Page 1

ZONDAG 14 JULI 2013

DOMINGO 14 DE JULIO DE 2013

Vandaag de finales van het Oudegein ’Open 2013! Na acht dagen met, veelal, mooie en spannende partijen is het vandaag dan eindelijk zover: de finales van het Oudegein ’Open 2013. Gisteren werden de halve finales gespeeld en er zaten uiteraard weer mooie wedstrijden bij. In totaal werden er 33 wedstrijden gespeeld, waarvan er helaas een voortijdig gestaakt moest worden. Dit betrof de partij in het GD6 40+. Doordat Christien van Rooijen en Gert-Jan Backus opgaven bij een stand van 6-2, 5-7 en 5-2, drongen Marieke van Weerdhuizen en Martin Blom door tot de finale. er waren verder nog ’slechts’ vijf driesetters, dus de partijen werden bijna allemaal tijdig gestart. Van deze driesetters was de wedstrijd in het GD7 17+ van Danielle Faber en Dennis Lekkerkerker tegen Miranda en Ruud Rams een van de spannendste. Danielle en Dennis verloren de eerste set nipt met 7-5. Ze kwamen echter in de tweede set sterk terug: 6-3. De derde set ging gelijk op, maar uiteindelijk wisten Danielle en Dennis ook die, in een tie-break, naar zich toe te trekken. In de finale staan ze vandaag tegenover Ineke en stefan Pater. Zij versloegen een ander duo van Oudegein, Janneke en Patrick Binda, met 6-3 en 6-4. Saskia Bontje en Jessica Eelman, de al in eerdere edities van deze nieuwsbrief genoemde ’babes with a mission’, drongen ook door tot de finale. In het DD8 17+ versloegen zij Joyce en Karin Elberse met 6-2, 6-1. De overwinning werd tot in de laatste uurtjes gevierd op Oudegein. Daarbij werden wat opmerkelijke uitspraken gedaan, welke ik hier niet allemaal zal noteren, maar het ging o.a. over tennissen zonder beha. Om er zeker van te zijn dat ze ook nu weer in de nieuwsbrief zouden komen, hadden ze zelf maar vast een stukje geschreven. “In het DD8 17+ hebben Saskia en Jessica, ook bekend als de trots van Attila, zich weer een ronde verder gepeeld tegen de zusjes Joyce en Karin. In de derde helft lieten ze ook zien hun veelvuldig hun talent is.

In de finale vandaag zullen ze kleurrijk schitteren en hopelijk hun doel behalen: Attila op de kaart zetten.“ De finale is vanochtend gespeeld en het is ze helaas net niet gelukt. In de finale verloren Saskia en Jessica met 6-3 en 6-2 van Marijke Verhoef en Anne Webbink. In het HD6 40+ drongen Rob Hazebroek, die tot vlak voor de wedstrijd druk bezig was met het bereiden van het deeg vor de ’churros’, en Alex van Rheenen door tot de finale. Tegen Jan Flipsen en Maarten Roelvink wonnen ze met 7-6 en 6-3. Ze treden vandaag aan tegen Anton en Arland v.d. Berg, die het erg moeilijk hadden tegen Andre van Vogelpoel en Hennie Hendriks. Andre en Hennie pakten de eerste set met 6-4, maar wisten daarna de partij niet te beslissen. Anton en arland wonnen de tweede set met 6-3 en de beslissende set met 6-4. de halve finale in het DD5 17+ tussen de koppels Denise den Hartog / Dagmar v.d. Vliet en Pascalle Brand / Mariella van Zijl was ook heel erg spannend. Denise en Dagmar waren uiteindelijk met 6-4, 4-6, 6-3 te sterk en nemen het vandaag op tegen Esther de Graaff en Miranda Sluis. Zij hadden het tegen Paula Bouwmeesters en Annemieke Toft een stuk makkelijker: 64, 6-2. Maria Klever en Theo Miltenburg staan in de finale van het GD7 40+. Gisteren versloegen zij Sonja van Elteren en Melvin Harmsen, maar ze hadden daar wel drie sets voor nodig. de eerste set verloren ze nog met 3-6, maar daarna kwamen ze beter in hun ritme. Ze wonnen de tweede en derde set: 6-4, 63. Vanaf 18:00 was er de heerlijke Spaanse maaltijd voor de deelnemers en introducees. Het was een enorm succes: men genoot van volle teugen van de Gazpacho, Paella en de ’churros’ en ook de Sangria liet men zich goed smaken. Vandaag de finales van het Oudegein ’Open, dus kom gezellig allemaal kijken!

