Page 1

RUKAN JA KUUSAMON ALUEEN MATKAILULEHTI • www.matkailulehtiruka.com

Nro 12 – 2012


9.11. – 3.12.2012

Ruka ja talvi ne yhteen soppii!

P

itkän kesän jälkeen koitti vihdoin kauan odotettu talvi. Rukalla ensimmäinen rinne avattiin jo lokakuussa. Ensiluokkainen osaaminen ja ilmasto takaavat sen että Ruka on yksi lumivarmimmista hiihtokohteista. Kaikkiaan hiihtopäiviä Rukan rinteissä kertynee tälläkin kaudella liki 230. Se on paljon se. Murtomaahiihtoa harrastavien kauden aloitus on sekin käsillä, sillä Rukan Stadionin latu pyritään avaamaan perjantaina 9.11.2012. Muita Rukan ja Kuusamon latuja tullaan avamaan sitten sitä mukaan, kuin luonnonlumen määrä sallii. Ruka-Kuusamon alueella ei ole tänä talvena lainkaan säilötystä lumesta tehtyä ensilumen latua.

Rukan talvikauden virallisia avajaisia vietetään perinteisesti marraskuun toisena viikonloppuna. Avajaisohjelmassa perinteisen, tai vapaan, hiihtämisen ja rinteissä liikkumisen lisäksi on luvassa muun muassa välinetestausta, huikeita tarjouksia ja huippuesiintyjiä. Menemistä ja tekemistä riittää aina aamuvarhaisesta yömyöhään. Avajaisviikonloppu on perinteinen Rukan ystävien kokoontuminen, jolloin nostetaan ensimmäiset maljat tulevan talven lumille. Myös tunturi juhlistaa alkavaa lumijuhlaa monin eri tavoin. Rukalla esittäytyvät niin kauden uutuudet, kuin myös tunturin ja Rukan kävelykylän monet eri palvelut huipputarjouksin. Rukan kävelykylässä lauantaina pääsee mukaan oikeaan avajaistori -tunnelmaan, kun torimyyjäisissä on tarjolla mm. paikallisten lähiruokatuottajien omaa tuotantoa. Talven välineuutuudet on testattavissa Eturinteillä viikonlopun aikana. Viikonloppuun kuuluu myös

Kelkkatapahtumaa (Safaritalolla) ja vastapainona moottorimeiningille Rukahovissa voi tutustua hieman rauhallisempaan menoon, eli saunajoogaan. Rukahovissa voi saunajoogan lisäksi tutustua myös muihin hemmotteluhoitoihin.

Saaruassa päräytetään lauantaina 10.11. kauden ensimmäiset reilisessarit. Lauantaina kokoontuu myös Kalle Palander Ruka Racing Schoolin ilmainen treenilinikka. Myös Rukan legendaarinen Hiihtokoulu tarjoaa ilmaisen tutustumistunnin laskettelun, lumilautailun sekä telemarkhiihdon maailmaan. Rinteissä järjestetään viikonlopun aikana myös erilaisia (leikkimielisiä) kisoja ja kilpailuja. Perinteinen soihtulasku Ruka Slalomin toimesta ja mahtava ilotulitus kruunaavat lauantaipäivän. Soihtulasku ja ilotulitus ovat ohjelmassa kello 16.45.

Jukka Poika villitsee hiihtokansaa Rukan avajaisissa. Kuva: Tom Hakala.

Ei ole avajaisjuhlat mitään ilman kunnon bileitä. Afterskit eri puolella tunturia virittävät tunnelmaa iltaa varten jo hyvissä ajoin iltapäivisin. Kuuluisimmat aaäffät löytyy tietenkin Zonesta, jossa karaoken tahtiin vedetään pitkin pöytiä monot jalassa. Lauantaina parhaimpaan afterski aikaan kello 16 toki kanattaa siirtyä avajaisten ulkolavalle, jossa ehkä koko Suomen kovin parivaljakko JVG heittää avajaisten kunniaksi ilmaiskonsertin Rukan juhlakansalle. Rukalla vierailee avajaisviikonlopun aikana Jaren ja Ville-Gallen lisäksi myös Jukka Poika (Pe 9.11. @ Piste) Sound Explosiion Bandinsä kanssa, sekä Las Bepas (Zonessa). Matti A ja DJ Kaasi tuovat Parasta Ennen Shownsa Pisteen talvikauden avajaisbileisiin lauantaiksi (10.11.).Elävää musiikkia ja mukavaa mieltä on siis tunturi pullollaan koko viikonlopun ajan.

Stig metsästää puumaa Zonessa 23.11.


3

Suomen Lappi ja pohjoinen Suomi ovat maailmalla tunnettuja revontulistaan, jotka värittävät taivaan napa-alueilla. Lapin ja Koillismaan alueen kansainvälistä matkailua kehittävä Lapland – The North of Finland -matkailuhanke onkin julkaissut uuden innovatiivisen Laplication -sovelluksen, joka tuo revontulet kaikkien ihasteltaviksi.

T

ämän mukaansatempaavan applikaation avulla jokainen voi kokea Lapin ihmeellisen luonnonilmiön missä ja milloin vain. Laplication-sovellus on hauska ja viihdyttävä digitaalinen apu Lappi-kaihoon. – Revontulet loimuavat Suomen Lapissa jopa 200 yönä vuodessa. Laplication-sovellus on uusi ja elämyksellinen keino kokea Lapin ihmeelliset luonnonilmiöt, kuten revontulet, kaikkialla. Lisäksi hauska applikaatio tarjoaa kanavan luovuudelle. Matkailijat voivat käyttää sovellusta myös matkaoppaana, sillä se tarjoaa henkeäsalpaavaa videomateriaalia, tietoa ja kuvia omintakeisesta Lapista, kertoo Hanna-Mari Talvensaari, Lapland – The North of Finland- matkailuhankkeen markkinointijohtaja Lapin liitosta.

Applikaation avulla revontulet ilmestyvät puhelimen tai tabletin näytölle, kun laite käännetään ylöspäin. Samalla sovellus muuttaa kameran näkymän Lapin taivaaksi loistavine revontulineen. Näin revontulien ihme on koettavissa milloin ja missä tahansa. Kun käyttäjä kääntää laitteen takaisin normaaliasentoon, näkymä palautuu normaaliksi. Laplify your photos -koristelutyökalun avulla käyttäjä voi laplifioida minkä tahansa valokuvan. Käyttäjä voi muokata kuvan väritystä sekä tunnelmaa muun muassa revontulien, keskiyön auringon,

jään tai kaamoksen mukaan sekä lisätä kuvaan Lappi-aiheisia elementtejä kuten poron sarvet, lumihiutaleet tai moottorikelkan. Tuunatut kuvat tallentuvat kameran valokuvagalleriaan. Sovelluksen avulla laplifioitu luomus on helposti jaettavissa myös omissa sosiaalisissa kanavissa, kuten Facebookissa. Talvensaaren mukaan Laplicationsovellus on ladattavissa maailmanlaajuisesti iTunesin App Storesta, ja se löytyy niin englannin- kuin venäjänkielisinäkin versioina. – Lapland – The North of Finland -hanke markkinoi Lappia maailmalla omintakeisena ja ainutlaatuisena matkailukohteena, joka tarjoaa matkailijoille erämaan monipuolisten matkailupalvelujen kera. Applikaation julkistaminen on osa talvikampanjaamme, jonka pääteemana ovat revontulet ja kohderyhmänä modernit humanistit. Heitä tavoittelemme perinteisten kanavien lisäksi nyt myös mobiilikanavan avulla, Talvensaari kertoo.

Lappi on Euroopan viimeinen erämaa, jonka matkailija voi kokea modernin infrastruktuurin ja monipuolisten matkailupalveluiden avulla. Lapland – The North of Finland on Lapin liiton vetämä kolmivuotinen matkailun imagohanke, joka toteutetaan yhteistyössä Lapin ja Koillismaan kuntien sekä Matkailun edistämiskeskuksen (MEK) kanssa.

H Rukan metsissä laskettiin ensimmäiset laskut jo 40-luvulla. Mutta vasta joulukuussa 1954, eli 58 vuotta sitten, päästiin laskemaan metsän puilta vapaaksi raivatulla rinteellä. Ahkeran talkootyön tuloksena tuolloin syntynyt rinne on vuosien saatossa laajentunut nykyiseksi eturinteeksi.

Viime maaliskuussa alkaneessa yhteismarkkinoinnissa Lappi ja pohjoinen Suomi esitellään ulkomaisille matkailijoille vastakohtien maana, jollaista ei löydy muualta maailmasta. Suomen Lappi tunnetaan ulkomailla joulupukin kotina, ja Lapin matkailumarkkinointi onkin perinteisesti keskittynyt jouluun ja talviaktiviteetteihin. Lapland – The North of Finland -matkailuhanke nostaa nyt esille muutkin Lapin luonnosta kumpuavat, ainutlaatuiset kokemukset - aitoa joulupukkia unohtamatta. – Suomen Lappi on todellinen vastakohtien maa. Se tarjoaa aitoja elämyksiä, joita voi kokea vain Lapissa, kertoo Hanna-Mari Talvensaari. – Kun Lapissa on hiljaista, on kuolemanhiljaista. Kun on valoisaa, on valoisaa ympäri vuorokauden. Kun taas on pimeää, on pimeää viikosta toiseen. Arktinen erämaa leimuavine revontulineen yhdistettynä tinkimättömään palvelukulttuuriin muodostaa Lapin ja Pohjoisen Suomen omintakeisen matkailullisen vetovoiman ulkomailla, Talvensaari summaa.

Lapland – The North of Finland -matkailuhanke hakee vetovoimaa erityisesti Hollannissa, Iso‐Britanniassa, Saksassa ja Venäjällä. Lappi ja Koillismaa tavoittelevat asiakkaikseen moderneja

H Vuonna 1955 pidettiin ensimmäiset pujottelukilpailut ja seuraavana vuonna Rukalla järjestettiin pujottelun SMkisat. Kuusamon Eräveikot perusti 1956 pujottelujaoston hoitamaan laskettelua. Oppia lasketteluun ja toimintojen kehittämiseen haettiin Ruotsin Åresta. Tänä päivänä kuuluisan Rukan hiihtokoulun perustaminen sai myös kimmokkeen tältä retkeltä

humanisteja, jotka muodostavat 15 % maailman matkailevasta väestöstä. Kolmivuotisen hankkeen budjetti on 5,8 miljoonaa euroa, ja sen rahoitukseen osallistuvat Euroopan aluekehitysrahasto, Lapin liitto ja Pohjois-Pohjanmaan liitto, Lapin ja Koillismaan kunnat sekä Matkailun edistämiskeskus. Lapin ja Koillismaan matkailuelinkeinolla ja Finavialla on merkittävä rooli hankkeen moottoreina. – Pohjoisen Suomen moderni infrastruktuuri – mm. kuusi lentokenttää – tuo kilpailuedun, jota Ruotsin ja Norjan Lapeilla ei ole tarjota. Myös Lapin ja Koillismaan tarjoamat matkailupalvelut ovat kansainvälisesti huipputasoa, Talvensaari taustoittaa.

