West Betuwe Magazine nr 3 2019

Page 1

nr. 3

oktober 2019

West Betuwe

magazine Voor inwoners van gemeente West Betuwe

Leefbaarheid Samen aan de slag

Gemeenteraad zoekt jongeren die mee willen praten Inwoner

Vervoer Hoe kom je ergens zonder eigen auto?

Tegemoetkoming FinanciĂŤle bijdrage voor extra kosten

Riet en Tanja zijn blij met de BoodschappenBus

GRATIS GELD


GEEN ZIN MEER IN GRAVEN, BETON STORTEN OF ANDERE ZWARE WERKZAAMHEDEN NEEM DAN CONTACT MET ONS OP VOOR ADVIES OF EEN OFFERTE. www.stopdigging.nl tiel@stopdigging.nl 06-83908271


Inhoud

In dit nummer

04 Verzilver je idee Er is nog geld beschikbaar!

07

In het kort

05 Bouwkavels te koop Zoek je een mooie locatie om je droomhuis waar te maken? 05 Elektrische laadpaal in iedere kern In de volgende jaren komen er nog veel meer bij. 05 Cultuuragenda West Betuwe Meld je activiteiten aan.

Gemeenteraad

07 De jongerenstem Praat jij ook met de raad?

Blogs

09 Het busje komt zo Eén daarvan is buurtbus West Betuwe.

Buurtbusverenigingen

10 Er zijn twee buurtbusverenigingen: West Betuwe en Waalzicht Vrijwilligers rijden met veel plezier de route. Onderweg maken ze graag een praatje.

10

12 Ik woon hier Riet Bambacht uit Opijnen vertelt over haar ritjes met de BoodschappenBus. 13 Op stap met de BOS-bus Oudere inwoners in Beesd maken graag gebruik van deze bus. 15 Een leuk idee voor verbeteren leefbaarheid? Gebiedsmakelaars ondersteunen je. 16 Financiële bijdrage voor extra kosten afval incontinentiemateriaal Voldoe je aan de voorwaarden. Dan kun je vanaf 1 oktober een verzoek indienen.

FAQ

17 Veel gestelde vragen Heb je zelf een vraag? Laat het ons weten.

Achterin

18 Geef het door!

12 3

oktober 2019 | West Betuwe Magazine


Samenleving

Verzilver je idee Een natuurspeeltuin in Tuil, een avondvierdaagse in Haaften, een openluchtkerkdienst in Ophemert een veegmachine voor alle verenigingen in Heukelum en een buitenkast voor een AED in Deil. Allerlei initiatieven die met een bijdrage uit het leefbaarheidsbudget tot stand zijn gekomen.

“I

nwoners, organisaties en verenigingen hebben zelf de beste ideeën om de leefbaarheid in hun woonomgeving te verbeteren. De gemeente West Betuwe verstrekt budget als een initiatief bijdraagt aan de leefbaarheid en/of de sociale samenhang van een kern. Het is mooi te zien dat al zoveel initiatieven uit diverse kernen zijn ontplooid. Er is nog geld beschik-

baar in diverse kernen”, vertelt gebiedsmakelaar Ria van Esterik. Wethouder Rutger van Stappershoef roept inwoners op om van dit geld gebruik te maken.

Vraag leefbaarheidsbudget aan

“Heb je ook een idee voor jouw omgeving? Woon je in de gemeente West Betuwe of is jouw vereniging of stichting hier gevestigd? Vraag dan een

DICHTBIJ

Gebiedsmakelaar ia van Esterik: Er is nog leefbaarheidsbudget Dien dus gauw je aanvraag in

bijdrage aan uit het leefbaarheidsbudget. Er zijn wel spelregels waaraan de aanvraag moet voldoen. Zorg dat er draagvlak is voor je initiatief en dat het algemeen toegankelijk is voor inwoners. Wacht niet te lang met het indienen van

In West Betuwe zijn drie organisaties waar je terecht kunt met je vraag of idee over je woon- of leefomgeving: gemeente West Betuwe, Welzijn West Betuwe en Mozaïek. Het maakt niet uit met wie je contact opneemt. Je bent altijd aan het juiste adres. Wij zorgen ervoor dat je vraag, idee of initiatief terecht komt bij de juiste mensen. Zo zijn we voor alle inwoners dichtbij! De contactinformatie van de gebiedsmakelaars vind je op www.westbetuwe.nl/gebiedsmakelaars.

Naast de ambitie ‘samen met de samenleving’ heeft de gemeente West Betuwe nog drie andere ambities: ‘energieneutraal in 2030’, ‘dienstverlening dichtbij en op maat’ en een ‘aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven’. In dit magazine besteden we elke editie aandacht aan hoe deze ambities vorm krijgen.

4 West Betuwe Magazine | oktober 2019

de aanvraag voor dit jaar. Ik of een van mijn collega gebiedsmakelaars beoordeelt je aanvraag.” Op pagina 15 van dit magazine lees je hoe de ideeën van inwoners Margreet en Patrick met een bijdrage uit het leefbaarheidsbudget tot stand kwamen. Benieuwd naar alle initiatieven die een bijdrage hebben gekregen? Of wil je meer informatie over het leefbaarheidsbudget? Kijk dan op de website van de gemeente: westbetuwe nl leefbaarheidsbudget.

