Page 1

Suprastructuri n vanuri la IAA Hanovra Anul 1 n Nr. 4 n Decembrie 2010 - Ianuarie 2011 n Preţ 2,5 RON

www.truckandvan.ro

truck&van n Analiza

sistemelor de frânare

Regal V8 oferit de

Scania TEST: Navara, în vârful lan]ului trofic rutier

TEST: Movano, un plus pentru Opel


editorial Cu gândul la 2011 n Gabriel Mistodie

2010 mai are pu]in [i se încheie [i las` loc unui an care reprezint` pentru to]i o mare necunoscut`. 2011 se anun]` ba mai greu, ba un pic mai bun. Totu[i, un singur lucru este clar: dincolo de Anul Nou nu ne a[teapt` lapte [i miere ci doar mult` munc`.

Dacă 2009 a marcat anul căderii, 2010 a reprezentat anul supraviețiurii pentru majoritatea firmelor din România dar și pentru majoritatea companiilor de transport. În acest an s-a învățat din greu supraviețuirea pe timp de recesiune, cu efective reduse și cu un volum mare de muncă pentru a obține un profit minuscul... În afară de câteva tăieri, Guvernul nu și-a asumat rolul de starter al motorului economiei românești, investițiile nu s-au făcut, iar cele câteva reduceri operate bugetarilor au reușit mai mult să frustreze decât să relanseze ceva. În ceea ce privește transportatorii, cei care aveau contracte, au continuat să lucreze cu profituri mici fiind din ce în ce mai împovărați de găselnițele autorităților în materie de taxe și amenzi. Nici în rapoartele oficiale 2010 nu a fost mai frumos. Potrivit estimărilor UNTRR (Uniunea Naţională a Transportatorilor Ru­tieri), chiar dacă cifra de afaceri a transportului rutier de marfă a crescut anul acesta cu 5-6%, în acelaşi timp 4.000 de firme de transport au fost amenințate cu falimentul sau chiar și-au închis afacerea în 2010. Conform statisticilor Asociaţiei Producă­to­rilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), la nivelul anului 2009 vânzările de vehicule comerciale au înregistrat un declin de aproape 66%, la 16.700 de unităţi. Dintre acestea, camioanele de peste 18 tone au scăzut cu peste 83%, acesta fiind totodată şi cel mai puternic declin înregistrat pe

piaţa locală. 2010 a reprezentat o ușoară creștere a acestor cifre, dar nu suficiente pentru a ne da speranțe reale privind o relansare semnificativă a pieței în următorul an. Pentru 2011 se estimează o revenire moderată a vânzărilor de camioane, în condiţiile în care cererea de transport a crescut cu 23%, parcul s-a învechit foarte mult, iar taxele de drum pentru camioanele vechi s-au majorat excesiv. Pe aceste date se bazează majoritatea prospecțiilor importatorilor de vehicule comerciale, cât și pe o ușoară creștere economică datorată firmelor care deja au început să se dezmeticească în piață. Transportatorii vor duce în continuare lupta pentru supraviețuire și, deși numărul vehiculelor comerciale de pe drumuri s-a înmulțit, marea lor majoritate sunt vanuri sau tiruri care lucrează pe niște prețuri ce abia acoperă cheltuielile. Această situație se va păstra cel puțin în prima parte a anului următor. În ceea ce privește guvernul, măsurile de relansare economică sunt inexistente, speranțele referitoare la lucrările ample de infrastructură sunt deșarte, iar despre accesări de fonduri europene nici nu poate fi vorba. Instabilitatea politică și economică va continua să gonească marile investiții din România, iar cei care vor dori să supraviețuiască vor trebui să încerce ieșirea din criză pe propriile picioare. Aceasta este o constantă care se aplică tuturor, inclusiv nouă.

decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN

3


sumar

12

8 GABRIEL MISTODIE redactor şef DELEA ALEXANDRU editor ZAHARIA ION editor LAURA CHIVU editor online

26

MARIUS PESCARU art director LIVIU ION it VIOREL GHEORGHE editor foto Florina TECUCEANU pr ELVIRA POPEEA marketing Adresa: Calea Şerban Vodă, nr. 143, Sector 4, București Tel/Fax: 031.809.67.22 Email office@truckandvan.ro marketing@truckandvan.ro Conform art. 205-206 din Codul Penal, responsabilitatea privind informațiile și opiniile publicate în revista aparțin exclusiv autorilor. Editor GLOBAL MEDIA INNOVATION decembrie 2010 - ianuarie 2011 NR. 4 Tipar executat la RH Printing Articolele din această revistă sunt proprietatea grupului GLOBAL MEDIA INNOVATION Pentru detalii privind reproducerea acestor informaţii contactaţi Redacţia TRUCK & VAN ISSN: 2068 – 990X

4

TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie

16 news Regal V8 oferit de Scania

news DAF, verde & bleu la IAA

news MAN, concentrat pe eficien]`

drivers Concurs de frumuse]e Scania

tehnologie Ciclu istoric pentru cutiile de viteze

training Mercedes-Benz [i UNTRR 8 pun accentul pe „eco-driving”

20

tehnologie 12 Nou` tehnologie

pentru transport forestier

26

prezentare 14 AutoMat, un nou tip de benzin`rie

28

feature 16 O echip`

imbatabil`

30

eveniment În vizit`

18 la Dacia

32


sumar

38

20 56 54

M`surarea precis` pentru climatizare

Holleman, un 34 service cu greutate

37 Iarna e mai sigur`

cu anvelope adecvate

lansare Mic.Ro mobil, magazinul pe ro]i

news Imagina]ia produc`torilor de structuri, stimulat` de criza mondial`

truck design Distribu]ie cu viteza viitorului

44

consumabile

eveniment Petrom î[i face ora[

52

Service & servicii

tehnic

46

magazin 38

Top 10 camioane gigant

52

test Cu Nissan Navara, în vârful 40 lan]ului trofic rutier

test Movano, un plus

43 pentru Opel

dr truck 54

Analiza sistemelor de frânare

63

tehnic

Test de performan]` 56 cu Mobil 1

65 decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN

5


Flash

Cântar nonstop pe A3

n

Două staţii de trafic au fost instalate de-a lungul Autostrăzii Transilvania (A3) şi vor intra în funcţiune odată ce sunt testate de administratorul magistralei, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP). Cele două dispozitive vor monitoriza 24 de ore din 24 viteza autovehiculelor, încărcătura pe osii şi distanţa dintre axe. Sunt vizate în principal camioanele şi tirurile încărcate peste limita legală admisă, care distrug drumurile. Angajaţii unei firme din Timişoara, cu care DRDP Cluj are contract, au montat senzori în asfalt, în dreptul portalului Turda, la kilometrul 10 de pe autostradă. Cu ajutorul senzorilor, staţia de trafic va transmite la centrul de întreţinere încărcătura pe osie şi distanţa dintre axe a autovehiculelor. Se montează staţii de trafic pe portalul Gilău şi pe portalul Turda.

Test de lumini gratuit

n

În perioada 15 noiembrie-15 decembrie, Mercedes-Benz România desfășoară pentru a doua oară în România un program gratuit de verificare și reglare a luminilor exterioare adresat tuturor posesorilor de autovehicule marca MercedesBenz. Acțiunea, demarată în premieră anul trecut în România, va avea loc în Centrele Autorizate de Service Mercedes-Benz din țară. Mercedes-Benz a fost prima companie auto din România care a realizat anul trecut o acțiune special dedicată testării luminilor la nivel național. La nivel global, această acțiune a fost demarată de Mercedes-Benz încă din anii ‘50. Pentru al doilea an consecutiv, demersul Mercedes-Benz România este susținut de Parteneriatul Român de Siguranță Rutieră GRSP România și de partenerii săi, printre care se numără ministerele de resort, precum și importante instituții publice pe piața auto din România. Global Road Safety Partnership (GRSP) este un program al Băncii Mondiale, găzduit de Federația Internaționala a Crucii Roșii, și reunește organizații din sectorul guvernamental, privat și al societății civile pentru acțiuni ce au ca scop siguranța în trafic în țări aflate în procesul de dezvoltare.

TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie

Site nou

CTE Trailers și-a relansat site-ul prin care compania își dorește să comunice informații precise și relevante în ceea ce privește activitatea, și în special cu privire la produsele celor cinci mari brand-uri pe care le reprezintă - Krone, Meiller, Faun, Nooteboom și Schmidt, la piesele de schimb comercializate dar și activitatea de service. Tot aici vor fi detaliate toate noutățile, proiectele, și acțiunile desfășurate. Pentru a naviga cu uşurinţă, site-ul are o interfață foarte practică.

Centru Scania în Rusia

n

Din nou Caddy 4MOTION

n

Din noiembrie, noul Caddy și Caddy Maxi sunt disponibile într-o configurație specială, tracțiune integrală plus cutie de viteze cu ambreiaj dublu. Toate versiunile Caddy 4MOTION includ în echiparea standard sistemul ESP și „hill hold assist“. Aflat la cea de-a patra generație, cuplajul Haldex controlat electronic asigură o tracțiune maximă pentru toate cele patru roți, indiferent că vehiculul transportă 700 kg de marfă sau trage o remorcă pe porțiuni dificile de drum. 6

n

Când Scania a început exportul de camioane în 1910, primul vehicul a fost trimis la St. Petersburg, în Rusia. Compania suedeză a decis să celebreze această aniversare de 100 de ani prin inaugurarea unei facilități industriale în acest oraș destinată asamblării și carosării de camioane pentru piața rusă. Din noul centru de livrare, Scania va livra camioane complete adaptate cererilor și condițiilor de operare din Rusia. Acest complex este o parte din efortul companiei suedeze de a-și întări poziția pe piața rusească. În St. Petersburg există o capacitate tehnică de asamblare de aproximativ 5.000 de autoșasiuri pentru camion și 1.500 de suprastructuri pe an. Inițial aici vor munci 70 de angajați.


Vertis, gata pentru America Latin`

n

 nvelopele de A iarn` nu sunt obligatorii

Posesorii de autovehicule nu vor fi obligaţi să echipeze maşinile cu anvelope de iarnă în acest sezon, măsura urmând să intre în vigoare la 1 noiembrie 2011, însă vor plăti amenzi dacă vor provoca pagube din cauza nedotării corespunzătoare a vehiculului. „Şoferii nu sunt obligaţi să aibă anvelope de iarnă, dar dacă vor provoca un accident, vor derapa sau vor bloca drumul, vor plăti amenzi precum şi cheltuielile de degajare a drumului. Amenzile sunt între 4 milioane şi 20 de milioane de lei vechi. Totodată, în cazul deteriorării maşinii într-un accident, proprietarii nu vor mai fi despăgubiţi de companiile de asigurare dacă nu au maşinile echipate corespunzător“, a declarat ministrul transporturilor, Anca Boagiu.

Efort umanitar

n

Renault Trucks Franța a decis să facă un efort umanitar și să ajute fundația Restos du Cœur for în campania din acest an. Producătorul francez

Vertis, noul camion de greutate medie, care completează oferta Iveco pentru America Latină, a fost prezentat în luna noiembrie în Salvador de Bahia, Brazilia. Vehiculul este echipat cu un lanț cinematic ce oferă emisii scăzute și un consum de combustibil decent. Chiar și din punct de vedere estetic, noul Vertis intră pe piață cu un design modern al cabinei, cu admisii de aer largi și logo Iveco pe centru. Vertis este echipat cu motorul common-rail NEF4, produs de centrul Fiat Powertrain Technologies din Sete Lagoas. Camionul mai este echipat cu transmisie ZF, punte față Dana, punte spate Meritor și sisteme de frânare Master / Knorr Bremse. Vehiculul va fi disponibil în versiunile de 9 și 13 tone. Platforma a fost dezvoltată în China printr-un joint venture și integrează tehnologii avansate de pe piața europeană.

Flash ögel anun]` K un nou parteneriat

n

Kögel a anunțat de curând că își va extinde rețeaua sa de service cu ajutorul parteneriatului cu Daimler TruckWorks. Mai mult de 60 serviceuri adiționale din Germania sunt gata să ofere clienților Kögel sfaturi și servicii. Brandul „TruckWorks“ a fost lansat oficial de MercedesBenz la sfârșitul lui 2009. Portofoliul de servicii include suport pentru remorci, semi-remorci și suprastructuri pe lângă cel acordat camioanelor și vehiculelor comerciale ușoare. În Germania, clienții Kögel au acces la o rețea națională de 350 de serviceuri autorizate.

 el mai mare C centru Goodyear

n

a donat la începutul lunii noiembrie 3 vehicule filialei Rhône-Alpes a fundației. Este vorba de două Renault Midlum și un Renault Master. Campania de iarnă Restos du Cœur (a 26-a ediție) a avut startul pe 29 noiembrie 2010. Autovehiculele vor asigura distribuția hranei către persoanele mai puțin privilegiate în 2010 și în anii următori. În paralel cu această donație, salariații Renault Trucks au inițiat o colectare de provizii de hrană. Aceștia au strâns, într-o săptămână 1.120 kg de produse cu care au umplut Renault-ul Master.

Firma suceveană Railex, împreună cu Goodyear Dunlop Tires România au inaugurat la Suceava cel mai mare centru Premio din Europa de Sud-Est. Dedicat creşterii calităţii serviciilor pe piaţa de desfacere a anvelopelor, programul de franciză Premio recent introdus pe piaţa din România de subsidiara locală a Goodyear ajunge cu investiţia inaugurată în Suceava la cel de-al zecelea magazin-service Premio deschis în mai puţin de 1 an şi jumătate de la lansarea sa oficială, depăşind performanţele întregului program european de franciză dedicat zonei de sud-est a Europei. Magazinul-service Premio inaugurat în Suceava dispune de o suprafaţă totală de 7.600 m 2 , fiind cel mai mare din întreaga Europă de Sud-Est.

decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN

7


news

Regal V8 oferit de

8

Un alt fel de test-drive, o altă abordare și 1.080 de cai putere au stat la baza asocierii între cele două mărci premium. Cel mai performant model al gamei Audi, A8, demonstrează din plin mottoul mărcii, „Progres prin tehnologie”. Reprezentanții Scania au prezentat cel mai puternic camion din lume, Scania V8 R730, care dezvoltă 730 CP și un cuplu motor de 3.500 Nm. Tot în cadrul evenimentului a fost testat

și noul sistem: Scania Driver Support cu ajutorul unui simulator Scania. Scania Driver Support este o premieră ce are drept scop principal reducerea celui mai important cost pe care îl are o companie de transport: consumul de combustibil – fiind un ajutor al șoferului, un fel de „instructor auto personal”. Este un sistem care le dă șoferilor profesioniști în timp real (în timp ce șofează) sugestii și sfaturi pentru a-și îmbunătăți stilul de condus.

Astfel, participanții au beneficiat de experiența conducerii unui camion, chiar dacă nu aveau permis de conducere C/CE. Pe lângă cele două camioane Scania Seria R V8 de 730 de cai și 620 de cai, la eveniment au fost prezente două Audi, A8 și A1. A fost prezentată şi oferta Scania Driver Training, care îi ajută pe utilizatori să-şi eficientizeze costurile prin reducerea consumului de carburant şi a uzurii premature a componentelor. Deasemenea,

cei prezenţi au aflat mai multe despre Scania Approved, serviciul de vânzare a vehiculelor rulate, și despre C200 – Sistemul Scania de Management al flotei care va fi lansat comercial în ianuarie 2011, și modalitatea sa de ofertare către clienți. Scania se preocupă foarte mult și de sănătatea șoferilor. În acest sens a dezvoltat un program ce promovează exerciții fizice simple ce pot fi făcute la volan și în pauzele de condus. Acest concept poartă denumirea de Scania Driver Care.

TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie


news

Scania

Sfâr[itul lunii octombrie a marcat la Sibiu un adev`rat regal V8 marcat de lansarea în România a celui mai puternic camion din lume. Scania V8 si Audi A8, cele mai performante modele, [i-au demonstrat m`iestria în cadrul unui eveniment în care performan]a a fost cuvântul-cheie. n Gabriel Mistodie

decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN

9


news

V8 - o imagine distinctă Vârful de gamă al motoarelor Scania, legendarul V8 are acum o variantă cu cel mai mare cuplu maxim și cea mai mare putere, 730 CP. Cuplul maxim al celei mai puternice variante V8 este impresionant, 3.500 Nm. Cu cel mai nou sistem de injecție Scania XPI și cu ajutorul mai multor noi inovații, motorul schimbă raporturile în ceea ce privește productivitatea la camioane grele. În concordanță cu lansarea noilor motoare, caracteristicile stilistice căpătate odată cu noua Serie R fac toate camioanele Scania V8 ușor de recunoscut pe drumuri. Bazate

pe un camion premiat Scania V8, domină segmentul superior al pieței de camioane grele, aproape jumătate din vânzări fiind achiziționări de camioane de 600 și peste 600 CP. Combinația de 3.500 Nm și 730 CP fac ca orice competitor să se teamă. La această putere și lanțul cinematic a fost adaptat. O cutie de viteze revizuită, dotată cu sistemul automat Scania Opticruise, se asigură că toată puterea este transmisă în deplină siguranță și cu eficiență. Noile V8 au patru variante de putere din care se poate alege – 500, 560, 620 și 730 CP. Valorile de cuplu maxim pornesc de la 2.400 și 2.500 Nm până la un remarcabil 3.500 Nm,

oferind rații de cuplu – putere între 4.8 și 5.0. Mândrii posesori de Scania V8 precum și șoferii acestora vor ca autovehiculele lor să se deosebească de celelalte prin diverse elemente interioare și exterioare. Din septembrie 2010, toate camioanele Scania V8 au caracteristici stilistice care să le facă speciale, creând o nouă bază vizuală pentru operatorii care vor să îşi construiască o imagine mai bună. Noua gamă V8 are țevi de eșapament special proiectate, pedale metalice și un volan negru din lemn și piele cu inserții gri, la toate acestea vor fi adăugate și alte trăsături speciale.

A8 - tehnologie de vârf Tehnologiile cu care este echipat noul Audi A8 reprezintă o simbioză perfectă între caracterul dinamic, perfecțiunea designului, maiestrie și eficiență inovatoare. Noul sedan de lux este o operă de artă tehnologică. Caroseria elegantă și puternică Audi Space Frame (ASF) este fabricată din aluminiu și cântăreste cu aproximativ 40% mai puțin decât o structură asemănătoare din oţel. Interiorul este captivant, cu un design nou și spațios și un înalt nivel de măiestrie, care denotă absența oricărui compromis și atenția deosebită acordată celor mai 10 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie

mici detalii. Acesta se caracterizează prin cel mai înalt nivel de confort, începând cu noul sistem de iluminat interior și terminând cu scaunele luxoase din spate, cu reglare electrică. Noul A8 este prevăzut cu unul din cele două motoare disponibile, o unitate 4.2 FSI de 273 kW (372 CP) și o unitate 4.2 TDI, ce dezvoltă o putere de 258 kW (350 CP). Disponibilă este de asemenea și unitatea 3.0 TDI de 184 kW (250 CP). Toate motoarele produc o putere și un cuplu ridicat – însă consumul de carburant a fost redus cu valori cuprinse între 13 si 22 de procente, datorită tehnologiilor inteligente și eficiente precum sistemul de recuperare a energiei și sistemul inovator de gestionare termică.


