Page 1


INTRODUCTIE Aanleiding Brabant 10 Medewerkers Missie, visie, kernwaarden Ontvangstgebied en kijkcijfers

ANALYSE Interne analyse Sterktes Zwaktes Externe analyse Kansen Bedreigingen SWOT-analyse

DOELGROEP MEDIAGEDRAG Social Media Jongeren Studenten 50-plussers

IDENTITEIT&IMAGO Corporate-identity mix Analyse identiteit Analyse imago Fieldresearch: Online enquĂŞte Resultaten Conclusies Probleemstelling Vraagstelling

CONCEPT COMMUNICATIEMIDDELEN COMMUNICATIEDOELSTELLINGEN Kennis Houding Gedrag

BUDGET BIJLAGE


Brabant10? Nog nooit van gehoord..TV10 bedoel je..Die regionale zender..Waar kan ik de zender dan vinden?..Dus bij Omroep Brabant loop je stage..Is dat digitaal of analoog? Dit zijn een paar uitspraken die ik de afgelopen maanden heb gehoord als mensen vroegen waar ik stage liep. Verschillende uitspraken die allemaal een ding gemeen hebben: het gaat over het imago en de naamsbekendheid van Brabant10. Hoe zien mensen Brabant10 eigenlijk en hoe zit het met de naamsbekendheid van de zender? Kunnen de ( potentiële) kijkers Brabant10 nog wel vinden? Brabant10 heeft in Augustus 2011 er zelf voor gekozen om alleen nog maar digitaal bij Ziggo te gaan uitzenden i.p.v. analoog. Dit komt mede door de hoge digitale penetratie bij Ziggo die op dit moment al hoger dan 65% ligt. Brabant10 directeur Xander Knop denkt daarnaast dat het aantal digitale kijkers de komende maanden sterk blijft groeien. Het eerste digitale kanaal waarop Brabant10 uitzond was 971. Sinds November 2011 is dit weer veranderd: Brabant10 zend nu uit op kanaal 31. Weten de ( potentiële) kijkers Brabant10 nog wel te vinden nu? Dit heeft ook weer te maken met de naamsbekendheid. Hoe groter die is, des te meer Brabanders zullen weten dat Brabant10 via Ziggo kanaal 31 uitzend. Maar hoe ga je die kijkers benaderen ? Welke mediamix zet je in om een nieuwe doelgroep te bereiken of je huidige doelgroep aan je zender te binden en te informeren? En financieel? Als commerciële zender ben je natuurlijk o.a. afhankelijk van adverteerders. Doormiddel van een uitgebreide analyse, een communicatieplan en uiteindelijk een vernieuwend concept zal er antwoord worden gegeven op deze vragen.


Brabant 10 is de Brabantse omroep voor de hele familie en zorgt ervoor dat we dagelijks op een originele en eigentijdse manier betrokken en up-to-date blijven in onze regio. Brabant 10 staat midden in de samenleving en weet wat de Brabanders bezig houdt. Het is een digitale zender, die te ontvangen is met Ziggo, UPC,KPN en Ons Brabant net. Brabant10 maakt verschillende programma’s, heeft een dagelijks studio-programma Brabant Vandaag en produceert o.a. commercials en bedrijfsfilms.

Brabant Vandaag Brabant 10 presenteert zich aan de inwoners van NoordBrabant vanuit een gezellig woonhuis. Hiermee wordt de toegankelijkheid en laagdrempeligheid van de omroep benaderd. Het is een omroep voor en door Brabanders. Vanuit dit huis wordt het programma: Brabant Vandaag gepresenteerd. Dit is een dagelijks studio-programma wat elke avond wordt uitgezonden vanaf 19.00 met steeds weer verassende gasten.

Elke dag staat in het teken van een ander thema:


Verschillende programma’s Naast Brabant Vandaag zijn er nog vele andere programma’s die Brabant10 maakt en/of uitzend, zoals: - Mijn hobby en ik - TVz11 - Brabant 10 on tour - FC Brabant 10 - Brabant 10 special - Kermis tv - Koppensnellen - Buil d it! - Tv dokter - Brabant toppers - Brabant business - Door de bril van - Top job - Hip en Happening - You make me feel so good - Van Brabantse bodem - Point of view - De busstemming - Op de groene loper - Onze streek - Wat nou tv - Om tafel - Oog&blik Al deze programma’s zijn digitaal te ontvangen. Ook kun je alle gemiste afleveringen terug vinden op www.brabant10.nl, www.brabantvandaag.nl of het youtube kanaal van brabant10.


RONALD VAN GAANS Commercieel directeur

JEFF WOLTERS hoofdredacteur

MARCEL BOSELIE Media adviseur

LEON BAAIJENS Media adviseur


MISSIE ‘Brabant 10 is de Brabantse omroep voor de hele familie en zorgt ervoor dat we dagelijks op een originele en eigentijdse manier betrokken blijven in onze regio. Brabant10 staat midden in de samenleving en weet wat de Brabanders bezig houdt: een zender voor en door Brabanders!’

VISIE ‘Brabant10 is een televisie- mediaproductiebedrijf dat een toonaangevende rol wil spelen in het Brabantse medialandschap. Brabant10 produceert en publiceert content voor internet en televisie en zendt dit ook zelf uit. Daarnaast richt Brabant10 zich op mediaproducties, zoals commercials, bedrijfsfilms en registratie van evenementen.’

KERNWAARDEN Brabantse gezelligheid, Eigentijds, Origineel, Regionaal


Ontvangstgebied Brabant10

Bereikcijfers Editiegebied West Brabant Midden Brabant Noordoost Brabant

Huishoudens 235.000 142.000 239.000

Inwoners 536.000 324.000 584.000

Zuidoost Brabant Totaal

265.000 881.000

772.000 2.216.000

Kernen Roosendaal, Breda Tilburg, Waalwijk ’s-Hertogenbosch, Oss, Uden, Veghel Eindhoven, Helmond

Het bereik van Brabant10 wordt geformuleerd als cumulatief weekbereik. De definitie van weekbereik is het aantal mensen dat gedurende een week minimaal een minuut of langer naar de zender heeft gekeken. De programmering van Brabant10 bestaat dagelijks uit een uur televisie wat in een carrousel wordt uitgezonden en herhaald wordt tot de volgende dag. Hiermee wordt cumulatief bereik gegenereerd.


Het cumulatieve bereik wordt omgeslagen over het technisch aantal huishoudens dat bereikt kan worden. Voor Brabant10 is dat de provincie Noord-Brabant met ruim 881.000 huishoudens. ( 2 miljoen inwoners) In absolute getallen betekent dit dus een bereik van ca. 175.000 huishoudens per week met 350.000 kijkers.

Er is dus een groep van ( 2.216.000-400.000) 1.816.000 mensen die Brabant10 wel kunnen ontvangen, maar er niet naar kijken. Op deze groep moet Brabant10 zich dus gaan richten als ze de naamsbekendheid willen vergroten. Alleen dan weten ze van het bestaan van Brabant10 af, weten ze de zender te vinden en zullen de kijkcijfers omhoog gaan. Daarnaast is het belangrijk om de 400.000 huidige kijkers te informeren over de wijziging van het digitale kanaal en ervoor te zorgen dat ze verbonden blijven aan Brabant10. ( bron: brabant10 sales)


Wanneer je een compleet beeld hebt van Brabant10, kun je een communicatiestrategie ontwikkelen. Doormiddel van de SWOT-analyse worden sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen voor de organisatie in kaart gebracht. Bij de interne analyse wordt er gekeken naar de interne organisatie. Wat zijn de sterktes, maar ook de zwaktes van Brabant10?

