Tre og Profil 1-2019

Page 1

!SIDE 21! "Å vinne alene er bra, men å vinne sammen, er fantastisk"

Nr. 1 februar 2019 30. ÅRGANG

Satser med nye brannkrav

BAU: Ta med naturen inn

TREVAREDAGENE

TRE & PROFIL 1-2019

1


EB 140

Kantlistmaskin

Svært prisgunstig Be om tilbud i dag Virutex EB 140 En kompakt automatisk kantlistmaskin for kantmateriale fra rull med opptil 3 mm tykkelse. Maskinen har PLS styring med touch kontroll for rask innstilling og temperaturkontroll. Omkantfresing og automatisk kapping er standard. Maskinen er enkel i bruk og har rask oppvarmingstid. Gode innstillinger for alle typer materialer/limtyper gir en allsidig maskin.

Kontrollpanel med grafisk grensesnitt gir enkel betjening og mulighet for styrt brukerkontroll tilpasset flere brukere

Telleverk for samtidig innstilling av tykkelse på kantlist, føringsguide og limrulle

Virutex spesialmaskiner -Kantlistmaskiner -Kantlistmaskiner for buede emner -Ovvo connectorsystem -Vakumfastspenning -Spesial håndmaskiner -Jigger og tilbehør -Service og reservedeler

Maskinen kan legge på kantlist i alle typer materialer

3D effekt kan oppnås med spesial polymeriserings limrulle (tilleggsutstyr)

Markedsledende teknologi til norsk møbel og trevare

2

TRE & PROFIL 1-2019


1-2019 Innhold:

En smakebit

Leder 5 Satser med nye brannkrav

6

Markedskommentaren 10 Trekompaniet i vekst 12 Et samarbeid som sår frukter

Satser med nye brannkrav

6

Dørfabrikken Vatnestrøm utvider markedet sitt, og Oslo står nå for tur. I 2014 fikk de som en av de første dørfabrikkene i landet EI30 brannsertifikat på enkel ytterdør. I november fikk de branngodkjenning på sin to-fløyede dør med sidefelt og overlys. -Med ny produksjonsteknologi og godkjente branndører står vi enda bedre rustet til å satse på flere og større markeder, sier Vidar Haugland.

16

Trevaredagene 20 Med hjerte for ekte håndverk

24

Rask fremdrift i vinterværet

28

BAU: Trenden er å ta med naturen inn

30

Nyheter 34

TREVAREDAGENE

20

Styreleder i Norske Trevarer Ole Olsen kunne ønske hele 230 deltakere velkommen til årets Trevaredager. Rekordstor oppslutning vitner om stort engasjement i bransjen. For mange har januar vært en unormalt hektisk tid, men trevaredagene blir uansett prioritert. Å bygge et vinnerlag var årets tema.

BAU: Trenden er å ta med naturen inn

30

Kjøpeguide 42

Å ta naturen inn i hjemmet er en av hovedtrendene på verdens største messe for arkitektur og byggekunst, BAU 2019. KØLN inspirerer 52 Årsaken skyldes kontrasten til vårt daglig stress og mas og mye bruk av teknologi. Trenden i fremtiden er å skape hjemMessenytt 58 met om til en rolig oase der man kan koble av i stillhet og harmoni omgitt av naturlige materialer.

KØLN inspirerer

52

Det er en stund siden jeg var i Køln sist, og jammen var det godt å være tilbake. Det er noe eget med stemningen her. Det vrimler av mennesker fra hele verden. Standene er enorme og utstillingene flotte.

Forsidebilde: Fra messeområdet på BAU Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén

TRE & PROFIL 1-2019

3


Billingstadsletta 30, 1396 Billingstad, tlf 66 77 89 00, info@falkenberg.no

KVALITET GÅR ALDRI AV MOTEN

POWERMAT 2500 Høyhastighetshøvling med perfekt overflatekvalitet!

60% Gjør 60% av omstillingen i rolige omgivelser på sliperommet Ta kontakt med vår : Tore Strand, tlf.: 66 77 89 04, mob: 970 40 808 tst@falkenberg.no eller den kontaktpersonen du kjenner i Falkenberg.

Følg oss på Instagram

Enkel betjening

Robust bygget

God Plass

Enkel betjening for rask og effektiv omstilling, krever minimalt med verktøy.

Robust bygget for effektiv mating av virke og lang levetid

God plass i støykabin med intgrert verktøyløfter for enkel betjening og vedlikehold.

4

TRE &www.falkenberg. PROFIL 1-2019no


Nr. 1 - februar 2019 - 30. årgang Følg oss på facebook:

facebook.com/treprofil

Instagram: instagram.com/treogprofil Utgitt av:

Spill på vinnerlaget

Tre & Profil A/S Postadresse: Furusethgata 5, 2050 JESSHEIM Telefon: 40 84 59 94 E-mail: post@tre-profil.no www.facebook.com/treprofil www.tre-profil.no Signerte artikler og innlegg står for den enkelte forfatters mening. Abonnementspriser: Norge kr. 460,- + mva. pr. år. Utland kr. 500,- pr. år.

Annonsepriser For fullstendig prisliste, se

www.tre-profil.no 1/1 side, 4 farger.................kr. 13.500,1/2 side, 4 farger..................kr. 8.900,1/4 side, 4 farger..................kr. 6.400,Utkommer hver annen måned. SSN 0803-1282

Etter årets Trevaredager er det ingen tvil om at vi, som en samlet bransje har framtiden foran oss. MIljøfokus, kvalitetsbevisste kunder og fokus på det norske, gjør oss attraktive. Men vi har helt klart våre utfordringer. For å stå styrket mot økende konkurranse fra utlandet, må vi gjøre èn svært viktig ting; Vi må stå sammen. Bare da kan vi bygge et vinnerlag. Marit Bjørgen er et klokkeklart eksempel på hvordan man kan bli best gjennom å samarbeide og dele erfaringer med de beste. Konkurrenter når det gjelder som mest, og lagvenninner når det trenes. Ikke helt ulikt hvordan yrkeslivet er. Vi er alle konkurrenter, men for å bli bedre og nå et hakk opp, må vi lære av hverandre.Vi må strekke oss etter de som er bedre oss. Stikker du hodet i sanda, så kommer du deg antakeligvis ikke opp igjen. Bransjens flaggskip NorDan sier seg helt enig. -Som markedsleder må vi være i front og legge til rette for andre, sier administrerende direktør Trond Magnar Unhammer. -Vi ønsker en sterk bransje, og sammen skal vi lykkes. På Hellvik rett utenfor Egersund i Rogaland har flere små bedrifter samlet seg i et fabrikklokale. Deres unike fellesskap bidrar til et godt, sosialt og faglig miljø, og kunnskap og maskinparken kan benyttes på kryss av hverandres bedrifter. I denne utgaven av Tre og Profil kan du lese om Høvelmesteren og Trekompaniet hvor samarbeidet skaper synergier. Sammen blir man sterkere, og mulighetene så mange flere. Lykke til!

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Østby Tlf: 40 84 59 94 post@tre-profil.no

I redaksjonen: Therese Heramb Tlf: 415 17 620 therese@glimt-media.no

TRE & PROFIL 1-2019

5


Brannkrav

Testing av brannmotstand i døra til Dørfabrikken i Trondheim hos Rise Fireresearch, og nye EI 30 krav ble oppnådd

Dørfabrikken satser med

NYE BRANNKRAV

Av Elisabeth Østby

Dørfabrikken Vatnestrøm utvider markedet sitt, og Oslo står nå for tur. I 2014 fikk de som en av de første dørfabrikkene i landet, EI30 brannsertifikat på enkel ytterdør. I november fikk de branngodkjenning på sin to-fløyede dør med sidefelt og overlys. -Med ny produksjonsteknologi og godkjente branndører står vi enda bedre rustet til å satse på flere og større markeder, sier Vidar Haugland.

I ruskete vintervær gikk turen fra Kjevik flyplass og oppover setesdalsveien til Dørfabrikken Vatnestrøm. Med stadig nye investeringer satser de stolt på det norske markedet. I 2017 sto en ny fabrikkhall klar med en splitter ny produksjonslinje. I november 2018 fikk de etter nøye testing, brannsertifisering på en to-fløyet dør med sidefelt og overlys. -Vi har vært gjennom tunge investeringer, men disse er viktige for å være med

i kampen om jobbene. Kravene øker og da gjelder det å satse. Den gamle sertifiseringen B30 går ut i november 2019, forteller Haugland, så da er det bare å henge med.

Sikrer like konkurransevilkår De nye EI kravene til brannsertifisering fører til like konkurransevilkår og luker ut useriøse aktører, mener Vidar Brænden som startet hos Dørfabrikken våren

2018. Sluttkunden er sikre på at de får det riktige produktet når dørene merkes med den sertifiseringen de har oppnådd. Men som sagt så er det kostbart å henge med, og økonomisk kan det være vanskelig for de små aktørene.

En helt spesiell brann-og ytterdør Testingen av den to-fløyede døren foregikk i Trondheim på Rise Fireresearch som eies 30 prosent av SINTEF. – I til-

6

TRE & PROFIL 1-2019


Brannkrav

Ved hjelp av en håndholdt laser, scannes alle overflater, og resultatet er en tredimensjonal overflate som representer alle detaljer med høy grad av nøyaktighet. legg til å teste døra ønsket vi å teste den med en rekke forskjellige ekstra glass som er lagt inn mellom brannglasset og det vanlige glasset, forteller Brænden. Glasset er et dekorglass som kan fasettslipes, folieres, blekkprintes eller ganske enkelt leveres som et ekte tradisjonelt fremstilt blyglass. Dette gir store muligheter for kunder til å få sin helt spesielle branndør. Tilsvarende glassmetode benyttes også for ytterdører, og de trenger virkelig en ny renessanse.

Scanner overflater -Vi ønsker å få tak i design- og bygårdsmarkedet, spesielt i Oslo, og da må vi tilby særegne produkter, sier Brænden. -Byantikvaren stiller strenge krav i de gamle bygårdene, og det holder ikke i alle tilfelle med en nesten lik kopi. Det skal være identisk. Gammel og ny dekor skal visuelt kunne sammenlignes opp mot hverandre. I mange av de flotte bygårdsdørene er det fantastiske de-

korelementer. Dette er krevende arbeid for oss, men med ny teknologi har vi nå kommet fram til en enklere og helt nøyaktig måte å skape eksakte kopier på. Ved hjelp av en håndholdt laser, scannes alle overflater og resultatet er en tredimensjonal overflate som representer alle detaljer med høy grad av nøyaktighet. Detaljene implementeres og bearbeides videre i et avansert 3D konstruksjonsprogram. Dette er en helt ny metode i

Lacuna foldedør

lacuna.no

Med Lacuna foldedør slipper du naturen inn og forandrer bruken av boligen eller hytta Med foldedører opp til 6 m bredde og 2,7 m høyde fra Lacuna Norge kan du åpne hele veggen i ditt hus på under ett minutt. Foldedøren passer til nybygg og rehalitering. Den er utført i varmebehandlet bøk, og har en levetid sammenlignet med Teak Kl 1. U verdi ned til 0,6. Beslag i syrefast rutsfritt børstet stål.

Lacuna Norge AS

Rosslandsvegen 1489 - 5917 Rossland +47 97 65 09 30 - jostein@frekhaugtrevare.no

TRE & PROFIL 1-2019

7


Brannkrav

F.v: Vidar Brænden, Vidar Haugland og Runar Bergskås.

Sander Bakker har bodd i Norge i kun ett år. Han er fra Nederland og har lenge ønsket å flytte til Norge. -Jeg var her på ferie som liten, forteller han. -Siden den gang har jeg hatt en drøm om å flytte hit. I løpet av dette året har han lært seg flytende norsk, og skal nå ha ansvar for fabrikkens markedsføring på sosiale medier.

Snekkerlærling Kevin Berg Nordbø startet hos Dørfabrikken i august 2017. -Til sommeren får jeg forhåpentligvis fagbrevet, smiler han. Sammen med operatør Alexander Ehinger får han opplæring i den nye CNC linja som er av merket Weinig Conturex Compact. Vi har fått en ny hverdag etter at maskinen kom i hus, forteller Alexander. Flaskehalsen i maskinhallen er borte, og med økende krav til variasjon og fleksibilitet er vi godt rustet med en maskinlinje som denne.

Synlig markedsføring på veien.

8

TRE & PROFIL 1-2019


Brannkrav

trebearbeidende industri, og vi vet ikke om andre som gjør dette på samme måte, sier Brænden. Fabrikken har tett samarbeid med bedrifter som har spesialisert seg på blant annet tredreiing og maskinering. Riska Tredreieri hjelper til med all tredreiing, og med slike dører blir det mye dreiing. Dekorelementer med krumme overflater, som for eksempel akantus, overføres direkte fra ekstrahert 3D dørgeometri til CNC maskinering. Her har de et samarbeid med bedriften Det Gyldne Snitt.

Lønnsom produksjon I år er det 10 år siden Vidar Haugland og Runar Bergskås tok over fabrikken på Vatnestrøm. Det skal feires med en langweekend til Krakow med alle ansatte. Tilsammen er de nå 21 ansatte med en omsetning på 24,2 millioner kroner. -Vi klarte å løfte salget i 2018 med 10 prosent i forhold til fjoråret, forteller Haugland. -Det er vi veldig fornøyd med, og ser at det lønner seg å drive produksjon i dette landet. Nå skal vi markedsføre oss videre i sosiale medier, modernisere hjemmesiden vår og lage nytt brosjyremateriell. Det er et krevende marked å bevege seg i, men så lenge det er gøy og pila peker i riktig retning, satser vi videre, smiler han.

AT tre AS tilfredsstiller dine behov •

Brann og lyddører - laminatbelagte dører

• Spanskvegger - Skjermveggsystemer - homogenlaminat

Robert Olofsson og Ola Rønning i Rise Fireresearch

Brannkrav og CE-merking Det ble mulig å teste branndører iht. den harmoniserte europeiske standarden EN 1634-1 i år 2000, men mange norske dørprodusenter har testet etter den gamle standarden NS 3907 som ble tilbaketrukket i slutten av 2015. I november 2019 blir det krav om CE-merking av ytterdører med brannmotstandsegenskaper (gjennomføres iht. EN 16034 og EN 14351-1), og for å få CE-merket branndørene sine må produsentene først ha testet etter EN 1634-1, sier Robert Olofsson og Ola Rønning i RISE Fire Research. -Det er ikke lov å omsette ytterdører med brannmotstandskrav uten CE-merking etter 1. november, fortsetter Robert.

• Røngtendører - malt - laminat Kort leveringstid God kundebehandling Skreddersys for kundens behov

Leirveien 25, 2437 Haslemoen Telefon: 62 42 96 80 Mobil: 907 52 076 firmapost@attre.no www.attre.no

Tlf: TLF:905 90700 00387 368 TLF: 907 00 368 roy.ripe@wagner-industri.com robert.ask@wagner-group.com roy.ripe@wagner-industri.com

TRE & PROFIL 1-2019

9


MARKED

Solid vekst i omsetning for byggevarehandelen 2018 avsluttet godt for byggevaremarkedet med solid vekst i 3. tertial. Proffsegmentet er opp solide 8,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, og i kombinasjon med privatsegmentet som økte med fire prosent, endte den samlede veksten i byggevarehandelen på 6,7 prosent. Det er Oslo som kan skilte med sterkeste vekst. Omsetningen i hovedstaden var hele 12,2 prosent høyere enn i samme periode i fjor. Tidligere har det vært proffmarkedet som har drevet veksten, men nå ser vi også en sterk vekst i privatomsetningen for byggevarehusene i Oslo som er opp med hele 11,9 prosent sammenlignet med fjoråret. Byrådet i Oslo foreslo strammere parkeringsregler i byggesaker skaper store utfordringer. Virke etterlyser en langt sterkere forståelse og interesse for de ulike næringenes behov og tilpasningsmuligheter.

