__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Från valp till tonåring – så hanterar du unghundstiden Vårens finaste, roligaste och godaste nyheter Helga Haak ”Djurvärlden är större än bara djuren”

Just nu:

29:-

Rek. ca. pris: 49–59:Lamb Cubes, 100 g

Agility slalompinnar 12 st:

499:-

ALLT OM VÅRDHUNDAR

Rek. ca. pris: 789:-

– hundarna som räddar liv

Kampanj i butik just nu

Just nu:

49:-

Just nu:

699:Ramp Petwalk Rek. ca. pris: 999:-

Just nu:

159:Transportbur Capri 1 Rek. ca. pris: 199:-

t strö 5 Biologiskt nedbry tbar Rek. ca. pris: 99:-

Kampanjen gäller t.o.m. 4 april 2021, med reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel. Lokala avvikelser kan förekomma.

l


Hitta din egen filosofi – och håll ut Det är över tio hundar nu, sedan jag som tolvåring köpte min första golden. De har varit långhåriga, korthåriga, soffpotatisar och energiknippen och både med och utan jaktinstinkt. Och nu kan jag säga stora, och även riktigt små. I det senaste numret av ZooMetro berättade jag om vårt senaste tillskott till familjen – Mira. En kärleksfull liten chihuahua som, precis som många andra hundar ute i landet, alldeles nyligen har kommit in i den beryktade trotsåldern. Nu har jag två mänskliga barn också så jag har varit med om några tonårsperioder, och på många sätt är unghundsåldern och tonåren ganska liknande. Trots, test och envishet. Är det något jag har lärt mig och som jag vill skicka med till alla nyblivna och kanske lite stressade hundägare där ute, så är det två saker. 1. Sök kunskap och hitta din egen filosofi och 2. Håll fast vid den. Vi skriver mer om vad som händer och tips på hur du kan tänka när din hund går igenom unghundsåldern på sidan 4, men i grund och botten handlar det om att sätta tydliga gränser, att inte tumma på dem och själv leva upp till dem. Vad som är rätt och fel bestämmer du, men när du väl bestämt dig – var konsekvent. Plötsligt blir övningarna och reglerna en naturlig del av vardagen och rätt vad det är så faller det mesta på plats. Jag vill också passa på att tipsa om reportaget om vårdhundar på sidan 13. David Svennelid utbildar vårdhundar och vittnar om den otroliga skillnad de kan göra, kanske extra mycket just nu med isolering, ensamhet och allt som kommer därutav. Och visst är det så, att våra fyrbenta vänner skänker oss en obeskrivbar glädje och kärlek, som alldeles säkert kan läka sår och ge oss en mening när vi saknar den. Försök att fokusera på det de där gångerna er tonårshund skäller, drar i kopplet eller envisas med att rusa rakt från promenaden upp i sängen. Det kommer att gå över, och att ha hund är såklart värt all träning, smutsiga lakan och kämpiga promenader. Det kan jag och Boy, Aramis, Molly, Centa, Gripa, Vilas, Unni, Texas, Tara, Rocky och Mira lova er. Maria Lundberg, vd på TRIXIE Sverige och chefredaktör för ZooMetro

Innehåll Så hanterar du en krävande unghund 4 Från valp till trotsig tonåring. Svenska Kennelklubben ger tips på hur du uppfostrar en unghund. Vårdhundar som räddar liv 13 De sprider glädje, uppmuntrar och stöttar. Läs mer om hur vårdhundar gör stor skillnad i människors vardag. Helga Haak: Djurvärlden är så mycket större än bara djuren Zoobutikchefen om allt positivt våra husdjur ger oss.

Nyheter i djurvärlden 20 En ny undersökning visar att fler kvinnor än män delar säng med sin hund. Fototävling 23 Förra omgångens vinnare och en ny chans att vinna fina priser från TRIXIE. Hitta din butik 24 I din lokala ZooMetro-butik finns alla kampanjprodukter samt kunnig och engagerad personal som hjälper dig med tips och råd.

ZooMetro är en kundtidning som ges ut av TRIXIE SVERIGE AB. Tidningen kommer fyra gånger per år.

@zoometro

FFÖÖLLJ JOOSSSSPPÅÅ FFAACCEEBBOOOOKK!!

www.zoometro.se

info@zoometro.se

Maria och Mira.

PRODUKTION OCH FORM TRIXIE Sverige AB i samarbete med Oh My AB CHEFREDAKTÖR Maria Lundberg | REDAKTÖR Erik Berglund TEXT Erik Backlund, Elsa Sjögren | FOTO Helga Haak, Shutterstock | OMSLAGSBILD TRIXIE

N VA

ENMÄRK

E

T

S

Vill du annonsera i ZooMetro? Kontakta oss: info@trixie.se

2 | ZooMetro

20

Miljömärkt trycksak 3041 0083

www.zoometro.se


N E G A D R A V L L I T A LYX 2Pets Hundgodis

Hundens favoritgodis

Allt godis/tugg från 2pets är ett godkänt och säkrat livsmedel inom EU (HACCP) och USA (FDA). Fabriken är även ISO 22000 certifierade, vilket innebär att spårbarheten säkras i hela produktionskedjan.

Mjuka godbitar med hög kötthalt på 88-90 %, helt utan spannmål, tillsatser och konserveringsmedel, dessutom låg fetthalt – alltså både gott och nyttigt. Perfekt att använda som belöning vid hundträning eller som extra godbit. Godiset varken smular eller kladdar och går att dela. Finns i smakerna: kyckling, anka, lamm, häst, hjort, struts och kanin. Vikt: 100 gr. Rek. ca pris: 49-59:-

Just nu:

29:-

Just nu:

69:Tugg-Twister

Vridna råhudstugg med inspiration från de norrländska skogarna: Hjortron, Ren och Norrsken. Tuggen är av hög kvalitet och hjälper dessutom till att rengöra och stärka tänder och tandkött. Finns i två storlekar: 18x125 mm och 18x250 mm. Tugg-Twister, 18x125 mm 5-pack Just nu 39:Rek. ca pris: 59:Tugg-Twister, 18x250 mm 5-pack Just nu 69:Rek. ca pris: 99:-

Just nu:

39:Ren Norrsken

Hjortron ZooMetro | 3


En ovilja att lyda, dominant beteende och mer skällande än vanligt. Många hundägare kan vittna om att hundar, likt människor, går igenom en trotsig tonårsperiod. ZooMetro guidar dig genom vanliga unghundsutmaningar och hur ni kommer ut på andra sidan starkare.

T

iden med en valp går fort och från ungefär sex månaders ålder förändras ofta hundens beteende. Hormonerna spritter i kroppen vilket gör att hundens känsloliv påverkas och den vill upptäcka världen. Nyfikenheten, självsäkerheten och kanske även lusten att jaga eller vakta utvecklas. – Det är lite som med barn, man vill pröva på fast man inte riktigt vågar. Hunden vill testa gränserna. Det är bra att som ägare vara beredd på att hunden i den här åldern kan reagera på konstiga saker. Allt kan i hundens ögon vara farligt eller konstigt och den skäller och agerar utåt, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben. Under unghundsåldern, från sex månader till två års ålder, växer hunden inte bara fysiskt utan utvecklas även mycket mentalt och blir könsmogen. Det är en naturlig del i hundens liv men den trotsiga tonårsperioden kräver både stöttning, träning och att du som hundägare sätter gränser. Hans menar att det under den här tiden är särskilt viktigt med kontakten mellan dig och din hund,

4 | ZooMetro

något som är bra att öva på redan från valpåldern. – Lär hunden från en tidig ålder att söka kontakt med dig för att veta om den gör rätt eller inte. Lydnad kommer inte av sig självt utan kräver att du som hundägare lägger tid på att bygga upp ett förtroende mellan dig och hunden. Och en viktig framgångsfaktor är att vara konsekvent. Att till exempel tillåta hunden att hoppa upp i soffan på eget initiativ när du själv är sugen på att gosa, men inte när den precis har kommit in från en regnig promenad blir otydligt och skapar förvirring. – Att sätta gränser är ett sätt att bry sig, säger Hans. Gör till vana att öva på kontakten i de vardagliga situationer som du och din hund hamnar i. Till exempel innan den får påbörja sin måltid, innan den får gå ut genom ytterdörren, hälsa på vänner och bekanta eller just hoppa upp i soffan. Hunden ska självmant söka din blick och ditt okej innan den agerar, och när den gör det ska du självklart belöna. Det behöver inte vara godis, tipsar Hans, utan kan lika gärna vara med lek eller beröm.

