Ökokör kamra – kézikönyv csoportvezetőknek

Page 1

2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez

ÖkoKör Kamra – Kézikönyv csoportvezetőknek TARTALOM

A Nagy Testvér: az Ökokör program ……………………

……… .2

Nemzetközi háttér …………………………………………………… ……………. .2 Mi az Ökokör? ……………………………………………………… … ……………2 Az Ökokör számokban ……………………………………………… ……………...4

GYIK …………………………………………………… ………… …. 5 Elméleti alapok ………………………………………… ………… ….. 7 A célcsoport: korai bevezetők ……………………………………… ………… …….7 Empowerment: a változtatás motorja ……………………………… ………… … …..9 Így leszel jó csoportvezető ………………………………………… …………… …..12

Hogy néz ki az ÖkoKör Kamra a gyakorlatban ………………… ….14 Kamrák, tagok, vezetők ………………………………………………………… … .14 Csoporttalálkozók ……………………………………………………………… ……15 Vállalások ……………………………………………………… ……………… ….18 Mérések ………………………………………………… ……………………… ….18 Beszámoló a TVE-nek …………………………………… ………………… …….19

Eszköztár………………………………………… …………………

...20

A horog………………………………… ……………………………………………..20 Synergy találkozó tervezés ……………………………………………………………20 Hagyj helyet az énnek!...................................................................................................21 Biztonság………………………………………………………………………………21 Toborzás ………………………………………………………………………………22 Értékelés a záró találkozón…………………………………………………………….22


2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez

A Nagy Testvér: az Ökokör program Nemzetközi háttér Az ÖkoKör program keretét jelentő EcoTeams programot a Global Action Plan International (GAP) nemzetközi civil szervezet dolgozta ki, és koordinálja világszerte 1990 óta. Eddig több mint húsz országban vezették be, a skandináv országoktól az Egyesült Államokon át Vietnámig milliónyi embert mozgatott meg, és indított el a változás útján. A kezdeményezés célja a háztartások környezeti terheinek csökkentése, társadalmi részvételük fejlesztése gyakorlati segítségnyújtással. A résztvevők egyszerű lépésekkel tehetik fenntarthatóbbá fogyasztási és életmódbeli szokásaikat, ami már néhány hónap alatt mérhető változást eredményez. A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2010-ben vezette be az ÖkoKör programot Magyarországon. 2010 és 2016 között több mint 900 háztartásban, több tucat településen próbálták ki. Az ÖkoKör Kamra ennek a „kistestvére”, 2017-ben indult. Miért éppen Kamra? Az ÖkoKörösök visszajelzései alapján egyértelműen látszott, nagy igény van arra, hogy résztvevők elmélyültebben foglalkozzanak az élelmiszer témával. A téma fontosságát jelzik a világban zajló folyamatok is:    

Az emberiség által előállított élelmiszer harmada egyenesen a kukában landol; Az élelmiszertermelés az emberiség által kibocsátott üvegházhatású gázok egyik legfontosabb forrása; Az élelmiszer a legfontosabb oka a jó vagy rossz egészségi állapotunknak; A világon éhező milliók több mint fele a mezőgazdaságban dolgozik.

Mi az az Ökokör? Az Ökokör, így az Ökokör Kamra is, a gyakorlatban kis munkacsoportot, „tanulókört" jelent. Lényege a kiscsoportos, másoktól való, személyes élményeken keresztüli tanulás. Az ÖkoKörök annyiban különböznek a Kamráktól, hogy ők az étkezésen túl a teljes háztartás zöldítésére vállalkoznak: tagjaik újragondolják a víz, energia és vegyszerhasználatukat, zöldítik a közlekedésüket, a hulladéktermelésüket. Egy-egy ÖkoKör öt-tíz résztvevőből áll, akik két-három hónapig – az ÖkoKör Kamra tagok 5 hétig - járnak össze, hogy hétről-hétre különböző környezettudatos fortélyokat tanuljanak meg, próbáljanak ki és gyakoroljanak be. A résztvevők minden találkozón megbeszélik, és együtt eldöntik, hogy melyek azok az akciók, lépések, amelyeket szeretnének és képesek saját otthonukban, környezetükben megvalósítani, s hogy erre milyen lehetőséget ismernek. Ebben felkészített csoportvezetők, egy munkafüzet és egyéb segédanyagok is segítik.


2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez

Az ÖkoKör Kamra egy önképző vagy más néven tanuló kör, ahol a résztvevők kölcsönösen tanulnak egymástól, anélkül, hogy lenne egy megmondó ember, aki mindig előáll a tuti megoldással. A csoportok munkáját vezetők és munkafüzet segítik, azonban ezek feladata inkább a rávezetés és az inspiráció, nem pedig a szakmai tanácsadás vagy a kész válaszok szállítása. A munkafüzet egyfajta recept-gyűjteményként ötletekkel szolgál, illetve segít új ötletek kidolgozásában. A csoportvezetők szerepe - lévén a legtöbb esetben ugyanolyan laikusok, mint maguk a csoporttagok - a csoportszellem fenntartása, a találkozók koordinálása, és ha nagyon muszáj, a csoporttagok emlékeztetése. Sem a vezetőknek, sem a munkafüzetnek tehát nem az a dolga, hogy megmondják: ezt vagy azt kell tenni. Ehelyett abban segítenek, hogy a csoportok megtalálják, mi az, amit lehet, mi az, amire a csoporttagok képesek. Hogy a közös változtatás mennyire jól működik, azt az évekkel ezelőtt elindult ÖkoKör program sikerei bizonyítják.