2,6 prosent helt arbeidsledige i januar Det var 1.200 flere helt ledige i november, ifølge sesongjusterte Nav-tall. Det er lavere ledighet enn for ett år siden. Ved utgangen av januar var det registrert 71.100 helt arbeidsledige hos Nav. Det utgjør en andel på 2,6 prosent av arbeidsstyrken. Bruttoledigheten, som i tillegg inkluderer arbeidssøkere som deltar på tiltak, lå på 86.400 personer. Det tilsvarer 3,1 prosent av arbeidsstyrken, opplyser Nav. – Trenden med færre arbeidsledige og flere i jobb fortsetter. Det er bra for Norge. Mange bedrifter etterspør nå arbeidskraft: Tida er inne for å inkludere flere av dem som fortsatt sliter med å få seg jobb, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H).

Boligprisene stiger Boligprisene steg med 0,5 prosent i januar korrigert for sesongvariasjoner, ifølge Eiendom Norge. Boligprisene er nå 3,6 prosent høyere enn for ett år siden. I januar steg boligprisene i Norge som normalt for måneden, men veksten i prisene er mer moderat enn hva man har sett i mange januarmåneder de siste ti årene.

REDUSER DIN KOSTNAD PÅ Å LÅNE UT HENGER Brenderup Rental er markedsleder innenfor hengerutleie i Skandinavia og har vært på markedet siden 1981. Vi tilbyr et veldutprøvd konsept innfor lån/ utleie av hengere. Vil du vite mer? Kontakt rune.fredheim@brenderupgroup.com

10

TRE & PROFIL 1-2019


MARKED Igangsettingstillatelser I 4. kvartal 2018 ble det gitt igangsettingstillatelse til 9 000 boliger med i alt 1 089 000 kvadratmeter bruksareal. Det er 11 prosent flere boliger enn i samme kvartal i 2017. Størst var økningen for igangsettingstillatelser til bygging for bofellesskap, viser nye tall fra SSB. I 4. kvartal 2018 har antall igangsettingstillatelser til boliger i bygging for bofellesskap gått opp med 36

prosent sammenlignet med 4. kvartal i 2017. Det var flest igangsettingstillatelser i Akershus. Der ble det gitt igangsettingstillatelse til bygging av 1 650 boliger i 4. kvartal 2018. Deretter kommer fylkene Trøndelag og Hordaland med henholdsvis 915 og 710 boliger. I 4. kvartal 2018 ble det gitt igangsettingstillatelse til bygging av 1 118 000

kvadratmeter bruksareal til annet enn bolig i næringsbygg. Dette er en økning på 18 prosent fra samme kvartal året før. Antall igangsettingstillatelser til nye boliger hadde en økning på 3 prosent fra 3. kvartal 2018 til 4. kvartal 2018, viser sesongjusterte tall.

Historisk lavt antall dødsulykker i bygg og anlegg I 2018 ble det registrert fire arbeidsskadedødsfall i byggenæringen. Totalt mistet 29 mennesker livet i det landbaserte arbeidslivet. Det viser foreløpige tall fra Arbeidstilsynet. – Til tross for en liten oppgang i fjor,

ser antall arbeidsskadedødsfall likevel ut til å stabilisere seg på et lavere nivå enn hva vi har sett i siste tiårsperiode, med 41 dødsfall per år i gjennomsnitt, skriver Arbeidstilsynet på sine nettsider. Årsak til ulykker i industrien er typisk at

maskiner eller utstyr mangler vern, eller at strømmen ikke er koblet ut ved vedlikehold. Industrien er en av næringene der Arbeidstilsynet vil sette inn mest ressurser i 2019, og de bruker både meldte tilsyn og uvarslede tilsynsaksjoner.

TIPMATIC soft-close til Dynapro skinne Med et lett trykk på skuffefronten åpnes skuffen mekanisk og den lukkes lett og mykt med innebygd ”soft close” demping. Aktivatoren og utkastenheten monteres uten verktøy på den nye Dynapro standardskinnen. Enheten kan benyttes til både treskuff og stålskuff Vionaro. Verktøyløs justering av skuffens belastningsvekt.

For mer informasjon, kontakt:

kjøkken- og interiørbeslag

DYNAPRO SKINNESYSTEM

DYNAPRO SKINNESYSTEM FOR TRESKUFFER

Tlf.: 31 29 75 75 - info@nibu.no - www.nibu.no

TRE & PROFIL 1-2019

11


TREKOMPANIET

TREKOMPANIET i vekst Av Therese Heramb

Trekompaniet som holder til i Sandnes i Rogaland har hatt en formidabel vekst. På kun tre år i drift har de over firedoblet omsetningen, og i januar 2019 gikk de til steget å ansatte én person til. Erlend Gilje har drevet bedriften selv frem til nå, med god hjelp fra tre andre eiere. 12

TRE & PROFIL 1-2019


TREKOMPANIET Sjursholmen Søgne, arkitekt Rommy Wilhelmsen. Tak, kledning, terasse og brygge i accoya.

– Det er selvsagt en god investering i bedriften å ansette noen, sier han. Og det kan man forstå når kun én person har sittet med det daglige ansvaret for alt som skjer hos Trekompaniet. Sigurd Lende har nå fått ansvaret for logistikken, og har full kontroll på dette, så kan Erlend selv konsentrere seg om driften.

Formidabel vekst I første driftsår hadde Trekompaniet en omsetning på 7,2 millioner kroner. I 2017 passerte de 18 millioner, og i 2018 lå de på hele 30 millioner. Og veksten fortsetter. – Januar i år har vært veldig bra, og vi har en meget god ordrereserve, forteller Gilje. Likevel ønsker de ikke å vokse så alt for mye mer fremover. – Vi er små, og vi bruker kort tid på å snu oss rundt for å få til det kundene våre vil ha. Dette er styrken vår. Det må vi ikke glemme, hvis vi skulle falle for fristelsen å bli veldig mye større!

Accoya-leverandør Trekompaniet er en Accoya-leverandør som leverer varer over hele landet. Dette samarbeider de tett med Fritzøe Engros om. Accoya er et modifisert trevirke med god holdbarhet, og brukes til blant annet dører, vinduer, fasader, rekkverk, terrassegulv, utemøbler, innredninger og listverk. Trevirket dyrkes i egne farmer på New Zealand.

Tlf: TLF:905 90700 00387 368 TLF: 907 00 368 roy.ripe@wagner-industri.com robert.ask@wagner-group.com roy.ripe@wagner-industri.com

TRE & PROFIL 1-2019

13


TREKOMPANIET

Fra venstre: Gaute Gilje, daglig leder Sundt Coating, Sigurd Lende, logistikkansvarlig hos Trekompaniet, Vidar Rossland, medeier i Trekompaniet og Erlend Gilje, daglig leder i Trekompaniet.

– Produktet er uslåelig, mener Erlend. Accoya gir hele 50 års garanti mot råte over bakken, og 25 år nedsenket i ferskvann/jord. – Selv med en lang transportetappe over halve kloden er Accoya det mest miljøvennlige trevirket du kan få tak i på grunn av at treet er fullvokst på 30år. Accoya er et dyrt produkt, men kan ses på som en engangsinvestering. Produktet holder lenge!

Kvalitetsstempel Trekompaniet har fokus på ordentlige kvalitetsprodukter, og kjøper kun inn det beste, som blant annet Accoya, men også tresorter som eik og ask fra USA eller furu og osp fra Norge. – Vi vil være den som kunden kommer på når de trenger tjenester og produkter som våre, sier Erlend. – De som handler hos oss skal ha trygghet i at de får det de har bestilt og skal ha. Vi har heller ikke lang leveringstid, så kundene våre skal slippe å vente.

Lever på jungeltelegrafen Det er tydelig at kundene er enige i at de leverer kvalitet. På sine tre leveår kan de telle på én hånd hvor mange ganger de har vært ute for å drive salg. – Nei, oppsøkende salg kan du vel si vi ikke driver med, sier Erlend. Det må være det beste beviset på kvalitet.

Et unikt samarbeid Trekompaniet har et tett og nært sam-

arbeid med Høvelmesteren, som tilbyr bearbeiding av trevirket de kjøper inn, til utvendig og innvendig bruk. – Vi booker mesteparten av produktene hos Høvelmesteren, sier Erlend. Trekompaniet og Høvelmesteren har delt det administrative ansvaret og produksjonen mellom seg, og det fungerer utmerket. – Vi er begge avhengige av hverandre for at dette skal fungere, da hoved produksjon foregår på Hellvik hos Høvelmesteren, og alt av innkjøp og logistikk foregår hos oss. Tilsammen blir det vinn-vinn da begge bedriftene kan konsentrere seg som det de er best på! Erlend legger til at daglig leder hos Høvelmesteren, Ron Einar Tonstad og han selv har kjent hverandre siden de var 16 år gamle, da de gikk på videregående sammen. – Vi må ha et gjensidig tillitsforhold for at dette skal fungere. Produksjonen legges nøye opp i lag. Vi er begge avhengige av at den andre parten leverer varer og tjenester som avtalt, og denne kulturen må fortsette å eksistere selv med flere ansatte i fremtiden.

eiersiden. Siden 2015 drev Erlend også Sundt Coating. Nå peker tallene igjen oppover for Sundt etter en liten nedgangstid, også på grunn av at Trekompaniet er med på å dra Sundt opp og frem i takt med mer aktivitet i byggevarebransjen. – Det er godt å kunne tilby både full bearbeiding og overflatebehandling til kundene våre, sier Erlend fornøyd og berømmer samarbeidet med både Høvelmesteren og Sundt Coating.

Bekymringsløs fremtid Og fremtiden er de ikke bekymret for. – Vi har flere nisjer vi kan ta tak i hvis det skulle bli behov for det, smiler Erlend med et hemmelighetsfullt uttrykk.

Overflatebehandling i samme hus I samme bygg som Trekompaniet holder Sundt Coating til. De tilbyr industriell overflatebehandling av treprodukter innvendig og utvendig. Her er broren til Erlend, Gaute Gilje, daglig leder. Erlend er med på

Eikespiler levert til en fritidsbolig ved Middelhavet

14

TRE & PROFIL 1-2019


PORTAL - alsidig skyvedørsløsning Carl Ras Engros Beslag har inngått partnerskap med SIEGENIA GROUP, så nå finner du enda større bredde av produkter, kvalitetsløsninger og kundetilpassede logistikk-løsninger i vårt sortiment. PORTAL er en innovativ og allsidig serie av skyvedørsløsninger, som: - kan håndtere rammevekt opp til 400 kilo - få montert soft closer for elegant og smidig lukning - passer til tre, PVC og aluminium - har et meget bredt program av tilhørende bunntrinnsløsninger

Kontakt Helge Olav Nyhus for mer informasjon på tlf. +47 913 89810 eller mail: hon@carl-ras.dk

Ikke gå glipp av produktnyhe tene! Meld deg på til CREB´s nyhets brev på creb.dk/no

PORTAL FS – folde skyve PORTAL HS – heve skyve

PORTAL ES – skyve (16 mm euronot)

PORTAL PS – parallell skyve

Portal PSK – kip parallel skyde

PORTAL CS – skyve

15 www.creb.dk/no

Callcenter Carl Ras Engros Beslag TRE & PROFIL 1-2019 +45 96 10 68 40 · creb@carl-ras.dk Sletten 31 · 7500 Holstebro · Fax +45 97 40 43 00


HØVELMESTEREN

Et samarbeid som sår frukter Høvelmesteren tilbyr kunnskap og bearbeiding av tre til utvendig og innvendig bruk. De er lokalisert i fabrikkfelleskapet på Hellvik utenfor Egersund, og er to ansatte og tre lærlinger.

Daglig leder Ron Einar Tonstad (i midten) sammen med Steffen Lobekk og Raymond Gudmundson hos Høvelmesteren.

Selv om Høvelmesteren er et forholdsvis ungt firma som ble etablert i 2015, har de hatt en god start, og en jevn vekst. Daglig leder Ron Einar Tonstad er fortsatt usikker på hvilket nivå bedriften skal legge seg på, da tallene og oppdragsmengden ennå ikke har stabilisert seg. Flere ansatte vil han uansett vente med, og vil heller prioritere å jobbe mye

selv. – Det er sårbart å ansette mange folk når man er en liten bedrift, sier han og legger til at han heller vil leie inn ekstra arbeidskapasitet i travle perioder.

Konkurransefortrinn i markedet Ron Einar ønsker å jobbe mest mulig ute i produksjonen, men avser én arbeidsdag til kontorarbeid. Det resterende admi-

nistrative arbeidet som blant annet salg og innkjøp av materialer tar samarbeidsbedriften Trekompaniet seg av. –Vi kjører veldig tett løp sammen med Trekompaniet, og for oss har dette vært en helt perfekt løsning. På den måten kan vi begge konsentrere oss om det vi er gode på, og det vi liker å holde med på,

16

TRE & PROFIL 1-2019


HØVELMESTEREN

FAKTA Høvelmesteren er en del av et fabrikkfellesskap som holder til på Hellvik rett utenfor Egersund i Rogaland. Her finner du blant annet bedriftene Multitre, Eikund og Egersund Møbelsnekkeri, som du kan lese mer om i de kommende utgavene av Tre og Profil. Deres unike fellesskap bidrar til et godt, sosialt og faglig miljø, og kunnskap og maskinparker kan benyttes på kryss og tvers av hverandres bedrifter.

To nye stillinger i Faginnredning Faginnredning har idag 26 ansatte og har en moderne maskinpark. I all hovedsak produseres det egne spesialprodukter i norsk kvalitet og innovativt design, og selskapet er og har vært med på flere prosjekter av signalbygg i hele Norge både for privat og offentlig sektor. Firmaet her dermed en solid og betydelig referanseliste som blant annet inkluderer alle de store oljeselskapene, store banker og helseforetak. Faginnredning har av utenlandsk jury blitt nominert til et av de beste innredningsprosjektene i hele Norge.

Vi søker

Teknisk konstruktør Arbeidsoppgaver

sier en glad Ron Einar. – Vi trenger ikke være synlige utad ved å drive aktiv markedsføring, da alle jobbene vi får er fra Trekompaniet. Vi er gjensidig avhengige av hverandre. Dette gir oss begge et konkurransefortrinn i markedet, hevder Ron Einar. – Den viktigste jobben vi gjør er å spille Trekompaniet god!

Gjensidig tillitsforhold Daglig leder i Trekompaniet, Erlend Gilje, og Ron Einar, er gamle skolekamerater og har kjent hverandre halve livet. De har et gjensidig tillitsforhold i firmaene sine som begge er innstilt på å fortsette med. – Samarbeidet gir oss en bedre oversikt over hva som koster hva, og hjelper oss å holde dette synlig for oss internt, forteller Ron Einar. Med en omsetning på fire millioner kroner i 2018, og stadig økende inn i 2019, er Ron Einar glad i samarbeidet med Trekompaniet.

Nisjeproduksjon – Her hos Høvelmesteren produserer vi alt som ikke er hyllevare hos byggevarekjedene, forklarer han. Spesialprofiler til gamle typer rehabiliteringsprosjekter eller arkitekttegnede hus går det mye av. – Vi høvler mest accoya, men også eik, ask og valnøtt er populære tresorter om dagen.

Tegning, konstruksjon, utarbeidelse av produksjonsdokumenter og drift av programvarer som IMOS (produksjonsstyringsverktøy), prosessforbedring, endringsledelse. Kalkulasjon og utarbeiding av tilbud. Tett kontakt med produksjon.

Ønskede kvalifikasjoner - Sterk faglig forankring og erfaring fra møbel- og trevareindustri - Erfaring med teknisk tegning fra SolidWorks/AUTOCAD - Produksjonsforbedringsprosesser - Ønskelig med erfaring fra bruk av CNC maskin

Vi søker

Prosjektleder salg Arbeidsoppgaver Prosjektledelse, salg og kalkulasjon og gjennomføring av våre prosjekter mot våre kunder. Ansvar for bemanningsplanlegging, koordinering, budsjett og resultatansvar. God interesse og kjennskap til IT verktøy.

