegt ze als het gaat over de rellen waar een plukje naakt op een schilderij tot opstand leidt. Ze ziet de verharding in het debat, waar ieder aan één kant van het ravijn staat en niemand luistert. “Je moet van te voren bedenken en zorgvuldig de dingen nagaan. Het museum is als instituut de enige in de samenleving die nog geloofwaardig is. Daar moet je zuinig op zijn, dat moet je koesteren met heel veel gevoel van verantwoordelijkheid.”

“Nijmegen is een stad om verliefd op te worden” Cultuur en zakenleven. In beide is Hedwig Saam thuis. “Ik ga de strijd met de conservator niet aan. Mijn doel is die kennis te ontsluiten met marketing, educatie, communicatie. Ik zet de piramide op zijn kop. Ik sta als directeur onderaan en ben dienend aan het geheel om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen over de vloer komen.”

Verliefd

Geboren en getogen in Utrecht komt ze elke dag met de trein Nijmegen binnen. Ze kende de stad eigenlijk niet. Alleen vanuit de tijd bij het museum in Arnhem had ze contact met Nijmeegse collega’s. "Ik ben aan het kennismaken. Het is een echte studentenstad, je ziet het in het straatbeeld. Een levendige stad met jonge mensen die voor vernieuwing staan, die een eigen filosofie hebben. Dat maakt hoe een stad aan voelt. Ik pak op het station de fiets en neem elke dag een andere route naar het museum om zo de stad te leren kennen.” De stad proeven en ze verheugt zich op de volle terrassen in de lente en zomer. “Het is een stad om verliefd op te worden… en ik denk dat dat ook gaat gebeuren.”

“Welk boek ben je aan het lezen?” Een vraag die ik doorgaans moeiteloos weet te beantwoorden, maar tijdens het lezen van de nieuwe roman van Owen Donkers moest ik steeds even naar de boekenkast lopen om de titel op te lezen. Dryocopus, hoe verzin je het? Zelfs de spellingcorrectie voorziet het woord van een rood lijntje. Als de titel van een boek bijdraagt aan de verkoopbaarheid, dan is deze op zijn zachtst gezegd ongelukkig gekozen. Dryocopus – zwarte specht – verdient echter wel degelijk een groot publiek. Het is een lekkere, bedrieglijk lichte roman van slechts 144 pagina’s, waarin een heel leven wordt verteld. Hoofdpersoon is een jonge Nederlandse schrijver die samen met zijn vriendin Pauline in Metz gaat wonen. Zij gaat forensen naar Saarbrücken, hij gaat werken aan zijn nieuwe roman. De eenzaamheid en de afwezigheid van zijn geliefde brengen echter geen inspiratie, maar wel een nieuwe hobby: vogels spotten. Dag in dag uit struint hij door de uitgestrekte bossen rond zijn nieuwe woonplaats, op zoek naar soorten die hij kan afstrepen van zijn lijst. Daarnaast volgt hij conversatielessen bij de mooie Céleste tot wie hij zich gaandeweg steeds meer aangetrokken voelt, maar met wie hij op het moment suprême toch geen relatie durft te beginnen. Tot zover geen al te grote thema’s of verrassende keuzes. Maar al lezende wordt duidelijk dat de verteller zich gewond, bloedend en hulpeloos midden in een bos bevindt en zijn overpeinzingen vanuit een penibele situatie met de lezer deelt. Dat maakt Dryocopus tot een hoogst origineel en boeiend boek, geschreven door een eigenzinnige schrijver die duidelijk maakt dat er in je moeilijkste uren van je leven weinig anders te overdenken overblijft dan je liefde(s), je jeugd en vogels. En dat een zwarte specht tot je ondergang kan leiden. Nieuwsgierig geworden? Ik verloot twee exemplaren onder de lezers. Mail naar toinesusijn@dekkervdvegt.nl Toine Susijn, boekverkoper Dekker van de Vegt

39


De grootste en beste e-bike store van Maas en Waal

�Herckenrath Fietsplaza heeft een gratis haal en brengservice�

Stromer ST2 S high speed e-bike met elektronisch schakelen en 983 wh accu.