2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez

Az ÖkoKör számokban 2010-2015 között több mint 900 háztartás vett részt ÖkoKörben Magyarországon mintegy 50 településen. A résztvevő háztartások -

24%-kal kevesebb élelmiszerhulladékot, 23%-kal kevesebb vegyes háztartási hulladékot termeltek, 15%-kal kevesebb villamos energiát, 31%-kal kevesebb földgázt és 13%-kal kevesebb vezetékes ivóvizet használtak, és 10%-kal kevesebb vegyszert tartottak otthonaikban, mint a programban való részvétel előtt.

Ezáltal a 900 háztartás 3 hónap alatt összesen mintegy - 3.600 kg ételt mentett meg a hulladékká válástól – ebből 33 fő élelmiszerszükségletét lehetett volna fedezni az ÖkoKör 3 hónapja alatt - 8.500 kg-mal csökkentette a vegyes háztartási hulladék mennyiségét - ez annyi, mintha 90 fő az ÖkoKör 3 hónapja alatt egyáltalán nem termelt volna hulladékot (több mint 4000 laptop vagy 240 000 PET palack tömegének felel meg) - 61.200 m3 gázt, 72.000kWh villamos energiát spórolt meg - ez annyi, mintha közel 200 háztartás az ÖkoKör 3 hónapja alatt egyáltalán nem használt volna energiát - 140.000 liter vizet spórolt meg - ez annyi, mintha 11 fő az ÖkoKör 3 hónapja alatt egyáltalán nem használt volna vizet - 10.800 flakonnal kevesebb vegyszert tartottak otthon - ez felér egy valamirevaló drogéria teljes kínálatával.


2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez

GYIK -

Mennyi ideig tart egy Ökokör Kamra, és mi történik ezalatt?

A három témakör – Egészség, Hulladék és Klímaváltozás – feldolgozása legalább öthétig tart – hogy pontosan meddig, az a találkozások gyakoriságán múlik. Az első alkalom az ismerkedésé, informálódásé, ezt követően az első héten zajlanak az otthoni mérések. Ezután heti/kétheti rendszerességgel találkoztok majd. A találkozókon körbejártok egy-egy témát, és mindenki választ egy neki szimpatikus vállalást, amit a következő találkozóig igyekszik megvalósítani. Amikor újra találkoztok, röviden beszámoltok egymásnak, mire jutottatok, miben van szükségetek segítségre a továbblépéshez, majd előveszitek a következő témát. Amikor a témák végére értek, az utolsó hetet újra méréssel és számvetéssel töltitek: ekkor győződtök meg róla, milyen sok mindent sikerült elérnetek, és hogy milyen nagy mértékben sikerült változtatni szokásaitokon. Ilyen módon egyaránt látható lesz az egyéni haladás és a csoportok munkájának összesített eredménye is. Az utolsó találkozón végül megosztjátok egymással eredményeiteket, és ünnepeltek!

-

Hol fogunk a csoportunkkal találkozni, és mennyi időt visz igénybe egy-egy találkozó?

A találkozók helyének megválasztása tőletek függ: találkozhattok akár mindig egyvalakinél, vagy rotációs rendszerben mindig másnál, de akár egy hangulatos kávézó vagy művelődési ház is lehet a találkozók színtere. Egy-egy találkozó a tapasztalatok szerint 2-3 órát tart - attól függően, mennyire merültök bele a disputába.

-

Ki lehet csoporttag, ki lehet csoportvezető?

Csoporttag bárki lehet, akinek van beleszólása, mi történik otthonában, és aki vállalja a találkozókon való aktív részvételt, a vállalások kipróbálását, valamint a haladás mérését és naplózását. Csoportvezető viszont csak az lehet, aki részt vesz a TVE csoportvezető képzésén, és aki felelősséget vállal csoportjának munkájáért, valamint a TVE-vel való kapcsolattartásért.

-

Kikből szerveződhet csoport?

Bárkiből: barátokból, szomszédokból, kollégákból. Akkor is jelentkezhetsz, ha nem ismersz olyanokat, akik szívesen hoznának létre Ökokör Kamrát - igyekszünk lakóhelyeden összekötni olyanokkal, akik viszont igen.


2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez

-

Ki szervezhet csoportot?

Bárki - akár Te is! Ezen kívül természetesen gyűjtjük az egyéni jelentkezőket, és próbálunk közvetíteni köztetek.

-

Mennyi időbe és pénzbe kerül mindez?

A csoporttagok számára a programban való részvétel díjmentes - a résztvevők ingyen kapják meg a munkafüzetet, a csoportvezetők regisztrációs díj ellenében vehetnek részt a képzésen.

-

Hogy lehet tagnak vagy csoportvezetőnek jelentkezni?

Jelentkezni a Tudatos Vásárlók Egyesületénél az okokor [kukac] tve.hu címen tudsz, vagy ha személyesen ismered a csoportvezetőt, akkor nála is jelentkezhetsz. Az előbbi esetben értesítést kapsz, indul-e lakóhelyeden ÖkoKör Kamra a közeljövőben, vagy vannak-e még a közeledben jelentkezők, akikkel össze tudsz állni.


2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez

ELMÉLETI ALAPOK A célcsoport: korai bevezetők Adott közösséget kulturális és társadalmi szempontból különböző normák és szokások határoznak meg, ezek összessége jelenti a közösség határait. Emaatt használunk például evőeszközt étkezéskor, és ez alapján magázódunk az idősebbekkel. Jól tudjuk azonban, hogy a szokások, ha lassan is, de változnak. Új és újabb szokások bukkannak fel, terjednek el, míg a régiek feledésbe merülnek. A változások nem mindenkit érintenek egyformán: van, aki hamar elsajátítja őket, s van, aki élete végéig próbálja tartani magát a régiekhez. A közösség tagjai a kulturális változások szempontjából a következő csoportokra bonthatóak:       

újítók (innovators), változás ügynökei (change agents) korai bevezetők (early adapters), korai többség (early majority), kései többség vagy követők (late majority/followers), lemaradók/közömbösök, (laggards) ellenállók.