STERKTES Brabant10 heeft vele sterke punten. Dit zijn o.a. unieke eigenschappen en innovaties waarin het zich onderscheid. Deze sterktes heb ik onderzocht door een eigen analyse te maken van de tv-zender en de website.Zo is het de grootse commerciële regionale tv-zender van Nederland. Brabant10 staat dicht bij de kijker, de Brabander. Programma’s worden gemaakt bij Brabantse bedrijven, families en evenementen en zijn erg divers. Voor elke interesse is er een programma; van koken tot business. Vooral in het dagelijks studio-programma Brabant Vandaag staat de Brabantse gezelligheid centraal, doordat dit gepresenteerd wordt vanuit de setting van een woonkamer. De zender communiceert dagelijks via Twitter over programma’s en reageert op vragen van kijkers die via dit medium worden gesteld. Brabant10 heeft een eigen website, die duidelijk is ingedeeld en voor iedereen toegankelijk. Het is makkelijk om gemiste programma’s terug te bekijken via de knop: uitzending gemist. Maar niet alleen op de website. De zender heeft ook een eigen brabant10 YouTube kanaal. Hier zijn ook alle programma’s terug te zien. Daarnaast heeft Brabant10 nog een aparte nieuwswebsite: Brabant Vandaag. Hier is nieuws te vinden over politie, sport, economie en cultuur. Hier zijn de afleveringen terug te zien van het dagelijks studio-programma Brabant Vandaag .Ook heeft Brabant Vandaag een eigen Facebook pagina. Als je je hier aanmeld, word je via berichten dagelijks up-to-date gehouden over de laatste nieuwtjes uit de regio. De zender onderscheid zich dus door nieuws te brengen via internet en Facebook. Op TV word vooral gericht op amusement en entertainment.


Brabant10 is van een analoge naar digitale zender gegaan. Het marktaandeel van digitale TV is in Nederland gestegen naar 70%. Totaal zijn er 7,94 miljoen TV aansluitingen in Nederland, waarvan dus 5,56 miljoen digitale aansluitingen. Brabant 10 is o.a. te ontvangen via Ziggo kanaal 31. Dit is de grootse aanbieder van digitale TV met 34,5% van alle digitale abonnementen. De verwachting is dat het aantal digitale TV aansluitingen eind 2011 zal zijn gegroeid met 12% met een totaal van 6 miljoen. ( bron: onderzoek Telecompaper.com )

ZWAKTES Zoals elke organisatie heeft ook Brabant10 zwakke punten, die natuurlijk ook als verbeterpunten voor in de toekomst gezien kunnen worden. Deze zwakke punten heb ik zelf geanalyseerd met medewerking van Hoofdredacteur Jeff Wolters. De zwakke punten hebben vooral te maken met de communicatie naar buiten toe. Doordat de zender een erg brede doelgroep heeft, alle Brabanders, is de communicatie niet specifiek afgestemd op een bepaalde leeftijdscategorie. Het motto is: we schreeuwen hard zodat iedereen het kan horen, communicatie word gericht op iedereen. Dit is niet erg effectief, want elke leeftijdscategorie gebruikt weer een andere mediamix en is op een andere manier het beste te bereiken en te informeren. Er wordt gecommuniceerd via eigen kanalen. Dit wil zeggen via o.a. de website en social media. Hierdoor blijf je in een cirkel communiceren, je bereikt geen nieuwe doelgroep. Voor meer naamsbekendheid moet je een nieuwe mediamix inzetten, zodat je ook weer een andere doelgroep bereikt en niet alleen je huidige kijkers. Op die manier trek je ook een nieuwe doelgroep adverteerders aan, wat financieel natuurlijk ook veel voordeel oplevert.

communicatie

meer geld

nieuwe doelgroep adverteerders

niet alleen via eigen kanalen

Bereikt andere doelgroep, niet alleen huidige kijker


Promotie van de zender is minimaal. Dit gebeurd via logo’s op bedrijfsauto’s, driehoekreclame en via eigen media. Een deel van de eigen media wordt niet goed bijgehouden. Zo is de Wikipedia , Facebookpagina ( 2!!?) en de Hyves-pagina ( die wel 859 leden heeft!) niet up-to-date of niet meer in gebruik. Via social media kun je juist kijkers aan je zender binnen en informeren. Brabant10 is alleen nog maar digitaal te ontvangen. Dit kan als een sterkte, maar ook als een zwakte worden gezien door mensen die nog niet digitaal TV kunnen kijken. Brabant10 is ook veranderd van kanaal: van 971 naar kanaal 31. Dit is in kleine letters terug te vinden op de website, maar kunnen nu de huidige kijkers brabant10 nog wel vinden? De zender maakt TV en programma’s voor alle Brabanders, maar vaak wordt de focus gelegd op Breda en omgeving. De website van Brabant10 is ook niet altijd up-to-date. Zo staat er een kop: nieuws, maar hier staat geen nieuws meer. Daarnaast klopt de Tv-gids met de programmering voor die dag niet altijd. Er wordt ook geïnformeerd via 2 websites: brabant10 en brabantvandaag.nl. Op beide sites kun je afleveringen terug zien van Brabant Vandaag, wat verwarring kan brengen voor de bezoeker. Het motto van Brabant 10 is nergens terug te vinden. Er wordt geen nieuws uitgezonden op TV, alleen via internet. Dit is bij de concurrent Omroep Brabant een van de meest bekeken programma’s, dus er is wel behoefte aan bij de kijker. ( bron:BNdeStem)

SOCIAL MEDIA/SITE DIE NIET UP-TO-DATE WORDEN GEHOUDEN:


Bij de externe analyse wordt er gekeken naar de omgeving waarin Brabant10 zich bevind. Wat zijn de kansen en bedreigingen?

