Page 1

E AT TAHO RTHSTAR ON SPOT NO EDRIKSS TTIAS FR FOTO MA SSON OL N JO ÅKARE ÄJIBB TRICK TR

CE LUBEDEN 25 NR N O I T I S N TRA E HIKE & RID ORDS JUJU REC e på har varit ut dpiraterna Snowboar Europa. h tar en titt gs till 50 oc Vi är halvvä . rit va m numren so

g genom nya korstå

eln på i backspeg

2 uel Hedvall, lsson, Eman Robban O i alperna. 72 timmar

or och videokamer

e blomstrand t nere i den udion djup st i k sö be sHemma-ho yllan. skånska m Salvador Monday i El Galleri , ior, Macking år en /S 25 or ni ch Te M Ju rofil, Sole a... DESSUTO Grafiska P 5 med mer s 5X pp a, na ön K kr ,S ng Jocke ni åd sk er, Navel Recension

#5 2006 UTGÅVA 25 PRIS 55 KR N 55 NKR SF 6 EUR DK 45 DKR

INTERPRESS 0126-05 RETURVECKA 49

05 7

388012 605509


Check out cool gear, trick guides, rider bios and more by keying mobile.burton.com in your cell phone´s browser!


Rider Service Europe 00800 287 866 13 (tollfree)


LABOR

Friends of Peak Performance photographed in Ă…re, Sweden. 2006.

www.peakperformance.com


MED EN VACKER NORSK SOMMARKVÄLL, EN BIT GLACIÄRSNÖ OCH EN SNÄRTIG UNG SKIDÅKARE KOMPONERAR MAN LÄTT IHOP EN MODERN JIBBSYMFONI.

Henrik Harlaut har på kort tid gjort sig ett namn som en skidåkare med framtiden i sin handflata. Trots sin ringa ålder bjuder han upp till dans med dom mest etablerade åkarna idag. Henrik är del av en bördig skörd unga talangfulla skidåkare i Sverige. Att se dom köra tillsammans en solig dag, ger stort hopp om morgondagen och Sveriges rykte som skidnation. Vid ett besök i Saas Fee under sommaren träffade jag några lokala åkare som pratade om den förra vinterns stora tävling på just samma ort. Det mest imponerande var uppenbarligen att Henrik hade provhoppat hoppet andra dagen med en fakie 1260. Och det är just det snacket man vill få gemene man att, utan någon speciell anledning, självmant ta upp och dela med sig av. Det är då när man endast med sin åkning har lyckats ha inverkan på en helt oberoende människa man kan nå långt. Det är just den X-faktorn man vill se hos en skidåkare oavsett om man är en fotograf, kompis eller sponsor: En åkare som inte bara tänker på att vinna tävlingen, utan även imponerar på vägen dit. TEXT SIMON TJÄRNSTRÖM FOTO MATTIAS FREDRIKSSON & ANDERS NEUMAN

11


12


UNDER FÖRRA ÅRETS JOI FICK HENRIK STÅ BREDVID OCH KOLLA PÅ TILLSAMMANS MED DE ANDRA JIBBERKIDSEN. I ÅR STEPPADE HAN UPP DET OCH VISADE ATT HAN OCH HANS NYA GRILLZ HÖR HEMMA MED DE STORA POJKARNA.

13


#5

2006

INNEHÅLL Utgåva 25

LAGER VS ENGELKES Varför filma 8 mm när man kan filma 16 mm? Varför göra En film när man kan göra Två? Och varför inte paketera den ena filmen i en 100-sidig bok? Många var de som undrade om vi tagit oss vatten över huvudet inför årets projekt. Och det vatten vi mycket riktigt tog oss över huvudet mynnade snabbt ut i en hel sjö…

ANDREAS ENGELKES

TRANSITION FYLLER 25 48

49

60

48 TRANSITION FYLLER 25

61

70

60 JUNIOR / SENIOR

Det här är det 25:e numret i Transitions historia och det är mycket som hänt under åren som gått. Niklas Bergh, James Holm, Mattias Fredriksson, Jonas Sandberg, Pelle Hybbinette, Johanna Hallin och Vincent Skoglund tar en titt i backspegeln och minns vad som varit bäst. Bläddra fram 29 sidor så hittar du artikeln.

71

70 THE MAKING OF LUBEDENCE

Vad är det som tar skateboard vidare när det känns som att alla tänkbara trick redan uppfunnits? Pelle Hybbinette gräver vidare i de filosofiska frågorna. Den här gången får vi möta det unga löftet Daniel Lager och skateräven Andreas Engelkes, kanske kan de ge några svar?

Snowboardpiraterna har varit på nya korståg genom Europa. Med en större laddning skandinaver än någonsin tidigare var vapenförrådet fyllt till bredden med högantändligt krut. Överskottslagret resulterade i lifestylefilmen Boardbagged, men den stora arsenalen användes till skapandet av Lubedence.

Det är redan två år sen Måns och Jay köpte kåken på landet. Swea Reggaefestival har bokat Helt Offs första officiella gig i Malmö. Måns som inte giggat på tio år och Jens som är rappare som precis börjat sjunga bestämmer sig för att testa sitt set i en gammal lada en kilometer från studion på Österlen.

För 4:e året i följd anordnade Red Bull i början av mars filmmakartävlingen Hike & Ride i de Schweiziska alperna. Tävlingen går i stort sätt ut på att två åkare under 72 timmar får uppgiften att göra den mest intressanta skid- eller snowboardfilmen om 5 minuter att titta på. På denna minimala tid ska allt filmas och klippas, mastras och paketeras. För att försvåra ytterligare sköts allt detta av totala amatörer – åkarna själva.

84

85

84 HIKE & RIDE

Red Bull Hike & Ride går ut på att göra en intressant skid- eller snowboardfilm på väldigt kort tid. Under 72 timmar ska ett 5 minuter långt filmklipp planeras, filmas, redigeras, mastras och paketeras - allt av åkarna själva. Robban Olsson tog med sig Mosse Hedvall på äventyret och hur det gick kan du läsa om på sidan 84.

DESSUTOM 011 022 024 030 032 034 036 038 040 098

FRAMÅT LEDARE NOTISER FILMRECENSIONER SPELRECENSIONER TÄVLINGAR FAVORIT SETUP SAKER & TING GALLERI

126 128 130 136 138 140 142

92

93

92 EL SALVADOR

Staffan Björlin gav sig ut på surfresa till Sydamerika och närmare bestämt El Salvador. Och när rapporterna kom in om att det största swellet på 5 år var på ingång i området växte peppet till max. Tillsammans med fotografen Alexis Black har de fångat det bästa av Macking Monday i El Salvador.

KULTUR ETNIES 20 ÅR GRAFISKA PROFILEN NAVELSKÅDNING BEST IN SHOW 5X5 NÄSTA NUMMER

118

119

118 JUJU RECORDS

För lite mer än två år sedan köpte Måns från Helt Off och Jay AKA Timbuktu en lada ute på landet som i mannamun kallas Bränneriet. Simon Klose tar med oss genom en närmast sagolik berättelse från den skånska myllan, där man bland annat funderar över vad Bingo Rimér skulle byta namn till om han gifte sig med Helmut Lotti.

GLÖM INTE! WWW.TRANSITION.SE - DIN BÖJ PÅ NÄTET. På vår site kan du läsa artiklar från tidigare utgåvor, uppdatera dig med de senaste nyheterna, delta i sköna tävlingar, diskutera aktuella samtalsämnen, teckna prenumeration m.m. Glid in en sväng redan idag.

19


TRAVISRICE

WIN THESE SHOES Visit dcshoes.com/air-style to win the Air & Style exclusive shoe.


NATEADAMS

AIR&STYLE OLYMPIC STADIUM MUNICH

02.12.06 SNOWBOARD | FMX | CONCERT

INFO@SKATEOUT.COM 019-611 09 07


LEDARE SNOW SKATE SURF MAGAZINE ges ut av:

Sveavägen 62 111 34 Stockholm Tel: 08-545 160 60 CHEFREDAKTÖR & ANSVARIG UTGIVARE Anders Neuman neuman@transition.se Tel: 08-545 160 64

TWENTY FIVE AND COUNTING...

I livet brukar att fylla 25 innebära att man är ordentligt på väg in i vuxenlivet. Jag vet inte riktigt om man kan applicera det på tidningsbranschen, men att göra sitt 25:e nummer innebär ändå att man har en riktig historia att titta tillbaka på. Transition är ingen dagslända, vi är snart inne på vårt femte år. Mest av allt visar det att man fyller en funktion för både läsare och annonsörer.

REDAKTION Niklas Bergh Magnus Gyllenberg Oscar Axhede Simon Tjernström Jonas Sandberg James Holm Pelle Hybbinette Vincent Skoglund

Vad det bevisar för mig är att alla vi som jobbar med Transition har en otroligt stor kärlek till det vi håller på med. Det kan låta både tjatigt och klyschigt, men det är inte svårare än så. Hur man än vänder och vrider på det så kommer man slutligen alltid fram till att vårt förhållande till den här kulturen har format oss som människor på gott och ont. Kanske har det för stort inflytande, men jag tror att det är viktigt att aldrig bli för gammal för sina drömmar utan att fortsätta våga.

SKRIBENTER Simon Stenborg Tobias Barenthin-Lindblad Christian Östlund Oscar Kumlin Max Hägerstrand Simon Klose Thomas Wiborgh Staffan Björlin

De flesta av oss som jobbar med Transition har hamnat där vi är för att vi har den kunskap och talang som krävts tillsammans med lite tur, men framför allt för att vi har vågat göra det vi vill. För mig är det en lyx att kunna jobba med min hobby och jag är sjukt tacksam för att jag kan göra det. Så jag tänkte avsluta den här ledaren med att tacka för att jag får vara med på den här resan. Sen hoppas jag på att vi får bli 50 nummer gamla också.

FOTOGRAFER Mattias Fredriksson Andreas Pastor Mikael Pilstrand Martin Söderqvist Erik Hedman Daniel Blom Ludschi Matthieu Georges Alexis Black

// ANDERS NEUMAN, CHEFREDAKTÖR

RÄTTELSE: I FÖRRA NUMRET GLÖMDE VI SKRIVA ATT PELLE HYBBINETTE FOTADE EN DEL AV BILDERNA TILL JOHAN FLORELL-INTERVJUN, NÄRMARE BESTÄMT FRONTSIDE FLIP, ALLEY OOP BLUNTSLIDE & BACKSIDE SMITH GRIND. RÄTT SKA VARA RÄTT.

FORMGIVARE Tobias Andersson tobbe@transition.se Tel: 08-545 160 72 FRILANSMATERIAL Du är välkommen att skicka in text och bilder, men kom ihåg att vi inte ansvarar för icke beställt material. Ring gärna innan du skickar något. PRENUMERATION Titeldata AB, 112 86 Stockholm Tel: 08-617 23 80 www.prenservice.se ( 6 nummer - 299 kronor. Priset gäller endast i Sverige. Högre porto tillkommer om du är bosatt utomlands. ) ANNONSFÖRSÄLJNING Swartling & Wranding Media AB Tel: 08-545 160 60 annons@transition.se

COVER STORY

”Den här bilden plåtade vi i början av maj i Northstar at Tahoe, nära Truckee i Kalifornien. Vårt lilla gäng hade nyrakade skallar den här dagen, förutom Jacob Wester som inte vågade låta sina guldlockar falla. Både Jon Olsson och TJ Schiller envisades med att åka runt utan mössa, trots att deras hjässor blev allt rödare i solen. Under dagen hängde vi i Alpine Meadows park och Jon drog lite dubbelflippar och var på finfint humör. Jag visste att filmaren Kurt Heine och några åkare från Forumteamet hade en bra träjibb på gång i Northstar. Heine är en pålitlig snubbe och när han sa att vi var välkomna att köra en session efter dom drog vi dit. Några killar från Northstars parkcrew hjälpte oss med skoter toe-in och Jon var den som gick högst. Det här är mitt första cover på Transition så jag är väldigt stolt och glad!” - MATTIAS FREDRIKSSON

22

LUBEDENCE

TRYCK Punamusta OY, Finland

TRANSITION 25 NR HIKE & RIDE JUJU RECORDS

7

388012

605509

05

PAPPER Omslag: Galerie Art Silk 250g Inlaga: NovaPress Silk 90g © 2003 Swartling & Wranding Media AB ISSN 1103-2898


JP WALKER SIGNATURE SERIES

O

F R A M E

WITH THE DOPPIO

TWO STRAP SYSTEM ™

OAKLEY.COM/SNOWBOARD 020 79 10 37 ©2006 Oakley, Inc. O Frame & Doppio are trademarks of Oakley, Inc.


NOTISER På www.transition.se hittar du alltid dagsfärska nyheter och notiser.

SNOWBOARD AV ANDERS NEUMAN

TILL DEN HÄR SÄSONGEN HAR ARNETTE BÖRJAT TILLVERKA HJÄLMAR.

Hasse Åhlund vann Frankerhausers Longest Rail-tävling med en 30 meter lång färd nerför ett träräcke med slutdestination i Umeälven. För detta belönades Hasse med 10 000 spänn. Frankerhauser kommer anordna fler galenskaper under vintern så titta in på www.frankerhauser.com för mer info. Kirunahunken Björn Lindgren har fixat sig ett lite tuffare utseende efter en omgång med en stenkapningsklinga. Gustav Eén är på väg tillbaka mot snön igen efter att han drog sönder korsbandet i våras. Han räknar med att vara på gång igen i början av vintern. Han är för övrigt ny på Boardstoreteamet om någon missat det. Även Chris Sörman ha tagit en plats där.

ARVID LILJEFORSS PRO MODEL T-SHIRT FRÅN HV SNOWBOARDS.

BJÖRN LINDGREN EFTER MÖTET MED STENKAPNINGSKLINGAN.

24 TIMMAR INNAN DEADLINE FÖR DETTA NUMMER VAR DET PREMIÄR FÖR LUBEDENCE PÅ WISHCLUB I GÖTEBORG. TROTS DET TOG VI OSS TID ATT ÅKA DIT OCH FESTA MED PIRATERNA. NEDANFÖR SER DU HUR DET SÅG UT.

24

Jonte Grundelius är en kille som kommer se tillbaka på 2006 och tänka “aldrig mer”. Efter att ha brutit vänstra armen strax innan OS knäckte han av den högra lagom till första snölägret. När han skatade Fryshusets vert tillsammans med den gamla legenden Olov Richardsson tappade han kontrollen och krashade in i böjen. Resultat: en knäckt tand, armbrott, ett skönt jack i hakan och en helkväll på Södersjukhuset. Vi önskar Jonte bättre lycka nästa år. Skellefteåpöjken Ronnie Andersson är även han i full gång med sin rehab. En annan Burtonåkare, Hasse Johansson, är också på väg tillbaka med en nytränad axel. Ludwig Lejkner rapporteras ha fått ett fantastiskt svagt resultat på sitt senaste samhällskunskapsprov. Om nästa prov har lika skralt resultat får nog Transition-

ROADTRIP THE MOVIE - READY TO ROLL Grimborg Production, Petter/Hannu, har varit runt om i Europa för fullt och filmat till deras nya FMX-rulle Ready to Roll. Trots att många förare blivit skadade under resans gång kommer bjudas på grym freestyleåkning. Några av åkarna som är med är Fredrik Johansson och Villa som rippar på X-fighters, Mojje, Rino Holm och Nicholas Ortuno som ger järnet i Goodtimesparken, Jimmy FitzPatrik, Remi Bizuoard, Daniel Bodin, Rättö, Niklas Olsson, Frog + många mer. Checka in www.fmxlifestyle.com

redaktionen rycka ut och hålla läxförhör i liften. Winter Jam på Stadion i Stockholm ser ut att bli riktigt fett. David Ny kommer stå för hoppkonstruktionen och tidigare i september var Jakob och Hampus på plats för att ge instruktioner så att hoppet kommer riktigt bra. På åkarsidan ser det också riktigt tungt ut med åkare som Andreas Ygre-Wiig, Antti Autti, Markus Keller, John Jackson. Dagen innan är det skidtävling där hela världseliten finns på plats. Jon, Jacob, Pep, TJ m.fl. Det absolut bästa med det hela är att det är gratis och att Transition kommer att hålla en railtävling för åkare under 16. Så håll utkik för mer info om det på www.transition.se DVS har äntligen fått en svensk distributör igen genom Sjö & Snö Distribution. Och de har även dragit ihop ett nytt team med Jakob Edman, Andreas Gidlund, Nisse Arvidsson, Matte Nyberg och Kareem El Rafie.

Tobbe Karlsson är ny på Nitros internationella team tillsammans med Anton Gunnarsson som även kammat hem sin första intervju i OnBoard. Hammarbybacken tros bli ett hett tillhåll för alla gamla Bjurslocals som huserar i huvudstaden. Hampus Ahlström har bytt till Gnu brädor, Flux bindningar, Celcius skor, Celtek handskar och Nomis streetkläder. Smith Optics har fixat ett helt gäng nya åkare: Jonathan Nilsson, Johannes Skottheim på bräda samt Adam Persson och Niklas Karlsson på skidor. Jonte Nilsson kommer även synas I Volcomkläder från och med denna vinter. Det går bra just nu för Stockholms brädguru Arvid Lilljeforss. Inte nog med att han kom tvåa i vågsurf-SM på Torö, han har även fått en Pro Model t-shirt för snowboardmärket HV


Snowboards. Arvid kör för Nord Surf, Untho Streetwear, Frontline och HV Snowboards.

SKIDOR

att det inte hände tillräckligt mycket inom skidindustrin är nöjd med köpet, ”för nu vet jag att vi inte behöver bredda oss för att överleva, med K2’s hjälp kan vi fortsätta fokusera på det vi alltid gjort”.

AV OSCAR KUMLIN & SIMON TJERNSTRÖM

Jesper Björnlund och dagens puckelelit får se upp, eller kanske inte. Några tidigare rävar med OS-meriter i bältet har lite tyst pratat om några inhopp i Svenska Cupen i puckel och vissa har även setts träna ben på gym. Magnus Loo’s tidigare sponsor Oxbow har köpts upp av Lafuma. För ”Slange” innebär köpet att han byter kläder till Lafuma. Han ska även vara med och designa de nya kläderna. Apropå design så hoppas stavtillverkaren Exel ha Sverre Liliequists designade stavar klara till ISPO-mässan i januari. Prestigeuppdraget nummer ett bland landets friåkare är att vara föråkare på VM i Åre. Fatskis, fakie eller en 720 i Super-G banan – snacket om hur det ska göras har satt igång, det enda som är säkert är att det inte blir med fartdräkt eller nyshapade skidor. Cross fortsätter sin teamsatsning och det senaste tillskottet är telisfinnen Joonas Karhuma. Ryktens säger att ESPN har planer på att lägga ner Winter X Games. Vinterns tävlingar är dock inte i fara. K2 köper upp Line. Jason Levinthal som grundade Line ’95 för han tyckte

Hösttider är filmsläppstider. Både Free Radicals och Swedish Posse drar ut på turné med sina nya filmer, Snowblind och Five O’Clock News. Kolla in Free Radicals turnéschema på www.stadium.se och Swedish Posses på www.sweposse.com. Martin Mishof sopade hem Zurich Freestyle före Jon Olsson tvåa och Charles Gagnier trea. Henrik Windstedt har kört stenhård rehab hela sommaren. Ryggen, som började spöka i och med hans OS-satsning på puckelpist har nu en rörlighet bättre än normalt, jämfört med långt under normalt som den var tidigare i somras. Magnus ”Slange” Loo har satt sig i limmet i Funäsdalen. Dubbelspelet uppdagades under den ökända oktoberfesten... ...en annan Funässon, Linus Norberg var ute och slirade i Östersund. I tron om att han såg en badboll tog han sats för en pressad vrist. Betongklumpen var oskadd, men Linus fick bäras hem med trasig fot. Henrik Harlaut har, som förmodligen yngsta svensk, skaffat grillz. Om han kommer att pantsätta dom när han kommer in i målbrottet är osagt.

GOODHA - NYTT SVENSKT SKIDMÄRKE Varför har dagens etablerade skidmärken, likväl som uppstickare, orimligt höga priser? Den frågan ställde sig grundarna av det nya svenska skidmärket Goodha. Snabbt listade de ut att det mesta av det höga priset på en produkt framkommer av att det är många led från produktion till försäljning. Därför säljs Goodhaskidorna endast genom deras egen webbshop på www.goodhaskis.com. Företaget tillverkar jibb- och big mountainskidor och de kostar mellan 3195-3695 kr inkl. frakt. Mer info om Goodha hittar du på deras hemsida.

