Page 1

PAK MIJ! LEES MIJ! KOOP MIJ!

Ik sta in de kiosk. Libelle of Margriet? Cosmopolitan of Stars? Linda of National Geographic? Er moet snel beslist worden, er is geen tijd om rustig te bladeren. Je kunt die paar euro maar een keer uitgeven. En dus wordt het Cosmopolitan. Op honderden plekken in Nederland wordt duizenden keren per uur beslist: dat blad niet, dat andere blad wel. In dat proces speelt de cover van een tijdschrift de belangrijkste rol. Want daarmee kun je mensen verleiden om jou tijdschrift te kopen. Maar hoe? Hoe wordt je aandacht getrokken en die informatie verwerkt om vervolgens de kiosk uit te lopen met dat ene tijdschrift in je hand?


Je visitekaartje Als eerste moet je kijken: Voor wie is de cover belangrijk? Dit is voor de grote groep losse kopers. Die moeten elke week weer verleid worden, hun aandacht moet worden getrokken. Er zijn vier belangrijke redenen om een goede cover te maken: - Met de cover geef je een visitekaartje van je blad af, de eerste klap is de eerste indruk. Het is de eerste pagina die de lezer onder ogen krijgt. - Het is een bepalende factor voor een goede of slechte losse verkoop, je kunt onderwerpen uittesten. Al heb je straks nog zo’n goede cover, als de buurman in het schap te koop is voor 1 euro heb je weinig kans meer. - De cover moet zorgen voor een zo hoog mogelijk losse-verkoopcijfer. Je moet dus de losse verkoper heel goed kennen. Je moet ze analyseren, weten hoe ze denken en handelen. Hiermee kun je ook onderwerpen uittesten: Sex, geld, zomertips, real-life, verkoop het goed? Doorgaan ermee! - Een goede cover laat zien: Ik ben een goede bladenmaker. Je kunt overdrijven op een cover, maar je moet je grenzen kennen. Tekst niet te groot, maar ook niet te klein. En natuurlijk de hoofdvraag voor iedere bladenmaker: Wat zet je op de cover? Waar is je lezer het meest in geïnteresseerd en hoe kun je hem het beste verleiden? Jou tijdschrift moet gepakt, gelezen en verkocht worden. Een goede cover straalt uit wat het blad is. Het model moet passen bij het blad, maar ook de toon, tekst en het kleurgebruik. Het is de meest agressieve pagina van het blad. Er moet verleid worden, met alle mogelijke middelen.

ATTENTION please! Vrouwenbladen, vrijetijdsbladen, seksbladen, mannenbladen, wetenschappelijke tijdschriften. Allemaal hebben ze hetzelfde doel: gevonden, gepakt en gelezen te worden, met nieuwsgierigheid naar het volgende nummer. Door met de cover aandacht te trekken en vast te houden, kun je mensen verleiden tot een aankoop. Aandacht kun je het beste omschrijven als het proces waarbij informatie het bewustzijn wordt binnengebracht, door zintuiglijke perceptie en waarbij mentale capaciteit wordt aangewend om die informatie te verwerken. Aandacht is qua capaciteit wel beperkt, daarom moet er geselecteerd worden. Door bepaalde coverwetten toe te passen op de cover van een tijdschrift, ben je beter in staat de aandacht te trekken van mensen en vast t houden.


Coverwetten: Zo verleid je Er zijn dus bepaalde wetten, de coverwetten, waarmee je mensen het beste kan verleiden. Zo zorg je ervoor dat jou tijdschrift eruit springt in een overvolle kiosk. Deze wetten zijn opgesteld door ‘Bladendokter’ Rob van Vuure. Hij is een van de succesvolste hoofdredacteuren van Nederland. Hieronder een greep uit de 36 coverwetten uit zijn boek: ( Vuure , R. van, ( 2008) Het lingeriedenken, Een betere cover: 36 wetten, 41, 157-177) waarmee je kunt verleiden:

Het covermodel moet je aankijken Koop mij! Pak mij! Oogcontact is het begin van een flirtpartij, ook in de kiosk. Zo maak je het eerste contact met je koper.

Blond beter als bruin Panorma heeft twee identieke covers gemaakt, met op de een blond en op de ander een bruin model. De uitslag? 102-98 voor blond! (Bron: Vuure, R.van; Het Lingeriedenken)

Geen illustraties, wel foto’s Een illustratie brengt zelden dezelfde emotie als op een foto. Het is te subtiel, en dat kan niet als je je blad moet verkopen in de kiosk, ook wel de veldslag genaamd.

Getallen Een getal is vaak de beste covertekst. Het maakt een tekst interessanter en geeft aan dat er research is gedaan. Bijv. De 98 lekkerste zomerrecepten!

