Čovjek i prostor 01-04 2016 realizacije

Page 1

GODIŠNJA

IZLOŽBA

OSTVARENJA

HRVATSKIH

ARHITEKATA co ·vjek i prostor

U 2015. Udruženje hrvatskih arhitekata


co ·vjek i prostor Čovjek i prostor br. 01–04 2016. (740–743) Godina LXIII/2016. Izlazi kontinuirano od 1954. godine Nakladnik: Udruženje hrvatskih arhitekata, Trg bana Josipa Jelačića 3/I, Zagreb i sukladno Aneksu Ugovora o zajmu od 27.6.2014., Hrvatska komora arhitekata, Ulica grada Vukovara 271/II, Zagreb Predsjednica uha-e: Sanja Cvjetko Jerković Dopredsjednici uha-e: Karin Šerman i Dražen Pejković Stručni savjet uha: Dražen Pejković (voditelj Stručnog savjeta), Bojan Bilić, Alan Kostrenčić, Branka Petković, Sabina Sabljić, Dean Stubnja, Ana Šverko Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Glavni urednik: Boris Popović Urednica ovog izdanja: Sanja Cvjetko Jerković Dizajn i prijelom: Parabureau (Andrija Mudnić, Igor Stanišljević) Tajnica uha-e: Nikolina Bilić Stručna suradnica: Martina Stjepandić Marketing uha: Sanja Šantak T: +385 1 5509 705 sanja.santak@uha.hr Tisak: Kerschoffset Zagreb d.o.o. Za izradu kataloga korištena je dokumentacija i podaci dostavljeni od autora.

Lokacija izložbe: Kockica, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Prisavlje 14, Zagreb, 21. travnja – 11. svibnja 2016.

Program je ostvaren uz potporu Grada Zagreba, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu. Sponzori: ACO građevinski elementi d.o.o., PREFA Aluminiumprodukte GmbH, Marcius d.o.o / Ecoraster, Planetaris d.o.o. Posebno zahvaljujemo Predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović na pokroviteljstvu


Sadržaj 2 Riječ predsjednice

39 Višestambena zgrada

58 Intervencija u javnom prostoru

41 Stambeno-poslovna zgrada

61 Intervencija na povijesnoj arhitekturi i cjelini

45 Rekonstrukcija i dogradnja

63 Interijer

49 Javna zgrada

75 Publicističko-nakladnički rad

4 Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata u 2015. godini

5 O nagradama Udruženja hrvatskih arhitekata za 2015. godinu

8 Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo 12 Nagrada i nominacije Viktor Kovačić 16 Nagrada i nominacije Drago Galić 22 Nagrada i nominacije Bernardo Bernardi 26 Nagrada i nominacije Neven Šegvić 32 Ostvarenja u 2015. godini 33 Obiteljska kuća

56 Izložba


Rijec predsjednice

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Godišnji pregled arhitektonske produkcije iz 2015. godine u nacionalnom spomeniku arhitekture!

21. travnja ove godine u popularnoj “Kockici”, antologijskom djelu nacionalne arhitekture, glasovitog majstora Ivana Vitića, otvaramo godišnju izložbu realizacija i nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata. Nakon prošlogodišnjeg uspjeha s tom uglednom smotrom arhitektonskog stvaralaštva postavljenom u tada novo obnovljenom Francuskom paviljonu Studentskog centra, Vitićeva “Kockica” je odabrana ne samo zbog svoje iznimne arhitektonske i prostorne kvalitete, nego i zbog aktualnosti prijedloga da se u nju preseli Vlada RH sa svojim uredima. Kako je jedan od najvažnijih ciljeva UHA-e doprinos podizanju opće kulture hrvatskog prostora i promoviranje dostignuća hrvatske arhitekture na svjetskoj sceni, ovogodišnjim se odabirom mjesta održavanja godišnje izložbe realizacija i nagrada upozorava na vrijednosti tog prostora i potencijale samog objekta, kao jednog od vrhunaca iznimne i plodne karijere Ivana Vitića čiju tridesetu godišnjicu smrti obilježavamo upravo ove godine. Za vrijeme trajanja izložbe organizirali smo raznovrsna događanja, stručne obilaske zgrade, predavanja i radionice, kako bismo širu javnost što više privukli zgradi koja se desetljećima percipirala kao zatvoreni politički bastion. Unatoč krizi u sektoru graditeljstva kojoj svi svjedočimo, na prijave za godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015. godini pristiglo je ukupno 85 autorskih radova, od kojih su najbrojnije realizacije interijera (21), obiteljskih kuća i javnih zgrada (po 12) te iznenađujuće velik broj prijavljenih radova u kategoriji za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture (13). Sve prijavljene radove ostvarene u 2015. godini valorizirao je Stručni savjet UHA-e u sastavu: Dražen Pejković, dipl. ing. arh., voditelj Stručnog savjeta UHA-e; Bojan Bilić, dipl. ing. arh.; Alan Kostrenčić, dipl. ing. arh.; Sabina Sabljić, dipl. ing. arh.; Dean Stubnja, dipl. ing. arh.; Ana Šverko, dipl. ing. arh., kojima i ovim putem čestitam na profesionalnom, objektivno i časno obavljenom zadatku.

2


Živimo u periodu velike globalne krize koja nije samo ekonomska, već socijalna i kulturološka. U našem slučaju smatram da metamorfoza može utjeloviti ključni pojam za pristup krizi. Kao što je i sam Einstein naglašavao – ne možemo zahtijevati da se stvari promijene ako nastavljamo raditi stvari na stari način. Naša metamorfoza mora biti prvenstveno urbana, što ne znači da je naš fokus isključivo grad – već znači da imamo dužnost predložiti nove modele naselja (posebice u slabije naseljenim područjima države) koji imaju sposobnost postati generatori inovativnih stilova života, koji su suosjećajniji s mjestima, odgovorniji prema resursima, inteligentniji u potrošnji i kreativniji u realizaciji. Baš kao što su arhitekti kroz svoje realizacije i ove godine dokazali kreativnost i ustrajnost u nadogradnji nacionalne arhitektonske kulture, smatram da je potrebno zajednički uložiti dodatni napor kroz koji ćemo uspjeti konačno osloboditi projektantsku energiju, želju za eksperimentom i inovacijom. Vrlo je opasna upravo situacija danas, u kojoj se čitave generacije arhitekata, urbanista, administrativnih dionika, birokrata i političara više i manje uspješno bavi instrumentima, tehnikama, procedurama, normama, licenciranjem i sl., umjesto da eksperimentiraju i razmišljaju o novim modelima gradova i naselja, javnom prostoru i mjestima koja povezuju. U našim vizijama urbaniteta ne možemo svjedočiti značajnoj dozi radoznalosti i želje za promjenom. Nekako se za većinu ipak čini sigurnije i poželjnije ažurirati, a ne inovirati.

U odnosu na krizu, smatram da je izuzetno važno formulirati jasan stav struke spram dva mita koja su globalno prepoznata kao veliki inhibitori proaktivnog djelovanja u arhitekturi, a u našim su okvirima itekako prisutni – konzervacija ‘tout cout’ postojećeg, umjesto ispravnog očuvanja baštinjenih vrijednosti kao prvi i normiranje kao drugi mit. Što je više procedura, normi, licenci, zakona, pravilnika, to je sigurnija kvaliteta prostora. Ušli smo u začarani krug procedura i normi koje su svrha same sebi, a mi kao struka kao da nismo uspjeli razumjeti njihove stvarne implikacije. Kultura konzervacije i normativni mit idu ruku pod ruku, oba prestrašena spram bilo kakve promjene, gajeći nepopravljivu sumnjičavost prema novom te, s druge strane, odbijajući se konfrontirati sa složenošću realnih fenomena. Stoga, upravo u duhu kultura života u našim gradovima – prošetajmo, sjednimo, nađimo se i razgovarajmo. I za kraj vas pozivam – uključite se aktivno u vaša lokalna društva arhitekata te sačuvajte vrijeme za sudjelovanje na Sezoni urbanizma i Kongresu hrvatskih arhitekata koji će se baviti upravo temama poput ovih. Vaša Predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata Sanja Cvjetko Jerković, dipl. ing. arh.

3

Riječ predsjednice

Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo ove godine dodjeljuje se iznimnoj arhitektici koja je obilježila desetljeća hrvatske arhitekture professor emerita dr. sc. Hildegard Auf-Franić, dipl. ing. arh. Jedina dekanica u povijesti Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, jedina kolegica koja me prethodila na ovoj odgovornoj funkciji predsjednice Udruženja hrvatskih arhitekata, Auf-Franić nas je sve zadužila svojim svestranim stručnim angažmanom, posvećenošću nastavničkom pozivu i neposrednom, konstruktivnom pristupu arhitektonskoj profesiji.


Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Godišnje nagrade UDRUŽENJA HRVATSKIH ARHITEKATA u 2Ø15. godini

4


O nagradama Udruženja hrvatskih arhitekata u 2015. godini

Unutar selekcije arhitektonskih ostvarenja koja je Stručni savjet UHA-e ove godine imao priliku vrednovati, zasigurno je bilo moguće slijediti više različitih kriterija i linija odlučivanja. Misao vodilja koju je ovaj Stručni savjet odabrao da rukovodi proces vrednovanja arhitektonskih ostvarenja za najveću nacionalnu strukovnu nagradu učinila je taj posao posebno zahtjevnim, jer se temeljila na pitanju: koja su djela promovirala najznačajnija arhitektonska etička načela u nacionalnim okvirima, a ujedno postigla i univerzalnu estetsku, etičku i stručnu vrijednost. Ta je misao bila orijentir rada Stručnog savjeta, kako u procesu isticanja nominiranih radova, tako i pri odabiru onih nagrađenih. Slijedom te misli nagradom su honorirana ona djela koja su u prošloj godini ostavila najupečatljiviji trag u prostoru, ali isto tako i u našem poimanju i razumijevanju prostora, kao izgrađeni i opredmećeni svjedoci da je arhitektonskim jezikom i njegovim izražajnim i operativnim sredstvima itekako moguće svijet učiniti boljim, pravednijim, suptilnijim i svakako ljepšim mjestom. I da se to pritom uspije ostvariti potencijalom, snagom i uvjerljivošću baš samog arhitektonskog jezika, čiji je put od zamisli do realizacije u pravilu prepun prepreka i izazova koje prečesto skreću čistu inicijalnu misao od njezinog početnog ideala. Kao jedan od većih izazova struke u vremenu u kojemu živimo prepoznato je pitanje kako se uspješno nositi s posljedicama koje stvara najsnažniji generator potencijala ali isto tako i problema u prostoru u Hrvatskoj danas, a to je ubrzani i pojačani pritisak turizma kao glavne gospodarske grane. Turizam naime, osim divnih prilika, danas ujedno stvara i neviđeni pritisak na prostor, na vrijedni prirodni krajolik, na dragocjenu graditeljsku baštinu, na uspostavljenu infrastrukturu, pa i na zaživjelu urbanu kulturu. Zato nam je posebno drago da smo u našem vrednovanju mogli istaknuti projekte koji pokazuju kako se može kreativno i uspješno nositi upravo s tim aspektom hrvatske realnosti – kako se može prezentirati iznimna kulturna baština