Lugano Elo de Luxe grijze fiets met middenmotor ( Bafang), 8 versnellingen en 700 wh accu. 5 jaar garantie.

voor de prijs van

€ 2399.-

Elo Tour

mat zwarte fiets met voorwielmotor, 7 versnellingen en 470 wh accu. 5 jaar garantie.

voor de prijs van

€ 1799.-


ARTURO voor

exclusieve herenmode ARTURO Nijmegen is gevestigd aan de Molenstraat in hartje Nijmegen. Hier kunnen mannen terecht voor exclusieve herenmode in een winkel die bekend staat om de uitstekende service en goede kwaliteit. Bij ARTURO staat de klant centraal. Medewerkers geven de klanten graag persoonlijk kledingadvies. En dat is geen onverdeelde luxe, want binnen ARTURO is een ruime keus aan exclusieve merken. Daaronder bijvoorbeeld Neil Barrett, Black Barrett, Dsquared2, Valentino, Parajumpers en Love Moschino. ARTURO voert overigens niet alleen herenkleding, maar ook een scala aan prachtige accessoires. Molenstraat 110, Nijmegen // T. (024) 767 60 67 W. www.arturonijmegen.nl

NEXT LEVEL:

café en disco voor studenten NEXT LEVEL is een jong studentencafé en -disco in het centrum van Nijmegen. Het café heeft ruimte voor 250 bezoekers en daarmee is NEXT LEVEL de plek voor een swingende karaoke, een popquiz, cantus, dartwedstrijden, gewaagde bierpongtoernooien, gezellig borrelen in het café of dansen op de dansvloer. Van maandag tot en met donderdag bied NEXT LEVEL de studenten Amsterdammertjes, fris & wijn voor € 1,50 per glas. In het weekend is NEXT LEVEL beschikbaar voor feesten, borrels en partijen. Smetiusstraat 9, Nijmegen Ma t/m do vanaf 21.00 uur, weekend vanaf 22.00 uur

Nieuw Gran Casino in Nuland geïnspireerd door Las Vegas Maar liefst 1.200m2 beslaat de gloednieuwe vestiging van Gran Casino in de vestiging van Van der Valk Hotel Nuland bij ’s Hertogenbosch, op maar 25 minuten van Nijmegen. Het is een ‘broertje’ van het succesvolle Gran Casino in Van der Valk Tiel, dat in het voorjaar van 2015 haar deuren opende. “Onze casino’s zijn net als in Las Vegas een totaalbeleving voor de bezoeker”, zegt directeur Frank Kastelijns. “Onze gasten kunnen slapen in het hotel, eten in het restaurant en vermaakt worden in het casino. We hebben ons laten inspireren door de nieuwste casino’s in Las Vegas waar gastheerschap erg hoog in het vaandel staat. De samenwerking met Wendy van der Valk, General manager van het hotel, heeft voor een hele goede kruisbestuiving gezorgd.”

Gastheerschap

Dat de markt is veranderd weet Frank Kastelijns als geen ander. Door de komst van internet gaming, de 24-uurs economie en de veranderde eisen van de consument besloot hij dat het tijd werd voor iets nieuws, 42

een totaal andere aanpak. Het moest een volledig geautomatiseerd concept worden. Frank Kastelijns: “En dan zó uitgevoerd dat de medewerkers echt de focus kunnen leggen op gastheerschap en niet in een afgesloten kassa bezig zijn met geld wisselen.” Uitgangspunt is dat de gastheer of dame náást de gast staat, in plaats van er tegenover achter een balie. En dat ze tijd hebben om de gasten te verzorgen. De medewerkers van het casino hebben daarom allemaal een training hospitality gevolgd waardoor Gran Casino Nuland zich extra onderscheidt op gebieden als uitstraling en gastvrijheid. Dit concept wordt aangevuld met optredens en activiteiten zoals wekelijks gratis live bingo en loterijen met zelfs auto’s als hoofdprijs. Ook zijn er geregeld mooie geldprijzen te winnen.

