Prometheus – fictie/non -fictie – najaar 2024

Page 1

Najaar 2024

Fictie Najaar 2024

Deze inhoudsopgave is interactief. Door te klikken op een auteursnaam word je direct doorgeleid naar de betreffende pagina. Klik daar op de auteursnaam om terug te keren naar deze inhoudsopgave.

16 Kader Abdolah Zarathustra spreekt 46 Onno G. de Becker Land van Johan 28 Alan Hollinghurst Onze avonden 12 Philip Huff De gedichtenapotheek 36 Marith Iedema Dubbelleven 40 Tom Lanoye De Waasland Omnibus 24
38
44
4
8
22
naakt
Flora Pennartz De Stad der Wolken
Jean Pierre Rawie Verzamelde gedichten
Ali Smith Gliff
P.F. Thomése BLACK-OUT
Sana Valiulina Waar alle wegen ophouden
Emma Zuiderveen De rest is
BUIS
FJODOR

• Vooruitexemplaren

• Vooruitboekjes

• Posters

• Boekenleggers

Het absolute hoogtepunt in het oeuvre van P.F. Thomése

spannendAangrijpend, ook, wreed, geestig op zijn tijd en onverwacht ontroerend

BLACK-OUT P.F. THOMÉSE

‘Niemand had de zwarte SUV zien aankomen.’

De welgestelden in het villadorp Blankendaal, ‘het reservaat’, zoals ze het onder elkaar noemen, zitten veilig achter hun hekken en hagen en hebben

Aan het stuur zit Grace Rainville, stemactrice. Ze is niet van hier. De SUV is trouwens niet van haar, maar van haar ex. Ze is op weg naar diens gloednieuwe droomvilla, waar hij met zijn nieuwe liefde aan een volgende fase is begonnen. Op de achterbank, in een kinderzitje, slaapt haar (en zijn) dochtertje Norah. Grace moet een verkeerde afslag hebben genomen. Ergens vlakbij, achter een haag, klinkt het onbekommerde gekwetter van een kinderfeestje. Wat er een moment later gebeurt, krijgt ze al niet meer mee. Dat hoort ze pas wanneer ze ontwaakt te midden van de gevolgen. En dan moeten de consequenties nog komen.

is P.F. Thomése op zijn best: aangrijpend, spannend ook, wreed, geestig op zijn tijd en onverwacht ontroerend. Een geweldige

Over Swansdale:

Unzeitgemässe roman over een virtuoos beschreven semiwagneriaanse droomwereld vol terugverlangen naar wat nooit is geweest.’

ARNOLD HEUMAKERS, NRC, DE BESTE BOEKEN VAN 2022

‘Ik ga de gebeurtenissen hier verder niet navertellen, lees dit boek nu maar. Het belang zit ’m zoals altijd bij verbluffende boeken in de toon en de stijl. (...) Thomése schreef een consequent uitgewerkte roman over schuldgevoel en de toenemende aandrang in het niets te verdwijnen. Als dat geen engagement is, weet ik het ook niet meer.’

KEES ’T HART, DE GROENE AMSTERDAMMER

‘Een bijzonder en gevoelig boek, dat de geest van klassieke romans oproept.’

TROUW

Omslag Suzan Beijer

Uitvoering gebonden

Formaat 13,7 x 21,3 cm

Omvang ca. 344 blz.

Prijs ca. € 24,99

ISBN 9789044657210

ISBN e-boek 9789044657227

NUR 301

Verschijnt oktober

P.F. THOMÉSE (1958) won met zijn debuut Zuidland in 1991 de AKO Literatuurprijs. In de drie decennia daarna schreef hij onder meer het ontroerende Schaduwkind en de romans Vladiwostok!, De weldoener, De onderwaterzwemmer, Vaderliefde en Swansdale, die vrijwel allemaal op de shortlists van de belangrijkste prijzen terechtkwamen.

OKTOBER
ROMAN
/ 7 /

In Waar alle wegen ophouden volgt Sana Valiulina de veertien jaar durende odyssee van haar vader, die hem van West-Rusland naar Bretagne en Normandië bracht en via Engeland weer terug naar zijn vaderland, waar hij als landverrader voor tien jaar in de goelag verdween. Wie was deze raadselachtige man, die zo anders was dan andere vaders?

MARION MAKSIMOV

Waar alle wegen ophouden SANA VALIULINA

De laatste keer dat ik hem zag was door de stoffige achterruit van de bus. De bus sputterde, stootte een stinkende gaswolk uit en kwam in beweging, en ik bleef midden op de rijweg staan om naar het vertrouwde, onbewogen gezicht onder de blauwe pet te kijken totdat het door de afstand en de grauwe Baltische lucht werd uitgewist. Volgens mij stak hij nog een keer zijn hand op als antwoord op mijn wanhopige zwaaien, om het moment stil te zetten. Wat natuurlijk niet gebeurde. Ook het leven kwam weer in beweging – getoeter, autoportieren die werden dichtgeslagen, geschreeuw, rammelende bagagewagentjes, geloei van opstijgende en landende vliegtuigen –, kreeg weer vat op me en voerde me mee naar de glazen deuren van het vliegveld. Weer gingen onze wegen uiteen, ik naar Amsterdam, en hij?

Over Het kruis:

‘Onopgesmukt, kaal en ook dwingend geschreven proza van grote kracht.’

NRC

Over Didar en Faroek : ‘Monumentale epische roman.’

DE VOLKSKRANT

Over Kinderen van Brezjnev : ‘Een van de meesterwerken (...) is Kinderen van Brezjnev.

Dankzij die roman begrijp je goed hoe in een dictatuur als de Sovjet-Unie een cultuur van moreel verval en verraad kon ontstaan.’

MICHEL KRIELAARS, NRC

Over Een wolf bij zijn oren pakken: ‘Het is een klassieke vertelling, waarin je soms de intellectuele scherpte herkent van Tacitus, dan weer het bombastische van Plinius of de poëtische elegantie van Ovidius en Vergilius. Het is taal die soms betovert, soms uitdaagt.’

Omslag Tessa van der Waals

Uitvoering gebonden

Formaat 13,7 x 21,3 cm

Omvang ca. 304 blz.

Prijs ca. € 24,99

ISBN 9789044650686

ISBN e-boek 9789044650693

NUR 301

Verschijnt november

• Posters

DEZE ZOMER TE ZIEN BIJ ZOMERGASTEN

SANA VALIULINA (Tallinn, 1964)

studeerde in Moskou Noorse taal- en letterkunde en woont sinds 1989 in Amsterdam. Ze schreef eerder Het kruis (2000), Vanuit nergens met liefde (2002), Didar en Faroek (2006, nominatie Libris Literatuur Prijs), Honderd jaar gezelligheid (2010), het bejubelde Kinderen van Brezjnev (2014), Winterse buien (2016, winnaar Jan Hanlo Essayprijs), Een wolf bij zijn oren pakken (2020) en Wortel en tak (2021).

NOVEMBER / 11 / AUTOBIOGRAFISCHE ROMAN

waargedichtenapotheek, leesdagelijkse

Welkom in de waargedichtenapotheek, poëzie dient als medicijn

Houd je aan de dagelijkse dosis en lees de bijsluiter goed

Omslag Bas van Vuurde

Uitvoering gebonden

Formaat 12,5 x 20 cm

Omvang ca. 160 blz.

Prijs ca. € 20,-

ISBN 9789044657104

NUR 306

Verschijnt oktober

• Poster met gedicht

• Ansichtkaarten

PHILIP HUFF is schrijver en regisseur. Hij publiceerde vijf romans, waaronder Niemand in de stad, Wat je van bloed weet en Open, een verhalenbundel, een essaybundel, een dichtbundel en een novelle. Hij regisseerde twee korte films en werkt momenteel aan zijn eerste speelfilm als scenarist en regisseur.

DANIËL COHEN

PHILIP HUFF

De gedichtenapotheek

Poëzie op recept voor het hart en het hoofd

Waar vind je troost na het verliezen van een dierbare? Of als je aan een ziekte lijdt? Of liefdesverdriet hebt? Wanneer je denkt dat woorden tekortschieten, kun je ze vinden in poëzie. Want gedichten zijn als vrienden: ze spreken de waarheid, soms scherp, soms verzachtend, soms met een glimlach, soms als een getuigenis van het leven, soms als een aansporing om iets te doen.

De afgelopen twintig jaar verzamelde en vertaalde Philip Huff gedichten en verzond die naar vrienden en familie, in de hoop dat het werk hun wat grip gaf op de woelige binnenwereld. De gedichtenapotheek is een bloemlezing uit dat werk. Vijftig gedichten, elk met een eigen introductie, die resoneren met verschillende gemoedstoestanden. Van stress, somberheid en rouw tot de complexiteit van liefde en de zoektocht naar zelfacceptatie: deze gedichten van grote dichters uit binnen- en buitenland raken aan de essentie van het menselijk bestaan en geven je houvast, troost of steun in moeilijke tijden.

Met gedichten van onder anderen
Louise Glück, Ellen Deckwitz, Mustafa Stitou, Rumi, Derek Walcott en Ester Naomi Perquin
OKTOBER / 15 / POËZIE

Wie dit boek heeft gelezen en beleefd, zal voorgoed met een andere blik naar de wereld kijken

KADER ABDOLAH

Zarathustra spreekt

Wie ben je, wat ben je en waarvoor ben je op deze wereld

Duizenden jaren geleden woonden diep in de Euraziatische steppe een aantal stammen, onze voorvaderen. Hun levens waren zwaar: de toekomst was duister en hun religieuze leiders, met hun vele, altoos ruziemakende goden, waren onbetrouwbaar en bedrogen hen met valse rituelen.

Eén man kwam in opstand tegen die willekeur van de goden en hun dienaren: Zarathustra. Hij was het die de mensen hoop gaf door hen ervan te overtuigen dat er maar één God bestaat, de bestierder van de wereld.

Deze God gaf Zarathustra de opdracht om de mensheid naar het juiste pad te leiden. En Zarathustra begon met zijn missie volgens het adagium: goede gedachten, goede spraak, goede daden.

Zarathustra was de uitvinder van het monotheïsme en zou grote invloed hebben op het jodendom, het christendom en de islam. Duizenden jaren later pakt Kader Abdolah de draad van Zarathustra op en vertelt hij ons de oerverhalen die tot ons diepste wezen behoren. Het resultaat is de schitterende vertelling Zarathustra spreekt. Wie dit boek heeft gelezen en beleefd, zal voorgoed met een andere blik naar de wereld kijken.

Over Wat je zoekt, zoekt jou:

‘Abdolah zag het opeens: het levensverhaal van Rumi, op de vlucht voor de Mongoolse invasie, is het verhaal van de immigrant.’

‘Al schrijvend vindt Kader Abdolah een plek om te wonen. Hij reconstrueerde Rumi’s levensloop. Dat doet de auteur op de voor hem bekende manier: kort maar krachtig en in beeldend Nederlands.’

LIES SCHUT, DE TELEGRAAF

Over Voordat het laat wordt :

‘Kader Abdolah heeft zich een eigen plek en publiek in de letteren bevochten en zet het Nederlands naar zijn hand.’

ARIEJAN KORTEWEG, DE VOLKSKRANT

NOVEMBER / 18 / ROMAN
MARCO BAKKER

Omslag Suzan Beijer

Uitvoering gebonden

Formaat 13,7 x 21,3 cm

Omvang ca. 400 blz.

Prijs ca. € 24,99

ISBN 9789044656305

ISBN e-boek 9789044656312

NUR 301

Verschijnt november

• Posters

• Boekenleggers

KADER ABDOLAH (Iran, 1954) is niet alleen de schrijver van grote romans als Het huis van de moskee, Salam Europa! (longlist ECI Literatuurprijs 2017) en Voordat het laat wordt, maar ook de vertaler en bezorger van grote klassieke meesterwerken uit de wereldliteratuur, zoals De Koran, 1001 nacht en Wat je zoekt, zoekt jou, over de Perzische mysticus Rumi.

