Programmaboekje 2016

Page 1

1 www.festivalvocallis.nl Heerlen Maastricht Wittem Vaals 6t/m 13 november 2016 Een week lang richt het Festival Vocallis zich op klassieke vocale muziek met Concerten, Masterclasses, Workshops, en educatieve projecten in Zuid-Limburg.
Van Berkel Fonds T 045 571 66 07 / WWW.PARKSTADLIMBURGTHEATERS.NL Kopermolen Vaals de www.festivalvocallis.nl

Festival Vocallis: op naar 2021

Festival Vocallis vond 5 jaar geleden zijn oorsprong in de gemeente Vaals. In deze periode heeft het hoogwaardige, meerdaagse festival een weliswaar kleine, maar trouwe schare van bezoekers uit de Euregio aan zich weten te binden. Jonge, voor het grote publiek, onbekende klassieke zangers/zangeressen kregen een podium aangeboden, werden bijgeschaafd in de Masterclasses. Daarnaast vonden vele memorabele concerten plaats in verschillende plaatsen en theaters van Zuid- Limburg.

Na deze beginperiode heeft de Stichting Vocallis stappen ondernomen om, door het schrijven en uitvoeren van een nieuw 5-jarenplan 2017-2021 met de nodige verbeterpunten, tot een concept te komen dat moet leiden tot een grotere, maar ook bredere publieke belangstelling. De gemeente Vaals ziet het plan als een belangrijke volgende stap in de doorontwikkeling van Vocallis.

Dat de artistieke invulling een nieuwe ontwikkeling zal gaan doormaken, vergroot de diversiteit van het programma en zal leiden tot nieuwe invalshoeken van waaruit de zangkunst benaderd kan worden. Dat betekent ook het uitbreiden van de samenwerking met verschillende organisaties.

Om dit alles te kunnen realiseren is blijvende en hernieuwde steun van externe partijen onontbeerlijk.

De gemeente Vaals zal zeker het Festival Vocallis financieel en faciliterend blijven ondersteunen en spreekt de hoop uit dat ook de Provincie, andere gemeenten, stichtingen, sponsors en liefhebbers zich als Vrienden van Festival Vocallis zullen opstellen. Geniet van hetgeen u middels deze brochure dit jaar wordt aangeboden en ervaar dat muziek en zang ons dagelijkse levenselixer zijn.

Met vriendelijke groet

drs. Reg van Loo

Burgemeester Vaals

Voorzitter Comité van Aanbeveling

3

Programma van Festival

6 november: Theater Heerlen – 16.00 uur Openingsconcert. Nederlandse première van muziektheatervoorstelling Wenn ich sein Antlitz sehe, Muziektheatervoorstelling met film- en foto beelden van Clara Ponse rond Schuberts Schwanengesang met de vermaarde bariton Dietrich Henschel en pianist Roger Braun. Inleiding programma 15.00 uur.

7 november: Kloosterbibliotheek Wittem – 20.15 uur Vocal Chord met theatershow ‘Magical’ Een concert voor iedereen die dacht niet van klassiek te houden en nieuwsgierig genoeg is om de hitpotentie te ontdekken. Cross-over met een mix van opera, musical en popmuziek met Daphne Ramakers, sopraan Lien Haegeman, mezzosopraan Rob Meijers, countertenor en Pascal Pittie, tenor.

8 t/m 10 november: De Kopermolen Vaals – Dagelijks

10.00-17.00 uur Masterclass voor jonge internationale zangers en pianisten onder leiding van Prof. Konrad Richter. U kunt dagelijks om 17.00 uur gratis naar de uitvoering van deze masterclass studenten.

8 november: De Kopermolen Vaals – 20.15 uur

Laureatengala door de prijswinnaars van de Vocallis

Liedprijs 2015 en winnaars categorie Liedduo

Internationaal Vocalisten Concours ’s-Hertogenbosch 2016.

10 november: St. Janskerk Maastricht – 20.30 uur

‘Wenn ich in deine Augen seh’ – Een verboden liefde.

‘Dichterliebe en Frauenliebe und -leben’, de beroemdste liedcycli van Robert Schumann vertolkt door Fenna

Ograjensek, sopraan, Sef Thissen, bariton en Roger Baun, piano. Teksten van Frans Pollux.

11 november: Maastricht – Workshop door Sárá Gutvill/ Konrad Richter i.s.m. het Bonnefantencollege, Porta Mosana College, Sint Maartenscollege, Kumulus

Muziekschool en Conservatorium Maastricht.