Om din hund skäller eller drar mycket i kopplet när ni är ute och går behöver du vara lika konsekvent med dina tillrättavisanden, oavsett om du är ensam med hunden eller om du går och pratar med en bekant eller tittar i mobilen. Medan valpar oftast visar sig undergivna i möten med andra hundar kan unghundar försöka hävda sig, och det gäller särskilt hanhundar. – Hunden börjar bli könsmogen och vill tala om att den är större. Det är bra att från en tidig ålder ha hundkompisar, både tikar och hanar, som beter sig bra. Prata gärna med andra hundägare som har mer erfarenhet. Den trotsiga tonårstiden medför utmaningar och är på många sätt en uthållighetstävling där det gäller att orka och att vara tydlig, men även kreativ med positiva alternativ för unghunden att välja framför ett oönskat beteende. Ge det tid och ha tålamod, det medför också möjligheter – det är nu ni har chansen att stärka er relation och bana väg för ett liv tillsammans där din hund känner sig trygg i sig själv och i relationen till dig.

Foto: Shutterstock

FRÅN VALP TILL TROTSIG TONÅRING – så hanterar du en krävande unghund


* Köp 11 kg Lombardia, Greece eller Andalucia

439:Just nu:

Spara: 150 kr (Rek ca pris: 589 kr)

Helfoder för känsliga och krävande hundar Bjud din fyrbenta gourmet på ett balanserat helfoder - perfekt till känsliga och krävande hundar. Happy Dog Lombardia, Greece och Andalucia är med sina glutenfria recept särskilt skonsamt för mage och tarmar. Kombinerat med noggrant utvalda, naturligt rena ingredienser gör produkterna extremt välsmakande.

* *Köp 4 kg Lombardia, Greece eller Andalucia

229:Just nu:

Spara: 50 kr (Rek ca pris: 279 kr)

Erbjudandet gäller: *11 kg Andalucia, Greece eller Lombardia. Just nu: 439 kr. Rek ca pris: 589 kr. Spara 150 kr. **4 kg Andalucia, Greece eller Lombardia. Just nu: 229 kr. Rek ca pris: 279 kr. Spara 50 kr. Erbjudandet gäller från t.o.m. 4 april 2021 eller så långt lagret räcker. Max 1 köp/hushåll.


Välkommen hem kära valp! Just nu:

39:-

Ljudlösa valpleksaker

Jus nu

Atttt ttugga Att ugga äärr eenn nnaturlig aturlig iinstinkt nstink t fför ör vvalpen alpen - llåt åt dden en bbusa usa meedd leksaker med leksaker anpassade anpassade för för kliande kliande valptänder valptänder och o ch tandkött. tandkött. andköt t. De De ljudlösa ljudlösa leksakerna leksakerna är är tillverkade tillverkade i latex l a te x eller eller ller nnaturgummi. aturgummi. SStorlek to r l e k m mellan ellan 88-10 -10 ccm. m.

79:-

Reek. Rek. k. ca. ca. pris: pris: 59:59:-

Upptäck he a un orser en på youtube

Just nu:

29:-

Absorberande matta Lämplig Lämplig ämplig för för rumsrenhetsträning r u m s re n h e t s t r ä n i n g efftersom eftersom tersom dden en äärr ttillverkad illverkad aavv naturlig, naturlig, aturlig, absorberande absorberande ccellulosa. ellulos a. Maattan Mattan t tan har har sslutna lutna kkanter anter ooch ch eenn foliebas foliebas oliebas som som förhindrar förhindrar läckage. l ä c k a g e. 7-pack. 7-pack. -pack. Storlek: Storlek: 40x60 40x60 cm. cm.

Lekfulla gosedjur Sööta, Söta, ta, kramgoda kramgoda lleksaker eksaker ttill ill ddee m minsta insta i hhemmet. emmet. PPipljudet ipljudet uuppmuntrar ppmuntrar ttill ill llek ek och och ch sydda sydda ögon ögon förhindrar förhind ndrar aatt t t små små de delar delar lossnar. lossna ossnar. Med Med bbitring itring ng eeller ller pprasselfolie. rasse as se o e T ve ve kade kade aavv ppoo yyes es e m med ed nnga ga aavv p aass S o ek ek 23 23 28 28 cm cm

Rek. Rek. ek. ca. ca. pris: pris: 49:49:-

Från

Rek Rek ek ccaa p s 09 09

49:-

Från

139:Tvättbar matta

F eecefi

Hygienisk Hygienisk ygienisk valpmatta valpmat ta som som är är tvättbar t vät tbar i 60°C. 60°C. Ett Et t miljövänligt miljövänligt alternativ alternativ då då den den kan ka n användas användas nvändas om om igen. igen. Extremt Ex tremt absorberande, absorberande, förseglad förseglad kant kant och och ogenomtränglig o genomt ränglig bootten botten t ten som som fförhindrar örhindrar lläckage äckage ggör ör m mattan at tan pperfekt er fek t uunder nder rrumsrenhetsträningen! u m s re n h e t s t r ä n i n g e n ! Ävven Även en llämplig ämplig vvid id rrisk isk fför ör iinkontinens, nkontinens, tt.ex. .ex. eefter f ter ooperationer. perationer. Tillverkad Tillverkad illverkad i polyester/bomull. polyester/bomull. Finns Finns i 3 storlekar. storlekar.

29:-

Rek. R Re ek. k. cca. a. pris: p r i s: 179 kr 17 179 kr 2339 239 9 kr kr 339 kkrr 33 339

Valpgodis med Omega 3 & 6 Sm Små måå ooch ch m mjuka juka bbitar it ar m med ed nnyttiga y ttiga oomega-3 m e g a -3 occhh oomega-6 och mega - 6 ffettsyror et t syror ssom om hhar ar en en positiv p osi t i v inverkan inverkan nverkan på på immunförsvaret immunförsvaret och och hjärnans hjärnans uttveckling. utveckling. veckling. Innehåller Innehåller kyckling k yckling och och lax. la x . Utan Utan tan tillsatt tillsat t socker. socker. V Vikt: ik t: 1140 40 gg.. CK

Z

AD

0%

D

6 ZZooMe ooMe o

ERZUS

AT

Rek. Rek. ek. ca. ca. pris: pris: 39:39:-

AR

Just nu:

JJust Ju ust st nnu: u: 139 kr 179 kr 279 kr

ZU

Storlek Storlek to r l e k 40 × 6 40 60 0 ccm m 60 × 6 60 60 0 ccm m 60 × 9 60 90 0 ccm m

ED SUG

g ke ke ddåå dden en kkan an vvää aass 660 0 C ö a å bboo dammkva dammk va s e hudflago hudflago och och po po en en F nns nns vå vå s o eeka ka 775×50 5×50 ccm m ooch ch 0 00×70 0×70 ccm m S o ek ek X XS XXS XS XS XS 75 75 × 50 50 cm cm S M 00 00 × 70 70 cm cm