Willemien Meijer • S.T.V.U.

HET WEER Vanmiddag breekt vanuit het noordwesten de bewolking en komt de zon geleidelijk wat vaker tevoorschijn. Bij een zwakke noordwestenwind wordt het 18 graden op de Wadden tot 23-24 graden in Limburg. Vanavond en vannacht zijn er brede opklaringen en blijft het droog. Lokaal is kans op mist. Het koelt af naar een graad of 11. Morgen trekken in de ochtend nog enkele wolkenvelden over,’s middags zijn er enkele stapelwolken en laat de zon zich veelvuldig zien. Het wordt een graad of 21 in het noorden tot 27 in het zuidoosten. Daarbij staat maar weinig wind. Min. temperatuur Max. temperatuur Wind Kans op neerslag

10 graden 22 graden N-3 5%

Morgen, eventueel al vanavond, volgt de laatste editie van deze nieuwsbrief. Dit is een speciale editie, waarin we nog even kort terugblikken op het toernooi en uiteraard alle uitslagen van de finales zullen publiceren. Ook zal een foto van de deelnemers aan de finales in worden getoond.


ZONDAG 14 JULI 2013

DOMINGO 14 DE JULIO DE 2013

De Flamenco: Spaanse muziek en dans vol passie en vuur!

Flamenco is een Spaans muziekgenre en dans afkomstig uit de zuidelijke provincies van Spanje. Kenmerkend voor deze muziekvorm zijn de soms Arabisch aandoende klanken, de uitbundig muzikale versieringen rondom het thema en het sterke ritme binnen een twaalftels-systeem. De basis van de flamenco vormt de cante flamenco, de flamencozang. In de meest basale uitvoering wordt de cante vaak met een ritmisch geklop (al golpe; golpear = kloppen, tikken) begeleid door te kloppen met de knokkels op tafels, te tikken met een stok op de grond (cano roto), door het knippen in de vingers (pitas) of met klappen in de handen (palmas).

Tegenwoordig wordt hij meestal begeleid door de Spaanse gitaar en palmas, soms aangevuld met een tinaja (vaas, in Afrika een udu) en sinds de jaren 70 van de twintigste eeuw de cajón. Ofschoon cante en baile uiteindelijk door veel klassieke instrumenten als fluit, piano, viool en cello kunnen worden begeleid, blijft dit in de praktijk meestal de flamencogitaar. Cante flamenco kan ook ritmisch worden ondersteund door de baile flamenco, de expressief-ingetogen flamenco-dansstijl die zich kenmerkt door krachtige gratie en vaak ingewikkelde handbewegingen en voetenwerk (taconeo).

De flamenco wordt beschouwd als deel van de algemene Spaanse cultuur en is gedurende de tweede helft van de 19e eeuw ontstaan in het gebied dat ongeveer overeenkomt met de regio Andalusië. Ook andere gebieden, in het bijzonder Extremadura, Murcia en Huelva, hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van verschillende muzikale subvormen (palos). In de loop van de tijd droegen alle Spaanse regio's uiteindelijk wel wat bij aan de ontwikkeling, maar hun aandeel is veel kleiner dan dat van genoemde provincies. Ook zijn veel bekende flamenco-artiesten in andere delen van Spanje geboren. Tegenwoordig is de flamenco het belangrijkste culturele exportproduct van Spanje.

De muziek van de flamenco wordt doorgaans niet genoteerd, maar net als veel volksmuziek oraal en via overlevering aan de volgende generatie doorgegeven. Kenmerkend is dat iedere generatie de muziek verrijkt door er nieuwe elementen aan toe te voegen. De (nog jonge) cultuurwetenschappelijke tak die zich met onderzoek naar alles wat met flamenco te maken heeft bezighoudt is de flamencologie.

