Page 1

www.oldenzaaljournaal.nl

zaterdag 25 augustus 2012

Lach of ik schiet

Enthousiaste bezorgers gezocht

>>>>> zie pag 3

Voor de bezorging in de regio Oldenzaal

Ronde van Oldenzaal

Min. leeftijd 13 jaar Leuke bijverdienste Werken aan je conditie, lekker in de buitenlucht

>>>>> zie pag 3

TWENTE JOURNAAL verspreidingen bezorging@twentejournaal.nl

Dier van de maand >>>>> zie pag 5

Enthousiaste vrijwilligers gezocht

Weersvoorspelling Zondag Maandag

25° 10°

* Voor online redactie werkzaamheden.

24° 13°

* Voor het aanleveren van foto en video-items t.b.v. websites. TWENTE JOURNAAL m.weustink@twentejournaal.nl

Dinsdag

25° 12°

Wmo-loket gesloten

D66 Oldenzaal wil andere onkruidbestrijding OLDENZAAL - D66 Oldenzaal heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W over de gebruikte methode van onkruidbestrijding in Oldenzaal. Enige jaren is in Oldenzaal overgestapt van de goedk Uit recent onderzoek van de universiteiten Wageningen en Amsterdam is echter gebleken dat chemische bestrijding juist het minst slecht voor het milieu is. D66 fractievoorzitter Yuri Ankoné: ‘Het klinkt mogelijk gek, maar chemische bestrijding blijkt echt het minst slecht voor het milieu te zijn. In dit recente onderzoek is voor het eerst gekeken naar alle factoren die er toe doen. Alternatieve methoden van onkruidbestrijding scoren bijvoorbeeld heel erg slecht in CO2 uitstoot en vervuiling tijdens productie en verwerking van de restanten.’ D66 Oldenzaal wil nu dat het college de gebruikte methoden om onkruid te bestrijden opnieuw tegen het licht gaat houden. ‘Oldenzaal moet de komende jaren nog veel bezuinigen en wat is er dan mooier dan te kunnen bezuinigen op de onkruidbestrijding door een methode te gebruiken die beter is voor het milieu?’ Aldus Ankoné.a

De Gestolen diamant is gevonden OLDENZAAL - Na 2 weken ploeteren is het de dappere kinderen bij OKids gelukt, om de Juwelendief te ontmaskeren en de diamant terug te vinden! Op woensdag 15 augustus zetten de kinderen zich in, ondanks het warme weer en de Boeskool! Niets te vroeg, want OKids got talent begint volgende week al. Exclusieve beelden van de ontmaskering zijn te vinden op het Youtube kanaal van www.oldenzaalkids.nl. Ook zijn in het fotoalbum staan beelden van de ontmaskering! Op donderdag 23 augustus kunnen kinderen zonder zich op te

geven melden bij Vondersweijde. Vanaf 13.30 zijn zij welkom om hun kunsten te laten zien. Wel is het even belangrijk dat ze eventueel eigen materialen wel meenemen. Er zijn geen kosten aan de talentenjacht verbonden. Voor meer informatie: www.okidsgottalent.nl. De finale van OKids got talent wordt op donderdag 30 augustus eveneens in Vondersweijde gehouden. Als kinderen zich vrijblijvend “aanmelden” via bovenstaande website, krijgen ze voorrang. Door je aan te melden, zit je nergens aan vast.Wie zal Gabrielle opvolgen dit jaar? Ook de zomerweken van OKids

Boek over geschiedenis carnaval in Boeskoolstad Daar ook werd – waarschijnlijk begin jaren ’50 – bijgaande foto gemaakt van zo’n ‘ongeorganiseerd’ zottenfeest. De foto is afkomstig uit de collectie van carnavalsmuseum De Hofnar.

Taxatie tijdens Brocantemarkt OLDENZAAL - Evenementenbureau Fleeve organiseert op zaterdag 25 augustus voor de tweede keer een brocante/ antiekmarkt bij historisch museum het Palthehuis in het centrum van Oldenzaal. Deze keer kunnen bezoekers kosteloos eigen spullen laten taxeren. In de prachtig gelegen tuin naast het Palthehuis zullen handelaren uit voornamelijk het oosten van het land in Franse sfeer hun spullen verkopen. Natuurlijk krijgt de bezoeker ook de historie en afkomst van het product te horen. Speciaal voor de brocantemarkt zal Ruud Olde Dubberlink tijdens deze dag uw spullen taxeren. De brocante markt zal plaatsvinden tussen 10.00 en 16.00uur.

pakken groots uit. Op woensdag 22 augustus presenteert OKids namelijk haar eigen themalied! Ook is er na afloop nog een speciale verrassing, welke je niet wilt missen! Op woensdag 29 augustus, zal OKids spectaculair afsluiten, want OKids boekt een stormbaan en gaat een hoop bijzondere dingen regelen, om zo spectaculair mogelijk af te sluiten. Houdt de OKids website in de gaten voor het laatste nieuws. Bij sommige mensen was er onduidelijkheid ontstaan, waar de OKids activiteiten werden gehouden. De ingang naar het speelveldje aan de Hengelosestraat is bij de inrit, naast de Vincentius kledingwinkel.

OLDENZAAL - Bij boekhandel/uitgeverij Heinink verschijnt rond 11 november (de Elfde van de Elfde) een boek over de geschiedenis van het carnaval in Oldenzaal. Het boek, dat zich nadrukkelijk niet zal beperken tot de oudste carnavalsvereniging De

15e jaargang nr. 34

Kadolstermennekes, komt tot stand in nauwe samenwerking met het Oldenzaals Carnavalsmuseum De Hofnar. Oldenzaal kent carnaval in verenigingsverband sinds 1954, toen De Kadolstermennekes werd opgericht. Lang daarvoor kende Oldenzaal al de zogenaamde ‘vasseloamd’ en vonden carnavalsvierders elkaar in horecagelegenheden, zoals lunchroom Van Olffen.