Ønskede kvalifikasjoner - Ryddig, strukturert, relasjonsbygger, økonomiforståelse. - Gjerne kjennskap til møbel- og trevareindustrien.

Et unikt fellesskap På Hellvik finnes flere bedrifter under samme tak. De driver alle innenfor samme bransje, men likevel i litt ulike retninger. – Vi komplimenterer hverandre mer enn vi

Vi tilbyr

En svært spennende, utfordrende og ikke minst givende jobb. Bedriften har over mange år hatt solid økonomi og gjort betydlige investeringer i topp moderne utstyr og maskinpark.

Kontakt: daglig leder Birger Aga: birger@faginnredning.no

TRE & PROFIL 1-2019

17


HØVELMESTEREN

konkurrerer med hverandre, medgir han, og forteller at de deler maskinpark og mannskap ved behov. – Det som er bra, er at alle her på Hellvik er så interessert i selve faget. Her finnes god kompetanse og en egen drive for å få ting gjort og på en god måte.

Overvekt av lærlinger Av staben på fem personer er faktisk tre av dem lærlinger. Det er sjelden vektskålen tipper mot flere lærlinger enn ansatte i en bedrift, men hos Høvelmesteren fungerer det utmerket. – Vi har veldig flinke folk her, understreker Ron Einar. – Lærlingene tar ting raskt, og alle er ekstremt interessert. Da får de også som regel til det de skal gjøre, og det viktigste er at de vil.

Den viktigste jobben vi gjør er å spille Trekompaniet god!

"

Den må tidlig krøkes den som god krok skal bli! 18

TRE & PROFIL 1-2019


INDUSTRIELL TREBEHANDLING

ETTERSPURT AV FORBRUKERNE LETTERE Å SELGE

ØKT VERDI

Norges sterkeste merkevare er enklere å selge for deg og dine kunder. Jotun har kjente merkenavn i industrielt format. Kan monteres uavhengig av årstid og med den fargen kunden ønsker.

Les1-2019 mer om Jotuns industriprodukter på www.jotun.no/industri 19 TRE & PROFIL

www.allegro.no

Norges mest kjente maling på din kledning


TREVAREDAGENE

Styreleder i Norske Trevarer, Ole Olsen

Bygg et VINNERLAG! Av Elisabeth Østby

Styreleder i Norske Trevarer Ole Olsen kunne ønske hele 230 deltakere velkommen til årets Trevaredager. Rekordstor oppslutning vitner om stort engasjement i bransjen. For mange har januar vært en unormalt hektisk tid, men trevaredagene blir uansett prioritert. Statsminister Erna Solberg og Marit Bjørgen var de store trekkplastrene disse to dagene. Å bygge et vinnerlag var årets tema. Politisk kommentator Aslak Bonde tok styringen på dagene og ledet oss fint gjennom et spekket program. Selv om det ble omrokkeringer for vår Statsminister i forbindelse med ny regjeringsplatform, ble en videomelding vist på storskjerm. -Norske naturressurser har bygget vår velstand, minner hun om. Tre har lange tradisjoner som vårt eget byggemateriale. Nå gjelder det å se på nyvinninger og øke innovasjonskraften. I tillegg trenger vi god kunnskap, dyktige fagarbeidere og vi må ta vare på den menneskelige kompetansen.

En næring i skuddet

Statssekretær Widar Skogan i Landbruks- og matdepartementet steppet inn for Statsministeren. -Denne næringa er i skuddet, og har framtiden foran seg, sier han. En grønn omstilling vil stå sentralt framover, og styrke seg enda mer når olje og gass avtar.

F.v: Aslak Bonde og Statssekretær Widar Skogan (KrF)

20

TRE & PROFIL 1-2019


TREVAREDAGENE

Styrket sammen

en milepæl. Da klarte de å produsere ett vindu hver dag. Det var stort på den tiden. I dag produserer de 2500 produkter hver eneste dag på et produksjonsområdet som dekker 13.000 kvm. -Vi har ingen barrieretenkning i forhold til vekst, fortsetter Unhammer. -Vi vokser utenlands og det merkes. NorDan har nå 10 fabrikker i fire land og 25 salgskontorer i 6 land.

-Vi må lykkes sammen, sier administrerende direktør i NorDan AS, Trond Magnar Unhammer. Og Norske Trevarer må samle bransjen rundt digitalisering. Vi er en teknisk og produktfokusert bransje. Derfor er temaet, «å bygge et vinnerlag» et viktig tema. Vi må ha enda større fokus på våre ansatte, for sammen bygger vi dette vinnerlaget. Visjonen til NorDan er «perfekt samspill». Vi streber etter å oppnå dette hver dag, for bare gjennom godt samspill blir vi bedre. I NorDan er vi tydelige i retningen vi ønsker å gå. Forutsigbarhet er viktig for oss mennesker, og nøkkelen til et godt samarbeid oss ansatte i mellom. Vi ønsker at alle skal føle eierskap til produktene og fabrikken, og da må alle involveres. Vi jobber hardt og bruker mye tid på jobben vår. For å klare å yte

Administrerende direktør i NorDan, Trond Magnar Unhammer vårt beste er vi helt avhengig av å trives. Arbeidsglede og humor er en del av hverdagen vår. Å vinne alene er bra, men å vinne sammen, er fantastisk, fortsetter Unhammer. Med et raskt tilbakeblikk ser vi hvor stor utviklingen har vært. NorDan ble opprettet i 1926 på Moi. I dag er fabrikken blitt et museum. I 1956 nådde bedriften

-Vi blir mer og mer digitalisert, og skal vi være foretrukne samarbeidspartnere må vi være i forkant. Vi må tørre å gjøre nye ting. Flere hundre mennesker har allerede betalt for en flytur i verdensrommet. Og den flyturen er nært forestående. Det sier mye om hva som venter oss, mener Unhammer. Alt er mulig! I løpet av 2019 vil det være mulig å selge 3D printede vinduer til kunder. I Sverige har NorDan en 3D printer som skal brukes til spesial- og kundetilpassede løsninger. -Som markedsleder må vi være i front og legge til rette for andre, sier Unhammer. -Vi ønsker en sterk bransje, og sammen skal vi lykkes.

Ledig stilling:

Dyktig møbelsnekker Er du, eller kjenner du noen, med fagbrev som møbelsnekker eller fra trevare og bygginnredningsfaget, som kan tenke seg å jobbe i et av landet mest moderne snekkeri? Henriksen snekkeri i Arendal har mange spennende prosjekter på gang, og har plass til flere dyktige møbelsnekkere. Vi har et helt nytt bygg, med moderne maskinpark, dedikerte kolleger og et trivelig arbeidsmiljø. Elias hos oss tok i høst 1. plass i yrkes-NM som møbelsnekker, noe som sier litt om nivået hos oss, og om forventningene vi har til en søker på stillingen. Ta kontakt for spørsmål, eller send gjerne en søknad til: ivar@henriksen-snekkeri.no

www.henriksen-snekkeri.no

TRE & PROFIL 1-2019

21


TREVAREDAGENE

Følg standarden!

Manglende dokumentasjon

Det ble igangsatt 34.145 boliger og hytter i 2018, forteller Per Jæger i Boligprodusentenes Forening. I 2019 vil igangsettingen gå ned litt, men det er ingen dramatikk i det. Det er en Europeisk standard som dere må følge, sier han: EN 14351-1:2006 + A2. Audun Surdal fra NorDan og Karl Inge Lygre fra Gilje er i gang med å lage en felles mal til produktdata. De gjør en kjempejobb for hele bransjen. Det er mange standarder som bransjen skal følge, og Per opplever stadig at flere hopper bukk over viktige retningslinjer. -F.eks så skal alle trapper ha håndløpere på begge sider, minner han om. -Helse, miljø og sikkerhet skal ivaretas også for de vi leverer våre produkter til. Også må dere huske informasjonsplikten deres, minner han om.

Frank Ivar Andersen er daglig leder i byggmesterforbundet. -Erfaringen viser at mange produsenter ikke har nok kunnskap og mangelfull dokumentasjon, sier han. Derfor trenger vi en felles digital plattform. Dokumentasjon av produkter er viktig for prosjektering, bygging og forvaltning. En digitalisering vil ikke bare effektivisere prosessene knyttet til prosjektering og bygging, men også drift og senere tiltak i bygget.

Lønnsomt mangfold Kari Sandberg i EBA, Entreprenørforeningen,mener at bruk av tre er enda mer tilrettelagt nå enn før på grunn av det grønne skifte. Nå gjelder det å tiltrekke seg dyktige mennesker. Vi må gjøre oss attraktive for de unge og andre som vi tradisjonelt ikke har sett på som potensielle medarbeidere i vår bransje. Vi må få jentene inn i bransjen. Slik vi har det nå er det hele 50 prosent av befolkningen som er utelatt. Slik kan vi ikke ha det. Vi må også tenke etnisk mangfold i enda større grad. Mangfold er lønnsomt.

Tilbakemeldingen til dere som produsenter er at dere yter god service og håndterer reklamasjoner på en profesjonell måte. For at vi alle skal spille på lag så trenger vi at noen passer på. I dag ser vi at et betydelig volum av produkter aldri skulle vært tilført norske byggeplasser, det er mye juks med importerte varer. Dette må vi stå sammen om, sier Frank Ivar. -Jeg mener ikke at vi skal stå i mot utlandet, men i mot det som er useriøst. Vi må spille riktig. Fra byggmestersiden savner vi et større engasjement fra produsentsiden, sier Frank Ivar.

Mer samarbeid Hverken Kari, Per eller Frank Ivar mener at vi som bransjer skal peke på hverandre. -Vi har alle våre ting vi må jobbe med, er de enige i. Det er uten tvil utfrodringer i alle ledd, men hvis vi kan snakke bedre og mer sammen, og snakke samme språk, så nærmer vi oss hverandre mer, og kan kommer fram til bedre løsninger. I samarbeid med daglig leder i Norske Trevarer Jannis Barbantonis er vi på god vei, sier de tre. At vi er tjent med å dele mer med hverandre er det ingen tvil om.

22

TRE & PROFIL 1-2019


TREVAREDAGENE

Skidronninga på vinnerlaget Selveste skidronninga Marit Bjørgen besøkte Trevaredagene og holdt et innlegg om hvordan skape et vinnerlag. -Jeg hadde aldri kommet så langt uten et lag, forteller hun. -Vi har utviklet hverandre gjennom en bevisst kultur og klare målsettinger. Alle trenger noe å strekke seg etter, derfor må målene være tøffe nok. Hvor er vi, hvor vil vi, hva er planen, hvor stor er gjennomføringsevnen, når skal det skje? Det som fører oss videre er delmålene og riktig prioriteringer. Marit ble god fordi hun lærte av styrkene til de andre. Hun mener selv at hun er passe god i mye, derfor var det alltid noe hun kunne gjøre enda bedre. Da hun ble knust av Therese Johaug i motbakker ble hun nysgjerrig på hva som gjorde henne så god. -Derfor trente vi sammen og lærte av hverandre, sier hun. Selv om vi var konkurrenter, var vi med på å gjøre hverandre enda bedre, vi hevet nivået og utfordret våre utenlandske konkurrenter enda mer. Konkurransen er viktig for å bli bedre. Det gjelder for dere også. Del på kunnskapen og få igjen med renter. Det er min erfaring, sier Marit.

Norges ledende leverandør av trebaserte plateprodukter og kvalitetstrelast til trevareindustrien Tlf:TRE 33 13 64 00 1-2019 engros@fritzoeengros.no www.fritzoeengros.no & PROFIL

23


Møbelsnekkeriet

F.v: Verksmester Arne Skjellestad, Tord Skjellestad, daglig leder Edmond Risth og Andrè Sæther.

Med hjerte for Av Elisabeth Østby

EKTE HÅNDVERK

-Vi liker å ta vare på det gamle og ekte, sier daglig leder og eier Edmond Risth i Kris og Kjells Møbelsnekkeri AS. Derfor synes vi det er svært interessant å få være med på å restaurere og reparere en tofløyet bygårdsdør som forhåpentligvis skal bestå testen for branngodkjenning EI30. Murbyen Oslo og byantikvaren ønsker å skape en standard for slike dører.

-Det er en viktig del av faget vårt, fortsetter Edmond da vi kommer inn i fabrikken på Skui, like utenfor Oslo. -Som møbelsnekkere ønsker vi å bevare og ta vare på. Derfor tar vi imot de to stolene til fru Hansen, eller hjelper ungdommer som har hatt alenehjemmefest, smiler Edmond. -Det ungdommene ikke alltid tenker over er at det faktisk koster penger å reparere. Vi har opplevd at de må ringe

til mor og bekjenne sine synder for at hun skal betale for gildet.

Variasjon skaper trivsel -Man kan kanskje tenke at slike småjobber ikke er lønnsomt. Men når vi produserer skreddersydde løsninger til kontorbygg, resepsjonsdisker, sittegrupper eller spilevegger, kan det oppstå rom for enkelte ansatte som de kan fylle med

slike hyggelige jobber. Det skaper variasjon og trivsel for oss som jobber her, mener Edmond.

Fra prøvetid til livstid Kris og Kjells møbelsnekkeri AS ble etablert i 1987 av Kris Aaseth og Kjell Rokkan. Edmond startet i bedriften i 1990. -Jeg kom hit gjennom noe som ble kaldt for hjelpesnekkerengasjement,

24

TRE & PROFIL 1-2019


KRIS OG KJELL

Møbelsnekkeriet

Denne døra repareres og rehabiliteres for å skulle tåle EI30 brannkrav

forteller han. På den tiden ville jeg ikke gjøre noe, men min mor dyttet meg ut døra, og fikk meg inn i dette programmet. Jeg hadde prøvetid hos Kris og Kjell, men prøvetid ble til livstid, ler han. -Jeg ble nok like overrasket som de rundt meg over hvor godt jeg trivdes og hvor god kontakt jeg fikk med både Kris og Kjell. Derfor ble jeg. I 1997 sluttet Kris, og Edmond tok over som verksmester. Kjell er fortsatt i fabrikken, men har solgt alle sine aksjer til Edmond som tok over som eier i 2017. Etter en lange forhandlinger om å kjøpe eiendommen gikk også det i orden i 2018. Eiendomsselskapet eier han sammen med styreleder Knut Gulbrandsen.

Framtiden er klar -Vi brukte et år på å kjøpe eiendommen.

Nå vet jeg hvor jeg skal være resten av mitt yrkesaktive liv. Jeg skal være akkurat her, og det er en fantastisk god følelse, sier Edmond.

Fulle ordrebøker -Det vil altså si at jeg har jobbet her i 29 år og har aldri opplevd å være arbeidsledig, smiler Edmond. Når jeg tenker meg om så har vi hatt to ryddedager i løpet av disse årene. Men det må vi si er innafor. Det kan hende vi skulle hatt flere av dem, humrer han. -2019 har startet med et brak, bare se på veggen min, sier han, og peker på en oppslagstavle full av ordrer. Det er et godt skue.

Gjennom et prosjekt sammen med Murbyen Oslo og byantikvaren restaurerer vi derfor en av de gamle bygårdsdørene. Vi skifter gamle låser, spundser ramtre og fjerner gammel maling helt til vi kommer til friskt treverk. Byantikvaren ønsker å bevare så mye som mulig av dørene slik de var, og vår oppgave er å gjøre det vi kan for at døra skal bestå branntesten som utføres i Trondheim.

Branntesting av restaurerte dører -Vi har restaurert og reparert mange dører i Oslos gamle bygårder, forteller Verksmester Arne Skjellestad. -Det nye nå er at de skal ha brannsertifisering.