Volg de ontwikkelingen op www.westbetuwe.nl www.facebook.com/ westbetuwe/ twitter.com/ westbetuwe


In het kort

Elektrische laadpaal in iedere kern De vraag naar elektrische laadpalen nam de afgelopen jaren sterk toe en stijgt de komende jaren nog verder. Daarom breiden we het aantal openbare laadpalen flink uit. De palen plaatsen we alleen op noodzakelijke plekken. We proberen in iedere kern tenminste één paal neer te zetten. Andere palen plaatsen we vanuit wensen van inwoners. Er staan nu al verschillende palen. In de volgende drie jaren komen er nog veel meer bij.

van de gemeente. Wil je weten waar ze komen? Alle bestaande en in behandeling zijnde locaties vind je op www openbaarladen nl. Heb je vragen over elektrische laadpalen? Neem dan contact op met Team duurzaamheid via 0345 – 72 87 53.

Vaste locaties

De locaties die we op het oog hebben voor de palen staan al vast. We keken daarbij naar plekken die het meest gunstig kunnen zijn. De kwaliteit en bereikbaarheid van de parkeerplek spelen daarbij een grote rol. Maar ook de parkeerdruk ter plaatse. De laadpalen komen op grond

• •

• •

anvragen

Je kunt een aanvraag doen als je op eigen terrein geen parkeerplek hebt. We streven er naar dat je maximaal 250 meter moet lopen naar de laadpaal. Je woont in de gemeente of werkt minimaal 20 uur per week op/vlakbij de aanvraaglocatie. En dat kun je ook aantonen. Alle locaties staan al vast. De gemeente plaatst de laadpaal die voor jou het meest gunstig ligt. Een aanvraag kun je insturen via www openbaarladen nl.

Cultuuragenda West Betuwe Dagdromen bij muziek, je verliezen in een boek of opgaan in een voorstelling. Cultuur raakt je en prikkelt je. In onze gemeente bruist het van de culturele activiteiten. Nieuwsgierig wat hier te beleven is op cultureel gebied? Kijk dan op de Cultuuragenda. In deze digitale agenda vind je alle activiteiten in West Betuwe op het gebied van kunst, cultuur en cultureel erfgoed.

anmelden activiteit

Elke kunstenaar, organisatie of vereniging uit West Betuwe kan een activiteit of initiatief aanmelden op deze Cultuuragenda. Een vermelding is gratis. Ga naar www westbetuwe nl cultuuragenda en klik rechts onderaan in de rode balk op

‘Organisaties aanmelden’. Daar maak je eerst een account aan. Daarna kun je de gegevens van je organisatie en activiteiten plaatsen. Zo brengen we het totale culturele aanbod in de gemeente West Betuwe in beeld.

te koop

Bouwkavels te koop Zelf bepalen waar de woonkamer en de keuken komen. En natuurlijk staat duurzaamheid voorop. Eigenlijk weet je al heel goed hoe je nieuwe huis eruit moet gaan zien. Je zoekt alleen nog een mooie locatie om je droom waar te maken. Dat zoeken hoeft niet zo lang te duren. Verspreid over het grondgebied van onze gemeente hebben we een heel leuk aanbod van bouwkavels. In een grotere nieuwbouwwijk, maar ook in verschillende kleinere dorpen. Enkele kavels zijn per direct beschikbaar, andere komen binnenkort in verkoop. Kijk op www westbetuwe nl bouwkavels. Interesse? Onze collega’s van vastgoed en grond vertellen je graag meer. Maak een afspraak of bel bij vragen met: Team vastgoed via 0345 - 72 88 02 of mail naar bouwkavels westbetuwe nl.

5

oktober 2019 | West Betuwe Magazine


Altijd in de buurt Ie ereen er ient een ank in e rt. Daarom eeft e io ank elfstan i ise rs in orpen en kleine ste en. ewoon een kantoor om e oek met een eken e i t. i ons re elt w el aken oals at wilt. p kantoor ia internet of app. e io ank is alti i t i.

Financieel Adviesburo Peramaker Palmesteynstraat 8 4158 CV DEIL T 0345-65 20 41 E info@peramaker.nl I www.peramaker.nl

Welkom!


aad in beeld

ER KOMT EEN JONGERENRAAD

roDemos Bart van Vliet

De jongerenstem Praat jij ook met de raad?

Jonge inwoners van de gemeente West Betuwe zijn belangrijk voor de gemeente. Deze toekomstige stemmers hebben namelijk vaak een verrassende kijk op situaties en moeilijke keuzes die de gemeente moet nemen. Daarom betrekken we jongeren graag actief bij ons werk en de democratische besluitvorming.

D

e gemeenteraad biedt de jongere inwoners op verschillende manieren een kijkje in haar keuken. Hiermee wil de raad maatschappelijke betrokkenheid onder deze groep stimuleren. Jongeren leren zo de raad en haar werk kennen, maar begrijpen dan ook de democratische besluitvorming beter. Dat is belangrijk: de besluiten van de raad hebben tenslotte ook invloed op de jongeren, hun directe omgeving of hun toekomst.