Ben Siemerink, die het boek over de historie van het carnaval gaat schrijven, wil graag weten of er mensen zijn die zichzelf of anderen op de foto herkennen. En houdt zich ook aanbevolen voor andere verhalen, anekdotes en foto’s uit de ‘oertijd’ van het carnaval in de Boeskoolstad. Met name ook van andere verenigingen dan De Kadolstermennekes. Het is de bedoeling dat in het boek over de geschiedenis van het carnaval in Oldenzaal allerlei aspecten van het zottenfeest de revue passeren, van de grote optocht (met een grote inbreng van omliggende dorpen) en de buutreedners tot ‘randverschijnselen’ als de eerste gekleurde prins carnaval van Nederland en de jaarlijkse kinderwagenoptocht. Reacties graag naar Ben Siemerink: bentekst@t-online.de of 06 53911388.

Verschijnt wekelijks in Oldenzaal, Rossum, Weerselo en afhaalpunten in De Lutte. 074 - 259 66 33

OLDENZAAL - Het Wmo-loket is vanaf maandag 27 augustus gesloten in verband met een interne verbouwing van het stadhuis. Het is daarom niet mogelijk om het stadhuis te bezoeken voor vragen over de Wmo. Vanaf 18 september is het Wmo-loket weer geopend. Voor vragen die niet telefonisch kunnen worden afgehandeld, komen de klantmanagers die periode bij de mensen thuis. Zij kunnen bellen met hun contactpersoon of met het algemene nummer van de gemeente voor het maken van een afspraak voor een huisbezoek.

Oldenzalers tevreden over veiligheid en leefbaarheid DENZAAL - De bevolking van Oldenzaal is over het algemeen tevreden met de leefbaarheid in de woonbuurt. De woonomgeving en de leefbaarheid in de buurt worden door de inwoners gewaardeerd met een gemiddeld rapportcijfer van 7,5.

Het meeste tevreden zijn inwoners over de straatverlichting en het minst tevreden over de voorzieningen voor jongeren. Als belangrijkste buurtprobleem word te hard rijden genoemd, daarna volgen hondenpoep en parkeeroverlast. Deze top 3 is gelijk aan de Nederlandse top 3. Uit de resultaten blijkt verder dat 14 procent van de Oldenzalers zich wel eens onveilig voelt in de eigen buurt. Dit is 3 procent onder het landelijke gemiddelde. De veiligheid in Oldenzaal waarderen inwoners met een 7,1.

Sloopweken! Zie pagina 3 Oplage 17.500 exemplaren


TE KOOP

FAMILIEBERICHTEN

Renault Clio - € 2650,€ 1950,Kleur: Blauw Bouwjaar: 2000

Uw familiebericht in het Oldenzaal Journaal? Vanaf heden is het mogelijk om uw familiebericht GRATIS in het Oldenzaal Journaal te plaatsen. Denk daarbij aan: familieberichten, zoals geboortes, felicitaties, overlijdensberichten, dankbetuigingen, etc.... Stuur uw bericht, incusief eventuele foto of plaatje via email naar: redactie@oldenzaal-journaal.

Inclusief: - Dakraam - Nieuwe APK Een- gezichtsbehandeling voor Stuur bekrachtiging

nl met in het onderwerp: familiebericht Oldenzaal. Of stuur uw tekst/kaartje naar: Oldenzaal Journaal, Oldenzaalsestraat 232, 7557 GC te Hengelo.

slechts €42.50 inclusief gratis gebru informatie: vanMeer zwembad en sauna.

Wij hanteren een standaard ruimte voor deze advertentie. een grotere advertentie is natuurlijk mogelijk, tegen een kleine vergoeding.

074 - 2596633 06 - 51420945

Vraag naar de voorwaarden!

Lokaal

Adverteren in het Oldenzaal Journaal? Mail naar info@twentejournaal.nl

w w w. t w e n t e j o u r n a a l . n l

Optimaal

OVERAL BEREIKBAAR!

Lieve Lierin, Hey meid, van harte gefeliciteerd Groot aanbiemet jeassortiment 21e verjaardag! We hebben de afgelopen jaren sadingen stof, leer en enik skai! men veelin leuke tijden beleefd hoop dat we dit de komende 21 jaar en langer ook nog gaan doen! Liefs al je vriendinnen

SCHADE?

Een gezichtsbehandeling voor slechts €42.50 inclusief gratis gebruik van zwembad en sauna.GA NAAR TWENTEJOURNAAL.NL

Steinmeijer Autoschade Specialist regelt het PERFECT voor u.... Uw autoschade is onze zorg.

GRATIS VERVANGEND VERVOER GEEN EIGEN RISICO

Bel Steinmeijer Autoschade

Tel. 0541 - 353977 Wij werken voor alle verzekeringsmaatschappijen Nordhornsestraat 55 - 7591 BD Denekamp. Telefoon 0541 - 35 39 77

• HET ADRES OM UW STOELEN EN BANKEN TE LATEN HERSTOFFEREN • PROJECT STOFFERING • LEER REPARATIES • BOOT- EN CARAVANKUSSENS

Groot assortiment assortiment aanbieaanbieGroot dingen in in stof, stof, leer leer en en skai! skai! dingen

U kunt nu uw stoelen, banke n en interieur laten digitaliseren met de door u aangewezen bekleding.

voor een echte

beleving

Een gezichtsbehandeling gezichtsbehandeling voor voor Een €42.50 inclusief slechts €42.50 inclusief gratis gratis gebruik gebruik slechts van zwembad zwembad en en sauna. van Laat u heerlijksauna. verwennen in

Beautyworld de Wiemsel! In onze spa werken we met Comfort Zone een Italiaans merk wat voor luxe en kwaliteit staat. Graag laten we u kennis maken met onze vernieuwde beauty en Comfort Zone vandaar dat we een speciale aanbieding voor u hebben samengesteld.