na promišljen, znanstveno utemeljen, sofisticiran i uzbudljiv način; kako razumjeti i poštivati datosti prirodnog pejzaža i nadograđivati ga arhitekturom koja je u pomnom suglasju s krajolikom; kako podizati kulturu gradnje uz obalu, u harmoniji s vrijednim naslijeđenim urbanim i arhitektonskim okvirom; i napokon, kako ispravno razvijati znanstvene, istraživačke i planerske radove koji skreću pozornost na ono što prethodi samoj konkretnoj misli o arhitekturi i usto je i pravilno usmjeravaju. Na tragu tih kriterija i rukovodeće misli, ovaj Stručni savjet u sastavu: Dražen Pejković (voditelj), Bojan Bilić, Alan Kostrenčić, Sabina Sabljić, Dean Stubnja i Ana Šverko, uz izuzeće iz valoriziranja prijavljenih radova članice Savjeta Branke Petković, odabrao je sljedeće nagrađene radove. Godišnja nagrada “Viktor Kovačić” za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva dodijeljena je Muzeju vučedolske kulture, kao vrhunskoj harmoniji pejzaža, arhitekture, muzejskog postava i arheologije svjetskog značaja, u kojoj je svaka komponenta oplemenjena i istaknuta upravo u svom višestruko plodonosnom međuodnosu i integraciji. Projekt pritom prezentira ovu raritetnu kulturnu i prirodnu baštinu i u korist turizma, koji pak zauzvrat obogaćuje i razvija lokalnu zajednicu, a to je princip kakav se samo može poželjeti i u drugim sredinama. Nagradom “Drago Galić” za najuspješnije godišnje ostvarenje na području stambene arhitekture nagrađuje se kuća za odmor, tip građevine koji je izuzetno rasprostranjen u hrvatskom priobalju, no koji se često percipira kao jedan od ključnih oblika devastacije prostora. “Stone house” ukazuje na to da se ovoj stambenoj tipologiji itekako vrijedi posvetiti, i da čak i mala, pojedinačna arhitektonska intervencija koja je kreativno reagirala na prirodno i graditeljsko nasljeđe promišljenim i suvremenim arhitektonskim izričajem može pozitivno utjecati na prostorno okruženje.

5


“Bernardo Bernardi”, nagrada za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja, vrednuje pak forme koje prečesto ignoriraju okruženje u kojemu se nalaze, a to su megastrukture za potrebe turizma. “Pine Beach Resort”, restoran s kuhinjom u borovoj šumi kapacitiran za 1500 gostiju, koji uspijeva u potpunosti sačuvati zatečeno drveće, povezati se prisno s krajolikom upotrebom sofisticiranog arhitektonskog jezika, izuzetno je potreban primjer koji upućuje na to da ovakvi zadaci, kojih će neminovno biti mnogo u i budućnosti duž obale, ne trebaju biti olako prepušteni površnom diktatu masovnog turizma.

Svako arhitektonsko djelo znači i promjenu u prostoru, a promjena neminovno daje ili oduzima. Svi nagrađeni radovi svoj su prostor neupitno promijenili, pri čemu su mu u kvalitativnom smislu darovali vrlo mnogo, a pritom niti mjestu niti njegovim korisnicima nisu oduzeli ništa. — Stručni savjet Udruženja hrvatskih arhitekata

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Dva sasvim različita, no oba temeljna ostvarenja u području publicističkog, kritičkog, znanstveno-istraživačkog i teorijskog rada laureati su ovogodišnje nagrade “Neven Šegvić”. Knjiga i izložba “Prostori su-djelovanja. 20 godina planiranja Zadarske županije” pokazuju kako se obilje raznorodnih podataka, prostorno-planskih dokumenata i studija, koji su ishod dugogodišnjeg predanog planerskog rada, može vješto reorganizirati, selektirati i transformirati u dosljedan i jasan sustav vizualnih i tekstualnih informacija koji omogućuje komunikaciju između javnosti i specifičnog i kompleksnog prostora. One tako predstavljaju poticaj za prijeko potrebna buduća (su)djelovanja, razotkrivanja i razvijanja modela prezentacije i korištenja znanja o prostoru. Ono pak što usmjerava svako djelovanje u vezi s prostorom počinje s teorijskim pristupom i autentičnom mišlju o arhitekturi. Zbirka eseja “O busenu trave pod stopalom” u današnjoj proliferaciji teorijskog teksta o arhitekturi, koji o toj krajnje kompleksnoj i sveobuhvatnoj disciplini još uvijek pretendira dati priželjkivana neupitna i pouzdana znanja, nudi jedan drugi produktivni vid i rakurs sagledavanja – onaj koji otkriva krajnje intimna i subjektivna ali zato istinski proživljena i autentična promišljanja, koji otvoreno poziva na daljnja čitanja i tumačenja razvijajući pritom dubok osjećaj odgovornosti spram djelovanja u prostoru.

6


Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo PROFESSOR EMERITA, DR. SC. HILDEGARD AUF-FRANIĆ

Nagrada Bernardo Bernardi RESTORAN I KUHINJA PINE BEACH RESORT Dražen Juračić, Jelena Skorup

nominacije Hotel Adriatic Studio Franjić Šekoranja + Studio 3LHD

Nagrada Viktor Kovačić

Slomljeni pejzaž: spomen-obilježje Gordanu Ledereru NFO d.o.o. /Kata Marunica i Nenad Ravnić + Petar Barišić

MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE Radionica arhitekture + Vanja Ilić (Projektni tim: Vanja Ilić, Iva Pejić, Goran Rako, Josip Sabolić, Mario Škarijot)

nominacije Pogon mrijestilišta u Ninu Iva Letilović, Igor Pedišić Tržnica i ribarnica Vodice Dinko Peračić

Nagrada Neven Šegvić PROSTORI SU-DJELOVANJA: 20 GODINA PLANIRANJA ZADARSKE ŽUPANIJE (knjiga i izložba) Maroje Mrduljaš, Antun Sevšek, Damir Gamulin O BUSENU TRAVE POD STOPALOM (ARHITEKTONSKI ESEJI) Tomislav Pavelić

Nagrada Drago Galić

nominacije

STONE HOUSE Davor Mateković

Dobrović in Dubrovnik – A Venture in Modern Architecture Krunoslav Ivanišin, Wolfgang Thaler, Ljiljana Blagojević

nominacije Kuća u ulici Zelenjak Tomislav Ćurković, Zoran Zidarić

Hrvatska moderna arhitektura između dva rata – nova tradicija Tomislav Premerl

Kuća za odmor na Silbi Iva Letilović, Igor Pedišić Kuća 032 Danijel Marasović, Filip Pochobradsky Stambeno na selje po programu POS, Dubrovnik – Mokošica Krunoslav Ivanišin, Lulzim Kabashi, Iva Ivas

7


Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo

Professor emerita,dr.sc. Hildegard Auf Franic´ Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo, kao najviše priznanje za cjelokupan životni opus u svim domenama arhitektonskog stvaralaštva

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Obrazloženje Stručnog savjeta Uloga profesora u procesu edukacije u zahtjevnom području oblikovanja prostora i pripremi za budući profesionalni život arhitekata od krajnje je odsudne važnosti. Pritom, studentima ona ne ostaje podjednako vezana uz ime svakog nastavnika, baš kao što ne ostaju svi nastavnici u sjećanju studenata i nakon završetka formalnog obrazovanja. Hildegard Auf-Franić upravo je jedan od takvih nastavnika – nastavnika koji ostaju trajno upisani u sjećanju. Svojim svestranim stručnim angažmanom, posvećenošću nastavničkom pozivu i neposrednim, konstruktivnim pristupom u punom je smislu riječi obilježila edukaciju generacija arhitekata, kao dugogodišnja istaknuta profesorica Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Znakovito, osim direktnim sudjelovanjem u samom procesu obrazovanja, Hildegard Auf-Franić i svojim se praktičnim i znanstvenim radom posvetila upravo tematici odgoja i obrazovanja – problematici projektiranja zgrada u kojima se ti temeljni procesi odvijaju, od jasličke do odrasle dobi.

U tom je području, u raznim njegovim vidovima i aspektima, ostvarila značajna postignuća – od znanstvene komponente, stručnih doprinosa pa sve do samih projektantskih ostvarenja. No ono što ipak premoćno nadrasta samu tematiku bavljenja i bitno karakterizira njezino profesionalno djelovanje jest upravo presudna uloga u procesu visokoškolske edukacije, izravan rad sa studentima te konstantna posvećenost funkcioniranju fakulteta kao institucije, sa svim izazovima i problemima koje takva velika i odgovorna zadaća generira. Na svim razinama tog složenog procesa, od preddiplomske i diplomske nastave, pa sve do znanstveno profilirane poslijediplomske doktorske razine koju u formi doktorskog studija “Arhitektura” pokreće i dugo godina uspješno vodi i razvija, ostavila je ključan i neizbrisiv trag ugrađen u sam temeljni mehanizam njegova funkcioniranja. Čak i šire od granica samog fakulteta, ono što Hildegard Auf-Franić bitno odlikuje jest istinski entuzijazam i težnja k razvijanju cjelokupnog sustava arhitektonskog obrazovanja i unapređenja položaja struke u okvirima čitave Hrvatske. Krajnje značajna u tom smislu bila je i njezina potpora i

8


svog učitelja, njegova djela, trudiš se stvoriti vlastito djelo, a đaci ti postaju kolege i prijatelji. Ciklus je zatvoren.” Danas, kada živimo u vremenu u kojemu se u arhitekturi i urbanizmu općenito pojavljuje potreba za nekom novom ravnotežom teorije i prakse, umjetničke i tehničke komponente, općedruštvenog i privatnog interesa, još se više ističe potreba za profesorima koji su arhitekturom i mišlju o njoj “ispunjeni u cijelosti”. Usmjeravanje vlastitog znanja i utemeljenih, profiliranih stavova u predanost novim generacijama arhitekata, i to upravo u dobi kada oni formiraju svoje etičke i estetske stavove prema arhitekturi, prostoru i društvu, istinsko je životno djelo Hildegard Auf-Franić. Nemjerljiva je to zasluga i doprinos, kako na izravnoj nastavničkoj razini, tako i na razini fakulteta, ali i na razini hrvatskih sveučilišta i arhitektonske struke u cjelini. Za taj sveobuhvatni doprinos Udruženje hrvatskih arhitekata odlikuje Hildegard Auf-Franić nagradom “Viktor Kovačić” za životno djelo.

