Prometheus - fictie - voorjaar 2023

Page 1

Voorjaar
2023 / Fictie

Fictie

Voorjaar 2023

20 Alara Adilow Rook en songteksten 28 Margaret Atwood Besjes in het bos 32 Else Boer De huurster en het poppenhuis 36 Dimitri Casteleyn De invasie 4 Mette Maria van Dijk Psycho 34 Duco Hellema Rendez-vouz in Praag 8 Philip Huff Ik meld mij af, ik meld mij aan 12 Eva Keuris Alledaags geweld 16 Michael Magee Dicht bij huis 24 Kristina Sabaliauskaitė Peters keizerin 30 Rosita Steenbeek Schimmenrijk 22 Kevin van Vliet Bobbejaanskloof

METTE MARIA VAN DIJK

Een eve eengroteske hallu

nee, in de Bijlmer, het liefst in een van die mistroostige flatgebouwen. Haar moeder vindt het een charmant idee: haar dochter in een multicultu rele wijk, tussen mensen van allerlei verschillende culturen. Maria zelf is evenwel op zoek naar seks, vooral met zwarte mannen, en wil graag wonen tussen de drugsdealers met wie ze toch al naar bed gaat. Haar turbulente liefdesleven houdt ze geheim voor haar ouders, twee antropologen, met wie ze in plaats daarvan ernstig discussieert over de oorlogen in hun onderzoeksgebieden in Midden- en West-Afrika.

Terwijl de huizenjacht voortduurt, denkt Maria terug aan het verleden, aan de reizen die ze als kind met haar ouders, broer en zus maakte en aan de verschillende, vaak perverse liefdesrelaties die ze de afgelopen jaren heeft beleefd.

Psycho is een gewelddadig, bizar en toch ook komisch verhaal over Maria’s jeugd en haar hallucinante liefdesleven.

APRIL / 4 / ROMAN
MAARTEN DELOBEL

n realistische als debuutroman over cinant liefdesleven

Omslag Jan van Zomeren

Uitvoering paperback

Formaat 12,5 x 20 cm

Omvang ca. 240 blz.

Prijs ca. € 22,50

ISBN 978 90 446 5229 1

ISBN e-boek 978 90 446 5230 7

NUR 301

Verschijnt april

• Posters

• Boekenleggers

METTE MARIA VAN DIJK (2000) hoopt in juni 2023 af te studeren aan de Gerrit Rietveld Academie. Psycho is haar debuutroman.

Mijn moeder gaat een huis voor me kopen. Ze heeft vierhonderdduizend euro over en we zoeken een leuk appartement, ergens in Amsterdam. Ik wil in de Bijlmer wonen, zodat ik al mijn zwarte buurmannen kan neu ken. Ik vraag me af of mijn moeder dat doorheeft wanneer ik haar probeer over te halen haar centen in die mistroostige flatgebouwen te investeren. Ik denk het niet. Het is niet moeilijk om haar voor mijn plan te enthousiasmeren. Het geld moet toch érgens heen, waarom niet daarheen? Ik kijk haar enigszins ondeugend aan – uitgelaten dat ik om een huis heb durven vragen. Ze vindt het ‘gewoon een goed idee’. Ik zie trots in haar gezicht wanneer ze dat tegen me zegt. Ze is trots op mijn bescheidenheid. Trots dat ik er, in al onze rijkdom, voor kies tussen de sociale huur te wonen. Ik verzeker haar ervan dat ze geen spijt zal krijgen. Ik zeg tegen haar dat het daar gezellig is, dat het leven daar makkelijk is omdat er iedere dag markt is waar ze twee kilo tomaten verkopen voor tachtig cent. Ik druk haar op het hart dat de toekomst daar ligt, dat daar veel gebeurt, dat de huizenprijzen gaan stijgen. Al die dingen zijn waar en gezellig is het zeker, maar vooral omdat iedereen me met zijn ogen verslindt. Ik leef ervan op: aandacht van mannen wiens piemel al halverwege op de weg omhoog is wanneer ze het tikken van mijn hakschoentjes horen. Als we het eerste appartement gaan bezichtigen, maak ik met mijn moe der precies dezelfde wandeling die ik al duizend keer heb gemaakt: vanaf Station Bijlmer Arena, door het winkelcentrum, naar de grote flatgebou wen met stoepen en pleintjes erlangs, waar de drugsdealers in groepjes rondhangen. Ik kijk zoveel mogelijk naar mijn voeten – bang om beken den tegen te komen. Vanuit mijn ooghoeken registreer ik de blikken van mannen met lange rasta’s en leren tasjes, die in tweetallen over straat slenteren. Niet kijken, zeg ik tegen mezelf, terwijl ik het toch niet kan laten vluchtig mijn ogen op te slaan en een steelse knipoog op te vangen. Mijn moeder lijkt er niets van te merken.

Ë L
DANI
COHEN

Over Wat je van bloed weet:

Wat je van bloed weet is een mooie, pijnlijke en eerlijke roman over leven mét en overleven zonder geweld. Huff vertelt zijn verhaal in de tweede persoon, alsof het niet hém, maar een buitenstaander betreft. Die aanpak werkt.

