Larmen og vreden program

Page 1

av Kristofer Blindheim Grønskag

LARMEN OG VREDEN

gs

URPREMIERE PÅ STUDIOSCENEN 7. OKTOBER 2016

LARMEN OG VREDEN STUDIOSCENEN ss

tk


Larmen og vreden av William Faulkner er en av modernismens store litterære klassikere. I arbeidet med romanen lot Faulkner seg inspirere av en av Shakespeares mest kjente monologer, hentet fra Macbeth. I morgen, i morgen og i morgen kryper sakte fra dag til dag til tidens siste stavelse. Og hver eneste gårsdag er full av oss, tåpelige dråper av kjøtt og talg som lyser vei mot en mørk slutt. Livet er kun en vandrende skygge, en dårlig skuespiller, som melker sine minutter i rampelyset, og så aldri blir hørt fra igjen. Det er en fortelling, fortalt av en idiot. Full av larm og vrede. Uten mål. Uten mening. Spesielt var det setningen ”det er en fortelling, fortalt av en idiot” som inspirerte Faulkner til å la første del av sin roman bli fortalt gjennom de fragmenterte minnene hos en psykisk utviklingshemmet mann født inn i en dysfunksjonell familie. I vår versjon av Larmen av vreden møter Faulkners mørke univers vårt eget mørke skråblikk på verden. Historien kretser fortsatt rundt en dysfunksjonell familie. Og det er fortsatt en fragmentert fortelling, fortalt av vår helt egen ”idiot”. Larmen og vreden er Maret Tammes diplomoppgave til masterstudiet i scenografi ved Akademi for scenekunst i Fredrikstad. Det var hennes idé å ta utgangspunkt i William Faulkners ikoniske roman fra 1929. Tamme ønsket å utforske en scenografi hvor både aktører og tilskuere kunne føle seg som outsidere. Et tomt, svartbrent rom hvor man sammen kan føle seg forlatt. Scenografien ble så utviklet i samarbeid med regissør Kjersti Haugen. Deretter utviklet dramatiker Kristofer Blindheim Grønskag en tekst inspirert av både rommet og romanen.

REGISSØR Kjersti Haugen er utdannet ved Ecole Jacques Lecoq i Paris og Statens Teaterhøgskole i Oslo. Hun ble ferdig utdannet ved sistnevnte skole i 2005, og er en ettertraktet sceneinstruktør i Norge. På Trøndelag Teater har Haugen regissert mange forestillinger, blant annet Et juleeventyr, Spring Awakening, Et dukkehjem, Gjengangere, Fedra, Jeanne d’Arc, Adrian Posepilt og Lille Eyolf. I 2014 hadde hun regi på Hundre hemmeligheter sammen med Anne Marit Sæther. Den fikk Heddaprisen som beste barne- og ungdomsforestilling. I fjor regisserte hun The Trond Wiger Fucking Life Show som hadde premiere på hiphopteaterfestivalen SPKRBOX mens hun tidligere i år hadde ansvaret for en ny Ibsen-forestilling her på Trøndelag Teater – Hedda Gabler.

Dramatiker Kristofer Blindheim Grønskag debuterte i 2009 med stykket Den elskede som vant både Amsterdam Fringe Bronze Award, og tredjeplass i Norsk Teaterråds manuskonkurranse. Den elskede premierte tidligere i høst ved NRK Radioteatret. Senere har han skrevet stykker som Satellitter på himmelen, Å telle til null, Hybris, Gutten, Demokratikk og Kinder K. Sistnevnte stykke vant andreplass i Norsk Teaterråds manuskonkurranse og premierte i København tidligere i år, til strålende kritikker. Grønskag har vært Husdramatiker ved Dramatikkens Hus og norsk representant i European Writers Lab. Han har tilknytning til dramatikerfellesskapet Propellen. Hans arbeid er så langt oversatt til åtte språk.

Scenograf og kostymedesigner Maret Tamme er en performancekunstner fra Tallinn i Estland. Hun har studert scenografi i Estland og Latvia og fullfører nå sin mastergrad ved Høgskolen i Østfold, Akademi for scenekunst. Tamme foretrekker det tomme scenerommet, stillheten og de skjulte handlinger. Hun ønsker å skape bærekraftig scenografi som forholder seg til, og utfordrer både den eksisterende arkitekturen og handlingen i rommet. Som performancekunstner ønsker hun å revitalisere og utfordre klassikere på samme måte. Hun er inspirert av dyster/mørk litteratur, dagligdagse situasjoner og egne barndomsminner. Tamme har jobbet som scenograf ved Eesti Draamateater i Tallinn, vært kunstnerisk ansvarlig for Den estiske teaterfestivalen DRAMA og laget utendørs installasjoner og performance-forestillinger både i hjemlandet og i Norge.

Lysdesigner Steffen Telstad har vært ansatt som lystekniker ved Trøndelag Teater siden 2008 - men jobbet som freelancer noen år før det igjen. Han har tidligere hatt lysdesignet på forestillingene Kongen dør (regi Harry Guttormsen), En liten irritasjon (regi Ingrid Weme Nilsen ) og G7 - som var et samarbeidsprosjekt med teatergruppen Pontenegrinerne og Teaterhuset Avant Garden.Heimdal Nye Trykkeri

LARMEN OG VREDEN

av Kristofer Blindheim Grønskag Regi Scenografi og kostymer Lysdesign Lyddesign musikk maskør Dramaturg

Kjersti Haugen

Inspisient Sufflør Rekvisittansvarlig teknisk koordinator foto fra prøvene

Erik Johansen Gerd Aaker Karianne Barstad Ragnar Fahsing Signe Fuglesteg Luksengard Geir Schønberg Kristian Seltun

Maret Tamme Steffen Telstad Jan Magne Høynes Gunnar Eiriksson Anne Wickstrøm Kristofer Blindheim Grønskag

Program ansvarlig utgiver

Kulisser og kostymer er produsert i Trøndelag Teaters verksteder. Fotografering og lydopptak under forestilling er ikke tillatt medvirkende mira Dyrnes askelund Idioten, Stylisten og Forskeren Ida cecilie Klem Søs, Presten, Mamma og Goldie_Locks_1000 Gunnar Eiriksson Gullet, Støttekontakten, Politimannen, Arkeologen og Pappa

Forestillingen varer ca. 1 time 30 minutter og spilles uten pause Følg oss på Facebook, Twitter og Instagram #larmenogvreden

Billetter: 73 80 50 00 Grupper: 73 80 50 50 trondelagteater.no


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.