ISBN 9789044657838

Verschijnt oktober

, de daverend succesvolle nu eenmalig als luxe
Ik
‘Niet
zichzelf gelaagder
‘Vijf sterren dapperheid

succesvolle nummer 1-bestseller, luxe gebonden editie

‘Gül slaagt erin zichzelf als een steeds gelaagder personage neer te zetten. (...) Ik ben vrij móést, dat mag duidelijk zijn.’

THOMAS DE VEEN, NRC sterren voor bewezen moed en dapperheid en omdat het gewoon een geweldig boek is.’

KOEN EYKHOUT, DE LIMBURGER *****

‘De veerkracht en de strijdlust van Gül zijn ongeëvenaard.’

MARJA PRUIS, DE GROENE AMSTERDAMMER

‘Haar argumenten tegen een letterlijke interpretatie van de islam en de hypocrisie van de moslimgemeenschap zijn helder uitgewerkt, zéker in de ontroerende en toegankelijke brief die ze aan haar zusje Defne schrijft. (...) Integraal uitgeven en op elke middelbare school uitdelen, die brief.’

BO VAN HOUWELINGEN, DE VOLKSKRANT

‘Niet geschikt voor tere zieltjes.’

MARJOLIJN DE COCQ, HET PAROOL

‘Ik ben vrij is echt Lale: ongefilterd, rauw en vol emotie.’

DAGBLAD VAN HET NOORDEN

EMMA ZUIDERVEEN

So is een eigenzinnige en humorvolle jonge vrouw van dertig. Ze is gek op zee- en weekdieren, heeft een bloedhekel aan wachten in een rij en groeide op in een wooncollectief met twee ouders die het als kunstenaar probeerden te rooien. Ze staat op het punt de controle over haar leven te verliezen wanneer haar partner haar verlaat. Als ze vervolgens ook nog eens haar baan kwijtraakt, wordt ze door depressieve gevoelens overweldigd en zoekt ze troost in een ogenschijnlijk onschuldige ontsnapping: porno. Het neemt al snel haar leven over. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat haar ex-partner en haar ontslag niet de enige aanleidingen zijn voor haar vluchtgedrag: onder de oppervlakte onthult zich een dieperliggend, onverwerkt leed. Weet ze deze pijn het hoofd te bieden of zal ze eraan ten onder gaan?

De rest is naakt is het lijfelijk en poëtisch geschreven debuut van Emma Zuiderveen. Het is doordrenkt met seksuele thematiek: pornoverslaving, biseksualiteit en seksueel verdriet en plezier.

JANUARI / 22 / ROMAN
JEANNETTE HUISMAN

Omslag Prometheus

Illustratie Andrea Koll

Uitvoering paperback

Formaat 12,5 x 20 cm

Omvang ca. 256 blz.

Prijs ca. € 21,99

ISBN 9789044656121

ISBN e-boek 9789044657036

NUR 301

Verschijnt januari

• Leesexemplaren

EMMA ZUIDERVEEN (1992) is wetenschapper, dichter en schrijver. Ze groeide op in de Diamantbuurt in Amsterdam, studeerde scheikunde en werkt momenteel aan haar proefschrift binnen milieuwetenschappen. Met haar gedichten stond ze in verschillende literaire tijdschriften en werd ze opgenomen in de dichtbundel Rondom Sonja Prins

‘Een epische reis vol gevaren, moed en magie.’

LIVIA PEETERS VAN YOUNG ADULTS NL

De Stad der Wolken FLORA PENNARTZ

Dana is een verlegen tiener die met haar oma in het meest westelijke puntje van Frankrijk woont. Wanneer een mysterieuze man haar vertelt dat haar oma vermoord is door Achromanten – mensen zonder ziel – verandert alles. Dana ontdekt dat ze geen mens is, maar een Luminist, een wezen dat mensen een ziel geeft. Haar gave kan Dana echter pas uitoefenen als ze drie proeven heeft doorstaan; de gevaarlijke tocht naar de Stad der Wolken is daarvan de eerste. Samen met haar nieuwe vriendin Kali gaat ze op pad. Maar onderweg zal ze meer moeten trotseren dan de sneeuwstormen en de steile bergen. Iemand wil niet dat Dana de proeven voltooit en zal alles op alles zetten om haar te stoppen. Maar wie?

De Stad der Wolken is het indrukwekkende en meeslepende fantasydebuut van Flora Pennartz, het eerste deel van de trilogie De Kleuren van de Ziel.

Omslag DPS Design & Prepress Studio

Uitvoering gebonden

Formaat 13,7 x 21,3 cm

Omvang ca. 312 blz.

Prijs ca. € 21,99

ISBN 9789044657005

ISBN e-boek 9789044657012

NUR 334

Verschijnt oktober

• Ansichtkaarten

• Posters

• Socialmediacampagne

Het is de taak van de Luministen om de mensheid liefde, moed, vreugde, creativiteit, kennis, wijsheid en vrijheid te brengen. Maar wat als de liefde dreigt uit te sterven?

FLORA PENNARTZ (1997) studeerde natuurkunde en geschiedenis en werkt als docent wetenschapscommunicatie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De Stad der Wolken is haar debuut.

OKTOBER
25 / FANTASY
/
JEANNETTE HUISMAN

‘Begin er niet aan, dit is origineel, actueel én leest als een trein; voor je het weet heb je de cliffhanger gelezen en moet je wachten tot de volgende uitkomt!’

EVELINE SCHILT, BOEKHANDEL SCHELTEMA

‘Een unieke fantasy over vriendschap, relaties en jezelf ontdekken.’

KICKY ZUIDHOEK, BOEKHANDEL VAN DER MEER

‘Een verfrissend fantasieboek met actie, verbeelding en spanning. Dit boek is perfect voor jongvolwassenen en tieners. Zeker een aanrader voor iedereen, niet alleen fantasielezers.’

RUTH & SIJA, PAAGMAN DELFT

‘Door de fijne schrijfstijl word je aan de hand meegenomen naar een fantasierijke wereld die zich recht onder onze neus bevindt. De Stad der Wolken is een kleurrijk mozaïek vol met mysterie, avonturen en krachtige personages.’

NOA VALENTIJN, BOEKHANDEL PAAGMAN GOUDA

‘De Stad der Wolken is een nieuwe fantasy vol met magie, vriendschap en avontuur. Het verhaal van Dana sleept je mee in dit boek dat je zeker snel uit zal willen lezen. Door de duidelijke en vlotte schrijfstijl is het boek ook een echte aanrader voor beginnende fantasylezers!’

‘De Stad der Wolken, het eerste deel van De Kleuren van de Ziel, voelt als een uniek en eigentijds YA-verhaal waarin persoonlijke ontwikkelingen en diversiteit centraal staan. Dit debuut van Flora Pennartz smaakt naar meer!’

MINCA VAN MY WINGED BOOKS

‘Een zoektocht naar volwassen worden en uitzoeken waar je bij hoort. Dit wordt perfect beschreven in het youngadultfantasyboek De Stad der Wolken. Duik in een wereld van avontuur, romantiek en spanning...’

JOYCE VAN SO MANY PAGES

De nieuwe, overrompelende roman Hollinghurst, een van de waarlijk

roman van Booker Prize-winnaar Alan waarlijk grote schrijvers van onze tijd

‘Onze avonden is een werkelijk verbazingwekkende roman, afwisselend gevoelig en meedogenloos, en radicaal in de wijze waarop hij vragen over ras, klasse, seksualiteit en afkomst onderzoekt tegen de achtergrond van deftige Engelse landerijen. Het is het verhaal van een land dat grote veranderingen ondergaat, ook al zijn de inwoners zich daar niet van bewust. De roman beweegt zo ongelooflijk mooi door de tijd dat ik aan het eind een gevoel van verlies ervoer.’

TASH AW

Onze avonden ALAN HOLLINGHURST

zoon Giles in de klas zit. Voor Dave betekent dit een wereld aan onstuimige nieuwe mogelijkheden, maar die stelt hem ook bloot aan Giles’ jaloezie en geweld. Onze avonden omspant een halve eeuw en laat zien hoe de jongens ieder hun eigen weg gaan – Dave wordt een getalenteerde acteur die worstelt met conventies en discriminatie, Giles een steeds machtiger en gevaarlijker politicus.

Onze avonden is Dave Wins eigen vertelling van zijn leven als schooljongen en student, zijn eerste liefdes, in Londen en op tournee met een experimentele theatergroep, en een liefde op latere leeftijd, die hem zowel een nieuw gevoel van geluk als van kwetsbare veiligheid geeft; maar het is ook een ontroerend portret van zijn hardwerkende alleenstaande moeder, wier leven een verrassende wending neemt nadat haar zoon het huis uit is.

Duister en stralend, schrijnend en duivels grappig: de nieuwe roman van Alan Hollinghurst schetst een portret van het moderne Engeland door de lens van de scherpzinnig geobserveerde en vaak verontrustende ervaringen van één man. Het is een verhaal over ras en klasse, theater en seksualiteit, liefde en geweld, van een van de grootste schrijvers van onze tijd.

OKTOBER / 30 / ROMAN
LEBRECHT MUSIC & ARTS / ALAMY STOCK PHOTO

Oorspronkelijke titel Our Evenings

Vertaling Ton Heuvelmans

Omslag Studio Rubio

Uitvoering paperback

Formaat 15 x 23 cm

Omvang ca. 480 blz.

Prijs ca. € 26,99

ISBN 9789044657425

ISBN e-boek 9789044657432

NUR 302

Verschijnt oktober

• Meer dan 30.000 exx. van Hollinghurst verkocht in Nederland

Over Kind van een vreemde: ‘Meesterlijk.’

NRC

‘Kind van een vreemde is een van de grappigste en mooiste boeken van dit jaar.’

HET PAROOL

‘Kind van een vreemde is elegant geschreven, verleidelijk, uitzonderlijk plezierig om te lezen en doordesemd met een scherpzinnige en schijnbaar terloopse opmerkingsgave.’

THE GUARDIAN

ALAN HOLLINGHURST (1954) is de auteur van zeven romans, waaronder De zwembadbibliotheek (winnaar Somerset Maugham Award), De schoonheidslijn (winnaar Booker Prize), Kind van een vreemde (longlist Booker Prize) en De Sparsholt-affaire Hij woont in Londen.

De sensationele historische Catharina en Peter de nu in één

‘Kristina Sabaliauskaitė behoort tot de krachtigste en meest expressieve stemmen van de historische roman in Europa.’

OLGA TOKARCZUK

‘Een wervelende historische roman. (...) Sabaliauskaitė zet Catharina levensecht en sprankelend neer, waardoor je aan haar hand door het wrede en bijna onmenselijke Rusland van de achttiende eeuw reist.’

NRC •••• (DEEL I)

‘Sabaliauskaitė houdt de spanning er tot op het laatst in. (...) Opnieuw een boeiend verhaal, vol smakelijke details over de intriges aan het Russische hof en over de onlosmakelijke band tussen de in alle opzichten losbandige Peter de Grote en zijn grote liefde Catharina.’

NRC •••• (DEEL II)

‘Sabaliauskaitė vertelt de geschiedenis van Litouwen en Rusland alsof ze elke veldslag, elk machtsconflict, elke geboorte en begrafenis vanaf de eerste rij heeft meegemaakt. Door haar indrukwekkende vertelkracht kan ze gerust aanschuiven in het rijtje van Umberto Eco en Hilary Mantel.’

KNACK FOCUS *****

historische romans over de Grote van Rusland, één pakket

€ 24,99 9789044657869 Verschijnt oktober
15.000 EXX. VERKOCHT

De grappigste

nu weer bij elkaar in Het

OP EEN MUISJE

Groot olifantengetrompetter

gevolgd door een enorm gekletter van brekend glas en porselein bewees dat een bijzonder klein dromerig muisje weer eens even zijn grootheidsdrang liep uit te leven.

Omslag Annabel Keijzer

Uitvoering gebonden

Formaat 12,5 x 20 cm

Omvang ca. 264 blz.