Jus nu

29:-

JJus Ju us nnuu 49 k 79 k

Rek R Re ek ca ca p s 79 k 79 09 k

Va pgod s med ka c um Sm Små måå m uuka ka bben en o m made ade ggodb odb a m med ed ex a sa ex sa kkaa c uum m aanpassa npassa ö vväxande ä xa n d e va pa va pa nnehå nnehå e kyck k yck ng ng amm amm och och ax ax U an an sa sa ssocke ocke V k 440 0g Rek Rek ek ca ca p s 39 39

0%


Agility - en aktiv och rolig träningsform Agility är en spännande och fartfylld sport som passar de flesta hundar oavsett ålder och storlek. Gemensamma aktiviteter stärker förtroendet och relationen mellan hund och ägare samtidigt som agility dessutom bidrar till en aktivare och hälsosammare livsstil. Kan utföras som tävlingsform eller som en rolig aktivitet för ägare och hund. Här presenteras flera hinder som kan användas var för sig eller som hinderkombination. Börja enkelt och bygg på med fler aktiviteter eftersom. Se fram mot många roliga stunder.

Just nu:

499:-

ityprodukter il g a 's IE IX R T l Til gsväska och in r a v r ö f r e lj ö f med tips! ett häfte med

Just nu:

269:-

Just nu:

249:-

Just nu:

199:-

Tunnel Ett fartfyllt och uppskattat moment i träningsprogrammet. Tunneln passar extra bra till mindre hundar och valpar. Två tunnelsäckar håller tunneln på plats och minskar därmed risken för skador. Tillverkad av slitstark polyester och kan användas både inom- och utomhus. Storlek: ø 40×200 cm. Rek. ca. pris: 369:-

Slalom Tolv slalompinnar som är enkla att fästa i marken. Du kan själv bestämma hur många pinnar som ska användas när du bygger upp hindret. Justeringssladd med skala för att få rätt avstånd mellan slalompinnarna ingår. Tillverkade i plast. Höjd: 115 cm. Rek. ca. pris: 789:-

Hoppring

Hopphinder

Ett spännande inslag på agilitybanan som är en större utmaning än hopphindret. Hoppringen kan justeras i höjd och fixeras med hjälp av medföljande kardborreband. I setet ingår två stolpar, en ring och en regel. Lätt att montera och plocka ner. Tillverkat i plast. Mått: 78x65x115 cm.

Setet består av två stolpar och en bom som är lätt att montera och plocka ner. Fullt justerbar höjd vilket gör att du kan anpassa svårighetgraden för just din hund. Tillverkade i plast. Mått: 123x115 cm. Rek. ca. pris: 279:-

Just nu:

39:Godisväska Praktisk väska med dragsko. Har klämma och ögla för att fästa på bältet. Insida klädd med nylon som är lätt att torka ur. Finns i två storlekar: ø10×14 cm och ø9x14 cm. Rek. ca. pris: 59:-

Rek. ca. pris: 349:-

Hinderset Koner och bommar som du använder för att träna koncentrationen, kroppsmedvetenheten och koordination. Passar även för (fysio-) terapeutisk behandling. Tillverkat i plast. Finns i två storlekar: 3 hinder, kon: ø23×30cm, bom: 78 cm Rek. ca. pris: 389:-

Just nu:

Just nu:

299:-

369:-

2 hinder, kon: ø30×50cm, bom: 100 cm Rek. ca. pris: 479:-

ZooMetro | 7


ATT RESA MED HUND I BIL! Just nu:

699:-

Bilrampen är enkel att vika ihop! Bilramp Underlättar i- och urlastning av hundar och förhindrar skador och överansträngning av leder. Rampens ovansida har en halkfri yta och upphöjda kanter. Hopfällbar, vilket gör den enkel att förvara i bilen. Passar hundar upp till 90 kg. Storlek: 40x156 cm. Vikt 4,5 kg. Rek. ca. pris: 999:-

Just nu:

Just nu:

599:-

899:Upphöjt bilsäte

Mysigt bilsäte

Praktiskt och elegant hundbilsäte med upphöjd sittplats och förvaringsficka framtill. Bilsätet förankras med bilens säkersäkerhetsbälte och sedan kopplas hundselen i det medföljande kortkopplet. Kan även användas som resebädd. Storlek: 45x39x42 cm.

Extra skönt säte med mjuk fleecevaddering. Hundbilsätet förankras med hjälp av bilens säkerhetsbälte och medföljande remmar. Kan även användas som resebädd. Storlek: 50x40x50 cm. OBS. Inkommer till butik vecka 12.

Vi rekommendera att du kompletterar sätet med ett kort koppel.

Rek. ca. pris: 799:-

Rek. ca. pris: 1199:Just nu:

Stötfångarskydd Praktiskt nylonskydd som förhindrar repor på stötfångaren. Fästs enkelt i bilburen eller bagageutrymmet med kardborreband. Kan handtvättas. Storlek 70×50 cm.

79:-

Just nu:

249:-

Stötfångarskydd med förstärkning

Skyddar stötfångaren från repor, har förstärkförstärkningsinlägg som gör skyddet stabilt. Viks enkelt ihop vid förvaring. Fästs med elastiska band och snäppkrokar i bagageutrymmets lastöglor. Tillverkad i polyester och plast. Storlek: 80×63 cm. Rek. ca. pris: 329:-

Rek. ca. pris: 109:-

Sätesskydd. Håll bilen ren med ett sätesskydd som skyddar bilsäten från smuts, päls och väta. I alla modeller är det möjligt att spänna fast hunden. Enkla att montera. Kan handtvättas. Just nu: Skyddar framsätet eller halva baksätet. Mått: 0,65×1,45 m Rek. ca. pris: 249:Just nu:

169:-

Skyddar halva baksätet. Har sidopaneler som även skyddar dörrsidan och begränsar hundens rörlighet i bilen. Sidorna öppnas enkelt med dragkedjor och håller en stadig form tack vare metallstänger. Mått: 0,5×1,45 m Rek. ca. pris: 499:-

8 | ZooMetro

349:-

Skyddar hela baksätet och passar även större hundar. Mått: 1,40×1,45 m. Rek. ca. pris: 399:-

Just nu:

299:-


Just nu:

UT PÅ TUR!

799:-

Från:

Cykelkorg & transportväska

2499:-

Robust korg med utanpåliggande metallram som fästes på pakethållaren. Enkel att ta ur från ramen och använda som transportväska. Uppfällbart skyddsnät på ovansidan. Pakethållarens bredd: 85-120 mm. Storlek: 29xh42x48 cm. Maxvikt: 6 kg. Rek. ca. pris: 999:-

Cykelkorg

Upptäck cykeloch joggingvagnen på youtube

Just nu:

599:-

Cykel- och joggingvagn Snabb och enkelt att fälla ihop och ta isär, tack vare snabbvikningsfunktion och hjul med quick-fix-system. Nätklädda sidor ger god ventilation, sidorna fram och ovanpå kan täckas med regnskydd. Rymlig öppning baktill underlättar i- och urlastning. För extra säkerhet finns integrerat koppel, parkeringsbroms och reflexflagga. Klädsel av tålig och vattenavstötande polyester. Passar även äldre, sjuka eller unga katter och hundar som inte har ork eller energi. Finns i tre storlekar.