De verschillende culturen die van invloed zijn geweest op de flamenco zijn moeilijk te achterhalen, omdat er altijd een soort kruisbestuiving geweest is: zigeuners en andere 'zwervenden' hebben uit vele verschillende bronnen hun muziek opgebouwd (Voor-Indië, Perzië). Die 'zwervenden' waren in

vroeger tijden soms zelfs outlaws, gezocht door de Guardia Civil (burgerwacht, ooit opgericht om met name de grootgrondbezitters te beschermen, tegenwoordig omgebouwd tot de gerespecteerde Spaanse Politie) of wat daar voor doorging: in Zuid-Spanje heeft er sinds de vroegste tijden (Visigoten) tot vrij recent (±1975) een vorm van lijfeigenschap bestaan. Ook de dorpelingen en stedelingen in ZuidSpanje hadden vele bronnen voor hun muziek (Joodse, Arabische, Moorse/Noord-Afrikaanse, Keltische invloeden, maar zeker ook Christelijke kerkelijke muziek). Grote groepen gitano's wonen al sinds generaties in de steden - ofschoon ze altijd zigeuners bleven: ze vermengden zich maar weinig met de payo's. Toch beïnvloedde de muziek van de dorpsen stadsgitanos die van de andere stedelingen en dorpelingen en vice versa. Ook de rondtrekkende gitano's en andere 'vrijbuiters' gaven aan deze muziek eigen karakteristieken. De betekenis van plaatsen ziet men vandaag de dag terug in hun reputatie, die verbonden is met een bepaalde plaats (bijvoorbeeld Málaga om zijn Malagueñas, of Alósno in Huelva om zijn fandango's de Huelva, Granada om zijn Granaïna's en zo zijn er vele anderen te noemen). De flamencomuziek wordt ingedeeld in drie categorieën: cante jondo of grande, cante intermedio, cante chico. Elk van de drie categorieën omvat weer verschillende vormen, elk met een eigen karakter (ritme, vaak twaalfachtste met ingewikkelde tussenaccenten) en toonsoort.


ZONDAG 14 JULI 2013

DOMINGO 14 DE JULIO DE 2013

Spaanse desserts en gebak Spanjaarden zijn geen grote gebakliefhebbers. Als nagerecht neemt men meestal wat fruit of vruchten. Het is echter wel gebruikelijk om, ten teken van gastvrijheid eventuele gasten iets zoetigs aan te bieden. Hieronder volgen een aantal typisch Spaanse nagerechten en gebak.

Dit is een heerlijk fris dessert van gevulde sinaasappels. de sinaasappels worden uitgehold en vervolgens gevuld met een mengsel van room en vruchtensap of jam van bijvoorbeeld sinaasappel of perzik.

populair dessert in Spanje en in heel Zuid-Amerika. Het wordt gemaakt van in melk gekookte rijst, veelal op smaak gebracht met kaneel en/of vanille. FLAN

TORTA DE SANTIAGO

CREMA CATALANA Crema catalana (Catalaanse room), ook bekend als "crema de Sant Josep, is een nagerecht uit de Spaanse regio Catalonië op basis van custard. Het behoort tot de hoogtepunten van de Catalaanse keuken. Traditioneel wordt het gerecht op 19 maart bereid en gegeten, de dag van Sint-Jozef. De precieze oorsprong van het toetje is onbekend. Het wordt in Catalonië gezien als de voorloper van de Franse crème brûlée, al zijn er duidelijke verschillen in de bereidingswijze en ingrediënten. Crema Catalana wordt in een pan op het vuur bereid met melk. Het wordt op smaak gebracht met een kaneelstokje en de schil van een citroen.

Het nagerecht wordt meestal in platte aarden schaaltjes geserveerd. Voor serveren wordt een laagje suiker met een speciaal spiraalvormig ijzer gebrand. De suiker wordt dan gekaramelliseerd en vormt een hard, flinterdun laagje op de room.