On-Nederlands

Van der Valk en Kastelijns pakten in Tiel de zaken al on-Nederlands groot aan, nu is Nuland aan de beurt. De Portugese architect Miguel Cancio en Kastelijns optimaliseerden het opzienbarende ontwerp voor het nieuw te openen casino. Cancio tekende naast het casino in Tiel onder


ter-

ZAKE Nieuwe woonwinkel in centrum Nijmegen Nijmegen heeft er sinds kort een nieuwe woonwinkel bij en dan nog wel in hartje stad. Want in een deel van de oude V&D aan de Grote Markt is sinds kort de hippe woonwinkel All About Living te vinden. All About Living is een uitgebreide woonwinkel met leuke accessoires tot aan comfortabele banken en alles wat daar tussen zit. All About Living redeneert dat ‘mensen een meubel willen zien en uitproberen’ en dat is te merken aan de opstelling en inrichting van de winkel.

andere ook voor de Buddha Bar in Parijs. In Nuland is een metershoge glazen entree geschapen, die met fonteinen en een brede trap de bezoekers al vóór binnenkomst een onvergetelijke indruk moet geven. Ook de aankleding straalt luxe uit, met warme kleuren, hoogte en sfeervolle bolverlichting in het interieur. Gran Casino Nuland is eind april geopend, maar later dit voorjaar volgt nog een groot openingsfeest. Gasten hebben altijd gratis entree en kunnen gratis deelnemen aan live loterijen en bingo’s. Ook zijn de hapjes en drankjes voor spelende gasten altijd gratis. De minimum leeftijd van bezoekers is 21 jaar, waardoor Gran Casino Nuland een uitgelezen dag of avond uit is voor volwassen uitgaanspubliek.

Hotel

Het uiterlijk van het hotel wordt eveneens helemaal aangepakt en krijgt de uitstraling van een groot en luxe hotel. Die grootschalige verbouwing staat gepland in het derde kwartaal van dit jaar en moet eind 2020 afgerond zijn. Rijksweg 25, Nuland W. www.grancasino.nl

Met drieduizend m2 wooninspiratie en meer dan zevenduizend items heeft de winkel een collectie samengesteld die iedereen wel moet aanspreken. Die collectie bestaat uit meubels, woonaccessoires en musthaves. Wie gek is van een industrieel interieur of een Scandinavisch Design of juist wegdroomt van een landelijke of romantische woonstijl, iedereen komt hier aan zijn/haar trekken, want All About Living presenteert de leukste items voor iedere woonstijl.

ABBA

sluit Cardo-seizoen af Het seizoen van het Cardo-theater in Groesbeek wordt op donderdag 31 mei afgesloten met het tribute-concert Abba Fever. Het is een ABBA-tribute act van topniveau met twee fantastische zangeressen als Agnetha en Frida en twee rasmuzikanten als Björn en Benny, aangevuld met een vijfkoppige swingende liveband. Deze groep zorgt voor een levensechte seventies-sfeer met nummers als Dancing Queen, Mamma Mia en Waterloo. Stichting Cardo maakt het mogelijk dat mensen met en zonder handicap bij elkaar kunnen komen in Cardo Theater bij een gevarieerd programma met muziek en cabaret. Nijmeegsebaan 9, Groesbeek www.cardotheater.nl Abba Fever: do. 31 mei, 20.30 uur

Een nog grotere vestiging van All About Living is te vinden aan de rand van Wijchen op de Woonboulevard Wijchen aan de Graafseweg 777 (Oosterbaan Living, Zen lifestyle en Meubel-Planet) en Nieuweweg 303 (Eltink interieur Tilders). Grote Markt 3, Nijmegen T. (024) 818 27 60 W. www.allaboutliving.nl

Hoofdgerecht in Karel kost € 15,75 Vorige maand hebt u in UIT Nijmegen de recensie kunnen lezen van Leo Preusting over het nieuwe restaurant Karel op de Grote Markt in Nijmegen. Hij was best enthousiast, maar toch stond er één hinderlijk foutje in het verhaal. Bij de omschrijving van het hoofdgerecht staat namelijk dat er een bedrag van € 15,75 voor het voorgerecht wordt berekend, maar die prijs geldt echter voor het hele hoofdgerecht. En dat scheelt een slok op een borrel. De recensie teruglezen kan op www.uitnijmegen.nl! 43


uit

AGENDA 1 dinsdag Cabaret

Keihard – Jarndino Asporaat > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl Piepschuim – zo doen we dat hier – Dernière > De Lindenberg, Nijmegen, 20.30 uur, www.delindenberg.com

10 mei

Festival

Africa Now

9 woensdag Cabaret

Hij wordt vanzelf moe – Bert Visscher > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