Just nu:

349:-

Jogger framhjul för joggingvagn Rek. ca. pris: 429:-

499:-

Just nu: Rek. ca. pris: 2499:- 2999:2699:- 3299:2999:- 3699:-

Just nu:

59:-

Rek. ca. pris: 799:-

Cykelset

Just nu:

Extra fäste som gör det lätt att flytta vagnen mellan olika cyklar köps separat. Blir joggingvagn genom att fästa ett hjul framtill. Svängradie 360°. Kan även låsas för rak färdriktningen. Extrahjulet köps separat. Storlek: S: 58 × 93 × 74/114 cm, upp till 15 kg. M: 63 × 95 × 90/132 cm, upp till 22 kg L: 74 × 95 × 103/143 cm, upp till 30 kg

Klassisk korg i flätad pil med toppgaller som förhindrar att ditt djur hoppar ur. Grå dyna i mocka-imitation medföljer. Pakethållarens bredd: 105-145 mm. Färg: Ljusgrå. Storlek: 35xh49x55 cm. Maxvikt: 8 kg.

Cykla säkert med din hund. Innehåller förlängningsarm med reflex och fjäder, kort koppel med fästanordning och dubbla koppelhakar. Enkel att montera på cykelramen. Passar även större och tyngre hundar. Extra fäste som gör det lätt att flytta förlängningsarmen mellan olika cyklar köpas separat. Rek. ca. pris: 699:-

Extra fäste till cykelvagn. Rek. ca. pris: 79:-

Just nu:

199:s on Fr iend Just nu:

999:-

Tour

Buggyvagn av hög kvalitet Med rymlig korg, sufflett och öppningsbar lucka baktill som underlättar i- och urstigning. Lätt att ta med och förvara då den är enkel att fälla ihop. Lättviktschassi och fjäderbelastade framhjul med 360° svängradie gör den smidig att manövrera. Har nätinsatser för god ventilation, förvaringskorg, mugghållare och vadderat handtag. För extra säkerhet finns två parkeringsbromsar och två integrerade koppel. Passar även äldre, sjuka eller unga katter och hundar som inte har ork eller energi. För djur upp till 15 kg. Innermått på korgen: 33×53×55 cm. Storlek: 47×h100×80 cm. Rek. ca. pris: 1299:-

Extra fäste till cykelset Rek. ca. pris: 249:-

Bajspåsar Medelstora påsar i snygga färger; indigo, fuchsia, ocean och äpple. 60 påsar/rulle.

Köp 3 st för:

49:-

Bajspåsehållare för koppel Förvara praktiskt både använda och oanvända bajspåsar under promenaden. Hållare i silikon Just nu: fästs enkelt på kopplet. Storlek: 14×4 cm/st. Rek. ca. pris: 29:-

19:-

ZooMetro | 9


CK

ERZUS

AD

0%

Z

Just nu 29:Rek. ca. pris: 39:-

AT

29:-

Välsmakande kakor med tasstryck. Innehåller kyckling. Inget tillsatt socker. Storlek: ø4 cm. Innehåll: 4 pack/100 g. ZU

Just nu:

Kakor med fy f llning

AR

r e d n u t s a d o g r Duka upp fö

D

ED SUG

Benformat kex

CK

ERZUS

0%

AR

AD

15:-

Just nu, 2 st för 15:Rek. ca. pris: 9:-

Z

Just nu, 2 st för:

AT

29:-

ZU

Klassiskt kex med lamm. Utan tillsatt socker. Storlek: 11cm. Vikt: 35 g.

Just nu:

D

ED SUG

”Kanelbulle”

ERZUS

D

AR

0%

Z

AD

49:-

CK

AT

Just nu 29:Rek. ca. pris: 39:-

Just nu:

ZU

Verklighetstrogen bulle av råhud med överdrag av ankkött. Glutenfri, utan tillsatt socker. Storlek: ø9 cm. Vikt: 70 g.

ED SUG

Kringla

10 | ZooMetro

29:-

D

AR

ZU

ERZUS

0%

Z

29:-

Just nu:

CK

AD

Just nu:

Just nu 49:Rek. ca. pris: 59:-

AT

Delikata snacks som är både proteinrika och fria från gluten

Naturtrogen kringla av extra tjt ock råhud rikligt inlindad med kött av anka. Glutenfri, utan tillsatt socker. Storlek: ø15 cm. Vikt: 140 g.

ED SUG

Just nu:

25:Snacksbollar med lamm

Lamm-bars

Mjuka bitar med lamm

Glutenfria bars som innehåller 72% kött och 8% fisk. Vikt: 100 g.

Glutenfria bitar som innehåller 72% kött och 8% fisk. Vikt: 100 g.

Glutenfria snacksbollar som innehåller 56% råhud, 34% kött och 8% fisk. Vikt: 2x25 g/st.

Rek. ca. pris: 39:-

Rek. ca. pris: 39:-

Rek. ca. pris: 35:-


s n e t t a k a n g i s De ! g g ä v s t e t i v i t k a egen Klättervägg

Just nu:

Hammock Stilren och mysig katthammock för väggmontering. Viloplatsen är klädd med mjuk plysch och klösytan med sisal. Färg taupe. Monteringsskruvar ingår ej. Storlek: 54×28×33 cm.

349:-

Väggmonterad hängbro med tre plattformar, som kan byggas ut. Ger katten möjlighet att klättra och utforska på höjden. Tillverkad av trä och sisal. Monteringsskruvar ingår ej. Längd: 150 cm. Rek. ca. pris: 699:-

Just nu:

499:-

Rek. ca. pris: 449:-

Grotta Mysigt och praktisk katt-kryp-in för väggmontering. Kan ge katten en utsikts- och viloplats på annars outnyttjade ytor. Är klädd med gosig plysch på insidan, sisal på utsidan. Lös kudde medföljer. Monteringsskruvar ingår ej. Storlek: 42×29×28 cm. Rek. ca. pris: 649:-

Just nu:

549:-

Just nu:

139:-

Klättersteg Med väggmonterade klättersteg når katten nya höjder. Monteringsskruvar ingår ej. Storlek: 18×22 cm. Rek. ca. pris: 195:-

Kattsäkra din uteplats!

VAD SÄGER LAGSTIFTNINGEN? ”Om katten vistas ensam på en balkong som ligger mer än fem meter över marken, måste balkongen ha nät eller något annat som gör att katten inte kan ramla ner och skada sig.” Källa: Jordbruksverket

Från:

VÄLJ RÄTT STOLPE FÖR MONTERING AV KATTNÄTET

89:-

Just nu:

Teleskopstolpe med väggklämma Aluminiumstolpe med galvaniserat och justerbart fäste för montering på vägg eller räcke. Stolpens böjda topp försvårar för katten att ta sig över. Fästet är ställbart upp till 19,5 cm och stolparna mellan 1-2 m höjd. Rek. ca. pris: 299:-

199:-

Just nu:

Kattnät Tunt, transparent nät tillverkat av vädertåligt och UV-resistent monofilgarn (fiskelina). Knutna maskor 3x3 cm. Plugg, krokar och fixeringslina ingår. Storlek: 2x1,5 m 3x2 m 4x3 m 6x3 m 8x3 m

Just nu: Just 89:89 129:12 199:19 249:24 299:29

Rek. Rek. ca. pris: 129:9:199:9:299:29 399:39 499:49

189:-

Teleskopstolpe med stolpklämma Aluminiumstolpe med galvaniserat och justerbart fäste för montering på räcke. Stolpens böjda topp försvårar för katten att ta sig över. Fästet är ställbart upp till 3,5 cm och stolparna mellan 1-2 m höjd. Rek. ca. pris: 289:-

Teleskopstolpe Aluminiumstolpe för montering sida till sida eller från golv till tak. Enkel att montera, behöver ej borras eller skruvas. Två galvaniserade fästen medföljer. Längd: 1,28–3,20 m. Rek. ca. pris: 459:-

Just nu:

299:ZooMetro | 11


, t t a n r e ll e g a d å p k Ät och dric . t t a k r e ll e d n u h r ä vare sig du

Från:

49:-

Skål i rostfritt Elegant och rostfri matskål med borstad utsida. Praktisk och halkfri gummibotten på undersidan som gör att den står stadigare. Tål maskindisk. Storlekar: 1.7 l/ø21 cm och 2.5 l/ø24 cm. Storlek: 1 l/ø 17 cm 1.7 l/ø 21 cm 2.5 l/ø 24 cm

Just nu: 49:69:99:-

Rek. ca. pris: 69:99:139:-

Med gummerad botten

Snyggt borstad utsida!