11 november: De Kopermolen Vaals – 17.00 uur Presentatie

Kinderkoor basisscholen Vaals o.l.v. Eleonora Leoncini.

4 www.festivalvocallis.nl

Vocallis 6 t/m 13 november 2016

11 november: De Kopermolen Vaals – 20.15 uur Slotconcert Internationale Masterclass Liedduo’s o.l.v. Konrad Richter.

12 november: Theater aan het Vrijthof Maastricht –

19.30 uur Première van Le Nozze di Figaro van Opera Zuid. Dirigent: Arjan Tien. Orkest: Philharmonie Zuidnederland. Met o.a. Anna Emelianova, Veerle Sanders en Rubèn Plantinga. In combinatie met Zing en Beleef.

13 november: Bordenhal Maastricht – 15.00 uur Familievoorstelling Zingende honden blaffen niet (6+). Een klassiek concert met poppenspel waar het er allesbehalve klassiek aan toe gaat! Kinderen maken op een speelse manier kennis met klassieke muziek.

Misericordestraat 31-c

6211XH Maastricht

T 043-3211087

M 06-54614049

E b.post22@kpnplanet.nl

5

Wenn Ich sein Antlitz

Theatermonoloog

Met teksten naar de roman Pedro Páramo van Juan Rulfo en Franz Schuberts Schwanengesang

Bariton: Dietrich Henschel

Piano: Roger Braun

Idee & Concept: Dietrich Henschel & Clara Pons

Regie & Filmische realisatie: Clara Pons

Festival Vocallis 2016 opent met de Nederlandse première van de muziektheatervoorstelling ‘Wenn ich sein Antlitz sehe’. In deze productie geeft de bekende Duitse bariton

Dietrich Henschel, volgens Der Tagesspiegel ‘de grote karakterkunstenaar onder de Duitse baritons,’ zijn visie op ‘Schwanengesang’, Schuberts laatste grote werk.

Zondag 6 november 16.00 uur

Inleiding om 15.00 uur .

6 www.festivalvocallis.nl
Parkstad Limburg Theaters Heerlen LIMBURGzaal

sehe (Nederlandse Première)

Deze bijzondere voorstelling, in een regie en filmische realisatie van Clara Pons, verbindt Schuberts muziek met tekstfragmenten uit de baanbrekende roman ‘Pedro Páramo’ van de Mexicaanse schrijver Juan Rulfo. Het opgroeien van jongen tot man wordt geschilderd: de zoektocht naar de vader, het loslaten van de moeder en de transformatie van de liefde van dweperij tot vertwijfeling. Een fascinerende voorstelling door de verschillende lagen van expressie die in en tegen elkaar werken. Woord en beeld verdiepen zich en komen samen in de troostrijke, geniale muziek van Schubert.

‘Dietrich Henschel sang like a man possessed, making for an unforgettable performance’.

‘De voorstelling is fascinerend door zijn vele uitdrukkingsmogelijkheden; wie denkt de liederen goed te kennen, zal ze in deze voorstelling weer als raadselachtig ervaren ...’

Peter Uehling, Berliner Zeitung

7 www.festivalvocallis.nl ‘‘ ‘‘

Vocal Chord met Theatershow ‘Magical’

Maandag 7 november

20.15 uur

Kloosterbibliotheek

Wittem

Daphne Ramakers, sopraan

Lien Haegeman, mezzosopraan

Rob Meijers, countertenor

Pascal Pittie, tenor

Vier vocalisten met ruime opera-ervaring, bij onder andere De Nederlandse Opera, de Vlaamse Opera en de Nationale Reisopera, vonden elkaar in Vocal Chord. Op 7 november brengt het gezelschap haar nieuwste theatershow

Vocal Chord kan en wil het verschil tussen pop en klassiek niet accepteren: goede muziek is immers altijd goede muziek. Dat gegeven vormt de basis van het gezelschap waarmee ze een aantal voorstellingen hebben samengesteld met klassieke evergreens. Bekende en onbekendere stukken als You’ll never walk alone, She en Nessun dorma komen langs in deze swingende thuiswedstrijd vol ontroering en herkenning.

Een concert voor iedereen die dacht niet van klassiek te houden en nieuwsgierig genoeg is om de hitpotentie te ontdekken.