Oferte service

La edi]ia din acest an a IAA 2010, DAF Trucks a prezentat rezultatele sale surprinz`toare în materie de vânz`ri [i nout`]i printre care [i varianta de serie a camionului s`u LF 45 hibrid de 12 tone. n Gabriel Mistodie

Pentru a sublinia importanța pe care Daf și dealerii săi (aproximativ 1.000 numai în Europa) o acordă calității servisării, la stand au fost prezente soluțiile PACCAR Financial, PACCAR Parts și TRP. La acestea s-au mai adăugat serviciile International Truck Service (ITS), MultiSupport Repair and Maintenance Contracts și DAF Connect, un sistem de management complet care optimizează întreținerea flotei de vehicule și eficiența atelierelor companiilor care au decis să își repare singure mașinile.

DAF

verde & bleu la IAA În ciuda faptului că acum mai puțin de zece ani era cel mai mic dintre cei șapte mari producători de camioane din Europa, Daf poate anunța mândru că în prima jumătate a anului 2010 a avut o cotă de piață de 16,3% ocupând poziția a doua pe bătrânul continent. Compania ce aparține grupului PACCAR a fost anunțată la IAA ca lider de piață în Olanda, Belgia, Marea Britanie, Polonia, Cehia, Ungaria și România. În Germania - cea mai mare piață de camioane din Europa - Daf și-a consolidat poziția fiind cea mai puternică marcă de import cu o cotă de piață de 12.1%. În ceea ce privește segmentul de capete-trac-

12 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie

tor (de peste 15 tone) DAF a reușit să fie lider de piață în Europa pentru prima jumătate a anului 2010.

LF Hybrid în produc]ie

De la sfârșitul anului acesta DAF va începe producția modelului LF Hybrid, camionul său de 12 tone cu sistem de propulsie paralel hibrid. Pentru a ajunge la această variantă de serie s-au desfășurat teste de drum extinse, în care vehiculele au fost folosite cu diverse aplicații de către operatori de transport din Marea Britanie și de pe continent. Folosirea tehnologiei hibride aduce o reducere a consumului de combusti-

bil și a nivelului de emisii de 10 până la 20%, în funcție de aplicație. DAF LF Hybrid are un sistem paralel diesel/electric. Camionul este echipat cu motorul diesel de 4,5 litri PACCAR FR EEV, acesta produce o putere de 118 kW/160 CP, cuplat la o cutie de viteze automată Eaton cu șase rapoarte (Autoshift). Un propulsor electric a fost instalat între ambreiaj și cutia de viteze. Motorul electric poate genera tracțiune dar poate funcționa și ca generator. Energia eliberată la frânare este stocată în acumulatori și este refolosită la accelerare. Producătorul olandez a anunțat că va dezvolta mai departe tehnologia hibridă mai ales în privința acumulatorilor.


news DAF XF105 Blue Edition În urma succesului „White Edition“, DAF a hotărât să expună la standul său un XF105 Super Space Cab „Blue Edition“ – un model care iese în evidență datorită culorii unice și a unei game extinse de „opționale“. XF105 „Blue Edition“ este disponibil într-o serie limitată, exclusiv pentru piața Germană. Camionul este

Îmbun`t`]iri multiple În primăvara lui 2008, DAF a anunțat că poate oferi motoare EEV pentru toate gamele sale de camioane (LF, CF și XF). La IAA a anunțat că are variante EEV pentru toate variantele de putere din toate gamele. Mai mult, o parte dintre variantele PACCAR-ului MX de 12,9 litri au fost optimizate. Daf a anunțat îmbunătățiri aduse și anumitor configurații precum autoșasiul FAR XF105 6x2 pentru aplicațiile BDF și seriei CF. Modificările includ intervenții asupra sistemului de suspensie pe aer ECAS și introducerea unei punți tandem mai ușoare destinate configurațiilor 6x4 și 8x4 folosite pentru betoniere.

echipat cu motorul PACCAR MX de 12,9 litri în specificația de putere cu 460 CP în combinație cu transmisia automată AS-Tronic cu 12 trepte. Camionul este echipat cu Skylights, faruri Xenon, pachet aerodinamic complet, jante din aluminiu Alcoa și goarne. În interior exclusivitatea este definită de un volan din piele, iar printre dotări se numără frigiderul, încălzirea staționară, echipamentul audio premium și sistemul „Night Lock“ ce protejează șoferul de jafuri.

Noi func]ionalit`]i pentru DAF Telematics Sistemul DAF Telematics a primit și el noi funcționalități. Noul portal web oferă acum și mai multe opțiuni de folosire și raportare. Una dintre acestea este „geofencing“. Funcția permite trimiterea unui raport când camionul se află într-o arie specificată, în apropierea adresei de livrare. Astfel, destinatarul poate fi notificat despre faptul că încărcătura va fi livrată curând. Tot prin această aplicație, dispeceratul poate alege cea mai economică rută și să o trimită camionului. decembrie - ianuarie TRUCK&VAN 13


MAN concentrat pe eficien]`

Volumele de transport [i trafic sunt în continu` cre[tere. Volumul de m`rfuri transportate în Germania va cre[te cu aproape 70 % pân` în 2030, în timp ce în Europa va cre[te cu 50 %. Predic]iile pe termen mai lung prev`d dublarea volumelor de transport atât pe calea ferat` cât [i pe rutier. MAN [i-a preg`tit participarea la IAA 2010 având în vedere aceste cifre. n Gabriel Mistodie

14 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie

Conștienți că reglementările vor deveni tot mai stringente în termeni de sigurnață și protecție a mediului, tehnicienii au acceptat provocările.

MAN: Consistently Efficient

Fiind unul dintre cei mai importanți producători de vehicule grele din lume, MAN Nutzfahrzeuge a decis să aducă o contribuție majoră la eficiența transportului. MAN a analizat factorii majori care stau la baza costurilor totale de exploatare încercând să ofere transportatorilor un program complex cu ajutorul căruia acestea să se reducă. „Consistently Efficient” cuprinde dotări de ultimă oră, contracte after-sales și service dar și o atenție sporită îndreptată asupra șoferului. Din efortul MAN de a prezenta transportul eficient al viitorului face parte și Conceptul S, prezentat în numărul 2 al revistei noastre. De departe, studiul său MAN Concept S a


NEWS

fost intens studiat de către participanții la conferințele desfășurate chiar în interiorul standului. Acesta demonstrează că aerodinamica poate reduce drastic consumul de combustibil dar și emisiile de CO2 . Datorită designului său aerodinamic, S Concept consumă cu până la 25 de procente mai puţin carburant. Emisiile de CO2 sunt și ele mai mici cu 25 %, studiul fiind făcut pe un cap tractor proiectat să transporte o remorcă convențională, întreg asanblul având, în sarcină, 40 de tone.

EfficientLine - transport economic pe distanţe lungi Un alt efort prezent la stand a fost TGX EfficientLine. Acest camion MAN este disponibil începând cu IAA 2010 și are cea mai nouă tehnologie în materie de lanțuri cinematice și este echipat și proiectat corespunzător pentru o scădere a consumului

de combustibil. EfficientLine are potențialul să consume cu trei litri de motorină mai puțin la 100 de km. Pentru că rezistența aerului este principala cauză a consumului de combustibil în transportul greu, cabina TGX EfficientLine nu este echipată cu elemente precum parasolare sau goarne cu aer comprimat. În același timp aerodinamica a fost îmbunătățită. Și viteza maximă are un rol important asupra consumului. De aceea această ediție specială are o viteză maximă limitată electronic la 85 km/h. Numai cu această măsură, în teste, șoferii au obținut scăderi ale consumului cuprinse între 0,6 și 2,2 litri. Pentru că instruirea șoferului este importantă, cursul MAN ProfiDrive® este inclus în prețul pachetului MAN EfficientLine. Noua ediție poate fi comandată cu motoare de 400, 440 și 480 CP, cuplate la o transmisie MAN TipMatic®.

Atenţie pentru fiecare piaţă

La IAA 2010 MAN a prezentat și soluțiile sale pentru distribuție regională și urbană. Este vorba de TGM și TGL care au trecut prin același tratament de eficientizare TCO. Aceste game sunt echipate cu sistemul MAN PURE DIESEL® ce le permite un avataj de aproximativ 100 kg în materie de sarcină utilă. MAN a mai anunțat că își concentrează eforturile și pe piețe din Europa și pe cele emergente din Brazilia, Rusia, India și China. Aici sunt implementate soluții precum dezvoltarea de produse speciale pentru fiecare piață și producția locală. Prin intermediul unui centru de competență denumit MCC, MAN oferă soluții complete, reprezentate de autovehicule complete (camioane cu suprastructură) sau șasiuri speciale. Astfel, clienții au garanția expertizei MAN și pentru aceste vehicule. decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN 15


drivers

Concurs de frumuse]e

a i n a c S

ia i Scan zat i ] n a t en ni Repreznia au orga ocazia Româ eniment cu de la un ev irii unui an Scania Împlin ea sediului cesta lansar ncani. La aoximativ din Lurticipat apr supriz` au pa e invita]i. O pia]a 300 d it` pentru deosebnsporturi a izarea de tra tuit-o organ consti oncurs tru unui cmuse]e pen de fru ne. a camion Gab

16 TRUCK&VAN

riel Mi

stodie

decembrie - ianuarie


a

u mion c hetă cadă Scania c a M nn lecoman as m ă , ce te ă , ce a s R R ă , Diplontă U NTR R: m p u lo C ip nn ania, gea ICULUI pă , D U NT L Sc nn Cuania, geantă u L PU B Sc EMIU etă camion c ia : R ă 2 P t L ie h U an in c ă c v C a ț S o : n O r M ă 1 a i L d n n L n e an n as ei lu u c ap LOCUn an de ment ice-u l telecomDiplomă , ce nn Tr atuită pentr emorcă gr pă , nn U atuită la ser v ncani mir u e s C ) i ș R n r u n gr t r a c to a r t e a U N T R de la L Scania SPECI A L: Scaniaartea Scania (din p anvelope IUL p E R in P Miplomă (d Două GESTONE as ia) atuită n r n D â g n ă n m cania t e o n R inie r și BR ID Diplomă , c TR R chetă S an Rov c to N nn Ja ă, p U u ă t C nn Unntr u cap tra in partea n nn ania, gea (d pe Sc morcă : semire R) a CU L 3 e n R O L T iu is N m U e în ie ariț . nn Ap OMOTOR PR

os a numer ure e d l u se buc ul dest Public i întreagă să nelor z ntat av ut o pania camioa gătoare u preze ternic a a i m n o a c c â șt i u de c Scania unat în toată tanții S t și cel mai p 730, . n e e t z e e h r t coc Rep men ania V8 R camion are nu t eveni este un cuvântului, ctoare la aces din lume, Sc și un cuplu l a ie P putere in de 10 pro ost camion voltă 730 C . Tot în cadru ț f z mai pu Mai mult, a r, bara de care de de 3.50 0 Nm stat și noul a . ă b e ț t m l u i l a t c f x s u ție în ma ub a fo port c i p i t i r u protec ă b S i t ș o s r d r e e f a v o i l i . p r n o a as îm ni ma aD mate. ție, par tor Sca : Sca n i protec riz, toate cro or este sistem l unui simula nia a fost t b i ajutoru ieră în Româ lui „Cel ma ia”. de par capului trac o bară e u u l n Spate ncântător, c plină de O prem area concurs ia din Româ î z n i a n c a r S g a r și mai ecție cromată binei este o e, i ion n m a a o c i a t s o m de pr . Pe spatele c u aerograf frumo icipat 13 ca st acordate i t o r f r ă u r c stop Au pa 3 locuri au firmelor: ă pictu bis. s a o e u l m a e o fru Scania Va ia au ales prim re aparține T a R a c O r P o l S e L cu sigl ntanţii Scan cest concurs c R A N R A NS SR e T e a . e T L r S R Rep z Cluj pentru zintă zona d tă 1. O AV IS T MTR A NS S e L l s r a u G p ţ e e e c O r jud 2 . B M AR RO Clujul aniei, iar în a mulţi cordat a e c t s e L r o a f E ai silv deo i 3. C cani a mai a Tran ţi cei m i firme centru sunt comasa e Scania. La Lun iul publiculu Pictura de l e . regiun ori de vehicu și prem R A NSM AR mpaniei t tr o deţină RONT l tractor al c reciată prin p u a p t a s c pe a fo CISC FR A N iu special. m un pre

deţul ani, ju c n u L d in ut în v 3 S c a n ia ul trec i Sediul ost lansat an e aproximat ală f d i a o i , t ț j i a t Clu i invest , iar suprafaţ e n u a . uro u rm p ă tra ţ i ne de e milioa 21.0 0 0 metri este de

decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN 17


Ciclu istoric pentru cutiile de viteze Cutia de viteze, în forma avansat` de azi, este total diferit` fa]` de cum era în 1928 - cu trei rapoarte [i nesincronizat`. Cel pu]in a[a a fost în cazul Volvo Trucks. Munca de dezvoltare dus` între prima transmisie [i ultima - I-Shift – cuprinde multe eforturi [i multe împliniri. n Gabriel Mistodie

În anul 1928 primul camion Volvo a părăsit fabrica. Este vorba de un vehicul care a devenit foarte popular, chiar mai popular decât primul autoturism al producătorului suedez, ÖV4. Atunci, întregul lanț cinematic al mașinii a fost „transplantat” camionului. Primul camion, cunoscut ca Volvo Truck Series 1, avea 28 cai putere și o cutie de viteze cu trei rapoarte, nesincronizată. Abia în 1931 Volvo a construit primul său camion ce nu folosea un lanț cinematic derivat de la autoturisme. Cutia de viteze din noua serie de autovehicule comerciale era o unitate robustă cu patru rapoarte special proiectată pentru camioane grele. Noile camioane aveau punți rezistente cu reducție. În cazul acestor transmisii nesincronizate, era necesară apăsarea de două ori a ambreiajului pentru a se schimba treapta. Această dublă debreiere și schimbare a treptelor prin forța manuală stresa foarte mult șoferul. De aceea, un pas important din acest punct de vedere a fost înregistrat în 1950 când au apărut pe piață 18 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie

transmisiile sincronizate. În anii 50, Volvo a început și experimentele cu transmisiile automate. Totuși, va mai dura încă 40 de ani până ce acest timp de cutii de viteze să pătrundă pe piață. Înainte de acest progres, cutiile auxiliare precum cele cu schimbări de gamă și jumătăți de treaptă și-au făcut intrarea în cabinele camioanelor. Specialiștii au privit aceste trepte auxiliare ca o parte naturală a dezvoltării și nu ca moment crucial. Dezvoltarea transmisiilor automate a progresat foarte încet. Oricum, deîndată ce acestea au apărut, au și început să rescrie istoria. Prima cutie automată de la Volvo Trucks Powertronic - a fost lansată în 1992. Nouă ani mai târziu, Volvo a făcut un alt pas tehnologic decisiv prin introducerea primei generații a I-Shift. Astăzi, Volvo Trucks consideră această transmisie ca pe unul din bunurile sale de preț, mai ales datorită aprecierilor venite de la clienți. I-Shift este o transmisie cu schimbări de gamă și jumătăți de treaptă cu

Volvo a avut întotdeauna un atu în vânz`ri prin aceste cutii de viteze, dar când I-Shift a sosit în 2001, a avut parte de o primire c`lduroas`.

Åke Zander, Directorul Tehnic de la Volvo Powertrain

trei rapoarte nesincronizate în cutia de bază. Prin splitter-ul de gamă și rațiile de gamă, transmisia are un total de 12 trepte, care sunt angajate și sincronizate total electronic. I-Shiftul comunică cu motorul. Spre exemplu, ea activează și frâna de motor (Volvo Engine Brake) când este necesar, încetinește motorul și optimizează fiecare schimbare de viteză într-un mod ce nu poate fi reprodus de niciun șofer pe o cutie manuală. Cea mai nouă generație I-Shift a fost lansată în 2009 odată cu lansarea motoarelor Euro 5. Folosind o mare varietate de update-uri de software, este optimizată pentru diferite condiții de operare, de la autostradă și până la șantierele de construcții. Astăzi, mai mult de 70 de procente din gamele Volvo FH și FM sunt echipate cu I-Shift. Interesant este că, deși a fost parcursă o adevărată călătorie de la cutia de viteze din 1928 și până la I-Shift, inima mecanică a actualei transmisii este tot o cutie cu trei trepte.


Prima cutie de viteze Volvo

Care e diferen]a dintre o cutie nesincronizat` [i una sincronizat`? Înainte ca o treaptă să fie schimbată, turația motorului trebuie să fie ajustată pentru a se potrivi cu cea a cutiei de viteze, altfel, treptele vor aluneca, iar angajarea va fi anevoioasă.

Această regulă se aplică tuturor transmisiilor. Diferența crucială dintre o cutie nesincronizată și una sincronizată constă în faptul că la cea nesincronizată șoferul trebuie

tehnologie

să se asigure el însuși că turația motorului se potrivește cu cea a cutiei. Acest lucru se realizează prin apăsarea de două ori a pedalei de ambreiaj, permițând șoferului să audă sau să simtă când turațiile sunt apropiate. Prima dată când este acționat ambreiajul motorul este decuplat, apoi când este lăsată pedala, șoferul poate tura motorul folosind acelerația, sau îl poate

lăsa să încetinească în funcție de ce intenții are, să intre într-o treaptă superioară și inferioară. Odată ce turațiile relative ale motoarelor și transmisiei se potrivesc, se poate apăsa încă o dată ambreiajul și angaja treapta. În cutia sincronizată, ajustarea turației motorului pentru a se potrivi cu cea a treptei este realizată automat prin intermediul fricțiunii în interiorul cutiei.

decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN 19


„eco- UNT drivin RR g”

Merc pun a edesccent Ben ul pe z [i 20 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie

Acum dou` numere „Truck & Van” prezenta în premier` un parteneriat unic: Mercedes-Benz România [i UNTRR instruiesc [oferii de camioane în „eco-driving”. Acum revenim cu am`nunte [i preciz`m c` 320 de [oferi din cadrul celor mai importante companii de transporturi vor fi inclu[i în programul de instruire. n Zaharia Ion


training

Asocierea dintre Mercedes-Benz România şi UNTRR stă la baza necesităţii de sporire a eficienţei companiilor de transport din România, iar soluţiile tehnologice puse la dispoziţie de camioanele Mercedes-Benz, împreună cu experienţa şi profesionalismul experţilor în domeniul conducerii economice sunt destinate atingerii unui grad avansat de profitabilitate şi performanţă în sectorul transporturilor.