Just nu:

69:-

Skål i keramik Stilren och högglansig keramikskål i flera storlekar. Finns i färgerna turkos, rosa och blå med en ljusare insida.

Just nu:

49:-

Storlek: 0.3 l/ø 12 cm 0.8 l/ø 16 cm 1.4 l/ø 20 cm

Just nu: 49:69:99:-

Rek. ca. pris: 69:99:139:-

Just nu: Just nu:

69:-

99:-

Just nu:

69:-

Just nu:

Just nu:

49:12 | ZooMetro

49:-


MED LICENS ATT RÄDDA LIV

HUNDAR HAR EN ENORM LÄKEKRAFT

De sprider glädje, bjuder in till lek, uppmuntrar och stöttar. Tillsammans med sina förare gör vårdhundar stor skillnad i människors vardag och mående – och kan till och med rädda liv. ZooMetro har pratat med David Svennelid på Vårdhundskolan, om hur det här med vårdhundar faktiskt fungerar.

E

n hemmasittande tonåring lyckas för första gången göra de nationella proven och får betyg, ett demensboende kan dra ner på sin vid behovs-medicinering och en person lyckas äta soppa med en hand som hen tappat motoriken i. Vårdhundar kan göra stor skillnad när det kommer till att bryta mönster och förändra beteenden – och ibland till och med rädda liv.

David Svennelid har jobbat med att utbilda vårdhundar sedan 2011 och driver tillsammans med Lena Maria Lundberg Vårdhundskolan med säte i Marieholm. Han har genom åren sett många exempel på hur vårdhundar kan hjälpa människor till bättre liv. – Det är väldigt mäktiga saker de här hundarna och vårdhundteamen hjälper till med. Något ZooMetro | 13


”När deltagarna mår bättre mår också deras familjer bättre. När de besöker ett boende eller pratar med sina käraste så har de lite annat att prata om. Hundarna öppnar upp många dörrar, även på det viset.” som är extra viktigt just nu är att bryta isolering. Man märker att en del äldre på boenden har lätt för att bli introverta, men då har man kunnat använda sig av vårdhundar för att uppmuntra till rörelse, träffa andra, samarbeta och ­kommunicera, säger han och fortsätter: – Inom barn- och ungdomspsykiatrin har vi sett fantastiska resultat i att kunna bryta mönster och faktiskt rädda liv. En vårdhund jobbar inom vård, skola eller omsorg för att på olika sätt hjälpa människor. Hunden jobbar tillsammans med en förare och fungerar som en katalysator eller motivator för en patient, eller deltagare som det kallas. Antingen med att förbättra eller bibehålla vissa funktioner hos deltagaren. Det kan till exempel handla om att hjälpa vid läs- och skrivsvårigheter, att försöka bibehålla minneskapaciteten hos personer med demens eller att förbättra motoriken efter en olycka. Att kasta en boll kan vara precis den träning som krävs för att återfå eller förbättra en försämrad motorik, och att glädja en hund som apporterar och viftar på svansen är ofta mer givande än att tillfredsställa vårdpersonal. – Hunden lockar fram omhänder­tagande känslor i oss och många har redan en relation till hundar, som ofta är positiv. Hundar har även en förmåga att trigga oxytocinsystemet i kropp­ en ­(oxy­tocin kallas ofta för ”lycko­hormonet”, reds. anm). Inom demensvården kan vårdhundsteam jobba med samtal kring hunden och hundens vardag för att trigga minnen eller stunder i deltagarens liv. Med olika redskap och aktivitetsleksaker kan motorik och minne tränas samtidigt som det är glädje och ett socialt utbyte med hunden som styr övningarna, och i direkta samtal mellan deltagare och hund kan deltagaren känna en lättnad i att inte behöva säga precis rätt saker utan bara få prata. Vårdhundsförarens uppdrag är oftast att leka detektiv och klura fram vilken typ av övningar som kan hjälpa deltagaren i fråga. 14 | ZooMetro

En hund behöver vara minst ett år gammal för att kunna jobba som vårdhund. David Svennelid har jobbat med att utbildat förare och hundar sedan 2011. På Vårdhund­ skolan tar man emot kurs­ deltagare från hela landet.

Namn: David Svennelid. Bor: Marieholm i Skåne. Gör: Driver Swedish Dog Academy och Vårdhundskolan. Familj: Maken Albin och två hundar, en border collie och en labrador.

För att en hund ska kunna jobba som vårdhund behöver den vara minst ett år gammal. Med ett lämplighetstest ser man på hundens potential och hur den är i sinnet. Dessutom måste hundens förare själv vara utbildad inom vård, skola eller omsorg. Idag finns en svensk standard som bland annat reglerar vad ett lämplighetstest ska innehålla, hur certifiering ska gå till och hur kvalitets­ kontroller ska utföras. När det kommer till raser är det spridda skurar bland vårdhundarna, menar David. – Vi har utbildat allt från chihuahuor och mopsar till amstaffs och border collies. Alla raser


Hunden Bamse tränar tillsammans med sin för are Caroline på en av Vårdhu ndskolans utbildningsda gar i Uppsala.

kan vara lämpliga som vårdhundar men det finns en tendens att jobba mer med retriever-raser. De har ofta en genuint positiv syn på att jobba med främmande människor. Vårdhundars positiva påverkan på sina deltagare ger ringar på vattnet. Även personal och anhöriga mår bättre, något som David och hans kollegor har fått allt mer respons på den senaste tiden. – När deltagarna mår bättre mår också deras familjer bättre. När de besöker ett boende eller pratar med sina käraste så har de lite annat att prata om. Hundarna öppnar upp många dörrar, även på det viset. Och efter flera års erfarenhet av att jobba med hundar är David övertygad om deras läkande kraft. – Man vet att när vi klappar en hund så triggas oxytocinsystemet, det finns där och är inget vi kan träna fram. Hundar har en enorm läkekraft, även utan utbildning.

Hundar som gör verklig skillnad Det finns många sorters hundar som gör stor skillnad för människor. Assistanshundar arbetar tillsammans och för sin förare. Det kan vara som ledarhund för människor med synnedsättning, signalhund för människor med hörselnedsättning, alarmerande servicehund som kan hämta hjälp vid ett epileptiskt anfall, servicehund som kan hjälpa med att bära föremål och öppna dörrar eller som psykisk hälsahund som verkar lugnande på sin förare. Vårdhundar arbetar tillsammans med en utbildad förare, på ordination av legitimerad vårdpersonal och med en eller vanligtvis många olika deltagare. Vad vårdhundar kan göra kan du läsa i reportaget här intill. Terapihundar liknar vårdhundar men för dessa finns inget krav på att föraren ska ha genomgått vårdutbildning.

