__MAIN_TEXT__

Page 1

!SIDE 9!

Nr 6. desember 2020 31. ÅRGANG

TRAPPERINGEN B. INNVÆR AS

"Vi må gjøre oss selv attraktive. Da må vi være lønnsomme bedrifter som kan love ungdommen et levebrød. Vi må tilby en framtid. Timelønnen må opp."

Michelsens Interiørentreprenør

Lalm Handverksenter? No er det Åver! TRE & PROFIL 6-2020

1


T 75 Prex www.dahm.no

T75 Prex 200 mm skjærehøyde - Skråstilling 46° begge sider

Avansert styring og innovative løsninger gir deg mulighet som før ikke var mulige Setter bransjestandard for avansert men allikevel enkel bruk

MARTIN      

Tysk ingeniørkunst 100% made in Germany

Markedsledende teknologi til norsk møbel og trevare

Service og support Installasjon/opplæring Gunstige innstegsmodeller Faglig rådgivning

2

TRE & PROFIL 6-2020


6-2020 Innhold:

En smakebit

Sammen bygger vi merkevare Leder 5 Sammen bygger vi merkevare

6

Markedskommentaren 10 Interiørentreprenøren tar produksjonen hjem

6

Med ferje fra Bergen til Stord gikk turen videre til Bømlo og Bremnes sammen med daglig leder i Trapperingen, Espen Eriksen. Målet for turen var B. Innvær som med sin 100 årige historie har vært en ren trappeprodusent siden Kristian Innvær tok over som daglig leder i 1987.

12

Værhardt i Bergen 16 I en klasse for seg

20

Nytt navn, ny satsing

24

TRETEK 28 Sterkere sammen 30

Interiørentreprenøren tar produksjonen hjem 12 Michelsens Interiørentreprenør ble startet opp i 2014 på kjøkkenbordet til ekteparet Michelsen i Bergen. Med Nina sin bakgrunn og utdannelse fra arkitektur og interiør, og Mortens produksjonskunnskap utviklet de ideen sin. Michelsens har spesialisert seg på interiør og innvendige entreprenørprosjekter der naturmateriale tre er en av hovedingrediensene.

30 år med merking

32

Nytt navn, ny satsing

Hvordan industrialisere unike bygg

34

På nettsidene til Lalm Handverksenter finner vi følgende tekst: “Lalm Handverksenter? No er det Åver!” Etter ti år som Lalm Handverksenter tok bedriften kontakt med Skåppå kunnskapspark, som kunne bistå med utvikling og innovasjon av bedrifter som sitt spesialfelt. Nytt navn ble Åver Håndverksnikkeri.

Nyheter 36 Kjøpeguide 42

16

Advokatens side 52

Hvordan industrialisere unike bygg 34

Messenytt 54

Det arbeider Rallar Arkitekter med. Nye digitale løsninger kan faktisk kombinere gammel unikt håndarbeid og den industrielle revolusjonens effektivitet.

Forsidebilde: Michelsens Interiørentreprenør Foto: Dag Sandven

TRE & PROFIL 6-2020

3


Følg med i tiden

Kom å se den før jul!

Altendorf f25 Ny formatsag fra altendorf • Praktisk digital visning

• • • • • •

Parallellanslag

F25 er en allrounder som kan gjøre deg mer produktiv. Manuell innstilling av høyde og tilt av blad. Visning av høyde og tilt av blad, digitalt. Her kan du skjære heltre, MDF, sponplater, kryssfinér, laminatplater etc. Bruker du riktig type blad blir det en flott og nøyaktig snittkvalitet. Sagaggregat kan skråstilles til 45 grader, en vei. Sleidebordet er med stålherdede føringer, som sikrer god presisjon over tid. Kan leveres med digital visning av kløvbredde , stor vekksvingbar beskyttelse over blad med avsugsstuss og forrissaggregat.

Billingstadsletta 30, 1396 Billingstad,

A.tlf FAlkenberg Billingstadsletta 30, 1396 Billingstad, 66 77 89Eftf. 00,As, info@falkenberg.no info@falkenberg.no, tlf: 66 77 89 00

Ring oss for å avtale tid

66 77 89 17

4 www.Falkenberg.no

TRE & PROFIL 6-2020


Nr. 6 - desember 2020 - 31. årgang Følg oss på facebook:

facebook.com/treprofil

Instagram: instagram.com/treogprofil

Tre & Profil A/S

Alt kan løses

Postadresse: Furusethgata 5, 2050 JESSHEIM Telefon: 40 84 59 94 E-mail: post@tre-profil.no www.facebook.com/treprofil www.tre-profil.no

2020 er snart historie, et år som aldri vil gli inn i glemselen, men heller forbli et minne for livet. For min del kan jeg ikke huske at forventningene til et nytt år har vært så stor noengang. Det er liten tvil om at Covid 19 forandrer måten vi lever på, men i hvilken grad er uvisst.

Utgitt av:

Signerte artikler og innlegg står for den enkelte forfatters mening. Abonnementspriser: Norge kr. 500,- + mva. pr. år. Utland kr. 520,- pr. år. Annonsepriser: For fullstendig prisliste, se

www.tre-profil.no 1/1 side, 4 farger.................kr. 13.500,1/2 side, 4 farger..................kr. 8.900,1/4 side, 4 farger..................kr. 6.400,Utkommer hver annen måned. SSN 0803-1282

Fortsatt går trevare-og innredningsbransjen godt. Flere vi har snakket med sier til og med at 2020 blir et rekordår, og at ordrereserven fortsetter langt inn i 2021. Utfordringene for mange er for lange leveringstider. Et luksusproblem i disse tider, men også en utfordring som må løses. I denne utgaven av Tre og Profil møter vi flere bedrifter som satser hardt på merkevarebygging. For dette er tiden der norske produkter, kortreist og miljøvennlig blir satt i en særstilling. Vi må utnytte muligheten nå, mens kundene fortsatt er bevisste. Også var det det med å tenke litt nytt. Det er vanskelig, og av og til lønner det seg å få hjelp. Det har Lalm Håndverksenter fått. De har byttet navn til Åver Håndverksnikkeri, og bruker navnet for alt det er verdt i sin markedsføring. Dette vekker oppsikt, og for min del, både overraskelse og glede. Dette liker jeg! "Ingen leverer Åver oss på kvalitet". Eller "Vi skal levere Åver di forventning.” Vanskelige tider fører til utvikling på ulike plan. Det vil det nå også. Nå gjenstår det å se hva som vil skje, og hva slags betydning det vil få for vår nåtid og framtid. En ting Covid 19 har lært oss, er at alle utfordringer kan løses. Vi ønsker alle en riktig god førjulstid, en god jul og et forventningsfullt godt nytt år, når den tid kommer.

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Østby Tlf: 40 84 59 94 post@tre-profil.no

I redaksjonen: Therese Heramb Tlf: 415 17 620 therese@glimt-media.no

TRE & PROFIL 6-2020

5


B. INNVÆR

Sammen bygger vi

MERKEVARE Av Elisabeth Østby

Med ferje fra Bergen til Stord gikk turen videre til Bømlo og Bremnes sammen med daglig leder i Trapperingen, Espen Eriksen. Målet for turen var B. Innvær som med sin 100 årige historie har vært en ren trappeprodusent siden Kristian Innvær tok over som daglig leder i 1987.

på plass, og sammen skal hun og Espen bidra til at fabrikkene når nye høyder.

- Vi har aldri vært helt sikre på når bestefar Berner Innvær startet driften, men det ser ut til at 1919 var året. Vi fant en bunke med gamle papirer, smiler Kristian og viser fram noen skjøre ark med løkkeskrift fra gamle dager. Det er nesten så jeg ikke tør å ta i dem, men her kan vi faktisk tyde oss fram til oppstarten. Det må feires, når tiden for feiring kommer, smiler Kristian. Selv begynte han i B. Innvær i 1979.

Bygger merkevare -Vårt mål er at de seks fabrikken sammen skal bli Norges største trappeprodusent i løpet av 2021, smiler Espen. -2020 blir enda et rekord år. Akkurat nå har vi 110 ansatte i Trapperingen og en omsetning på 185 millioner kroner, så det er mulig. Vi skal jobbe aktivt for at alle som er medlem i Trapperingen skal gå i takt. Vi skal ha en enhetlig profil og uttrykk i sosiale medier og ut mot våre kunder. Slik bygger vi merkevare. Trapper er opplevelser og trapper er et flott og viktig møbel i de tusen hjem, sier han.

Når lenger, sammen Sammen med to av brødrene sine og 20 ansatte driver de fabrikken med stø hånd, i et krevende marked der nye investeringer i både mennesker, maskiner, digitalisering og logistikk er helt nødvendig. B. Innvær henger godt med, og de leverer stadig gode resultater. 2020 er intet unntak. Kristian mener at samarbeidet i Trapperingen kan ta mye av æren for både utvikling og resultater. -Vi kommer lenger når vi står sammen, mener han som var med på å starte Trapperingen i 2002.

Nye koster i Trapperingen Trapperingen består av seks uavhengige trappeprodusenter fordelt rundt i hele Norge. Per Gunnar Rønningen har fungert som daglig leder i en årrekke, men har nå overlatt roret til Espen. Per

Store muligheter utenfor grensene Daglig leder Kristian Innvær i Trapperingen B.Innvær

Gunnar pensjonerer seg 1. mars 2021. -Han har vært en bauta i bransjen, sier Espen. -Han har vært en god og viktig støttespiller siden jeg startet i Trapperingen for ett år siden. Framtidsplanene er store, derfor satses det. En ny salgs- og markedskoordinator, Celine Brekke er

-Vi er flere som har opplevd gode tider på eksportmarkedet, forteller Kristian, som selv eksporterte trapper fra 1990-2012. I 1990 var det dårlige tider i Norge, mimrer han. -Derfor reiste vi til Danmark for å vise fram våre produkter til to selgere, en i Danmark og en i Tyskland. De tok med seg produktprøvene, og salget skjøt i været ganske så kjapt. Fram til finanskrisen i 2008 kom hele 88 prosent av omsetning til B. Innvær fra eksport. Hvor lenge denne gullalderen ville vare, ble det store spørsmålet. Derfor startet Kristian Trapperingen i 2002 sammen

6

TRE & PROFIL 6-2020


B. INNVÆR

med fem andre trappeprodusenter, for å bygge opp det norske markedet. Det gjorde de rett i. For i 2008 ble det bråstopp i eksporten. -Vi måtte skjære til beinet og si opp seks ansatte. Det var en grusom tid, men heldigvis hadde vi startet oppbyggingen på det norske markedet. Gradvis økte volumet igjen. I 2012 stoppet vi all eksport. Da var det ikke mer å hente. Men vi vet hva slags muligheter som finnes, smiler Kristian.

Mindre volum, større omsetning I 2007 hadde B. Innvær et volum på 1530 trapper. Det har de aldri opplevd siden. Den gangen produserte de enkle trapper. I dag er volumet mindre, men til gjengjeld er omsetningen større. Det handler om hva slags trapper man produserer, og i dag er det mer kompliserte, skreddersydde trapper. Produktutviklingen på trapper har vært stor de siste årene.

Stordriftsfordeler -I Trapperingen nyter vi godt av stordriftsfordeler, fortsetter Kristian. De seks fabrikkene i Trapperingen har felles salgs- og innkjøps avtaler, gode kjedeavtaler samt back office funksjoner som HMS- og økonomisystem for å gjøre det enkelt, oversiktlig og tidsbesparende for alle fabrikkene. Videre står det kollegiale TRE & PROFIL 6-2020

7


B. INNVÆR

Den siste store investeringen dette året har vært i installasjon av en nestinglinje med automatisk lagersystem levert av C. Dahm Maskinforretning.

F.v: Daglig leder Kristian Innvær i Trapperingen B.Innvær og Espen Eriksen, daglig leder i Trapperingen

fellesskap sterkt. Dette er et viktig element for felles vekst og utvikling. -Vår strategi er å være den prefererte trappeprodusenten, levere den beste kvaliteten i alle ledd og beste service til våre kunder og sluttbrukere, sier Espen.

Covid 19 B. Innvær har periodevis stengt sine utstillinger i Haugesund og i Bergen dette året på grunn av Covid 19. -Vi har fulgt alle råd om smittevern, men omsetningsmessig har vi ikke merket noe til pandemien, sier Kristian. Når Tre og Profil var på besøk i november kom den første stoppen på byggeplass på grunn av smitte. Selv om monteringen ikke går som planlagt så er det ingen dramatikk i det foreløpig, mener Kristian.

Store investeringer i automatikk Den siste store investeringen dette året har vært i installasjon av en nestinglinje med automatisk lagersystem levert av C. Dahm Maskinforretning. -Denne linjen gjør at vi ikke skal trenge å ta i materialene for hånd før de er ferdige trappekomponenter, forklarer Kristian. -De store platene på fem meter blir satt i lastesonen. Herfra går de automatisk inn i nestingmaskinen og freses ut i fra innmatet data som beregner materialutnyttelsen. Dette er effektiviserende og materialbesparende. -Selv om linjen tar stor plass er den likevel plassbesparende, sier Kristian. -Installasjonen ble gjort i juli dette året og hele layouten i fabrikken er derfor ny. Sommerferien gikk med til dette, smiler han. -Alt ble instal-

lert av montører fra den tyske fabrikken, HolzHer, før Tyskland ble rødt. Vi var heldig med den. Tilsammen har B. Innvær investert fem millioner kroner det siste året. Målet er å øke volumet, og omsetningen som i dag ligger på ca 33 millioner kroner.

Trender Utviklingen på trapp går i retning mot det mer eksklusive. Kundene ønsker gjerne moderne trapper med LED-lys, midtstilte vanger eller vangeløst i kombinasjon med glass. Også utnyttelsen under trappa er i utvikling om dagen. -Vi tegner, tilpasser og designer, og er ikke redd for å tenke ut av boksen, sier Kristian.

8

TRE & PROFIL 6-2020


B. INNVÆR

Plant et tre Tenke ut av boksen gjør Trapperingen når de nå aktivt vil vise at de tar miljø på alvor. - Vi vet at planting av skog på nye arealer vil være et viktig bidrag i å begrense den globale temperaturstigningen til to grader, sier Espen. -Derfor har vi bestemt oss for å plante flere trær. For hver trapp vi selger planter vi ett nytt tre, og det vil skje i Fritzøe Skoger i Larvik, som er en av landets største private skogeiendommer, og som oppfyller markedets krav til bærekraftig skogbruk, forklarer han. -Målet vårt er å plante 5000 trær i året.

Rekruttering Fokuset er stort på rekruttering både hos de enkelte bedrifter og i bransjeorganisasjonen Norske Trevarer. Per i dag har ikke B. Innvær lærlinger, men det ønsker de seg. -Vi er godkjent lærebedrift, og har en lang historie med lærlinger, sier Kristian. -Men dette året har det ikke klaffet. Vi får tro det kan komme noen neste år.