Jongerenraad

Om meer maatschappelijke betrokkenheid te bereiken, wil de gemeente graag samenwerken met een jongerenraad. Jongeren

die geïnteresseerd zijn in de lokale politiek, kunnen hier lid van worden. De jongerenraad kan de gemeente West Betuwe vanuit hun mening advies geven over verschillende onderwerpen.

Democracity

Ook voor basisschoolleerlingen organiseren we activiteiten. Van september tot en met november komen er regelmatig leerlingen uit groep 7 van verschillende basisscholen naar de raadszaal in Geldermalsen. Ze gaan aan de slag met het educatieve spel Democracity. Hierbij nemen ze plaats op de stoelen van de raadsleden. Samen bouwen ze aan hun

Het college van burgemeester en wethouders wil jongeren betrekken bij de lokale democratie en leefbaarheid in West Betuwe. De raad heeft binnen dit voornemen aan het college gevraagd het onderdeel jongerenraad eerder van start te laten gaan. Lijkt het je leuk deel uit te maken van de jongerenraad? Houd dan de website en sociale media van de gemeente goed in de gaten: www.westbetuwe.nl/jongeren.

eigen stad. De leerlingen vormen een eigen gemeenteraad, met zelf bedachte fracties. Vervolgens gaan ze met elkaar in debat, om te bepalen wat hun stad nodig heeft. Net als de echte gemeenteraad. Dit educatieve programma van ProDemos laat de kinderen spelenderwijs kennis maken met de gemeente en de democratische besluitvorming. Hierbij kunnen ze al hun vragen stellen aan de burgemeester, een raadslid of een wethouder. Want wie kan er beter uitleggen hoe de gemeente werkt, dan iemand die daar dagelijks mee te maken heeft?

Samenwerking tussen raad en jongeren

De samenwerking tussen de raad en jongeren werkt twee kanten op. Niet alleen leren de jonge inwoners meer over de gemeente. De raad begrijpt ook beter wat jongeren belangrijk vinden en waar ze behoefte aan hebben. Hun vaak verrassende inzichten zijn voor de raadsleden erg waardevol. Daar kan in (toekomstig) beleid e enin ee e den den

7

oktober 2019 | West Betuwe Magazine


SUPPORT magazine

SUagPaPORT m zine

Eigentijds lifestyleblad voor mensen met een lichamelijke beperking

Magazine over leven,

te Het eers 99 €29 jaar van 99 voor €19

wonen en werken

met een lichamelijke

beperking

Minister Rick Brin k wil functie met body

Michäel: rollende handyman met aangepaste klus bus

supportmagazine.nl

Uw advertentie in

West Betuwe Magazine

West Betuwe Magazine is hét magazine voor de inwoners van de gemeente West Betuwe en geeft bedrijven en instellingen de mogelijkheid om te adverteren. Wilt u ook de ruim 50.000 inwoners bereiken? Dan bent u bij ons aan het goede adres. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Virtumedia, telefoon: 030 692 06 77, info@virtumedia.nl

www.supportmagaz

ine.nl

7x per jaar

4

2019

Automobilisten Manon in gesprek over vri & Manon jheid


Blogs

Het (buurt)busje komt zo Wil je naar de kapper, supermarkt of huisarts? Met een auto kom je eenvoudig de l n be e in . de e el l een eel eind er zijn meer vervoersmogelijkheden in onze gemeente. Eén daarvan is buurtbus West Betuwe. We spraken drie personen over het belang van dit initiatief.

wethouder gemeente West Betuwe

Ed Goossens

coördinator Buurtbus West Betuwe

Rob Sluijter

Henny van der Heijden

“We hebben diverse vervoersmogelijkheden binnen de gemeente. Gezien onze oppervlakte is dat een waardevolle voorziening. Denk aan het openbaar vervoer, particuliere initiatieven en aanvullende mogelijkheden, zoals Regiotaxi Versis en Valys. En we hebben twee buurtbussen. Deze buurtbussen leveren een bijdrage aan de bereikbaarheid tussen een groot aantal kernen. Zeker in de buitengebied is het voor sommige inwoners belangrijk. Het biedt bijvoorbeeld mogelijkheden om naar werk en school te reizen of om andere activiteiten te ondernemen. Ook voor ouderen is het een uitkomst. Het maakt een bezoek aan de supermarkt, huisarts of het dorpshuis mogelijk. Het is meer dan reizen van A naar B. Het heeft ook een sociaal aspect. De gemeente wil het openbaar vervoer bereikbaar houden voor iedereen. Het is een verbindende factor tussen de kernen.”