9

Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata u 2015. godini

svesrdna pomoć prilikom osnivanja i drugog studija arhitekture u Hrvatskoj – studija arhitekture Sveučilišta u Splitu. Očuvanje i unapređenje obrazovnog sustava samo je po sebi iznimno zahtjevan i krajnje odgovoran proces, koji uvelike formira budućnost struke, budućnost djelovanja u prostoru i, u konačnici, budućnost samog našeg prostornog okvira. Za usmjeravati i razvijati taj složeni mehanizam treba imati vrsne stručnjake, stratege i vizionare, sposobne njime upravljati. Kao svestrana arhitektica, projektantica i znanstvenica, posvećena podjednako i znanosti i praksi i organizaciji studija, uz puno otvorenog duha i praktične odlučnosti, Hildegard Auf-Franić sublimirala je svoja široka znanja i produktivno ih slila u ulogu pedagoga, kreatora edukacijskih pristupa i politika, i tako dala neizmjeran doprinos hrvatskom arhitektonskom obrazovanju kao i struci u cjelini. Na proslavi 90. godišnjice zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta 2010. godine, kazala je: “Arhitektura je kao život, realnost i umijeće, funkcionalnost i ljepota, kompleksnost i emotivnost. Arhitektura je nauka i doživljaj i kada ti postane život, kada si đak i učitelj, ispunjava te u cijelosti. Poštuješ


Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Hildegard Auf-Franić rođena je 5. prosinca 1941. u Zagrebu. Na VII. gimnaziji u Zagrebu maturirala je 1960. godine, upisala se na Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te diplomirala 1965. u klasi prof. Nevena Šegvića. Od 1965. do 1967. godine polazila je poslijediplomski studiji u Majstorskoj radionici HAZU prof. Drage Galića, kod kojeg je u akademskoj godini 1966./1967. honorarno zaposlena, kao asistentica na Katedri za arhitektonsko projektiranje Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 1965. do 1969. radi kao suradnica i projektantica u projektnom birou Interinžinjeringa u Zagrebu. Godine 1969. polaže stručni ispit i dobiva status ovlaštenog samostalnog projektanta. Iste godine na prijedlog komisije Društva arhitekata Zagreba dobila je status priznatog slobodnog umjetnika. Na natječaju Republičkog fonda za znanstveni rad 1972. godine dobiva stipendiju i upisuje postdiplomski studij iz Urbanizma i prostornog planiranja na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1979. obranila je magistarski rad pod naslovom “Kontaktne zone – potencijalni prostori vitalizacije primarnog centra Zagreba”, pod mentorstvom prof. dr. B. Milića. Doktorsku disertaciju pod naslovom “Centri usmjerenog obrazovanja u funkciji kulturno – društvene integracije” izradila je i obranila 1989. godine, pod mentorstvom prof. dr. Ede Šmidihena. Od 1974. do 1979. radi na Arhitektonskom fakultetu kao asistentica, od 1979. do 1985. kao znanstvena asistentica, od 1985. do 1989. kao predavačica. U zvanju docentice bila je od 1989. do 1993., od 1993. postaje izvanredna profesorica, a od 1998. redovna profesorica te od 2003. godine redovita profesorica u trajnom zvanju. Čitavo to vrijeme djeluje i kao aktivni projektant. Sudjelovala na nizu javnih državnih natječaja, na kojima je dobila 17 nagrada, a radovi su prezentirani na 25 izložaba. Njezini su radovi izlagani na deset Zagrebačkih salona, sedam izložbi “Realizacije” Udruženja hrvatskih arhitekata, na monografskoj nastupnoj izložbi pri izboru za redovitog profesora na Arhitektonskom fakultetu, te na međunarodnim izložbama u Milanu, Piranu, Mostaru, Sarajevu, Beču, Skoplju, Bukureštu, Pečuhu, Beogradu, Mariboru, Barceloni i Madridu. Od 1980. voditeljica je istraživačkih timova na nizu znanstvenih tema iz područja arhitekture zgrada za odgoj i obrazovanje. Sudjelovala je na pet međunarodnih kongresa i simpozija (Stuttgart, Berlin, Krakow, Firenca, Graz). Od 1965. sudjeluje u radu niza komisija i odbora Društva arhitekata grada Zagreba i Udruženja hrvatskih arhitekata, čija je predsjednica bila od 1993. do 1995. godine. Redovita je članica Akademije tehničkih znanosti Hrvatske od 1998. godine, na kojoj je bila tajnica Odjela Arhitektura i urbanizam od 1998. do 2001., te članica Odbora za dodjelu nagrada od 2002. do 2006. Član emeritus Hrvatske akademije tehničkih znanosti je od 2012. godine. Bila je članica Odbora za dodjelu državnih nagrada za znanost (1996.), Odbora za dodjelu nagrada “Vladimir Nazor”, Vijeća za kulturna dobra Republike Hrvatske (2000.–2003.), Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje Republike Hrvatske (2001.–2003.), Vijeća za arhitekturu i urbanizam (2001.–2003.) te Nacionalnog vijeća za kulturu Republike Hrvatske (2001.–2003.).

10


Najvažnije realizacije: 1970. Katedrala u Mostaru (s I. Franićem) 1975. Institut Fakulteta poljoprivrednih znanosti u Zagrebu (s B. Radimirom, L. Pleštinom) 1980. Dječji vrtić i jaslice Imotski 1982. Osnovna škola Aržano 1996. Dječje jaslice i vrtić Malešnica (s T. Žarnićem) 1998. Dječji vrtić i Osnovna škola Petruševac (s T. Žarnićem i V. Olujićem) 2005. Agronomski fakultet, VI paviljon u Zagrebu (s V. Olujićem) 2005. Osnovna škola Borovje (s T. S. Franićem) 2009. Dječje jaslice i vrtić Markuševec (T. S. Franićem) 2009. Osnovna škola Sesvete – Jelkovec (s T. S. Franićem, L. Korlaetom, V. Risterom) 2010. Filozofski fakultet i učiteljski fakultet u Rijeci (s T. S. Franićem, V. Risterom)

Nagrade i priznanja: 1979. Velika nagrada 14. zagrebačkog salona 1996. Nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata za realizirano arhitektonsko djelo “Viktor Kovačić” 1996. Nacionalna nagrada za arhitekturu “Vladimir Nazor” 1998. Odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za doprinos u znanosti 1999. Odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u umjetnosti 2005. Godišnja nagrada Akademije tehničkih znanosti Hrvatske “Rikard Podhorsky” i zahvalnica (2006.) za unutrašnje uređenje Doma akademije i uređenje Knjižnice 2006. Nagrada grada Zagreba 2008. Javno priznanje UHa–e za vrijedan doprinos u radu udruženja i javnoj afirmaciji rada arhitekata 2009. Priznanje Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu za zasluge u razvitku i promidžbi djelatnosti arhitekata u Republici Hrvatskoj 2012. Nagrada 47. zagrebačkog salona 2013. Nacionalna nagrada “Vladimir Nazor” za životno djelo

Zaduženja na fakultetu: 1999.–2001. 1997.–1999. 1993.–1995. 1991.–1993. 1985.–1987. 2007.–2012. 2005.–2012. 1995.–1997. 1991.–2005.

Dekanica Arhitektonskog fakulteta Dekanica Arhitektonskog fakulteta Prodekanica za nastavu, dekan prof. dr. sc. A. Marinovi.–Uzelac Prodekanica za nastavu, dekan prof. A. Vulin Prodekanica za nastavu, dekan prof. dr. sc. N. Šegvić Voditeljica doktorskog studija “Arhitektura” Voditeljica Kabineta zgrade za društveni standard Predstojnica Katedre za arhitektonsko projektiranje Voditeljica Kabineta zgrade za odgoj i obrazovanje Voditeljica VII / I stupnja studija

11

Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata u 2015. godini

2000. Za Nakladnika, članica uredničkog odbora monografije Arhitektonskog fakulteta “Sveučilište u Zagrebu Arhitektonski fakultet 1919/1920 – 1999/2000”, Zagreb


Sponzor nagrade ACO građevinski elementi d.o.o.

Nagrada Viktor Kovačić

Muzej Vuc ˇe dolske kul ture Radionica arhitekture + Vanja Ilić (Projektni tim: Vanja Ilić, Iva Pejić, Goran Rako, Josip Sabolić, Mario Škarijot)

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Obrazloženje Stručnog savjeta Muzej koji se, prema riječima autora, “gotovo sam nacrtao”, projektiran slijedom topografije lokacije, svojim je arhitektonskim vrijednostima karakter krajolika brižno očuvao, a istovremeno i neizmjerno obogatio posve novom prostorno-funkcionalnom vrijednošću. Impresivno interpretirana priča o vučedolskoj kulturi razvija se tako linearno između grada i samog arheološkog lokaliteta arhitekturom koja integrira i afirmira daleku povijest i suvremenost te prirodni i izgrađeni krajolik.

12


Nagrada Viktor Kovačić za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za proteklu godinu Suradnici: Radionica statike d.o.o., KGH d.o.o., Arhingtrade d.o.o. Fotografije: Miljenko Bernfest, Boris Cvjetanović, Darko Puharić Lokacija: Muzej vučedolske kulture, Vučedol 252, 32000 Vukovar Kontakt: rako@radionica-arhitekture.hr Investitor: Ministarstvo kulture RH Godina projektiranja: 2008.–2011. Godina dovršetka gradnje: 2015. Projektna tvrtka: Radionica arhitekture d.o.o. Izvođač: Ing-grad d.o.o., Zagreb, Monte-mont d.o.o., Osijek Površina lokacije: 50,000 m2 Ukupna tlocrtna površina: 2,500 m2

13


Nominacija Viktor Kovačić

Pogon mrijestilišta u Ninu Iva Letilović, Igor Pedišić

Nominacija Viktor Kovačić za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za proteklu godinu

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Suradnici: Domagoj Diklić, Špiro Grubišić Fotografije: Jasenko Rasol Lokacija: Nin Kontakt: iva.letilovic@zg.t-com.hr Investitor: Cromaris d.d. Godina projektiranja: 2013. Godina dovršetka gradnje: 2015. Projektna tvrtka: AB Forum d.o.o. Izvođač: Zagrebgradnja d.o.o., Tehnomont brodogradilište Pula d.o.o. Površina lokacije: 18,500 m2 Ukupna tlocrtna površina: 9,400 m2

Obrazloženje Stručnog savjeta Tik uz povijesne zidine srednjovjekovnog grada Nina, a na rubu gotovo nestvarnog artificijelnog pejzaža ninskih solana, smješteni su pogoni za uzgoj ribe čije su dematerijalizirane duge fasadne površine primarno oblikovane cijevima koje interpretiraju pojavnost šiblja, koje trepere na vjetru i pružaju bogatstvo sjena. Industrijski objekt ne predstavlja tako “uljeza” već se posve prirodno uklapa u tihi zatečeni ambijent, zadržavajući pritom neupitan industrijski karakter. Hiperdimenzionirane siluete lokalnih ptica postavljene u neposrednom okruženju hale izazivaju i relativiziraju mjerilo, pa se građevina percipira mnogo manjom nego što jest.

14


Nominacija Viktor Kovačić

Tržnica i ri barnica Vodice Dinko Peračić

Suradnici: Ivan Begonja, Miranda Veljačić, Viktor Perić, Duje Štambuk /Oleg Šuran (grafički dizajn – natpisi), Damir Gamulin (grafički dizajn – oznake stolova)

Obrazloženje Stručnog savjeta

Fotografije: Damir Žižić, Tomislav Krnić

Utjecaj arhitektonske realizacije na kvalitetu prostora ne mjeri se fizičkom veličinom projekta. Relativno mala tržnica s ribarnicom ispunila je potrebe lokalne zajednice u ograničavajućim okolnostima i s ograničenim sredstvima, a ujedno i iskazala neporecivu arhitektonsku poetiku. Vodička tržnica s ribarnicom obećavajuće je ostvarenje koje svjedoči o tome da se način korištenja prostora zaista može poboljšati jediničnom arhitektonskom interevencijom.

Lokacija: Obala Juričev Ive Cote, 22211 Vodice, Hrvatska Kontakt: studio@a-r-p.hr Investitor: Grad Vodice i komunalno poduzeće Leć d.o.o. Godina projektiranja: 2011. Godina dovršetka gradnje: 2015. Projektna tvrtka: ARP d.o.o. Izvođač: Minigradnja d.o.o., Drvene konstrukcije d.o.o., Belina d.o.o., Marinexpert d.o.o., Stolarija Gojanović 1969. d.o.o. Površina lokacije: 1,220 m2 Ukupna tlocrtna površina: 540 m2

15

Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata u 2015. godini

Nominacija Viktor Kovačić za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za proteklu godinu


Sponzor nagrade PREFA Aluminiumprodukte GmbH

Nagrada Drago Galić

Stone House Davor Mateković

Nagrada Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za proteklu godinu Suradnica: Bojana Benić

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Fotografije: Damir Fabijanić, Miljenko Bernfest Lokacija: Ulica Benčić, Lukovo Šugarje Kontakt: proarh@proarh.hr Investitor: Mirna Cizel Godina projektiranja: 2013. Godina dovršetka gradnje: 2015. Projektna tvrtka: Proarh tri d.o.o. Izvođač: Widmeier-mont d.o.o. Površina lokacije: 266,0 m2 Ukupna tlocrtna površina: 150,8 m2

16


Obrazloženje Stručnog savjeta Unutar generalno stihijske i neuravnotežene matrice uobičajene vikend izgradnje, kompaktni kameni poliedar “Stone house” svojim volumenom i materijalom iskazuje pripadnost onom iskonskom, autentičnom mjestu. Maksimalno iskorištenje parcele ovdje ne znači dominaciju veličinom, a zatvorenost volumena čita se pak kao zaštićenost kuće uz more izložene ekstremnim naletima bure, karakterističnima za ovu lokaciju (okolica Karlobaga). Ekspresija čistih ploha, čistoća spojeva i nužnih detalja ukazuju da se krajnje pročišćenim, obazrivim, razložnim i promišljenim projektiranjem, koje se oslanja na bazične kvalitete prostora i temeljna arhitektonska načela, može apsolutno upečatljivo i pozitivno djelovati u postojećem kaotično izgrađenom krajoliku.

