Page 1

Med närhet och känsla

TYRESÖ KOMMUN – TRIVSAMT SEDAN 1862

Leva och bo:

Bo

arkitekten tipsar om boende

Vad passar dig? Se möjlighe terna att bo och le va i Tyresö

Innovativa entreprenörer:

Jobba

Företagare utmanar med egna idéer

Upptäck platsen vid skärgård, vildmark och storstad


Att blicka framåt. Att planera. Det är det mest naturliga man kan göra. Tyresö kommun gör också det. Vi är redan Sveriges populäraste kommun enligt Svenskt Kvalitetsindex, och för varje bostad som byggs, varje företag som startas och varje familj som flyttar in så hoppas vi att komma ännu närmare vår vision – att bli länets attraktivaste kommun och kallas för hem av över 60 000 människor. Välkommen att upptäcka Tyresö.

4

FOTO: ARKITEKT FOTO: SEMRÉN+MÅNSSON CAN BURCIN SAHLIN

Att ha en vision


Innehåll:

04

10

12

Upptäck något svårslaget -

Konst och kultur har sedan Prins

En god arbetsgivare i dubbel

möjligheterna till att fiska på

Eugens dagar varit del av Tyresö.

bemärkelse. Det kan man kalla

gångavstånd från hemmet.

Från konstrundor till festivaler.

Tyresöföretaget Fontana.

Centrum

16

Golfbana Fri tid är dyrbar tid. I Tyresö finns

20 TYRESÖ

Drömboende STRAND är något vi alla letar efter. I Tyresö är flera tusen nya ÖRINGE

alla möjligheter att göra det bästa

moderna bostäder av olika karaktär planerade inom de närmaste åren.

av den, oavsett intresse.

Kanske är någon av dem just ditt drömboende?

ERSTAVIKEN

FÅRDALA

Upptäck Tyresö Magasinet är framtaget på uppdrag av Tyresö kommun Produktion: BjornSthlm.se

32

GIMMERSTA

Tyresö Slott NOTHOLMEN

38

TRINNTORP

Art Director och grafisk form: Björn Andersson

Trollbäckens IP

BERGHOLM TELEGRAFBERGET

Text: Henry Stenberg Följ Tyresö kommun:

KALVFJÄRDEN

BR

DREVVIKEN

Instagram.com/tyresokommun facebook.com/tyresokommun

Närhet Skärgård, vildmark och

Utflyktsmål finns det gott om

twitter.com/tyresokommun

stadskänsla har du runt hörnet,

i Tyresö. Se vilka som passar för

www.tyreso.se

men hur nära är allt annat?

dig och dina intressen. 3 VISSVASS


Uppt채ck

Madeleine och hunden Berit p책 bryggan vid Sandholmarna.

4


FOTO: BJÖRN ANDERSSON

FISKELYCKAN Tyresö erbjuder fantastiska möjligheter till sportfiske. Längs hela kusten kan du fiska fritt, men vill du se hur det nappar i någon av sjöarna så köper du enkelt fiskekort på Tyresö kommuns Servicecenter eller hos OKQ8. Det går till och med att köpa fiskekort med SMS! TIPS FÖR TYRESÖFISKE:

Testa kräftfiske i augusti. Hyr båt i någon av sjöarna. Tyresofiske.se svarar på alla dina frågor.

13 UTFLYKTS MÅL

VILKET ÄR DITT BÄSTA FISKETIPS? Använd #upptäcktyresö och dela med dig av dina bästa tips för att fiska i Tyresö. Vilka ställen ska man besöka? Var och när nappar det bäst?

5


Uppt채ck

Otto 채lskar att vara i skogen och leka 채lg.

6


FOTO: BJÖRN ANDERSSON

SKOGEN Det är få förunnat att ha skärgården runt ena hörnet och skogen runt det andra, men i Tyresö får man just det. Flera naturreservat som erbjuder fantastiska miljöer med växt- och djurliv som bara väntar på att upptäckas av dig. Tyrestas urskogsmarker, hagmarkerna i Alby, Dyviks mäktiga bergsrygg eller sällsynta växter och fåglar kring Hammarberget. Tyresån är med sina tre strömmande forsar unik i Stockholmstrakten, och att vandra längs den är en fin upplevelse. Bär- och svampplockare uppskattar också Tyresös skogar. Upptäck Tyresös vandringsleder och natursköna platser med Naturkartan.se, eller ladda hem appen Tyresö naturkarta.

14 UTFLYKTS MÅL

VILKET ÄR DITT SMULTRONSTÄLLE I TYRESÖ? Använd #upptäcktyresö och dela med dig av dina bästa tips för att uppleva och upptäcka naturen i Tyresö. Finns det någon särskild plats man inte får missa?

7


Uppt채ck

Det finns ocks책 en BMX-park i F책rdala!