Vi må tilby en framtid -Vi har en viktig oppgave foran oss. Vi må gjøre oss selv attraktive. Da må vi være lønnsomme bedrifter som kan love ungdommen et levebrød. Vi må tilby en framtid. Da må timelønnen opp. Vi må tørre å snakke om dette, for lønn er et av de viktigste virkemidlene for å få tak i dyktige folk, mener Kristian. -Drastiske grep må til. Det blir min avsluttende oppfordring, sier han.

TRE & PROFIL 6-2020

9


MARKED

Eksport/import for norsk trevare- og innredningsbransje. Statistikk for eksport/import-tall for september måned. Tabellen er hentet fra Norske Trevarer.

Julen 2020

Tusen takk til våre kunder og leverandører for godt samarbeid i det spesielle året 2020. Vi ønsker alle en riktig god jul og et godt nytt år. P. Blakstad as

10

TRE & PROFIL 6-2020


MARKED

Avdempet salg og igangsetting -Aktivitetstallene for oktober viser et mer avdempet marked etter en litt oppløftende september, sier adm. direktør Per Jæger i Boligprodusentene.

Salg nye bolig • Salget av nye boliger i oktober 2020 var 11 % under oktober 2019. • Salget hittil i år er 10 % lavere enn i tilsvarende periode i 2019. Eneboliger er ned 5%, småhus ned 6% og leiligheter ned 15%. • På tolvmåneders basis er salget 10 % lavere enn i forrige tolvmånedersperiode.

Igangsetting nye bolig • Igangsettingen av nye boliger i oktober 2020 var 2 % høyere enn i oktober 2019. • Igangsettingen hittil i år er 9 % lavere enn i tilsvarende periode i 2019. Eneboliger er ned 17 %, småhus ned 13 % og leiligheter ned 2 %. • På tolvmåneders basis er igangsettingen 14 % lavere enn i forrige tolvmånedersperiode.

Fritidsboliger • Salget av nye fritidsboliger var godt i oktober. Salget hittil i år er 20 % høyere enn i tilsvarende periode i 2019. Igangsettingen hittil i år er 9 % lavere enn i tilsvarende periode i 2019. • På tolvmåneders basis er salget av nye fritidsboliger 6 % høyere enn forrige tolvmånedersperiode, mens igangsettingen er 16 % lavere. -Akkumulert salg av nye boliger hittil i år er likt med bunnåret 2010 som var i kjølvannet av finanskrisen. Akkumulert igangsetting hittil i år er den laveste vi har registrert siden vi startet målingene i 2010, sier Per Jæger.

Tlf: TLF:905 90700 00387 368 TLF: 907 00 368 roy.ripe@wagner-industri.com robert.ask@wagner-group.com roy.ripe@wagner-industri.com

TRE & PROFIL 6-2020

11


Michelsens

Interiørentreprenøren

-TAR PRODUKSJONEN HJEM Tekst: Elisabeth Østby, Foto: Dag Sandven

Nina og Morten Michelsen

Michelsens Interiørentreprenør startet opp i 2014 på kjøkkenbordet til ekteparet Michelsen i Bergen. Med Nina sin bakgrunn og utdannelse fra arkitektur og interiør, og Mortens produksjonskunnskap utviklet de ideen sin. I dag har de vokst i omfang og planlegger hele prosessen for kunden fra design og uttegning, til produksjon og ferdiggjøring med overflatebehandling og montering. Michelsens har spesialisert seg på interiør og innvendige entreprenørprosjekter der naturmateriale tre er en av hovedingrediensene.

12

TRE & PROFIL 6-2020


Michelsens

Villaen, står det på Michelsens besøksadresse. Da jeg svingte inn på området ikke langt fra Bergen sentrum var det enkelt å se hvor jeg skulle. Kontorene ligger nemlig i en gammel ærverdig privatbolig som var eid av rederfamilien Odfjell.

Samler på kunnskap Tverrfaglighet er kjernen i Michelsens arbeidsmetode. Derfor er de nå et sammensatt team av interiørarkitekt/ arkitekt, teknisk tegner, byggeleder, prosjektleder, grafisk designer og håndverkere. Under kontoret i første etasje foregår produksjonen på eget verksted. Idag er de åtte ansatte på kontoret, og åtte i produksjonen.

Egen kolleksjon produsert i Norge Målet framover er å gradvis trappe opp produksjonen her hjemme. I dag kjøpes flatpakket halvfabrikata fra en produsent i utlandet, mens all bearbeiding, overflatebehandling og del-montering foregår i produksjonslokalene i Villaen. Det nærmeste halve året skal de oppgradere sin egen maskinpark og lansere en egen kolleksjon som er produsert her.

Bygger merkevare -Vi må legge stein for stein, sier Morten. -I løpet av seks år har vi bygget opp vår kompetanse og utviklet både oss selv og bedriften. I 2015 brukte vi tid på å lære av andre, og tilegne oss kunnskap om produksjon. I 2016 startet vi så smått med egen-produksjon, og har etterhvert fått god kjennskap til både funksjon og konstruksjon. Vi skal bygge en sterk merkevare. Da må vi være gode i alle ledd og ha et tydelig innhold, som kundene våre kan være stolte av. Råva-

TRE & PROFIL 6-2020

13


Michelsens

reutnyttelse og sporbarhet er viktig i et miljøperspektiv, og det er vi nøye med. Vi har med store verdier å gjøre og ønsker å forvalte det på beste vis.

Finner beste løsning for kunden Michelsens er en interiørentreprenør. I totalrenoveringsoppdrag river de ned for så å bygge opp igjen. Tegneprosjektering starter først når alt innvendig er tatt bort. Michelsens er eksperten som kunden skal forholde seg til, og deres oppgave blir derfor å fortelle kunden hvilke løsninger som passer best for dem ut i fra behov. -Vi holder på med skreddersøm, og vil aldri starte med modulproduksjon, sier ekteparet.

Bevarer det varige I riveprosessen er det viktig å ta vare på det som er mulig å bevare og bruke om igjen. -Den yngre generasjonen vil bort fra bruk og kast mentaliteten, og det er vi svært bevisste på, sier Nina. Som en

del av den miljøbevisste strategien, jobbes det i hovedsak med naturmaterialer som f.eks tre og stein.

Naturmaterialer krever bevissthet og riktig vedlikehold Overflateteknikker er med på å skape det riktige inntrykket og sluttresultat, og Michelsens løsninger skal enkelt kunne tas vare på av kunden selv. -Vi er ikke opptatt av det vedlikeholdsfrie, for naturmaterialer krever litt av kundene. Det er realiteten og den må vi alle forholde oss til. Men, med naturmaterialer får du følelsen av det ekte og varige! Det er materialer du blir mer og mer glad i, som også svinger lite i forhold til trender.

Michelsens metode Michelsens tar på seg prosjekter både for næring og det private markedet. De ser alltid etter løsninger som gir mest verdi for kundene og som gjerne skaper en verdiøkning på boligen eller prosjektet.

Michelsens jobber etter en metode som består av fem faser: 1) Interiørkonsept 2) Planlegging & budsjettering 3) Prosjektering & kontrahering 4) Installasjon 5) Avslutning

Skaper den gode historien Michelsens har siden oppstarten i 2014 økt antall medarbeidere, og siste skudd på stammen er grafisk designer Mona Bruvik. Hun er markedsansvarlig og skal skape det gode innholdet for bedriften, slik at de blir enda mer synlige og ettertraktet. Den gode historien er en viktig del av en bedriftskultur, og ikke minst for å bygge seg opp til å bli en ettertraktet merkevare for kundene. - Vi håper å kunne bidra til at også andre i bransjen kan tenke enda mer merkevarebygging, sier Nina.

14

TRE & PROFIL 6-2020


Michelsens

Godbiter fra Villaen -Det satses hardt både på markedsføring og på videreutvikling i produksjonen for å skape egne kolleksjoner. Vi ser fram til

et nytt år med nye muligheter, og det er bare å følge med, smiler Nina og Morten. -For det vil dukke opp noen godbiter på markedet fra Villaen i Bergen. Et ønske

Vi ønsker alle våre samarbeidspartnere og kunder

en riktig god jul og et godt nytt år

for framtiden, er at vi skal kunne bruke mer norske råvarer. Det hadde vært fantastisk å kunne foredle norsk treverk under Michelsens, avslutter ekteparet.

Kvaliteten du forventer til avtalt tid og pris Vi har lang erfaring med leveranser til både små og store prosjekter, og samarbeider tett med hus- og hytteleverandører, byggmestere, entreprenører, arkitekter og andre proffaktører.

Vensvangveien 434, 2338 Espa hei@fagtrapp.no

62580303

fagtrapp.no

Østre Aker vei 213, 0975 Oslo. Tlf: 22 80 33 50. E-post: eiklid@eiklid.no

TRE & PROFIL 6-2020

15


Johnsen

Værhardt i Bergen Av Elisabeth Østby

Johnsen Glass Vindusfabrikk AS ble etablert i 1979, bedriften er en familie bedrift hvor far, sønn og datter har den daglige driften.

Daglig leder Thor Henning Johnsen

Fabrikken leverer vinduer til storBergen, som er et område som krever vinduer med ekstra god beskyttelse mot vær og vind. Nå har de utvidet sine arealer med et utstillingslokale og lagerverksted ikke langt fra Bergen sentrum. Produksjonen foregår på Sotra. Johnsen Glass Vindusfabrikk er en håndverksbedrift som har mange ben å stå på. Utviklingen siden oppstarten i 1979 har vært stor, og investeringene mange. Selv om de kaller seg en håndverksbedrift utelukker ikke det at de også er en moderne fabrikk med god automatisering og flyt. -Vi bygger stein

Bergensvinduet ble lansert i 2018 og har 50 års garanti mot råte. Bergensvinduet er selve merkevaren til Johnsens Glass Vindusfabrikk.

på stein, tre på tre og vindu på vindu, smiler daglig leder Thor Henning som begynte å jobbe sammen med faren, Rune, i 1988.

Vinduer til alle formål -Håndverk og fagkunnskap er avgjørende for oss for å levere det beste produktet, mener Thor Henning. Dette er fordi de hos Johnsens lager spesialprodukter og vinduer til alle formål. De har alt fra restaurasjonsoppdrag og skreddersydde løsninger, til lagervarer. -Produksjonsmessig er det en sammenheng mellom alle våre produkter uansett om vi snakker om et uerstattelig blyglassvindu, selvvaskende

glass eller vinduer med funksjonsglass.

Rehab-markedet Herregårdsvinduet er selve flaggskipet til bedriften. Vinduet har blitt tegnet etter behov på rehabiliteringsmarkedet, og finnes i alle varianter etter kundens ønske. Antikvariske vinduer produseres etter momentlisten, som er byantikvarens krav til hvordan vinduene skal se ut og hvordan de skal produseres.

Bergensvinduet I 2018 lanserte de et helt nytt vindu; Bergensvinduet med 50 års garanti mot råte. Vinduet har integrert vindsperre, noe som gjør det enklere å

16

TRE & PROFIL 6-2020


Johnsen

montere. I råtesonen er det accoya, furu innvendig og aluminium utvendig. -Vi ser nå på muligheten for å bytte ut accoya med varmebehandlet ask, sier Thor Henning. -Det skal være like holdbart og mye mer kortreist. Vi må bidra til miljøet så mye vi kan, mener han. Johnsen Glass Vindusfabrikk lager også ytterdører i kompositt og aluminium og accoya i råtesonen.

Vakuum-impregnering Alle produktene til Johnsens blir vakuumimpregnert. -Vi leverer produkter i Norges verste råtesone, og for holdbarhetens skyld er vi avhengig av å behandle våre produkter på best mulig måte. Derfor velger vi å bruke vakuumimpregnering. Det tar lenger tid, men det er verdt det. 20 dager etter impregnering legges det første strøket med grunning. Først da har materialene tørket tilstrekkelig.

En stor omstilling Kundene til Johnsen er byggmestre, entreprenører og private. Vestland fylke er området, men de sender produkter til hele Norge. Med 40 ansatte har de i dag en omsetning på ca 37 millioner kroner. En stor omstilling er i ferd med å finne sted da de skal flytte hele den gamle fabrikken på Askøy til Sotra. -Det skal bli fint å få samlokalisert alt sammen, sier Thor Henning. I tillegg skal en splitter ny CNC maskin inn på nyåret sammen med to nye tilleggsmaskiner.

Ferdige arbeidsinstrukser fra Norske Trevarer På tur gjennom fabrikken ser vi at det henger plakater ved alle maskinene. -Dette er arbeidsinstrukser for de som håndterer maskinene, forklarer Thor Henning. Norske Trevarer har ferdige

Tlf: TLF:905 90700 00387 368 TLF: 907 00 368 roy.ripe@wagner-industri.com robert.ask@wagner-group.com roy.ripe@wagner-industri.com

TRE & PROFIL 6-2020

17


Johnsen

Terrassedør med åpningsvindu er populært

De leverer et stort spekter av foldedører

Vestlandsprofil

Vi leverer produkter i Norges verste råtesone, og for holdbarhetens skyld er vi avhengig av å behandle våre produkter på best mulig måte. Derfor velger vi å bruke vakuumimpregnering.

Jentene sparkler og mellomsliper. Her er det kvalitetskontroll, sier Thor Henning.

arbeidsinstrukser og HMS rutiner. De har vært flinke til å hjelpe oss med tilpasninger til vår fabrikk, sier Thor Henning. -Vi hadde et stort tilsyn fra arbeidstilsynet for ikke så lenge siden, og det gikk veldig bra, mye takket være god hjelp fra Norske Trevarer.

Må være tilgjengelig for ungdommen Johnsens har en glassmesterlærling og

skal ha inn en lærling til på trevaresnekker. -Det er viktig å være tilgjengelig for ungdommen hvis vi skal fortsette å være attraktive leverandører, sier Thor Henning.

Lyse tider Johnsen Glass Vindusfabrikk ser framover, og det er ikke mer enn 1,5 år siden de flyttet inn i lokalene på

"

Sotra. -Vi trengte større lokaler, og her har vi også mulighet til å bygge videre ut. Vi ser positivt på framtiden, selv om også vi fikk oss et lite sjokk i mars. Det var bom stille i to uker. Så var det som om noen dro ut en propp, og jobbene har strømmet inn siden. Med samlokalisering i ny fabrikk, samt nye utstillingslokaler og verksted i Bergen ser de fram til mye arbeid framover.

18

TRE & PROFIL 6-2020


Annonse_Layout 1 23.11.20 11.44 Side 1

SkrogkonfiguraTor

- hjelper deg med alt fra planlegging til produksjon www.blum.com

Enkelt og intuitivt! - Gratis bruk av E-services fra Blum - Omfattende programvare for 3D visualisering av skrog og beslag

Tilgang til Skrogkonfiguratoren

Registrer deg på Blum E-SERVICES for å få tilgang til Skrogkonfiguratoren.