Laplication -sovellus tuo virtuaaliset revontulet puhelimen tai tabletin näytölle.

H Rukan ensimmäinen hissi valmistui vuonna 1957. Hissillä oli pituutta kaikkiaan 300m. Kuusamon Matkailun toimesta Rukalle saatiin ensimmäinen majoitustila, Kaltiomaja, josta löytyivät tilat myös ruokailuu, oleskeluun sekä sauna. Ensimmäinen hotelli avasi Rukalla ovensa joulukuussa 1963. Tuolloin majoituskapasiteetiksi Rukalla riitti 12 huonetta ja ravintolapalveluiksi 100 asiakaspaikkainen ravintola.


4

Maailman parasta talviurheilua Rukalla

K

uusamossa järjestettävää kisatapahtumaa isompi tapahtuma pohjoismaisissa lajeissa on tulevana talvikautena ainoastaan Italian Val di Fiemmessä järjestettävät hiihdon MM-kisat. – Rukan Nordic Opening -maailmancupin viikonloppu on jo kolmatta vuotta peräkkäin suurin yksittäinen pohjoismaisten lajien tapahtuma. Laajuudeltaan suuremmiksi yltävät vain vuosittain järjestettävät arvokisat, vahvistaa Rukan kisojen pääsihteeri Seppo Linjakumpu.

Maailmancupin kisaviikonloppu siis lähenee, ja kisa-alueen lumetus aloitettiin lokakuun viimeisellä viikolla. Sään suosiessa uutta lunta onnistuttiin tekemään kertaheitolla jo riittävä määrä, ja kun viime talven jäljiltä varastoitua luntakin oli tallella kasoittain, päästiin kisalatujen tekoon Rukalla jo hyvissä ajoin. Samoin on asian laita myös Rukan HS142

Vuoden suurin hiihtolajien maailmancupin kisatapahtuma valtaa Rukan hiihtostadionin jälleen 30.11. - 2.12.2012. Mahtavan kisatunnelman takaavat 25 000 katsojaa sekä kolme päivää maailman parasta talviurheilua: 10 maailmancupin osakilpailua, lähes 30 maata ja 400 urheilijaa.

-suurmäessä, joka saatiin hyppykuntoon niin ikään jo marraskuun alkupuolella. Rukalla syksyn sääolosuhteet ovat siis olleet talviurheilun kannalta suosiolliset, ja pohjoismaisen talviurheilun kannalta oleellisen asian eli lumen suhteen kaikki on kunnossa. Kisa-alueen eli hiihtostadionin, hyppyrimäen ja hiihtoreittien lumetukseen tarvittiin lunta noin 15 000 kuutiometriä. – Kaikkiaan lumetetaan kilpalatuja 5 km, jonka lisäksi HS 142 -mäki, kertoo Linjakumpu ja jatkaa, että tänä vuonna Rukalla päästään hiihtämään ja hyppäämään marraskuussa jo 3 viikkoa ennen maailmancupin alkua. – Viime vuonna lumetus saatiin valmiiksi vasta kisojen aattopäivänä, joten nyt näkymät ovat huomattavasti paremmat, kommentoi Linjakumpu tilannetta. Viime alkukauden lumitilanne oli lämpimien sääolosuhteiden takia hyvinkin hankala, ja tälle talvelle Rukalla haluttiin

Kisojen oheisohjelma • VIP-Laavu Sudenpesä: Livemusiikkia Pe-La Stadionin aukioloaikojen mukaan • Stadion: Ohjelmaa ja musiikkia kisatapahtumien välillä • Kisakylä: Uudessa koko perheen kisakylässä tauotonta toimintaa; urheilijatapaamisia, urheiluvälineesittelyjä, ravintoloita, viihdettä ja paljon muuta. • Ravintolateltta: Livemusiikkia iltapäivällä ja illalla kisojen väliajalla • Joulushow: Stadionilla mäkimontus-

• • •

sa lauantaina mäkikisan jälkeen eli n. klo 17.30 Ilotulitus: Lauantaina mäkikisan jälkeen n. klo 18.00 Kisabileet: Ravintola Pisteessä perjantaina ja lauantaina klo 22.00 Nordic Opening -illallinen: Hotelli Royal Rukassa torstaina ja lauantaina klo 19.00. Vain pöytävarauksella! Pöytävaraukset puh: 0400 819 840 tai info@royalruka.fi. Hinta 39 €. Live-artisteja, karaokea, tanssia alueen ravintoloissa joka päivä.

panostaa lumivarmuuden takaamiseen. Haasteeseen päätettiin vastata juuri varastolumella. – Viime vuodet ovat osoittaneet, että leudoissa olosuhteissa varastolumella taataan parhaiten riittävä määrä latua ja mäki hyppykuntoon, sanoo Linjakumpu.

Rukalla on järjestetty isoja kansallisia ja kansainvälisiä talvikisoja jo keväästä 1964 lähtien, ja vankan perinteen ja kokemuksen ansiosta kisajärjestelyt ovat keränneet poikkeuksetta hyvinkin positiivisia kommentteja. Yleisön viihtyvyyden kannalta olennainen osa kisakokemusta ovat myös oheisohjelmat ja -tapahtumat, joita kisajärjestäjien taholta on jälleen pyritty miettimään mahdollisimman monipuolisesti. – Järjestäjät haluavat, että Rukalla viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Luvassa on muun muassa urheilijatapaamisia, urheiluväline-esittelyjä ja viihdettä jokaiseen makuun. Live-artistit, Aki Louhela ja Kai Hyttinen, viihdyttävät kisavieraita stadionin yleisö- ja VIP-ravintoloissa, valottaa Seppo Linjakumpu.

Kisatunnelmaan voi katsomoiden ohella virittäytyä myös stadionalueen kisaravintoloiden puolella, jotka tunnelman lisäksi tarjoavat toki myös maittavat kisaeväät ja -juomat. Stadionin jättivideotaulu tarjoaa puolestaan kaikki ratkaisevat tapahtumat niin ladun varrelta kuin mäestäkin. Koko perheen kisakylässäkin riittää tauotonta toimintaa: urheilijatapaamisia, urheiluväline-esittelyjä, ravintoloita, viihdettä ja paljon muuta. Tasokkaita live-esiintyjiä, karaokea, tanssimusiikkia ja paljon muuta nähdään kisaviikonlopun aikana tuttuun tapaan myös Rukan lukuisissa ravintoloissa. Kuusamossakin tapahtuu, kun taajaman joulutorin avaus tuo mukanaan aitoa joulun tunnelmaa kisatapahtuman alkuun. Hienosta Joulushow -esityksestä päästään nauttimaan myös stadionilla lauantaina ennen huikeaa ilotulitusta. Tuoreimmat kuulumiset ja uutiset Ruka Nordic Openingiin voi tarkistaa tapahtuman nettisivuilta www.nordicopening.com sekä facebookista www.facebook.com/rukanordicopening

Kisaliput jo saatavilla Ruka Nordic Opening -lippukauppa käynnistyi lokakuun alussa Lippupalvelu Oy:n kautta. Tarjolla lippukaupassa on päiväkohtaisia lippuja sekä kolmen päivän lippuja kisakatsojien tarpeesta riippuen. Paikalliset lippujen ennakkomyyntipisteet Kuusamossa ja Rukalla avautuivat 18. lokakuuta. Kuusamossa ennakkomyyntipisteinä toimii yksitoista muun

muassa hotelleissa ja marketeissa. Tänä vuonna kisajärjestäjillä on hyvät odotukset yleisömäärien suhteen. – Kävijätavoitteeksi on asetettu 25 000 katsojaa kisaviikonlopun aikana. Kisaohjelma on järjestäjien kannalta suotuisa, mäkikisat perjantaina ja lauantaina iltakisoina sekä maastohiihdot kaikkina päivinä puolenpäivän aikoihin, valottaa kisojen pääsihteeri Seppo Linjakumpu.


5

Kysy asiantuntijalta ihonhoitoneuvoja!

VAATIVAAN IHONHOITOON avainapteekistasi!

LUMENE Lab sarjaan kuuluuu mm. korjaava seerumi, kuoriva naamio, korjaava p채iv채voide ja puhdistustuotteita. Raaka-aineina mustaherukka ja tunturimustikka!

KUUSAMON KESKUSAPTEEKKI KITKANTIE 7

93600 KUUSAMO

08 844 2200

PALVELEMME

ma - pe klo 8 - 20, la klo 9 - 17 ja parillisina viikkoina sunnuntaisin klo 12 - 17.

www.kuusamonkeskusapteekki.fi


6

LUMEN VALTAKUNTA KUTSUU RETKELLE! Oulangan luontokeskus Puh. 0205 64 6850 oulanka@metsa.fi Syötteen luontokeskus Puh. 0205 64 6550 syote@metsa.fi www.luontoon.fi

Kuusamotalolla tähtivieraiden alkutalvi

K

uusamon kulttuurikeskuksessa Kuusamotalolla nähdään kuluvan syksyn ja alkutalven aikana tasokkaita musiikkivieraita. Nähtävää, kuultavaa ja koettavaa on tarjolla laidasta laitaan ja niin lapsille kuin aikuisillekin.

Tähtivierailut käynnistyvät torstaina 15.11. klo 19, kun maailmalla mainetta niittäneet pietarilaisen Optina Pustyn -luostarin mieslaulajat aloittavat Suomen kiertueensa Kuusamosta, Kuusamotalon Oulankasalista. Kuoro perustettiin vuonna 1996 elvyttämään vanhoja kirkkolauluja, ja ohjelmistossa on myös tunnettuja, kaikkien rakastamia venäläisiä kansanlauluja sekä mm. Mihail Glinkan ja Nikolai Rimski-Korsakovin lauluja. Kuoron taiteellisena johtajana toimii Aleksandr Smenov. Optina Pustyn on Pietarin lähellä sijaitseva, venäläisten rakastama luostari, jossa mm. Fjodor Dostojevski ja Nikolai Gogol kävivät keskusteluja pyhien miesten kanssa. Optina Pustyniin sijoittuukin Dostojevskin viimeiseksi jäänyt suurteos Karamazovin veljekset. Optina Pustyn -luostarin

Laura Voutilainen.

mieslaulajien Kuusamon konsertin järjestää SVS:n PohjoisSuomen Piiri/Kuusamon Osasto ry.