8


FOTO: BJÖRN ANDERSSON

15 UTFLYKTS MÅL

SKATEPARKEN Testa skateparken som Tyresös ungdomar själva fått vara med och utforma. Strax intill ligger stadsparken, en stor lekplats, fotbollsplan och parkourbana. Med andra ord ett livligt område med något för alla. KORT OM SKATEPARKEN:

Heter Skatepark 135 efter Tyresös postnummer. Har utökats med play- och miniramp samt kidneypool. Åk skateboard, inlines, kickbike eller BMX.

VAD GÖR DU OCH DINA KOMPISAR I TYRESÖ? Hänger ni på någon av fritidsgårdarna, spelar ni frisbeegolf eller är det bad som gäller? Använd #upptäcktyresö och dela med dig av dina tips.

9


FOTO: OSCAR HALLDIN

MÅLARPRINSEN Prins Eugen, son till kung Oscar II och drottning Sophia, visade tidigt prov på konstnärliga anlag. År 1891 besökte han Tyresö och här fördjupades och utvecklades hans landskapsmåleri. Åren 1894 till 1909 blev villan Lilla Tyresö på Tyresö slotts ägor hans sommarbostad. Målningar som Molnet, Det stilla vattnet och Den ljusa natten målades på Tyresö, och kom att spela en roll för utvecklingen av det svenska landskapsmåleriet. Prins Eugen bjöd ut sina konstnärsvänner till sin sommarbostad och det bildades en konstnärskoloni i Tyresö. De arbetade oftast var och en på sitt håll på dagarna och umgicks på kvällarna. Inte sällan gjorde de utflykter på vattnet eller promenerade tillsammans i den omväxlande naturen. Källa: waldemarsudde.se

Prins Eugen föll för Tyresö. Han tyckte att naturen var fantastisk, så vacker och omväxlande. Och så nära Stockholm. Han tillbringade 16 somrar här med sina konstnärsvänner. Läs mer om detta i boken Konstnärskolonin på Tyresö

10


Konst & Kultur

Medeltidsdagarna

Konstrundan

– ett av flera återkommande evenemang i Tyresö.

Kultur i höstmörkret är en vecka då föreningar och kommunen samarrangerar ett

Kolla eveneman gskalendern på tyreso.se Tyresöfestivalen går årligen av stapeln ett stenkast från Tyresö centrum. Dagen genomsyras av temat mångfald och omtanke. Besökarna får möta eldsjälarna i kulturföreningarna, idrottsklubbarna, naturföreningarna och de sociala föreningarna. Festivalen kretsar kring stora scenen med sång, musik och dansframträdanden och avslutas med årets huvudartist.

brett kulturprogram. Bland annat öppnar lokala konstnärer i Konstrundan Tyresö sina ateljéer.

Biblioteket Biblioteket i Tyresö

FOTO: ANDERS SCHERP

centrum gömmer

Kulturskolan Tyresö kulturskola är till för barn och ungdomar som vill ägna sig åt musik, dans, teater och bild på fritiden. Välutbildade och engagerade lärare undervisar i en uppsjö av olika kurser. Besök tyreso.se/kulturskolan och se om det finns något som passar. Men tänk på att kurserna fylls upp snabbt så skynda på!

många kulturella pärlor. Bland annat hittar du här Tyresö konsthall som visar omkring åtta utställningar per år med olika teman. Dessutom finns det teater för barn, digital undervisning för seniorer och många andra aktiviteter för bibliotekets besökare på Tyresös alla tre bibliotek. 11


Näringsliv

Fontanas grundare Frixos Papadopoulos med en av de många produkter som han tagit till Sverige.

Superior Taste Awardvinnare.

Grundat: 1978 Antal anställda: 40 Produkter: Cirka 200

12

Ett familjeägt företag.

Fontana sponsrar idrotten i Tyresö via Fontanahallen i Trollbäcken.


EN GOD ARBETSGIVARE Tyresö har en stark entreprenörsanda med över tusen småföretag. Ett av många framgångsrika företag är Fontana Food. Vad är historien bakom framgången – och hur är det att vara företagare i Tyresö?

3 SKÄL TILL ATT STARTA EGET

1. DU BLIR DIN EGEN CHEF Som egenföretagare följer mycket ansvar, men även mycket frihet. Gör som du vill, när du vill och jobba mot mål

Text Henry Stenberg Foto Björn Andersson

Fontana har kommit långt sedan starten 1978, då grundaren Frixos Papadopoulos introducerade Greklands smaker för det svenska folket. Men att Tyresö skulle bli basen, det var en slump. På grund av turkarnas invasion av Cypern 1974 flydde Frixos, hans fru och två barn landet. Han hade släkt sedan tidigare i Tyresö, så det blev deras nya hem. Tanken var att det skulle vara tillfälligt, men de bor kvar än.

? Att du hamnade i Tyresö var

en slump, men hur startade Fontana? ! – Jag fick snabbt arbetstillstånd, så jag jobbade. Jag jobbade som svetsare på Arlanda, jag jobbade i tunnelbanan och dessutom hade jag en liten butik på Götgatan. Samtidigt hade vi två små barn hemma så efter ett tag blev det kanske lite väl mycket. Så jag fokuserade på butiken, och köpte hem nektarjuice från Cypern. Sen åkte jag runt i en liten folkvagnsbuss och sålde till alla jag kunde. Alla!

du själv sätter upp.

2. DU FÅR GÖRA NÅGOT DU GILLAR En av de största fördelarna med att vara entreprenör är att man själv väljer vad man jobbar med. Gör din hobby till ett jobb!

3. DET ÄR LÄTT ATT KOMMA IGÅNG Det har aldrig funnits så många inspirationskällor som idag för att hitta sin nisch. När du har en idé kan du få bra hjälp från Nyföretagarcentrum.

13


Det hårda arbetet gav resultat. Frixos tog in mer och fler produkter, bland annat grekiska oliver, fetaost och olivolja – tre produkter han introducerade för den svenska marknaden. Det dröjde inte länge förrän han behövde en större lokal. – Jag köpte mark från Tyresö kommun i mitten av 80-talet, och byggde 800 m2 lager, och 50 m2 kontor. Jag fortsatte utöka sortimentet och köpte fler varor från fler länder, och med att företaget växte så växte även våra lokaler. Idag har vi expanderat till över 3700 m2.

? Hur kommer det sig att ni

fortfarande är kvar i Tyresö efter alla dessa år? ! – Jag bor och jobbar i Tyresö. Jag älskar Tyresö. Det är vacker natur och nära till både havet

Lozios och Corina Papadopoulos

inte kunnat stanna här. Sedan dag ett så har de hjälpt mig när det behövts. När jag behövde köpa mark, bygga och sedan bygga ut. De är väldigt tillmötesgående, och jag är mycket tacksam att det blev Tyresö som vi byggt upp Fontana i. De ser efter företagare, och hjälper oss att utvecklas och växa. Sedan några år tillbaka är Frixos deltidspensionär, men har lämnat Fontana i goda händer. Hans barn har till stor del tagit över företaget – sonen

FRIXOS TIPS FÖR ATT NÄTVERKA I TYRESÖ

1

VAR INTE ANONYM Var inte rädd

för att gå upp till kommunen, presentera dig och skaka lite händer. Skippa den opersonliga mejlen.

2

BJUD IN FOLK Se inte kommunen och andra

företagare i Tyresö som ett hot. Bjud in dem och se hur ni kan jobba tillsammans. Samarbete

Fontana tog halloumin till Sverige 1984. Idag konsumerar vi näst mest halloumi per capita i världen. Efter Cypern.

är bra.

3

GÅ PÅ EVENTS Ut och träffa så mycket män-

niskor och företag som möjligt. Företagsträffar, seminarier och

och skogen. Det är lugnt, och enkelt att ta sig till Stockholm. Varför bo någon annanstans?

? Finns det fler anledningar än den vackra naturen? ! – Om kommunen inte hjälpt mig som de gjort så skulle jag

14

alla andra events som Loizos som VD och dottern finns i Tyresö. Corina som kommunikationschef. De får se till att den snart 40åriga familjedrivna framgångssaSTARTA FÖRETAG? gan går en lika Kontakta Tyresö ljus framtid till företagslots så får du mötes. hjälp att söka de tillstånd som krävs.


FOTO: BJÖRN ANDERSSON

Entreprenören

ANNIKA STJÄRNE WESTLUND Entreprenören Annika Stjärne Westlund driver Tyresö gym, jobbar mot dopning, är träningsexpert på Radio Stockholm och driver även ett byggföretag tillsammans med maken. Med andra ord en expert på företagande. "Skapa kontakter och ta hjälp där du kan få den. Det kan vara värt att kontakta Tyresö kommun som är måna om det goda företagsklimatet. Gå på deras företagsfrukostar och delta i den årliga Näringslivsdagen."

Annika tipsar om hur du blir en bra företagare

15


FOTO: ULF BERGLUND

Livskvalitet

FRI TID Med fler än 30 olika föreningar och klubbar inom sport och fritid så finns det något för alla – vilka förutsättningar du än har. Text: Henry Stenberg

Upptäck på land eller vatten Ta en promenad och gå någon av Tyresös många och långa vandringsleder, eller hyr kajak och glid över vattnet för en annan slags upptäcktsfärd.

16


Det är inne att vara ute TA PLATS. I LAGET. Fotboll och andra lagsporter har alltid varit stort i Tyresö. Oavsett vad du vill hålla på med så finns det planer att spela på och föreningar att bli medlem i – handboll, innebandy, amerikansk fotboll, basket, eller varför inte boule?

Man måste inte vara del av en förening eller klubb för att aktivera sig i Tyresö. Det finns flera utegym och fantastiska cykelsträckor och vandringsleder att ta sig an. Och på vintern plogas isar för långfärdsskridskor och hockey.

FRITID. FÖR ALLA. Vi anser att alla ska ha möjlighet att vara del av ett lag och ha en aktiv fritid. I Tyresö finns det flera föreningar och aktiviteter där barn med funktionsnedsättningar och behov av extra stöd kan vara med.

GOLF. Tyresö Golfklubb erbjuder 18 hål på en omväxlande park- och skogsbana med mycket vatten. För för dig som gillar mindre banor mer så finns det även två bangolfbanor i Tyresö.

GYMNASTIK. Besök naturkartan.se eller ladda ner Tyresö naturkarta-appen så hittar du snabbt information om vad du kan göra och var du kan göra det.

Långt ifrån en materialsport och dessutom anpassningsbar efter din egen förmåga, oavsett om du precis börjat förskolan eller om du är pensionär.

17


Uppt채ck

Mia njuter av slottets atmosf채r och en god bok.

18


FOTO: BJÖRN ANDERSSON

SLOTTET Tyresö slottsområde ligger på en av Tyresös vackraste platser – den innersta delen av Kalvfjärden. På vintern ett stilla snötäckt landskap och på sommaren en levande miljö med caféer, vandrarhem och butiker. Här ligger även Tyresö handelsträdgård där du kan köpa växter och få proffstips om trädgårdsskötsel. TRE SNABBA OM SLOTTET:

Uppfördes på 1630-talet av Gabriel Oxenstierna. Var den första engelska parken i Sverige. Renoverades på 1990-talet.

3 UTFLYKTS MÅL

VILKET ÄR DITT HISTORISKA TYRESÖ? Tyresö är fullt av historia, från medeltiden och framåt. Vilka platser eller händelser genom åren är värda att känna till? Använd #upptäcktyresö och dela med dig.

19


WHITE ARKITEKTER

Boende

Tyresös centrala delar förtätas varsamt och kommer

FOTO: KENNETH HELLMAN

de närmaste åren erbjuda tusentals nya bostäder.

20


Vad passar dig? Se vilket boende som du gillar

DRÖM

BOENDE Text Henry Stenberg

Var ligger ditt drömboende och hur ser det ut? Chansen är stor att hitta det i Tyresö där det finns en stor variation av bostäder – lägenheter med stadskänsla, naturnära radhus och villor med sjötomt. Välkommen att ta en titt!

21


SÅ BOR MAN I TYRESÖ

Vad passar dig? Se vilket boende som du gillar

Tyresö är en relativt ung kommun, och var på 60- och 70-talen en av Sveriges mest snabbväxande kommuner. Invånartalet växte då med 20 000 personer. Under följande tre decennier skedde tillväxten långsammare bland annat genom att fritidshus ersatts av villor eller omvandlats till permanentboende. Nu vill Tyresö ge sitt bidrag till regionens bostadsbehov och förtätar redan bebyggda områden. Det kommer att byggas nya villor och hus, men framförallt fler lägenheter. Och en stor del av dessa blir hyresrätter.

Lägenhet

Villa

Radhus

LITE DRYGT HÄLFTEN av

DET FINNS FLERA fina

UNDER 60- OCH 70-TALET

bostäderna i Tyresö är lägen-

villaområden i Tyresö – till

växte Tyresös första flerbo-

heter, och de många stora

exempel Trollbäcken, Tyresö

stadshus upp, men framför

byggprojekt som nu är plane-

strand och Brevikshalvön.

allt byggdes flera stora

rade kommer att öka den

I mitten av 1900-talet var

områden med radhus och

andelen. De flesta byggs runt

Tyresö främst ett sommar-

parhus. Krusboda , Fårdala

Tyresö centrum. Först ut var

stugeområde. Idag har de

och Öringe är exempel på

ett 23-våningars höghus –

flesta fritidshus omvandlats

sådana områden som tack

Tyresö View.

till permanenta bostäder,

vare sin numera klassiska

eller ersatts av moderna villor.

arkitektur uppskattas av en

Ökar mest!

22

helt ny generation.


FOTO: MARTIN BRUNN

Brevik

Trollbäcken

Vackra sekelskiftesvillor med stora trädgårdar och

Trollbäcken är ett klassiskt och lummigt område

skärgårdskaraktär. Att bo på halvön är eftertraktat

med mestadels villor. De flesta planerna för bebyggelse

tack vare lugnet och den vackra naturen.

gjordes redan på 50-talet, men dessa hus nära

FOTO: MARTIN BRUNN

Drevviken byggdes 2007.

KLASSISKA BOENDEN I TYRESÖ:

Trädgårdsstaden

Hyresrätter

I Tyresö Strand ligger detta moderna bostadsområde

Flerfamiljshus börjades byggas i Tyresö i större skala

bestående av småhus och lägenheter. Arkitekturen

på 60-talet. Detta ägs av kommunala Tyresö Bostäder

knyter an till det historiska arvet kring Tyresö slott.

som är värd för cirka 6000 boende.

23


En stark. identitet.

Växtkraft

Tillsammans med Tyresöborna har vi tagit fram de värden som finns här idag,

En grönskande stad Med sin närhet till både natur och storstad vill allt fler bosätta sig i Tyresö. Målet är 20 000 fler invånare fram till år 2035. Det behövs många nya bostäder, men Tyresös gröna karaktär ska bevaras.

och som ska hållas fast vid och stärkas när vi växer.

Allt vi gör och alla beslut vi tar ska värna om ekologiska, sociala och ekonomiska värden. Nya miljöer är omsorgsfullt utformade och estetiskt tilltalande – miljöer som håller i längden. Vi

Allt fler vill bo i Tyresö. Nu inleds därför den största byggvågen i Tyresö sedan 60-talet. Det är framför allt de centrala delarna som kommer förtätas och utvecklas, men även nya radhus- och villaområden ska byggas. Ungefär en tredjedel av Tyresö är skyddad natur, och den gröna karaktären ska värnas och ge sin prägel även på bebyggda områden. Här är några av de många olika byggprojekt som är planerade:

Grindstolpen I Tyresö Strand byggs ett nytt kvarter med både små lägenheter med balkong för ett första boende och större lägenheter med egen terrass. Det byggs också några radhus med egen trädgård för de som behöver större ytor. 24

Trollbäcksporten

bygger ett hållbart samhäl-

Intill Gudöterrassen i Trollbäcken byggs två nya naturnära byggnader med ljust slätputsade fasader och stora glaspartier. Alla 25 lägenheterna kommer att ha terrass eller balkong – med kvällssol.

le samtidigt som vi växer.

Kryddvägen och Basilikagränd

husen genom en mänsklig

I Östra Farmarstigen, nära Barnsjön, kommer mellan 100 och 150 bostäder att byggas inom de närmaste åren. Det blir kvarter med nyskapande arkitektur, som prioriterar miljövänliga transportsätt gång och cykel.

Tyresö Trädgårdar Ett bostadsområde med 254 lägenheter vid Tyresö centrum. Den fina innergården har utformats av några av Sveriges främsta landskapsarkitekter.

Tyresö har en bebyggd miljö som stödjer livet mellan skala, form och klimat. Småskalighet går igen i allt som företagande, kommunens verksamheter, företagande och boendemiljöer.

Tyresö är ett starkt samband i Tyrestakilen. Vi är kända för vår natur och vårt vatten som är storslaget och varierat. Alla Tyresöbor har nära till rekreation, friluftsliv, skog, park och vatten.


JÄGNEFÄLT & MILTON

OKIDOKI! ARKITEKTER

Hållbart byggande Allt som byggs i Tyresö byggs i enlighet med vår identitet.

Tyresö Trädgårdar. ENGSTRAND OCH SPEEK

BACKHANS OCH HAHN

Basilikagränd.

Trollbäcksporten.

25

Grindstolpen.


LÄTT ATT LEVA HÅLLBART

I

Tyresö växer varsamt och

Tyresö ska det vara lätt att leva miljövänligt och aktivt. Ett av många områden som utvecklas för att underlätta det livet är Norra Tyresö Centrum. Det är ett stort projekt som kommer att byggas i etapper, och när det står färdigt kommer här finnas 950 nya lägenheter och 12 000 m2 kommersiella ytor. Det kommer att sträcka sig över ett område motsvarande 40 fotbollsplaner. I Norra Tyresö Centrum finns det mesta man behöver inom gångavstånd, oavsett om det handlar om att ta bussen till stan, handla mat eller ta med barnen på fotbollsträning. Dessutom kommer det att ges utrymme till kaféer och andra mötesplatser, konst i den offentliga miljön, och löpslingor, utegym och närhet till annan spontanidrott. Allt för att göra gatumiljön stadslik och trivsam.

med fokus på social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.

Tanken är att man ska klara sig utan bil i Norra Tyresö Centrum. Hela området får en lugn och trygg trafikmiljö där gång-, cykel- och kollektivtrafik prioriteras. Cykelparkeringar, bilpooler och snabbladdningsstation för elfordon ska underlätta klimatsmarta val. Det blir ett toppmodernt, miljövänligt område - ett av många stora och viktiga steg mot visionen att Tyresö år 2030 ska vara Stockholmsregionens mest attraktiva kommun med 60 000 invånare.

Frågan: Hur bor du och vad är det bästa med ditt boende?

Sandra von Knorring, 33 år Jag bor i radhus i Krusboda och det bästa med området är närheten till barnens kompisar och skola. Och förstås närheten till naturen och vattnet. 26

Michael Spång, 38 år Jag bor i villa i Trollbäcken och det bästa med det är friheten att ha en egen tomt samt närhet till både barnens förskola och kollektivtrafik.

Göran Aldenberg, 78 år Bor i lägenhet i Tyresö View med en fantastisk utsikt. Det bästa med vårt boende är närheten till köpcentrum dit vi tar oss utan att behöva gå ut.


ALMA ARKITEKTER

Wättingestråket.

60 tusen

99 procent

bostäder

invånare

I snitt ska så många

Visionen

Så många Tyresöbor

nya bostäder

är att så många invånare ska

rekommenderar andra att

byggas varje år i Tyresö.

bo i Tyresö år 2030.

flytta till Tyresö.

Norra Tyresö Centrum.

LINK ARKITEKTUR

JOLIARK

4 00

I Norra Tyresö Centrum byggs det nära 1 000 nya lägenheter.

27


Utbildning

På Nyboda skola är det högt tempo. Moa Karlsson, Kiana Amanouel Younan och Dekan Muhammed jobbar med ett projekt, och Wassin Muangprom skyndar till sin lektion.

28


EN SKOLA

FÖR VAR OCH EN Text Henry Stenberg Foto Björn Andersson

Tyresös vision inom skolan är att bli bäst. Bäst i Stockholm. Och tack vare hårt och fokuserat arbete är den visionen inom räckhåll. En skola för var och en. Sedan några år tillbaka är det Tyresös målmedvetna satsning för att skapa en skola där varje elev utmanas efter sina förutsättningar. I många fall så exkluderas elever som har det svårt i skolan och placeras i en liten grupp eller resursskola. Så har det varit tidigare. I Tyresö har vi vänt på det. Vi har förändrat värdegrunden och synsättet kring hur man ska inkludera alla – de elever som kräver extra stöd, men

även de elever som inte kämpar eller rent utav har väldigt lätt för skolan – alla ska utmanas på bästa sätt. Skolan ska helt enkelt anpassa sig efter eleven, inte tvärtom. Det finns stora och små skolor i Tyresö, men gemensamt är att lärare och rektorer har arbetat med att utveckla inkluderande lärmiljöer där eleverna ges möjlighet att utvecklas, lyckas och nå sin fulla potential.

Förskola

Grundskola

Gymnasium

Vuxenutbildning

Jobbar utifrån tanken

Tyresös kommunala

Tyresö gymnasium är

C3L – Centrum för livs-

om det kompetenta bar-

skolor delar visionen

litet, så eleverna blir

långt lärande är ett lär-

net. Att oavsett ålder så

”en skola för var och en”,

sedda och trivs.

centra där vuxna kan

är barnet kreativt och

där eleverna utmanas

Gymnasiet präglas av

studera i sin egen takt –

skapande. Och sedan

efter sina egna förut-

entreprenörsanda, inte

på plats eller distans –

flera år tillbaka även

sättningar. Resultatet

minst i yrkesprogram-

och börja närhelst under

med matematik, natur-

är bra, trygga skolor

men där många klasser

året. Livs- och karriär-

vetenskap och teknik.

där eleverna trivs och

och elever har vunnit

vägledning är en viktig

På deras nivå förstås.

presterar.

nationella priser.

del av verksamheten. 29


Upptäck

UTFLYKTER Tyresö har så många platser värda en utflykt att det finns något för nästan alla oavsett intresseinriktning. Är det ostörd natur som lockar så ligger en del av Tyresta nationalpark i Tyresö, och du som vill kombinera friluftsliv med att titta på hästar och höns kan planera in en utflykt till Alby friluftsgård, ett öppet landskap med åkrar och betesmarker. Åk gärna på utflykt till Tyresö slott. Ta med dig filten och duka upp saft och kakor på gräset i slottsparken eller gå och fika på caféet på Notholmen. Eller njut bara av utsikten över skärgården från utsiktstornet uppe på Telegrafberget. Använd naturkartan.se eller ladda hem appen Tyresö naturkarta för ännu fler förslag om utflykter.

12 UTFLYKTS MÅL

VILKA PLATSER ÄR VÄRDA EN UTFLYKT? Vilka utflyktsmål i Tyresö tycker du att man ska välja? Använd #upptäcktyresö och dela med dig av dina bästa utflykter och tips.

30


FOTO: SUSANNE WALSTRÖM

Alby friluftsgård är även utgångspunkt för flera motionsspår och vandringsleder.

31


Närhet

VAD ÄR NÄRA? Text Henry Stenberg Foto Björn Andersson

Vi vågar påstå att Tyresö är nära det mesta. En kort bit till Stockholm City, till havet och naturen. Men var hamnar du om åker buss 20 minuter åt ena hållet, eller cykel 30 minuter åt det andra?

20

MINUTER

CYKEL Ta en skön tur till Ältasjön. BUSS Åk direkt till Stockholm City. BIL Festa på Friends Arena.

32


Buss

Bil

Cykel

FAKTA.

FAKTA.

FAKTA.

Med direktbussen

Tyresö marknadsfördes

Tyresö har ett väl utvecklat

i rusningstrafik är du i

under 60-talet som ”den

Stockholm City på drygt

bilvänliga kommunen”

20 minuter, och flera gång-

och det stämmer fort-

er i timmen går det även

farande. Idag är dock

bussar mot Gullmars-

fokus på cykelbanor och

plan där det finns tunnel-

bussar.

bana och tvärbana. FÖR VEM?.

Friends Arena

nät av gång- och cykel-

20 min med bil

vägar för både pendling och vardagsmotion. När kommunens cykelplan

Vad passar dig? Se vilket färdsätt som du gillar

är genomförd kommer det finnas ännu fler, med cykelparkeringar och cykel- pumpar längs

FÖR VEM?.

De som inte bor i direkt

Den som bor i Tyresö men

anslutning till bussförbin-

jobbar i Stockholm har

delser kan parkera på

FÖR VEM?.

svårt att hitta bättre alter-

någon av infartsparke-

Perfekt för dig som gillar

nativ än direktbussen i

ringarna och ta bussen

att röra på dig och att agera

rusningstrafik.

därifrån.

klimatsmart.

Att pendla med

Det är smidigt

buss är enkelt,

med bil för vardag-

färden.

Bromma

Motion, frisk luft,

flygplats 30 min

inga köer. På vin-

med bil

snabbt, miljösmart och

liga ärenden, och det finns

tern sopsaltas dessutom

ekonomiskt Passa på att

en snabbladdningsstation

de mest frekventa cykel-

läsa tidningen, svara på

och flera laddstolpar för

vägarna. Ett perfekt sätt

mejl eller bara surfa

elbilar.

att ta sig fram året runt. I rusningstrafik

på mobilen. Det kan kanske bli trångt, och

Har man inte gott

kan det bli långa

om tid och bra kon-

köer in till city och resan

dition så ska man nog

ibland kan bussen

kan ta längre tid. Det kan

Shoppa i Kista

vänta med cykelpendlan-

förstås vara sen.

även vara svårt att hitta

60 min med buss

det. Eller köpa en elcykel

parkering. Och dyrt.

30

MINUTER

att börja med.

60

MINUTER

CYKEL Luncha i Hammarby Sjöstad.

CYKEL Sätt dig på en servering på Medborgarplatsen.

BUSS Se en konsert på Globen.

BUSS Gå på bio och shoppa i Kista.

BIL Ställ bilen på Bromma Flygplats.

BIL Ta en dag i Uppsala.

33


Upptäck

SERVICE I Tyresö Centrum hittar du shopping och service bland cirka 65 butiker och restauranger på bekvämt avstånd, för såväl stora som små köp. Bland butikerna finns förstås välkända rikstäckande kedjor, men även lokalt etablerade butiker som ger ett varierat utbud. I de flesta bostadsområden är det nära till den service och de butiker som du behöver till vardags. I flera kommundelar finns också mindre centrum med restauranger, caféer och butiker, exempelvis vid Alléplan i Trollbäcken och vid mysiga Strandtorget i Tyresö Strand. 16 UTFLYKTS MÅL

VEM GER BÄST SERVICE I TYRESÖ? Finns det någon som du tycker ger bättre service än någon annan? Eller en butik fler borde känna till? Använd #upptäcktyresö och uppmärksamma dem.

34


FOTO: BJร RN ANDERSSON

Janne och Kerstin besรถker ofta Tyresรถ Centrum.

35


Krönika

TYRESÖ ANDAN Foto Erja Lempinen

Att vara Tyresöbo är något speciellt. Men vad är det som är Tyresöanda? Vi lät kommunalrådet Fredrik Saweståhl tolka innebörden av detta.

36


T

yresö är en plats som blandar både nytt och gammalt i en skön mix. Här finns en lång historia och en hel del gamla platser väl värda ett besök. Desto nyare är de flesta av oss som bor här. Nu är vi lite drygt 45 000 men ytterst få bodde här före 1960. Det kommer nya människor till Tyresö varje år.

Det är den med svenska mått mätt ganska stora

TYRESÖ Det är den med svenska mått mätt ganska stora kommunen som ändå känns och är liten och familjär. Där man alltid träffar på någon som känns igen. Där människor får plats och tar plats. Tyresö har också en egen identitet som gör det lätt att trivas här. Det är skog mellan Stockholm och Tyresö som gör att det verkligen blir en egen liten ”stad” och inte en del i det stora anonyma. Det är en styrka som vi ska ta hand om och låta leva vidare.

kommunen som ändå känns och är liten och familjär. Själv kom jag inflyttandes 2004. Trivs väldigt bra här i Tyresö. Trivs med den variation som finns. Tyresö bjuder på närhet till storstad och skärgård, shopping och fritid, natur och nöjen. Tyresö bjuder även på närhet till varandra.

Jag upplever också att det här finns en nyfikenhet på framtiden och en vilja till utveckling som verkligen inte finns i alla kommuner. Det är därför väldigt roligt att fler vill vara en del av Tyresö och en del av allt det positiva som händer här. Tillsammans blir vi ju alla delar i den utveckling som pågår och delar av den historia som ständigt skrivs.