Prijs ca. € 20,-

ISBN 9789044657593

NUR 306

Verschijnt oktober

dierenrijmpjes,

dierenrijmpjes, Het grote beestenfeest

Dubbelleven is het opwindende fictiedebuut van journalist Marith Iedema, gebaseerd op alles wat ze zag en

Dubbelleven MARITH IEDEMA

Charlie is twaalf jaar samen met haar grote liefde Boris. Ze hebben twee jonge kinderen, en al vallen de tropenjaren hun zwaar, de relatie zit goed. Alleen tussen de lakens is het Charlie te gewoon. Ze wil méér dan huistuin-en-keukenseks en heeft vaak genoeg geprobeerd om de boel wat op te spicen. Tot haar frustratie schiet Boris ál haar ideeën af. Er zit dus niks anders op: als ze spannende seks wil, moet ze dat buiten Boris om organi-

En dat doet ze. Charlie drukt haar schuldgevoel weg en geniet van haar geheime leven. Ze bezoekt erotische feesten en heeft seksdates. Maar vanaf het moment dat ze Dane tegen het lijf loopt, verbreedt ze haar seksuele horizon pas echt. Ze geeft hem de regie over haar avonturen en langzaam maar zeker raakt ze geobsedeerd door deze ongrijpbare, afstandelijke man. Ondertussen gebeurt het onvermijdelijke: haar relatie met Boris begint scheuren te vertonen.

Ik rem voor de vrijstaande villa in Aerdenhout-Zuid en open mijn autoraam. Lekker die frisse lucht. Ik ben altijd zenuwachtig als ik op het punt sta Boris te bedriegen, maar nu ben ik bloednerveus. Nu heb ik werkelijk géén idee wat me te wachten staat. Ik kijk naar het huis dat omringd wordt door hoge heggen. Het is wel duidelijk dat Dane op zijn privacy is gesteld. Oké, daar gaan we dan. Ik steek mijn hand uit en druk op de opritbel. ‘Goedenavond,’ klinkt het.

Als ik mijn naam noem gaat de poort open. Mijn banden knarsen op het grind. Ik kijk mijn ogen uit. Jezus, wie is die Dane? Alsof die man niet intimiderend genoeg is zonder miljoenenvilla. Even overweeg ik rechtsomkeert te maken. Terug naar mijn veilige haven, terug naar mijn gezin. Maar mijn nieuwsgierigheid en mijn behoefte aan een groots en meeslepend seksleven winnen.

Omslag Prometheus

Uitvoering paperback

Formaat 13,7 x 21,3 cm

Omvang ca. 272 blz.

Prijs ca. € 20,-

ISBN 9789044657067

ISBN e-boek 9789044657074

NUR 301

Verschijnt november

• Grote socialmediacampagne

MARITH IEDEMA (1989) publiceert in verschillende kranten en tijdschriften over seks, liefde en relaties. Van haar hand verschenen de boeken (S)experimenteren en Mijn lust en mijn leven. Voor VROUW doet ze wekelijks verslag over haar leven na de diagnose borstkanker.

NOVEMBER / 37 / ROMAN
BERT VIS

De verzamelde poëzie van een van de allergrootste dichters van ons taalgebied

Omvang ca. 400 blz.

Prijs ca. € 32,50

ISBN 9789044657135

ISBN e-boek 9789044657142

NUR 306

Verschijnt oktober

Er zijn maar weinig dingen waar ik me niet voor schaam in mijn herinneringen. Ik wilde dat mijn naam alleen maar voort zou leven – áls iemand hem nog weet –door wat ik heb geschreven en niet door wat ik deed.

JEAN PIERRE RAWIE (Scheveningen, 1951) is een van de meest geliefde dichters van Nederland. Zijn bundel Onmogelijk geluk behoort tot de succesvolste dichtbundels aller tijden.

Rawie ontving in 2008 de Charlotte Köhler Prijs voor zijn gehele oeuvre.

In 2021 publiceerde hij Een luchtbel in een vluchtige rivier, een verzameling poëzievertalingen met commentaar.

HARRY COCK
SOPHIE BASSOULS

Prometheus feliciteert Tom Lanoye met het winnen van de Prijs Nederlandseder

Letteren

Tom Lanoye (1958) is romancier, dichter, columnist, theaterauteur en performer. Hij schreef bestsellers als lijke monster, Het derde De draaischijf. Veel van zijn proza is verfilmd en er werd werk van hem vertaald of gespeeld in meer dan vijftien landen. Als eerste ooit werd hij bekroond met de drie grootste oeuvreprijzen van ons taalgebied: de Gouden Gan zenveer (2007), de Constantijn Huygensprijs (2013) en de Prijs der Nederlandse Letteren (2024).

De Waasland Omnibus biografische klassiekers in één band samen. Ze beschrijven zijn jeugd en volwassenwor ding in Sint-Niklaas, hoofdstad van het Land van Waas. Het decor wordt gevormd door de slagerswinkel van zijn zwijgzame vader, de toneelambities van zijn flamboyante moeder, de kleurrijke volkswijk waarin hij opgroeit en het katholieke college waar hij zijn hart ver liest aan een onmogelijke liefde. Van dat alles legt hij even hilarisch als bloemrijk getuige nis af. Tegelijk beschrijft hij hoe het, gestaag maar onherroepelijk, verbrokkelt onder de sloophamer van Vadertje Tijd.

Prijs € 20,-

ISBN 9789044657685

ISBN e-boek 9789044657692

Verschijnt oktober

Een slagerszoon met een brilletje, Lanoyes prozadebuut, toont in vier verhalen al heel wat facetten van zijn latere, veelzijdige vakmanschap: de formidabele stilist, de inventieve fantast, de absurdist die waarheid en leugen, humor en tragiek perfect weet te mengen.

la Flandre profonde sinds Louis Paul Boon.’

‘Het waarachtigste in onze literatuur sinds Willem Elsschot.’

HET NIEUWSBLAD

In Kartonnen dozen legt Lanoye de valstrikken bloot van de allesverterende jeugdliefde die iedereen heeft ervaren. Tegelijk schildert hij zijn eigen afkomst en opvoeding: de winkel van zijn vader, de vier vrouwen die hem hebben opgevoed, de turners aan wie hij zich vergaapt en de bejaarde priester-dichter die een inspirerende leraar Nederlands was. Zodoende graaft hij ook de bronnen op van zijn schrijverschap en van zijn eeuwige zoektocht naar schoonheid, passie en literatuur.

‘Buitengewoon amusante roman, vol vrolijke melancholie.’

NRC

‘Lanoye op zijn best.’

HUMO

In Sprakeloos raakt een amateuractrice en schrijversmoeder na een beroerte haar spraakvermogen kwijt. Langzaam takelt ze af, steeds minder in staat om te communiceren met wie haar lief is. Daarover schrijvend maakt Lanoye een meervoudige balans op. Van zijn worsteling met de liefde, van zijn rol als schrijver, van zijn conflicten met de kleine moeder-diva, van de strijd die zij moedig voert en waarin ze reddeloos en redeloos ten onder gaat – en van de blijvende woede en pijn die dat oplevert.

‘Hartverscheurend en hilarisch.’

DE MORGEN

‘Moeiteloos naast het beste van Hugo Claus.’

DE TIJD

• Posters

• Meer dan 25.000 exx. van Smith verkocht in Nederland

INTERFOTO / ALAMY STOCK PHOTO

VERSCHIJNT NOVEMBER 2024

Na haar fenomenale Seizoenskwartet keert Ali Smith terug met de betoverende nieuwe roman Gliff

Gliff – Schots of noordelijk Engels voor ‘glimp’, ‘schok’, ‘blik’ – vertelt niet alleen zijn eigen verhaal, maar bevat ook een verborgen verhaal, dat onthuld zal worden in Glyph – van het Griekse ‘teken’, ‘gravure’ of ‘symbool’ –, dat volgend jaar zal verschijnen.

Met het in vorm en gevoel vernieuwende Gliff slaat Ali Smith een nieuwe, fabelachtige weg in en schijnt ze een licht op de groeiende duisternis van onze chaotische wereld.

Gliff : het fascinerende, verrassende eerste deel van wat nu al gezien kan worden als een magisch literair tweeluik.

Prijs ca. € 22,99

ISBN 9789044657449

Onno G. de Becker neemt je mee in zijn kleurrijke levensverhaal

Drie families, drie generaties

Een literaire reis door de moderne Nederlandse geschiedenis
levensverhaal de Nederlandse

Omslag Jan van Zomeren

Uitvoering luxe paperback

Formaat 13,7 x 21,3 cm

Omvang ca. 320 blz.

Prijs ca. € 24,99

ISBN 9789044656589

ISBN e-boek 9789044656596

NUR 301

Verschijnt november

• Veel media-aandacht

• Posters

VERFILMD

ONNO G. (GERARDUS) DE BECKER

(Geleen, 1948) is de auteur van de enorme bestseller over wat de grote denkers aten uit 1998. Land van Johan is zijn eerste roman sindsdien.

CORB!NO
DOOR EDDY TERSTALL

Land van Johan ONNO G. DE BECKER

Sinds Onno G. de Becker zijn bestseller Wat de grote denkers aten schreef, is hij ietwat uit het zicht verdwenen. Nu is hij terug, onder zijn eigen naam en met een grote nationale roman: Land van Johan.

In 2006 wordt een jongen geboren: Johan, de kleinzoon van Onno de Becker. De Becker vertelt hem zijn levensverhaal, maar ook dat van drie families en drie generaties, dwars door de moderne Nederlandse geschiedenis heen, van 1966 tot 2024. Het verhaal brengt ons langs de hippietijd, de Bhagwan-periode, het krakerstijdperk... Alle periodes komen voorbij als kleurrijke bladzijden waarop de geschiedenis van drie families wordt beschreven. Van de Maagdenhuisbezetting tot de opkomst van Pim Fortuyn, en niet te vergeten natuurlijk de drie verloren WK-finales: Land van Johan is een roman over ontzuiling, over feminisme, over migratie; over waarom het nu zo is en hoe dat zo is gekomen.

De filmrechten zijn reeds ver voor verschijning verkocht. Het eerste deel van het epos wordt al dit jaar verfilmd en is in 2025 in de bioscoop te zien.

Reeds voor

verschijning van deze

grote, nationale roman werden de filmrechten verkocht
NOVEMBER / 49 / ROMAN

Non-fictie Najaar 2024

Non-fictie

Deze inhoudsopgave is interactief. Door te klikken op een auteursnaam word je direct doorgeleid naar de betreffende pagina. Klik daar op de auteursnaam om terug te keren naar deze inhoudsopgave.

94 Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte (red.)

Machtswoorden

68 S. van den Bergh

Deportaties

104 Tom de Bruijn Hoogmoed en onmacht

100 Dirk van Delft

Weer en wind

62 Iris Enthoven

Held in eigen verhaal

88 Sophie van Ginneken

Amsterdam door vreemde ogen

86 Bruce Gordon

De Bijbel

92 Pieter Hasekamp

De crisis voorbij

112 Ebel Kemeling

Het omgekeerde is óók waar

52 Ina Koolhaas Revers

Ina’s powerplan

90 Gijs Korevaar en Ruud Slotboom

Het Haagse ravijn

82 Lode Lauwaert

AI, de nieuwe atoombom

106 Gerry van der List

Met God midden in de politiek

60 Lavinia Meijer

Vleugels van papier

66 Jordan B. Peterson

Wij die worstelen met God

56 Mathieu Segers

Europa en het idee uit de toekomst

102 Wilbert Smulders

Voor God en den Congo!

78 John Sweeney

Moord in de goelag

72 Gabri van Tussenbroek en Ranjith Jayasena

Amsterdam, het water en de mensen

108 Dick Veerman en Elske Gravesteijn (red.)

Daarom zijn boeren boos

96 Hans Vijlbrief

De Groningers hadden altijd gelijk

110 Gerard Vissering

Goud, geld en water

80 Chun Han Wong

Eenmanspartij

Tips

gezondvooren gelukkig ouder worden van een 77-jarige wereldkampioen

Ina
Koolhaas Revers over het belanggezondvan eten, in beweging blijven...
IRIS OOMS

...enblijvenjezelf uitdagen om het beste uit je leven halen.te

INCLUSIEF 4-WEEKSE KICKSTART Met oefeningen & recepten

Je nooitbentte oud om met een gezonde leefstijl te beginnen!