Heti seuraavana päivänä eli perjantaina 16.11. klo 18.00 on vuorossa lasten suursuosikki eli Ti-Ti Nalle. ”Hei Nallet, lennetään!” -konsertti vie Riitan ja nalleperheen tällä kertaa musiikilliseen seikkailuun yläilmoihin. Koko perheen ratkiriemukas lentomatka alkaa Kuusamotalon Oulankasalissa kello 18.00. Konsertin kesto on n. 1h 10min (ei väliaikaa), ja sen järjestää Ti-Ti Tuotanto Oy. Seuraavana perjantaina eli 23.11. Oulankasaliin saapuu Suvi Teräsniska, jonka ensimmäinen laajamittainen konserttikiertue ulottuu siis myös Kuusamoon. Loka-marraskuun aikana ympäri Suomen kaikkiaan 18 kaupunkia kattavalla kiertueella kuullaan Suvin suurimpia hittejä, sekä hänen kolmen menestysalbuminsa kappaleita. Suvi Teräsniska on Suomen suosituimpia naislaulajia. Hänen tuorein albuminsa, platinaa myynyt Pahalta piilossa julkaistiin syksyllä 2011. Suvi

on ollut useaan otteseen Emma-ehdokkaana ja tunnetaan muun muassa hiteistä Hento kuiskaus, Jos menet pois ja Pahalta piilossa, joka palkittiin alkuvuodesta Iskelmägaalassa vuoden iskelmänä. Suvi Teräsniskan konsertti kuullaan Kuusamotalolla pe 23.11. alkaen klo 19.00. Konsertin järjestää Warner Music Live.

Joulukuun puolelle mentäessä aletaan virittäytyä toden teolla myös joulutunnelmiin. Lauantaina 8.12. tähän tarjoutuukin mainio mahdollisuus Suomen naislaulajien huippukaartiin kuuluvan, valovoimaisen Laura Voutilaisen esiintyessä Kuusamotalossa. Voutilaisen konsertissa kuullaan mm. iki-ihanat laulut Tulkoon Joulu, Ave Maria, Mun sydämeni tänne jää ja paljon paljon muuta. Kuusamon kulttuuritoimen järjestämä konsertti kuullaan Oulankasalissa la 8.12.klo 18.00 Lippu- ym. tietoja tapahtumiin saa Kuusamotalon lippupalvelusta puh. 040 860 8800. Lippuja voi hankkiaa ennakkoon myös netistä osoitteesta www.lipputoimisto.fi

Suvi Teräsniska.


7

Rukalla avattiin jälleen ensimmäisenä Talvikauden 2012-2013 ensimmäinen rinne avattiin Rukalla 23. lokakuuta, ja perinteiseen, tutuksi tulleeseen ja taattuun tyyliin lumesta nautitaan aina kesäkuulle asti, sillä Rukan kesärinne pyritään pitämään avoinna 9.6.2013 saakka. Lisätietoja Rukan lumitilanteesta päivitetään jatkuvasti rinteiden lumetussivulle ski.ruka.fi/rinteet

Syksyn ja pakkasten saapumisen myötä Rukan rinteiden lumitykistö saatiin käyntiin lokakuun puolenvälin jälkeen, ja suotuisan sään, modernin tekniikan ja ammattitaitoisen henkilökunnan myötä Ruka avasi ensimmäisen laskettelurinteen tiistaina 23.10.2012 klo 9.30. – Ensimmäisenä avattiin Saaruan rinne nro 13, jonka jälkeen avoimeksi saatiin Kuru (nro 5), Eturinne Kakkonen ja niin edelleen. Lumetusta jatketaan, kunnes kaikki rinteet ovat laskukunnossa, ja mikäli säässä ei ihmeitä tapahdu, ovat kaikki rinteet avoinna joulusesongiksi, kertoo Rukakeskuksen liiketoimintajohtaja Matti Parviainen. Alkavalla kaudella Rukan rinteissä panostetaan myös lapsiin, sillä Vuosselin hiihtoalueen Rosa & Rudolf Lastenmaata on laajennettu huomattavasti. Uudistusten myötä lastenmaassa on kolme taikamattohissiä, sekä naru- ja sompahissit. Suomen suurimmassa lastenmaassa

Kuusamo on vuoden 2012 lentoasema Finavia on valinnut vuoden 2012 lentoasemaksi Kuusamon lentoaseman. Valintakriteereinä korostuivat taloudellinen tehokkuus ja asiakastyytyväisyys. – Kuusamon lentoasemalla on onnistuttu tehostamaan toimintoja ja parantamaan taloudellisia tunnuslukuja. Lisäksi asiakaslähtöisenä palveluorganisaationa toimiminen on kuluvan vuoden aikana ollut hyvää ja asiakastyytyväisyys on sen myötä lisääntynyt, sanoo toimitusjohtaja Kari Savolainen Finaviasta. – Sujuva lentomatkustaminen ja myönteiset kokemukset, ystävällisyys ja viihtyisyys, ovat Finavian asiakaskokemuksen kulmakiviä ja tämä on huomioitu hyvin Kuusamossa. Toimiva lentoasema on tärkeä tuki alueen elinkeinoelämälle, etenkin matkailulle, jatkaa Savolainen, jonka mukaan merkittävä tekijä tavoitteiden saavuttamisessa on motivoiva johtaminen sekä koko lentoaseman henkilöstön työpanos ja sitoutuminen.

Ulkoporealtaat

on myös pulkkamäki ja laavu lämmittelyä ja taukoja varten.

Aikaisen rinteiden avaamisen lisäksi Rukalla iloitaan myös eritoten britti- ja venäläisturistien kasvaneista varausmääristä. – Paljon on töitä tehty kansainvälisten matkailijoiden saamiseksi ja nyt näyttää, että työ tuottaa erittäin hyvää tulossa. Myös kotimaisten matkailijoiden varausmäärät ovat nousussa, joten tässä vaiheessa tunnelmat ovat positiiviset, Parviainen iloitsee. Kansainvälistä väriä Rukalle tulevat myös alkavalla kaudella tuomaan lukuiset kansainväliset lumitapahtumat. Ruka on perinteisesti isännöinyt kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n maailmancup-tapahtumia, ja näin on asian laita myös nyt; kausi alkaa maailman suurimmalla talvilajien maailmancup-tapahtumalla eli FIS World Cup Ruka Nordic Openingilla 30.11.-2.12.2012. Kumparelaskun maailmancup-kauden avaa puolestaan Freestylen Ski World Cup Opening 14.-16.12. 2012. Kaikki tiedot Rukan rinteistä ja tapahtumista löydät rinnesivuilta ski.ruka.fi ja pääsivulta www.ruka. fi. Ajankohtaista tietoa tunturista on tarjolla myös Facebookissa ja Rukan rinneblogissa, joka löytyy osoitteesta http://rukantarinat.blogspot.fi/

– Kuusamossa on tehty lujasti työtä myös Finavian henkilöstöstrategian jalkauttamisessa, mikä näkyy esimiestyön ja henkilöstön kehityskeskustelujen kautta. Vuoden lentoasema valittiin nyt 23. kerran. Kuusamo on edellisen kerran valittu vuoden lentoasemaksi vuonna 1993. Vuonna 1972 käyttöön otetun aseman reittiliikenne käynnistyi Oulun ja Kuusamon välisillä, potkurikonekalustolla suoritetuilla lennoilla. Suihkukoneliikenne Kuusamoon käynnistyi 1989, kun kentän kiitotietä pidennettiin 2000 metriin. Vuonna 1997 kiitotietä jatkettiin nykymittaansa eli 2500 metriin, ja kansainvälisen lentoaseman statuksen Kuusamo sai 2005. Lentoaseman terminaalirakennus laajennettiin ja saneerattiin nykyasuunsa 2009, ja vuonna 2011 Kuusamon lentoaseman kautta kulki noin 92 000 matkustajaa. Laskeutumisia asemalle tehtiin 871 kpl. Matkailijaliikenne Kuusamoon on vilkasta etenkin talvisaikaan, sillä lentoasemalta on erinomaiset yhteydet alueen luonto- ja talviurheilukohteisiin. Alueen lukuisat talvi- ja kesäaktiviteetit sijaitsevat alle puolen tunnin matkan päässä lentoasemasta.

Teak-kalusteet World Cup RUKA NORDIC OPEN tapahtumassa 30.11.-1.12. Kävelykylän keskusaukiolla Hyvä valikoima talvitarjouksia nopeisiin toimituksiin.

www.kuumalahde.fi

www.jackpoint.fi


8

Lasse Juvonen tarjoaa Landemarketissaan jokaiselle Rukalla kävijälle palan aitoa ja oikeaa, perinteistä suomalaista maaseutua.

Landemarket – Pala maaseutua keskellä Rukaa –

K

uusamosta Rukaa päin ajellessa ja tunturin sisääntulotietä lähestyttäessä kannattaa katseen suuntaa liikennetilanteen näin salliessa käännellä tien itäpuolelle. Ja kun silmiin osuu sana ”Landemarket”, voikin napsauttaa vilkun oikealle ja alkaa sompailemaan autoaan erään tunturin tuoreimpiin kuuluvan käyntikohteen pihaa kohti. Näin ainakin, mikäli haluaa löytää, aistia, maistaa ja kokea jotain aitoa, jotain paikallista ja jotain herkullista.