Gedoseerd, voorzichtig, van “zonder omhaal van woorden” tot ronduit poëtisch.’

‘Op

‘De beste passages zijn die waarin de hoofdpersoon gedwongen is tot innerlijk conflict, zelfonderzoek na botsingen met zijn omgeving. Dan blijkt hij een veelkantig personage en blijkt dat het wel degelijk mogelijk is om trouw te zijn aan zowel de waarachtigheid als aan het ambacht van een krachtige vertelling.’

‘Moedig en indringend geschreven, Philip Huff weet het fantastisch in woorden te vangen.’

‘Dit is geen autobiografische uitbarsting die zich opkropte en er nu uit gekieperd wordt. Huff schrijft gevoelig en behoedzaam, met een geweldig resultaat.’

THOMAS DE VEEN, NRC ••••

‘Een mooi maar huiveringwekkend boek. Blinkend als de tand van een wolf.’

‘De taal van Huff, meedogenloos, maar nergens larmoyant, maakt dat je ondanks de bijna ondraaglijk intieme feiten, toch wilt doorlezen.’

‘Messcherpe manier van vertellen. Vanaf de eerste zin heeft Huff je te pakken.’

MAARTEN STEENMEIJER, DE VOLKSKRANT

elke pagina van het boek voel je de barre noodzakelijkheid.’

Vandaag weer zo lang mijn handen tot vuisten gebald over wat een man op televisie zei dat er paarse streepjes in mijn palm stonden: drie rijtjes van vier. Ik hou het totaal niet langer bij. Iemand zei: blij dat iemand eindelijk eens durft te zeggen wat-ie denkt, voordat de boel ontspoort. Die stelligheid waarmee mensen spreken –hoe verweer je je daartegen?

In de metro over de Brooklyn Bridge als bij iedereen de ontvangst wegvalt en alle ogen even een ander uitzicht zoeken – de stad die daar zo ligt, de bruggen, de baai verderop –stel ik me voor dat de stemmen en de berichten en de muziek door het staal van de brug worden opgenomen en dat je als je een stethoscoop tegen de pijlers zou leggen je dat allemaal zou horen: de kakofonie.

PHILIP HUFF

pende onderwerpen als familie, IJsland, jeugd, technologie – en natuurlijk de liefde: ‘Liefde na jou: een vogel die nooit landt, een gierzwaluw – een gehaast diertje.’

Omslag Claire Witteveen /Jan van Zomeren

Uitvoering luxe paperback Formaat 13,7 x 21,3 cm

Omvang ca. 80 blz. Prijs ca. € 22,50 ISBN 978 90 446 5303 8

NUR 306 Verschijnt februari

• Boekhandelsbezoek

Posters met gedichten

HET POËZIEDEBUUT VAN PHILIP HUFF

PHILIP HUFF (1984), de schrijver van de romans Dagen van gras Niemand in de stad en Boek van de doden, publiceerde in 2022 zijn vierde roman, Wat je van bloed weet, die direct in de eerste week op de eerste plaats van De Bestseller 60 stond. In datzelfde jaar verscheen zijn tweede film als schrijver en regisseur, Het kamp, naar een verhaal van Maartje Wortel. Hoofdrolspeler Ilke Paddenburg werd genomineerd voor een Gouden Kalf. Huff publiceerde eerder poëzie in Hol lands Maandblad en Het liegend konijn

FEBRUARI / 11 / POËZIE

Alledaags geweld

De nieuwe roman van de winnaar van de SchaduwprijsBookSpot

Daar stond ze dan, bij een pannenkoekenhuis in de Lage Vuursche met haar boze zoon van zes en ze kon geen kant op. Ze kon niet eens doen alsof er niets aan de hand was, want ze moest het eten afrekenen, ze moest op de een of andere manier thuis zien te komen. Beschaamd loog ze tegen de serveerster dat haar man plot seling weg had gemoeten, spoedgeval, en verstrooid als hij was had hij zijn porte monnee meegenomen. Jonah trok aan haar arm, hij wilde naar huis. ‘Dat kan even niet, lieverd,’ zei ze. ‘Alsjeblieft, werk nou even mee.’ Ze vroeg haar zoon om begrip, empathie, om de volwassen houding die zijn vader niet had kunnen opbrengen.

‘Ik betaal de rekening wel,’ klonk een mannenstem. Ze keek om. Achter haar stond een rijzige, witharige man. Ook hem vertelde ze de smoes over haar man die plot seling vertrokken was, en hij knikte, onduidelijk of hij haar geloofde, of het hem überhaupt iets kon schelen.

‘Waar wonen jullie?’

‘In Hilversum,’ zei ze. ‘Nou, dat treft. Dan kunnen jullie meerijden.’

Vanuit het autoraam keek ze naar hun huis, dat een gesloten, boze indruk maakte. Daarbinnen zat Emile, eveneens gesloten en boos, te wachten op haar. Neem me mee, wilde ze tegen de man zeggen, neem ons alstublieft mee. Maar ze knipperde de tranen weg en deed alsof ze een korte aanval van kriebelhoest had.

Dat laatste liet ze altijd weg als ze het verhaal later aan iemand vertelde. Al terwijl het gebeurde, had ze er in haar hoofd een mildere versie van gemaakt, een grappig verhaal over twee beginnende ouders die knallende ruzie krijgen in een pannen koekenrestaurant en wat doet die vent, hij rijdt gewoon weg! Hahaha! Ze vertelt niet hoe ze thuiskwam in een huis van ijs, hoe Emile grimmig voor zich uit starend op hen zat te wachten. Hoe ze een schoen naar zijn hoofd gooide, dat hij haar tegen de muur duwde voor hij de deur achter zich dichttrapte en zich dagenlang opsloot in zijn werkkamer.

En uiteindelijk werd het een anekdote, een van de verhalen die Emile en zij vertel den als er gasten waren. Ze deden alsof ze iets van zichzelf lieten zien, iets lichtelijk beschamends, maar vooral grappig achteraf. Ze vulden elkaar aan en perfectio neerden het tot een schijnbaar openhartige anekdote. Maar ze vertelden niets. Want het was geen anekdote, het was een patroon. En zij liet het gebeuren.

Alledaags geweld EVA KEURIS

Heleen kent haar kleinzoon alleen via Instagram. Een jaar voor zijn geboorte heeft haar zoon Jonah het contact met haar verbroken. Voor Heleen was dat een enorme schok; zij had het idee dat ze een goede band had met haar zoon, maar Jonah heeft die relatie als verstikkend en ongezond

Regelmatig rijdt Heleen stapvoets langs het huis van Jonah en zijn vrien din Floor om een glimp op te vangen van het leven waar ze geen onderdeel meer van mag uitmaken. Dan appt Jonah haar opeens: hij wil graag dat ze kennis komt maken met zijn zoontje en zijn vrouw. Zo krijgt Heleen na een lange, mysterieuze radiostilte opeens weer toe gang tot het leven van haar zoon en leert ze haar schoondochter kennen, die worstelt met Jonahs onvoorspelbare karakter en de dilemma’s van het moederschap; de peilloze liefde en de eindeloze verveling. Terwijl de ruzies tussen Jonah en Floor steeds vaker escaleren en Heleen ook een andere kant van Floor te zien krijgt, wordt ze geconfronteerd met haar eigen verleden, het huwelijk met Jonahs vader en de naakte waarheid over de relatie met haar zoon.

Omslag Bart van den Tooren

Uitvoering luxe paperback Formaat 12,5 x 20 cm

Omvang ca. 256 blz.

Prijs ca. € 22,99 ISBN 978 90 446 3695 6 ISBN e-boek 978 90 446 3696 3

NUR 301

Verschijnt april

• Vooruitexemplaren

• Posters met ruimte voor eigen quote

Over Over het spoor : ‘Eva Keuris is geen Truman Capote, maar komt met dit knappe debuut aardig in de buurt.’

DE VOLKSKRANT ****

Over het spoor is een goed geschreven, pakkende psychologische thriller, een oer-Hollandse tegenhanger van In Cold Blood.’

‘Stijlvast, meeslepend proza, waarin de spanning op vakkundige wijze wordt opgebouwd die de lezer tot het laatst in zijn greep houdt.’

JURYRAPPORT BOOKSPOT SCHADUWPRIJS 2018

EVA KEURIS (1978) werkte tijdens haar studie Writing for Performance ruim vier jaar als dialoogschrijver en eindredacteur voor de soap Onderweg naar Morgen. Ze schrijft verschillende televisieseries en toneel. Met haar toneelstuk Addergebroed won ze in 2005 de Hollandse Nieuwe Toneel schrijfprijs. Met haar debuutroman Over het spoor won ze in 2018 de BookSpot Schaduwprijs.

APRIL / 15 / ROMAN
FRISO KEURIS

Voor de lezers

Dicht bij huis MICHAEL MAGEE

Seans broer Anthony is een echte rauwdouwer. Als kind trok Anto zich niets aan van hun moeder, die hem uit de problemen probeerde te houden. Sean was anders. Het was de bedoeling dat hij het harde milieu van zijn jeugd zou verlaten om nooit meer terug te keren. Maar na zijn studie keert Sean toch terug en ziet dat het drankprobleem van zijn broer groter is dan ooit. Daarnaast ondervindt Sean dat er nage noeg geen banen meer zijn in Belfast en dat zijn diploma minder waard is dan de inkt waarmee hij geschreven is. Als hij op een feestje de controle verliest en op de vuist gaat met een vreemde vervalt zijn leven tot chaos.

Dicht bij huis onderzoekt Magee thema’s als mannelijkheid, geweld, klasse en trauma in het Belfast van na de Troubles en de economische crisis van na 2008.