ZooMetro | 15


Just nu:

159:Capri 1

På resande tass

För djur upp till 6 kg. Storlek: 32xh31x48 cm. Rek. ca. pris: 199:-

Transportburar

Klassisk och smidig bur som passar till både hund, katt och smådjur. Kan fästas i bilens säkerhetsbälte tack vare hållare på buren. Fyra vred säkerställer att dörren är ordentligt stängd och att den går att öppna på valfri sida. Ovandelen fästes säkert i underdelen med fyra klickspännen. Capri 2 har dessutom en öppningsbar taklucka och ett extra förvaringsfack. Varje storlek finns i tre färgkombinationer.

Just nu:

229:Capri 2

För djur upp till 8 kg. Storlek: 37xh34x55 cm. Rek. ca. pris: 289:-

Capri 1 & 2

4 låsspännen

handtag

Capri 2

klickspännen

för bilbältet

förvaring

Från:

69:-

Skön fäll Mjuk och isolerade fäll med praktisk halkfri nylonbotten som passar till Capri transportbur. Tillverkad av polyester. Kan maskintvättas i 30°C.

w 16 | ZooMetro

Storlek: 26x46 cm till Capri 2. 29x51 cm till Capri 3.

Just nu: Just 69:79:-

Rek. ca. pris: Rek. 99:9 9:119:-:119

närkontakt


Välkommen hem kära kattungar! Just nu:

149:Upptä k he a un or er en på youtube nn hå nn hå

a

ma a ab

ana

Just nu:

169:Klösmöbel

Just nu:

69:-

Snuttefilt

Mjuk Mjuk juk och och ggosig osig rräv äv eeller ller kkanin anin ttill ill ddee m minsta insta i hhemmet. emmet. IInnehåller nnehåller m matatabi atatabi eeller ller valeriana valeriana aleriana ssom om ddee flflesta esta kkatter at ter reagerar reagerar positivt positiv t och och leklystet leklystet ppå. å. SSydda ydda öögon gon förhindrar förhindrar örhindrar att at t små små delar delar lossnar. lossnar. Tillverkade Tillverkade av av polyester. polyester. Storlek: Storlek: 13×13 13×13 cm. cm. Rek. Rek. ek. ca. ca. pris: pris: 99:99:-

Spännande, Spännande, pännande, plyschklädd p l y schk lä d d kllös klös ös m med ed llekfulla ek fulla bbollar ollar göömd gömd md i bbotten ot ten ssom om kkatten a t te n kaann nå kan nå via via hål hål med med tassartassar tassarnaa.. Ledad na. Ledad aarm rm m med ed aaktik ti veerande verande rande bboll oll ppåå ssnöre. n ö re. Bottenplatta Bottenplatta ot tenplat ta klädd klädd i plyply plyscchh och sch och kklösrulle lösrulle i ssisal. is al. Sttorlek: Storlek: orlek: ø 226×47 6×47 ccm. m. Reek. Rek. k. ca. ca. pris: pris: 219:219:-

Just nu:

nn hå m ka

ka myn a ä ka

59:-

Rek. Rek. ek. ca. ca. pris: pris: 89:89:-

59:Kattvippa Uppmuntra Uppmuntra ppmuntra till till lek lek med med färgglada färgglada vippor vippor med med sidenband. sidenband. Kuddarna Kuddarna innehåller innehåller kaattmynta kattmynta ka t tmyn mynta eeller l e vva valeriana a e aana na ssom om ddee flfles flesta es a ka katter ka e reagerar eeage age a ppos positivt os v ooch ch leklystet eekk yyss e ppå på. å Läängd Längd ngd 4422 ccm m Rek Rek ek ca ca p s 89 89 Just nu:

39:-

Just nu:

39:-

Klösbräda Våågformad Vågformad gformad kklös lös i ppapp app fför ör llek ek ooch ch aatt t t hhålla ålla kklorna lorna i trrim. trim. im. Medföljer Medföljer påse påse m med ed K Kattmynta at tmynta aatt t t sströ trö ööver ve r föörr att för at t llocka ocka ttill ill ssig ig kkattungen at tungen ddåå ddee flflesta esta katter k a t te r reagerar reagerar eagerar positivt positiv t på på kattmynta. kat tmynta. Finns Finns i ljuslila ljuslila eller eller miint. mint. nt. Storlek: Storlek: 3388 × 7 × 1188 ccm. m.

Just nu:

Kattlåda

Kattlåda med ingång

Liiten Liten ten llåda åda i pplast las t m med ed 9 ccm m llåg åg kkant ant som som passar passar bra bra näärr kkattungen när at tungen ttränar ränar ppåå aatt t t bblili rrumsren. umsren. TTillverkad i l l ve r ka d i plast. plast. last. Finns Finns i blandade blandade färger. färger. Storlek: Storlek: 27x9x37 27x9x37 cm. cm.

Transparent Transparent ransparent låda låda m med ed eenn eextra x tra llåg åg ssida ida ssom om uunderlättar n derlät t ar föörr kattungen för kat tungen aatt t t kkliva liva iinn i llådan. ådan. H Har ar rrundade undade kkanter a n te r i botten botten ot ten som som underlättar underlät tar rengöring. rengöring. Tillverkad Tillverkad i plast. plas t . Finns Finns inns i blandade blandade färger. färger. Storlek: Storlek: 28×9×36 28×9×36 cm. cm.

Reek. Rek. k. ca. ca. pris: pris: 59:59:-

Rek. Rek. ek. ca. ca. pris: pris: 59:59:-

ZooMe ZooMe ooMe o 7


! s u h m o in s u b h c o Lek

Just nu:

129:-

Tunnel med 4 öppningar Spännande lektunnel med fyra in- och utgångar och insydd prasselfolie. Lätt att vika ihop och tar liten förvaringsplats. Både för katt och den mindre hunden. Varierade färger. Storlek: ø 30x115 cm. Rek. ca. pris: 189:-

Just nu:

99:-

Just nu:

99:-

Inbyggd prasselfolie

Leksaksgömma Spännande aktiveringsleksak där katten försöker nå innehållet genom hålen på ovansidan. Fyll på med kattens favoriter. Bjällra och band på utsidan samt medföljande bjällerboll på insidan. Öppnas och stängs enkelt med dragkedja. Tillverkad i filt. Storlek: ø 23 cm. Rek. ca. pris: 149:-

Prasslande tunnel Nätt tunnel med inbyggd prasselfolie som väcker kattens leklust. Lätt att vika ihop och förvara. Passar till både katter och små hundar. Varierade färger. Storlek: ø 25x50 cm.

Just nu:

35:-

Rek. ca. pris: 149:-

Uppdragbar mus Mekanisk mus som lockar katten till bus. Vrids upp och åker sedan fram över golvet. Storlek: 7 cm. Rek. ca. pris: 49:-

Just nu:

25:Dörrhängande mus

Just nu:

35:Squieky mus

Mus i plysch för upphängning i dörröppning. Musen är fastsatt i gummiband och fästs enkelt med hållaren ovanför dörrkarmen. Storlek: 8 cm/190 cm.

Gullig plyschmus med kattmynta. Ger i från sig ett ljud som är mycket uppskattat av katter och styrs via inbyggt mikrochip. Finns i blandade färger. Storlek 6,5 cm.

Rek. ca. pris: 39:-

Rek. ca. pris: 49:-

18 | ZooMetro


*Prova på pris! (Rek ca pris: 145:-)

79:-

Happy Cat Sterilised

För att förebygga övervikt hos kastrerade katter.

Kastrerade katter går lätt upp i vikt vilket ökar risken för följdsjukdomar som fetma, diabetes, urinsten och andra sjukdomar som starkt påverkar kattens livslängd. Happy Cat Sterilised är ett högkvalitativt och fullvärdigt foder som har en positiv inverkan på kattens livskvalitet och livslängd.