Ina’s powerplan INA KOOLHAAS REVERS

Alles over hoe je langer, gezonder en gelukkiger kunt leven

Het zeurende stemmetje in je hoofd zegt: ‘Je moet meer bewegen... gezon der eten... afvallen... je moet... je moet...’ Je weet het, maar het komt er niet van. Herkenbaar? Dan is dit boek voor jou. Want als je het gelezen hebt, ben je klaar om aan het beste deel van je leven te beginnen. Niet omdat het moet, maar omdat je het wilt.

Ina’s powerplan is een vrolijk, inspirerend en informatief boek voor alle ‘plussers’ die zich niet als dor hout laten wegzetten, maar die, net als Ina, echt iets van de tweede helft van hun leven willen maken. De wereld kampioen powerliften geeft in dit verfrissende boek over veerkracht en weerbaarheid enorm veel praktische tips, motivatietools, oefeningen en achtergrondinformatie. Het gaat over voeding en bewegen, maar ook over omgaan met verlies, nieuwe vrienden maken en nog veel meer. Je bent nooit te oud om met een gezonde leefstijl te beginnen!

OKTOBER / 54

Prometheus integraal gebonden 17 x 24 cm ca. 256 blz.

9789044656251

Onlinecampagne

INA KOOLHAAS REVERS (1947) is viervoudig wereldkampioen powerliften in haar leeftijdsklasse. Pas op haar 64ste, na haar pensionering als docente aan de Hogeschool van Amsterdam, begon ze serieus met sporten en gezond leven. Ina verschijnt geregeld in de media.

ANDREA STEINMETZ (1954) is de Ina’s powerplan. Ze is journalist en redacteur met een grote interesse in gezond ouder worden. Daarnaast is ze parttime werkzaam in

Het laatste boek

van een van onze grote denkers

Europa en het idee uit de toekomst

Met een

indrukwekkende combinatie

van imposante

kennis en

een

beeldende stijl was Mathieu Segers destemtoonaangevende in het debat over Europa

Europa en het idee uit de toekomst MATHIEU SEGERS

Oorsprong en ontstaansgeschiedenis van ons Europa, 1913-1951

De Europese integratie nam een vlucht met de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) in 1950. Maar waarom gebeurde dat juist toen? En waarom op die manier? Om deze vragen te beantwoorden gaat Mathieu Segers terug in de tijd, op zoek naar een fenomeen dat toen nog een idee uit de toekomst was. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog ontsprong uit de dreiging van een groot naderend onheil een ideeënstroom die na een meanderend begin steeds wilder werd en uiteindelijk met de EGKS gekanaliseerd kon worden. De hoofdrolspelers zijn de centrale figuren in het denken, de politiek en het beleid met betrekking tot Europa. Omdat we velen ervan niet (meer) kennen, bevat het verhaal hierdoor ook de verborgen geschiedenis van het ontstaan van een wijdvertakte, meestal informele trans-Atlantische gemeenschap die zo invloedrijk werd dat zij de ontwikkelingen van het naoorlogse Westen stuurde. Met grote eruditie en in zijn volle breedte en diepte vertelt Segers het onbekende verhaal van de ontstaansgeschiedenis van de Europese integratie, in een tour de force die politieke, diplomatieke, economische, culturele en contemporaine geschiedenis met elkaar verbindt.

Europa en het idee uit de toekomst is opgebouwd uit niet eerder gepubliceerd onderzoek en combineert dit onderzoek met werk dat eerder werd gepubliceerd in het Engels: The Origins of European Integration. The Pre-History of Today’s European Union, 1937-1951 (Cambridge University

Omslag Suzan Beijer

Uitvoering gebonden

Formaat 13,7 x 21,3 cm

Omvang ca. 320 blz.

Prijs ca. € 27,50

ISBN 9789044656657

ISBN e-boek 9789044656664

NUR 697

Verschijnt november

‘Grote ideeën hebben in Europa eigenlijk nooit gewerkt. Toen niet, en nu nog steeds niet. Er zijn maar weinigen die dat in Nederland beter hebben opgeschreven dan Mathieu Segers.’

••••

MATHIEU SEGERS (1976-2023) was hoogleraar eigentijdse Europese geschiedenis en Europese integratie aan de Universiteit van Maastricht, columnist bij Het Financieele Dagblad en De Groene Amsterdammer en een veelgevraagd commentator in de media. Eerder verschenen van zijn hand Waagstuk Europa (2014) en Europa en de terugkeer van de geschiedenis (2016). Reis naar het continent (6de druk) werd bekroond met de PrinsjesBoekenPrijs als beste politieke boek van 2013.

NOVEMBER / 59 / POLITIEKE GESCHIEDENIS
MARIA VAN ROOIJEN

Vleugels van papier LAVINIA MEIJER

Tweeënhalf jaar is Soo-Ji No bij aankomst vanuit Zuid-Korea in Nederland. Op haar levensreis als Lavinia Meijer leert ze naast een nieuwe moedertaal de taal van de muziek. Het lied ‘Verdronken vlinder’ van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh wordt haar draad van Ariadne: ‘Om te leven dacht ik je zou een vlinder moeten zijn.’ Als ze acht jaar is, ontmoet ze de liefde van haar leven: de harp. Lavinia’s missie, het instrument een prominentere rol geven in de (moderne) klassieke muziek, leidt haarzelf en passant naar de wereldtop. Een onverwacht levensteken van haar Koreaanse biologische vader wordt het begin van een identiteitscrisis. Het besluit hem uit te nodigen voor haar optreden tijdens een nieuwjaarsconcert in het Seoul Arts Center verandert haar leven.

Vleugels van papier geeft Lavinia Meijer een eerlijke inkijk in het opgroeien van een geadopteerde in Nederland. Haar passie voor muziek vormt haar niet alleen als mens: het blijkt haar redding.

Over Lavinia Meijer :

‘In haar behendige handen ademt de muziek een nieuwgevonden openheid. Ze heeft techniek en uithoudingsvermogen te over, maar het zijn de expressieve details die haar werk buitengewoon maken.’

THE WASHINGTON POST

‘Meijer wordt algemeen beschouwd als een van ’s werelds meest vooraanstaande harpisten, die een carrière heeft gebouwd op een instrument dat nog te vaak gemarginaliseerd wordt. Ze zal buitengewone muziek naar de Verenigde Staten brengen.’

PHILIP GLASS

‘This is really brilliant, super great work. The music is superb, thanks kid.’

IGGY POP

Omslag Bart Heideman

Uitvoering luxe paperback

Formaat 12,5 x 20 cm

Omvang ca. 264 blz.

Prijs ca. € 22,50

ISBN 9789044657081

ISBN e-boek 9789044657098

NUR 402

Verschijnt oktober

• Veel media-aandacht

• Posters

LAVINIA MEIJER (1983) is een van de veelzijdigste harpisten van deze tijd, die over de hele wereld optreedt. Ze werkte samen met componisten als Philip Glass en Ludovico Einaudi. Ook deelde ze het podium met de legendarische Iggy Pop, Patti Smith, Laurie Anderson, Ólafur Arnalds en Sufjan Stevens. Haar albums worden wereldwijd uitgebracht. Twee ervan werden bekroond met een Edison Award en twee behaalden een platinastatus.

OKTOBER / 61 / AUTOBIOGRAFIE
JORG ROZIER

Iedereen heeft een eigen verhaal en er zijn nog veel unieke en bijzondere verhalen die níet verteld zijn. Wat doet het overleven van een terroristische aanslag, schipbreuk, ontvoering of vliegtuigcrash met je? Hoe blijf je mentaal sterk tijdens een revalidatie, verslaving of opsluiting? En waar vind je de moed om op te staan tegen misbruik, geloof of sektes?

Ik werd gedreven door mijn nieuwsgierigheid en de behoefte om te begrijpen wat mensen motiveert om door te gaan, zelfs te midden van de meest uitdagende omstandigheden. Het is een bekende reactie dat iemand zegt: ‘Ik zou dat niet kunnen, hoor.’

Maar nee, dat is niet wat er gebeurt. In iedereen schuilt een onuitputtelijke veerkracht, de een heeft alleen soms meer moeite om die te vinden dan de ander.

In deze uiteenlopende overlevingsverhalen zit een thematische rode draad die helpt om de psychologie erachter uit te leggen en bepaalde overlevingsmechanismen in ons brein te verklaren. Dit kan lezers helpen om te gaan met hun eigen uitdagingen. Held in eigen verhaal is het resultaat van alle gesprekken die mij de afgelopen jaren diep hebben geraakt, ontmoetingen die mijn perspectief hebben verschoven en, bovenal, verhalen en mensen die mij tot in het diepste van mijn ziel hebben geïnspireerd. Dit boek is geschreven voor iedereen die inspiratie wil putten uit het omgaan met tegenslag, maar ook voor degenen die geboeid willen worden door mooie, waargebeurde verhalen. Iris Enthoven

Held in eigen verhaal IRIS ENTHOVEN

Inzichten en inspiratie uit onvoorstelbare overlevingsverhalen

Soms slaat het leven onverwacht toe. Je belandt in situaties die je nooit voor mogelijk had gehouden. En toch moet je ermee leren omgaan. Wat doet het overleven van een terroristische aanslag, schipbreuk, ontvoering of vliegtuigcrash met je? Hoe blijf je mentaal sterk bij revalidatie, verslaving of opsluiting? En waar vind je de moed om op te staan tegen misbruik, geloof of sektes? Tegenslagen treffen ons allemaal vroeg of laat, maar hoe we ermee omgaan, dat bepaalt onze veerkracht.

Held in eigen verhaal gaat Iris Enthoven in gesprek met mensen met de meest bizarre en aangrijpende overlevingsverhalen. Door hun verhalen te delen illustreert ze wat we eruit kunnen leren over intuïtie, doorzettingsvermogen, acceptatie en veerkracht. De ervaringen in Held in eigen verhaal zijn uitzonderlijk, maar de lessen die we daaruit kunnen trekken zijn universeel. Ze inspireren en motiveren, en leren ons hoe we kunnen omgaan

Omslag Jan van Zomeren

Uitvoering paperback

Formaat 13,7 x 21,3 cm

Omvang ca. 288 blz.

Prijs ca. € 22,50

ISBN 9789044657272

ISBN e-boek 9789044657289

NUR 770

Verschijnt november

• 230.000 volgers op Instagram

• 400.000 maandelijkse luisteraars van Held in eigen verhaal

• Grote socialmediacampagne

• Backcards

• Posters

IRIS ENTHOVEN (1994) is tv- en radiopresentator en onlinepersoonlijkheid. Ze deed mee aan de programma’s Kamp Van Koningsbrugge en Expeditie Robinson. Het boek is gebaseerd op haar populaire podcast Held in eigen verhaal

NOVEMBER / 65 / ZINGEVING EN PSYCHOLOGIE

Hetnieuwelangverwachte boek van de auteur van de internationale bestseller 12 regels voor het leven

Over 12 regels voor het leven: ‘Peterson is een genie op vele vlakken. 12 regels voor het leven is een groot, controversieel, ontnuchterend boek.’

THE TIMES

‘Hoewel ik in veel opzichten met Peterson van mening verschil, ben ik het hartgrondig eens met zijn nadruk op het zorgvuldig, zonder vooroordelen bekijken van grote maatschappelijke en persoonlijke kwesties om daar rationele, weloverwogen oplossingen voor te vinden. Dit boek staat er vol mee.’

LOUISE O. FRESCO

‘Peterson is geen gebrek aan empathie te verwijten. Hij is als een vaderfiguur.’

TROUW

DANIEL EHRENWORTH

Wij die worstelen met God JORDAN B. PETERSON

lijke verhalen van de westerse wereld. Hij analyseert in detail de oeroude vertellingen over rebellie, opoffering, lijden en zegevieren die ons inspireren en verenigen in culturele en psychologische zin. Wat kunnen zulke verhalen betekenen? Welke kracht schreef en verzamelde ze door de eeuwen heen? Hoe brachten ze onze geesten en de wereld bij elkaar en stuurden ze ons dezelfde kant op?

Het is hoog tijd dat we deze zaken leren doorgronden op wetenschappelijk en geestelijk niveau. Dat we ons bewust worden van de structuur van onze ziel en onze samenleving. En dat we onszelf en anderen voor het eerst echt zien.