Een gezichtsbehandeling voor slechts €42.50 inclusief gratis gebruik van zwembad en sauna. Gezichtsbehandeling Relaxing

- Welkomstritueel en een huidanalyse. - Reiniging en peeling - Gelaat, hals, decolleté en hoofdhuid worden gemasseerd. - Masker afgestemd op uw huidconditie. - Dag en oogverzorging afgestemd op uw huidconditie. Eventueel met een serum onder de dagcrème. We hopen u snel te mogen begroeten in onze salon! Reserveren gewenst. Deze actie is geldig t/m 30 november 2012

Beautyworld de Wiemsel Ootmarsumseweg 362, 7667 PC Reutum Telefoon 06 - 25 22 65 26 of 0541 - 67 01 86

www.martinstevelink.nl

Winhofflaan 2 7631 HX Ootmarsum 0541-293180 info@beautyworld.nl Volg ons op facebook via www.facebook.com/hoteldewiemsel


zaterdag 25 augustus 2012

Oldenzaal Journaal

3

Gezocht: Theeliefhebber om met Riet (82, dementerend) verhalen over vroeger op te halen.

Lees verder op www.losserjournaal.nl

Wilt u vrijwilliger worden? www.vrijwilligethuiszorg.nl

minicursus ‘Makkelijk afvallen’ in Oldenzaal OLDENZAAL – Voor wie snel, goedkoop en gezond een paar kilo gewicht wil kwijtraken is er binnenkort de minicursus ‘Makkelijk afvallen’. In één bijeenkomst leer je van een diëtist en een fysiotherapeut van Carintreggelandreggeland wat je wel en niet moet doen om af te vallen. Je boekt zo al snel resultaat.

Winnaar van LachofikSchiet-fotoactie is bekend OLDENZAAL – Uit de talloze getagde personen op de Boeskoolfoto’s van Lach of ik Schiet is een winnares gekozen. Moniek Bulter wint de fotoshoot. www.oldenzaaljournaal.nl

ZZZWZHQWHMRXUQDDOQO

Colofon Oldenzaal Journaal is een uitgave van: Uitgeverij Het Twentsche Land BV Maurice Weustink Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo tel. 074-259 66 33 fax 074-259 63 53 Oplage: 17.000 exemplaren Verschijnt iedere zaterdag huis-aan-huis in Oldenzaal, Rossum, Weerselo en De Lutte

Honderden mensen fotografeerde het team van Lach of ik Schiet tijdens de Boeskool is Lös. En wie werd getagd in de foto’s die op facebook gepubliceerd werden, kon een flinke prijs winnen: een fotoshoot en een dinerbon. Woensdag om middernacht maak-

te Marco Kuijpers van Lach of ik Schiet de winnaar bekend. “De winnares staat op één van de gezelligste groepsfoto's van de Boeskool is Lös 2012,” aldus Kuijpers. “Natuurlijk moesten we een keuze maken. Omdat we politiek neutraal zijn leek het ons een goed idee niet te veel naar links of naar rechts uit te wijken. De waarheid ligt immers altijd in het midden.” En in dat midden stond Moniek Bulter. “Met veel plezier feliciteren

OLDENZAAL - De jaarlijkse 'Ronde van Oldenzaal' voor junioren en nieuwelingen is gewonnen door Pepijn ter Bekke, juniorrenner van OWC. Al vroeg in de wedstrijd ontstond een kopgroep van 3 renners waarin ook OWC-er Rens Moorman mee zat. Deze renners maakten er voor het jagende peloton een zware wedstrijd van. Het lukt ze uiteindelijk om goed weg te blijven en hadden een comfortabele voorsprong van meer dan een minuut opgebouwd. In de laatste ronde reed Ter Bekke weg uit de kopgroep en finishte als eerste. Moorman die de hele wedstrijd sterk reed werd prima derde en stond hiermee dus ook op het podium. De OWC renners reden een sterke thuiswedstrijd en met Stijn van Erp op een mooie vijfde plaats een fraaie einduitslag.

Redactie: Leonie Jansen, 06 - 163 955 45 E-mail: redactie@oldenzaaljournaal.nl Persberichten en foto’s die naar ons opgestuurd worden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukte- als digitale uitgaven. Vormgeving: Renate Zwep Rathy Gopalaswamy Charlotte van Leeuwen Lindsy Grootelaar

Geen Oldenzaal Journaal ontvangen: Uitgeverij Het Twentsche Land E-mail: bezorging@twentejournaal.nl 074-2596633

Losser Journaal.

Het Oldenzaal Journaal is lid van:

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 074-259 66 33 Deze uitgave is gedrukt op:

gecertificeerd papier

Deze uitgave is met de nodige zorg tot stand gekomen. Eventuele (druk)fouten of andere onvolkomenheden en daaruit voortvloeiende schade voor lezers of andere partijen komen niet voor rekening van de uitgever.

BEUNINGEN - In de avond op een prachtig landgoed op zoek naar vleermuizen. Met een batdetector en geduld. Meer is niet nodig om deze fascinerend dieren te ontdekken.

Wolven wijken uit voor hitte REGIO - Het muzikale theaterspektakel de hongerige wolf, speelt in de meeste openlucht theaters van Overijssel. Hoewel dit idyllische plekken oplevert bij meestal prachtig (theater) weer heeft het soms de nodige gevolgen voor de spelers en publiek.

Volg ons op Twitter en Facebook:

Voor een ieder met MS, een collectant in de bres REGIO - Eén op de duizend mensen in Nederland krijgt de diagnose Multiple Sclerose, een niet te genezen ziekte van het centrale zenuwstelsel. De diagnose wordt vaak gesteld bij mensen tussen de 20 en 40 jaar.

Het Twentsche Land is uitgever van o.a. Hellendoorn Journaal, Hengelo Journaal, Borne Journaal, Oldenzaal Journaal, Enschede Journaal en

De foto’s die Lach of ik Schiet maakte tijdens de Boeskool is Lös zijn nog steeds te vinden op facebook: www.facebook.com/lachofikschiet. En natuurlijk op www.lachofikschiet.nl.