2 woensdag Muziek

Otzeki > Merleyn, Nijmegen, 22.00 uur, www.doornroosje.nl

Quiz

The Big Wednesday Pubquiz > Thiemeloods, Nijmegen, 21.00 uur, www.thiemeloods.nl

3 donderdag Toneel

Aquarium > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Muziek

Bootleg Tour 2018 > Trianon, Nijmegen, 21.00 uur, www.trianonnijmegen.nl

4 vrijdag

Klassieke Muziek

Herdenkingsconcert 2018 > De Vereeniging Nijmegen, 21.00 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl

Dans

Korzo, Samir Calixto & Cello8tet Amsterdam > LUX Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmegen.nl

Muziek

Louwie > Merleyn, Nijmegen, 22.00 uur, www.doornroosje.nl

5 zaterdag Festival

Bevrijdingsfestival Nijmegen 2018 > Jack Parow, Anbu, Joost en Tentempies, Hunnerpark Nijmegen, 13.30 - 23.00 uur, www.doornroosje.nl

Jeugd

Kinderbevrijdingsfestival > De Lindenberg, Nijmegen, vanaf 13.30 uur, www.delindenberg.com

Uitgaan

44

Planet Rose Bevrijdingsdag afterparty > Doornroosje, Nijmegen, 23.00 uur, www.doornroosje.nl Bevrijdingsdagafterparty > Merleyn, Nijmegen, 23.00 uur, www.doornroosje.nl

Hij wordt vanzelf moe – Bert Visscher > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl Forta Rock > Doornroosje, Nijmegen, 20.30 uur, www.doornroosje.nl

Lilly Hiatt + Christopher Paul Stelling > Merleyn, Nijmegen, 21.00 uur, www.doornroosje.nl A Place To Bury Strangers + Buck Gooter > Doornroosje, Nijmegen, 20.15 uur, www.doornroosje.nl

De Bovengrens – Lebbis > De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl

Cabaret

Cabaret

Muziek

Cabaret

8 dinsdag

Special Kom op Hemelvaartsdag naar AFRICA NOW, een dag vol muziek, workshops en activiteiten over Afrika. Want Afrika bruist en is booming op het gebied van design, fashion, kunst en cultuur. Ontmoet diverse kunstenaars en doe mee aan een van de vele workshops zoals Afrodance of Afro Yoga. Optredens zijn er van Paco Diatta, Shabaaz Mystic en Tabanka. Bezoek ook Afrotopia, de grootste PanAfrikaanse fototentoonstelling. Volg het literatuurprogramma rond het boek ‘Zwart’, maak kennis met het modelabel L‘ORIGINE of struin over de Afrika Markt met bijzondere producten. Afrikamuseum, 12.00 - 19.00 uur www.afrikamuseum.nl

Muziek

Sonic Whip > Doornroosje, Nijmegen, 14.30 uur, www.doornroosje.nl

6 zondag Culinair

Wild Wijn Fest > Hortus Nijmegen, 14.00-20.00 uur, www.wildwijnfest.nl

Special

Royal Opera House > LUX Nijmegen, 14.30 uur, www.lux-nijmegen.nl

Concert

Marco Borsato - Thuis > De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl

Muziek

Folkbal Nijmegen > Trio Dhoore en Geronimo, Kolpinghuis, Nijmegen, 13.00 - 18.30 uur, www.balfolk.nl Ian Siegal Band > Doornroosje, Nijmegen, 20.30 uur, www.doornroosje.nl

7 maandag Special

Movies that Matter - Onderkomen > LUX Nijmegen, 19.30 uur, www.lux-nijmegen.nl

Concert

Marco Borsato - Thuis > De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl

LUXdocs – Tanzania Transit > LUX Nijmegen, 19.30 uur, www.lux-nijmegen.nl

Culinair

Huiskamermaaltijd – Anneke Lovingly Wholesome > Basta Nijmegen, www.bastanijmegen.nl

Quiz

The Big Wednesday Pubquiz > Thiemeloods, Nijmegen, 21.00 uur, www.thiemeloods.nl

Uitgaan

Fiber > Merleyn, Nijmegen, 23.00 uur, www.doornroosje.nl

Jeugd

Kidsfest de Goffert 2018 > Kinderboerderij de Goffert, 12.00 - 17.30 uur, www.stoomgroepdegoffert.nl

13 zondag

Klassieke Muziek

Julien Clerc ism Doornroosje > De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl

Familie

Feest - Dirk Scheele & Band (2+) > Stadsschouwburg Nijmegen, 10.30 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Theater

Hattrick Percussion > De Lindenberg, Nijmegen, 14.30 uur, www.delindenberg.com

Concert

Neem je moeder mee! – Kansemble en gasten > De Lindenberg, Nijmegen, 15.00 uur, www.delindenberg.com

Uitgaan

Liederentafel > Café ’t Haantje, Nijmegen, 20.30 uur, www.haantjenijmegen.nl

Festival

Dag van het Levenslied > Valkhofpark, Nijmegen, 14.00 - 24.00 uur, www.dagvanhetlevenslied.nl

10 donderdag Theaterconcert

Selah Sue > De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Uitgaan

13 mei

Peuterfestival

Walvisjong 2+

Subcultuur Hemelvaart Special > Brebl, Nijmegen, 23.00 - 06.00 uur, www.subcultuur.net

11 vrijdag Dans

Sum Thoughts > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Muziek

Liedjesfestival > Brebl, Nijmegen, 19.00 - 02.00 uur, www.liedjescollectief.nl

Uitgaan

Zwarte Koffie > Doornroosje, Nijmegen, 23.00 - 04.30 uur, www.doornroosje.nl

12 zaterdag

Theaterconcert

De Koor Close Harmony > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Klassieke Muziek

Alexeev vlamt met symfonische dansen - Het Gelders Orkest & Orkest van het Oosten > De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Er is een jongen. Hij woont aan het strand. Op een dag vindt hij een walvis. Hij ligt alleen op het strand, net als de jongen. De jongen zorgt voor hem. Ze zijn samen. Ze zingen. Ze zingen van de zee. Want walvis moet terug... Walvisjong is een muzikale beeldende voorstelling over de wonderlijke verbintenis tussen een jongen en een walvis. Ze vinden elkaar in bijna het enige dat mensen én walvissen kunnen: zingen... Deze voorstelling is geïnspireerd op het boek ’De kleine walvis’ van Benji Davis, uitgeverij Luitingh-Sijthoff, vertaling Edward van de Vendel. Deze voorstelling is onderdeel van het peuterfestival. Stadsschouwburg, Nijmegen, 09.30 en 11.45 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl


MEI 2018 Workshop

Cocktailworkshop: American Whiskey > Cafe Demain, Nijmegen, 16.00 uur, www.cafedemain.nl

Sport

Ronde van Nijmegen > Universitair Sportcentrum, Nijmegen, 08.00 - 15.00 uur, www.rondevannijmegen.nl

21 mei

Muziek

Wende bij Music Meeting

14 maandag Special

The Dude Day – 20 jaar The Big Lebowski > LUX Nijmegen, 20.00 uur, www.lux-nijmegen.nl

Festival

Sport

16 woensdag Muziek

Isaac Gracie > Doornroosje, Nijmegen, 20.15 uur, www.doornroosje.nl

Quiz

The Big Wednesday Pubquiz > Thiemeloods, Nijmegen, 21.00 uur, www.thiemeloods.nl

17 donderdag Cabaret

De Oplossing – Erik van Muiswinkel > Stadsschouwburg Nijmegen, 10.30 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Musical

The War of The Worlds – Jeff Wayne’s Meesterwerk > De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Dans

Backbone Alida Dors & Silbersee – Speak up! > LUX Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmegen.nl

Uitgaan

The Dedicated Experience > Paintball Nijmegen, 13.00 - 22.00 uur

18 vrijdag Dans

GRIMM – ISH & The junior Company van Het Nationaal Ballet > Stadsschouwburg Nijmegen, 19.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Klassieke Muziek

The Secret Diary of Nora Plain > De Vereeniging, 20.15 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Theater

Niemandsland - Bellevue Producties & Eva Jansen Manenschijen > LUX Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmegen.nl

Uitgaan

Terug naar Toen > Waalhalla Centrum, Nijmegen, 23.00 04.00 uur, www.waalhalla-centrum.nl

Boogie Nights > De Vereeniging, Nijmegen, 22.00 - 02.30 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl Vunzinge Deuntjes > Waalhalla Centrum, Nijmegen, 23.00 04.00 uur, www.waalhalla-centrum.nl Soul City Nijmegen > Lux Nijmegen, 22.00 - 03.00 uur, www.soul-city.nl Deepsense Second Stop > De Vasim, Nijmegen, 23.00 - 07.00 uur, facebook.com/deepsensedance