KANSEN Er zijn ook kansen voor Brabant10. Een van die kansen is het veranderende medialandschap; de rol van social media wordt steeds groter. De techniek is voor de eindgebruiker eenvoudiger geworden en het grootste deel van de consumenten heeft toegang tot internet. Door het gebruik van social media zoals Facebook en Hyves kun je als bedrijf veel mensen bereiken en bijv. bepaalde tools inzetten om mensen met elkaar in contact te laten komen. Brabant10 heeft op dit moment een Facebook en Hyves pagina, maar die wordt niet actief meer bijgehouden…een gemist kans dus, want ook daar zit een deel van de doelgroep. Brabant 10 heeft een eigen website waar vooral de programma’s centraal staan en ook nog Brabantvandaag.nl, de site waar nieuws centraal staat. Voor de gebruiker kan dit verwarrend zijn, men wil graag alle informatie bij elkaar hebben en er niet teveel moeite voor hoeven te doen. Een kans is dus om deze websites samen te voegen. Je hebt dan een site met nieuws, info. over programma’s en actieve inzet van social media in een! De subsidie van concurrent Omroep Brabant wordt minder. Hierdoor kunnen er bij deze zender minder programma’s worden gemaakt in de toekomst. Hierop kan Brabant10 weer inspringen om dit gat te vullen met soortgelijke programma’s. ( Bron: BNdeStem) Populariteit van online video kijken neemt toe in Nederland. Maar liefst 86% van de Nederlanders van 13 jaar en ouder zegt wel eens online video te kijken. Een derde daarvan doet dit zelfs dagelijks. De penetratie van online video’s is in alle doelgroepen toegenomen. In de jongere doelgroep van 13-19 jaar geeft 66% aan dat zij minimaal 5 dagen of meer per week online video kijken. De tablet ( 73%) en smartphone (59%) nemen in populariteit toe om online video’s te bekijken. Er wordt dus veel mobiel gekeken en minder achter het bureau, vooral door de 35 plussers. Van de zware online video kijkers is die groep met 45% vertegenwoordigd. ( Bron: www.mediaonderzoek.nl) Anke Wonneberger analyseerde het individueel kijkgedrag van Nederlandse kijkers van 1988 tot 2010. Hieruit blijkt dat we gemiddeld 3 uur per dag TV kijken, waarvan 14 minuten nieuws en actualiteiten. Vooral het kijken naar nieuwsprogramma’s is gestegen. Hierbij kom je ook weer terug bij de site BrabantVandaag; deze wordt steeds belangrijker in de toekomst en zal een centrale plaats gaan innemen. ( Bron:www.mediaonderzoek.nl)


BEDREIGINGEN De grootse bedreiging voor Brabant10 is de economische crisis. Brabant10 is een commerciële zender en krijgt dus geen subsidie. De zender is afhankelijk van adverteerders en mediaproducties die voor bijv. bedrijven worden gemaakt. Geen adverteerders=geen inkomsten=geen mediaproducties die worden gemaakt. ( Bron: sales Brabant10) De populariteit van online video kijken kan als kans, maar ook als bedreiging worden gezien. Doordat meer mensen online kijken, wordt er dus minder ‘traditionele’ tv gekeken. Ook het stijgen van kijktijd naar nieuwsprogramma´s kan een bedreiging zijn. Brabant10 heeft geen actueel nieuwsprogramma op TV en website, alleen via de site BrabantVandaag. Social media is een kans, maar als die door medewerkers niet up-to-date wordt gehouden is het een bedreiging. Leden van je community haken af en het zorgt voor een slecht imago..de kernwaarden worden niet nageleefd. Een andere bedreiging is de concurrent: Omroep Brabant. Dit is geen commerciële zender en dus niet afhankelijk van adverteerders, maar voor het grote deel van de subsidies van de overheid. Hierdoor heeft deze zender meer geld te besteden, en kunnen er dus meerdere en duurdere producties worden gemaakt. Dit kan voor de kijker aantrekkelijker zijn om naar te kijken.


STERKTES

ZWAKTES

- Grootse commerciële regionale tv-zender van Nederland. - Diverse programma´s waar Brabantse bedrijven,evenemententen, families etc. centraal staan. - Dagelijks studio-programma Brabant Vandaag waar Brabanste gezelligheid centraal staat. - Communicatie via Twitter en het plaatsen van retweets. - Brabant10.nl: duidelijk en voor iedereen toegankelijk, huisstijl is aanwezig. - Programma’s terug te zien via Uitzending Gemist Of YouTube kanaal van Brabant10 - Eigens nieuwssite: Brabantvandaag.nl met dagelijks nieuws over politie, sport, economie en cultuur - Facebookpagina van Brabantvandaag waarmee mensen up-to-date worden gehouden. - Van analoog naar digitaal. Het marktaandeel van digitale TV is in Nederland gestegen naar 70%

- Communicatie is niet specifiek en daardoor niet effectief. Brede doelgroep met verschillende leeftijdscategorieën, die allemaal via een ander medium worden aangesproken. - Communicatie gebeurd via eigen kanalen zo alleen huidige kijkers bereikt en geen nieuwe doelgroep. - Promotie van de zender is minimaal. - Facebook, Hyves en Wikipedia van Brabant10 wordt niet bijgehouden maar bestaan nog wel. - Zender is alleen nog digitaal te ontvangen. Deel doelgroep kan nog niet digitaal kijken. - Verandering van kanaal 971 naar 31 kan de kijker de zender nog wel vinden? Weinig gepromoot. - Focus programma’s ligt vaak op Breda of omgeving. - Website is niet helemaal up-to-date. Zo is er een knop nieuws, maar dat is verhuisd naar Brabantvandaag. - 2 websites in de lucht: Brabant10.nl en Brabanvandaag.nl. Dit kan verwarrend zijn voor de kijker/gebruiker - Motto van Brabant10 is nergens terug te vinden: Brabant10 brengt je thuis. - Er wordt geen nieuws uitgezonden via TV, alleen internet. Dit is bij Omroep Brabant best bekeken programma, dus wel behoefte aan.

KANSEN

BEDREIGINGEN

- Het veranderende medialandschap: rol social media wordt steeds groter. - Consument wil niet teveel moeite voor iets doen. Voeg brabant10.nl en brabantvandaag.nl samen en je hebt alles in een. - Subsidie concurrent Omroep Brabant wordt minder. - Populariteit online video kijken neemt toe in Nederland en het kijken hiervan op tablet en smartphone. - De kijktijd naar nieuwsprogramma’s is de afgelopen jaren gestegen in Nederland.

- Economische crisis. Brabant10 is commerciële zender en afhankelijk van o.a. adverteerders. - Populariteit online video kijken neemt toe, traditionele TV af. - Brabant10 heeft geen actueel nieuwsprogramma op TV, concurrent Omroep Brabant wel. - Medewerkers houden social media zoals Facebook en Hyves niet up-to-date, kernwaarden worden niet nageleefd. - Concurrent Omroep Brabant krijgt subsidie en dus minder afhankelijk van de crisis.


Brabant10 is een omroep voor de hele familie. Met een toegankelijke en laagdrempelige benadering richt Brabant10 zich op alle Brabanders; de Brabander is de doelgroep. Dit vertaald zich naar de volgende demografische kenmerken met betrekking tot het kijkerprofiel: (Bron:sales Brabant10)

GESLACHT

52% 48%

LEEFTIJD 13-19 JAAR 20-34 JAAR 35-49 JAAR

50 +

6% 23%

32%

39%


BRABANDERS


Om met de doelgroep te kunnen communiceren, moet je eerst weten hoe je ze kunt bereiken. Oftewel: Welke media gebuikt mijn doelgroep, via welke kanalen kan ik ze be誰nvloeden, wat is hun mediagedrag? In de SWOT-analyse wordt geconcludeerd dat de communicatie van Brabant10 luidt: we schreeuwen hard zodat iedere Brabander het hoort. Er wordt geen rekening gehouden met het feit dat de doelgroep erg breed is en dat er onderling verschillende mediakanalen worden gebruikt. Een tiener bezoekt vele uren per week zijn Facebook-pagina, terwijl een 50+-er uitgebreid de krant leest. Er moet dus segmentatie worden toegepast: de doelgroep moet verder worden onderverdeeld op het gebied van het mediagedrag. Alleen zo kun je de communicatie specifiek afstemmen op je doelgroep en zal de effectiviteit worden verhoogd. Als je kijkt naar het kijkersprofiel, zie je dat bijna 40% van de kijkers 50-plussers zijn. Daarnaast zie je ook dat de jongere kijkers in de minderheid zijn. Volgens Jeff Wolters, hoofdredacteur van Brabant10, zou het voor het bedrijf interessant zijn als er gekeken wordt naar het mediagedrag van die doelgroepen: - de jonge doelgroep: percentage kijkers is het laagste in vergelijking met de andere leeftijden. Hoe kan dit percentage worden verhoogd, via welke media kun je met hen communiceren? - de 50-plussers: percentage kijkers is hier het hoogste. Hoe kan ik deze doelgroep blijven binden aan mijn zender en via welke media met hen communiceren?