Az újítók azok, akik teljesen új dolgokat találnak ki, és kezdenek el csinálni, de akikre a közösség legfeljebb mint csodabogarakra tekint, akiket sokszor nem is vesznek komolyan, s akik bizonyos értelemben nem is tartoznak a közösséghez. A közösségnek csak egy kis része nyitott az újdonságra: ők az ún. változás ügynökei, akik elsajátítják, és elsőként kezdik el alkalmazni az újításokat. Többségük nem ritkán vezetői pozícióban van, illetve olyan kezdeményezések elindítója, amelyek hosszú távon hatással vannak kisebb, vagy nagyobb közösségek normarendszerére, gondolkodásmódjára és ez által működésére. Miközben nyitottak a saját kulturális és közösségi határaik feszegetésére, sok esetben egyfajta véleményvezérek is, akiknek nagy befolyása van olyanokra, akik


2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez

meghallgatják és követik őket. Ők hisznek abban, ami iránt elköteleződtek, és elég kitartóak ahhoz, hogy céljaikat véghezvigyék. Idővel egyre többen hallják és értik meg őket, s egyre többen csatlakoznak a gondolathoz, amit képviselnek. Kisebb csoportok alakulnak ki körülöttük: ezek a követők lesznek az újítások korai bevezetői. S ha az újítások kellően vonzóak mások számára is, akkor még többen fogják átvenni őket, előbb-utóbb magukkal húzva a közösség javát –először az ún. korai, majd a kései többséget, akik számára már szinte természetes lesz, hogy így kell tenni, s akik nem akarnak lemaradni. Végül, jönnek a lemaradók, akik bár nehezen változtatnak, de nem kétséges számukra, hogy ez a normális, és egyedül az ellenállók szűk csoportja lesz az, aki nem hajlandó a változtatásra. A közösség ilyetén való változása állandó, hiszen újabb és újabb újítások jelennek meg és terjednek el. A kérdés mindig az, hogy végső soron merre mozdul; hogy milyen újítások és mitől terjednek el. A változások ugyanis nem maguktól következnek be. Aki megérti ezt a folyamatot, és tudatosan aknázza ki a rejtett mozgatórugókat, az éppúgy használhatja sampon eladásra de akár a környezettudatosság elterjesztésére is. A mi célunk nem a reklámozás, de a hatásmechanizmus ugyanaz. Az ÖkoKör Kamra programban a változás ügynökei a csoportvezetők. A másik célcsoportot a korai bevezetők jelentik: nekik szeretnénk bemutatni azokat a változásokat, amiket a csoportvezetők már megismertek, elsajátítottak. Tehát csoportvezetőként Te magad vagy a változás ügynöke: miközben még az újítókon tartod a szemed, és keresed a zöld életmód lehetőségeit, a megszerzett tudást már szívesen átadod másoknak is. A csoportod tagjai lesznek a korai bevezetők, akikben már megérett a nyitottság egy környezettudatosabb életmódra, és akik készek változtatni jelenlegi életmódjukon. S mivel ezt különösebb fáradtság nélkül meg is fogják tudni tenni, kedvet csinálnak és példát adnak majd másoknak. Talán már nincs is olyan messze az az idő, amikor a környezettudatos életmód nem csak kevesek hóbortja, hanem az egész társadalom központi normája lesz! Az elsőség ráadásul egyfajta mézes madzag is. A jó dolgokban mindig jó élen járni! A fenti kivonat Alan Atkisson Amőba elméletén alapul. Itt találsz egy rövid ismertetőt az Amőba elméletről angol nyelven https://www.youtube.com/watch?v=5ZUjLTff3js


2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez

Empowerment – a változtatás motorja Az angol empowerment kifejezésnek nincs igazán jó magyar megfelelője. A szó egyaránt jelent képessé tételt, felhatalmazást, a magunkban és másokban rejlő képességek kibontakoztatását, motiválást, bátorítást és még egy sor egyéb dolgot. Az empowerment lényege, hogy nem a szokásos módon és eszközökkel vesszünk rá másokat arra, hogy csináljanak meg valamit - ez esetben, hogy változtassanak étkezési szokásaikon. Azt szeretnénk elérni, hogy a változás valóban hosszú távú legyen, amihez az kell, hogy belülről fakadó igényből táplálkozzon és elkötelezett legyen. A teljes szemléletváltozás, áthangolódás másképp nem lehetséges. Ily módon az ember valóban sikerrel veheti kezébe élete irányítását, és hosszú távon is képessé válik a változtatásra.