Având la bază platforma „MercedesBenz: Ghidul Excelenţei“, MercedesBenz România şi Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România au încheiat un parteneriat care are în vedere pregătirea teoretică şi practică a şoferilor români de camioane. Demersul are la bază experienţa, cunoştinţele şi personalul Mercedes-Benz Mercedes-Benz înţelege utilitatea România, specializat în domeniul unui astfel de program, instruirii şi conducerii economice, implicându-se activ şi făcând reunite cu resursele profesionale, eforturi susţinute pentru obţinerea materiale şi organizatorice puse la celor mai bune rezultate. În vederea dispoziţie de UNTRR. Mai mult, concretizării acestui proiect, parteneriatul reconfirmă promisiunea divizia de camioane Mercedes-Benz Mercedes-Benz pentru perfecţiune, pune la dispoziţie în mod gratuit responsabilitate şi siguranţă exemplară resursele de care dispune, în conducere. asumându-şi toate costurile pe care le presupun utilizarea camionului Actros şi activitatea Cursurile de instruire au drept scop driver-trainerilor. eficientizarea activităţilor companiilor de transport din România şi a stării traficului rutier. Tema principală Platforma Mercedes-Benz: a sesiunilor de formare este axată Ghidul Excelenţei pe îmbunătăţirea performanţelor de conducere în vederea reducerii Parteneriatul dintre Mercedesconsumului de carburant şi a Benz România şi Uniunea Naţională perfecţionării şoferilor de camioane. a Transportatorilor Rutieri din Asumarea tehnicilor de „eco-driving” România face parte din platforma ajută la sporirea siguranţei în trafic, „Mercedes-Benz: Ghidul Excelenţei“, precum şi la extinderea duratei de care reuneşte o serie de manifestări viaţă a autovehicului şi reducerea menite să vorbească despre ideea semnificativă a stresului la volan. de excelenţă şi să aducă aminte de promisiunea lui Gottlieb Daimler „The best or nothing”. În cadrul acestui program este instruit un număr maxim de 320 de cursanţi din rândul şoferilor angajaţi ai membrilor UNTRR. Fiecare sesiune „Mercedes-Benz: Ghidul Excelenţei“ urmăreşte structura realizată de cuprinde alături de acest parteneriat experţii Mercedes-Benz care pun la seria de interviuri „Ghidul Excelenţei dispoziţia participanţilor materiale şi secţiunile TIFF 2010“ şi „Mercedesdidactice - suport pentru probele Benz şi Cercetaşii României: Gata practice. Cunoştinţele acumulate oricând!“. În plus, în perioada în urma pregătirii teoretice sunt imediat următoare, această platformă aplicate la volanul unui camion din va fi extinsă prin intermediul altor gama Actros sub supravegherea unui demersuri pe care Mercedes-Benz instructor din cadrul Mercedes-Benz România le asociază cu ideea de România. De asemenea, fiecare sesiune excelenţă. durează între 8 şi 10 ore, iar numărul maxim de cursanţi, zilnic, este de 12 şoferi ai celor mai importante societăţi de transport rutier din România.

decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN 21


util Adunarea General` IRU adopt` o Rezolu]ie prin care solicit` guvernelor s` stabileasc` un sistem de rambursare a TVA-ului eficient [i interoperabil în cadrul UE [i pentru a simplifica normele de rambursare pentru operatorii din afara UE.

UNTRR [i IRU avertizeaz` asupra sistemului comunitar de restituire a TVA-ului

A

dunarea Generală IRU a adoptat la începutul lunii noiembrie o rezoluţie cu privire la disfuncţia sistemelor naţionale de restituire a TVA-ului în cadrul UE, avertizând că această deficienţă riscă să antreneze o criză de lichidităţi şi falimentul companiilor de transport rutier în cazul în care această problemă persistă. Redresarea economică fragilă s-ar găsi din nou într-o situaţie dificilă, întrucât aceste companii de transport rutier conectează societăţile cu pieţele lor şi asigură mobilitatea cetăţenilor.

Companiile auto se confruntă cu falimentul

Rezoluţia IRU solicită Uniunii Europene şi îndeamnă guvernele să acţioneze decisiv pentru ca operatorii să poată colecta sumele datorate acestora înainte de a fi prea târziu. Începând cu 1 ianuarie 2010, utilizarea de portaluri web naţionale pentru rambursarea TVA-ului persoanelor supuse taxelor într-un alt stat membru decât cel propriu, a devenit o situaţie normală. Lentoarea acestor portaluri internet, cu toate acestea, este inacceptabilă. Lipsa de armonizare a datelor necesare cauzează erori de transmi22 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie

tere, întârzieri de plăţi şi chiar litigii care implică sume ridicate care au fost pierdute. Acest tip de litigiu reprezintă 80% din cererile anuale de rambursare TVA, efectuate de transportatorii rutieri din UE pentru cheltuielile lor de combustibil, reparaţii sau taxe autostradă. Janusz Lacny, Preşedintele IRU, comentează: „Această incapacitate de a garanta o rambursare a TVA-ului fiabilă şi în timp util înseamnă falimentul companiilor de transport a căror lichiditate este deja într-un stadiu critic din cauza crizei economice. Rambursările de TVA şi rezolvarea rapidă a litigiilor de către guvernele care au nevoie de bani, au un impact considerabil asupra sustenabilităţii acestor întreprinderi. TVA-ul trebuie să fie rambursat şi IRU solicită ca statele membre care nu au încă operaţionale portaluri web pentru a efectua rambursarea la timp, să plătească în întregime dobânzi arieratelor“. Statele membre UE au decis recent să prelungească termenul pentru depunerea cererilor din 2009, dar au refuzat să delege armonizarea elementelor tehnice divergente ale mecanismului Comisiei Europene. „Acest lucru este inacceptabil“, a declarat Lacny, „totul ar trebui pus în ordine pen-

tru a îmbunătăţi şi armoniza aceste portaluri web. Aceasta nu este o chestiune ce ţine de prerogativele naţionale, ci de cele ale companiilor şi capacităţii lor de a continua să funcţioneze, de a sprijini economia şi de a oferi locuri de muncă!“ Rezoluţia IRU solicită prelungirea termenului de depunere a cererii de rambursare TVA din 2009 până ce este restabilit un mecanism de rambursare operaţional, şi de restabilire a posibilităţii de a folosi formularele de hârtie dinainte de 2010 pentru a efectua aceste solicitări, în vederea soluţionării arieratelor existente, precum şi convenirea, în acord cu sectorul, a unui program care să indice toate etapele necesare pentru rezolvarea problemelor tehnice observate în acest sistem. IRU, de asemenea, consideră că este timpul ca UE să găsească o soluţie la fragmentarea normelor de restituire a TVA-ului pentru operatorii non-UE, deoarece multitudinea de acorduri bilaterale între statele membre şi ţările terţe a creat o situaţie distorsionată şi neloială între operatorii de pe aceeaşi piaţă. UE ar trebui să se străduiască acum să armonizeze acordurile la nivel european pentru a fi negociate cu ţările terţe, pentru a asigura un tratament coerent şi echitabil pentru toţi.


util IRU adopt` o rezolu]ie pentru a proteja [oferii împotriva pericolelor tehnologiei cu raze X utilizate din ce în ce mai frecvent [i în mod repetat în timpul controalelor camioanelor lor.

IRU lupt` pentru condi]ii s`n`toase de munc` pentru [oferi

T

ehnologiile non-intruzive cu raze X sunt utilizate din ce în ce mai frecvent şi în mod repetat de către autorităţi pentru a vizualiza interiorul vehiculelor utilizate. Consiliul de Transport Mărfuri al IRU a adoptat o „Rezoluţie privind folosirea echipamentelor de control cu raze X pentru controlul vehiculelor“ pentru a proteja şoferii de efectele secundare nocive ale acestor dispozitive asupra sănătăţii. Rezoluţia IRU solicită de urgenţă autorităţilor guvernamentale să se asigure că tehnologiile şi echipamentele cu raze X folosite sunt sigure pentru sănătatea conducătorilor auto şi nu lasă reziduuri care pot afecta conducătorii auto pe termen lung, să armonizeze procedurile de control, pentru a oferi inspecţii tehnice periodice şi întreţinerea corespunzătoare a echipamentelor cu raze X şi să pună la dispoziţie toate informaţiile necesare privind procedurile de control, tehnologii, standarde şi măsuri de prevenire care trebuiesc respectate. Autorităţile de control utilizează aceste aparate cu raze X pentru a detecta mărfuri de contrabandă şi prezenţa imigranţilor ilegali la bord, şi, prin

24 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie

urmare, le consideră o completare eficientă a inspecţiilor lor de multe ori dificile. Lipsa armonizării procedurilor de control şi utilizării echipamentelor de la o ţară la alta, pe lângă lipsa unei recunoaşteri reciproce a controalelor autovehiculelor, fac ca acelaşi camion să poată fi scanat de mai multe ori pe zi. În plus, în prezent nu există nicio măsură preventivă pentru a proteja şoferii, şi nicio informaţie cu privire la procedurile de control cu raze X şi impactul lor asupra stării de sănătate a conducătorilor auto nu este disponibil. Potrivit lui Pere Padrosa, Vice-preşedinte şi Preşedintele Consiliului de Transport Mărfuri al IRU: „Sectorul transportului rutier depinde în întregime de serviciile oferite de şoferi calificaţi şi motivaţi. Pentru a-şi exercita funcţiile lor la capacitatea maximă, trebuie să ne asigurăm că ei acţionează într-un mediu sănătos. Există o nevoie urgentă de a raţionaliza controalele repetitive şi anarhice efectuate la ora actuală în detrimentul stării de sănătate a conducătorilor auto. Rolul şi responsabilitatea guvernelor în această privinţă este de necontestat.“

Rezoluţia IRU solicită guvernelor să pună în aplicare măsurile preventive care se impun, astfel încât şoferii să fie ţinuţi la o distanţă sigură de autovehicul lor în decursul controalelor şi, astfel, să nu suporte nici un risc, şi să introducă un certificat de recunoaştere reciprocă a inspecţiilor autovehiculelor pentru a limita numărul controalelor de către autorităţile naţionale din diferite ţări.


tehnologie Transportul de bu[teni pe drumuri forestiere abrupte [i alunecoase cu înc`rc`turi de 74 tone solicit` intens abilit`]ile unui autotcamion forestier. De aceea Volvo testeaz` în cadrul proiectului de transport forestier „One More Pile” („çnc` o stiv`”), un camion cu o punte fa]` motoare cu transmisie hidraulic`. „Putem deja constata o îmbun`t`]ire major` a dinamicii vehiculului”, declar` [eful de proiect Lena Larsson. n Gabriel Mistodie

Unul din cele trei camioane de test din cadrul proiectului „One More Pile“ a fost echipat de curând cu o punte faţă motoare cu transmisie hidraulică ce poate fi cuplată atunci când camionul este condus pe drumuri alunecoase, în rampe abrupte cu aderenţă slabă ori în curbe strânse. Combinaţia - un Volvo FH16 660 6x4 rigid cu 2 semiremorci si 11 axe - transportă o încărcătură de 74 tone şi testează atât posibilitatea operării cu o astfel de configuraţie, care are o lungime totală de 30 metri şi mai mult spaţiu de încărcare, cât şi viabilitatea transportului lemnului direct din pădure până la gater sau la alţi utilizatori industriali. „Acest test ne oferă posibilitatea unică de a afla cum putem optimiza la maximum puntea faţă motoare cu transmisie hidraulică pentru diferite condiţii de condus“, spune Lena Larsson, managerul proiectului „One More Pile“ de la Volvo. „Această super-combinaţie ne furnizează foarte multe informaţii şi experienţă despre cum putem exploata cel mai bine transmisia hidraulică“.

Sistem de propulsie hidraulic` pentru puntea fa]` Motor cu propulsie hidraulic`

Unitate de r`cire a sistemului hidraulic

Pomp` hidraulic`

Rezervor de ulei hidraulic


tehnologie

Nou` tehnologie pentru transport forestier Tehnologie binecunoscută într-o nouă aplicaţie

Transmisia hidraulică nu este o noutate în sine, dar utilizarea sa la autotrenurile forestiere de mare tonaj este cu desăvârşire nouă. În acest test, Volvo a ales să îmbine două motoare hidraulice (câte unul în fiecare roată a punţii faţă), integrate în butucurile roţilor şi acţionate de o pompă hidraulică cuplată la priza de putere acţionată de motor. „În acest fel puntea faţă devine una motoare, independent de schimbătorul de viteze şi avem posibilitatea de a păstra transmisia asupra roţilor din faţă chiar

Despre transmisia hidraulic` Iată cum funcţionează camionul de test Volvo cu transmisie faţă hidraulică: priza de putere montată pe motor acţionează o pompă hidraulică care la rândul ei acţionează motoarele hidraulice din roţile punţii faţă. Motoarele hidraulice sunt încorporate în butucurile roţilor şi pot fi cuplate fie automat, fie manual, până la o anumită viteză maximă. Motoarele hidraulice pot funcţiona independent de transmia de la puntea spate

şi-n timpul schimbărilor treptelor de viteze sau când schimbătorul este în punctul mort“, explică Lena Larsson. Îmbunătăţirea capacităţii de trecere a vehiculului peste obstacole este evidentă. Pe pante extrem de abrupte şi pe suprafeţe alunecoase, camionul continuă să-şi urmeze drumul în condiţii în care altfel s-ar fi înpotmolit. „Abia am început testul şi deja am consemnat un potenţial considerabil“, continuă Lena Larsson. „Ne vom continua analiza de-a lungul proiectului până-n 2012 şi-l vom continua examinând cum putem folosi această tehnologie pentru o manevrabilitate optimă“.

Despre proiectul „One More Pile” (Înc` o stiv`) În ianuarie 2009 proiectul „One More Pile” a demarat cu intenţia de a reduce radical impactul operaţiunilor de transport forestier din Suedia asupra mediului. Obiectivele sunt: mai puţine vehicule, mai puţine emisii şi o tot mai crescută siguranţă a traficului. Testul va dura trei ani şi va concretiza rezultatele în operaţiunile practice de fiecare zi, furnizând o valoroasă experienţă pentru dezvoltarea unor soluţii sigure şi nepoluante, de care să beneficieze atât mediul, cât şi operatorii de transport. Obiectivul proiectului este să utilizeze noua tehnologie pentru a determina două camioa-

ne forestiere să facă munca pe care o făceau trei vehicule. Rezultatele preliminare arată cum consumul de carburant şi emisiile de dioxid de carbon sunt reduse cu 20% per tonă/kilometru. Proiectele de cercetare reunite cumulează experienţa Institutului de Cercetări Forestiere din Suedia, Administraţia Suedeză a Drumurilor, Federaţia Suedeză a Industriilor Forestiere, Asociaţia Suedeză a Companiilor de Transport, SCA, Volvo Trucks, companii din industria auto, Agenţia Guvernamentală Suedeză pentru Sisteme Inovative şi Asociaţia Naţională pentru Drumuri Private. decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN 27


AutoMat, prezentare

un nou tip de benzin`rie

28 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie


Compania Bioromoil Automatic Stations, membr` a grupului Bioromoil, a lansat la Craiova, în Cartierul Craiovi]a Nou`, un nou concept de benzin`rie complet automatizat`. Oficialii firmei sus]in c` proiectul AutoMat este mai amplu [i are în vedere 100 de sta]ii peco pân` în 2013, reprezentând o cot` de pia]` de 3%. AutoMat va intra [i în Bucure[ti în 2011 [i va avea acoperire na]ional` la sfâr[itul aceluia[i an. n Gabriel Mistodie

prezentare AutoMat reprezintă cel mai nou și mai modern concept de stație de distribuție a carburanților, complet automatizată, amplasată în proximitatea marilor centre comerciale, în spațiile destinate parcărilor auto. Investiția se ridică la aproximativ 220.000 euro, iar proiectul a fost realizat cu sprijinul partenerilor BRD Groupe Societe Generale și Gilbarco Veedeer Root, alături de compania de software ITGrup și de proiectantul general, Igloo Arhitecture. „Lansăm acum stațiile AutoMat, deoarece credem că este momentul cel mai potrivit pentru apariția unui nou serviciu, simplu și sigur, cu un echipament modern și ușor de folosit, care permite un control permanent și total pentru bugetul și timpul consumatorului. AutoMat este cel mai modern concept de benzinărie fără personal, complet automatizat, unic pe piața autohtonă. Investiţia companiei Bioromoil în noua reţea de staţii AutoMat se va ridica la aproximativ 20 milioane de euro, din care aproximativ 2,5 milioane vor fi alocate pentru primele 10 staţii pe care ne-am propus să le avem până la sfârşitul acestui an”, a declarat Laurenţiu Argeşanu, directorul general al companiei Bioromoil Automatic Stations. „Capacitatea de inovare a echipelor BRD ne-a permis să fim partenerii Bioromoil în acest proiect, care va avea, cu siguranță, efecte benefice pentru consumatori. Pe lângă soluția de plată la pompă, în stație este integrat și un terminal BRD destinat unei game diversificate de operațiuni financiare, pe bază de card bancar sau numerar. Prin intermediul acestui echipament se pot efectua mai multe tipuri de operațiuni (inclusiv plățile de facturi la utilități). În stadiul de implementare mai sunt și alte tipuri de operațiuni” a declarat Ciprian Nicolae, director Proiecte Carduri la BRD - Groupe Societe Generale. La aceste stații de alimentare, clientul întâi folosește cardul și spune de câţi bani vrea să bage carburant, apoi poate alimenta de suma respectivă, se poate plăti și cash, în caz că apare o problemă restul de bani sunt returnați printr-un bilet pe care îl poate folosi data viitoare, sau la o altă unitate AutoMat. Benzinăriile dispun și de un automat, de unde pot fi cumpărate mai multe produse preambalate: snacks-uri, dulciuri, băuturi răcoritoare non alcoolice sau băuturi energizante, dar și un echipament de verificare a presiunii în roți, care poa-

te fi folosit gratuit. Instrucțiunile de folosire pentru fiecare serviciu oferit de AutoMat sunt afișate în dreptul fiecărui echipament, iar în cazul în care clientul întâmpină dificultăți, poate contacta, direct din stație, unul dintre dispecerii de la call-center, printr-o simplă apăsare de buton. Unitățile AutoMat sunt amplasate în proximitatea marilor centre comerciale, în spaţiile destinate parcărilor auto. În prezent, benzinăriile AutoMat au fost deschise la Craiova, Drobeta Turnu Severin, Târgu Jiu. Fiecare stație are în medie câte 250 de clienți pe zi, un plin fiind realizat într-un minut și jumătate. Zilnic se vând 6-7 tone de carburant, rezervorul având o capacitate de 60 de tone. Până la sfârșitul acestui an, stațiile AutoMat vor fi prezente și în alte centre comerciale din țară: Kaufland din Slatina și Iași, Shopping City din Suceava, Hello Shopping Park din Bacău și Focșani, European Retail Park din Brăila și Shopping City din Sibiu. Compania Bioromoil și-a început activitatea în domeniul biocombustibililor în 2008, ca și comerciant, fiind recunoscută ca furnizor exclusiv de biodiesel pentru rafinăria Petrotel – Lukoil. Activitatea companiei este axată pe producția și distribuția de biodiesel. Două fabrici, una pentru producția de biodiesel, și una pentru producția de ulei vegetal, vor fi realizate de Bioromoil la Brăila. Investiția se ridică la 22 milioane euro, din care 5 milioane de euro din fonduri UE. Fabrica de biodiesel ce va fi gata în 2011 are o capacitate anuală de 50.000 tone, iar cea de ulei vegetal de 80.000 tone (în 2012). nn Benzinăria are 6 pistoale de alimentare