8
‘Magical’

Wenn ich in deine Augen seh’ – Een verboden liefde

De twee beroemdste liedcycli van Robert Schumann en het verhaal dat ze verbindt. Het was een verboden liefde die Robert en Clara voor elkaar voelden. Maar tegelijkertijd zo’n sterke, dat ze hun samenzijn via de rechter afdwongen. Na jarenlang smachten lukte dit uiteindelijk in 1840. Datzelfde jaar schreef Robert Schumann twee van zijn mooiste werken: de liederencycli Dichterliebe en Frauenliebe und -leben. Voor het eerst worden de cycli vertolkt op één avond. Sopraan Fenna Ograjensek en bariton Sef Thissen nemen u mee in het leven van Robert en Clara. Niet alleen via Schumanns prachtige muziek, maar ook met een op de werkelijkheid gebaseerd verhaal van schrijver Frans Pollux.

Donderdag 10 november 2016

20.30 uur

St. Janskerk Maastricht

Fenna Ograjensek, sopraan

Sef Thissen, bariton

Roger Braun, piano

9 www.festivalvocallis.nl
10 Duizenden boeken én muziek in een hemelse ambiance Boekhandel Dominicanen Dominicanerkerkstraat 1 Maastricht www.boekhandeldominicanen.nl #boekhandeldominicanen
11 GIARDINO GALERIE & BEELDENTUIN Contemporary exclusive Art Rijksweg 31, Berg en Terblijt, NL Open: every fr till su 11am - 5pm and by appointment T +31 43 6042555 www.giardinobeeldentuin.nl
een tevreden klant klinkt als muziek in je oren… Wolfstraat 1 - 3620 Lanaken • + 32(0)89 71 43 50 www.drukkerijpietermans.be • info@drukkerijpietermans.be Postbus 2715 6201 JA Maastricht

Opera ZuidLe Nozze di

Figaro (Première)

Mozart en De Ponte schreven een opera vol levensdrift over kleine mensen met grote verlangens, gevangen in het tijdloze spel dat liefde heet. Ook al stamt het muziekstuk uit 1786, het thema is nog altijd actueel. Deze opera behoort tot de grote Italiaanse drie van Mozart.

Le Nozze di Figaro wordt in het Italiaans gezongen met boventiteling in het Nederlands.

Zing en Beleef

Omdat het samen ervaren van muziek zo fijn en ontspannend is organiseert Festival Vocallis het onderdeel Zing en Beleef. Hans Veldhuizen, verbonden aan Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, neemt de groep mee op ontdekkingsreis in de wereld van de Opera.

Zaterdag

12 november 2016

19.30 uur

(18.30 uur Inleiding door Len van Schaik)

Theater aan het Vrijthof Maastricht

13

LE NOZZE DI FIGARO

een opera vol levensdrift over kleine mensen met grote verlangens, gevangen in het tijdloze spel dat liefde heet

le nozze di figaro – mozart

tournee van 12 november t/m 13 december 2016, onder andere in:

maastricht theater aan het vrijthof première zaterdag 12 november 19.30 uur

eindhoven parktheater donderdag 17 november 19.30 uur

heerlen parkstad limburg theaters zaterdag 26 november 19.30 uur

sittard de domijnen zaterdag 10 december 19.30 uur

www.operazuid.nl

14

www.ivc.nu

programma & kaartverkoop bosch ticket 0900-33 72 72 3

Lied Duo 2016

10-16 september 2016 ’s-Hertogenbosch

Eerste Ronde | Halve Finale | Finale

Masterclasses | Discussiepanel ‘Toekomst van het Liedrecital’

Elly Ameling · Roberta Alexander · Lex Bohlmeijer

Guy Coolen · Hans Eijsackers · Robert Holl · Monique Krüs

Reinild Mees · Jard van Nes · Marc Pantus · Aart-Jan van de Pol

David Selig · Serge van Veggel · Annett Andriesen

Opera | Oratorium 2017

7-16 september 2017 ’s-Hertogenbosch

15

Zondag 13 november

2016 15.00 uur

Theater Bordenhal

Maastricht

Festival Vocallis Jeugd en Jongeren Activiteiten

Familiievoorstelling

Zingende honden blaffen niet

Speels klassiek 6+

Marjolein Niels, sopraan

Willem de Vries, bariton

Jeroen Sarphati, piano

Jitka Lejdarovà, poppenspeelster.

Een klassiek concert waar het er allesbehalve klassiek aan toe gaat …!