Oorspronkelijke titel Close to Home

Vertaling Henny Corver Omslag Bart van den Tooren

Uitvoering paperback Formaat 13,7 x 21,3 cm

Omvang ca. 320 blz. Prijs ca. € 23,50 ISBN 978 90 446 5104 1 ISBN e-boek 978 90 446 5105 8 NUR 302

Verschijnt april

• Leesexemplaren

• Posters

• Boekenleggers

Dicht bij huis is een scherpe en menselijke roman over een jonge man, gevangen in een pijnlijke poging zichzelf opnieuw uit te vinden. Het boek zindert van authenticiteit, de wijsheid van zwaarbevochten observaties en ervaringen, en is een ode aan de manieren waarop kunst een reddingslijn en een ontsnapping kan zijn. Het debuut van Michael Magee is een belangrijke toevoeging aan de ontluikende nieuwe canon van Noord-Ierse literatuur.’

‘Verre van grimmig, ik moest regelmatig hardop lachen. Bovendien zit het vol liefde. Het deed me denken aan Annie Ernaux. En dan de schrijfstijl! Soepel, rijk en toegankelijk – er is momenteel niemand die dit doet. Het lijkt wel een kruising tussen het Noord-Ierse hiphoptrio Kneecap en Tsjechov.’

MICHAEL MAGEE is redacteur van het Ierse literaire tijdschrift The Tangerine Hij publiceerde eerder in onder meer The Stinging Fly en The 32. An Antho logy of Working Class Writing Dicht bij huis is zijn debuutroman.

APRIL / 17 / ROMAN
MICHAEL MAGEE

Er was iets met mijn moeder. Al die tijd dat die Terry er was zat ze met zo’n strakke blik naar hem te kijken. Normaal gesproken zou ze naar bed gegaan zijn. Dan had ze gedacht: bekijk ’t maar, en had ze bij het wakker worden de schade opgenomen. Maar ze bleef zitten waar ze zat, op haar kruk aan de ontbijtbar, tot ze om zeven uur ’s ochtends eindelijk aftaaiden. Ik had een uur of twee geslapen en was me aan het aankleden toen ik haar naar boven hoorde stommelen.

Wie was die vent? vroeg ik.

Terry Brennan.

Ja, maar wie is dat?

Wil je ’t echt weten?

Ze had zich met haar kleren aan op bed laten vallen en lag languit op de dekens. Dat was degene die je vader had zullen afschieten, zei ze.

Was hij dat? Serieus?

Ze knikte met haar ogen dicht. Haar benen schokten een beetje, zenuwtrekjes.

En wie was die ander? vroeg ik. Welke ander?

Die ander. Je zei dat het er twee waren. Mijn moeder bewoog met haar hoofd naar links en rechts. Weet ik niet meer, zei ze. Fra nog wat. Fra?

Van verderop in de wijk.

Ik kon mijn lippen nauwelijks bewegen.

Fra McCullough? Dat was die vent van mijn taakstraf op de begraafplaats. Die heette zo. Fra McCullough.

Zoiets, zei mijn moeder. Fra Mc nog wat. Moeder, was het Fra McCullough?

Ik zei het hard. Ik moest wel. Ze begon weg te zakken. Weet ik niet, knul. Ik weet ’t niet meer.

Rook en songteksten ALARA ADILOW

In haar prozadebuut schrijft Alara Adilow over het ongemak van het heb ben van een lichaam, de confrontatie met een lichaam waar je liever niet in verblijft. Hoe ga je om met een lijf waar je van af wilt vanwege de gebre ken ervan, of omdat het niet past bij je wie bent? Veel van Alara’s persona ges worstelen met de principes van de cultuur of omgeving waarin ze zijn opgegroeid, en waaraan ze zelf beslist ook veel waarde hechten, maar die niet meer passen bij de inherente verlangens van hun lichamen. beschrijft hoe moeilijk het is om los te laten en nieuwe situaties te omarmen. Het verlies van een vaste thuisplaats, waarin je zo lang veiligheid en geborgenheid vond, maakt dat Alara’s personages nieuwe toevluchtsoorden zoeken of scheppen, wat veel opofferingen is geïnspireerd door Alara’s eigen ervaringen als trans vrouw en haar verbinding met de Afrikaanse diaspora en migra tie. Alara experimenteert met haar nieuwe vormen, haar verhalen hebben veelal een magisch-realistische sfeer. Het resultaat is een sprankelend prozadebuut, vol magische en surrealistische werelden.

Mythen en stoplichten:

‘In haar provocerende debuutbundel die is doordrenkt van seks worstelt de dichter met een mismatch tussen lichaam en bewustzijn. (...) Bijzondere poëzie.’

OBE ALKEMA, NRC ••••

‘Een beeldende, weinig behaagzieke bundel over gender, over niet thuis zijn in je lichaam, daaruit willen breken, over de verlangens, de pijn, de schaamte, de onzekerheden die daarmee gepaard gaan. Vastberaden maakt de jonge Alara Adilow hiermee haar entree in de poëzie.’

