Page 1

uit in Arnhem uitinarnhem.com juni 2012

Arnhemse modeweken gr atis

INTERVIEW

UITTIPS

Malburgen & flatstival End of Season Flaneren voor iedereen The cloud

en verder Japans eten bij Ichiba Waar kijk jij voetbal?


INho ud

Cover fotografie Eva Broekema haarstylist Rosa van den Berg van SalonB visagie Heleen Florijn model Femke van 77 models

14-15

05

Straatvraag Waar kijk jij voetbal?

07 Made in Henk Bitter 08-10 Interview Arnhemse Mode Weken 11 Uitgelicht The Cloud 12 13

Zonnige spots

Uit eten Ichiba

05

18-21

14-15 Interview

End of Season

16-17 In Arnhem

Steentjesdag

18-21 Kijken in

Malburgen

20 Boekreview & Uittip 22-23 Interview

Flaneren voor iedereen

24-29 Uitagenda 30 Film 31 Exposities

07

13

22-23 uit in arnhem

juni 2012

13

08-10

Colofon Ontwerp Hannie van den Bergh Redactie Nicole Beaujean, Eva Broekema, Marieke van Kessel, Martin Pieterse, Aure Straatman, Rogier Timmermans, Judith Zwikker Drukkerij Senefelder Misset Uitgever Mwork-s Contactgegevens Mwork-s, Marieke van Kessel Velperplein 19, 6811 AH Arnhem T 026 355 49 76, F 026 355 44 71 redactie@uitinarnhem.com Sales Michele Kohlmann michele@uitinarnhem.com De kopij voor de juli/augustus editie graag aanleveren voor woensdag 20 juni. Ga naar www.uitinarnhem.com 3


NU BESCHIKBAAR!

Arnhem App incl dige e l l o v nda e g a uit

www.binnenstadarnhem.nl Deze app is GRATIS te downloaden

1 okt 2011 beschikbaar


straatvr a ag

Waar kijk jij Uit in Arnhem ging gewapend met voetbal en camera de binnenstad van Arnhem in om het winkelend publiek te vragen waar ze de gezelligheid van de stad opzoeken tijden het EK voetbal. Waar kijkt men en waarom? Uiteraard stellen we de vraag of Nederland Europees kampioen wordt? Jochem (26) Waarschijnlijk ga ik een en paar wedstrijden in de stad kijken met vrienden op de Jansplaats. Afgelopen WK hebben we er ook gekeken en dat was erg gezellig. Ik denk niet alleen dat Nederland Europees kampioen gaat worden, ik weet het zeker!

Lisa (20) Ik heb nog geen idee of ik ga kijken. Kijk wel altijd Nederlands elftal. Hoop wel dat ze Europees kampioen worden.

Jeroen ( 34) Ga wel in de stad voetbal kijken, maar dan in Zevenaar om dat ik daar woon. Daar is het ook gezellig op de pleinen. Ben niet overtuigd dat ze Europees kamioen worden, maar hopen doe ik het wel.

Etienne (19) Het is leuk om in de kroegen te kijken. Mooie wedstrijden, gezelligheid en bier! Heb er het volste vertrouwen in dat het ze gaat lukken.

uit in arnhem

juni 2012

Sam (19) Natuurlijk, Arnhem is een hartstikke leuke stad om voetbal te kijken. De kansen om de beker te winnen zijn hartstikke groot en dit keer gaan we het sowieso doen!

Jan (46) Op het werk hebben we een groot feest met groot scherm voor de eerste wedstrijd. Weet niet of ik de rest van de wedstrijden ga kijken, want ik houd niet echt van voetbal. Natuurlijk worden ze Europees Kampioen, dat vertrouwen is er wel.

Roderik (37) Ga sowieso een wedstrijd met vrienden in het PSV stadion kijken tijdens concert van Guus Meewis. De anderen kijken we waarschijnlijk hier in de Binnenstad. Meestal Bloopers en anders gewoon op de Korenmarkt. Verwacht niet dat ze kampioen worden, maar ik hoop het wel (moet mezelf indekken voor de teleurstellingen).

Harold (33) Uiteraard kijk ik hier in Arnhem het EK in de stad op de binnenpleinen of op de Korenmarkt. Kom het liefst bij CafÊ de Schoof. Ik hoop dat we Europees kampioen worden en ik denk het wel lukt. Positief blijven hè!

5


morgen ben ik 12 dagen gestopt met roken

Roken is een belangrijke oorzaak van kanker. Als niemand meer zou roken, zou er 30% minder sterfte door kanker zijn. KWF Kankerbestrijding doet er alles aan om kanker verder terug te dringen en onder controle te krijgen. Daarom helpen we rokers succesvol te stoppen met roken en geven we advies over hoe u gezonder kunt leven om de kans op kanker te verkleinen. Samen met uw hulp komen we steeds een stapje dichterbij. Kijk vandaag nog op kwfkankerbestrijding.nl om te zien wat Ăş kunt doen.

iedereen verdient een morgen


M AD E IN

tekst Rogier Timmermans fotografie Judith Zwikker

Henk Bitter Na de technische HBO werkte Henk enkele jaren als landmeetkundig ingenieur. In 1984 stapte hij als vrijwilliger bij Filmhuis Arnhem binnen, vervolgde het ingeslagen pad als artistiek leider en bewandelt het nog altijd als directeur. Zijn kennis en visie resulteren in een veelzijdige en bijzondere programmering. Houd je van het Filmtheater, dan ben je gek op Henk.

De vraag van George Wiegel: Hoe houdt het Filmtheater stand in een wereld van YouTube en Movies on demand? Het aanbod is zo groot dat het onoverzichtelijk is geworden. Het Filmtheater maakt een selectie van kwaliteitsfilms en toont deze in een zeer prettige omgeving. Waar kan je met zoveel vrienden en gelijkgezinden tegelijkertijd en comfortabel naar een film kijken? Dan kan alleen in het theater. Door kwaliteit te borgen, het publiek aan ons te binden en de totale beleving te optimaliseren blijft een bezoek aan het Filmtheater een uniek avondje uit. Van Willemeen naar Korenbeurs naar... In 1973 startte het Filmtheater in het huidige Willemeen. In 1979 verhuisde Focus naar de Korenbeurs en een mogelijke verhuizing naar het Kunstencluster, het culturele hart in het Rijnbooggebied is opkomst. De beoogde samenwerking met de Schouwburg en het Museum voor Moderne Kunst Arnhem biedt een oneindig perspectief. uit in arnhem

juni 2012

Waarom een Kunstencluster? Wat het Guggenheim museum voor Bilbao betekent, kan op kleinere schaal het Kunstencluster voor Arnhem betekenen. Het cluster maakt multidisciplinaire projecten mogelijk en bereikt een groot en divers publiek. Het wordt een vooruitstrevend dynamische en inspirerende ontmoetingsplek voor jong en oud en draagt bij aan een aantrekkelijke en bruisende omgeving in het Rijnbooggebied. Relatie met de stad Het Filmtheater toont film niet alleen als autonome kunstvorm maar zoekt graag de relatie met maatschappij en actualiteit. Culturele happenings zoals de Nacht van de Architectuur, de Mode Biënnale en literatuurfestival De geest moet waaien! vertalen wij in film. Next generation Door op jonge leeftijd kennis te maken met de kracht en pracht van film op het witte doek

wordt de liefde voor de cinema aangewakkerd en geborgd. Om dat te bewerkstelligen werken we intensief samen met scholen en initiëren we projecten voor jongeren en zelfs filmochtenden voor peuters. De zomerfilm van 2012 De film draait al even maar Intouchables blijft waarschijnlijk tot in de zomer draaien en wordt wellicht de film van het jaar. Ik verwacht veel van de verfilming van On the road naar het beroemde boek van Jack Kerouac, die binnenkort in première gaat en ik kijk uit naar 7 Days in Havana. Uw vraag aan een persoon naar keuze Aan Henk Dassen, directeur Huis van Puck, wil ik vragen naar het positieve effect van de verhuizing en wat we de komende jaren allemaal kunnen verwachten op hun fraaie nieuwe locatie?

7


tekst Aure Straatman

foto Ivar Gloudemans

I NT E RV I E W

8

uit in arnhem

juni 2012


In juni en juli is Arnhem een ware hotspot op het gebied van mode en vormgeving. Verschillende activiteiten zijn dit jaar samengevat onder de noemer Arnhemse Modeweken. De organisatoren leggen uit welke evenementen je niet mag missen en waarom.

Wat is er te doen? Robert Wittenberg: ‘We gaan een feestje bouwen tijdens Kerkstraat Fashion & Design 2012. De manifestatie Kerkstraat Fashion & Design presenteert het speciale mode-DNA van de Kerkstraat aan het publiek. ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem speelt daarbij een belangrijke rol vanwege de sterke binding tussen de deelnemende modeondernemers met dit internationaal gewaardeerde opleidingsinstituut. Elke winkel heeft een eigen instore event met bijvoorbeeld muziek of film.’ Op de openingsavond hebben de deelnemende bedrijven tot elf uur een extra late koopavond en presenteren ze elk hun eigen event.’ Annet Veerbeek: ‘De MODETUIN is een markt met mode, design, kunst, bijzondere kinderkleding en sieraden. Dit jaar is er ook een stylist die laat zien hoe een modeshoot in zijn werk gaat, er zijn in de pop-up-shops collecties te zien die nog niet in de winkel liggen en er is een terras met biologische catering. Muziek komt van Flip’d: daarin draaien we de rollen om en staan ontwerpers achter de draaitafels. Nieuw dit jaar zijn de twee Modetuinroutes, waarvan één op fietsen die door studenten van Rijn IJssel zijn gepimpt.’ Els van der Plas: ‘Basic Instincts is een tentoonstelling die laat zien wat de umwelt van en invloeden op de Nederlandse mode is. Er zijn vijf landschappen gemaakt die een beeld geven van de Nederlandse mode, architectuur, design en cultuur, maar ook van wat deze voor elkaar betekenen en hoe de Nederlandse vormentaal is. In een van die landschappen ‘Undesigned’ zit bijvoorbeeld Monique van Heist, de modeontwerper die weigert mee te doen aan snelle trends en collectievorming. De tentoonstelling is bijna een soort filmervaring vormgegeven door de Deense modeontwerper Henrik Vibskov, waarbij je echt in een landschap stapt.’ uit in arnhem

juni 2012

Charlotte Bik: ‘ArtEZ maakt deel uit van meerdere evenementen, bijvoorbeeld de Collectie Arnhem Fashion bij de opening van Kerkstraat Fashion & Design op 1 juni. Die show gaat door de hele straat om aan het eind een tableau vivant te vormen. De eindexamenshows van ArtEZ zijn op 7 en 8 juni in Kleefse Waard, vijf shows in twee dagen. We starten met de presentatie van de Masters Fashion, gevolgd door de tweede en derdejaars en het eindigt met de film NO SHOW, waarin het eindexamenwerk van de Masters te zien is. We hebben het nog niet eerder zo gedaan: de masterstudenten naast de bachelorstudenten, dat wordt heel interessant om die naast elkaar te zien.’ Daniëlle Wanders: ‘Tijdens de Nacht van de Mode presenteren winkeliers in het modekwartier Klarendal hun werk, met kleine modeshows in de winkels, muziek, hapjes en drankjes en allerlei activiteiten buiten. Er is een catwalk met modestudenten van het ROC en bezoekers van de Nacht van de Mode kunnen zich onder begeleiding van een stylist laten fotograferen (vooraf opgeven via louise.tp@gmail. com) door fotograaf Louise te Poele. 9


I NT E RV I E W

Foto: Ivar Gloudemans

Voor wie?

Robert Wittenberg: ‘De opening op vrijdag 1 juni, ik roep iedereen op om vijf uur in Kerkstraat te zijn! Ook het speciale modeterras, Dudok bij TrixenRees, en het modediner met Alexander van Slobbe op zaterdag 2 juni bij Jones Arnhem.’ Annet Veerbeek: ‘De opening wordt echt superleuk, een soort vrijdagmiddagborrel. De Kerkstraat opent om vijf uur, MODETUIN om zes uur en Basic Instincts om zeven uur (op uitnodiging).’ Els van der Plas: ‘Het landschap van Iris van Herpen, door Henrik Vibskov vormgegeven, is heel erg mooi en haar werk ook. ‘ 10

Foto: Louise te Poule

Wat mogen we niet missen?

Beeld: Klavers van Engelen. Foto: Marc de Groot

Kerkstraat Fashion & Design 2012: ‘Voor iedereen, ook voor heren, die geïnteresseerd is in mode en design, het is laagdrempelig, gratis toegankelijk en maakt hét DNA van de Kerkstraat zichtbaar voor iedereen.’ MODETUIN: ‘Voor mode-, kunst- en cultuurliefhebbers. Het is een containerdorp met industriële uitstraling en er is design te krijgen voor een leuke prijs, al is het zeker geen uitverkoop.’ Basic Instincts: ‘Het is heel toegankelijk voor een breed publiek, maar ook interessant voor vakpubliek. De tentoonstelling heeft verschillende ervaringsniveaus, dat maakt het ook zo interessant, en er is veel te beleven.’ Eindexamenshows ArtEZ: ‘Voor iedereen die geïnteresseerd is in creatief talent. Het is heel bijzonder, omdat je bij de eindexamenshows alles heel compact bij elkaar ziet. Het is superleuk om te zien wat er gebeurt in de geesten van al die nieuwe talenten, die nog geen commerciële dwang hebben.’ Nacht van de Mode: ‘Voor modemensen zelf, maar het is voor veel mensen erg leuk. Handgemaakte tassen, schoenen, sieraden, fiets- en kledingontwerpers, er zijn maar weinig plekken in de wereld waar in één straat 50 ontwerpers en 22 winkels te vinden zijn. Dat maakt het uniek en interessant voor iedereen.’