Sebbe ”Blue Steel” Garhammer kan nu titulera sig själv utöver, skidproffs, hemägare, tvåbarnsfar och modell, Sveriges sjätte sexigaste man. Det var tidningen Elle som korade honom till det och Sebbe säger till Transition att han är nöjd, men självklart siktar högre nästa år. Fischer har legat i under våren och sommaren. Deras team består nu av Martin Söderberg, Anton Silvola, Carl Regner, Kim Boberg, Emanuel Hedvall och Jim Johansson. Ett vattenhopp har byggts i Järpen. Bakom konstruktionen står ingen mindre än Fredrik ”Fripps” Andersson, som tidigare jobbat med hopplandslaget och nu är tränare på Järpens Skidgymnasium. Tanken är att puckelpistgymnasiet ska svara till dom högre hoppkraven genom mycket vattenhopp på schemat. Och när vi snackar bygge, så har fotografen Christoffer Sjöström byggt ett fett hus mellan Genève och Amnecy… …Smutsmunnen Jon Örabäck skulle komma och hjälpa till att bygga utetrallen, eftersom han har god snickarbakgrund. Tyvärr så missade han förborra hålen till materialet och nu har trallen spruckit vid varenda skruv.

SKATEBOARD AV SIMON STENBORG

Skateboard i OS? En debatt som pågått ett tag nu är återigen en het potatis. Flera amerikanska lobbyister och företag jobbar nu hårt för att få in skateboard som gren i nästa OS som går av stapeln i Peking 2010. Ett ämne som delar upp skatevärlden i två läger kan man tänka sig. Vad jag själv tycker är nog för de flesta ointressant och jag låter alla ta ställning individuellt. För mer läsning om detta kan jag varmt rekommendera f.d Big Brother (Ja, tidningen) medarbetaren Dave Carnies minst sagt underhållande historia om detta i ett äldre nummer av The Skateboard Mag, som säkert finns ute på nätet någonstans. Bland annat ”inside scoops” om den kommité som bildades för att ta ställning till denna fråga som allas vår Andy Mac dök upp oanmäld och nominerade sig själv till. Mika Edin tog en sväng förbi de förenta staterna och passade på att filma, skata och trivas i San Diegos mer hjälpsamma klimat. En rejält jet-lagged Mika lovar att återkomma mer om vad som hände under vistelsen senare. Mikas intervju i en konkurrerande europeisk tidning (äh vafan, vem bryr sig? Kingpin Magazine) borde dessutom hitta till ditt lokala tidningsställ snart. Element Skateboards har släppt

25


NOTISER en liten uppföljare till sin förra film Elementality V.1, som heter något så inspirerande som Elementality V.2 och den innehåller team-montage, fullpart med Dallas Rockwam och lite annat smått och gott. Finns att skåda på företagets hemsida. Samtidigt avslöjas tillökning på USA-teamet. Chad Timtim har blivit pro och som nya ams hittar vi Levi Brown, Jimmy Lannon och Mike Barker.

EERO ETTALAS STORBONAUTHJÄLM FRÅN TSG.

I Europa ryktas det om att Jean-Marc Soulet inte längre kör för just Element. I Kanada har Canadian Open gått av stapeln vilket kanske inte kittlar allas intressekörtlar på fullaste vis. Kanske inte heller över nyheten av att Greg Lutzka även vann denna tävling, men desto roligare blir det att kolla resultatet av Highest Air tävlingen där ingen mindre än Tony Magnusson knep en hedervärd tredje plats. Filmer. Billabong släpper rulle någon gång i vinter. DVS skall tydligen klämma fram ett alster till efter förra succén Skate more. Allas vår gamla 101-hjälte Clyde Singleton kan inte bara göra half-cabs, han gör tydligen film också. Major minority är namnet på hans egna projekt.

LEGENDARISKA GITARRMÄRKET HAGSTRÖM GÖR COMEBACK I INDUSTRIN EFTER 23 ÅRS FRÅNVARO. JONAS HAGSTRÖM BLIR TILLSAMMANS MED MANDO DIAO ANSIKTET UTÅT.

HAZZE LINDGREN HAR FYLLT 45 ÅR. GRATTIS!

Rising Son, The Legend Of Skateboarder Christian Hosoi. Precis som namnet avslöjar är detta en film om Christian Hosois liv. Allt från barndomsminnen till små snedsteg i livet som sände honom att avtjäna ett fängelsestraff, allt för att senare bli frälst och bli präst. Håll utkik efter filmen på DVD snart. Rob Dyrdek tyckte tydligen inte att Grind var en så bra film och bestämde sig för att finansiera en ”riktig” spelfilm om det hårda skateboardlivet. Det bästa med att finansiera en film är att man kan sätta sig själv i huvudrollen. Se Rob Dyrdek göra en Michael J Fox och spela evig 15-åring inom kort. Hurley breddar sina vingar och sveper ihop ett Europateam. Först ut på detta är ingen mindre än den mannen som verkar ha levt sen begynnelsen, Jeremie Daclin. Chocolates Chris Roberts och Marc Johnson har rakat av sig sina skägg (ja, du gissar rätt. Det är nyhetstorka). Min forna nemesis, Karlstad Skatehall håller på och skaffar sig en välbehövlig extreme makeover. Dessutom har äntligen en av Sveriges längst varande skateföreningar skaffat en hemsida. Gå in på www.karlstadskate.com och kolla. Bra jôbbet pôjker!

ÅRETS SWEDISH POSSE-FILM HETER FIVE O’CLOCK NEWS.

26

Hazze Lindgren har fyllt 45 år. Vi tycker om Hazze så därför vi gratulerar honom.

Detta var tyvärr allt vi hade att bjuda på för denna gång. Om du tycker att det är klent med nyheter får du gå ut och skapa dem. Bless!

SURF

och långhårige longboardskataren Erik Lundberg och det kan bli rejält med åka av. Räkna med ett reportage från resan i kommande nummer av Transition, samt en längre intervju med Freddie Meadows, en av Sveriges mest lovande surfare.

AV JONAS SANDBERG

Varenda gång ett swell rullat in på Lombak, Sumbawa, Java, Sumba eller Bali den gångna säsongen har Lukas Belsander och Fredrik Jönsson varit på plats med en filmkamera. Tillsammans med portugisen Tassillio Sandizell ligger de bakom produktionsbolaget Blindmoose Productions och alla timmarna de tre spenderat i vattnet har resulterat i filmen Flavours där välkända namn som Andy Irons och Jamie O´Brien surfar tillsammans med Indonesiens allra bästa surfare. Filmen beräknas ha premiär i april 2007, men lovande trailer finns redan nu på www.transition.se I början på oktober avgjordes den första deltävlingen i Svenska Surfmästerskapen på Torö Stenstrand och när surfare från såväl Skåne som Göteborg tuggat motorväg för att hinna upp i tid tvingades Stockholmsmaffian skärpa till sig. Överlägset skarpast var dock utlandssvensken Freddie Meadows som deltog för första gången och surfade hem mästerskapet bara ett par dagar innan han åkte till Surf-VM i Kalifornien. Arvid Liljefors började dagen med en folköl (”för att piggna till”) och vann sedan samtliga heat innan han slutligen kom två i finalen. Henio Skaldin var som vanligt i final och slutade trea, men rusade sen direkt upp på parkeringen, hämtade sin longboard och kastade sig i vattnet bara för att vinna longboardfinalen. Fyra kom Jacob von Corswant. Bästa tjej blev Mia från Lund med en semifinalplats. I sista stund skedde det en del omkastningar i den svenska truppen till Surf-VM på Huntington Beach i Kalifornien 14-22 oktober. Niklas Malmqvist klev av truppen och in kom istället Freddie Meadows som tidigare representerat Sverige vid ett flertal tillfällen. Freddie som nyligen skaffat spons av Oakley hoppade av en photoshoot på Maldiverna med just Oakley för att istället representera Sverige i VM. Dessutom har Quiksilver gått in som huvudsponsor till SSA så förhoppningsvis blir det fler tävlingar, och landslagtrupper, i framtiden. Freddie Meadows är även en av deltagarna på Nord och X-Travels surfcamp i Peniche i november. Resans 30 platser sålde slut på en vecka och utöver Freddie kommer självklart Nordnissarna Adam Forslund, Niklas Malmqvist och Camilo Östberg själva vara på plats samt Sveriges junior-hopp Tim Latte. Lägg därtill OSåkaren i snowboard, John Lönnqvist

Tim Latte lyckades förövrigt övertyga sin farsa att skjutsa ner honom till Danmark i slutet på september för att tävla i Volcom Flat Fish. Problemet var bara att när de väl kom fram till Klittmöller på natten innan tävlingen, klockan 03:00 närmare bestämt, fick de höra att vågorna uteblev och tävlingen var inställd. Besviken gav sig Tim likväl ut i de minimala vågorna dagen efter bara för att köra sönder fenboxen på sin splitternya bräda.

MUSIK AV CHRISTIAN ÖSTLUND

Nikola Sarcevic, Millencolins röst är tillbax med sitt andra soloalbum Roll Roll And Flee. Musiken är som bekant ett långt steg ifrån Millens punk mot singersongwriter hållet och på Roll får Nikola till det ordentligt!! Förra plattan Lock – Sport – Krock bleknar snabbt i jämförelse med detta album, lyssna bara på singeln Soul For Sale så får ni en hint om hur starkt platta detta är. Starkare sång framförallt, mannen Sarcevic ger mer och tar vad han behöver. Ute i oktober. Canadas finest Hip Hop men: Swollen Members släppte nya plattan Black Magic i slutet av september. Det här är ös rkt igenom med topp-gäster som: Ghostface Killah, Mr Vegas, Mix Master Mike, Everlast mfl. och bolaget är som vanligt den högt aktade undergroundlabeln Battle Axe Records. Musikaliskt ett snyggt steg mot mitten på 90-talet när Hip Hop var som bäst. Nuff said. Hårdare musik får man leta efter. Till och med de mest inbitna hårdrockare sviktar i knäna när Converge släpper loss sin senaste No Heroes. Man hamnar någonstans mellan Thrash, Doom, Hardcore, och Punk, men ändå inte. De har något helt eget och i den hårda ljudmattan som slår emot en, hör man ett gäng riktigt grymma musiker (Kurt Ballou & Co) och hantverkare mangla på. Sånt här behövs mellan varven för att rensa ut. Ingen har väl missat att Promoe har släppt ny platta, och en oförskämt bra sådan också!! White Mans Burden har varit ute ett tag och rummlat runt i butikerna. Det ni ABSOLUT inte får missa är turnén som Promman gör med Helt Off och Timbuktu!! Det är ju live dessa herrar och band skall upplevas helt klart, inte en torr t-shirt på ställer for shure! Turnén rullar genom landet i höst, kolla datum på www.promoe.nu


Copyright © 2006 Nokia. Alla rättigheter förbehållna. Nokia och Nokia Connecting People är registrerade varumärken som tillhör Nokia Corporation.

Byggd för utmaningar

Musik

Telefon

Träning

Knacka i stället för att knappa! Nokia 5500 Sport är en multimobil som står pall för det mesta. Får du ett sms samtidigt som du tränar och lyssnar på musik, knackar du på mobilen och får meddelandet uppläst. Du kan föra träningslogg, göra konditionstester, räkna ut hastigheter och distans. Kameran har 2 megapixlar. Läs mer på nokia.se


FILMRECENSIONER Under senare åren har marknaden svämmat över av nya filmprojekt och som kräsen konsument är det inte alltid lätt att hitta rätt filmer. För att göra det lite lättare för dig att hitta rätt i filmdjungeln har vi tagit fram ett eget system i form av ett enkelt diagram för att visa vad filmerna innehåller. I år har tyvärr antalet dåliga produktioner ökat. Det känns som att många filmare och produktionsbolag saknar visioner och idéer om hur de ska kunna göra en intressant och inspirerande film. Det saknas helt enkelt kvalitétskontroll skulle man kunna säga. Samtidigt visar Mack Dawg med ”Follow Me Around” och Sean Kearns med ”That” att de kan sitt hantverk. Båda filmerna är fyllda med grym åkning och bjuder på ett stort åksug, medans Standard Films verkligen har fastnat i något som känns segare än gammal kola. Detta trots att åkningen är sjukt bra. En positiv effekt av att det finns så många filmer är att det finns utrymme för att genomföra annorlunda projekt. Som t.ex. IR77

IN TRANSIT

ALTERNA FILMS Matt Beardmore, Jon Cartwright, Lukas Huffman, Jimi Tomer, JF Fortin, Matti Rautanen, Travis Williams, Shane Pospisil, Yan Dofin, Danny Garrity, Dave Short, Anssi Manninen, Matt Belzile, Stefan Karlsson m.fl. PRIS 269 KR

STATE OF MIND

FINGER ON DA TRIGGER Max Legend, Yan Doffin, Lil Steez, Dave Munoa, Jake Devine, Justin Bennee, Aaron Biittner, Eric Messier, J.P. Tomich, Chris Bradshaw och Mark ”Deadlung” Edlung. PRIS 269 KR

FOLLOW ME AROUND

MACK DAWG PRODUCTIONS Aaron Biittner, Andreas Wiig, Darrell Mathes, DCP, Eero Ettala, Filippo Kratter, Hampus Mosesson, Heikki Sorsa, Jakob Wilhelmson, Jeremy Jones, Josh Dirksen, Jussi Oksanen, Louie Fountain och Scotty Arnold. PRIS 399 KR

MONTREAL

SUNSET FILMS Max Legend, Hasse Åhlund, Yan Dofin, Danny Kass, Seth Huot, Reno B, Alex Ferland, Jeremy Cloutier m.fl. PRIS 249 KR

30

där filmen tillsammans med en grym bok visar snowboard från en annan sida än att bara koncentrera sig på de senaste tricken. De frågar sig vad som egentligen driver åkare att riskera livet för att åka snowboard och dokumenterar allt som sker under en säsong med resor, skador, skratt och åkning. Även Montreal har ett annorlunda kul koncept då filmen mestadels är inspelad i just Montreal och på alla de rails som staden erbjuder. Riktig kul var det att se Misschiefs nya film ”Ro Sham Bo” där tjejerna verkligen visar varför de har betalt för att åka snowboard. Mindre sevärda var Gangstasnubbarna i ”State of Mind”. Det känns tyvärr som att de gått vilse i år med rätt mycket dålig åkning och för mycket lifestyleshots med en blunt i mungipan. I nästa nummer fortsätter vi med fler recensioner av årets nya skidfilmer plus några mer snowboardfilmer. Filmerna hittar du på www.iceman.se

FETA KICKERS STEFAN KARLSSON KUL PARKÅKNING RESOR STORA RAILS

BRA BACKCOUNTRY DÅLIGA JIBS BANDANAS FET RAP BRA RAILS

GRYMMA KICKERS BRA PARKÅKNING HAMPUS & JAKOB FETA RAILTRICK E.ETTALA 6 MIN PART

SJUKA RAILTRICKS HASSE ÅHLUND BRA BACKCOUNTRY KUL KONCEPT FRANSK-KANADICKER


IR77

PULP PUBLISHING Lukas Huffman, Andrew Crawford, Shin Campos, Shandy Campos, Tyler Lepore, Dave Short, Jon Cartwright, Rube Goldberg, Austin Smith, Jonas Carlson m.fl. PRIS 499 KR

RO SHAM BO

MISSCHIEF Hana Beaman, Anne Flore Marxer, Annie Boulanger, Victoria Jealouse, Natasza Zurek, Erin Comstock m.fl. PRIS 299 KR

THAT

FORUM SNOWBOARDS Peter Line, JP Walker, Devun Walsh, Joni Malmi, Lauri Heiskari, Travis Kennedy, Kareem El-Rafie, Pat Moore, Jake Blauvelt, Cheryl Maas, Stevie Bell, Eddie Wall, Iikka Bäckström, och Jake Welch. PRIS 299 KR

FLAVOR COUNTRY

SANDBOX PRODUCTIONS Andrew Hardingham, Kevin Sansalone, Dustin Craven, Mark Sollors, Joni Makinen, Rube Goldberg, Ryan Hall, Tyler Lepore, Paul Gonzalez, Scott Shaw, Jonas Guinn, Brendan Keenan, Jeff Keenan, Rusty Ockendan m.fl PRIS 249 KR

DRAW THE LINE

STANDARD FILMS John Jackson, Matt Hammer, Fred Kalbermatten, Jeremy Jones, Mark Landvik, Jonas Emery, Mads Jonsson, Eric Jackson, Kazuhiro Kokubo, Juuso Laivisto, Gabe Taylor, Drew Fuller, Marko Grilc m.fl PRIS 299 KR

ESCRAMBLE

VOLCOM STONE Bjorn Leines, Wille Yli-Luoma, Seth Huot, Mark Landvik, Terje Håkonsen, Erik Leines, Shaun White, Chris Demolski, Jamie Lynn, Bryan Iguchi, Gigi Rüf och Zac Marben. PRIS 299 KR

COOL BOK HALV DOKUMENTÄR BRA ÅKNING JONAS CARLSSON BRA PARKÅKNING

BRA TJEJER FETT SOUNDTRACK STORA RAILS BRA ÅKNING SNYGGA INTROS

GRYM ÅKNING KAREEM EL-RAFIE STOCKHOLM ÅKGLÄDJE 3XL

COOLT COVER WHISTLER GRYMMA KICKERS BRA RAILS SEVÄRD

FETA BERG SJUK ÅKNING BRA KLIPPT NYTÄNKANDE BRA SOUNDTRACK

LERANIMATIONER WILLE YLI-LUOMA GRYMMA KICKERS COOL MUSIK BOK

31


SPELRECENSIONER RECENSENT THOMAS WIBORGH

DEAD RISING (CAPCOM, MULTI)

Tänk dig en amerikansk galleria. Hissmusik, hundratals butiker för allt mellan himmel och jord, polerade marmorgolv, inomhusfontäner. Tänk dig att gallerian invaderas av ett par tusen odöda – zombies som fått vittring på mänskligt blod. Tänk dig till sist att du befinner dig i en den här gallerian, beväpnad till tänderna med allt du kan hitta i dess butiker: baseballträn, trädgårdsmöbler, stekpannor, brandsläckare, cdskivor, järnrör, leksaker och allt däremellan. Redan på pappret är Dead Rising det bästa som hänt på länge i en ganska enkelspårig skräckgenre. Men det blir bättre. Capcoms demonproducent Keji Inafune har begåvat det här i grunden enkla spelet med den kanske mest trovärdiga karaktärsutformningen någonsin. Människorna jag möter under mina dygn i gallerian både ser ut och låter som verkliga människor. Dialogen är välskriven, röstskådespelarna inspirerade. Betydligt större produktioner med tyngre ämnen har lyckats så mycket sämre än såhär genom årens lopp. Huvudrollen i Dead Rising spelas av Frank, en orädd frilansfotograf som får höra talas om händelserna i en avlägsen småstad och bestämmer sig för att åka dit. Frank kan under hela spelet fotografera sina fiender och få betalt för sina bästa alster. Men han måste också rädda så många av sina medmänniskor som möjligt, ha ihjäl massor av zombies och själv klara sig helskinnad ur situationen. Det enda som talar emot Dead Rising är egentligen en förlegad svårighetsgrad, där Capcom gör det alldeles för krångligt för spelaren att spara. Och det faktum att de som inte har en hdtv kommer att få stora problem att läsa den minimala texten på skärmen. Två små, men onödiga skavanker på ett i övrigt nästan fullkomligt äventyr. Om du lyckas leva med dem belönas du med en av 2006 års bästa spelupplevelser.