“Bij het instappen groeten we iedere passagier. Sommige kennen onze chauffeurs zelfs bij naam. Dat geeft al meteen een persoonlijk en welkom gevoel. Het zorgt voor interessante gesprekken met reizigers. De drie buurtbussen rijden volgens de dienstregeling, maar we wachten wel tot de trein of bus weg is. Dat geeft eventuele verlate passagiers wat meer ruimte om over te stappen. Passagiers kunnen overal langs onze route in- en uitstappen. We hebben 85 vrijwillige chauffeurs. In de vakantieperiode kost het moeite om de planning rond te krijgen. Door de betrokkenheid en inzet van onze vrijwilligers lukt het telkens weer om de diensten te regelen. Onze bussen rijden ‘tegen elkaar in’. Daardoor komt er bij elke halte ieder uur een bus voorbij. Dat is erg belangrijk voor de dorpen. Het zorgt voor de verbinding tussen onder andere Leerdam, Beesd, Geldermalsen, Est en Tricht. Maar we vergeten ook de tussenliggende kleinere dorpen niet.”

“Op de fiets kom ik in en rond Est een heel eind. Daarnaast reis ik al jaren met de buurtbus. Waarschijnlijk ben ik één van de eerste gebruikers. Voorheen ging ik iedere dag met deze bus naar mijn werk in Geldermalsen. Tegenwoordig maak ik er in de zomer één keer per week gebruik van. In de winter minimaal drie keer per week. Ik reis dan makkelijk naar de tandarts, sportschool of huisarts. Ook ga ik vaak naar mijn dochters en moeder. Het ligt allemaal op de route, dat is erg handig. Vanuit huis loop ik naar de halte, maar ik stap ook wel eens ergens langs de route in. Het ligt er maar net aan hoe laat ik thuis vertrek. Na al die jaren ken ik sommige chauffeurs. Een ritje met de buurtbus is erg persoonlijk en gezellig. Tijdens de rit maak ik altijd een praatje met de bestuurder. Zeker voor ouderen is het een uitkomst. Het geeft hen een hoop vrijheid. Ik ben er blij mee.”

reiziger buurtbus

9

oktober 2019 | West Betuwe Magazine


De buurtbus:

veel meer dan een vervoers In onze gemeente zijn twee buurtbusverenigingen: West Betuwe en Waalzicht. De redactie van het magazine stapt in de buurtbus richting Asperen. Van Asperen naar Buurmalsen

Het is een zonnige doordeweekse middag. We staan in Geldermalsen te wachten op de buurtbus. In de verte komt hij eraan. Als we onze hand op steken stopt de bus.

10 West Betuwe Magazine | oktober 2019

We stappen in om een rondje mee te rijden. Na vertrek raken we direct aan de praat met de chauffeur. En we komen er snel achter: de buurtbus is veel meer dan een vervoersmiddel. Vandaag zit Fred Kamphorst uit Deil

achter het stuur. Hij vertelt over de rit die we voor de boeg hebben: “We zijn vandaag onderweg op de route tussen Geldermalsen, Leerdam en Est. Het is helemaal geen straf om hier te rijden. Het is prachtig langs de Linge. Sinds anderhalf jaar rijd ik als vrijwillig chauffeur op de buurtbus. Dit doe ik zo’n drie keer per week. Ik heb het gevoel dat ik nuttig bezig ben en spreek allerlei mensen. Dat vind ik leuk.” Ondanks zijn leeftijd is Fred vaak druk in de weer. “Ik ben met pensioen


Samenleving

VRIJWILLIGERS GEZOCHT De buurtbus kan blijven rijden als er genoeg vrijwilligers zijn. We zoeken altijd nieuwe bestuurders. Je kunt al vanaf drie uur per week op de bus rijden. Vind jij het leuk om reizigers te vervoeren? Neem dan contact op Rob Sluijter via aanmelden@ buurtbuswestbetuwe.nl of 06 – 17 51 52 26. Meer informatie staat ook op www.buurtbuswestbetuwe.nl en www.buurtbuswaalzicht.nl.

smiddel maar stilzitten is niks voor mij. Naast het oppassen op onze vier kleinkinderen doe ik dit graag. Zo kan ik wat betekenen voor anderen. Ouderen blijven daardoor mobiel. Bovendien is het erg goed voor de sociale contacten van deze mensen.”

Persoonlijk en bijzonder

Wie denkt dat er weinig reizigers zijn, heeft het mis. Fred vertelt: “Er zijn regelmatig reizigers. In de zomerperiode is het wel wat rustiger. Dat komt doordat er dan geen

scholieren zijn. Gelukkig zijn er ook andere passagiers. De één gaat op bezoek bij vrienden, de ander stapt in om boodschappen te doen. Dat is voor veel mensen heel handig.” In Rumpt stapt een oudere dame in. Ze maakt af en toe gebruik van de buurtbus en vertelt enthousiast over de bus: “Op het moment doe ik veel met de fiets, maar deze bus is erg handig. Omdat ik verder geen vervoer heb, biedt dit mogelijkheden. In de winter maak ik er meer gebruik van als het nat en koud is. Vaak ga ik naar Leerdam voor een boodschap. Het is fijn dat ik overal langs de route in kan stappen. In mijn geval is dat aan het einde van de straat.” Fred voegt daaraan toe: “Zie je, dat maakt de bus zo persoonlijk en bijzonder!”