Arnhemse Modeweken

12042MIA_A5flyerModew.ligg.indd 1

Arnhemse Modeweken Kerkstraat Fashion & Design 2012 1 t/m 10 juni Kerkstraat, dé fashionstraat van Arnhem MODETUIN 1 t/m 3 juni Markt Een markt waar mode, interieur en kunst elkaar ontmoeten

Een vijftal modeontwerpers die beeldbepalend zijn voor de Nederlandse mode van nu Modeshows ArtEZ 1 juni studenten van Rijn IJssel in Loods 008, 7 en 8 juni ArtEZ Fashion Design studenten in Kleefse Waard Nacht van de Mode 16 juni Klarendal, Modekwartier

Charlotte Bik: Je moet alles gaan zien! De winkeliers in de Kerkstraat, jong talent in de MODETUIN, de fashionfietsroute, Basic Instincts… Je moet je gewoon de hele dag laten onderdompelen in fashion en design.’ Daniëlle Wanders: ‘Volgens mij wordt alles leuk, maar bijzonder zijn de rondleidingen in Hotel Modez, het nieuwe modehotel van Arnhem, tijdens Nacht van de Mode. Het hotel wordt pas in september geopend, maar kan nu al onder begeleiding bezichtigd worden.’

27-04-12 15:40

Welke andere evenementen wil jij niet missen? Robert Wittenberg: ‘Ik ga overal kijken, maar ben heel nieuwsgierig naar Basic Instincts, met dingen als een spiegelpaleis en een opblaasbare muur.’ Annet Veerbeek: ‘Ik ben heel benieuwd naar Collectie Arnhem Fashion, in de Kerkstraat. Ik weet niet of ik de opening van Premsela/Basic Instincts red, maar daar ga ik zeker wel kijken.’ Els van der Plas: ‘Ik ga bij alles kijken, maar ben heel benieuwd naar de eindexamenshows van ArtEZ. Dat geeft zo’n goed beeld van wat er nu gebeurt op het gebied van mode.’ Charlotte Bik: ‘De reuring is bij alle evenementen erg leuk, van alle mensen die een jaar of vier, vijf bij ArtEZ zijn geweest, en hier nu weer rondlopen.’ Daniëlle Wanders: ‘Kerkstraat Fashion & Design is een heel belangrijk evenement, met de presentatie van Collectie Arnhem Fashion, en zeker ook Basic Instincts.’ uit in arnhem

juni 2012


U ITge l i cht

fotografie René Knoop

The Cloud

8, 14 en 16 juni 20.00 uur Buitenplaats Koningsweg Arnhem www.the-cloud.nu

De Rebels van Het Gelders Orkest, 8Bahn en Gif.t presenteren The Cloud; een multidisciplinaire fysieke voorstelling gespeeld op het voormalig kazerneterrein Buitenplaats Koningsweg in Arnhem. Naast het samenbrengen van verschillende kunstdisciplines en het opzoeken van elkaars grenzen, laten de DJ’s en VJ’s van 8Bahn en musici van Het Gelders Orkest de onlosmakelijke verbondenheid tussen klassieke muziek en elektrische soundscapes zien. In de voorstelling wordt ook de wereldpremière van de succesvolle jonge componist Leonard Evers gespeeld. Gif.t ontwikkelt voor deze muzikale reis een geheel nieuwe danschoreografie. Hier stellen we een deel van de makers van The Cloud voor en vragen waarom ze dit doen.

Hans Blok (48) Contrabassist Het Gelders Orkest Het publiek wordt actief bij The Cloud betrokken. Je kijkt en luistert niet alleen maar bent onderdeel van het geheel, dat is voor mij nieuw en lijkt mij erg bijzonder.

Jorge Albert (42) Acteur en danser We dansen niet alleen op de vloer maar in het decor van o.a. steigers, dat vereist fysiek meer van ons dansers, maar dat vind ik mooi en het maakt het ook spectaculair.

Merijn de Haas (39) Pr- en communicatiemedewerker De locatie van de voorstelling maakt voor mij The Cloud heel spannend. Het publiek wordt als het ware meegenomen op reis door oude kazerne-gebouwen, een reis door de tijd die eindigt in een spetterend dansfeest.

Marjolein van Dingstee (33) Violiste De combinatie van verschillende disciplines, het wordt een gezamenlijk kunstwerk. De muziek die wij spelen is ook erg divers, voor deze voorstelling zijn speciale arrangementen gemaakt. Het gaat van super klassiek naar techno.

Lorenzo Borella (35) Initiatiefnemer The Cloud & choreograaf De hele ervaring lijkt me waanzinning: kabaal, dan weer rustige muziek, videobeeld, theater, het lopen met zijn allen van gebouw A naar gebouw B en het uitbeelden van de omschakeling van de happy jaren ‘20 naar de zware jaren daarna.

Mohamed Abdullahi (27) Stagiair productie vanuit 8Bahn In The Cloud bepaalt het decor de dans, wat een enorme uitdaging is voor mij en de dansers. Ik heb nog niet eerder met zo’n groot decor en zoveel mensen gewerkt.

Armin Pillen (25) DJ & productie vanuit 8Bahn Na de voorstelling is er nog een vette afterparty waar we de oude house oppakken, de housemuziek waarmee het allemaal begonnen is in 1986/87.

Alexander de Blaeij (40) Dirigent & initiatiefnemer The Cloud Bijzonder aan The Cloud vind ik het samensmelten van de verschillende kunstdisciplines. Als musicus is bovendien het erg leuk om op deze manier een kijkje over de schutting te nemen.

Sander op den Dries (28) Ontwerpers beeld en visuals (Studio Wonder) We werken voor The Cloud samen met mensen met wie we normaal niet zo snel zouden werken: dansers, een orkest, DJ’s. Met de visuals proberen we een extra spannende sfeer te creeren. Pascal Rietman (27) Initiatiefnemer The Cloud & DJ Het was mijn langdurige wens om klassieke muziek te laten samenvloeien met electronische muziek. Twee uitersten worden samen gebracht: 8Bahn en Het Gelders Orkest. En dat aangevuld met moderne dans, het wordt echt vet!

uit in arnhem

juni 2012

Eva Broekema (34) Fotograaf beeld The Cloud & productie Wat ik het leukste vindt aan The Cloud is dat totaal verschillende groepen mensen samen komen: hippe DJ’s, alternatieve dansers, klassieke musici. Samen maken ze een prachtige voorstelling en dan vallen die verschillen helemaal weg, omdat je allemaal hetzelfde beleeft.

11


zonnige spots Grand Café Mahler

Velperbuitensingel 25, Arnhem - 026 372 07 40 www.grandcafemahler.nl

Welkom op één van de zonnigste terrassen van Arnhem. Grand Café Mahler is gevestigd in het monumentale Musis Sacrum, het concertgebouw van de stad. Op het terras op het zuidwesten is het héérlijk vertoeven van vroeg in de middag tot laat in de avond. Grand Café Mahler is dagelijks geopend van 11.00 tot 23.00 uur en serveert smakelijke zomerspecials met lekker ijs, muffins, huisgemaakte smoothies en iced cappuccino. Naast de zomerspecials kunt u een keuze maken uit vers bereide broodjes, salades en maaltijdgerechten.

Brasserie Haarhuis

Stationsplein, (tegenover CS station), Arnhem 026 351 23 99 - www.brasseriehaarhuis.nl

Brasserie Haarhuis is het(M)eatingpoint van Arnhem. Midden in de stad, tegenover het centraal station, ligt deze gezellige brasserie, die de Parijse brasseriegeest weerspiegelt. Alles draait hier om goede service, een gezellige sfeer en vers en puur koken. U kunt hier terecht voor een goede cappuccino, lekkere lunch, smaakvolle dagschotel of a la carte diner (3-gangen 1 25,-). Probeer ook eens onze Ha! Tea of Ha! Bier in de lounge of Bar No.1. Brasserie Haarhuis is geopend van maandag t/m zaterdag van 07.00 tot 22.00 uur en op zondag van 08.00 tot 21.00 uur.

Dining56

Rijnkade 56, Arnhem - 026 442 82 82 www.dining56.nl

Restaurant Dining56 aan de Rijnkade is een culinaire belevenis voor de lunch, kleine tussendoortjes, diner of borrel. Zakelijk en privé. De gerechten uit de klassieke keuken hebben een moderne touche, eerlijk en puur. Er wordt gewerkt met dagverse ingrediënten en 100 procent biologisch vlees. Op ons lounge terras is er een kleine kaart met heerlijke broodjes & snacks. Ook koken onder professionele begeleiding in een dito keuken is mogelijk tijdens de workshops in de kookstudio van Dining56! Voor meer informatie kijk op: www.kookstudio56.nl

Café Brasserie Dudok Arnhem

Bar Florian

Jansplein 59, Arnhem - 026 445 13 17 www.bar-florian.nl

Italian dishes met een verrassende twist en een special bite, daar staat Bar Florian om bekend! Frisse salades, zalige soepen en sandwiches voor een verkwikkende lunch. Overdag serveert Florian de espresso met verrukkelijke zoetigheden en in de vooravond sjanst de borrel met homemade fingerfood. De avondlijke bezoeker wordt begroet met de dag’hap en is van harte welkom voor een uitgebreider diner. Het zonovergoten terras en de eerste etage lenen zich uitermate voor besloten diners, verjaardagen, bedrijfsfeesten en presentaties.

Restaurant Batavia

Koningstraat 40, Arnhem - 026 351 18 72 www.dudok.nl

Willemsplein 31, Arnhem - 026 442 08 73 www.batavia-restaurant.nl

Dudok is al jaren dé ontmoetingsplek van Arnhem. Midden in de stad, vlakbij stadhuis, Eusebiuskerk, markt en schouwburg is Dudok Arnhem precies wat een stadsbrasserie moet zijn: ruim van opzet, als achtergrondgeluid gezellig geroezemoes, en met een nieuwe lunch- en brasseriekaart.Bij Dudok begint de dag ’s ochtends goed met een ontbijt en een krantje aan de leestafel of in onze heerlijk rustige binnentuin. Deze stadstuin is een relatief onbekend pareltje in de Arnhemse binnenstad.

Restaurant Batavia brengt het verre oosten lekker dichtbij in het westen. Op authentieke wijze worden Indonesische gerechten bereid en vervolgens geserveerd in een exotische ambiance. Ga eens naar het Indonesisch specialiteiten Restaurant Batavia in Arnhem en beleef het exotisch culinaire avontuur...

Elke dag open vanaf 8.00 uur, op zondag vanaf 10.00 uur.

De keuken is dagelijks van 12.00 - 22.00 uur geopend en van 12.00 - 16.00 uur is er een lunchmenu verkrijgbaar. Vrijdag, zaterdag & zondag ook een uitgebreid lopend Javaans Buffet.


ui t ete n

tekst Rogier Timmermans fotografie Judith Zwikker

Ichiba

Ichiba is een nieuw Japans restaurant op de Markt in Arnhem waar je voor een vast bedrag onbeperkt kan en mag genieten van verse Sushi, Sashimi en verrassende Japanse

gerechtjes. Maak kennis met de verfijnde Oosterse keuken en geniet onbeperkt en zonder tijdslimiet van een verkwikkende lunch of een avondvullend diner. De Japanse keuken verovert steeds meer terrein. Jonge ambitieuze Oosterse ondernemers slaan een andere weg in dan het traditionele pad dat hun ouders bewandelen. Met hip ingerichte restaurants spreken ze een groot publiek aan. Waar jaren geleden alleen de rich and famous genoot van de fijne keuken, lijkt nu iedereen te genieten van de Maki, Nigiri, Oshi, Inari, Chirashi en de Sahimi. In Arnhem zijn in korte tijd meerdere Sushi restaurants geopend en Ichiba op de Markt is één van de meest gewaardeerde nieuwkomers. De menukaart kent een oase van lekkernijen waar je onbeperkt van mag bestellen. Per gang kiest iedere gast een gerecht en het aantal gangen bepaal je zelf. Wij starten met een mix van Sushi en Sashimi. De Sushi ziet er goed uit, de rijst heeft een licht zuurtje en smaakt goed, de Nori is mooi dun en de Tabiko Gunkan, gevuld met viskuit en de California Temaki zijn echte aanraders. De Sashimi van verse zalm en tonijn smaken fijn en zijn zalig vers. Als tweede gang wordt Usu Yaki, beefrolletjes, Ramu Okan, gegrilde lamskroon geserveerd gevolgd door Oosterse Coquilles. Als verrassing ‘meert’ een schaal, in de vorm van een boot, vol Sushi bij ons ‘aan’ gevolgd door Yakitori, gegrilde kippendij spiesjes en Yam Neau, Thaise beef salade.

A T I O

Markt 25, 6811 CH, Arnhem 026 351 26 12 www.ichiba.nl ma t/m do 12.00 - 22.00 uur

vrij t/m zo 12.00 - 22.30 uur

uit in arnhem

juni 2012

Alle gangen smaken even verrukkelijk, ze zijn vakkundig opgemaakt en ogen met liefde bereid. Onze gastheer is bijzonder vriendelijk, straalt rust uit en als het aan hem ligt, blijven we de hele avond zitten en genieten. Wat een verwennerij, we hebben een nieuwe ‘beste’ vriend erbij! 13


Introdans meets HGO

foto Cats Withoos

Seizoensfinale wordt

Het was me het seizoen wel voor modern balletgezelschap Introdans…! Veertig jaar passie voor dans samengebald in één jubileumseizoen. De kroonjuwelen hiervan worden op 22 en 23 juni blinkend opgepoetst in een spetterende finalevoorstelling, volledig live begeleid door Het Gelders Orkest.