METAL GEAR SOLID 3: SUBSISTANCE (KONAMI, PS2)

Hideo Kojima och jag är inte bästa vänner. Genom sina evighetslånga filmsekvenser och hopplöst bombastiska anslag har han effektivt raderat mitt förtroende för honom som manusförfattare. I mina ögon pendlar handlingen i ett genomsnittligt Metal Gear-spel mellan acceptabel och outhärdlig. Kojima har också, liksom sin kollega Kazunori Yamauchi i Gran Turismo-teamet, fulländat konsten att släppa halvfärdiga spel som uppdateras i efterhand. Alla titlar som slutar på A-Spec eller Substance är exempel på det. Jag gillar alltså inte Kojimas verk, och borde enligt all logik avsky en uppdaterad version av Metal Gear Solid 3: Subsistance. Men det gör jag inte. I den tredje delen av den här spionsagan har Kojimas långfilmsambitioner hållits tillbaka en aning. Och i uppdateringen har en långvarig brist rättats till. Den spelkamera som i tidigare delar levde sitt eget liv har nu blivit underordnad spelaren, som kan flytta runt den efter eget tycke och smak. Plötsligt blir upplevelsen betydligt mindre frustrerande, samtidigt som spelets innehåll kommer till sin rätt. Jag skulle inte vilja påstå att Hideo Kojima efter det här har förvandlats till någon slags husgud i mina ögon, men för oss som hade svårt för honom finns här lite mindre att irritera sig på. För alla er andra, som redan tidigare tyckte om serien, är Metal Gear Solid 3: Subsistance snudd på oumbärlig spionunderhållning.

32

NHL 07 (ELECTRONIC ARTS, MULTI)

Electronic Arts och deras NHL-serie hör till spelvärldens mest utskällda men samtidigt bäst säljande serier. Enligt kritikerna står den och stampar på samma ställe som för flera år sedan, och uppdateras bara med ny grafik och korrekta laguppställningar varje år. Med tanke på de framgångar som den rönt borde inte EA (för övrigt världens största spelutgivare) lyssna alltför uppmärksamt på kritiken. Man ska som bekant inte laga något som inte är trasigt. Inför 2007 års upplaga av NHL verkar det ändå som att spelgiganten har lyssnat på sina kritiker. De har nämligen förändrat speltekniken i grunden med det nya systemet skill stick. Spelaren kan med hjälp av den ena styrspaken sköta klubbföringen, och med den andra styra åkarens skridskoarbete. Resultatet är tyvärr en smula förvirrande. Det är svårt att uppnå den precision man önskar sig, även efter många timmars träning. Istället för nytillskotten är det paradoxalt nog de mer väntade förändringarna som lyfter spelet. Electronic Arts har hela tiden eftersträvat utseendet hos amerikanska sportsändningar, typ ESPN, och i år kommer de närmare än någonsin. En mörk Budweiser-röst hälsar välkommen, kameran snurrar, sirener tjuter och publiken går fullständigt bananas när en ny match drar igång. Det är svårt att inte ryckas med när spelet bäddar in en i en så trovärdig och underbart amerikansk estetik. NHL 07 är alltså lite av varje. Snyggare än någonsin, men svårare att kontrollera än flera av sina föregångare. I år tittar jag hellre på än spelar själv.

LEGO STAR WARS II (ACTIVISION, MULTI)

Star Wars är ett av spelvärldens mest uttjatade teman. Kanske faller det sig naturligt eftersom drömmen om att flyga en X-Wing eller slåss med ljussablar är så stark hos en hel generation unga män, men problemet kvarstår. Vi har sett dödstjärnan sprängas alltför många gånger under de senaste tio-femton åren. När Lego Star Wars släpptes för ett par år sedan lät det oss än en gång ta kontrollen över den där galaxen långt, långt bort. Men stilen, humorn, distansen var så långt ifrån ännu ett svettigt actionepos att även vi som trodde oss ha ledsnat på temat föll pladask. Spelet är precis vad det låter som – klassiska Star Wars-ögonblick återskapade i knubbigt Lego. Svårighetsgraden är obefintlig, de gula plastskådisarna är stumma och kontrollen är begränsad, men hela spelet genomsyras av en sådan charm att det är omöjligt att motstå. Originalet såldes också i otroliga fyra miljoner exemplar. George Lucas var överförtjust och förklarade att det var det mest nyskapande konceptet någonsin baserat på hans universum. Nu är brittiska Traveller’s Tales tillbaka med ett nytt spel i serien, och bjuder oss på lite mer av allt. Det spelar egentligen ingen roll vilket format man spelar på, men Xbox 360-versionens höga upplösning gör den egensinniga grafiska stilen rättvisa. Och det är den väl värd.


OAK

ON RT BU

LEY A

-FRA

7 W I N T E R 200 ME F

W DO

RÅN

999

N

KR

N

EE TAV S U ER G

CK JA

RID

ET

EAM SE T

3

ORE. RDST

R

9K 29

BOA

R

9K

TS

O

RG

ON RT

CA

N PA

9 19

TOM X

N CUS

BURTO

PHOTO: ANDERS NEUMAN LOCATION: ÅRE

BU

6 999 KR BURTON ION BO

OTS 2

GEN UTE NU!

TALO DSTORE.SE KA R A O B V A R E TERNUMM

och allt ar, boots, kläder brädor, bindning ed m n io kt lle op en grym ko t att till dig plockat ih eller på stan. vara riktigt svår Återigen har vi en dag i backen r , så att det ska fö en va ad hö kn be ar m as ! på nk tta na a de annat du kan tä insta varumärke , du vill inte miss m största och m vad vi pratar om du r tå rs fö så Allt detta från do se e. ww.boardstor välja. Gå in på w

NYTT VIN

999 KR


TÄVLA & VINN GLID IN PÅ WWW.TRANSITION.SE FÖR ATT LÄMNA DITT TÄVLINGSBIDRAG.

SCRATCHSKIDOR FRÅN ROSSIGNOL

Vill du skida som Candide Thovex kan du kolla in DVD:n som medföljer. Vill du bara ha ett par av årets bästa dubbelsnowboards ser du till att delta i den här tävlingen. Rossignol Scratch ser kanske lite brandskadade ut, men de är toppen av linjen av jibbskidor i år. Fila på en motivering och glid in på transition.se, skriv in det hemliga ordet SCRATCH och håll tummarna för att du blir den lyckliga vinnaren.

STREETHORSINGBOX OCH JEANS FRÅN WESC Streethorsing och dess grundare Ryan Galfando härstammar ju som bekant från den stora staden i väst där alla trender föds, nämligen New York. Streethorsings avlägsna släkting hästpolo har orientaliskt ursprung, men i vilket land är det nationalsport och hur mycket väger egentligen klubban de spelar med? Ta reda på det så kan du vinna. Det hemliga ordet är GALFANDO.

DVD FRÅN RO SHAM BO

Ro Sham Bo är inte bara namnet på en dryckeslek. Det är även titeln på Misschief Films senaste film. Efter fjolårets ”As If” följer man nu upp med en rulle i samma känsla. Det handlar om tjejer som åker snowboard och exakt inget annat. Världens bästa brudar på världens bästa berg. Vem tycker du är världens bästa snowboardtjej? Skriv ner namnet och motivera varför så har du chans på ett exemplar. Hemligt ord är ROSHAMBO.

GOGGLES FRÅN SMITH OPTICS

Det finns många som behandlar goggles som accessoarer och blingar upp dom med döskallar, nitar eller små delfiner. Det gör ingenting, men när man tänker på Smith Optics tänker man mer på kvalitetsbrillor snarare än kamouflage och pentagram. Slipp imma och tåriga ögon i vinter genom att motivera varför just du ska få ett par nya goggles. Hemliga ordet är MR SMITH alt. MRS SMITH.

34


EURO RSCG CIE _ SALOMON SA. All rights reserved. PRODUCT: PIERRE THOMAS

S I M ON D U M ON T s h o t by B l a ke J o rg e n se n i n Wh i st l e r

SalomonFreestyle.com


FAVORIT ROBERT OLSSON TEXT NIKLAS BERGH FOTO VINCENT SKOGLUND

ROBERT RAUSCHENBERG KONSTNÄR

När Robban Olsson får chansen att välja sin Favorit i den kulturella världen bryter han ny mark och nämner en konstnär – Robert Rauschenberg. Inte helt oväntat då Robban numer spenderar en stor del av sin vakna tid med att rita kläder åt Peak Performance. Det absolut mest kända verket från Rauschenberg finns att beskåda på Moderna Museet i Stockholm. Det är en oväntad och sensationell skulptur bestående av en uppstoppad get, en vägbom, ett bildäck, en tennisboll och en del av en skosula. Ett annat av Rauschenbergs uppmärksammade verk döptes kort och gott till ”Erased de Kooning” och var inget annat än en blyertsskiss av konstnären de Kooning, värd en massa pengar, som Rauschenberg suddat ut. Men dessa exempel är hämtade ur hans unga år. Kanske kan man säga att han skrek lite på uppmärksamhet. Senare i livet skiftade hans fokus istället till estetik – skönhet – och teknik. Och det är dom här bilderna herr Olsson syftar till när han nämner Rauschenberg som en influens i livet. Han började experimentera med fotografiska och grafiska tekniker. Gärna överförde han bilder till plåt och skapade då väldigt tydliga ytor fyllda av collageliknande figurer vars imperfektion var dess främsta egenskap, snarare än dess utseende. Ursäkta kulturflosklerna. Jag menar att han tyckte det blev fint när bilderna inte blev perfekta och att det var skönt att dom var på ett vardagligt material såsom plåt, snarare än en konstnärsduk. Han producerade en mängd av dessa bilder och de känns väldigt aktuella idag. Det extremt grafiska uttrycket och de fragmenterade motiven är något tusentals unga förmågor försöker efterlikna i sina bildbehandlingsprogram idag. Man kan nästan säga att hans form av collage och bildbehandling ligger som en del av grunden till modern grafisk design. Eller åtminstone vissa förgreningar av den. Samtidigt som han var bland de första att använda saker han hittade på gatan som delar i sitt konstverk – en minst lika högaktuell företeelse.

36


Join The Kombi Family. STINA JAKOBSSON Jon Olsson FloPow

NIKLAS KARLSTRÖM Dyna GTX

JON OLSSON Jon Olsson Signature

MARJA PERSSON Jon Olsson FloPow

JON LARSSON Jon Larsson Pro WS

www.sportmarket.se


SETUP KAREEM EL-RAFIE FOTO ANDERS NEUMAN

JACKA SPECIAL BLEND UNIT JA CKET

KEPS DVS

INE INK A FRONTL BANDAN

GOGGELS SPY OMEGA

TRÖJA FRONTLINE CLASSIC ZIP SMYCKE CARTOUCH*

RPO T-SHIRT FORUM CO

RIKE PANT IAL BLEND ST BYXOR SPEC

IDE 158 MIDW TROYER RUM DES FO A D Ä R B

BINDNINGAR FORUM PLATTF ORM V2.2

*SPECIALBESTÄLLT FARAONISKT HALSBAND OCH MEDALJONG FRÅN EGYPTEN MED KAREEM INSKRIVET I HIEROGLYFER.

38


SAKER & TING

01 BURTON 2/1 SYSTEM 2599 KR 02 SESSIONS VALOR 2699 KR 03 NIKITA DAYDREAM 2099 KR 04 POC SKULL LIGHT 1300 KR 05 RED REMIX 1500 KR 06 BURTON NORDIC DOWN 3500 KR 07 SESSIONS RIDGE 649 KR 08 RIPCURL HONOR 2299 KR 09 DC WELTON 1999 KR 10 BURTON JUSSI 159 5899 KR 11 EXTREM PLEASURE 147 3999 KR 12 RIDERS CHOICE 161,5 4700 KR 13 KOMBI WAHOO 480 KR 14 VOLCOM CLASS 329 KR 15 COAL THE STITCH 349 KR 16 SMITH PRODIGY 1200 KR 17 BONFIRE BLUR 2000 KR 18 SALOMON ARNIE 5000 5000 KR 19 WESC NILLA 350 KR 20 UNION FORCE DLX 3699 KR 21 SESSIONS DIFFUSION 199 KR 22 PREMIER NEW YORK 699 KR 23 FLUX SUPER TITAN 2600 KR 24 SALOMON RELAY 2500 KR

04 05

02

40 01 03

07 09

06

08

10 17

11 13

12 16

14 15

21

18 19 20

22

23

24


42

SAKER & TING

01 WHITEOUT COSMONAUT 4999 KR 02 CROSS BUZZ 2795 KR 03 SALOMON BORDERLINE DOWN 4500 KR 04 PEAK PERFORMANCE PROTON 3195 KR 05 WHITEOUT YURI 3999 KR 06 PEAK PERFORMANCE CHECK 2995 KR 07 EXTREM GONZO 2799 KR 08 SALOMON TENEIGHTY SPK 7000 KR 09 EXTREM AK4 4999 KR 10 EXTREM BIG O 6999 KR 11 SALOMON TEMPTRESS 5300 KR 12 POC SPINE 1500 KR 13 CROSS CALLISTO 895 KR 14 EXTREM HALF N’ HALF 2199 KR 15 SESSIONS TERRAIN POCKET 599 KR 16 KOMBI/GORDINI DIVA 500 KR 17 KOMBI JON OLSSON ANYTIME 550 KR 18 HOUDINI POWER 1300 KR 19 HOUDINI HIGH LOFT 300 KR 20 SESSIONS NAVI 299 KR 21 POC SKULL LIGHT XP 1500 KR 22 SMITH PHENOM 1500 KR 23 SESSIONS MEDIA 399 KR

02 03

01 04

05 06

07

08 09 10 11 12 13

14 18

15 16

17 20

19

22

21

23


SAKER & TING

01 WESC JASPER 1000 KR 02 ANALOG BLUEBLOOD 800 KR 03 PEAK PERFORMANCE BRAD SHIA 900 KR 04 DC BIG WOOP 749 KR 05 FRANKERHAUSER SILHOUETTE 345 KR 06 ANALOG PROCLAIM 349 KR 07 PROTEST MODULE 449 KR 08 UNTHO FADE 329 KR 09 BURTON MADE ME DO IT 349 KR 10 PEAK PERFORMANCE RADLEY 1495 KR 11 WESC ALESSANDRO 1100 KR 12 WESC PISKA 300 KR 13 VOLCOM PISTOL 849 KR 14 TEAM MANWHORE PRETTY BOY 799 KR 15 RIPCURL FULL SEASON 499 KR 16 RIPCURL CHAMELEON 999 KR 17 SUPRA FC SUPRA 349 KR 18 NIKE SB DUNK LOW PRO 899 KR 19 SUPRA VULK 799 KR 20 IPATH GRASSHOPPER 999 KR 21 ELEMENT SLATE 1199 KR

01

44 02 03 04

05 06 07

10 08 09

11 12 13

14

15 16

18

17

20

19

21


Available at Stadium

RIDE TEAM SWEDEN Magnus Olla, Anders Aspg รฅrd, Sebastia Viktor Bjรถrns n Landmark, trรถm, Fredrik Blank och Jo akim Rasmus se

n.


SAKER & TING

01 ANALOG SOLITUDE 700 KR 02 VOLCOM ON/OFF 1569 KR 03 GLOBE HOLIDAY 449 KR 04 INNES HARRINGTON 999 KR 05 ELEMENT HENRI 899 KR 06 WESC MATS 1000 KR 07 KREW CAP 349 KR 08 CLICHÉ HEAVYWEIGHTS 299 KR 09 686 ST.ANDREWS 900 KR 10 DC GRAVEL 299 KR 11 QWEST TIMO LEON 799 KR 12 FRANKERHAUSER TRIPLE FLASH 795 KR 13 NEFF HALSDUK 399 KR 14 EXTREM LUCKY HAT DL 299 KR 15 COAL THE SID 449 KR 16 VOLCOM WALDORFF 329 KR 17 VOLCOM POVD NECK TIE 529 KR 18 GLOBE CLASH 499 KR 19 NIKE SB DUNK HIGH PREMIUM 1099 KR 20 DEKLINE ENCORE 799 KR 21 GRAVIS LOWDOWN HI-CUT 569 KR

04

01

46 02 03

05 07

06

13

19

08

11

10

09

12

16

15 17

14

18

20

21


S T E FA N O B I G I O M O SS PATT E R S O N

CHRISTIAN BJÖRK BILLY POOLE

PHOTO: SCOTT MARKEWITZ

KAROLINA EKMAN

COLIN PUSKAS

RICHARD JARHEIM

PHILIPP RIBIS

JOONAS KARHUMAA

K A R L A R I Z Z U TO

JESPER RÖNNBÄCK

RILEY LEBOE

K E N J I R O M AT S U O

CAROLINE SCHAGER

SARA ORRENSJÖ

SA S C H A S C H M I D

DEVIN WHITE

LEVIN SHELL JACKET FROM THE CROSS SKIWEAR WINTER 06 COLLECTION

EE UU RR OO PP EE SS

NN EE WW

SS KK II WW EE AA RR

Billy är en av de vildaste åkarna i världen. Möt “Wild Billy” och andra Teamriders i Cross internationella ski team i nya exklusiva Cross Magazine som du hämtar gratis hos alla handlare som säljer Cross skidkläder. Läs även om bottenlöst puder och höga klipphopp i Utah och Wyoming. Givetvis också om de senaste skidmodetrenderna. Dessutom bjuder vi på den nya skidfilmen ”Transmission” på DVD. Helt Gratis! Adresser till Cross-handlarna hittar du på www.cross.nu


48


TRANSITION FYLLER 25 49


50


PELLE JANSSON

NIKLAS FORSÉN

51


52


53


54


55


56


57


58


60


LAGER VS ENGELKES Det här är andra delen i en serie av tre artiklar där vi har försökt sätta fingret på vad skateboard är idag. För första gången i historien, ser en skateboard ut på samma sätt som för tio år sedan. Den materiella utvecklingen har stagnerat och även själva åkningen och tricken tycks vara tydligare definierade. Visst utvecklas ständigt åkningen och nya kombinationer av trick utförs, men hur ofta ser vi egentligen nya trick? Och hur påverkar detta åkare som börjar åka idag? Upplever de skateboard mer som en etablerad sport? Håller skateboard på att bli som bordtennis och golf som funnits ett bra tag och därmed fått definierade regler och möjligheter? Eller finns fortsatt önskan att ”skate and create” som det hette förr? På vilket sätt är det möjligt för skateboardåkningen att utvecklas? Är det ända som kvarstår att bli Olympisk gren, som snowboard blev för några år sedan? Vad skulle det i så fall få för konsekvenser? Spiken i kistan för skateboard som subkultur för vissa, samtidigt som andra skulle se ökade chanser att göra karriär och leva på sin åkning. Så, vad innebär då allt detta? Att skateboardens utseende och form en gång för alla är definierad? Att alla trick gjorts? Nä, sannolikt inte, men likväl kan det vara intressant att se hur olika åkare ser på skateboard idag. Vi lever mitt i denna tid av förändring och kanske kan det vara intressant att fundera lite kring hur det påverkar oss.

För att fundera kring dessa frågor och försöka gestalta dem har vi tillfrågat ett par etablerade åkare att ställa upp på parintervjuer. Varje etablerad åkare har fått välja ut en yngre talang som de tror kommer föra sporten vidare. Denna gång är det Andreas Engelkes (28) och Daniel Lagers (16) tur. Sammansättningen av de två blev dock lite speciell då Andreas upplevde att han hade för dålig koll för att välja ut en person ur den yngre skaran åkare. Daniels namn dök upp och vi frågade om han ville vara med. Så var det med det. Inför nästa parintervju får du som läser detta gärna kontakta oss och föreslå någon senior som du har saknat och skulle vilja veta/se mer av. Eller varför inte någon junior som du tycker borde ta klivet ut i rampljuset? Maila oss på info@transition.se Av förklarliga skäl kommer denna artikel först till nästa sommar… God jul så länge!

TEXT & FOTO PELLE HYBBINETTE

ANDREAS ENGELKES Vad har du för set up? Mika Edin bräda. Hjulen ser jag inte vad det är för märke. Thundertruckar. Kullagren råkade jag olja in och det är inte att rekommendera för bräden blev helt stum. Bredd på brädan? 8 tum.

Första trick du lärde dig? Höjdhopp.

Måste du ställa upp i tävlingar? Nej.

Vilket trick jobbar du på nu? Efter att jag lärde mig backside smithgrind i miniramp har jag känt mig nöjd.

Vilka är de största för- och nackdelarna med att vara sponsrad? Fördelarna för mig är utrustningen jag tillhandahålls. Nackdelen är att sponsorn kan låsa fast skateboardåkaren i en ofördelaktig position som inte främjar dennes naturliga utveckling. Detta berör dock inte mig just nu.