Mysterieuze vleermuizen op landgoed Hakenberg

Pepijn ter Bekke wint 'Ronde van Oldenzaal' bij junioren

Advertentie-adviseur: Edy Hammink, 06 - 519 404 50 Jeroen Morshuis, 06 - 395 655 97 Emilio Ramon Kuipers, 06 - 106 969 09 E-mail: info@oldenzaaljournaal.nl

Afhaaladressen Oldenzaal Journaal: 3PHIR^EEP ::: ˆ +IQIIRXILYMW ˆ &MFPMSXLIIO 1EVMELSJˆ&VYK6IWXEYVERXZER+MPW 7EYRE/IM^IVˆ7LIPPHI8LMNˆ/MSWOHI8LMN 'HI8LMNˆ*MX4PE^Eˆ,EEVWXYHMS(ERMIR 6SWWYQ%ZMEZERHIV%%ˆ/YPXYVLYW ;IIVWIPS%YXS6IMRHIVWˆ%YXS,SSKIRHMNO %YXS/VEFFIˆ4PYW8MNLYMW 7EEWZIPH7MPHIVLYMW7YTIVQEVOXˆ³X,SPWGLIV

we haar met het winnen van de professionele fotoshoot, inclusief dinerbon bij Tante Annies voor twee personen. We ontvangen haar graag in onze nieuwe fotostudio aan de Enschedesestraat 2D in Oldenzaal voor de shoot.”

Wat kun je wel blijven doen en wat niet meer? Niemand weet hoe MS zich ontwikkelt. Het Nationaal MS Fonds is in 2005 gestart met het organiseren van een landelijke collecteweek. Er zijn nu ca. 10.000 collectanten, nog lang niet overal wordt

gecollecteerd. Het streven is om voor elke MS-patiënt, een collectant op straat te zien tijdens de collecteweek. 17.000 mensen met Multiple Sclerose verdienen net zoveel collectanten. Het Nationaal MS Fonds zet zich in voor mensen met MS door het geven van duidelijke voorlichting en het financieren van toegepast wetenschappelijk onderzoek

inkomstenbron. De collecteweek is van 19 t/m 24 november. Meld je aan bij het Nationaal MS Fonds, www.nationaalmsfonds.nl of via 010-591 98 39. Donaties klein of groot zijn welkom op giro 5057 in Maassluis. Namens alle mensen met Multiple Sclerose, hartelijk dank!

@losserjournaal facebook.com/twente.journaal Nu op de proeftafel:

Het Fonds kan haar werk alleen doen dankzij giften. De huis aan huis collecte in november is de belangrijkste

“JG10 Pinot Blanc”

Catering Huur tappen Wij bezorgen Eigen parkeerplaats Hapjes Tapas bufetten Wijnproeflokaal Delicatessenmanden Kerstpakketten Supercadeaus Overige drank kan bij ons terug

Alles lekker bij de Meybree!

Frivool bouquet van bloemetjes met een hint van abrikoos en kruisbes. Een kloeke wijn waarin u wat mineralen en florale elementen zult ontdekken. Dubbel lekker bij forel, zeeduivel of kabeljauw, maar uiteraard ook bij asperges.

r v5e e r t i j d i g €u wRR4eetssh,ee9 ur ivset ea rp ,t ipj rdai g attafels, glazen enz. voor verjaardagen, feestjes en partijen

www.meybree.nl


Nieuwe dansrage nu in Losser Vanaf september kun je bij Dance Masters Kolmschot meedoen met de dansrage van dit moment: Solodans. Altijd al willen leren dansen, maar tot op heden geen danspartner kunnen vinden? Of heb je thuis een partner die alles wel wil doen, als het maar geen dansen is? Laat die maar lekker thuis? Bij de solodans maak je kennis met diverse dansen, alleen danst u het zonder danspartner. Dansen kan juist heel goed alleen, zelf bepalen hoe en wanneer te dansen. De lessen van solodans zijn gebaseerd op stijldansen (Ballroom en Latin).

Naast de solodans biedt Dance Masters Kolmschot ook andere dansvormen aan waaronder: Streetdance, Hip Hop, Breakdance, Zumba, Kidswing, Stijldansen, Showdans, Musicaldans, Jazz, Ballet en Pilates. U kunt hiervoor terecht op 3 verschillende locaties te weten: Kulturhus in Denekamp, Muziekschool de Sleutel in Losser en Dance Masters Kolmschot in Oldenzaal

Vele, vooral dames, hebben deze vorm van dansen reeds ontdekt en verblijven menig uur in de dansschool. De cursus begint vanaf september en wordt gehouden bij muziekschool de Sleutel.

Website :

y Town Monke Collo

s eum

wn monkeyto

82

.eu

7521 TP Ens c

he d e

Medio augustus 2012 opent Monkey Town in Enschede een vestiging

SHOWROOM MODEL

ACTIEPRIJS

699,-

Voor

Hoekbank Aurore met extra hoes. Van 1499,-

699,-

Complete boxspring Ostersund normaal vanaf 1799,-

UIT VOORRAAD LEVERBAAR

1.000,-

KORTING

Hoekbank City

nu v.a.

799,-

N E K E W P O SLO Voor

590,-

RA

A

E

PRIJS G

3+2 Zitsbank Arrivo in stof mamoet van 1399,6 eetkamerstoelen Varna stof secret van 1020,-

SHOWROOM MODEL

Voor

590,-

2,5-zitsbank Hampton van 1595,-

Westeinde 660 - Vriezenveen Tel.: (0546) 55 99 55

www.lowikmeubelen.nl

SHOWROOM MODEL

750,-

SHOWROOM MODEL

1179,-

SHOWROOM MODEL

Buffetkast Frodo van 1995,Voor

Vanaf

LA AGST

3-zitsbank Perlo van 1299,Incl. kussens

WIK

NTIE

LĂ–

Voor

795,-

WORDT COMPL VERBOUWD! EET Onder voorbehoud van druk- en zetfouten.