Rukan sisääntulotien ja viitostien risteyksen tuntumasta, Rukamarketin ja Rukan paloaseman vieressä sijaitsevan Landemarketin seinien sisäpuolelta löytyy mm. pieni leipomo sekä muut tuotantotilat tuoreine ja maistuvine tuotteineen. Niihin puolestaan lukeutuvat mm. tuoreet leivät, erilaiset marjajalosteet sekä sinapit ja talon todellinen erikoisuus, alkuperäisiin suomenkarjarotuihin kuuluvan kyytön maidosta valmistettu herkullinen kyyttöjuusto. Omien tuotteiden ohella tarjolla on myös paikallisia ja lähialueen muidenkin pientuottajien elintarvikkeita, käsitöitä, keramiikkaa, kutomuksia jne. ja Landemarketin yrittäjän Lasse Juvosen toiveena on, että tälle osa-alueelle saataisiin vielä runsaasti lisääkin tarjontaa. – Lähiruoka ja -tuotteet ovat tänä päivänä kysyttyjä – ihmiset haluavat tietää tuotteiden taustat ja alkuperän, ja siksi haluankin kannustaa

kaikkia lähiseutujen pieniäkin tuottajia ottamaan rohkeasti yhteyttä tuotteidensa tai jo tuoteideoidensakin pohjalta. – Täälläpäin kun kuitenkin lähes joka talosta löytyy jotain omaa herkkureseptiä, käsityöosaamista jne. niin olisi todella hienoa saada koottua niitä mahdollisimman runsaasti tähän saman katon alle ja tarjolle, sanoo Juvonen ja toivottaa kaikenlaiset yhteydenotot asian tiimoilta erittäin tervetulleiksi.

Kymmenkunta vuotta sitten Kuusamoon töiden perässä saapuneen Juvosen itsensä taustalta löytyy monipuolista koulutusta ja osaamista, jonka hän katsoo tavallaan valmistaneen häntä koko ikänsä juuri nykyhetkeä, ja Landemarketin kaltaista yrittäjyyttä varten. – Listalta löytyy huonekalujen entisöijän/artesaanin, kirvesmiehen, matkailupalvelujen tuottajan/eräoppaan sekä ravintolakokin koulutukset – ja noistapa voi jo hyvinkin pitkälle päätellä, minkälaista miljöötä ja tarjontaa tähän taloon sisään astuessaan voi odottaa näkevänsä, Juvonen hymyilee. Osaamistaan ja ammattitaitoaan Juvonen on siis hyödyntänyt paitsi yrityksensä tuotteissa, niin myös tilojen rakentamisessa ja remontoinnissa. Aikanaan mm. ohjelmapalveluyrityksen tukikohtana palvelleet tilat ovatkin muuntuneet viimeisen päälle viihtyisiksi ja tunnelmallisiksi kahvila/myymälätiloiksi, joista avautuu vieläpä oivat näköalat talon tuotantotilojen

puolelle. – Ja nuo tuotantotilat ovat itse asiassa ainoat, joiden rakentamisessa on käytetty ns. uusia materiaaleja. Kaikkialla muualla on hyödynnetty kierrätystavaraa ja esim. myyntitiskissämme on käytetty mm. vanhoja trukkilavoja sekä vm. -78 linja-auton laseja, naurahtaa Juvonen ja jatkaa, että trukkilavoja on luovalla tavalla käytetty myös talon tuoreimmassa osa-alueessa eli glögibaarissa, jonka tunnelmasta sekä antimista kelpaa näin talven ja pakkasten tullen takuulla nauttia.

Viime kesäkuun lopulla toimintansa aloittanut Landemarket on Juvosen mukaan saanut paikan tähän mennessä löytäneeltä asiakaskunnalta todella lämmintä palautetta. – Meidät on otettu todella hienosti vastaan, ja meitä itseämme on kovasti lämmittänyt mm. se, että esim. alueen mökkiläisten kanssa on jo tässä vaiheessa syntynyt hyvinkin tiiviitä ja vakituisia asiakassuhteita. – Ja juuri tähän samaan malliin meillä on tarkoitus jatkaa, yrittää omalta osaltamme avata vieraillemme ikkunaa ajassa taaksepäin, ja saada kaiken tämän kiireen ja teollisen elämänmenon keskelle tuotua sellaista vanhan ajan käsin tekemisen meininkiä, henkeä ja tunnetta. – Toisin sanoen siis tarjota vieraillemme pala sitä aitoa ja oikeaa, perinteistä suomalaista maaseutua täällä keskellä Rukaa.


9

Meidät löydät Kuusamosta

Taksikuitilla koko seurue sisään ilman lippua!

Venäläisten määrä hiihtokeskuksissa kasvanut huimasti Suomen hiihtokeskusten suosio venäläisturistien keskuudessa on kasvanut 40 % kahdessa vuodessa. Viime kaudella suomessa vieraili noin 70.000 venäläistä laskettelumatkailijaa, kaksi vuotta aiemmin määrä oli noin 50.000. Suomalaiset hiihtokeskukset kiinnostavat venäläisiä turisteja hyvän sijaintinsa vuoksi. Lisäksi venäläiset arvostavat hiihtokeskuksissa saatavaa venäjänkielistä palvelua ja tarjolla olevia monipuolisia oheistoimintoja, kuten kylpylöitä, husky-ajeluita, shoppailua ja joulupukin tapaamista. – Suomalaiset hiihtokeskukset ovat sopivan kokoisia perheille, joissa on lapsia. Kokonaisuus on helposti hallittavissa ja lapset eivät pääse eksymään. Lisäksi Suomessa saa palvelua venäjäksi, suurimmissa keskuksissa on jopa 30 venäjänkielistä hiihdonopettajaa venäläisten hiihtolomien aikana, arvioi toiminnanjohtaja Anne Larilahti Suomen Hiihtokeskusyhdistyksestä.

pe-la klo 22-04

ke 5.12. ITSENÄISYYSPÄIVÄN BILEET Ouluntaival 7, Kuusamo


10


11


12

yöt

it n lum Möki

, ättä m e k te poltto

puut

lopuss a

ikin

app ja jä äka

tyhjänä?

Ruka911 toimii sinulle vaikka tilapäistalkkarina. Olemme Rukalla ympärivuorokautisesti toimiva palveluyritys, joka kokoaa lähes kaikki alueen palvelut puhelinsoiton päähän. Soita ja kysy, niin me järjestämme!

p. 040 59 66 911

T U N N I S S A

T U N T U R I I N

Ruka911 Oy p. 040 59 66 911

M E L K E I N

M I TÄ

Rukatunturintie 9 Kauppakeskus Kumpare 92825 Rukatunturi

VA I N

info@ruka911.fi www.ruka911.fi

Sport Housen Lasse Määttä (oik.) ja Mika Valonen huoltavat, myyvät ja vuokraavat välineitä niin laduille, rinteeseen kuin reiteillekin, ja palvelevat myös kaikilla ohjelmapalvelualan rintamilla.

Sport House Ruka huoltaa, myy, vuokraa ja palvelee

K

elkka- ja suksivuokrauksella sekä suksihuollolla aikanaan toimintansa aloittanut Sport House Ruka on vuosien varrella kasvanut täyden palvelun ohjelmapalvelutaloksi. – Kelkat, sukset ja vauhti ovat toki merkittävinä osa-alueina matkassa edelleen, ja lisänä tänään on myös koko ohjelmapalvelukentän laaja kirjo aina vapaalaskua ja jääkiipeilyä myöten, summaavat talon tämän päivän tarjonnan Sport Housen Lasse Määttä ja Mika Valonen. Suksien puolella Sport Housesta löytyy tänään sekä myytävää että vuokrattavaa kalustoa, niin rinteisiin kuin laduillekin. – Kalusto on luonnollisestikin täysin uutta ja valmistajien viimeisimpien mallistojen parhaasta päästä, toteaa Mika Valonen ja jatkaa, että Sport Housesta löytyy runsaasti myös muuta tarvittavaa varustusta sekä tarpeistoa, ja edelleen niin rinteeseen kuin maastoonkin; on monoa, sukkaa, laseja, kypärää, hanskaa, voiteita ja niin edelleen.

Suksista ja voiteista puhuttaessa kannattaa muistaa myös osaava ja ammattitaitoinen suksihuoltopalvelumme, huomauttaa puolestaan Lasse Määttä. – Olipa kyse sitten maastohiihdosta taikka laskettelusta, niin muutaman kympin sijoituksella varmistaa itselleen taatusti toimivat sukset, sanoo Määttä ja muistuttaa siitä fysiikan lakien mukaisesta tosiasiasta, että suksen luisto on lopulta hyvinkin olennainen asia myös rinteessä. – Joskushan kuulee ihmettelyä siihenkin suuntaan, että ”no pitääkös niitä laskettelusuksiakin voidella” ja vastaus tähän on, että kyllä pitää ja varmasti myös kannattaa. Eron huoltamatto-

man ja huolletun suksen välillä huomaa varmasti. – Merkittävä osa palveluitamme on myös Rossignolin uusimman suksikaluston ja uutuusmallit sisältävä testikeskus, joka muuten on Rukan avajaisten yhteydessä käytettävissä Pisteen edustalla. Testipäiviä järjestetään kauden mittaan tuolla tunturissa lisääkin, ja tässä safaritalollammehan keskus on hyödynnettävissä joka päivä, Valonen kertoo.

Kelkkailun puolella Sport Housen pääasiallisimpana asiakasryhmänä ovat Määtän ja Valosen mukaan pariskunnat ja perheryhmät, jotka vuokraavat tarpeisiinsa passelit kelkat ja starttaavat sopivan mittaisille omatoimireissuille. – Ja kelkkojen suhteenhan meillä pätee täsmälleen sama asia kuin suksien ja muunkin kaluston puolella; tarjolla on uutta ja alan tuoreinta huippulaatua. Kelkkamme ovat muutamaa 2-tahtista pikkusporttia lukuunottamatta nykyaikaisia 4-tahtikelkkoja, mikä käytännössä tarkoittaa viimeisen päälle vietyä käyttömukavuutta, ympäristöystävällisyyttä, hiljaisuutta sekä todella alhaista polttoaineen kulutusta – esim. tämän Rukan ympärysreitin kiertää näillä nykykelkoilla jopa parin litran polttoainemäärällä, mainitsee Valonen. Opastettujen safarien suhteen tyypillisimpänä ryhmäkokona ovat puolestaan 2-15 henkilön ryhmät. – Suhteellisen pienet ryhmäkoot mahdollistavat aina myös yksilöllisten tarpeiden ja toiveiden toteuttamisen, sekä erilaisten palvelujen joustavan yhdistämisen vaikkapa juuri kelkkasafarien yhteyteen. – Ja kun touhu ei mene tiu-

kasti minuuttiaikataulutetuksi teollisuudeksi, pysyy homma samalla mukavan vaihtelevana ja mielekkäänä myös meille tekijöille, summaavat Määttä ja Valonen.