Storlek på hjul etc. Tror det är 52 mm hjul och truckarna är lagom breda.

Bästa video part? Neil Blenders tävlingsåk i ”Streetstyle in temp” då han sprayar ett ansikte på streetytan.

När började du åka, hur gammal var du då? Ca 1986, var 8-9 år.

Varför åker du skateboard? För motionen.

Vad var din första bräda? Det undrar jag också. En orange smal plastig grej utan grip, med breda svarta hjul.

Har du någon målsättning med åkandet? Att hålla mig i form.

Vem var din största inspirationskälla då? Jag hade inte sett någon annan skejta då, så inspirationen låg i själva skejten. Sedan fick jag höra att man kunde lyfta från marken med skateboarden i en s.k. ollie och då var jag såld. Det jobbiga var att jag trodde att en ollie gick ut på att åka barfota och rycka upp brädan med tårna i en jäkla tid. Vem är din största inspirationskälla idag? Den största inspirationen är fortfarande brädan och hjulen i sig. Känslan som infinner sig ögonblicket jag kliver på brädan.

Hur kommer man åka skateboard om 10 år? Antagligen som nu. Om 50 år? Mer njutningsfullt och mognare. Vad är skateboard? Sport? Livsstil? Skateboard är den ständiga frågan. Är du sponsrad? Jag brukar få brädor av Sexpak. Betalar sponsorerna dig för att åka? Nej.

Har det att du är sponsrad ändrat din syn på åkningen? Det kan vara störande med sponsorer, men min nuvarande sponsor är jag nöjd med. När är det som roligast att åka skateboard? När det blir en session med goda vänner, när ingen bryr sig, när alla håller käften och skejtar. Favoritspot? Jag har börjat hänga mycket i bibliotek. Favorittrick? Backside smithgrind i höga humlan. Hur länge tror du att du kommer åka? Jag försöker trappa ner så mycket det går. Någon du vill tacka? Ricky Sandström och Martin Karlsson.

61


EN ASPEKT AV SKATEBOARD SOM INTE FÖRÄNDRATS SEDAN ÅKNINGENS BEGYNNELSE ÄR VIKTEN AV STIL. ATT DEFINIERA STIL HAR VARIT ETT HETT ÄMNE FÖR DISKUSSION ÄNDA SEDAN GLANSDAGARNA FÖR HOSOI I BANDANA OCH CYKELSHORTS TILL VÅR TIDS BLINGCIRKUS. ENGELKES AVFÄRDAR SIN ÅKNING SOM GUBBSKATE. KANSKE ÄR DET SÅ. EN SAK ÄR I ALLA FALL SÄKER - STILEN SITTER LIKA FAST SOM RUTORNA PÅ SKJORTAN.

62


DET SOM FÖRR I TIDEN SKULLE DEFINIERAS SOM EN 5-0 BLIR MED LITE EXTRA KRYDDA EN SUSKY.

63


DEN HÄR TRAPPAN INGICK INTE RIKTIGT I ANDREAS BILD AV ATT KÖRA GUBBSKATE, LIKVÄL SATT DENNA ONEFOOT EFTER FÅ FÖRSÖK.

64


BRA MED STIL, POP OCH CATCH BÄDDADE FÖR EN RELATIVT SKÖN LANDNING DÄR MÅNGA BITIT HÅRT I PLATTORNA.

65


66 FAKIE SMITH. ENGELKES BACKLIP 0 REVERT. LAGER BACKSIDE 505


ANDREAS OCH DANIEL: OLLIE STILSTUDIE AV OLLIE; SHIFTY FRÅN DANIEL, MER KLASSISK FRÅN ANDREAS. DET SYNS INTE HÄR MEN JUST INNAN VI TOG DE HÄR BILDERNA HÖLL ANDREAS PÅ ATT KRÄKAS! KVÄLLEN INNAN HADE HAN SMÄLLT I SIG EN DAIMTÅRTA SOM LEGAT FÖR LÄNGE I RICKY SANDSTRÖMS FRYS. BARA SÅ NI VET.

DANIEL LAGER Vad har du för set up? Piratebräda med Thunder trucks, Hkd kullager och Piratehjul. Bredd på brädan? Pirate 7,625. Storlek på hjul etc. 51 mm. När började du åka, hur gammal var du då? Började när jag var 10 år i början av sommaren. Vad var din första bräda? Fiskbräda. Vem var din största inspirationskälla då? Daniel Spängs. Vem är din största inspirationskälla idag? Mike Mo Capaldi och Kenny Hoyle. Första trick du lärde dig? Heelflip. Vilket trick jobbar du på nu? Nollie heel tailslide och nollie flip crocks. Bästa video part? Kenny Hoyle i Kayo Corp och Mike Mo i Re-edit Forecast.

Varför åker du skateboard? Det gör livet roligare. Träffa nya människor. Sätter man ett nytt trick eller bara ett vanligt perfekt kan det göra så att hela dagen blir fin. :) Har du någon målsättning med åkandet? Försöka kunna leva på det och göra det i Kalifornien. Hur kommer man åka skateboard om 10 år? Hmm... detsamma tror jag bara att andra tricks har utvecklats och andra olika stilar på parker osv. Om 50 år? Det blir väll svävande brädor. :)

vara lika rädd om brädan och nackdelarna är väll att man inte kan köra med saker som man kanske hellre velat köra på. Har det att du är sponsrad ändrat din syn på åkningen? Nej, inte på något sätt, att skata är lika roligt bara man har en bräda och någonstans att åka. När är det som roligast att åka skateboard? När det är fint väder, allt går bra, ny setup, skatar med vännerna, sätter något nytt och man är på ett bra spot.

Vad är skateboard? Sport? Livsstil? Livsstil.

Favoritspot? Sverige: Obsan, Stockholm. Utomlands: Venice Beach, USA.

Är du sponsrad? Ja, av Pirate Skateboards.

Favorittrick? 360 flip och nollie frontside feeble.

Betalar sponsorerna dig för att åka? Nej...

Hur länge tror du att du kommer åka? Om jag kommer att kunna leva på det så blir det väll tills min kropp inte orkar mer, annars så kör jag väll tills jag blir tvungen skaffa ett jobb.

Måste du ställa upp i tävlingar? Tror inte det, men det är kul att tävla så det skulle inte spela någon roll. Vilka är de största för- och nackdelarna med att vara sponsrad? Fördelarna är att slippa tänka lika mycket på att man måste köpa ny bräda för alla pengar. Man behöver inte

Någon du vill tacka? Robban Jones, Dennis Gangsta, Viktor, Tim, Arvid, Linus, Spängan, Johan, Ola, Mark, alla andra homies jag glömt från Sthlm, Hazze, Ante, Junk-Thomas, Albin och Jacob från GBG och sist men inte minst mina föräldrar som hjälpt mig igenom åren.

67


KANSKE ÄR HUMLAN ANDREAS ANDRA HEM, ÅTMINSTONE UPPLEVDE JAG DET SÅ NÄR VI VAR DÄR. KICKFLIP BACKTAIL UPP I VARDAGSRUMMET. DANIEL VAR LITE SKEPTISK TILL ATT TA BILDER PÅ RAMPEN, MEN DENNA TAILSLIDE VAR NO PROBLEMO.

68


www.zooom.at

t

Nyhe

Braun cruZer 3

Raka, styla, trimma 3-in-1 Tvättbar!

1 Raka Fjädrande skärblad för en behaglig, nära rakning www.braun.com/cruZer

2 Styla Två trimsaxar för: 1. Skarpa konturer 2. Stora områden

3 Trimma Tillbehör för att bibehålla önskad skägglängd


70


Varför filma 8 mm när man kan filma 16 mm? Varför göra En film när man kan göra Två? Och varför inte paketera den ena filmen i en 100-sidig bok? Många var de som undrade om vi tagit oss vatten över huvudet inför årets projekt. Och det vatten vi mycket riktigt tog oss över huvudet mynnade snabbt ut i en hel sjö… TEXT JONTE EDVARDSON FOTO DANIEL BLOM, MATTHIEU GEORGES & LUDSCHI

Ibland är det lustigt hur tillfälligheter utvecklas i framtiden. Om jag aldrig hade träffat Basti, Flo, Ludschi, och grabbarna på den där festfyllda Ski och Rock tävlingen i Lindvallen 2002 och sedan en vecka senare i Klimpfjäll så vet jag inte vad jag hade gjort idag. Det blev startskottet för mig och en dörröppning till det professionella snowboardlivet. Jag berättade för Nitro om mina planer, fick en blygsam budget, tog mitt pick och pack och flög ner glatt ovetande om vad som väntade mig. Ni som sett Bambi på hal is kan nog förstå hur en svensk park- och piperåtta kände sig när han tillsammans med t.ex. Gigi begav sig ut på berget i midjedjupt puder med nyinköpta lavinsändare. Kaos! Budgeten för filmen var även den blygsam. Ingen av oss hade heller större erfarenheter av denna typ av produktion och projektet sågs mest som ett sorts roligt experiment. Allt flöt på, mot förmodan, och i september 2003 hade vi vår första premiär i Innsbruck och filmen Shoot your Friends såg dagens ljus. Vi fick mycket bra kritik i media och sponsorerna var nöjda vilket bäddade för en fortlevnad av Pirate Movie Production (PMP). Med nya erfarenheter och ett större självförtroende drog vi igång filmandet till Pirate Radio. Vintern blev väldigt intressant med resor till bland annat Polen, Slovenien och Sydkorea och både Mangan Sterner och jag själv lyckades knåpa ihop varsin helt ok part. Distributionen sköttes av Method Mag, vilket resulterade i att filmen nu gick att köpa i hela Europa. Detta var tyvärr sista året som Mangan filmade med oss och även sista året som Backyardcamp arrangerades – ett camp som Simon Ax för övrigt fördömde med anledning av det begränsade strömutbudet till sin laptop. Detta camp, organiserat av Gigi och vår filmare Flo, var lite av grunden till PMP och stora delar av vintrarna spenderades där. Projektet rullade hela tiden vidare och så fort Pirate Radio nådde butikshyllorna var mötena med sponsorerna inför nästa vinters film redan igång. Det var inte bara filmproduktionen som hade utvecklats utan även alla de åkare som, trots framåtskridande karriärer, innan Shoot your Friends ändå varit tämligen anonyma. Genom all efterföljande media coverage kunde vi locka nya sponsorer och även förhandla till oss bättre kontrakt hos våra befintliga. Detta gjorde det möjligt att resa mer och i februari satte jag för första gången min fot i Japan. Med oss på resan var Eirik Haugo, vårt norska nyförvärv och för mig en allierad metalbanger i kampen mot de tyska reggae sympatisörerna. Filmningen fortsatte tillbaka i alperna där vintern var

allt annat än exemplarisk. För min egen del kändes det som om jag alltid var på fel ställe vid fel tidpunkt. Resultatet? En medioker part till förfärlig musik! Filmen namngavs I Remember och paketerades fyndigt i en 100-sidig bok bestående av konst och bilder tagna under de tre gångna vintrarna – därav namnet. Layouten och konceptet sköttes helt av vår fotograf, idésprutare och talangfulle konstnär Ludschi. Även vi åkare fick ett varsitt uppslag att helt fritt designa vad som helst mellan himmel och jord. Boken fick oerhörd uppmärksamhet, inte minst för att någon i denna bransch aldrig kombinerat en snowboardfilm med en bok dessförinnan. Även denna film följdes av en premiärtour som sträckte sig ända till Moskva och Tokyo. Stora förändringar präglade årets film Lubedence. En hel armé av ny skandinaver rekryterades – Martin Sandberg, Chris Sörman, Andreas Moen, Danny Larsen och Aleksi Vanninen. Bytet från 8 millimetersfilm till 16 millimeter motiverades bland annat av höjda framkallningskostnader och svårare hantering av det förstnämnda. Det nytänkande beslutet att nu släppa två filmer medförde ett HDV-kamerainköp och något förändrade filmningsrutiner. All åkning filmades med 16 millimeter och skulle, efter noga sortering och urval, utgöra Lubedence. Överblivet material plus lifestyle, res- och naturbilder skulle klippas ihop till årets största förändring: Boardbagged. Tanken var att på ett positivt och enkelt sätt visa, i en dokumentärliknande film, vad som försiggår när filmkamerorna är avslagna. Filmen är uppbyggd på ett antal resor vi gjort under vintern och distribueras helt gratis med några utav de största tidningarna i världen. För min del började vintern i Kina i sällskap med Marco Feichtner och Ludschi. Vi hade blivit inbjudna till landets första internationella snowboardtävling tillsammans med flera stora namn från den europeiska scenen. Från åkning i rekordlite snö begav vi oss direkt till Japan där vi, tillsammans med Björn Hartweger och Basti Balser, möttes av mer snö än jag någonsin kunnat drömma om. På sina håll såg vi plogvallar på upp till 5 meter! Vi stannade i tre veckor och inte en dag gick utan att det snöade. En dröm för oss puderälskande åkare men en mardröm för filmaren och fotografen som ständigt hade problem med att bära utrustningen och byta film. Väl hemma i Europa hade parkgudarna Chris och Martin placerats i ett crew med österrikiska lössnödyrkare. Jag tror inte jag fick höra ett enda gott ord från dessa herrar angående den veckan. Tydligen var inte pillows och powderturns deras whiskeymärke. Men en hel säsong av både Lost och Prison Break hade de hunnit betat av på sina laptops – för övrigt ett verktyg ingen professionell snowboardåkare numera klarar sig utan.

Mina tre bästa dagar blev de som följde direkt efter Japan. Jag och Marco mötte upp Moen, Danny och Eirik i Silvretta Nova i Österrike. Marco, som har nära kontakt med skidanläggningen, fixade så att vi fick två gigantiska kickers uppistade exklusivt åt oss. Det som gjorde dessa två till de förmodligen bästa kickers jag någonsin åkt var att de naturligtvis hade orörda puderlandningar! Och en lättillgänglig stollift alldeles intill!! Första dagen gick åt till att bygga. Andra dagen åt det mindre hoppet där Marco stompade in cab 1080. Tredje dagen körde vi 25 meters hoppet och Marco var även här i god form och avslutade sessionet med den mest stilrena bs 1080 jag någonsin sett. Eiriks dubbel backflip var inte heller att leka med! När jag, i början av mars, fick nöjet att dela crew med Aleksi väcktes många gamla snowboardkänslor och minnen till liv. Han är en otroligt erfaren och trevlig finne som började figurera i snowboardfilmer redan när jag var ny till sporten för 12 år sedan! Eftersom jag beundrar och inspireras av alla gamla åkarhjältar ställde jag många frågor och kände mig som en ung snowboardkid igen när han berättade om Jamie Lynn och Jeff Brushie. Och åka, det kunde han fortfarande! En annan minnesvärd vecka var när jag och Danny blev placerade med österrikiska åkare och en fransk fotograf någonstans i västra Österrike. Stämningen var under hela veckan relativt spänd och vädret var dåligt. Både Danny och jag behövde fler shots till filmen och kom på det ultimata sättet att få vädret fint: Dricka sprit! Det blir ju alltid sol när man är bakfull och mår dåligt. Och rätt hade vi. I slutet av veckan sprack solen upp, vi mådde som skit men vi skottade våra kickers och fick våra shots. Veckan var som sagt strulig och påfrestande och utan Danny, min rockerbroder, hade jag förmodligen hoppat utför något stup. Vintern var inte idealisk men alla jobbade vi hårt för att få ihop material och det hela avslutades med en roadtrip som tog oss till Åre, Ruuka och Riksgränsen. Därefter splittrades vi och det hade blivit dags att lägga brädan på hyllan för säsongen. Att samla alla åkare samtidigt i Nürnberg i juli var en intressant idé. Ännu intressantare var att nattklubben, där vi skulle filma alla intron, låg i Tysklands äldsta red light district. Detta medförde stor alkoholkonsumtion och sena nätter. Chris, som fick första parten i filmen fick agera dörrvakt. Martin och Björn Hartweger inledde sina parter med att spela poker. Danny och jag skulle dela part och blev beordrade att infinna oss på klubben 13.00 en dag. En back öl och en Jack Daniels ställdes framför oss och Flo, som agerade regissör, berättade att vi skulle spela berusade rockers och frågade hur fort vi kunde bli fulla. Han tvivlade egentligen inte på våra utmärkta skådespelartalanger utan ville bara inte fejka scenen. -”Tja”, tänkte vi. ”Det ska väl inte ta sån lång tid”. Dagen efter försökte vi minnas vad det egentligen var vi hade spelat in för något. Vi kom fram till att vi bland annat stått på pissoaren och headbangat samt lämnat stället för att spela Sudoku med hororna på gatan utanför. Riktigt säkert vet vi fortfarande inte men vi hoppas på att Lubedence ska ge oss diverse klarheter!

71


HUR MYCKET MER ”METAL” KAN DET BLI ÄN ATT DROPPA FRÅN EN HÖG STENKROSS NER PÅ PLATT MARK. DANNY LARSEN.

72


SPATLAHOPPET I SILVRETTA ÄR GARANTERAT DET MEST ÖVERFOTOGRAFERADE BACKCOUNTRYHOPPET I ÖSTERRIKE. INTE SÅ KONSTIGT NÄR DET I ÅR ÄVEN BLEV STÖRRE OCH SKÖNARE ÄN NÅGONSIN. ANDREAS MOEN NJUTER I EN BACKSIDE 720.

” Lubedence och Boardbagged… Fan vilken jävla dum idé, tänkte jag minst 1000 ggr denna sommar då jag konstant satt framför datorn för att klippa dessa två filmer. Men nu när det är klart är jag stokad! Det var mycket nytt för oss i vinter, bytet från 8mm till 16mm och alla nya åkare. Att ta in fem nya skandinaver visade sig dock vara lyckat - mitt snuslager tog aldrig slut! ” // BASTI BALSER 73


MED DEN REKORDMÄNGD SNÖ JAPAN HADE FÖRRA VINTERN BORDE DET VARA ETT LAGBROTT ATT INTE KÖRA PUDER. JONTE EDVARDSON TAR SEDEN DIT HAN KOMMER MED EN PILLOW SÅ VACKER ATT DEN SKULLE GÖRA EN HÄSTENSÄNG TILL EN LUFTMADRASS.

HANNES METZLER ÄR INGEN BLYG POJKE, UTAN ÄR MER KÄND FÖR ATT TA FÖR SIG AV LIVETS GODA. HÖR RÖJER HAN FRISKT I SKOGARNA RUNT LEOGANG.

74


LUDSCHI: DET HÄR VAR VÅR ENDA SESSION I RIKSGRÄNSEN. VI KÖRDE FAST MED SKOTRARNA I SJÖN, VILKET TOG OSS 2 TIMMAR LÖSA OCH RESULTERADE I MINST EN LITER GYTTJA I VARJE BOOT. ÄNDÅ VAR DET EN KUL SESSION OCH DET VAR LÄTT VÄRT ATT SPENDERA PENGARNA PÅ HYRAN AV SKIDOOS. MARTIN SANDBERG - BACKFLIP.

” Jag tycker att Lubedence, tillsammans med boken och dokumentären Boardbagged, är ett förbannat täckande paket. Grymt att vi åkare fick göra andra saker för projektet än att bara åka, t.ex. designa våra sponsorers annonser och den dubbelsida till boken där vi brände våra frustrationer som galna artister. Hela projektet var bara sjukt skoj att genomföra. ” // ALEKSI VANNINEN

75


ETT BÄTTRE SKOLBOKSEXEMPEL PÅ EN SWITCH BACKSIDE 5 KAN MAN NOG INTE FÅ. CHRIS VISAR HUR FOSTRANDE DET ÄR ATT LÄRA SIG ÅKA PÅ IS OCH STOMPAR PERFEKT I PUDRET.

76


EIRIK HAUGO ÄR ENLIGT EGEN UTSAGO ”EN SON AV DET NORDISKA MÖRKRET”. VAD HAN GÖR NERE I EUROPA PÅ EN SOLIG ALPTOPP ÄR I DET SAMMANHANGET EN ANING FÖRBRYLLANDE. BACKSIDE HANDPLANT.