‘Een eigenzinnig, indrukwekkend en intens debuut – een noodkreet die alleen in poëzie gestalte kon krijgen.’

Omslag Prometheus

Uitvoering paperback

Formaat 13,5 x 20 cm

Omvang ca. 192 blz.

Prijs ca. € 20,99 ISBN 978 90 446 5287 1 ISBN e-boek 978 90 446 5288 8

NUR 301 Verschijnt april

• Posters

Boekenleggers

ALARA ADILOW (1988) is een dichter en queer schrijfster van Somalische afkomst. In 2022 won ze de El Hizjra Literatuurprijs voor proza en werd ze geselecteerd voor de residentie voor de queer- en transgendergemeen schap van Museum Arnhem. In 2021 was ze gastschrijver bij tijdschrift nY Ze publiceerde poëzie in onder andere De Gids, De Revisor en DW B en op DIG en De Optimist. In 2022 debuteerde ze als dichter met de lovend onthaalde bundel Mythen en stoplichten

APRIL / 21 / LITERATUUR
BOB BRONSHOFF

Over Wolfsjong: ‘Een bijna sprookjesachtige vertelling.’

PIETER VAN DER WIELEN, NOOIT MEER SLAPEN

‘Een sfeervolle novelle die zich mooi nestelt in een Nederlandse traditie.’ TZUM ‘Een genre dat nauwelijks meer bestaat.’

ARTHUR VAN AMERONGEN

‘Al bij de eerste paar zinnen raak je volledig in de ban van zijn intrigerende Wolfsjong. (...) Een veelbelovend begin van een hopelijk rijk oeuvre.’

WINQ CULTURE

Wolfsjong is een novelle over vaders, zonen en geliefden en hoe die soms in elkaar overgaan, over ons verlangen naar grote gevoelens en romantiek ook, en de gevaren ervan.’

KNACK FOCUS ****

KEVIN VAN VLIET

– hij trekt de pijp van zijn bermuda op, tot waar de zoom om zijn bovenbeen blijft steken – ‘...een pofadder.’ Ik ga door mijn knieën en breng mijn neus dichterbij. Door de witte huid in zijn lies loopt een strook van een donkerder huidtype, die erin genaaid lijkt. ‘Het is gevaarlijk hier, je moet goed weten wat je doet en altijd voorbereid zijn,’ drukt hij me op het hart. Wat hij me niet toont, maar wat ik wel zie, is de aantasting van zijn rech terarm, die verdwijnt in de mouw van zijn shirt. De huid heeft de vorm van draderig weefsel aangenomen. Hij moet verbrand zijn geweest, en zo te zien al lang geleden. Zou hij als kind soms een pan kokende olie over zich heen hebben getrokken, of zou hij door een oudere broer die hem altijd maar plaagde in een open vuur zijn geduwd?

De schrijver reist af naar een godsvruchtig dorp in Zuid-Afrika om een hem nagelaten kist op te halen. Hij ontmoet er een zonderlinge figuur die hem terugvoert naar zijn jeugd op de Veluwe. Hebben de twee elkaar eer der gezien? Bobbejaanskloof is een beklemmend verslag van een heilloze achtervolging.

Omslag Zigmunds Lapsa

Uitvoering paperback

Formaat 12,5 x 20 cm

Omvang ca. 200 blz.

Prijs ca. € 20,99

ISBN 978 90 446 5227 7 ISBN e-boek 978 90 446 5228 4

NUR 301

Verschijnt april

• Posters

• Boekenleggers

KEVIN VAN VLIET (1993) is corres pondent in Zuid-Afrika voor dagblad Trouw. Hij woont in Kaapstad. Voor zijn literaire debuut, de novelle Wolfsjong ontving hij in 2020 een nominatie voor de Bronzen Uil.

APRIL / 23 / ROMAN
BRAM LAMMERS

Het tweede deel van een uniek

Peters keizerin KRISTINA SABALIAUSKAIT E

Peters keizerin II is het langverwachte vervolg op de bestverkochte Litouwse roman aller tijden, waarin het ongelooflijke levensverhaal van de Litouwse boerendochter Marta Skowronska wordt beschreven, die uiteindelijk als Catharina I de eerste keizerin van Rusland zou worden. Tijdens de laatste uren van haar leven blikt Catharina al bloed spuwend terug op haar huwelijk met Peter de Grote, de relatie tussen het Westen en het Oosten, haar positie als machtigste vrouw binnen het tsarenrijk en de weerzinwekkende tegenslagen die zij gedurende haar leven heeft moeten doorstaan.

Peters keizerin II is een verbluffende historische roman die de lezer een uniek inzicht geeft in het Rusland van de achttiende eeuw, dat verrassend veel parallellen toont met het Rusland van de eenentwintigste eeuw.

Over Peters keizerin I: ‘Kristina Sabaliauskaitė behoort tot de krachtigste en meest expressieve stemmen van de historische roman in Europa.’