14

uit in arnhem

juni 2012


IN T E RV I E W

tekst Nicole Beaujean

jubileumontlading Introdans-choreograaf Adriaan Luteijn: “Met END OF SEASON sluiten we een superseizoen af. Alle medewerkers hebben dubbele inzet getoond en nu stevenen we met z’n allen af op een stevige ontlading. Dit jubileumjaar was zwaar en prachtig tegelijk, voor zowel staf als dansers. Nog tweemaal dansen we de benen uit ons lijf en dan gaan we een zomer lang welverdiend uitrusten en bijtanken.” Dit jaar bestaat de seizoensfinale uit vier balletten die in 2011/2012 in Europa, Azië en de VS te zien waren. Introdans danst het opzwepende Le Sacre du Printemps en het poëtische Fünf Gedichte van Nils Christe. Introdans Ensemble voor de Jeugd presenteert het kleurrijke Polish Pieces van Hans van Manen en Sechs Tänze van Jirí Kylián. Copieus zesgangenmenu Luteijn: “Je kunt wel stellen dat we ‘the best of’ seizoen 2011/2012 laten zien: het toetje na een copieus zesgangenmenu. Maar het meest bijzonder is wel dat het gehele programma live wordt begeleid door Het Gelders Orkest (HGO). Die samenwerking is niet nieuw, maar wel zeldzaam; dat zou altijd moeten kunnen! Als danser voel je de muziek opstijgen uit de orkestbak, de dirigent kijkt over de rand mee op het podium. Je moet superscherp zijn op de interpretaties van het orkest; die synergie werkt heel inspirerend. In overleg met HGO hebben we de mooiste muziekstukken geselecteerd, met veel variatie. De selectie omvat het hele muzikale scala: humor, vaart, van bombastisch tot subtiel – van Igor Stravinsky tot Richard Wagner. Het publiek geniet dus eigenlijk van een concert en een dansvoorstelling tegelijk.” Extra speciaal Wie dat wil, kan bovendien getuige zijn van een bijzondere voorstelling van Introdans Interactie: De Ontmoeting XS (Extra Speciaal). Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van haar educatieve missie brengt Introdans Interactie zes dansers in duet met bijzondere partners. Zo zijn er de urban-dancers Lionel en Joshua, de 82-jarige Frieda, rock & rolstoeldanser Jeroen (progressieve spierziekte), Hermien (autisme) en Pascal (verstandelijke beperking). In deze dansproductie zijn alle twaalf dansers in hun eigen kracht te zien. uit in arnhem

juni 2012

“Zoals ieder jaar gaan onze Ontmoetingen over relaties tussen mensen, in welke vorm dan ook” Bijzondere chemie “Zoals ieder jaar gaan onze Ontmoetingen over relaties tussen mensen, in welke vorm dan ook,” aldus Luteijn, tevens artistiek manager bij Introdans Interactie. “Voor De Ontmoeting XS heb ik gekozen voor het decor van de jaren dertig in Berlijn, een vaudeville-achtige setting. Beeldend kunstenaar Albert van der Weide heeft mijn decorwensen handen en voeten gegeven. Het resultaat is een voorstelling die vooroordelen blijkt weg te halen, ook àchter de schermen. Want ondanks – of misschien wel dankzij – ieders beperkingen ontstaat een bijzondere chemie in de duetten: korte ontmoetingen waar het publiek als een ware voyeur getuige van mag zijn.”

END OF SEASON met Het Gelders Orkest 22 en 23 juni, 20.15 uur, Schouwburg Arnhem 22 juni, 19.30 uur, voorprogramma (half uur)

De Ontmoeting XS (Extra Speciaal) 20 en 21 juni, 20.30 uur, Schouwburg Arnhem De complete voorstelling (1 uur) www.introdans.nl | www.mssa.nl | 026 - 443 73 43

15


I N ARNH E M

welkom in de

g a d s e j t n e e t S Zondag 3 juni

16

uit in arnhem

juni 2012


IN ARNHEM

Steentjesdag 2012 Op zondag 3 juni organiseren de ondernemers uit de Steenstraat een feestelijk evenement met markt, demonstraties, kunst, creativiteit en activiteit, hapjes, drankjes en muziek.

Steenstraat Arnhem zo 3 juni 11.00 - 17.00 u. Parkeren: gratis bij de parkeergarage Velperpoort. Uitrijkaarten verkrijgbaar bij de ondernemers uit de Steenstraat. Mede mogelijk gemaakt door: gemeente Arnhem, Rijn IJssel, de Knipperette en winkelstraatmanagement Advieszaken.

uit in arnhem

juni 2012

Na een geweldige eerste editie van de steentjesdag in 2011 met onegveer 20.00 mensen op de been kan ook dit jaar de bezoeker een mooi programma verwachten onder het thema ‘cocreatie in de Steenstraat’. Deze Steentjesdag willen de ondernemers de bezoekers weer laten zien hoeveel moois de Steenstraat te bieden heeft. Niet alleen de ondernemers uit de straat zijn enthousiast en doen mee, maar ook de winkels, creatievelingen en creatieve ondernemers uit de omgeving van de Steenstraat sluiten zich aan. Zelfs het parkeren in de parkeergarage Velperpoort is gratis. Tijdens steentjesdag kan je heerlijk slenteren over de markt en proeven van het diverse winkelaanbod.

Voor jong en oud zijn er diverse demonstraties, proeverijen en ambachtelijke activiteiten voor de deur, op de kraam en in de winkels en op de pleinen. Van theatrale obers tot stylingtips, van buitenschilderen tot steenstreetdance, ‘live’ geknipt of gemasseerd worden, met muzikale intermezzo’s, performances, proeverijen en bijzondere verrassingen. Steentjesdag is een initiatief van de Ondernemers Vereniging Steenstraat en is vanaf dit jaar een terugkerend evenement dat jaarlijks op iedere eerste zondag in juni gehouden wordt.

17


k i jk e nin

Malburgen is een krachtwijk met historie

De Salvatorkerk is nog steeds een moderne kerk Malburgen-West en Malburgen-Oost worden van elkaar gescheiden door de drukke Nijmeegseweg. West is een beetje sjieker dan Oost, werd er vroeger gefluisterd. Een beetje maar, want nog steeds is Malburgen voor velen een buurt, waar een nette Arnhemmer zich liever niet laat zien. Dat vooroordeel is onterecht, want de wijk rond de John Frostbrug wordt snel hipper. 18

uit in arnhem

juni 2012


kij k e n in

tekst Martin Pieterse fotografie Judith Zwikker

Het voormalige Hotel Zuid (1934) is een van de oudste gebouwen van Malburgen

Driekwart eeuw geleden besloot het Arnhemse gemeentebestuur dat Arnhem-Noord vol was. De stad zou zich voortaan uitbreiden ten zuiden van de Rijn, in de polder Malburgen, waar toen nog koeien graasden. De nieuwe wijk zou met Arnhem-Noord verbonden worden met een nieuwe brug, de huidige John Frostbrug. De bekende architect M.J. Granpré Molière ontwierp Malburgen als een soort groen tuindorp. Het zou een modelwijk worden, met een goed doordacht stratenplan en ruime, smaakvolle arbeiderswoningen. In de jaren dertig werd een begin gemaakt met de bouw. Op oude foto’s ziet dit oer-Malburgen er inderdaad uit als een vriendelijk, verkeersluw dorpje in het groen. Frontlinie In september 1944 kwam Arnhem in de frontlinie te liggen. Het nog jonge Malburgen werd bijna compleet verwoest. Eén van de weinige gespaarde gebouwen was het befaamde Hotel uit in arnhem

juni 2012

Brede groene zones laten de wijk ademen

Zuid, vlak naast de oprit van de Rijnbrug. Het markante pand uit 1934 staat er nog steeds, al is het geen hotel meer. Na de oorlog was er grote behoefte aan nieuwe woningen. Op de puinhopen van het vooroorlogse Malburgen ontstond een nieuwe wijk, minder idyllisch dan het oude Malburgen, maar wel met een eigentijdse opgeruimdheid. In de praktijk moest het bouwen vooral snel gaan. Dat resulteerde in straten met lange rijen identieke eengezinswoninkjes, tot op de dag van vandaag typerend voor Malburgen. In de jaren vijftig, zestig en zeventig volgden rijen portiek- en galerijflats, onder andere langs de Nijmeegseweg en langs de Huissensestraat. Geen spannende architectuur, achteraf gezien. Kerken De meest opvallende gebouwen in Malburgen waren misschien wel de kerken. Zoals de Salvatorkerk aan het Salvatorplein, ontworpen door 19


Bo e k re v i e w eilijke Landen” “De Universele Reisgids voor Mo van Jelle Brandt Corstius

www.selexyz.nl

er bestaat een reisgids voor. Maar Geen land, hoe ver of onbekend ook, of nodig hebben? Reisschrijver en telet mees het we vertellen die ons altijd wat antwoord in een originele en geestige visiemaker Jelle Brandt Corstius geeft gids speciaal voor moeilijke landen. vinger dat een verblijf aan de Spaanse Een beetje reiziger voelt met de natte vakantie in Albanië. En zeker in bijCosta del Sol wel anders zal zijn dan een . Brandt Corstius heeft voor zichzelf een voorbeeld het Midden-Oosten of India n van wat je in een moeilijk land kan eelde lijstje gemaakt met een paar voorb tien seconden getoeter hoort. Of dat je tegenkomen. Bijvoorbeeld dat je elke ettenrook, riool, Dettol. Zwart water overal exotische geuren ruikt en/of sigar het lijstje. Conclusie: moeilijke landen om je handen te wassen staat ook op pa, de Verenigde Staten en Australië vind je overal ter wereld. Op West-Euro twijfelgeval. een iek lacon na dan. België noemt Jelle Brandt Corstius weet er wel weg mee Dolgekke situaties en praktisch advies, Landen’. Of het nu gaat om afdinlijke in zijn ‘Universele Reisgids voor Moei fd. Dat laatste komt trouwens wel gen of reageren als een aap je heeft beroo snelle aap een glinsterende strip met meer voor dan je denkt. Op Bali stal een Wellicht zat niet alleen ikzelf, maar smelttabletten tegen diarree uit mijn tas… de gids wel een geestig boek mag gens ook de dief in de problemen. Overi

kinderen en zijn, pijnlijke onderwerpen zoals bedelende worden ook besproken.

schrijnende armoede

Universele Reisgids voor Moeilijke Misschien heb je na het lezen van “De land en trek je alleen nog naar de Landen” geen zin meer in een moeilijk moeilijk zijn. Azurenkust. Ook daar kan het wel eens Met vriendelijke groet, Namens Selexyz Dekker

uitt i p s

Crossover/55/2 Internationally Mixed Europees dansuitwisselingsproject (Duitsland/Nederland/Spanje)

Crossover /55/2 Internationally Mixed is een uniek eenmalig uitwisselingsproject van drie dansacademies, uit Valencia, Keulen en Arnhem. 55 dansstudenten van ArtEZ Dansacademie (NL), University for Music and Dance Cologne (DE) en Instituto Superior De Ensenanzas Artisticas (ESP) werken samen met de choreografen Georg Reischl en Iván Pérez en de twee jonge componisten Christiaan Richter en Benjamin Scheuer. Het Nederlandse orkest de ereprijs voert de werken live uit tijdens de tour in Spanje, Duitsland en Nederland. Naast de creatie van twee compleet nieuwe werken (choreografieën en composities) leidt deze intensieve interdisciplinaire samenwerking tot een internationaal netwerk van dansstudenten, kunstenaars, wetenschappers, docenten en publiek. Het project is gestart in juni 2011 met seminars en werkgroepen. Een intensieve artistieke en organisatorische uitwisseling, een belangrijk streven van Crossover/55/2 Internationally Mixed . Net als de vraag hoe de verschillende stijlen en methodes van choreografie en compositie geïntegreerd kunnen worden. De discussies over de relatie tussen lichaam en maatschappij, interculturele processen en ‘gender’ relaties vormen het grotere theoretische kader van dit project. 27 juni 8.15 Stadsschouwburg Arnhem reserveren www.mssa.nl of bel: 026-4437343 Meer informatie op: www.internationally-mixed.eu

20

uit in arnhem

juni 2012


kij k e n in

Flatsival

Oude rijtjeswoningen in de Dovenetellaan, helemaal gepimpt voor de 21ste eeuw

het Arnhemse architectenduo Rotshuizen en Dekker. Het is nog steeds een moderne kerk, met grote vensters die veel licht doorlaten. Dit kerkgebouw uit de jaren vijftig vormt een aardige architectonische eenheid met het nabijgelegen winkelcentrum De Drieslag, dat uit dezelfde tijd stamt. Malburgen werd uiteindelijk een slaapwijk met simpele woningen voor arbeiders, lagere ambtenaren en kantoorpersoneel, die meestal in Arnhem-Noord werkten. In het laatste kwart van de vorige eeuw lokten de lage huren vooral minder gemotiveerde bewoners naar de wijk. Malburgen begon te verpauperen. In 2007 kreeg Malburgen het predicaat ‘krachtwijk’, dankzij de toenmalige minister Ella Vogelaar. Er kwam geld vrij voor een flinke opknapbeurt. Oude rijtjeshuizen in bijvoorbeeld de Dovenetellaan kregen een grotere badkamer als een bult aan de buitenkant, bekleed met rode uit in arnhem

juni 2012

De nieuwe architectuur is verre van saai keramische gevelplaten. Dat zag er al meteen heel 21ste-eeuws uit. Oude flatjes werden afgebroken, en vervangen door eigentijdse koop- en huurwoningen. De nieuwe architectuur is verre van saai. Brede groene zones zorgen ervoor dat de wijk kan ‘ademen’. Binnenkort worden de laatste portiekflats gesloopt. Malburgen loopt zich warm voor een nieuwe episode in haar korte maar bewogen bestaan.

In het weekend van 9 en 10 juni vindt er een uniek festival plaats in twee leegstaande sloopflats in Malburgen-West. Exposities, theateracts, muziek, kinderactiviteiten en workshops: een festival waar alles kan omdat de flats hierna worden afgebroken. Alle activiteiten worden georganiseerd door mensen uit de wijk, de bewoners, zelf.