şi 3 tipuri de carburanţi: Auto 95 (benzinăfără plumb CO 95) Auto + (benzină fără plumb CO 98 +) Auto Diesel (motorină Euro 5 –sulf10 ppm) nn Carburanții sunt achizionați de la Rompetrol, Petrom și Lukoil. nn Suprafaţa totală ocupată – 300m2; nn Pompa de carburanţi multiprodus este dotată cu sisteme de recuperare vapori; nn Rezervor de produse petroliere cu înveliş dublu şi sistem de detectare a scurgerilor; nn Separator produse petroliere-conform cerinţelor de mediu.

decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN 29


feature Pe Boije Ovebrink l-a]i mai întâlnit [i în num`rul 2 al revistei noastre când v` relatam despre recordul s`u mondial stabilit în urm` cu câ]iva ani. Norvegianul [i-a repetat isprava [i în vara acestui an, când a stabilit noi recorduri în iunie [i a declarat c` [i în 2011 vrea s` se autodep`[easc`. Volvo Trucks s-a hot`rât s` se implice [i el la urm`toarea tentativ` [i a[a a ap`rut Mean Green. n Gabriel Mistodie

La cea de-a 59-a aniversare a sa, Boije Ovebrink a avut pe 9 iunie 2010 două motive de sărbătoare pe aeroportul Hultsfred din Suedia. De ziua sa, Boije a stabilit două noi recorduri în camionul său Volvo VN. Primul record, după o numărătoare meticuloasă, a arătat o viteză de 130,862 km/h (pentru 500 metri). Al doilea record arăta viteza de 166,698 km/h (pentru 1.000 metri). Recordurile sunt calculate pe baza vitezei medii socotite pe parcursul distanțelor menționate, dar atunci când Boije a trecut linia de sosire la 1.000 de metri avea o viteză de peste 250 km/h. Volvo Trucks a decis să îi acorde un mai mare ajutor entuziastului recordmen și a venit cu un proiect incitant. Mean Green este un camion hibrid unic construit de o echipă la fel de entuziastă de la compania suedeză. Cu ajutorul acestuia ei plănuiesc ca Boije Ovebrink să amenințe din nou recordurile mondiale. În noiembrie 2007 Boije Ovebrink și-a depășit vechiul său record din 2001 pentru viteză pe o distanță determinată pentru camioane. După stabilirea recordului, Boije l-a întâlnit pe Staffan Jufors, președintele și CEO Volvo Trucks, care l-a întrebat: „Vrei să te așezi pe laurii tăi acum că ești campion mondial, sau ai idei noi?” Ovebrink i-a răspuns: „Aș vrea să contruiesc cel mai rapid hibrid din lume”. „Ideea a fost aprobată atunci, dar nu știam nimic despre tehnologia fantastică pe care o posedă Volvo în acest domeniu”, își reamintește acum recordmenul. În 2007 planurile pentru hibrid au fost imediat puse în practică. Dar, deoarece o echipă cehă 30 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie


Boije Ovebrink [i Mean Green,

feature

o echipà imbatabilà Regulament Distanța totală ce trebuie parcursă este de 1.000 de metri și camionul pornește de pe loc. Jumătate de kilometru este străbătută într-o direcție și apoi în cealaltă. Viteza totală este cea care contează și este trecută ca rezultat oficial.

de truck racing a bătut recordul lui Ovebrink în primăvara lui 2010, ordinea trebuia restabilită. Astfel, inginerul Volvo Olof Johansson s-a apucat de treabă serios și a început să construiască un camion care să doboare recordul cehilor. Proiectul era foarte complicat deoarece camionul trebuia reconfigurat pentru a se instala ulterior și sistemul hibrid de racing. Numele camionului este Mean Green și a fost folosit în această vară de Boije pentru a-și recupera titlul. Acum autovehiculul așteaptă să primească lanțul cinematic hibrid. „Am început construcția camionului de la două jumătăți de șasiuri care urmau să fie procesate. Cabina americană VN a fost aleasă în urma unor crash-teste din care acesta a ieșit intactă”, explică Johansson. Reducerea greutății a fost esențială pentru noile recorduri. Ca exemplu, puntea față a fost revizuită de experții de la fabrica Volvo din Skövde și ușurată de la 100 kg la 57. Și aranjamentul pentru prima treaptă din cutia de viteze a fost eliminat pentru a se scăpa de alte 7 kg. Tot din camion

au fost eliminate și toate cablurile care nu erau neapărat necesare. Astfel s-au câștigat alte șase kilograme. Designerul Jonas Sandström și-a petrecut multe ore în programul său CAD pentru a găsi forma aerodinamică optimă pentru Mean Green. „Este important ca aerul să se desprindă de caroserie corect. Camionul nostru este diferit de o mașina de Formula 1, spre exemplu, proprietățile lui aerodinamice îi permit să taie aerul în loc să îl preseze înspre suprafața carosabilului,” explică el. În plin efort de dezvoltare al camionului, aproape de luna mai, FIA a anunțat că nu poate omologa rezultatul echipei cehe. Totuși, nimic nu mai oprea tentativa lui Boije de a-și doborî vechiul record. Odată rezolvată această misiune, Olof a scos câțiva ași din mânecă și a început să modifice camionul până a ieșit ce vedem acum - un hibrid robust pursânge. Camionul deja avea un motor standard Volvo de 16 litri (care în varianta de producție are 700 CP), la acesta au fost adăugate două turbine de la Volvo Penta. Astfel, la data recordului propulsorul livra 1.900 cai putere. Mean Green și-a păstrat acea unitate. Acum, cutia de viteze Powertronic (și așa ușurată) a fost înlocuită cu o variantă modificată a I-Shift care poate interacționa cu cea mai importantă componentă ce face Mean Green un hibrid - motorul său electric. „Motorul electric oferă un plus de 200 CP și cuplu adițional de 1.100 Newtoni/metru. Rezultatul este un boost rapid încă de pe loc evitându-se obișnuitul delay al motorului diesel. E ca la dopul de șampanie, dar fără zgomotul specific. Pentru

primele secunde, camionul va scoate un șuierat ușor până ce motorul diesel începe să livreze cuplu cu o forță explozivă - atunci camionul este deja la 60 km/h și pot intra în treapta a noua,” explică Boije Ovebrink. La întrebarea când se va încerca doborârea vechiului record cu Mean Green, Ovebrink a răspuns: „În noiembrie vom avea cursa de testare a camionului la centrul Volvo de la Hällered pentru a vedea de ce este capabil. Imediat ce zăpada iernii dispare, în primele luni ale primăverii, vom stabili noul record”.

Exper]ii elitei tehnologiei hibride de la Volvo sunt în spatele acestui proiect. Ei sunt adev`ra]ii entuzia[ti. Pân` acum, tot ce pot spune este c` Mean Green va fi cel mai rapid camion hibrid din lume. Boije Ovebrink, recordmen decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN 31


eveniment Cu ocazia unei prezent`ri, parte integrat` în programul conferin]elor ARILOG de la începutul lunii noiembrie, am avut ocazia de a vizita Uzina Dacia, mai precis platforma industrial` [i logistic` Mioveni. Aici, Truck & Van a aflat pentru voi detalii despre organizarea intern`, despre cum se construie[te acum o Dacie [i cele mai noi rezultate ale vârfului de lance al produc]iei de autovehicule din România. n Gabriel Mistodie

În vizit` la Dacia La început trebuie să va precizez că principalele entități de pe Platforma Mioveni sunt: Uzina Vehicule Dacia, Uzina Mecanică și Șasiuri Dacia și Centrul Logistic RIR ILN.

Locul unde istoria întâlne[te noua tehnologie

În cei peste patruzeci de ani de existență, Uzina a produs 8 modele diferite (Dacia 1100, Dacia 1300, Dacia Nova, Dacia SupeRNova, Dacia Solenza, Dacia Logan, Dacia Sandero și Dacia Duster) și mai mult de 3 milioane de vehicule. Începând cu aprilie 2010, cadența de fabricație a uzinei este de 1.366 de vehicule pe zi. Totalul efectivelor Uzinei Vehicule se ridică la în prezent la peste 8.000 de salariați. Acum, Uzina Vehicule Dacia asigură atât producția gamei de vehicule Dacia (Logan berlină, Logan MCV, Logan Van, Logan Pick-Up, Dacia Sandero și Dacia Duster), cât și fabricarea de piese de schimb. Uzina este organizată în patru departamente principale: Presajul, Caroseria, 32 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie

Vopsitoria și Montajul. Odată parcurse cele patru etape, mașinile sunt distribuite în rețea. Această entitate a produs în 2009, 296.105 vehicule. Presajul reprezintă începutul procesului de fabricație a unui vehicul și constă în transformarea materiei prime, livrate sub formă de tablă din oțel, în piese de caroserie. Piesele astfel obținute sunt trimise în departamentul Caroserie și spre clienții externi, prin intermediul centrului logistic ILNRIR. 40% din activitatea Presajului este dedicată realizarii de piese pentru celelalte uzine Renault din lume care fabrică Logan. Atelierul ocupa o suprafață de 44.000 m². Presajul este format dintr-un total de 104 prese și zilnic se consumă peste 900 tone de tablă (care sosește la fabrică sub formă de role). Caroseria reprezintă a doua etapă a procesului de fabricație. Piesele din tablă de oţel sunt asamblate prin sudură în puncte și, împreună cu elementele mobile, formează caroseria mașinii. Departamentul de Caroserie ocupă o suprafață de

36.000 m². Asamblarea pieselor se face cu ajutorul a 900 aparate de sudură. Vopsitoria, a treia etapă a procesului de fabricație, are ca misiune protejarea caroseriei împotriva coroziunii și realizarea unui aspect final conform exigențelor de calitate. Procesul de vopsire presupune 6 etape: n TS – tratament de suprafață: degresare, fosfatare prin imersie. n Kataforeza: depunerea electrochimică a unui strat de grund, prin imersie. n Masticare: aplicarea masticului pentru lipire, etanşare, antigravionaj (contra loviturilor de pietre). Pe fiecare mașină se aplica 18 kg de mastic. n Aplicare vopsea intermediară: apret (se face robotizat). n Aplicare baze hidrosolubile și lac (se face tot robotizat). n Ceruire: aplicare ceară în corpurile goale (protecție anticorozivă).


eveniment

Atelierul ocupă o suprafață de 35.000m². Pentru vopsirea unei caroserii sunt necesare 8 kg de vopsea. Montajul reprezintă ultima etapă a procesului de fabricație. În această etapă sunt asamblate și montate elementele mecanice (grupul motopropulsor, puntea spate), postul de conducere, oglinzile și elementele interioare ale vehiculului (mochete, scaunele și altele). Atelierul ocupă o suprafață de 45 000 m². El este organizat astfel: n o linie de montaj cu o lungime de 1.100 m n două ateliere de fabricație n o zonă de control al finisării n un atelier de mentenanță. Uzina Mecanică și Șasiuri Dacia se ocupă de fabricarea pieselor brute din aluminiu, uzinarea și asamblarea motoarelor, uzinarea pieselor şi

montajul punții față și spate, sudură osii pentru vehiculele din gama Dacia și pentru vehicule Renault produse în întreaga lume. Această entitate are în prezent 3.700 de salariați. Activitatea Uzinei se desfășoară în 10 clădiri situate pe platforma de la Mioveni, care acoperă o suprafață de 163.341 m². Uzina Mecanică Dacia este organizată în 6 departamente de fabricație: n Departamentul Motoare n Departamentul Cutii de Viteze JH - cutiile de viteze JH se montează pe vehiculele din gama X90 asamblate în Uzina Vehicule Dacia și în celelalte uzine Renault din lume care asamblează Logan. n Departamentul Cutii de Viteze TL - cutia de viteze TL fabricată la Dacia se regăsește pe diverse modele Renault (Clio, Modus, noul Kangoo,

Printre cele mai bune uzine ale Grupului în materie de calitate Dacia s-a clasat pe locul al patrulea în Franța (după Honda, Mercedes și BMW) și este la egalitate cu BMW pe locul al doilea în Germania (după Mercedes) în studiul realizat de JD Power VOSS 2010. Dacia exportă pe 60 de piețe (Germania, Franța, Italia, Algeria, Turcia, Spania, Ucraina, Austria, Belgia, Olanda, Serbia, Liban, Siria, Camerun, Congo, Liberia, Cehia, Croația, Macedonia, Moldova, Maroc, Mali, Bielorusia, Polonia, Muntenegru, Slovacia, Estonia, Slovenia) și pe 4 contiente (Asia, Africa, Europa și America de Sud).

Mégane, Scénic, noua Laguna) și pe modele Nissan (Tiida, Sentra, Versa, Latio, Livia, Note, Qashqai) sau Dacia (Dacia Duster). n Departamentul Aluminiu n Departamentul Sudură Presaj n Departamentul Uzinaj Montaj Cataforeză În 2009, Uzina Mecanică și Șasiuri Dacia a produs: 273.559 motoare (benzină 1,4 şi 1,6l şi diesel 1,9l), 446.252 cutii de viteze (JH - cu 5 trepte și TL4 cu 6 trepte), 193.586 seturi transmisii, 9.510 tone de piese brute din aluminiu, 484.842 cadre grup moto-propulsor și aproape 700.000 de punți.

Centrul Logistic RIR ILN

Renault Industrie Roumanie - International Logistics Network este cel mai mare centru logistic din Grupul Renault în ceea ce priveşte volumele de piese expediate. Suprafața acestuia este de 150.000 m², din care 36.000 m² construiți. Pentru realizarea acestuia s-au realizat investiții de 22,3 milioane euro (între 2005 și 2008). Aici lucrează 284 de angajați. Acest centru deservește centrele de fabricație din Rusia, Maroc, Columbia, Iran (2 uzine), India, Africa de Sud și Brazilia. În 2009 a expediat 551.842 metri cubi de piese, echivalentul a 223.507 de vehicule. decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN 33


tehnic

Bosch ACS 751

m`surarea precis` pentru climatizare

D

atorită tehnologiei de măsurare de înaltă precizie şi a unui proces de service complet automat, noul dispozitiv Bosch ACS 751 lansat de Bosch asigură un proces ecologic de service al sistemelor de climatizare pentru autoturisme şi camioane. ACS 751 îndeplineşte toate cerinţele stricte ale standardului american SAE J-2788, privind echipamentele de service pentru sistemele de climatizare şi a primit certificarea corespunzătoare. Prin realizarea periodică, în cadrul atelierelor

34 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie

de service, a operaţiunilor de verificare a sistemul de climatizare, conducătorii auto pot avea o contribuţie semnificativă la protecţia mediului înconjurător. Service-ul periodic permite detectarea din timp a scurgerilor care, altfel, ar permite degajarea în atmosferă a agentului frigorific toxic. Mai mult, certificarea dispozitivului de service Bosch pentru sistemele de climatizare în conformitate cu standardul SAE J-2788 din S.U.A., garantează manipularea agenţilor frigorifici într-o manieră profesionistă, sigură şi ecologică.

Sistemele de climatizare sunt incluse în dotarea de serie a majorit`]ii modelelor de autoturisme [i camioane. Pentru func]ionarea sigur` a acestor sisteme [i pentru protec]ia mediului înconjur`tor, service-ul sistemelor de climatizare trebuie efectuat periodic, evitând astfel repara]iile costisitoare. Serviceul sistemelor de climatizare trebuie realizat în condi]ii de maxim` precizie, deoarece agentul frigorific care se utilizeaz` este, în general, d`un`tor mediului înconjur`tor. n Zaharia Ion


tehnic

Tehnologia permite un service profesionist pentru climatizare

Acurateţea de măsurare a echipamentului ACS 751 asigură umplerea sistemelor de climatizare cu o cantitate exactă de agent frigorific şi de ulei, conform specificaţilor constructorului autovehiculului. Conform cerinţelor standardului SAE J-2788, noul dispozitiv de service Bosch pentru sistemele de climatizare atinge un nivel de acurateţe de +/- 15 grame. Dispozitivul ACS 751 este echipat cu un cântar de mare precizie, care măsoară nivelurile de agent frigorific, de aditiv UV, de ulei uzat sau nou din rezervoarele sale. În plus, alte componente ale dispozitivului, care conţin agent frigorific, sunt aşezate pe cântar pentru a permite măsurări foarte precise ale cantităţilor. Acurateţea de măsurare pe termen lung a dispozitivului ACS 751 este obţinută şi prin utilizarea unui filtru de reţea integrat, care reţine cele mai fine parti­cule, protejând astfel dispozitivul împotriva deteriorării. În plus, „sticlele expert”, închise ermetic, asigură

protecţia sistemului împotriva pătrunderii apei, prevenind astfel coroziunea componentelor autovehiculului.

Baze de date integrate separate

Dispozitivul dispune de baze de date separate, care conţin cantităţile de umplere pentru autoturisme şi camioane, în conformitate cu specificaţiile constructorului, precum şi o bază de date care poate fi personalizată de utilizator. În scopuri de documentare, fluctuaţiile agentului frigorific pot fi evaluate lunar sau anual şi pot fi transferate către computerul din atelierul de service printr-un stick USB.

fi transportat uşor în orice loc din atelierul de service. Unitatea de operare de mari dimensiuni, prevăzută cu o tastatură cu design clar, afişaj color de 3,5 inch şi imprimantă integrată, se pliază în timpul transpor­tului. Afişajul de stare de mari dimensiuni este lizibil de la distanţe mari. Dispozitivul oferă, de asemenea, un feedback sonor cu privire la starea lucrărilor de service ale sistemului de climatizare.

Operare simplă şi intuitivă

Panourile de service de pe fiecare parte a dispozitivului asigură accesul uşor pentru lucrările de service. Noul dispozitiv de service pentru sisteme de climatizare este caracterizat de un nivel înalt de manevrabilitate şi de o operare intuitivă. Datorită roţilor de mari dimensiuni şi a mânerelor sale practice, robustul cărucior poate

decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN 35


prezentare Daf extinde gama CF DAF [i-a extins gama sa CF85 cu dou` variante de tip auto[asiu cu patru axe. Ambele modele au trei axe pe partea spate - cea din mijloc fiind motric` [i una dintre ele fiind viratoare. n Zaharia Ion

FAK CF85

Modelul denumit FAK CF85 este ideal pentru aplicații precum cele cu cârlig de ridicare, lanț sau chiar ridicător de containere, unde este necesar un mare nivel de stabilitate în timpul încărcării și descărcării. Autovehiculul poate fi folosit pentru colectarea de deșeuri, în sectorul de construcții și în cel de transport al containerelor - mai ales în cazurile în care macaraua trebuie montată în spatele cabinei. Setul de punți de tip tridem de pe DAF FAK CF85 este compus dintr-o axă viratoare, una motrică și una de tip trailer dublu jumelată. Primele două axe se pot ridica, camionul fiind folosit atunci, când este parțial încărcat în re-

36 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie

gim 6x2 sau 4x2. Aceasta abordare reduce unghiul de bracare, dar și oferă un consum mai redus de combustibil. FAK CF85 este potrivit pentru mase proprii de 32 până la 35,5 tone și greutăți maxime admise de la 40 la 50 tone, în funcție de cerințele legale.