Recht jezelf in intentie, streven en doel naarmate je beter begrijpt hoe onze samenleving en ziel gestructureerd zijn. Reis mee met Jordan Peterson door de grootste verhalen aller tijden.

Oorspronkelijke titel We Who Wrestle with God

Vertaling Mario Molegraaf

Omslag DPS Design & Prepress Studio

Uitvoering paperback

Formaat 15 x 23 cm

Omvang ca. 432 blz.

Prijs ca. € 27,50

ISBN 9789044655544

ISBN e-boek 9789044655551

NUR 770

Verschijnt november

• Posters

• Meer dan 55.000 exx. van Peterson verkocht in Nederland

Dr. JORDAN B. PETERSON (1962) is psycholoog, cultuurcriticus en hoogleraar psychologie aan de universiteit van Toronto. Zijn wetenschappelijke artikelen hebben de moderne kijk op persoonlijkheid en creativiteit voorgoed veranderd. Peterson heeft honderdduizenden volgers op social media en zijn YouTube-clips zijn meer dan 90 miljoen keer bekeken. Zijn in 2018 verschenen 12 regels voor het leven werd een wereldwijde bestseller.

NOVEMBER / 67 / PSYCHOLOGIE

Deportaties S. VAN DEN BERGH

Een vroeg ooggetuigenverslag van de concentratiekampen

Roerend nam ik afscheid van mijn vrouw, dikke tranen rolden ons over de wangen. Wij spraken nog een code af. Mijn vrouw zou zich nooit vrijwillig melden voor een transport naar het idyllisch werkkamp, tenzij ik bepaalde woorden en zinswendingen schreef. Wij spraken een adres af in Holland, waar wij elkaar later zouden ontmoeten. Toen verdween ik, zwaar bepakt en beladen, zoals duizenden voor mij waren gegaan. Theresienstadt, 28 september 1944

In juli 1942 werd Siegfried van den Bergh samen met zijn vrouw naar Westerbork gedeporteerd. Na jaren van ontbering in de concentratiekampen Westerbork, Theresienstadt, Auschwitz en Gleiwitz keerde hij terug. In 1945 werd zijn aangrijpende getuigenis, Deportaties, voor het eerst gepubli-

Dit belangrijke historische document is een van de eerste ooggetuigenverslagen van de kampen en biedt een ongefilterd inzicht in de gruwelijke realiteit van de Holocaust. Van den Berghs sobere en prachtig geschreven relaas is een noodzakelijke herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en benadrukt de menselijke veerkracht te midden van ondenkbare wreedhe-

Over Kroonprins van Mandelstein:

‘Dit boek roept een reactie bij mij op die ik maar van heel weinig boeken kan herinneren: een diep gevoel van onthutsing, verwarring en ook bewondering.’

VRIJ NEDERLAND

‘Een boek dat je geen moment loslaat.’

HET PAROOL

‘Woede en verdriet grijpen de lezer aan.’

DE TIJD

Omslag Suzan Beijer

Uitvoering gebonden

Formaat 12,5 x 20 cm

Omvang ca. 96 blz.

Prijs ca. € 12,50

ISBN 9789044657388

ISBN e-boek 9789044657395

NUR 402

Verschijnt oktober

SIEGFRIED VAN DEN BERGH (19122000) was econoom en overleefde vier concentratiekampen. In 1977 publiceerde hij Kroonprins van Mandelstein, over zijn leven voor, tijdens en na de oorlog.

OKTOBER / 69 / TWEEDE WERELDOORLOG

Een meesterwerk over een meesterwerk

‘Een spannende en verrassende kennismaking met een literair meesterwerk, historisch en actueel tegelijk.’

JOEP LEERSSEN, DE LAGE LANDEN

‘Even speels als erudiet.’

FIEKE VAN DER GUCHT, HUMO ****

‘Begenadigd stilist en verteller.’

PAUL VAN DER STEEN, TROUW

‘Gloedvol, kleurig en niet zelden hilarisch.’

RENÉ VAN STIPRIAAN, NRC ••••

‘De kroon op de fonkelende wetenschappelijke carrière van een groot onderzoeker.’

ALEID TRUIJENS, DE VOLKSKRANT ****

GERRIT KOMRIJPRIJS

ISBN 9789044657821

Verschijnt oktober

WINNAAR

sieker, die in elke tijd ook leest als een moderne roman, en die zoveel heeft betekend voor zovelen? Frits van Oostrom geeft het antwoord in een weergaloos panorama van literatuur, geschiedenis en wetenschap.

Met een nieuwe editie naar alle bronnen van de Middelnederlandse tekst, door Ingrid Biesheuvel en Frits van Oostrom.

MEER DAN 15.000 EXX. VERKOCHT Nu
als paperback voor 25 euro

Van Tussenbroek en Jayasena op in de nieuwe NPO-serie

Nederland – Amsterdam

JEANNETTE HUISMAN

Jayasena treden samen NPO-serie Het verhaal van Amsterdam

GABRI VAN TUSSENBROEK EN RANJITH JAYASENA

Amsterdam, het water en de mensen

Een dag aan de Amstel in 1275

Op 27 oktober 2025 is het 750 jaar geleden dat Amsterdam voor het eerst in een document is genoemd. Die dag staat centraal in Amsterdam, het water , een dag die begon met bloed.

Gabri van Tussenbroek en Ranjith Jayasena nemen de lezer in een uiterst toegankelijk verhaal mee naar de oevers van de Amstel in het jaar 1275. Amsterdam bestond op dat moment al langer. Maar wat was het voor plaats? Wat weten we over de mensen die er woonden en hoe hielden ze hun voeten droog? Waarom kregen de mensen hier een privilege van graaf Floris V? Hoe zat het ook alweer met Gijsbrecht van Amstel? En waarom is Amsterdam eigenlijk Amsterdam geworden?

Amsterdam, het water en de mensen is geschiedschrijving in optima forma. Voor wie wil weten wat de oorsprong is van onze hoofdstad, is het verhaal van 1275 verplichte kost.

Over Graaf- en modderwerk :

‘Dit prachtig geïllustreerde boek is voor elke Amsterdamse inwoner interessant om zijn eigen stedelijke ondergrond te weten te komen.’

AMSTELODAMUM

Over De houten eeuw van Amsterdam: ‘Je hoeft er niet voor in Amsterdam te wonen om het een buitengewoon interessant boek te vinden.’

‘Monumentaal werk.’

HP/DE TIJD

Omslag Suzan Beijer

Uitvoering gebonden

Formaat 12,5 x 20 cm

Omvang ca. 120 blz.

Prijs ca. € 9,99

ISBN 9789044657234

ISBN e-boek 9789044657241

NUR 680

Verschijnt oktober

• Het eerste exemplaar wordt in ontvangst genomen door Femke Halsema

GABRI VAN TUSSENBROEK is bouwhistoricus. In 2023 publiceerde hij zijn magnum opus De houten eeuw van Amsterdam. Bouwen, werken en wonen in de middeleeuwse stad (1275-1578)

RANJITH JAYASENA is archeoloog. Hij schreef onder meer Graaf- en modderwerk. Een archeologische stadsgeschiedenis van Amsterdam

OKTOBER / 75 / STADSGESCHIEDENIS

Ilja Pfeijffer over het grote gevaar van onverschilligheid

• Backcards

• Posters

‘Wat de twijfel is voor de wetenschap,’ schreef de Deense filosoof Søren Kierkegaard (1813-1855), ‘dat is de ironie voor het persoonlijk leven.’ Maar in het maatschappelijk debat leidt ironie algauw tot onverschilligheid. En dat wist Kierkegaard ook. De ironicus maakt van alles een grap en neemt niets meer serieus, ‘teneinde zichzelf te redden’.

In onze gepolariseerde en geridiculiseerde debatcultuur geldt de waarschuwing van Kierkegaard meer dan ooit. Terwijl wereldleiders met bommen en granaten spelen, draait de amusementsindustrie van de media op grappen en bloopers van Donald Trump en Kim Jong-un, die met ironische emoticons en jolige gifjes worden geliket en geshared.

Ilja Pfeijffer vraagt zich op even geestige als bewogen wijze af of ironie en satire nog steeds kritische wapens kunnen zijn tegen de ondraaglijke lichtheid van het debat.

Omslag Tessa van der Waals

Uitvoering gebonden

Formaat 11 x 19 cm

Omvang ca. 112 blz.

Prijs ca. € 15,99

ISBN 9789044657708

ISBN e-boek 9789044641974

NUR 730

Verschijnt november

Moord in de goelag JOHN SWEENEY

Leven en dood van Aleksej Navalny

De moord op Aleksej Navalny in februari 2024, twee jaar na de gruwelijke inval van Rusland in Oekraïne, vormde een nieuw dieptepunt in de toch al weerzinwekkende gedragingen van het Kremlin. Navalny flirtte in zijn jonge jaren met nationalistisch rechts, maar ontpopte zich in de loop der jaren tot de belangrijkste Russische oppositieleider, die door het regime op alle mogelijke manieren werd tegengewerkt. Hij maakte een fatale inschattingsfout toen hij, na te zijn vergiftigd met novitsjok, in 2020 toch terugkeerde naar Rusland in de veronderstelling dat Poetin hem niet zou doden. Maar naarmate Poetins macht groter werd, door de oorlog in Oekraïne en de dood van Wagnerleider Prigozjin, moest Navalny eraan

De Britse journalist John Sweeney, die in Kyiv woont, ontmoette Navalny een paar keer en levert met Moord in de goelag de eerste volwaardige biografie van deze controversiële maar charismatische man. Moord in de goelag is een fascinerend portret van Navalny, maar toont ook aan dat het Westen, als het geen vuist maakt tegen Poetin, niet alleen Oekraïne verraadt, maar ook zijn eigen vrijheid riskeert.

Over Killer in het Kremlin:

‘Dit roekeloze boek is een furieuze aanval op de Russische president. Killer in het Kremlin volgt Poetins bloederige carrière: een leven bezaaid met lijken.’

THE TIMES

‘Een buitengewoon vooruitziend en fascinerend boek.’

BBC RADIO 5

‘Ook nu is hij nog steeds dezelfde aimabele man die zich nu al decennialang in zijn werk sterk maakt voor fatsoen en humaniteit.’

VPRO GIDS

Oorspronkelijke titel Murder in the Gulag

Vertaling Gretske de Haan en Jan van den Berg

Omslag DPS Design & Prepress

Studio

Uitvoering paperback

Formaat 13,7 x 21,3 cm

Omvang ca. 320 blz.

Prijs ca. € 24,99

ISBN 9789044657463

ISBN e-boek 9789044657470

NUR 740

Verschijnt oktober

• Posters

JOHN SWEENEY (1958) is een schrijver en journalist die in meer dan tachtig landen verslag deed en doet van oorlogen, rampen en dictaturen. In Nederland is hij bekend van zijn optredens in het tv-programma Buitenhof en zijn boek Killer in het Kremlin. Hij woont meestentijds in Kyiv.

OKTOBER / 79 / BIOGRAFIE
LIAM KENNEDY
‘Als het om China gaat is Chun Han Wong een van de best geïnformeerde politiek verslaggevers.’
NRC

Eenmanspartij CHUN HAN WONG

Xi Jinping en de toekomst van China als wereldmacht

Het lijkt er steeds meer op dat het lot van de wereld in handen ligt van de president van de Volksrepubliek China: Xi Jinping, de autoritaire leider van ’s werelds meest geheimzinnige regime. Maar wie is deze permanent glimlachende sfinx?

Eenmanspartij beschrijft Chun Han Wong Xi’s harde aanpak van dissidenten, zijn verontrustende onderdrukking van tegenstanders en zijn strategieën om invloed uit te oefenen, zelfs tot ver buiten de grenzen van China. Xi Jinping centraliseerde de macht, bevorderde een persoonlijkheidscultus en paste de regels voor zijn eigen herverkiezing aan, zodat het erop lijkt dat we terug zijn in de tijden van Mao.

biedt een evenwichtig en verhelderend perspectief op een van ’s werelds meest controversiële leiders, waarbij het zowel de prestaties als de excessen van Xi Jinpings bewind belicht. Het is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van China en de geopolitieke verschuivingen die die met zich meebrengt.