- Last ned cad/cam filer i ulike formater - Intergrert kollisjonssjekk gir feilfri planlegging - BMX formatet passer til Blum Minipress bormaskiner med EASYSTICK

❮ e-services.blum.com

TRE & PROFIL 6-2020

19


Hansen

I en

K L ASSE

for seg

Av Elisabeth Østby

Trygve Amland startet Hansen Kjøkken i 1992. Det var en utfordrende økonomisk periode for Norge og verden, og det førte til at Trygve lett fikk tak i billig utstyr og ledige lokaler til en rimelig penge. Og dermed kunne han oppfylle drømmen sin om egen produksjon, like utenfor Bergen.

20

TRE & PROFIL 6-2020


Hansen

Trygve Amland

Trygve drev Hansen Kjøkken sammen med sin kollega fram til 1996. Siden da har han driftet alt alene. -Arbeidsmengden har vært stabil i alle disse årene, sier han. -Men det er klart at konkurransen er tøff. Folk er ikke villige til å betale for det de ikke ser. Da gjelder det å forklare hvorfor mine kjøkken er i en klasse for seg, smiler Trygve.

Et eget kjøkken-system -For de er det, fortsetter han. I en klasse for seg altså. I løpet av mange år har nemlig Trygve utviklet sitt helt spesielle kjøkken-system. Alle overskap kan variere i høyde etter mål på tak. I dag vil flere og flere ha moderne uttrykk på kjøkkenet sitt og en taklist er derfor ikke attraktivt lenger. Dette er små detaljer, som kundene setter pris på. Forskjellen ligger alltid i detaljene, og hos Hansen tilpasses alt på mål og fargevalget er helt

fritt. Bare det beste er godt nok, og både beslag og innredning skal være av topp kvalitet.

Fra A til Å Trygve Amland gjør hele jobben selv, fra måltaking til montering. -Det gjør at jeg får en helt annen innsikt i prosjektet og kan gjøre de tilpasninger som trengs for å få best mulig resultat. Det setter kundene mine pris på. Alt er 100 prosent presist. CNC maskinen er en uvurderlig følgesvenn, for større nøyaktighet finnes ikke. Alle prosesser er digitale og blir dokumentert slik at kundene enkelt kan få deler hvis de trenger det senere.

Spesialinnredning Trygve lager i tillegg til 12-15 kjøkken årlig også baderom og garderobe. Det kan også komme forespørsler på spesielle innredninger. -Dette er ikke lønnsomt,

Forskjellen ligger alltid i detaljene, og hos Hansen tilpasses alt på mål og fargevalget er helt fritt. Bare det beste er godt nok, og både beslag og innredning skal være av topp kvalitet.

"

men det er veldig gøy, smiler han. Derfor tar han også på seg slike oppdrag innimellom. -Jeg gjør det mest for kunder som fra før har investert i kjøkken, og vil ha noe som står i stil til det som allerede er levert.

Fullt opp fram til mars Da Covid 19 stengte landet i mars, ble også krana skrudd igjen på innkommende ordre til Hansen Kjøkken. -Det var bom stille fram til august, forteller Trygve. -Men så har det tatt helt av, og nå har jeg fullt opp med ordrer fram til og med mars. Vareleveringen har blitt dårligere. Selv om varene er på lager i Oslo, så tar det flere dager å få det hit. Tidligere gikk det på 24 timer. Akkurat det synes Trygve er merkelig. -Men det er vel en grunn til det også i disse tider, sier han.

Tlf: TLF:905 90700 00387 368 TLF: 907 00 368 roy.ripe@wagner-industri.com robert.ask@wagner-group.com roy.ripe@wagner-industri.com

TRE & PROFIL 6-2020

21


Hansen

Den store forskjellen ligger alltid i detaljene

En kunnskapskilde Trygve har nå passert 60 år og ønsker å kunne bringe kunnskapen sin videre. -Det er mulig at jeg må ut av lokalene innen en to-års periode, og hva jeg gjør da er usikkert. Håpet er at noen ønsker å bringe konseptet videre.

Her må det jobbes! -Med all den automatiseringen som er nå, så trenger vi datakyndig ungdom, sier han. -Rekrutteringen til bransjen er så godt som ikkeeksisterende, mener han. -Hvordan gikk det til at andre håndverksfag har klart å skape seg et godt rykte og blitt attraktive arbeidsplasser, mens snekkerfaget har havnet på bunnen? Hvor er utviklingen av faget på skolen? Trenger ungdommen virkelig å lære seg håndsinking, når det vi trenger er datakyndig ungdom? Faget vårt er så spennende og gøy, og da er det fryktelig synd at noen ønsker å gjøre det kjedelig og uattraktivt. Her er det mye arbeid som må gjøres, oppfordrer han.

22

TRE & PROFIL 6-2020


Vi vil med dette ønske alle gamle og nye kunder en riktig god jul og et godt nytt år!

Din totalleverandør av ver ktøy til treindustrien ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓

Diamantverktøy Sagblad Dør-vindusverktøy Verktøy for høvlerier Bor og fresere m/tange Holdere og hylser Vendeskjær Slipetjenester

Lillevarskogen 6 3160 Stokke Tlf 33 33 54 80 E-post post@shv.no www.shv.no TRE & PROFIL 6-2020

23


Å v eKr aHu åp na dn vge M r køsbn li ek rk e r i

Norsk Fjellsenter i Lom: "Eit lysande telt i fjellheimen" var inspirasjonen da Norsk fjellsenter i Lom skulle få nytt resepsjons- og publikumsareal. Innvendig er soveposene erstattet av interiør fra Åver Handverksnikkeri.

NYTT NAVN, NY SATSING

Lalm Håndverkssenter / Åver Håndverksnikkeri Av Therese Heramb

På nettsidene til Lalm Handverksenter finner vi følgende tekst: “Lalm Handverksenter? No er det Åver!” Etter ti år som Lalm Handverksenter tok bedriften kontakt med Skåppå kunnskapspark, som kunne bistå med utvikling og innovasjon av bedrifter som sitt spesialfelt. Nytt navn ble Åver Håndverksnikkeri. – Det var på tide bedriften fikk et navn som forteller om kvaliteten vi leverer, forteller daglig leder Arne Sagdalen. – Å effektivisere produksjonen og forbedre lønnsomheten var grunnen til at vi begynte å se på muligheter for endring.

Vi tok kontakt med næringskonsulenten i kommunen, som videre satte oss i kontakt med Skåppå, og det har vi ikke angret på.

“Andre konkurrerer på pris. Ingen leverer Åver oss på kvalitet.”

Prosjektstøtte Gjennom Innovasjon Norge fikk bedriften prosjektstøtte til gjennomføring av endringer, som innebar blant annet konsulenthjelp fra Skåppå, nytt navn, ny logo og nettside. 14. september i høst ble den formelle avdukingen av nytt skilt

24

TRE & PROFIL 6-2020


Åver Håndverksnikkeri Daglig leder og deleier Arne Sagdalen.

med den nye profilen gjennomført høytidelig, med ordføreren tilstede. – Det har nå gått litt over ett år siden vi begynte med prosjektet om fornyelse, og vi ser allerede effekten. Flere har fått øynene opp for oss, kanskje særlig det yngre markedet, forteller Sagdalen.

LEAN-metoden Det neste året fortsetter prosjektet med Innovasjon Norge og Skåppå, nå er det organiseringen innad i bedriften som skal ha fokus. – Vi arbeider etter et LEAN-system, forklarer Sagdalen, hvor vi ønsker å forbedre arbeidsflyten i hverdagen vår. Rutiner og mål i LEAN-metoden tilpasses den enkelte bedrift. Vi bruker en tavle til å skrive ned ting som skulle vært endret på i produksjon eller om det er feil i produksjonen, så det blir synlig for alle ansatte. Da sørges det for at alt blir gjort og fulgt opp, ikke bare pratet om.

Bris eik hvitoljet

URBAN MODERNE TRADISJON TRE & PROFIL 6-2020

25


Å v eKr aHu åp na dn vge M r køsbn li ek rk e r i

Innredning til Norsk Fjellsenter i Lom

Flye 1839: Kafeen Flye 1389 ligg nettopp så mange meter over havet på toppen av Valdresflye. Et ikonbygg tegnet av Knut Hjeltnes Arkitekter, med interiør fra Åver Handverksnikkeri.

Jungeltelegrafen Siden oppstarten i 2009 har ikke bedriften vært arbeidsledig en dag. – Jungeltelegrafen har nok hjulpet oss med det, forteller Arne Sagdalen, og presiserer at det finnes mange byggefirmaer i området som er flinke til å bruke Åver.

Håndlaget produksjon Her produseres alt i heltre. Det er van-

skelig å nevne spesifikke produkter, da enhver ordre Åver får er spesialtilpassede møbler, innredninger – eller restaurering av lokale, gamle hus.

“Namnet Åver er både vår ambisjon og løfte til deg som kunde: Vi skal levere Åver di forventning.”

All produksjon gjøres for hånd i snekkerverkstedet på Lalm. Tegninger tegnes også for hånd. – Det står på ønskelista vår med slike digitale tegneprogram, men vi har ikke hatt tid til å sette oss inn i det ennå, forklarer Sagdalen. Materialene som brukes er både norske og utenlandske, men det beste er seinvokst fjellfuru, mener Arne Sagdalen.

26

TRE & PROFIL 6-2020


Å v eKr aHu åp na dn vge M r køsbn li ek rk e r i

Han garanterer at alt som skal males er kvistfritt: – Vi sparer ikke på kvist her, ler han.

Ønsker seg større prosjekter Blant kundene til Åver Håndverksnikkeri finner vi blant annet Norsk Fjellsenter og Brimibue i Lom og kafeen Flye1389 på Valdresflye – alle med et moderne og tidsriktig design. Bedriften kjører ut på befaring hos kundene, og monterer. – Det er nettopp slike prosjekter vi ønsker oss mer av, sier Sagdalen, men legger likevel ikke skjul på at de ikke sier nei til små og mindre prosjekter. – Kjøkken og restaurering av gamle vinduer har vi nok best inntjening på, medgir han.

Fremtidsplaner I 2017 bygde de på 150 kvadratmeter for å få plass til materiallager og maskiner. – Her har vi ingen CNC-maskiner ennå, men vi har begynt å se litt på det, sier Sagdalen. – Målet vårt for fremtiden er å holde på kvaliteten, og støtt bli bedre, forteller Arne Sagdalen. Et ønske er å øke omsetningen fra 4 millioner i dag, til 5–6 millioner innen fem år. Sagdalen mener de skal klare seg med dagens besetning på fem ansatte for å nå dette målet.

TRE & PROFIL 6-2020

27


ACT Logimark

30 år med MERKING Av Elisabeth Østby

ACT Logimark ble etablert i 1990 og er leverandør av maskiner, utstyr og løsninger for merking, sporing og kontroll av produkter, emballasje og lastbærer til bedrifter i Skandinavia. I år kan de feire sine 30 år med gode resultater, og de ser alle muligheter i framtiden.

Morten og Kjell Erik Mathiesen

Bygger festning Det er ikke nok å komme opp med en ide. For å skape en stabil og trygg arbeidsplass kreves langsiktige mål. Det var nettopp dette som slo Kjell Erik Mathiesen da han en dag satt på Aker

Brygge og nøt utsikten mot Akershus festning. Med en gründer i magen var det nettopp festningstanken som slo han i 1990. Det var på tide å skape noe varig og trygt.

Som maskiningeniør med videre utdannelse i økonomi, begynte han så smått med løsninger for merking og sporing i kjelleren hjemme på Kløfta.

28

TRE & PROFIL 6-2020


ACT Logimark

Bilde fra dørprodusenten Scanflex

Familiebedrift

RFID-taggen, som ligger inne i døra/produktet, er ikke sårbar for ytre påkjenning på samme måte som en etikett som leses virtuelt, og den sikrer at produktets identitet blir med i hele produksjonsprosessen.

Bare tre år etter oppstarten meldte sønnen til Kjell Erik, Morten, sin interesse for bedriften. -Siden har vi vel blitt sett på som Knoll og Tott, smiler de to, da vi møter dem i sine nye lokaler i Ullensaker. Kjell satt som daglig leder helt fram til 2006. Da tok Morten over, og far og sønn jobber fortsatt tett sammen. -Utviklingen har vært stødig og god, sier Kjell Erik. I dag har ACT Logimark 22 ansatte, og tre nye skal inn før nyttår. 2020 blir et veldig bra år for oss, og vi ligger godt over budsjett.

Merker trelast, konstruksjonslast, elementer og alle typer byggevarer ACT står for Akershus consulting og Trading. ACT Logimark eies av norske ACT Gruppen. De har et eget service senter som følger den skisserte løsningen fra tegnebrett, frem til igangsetting og overlevering. Trevare-og innredningsbransjen er en stabil kundemasse for ACT Logimark. En av de første kunden på RFID- løsninger var dørprodusenten Scanflex. Samspillet mellom ACTs software Logiflow og programvaren CalWin, gjør det mulig å følge hver enkelt dør gjennom hele produksjonsprosessen. Hver dør får en UHF RFID-tag påmontert i produksjonsprosessen. Dette gir hver dør en unik identitet. RFID-taggen, som ligger inne i døra/produktet, er ikke sårbar for ytre påkjenning på samme måte som en etikett som leses virtuelt, og den sikrer at produktets identitet blir med i hele produksjonsprosessen.

RFID-etiketter

ACT Logimark har siden oppstarten for 30 år siden levert ulike løsninger innenfor merking til flere bedrifter i bransjen. -Vi er stolt av bedriften vår som har klart å følge med i utviklingen innenfor teknologi og den digitale verden. For det går jammen fort i svingene, smiler Kjell Erik og Morten. -Vi har alltid vært innovative i vår måte å tenke på!

Dører i produksjon hos Scanflex

TRE & PROFIL 6-2020

29


SNAKKIS

Sterkere SAMMEN Siste nytt fra trevaresjefen Av Elisabeth Østby

Hilde Widerøe Wibe begynte i jobben som daglig leder i Norske Trevarer 1. oktober. Allerede på første arbeidsdag la hun ut på veien, og fikk i løpet av noen uker besøkt en rekke medlemsbedrifter, før koronarestriksjonene igjen slo ned på all reisevirksomhet. -Besøkene var viktig for meg for å få et bredere inntrykk og innhold i hvordan vi skal jobbe framover. Jeg ser fram til dagen da vi kan besøke hverandre igjen, sier hun.

Rekruttering -Det er mye å tak i, smiler hun. -Det liker jeg. Rekruttering står øverst på agendaen. For akkurat nå skjer det en fagfornyelse. Tilsvarende endringer har vi ikke sett på mange år, og nå må vi henge med for å sikre at våre fag får de oppdateringene vi ønsker i læreplanverket. Opplæringsloven skal også endres, og sammensetningen av fag skal bestemmes. Det er viktig at vi er aktive, og forteller hva vi vil. Heldigvis får vi god hjelp fra Jan Larsen, daglig leder i Tre-Ringen Buskerud, Vestfold og Østfold. Han har mange års erfaring med skoleverket, lærlinger og rekruttering, og er brennende engasjert. Sammen skal vi påvirke endringene slik at det gavner vår bransje.