” I Japan åkte vi alltid runt med bil och letade pillows efter vägarna. Vi hade en speciellt grym line dit vi brukade komma tillbaka med ett par dagars mellanrum, lagom tills våra gamla spår snöat igen. Sista gången vi var där blev vi stoppade av en polisbil som lät oss åka en sista gång innan han sa: ”Det har varit väldigt mycket folk och åkt denna line efter att Gigi var här för tre år sedan!” – Lustigt vilken status vår kompis har i Japan… ” // LUDSCHI

BJÖRN PÅ JAPANSKA HETER KUMA. BJÖRN PÅ DETTA FOTO ÄR TILL HÄLFTEN SVENSK OCH TILL HÄLFTEN ÖSTERRIKISK OCH LYSSNAR TILL EFTERNAMNET HARTWEGER. HÄR I EN SNABB FS OLLIE UTANFÖR SUSHIRESTAURANGEN I VÄNTAN PÅ EFTERRÄTTEN.

77


DANIEL BLOM: DET VAR GÖTT OCH PRATA SVENSKA MED DEM, EFTERSOM JAG VARIT MED ALLA TYSKAR INNAN. TRODDE INTE ATT VI SKULLE FÅ KÖRA DETTA HOPPET MEN BOYSEN VAR SÅ SUGNA ATT KÖRA PÅ NÅGOT ORDENTLIGT SÅ VI STANNADE KVAR OCH VÄNTADE PÅ ATT DET SKULLE BLI SOL. EFTER 2 TIMMAR ÖPPNADE SIG SKYARNA OCH CHRIS DROPPADE IN FÖRST. VI HADE EN GRYM SESSION OCH FICK MÅNGA BRA SHOTS!

MARTIN SANDBERG SMÄLLER IN EN CAB 540, PRECIS SOM DEN SKA VARA.

” Bortsätt från att man har lackat över hur värdelöst väder dom har där nere, att man lever som en luffare, att maten är skit, att man sitter i en bil eller väntat 90 procent av vintern, att dom typ inte har uppfunnit fungerande internet och att mjölken som jag inte kan leva utan fan inte ens går att lukta på, så har det varit helt ok. ” // CHRIS SÖRMAN

78


” En hel vinter nere i alperna. Vad ska man säga? Grymt kul eller otroligt tråkigt? Det är ju aldrig skoj att få massa böter av sura tyskar, att ens bil pajjar en gång i veckan, att sitta i dåligt väder och glo på samma film man redan sett 11 ggr. Men sen har vi alla de roliga dagarna när solen skiner och åkningen går bra och festerna där folk köper champagne och groggar med vodka. ” // MARTIN SANDBERG

79


DIMITRI FESSENKO ÄR RYSSLANDS MEST KÄNDA ÅKARE OCH HAN HAR ETT ENKELT MOTTO FÖR SITT HEMLAND: OM DU HAR PENGAR KAN DU GÖRA ALLT! VI ÄR INTE RIKTIGT SÄKRA PÅ OM ”DIMI” KAN GÖRA ALLT PÅ EN SNOWBOARD MEN HÄR ÄR HAN FÅNGAD I DE ÖSTERRIKISKA ALPERNA MITT I EN FRONTSIDE 540.

FÖR NÅGRA ÅR SEDAN PRATADE LUKAS GOLLER OM ATT HAN SKULLE SLUTA SOM SNOWBOARDPROFFS. SOM TUR ÄR ÄNDRADE HAN SIG SÅ ATT VI INTE MISSADE DENNA SKÖNA BACKSIDE 540 INDY.

80


OM DET HÄR VAR ETT BIDRAG TILL SNOWBOARDENS MOTSVARIGHET TILL IDOL BORDE ANDREAS MOEN HAMNA I FINAL PÅ EN GÅNG. DET KÄNNS SOM OM JURYN SKULLE FÅ ETT AV SINA ”HALLELUJAH MOMENTS” I SAMBAND MED DENNA FRONTSIDE 720 MUTE.

” Den här vintern fick jag nöjet att åka svinmycket PUDER - tack vare Piraterna. Jag träffade dem första gången i Leogang och lärde genast känna hela gänget. Därefter gick vi från kicker till kicker. Att gräva, ramla och i mitt fall; till slut stompa efter många försök. Men tack vare ”Semmel mit Leberkäse” fick jag energi att fortsätta hika. Vintern gick fort! Tiden flyger när man har kul. Slutsats: Pirate ROCKS! ” // ANDREAS MOEN

81


” Att filma med Piraterna var helt klart en ny upplevelse för mig. Vi har normalt inte så mycket puder i Oslo-området så att gå över till puderomaniacs från Österrike var svårt. Det var ett kul gäng! Skandinaverna höll sig i stort sett tillsammans - något som gjorde övergången lättare och speciellt mer flytande efter att jag och Jonte kom på var man sålde den billigaste whiskeyn och vinet. Hela vintern är suddig på grund utav det och jag lägger skulden på Jonte. Haha! ” // DANNY LARSEN 82


Danny Larsen Vladmir Jacket & Billy Jean www.whiteout.biz

Unestablished


För 4:e året i följd anordnade Red Bull i början av mars filmmakartävlingen Hike & Ride i de Schweiziska alperna. Tävlingen går i stort sätt ut på att två åkare under 72 timmar får uppgiften att göra den mest intressanta skid- eller snowboardfilmen om 5 minuter att titta på. På denna minimala tid ska allt filmas och klippas, mastras och paketeras. För att försvåra ytterligare sköts allt detta av totala amatörer – åkarna själva. TEXT ROBERT OLSSON FOTO ANDERS NEUMAN

84


LIKT SKURKARNA I ”THE SPY WHO LOVED ME” JAGAR MOSSE ROBBAN MED KAMERAN I VÄRSTA JAMES BOND ANDA NERFÖR PORTES DE SOLEIL DIMMIGA BACKAR

85


MOSSE LYFTER NER EN MJUK 180 TO FAKIE I DET FRANSKA PUDRET.

86


EFTER EN HEL DAG I DEN SCHWEIZ-FRANSKA DIMMAN ÄR GRABBARNA ÄNTLIGEN PÅ VÄG MOT DALEN OCH HOTELLRUMMET FÖR ATT LOGGA MATERIALET FÖR DAGEN.

Detta år var vi två svenska lag som deltog i spektaklet. Emmanuel ”Mosse” Hedvall och jag i det ena och rävarna Kaj Zackrisson och Sverre Liliequist i det andra. Tillsammans med övriga fem lag kom vi från spridda delar av Europa, från Tjeckien i öst till Frankrike i väst och från Tänndalen i norr till Italien i söder. Vi blå-gula kände vittringen av seger redan när vi checkade in på hotellet vid Technopark i Zurich. Vi hade ju både smak och klass som så uppenbart saknades i de andra lagen, frågan var egentligen bara vem av oss som skulle ro hem första priset tre dagar senare. Jag och Mosse drog oss undan till en bättre restaurang i krokarna för att finslipa vår strategi och redan efter tonfiskcarpaccion stod det klart att vi inte kunde bygga vårt upplägg på att försöka prestera sinnessjukt bra skidåkning. Vi visste ännu inte vilken skidort vi skulle till (det är hemligt tills startskottet går så ingen kan få fördel genom att reka stället) men det skulle bli inom ett par timmar med bil från Zurich. Den här delen av alperna hade inte fått snö på bra länge och att döma av prognosen skulle det inte heller bli allt för mycket sol de närmaste dagarna. Vi bestämde oss för att försöka göra en snygg, något förvirrande film med någon typ av skrämmande och vag story i bakgrunden. Detta skulle vi toppa med den åkning vi nu fick till. Fick vi bra åkning skulle det bli mycket skidor i filmen, fick vi dålig åkning skulle det bli mycket förvirrande story. För att få till det här skulle vi behöva ligga i rätt så bra

och filma bara de scener vi verkligen behövde. Inget flams alltså och det skulle kräva någon som hade koll på det här med att filma. Dessvärre hade varken jag eller Mosse någon erfarenhet av att stå bakom kameran. Alls. Det skulle nog ordna sig. Vi var ganska övertygade om att det vi saknade i erfarenhet mer än väl vägdes upp av ett överflöd av talang.

Nu hade vi 48 timmar på oss att filma allt som skulle filmas och komma tillbaks till Zurich med fångsten. Vi hoppade in i bilen och drog ett par kvarter bort, filmningen började med några scener i stadsmiljö. Efter att ha bekantat oss med utrustningen körde vi igång och det flöt på ganska så bra. När vi betat av våra scener kom skymningen krypande och bilen lastades igen för att bege oss söderut mot bergen.

Dagen efter var det dags. Möte med tävlingsledningen i Riders Lounge, intervjuer och utkvittering av filmutrustning och datorer för hundratusentals kronor. Hemlighetsmakeriet var ett utbrett fenomen i Loungen och alla satt i sina team och smidde planer för att ro hem förstapriset.

Klockan var ganska mycket när vi kom fram till vårt hotell i Portes de Soleil och vi drog i gång med att lägga in dagens film på datorn. Det här var inget någon av oss hade gjort förut och det var sent innan vi hade listat ut hur man gjorde. Nu började det gå upp för oss att det inte skulle bli särskilt mycket sömn de närmsta dagarna.

Vår ”Playground” skulle bli den Schweiziska delen av Portes du Soleil och ingen av oss hade varit där förut. Det skulle bli svårt att hitta till den bra åkningen på så kort tid på ett nytt ställe. Vi fick meddelandet att vi skulle få hjälp av en guide om vi ville och det kändes ganska så bra. Även om guider ganska sällan har koll på vad för åkning vi är ute efter när vi filmar så känns det ändå bra att ha någon som hittar hem när man är klar på kvällen. Startskottet gick på eftermiddagen och vi samlade ihop teamet som förutom Mosse och mig nu bestod av fotograf Anders Neuman som skulle plåta och Sebastian vår follow-cam. Sebastians jobb var att filma oss när vi filmade varann för någon typ av behind the scenes grej för organisationen.

När vi vaknade dag två låg dimman tjock i dalen. Vi slängde i oss en snabb frulle och tog bilen bort till kabinen samtidigt som vi höll tummarna att dimman bara var ett lock som låg här nere. Ungefär halvvägs upp insåg vi att så inte var fallet. Vi kom visserligen igenom det första molnlagret men det avlöstes bara av fler. Sällan har jag sett en så grå himmel. Jag ringde och avbokade vår guide, det skulle inte bli någon avancerad åkning idag inte. Väl på toppen spände vi på oss skidor och brädor för att börja jaga klipp, vädret till trots. Det var då vi insåg vad vi hade fått för en follow-cam kille. Sebastian spände sin högra, slalompjäx-beklädda fot i en plattbindning på racingbrädan från sent nittiotal och sparkade fart.

87


INGEN SKIDFILM ÄR JU EN RIKTIG SKIDFILM UTAN EN HEDERLIG GAMMAL BACKFLIP. ROBBAN SOM ÄNDÅ ÄR LITE NEW-SCHOOL LÄGGER TILL EN HALV SKRUV FÖR ATT KRYDDA LITE EXTRA.

Det gick upp för oss att den här killen aldrig skulle ta sig i närheten av de ställen vi ville åka på. Sebastian gick sedermera under namnet Alpcruiser och beordrades för det allra mesta att åka och ta en öl på närmsta restaurang. Vi gjorde några halvhjärtade försök att få till några hyfsade åkbilder men insåg ganska snart att det var helt kört. Det återstod bara att spinna vidare på vår förvirrande story och försöka ge den en liten morbid twist. Förbannat kul men några åkbilder skulle det ju ändå vara bra om vi fick med. Tävlingen heter ju ändå Hike & Ride och folk förväntar sig väl några svängar? Efter lunch stöter vi på Sverre och Kaj. Dom åker runt i Batman och Robin dräkter på monoski i Skistar-banan och garvar som vanligt, vi vågar inte ens fråga utan skakar på huvudet och drar vidare. Känslan efter mötet är att om det nu står mellan oss och dom så har vi tagit ett stort steg närmare vinst. Vi glider förbi parken och ser Vincenz Lupz och Alex Schmalz nöta 1080´s i största kickern, det ser bra ut men dom är ju tyskar och kan väl aldrig få ihop 5 minuter intressant film? Vi kommer fram till att dom inte är något allvarligt hot och åker vidare. Efter ytterligare några dimmiga shots (bilder, inte järn) och ett försök att starta ett rave på en alptopp ger vi upp för dagen. Väl hemma tankar vi in filmen i datorn, det går snabbare idag och går ut för att käka middag på

88

närmsta sunkiga pizzeria/disco. Halvvägs in i Capricciosan väller Vincenz och ett stort gäng inringda tyskar upp från discot i källaren. Vi försöker luska lite i vad som skett där nere men får bara spridda rapporter om slalomskidor, lite våld och en sydtysk hora. Smaklöst säger vi, men ger dom ändå en eloge för ansträngningen och går till sängs ännu lite mer segervissa än dagen innan. Sol! Dag tre verkar bjuda på fantastiskt väder, ska vi äntligen få ihop lite sköna åkbilder? Efter en ännu snabbare frukost än dagen innan möter vi upp med guiden vid kabinen. I dag ska han få bekänna färg! Han verkar vara en ganska skön snubbe med breda skidor och baggy byxor, bra tecken. Efter en snabb koll på pistkartan bestämmer vi oss för att bege oss till ett område ganska långt utanför systemet. Det går ett skråspår från en lift ut mot området men det ser ganska jobbigt ut. Vi har dessutom en fotograf på snowboard med oss och han är inte direkt sugen på en jobbig travers. Guiden säger att han har en sjukt bra genväg dit vi vill åka, vi kan åka bakvägen, runt andra sidan på berget och gå över ett litet pass. Det låter klockrent, vi lämpar av Alpcruiser på närmsta fik och stakar iväg. Några liftar senare står vi redo att lämna skidsystemet, sjukt peppade att nå åkningen där borta. Det har snöat lite i natt och landskapet är rackarns vackert, upplagt för grymma åkbilder. Follow me! Guiden som ju verkar vara en clean kille drar iväg och vi hakar på. Han drar iväg lite väl långt

och snabbt men han är väl bara ivrig tror vi. Litet onda aningar börjar dyka upp i huvudet när vi tappar ganska rejält med fallhöjdsmeter. En regel på traverser är ju ändå att tappa så få meter som möjligt. I botten på en bowl kommer vi ikapp vår guide som nu ser något besvärad ut. Han berättar för oss att vi egentligen skulle ha vikt över kammen på toppen av bowlen men att han inte vågade stanna för att det såg lavinfarligt ut. Satan! Nu måste vi alltså klättra upp hela bowlen för att kunna komma dit vi vill. Det kommer att ta tid och det är tid vi inte har. Solen skiner, klockan börjar närma sig elva och vi har inte ett enda skott än! Vi har inget annat val än att påbörja hiken upp längst kammen. Efter en timma har vi kommit halvvägs och vårt omdöme om guiden är inte längre lika bra. Vi går längst smala, snöbeklädda kammar som helt uppenbart inte är helt safe. Det är gott om två centimeter breda sprickor i snön där vi går och vi känner oss allt annat än säkra. Guiden försäkrar att det inte är någon fara och går först över det farliga passagerna men vårt förtroende för honom är nu nästan obefintligt. Efter ytterligare en timma når vi äntligen vår drop-in point och det är ingen vacker syn som möter oss. En smal ränna som försvinner runt kröken, solbakad och sen påfrusen, rena isgatan och nu finns inget förtroende kvar. Det ser inte bra ut och ingen vet vad som döljer sig bakom kröken, stup eller öppet puderfält. Vad som är ännu värre – det börjar närma sig moln. Ska vi inte få


ROBBAN NYPER IN ETT AV DE FÅ PUDERÅKEN PÅ EN AV KAMMARNA UNDER NÅGRA MINUTER UTAN DIMMA.

89


MANNEN I MITTEN AV BILDEN ÄR DEN FANTASTISKA REDIGERINGSGURUN SOM HJÄLPTE VÅRA TAPPRA SVENSKAR, VEM MANNEN SOM SYNS I FÖNSTRET ÄR, ÄR RÄTT OKLART.

ett enda skott i sol? Vi är ganska säkra på att de andra teamen har ett bra gäng bilder i påsen redan. Anders som åker snowboard och bara har en kant att stödja sig på vägrar och vi ringer efter helikoptern som kommer och plockar upp honom. Enligt reglerna får vi åkare inte använda motordriven transport under tävlingen så vi ger oss ner i rännan. Det är inte kul, men det funkar, halvvägs ner åker vi ut rännan på en liten snibb som går åt vänster. Nu når vi äntligen hyfsad åkning och vi tar ett par bilder som blir bra. Vi möter upp Anders igen och ger oss in på ytterligare en hike för att hitta lite färsk snö. Den här gången blir det bara en halvtimma men nu har molnen hunnit in och det är bara sporadiska luckor med sol. Vi filmar några åk till och börjar inse att klockan rinner iväg, vi måste ju hinna till Zurich i tid för incheckning och redigering för att inte bli diskade. Bilen får bekänna färg på autobahn och vi hinner till incheckningen med flera minuters marginal. Dagens filmning har vi lagt in i datorn på vägen och nu är vi sugna på att börja klippa film. Vi blir tilldelade en kille som ska hjälpa oss med det tekniska för om vi var blåbär på att filma är det ingenting mot vår kunskap om programmet Final Cut. Han verkar vara en skön kille och pratar av någon underlig anledning norska och vi sätter igång omedelbart. När vi kollar igenom materialet verkar det faktiskt som vi har fått med de flesta klipp vi behöver för vår

90

story. Först lägger vi upp en time-line med de klipp vi vill använda i hyfsat rätt ordning. Sen väljer vi en låt att ha som soundtrack och börjar med finliret. Fram mot småtimmarna börjar vi känna att det är lugnt. Vår Final Cut-expert förstår vad vi vill göra och har skillsen att göra det till verklighet. Vi har inte så mycket jobb kvar och det finns lite tid till att klippa det sista i morgon så vi går och lägger oss ett par timmar. Sista dagen är här, i kväll ska det avgöras vem som tar hem första priset. Med tanke på vår sista dag på berget har vår segervisshet fått en rejäl törn. Åkningsmässigt måste ju alla andra ha fått så sjukt mycket mer än oss som slarvade bort typ fyra timmar på att hika. Vi sätter oss i vår redigerings studio och klipper ihop det sista, ganska så nöjda med resultatet ändå. Ingen kommer nog fatta vår story men det är lite det som är meningen och vi har haft sjukt kul när vi har gjort filmen. Åkarna börjar samlas i åkarloungen, trötta efter några dygn med lite sömn och mycket stress men alla verkar haft väldigt kul. Musiken och stämningen blir högre allt eftersom Red Bullen blandas med annat och tomflaskorna blir fler. Nu är det dags att hoppa i bussarna till klubben där filmerna ska visas på storduk och vinnarna koras. Kön utanför är massiv, tydligen har Hike & Ride-festerna fått ett ganska så fint rykte här i staden. Där inne är det nästan fullt och filmerna ska snart börja visas, publiken är på hugget och vrålar när första filmen rullar igång.

Tävlingsbidragen betas av i rask takt och om jag ska vara ärlig så är väl inte den genomsnitsliga nivån så där extremt hög. Kaj och Sverre har gjort sitt eget soundtrack med en vokal cover på ledmotivet till Batman. Mosse och jag tycker det är sjukt kul men det är uppenbart att den schweiziska publiken inte delar vår sarkastiska humor. Team Vinzens / Schmalz spelar ut sex-kortet med fetish twist och det verkar funka som vanligt. Gensvaret av publiken och åkarna är stort när han tvingar på sin tilltänkta kärlekspartner en full skidutrustning innan akten. Nu är det dags för röstning, en vinnare ska koras och resten av lagen hamnar på delad andraplats. Hike & Ride är en av tävlingarna som hakat på trenden att låta åkarna själva rösta fram vinnarna, något som verkar uppskattas av de allra flesta. När speakern till sist greppar micken är spänningen maxad. ”And the winners are; Team Germany, Vinzens Lups and Alex Schmalz!” Damn it! Hur är det möjligt? Nåväl, vi har i alla fall haft det extremt roligt och vi lämnar Zurich med en ännu större respekt för de filmare och producenter som med sina skid- och snowboardfilmer förgyllt våra höstar.


IN I SKITEN. EN BÅT SJÖSÄTTS VID BREAKET PÅ LAS FLORES FÖR ATT ÅKA VIDARE UT TILL PUNTA MANGO.