zaterdag 25 augustus 2012

Oldenzaal Journaal

5

Landelijke jeugd mountainbike wedstrijd Concert 'Gran Partita Detmold'

OLDENZAAL - Wedstrijden voor jeugdmountainbiken alsmede fun wedstrijden vinden her en der in het land plaats. Zowel clubcompetities als regionale wedstrijden zijn nog steeds actueel. Voor speciale Jeugd Mountainbike Wedstrijden is er een platform in Nederland voor ambitieuze jongelui om zich te meten met sportieve leeftijdgenoten uit het hele land. De KNWU speelt hierin een grote stimulerende rol. De KNWU heeft als doel het jeugdmountainbiken te doen groeien door een mooie landelijke competitie, verspreid over de gehele zomerperiode te verrijden op afwisselende parcoursen met als resultaat een laagdrempelige competitie. Jongens en meisjes tussen 8 en 14 jaar oud kunnen aan deze wedstrijden deelnemen en van de wedstrijden

wordt een klassement bijgehouden. Op zaterdag 15 september organiseert mountainbike vereniging Het Twentse Ros zijn eerste Jeugd Mountainbike Wedstrijd op het Hulsbeek in Oldenzaal. Binnen het kader van de landelijk Jeugd Mountainbike Wedstrijd de 14de van dit jaar. Realisatie van dit grootse evenement ligt op Het Hulsbeek in Oldenzaal, waar een uitdagend en technisch parcours wordt uitgezet door de organiserende MTB vereniging Het Twentse Ros. In Apeldoorn (medio dit jaar) was al zichtbaar dat conditie voor de jeugdige bikers niet genoeg is. Techniek zal ook in Nederland voor deze groep steeds meer een belangrijke rol gaan spelen. Recreatiepark Het Hulsbeek leent zich voor zowel techniek als

conditie prima, zo is al gebleken bij wedstrijden voor senioren. Vele technische tracks worden in het parcours opgenomen, maar ook de bestaande ATB baan zal gebruikt worden, waarbij singletracks, dropoffs en rockpassages voor rijders, maar ook voor publiek aantrekkelijk worden. Voor alle leeftijdscategorieën is het parcours dusdanig aangelegd dat het publiek het geheel goed kan bekijken. Het programma zal verreden worden volgens de normen van de KNWU Jeugd Mountainbike Wedstrijden in 7 categorieën vanaf 8 – 15 jaar jongens en meisjes. Start is om 09.30 uur.

OLDENZAAL - De Culturele Raad Oldenzaal presenteert op donderdag 30 augustus 2012 een uniek concert in de Plechelmus Basiliek Oldenzaal.

Op uitnodiging van MTB Het Twentse Ros zal deze dag ook de funklasse van de Technische Unie van start gaan. Manager van de Technische Unie Gerard Zwaferink vertelt dat 9 jaar geleden het idee is geboren om voor zijn klanten ook op niet-zakelijk gebied iets te betekenen. Interesse in de hobby’s en sporten van zijn klanten horen naar zijn zeggen bij de bedrijfsvoering van de Technische Unie.

Er zullen werken worden uitgevoerd van W.A.Mozert en F.Krommer. Hoogtepunt van het concert is de uitvoering van de Gran Partita van W.A.Mozart. Verrassend zal ongetwijfeld de primeur zijn betreffende de interne verlichting van de Plechelmus.

Toen is in samenwerking met Zwiep fietsen en OWC gestart om in de funklasse mountainbiken van de Benelux Cup klanten deel te laten nemen. Omdat het aantal deelnemers in de kortste keren al vrij snel opliep van 20 naar meer dan 80 werd besloten om een eigen TU Funklasse in het leven te roepen.Vorig jaar waren er al 200 deelnemers in deze funklasse en ook dit jaar wordt met dit aantal het wedstrijdveld groen en geel gekleurd. Deelnemers bestaande uit personeel, maar meer nog uit relaties van de TU en van de 12 leveranciers. Samen met de vestiging uit Enschede en Almelo is dit een gezamenlijke actie.

Mensen worden zich meer en meer bewust van een gezonde leefstijl en daar hoort voldoende beweging bij. Lopen heeft als groot voordeel dat het niet tijd- of plaatsgebonden is en dat je er alleen een paar goed aangemeten hardloopschoenen en makkelijk zittende kleding voor nodig hebt. Het is een ideale sport voor iedereen die wil werken aan een gezonde leefstijl. Daarnaast is het ook een prima manier om de basisconditie op peil te houden die nodig is voor het beoefenen van andere sporten. Bovendien ben je heerlijk bezig in de buitenlucht. Op woensdag 12 september start Loopschool Oldenzaal weer met een nieuwe beginnersgroep. De training begint om 19.30 uur bij wijkcentrum Het Blikpunt aan de Operalaan. Er wordt gestart vanaf een nul conditiepunt. Ook voor mensen die de laatste jaren weinig aan sport hebben gedaan of terugkomen na een blessure, is deze beginnersgroep uitermate geschikt. Onder deskundige leiding van trainer-coach en sportpodoloog Ruud Vlutters wordt de training verantwoord opgebouwd waardoor spieren, pezen hart en bloedvaten

geleidelijk kunnen wennen aan een nieuwe leefstijl. Na drie maanden is men in staat om 45 minuten aaneen gesloten hard te lopen. De ervaring leert dat mensen versteld staan van hun eigen kunnen en dat de algehele conditie sterk is verbeterd. Hardlopen is mogelijk op verschillende niveaus; er zijn meerdere trainingsavonden en sinds kort ook -ochtenden voor de beginnende en voor de gevorderde loper. Voor velen die zich hebben aangesloten bij Loopschool Oldenzaal, is het leven aanzienlijk veranderd; men voelt zich fitter en kan meer aan.