Ny vervekampanje I november startet Norske Trevarer sin egen vervekampanje blant medlemmene, der de oppfordrer alle til å ta en telefon til en kollega som ikke er en del av Norske Trevarer. Kampanjen er laget som en konkurranse. -Klarer du å verve et medlem er det premier å hente, smiler Hilde -Jo flere vi er, jo sterkere står vi. Det er så enkelt, fortsetter hun. -Dette er en morsom greie, som skaper aktivitet og enda flere gode samtaler blant kollegaer. For det må jeg virkelig si. Det samholdet som er i denne bransjen, finner man ikke mange andre steder.

Unikt samhold -Før jeg startet i Norske Trevarer fikk jeg høre fra andre bransjeforeninger at Norske Trevarer er helt spesiell i denne sammenhengen. Som en familie, sa de. Det har jeg forstått mer av etter at jeg begynte. De langt fleste av bedriftene er familiebedrifter som naturlig nok har nær tilknytning til sin egen bedrift og hele bransjen. Flere

lokalforeninger har årlige samlinger der hele familien deltar. Det er klart at det skaper sterke bånd.

Medlemsfordeler -Norske Trevarer har gode medlemsfordeler, som vi med fordel kan snakke enda høyere om. Det er også et fint vervegrunnlag, smiler hun. -Vi skal jobbe videre med fordelene, og finne enda flere gode samarbeidspartnere. Framover skal vi arrangere flere kurs, og vi ser på muligheten til å arrangere en felles åpen dag, der alle bedrifter kan be inn f.eks skoler, politikere, arkitekter, og samarbeidspartnere.

Påvirkningskraft sammen med andre -Som medlem av Norske Trevarer er man også en del av NHO og BNL systemet. Dette er organisasjoner med tyngde inn i politikken, og slik har vi større mulighet til å påvirke i den retningen vi ønsker. -Nå må vi stå sammen om å øke kunnskapen om faget vårt. Vi må bli flinkere til å snakke snekkeryrket fram. Vi må gjøre ungdommen klar over hvilke muligheter som finnes, og at vår bransje er framtiden og framtidsrettet. Det snakkes mye om hvilke jobber som kommer til å forsvinne, og lite om hvilke som vil vare. Snekkerutdanningen og trevare- og innredningsbransjen vil alltid være der. Det er en jobb for livet. Fordi vi alltid vil trenge et sted å bo, vi trenger vinduer, dører, trapper, kjøkken og innredninger. Vi er avhengig av fagkunnskapen som kan lage dette for oss. I tillegg er tre et bærekraftig materiale. Ungdom blir mer og mer opptatt av å jobbe steder som står for noe, og bedrifter som kan vise til lavt CO2 avtrykk er attraktivt. Vi har alle muligheter framover!

30

TRE & PROFIL 6-2020


SNAKKIS Hilde Widerøe Wibe

Premier å hente i Norske Trevarer sin vervekonkurranse: - Gratis dagspass til Trevaredagene for de som bidrar til at tre eller flere bedrifter melder seg inn innen utgangen av året. (Verdi kr. 2900 for fysisk deltakelse og kr. 1200 for digital deltakelse). - Gratis overnatting på Trevaredagene 2021 for de som bidrar til at to bedrifter melder seg inn i Norske Trevarer innen utgangen av året (Verdi kr. 1345). - Gratis middag på kvelden den 27. januar for de som bidrar til at 1 bedrift melder seg inn i Norske Trevarer innen utgangen av året (Verdi kr. 1200).

Fordeler • Egnet for type alle dører, også ytterdører og sikkerhetsdører • Dørovervåking med Wireless-funksjonen • TouchGo funksjon: Dør åpner ved å ta i håndtak, transponder kan ligge i lommen • Støtter NFC (Near Field Communication)

Har du spørsmål? Vi gir gjerne råd og ser frem til å treffe deg. dormakaba Norge AS Hamborggata 21 3018 Drammen T: 32 20 23 00 firmapost.no@dormakaba.com www.dormakaba.no

dormakaba c-lever pro - Maksimal sikkerhet Sikkerhet og design i ett c-lever pro tilbyr elegant design kombinert med et bredt utvalg av funksjoner. For ytterdører eller dører med høye sikkerhetskrav tilbyr c-lever ikke bare innbrudds- og brannsikring, materialene oppfyller også høye krav med hensyn til robusthet, værbestandighet og sikkerhet.

Teknologien c-lever pro støtter flere RFID-teknologier og er tilgjengelig med Wireless-funksjon. Ønsker du ikke å bruke vanlig adgangskort, kan vi tilby komponenten i TouchGo-variant. Da registrerer c-lever pro om brukeren har på seg en transponder og låser opp døren når du tar i håndtaket.

TRE & PROFIL 6-2020

31


Tretek

Tretek utvider:

Hektiske tider krever større lokaler og flere medarbeidere Tretek AS er en maskinleverandør til den norske møbel- og treindustrien. Den siste tiden har de økt jevnt og trutt, og mangedoblet omsetningen på få år. I høst passerte de fjorårets omsetning og har i tillegg en betydelig ordrereserve for levering i 2021. Nå øker de antall ansatte, og har fått inn en medarbeider som også har gått inn som partner i bedriften. -Lars Aage Kaaterud er ny partner, og har kontor i Rakkestad. Han har på kort tid blitt svært populær hos både nye og eksisterende kunder på Østlandet, forteller daglig leder Vidar Heggstad. Med lang bakgrunn fra møbelproduksjon er han en god sparringspartner for ideer og løsninger. Vi gleder oss derfor til å kunne fortelle mer om spennende og nye løsninger etterhvert som alt blir innstallert mot slutten av året, og i begynnelsen av neste år, smiler Vidar lurt.

Trenger flere ansatte og mer plass Hovedkontoret til Tretek ligger i Ålesund, og i løpet av desember flytter de inn i nye lokaler. -Vi vokser, og trenger derfor mer kontorplass og større lager for å imøtekomme forventninger og krav fra både kunder og produsenter. Vi har et stort lager av både servicedeler og enkle standardmaskiner fra leverandører som f. eks. Holzmann. Nå vil vi få enda mer plass til maskiner fra Feldergroup og dermed også raskere leveringstid. Antall ansatte skal opp, og Tretek er i gang med å finne flere medarbeidere i både service/support og salgsavdelingen. -Vi trenger mer kapasitet, forteller Vidar. Feldergroup har blitt en av Tretek sine større samarbeidspartnere. -Vi begynte forsiktig med premium-merket FORMAT4, forklarer Vidar. -Vi trodde i alle fall det var forsiktig, men det tok ikke lang tid før etterspørselen ble stor. Etter et besøk i produksjonsanlegget i Hall i Tirol sammen med flere kunder, tok det ikke lang tid før dette ble en suksess. Feldergroup kom derfor raskt med et forslag om å inkludere de to andre merkenavnene HAMMER og

F.v: Lars Ole Bortne, Ivar Kvalsvik, Lars Aage Kaaterud og Vidar Heggstad FELDER, som har et stort utvalg av standardmaskiner i ulike klasser og størrelser som kan tilpasses til kundenes behov. -Flere andre løsninger fra de øvrige produsentene vil vi også få se mer av i tiden fremover der Stema er en av de mer spennende produsentene fra Italia med fullautomatiske bearbeidings- og monteringslinjer for platemøbler, sier Vidar.

Blir sterkere -2020 har bydd på utfordringer helt utenom det vanlige. Covid19 har gjort det nødvendig å tenke nytt og kreativt, som igjen har ført til en videreutvikling av blant annet digitale servicefunksjoner og måten vi jobber på, fortsetter Vidar. -Mange maskinmesser, reiser til både produsenter og kunder har blitt avlyst og kontakten ansikt til ansikt har blitt redusert. Likevel møtes vi oftere enn før, men nå via teams, skype og lignende plattformer. Vi «besøker» flere kunder nå i løpet av en uke enn det vi har gjort tidligere, og må vel innrømme at det har vært ganske

hektisk. Dette er også signalet vi får fra flere av kundene, som nå bekymrer seg for at leveringstider begynner å bli en utfordring. Det er ikke til å stikke under en stol at det trolig ville ha vært enklere uten Covid, uten reiserestriksjoner, uten forlengede leveringstider. Men slike uforutsette utfordringer blir gjerne testen på hvor godt rustet en er til å håndtere motbakker. Som all annen trening har vi bare blitt sterkere, mener Vidar.

Skal finne de beste løsningene -De beste utfordringene er det uansett kundene som kommer med. Det finnes en rekke kunder med en klar strategi for hvordan de skal bli digitale og ha en bærekraftig produksjon og utvikling. Vi vil fremdeles jobbe for å kunne tilby det beste innen maskinteknologi til den norske møbel – og treindustrien . Vi skal fremdeles pushe på og vise at evne og vilje til å finne de beste løsningene for både små og store oppgaver, lever i beste velgående, avslutter Vidar.

32

TRE & PROFIL 6-2020


STERKE PARTNERE RUNDT…

…EN STERK KJERNE Göthes Industribeslag ble grunnlagt i 1861 og er i dag en av Europas eldste firmaer innen lås og beslag, samt Skandinavias ledende grossist til dør, vindu og fasadeindustri. Vi har over 50 ulike varemerker i vårt sortiment og du får alltid leveringen samlet. Det er smart logistikk som sparer miljøet med redusert transport, distribusjon og emballasje. Med smart logistikk sparer vi miljøet gjennom redusert transport, distribusjon og emballasje. Du som kunde sparer tid og penger ved å bestille alt på et sted. Du slipper å håndtere flere leveranser og mottak, dvs lavere karbonavtrykk. Smidig for deg og bra for miljøet. Velkommen til vårt klimasmarte ONE STOP SHOP konsept – En bærekraftig virksomhet! ƒ

Våre leverandører – Dine leverandører

ƒ

Vår kunnskap – Din kunnskap

ƒ

Vår logistikk – Dine miljøgevinster

ƒ

Vår prioritet – Er levering

ƒ

Vårt sortiment – Din valgfrihet

ƒ

Vår lidenskap – Din suksess

Huvudkontor: Box 1928, 791 19 Falun (Roxnäsvägen 14, 791 44 Falun) • Lager: Falun & Stockholm • Försäljningskontor: Falun | Stockholm | Göteborg | Malmö | Huskvarna Telefon: +46 10 - 483 40 00 • Order @ kundservice: +46 10 - 483 40 25 • order@gothes.se • gothes.se

TRE & PROFIL 6-2020

33


ARKITEKTUR

Hvordan industrialisere UNIKE BYGG? Det arbeider Rallar Arkitekter med. Nye digitale løsninger kan faktisk kombinere gammel unikt håndarbeid og den industrielle revolusjonens effektivitet. Tekst: Norsk Skogbruk for Woodworks

For å få til dette, samarbeider de unge arkitektene med lokale produsenter om nye hi-tech løsninger for å bearbeide kortreist tre. Parametrisk design, CNC-maskiner og fersk doktorgrad står sentralt.

Rett fra tegning til maskin Første utfordring arkitektene sliter med er at dagens systemer ikke sikrer at byggene blir som arkitetkttegningen. Dette ble utgangspunktet for Rallars, John Haddal Morks doktorgrad. – Dagens systemer har for mange manuelle trinn. De tar både mye tid og fører til mange feil. Det gjør at de ferdige byggene ikke blir som arkitektene opprinnelig tenkte. Beste måten å løse dette på er å automatisere prosessen fra tegnebordet til ferdig bygg mest mulig. Da vil også arkitekttegnede bygg kunne produseres mer rasjonelt og rimelig. Men for å få en effektiv kjede må arkitektenes designprogram kunne «snakke med» maskinene hos materialprodusentene. Det forteller John Haddal Mork som nylig prosederte sin doktoravhandling om nettopp dette.

Doktorgrad: John Haddal Mork har utarbeidet et program som skal få arkitektens tegninger til å snakke med produsentens maskiner og «produsere på oppskrift». Her er en prototyp på en løsning i en bardisk som er tegnet på denne måten. Foto: Line Venn

Fra idé til ferdig bygg Haddal Mork er relativt nyutdannet arkitekt, men startet egen praksis allerede under studiene, sammen med to medstudenter. Noe som er blitt til Rallar arkitektbyrå ved sjøsiden i studiebyen Trondheim. Disse var tidlig opptatt av å følge idéene sine hele veien til ferdig bygg. Det nyutviklede programmet er således et godt verktøy for å sikre at virkeligheten likner mer på tegningene de legger så mye arbeid i. – Folk betaler arkitekter for å tegne unike bygg der man vil sikre funksjonalitet og estetikk for å få gode rom. Men når

arkitektene gir fra seg tegningene til entreprenører og byggherrer, mister vi mye av kontrollen over det som skjer videre i byggeprosessen. Det liker vi dårlig. Derfor har vi i Rallar som mål å være med hele veien. Det er jo ingen vits i å bruke arkitekt, hvis noen andre finner på noe annet underveis, mener Mork.

Kortreiste materialer Mork innser at det krever mer av arkitektene. – Vi må kjenne hele kjeden, fra

produsenter og materialleverandører til byggherrer og entreprenører, påpeker han. Dette passer godt sammen med det andre målet til Rallar; å bruke mer lokale produsenter og kortreiste materialer, en trend han syns bare ser ut til å forsterke seg. – Det har vært en økende miljøtrend i samfunnet over tid å bruke mer kortreiste produkter, og korona-situasjonen har bare forsterket dette ønsket om å være med selvforsynt. Dette tror vi vil

34

TRE & PROFIL 6-2020


ARKITEKTUR

vedvare også etter korona. Stadig flere vil spørre hvor produktene de kjøper er laget, og da vil vi stå klare med gode løsninger, sier Mork. Derfor samarbeider han og hans kollegaer med flere lokale produsenter om både unike uttrykk og rasjonelle prosesser.

Rasjonell produksjon For produksjonen må bli mer rasjonell, hvis arkitektenes idéer ikke skal bli for dyre og forbeholdt signalbygg, mener Mork. Målet er å standardisere det unike. – Den italienske arkitekturhistorikeren Mario Carpo forteller hvordan menneskeheten startet med å lage det unike håndverket i «the age of handmade». Så kom den industrielle revolusjon der det håndlagde ble byttet ut med det masseproduserte og like i «the age of machine made». Nå er vi imidlertid teknologisk i en situasjon der vi kan dyrke fordelene av begge deler nemlig i «the age of of digtally made». Ved hjelp av parametrisk design og fantastiske CNC-maskiner (Computer Numeric Control) kan vi masseprodusere unike produkter, men på en rasjonell måte. Det er litt som å 3D-printe hus, forklarer Mork entusiastisk.