Vraag op de cover Een vraag zet mensen aan het denken, het zegt: koop maar, er staat iets interessants te lezen. Een vraag blijft hangen in de hoofden van mensen.

Seks verkoopt Seks trekt mensen aan, het maakt mensen nieuwsgierig en zorgt ervoor dat mensen geprikkeld raken.

Speel met de letters van je logo Zoals bijv. bij Vogue, waar een model de letter G vast heeft. Het is simpel en kan bij elk blad. Je wordt als koper gelijk naar het logo getrokken, en is weer anders dan de simpele versie van je concurrent.

Cadeautje erbij? Zichtbaar! Tas, boek, sieraden…cadeautje erbij? Laat het zien! Het trekt mensen aan, het zijn net eksters. Pik, ik heb je! Door het op de cover erbij te doen, hoeft de koper niet het cadeautje te gaan zoeken, daar heeft het geen tijd voor in de kiosk.

1 euro? Groot op de pagina, trekt altijd koopjesjagers.


Onderzoek: Yes of Cosmopolitan? Ik heb hier ook onderzoek gedaan. Doormiddel van een experiment ben ik gaan kijken naar: Welke tijdschrift trekt de meeste aandacht? Wat valt het eerste op en wat is een kop die blijft hangen? Zou je, als je alleen kijkt naar de cover, het tijdschrift doorbladeren en kopen? Oftewel:

Word je verleid door de cover, en zo ja, hoe? Aan het experiment hebben 50 studenten meegedaan. Vrouwen van 18 t/m 24 jaar die studeren op HBO/Universiteit niveau. Alle studenten werd een keuze gesteld: Ga je voor de Yes of de Cosmopolitan, als je alleen naar de cover kijkt? Hieronder een aantal uitslagen:

100 % kiest voor COSMOPOLITAN Als eerst valt bij iedereen de felle gele KLEUR op 74% vind: 182 x Zwoele zomertips de meest opvallende kop 98% vind het MODEL opvallen, maar wel tegenvallen tegen de achtergrond 87% viel het LOGO niet op 94% zou het blad kopen, na het zien van de cover.

Volgens Fay, 20 jaar, student Academie voor Beeldende Kunst:’ ’ Omdat de cover zo naar voren komt door de kleur,koppen en het model zou ik er zeker in willen bladeren. En als blijkt dat de inhoud net zo leuk en kleurrijk is dan zou ik hem zeker kopen!’’


Covertekst en logo De combinatie van beeld en tekst is dus belangrijk. Maar wat zijn goede coverteksten? Hangt van het blad af. Een goede covertekst moet je doelgroep intrigeren, doen glimlachen en natuurlijk verleiden om je blad te kopen. Belangrijke punten voor in je tekst zijn: Gebruik de gebiedende wijs, zo krijg je sneller een aankoop voor elkaar Met humor kun je veel bereiken, je kunt mensen laten glimlachen en zo verleiden Formuleer tegenstellingen Bedenkt onzinwoorden op je cover, zet mensen aan het denken Het logo moet je ook zeker niet vergeten. Het moet alle kenmerken bevatten van de bladformule. Bij het maken van het logo is dus de doelgroep en de bladformule erg belangrijk. Met je logo kun je tekstueel en visueel schreeuwen naar je potentiĂŤle kopers in de kiosk. Een groot en duidelijk logo roept: sell sell sell! Met je logo kun je dus de aandacht trekken en vasthouden.

Denken en handelen: Psychologie In de kiosk gaat het vaak zo: blad opnemen, aarzelen, terugleggen na wat bestudering van de cover, oppakken, inhoudsopgave bekijken, en desnoods nog wat bladeren. Pad dan word er beslist: koop ik het of leg ik het terug? Hierbij speelt het denken en handelen van mensen dus een grote rol. Denken en handelen horen bij de wetenschappelijke discipline :psychologie. Psychologie is bij uitstek de discipline die onderzoek doet naar de effecten die de invloeden uit de wereld om ons heen hebben op het denken en handelen van individuele mensen. De psychologie biedt een platform voor onderzoekers die geĂŻnteresseerd zijn in de effecten van externe stimuli op ons denken en handelen, en in de manier waarop mensen omgaan met de aanbieders van die stimuli,de media.

Mediapsychologie Bij dit onderwerp staat de mediapsychologie centraal, want hiermee kunnen we veel dingen verklaren. Mediapsychologie richt zich of de effecten van individuen. Hierbij staat de ontvanger in het communicatieproces centraal.Media wordt onderzocht vanuit het gebruikersperspectief. Kennis van de mediapsychologie is belangrijk voor het begrijpen, analyseren en ontwerpen van media. Hierbij zijn aandacht trekken, onthouden, begrijpen interpreteren en overtuigen belangrijke kernwoorden. Mediapsychologie is een vorm van toegepaste psychologie. Het is de studie van de cognitieve, affectieve en automatische verwerking van media-informatie.