17


Nominacija Drago Galić

Kuc ´a u ulici Zelenjak Tomislav Ćurković, Zoran Zidarić

Nominacija Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za proteklu godinu

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Suradnici: Cvjetka Peronja, Maja Maroši Pezo, Tomislav Burgund Fotografije: Bosnić + Dorotić Lokacija: Zagreb, Zelenjak 23 Kontakt: info@dva-arhitekta.hr Investitor: privatni Godina projektiranja: 2012. Godina dovršetka gradnje: 2015. Projektna tvrtka: Dva Arhitekta d.o.o. Izvođač: razni Površina lokacije: 928 m2 Ukupna tlocrtna površina: 200 m2

Obrazloženje Stručnog savjeta Težnja za postizanjem intime u gusto izgrađenom stambenom tkivu vješto je ostvarena rastvaranjem uglova, loveći tako jedine moguće “prazne” kadrove, svjetlo i zrak, dok je izravna veza unutrašnjeg i vanjskog prostora ostvarena sa zaštićene, dvorišne strane. Kuća razvija temu opne (ljuske) – fasade u svijetloj boji i jezgre tamnih fasada, formirajući međuprostore koji dobivaju funkciju terasa i loggia.

18


Nominacija Drago Galić

Kuc ´a za odmor na Silbi Iva Letilović, Igor Pedišić Obrazloženje Stručnog savjeta

Nominacija Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za proteklu godinu Suradnici: Nikola Mikulić, Špiro Gribišić Fotografije: Miljenko Bernfest Lokacija: Silba Kontakt: iva.letilovic@zg.t-com.hr Investitor: privatni Godina projektiranja: 2014. Godina dovršetka gradnje: 2015. Projektna tvrtka: AB Forum d.o.o. Izvođač: Obrt Jacić Površina lokacije: 200 m2 Ukupna tlocrtna površina: 120 m2

19

Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata u 2015. godini

Dotrajala kuća za odmor pred nekoliko je godina dobila u dvorištu pet betonskih kontejnera – kućica u kojima je smještena nužna stambena infrastruktura, dok je sama kuća ostala posvećena spavanju i boravku. U međuvremenu dotrajala do neupotrebljivosti, zamijenjena je novom, koja slijedi obrise volumena svoje zatečene prethodnice, ali je pritom posve prilagođena potrebama njezinih današnjih korisnika. Intervencija tako predstavlja model za cikličko obnavljanje arhitektonskog sklopa koje počiva na ravnoteži trajnog i privremenog, starog i novog, a mijenja se kontroliranom kreativnom varijacijom.


Nominacija Drago Galić

Kuc ´a Ø32 Danijel Marasović, Filip Pochobradsky

Nominacija Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za proteklu godinu Fotografije: Robert Leš Lokacija: Pantovčak 263, Zagreb

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Kontakt: damaraso@ctudiocrta.hr Investitor: privatni Godina projektiranja: 2012. Godina dovršetka gradnje: 2014. Projektna tvrtka: Studio Crta d.o.o. Izvođač: Kunić gradnja Površina lokacije: 915 m2 Ukupna tlocrtna površina: 631 m2

Obrazloženje Stručnog savjeta Tri dvoetažne stambene jedinice povezane zajedničkim podrumom smještene u zelenilu na kosom terenu, čija je prostorna dispozicija bitno definirana željom za očuvanjem postojećeg bora na parceli, iskazuju kvalitete stanovanja koje omogućuje veći stupanj zajedništva i iskoristivosti prostora od onog koje nudi uobičajeno individualno stanovanje, bez da je pritom izgubljena intimnost života u obiteljskoj kući. Unutrašnji i vanjski prostor u nivou prizemlja razdvojeni su staklenom opnom, pa mogu po potrebi biti nježno razdvojeni ili posve integrirani.

20


Nominacija Drago Galić

Stambeno na selje po programu POS, Dubrovnik Mokošica Krunoslav Ivanišin, Lulzim Kabashi, Iva Ivas

Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata u 2015. godini

Nominacija Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za proteklu godinu Koautori: Ivan Vadanjel, Marina Kevilovska, Ivan Ivanović Suradnici: Ultra Studio (konstrukcija), Modus Projekt, VV Elektroprojekt, AR Projekt (instalacije) Fotografije: José Hevia Lokacija: Ulica od Izvora, Mokošica, Dubrovnik Kontakt: ivanisin@ivanisin-kabashi.hr Investitor: Grad Dubrovnik, Agencija za poticano stanovanje Godina projektiranja: 2008. – 2012. Godina dovršetka gradnje: 2015. Projektna tvrtka: Ivanišin. Kabashi. Arhitekti d.o.o. Izvođač: Lavčević inženjering d.o.o. Površina lokacije: 4,000 m2 Ukupna tlocrtna površina: 7,000 m2

Obrazloženje Stručnog savjeta U dubrovačkom području Mokošica, mahom obilježenom niskom razinom kvalitete stanovanja i javnog prostora formirano je stambeno naselje od osam međusobno povezanih stambenih blokova koji uspostavljaju i afirmiraju prostorni red jednako kao i mogućnost zajedništva u prirodno lijepom, no arhitektonsko-urbanistički potcijenjenom i devastiranom krajoliku. Stambeno naselje sazdano od čistih i jednostavnih kubičnih volumena na vapnenačkom postolju, smješteno na strmoj padini, projektirano je s puno pažnje posvećene njihovu položaju u krajoliku, prepoznavanju vizura i općenito uspostavi odnosa s datostima izvornog pejzaža, jednako kao i uspostavi javnog prostora naselja i otvorenim mogućnostima njegova korištenja.

21


Sponzor nagrade et cetera

Nagrada Bernardo Bernardi

Restoran i kuhinja Pine Beach Resort Dražen Juračić, Jelena Skorup

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Obrazloženje Stručnog savjeta Oblikovanje restorana za 1500 gostiju na čistini okruženoj alepskim borom vođeno je početnom idejom da prirodno tlo ostane netaknuto i svi borovi sačuvani. Ova megastruktura u prirodi nije simulakrum mediteranskih trijemova i sjenica, već same borove šume. Inžinjerskom logikom i suvremenom tehnologijom stvorena je konstrukcija koja podsjeća na stabla, reagira na vjetar, preuzima boje okolnog krajolika. Neponovljiva izvedba, posve prilagođena specifičnom mjestu, istovremeno predstavlja uzoran princip djelovanja u čestim zadacima kakve zahtijeva turistička orijentacija na hrvatskoj obali.

22


Nagrada Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za proteklu godinu Suradnici: Goran Potušek, Marija Grković, Dean Živičnjak, Sanija Kulić (arhitektura) / Mladen Meštrović (konstrukcija) / Antonio Buča (instalacije) Fotografije: Tamás Bujnovszky Lokacija: Pine Beach Resort Pakoštane Kontakt: aries1@zg.t-com.hr Investitor: Pine Beach Resort Pakoštane Godina projektiranja: 2013. Godina dovršetka gradnje: 2015. Projektna tvrtka: ARIES_Juračić_Skorup_arhitekti Izvođač: Krekić – avangard d.o.o. Površina lokacije: 8,500/180,000 m2 Ukupna tlocrtna površina: 4,500 m2

23


Nominacija Bernardo Bernardi

Hotel Adriatic Studio Franjić Šekoranja + Studio 3LHD

Nominacija Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za proteklu godinu

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Autori: 3LHD/ Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Zorislav Petrić, Dijana Vandekar/ Nives Krsnik Rister, Nevena Kuzmanić i Ivana Šajn (suradnici projektnog tima) Koautori: Studio Franjić Šekoranja + Studio 3LHD (interijer) Suradnici: Vanja Žanko (kustoski koncept) /Abdelkader Benchamma, Jasmina Cibic, Igor Eškinja, Chris Goennawein, Kristina Lenard, Federico Luger, Charles Munka, Goran Petercol, Valentin Ruhry, SofijaSilvia, Saša Šekoranja, Massimo Uberti, Zlatan Vehabović, Žižić/Kožul (umjetnici) /Studio I-GLE (dizajn uniformi osoblja) / Lana Cavar sa Marino Krstačić-Furić i Ana Tomić (vizualni identitet i grafički dizajn) Fotografije: Domagoj Blažević, Jure Živković Lokacija: Obala Pina Budicina 16, Rovinj, Hrvatska Kontakt: info@3lhd.com Investitor: Maistra d.d. Godina projektiranja: 2014.– 2015. Godina dovršetka gradnje: 2015. Projektna tvrtka: Studio 3LHD d.o.o. Izvođač: Radnik d.d. Površina lokacije: 821 m2 Ukupna tlocrtna površina: 1,911 m2

Obrazloženje stručnog savjeta Rovinjski hotel iz 1913. godine preuređenjem interijera nije izgubio osnovne odlike autentičnog povijesnog izgleda kakav je u eksterijeru zadržan u cijelosti. Vizualno bogat, naglašen i prezentan kao što je i samo iskustvo hotelskog boravka u novom gradu, interijer hotela je funkcionalno posve osuvremenjen i oblikovan kroz interpretaciju njegovih povijesnih slojeva putem sinteze svakodnevnih objekata i suvremenih umjetničkih intervencija. Vještom tlocrtnom dispozicijom sačuvano je izvorno stubište koje se proteže od prvog do četvrtog kata. Umjetničke instalacije i artefakati koji su nekad postavljeni, a nekad samo “odloženi” u prostoru dodatno ukazuju na to da se novi duh uselio u stariji, povijesni prostor.

24


Nominacija Bernardo Bernardi

Slomljeni pejzaž: spomen obilježje Gordanu Ledereru NFO d.o.o. /Kata Marunica i Nenad Ravnić + Petar Barišić

Suradnici: Dragan Mileusnić; Nikica Pavlović (NFO d.o.o.), Sandra Perić (NFO d.o.o.), Filip Vidović (NFO.d.o.o.), Željko Serdarević, Juraj Jordanić (IEP d.o.o.), Branko Galić (Radionica statike d.o.o.) Sandra Glavočević (Zona Creativa d.o.o.) Fotografije: Ivan Dorotić, Daniel Pavlić, Boris Kovačev/CROPIX Lokacija: Čukur brdo, Hrvatska Kostajnica, k.č.br. 1766, k.o. Kostajnica Kontakt: info@nfo.hr Investitor: Hrvatska radiotelevizija Godina projektiranja: 2015. Godina dovršetka gradnje: 2015.

Obrazloženje stručnog savjeta

Projektna tvrtka: NFO d.o.o.