‘Sabaliauskaitė vertelt de geschiedenis van Litouwen en Rusland alsof ze elke veldslag, elk machtsconflict, elke geboorte en begrafenis vanaf de eerste rij heeft meegemaakt. Door haar indrukwekkende vertelkracht kan ze gerust aanschuiven in het rijtje van Umberto Eco en Hilary Mantel.’

Oorspronkelijke titel Petro imperatorė II

Vertaling Anita van der Molen

Omslag Tessa van der Waals

Uitvoering paperback

Formaat 13,7 x 21,3 cm

Omvang ca. 360 blz. Prijs ca. € 23,50 ISBN 978 90 446 5150 8 ISBN e-boek 978 90 446 5151 5 NUR 302

Verschijnt februari

• Posters

• Boekenleggers

KRISTINA SABALIAUSKAITĖ studeerde kunstgeschiedenis. Ze woont in Lon den, waar ze jarenlang correspondent en columnist was. Peters keizerin I is de bestverkochte roman in Litouwen aller tijden: er werden 100.000 exem plaren van verkocht, op een totale bevolking van 2,7 miljoen.

FEBRUARI / 25 / ROMAN
˙
Prijs € 22,50 ISBN 978 90 446 4711 2
MEER DAN 10.000 EXX. VERKOCHT
´
PAULIUS GASIUNAS
Prijs € 16,99 ISBN 978 90 446 4919 2 Prijs € 20,99 ISBN 978 90 446 4834 8 Prijs € 15,ISBN 978 90 446 5053 2 Prijs € 22,50 ISBN 978 90 446 4176 9 Prometheus Boekenweekthe
KOOP DEZE TITELS IN MET AANBIEDINGSKORTING Prijs € 20,99 ISBN 978 90 446 4687 0 Prijs € 19,99 ISBN 978 90 446 4305 3 Prijs € 20,99 ISBN 978 90 446 4682 5 Prijs € 22,50 ISBN 978 90 446 4545 3 -titels bij het ma ‘Ik ben alles’

Besjes in het bos MARGARET ATWOOD

Het nieuwe boek van de wereldberoemde auteur van Het verhaal van de Dienstmaagd en De testamenten onderzoekt de kern van familierelaties, het huwelijk, verlies en herinnering, en wat het betekent om samen een leven door te brengen. Van twee beste vrienden die het oneens zijn over hun gedeelde verleden tot de juiste manier om te voorkomen dat iemand stikt; van een dochter die wil bepalen of haar moeder misschien een heks is tot wat te doen met geërfde relikwieën zoals paradezwaarden uit de Tweede Wereldoorlog. In het hart van dit boek ligt een schitterende reeks verhalen over een getrouwd echtpaar op hun reis, tijdens de grote en kleine momen ten die een leven lang liefde bepalen – en dat wat daarna volgt.

Oorspronkelijke titel Old Babes in the Wood

Vertaling Lidwien Biekmann Omslag Prometheus Uitvoering paperback Formaat 13,7 x 21,3 cm Omvang ca. 352 blz. Prijs ca. € 25,99 ISBN 978 90 446 5304 5 ISBN e-boek 978 90 446 5305 2 NUR 302

Verschijnt maart

Over De testamenten: ‘Het orakel van Canada, zo zou je Atwood kunnen noemen. Het klinkt spottend, maar zo is het niet bedoeld. Integendeel.’

DE STANDAARD

De testamenten is, na Atwoods uitstapjes naar sciencefiction, een heerlijk weerzien met de thema’s die de kern vormen van haar oeuvre.’

TROUW

MARGARET ATWOOD (1939) schreef meer dan vijftig boeken en behoort tot de vier schrijvers die tweemaal de Booker Prize wonnen.

MEER DAN 180.000 EXX. VERKOCHT

Het nieuwe boek van een

Als haar vriend Lorenzo, een archeoloog uit het gebied van de Etrusken, plotseling sterft, raakt de Nederlandse beeldhouwster Lisa in een crisis. Ze is zozeer verlamd door verdriet dat zelfs haar hartsvriendin Heleen, met wie ze jarenlang lief en leed heeft gedeeld in hun gezamenlijke apparte ment in Rome, haar niet kan helpen. Dan, bijna een jaar na het overlijden van Lorenzo, besluit Lisa een reis naar zijn geboortegrond te maken om het verdriet in de ogen te zien en in de hoop meer te weten te komen over de raadselachtige omstandigheden rond zijn dood. Dit betekent het begin van een avontuurlijke en louterende tocht. Lisa komt in aanraking met de geheimzinnige wereld van tombaroli en fiuma roli, grafrovers en rivierschuimers, die haar rondleiden door het Doden rijk. ’s Nachts daalt ze met hen af in beschilderde Etruskische tombes. Uiteindelijk zal ze via verborgen wegen niet alleen de ware toedracht van de dood van Lorenzo achterhalen, maar ook het spoor terugvinden naar het leven. Haar vriendin Heleen zal haar daarbij op een onverwachte, para doxale manier de hand reiken.

‘Een mooie, licht en luchtig getoonzette roman (...). Een wonderlijk levenslustig boek over dood, rouw en verdriet.’