Wijkbewoners werd gevraagd de flat ‘op te pimpen’. Geïnteresseerden krijgen een ruimte in de flat en richten deze op hun eigen, creatieve manier in. Zo kan er op een feestelijke manier voor en door bewoners afscheid worden genomen van het laatste stukje verouderde bebouwing van de wijk. Het Flatsival wordt georganiseerd door Kunstbedrijf Arnhem i.s.m. bewoners en instellingen van Malburgen. Zaterdag 9 & zondag 10 juni 12.00 – 17.00 u. gratis Paardebloemstraat Malburgen-West

21


I NT E RV I E W

tekst Nicole Beaujean fotografie Eva Broekema

Zien en gezien worden op de historische buitenplaatsen van de Veluwezoom

Flaneren voor iedereen

Villa Sonsbeek In het jaar van de historische buitenplaatsen doet de Veluwezoom volop mee. Veel mensen genieten al van de mooie groene omgeving op de historische buitenplaatsen en landgoederen van dit ‘Gelders Arcadië´. Deze zomer vinden op vijf historische Gelderse buitenplaatsen flaneeractiviteiten plaats. En: flaneren kun je leren! Flaneren is met de geschiedenis van Villa Sonsbeek verweven. Het geslacht Van Heeckeren hield er wel frivolere tradities op na… Nog steeds paraderen jonge gezinnen hier naar hartenlust in hun zondagse kleren. Flaneer mee op deze prachtige buitenplaats! Jeroen Glissenaar is beheerder van onder andere het monumentale Arnhemse Sonsbeekpark. Als hij vertelt over de decadente geschiedenis van het park, hang je aan zijn lippen. “Villa Sonsbeek was in de negentiende eeuw een waar lustoord, een buitenplaats waar je je letterlijk kon overgeven aan alle denkbare lusten. Je kon jagen op de Veluwe, flaneren door het park, met het pontje varen over de grote vijver. Ook was het een locatie waar gunstige huwelijken werden voorbereid. Vele heren van adel hebben hier frisse boerendochters ontmoet.” Vrouwe Adriana van Bayen van Hendrina 22

Jansen liet Villa Sonsbeek in 1744 bouwen door architect Anthony Viervant. In 1821 verkocht ze de villa op de Hartjesberg aan baron H.J.C.J. van Heeckeren. Hij en zijn erfgenamen runden landgoed Sonsbeek tot aan de eeuwwisseling. Naakte dames te paard Glissenaar: “Vooral de derde generatie Van Heeckeren waren echte feestbeesten. Ze organiseerden losbandige partijen, waarbij naakte dames te paard rondreden op de Ronde Weide. Heel Arnhem sprak er schande van, maar lag wel stiekem in de bosjes te gluren om maar niets van dit schouwspel te missen. De familie Van Heeckeren hield van protserigheid en decadentie, maar hun levensstijl bleef niet ongestraft. In 1900 werd Villa Sonsbeek wegens wangedrag onteigend en kwam in bezit van de gemeente Arnhem.” Koeien Park Sonsbeek, met zijn boerderij, watermolen, vijvers en watervallen in Engelse landschapsstijl, biedt een schilderachtig en magnifiek uitzicht over de stad Arnhem. En waar elders kun je koeien midden in de stad zien grazen? “Nog steeds is het credo in Sonsbeekpark ‘zien en gezien worden’”, aldus Jeroen Glissenaar.

“Waar de Arnhemmers zich in vroeger tijden slechts mochten verlustigen aan de liederlijke rijkdom, worden nu bruiloften en feesten georganiseerd. Op een steenworp afstand ligt de Arnhemse jeugd topless te zonnen in het gras. Zo snobistisch als het in vroeger tijden was, zo volks gaat het hier tegenwoordig soms aan toe. Compleet met scooters en barbecues.” Flaneerworkshop Park en villa lenen zich uitstekend voor de flaneerlessen van Judith de Ryck en Kim van Savooyen. Voormalig danseres Kim: “Een goede houding doet ontzettend veel voor je zelfvertrouwen en je uitstraling. Je gaat je spelenderwijs zekerder en zelfbewuster voelen. Daarvoor hoef je echt geen catwalkmodel te worden. Met een paar tips zul je je al gauw lekker voelen en vrijer bewegen.” Judith de Ryck heeft heeft een modellenbureau en geeft trainingen aan modellen en presentatieworkshops: “Door de ambiance van dit landgoed ga je vanzelf rechter op lopen. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt en doe mee! Wat in landen als Italië heel gewoon is, kunnen wij nuchtere Hollanders ook aanleren. En durf je misschien zelfs mee te doen aan de flaneerwedstrijd.” uit in arnhem

juni 2012


Wie de oprijlaan nadert, gaat vanzelf statiger lopen. De ambiance en entourage van Kasteel Rosendael hebben onmiskenbaar invloed op je stemming. En dat is precies wat flaneerdocenten Judith de Ryck en Kim van Savooyen willen demonstreren. Flaneer mee op dit prachtige landgoed! Anne van Schaik is al twintig jaar gastvrouw en gids bij Kasteel Rosendael. Hartstochtelijk en met zichtbare trots vertelt ze: “De laatste Heer van Rozendaal, Willem Frederik Torck, Baron van Pallandt, overleed op 15 september 1977. Hij was geboren tegenover het kasteel in Villa Rozeneath, de plek waar nu het gemeentehuis staat. Met zijn dood eindigde een tijdperk, waarin steeds een Heer van Rozendaal met zijn familie op het kasteel woonde. De baron was een begrip in Rozendaal. Hij was zeer betrokken bij het wel en wee van de gemeenschap.” Frivool Alle huidige vertrekken ademen de rijke familiegeschiedenis. Hier werden grote feesten georganiseerd en kreeg het begrip flaneren een eigen betekenis. Anne van Schaik: “Tijdens partijen

zochten dames en heren vertier in de kasteeltuinen, met name rond de Bedriegertjes. De heren gingen in een halve cirkel er omheen staan, waarop de dames kirrend hun enkels toonden. Voor die tijd een frivool tijdverdrijf!” Het was het tijdperk van koetsen en prinsen op het witte paard, van jagers en lakeien. Het vergt weinig fantasie om je voor te stellen hoe chique families in het historische landschapspark bij de Bedriegertjes, de schelpengalerij en in de theekoepel thee dronken en rondflaneerden. Flaneerlessen Nog steeds geeft Kasteel Rosendael een prachtig beeld van hoe vroeger op een kasteel werd geleefd. De bijzondere collectie meubels, zilver en porselein doen de 18e- en 19e-eeuwse grandeur van het interieur herleven. De idyllische rozentuin leent zich uitstekend voor de (kinder) flaneerlessen van Judith de Ryck en Kim van Savooyen. Voormalig danseres Kim: “Een goede houding doet ontzettend veel voor je zelfvertrouwen en je uitstraling. Kinderen voelen zich spelenderwijs zekerder en zelfbewuster. Daarvoor hoeven ze echt geen catwalkmodel te worden. Met een paar tips zullen ze zich al gauw lekker voelen en vrijer bewegen.” Judith de Ryck heeft heeft een modellenbureau en geeft trainingen aan modellen en presentatieworkshops: “Door de ambiance van dit landgoed ga je vanzelf rechter op lopen. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt en doe mee! Wat in landen als Italië heel gewoon is, kunnen wij nuchtere Hollanders ook aanleren.”

31 mei t/m 9 september Arnhem, Renkum, Rheden, Rozendaal en Wageningen

Flaneerlessen voor kinderen (6-12 jr.) in de rozentuin Zondag 17 juni, 14.00 uur Kasteel Rosendael – Rozendaal Gratis deelname Reserveren via www.flaneren.nl

Flaneerrondleidingen Zondag 1 juli en zondag 29 juli, 11.00, 13.00 & 15.00 uur Kasteel Rosendael – Rozendaal Al flanerend door de prachtige kasteeltuin van Kasteel Rosendael krijg je, behalve informatie over de tuin en de geschiedenis van het landgoed, handige tips & trucks over de kunst van het flaneren.

Flaneerlessen en -wedstrijd voor volwassenen Zondag 24 juni, 14.00 uur Bezoekerscentrum Sonsbeek – Arnhem Gratis deelname Reserveren via www.flaneren.nl

Flaneerlounge Arnhem Zondag 8 juli, 15.00 uur Villa Sonsbeek – Arnhem Op de glooiende heuvel van Park Sonsbeek showen en verkopen Arnhemse mode-ondernemers hun spannendste kleding en accessoires bij Villa Sonsbeek. De mode wordt gecombineerd met dito gerechten.

Kasteel Rosendael uit in arnhem

juni 2012

Voor informatie en reserveren zie www.flaneren.nl

23


Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd Nacht vr 1 juni Theater a/d Rijn De geest moet waaien 14.00 u. € 15,- / € 10,- (student, CJP) / Passe-partout Papier vs. Podium – expertmeeting met Tom Lanoye, Jan van Mersbergen e.a.

Kijk voor een volledig overzicht op www. artez.nl/finals Willemeen Candystore € 5,Dance party for the queer minded

Gele Rijdersplein Smaakvol Arnhem 16.00 u. Opnieuw presenteren enthousiaste horecaondernemers uit Arnhem en omgeving zich vier dagen lang tijdens dit zomerse, smaakvolle evenement voor fijnproevers die graag genieten op hoog niveau. Naar verwachting zullen zo’n 20 kwalitatief hoogstaande horecabedrijven een plaats reserveren op het Gele Rijdersplein. een plek in de centrale, open keuken en een overkapping met terras. Dit culinair festijn op hoog niveau waar lekkerbekken elkaar ontmoeten.

Modetuin Markt, centrum 16.00 – 22.00 u. Modetuin strijkt weer neer in Arnhem. De eerste zaadjes zijn al geplant en zullen tot volle bloei komen, in het drukste weekend van deze modestad. In deze speelse, creatieve tuin waar weer een mix van mode, design en kunst verkocht zal worden, is geen ruimte voor keurig aangelegde perkjes en paadjes. Voor deze editie worden robuuste containers ingezet, die door de ontwerpers en kunstenaars worden ingericht tot pop-up shops voor hun nieuwe en oude collecties, samples en kunstwerken.

ArtEZ Academie voor Theater ArtEZ Finals gratis Tussen 1 en 14 juni presenteren de eindexamenkandidaten van ArtEZ hogeschool voor de kunsten zich met hun eindexamenwerk.

Kerkstraat Arnhem Kerkstraat Fashion & Design 2012 gratis Met een zomers modefeest wordt de Kerkstraat in de binnenstad van Arnhem op zijn kop gezet. De manifestatie Kerkstraat

Fashion & Design toont jou het speciale mode-DNA van de Kerkstraat. De Collectie Arnhem Fashion wordt op straat in de openlucht getoond en mode-ondernemers Jones Arnhem, TrixenRees, Arnhem Coming Soon, Sjaak Hullekes, The People of the Labyrinths in de Kerkstraat plus café-brasserie Dudok presenteren uiteenlopende mode- en designevenementen. Van smaakvol modediner tot prikkelende lezingen, exposities en filmprojecties. Willemeen Singer / songwriter 19.00 u. gratis singer / songwriter Waalsekerk Volver 20.00 u. € 10,Een argentijns koorproject Schouwburg Arnhem Operabegeleiding 20.15 u. Operabegeleiding Nationale Reisopera met Lucia di Lammermoor Schouwburg Arnhem Nationale Reisopera & Het Gelders Orkest - Lucia di Lammermoor 20.15 u. € 47,- € 43,-, CJP € 5,- korting Componist Donizetti (1797-1848) namen de romantische griezelroman ‘The bride of Lammermoor’ van Sir Walter Scott als uitgangpunt voor een opera over ontembare hartstocht. Huis van Puck Theatergroep Cactus 20.30 u. gratis Theatergroep Cactus heeft 10 repetities gewerkt aan een korte presentatie over “contact”. Voor de spelersgroep zal het de eerste keer zijn dat ze bij Theatergroep Cactus op de planken staan. De jongeren zijn in maart geselecteerd voor dit korte project en hebben met veel enthousiasme gewerkt aan de presentatie vol theater, dans en muziek. Posttheater Guido Weijers ‘Night of Fame’! 20.30 u. € 35,zie kader Theater a/d Rijn De geest moet waaien 20.30 u. € 10,- / € 7,50 (student, CJP, biebpas) / passe-partout Tommy Wieringa en A.L. Snijders – schrijversgesprek o.l.v. Isolde Hallensleben Luxor Live Corduroy + Fruit of the Original Sin 21.30 u. € 5,Bovenzaal

1 juni Posttheater Guido Weijers ‘Night of Fame’! Cabaretier Guido Weijers gaat iets raars doen! Er zal hard gelachen worden om geld in te zamelen voor het goede doel!Niet alleen Guido met z’n bekende grappen, maar ook z’n vrienden komen langs. Guido beklimt op 7 juni 2012, zes keer de Alpe d’Huez om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Daarom gaat 100% van de kaartverkoop van deze avond naar Stichting Alpe d’HuZes. 24

Aspen Valley Prout to be Foud 22.00 u. gratis We trakteren je op bijna vergeten eendagsvliegen, oorverdovende happy hardcore platen en zwoele R&B klassiekers. Oranje Koffiehuis Live Optreden 22.00 u. gratis Vrijwel iedere vrijdag een live optreden in het Oranje Koffiehuis. Luxor Live Jamrock

23.00 € 20,- € 15,- voorverkoop Grote zaal

werking. `Guernica´ draagt een universele en altijd actuele boodschap uit.

Manhattan Remix 00.00 u. € 5,Remix is het 21+ feest in Manhattan. Geen hip en trendy club gehup maar gewoon ouderwetse gezelligheid. Alle grote hits van de jaren 90 tot de Top 40 van nu worden door DJ’s Bruze D’Angelo en Cartman gemixt en geshaked tot één groot feest.