SOCIAL MEDIA De doorbraak van social media heeft de mediamacht bij het publiek gebracht. Het publiek, de kijkers, zoekt zelf naar content en bepaald de relevantie van die content. Bedrijven moeten gaan uitgeven om hun publiek te bereiken:

Social media speelt dus een grote rol. Maar hoe groot is die rol nu daadwerkelijk, wat is de hoeveelheid Nederlandse gebruikers en de leeftijdsverdeling?

LinkedIn: 2,6 miljoen Facebook: 5 miljoen Hyves : 9,7 miljoen Twitter: 420.000 ( Bron: www.recruitingroundtable.nl en www.netwerven.nl)


JONGEREN Jongeren van 13 tot 16 jaar besteden dagelijks bijna 6,5 uur aan diverse media. 17- tot 19jarigen besteden iets meer dan 5 uur per dag aan media-activiteiten. Een van die activiteiten is televisie. Jongeren kijken gemiddeld 2 uur per dag, dus kunnen we concluderen dat het een populair medium is en blijft. Daarnaast word door de groep 13-16 jarigen 38 minuten per dag geluisterd naar de radio, tegenover 21 minuten bij de 17-19 jarigen. Naast luisteren via de radio, luisteren ze ook muziek via andere platforms, zoals IPod of mobiele telefoon. De groep 13 tot 16 jaar communiceren elke dag meer dan een uur via MSN, Hyves of ander social media. In de groep 17-19 jarigen neemt dit aantal weer af ( naar ongeveer een half uur per dag) en neemt het aandeel e-mail juist weer toe. Tijdschriften worden het meest gelezen door 17-19 jarigen, maar zij besteden hier slechts 4 minuten per dag aan. Opvallend is dat 13-16 jarigen relatief veel tijd per dag besteden aan het lezen van een boek: gemiddeld 12 minuten. Tenslotte kijkt deze groep het langste naar filmpjes op internet, zo’n 21 minuten per dag, in vergelijking met de andere leeftijden. ( Bron: Young Works blog en tijdsbestedingonderzoek van SPOT www.mediaonderzoek.nl)


STUDENTEN 19-25 JAAR Social media heeft een gigantische impact op de tijdsbesteding van studenten tussen de 1925 jaar. Het feit dat zij meer dan een uur per dag besteden aan social media resulteert in de mate van beïnvloeding van deze sites. Studenten hechten erg veel waarde aan de mening van anderen. Zij verkrijgen die via de social media sites Twitter, Hyves en Facebook. 35% van de studenten zijn zodanig actief op het internet, dat zij informatie delen, een blog bijhouden, foto’s en video’s uploaden (zogenaamde creators). 32% van de studenten, de zogenaamde ‘critics’, beoordelen producten, geven commentaar op blogs, zijn actief op forums en het bewerken van wiki’s. 71% van de studenten zijn ‘joiners’ en bezitten een profiel op een social network site en bezoeken deze regelmatig. 80% bestaat uit ‘spectators’ en houden zich vooral bezig met het lezen van blogs, het luisteren naar podcasts, kijken video’s van gebruikers, lezen online forums en bekijken andermans beoordelingen van producten. Studenten gebruiken, naast social media, het internet voor doeleinden zoals chatten (54 %), telefoneren via internet (50 %) of delen van muziek of films (57 %). De meest populaire website is YouTube. Maarliefst 99% van de studenten bezoekt deze site. Daarnaast wordt het nieuws tegenwoordig steeds meer via internet vergaard. 76% van de studenten gaat voor nieuws naar nu.nl, GeenStijl volgt met 18% en NOSHeadlines trekt 17% van de studenten. Mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Uit het Circuits of cool-onderzoek van MTV networks in samenwerking met MSN is gebleken dat 40% van de jongeren ‘s ochtends het eerst op hun mobiel kijken als zij wakker worden en het laatst als zij gaan slapen. Uit een steekproef onder 1300 studenten is gebleken dat 36% van deze studenten in het bezit zijn van een smartphone. Via smartphones kunnen o.a. Qr-codes worden ingescand en Apps worden gedownload. (bron: www.studenten.net en www.cbs.nl)


DE 50-PLUSSER In Nederland wonen 5,8 miljoen 50-plussers onder 16,5 miljoen inwoners. De levensverwachting neem toe en in 2013 wordt verwacht dat de 50-plusmarkt zelfs gegroeid is naar meer dan 6 miljoen! De doelgroep 50+ bereiken is een kunst: de doelgroep is anders, het gedrag is anders en daarmee zal ook de communicatiestrategie anders moeten zijn. Op welke manier is deze doelgroep te bereiken: welke media gebruiken 50plussers? Gemiddeld besteedt een 50-plusser 22 uur per week aan mediaconsumptie. Dit is 3 uur meer dan een 30-er. Dit geldt zowel voor Radio en Televisie als voor tijdschriften en kranten. Bij TV heeft men een sterke voorkeur voor de publieke zenders en vooral nieuws en actualiteiten. Bij radio wordt ook veel regionaal geluisterd. Hoe ouder de senior, hoe hoger het mediagebruik. Men gebruikt de media met name voor informatievoorziening. Televisie kijken hoort tot de leukste activiteiten die er zijn. Per week wordt er 20 uur gekeken en dan het liefste naar de populaire genres: nieuwsprogramma’s, actualiteitenrubrieken, consumentenprogramma’s, praatprogramma’s, culinaire programma’s en quizzen. 50-Plussers zijn advertentielezers, stellen persoonlijke aanpak op prijs, waarderen service en omarmen internet. 59% zoekt dagelijks op internet, bijv. via Google, 27% doet dat wekelijks. 86% gebruikt dagelijks e-mail en 39% bezoekt een online omroep of krant. 36% gebruikt dagelijks nieuwsdiensten. Ook het gebruik van social media neemt toe bij deze doelgroep. Een onderzoek onder 1642 leden van het online netwerk Goedenwel wijst uit dat social media van grote toegevoegde waarde is voor senioren. Onder 50-plussers is inmiddels 44% lid van Facebook en 42% van Hyves. Vorig jaar had nog maar 24% een profiel op Facebook. Netwerken waar 50-plussers te vinden zijn, zijn o.a.: www.50plussers.nl met 50.000 leden, www.sociabel.nl ( online vriendennetwerk) en het multiplatform voor senioren: lifebegins.nl. ( Bron:route50plus.nl)


Bij alle communicatieactiviteiten is het doel een positief beeld van de zender te creĂŤren bij de doelgroep. Het begrip identiteit speelt hierbij een belangrijke rol. De identiteit is wat de organisatie is en wat zij uitstraalt en heeft alles te maken met de vraag: Hoe wil Brabant10 zijn? Het is het zelfbeeld, een manier hoe de zender zich presenteert naar de kijker toe. Volgens Birkight en Stadler bestaat de identiteit uit een mix van 4 elementen: Persoonlijkheid: dit is de kern van de organisatie en bestaat uit de kernwaarden Symboliek: dit is het uiterlijke kenmerk van de organisatie zoals huisstijl, logo etc. Communicatie: dit is het middel om de persoonlijkheid van de organisatie over te dragen. Gedrag: Hoe gedraagt de organisatie zich? ( medewerkers etc.) Met deze 4 elementen presenteert een organisatie zich aan de omgeving: dit wordt de corporate-identity mix genoemd. Het is de persoonlijkheid die zich uit in de communicatie, gedrag en symboliek.