Tlf: TLF:905 90700 00387 368 TLF: 907 00 368 roy.ripe@wagner-industri.com robert.ask@wagner-group.com roy.ripe@wagner-industri.com

TRE & PROFIL 1-2019

25


Møbelsnekkeriet

HOMAG DRILLTEQ V-200C CNC - Vertikal CNC som tar liten plass 5 m². - Maskinen har boring, fresing og saging. - 4 verktøyplasser, 13 borspindler.

Mindre kompakte maskiner fra Homag.

Homag har innført Edition 25 som innebærer at maskinene har fått mer utstyr, flere opsjoner tilgjengelig og utvidet garanti fra 12 til 24 måneder.

HOMAG CENTATEQ P-110 CNC - Leveres som 3, 4 eller 5 akset. - Arbeidsbredde 1550 mm. - Arbeidslengde 3300-4200 mm. - Frittstående uten gjerde og matter.

HOMAG SANDTEQ W-100 Pussemaskin - Leveres med 1 eller 2 pusseaggregat. - Segmentert pussesko ACP/EPS. - Arbeidsbredde 1100 mm. - Lakkpakke for mellomsliping.

HOMAG EDGETEQ S-200 Kantlister - Nå med forfres og 2 ledige plasser. - Kantlisttykkelse fra 0,4-3 mm. - Arbeidstykkelse 8-40 mm. - Nå med flere aggregat tilgjengelig.

HOMAG SAWTEQ B-130 Platesag - Den minste sagen til Homag. - Sag høyde 60 mm. - Kapplengde 3200 mm. - Opsjon på gradeaggregat 46 °

Vela AS: Levanger: 74 08 33 99 - vela@vela.no - Stathelle: 35 96 88 33 - post@vela.no

26

TRE & PROFIL 1-2019


Møbelsnekkeriet

Det er vanskelig å få ansatt gode møbelsnekkere. Derfor er det helt nødvendig for oss å ta inn lærlinger. Da kan vi være med på å lære dem opp slik vi selv vil, og de som ønsker får tilbud om jobb etter at svenneprøven er bestått.

30 minutter i flammer er lenge, sier Arne. -Det blir noen spennende minutter. Målet er å lage en standard for dørene der 14 momentpunkter skal dokumenteres. Murbyen Oslo og byantikvaren står for kostnadene av testingen.

Lærlinger Hos Kris og Kjell er de åtte ansatte pluss en lærling. -Vi hadde tre lærlinger som gikk opp til svenneprøven samtidig i september, forteller Edmond. -Nå har vi kun Fritjof Endsjø. -Jeg håper å få fortsette her etter lærlingetiden, forteller

"

Fritjof. -For her trives jeg godt. Det er vanskelig å få ansatt gode møbelsnekkere, sier Edmond. Derfor er det helt nødvendig for oss å ta inn lærlinger. Da kan vi være med på å lære dem opp slik vi selv vil, og de som ønsker får tilbud om jobb etter at svenneprøven er bestått.

Målsetningen framover er å gjøre en ombygging av verkstedet og få inn en ny CNC maskin før sommeren. -Kursen skal stakes ut for de neste 20 årene, smiler Edmond. Vi er godt på vei!

Lærling Fritjof Endsjø håper å få fortsette hos Kris & Kjell etter lærlingetiden. For her trives han godt.

HOVLAND

Stolte dører og vinduer

Vi tilbyr et bredt utvalg av trebaserte komponenter

Hardtreplater Trelagsplater Innovative dekorplater Finerte plater Vindusemner

Kontakt oss: Nordlamell AS Sandakerveien 116, 0484 Oslo Tlf: +47 480 37 001 info@nordlamell.com www.nordlamell.com

Det spesielle er vår spesialitet! Vi leverer dører og vinduer både med og uten bue, i de fleste materialer, fra rehabilitering til nybygg, av kvalitet du knapt finner maken til. Våre erfarne håndverkere produserer dette fagmessig og med stolthet. Tlf. 904 00 150 | e-post: firmapost@hovlandtrevare.no | www.hovlandtrevare.no

Følg oss på facebook

TRE & PROFIL 1-2019

27


JOTUN

Fabrikkmalt kledning øker

Rask fremdrift i vinterværet I Fredrikstad treffer vi Prosjektleder Trygve Hammerstad i Backe-Østfold. Det er vinter og snøen laver ned. Men Trygve smiler fornøyd og konstaterer at fremdriften følger planen. En av årsakene til rask fremdrift er smarte materialvalg. Foto: Dag Nordsveen

Prosjektet Gamle Stadion i Fredrikstad bygges ut av Backe Østfold. 10 av 14 leilighetsbygg er ferdig.

For tømrer Markus Ramen er fabrikkmalt kledning et effektivt valg.

Backe-Østfold bygger leiligheter på det som var fotballbanen og prosjektet heter derfor Gamle Stadion. Prosjektet har pågått i flere år og mer enn hundre leiligheter er ferdigstilt. Prosjektet nærmer seg slutten der de siste byggene nå skal opp.

Må velge smarte løsninger -For oss som utbygger er det viktig å holde tidsplanen. Og ikke minst må vi gjøre valg som holder kostnadene nede, samt at vi må være trygge på kvaliteten forteller Hammerstad. -Derfor velger vi

Kraftig vekst hos Jotun Der man før valgte grunnet kledning, velger nå stadig flere kledning som grunnet og malt. Og i 2018 økte malt kledning 20% mer enn grunnet kledning. De mest etterspurte produktene er Trebitt og Drygoln. Kombinasjonen av trygge, kjente produkter, fritt fargevalg og mindre arbeid på byggeplass er hovedårsaken til Jotuns vekst i industrikategorien. I tillegg får utbygger trygghet for hvordan fasaden vil se ut i framtiden. -Framover forventer vi at Optimal som er godkjent av Svanen blir stadig mer interessant i prosjekter hvor miljøfotavtrykket er avgjørende for utbygger. Pål Angell-Hansen, Jotun.

28

TRE & PROFIL 1-2019


JOTUN

fabrikkmalt kledning fra Moelven og Jotun. Kledningen leveres til oss i fargen arkitekten har valg, ferdig grunnet med Visir og med et strøk Trebitt påført. Kledningen monteres raskt. For oss er kostnadene til stilasleie vesentlige. Med fabrikkmalt kledning blir det mindre malerarbeid på byggeplassen og stillasene tas raskere ned. Det gir viktige besparelser. I tillegg blir byggetiden kortere, smiler Trygve.

For prosjektleder Trygve Hammerstad sikrer fabrikkmalt kledning effektivitet og trygg fremdrift, også om vinteren.

Men som utbygger er vi også avhengig av fornøyde kunder. Alle kjenner til kostnadene ved å rette opp feil i etterkant. Med fabrikkmalt kledning er not og fjær malt før montering og derfor slipper vi reklamasjoner grunnet krympestriper.

God prosjektøkonomi

Fabrikkmalt kledning gir merverdi

Vi velger fabrikkmalt kledning fordi det gir oss bedre økonomi og trygghet for fremdriften, sier Trygve. For oss blir det et naturlig valg og god fremdrift blir et konkurransefortrinn. Trygve forteller om godt samarbeid med Moelven. Kledningen er Heftig Kledning. Fargen er tilpasset prosjektet men leveransene går raskt. I dette prosjektet testet vi forskjellige farger for å se fargene på plass og i dagslys, forteller Trygve og viser frem fargeprøvene. Fargen vi valgte leveres av Jotun. Og bygget blir akkurat slik arkitekten og vi hadde tenkt oss.

Ut i fra malingssalget til Jotun kan man si at om lag 50% av all kledning nå er grunnet og malt ett strøk. Det betyr at 50% av kledningen fortsatt kun er grunnet. Og når vi vet at fabrikkmalt kledning gir enklere og mer effektiv bygging, så går man glipp av økonomiske fordeler. Her er det et stort potensial for merverdi, fra sagbruket, til byggvarehuset og ikke minst for utbygger, forteller Pål Angell-Hansen i Jotun. Om bare noen dager begynner neste byggetrinn å reise seg. Også det skal kles med fabrikkmalt kledning fra Moelven og Jotun.

Heftig kledning Heftig kledning er utviklet av Moelven. overflater er rillet. Rillene gir en jevnere overflate og et penere utseende. men rillene gir også bedre heft til grunning og maling. Også på kvisten. Kantene på Heftig Kledning er svakt avrundet for å få tykkere malingsfilm enn den man gjør på skarpe kanter. Avrundede kanter, riller, overflate og maling fra Jotun gir lengre vedlikeholdsintervaller. Og det gir trygghet for at bygget vil stå godt i lang tid. Halvard Nørbech, Moelven

Kvalitetstrapper til konkurransedyktige priser www.fagtrapp.no post@fagtrapp.no 625 80 303 fagtrappAS fagtrapp_as Vensvangveien 434, 2338 Espa

Tlf: TLF:905 90700 00387 368 TLF: 907 00 368 roy.ripe@wagner-industri.com robert.ask@wagner-group.com roy.ripe@wagner-industri.com

TRE & PROFIL 1-2019

29


ARKITEKTUR

Verdens største fagmesse for arkitektur og byggekunst - BAU 2019:

TREND: ta med naturen inn i hjemmet

Utenfor messeområdet stod informasjonsskulpturen Wood Passage, som viser prosessen fra tre til bygg, og miljøfordelene med trebruk. www.woodpassage.eu 30

TRE & PROFIL 1-2019


ARKITEKTUR

Å ta naturen inn i hjemmet er en av hovedtrendene på verdens største messe for arkitektur og byggekunst, BAU 2019. Årsaken skyldes kontrasten til vårt daglig stress og mas og mye bruk av teknologi.Trenden i fremtiden er å skape hjemmet om til en rolig oase der man kan koble av i stillhet og harmoni omgitt av naturlige materialer. Tekst og foto: Knut Werner Lindeberg Alsén

Inn med naturen

Tre og Profil møter interiørdesigner og produktutvikler Anja Victoria Selli i Moelven Wood på BAU 2019, som er verdens ledende fagmesse for arkitektur- og byggemesse. BAU er det viktigste utstillingsområdet for byggevarebedrifter som også benytter stedet til å lansere nye produkter og vise nye trender. Selli som arbeider med utvikling av produkter i tre tilpasset det norske og skandinaviske markedet, er på messen for å se på trender og holde seg oppdatert på nye produkter. Selli som har lang erfaring fra flere selskaper innen styling og design, har utviklet en stor portefølje med farger og produkter som er trendy i tiden. Sammen med flere av kollegaene i Moelven, er hun på BAU for også å se etter produktsamarbeidspartnere som har nye produkter som Moelven kan ta med seg inn i det norske og skandinaviske markedet.

Rekkverk til trappa

- Stikkordet på årets produkttrender er naturlig. Det vil si produkter som er utviklet fra naturen, som er ekte og ikke for mye manipulert. Trenden er å ta naturen inn i hjemmene våre. Driveren bak denne hovedtrenden skyldes at vi har blitt lei av teknologi, stress og mas. Derfor søker vi etter en rolig oase i hjemmene våre, omgitt av natur og naturlige materialer der vi kan finne stillhet og harmoni. Det vi tidligere søkte etter egne besøk i skog, mark, fjell og sjø, vil vi nå ha inne i hjemmene våre, sier Selli. Stikkordet på årets produkttrender er naturlig, sier Anja Victoria Selli

Produktutvikleren fra Moelven forteller at dette egentlig ikke er en ny trend, men at den har blitt forsterket med det travle og teknologifylte livet vi lever. - Vi føler nå at vi må få puste litt mer, sier hun og fortsetter:

Ytterdører og

INNERDØRER

Vi produserer innvendige og utvendige dører på mål etter kundens egne ønsker og behov. For mer info se vår hjemmeside: www.trevaren.no

www.oyehaug.no tlf. 7004 9900

Handverktunet 4 - 4810 Eydehavn tlf.: 37 03 16 00 - post@trevaren.no

TRE & PROFIL 1-2019

31


ARKITEKTUR

- Det vi ser med denne hovedtrenden er at det kommer inn både ekte, naturlige produkter og produkter som ser ut som de er laget fra naturens side. Dette forsterkes av farger som tydelig er inspirert fra naturen, slik som brune, beige og varme toner. Dette i kontrast til de tidligere trendene med grått og kaldt, sier hun. Moelven følger selv den samme trenden som speiles på BAU. De har bevisst lagt inn jordfarger inn i eget sortiment som er tilpasset det norske markedet, etter ønsker fra norske forbrukere og kunder. De har i år lansert en ny serie som heter Sjøbodpanel. Dette er en panel som er slitt og værbitt som benyttes på vegg og takflater.

Natur og helse Hovedtrenden på BAU 2019 er ekte, naturlige produkter og produkter som ser ut som de er laget fra naturens side.

Annet hvert år samles de største aktørene innen verdens byggenæring til den ledende messen for arkitektur og byggematerialer.

- Dette gjør vi for å få mer sjel inn i interiøret. Med denne panelserien børster vi om nye materialer slik at de alle får et unikt uttrykk. Som del av utviklingen av denne paneltypen, har vi blant annet sett til ny forskning som viser at bruk av tre i interiører får oss til å slappe mer av og at tre renser luften, sier Selli, som forteller at markedet har reagert positivt på disse nye produktene.

Trenden er å ta naturen inn i hjemmene våre.

32

TRE & PROFIL 1-2019


ARKITEKTUR

Fagmessen BAU Selli ser også en annen trend på BAU. – Stein, glass og betong kommer mer og mer inn i samspillet mellom treprodukter og andre materialer. Treet kommer ikke inn som en dominerende effekt på alle flater, slik det tidligere var i Norge med det såkalte «furuhelvete». Tre skal nå stå i kontrast til andre materialer, slik at man kan kjenne varmen fra treet, sier hun. Kebony eneste norske utstiller også i år Norske Kebony var den eneste norske bedriften som hadde egen stand på BAU i år. Produkt- og utviklingssjefen Arnt Kristian Barsten i Kebony er svært fornøyd med å delta under Münchenmessen. De stilte ut også for to år siden. Også da som eneste norske. - Vi har satset mye på å slå gjennom i det tyske og europeiske markedet, og i år ser vi at merkevaren vår har blitt enda mer kjent. Til forskjell fra to år siden der vi måtte forklare hva produktene våre var, er det i år mange som oppsøker standen vår fordi at de har hørt om oss på forhånd, eller at vi har blitt anbefalt av andre. Og det er vi selvsagt glade for, siden vår strategi har vært å arbeide systematisk med å kommunisere med arkitektene over hele Europa, forteller Barsten. - Vi får stort utbytte av å delta på BAU, og opplever vi at det er riktig for oss å være på denne messen. Det er jo her alle er. Dessuten er vi her for å fortelle at vi i oktober i fjor startet opp vår nye fabrikk i Flandern i Belgia - en fabrikk som har samme størrelse med moderfabrikken i Grenland og som i Flandern i Belgia – og at vi kommer til å doble produksjonskapasiteten med det nye anlegget, sier produkt- og utviklingssjefen.

Viktig å ta med de ansatte - Jeg tar med nøkkelansatte ned til BAU, slik at de får ta del i utviklingen som skjer ute i verden. Vi ser på de nye produktene som er på vei inn i markedet, dessuten forsterker vi relasjonene til våre leverandører og samarbeidspartnere, sier

daglig leder Aino Werp i Control AS. Werp leder et selskap som bygger boliger og næringsbygg ved bruk av massivtre. Kiwi på Skollenborg i Kongsberg er et av byggene Control AS har levert Kielsteg elementer til, som spenner 23 m uten søyler som gir brukerne full fleksibilitet til innredning. Control AS har også vært med på å bygge en ny SPAR butikk som, ifølge NorgesGruppen Eiendom AS, representere det ypperste av energisparing i norske dagligvarebutikker.¨

Annet hvert år samles de største aktørene innen verdens byggenæring til den ledende messen for arkitektur og byggematerialer. I år trakk BAU mer enn 250.000 besøkende, der 85.000 av disse kom fra andre land enn Tyskland, fordelt på 150 land. På BAU i år deltok 2.250 utstillere fra 45 land, fordelt på 18 haller som dekket et areal på 200.000 kvadratmeter like utenfor München sentrum. Messeområdet tilsvarer fem ganger arealet til Norges Varemesse. Messen viser alt innen arkitektur, bygningsmaterialer og byggesystemer, noe de har gjort siden 1964.