Fra parametrisk design til praktisk produksjon Parametrisk design er det nyeste digitale

tegneverktøyet til arkitektene, og Mork brukte sin doktorgrad på å utvikle et program som gjør dette systemet enda mer effektivt opp mot produsentene. – I programmet kan du gjøre visuelle forandringer og samtidig vil alt som blir påvirket av forandringen endre seg, alt ved hjelp av en algoritme som bygger såkalt parametrisk, forteller Mork og viser en tegning på PC´en. – Her kan jeg løfte mønet en meter med et tastetrykk som medfører at resten av bygget tilpasses den nye høyden, for eksempel knuter og andre konstruksjonstekniske data. Systemet er slik at endrer du input, forandres output. Plattformen i programmet er fast og oppå den programmerer man hvert enkelt bygg, men selvsagt er det overføringsverdi mellom prosjektene, viser Mork som ikke er alene om bruke denne metoden. – Bransjen er på vei inn i denne arbeidsmåten. Store arkitektbyråer som Snøhetta, Helen og Hard og BIG arbeider aktivt med slik parametrisk modellering, men med mitt program, kan altså disse modellene i større grad overføres til den praktiske produksjonen, forklarer Mork.

Samarbeider om bruk av tre For å utvikle prosesser med masseproduserte unike løsninger samarbeider derfor Rallar blant annet med lokale produsenter av deres yndlingsmateriale, – nemlig

tre. – Ja, vi har utviklet en nisje for bruk av tre her. Det begynte i studietida. Da tok vi på oss praktiske prosjekter, og det første var et naust, der byggeskikken var tre. Kollegaen min Anders er tømrer, så å bruke tre var naturlig både på naustet og andre prosjekter. Og da vi som studenter fikk i oppgave å lage piren i Kjøpmannsgata, tenkte vi for første gang på hvordan vi kan bruke tre på andre måter. Siden har det bare ballet på seg og blitt en del av vår merkevare, forteller Mork. Nylig meldte de unge arkitektene seg inn i Woodworks!-klyngen for å etablere et større nettverk med leverandører og produsenter av byggematerialer i tre. Det bidrar til målet om at de som arkitekter får være med hele veien fra tegning til ferdig bygg. Og har ført til samarbeid med produsenter om prosesser på veien inn i «the digitally age» – nemlig masseproduksjon av det unike. – Vi vil være arkitektene som skaper unike arkitekttegnede bygg i tre med kortreiste miljøvennlige materialer – uten at det blir for dyrt. Dessuten skal du være sikker på at det ferdige bygget blir som tegninga. Det skal være vårt varemerke, avslutter Mork med nesa godt nedi krystallkulen.

Rekkverk til trappa Vi vil bruke mer kortreiste materialer. Derfor samarbeider vi med lokale produsenter om både unike uttrykk og rasjonelle prosesser.

"

www.oyehaug.no tlf. 7004 9900

TRE & PROFIL 6-2020

35


NYHETER

NorDan kjøper AS Rubicon NorDan går inn som hovedaksjonær i entreprenørselskapet AS Rubicon på Klepp i Rogaland. Vindus- og dørkonsernet NorDan på Moi ekspanderer ytterligere, og gjør nå et nytt oppkjøp i Stavangeregionen. Selskapet går inn som hovedeier i fasadespesialisten, AS Rubicon på Klepp. NorDan får etter transaksjonen en eierandel på 70 prosent i en av Rogalands ledende fasadeentreprenører, mens gründere og sentrale ansatte skal eie de resterende aksjene. Selskapet vil etter gjennomført transaksjon skifte navn til NorDan Rubicon. AS Rubicon ble startet for 25 år siden av tre bransjekollegaer, og er i dag en betydelig leverandør av fasadeløsninger til større bygg på Sør-Vestlandet. Selskapet omsatte for 150 millioner kroner i 2019, og er en solid økonomisk bedrift med 55 ansatte.

Administrerende direktør Trond Magnar Unhammer i NorDan AS er svært tilfreds med oppkjøpet av AS Rubicon. «NorDan har de siste årene utvidet sitt omfattende produktprogram innen smarte vinduer og dører til også å omfatte aluminiumsprodukter, en satsing som har vært vellykket. Men, det er stadig flere kunder som etterspør montasje av våre produkter. Med NorDan Rubicon som eget selskap på laget kan vi nå bli en komplett leverandør av aluminiumsprodukter, fasade, glass og takprodukter og samtidig sørge for gode totalleveranser,» sier Unhammer. «Vi gleder oss til å knytte vår virksomhet tettere sammen med AS Rubicon. Dette er et spennende selskap med et godt rykte i markedet, og som leverer

store og solide prosjekter. Vi ser at AS Rubicon passer godt inn med vår måte å drive forretningsvirksomhet på, og at kulturen virksomhetene er tuftet på med hovedsete på Moi i Sør Rogaland og Klepp på Jæren er lik,» sier Unhammer. AS Rubicon står blant annet bak fasadeløsninger til prestisjebygg i Stavangerregionen som Stavanger Universitetsjukehus, kjøpesenteret Herbarium, Finansparken og Hinna Park. Daglig leder Lars Mellerud i AS Rubicon sier selskapet var på jakt etter en samarbeidspartner for å kunne styrke virksomheten og vokse videre i Norge. «Som et resultat av mindre aktivitet i olje- og gassnæringen merker vi at antall store forretningsbygg i vårt lokalområde er blitt redusert. Derfor har vi utvidet

DIN SAMARBEIDSPARTNER INNEN SALG OG SERVICE AV:    

bånd-sirkelsagblad høvel-fresverktøy diamantverktøy vindu-dør verktøy

 sliping av verktøy  teknisk besøk  opplæring mm.

Vi ønsker å takke våre kunder for ett godt samarbeid og ønsker alle en riktig god jul! Stensrudvegen 1, 2335 Stange, Tlf 95 23 68 82, post@stridsberg.no www.stridsberg.no, www.kvarnstrands.no

36

TRE & PROFIL 6-2020


NYHETER

Daglig leder Lars Mellerud i AS Rubicon. Foto: NorDan/Johannes Worsøe Berg

Administrerende direktør Trond Magnar Unhammer i NorDan AS. Foto: NorDan/Johannes Worsøe Berg

Finansparken i Stavanger / Fasade levert av AS Rubicon. Bygget ble kåret til Årets bygg i 2019, og fikk byggeskikksprisen i år. Foto: As Rubicon.

satsningsområdet vårt geografisk. Selv med korona og synkende oljepris holder vi fortsatt full aktivitet i fabrikken og på byggeplasser. Ordrereserven representerer i dag mer enn 12 måneders produksjon,» påpeker Mellerud.

«Vi har stor tro på at samarbeidet med NorDan vil være positivt for begge selskapene. NorDan har et nasjonalt salgsapparat som vil være en stor styrke for oss, og vi vil være en god spydspiss inn

i de mer avanserte prosjektmarkedene for NorDan, hvor NorDan Rubicon blir selskapet som i fremtiden leverer komplette ferdig monterte glass og aluminiumsløsninger» sier Mellerud.

Store vindusflater med minimalt vedlikehold

Fleksible på det meste – bortsett fra kvaliteten

TRE & PROFIL 6-2020

37


NYHETER Brødrene Ulveseth er totalentreprenør for fullstendig ombygging og oppgradering av Nygårdsgaten 5 i Bergen. Bygget som er mest kjent som det gamle BTbygget, er nå administrasjonsbygg for Universitetet i Bergen. Det er på 17.000 kvadratmeter og skal etter ombygging ha cirka 480 arbeidsplasser, med 20 prosent i cellekontorer. Det skal også bygges ny kantine og moderne møtefasiliteter. Målet er at bygget skal BREEAM sertifiseres på nivå Very good. Prosjektetstart på nyåret. AF Gruppen har inngått avtale med OBOS-eide Storøykilen Utvikling om bygging av boligprosjektet Storøykilen trinn 1 på Fornebu i Bærum. Prosjektet består av 103 leiligheter fordelt på tre leilighetsbygg med underliggende parkeringskjeller. Kontraktverdi på 337 millioner kr. Byggestart i april 2021 med forventet ferdigstillelse i 2. kvartal 2023.

Spiralfreser

Profilplater

LAB Entreprenør skal rehabilitere og bygge om den gamle lærerhøgskolen på Landås i Bergen. Den eksisterende bygningsmassen på 18.300 kvadratmeter ble bygget i 1963 og utvidet i 1995. Bygget som tidligere ble benyttet som lærerhøgskole skal etter rehabilitering og ombygging bli Bergens inkluderingssenter. Bygningen skal huse Byråd for kultur, mangfold og likestilling v/Etat for inkludering sin virksomhet som består av Etatskontoret, Introduksjonssenteret og undervisningsformål med voksenopplæring (nåværende Nygård skole). Det er avtalt sambruk med Etat for idrett i byggets idrettsarealer. Prosjektet skal utføres som passivhus og tilfredsstille krav innenfor teknisk standard til tilnærmet nullutslippsnivå. Arbeidet starter i første kvartal 2021 med forventet ferdigstillelse september 2023. Kontraktsverdi ca 415 millioner kroner.

Diamantverktøy

Sagblader

Betonmast skal bygge to boligkvarter i sentrale Strömstad for Scandinavian Property Group (SPG). Avtalen er en totalentreprise og har en verdi på om lag 239 millioner svenske kroner. Det skal oppføres fem blokker med til sammen 256 utleieleiligheter. Forventet oppstart i løpet av våren 2021, med beregnet ferdigstillelse i november 2023. Norgeshus Jos-Bygg skal realisere en rekke eneboliger og leiligheter på Trollåsen i Eidsvoll, med en total salgsverdi på rundt 600 millioner kroner. De vil bruke rundt fem år på å bygge ut det 115 mål store arealet. Betonmast Innlandet har signert avtale med Torm Holding AS om bygging av 19 utleieleiligheter i Skolegata 8 i Gjøvik. Byggestart er beregnet til starten av januar, og leilighetsprosjektet er planlagt ferdigstilt rundt nyttår 2021.

Dør- og Vindusverktøy

Reparasjoner og Omarbeiding

Vi ønsker alle våre kunder og samarbeidspartnere

en riktig god jul og et godt nytt år

60 år med skarpt verktøy Siden 1960 har vi slipt og produsert kvalitetsverktøy på verkstedet vårt i Ålesund - Støtt Norsk næringsliv, slip verktøyet ditt i Norge

Lieds Verktøy AS Telefon: 70 17 28 00 www.lieds.no - bestilling@lieds.no

Blindheimsgeilane 1, 6012 Ålesund

38

TRE & PROFIL 6-2020


NYHETER

nyemaskiner.no

Olaf Olsens Snekkerfabrikk AS fusjoneres inn i Combiwood Barkevik AS Baros AS eier aksjene i både Combiwood Barkevik AS og Olaf Olsens Snekkerfabrikk AS, og har nå besluttet å fusjonere Olaf Olsens Snekkerfabrikk AS inn i Combiwood Barkevik AS med virkning fra 01.12.2020. Det er ingen andre eierinteresser som er involvert i fusjonen. Fusjonen innebærer således en omorganisering med uendret eierskap og en uendret videreføring av den virksomheten som i dag utøves i Combiwood Barkevik. Dagens virksomhet, eiendeler, rettigheter og forpliktelser i Olaf Olsens Snekkerfabrikk vil bli videreført i sin helhet. Alle avtaler vil bli automatisk overført.

Rekruttering øverst på ønskelista Tre av fire trevarebedrifter setter rekruttering og fagopplæring øverst på lista over hva bransjen bør prioritere å jobbe med. Dette viser spørreundersøkelsen som nylig ble gjennomført blant Norske Trevarers medlemsbedrifter.

Undersøkelsen gir et tydelig signal om viktigheten av rekruttering og fagopplæring. I tillegg er innovasjon, skatt og avgift, digitalisering, miljø og bærekraft stikkord som går igjen i medlemsundersøkelsen.

- Vi fikk inn nærmere 150 svar fra bedriftene. Det gir oss en svarprosent på over 60, og det er kjempebra. Når deltakelsen er så stor, så gir det oss også et godt bilde av "rikets tilstand" og hvor skoen trykker mest i bransjen, sier lederen for fag- og teknologiutvikling i Norske Trevarer, Halvard Høilund-Kaupang.

- Undersøkelsen avdekker også betydelige bekymringer i trevarebransjen på grunn av Covid-19, sier HøilundKaupang, valutasvingninger slo hardt ut i våres, og redusert byggeaktivitet er den største trusselen. Samtidig viser den til at en av fire medlemsbedrifter svarer at de så langt har klart seg fint gjennom epidemien.

VI LAGER stilhistoriske korrekte dører med brannsertifisering og lydklasse (db38). Leveres med skredddersydde glassvarianter, beslag, dekor, overlys og sidefelt.

Vi ønsker alle våre samarbeidspartnere

Se vår hjemmeside:

Dorfabrikken.no dørfabrikken vatnestrøm

EN RIKTIG

GOD JUL BRANNDØRER Klassifisering EI30 -Enkle- og 2-fløyede dører

ET GODT

NYTT ÅR

Tlf: 37 96 10 50 / post@dorfabrikken.no / www.dorfabrikken.no / 4730 Vatnestrøm

TRE & PROFIL 6-2020

39


NYHETER

De Norske Trevaredage De Norske Trevaredagene skal arrangeres 27. januar 2021. -Det blir en litt annerledes versjon enn det bransjen er vant til, sier daglig leder i Norske Trevarer, Hilde Widerøe Wibe. -Vi har fortsatt tro på fysisk oppmøte, men må begrense antall deltakere til 130, på grunn av strenge smittevernregler. For de som ønsker å følge oss fra hjemmekontoret blir det også mulig i år. De digitale løsningene har eksplodert den siste tiden, og vi tilbyr selvfølgelig en digital løsning som du kan følge i sanntid, eller når det måtte passe.

-For aldri før har interessen for dette materialet vært større – ikke minst hos arkitekter, byggherrer og brukere. Aldri før har Norske Trevarers medlemmer laget mer spektakulære løsninger med uimotståelig design. Aldri før har vi hatt større muligheter enn nå – en industri som kanskje er en av de mest bærekraftige i landet, sier hun.

Aldri hatt større muligheter

På programmet denne dagen står 12 spennende foredragsholdere klare til å belyse mulighetene bransjen har, hvilke markeder man kan bli mer synlige i, og de unike egenskapene til materiale tre.

Norske trevarer i arkitektur, design og miljø er årets tema, og de Norske Trevaredagene er den viktigste arenaen for å synligjøre mulighetene materiale tre, gir oss som bransje, fortsetter Hilde.

En liten smakebit fra programmet: Erling Dokk Holm, førsteamanuensis NMBU for å snakke om norsk arkitektur på den internasjonale scene. Gro Bratsberg, direktør i Statsbygg, Avdeling for eiendomsutvikling og forvaltning, vil ta oss gjennom hvordan vi tar det videre når store institusjonelle bygg skal opp og stå i en tid med en forventning og et krav til mer bruk av tre, kortreiste løsninger og verdiskaping i hele samfunnet.

KOMPLEKSE 3-D OVERFLATER? HER ER LØSNINGEN FOR ET HD-PRODUKT

40

TRE & PROFIL 6-2020


NYHETER

ene 2021

VI ØNSKER DERE ALLE

GOD JUL OG GODT NYTT ÅR! N O R D V E S T V I N D U E T. N O

Guro Hauge fra Zero spør hva som må til og hvorfor norske trevarebedrifter har en helt unik mulighet til å vise fram det som kan være norsk industris mest bærekraftige bransje.