De corporate-identity mix

Regionaal Origineel Eigentijds Brabantse gezelligheid!


ANALYSE IDENTITEIT Belangrijk voor Tv-zenders is een identiteit te vinden die aansluit bij de eisen en wensen van onder anderen kijkers, werknemers en aandeelhouders. Een organisatie heeft natuurlijk ook een beeld van hoe zij wil zijn en wat zij wil uitstralen: dit is de gewenste identiteit. Bij de gewenste identiteit moet je kijken naar de vraag: Wat of welke kenmerken wis Brabant10 uitstralen? De volgende punten zijn hierbij van belang: Missie ‘Brabant 10 is de Brabantse omroep voor de hele familie en zorgt ervoor dat we dagelijks op een originele en eigentijdse manier betrokken blijven in onze regio. Brabant10 staat midden in de samenleving en weet wat de Brabanders bezig houdt: een zender voor en door Brabanders!’ Visie ‘Brabant10 is een televisie- en mediaproductiebedrijf dat een toonaangevende rol wil spelen in het Brabantse medialandschap. Brabant10 produceert en publiceert content voor internet en televisie en zendt dit ook zelf uit. Daarnaast richt Brabant10 zich op mediaproducties, zoals commercials, bedrijfsfilms en registratie van evenementen.’ Kernwaarden Brabantse gezelligheid, origineel, regionaal en eigentijds BBT-Formule van Brabant10 De organisatie moet de gekozen kernwaarden wel kunnen waarmaken. Hiervoor wordt de BBT-formule gebruikt: Belofte, Bewijs en Toonzetting. Er moeten feitelijke argumenten voor zijn, anders zijn ze ongeloofwaardig. Dat bewijs resulteert in een bepaalde toonzetting in tekst en beeld. Belofte: Brabantse omroep voor en door Brabanders die ervoor zorgt dat we dagelijks op een originele en eigentijdse manier betrokken blijven in onze regio. Bewijs: - Programma’s waarbij Brabantse gasten, bedrijven, evenementen etc. centraal staan. - In het dagelijks studio-programma Brabant Vandaag staat Brabantse gezelligheid centraal door opnames vanuit een ‘woonkamer’. - Op de website van Brabant10 kun je via Uizending Gemist alle programma’s kijken. - De nieuwswebsite Brabant Vandaag, die dagelijks up-to-date wordt gehouden met het laatste nieuws uit de provincie. - Divers aanbod van programma’s: voor elke interesse wat wils, hierdoor breed publiek. Toonzetting en beeld: - Huisstijl is groen, vrolijk en fris. - Website is vriendelijk en duidelijk voor iedere gebruiker. - Foto’s op site van Brabantse plaatsen.


De fysieke identiteit De fysieke identiteit is de waarneembare identiteit van Brabant10. Je kijkt dan naar verschillende punten die je kunt waarnemen: Marketingcommunicatiemateriaal

Product

- Website Brabant10.nl voor programma’s en BrabantVandaag.nl voor nieuws - Facebook Brabant Vandaag up-to-date - Facebook pagina Brabant10 niet actief in gebruik. - Hyves pagina Brabant10 niet actief in gebruik, huisstijl niet duidelijk aanwezig - Twitter actief in gebruik, logo duidelijk aanwezig - Logo+ motto duidelijk op bedrijfsauto’s. - Promo’s voor programma’s in stijl van programma en brabant10 gemaakt. - Advertentie in bijv. Aithra magazine over de verhuizing van Brabant10 naar Ziggo kanaal 31. Logo duidelijk aanwezig, straalt geen Brabantse gezelligheid uit. - Website Brabant10 straalt vooral de kleur groen uit, nergens duidelijk te zien waar op welk kanaal wordt uitgezonden. Brabant10 is een commerciële regionale omroep voor en door Brabanders die ervoor zorgt dat we dagelijks op een originele en eigentijdse manier betrokken blijven in onze regio door programma’s en mediaproducties op zowel TV als internet.

Werkomgeving

Brabant10 heeft haar redactie gevestigd in een kantoor van het NAC-stadion in Breda. Dit is duidelijk te zien aan het logo wat op de geval hangt. Daarnaast is de tv-studio gevestigd in een woonhuis in Prinsenbeek. Dit straalt Brabantse gezelligheid uit, maar is niet herkenbaar aan een logo. Dit zorgt vaak voor verwarring bij studiogasten.

Symboliek

- Logo: Vrolijk, fris, duidelijk maar waarom 10? Geen associatie met zender nu. - Huisstijl: Duidelijk, overzichtelijk, fris - Website: groene kleur duidelijk aanwezig,niet heel erg warm gevoel, vele soorten lettertypes en banners, foto’s van Brabantse plaatsen, duidelijk en overzichtelijk.

Gedrag

- Door medewerkers wordt gereageerd op tweets van kijkers met vragen - brabant10 staat open voor iedere Brabander van jong tot oud en maakt hier geen onderscheid in. - Gasten van Brabant Vandaag krijgen een persoonlijk kaartje opgestuurd met een DVD van de uitzending.


ANALYSE IMAGO Een organisatie moet zorgen voor een goede afstemming tussen de identiteit en het imago. Het imago moet een afspiegeling zijn van de identiteit: het is zijn wie je zegt dat je bent. Het imago is het beeld dat externe groepen van Brabant10 hebben. Het gaat over de centrale vraag: Hoe kom ik over en wat vinden mensen van mij als organisatie? Voor een organisatie is het essentieel een sterk imago bij haar doelgroepen te realiseren. Een sterk imago leidt namelijk tot vele voordelen: - Werknemers vinden hun baan aantrekkelijker en zijn gemotiveerder - sollicitanten hebben een voorkeur voor en bedrijf met een sterk imago - Aandeelhouders zijn meer bereid te investeren - Een sterk imago trekt adverteerders en kijkers - Journalisten berichten positiever over de organisatie Het imago van Brabant10 kan bij iedereen anders zijn. Een adverteerder kan een ander beeld hebben van de zender dan een kijker. Ook binnen deze groepen kan het imago verschillen: de ene kijker heeft een positief beeld, terwijl de andere een negatief beeld kan hebben. Het imago is een beleving die vorm krijgt in de hoofden van mensen en is dus iets persoonlijks. Ervaringen en meningen van mensen spelen hierin een belangrijke rol, maar er zijn nog vele andere punten:

( Bron: communicatiehandboek Drs. W.J. Michels)