FAQ CF85

Noul FAQ CF85 are și el un set de punți de tip tridem, în acest caz ultima axă fiind viratoare, permițând un nivel mare de manevrabilitate și mobilitate în spații mici. Această configurație face vehiculul cu patru punți perfect ca presă de gunoi în zonele urbane sau ca platformă hidraulică. Varietatea de aplicații

pentru acest model include și aplicații din sectorul agricol, precum colector de lapte. Datorită masei proprii scăzute (de aproximativ 9.100 kg în funcție de specificație), FAQ CF85 oferă sarcini utile de până la 27 de tone, pentru mase total maxime admise de până la 36 tone, în funcție de cerințele legale.

Dotări

Noile modele FAK CF85 și FAQ CF85 sunt disponibile cu cabine de zi, cu pat sau extra-spațioasele Space Cab. Sunt propulsate de motoarele PACCAR MX cu puteri de la 265 kW/360 CP și până la 375 kW/510 CP. CF85 FAK și FAQ sunt disponibile și cu propulsoare EEV.


eveniment Petrom, cel mai mare produc`tor de ]i]ei [i gaze din Europa de Sud-est, a inaugurat Petrom City, sediul care va g`zdui activit`]ile centrale ale companiei. n Alexandru Delea

Petrom î[i face ora[ Amplasat în zona de nord a Bucureştiului, acesta va reuni circa 2.500 de angajaţi din 7 sedii ale companiei aflate în Bucureşti şi Ploieşti. Procesul de mutare a angajaţilor în noul sediu a început în trimestrul IV al acestui an şi este estimat să se finalizeze în trimestrul II al anului viitor. Proiectul a debutat cu cel mai amplu şi complex proiect de reabilitare ecologică din România a terenului pe care a fost construit complexul Petrom City. Terenul, un fost depozit de carburanţi, a fost bombardat în cel de-al doilea Război Mondial, iar rezervoarele avariate au cauzat contaminarea solului. Prin reabilitarea ecologică, un teren de 200.000 de metri pătraţi a fost redat Capitalei. Petrom City cuprinde două clădiri de birouri, un centru de date – printre cele mai moderne din Europa, o centrală electrică de 5 MW şi o parcare cu 900 de locuri, desfăşurate pe o suprafaţă construită de 100.000 mp. Centrul de date al Petrom oferă o infrastructură-cadru cu cele mai avansate soluţii de răcire, alimentare cu energie electrică, redundanţă, sustenabilitate şi procese în caz de dezastru.

Operarea centrului de date a fost preluată printrun acord pe zece ani de către IBM, cea mai inovativă companie IT din lume, care va furniza cele mai bune servicii din industrie către Petrom, OMV şi alţi clienţi din România. Mariana Gheorghe, CEO Petrom: „Este un moment deosebit pentru noi, cei din Petrom. Inaugurăm astăzi mai mult decât o clădire: un spaţiu aspiraţional, care celebrează inovaţia, transparenţa şi flexibilitatea. PetromCity reprezintă atât un reper arhitectural pentru zona de nord a Bucureştiului - la a cărei dezvoltare a contribuit, cât şi un reper pentru evoluţia noastră ca şi companie, pentru obiectivele şi valorile noastre.” Reinhard Pichler a adăugat: „Ca şi CFO trebuie să spun că nu ne-a fost uşor să continuăm un proiect de asemenea anvergură, într-o perioadă în care mediul economic s-a dovedit neprielnic. Proiectul a fost demarat înainte de apariţia primelor semne ale crizei, deci a trebuit să ne adaptăm şi să căutăm cele mai bune soluţii pentru a asigura fondurile necesare într-un mediu economic profund schimbat”.

Pentru prima dată în România a fost folosit conceptul de personalizare a spaţiului de lucru (environmental branding) care a presupus crearea unor elemente speciale de mobilier şi de design interior, astfel încât toate spaţiile să reflecte valorile şi filosofia companiei. Proiectul a inclus construcţia infrastructurii stradale, atât în interiorul Petrom City, cât şi in perimetrul acestuia, nu numai pentru accesul angajaţilor Petrom ci si pentru dezvoltarea zonei. Străzile, cu o lungime totală de 1,7 km, sunt prevăzute cu sistem de iluminat, spaţii verzi şi piste de biciclete. În plus, întreaga reţea de cabluri este subterană - în linie cu noile standarde „Net City”. Impactul economic al proiectului este semnificativ. Circa 4.000 de oameni din peste 150 de companii (peste 80% dintre acestea fiind companii româneşti), au lucrat la Petrom City, în diferite stadii ale lucrărilor. Investiţia totală s-a ridicat la peste 130 milioane Euro şi a acoperit costurile cu re-ecologizarea, proiectul de infrastructură, construcţia clădirilor şi a centralei electrice. decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN 37


izion`m Ne aprov noastr` ria de la proplogistic` iar unitate unt direct s produseletori români. duc` de la pro atriciu,

Dinu P stitor Inve

al`turi ` l i b o m ie le e b`c`n p, prin vehicule ei d t p e c n s co ou re sat noul ul AutoItalia Gr l. În prezen]a p `, la n a l a o Mic.R e parteneriat t Professiona ultracentral i, d ca Fia într-o loca]ie ia]a Revolu]ie r a m e l a , comerci multor invita]i noiembrie, în P-a lansat oficial. [i a mai mijlocul lunii eneul Român, s `c`nie mobil` b t lâng` A ceptul Mic.ro istodie n o abriel M c G n a i n în Româ


lansare

Mic.Ro mobil, magazinul pe ro]i Prețul unui vehicul nu a fost dezvăluit, dar ne așteptăm să nu fi fost o afacere proastă nici pentru AutoItalia, dar nici pentru Mic.Ro. Dinu Patriciu a afirmat în cadrul conferinței de presă că „Nu au fost ieftine”, în timp ce Ricky Stein, șeful AutoItalia a sărit repede: “Ieftin, ieftin, sunt foarte ieftine!”. Mic.ro mobil este un magazin mobil, amplasat pe o platformă Fiat Ducato de 3,5 tone, proiectul fiind dezvoltat împreună cu AutoItalia, care asigură mentenanța parcului auto.

Un prim lot de magazine Fiat

„Primul lot este cu masini Fiat, va mai fi o marcă, nu vă pot spune acum. Caroseria este făcută lângă Veneția, de firma Sperotto SPA. Investiția pentru cele 2.000 de mașini depășește 100 de milioane de euro. Pe stradă vor fi toate cam întrun an”, a declarat omul de afaceri Dinu Patriciu. Autovehiculele sunt proprietatea Mercadia. Până

la finele lui 2010, rețeaua mobilă va avea 100 de unități, urmând ca din 2011 ritmul de extindere să fie de 120 de magazine mobile lunar. Extinderea va continua în jurul Bucureștiului, în Ploiești, Pitești, Alexandria, Urziceni și județul Ilfov, pentru ca la finele anului 2011 să existe 2.000 de unități mobile, în toată țara. Pentru cei care au plângeri că într-o camionetă de 3,5 tone nu încap tot atâtea produse ca într-un supermarket, o să notăm doar un prim aspect, care ne-a lăsat fără cuvinte: în aceste băcănii mobile poți plăti cu cardul bancar! Ceea ce, să recunoaştem, este un atu față de cele mai multe băcănii de cartier!

Amortizare imediată

Investiția pentru o mașină Mic.Ro se amortizează în 6 luni - 1 an. Autovehicululbăcănie are propriul generator care furnizează

curentul electric necesar aparatelor frigorifice și iluminării. Noile magazine pe roți au început deja să apară în zone din Capitală, precum Politehnica, Academia Militară sau Drumul Taberei, fiind deschise în fiecare zi, de la 7 dimineața la 11 seara. Omul de afaceri Dinu Patriciu a mai spus că, în acest moment, reţeaua, care include 150 de magazine Mic.ro şi 40 de supermarketuri miniMax Discount, are vânzări zilnice de aproximativ 1,2 milioane lei. Totodată, el a afirmat că, în medie, vânzările zilnice ale unui magazin Mic.ro ating 730 de euro. Patriciu a precizat şi că magazinele miniMax Discount îşi vor schimba denumirea în Mac.ro. Deasemenea, în primăvara anului viitor vor fi deschise primele magazine Mic.ro, atât fixe cât şi mobile, în Republica Moldova. decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN 39


IAA Hanovra reprezint` ca de obicei locul unde sunt anun]ate tendin]ele pie]ei de transporturi comerciale pentru urm`torii doi ani, pân` la... urm`toarea edi]ie. Este greu s` faci abstrac]ie de cea mai mare expozi]ie de profil din lume, mai ales când vorbim de sermiremorci, iar dup` cum se [tie, cei mai mari produc`tori sunt nem]ii... n Dan Pavel

Hanovra

Imagina]ia produc`torilor de structuri, stimulat` de criza mondial` În acest an a continuat cursa pentru reducerea greutății proprii a remorcilor, cu scopul evident de creștere a sarcinii utile. În paralel însă, am constatat o implicare directă a producătorilor de camioane și semiremorci în producția de axe. Astfel, dacă Schmitz Cargobull este deja un producător cunoscut, în acest an anunțând creșterea gamei de axe astfel încât să poată asigura aproape integral necesarul pentru întreaga gamă de remorci și suprastructuri, Mercedes Benz a dorit să ofere producătorilor de semiremorci nu numai axe mai simplu de întreținut și mai fiabile, dar și acces la întreaga sa rețea de service-uri. O etapă importantă în planul său de extindere a ofertei de axe pentru semiremorci o reprezintă colaborarea directă cu binecunoscutul producător austriac Schwarzmuller. Criza economică mondială a dus la creșterea gradului de utilizare a remorcilor existente deja pe piață, acestea nemaifiind legate strict de către

40 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie

un cap tractor. Astfel, de multe ori sunt lăsate în așteptare pentru descărcare sau în vederea preluării unei comenzi viitoare, capul tractor fiind trimis la lucru prin Europa. Ca urmare, remorcile vor fi preluate de alte camioane, de multe ori chiar de la alte firme de transport, gestionarea lor devenind dificilă. Din acest motiv urmărirea lor prin GPS, precum și nivelul de lucru sau de așteptare trebuie să fie strict monitorizate. Din ce în ce mai multe astfel de structuri au propriul sistem telematic de control, care înglobează și verificarea stării de funcționare a axelor, de exemplu. Liderul mondial Schmitz Cargobull a fost prezent ca de obicei cu un stand extins, tematica acestuia acoperind toate domeniile: transport de bunuri generale, transport sub temperatură controlată sau al materialelor de construcții. În centrul atenției a fost noua serie de remorci cu prelată X-Light, ce completează gamele standard

UNIVERSAL și MEGA, greutatea proprie fiind redusă cu până la 1.200 kg. Toate noile remorci sunt certificate european conform normelor DIN EN 12642 (CODUL XL) având de asemenea un certificat de siguranţă de încărcare pentru transportul băuturilor. Standul producătorului Krone a fost dominat de remorca de transport sub temperatură controlată VIP, prin aceasta producătorul german propunând un nou tip de transport „inteligent”. Aceasta are pereții izolatori făcuți din panouri izolat vidate, un sistem similar celui utilizat la termosuri. Acest sistem permite o izolare de excepție la o greutate minimă și bineînțeles o grosime foarte mică a panourilor construite din material presat. Mega Liner Ultra Krone completeaza gama Ultra prezentă la IAA, aceasta incluzând Coil Liner Ultra, Profi Liner Ultra. Mega New Liner Ultra iese în evidenţă comparativ cu alte vehicule similare datorită greutății proprii de doar


news S

P

roducătorul Meiller, în mod tradițional cunoscut pentru semiremorcile sale din domeniul construcțiilor și al agriculturii, a păstrat propriul pavilion ca și în anii trecuți, dar a avut o prezență mai retrasă, acest lucru datorânduse și suprapunerii din acest an a expoziției de la Hanovra cu BAUMA Munchen, o altă manifestare gigant, dedicată strict sectorului de construcții. Astfel, dacă la Bauma Meiller 5.950 kg. În acest sens șasiul a fost complet reproiectat în vederea reducerii greutății proprii, păstrându-se însă stabilitatea la aceleași valori dinamice. În colaborare cu MAN și Michelin, Krone a prezentat un asamblu cap tractor-semiremorcă cu o greutate totală de 38 de tone cu un design inovativ și extrem de eficient energetic, despre care am mai scris în numerele anterioare ale revistei. Despre acesta, Uwe Sasse, CEO Design si Dezvoltare de la Krone a declarat: „Împreună cu partenerii noştri, am prezentat un vehicul care este disponibil pe piaţă şi poate economisi 20% carburant și 20 % CO2 pe tonă / kilometru, comparativ cu un tractor convenţional / remorcă şi la aproximativ acelaşi cost ca un tractor standard / remorcă.”

a prezentat o gamă extinsă de noutăți, precum semiremorci speciale destinate transportului bucăților masive de rocă sau siteme de control de la distanță a basculării, în cadrul IAA s-a mulțumit cu o gamă de remorci medii și ușoare. Astfel, a fost prezentată o basculantă ușoară cu descărcare pe trei părți, cu pereți de aluminiu, destinată aplicațiilor comunale, dar și o remorcă clasică cu descărcare prin spate de 13 mc.

tandul Kogel de la Hanovra a fost absolut impresionant prin dimensiune. Preluarea firmei de către Ulrich Humbaur a adus un suflu nou în cadrul mărcii Kogel. Chiar și în cadrul expoziției, marca Humbaur a fost mult mai puțin prezentă decât Kogel. Printre noutăţi am remarcat modelul Cool Maxx Steel, acesta oferind un gradient de izolare crescut, datorită pereților realizați din oțel de înaltă rezistență ce ascund un material izolant extrem de eficient. Acesta vine în completarea ofertei de suprastructuri de la Kogel cu pereți izolatori din fibră de sticlă ranforsată. Tavanul și pereții beneficiază de o structură re rezistență formată din profile special proiectate pentru întreaga gamă.

Tehnologiile noi și invențiile au fost prezențe obișnuite în cadrul standului Fliegl, noua remorcă destinată activității din construcții cu podea fixă și perete vertical deplasabil hidraulic reprezentând un punct deosebit de atracție al standului. Aceasta a fost prezentată chiar de către propietarul firmei, ca un sistem revoluționar de descărcare a pietrelor și a materilalelor dure fără basculare, astfel crescând rezistența la uzură a semiremorcii. De asemenea, acest camion poate fi utilizat și iarna, atunci când în mod normal activitățile din industria construcțiilor sunt oprite, permițând transportul unor cantități mari de zăpadă. Trailerul cu podea glisantă și patru axe directoare, cu o aplicativitate extrem de largă a fost o altă vedetă a standului Fliegl. Acesta permite atât transporturi agabaritice, cât și de dimensiuni mai mici, grație sistemului de glisare al podelei, în plus oferind puncte de prindere și sprijin suficiente pentru orice tip de produs tranportat, indiferent de formă. Nu pot încheia această scurtă trecere în revistă, ce nu acoperă întreaga gamă de remorci prezentate la IAA fără a remarca moda Eco, care și-a făcut intrarea și în acest domeniu aparent mai puțin capabil să răspundă cerințelor ecologice. Și totuși... materiale reciclabile, scăderea consumului de combustibil la capul tractor datorită unei greutăți proprii mai mici atunci când structura este transportată goală, sisteme de răcire ce folosesc agenți ce nu atacă stratul de ozon. De fapt, totul este posibil atunci când dorești cu adevărat o lume mai curată. decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN 41


Rig’n Roll

games

Joc rusesc, camioane americane Rig’n Roll este un simulator cu camioane, dezvoltat de ru[ii de la 1C [i SoftLab. Rig‘n Roll reprezint` continuarea seriei Hard Truck [i a fost lansat pe PC anul acesta. n Zaharia Ion

Acțiunea jocului are loc în California, în anul 2014. Un tânăr dorește să-și îndeplinească visul și înființează o firmă de transporturi pentru a încerca să cucerească piața americană. Totul începe în Rig’n Roll cu un camion cumpărat la mâna a doua! Jucătorii vor putea să 42 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie

se plimbe pe autostrăzile Californiei, să viziteze orașe ca Los Angeles, San Diego sau San Francisco și să încerce să livreze încărcăturile la timp. Raliurile pe autostradă, competițiile între camionagii sau probleme cu poliția nu vor lipsi din joc. Dacă jucătorii doresc, se pot extinde prin angajarea mai multor oameni și prin cumpărarea de noi vehicule. Rig’n’Roll oferă jucătorilor cea mai nouă experiență în ceea ce privește condusul virtual al celor mai noi modele de camioane de pe piața americană. Interioarele sunt autentice, iar grafica 3D îl satisface chiar și pe cel mai pretențios dintre ei. Jucătorul trebuie să își întreacă oponenții în încercarea de a livra încărcătura la timp sau să participe la curse de camioane pentru a-și

dovedi calitățile profesionale. Probele îi dau posibilitatea de a-și îmbunătăți imaginea și autoritatea printre ceilalți șoferi. Rig’n’Roll mai permite testarea calităților de manager prin înființarea firmelor de transport. Jucătorul poate recruta personal și poate angaja alți șoferi să lucreze pentru el pe măsură ce își extinde afacerile și își elimină concurența de pe piața de transport. Acesta este unul dintre cele mai precise și inovative jocuri de simulare de conducere de camioane. Rig’n’Roll aduce în fața jucătorilor o poveste incitantă cu un final neașteptat. Aceștia își fac pe toată durata jocului aliați neașteptați, întâlnesc dușmani perculoși și descoperă o conspirație ce le testează abilitățile până la limită. Cu alte cuvinte, Rig’n’Roll este un joc provocator.


truck design

Segmentul distribu]iei urbane este foarte ofertant. Aici se pot întâlni în prezent atât camioane de la 12 pân` la 7,5 tone, autovehicule comerciale u[oare dar [i mini LCV-uri precum Piaggio. Din acestea din urm` presupun c` a fost inspirat conceptul CarGo. n Zaharia Ion

CarGo

distribu]ie cu viteza viitorului

CarGo este un vehicul cu un singur loc optimizat pentru distribuția urbană. Acesta oferă un mare nivel de flexibilitate datorită encartamentului și ampatamentului variabile și a compartimentului de încărcare modular și detașabil. Cel care a creat acest concept este un absolvent al facultății de design din Coventry, numele lui fiind Adam Schacter. CarGo a fost creat în primul rând pentru livrări de volume mici în interiorul orașelor. Este propulsat de acumulatori și permite șoferului să adapteze rapid vehiculul pentru a se potrivi condițiilor de trafic și a tipului de încărcătură. CarGo are trei configurații standard: nn Modul compact‚ folosit pentru deplasarea în condiții de trafic mediu. Acest mod este ideal pentru parcare;

nn Modul îngust‚ este ideal pentru curbe într-

un trafic intens, mai ales că autovehiculul se înclină la viraje; nn Modul pick-up, folosit pentru încărcături mai mari. Spațiul de încărcare – denumit „Pod” – poate fi demontat pentru a reduce lungimea și a-l transforma într-un vehicul și mai compact. Panourile de caroserie sunt ușor de prins prin niște clipsuri și ajută la o ușoară branduire și oferă niște costuri de reparație mici. Adam Schacter explică: „Conceptul își schimbă forma și dimensiunile pentru a oferi utilizatorului trei configurații care pot fi utilizate în funcție de condițiile de trafic și de încărcare. Astfel el poate deveni o mașină

de oraș, un vehicul ce se înclină la curbe pentru livrări mai rapide și un pick-up pentru încărcături mai voluminoase. Cu această idee în minte am pornit munca de a stiliza acest concept pentru a face designul mai atrăgător pentru piața de vehicule comerciale”. Lanțul cinematic are roți propulsate independent de motoare electrice. Șasiul se extinde cu ajutorul unor roți motorizate și al unor bobine. Encartamentul este ajustabil și are un mecanism de înclinare care permite vehiculului să vireze ca o motocicletă sau ca o mașină obișnuită, în funcție de preferințe. Pod-ul atașabil (sau spațiul de încărcare) are o încuietoare de metal de tip slide și laturi extensibile pentru a permite încărcături mai mari. decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN 43


service

Lucr`ri efectuate la Holleman

Holleman,

un service cu greutate

nn l ucrări de întreținere periodice

și reparații generale;

nn î ntrețineri reparații complexe ale

motoarelor, instalațiilor de aer și frânare, instalații electrice, cutii de viteze, diferențiale; nn o rice reparații sau întrețineri la trenul de rulare; nn v erificări și reglări direcție atât pentru capul tractor cât și pentru semiremorci; nn r evizii ITP; nn l ucrări de strungărie, lăcătuşerie și tinichigerie.