Falkenberg er Norges ledende leverandør av maskiner og utstyr til

treindustrien. Firmaet har i dag 30 ansatte og omsetningen var 105 mill. i 2018. Falkenberg er forhandler av maskiner fra tyske og italienske produsenter og har mange års godt samarbeid med disse. Vårt hovedkontor ligger i moderne lokaler på Billingstad.

Ø

nsker DU å være med å videreutvikle treindustrien?

Vi søker en ny SELGER for oppsøkende salg mot treindustrien på Østlandet. Vi skal styrke vårt salgsteam og søker en aktiv selger med ønskede kvalifikasjoner: • • • • • • • •

Teknisk innsikt Produksjonsforståelse Bransjeerfaring fra treindustrien Erfaring fra salg og markedsføring Språk engelsk, gjerne også tysk Gode datakunnskaper, gjerne AutoCad kunnskap Utadvendt og glad i å omgås mennesker Like å reise både i Norge og i utlandet

Skriftlig søknad med relevante papirer sendes innen 5. mars. Lønn og betingelser etter nærmere avtale. Nødvendig opplæring vil bli gitt.

Spørsmål vedr. stillingen kan rettes til Erik Følling mob. 91 34 16 28, ef@falkenberg.no eller daglig leder Jann Bjørne jr. mob. 91 62 35 50, jbj@falkenberg.no A. Falkenberg Eftf. AS, Billingstadsletta 30, 1396 Billingstad

TRE & PROFIL 1-2019

33


NYHETER

Først ut med banebrytende lakk og maling Kjøkkenprodusenten Strai Kjøkken tar i bruk en ny lakk og maling som bedrer innemiljøet og øker slitestyrken på kjøkkenet.

Kåre Tobiassen (t.h.) medeier i familiebedriften Strai Kjøkken og Terje Kristiansen, leder for malingsavdelingen, betegner omleggingen til ny og mer miljøvennlig overflatebehandling av bedriftens kjøkken som en milepæl. Foto: Amund Hestsveen, Fundament.

Kristiansand-bedriften har brukt tre år på å teste ut den nye polyuretan-baserte malingen. Etter mye prøving og feiling har de nå knekket koden for å få produksjonslinjen til å gå knirkefritt med det nye produktet. Strai har i samarbeid med et tysk laboratorium utført analyser og tester av prøveproduksjon. – Vi er den første store norske kjøkkenprodusenten som tar i bruk denne typen maling. Den er sterkere og avgir ikke gass som kan gi allergiplager. Omleggingen

løfter kvaliteten på våre kjøkken og styrker bedriftens posisjon som landets største norskeide kjøkkenfabrikkant, sier Kåre Tobiassen, medeier og 3. generasjon i familiebedriften Strai Kjøkken i Kristiansand. Tobiassen sier de ønsker å være i front når det gjelder å ta i bruk nye kvalitetsfremmende produkter og metoder. Den nye maling- og lakktypen representerer et stort skritt på veien mot en mer miljøvennlig maling.

– Vi regner med at det snart vil bli innført strengere krav til innemiljø. Nå er vi godt forberedt til å innfri de kravene som måtte komme, sier Tobiassen.

Høy belastning Fordelen med polyuretanmaling og lakk er at den både er mer fuktbestandig, slitesterk og betydelig bedre for inneklimaet. Terje Kristiansen, leder for malingsavdelingen, sier hovedgrunnen for endringen er en del av bedriftens fokus på kontinuerlig forbedringer.

34

TRE & PROFIL 1-2019


NYHETER

– Kjøkkeninnredninger utsettes for høy belastning og krever slitesterke overflater. I alle år har syreherdende maling og lakk vært industristandarden i bransjen. Den holder høy kvalitet, men frigir noe formaldehydgass i en kort periode etter at kjøkkeninnredningen er installert. Det kan skape ubehag hos enkelte, særlig mennesker med allergi. Det nye malingsproduktet er fri for formaldehyd, sier Kristiansen.

Mange fordeler I tillegg til å være slitesterk og luktfri, tåler malingen høyere varme og har bedre dekkevne. Overflaten er tettere og er lettere å vedlikeholde og holde ren. Malingen kan også fås med antibakterielle egenskaper. Omleggingen

til den nye overflatebehandlingen skjer fra januar i år. Av de totalt 3500 kjøkkenene som årlig produseres på fabrikkanlegget på Strai, er det rundt 70% som leveres med ny maling. De resterende 30% leveres i andre utførelser som linoleum, laminat og melamin. – Dette er en milepæl for oss. Vi jobber hardt for å forbedre våre kjøkkenløsninger og for å være i front når det gjelder design, praktiske løsninger og kvalitet. Den nye overflatebehandlingen bidrar til at vi nå kan tilby våre kunder et enda bedre produkt, sier Tobiassen. Slitesterk polyuretanmaling har vært på

Helene Bergland i Strai Kjøkken håndsprøyter spesialfarger på kjøkkenelementer. Foto: Jon Petter Thorsen, Aptum.

markedet i Sør Europa i mange år. Den har ikke vært benyttet i kjøkkenindustrien i Norden på grunn av høy pris og utfordringer med å få den til å fungere med automatisert produksjonsutstyr. – Vi har klart å løse de tekniske problemene. Prisøkningen på malingen henter vi inn ved at produksjonstiden forkortes og effektiviteten øker. Dermed blir ikke våre kjøkken dyrere – bare enda litt bedre, sier Tobiassen.

LUFTBEFUKTNING MED HØYTRYKKSPUMPE

  

P. Blakstad as

Tlf: 73 95 79 60

e-post: firmapost@p-blakstad.no

www.p-blakstad.no

TRE & PROFIL 1-2019

35


NYHETER Backe Vestfold Telemark har signert kontrakt med Obos nye hjem om bygging av to byggetrinn på Skogro i Færder kommune. Totalt 26 leiligheter med en kontraktsverdi på 96 millioner kroner. Byggetiden er satt til 14 måneder. Prosjektet heter Solrik Skogro sameie, og har en størrelse på rundt 4.000 kvadratmeter. Spri Arkitekter har tegnet leilighetene. BundeBygg skal bygge Meierikvartalet i Lillestrøm for Stor-Oslo Eiendom gjennom en samspillskontrakt til to milliarder. Meierikvartalet skal etter en utviklingsperiode bygges i flere byggetrinn i løpet av tidsperioden 2020 til 2024. Salgsstart på salgstrinn 1 av boligene var 24. januar i år. På første salgsdag ble det solgt 28 av 61 leiligheter. Obos startet bygging av 67 usolgte leiligheter i Ladebyhagen i Trondheim. I løpet av 2019 skal Obos Nye Hjem bygge ferdig tre byggetrinn på Ladebyhagen. Det nåværende byggetrinnet har 54 leiligheter.

PROSJEKTER

Bermingrud Entreprenør AS har signert kontrakt om å bygge prosjektet Holmestrand Brygge med UNI-Kvartalet AS. Prosjektet omfatter 75 leiligheter med tilhørende parkering- og næringsareal på bakkeplan. Kontraktssum på 187 millioner. Byggeprosjektet er forventet å starte i løpet av februar 2019 med rivning av tre bygg. Prosjektet skal stå ferdig i februar 2021. Veidekke Entreprenør har inngått avtale om å bygge fjerde byggetrinn på bolig­prosjektet Gartnerkvartalet med Lørenvangen Utvikling AS (50-50 OBOS Nye Hjem og Veidekke Eiendom). Oppdraget er verdt 290 millioner kroner. Gravearbeidene for det fjerde byggetrinnet er ferdig og arbeidene med kjeller pågår nå for fullt. Ferdigstillelse av boligene er planlagt i fjerde kvartal 2020. Backe Østfold AS har signert avtale med Seut Utvikling AS om bygging av 112 leiligheter i Mosseveien 63-65 i Fredrikstad. Kontrakten har en verdi på cirka 330 millioner kroner.

Prosjektet blir med sine elleve etasjer «Byporten» inn i Fredrikstad fra Gressvik. Utbyggingen er totalt på cirka 10.000 kvadratmeter. Arkitekt for prosjektet er SG Arkitekter AS. Byggestart var 4. februar, med ferdigstillelse 4. august 2021. Base Property ønsker å etablere en moderne helsepark i Sandnes regionen. Sandnes gamle rådhus vil med dette fortsette å være et hus for befolkningen. Det antas at prosjektet vil gi mellom 100 og 150 arbeidsplasser. Ved siden av det gamle rådhuset ligger det i dag et murbygg som skal rives til fordel for et nytt og moderne kontorbygg. Base Bolig (søsterselskap av Base Property) har kjøpt Rådhusmarka som ligger rett over Telthusveien. På Rådhusmarka skal det utvikles 250 boliger. Byggetiden er fra juni 2019 til oktober 2020. Byggetid helseparken er fra juni 2019 til oktober 2020, og november 2021 på nybygget. Kontraktssummen er 320 millioner kroner.

DIN SAMARBEIDSPARTNER INNEN SALG OG SERVICE AV:  bånd-sirkelsagblad  høvel-fresverktøy  diamantverktøy  vindusverktøy  sliping av verktøy  teknisk besøk  opplæring mm. Stensrudvegen 1, 2335 Stange, Tlf 95 23 68 82, post@stridsberg.no www.stridsberg.no, www.kvarnstrands.no

36

TRE & PROFIL 1-2019


NYHETER Nye muligheter

Sterke resultater fra Moelven

Etter mange år i bransjen for salg av verktøy og maskiner til treindustrien for Lieds Verktøy AS, er nå tiden kommet for nye utfordringer for Jan Arild Lied. Fra 1. juni i år er han offisielt å treffe som medarbeider hos Working-Process Srl, med ansvar for følgende markeder:

Moelven leverte i 2018 sitt beste fjerde kvartal noensinne, og ligger an til et årsresultat som er det nest beste i konsernets historie. Moelven Industrier ASA har et foreløpig årsresultat på 638,9 millioner kroner for 2018. Det blir i så fall det nest beste årsresultatet i Moelvens 119 år lange historie, og det er en økning på 218,5 millioner kroner fra 2017. Omsetningen i 2018 var på 11020,8 millioner (10768,4 i 2017).

Norge Baltikum\Polen Great Britain Working-Process Srl er en kjent produsent av høyteknologiske vindus-linjer og er innovatør når det gjelder håndtering og produksjon av helt ferdige komponenter til tre-vinduer og dører. Working-Process Srl er med kunden hele veien, fra planlegging av nytt anlegg og hele livsløpet av maskinlinjen, forteller Jan Arild.

Trevarer er populært

F.v: administrerende direktør i Working Process Massimo Schiavetta og Jan Arild Lied

Det er fremdeles stor etterspørsel etter skurlast og industritre fra Timber-divisjonen, og her spiller verdensøkonomien og interessen for bærekraftige produkter på lag. Det er gode tider for eksport om dagen, og dette bidrar kraftig til resultatet. Wood-divisjonen, med blant annet byggematerialer, fasade-, interiør- og utendørsprodukter, leverte også et forbedret resultat i 2018. Wood opplever god etterspørsel, selv om byggeaktiviteten i Skandinavia har svinget noe gjennom året.

07 Media 390118

Greiff Indstrimiljø AB Prosjekterer og bygger komplette malings- og lakkeringsanlegg. Ytterdører bygd for å tåle norsk klima.

l

l l l l l l l l l

Våre ytterdører er kvalitet tvers igjennom. Uansett hvilken ytterdør du velger kan du være trygg på at den holder fargen og formen i veldig mange år. Finner du ikke døren du vil ha i vårt standardutvalg, så hjelper vi deg å lage den. gilje.no

Sprøytebokser for maling og lakk Våtlakkering Kjemikalier Slamhåndteringssystemer Komplette Malingsanlegg Forbehandlingsanlegg Tørke- og herder ovner Pulverlakkering Conveyorsystem Systemhus KONTAKT I NORGE Kjell Ivar Nilsen Tlf: +47 90 94 09 87 kjell.ivar@greiff.se

GREIFF INDUSTRIMILJÖ AB Dynamovägen 17, SE-591 61 Motala Tlf: +46 141 237 330, fax: +46 141 237 340 www.greiff.se, info@greiff.se

TRE & PROFIL 1-2019

37


NYHETER Regjeringsplattform som gir muligheter for norsk industriutvikling Den nye regjeringsplattformen legger til grunn ambisjonene i Nasjonal Transportplan og vil stimulere til bruk av tre som byggemateriale. - Det er svært positive signaler om forutsigbare rammebetingelser, mener Treindustrien. Granavolden-plattformen inneholder flere ambisjoner og tiltak som er svært positive for trebasert industri og norsk byggenæring. Det gjelder blant annet satsingen på samferdsel der regjeringen vil legge til grunn ambisjonene i NTP. Regjeringen vil også legge til rette for effektiv godstransport på jernbanen gjennom realisering av godsstrategien i NTP.

Stort potensiale for industriutvikling Det er mange investeringsinitiativ på vei opp i norsk treindustri som gir effektive løsninger og bidrar til nyskaping og innovasjon i byggenæringen. Noen eksempler er Moelven som tar i bruk ny teknologi og utnytter fordeler ved robotisering i produksjonen, Gausdal Bruvoll som nylig åpnet toppmoderne anlegg for overflatebehandling av kledning og Inntre og Kjeldstad som satser offensivt gjennom industrialisering og klyngesamarbeid i Trøndelag. Når det gjelder utnyttelse av biprodukter er det flere initiativer på gang, blant annet investerer Bergene Holm gjennom biodrivstoffsatsing i Biozin AS.

- Forutsigbarhet og gode rammebetingelser er selve nøkkelen for å få norsk industriutvikling, sier administrerende direktør i Treindustrien Heidi Finstad. Det har aldri blitt hogd mer tømmer til industriformål enn i fjor. 10,8 millioner kubikkmeter tømmer ble solgt og prisen er sterkt økende, viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå. 3,5 millioner av dette gikk ut av landet. Det er store muligheter for å kunne videreforedle mer i Norge. -Skal norsk industri være i stand til å konkurrere om råvaren er det helt avgjørende med forutsigbare og gode rammebetingelser. Derfor er det et svært viktig signal regjeringen nå sender om å følge opp NTP, sier Finstad.

Det naturen skaper – er det vi som tar vare på Akzo Nobel er ledende leverandør av lim og overflatebehandling til trevarebransjen. akzonobel.com

38

TRE & PROFIL 1-2019


NYHETER Satser stort på gran-panel For ett år siden lanserte Bergene Holm «Nord», en utvendig kledning i gran. Det ble en umiddelbar suksess, som førte til et helt nytt produksjonsanlegg. Nå lanserer de «Nord» som interiørpanel, og håper på tilsvarende respons fra markedet. – Salget av grankledningen har gått over all forventning, og mange mente det var så tøft at de også ville ha en variant til innvendig panel, sa Tone Bente Bergene Holm, kommunikasjonsdirektør i trelastkonsernet. Under Maxbos fagmesse Arena på Hellerudsletta i helgen kunne Bergene Holm for første gang vise frem den nye panelkolleksjonen «Nord», denne gangen i tre forskjellige fargenyanser.

Kaster ingenting – Det er mange som liker kvistbildet i

gran. Det ser naturlig ut og vi har lagt på en beskyttelse som gjør at det ikke forandrer seg over tid, forklarer Bergene Holm. Mens den utvendige grankledningen «Nord» bare kommer med en mørk pigmentering, kommer den nye interiørkolleksjonen i fargene «lysne», «skumre» og «mørkne». Det gir valg fra det helt lyse til det helt mørke. Alle panelene er uten profil, og har en 2 mm lysåpning. Panelet leveres i det Bergene Holm omtaler som en natursortering. – Det betyr at vi bare sorterer bort det vi må. Det gjør at panelet blir både mer bærekraftig og samtidig får man et mer unikt uttrykk, sier kommunikasjonsdirektøren.

