__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

De combinatie van uitleg met ondersteunende tekeningen, tips, (invul)oefeningen en proefjes maken het boek tot een speelse uitnodiging om de inhoud aan eigen ervaring te koppelen. Door het laagdrempelige en praktische karakter zal dit boek een bron van inspiratie, bemoediging en (h)erkenning zijn voor zowel ervaringsdeskundigen als professionals uit het onderwijs en de zorg.

Linde Kraijenhoff is speltherapeut/trainer bij Koninklijke Kentalis, een organisatie voor mensen voor wie horen of communiceren niet vanzelfsprekend is.

Het vollehoofdenboek

Het boek is speciaal geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar en voor betrokken volwassenen die met zo’n snel vollopend hoofd te maken hebben. Op kindniveau wordt concrete uitleg gegeven over informatieverwerkingsproblemen in de hersenen en de impact ervan op de sociaal emotionele ontwikkeling en het zelfbeeld van kinderen. ‘Korte lontjes’, starheid, onoplettendheid, afleidbaarheid, vergeetachtigheid, impulsiviteit en een vertraagde reactiesnelheid in het gedrag van kinderen, kunnen ook grote bronnen van ergernis voor de omgeving worden. Dit onbegrepen gedrag veroorzaakt zo dikwijls misverstanden in communicatie, strijd en wederzijds onbegrip. In dit boek wordt daarom de nadruk gelegd op psycho-educatie: ‘Hoe zorg ik goed voor mijzelf nu ik weet dat het zo werkt in mijn hoofd, en hoe kunnen anderen mij hierin ondersteunen’. Het voorziet ruimschoots in voorbeelden en metaforen van kinderen en volwassenen uit de praktijk.

Linde Kraijenhoff

Een vol hoofd is een hoofd waar niks meer bij kan. Met een vol hoofd lukt het niet goed meer om na te denken of op te letten. Bovendien word je er sneller moe en boos van en verhindert het om goed uit te leggen wat je wilt zeggen. Ook samenwerken of samen spelen worden er een stuk lastiger door. Er zijn hoofden die van binnen zo in elkaar zitten dat ze wel heel snel vol raken. In dit boek worden dat ‘snel vollopende hoofden’ genoemd.

Het vollehoofdenboek Een werkboek voor kinderen en volwassenen Linde Kraijenhoff

Het vollehoofdenboek [vol].indd 1

26-08-2010 14:54:09


16

X

Hoe je kunt merken dat je hoofd vol raakt

Je begrijpt niet goed meer wat mensen tegen je zeggen. Je hoort ze wel praten maar begrijpt niet meer goed wรกt ze eigenlijk zeggen. Het gaat langs je heen

Het wordt moeilijker om te begrijpen wat je leest

Je voelt je moe in je hoofd. Je hoofd voelt zwaarder aan en je wilt het graag even laten uitrusten


36

X

De hersenen als landkaart

Vaak is het zo dat je snelwegen hebt voor de dingen die je leuk vindt om te doen en omweggetjes voor de dingen die je lastig vindt.

OEFENING 4.2

HOE IS HET IN JOUW HOOFD AANGELEGD?

Hier kun je schrijven of tekenen over de zaken waar jij snelwegen en omweggetjes voor hebt. Hieronder vind je enkele voorbeelden: tekenen, lange zinnen begrijpen, spelling, rekenen, topografie, dieren verzorgen, praten, denken, begrijpend lezen, begrijpen hoe een ander zich voelt, taarten bakken, knutselen, de weg vinden, slapen, ontspannen, samenwerken, danspasjes leren, sporten, ... Welke kun jij nog meer bedenken die bij jou passen? SNELWEGEN

OMWEGGETJES


62

X

De vollehoofdenthermometer

Als je onder de 5 aangeeft op jouw thermometer, dan betekent het dat het rustig is in je hoofd. Zodra je merkt dat het boven de 5 komt, weet je dat je hoofd te vol raakt. Het is dan tijd om een plannetje te bedenken om je hoofd rustiger te maken. Hoe hoger de thermometer, hoe moeilijker het is om je hoofd weer rustig te maken. Hoe eerder je kunt merken dat je hoofd vol raakt, hoe eerder je er wat aan kunt doen.

Net als bij een pan soep op het fornuis: als je goed blijft opletten, hoeft de soep niet over te koken!

Zodra je merkt dat je hoofd boven de 5 vol raakt, is het tijd om STOP tegen jezelf te zeggen! Als je stopt, kun je beter nadenken over hoe jij je hoofd weer rustiger kunt maken.


Tips om een vol hoofd rustiger te maken

OEFENING 10.3

WAT IS JOUW RECEPT VOOR EEN VOL HOOFD?

MIJN RECEPT VOOR EEN VOL HOOFD Benodigdheden:

Wat te doen:

W

111


Tips om een vol hoofd rustiger te maken

TIP 9

W

123

Kies voor ‘helpende’ gedachten

Het wordt makkelijker om zelf rustig te blijven wanneer je kiest voor gedachten die helpen om de ander beter te begrijpen.

Ik weet dat hij dit zelf ook niet leuk vindt...

Zijn hoofd zit VOL, hij heeft rust nodig.

Ik weet dat hij anders zou doen als hij dat kon!

Dit is onvermogen, geen onwil!

Ben ik misschien te snel gegaan?

Ik weet dat hij extra tijd nodig heeft.

Ik weet dat dit ook weer voorbijgaat. Een vol hoofd blijft niet altijd vol...

Ik kan dit zien als zijn behoefte aan overzicht.

Profile for Uitgeverij Acco

Het vollehoofdenboek - inkijkexemplaar  

Het vollehoofdenboek. Een werkboek voor kinderen en volwassenen van Linde Kraijenhoff.

Het vollehoofdenboek - inkijkexemplaar  

Het vollehoofdenboek. Een werkboek voor kinderen en volwassenen van Linde Kraijenhoff.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded