Recreatiekrant voorjaar/zomer 2024

Page 1

ALMELO BORNE DINKELLAND ENSCHEDE HAAKSBERGEN HELLENDOORN/NIJVERDAL

HENGELO HOF VAN TWENTE LOSSER OLDENZAAL RIJSSEN/HOLTEN TUBBERGEN

TWENTERAND WIERDEN/ENTER

DITSMIE evenementen: www.ditsmie.nl / info@ditsmie.nl volg ons op FB en Insta voor het laatste nieuws! F: ditsmie / Insta: ditsmie_lifestyle_curiosa

VAAR EN BELEEF

Ontdek de Enterse Zomp en vaar mee! Beleef de bijzondere historie, stap aan boord vanuit Enter, Rijssen of Hellendoorn. Ervaar een reis door de tijd in het ontdek & doe centrum en beleef een onvergetelijke tocht door de prachtige twentse natuur. Ervaar een reis door de tijd in het ontdek & doe centrum, waar de verhalen van zompschippers tot leven komen. Ontdek meer op onze website en plan jouw avontuur!

BOEK OF BEL!

BOEKINGEN: www.entersezomp.nl

NOG VRAGEN? 0651773357

Uitgever Heinink Media BV

Geopend: ma t/m vr 08.30 - 17.00 uur

info@heininkmedia.nl | T 0541-355974

Eurowerft 3, 7591DE Denekamp

Oplage: 30.000 stuks

Verspreiding: via de VVV/Tourist info kantoren in Twente

Deze krant is o.a. af te halen bij uw plaatselijke

VVV/Tourist info kantoor

Redactie: VVV/Tourist info kantoren in Twente

Acquisitie: Heinink Media bv

Ontwerp en vormgeving: Heinink Media bv

Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming worden gepubliceerd en/of gereproduceerd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever en/of rechthebbende. Wij zijn niet verantwoordelijk voor copyright op bij ons aangeleverde artikelen of beeldmateriaal.

ONTDEK TWENTE VANAF HET WATER
EEN EERSTEKLAS DAGJE UIT! KOM BEWONDEREN EN BELEVEN SEIZOEN VOL STOOMTREINRITTEN Elke zondag open Verschillende evenementen Texas Trein arrangement VOOR ACTUELE INFORMATIE, ONZE EVENEMENTEN ÉN ONLINE TICKETS: WWW.MUSEUMBUURTSPOORWEG.NL

WANDELEN

Voel je vrij in Twente!

EVENEMENTEN

FESTIVALS

CULTUUR

MARKTEN

De zomer komt eraan. De tijd van genieten en je vrij voelen. Hier in Twente draait het om wat je doet en niet om wat je hebt. Tijdens een bezoek aan Twente hoef je even niets. Behalve ontmoeten. Je mag de natuur ontmoeten, onze inwoners ontmoeten, de voorzieningen ontmoeten.

Geniet van een ijsje, een heerlijk diner, een verfrissende duik of een mooi museum. Twente is rijk aan mogelijkheden om je te vermaken. Van de glooiende heuvels en uitgestrekte velden tot de knusse dorpskernen en bruisende steden, Twente heeft voor ieder wat wils. Vergeet ook niet de evenementenkalender goed te bekijken, want feestjes organiseren zijn we goed in!

Dus, dompel je onder in ons prachtige Twente. Trek er op uit. Ervaar onze afwisselende regio waar nog veel te ontdekken valt.

visittwente.nl

Vind en volg ons op:

FIETSEN
RECREATIEKRANT TWENTE VOORJAAR/ZOMER 2024 Voorwoord
Dit jaar is de Recreatiekrant Twente gemaakt door Uitgeverij Heinink Media in samenwerking met alle VVV kantoren Twente.
@visittwente

Op minicamping Het Brook kunt u heerlijk kamperen met een tent, caravan of camper. Het is ook mogelijk om te overnachten in een van onze luxe appartementen.

Schiltmanweg 8 | 7591 PH Denekamp

Tel. 0612449375

Email info@hetbrook.nl

Website www.minicampinghetbrook.nl

www.sterrenwachtcosmos.nl

Kerkweg 5 Hertme • dekoller.nl • T. 074 26 61 786 • M. 06 51 26 76 46 OP ZOEK NAAR ‘NIKS’ MIDDEN IN TWENTE? Dat is op De Köller te vinden!
aangepast.
Minicamping met 4 appartementen waarvan 2 volledig
Sterrenwacht•planetarium

SPELEN MET WATER EN GROEN IN HARTJE ALMELO

Een beetje verstopt aan de rand van het centrum ligt een prachtig speelpark met allerlei natuurlijke speeltoestellen en water!

Doepark de Hagen aan de Schuttenstraat is het tweede groene juweeltje naast Huize Almelo. Midden in het park staat een paviljoen waar je heerlijk op een terras in de zon kan zitten onder het genot van een kopje koffie met wat lekkers. Of een lekkere lunch kan gebruiken terwijl de kinderen buiten spelen. Het paviljoen

Een restaurantje pakken en daarna heerlijk naar de film of theater. Voor veel mensen een ideale avond uit.

In Almelo vind je niet alleen een grote Movie Unlimited service bioscoop, maar ook een filmhuis waar elke week een selectie aan filmpareltjes getoond worden. En theaterliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Houd je

is volledig gebouwd door vrijwilligers van Almelose “groene” verenigingen. Zij willen hiermee bijdragen aan zoveel mogelijk natuureducatie en zetten zich in voor de natuur, het milieu en duurzaamheid. De vrijwilligers verzorgen dan ook met regelmaat sterrenkijkavonden, rondleidingen of speciale activiteiten voor kinderen. Maar vooral is het een kleine groene oase aan de rand van de stad, die je niet mag overslaan als je Almelo bezoekt. Voor meer informatie kijk op natuurhusalmelo.nl DONDERDAG 9 MEI Boekenmarkt Hemelvaartsdag BINNENSTAD

MUZIEK IN ALMELO

Op zaterdag 8 juni is de binnenstad gevuld met straatmuzikanten, het gratis toegankelijke muziekfestival All Mellow zorgt dan voor muziek in de stad! Verwacht muziek in alle genres, van singer-songwriter tot Klezmer. Op zaterdag 6 juli kun je naar het gratis toegankelijke muziekfesti-

val HobNob in het Schelfhorstpark. Het park is een heerlijk decor voor een dag vol muziek. De artiesten die er komen bieden voor elk wat wils. Van hip tot classic rock met genoeg afwisseling om je een dag te vermaken. Het programma is geschikt voor het hele gezin! www.hobnob.nl

van wat kleinere producties of van theaterverrassingen met nieuw talent? Dan ben je bij Theater Hof 88 aan het goede adres. Hier vind je ook het eerder genoemde Filmhuis Almelo. Snuffel vooral eens tussen de filmen theateragenda’s of laat je informeren bij de Stadswinkel aan de Grotestraat 118. Ze helpen u graag verder!

De laatste week van juni staat in het teken van zon, water en strand. De beste beach volleyballers van Nederland komen hier een aantal eredivisie wedstrijden spelen, op het Marktplein, op een heus beachvolleybalveld. Het weekend start met de Nacht van Almelo op

vrijdag 28 juni. Op zaterdag en zondag is er naast de beachvolleybal ook volop (water)activiteit in de stad tijdens Zomers Almelo. Er is koopzondag en ook de winkels zijn in zomerse sfeer. Dit weekend kun je niet om Almelo heen, neem je badslippers mee en je zonnebrandcrème!

Tien dagen lang paardensport op hoog niveau en gratis toegankelijk! Dit indrukwekkende evenement is met ruim 11.000 starters één van de grootste hippische evenementen in Europa.

14

29

13

14

RECREATIEKRANT TWENTE VOORJAAR/ZOMER 2024
FILM OF THEATER IN ALMELO
MEI
KOORNMARKT
ZATERDAG 11
Klein Montmartre
MEI
BORNERBROEK
17 T/M 20
Pinksterfeesten
MEI Turkse culturele dagen YUNUS EMRE MOSKEE
18 T/M 20
JUNI
REMBRANDTVELD
8 JUNI
Mellow Straatmuziekfestival BINNENSTAD
6 T/M 9
Kermis
ZATERDAG
All
T/M 23 JUNI Almelose Ruiterdagen MANEGEWEG
TM 30 JUNI
Almelo /Eredivisie beachvolleybal BINNENSTAD
Zomers
SCHELFHORSTPARK
ZATERDAG 6 JULI HobNob Festival
16 AUGUSTUS Twentse fiets4daagse VAN DER VALK THEATERHOTEL 29 AUGUSTUS T/M 1 SEPTEMBER Open Air Almelo MARKTPLEIN
T/M
T/M 15 SEPTEMBER Almelo op ‘t Rabat BINNENSTAD
Van 14 tot en met 23 juni vinden de Almelose Ruiterdagen plaats aan de Manegeweg in Almelo.
Almelose Ruiterdagen 14 T/M 23 JUNI Evenementenoverzicht Almelo DOMPEL JE ONDER IN ALMELO
ZATERDAG 29 EN ZONDAG 30 JUNI ZATERDAG 8 JUNI Almelo

Voor heerlijk ijs en een kop koffie met krentenwegge

bent u hier op het goede adres. Nu ook cappuccino, expresso of warme chocolademelk.

Ervaar deze unieke bierbeleving

• Gratis audiotour

Alles bij Othmar ademt bier. Natuurlijk ons heerlijke assortiment bieren, onze leerzame brouwerijtour, een ontspannende bierspa-sessie of een overnachting in onze herberg. Maak kennis met al het goede dat bier te bieden heeft en beleef Othmar.

Ook grote groepen zijn van harte welkom, wel op afspraak.

Beusemkolkweg 22 Tilligte | 0541 221 682

Bierbrouwerij | Herberg | Bierspa

• Gratis bezoek Museum Drostenhuis

Openingstijden:

februari t/m oktober dagelijks 10-17 uur

november dagelijks 10-16 uur

december en januari enkel 10-16 uur weekenden en kerstvakantie

Welkom in het Twente van vroeger www.openluchtmuseumootmarsum.nl

Op verschillende dagen in april, mei, juni, juli, augustus en september 2024 houden we twee unieke arrangementen met als titel: ‘Kom en zie’ (enkel rondleiding) en ‘Kom, zie en proef’ (een rondleiding met ‘proef Indonesië’).

Wij willen u bij ‘Kom en zie’ meenemen in onze lange geschiedenis vanaf 1869 tot heden met inclusief een rondleiding op ons kloosterterrein. In 1932 ver-trokken 4 zusters naar het missie-gebied op Sumatra Indonesië en dat is nu een grote gemeenchap geworden. Daarom serveren wij u bij ‘Kom, zie en proef’ in een Indonesische sfeer ook een aantal Indonesische snacks; tegelijk is er gelegenheid om kennis te maken met ons, met ons klooster en met ons bezinnings- en ontmoetings-huis, het Franciscushuis en met wat daar allemaal te doen is.

U bent van harte welkom. Maar het aantal plaatsen is beperkt, reserveer dus snel.

 p r o e f ’
info: www.zustersvandenekamp.nl | Gravenallee 30 Denekamp
| Tel: 0541-
Voor meer
franciscushuis@zustersvandenekamp.nl
753256
Commanderieplein 7, Ootmarsum | 0541-760808 | www.othmar.eu
ijsboerderij ‘t G rootijsboerderij ‘t root

Wine & Bite, de plek voor liefhebbers van een goed glas wijn in combinatie met heerlijke tapas, sushi of pizza.

Gevestigd in het historische pand van Hotel het Wapen van Amsterdam aan de Deurningerstraat 30 en 32 in het hart van Oldenzaal, biedt deze wijnbar alles wat u zoekt.

De wijnbar beschikt over een indrukwekkende selectie van meer dan 500 wijnen vanuit alle hoeken van de wereld. Of u nu een kenner bent of gewoon iets nieuws wilt ontdekken, hier zult u gegarandeerd een wijn vinden die bij uw smaak past.

De gerechten zijn vooral gericht op tapas, sushi en ambachtelijke pizza’s uit hun eigen houtgestookte steenoven. Een van de hoogtepunten van Wine & Bite is de unieke High Wine & Bite-ervaring. Een High Wine bij Wine & Bite is een luxe manier van borrelen! U wordt bij elke ronde verwend met smakelijke gerechtjes die perfect samengaan met een specifieke wijn.

Bovendien zal de sommelier u meer vertellen over de geselecteerde wijnen en waarom ze zo goed samengaan met de bijpassende bites. Voor de perfecte wijnkeuze of de ideale wijn-spijs combinatie kunt u altijd rekenen op de expertise van de sommeliers, die u graag adviseren. Kortom, een bezoek aan Wine & Bite staat garant voor een ontspannen en gezellige avond uit!

WineandBite wineandbite

Deurningerstraat 30/32, 7571 BD Oldenzaal t: +31 (0)541 - 361 006 | www.wineandbite.nl

Op zoek naar een leuke indoor activiteit met de kids?

Altijd een feestje om te spelen!

Voor kinderen van 0 t/m 12 jaar

Kom spelen bij Ballorig Enschede De kids kunnen zich uitleven in het klimtoestel, de ballenbak, op de trampolines of glijbanen. Ondertussen kunnen jullie genieten van ons uitgebreide horeca-aanbod. www.ballorig.nl/enschede

WWW.GLOWGOLF.NL/ENSCHEDE Glowgolf, escape rooms, arcade and more!

J.J. Van Deinselaan 30a | 053 478 67 14

PUUR GENIETEN

ONTMOETEN PROEVEN PROOSTEN OVERNACHTEN

Klimbos AvaTarZ, aaneenschakeling van hoogtepunten!

Ben jij op zoek naar een onvergetelijke ervaring in de natuur? Of naar een leuke, maar ook avontuurlijke uitdaging? Bezoek dan klimbos AvaTarZ in Deurningen nabij Oldenzaal; het grootste klimbos van Nederland en door de ANWB als beste getest.

Bij AvaTarZ ga je de uitdaging aan met jezelf en verleg je je grenzen. Je gebruikt hiervoor alleen je eigen energie. Het klimmen is geheel veilig natuurlijk. Want met ons Smart Belay-veiligheidssysteem of onze safe-rollers (voor de jongste kinderen) zit je altijd vast aan een veiligheidslijn. Zo ervaar je spelenderwijs dat je meer kan dan je vaak denkt.

AvaTarZ is er voor alle kinderen van 6 tot 66.

We zeggen dit gekscherend omdat we geloven dat het genieten in de natuur en het bedwingen van onze uitdagende hindernissen geen leeftijdsgrens kent. Sterker nog; ook enkele opa’s en oma’s van ruim in de 70 hebben met hun (klein)kinderen genoten van de uitdagingen in het klimbos. Maar klimmen hoeft natuurlijk niet.

Toekijken vanaf de grond en daarna lekker nazitten met het gezin/ familie op één van de terrassen of onder de veranda’s is natuurlijk ook quality time. En als het zonnetje lekker op ons zonovergoten terras schijnt, is het heerlijk nagenieten.

Behalve klimmen organiseert AvaTarZ voor scholen, sportteams, vrienden- en bedrijfsgroepen ook andere uitdagende buitenactiviteiten. Zo is Expeditie AvaTarZ een stoere variant van Expeditie Robinson en hebben we als tegenhanger van de Escape Rooms een Break IN spel voor groepen gecreëerd. Bij beide activiteiten kun je met meerdere groepen onderling de ‘strijd’ aan-

gaan.

Last but not least kun je ook in het voor- en naseizoen in onze Eywa Lounge gezellig nazitten. De lounge wordt ook gebruikt voor netwerk bijeenkomsten en vergaderingen en is met veel hout en groen aangekleed. In het ontwerp wilden we ‘buiten naar binnen’ brengen. Getuige de vele enthousiaste reacties is dat uitstekend gelukt

Lijkt het je tot slot leuk om te klimmen of ben je geïnteresseerd in één van onze andere activiteiten? Mail ons dan via info@ avatarz.nl of bel ons op 0541200207. Je kunt ons ook bereiken via onze socials of de QR code

WWW.LANDGOEDDEUITKIJK.NL

Woordzoeker

Onderstaande woorden zijn in alle richtingen in het diagram verborgen. De letters mogen meer dan eenmaal gebruikt worden. De overgebleven letters vormen in de leesrichting gelezen de oplossing.

AUGUSTUS

BADGAST

BADMINTON

BIKINI

CAMPING

CARAVAN

DAGTOCHTEN

DROOGTE

FIETSEN

FILE

FRAMBOZEN

HITTE

HOOIEN

IJSKOFFIE

JUNI

KAMPEERBUS

KAMPVUUR

KANO

KLAPSTOEL

KOELBOX

KORENVELDEN

KREEFT

LOOM

MEER

MUGGEN

NAZOMER

ONWEER

PICKNICKEN

SCHADUW

SHORTS

SIESTA

SPEELTUIN

STRAND

TENT

T-SHIRT

VISSEN

WATERIJS

ZAND

ZEILEN

ZOMERAVOND

ZOMERCURSUS

ZOMERJAS

ZOMERS

K

N

IJ

E

C

Oplossing:

P T F E E R K S E T G O O R D N S H O R T S A T N E T B W A N E S T E I F J S A Z D A U T D E Z Z O M E R A V O N D D S
A D O A A R E G I M A M A E
N
E G L B N D M D N E R I H I
A G T E M D O A I R T N C S
E
K M G O V A Z B K S S T S O
O T P U C N R B I U Z O N N
E R J V M H E F B O N N A W
L I U L U G T R M L E S V E
B H N H N U E E O O K IJ A E
O S I I V E R O N K C R R R
X T P I P C M E E R I E A N
T M S M U Z E I L E N T C E
S
K
O
F
F
I
A S A R E M O Z A N K A E I
E K S U T S U G U A C W L O
I M I O
N I U T L E E P S N E
F H
E S K L A P S T O E L P N
O T D N A K E G L B N D M D N E R T S Z N E K C N K
Beldhuismolenweg 8, Deurningen, T: 074 2776688, W: villapark-eureka.nl
Sanders Puzzelboeken Woordzoeker
BELEEF GROLSCH BOEK NU OP GROLSCH.NL OF BEL: (053) 4833290 www.hofbraeu-am-stadtring.de.de Echt Beiers Echt Beiers in Duits t lan a d! in Duitsland! R E S E R V E R I N G T e l e f o o n + 4 9 5 9 2 1 - 8 8 3 3 3 3 3 o f v i a d e a p p ! Niet alleen kunt u reserveren via onze app, maar ook vouchers en aanbiedingen liggen hier voor u klaar! Download snel in de App Store! www.pier99.de Restaurant Bar Café Ontbijt Excursie tip: R E S E R V E R I N G T e l e f o o n + 4 9 5 9 2 1 - 8 8 3 3 3 3 3 o f v i a d e a p p ! Niet alleen kunt u reserveren via onze app, maar ook vouchers en aanbiedingen liggen hier voor u klaar! Download snel in de App Store!

MEER IN HET OPENLUCHTTHEATER

In het eerste weekend van juli is het weer tijd voor het Afrika Festival! In het prachtige, groene Openluchttheater in ons kleine Twentse kerkdorpje Hertme vindt al sinds 1989 dit tweedaagse muziekfestival plaats. Het hele weekend dein je mee op de klanken van moderne Afrikaanse muziek van bekende artiesten, maar kijk je ook je ogen uit bij de ruim 100 stands met producten zoals sieraden, kunst, houtsnijwerk, Afrikaanse doeken en kleding. Ondertussen zorgen Afrikaanse cateraars

ervoor dat geuren uit de keukens van Ghana tot en met Ethiopië je tegemoet komen. In dit weekend waan je je voor heel even in Afrika! Kinderen gaan ‘Op reis door Afrika’ en ze maken kennis met de rijke, diverse Afrikaanse culturen. Er wordt gedanst, geschminkt en gepuzzeld! Een ontspannen sfeer, bezoekers uit heel Europa en meer dan 300 vrijwilligers uit Hertme en omstreken: een toonaangevend internationaal festival!

visitborne.nl/hertme

BORNS ONDERONSJE DE PODWALK

Stap op je fiets of trek de wandelschoenen aan voor ’t Mooi Weer Festival! Op vier buitenlocaties op Bornse bodem komen te gekke bands spelen. Geniet van de omgeving terwijl je dwars door het groene buitengebied van locatie naar locatie trapt. Voor je het weet sta

je bij een kippenschuur mee te deinen op gezellige hitjes onder het genot van een biertje of wijntje! Het zal plaatsvinden op 15 juni en je raadt het al: het gaat alleen maar door als het mooi weer is!

visitborne.nl

Het Openluchttheater

Hertme werkt al jarenlang samen met Metropool. In de prachtig vorm gegeven setting van het theater is het elk jaar opnieuw genieten van bekende Nederlandse artiesten! Dit jaar luister je bijvoorbeeld naar Racoon en de Edwin Evers band. In september is het tijd voor het Tribute Festival, wat helaas al aan het begin van het jaar uitverkocht was. Wellicht kan je nog ergens kaartjes overkopen, want

met de 3 tributebands The Fortunate Sons, U2Two, Chicago Funk en ons eigen muzikale duo Double6 gaat sowieso het (openlucht) dak eraf! Naast al dat muzikale spektakel is er dit jaar ook weer een eigen productie: Robin Hood. Bezoek het belevingstheater op 9, 11 en 12 mei en geniet van een waanzinnige voorstelling, een middeleeuwse jaarmarkt, spelletjes en muziek.

visitborne.nl/hertme

In 2023 is het alweer de 46e editie van het vijfdaagse dorpsfeest: de Melbuul’ndagen! Vaste elementen zoals de Borne Culinair (vrijdagavond) en Run Bike Run (zaterdag) trekken bijzonder veel bezoekers, maar ook de braderie, kids & teen events, het speciaalbierfestival, straattheater, oldtimers, boekenmarkt, kermis en feestavonden met leuke bands zorgen voor een gezellige en uitgelaten sfeer.

Borne barst van de rijke geschiedenis en fascinerende weetjes! Met ons nieuwe toeristische product, een innovatie podwalk laten we inwoners en bezoekers op interactieve wijze de verhalen achter Bornse panden, historie en cultureel erfgoed beleven. Via korte audiofragmenten

die vaak niet langer dan 2 minuten duren, luister je naar de geschiedenis, grappige weetjes en mooie anekdotes. Zo wordt wandelen in (Oud) Borne wandelen nog meer een beleving.

visitborne.nl/

borns-onderonsje

ZATERDAG 13 APRIL

Finalistentournee

Leids Cabaret

KULTURHUS BORNE

ZONDAG 21 APRIL

Borne op z’n Best

ZONDAG 19 MEI

Pinksterbruidjes

ZATERDAG

VRIJDAG 12 JULI

Edwin Evers Band

21 T/M 25 AUGUSTUS

Melbuul’ndagen BORNE

CENTRUM BORNE - OUD BORNE

ZONDAG 31 MAART

Paasvuur BORNE

MEI & JUNI

Thema Koopzaterdagen BORNE

9, 11 & 12 MEI

Robin Hood HERTME

VRIJDAG 12 JULI

Racoon

ZATERDAG 7 SEPTEMBER

Tribute Festival

HERTME

ZATERDAG

RECREATIEKRANT TWENTE VOORJAAR/ZOMER 2024
BORNE
15 JUNI ’t Mooi Weer Festival BORNE - HERTME - ZENDEREN
ZENDEREN
5 T/M 7 JULI Zenderse Zomerfeesten
6 & 7 JULI Afrikafestival HERTME
HERTME
HERTME
SEPTEMBER
ZONDAG 15
Kloosterpad wandeling ZENDEREN
21 SEPTEMBER
om Borne BORNE
Slag
Melbuul’ndagen 21 T/M 25 AUGUSTUS Evenementenoverzicht Borne MOOI WEER FESTIVAL
ZATERDAG
JAAR DOOR
AFRIKAFESTIVAL
15 JUNI HELE
Bekijk de volledige agenda Borne
ZATERDAG 6 EN ZONDAG 7 JULI

Pitch&PuttGolf

Escaperooms

Aantrekkelijke combideals

Heerlijke buffet- en bbq-mogelijkheden

Sfeervol in het Twentse landschap

Putt a smile upon your face!

Landgoed De Wilmersberg, al meer dan 100 jaar hét buitenverblijf van Twente.

Omdat we deze passie voor lekker eten graag met je willen delen, hebben we een Culinair arrangement samengesteld, inclusief:

Axe Throwing Voetgolf

• 1x Overnachting in een Royale kamer met Frans balkon

• 1x Heerlijk Twents ontbijt

Uniek in Twente - Alles op 1 locatie

Uitdagend en toegankelijk voor iedereen

Gezellig en gastvrij

WWW.PITCH-PUTT-TWENTE.NL

Kom tot rust tijdens een overnachting in een van onze fijne hotelkamers, ontspan in onze Wellnessboutique en geniet ’s avonds van een uitgebreid diner in ons restaurant. De passie voor lekker, goed en eerlijk eten is groot bij de Wilmersberg. Chef-kok Ronald Bor en zijn team werken het liefst met verse, biologische producten uit de streek. Kom tot rust tijdens een overnachting in een van onze fijne hotelkamers, ontspan in onze Wellnessboutique en geniet ’s avonds van een uitgebreid diner in ons restaurant.

• 1x Culinair 5-gangen diner inclusief aperitief, bijpassend wijnarrange ment, tafelwater en koffie/thee ter afsluiting

• Gratis koffie- en theefaciliteiten op de kamer

• Gratis gebruik van de Wellnessboutique met binnenzwembad, sauna, Turks stoombad, infraroodsauna, jacuzzi en voetenbaden

Vanaf € 225,- per persoon voor een verblijf van twee personen. Kijk voor meer informatie op wilmersberg.nl/culinair.

Rhododendronlaan 7 De Lutte 0541 - 58 55 55 | info@wilmersberg.nl

• Gratis audiotour

• Gratis bezoek Museum Drostenhuis

Openingstijden:

februari t/m oktober dagelijks 10-17 uur november dagelijks 10-16 uur

december en januari enkel 10-16 uur weekenden en kerstvakantie

Lunchen
Slapen Scan me Reserveer nu: 0541-351372 Schiphorstdijk 4 Denekamp | info@watermolen-singraven.nl
van vroeger
Dineren
Welkom in het Twente
www.openluchtmuseumootmarsum.nl

Othmar Bierbrouwerij organiseert deze zomer 2x een uniek bierfestival op het gezellige Commanderieplein in Ootmarsum. Proeven, ontdekken, bele-

ven, kom langs op het Bierfestival van Othmar. Geniet van diverse verschillende bieren & lekkere hapjes.

www.othmar.eu

SOUNDGARDENS

SoundGardens Denekamp is een combinatie van Denekampse gastvrijheid en livemuziek in de tuinen rondom het centrum van het doarp. Op de tweede zaterdag in juni is er voor jong en oud een aanbod van diverse muziekgenres in

maar liefst 12 tuinen. Laagdrempelig, gastvrij, maar bovenal de muziek maakt Soundgardens Denekamp tot hét muziekevenement van Denekamp.

www.soundgardensdenekamp.nl

Sta deze zomer oog in oog met ijstijddieren bij museum Natura Docet in Denekamp. Verspreid door de museumtuin spot je tientallen diersoorten uit de ijstijd op ware grootte. Van reusachtige mammoet tot de verrassend kleine

Traditiegetrouw wordt het mooie, historische centrum van Ootmarsum op de laatste donderdag van juli en de eerste twee donderdagen van augustus, omgetoverd in een gezellige markt. Bijzondere kramen in pittoreske straatjes, oude ambachten,

verrassende optredens, originele muzikanten en gezellige terrasjes, nodigen jong en oud uit voor een bezoek. Ook de Boerendansers zijn weer van de partij. markt met kraampjes voor oude ambachten, de Boerenbruiloft en Kindermarkt. www.siepelmarkten.nl

Het Stiftfestival biedt een muzikale beleving van internationale topkwaliteit. Het programma combineert muziek met andere cultuurvormen zoals zang, literatuur, kunst en dans. Historische

kerken en landgoederen in het prachtige Twentse coulisselandschap vormen het decor van dit jaarlijks negendaagse festival.

www.stiftmusicfestival.nl

Vier dagen fietsen door het prachtige Twente en het naastgelegen Grafschaft Bentheim. Je kunt iedere dag kiezen uit uitgepijlde routes van 25, 40, 60 en 100 km. Je fietst over landweggetjes, langs mooie monumenten en door de schilderachtige natuur. www.e4d.nu

Neem de tijd voor een bezoek en geniet van een diversiteit aan kunstvormen, een bont palet van schilderijen, keramiek, beeldhouwwerken, glaskunst, edelsmeden en vele andere bijzondere

kunstvormen. De kunstmarkt is echt een ontmoetingsplek voor kunstenaars en kunstliefhebbers. Elk jaar exposeren meer dan 200 deelnemende kunstenaars hun werk.

www.kunstinootmarsum.nl

dwergolifant. En het wordt nog leuker: sommige dieren laten van zich horen of komen zelfs in beweging! Kom

beleven: een ijskoud

voor jong en oud!

RECREATIEKRANT TWENTE VOORJAAR/ZOMER 2024
BIERFESTIVAL SIEPELMARKTEN EUREGIO FIETS-4-DAAGSE KUNST IN OOTMARSUM STIFTFESTIVAL
JULI, 1 EN 8 AUGUSTUS 20 T/M 23 AUGUSTUS 23 T/M 25 AUGUSTUS 17 T/M 25 AUGUSTUS ZATERDAG 8 JUNI
IJSTIJD BIJ NATURA
25
TERUG NAAR DE
DOCET!
het
avontuur
Voor meer informatie kijk op www.naturadocet.nl 2 JUNI EN 22 SEPTEMBER Evenementenoverzicht Ootmarsum-Dinkelland 20 MEI Dag van het Kasteel, 2e Pinksterdag LANDGOED SINGRAVEN 31 MEI Schürzenjäger Open Air 2024 DENEKAMP
JUNI Bierfestival Othmar Bierbrouwerij OOTMARSUM
JUNI Soundgardens Denekamp 23 JUNI Oldtimerdag SAASVELD 5 T/M 7 JULI Zomerfestival Denekamp 7 JULI Twents Songfestival OOTMARSUM 23 JULI Nostalgische Oogstdag OOTMARSUM 25 JULI, 1 & AUGUSTUS Siepelmarkt OOTMARSUM 17 T/M 25 AUGUSTUS Stiftfestival 2024 20 T/M 23 AUGUSTUS Euregio-Fiets-4-daagse DENEKAMP 20 AUGUSTUS Hugomarkt DENEKAMP 23 T/M 25 AUGUSTUS Kunst in Ootmarsum 31 & 1 SEPTEMBER Twents Oldtimerfestival TILLIGTE KIJK VOOR ÁLLE EVENEMENTEN OP WWW.OOTMARSUM-DINKELLAND.NL Ootmarsum-Dinkelland
2
8

ONTDEK DE MUSEA IN ENSCHEDE DEZE ZOMER! Het cultuuruitje voor jong en oud

Rijksmuseum Twenthe

Rijksmuseum Twenthe is hét kunstmuseum met de rijkste en mooiste kunstcollectie van Oost-Nederland. De Twentse textielheer Jan Bernard van Heek is grondlegger van het museum, dat in 1930 werd geopend.

Het historische pand aan de Lasondersingel in Enschede bevat maar liefst 36 zalen, gevuld met prachtige kunstwerken, van klassieke meesters tot hedendaagse vernieuwers en van sculpturen en zilverwerk tot schilderijen, tekeningen en installaties. Of je nu een doorgewinterde kunstliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een cultureel uitje met het gezin, Rijksmuseum Twenthe heeft voor elk wat wils.

Met audiotours, een instaprondleiding, een tekenatelier en een doeboekje voor kinderen kun je op ieder moment je bezoek een extra dimensie geven.

Durf jij het aan?!

Laat je meevoeren in de wereld van Philip Vermeulen!

Vanaf 28 juni t/m 5 januari is in Rijksmuseum Twenthe de eerste solotentoonstelling te zien van instalatiekunstenaar Philip Vermeulen. Zijn werk draait om meer dan alleen kijken. Met geluid, licht en beweging brengen zijn ruimtevullende en meeslepende installaties je zintuigen aan het wankelen en laat hij wetenschap, technologie en beeldende kunst samensmelten tot onvergetelijke sensaties.

“Philip Vermeulen: Chasing the Dot” is een droomrijke trip voor jong en oud!

De tuinen van Rijksmuseum Twenthe

In het kader van Het Groene Lab (een groene werkplaats voor kunstenaars en publiek) heeft Rijksmuseum Twenthe maar liefst drie prachtige tuinen gerealiseerd. Zo is de achtertuin omgetoverd door kunstenares Elspeth Diederix tot een echte Sottobosco Tuin, die je vindt aan de achterzijde van het museum, verscholen tussen de majestueuze eikenbomen en een oude Twentse boerderij.

De binnentuin is voor een gedeelte ontworpen door kunstena res Claudy Jongstra en staat sinds het voorjaar van 2020 vol met prachtige kruiden en planten, zoals wede, goudsbloemen en uien.

In de binnentuin vind je ook het terras van het museumcafé en hier kun je dan ook heerlijk genieten in de schaduw van de bomen. Net buiten de muren van het museum vind je tot slot de nieuwe heem tuin, die is ontworpen door tuin- en landschapsontwerper Stefan Jaspers, die bestaat uit verschillende biotopen met ieder een eigen beplanting.

De Museumfabriek, het museum voor het hele gezin!

De Museumfabriek is een echt familiemuseum waar je kunt ontdekken en aan de slag kunt. De historische collecties van het museum zijn de grote inspiratiebron. Zij vertellen verhalen, brengen de geschiedenis van Twente tot leven, leggen verbanden met nu en bieden houvast bij het ‘maken van de toekomst’.

Zo sta je in het museum oog in oog met de grote grazers die in de IJstijd in Twente leefden, zoals de mammoet en de wolharige neushoorn. Je ontdekt een compleet ingericht

Lös Hoes, een van de eerste woonvormen in Twente en leert alles over de textielindustrie waar Twente bekend om is geworden. De verschillende weefgetouwen en een werkende stoommachine, die deze weefgetouwen aandrijft staan symbool voor de industriële revolutie in de 19e eeuw.

De Museumfabriek is dus niet een natuurhistorisch museum, of een kunstmuseum, een oudheidkamer of een techniekmuseum. De Museumfabriek is het allemaal!

In het museum bruist het van de activiteiten voor jong en oud. Zo staan in de meivakantie alle activiteiten in het teken van De Twentse Waterweken en deze zomer is er een uitge breid activiteitenprogramma in het kader het TwenteLAB. Met verschillende workshops en activiteiten kun je een kijkje in de keuken van het museum nemen.

Kom snel kijken, meedoen en beleven Enschede!

Voordelig met het hele gezin naar De Museumfabriek voor slechts €35,00 koop je een gezinskaart en kun je met het hele gezin De Museumfabriek bezoeken. (max. 2 volwassenen en 3 kinderen)

ZOMER!
voor liefst omgetoverd Tuin, tussen kunstenamet uien. hier Net heemStefan Meer informatie via: www.rijksmuseumtwenthe.nl en www.demuseumfabriek.nl
UIT IN TWENTE Ervaar Twente op de E-chopper of E-fatbike. Met onze stoere elektrische tweewielers ontdek jij de mooiste plekjes in de Schatkamer van Twente. Mag het wat meer bescheiden? Ontdek de omgeving dan op onze traditionele E-bike. www.uitintwente.nu info@uitintwente.nu Tel. 0619109101 Smuddeweg 3 7581 PN Losser Beleef de geschiedenis van het veen... Paterswal 11 tussen Westerhaar en Vriezenveen. Kijk op www.veenmuseum.nl Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland Ieder jaar een wisselend item in onze expositieruimte. Een deskundige vrijwilliger kan u persoonlijk rondleiden. Maak met een authentiek veentreintje een ritje over het museumterrein. Geniet nog even na met een kopje koffie of thee op ons mooie terras. gratis grote parkeerplaats! Voor actuele zieopeningstijden, onze website! Altijd een feest! wij hebben ook een speelkelder! DE WINKEL IS GEOPEND maandag t/m zaterdag 10:00 tot 17:00 uur maandag t/m zaterdag 10:00 tot 17:00 uur interactieve rondleiding met wijnproeverij Georganiseerde rondleiding zaterdag 15:00 tot 17:00 uur Wel op afspraak! SUETERSWEG 2A | BENTELO | 0547 - 292 785 | TWENTEWIJN.NL Beleef het Twentse platteland! Welkom op ons erf in Tilligte. Hier kun je bijkomen van je fietstocht, genieten van een broodje in ‘t Koekhoes, je feestje vieren of paardrijden bij Manege Meinders. Kom genieten van alles dat het prachtige Twentse platteland te bieden heeft. Wanneer zien we je? ervemeinders.nl Westenveldweg 13, Tilligte

Enschede: Zoek de grens op

Enschede biedt alle ruimte om je thuis te voelen. Een plek voor smaakmakers en fijnproevers. Ervaar zelf de oprechte gastvrijheid en neem plaats in één van de vele restaurants of terrasjes.

Creatieve stad Innovatie en creativiteit zitten in het dna van Enschede. Zo zie je op diverse plekken in de stad de mooiste street art. Bij de creatieve broedplaatsen kan je experimenteren met technologie, multimedia, kunst en muziek.

Inspirerende evenementen

Zin in een evenement vol creativiteit, innovatie en technologie? Bezoek in mei de Dutch Innovation Days (DID). Dit is een jaarlijkse innovatiefestival waar je twee dagen lang wordt geïnspireerd door diverse sprekers, kunstenaars, talenten en

ondernemers. In november kun je jezelf een nacht lang onderdompelen in kunst, muziek, dans, theater en film tijdens Museumnacht Enschede. Natuurlijk kan er ook gedanst worden.

Kijk voor alle evenementen op Uitinenschede.nl/agenda

Stad vol kunst en cultuur

CULTUUR SNUIVEN? IN ENSCHEDE BEN JE OP DE JUISTE PLEK. DE VRAAG IS ALLEEN: WAAR BEGIN JE?

INSPIRERENDE MUSEA

Rijksmuseum Twenthe is met 36 expositiezalen een prachtig museum om doorheen te dwalen. Voor doeners en jonge bezoekers is familiemuseum De Museumfabriek een aanrader. Tegenover De Museumfabriek vind je Tetem, jonge kunstenaars en makers van voornamelijk digitale media krijgen hier een podium.

HIPPE HOTSPOTS

In bruisend Enschede barst het van de hotspots. Van kleurrijke lunchtentjes

tot hippe concept stores. Ga op pad en ontdek de lokale parels van de stad.

GROENE STAD

In Enschede vind je 10 stadsparken; stuk voor stuk unieke groene oases met allemaal hun eigen

Wist je dat de mooiste synagoge van Europa in Enschede staat? Dit bijzondere monumentale pand is absoluut een bezoek waard. Met zijn drie markante koepels, glas in lood ramen,

mozaïeken en authentieke thora rollen zeker een aanrader om te bezoeken. Laat je verwonderen!

Meer inspiratie vind je op Uitinenschede.nl.

charme. Wandel bijvoorbeeld eens door het oudste Volkspark van Nederland. Aan de stadsrand vind je

Het is heerlijk shoppen in Enschede. Bij Wonder & Melon shop je hippe lifestyle-, interieur- en kidsitems. Interieurshoppen doe je bij Goods4Home. Voor de heren ga je naar KLOF. Trek van al dat shoppen? Aan de gezellige Oude Markt vind je tal van gezellige terrassen om te lunchen. In verschillende zijstraatjes ontdek je het kleurrijke Frank & Charlie, Stoet en de Broodbode.

prachtige landgoederen en buitengebieden. Rondom Vliegveld Twenthe vind je een verrassend natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen. Er zijn verschillende routes en paden die je kunt nemen. Zo is er bijvoorbeeld het belevingspad waar je langs oude militaire objecten wordt geleid. Daarnaast kun je Enschede ook heel goed op de fiets ontdekken.

In Enschede vinden jaarlijks heel veel evenementen plaats, er is voor ieder wat wils. Zo zijn Freshtival, In het Volkspark en Onder de Rader de perfecte feestjes voor festivallers.

Cultuurliefhebbers gaan naar Kunst in het Volkspark of het Street Art Festival. Muziekliefhebbers genieten op de Oude Markt van Grolsch Summer Sounds en Symphonic Broadway.

RECREATIEKRANT TWENTE VOORJAAR/ZOMER 2024
DE MOOISTE SYNAGOGE VAN EUROPA BRUISENDE EVENEMENTEN
ENSCHEDE ENSCHEDE Enschede Enschede

Al 25 jaar

Een onbezorgd dagje uit voor iedereen!

Adres

Meester Bosweg 5 in Holten speelboerderijdondertman.nl

Radiomuseum Hengelo

anger tot DAB+. U iet er -tallen radio’s it de orige ee Bij ondere gel idsapparat r k nt horen

spelen: Tefifon, Edison Phonograph, draadrecorder, -toeren hoorngrammofoon.

Ook ijn er allerlei elektrische apparaten it grootmoeders jd te ien. En historisch installaemateriaal en erlich ng, an kooldraadlampen tot leds. We vertellen u er graag over in Museum Electro-Radio-Nostalgie

Johan Wagenaarstraat 20

Open:

Zomer jd: oensdag en aterdag : - : r

Winter jd: aterdag : - : r

Tel. -

E-mail: info@radiom se m-hengelo.nl

Website: .radiom se m-hengelo.nl 7557VH Hengelo

Ontdek, proef en geniet

Bij Bistro de Oale Ste kun je het hele jaar terecht voor een heerlijk diner met regionale specialiteiten.

Geen poespas, wel heel smaakvol. Dat is waar we voor gaan bij De Oale Ste. Iedereen die gewoon goed en smakelijk wil eten vindt iets op de menukaart.

Holterweg 116 - Nijverdal - T. 0548 - 622 478 - E. info@oaleste.nl - I. www.oaleste.nl

MUSEUM

Stap binnen in een betoverende reis door de tijd, waar het verleden tot leven komt. Het C1000 Museum brengt hulde aan de iconische Nederlandse supermarktformule die generaties lang een hoofdrol speelde in het alledaagse leven.

Het C1000 Museum is gevestigd in het buitengebied van Hellendoorn. Voor actuele openingstijden kijk op www.c1000museum.nl

Entree € 5.= inclusief een kopje koffie of thee.

Daarnaast bieden wij heerlijk gebak aan.

Katenhorstweg 2 - 7447 RN Hellendoorn

Toegang GRATIS Scan de QR-c ode oor meer inf orma e o er het Radiom se m Groepen
op afspraak
m gee� een beeld an hoe de radio ich ged rende r im jaar hee�
Van
Het Radiom se
ont ikkeld.
kristalont
Accessoires Luifels, movers, satellietsystemen, alarmen etc. Schade Hagelschade, brandschade, aanrijdschade Campers Onderhoud en APK, alles onder 1 dak bij Caravan & Camper Techniek Almelo Caravans Het beste onderhoud voor uw caravan met liefde en passie uitgevoerd www.cctalmelo.nl info@cctalmelo.nl 0546 - 238 239 Hospitaalweg 4a, 7607 TW Almelo U hoopt natuurlijk dat het u nooit overkomt. Mocht u toch schade hebben dan lossen wij dat professioneel voor u op.

Bent u op zoek naar een caravan, zowel nieuw als tweedehands? Dan zit u bij Knobben goed! Onze prachtige, ruime showroom in Rijssen biedt een uitgebreide selectie aan caravans.

Met ons diverse assortiment aan caravan occassions, van dealermerken zoals Hobby, Fendt en Knaus, hebben wij altijd een ruime voorraad nieuwe caravans beschikbaar. Breng gezellig een bezoek aan onze showroom en laat u deskundig adviseren door een van onze ervaren vakmensen. Samen helpen we u de perfecte caravan te vinden! Ontdek ons aanbod bij Knobben Caravans.

-
Tubbergen
Vriezenveen www.jutenjulijsenzo.nl
KOM LANGS EN ONTVANG HOGE KORTINGEN OP 2023 MODELLEN !
welkom, offerte elders neem hem mee!
Inruil
Ambachtsstraat 9, Rijssen 0548 521 515 info@knobben.nl

Al eens een bezoek gebracht aan ons Bakkerijmuseum? Prima te combineren met een lekker kopje koffie, een uitgebreide lunch of ander lekkers van onze kaart Na een fietstocht in de omgeving is het in de zomer heerlijk toeven op ons zonnige terras

Grotestraat 182 | 7607 CZ ALMELO T 0546 815911

E info@bolletjewinkel.nl www.bolletjewinkel.nl

Cadeaupakketten

Bolletje producten

Lunchroom

Specialiteit: High Tea

KOM
VAN
TWENTSCHE GASTVRIJHEID
WINKEL
HEERLIJK GENIETEN
DE
IN ONZE
EN SCHENKERIJ
Dinsdagmorgen 08.00 - 13.00 uur Wierden Woensdagmorgen 08.00 - 13.00 uur Borne Woensdag & zaterdag 09.0017.00 uur Hengelo Markt Borne Markt Wierden Markt Hengelo De meest gezellige Twentse warenmarkten

Waan je in vervlogen tijden tijdens een te gekke tijdreis bij Museum Buurtspoorweg! Met een bezoek aan het museum ga je op ontdekkingstocht en beleef je het boeiende verleden van het lokaalspoor tussen Haaksbergen en Boekelo. Je ruikt én voelt de geur van verbrande kolen in je neusgaten. Je kijkt je ogen uit bij de historische rijtuigen in de werkplaats en de locomotievenloods.

Ondertussen luister je naar de conducteur die vele

vragen beantwoord. Je leert over de geschiedenis van de lokaalspoorwegen in het oosten van Nederland en krijgt antwoorden op vragen zoals: hoe reisden mensen vroeger? Wat betekende de komst van het spoor voor de regio? De rit met de stoomtrein door het prachtige Twentse landschap maakt het natuurlijk helemaal af! Het fluitje klinkt. We gaan vertrekken! Je ticket boek je trouwens eenvoudig online via museumbuurtspoorweg.nl

Op zoek naar een leuke activiteit in het mooie Twentse landschap?

Ga dan met je gezin, vrienden of collega’s de uitdaging aan en los het mysterie op de boerderij op! Het spookt namelijk op Hof te Langelo, koeien rennen door de stallen, de melkmachine slaat ’s nachts op hol

en de maïsoogst mislukt. Lukt het jou om de vloek te doorbreken? Zet alles op alles in de unieke escaperoom op een echte boerderij.

Leuk voor zowel jong als oud, want de puzzels worden aangepast aan de leeftijd van het team! Op

Houd het weekend van 30 mei t/m 2 juni maar vast vrij in de agenda, want dan zien we je graag in Haaksbergen tijdens het Meispektakel! Met tal van festiviteiten waaronder een kermis, live muziek en gave activiteiten voor kinderen belooft het een mooi weekend te worden. Een populair onderdeel van het programma is de altijd druk bezochte Meimarkt! Slenter door de straten van Haaksbergen en ga op jacht naar unieke parels op de marktkramen of bij de winkels. Leuke tip voor kinderen: de kinderrommelmarkt! Verdien een zakcentje bij óf ontdek leuke (tweedehands) spelletjes om te spelen.

Meer weten? Ontdek het complete programma op haaksbergennatuurli

Dat de Buurserbeek ooit onderdeel was van een drukke vaarverbinding tussen het Duitse Münsterland en Deventer is wat minder bekend. Met kleine platbodems werden goederen vervoerd zoals poteerde (witte klei), brandewijn en linnen. Haakbergen heeft een heuse replica van zo’n platbodem

in de vaart: de Buurserpot. Ga mee met een vaartocht over de Buurserbeek met dit fluisterstille scheepje. Een echte belevenis! De schipper vertelt je ondertussen spannende verhalen over de historie van de beek.

De Buurserpot vaart van april t/m oktober woensdag, zaterdag en zondag.

Dwars door Twente! Yuna en Fieke zochten de textielhistorie op in Haaksbergen en genoten van de prachtige landschappen. Het resultaat is een dag vol afwisseling, met bijzondere ontmoetingen en unieke plekken. Nieuwsgierig? Scan de QR-code en lees meer over hun dag óf bekijk de video van de roadtrip!

RECREATIEKRANT TWENTE VOORJAAR/ZOMER 2024 KOM LANGS EN GENIET VAN HET MEISPEKTAKEL IN HAAKSBERGEN
T/M 12 MEI Oosterdorper Watermolen & ZATERDAG 27 JULI bij Museum Buurtspoorweg Fietstocht De Boer Op Buurser Volksfeest Schuttersfeesten Kennedymars Haaksbergen Fashion Feestje & ELKE EERSTE ZATERDAG VAN DE MAAND Excursie Waterpark OP DE BUURSERPOT
9
textielhistorie
ONTSNAP
UIT
STOOM BIJ
30 MEI T/M 2 JUNI
T/M OKTOBER Haaksbergen De Korenbloem EGO Haaksbergen het Lankheet
roadtrip door de
Evenementenoverzicht Haaksbergen ESCAPEROOM:
JIJ TIJDIG
DE MELKSTAL? OP
MUSEUM BUURTSPOORWEG HELE JAAR DOOR APRIL T/M OKTOBER
APRIL

Twentse Krentenwegge

Gebakken naar opa Schipper’s recept

Verkrijgbaar bij: De Johanneshoeve

Dalweg 39

7676 SB Westerhaar-Vriezenveensewijk

info@bakkerijschipper.nl www.bakkerijschipper.nl 0546-659115

voor service staan we voor u klaar. Reparaties aan E-bikes, mountainbikes of racefietsen, alles is mogelijk! DE fietsenzaak van Noord Oost Twente www.fietzdenekamp.nl DENEKAMP Dunanstraat 4 OLDENZAAL Enschedesestraat 93 TUBBERGEN Grotestraat 35
Ook

IN RAUWE MELK ZIT POWER

OM DEze POWER TE BEHOUDEN VERWERKEN WIJ MELK

ZONDER DEZE TE VERHITTEN. Wij FERMENTEREN MELK

DIRECT VAN DE KOE, VEILIG EN LANG. IN RAUWPOWER

ZUIVEL ZITTEN LEVENDE BACTERIËN EN GISTEN.

BIOACTIEVE EN FUNCTIONELE VOEDINGSSTOFFEN ZOALS

VITAMINEN, ENZYMEN EN EIWITTEN BLIJVEN ZO INTACT.

Levende zuivel = zuivel voor het leven r auw power

www.rawmilKcompany.nl

VERKRIJGBAAR BIJ ALLE BIOLOGISCHE NATUURWINKELS O.A. EKOPLAZA EN ODIN & KEFIR OOK BIJ PLUS

Twents Blokje Om

ONMEUNIG VEEL WANDELPLEZIER IN NOORDOOST TWENTE VOOR

RECREATIEVE WANDELAARS

Voor wie het nog niet weet: Twente is misschien wel het mooiste wandelgebied van Nederland. Zonde om het bij een klein blokje om te laten. Al is dat ook voldoende om het echte Twente te beleven. Het Twents Blokje Om is geschikt voor zowel langeafstandswandelaars als recreatieve wandelaars die voor korte afstanden gaan Twents Blokje Om staat voor maar liefst 300 kilometer aaneengesloten wandelplezier. Over stuwwallen. Dwars door beekdalen. Dat hoeft zeker niet in één keer. Je kunt ook delen van het ’blokje om’ lopen. In een weekend, als dagtocht of tijdens een ochtend of middag in je vakantie met het gezin. Dat bedoelen we met op je eigen gemak! HEANIG AN! In plaats van ’tot ziens’ zeggen we in Twente ook wel: heanig an! Dat betekent zoveel als ‘doe rustig aan, pas goed op jezelf’. In een lagere versnelling is het leven namelijk veel leuker. Wandelen is een goede manier om dat te ervaren. Stap voor stap laat je niet alleen de natuur zijn werk doen, maar ook de Tukkers zelf… Want als je denkt dat Nederland zijn hartelijkheid aan het verliezen is, ken je ons nog niet. Even onze hand opsteken of een praatje maken, vinden wij nog heel gewoon.

GA OP JE EIGEN GEMAK

Twents Blokje Om is een bundeling van meerdere, afwisselende wandelroutes, elk met een eigen thema. Thema’s die wat vertellen over de natuur in Twente, maar ook over de cultuur en de mensen, de Tukkers. Ook al loop je maar een klein deel van de 300 kilometer lange route, je beleeft al snel het echte Twente. Kijk op www.twentsblokjeom.nl welke routes, thema’s, etappes en belevingen het Twents Blokje Om biedt. Twente. Toen een geliefde plek vanwege de vruchtbare weidegronden. Nu vanwege de gastvrijheid en levendigheid. De routes van het Twents Blokje Om kun je op veel plekken in Noordoost Twente oppakken. Waar jouw route begint en eindigt bepaal je zelf. Start bijvoorbeeld met het kiezen van één van deze thema’s of routes.

Nieuw: Etappes

Je kunt het Twents Blokje Om niet alleen in ‘blokjes’ lopen, maar ook in korte etappes. Zo kun je helemaal zelf bepalen hoeveel kilometers je van het Twents Blokje Om wilt wandelen. Wel hopen we je dat je terugkomt om de volgende etappe ook te volbrengen natuurlijk.

Voor alles over het Twents Blokje Om en de vele mogelijkheden kun je kijken op www.twentsblokjeom.nl

Historisch Museum Vriezenveen

Het Historisch Museum Vriezenveen is gevestigd in het oude gemeentehuis van Vriezenveen, midden in het centrum. Het museum is eigendom van de gemeente Twenterand en wordt beheerd door de Vereniging Oud Vriezenveen.

De collectie is verdeeld over drie thema's: Handel (De Rusluie), textielnijverheid en de dorpsgeschiedenis.

Rusluie

De unieke geschiedenis van twee eeuwen handelsbetrekkingen tussen Vriezenveen en Sint Petersburg verdient een speciale plaats in het museum. De vriezenveense kooplieden die hierin actief waren , werden Ruisluie genoemd.

De inwoners uit dit Overijsselse dorp dreven een levendige handel met Sint Petersburg in de periode 1720-1917. Hoewel men zich een vaste plek wist te verwerven in de stad aan de Newa keerde men toch altijd weer terug naar het moederdorp.

Textielnijverheid

Textielnijverheid is in Twente en dus ook in Vriezenveen al generaties lang verweven met de plaatselijke bevolking. Het lag dan ook voor de hand dat textielproducten zoals linnen de basis vormden voor de handel die de Rusluie dreven met Sint Petersburg. Historisch Museum Vriezenveen beschikt over een indrukwekkende collectie brei- weef- en naai-machines die allemaal nog werken.

Dorpsgeschiedenis

De geschiedenis van Vriezenveen begon ruim zeshonderdvijftig jaar geleden met de ontginning van het hoogveen ten noorden van Almelo door de "Vrije Vriezen". Door hun activiteiten ontstond een karakteristieke lintbebouwing met als resultaat; een dorpsstraat met een lengte van ruim 5 kilometer.

De geschiedenis van Vriezenveen begint in de 14e eeuw. De streek ten noorden van Almelo heette toen nog het Almelervene, een woeste en moeilijk begaanbare omgeving. De eerste kolonisten kwamen in 1323 uit Holland, waarna de Friezen na 1350 zich in grote getale bij hen vestigden. Bij de privilegebrief van 1364 geeft de Heer van Almelo de 'vrijen Vresen' onder voorwaarden van pacht het recht om het veen-ge-

bied tussen de 'Wederder wueste ende Bavesbeke' te ontginnen. Na enkele verplaatsingen ontstond het dorp Vriezenveen op een zandrug, waar het nu ligt.

Het historisch museum is een erkend museum, bent u in het bezit van een museumkaart dan hebt u bij ons gratis toegang

Historisch Museum Vriezenveen

ADRES Westeinde
7671 CD
info@museumvriezenveen.nl Tel: 0546 – 563476
OPENINGSTIJDEN Dinsdag-Vrijdag 10:00-17:00 Maandag & Zaterdag Op afspraak
54,
Vriezenveen

ZATERDAG 20 JULI

Tijdens Dagje Hellendoorn is in en rondom Erve Hofman van alles te beleven. Je kunt een kijkje nemen in de bijzondere wereld van landbouwmachines en tractoren. Voor de vele liefhebbers zijn er allerlei oude brommers te zien. Verder worden er demonstraties gegeven van oude beroepen, zoals karnen, brood bakken, houtsnijden en klompen maken. Er wordt gedorst met een antieke dorsmachine en op de ouderwetse manier met een vlegel. Je kunt genie-

ZUNNEWENDEFESTIVAL 2024

VRIJDAG 28 JUNI

Het Zunnewendefestival is een streektaalfestival, waar streekcultuur en streektaal centraal staan. Dit jaar wordt het gehouden op vrijdag 28 juni van 17.00 tot 00.30 uur.

De historische waarde van Landgoed Schuilenburg te Hellendoorn versterkt de magische sfeer, samen met de verschillende speelplekken verspreid over de locatie, de fantasievolle aankleding en de sprookjesachtige verlichting van het terrein. Er zijn optredens van streektaal artiesten

YU MAN RACE KIDS OBSTACLE RUN

ten van weven, spinnen, kantklossen, zandstrooien en allerlei andere oude ambachten. Nieuw is de streekmarkt met verschillende producten die in de omgeving zijn vervaardigd, zoals jam, honing, bier, gerookte paling, worst, ijs, cider, zeep en nog veel meer. Natuurlijk is ook de Oale Smederieje geopend waar de smeden hun kunsten met het laaiend vuur, aambeeld en blaasbalg laten zien. Voor de kinderen is er een springkussen. oaldheldern.nl ZATERDAG

op de verschillende podia. Foodtrucks zorgen voor de inwendige mens. Er is een Erfgoedwerkplaats, kunst en cultuur, lekker luieren en genieten van de sfeer of ‘prebeer zelf iens ’n buukske te lêzen in’t Twents’ in de (voor) leeshoek. Op de Regge varen de fluisterboot en de Zomp af en aan, terwijl opvarenden luisteren naar verhalen, poëzie en muziek van meevarende artiesten. In de middag ligt het accent wat meer op kinder-/gezinsactiviteiten.

Dit moddervette event vol uitdagende obstakels vindt plaats in Nijverdal en staat garant voor veel modder en FUN.

De KIDS OBSTACLE RUN wordt gehouden in twee verschillende afstanden. Na een gezamenlijke warming-up begint de race vol toffe obstakels en grote

modderbaden. De run staat in het teken van plezier hebben, samen met vriendjes en vriendinnetjes, ouders en/of begeleiders. Een groot feest voor ieder kind die avontuurlijk ingesteld is!

Kijk voor meer informatie of opgeven op yumanrace.com

TREINTJE BELLO

VANAF DINSDAG 23 JULI

Een rit met Treintje Bello is een leuke manier van vervoer om de prachtige omgeving van Hellendoorn en Nijverdal eens op een andere manier te beleven / bezichtigen. In Nijverdal is er tijd genoeg om eventjes de winkels te bekijken of een terrasje te

pakken. Treintje Bello is een leuke treintocht voor jong en oud, toeristen en mensen uit de regio. Dit jaar rijdt Bello op dinsdag 23 juli, 30 juli, 6, 13 en 20 augustus.

Voor meer informatie visithellendoorn.nl

Op 30 juni kun je een rijke verzameling van klassieke auto’s bewonderen in het centrum van Nijverdal. Kinderattracties, muziek en foodtrucks zorgen voor gezelligheid en de innerlijke mens. Tevens zijn deze zondag de winkels geopend, zodat het een heel leuk uitje is voor het hele gezin.

ZATERDAG 20 JULI

Kinderrommelmarkt en kinderfestijn

NIJVERDAL

ZATERDAG 31 AUGUSTUS

Kinderrommelmarkt en kinderfestijn

NIJVERDAL

Kijk voor actuele informatie en meer evenementen op visithellendoorn.nl of scan de QR-code.

RECREATIEKRANT TWENTE VOORJAAR/ZOMER 2024
27 APRIL
Vrijmarkt
Grootse Nijverdalse
NIJVERDAL VRIJDAG 10 MEI Nachtmarkt NIJVERDAL
MEI Straattheater NIJVERDAL
MEI- 1 JUNI Dauwpop HELLENDOORN
8 JUNI
Bos Food & Drinks Festival DAARLE
9 JUNI
in de tuin
28 JUNI Zunnewendefestival HELLENDOORN
30 JUNI Oldtimermeeting en koopzondag NIJVERDAL
20 JULI Dagje Hellendoorn
MAANDAG 20
31
ZATERDAG
’n
ZONDAG
Muziek
HELLENDOORN VRIJDAG
ZONDAG
ZATERDAG
HELLENDOORN
SEPTEMBER
MAN KIDS OBSTACLE RUN
ZONDAG 8 SEPTEMBER YU MAN OBSTACLE RUN NIJVERDAL
ZATERDAG 7
YU
NIJVERDAL
zunnewendefestival.nl Oldtimermeeting 30 JUNI Evenementenoverzicht Hellendoorn / Nijverdal
HELLENDOORN
DAGJE
/ Nijverdal
Hellendoorn
Grotestraat 13 7631 BT Ootmarsum 0541- 72 88 88 info@sizeforyou.nl Volg ons op SIZEFORYOU.NL WWW.SIZEFORYOU.NL DAMESKLEDING & ACCESSOIRES IN DE MATEN 42 T/M 54

KOM BAMMEN!

ZATERDAG 25 MEI

BAM! Dit festival mag je echt niet missen. Zaterdag 25 mei 2024 is het Prins Bernhardplantsoen dan ook de plek waar je moet zijn!

Het BAM! Fesival is een veelzijdig festival met een mix van muziek, theater en kunst. Van rock en pop naar

blues en hip hop, theatergroepen en workshops. Een festival voor jong én oud. Vanaf 12:00 uur in het Prins Bernardplantsoen tegenover station Hengelo.

Krijg je er geen genoeg van? Breng dan vrijdagavond 24 mei een bezoekje aan de BAM! Tribute Trip.

ZONDAG 7 JULI

HET GEZELLIGSTE KORENFESTIVAL VAN NEDERLAND

INTERNATIONALE EN NEDERLANDSE

TOPATLETEN BIJ DE FBK GAMES

Zondag 7 juli barst het van de atletiek in Hengelo waar het grootste internationale atletiekevenement van Nederland plaatsvindt: de FBK Games. Vernoemd naar de atlete van de eeuw: Fanny Blankers Koen. Inmiddels al meer dan 40 jaar niet meer weg te denken van de internationale sportkalender. Ieder jaar trekken Olympische kampioenen, wereldkampioenen en talenten naar Hengelo om zich in spannende battles met elkaar te elkaar te meten. Een unieke

plek voor Nederlandse toppers om voor eigen publiek te strijden op wereldniveau. Naast topatletiek zet de FBK Games in op entertainment rondom het event en is het publiek getuige van innovatieve ontwikkelingen in de sport. De FBK Games is daarom niet alleen voor atletiekfans! De games zijn een bijzonder evenement voor jong en oud, waar je met je neus op echte topsport zit.

Tickets zijn te koop via www.fbkgames.nl

HET IS EEN NACHT!

ZATERDAG 1 JUNI

Korenfestival Amusing Hengelo is het grootste en gezelligste 1-daags korenfestival van Nederland.

Ongeveer 100 koren en zanggroepen, groot en klein en uit heel Nederland en daarbuiten, overspoelen zaterdag 1 juni 2024 de binnenstad van Hengelo met zang en muziek in allerlei genres; van jazz en pop tot

gospel en folk. Dat geeft een hele boel vrolijkheid! Op pakweg 20 binnen- en overdekte buitenpodia in de binnenstad van Hengelo geven de koren elk minimaal 2x een optreden van ongeveer 25 minuten. Na de laatste optredens, uiterlijk 17.00 uur is er tot ongeveer 19.00 uur een gezellige sing a long-after party op het Schouwburgplein.

VRIJDAG 7 JUNI

Vrijdag 7 juni is het weer tijd voor dé reünie van Hengelo: de Nacht van Hengelo.

In de binnenstad van Hengelo is er dan weer een

spetterend muzikaal programma. Nog even geduld hoe het er precies uitgaat zien, maar dat het gezellig wordt is een ding dat zeker is!

14 & 15 SEPTEMBER

Het knusse Prins Bernhardplantsoen in Hengelo wordt tijdens Kids@thepark op 14 & 15 september weer omgetoverd tot een gezellig familiepark voor ouders en kinderen. Het hele weekend kunnen kinderen zich vermaken in diverse sport- en spelacti-

viteiten en deelnemen aan verschillende kinderworkshop. Er is een groot podium waar optredens worden gegeven door bekende jonge artiesten. De entree is gratis en beide dagen ben je van 10:00 tot 18:00 uur welkom bij Kids@thepark.

Evenementenoverzicht Hengelo

20

21

9

4

30 JUNI

Gluren bij de Buren

VERSCHILLENDE

LOCATIES IN HENGELO

5 T/M 7 JULI

Stoer Voer Festival PRINS

BERNHARDPLANTSOEN

13 JULI Tropical Night

BINNENSTAD HENGELO

6 SEPTEMBER

Nacht van de Korte Film

BROEDPLAATS OOGST

18 T/M 22 SEPTEMBER

Lambertuskermis

BINNENSTAD HENGELO

27 SEPTEMBER

Vredesconcert MARKTPLEIN

29 SEPTEMBER

Modespektakel

BINNENSTAD HENGELO

RECREATIEKRANT TWENTE VOORJAAR/ZOMER 2024
Vijver
APRIL Ronde van de
TUINDORP
APRIL Esreinmarkt INDUSTRIESTRAAT
MEI
Hengelo
Hemeltje Lief
MARKTPLEIN
19 MEI Weekend van de Amateurkunst BINNENSTAD HENGELO
17 T/M
& 5 JUNI
Only Event PRINS BERNHARDPLANTSOEN
JUNI Kunstmarkt Tuindorp TUINDORP
JUNI Heng Loose INDUSTRIEPLEIN
& 30 JUNI Verrev Street Art Jam BROEDPLAATS OOGST
Ladies
16
22
29
KIDSEVENEMENT VAN TWENTE
HÉT
FOTO WIM VAN DER GEEST Hengelo

Beleef Twente met al je zintuigen!

Rondleiding & Wijnproeverij .

Proef en beleef de lekkerste wijnen van Twentse bodem.

VOORGERECHT

- Rondleiding door de wijngaard

- Rondleiding door de wijnmakerij

- Wijn & spijs proeverij met 5 proefglazen wijn.

Iedere zaterdag en zondag om 14.00 uur.

Reserveren via de site restaurantvinck.nl

SFEERVOL RESTAURANT

Vinck’s Klassiekers

Keuzemenu €39,- p.p.

DESSERT

Vinckenweg 83

7678 TA Geesteren (OV)

0546 241 161

info@restaurantvinck.nl

VEELZIJDIGE

Vinck is 7 dagen in de week geopend vanaf 11.00 uur voor lunch en diner!

Wijnproeverijen, Wijngaard, Wijnmakerij, Wijnwinkel, Relatiegeschenken, High Wine, High Beer, Lunch & Diner, Huwelijken, Familie bijeenkomsten, BBQ events, Zakelijke bijenkomsten.

RUIM EN GEZELLIG TERRAS LUNCH

KUNST IN OVERVLOED

Haal je fiets tevoorschijn voor één of meer fietsevenementen in Hof van Twente en ontdek de regio op sportieve wijze. Je komt op de mooiste plekjes, die je vanuit de auto echt niet ziet. Fietsen (ook elektrische) huur je bij een lokale fietsenzaak.

Dinsdag 18 t/m vrijdag 21 juni Fiets4daagse Markelo: 30, 45 of 60 km. Je fietst door prachtige en afwisselende natuurgebieden in Markelo en omgeving.

Dinsdag 23 t/m vrijdag 26

juli Midzomerfiets4daagse

Diepenheim: 40 of 60 km. Elke dag gaat de route een andere kant op.

Woensdag 7 augustus

Familiefietsdag De boer op Diepenheim: Altijd al eens willen kijken op een boerderij? Meerdere agrarische bedrijven aan de route (ca. 30 km) zetten vandaag de deuren open. Meer weten, een route downloaden of je eigen fietsroute uitstippelen visithofvantwente.nl/fietsen

KASTEELRIJK HOF VAN TWENTE

Op huisbezoek bij Twickel in Delden

De kolossale deuren van kasteel Twickel gaan niet zo vaak open voor publiek, dus zorg dat je er deze zomer bij bent. Kijk op twickel.nl voor de data in juni, augustus en september.

Wandelen door eeuwen tuinarchitectuur

Naast de uitgestrekte landgoederen rond de zeven kastelen, zijn de overweldigende tuinen van kasteel Twickel, kasteel Warmelo en kasteel Weldam opengesteld voor publiek. Je

vindt hier tuinarchitectuur door de eeuwen heen.

Waanzinnige zandsculpturen bij Warmelo in Diepenheim Ook dit jaar hebben topkunstenaars zandsculpturen gemaakt in de Engelse tuin rondom kasteel Warmelo.

Het thema is Op het pad van Rien Poortvliet. Voor jong en oud een wonderlijk uitje! Tot en met 6 oktober.

Kijk voor actuele openingstijden op visithofvantwente.nl.

Hof van Twente is rijk aan musea en galerieën. Stap binnen bij het Zoutmuseum voor het complete verhaal over zout of bij Museum No Hero in Delden waar je de privécollectie van een échte kunstliefhebber ontdekt.

In Diepenheim vind je het Drawing Centre, hét podium voor tekenkunst.

Alle tijdelijke exposities visithofvantwente.nl

Aanrader: Kunstenaars tekenen, schilderen en beeldhouwen op zondag 1 september van 12 tot 17 uur in de tuin achter het oude gemeentehuis aan de Diepenheimseweg in Goor. Er is muziek en een Frans terras.

ZOMERFEESTEN HENGEVELDE

Meer dan 10.000 bezoekers komen in twee weekenden in juni naar Hengevelde voor live muziek op verschillende podia en in meerdere festivaltenten.

Menig bekend artiest heeft hier al op de bühne gestaan.

Ook is er kermis en tijdens het eerste weekend autorodeo. Het straattheater domineert de zondag in het tweede weekend.

Programma en tickets: Hengevelde.nl.

Kijk voor actuele informatie en meer evenementen op visithofvantwente.nl/agenda of scan de QR­code.

Slenteren langs kramen met heerlijke hapjes, bier, wijn en vers vruchtensap.

De marktlieden, meestal de producenten zelf, vertellen graag het verhaal terwijl je geniet van de echte smaak van Twente. Seizoensgebonden en met

liefde gemaakt, dat herken je! Elke eerste zaterdag van de maand vind je de Streekmarkt Twente in het centrum van Delden.

Dit jaar op 4 mei, 1 juni, 6 juli, 3 augustus, 7 september, 5 oktober, 2 november en 7 december.

Evenementenoverzicht Hof van Twente

14

14

15

RECREATIEKRANT TWENTE VOORJAAR/ZOMER 2024
19 T/M 21 EN 25 T/M 28 APRIL Kunstmoment Diepenheim DIEPENHEIM 21 APRIL Dutch Masters of Motocros MARKELO 9 MEI Hemels Mooi Delden DELDEN 20 MEI Creatieve Dag MARKELO 21 T/M 23 JUNI Heimland DIEPENHEIM
T/M 30 JUNI School­ en Volksfeest Goor GOOR
JUNI Twentse Brocante Fair DELDEN
T/M 7 JULI Midzomerfeesten BENTELO
AUGUSTUS Food Goan MARKELO
AUGUSTUS Oogstdag Museum Eungs Schöppe MARKELO
AUGUSTUS Gardensongs DIEPENHEIM
AUGUSTUS Wijnfeest Wijngaard Hof van Twente BENTELO
26
30
4
10
15
18
25
SEPTEMBER English Castle Fair Weldam MARKELO
EN 15 SEPTEMBER Open Monumentendag HOF VAN TWENTE
SEPTEMBER Cultureel Straatfestival en Kleurrijk in de Hof DELDEN
Hof van Twente STAP DEZE ZOMER OP DE FIETS
Fotografie Barbara Trienen,
HofMarketing, Fotostudio Markelo
PROEF TWENTE OP DE STREEKMARKT
MarketingOost,
www.hofbraeu-am-stadtring.de.de Ech Echt in D in Duitsland! R E S E R V E R I N G T e l e f o o n + 4 9 5 9 2 1 - 8 8 3 3 3 3 3 o f v i a d e a p p ! Niet alleen kunt u reserveren via onze app, maar ook vouchers en aanbiedingen liggen hier voor u klaar! Download snel in de App Store! www.pier99.de Restaurant Bar Café Ontbijt Excursie tip: R E S E R V E R I N G T e l e f o o n + 4 9 5 9 2 1 - 8 8 3 3 3 3 3 o f v i a d e a p p ! Niet alleen kunt u reserveren via onze app, maar ook vouchers en aanbiedingen liggen hier voor u klaar! Download snel in de App Store! Restaurant Bowlen E-choppers & FATBIKES • • • Voor iedereen een belevenis. www.bungalowparkhogehexel.nl

Za 12 okt

Za 19 okt

Theater in Vroomshoop...

Esther van der Voort - Mama is Boos

Gewoon André - De André Hazes tribute

Guido Weijers - Oudejaarsconference

Za 02 nov

Za 16 nov

Za 23 nov

seizoen 2024-2025

Do 31 okt cabaret staconcert cabaret

Leoni Jansen - Leoni Solo

Tangerine - Running in the Family

Nienke Plas - Medeplichtig

Kinderpopconcert - Pepernotenconcert

Zo 01 dec

Za 14 dec

Za 21 dec

Za 18 jan

Za 25 jan

Za 15 feb

Za 08 mrt

Za 15 mrt

Jan Henk de Groot

Creebles - Top 2000

Swingin’ Christmas

Nathalie Baartman - Deer

Za 30 nov concert concert cabaret familie 2+

Za 17 mei

Back to the Country - Part 14

The U2 Tribute

Zo 16 mrt concert staconcert concert cabaret klucht concert cabaret staconcert cabaret familie 3+

Oh Buurman, wat doet u nu? - Met o.a. Arijan van Bavel

Thijs Kemperink - Oaverdrieven ku’j het beste met nen boot

Monique Smit - Kidspop

Spruijt & Opperman - Verzingeving

Het programma is onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen. Ga naar onze website voor het meest actuele programma.

Bestel vanaf 9 april uw theaterkaarten via welkombijhetpunt.nl

30 augustus t/m 1 september staat Losser weer in het teken van het Middeleeuws Boergondisch zomerfestijn.

Muziek, dans, kramerie en lekker eten. Het centrum van Losser staat weer in het teken van gezelligheid in historische sfeer. Het feest,

ooit geïnspireerd door werken van de bekende schilder, is uitgegroeid tot een ware publiekstrekker. Elk jaar maken ze er weer wat moois van. Heel even gaan we terug in de tijd en genieten we van bourgondische taferelen met muziek, zang en dans. Een feest voor jong en oud.

Culinair genieten en ontspannen fietsen, een geslaagde combinatie die mogelijk is in de Schatkamer van Twente!

Onderweg is er genoeg te ontdekken en te proeven en neem je rustpauzes bij lokale producenten. Van woensdag t/m zaterdag kun je vanaf Tourist info in De Lutte starten voor de Boergondische fietstocht van 30 km. Onderweg is er genoeg te ontdekken en te proeven en neem je o.a. rustpauzes bij klompenmakerij Koop, ijsboerderij ’t Loaboerke,

Twentse Trots kaas, boerderijwinkel de Veldmaat, fruitboerderij ’t Duvelshofke en als afsluiter genieten van een heerlijk hapje en drankje op het terras bij Hotel ’t Kruisselt. Geniet samen met je partner, familie, buren, vrienden en/of vriendinnen van de prachtige landelijke omgeving en heerlijke lekkernijen. Info: visitdeluttelosser.nl of tel: 0541-551160. Starten kan vanuit De Lutte tussen 10.00-12.00 uur, de kosten zijn €22,50 per persoon. Graag de fietstocht vooraf reserveren.

Iedere woensdag om 13.30 uur rijdt de Lutterzandexpress. Maak onder leiding van een natuurgids in een twee uur durende educatieve tocht kennis met ’t Lutterzand. Een rondrit en onderweg hoor je leuke wetenswaardigheden. Vertrek is vanaf Paviljoen Lutterzand, vooraf reserveren bij de Tourist info. €20,50 per persoon. Dit is inclusief koffie met wat lekkers.

De smokkeltour in Overdinkel rijdt elke zaterdag van

Hellehondsdagen De Lutte Evenementenoverzicht Losser BRUEGHELIAANS

13.30 uur tot ca. 17.00 uur. De start is bij het Trefhuus in Overdinkel. Deze activiteit wordt gestart met een 15 minuten durende bijzondere film over het smokkeldorp Overdinkel. De smokkeltour voert langs het smokkelverleden van het Twentse grensgebied. De kosten zijn € 18,00 p.p. en kinderen t/m 12 jaar €9,00 per persoon. Dit is inclusief koffie met iets lekkers.

Reserveren: visitdeluttelosser.nl 0541-551160.

Op 12, 13 en 14 juli staat De Lutte in het teken van het jaarlijkse dorpsfeest. Het hele weekend is er kermis en zijn er activiteiten zoals beachgames, kinderactiviteiten en staan er foodtrucks. De terrassen zijn gezellig gevuld en ‘s avonds gaat het dak er af in de feesttent! www.hellehondsdagen.nl.

Heerlijke streekproducten proeven en kopen. De boerenmarkt heeft elke maand een ander thema en telkens nieuwe en verrassende deelnemers. Je kunt er van alles krijgen, kaas, eieren, jam, diverse soorten vlees, ambachtelijk brood etc. Het hele jaar iedere laatste zaterdag van

de maand in het gezellige centrum van Losser. Van 10.00-16.00 uur kun je de markt bezoeken en van alles proeven. Tussendoor heerlijk lunchen of een borrel na afloop in een van de gezellige Losserse horeca maakt een bezoek aan Losser meer dan waard.

Info: centrumlosser.nl

RECREATIEKRANT TWENTE VOORJAAR/ZOMER 2024
BOERENMARKT LOSSER
27 APRIL, 25 MEI, 29 JUNI, 27 JULI EN 28 SEPTEMBER Boerenmarkt LOSSER ZONDAG 5 MEI Heurnetocht DE LUTTE ZONDAG 9 JUNI Lutter voorjaarstocht DE LUTTE ZONDAG 16 JUNI Op Losse(r) Wielen LOSSER ZONDAG 23 JUNI Streekproducten fietsroute BEUNINGEN ZONDAG 23 JUNI DITSMIE Lifestyle- en Curiosamarkt LOSSER 24 T/M 30 JUNI Week van de Amateurkunst LOSSER ZATERDAG 29 JUNI Open dag Klompenmakerij Koop DE LUTTE ZATERDAG 6 JULI Schlager Open Air LOSSER ZATERDAG 6 JULI Zwoele Zomeravond Arboretum Poort Bulten DE LUTTE 5,6,7 JULI Dorpsfeest OVERDINKEL 12, 13 EN 14 JULI Hellehondsdagen DE LUTTE WOENSDAG 17 JULI Streekproducten fietsroute BEUNINGEN 30 AUGUSTUS T/M 1 SEPTEMBER Bruegheliaans Festijn LOSSER 14 & 15 SEPTEMBER Open Monumentendag LOSSER BOERGONDISCHE FIETSTOCHT, DE LUTTE-LOSSER
FESTIJN
LUTTERZAND EXPRESS & SMOKKELTOUR 30 AUGUSTUS T/M 1 SEPTEMBER Losser

Laat je inspireren en droom mee. Graagziens!tot

Ada Hofman

Westeindigerdijk 3

Vijvertuinen de van van devijvertuinenvanadahofman.nl

WINKEL ENTER DORPSSTRAAT 91A

GEOPEND VAN WOENSDAG T/M ZATERDAG

WINKEL ALMELO BORNEBROEKSESTRAAT 77

GEOPEND VAN MAANDAG T/M ZATERDAG

RIJSSEN

VISWAGEN VERKOOPPUNTEN

DELDEN

Parkeerplaats Nettorama

Parkeerplaats De Klok

BORNE Centrum gemeentehuis

DINSDAG 10:00 - 18:00 UUR

DONDERDAG 10:00 - 18:00 UUR

WOENSDAG 8:30 - 14:30 UUR

VRIJDAG 9:30 - 18:00 UUR

ZATERDAG 9:30 - 17:30 UUR

KIJK VOOR DE WINKELOPENINGSTIJDEN OP ONZE WEBSITE WWW.NOTTERSEROKERIJ.NL

Kom ook genieten van de prachtige Twentse recreatiegebieden!

Ontspan, ontmoet, recreëer en beweeg op onze recreatieparken Het Hulsbeek, Het Rutbeek en Het Lageveld. Of ontdek met de routenetwerken de mooiste plekjes in het Twentse landschap. Te voet, met de fiets, op je mountainbike of te paard: er is voor ieder wat wils.

Het Hulsbeek | Oldenzaal

Het Rutbeek | Enschede

Het Lageveld | Wierden

Benieuwd naar alle activiteiten en evenementen op en rondom onze recreatieparken? Bezoek onze website voor het volledige aanbod op www.recreatieparkentwente.nl

LOOZEN
NU OOK IN ALMELO NU OOK IN ALMELO

TE LAND TER ZEE EN IN DE LUCHT

Na een overweldigend succesvolle editie in 2022 én 2023 keert hét spectaculaire zomerevenement van Oldenzaal terug! Op 22 juni 2024 zal het Hulsbeek wederom het decor zijn van tobbedansen: Te Land, Ter Zee en in de Lucht Oldenzaal, gebaseerd op het legendarische tv-programma Te land, Ter zee en in de Lucht. Bij Tobbedansen proberen deelnemers met een zelfgemaakte tobbe, kist of krat, startend vanaf een vertrekpunt boven aan een

helling, zo snel mogelijk een wedstrijdtraject glijdend en varend af te leggen om de finishbel te bereiken. De race zal voor veel zomers plezier zorgen bij jong en oud en we verwachten dan ook veel deelnemers en belangstellenden, net als afgelopen jaar.

Kom je kijken, of waag je een poging de snelste tijd neer te zetten? Beleef een geweldige dag met veel deelnemers, de gekste tobbes die van de schans af racen, muziek, en lekker eten!

OLDENZAAL PROEFT

Vijf dagen lang is Oldenzaal in de ban van het zomerfeest. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat is er voor jong en oud van alles te beleven. Zo zijn er o.a. extra koopavonden, een braderie met 250 stands,

culinaire hoogstandjes, diverse sportactiviteiten, een kinderrommelmarkt, straatartiesten, het Boeskool Megapark, veel gezellige terrasjes, de handwerkmarkt, de kunstmarkt en nog heel, héél veel meer!

BOERGONDISCHE MARKT

Ontdek de smaken en ambachten van onze regio op de Boergondische Markt in Oldenzaal!  De Boergondische beleving in Oldenzaal - waar traditie, ambacht en gezelligheid samenkomen.

Laat je zintuigen prikkelen terwijl je langs kraampjes struint vol lokale lekkernijen en met liefde handgemaak-

te producten. Van sappige verse oogst tot kunstig vervaardigde handwerken, er is voor elk wat wils! De Boergondische Markt is niet alleen een feest voor de smaakpapillen, maar ook een viering van vakmanschap en creativiteit. Kom proeven, ontdekken en genieten te midden van een gezellige sfeer.

Kom op zondag 26 mei genieten van de signature dishes van verschillende lokale ondernemers.

Van 11.00 tot 18.00 uur ben je van harte welkom in De Stadstuin (Marktstraat 13) om te komen genieten. Met tenminste 30 kramen en foodtrucks zal er voor iedereen iets te eten en te drinken zijn naar wens. Maar laat je vooral ook verrassen wat er allemaal

aangeboden wordt. En misschien stap jij wel uit je comfortzone, door eens iets heel nieuws te proeven!

In de tuin staan picknicktafels voor je klaar, waar je aan kunt schuiven met je hapje en drankje. Gezellig kletsen en samenzijn, een muzikale omlijsting en entertainment voor de kinderen. Als de zon er ook nog heerlijk bij schijnt, dan zal het je aan niks ontbreken.

T/M 11 MEI

Oldenzaalse weken

ZATERDAG 11 MEI Graan en korenfestival

21 T/M 24 MEI Wandelvierdaagse

25 EN 26 MEI Euregio Koi Show

ZONDAG 26 MEI Dag van het park

ZATERDAG 6 JULI Berghuizen ontspoort

18 JULI EN 22 AUGUSTUS

Fietstocht Proef en kijk bij de boer

28 T/M 31 AUGUSTUS Fietsvierdaagse Zuid-Berghuizen

Twente Ballooning is veel meer dan alleen ballonopstijgingen, het is een gezinsevenement bij uitstek! Lekker eten en drinken, rondsnuffelen bij de fair en het oldtimerevent bezoeken! Op vrijdag is er een NIGHTGLOW, op zaterdag een vuurwerkshow en dagelijks zullen ongeveer 35 kleurrijke en verschillende soorten ballonnen opstijgen vanaf Het Hulsbeek.

DAGELIJKS M.U.V. ZONDAG

Torenbeklimming

DAGELIJKS

Geheim van Hades

DAGELIJKS

Ett’n halen op de pedalen

DAGELIJKS

Wandelroute ’t twaalf uurtje

DAGELIJKS Escape

RECREATIEKRANT TWENTE VOORJAAR/ZOMER 2024
18 APRIL, 16 MEI, 13 JUNI, 18 JULI, 15 AUGUSTUS Natuurwandeling o.l.v. een gids ZONDAG 21 APRIL Verenigingen dag en koopzondag
APRIL
27
tour
TWEEDE ZATERDAG V/D MAAND
T/M 25 AUGUSTUS ZATERDAG 22 JUNI ZONDAG 26
FOTOGRAFIE: RICK BOUWHUIS
T/M 24 AUGUSTUS
Oldenzaal Oldenzaal Bekijk de volledige agenda
BOESKOOL IS LÖS ELKE
20
MEI
21
Twente Ballooning Evenementenoverzicht

All-inclusive genieten bij de waarbeek!

Houd je van wandelen en lekker eten? Maak een prachtige wandeling door de Holterberg en door het prachtige coulisselandschap onder Holten en geniet onderweg van lekkere gerechten. Je kan kiezen uit drie afstanden. Welke afstand je ook kiest: deze culinaire wandeling door Holten is altijd een goed idee. Je start met een kopje koffie of thee met gebak. Vervolgens wandel je een mooie

route van restaurant naar restaurant. Op vertoon van vouchers kan je aanschuiven voor een soepje, hoofd- en nagerecht. Alle drie in een ander restaurant. Het wandelarrangement is te boeken aan de balie van Tourist Info Kulturhus Holten tijdens openingstijden. Je kan wandelen van april tot en met oktober op woensdag tot en met zondag. Meer informatie: www.visitrijssenholten.nl

BIJZONDERE VAARTEN OVER DE REGGE

Beleef de magische charme van de Regge vanuit de Enterse Zomp. Stap in Rijssen aan boord van de Enterse Zomp ‘Regt door Zee’. De vaste ligplaats van de ‘Regt door Zee’ is het haventje bij Pelmolen Ter Horst. Er zijn vaarten vanaf begin april tot eind oktober van maandag tot en met zaterdag. In de zomermaanden stap je op vaste tijden aan boord zonder vooraf te reserveren. Tijdens een vaart zijn altijd twee schippers aan boord. De ene schipper stuurt en de an-

dere vertelt over de zomp, hun bouw en geschiedenis, de Regge en de flora en fauna waar je langs vaart. Vanaf mei worden verschillende bijzondere vaarten georganiseerd, zoals een Overtoomtocht, de sfeervolle Avondroodvaart en een ontspannen vaartocht gecombineerd met pittoreske wandelingen. De vaarten laten je genieten van het schilderachtige landschap.

Ga voor meer informatie en vaardata naar www.entersezomp.nl

Het beste komt van eigen grond! Ontmoet op de Streekmarkt Rijssen ambachtelijke leveranciers uit de streek die vol passie hun kwaliteitsproducten maken en telen. Van boerenkaas tot mooi kalfs- en lamsvlees, van ambachtelijk ijs tot bakmixen van de molen en zelf gebrouwen bieren. Kom

op 25 mei van 10.00 tot 17.00 uur naar het centrum van Rijssen en ontdek het zelf. Livemuziek van onder andere de Tukkerladies & Men geven de streekmarkt een extra lokaal tintje. Ga jij naar huis met een tas vol ambachtelijke lekkernijen? Meer informatie: www.visitrijssenholten.nl

Trommel je vrienden en familie op en kom naar één van de edities van Bruisend Holten: een muzikale middag in het centrum die je weekend net dat beetje leuker maakt. De eerste editie is op 27 april. De zevende en tevens laatste editie van Bruisend

Holten is op 22 september. Er is dan - naast fijne livemuziek, gezellige terrassen en activiteiten voor kindereneen streekmarkt met lokale lekkernijen. Bruisend Holten is gratis toegankelijk.

Meer informatie en data: www.visitrijssenholten.nl.

Onder begeleiding van een ervaren gids het verhaal van het rijke verleden van Rijssen ervaren? De komende maanden starten prachtige stadswandelingen met uiteenlopende thema’s midden in het centrum van Rijssen. Zo kan je de Bevrijdingsroute, Centrumroute en Textielroute wandelen, of ga samen ‘Gengeln duur de gangskes’. Er is ook een speciale rolstoel- en scootmobielroute. Aanmelden kan via www.rijssensmuseum.nl

RECREATIEKRANT TWENTE VOORJAAR/ZOMER 2024
ZATERDAG 18 MEI Lunch bij de koeien HOLTEN ZATERDAG 25 MEI Korenfestival en braderie HOLTEN ZATERDAG 1 JUNI Theo de Rooij Classic RIJSSEN 1 EN 8 JUNI Nachtzwaluwtocht HOLTEN ZONDAG 16 JUNI Kunstival HOLTEN 28 EN 29 JUNI Triathlon Holten HOLTEN ZATERDAG 29 JUNI Koopzaterdag met living statues RIJSSEN ZATERDAG 20 JULI Springkussenfestijn Rijssen RIJSSEN 1, 8, 15 , 22 AUGUSTUS Lommerdmarkten RIJSSEN WOENSDAG 7 AUGUSTUS De boer op HOLTEN 30 JULI, 6 EN 13 AUGUSTUS Rijssense Braderie dagen RIJSSEN WOENSDAG 14 AUGUSTUS Hoolter Museumdag HOLTEN ZATERDAG 24 AUGUSTUS Heidemars HOLTEN ZATERDAG 7 SEPTEMBER Shanty optredens RIJSSEN ZATERDAG 28 SEPTEMBER Smalspoorgala RIJSSEN BRUISEND HOLTEN
Stadswandelingen Rijssen AANMELDEN KAN VIA WWW.RIJSSENSMUSEUM.NL Evenementenoverzicht Rijssen - Holten STREEKMARKT RIJSSEN HAPPEN & STAPPEN IN HOLTEN ZATERDAG 25 MEI VAN APRIL T/M SEPTEMBER VANAF BEGIN APRIL TOT EIND OKTOBER HELE SEIZOEN Rijssen - Holten

Toer’n & smikkel’n

In een oud Volkswagenbusje toeren door het betoverende Twentsche landschap!

Wie ga jij verrassen met Tour’n & Smikkel’n?

Tijdens deze prachtige tocht ontdek je de meest unieke plekjes van Twente. Je komt namelijk langs kasteel en watermolen Singraven, ontdek je het pittoreske stadje Ootmarsum, rij je door natuurgebied ‘t Springendal en kun je een bezoek afleggen bij de ambachtelijke brouwerij Othmar en eeuwenoude ambacht aanschouwen!

Maar je komt tijdens de uitgezette route nog veel meer tegen. Al die leuke restaurantjes, (kinder)boerderijen en de schaapskooi zijn hier voorbeelden van. Natuurlijk doormiddel van ouderwets kaartlezen, zo ontdek je de omgeving helemaal bijzonder!

Reserveer snel je eigen oude Volkswagen busje op www.tourenensmikkelen.nl (onderdeel van Klassiek toeren Twente)

Theehuis Dennenoord | Restaurant De Watermolen Singraven

Pannenkoekhoes De Stroper | Florilympha | Othmar Bier

Klassiek Toeren Twente

Uw favoriete trouwauto huren

Dat doet u bij Klassiek Toeren Twente

Bij Klassiek Toeren Twente huurt u de trouwauto van uw dromen. We hebben een ruim aanbod auto’s waaruit u kan kiezen. Indien gewenst kunnen wij de trouwauto brengen en ophalen bij u op locatie.

• Chauffeur mogelijk

• Haal - & breng service

• Altijd inclusief professionele verhuurverzekering (all-risk dekking en inzittende verzekering)

• Groot aanbod aan oldtimers, sportwagens & cabrio's

• Bezichtiging en kennismaking vooraf altijd mogelijk in ons gezellige belevingscenter vol met oldtimers!

Ambachtstraat 6B, De Lutte, Tel: 06 45 23 26 65 / 06 11 60 22 11

www.tourenensmikkelen.nl

ROCKEN MAAR!

ZATERDAG 31 AUGUSTUS

Duik in de bruisende wereld van Rock am Esch, het muziekfestival dat Twente op zijn kop zet. Midden in de betoverende natuur biedt Rock am Esch niet alleen topacts op het podium, maar ook ontspanning, lokale lekkernijen en ongedwongen gezelligheid. Wie wil dat nou niet? Het festival is een uitnodiging om te genieten van de zon, te luisteren naar de beste muziek en mee te brullen met je favoriete bands.

Tussen de optredens door kun je ontspannen met een koud biertje en lokale lekkernijen proeven - die worden aangeboden op verschillende stands. Rock am Esch is een creatie van de Stichting Rock Festival Tubbergen en heeft zich sinds 2022 gevestigd als een hoogtepunt op de festivalagenda. Mis het niet! Koop je tickets op www.rockamesch.nl en beleef hét festival van Tubbergen!

DOE MEE MET DE SCHRÖDER MASTERCLASS!

17 TOT 20 AUGUSTUS

Van 17 tot 20 augustus 2024, tijdens de laatste week van de bouwvak, staat Tubbergen volledig in het teken van de hippische sport.

Wat ooit begon als een simpel idee om paardensport toegankelijker te maken, is uitgegroeid tot

een meerdaags evenement en een hoogtepunt voor de gemeente Tubbergen. Het centrumplein wordt omgetoverd tot een piste met speciaal zand, waar je van zaterdag tot dinsdag kunt genieten van spannende paardensport. Mis dit spektakel niet!

SMULLEN GEBLAZEN

Ontdek de Manderveense Aardbei: het hart van Twente’s vruchtbaarheid. Bij dit familiebedrijf in Manderveen draait alles om de roodrijpe lekkernij. Bij aankomst word je begroet door vrolijke aardbeienkussentjes en aardbeienmotieven op elke beker. Ontspan op het terras met een kopje koffie vergezeld van verse

aardbeien en slagroom of trakteer jezelf op huisgemaakt aardbeienijs! Dankzij innovatieve teeltmethoden groeien de aardbeien op stellingen, waardoor ze vrij blijven van zand en regen. Een perfecte stop na een fiets- of wandeltocht. Ga voor meer informatie naar demanderveenseaardbei.nl

Ontdek Tubbergen zoals nooit tevoren

LANG LEVE DE KONING!

ZATERDAG 27 APRIL

In Vasse staat Koningsdag synoniem voor het bruisende evenement “Kingpop” op 27 april. Bereid je voor op een dag vol laagdrempelig vermaak, creatieve spektakels en bovenal een muzikaal feest voor alle leeftijden! Het hart van het festival klopt op het ritme van livemuziek, waar diverse artiesten de hele dag door het publiek zullen

vermaken. Kingpop belooft een spektakel te worden die jong en oud samenbrengt, en de organisatie zet zich altijd in om aan ieders wensen tegemoet te komen!

Laat je onderdompelen in de feestelijke sfeer van Kingpop en vier Koningsdag op de meest muzikale en gezellige manier in het pittoreske Vasse.

Ontdek een wereld van ongekende avonturen met de wandelroutes van Tubbergen! Heb je even geen inspiratie voor je volgende wandeling? Geen zorgen, gelukkig hebben wij talloze kilometers aan unieke routes voor je klaarliggen, of je nu kiest voor een korte wandeling of een meerdaagse trektocht. Ook vind je op onze website een breed scala aan fiets-, wandel-, mountainbike- en ruiterroutes. En voor automobilisten, raden we de Sagenland route aan! Bekijk alle routes op www.visittubbergen.nl/routes/

Evenementenoverzicht Tubbergen

DOORLOPEND

Huttenkloas Bierbrouwerij ALBERGEN

27 APRIL 2024

Kingpop VASSE

DOORLOPEND

Manderveense aardbei

17

MAANDAG 20 MEI Historische motordemo

17-20 MEI Pareldagen Vasse

17-20 MEI Volksfeesten Albergen ALBERGEN

ZATERDAG 25 MEI

Essenwandeltocht

TUBBERGEN

27-30 JUNI

CSI Twente

GEESTEREN

28-30 JUNI

Festiball

TUBBERGEN

29-30 JUNI

Noaberfest

TUBBERGEN

6-9 AUGUSTUS

Tubbergse Fiets4daagse!

TUBBERGEN

17 T/M 20 AUGUSTUS 2024

SCHRÖDER MASTERCLASS

TUBBERGEN

31/08 – 01/09

Rock am Esch

TUBBERGEN

RECREATIEKRANT TWENTE VOORJAAR/ZOMER 2024
MANDERVEEN
GEESTEREN
– 19 MEI Geesterse Kermis & feestavonden
Tubbergen
VASSE
Tubbergen

Autorondje Sallandse Heuvelrug

Start Holten

Parkeerplaats Dorpsstraat

Rotonde eerste afslag= Larenseweg

Rotonde derde afslag= Beuserbergerweg

RD op de kruising = Beusebergerweg

Kruising LA = Kwintenweg (Let op: Kwintenweg staat niet aangegeven, RA = Lambooyweg)

LA = Kwintenweg

Einde Kwintenweg LA = Markeloseweg

RA Provinciale weg oversteken, direct RA = Pannenweg

Blijf Pannenweg volgen, Pannenweg gaat over in Postweg

Blijf Postweg volgen, Postweg wordt Elsenerveldweg

Blijf op de Elsenerveldweg, eerste weg RA Elsenerveldweg

Blijf Elsenerveldweg volgen, Elsenerveldweg wordt Singelweg

RA Provinciale weg N752 = Markeloseweg

RA = Diependaalseweg

Eerste weg LA = Apenbergweg

Eerste weg RA = Kemperweg

Eerste weg RA = Bovenbergweg

LI aanhouden = Groningeresweg

Einde weg LA = Oude Rijssenseweg

Tweede weg RA = Hochtweg

In scherpe bocht links aanhouden = Hochtweg

Eerste RA = Winterkamperweg

Eerste weg LA = Borkeldweg

Rotonde tweede afslag = Roudaalterweg

LA = Lichtmissenweg

Eerste weg RA = Witterietsweg

T-splitsing rechts aanhouden

Tweede weg LA = Brummelaarsweg

Einde weg LA= Larenseweg

Tweede weg RA = Enkelaarsweg

Eerste weg LA = Traasweg

Eerste weg LA = Langeweg

Eerste weg RA = Bergweg

Derde weg RA = Grotestraat

Start Markelo

Museum Eungs Schöppe en het

Infocentrum Markelo

Rechts langs het Beaufort, links aanhouden, Stationsstraat

Burgemeester de Beaufortplein gaat over in

Stationsstraat

Einde weg RA = Prinses Beatrixstraat

Prinses Beatrixstraat gaat over in Stationsweg

Eerste weg LA = Kerkweg

RE aanhouden

Eerste weg RA = Löppinksweg

Eerste weg RA = Brinkweg

Eerste weg RA = Stokkumerweg

Steek Stationsweg over = Ensinkgoorsdijk

Derde weg LA= Welmersweg

T-splitsing RA = Welmersweg

Eerste weg RA = Kooidijk

Einde weg LA = Stokkumerbroekweg

Brug over van het Twentekanaal

Steek de Lochemseweg over = Klompmakersweg

Einde weg RA = Gelselaarseweg

Gelselaarseweg gaat over in Broekhuisdijk

RECREATIEKRANT TWENTE VOORJAAR/ZOMER 2024 PAGINA 1

Heuvelrug & Twents Reggedal

Broekhuisdijk vervolgen, Broekhuisdijk gaat over in Van Bevervoordestraat

Derde weg LA = Diepenheimseweg

Diepenheimseweg gaat over in Borculoseweg

In Diepenheim LI aanhouden = Grotestraat

Vierde straat RA = Raadhuisstraat

Buiten bebouwde kom eerste weg RA = Oude

Goorseweg

Oude Goorseweg gaat over in Oude Diepenheimseweg

Einde weg LA= Diepenheimseweg

Na spoor RE = Stationslaan

Stationslaan gaat over in Irisstraat

Einde weg LA = Iependijk

Einde weg LA = Prinses Julianaplein

Prinses Julianaplein gaat over in Hengevelderstraat en Molenstraat

Voor doodlopende weg LA = D.J. Bunschotenstraat

Einde weg RA = Reggeloop

T-splitsing RD = Molenstraat

Molenstraat gaat over in Enterseweg

Rotonde tweede afslag = Enterseweg

T-Splitsing RA = Enterseweg

Eerste weg LA = Entersestraat

Entersestraat gaat over in Enterseweg

Eerste weg LA (vlak na viaduct) = Plasdijk

Rotonde eerste afslag = Rijssenseweg

RA (na Het Schwarzwald) = A.H. ter Horstlaan

Einde weg RA = Burgemeester Knottenbeltlaan

Einde weg LA = Enterstraat

Rotonde eerste afslag = Parkstraat

Parkstaat wordt (na tweede scherpe rechtse bocht) Wierdensestraat

Derde weg RA = Pelmolenweg

Kruising LA Leijerweerdsdijk

Leijerweerdsdijk vervolgen, steek Provinciale Weg over

Leijerweerdsdijk gaat over in Witmoesdijk

Witmoesdijk vervolgen, na oversteken Elsgraven RA = Achteresweg

Einde weg LA = Rijssenseweg

Rotonde tweede afslag = Rijssenseweg

Einde weg LA = Dorpsstraat

Start Enter

Klompen- en Zompenmuseum

Dorpsstraat gaat over in Wierdenseweg

Wierdenseweg gaat (na oversteken van de Midden Regge) over in de Enterweg

Rotonde Provinciale Weg RD, LA parallelweg

op = Rijssensestraat

Eerste weg RA = Burgemeestersdijk

Einde weg RA = Bosweg

Einde weg LA = Notterweg

Einde weg LA = Schapendijk

Splitsing RE = Van Kregtenweg

Einde weg RA = Klokkendijk

Klokkendijk vervolgen, voorrangsweg oversteken = Boomcateweg

RA = Boomcateweg

Einde weg LA = Wierdensestraat

Wierdensestraat gaat over in Grotestraat

RA = G. van der Muelenweg

Rotonde tweede afslag = G. van der Muelenweg

G. van der Muelenweg gaat over in Helmkruidlaan

Rotonde derde afslag = Collenstaartweg

RA = Overwaterweg

Overwaterweg gaat over in Katenhorstweg

Einde weg RA = Hellendoornseweg

Eerste weg LA = Heuversteeg

Einde weg LA = Leemkampweg

Einde weg LA = Zuidelijke Kanaaldijk

Rechts aanhouden = Hancateweg Oost

Einde weg LA = Marleseweg

Rotonde tweede afslag = Marleseweg

Rotonde eerste afslag = Smitstraat

Eerste weg LA = Brinkstraat

Eerste weg RA = Brink

Start Den Ham

De Brink

Rechts aanhouden = Voorstraat

Einde weg LA = Esweg

Driesprong RA = Geerdijk

Kruising LA = Bakkersweg

Einde weg LA = Hammerflier

Einde weg LA = Vosseboerweg

Eerste weg RA = Janmansweg

Einde weg RA = Ommerweg

Ommerweg gaat over in Hammerweg

Rotonde eerste afslag = Hammerweg

Hammerweg gaat over in Stationsweg

Start Ommen

Hotel de Zon

LA in centrum Ommen (net voor de Hessel

Mulertbrug, Voor Hotel de Zon) = Zwolseweg

LA (over de Regge) = Nieuwedijk

Splitsing LA = Koedijk

Einde weg LA = Oude Hammerweg

Eerste weg RA = Holtkampweg

Eerste weg LA = Dalmsholterweg

T-splitsing RA = Lemelerweg

Lemelerweg vervolgen, Lemelerweg gaat over in Korteveldsweg

Kruising (schuin) RD = Maanweg

Maanweg gaat over in Lemelerweg

Kruising LA = Nieuwe Twentseweg

Nieuwe Twentseweg gaat over in Veldhuizenweg

Eerste weg RA = Elerbergweg

LA = Sanatoriumlaan

Kruising RA = Ommerweg

Ommerweg gaat over in Haarsingel

RA = Schuilenburgerweg

LA (in bocht) = Dorpsstraat

LA = Dorpsstraat

Einde weg RA = Ninaberlaan

Ninaberlaan gaat over in Joncheerelaan

Verkeerslichten RA = Almeloseweg

LA op de berg (bij Buitencentrum Sallandse

Heuvelrug) = Nijverdalsebergweg

Start Nijverdal

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Nijverdalsebergweg gaat over in Holterbergweg

Holterbergweg vervolgen

Driesprong RA = Molenbelterweg

Einde weg LA = Burgemeester

van der Borchstraat

Rotonde tweede afslag = Dorpsstraat

Landschap vol karakter

In het hart van Overijssel vind je Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal, het gebied in en rondom Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Ontstaan toen een grote ijsmassa de grond opzij duwde, waardoor we vanaf zestien heuvels kunnen genieten van een magisch uitzicht. Met de charmante rivier de Regge die er tussendoor kronkelt.

De verbondenheid tussen boer, dorp en landschap gaat hier eeuwen terug. En is vandaag de dag goed zichtbaar in het boerenland met koeien, akkers en velden, de landgoederen, levendige dorpskernen en maar liefst vijf natuurgebieden van Europese topklasse. Ontdek het zelf! Start deze mooie autoroute bij één van de zes startpunten en geniet van de mooie landschappen. Stuwwallen, zwerfkeien en grafheuvels vertellen ons de verhalen van onze voorvaderen.

RECREATIEKRANT TWENTE VOORJAAR/ZOMER 2024 PAGINA 1

ZATERDAG 6 JULI

Op 6 juli 2024 vindt de Tot De Nek In De Drek Mudrun plaats, een evenement dat bekend staat als een van de beste Mud Runs in Nederland.

Onder toezicht van Steven Pig trotseren meer dan 7.000 deelnemers het uitdagende parcours in Vriezenveen. Deze modderige race is geschikt voor alle leeftijden, van jong tot oud, en trekt deelnemers

van verschillende achtergronden aan, van lammetjes tot koeien en stieren. Van modderige hindernissen tot glijbanen en strobalen, deelnemers ervaren een onvergetelijke uitdaging. Voor toeschouwers en deelnemers biedt het aanwezige horecaplein een perfecte plek om na afloop te ontspannen onder het genot van lekker eten, drinken en gezellige muziek.

Visit Twenterand kondigt de aankomende Beleefdag aan, gericht op zowel bezoekers als bewoners. Het evenement, dit jaar in een zomereditie, biedt een fietsroute langs diverse stops waar deelnemers kunnen genieten van streekproducten, brouwerijrondleidingen, museum­

bezoeken, terrasstops en natuurexploratie. Het Beleefboekje, verkrijgbaar twee weken voorafgaand aan de dag, bevat alle informatie over het evenement, inclusief fietsroutes, kinderpuzzels en kortingsaanbiedingen. Binnenkort wordt de definitieve datum gedeeld!

ZATERDAG 8 JUNI

‘Muziek verbindt Twenterand’ bracht in het voorjaar van 2023 een harmonieuze golf van cultuur door de gemeente Twenterand.

Dit gezamenlijke initiatief van Theater TURF Vriezenveen en Theater Het Punt Vroomshoop was een doorslaand succes, en met goede reden. Het evene­

ROCKEN GEBLAZEN!

DONDERDAG 9 MEI

Randrock 2024, het jaarlijkse muziekfestival in Vriezenveen, belooft een onvergetelijke ervaring te worden op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei. Met een opwindende toevoeging aan het programma transformeert de historische straat van Vriezenveen tot een bruisende Bourbon Street, waardoor het festivalterrein nog indrukwekkender wordt.

Het festival kondigt met trots de eerste namen aan, waaronder Mell VF, bekend van het laatste seizoen van Beste Zangers, de Belgische Queen­tributeband Mother Mercury, en de Nederlandse artiesten Flemming en Jan­

nes. Voor jongere festivalgangers is er het Randrock Junior­programma met spannende activiteiten, en voor dansliefhebbers wordt Randrock Dance afgetrapt door DJ Dinox, winnaar van de DJ contest. Met het thema Amerikaans carnaval belooft Randrock 2024 een dag vol verrassingen en spektakel, compleet met licht, muziek, eten en drinken. Mis dit niet en koop snel kaarten via de website. Wees er snel bij, want vorig jaar was Randrock uitverkocht!

Bekijk alle informatie en koop je kaarten via: randrock.nl

ment, gepland voor een tweede editie op 8 juni 2024, biedt een scala aan muzikale optredens op diverse locaties in de kerndorpen van Twenterand. Met de nadruk op verbinding en onvergetelijke ervaringen, belooft deze middag een viering te worden van culturele eenheid en muzikale diversiteit.

Fietsliefhebbers, verheug je! Twenterand onthult haar prachtige landschappen en schilderachtige dorpjes via het uitgebreide knooppuntennetwerk van routenetwerk Twente. Met 2500 kilometer aan fietsroutenetwerk, waarvan 500 kilometer zelfs over de Duitse grens reikt, belooft Twenterand een onvergetelijke ervaring voor elke fietsliefhebber. Je kunt je eigen route plannen door knooppunten te verbinden of kiezen voor een van de themaroutes. Ontdek de adembenemende landschappen die het hart van Twenterand te bieden heeft. Bekijk alle routes via: www.visittwenterand.nl/routes1/

DONDERDAG 9 MEI 2024

Randrock 2024 VRIEZENVEEN

9 MEI 2024 HEMELVAARTDAG

Levend Veenmuseum

DONDERDAG 9 MEI 2024

DATUM VOLGT Z.S.M

Streekdiner Twenterand TWENTERAND

ZATERDAG 8 JUNI 2024

Muziek verbindt Twenterand VROOMSHOOP

VRIJDAG 31 MEI 2024

TwenterandRun VRIEZENVEEN

VRIJDAG 31 MEI 2024

After-party TwenterandRun

VRIEZENVEEN

ZATERDAG 6 JULI 2024

Tot de nek in de drek

VRIEZENVEEN

VRIJDAG 29 MAART 2024

RECREATIEKRANT TWENTE VOORJAAR/ZOMER 2024
WESTERHAAR
Beleefdag TWENTERAND
VERBINDT TWENTERAND
De passie 2024 LANGEVEEN MUZIEK
Twenterand
Fietsparadijs Twenterand Evenementenoverzicht
BELEEF TWENTERAND TOT DE NEK IN DE DREK
Twenterand

Beleef het Twentse platteland!

Welkom op ons erf in Tilligte. Hier kun je bijkomen van je fietstocht, genieten van een broodje in ‘t Koekhoes, je feestje vieren of paardrijden bij Manege Meinders. Kom genieten van alles dat het prachtige Twentse platteland te bieden heeft. Wanneer zien we je? ervemeinders.nl Westenveldweg 13, Tilligte

zomer!

WIEZO WIERDEN

Dit jaar brengt De Wiezo, oftewel de Wierdense Zomerfeesten, opnieuw leven in de gemeente Wierden. Het belooft een onvergetelijk evenement te worden dat de gehele dorpskern in zijn greep houdt. Bereid je voor op een reeks bruisende (gratis) activiteiten, waaronder een grootste tweedaagse braderie, kinderfestiviteiten, een gezellige seniorenmiddag, indrukwekkende optredens, inspirerende

sportdemonstraties en een kermis voor jong en oud.

En wil je even bijkomen na al die feestdagen? Dat kan op zondag tijdens de Lazy Sunday, rondom het oude marktpleintje. Kortom, De Wiezo biedt een overvloed aan entertainment en activiteiten voor alle leeftijden!

Op de site www.wiezo.nl kun je een overzicht vinden van de geplande activiteiten.

Ook dit jaar keert de Paarden- en Ponymarkt terug naar Enter! Langs de Dorpsstraat worden kraampjes opgesteld met een diversiteit aan waren, terwijl kinderen kunnen genieten van ponyrijden en andere attracties! Bewonder de prachtige paarden en pony’s tijdens de verkiezing voor het mooiste exemplaar, en laat je verrassen door demonstraties klom-

ZATERDAG 29 JUNI

Op zaterdag 29 juni 2024 is het weer feest in Oost-Nederland! Het gezelligste festival van de regio, Boulevard Outdoor, viert zijn 13e editie op recreatiepark Het Lageveld in Wierden. Bereid je voor op een dag vol leuke optredens en shows van al je favoriete artiesten. Vergeet daarna

de spectaculaire eindshow om 00.00 uur niet. De editie belooft weer onvergetelijk te worden. Mis dit niet en dompel je onder in een dag vol muziek, plezier en onvergetelijke momenten!

Meer informatie is te vinden op www.boulevardoutdoor.nl Moonstar

pen maken en een oldtimer show met oude tractoren. Of je nu jong of oud bent, er is genoeg te beleven op deze levendige markt. Mis het niet en beleef een dag vol plezier op de Paardenen Ponymarkt in Enter! Volg de Facebookpagina www.facebook.com/p/ Paarden-en-ponymarkt-Enter en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes!

In het pittoreske Nederlandse landschap bloeien de oude ambachten nog steeds, en het Klompenmuseum in Enter is een levend bewijs daarvan.

In dit museum wordt het eeuwenoude vakmanschap tentoongesteld. Van smokkelklompen tot voetbalklompen, elke creatie vertelt een verhaal. Met rondleidingen en demonstraties kun je zelf ervaren

ZONDAG 30 JUNI

hoe deze iconische schoenen worden gemaakt, met behulp van oude machines uit een vervlogen tijdperk. Naast het klompenmuseum bevindt zich het Zompenmuseum, waar je wordt ondergedompeld in de maritieme geschiedenis van Enter. Ontdek de betekenis van de platbodemschepen die eens de Regge bevoeren, en bewonder de laatst overgebleven zomp, de “Regt door Zee”.

Op zondag 30 juni 2024 vindt voor het eerst Europa’s grootste Turkse muziekfestival plaats. Het Lageveld in Wierden zal worden omgetoverd tot een gezellig festivalterrein! Met 6 area’s, 5 muziekgenres en met meer dan 35 artiesten… Het belooft een spectaculaire dag vol Turkse muziek en gezelligheid te worden! Ga voor meer informatie naar de website www.moonstarmusicfestival.nl

RECREATIEKRANT TWENTE VOORJAAR/ZOMER 2024 PAARDEN- EN PONYMARKT
ZATERDAG 29 JUNI 2024 Boulevard Outdoor WIERDEN ZONDAG 30 JUNI 2024 Moonstar Music Festival WIERDEN 18, 19, 20 EN 21 JULI 2024 Wiezo Wierden WIERDEN DONDERDAG 15 AUGUSTUS Paarden- en Ponymarkt ENTER 21 – 24 AUGUSTUS 2024 Agri Fair WIERDEN KLOMPEN- EN ZOMPENMUSEUM ENTER
Music Festival
Een bruisende
Een groots spektakel Stap in de wereld van hout Het beste paard van stal Evenementenoverzicht Wierden - Enter BOULEVARD OUTDOOR
- Enter
DONDERDAG 15 AUGUSTUS 18, 19, 20 EN 21 JULI Wierden

ONTDEK WAT TECHNIEK IN ONS LEVEN BETEKEND BIJ OYFO TECHNIEKMUSEUM. IN DE OUDE FABRIEK VAN

HAZEMEIJER HENGELO VIND JE HET INTERACTIEVE TECHNIEKMUSEUM, WAARBIJ JE ALLES TE WETEN

KOMT OVER STOOMMACHINES EN SMARTPHONES, ROBOTS EN KUNST, ENERGIEBRONNEN EN ONZE

PLANEET. KORTOM, ALLES OVER MENS EN TECHNIEK!

DOOR OP ONDERZOEK UIT TE GAAN IN DE VERSCHILLENDE ZONES MET INTERACTIEVE SPELLEN

LEER JE ALLES OVER DE TWENTSE INDUSTRIE, ONTDEK

JE WAT BEPAALDE UITVINDINGEN MET ONS GEDAAN

HEBBEN EN ZIE JE WAT DE TECHNISCHE TOEKOMST

ONS KAN BRENGEN. ROETSJ VAN DE GLIJBAAN EN

ZET IN DE MACHINEHAL ZELF EEN AANTAL WERKENDE

MACHINES AAN EN LAAT JOUW TOEKOMST

VOORSPELLEN. VERKEN OYFO TECHNIEKMUSEUM

ALS EEN WARE UITVINDER. NIET ALLEEN DOOR TE

KIJKEN, MAAR VOORAL DOOR TE DOEN! HET MUSEUM

IS DAGELIJKS GEOPEND EN BIEDT REGELMATIG EXTRA

ACTIVITEITEN EN WORKSHOPS. RESERVEER ALVAST JE

TICKETS ONLINE EN LEES DE ACTUELE ACTIVITEITEN OP DE WEBSITE. WWW.OYFOTECHNIEKMUSEUM.NL

Openluchtmuseum Ootmarsum

HET MUSEUM IS ALS EEN VERHAAL. NEEM EEN

KIJKJE IN EEN GROOT AANTAL AUTHENTIEKE BOERENGEBOUWEN, MET NOG DE ORIGINELE

INRICHTING VAN HONDERD JAAR GELEDEN. ONTDEK

HOE BOEREN HIER OP HET PLATTELAND EEUWENLANG

GELEEFD EN GEWERKT HEBBEN EN WELKE 'HEEREN'

VEEL VOOR HET HISTORISCHE STADJE OOTMARSUM

HEBBEN BETEKEND.

VOOR DE BEZOEKERS IS EEN GRATIS AUDIOTOUR ('LUUSTERKESKE') BESCHIKBAAR MET BOEIENDE

VERHALEN EN ACHTERGRONDINFORMATIE. INFORMATIE OVER DE HOFMEIERS VAN OOTMARSUM, OVER JUFFERKE ENGELS' EN OVER HET NOABERSCHAP.

ERG LEUK ZIJN DE VERHALEN OVER DE HERKOMST VAN

Veenmuseum

BELEEF DE GESCHIEDENIS VAN HET VEEN!

AAN DE RAND VAN HET PRACHTIGE EN UITGESTREKTE

NATUURGEBIED DE ENGBERTSDIJKSVENEN

VINDT U HET VEENMUSEUM, EEN KLEINSCHALIG

BUITENMUSEUM, ONTSTAAN VANUIT HET DORP

WESTERHAAR-VRIEZENVEENSEWIJK. BEZOEKERS

WORDEN HIER OP EEN ONDERHOUDENDE WIJZE EN IN

EEN INFORMELE SFEER IN CONTACT GEBRACHT MET

HET LEVEN, WONEN EN WERKEN IN DE TIJD VAN DE VERVENING VAN NOORD-TWENTE TUSSEN 1850 EN 1950.

ALLES IN BEELD

HET EXPOSITIEGEDEELTE (IN 2020 VOLLEDIG VERNIEUWD EN GEMODERNISEERD) BRENGT ALLE

FACETTEN VAN HET VEENGEBIED IN BEELD: DE NATUURHISTORIE, ONTSTAAN VAN HET HOOGVEEN, WONEN EN LEVEN IN HET VEEN, GROOTSCHALIGE

VERVENING EN DE PLOEGEN ZWOEGENDE ARBEIDERS.

EEN BELANGRIJK ROL IS DAARBIJ WEGGELEGD VOOR

EEN UNIEKE MAQUETTE, DIE HET COMPLETE PROCES VAN VERVENEN LAAT ZIEN. ALLES PASSEERT DE

SPREEKWOORDEN EN GEZEGDEN. WEET JE WAAR HET

GEZEGDE 'IETS OP TOUW ZETTEN' VANDAAN KOMT OF 'EEN BLAUWTJE LOPEN' OF 'DE BENEN NEMEN'? KOM

LANGS EN ONTDEK DE ANTWOORDEN.

SPEURTOCHT KINDEREN (VOORAF RESERVEREN)

OP STAP MET DE TABLET EN ZOEK DE QR CODES IN DE VERSCHILLENDE GEBOUWEN, WAARBIJ ZOEKEN EN ONTDEKKEN CENTRAAL STAAT. JE GAAT MET DEZE

SPEURTOCHT ZO MAAR HONDERD JAAR TERUG IN DE TIJD!

TWEE MUSEA VOOR DE PRIJS VAN ÉÉN: MET HET ENTREEBEWIJS VAN HET OPENLUCHTMUSEUM, KUNT U OOK HET DROSTENHUIS (IN HET CENTRUM

VAN OOTMARSUM) GRATIS BEZOEKEN. HIER KUN JE

ERVAREN HOE DE DROST VAN TWENTE IN WEELDE

LEEFDE.

EVENEMENTEN 2024

13 APRIL AMBACHTENDAG

7 JULI TWENTS SONGFESTIVAL

23 JULI NOSTALGISCHE OOGSTDAG

19 OKTOBER AMBACHTENDAG

26 DECEMBER BIJBELS KERSTSPEL

VOOR DE ACTUELE INFORMATIE (EVENEMENTEN) EN OPENINGSTIJDEN: ZIE ONZE WEBSITE: WWW. OPENLUCHTMUSEUMOOTMARSUM.NL OF WWW.

DROSTENHUISOOTMARSUM.NL

REVUE, WAARBIJ DE AANWEZIGE VRIJWILLIGERS U GRAAG EXTRA UITLEG EN ONDERSTEUNING GEVEN.

BEKIJK HET ZELF

IN ORIGINELE VEENTREINTJES KUNNEN DE BEZOEKERS VERVOLGENS OVER HET BUITENTERREIN GEREDEN WORDEN. HET TREINTJE HEEFT DIVERSE

TUSSENSTOPS. ZO KUNT U DE INGERICHTE

VEENHUTTEN, DE TYPERENDE OUDE VRIEZENVEENSE

BOERDERIJ EN HET WINKELTJE BEZICHTIGEN. IN HET

WINKELTJE VINDT U OOK DE GELAGKAMER, WAAR

VROEGER DE LONEN WERDEN UITBETAALD EN TEN DELE IN VLOEIBARE VORM WERDEN OMGEZET.

HET MUSEUMTERREIN KAN OOK UITSTEKEND VIA DE WANDELROUTE WORDEN BEKEKEN. DE DUUR IS ONGEVEER 30 MINUTEN. MINDER MOBIELE MENSEN

KUNNEN NATUURLIJK MET HET TREINTJE MEE, MAAR

HET VEENMUSEUM BESCHIKT TEVENS OVER EEN

SPECIAAL VOOR HET TERREIN GESCHIKTE ROLSTOEL. OP DEZE MANIER KAN IEDEREEN VOLOP GENIETEN

VAN DE BEZIENSWAARDIGHEDEN! KIJK VOOR

MEER INFORMATIE EN OPENINGSTIJDEN OP WWW.

VEENMUSEUM.NL

RECREATIEKRANT TWENTE VOORJAAR/ZOMER 2024
Techniekmuseum
Oyfo
#VRIJ ZIJN IN TWENTE

GRATIS FIETSROUTE

Om je ook te laten genieten van deze prachtige streek hebben we een fietsroute voor je uitgestippeld die je langs de mooiste plekjes in Noordoost Twente voert. Je kunt starten op ieder willekeurig knooppunt.

De totale lengte van de route bedraagt ca. 85 kilometer, maar je kunt er ook voor kiezen om de route op te splitsen en het A of B deel te fietsen. Deel A is 52 km en deel B is 53 km.

De fietsroute start bij fietsknooppunt 64 in het centrum van Oldenzaal

A B N.O. TWENTE Rondje AMSTERDAM TWENTE A1 Dit kom je onderweg tegen Singraven Het Lutterzand ‘t Stift Watermolen Bels
A1
Alsjeblieft
download hier je GPX
Basiliek ‘t Stift Cirkels van Jannink 64 37 36 62 61 33 29 31 58 60 32 69 33 55 73 92 38 34 20 63 92 42 30 18 37 41 35 53 77 48 16 23 79 75 10 17 80 76 Of download hier je GPX 64 37 36 62 61 33 29 31 58 60 32 69 33 55 73 92 38 34 20 63 92 42 30 18 64 37 41 35 53 77 48 16 23 79 75 10 17 80 76 14 15 A B Balans uitgestrekte het nog mens verstandige Dinkelland, een Ootmarsum cultuurhistorische A1 N.O. TWENTE Rondje Noordoost -Twente AMSTERDAM NO TWENTE A1 Dit kom je onderweg tegen Centrum Ootmarsum Huis Singraven Het Lutterzand
Basiliek ‘t Stift Cirkels van Jannink Watermolen Bels 80 76 14 15 A B Rondje Noordoost
Centrum Ootmarsum Huis Singraven Het Lutterzand
Of
Plechelmus
Plechelmus
-Twente

Kruiswoordraadsel

Horizontaal: 1 betamelijk 5 aldoor 10 papierbal 11 kerkgebruik 13 inzetstuk 14 gesloten 16 in opdracht van 18 beursterm 19 ad acta 20 plant 23 normaal profiel 24 gespannen 26 vreemde munt 27 hees 29 uniek 31 toetsontwikkelingsinstituut (afk.) 32 grote bijl 34 ijzerhoudende grond 36 roem 37 sluis 39 één en ander (afk.) 40 speling 41 in plaats van 42 nageslacht 43 mak 44 grootmoeder 46 mager 48 gierigaard 51 pl. in Gelderland 53 gering 55 familielid 57 slingerplant 59 Europese Unie 60 ziekte 63 anno christi 64 Engelse titel 66 pl. in Gelderland 67 afslagplaats bij golf 68 Chinese deegwaar 69 kuip 71 schoorsteenzwart 72 grote golf 73 laag.

Verticaal: 1 visbeen 2 godin v.d. dageraad 3 per persoon 4 knevel 6 bloeiwijze 7 bijwoord 8 projectieplaatje 9 kortschrift 10 bestanddeel v. bloed 12 opzettelijk 14 pl. in Japan 15 wandversiering 16 riv. in Oostenrijk 17 zienswijze 20 pl. in België 21 plechtige gelofte 22 optreden 25 noodvoorraad 28 kamerverhuurster 30 gerief 31 zalf 33 steen 35 computergeheugen 36 ik 38 wees gegroet 42 muziekgezelschap 43 uniform 45 laan 47 operatiemes 49 gebogen been 50 dik en zwaar 52 sneu 54 babydoek 55 in orde 56 maart (afk.) 58 strelen 61 plan 62 honingbij 65 havenplaats 68 afgemat 70 laatstleden 71 zangnoot.

RECREATIEKRANT TWENTE VOORJAAR/ZOMER 2024 PAGINA 3
Biedt MEER dan een BEETJE! Ambachtstraat 1, 7609 RA Almelo, info@voshengelsport.nl tel.: 0546-814708/0546-815175 karper 2.000 m2 met alles voor vissen!

Een reis langs

tradities en rituelen

Het nieuwste museum van Oldenzaal gaat over het ritme van het leven. Oldenzaal is de oudste stad van Twente en heeft een rijke (Rooms Katholieke) historie. Niet gek dus dat de inwoners door de jaren heen veel gewoonten hebben ontwikkeld. Vaak liggen de wortels in het geloof. In het museum ontdek je van alles over de typisch Oldenzaalse en Twentse rituelen en tradities, maar ook over die van jouzelf.

Als mens groei je en gedurende het leven blik je terug, kijk je vooruit en blijf je soms even staan. Bewust of onbewust. Je viert het leven, staat stil bij een belangrijke gebeurtenis of rouwt om wat niet liep zoals je graag wilde. Samen of alleen. Waarom doe je dit eigenlijk allemaal? En wat komt er nog meer bij kijken? Je ontdekt het in De Pelgrim, waar je Oldenzaal, jezelf én elkaar leert kennen.

Oldenzaalse musea

Sinds de komst van De Pelgrim is er in de stad een klein museumplein ontstaan waar je de verhalen van de stad beleeft. De Pelgrim is

evenals het Hanze Huis en het bekende Palthe Huis gevestigd in de Marktstraat. Voor een speciaal tarief en de ultieme beleving bezoek je alle drie de musea.

Palthe Huis

Bij het Palthe Huis waan je je terug in de tijd tijdens een bezoek aan het 18e- eeuwse woonhuis van de familie Palthe. Kinderen kunnen het ‘Mysterie van de gouden haarspeld’ oplossen. Ook is de stadspresentatie van het museum het bekijken waard. Hier zie je o.a. de beruchte stoel van ‘Huttenkloas’. Leuk voor jong en oud!

Palthe Huis | De Pelgrim | Hanze Huis | Marktstraat 10-13, Oldenzaal | 0541 513 482 | www.oldenzaalsemusea.nl

Bij In de Heuvelrug Hellendoorn ben je op de juiste plek. Geniet van een natuur, rust, luxe en vrijheid. Even ertussenuit?

www.indeheuvelrug.nl

NATUURGEBIED

EN RUSTPUNT VOOR VOGELS ÉN MENSEN

Scan de QR-code voor meer informatie!

FIETSKNOOPPUNT 73

BuitenInn het Overveen | Veendijk 4 | Rijssen www. buiteninn.nl | info@buiteninn.nl

Geniet van uitdagende activiteiten en ons ruime terras op een unieke locatie! ESCAPE

HORECA- & ACTIVITEITEN LOCATIE VAN OVERIJSSEL! Bezoek onze site voor meer informatie en om te reserveren! wilgenweard.nl Sportlaan 6 7443 RA Nijverdal info@wilgenweard.nl 0548 681 338 Beoordeling op Kiyoh
MOUNTAINBIKEN SUPPEN
THE
KANOËN
THE FOREST
BEAT
MATRIX
ESCAPE ROOMS Boek nu!

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.