Cognitie Die eerste vorm, de cognitieve verwerking, is belangrijk bij o.a. de informatieverwerking. Cognitie wil zeggen: al de psychische processen die te maken hebben met begrip, kennis, herinneringen, geheugen en informatieverwerking. Cognitie bestudeert dus de vraag hoe menselijke hersenen werken. De mens staat voortdurend bloot aan allerlei signalen uit de omgeving, maar wat doen we met al die informatie die we ontvangen?Hoe komt het bijv. dat sommige covers ons aantrekken en andere juist niet?

Informatieverwerking Eerst moet je kijken naar de informatieverwerking. Hierbij staat het volgende model centraal. e ( Heuvelman, Fennis, Peters, ( 2009) Mediapsychologie, Boom Onderwijs, 2 druk)

Boodschap

Medium

Ontvanger

Effect

Toelichting op model, toegepast op onderwerp cover: Boodschap: coverteksten/beeld Medium: tijdschrift ( de cover) Ontvanger: lezer Effect: tijdschrift pakken,doorbladeren en tenslotte kopen.

Cognitief niveau Als je kijkt naar de effecten in dit model spelen die op cognitief niveau een grote rol. Hiermee wordt bedoeld: alle effecten die met kennis van de ontvanger te maken hebben. Het interpreteren, begrijpen en onthouden van een cover door de ontvanger, en het feit dat de ontvanger een mening vormt over het onderwerp van de covertekst en beeld.

Cognitieve processen Hierbij heb je ook te maken met cognitieve processen. Bij die processen staan de begrippen: Taal, perceptie, aandacht, denken en herinneringen en vergeten centraal. taal herinneringen en vergeten

denken

perceptie

aandacht *( Oudkerk Pool, I.( 2002)The Britisch Psychological Society


Taal: Met taal druk je je gedachten uit, je vertelt je mening in bepaalde woorden. Perceptie: waarnemen, je neemt op wat je ziet Aandacht: je wordt getrokken tot een bepaald tijdschrift, er valt je iets op Denken: je verwerkt de info die je ziet en neemt een bepaald standpunt in Herinneren en vergeten: je onthoudt het, het logo, de cover, het tijdschrift. Je slaat het op in je geheugen. Bij een volgend bezoek aan de kiosk, kun je dan het tijdschrift nog herinneren, en pak je misschien weer de Linda of de Cosmo.

Factoren die cognitie beïnvloeden De cognitieve processen worden ook weer beïnvloed door vele factoren, zoals: fysiologische factoren: wat gebeurd er als we verleid worden door bijv.een tekst op de cover en vervolgens onze aandacht wordt getrokken? Onderzoek heeft een aantal fysiologische veranderingen aan het licht gebracht. Deze veranderingen versterken onze gevoelens voor de te ontvangen informatie en vergroten het vermogen om actie te ondernemen het tijdschrift te pakken en te kopen. individuele factoren: we herinneren bepaalde informatie beter en gemakkelijker als we er direct in geïnteresseerd zijn en er persoonlijk belang bij hebben. Onze eigen waarden, achtergrond, kennis en ideeën kunnen ons waarnemen beïnvloeden. Als we ergens belangstelling voor hebben, zijn we eerder geneigd om informatie over dat onderwerp op te pikken. sociale factoren: mensen worden beïnvloed in hun koopgedrag door de sociale groepen waar zij zelf deel van uitmaakt. Dit kan een reden zijn waarom bijv. huisvrouwen altijd de Libelle of de Margriet pakken en jonge meiden de Cosmopolitan. Elke groep heeft zijn eigen normen en waarden.

Vrouwenbladen, vrijetijdsbladen, seksbladen, mannenbladen, wetenschappelijke tijdschriften. We kunnen dus concluderen dat ze allemaal hetzelfde doel hebben: gevonden, gepakt en gelezen te worden, met nieuwsgierigheid naar het volgende nummer. Door met de cover aandacht te trekken en vast te houden, kun je mensen verleiden tot een aankoop. Je kunt dat dus het beste doen, door bepaalde coverwetten toe te passen. Hiermee trek je de aandacht en verleid je de koper. Bij het maken van een goede cover, is het dus ook belangrijk te weten hoe de informatie wordt verwerkt in het hoofd van mensen. Hierbij is mediapsychologie erg belangrijk, waarbij de cognitieve informatieverwerking met haar cognitieve processen een grote rol speelt. Als je dus weet hoe je de coverwetten het beste toe kunt passen en weet hoe die informatie word verwerkt, kun je de meeste mensen verleiden met jou cover!


psycho  

adfadfadfadfsdf

Advertisement