Routes verbeteren

Na de halte in Leerdam gaan we terug naar Geldermalsen. Fred vertrek precies op tijd: “We rijden aan de hand van de dienstregeling. Dit hebben we inmiddels afgestemd op andere buslijnen en treinen. Op bepaalde locaties wachten we tot de trein vertrekt. Dat doen we bij station Beesd en Geldermalsen. Waar mogelijk

verbeteren we de routes. Dat is het geval bij het multifunctioneel centrum De Pluk. Sinds kort is daar een nieuwe halte. Het is een waardevolle verbinding tussen de omliggende dorpen en de voorzieningen in Geldermalsen”, aldus de buurtbuse .

BELBUS De buurtbus West Betuwe rijdt dagelijks drie verschillende routes in het gebied tussen Leerdam en Geldermalsen. Tussen Tiel en Zaltbommel is er buurtbus Waalzicht. Op zon- en feestdagen rijden de buurtbussen niet. Maar dan is er wel een belbus. Deze bus rijdt pas als je een reservering maakt. Doe dat wel op tijd. Het is noodzakelijk om één uur vóór vertrek te reserveren via www.arriva.nl of via 0900–1961. Dit nummer is op werkdagen van 7.00 tot 23.00 uur en in het weekend van 8.00 tot 23.00 uur bereikbaar.

11

oktober 2019 | West Betuwe Magazine


Ik woon hier

Riet Bambacht (85) woont in een seniorenwoning in Opijnen en heeft het daar prima naar haar zin. We spreken haar na een ritje met de BoodschappenBus. Ze vertelt enthousiast: “Ik woon in een leuk huis in een prachtige buurt. Als het een beetje mooi weer is, fiets ik nog wel een rondje. Zelfs naar Waardenburg lukt nog wel’’, voegt ze er aan toe. Gelukkig voor Riet komen de bakker en de slager haar telefonische bestellingen thuis bezorgen. “Ja”, zegt ze, “Het is wel iets duurder, maar wel goed. Want de wekelijkse boodschappen in mijn fietstas, dat lukt niet. En zeker niet als het weer tegenzit.” Daarom staat Riet Bambacht samen met andere inwoners van Opijnen op zaterdag om 10.00 uur met haar tas klaar om in de bus te stappen. Inwoner Tanja van der Markt bedacht de BoodschappenBus in 2017. Zij zag dat ouderen, maar ook mensen die tijdelijk wat slechter ter been zijn, ook graag gewoon boodschappen willen doen. En het is ook een uitje voor ze. “Ja, een uitje is het zeker”, zegt Riet Bambacht. ”Bij de Coop in Waardenburg doen we de boodschappen in de kar en als we klaar zijn, staat er voor ons koffie met koek klaar en gaan we lekker even zitten. Dan hebben we het over alles wat er in het dorp gebeurt. Een grapje, een grolletje, gezellig. En tegen half twaalf zijn we weer thuis.” Binnenkort verspreiden Tanja en haar collega’s flyers in Opijnen, Est, Neerijnen en Waardenburg. Zo weten de inwoners daar ook dat ze gebruik kunnen maken n de d en .

In deze rubriek maken we kennis met jonge en oudere bewoners uit onze gemeente Ook een keertje in deze rubriek? Mail redactie westbetuwe nl

12 West Betuwe Magazine | oktober 2019

“Ja, een uitje is het zeker.”


In het dorp

Veel inwoners in de gemeente West Betuwe zijn actief betrokken bij verschillende activiteiten. Lees hier hun verhaal. Wil je ook een keer in deze rubriek staan? aat het ons weten via redactie westbetuwe nl

Ouderen op stap met de BOS-bus Een bezoekje aan een theetuin naar de weekmarkt in Geldermalsen of de fruitmoza eken in iel? Ouderen die graag met anderen op stap willen kunnen mee met de BOS-bus de Beesd-op-Stap-bus De bus is ook geschikt voor ouderen die in een rolstoel zitten

Elkaar ontmoeten

Jan van Leeuwen van de Protestantse gemeente Beesd is één van de initiatiefnemers van de BOS-bus. Jan: “Onder de vlag van Beesd voor elkaar, hebben de Protestante gemeente Beesd, het Klokhuis en zorgcentrum Lingehof het initiatief gestart voor de BOS-bus. We wilden de ouderen van Beesd de mogelijkheid bieden deel te nemen aan verschillende groepsactiviteiten. We organiseren allemaal activiteiten voor ouderen en zochten naar een manier om ouderen op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te brengen. Het sociale onderdeel begint al in de bus waar ouderen met elkaar in gesprek gaan. De bus brengt de deelnemers naar een activiteit, zoals wekelijkse bezoekjes naar de markt in Geldermalsen en Leerdam, samen gezellig naar de film in De Pluk, een bezoek aan een tentoonstelling, pannenkoeken eten bij de Stapelbakker of een tochtje langs de Linge.”

Kleine bijdrage

Deelnemers betalen een kleine bijdrage. De kosten zijn meestal rond de 7,50 euro. Dat is voor de rit, een kopje koffie met iets lekkers en de activiteit. Als een activiteit duurder is, betaal je meer.