Café de Kroeg DJ Night 22.00 u. gratis Lekker swingen op de klanken van Arnhemse DJ’s. Vrijwel elke zaterdag, gratis entree.

za 2 juni ArtEZ Academie voor Theater ArtEZ Finals gratis Zie 1 juni

Max Brothers Secret 23.00 u. € 15,- Presale € 20,- door Two World Famous DJ’s, One Secret Gig

Gele Rijdersplein Smaakvol Arnhem 12.00 u. Zie 1 juni Markt, centrum Modetuin 12.00 – 18.00 u. Modetuin strijkt weer neer in Arnhem. De eerste zaadjes zijn al geplant en zullen tot volle bloei komen, in het drukste weekend van deze modestad. In deze speelse, creatieve tuin waar weer een mix van mode, design en kunst verkocht zal worden, is geen ruimte voor keurig aangelegde perkjes en paadjes. Voor deze editie worden robuuste containers ingezet, die door de ontwerpers en kunstenaars worden ingericht tot pop-up shops voor hun nieuwe en oude collecties, samples en kunstwerken. Kerkstraat Arnhem Kerkstraat Fashion & Design 2012 gratis Zie 1 juni Groene rivier, Arnhem (naast de Stadsblokken) Free Your Mind Festival 12.00 u. € 45,De euforie slaat weer toe. Het lentegevoel wordt weer uitbundig gevierd en staan, verdeeld over 8 stages en tenten, de nationale en internationale dj’s en artiesten weer staan te trappelen voor die ene onvergetelijke dag in Arnhem. Kerkplein De geest moet waaien 14.00 u. gratis Dichter op de Markt – voordrachten en entertainment rond de marktkraam zaterdagmarkt, t.o. Dudok 15.45 u. Johnny van Doornparade – optocht met voordrachten en muziek Huis Oostpool De geest moet waaien 20.30 uur € 15,- / € 12,50 (CJP, student) / passe-partout  Johnny van Doornmemorial –  met Nico Dijkshoorn, Maxim Hartman, Wilfried de Jong e.a. Huis van Puck GUERNICA Theater Zonder Grens 20.30 u. € 8,Een prachtig, ironisch verhaal over de zinloosheid van de oorlog en de meedogenloze afrekening met de bruutheid en het absurde ervan. Een stuk met enerzijds een komische en anderzijds een dramatische

Willemeen Subcity 22.00 u. € 6,Dubstep

Aspen Valley Feesten met stijl! Gratis op vertoon collegekaart We maken het je nu wel heel gemakkelijk om te kiezen wat je op zaterdagavond gaat doen. Aspen Valley presenteert Feesten met Stijl, een bijna onvermijdelijke feestavond waar je stijl van achterover slaat! zo 3 juni Kasteel Doorwerth Middellange cultuurhistorische wandeling, Duno – Doorwerthse bossen 11.00 u. € 10,- 4 t/m 12 jaar € 5,- incl. entree kasteel. Donateurs € 2,Een wandeling van 10 km over de Duno en door de Doorwerthse bossen. De tocht gaat over de stuwwal en door dichte bossen met als hoogtepunt een fraai vergezicht. Het hoogteverschil is ongeveer 40 meter. Voor en tijdens de wandeling vertelt de gids van alles over de cultuurhistorie van het gebied maar ook de natuur komt aan bod. Gele Rijdersplein Smaakvol Arnhem 12.00 u. Zie 1 juni ArtEZ Academie voor Theater ArtEZ Finals gratis Zie 1 juni Kerkstraat Arnhem Kerkstraat Fashion & Design 2012 gratis Zie 1 juni Steentjesdag Steenstraat, Arnhem 11.00 tot 17.00 u. De ondernemersvereniging Steenstraat organiseert op 3 juni a.s. haar tweede editie van de steentjesdag. Dit jaar zal ‘cocreatie het thema zijn voor deze dag. Op deze dag zullen er diverse marktkramen en activiteiten te zien zijn voor jong en oud. Markt Modetuin 12.00 u. tot 18.00 u. Modetuin strijkt weer neer in Arnhem. De eerste zaadjes zijn al geplant en zullen tot volle bloei komen, in het drukste weekend van deze modestad. In deze speelse, creatieve tuin waar weer een mix van mode, design en kunst verkocht zal worden, is geen ruimte voor keurig aangelegde perkjes en paadjes. Voor deze editie worden robuuste containers ingezet, die door de ontwerpers en kunstenaars worden ingericht tot pop-up uit in arnhem

juini 2012


ui t a g e n d a

www.arnhemsuitburo.nl project en zijn werkwijze. ArtEZ Academie voor Theater ArtEZ Finals gratis Zie 1 juni di 5 juni Kerkstraat Arnhem Kerkstraat Fashion & Design 2012 gratis Zie 1 juni ArtEZ Academie voor Theater ArtEZ Finals gratis Zie 1 juni

3 juni Ronde Weide Park Open Concert The Very Next (Raw Souljazz) / Five Unlimited (Covers van soul tot pop) Tien ambitieuze muzikanten vonden dat het tijd was om hun hart te volgen en zich daarom vol passie inzetten voor muzikale vernieuwing en verbreding. Het resultaat. een super line-up! The Very Next is een band met veel blazers die niet bang zijn voor Soul, Pop en Jazz. Het eerste album is opgenomen, de band is er klaar voor en staat te popelen om de wereld kennis te laten maken met hun nieuw en eigenwijs repertoire. shops voor hun nieuwe en oude collecties, samples en kunstwerken. Ronde Weide Park Open Concert The Very Next (Raw Souljazz) / Five Unlimited (Covers van soul tot pop) gratis zie kader Steile Tuin Sonsbeekpark (vlot)Concert Big Band Ravenstein 12.00 u. gratis In de zomer genieten van de Sonsbeekconcerten op de zondagochtend Bezoekerscentrum Sonsbeek Gidsenwandeling op zondagmiddag 13.30 u. gratis Iedere zondag vertellen de gidsen u over de vele soorten planten en dieren die in het park te vinden zijn, de cultuurhistorische achtergronden en de kenmerken van de Engelse landschapsstijl waarin het park is aangelegd, zoals de kronkelende paden en steeds wisselende uitzichten. Bezoekerscentrum Sonsbeek Beklim de Belvédère 14.00 u. € 1,De Belvédère is in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van baron Van Heeckeren, de toenmalige eigenaar van het Sonsbeekpark. Vanaf het plateau op de top heeft u, in de open lucht, een weids uitzicht over Arnhem en de verre omgeving. Museum Bronbeek ‘Generaal Spoor, mens en militair’ - lezing Jaap de Moor 14.00 u. Generaal Spoor was bevelhebber van de landstrijdkrachten in Nederlands-Indië van 1946 tot zijn plotselinge dood in 1949. Zijn rol tijdens de dekolonisatie was prominent maar omstreden. Dr J.A. de Moor - auteur uit in arnhem

juni 2012

van de recente biografie over generaal Spoor (2011) - spreektover de rol en betekenis van generaal Spoor. Theater a/d Rijn De geest moet waaien 15.00 u. gratis MAEBs Magazinematinee – met Martijn Brugman Kasteel en Park Rosendael Eten en drinken door de eeuwen heen op kasteel Rosendael 15.15 u. € 10,- donateurs Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen € 7,50 Weet u met welke ingrediënten men vroeger kookte en wie zorgde er vroeger voor de thee? Onze kasteelrondleider neemt u mee op reis door het kasteel en vertelt u diverse aspecten van de eet- en drinkcultuur van toen!

Musis Sacrum, Mahler Guus Tangelder Bigband 20.30 u. gratis De laatste Mahlerei, met mystery guest! Zoals ieder jaar wordt het Mahlerei seizoen afgesloten met een kleurrijke muzikale parade van jonge- en minder jonge talenten! Freaky Piano Bar Freaky Jammin 21.00 u. gratis De sessie vindt elke dinsdag plaats in de Freaky Piano Bar op de Korenmarkt. De sessieband The 4 Dimes begint de avond met een set live-muziek, waarna de sessie geopend is voor iedereen die zin heeft mee te doen! wo 6 juni Kerkstraat Arnhem Kerkstraat Fashion & Design 2012 gratis Zie 1 juni ArtEZ Academie voor Theater ArtEZ Finals gratis Zie 1 juni

Landgoed Bronbeek Dialezing met rondleiding over het landgoed Bronbeek 14.00 tot 16.30 u. Toegang dialezing met rondleiding € 6,De opmerkelijke geschiedenis van het Arnhemse landgoed Bronbeek staat centraal in de dialezing met rondleiding ‘Landgoed Bronbeek. Koninklijk geschenk voor veteranen’ op 6 juni 2012. Deze middagvullende presentatie op het landgoed wordt gegeven in het kader het Themajaar van de Historische Buitenplaats 2012. ArtEZ Academie voor Theater Arnhem A Lie of the mind 20.00 u. Het eindexamenjaar van ArtEZ Toneelschool presenteert zichzelf met de afstudeervoorstelling ‘A lie of the mind’ van Sam Shepard. Een stuk over familie, het westerse individualisme en het verlangen je schaamteloos over te geven aan geweld, drank en grenzeloze liefde. Schouwburg Arnhem Veldhuis & Kemper - Dan maar niet gelukkig 20.15 u. € 25,- € 21,-, CJP € 5,- korting Of het nu komt door die megabonus of dat zesde kind. als u maar gelukkig bent. Tijd voor Veldhuis & Kemper om te checken of ze zelf niet per ongeluk ‘gelukkig’ zijn geworden. Oranje Koffiehuis Vinylavond 21.00 u. gratis Vrijwel iedere woensdag. Heb jij nog een grijsgedraaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? En durf je dit met ons te delen? Neem je vinyl mee naar het OK! Wij zorgen voor een draaitafel. Aspen Valley Nederpop Gratis op vertoon collegekaart Nederpop is hot! We nemen je mee op reis langs de beste Nederlandse muziek,

afgewisseld met de welbekende Aspen Valley classics. do 7 juni Kerkstraat Arnhem Kerkstraat Fashion & Design 2012 gratis Zie 1 juni ArtEZ Academie voor Theater ArtEZ Finals gratis Zie 1 juni Kleefse Waard ArtEZ examenshows – Fashion Show07 17.30 u. en 20.30 u. Al tientallen jaren drukt ArtEZ hogeschool voor de kunsten met haar opleidingen Fashion Design een stevige stempel op Arnhem en de internationale modewereld. Studenten van ArtEZ Fashion Design, bachelor en master, presenteren hun eindexamen collecties in een reeks spectaculaire modeshows. Locatie is dit jaar het Industriepark Kleefse Waard. ArtEZ Academie voor Theater Arnhem A Lie of the mind 20.00 u. Het eindexamenjaar van ArtEZ Toneelschool presenteert zichzelf met de afstudeervoorstelling ‘A lie of the mind’ van Sam Shepard. Een stuk over familie, het westerse individualisme en het verlangen je schaamteloos over te geven aan geweld, drank en grenzeloze liefde. Schouwburg Arnhem Veldhuis & Kemper - Dan maar niet gelukkig 20.15 u. € 25,- € 21,-, CJP € 5,- korting Zie 6 juni Musis Sacrum UB40 20.45 u. € 47,- voorverkoop deur € 52,zie kader

Willemeen Sunday Psychout 10 16.00 u. € 5,Rocker Covers (UK) en The Leechmen (Ger) YA Salsa Sunday Matinee Gratis (buffet € 10,-) met DJ René & Surinaams buffet ma 4 juni Kerkstraat Arnhem Kerkstraat Fashion & Design 2012 gratis Zie 1 juni Kunstbedrijf Arnhem Bert Teunissen over zijn Domestic Landscapes 20.00 u. € 7,50 Bert Teunissen, fotograaf van wereldberoemde serie Domestic Landscapes, vertelt over zijn werk de achtergronden van zijn

7 juni Musis Sacrum UB40 De reggaeveteranen van UB40 komen terug naar Nederland. De groep staat donderdag 7 juni op de De Britse formatie vermengt de van oorsprong Jamaicaanse muziekstijl met de nodige popinvloeden. 25


Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd Nacht

8 juni Buitenplaats Koningsweg Arnhem The Cloud De Rebels van Het Gelders Orkest, 8Bahn en Gif.t presenteren The Cloud; een multidisciplinaire fysieke voorstelling gespeeld op het voormalig kazerneterrein Buitenplaats Koningsweg in Arnhem. Naast het samenbrengen van verschillende kunstdisciplines en het opzoeken van elkaars grenzen, laten de DJ’s en VJ’s van 8Bahn en musici van Het Gelders Orkest de onlosmakelijke verbondenheid tussen klassieke muziek en elektrische soundscapes zien. YA Salsa YA Salsa oefenavond 21.00 u. gratis Salsa oefenavond Luxor Live AMP 21.00 u. € 6,Bovenzaal BOSCH ArtEZ@BOSCH 21.00 u. € 7,50 Catalijne Janssen / ‘Queen’/ afstudeervoorstelling Luxor Live DeWolff 21.30 €16,Releaseparty Aspen Valley Collegenight Gratis op vertoon collegekaart Aspen Valley biedt studenten iedere donderdagavond een aantal wel heel interessante bijvakken aan. Zo trainen we bijvoorbeeld jullie sociale vaardigheden, we oefenen de communicatie met het andere geslacht en we laten jullie dansen. Manhattan Thank God It’s Thursday 26

Het eindexamenjaar van ArtEZ Toneelschool presenteert zichzelf met de afstudeervoorstelling ‘A lie of the mind’ van Sam Shepard. Een stuk over familie, het westerse individualisme en het verlangen je schaamteloos over te geven aan geweld, drank en grenzeloze liefde.

17.15 u. gratis Voetbalquiz

Bezoekerscentrum Sonsbeek Historische herberg 17.00 u. Actuele Arnhemse geschiedenis

Luxor Live Boogienights 22.00 u. €11,Grote zaal

Buitenplaats Koningsweg Arnhem The Cloud 20.00 u. € 19,- Studententarief. € 14,zie kader

Aspen Valley Feesten met stijl! Gratis op vertoon collegekaart Zie 2 juni

Schouwburg Arnhem Huub Stapel 20.15 u. uitverkocht Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus / naar John Gray

zo 10juni Kerkstraat Arnhem Kerkstraat Fashion & Design 2012 gratis Zie 1 juni

Willemeen Illmatic Oldskool Blockparty 20.30 u. gratis Classic Boombap Hiphop

ArtEZ Academie voor Theater ArtEZ Finals gratis Zie 1 juni

Luxor Live Studio Sonsbeek 21.30 u. € 5,feat. Oxtrademus vs. KOPSTUK B2B LIVE e.a.

Steile Tuin Sonsbeekpark (vlot)Concert met Arnhemse Muziek Federatie 12.00 u. gratis In de zomer genieten van de Sonsbeekconcerten op de zondagochtend

Aspen Valley Prout to be Foud 22.00 u. gratis Zie 1 juni Oranje Koffiehuis Live Optreden 22.00 u. gratis Zie 1 juni Manhattan Remix 00.00 u. € 5,Zie 1 juni

Gratis Elke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!! Voor elke muziekliefhebber komt er wat voorbij van R’nB tot vette house! Het dak gaat er altijd af!

za 9 juni Kerkstraat Arnhem Kerkstraat Fashion & Design 2012 gratis Zie 1 juni

vr 8 juni Kerkstraat Arnhem Kerkstraat Fashion & Design 2012 gratis Zie 1 juni

ArtEZ Academie voor Theater ArtEZ Finals gratis Zie 1 juni

ArtEZ Academie voor Theater ArtEZ Finals gratis Zie 1 juni Kleefse Waard ArtEZ examenshows – Fashion Show07 14.30 u, 17.30 u. en 20.30 u. Al tientallen jaren drukt ArtEZ hogeschool voor de kunsten met haar opleidingen Fashion Design een stevige stempel op Arnhem en de internationale modewereld. Studenten van ArtEZ Fashion Design, bachelor en master, presenteren hun eindexamen collecties in een reeks spectaculaire modeshows. Locatie is dit jaar het Industriepark Kleefse Waard. ArtEZ Academie voor Theater Arnhem A Lie of the mind 20.00 u.