FIELDRESEARCH:ONLINE ENQUETE Om aan primaire gegevens te komen heb ik naast deskresearch ook fieldresearch uitgevoerd in de vorm van kwalitatief onderzoek: een online enquête. Doormiddel van een selecte steekproef heb ik een imago-onderzoek afgenomen bij twee verschillende leeftijdscategorieën in de doelgroep van Brabant10.. De onderzoekspopulatie ziet er als volgt uit: 50 jongeren tussen de 19-25 jaar: in deze leeftijdscategorie is het % kijkers het laagste in vergelijking met de andere groepen. ( N=50) - Hoe kan dit % worden verhoogd? 50 50-plussers: % kijkers is het hoogste in deze categorie.( N=50) - Hoe kan ik deze doelgroep blijven binden aan mijn zender? Voordat je deze vragen kunt beantwoorden is het van belang om antwoord te krijgen op een vraag die centraal staat in het onderzoek: Hoe groot is de naamsbekendheid bij de doelgroep en hoe zien mensen Brabant10, wat is het imago? Aan beide groepen werden de volgende vragen gesteld: - Wat is je leeftijd? - Weet je wat Brabant10 is? - Kijk je wel eens naar Brabant10? - Naar welke programma’s kijk je dan? - Welke associaties heb je met Brabant10? Noem er 3. - Is Brabant10 een analoge of digitale zender? ( zie bijlage voor de online enquête) Conclusies worden getrokken uit de resultaten per leeftijdscategorie, maar je kunt ze natuurlijk ook met elkaar vergelijken: Heeft Brabant10 verschillende imago’s bij verschillende leeftijdscategorieën en is de naamsbekendheid bij elke groep even groot?


RESULTATEN ENQUETE Weet je wat Brabant10 is?

Is Brabant10 een analoge of digitale zender? 25

20

15 ANALOOG

DIGITAAL

10

GEEN IDEE 5

0 19-25 JAAR

50-PLUSSERS


Kijk je wel eens naar programma’s van Brabant10?

Naar welke programma’s kijk je dan?

19-25 jaar Brabant Vandaag Buildit You make me feel so good Nieuws uit regio Het weer Karnavalsuitzendingen 3xRaaien Diverse, net wat voorbij komt

50-plussers Brabant Vandaag Koppensnellen Mijn hobby & ik Het weer Brabant Toppers Matchmaker 3xRaaien


Welke associaties heb je met Brabant10?

Lekker brabants!

19-25 jaar

Regionaal Amateuristisch Niet heel erg bekend Gezellig Carnaval Dicht bij huis Voor ouderen Lokaal Up-to-date Saai

Brabantse gezelligheid Actueel Aantrekkelijk Leuk Geen nieuws Boeiend Regionaal Dicht bij mij Informatief

50-plussers


CONCLUSIES UIT ENQUETE Op de vraag: Weet je wat Brabant10 is, heeft maar liefst 36% van de onderzoekspopulatie in de leeftijd van 19-25 nee beantwoord. Hieruit kan de conclusie getrokken worden dat in die groep de naamsbekendheid van Brabant10 niet erg groot is. Daarentegen beantwoord 82% van de groep 50-plussers dat ze wel degelijk weten wat Brabant10 is, en dat dus in die categorie de naamsbekendheid behoorlijk hoog is. Bij de tweede vraag moest men zeggen of de zender analoog of digitaal te ontvangen is. Met de resultaten uit deze vraag kun je concluderen dat vooral bij de jongeren, maar ook bij de 50plussers dit nog niet helemaal bekend is. Hieruit kun je weer de conclusie trekken dat deze groepen nog te weinig of nog niet goed geïnformeerd zijn over het feit dat Brabant10 van analoog naar digitaal is gegaan en via welk kanaal er wordt uitgezonden. Als ze niet eens weten dat Brabant10 een digitaal kanaal is, kunnen ze het ook nooit vinden. De derde vraag werd gesteld aan de mensen die weten wat Brabant10 is: Kijk je wel eens naar programma’s van Brabant10? 69% ( zeer hoog!) van de jongeren kijkt nooit naar programma’s van Brabant10, terwijl hier de ouderen weer hoog scoren: maar 26% kijkt niet. Bij de jongeren zijn vooral Karnavalsuitzendingen, Brabant Vandaag, Build it en de quiz 3xRaaien populair. Bij ouderen zijn o.a. de populaire programma’s: Brabant Vandaag, Koppensnellen en het weer. Hieruit kan de conclusie getrokken worden dat ouderen vooral kijken om zich te informeren over nieuwtjes/feiten uit de regio en jongeren meer voor amusement en gezelligheid gaan. De laatste vraag was: Welke associaties heb je met Brabant10? Bij de jongeren kwamen o.a. de woorden lekker Brabants en regionaal voor, maar ook saai, voor ouderen en amateuristisch. Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat bij deze groep de identiteit en het imago van Brabant10 niet helemaal matchen. Bij de ouderen komen de woorden: Brabantse gezelligheid, dicht bij mij en informatief als positieve woorden naar voren. Minder positief is het woord geen nieuws. Hieruit kan men concluderen dat ook bij deze groep de identiteit niet helemaal aansluit bij het imago van Brabant10, er is dus een gap en die moet verkleind worden.


PROBLEEMSTELLING Uit alle analyses, van zowel desk- als fieldresearch kun je nu de volgende probleemstelling formuleren. Het probleem is:

Brabant10 heeft nog te weinig naamsbekendheid en mensen weten de zender niet te vinden. De identiteit van de zender komt niet overeen met het imago wat er onder de Brabantse jongeren en 50-plussers leeft. Daarnaast heeft Brabant10 te maken met de crisis en dus weinig inkomsten voor promotie van de zender.

VRAAGSTELLING Uit de probleemstelling kan de volgende vraag geformuleerd worden:

Hoe kan Brabant10 meer naamsbekendheid opbouwen en het imago verbeteren met een minimaal budget onder zowel de Brabantse jongeren als de 50-plussers?


De naamsbekendheid van Brabant10 wordt vergroot door mijn concept bestaande uit twee onderdelen: Brabant10vandaag.nl en een Brabant10-campagne. Door mijn concept zal ook het imago worden verbeterd van Brabant10 bij de doelgroep met een minimaal budget. De GAP tussen identiteit en imago word dus verkleind: mijn concept laat zien dat Brabant10 niet saai, ouderwets of amateuristisch is maar staat voor haar kernwaarden en dit ook uitstraalt: Brabantse gezelligheid, eigentijds, regionaal en origineel. Voor zowel de jonge Brabander als de oude Brabander! Brabant10vandaag.nl wordt gelijk gelanceerd met de Brabant10-campagne, kortom: Niemand kan meer om Brabant10 heen!

Brabant10vandaag.nl Brabant10vandaag.nl wordt de nieuwe website voor Brabant10!

Brabant10-campagne De Brabant10-campange zorgt ervoor dat straks geen enkele Brabander meer om Brabant10 heen kan!

ZIGGO KANAAL 31!