Serviceul dispune de un sistem de diagnosticare modern. 44 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie


& servicii Service-ul va deveni în curând și TransporterStation în urma unui parteneriat cu Europart, urmând să efectueze reparații pe toate gamele de utilitare ușoare. Centrul de servisare Holleman a fost lansat la sfârșitul lunii martie, în 2009 și este situat pe Șoseaua de Centură. Acesta are o suprafață dedicată activității de service de 1.900 m 2 , cu 4 canale a câte 50 metri lungime, având capacitatea de a repara opt ansambluri (cap tractor și semiremorcă). Pe

lângă acestea există o stație ITP și o spălătorie automată pentru camioane. „Suntem în măsură să spunem că găsim o soluție tehnică oricărui posesor de vehicule sau ansambluri de vehicule mari, într-un singur loc, pentru orice problemă. Avem un stoc-tampon permanent, pentru elementele de bază și utilizăm o rețea calificată de furnizori de piese de schimb care livrează rapid, în service, orice reper” ne-a spus Florin Loghin, manager service Holleman

Service-ul pentru vehicule mari Holleman este destinat repara]iilor [i între]inerilor multi-marc`, atât pentru autotractoare, autobuze, autocare cât [i pentru remorci [i semiremorci [i utilaje de construc]ii. Aici exist` un stoc tampon permanent, pentru elementele de baz` [i este utilizat` o re]ea calificat` de furnizori de piese de schimb care livreaz` rapid, în service, orice reper. n Gabriel Mistodie

Întreaga activitate a service-ului este integrată într-un sistem informatic modern, occidental, care permite autocorecții și atenționări la orice nivel, astfel încât calitatea lucrării și atenția acordată clientului să nu sufere. În plus, sistemul optimizează activitățile, cu rezultate pozitive în reducerea nivelului de preț, pe ansamblu. Activitatea de service se desfășoară doar într-o singură locație, cea de aici. Sunt planuri ca sistemul de aici din România să fie implementat și în țări vecine în care firma de transport Holleman are activități. Pe partea de service sunt 15 angajați, din care zece mecanici, doi electricieni, un strungar, un lăcătuș și un sudor. Stocul este format din piese after-market și originale pentru camioane, utilitare și semiremorci (filtre, elemente de frânare, elemente optice, supape, elemente conectică, elemente de etanșare şi uleiuri) cu o valoare aproximativă de 80.000 euro. Pentru întregirea gamei de servicii oferite în viitor se urmărește dezvoltarea unui atelier de vopsitorie

decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN 45


consumabile

Iarna e mai sigur` cu anvelope adecvate Pentru a veni în ajutorul cititorilor no[tri, am c`utat [i v` prezent`m o mare parte din oferta de anvelope de iarn` a celor mai importan]i produc`tori prezen]i în România. Michelin, Bridgestone [i Continental sunt cei mai mari produc`tori de anvelope din lume, adunând împreun` un portofoliu impresionant de produse pentru vehicule comerciale din care, zicem noi, ave]i de unde alege. n Andrei Popescu

Anvelopelele Michelin pentru camion dedicate numai uzului pe tip de iarnă au un marcaj lateral 3MPSF. Cele cu marcaj M+S (noroi+zăpadă) indică faptul că anvelopele au anumite performanțe pe o vreme mai neprietenoasă, doar atunci când condițiile nu sunt foarte severe. Toate penurile din grupul Michelin destinate axei motrice sunt marcate cu „M+S”, ceea ce asigură mobilitatea vehiculului pe timp de iarnă. În gama Michelin de anvelope pentru camion sunt oferite produse care asigură o priză eficientă cu solul și o mobilitate bună pe timp de iarnă. Este important să se distingă între două categorii: „Nordic” (sau Scandinav) și produsele pentru „iarna continentală”. Primele sunt destinate vehiculelor care operează în mare parte a timpului pe drumuri înzăpezite. Cele din a doua categorie sunt destinate condițiilor precum cele din țările balcanice - drumuri uscate, ude, zăpadă și gheață. Gama „winter” de la Michelin cuprinde și alte două categorii de anvelope categorisite în funcție de tipul de utilizare. Pentru „iarna continentală” (cazul României și Bulgariei), există: 1. Pneuri pentru axa motrică (cele mai importante, ele oferă tracțiune și priză cu solul pentru vehicul) n Michelin X Multiway XD. Tehnologia Mi46 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie

chelin Durable este prezentă, datorită designului și a canelurilor de tip „Double wave” și „Rain Drop”. Cauciucul ce compune această anvelopă și tipul canelurilor asigură o durată foarte mare de utilizare și posibilitatea de a fi folosită în toate cele patru anotimpuri. n Michelin XDN2 Grip. Un alt produs cu tehnologia Michelin Durable, are același tip de caneluri cu Michelin X Multiway XD - „Double wave” și „Rain Drop”. 2. Pneuri pentru axele viratoare sau pentru semiremorci n Michelin XFN2 Antisplash. Anvelopă ce oferă o priză foarte bună și o mobilitate optimă indiferent de condițiile de iarnă. Poate fi folosită pe autostrăzi, drumuri naționale și județene. n Michelin XFN2+. Anvelopă care, pe lângă canelurile de tip „Double wave” are pentru aceasta și tehnologia „Cross”, asigurând o foarte mare stabilitate. Poate fi folosită pe autostrăzi, drumuri naționale și județene.

n Michelin XFN. Anvelopă ce oferă o priză

foarte bună și o mobilitate optimă indiferent de condițiile de iarnă. Pentru gama „Nordic” Michelin oferă două tipuri de anvelope: n Michelin XDW Ice grip. Specialistul în condiții extreme. Are o priză extraordinară pe gheață și zăpadă datorită celor pentru 2000 de caneluri. n Michelin XJW 4+. Este o soluție flexibilă pentru axele motrice și nu numai. Are o mare durată de utilizare. Pentru autoutilitare mici, Michelin oferă anvelopa Agilis Alpin specializată pentru acest tip de exploatări.


consumabile Continental oferă anvelopele de iarnă care au ca principale calități aderenţa sigură şi tracţiunea sporită pe ud, pe zăpadă şi gheaţă, datorită muchiilor aderente şi a striaţiilor Indiferent sub ce formă apar, zăpada şi gheaţa ridică probleme foarte diferite pentru anvelope şi întorc pe dos, foarte des, la propriu, întregul trafic. Consecinţele - pierderi financiare datorate întârzierilor şi, în cel mai rău caz, pierderea totală a vehiculului. Astfel, alegerea corectă a anvelopei de iarnă este foarte importantă. Aceste anvelope sunt adecvate exact la cerinţele aplicaţiei. Asta mai înseamnă de asemenea că, în timp ce trebuie să asigure maximum de siguranţă pe drum, aspectele economice nu pot fi ignorate. Anvelopele de iarnă pentru camion de la Continental satisfac toate aceste cerinţe într-o manieră exemplară combinând cea mai bună tracţiune în condi-

Anvelopele de iarnă Continental oferă:

o anvelopă special adaptată pentru axa motoare n profilele de iarnă de la Continental sunt disponibile şi pentru carcasele superioare de la Continental. Pentru axa direcţie sunt oferite modelele HSW 2 SCAN, HSW SCAN, HDW SCAN și HSW SCAN ContiRe2. Pentru Axa motrică - HSW 2 SCAN, HDW, HDW SCAN și HDW SCAN ContiRe2. Pentru axa portantă HTW, HTW 2 SCAN.

zăpadă şi gheaţă, datorită muchiilor aderente şi a striaţiilor n siguranţă suplimentară datorită compuşilor speciali din calea de rulare, care asigură aderenţă maximă într-o gamă largă de temperaturi n tracţiune suplimentară în condiţii de iarnă cu

Pentru utilitare mici este ofertă VancoWinterContact™, anvelopă de iarnă excelentă pentru furgonete de aprovizionare. Aceasta are ca principale calități: conducere şi frânare excelentă pe drumuri de iarnă, performanţe bune în condiţii de aquaplaning, confort mărit în trafic, zgomot redus și anduranţă excelentă.

ţii de iarnă cu un randament kilometric bun şi caracteristici de conducere confortabilă, chiar şi pe drumuri uscate. Ele sunt dovada că o anvelopă de iarnă bună poate fi nu numai rezistentă la uzură, dar poate de asemenea să mărească economiile la carburanţi şi să fie adecvată necesităţilor oricărei aplicaţii. Astfel încât se poate păstra echilibrul pe drumurile de iarnă - şi în cheltuieli. n aderenţă sigură şi tracţiune sigură pe ud, pe

decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN 47


consumabile Gama de anvelope Bridgestone oferă performanțe foarte bune indiferent de condițiile de vreme. Pentru temperaturi externe și condiții de carosabil umed la fel ca și în cazul provocărilor ridicate de zăpadă și gheață aceste pneuri au calități ce conferă siguranță. Dintre aceste calități ies în evidență: n O construcție extrem de utilă pentru condiții de carosabil umed sau acoperit cu zăpada, n Durată de folosire mare și rezistență asupra uzurii neregulate. Componentă „Multicell” pentru o tracțiune superioară. Pentru axa de direcție sunt oferite următoarele tipuri de anvelope: W958, M788, M758. Pentru cea de tracțiune: W990, W970. Pentru remorci și semiremorci este oferită anvelopa M840II. Bridgestone este prezentă în piaţa locală prin

48 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie

mărcile Bridgestone şi Firestone, fiind furnizor de anvelope pentru principalii transportatori locali. Pentru anvelopele de turisme, Bridgestone operează franciza de service rapid de roţi First Stop, cu două puncte de lucru în Piteşti şi Buzău. Planul de extindere presupune 10 unităţi până la finalul lui 2010. Bridgestone deţine o franciză şi pentru service-urile de anvelope de camion, Truck Point. Bridgestone România este filiala locală a unuia dintre cei mai mari producători mondiali de anvelope, cu afaceri de 27 de milioane de euro în 2009. Bridgestone România apreciază că piaţa locală de anvelope, cu un volum de circa 2 - 2,2 milioane de unităţi anual, va înregistra în acest an un nivel similar cu cel din 2009, când a fost raportată o scădere de circa 30% faţă de anul precedent.


quiz CONCURS

Î

#

n fiecare lună revista Truck & Van promite să vină cu concursuri atractive pentru toţi cititorii. Răspunsurile le puteţi afla citind revista noastră, informaţia reprezentând un alt câştig pentru voi. Până la următorul concurs vă urăm spor la treburi şi drumuri bune!


nn Opel și-a concentrat eforturile asupra mobilității electrice: printre exponatele sale de la IAA a debutat și un concept de cercetare denumit Vivaro e-Concept, un van electric cu o autonomie extinsă de 400 kilometeri. Vivaro e-Concept are ca scop să arate operatorilor că nu trebuie să facă multe concesii practicalității atunci când aleg un sistem de propulsie inteligent. Vehiculul electric are o capacitate de stocare de 5 metri cubi și este capabil să care 750 kilograme de încărcătură. Motorul electric de 111 kW oferă un cuplu de 370 Nm. La standul Opel au mai fost prezentate în premieră mondială variantele autoșasiu ale gamei Movano. Tot din gama de comerciale au mai fost prezentate noul furgon Movano, face-liftul pentru Vivaro, Combo, Astravan și Corsavan (primul furgon din clasa lui echipat cu Start/Stop). nn Dacia a prezentat noi variante constructive pentru Dacia Logan Pick-Up, Logan MCV și Logan Express. Printre cele mai intersante variante Dacia Logan Pick Up s-au numărat și cea cu benă basculabilă, dar și cea carosată (care permite protejarea încărcăturii de intemperii).

We are

Vanurile la IAA

nn Ford a prezentat la Hanovra planul său pentru vehicule electrice în Europa. Totodată, la stand a fost marcată premiera lui Transit Connect Electric. Constructorul american intenționează să introducă pe piață până în 2013, doar pentru clienții europeni, cinci vehicule electrice sau hibride în gama sa de vehicule comerciale. Primul dintre ele, Transit Connect Electric, are emisii zero și este bazat pe versiunea cu ampatament lung din gama ce a fost lansată încă din 2003. Transit Connect Electric a fost construit în parteneriat cu Azure Dynamics (constructor de vehicule electrice) dar și cu Johnson Controls-Saft (furnizor de acumulatori). Pe lângă acesta au fost prezentate la stand diferite variante ale gamei Transit.

electric

50 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie


news

nn Volkswagen Autovehicule Comerciale a prezentat inovaţii mondiale la salonul auto internaţional de autovehicule comerciale, printre acestea o nouă variantă a Volkswagen Amarok. Este vorba de versiunea cu cabină simplă și un spațiu util vizibil mărit. Germanii au venit și cu date concrete privind evoluția piețelor de specialitate. La IAA, Volkswagen Autovehicule Comerciale a prezintat cel mai economic Transporter. Comparativ cu un model actual de serie cu aceleaşi dotări, Transporter BlueMotion Technology consumă cu 0,5 litri mai puţin diesel, ajungând 6,8 litri la 100 kilometri. Emisiile de CO2 sunt de 179 grame, faţă de 193 grame per kilometru. nn Renault rămâne fidel planurilor sale de popularizare a autovehiculului care se poate deplasa doar propulsat electric. Întrezărind un viitor în distribuția cu vanuri electrice în zonele care au mandatorii emisii zero, producătorul francez a proiectat Kangoo Express ZE. Acesta este primul Renault electric și a demonstrat

că poate să parcurgă aproximativ 180 de km fără emisii până la următorul punct de încărcare. Posesia vehiculului va fi separată de cea a acumulatorului. Pentru alimentare vor fi concepute niște sisteme de abonament cu opțiuni de quick-drop (predare a acumulatorului gol și preluare a unuia încărcat). O altă vedetă a standului Renault a fost noul Master, lansat pe piața internațională în vara acestui an. nn Nissan a venit la IAA cu un van pe care toți îl vor revedea la Renault. Este vorba de NV400, care este vândut de producătorul francez ca Master și de Opel ca Movano. În ciuda faptului că Nissan trâmbița că se va îndepărta de această alianță cu Renault în ceea ce privește vehiculele comerciale, se pare că industria i-a dat o lecție de criză și cele două branduri au din nou aceeași platformă. Totuși fidelii Nissan nu au de ce se plânge - NV400 arată bine, iar noi știm cât de bine se comportă noul Master.

nn Mercedes-Benz, divizia de vehicule comerciale ușoare, a venit cu noul Vito. Cu noua gamă, producătorul german s-a concentrat asupra calității interiorului și asupra economiei de combustibil. Mercedes Vito are acum BlueEfficiency și sistem stop-start. Tot la stand-ul Mercedes-Benz a mai fost prezentat primul Vito cu emisii zero - Mercedes e-Vito. Noul Vito E-Cell este primul van din clasa lui complet electric, care este gata de producție. Vehiculul electric are o autonomie de 140 de km, fiind ideal pentru distribuție urbană. În 2011 se intenționează producerea și comercializarea a 2.000 de unități din Vito E-Cell. nn Citroen a prezentat și el o mașină electrică la IAA. Numele său este Berlingo First van Electrique „powered by Venturi”. Utilitara ușoară cu propusie electrică are o autonomie de 120 km. Fiat a fost prezent cu toate gamele sale, dar a marcat un deosebit succes prin lansarea noului Doblo, care a devenit și Van of the Year 2011.

IAA Hanovra 2010 a reprezentat [i pentru segmentul vehiculelor comerciale show-ul grijii fa]` de mediu [i al mobilit`]ii. Cei mai mari produc`tori de pe pia]` s-au întrecut în solu]ii inovatoare [i vehicule electrice dar [i în lans`ri. n Gabriel Mistodie decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN 51


magazin

10

Top

camioane

gigant

Ne-am gândit ca în cadrul rubricii magazin s` v` bucur`m timp de dou` numere cu un top dedicat gigan]ilor cu ro]i. Dumperele, c`ci despre ele este vorba, fac interesant` munca pe mega[antierele lumii. În acest num`r continu`m topul 10 al gigan]ilor, de la locul 5 pân` la gigantul care prime[te titlul de cel mai mare dumper din lume. n Zaharia Ion

5 Hitachi Euclid EH4500-2

4 Hitachi Euclid EH5000

Acest gigant are un motor de 2.700 CP și o masă proprie de 218 tone. n Motorul este un V-16, MTU/DD 16V-4000. n Capacitate cilindrică: 65 litri n Viteza maximă încărcat este de 56 km/h

Fratele mai mare al ocupantului locului 5 are un motor 2.700 CP și o masă proprie de 235 tone. n Motorul este: MTU/DD 16V4000, un V-16 n Capacitate cilindrică: 65 litri n Viteza maximă încărcat este de 67 km/h

52 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie

n Înălțime: 7,28 metri n Lungime: 14 metri n R ază de bracare: 14,66 metri n Capacitate rezervor: 3.785 litri n Masă proprie: 218 tone n Masă maximă admisă:

529,5 tone

 arcină utilă maximă: 280 tone. nS

n Înălțime: 7,19 metri n Lungime: 14,44 metri n R ază de bracare: 15,11 metri n Capacitate rezervor: 3.785 litri n Masă proprie: 235 tone n Masă maximă admisă: 582 tone n Sarcină utilă maximă:

316 tone.


F

magazin

ord Super Duty F-450 6,4 l, unul dintre giganții pieței auto americane, poate căra un maximum de 2.775 kilograme. Nu este rău pentru o camionetă care este street-legal şi care poate intra chiar și într-o parcare de supermarket sau de mall. Totuși, imaginați-vă cum arată aceste camioane care pot căra de 130 de ori mai mult decât pickup-ul heavy duty de la Ford. Aceste dumpere de carieră au motoare prevăzute cu 12 turbosuflante ce cântăresc peste 15 tone. Sunt așa de mari, încât părțile trebuiesc aduse la punctul de lucru pentru asamblarea pe loc.

3 Komatsu 830E Produsul firmei japoneze de utilaje de construcții are un motor de 2.500 CP și o cântărește la gol 181 tone. n Motorul este: Komatsu SDA16V160 / Cummins QSK60, un V-16 n Capacitate cilindrică: 60 litri n Viteza maximă încărcat este

de 64,3 km/h

n Înălțime: 6,9 metri n Lungime: 14,17 metri n R ază de bracare: 14,17 metri n Capacitate rezervor: 4.542 litri n Masă proprie: 181 tone n Masă maximă admisă: 425 tone n Sarcină utilă maximă: 244 tone.