Talvilomien perinteisten puuhien, laskettelun, hiihdon ja moottorikelkkailun oheen halutaan yhä useammin yhdistellä myös muita talvisia riemuja ja ajanvietteitä. Suuressa suosiossa ovatkin mm. perinteisiä talviaktiviteettejä kuten esim. kelkkailua, pilkkimistä, lumikenkäilyä ja vaikkapa husky-/poroajeluja yhdistelevät safarit. Sport Houselta löytyy kuitenkin myös omia erikoisuuksia, jollaisista miehet nostavat esille mm. kelkkailua ja vapaalaskua sisältävät retket ja lumiturvallisuuskoulutukset. – Meiltä löytyy vapaalaskuakin ajatellen aivan erinomaisia paikkoja tästä hyvinkin näppärän ja lyhyen kelkkailumatkan päästä. Mikäli tämäntyyppinen touhu siis kiinnostaa, niin asiasta kannattaa ilman muuta kysyä lisää, miehet vinkkaavat ja jatkavat, että jollei Sport Housen nettisivujen (www.rukalla.fi) kautta juuri sitä haluttua aktiviteettiä satu löytymään, niin mahdollisuudet sellaiseen järjestymiseen selviävät kätevästi puhelinsoitolla, taikka piipahtamalla Rukan sisääntulotien varressa, Rukamarketin kupeessa sijaitsevalla Sport Housen safaritalolla. – Ja sellaisena toiminnan perusajatuksenahan meillä on, että mitä nähtävää ja koettavaa tästä tunturista vain löytyykin, niin meidän kauttamme asiat järjestyvät. Ja nimenomaan niin, että kaiken saa keskitetysti yhdestä paikasta kerralla, ja yhdellä laskulla, nopeasti sekä vaivatta, lupaavat Sport Housen Lasse Määttä ja Mika Valonen.


13

Metsähallitus myy kiinteistöjä ja pienpalstoja Metsähallitus myy toimintansa kannalta epätarkoituksenmukaisia, yksityismaihin rajoittuvia metsäkiinteistöjä. Lisäksi myynnissä on satoja pienpalstoja eri puolilta Suomea, mm. Kuusamossa. Metsähallituksen alkuvuodesta käynnistämä laaja metsätalousmaiden myynti on tuottanut kaikkiaan jo yli 13 miljoonaa euroa. – Metsä- sekä pienpalstoja on vielä runsaasti tarjolla eri puolilla Suomea, ja esim. Kuusamon alueelta löytyy edelleen kymmeniä kohteita. Kaupantekoa jatketaan vuoden loppuun, kerrotaan myynnistä vastaavasta Metsähallituksen tulosyksikkö Laatumaasta. – Lokakuun puoliväliin mennessä metsäpalstoja on myyty vajaalla 12 miljoonalla eurolla ja pienpalstoja yli 1,5 miljoonalla eurolla. Kun metsätilat ja pienpalstat lasketaan yhteen, maata on myyty noin 5000 hehtaaria, Laatumaan maakauppapäällikkö Tapio Kytövuori kertoo. Euroissa maakuntien myyntikärkiä ovat olleet Pirkanmaa (yli 1,8 milj. €) ja Kainuu (vajaa 1,6 milj. €). Yli miljoonan euron myyntitulo on saatu myös Pohjois-Karjalasta, VarsinaisSuomesta, Lapista ja PohjoisPohjanmaalta. – Metsätalousmailla ja pienpalstoilla on ollut mukavasti kysyntää lähes kaikissa maakunnissa. Eniten kauppoja on tehty alle 50 hehtaarin tiloista, mainitsee Ahti Paavonen Laatumaasta.

Myytyjen pienpalstojen keskikoko on ollut noin 1,7 hehtaaria. Pienpalstat sijaitsevat pääsääntöisesti yksityismaiden keskellä ja soveltuvat näin huonosti Metsähallituksen omaan toimintaan. Suuri ostajaryhmä onkin ollut juuri palstojen viereisten yksityismaiden omistajat. – Pienpalstojen suosio on yllättänyt positiivisesti. Niitä on myyty reippaasti muun muassa keskisessä Suomessa. Useissa maakunnissa myyntituotto on yltänyt yli 100 000 - 200 000 euroon, Paavonen kuvaa. Metsäpalstoja on myynnissä yli seitsemänkymmentä kohdetta ympäri Suomen. – Eniten tarjontaa on jäljellä Itä-Suomessa, kolmisenkymmentä metsäpalstaa. Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla on liki 30 vapaata kohdetta, muun muassa Sallassa, Oulussa, Kuusamossa ja Pudasjärvellä. Länsi-Suomen läänin alueella on myynnissä puolestaan kymmenen metsätilaa. Myös pienpalstoja löytyy vielä ympäri Suomea. Ihan vielä emme ole maalissa, mutta jatkamme myyntejä meille asetettuihin tavoitteisiin pääse-

miseksi, toteaa Tapio Kytövuori. Metsähallituksen metsätilojen myynti ei koske suojelu- ja retkeilyalueita, saamelaisalueita eikä tutkimuksen ja puolustusvoimien käytössä olevia maita. Tarjolla oleviin kiinteistöihin ja pienpalstoihin voi tutustua netissä osoitteessa www.laatumaa. com

Metsähallitus on myynyt eräkämppä- ja vuokramökkivälitystä hoitavan Villi Pohjola -tavaramerkin ja välitysliiketoiminnan Suomen suurimmalle vuokramökki- ja -huoneistovälittäjälle Lomarengas Oy:lle. Villin Pohjolan välitystoiminta käsittää noin 100 Metsähallituksen omistukseen edelleen jäävää eräkämppää, sekä noin 250 yksityisten tahojen omistuksessa olevaa vuokramökkiä. Kaupalla Metsähallitus pyrkii varmistamaan mahdollisimman tehokkaan välityskanavan omille eräkämpilleen. Lisäksi pystytään tarjoamaan Villin Pohjolan yksityisille kumppaneille entistä laajempi myyntiverkosto. Lomarengas Oy:n toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkola näkee Villi Pohjola-kaupassa uusia mahdollisuuksia kehittää vuokramökkeilyä ja luontomatkailua. – Villi Pohjola-brändiä on hoidettu hyvin ja sillä on hyvä maine. Tulemme jatkamaan brändin kehittämistä ja uskomme vahvasti luontomatkailun tulevaisuuteen. Villistä Pohjolasta tulee hyvä lisä Lomarenkaan nykyiseen tarjontaan ja se saa oman lokeronsa yhtiömme liiketoimintakonseptissa, toteaa Olkkola. Yksityisten välityskämppien vuokraus jatkuu Villin Pohjolan alla uudessakin tilanteessa. – Villin Pohjolan myynti selkeyttää Metsähallituksen roolia matkailutoimialalla. On hienoa, että eräkämppämme ovat edelleen kansalaisten vuokrattavissa tutun Villi Pohjola-brändin alla, Metsähallituksen pääjohtaja Jyrki Kangas sanoo ja jatkaa, että myös lupamyynti säilyy Metsähallituksella. – Kuluvan syksyn lupamyynnin Metsähallitus hoitaa vielä villipohjola.fi -verkkopalvelun ja palvelunumeron kautta, mutta viimeistään ensi tammikuussa lupia aletaan myymään uudesta Metsähallituksen numerosta. Myöskään Metsähallituksen luontopalvelujen varaus- ja autiotupiin kaupalla ei ole vaikutusta. Samoin pitkäaikaisessa, tyypillisesti useamman vuoden kestävässä vuokrauksessa olevat kämpät Metsähallitus vuokraa edelleen itse, Kangas valottaa.

VARAA AIKA SUUNNITTELUTUOKIOON: www.alacartekeittiot.fi tai soita (08) 852 1021

TERVETULOA KEITTIÖNÄYTTELYYN Meiltä keittiöremontti ideasta asennukseen. Kauttamme myös huippukodinkonemerkit: AEG, Electrolux, Elica, Festivo, Miele ja Siemens. TULE JA KYSY TARJOUSTAMME. KUUSAMO • KITKANTIE 1 • p. (08) 852 1021 • ma-pe 9-17, la 9-14 www.alacartekeittiot.fi

Kuusamon historiapolku jääkaudelta sota-aikaan Kuusamon keskustaan, Kuusamojärven rantaan Kelanrannan ja Kirkkolahden alueelle on noussut neljä historiataulua, jotka muodostavat historiapolun jääkaudelta

sota-aikaan. Vajaan kilometrin mittainen polku alkaa urheilukentän kupeesta Kelanrannasta ja päättyy yhteen sodanaikaisista korsukuopista Kuusamon Pyhän ristin kirkon

vieressä sijaitsevan Pappilan pellon tuntumassa. Historiapolun taulujen teksteistä ovat vastanneet Kuusamoseuran Helena Palosaari sekä Liisa ja Pauli

Jaakkola, ja käännöksistä Viestintätoimisto Lyygian Jonna Lohi. Visuaalisen ilmeen on suunnitellut Mataresen Markku Knuuttila. Kuusamon historiapolku on

osa Kelanrannan-Kirkkolahden virkistysaluetta, jonka rakentamiseen on saatu EU:n ja ELY-keskuksen rahoitus.


14

Tuomariston luonnehdinta Vuoden 2011 Luontokuvasta: Wau mikä kuva! Tiukka potretti ei kaipaa mitään lisää ympärilleen. Ketun koko olemus on kiteytetty kuvaan, joka tuo mieleen KuvaSiskojen loisteliaimmat muotokuvat. Kuvaaja on uskaltanut käyttää kuvankäsittelyn suomia mahdollisuuksia rohkeasti aina kilpailun sääntöjen äärirajoille asti. Tällaiset kuvat ovat virstanpylväitä pelkän toteavan luontokuvauksen matkalla kohti todellista valokuvausta.

Vuoden luontokuvat 2011 esillä Oulangan luontokeskuksessa Nykyisin Vuoden Luontokuva -kilpailu on Pohjoismaiden suurin luontokuvatapahtuma ja samalla maailman merkittävin kansallinen luontokuvakilpailu. Kilpailun lähtökohtaisena vahvuutena on suomalaisuus: kaikki kuvat on kuvattu Suomen rajojen sisäpuolella. Kilpailuun osallistui ennätykselliset 11 466 kuvaa joista semifinaaliin selvisi esituomareiden valintoina noin 750 kuvaa. Kilpailun tuomaristo koostui luontokuvaus- ja graafisen alan ammattilaisista. Suosituimmat sarjat olivat edelleen linnut, maisemat sekä sommit-

telu ja muoto, joista kuhunkin lähetettiin noin 2 000 kuvaa. Ilahduttavaa oli alle 17-vuotiaiden nuorten kasvanut kiinnostus. Tässä sarjassa kuvamäärä oli kasvanut edellisvuodesta yli kaksinkertaiseksi. Vuoden 2011 Luontokuvaksi valittiin salolaisen Kai Fagerströmin eläinkuva “Kettu”. Kuva on hieno näyte Fagerströmin pitkäaikaisesta projektista kotiseutunsa eläimistön kuvaamisessa. Tuomaristo näki kuvassa piirteitä klassisesta muotokuvauksesta ja piti kuvaa virstanpylväänä pelkän toteavan luontokuvauksen matkalla kohti todellista valokuvausta.