Tone Bente Bergene Holm og Rune Kjølberg i Maxbo viser for første gang frem det nye, innvendige panelet «Nord». Foto: Katrine Lunke

Stor tro på produktet Salget av den utvendige grankledningen har gått som Bergene Holm har drømt om, og de har til tider ikke klart å levere nok. I høst opprettet de et nytt produksjonsanlegg ved Skarnes-avdelingen i Sør-Odal. Fra 1. april vil de innvendige panelene være tilgjengelig i Maxbo.

SMART LYSSTYRING

Ellinggardvegen 7 - 6490 Eide - Tlf: 948 77 562 - post@melby.no - www.melby.no

Melby kvalitet

ligger i DETALJENE

X-Driver fra Domus Line er en helt nyutviklet serie med Smarte transformatorer for 12 og 24 Volt LED belysning. Med X-Driver kan belysning fra Domus Line betjenes med fjernkontroll, eller mobiltelefon og nettbrett via appen Domus4U. Domus4U er tilgjengelig for både IOS og Android operativsystemer. Kan benyttes i inntil 5 soner i huset der lyset kan slås av og på, eller dimmes. For ytterligere informasjon, se vår hjemmeside eller ta kontakt med vårt kontor.

www.beslagteknikk.no

Beslagteknikk AS Kobbervikdalen 75, 3036 Drammen Telefon: 32 21 02 88 post@beslagteknikk.no - www.beslagteknikk.no Youtube kanal: Beslagteknikk AS

TRE & PROFIL 1-2019

39


NYHETER

Når alt er mulig En liten føljetong fra forrige utgave kommer her. Faginnredning AS er kjent for sin produksjon av spesialinnredning til både næringsbygg og privatkunder, og leverte et helt spesielt bord til Norsk Luftambulanse i Oslo like før jul. Norsk Luftambulanse ønsket seg et norgeskart frest ut i trefiberplate og innstøpt med glassklar epoxy. Prosessen ble som følger: Norgeskartet ble utfrest av en massiv valchromat kloss som er lakkert i ettertid. Kartet ble støpt inn med glass-klar spesial epocxy som de fikk kjøpt fra USA. Epoxy ble tilsatt farge for å imitere havet. Etter støping ble bordet påført fjellkjeder og til slutt 3D printet basestasjoner som Norsk Luftambulanse har i Norge. Det var en krevende prosess og nervepirrende transportering av bordet. Alt var svært nøye planlagt og leveransen ble som forventet, forteller daglig leder i Faginnredning, Birger Aga.

Ny modell CNC maskin fra SCM med 2 freseholder (3 akse og 5 akse). Tekniske data X-axe arbeidsområde Y-akse arbeidsområde Komponent passasje 3 - 4 akse aggregat Elektrospindel kraft Maks. rotasjon Borenhet Vertikale og horisontale spindler fra Maks. rotasjon 5 akse aggregat Elektrospindel kraft Verktøymagasiner

Ideell løsning for dører, vinduer og trapper. fra 5020 til 6350 mm 1905 mm 350 mm 15-21 kW 20000 o/min 12 opp til 26 20000 o/min 15-21 kW opptil 76 verktøy

Rødmyrsvingen 88, 3755 Skien - Postboks 2846 - 3702 Skien - tlf. 35 50 35 60 e-post: post@bergslitre.no - web: www.bergslitre.no

40

TRE & PROFIL 1-2019


NYHETER

nyemaskiner.no Verdens første automatiske EPD Snart kommer heldigitale miljødeklarasjoner Et nyutviklet digitalt verktøy gjør det nå enklere for bedriftene å lage og overføre miljødeklarasjonen EPD, Environmental Product Declaration til endelig godkjennelse og publisering hos EPD-Norge. Samtidig er grunnlaget dermed lagt for hel-digitale miljødeklarasjoner som EPD. Protan har vært en av drivkreftene bak utviklingen av dette prosjektet og fikk æren av å være det første selskapet overhodet som tar i bruk den nye teknologien. Dermed er verdens første automatiske EPD generert og digitalt overført til EPD-Norge. Det er en stor milepæl å kunne ta i bruk et slikt databasert verktøy, der regler for miljødeklarasjon (EPD), livssyklusanalyse (LCA)

og produktkategoriregler (PCR) er inkludert. Bedriftene kan ved bruk av dette verktøyet lage EPDer på en meget rask og kostnadseffektiv måte. Dette er fremtiden og ved bruk av verktøy kan prosessen gjennom hele verdikjeden automatiseres og digitaliseres. Det gir stor effektiviseringsgevinst i både tid og penger. Protan ønsker å være i førersetet ved å ta i bruk nye teknologiske løsninger i hele sin produksjonsprosess, og ønsker å levere miljødokumentasjon digitalt til brukere av BIM-verktøy, NOBB og andre databaser. Et BIM-prosjekt inneholder BIM-objekter og Protan vil med digitale EPDer berike BIM-modellene til også inkludere miljødokumentasjon som

del av en automatisk og digital løsning. Neste skritt for Protan er å digitalisere alle eksisterende Protan-EPDer og gjøre disse tilgjengelige digitalt for eksport til andre digitale systemer. På denne måten vil Protan tilby digitale EPDer som i prinsippet kan sendes sømløst gjennom hele verdikjeden. - Næringslivets behov for å dokumentere miljøprofilen til sine produkter stiger. Markedene etterspør stadig oftere kunnskap om produktenes miljøprestasjoner, ikke bare under bruk, men under hele livssyklusen. Miljødeklarasjonen EPD dekker dette behovet, sier Håkon Hauan, daglig leder av EPD-Norge, som er en programoperatør for miljødeklarasjonen EPD.

SMARTE LØSNINGER, BEDRE

PLASSUTNYTTELSE POCKET – NORSKPRODUSERTE SKYVEDØRSKARMER, LOFTSTRAPPER OG KOTTDØRER MED HØY KVALITET

www.pocket.no

TRE & PROFIL 1-2019

41


HVEM LEVERER HVA? Denne "guiden" er en lettfattelig oversikt over de forskjellige firmaer som er leverandører til henholdsvis byggebransjen og til trevarebransjen. Kjøpeguiden trykkes i hvert nummer av bladet og vil bli kontinuerlig ajourført.

Første oppføring: Kr. 1000 for 3 linjer pr. år. Ekstra oppføring: Kr. 500 for 3 linjer pr. år. Ekstra linjer: Kr. 150 pr. linje pr. år. Bestillingen er for min. 1 år og løper til den sies opp skriftlig. Tlf. 40 84 59 94, post@tre-profil.no

Leverandører til byggebransjen DØRER Brann/lyd-dører

KJØPEGUIDE

AT TRE AS 2436 Våler Tlf. 62 42 96 80 e-mail: firmapost@attre.no www.attre.no Laminatdører

RUUD TREVARE A/S 2080 Eidsvoll Tlf. 63 95 90 80 SCANFLEX A/S 4760 Birkeland Tlf. 37 28 00 00

Skyvedører

NORDIC DØRFABRIKK AS Kvavik 4580 Lyngdal Tlf. 38 33 05 00 E-mail: post@nordicdoor.no

RUUD TREVARE A/S 2080 Eidsvoll Tlf. 63 95 90 80 E-mail: firmapost@ruudtrevare.no

H-VINDUET FJERDINGSTAD AS 3300 Hokksund SCANFLEX A/S Tlf. 32 25 16 00 4760 Birkeland DØRFABRIKKEN VATNESTRØM AS e-post: firmapost@fjerdingstad.no Tlf. 37 28 00 00 4730 Vatnestrøm www.fjerdingstad.no Tlf. 37 96 10 50 E-mail: post@dorfabrikken.no Vi skreddersyr dine dører ULDAL AS Postboks 98 TUNDØREN AS 4795 Birkeland Postboks 1534 3206 Sandefjord JELD-WEN Norge AS Tlf. 38 13 71 00 Tlf. 33 46 40 31 Postboks 6611, Etterstad E-mail: uldal.birkeland@byggma.no E-post: post@tun.no 0607 Oslo www.byggma.no Spesialitet: Tun-døren Salg og mark.føring av Swedoor dører laminat/innerdørermassive dører/ytterdører Tlf. 22 02 72 00 Terasse/balkongdører Innerdører www.swedoor.no AT TRE AS DØRFABRIKKEN VATNESTRØM AS 2436 Våler 4730 Vatnestrøm JØMNA BRUG A/S Tlf. 62 42 96 80 Tlf. 37 96 10 50 2416 Jømna e-mail: firmapost@attre.no E-mail: post@dorfabrikken.no Tlf. 62 43 59 50 www.attre.no Vi skreddersyr dine dører Brann/lydklassifiserte fyllingsdører Laminatdører

NORDIC DØRFABRIKK AS Kvavik 4580 Lyngdal Tlf. 38 33 05 00 E-mail: post@nordicdoor.no

JELD-WEN Norge AS H-VINDUET FJERDINGSTAD AS Postboks 6611, Etterstad 3300 Hokksund 0607 Oslo Tlf. 32 25 16 00 Salg og mark.føring av Swedoor dørere-post: firmapost@fjerdingstad.no laminat/innerdører/massive dører/ytterdører www.fjerdingstad.no Tlf. 22 02 72 00 www.swedoor.no KLOPPEN TREVARE AS 2850 Lena Tlf. 61 16 86 66

42

TRE & PROFIL 1-2019


HVEM LEVERER HVA? Terrasse/balkongdører forts.. FØRRE TREVAREFABRIKK AS 5563 Førresfjorden Tlf. 52 75 44 70 e-mail: post@forretrevare.no www.forretrevare.no

LILLERØNNING SNEKKERIFABRIKK A/S 7387 Singsås Tlf. 72 43 60 60

Ytterdører JELD-WEN Norge AS Postboks 6611, Etterstad 0607 Oslo Salg og mark.føring av Swedoor dører laminat/innerdører/massive dører/ytterdører Tlf. 22 02 72 00 www.swedoor.no JØMNA BRUG A/S 2416 Jømna Tlf. 62 43 59 50

O.H. INDUSTRI A/S ULDAL AS Smedevej 17 Postboks 98 DK-7430 Ikast 4795 Birkeland Tlf: +45 9725 1200 Fax +45 9725 1617 Tlf. 38 13 71 00 E-mail: ohi@ohindustri.com E-mail: uldal.birkeland@byggma.no www.ohindustri.com www.byggma.no

EGE FRONT AS Opstadveien 12 4330 Ålgård tlf 51493344 post@egefront.no www.egefront.no HOVLAND TREVAREFABRIKK A/S Jærveien 1250 4375 Hellvik Tlf. +47 90 40 01 50 E-mail: firmapost@hovlandtrevare.no

TUNDØREN AS Postboks 1534 3206 Sandefjord Tlf. 33 46 40 31 E-post: post@tun.no Spesialitet: Tun-døren DØRFABRIKKEN VATNESTRØM 4730 Vatnestrøm Tlf. 37 96 10 50 E-mail: post@dorfabrikken.no Vi skreddersyr dine dører

RUUD TREVARE A/S 2080 Eidsvoll Tlf. 63 95 90 80 E-mail: firmapost@ruudtrevare.no

FASADE- OG VEGGPANELER DECOLINQ AS Hagaveien 51 3275 Svarstad www.decolinq.no Eksteriør: fasade i kompaktlaminat Interiør: paneler og toalettskillevegger

GARASJEPORTER/ PORTÅPNER

GRANDAL TREVARE A/S 4770 Høvåg Tlf. 37 26 92 92 E-mail: firma@grandal.no www.grandal.no

GAPO AS Opstadveien 9 4330 Ålgård 51612080 post@gapo.no www.gapo.no LISTA TREINDUSTRI a/s 4650 Vanse Tlf. 38 39 41 00 Spesialitet: LiGa-porten

TRE & PROFIL 1-2019

43

KJØPEGUIDE

Ytterdører

DØRKARMER


HVEM LEVERER HVA? Listverk forts..

KJØKKEN/BAD/ GARDEROBE FOSS SNEKKERI A/S Stensveien 29 7336 Meldal Tlf. 72 49 58 00

KJØPEGUIDE

HAMRAN SNEKKERVERKSTED AS 4590 Snartemo Tlf. 38 34 94 50 e-mail: hamran@hamran .no www.hamran.no

HAUGSTAD MØBEL E-post: post@haugstadmobel.no Tlf: 51 79 16 00

STRAI KJØKKEN A/S Setesdalsveien 240 4618 Kristiansand S. Tlf. 38 00 33 00, e-post: post@strai.no

LISTVERK

BOSVIK AS Foringer, listverk og spiler i alle tresorter. Leveres ferdig overflatebehandlet. Klarlakk-fargelakk og brannbehandling. E-post: salg@bosvik.no Tlf: 37 14 93 00 HEMNES LIST AS Grepperud 1970 Hemnes Tlf. 63 85 83 88 Furu listverk ubeh/malt MDF listverk utforinger Badstuepanel i osp/svartor

RINDALSLIST AS 6657 Rindal Tlf. 71 66 46 40 e-post: post@rindalslist.no SANGNES TREVARE AS 2846 Bøverbru Tlf. 61 19 84 00 E-post post@sangnestrevare.no

SPESIAL- INNREDNINGER AT TRE AS 2436 Våler Tlf. 62 42 96 80 e-mail: firmapost@attre.no www.attre.no Spanskvegger BOSVIK AS Risørveien 667, 4950 Risør. www.bosvik.no BUSKERUD SPESIALINNREDNING AS Nordbråtagata 9 3340 Åmot Tlf: 32 77 88 90 post@buskerud-spesialinnredning.no www.buskerud-spesialinnredning.no MØBELSNEKKERNE AS Semsveien 86 3300 Hokksund Tlf: 32 75 05 50 post@mobelsnekkerne.no www.mobelsnekkerne.no FAGINNREDNING AS Tlf. 56 58 90 40 www.faginnredning.no post@faginnredning.no HAUGSTAD MØBEL E-post: post@haugstadmobel.no Tlf: 51 79 16 00

Spesialinnredning forts.. HENRIKSEN SNEKKERI AS Tlf. 370 99 505 www.henriksen-snekkeri.no JØNDAL & HOFF SNEKKERVERKSTED AS Elveveien 26/28 1472 Fjellhamar Tlf. 67 98 05 20

KAUPANG MØBLER AS 2480 Koppang post@kaupangmobler.no www.kaupangmobler.no

MINDE SNEKKERI AS 5073 Bergen Tlf: 55205454 www.minde-snekkeri.no

RØE TREVARE CORIFORM A/S 7600 Levanger Tlf. 74 08 40 00 Spesial: Corian sammen med tre SOGNATRE AS Tlf: 57 67 16 86 www.sognatre.no TREPROSJEKT AS 4353 Klepp Stasjon Tlf. 51 78 98 80 www.treprosjekt.no

SPROSSERAMMER/ SKODDER RAKKESTAD TREVARE AS Johs Krosbys vei 3, 1890 Rakkestad Tlf. 69 22 77 15 E-post: sprosser@rakkestadtrevare.no www.rakkestadtrevare.no

TROLLHEIM AS 6650 Surnadal Tlf.71 65 77 77 www.trollheim.no 44 & PROFIL 1-2019 Spesialitet:TRE Kvalitetssprosser.


HVEM LEVERER HVA? Trapper forts.

TRAPPER

Koblede vinduer forts..