Café de Kroeg DJ Night 22.00 u. gratis Zie 2 juni

Sonsbeekpark Muziek in Sonsbeek gratis Veel Arnhemse muziekcorpsen geven acte de presence in Park Sonsbeek. Ronde Weide Park Open Concert Presentatie Kunstbedrijf (muziekschool) 14.00 u. gratis Inmiddels al jaren een traditie. Zeven jonge bands van de muziekschool (Kunstbedrijf Arnhem, voorheen het Domein) presenteren zich op het podium op de Ronde Weide. De leeftijd is van 10 tot 18 jaar.

Bezoekerscentrum Sonsbeek Gidsenwandeling op zondagmiddag 13.30 u. gratis Zie 3 juni Bezoekerscentrum Sonsbeek Themawandeling. “De Natuur op zijn staart getrapt” 13.30 u. n.a.v. de uitgave van de KNNV-wandelgids Moscowa Cultuur-historische wandeling 14.00 u. € 3,Kort.Cultuur-historische wandeling. Een gids leidt u rond langs boeiende monumenten over het oude deel van Moscowa. Langer. Een ongewone wandeling langs buitengewoon erfgoed. U ziet een grafkapel, een sarcofaag en een cippus, graven met beelden, een mausoleum en nog veel meer. U ziet op de graven vormen van grafsymboliek. klimop, laurier, roos en lelie, vuurpot, urn en omgekeerde fakkels, en u komt te weten wat de symbolen kunnen betekenen. Bovendien hoort u over Arnhemmers die ooit bekend waren in de stad en die deze plaats groot hebben gemaakt.   Bezoekerscentrum Sonsbeek Beklim de Belvédère 14.00 u. € 1,Zie 3 juni Luxor Live Sundaypeople 19.00 u. € 22,ft. Remy, Secret Cinema // Peter Horrevorst Schouwburg Arnhem Dans Benefiet Gala 19.30 u. € 37,50 Stichting ARDT beheert een fonds dat jonge dansers ondersteunt in de eerste fase van hun professionele danscarrière. Om geld in te zamelen voor dit fonds organiseert ARDT in samenwerking met Musis Sacrum / Schouwburg Arnhem dit benefietgala. di 12 juni Bibliotheek Centrum

ArtEZ Academie voor Theater Arnhem A Lie of the mind 20.00 u. Het eindexamenjaar van ArtEZ Toneelschool presenteert zichzelf met de afstudeervoorstelling ‘A lie of the mind’ van Sam Shepard. Een stuk over familie, het westerse individualisme en het verlangen je schaamteloos over te geven aan geweld, drank en grenzeloze liefde. Airborne Museum ‘Hartenstein’ Eerste dag van het Oorlogsboek 10.00 u. Binnen en buiten het museum worden allerlei activiteiten georganiseerd waarin het oorlogsboek centraal staat. BOSCH EK Nederland-Denemarken

10 juni Steile Tuin Sonsbeekpark (vlot)Concert met Arnhemse Muziek Federatie de Sonsbeekconcerten op de zondagochtend uit in arnhem

juini 2012


ui t a g e n d a

www.arnhemsuitburo.nl Inloopspreekuur voor internet en computervragen 14.00 u. gratis Zie 7 juni Schouwburg Arnhem Sarah Moeremans en Eefje de Visser My first suicide 19.00 u. en 21.00 u. € 10,-, CJP € 5,‘My first suicide’ is de eerste samenwerking tussen regisseur Sarah Moeremans en singer-songwriter Eefje de Visser. Zij gaan samen met acteurstudenten van ArtEZ dit avontuur aan. Freaky Piano Bar Freaky Jammin 21.00 u. gratis Zie 5 juni wo 13 juni Kasteel en Park Rosendael Super Snuffel Speur Spel op park Rosendael 13.30 u. € 7,50 donateurs € 6,50 Ga je ook met ons mee op ontdekkingsreis? Kom langs en doe mee met het Super Snuffel Speur Spel! Natuurlijk maken we ook even een stop bij de wereldberoemde Bedriegertjes! De tocht eindigt met een glaasje ranja en presentje uit de grabbelton Trans, Arnhem City Beach Tour gratis Tijdens de City Beach Tour zijn er veel zomerse activiteiten te beleven. De KNVB Beach Soccer Eredivisie is te gast en er wordt een Eerste Divisie Beacht Volleybal gespeeld. Ook de Actie4kids is aanwezig met voldoende entertainment voor de kleintjes. Schouwburg ArtEZ Afstudeervoorstelling - A Lie of the Mind 18.30 u. € 10,- CJP € 5,Het eindexamenjaar van ArtEZ Toneelschool presenteert zichzelf met de afstudeervoorstelling ‘A lie of the mind’ van Sam Shepard. Een stuk over familie, het westerse individualisme en het verlangen je schaamteloos over te geven aan geweld, drank en grenzeloze liefde.

Gratis op vertoon collegekaart Zie 6 juni

22.00 u. € 12,Boven zaal

do 14 juni Trans, Arnhem City Beach Tour gratis Zie 13 juni

Aspen Valley Collegenight Gratis op vertoon collegekaart Aspen Valley biedt studenten iedere donderdagavond een aantal wel heel interessante bijvakken aan. Zo trainen we bijvoorbeeld jullie sociale vaardigheden, we oefenen de communicatie met het andere geslacht en we laten jullie dansen.

ArtEZ Academie voor Theater ArtEZ Finals gratis Zie 1 juni ArtEZ Dansacademie Eindvoorstelling dans gratis 1e en 2e jaars Spijkerkwartier Theater de Plaats - Spijkerkwarts 2012. Spijkerkwarts is een sociaal artistiek project in, met, door en voor bewoners van het Spijkerkwartier Arnhem.  Vierentwintig locaties in het Spijkerkwartier veranderen in vierentwintig tijdelijke theaters. Waar meer dan honderd  bewoners spelen in vierentwintig prachtige muziektheater scènes.  De Plaats initieert en inspireert, en verder is het originaliteit en vakmanschap van eigen wijkbodem. Spijkerkwarts 2011 was een doorslaand succes. Willemeen Acid King Excl. NL Show (US) 19.00 u. € 10,- voorverkoop € 8,Sardonis (BE) + Toner Low + Monomyth Stoner, Sludge Buitenplaats Koningsweg Arnhem The Cloud 20.00 u. € 19,- Studententarief. € 14,De Rebels van Het Gelders Orkest, 8Bahn en Gif.t presenteren The Cloud; een multidisciplinaire fysieke voorstelling gespeeld op het voormalig kazerneterrein Buitenplaats Koningsweg in Arnhem. Naast het samenbrengen van verschillende kunstdisciplines en het opzoeken van elkaars grenzen, laten de DJ’s en VJ’s van 8Bahn en musici van Het Gelders Orkest de onlosmakelijke verbondenheid tussen klassieke muziek en elektrische soundscapes zien.

Manhattan Thank God It’s Thursday Gratis Elke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!! Voor elke muziekliefhebber komt er wat voorbij van R’nB tot vette house! Het dak gaat er altijd af! vr 15 juni Trans, Arnhem City Beach Tour gratis Zie 13 juni Spijkerkwartier Theater de Plaats - Spijkerkwarts 2012. Zie 14 juni ArtEZ Dansacademie Eindvoorstelling dans gratis Zie 14 juni Willemeen Xibalba (US) + Human Demise + Colonel Decker 19.30 u. € 8,Duistere hardcore met sludge invloeden BOSCH entoensloegenzealseentangopeenvarken 20.30 u. € 7,50,René van Haren, Evert Josemanders, Arjen de Groot & Ron Olischläger Luxor Live Minus the Tiger + Mineral Beings 20.45 u. Gratis Bovenzaal

Willemeen The Road to Sex, Drugs and Metal 18.30 u. € 5,Band Contest

BOSCH Zomerclub/BOSCH Grooves 20.30 u. € 7,dj ThinQ 2e try out

Luxor Live Da Goodness 23.00 u. €20,- / €15,- VVK Grote zaal

Modekwartier Arnhem Nacht van de Mode 19.00 u. Deze avond is de jaarlijkse show-off van de mode ontwerpers uit het Arnhemse Modekwartier. Geniet van originele shows op straat, performances, filosofie, muziek, theater, hapjes & drankjes. De Nacht van de Mode staat garant voor een unieke avond uit.

Willemeen Pandorum 21.00 u. € 5,Hard!

YA Salsa YA Salsa oefenavond 21.00 u. gratis Zie 7 juni

Oranje Koffiehuis Vinylavond 21.00 u. gratis Zie 6 juni

Luxor Live Gruppo Sportivo 21.15 u. € 16,Grote zaal

za 16 juni Trans, Arnhem City Beach Tour gratis Zie 13 juni

Aspen Valley Nederpop

Luxor Live Mala Vita

ArtEZ Dansacademie Eindvoorstelling dans

juni 2012

Spijkerkwartier Theater de Plaats - Spijkerkwarts 2012. Zie 14 juni

voormalig kazerneterrein Buitenplaats Koningsweg in Arnhem. Naast het samenbrengen van verschillende kunstdisciplines en het opzoeken van elkaars grenzen, laten de DJ’s en VJ’s van 8Bahn en musici van Het Gelders Orkest de onlosmakelijke verbondenheid tussen klassieke muziek en elektrische soundscapes zien.

Oranje Koffiehuis Live Optreden 22.00 u. gratis Zie 1 juni

BOSCH EK Nederland-Duitsland 20.00 u. gratis Voetbalquiz

uit in arnhem

gratis Zie 14 juni

Aspen Valley Prout to be Foud 22.00 u. gratis Zie 1 juni

Schouwburg ArtEZ Afstudeervoorstelling - A Lie of the Mind 20.30 u. Zie 13 juni

Willemeen Live on Stage 20.30 u. grtis Gabber, Terror, Frenchcore

Gay and free minded people

Veresteegh Dance Masters Workshop Moderne dans en Flamenco 12.00 u. € 15,-, beide workshoper € 20,Judith Naber geeft twee workshops g ter kennismaking met deze dansvormen of om gewoon een lekkere actieve middag te hebben.

Huis van Puck De Kapel - Theaterlab De Schuur 19.30 u. gratis Sinds eind maart repeteert theatermaker Maureen Klijn wekelijks bij Huis van Puck met 6 spelers aan het theatraal onderzoek “KLEM”. Centrale vraag voor ‘Klem’ is. Hoe werkt angst in een groep of mensenmassa? Wat gebeurt er voor en na het moment dat de angst uitbreekt? Bijvoorbeeld bij de ‘damschreeuwer’ brak een massale paniek uit en liepen mensen elkaar onder de voet. Hoe werkt dit door in de levens van deze mensen als het achter de rug is? Hoe staan ze daar een volgende keer?

BOSCH Lezing & debat/concerstatie 20.30 u. € 10,Willem Geene. De functie van het ego

16 juni Max Brothers Manage

Manhattan Remix 00.00 u. € 5,Zie 1 juni

Buitenplaats Koningsweg Arnhem The Cloud 20.00 u. € 19,- Studententarief. € 14,De Rebels van Het Gelders Orkest, 8Bahn en Gif.t presenteren The Cloud; een multidisciplinaire fysieke voorstelling gespeeld op het

De Stadskelder Single Party 20.00 u. € 11,50 aan de deur € 15,Swingen op Disco, Soul, Funk, Dance, Rock 70’s tot ‘00.

Café de Kroeg DJ Night 22.00 u. gratis Zie 2 juni Luxor Live Nacht van de Mode 23.00 u. € 15,- €10,- VVK Afterparty Max Brothers Manage 23.00 u. € 12,50 Presale € 15,- door 27


Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd Nacht geslacht en we laten jullie dansen. Manhattan Thank God It’s Thursday Gratis Elke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!! Voor elke muziekliefhebber komt er wat voorbij van R’nB tot vette house! Het dak gaat er altijd af!

23 juni Schouwburg Arnhem Introdans End of Season Het Gelders Orkest viert nog eenmaal de veertigste verjaardag van Introdans en begeleidt o.a. de spraakmakende Sacre Du Printemps in de END OF SEASON-voorstelling van dit internationaal vermaarde dansgezelschap.Introdans heeft al jarenlang de aangename gewoonte om, in het zicht van de zomer, het seizoen af te sluiten met een heerlijke terugblik. Gay and free minded people Aspen Valley Feesten met stijl! Gratis op vertoon collegekaart Zie 2 juni zo 17 juni Trans, Arnhem City Beach Tour gratis Zie 13 juni Spijkerkwartier Theater de Plaats - Spijkerkwarts 2012. Zie 14 juni Kasteel Doorwerth Middellange wandeling ‘In het voetspoor van kunstenaars’, omgeving Doorwerth 11.00 u. € 10,- kinderen 4 t/m 12 jaar € 5,donateurs € 2,- inclusief entree kasteel Een wandeling van 10 km vanaf kasteel Doorwerth. De gids neemt de deelnemers mee langs de inspiratie- en schilderplekken van kunstenaars uit de 19e eeuw. Na afloop van de wandeling kan het kasteel bezocht worden. Zelf lunch en drinken meenemen voor onderweg. Steile Tuin Sonsbeekpark (vlot)Concert met Muziekvereniging Union 12.00 u. gratis In de zomer genieten van de Sonsbeekconcerten op de zondagochtend Ronde Weide, Sonsbeekpark Park Open Concert African Connection (Afrikaans/Jazz/Hiphop) + Rumbambola (Afro-cubaans/Caribisch) 14.00 u. gratis Producer/pianist Thijs Borsten heeft voor het project The African Connection een band samengesteld met als smaakmakers de Spaans/Marokkaanse zangeres Sinna Casita (met haar hip-hop raps en rouwe R&B stem) en de voice of Senegal Mola Sylla. De combinatie van de pure zang van Mola Sylla en het soulvolle geluid van Casita ondersteund door 28