Brabant10vandaag.nl wordt DE nieuwe site voor Brabant10. Het is een combinatie van de huidige site brabant10.nl , gecombineerd met de nieuwssite BrabantVandaag.nl. Die zullen dus vervangen worden door een website:brabant10vandaag.nl Brabant10vandaag.nl is een site waar de Brabander niet alleen terecht kan voor informatie over de programma’s van de zender of alleen voor het nieuws: beide staan centraal! Men hoeft niet meer twee verschillende sites bij te houden, maar vind nu alles gemakkelijk onder een naam. Het voorkomt ook verwarring onder de bezoeker: Hoort brabantvandaag nu wel bij brabant10 of niet en waarom kan ik op beide websites uitzendingen van de show bekijken? De twee sites versterken zo elkaar: bezoekers die alleen brabantvandaag.nl bezochten voor het nieuws komen nu ook in contact met de programma’s en de tv-zender Brabant10. Maar ook andersom: Uit mijn onderzoek is gebleken dat er onder de doelgroep veel behoefte is naar nieuwsprogramma’s. Op de tv-zender Brabant10 is dit financieel niet mogelijk, dus bied de website nu een goed alternatief om toch in deze behoefte te voorzien en dat alles overzichtelijk op een pagina. Op de brabant10vandaag.nl staan 10 punten centraal:

1. SOCIAL-MEDIA Social media speelt een belangrijke rol. De mediamacht is naar het publiek, de kijker, verschoven. Die is nu goed geïnformeerd door deze media en gaat de dialoog aan met de zender. Met social media kun je de kijker makkelijk informeren en binden aan je zender. Uit mijn onderzoek naar het mediagedrag bij de doelgroep is gebleken dat zowel bij de jongeren als bij de 50-plussers het gebruik van social media toeneemt. Op de website zullen dan ook 3 links te vinden zijn: - Facebook, Hyves en Twitter Via deze links kun je Brabant10 volgen op Facebook, Hyves en Twitter. Twitter werd al gebruikt door Brabant10.nl en Facebook door Brabantvandaag.nl. Nu worden deze twee met elkaar gecombineerd:nieuws uit de regio+informatie over programma’s. En er komt er nog een extra bij: Hyves. Want vergeet niet, ook hier zit de doelgroep van Brabant10!

VOLG ONS!


2. KANAAL 31 Op welk kanaal zit Brabant10? Is dit een digitale of analoge zender? Op Brabant10vandaag.nl zal duidelijk te zien zijn op welk kanaal Brabant10 te ontvangen is: o.a. Ziggo kanaal 31. Zo kan de bezoeker gelijk zien op welk kanaal hij moet afstemmen.

3. GEMIST?

ZIGGO KANAAL 31!

PROGRAMMA GEMIST

Op de website zullen alle programma’s komen te staan. Zo kan de bezoeker iets terug kijken wat hij heeft gemist. Dit zal niet per programma gaan, maar per dag. Dit is overzichtelijk en duidelijk , je weet precies waar je iets terug kunt vinden wat je bijv. de vorige dag hebt gemist.

4. TV VOOR BRABANDERS! Brabant10 heeft als motto: Brabant10 brengt je thuis. Dit motto word vervangen door een nieuw motto: Brabant10: Tv voor Brabanders! Uit mijn fieldresearch is namelijk gebleken dat 64% van de doelgroep tussen de 19-25 jaar niet weet wat Brabant10 is. Met dit motto maak je dat natuurlijk meteen duidelijk en voorkomt verwarring.

5. ZON OF REGEN? Weer in Brabant

Het weer zal ook net als op brabant10.nl een plaats innemen op de site. Uit mijn onderzoek blijkt dat mensen geïnformeerd willen worden over nieuws uit de regio en daar hoort ook het weer bij.

6. RADIO Ouderen luisteren veel naar regionale radio. Door een samenwerking aan te gaan met een regionale radio-zender kan dit de site versterken. Zo kan de behoefte naar regionaal radio luisteren worden vervuld. Daarbij maken ze gelijk kennis met programma’s van Brabant10 en nieuws uit de regio. Voorbeeld van regionale regionale zenders die live-stream uitzenden: brabantstream en studio brabant.


7. BRABANTSE GEZELLIGHEID Op Brabant10vandaag.nl staat Brabantse gezelligheid centraal. Niet alleen een frisse groene kleur wordt gebruikt, maar ook de Brabantse vlag en gezellige sfeerbeelden zullen te zien zijn. Een van de kernwaarden van Brabant10 is Brabantse gezelligheid. Dit moet natuurlijk op de website, maar in alle communicatiemiddelen terug komen.

8. BRABANT10 APP Brabant10vandaag.nl heeft een eigen app. Een app is een programma voor de smartphone en levert o.a. informatie en gemak. Het is gemaakt voor een specifieke taak of het verkrijgen van een bepaalde set informatie. Met een app kun je de bezoeker meer bieden en Brabant10 kan zich meer zichtbaar maken door nu ook op de smartphone een actieve rol te spelen. De speciale Brabant10-app kun je downloaden op brabant10vandaag.nl. Hierdoor kun je altijd op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws uit de regio en de programma’s! BRABANT10-APP

9. YOU’VE GOT MAIL! NIEUWSBRIEF

10.

Als je geen smartphone hebt, bied brabant10vandaag.nl een alternatief: de nieuwsbrief die je per e-mail ontvangt. Via de site kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief door op een link te klikken en je e-mail adres in te vullen. Je krijgt dan per week een brabant10-mail binnen met leuke nieuwtjes over programma’s, weetjes en nieuws uit eigen regio.

COLUM: De week van…

Op Brabant10vandaag.nl zal een colum te lezen zijn. Dit wordt iedere week geschreven door een ander persoon: Hieronder enkele voorbeelden: -Bekende Brabanders - Presentatrices - Dialectsprekers - etc.

NIEUW: COLUM De week van….


TV VOOR BRABANDERS ! HOME PROGRAMMA’S NIEUWS

VOLG ONS!

Welkom Brabanders! --------------- -------------- -------------- ------ZIGGO ------------------------------- --------- ----- -----------------

KANAAL 31!

LAATSTE NIEUWS

TV-GIDS EVENEMENTEN FOTO’S

NIEWS UIT BRABANT EN OVER PROGRAMMA’S -

BRABANT10-APP

WIE IS WIE ADVERTEREN

PROGRAMMA GEMIST

NIEUWSBRIEF

FOTO’S

CONTACT N RADIO

Weer in Brabant

Adverteerders

NIEUW: COLUM De week van….

BRABANT10-CAMPAGNE!


In de Brabant10-campagne staan twee dingen centraal: Brabant10 meer naamsbekendheid geven en het imago van Brabant10 overbrengen en verbeteren via communicatiemiddelen. Deze communicatiemiddelen zijn afgestemd op de doelgroep van de zender: van de jonge tot de oude kijker. ( zie H. Mediagedrag ) Het doel van de campagne is dus om te zorgen dat mensen weten wat Brabant10 is en wat de zender wil uitstralen: het imago. Kortom: Geen enkele Brabander kan straks meer om Brabant10 heen! De Brabant10-campagne bestaat uit de volgende communicatiemiddelen:

ABRI Abri’s zijn posters in bushokjes en 24 uur per dag nadrukkelijk in het straatbeeld aanwezig: je kunt er niet omheen. ’ s Avonds zijn de posters van binnenuit verlicht voor optimale zichtbaarheid. Een Abri zorgt voor een snelle opbouw van het bereik onder de doelgroep. Het heeft een hoge contactfrequentie en de impact van het medium is groot. Het biedt de mogelijkheid om een brede doelgroep steeds op een nieuwe manier aan te spreken en een korte en krachtige boodschap te communiceren. ( bron: www.cbsoutdoor.nl)