Az empowerment alapjai Az empowerment első szabálya, hogy meghíváson alapul és önkéntes. Bárki, aki bekapcsolódik a folyamatába, nyitottnak kell lennie a változásra, és meg kell értenie, a változás nem jön magától, aktívan tennie kell érte. Ehhez azonban, a hagyományos viselkedésváltozással foglalkozó lineáris szemlélettel ellentétben nem elég információt közölnöm. Hiába mondok, mutatok be valamit valakinek, az még nem garantálja a sikert. Az illetőnek meg is kell hallania az üzenetet, amihez az ügy iránti érdeklődés, törődés is kell. Csak akkor lesz valóban nyitott az információmra, akkor akar megtudni valamit a dologról, ha sikerül felkelteni az érdeklődését. A személyes kötődés kialakításának eszköze a meghíváson és önkéntességen alapuló bevonás mellett az is, hogy nem azt kérdezzük, mit gondolsz róla, hanem azt, mit érzel vele kapcsolatban. Míg a gondolatok az egyént racionális énjénél fogva ragadják meg, továbbá az objektív és külső hozzáállást ösztönözve nem feltétlenül vonják be, az érzelmek sokkal mélyebb és személyesebb szinten működnek, ahol a szubjektivitásnak van nagyobb szerepe, s még csak meg sem kell játszani az egyébként oly sokszor elvárt józanságot, hidegfejűséget. Ha kinyilváníthatom az érzelmeimet valamivel kapcsolatban (amit a társadalmunk egyébként is oly sokszor tilt), az új távlatokat nyit, és nagyobb szintű odafordulást idéz elő, amiből sokkal könnyebben lesz törődés. Mindez azonban még mindig nem garantálja, hogy tettek születnek az új információ birtokában. A cselekvéshez akaratra is szükség van. Az akarat viszont azt feltételezi, hogy elhiggyem, tudok tenni valamit az adott ügyben. Ennek híján nem csak, hogy nem teszek semmit, de nem is fog érdekelni a dolog. Az információ nem lehet tehát egyszerű megoldási javaslat, be kell mutatnunk azt is, hogy okoz-e majd változást. Ha pedig valaki már tett valamit, a legfontosabb, hogy kapjon visszajelzést, pozitív megerősítést. Pozitív


2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez

visszajelzéssel elköteleződik az ügy iránt, ami újabb információszerzéshez vezet, és így tovább. Biztosan tapasztaltad már, hogy azokon az információkon akad meg a tekinteted, azok rögzülnek benned, amelyek valamiért érdekesek a számodra, amelyekkel törődsz. Ha megszerezted az információt, ha a tudás már a birtokodban, léphetsz: tettekre fordíthatod korábbi vágyaidat, ez pedig megerősíti érdeklődésedet, törődésedet. Ha jól megy, a körből így egy felfelé csavarodó spirál válik. Segíteni a szándék megfogalmazódását

Cselekvés Kíváncsiság Információ

Megerősítő Visszajelzést adni

Segíteni új kérdések felvetését

Elköteleződés Az empowerment spirál

Csatlakozási pontok Ha segíteni akarsz másoknak, hogy változtassanak étkezési szokásaikon, ebbe a spirálba kell betörnöd, és ez olykor nem is olyan egyszerű, pontosabban nem pont ott a legkönnyebb, ahol elsőre gondolnánk. A mindennapi életben a leggyakoribb, hogy az információszerzésnél/-átadásnál igyekszünk belépési pontot találni, információközléssel próbálunk rávenni másokat a változtatásra. Pedig a győzködésnél hatásosabb, ha tettekkel indítunk: ha kipróbálja, és beválik, jobban fogja érdekelni, s máris jöhet az információ, amit újabb tettek követhetnek – s eközben az egész szemléletben, hozzáállásban is változás áll be.


2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez

Szintén működik, ha az elköteleződésnél nyitunk rést a spirálon, különösen abban a helyzetben, ha személyesen beszélhetünk a másikkal. Ezzel minden valamirevaló értékesítő tisztában is van – ha el akarsz adni valamit, meg kell tudnod hallgatni a másikat. Csoportvezetőként ez annyit tesz, oda kell tudnod figyelni arra, mi a fontos a csoporttagoknak. A spirálban a három fő elem közé három további elem ékelődik: Az Elköteleződés és az Információ között a csoportvezető szerepe, hogy segítsen a megfelelő kérdések megfogalmazásában. pl. Milyen infóra van még szükséged? Milyen infóforrásban bíznál, kihez fordulnál? Az Információ és a Cselekvés között a csoportvezető szerepe, hogy segítsen a szándék megfogalmazásában. Ahogy a csoporttagok egyre magabiztosabban élnek az empowerment adta lehetőségekkel, egyre sikeresebben fogják használni a bennük rejlő akaraterőt, hogy számukra vonzó és megvalósítható célokat találjanak. pl. Mit próbálnál ki? Mi lenne a legkönnyebb/első lépés? Mi kell ahhoz, hogy lépj? A Cselekvés és az Elköteleződés között a csoportvezető szerepe, hogy visszajelzést adjon. Akár eredményes volt, akár nem, csak kellő visszajelzés mellett marad fenn az érdeklődés, és mozdul tovább a spirál. pl. Mi volt jó? Min javítanál? Mi/ki segítene/akadályoz abban, hogy rendszeresen csináld? A spirál közepében pedig mindvégig ott legyen a kérdés: miről is szól ez az egész? mit próbálunk elérni? Az empowerment módszerről itt nézhetsz meg egy rövid összefoglaló videót: http://tudatosvasarlo.hu/okokor-kamra-eszkoztar-csoportvezetoknek


2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez

Így leszel jó csoportvezető Az empowerment szellemében működő csoportvezető szerepe, hogy segítsen a csoporttagoknak: -

megérteni a vállalások hátterét a problémák helyett a megoldásokra összpontosítani, arra, mi lehetséges, és mi lenne túl nagy falat megfogalmazni saját céljaikat, felderíteni, mire lehetnek képesek, felkutatni a lehetőségeket kialakítani a változtatás szándékát, és megfogalmazni, miben van szükségük segítségre meglátni a változtatások eredményét

Csoportvezetőként a szereped leginkább egy bábáéhoz lesz hasonlatos, aki az egyének és a csoport közös új tudásának megszületését kíséri segítő figyelemmel. Miközben érzékennyé válsz mások igényeire, magad is részese leszel az empowermentnek. Csoportvezetőként ezekkel a kihívásokkal szembesülsz Először is olyan oldott, bizalmi légkörnek kell létrejönnie, amiben a tagok félelmek nélkül kérnek és adnak egymásnak támogatást. Legfontosabb eszközeid ehhez, ha: -

bízol az ÖkoKör Kamra módszerének sikerében; képes vagy kapcsolatot építeni képes vagy háttérbe szorítani saját véleményedet, ítéleteidet; finoman közbe tudsz lépni bármiféle agresszió vagy kritizálás esetén, és átlendíteni a helyzetet úgy, hogy az a csoport számára építő legyen.