Junior Atlantic-Lax

Lamm

Atlantic-Lax

Oxkött

*Erbjudandet gäller: Happy Cat 1,4 kg Junior Sterilised Atlantic-lax, Adult Sterilised Lamm, Adult Sterilised Lax och Adult Sterilised oxkött. Just nu: 79 kr. Rek ca pris: 145 kr. Erbjudandet gäller t.o.m. 4 april 2021 eller så långt lagret räcker. Max 1 köp/hushåll.


NYHETER I DJURVÄRLDEN

Gemenskap, sociala sammanhang och inte minst – känslan av att vara behövd. Butikschefen Helga Haak skiftar fokus för en stund, från vad vi kan ge våra djur till allt våra djur faktiskt ger oss – dag ut och dag in.

NYHETER I DJURVÄRLDEN

”Djurvärlden är så mycket större än bara djuren” Hemma hos mig väntar två hundar, en sköldpadda och en damm full av karpar. De sista ligger förvisso och sover på botten just nu, men bara vetskapen om att de ligger där och väntar, både på varmare tider och mig, gör mig glad! För det är ju så – våra djur behöver oss och vi behöver dem, om inte mer så åtminstone lika mycket. Dumt nog är det som med alla relationer. I perioder kan vi ta dem för givet, oavsett hur mycket de betyder för oss. Det senaste året har det blivit mer tydligt än någonsin för mig hur viktiga våra djur faktiskt är, och vad de får oss att göra. Nog för att den glädje mina hundar visar när jag tar av kopplen och låter dem springa fritt på stranden direkt smittar av sig på mig. Eller den motion och de direkta hälsofördelar de ger oss – det är ovärderligt, men det finns något ännu större. Då tänker jag inte heller på det faktum att forskare har kunnat konstatera både att beröring av djur frigör oxytocin, det som ofta kallas lyckohormonet, och att vi får en generellt mer positiv syn på livet av att umgås med djur. Nej, snarare är det våra djurs förmåga att faktiskt få oss att knyta relationer, mötas och umgås jag tänker på. Det spelar ingen roll om du har en vandrande pinne, två marsvin eller ett mindre hunddagis där hemma. Kanske har du varit stolt, orolig, eller bara nyfiken, men du har säkert ställt en fråga och fått ett svar, lagt upp en bild någonstans eller hamnat i ett samtal under en promenad. Kanske har du till och med träffat någon alldeles särskild på grund av ditt djur? Jag har hört om flera kärlekshistorier som börjat med en hundpromenad, och det om något är väl ett bevis på att djurvärlden är så mycket större än bara djuren. Och mitt i allt det här får jag vara – varje dag. I min butik möts människor och här glömmer de pandemier, ensamhet och isolering. Här pratas det akvarium, kattfoder och koppel, det utbyts erfarenheter mellan både oss i personalen och mellan kunder. Och jag själv glömmer helt att jag är på jobbet. Eller jobb förresten – jag lever väl varannan femårings dröm?

FLER KVINNOR ÄN MÄN VILL DELA SÄNG MED SIN HUND Att sova tillsammans med sin hund kan vara riktigt mysigt och rofyllt, och en undersökning som Agria djurförsäkring låtit göra visar att fler kvinnor än män är benägna att låta sin fyrbenta vän krypa ned under täcket. 60 procent av de kvinnliga hundägarna låter hunden sova i sängen, motsvarande siffra bland manliga hundägare är 49 procent. Fler kvinnor föredrar dessutom att dela säng med sin hund än med sin partner, 58 procent. Bland männen är motsvarande siffra endast 28 procent. Undersökningen visar att det främst är kvinnor mellan 20–49 år samt boende på landsbygden som väljer hunden framför partnern som sängkamrat. Källa: Agria djurförsäkring

Visste du at t … Förr var det vanligt med skeppskatter ombord på både örlogsfartyg och civila skepp. Katterna ansågs bringa tur, höja moralen hos besättningen och kunna förutse olyckor. Dessutom skyddade katterna provianten från möss och råttor. Källa: Sjöhistoriska museet

DET HÄR ÄR HELGA HAAK ”Uppfödd i en kaninbur och matad med kattungemjölk” – så har Helga fått sin uppväxt, som till stor del ägde rum i pappans djurbutik, beskriven. I dag är hon själv butikschef och här tipsar hon om aktuella ämnen, frågor och funderingar – direkt från insidan av djurbutiken. På www.helgafromsweden.com kan du läsa mer om Helgas liv och hundar.

20 | ZooMetro


M ed inbyggd påshållare Just nu:

29:Kattspade Smart kattspade där du har plats för avfallspåsar i handtaget - hygieniskt och smidigt. En rulle med 20 påsar ingår. Finns i blandade färger. Storlek 38 cm.

Just nu:

49:-

STIER PO

M

BL

E

R BA

B R A M ILJ ÖVA L!

BRA M ILJÖVA L!

CO

Badrumsbestyr

m Avfallspåsen passar so ! "refill" till kattspaden

KOM

Rek. ca. pris: 39:-

P O S TA

Just nu:

39:-

Biologiskt nedbrytbart kattströ Cat´s best Original är ett klumpbildande, dammfritt och komposterbart kattströ tillverkat av aktiva träfibrer. 100% organisk - en hållbar produkt som är bra för miljön! Unik uppsugningsförmåga som absorberar och binder upp till 700% av sin egen vikt - det är därför tre gånger mer effektivt än traditionellt kattströ. Tar effektivt bort oönskad lukt. Storlek: 5 liter/2,1 kg.

Kattpåsar

Rek. ca. pris: 99:-

Avfallspåsar tillverkade av majsstärkelse vilket gör dem biologiskt nedbrytbara och komposterbara. Påsarna rymmer 3 liter. Innehåll: 3 rullar x 10 påsar.

Upptäck Cat´s Best på youtube

Rek. ca. pris: 49:-

Just nu:

69:-

Från:

49:Kattlådematta Praktisk matta med dekorativt tasstryck. Placeras framför lådan så att ströet fastnar i mattan och inte sprids över golvet när katten kliver ur. Är halkfri och passar alla kattlådor. Storlek: 37x45 cm och 40x60 cm.

Kattlåda Rymlig låda med kant som hindrar ströet från att sprättas ut. Kanten är löstagbar. Färger: petrol/vit och ljusgrå/mörkgrå. Storlek: 47x37x15 cm.

Storlek: 37x45 cm 40x60 cm

Rek. ca. pris: 89:-

Rek. ca. pris: 89:-

Just nu: 49:69:-

Rek. ca. pris: 69:99:-

ZooMetro | 21


Hemtrevligt för de minsta

Just nu:

499:Utomhus-hage Praktisk hage med dörr och skydddsnät. Nätet med hål 1x1 cm sk yddar mot rov fåglar. Kan förlängas med ytterligare sektioner. Tillverkad i pulverlackadd metall. 8 sektioner á 60x57 cm. Storlek hopmonterad: ø 150×57 cm. Rek. ca. pris: 699:-

Just nu:

1999:-

m Utdragbar plastlåda so underlättar rengöring

Just nu:

59:-

Utomhus-bur Välutrustad tvåvåningsbur för kanin eller marsvin. Du väljer sj s älv om de ska röra sig fritt mellan våningarna via rampen genom att öppna eller stänga lucka på insiddan. Bottenvåning ger färskbetesmöj ö ligheter, en våning upp ett större allrum och ett väl skydddat rum för vila. Varj öj r e utrymme rj har öppningar framtill samt att taket kan öppnas. För att underlättaa rengöring ytterligare finns även en utddragbbar låda. Tillverkkadd av laseradd furu. Storllekk: 116xhh97x663 cm.