QR-CODE Op de ABRI staat een QR-code. Een QR code, oftewel een Quick Respons code, is een 2D code waarin je informatie kwijt kunt. Het werkt in feite net als een barcode achterop een pak melk. De code kan eenvoudig gescand worden met een mobiele telefoon,die voorzien is van een camera in combinatie met een programma wat je gemakkelijk op je mobiel kunt installeren. Een ander groot voordeel is dat je een QR code GRATIS kunt aanmaken op verschillende websites en dit dus financieel erg aantrekkelijk is. Door de QR-code op de ABRI te scannen krijg je op je mobiele telefoon een flitsende promo te zien over de tv-zender Brabant10. Zo kan men kennis maken met de zender en wordt men nieuwsgierig gemaakt naar de programma’s. Na de promo zal men doorgelinkt worden naar de website brabant10vandaag.nl. ( Bron:www.watwerktonline.nl)


NS-STATIONSPREAD Dagelijks komen een miljoen mensen in aanraking met NS stationreclame, dus ook de doelgroep van Brabant10. Een NS-stationspread is prominent aanwezig op een hoogwaardige plaats met veel contactmomenten. Dagelijks reizen meer dan een miljoen mensen van station naar station. Daar komen ze in aanraking met stationsreclame en dus ook met Brabant10. NS-stationspread heeft vele voordelen. Zo is het contactmoment lang, heeft het een hoge contactfrequentie, is de boodschap goed zichtbaar en heeft een hoog bereik onder forensen en jongeren. De NS-statonspread heeft dezelfde vormgeving als de ABRI en de posters. Dit zorgt voor continu誰teit, herkenning en voorkomt verwarring; het gevolg is een grote effectiviteit van de campagne. ( bron:www.cbsoutdoor.nl)

A3-POSTER A3-posters zijn een zeer interessante optie door de lage kosten gecombineerd met een hoog bereik. Het contactmoment is bijzonder lang en A3-posters zijn snel in te zetten. De duur van de campagne is flexibel en de prijs erg gunstig. De posters op A3-formaat zijn op verschillende plaatsen in de bus te plaatsen en voor iedere passagier goed zichtbaar. De vormgeving van de A3-poster in de Brabant10-campagne zal hetzelfde zijn als de ABRI. ( Bron:www.cbsoutdoor.nl)


FACEBOOK Facebook is een communicatiemiddel dat actief wordt ingezet op de site waarnaar de buitenreclame in de brabant10-campagne verwijst: brabant10vandaag.nl Op de Brabant10-Facebook pagina kunnen mensen zich aanmelden. Ben je aangemeld, dan wordt je op de hoogte gehouden over het laatste nieuws uit de provincie, over de programmering, over de programma’s en leuke weetjes over Brabant. Ook zullen de presentatrices/presentatoren van Brabant10 berichten plaatsen over bijv. hoe de opnames zijn verlopen of welk programma je echt moet kijken die avond, versterkt met foto’s. Daarnaast krijg je dus een community met mensen die graag naar Brabant10 kijkt. Die komen zo met elkaar in contact en kunnen meningen met elkaar delen etc. Kortom: het doel is om de kijker te informeren en om ze met elkaar in contact te laten komen.

HYVES Ook heeft Brabant10 een eigen Hyves-pagina, waarnaar word verwezen op de website die duidelijk op alle overige communicatiemiddelen staat. Via de Hyves-pagina kun je vrienden worden met Brabant10. Hier kun je dan bijv. een krabbel achter laten, waarop de Brabant10crew zal reageren. Ook heb je andere tools om je doelgroep te informeren, zoals: een agenda, een poll waarop men kan reageren, het plaatsen van foto’s, promo’s van programma’s om mensen nieuwsgierig te maken en een speciale plaats voor adverteerders. De Hyves-pagina zal i.p.v. een witte pagina, Brabantse gezelligheid uitstralen ( een van de kernwaarden van de zender)

TWITTER Twitter wordt ingezet om de kijker te informeren over het laatste nieuws uit Brabant, evenementen die bijv. komende week in Tilburg te doen zijn en natuurlijk over programma’s. Zo zullen er vanuit Brabant10 verschillende tweets worden verstuurd, maar ook vanuit de naam van presentatrices/presentatoren. Daarnaast kunnen er door kijkers tweets worden verstuurd naar Brabant10, waarop dan weer gereageerd kan worden.


BETTIEAKKUMAOJ?


Woord trekt aandacht, maakt voorbijgangers nieuwsgierig, lekker Brabants! Duidelijk de naam van de zender en het motto: waar staat het voor?

Brabantse vlag zorgt voor herkenbaarheid en vertrouwen

Duidelijk te zien waar je Brabant10 kunt zien/ontvangen Logo van Brabant10 duidelijk aanwezig

QR-code die men kan inscannen waardoor je een promo te zien krijgt van de tv-zender en doorgelinkt wordt naar de website.

Social media twitter, facebook en hyves


KENNIS 40% van de Brabanders ( jongeren en 50-plussers) moeten na het zien van de Brabant10-campagne of de website Brabant10vandaag.nl weten wat Brabant10 is ( naamsbekendheid) en het zien als een zender die staat voor Brabantse gezelligheid, regionaal, origineel en eigentijds. ( imago)

HOUDING 30% van die groep Brabanders ( jongeren en 50-plussers) moeten na het zien van de Brabant10-campagne of de website Brabant10vandaag.nl het de moeite vinden om naar een programma van Brabant10 te kijken.

GEDRAG 25% van die 30% Brabanders die het de moeite vindt om naar een programma van Brabant10 te kijken, moeten ook daadwerkelijk binnen een week na het zien van de campagne of de website naar tenminste een programma kijken van Brabant10.


De vraagstelling van mijn onderzoek luidt: Hoe kan Brabant10 meer naamsbekendheid opbouwen en het imago verbeteren met een minimaal budget onder zowel de Brabantse jongeren als de 50plusser? De concepten moeten dus bekostigd worden met een minimaal budget. Volgens de hoofdredacteur van Brabant10 is een minimaal budget een bedrag is van 10.000 euro. Hier ga ik dan ook mijn communicatiemiddelen mee bekostigen. Hieronder een overzicht van de kosten:

Onderdeel

Kosten

Brabant10-campagne - ABRI

- QR-code - promo van de tv-zender 15 sec.

- NS-stationspread

- A3-poster - Facebook - Hyves - Twitter Brabant10vandaag.nl - bouw nieuwe website

€8,16 per stuk bij oplage 250 stuks € 2280,- voor 500 stuks drie weken € o,Kosten personeel: Cameraman € 288 ( 18uurx 16,-) Editer € 288 Stagiaire €10,1 dag filmen, 1 dag monteren Totaal: €586,€ 90,- per spread voor 1 week 5 stations: 5x90 = €450,- voor 1 week Voor 3 weken:€ 1350,50 posters 1 week €750,Voor 3 weken: €1875,€0,€0,€0,-

Domeinnaam per jaar: €10,o0,Webhosting pakket per jaar: €120,Webdesign: €599,Totaal €729,-

- App

App ontwikkelen €3000,-

TOTAAL:

€9820-,

BRONNEN www.drukwerkdienst.nl www.sandwebdesign.nl www.xead.nl

www.cbsoutdoor.nl www.ovmedia.nl www.ictkalander.nl

www.appsontwikkeling.nl www.zigt.nl www.gemiddeld-inkomen.nl


Brabant10  

stageopdracht brabant10

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you