De Culturele Raad heeft met lichtdeskundigen een nieuw lichtplan ontworpen. Deze zal op een uiterst subtiele wijze worden aangepast aan de uit te voeren muziek. Het is geen popconcert maar wel zullen de uit te

Voor meer informatie en details: Roald Tiggelaar, wedstrijdafdeling, roald@mtbhettwentseros.nl, 06 – 30727449. Linda ter Beek, wedstrijdjeugdafdeling, info@lindaterbeek.nl, 06 - 30393503

Tijdens de trainingen is er ook aandacht voor de loopstijl. De sfeer is gezellig en de trainingen zijn dusdanig ingericht dat iedereen aan z’n trekken komt. Voor advies op het gebied van schoeisel, kleding, trainingsopbouw of sportblessures kan men ook terecht bij Ruud Vlutters, die naast Loopschool Oldenzaal een praktijk voor sportpodologie en een hardloopspeciaalzaak runt onder de naam Runnersworld aan de Kuipersdijk 52 in Enschede. Meer informatie of aanmelden? ruud@runnersworldenschede.nl o.v.v. Loopschool of surf naar www.loopschoololdenzaal.nl

Aanvang concert is 20.00 uur. Kaartverkoop:VVV-ANWB Oldenzaal 0541-514023 Toegangsprijs bedraagt € 18,00 en voor jeugd-studenten € 5,00 De leden van de Gran Partita Detmold zijn allen professor aan het het befaamde conservatorium van het het Westfaalse Detmold. Ze zijn allen onderscheiden met prijzen behaald tijdens muziekcompetities en tevens lid van befaamde Symphonieorkesten. De Gran Partita Detmold treedt op in geheel Europa onder de naam van een van de grootste composities van W.A.Mozart en heeft een voortreffelijke reputatie opgebouwd. Het begin van het werk klinkt eenvoudig maar het samen musiceren dat daarna volgt is briljant, emotioneel en van een ultieme schoonheid. De uitvoering van de werken van Mozart en Krommer in de Oldenzaalse Plechelmus Basiliek zal ongetwijfeld een grootse belevenis worden.

Minitheater steunt Artsen Zonder Grenzen Markt een kort optreden geven van haar programma Puur, dat ze begin volgend jaar zal spelen in het knusse Minitheater.

Op zondag 16 september worden de clubkampioenschappen van Het Twentse Ros verreden. Zowel jeugd als volwassenen, maar ook licentiehouders en recreatieve leden zullen biken voor de zo fel begeerde titel van dit jaar: club kampioen in zijn/haar klasse. Start is om 13.00 uur op Het Hulsbeek locatie Outdoor Challenge. Na afloop is er voor de leden en familie een gezellige BBQ.

Verantwoord hardlopen met Loopschool Oldenzaal OLDENZAAL - Nu de zomervakantie er voor de meeste mensen weer op zit, wordt het tijd om weer in beweging te komen. Hardlopen is een laagdrempelige manier om te bewegen en neemt nog steeds in populariteit toe.

Het concert zal worden gegeven door het bijzondere, uit Detmold Duitsland afkomstige, ensemble Gran Partita Detmold. Het ensemble bestaat uit 12 koper-hout blazers en een contrabas die zorgt voor de continuo. De musici zijn onder andere docenten aan het conservatorium van Detmold en afkomstig uit onder andere Duitsland, Hongarije, Frankrijk en Engeland.

voeren klassieke werken een andere sfeer krijgen

ROSSUM – De UIT-Markt in Minitheater Het Everloo die gepland staat op dinsdag 4 september, moet het doen zonder cabaretière Kristel Zweers. De succesvolle comedian rijdt eind augustus en begin september de befaamde “Tour For Live” en liet weten niet in staat te zijn om na deze loodzware tocht te kunnen optreden. Zweers zou op de UIT-

Ton Meupelenberg die als medeeigenaar van Het Everloo de scepter zwaait over Minitheater Het Everloo, heeft alle begrip voor het standpunt van Kristel Zweers: “Wij beseffen ook wel dat je na een lange tocht van Turijn naar Maastricht niet in twee dagen kunt herstellen, zeker niet omdat onderweg al die befaamde cols moeten worden beklommen.” Zweers rijdt de acht etappes als onervaren wielrenner: “Van een goede vriend heb ik een fiets geleend en ben de afgelopen maanden volop gaan trainen. Alle deelnemers worden gesponsord en het totaalbedrag gaat naar Artsen Zonder grenzen, dus daar wil ik wel een paar dagen flink voor afzien.” Meupelenberg laat weten dat de gage die Zweers zou ontvangen zal worden overgemaakt naar dit goede doel: “Thijs Kemperink, Ernest Beuving, Berry Lussenburg en Bas Birker zijn in ieder geval wel aanwezig en we zullen die avond onze bezoekers vragen om een vrije gift voor “Artsen Zonder Grenzen”. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten: 0541 – 626028

Zora zoekt huis zonder kinderen Hoi iedereen, Ik ben Zora een mooie gesteriliseerde kruising Mechelse Herder, van 8 jaar oud. Ik zit hier omdat ik uit een gezin met kleine kinderen kom en dat is geen combinatie voor mij. Ik ben erg lief en ken goed de commando’s verder ben ik gefixeerd op balletjes en vind het dan ook prachtig om hiervoor te werken. Op een gegeven moment moet je me echt stoppen anders blijf ik doorgaan. Ik zoek een huis bij mensen met eventueel grote kinderen vanaf 15 jaar en die geen beginners zijn met honden. Heeft u verstand van honden en kunt u met herders overweg dan ben ik de ideale kandidaat voor u. Pootje, Zora Heeft u interesse voor mij kijk dan ook eens op onze eigen website www.dierentehuisoosttwente.nl U kunt dan een afspraak maken om mij te komen bewonderen. Ben ik al geplaatst dan heb ik nog heel veel hondenvriendjes die een huis zoeken. Wilt u vrijwilliger worden in het asiel, graag. Meld u zich dan bij ons en kom eens langs voor een kop koffie en kennismaking Hopelijk tot gauw.