Meer informatie

Kijk op de website www bosbusbeesd nl of bel met Jan van ee en ele n .

ANDERE VERVOERSMOGELIJKHEDEN: VAN BOODSCHAPPENBUS TOT AUTOMOBIEL Welzijn West Betuwe heeft twee bussen voor personenvervoer. Vrijwilligers vervoeren hiermee ouderen die niet meer zelf kunnen rijden naar een bestemming. Meer informatie bij het secretariaat van Welzijn West Betuwe, 0345 57 36 88.

Wil je liever individueel vervoer, dan kun je beter contact opnemen met bijvoorbeeld Automobiel. Automobiel biedt vervoer aan ouderen en andere inwoners die extra ondersteuning nodig hebben. Meer informatie bij www.servicepunt-automobiel.nl.

In Opijnen startten twee inwoners een boodschappenbus voor ouderen in Opijnen. De bus rijdt elke zaterdag ouderen uit Opijnen naar de supermarkt in Waardenburg. Lees het verhaal van Riet Bambacht op bladzijde 12. Bel voor meer informatie met 06 - 52 01 08 20.

13

oktober 2019 | West Betuwe Magazine


Wandelmagazine: Het vertrekpunt voor iedere wandelaar 1 JAAR WANDELMAGAZINE (4 NRS) VOOR SLECHTS € 28,50 € 21,50 + CADEAUS!

www.wandelmagazine.nu/abonnement


Bestuursleden Stichting eefbaar Heesselt

Samenleving

Barr Ganzeman l en atrick de Wit r

Actieve inwoners verbeteren leefbaarheid De gebiedsmakelaars zijn het aanspreekpunt voor inwoners in de kernen van de gemeente West Betuwe. Zij zijn de schakel tussen inwoners en de gemeente. Ze kunnen je verder helpen binnen de gemeentelijke organisatie. Margreet Huijberts uit Heesselt en Patrick de Wit uit Beesd namen contact op met een van onze gebiedsmakelaars. Margreet Huijberts: “In 2017 reageerde een groep van zeven bewoners op een oproep van de gemeente Neerijnen. De gemeente vroeg om met ideeën te komen voor de leefbaarheid. Met geld van de gemeente organiseerden we in 2017 en 2018 verschillende activiteiten in ons dorp. En nu, ruim 2 jaar later, hebben we de Stichting Leefbaar Heesselt opgericht. Iedereen van het eerste uur is nog steeds van de partij. Omdat we een stichting zijn, kan iedere inwoner meedoen met onze activiteiten zonder lid te zijn. Dit jaar kregen we een bijdrage uit het leefbaarheidsbudget van de gemeente West Betuwe. Daar hielp gebiedsmakelaar Petra Bazuin ons mee. Met het bedrag betaalden we de

stichtingskosten. En verschillende activiteiten, zoals het jaarlijkse kerst knutselen voor kinderen. Ze brengen dan hun knutselwerkjes naar ouderen in het dorp. Die zijn soms best eenzaam. Ze waren helemaal ontroerd toen de kinderen met een cadeautje bij ze op de stoep stonden.” Gebiedsmakelaar van de gemeente etra Bazuin begeleidde samen met Hetty van Oord, sociaal werker van stichting Welzijn West Betuwe, de inwoners bij hun aanvraag. Petra: “Ons eerste gesprek was in april bij buurtvereniging ‘t Geerke. Ruim een maand later lag er een aanvraag voor het leefbaarheidsbudget. Begin juli verstuurde ik de toekenningsbrief. De stich-

ting heeft nu een eigen bankrekening, waarmee ze zelf fondsen kan werven voor activiteiten.” atrick de Wit bestuurslid bij de Stichting Speeltuin Beesd: “Het bestuur probeerde al een tijd om met de gemeente in gesprek te komen. In de speeltuin aan de Jeugdlaan in Beesd staat een grote treurwilg. Die willen we weghalen om meer openheid te creëren in de speeltuin. Gelijktijdig met de plaatsing van nieuwe toestellen willen we nieuwe bomen aanplanten. Toen ik gebiedsmakelaar Barry Ganzeman sprak, was het contact met de juiste mensen bij de gemeente snel gelegd. We zijn nu in gesprek met collega’s van Barry die verstand hebben van bomen. Samen kijken we hoe we dit kunnen aanpakken.” Gebiedsmakelaar Barr Ganzeman: “Het is fijn als je iets kan doen aan een vastgelopen situatie. Toen ik van Patrick hierover hoorde, ben ik meteen met hem in de speeltuin gaan kijken. Ik heb dit onderwerp daarna intern met mijn collega’s besproken. Zij pakken dit nu op met de speeltuine eni in en ne en di e n i.

15

oktober 2019 | West Betuwe Magazine


Dichtbij en op maat

Financiële bijdrage voor extra kosten Sinds 1 juli brengen de meeste inwoners hun restafval naar de ondergrondse container. Ze betalen dan per zak van 30 liter. Als je incontinentiemateriaal gebruikt, zit zo’n zak zo vol. Hierdoor hebben deze inwoners extra kosten. De gemeente komt ze daarom financieel tegemoet.