de Afrikaanse beat en blazers is een sensatie te noemen. Kasteel en Park Rosendael Rosendaelse zondagochtend op landgoed Rosendael 11.00 u. € 25,50, kinderen 4 t/m 12 jaar € 15,50 De brunch in de Oranjerie start met een kopje koffie of thee naar keuze. Op het buffet staan allerlei lekkernijen, waaruit u zelf een selectie kunt maken. In aansluiting op de brunch, wordt u opgehaald voor een rondleiding in het kasteel. Bezoekerscentrum Sonsbeek Gidsenwandeling op zondagmiddag 13.30 u. gratis Zie 3 juni Bezoekerscentrum Sonsbeek Beklim de Belvédère 14.00 u. € 1,Zie 3 juni BOSCH Ek Nederland-Portugal 20.00 u. gratis Voetbalquiz di 19juni Bezoekerscentrum Sonsbeek Parkkoers 13.00 u. Hardlopen voor kinderen Freaky Piano Bar Freaky Jammin 21.00 u. gratis Zie 5 juni wo 20 juni Kasteel en Park Rosendael Hoe word ik een prins of prinses op kasteel Rosendael 13.30 u.€ 7,50 donateurs € 6,50 Je maakt een tocht door het kasteel met een hofdame of lakei. Je leert sierlijk buigen, statig lopen en deftig theedrinken. De tocht eindigt met de erwtentest, een glaasje ranja

en presentje uit de grabbelton. Kom je ook in je prinsen- of prinsessenkleren naar het kasteel? Schouwburg Introdans De ontmoeting XS 20.30 u. € 15,- jonger dan 16 jaar € 10,Sinds enige jaren presenteert Introdans Interactie onder de noemer De Ontmoeting dansvoorstellingen van choreograaf en artistiek manager Introdans Interactie Adriaan Luteijn. Hierin staan Introdansdansers samen op het toneel met o.a. senioren, jongeren met een progressieve spierziekte, mensen met een verstandelijke beperking of autisme. Oranje Koffiehuis Vinylavond 21.00 u. gratis Zie 6 juni Aspen Valley Nederpop Gratis op vertoon collegekaart Zie 6 juni do 21 juni BOSCH Kwartfinale EK 20.00 u. gratis Voetbalquiz YA Salsa YA Salsa oefenavond 21.00 u. gratis Zie 7 juni Schouwburg Introdans De ontmoeting XS 20.30 u. € 15,- jonger dan 16 jaar € 10,Zie 20 juni Aspen Valley Collegenight Gratis op vertoon collegekaart Aspen Valley biedt studenten iedere donderdagavond een aantal wel heel interessante bijvakken aan. Zo trainen we bijvoorbeeld jullie sociale vaardigheden, we oefenen de communicatie met het andere

vr 22 juni Huis van Puck Open Podium Marathon 19.00 u. € 4,De hoogtepunten van dit seizoen en nieuwe talenten! Ook dit succesvolle Open Podium seizoen sluiten we af met een heuze marathon! Tijdens deze marathon kan je genieten van fijne acts. Onder andere acteurs, dansers, standups, zangers, clowns en dichters zullen het beste tonen dat ze in huis hebben. We hebben de successen van het afgelopen seizoen uitgenodigd nogmaals hun kunsten te komen laten zien. Laat je daarnaast verrassen door nieuwe talenten. Kasteel en Park Rosendael Exclusieve midzomeravond op landgoed Rosendael 19.15 u. € 28,50 donateurs € 23,50 Na de ontvangst met koffie en lekkernij gaat u genieten van dit prachtige landgoed met de zonsondergang en schemering als decor. Tussen de rondleidingen serveren wij een kruidenbouillon met hartig hapje en ter afsluiting van de avond een Prosecco met amuse en is het nog even heerlijk nagenieten! Schouwburg Introdans De ontmoeting XS Voorprogramma END OF SEASON 19.30 u. € 15,- jonger dan 16 jaar € 10,zie 20 juni BOSCH Kwartfinale EK 20.00 u. gratis Voetbalquiz Nederlands Openluchtmuseum Midzomeravondfestival Avontuurlijk culturele avond voor kinderen, (hun) ouders en ander belangstellenden, met als doel kinderen/jongeren in aanraking te brengen met de kunsten. Schouwburg Arnhem Introdans End of Season 20.15 u. Het Gelders Orkest viert nog eenmaal de veertigste verjaardag van Introdans en begeleidt o.a. de spraakmakende Sacre Du Printemps in de END OF SEASONvoorstelling van dit internationaal vermaarde dansgezelschap.Introdans heeft al jarenlang de aangename gewoonte om, in het zicht van de zomer, het seizoen af te sluiten met een heerlijke terugblik.

Manhattan Remix 00.00 u. € 5,Zie 1 juni za 23 juni Huis van Puck Voorstelling/activiteit. Eindpresentatie Opleiding Theatermaker 19.00 u. gratis Na een jaar hard werken presenteren de deelnemers van de opleiding Theatermaker voor de Amateurkunst hun eerste eigen scènes voor publiek. Deze avond belooft een afwisselende theateravond te worden met 13 verschillende scènes uit de hand van 13 talentvolle theatermakers van de toekomst. Luxor Live FRIS 19.30 u. €9,-/€7,- VVK Musis Sacrum Between Two Rivers Sound celebration 20.00 u. € 15,Vrouwenkoor Between Two Rivers uit Elst houdt zich, onder leiding van dirigente Anja Sides, bezig met zingen in de barbershopstijl. Schouwburg Arnhem Introdans End of Season 20.15 u. Het Gelders Orkest viert nog eenmaal de veertigste verjaardag van Introdans en begeleidt o.a. de spraakmakende Sacre Du Printemps in de END OF SEASONvoorstelling van dit internationaal vermaarde dansgezelschap.Introdans heeft al jarenlang de aangename gewoonte om, in het zicht van de zomer, het seizoen af te sluiten met een heerlijke terugblik. Max Brothers For Ever Young 30+ party 20.30 u. € 6,DJ’s en live entertainment BOSCH Zomerclub 21.00 u. € 6,summerbandonstage@bosch Café de Kroeg DJ Night 22.00 u. gratis Zie 2 juni Aspen Valley Feesten met stijl! Gratis op vertoon collegekaart Zie 2 juni

Aspen Valley Prout to be Foud 22.00 u. gratis Zie 1 juni

zo 24 juni Kasteel Doorwerth Cultuurhistorische wandeling, Duno – Doorwerthse bossen 11.00 u. € 10,- 4 t/m 12 jaar € 5,- incl. entree kasteel. Donateurs € 2,Een wandeling van 5 km over de Duno en door de Doorwerthse bossen. De tocht gaat over de stuwwal en door dichte bossen met als hoogtepunt een fraai vergezicht. Het hoogteverschil is ongeveer 40 meter. Voor en tijdens de wandeling vertelt de gids van alles over de cultuurhistorie van het gebied, maar ook de natuur komt aan bod.

Oranje Koffiehuis Live Optreden 22.00 u. gratis Zie 1 juni

Steile Tuin Sonsbeekpark (vlot)Concert met Orginal Liemers Musikanten 12.00 u. gratis

uit in arnhem

juini 2012


ui t a g e n d a

www.arnhemsuitburo.nl In de zomer genieten van de Sonsbeekconcerten op de zondagochtend Ronde Weide, Sonsbeekpark Park Open Concert Pink Circus (pop) / Nienke Deiters and the Green Machine (pop/singer-songwriter) 14.00 u. gratis Pink Circus is een eigenzinnige en gedreven groep muzikanten. De ervaren bandleden hebben een bijzonder muziekconcept ontwikkeld dat bijna alleen maar uit eigen composities bestaat. Als inspiratiebron voor de muziek is geput uit allerlei muziekstromingen. o.a. jazz, rock en klassieke muziek. Een bijzondere muziekshow waarbij je het gevoel krijgt dat je in een muzikale tijdmachine zit. Bezoekerscentrum Sonsbeek Sint Jansdag 12.00 u. tot 15.00 u. Onderhoud en feest rond de molen Bezoekerscentrum Sonsbeek Gidsenwandeling op zondagmiddag 13.30 u. gratis Zie 3 juni Bezoekerscentrum Sonsbeek Beklim de Belvédère 14.00 u. € 1,Zie 3 juni Huis van Puck Misverstand Theaterstichting Ooit 15.30 u. € 8,Een man wil zijn vrouw vermoorden. Hij stormt de theaterzaal binnen waar net een voorstelling over eerwraak plaatsvindt. Hij wordt gevraagd om een uur zijn geduld te bewaren en deel te nemen aan de voorstelling voordat hij iets onherroepelijks doet. Diaconessenkerk Concert door AIO en Arnhem Sinfoniëtta. 19.00 u. € 10,- kinderen en studenten € 5,Muziek van o.a. Dvorák, Mozart en Händel.

Kasteel en Park Rosendael Passie voor muziek op kasteel Rosendael 19.00 u. € 49,00 donateurs en vrienden € 40,00 Geniet van een prachtig concert door tubaist Arjan Stroop. In de sfeer van de Oranjerie kunt u niet alleen genieten van zijn muziek en het samenspel met zijn gasten, maar u leert Arjan ook beter kennen. Daarnaast verzorgen wij een rondleiding door het kasteel. 5th Avenue SalsAvenue 19.00 u. € 5,Beginnersworkshop YA Salsa en partytime met DJ Incognito ma 25juni ArtEZ Dansacademie Docent Dance Event gratis Eindexamenwerk di 26juni ArtEZ Dansacademie Docent Dance Event gratis Zie 25 juni Kasteel en Park Rosendael Ladies day op kasteel en park Rosendael 11.00 u. € 7,50 donateurs gratis Op deze dag is het Ladies day en bezoeken dames het park en kasteel tegen een gereduceerd tarief en ontvangt men een gratis kopje koffie of thee. Op gezette tijden verzorgen wij rondleidingen door het prachtige park en indrukwekkende kasteel. Mogen wij u ook verwelkomen? Freaky Piano Bar Freaky Jammin 21.00 u. gratis Zie 5 juni wo 27juni ArtEZ Dansacademie

Docent Dance Event gratis Zie 25 juni BOSCH Halve finale Voetbalquiz 20.00 u. gratis Schouwburg Arnhem ArtEZ Dansacademie - Internationally mixed crossover 20.15 u. € 10,- , CJP € 5,zie kader Oranje Koffiehuis Vinylavond 21.00 u. gratis Zie 6 juni Aspen Valley Nederpop Gratis op vertoon collegekaart Zie 6 juni do 28 juni Kasteel en Park Rosendael Trakteren van de heren! kasteel en park Rosendael 11.00 u. € 7,50 donateurs gratis Tijdens de “Trakteren van de heren” dagen bezoeken heren het park en kasteel tegen een gereduceerd tarief en ontvangt men een gratis kopje koffie of thee. Op gezette tijden verzorgen wij rondleidingen door het prachtige park en indrukwekkende kasteel. Mogen wij u ook verwelkomen? ArtEZ Dansacademie Docent Dance Event gratis Zie 25 juni Versteegh Dance Masters Workshops Hiphop 19.00 u. € 12,50 per workshop, voor beide € 20,Hiphop docent Curtley van de Hiphop Factory

29 juni Musis Sacrum Wensconcert Het Gelders Orkest Het Gelders Orkest sluit het seizoen af met een bijzonder wensconcert. komt donderdag 28 juni twee workshops geven. Hip hop lyrical van 19.00-20.30 uur en hiphop fats van 20.45-22.15 uur. Willemeen Live on Stage 20.30 u. gratis Hardcore, Darkcore, Terror, Gabber YA Salsa YA Salsa oefenavond 21.00 u. gratis Zie 7 juni Aspen Valley Collegenight Gratis op vertoon collegekaart Aspen Valley biedt studenten iedere donderdagavond een aantal wel heel interessante bijvakken aan. Zo trainen we bijvoorbeeld jullie sociale vaardigheden, we oefenen de communicatie met het andere geslacht en we laten jullie dansen. Manhattan Thank God It’s Thursday Gratis Elke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!! Voor elke muziekliefhebber komt er wat voorbij van R’nB tot vette house! Het dak gaat er altijd af! vr 29 juni ArtEZ Dansacademie Docent Dance Event gratis Zie 25 juni Musis Sacrum Wensconcert Het Gelders Orkest 20.15 u. zie kader Luxor Live The Computers 21.00 u. € 10,-

27 juni Schouwburg Arnhem ArtEZ Dansacademie - Internationally mixed crossover In juni 2012 toert het resultaat van een bijzonder, eenmalig uitwisselingsproject van drie dansacademies – Valencia, keulen en Arnhem – door Europa. uit in arnhem

juni 2012

Willemeen Excl. NL Show Loma Prieta (USA Deathwish INC) + supports Intense hardcore Aspen Valley Prout to be Foud

22.00 u. gratis Zie 1 juni Oranje Koffiehuis Live Optreden 22.00 u. gratis Zie 1 juni Manhattan Remix 00.00 u. € 5,Zie 1 juni za 30 juni ArtEZ Dansacademie Docent Dance Event gratis Zie 25 juni J.D. Meijerplaats Kunstmarkt 10.00 u. gratis Op de Kunstmarkt vindt u een grote verscheidenheid aan kunstvormen; van schilderkunst tot keramiek, van zilversmede tot fotografie. Luxor Live GYPTIAN / Nitty Kutchie // Benaisa / Loyd de Mesa 21.00 u. € 23,50 BOSCH Zomerclub 21.00 u. € 6,summerbandsonstage@bosch Café de Kroeg DJ Night 22.00 u. gratis Zie 2 juni Willemeen Forms Summerjam Drum & Bass Max Brothers Boys Town 23.00 u. € 12,50 First edition new gay-event Arnhem. Aspen Valley Feesten met stijl! Gratis op vertoon collegekaart Zie 2 juni 29


film

www.arnhemsuitburo.nl 3, 10, 17, 24 juni 13.30u. 25 en 26 juni 9. 45u. Laban het allerliefste spookje (3+) Per Ahlin; Zweden 2008, 44 min, Nederlands gesproken Mooie verzameling korte filmpjes over het spookje Laban dat samen met zijn vader, moeder en kleine zusje Labolina in de kerkers van Kasteel Goedemorgenzon woont.

Vanaf 07 juni JT Snow white and the huntsman Een modern vertelling van het klassieke sprookje met Kristen Stewart als Snow White.