Kuvan ottaja Kai Fagerström on harrastanut luontokuvausta viitisentoista vuotta. Näihin upeisiin luontokuviin voi tutustua mukavasti vaikkapa kaakaomukillisen äärellä, sillä näyttely on esillä Oulangan luontokeskuksen kahvilatilassa marraskuun alusta joulukuun puoliväliin. Luontokeskus on siirtynyt talviaikaan ollen avoinna tiistaista lauantaihin kello 10 – 16. Vuoden 2012 luontokuva paljastettiin 20.10. Finlandiatalolla, ja voittajaksi selviytyi Antti Harkon jääkidekuva “Luonnon kristallia”.

Kivirannan Ukko muistelee

Nuoruuteni savotat osa 10

V

anha jermu kertoi menneensä miehimyksen matkassa umpiautosa miehen kotiin. Auto oli kierrelly ja kääntyilly, ettei ei ollu tienny yhtään missäpäin kaupunkia olivat. Talo oli ollu ylellinen, huoneet korkeita ja raskaat satiinisilkkiverhot ikkunoissa ja oviaukoissa, ovia ei ollut kuin ulkoovi. Sohvia ja laiskanlinnoja, seinät tauluja täynnä. Baarikaappi oli avonainen monine erilaisine merkkeineen. Huoneet olivat korkeita ja isoja. Huonosti suomea puhuva palvelija toi kylpypyyhkeen ja kylpytakin, sanoen ”Otaka

tuola pöytälä juoma ja tuola verho taka kylpuame. Menkä site puhtisa ite” Otin yhden paukun ranskalaista konjakkia, ennen kuin menin kylpyhuoneeseen .Posliininen kylpyamme oli koristeltu alastomilla lasten vartaloilla, ja naisen ja miehen alastomat vartalot oli korkealla katossa sydämen kuvat heidän välissään. Punaiset pienet valot oli asennettu kohdistumaan naisen ja miehen kuvaan Vesi oli ihanan lämmintä ja löysin jopa oikean pesusienen, jonka saippuoin tuoksuvalla, huumaavalla valkoisella saippualla.

Istuin ammeessa selin oviaukkoon päin, joten en kuullut mitään ennen kuin sama palvelija kysyi, ”Joko mine pese tejän seleekä?” ”Juu, olokaa vain hyvä”, sanoin pompaten ylös ja pirruuttani kääntyen naiseen päin. ”Oo, mikä kaunis vartaalo teitä oon.”, ja alkoi saippuamaan selkääni aivan niin alas, kunnes vesi tuli vastaan. Yritin katsoa häntä silmiin, mutta hän ei vilkaissutkaan työstään vaikka kuinka yritin sillai puhuttaa. ”Kun oleta pukeanu yövaate, teitä ooteta tänne.”, näyttäen huoneen päädyssä samanlaista oviaukkoa. Jatkuu...


15

Kalle Palander sai oman rinteen Pyhälle ja elinikäisen kausikortin Rukan ja Pyhän isäntä Juhani Aho palkitsi Ski Expossa Kalle Palanderin upeasta panoksestaan suomalaisen alppihiihdon eteen. Kunnianosoituksena Kallelle Pyhän uusi FIS-tason kilparinne sai arvoisensa nimen: Piste Palander. – Ei joka jätkä saa omaa rinnettä, etenkään ihan oikeasti maan parasta suurpuikkarinnettä. Tää on kova juttu mulle. Ehkä mun lapset sitten aikanaan treenaa tässä, nyt kun iskällä on kausikorttikin eläkepäiville asti, Kalle kiittelee saamastaan huomionosoituksesta. – Päätimme rajata Kallen kausikortin kuitenkin vuoteen 2060, jolloin Kalle on minun ikäiseni eli 82. Saa sitten meidän yrityksen 3. polvi aikanaan päättää uskaltaako Kallea enää rinteeseen päästää, valottaa lahjan taustoja Juhani ”Jussi” Aho pilke silmäkulmassa. Ahon perheyhtiö on vastannut Rukan hiihtokeskuksen kehittämisestä jo 40 vuoden ajan. Pyhällä yhtiö on toiminut 25 vuotta. Ruka on ollut Kallen mukana

koko hienon uran ajan, Rukan Alppikoulun opinnoista vuodesta 1995 lähtien. Kalle on ollut vuosia tuttu näky Rukalla oman mökkinsä myötä. Tärkeä osa yhteistyötä on ollut vuotuinen Kalle Palander Summer Ski Camp kesäkuussa, jolloin Kalle on treenannut Rukan kesärinteessä lupaavimpien junioreidemme kanssa. Seuraava Kallen kesäleiri hiihdetään 3.-6. kesäkuuta 2013. SKI-INNclusive - Suomen 1. hiihtäjän all-inclusive paketti Pyhällä Rukaa ja Pyhää on kehitetty viime vuodet suurin investoinnein. Rukalla on valmistunut kävelykylä palveluineen ja Pyhällä on uusittu käytännössä koko rinnealue. Pyhän suurin uudistus on huippunopea 6 hengen PyhäExpress tuolihissi, joka vie Piste Palanderin lähtöpaikalle 4 minuutissa. Investointien jälkeen Ruka ja Pyhä keskittyvät nyt tuotteistamiseen ja ostamisen helppouteen. – Majoitus ja muut palvelut myydään perinteisesti erikseen yksi kerrallaan, joka ei ole asiakkaan eikä

meidän etu. Pyhän SKI-INNclusive sisältää yhdessä kätevässä paketissa majoituksen, täysihoidon, hissiliput ja vapaasti vaihdettavat vuokravälineet alkaen 89 € per hiihtopäivä ja yö. Maailmalla suosittu all-inclusive tulee nyt kotimaisiin hiihtokeskuksiin, uskoo kaupallinen johtaja Ville Aho. SKI-INNclusive paketti on tehty mahdollisimman helpoksi paitsi lomailla, myös ostaa. Valtaosa paketeista tullaan myymään netissä, jossa myydään jo lähes 70 % Rukan ja Pyhän majoituksesta ja neljännes hissilipuista. Rukan ja Pyhän nettikaupasta hiihtäjä saa kätevästi ostettua kaiken lomaansa: majoituksen, hissiliput, välineet, ruokailut ja bileliput. Myös sähköisessä kaupassa Ruka ja Pyhä pyrkivät olemaan hiihtokeskusten edelläkävijöitä. Tämä tukee myös kansainvälistymistä, sillä venäläiset asiakkaat tekevät nettivarauksia jopa suomalaisia innokkaammin.

Talven uutuuksia Sallassa Lumi on jo valkaissut maiseman kauttaaltaan Sallassa ja lumitykit suoltavat lisää lunta rinteisiin vauhdilla alkutalven pakkasten kirvoittamina. Viralliset Talvikauden avajaiset pidetään Sallatunturilla perinteisesti itsenäisyyspäivän tienoilla lauantaina 8.12.2012. Hiihtokeskuksen talven uutuuksiin kuuluu mahtava Burtonin Riglet Park. Tämä monipuolinen lumilautailuparkki uusine välineineen mullistaa lautailun oppimisen. Riglet Parkissa perheen pienimmätkin viihtyvät turvallisesti vaikka koko päivän.

Joulunavaus 28.11. Kuusamon torilla Joulunavaus on perinteinen Kuusamon Nuorkauppakamarin järjestämä koko perheen tapahtuma, joka starttaa joulunodotuksen. Joulunavauksessa luovutetaan Jäljenjättäjä-palkinto, tavataan Joulupukki ja Muori sekä nautitaan muista mukavista ohjelmanumeroista. Jäljenjättäjä on nimi Vuoden kaupunkilainen -kiertopalkinnolle. Palkinto on jaettu joulun alla koko Kuusamon kaupungin historian ajan eli vuodesta 2000 lähtien. Palkintoraatiin kuuluu edustaja Kuusamon kaupungilta, Kuusamon Yrittäjistä, Koillissanomilta sekä Kuusamon nuorkauppakamarista. Vuosien varrella Vuoden kaupunkilaiseksi on valittu mm. Enni Rukajärvi (2011), Sulo Karjalainen (2010), Paavo Korpua (2009) sekä Hannu Hautala (2005).

Legendaariset ravintolat, Keloravintola eturinteen juurella ja omistajan vaihdoksen myötä Sallan Tähti -nimen saanut entinen Kämppis Sallan keskustassa, ovat molemmat saaneet uudet idearikkaat omistajat. Talvikauden aikana molemmissa ravintoloissa on luvassa ohjelmatarjontaa laidasta laitaan. Keloravintola palvelee entiseen tapaan myös ruoka-, seurustelu- ja after ski ravintolana. Napapiirin Safarit ovat panostaneet kauden lupaaviin revontuliennusteisiin ja kehitelleet

asiakkaidensa iloksi Revontuliretkimoottorikelkkasafarin. Mikäpä sen mukavampaa kuin ajella kelkan kyydissä luonnon omaa valonäytöstä katselemaan. Ja vaikka ei juuri sinä iltana sattuisi tulet taivaalla loimuamaan, niin kelkkailu iltahämärissä tunturissa on jo suunpieliä hymyyn nostattava kokemus. Kelkkareitti- ja latuopasteita on uusittu kuluneen kesän ja syksyn aikana. Uudet siniset kelkkaopasteet ja ruskeat latuopasteet opastavat kelkkailijat ja hiihtäjät jo lähes erämaan joka kolkkaan.