Másodsorban fontos, hogyan hallgatsz, és miként reagálsz mindarra, amit hallasz: -

Hallgasd a többieket figyelmesen és tisztelettel (ld. a Mély Hallgatás és Várakozás technikáit); Éreztesd a beszélő csoporttaggal, hogy követed, és érted, amit mond; Ha a csoport túl sokáig ragadt le egy kérdénél/problémánál, ne mond meg a megoldást helyettük! Tedd fel nekik inkább a kérdést, látnak-e lehetőséget a probléma megoldására; Ha a pillanat úgy kívánja, emlékeztesd őket arra, micsoda erő rejlik a vágyaikban, céljaikban, pozitív tapasztalataikban. Minderre csak akkor leszel képes, ha odafigyelsz az esetleg fellépő saját problémáidra, félelmeidre. Ha tudatosítod magadban őket, empatikusabban fordulsz a többiek felé, ha nem így teszel, az hatással lehet a köztetek zajló kommunikációra.


2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez

Harmadik szempont a beszédmódoddal kapcsolatos: képes vagy-e mindvégig a megoldásra fókuszálni és őszintén kommunikálni? - Tegyél fel kérdéseket! – ezt részletesebb lásd a Kérdések megfogalmazása című részben. - Légy önmagad! Fogadd el a közös munkával kapcsolatos érzéseidet, és legyél őszinte résztvevője a folyamatnak. - Amikor úgy érzed, kényes kérdéshez értetek, végy egy mély lélegzetet és mond el őszintén, mit érzel. Beszélj egyesszám első vagy többesszám első személyben. - Soha ne feledd, a megoldásra fókuszálj, ne a problémára. A negyedik alapelem annak belátása, hogy mindez hiába megy jól elméletben, megvalósítani jóval nehezebb. Nagy vállveregetést érdemelsz, ha a fentieket jól csinálod, de ne hibáztasd magad, ha nem teljesen flottul mentek a dolgok. A legfontosabb, hogy tudatosítsd, mikor hogy sikerült megvalósítani a fentieket. Ha ez sikerül, képes leszel tanulni a tapasztalataidból, és még jobb csoportvezetővé válsz. Találd meg az egyensúlyt! Az empowerment és a csoportvezetés egyik lényeges eleme, hogy megtaláld az egyensúlyt a következők között: támogatás – versengés – ambíciózus vállalások elvárások/követelmények megoldáskeresés problémaelemzés célok – tudás – tanítás

– – – – –

vezetés együttműködés realisztkus célok tolerancia/tisztelet problémák felgöngyölítése képzelet víziók bölcsesség képessé tétel


2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez

HOGY NÉZ KI AZ ÖKOKÖR KAMRA A GYAKORLATBAN Kamrák, tagok és vezetők Az ÖkoKör Kamra csoportvezetőből és körönként 5-10 csoporttagból áll. Csoporttag bárki lehet, csoportvezető azonban csak az, aki részt vett egy csoportvezető képzésen. A munka lezárultával az ÖkoKör Kamra programot sikeresen befejező tagok oklevelet, a csoportvezetők hivatalos elismerést kapnak. A köröket vezetheti egy-egy, de akár két-két csoportvezető is. A csoportokban való munka a siker és a sikerélmény alapvető záloga. A csoportos munkának több szempontból is nagy jelentősége van. A tagok  különböző tudás- és élményanyaga jól kiegészíti egymást;  egymástól kapnak közvetlen visszajelzést, bátorítást és megerősítést;  kérdéseikkel és kételyeikkel segítenek egymás érdeklődését is felkelteni, illetve fenntartani. A csoportvezetőnek ebben a szituációban alapvetően az a feladata, hogy az empowerment-re vonatkozó megfontolások szem előtt tartásával őrködjön a folyamat felett, illetve szükség esetén avatkozzon közbe és pozitív irányba mozdítsa azt előre, és a lehető legtöbbet kihozza a csoport heterogén tudásából. A csoportvezető nem környezetvédelmi tanácsadó, nem kell a témákról semmivel sem többet tudnia a kör többi tagjánál. Önmaga is egyenrangú résztvevője tehát a Kamrának, együtt halad a háztartászöldítés útján a többiekkel, hozzájuk hasonlóan különböző vállalásokat teljesítve hétről-hétre. Többlettudása és –feladata a program kereteire vonatkozik:  ő toborozza csoportját;  ő tartja szem előtt, mikor mit kell a csoportnak csinálnia;  ő tartja a kapcsolatot a TVE programkoordinátoraival;  és ő készíti el a Kamra záró jelentését az utolsó csoporttalálkozót követően. A csoportvezető akkor végzi jól feladatát, ha  bár nem viselkedik autoriter és despota módon, mégis be tudja tartatni a kereteket;  biztonságos légkört teremt, és fenntartja a csoporton belüli pozitív hangulatot;  pozitív élményeken keresztül közelíti meg a témákat;  egyenlő módon von be mindenkit a csoport életébe.