BRAD GERLACH CARVAR SÖNDER LAS FLORES. TIDIGARE I ÅR VANN HAN BILLABONG XXL AWARDS FÖR EN 68 FOTS VÅG I MEXIKO.

92


TEXT STAFFAN BJÖRLIN FOTO ALEXIS BLACK

93


94


Det är en outhärdligt varm onsdagskväll i Los Angeles i mitten av juni. Vi har börjat packa för en veckas surfing i El Salvador och i princip all surfutrustning som vi äger är förflyttad från garaget till vardagsrummet. Brädor, fenor, shorts, rashguards, ding-repairprylar, leashar, kamera, och annat är utspritt på golvet. Vi har aldrig varit i El Salvador förut och har inte heller snackat med någon som har varit där så vi är lite osäkra på vad vi behöver ha med oss. Hur varmt är det i vattnet? Behöver man en liten shorty för tidiga morgonsurf? Vilka brädor är lämpliga? Vi har försökt hitta info på webben, men i princip allt vi har hittat är fokuserat på La Libertad i västra El Salvador. Det enda vi vet om vårat resmål Las Flores i östra El Salvador är att kusten i området, enligt surfcampet Las Flores Surf Clubs egen hemsida, är som “Santa Barbara county (det vill säga späckad med perfekta höger points a la Rincon) fast med varmt vatten, utan crowds och mer consistent”, vilket helt klart låter väldigt lockande. Enligt utsago blir det sällan större än 6-8 fot, så jag har efter moget övervägande bestämt mig för en 6’8” och en 6’0” single-fin. Vi har tidigare varit i Costa Rica ett par gånger och haft bra men relativt små vågor, och det borde ju vara liknande förhållanden i El Salvador? Anledningen att vi valt El Salvador är delvis just att vågorna oftast inte är särskilt stora; min fru Alexis och hennes två kompisar från New York hoppas på snälla, axelhöga vågor. Själv hade jag nog föredragit något av de andra resmålen vi övervägde, men det har varit en exceptionellt kass surfvår i Kalifornen så min inställning är ”bara det är någonting surfbart…”. Det ska hur som helst bli skönt att slippa LA i en vecka. Jag tar en paus i packandet för att kolla mailen och möts av en Surf Alert från Surfline: “Macking SW swell on the way to Central America! A very strong low in the eastern half of the South Pacific is spinning up 50-knot+ winds and 40-foot+ seas this afternoon, aimed well at Central America and Mainland Mexico. The result is a macking, long period SW to SSW groundswell that will slam Latin America in the near future.” Det är bara att packa upp brädorna. Ut med single-finnen och in med 7’6”an i stället. Jag är helt plötsligt väldigt exalterad inför resan, men nu är Alexis en smula bekymrad i stället. Följande dag får vi ett email från vår reseorganisatör Wavehunters med en surfprognos som säger att det största swellet på 5 år är på ingång mot El Salvador!! Två dagar senare stiger vi av planet på San Salvadors flygplats. Vi möts av fuktig, tropisk hetta samt av Luis som skall köra oss till Las Flores Surf Club. Luis presenterar sig som en av surfguiderna på Las Flores, men det visar sig snart att han är mycket mer än så. Han är både otroligt hjälpsam och otroligt pratsam och det är svårt att föreställa sig ett bättre ansikte utåt för surfcampet. Han berättar att han började jobba som surf guide i El Salvador för snart 10 år sedan, det vill säga långt innan Las Flores Surf Club fanns. På Las Flores hjälper han till med allt från att skjutsa gäster som vill se mer än bara surfcampet in till närmaste stad till att fota och filma surfande gäster och att uppdatera surfcampets webbsida. Vi hjälper Luis att lasta brädorna på vanen och inom några minuter är vi på väg österut genom djungeln. Luis bekräftar att surfprognoserna fortfarande lovar ”det största swellet på flera år” och han berättar att surfcampets ägare (och tillika grundaren av Wavehunters Surftravel) har kommit ner från San Diego för att ta del av det historiska swellet. Han fortsätter med att berätta att surfveteranerna Brad Gerlach och Mike Parson är på väg ner tillsammans med en filmare efter att ha sett swellrapporten. Vi hade tidigare tagit prognosen med en nypa salt, men nu börjar det mer och mer kännas som att detta kommer att bli något utöver det vanliga. Efter ett par timmar anländer vi till Las Flores Surf Club. Det är ett par relativt enkla, blekt gula byggnader med tegeltak som ligger på en brant sluttning omgivna av djungel. Framför hotellet ligger en sandstrand mellan två steniga uddar. Det hela skulle vara oerhört vackert även utan de huvudhöga set som rullar in runt udden med endast en handfull surfare ute. Luis visar oss runt och presenterar oss för de andra surfguiderna,

bartendern och de surfare som har anlänt före oss. Det är en intressant och väldigt blandad skara surfare. Allt från Tom från Las Vegas som surfar väldigt sällan och oregelbundet, till 15 år gamla Dave från Hawaii som surfar dagligen. Det är Daves första resa utanför Hawaii, han är här med sin pappa Rick. Chris, flygplansmekaniker från Los Angeles, verkar å andra sidan ha rest och surfat överallt där det finns vågor. Chris har långt hår och skägg och är enormt stor. Han ser ut att passa bättre in i Hells Angels än på ett tropiskt surfcamp. Han skulle kunna vara ordentligt respektingivande om det inte var för hans sjuka humor och att han alltid har ett leende på läpparna. Vi går igenom de obligatoriska samtalsämnena med de andra surfarna: har vi varit i El Salvador förut? Inte det… Någon annanstans i Centralamerika? Vilka andra ställen i världen har vi surfat? Jag och Rick (från Hawaii) kommer ganska snart fram till att vi har surfat tillsammans på Honolua Bay för 4 år sedan. Surfvärlden är fascinerande liten! Alla har givetvis sett surfprognosen och det pratas redan nervöst och förväntansfullt om Macking Monday. Efter att ha växlat artighetsfraser med samtliga och ”checkat in” byter vi snabbt om och paddlar ut för en kort session innan det blir mörkt. Ute i lineupen träffar vi bland annat en kille från Florida som har bilat hela vägen hit. Han berättar att han flög till Kalifornien, köpte en bil och sedan körde genom Mexico och Guatemala. ”Det var knepigt i början när jag inte kunde någon spanska alls, men jag har tagit ett par nybörjarkurser längs vägen så nu funkar det bättre.” Jag frågar om han är bekymrad över alla varningar om hur farligt El Salvador är och risken att bli kidnappad? Han svarar lugnt att ”It’s pretty safe here compared to Guatemala. They have som real issues.” Han bor dessutom hos en fiskare nere på stranden i stället för på Las Flores. Jag känner mig plötsligt oerhört o-hardcore. Surfpotentialen i El Salvador började utforskas av amerikanska surfare redan i mitten av 60-talet, men någon lokal surfscen eller regelbunden surfturism etablerades inte förrän drygt 10 år senare. Det var först i mitten av 70-talet som La Libertad i västra El Salvador började bli känt som surfdestination. La Libertad är fortfarande det mest kända surfstället i El Salvador, det ligger endast en timme utanför San Salvador, och har som huvudattraktion högerpointen Punta Roca vilken somliga anser är Mellanamerikas bästa spot. 1977 åkte John Millius dit med hela produktionsteamet för Big Wednesday inklusive surfarna Peter Townend, Ian Cairns, Bill Hamilton, Gerry Lopez, George Greenough och Dan Merkel. De ägnade en månad åt att glida fram längs Punta Rocas långa, perfekt peelande högrar men det sägs att ingen av sekvenserna från La Libertad klarade sig förbi klippbordet. Ett par år senare, i slutet av 70-talet, började området kring La Libertad bli riktigt crowded, men det ändrades snabbt när inbördeskrig bröt ut i El Salvador 1980. Kriget varade ända till 1992 och när det var över började surfturismen om från scratch. El Salvador har nu en rätt så stadig ström av turister, varav ett icke oansenligt antal kommer för att surfa, men det är en bra bit kvar innan turismen når nivån i Costa Rica. Det största hotet mot turismen nu för tiden är de två rivaliserande kriminella gäng som verkar ägna mest energi åt att ha ihjäl varandra men som då och då också kidnappar en och annan turist. En något paranoid kollega vars svärmor är från El Salvador förklarade för oss innan vi åkte att vi hade 75% chans att bli kidnappade. Landets östra delar utforskades långt efter ett La Libertad var etablerat, och kallas fortfarande ibland för ”the wild east”. Om man åker dit med Wavehunters/Las Flores Surf Club så är det dock allt annat än wild. Man blir upplockad på flygplatsen och transporteras per van till Las Flores. Väl på plats blir man väl omhändertagen: alla måltider ingår, liksom båtturer till den för dagen mest lovande spoten. Det finns TV med surfvideos, en bar samt tre pooler för att fördriva tiden mellan surfen. Allt man behöver bekymra sig om är vilken bräda man ska välja för dagens surf samt vilken av tre lokala ölsorter man föredrar. Detta var vår första surfcharter organiserad av och bokad genom en surfresebyrå. Som svensk är

LAS FLORES SURF CLUB I EL SALVADOR LIGGER STILLA OCH AVVAKTAR MACKING MONDAY... ...OCH ARTIKELFÖRFATTAREN SVÄNGER UNDER TIDEN FRAM PÅ PUNTA MANGO.

95


man ju van vid att ha gott om tid men inte särskilt gott om pengar och organiserar således allting själv, så det kändes lite som en prestigeförlust att betala extra för att slippa bekymra sig om resans praktiska detaljer. Det är dock svårt att argumentera emot att bara behöva ägna sig åt att surfa, och en surfcharter är dessutom oerhört praktisk om man åker till ett nytt, okänt ställe och inte har särskilt gott om tid. Det finns en sex-sju breaks kring Las Flores, men det är två ställen—Las Flores och Punta Mango—som surfas 95% av tiden. De andra är antingen för opålitliga eller helt enkelt inte tillräckligt bra för att locka surfare från de två bästa ställena (crowds är än så länge ett obefintligt problem, vi var som mest 20 pers ute på Las Flores). Las Flores är breaket precis framför hotellet och givetvis anledningen till att hotellet ligger där det ligger. Det är en högerpoint som bjuder på repor upp till 300 meter och som kan hantera rejäla swell, enligt lokal sägen så closar det aldrig. På lågvatten så är vågen tubig i början men den är mera mushy längre in och är oavsett tidvatten perfekt lämpad för feta carves. Det är stenhårt shorebreak, väldigt strömt och svinjobbig utpaddling när det är ett par fot över huvudet eller större. När det är 3-meters framsida eller mindre på Las Flores så funkar andra breaks i området och då skiftar fokus från Las Flores till i första hand Punta Mango. Las Flores har ingen hamn eller vågbrytare, så båtarna sjösätts i shorebreaket vilket ofta inte är helt odramatiskt. Efter att man tålmodigt har tajmat seten och sedan tagit sig igenom impact zonen så bär det av norrut längs kusten. Punta Mango är, precis som Las Flores, en högerpoint, men den bryter över stora runda stenar i stället för sand. Vågen på Punta Mango har generellt bättre form än Las Flores och är mer consistent om swellet är litet. Det är en mycket rippvänlig våg när det är huvudhögt och upp till en och en halv gubbe, med gott om tubmöjligheter på lågvatten. Å andra sidan är det mer känsligt för vind och vågen har enligt utsago rätt så bökiga sektioner när det blir lite större.

STAFFAN BJÖRLIN VISAR TÅLAMOD OCH VÄNTAR IN LÄPPEN PÅ LAS FLORES.

På morgonen av Macking Monday är hela surfcampet uppe i ottan. Kaffe och en enkel frukost har dukats upp. Alla har kameror, videokameror och kikare framme. Vågorna har växt från 2 – 3 meters face på söndagskvällen, till 4 – 5 meter face. Det är ingen vind, bara otroligt vackra vågor som reser sig utanför udden och sedan peelar perfekt längs sandbanken in mot stranden. Det märks tydligt att de flesta är trötta, lite nervösa och samtidigt förväntansfulla. Allt som hörs är kaffesurplande och vågor som bryter tungt. Ungefär hälften av de som är där bestämmer sig antingen för att inte surfa alls, eller för att vänta och se. Jag, Chris och Luis promenerar ner mot stranden. För mig och Chris är det vår fjärde session på Las Flores och det var betydligt mindre dagen innan. Luis förklarar hur utpaddlingen ska gå till när det är så här stort: ”Paddla längs med udden, så nära stenarna ni kan, ungefär halvvägs ut. Sedan

SURFING I EL SALVADOR El Salvador är det minsta och mest tätbefolkade landet i Mellanamerika och det enda landet som bara har kust på Stilla havs-sidan. Klimatet och surfförhållandena är inte helt olika de i Costa Rica och andra länder i området, med en torrperiod som varar från november till april och regnperiod från maj till oktober. Under torrperioden är vattnet kristallklart och vinden blåser pålitligt off-shore. Tyvärr sammanfaller detta med nordliga och nordvästliga vinterswell, vilka har problem att nå in till landets många uddar, rev och stränder eftersom i stort sett hela El Salvadors kust vetter rakt söderut. Detta till skillnad från Costa Ricas kust som vetter mot sydväst eller väst och därför plockar upp gott om swell året runt. Vågorna i El Salvador blir under den här tiden på året sällan större än huvudhöga, oftast mindre, och emellanåt är det totalt platt. Kusten är däremot vidöppen för sommarswell från söder eller sydväst, vilket gör att regnperioden har betydligt större vågor än torrperioden, men vattnet kan då vara ganska grumligt och det kommer en skvätt regn då och då. Dessutom börjar pålandsvinden blåsa mellan 8 och 10 varje morgon, så det blir oftast endast en session tidigt på morgonen och en sent på eftermiddagen. Vattentemperaturen är 28-29°C vilket faktiskt är jobbigt varmt. Hotell med pool att svalka sig i efter surfet rekommenderas! För mer info om Wavehunters Surf Travel och Las Flores Surf Club: www.wavehunters.com www.lasfloressurfclub.com

96

gäller det att tajma seten, när det ser lugnt ut så är det bara att paddla snett ut åt vänster, runt breaket. Om man har tur så är det inte mer än fyra-fem vågor som man måste dyka under. Men man får bara en chans, så fort man lämnar stenarna innanför udden så hamnar man i strömmen. Antingen klarar man sig ut eller så driver man iväg längs stranden och då är det bara att paddla in och börja om från början.” När vi kommer närmare utpaddlingsspotten ser vi två surfare som gjort ett försök men blivit fast i strömmen efter för många duckdives. De kommer upp för att vila en stund och sedan försöka igen. Jag har tur med seten och lyckas paddla ut relativt smärtfritt. Väl på plats i lineupen så visar det sig att strömmen är så stark så att man är tvungen att paddla konstant för att inte driva ur position. Jag tar ett par vågor och ganska snart kommer fler surfare ut. Rick från Hawaii, Henry från Wavehunters, killen från Florida som har bilat ner och ett par lokala surfare. Chris dyker aldrig upp, det visar sig senare att han dingade brädan ordentligt bland stenarna under utpaddlingen Mike Parsons och Brad Gerlach anlände på söndagskvällen och är nu på plats i lineupen. De får naturligtvis allting att se väldigt lätt ut. Speciellt Mike Parsons verkar kunna paddla hur länge som helst, tar alltid de bästa vågorna, och får de längsta reporna. Brad Gerlach verkar vara lite mer ojämn men han är mer kreativ med bättre svängar och djupare tuber. När jag är på väg ut efter en våg så ser jag Gerlach paddla för en våg som av vem som helst skulle klassas som en close-out. Han kommer in tidigt och hinner med ett par snabba pump innan läppen viker sig över honom. Han är löjligt djupt inne men spottas ändå ut ett par sekunder senare. Han kickar ut precis bredvid mig där jag är på väg ut. -That looked like a pretty deep one, I didn’t think you were gonna make it out. -Yeah, that was pretty good… This is fun! Konversation fortsätter kring den förbannat starka strömmen som man är tvungen att paddla emot efter varje våg. Gerlach förklarar att ”I really need this. All I surfed for the past few months has been either small beach breaks or tow-in, so I haven’t really paddled a whole lot. I need some excercise.” Han paddlar ifrån mig ganska snart och jag håller inte alls med om att vi behöver paddelträning just här och nu. Tvärtom är jag rätt så bekymrad över att mina armar kommer att ge upp redan innan pålandsvinden sätter punkt för morgonens surfing. Jag har dock fått ett par otroligt bra vågor och känner mig nöjd med dagens session. Vid 9-tiden börjar pålandsvinden blåsa. De flesta är redan totalt utsurfade, men ett par locals och Mike Parsons ger inte upp. Vi andra har ätit en andra frukost och sitter och snackar i poolen. Både Chris och Luis har snappat brädorna och är rätt så bittra. Chris tappade brädan på väg ut och den kilades in mellan ett par stenar stående på högkant parallellt med vågorna. Han kunde först inte få loss den därför att kraften från vågorna pressade brädan djupare in mellan stenarna. Till slut lugnade vågorna ner sig tillräckligt för att det skulle gå att bända loss brädan, men då hade vågorna redan vikt brädan runt en sten. Det är en Tuflite bräda och de ska enligt utsago vara näst intill oförstörbara, men den har nu ett par riktigt feta dings både på botten och på ovansidan. Imponerande att den fortfarande är i ett stycke, en vanlig bräda hade garanterat gått av, vilket var precis vad som hände för Luis. På eftermiddagen när vinden börjar avta är swellet redan snäppet mindre, men det är fortfarande otroligt bra. De som orkar kör en session till, andra väljer att spara på krafterna och börjar i stället fira dagens surf i baren. Swellet fortsatte att pumpa under resten av veckan, men droppade i storlek. Brad Gerlach och Mike Parsons åkte därifrån redan på tisdagkvällen, de skulle till Puerto Escondido för att organisera surfdelen av X-games. På onsdagen var det tillräckligt litet för Punta Mango och vi fick ett par fantasibra sessions med mindre paddling och flera tuber innan det var dags att återvända hem till vardagen och dess vanliga måndagar.


MIKA EDIN BACKSIDE LIP VÄLLINGBY FOTO ANDERS NEUMAN


HASSE ÅHLUND SWITCH NOSEPRESS ÅRE FOTO JAMES HOLM


DANIEL LUNDIN BACKSIDE STALEFISH 540 ÅRE FOTO ANDERS NEUMAN


MARTIN HJALMARSSON FRONTSIDE BOARDSLIDE STOCKHOLM FOTO ANDERS NEUMAN


MARTIN WEBER LÅNG SLALOMSVÄNG DISENTIS, SCHWEIZ FOTO MARTIN SÖDERQVIST


SEBASTIAN KRIZ BACKSIDE TAILSLIDE STOCKHOLM FOTO ANDERS NEUMAN


ADDICT

100% REAL TWINS Same construction and flex from midsole to „tip and tail“ offer you the best performance in park and pipe, especially when landing and skiing switch. Fischer – the independent ski manufacturer since 1924!

www.sportmarket.se

www.fischer-freeski.com


KIM ZEMRÉN BOARDSLIDE STOCKHOLM FOTO ANDERS NEUMAN


NIKLAS KARLSTRÖM 720 OPPOSITE TAILGRAB AVORIAZ, FRANKRIKE FOTO MIKAEL PILSTRAND


LARS WIKMAN SMITH SKELLEFTEÅ FOTO ERIK HEDMAN


JACOB WESTER 540 TRUCKDRIVER NORTHSTAR AT TAHOE, USA FOTO MATTIAS FREDRIKSSON


www.pocski.com

Take a load off your mind.

POC’s unique new Synapsis ski helmet for freeriding combines safety technology from our hardshell racing helmets with a lightweight in-mold design. Traditional in-mold helmets have two major safety drawbacks – poor resistance to penetration and easy breakage. But in Synapsis, underneath a strong, thin shell, we have incorporated POC’s patent-pending penetrationresistant barrier of aramid membrane, borrowed from our Skull Comp helmet, in the in-mold process. This also allows the helmet to use a softer liner for better shock absorption. You

get safety and all-day comfort with a minimum of weight. Also shown are POC’s new Lobes goggles. By placing the huge, perfectly shaped spherical lens on the outside, we have enlarged the field of view while reducing the width of the frame by nearly half. Research shows that increasing the field of view, even a little, dramatically improves perception and thus adds to safety. POC is a Swedish company dedicated to doing everything we can to save lives and reduce the risk of injury when skiing through the development of highly advanced protection gear.