Over Eenmanspartij:

Eenmanspartij beschrijft Xi’s manipulatie nadat hij aan de macht kwam bijzonder sterk: het zuiveren van generaals en kaderleden, het vernietigen van de partijgelederen in een vermeende campagne tegen wijdverbreide corruptie, evenals het wijzigen van de grondwet zodat hij levenslang kan regeren. Zoals het boek laat zien kan overmatige macht uiteindelijk de houder ervan verzwakken.’

THE SUNDAY TIMES

‘Een doordachte kroniek van China onder Xi. Chun Han Wong heeft oog voor details die diepere waarheden illustreren, maar verliest nooit de historische context uit het oog en vult zijn observaties vaak aan met scherpe uitweidingen over China’s keizerlijke verleden.’

LOS ANGELES REVIEW OF BOOKS

Oorspronkelijke titel Party of One

Vertaling Dieuwke van der Veen, Jan van den Berg en Marieke van Muijden

Omslag Jan van Zomeren

Uitvoering paperback

Formaat 13,7 x 21,3 cm

Omvang ca. 400 blz.

Prijs ca. € 27,50

ISBN 9789044657609

ISBN e-boek 9789044657616

NUR 740

Verschijnt november

CHUN HAN WONG werd geboren in Singapore en verslaat sinds 2014 China voor The Wall Street Journal. Voor zijn werk over Xi Jinping werd hij genomineerd voor de Pulitzer-prijs. Sinds zijn gedwongen vertrek uit China werkt hij vanuit Hongkong.

NOVEMBER / 81 / CHINA
ANTHONY KWAN

AI, de nieuwe atoombom LODE LAUWAERT

Zijn we de controle kwijt?

Sinds de industriële revolutie werd veel vooruitgang geboekt – denk aan welvaart en geneeskunde. Er zijn redenen om te geloven dat die trend zich door AI zal voortzetten.

Toch veroorzaakt AI ook problemen als discriminatie en desinformatie. Minder bekend is dat AI talloze giftige moleculen kan produceren, dat het erg dodelijke virussen kan verspreiden, of dat het een kerncentrale kan platleggen.

En wat als er AI komt waarover we geen controle hebben? Volgens Sam Altman van OpenAI en Stephen Hawking betekent dat het einde van onze soort – de zesde extinctie. Maar hoe moeten we ons dat voorstellen? En hoe groot is die kans? Is vertrouwen in big tech dan wel goed? Of is controle beter?

Om die vragen te beantwoorden beroept Lode Lauwaert zich op filosofie en wetenschap, zoomt hij in op de geopolitiek en AI-race en kijkt hij naar de geschiedenis. De rode draad is de gelijkenis tussen de wereld van AI in de eenentwintigste eeuw en de wereld ten tijde van Oppenheimer en de Koude Oorlog.

Over Wij, robots: ‘Verplicht leesvoer.’

KNACK FOCUS ****

‘Lauwaert bouwt grote, krachtige redeneringen op.’

TROUW

Omslag Olivier Smets

Uitvoering paperback

Formaat 12,5 x 20 cm

Omvang ca. 256 blz.

Prijs ca. € 22,50

ISBN 9789044656695

ISBN e-boek 9789044656701

NUR 740

Verschijnt januari

• Posters

LODE LAUWAERT

techniekfilosofie aan het Hoger Insti tuut voor Wijsbegeerte van de KU Leu ven. Hij bekleedt er de leerstoel Ethics and AI. Met zijn boek filosofische blik op technologie en arti ficiële intelligentie

Prijs voor Wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België, en werd hij genomineerd voor de Socratesbeker en de Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar.

JANUARI / 82 / TECHNIEKFILOSOFIE

Herzienevancadeau

We plaatsen ons op de evolutie en ren. We denken baas is in ons brein. geschikt, als niet In deze geheel sterhuis zien dat allesbepalend is. veer 200.000 keer ons denken en Deze nieuwe versie nieuwe experimenten toont aan dat het zijn. Dat was zo verkochte exemplaren

AP DIJKSTERHUIS, schrijver professor, won een handvol schappelijke prijzen en toptijdschriften over het en over menselijk geluk. inmiddels meer dan tien onder de populairwetenschappelijke bestsellers Op naar geluk reist is gek en Inspiratie Bart en Vader

BOB BRONSHOFF

Herziene en luxe gebonden editie van de everseller, een perfect cadeau voor de feestdagen

ons bewustzijn op een voetstuk, zien het als de kroon en denken dat het ons onderscheidt van andere die denken dat het ons verstandig en rationeel maakt, dat het de brein. Ons onbewuste daarentegen zien we als onder niet meer dan het hulpje van het bewustzijn. herziene versie van de bestseller uit 2007 laat Ap Dijk dat deze zienswijze onzinnig is, dat juist het onbewuste is. Dát stuurt, met een verwerkingscapaciteit die onge keer zo groot is als die van het bewustzijn, ons gedrag, onze gevoelens.

versie van Het slimme onbewuste bevat een keur aan experimenten en is weer helemaal up-to-date. Het boek het juist ons onbewuste is dat ons maakt tot wie we zo bij verschijnen in 2007 en is in 2024, bijna 127.000 exemplaren later, nog steeds waar.

schrijver en handvol wetenen publiceerde in het onbewuste geluk. Hij schreef tien boeken, waarpopulairwetenschappelijke

geluk Wie (niet)

Inspiratie, en de romans

Omslag Roald Triebels

Uitvoering gebonden

Formaat 12,5 x 20 cm

Omvang ca. 240 blz.

Prijs ca. € 18,99

ISBN 9789044657555

NUR 770

Verschijnt oktober

De Bijbel BRUCE GORDON

Een wereldgeschiedenis

Als boegbeeld van een wereldreligie met ca. 2,5 miljard volgelingen is de Bijbel het meest invloedrijke boek in onze cultuurgeschiedenis. Al eeu wenlang is de Bijbel een uiting van identiteiten en overtuigingen, maar ook een bron van verzet, verdeeldheid en geweld. Van de middeleeuwse kruistochten tot het kolonialisme en van de civil rights movement de samensmelting van religieuze tradities in Korea: de Bijbel is onlosma kelijk verbonden met de wereldgeschiedenis. Ook vandaag de dag blijft de Bijbel onderhevig aan politieke en maatschappelijke ontwikkelingen en wordt de Bijbel ditmaal vanuit onder andere feministische en postkoloniale invalshoeken gelezen.

In De Bijbel. Een wereldgeschiedenis vertelt Bruce Gordon de wonderlijke levensloop van de Bijbel. Met zijn unieke benadering laat Gordon de vele cultuurhistorische levens van de Bijbel de revue passeren en nodigt hij de lezer uit om de Bijbel als een levend document te beschouwen dat telkens wanneer het gelezen wordt opnieuw vorm krijgt.

Over Calvin:

‘Deze biografie excelleert in het geven van een nauwkeurig en gedetailleerd narratief (...). Gordon geeft ons altijd het verhaal in zijn volledige complexiteit.’

THE TIMES LITERARY SUPPLEMENT

‘Een wetenschappelijke maar toegankelijke studie die niet hagiografisch is maar een eerlijke beoordeling. Gordon geeft een gebalanceerde visie.’

LIBRARY JOURNAL

‘Bruce Gordon is een autoriteit op het gebied van de Zwitserse reformatie, en zijn beschrijving van Calvijn in een bredere context van Europese politiek is onovertroffen. Een geweldig boek.’ THE WEEKLY STANDARD

OKTOBER / 86 / GESCHIEDENIS

Oorspronkelijke titel The Bible. A Global History

Vertaling Mario Molegraaf

Omslag Jan van Zomeren

Uitvoering gebonden

Formaat 15 x 23 cm

Omvang ca. 528 blz.

Prijs ca. € 42,50

ISBN 9789044648744

ISBN e-boek 9789044648751

NUR 680

Verschijnt oktober

• Posters

• Boekenleggers

BRUCE GORDON is een gerenommeerd historicus en Bijbelwetenschapper en is als Titus Street Professor of Ecclesiastical History werkzaam aan Yale University. In Schotland richtte hij het St. Andrews Institute for Reformation History op. Gordon reist regelmatig de wereld rond om lezingen te geven. Eerder schreef hij het lovend ontvangen Calvin, over Johannes Calvijn.

De geschiedenis van Amsterdam als

Amsterdam door vreemde ogen SOPHIE VAN GINNEKEN

Toeristenstad in wording

Oude steden als Amsterdam zijn toeristische attracties. De basis voor die ontwikkeling werd gelegd rond 1840, toen de trein, de fotografie en moderne reisgidsen het massatoerisme op gang brachten. Maar wie of wat bepaalde eigenlijk wat er zo bezienswaardig was? En hoe hebben het alsmaar groeiende toerisme en de ruimtelijke ontwikkeling van de stad elkaar beïnvloed?

Wat bezienswaardig is, verandert voortdurend. De vroegnegentiendeeeuwse toeristen kwamen voor de haven, de Joodse Wijk en de liefdadigheidsinstellingen. Een halve eeuw later werd Amsterdam ook interessant in cultureel en architectonisch opzicht. Eind jaren zestig ontdekten bezoekers de stad als een plek waar alles kan en mag, iets waar we de gevolgen maar al te goed van kennen. Vandaag de dag doen de lange rijen voor een fotogenieke stroopwafel ons afvragen: is dit het lot van de historische stad, of is het tij nog te keren?

Aan de hand van tweehonderd jaar aan reisgidsen ontleedt Sophie van Ginneken de wording van Amsterdam als toeristenstad op systematische wijze. Daarmee laat dit boek niet alleen zien hoezeer toerisme onderdeel is van de moderne stadsontwikkeling, maar is het tegelijk het verhaal van hoe een bezienswaardige stad wordt gemaakt.

Omslag Suzan Beijer

Uitvoering paperback

Formaat 13,7 x 21,3 cm

Omvang ca. 336 blz.

Prijs ca. € 24,99

ISBN 9789044657296

ISBN e-boek 9789044657302

NUR 680

Verschijnt oktober

• Posters

• Ansichtkaarten

SOPHIE VAN GINNEKEN is architectuurhistoricus. In 2023 promoveerde zij aan de Universiteit van Amsterdam op een architectuurhistorische studie van Amsterdam als toeristenstad. Dit boek is daarvan een bewerkte versie.

OKTOBER / 89 / STADSGESCHIEDENIS
HUISMAN
JEANNETTE

GIJS KOREVAAR EN RUUD SLOTBOOM

Het Haagse ravijn

De vrije val van twee volkspartijen

CDA en PvdA: ze moeten vechten om te overleven. Maar ooit waren het trotse volkspartijen die bepaalden hoe Nederland eruit moest zien. Tot het kanteljaar 2010. Toen viel het laatste kabinet met CDA en PvdA in de hoofdrol in ruzie uiteen.

De afgelopen dertig jaar probeerde de ene na de andere politieke leider de neergang tegen te houden. Maar uiteindelijk stortten beide partijen toch in het Haagse ravijn.

Gijs Korevaar en Ruud Slotboom beschrijven van binnenuit hoe dat is gebeurd. En ze kijken terug met hoofdrolspelers: hoe hebben zij de teloorgang van hun partij beleefd? En wat deed het met hen? Blijft de vraag: is er voor CDA en PvdA nog wel een toekomst als volkspartij?

Omslag Jan van Zomeren

Uitvoering paperback

Formaat 12,5 x 20 cm

Omvang ca. 272 blz.

Prijs ca. € 22,99

ISBN 9789044654325

ISBN e-boek 9789044654332

NUR 754

Verschijnt oktober

GIJS KOREVAAR zijn beiden historicus. Ze werkten jarenlang op het Binnenhof. Korevaar als journalist bij het sche Courant, daarna als voorlichter op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Slotboom als journalist bij de NOS, later als voorlichter op het minis terie van Financiën en bij de PvdA.