20 zondag

15 dinsdag Mindful Run > Kennismakings clinic, Kronenburgerpark, Nijmegen, 19.30 21.00 uur, www.mindfulrun.nl

Uitgaan

Singer/songwriter, theatermaakster, chansonnière, actrice, performer, producer, artist in residence bij Koninklijk Theater Carré; Wende is het allemaal en helemaal. Met haar scherpzinnige eigen stem en gezonde hekel aan hokjes en trends vertelt ze verhalen op het snijvlak van wie en waarom. Wende gebruikt haar podium vooral voor uitdagende, grensverleggende projecten waarbij taal, techniek en genre steeds een andere, verrassende rol spelen. De Nijmeegse festivalorganisatie geeft te kennen ‘een match made in heaven' gevonden te hebben met Wende op het programma van Music Meeting Festival. Park Brakkestein, Nijmegen, www.musicmeeting.nl

19 zaterdag Cabaret

Nu – Claudia de Breij > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl Ivo Mijland – Gekke kinderen zijn anders gewoon > De Lindenberg, Nijmegen, 20.15 uur, www.delindenberg.com

Festival

Music Meeting Festival > Park Brakkenstein, Nijmegen, 13.30 00.00 uur, www.musicmeeting.nl NBF Speciaabierfestival > Valkhofpark, Nijmegen, 14.00 - 00.00 uur, www.nijmeegsebierfeesten.nl

Dans

Ibiza meets Woodstock > Recreatielocatie Watergoed, Valburg, 15.00-24.00 uur. www.IbizaDancesFestival.com

Festival

Music Meeting Festival > Park Brakkenstein, Nijmegen, 13.30 00.00 uur, www.musicmeeting.nl

Muziek

Tribute to Fleetwood Mac > Fletcher Hotel Erica, Berg en Dal, 20.00 uur www.fletcherevents.nl

Music Meeting Festival > Park Brakkenstein, Nijmegen, 11.30 23.00 uur, www.musicmeeting.nl NBF Speciaabierfestival > Valkhofpark, Nijmegen, 14.00 - 00.00 uur, www.nijmeegsebierfeesten.nl

Markt

Vinylmarkt > Thiemeloods, Nijmegen, 10.00 - 16.00 uur, www.thiemeloods.nl

Muziek

The Rememberables + Hawrah > De Onderbroek, Nijmegen, 18.00 - 23.00 uur, www.grotebroek.nl

21 maandag Festival

Music Meeting Festival > Park Brakkenstein, Nijmegen, 11.30 23.00 uur, www.musicmeeting.nl NBF Speciaabierfestival > Valkhofpark, Nijmegen, 14.00 - 20.00 uur, www.nijmeegsebierfeesten.nl

Uitgaan

Blue-Stone Band > Café ’t Haantje, Nijmegen, 16.00 uur, www.haantje-nijmegen.nl

23 woensdag Toneel

Wijn > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Quiz

The Big Wednesday Pubquiz > Thiemeloods, Nijmegen, 21.00 uur, www.thiemeloods.nl

24 donderdag Toneel

Keeps the blues Alive – Johan Derksen > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Workshop

Bloemschikken met Bloomon > C-More Concept Store, Nijmegen, 18.00 - 21.15 uur, www.bloomon.nl

Uitgaan

Radboud Rocks > Radboud Universiteit, Nijmegen, 16.00 - 23.00 uur, www.ru.nl/radboudrocks

25 vrijdag

Theaterconcert

Theatertournee – Frank Boeijen > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Uitgaan

Chocolade x Froday > Doornroosje, Nijmegen, 23.00 - 05.00 uur, www.doornroosje.nl

26 zaterdag

Theaterconcert

Theatertournee – Frank Boeijen > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Klassieke Muziek

Met Colin Currie – Het Gelders Orkest > De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

27 zondag Dans

MaxStudios Dansvoorstelling > Stadsschouwburg Nijmegen, 15.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Festival

Waalzinnig Festival Nijmegen > LUX Nijmegen, 12.00 - 18.00 uur, www.lux-nijmegen.nl