Rukan Salonki Korkeatasoista kokous-, ravintola- ja majoituspalvelua. Järeät kelohirsihuvilat asettuvat Salonkijärven ympärille luontoa mukaillen, vain 4 km päähän Rukan ydinalueesta. Rukan Salongin huvilat ovat erittäin korkeatasoisia ja majoitustilaa löytyy jopa 16 hengelle per mökki. Rukan Salongissa teillä on mahdollisuus kokea mm. Jääsaunan kosteat löylyt ja makoisat unet lumi-iglussa. Marjo Määttä + 358 40 564 0937 Kirsi Määttä + 358 40 5640938

Kemijärventie 235, 93825 Rukatunturi

Koneyhtymä Vesa ja Jouni Määttä Maanrakennus, kiinteistöhuolto (lumityöt, roskanajo), LVI-tarvikkeiden myynti.

Monipuolinen konekalusto; Lännen yhdistelmäkaivinkone, kaksi telakaivinkonetta (13 tn ja 21 tn), kolme traktoria, joissa monipuoliset lisävarusteet. Olemme erikoistuneet lumirakenteiden tekemiseen. Vesa Määttä + 358 400 589405 Jouni Määttä + 358 400 296115 info@koneyhtymamaatta.fi Rukajärventie 23, 93825 Rukatunturi.


16

Ei tarvitse säikähtää, vaikka taivaan täyttää joulukuussa kiukkuinen siipien havina. Nämä linnut ovat suutuksissaan vain possuille. Ihmisille on luvassa hauskoja hetkiä, kun Kuusamon Tropiikissa avataan jouluna Angry Birds -aktiviteettipuisto.

M

aailman valloittaneet Angry Birds -pelin hahmot ovat nyt putkahtamassa digitaalisesta maailmasta Kuusamon talvipakkaseen. Jouluksi valmistuvassa Angry Birds -teemapuistossa on luvassa hauskaa koko perheelle, lupaa Lappset Group Oy:n varatoimitusjohtaja Tero Ylinenpää. – Toiminnot painottuvat lapsille, mutta tekemistä löytyy kaikenikäisille. Ideamme mukaan kyseessä ei ole perinteinen huvipuisto, jossa koneet tekevät työn, vaan tarkoitus on juosta, kiipeillä, pelata ja tanssia itse.

Aktiviteettipuiston sisustus ja ympäristö luovat tunnelman, että ollaan pelin sisällä. Digitaalinen maailma on mukana myös puistosta löytyvissä peleissä, joista osa toimii kosketusnäytöllä ja toiset esimerkiksi tanssiaskelilla. Ylinenpäällä on oma suosikkiväline uudessa puistossa: – Survival-rata. Siinä pääsee kiipeilemään, koettelemaan tasapainoa ja notkeutta ja kokemaan vauhdin hurmaakin. Rata sopii erin-

omaisesti vaikka vanhempien ja lasten väliseen leikkimieliseen kisaan.

Kuusamon Tropiikin jälkeen Angry Birdsin, Holiday Clubin ja Lappsetin yhteistyö poikii seuraavan aktiviteettipuiston Saariselälle helmikuussa. Holiday Clubilla ollaan tyytyväisiä suosittujen lintujen uusista pesäpaikoista matkailijoiden ulottuvilla: – Matkailun kehittämisessä pääpainon tulee olla sisällössä. Usein keskitytään seiniin ja vuodepaikkoihin, joista on jo ylitarjontaa, toteaa Holiday Clubin toimitusjohtaja Vesa Tengman. – Holiday Clubilla aktiivinen lomailu on keskiössä. Angry Birds -aktiviteettipuistot täydentävät konseptiamme, joka tarjoaa laadukkaan loma-asumisen ja palveluiden ohella monipuolista, ympärivuotista tekemistä yhden katon alla. Rovaniemeläinen Lappset on Angry Birdsien virallinen yhteys puhelimen näytöltä fyysiseen maailmaan. Kaikki lintuparven puistot ovat Lappsetin käsialaa. Angry Bird-

sin yhteistyökumppaniksi Lappset pääsi, koska se on jo pitkään ollut koko perheen liikuttaja. Leikkipaikkavälineiden lisäksi yritys valmistaa liikuntatuotteita sekä teini-ikäisille, aikuisille että ikäihmisille. Viime vuosina Lappset on yhdistänyt fyysisen liikkumisen ja digitaaliset pelit uudenlaisiksi aktiviteeteiksi, joita on tarjolla myös Kuusamon uudessa puistossa. Lappset on Lapin ylpeys. Tänä vuonna yrityksen liikevaihdon arvioidaan nousevan 55 miljoonaan euroon, ja sen palveluksessa on neljäsataa henkilöä seitsemässä eri maassa. Kiinan uutisten keskellä on mukava tieto Lapin ystäville, että kaikki Lappsetin leikkipaikkavälineet valmistetaan Rovaniemen tehtaalla, ihan Joulupukin naapurissa.


17

Sarvijauheuutemiehen taivaanmerkit 9.11.-3.12.2012 Kauris 22.12.-20.1. Tähän kauteen lähetään kerranki oikialla ratkasulla. Sie oot niin täynnä tottuutta ja asiaa, että kun eräs kyssyy siulta, et missää nimessä halua jättää tillaisuutta käyttämättä. Osta uuvvet sukset nyt.

Vesimies 21.1.-19.2. Häntä jos kahtotaan hieman kauempaa ja lähempääki, niin huomataan, että sie et iha oo niin kovassa vejossa kuin hän. Et tällä viikolla, etkä enskään. Äärinoppeuvessa on toivomisen varraa. Joten reeniä, reeniä.

Kalat 20.2.-20.3. Oot totta kai luottamuksen arvoinen. Sie voit nyt hieman säätää aktiivista valaveilloloaikaas talaviasentoon, sillä nyt jos koskaan on eessäsi elämäsi talavi. Muut antaa kuitenkin siitä varmuuden, joten pijä mölyt mahassas. Vielä.

Oinas 21.3.-20.4. Ei aina ole ollut niin. Ei eilen, eikä toissapäivänä. Oikea suuntaus on ainakin se, että ite tiijjät, että missä oikein meet. Et ole niin kaukana erräästä, ainakkaan henkisesti, kuin vielä alakusyksystä kuvittelit. Jouluksi lämpenee.

Härkä 21.4.-20.5. Huumorisi kohtaa vertaisensa. Meette päistikkaa niimmonella tasolla, ettei wanaha Erkkikää ota ennää selekua, että kuka on oikein ja kuka nurin. Pääset lekottelemmaan niin hyvässä seurassa, että se on kuin kirsikka kauniin kakun päälle.

Kaksoset 21.5.-21.6. Talavi tuntuu vilivoittavalta, eheyttävältä, parantavalta voiteelta ihollasi. Antaa tulla nyt lunta tupaan, sillä sitä sinä olet kaivannut. Viet ittes paikkoihin, jotka pursuavat muistoja. Olet ollut liian kauan poissa. On hyvä olla läsnä.

Rapu 22.6.-22.7. Eihän siitä mittää tuu, jos on jumissa ihtesä kanssa. Siulla ei nyt ole mittää hättää, vaan hänellä. Eräs asia saa hänet niin solomuun, että siua tarvitaan nyt apumieheksi/-naiseksi. Mihinkään ei ole kiire, lämmittäkkää sauna ja syökää ensin hyvin.

Leijona 23.7.-22.8. Nyt ei auta ku mennä vaan ja suoraan myrskyn silimään ja asiasta miestä sarvista härkää. Hän ei halua tietenkään kuunnella mutta kun olet selkeä ja suora, niin tämän errään kanssa se toimii kuin veitsi voihin.

Neitsyt 23.8.-23.9. Lähet liikkeelle aika pitkältä takamatkalta. Latua kyllä riittää ja kilipasuksijoilla voipi hyvinnii olla ihan väärät voiteet tähän mäkkeen. Elä anna periksi. Uhkarohkeutta siulta ei ole koskaan puuttunu, joten anna mennä vain.

Vaaka 24.9.-23.10. Hei eivät tiijjä, onko siusta totteuttammaan se eräs yhteinen suunnitelma, vai jääkö se vain haaveeksi. Yhessä asiassa oot kyllä oikiassa – Nyt ei kannata ennää ootella, eikä testailla. Ota ystäviäsi kädestä ja johdata heidät seikkailuun.

Skorpioni 24.10.-22.11. Eihän tämmöstä juonen poloveilua ois osannu keksiä itte pirukaan. Asiat menevät nyt niin juonikkaasti etteenpäin, ettei siulla oo oikein ossaa eikä arpaa siihen, että hommat suttaantuu. Läheisesi on siis puhdasta kultaa.

Jousimies 23.11.-21.12. Nyt kun hän kerran puhkuu jotain, mitä ei ennää pysty pitämään sisällään, niin on parempi kuunnella, mitä eräs on tullut sinulle sanomaan. Anna hänelle rauhaa ja aikaa lähestyä sinua tässä asiassa.

Riista- ja matkamuistomyymälät Wild game products and souvenirs

Lapin herkkuja H Matkamuistoja H Upeat valikoimat puukkoja ja kuksia Poron- ja lampaantaljat H Kuusamossa maksuton 90m2 pienoisnäyttely

Elämyksellinen käyntikohde myös bussiryhmille! KUUSAMO • Järvenpääntie 1, Kuusamo (4km Rukalle päin) RUKA • Kauppakeskus Kumpare, Rukakyläntie 8 VUOKATTI • Holiday Club Katinkulta, Katinkullantie 15

www.riipisen.fi

Munkkikahvit Kuusamossa 0,99 eur


18

Menovinkkejä 9.11.–4.12.2012 16:00 Rukatontun Afterski - sauna 19:00 Talvikauden avajaiset ravintola Rukahovissa 21:00 Tellu Night & Karaoke avajaistunnelmissa 21:30 Guitar Heroes Duo Colorado baarissa 22:00 Jukka Poika & Sound Explosion band @ Ravintola Piste 23:55 Zonessa Las Bepas