H

et is een tijdelijke maatregel die geldt voor de periode juli 2019 tot en met december 2019. De financiële vergoeding is 52 euro voor dit halfjaar. Wil je deze bijdragen aanvragen? Dan moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

gemeentelijke regeling ‘Meerkosten chronisch zieken en gehandicapten’? Dan kom je niet in aanmerking voor de extra tegemoetkoming. Via de regeling ‘Meerkosten chronisch zieken’ krijgen mensen met een laag inkomen al een bedrag voor de compensatie van extra medische kosten.

Medewerkers van dit team helpen met het indienen. Je kunt ook bij ze terecht met vragen over de tegemoetkoming. Bijvoorbeeld omdat je niet zeker weet of je in aanmerking komt.

Wanneer kom je in aanmerking?

Hoe kun je het aanvragen?

Mensen die (tijdelijk) medisch afval hebben of veel wegwerpluiers voor kinderen hebben, ontvangen geen vergoeding. De gemeente werkt samen met de Avri aan een oplossing voor dit afval. We kijken op dit moment of we incontinentiemateriaal, luiers en medisch afval apart kunnen in elen.

Allereerst sta je ingeschreven in de gemeente West Betuwe. Verder woon je zelfstandig, heb je last van incontinentie en ben je in het bezit van een medische verklaring van de huisarts voor incontinentie. Ontvang je al een vergoeding via de

16 West Betuwe Magazine | oktober 2019

Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan kun je vanaf 1 oktober een verzoek indienen. Dat gaat via de website: www westbetuwe nl tegemoetkoming. Lukt het niet om het digitaal aan te vragen? Dan kun je contact opnemen met Team sociaal van de gemeente via 0345 - 72 88 01.

Waarom geen bijdrage voor luiers en medisch materiaal?


FAQ

Vragen

1

Ik wil zelf aan de slag met mijn financiën maar hoe?

Kijk op www startpuntgeldzaken nl westbetuwe. Beantwoord een paar vragen en ga aan de slag met een geldplan voor jouw situatie. Kijk ook eens of je een minimaregeling kunt aanvragen: www westbetuwe nl minimaregelingen.

2

Waar kan ik nog meer terecht met financiële vragen?

Bij onze partners Welzijn West Betuwe en SchuldHulpMaatje West Betuwe. Welzijn West Betuwe heeft hulppunten in de gemeente. De medewerkers helpen je bij je administratie, formulieren, post waar je niet uit komt en bij het aanvragen van voorzieningen en toeslagen waar je misschien recht op hebt. Zij helpen je bij alle vragen rondom administratie en kijken met je mee. Er zijn hulppunten in Geldermalsen, Beesd, Waardenburg, Asperen, Vuren en Ophemert. Meld je aan via hulppunt welzijnwestbetuwe nl of 06 - 18 34 32 39.

aan de gemeente

We zijn een groene, kleurrijke gemeente waar veel te doen en te beleven is. Met een divers palet aan vragen die leven. In deze rubriek enkele vragen en antwoorden. Heb je zelf een vraag voor deze rubriek? Stel hem dan gerust via redactie westbetuwe nl

3

Ik heb geldproblemen Wat kan de gemeente voor mij betekenen?

Je kunt bij de gemeente terecht als je geldzorgen of schulden hebt. Maar ook als je het lastig vindt om met geld om te gaan of contact hebt met deurwaarders. Hulp van het Team schuldhulpverlening is gratis. Mail of bel voor hulp: shv westbetuwe nl en 0345 - 72 88 01.

5

an ik als vrijwilliger mensen helpen met hun financiën?

Jazeker! Onze partners Welzijn West Betuwe en SchuldHulpMaatje werken met vrijwilligers. Je krijgt als vrijwilliger een uitgebreide scholing. Zo heeft Welzijn West Betuwe de Thuisadministratie waar je je bij kunt aansluiten. En de maatjes/vrijwilligers van SchuldHulpMaatje geven eerste hulp bij schulden. Ze beginnen ook altijd met het op orde brengen van de administratie. Daarna gaan ze verder met het in kaart brengen van schulden. Meer informatie bij www shmwestbetuwe nl en www welzijnwestbetuwe nl.

4

ijn er geldcursussen die ik kan volgen?

De gemeente organiseert de gratis cursus Grip op je geld. In zes bijeenkomsten krijg je praktische tips om beter met geld om te gaan. In 2020 start de cursus weer. Meer informatie bij het Team schuldhulpverlening, shv westbetuwe nl of 0345 – 72 88 01.

17

oktober 2019 | West Betuwe Magazine


Geef het door

Colofon

In deze rubriek vind je een selectie van ingezonden items van inwoners, verenigingen en organisaties.