2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez

Csoporttalálkozók

Szerepe Az ÖkoKör Kamrák lelkét a rendszeres csoporttalálkozók jelentik: a tagok itt bizonyosodnak meg róla személyesen, hogy nincsenek egyedül ebben a kalandban. Már maguk a találkozók is a megerősítés fontos eszközei, és a tagok a visszajelzést is itt kapják.

Hely A találkozók ideális esetben valakinek az otthonában kerülnek megrendezésre – ez lehet mindig ugyanaz a lakás, de akár találkozhattok mindig másnál is, ahol nincsenek „zavaró” körülmények (este nyűgös gyerekek, a programba bekapcsolódni nem akaró, de morc és alkalmatlankodó élettárs). A felszabadult beszélgetésekhez és csoportos feladatokhoz ugyanis itt teremthető meg leginkább a biztonságos légkör tehát egy csendes kávézó is tökéletes lehet. Végső esetben szinte minden helyszín elképzelhető – egyedül az olyan nyilvános (szabadtéri és vendéglátóipari) helyeket nem javasoljuk, ahol túl sok a külső inger, és nem határolható körül megfelelően a csoport személyes tere.

Ideje A csoporttalálkozók kellő körültekintéssel és az idő kézben tartásával 2 óra alatt lebonyolíthatók. Ez alól egyedül a kezdő és a záró találkozó a kivétel: előbbire érdemes három órát, utóbbira pedig talán még ennél is többet szánni. Záró találkozó

Mérés ÖKo-Tükör Témafeldolgozás Vállalás

Kezdő találkozó

Mérés Öko-Tükör (Vállalás)

1 Tématalálkozó Élelmiszer @ Egészség

3 Tématalálkozó Élelmiszer @ Klímaváltozás

Témafeldolgozás Vállalás

Témafeldolgozás Vállalás 2 Tématalálkozó Élelmiszer @ Hulladék


2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez

Találkozók felépítése A találkozók felépítéséhez itt adunk egy fő irányvonalat. Természetesen ezen belül el lehet térni, de azért érdemes megtartani a főbb kereteket, hiszen a rendszeresség, a keretek erősítik a csoportbizalmat és segítik a gördülékenyebb csoportmunkát. 1. Kezdő találkozó Az első találkozó nagyon fontos, hiszen a legtöbb csoporttag alighanem itt találkozik majd először egymással, és ekkor fog bennük kialakulni az első benyomás is a programról. Fontos tehát, hogy erre felkészülj, és kellően összeszedetten vezesd be őket a programba. Találd ki előre, miről mit fogsz mondani, s készíts időtervet is, a kérdésekre is hagyj időt. A találkozó javasolt menete: Megérkezés (10’) Bemutatkozás (30’)  Mit mondasz először?  Bemutatkozás játékos formában (rajzoljd le, milyen állat lennél stb.), ki miért jött, stb. Öko-tükör megbeszélése (15’) Az Ökotükör itt tölthető ki online http://fact.globalactionplan.com/hu/kerdoiv Mutasd be (60’)  a csoport munkájának a célja (egészséges, környezettudatos, olcsóbb étkezés és az ÖkoKör Kamra kipróbálása)  a találkozók száma, hossza, gyakorisága  a munkafüzet kiosztása, a témák átnézése  mit történik a találkozók között  mérések  egy-egy vállalás elvégzése  tájékozódás  várt eredmények Beszéljétek meg: (60’)  helyszín(ek) és időpontok  témafelelősök (lehetőleg mindenki válasszon egy témát, ketten is lehet egyet)  kommunikációs platform (levelezőlista, telefonlánc, facebook csoport, blog stb.)  szabályok (megérkezés, elmenés, mobiltelefon, vita, hiányzás, cigaretta stb.): ezek betartása (és ha muszáj: betartatása) a csoporttagok számára fontos biztonságérzet egyik legfontosabb eleme


2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez  

névválasztás kérdések

Lezárás (5’)

2. Köztes tématalálkozók felépítése (min. 3 db) Megérkezés  a közösen lefektetett szabályok alapján (pl. időben, ráhagyással) Az előző téma lezárása  napirend: synergy-tervezés (ez csak egy jó lehetőség, nem kötelező!)  egyes akciókról való beszámolók  hozzászólások, élmények, személyes stb. Átvezetés (játék, kávé, stb.) Új téma felvezetése  téma felelős bevezeti  szöveg elolvasása  átbeszélés  akciók szétosztása/vállalása Lezárás

3. Záró találkozó A záró találkozó a Kamra-beli közös munkátok megkoronázása. Itt tekintitek át, és foglaljátok össze, mire jutottatok, megbeszélhetitek a mérések és az Ökotükör eredményét. Ugyancsak ez lesz az alkalom a program közös kiértékelésére. Nem utolsó sorban pedig ez lesz az alkalom arra, hogy valóban ünnepeljetek. Meglátjátok: megérdemlitek! Fontos, hogy mindenki jöjjön el a záró találkozóra, az is, aki esetleg menet közben kiesett a körből. Javasolt felépítés: Megérkezés Napirend


2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez

A mérések lezárása és kiértékelése, eredmények megosztása. A méréseket ide kell feltölteni http://tudatosvasarlo.hu/okokor-kamra-meresek Öko-tükör eredmények megbeszélése, előtte-után eredmény összehasonlítása. Az Ökotükröt itt kell kitölteni http://fact.globalactionplan.com/hu/kerdoiv Értékelés Tervezés, lehetséges további együttműködések Ünneplés


2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez

Vállalások Az ÖkoKör Kamra tagjai a csoporttalálkozók között az adott témakörökhöz kapcsolódó egyegy vállalást próbálnak ki és gyakorolnak be. Fontos hangsúlyozni az „egy-egy”-et: sokszor a legnemesebb akciók is azon buknak el, hogy túlságosan is ambíciózusak, túl sok mindent akarnak egyszerre elérni és megvalósítani. Egy hét nem olyan sok idő – bőven elég, ha egyszerre egy új vállalást teljesítenek a csoporttagok, de ha valakinek csak összesen egy vállalás fér bele az egész ÖkoKör Kamra időszak alatt, de azt valóban ki tudja próbálni, többet ér, mintha bevállal 3-4-et és egyet sem próbál ki. Fontos, hogy a tényleges kipróbálás lebegjen a szemünk előtt, ne pedig a hangzatos ígéretek.