Een voorstelling waarbij kinderen op een speelse manier kennis maken met klassieke muziek. Beroemde aria’s en liederen van o.a. Mozart, Rossini, Schubert en Bizet.

Voorafgaand aan de voorstelling treden kinderen op van de basisscholen Vaals o.l.v. Eleonora Leoncini en Het Brede Spoor Maastricht o.l.v. Marijk Greweldinger en laten hun talenten horen.

Meer informatie over de voorstelling kunt u vinden op de website: www.festivalvocallis.nl

16

Hoe word ik vriend van Festival Vocallis?

Festival Vocallis is geheel afhankelijk van giften en donaties. De stichting kan mede door uw steun haar doelstellingen verwezenlijken om duurzame talentontwikkeling op het gebied van klassieke zang- en liedkunst te stimuleren. Dat doet u in de eerste plaats door onze voorstellingen en cursussen te bezoeken, maar er zijn ook andere mogelijkheden om het festival te steunen:

Vriend van Vocallis vanaf € 49,- per jaar. Een Vriend ontvangt een uitnodiging voor twee personen voor het Laureatenconcert

Donateur van Vocallis vanaf € 99,- per jaar. Als Donateur ontvangt u een VIP uitnodiging voor twee personen voor de speciale ontvangst bij het openingsconcert.

Partner van Vocallis vanaf € 250,- per jaar. Partners ontvangen een passe-partout voor alle concerten van het festival en nemen deel aan alle speciale ontvangsten.

U kunt ook een zangersgroet geven vanaf € 19,per jaar. Hiermee geeft u aan ons te steunen.

Meer informatie hierover kunt u vinden op de website: www.festivalvocallis.nl

ANBI

Stichting Vocallis is een door de Belastingdienst erkende ANBI-instelling. Daardoor kunnen donateurs genieten van speciale aftrekmogelijkheden.

NL 95 RABO 0143 4424 30 Stichting Vocallis 17 www.festivalvocallis.nl

Vocallis Academy –Masterclass

Dinsdag 8 november – Donderdag

10 november

10.00-17.00 uur

Openbare Internationale Masterclass

Een belangrijk onderdeel van Festival Vocallis is de Vocallis Academy met de Internationale Masterclass. Talentvolle zangers en pianisten krijgen de gelegenheid om zich verder te ontwikkelen onder leiding van een bijzonder inspirerende docent. Dit jaar wordt de openbare Masterclass Lied van Festival Vocallis 2016 voor jonge professionele liedduo’s gegeven door Prof. Konrad Richter, internationaal gerenommeerde liedvertolker en belangrijk pedagoog.

De Vocallis Academy wil deze zangers en pianisten natuurlijk ook de kans geven om zich te presenteren aan het publiek. U kunt het afsluitende concert van de dag tussen 8 en 10 november iedere dag gratis komen beluisteren. Deze vindt plaats om 17.00 uur in de Kopermolen. Het thema van de masterclass van dit jaar is Duitstalige liederen.

De deelnemers aan deze masterclass worden later bekend gemaakt op de website www.festivalvocallis.nl

Dinsdag 8 november

20.15 uur

Laureatenconcert i.s.m. Internationaal Vocalisten Concours ’s-Hertogenbosch

Concert door de prijswinnaars van Vocallis Liedprijs 2015 én winnaars van de categorie Liedduo Concours van het Internationale Vocalisten Concours ’s-Hertogenbosch 2016. (De prijswinnaars zijn pas bekend in september.)

18

De Kopermolen Vaals

& Talentenconcerten

Aan het einde van de masterclass wordt jaarlijks de Vocallis Liedprijs uitgereikt aan het meest veelbelovende Lied Duo (zanger/pianist). Een vast onderdeel van deze prijs vormt een optreden in de volgende editie van Festival Vocallis.

Dit jaar zullen o.a. de winnaars van 2015 optreden: Jana Marie Gropp, sopraan Pauline Gropp, piano

Het programma wordt later bekend gemaakt via de website www.festivalvocallis.nl

Vrijdag 11 november

20.15 uur

Slotconcert Internationale Masterclass Liedduo’s o.l.v. Prof. Konrad Richter

Afsluitend concert door deelnemers aan de internationale Masterclass Duitse liedkunst voor jonge professionele zang/pianoduo’s. Deze, ook voor het publiek toegankelijke masterclass, wordt dit jaar gegeven door Prof. Konrad Richter, gerenommeerd liedvertolker en pedagoog.