‘Schimmenrijk heeft een even ontspannend als spannend verloop.’

ELSEVIER

Omslag Suzan Beijer

Uitvoering gebonden

Formaat 12,5 x 20 cm

Omvang ca. 256 blz.

Prijs ca. € 23,99 ISBN 978 90 446 5252 9 ISBN e-boek 978 90 446 5253 6

NUR 301 Verschijnt mei

• Lezingen

• Posters

• Boekenleggers

ROSITA STEENBEEK schreef succes volle romans als De laatste vrouw Intensive Care, Ander licht een familie in oorlogstijd. Ook schreef ze een aantal succesvolle boeken over Rome, de stad waar ze een groot deel van het jaar woont. Recent verscheen haar historische roman Julia

MEI / 30 / ROMAN
STEENBEEK Prijs € 23,99 ISBN 978 90 446 3592 8 MEER DAN 10.000 EXX. VERKOCHT
Schimmenrijk ROSITA
Een aangrijpende roman over het vieren van het leven in het Een aangrijpende roman over het vieren van het leven in het aanzicht van de dood

ELSE BOER

de Dormers: Dalila, een van Jessies leerlingen, haar vader Alex en moeder Nicole.

Jessie raakt gefascineerd door het leven dat ze vanuit haar tuinhuis waar neemt. De Dormers lijken het ideale gezin. Vooral Nicole, de succesvolle kunsthandelaar die het kasteelachtige landhuis grondig renoveert, intri geert Jessie. Nicole is geslaagd en stijlvol. Ze heeft de regie over haar leven, iets waar Jessie naar hunkert. Maar het landhuis is niet perfect. Vreemde dingen beginnen Jessie op te vallen: gebons op zolder, een poppenhuis dat wel erg op het landhuis zelf lijkt. En terwijl ze steeds ziekelijker betrokken raakt bij het huis en zijn bewoners kan ze haar eigen perceptie minder vertrouwen. Iets in het huis zorgt voor verwoesting – of is het iemand?

Omslag Jan van Zomeren

Uitvoering paperback

Formaat 12,5 x 20 cm

Omvang ca. 208 blz.

Prijs ca. € 20,99 ISBN 978 90 446 5017 4 ISBN e-boek 978 90 446 5018 1

NUR 301 Verschijnt maart

ELSE BOER (1991) schrijft romans, korte verhalen en essays. In 2021 debuteerde ze met haar roman Ik wacht hier

MAART / 32 / ROMAN
Een vrouwjonge in het landhuis van eenfamilieschatrijke – en de doodenge gebeurtenissen dievolgendaarop

Over Ik wacht hier:

‘Debutant Else Boer zorgt vaak genoeg voor een verrassend knietje en haar sterke hoofdpersonage is veel te cool om cliché te zijn.’

DE VOLKSKRANT

‘Gave debuutroman.’ NRC

BOB BRONSHOFF
Oorlog: spannend, intrigerend, en een prachtig tijdsbeeld van naoorlogs Amsterdam.’ BEATRICE DE GRAAF
‘Een fraaie historische thriller over het begin van de Koude

DUCO HELLEMA

geefs proberen Nederlandse troepen Indonesië weer onder controle te krij gen. In Tsjecho-Slowakije hebben de communisten de macht gegrepen. Een IJzeren Gordijn lijkt Europa in twee blokken te verdelen en de angst voor een nieuwe wereldoorlog groeit. Het zijn sombere tijden. Na zijn terugkeer uit de Verenigde Staten pakt advocaat Bob de Winter alles aan om zijn nieuwe praktijk draaiende te houden. Op een avond krijgt hij onverwacht bezoek van een onbekende man die zegt voor de Nederlandse regering te werken. Of De Winter naar Praag zou willen rei zen om met iemand contact te leggen? De Winter is even verbouwereerd. Waarom moeten ze hem hebben? Dit is toch helemaal geen advocaten werk? Maar dan beseft hij om wie het gaat.

Rendez-vous in Praag is een historische thriller die behalve spanning ook de melancholieke sfeer van het naoorlogse Amsterdam meesterlijk weet op te roepen.

Omslag Bart van den Tooren

Uitvoering paperback

Formaat 12,5 x 20 cm

Omvang ca. 264 blz.

Prijs ca. € 21,99 ISBN 978 90 446 5263 5 ISBN e-boek 978 90 446 5264 2

NUR 305 Verschijnt april

DUCO HELLEMA is emeritus hoog leraar geschiedenis. Hij publiceerde verscheidene boeken over de Koude Oorlogjaren, onder meer over de Hongaarse Revolutie en de oliecrisis. Zijn meest recente boek, Dat hadden we nooit moeten doen, ging over de Partij van de Arbeid (met Margriet van Lith). Rendez-vous in Praag is zijn fictiedebuut.