Oldenzaal Journaal

6

 ATelefoon ABC

Autobedrijven

Autobedrijf Hein Franke Eekboerstraat 22 Oldenzaal 0541 - 52 32 93

Auto-Reuvers.nl Onderhoud - APK - Airco Hoofdstraat 24a Overdinkel tel. 053 -5363519

3UR¿3RHWV $XWRFOHDQLQJ 2OGHQ]DDO‡

ZZZSURILSRHWVQO

C

zaterdag 25 augustus 2012

Catering

Adverteren in het Telefoon ABC? Mail naar: info@oldenzaaljournaal.nl

Feestje? Party hapjesschalen v.a.: € 10,Luxe hapjes - Amuse hapjes - Buffetten

Voor al uw catering moet u bij borreltijd zijn

T

Technische Handelsonderneming

Technische Handelsonderneming P.J.G. Bruggink Aanhangwagens, reparatie, onderdelen, verhuur, installatietechniek, badkamers

Bentheimergraven 15a Oldenzaal 7577DA 0541 - 53 60 51 www.thbo.nl

T

T

Tuinen

Tuinen

ZZp’er - 55 Plus heeft nog tijd over voor onderhoud van uw tuin en kleine klussen. Bel vrijblijvend naar 06-41520478 Marcel Bussmann

www.borreltijd.net Mobiel: 06 - 506 88 99 8 (bezorging aan huis)

T

Technische Handelsonderneming

Goud is Geld! -

Oud goud Gouden horloges Gouden munten Tand goud Oud zilver Etc, etc...

Wadi

Jewels & Watches

De hoogste prijs voor uw oude goud! De Driehoek 51 in Oldenzaal Tel: 0541 - 538846

W

Witgoed

BOLLEMA WITGOEDSERVICE Reparatie en verkoop van nieuw en gebruikt witgoed. Alleen A merken. Wij berekenen geen voorrijkosten in Oldenzaal.

Telefoon 0612331147 of 0647161922.


l o o k s e o B

Foto’s Janflits


Meer tips uit Twente op

www.welkomtwente.nl

Uittips uit de regio

Streekproduktenmarkt

Expositie in de Bibliotheek

ROSSUM - De Twentse Streekproducenten laten u kennismaken met hun unieke streekproducten. Dit evenement vindt meerdere zondagen plaats bij Havezathe Het Everloo, gelegen aan Everlooweg 6 in Rossum.

OLDENZAAL - In de Bibliotheek in Oldenzaal vindt tot 29 augustus een grote zomerexpositie plaats van Louise van Eenennaam.

Iedere laatste zondag in de maanden mei, juni, juli, augustus en september vindt er een streekmarkt plaats. De Streekmarkt wordt gehouden op een unieke locatie in Rossum waar volop rust en ruimte is. Hier kunt u puur genieten van Twentse ambachtelijk bereide streekproducten. Het aanbod is zeer gevarieerd zoals ambachtelijk bereide boerenkaas, mosterd, boerenijs, bessenjam, wijnen, snoepgoed, paardenmelk en nog veel meer. Vooral geldt het motto: Eerst proeven… U kunt vanaf deze unieke locatie een fiets- of wandeltocht maken en uitrusten op het terras van de Haverzathe Het Everloo. De Streekproducten zijn het gehele seizoen te koop in de Landschapswinkel Dulder bij Ijsboerderij Oude Hesselink, gelegen aan de Postweg in Saasveld.

Erve Kraesgenberg LOSSER - Erve Kraesgenberg leent zich uitstekend voor uitingen op het gebied van kunst en cultuur. Dat varieert van muziekuitvoeringen tot presentaties, lezingen en bijvoorbeeld kunstexposities. Niet in het minst omdat ook de horecafaciliteiten aanwezig zijn om deze activiteiten met een hapje en een drankje te ondersteunen. In de zomermaanden wordt het park niet alleen bezocht door toeristen en dagjesmensen maar is het ook een populaire pleisterplaats voor gezelschappen die willen genieten van de prachtige entourage en van hetgeen er op het gebied van kunst en cultuur te bekijken en te beleven valt. Kortom: Erve Kraesgenberg is meer dan een verzameling eeuwenoude boerderijen en gebouwen. Het is een unieke, veelzijdige locatie die jong en oud veel te bieden heeft. Het is juist dit multifunctionele karakter dat samen met de geheel eigen sfeer die het complex uitstraalt, Erve Kraesgenberg maakt tot een bijzondere plek om te vertoeven. Erve Kraesgenberg is het hele jaar door en iedere dag geopend en vrij toegankelijk. Bezoek de site voor meer informatie http://www.kraesgenberg.nl/

Huis & Landgoed Singraven DENEKAMP - Landgoed Singraven is schitterend gelegen langs de Dinkel dicht bij het dorp Denekamp. Op het landgoed staan vele bijzondere monumentale gebouwen, waaronder het statige Huis Singraven, het achterliggende Koetshuis en de eeuwenoude watermolen met drie raderen. Singraven biedt een veelzijdig landschap met bossen, lanen, akkers, weilanden, moerassen, en de steeds aanwezige Dinkel. Het landgoed heeft hierdoor verrassend veel te bieden: boeiende cultuurhistorie, rustgevende en interessante natuur, actieve recreatiemogelijkheden zoals fiets- of wandeltochten en nog veel meer. Iedereen mag het landgoed vrij betreden. Ook een rondleiding is een aanrader! Het Huis is op beperkte tijden open voor rondleidingen.

Louise (1956) schildert sinds 2002 met het Oosters penseel. Dit omvat het Chinees Penseelschilderen en de Japanse variant Sumi-e. Kom eens langs en bekijk het werk van Louise van Eenennaam. Voor meer informatie zie www.meimei-art.nl en info@meimei-art.nl

Beklim de toren

Kinderboerderij de Höfte OLDENZAAL - Kinderboerderij de Höfte is laagdrempelige recreatie dicht bij huis. De Höfte heeft als doel om het publiek - en met name de jeugd van 4 tot 15 jaar - op een plezierige wijze in contact te brengen met het boeren- en buitenleven.