118


TEXT SIMON KLOSE FOTO ANDREAS PASTOR

MEDVERKANDE Arri Curre Curry Deas Ilona Jag Jay Jens Lil Gud

Ariel Gomar Curre Hillfon Jens brorsa Andreas Pastor Bor med Måns Simon Klose Timbuk Chords, halva Helt Off VD Young Hunn Ltd

Matte MDBO Mernsten Måns Robban Robin Tingsek Älgen Zoro

Supreme i Looptroop Magnus Björklund de Oliveira Damn! A Bossa Halva Breakmecanix, halva Helt Off Rob Love Flumovic Tingsek Måns farsa Släpper fet platta på JUJU i höst!

Det är redan två år sen Måns och Jay köpte kåken på landet. Swea Reggaefestival har bokat Helt Offs första officiella gig i Malmö. Måns som inte giggat på tio år och Jens som är rappare som precis börjat sjunga bestämmer sig för att testa sitt set i en gammal lada en kilometer från studion på Österlen. - Den ligger på hyllan i tv-rummet, gormar Jens i luren och micken samtidigt. Den megalånge RCAn. Han står på en liten scen i Curre Hillfons gamla bränneri på Österlen. Det står CHORDS på hans röda Looptrooplinne. - Ey vafan är det som luktar? Måns trillar in med en baskagge. Han ser jävligt marsvolta ut i glajorna han köpte i Dehli. - Det är det gamla kylskåpet. Vi tog hit det till bärsen. - Det som stod ute hela sommaren? I 40 grader hela jävla juli? - Det låg tahini med likmaskar i längst ner. Det lukta psykos. Vi fick hutta hela skiten. Jag får ett mess i fickan. Det är Jay. Han är i Guangdong och giggar för knugen. Smset lyder: Vad skulle Bingo Rimér byta namn till om han gifte sig med Helmut Lotti? - Jag flippar mannen. Helt Off kommer riva upp bröstet på dom och slita ut hjärtat och äta den rå. Förstår du mig mannen. Fattar du så hårt dom kommer knulla alla som gör reggae i Sverige mannen? Jag nickar. Jag har inte riktigt fattat hur halva Rosengård har hamnat på Österlen ikväll. Men det är grymt. Mixen av folket i ladan är brutal. En klick latinos kommer kånkande på en stege för att hjälpa en batikmorsa plocka ner konst. Normalt är det gamla bränneriet ateljé. Ett par österlenmorsor står och diskuterar surdegsprenumerationer vid scenen. En ghaniansk farsa hjälper en unge klättra upp i trädet framför brasan. Måns farsa Älgen kommer fram till Jens brorsa och frågar om det är han som är Curre. Han svarar att det är han som är Curry. Peps ljudsnubbe Jojo glider runt och rattar ljudet i ladan. Bandet har chartrat en buss löst folk från Möllan också. Jag och Arri ska filma. Vi klättrar runt på tak och kistor och gaffar stativ. Hela Juju records familj är där och hjälper till. Roddar stärkare och guror. Ilona och hennes polare har gjort vegopizza. Och köpt fett med fulölflak och ryska cigg i nåt parkeringshus i Lindängen. Hillfon själv är på väg från Stockholm till Österlen. På moppe. Det börjar trilla in folk. - Shit det känns nästan obehagligt att studion är klar, säger Måns och skickar upp Jens nya Hagströmstärkare på scenen. Han har Indiens baggiaste brallor och ett rött linne. Vi ska bara micka upp rummet också. Sen

kan vi lägga nästa Off-platta live om vi pallar. Problemet är att man snöar in på alla instrument istället för att bara kicka en låt. När man inte hade ett skit gjorde man en låt om dan. Det är precis som med podden. Man blir förvirrad av att ha så jävla mycket att lyssna på. Men det är kanske löv i poolen-problem. Måns har glömt ett mickstativ i studion. Vi drar hem. Jens är tvungen att dra fram pölserna. Med den danska Steff Holbergsenapen och risted lög. Jag pallar inte vänta på vattenkokaren och mickrar en. Jag lägger den i brödet. Jens lackar ut. - Ey Laudi vad gör du ditt gull! Kom igen man för fan. - Vadådå. - Så jävla weak. Lägga pölsen i brödet. Sån sucker. Måns har precis byggt klart ett eget kök på övervåningen. En fluga landar och dör i min ketchup. Alla undrar hur ghetto köket här nere kommer bli nu. - Vänta lite. Jag måste bara youtuba Rivaldos hattrick först. Han tar sin nya gura och sätter sig och kisar framför Gazzetto dello Sport online. Han kan alla avbytare i alla italienska och alla spanska lag ner till division tre. Oxymoronen Chords: ditt språkrör i Mnemoniska Weedheads Riksförbund. Lugn nu. - Shit nu har Zlatan beef med Lagerbäck igen. Ja pallar inte ens snacka om det. Varför fick han inte kicken efter VM? Sån mugabevibb. Han skulle blivit eldad på samma bål som alla Sveriges krönikörer. Men fuck det. Fattar du vilken länk jag hitta häromdan. Setanta. Satelitfotboll varje dag. Live. Dom visar allt. Inga jävla passwords. Gratis UEFAfinaler när du vill. På sextiotalet gjorde folk revolution mot staten. Nu är det mediakonglomeratens tur. Vi kommer plocka dom i fet upplösning. Jens köpte precis guran i Brooklyn. Med grym klang från 74. Det har gått tre månader sen Empire släppte hans tre år gamla platta The Garden Around the Mansion i USA. Det är första svenska hiphopplattan som fått distribution i staterna. Sen han släppte den har han skrivit två Helt Offplattor med Måns och backat Jay på 300 gig. Nu sitter han och lär sig Logic i lilla studion. Han vill droppa en laidback hiphopplatta på svenska. Och prodda allt själv. - Hur fan fuckar jag upp Korgen? Han bankar på spaceknappen. Promoe var förbi förra veckan och la en stadig låt. Samma gamla visa. Fast jag måste lägga om rösterna. Jag fucka upp nivåerna. Men nu har jag nya

119


01

03

120

02


micken från Yiddsville. Den röde. Jag ska lägga dom riktiga harmonierna. Folk kommer inte va ready för the Chordettes femtitalsvibb. Looptroop-Matte sitter och målar Promoes scenkläder bredvid det tejpade fönstret. En tjock målad akrylkedja med ett peacemärke hänger ur bakfickan på jeansen. Trådlösheten räcker bara till köket och vardagsrummet. Jay ploppar upp på skypen. - Shit jag bjöd precis in 80 sjömän och tre kinesiska rappare till en illegal reggaeklubb här i Guangzhou. Sen träffa jag en skitsnygg serbisk violinist och fick den två meter höga tavlan Frankrike Gråter av en råkänd kinesisk konstnär. Klockan är fem på morronen nu och jag sitter helt larmad på en teceremoni. Kaptenen på ostindiefararna har precis erbjudit mig och serbiskan en enmånadsseglats till Shanghai. Ska jag hoppa på brorsan? Måns häller upp Ilonas flädersaft och lägger sig i hängmattan. - Farsan var här och drog elen i veckan. Det var sjukt mörkt, sent och förvirrat, garvar han. Men det blev fett. Särskilt misstaget. Vi strula till kopplingarna så nu kan man släcka lamporna i studion på två ställen. Och dom tänds olika varje gång. Jag visste inte att det var det jag var ute efter. Nu vet jag det. Allt handlar om serendipitet. Sly eller Robbie stryker sig mot mitt ben med all den falska lojalitet en katt kan uppbåda. Jag är så allergisk mot dom att jag aldrig har pallat lära mig vem som är vem. Men det borde vara Sly för han är ett emotionellt vrak som inte lämnat huset sen han gick in i väggen. - När fan flytta vi upp studion i gympasalen? Måns pillar på repet till hängmattan. Vi gjorde väl klart Himmelen där? Va spelade vi in först däruppe? Jay-Ro? Zoro? Ken kanske? Det var iallafall efter Saian var här. Det var riktig knas. Strömmen gick typ nio gånger när vi spela in. Fett proffsig stil. Det var sjukt kallt också. Snubben i brillorna kunde inte sluta dansa. Ty dom palla inte ha varmvatten. Så dom sjappa rätt fort. Men låten blev ok. Aguirresamplingen med panflöjterna. Deras rap knäckte Jay och Jens också. Det är ju alltid bra. -Sen fick jag flippen när jag kom hem från Indien och såg mickbåset. Så jävla skabbigt. Lönt att ha en lide fet studio och sen bara skita i båset. Värt. När jag i princip bara spelar in mickar. Så det känns grymt nu. Nu kan folk glo ut på björken och lägga en fet vers i båset. Vad hände med ditt snack om det skitiga rootsljudet då? undrar jag. Du spela ju in Det löser sig riktigt lodigt i tv-rummet. - Gjorde jag? Jag hade kanske en plan då. Man kanske börjar bli gubbig. Nu ska ja börja hooka studion på riktigt. Som förr i tiden när man plöjde ner all cashen i sitt sound. Sen kvittar det om albumen kommer dö ut i framtiden och allt kommer handla om singlar. Jag måste kolla min mail. Min webmail har flippat ut och skickar gamla mail till mig igen. Ett två veckor gammalt mail från Jay i Kirks loft i Williamsburg trillar in. - Det var helt skruvat man. Vi hade precis landat när Jens läste att Jamie Lidell skulle gigga samma kväll. 20 dollar senare chilla vi med en drink bland en massa europeiska modeller på en färja runt Manhattan. Trist. Han blanda sina sjukt feta soullåtar med rätt jobbig techno. Sen plötsligt när han kört sitt set droppa han: - Lemme tell you what we gonna do now, på köttig brittiska. There’s a Swedish MC here tonite. Timbuktu come up on stage with me. - Hur fan visste han vem jag är? Och hur fan visste han att jag var där? Jag var redan uppe på scenen när det slog mig. Så ja bad honom lägga nån uptempofunk. Sen kicka jag hela Plotten på svenska. Och så waila han ut den ovanpå. Trist! Det är över två år sen Måns och Jay köpte ekosofen Jan Danielssons gård. Med örnbur och allt. Amerika var ett av Sveriges äldsta kollektiv. Typ tolfte banken beviljade lånet. Precis efter Jay fått alla grammisarna

och P3guldgrejen. Jag tror t.o.m. säljarna sket i ett högre bud för att de ville att kollektivet skulle leva vidare. Det är sjätte studion Måns har sen Fiskaregatan. Meltdown på Kobjer, Björknäs, posten i Årsta, dom 900 kvadraten i centrat 1 och sen centrat 2 i Frihamnen. Men det är inte förrän nu han kan skörda fett med gul zucchini bredvid studion. Första gången jag var i huset var riktigt kall. Vi smöga AK47a och drack lådrioja. Tokelda i kakelugnen och käka camembert. All röken gick rakt upp i våningssängen där jag slagga. Fett kliig i ögonen av katterna. Jag palla inte. Spydde ner från andra våningen på fiskbensparketten. När jag skulle vädra dan efter klirra jag ena rutan i korsdraget. Måns lagade den med gul isoleringstejp. Vi drar tillbaks till ladan. Det är soundcheck. Mernsten bygger sin synthpark med en 12-årig flarra Strathisla i handen. Dom Kallar Oss Måns vinner mark. Låtarna blev mycket tightare sen han och Tingsek hoppade på Helt Off. Mernsten harvar rhodes, lägger samplingar och körar. Tingsek trivs med sina nya pedaler till guran och körar med en cigg i mungipan. Han har precis blivit klar med sin nya platta. Måns brorsa Robin lirar bas. MBDO spelar percussion och hamnar bakom en pelare där jag inte kan filma honom. Deas, Lil GUD och Zoro kommer släpandes på en monitor. Jens kollar på Robin som släpper basen i breaket. ”Stämpla in somna bort / hoppas att dan är kort / chefen bara ger mig order/ snackar massa skit och prackar på mig massa normer/ helt nollställd ingen aning/ stack utan att säga och han ringer som en galning” Bussen från Malmö har kommit. Robban pumpar Mtume i ladan. Jens är sne för att hans boys inte kan komma. Baste och Pågen ska lira dub step på Puta Lounge. Såna gull. Jag tar nåra bilder. Det glider upp en rakad snubbe i rosarandig skjorta med stärkt krage. - Ey kompis du fotade min bil precis eller hur? - Nä ja fota min polare. Det piper till i fickan. Det är Jay igen: Om Glenn Hysén gifter sig med Saddam vad måste han byta namn till då? Juggen i pressvecken stressar mig. - Men min bil kom med på bilden, ok. Är den digital? Får jag kolla. Han tar min kamera. Om hans käkar fortsätter tugga så kommer hans haka snart trilla av. - Hur raderar man mannen? Jag visar honom. Han slaktar tjuge bilder. - Ok mannen. Den här BMWn kan inte ha varit här ikväll, förstår du mig? Han sjappar och Jens börjar garva. - Extra legal stil. Shit det är gig om fem. Vi måste på nu. Dom säger att brännerierna i nordöstra Skåne bara gick i arv till döttrar. Annars söp männen bort dom. En sowetosnubbe med en Havana Club alkoläsk står och lutar sig mot ekfatet från 1800-talet. Det är helt packat nu. Tvåhundra grader varmt. Tre generationer svennar, latinos, västafrikaner och bönner minglar ut den. Kollektivkidsen hänger med sina päron. Nåra drog till landet på sjuttitalet. Andra drog från förorten på nollnolltalet. Nåra njuter av ruta ett. Men alla står och ler i ladan ikväll. Högtalarna rundar. Måns klättrar upp bakom trummorna. Jens hänger guran högt och tar micken. - Det låter som en fattig kallankavits, jag vet, men det är sant. Timbuk är i Kina, säger Jens och drar igång Helt Offs första gig med en cover av Bunny Wailers Dreamland. 01 FATTAR DU ATT NASSARNA DEMONSTRERADE I KUKLUX-KLANKLÄDER I KRISTIANSTAD HÄROMDAN. DET ÄR TVÅTUSENSEX FÖR FAN. 02 - SHIT JAG HAR INTE KICKAT SÅ MYCKET BOLL SEN JA LIRA I SKÅNELAGET. - ELLER HUR. ETT SNABBT DOPP I BROTTET NU SEN ÄR GLÖDEN PERFEKT. VI HINNER REPA EN RUNDA TILL INNAN MATCHEN. 03 - ELLER HUR. ETT SNABBT DOPP I BROTTET NU SEN ÄR GLÖDEN PERFEKT. VI HINNER REPA EN RUNDA TILL INNAN MATCHEN.

121


01

02

04

05

122


03

01 ZIPPA MP3ORNA SÅ MAILAR VI BEATSEN DIREKT TILL RANTO. HAN KAN LÄGGA RÖSTERNA I JOBURG. SÅ GÖR VI HELA NÄSTA PLATTA ÖVER NÄTET. FRÅN VITTSKÖVLE TILL YEOVILLE. 02 KOM IGEN NU JENS VI DRAR UPP I HARLEM OCH MURAR EN SNABB KYCKLING HOS SENEGALESEN SEN RINGER VI LAYER CAKE OCH KOLLAR IN STRETCH PÅ APT. 03 OFTA JAG PALLAR DET NU. LÅNA MIG EN LAPP ISTÄLLET SÅ JAG KAN RINGA SUGARFOOT OCH LÄGGA EN LEVERANS. JAG MÅSTE HOOKA DET HÄR BEATET IKVÄLL. 04 TRÄFFA DU JAY RO’S POLARE FRÅN LA? OVIBBIG. HAN HETTE DAN TRELL MEN RO KALLA HAN TRELLIE BOY SÅ HAN FICK HETA TRELLEBORG DIREKT. 05 SO MY GRANDDAD WAS A POLITICAL ACTIVIST WHO GOT BUSTED BY THE APARTHEID COPS AND SENT TO ROBBEN ISLAND. HE WAS ALSO A PREACHER IN THE ETHIOPIAN OTHODOX CHURCH AND BAPTIZED MY DAD SELASS. THE RASTA COMMUNITY IN GUGULETHU IS AT LEAST THREE GENERATIONS NOW.

123


KOMMER DU IHÅG GRISA BENGTS STENBROTT SOM DEAS HYPA? VI KÖRDE RUNT SOM FAN OCH LETA. TILL SLUT FICK JAG HOPPA UT OCH FRÅGA EN LITEN GUBBE PÅ EN GÅRD. DET LÅG EN FET SVART GALT OCH KICKA DEN I EN PÖL BREDVID HONOM. HAN BARA NÄFAN HÄR FINNS ABSOLUT INGA STENBROTT. NI FÅR ÅKA HEM. SEN HITTADE VI DET 200 M DÄRIFRÅN. EN PERFEKT SJÖ MITT I SKOGEN. TACK. FEW RASSAR I HOODEN.

124


*µ N ¾O F

2%05",)#/&&2%$$%30,!.%4 &OTO*ERK,OOMAN

WWWSWEPOSSECOM

 U S B O 4


KULTUR 1:25 AD [TBL] NTHIN-LINDBL TOBIAS BARE SJÖSTRAND [TS] REDAKTÖR EL RK TO E ND MEDVERKA

1

2

3

5

1: MACLAIM - FINEST PHOTOREALISTIC GRAFFITI En sak som inte gått hem i Sverige sen kraschen på börsen 1987 är fotorealistisk graffiti. Den har fått en slags skamstämpel i stil med fartränder i kallingarna. Teknikfascinationen som de första generationerna av målare hade var lite samma sak som vördnaden inför Yngwie Malmsteens snabba solon. Man tröttnar. Kanske kommer det tillbaka när nu Publikat Förlag släppt den delikata Ma’Claim- Photorealistic Graffiti. Ma’Claim är ett tyskt crew som gör de mest fläskiga och oblyga muralmålningar man kan tänka sig. Men det behöver inte vara dåligt att flörta med mannen på gatan. Det gäller att locka folk att börja läsa graffiti, och då måste man börja med något färgglatt. I tider av hård nolltolerans mot graffiti kanske det behövs lite schlagergraff. Motiven sträcker sig från porträtt till klassiska bokstäver, och med ett generöst utnyttjande av färger och effekter. En bra introduktionsbok för den som vill få lite koll på sprejteknik, eller imponera på farmor. [TBL]

3: JUST FOR KICKS Äntligen har sneakerdokumentären Just For Kicks släppts på Dvd. Thibaut De Longevilles film om en enorm industri är intressant, men det är inte utan att man blir lite illamående av den extrema kommersialismen. Vad som för trettio år sen var en sko för idrottsmän och gettoungar har blivit låtsaslimiterade upplagor som säljs till ängsliga rapfans. Livsstilskopplingen till gymnastiskskon har blivit total – runt 80 procent av de 28 miljarder dollar som årligen läggs på sneakers betalas av icke-idrottare. Men Just for Kicks är också en fascinerande berättelse om hur rappen, som kom från ingenstans har makt att lyfta fattiga människor till ett nytt liv. Jag fascineras mest av Run DMCs kaxighet. 1986 skickade de en video till Adidas och bad om att bli sponsrade. Adidas bjöds in till en konsert i New York, och när de hade sett tiotusen kids hålla upp sina Adidasskor i luften kapitulerade Adidascheferna fullständigt, och Run DMC fick sin miljon. [TBL]

2: SHEPARD FAIREY: SUPPLY & DEMAND Shepard Fairey, eller Obey Giant som han också kallas var the shit i mitten av 90-talet. Han var den förste av gautkonstnärerna som hajpades i svensk press, och till dags dato lär han ha spritt hundratusentals affischer runt världen. Det var en slump att Fairey fann gamle brottaren André the Giants porträtt och gjorde sin stiliserade variant. I Supply & Demand presenterar Fairey sina verk: på affisch, klistermärken, på gatan, i gallerier och i kommersiella sammanhang. Det är svårt att inte bli förförd av den extremt lyxiga boken, men man kan också undra hur mycket gatukonstnärers gatukredd tål. Har André the Giant fortfarande ett posse? [TBL]