APRIL / 35 / HISTORISCHE THRILLER
ILJA KEIZER KNACK

De invasie DIMITRI CASTELEYN

Paul Borremans is een jaar samen met zijn vriendin Anna, en de twee vinden het tijd om elkaars kinderen te ontmoeten: Pauls zoon Thomas en Anna’s dochter Stefanie. Die kennismaking is wel heel succesvol: Thomas en Stefanie vallen als een blok voor elkaar. Maar van dubbel gezinsgeluk is geen sprake: Stefanie lijdt aan een ernstige ziekte en Thomas heeft er moeite mee dat zijn vader voor ‘de Chinezen’ werkt. Paul is namelijk directeur van de kerncentrale in Doel, op de BelgischNederlandse grens, en gaandeweg ontdekt hij dat die helemaal niet zo veilig is als hij dacht. Hij adviseert zijn familieleden om jodiumtabletten in te slaan en maakt zich ook zorgen over de bedoelingen van de Chinese

Als totaal onverwacht vanuit de Rotterdamse Waalhaven een enorme hoe veelheid drones in de richting van de kerncentrale koerst, beseft Paul dat het einde van zijn, nee, van dé wereld, wel eens heel nabij kan zijn.

Omslag Bart van den Tooren

Uitvoering paperback

Formaat 12,5 x 20 cm

Omvang ca. 192 blz.

Prijs ca. € 22,50 ISBN 978 90 446 4762 4 ISBN e-boek 978 90 446 4763 1

NUR 301 Verschijnt mei

DIMITRI CASTELEYN (1966) is zoon en vader, yin en yang, auteur en televisie maker, links en rechts, theaterman en ondernemer, maar bovenal: verteller van spannende verhalen. Zijn vorige boeken samen verkochten inmiddels meer dan 35.000 exemplaren, in vier verschillende talen. Zijn laatste roman, Het feest (4de dr.), stond maandenlang in de top 10 in Vlaanderen. De invasie is zijn zevende boek.

In Dimitri Casteleyns debuutroman uit 2013 stond een mondiaal virus centraal.
MEI / 37 / ROMAN
Er werd hem een grote fantasie toegedicht. Laat ons hopen dat zijn nieuwe spannende roman De invasie ditmaal geen waardevoorspellende heeft
STEPHAN VANFLETEREN

Bestsellerboy is een betoverende, opwindende en geestige roman. Een stormachtig verhaal vol seks, spanning en eenzaamheid. Over de liefde, idealen en verscheurdheid van een jonge stadsbewoner. De film- en tv-rechten van Bestsellerboy zijn verkocht aan het Amerikaanse CBS Studios. Bouzamour schrijft samen met Robert Alberdingk Thijm (A’dam-E.V.A. en Dunya & Desie) aan de achtdelige serie die in 2022 te zien zal zijn.

‘Verpletterend, maar onverfilmbaar.’ ROBERT ALBERDINGK THIJM

‘Mano kan fantastisch verhalen vertellen.’

JORIS LUYENDIJK

‘Uitsluitend uitgegeven omdat Bouzamour een migrantenkind is.’

SYLVIA WITTEMAN, DE VOLKSKRANT

Philip Huff Kristina Sabaliauskaitė

FEBRUARI APRIL

Margaret Atwood Else Boer Alara Adilow Mette Maria van Dijk Duco Hellema Eva Keuris Michael Magee Kevin van Vliet Dimitri Casteleyn Rosita Steenbeek

Ik meld mij af, ik meld mij aan Peters keizerin

MAART MEI

Besjes in het bos De huurster en het poppenhuis

Rook en songteksten Psycho Rendez-vouz in Praag Alledaags geweld Dicht bij huis Bobbejaanskloof De invasie Schimmenrijk

NEDERLAND

Verkoop Herengracht 48 1015 BN Amsterdam Postbus 1662 1000 BR Amsterdam T (020) 624 19 34

E verkoop@pbo.nl www.uitgeverijprometheus.nl

Hoofd verkoop Niels Koemans T (020) 521 05 27

E n.koemans@pbo.nl

Verkoop binnendienst T (020) 624 19 34 E verkoop@pbo.nl

Verkoop buitendienst Janne van den Bosch T 06 46 76 39 24

E j.vandenbosch@pbo.nl

Hoofd publiciteit Maartje Latten T (020) 624 19 34

E m.latten@pbo.nl

Bestellingen

Alle fondsen: Centraal Boekhuis

BELGIË

Verkoop L&M Books Hessenstraatje 3 bus 6 2000 Antwerpen T +32 (0) 3 293 68 14

E info@lmbooks.be www.lmbooks.be Marc Grossen T +32 (0) 472 98 01 02

E marc@lmbooks.be

Ilse Schollaert T +32 (0) 474 34 81 07 E ilse@lmbooks.be

Pers en promotie Pieter Peyskens T +32 (0) 478 97 16 25

E pieter@lmbooks.be Caroline Mariën T +32 (0) 497 15 92 05

E caroline@lmbooks.be

Alle genoemde verschijningsdata zijn indicatief De fondslijst van Prometheus is eenvoudig te raadplegen via www.uitgeverijprometheus.nl

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.