OKTOBER / 90 / POLITIEK

De crisis voorbij PIETER HASEKAMP

Recepten voor een betere economie

Nederland heeft de afgelopen jaren te maken met een opeenstapeling van crises. De coronapandemie leidde tot een ongekende economische krimp en even ongekend overheidsingrijpen. De oorlog in Oekraïne ging gepaard met een energiecrisis, daarna volgde een periode van hoge inflatie en stagnerende economische groei. Burgers maken zich zorgen over bestaanszekerheid, bedrijven over hun toekomst. Beide groepen kijken naar de overheid voor oplossingen. Tegelijkertijd is er sprake van een vertrouwenscrisis. Nederland lijkt het vermogen kwijtgeraakt om keuzes te maken en daarmee crises te voorkomen. Klimaat, stikstof, migratie, wonen, de kwaliteit van het onderwijs, de betaalbaarheid van de zorg: het zijn allemaal maatschappelijke vraagstukken die prangender worden door het ontbreken van beleidskeuzes. Er ontstaat een compensatiesamenleving waarin de overheid problemen niet aanpakt maar afkoopt en vooruitschuift. Pieter Hasekamp beschrijft deze ontwikkeling sinds 2020 in columns voor onder meer Het Financieele DagDe crisis voorbij analyseert hij de werking van de economie en het gevoerde beleid. Maar hij schetst ook een langetermijnperspectief voor de Nederlandse economie en samenleving en geeft recepten voor beter beleid langs de lijnen van verdienvermogen, verduurzaming en verdeling.

Omslag Bart van den Tooren

Uitvoering paperback

Formaat 12,5 x 20 cm

Omvang ca. 224 blz.

Prijs ca. € 20,99

ISBN 9789044657111

ISBN e-boek 9789044657128

NUR 740

Verschijnt januari

PIETER HASEKAMP (1965) is sinds 1 maart 2020 directeur van het

Centraal Planbureau. Hij is columnist bij Het Financieele Dagblad en tevens onder meer kroonlid bij de SociaalEconomische Raad.

JANUARI / 93 / MENS EN MAATSCHAPPIJ
HENRIËTTE GUEST

REMIEG AERTS, COEN BRUMMER EN GERTJAN SCHUTTE (RED.)

Machtswoorden

Over schrijverschap en politiek in Nederland

Politieke woorden scheppen macht. Pim Fortuyn veroverde Den Haag met De puinhopen van acht jaar Paars (2002). Het boek was een afrekening en een politiek programma en zette een hele nieuwe beweging in gang. Ook de publicaties van Ayaan Hirsi Ali en Frits Bolkestein schudden de politiek op. Pieter Omtzigt stichtte een politieke partij vanuit zijn boek Een nieuw (2023). Veel eerder schreven Johan Rudolf Thorbecke en Abraham Kuyper zichzelf de politiek van hun tijd in. Socialisten betoogden hun ‘lijden en strijden’ voor de grote zaak. Boeken, pamfletten of krantenartikelen kunnen ideeën en kiezers mobiliseren. In verkiezingstijd zetten politieke kopstukken zichzelf in de etalage, zoals Wouter Bos met zijn Wat Wouter wil (2006). Oud-politici stellen in memoires hun nalatenschap veilig. Voormalige activisten rechtvaardigen zich nadat zij tot de officiële politiek zijn toegetreden. Teleurgestelde ex-politici doen een boekje open over het bedrijf. Vrouwen en politici met een migratieachtergrond laten zien dat democratische politiek niet voor iedereen even toegankelijk is.

Machtswoorden onderzoekt hoe politiekschrijverschap wordt en woorden macht geeft

Omslag Jan van Zomeren

Uitvoering paperback, geïllustreerd

Formaat 13,7 x 21,3 cm

Omvang ca. 288 blz.

Prijs ca. € 25,99

ISBN 9789044657807

ISBN e-boek 9789044657814

NUR 680

Verschijnt november

REMIEG AERTS is emeritus hoogleraar geschiedenis. Zijn biografie Thorbecke wil het (2018) werd onderscheiden met de PrinsjesBoekenPrijs en de Nederlandse Biografieprijs.

COEN BRUMMER werkt voor het ministerie van VWS. Hij promoveerde op de biografie Sam van Houten tegen de rest. Het strijdbare leven van de man van de kinderwet (2023).

GERTJAN SCHUTTE was als promovendus verbonden aan het Europees Universitair Instituut in Florence. Momenteel werkt hij aan een integrale biografie van Guillaume Groen van Prinsterer.

NOVEMBER / 95 / GESCHIEDENIS

De Groningers hadden altijd gelijk HANS VIJLBRIEF

Hans Vijlbrief werd in januari 2022 staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, belast met mijnbouw. Veruit het belangrijkste was het dossier Groningen dat, figuurlijk gesproken, in brand stond. Zestig jaar gaswinning en aardbevingen hadden zowel fysiek als mentaal grote schade veroorzaakt. De overheid had fout op fout gestapeld en leek niet in staat de Groningers recht te doen.

De Groningers hadden altijd gelijk geeft Vijlbrief weer hoe hij die problemen probeerde aan te pakken. Niet door achter zijn bureau te blijven zitten, maar door actief in gesprek te gaan met de mensen die last hadden en hebben van de gevolgen van de gaswinning. De Groningers hadden altijd gaat ook in op de strijd om de gaskraan te sluiten, terwijl Rusland op het Europese continent een oorlog start. Vijlbrief beschrijft de poging die hij onderneemt om na de parlementaire enquête de Groningers wél recht te doen. En de gevolgen die ‘Groningen’ heeft gehad voor zijn politieke

Omslag Bart van den Tooren

Uitvoering paperback

Formaat 12,5 x 20 cm

Omvang ca. 264 blz.

Prijs ca. € 22,99

ISBN 9789044657661

ISBN e-boek 9789044657678

NUR 754

Verschijnt oktober

HANS VIJLBRIEF (1963) is Tweede Kamerlid voor D66. Hij was eerder onder meer thesaurier-generaal, voorzitter van de Eurowerkgroep, staatssecretaris van Financiën en staatssecretaris van Mijnbouw.

OKTOBER / 97 / POLITIEK
MINISTERIE VAN FINANCIËN

Verschijnt

Prijs € 15,ISBN 9789044655926

Verschijnt oktober

Verschijnt reeds verschenen

baanbrekende

EEN MILJOEN EXX.
nuvan
De

‘Hawking streeft naar niet minder dan het volledig beschrijven en begrijpen van het heelal.’

NRC

‘Stephen Hawking, briljante geest in een verlamd lichaam.’

GERARD ’T HOOFT, HET PAROOL

‘Het grote ontwerp laat zich vooral lezen als een les in onbetekenendheid. Ons bestaan is toeval en noodzaak tegelijk.’

DE VOLKSKRANT

baanbrekende bestsellers van Stephen Hawking, nu in een nieuwe reeks

Weer en wind DIRK VAN DELFT

De man achter de wet van Buys Ballot

Christoph Buys Ballot (1817-1890), oprichter van het KNMI, was een van ’s werelds beroemdste meteorologen. Als zoon van een rijke dominee studeerde hij in Utrecht letteren én natuurwetenschap, tot de laatste zijn volle

Toen zijn materietheorie op onbegrip stuitte, nam een gefrustreerde Buys Ballot de ‘speelpop’ van de meteorologie ter hand. Met succes. Op bolwerk Sonnenborgh verrees een weerkundig observatorium dat dankzij Thorbecke, die het nut zag van snellere en veiliger vaarroutes naar Indië, in 1854 promoveerde tot rijksinstituut. Internationale roem bracht de ontdekking van het verband tussen luchtdrukverdeling en wind: de wet van Buys Ballot. portretteert een veelzijdig onderzoeker, meer ‘beschouwer’ dan experimentator. Buys Ballot was een diplomatieke duizendpoot met tomeloze energie, bewonderd om zijn organisatorisch talent. Naast KNMI-directeur was hij in Utrecht voltijds hoogleraar in wis- en natuurkunde en op de Veluwe bezat hij landgoederen waarop hij aan bosbouw deed. Kenmerkend voor zijn toewijding: toen de Nederlandse poolexpeditie van 1882-1883 ingevroren raakte, stond Buys Ballot met zijn ganse familiekapitaal garant voor een reddingsoperatie.

Over Heike Kamerlingh Onnes: ‘Zijn ambitie de wetenschapsgeschiedenis vooruit te helpen en tegelijk een groot publiek aan te spreken, maakt Van Delft volledig waar.’

NRC

‘Het is een zeer leesbaar monument voor een van de grote mannen van de Nederlandse wetenschap.’

DE VOLKSKRANT

Over Lorentz : ‘Een deskundige, heldere, rijke en sprankelend geschreven biografie.’

JURYRAPPORT NEDERLANDSE BIOGRAFIEPRIJS 2021

Omslag Suzan Beijer

Uitvoering gebonden, geïllustreerd

Formaat 15 x 23 cm

Omvang ca. 432 blz.

Prijs ca. € 34,99

ISBN 9789044657258

ISBN e-boek 9789044657265

NUR 681

Verschijnt november

DIRK VAN DELFT is oud-directeur van Rijksmuseum Boerhaave. Met zijn biografie over Kamerlingh Onnes won hij in 2005 de NWO Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie. Zijn monumentale biografie over Lorentz (samen met Frits Berends) is in 2021 bekroond met de Boerhaave Biografie Prijs.

NOVEMBER / 101 / BIOGRAFIE
JEROMEDELINT.COM

Voor God en den Congo! WILBERT SMULDERS

Het wel en wee van een afvallige Witte Pater,

Afrikaanse avontuur speelt zich af van 1906 tot 1917, tegen de achtergrond van het koloniale schrikbewind van koning Leopold II, die het immense Congo tot 1908 in persoonlijk bezit had. Als Albert vervroegd terugkeert naar Nederland en daar zijn dissidente geloofsopvattingen aan de grote klok hangt, wordt hij al snel onvrijwillig opgesloten in het R.K. Krankzinnigengesticht St. Servatius te Venray. Na vier jaar heftig protesteren verkrijgt hij daar ontslag, maar vervolgens weet hij zijn leven niet meer op de rails te krijgen. Als missionaris was hij de trots van de familie, als afvallige veroorzaakt hij een schandaal. In het archief van de familie zijn de gegevens over hem dan ook diep weggestopt.

Wilbert Smulders reconstrueert in dit rijkgeïllustreerde boek wat er ruim een eeuw geleden met zijn oudoom gebeurd is en zet het familiedrama in de (cultuur)historische context.

Omslag Tessa van der Waals

Uitvoering gebonden, geïllustreerd

Formaat 15 x 23 cm

Omvang ca. 456 blz.

Prijs ca. € 34,99

ISBN 9789044657739

ISBN e-boek 9789044657746

NUR 680

Verschijnt januari

JANUARI / 102 / GESCHIEDENIS

WILBERT SMULDERS was universitair docent moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Hij schreef boeken en artikelen over schrijvers als Hermans, Bordewijk, Van Schendel en Grunberg en over het verband tussen literatuur en moderniteit.

BOB BRONSHOFF

‘Wilbert Smulders’ fascinerende biografie over het tragische leven van zijn oudoom en Witte Pater Albert brengt de verdwenen werelden van ultramontanisme, rooms-katholieke missie en koloniale verovering tot leven. Een evenwichtige studie over een beladen verleden van imperialisme en beschavingsdrang in Afrika, dat niet zonder consequenties bleef. Prachtig!’

TOM DE BRUIJN

Hoogmoed en onmacht

Geopolitiek en de Europese Unie

Een geopolitieke speler worden op het wereldtoneel, dat is het streven van de Europese Unie. Maar wat is geopolitiek eigenlijk? En kan de Europese Unie haar torenhoge ambities wel waarmaken, of getuigen ze van hoogmoed? Is ze in staat haar vaak hopeloze interne verdeeldheid te overwinnen om een gemeenschappelijk geopolitiek belang te formuleren? Is ze bereid economische belangen ondergeschikt te maken aan strategische? Dreigt ze zich niet te vertillen aan de beloofde geografische uitbreiding met Oekraïne en vele andere Oost-Europese landen? Kan de Europese

Unie zich in een steeds grimmiger wereld zelfstandig verdedigen of is ze zonder Amerikaanse steun machteloos? Wat zijn de geopolitieke belangen die op het spel staan in de relatie van de Europese Unie met Rusland, Afrika, China en de Verenigde Staten?