Dit is een amandeltaart uit Galicië. De taart vind zijn oorsprong in de middeleeuwen en wordt gedecoreerd met het kruis van de Jacobsorde. De vulling van deze taart bestaat uit amandelen, suiker en eieren, op smaak gebracht met kaneel en citroen.

Dit is een vanillepudding. Het gerecht lijkt heel erg op ’Tocino de Cielo’, maar de ingrediënten zijn enigszins verschillend. In een flan worden bijvoorbeeld hele eieren gebruikt, dus niet alleen het eigeel.

TOCINO DE CIELO

CASADIELLES

Een traditioneel dessert uit het zuiden van Spanje. Het wordt gemaakt van eigeel, suiker en water, eventueel op smaak gebracht met citroen of sinaasappel. Het bestaat uit een pudding, die wordt overgoten met een siroop van suiker met water. ARROZ CON LECHE

NARANJAS RELLENAS

Dit is in feite een rijstpap. Het is een

Casadielles zijn heerlijke rolletjes van bladerdeeg. Ze worden, meestal, gevuld met gehakte walnoten die zijn geweekt in anijslikeur. CABELLO DE ÀNGEL Cabello de àngel zijn deeglapjes die worden gevuld met een jam van pompoenen. Ze worden opsmaak gebracht met poedersuiker, citroen en kaneel.


ZONDAG 14 JULI 2013

DOMINGO 14 DE JULIO DE 2013

JOAQUIN SOROLLA: TOPPERRRRR UIT DE TWINTIGSTE EEUW Een van de beste schilders uit het Spanje van de twintigste eeuw was ongetwijfeld Joaquin Sorolla. Sorolla werd geboren in 1863 in Valencia en werd opgevoed door zijn oom en tante, aangezien zijn ouders stierven toen hij nog maar twee jaar oud was. Hoewel zijn familie liever zag dat hij in de voetstappen van zijn oom zou treden en slotenmaker zou worden, was Sorolla´s passie van jongs af aan kunst. Hij nam dan ook al naschoolse tekenlessen, toen hij nog maar elf jaar oud was.

Hij trouwde in 1888 met Clotilde García en het jaar daarna gingen ze terug naar zijn thuisland: Madrid. Gedurende deze periode begon Sorolla echt naam te maken, terwijl hij verschillende stijlen die hem beïnvloed hadden, samenvoegde en zijn eigen kunststijl bijschaafde. De rest van zijn leven bracht hij door met schilderen en reizen door Europa en Amerika, waar hij internationaal toegejuicht werd. In 1914 behaalde hij een academische graad en begon hij les te geven in kleur en compositie aan de academie van Bellas Artes in Madrid. In 1920 kreeg hij een aanval, waardoor zijn linkerzijde verlamd raakte. Uiteindelijk stierf hij in 1923 in Cercedilla.

Het keerpunt voor Joaquin Sorolla was zonder twijfel zijn eerste bezoek aan Parijs in 1885. In die speciale stad bloeide de kunst en kon Sorolla kunst van tijdgenoten tot leven zien komen in tegenstelling tot het werk te bestuderen van degenen die hem voor waren gegaan in de kunstwereld. Sorolla was onder de indruk van het impressionisme, dat toendertijd zijn hoogtepunt beleefde.

Joaquin Sorolla: stijl en invloed Sorolla begon zijn carrière in de kunstwereld met veel traditionele oefening. Hij werd beïnvloed door vele grote Spaanse namen, nadat hij het Museo del Prado in Madrid bezocht had op achttienjarige leeftijd. Zo was hij zeer onder de indruk van de schildertechnieken van Diego Velázquez en El Greco, wat tevens te zien is in zijn eigen schilderijen. Ook zou de verfijndheid uit de klassieke kunst en de renaissance, die hij in Rome leerde kennen op 21-jarige leeftijd, een grote rol spelen bij zijn artistieke ontwikkeling. Toen hij 16 jaar oud was, begon hij te studeren aan Valencia's Escuela Superior de Bellas Artes de San Carlos en begon hij zijn artistieke talent te ontdekken. Hoewel hij de traditionele leermeesters, die hem voor waren gegaan, bestudeerde, werd al gauw duidelijk dat Joaquin Sorolla iets anders aan de kunstwereld te bieden had. Zijn werk was niet altijd volgens de traditionele regels en vaak verloor hij kunstwedstrijden vanwege zijn ongebruikelijke onderwerpen. Eind 1880 was de situatie echter veranderd en kreeg Sorolla meer waardering voor zijn kunst en won hij verschillende medailles in kunstwedstrijden. In 1884 reisde hij naar Rome om daar traditioneel schilderen te studeren. Het jaar daarop ging hij naar Parijs en, net als vele andere kunstenaars, raakte hij in de ban van de bloeiende experimentele kunstwereld, die hij daar aantrof.