SOGNATRE AS K. SOLEM SNEKKERI 7350 Buvika Tlf: 57 67 16 86 Tlf. 72 86 51 12 www.sognatre.no

EIKTRAPP AS 6394 Fiksdal www.eiktrapp.no

KJØPEGUIDE

LØKEN TREVARE A/S SULDAL TREVARE AS 4230 Sand Industrivn. 6 1870 Ørje Tlf. 52 79 04 30 www.suldal-trevare.no Tlf. 69 81 35 00 post@suldal-trevare.no FAGTRAPP AS Vensvangveien 434, 2338 Espa Tlf. 62 58 03 03 SMØLAVINDUET AS TRAPPESPESIALISTEN AS 6570 Edøy 3080 Holmestrand Tlf. 71 54 43 50 Tlf. 33 05 00 33 FREKHAUGTRAPPA AS E-mail: post@trappespesialisten.no Hanstveit 5283 Fotlandsvåg TLF 56 34 06 66 E post: firmapost@frekhaugtrappa.no TRE TRAPP AS SOLFJELD Tre og Tradisjon AS www.frekhaugtrappa.no Åsvn. 6 Solfjellveien 1 3475 Sætre 4900 TVEDESTRAND Tlf. 37 16 21 38 Tlf. 32 79 16 22 HAFRSFJORD TRE AS post@solfjeld.no www.solfjeld.no Godesethdalen 22, 4034 Stavanger #solfjeldtreogtradisjon Tlf. 51 95 10 00 Solfjeld as TYDAL TRAPPEFABRIKK AS 7590 Tydal Tlf. 73 81 57 12 HAGEN AS E-post: post@tydaltrappefabrikk.no Visnesvegen 5 STORÅS TREVARE A/S 6783 Stryn 7334 Storås Trappestudio i Oslo, Stavanger, Bergen, Tlf. 72 49 81 65 Egersund, Trondheim, Gjøvik VINDUER Tlf. 57 87 35 00 www.stryntrappa.no E-post: stryn@hagen.eu Buede vinduer ULDAL AS Postboks 98 HESTNÆS TRAPPEFABRIKK A/S HOVLAND TREVAREFABRIKK A/S 4795 Birkeland 2338 Espa Jærveien 1250 Tlf. 38 13 71 00 Tlf. 62 58 01 91 4375 Hellvik E-mail: uldal.birkeland@byggma.no Tlf. +47 90 40 01 50 www.byggma.no E-mail.: firmapost@hovlandtrevare.no INNVÆR A/S TRAPPEFABRIKK 5430 Bremnes Tlf. 53 42 85 40 Koblede vinduer Spesialvinduer BYKLE VINDU AS SOLFJELD Tre og Tradisjon AS MELBY SNEKKERVERKSTED A/S 4754 Bykle Solfjellveien 1 6490 Eide Tlf. 37 93 93 00 4900 TVEDESTRAND Tlf. 71 29 99 20 Tlf. 37 16 21 38 post@solfjeld.no www.solfjeld.no HANSEN & JUSTNÆS A/S #solfjeldtreogtradisjon MYRLI TREVARE A/S Buråsen 13 Solfjeld as 2340 Løten 4636 Kristiansand S Tlf. 62 59 05 64 Tlf. 38 14 45 00 Fax 38 14 45 01 E-post: post@h-j.no TRE & PROFIL 1-2019

45


HVEM LEVERER HVA? Vinduer m/energi/

Vinduer m/energi/

isolerglass

isolerglass forts.

FØRRE TREVAREFABRIKK AS 5563 Førresfjorden Tlf. 52 75 44 70 e-mail: post@forretrevare.no www.forretrevare.no

SOLLIHØGDA TREVAREFABRIKK 2092 Minnesund Tlf. 63 96 80 05 Hjemmes: www.sollihogda.com E.mail: info@sollihogda.com Spesial: Vinduer i gammel stil

HANSEN & JUSTNÆS A/S Buråsen 13 4636 Kristiansand S Tlf. 38 14 45 00 E-post: post@h-j.no

STORÅS TREVARE A/S 7334 Storås Tlf. 72 49 81 65 Fax 72 49 85 05

KJØPEGUIDE

H-VINDUET BAUGE AS 6900 Florø Tlf. 57 75 20 80 Fax 57 74 18 48 E-post: sentral@h-vinduetbauge.no

H-VINDUET FJERDINGSTAD AS 3300 Hokksund Tlf. 32 25 16 00 Fax 32 25 16 16 e-post: firmapost@fjerdingstad.no www.fjerdingstad.no

MESTERVINDU AS Sjoareset, 5419 FITJAR Tlf. 53 45 89 70 salg@mestervindu.com

K. SOLEM SNEKKERI 7350 Buvika Tlf. 72 86 51 12 Fax 72 86 50 30

DIVERSE

HAUGSTAD MØBEL E-post: post@haugstadmobel.no Tlf: 51 79 16 00

RISKA TREDREIER Tredreiermester Rolf Tore Riska Tlf: 915 47 827 E-post: rtr@riskatredreier.no www.riskatredreier.no

ULDAL AS Postboks 98 4795 Birkeland Tlf. 38 13 71 00 Fax 38 13 79 01 E-mail: uldal.birkeland@byggma.no www.byggma.no

Takvinduer

VELUX Norge AS Postboks 4224 - Nydalen 00401 Oslo Tlf. 22 51 06 00 Fax 22 51 06 10 E-post: VELUX-NO@VELUX.com www.VELUX.no Takvinduer, vinduskupler, solskjerming

VOSS MØBEL- OG TREVAREVERKSTAD AS Øvre Langhaugen 10 5709 Voss Tlf. 56 52 10 10 Fax 56 52 10 20 Skyvedørskarmer/loftstrapper

DIVERSE

LILLERØNNING SNEKKERIFABRIKK A/S 7387 Singsås Tlf. 72 43 60 60 Fax 72 43 60 61

BRØDR. ØYEHAUG AS 6153 Ørsta Tlf. 70 04 99 00 www.oyehaug.no spesialist i trebearbeiding cnc, fresing, tredreiing, overfl.beh.

LØKEN TREVARE A/S Industrivn. 6 1870 Ørje Tlf. 69 81 35 00 Fax 69 81 35 01

HAMRAN SNEKKERVERKSTED 4590 Snartemo Tlf. 38 34 94 50 Fax 38 34 94 51 E-mail: hamran@hamran.no www. hamran.no Høvelbenker

46

Vis deg fram! Hva med en oppføring i kjøpeguiden?

Ta kontakt: E-post: post@tre-profil.no Tlf: 40 84 59 94 TRE & PROFIL 1-2019


LEVERANDØRER TIL TREVAREBRANSJEN ALUPROFILER SYSTEMBESLAG AS Tlf. 611 69 900 www.systembeslag. no Vegg- og karmprofil for glass

ARBEIDSMILJØ

BESLAG Møbelbeslag/låser GUNNAR EIKLID AS Østre Aker vei 213 0975 Oslo Tlf: 22 80 33 50 Fax: 22 80 33 51 www.eiklid.no eiklid@eiklid.no

Skyvedørsbeslag SYSTEMBESLAG AS Tlf. 611 69 900 www.systembeslag. no

Vindu- og dørbeslag

ASSA OEM AB Åkarvegen 1 435 33 Mölnlycke Tlf: +46 771-888 008 kundservice.gbg@assaabloy.com www.fix.se

CARL-RAS AS Sletten 31 DK-7500 Holstebro Danmark. Tlf: +45 97423311 www.carl-ras.dk Norsk representant: Helge Olav Nyhus Mobil +47 91389810 Mail: hon@carl-ras.dk DORMAKABA NORGE AS Postboks 195 Alnabru Alfasetveien 1 0614 Oslo Tlf. 06866 Bjorn.mathisrud@dormakaba.com www.dormakaba.no GUNNAR EIKLID AS Østre Aker vei 213 0975 Oslo Tlf: 22 80 33 50 www.eiklid.no eiklid@eiklid.no SØRBØ INDUSTRIBESLAG AS P.B 5718, 7437, Sluppen,Trondheim Tlf: 51444350 Mail avd Industri: industri@sorboindustribeslag.no Mail avd Proff: proff@sorboindustribeslag.no www.sorboindustribeslag.no Besøksadresse Trondheim: Brøttemsvegen 103, 7093 TILLER Besøksadresse Stavanger: Bjødnabeen 12, 4031 STAVANGER

Vindu- og dørbeslag forts.

IPA-BESLAG A/S J. PETERSENS BESLAGFABRIK DK-9240 Nibe, Danmark Tlf. +45 98 35 15 00 Fax:+45 98 35 22 00 Representant i Norge: IPA Trondheim Tore Dahl Ingvald Ystergaardsvei 3A 7047 Trondheim Mobil: 9829 8317 E-mail: td@ipafittings.com MILA BESLAG A/S H.C. Ørsted Vej 18 DK- 3000 Helsingør tlf.: +45 49139900 fax.: +45 49139893 e-post: info@mila.dk www.mila.dk OPTIMERA INDUSTRI Østre Aker vei 260, 0915 Oslo Tlf. 47 64 80 00 industri@optimera.no optimeraindustri.no MDF, spon, x-finer, limfog, laminat, benkeplater, komponenter til trapp, dør og vindu RM BESLAG AS Postboks 72 3081 Holmestrand Tlf/fax: 33 05 18 83 - Mob: 93 02 62 40 E-mail: ru-malm@online.no

SYSTEMBESLAG AS Tlf. 611 69 900 www.systembeslag. no

SKANDI BESLAG A/S Postboks 40 DK-4040 Jyllinge (København) Tlf. +45 4678 9600 Fax +45 4673 1710 WEB: www.skandi.dk mailbox@skandi.dk

ABRA BESLAG AS P.B. 1801, Lade 7440 Trondheim Tlf. 73 89 44 21 / 22 www.abrabeslag.no TRE & PROFIL 1-2019

47

KJØPEGUIDE

P. BLAKSTAD AS Fossegrenda 13 7038 Trondheim Tlf. 73 95 79 60 Fax 73 95 79 79 E-mail: firmapost@p-blakstad.no Sponavsug - luftbefuktning

Vindu- og dørbeslag forts.


LEVERANDØRER TIL TREVAREBRANSJEN Vindu- og dørbeslag forts. spilka.com

Balustre og meglere forts. BRØDR. ØYEHAUG AS 6153 Ørsta Tlf. 70 04 99 00 www.oyehaug.no spesialist i trebearbeiding cnc, fresing, tredreiing, overfl.beh. C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

DØRTERSKLER

O.H. INDUSTRI A/S Smedevej 17 DK-7430 Ikast Tlf: +45 9725 1200 Fax +45 9725 1617 E-mail: ohi@ohindustri.com www.ohindustri.com

FLISHUGGER/KVERN BRIKKETERINGS-

KJØPEGUIDE

Langrabben 71, 6013 Ålesund Tlf: +47 70 17 65 00

ASSA ABLOY Openings Solutions Besøksadresse: Anolitveien 1-3, Postadresse: Postboks 424, 1402 Ski Tlf. 69 24 52 00 www.trioving.no

ANLEGG FALKENBERG AS Billingstadsletta 30 1396 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 E-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no

BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 60 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

HM VERKTØY OG MASKIN AS Rødmyrjordet 5, 3735 Skien Tlf. 913 27 722 og 981 00 038 E-post: post@hmvmaskin.no www.hmvmaskin.no

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf. 55 11 24 70 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

RISKA TREDREIER Tredreiermester Rolf Tore Riska Tlf: 51 66 14 95 E-post: rtr@riskatredreier.no www.riskatredreier.no

P. BLAKSTAD AS Fossegrenda 13 7038 Trondheim Tlf. 73 95 79 60 E-mail: firmapost@p-blakstad.no

FALKENBERG AS Billingstadsletta 30 1396 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 E-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no

AANESLAND FABRIKKER AS 4795 Birkeland Tlf. 37 27 62 99 post@aaneslandfabrikker.no www.aaneslandfabrikker.no Søyler, balustre, meglere, spesial

TRETEK AS Utvik Bygd 6260 SKODJE Tlf. 70 14 61 00 e-post: info@tretek.no www.tretek.no

BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 60 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no www.vela.no

BALUSTRE OG MEGLERE

FØNHUS MASKIN AS 3261 Larvik Tlf. 33 16 56 50 - www.fonhus.no

HM VERKTØY OG MASKIN AS Rødmyrjordet 5, 3735 Skien Tlf. 913 27 722 og 981 00 038 E-post: post@hmvmaskin.no www.hmvmaskin.no

48

TRE & PROFIL 1-2019


LEVERANDØRER TIL TREVAREBRANSJEN Flishugger/kvern forts.

P. BLAKSTAD AS Fossegrenda 13 7038 Trondheim Tlf. 73 95 79 60 E-mail: firmapost@p-blakstad.no

TRETEK Tverrvegen 6020 Ålesund Tlf. 70 14 61 00 e-post: info@tretek.no www.tretek.no

GLASSPRODUKTER

FØNHUS MASKIN AS 3261 Larvik Tlf.. 33 16 56 50 - www.fonhus.no

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

TRETEK Utvik Bygd 6260 SKODJE Tlf. 70 14 61 00 e-post: info@tretek.no www.tretek.no

INDUSTRILIM AS Vestsideveien 3 A, 3403 Lier Tlf: 32 84 92 60 www.industrilim.no post@industrilim.no

HPL -LAMINAT DECOLINQ AS Hagaveien 51 3275 Svarstad www.decolinq.no ABET, DEKODUR, OBERFLEX laminat, kompakt, kantlister oppliming, komponenter

LAKKERING

FUKTMÅLERE BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 60 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

Fuktmålere forts.

LÅSER ASSA ABLOY Openings Solutions Besøksadresse: Anolitveien 1-3, Postadresse: Postboks 424, 1402 Ski Tlf. 69 24 52 00 www.trioving.no

DORMAKABA NORGE AS Postboks 195 Alnabru Alfasetveien 1 0614 Oslo Tlf. 06866 Bjorn.mathisrud@dormakaba.com www.dormakaba.no

RUUD TREVARE A/S 2080 Eidsvoll Tlf. 63 95 90 80 E-mail: firmapost@ruudtrevare.no KRYSTAL AS Neder Eiker v. 37 C 3045 Drammen Salgskontakt: 970 91 933

LIMPRODUKTER AKZO NOBEL ADHESIVES AB Postboks 565 1411 KOLBOTN Tlf. 66 81 95 00 E-mail: norge@akzonobel.com

TRE & PROFIL 1-2019

49

KJØPEGUIDE

VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no Web: www.vela.no

Fuktmålere forts.


LEVERANDØRER TIL TREVAREBRANSJEN Maskiner nye forts.

Overflatebehandling/

MASKINER Maskiner nye BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553, 3702 Skien Tlf. 35 50 35 60 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

impregneringforts. VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no Web: www.vela.no

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

HM VERKTØY OG MASKIN AS Rødmyrjordet 5, 3735 Skien Tlf. 913 27 722 og 981 00 038 E-post: post@hmvmaskin.no www.hmvmaskin.no

KVARNSTRANDS VERKTØY Stensrudveien 3, 2335 STANGE Tlf. 62 54 06 50 E-post: c@kvarnstrands.no www.kvarnstrands.se Schneeberger slipemaskiner

KJØPEGUIDE

KOPPERS NORWAY AS 2337 Tangen Tlf: 62 58 24 00

SHERWIN-WILLIAMS AS Postboks 70, 2021 Skedsmokorset Tlf. 63 87 10 20 E.mail: norge@beckeracroma.com www.beckeracroma.no

Maskiner -brukte FALKENBERG AS Billingstadsletta 30 1396 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 E-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no

KRYSTAL AS Neder Eiker v. 37 C 3045 Drammen Salgskontakt: 970 91 933

VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no www.vela.no

/

OVERFLATEBEHANDLING

TEKNOS NORGE AS Industrivn. 28, 3430 Spikkestad. Tlf : 31 29 49 00 E post : teknos@teknos.no Hjemmeside : www.teknos.no

SANDWICH-ELEMENTER

IMPREGNERING AKZO NOBEL COATINGS AS Postboks 565, 1411 Kolbotn Tlf. 66 81 95 00 E-mail: norge@akzonobel.com

O.H. INDUSTRI A/S Smedevej 17 DK-7430 Ikast Tlf: +45 9725 1200 Fax +45 9725 1617 E-mail: ohi@ohindustri.com www.ohindustri.com

TRETEK Utvik Bygd 6260 SKODJE Tlf. 70 14 61 00 e-post: info@tretek.no www.tretek.no

50

TRE & PROFIL 1-2019


LEVERANDØRER TIL TREVAREBRANSJEN UTSTYR TIL OVER-

SLIPEPRODUKTER

TRELAST OG PLATER

FLATEBEHANDLING BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 60 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

FRITZØE ENGROS AS Boks 2055 - Stubberød 3255 Larvik Tlf. 33 13 64 00

GREIFF INDUSTRIMILJØ AB Dynamovegen 17, SE 591 61 Motala. Tlf.: +46 141 23 73 30 Mail: info@greiff.se, www.greiff.se Leverandør av enkle lakkeringskabiner til nøkkelferdige anlegg.