Na lokaciji na kojoj je snimatelj Gordan Lederer posljednji put snimao, maksimalno reduciranim kiparskim i arhitektonskim jezikom interpretiran je njegov posljednji pogled. Narativnost je ovdje snažna i potrebna, a postignuta je sa svega dva osnovna elementa u dramatičnom pejzažu: pristupnom stazom, pomno postavljenom spram okruženja, koju čine betonske ploče “okovane” u čelične okvire filma s godinama Ledererova života utisnutima u negativu, i razbijenom lećom, čija je staklena opna probijena hicem koji nas suočava s ratnom zbiljom koja se tu dogodila. Iz doline, spomenik se dematerijalizira i postaje samo bljesak.

Izvođač: Beton Lučko d.o.o., Staklo Piletić d.o.o., Šurba d.o.o., Telektra d.o.o. Površina lokacije: 2,814 m2 Ukupna tlocrtna površina: 125 m2

25

Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata u 2015. godini

Nominacija Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za proteklu godinu


Nagrada Neven Šegvić

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

(knjiga i izložba)

Prostori su djelovanja: 20 godina planira nja Zadarske županije Damir Gamulin (autor izložbe), Maroje Mrduljaš, Antun Sevšek (autori izložbe i glavni urednici knjige) Obrazloženje Stručnog savjeta Projekt započet izložbom postavljenom prvi put 2013., zaključen je izdavanjem knjige 2015. godine. Autori su putem izložbe u pravilu posve nepristupačnu, strukovno i zakonodavno kodiranu materiju, uspjeli učiniti istinski dostupnom i vidljivom. Njihova suradnja iznjedrila je potom knjigu u kojoj preuzimaju uloge glavnih urednika i dizajnera, koja pak u drugom mediju no jednako sugestivno, komunicira kao i sama izložba. Tako su u konačnici ukazali na mogućnosti novih načina prezentacije i interpretacije prostora kojeg baštinimo i učinili pristupačnom bazu znanja o prostoru Zadarske županije, razotkrivajući tako kvalitete, probleme i potencijale toga prostora, što je pak osnovno polazište za njegovo razumijevanje, očuvanje i razvijanje.

26


Nagrada Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture za proteklu godinu Koautori: Nives Kozulić, Vladimir Mattioni (urednici knjige)/ Damir Gamulin, Maroje Mrduljaš, Antun Sevšek (autori izložbe Prostori su-djelovanja) Suradnici: Miljenko Domijan, Vladimir Skračić (stručni suradnici) /Damir Gamulin (grafički dizajn) / Petar Kozina (kartografski prilozi)/ Mladen Majstrović (obrada grafičkih priloga) /Katarina Eljuga Žižić (dizajnerska suradnja) /Nina Kuljiš, Maja Trinajstić (lektura) Fotografije: Boris Kačan, Damir Gamulin, Jure Živković et al. Izdavač: Zavod za prostorno uređenje Zadarske županije Godina izdanja: 2015. Kontakt: antun.sevsek@gmail.com

Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata u 2015. godini

27


Nagrada Neven Šegvić

O busenu trave pod stopalom (arhitektonski eseji)

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Tomislav Pavelić

28


Suradnici: Jurana Puljić Jacmenović (grafičko oblikovanje) /Andrej Uchytil (pogovor) Fotografije: Miljenko Bernfest, Boris Cvjetanović, Josip Klarica, Petar Mišković, Tomislav Pavelić, Andrej Uchytil, Mio Vesović Izdavač: UPI-2M plus d.o.o.

Obrazloženje Stručnog savjeta Zbirka nazvana po jednom od deset odabranih eseja posvećenih prostoru predstavlja suptilno poetsko i intimno, a ujedno precizno i duboko promišljanje nekih od ključnih tema arhitektonske discipline. Već iz njihovih samih naslova, baš kao i provedenih rasprava, evidentno je vezivanje uz svojevrsni prosvjetiteljski moment, zadaću podučavanja i ambiciju poticanja na promišljanje svih onih kompleksnih slojeva koje obuhvaća ova ključna društvena i prostorna disciplina. Moralna dimenzija koju autor snažno osjeća i provodi u sferi arhitekture ovdje se evidentno prelila i u sam čin pisanja, koje postaje podjednako obojano analognim angažiranim naporima i intencijama.

Godina izdanja: 2015. Kontakt: tomislavpavelic.arhitekt @gmail.com

29

Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata u 2015. godini

Nagrada Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture za proteklu godinu


Nominacija Neven Šegvić

Dobrovic´ in Dubrovnik A venture in Mo dern Architecture Krunoslav Ivanišin, Wolfgang Thaler, Ljiljana Blagojević

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Nominacija Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstvenoistraživački i teorijski rad na području arhitekture za proteklu godinu Izdavač: JOVIS Verlag Gmbh, Kurfürstenstrasse 15/16, 10785 Berlin, Germany Godina izdanja: 2015. Kontakt: ivanisin@ivanisin-kabashi.hr

Obrazloženje Stručnog savjeta Monografija posvećena jednom od najznačajnijih predstavnika rane, međuratne moderne arhitekture na ovim prostorima – Nikoli Dobroviću – ovim ga izdanjem predstavlja međunarodnoj publici, što je uzor i poticaj za daljnje promoviranje djelovanja arhitekata međunarodnog značaja čiji opusi zasad ostaju poznati uglavnom tek u nacionalnim okvirima. Knjiga sadrži značajnu količinu izvornog materijala i izvanredne fotografije te znalačke tekstove autora knjige, ali i tekst samog Dobrovića o Dubrovniku koji zaokružuje ovaj vrijedan izdavački pothvat.

30


Nominacija Neven Šegvić

Hrvatska moderna arhitektura iz medu dva rata nova tradicija Tomislav Premerl

Nominacija Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstvenoistraživački i teorijski rad na području arhitekture za proteklu godinu

Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata u 2015. godini

Suradnici: Gordan Zečić (glavni urednik), Krešimir Galović (urednik izdanja) Izdavač: EPH Media Godina izdanja: 2015. Kontakt: tomislav.premerl@zg.t-com.hr

Obrazloženje Stručnog savjeta Jedna od ključnih knjiga posvećenih hrvatskoj modernoj arhitekturi međuratnog razdoblja, u svom je trećem, bitno proširenom izdanju (25 godina nakon njezina ranijeg izdanja), nadopunjenom kako tekstualnim tako i bogatim slikovnim materijalom potvrdila svoj dosadašnji status. Količina nove građe, uključujući i razvijeniju strukturu knjige, kao i osobito važno novo završno poglavlje “Memorija moderne: Arhitektura kao nezavršeni i trajni povijesni proces” čine ovo izdanje novim i iznimno značajnim doprinosom temi povijesti i teorije nacionalne arhitekture.

31


OSTVARENJA u 2Ø15. godini

32


Obiteljska ´a kuc Stambena građevina za individualno stanovanje – Kuća M Tihomil Matković (Arhitektura Matković) Obiteljska kuća RR7 Marko Franković Kuća u kaskadnim vrtovima – House Bakko, Pučišća – Brač Damir Rako, Sanja Radovniković Rako, Ivan Jurić “2 u 1” kuća za odmor Petra Oreč Uklanjanje postojeće građevine i gradnja obiteljske građevine, pomoćne građevine i otvorenog bazena Lina Stepančić, Dean Peteh Gradnja stambene građevine i pomoćne građevine – otvorenog bazena Lina Stepančić, Dean Peteh Gradnja stambene građevine i pomoćne građevine Dean Peteh, Marko Hajdarović Gradnja stambene građevine i otvorenog bazena Lina Stepančić, Dean Peteh Gradnja zamjenske građevine – stambene građevine Dean Peteh, Lina Stepančić Gradnja obiteljske kuće Dean Peteh, Marko Hajdarović

33


Obiteljska kuća

Stambena gradevina za individualno stanovanje Kuc´a M Tihomil Matković (Arhitektura Matković)

Suradnici: Irena Paić-Majdić (Arhitektura Matković), Anton Krluk (Arhitektura Matković), Eugen Gajšak (Statika konstrukcije), Armin Bogunović (Telemetrija) Fotografije: Sonja Manestar Lokacija: Šušnjevac 2b, Zagreb Kontakt: info@opa.com.hr Investitor: Jasenka i Ivan M.

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Obiteljska kuc ´a RR7 Marko Franković

Suradnici: Nataša Grgorinić, Sandra Žuvela, Ivana Tatalović, Sandro Pecman, Iva Kovačić, Ivan Arbanas, Gordana Topčagić Fotografije: Marko Franković Lokacija: Hosti 25, Rijeka Kontakt: mfrankovic@mfarhitekti.hr Investitor: privatni

34


Obiteljska kuća

Kuc ´a u kaskadnim vr tovima House Bakko, Puc ˇišc ´a - Brac ˇ Damir Rako, Sanja Radovniković Rako, Ivan Jurić

Suradnici: Dragica Čalić, Radmila Pelagić, Petra Klarić, Ivo Kraljević Fotografije: Ivan Ivanišević Lokacija: Klesarska 23, 21412 Pučišća – Brač Kontakt: porticus@st.t-com.hr Investitor: Einar Bakko, Oslo, Norveška

Ostvarenja u 2015. godini

“2 u 1”

kuc ´a za odmor Petra Oreč

Suradnici: Ema Klasić (Projekt konstrukcije, Lambot d.o.o.), Želimir Kosmina (elektrotehnički projekt, Inkos d.o.o.) Fotografije: Zvonimir Oreč Lokacija: Fiorini bb, Fiorini, 52474 Brtonigla, Istra Kontakt: petra@arhi5ra.com Investitor: Kristine Živković i Petra Oreč

35


Obiteljska kuća

´e gradevine Uklanjanje postojec i gradnja obiteljske gra ´ne gradevine i devine, pomoc otvorenog bazena Lina Stepančić, Dean Peteh

Fotografije: Level 52 d.o.o., Rabac Lokacija: k.č.br. 57 k.o. Kožljak, Naselje Kožljak, Općina Kršan Kontakt: dean.peteh@pu.t-com.hr Investitor: Denis Galić, Galgovo

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Gradnja stambene gradevine ´ne gradevine i pomoc otvorenog bazena Lina Stepančić, Dean Peteh

Fotografije: Marko Hajdarović, Pula Lokacija: k.č.br. 1448/1 k.o. Krnica, Naselje Krnica, Općina Marčana Kontakt: dean.peteh@pu.t-com.hr Investitor: Vesna Žigun, Pula

36


Obiteljska kuća

Gradnja stambene gradevine ´ne gradevine i pomoc Dean Peteh, Marko Hajdarović

Fotografije: Marko Hajdarović, Pula Lokacija: k.č.br. 32/10 k.o. Štinjan, Naselje Štinjan, Grad Pula Kontakt: dean.peteh@pu.t-com.hr Investitor: Damir Cukon, Štinjan

Lina Stepančić, Dean Peteh

Fotografije: Level 52 d.o.o., Rabac i Marko Hajdarović, Pula Lokacija: k.č.br. 616/4 k.o. Premantura, Naselje Premantura, Općina Medulin Kontakt: dean.peteh@pu.t-com.hr Investitor: Slobodan Rogošić, Banjole

37

Ostvarenja u 2015. godini

Gradnja stambene gradevine i otvorenog bazena


Obiteljska kuća

Gradnja zamjenske gradevine stambene gradevine Dean Peteh, Lina Stepančić

Fotografije: Marko Hajdarović, Pula Lokacija: k.č.br. 5188/5 k.o. Pula, Grad Pula Kontakt: dean.peteh@pu.t-com.hr Investitor: Alen Rajković, Pula

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

´e Gradnja obiteljske kuc Dean Peteh, Marko Hajdarović

Fotografije: Marko Hajdarović, Pula Lokacija: k.č.br. 1829/3 k.o. Muntrilj, Naselje Bratovići, Općina Tinjan Kontakt: dean.peteh@pu.t-com.hr Investitor: Tanja Domančić i Zdenko Domančić, otok Ugljan

38


Višestambe na zgrada Višestambena građevina Zaprešić Krešimir Klepo, Roman Vukoja, Iva Klepo Lepur Sokolovac – stambena zgrada – Zagreb Andrija Rusan

39


Višestambena zgrada

Višestambena gradevina Zaprešic ´ Krešimir Klepo, Roman Vukoja, Iva Klepo Lepur

Koautor: Dario Brkljačić Suradnik: Tomislav Klepo Fotografije: Krešimir Klepo Lokacija: Zaprešić, ul.Mirka Ožegovića 16, 18, 20, k.č. 3329/160, k.o. Zaprešić Kontakt: projekting@projekting.hr Investitor: Mareton d.o.o., Zagreb, Odranska 1

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Sokolovac stambena zgrada Zagreb Andrija Rusan

Suradnici: Branimir Bolanča, Darija Krivak, Nikolina Mikuličić Fotografije: Borko Vukosav Lokacija: Sv. Duh, Zagreb Kontakt: atelier@rusanarhitektura.hr Investitor: Haljevo d.o.o.