Mérések A menedzsmenttel foglalkozó szakemberek gyakran idézik: „amit nem tudsz megmérni, azt megváltoztatni sem tudod”. Azzal, hogy meghatározzuk, mit akarunk megmérni, figyelmünket egyben a megváltoztatandó dolgokra ráirányítjuk. Másfelől, ha nem jegyezzük fel a változtatás előtti állapot jellemzőit, nem lesz viszonyítási alapunk, s a végén nem látjuk, valóban sikerült-e változtatnunk valamin. A mérés azonban nem azt szolgálja, hogy a tagok, vagy csoportok egymással versengjenek. Ez nem is lehet célja, hiszen mindenki máshonnan indul – nem csak a rajtvonalat jelentő fogyasztási szokások és életmód, de az életkörülményeink és lehetőségeink is teljesen eltérőek. Így bár bátorítjuk, hogy a tagok osszák meg egymással eredményeiket, ez nem tehető kötelezővé. A mérések az egymással való összehasonlítás helyett a magunkhoz mért haladás dokumentálását szolgálják. Ez elengedhetetlen a program sikeres lezárásához: hogy valóban átérezzük mi mindent sikerült változtatni és elérni. Az ÖkoKörök Kamra program kétféle mérést tartalmaz:  

Kvantitatív mérés az egyes témakörökhöz Ökotükör

A kvantitatív mérést a tagoknak két alkalommal kell megmérniük: az első és az utolsó találkozót követően. Mivel a mérések egy teljes hétre vonatkoznak és/vagy sokszor technikai akadályok miatt nem indulnak rögtön a találkozók után, a ráhagyás miatt nem a rákövetkező, hanem eggyel azutáni találkozókon kerülnek lezárásra.


2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez

Fontos, hogy ezeket a méréseket csoportvezetőként még az első találkozó előtt próbáld ki, hogy válaszolni tudj az esetleges kérdésekre. Az Ökotükör egy online kérdőív, ami a résztvevők szokásainak értékelésére szolgál. Itt tölthető ki http://fact.globalactionplan.com/hu/kerdoiv Ezt a tagok két alkalommal töltik ki: az első talákozó után otthon és az utolsó találkozó előtt otthon. A rendszer segítségével képet kaphatunk arról, hogy mit sikerült a két alkalom közt eltelt idő alatt változtatni.

Beszámoló a TVE felé Amikor kialakul a végleges csoportlétszám, juttasd el a TVE-hez a résztvevők listáját. Erre a pályázati dokumentáció és a további kapcsolattartás miatt van szükség. Kérjük, hogy az ÖkoKör Kamra végén, de legfeljebb az utolsó találkozó után 2 héttel, készíts egy rövid beszámolót. Erre két okból van szükségünk. Egyrészt mind a TVE, mind a programot nemzetközi szinten összefogó GAP International szeretné látni a program eredményeit és hiányosságait egyaránt, ezek jelentik a javítás, továbbfejlesztés alapját. Az eredmények összegyűjtése azt is szolgálja, hogy eddigi és jövőbeni támogatóink számára bemutathassuk, van értelme a program pénzügyi támogatásnak, s hogy ez alapul szolgálhasson a program folytatását jelentő pénzügyi feltételek előteremtésének. Mi legyen a rövid írásos összefoglalóban:  a tapasztalatokról (egyéni visszajelzések, kommentárok, jópofa idézetek, el/beszólások)  ha van olyan fotó a csoportmunkáról, amelynek nyilvánossá tételéhez a csoporttagok hozzájárulnak, azt is szívesen vesszük,  fejlesztési/módosítási javaslatokról. A beszámolókból összeállítást készítünk, amit a tudatosvasarlo.hu oldalon jelentetünk meg. Megköszönjük, ha a beszámolót az ÖkoKör facebook csoportjában a többi csoportvezetővel is megosztjátok. A közös megosztásnak az előnye az, hogy a csoportvezetők így egymás beszámolóiból is tanulhatnak, és közvetlenül segíthetik egymást a problémák megvitatásában, ill. a megoldások megtalálásában.


2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez

ESZKÖZTÁR A következőkben összegyűjtött eszközök a program sikeres lebonyolításában segítenek, csoportvezetői munkádat támogatják.