Kinderen kunnen hier leren om te gaan met dieren, waarbij het uitgangspunt is dat zij leren op een juiste en respectvolle manier om te gaan met alles wat leeft. Dit wordt gerealiseerd door het geven van voorlichtingen, educatie en informatie.

Ook in de vakantie is het een leuk uitje om eens langs te gaan bij de kinderboerderij. Voor uw kinderen leuk en educatief. De boerderij is te vinden aan de Operalaan 152 in Oldenzaal.

Openluchttheater Brilmansdennen LOSSER - Wilt u ook op een unieke manier een theatervoorstelling bijwonen? Kom dan eens naar het sfeervolle Openluchttheater Brilmansdennen aan de Gildehauserweg 27 in Losser. Voor iedere leeftijd en voor elke smaak is er wat te beleven.

Gerard de Lange Fotografie

OLDENZAAL - Het is mogelijk om de St. Plechelmustoren in Oldenzaal te beklimmen tot zaterdag 29 september 2012. Vaste rondleidingen zijn op woensdag en zaterdagmiddag om 14:00 uur. In de maanden juli en augustus zijn er ook rondleidingen op de vrijdagavond om 19:00 uur. Onder begeleiding van een gids kunt u de 234 treden beklimmen naar de ‘top’: ’t Lood’n Bönneke. Vandaar is het uitzicht schitterend en bij helder weer kunt u zelfs in de verte de Duitse stad Bad Bentheim zien! Maar ook binnen in de toren is het interessant om het carillon met 48 klokken eens van dichtbij te zien. Kaartverkoop en inlichtingen VVV/ ANWB Oldenzaal Tel. 0541-514023

Arboretum Poort Bulten DE LUTTE - In dit park kun je heerlijk ronddwalen en van de natuur genieten. Er zijn ongeveer 2500 bomen en heesters verdeeld over 1000 verschillende soorten. In Arboretum Poort-Bulten vind je de rust en is er elk jaargetijde weer wat moois te zien.

Van klassieke muziek, pop en dans tot toneel en kindervoorstellingen. Het theater is midden in de prachtige bossen gelegen. Het theater heeft een sublieme akoestiek vanwege haar ligging. Er is plek voor ruim 600 bezoekers. Kaarten kunnen voor aanvang van de voorstelling bij het theater gekocht worden.

Het park heeft een oppervlakte van 19 hectare. Je kunt er onder andere bloemrijke kruidenvegetatie, een poelenlandschap, een bijenhuis en een zwerfstenencollectie bezichtigen. Arboretum Poort Bulten aan de Lossersestraat 68 in De Lutte is gratis te betreden en geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur. Bezoek de site voor meer informatie www.arboretum-poortbulten.nl/

Op de plek van het oude openluchttheater, werd in 2002 een nieuw theater gebouwd. Sindsdien wordt er jaarlijks geprogrammeerd en hebben er al veel gerenommeerde artiesten opgetreden. Bezoek de site voor meer informatie http://www.openluchttheaterlosser.nl/

Nicolaasplein viert Happy Sundays in de bouwvak Het Koetsenerf DENEKAMP - Denekamp kan zich verheugen op een nieuwe initiatief in de bouwvak: Happy Sunday. Op meerdere zondagen wordt het Nicolaasplein en de omgeving gevuld met een outletmarkt en veel livemuziek. “Even iets leuks doen met alle toeristen en thuisblijvers.”

Het Nicolaasplein in Denekamp leent zich er perfect voor: een zomerse activiteit. En dat gaat ook gebeuren, want op 5, 12 en 19 augustus is er Happy Sunday. “Met twee podia op het plein en daartussen een outletmarkt,” legt Carlo Valletta van eetcafé Eigenwijs uit. “We wilden het plein graag een goede

invulling geven in de zomer en daarom zijn er de Happy Sundays. Want de ruimte is er, de toeristen ook en de ondernemers zijn enthousiast.” De live muziek wordt gecombineerd met een outletmarkt, waarbij standhouders producten aanbieden voor 50 procent van de oorspronkelijke prijs. “We hebben al aardig wat enthousiaste standhouders kunnen benaderen. Parfum, lederwaren en veel kleding: alles gaat voor de helft van de prijs weg.” De Happy Sundays worden gehouden op zondag 5, 12 en 19 augustus van 12.00 tot 18.00 uur. De entree is gratis. “Zoveel toeristen in het dorp en ook genoeg Denekampers die niet op vakantie gaan: we gaan er voor hen iets leuks van maken. Met de Happy Sundays hopen we Denekamp wat meer op de kaart te zetten. Het mag best een beetje gaan bruisen in Denekamp in de zomer,” besluit Valletta. Standhouders kunnen zich nog aanmelden voor een van de Happy Sundays. Wie een stand wil huren, kan contact opnemen met Carlo Valletta via carlovalletta@hotmail.com of 06 14509834.

DENEKAMP - Bezoek het boerenerf van de familie Oude Holtkamp aan de Venweg 17 in Denekamp en bewonder de meer dan 25 antieke koetsen en boerenkarren. Een bijzondere collectie rijtuigen waarvan de oudste dateert uit 1882. Het Koetsenerf ligt in een sfeervolle omgeving. De toegang is gratis en altijd op afspraak (0541-352817). Bezoek de site voor meer informatie http://www.hetkoetsenerf.nl/

AvaTarZ Nature Park REGIO - AvaTarZ Nature Park is een plek waar je de natuur op en top kunt beleven. Voel je als Tarzan of Jane in de Nederlandse bossen. Het klimbos met de ruim zeventig uitdagingen in de toppen van de bomen is een uitdaging voor jong en oud. Tevens heeft het park de langste ziplijn van Nederland over 180 meter. Ook is er voor kinderen een natuurbelevingsroute vol met kleine paadjes waar je op avontuur kunt gaan. Onderweg kun je opdrachten maken die de zintuigen prikkelen. Bezoek de site voor meer informatie http://www.avatarz.nl/nl/

OJ 25-08-12  
OJ 25-08-12  
Advertisement