Den sterke etterspørselen etter byggevarer i tre fortsetter

Fullstendig program finner du på: norsketrevarer.no

Salget av trebaserte byggevarer som konstruksjonsvirke, trelast og impregnert har økt med hele 14,5 prosent sammenliknet med samme periode i fjor, viser statistikk fra Treindustrien. Impregnert som produkt har fortsatt svært god salgsutvikling og har økt med 12,3 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Trevaredagene arrangeres i Oslo på Thon Hotel Vika Atrium og alle foredragene skal gjøres i løpet av én dag, 27. januar.

Det er også fortsatt svært god eksport av trelast med en økning på 21,5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, hvor man pr. oktober har passert hele fjorårets omsetning på eksport av trelast. På samme tid er det nedgang i eksport av råvarer som sagtømmer på 8,8 prosent.

-Vi trenger noe å se fram til, sier Hilde, så nå er det bare å melde seg på enten ved fysisk oppmøte eller gjennom en digital løsning på: norsketrevarer.no

Vi har VINDUENE som passer deg Derfor skal du velge trevinduer fra Lillerønning: • Norskprodusert • Trevirke av høy kvalitet • Spesialtilpasset norske værforhold • Miljøvennlig • Funksjonalitet • Isolasjonsverdi • Lang levetid Finn ditt vindu på www.lilleronning.no

Med ønske om ei riktig

God Jul

Vi planter ett tre for hver trapp vi lager

Tre er et bærekraftig materiale som binder klimagass selv etter at treet har blitt til materiale i din trapp. Når et tre vokser, bruker det karbon i C02 som byggestoff. For å fange enda mer C02 fra atmosfæren, planter vi i Trapperingen ett nytt tre i Fritzøe Skoger for hver trapp vi produserer. Så ved at du kjøper trappa fra oss, har du også bidratt til litt mindre klimagass i atmosfæren.

Det er et trinn i riktig retning. Rosenborg Reklame LILL0079

www.trapperingen.no

TRE & PROFIL 6-2020

41


HVEM LEVERER HVA? Denne "guiden" er en lettfattelig oversikt over de forskjellige firmaer som er leverandører til henholdsvis byggebransjen og til trevarebransjen. Kjøpeguiden trykkes i hvert nummer av bladet og vil bli kontinuerlig ajourført.

Første oppføring: Kr. 1000 for 3 linjer pr. år. Ekstra oppføring: Kr. 500 for 3 linjer pr. år. Ekstra linjer: Kr. 150 pr. linje pr. år. Bestillingen er for min. 1 år og løper til den sies opp skriftlig. Tlf. 40 84 59 94, post@tre-profil.no

Leverandører til byggebransjen DØRER Brann/lyd-dører

KJØPEGUIDE

AT TRE AS 2436 Våler Tlf. 62 42 96 80 e-mail: firmapost@attre.no www.attre.no Laminatdører

RUUD TREVARE A/S 2080 Eidsvoll Tlf. 63 95 90 80 SCANFLEX A/S 4760 Birkeland Tlf. 37 28 00 00

Skyvedører

NORDIC DOOR AS Kvavik 4580 Lyngdal Tlf. 38 33 05 00 E-mail: post@nordicdoor.no

RUUD TREVARE A/S 2080 Eidsvoll Tlf. 63 95 90 80 E-mail: firmapost@ruudtrevare.no

H-VINDUET FJERDINGSTAD AS 3300 Hokksund Tlf. 32 25 16 00 SCANFLEX A/S DØRFABRIKKEN VATNESTRØM AS e-post: firmapost@fjerdingstad.no 4760 Birkeland 4730 Vatnestrøm www.fjerdingstad.no Tlf. 37 28 00 00 Tlf. 37 96 10 50 E-mail: post@dorfabrikken.no Vi skreddersyr dine dører ULDAL AS Postboks 98 TUNDØREN AS 4795 Birkeland Postboks 1534 3206 Sandefjord JELD-WEN Norge AS Tlf. 38 13 71 00 Tlf. 33 46 40 31 Postboks 6611, Etterstad E-mail: uldal.birkeland@byggma.no E-post: post@tun.no 0607 Oslo www.byggma.no Spesialitet: Tun-døren Salg og mark.føring av Swedoor dører laminat/innerdørermassive dører/ytterdører Tlf. 22 02 72 00 Terasse/balkongdører Innerdører www.swedoor.no AT TRE AS DØRFABRIKKEN VATNESTRØM AS 2436 Våler 4730 Vatnestrøm JØMNA BRUG A/S Tlf. 62 42 96 80 Tlf. 37 96 10 50 2416 Jømna e-mail: firmapost@attre.no E-mail: post@dorfabrikken.no Tlf. 62 43 59 50 www.attre.no Vi skreddersyr dine dører Brann/lydklassifiserte fyllingsdører Laminatdører

NORDIC DOOR AS Kvavik 4580 Lyngdal Tlf. 38 33 05 00 E-mail: post@nordicdoor.no

JELD-WEN Norge AS H-VINDUET FJERDINGSTAD AS Postboks 6611, Etterstad 3300 Hokksund 0607 Oslo Tlf. 32 25 16 00 Salg og mark.føring av Swedoor dørere-post: firmapost@fjerdingstad.no laminat/innerdører/massive dører/ytterdører www.fjerdingstad.no Tlf. 22 02 72 00 www.swedoor.no LILLERØNNING KLOPPEN TREVARE AS SNEKKERIFABRIKK A/S 2850 Lena 7387 Singsås Tlf. 61 16 86 66 Tlf. 72 43 60 60

42

TRE & PROFIL 6-2020


HVEM LEVERER HVA? Terrasse/balkongdører forts.. ULDAL AS Postboks 98 4795 Birkeland Tlf. 38 13 71 00 E-mail: uldal.birkeland@byggma.no www.byggma.no

Ytterdører EGE FRONT AS Opstadveien 12 4330 Ålgård tlf 51493344 post@egefront.no www.egefront.no

JELD-WEN Norge AS Postboks 6611, Etterstad 0607 Oslo Salg og mark.føring av Swedoor dører laminat/innerdører/massive dører/ytterdører Tlf. 22 02 72 00 www.swedoor.no JØMNA BRUG A/S 2416 Jømna Tlf. 62 43 59 50

O.H. INDUSTRI A/S Smedevej 17 DK-7430 Ikast Tlf: +45 9725 1200 Fax +45 9725 1617 E-mail: ohi@ohindustri.com www.ohindustri.com TUNDØREN AS Postboks 1534 3206 Sandefjord Tlf. 33 46 40 31 E-post: post@tun.no Spesialitet: Tun-døren DØRFABRIKKEN VATNESTRØM 4730 Vatnestrøm Tlf. 37 96 10 50 E-mail: post@dorfabrikken.no Vi skreddersyr dine dører

KJØKKEN/BAD/ GARDEROBE

RUUD TREVARE A/S 2080 Eidsvoll Tlf. 63 95 90 80 E-mail: firmapost@ruudtrevare.no

FASADE- OG VEGGPANELER DECOLINQ AS Hagaveien 51 3275 Svarstad www.decolinq.no Eksteriør: fasade i kompaktlaminat Interiør: paneler og toalettskillevegger

GARASJEPORTER/ PORTÅPNER

GRANDAL TREVARE A/S 4770 Høvåg Tlf. 37 26 92 92 E-mail: firma@grandal.no www.grandal.no GAPO AS Opstadveien 9 4330 Ålgård 51612080 post@gapo.no www.gapo.no

LISTA TREINDUSTRI a/s 4650 Vanse Tlf. 38 39 41 00 Spesialitet: LiGa-porten

GRANDE FABRIKKER AS E-post grande@grande.no www.grande.no Tlf. 71 22 44 00 FOSS SNEKKERI A/S Stensveien 29 7336 Meldal Tlf. 72 49 58 00 HAMRAN SNEKKERVERKSTED AS 4590 Snartemo Tlf. 38 34 94 50 e-mail: hamran@hamran .no www.hamran.no HAUGSTAD MØBEL E-post: post@haugstadmobel.no Tlf: 51 79 16 00

STRAI KJØKKEN A/S Setesdalsveien 240 4618 Kristiansand S. Tlf. 38 00 33 00, e-post: post@strai.no

LISTVERK BOSVIK AS Foringer, listverk og spiler i alle tresorter. Leveres ferdig overflatebehandlet. Klarlakk-fargelakk og brannbehandling. E-post: salg@bosvik.no Tlf: 37 14 93 00 HEMNES LIST AS Grepperud 1970 Hemnes Tlf. 63 85 83 88 Furu listverk ubeh/malt MDF listverk utforinger Badstuepanel i osp/svartor

TRE & PROFIL 6-2020

43

KJØPEGUIDE

HOVLAND TREVAREFABRIKK A/S Jærveien 1250 4375 Hellvik Tlf. +47 90 40 01 50 E-mail: firmapost@hovlandtrevare.no

DØRKARMER


HVEM LEVERER HVA? Listverk forts.. RINDALSLIST AS 6657 Rindal Tlf. 71 66 46 40 e-post: post@rindalslist.no SANGNES TREVARE AS 2846 Bøverbru Tlf. 61 19 84 00 E-post post@sangnestrevare.no

SPESIAL-

Spesialinnredning forts..

SPROSSERAMMER/ SKODDER

HAUGSTAD MØBEL E-post: post@haugstadmobel.no Tlf: 51 79 16 00

RAKKESTAD TREVARE AS Johs Krosbys vei 3, 1890 Rakkestad Tlf. 69 22 77 15 E-post: sprosser@rakkestadtrevare.no www.rakkestadtrevare.no

JØNDAL & HOFF SNEKKERVERKSTED AS Elveveien 26/28 1472 Fjellhamar Tlf. 67 98 05 20 KAUPANG MØBLER AS 2480 Koppang post@kaupangmobler.no www.kaupangmobler.no

TRAPPER

INNREDNINGER

KJØPEGUIDE

EIKTRAPP AS AT TRE AS 2436 Våler Tlf. 62 42 96 80 e-mail: firmapost@attre.no www.attre.no Spanskvegger BOSVIK AS Risørveien 667, 4950 Risør. www.bosvik.no BUSKERUD SPESIALINNREDNING AS Nordbråtagata 9 3340 Åmot Tlf: 32 77 88 90 post@buskerud-spesialinnredning.no www.buskerud-spesialinnredning.no MØBELSNEKKERNE AS Semsveien 86 3300 Hokksund Tlf: 32 75 05 50 post@mobelsnekkerne.no www.mobelsnekkerne.no FAGINNREDNING AS Tlf. 56 58 90 40 www.faginnredning.no post@faginnredning.no GRANDE FABRIKKER AS E-post grande@grande.no www.grande.no Tlf. 71 22 44 00

Hortensveien 220, 3157 Barkåker Mobil: 48262442, 90567545 www.lien-lian.no post@lien-lian.no

Vadset Industriområde 3, 6264 Tennfjord Tlf 71 18 27 93 - www.eiktrapp.no Trappestudio Ålesund -Molde-Lillehammer.

MINDE SNEKKERI AS 5073 Bergen Tlf: 55205454 www.minde-snekkeri.no

RØE TREVARE CORIFORM A/S 7600 Levanger Tlf. 74 08 40 00 Spesial: Corian sammen med tre

SOGNATRE AS Tlf: 57 67 16 86 www.sognatre.no

TREPROSJEKT AS 4353 Klepp Stasjon Tlf. 51 78 98 80 www.treprosjekt.no

44

FAGTRAPP AS Vensvangveien 434, 2338 Espa Tlf. 62 58 03 03 FREKHAUGTRAPPA AS Hanstveit 5283 Fotlandsvåg TLF 56 34 06 66 E post: firmapost@frekhaugtrappa.no www.frekhaugtrappa.no HAFRSFJORD TRE AS Godesethdalen 22, 4034 Stavanger Tlf. 51 95 10 00

HAGEN AS Visnesvegen 5 6783 Stryn Trappestudio i Oslo, Stavanger, Bergen, Egersund, Trondheim, Gjøvik Tlf. 57 87 35 00 www.stryntrappa.no E-post: stryn@hagen.eu HESTNÆS TRAPPEFABRIKK A/S 2338 Espa Tlf. 62 58 01 91 TRE & PROFIL 6-2020


HVEM LEVERER HVA? Trapper forts.

INNVÆR A/S TRAPPEFABRIKK 5430 Bremnes Tlf. 53 42 85 40 MELBY SNEKKERVERKSTED A/S 6490 Eide Tlf. 71 29 99 20 MYRLI TREVARE A/S 2340 Løten Tlf. 62 59 05 64 SOGNATRE AS Tlf: 57 67 16 86 www.sognatre.no

TRAPPESPESIALISTEN AS 3080 Holmestrand Tlf. 33 05 00 33 E-mail: post@trappespesialisten.no

TRE TRAPP AS Åsvn. 6 3475 Sætre Tlf. 32 79 16 22 TYDAL TRAPPEFABRIKK AS 7590 Tydal Tlf. 73 81 57 12 E-post: post@tydaltrappefabrikk.no

VEGÅRSHEI TRAPPEVERKSTED AS Adr. Molandsveien 35, 4985 Vegårshei Tlf.: 37169800 Mail: karianne@trappeverksted.no

Buede vinduer BYKLE VINDU AS (ISOKITT®) 4754 Bykle Tlf. 37 93 93 00 - post@byklevindu.no HOVLAND TREVAREFABRIKK A/S Jærveien 1250 4375 Hellvik Tlf. +47 90 40 01 50 E-mail.: firmapost@hovlandtrevare.no

Koblede vinduer

Spesialvinduer BYKLE VINDU AS (ISOKITT®) 4754 Bykle Tlf. 37 93 93 00 - post@byklevindu.no SOLFJELD Tre og Tradisjon AS Solfjellveien 1 4900 TVEDESTRAND Tlf. 37 16 21 38 post@solfjeld.no www.solfjeld.no #solfjeldtreogtradisjon Solfjeld as

Vinduer m/energi/isolerglass

BYKLE VINDU AS (ISOKITT®) 4754 Bykle Tlf. 37 93 93 00 - post@byklevindu.no

BYKLE VINDU AS (ISOKITT®) 4754 Bykle Tlf. 37 93 93 00 - post@byklevindu.no

HANSEN & JUSTNÆS A/S Buråsen 13 4636 Kristiansand S Tlf. 38 14 45 00 Fax 38 14 45 01 E-post: post@h-j.no

FØRRE TREVAREFABRIKK AS e-mail: post@forretrevare.no www.forretrevare.no Vinduer og dører

K. SOLEM SNEKKERI 7350 Buvika Tlf. 72 86 51 12

HANSEN & JUSTNÆS A/S Buråsen 13 4636 Kristiansand S Tlf. 38 14 45 00 E-post: post@h-j.no

LØKEN TREVARE A/S Industrivn. 6 1870 Ørje Tlf. 69 81 35 00 SOLFJELD Tre og Tradisjon AS Solfjellveien 1 4900 TVEDESTRAND Tlf. 37 16 21 38 post@solfjeld.no www.solfjeld.no

#solfjeldtreogtradisjon Solfjeld as

SMØLAVINDUET AS Nordvikveien 32, 6570 SMØLA Tlf: 71 54 43 50, post@smolavinduet.no

H-VINDUET BAUGE AS 6900 Florø Tlf. 57 75 20 80 Fax 57 74 18 48 E-post: sentral@h-vinduetbauge.no

H-VINDUET FJERDINGSTAD AS 3300 Hokksund Tlf. 32 25 16 00 Fax 32 25 16 16 e-post: firmapost@fjerdingstad.no www.fjerdingstad.no

K. SOLEM SNEKKERI 7350 Buvika Tlf. 72 86 51 12 Fax 72 86 50 30

ULDAL AS Postboks 98 4795 Birkeland LILLERØNNING Tlf. 38 13 71 00 SNEKKERIFABRIKK A/S E-mail: uldal.birkeland@byggma.no 7387 Singsås www.byggma.no Tlf. 72 43 60 60 Fax 72 43 60 61 TRE & PROFIL 6-2020 45

KJØPEGUIDE

SULDAL TREVARE AS 4230 Sand Tlf. 52 79 04 30 www.suldal-trevare.no post@suldal-trevare.no

VINDUER


HVEM LEVERER HVA? Vinduer m/energi/ isolerglass forts. LØKEN TREVARE A/S Industrivn. 6 1870 Ørje Tlf. 69 81 35 00 Fax 69 81 35 01

KJØPEGUIDE

DIVERSE

DIVERSE

BRØDR. ØYEHAUG AS 6153 Ørsta Tlf. 70 04 99 00 www.oyehaug.no spesialist i trebearbeiding cnc, fresing, tredreiing, overfl.beh.