Culinair

Wijnspijs Wandeling > Centrum Nijmegen, 12.00 - 17.00 uur, www.wijnspijs.nl

Sport

Marikenloop 2018 > Nijmegen, 10.00 - 18.00 uur, www.marikenloop.nl

28 maandag Muziek

Kamasi Washington > Doornroosje, Nijmegen, 20.00 uur, www.doornroosje. nl

30 woensdag Dans

5 **** Introdans > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Quiz

The Big Wednesday Pubquiz > Thiemeloods, Nijmegen, 21.00 uur, www.thiemeloods.nl

31 donderdag Theaterconcert

75 jaar – Rob de Nijs > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Theater

Mugmetdegoudentand – De Eurocommissaris > LUX Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmegen.nl

Concert

Abba Fever > Cardo Theater, Groesbeek, 20.30 uur, www.cardotheater.nl

45


uit was ERBIJ

Stappenplan

Niet te missen in mei

Hoera, het is nu echt voorjaar, het is mei, de zon schijnt, alles bloeit, we zijn weer buiten, heerlijk. Met een meivakantie, met Hemelvaartsdag (of eigenlijk -weekend) en Pinksteren, met de Dag van het Levenslied, met fietsen en wandelen. Lekker op een terrasje zitten eten en drinken. Wat een heerlijke maand is dit toch. Een paar evenementen hebben we er voor jullie uitgehaald. • Tot en met zaterdag 12 mei, tussen 09.30 en 17.00 uur: iedere dinsdag t/m vrijdag het thema ‘Holland’ in het MuZIEum. Meedoen met ‘Spelen zonder zicht’ of op puzzelavontuur gaan, het kan allemaal. Ziekerstraat 6B, muzieum.nl/meivakantie • Zaterdag 12 mei, 20.15 uur: symfonisch dansen, wie wil dat nou niet? Dat kan met Het Gelders Orkest in De Vereeniging. Een echte Russische maestro staat vanavond voor de troepen, namelijk Nikolai Alexeev. Met een hoogtepunt na de pauze: de uitbundige Symfonische dansen van Rachmaninov! www.hetgeldersorkest.nl • Zondag 13 mei: Ronde van Nijmegen. Meedoen of kijken, het kan allebei met deze wielertocht voor recreatieve wielrenners met een mooie mix van pittige klimmetjes, vlakke stukken dijk en glooiend heuvellandschap. Let op: op de Oude Holleweg wordt wel een klimklassement opgemaakt voor de snelste vrouw, man en team. Het steilste stuk gaat 12% omhoog! www.rondevannijmegen.nl • Vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 mei: Fête de la Nature (Dag van het Park). Even aandacht voor alle groen in de stad, dat kan nooit kwaad. Op diverse plekken in het centrum van Nijmegen gebeurt van alles, vooral in het Hunnerpark, Valkhof Park en Kronenburgerpark. Wat de deze parken zo bijzonder maakt zijn natuurlijk de hoogteverschillen. www.fetedelanature.nl

46

Korte film niet meer

weg te denken uit Nijmegen Het tiende Go Short-filmfestival in Nijmegen - half april - was er een van de betere soort. Een veelzijdig en prachtig programma stond garant voor een bezoek van duizenden filmliefhebbers aan Nijmegen. LUX barstte vijf dagen lang volledig uit zijn voegen, inclusief de tent en de terrassen op het Mariënburgplein. Veel extra en bijzondere activiteiten, maar vooral een grote serie prachtige films waarvan uiteindelijk de film Listen van Astrid Bussink als de beste van Nederland werd beoordeeld. Bij de opening kon onze fotograaf Marcel Krijgsman het niet laten om een deel van de bezoekers vast te leggen, zie bijgaand een impressie daarvan.


NU OPEN! Gratis entree • Gratis parkeren • Gratis drankjes & Ontbijtbuffet • Lunch van de kaart • Diner van de chef op slechts 25 min van Nijmegen kijk voor acties en evenementen op: facebook.nl/casinonuland

Gran Casino Nuland | Rijksweg 25 | 5391 LH Nuland | grancasino.nl gratis toegang | vanaf 21 jaar | speel bewust

UIT Nijmegen - Mei 2018  

Stadsmagazine voor Nijmegen en regio

UIT Nijmegen - Mei 2018  

Stadsmagazine voor Nijmegen en regio

Advertisement