Näyttelyt: Kaamosgalleria Kuusamotalo Juhani Kinnunen – Kuvia matkan varrelta 5.-29.11.2012 Kuusamotalo on avoinna ma - to klo 11 – 18, pe ja juhlapyhien aattona klo 11 - 16. Hannun jäljet - Hannu Hautala luontokuvakeskus Näyttelyssä on esillä uusi sarja Hannu Hautalan klassikkotöitä sekä tuoreena teemanäyttelynä ”Jäämeren äärellä”. Keinutuolin kuvasarjassa voi keinutella Hautalan kuvilla, teemana ”Vanhaa ja uutta 2000-2012”. Kuukkelisalissa vierailevana valokuvataiteilijana nähdään Juha Suonpää. Monivuotisessa jäljitysprojektissaan valokuvataiteilija palaa Kulta-ajan taiteilijoiden kausille ja päivittää suomalaisten kansallisomaisuutta nykypäivään. Aukioloajat: ma-pe klo 9-17 la klo 10-14 su suljettu Oulangan Luotonkeskus - Vuoden 2011 luontokuvat 1.11.-13.12.2012 - Kuusamo Nature Photo XVII 14.12.2012-30.1.2013. Oulangan luontokeskuksen kahvila, Safari Cafe Susi tarjoaa kahvilaja ruokapalveluja, päivän keiton, safari-infoa ja myyntiä sekä retkeilyvälineiden vuokrausta. Aukioloajat: ti-la klo 10.00-16.00 (su ja ma suljettu) PERJANTAI 9.11.2012 Rukan Talvikauden Viralliset Avajaiset 2012-2013 09:00 Happy Family touhutalo & kuntosali tutustumispäivä -50% Happy Family Kuntosali ja Lasten Touhutalo, puh. 0400 101600 12:00 Hemmotteluhoitoja Rantasipi Rukahovissa 13:00 Avajaisten testikeskus Talven välineuutuudet testattavana Eturinteillä 14:00 Fortum next generation -laskettelukilpailu kaikenikäisille ja kaikilla välineillä 14:00 Zonessa pöytätanssit karaoken tahtiin 16:00 Aperol Spritz AfterSki @ Piste

LAUANTAI 10.11.2012 Rukan Talvikauden Viralliset Avajaiset 2012-2013 09:00 Happy Family touhutalo & kuntosali tutustumispäivä -50% 10:00 SaunaJoogaa Rantasipi Rukahovissa 10:00 Kelkkatapahtuma Safaritalolla 11:00 Kalle Palander Ruka Racing Schoolin ilmainen treeniklinikka 11:00 Kauden ensimmäiset reilisessarit Saaruassa 11:00 Palosaaren porot Rukan kylässä 11:00 Avajaisten testikeskus Talven välineuutuudet testattavana Eturinteillä! 12:00 Hemmotteluhoitoja Rantasipi Rukahovissa 14:00 Fortum next generation -laskettelukilpailu kaikenikäisille ja kaikilla välineillä! 14:00 Hiihtokoulu Ruka - ilmainen laskettelu/lumilautailu/telemark -tutustumistunti 14:00 Avajaistori Rukan kylässä 14:00 Zonessa pöytätanssit karaoken tahtiin 15:00 Happy Family Karkkibingo 16:00 JVG - Avajaisten ilmaiskonsertti ulkolavalla! 16:00 Coloradon afterski 16:00 Live AfterSki @ Piste 16:00 Rukatontun Afterski - sauna 16:45 Soihtulasku ja Ilotulitus 19:00 Ravintola Peakin kauden avajaiset 19:00 Talvikauden avajaiset ravintola Rukahovissa 21:00 Tellu Night & Karaoke avajaistunnelmissa 21:30 Guitar Heroes Duo Colorado baarissa 22:00 Matti A:n Parasta Ennen Show ja DJ Kaasi @ Ravintola Piste 23:55 Zonessa Las Bepas 20:30 Orkesteri tanssit - Tahdit takaa Trio Grande @ Holiday Club Kuusamon Tropiikki

TORSTAI 15.11.2012 16:00 Aperol Spritz AfterSki @ Piste 19:00 Pietarilaisen Optina Pustynin luostarin mieslaulajat Kuusamotalossa, Kuusamotalo, puh. 040-860 8800 19:00 Tanssimaan ravintola Rukahoviin - Nasma orkesteri, puh. 08-859 10 20:30 Orkesteri tanssit - Tahdit takaa Trio Vetanaula @ Holiday Club Kuusamon Tropiikki PERJANTAI 16.11.2012 16:00- Aperol Spritz AfterSki @ Piste 18:00 TI-TI Nalle Kuusamotalossa, Kuusamotalo, puh. 040-860 8800 19:00 Tanssit Ravintola Rukahovissa - Nasma orkesteri, puh. 08-859 10, myynti 08-8591 888 21:00 Tellussa karaokea klo 21 alkaen LAUANTAI 17.11.2012 16:00 Aperol Spritz AfterSki @ Piste 19:00 Tanssimaan Ravintola Rukahoviin - Nasma orkesteri, puh. 08-859 10 20:30 Orkesteri tanssit - Tahdit takaa Trio Vetonaula @ Holiday Club Kuusamon Tropiikki 21:00 Tellussa karaokea klo 21 alkaen TORSTAI 22.11.2012 16:00 Aperol Spritz AfterSki @ Piste 20:30 Tanssiorkesteri Tro Roadsters @ Holiday Club Kuusamon Tropiikki 21:00 Tanssimaan Ravintola Rukahoviin - Timo Luostari & Kilimanjaro, puh. 08-859 10 21:00 Tellussa karaokea klo 21 alkaen PERJANTAI 23.11.2012 16:00 Aperol Spritz AfterSki @ Piste 21:00 Tanssit Ravintola Rukahovissa - Timo Luostari & Kilimanjaro, puh. 08-859 10 21:00 Tellussa karaokea klo 21 alkaen. 22:00 Tanssin sykettä Hotku Klubilla - lkka Hakala & Sonetti, Sokos Hotel Kuusamo, puh. 020 1234 693 23:55 Zonessa Stig! LAUANTAI 24.11.2012

SUNNUNTAI 11.11.2012 Rukan Talvikauden Viralliset Avajaiset 2012-2013 09:00 Happy Family touhutalo & kuntosali tutustumispäivä -50% 11:00 Fortum next generation -laskettelukilpailu kaikenikäisille ja kaikilla välineillä! 16:00 Rukatontun Afterski - sauna! 16:00 Aperol Spritz AfterSki @ Piste

16:00 Aperol Spritz AfterSki @ Piste 20:30 Tanssiorkesteri Trio Roandsters @ Holiday Club Kuusamon Tropiikki 21:00 Tanssimaan Ravintola Rukahoviin - Timo Luostari & Kilimanjaro, puh. 08-859 10 21:00 Tellussa karaokea klo 21 alkaen 22:00 Tanssin sykettä Hotku Klubilla - One More Night, Sokos Hotel

Skibussi liikennöi aikataulujen mukaan. Taksit liikkuvat tilauksesta, ympäri vuorokauden. Porot ja huskyt nukkuvat öisin.

Kuusamo, puh. 020 1234 693 23:55 Zonessa Mikko Wilkastus! KESKIVIIKKO 28.11.2012 16:00 Aperol Spritz AfterSki @ Piste 18:00 Joulunavaus Kuusamon torilla @ Kuusamon Tori, Ouluntaival 1/ Kuusamon Nuorkauppakamari TORSTAI 29.11.2012 FIS World Cup Ruka Nordic Opening 2012 Maailman suurin talvilajien maailmancup tapahtuma Rukalla 16:00 Aperol Spritz AfterSki @ Piste 21:00 Tellussa karaokea klo 21 alkaen 20:30 Orkesteri tanssit @ Holiday Club Kuusamon Tropiikki puh. +358 3 06 864000 21:00 Tanssimaan Ravintola Rukahoviin - Jettiset, puh. 08-859 10 PERJANTAI 30.11.2012 FIS World Cup Ruka Nordic Opening 2012 Maailman suurin talvilajien maailmancup tapahtuma Rukalla 16:00 Aperol Spritz AfterSki @ Piste 21:00 Tellun yökerhossa diskoillaan klo 21 alkaen! 22:00 Official FIS World Cup Ruka Nordic Opening Party @ Piste: Mustana 23:55 Zonessa Make it shake 21:00 Tanssit Ravintola Rukahovissa - Jettiset, puh. 08-859 10 22:00 Tanssin sykettä Hotku Klubilla - Anniina Mattila & Avenue, Sokos Hotel Kuusamo, puh. 020 1234 693 LAUANTAI 1.12.2012 FIS World Cup Ruka Nordic Opening 2012 Maailman suurin talvilajien maailmancup tapahtuma Rukalla 16:00 Aperol Spritz AfterSki @ Piste 17:30 JouluShow Rukan Stadionilla 21:00 Tellun yökerhossa diskoillaan klo 21 alkaen! 22:00 Official FIS World Cup Ruka Nordic Opening Party @ Piste: Grooving High Allstars 23:55 Zonessa Make it shake! 19:00 Tanssit Ravintola Rukahovissa - Jettiset puh. 08-859 10 22:00 Tanssin sykettä Hotku Klubilla - Nasty Habits, Sokos Hotel Kuusamo, puh. 020 1234 693 SUNNUNTAI 2.12.2012 FIS World Cup Ruka Nordic Opening 2012 Maailman suurin talvilajien maailmancup tapahtuma Rukalla 16:00 Aperol Spritz AfterSki @ Piste 12:00 Joulumessut Kuusamon ammattiopistolla - Myyntipöytien antimien lisäksi tarjolla jouluista ohjelmaa ja kahvilan herkkuja!


19


20

MAAILMANCUPIN AvAUS RUKALLA 30.11.-2.12.2012!

RUKAN MAAILMANCUPIN PÄÄSYLIPUT MYYNNISSÄ, OSTA OMASI ENNAKKOON NYT! OHJELMA: Perjantai 30.11.2012 13.30 Maastohiihto, Sprintti N+M, finaalit (P), MC 18.00 Mäkihyppy HS 142, Joukkuekilpailu, MC Lauantai 1.12.2012 09.45 Yhdistetty HS 142, MC 11.00 Maastohiihto, 5 km Naiset (V), MC 12.30 Maastohiihto, 10 km Miehet (V), MC 14.30 Yhdistetty, Gundersen, 10 km, MC 15.15 Mäkihyppy HS 142 17.30 Joulushow ja ilotulitus

PE 15 € / LA 22 € / SU 15 € / KAIKKI 3 PvÄÄ 40 € Alle 16v. ilmaiseksi vanhempien kanssa. Ennakkolipulla ilmainen menokyyti SkiBussilla Kuusamo-Ruka. Paluu: 5€/aik., 2€/lapset alle 11v.

Sunnuntai 2.12.2012 10.30 Yhdistetty, Joukkuesprintti, HS 142 12.00 Maastohiihto (takaa-ajo), 10 km Naiset (P), MC 13.00 Maastohiihto (takaa-ajo), 15 km Miehet (P), MC 14.30 Yhdistetyn hiihto, Joukkuesprintti, MC

www.nordicopening.com www.ruka.fi

Matkailulehti Ruka 12-2012  

Rukan avajaisnumero & Nordic Opening

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you