1 Komatsu 930E

2 Liebherr TI 274 Germanii ocupă locul secund al podiumului cu un gigant de 187 de tone (masă proprie) cu un motor de 3.000 CP n Motorul este: MTU/DD 16V 4000, un V-16 n Capacitate cilindrică: 78 litri n Viteza maximă încărcat este de

64,3 km/h

n Înălțime: 7 metri n Lungime: 12,6 metri n R ază de bracare: 16,33 metri n Capacitate rezervor: 4.731 litri n Masă proprie: 187 tone n Masă maximă admisă: 507 tone n Sarcină utilă maximă: 320 tone.

Campionul nostru are o masă proprie de 235 tone și un motor de 3.500 CP otorul este: Komatsu nM SSDA18V70 / Cummins QSK78, un V-18 apacitate cilindrică: 78 litri nC iteza maximă încărcat este de nV

64,3 km/h

n Î nălțime: 7,37 metri ungime: 15,6 metri nL ază de bracare: 14,96 metri nR apacitate rezervor: 4.542 litri nC asă proprie: 235 tone nM asă maximă admisă: 556 tone nM arcină utilă maximă: 320 tone. nS

Citește în numărul următor continuarea topului. decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN 53


consumabile

Cu

Navara

în vârful lan]ului trofic rutier Anul acesta, reînprosp`tarea pickup-ului Nissan ne-a adus un prilej de încântare: Navara a primit un facelift. Totodat`, avem [i un nou motiv de bucurie... testul. Sarcin` util`, marf`, înc`rcare... la dracu’ cu ele! Am luat Navara s` ne distr`m cu ea! n Gabriel Mistodie n Bogdan Soare

La doar câteva ore dup` ce am preluat pickup-ul ne-am dat seama c` Nissan Navara e o ma[in` ce complexeaz`. E masiv`, dur` [i eman` testosteron la fel ca un concurs de wrestling. În traficul de tip jungl` din Bucure[ti, o astfel de ma[in` impozant` este respectat`.

54 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie


consumabile

Navara ne lasă impresia unei mașini cu mai multe fețe. Poate la fel de bine însoți un aventurier pe cele mai abrupte pante, dar poate fi alături și de un workoholic care îndeplinește cele mai variate misiuni pe care le presupune un job cu cerințe mai grele. Pentru acest test am ales să fim în pielea primului și, pentru a testa calitățile mașinii pe condiții mixte de drum am decis să mergem către Barajul Paltinu din Valea Doftanei. Am spus bine condiții mixte de drum, deoarece, după Câmpina, drumul național este neîngrijit, fiind plin de denivelări și tocmai bun pentru un test cu un pick-up 4x4. Tot pentru probarea capacităților off-road, am ales un drum forestier aflat puțin mai sus de baraj. Fiind plăcut impresionați de Navara încă de la întâlnirea cu prima variantă în 2005, testul acestei noi variante pornea deja cu o bilă albă din partea noastră. Tot așa a continuat până la final. Navara a punctat pozitiv la toate capitolele. Este robustă, dură, impunătoare și necruțătoare cu orice drum neamenajat. Mai mult, ca un bonus pentru noi, Navara a rămas neschimbată, amintindu-ne de robustețea unor forme demult uitate în designul auto modern plin de unghiuri și brizbrizuri ce ne duc cu gândul mai degrabă la Meli-Melo decât la masivitate și expresivitate. Dacă o să ne întrebați de capacitatea de încărcare a Navarei, recunoaștem că de data aceasta nu ne-a interesat... Aveam în față o

mașină pe care am tratat-o cu respect și care ne-a făcut cinste. Noua Navara are motor cu o putere mai mare, este mai nervoasă și se comportă pe drum cel puțin la fel de bine ca și vechea variantă. Și dacă la cealaltă nu am avut ce reproșa, nu avem nici la aceasta. Motorul 2,5 dCi common rail a făcut obiectul unor modificări substanțiale pentru îmbunătățirea performanţelor, economiei de carburant, emisiilor și rafinamentului în general. Noul sistem de injecție directă care operează la presiune de 2.000 bar a permis o creștere cu 11 % a puterii și a cuplului, motorul dezvoltând acum 190 CP și 450 Nm. Accelerarea este mai fluentă, iar mașina este mai rapidă și te duce oriunde, mai ales dacă nu te ghidezi după sistemul de navigație încorporat de Nissan care nu are harți decât pentru câteva orașe importante din România. În ceea ce privește aspectul, facelift-ul Navarei a vizat capota, grila, bara de protecție față și bara de protecție spate. În ansamblu a rezultat o siluetă modernizată și ușor rotunjită fără a se renunța la aspectul masiv. Nu s-a renunțat la liniile dure și la formele pătrățoase. Ceea ce este foarte bine! Ne gândim cu îngrijorare la viitorul model, dar sperăm că nu se va abandona ideea de bază a siluetei pickup-ului Nissan. Noi nu am observat, dar în comunicatul oficial de lansare se precizează că la Navara, lungimea totală a crescut cu 8 mm. Jantele din aliaj sunt noi, precum şi farurilor cu xenon.

La interior, vechea Navara lăsa impresia unui pick-up. Odată cu noul face-lift, planșa de bord și consola redesenate, au intrat în zona SUV-urilor de lux. Acestea încorporează echipamente noi și completează habitaclul evoluat din punctul de vedere al calității materialelor și finisajelor. Ergonomia scaunelor este superioară dar au fost vizate și cotierele ușilor, cotiera centrală, spațiile de depozitare. La nivel de detaliu se evidențiază ornamentele cromate, noile instrumente iluminate și maneta schimbătorului. Sistemul Cruise Control încorporează acum și Speed limiter. Dacă la prima generație sistemul ESP era disponibil numai pentru Pathfinder, acum ambele modele (inclusiv Navara) beneficiază de întroducerea sistemului ESP+, opțional. Printre noile echipamente se numără Nissan Connect Premium cu hard de 40GB și comenzi vocale. Disponibil pe anumite versiuni, acesta integrează elegant în planșa de bord sistemul GPS de ultimă generație cu touchscreen și care reda și DVD, staționând cu frâna de mână trasă. Nu lipsesc sistemul Bluetooth și conexiunile Aux, USB, iPod, iar memoria disponibilă pentru muzică este de 9,3 GB. Noul sistem audio Bose Premium a fost conceput special, se aude super bine și ne-a permis să ascultăm rap underground direct de pe stick-ul USB.

decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN 55


MOVANO

un plus pentru Opel

T

imp de mai mulți ani Opel și-a dat silința să producă un rival adevărat pentru modele ca Sprinter, Crafter sau pentru cel mai mare din gama Transit de la Ford. Astăzi îl poate prezenta sub forma noului Movano. Acest model este rodul unui parteneriat îndelung încercat între alianța Renault Nissan și General Motors, de aceea Master și Movano sunt două modele gemene. După ce Renault s-a grăbit să aducă pe piața românească noul Master, Opel a făcut o mișcare ardelenească (mai molcomă) și a adus pe piață cu doar două luni mai târziu (ce-i drept) noul Movano. Cum noi suntem dispuși să facem teste cât mai repede cu cele mai noi modele, am programat un test în care să vedem ce poate și utilitara brandului german. 56 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie


O

test van Dup` c e geam`n am testat no u cu rezo ului s`u Opel l Renault Ma s n prilej cu an]` german Movano. Utili ter, iat` c` a tara vâ venit [i ` a aju care am n rându n d s u r [ t eu[it s` i ` n Gabr iel Mist facem upe pia]a româ sub numele l odie n Bogd ea n nou t an Soar est de lu sc`, e cru. Pe drum

Itinerariul ales de noi a fost București Târgu Mureș și retur, Opel-ul Movano testat de noi primind o însărcinare eco. Livrarea aleasă de noi consta în transportarea a 960 de kilograme de deșeuri electrice către Târgu-Mureș, pentru a fi procesate. La întoarcere nu ne-am întors cu... bena goală, am pornit către București cu 20 de paleți bine ancorați (datorită cârligelor de pe podeaua compartimentelor de încărcare și a chingilor noastre). Am avut pe mână una dintre cele mai „de bază” configurații din gamă, un furgon de 3,3 tone cu un motor de 125 CP cu transmisie pe puntea față. Versiunea este sprintenă, cuplul maxim de 310 Nm fiind disponibil între 1.250 și 2.500 rpm. La acest tip de configurație motorul este montat transversal și ne așteptam ca van-ul să fie un pic mai sprinten. Totuși, cuplul apare prompt în rampe și, în ciuda încărcăturii, Movano se așează cuminte pe drum și începe să urce. Cutia manuală cu șase viteze este

bine etajată și cu rapoarte de transmisie care ajută mai mult cărăușii decât vitezomanii. Cu o manevrabilitate bună și cu o direcție care oferă un feedback prompt în volan, cel mai nou Movano poate alege între benzile drumului fără mare efort. Zgomotul din cabină este foarte redus, semn că s-a lucrat destul de mult la capitolul antifonare. Sistemul de frânare cu discuri (ventilate pe partea față) intervine prompt și oprește în distanțe foarte mici vehiculul chiar și dacă este încărcat. La acesta mai sunt adăugate programele ABS, EBD și EBA. Din păcate, la variantele cu transmisie față ESP-ul este opțional.

Compartimentul de încărcare

La acest capitol, L2-ul este o dimensiune discutabilă. Cei 10,8 metri cubi sunt suficienți doar în cazul în care nu ai obiecte mai lungi de transportat. Sistemul de ancorare este foarte bine gândit și în cazul testului nostru a fost binevenit, pentru că geamurile de pe ușile din spate ne-au dat serioase bătăi de cap deoarece ne temeam ca o parte din încărcătura noastră să nu pună presiune pe ele și să le spargă. De altfel, nu înțelegem de ce cineva și-ar comada geamuri la un van într-o țară în care nici nu mai știi cum să te ferești de hoți și în care am vazut furgonuri închise cu lacăte chinezești... Accesul la compartimentul de încărcare se face foarte ușor, ușile din spate cât și cea culisantă fiind suficient de mari.

decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN 57


test van Confortul în cabină

Opel MOVANO L2H2 Motor

2,3 CDTI, 4 cilindri, 16 valve

Putere

125 CP

Transmisie

6 rapoarte

Volum (m³)

10,8

Dimensiuni (L/î/l)

5.548/2.500/2.070 mm

Dimensiuni ușa culisantă

1.270/1.780 mm

Sunt multe spații de stocare în cabina foarte încăpătoare pentru trei oameni. Pachetul office oferă un scaun în mijloc cu spătarul rabatabil care folosește și ca masă. În bord este montat un clip A4 retractabil care face din Movano un adevărat birou. Interioarele ușilor au compartimente foarte mari. Noi în principiu am găsit câte un loc pentru toate lucrurile pe care le aveam la noi, totul fiind pus într-o deplină ordine. Movano are conectivitate Bluetooth și, deși am testat o versiune mai slab echipată, radiocd-ul ne-a fost de ajuns pentru a nu ne plictisi la un drum de peste 300 km. Scaunul șoferului și volanul se pot ajusta în înălțime, iar postul de conducere este ergonomic.

Verdict Incontestabil, Movano reprezintă un pas înainte pentru divizia de vehicule comerciale a Opel. Arată bine, se manevrează la fel, are o cabină spațioasă și pare bine închegat. Vă sfătuim să optați pentru motoare de 125 CP, sau mai mari, pentru a nu vă plânge de lipsa de „vână”. În cazul unor transporturi urbane sau pe distanțe mici vă puteți mulțumi și cu cel mai mic propulsor din gamă.

58 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie


magazin Un fanatic al BMW-urilor seria 3 E46 a f`cut recent o opera]ie dureroas` pentru ceilal]i iubitori ai m`rcii bavareze. Din mâinile lui a ie[it un frumos BMW... pickup. n Alexandru Delea

BMW 330i Coupe reînvie ca E46 Pickup

Un membru al clubului E46fanatics a dovedit recent cât de fanatic este când a creat un modern El Camino bazat pe un E46. Cel mai suprinzător aspect este că acest veritabil Dr. Frankestein al autoturismelor a cheltuit mai puțin de 10.000 de dolari pentru acest proiect. Totul a început de la o fostă mașină distrusă aproape total, un E46 330i Coupe (care era echipată și cu pachetul de performanță ZHP). Prima dată fanaticul a avut ideea de a repara mașina. Apoi tatăl său a intrat în atelier cu o idee total diferită: i-a spus tânărului să taie rămășițele din spatele mașinii și să îi atașeze platforma de la un Chevy Colorado. În timp ideea a evoluat și în locul păstrării platformei separate (așa cum a fost ideea originală) proiectul a alunecat un pic, rezultatul fiind o caroserie dintr-o bucată ce pare fabricată de serie. Autovehiculul are geam spate special, șină pentru parasolar scurtată și bușon pentru rezervor BMW integrat în bena scurtată (lățimea acesteia s-a potrivit de minune cu cea a E46-ului). Acest model înfurie cu siguranță „puritanii” BMW, dar alți fani ai automobilelor trebuie să treacă dincolo de „ciopârțirea” BMWului coupe și să vadă un autovehicul utilitar care a fost salvat de la distrugere.

El Camino Chevrolet El Camino (traducere din spaniolă: „drumul“) este o autoutilitară construită în Statele Unite ale Americii de către compania Chevrolet, între anii 1959-1960 și 1964–1987. A fost lansat pe piață drept concurentul lui Ford Ranchero. De-a lungul anilor, au fost vândute diferite modele de El Camino: The Super Sport, The Black Knight, The Conquista și normalul El Camino. A avut și modele soră: GMC Sprint și GMC Cabalerro. În Mexic a fost cunoscut drept Chevrolet Conquistador. Multe modele El Camino sunt folosite și astăzi, cele mai cunoscute fiind modelele din anii ‘60, datorită formei lor unice. decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN 59


shop

Șapcă baseball MAN Șapcă baseball din bumbac fin cu un logo „HEAVY WHEELS ON THE ROAD”. Logoul MAN este embosat. Ajustarea se face cu ajutorul unei piese de metal. Circumferință 58 cm. Preț 8,60 € www.shop.man-mn.com

2

1

Cravată de mătase Cravată clasică cu dungi roșii și albastre. Material: 100 % mătase Preț 24,75 € www.shop.man-mn.com

Curea MAN din piele cu logo pe cataramă Matrițată cu grijă în metal, catarama are material de protecție. Cureaua este realizată din piele naturală de vită. Preț 49,30 € www.shop.man-mn.com

5

Șapcă cu logo albastru Cel mai nou logo MAN în culoarea albastră. Logoul este embosat, iar ajustatorul de metal din spate face șapca potrivită pentru oricine. Circumferință 58 cm. Material: 100 % bumbac. Preț 7,90 € www.shop.man-mn.com

3

4

Tricou MAN T-shirt cu logo „TRANSPORT WORLDWIDE” și logo discret MAN pe mânecă Material: 100 % bumbac-jersey. Măsuri disponibile, de la M la XXL Preț 19,91 € www.shop.man-mn.com

6 Lanternă solară cu LED MAN Lanternă solară utilă de tip LED cu modul solar integrat. Carcasa este din aluminiu ușor. Lanterna are 5 leduri. Preț 11,95 € www.shop.man-mn.com

60 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie


shop

2 1

Ceas MAN din inox cu control radio Ceas elegant din inox cu lentile convexe și cadran cu efect „rază de soare”. Ora este setată automat prin intermediul unei transmisii radio. Cureaua cu design clasic este din piele. Ceasul are quartz și este rezistent la umezeală. Preț 77,95 € www.shop.man-mn.com

Cană termică MAN Cană termică programabilă din ionx (cu doi pereți) cu display de temperatură LCD și patru niveluri diferite de încălzire. Se conectează la priza de 12V a vehiculului printr-un conector. Capacitate: 500 ml Preț 22,46 € www.shop.man-mn.com

3

Breloc MAN Breloc rotativ cu silueta clasică V8 și logo MAN. Preț 3,95 € www.shop.man-mn.com

4

Set căciulă și fular MAN Acest set este esențial pentru iarnă. Culoarea este antracit și cele două articole au pritate logoul MAN. Ușor de curățat. Material: 100% acrylic Preț 29,55 € www.shop.man-mn.com

5

Briceag de ceramică Briceag inovativ cu lamă de ceramică de mare calitate. Foarte ușor de mânuit. Preț 29,75 € www.shop.man-mn.com

decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN 61


dr truck

Analiza sistemelor de frânare Continu`m seria sfaturilor grupate în rubrica Dr. Truck de data aceasta având în vizor sistemele de frânare ale unuia dintre cei mai importan]i produc`tori mondiali de piese, Knorr Bremse. n Delea Alexandru

Analiza sistemului de aer

Starea sistemului de pregătire a aerului comprimat şi siguranţa în funcţionare a acestora este foarte importantă pentru exploatarea corectă a sistemului de frânare şi a sistemelor auxiliare. Este foarte importantă verificarea şi întreţinerea corectă acestor sisteme, din punctul de vedere al siguranţei circulaţiei. La compresoare trebuie verificată capacitatea de transportare, depunerea de ulei, starea şi pretensiunea curelei. Trebuie verificat la regulatorul de presiune, ca să fie în regulă presiunea de cuplare şi de decuplare. Presiunea de decuplare se poate regla şi presiunea de cuplare se va schimba proporţional cu acesta. La uscătorul de aer este recomandat, ca să schimbaţi patronul în fiecare toamnă. Trebuie să căutați piese de schimb de calitate, pentru că există multe pe piață de calitate proastă. Dacă rezistenţa mecanică a desitcatorului sau toleranţa de presiune nu este satisfăcătoare, acesta poate duce la defectare. Eficienţa uscării aerului depinde de mai mulţi factori, care influenţează sistemul de pregătire a aerului, deci numai schimbarea patronului este de ajuns în fiecare dată, mai ales dacă găsim 62 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie

apă în sistem. Dacă capacitatea de transformare a compresorului este slabă, mărirea depunerii de ulei, creşterea utilizării a aerului comprimat, reglarea incorectă a regulatorului de presiune reprezintă probleme, care duc la defecţiuni. Este foarte importantă utilizarea supapei de siguranţă, pentru simularea sistemului, pentru că diferite defecţiuni apar tocmai atunci când ar trebui să funcţioneze perfect. Din acest motiv, la autocare, inspecția periodică se opreşte la acest lucru important. Supapele de siguranţă cu patru căi au o construcţie complexă, cu funcţii multiple şi din acest motiv reglarea şi repararea acestor supape nu este o activitate obişnuită de service, acesta poate face numai producătorul şi servicul de marcă poate face. În cufărul de diagnostizare pneumatică ZB1110 – I97266 (de la Knorr-Bremse) sunt şase măsurători de presiune şi accesorii. Mai există şi instrucţiunile în limba română, prin care se poate face o diagnostizare completă, uşoară şi rapidă.