A horog Az ÖkoKör Kamrák csoportvezetőinek feladata nem az információ átadás (egyes programmal kapcsolatos részletektől eltekintve), hanem az érdeklődés felkeltése és fenntartása. Ez az a pont, ahol a legegyszerűbben beléphetnek az empowerment spirálba, és mozgásba hozhatják a folyamatot. Mindannyian tudjuk, az első benyomások alapvető fontosságúak egy kapcsolat szempontjából. Bármilyen új beszélgetés, előadás kezdetén a nyitány a döntő: legfeljebb 2 percünk, de még inkább csak 50-60 másodpercünk van arra, hogy megragadjuk valakinek a figyelmét. Ha ez sikerül, nyert ügyünk van, mert beszélgetőtársunk, hallgatóságunk oda fog figyelni ránk, érdeklődéssel fog hallgatni. Amint láttuk, az empowerment szempontjából ez elengedhetetlen. Ezt tudja tenni például egy frappáns meghívó, egy ötletes témafelvetés, egy meghökkentő (de nem provokatív) kezdés. Segítségével rögtön a témára tudjuk terelni társaink figyelmét, s be tudjuk vonni őket az események sodrába.

Synergy-találkozótervezés A résztvevők találkozóba való aktív bevonásának és a találkozó időkeretéért és tartalmáért való közös felelősség kialakításának jó eszköze a szinergia-találkozótervezés. Menete: 

      

mindenki felírja, miről és mennyit akar beszélni (ha valaki tudja, szeretne pl. kávészünetet, azt is felírja, illetve lehetséges „szabad időket” is kérni, amikor kötetlenül lehet beszélni) az egyes témák közti átmenetre 1-1 percnyi időt hagynak összeszámolják az időigényt ha több az igényelt idő, mint a rendelkezésre álló, utóbbi függvényében a témagazdák időalkut kötnek: aki tud, enged a kért idejéből; egyes témákat összevonnak, ejtenek stb. ha megszületett az alku, felírják a kezdőidőt és megkezdődhet a találkozó valaki vezeti az időt és szól, ha valaki túllépi az időkeretét ha valaki kész, a témáját és idejét kihúzzák (de a nevét nem) a memót esetleg mindig más írja


2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez 

nem feltétlenül sorrendben haladnak a megbeszéléssel, hanem logikai rendben

A módszer előnyei:  kollektív idő-felelősség  helyet csinál az énnek a témagazdaságon keresztül  kiszámíthatóság  átláthatóság. A tapasztalatok szerint a módszert csak a második, vagy még inkább a harmadik találkozókor érdemes bevezetni, máskülönben idegennek és erőltetettnek is tűnhet a tagok számára, hisz valóban újszerű hozzáállást követel. Fontos, hogy a résztvevőknek legyen miről beszélniük, azaz azzal a szándékkal jöjjenek, hogy bizonyos témákat mindenképp meg akarnak vitatni. Szintén jobb lesz a módszer a fogadtatása, ha a tagokban már van rossz tapasztalat a megbeszélések rossz hatékonyságával és elnyúlásával kapcsolatban.

Hagyj helyet az énnek! A találkozókra érkező résztvevőknek más és más az indíttatása, elképzelése, szándéka a találkozóval vagy az egész programmal kapcsolatban. Egyesek számára a mások jelenléte frusztráló, lekötik őket a „Mit keresek én itt?”, „Mit akarnak tőlem?”, „Mit gondolnak rólam?” típusú kérdések. Nagy általánosságban 1/3-1/3 arányban kötik le a figyelmünket az Én-nel (a saját személyükkel, helyzetükkel), a Mi-vel (a csoport egészével és tagjaival), valamint az Ez-zel (a témával) kapcsolatos kérdések. Azaz, ahelyett, hogy a találkozó témájára koncentrálnának, az idő többsége elmegy a találkozó szempontjából lényegtelen morfondírozásra. Ezen egyféleképpen tudunk változtatni: a találkozó elején kielégítjük az önazonossággal, a csoportszerepekkel és –identitással kapcsolatos személyes igényeket. Ha az elején néhány jól célzott kérdéssel (pl. Ki hogy van?) teret engedünk nekik, a találkozó további részében a résztvevők a témának tudják szentelni magukat, és a munka összességében sokkal eredményesebb lesz.

Biztonság A csoporttalálkozók gördülékenységének egyik fontos alapja a résztvevők biztonságérzete, ami több elemből tevődik össze.


2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez 

A helyszín: a csoporttalálkozók térben jól elhatárolt helyen legyenek, ahol minimálisak a külső zavaró elemek. Ez elsősorban akkor fontos, ha nem valakinek a lakásán, hanem egy nyilvános helyen vannak a találkozók. Amennyiben nem mindig ugyanott találkozik a csoport, gondoskodjunk róla, hogy mindenki időben értesüljön a következő helyszínről és könnyen odataláljon. A belső szabályokat érdemes már az első találkozón közösen lefektetni. Pl mobiltelefon használat, késés, étkezés, hiányzás előrejelzése, kisgyerek jelenléte stb.

Toborzás Optimális esetben ÖkoKör Kamra már létező közösség (szomszédok, barátok, munkatársak, rokonok, szülőtársak a játszótérről, internetes csoport) mentén szerveződik. Ezzel minimalizálható a tagsággal járó utazási idő és energiaráfordítás. A toborzáshoz érdemes egy rövid, lényegre törő, figyelemfelkeltő („horgos”) felhívást közzé tenni aszerint, hogy nyitott vagy zárt (azaz pl. csak barátok, jó ismerősök számára fenntartott) kört indítunk-e. Felhívásunk közzétételére számos csatorna alkalmas, így:     

email email listák közösségi oldalak (facebook, stb.) barátok munkahely, közösségi ház faliújságja

Értékelés a záró találkozón A záró találkozón ezeket a kérdéseket érdemes megvitatni a csoporttal, hogy jobban tudjátok értékelni az eredményeket.        

Mik az eredmények? Kinek mit sikerül elérnie a számok alapján? Mi változott? Mi működött? Mi nem működött? Mit kellene máshogy csinálni? Meghívnád a barátaidat? Lennél vezető? Lesz új csapat?


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.