Mjölmaskar

Rek. ca. pris: 2499:-

Från:

59:-

Sandbad på youtube

Från:

99:-

Torkade godsaker för hamstrar, gerbiler, insektsätande fåglar och reptiler. Rika på värdefullt animaliskt protein. Vikt: 200 g. Rek. ca. pris: 79:Just nu:

29:-

Krypin Roligt hus i keramik för hamstrar och möss. Tre in- och utgångar för att tillgodose deras naturliga beteende. Enkel att rengöra.

Från:

49:-

Alfalfa Sticks

Sandbad Låter din hamster, mus eller gerbil på ett naturligt sätt rengöra sig och hålla klorna i trim. De får också utlopp för att gräva, vilket de älskar att göra. Framsidan i akryl gör att du har uppsiktt. Badet har två in- och utgångar och locket förhindrar att sanden sprättas ut. Sandbadet måste stå stadigt, direkt på burbotten, för att undvika att det tippar. Finkornig chinchillasand rekommenderas. Tillverkat av trä/akryl. Storlek: 20×12×12 cm. Rek. ca. pris: 169:-

ERZUS

0%

AR

ZU

CK

D

Z

Rek. ca. pris: 89:99:-

AD

Just nu: 59:69:-

AT

Storlek: ø 12×10 cm, turkos ø 16×12 cm, taupe

ED SUG

Naturligt snacks för kaniner och gnagare. Innehåller Alfalfa som förbättrar matsmältningen. Spannmålsfritt, utan tillsatt socker. Vikt: 70 g. Rek. ca. pris: 39:Just nu:

Snygga och populära hus tillverkade av barrträ utan hartskanal, då harts är skadligt för djur. Limmet som de sätts samman med är giftfritt för djur och består av gummiblandning eller cellulosamix. Finns i fyra storlekarr som passar små djur. Storlek för exempelvis: Hamster, 15x15x14 cm Marsvin, 28x18x16 cm Kanin, 40x23x20 cm Kanin, 50x33x25 cm

22 | ZooMetro

15:-

Från:

Trähus

Just nu: 49:129:179:299:-

Rek. ca. pris: 69:179:249:429:-

59:Keramikhus Hus som även hjälper hamstrar och möss att reglera kroppstemperaturen under varma dagar. Avtagbart tak för enkel rengöring. Storlek: ø 12×10 cm, turkos ø 16×12 cm, taupe

Just nu: 59:69:-

Rek. ca. pris: 89:99:-

Boll Underhållande boll i naturlig pil med bj b ällra i mitten. Storlek: ø 4 cm. Rek. ca. pris: 23.50


Fototävling SÅ HÄR GÅR DET TILL:

1. Ta en bild på ditt/dina husdjur med temat ”Bus och aktivering”. 2. Ladda upp bilden på www.zoometro.se/fototavling eller på vår Facebook @zoometro, där vi har ett inlägg om tävlingen. Posta ditt bidrag direkt i kommentarsfältet. Glöm inte att ange djurets namn, bostadsort och er ZooMetro-butiks namn senast den 4 april. 3. En jury utser tre pristagare som kontaktas via mejl eller Facebook.

Foto: Shutterstock

4. De tre vinnarna presenteras i nästa nummer av tidningen, på vår Facebook och på vår hemsida zoometro.se

HUR TAR MAN EN VINNARBILD?

I en artikel på ZooMetro.se finns en fotoskola med mängder av bra tips för att ta en riktig pangbild!

Temat i nästa tävling är ”Bus och aktivering”.

Grattis!

Jeanna Marie Loskär och hunden Beea som vann förstapriset i TRIXIES vinterbildstävling! Priset är ett presentkort på TRIXIEprodukter värt 500 kronor. – Tack, vi blev så glada för vinsten! Beea förtjänar alla vinster i livet! Hon är en adopterad gatuhund från Rumänien som hittades utmärglad och ensam, blind på ena ögat och med en trasig svans vandrandes vid Svarta Havet. När Beea var 4 eller 5 år räddades hon av Hundhjälpen och flögs till Sverige. – Vi matchades av Hundhjälpen eftersom de trodde att vi båda var gamla skröpliga damer som inte skulle orka gå så långt. Men de hade fel om oss båda två, vi älskar skog och mark och rör på oss mycket och gärna! Var var ni när bilden togs? – Vi var på släktforskningsutflykt i byn Stråtjära där min farmor föddes. Beea går ofta lös och hon älskar snö. Här springer hon i full fart mot mig över ett snöigt landskap. Har Beea någon favoritlek i snön? – Hon är en rumänsk herdehund och älskar att borra ner nosen i snön och gå nosgång, att rulla sig i snön och att leka med sin syster Shakira.

Priser 1:A PRIS: Presentkort på TRIXIE, värde 500 kr 2:A PRIS: Presentkort på TRIXIE, värde 300 kr 3:E PRIS: Presentkort på TRIXIE, värde 200 kr Andra pri s: A fångade si nnica Wiberg från S ollefteå n hund Div a mit t i ett är d et k ul h att fånga snöbollar? opp. Visst

i träd n Viggo klättrar Tredje pris: Katte dil Bo ed m ad rpromen under en vinte i Bonässund. Swahn Wiklund

VILLKOR: Tre vinnare kommer att utses: 1:a priset är ett presentkort, värde 500 kr, 2:a priset är ett presentkort på 300 kr och 3:e priset ett presentkort på 200 kr. Presentkortet gäller på TRIXIE produkter och i angiven butik. Presentkorten är personliga, giltiga i 6 månader och kan inte växlas in till kontanter eller andra produkter. Vinnarna meddelas av TRIXIE Sverige AB och postas till vinnarna. Vinnarna utses av en jury och beslutet kan inte överklagas. Åldersgräns 16 år. GDPR: Genom att skicka in din bild godkänner du ditt deltagande i tävlingen och våra tävlingsvillkor. Du godkänner att TRIXIE Sverige AB får använda bilden i framtiden samt att ditt namn kan/kommer att publiceras. Om du har med en person på bilden som går att identifiera måste personen i bilden ha givit sitt samtycke. Vid frågor kontakta info@zoometro.se

ZooMetro | 23


– din lokala husdjursexpert ZooMetro – i vårt kampanjmagasin, som delas ut fyra gånger per år, vill vi inspirera dig med hur andra djurägare tänker kring prylar, foder och träning. Här presenterar vi aktuella säsongsvaror och andra produkter som underlättar livet som djurägare. Kryp upp i soffan, luta dig tillbaka, läs ZooMetro och låt dig inspireras!

I din ZooMetro-butik får du möjlighet att känna och prova produkterna när du handlar – och samtidigt få tips och goda råd av kunnig personal som hjälper dig att göra rätt val för dig och ditt djur. En ovärderlig hjälp både för dig som är nybliven djurägare och för dig som har haft djur i många år.

Vill du veta mer? På www.zoometro.se och vår Facebook @zoometro fyller vi regelbundet på med mer tips, inspiration och spännande läsning.

Välkommen in till oss! Ta chansen att känna, testa och ställa frågor – och få den hjälp just du behöver.

Välkommen in till din ZooMetro-butik!

Profile for trixie810

ZooMetro Mars nr 1 2021 f  

ZooMetro mars nr 1 2021 f. Nytt nummer av ZooMetro ute nu! Här hittar du reportage och fina produkter till kampanjpris för dig och ditt husd...

ZooMetro Mars nr 1 2021 f  

ZooMetro mars nr 1 2021 f. Nytt nummer av ZooMetro ute nu! Här hittar du reportage och fina produkter till kampanjpris för dig och ditt husd...