40


Stambeno poslovna zgrada Stambeno-poslovne zgrade “Projekt Trsat” Miroslav Rajić, Marin Račić Poslovna zgrada Agroproteinka Branka Petković, Kristina Jeren Kažeta u kampanji Berislav Iskra Stambeno-poslovna građevina Spinut P08 Ante Kuzmanić Višestambena zgrada “Punta” Mario Perossa

41


Stambeno– poslovna zgrada

Stambeno poslovne zgrade “Projekt Trsat” Miroslav Rajić, Marin Račić

Suradnici: Jurana Hraste, Matija Kokot, Majda Marenčić, Igor Golčić, Danijela Hobar Fotografije: Ivan Dorotić Lokacija: Sveučilišna avenija 1/3, 51000 Rijeka Kontakt: mr2@mr2.hr Investitor: Dogma nekretnine d.o.o., Fiorella La Guardia 6, 51000 Rijeka

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Poslovna zgrada Agro proteinka Branka Petković, Kristina Jeren

Suradnici: Juraj Pojatina (konstrukcija), Dragutin Vukovojac (instalacije vodovoda i kanalizacije), Milivoj Klarin (strojarske instalacije), Živko Škevin (elektroinstalacije), Valentina Fištrek (fizika zgrade), Martina Gajdek i Željko Mužević (zaštita na radu, zaštita od požara), Tomislav Trputac (promet) Fotografije: Kristina Jeren Lokacija: Strojarska cesta 11, Sesvetski Kraljevec Kontakt: kristina.jeren@gmail.com Investitor: Agroproteinka d.d., Strojarska cesta 11, Sesvetski Kraljevec

42


Stambeno– poslovna zgrada

Kažeta u kampanji Berislav Iskra

Suradnica: Ana Iskra Andabaka Fotografije: AAA Iskra d.o.o., Rovinj Lokacija: Rovinj – San Ciprian Kontakt: info-aai@net.hr Investitor: privatni

Ante Kuzmanić

Suradnici: Marin Kaliterna, Kate Šarić, Ivan Novaković, Luka Mužinić Fotografije: Siniša Štambuk, Marin Kaliterna Lokacija: Teslina ulica, 21000 Split Kontakt: ab.ak@inet.hr Investitor: Špinut d.o.o

43

Ostvarenja u 2015. godini

Stambeno poslovna gradevina Spinut PØ8


Stambeno – poslovna zgrada

Višestambena zgrada “Punta” Mario Perossa

Koautorica: Dalila Perossa Suradnik: Piero Perossa Fotografije: Jelena Jekić Lokacija: Istarska ulica 24, Punta, Umag Kontakt: arch_perossa@yahoo.com Investitor: Opus d.o.o.

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

44


Rekon strukcija i dogradnja Ostvarenja za 2015. godinu

Rekonstrukcija i dogradnja dječjeg vrtića Velika Gorica Svjetlana Jović, Anka Ferić Marković Hotel Kompas, Dubrovnik – rekonstrukcija postojeće građevine Zoran Balog Rekonstrukcija i dogradnja stambene građevine – Kuća D Tihomil Matković (Organizacija za planiranje i arhitekturu) Uvala Čikat – uređenje plaže i šetnice – Mali Lošinj Andrija Rusan i Juraj Luetić, Lana Petrak, Lana Trobentar Šimunić (autorska grupa) Rekonstrukcija i nadogradnja stambene građevine Davor Senečić, Jagoda Škoton

45


Rekonstrukcija i dogradnja

Rekonstrukcija i do gradnja djec ˇjeg vrtic ´a Velika Gorica Svjetlana Jović, Anka Ferić Marković

Suradnici: Bogumir Ivko, Vilim Dujmović, Ivan Sović, Ranko Bihler, Nataša Hrsan, Denis Paleka, Melita Kanceljak Marelić, Verica Grčić Fotografije: Jana Obradović Lokacija: Josipa Pucekovića 2, Velika Gorica Kontakt: svjetlana.jovic@apis.hr Investitor: Dječji vrtić Velika Gorica, Velika Gorica

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Hotel Kompas, Dubrovnik rekonstrukcija po stojec ´e gradevine Zoran Balog

Koautori: Neda Balog Dolečki/Dean Franić, Saša Šekoranja (autori interijera) Suradnici: Filip Cvitak, Ivana Brzac, Igor Grubišić, Mihajlo Šprem, Tomislav Vučinić, Mladen Šafar, Branimir Samac, Milan Carević Fotografije: Zoran Balog, Duško Vlaović Lokacija: Šetalište kralja Zvonimira 56, Dubrovnik Kontakt: neda@a-i.hr Investitor: Jadranski luksuzni hoteli d.d., Dubrovnik

46


Rekonstrukcija i dogradnja

Rekonstrukcija i do gradnja stambene gra devine Kuc ´a D Tihomil Matković (Organizacija za planiranje i arhitekturu)

Suradnici: Sonja Manestar (Organizacija za planiranje i arhitekturu), Irena PaićMajdić (Organizacija za planiranje i arhitekturu, Eugen Gajšak (GiF), Armin Bogunović (Telemetrija), Goran Tomek (TT inžinjering) Fotografije: Tihomil Matković Lokacija: Brkljačićeva 16, Zagreb Kontakt: info@opa.com.hr

Uvala Cikat uredenje plaže i šetnice Mali Lošinj Andrija Rusan i Juraj Luetić, Lana Petrak, Lana Trobentar Šimunić (autorska grupa)

Suradnici: Kristina Bartolić, Bruno Krunić, Nikolina Mikuličić, Darko Novak, Jelena Vujasinović Fotografije: Hrvoje Serdar Lokacija: Uvala Čikat, Mali Lošinj Kontakt: atelier@rusanarhitektura.hr Investitor: Jadranka d.o.o.

47

Ostvarenja u 2015. godini

Investitor: Danijela B. M.


Rekonstrukcija i dogradnja

Rekonstrukcija i nado gradnja stambene grade vine

Suradnici: Aida Botonjić, Martina Paun, Mislav Muršić, Žani Maksimović (maketa)

Davor Senečić, Jagoda Škoton

Fotografije: Damir Fabijanić Lokacija: Meštrovićevo šetalište 6, Split Kontakt: info@send-arch.com Investitor: anoniman

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

48


Javna zgrada Biocentar Davor Katušić

Neboderi Strojarska Davor Mateković

Rekonstrukcija i dogradnja kompleksa Svilno 2 Katušić Kocbek Arhitekti & Rožić Arhitekti i Partneri: Davor Katušić, Igor Rožić

Alkarski dvori – Muzej Sinjske alke Ante Kuzmanić, Darinka Kuzmanić, Marin Kaliterna

Dom za starije osobe Anamarija Bare, Zoran Bare

Stambeno-poslovna građevina i javna garaža Dražanac P03 Ante Kuzmanić

Dječji vrtić “Maslačak” mva/Marin Mikelić, Tomislav Vreš

Ostvarenje: Područni vrtić Valbruna u Rovinju – dogradnja Emil Ivančić

Hotel s vilama i Yacht klubom Mandalina Nikola Bašić, Zvonimir Bušić, Nera Nejašmić Kozina, Petar Kozina, Ivan Kujundžić, Matija Huzjak

Skladišna zgrada Fraktura d.o.o. Rajka Bunjevac

Administrativna zgrada i recepcija u Marini Dalmacija Nikola Bašić, Ivan Kujundžić Građevina javne namjene Dražul Glušica arhitekti / Leora Dražul, Siniša Glušica, Ivana Ljubanović

49


Javna zgrada

Biocentar Davor Katušić

Suradnici: Jana Kocbek, Daria Štrelov, Tina Filjak Juračić, Margareta Ćurić, Robert Franjo, Martina Ivrlač, Goran Raspor/Studio Gif d.o.o. (nosiva konstruckija), Ipro-inženjering d.o.o. (instalacije)/Inspekting d.o.o. (zaštita od požara)/Mateo Biluš (detalji) Fotografije: Miljenko Bernfest Lokacija: Zona Sveučilišnog Kampusa Borongaj, Zagreb Kontakt: info@katusickocbek.com Investitor: Hamag-bicro

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Rekonstrukcija i do gradnja kompleksa Svilno 2 Katušić Kocbek Arhitekti & Rožić Arhitekti i Partneri/Davor Katušić, Igor Rožić

Koautori: Jana Kocbek, Marija Rožić, Maja Čukelj, Vojko Stanić, Krešimir Kolaković, Zvonimir Drenjančević Suradnici: Stabilnost d.o.o. (nosiva konstrukcija)/GPZ d.o.o., Saša Čiković, Aquatech d.o.o. (instalacije)/Goran Stipković (zaštita od požara) Fotografije: Sandro Rubinić Lokacija: Svilno 20, 51000 Rijeka Kontakt: info@katusickocbek.com Investitor: JGL d.d. Rijeka

50


Javna zgrada

Dom za starije osobe

Anamarija Bare, Zoran Bare

Fotografije: Zoran Bare Lokacija: Petrova ulica 23, 10000 Zagreb Kontakt: zbare@outlook.com Investitor: TO-KO d.o.o., Zagreb, Petrova 23

Ostvarenja u 2015. godini

Djec ˇji vrtic ´ “Maslac ˇak” mva/Marin Mikelić, Tomislav Vreš

Suradnici: Sara Pavlov, Maja Bakalar, Ivana Krneta, Stjepan Birač (arhitektura) /Mario Todorić – Toding d.o.o. (konstrukcija)/Nenad Šutevski – Vodotehnika d.d. (instalacije vode i odvodnje)/Srećko Zubak – Shema ZS (elektroinstalacije)/Miroslav Janićijević – Bramini d.o.o. (instalacije grijanja i hlađenja) Fotografije: Bosnić + Dorotić Lokacija: Toplička ulica 34, Krapinske Toplice Kontakt: info@mva.hr Investitor: Općina Krapinske Toplice

51


Javna zgrada

Hotel s vilama i Yacht klubom Mandalina

Nikola Bašić, Zvonimir Bušić, Nera Nejašmić Kozina, Petar Kozina, Ivan Kujundžić, Matija Huzjak

Suradnici: Krešimir Damjanović, Zrinka Gržan Fotografije: Damir Fabijanić, Petar Kozina Lokacija: Obala Jerka Šižgorića 1, 22000 Šibenik Kontakt: marinaprojekt@marinaprojekt.com Investitor: Dogus Marina Hoteli d.o.o.