Tom de Bruijn gaat in op al deze kritische maar pertinente vragen, waar hij in de praktijk zelf nauw bij betrokken was. Vanuit historisch en persoonlijk perspectief laat hij zien dat de Europese Unie niet in de wieg is gelegd voor geopolitiek en welke obstakels moeten worden opgeruimd wil ze een geloofwaardige en doortastende politieke grootmacht worden.

Omslag Jan van Zomeren

Uitvoering paperback

Formaat 12,5 x 20 cm

Omvang ca. 176 blz.

Prijs ca. € 20,-

ISBN 9789044657326

ISBN e-boek 9789044657333

NUR 697

Verschijnt oktober

TOM DE BRUIJN studeerde internationale betrekkingen in Genève en Londen, daarna internationaal recht in Utrecht. Hij was ambassadeur van Nederland bij de Europese Unie in Brussel (2003-2011) en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (2021-2022).

OKTOBER / 105 / POLITIEKE GESCHIEDENIS
GEMEENTE DEN HAAG

Verschijnt bij het

Met God midden in de politiek GERRY VAN DER LIST

De

missie van de ChristenUnie

In 2000 smolten twee kleine confessionele partijen, GPV en RPF, samen tot de ChristenUnie. De start was moeizaam, met teleurstellende verkiezingsresultaten en interne conflicten. Maar geleidelijk ontwikkelde de partij zich tot een factor van betekenis in de vaderlandse politiek. Met slechts een klein aantal zetels in de Tweede Kamer wist zij in enkele kabinetten een disproportioneel grote invloed uit te oefenen.

Met God midden in de politiek belicht Gerry van der List een kwarteeuw enerverende christelijke politiek. Rode draad vormt de vraag hoe het geloof politiek vorm kan en moet krijgen. Met de praktisch onvermijdelijke spanning tussen het getuigen van goede, religieus geïnspireerde bedoelingen en het maken van vuile handen om iets te bewerkstelligen, hebben alle vertegenwoordigers van de ChristenUnie geworsteld.

Op basis van vele gesprekken, reportages, literatuuronderzoek en persoonlijke impressies presenteert Van der List een fascinerend beeld van een gideonsbende die in een steeds heidensere politieke arena het geloof een stem wil blijven geven.

Over Roomsen, dat zijn wij:

‘Een mooi journalistiek overzicht. Een zeer evenwichtig, goed geschreven boek van wat priester-zijn in Nederland betekent.’

NRC

‘Van der Lists boek toont realisme én vitaliteit.’

‘Een fraai geschreven boek. Fascinerend leesvoer over priesters en het katholicisme, ook voor doorgewinterde protestanten.’

VISIE

Omslag Bart van den Tooren

Uitvoering paperback

Formaat 12,5 x 20 cm

Omvang ca. 240 blz.

Prijs ca. € 23,99

ISBN 9789044652499

ISBN e-boek 9789044652505

NUR 754

Verschijnt december

GERRY VAN DER LIST is redacteur geestelijk leven en politiek columnist bij EW. Tot zijn talrijke publicaties behoren Liberale lessen. Macht en onmacht van de VVD, Protestant. Verkenningen van het geloof dat Nederland vormde en Roomsen, dat zijn wij. Priesters in Nederland

DECEMBER / 107 / POLITIEK
TESSA POSTHUMA DE BOER

DICK VEERMAN EN ELSKE GRAVESTEIJN (RED.)

Daarom zijn boeren boos

De werkelijkheid achter de verhalen

Waarom zijn boeren boos? Deze vraag staat centraal in het nieuwe boek van Foodlog, dat de schijnwerpers richt op de diepgewortelde frustraties en de mix van factoren achter de boerenprotesten in Nederland en Vlaanderen in de context van Europa. In een tijd waarin de voedselproductie voor een scala aan uitdagingen staat, biedt dit boek een verhelderend inzicht in de kern van de boerenboosheid, die de nodige raakvlakken heeft met de burger die van de traditionele politiek is afgehaakt. Het boek schetst de invloed van landbouw op de natuur via de druk van economie, technologie, politiek en de keten van toeleveranciers, verwerkende industrie en detailhandel. Door de lens van diverse experts wordt de lezer meegenomen op een reis door de geschiedenis van de landbouw om de huidige uitdagingen in de sector te duiden en mogelijke toekomsten te

Daarom zijn boeren boos biedt een verhelderend perspectief op een van de meest urgente kwesties van onze tijd: houdt de boer het vol? Boeren zijn kleinbedrijf. Hun afnemers zijn grote bedrijven en zij én de overheid stellen hoge eisen aan hun license to produce.

Omslag Jan van Zomeren

Uitvoering paperback

Formaat 12,5 x 20 cm

Omvang ca. 272 blz.

Prijs ca. € 22,99

ISBN 9789044657579

ISBN e-boek 9789044657586

NUR 740

Verschijnt oktober

Dit boek is het resultaat van vele jaren discussie op Foodlog door een brede groep experts die ook aan dit boek hebben meegewerkt. Foodlog is hét onlineplatform in Nederland als het gaat om onafhankelijke nieuwsgaring over voedsel, gezondheid, de levensmiddelenindustrie, landbouw en duurzaamheid. Hier brengt Foodlog professionals, onderzoekers, beleidsmakers en geïnteresseerde consumenten samen om met elkaar in gesprek te gaan en het nieuws te duiden.

OKTOBER / 109 / MENS EN MAATSCHAPPIJ

Goud, geld en water

Gerard Vissering, de veelzijdigste bankpresident van de 20ste eeuw

Gerard Vissering (1865-1937) was zonder twijfel de interessantste president van De Nederlandsche Bank, wiens ambtsperiode van bijna twintig jaar werd gekenmerkt door cruciale jaren van omwenteling en transformatie. Deze biografische bloemlezing biedt inzicht in het veelzijdige leven en baanbrekende leiderschap van Vissering. Van het leiden van ’s lands finan ciën tijdens de Eerste Wereldoorlog tot het pionieren met het giroverkeer. Als monetair expert en adviseur van diverse overheden reikte zijn invloed tot ver buiten de landsgrenzen en was Visserings wereldwijde reputatie ongeëvenaard. Hij ontving zelfs de voor buitenlanders zeldzame rang van mandarijn 2e klasse. In Nederland zelf was hij een drijvende kracht achter het Zuiderzeeproject. Tal van andere maatschappelijke initiatieven kon den op zijn inzet rekenen.

‘Een klein monument voor deze briljante, veelzijdige en voor Nederland belangrijke DNB-president.’
KLAAS KNOT, PRESIDENT VAN DE NEDERLANDSCHE BANK
NOVEMBER /
Een geschiedenisliefhebbers economische

must-read voor geschiedenisliefhebbers en economische wetenschappers

9789044656145

Het boek bevat originele teksten van Vissering, zowel op financieel-economisch terrein alsook over waterwerken en zijn koloniale ervaringen. De bloemlezing wordt ingeleid door politicoloog Meindert Fennema, historicus Roxana Chandali en econoom Heleen Mees. De huidige DNB-president Klaas Knot schreef een voorwoord.

Het omgekeerde is óók waar EBEL KEMELING

81 ideeën die je perspectief veranderen

Sinds mensenheugenis proberen wetenschappers patronen te ontdekken en te beschrijven. In de vorm van wetten, principes of paradoxen geven ze ons inzicht in hoe dingen werken. Sommige van deze wetten leren we op school, maar heel veel patronen die je als mens zou moeten herkennen om je leven goed te leiden, je werk optimaal te doen, je bedrijf succesvol te runnen of beleid te maken dat aanslaat gaan aan de meeste mensen

De wijsheid ligt ook niet voor het oprapen. Het omgekeerde is óók waar beschrijft 81 ideeën in de vorm van wetenschappelijke theorieën met bekende naamgevers. Een gemengd gezelschap van denkers passeert de revue: Alexander de Grote, Fibonacci, Erwin Schrödinger, Donella Meadows, Immanuel Kant, Hannah Arendt, Alan Turing, Montesquieu en Ludwig Wittgenstein, om er maar een paar te noemen. In 81 korte stukken lees je over een principe dat vaak een verrassend inzicht geeft en zo je kijk op het leven doet kantelen.

Omslag Jan van Zomeren

Illustratie Jan Rothuizen

Uitvoering gebonden

Formaat 13,7 x 21,3 cm

Omvang ca. 280 blz.

Prijs ca. € 22,99

ISBN 9789044657647

ISBN e-boek 9789044657654

NUR 730

Verschijnt november

Het heeft EBEL KEMELING zo’n veertig jaar zoeken en lezen gekost om deze waaier aan ideeën bij elkaar te brengen. Hij is niet gestructureerd te werk gegaan, wat past bij zijn achtergrond als man van twaalf ambachten: filosoof, strategieadviseur, ondernemer in de energietransitie, schoolbestuurder, toezichthouder, columnist, filmproducent en strandtenthouder.

NOVEMBER / 113 / FILOSOFIE
BOB BRONSHOFF

OKTOBER

S. van den Bergh

Deportaties

Tom de Bruijn

Hoogmoed en onmacht

Sophie van Ginneken

Amsterdam door vreemde ogen

Bruce Gordon

De Bijbel

Alan Hollinghurst

Onze avonden

Philip Huff

De gedichtenapotheek

Ina Koolhaas Revers

Ina’s powerplan

Gijs Korevaar en Ruud Slotboom

Het Haagse ravijn

Tom Lanoye

De Waasland Omnibus

Lavinia Meijer

Vleugels van papier

Flora Pennartz

De Stad der Wolken

Jean Pierre Rawie

Verzamelde gedichten

John Sweeney Moord in de goelag

P.F. Thomése

BLACK-OUT

Gabri van Tussenbroek en Ranjith Jayasena

Amsterdam, het water en de mensen

Dick Veerman en Elske Gravesteijn (red.)

Daarom zijn boeren boos

Hans Vijlbrief

De Groningers hadden altijd gelijk

NOVEMBER

Kader Abdolah

Zarathustra spreekt

Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte (red.)

Machtswoorden

Onno G. de Becker

Land van Johan

Dirk van Delft Weer en wind

Iris Enthoven

Held in eigen verhaal

Marith Iedema Dubbelleven

Ebel Kemeling Het omgekeerde is óók waar

Jordan B. Peterson

Wij die worstelen met God

Mathieu Segers

Europa en het idee uit de toekomst

Ali Smith

Gliff

Sana Valiulina

Waar alle wegen ophouden

Gerard Vissering Goud, geld en water

Chun Han Wong Eenmanspartij

DECEMBER

Gerry van der List

Met God midden in de politiek

JANUARI

Pieter Hasekamp

De crisis voorbij

Lode Lauwaert

AI, de nieuwe atoombom

Wilbert Smulders Voor God en den Congo!

Emma Zuiderveen

De rest is naakt

NEDERLAND

Verkoop

Herengracht 48

1015 BN Amsterdam

Postbus 1662

1000 BR Amsterdam

T (020) 624 19 34

E verkoop@pbo.nl uitgeverijprometheus.nl

Hoofd verkoop

Niels Koemans

T (020) 521 05 27

E n.koemans@pbo.nl

Verkoop binnendienst

T (020) 624 19 34

E verkoop@pbo.nl

Verkoop buitendienst

Janne van den Bosch

T 06 46 76 39 24

E j.vandenbosch@pbo.nl

Hoofd publiciteit

Marije Vlasblom

T (020) 624 19 34

E m.vlasblom@pbo.nl

Bestellingen

Alle fondsen: Centraal Boekhuis

BELGIË

Verkoop

L&M Books

Hessenstraatje 3 bus 6

2000 Antwerpen

T +32 (0) 3 293 68 14

E info@lmbooks.be lmbooks.be

Marc Grossen

T +32 (0) 472 98 01 02

E marc@lmbooks.be

Ilse Schollaert

T +32 (0) 474 34 81 07

E ilse@lmbooks.be

Pers en promotie

Pieter Peyskens

T +32 (0) 478 97 16 25

E pieter@lmbooks.be

Caroline Mariën

T +32 (0) 497 15 92 05

E caroline@lmbooks.be

Alle genoemde verschijningsdata zijn indicatief

De fondslijst van Prometheus is eenvoudig te raadplegen via uitgeverijprometheus.nl

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.