Întreţinerea şi repararea discurilor de frână

În service-uri de marcă se poate face repararea discurilor de frână după cerinţele de siguranţă

şi cu utilizarea „ghidului de reparaţii”. Necesitatea de întreţinere şi repararea discurilor de frână este mai simplă decât la sistemul cu tambur, dar când are loc repararea, are nevoie de mai multă atenţie decât cea cu tambur. Nu trebuie uitată nici verificarea sistematică a etanşeităţii şi nici schimbarea lor. Discurile de frână fabricate cu tehnologia Knorr-Bremse, datorită compoziţiei materialului, aliajelor şi optimizării canalurilor de frână sunt mai rezistente împotriva crăpăturilor şi fisurilor. Trebuie să avem unelte şi materiale corespunzătoare. Dacă îngrijim bine discul de frână, o să aibă o lungă durată de viaţă şi o să avem rezultate bune la măsurători de frână. Condiţia de bază este ca să folosim piese de schimb originale.

Verificarea plăcuţelor şi discurilor

Trebuie verificată grosimea plăcuţelor după utilizarea vehiculului şi după cerinţe, dar minim în fiecare 3 luni, dacă nu este montat senzor de uzură. Dacă la locul frecării pe plăcuţă este mai mic de 2 mm, atunci plăcuţa trebuie schimbată. La verificarea discurilor trebuie să ne asigurăm


dr truck

că grosimea este adecvată şi să ne uităm la uzarea suprafeţei. Grosimea plăcuţei ar trebui măsurată cu şublerul. Să ţinem cont de faptul că există şi o grosime de fabrică, pe care trebuie să respectăm. Discurile de frână trebuie verificate și clasificate în patru subgrupe: nn serie de crăpături mici – admisibilă nn crăpături, care duc spre interior – la o anumită valoare – admisibilă nn adâncime de frezare inegală – la o anumită valoare – admisibilă nn crăpături care trec prin suprafaţa secţiunii transversale – nu este admisibilă. După cele amintite de mai sus să ne hotărâm, dacă avem nevoie de rectificare. Să terminăm cu obiceiul de a repara tamburul de frână. La discul de frână rectificarea inutilă duce la schimbarea discului de frână. Dacă este necesară, trebuie să fie făcută pe loc, la vehicul, să nu demontăm. Să strunjim pe ambele părţi cu două cuţite un strat de aceeaşi dimensiune. La prelucrarea discului demontat găurile care fixează discul la butuc trebuiesc centrate și trebuie să atingă suprafața exterioară. Numai așa se poa-

te asigura bătaia mai mică de 0,1 mm.

Verificarea şi repararea etrierului

La etriere este un lucru important verificarea mişcării uşoare. Se pot schimba numai etanşările, bolţurile şi bucşele. Dacă este o altă defecţiune, de exemplu la lanţul de antrenare sau la dispozitivul de repoziţionare - acestea nu se pot repara. În aceste cazuri trebuie schimbat etrierul cu un nou etrier, cumpărat de la furnizor.

Verificarea etanşării

La orice reparare, unde dăm jos roţile şi plăcuţele de frână, este indicată verificarea stărilor tuturor etanşăităţilor şi eventual schimbarea lor. Etanşările rupte duc la ruperea bolţurilor, la uzarea rapidă a bucşelor şi la defectarea dispozitivului de antrenare.

Verificarea dispozitivului de repoziţionare

Dacă scoatem capacul de protejare putem să reglăm cu o cheie de 8 prin rotirea în sens contrar acelor unui ceasornic.Verificarea funcţionării automate se face prin apăsarea multiplă a pedalei de frână. În acest timp distanţa dintre disc şi

plăcuţă trebuie să micşoreze. Dacă mişcarea manuală sau automată după repoziţionare nu funcţionează, atunci trebuie schimbat etrierul. Knorr-Bremse ajută prin instrucţiuni, ajutoare tehnice, scule corespunzătoare şi piese de schimb. Există un set de diagnostizare pentru verificarea uzării plăcuţelor, care poate fi folosit la fiecare tip de vehicule, pe care sunt montate discuri de frână Knorr Bremse şi au senzor electric continuu. Cu aparatul de diagnosticare se pot face următoarele măsurători: nn măsurarea simplă şi rapidă a grosimii plăcuţelor nn verificarea funcţionării potenţiometrului nn verificarea simultană max. 6 roţi, fără scoatera acestora de pe vehicul. nn semnalizarea uzării plăcuţelor continuu cu ajutorul diodelor LED.

!

nu rata

Citi]i în numărul următor despre diagnosticarea sistemelor ABS şi ASR decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN 63


TEHNIC

Piesă nouă

Test de performan]` cu Mobil 1 Unul dintre liderii de pe pia]a mondial` a uleiurilor de motor sintetice, Mobil 1 stabile[te constant puncte de reper pentru excelen]a în lubrifierea autoturismelor. ßoferii din întreaga lume [tiu c` se pot baza pe lubrifian]ii Mobil 1 pentru protec]ia excep]ional` [i de durat` a motoarelor tuturor tipurilor de vehicule. n Zaharia Ion

Mobil 1 ESP Formula 5W-30 este soluţia bună pentru lubrifierea motoarelor autoturismelor diesel. Un ulei avansat şi 100% sintetic, Mobil 1 ESP 5W-30, este proiectat special pentru a prelungi viaţa motorului diesel şi a menţine eficienţa sistemelor de reducere a emisiilor. De fapt, testele au arătat că Mobil 1 ESP 5W30 ajută motoarele diesel să funcţioneze ca noi... chiar şi după 225.000 kilometri.

Sub capotă

De curând, experţii auto de la Centrul de Cercetări Tehnice Mobil 1 au supus un Volkswagen Jetta 1.9 TDI din 2006 cu motor diesel în patru cilindri, cu turbocompresie, unor teste exhaustive de conducere prelungită a maşinii. Vehiculul a acumulat aproximativ

225.000 de kilometri pe un dinamometru, iar schimburile de ulei s-au făcut la intervale de 16. 000 kilometri. Maşina a fost testată pentru a simula condiţiile de condus de zi cu zi. Pe lângă verificarea aspectului pieselor, echipa a realizat şi o serie de teste şi măsurători critice: nn A naliza uleiului uzat nn Nivelul consumului de ulei nn A naliza protecţiei împotriva uzurii nn Controlul depunerilor nn Testarea emisiilor

Mobil 1 ESP Formula 5W-30 ajută motoarele diesel să funcţioneze ca noi

Chiar şi după 225.000 de kilometri, protecţia dovedită a tehnologiei Mobil 1 este

Piesă veche lubrifiată cu Mobil 1

evidentă de-a lungul tuturor parametrilor de performanţă. Testele şi măsurătorile au arătat că Mobil 1 ESP Formula 5W-30 a furnizat: nn Protecţie excepţională împotriva acumulării de sedimente şi a coroziunii nn Control remarcabil al depunerilor nn Uzură minimă a componentelor critice nn Consum minim de ulei Componentele vehiculului au prezentat uzură minimă, iar curăţenia excepţională a motorului a fost menţinută pe parcursul întregului test de 225.000 kilometri. Aceste rezultate demonstrează eficienţa Mobil 1 ESP Formula 5W-30 în păstrarea motoarelor diesel ca noi. În plus, confirmă Mobil 1 ca fiind marca cel mai des folosită ca ulei de primă umplere de către producătorii de echipamente originale (OEM).

Fotografie a motorului unui Volkswagen 2006 Jetta TDI cu turbocompresie, după 225.000 kilometri parcurşi cu Mobil 1 ESP Formula 5W-30

64 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie


ADRESA

TELEFON

FAX

BRIARI’S IND Craiova

Sat Cârcea, Com. Cârcea, Str. Calea București, Nr 2, Jud Dolj

0251 592 950

0251 410 910

BRIARI’S IND Rm.Valcea

Calea Bucureăti, Nr. 23, Cartier Goranu, Jud Vâlcea

0372 730 307

0250 733 479

BRIARI’S IND Cluj

Com Florești, Sat Luna de sus, str. DN 1 - E 60 nr 101, jud Cluj

0264 415 144

0264 415 129

PROTRUCK București

Glina, Ilfov, Str. Căminului 54, Sat Manolache, Glina, Ilfov

0750 210 300

0750 210 310

PROTRUCK București

Jilava, Ilfov, Șos. GiurgiuJilava 3, Jilava, Ilfov

021 4571235/36

021 450 3365

PROTRUCK Oradea

Bihor, Șos. Borșului 77, Santion-Borș, Bihor

0259 316 752

0259 316 756

PROTRUCK Dâmbovița

Str. Principală DJ 711B, Com. Ulmi

0741 816 436

0741 816 437

PROTRUCK Focșani

Vrancea, DN 2L km 0+125, Tișița-Mărășești, Vrancea

0237 261 111

0237 231 113

PROTRUCK Bistrița

Bistrița Năsăud, Str. Drumul Cetatii nr.73

0263 232 330

0263 230 202

Italtruck Center Brașov

B-dul Grivitei nr. 1W, 500177

0268 473393

0268 473774

Italtruck Center Sibiu

Șelimbăr, DN1 km 305+790

0269 560700

0269 560703

Cefin București

Str. Italia 1-7, comuna Chiajna, jud. Ilfov

0747.123.503

021.202.60.04

Cefin Arad

Calea Zimandului, poarta 1 (SERE), Arad, jud. Arad

0257.276.558

0257.276.559

Cefin Deva

Strada Portului nr. 2, Deva, jud. Hunedoara

0254.213.111

Cefin Timișoara

Calea Sagului DN 59, KM 8+700, Timișoara 307221, Jud. Timiș

0256.309.150

0256.309.179

Cefin Ploiești

Sat Tătărani, Com. Bărcănești, Jud. Prahova

0244.276.628

0244.276.386

Cefin Pitești

Str. Depozitelor, Aleea ACH, Nr. 20A, Pitești, Jud Argeș

0248.223.263

0248.214.405

Cefin Galați

Str. Combinatului, nr. 2, Galați, jud Galați

0236.492.091

0236.311.989

Cefin Constanța

Str. Aurel Vlaicu 186, Constanța, Jud Constanța

0241 629 800

0241 629 803

Romil Iași

Șos. Iași – Lețcani DN.28, Km.61, Jud. Iași

0232-436.160

Romil Bacău

Bd. Republicii 179

0234.584.931

serviceuri

IVECO

Romil Suceava

Bd. Traian Vuia 10

0230.533.400

Romil Constanța

Bd. I.C. Bratianu 250

0241.514.006

SC ITALCARS SRL

Str. 13 Decembrie, nr. 94 Brașov

0268.545.678

0268.545.676

SC ITALCARS SRL

Str. Izvorului, nr. 4, Loc. Vîntu de Jos, Jud. Alba

0358.501.030

Fax:0358.501.031

ADRESA

TELEFON

FAX

EVW HOLDING Cluj-Napoca

Str. Clujului nr. 7, Sânnicoară, com. Apahida, jud. Cluj

+40 264 407 700 +40 372 200 000

+40 264 417 090

EVW HOLDING București

Șos. de Centura nr. 7-9, com. Chiajna, jud. Ilfov

+40 21 317 25 55 +40 372 200 300

+40 21 317 25 20

EVW HOLDING Arad

Șos. Arad-Nădlac, DN 7, km 553+700 m, jud. Arad

+40 372 200 500

+40 372 200 503

EVW HOLDING Bacău

Str. Principală nr. 1232, com. Nicolae Bălcescu, jud. Bacău

+40 234 206 091 +40 372 200 600

+40 234 575 128

EVW HOLDING Brașov

Calea Feldioarei nr. 26 Brașov, jud. Brașov

40 372 200 700

+40 372 200 703

EVW HOLDING Constanța

Str. Baba Novac nr. 999, loc. Constanța, jud. Constanța

40 372 200 800

+40 372 200 802

Suceava - Eurospeed

Str. Humorului nr. 81, Suceava, jud. Suceava

40 330 780 005

+40 230 526 690

ADRESA

TELEFON

FAX

MHS Braşov Truck & Bus SRL

Str. Ioan Clopoțel nr.2, Brașov

+40-268-475.800

+40-268-406.225

MHS Truck & Bus Center

B-dul Iuliu Maniu nr.592A București

+40-21-407.59.00 / 01

+40-21-407.59.80 / 81/ 82/ 83

MHS Cluj Truck & Bus SRL

Str. Barajului nr.1-3, Comuna Florești, Cluj-Napoca

+40-264-333.900 +40-264-333.928

MHS Constanţa Truck & Bus SRL

B-dul. Aurel Vlaicu nr. 144 (incinta COMCM), Constanța

+40-341-641.143

+40-341-641.145

TRADO MOTORS SRL

Str.Luca Arbore nr.3 Iași

+40-232-264.050

+40-232-402.595

GIG IMPEX SRL

Calea Clujului Nr. 294 Oradea jud.Bihor

+40-259-469.201

+40-259-469.202

PANAUTO SRL

Str.Fermelor nr.136, Piatra-Neamț

+40-233-233.212

+40-233-233.216

MHS Sibiu Truck & Bus SRL

Str.Salzburg nr.58, Sibiu

ALICOMTEX SRL

Str. Nicolae Bălcescu nr.29A, Slatina

+40-249-420.016 +40-249-420.016

MHS Timişoara Truck & Bus SRL

Calea Lugojului nr.74, Ghiroda - Timișoara

+40-256-275-975

DAF

MAN

+40-269-203.204

+40-256-275-976

decembrie - ianuarie

TRUCK&VAN 65


serviceuri

ADRESA

TELEFON

FAX

Bras Trucks

DN 28, Şos. Iaşi-Tg. Frumos, Km 10, Iasi, Jud. Iaşi

0232/276.322

0232/ 276.324

Dedeman Camioane

E85 – DN 2, Km 278, Com. Nicolae Bălcescu, Jud.Bacău

0234/572.030

0234/572.029

RENAULT TRUCKS

ADRESA

TELEFON

FAX

Dumatrucks Bucureşti

Autostrada A1, Km.23, Parcul Logistic Bolintin Deal, Bucureşti

0372/183.200

021/369.70.32

Autoklass Bucureşti Sud

Splaiul Unirii 166 A București

+40 21 3311770

+40 21 3311779

Dumatrucks Craiova

0251/183.200

0251/307.604

Autoklass Center Chitila

Şoseaua de Centură KM62+500stânga Chitila

+40 317 110701

+40 372 715963

Str. Calafatului, Nr. 117, Com. Podari, Sat Brănişte, Jud. Dolj

IPSO Bucureşti

021/207.20.01

Bd. Aurel Vlaicu 133 Constanța

+40 241 642491

+40 241 642847

Şoseaua BucureştiTârgovişte,Nr. 174 D, Mogoşoaia, Jud. Ilfov

021/ 207.20.00

Autoklass Center Constanţa Casa Auto Bucureşti

Bd. Expozitiei nr. 2, București

+40 21 3170021

+40 21 3170074

Novo Trucks

DN 1, Km 489, Com. Floreşti, Jud. Cluj

0264/266.605

0264/266.605

SC Autoportal Srl

Racoviță Nr. 283, Râmnicu Vâlcea-Budești

+40 250 730095

+40 250 730063

Premium Trucks

Sos. Borsului, Nr. 39 A, Oradea, Jud. Bihor

0259/411.178

0259/411.179

Casa Auto Iaşi

Șos. Păcurari 175-177 Iași

+40 232 272333

+40 232 271313

Sidertracks

0242/331.833

0242/331.833

Restaco SRL

Șos. Suceava-Fălticeni Km.3, Suceava

+40 230 530709

+40 230 530710

Str. General Constantin Pantazi, Nr. 4, Calaraşi

Tehnoprest

021/436.30.67

021/436.30.27

Scut SA

Str. Izvoare nr. 100, Bacău

+40 334 405017

+40 334 405045

Str. Păcii, Nr. 20, Loc. Chitila, Jud. Ilfov

Aliat

Str. Gh. Doja nr. 304 Târgu Mureș

+40 265 253057

+40 265 253057

RENAULT TRUCKS ROMANIA SRL

Str. Tipografilor 11-15, S-Park Building, Corp A1, Sector 1, Bucureşti

021/528.02.50

021/528.02.55

ATP Exodu Bistriţa

Drumul Cetăţii nr. 52, Bistriţa

+40 263 214 178

+40 372 630 909

ATP Exodus Baia Mare

Bd. Bucureşti nr. 65, Baia Mare

+40 362 805 695

+40 362 401 250

Autoklass Center Sibiu

Șos. Alba Iulia nr. 69, Sibiu

+40 269 228888

+40 269 229662

Auto Schunn

Calea Radnei 247, Arad

+40 257 286680

+40 257 281474

RMB Inter Auto Cluj

Calea Turzii 172, Cluj-Napoca

+40 264 438121

+40 264 438003

Ţiriac Auto Braşov

Calea București nr. 241, Brașov

+40 268 337373

+40 368 401818

Truck and Van Service SRL

Călărași Nr. 84, Sebeș

+40 358 401924

+40 358 401885

ADRESA

TELEFON

FAX

Scania România SRL

Şoseaua Bucureşti 261 Ciorogârla, Judeţ Ilfov

021 315 91 42 / 40

021 315 91 42 / 40

Scania România Cluj

Comuna Luna, Sat Luncani Judeţ Cluj

0372 77 80 80

0264 31 22 43

Auto Transilvania Trucks SRL

Calea Feldioarei, 80 H, Braşov

0368 457 169 / 0268 477 455

Autostar SRL

Mărgineni 192, Bacău

0234 211 274 / 275

S.C. Euxin Trucks SRL

DN 39, km 8+950, sat Lazu, com. Agigea, Jud. Constanţa

0241 60 77 00 / 06

Scan Service SRL

DN 7 km 256+500 dreapta Tălmaciu, Judeţ Sibiu

0269 550 081

Scar Lines Group SRL

Strada Râului 387, Craiova

0372 511 145 / 146

Trucks Sales Service SRL

DN 26, km 7,2, Sat Costi, Com. Vânători, Judeţ Galaţi

0236 449 309 / 490

Volanul SA

Strada Şiriei nr.19 A, Arad

0257 259 552 / 671

MERCEDES BENZ

SCANIA

ADRESA

TELEFON

FAX

VOLVO Volvo Truck Center – Bucureşti

Bvd. Iuliu Maniu 646-648, sector 6

+40 21 202 96

+40 21 202 96 90

Volvo Truck Center – BRAŞOV

DN 73, Şoseaua Cristianului, km 129

+40 21-529 97 30

+40 21529 97 31

VOLVO SERVICE SCUT – Bacău

DN2-E85, Com. Sărata, jud. Bacău

+40 740 118 117

Autocamion Service Timişoara

Calea Lugojului nr.107 Ghiroda, Timiş

+40 256 309 100

+40 256 309 119

Autocamion Service Deva

Calea Zarandului nr. 258, DN 7, Deva

+40 254 206 900

+40 254 206 919

Volvo Truck Center Cluj

Strada Principală, Gilău, Cluj

+40 264 502 20

+40 264 502 205

First Truck Service – Pitești

DN 65B, nr. 2, Bradu, Argeș

+40 348 730 200, 201

66 TRUCK&VAN

decembrie - ianuarie


TRUCK & VAN No. 4 December 2010 - January 2011  
TRUCK & VAN No. 4 December 2010 - January 2011  

Romanian transport magazine specialized in commercial vehicles

Advertisement