Vanaf 21 Juni JT Rock of ages Musical met veel rockmuziek over twee jonge mensen die elkaar ontmoeten in de club rock of Ages in Holywood. Met Tom Cruise, Catherine Zeta-Jones e.v.a.

Vanaf 28 juni Focus La Délicatesse Nathalie (is een jonge weduwe, die haar man na zeven jaar van gelukkig huwelijk verloor bij een auto-ongeluk. Drie jaar nadien rouwt ze nog altijd over de dood van haar echtgenoot. Voor een nieuwe liefde is voorlopig geen ruimte, wel voor een carrière.

Vanaf 14 juni JT Chernobyl Diaries Een groep vrienden gaat op excursie naar de radio-actieve spookstad, maar is de stad wel zo verlaten… 30

3, 10, 17, 24 juni 13.30u. Focus Abeltje (6+) Ben Sombogaart; Nederland 1998, 100 min, Nederlands gesproken Abeltje werkt als liftjongen in het warenhuis Knots. Op zijn eerste werkdag gaat er al iets mis. Hij drukt op het enige liftknopje waar hij niet op mag drukken en vliegt hij met de lift dwars door het dak van het warenhuis. Zondag 3 en 10 juni is er een pauze-activiteit bij de film: Reis als Abeltje met je eigen pet. 4 juni 2012 om 18.30 u. Rembrandt Opera Encore voorstelling: Wolfgang Amadeus Mozart – Don Giovanni Mariusz Kwiecien is voor het eerst in de Metropolitan Opera te zien met zijn jeugdige en sensuele interpretatie van Mozarts tijdloze antiheld, onder leiding van Tony Award®winnende regisseur Michael Grandage en met James Levine als dirigent

Vanaf 20 Juni JT HET MONSTER VAN PARIJS

Vanaf 27 juni JT Brammetje baas Een heerlijk animatie avontuur van de makers van Sharke Tale, met een hartverwarmend monster in 3D. vanaf 21 juni Focus Skoonheid Olivier Hermanus; Z-Afrika 2011 98 min. François leidt een net en goed geordend leven in Bloemfontein, Zuid-Afrika. Als vader van twee kinderen en een toegewijd echtgenoot, is hij compleet verrast door een toevallige ontmoeting die zijn nette, perfect geregelde leven helemaal op de kop zet. Vanaf 21 Juni JT Rock of ages zie kader

De zevenjarige Brammetje is een creatief en leergierig jongetje dat onmogelijk stil kan zitten. vanaf 28 juni Focus La Délicatesse David & Stéphane Foenkinos; FR 2011 108 min. zie kader

GAY & LESBIAN SUMMER FESTIVAL

vanaf 7 juni Focus Cosmopolis David Cronenberg; FR/CAN 2012 108 min. Cosmopolis is een bizarre, meeslepende rit door Manhattan geregisseerd door David Cronenberg.

ma. 25 juni; ma. 27 aug. 19:30 WE WERE HERE David Weissman / Bill Weber; USA 2011 90 min.

Vanaf 07 juni JT Snow white and the huntsman zie kader

di. 26 juni; wo. 1 aug. 21:35 NOORDZEE, TEXAS Bavo Defurne; België 2011 90 min.

10 juni 2012 16.00 u. Rembrandt Ballet: Matthew Bourne’s Swan Lake 3D Synopsis/oneliner: Matthew Bourne’s triomfantelijke moderne herinterpretatie van Swan Lake, met zijn cast van mannelijke zwanen, heeft de traditie op zijn kop gezet. Nog nooit heeft een dergelijke eigentijdse herbewerking van een traditioneel ballet zowel vurige critici als moderne dans liefhebbers in een gelijke mate geënthousiasmeerd.

wo. 27 juni; di. 31 juli 21:35 KISS ME (Kiss Myg) Alexandra-Therese Keining; Zweden 2011 105 min.

vanaf 14 juni Focus De Rouille Et D’Os Jacques Audiard; FR 2012 115 min. Ali (Schoenaerts) is 25 jaar en woont in Noord-Frankrijk. Hij heeft geen geld, maar wel een zoontje van 5 waar hij voor moet zorgen. Hij trekt in bij zijn zus in Antibes en neemt enkele kleine baantjes aan als nachtwaker en portier. In een nachtclub ontmoet hij de mooie Stéphanie (Marion Cotillard). Ze heeft een ongelooflijk beroep: orka-trainster in het waterpark in Antibes. Nadat een show met orka’s uitdraait op een drama voor Stéphanie; ze verliest haar beide benen, brengt een nachtelijk telefoontje de twee bij elkaar.

25 juni 2012 18.30 u. Rembrandt Opera Encore voorstelling: Charles Gounod – Faust Gounods klassieke hervertelling van de Faustlegende had met Jonas Kaufmann in de titelrol, René Pape als duivel, en Marina Poplavskaya als Marguerite niet beter gecomponeerd kunnen worden

di. 3 juli; wo. 8 aug. 21:35 FOUR MORE YEARS (Fyra år till) Tova Magnusson-Torling; Zweden 2010 87 min. wo. 4 juli; di. 7 aug. 21:35 YOUNG & WILD (Joven y alocada) Marialy Rivas; Chili 2012 96 min.

di. 10 juli; wo. 15 aug. 21:35 STADT, LAND, FLUSS Benjamin Cantu; Duitsland 2011 88 min. wo. 11 juli; di. 14 aug. 21:35 FOUR-FACED LIAR Jacob Chase; USA 2010 89 min. di. 17 juli; wo. 22 aug. 21:35 KEEP THE LIGHTS ON Ira Sachs; USA 2012 101 min. wo. 18 juli; di. 21 aug. 21:35 BUMBLEFUCK, USA Aaron Douglas Johnston; USA/ NL 2011 90 min. di. 24 juli; wo. 29 aug. 21:35 LET MY PEOPLE GO! Mikael Buch; Frankrijk 2011 96 min. wo. 25 juli; di. 28 aug. 21:35 MOSQUITO Y MARI Aurora Guerrero; USA 2012 85 min.

Vanaf 14 juni JT Chernobyl Diaries zie kader

uit in arnhem

juini 2012


ui t a g e n d a

exposities Airborne Museum ‘Hartenstein’ Slag om Arnhem Gehele jaar Het Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur (op zondag van 12.00 tot 17.00 uur). Kom naar het museum en beleef de Slag om Arnhem in de Airborne Experience. Nederlands Openluchtmuseum Kleur Bekennen Vaste tentoonstelling De expositie toont een uitdagende ontmoeting van Nederlandse streekdracht en - niet eerder getoonde - historische Surinaamse kotomisi‘s. Arnhems Oorlogsmuseum 40 - 45 Gehele jaar Uniek overzicht van krijgskundig materiaal. Het geeft een zo nauwkeurig mogelijk beeld van wat er zich in de oorlogsjaren 40-45 in Arnhem heeft afgespeeld. Nederlands Wijnmuseum Proef de wijnpassie! Gehele jaar Het museum brengt de wonderbaarlijke wereld van de wijn in beeld, van de wijnrank tot aan het genot van een goed glas wijn. De toegang is bewust laagdrempelig gehouden: het museum is open voor iedere wijnliefhebber, van wijnexpert tot beginner, van vakmens tot consument, alleen of in groepsverband. Een bezoek aan het Nederlands Wijnmuseum is een onvergetelijke ontdekkingsreis in wijnwonderland. Historische kelders Arnhem Bezichtiging Gehele jaar Bezichtiging van de Historische Kelders is de moeite waard. Op de woensdagen en vrijdagen zijn er Gidsen van het Gilde die u rond zullen leiden door de prachtige Historische Kelders. Bibliotheek Arnhem Tentoonstelling honderd jaar Openluchtmuseum t/m 30 juni Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem bestaat in april 2012 honderd jaar. In deze tentoonstelling komen herinneringen aan hoe het vroeger was tot leven BOSCH BOSCH Expo I t/m 17 juni Bert Boerboom BOSCH BOSCH Expo II t/m 17 juni Marion van Delst Eusebiuskerk Modetentoonstelling Basic Instincts 2 juni t/m 29 juli Premsela, Nederlands instituut voor Design en Mode en het Museum voor Moderne Kunst Arnhem presenteren de modetentoonstelling Basic Instincts van zaterdag 2 juni t/m zondag 29 juli 2012 in de Eusebiuskerk in Arnhem. Basic Instincts toont een vijftal mo-

uit in arnhem

juni 2012

deontwerpers die beeldbepalend zijn voor de Nederlandse mode van nu. Er is daarom geen beter denkbare plek voor deze tentoonstelling dan Arnhem, modestad bij uitstek. Galerie Plaatsmaken Veiling plaatsmaken t/m 15 juni Met een daverend slotakkoord sluit Plaatsmaken de periode aan de Emmastraat af. Tal van bijzondere kunstwerken geveild worden in een openbare veiling geveild. De opbrengst is bedoeld om in het nieuwe pand in Klarendal een vliegende start te maken. De veiling is een afspiegeling van deze dertig jaar en omvat een deel van het archief. Een ander deel is geschonken aan diverse musea. Zo zijn er bijvoorbeeld handgeschilderde lithofilms van Lucebert naar museum Meermanno in Den Haag gegaan. Huiskamergalerie Van leuke mensen, de dingen die blijven Dubbel-expositie van Beatrijs van den Bos 8 juni t/m 4 augustus Op volwassen ooghoogte exposeert zij haar dagboekfragmenten in de vorm van leporello s (= doorlopende tekeningen) en op kindhoogte zijn originelen van kinderboekillustraties te zien. Kasteel Doorwerth Tentoonstelling Pim Kwak - ‘Oosterbeekse School’ t/m 17 juni Museum Veluwezoom stelt van 3 maart t/m 17 juni de collectie Pim Kwak - ‚Oosterbeekse School‘ ten toon. Kasteel Doorwerth Tentoonstelling XXL Landschap t/m 17 juni Museum Veluwezoom stelt een tentoonstelling samen van werk van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs in de gemeente Renkum, die deelnemen aan een bijzonder kunstproject van ‚t Venster,. Kröller-Müller Museum Tentoonstelling Verlangen naar volmaaktheid t/m 28 oktober Evert van Straaten laat in zijn laatste tentoonstelling Verlangen naar volmaaktheid 21 jaar verzamelen door het Kröller-Müller Museum een overzicht zien van kunstwerken die het museum onder zijn leiding heeft verworven, samen met topstukken uit de vaste collectie. In alle museumzalen, de beeldentuin en een speciaal gebouwd tentencomplex op het evenemententerrein zullen aanwinsten sinds 1991 centraal staan. Museum Bronbeek Expositie ‘De kolonialen. Het leven van zeven Bronbekers’ 20 juni t/m 30 december De bezoeker ontmoet in de tentoonstelling zeven ‘kolonialen’: mannen die in Nederlands-Indië gediend hebben in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) tussen 1850 en 1950. Allen woonden daarna in het ‘Koninklijk Koloniaal Militair Invalidenhuis Bronbeek’, zoals Bronbeek

destijds heette. Dit tehuis voor oude en gewonde militairen uit de kolonie werd in 1863 door de Staat in de Gelderse hoofdstad gevestigd onder verantwoordelijkheid van de toenmalige Minister van Koloniën. Museum Bronbeek Tentoonstelling ‘1942, de val van Indie’ t/m 8 december De tentoonstelling toont bijzondere schilderijen over de strijd om Nederlands-Indië, die in Japan werden gemaakt voor het Japanse Keizerlijke leger. Het is voor het eerst dat deze schilderingen van Japanse kunstenaars in Nederland te zien zijn. Museum voor Moderne Kunst Arnhem Solotentoonstelling Shilpa Gupta t/m 20 mei 2012 Angst moet plaatsmaken voor dialoog, pas dan zullen bestaande hiërarchische structuren en onze kijk op de werkelijkheid veranderd kunnen worden“, zo merkte de Indiase kunstenares Shilpa Gupta (1976, Mumbai) in 2008 op. Museum voor Moderne Kunst Arnhem TEGENPOLEN. Transgression. Katarzyna Kozyra. Hedendaagse Poolse kunst 3 juni t/m 7 oktober De multimedia installaties, video’s en performances van Katarzyna Kozyra (Warschau 1963) lokken steevast heftige reacties uit in Polen. Haar gebruik van opgezette dieren in Pyramid of Animals (1993), en het filmen van hun dood, riep nationale verontwaardiging op. Lichamelijke aftakeling, onze preoccupaties met uiterlijk, vrouwelijkheid en mannelijkheid vormen belangrijke onderwerpen in het controversiële oeuvre van deze Poolse kunstenaar. Museum voor Moderne Kunst Arnhem Gelders Balkon 16 Lon Robbé. Lost t/m 15 juli In de monumentale, panoramische berglandschappen van Lon Robbé staat op een bijzondere manier de fotografie centraal. Museum voor Moderne Kunst Arnhem TEGENPOLEN. We want to be modern. Pools design 1955-1968 t/m 2 september Met We Want to be Modern is er voor de eerste keer in Nederland een tentoonstelling over Pools design uit de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Voor het Westen is dit een onbekende periode uit de Poolse (design) geschiedenis. Er zijn meer dan 200 objecten te zien, waaronder meubelen, keramiek, glas en textiel.

Museum voor Moderne Kunst Arnhem TEGENPOLEN. Transgression. Katarzyna Kozyra Hedendaagse Poolse kunst 3 juni t/m 7 oktober

Eusebiuskerk Modetentoonstelling Basic Instincts 2 juni t/m 29 juli

toART de Kunstuitleen Arnhem Tentoonstelling Aafke Bennema t/m 24 juni 2012 Globale vormen uit de natuur in heldere kleuren en golvende lijnen. toART de Kunstuitleen Arnhem Tentoonstelling Gea Grevink t/m 7 juli  Objecten van beton en papier maché. Afgietsels van plastic wegwerp-verpakkingen, die met hun schoonheid en diversiteit de ongekende rijkdom in onze afvalbak zichtbaar maken.

Historische kelders Arnhem Bezichtiging gehele jaar 31


Een prachtig nieuw seizoen bij Het Gelders Orkest Op www.hetgeldersorkest.nl kunt u alle informatie vinden.

Bekijk ons online magazine vanaf 1 mei:

06. Uit in Arnhem magazine juni 2012  

uitmagazine voor Arnhem en omstreken

Advertisement