4: FRIENDLY FIRE 2 Graffitifilmens utveckling kan liknas vid porrfilmens. Från ganska snälla spelfilmer och dokumentärer till ett allt hårdare och actionfokuserat innehåll. Den nysläppta svenska DVDn Friendly Fire 2 har det högsta tempot hittills och kan i vissa scener liknas vid en musikvideo. Framför allt är tåg som målas i storstäderna Stockholm, Göteborg, Malmö och Oslo. För den som vill ha en nervkittlande uppdatering av graffiti som actionsport rekommenderas Friendly Fire 2. Missa inte heller extra materialet där målade pendeltåg från 2001 till 2004. Graffiti på tåg när den är som bäst. [TS]

BUTIKER SOM FÖRTJÄNAR DITT STÖD:

BADLANDS Skånegatan 70, Stockholm. badlands.se, BOUTIQUE SPORTIF Renstiernas gata 26, Stockholm. sportif.se, CHILD STORE Berzeliigatan 5, Göteborg (inne i Pro Stuff-butiken), CURB Myntgatan 4, Falun. curbfalun.se GALLERI LOYAL Torsgatan 59. Stockholm. loyalmagazine.com, IMPALA Regementsgatan 6, Malmö, HIGHLIGHTS, Östgötagatan 16, Stockholm, KONST-IG Kulturhuset, Stockholm. konstig.se, NITTY GRITTY, Krukmakargatan 26, Stockholm. nittygritty.se, ODD NUMBER, Torsgatan 40, Stockholm. oddnumber.se, ONE OFF Hammargatan 8, Ängelholm. oneoff.se, PERRY COMO STHLM, Bergsunds strand 32, Stockholm. perrycomosthlm.se, PET SOUNDS Skånegatan 52, Stockholm. petsounds.se, PRESSTOP Drottninggatan 58,

126

4

6

7

5: REDNECKOPOLY Efter succén med Ghettopoly, ghettoversionen av monopol, kommer nu Redneckopoly. Spelet är helt tillägnat den amerikanska thrashlivsstilen. Köp gator som Westside Ho Down, Trailer Trash Court, Clans BBQ eller Rustys Meth Lab och bygg Trailers och Double-wides. Hamna på chansrutorna Redneck Stash och Gamble och betala $75 när ”Your batch of moonshine caught on fire”. Eller få $50 när ”Your welfair check came through”. Spelet är ett under av fördomar precis som ghettoversionen och precis lika roligt. [TS] 6: TOP GRAPHICS Top Graphics innehåller över 260 helsides bilder med t-shirttryck från det sena sjuttiotalet till tidiga nittiotalet. Men boken är mer än t-shirts och tryck. Samtliga tshirts är nämligen från olika resor författarna Barbara Termorshuizen och Denis Guzzo gjort runt Europa. Till varje bild finns även en liten text som berättar en historia om just den tröjan eller kommenterar tröjan och dess tryck. Trycken är allt från hårdrocksmotiv till tyska lågprisbutiker. Boken erbjuder en fantastisk stilstudie i sjuttio- och åttiotalets t-shirtdesign. Top Graphics har en självklar plats i varje t-shirtfantasts bokhylla. [TS] 7: RUSSIAN CRIMINAL TATTOO Lär dig allt om ryska fängelse tatueringar och deras betydelse. Boken går pedagogiskt igenom betydelsen av placering och motiv samt brott och straff hos de personer som haft tatueringarna. En fascinerande värld av koder och en inblick i en kultur som skapades på sovjetiska fängelser. [TS]

Göteborg, PRESSTOP Trädgårdstorget 4, Linköping, PRESSTOP Victoriagallerian, Umeå, RUNDGÅNG Kristiansgatan 14, Malmö. rundgang.se, SCHMÄCK Kungsgatan 49, Umeå. schmack.se, SNEAKERS N’ STUFF Åsögatan 124, Stockholm & Engelbrektsgatan 12, Malmö. sneakersnstuff.com, SKIVBÖRSEN Torggatan 4, Västerås, SPORTIF UNLIMITED Storgatan 52, Linköping, UFO M Hantverkaregatan 9, Karlskrona (i Sportkompaniet), UNDER Tjärhovsgatan 1, Stockholm, UP Stockholm. underground-productions.se, WE Nygatan 26, Örebro. wesc.com Fattas din butik? Eller någon mäktig butik i din stad? Maila på info@transition.se


128


TEXT & FOTO ANDERS NEUMAN

I somras fyllde Etnies 20 år och det firades me pompa och ståt på Palais de Tokyo i Paris med hela Etniesteamet på plats. Vi fick en kort pratstund med Pierre Andre, mannen som startade det hela i en liten by utanför Paris för cirka 20 år sedan. Hur och när startade du Etnies? Vi började att tillverka skor tillsammans med ett franskt skoföretag som egentligen gjorde modeskor. Jag hade kommit i kontakt med dem genom en bekant som kom från den byn där fabriken låg. Det fungerade inte så bra då de egentligen ville göra modeskor istället för skateskor. Så jag tog med mig Etnies till Kalifornien istället. Varför började du med skor? Det kan inte ha varit en lätt uppstartningsprocess... Jag hade skatat så länge och ville fortsätta att jobba med skateboard för det var det jag älskade och jag ville stanna i Kalifornien. Min idé var att vi skulle göra skor som kunde attrahera en bredare publik så att skateboard skulle få en stabilare bas som inte bara var baserad på brädförsäljning. Att skapa ett skoföretag som kunde bli så stort att det kunde hjälpa till att marknadsföra skateboard, men det var inte lätt och efter de första fyra åren var jag skyldig banken flera hundra tusen dollars. Då kom vändningen och det var flera faktorer som gjorde att vi började tjäna pengar. Vad skedde då? Jag hade lärt mig hur jag skulle sköta ett företag. Ekonomin

i USA vände uppåt och våra skor började bli populära. Vi var bland de första som designade låga skateskor, innan dess fanns det nästan bara high-tops. Så det var början. Vart är Etnies på väg nu? Vad gör ni för att utveckla er? Vi försöker utveckla ännu bättre skor med hjälp av all den moderna tekniken som finns. Vi har ett eget test-lab där vi jobbar mycket för att ta fram skor med bättre stötdämpning m.m. så att kroppen tar mindre stryk när man skatar. Vårt mål är att ständigt kunna erbjuda dom bästa skateskorna på marknaden. Sen jobbar vi mycket för att stödja skateboardscenen i Europa och USA. Hur ser du på skateboard nu? Vad är skillnaden mot när du började? Det är en helt annan marknad nu. Skateboard är så mycket starkare nu än då. Vi har snart fyra generationer av skateboardåkare och det gör att folk förstår skateboard mycket bättre. Antalet skateparker i Europa ökar samtidigt som den europeiska marknaden blir starkare med sina egna märken m.m. så min tro på skateboard är starkare än någonsin.

129


GRAFISKA PROFILEN

01

AV NIKLAS BERGH

Joakim Knapp är en unik kombination av en sjuklig arbetsvilja och en påtagligt positiv syn på livet. Dessa två egenskaper kombinerade tillsammans med ett behov av att ständigt kommunicera eller arbeta med bild och estetik har gjort honom till en fantastisk grafiker. Sen han var en liten mas har han ständigt skissat i marginalen. De rum han har bebott har han alltid fyllt med upphittade saker, pennor och penslar. Och pratar du med honom har han oftast en bra idé på gång på hur han ska ordna med förvaring och kategorisering av allt. Rummen har funnits i Falun, Östersund, Karlstad, Baskien, Malmö och Göteborg. Lagom till detta nummer kommer ut har ännu ett flyttlass fullt av gamla postväskor, plåtlådor, pappersspill och kakelmosaik i delar nått Stockholm. Som grafiker är Jocke minutiöst ambitiös och överlevererar gärna. Alltså, beställer du ett lillfinger får du hela handen, med gedigen bakgrundsanalys, helhetskoncept, färgversioner och idéer på vidareutveckling. Det finns många som kan göra en stilig poster eller logga. Men det är inte alla som kan motivera det och det kräver lika delar intelligens och träning. Samtidigt är Jocke den sista att avfärda slump eller intuition. Bäst mår han nog när han får sätta sig med några vänner och folköl för att konstruera robotar av hittegods. Och hans skissblock är fyllda av omotiverade figurer som han plötsligt blivit ”förtjust i”. Han kan det mesta om samtidskonst och har alltid hittat något på nätet som är helt fantastiskt. Idag står Jocke med en kandidatexamen i design i ena handen och funderar lite på vad det ska bli av honom. Vill du se mer av hans arbete tittar du med fördel in på www.joakimknapp.se. Vill du träffa honom gör du det antagligen enklast en vardagskväll i Hammarbybacken.

130

02


03

04

131


05

06

132


07

08

133


09

01 Fogskumstypografi. Det tycker Jocke är vackert. 02 Jockes egenproducerade schackrutiga typsnitt. Gjort i ren ”tristess”. Här i händerna på en anka av kartong, styckmördad leksak och lösviktsögon. 03 Foto och element som låg till grund för Chalmers Big Jump Opens promotionmaterial. 04 Transition bricklogo. Tryck för t-shirt. Normalt trycks t-shirts i en till tre färger. Den här kommer i tolv. Plus lite cigg och skräpmat. 05 Tillskärarakademin i göteborg – grafiskprofil, logotyp, grafiska tillbehör, pin och saxmaskot. 06 Munk och Muffin är en kedja caféer/bagerier i Göteborg. Det här blev deras grafiska profil. 07 Grafisk profil för det designbyrån Wednesday. Loggor plus under constuction-visitkort och skissförslag. 08 Illustrationer till förpackning av himlakroppar. Eller åtminstone kvittot på dem. Stora Björn och Orion. 09 Blandade illustrationer. 10 Karaktärer skapade för att marknadsföra Rättvisemärkt. 11 Jag slängde allt – laglig sopkorgsaffischering.

10

134

11


AV NIKLAS BERGH

Jag satt i en hyrd flyttbil på väg till Malmö för fyra år sedan. Jag, en polare och hans mamma. Vi började prata om skateboard och hur viktig del det varit i vårt liv och hon var av den intelligenta sortens människor och förstod precis vad vi pratade om. Jag tror till och med att hon själv kunde uppskatta allt skateboarden givit hennes son. Men så undrade hon försiktigt, ”vad beror det på att det aldrig är några tjejer som åker med er?”. På det hade vi inget svar. Du behöver inte vara ett marknadsanalytiskt geni för att upptäcka att något har hänt i vår brädvärld de senaste åren. För bara några år sedan liknade skateboard dom där privata herrklubbarna man bara hört talas om. Fast istället för att utbyta affärshemligheter i skinnfåtöljer med en cognacskupa i handen och en cigarr i den andra satt vi och gjorde svettmärken på griptapen med en ljummen folköl som närmaste tillhygge. Gemensamt var dock att vi var uteslutande män. Jag funderade länge efter den där bilresan till Malmö. Mig veterligen förklaras den ojämna fördelningen mellan män och kvinnor, eller till och med förtryck, med att det är befästa könsroller rotade i en lång, lång tradition. Det är det där som kallas feminism. Den officiella anledningen till sakers bedrövliga tillstånd är helt enkelt att det varit så väldigt länge och att det är svårt att lära gamla hundar att inte pissa på tikar. Men det passar ju inte in här. Våra små subkulturer är ju i jämförelse väldigt nya om man jämför med koncept som till exempel familj eller yrkesroller. Vi är nya, fräscha och öppensinniga. Samtidigt har ungdomsfotboll, en flera hundra år gammal sport, en nästan jämn fördelning mellan könen medan vi ser en tjej på någon form av bräda lika ofta som det väljs nya påvar. Tro nu inte att jag har några svar på varför det är eller har varit på det här viset. För jag har det inte. Det jag däremot kan säga helt säkert är att det håller på att förändras. De senaste åren har ett gäng olika märken, crews, camps, och tävlingar dykt upp över världen som alla är fullständigt dedikerade åt den kvinnliga delen av brädsporter. De flesta är små initiativdrivna företag som osar av kärlek till det dom gör och antagligen driver in obefintlig vinst. Ta en titt på nätet och du kommer bli förvånad. Jag lade en vecka av sommaren på att åka till Prag för att lära tjejer åka skateboard. Runt femton tjejer från tolv olika länder dök upp på vårt rackliga hotell och en stor del av deras hjärnkapacitet upptogs av skateboard. Jag fick lära mig om Villa Villa Cola crew, All Girls Skate Jam och en hel del annat. På Stalin Platz dök Etnies tjejgäng upp och Lacey Baker slipade marmorn som en gudinna. Det var en ytterst levande och helt autonom scen jag fick inblick i och den påminde mig väldigt mycket om när jag själv var fjorton. Men det är inte bara magkänslan som säger att någonting händer. Om man tittar på siffrorna talar de sitt tydliga språk. Även om siffror kan vara svåra att få fram och långt ifrån sanna så kan man inte tvivla på att antalet tjejer inom brädsporter växer fort. Enligt de undersökningar som man kan leta sig fram till på nätet är ungefär en fjärdedel av alla som åker skateboard minst en vecka per år i USA av kvinnligt kön. Det betyder att det finns ungefär lika många tjejskaters i USA som det finns svenskar som röstar på Socialdemokraterna. Och företagen lutar åt samma håll när de lanserar nya tjejspecifika märken och produkter på löpande band samtidigt som fler och fler tjejer hamnar på deras sponsorlista. Något de lägger mycket tid och pengar på nu.

136

Vi som jobbar med Transition är medvetna om att vi inte riktigt drar vårt strå till stacken än och försöker bli bättre på det. Att upptäcka skateboard och snowboard har berikat mitt liv. Om tjejer är sämre eller bättre än killar på dom här sporterna är fullständigt ointressant. Att fler får uppleva glädjen och denna kreativa kraft, det är viktigare. Förändringens tid är inne och jag personligen tycker att det är på tiden. Gillar du inte det som händer föreslår jag att du fokuserar din bräda och lägger din fritid på paintball eller kanske din lokala herrklubb. Lite länkar att kolla upp: bettyrides.com chunkyknit.com villavillacola.com allgirlskatejam.com nikitaclothing.com


A P Ö K U D N HÄR KAITION. TRANS

VILL DU SÄLJA TIDNINGEN TRANSITION? KONTAKTA OSS!

Mail: info@transition.se - Telefon: 08-545 160 72

HEROES CLOTHING 08-720 44 70

www.heroesclothing.com

TOP 12 FÖRENINGSGATAN 12, MALMÖ

www.top12.se

PEOMA 031-778 48 10

www.peoma.com

www.oneoff.com ONEOFF VASAGATAN 19-21 I STOCKHOLM, 08-202120 & HAMMARGATAN 8 I ÄNGELHOLM, 0341-10001

www.oneoff.com

OWNLABEL WWW.OWNLABEL.SE

NEWSPOT TRÄDGÅRDSGATAN 19, SKELLEFTEÅ

CURB MYNTGATAN 4, FALUN

VILLAGE CLOTHING INFO@VILLAGECLOTHING.COM

www.ownlabel.se

www.curbfalun.se

www.newspot.se

www.villageclothing.com

137


TRANSITION BEST IN SHOW 7 DECEMBER B채ttre 채n s책 h채r blir det inte.

138


STREETLAB FERSENS VÄG 14, MALMÖ

www.streetlab.nu

JUNKYARD LADUGÅRDSVÄGEN 101, TROLLHÄTTAN

540

www.junkyard.se

We make the clothes

You make the holes

FIVEFORTY.SE street - wake - snow - clothing - accessories

STOKED INFO@STOKED.SE

FIVEFORTY INFO@FIVEFORTY.SE

CORE GAMLA BROG. 27 I STHLM, S:T OLOFSG. 9 I UPPSALA, NÄBBTORGSG. 2 I ÖREBRO

WSV WORKSHOP I UFO2000 - BIRGERVENSSONS VÄG 16, VARBERG

ZUNKIZ URBAN STREET SUPPLY Ö STORGATAN 20, NYKÖPING

NO COMPLY ONLINE STORE ASKIMVERKSTADSVÄG 5A, FISJÖN - WWW.NOCOMPLY.SE

www.stokedgear.com

www.coresk8.com

0155-284420

www.fiveforty.se

www.wsv.nu

info@nocomply.se

WAX STREETWEAR

www.waxaction.com

BOARDSTORE

www.boardstore.se

139


5 SKATETRICK DU ÖNSKAR DU HADE LÄRT DIG 1. Wheelie över Älvsborgsbron. 2. Frontside boardslide på fet handrail. 3. 360 kickflip. 4. Grym Said Air to fakie i miniramp. 5. Backside 180 ollie över picknick bord. 5 SAKER BORDE GJORT 1. Varit snällare i skolan. 2. Skaffat mig en riktig hemsida. 3. Sysslat med film. 4. Slutat snusa. 5. Lärt mig spela piano. 5 BRA SAKER MED MUSIK 1. Jag kan ha det som jobb. 2. Jag får en kick av att skriva låtar. 3. Jag får gratis öl på turné. 4. Jag får resa runt jorden. 5. Jag blir glad och inspirerad av att lyssna på den. 5 MÅL ATT UPPNÅ I LIVET 1. Vara en bra Pappa. 2. Träffa Zlatan. 3. Följa mitt hjärta. 4. Bestiga Kebenekaise. 5. Inte vara för egoistisk. 5 GODA RÅD 1. Tro på dig själv. 2. Hjälp och var snäll mot andra. 3. Var inte rädd för utmaningar. 4. Gå din egen väg. 5. Gör det som är kul.

FOTO JAMES HOLM

5 BRA LÅTAR 1. I’m Only Sleeping - The Beatles 2. The Christian Life - The Byrds 3. Don’t Think Twice, It’s Alright - Bob Dylan 4. Homeward Bound - Simon And Garfunkel 5. The Old Man’s Meadow - Kristofer Åström

140


SKISTORE.SE KASTELLGATAN 12 (SKANSTORGET), GÖTEBORG. TFN: 031-7995767

www.skistore.se

ICEMAN SPORTS EXTREME 036-403 00

www.iceman.se

HANG LOOSE UNIVERSITETSALLÉN 14, SUNDSVALL

REGULAR OUTLET GÄLLSTAD GALLERIAN, 0321-70430

www.hangloose.se

www.regular.se

WWWWESCCOM WESC BIRGER JARLSGATAN 3 & KUNGSGATAN 66 I STOCKHOLM, NYGATAN 26 I ÖREBRO

www.wesc.com

141


142


SZAMERSPORT.SE

INFO@SZAMERSPORT.SE 0304-59565


HELLYHANSEN.COM/HJORLEIFSON

If you think dropping this cliff looks difficult: Try pronouncing Eric Hjorleifson’s last name.

RIDER Eric Hjorleifson PHOTO Blake Jorgenson

[HYOR-LEAF-SON?]


Photos : O’Connel / Warbrick

...


POSTTIDNING B Transition c/o Titeldata 112 86 Stockholm

7HENGETTINGRADBEHINDTHEREINS YOUWANTTOBESTUNNING SAFEANDSNUG ALLATTHESAMETIME"UTDONTWORRY THEWORLDSlRSTSTREETHORSINGJACKET 2AGNARGOTYOUCOVERED4HEHEAVYNYLONKEEPSYOUWARM ATTRACTIVEAND SAFE4HESPECIALLINING ENDINGATTHEHIP PRESERVESALLOFYOURAGILITYAND STYLEWHILEKEEPINGFROTHANDCOLDFROMGETTINGINSIDE4HEEASYACCESSOF THEEXTRADEEPPOCKETSMAKETHEMFABULOUSPLACESTOKEEPHAYANDTHE BUTTONEDFRONTELIMINATESTHEOLDhHAYINTHEZIPPERPROBLEMv 9ES 2AGNARISTHENAME NOWGETBACKINTHATSADDLE

Lucky Mouth and Weactivist Chris Pastras jumping the Sunset gap. )NTERESTEDINLEARNINGMOREABOUT3TREETHORSING'OTO YOURLOCAL7E3#DEALERORWWWZOOVILLAGECOMANDBUY THEBOOKv(ORSEPLAY !3TREETHORSING2ETROSPECTIVEv !LSOCHECKWWWWESCCOMFORINTERESTINGINFO

Transition #5 2006  

Transition fyller 25, Junior/Senior, The Making of Lubedence, Hike & Ride, Macking Monday i El Salvador, Juju Records, Filmrecensioner, Spel...

Transition #5 2006  

Transition fyller 25, Junior/Senior, The Making of Lubedence, Hike & Ride, Macking Monday i El Salvador, Juju Records, Filmrecensioner, Spel...

Advertisement