Toen Sorolla terugkeerde naar Rome, nam hij de dikke penseelstreken en de heldere rust van het impressionisme met zich mee om deze vervolgens te mengen met elementen uit zijn traditionele training. Sorolla stootte daarbij op iets - iets nieuws was aan het groeien dat alleen van hem was.

De werken van Joaquin Sorolla zijn duidelijk te onderscheiden door zijn lichtweergave. Er zijn maar weinig kunstenaars die zo goed de ontastbare grens tussen licht en donker kunnen weergeven als Sorolla, die dit in ieder schilderij weer weet te doen. Later werkte hij behalve aan schilderijen, ook nog aan vele verfijnde portretten.


ZONDAG 14 JULI 2013

DOMINGO 14 DE JULIO DE 2013

Bereiding van de Spaanse maaltijd zaterdag


ZONDAG 14 JULI 2013

DOMINGO 14 DE JULIO DE 2013

Goud van Oud: Virginia Ruano Pasqual Virginia Ruano Pasqual is een Spaanse tennister die werd geboren op 21 september 1973 in Madrid. Ze is de dochter van Juan Manuel, werkend voor luchtvaartmaatschappij Iberia en Victoria. Haar broer, Juan Ramon, was haar coach.

liefst zes keer Roland Garros (2001, 2002, 2004, 2005, 2008 en 2009). Het Australisch Open won ze in 2004 en op de US Open behaalde ze drie keer achter elkaar de titel, vaan 2004 t/m 2004. de meeste van deze titels behaalde ze met de Argentijnse Paola Suárez. Op Wimbledon haalde ze wel drie keer de finale, maar ze wist deze titel nooit te winnen, Op Roland Garros was ze ook in de mix dubbel één keer succesvol. In 2001 won ze de titel met haar landgenoot Tomás Carbonell. Haar carriere duurde van 1992 tot en met 2010. In totaal won ze 61 titels en ze behaalde $6,076,081,- aan prijzengeld. Haar hobies zijn o.a. het luisteren naar muziek, het kijken naar sport (vooral handbal) en films, waarbij Kevin Costner haar favoriete actieur is. Haar favoriete eten is Paella.

Virginia won in haar carriere in het dames enke drie titels bij de WTA en 4 bij de ITF en behaalde als hoogste ranking de 28e plaats. Ze was echter vooral erg sterk in het dames dubbel. Daarin won ze maar

ETAPPE 15 Givors Mont Ventoux

242 km

Een loodzware en vooral relatief lange etappe. De renners moeten vandaag zeker fit voor de dag komen, anders kunnen ze wel eens gaan zakken in het algemeen klassement. Echter is het wel een redelijk vlakke etappe, waar alleen de finish bepalend zal zijn. Daarnaast zal het tempo in het peloton een grote factor hebben. De finale van de etappe is op de Mont Ventoux. Ter gelegenheid van de 100ste Tour de France een mooi affiche vooraf. De Mont Ventoux is een reusachtige col die beklommen moet worden. Vandaag dan ook nog eens de Nationale feestdag van de Fransen. Favoriet: Thomas de Gendt (uit de vroege vlucht)


ZONDAG 14 JULI 2013

DOMINGO 14 DE JULIO DE 2013


ZONDAG 14 JULI 2013

DOMINGO 14 DE JULIO DE 2013

De commissie van de Oudegein ’Open 2013

Nieuwsbrief oo zondag 14 juli 2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you