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Administrativna zgra da i recepcija u Marini Dalmacija Nikola Bašić, Ivan Kujundžić

Koautor: Petar Kozina Suradnik: Matija Huzjak Fotografije: Stipe Surać, Etkin Gurel Lokacija: Bibinje-Sukošan 1, Sukošan Kontakt: marinaprojekt@marinaprojekt.com Investitor: Marina Dalmacija d.o.o.

52


Javna zgrada

Gradevina javne namjene Dražul Glušica arhitekti / Leora Dražul, Siniša Glušica, Ivana Ljubanović

Suradnik: Marko Derenčinović Fotografije: Siniša Gulić Lokacija: Mošćenička Draga, Barba Rike 5a Kontakt: leora@dgarhitekti.hr Investitor: Općina Mošćenička Draga

Davor Mateković

Koautor: Tomislav Stojan Suradnice: Tina Havranek, Vedrana Jančić Fotografije: Ivan Dorotić Lokacija: Strojarska ulica 20, 22, Zagreb Kontakt: proarh@proarh.hr Investitor: VMD-promet d.o.o.

53

Ostvarenja u 2015. godini

Neboderi Strojarska


Javna zgrada

Alkarski dvori Sinjske alke

Muzej

Ante Kuzmanić, Darinka Kuzmanić, Marin Kaliterna

Suradnici: Sanja Vondra, Luka Mužinić, Mirjana Radoš, Katica Šarić, Amalasunta Caratan, Zrinka Radunić Fotografije: Siniša Štambuk, Izvor Vad, Marin Kaliterna Lokacija: Put Petrovca 12, 21230 Sinj Kontakt: ab.ak@inet.hr Investitor: Viteško alkarsko društvo

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Stambeno poslovna gradevina i javna garaža Dražanac PØ3 Ante Kuzmanić

Koautorica: Darinka Kuzmanić Suradnici: Marin Kaliterna, Samuel Martin, Mate Jurić, Ivan Novaković, Luka Mužinić, Sanja Vondra, Kate Šarić, Miro Bilonić, Josipa Ružić, Josipa Knez, Slavica Bubić Mihanović Fotografije: Siniša Štambuk, Marin Kaliterna Lokacija: Ulica Dražanac i Trumbićeva obala, 21000 Split Kontakt: ab.ak@inet.hr Investitor: Vila Dražanac d.o.o., Vukovarska 148, 21000 Split

54


Javna zgrada

Podruc ˇni vrtic ´ Valbruna u Rovinju dogradnja Emil Ivančić

Suradnice: Žaklina Burić Jugovac, Vlasta Guštin Fotografije: Karlo Ivančić Lokacija: G. Privileggia Pascia 2, Rovinj Kontakt: info@agstudio.hr Investitor: Predškolska ustanova Dječji vrtić i jaslice “Neven” Rovinj

Rajka Bunjevac

Suradnica: Dora Bunić Fotografije: Robert Leš Lokacija: Zaprešic, Ivanec Bistranski, Bregovita 7 Kontakt: rajka.bunjevac@zg.t-com.hr Investitor: Fraktura d.o.o., Zaprešić, Ivanec Bistranski, Bregovita 7

55

Ostvarenja u 2015. godini

Skladišna zgrada Fraktura d.o.o.


Izložbe Lokrum centar za posjetitelje predstavlja Igru prijestolja Ivana Dabrović (produkcija i arhitektura)

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

56


Izložba

Lokrum centar za po sjetitelje predstavlja Igru prijestolja Ivana Dabrović (produkcija i arhitektura)

Koautori: Maša Poljanec (grafički dizajn), Ivona Michl (tekstovi povijest i legende), Nenad Jasprica i Mirna Batistić (tekstovi flore i faune), Natko Stipaničev (animacija), Vedran Kolač (programiranje) Suradnici: Maja Tutavac (arhitektura), Maja Kolar (grafički dizajn), Dado Čakalo (prijevod), Jakov Lovrić (lektoriranje)

Ostvarenja u 2015. godini

Fotografije: Ivana Dabrović, Marko Dabrović Lokacija: Rezervat Lokrum, otok Lokrum, Grad Dubrovnik Kontakt: ivana@ecoing.net Investitor: Grad Dubrovnik, Rezervat Lokruma, HBO i Embassy films u suradnji sa Ecoing d.o.o.

57


Intervenci ja u javnom prostoru Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Urbani okviri Margita Grubiša, Daniela Škarica, Ivana Žalac Privremena građevina za potrebe javne manifestacije – Ledeni paviljon Tihomil Matković (Organizacija za planiranje i arhitekturu) Oris Kuća arhitekture – Zagreb Andrija Rusan Uređenje javno prometnih površina u centru Grada Vukovara Rajka Bunjevac, Boris Petrović

58


Intervencija u javnom prostoru

Urbani okviri Margita Grubiša, Daniela Škarica, Ivana Žalac

Koautori: Sanja Bachrach-Krištofić, Mario Krištofić (grafički dizajn i vizualni identitet izložbe) Suradnice: Jelena Miljanović, Kristina Kedžo Fotografije: Ivan Dorotić Lokacija: Trg Maršala Tita, Katarinin trg, Aleja Hermana Bollea, Trg Bana Jelačića, Zagreb Kontakt: skroz@skroz.org Investitor: MU O – Muzej za umjetnost i obrt

Tihomil Matković (Organizacija za planiranje i arhitekturu)

Suradnici: Barbara Maštruko, Matej Raič, Marija Mihaljević, Slavica Olujić Klapčić (Kataplut Promocija), Maja Buconjić Barišić (Detmers kontejneri) Fotografije: Sonja Manestar Lokacija: Trg kralja Tomislava, Zagreb Kontakt: info@opa.com.hr Investitor: Turistička zajednica grada Zagreba

59

Ostvarenja u 2015. godini

Privremena gradevina za potrebe javne manife stacije Ledeni pa viljon


Intervencija u javnom prostoru

Oris Kuc ´a arhitekture Zagreb Andrija Rusan

Suradnice: Nikolina Mikuličić, Jasminka Rusan, Lana Stipičić Fotografije: Borko Vukosav, Damil Kalogjera, Damir Fabijanić Lokacija: Kralja Držislava 3, Zagreb Kontakt: atelier@rusanarhitektura.hr Investitor: Oris

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Uredenje javno promet nih površina u centru Grada Vukovara Rajka Bunjevac, Boris Petrović

Suradnica: Dora Bunić Fotografije: Robert Leš Lokacija: Vukovar, ul. J. J. Strossmayera, ul. F. Tuđmana, Nazorova Ulica, Zmajeva Ulica Kontakt: rajka.bunjevac@zg.t-com.hr Investitor: Grad Vukovar, Vukovar, F. Tuđmana 1

60


Interven cija na povijesnoj arhitekturi i cjelini Crkva sv. Blaža u Zagrebu, dovršenje interijera svetišta Željko Kovačić

61


Intervencija na povijesnoj arhitekturi i cjelini

Crkva sv. Blaža u Za grebu, dovršenje inte rijera svetišta Željko Kovačić

Koautori: Zlatko Kauzlarić Atač, Zlatko Keser, Tomislav Buntak Suradnici: Branislav Škoro (statičar), Projekting 1970 (ekektorinstalacije), Ivan Cetinić (grijanje), Dicroic (ozvučenje) Fotografije: Damir Fabijanić Lokacija: Prilaz Gjure Deželića 64, Zagreb Kontakt: zeljko.kovacic10@zg.t-com.hr Investitor: Župa sv. Blaža

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

62


Interijer Hotel Priča Jelena Miljanović, Ivana Žalac

Hotel, yacht club i vile Mandalina Marko Murtić

Wall Street Berislav Biondić, Robert Bodiš

Ladanjska kuća Mario Perossa

We love New York Berislav Biondić, Robert Bodiš

Riznica katedrale u Požegi – interijer i stalni postav Mario Beusan

Budi ponosan – Informativni multimedijski centar Hrvatskog nogometnog saveza Nikola Polak

Restoran hotela Slavija Dinko Peračić

Adaptacija dijela zgrade Tehničkog veleučilišta u Zagrebu – uređenje ulaznog hola i kantine Svjetlana Jović, Anka Ferić Marković Poslovni prostor tvrtki Five & Shoutem Morana Vlahović Sustav izložbenih panela i interijer Croatian Design Superstorea Iva Letilović, Igor Pedišić

Kaca za Dašekovo – Gornja Podgora Andrija Rusan, Jasminka Rusan Administrativna zgrada Franck Željka Pavlinović Stan 7° Željka Pavlinović Dućan Franck Željka Pavlinović

Stan za baku Vedran Jukić Interijer stana/apartmana F Dario Vlahović, Nedjeljko Špoljar/Sensus Design Factory Wine bar Bistrotekabar Stanica/Tea Tomić, Mirta Vučić Flagship Store Bonbon Stanica/Tea Tomić, Mirta Vučić Interijer Ghetaldus optika (Split) Maša Foretić Doležal Interijer Ghetaldus optika (Zagreb) Maša Foretić Doležal

63


Interijer

Hotel Pric ˇa

Jelena Miljanović, Ivana Žalac

Koautori: Studio Maša Vukmanović /Maša Vukmanović uz suradnju Jelene Lukač Kirš (autor signalistike i grafike u prostoru) Suradnice: Margita Grubiša, Daniela Škarica, Kristina Kedžo (autorska suradnja) Fotografije: Ivan Dorotić Lokacija: Samoborska cesta 214, Rakov Kontakt: skroz@skroz.org Investitor: Željko Franja, Franja obrt

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Wall Street Berislav Biondić, Robert Bodiš

Fotografije: Danijel Milčić Lokacija: Centar Bundek, Zagreb Kontakt: bero@berislavbiondic.com; robert.bodish@gmail.com Investitor: privatni

64


Interijer

We love New York Berislav Biondić, Robert Bodiš

Fotografije: Danijel Milčić Lokacija: Centar Bundek, Zagreb Kontakt: robert.bodish@gmail.com; bero@berislavbiondic.com Investitor: privatni

Nikola Polak

Koautori: Vesna Milutin (interijer) Jan Pavlović, Zoran Đukić, Andrea Franić (oblikovanje postava) Suradnici: Nino Kušter (rasvjeta), Karlo Bruči (audio i video) Fotografije: Petra Mrša, Miljenko Bernfest Lokacija: Petrinjska 2, Zagreb Kontakt: nikola@polak.hr Investitor: Hrvatski nogometni savez

65

Ostvarenja u 2015. godini

Budi ponosan Informativni multime dijski centar Hrvatskog nogometnog saveza


Interijer

Adaptacija dijela zgrade Teh ˇkog veleuc ˇilišta u Zagre nic bu uredenje ulaznog hola i kantine Svjetlana Jović, Anka Ferić Marković

Suradnici: Ivan Sović, Ranko Bihler, Vilim Dujmović, Zoran Divjak Fotografije: Jana Obradović Lokacija: Konavoska 2, Zagreb Kontakt: svjetlana.jovic@apis.hr Investitor: Tehničko veleučilište u Zagrebu

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Poslovni prostor tvrtki Five & Shoutem Morana Vlahović

Fotografije: Miljenko Bernfest Lokacija: Heinzelova 33, Zagreb Kontakt: morana.vlahovic@gmail.com Investitor: Pet minuta d.o.o.