2019 Het magazine verschijnt meerdere keren per jaar.

Stuur je bijdrage naar redactie westbetuwe nl

Bakkie doen? Word bezoekvrijwilliger Nodig jij weleens vrienden thuis uit voor een bakje koffie? Of ga je gezellig buiten de deur wat drinken? Wanneer je ouder wordt, is dit niet meer zo vanzelfsprekend. Voor een aantal ouderen neemt het sociaal contact af. Hierdoor voelen veel ouderen zich eenzaam. Welzijn West Betuwe is daarom op zoek naar bezoekvrijwilligers. Met jouw bezoekje breng jij misschien wel weer een twinkeling in de ogen bij iemand die alleen is. Samen een bakkie drinken, een praatje maken of een luisterend oor zijn, doen wonderen. Interesse? Neem contact op met Ineke van Hazendonk, ivanhazendonk welzijnwestbetuwe nl of 0345 – 82 09 66.

Bezorgklachten info@virtumedia.nl Vermeld straatnaam, huisnummer, postcode en woonplaats Redactie Gemeente West Betuwe Advertenties Virtùmedia B.V. Mirjam Cornelis mcornelis@virtumedia.nl 030 - 69 13 835

Woensdagavond 16 oktober in De Lingeborgh in Geldermalsen: interactieve voorstelling ‘Praten met je Puber’ voor ouders en verzorgers. Theatergroep PlayBack laat zien hoe ouders open gesprekken voeren. En hoe het ook anders kan. Meld je aan via preventie iriszorg nl.

Fotografie Gemeente West Betuwe Avri Prodemos, Bart van Vliet Basisontwerp Sanna Terpstra, Twin Media bv, Culemborg Vormgeving en realisatie Twin Media bv, Culemborg, Simon van Kessel, www.twinmediabv.nl

Week van de Opvoeding 7 t/m 13 oktober

Uitgever Pepijn Dobbelaer Virtùmedia B.V. pdobbelaer@virtumedia.nl

De Week van de Opvoeding in de gemeente West Betuwe wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente West Betuwe Kuipershof 2 in Geldermalsen www.westbetuwe.nl gemeente@westbetuwe.nl 0345 - 72 88 00

De Pluk in Geldermalsen of naar het dorpshuis De Poort in Herwijnen. Doe samen mee aan verschillende activiteiten zoals voorlezen, babymassage, schminken, een workshop Weerbaarheid of knutselactiviteiten. Kom in gesprek met professioDoe mee met de Week van de Opvoeding nalsVan en7andere ouders en deel je ervarint/m 13 oktober 2019 gen. Een overzicht van alle activiteiten staat op de website weekvandeopvoeding nl.

HAND IN HAND

kinderdagverblijf | peuteropvang | buitenschoolse opvang

Kijk voor meer informatie op www.weekvandeopvoeding.nl

18 West Betuwe Magazine | oktober 2019

Verspreidingsgebied Acquoy, Asperen, Beesd, Buurmalsen, Deil, Enspijk, Est, Geldermalsen, Gellicum, Haaften, Heesselt, Hellouw, Herwijnen, Heukelum, Meteren, Neerijnen, Ophemert, Opijnen, Rhenoy, Rumpt, Spijk, Tricht, Tuil, Varik, Vuren, Waardenburg, Zennewijnen gemeente West Betuwe Verspreiding Huis-aan-huis

Praten met je puber

Opvoeden doe je niet alleen, maar samen. Hand in hand met ouders of opvoeders spelen ook de school, sportvereniging, buren, vrienden en familie een rol in de opvoeding van jouw kind. Samen vormen zij de omgeving waarin kinderen opgroeien en worden opgevoed. Tijdens de Week van de Opvoeding zijn er op drie locaties activiteiten in gemeente West Betuwe. Op woensdagmiddag 9 oktober kun je met je kind naar het Dorpshuis in Asperen,

West Betuwe Magazine is een gezamenlijke uitgave van gemeente West Betuwe en Virtùmedia B.V.

Aan de inhoud van dit magazine kunnen geen rechten worden ontleend. Mail tips, op- of aanmerkingen naar redactie@westbetuwe.nl


DE BESTE WEBSITES VOOR ALLE PLATFORMEN EN DOELGROEPEN! BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN? 0345 470 500

Multichannel oplossingen voor digitale content productie

WEBSHOPS

WEBSITES

MARKETING

TWINDIGITAL.NL

DESIGN


• • • •

Fysiotherapie Fysiofitness COPD-training Dry Needling

or o v ook e u d g? sin s o l op

Uitstekende resultaten bij wat langer bestaande aandoeningen zoals: hielspoor, peesaandoeningen in knie - heup - schouder en tennisarm. Behandeling met shockwave maakt deel uit van een fysiotherapie-behandeling. U hoeft voor een shockwave-behandeling niet bij te betalen. Bel nu voor een afspraak! Hoekenburg 18, 4196 AD Tricht Tel: 0345 - 572156 • dijs@fysiodijs.nl

www.fysiodijs.nl

Magazine voor inwoners van Acquoy • Asperen • Beesd • Buurmalsen • Deil • Enspijk • Est • Geldermalsen • Gellicum Haaften • Heesselt • Hellouw • Herwijnen • Heukelum • Meteren • Neerijnen • Ophemert Opijnen • Rhenoy • Rumpt • Spijk • Tricht • Tuil • Varik • Vuren • Waardenburg • Zennewijnen


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.