SOLLIHØGDA TREVAREFABRIKK 2092 Minnesund Tlf. 63 96 80 05 Hjemmes: www.sollihogda.com E.mail: info@sollihogda.com Spesial: Vinduer i gammel stil

VOSS MØBEL- OG TREVAREVERKSTAD AS Øvre Langhaugen 10 5709 Voss Tlf. 56 52 10 10 Fax 56 52 10 20 Skyvedørskarmer/loftstrapper

HAMRAN SNEKKERVERKSTED 4590 Snartemo Tlf. 38 34 94 50 Fax 38 34 94 51 E-mail: hamran@hamran.no www. hamran.no Høvelbenker

SMØLAVINDUET AS Nordvikveien 32, 6570 SMØLA Tlf: 71 54 43 50, post@smolavinduet.no

HAUGSTAD MØBEL E-post: post@haugstadmobel.no Tlf: 51 79 16 00

ULDAL AS RISKA TREDREIER Postboks 98 Tredreiermester Rolf Tore Riska 4795 Birkeland Tlf: 915 47 827 Tlf. 38 13 71 00 Fax 38 13 79 01 E-post: rtr@riskatredreier.no E-mail: uldal.birkeland@byggma.no www.riskatredreier.no www.byggma.no

Vis deg fram! Hva med en oppføring i kjøpeguiden?

Ta kontakt: E-post: post@tre-profil.no Tlf: 40 84 59 94

46

TRE & PROFIL 6-2020


LEVERANDØRER TIL TREVAREBRANSJEN ARBEIDSMILJØ

P. BLAKSTAD AS Fossegrenda 13 7038 Trondheim Tlf. 73 95 79 60 Fax 73 95 79 79 E-mail: firmapost@p-blakstad.no Sponavsug - luftbefuktning

BEDRIFTSRÅDGIVNING

BESLAG Møbelbeslag/låser GUNNAR EIKLID AS Østre Aker vei 213 0975 Oslo Tlf: 22 80 33 50 Fax: 22 80 33 51 www.eiklid.no eiklid@eiklid.no

Skyvedørsbeslag

GÖTHES INDUSTRIBESLAG AB Tlf. +46 10 48 34 000 www.gothesindustribeslag.se

Vindu- og dørbeslag

Vindu- og dørbeslag forts.

ASSA ABLOY Openings Solutions Besøksadresse: Anolitveien 1-3, Postadresse: Postboks 424, 1402 Ski Tlf. 69 24 52 00 www.assaabloyopeningsolutions.no

SØRBØ INDUSTRIBESLAG AS P.B 5718, 7437, Sluppen,Trondheim Tlf: 51444350 Mail avd Industri: industri@sorboindustribeslag.no Mail avd Proff: proff@sorboindustribeslag.no www.sorboindustribeslag.no

ASSA ABLOY Opening Solutions Sweden AB Åkarvegen 1 435 33 Mölnlycke Tlf: +46 771-888 008 kundservice.gbg@assaabloy.com www.assaabloyopeningsolutions.se CARL-RAS AS Sletten 31 DK-7500 Holstebro Danmark. Tlf: +45 97423311 www.carl-ras.dk Norsk representant: Helge Olav Nyhus Mobil +47 91389810 Mail: hon@carl-ras.dk DORMAKABA NORGE AS Postboks 195 Alnabru Alfasetveien 1 0614 Oslo Tlf. 06866 Bjorn.mathisrud@dormakaba.com www.dormakaba.no GUNNAR EIKLID AS Østre Aker vei 213 0975 Oslo Tlf: 22 80 33 50 www.eiklid.no eiklid@eiklid.no

GÖTHES INDUSTRIBESLAG AB Box 1928 SE-791 19 Falun Tlf: +46 10 48 34 000 www.gothesindustribeslag.se ab@gothes.se

Besøksadresse Trondheim: Brøttemsvegen 103, 7093 TILLER Besøksadresse Stavanger: Bjødnabeen 12, 4031 STAVANGER IPA-BESLAG A/S J. PETERSENS BESLAGFABRIK DK-9240 Nibe, Danmark Tlf. +45 98 35 15 00 Fax:+45 98 35 22 00 Representant i Norge: IPA Trondheim Tore Dahl Ingvald Ystergaardsvei 3A 7047 Trondheim Mobil: 9829 8317 E-mail: td@ipafittings.com MILA BESLAG A/S H.C. Ørsted Vej 18 DK- 3000 Helsingør tlf.: +45 49139900 fax.: +45 49139893 e-post: info@mila.dk www.mila.dk OPTIMERA INDUSTRI Østre Aker vei 260, 0915 Oslo Tlf. 47 64 80 00 industri@optimera.no optimeraindustri.no MDF, spon, x-finer, limfog, laminat, benkeplater, komponenter til trapp, dør og vindu RM BESLAG AS Postboks 72 3081 Holmestrand Tlf/fax: 33 05 18 83 - Mob: 93 02 62 40 E-mail: ru-malm@online.no

SKANDI BESLAG A/S Postboks 40 DK-4040 Jyllinge (København) Tlf. +45 4678 9600 Fax +45 4673 1710 WEB: www.skandi.dk mailbox@skandi.dk

ABRA BESLAG AS P.B. 1801, Lade 7440 Trondheim Tlf. 73 89 44 21 / 22 www.abrabeslag.no TRE & PROFIL 6-2020

47

KJØPEGUIDE

RAHA CONSULT Produksjonsteknologi-Lean Automatisering - Roboter www.rahaconsult.no

Vindu- og dørbeslag forts.


LEVERANDØRER TIL TREVAREBRANSJEN Vindu- og dørbeslag forts. spilka.com

Balustre og meglere forts. AANESLAND FABRIKKER AS 4795 Birkeland Tlf. 37 27 62 99 post@aaneslandfabrikker.no www.aaneslandfabrikker.no Søyler, balustre, meglere, spesial

BRIKKETERINGS- ANLEGG

KJØPEGUIDE

Langrabben 71, 6013 Ålesund Tlf: +47 70 17 65 00

Innovation, skydd och säkerhet En svensk tillverkare av kvalitetsprodukter för beslagsindustrin med unika fördelar

BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 60 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no FALKENBERG AS Billingstadsletta 30 1396 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 E-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no

steelform.se

BALUSTRE OG MEGLERE BRØDR. ØYEHAUG AS 6153 Ørsta Tlf. 70 04 99 00 www.oyehaug.no spesialist i trebearbeiding cnc, fresing, tredreiing, overfl.beh. RISKA TREDREIER Tredreiermester Rolf Tore Riska Tlf: 51 66 14 95 E-post: rtr@riskatredreier.no www.riskatredreier.no

HM VERKTØY OG MASKIN AS Rødmyrjordet 5, 3735 Skien Tlf. 913 27 722 E-post: post@hmvmaskin.no www.hmvmaskin.no

P. BLAKSTAD AS Fossegrenda 13 7038 Trondheim Tlf. 73 95 79 60 E-mail: firmapost@p-blakstad.no

Brikketeringsanlegg forts. VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no www.vela.no

DØRTERSKLER

O.H. INDUSTRI A/S Smedevej 17 DK-7430 Ikast Tlf: +45 9725 1200 Fax +45 9725 1617 E-mail: ohi@ohindustri.com www.ohindustri.com

FLISHUGGER/KVERN

BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 60 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf. 55 11 24 70 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

FALKENBERG AS Billingstadsletta 30 1396 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 E-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no

TRETEK AS Utvik Bygd 6260 SKODJE FØNHUS MASKIN AS Tlf. 70 14 61 00 3261 Larvik e-post: info@tretek.no Tlf. 33 16 56 50 - www.fonhus.no www.tretek.no 48 TRE & PROFIL 6-2020


LEVERANDØRER TIL TREVAREBRANSJEN Flishugger/kvern forts.

Fuktmålere forts.

Fuktmålere forts.

HM VERKTØY OG MASKIN AS Rødmyrjordet 5, 3735 Skien Tlf. 913 27 722 E-post: post@hmvmaskin.no www.hmvmaskin.no

FØNHUS MASKIN AS 3261 Larvik Tlf.. 33 16 56 50 - www.fonhus.no

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

P. BLAKSTAD AS Fossegrenda 13 7038 Trondheim Tlf. 73 95 79 60 E-mail: firmapost@p-blakstad.no

TRETEK Utvik Bygd 6260 SKODJE Tlf. 70 14 61 00 e-post: info@tretek.no www.tretek.no

INDUSTRILIM AS Vestsideveien 3 A, 3403 Lier Tlf: 32 84 92 60 www.industrilim.no post@industrilim.no

VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no Web: www.vela.no

HPL -LAMINAT DECOLINQ AS Hagaveien 51 3275 Svarstad www.decolinq.no ABET, DEKODUR, OBERFLEX laminat, kompakt, kantlister oppliming, komponenter

LAKKERING

GLASSPRODUKTER RUUD TREVARE A/S 2080 Eidsvoll Tlf. 63 95 90 80 E-mail: firmapost@ruudtrevare.no

FUKTMÅLERE

LIMPRODUKTER

BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 60 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

AKZO NOBEL ADHESIVES AB Postboks 565 1411 KOLBOTN Tlf. 66 81 95 00 E-mail: norge@akzonobel.com

LÅSER ASSA ABLOY Openings Solutions Besøksadresse: Anolitveien 1-3, Postadresse: Postboks 424, 1402 Ski Tlf. 69 24 52 00 www.assaabloyopeningsolutions.no

DORMAKABA NORGE AS Postboks 195 Alnabru Alfasetveien 1 0614 Oslo Tlf. 06866 Bjorn.mathisrud@dormakaba.com www.dormakaba.no

TRE & PROFIL 6-2020

49

KJØPEGUIDE

TRETEK Tverrvegen 6020 Ålesund Tlf. 70 14 61 00 e-post: info@tretek.no www.tretek.no


LEVERANDØRER LEVERANDØRER TIL TIL TREVAREBRANSJEN TREVAREBRANSJEN Maskiner nye forts.

Overflatebehandling/

MASKINER Maskiner nye

BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553, 3702 Skien Tlf. 35 50 35 60 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

impregneringforts. VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no Web: www.vela.no

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.

KJØPEGUIDE

Maskiner -brukte FALKENBERG AS Billingstadsletta 30 1396 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 E-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no

HM VERKTØY OG MASKIN AS Rødmyrjordet 5, 3735 Skien Tlf. 913 27 722 E-post: post@hmvmaskin.no www.hmvmaskin.no

KVARNSTRANDS & STRIDSBERGS AS Stensrudvegen 1 2335 Stange Tlf: +47 95 23 68 82 E.post: post@stridsberg.no www.kvarnstrands.no www.stridsbergs.no

TRETEK Utvik Bygd 6260 SKODJE Tlf. 70 14 61 00 e-post: info@tretek.no www.tretek.no

VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no www.vela.no

/

OVERFLATEBEHANDLING IMPREGNERING

KOPPERS NORWAY AS 2337 Tangen Tlf: 62 58 24 00

SHERWIN-WILLIAMS AS Postboks 70, 2021 Skedsmokorset Tlf. 63 87 10 20 E.mail: norge@beckeracroma.com www.beckeracroma.no TEKNOS NORGE AS Industrivn. 28, 3430 Spikkestad. Tlf : 31 29 49 00 E post : teknos@teknos.no Hjemmeside : www.teknos.no

SANDWICH-ELEMENTER

O.H. INDUSTRI A/S Smedevej 17 DK-7430 Ikast Tlf: +45 9725 1200 Fax +45 9725 1617 E-mail: ohi@ohindustri.com www.ohindustri.com

AKZO NOBEL COATINGS AS Postboks 565, 1411 Kolbotn Tlf. 66 81 95 00 E-mail: norge@akzonobel.com

Vår suverent beste maling på din kledning

INNTIL

5 ÅR

FØR SISTE STRØK

Les mer om Jotuns industriprodukter på jotun.no/industri 50

TRE & PROFIL 6-2020


LEVERANDØRER TIL TREVAREBRANSJEN UTSTYR TIL OVER-

SLIPEPRODUKTER

SLIPEPRODUKTER forts..

FLATEBEHANDLING BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 60 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal, 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

GREIFF INDUSTRIMILJØ AB Dynamovegen 17, SE 591 61 Motala. Tlf.: +46 141 23 73 30 Mail: info@greiff.se, www.greiff.se Leverandør av enkle lakkeringskabiner til nøkkelferdige anlegg.

MIRKA SCANDINAVIA AB (Sverige - Norge - Danmark) Frøgatan 9, 65343 Karlstad Sverige www.mirka.se Våre forhandlere i Norge:

WAGNER NORGE Postboks 43, lindebergveien 3 2016, Frogner robert.ask@wagner-group.com Tlf. 905 00 387 VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no Web: www.vela.no KORROSJONS-TEKNIKK A/S Hvamsvingen 9A 2013 Skjetten Tlf: 63 84 60 60 e-mail: mail@korrosjons-teknikk.no web : www.korrosjonsteknikk.no Leverandør av Kremlin lakkeringsutstyr

Rewaco AS Pb. 7876 Spjelkavik, 6022 Ålesund Tlf. 70 14 85 70 E-mail: post@rewaco.no Tinter AS Frysjaveien 35, 0884 Oslo Tlf. 22 23 22 50 E-mail: hogne@tinter.no

TRELAST OG PLATER FRITZØE ENGROS AS Boks 2055 - Stubberød 3255 Larvik Tlf. 33 13 64 00

NORDLAMELL AS, Lager Måndalen Tel: 48223461 - dag@nordlamell.com Vi leverer trebaserte plater og komponenter til norsk trevareindustri innen trapp, kjøkken, innredning, vindu/dør.