MIRKA SCANDINAVIA AB (Sverige - Norge - Danmark) Frøgatan 9, 65343 Karlstad Sverige www.mirka.se Våre forhandlere i Norge:

FALKENBERG AS Billingstadsletta 30 1396 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 E-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no

NorbondAS Engomsvingen 10, 2323 Ingeberg Tlf. 62 52 04 10 E-mail: post@norbond.no

OPTIMERA INDUSTRI Østre Aker vei 260 0915 Oslo Tlf. 22 16 88 10 MDF, spon, x-finer, limfog, laminat, benkeplater, komponenter til trapp, dør og vindu

VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no Web: www.vela.no KORROSJONS-TEKNIKK A/S Hvamsvingen 9A 2013 Skjetten Tlf: 63 84 60 60 e-mail: mail@korrosjons-teknikk.no web : www.korrosjonsteknikk.no Leverandør av Kremlin lakkeringsutstyr

Tinter AS Frysjaveien 35, 0884 Oslo Tlf. 22 23 22 50 E-mail: hogne@tinter.no C. Christoffersen AS Rødmyrsvingen 53, 3740 Skien Tlf. 35 50 44 00/ Faks: 35 50 44 44 E-mail: john@cchristoffersen.no Lakkspesialisten AS Jonstadveien 6,5146 Fyllingsdalen Tlf. 55 15 41 59 E-Mail: olepetter@lakkspesialisten.no VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no Web: www.vela.no Offshore Trading AS Nikkelveien 3, 4313 Sandnes Tlf. 40 00 58 53 E-mail: post@offtrade.no ______________________________ TRETEK Utvik Bygd 6260 SKODJE Tlf. 70 14 61 00 - Fax 70 14 60 58 e-post: info@tretek.no www.tretek.no

KJØPEGUIDE

WAGNER NORGE Postboks 43, lindebergveien 3 2016, Frogner Tlf. 90 75 76 21

Rewaco AS Pb. 7876 Spjelkavik, 6022 Ålesund Tlf. 70 14 85 70 E-mail: post@rewaco.no

OSLO FINERFABRIKK AS Frysjaveien 29, 0411 Oslo Tlf: 23 00 61 60 - post@oslofiner.no

TØRKER BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 60 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

VERKTØY OG SAGLBAD C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

TRE & PROFIL 1-2019

51


KJØPEGUIDE

LEVERANDØRER TIL TREVAREBRANSJEN Vertkøy og sagblad forts.

Vertkøy og sagblad forts.

Vertkøy og sagblad forts.

FALKENBERG AS BIllingstadsletta 30 1396 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 e-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no

KVARNSTRANDS VERKTØY Stensrudveien 3 2335 STANGE Tlf. 62 54 06 50 Fax 62 54 06 51 E-post: c@kvarnstrands.no www. kvarnstrands.se

VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no Web: www.vela.no

GOJ VERKTØY AS Hestehagen 2 – 1448 Drøbak Tlf. 23210980 - 90082279 post@goj.no - www.goj.no Sagteknikk og verktøy

SANDSJE-HVITSTEN AS Lillevarskogen 6, 3160 Stokke Tlf.: 33 33 54 80 Fax:33 33 54 81 www.shv.no post@shv.no

HM VERKTØY OG MASKIN AS Rødmyrjordet 5, 3735 Skien Tlf. 913 27 722 og 981 00 038 E-post: post@hmvmaskin.no www.hmvmaskin.no

KYOCERA UNIMERCO Tooling AS Karihaugveien 89 1086 Oslo Tlf +47 22 72 06 02 nowood@unimerco.com www.kyocera-unimerco.no

IMM COLOGNE

KØLN inspirerer Av Elisabeth Østby

Det er en stund siden jeg var i Køln sist, og jammen var det godt å være tilbake. Det er noe eget med stemningen her. Det vrimler av mennesker fra hele verden. Standene er enorme og utstillingene flotte.

Arrangørene av årets IMM Cologne og Living Kitchen melder om rekordstor oppslutning. 150,000 besøkende fra 145 land kom til Køln i januar. Besøkende fra Kina økte med 23 prosent. Fra Nord Amerika økte besøksmassen med 15 prosent og fra Sør-Amerika med 29 prosent. Innenfor Europa økte antall besøk av proffkunder fra

Hellas med hele 31 prosent, Irland økte med 30 prosent og Portugal med 31 prosent. På denne messen er det virkelig mye å se på for design-interreserte og møbelfantaster. Jeg lot meg inspirere og fascinere. Jeg fant til og med en ekte hage inne i en av messehallene. En

oase av grønne planter lokket meg inn på standen til Birckenstock. En pust i bakken med fuglekvitter og en herlig cappucino ladet batteriene til nye inntrykk. For mitt hode kan mettes kjapt av både lyder, mennesker og produkter. Derfor må både hode og føtter lades med jevne mellomrom, og det er mange muligheter til det på veien.

52

TRE & PROFIL 1-2019


A r IkMi tM e kC t uOr L O G N E

NORSKE UTSTILLERE Noen få norske utstillere var også på plass i Køln. I en jungel av utstillere og messehaller gjelder det å ha gjort den gode jobben i forkant. For vil du ha mennesker til standen din, må du ha gjort en grundig jobb. For vet ikke samarbeidspartnerne hvor du er, er sannsynlig liten for at de tilfeldigvis dumper forbi.

Best på stein Lundhs AS er Norges ledende produsent av naturstein, og fører et bredt utvalg av naturstein som larvikitt, granitt og anortositt. Selskapet drifter rundt 8 steinbrudd og er nord europas største. Thor Lundh startet bedriften i 1962 og er fortsatt på kontoret, forteller Line Møller Mærsk som er brand manager. I dag er de 140 ansatte med en eksportandel på hele 99 prosent. Vi produserer blokker som bearbeides til de overflatene de skal brukes til. Larvikitt eksporteres til hele verden og brukes blant annet i kjente

bygninger som Burj-Al-Arab i Dubai og Gallerie Lafayette i Paris. Steinen blir brukt som dekor på fasader, gulv, bardisker og i spa-avdelinger. Den brukes også i benkeplater til kjøkken. Steinen er 300 millioner år gammel og er en bestandig overflate som tåler 300 grader. -De som kjøper stein av oss får med seg en gave og et sertifikat som dokumenterer at steinen de har kjøpt kommer fra steinbruddet og har blitt bearbeidet til ferdig produkt. Kjøkkenkonseptet er nytt, og vi laserte dette i Tyskland i fjor. Derfor er det første gang vi deltar på denne messen med et slikt konsept, forteller Line.

MOODMAKER Northern Lightning har eksistert i 12 år, forteller Stine Birkeland som er marketing manager. Lamper har vært bedriftens hovedfokus, men i fjor dro de det videre. -Vi er en "Moodmaker", fortsetter Stine. Og derfor var det naturlig for oss å utvikle konseptet vårt til også å omfatte møbler. Lampene våre står alltid i miljøer sammen med møbler, så hvorfor kunne ikke vi lage vår egen kolleksjon? Dermed startet arbeidet, og i for lanserte de 28 nye produkter under møbelmessen i Stockholm. -Navnet vårt er nå derfor kun

Northern, og passer slik til hele vårt konsept som er et livsstilsmerke. Resutaltet er vært overraskende bra, smiler Stine. -Vi har solgt mye mer møbler enn forventet. Nå satser vi på det tyske markedet. Derfor viser vi oss fram på

Stine Birkeland

messen. Hele 50 prosent av omsetningen til Northern er basert på eksport. Alt er mulig, sier Stine.

Lekre produkter i tre

TRE & PROFIL 1-2019

53


IMM COLOGNE

Tre er VITAMIN

Dette runde bordet i hvitoljet ask vant designprisen på messen i fjor.

Vitamin Design er spesielt opptatt av tre. Vita betyr liv og Min står for minimalistisk, forteller desinger G.G. som er født i Litauen. Tre sammen med god design er bra for helsen vår, sier han.

150 år gamle materialer som hentes fra broen, kirker og andre bygninger brukes i møblene til Nature Design. Møblene lages i Verona, Italia. "Made in Verona, Shaped by time".

På denne messen er det virkelig mye å se på for design-interreserte og møbelfantaster. Jeg lot meg inspirere og fascinere. Jeg fant til og med en ekte hage inne i en av messehallene.

"

54

TRE & PROFIL 1-2019


IMM COLOGNE

En helt spesiell lysskilde laget av plywood.

Kastanjetre sammen med pleksiglass skapte stor oppmerksomhet på denne standen. Scholtisek heter produsenten.

Tischlerei Sommer vet å markedsføre produktene sine. Her er både historien og gamle verktøy en del av utstillingen.

Nydelig bord i heltre utførelse.

TRE & PROFIL 1-2019

55


I M M ICMOML O G N E

Taxtho er et Italiensk firma som lager flatpakkede møbler. Dette er et patentert system, forteller Theo og Alex. Du trenger hverken lim, skruer eller annet festeutstyr for å montere disse møblene. I tillegg til at de er enkle å montere og ta fra hverandre, er de også gode å sitte i.

Driada er en russisk kjøkkenprodusent som viste fram hvordan kombinasjonen av ulike overflater og materialer gir spennende uttrykk. Stålreoler og glass bryter med andre flater og gir et luftigere inntrykk. 56

TRE & PROFIL 1-2019


I M M ICMOML O G N E

Centrokitchen er en gresk kjøkkenprodusent som i sitt splitter nye kjøkken viser fram kjøkkenskuffer og dører i kun 8 mm bredde. Dette åpner helt nye designmuligheter, sier Lars Ringlund i Blum Norge. Centrokitchen bruke Blum henglser i sine kjøkken.

Ukitch er et ungarsk firma. De har i en årrekke produsert møbler, og har nylig startet kjøkkenproduksjon. Nå kan du kle opp ditt eget kjøkken slik du vil. Med lys skaper man de effekter man ønsker på kjøkkenet.

TRE & PROFIL 1-2019

57


Messe

NYTT

HYTTEMESSA Hyttemessen på Hellerudsletta har gjennom et par tiår vært det største og viktigste møtestedet for virksomhetene i hyttemarkedet og det store norske hyttepublikumet. 25.-28. april har vi igjen gleden av å invitere til hyttefest på X Meetingpoint (tidligere Exporama Senteret). Ikke noe sted vil du kunne møte flere hytteeksperter samlet på ett sted enn på Hellerudsletta disse dagene i april.

Møbler i Stockholm I februar ble møbelmessen i Stockholm arrangert. Stockholm Furniture Fair huset mer enn 700 bedrifter og formgivere fra hele verden. I år lå fokuset i stor grad på tre. Arrangørene melder også dette året om en godt gjennomført messe med god messedeltakelse både i form av besøk og utstillere.

Overflatebehandlingsmesse i København Scandinavian Coating er etablert som Nordens foretrukne møtested og messe for hele den nordiske overflatebehandlingsbransje. I årenes løp er arrangementet blitt mer internasjonalt med deltagere fra 15 land og utstillere fra land som Tyskland, Italia og Tyrkia. Messen med ca. 80 utstillere viser markedets seneste produktnyheter og alle typer utstyr og serviceytelser innen for overflatebehandling av tre, plast og metall.

Nordic Living Fra 2019 endret januarutgaven av Norges største design- og interiørmesse navn og identitet. Med nye Nordic Living skal bredden av utstillere og besøkende få et mer skreddersydd tilbud. Første utgave av nye Nordic Living fant sted 23.–25. januar 2019 på Lillestrøm. Messen skal arrangeres to ganger årlig og vil i august løpe parallelt med Oslo Design Fair, som fra 2019 kun avholdes om høsten. Mens Nordic Living spisser seg mot livsstil og detaljhandel, fortsetter Oslo Design Fair arbeidet med å styrke sin allerede etablerte profil rettet mot high-end møbeldesign og proffmarkedet.

Messekalender 2019 FUTUREBUILD

LIGNA

Scandinavian Coating

TENDENCE

SCOTLAND BUILD

OSLO DESIGN FAIR

MOSCOW INTERNATIONAL FURNITURE SHOW

DESIGNERS SATURDAY

London, 5. - 7. mars futurebuild.co.uk

København, 20.-21. mars scandinaviancoating.com Glasgow, 20. - 21. mars scotlandbuildexpo.com

Moskva, 3. - 6. april mmms-expo.ru

SALONE DEL MOBILE Milano, 9. - 14. april www.salonemilano.it/en/

HYTTEMESSEN

X meeting point Hellerudsletta 25.-28. april hyttemessen.no

Hannover, 27.- 31. mai 2019 Ligna.de Frankfurt, 29.juni - 1. juli tendence.messefrankfurt.com Lillestrøm, 28. - 30. august oslodesignfair.no Oslo, 6. -8. september designerssaturday.no

BYGG REIS DEG

Lillestrøm, 16. - 19. oktober byggreisdeg.no

BATIMAT

Paris, 4. - 8. november batmat.com

INTERZUM

Køln, 21. - 24. mai 2019 interzum.com/

Gjør din bolig bedre VÅR Sandefjord Fredrikstad Oslo/Hellerudsletta Kristiansand Steinkjer Stavanger Hamar Bodø

01.03 - 03.03 08.03 - 10.03 15.03 - 17.03 22.03 - 24.03 29.03 - 31.03 05.04 - 07.04 26.04 - 28.04 03.05 - 05.05

Tre og Profil tar ikke ansvar for endringer.

58

TRE & PROFIL 1-2019


60evåetrids l

NORSKERT S PRODU

Krevende byggherrer velger MagnorVinduet

Unik 3-lags oppbygging 1 2 3

Pulverlakkert aluminium Supersterk kompositt Ferdig behandlet treverk

Bedre totaløkonomi

• Konstruert for 60 års levetid • Laget av materialer som tåler fukt • Vedlikeholdsfritt – ingen råteskader • Laveste livsløpskostnad Energi- og lydegenskaper i toppklasse!

1

2

3

www.magnorvinduet.no E-post: post@hvm.no Tlf.: 55 11 29 70 Salgskontor: Krokeideveien 6, Postboks 126 Fana, 5859 Bergen TRE & PROFIL 1-2019

59


Returadresse: Tre & Profil, Furusethgt. 5, 2050 Jessheim

Fra Supermatt til Høyglans Du bestemmer!

MATT

BLANK

Løser dine overflateutfordringer

Vi har produktene og våre team innehar høy kompetanse som sørger for perfekt overflate uansett glans. Sherwin-Williams har over 150 års erfaring med overflatebehandling, og sammen med våre 18 dyktige og dedikerte medarbeidere i Norge innen service, salg, mixing og lab ønsker vi å finne den løsningen som sikrer deres inntjening og kvalitet. Ta kontakt i dag! Sherwin-Williams Norway AS Marenlundveien 2 | PB 70 | 2021 Skedsmokorset Tlf 63 87 10 20 | norway@sherwin.com 60 www.sherwin-williams.eu

TRE & PROFIL 1-2019


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.