66


Interijer

Sustav izložbenih pane la i interijer Croatian Design Super storea Iva Letilović, Igor Pedišić

Suradnici: Špiro Grubišić, Nikola Mikulić Fotografije: Domagoj Kunić Lokacija: Marićeva 4, Zagreb Kontakt: iva.letilovic@zg.t-com.hr Investitor: Croatian Design Superstore

Ostvarenja u 2015. godini

Stan za baku Vedran Jukić

Koautorica: Maša Medoš Fotografije: Vedran Jukić Lokacija: Zagrebačka 205, Zagreb Kontakt: info@sodaarhitekti.hr Investitor: privatni

67


Interijer

Interijer stana /apartmana F Dario Vlahović, Nedjeljko Špoljar/Sensus design Factory

Suradnici: Ivo Juranov (Fenix 94 d.o.o.), Neven Šrbec (Bravarski obrt Neven Mont), Božo Maroš (Salva Fide d.o.o.), Kristijan Kurjaković (Staklo Interijer d.o.o.), Zoran Odrčić (stolarski obrt Stolarija Odrčić), Zoran Karninčić i Igor Radočaj (Podopolagački obrt Venatura), Slaven Skračić i Zdravko Škara Fotografije: Renata Škrinar Lokacija: Fra Grgura Mrganića 1, 23000 Zadar Kontakt: vlahovic_d@yahoo.com

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Investitor: Fjodor Fatičić

Wine bar Bistrotekabar Stanica/Tea Tomić, Mirta Vučić

Suradnici: Julijana Bočkaj, Ljubo Jukić (Tehnologija ugostiteljske opreme), Viktor Vikaukal (Projekt rasvjete) Fotografije: Ivan Dorotić Lokacija: Ulica Nikole Tesle 12, Zagreb Kontakt: mvp@stanica.com Investitor: Bistronomia Bar d.o.o., Balotin prilaz 2, Zagreb

68


Interijer

Flagship Store Bonbon Stanica/Tea Tomić, Mirta Vučić

Suradnici: Julijana Bočkaj, McCann Erickson d.o.o., Viktor Vikaukal (Projekt rasvjete), Boris Vetnić (konzultant za projekcije), QuaMatik (IT podrška) Fotografije: Ivan Dorotić Lokacija: Trg Drage Iblera 3, Zagreb Kontakt: mvp@stanica.com Investitor: Hrvatski Telekom d.d., Roberta Frangeša Mihanovića 9, Zagreb

Ostvarenja u 2015. godini

Interijer Ghetaldus optika Maša Foretić Doležal

Suradnica: Irena Vikić (metalni elementi, “Ferenprom” d.o.o.) Fotografije: Gojko Vukov Colić Lokacija: City Centar One Split, Vukovarska ulica 207, Split Kontakt: masa.foretic@zg.t-com.hr Investitor: Ghetaldus optika d.d., Ilica 56, Zagreb

69


Interijer

Interijer Ghetaldus optika Maša Foretić Doležal

Suradnica: Irena Vikić (metalni elementi, “Ferenprom” d.o.o.) Fotografije: Frane Fabris Lokacija: City Centar One West Zagreb, Jankomir 33, Zagreb Kontakt: masa.foretic@zg.t-com.hr Investitor: Ghetaldus optika d.d., Ilica 56, Zagreb

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Koautorica: Ana Aščić

Hotel, Yacht club i vile Mandali na

Suradnici: Marija Beg, Hana Grebenar, Roberta Škugor, Ivan Vlahović, Nina Babić, Nina Čeak, Simon Morasi Piperčić (produkt dizajn), Tamara Ivić (dizajn tekstila)

Marko Murtić

Fotografije: Miljenko Bernfest, Marko Murtić, Ana Aščić Lokacija: Obala Jerka Šižgorića 1, 21000 Šibenik Kontakt: ana.ascic@aag.hr, marko.murtic@aag.hr Investitor: Dogus Marina Hoteli d.o.o.

70


Interijer

Ladanjska kuc ´a

Mario Perossa

Koautorica: Dalila Perossa Suradnik: Piero Perossa Fotografije: Mario Perossa Lokacija: Puntica 6, Punat, Otok Krk Kontakt: arch_perossa@yahoo.com Investitor: privatni

Fotografije: Filip Beusan Lokacija: Trg sv. Terezije 14, 34000 Požega Kontakt: mbeusan@arhitekt.hr Investitor: Požeška biskupija, Biskupski ordinarijat, Trg sv. Trojstva 18, 34000 Požega

71

Ostvarenja u 2015. godini

Riznica katedrale u Požegi interijer i stalni postav Mario Beusan


Interijer

Restoran hotela Slavija Dinko Peračić

Suradnici: Ivan Begonja, Viktor Perić, Nadezda Troskot, Mia Vučić Fotografije: Dinko Peračić Lokacija: Ulica Andrije Buvine 2, Split Kontakt: studio@a-r-p.hr Investitor: Ercon Co d.o.o.

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Kaca za Dašekovo Gornja Podgora Andrija Rusan, Jasminka Rusan

Fotografije: Andrija Rusan Lokacija: Gornja Podgora Kontakt: atelier@rusanarhitektura.hr Investitor: privatni

72


Interijer

Administrativna zgrada Franck Željka Pavlinović

Suradnica: Tanja Haraminčić Fotografije: Saša Pjanić Lokacija: Vodovodna 20, Zagreb Kontakt: zeljka@zetho.net Investitor: Franck d.d.

Ostvarenja u 2015. godini

Stan 7° Željka Pavlinović

Fotografije: Saša Pjanić Lokacija: Babonićeva ulica, Zagreb Kontakt: zeljka@zetho.net Investitor: privatni

73


Interijer

Duc ´an Franck Željka Pavlinović

Suradnica: Tanja Haraminčić Fotografije: Saša Pjanić Lokacija: Vodovodna 20, Zagreb Kontakt: zeljka@zetho.net Investitor: Franck d.d.

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

74


Publicisti cko naklad nicki rad Arhitektura i sanitarna tehnika u službi napretka – Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar” 1926.–1939. Dubravka Kisić Send arhitektura 03 Davor Senečić Dva Arhitekta 2003. – 2013. Tomislav Ćurković, Zoran Zidarić, Maroje Mrduljaš (autori koncepta), Toni Bešlić, Maroje Mrduljaš (autori teksta) Nikola Filipović – Majstor arhitekture Zrinka Paladino Boris Magaš – Misli o arhitekturi – Izabrani tekstovi Alen Žunić Zagreb Architecture Guide. An Anthology of 100 buildings Alen Žunić, Zlatko Karač [Kon]Tekst arhitekture. Tekstovi o arhitekturi u časopisu “Vijenac” 2010.– 2014. Alen Žunić Kosovo Modern – an architectural primer Lulzim Kabashi, Ilir Gjinolli Fiume e Abbazia all’inizio del Novecento e la prima attività di Edoardo Gellner Marko Franković

75


Publicističko – nakladnički rad

Arhitektura i sanitarna teh nika u službi napretka Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar” 1926. 1939. Dubravka Kisić

Izdavač: Hrvatski muzej arhitekture HAZU Godina izdanja: 2015. Kontakt: hma@hazu.hr

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Send arhitektura 03 Davor Senečić

Izdavač: S.E.N.D. d.o.o. Godina izdanja: 2015. Kontakt: info@send-arch.com

76


Publicističko – nakladnički rad

Dva Arhitekta 2003. 2013. Tomislav Ćurković, Zoran Zidarić, Maroje Mrduljaš (autori koncepta), Toni Bešlić, Maroje Mrduljaš (autori teksta)

Suradnici: Cvjetka Peronja, Anita Budimir, Jelenko Hercog, Maja Trinajstić, Mia Jurinović, Darko Vušak, Dejan Šparovec Fotografije: Robert Leš, Damir Fabijanić, Darko Bavoljak Lokacija: Zagreb Izdavač: Dva Arhitekta d.o.o., Oris d.o.o./Oris kuća arhitekture Godina izdanja: 2015. Kontakt: info@dva-arhitekta.hr

Zrinka Paladino Fotografije: Zrinka Paladino, Miljenko Bernfest, Vjekoslav Skledar i drugi Izdavač: Naklada Ljevak, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Godina izdanja: 2015. Kontakt: zrinka.paladino@zagreb.hr

77

Ostvarenja u 2015. godini

Nikola Filipovic ´ Majstor arhitekture


Publicističko – nakladnički rad

Boris Magaš arhitekturi

Misli o Izabrani tekstovi Alen Žunić

Fotografije: razni izvori ilustracija Lokacija: Zagreb Izdavač: HAZU – Hrvatski muzej arhitekture, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, UPI-2M Godina izdanja: 2014. Kontakt: zunic.alen@gmail.com

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

Zagreb Architecture Guide. An Anthology of 100 buildings Alen Žunić, Zlatko Karač

Suradnici: Graham McMaster (prijevod) /Matea Bronić (graf. oblikovanje i prijelom) Fotografije: razni izvori ilustracija Lokacija: Zagreb Izdavač: Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, UPI-2M Plus Godina izdanja: 2015. Kontakt: zunic.alen@gmail.com

78


Publicističko – nakladnički rad

[Kon]Tekst arhitekture.Tek ˇasopi stovi o arhitekturi u c su “Vijenac” 2010. 2014. Alen Žunić

Suradnik: Graham McMaster (prijevod) Fotografije: razni izvori ilustracija Lokacija: Zagreb Izdavač: UPI-2M plus Godina izdanja: 2015. Kontakt: zunic.alen@gmail.com

Ostvarenja u 2015. godini

Kosovo Modern an architectural primer Lulzim Kabashi, Ilir Gjinolli

Izdavač: National Gallery of Kosovo, Zeni Ballazhi (Acting Director) Godina izdanja: 2015. Kontakt: kabashi@ivanisin-kabashi.hr

79


Publicističko – nakladnički rad

Fiume e Abbazia all'i nizio del Novecento e la prima attività di Edoardo Gellner Marko Franković

Urednici: Martina Carraro, Riccardo Domenichini Izdavač: Il Poligrafo, IUAV Godina izdanja: 2015. Kontakt: mfrankovic@mfarhitekti.hr

Čovjek i prostor | Godišnja izložba ostvarenja hrv. arhitekata u 2015.

80


Ne zahtjevajmo da se stvari promijene, ako nastavljamo raditi uvijek iste stvari. Kriza može biti veliki blagoslov za osobe i nacije, jer kriza donosi napredak. Kreativnost se rađa iz tjeskobe, baš kao što se dan rađa iz tamne noći. U krizi nastaje inventivnost, otkrića i velike strategije. Tko savlada krizu nadvladava samog sebe bez da bude svladan. Tko pripisuje krizi vlastite neuspjehe i nevolje spriječava vlastiti talent i daje veću važnost problemima, a ne rješenjima. Prava kriza je nesposobnost. Najveća mana ljudi i nacija je lijenost u potrazi za rješenjima i izlazom iz vlastitih problema. Bez krize nema izazova, a bez izazova život je rutina, jedna spora agonija. Bez krize ne postoje zasluge. Upravo u krizi izranja ono najbolje u nama, jer bez krize svi vjetrovi su lagani povjetarci. Pričom o krizi samo ju ojačavamo, šutnjom o krizi veliča se konformizam. Umjesto toga, radimo naporno. Okončajmo jednom zauvijek s jedinom opasnom krizom, a to je tragedija nedostatka želje da se borimo kako bi ju savladali. — Albert Einstein, The world as I see it, 1931.

81

Ostvarenja za 2015. godinu

Zahvaljujemo svim kolegama koji su nesebičnim sudjelovanjem na Godišnjoj izložbi ostvarenja doprinijeli stvaranju “slike” hrvatske arhitekture u 2015. godini.Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.