C. Christoffersen AS Rødmyrsvingen 53, 3740 Skien Tlf. 35 50 44 00/ Faks: 35 50 44 44 E-mail: john@cchristoffersen.no

OPTIMERA INDUSTRI Østre Aker vei 260 0915 Oslo Tlf. 22 16 88 10 MDF, spon, x-finer, limfog, laminat, benkeplater, komponenter til trapp, dør og vindu

Lakkspesialisten AS Jonstadveien 6,5146 Fyllingsdalen Tlf. 55 15 41 59 E-Mail: olepetter@lakkspesialisten.no

OSLO FINERFABRIKK AS Frysjaveien 29, 0411 Oslo Tlf: 23 00 61 60 - post@oslofiner.no

VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 Mail: vela@vela.no / post@vela.no Web: www.vela.no Offshore Trading AS Nikkelveien 3, 4313 Sandnes Tlf. 40 00 58 53 E-mail: post@offtrade.no ______________________________

TØRKER BERGSLI TRETEKNIKK AS Postboks 2553 3702 Skien Tlf. 35 50 35 60 e-mail: treindustri@bergsli.no www.bergsli.no

TRETEK Utvik Bygd 6260 SKODJE Tlf. 70 14 61 00 - Fax 70 14 60 58 e-post: info@tretek.no TRE & PROFIL 6-2020 www.tretek.no

51

KJØPEGUIDE

FALKENBERG AS Billingstadsletta 30 1396 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 E-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no

NorbondAS Engomsvingen 10, 2323 Ingeberg Tlf. 62 52 04 10 E-mail: post@norbond.no

VEDLIKEHOLD INDUSTRI PRODUKT AS Kvålkroken 22, 4323 Sandnes Tlf: 45 41 88 42 e-post: post@slipeprodukter-norge.no www.slipeprodukter-norge.no


LEVERANDØRER TIL TREVAREBRANSJEN VERKTØY OG

KJØPEGUIDE

SAGLBAD C.DAHM MASKINFORRETNING AS PB 204 Rådal 5858 Bergen Tlf 55 11 24 70 epost: firmapost@dahm.no www.dahm.no

Vertkøy og sagblad forts.

Vertkøy og sagblad forts.

HM VERKTØY OG MASKIN AS Rødmyrjordet 5, 3735 Skien Tlf. 913 27 722 E-post: post@hmvmaskin.no www.hmvmaskin.no

SANDSJE-HVITSTEN AS Lillevarskogen 6, 3160 Stokke Tlf.: 33 33 54 80 Fax:33 33 54 81 www.shv.no post@shv.no

FALKENBERG AS BIllingstadsletta 30 1396 Billingstad Tlf. 66 77 89 00 e-mail: info@falkenberg.no www.falkenberg.no

KVARNSTRANDS & STRIDSBERGS AS Stensrudvegen 1 2335 Stange Tlf: +47 95 23 68 82 E.post: post@stridsberg.no www.kvarnstrands.no www.stridsbergs.noe

GOJ VERKTØY AS Hestehagen 2 – 1448 Drøbak Tlf. 23210980 - 90082279 post@goj.no - www.goj.no Sagteknikk og verktøy

LIEDS VERKTØY AS Blindheimsgeilane 1, 6022 Ålesund post@lieds.no - www.lieds.no Tlf. 70172800

KYOCERA UNIMERCO Tooling AS Karihaugveien 89 1086 Oslo Tlf +47 22 72 06 02 nowood@unimerco.com www.kyocera-unimerco.no VELA AS 7600 Levanger / 3960 Stathelle Tlf: 74 08 33 99 / 35 96 88 33 Faks: 74 08 09 55 / 35 96 88 34 vela@vela.no / post@vela.no www.vela.no

Advokatens side

RETTING AV MANGLER Advokat (H) Gjermund Pekeberg og advokatfullmektig Henrik Midtsæter

Hvis det er mangel ved en vare eller en tjeneste, kan kjøperen ha ulike krav mot selgeren. Dette kan være krav på retting, omlevering, prisavslag, erstatning og heving. Denne artikkelen vil omhandle krav på retting. Reglene om retting er noe ulike i kjøpsloven, forbrukerkjøpsloven og håndverkertjenesteloven.

Når kunden kan kreve retting Ved mangler har kunden normalt krav mot selgeren på retting av mangelen for selgers regning. Oppfyller ikke selgeren sin plikt til verken å rette eller omlevere, kan kjøperen normalt kreve erstatning for sine forsvarlige utgifter ved å få mangelen rettet.

For selgeren kan retting i noen tilfeller bli kostbart eller byrdefullt. Kunden har ikke krav på retting i alle tilfeller. I kjøpsloven § 34 og håndverkertjenesteloven § 24 er det bestemt at kjøperen bare kan kreve retting av mangelen dersom dette kan skje uten å volde selgeren «urimelig kostnad eller ulempe».

Etter forbrukerkjøpsloven § 29 kan kjøperen ikke kreve retting hvis «gjennomføring av kravet er umulig eller volder selgeren urimelige kostnader». Selgerens plikt til å foreta retting beror blant annet på de tekniske og praktiske muligheter til retting. Både mangelens

52

TRE & PROFIL 6-2020


Advokatens side

art og selgerens sakkunnskap kan ha betydning i den forbindelse. Selv om det i og for seg rent praktisk lar seg gjøre å reparere mangelen, kan det tenkes at utgiftene ved dette blir så store at det må anses urimelig å forlange at selgeren skal foreta avhjelp. Det kan for eksempel være tilfelle dersom kjøperen bor langt unna, og selgeren er avhengig av å sende sine folk til kjøperen for å foreta retting. Tilsvarende vil selgeren kunne bli fritatt for kravet om retting dersom det medfører urimelig mye arbeid i form av demontering og innmontering eller reparasjon. Derimot blir selgeren ikke uten videre fri fra kravet bare fordi det koster mye å skaffe deler eller tilbehør som skulle ha fulgt med i henhold til avtalen. Kundens krav på retting som følge av mangel faller bort hvis det reklameres for sent. I tillegg kan krav falle bort som følge av passivitet eller foreldelse. Når selgeren kan avverge andre krav ved å kreve å få rette mangelen Selgeren har på sin side i utgangspunktet rett til å kreve å få rette mangelen for å avverge andre krav fra kjøperen, som prisavslag eller heving. Hvis kjøperen motsetter seg et rettmessig tilbud fra selgeren om retting av mangelen, så kan kjøperen i utgangspunktet ikke gjøre gjeldende andre krav mot selgeren. Det er noen unntak også fra selgers rett til å få rette mangelen. Etter hånd-

verkertjenesteloven § 24 kan selger bare kreve å få rette mangelen når det kan skje «uten vesentlig ulempe for forbrukeren, og forbrukeren heller ikke ellers har særlig grunn til å motsette seg arbeidet». Etter kjøpsloven § 36 kan selgeren bare kreve å få rette mangelen når dette kan skje «uten vesentlig ulempe for kjøperen og uten risiko for at kjøperen ikke får dekket sine utlegg av selgeren». Etter forbrukerkjøpsloven § 30 skal retting skje «uten vesentlig ulempe for forbrukeren innen rimelig tid og uten risiko for at forbrukeren ikke får dekket sine utlegg av selgeren». En «vesentlig ulempe» for kjøperen kan for eksempel være at kjøperen ikke kan unnvære tingen mens retting skjer og det ikke er rimelig mulighet til midlertidig å skaffe en erstatningsting, for eksempel ved at selgeren tilbyr lån av en annen ting mens retting skjer. Et annet eksempel er at rettingen vil måtte ta så lang tid at det overskrider det som ville være en vesentlig forsinkelse med leveringen. Kjøperen vil også kunne avvise retting dersom det på forhånd er åpenbart at forsøket på å rette ikke vil føre frem. At selgeren tidligere har rettet mangler ved tingen, gir i utgangspunktet ikke kjøperen rett til å motsette seg at selgeren retter nye mangler som viser seg seinere. Men blir det mange rettinger, kan den samlede ulempe bli så stor og kjøperens tillit til tingens egenskaper så svekket at han vil kunne avvise yt-

terligere retting og heve kjøpet. Etter forbrukerkjøpsloven § 30 er regelen noe strengere. Ved forbrukerkjøp har selgeren ikke rett til å foreta mer enn to avhjelpsforsøk for samme mangel, med mindre det foreligger «særlige grunner som gjør at ytterligere avhjelp er rimelig». Etter forbrukerkjøpsloven § 29 faller selgers rett til å kreve å få rette bort hvis han ikke tilbyr retting «uten opphold». For avtaler som reguleres av kjøpsloven og håndverkertjenesteloven er det tilstrekkelig at tilbud om retting gis innen rimelig tid. Retting må også skje innen rimelig tid etter at kjøperen har gitt selgeren mulighet for å rette. Hvis kostandene ved omlevering ikke er urimelige i forhold til kostandene ved å rette mangelen, kan kjøper kunne ha krav på omlevering i stedet for retting. En høyesterettsdom fra 2006 gjeldt en sak hvor det var en mangel ved en vare. Ny vare ville koste ca. kr 450, mens reparasjonskostnadene ville utgjøre ca. kr 65. Flertallet kom til at omleveringskravet var uforholdsmessig i forhold til kostandene ved å rette mangelen. Kjøper kunne derfor ikke kunne gjøre krav på omlevering i stedet for retting. Hvis mangelen er vesentlig, kan kjøperen ha krav på omlevering eller heving av avtalen i stedet for retting.

Leverandør av

SLIPEPRODUKTER

til trevareindustrien i 35 år post@slipeprodukter-norge.no - Tlf. 45 41 88 42

Tlf: TLF:905 90700 00387 368 TLF: 907 00 368 roy.ripe@wagner-industri.com robert.ask@wagner-group.com roy.ripe@wagner-industri.com

TRE & PROFIL 6-2020

53


Messe

NYTT Messekalender 2021/2022

Bygg Reis Deg går som planlagt, 20-23 oktober 2021 Styret i Bygg Reis Deg vedtok i november at neste års messe skal kjøres som normalt. -Selv om situasjonen i samfunnet pr i dag er utfordrende har vi stor tro på at dette vil endre seg i løpet av de neste 11. måneder. Vi har signaler fra helsemyndighetene, som tilsier at samfunnet kan være tilbake i en normalsituasjon på det tidspunkt som Bygg Reis Deg er planlagt, sier styret. -Vi følger selvfølgelig med på utviklingen, men nå ser vi lys i tunnelen og er sikre på at dette skal bli stedet hvor byggenæringen igjen kan møtes i 2021, sier styreleder Trond Hagerud. -Vi har lært oss nye måter å kommunisere på de siste åtte månedene, men ingenting kan erstatte det fysiske møtet. Vi står foran store utfordringer og bygg, anlegg og eiendomsnæringen har en viktig rolle. Fellesskapet har etablert prosjekter som «Sammen2020» hvor målet er å vise hvordan vi kan «bygge bærekraft» og få flere til å søke seg til utdanning innen bygg og anlegg og derfor er det viktig at vi i Bygg Reis Deg følger opp dette arbeidet og bidrar til å formidle dette budskapet. Vi gleder oss til å ønske både utstillere og besøkende velkommen til neste års messe, avslutter Hagerud. Bygg Reis Deg arrangeres i tidsrommet 20-23 oktober 2021. I tillegg til den fysiske messen vil det bli ekstra fokus på å fremme hver enkelt kategori og utstiller via digitale flater. De som besøker Bygg Reis Deg er mest opptatt av å oppdatere seg i markedet generelt og se de siste tekniske nyvinninger og produktlanseringer spesielt. De som stiller ut sine varer og tjenester er mest opptatt av å treffe nåværende og potensielle kunder og ønsker å vise seg frem på byggenæringens viktigste møteplass. Arrangøren vil investere ekstra i digital produksjon og informasjonsformidling slik at både besøkende og utstillere får økt konkurransekraft via sin deltagelse. Bygg Reis Deg sin misjon er å utvikle, markedsføre og arrangere møteplasser, som skal bidra til økt kunnskapsdeling og styrket konkurransekraft for deltagerne.

BAU

Digital, 13.-15. januar 2021 bau-muenchen.com

INTERZUM

Køln, 4. - 7. mai 2021 interzum.com

TRÄ & TEKNIK

Göteborg, 24 - 27. august 2021 traochteknik.se

LIGNA

Hannover, 27 sept. - 1. okt. 2021 ligna.de

BYGG REIS DEG

Lillestrøm, 20. - 23. oktober 2021 byggreisdeg.no

LIVNING KITCHEN

Køln, 19. - 23. januar 2022 livingkitchen-cologne

IMM COLOGNE

Køln, 19. - 23. januar 2022 imm-cologne.com

STOCKHOLM FURNITURE & LIGHT FAIR Stockholm, 8. - 12. februar 2022 stockholmfurniturelightfair.se

Gjør din bolig bedre 2021 Vår 2021

LIGNA utsettes Verdens ledende messe for trebearbeiding, maskiner og verktøy er flyttet fra mai til september 2021. Ny dato er 27. september - 1. oktober på messeområdet i Hannover.

Hamar Bergen/Sotra Stavanger Oslo/Hellerud Stjørdal

9. - 11. april 16. - 18. april 23. - 25. april 30. april - 2. mai 7. - 9. mai

Tre og Profil tar ikke ansvar for endringer.

54

TRE & PROFIL 6-2020


60evåetrids l

NORSKERT S PRODU

Krevende byggherrer velger MagnorVinduet

Unik 3-lags oppbygging 1 2 3

Pulverlakkert aluminium Supersterk kompositt Ferdig behandlet treverk

Bedre totaløkonomi

• Konstruert for 60 års levetid • Laget av materialer som tåler fukt • Vedlikeholdsfritt – ingen råteskader • Laveste livsløpskostnad Energi- og lydegenskaper i toppklasse!

1

2

3

www.magnorvinduet.no E-post: post@hvm.no Tlf.: 55 11 29 70 Salgskontor: Krokeideveien 6, Postboks 126 Fana, 5859 Bergen TRE & PROFIL 6-2020

55


Norges ledende leverandør av rüvarer til trebearbeidende industri. 56

TRE & PROFIL 6-2020

Profile for Tre og Profil

Tre og Profil nr. 6 2020  

Tre og Profil er fagbladet for trevare- og innredningsbransjen. Vi skriver om alt som skjer i bransjen, og bladet er viktig for alle som vil...

Tre og Profil nr. 6 2020  

Tre og Profil er fagbladet for trevare- og innredningsbransjen. Vi skriver om alt som skjer i bransjen, og bladet er viktig for alle som vil...

Advertisement