Fredrik Saweståhl, född 1977 i Sandviken, är kommunstyrelsens ordförande (M) i Tyresö sedan 2009. Han är även förbundsordförande för Öppna Moderater. Han har vunnit Jeopardy, spelar handboll och är en hejare på schlagertexter.

KOMMUNVAPNET.

Tyresö kommunvapen innehåller symboler för släkten Oxenstierna och för tidig, vattenkvarnsdriven, industri. KORT OM EN. LÅNG HISTORIA.

För 10 000 år sedan anlände de första människorna till Tyresö, men det skulle dröja ända till 600talet innan permanenta bosättningar uppstod. Mellan 1500talet och 1800-talet var Tyresö ett viktigt industriellt centrum, tack vare vattenkraften i forsarna. Tidigt 1900-tal ända fram till 50-talet byggdes mycket fritidshus, av vilka nu de flesta byggts om till permanenta bostäder. Idag är Tyresö Sveriges 50:e största kommun.

37


Upptäck

UTFLYKTSMÅL Text Henry Stenberg Illustration Björn Andersson

Uddby gård Ett levande lantbruk med våra vanligaste lantdjur. Här kan man lära sig mer om hur ett lantbruk fungerar och ta en fika på caféet. 1

Nyfors En av regionens större vattenfall med en fallhöjd på mer än fem meter. Här fanns en gång i tiden hammarsmedja, pappersbruk, och kvarn.

Sörmlandsleden En mil av Sörmlandsleden löper genom Tyresö. Totalt är leden över 100 mil lång. Vill du gå en kortare dagstur på 8,6 km kan du promenera Albysjön runt. 5

2

Tyresö slott 1600-talsslottet med omgivande slottspark ligger vackert vid Kalvfjärden. Här finns även restaurang, caféer, butiker och handelsträdgård. 3

Notholmen Hit når du via en gångbro från Tyresö slottspark. En härlig oas med kafé, gästhamn och klippor att fiska ifrån. 6

Tyresö kyrka En av Sveriges populäraste vigselkyrkor med ett idylliskt läge omgiven av ängar intill slottet. 7

Telegrafberget Den med svaghet för storslagna vyer ska ta sig till Telegrafberget.

38

Waxholmsbåten Från Tyresö brygga i Trinntorp kan ta dig ut till flera vackra skärgårdsöar. Du kan också ta båten in till Stockholm. 10

Fornuddsparken Lek i en av Sveriges modernaste lekparker eller samla kompisarna och spela fotboll på den intilliggande 11-mannaplanen. 11

Alby friluftsgård Rikt kulturlandskap med vacker natur och motionsspår, grillplatser, frisbeegolfbana, utegym, bad och mycket annat i en miljö där människor bodde redan under vikingatiden. 12

Dyviks lövängar Naturreservat där ängsmarkerna sköts på traditionellt vis. Fina klippor vid Ällmorafjärden och liten badstrand. 8

4

Vissvass Vissvass är ett orört kulturlandskap och ett fint exempel på en bymiljö vid skärgårdskusten. 9


NACKA KOMMUN

TYRESÖ STRAND

Golfbana ÖRINGE

LINDALEN

16 TYRESÖ CENTRUM

15

FÅRDALA

7

1 GIMMERSTA

Tyresö

FARMARSTIGEN

12 KRUSBODA Utegym

ALBY

2

Trollbäckens IP

FORNUDDEN

TROLLBÄCKEN

NYFORS

11

HUDDINGE KOMMUN

RAKSTA

5

DREVVIKEN

HANINGE KOMMUN

Mer om utflyktsmålen

Sörmlandsleden

13 14 15 16

finns på tidigare uppslag 39


VÄRMDÖ KOMMUN

ERSTAVIKEN

ÄGNÖ

3 Slott

Naturhamn

6 NOTHOLMEN

10 TRINNTORP

4 BERGHOLM

ST. KORPMAREN TELEGRAFBERGET

KALVFJÄRDEN

HÄRSÖ

BREVIK

Naturhamn

Båtklubb

14

8

VISSVASS

13

9

TYRESTA NATIONALPARK

ÄNGSUDDEN

Båtklubb

under rubriken Upptäck. 40


Vissa anser att det är skogarna, ängarna och närheten till havet, andra tycker samhället och människorna. Det finns dock inte ett rätt svar på frågan, det finns flera, eftersom storheten med Tyresö skiljer sig från person till person. Med det här magasinet vill vi berätta om vår historia, vår natur, samhället och människorna som bor här – alla sidor som gör Tyresö till vad det är. Och bara du kan avgöra vad som gör det unikt.

Välkommen att upptäcka Tyresö!

Postadress 135 81 Tyresö E-post kommun@tyreso.se Besöksadress Marknadsgränd 2 Telefon 08-5782 91 00

facebook.com/tyresokommun instagram.com/tyresokommun twitter.com/tyresokommun

www.tyreso.se

FOTO: CAN BURCIN SAHIN

Vad är det som gör Tyresö unikt?


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.