Na afloop van het slotconcert wordt aan het meest veelbelovende duo de Vocallis Liedprijs 2015 uitgereikt.

19 www.festivalvocallis.nl
20
21 Welkom in mijn wereld DEMENTIEGAME Download de Dementiegame of speel deze op: www.dementiegame.nl Vragen, feedback of reacties? dementiegame@sevagram.nl Powered by

Festival Vocallis Jeugd & Jongerenactiviteiten

Vrijdag 11 november

17.00 uur

De Kopermolen Vaals

Sevagram

Talentenconcerten

Presentatieconcert door kinderen van groep 4 tot 8 van de basisscholen Robbedoes en kleine Wereld Vaals. Zij zingen en spelen o.l.v. zangeres en docente Eleonora Leoncini een divers liedjesrepertoire uit verschillende culturen. M.m.v. leden van de Jeugdharmonie Vaals en Mandoline en Gitaar Orkest Alpenklank Lemiers.

Festival Vocallis organiseert i.s.m. Stichting Muziek Jong voor Oud en Sevagram een aantal besloten concerten in Sevagram-Zorgcentra van Vaals, Gulpen en Heerlen, speciaal voor diegenen die niet naar onze concerten kunnen komen. Talentvolle studenten en net afgestudeerden aan het Conservatorium Maastricht treden op.

22

Ludwig van Beethoven zei het al en hij raakt hiermee de kern waar Festival Vocallis voor staat: Zingen is de oudste vorm van verhalend vertellen. Het opent grenzen en slecht barrières. Samen zingen verbroedert, opent de harten en schijnt ook nog erg gezond te zijn. Het lied is de vorm waarin al het bovenstaande gegoten is. De vorm die al duizenden jaren bestaat en ons ontroert en bemint … Festival Vocallis wil een brug slaan tussen iedereen die het uit wil schreeuwen en die wil zingen over passie en levensmoed. Vandaar dat Festival Vocallis nu in haar vijfjarenplan naar 2021 de katalysator en inspirator wil zijn van iedereen die van zich wil laten horen: samen zingen en vorm geven aan de innerlijke drijfveer naar muziek. Festival Vocallis wil ook, vanuit dat zingend genoegen, talenten – al vanaf zeer jonge leeftijd – de ruimte geven om uiteindelijk via masterclass en laureaat de ultieme stap te maken naar een zangcarrière.

In de top van de piramide geven we de mogelijkheid om kennis te nemen van de best mogelijke professionals, zowel uit eigen regio als internationaal vermaarde vocalisten.

De programmering van Festival Vocallis wordt vanaf 2017 vormgegeven door een nieuw samengestelde artistieke commissie, waarin creativiteit, ambitie en ervaring met elkaar de strijd aanbinden om tot een evenwichtig en uitdagend programma te komen. Meer over deze ambitie leest u op onze website. We hopen dat ook u ons enthousiasme deelt!

Met vriendelijke zangersgroet,

Bestuur en directie 2016

Aat Klompenhouwer

Gert Geluk

René Imkamp

Roger Braun

Jo Zinken

Festival Vocallis

23 www.festivalvocallis.nl
Een valse noot zingen is onbelangrijk, maar zingen zonder passie is onvergeeflijk …

Enkele highlights uit het programma:

6 november – Heerlen

Festival opening met de Nederlandse première van de bijzondere muziektheatervoorstelling Wenn ich sein Antlitz sehe waarin de Duitse bariton Dietrich Henschel zijn visie geeft op Schuberts laatste grote werk Schwanengesang met filmbeelden van Clara Pons.

7 november – Wittem

Vocal Chord brengt een cross-over met een mix van opera, musical en popmuziek bestaande uit werken van o.a. Verdi, Puccini, Offenbach, Bernstein, Queen, Andrew Lloyd Webber en U2.

10

november – Maastricht

De twee beroemdste liedcycli van Robert Schumann, Dichterliebe en Frauenliebe und -leben in één avondprogramma. Sopraan Fenna Ograjensek en bariton Sef Thissen nemen u mee in het leven van Robert en Clara en de verboden liefde niet alleen met prachtige muziek, maar ook met een verhaal van Frans Pollux.

(L. van Beethoven) ontwerp: Marieke Riedijk

24 ’’
Informatie en kaartverkoop www.festivalvocallis.nl
Een valse noot zingen is onbelangrijk, maar zingen zonder passie is onvergeeflijk …
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.