Sparrensprokkels mei - juni 2023

Page 1

Stadsmagazine Mei 2023 Jaargang 40 - Nr. 3
6 Eerste digipunten 13 Boerenmarkt met 100% Torhoutse producten 16 Herbestemming
© Jan D’Hondt Ateljé D 2023
Torhout
SPARRENSPROKKELS
‘s Gravenwinkel

Er valt de komende weken van alles te beleven!

Welkom, kom, kom, in deze lente-editie van Sparrensprokkels! Over enkele weken wordt onze vernieuwde Markt opgefleurd door honderden kleurrijke duifjes. Het mooie resultaat van het educatieve project ‘Welkom, kom, kom’ waaraan heel wat vrijwilligers en leerlingen meewerkten. Je leert het project en de vrijwilligers kennen op de pagina hiernaast. De duifjes, stuk voor stuk anders en uniek, zijn het symbool van de vrede en van diversiteit. Ongeacht hoe je als vogel gebekt of gevederd bent, in Torhout mag je zijn wie je bent. Ook met het schepencollege beschilderden we elk een duifje. We kijken uit naar de kleurrijke lancering op vrijdag 9 juni.

Verder in dit magazine ontdek je meer over de eerste digipunten in de bib en in ‘t Centrum en lees je over de brochure waarin het volledige zorg- en welzijnsaanbod gebundeld staat. We vragen ook graag jouw mening over de herbestemming van Villa ‘s Gravenwinkel.

Ondertussen kunnen we deze lente ook voor het eerst volop genieten van onze afgewerkte Markt, die met de fonteinen, leuke zithoekjes, speelse elementen en gezellige terrasjes nu écht uitnodigt om er met jong en oud samen te zijn.

Er valt de komende weken trouwens van alles te beleven! De Markt wordt zoals vanouds weer hét vertrouwde decor voor evenementen zoals onze Batjes, de Nacht van Vlaanderen en de Paardenmarkt. Ook op de wijken blijft het niet stil, zo vieren we op 28 mei Feest in ‘t Groen op het vernieuwde Don Boscoplein. Het belooft een totaalspektakel te worden waar iedereen zich kan laten verbazen. Wie twijfelt er nog aan dat Torhout een levende stad is?

Ik wens jullie verder veel leesplezier, als het even kan met een mooie lentezon erbij. Misschien tot binnenkort, op de Markt? Graag tot dan!

Ine Debruyne

Schepen van Personeel, Sociale zaken, Gelijkekansenbeleid, Sociale tewerkstelling en Woonbeleid

Dit infotijdschrift wordt gratis aangeboden aan de inwoners van Torhout en verschijnt 6 maal per jaar.

Overname van in dit blad gepubliceerde bijdragen is toegelaten mits duidelijke bronvermelding. Sparrensprokkels wordt gedrukt op chloorvrij papier.

Redactieadres: Dienst Communicatie, Stadskantoor, Aartrijkestraat 11/b, Torhout, T 050 22 11 22. E-mail: communicatie@torhout.be.

2 INTRODUCTIE
Ongeacht hoe je als vogel gebekt of gevederd bent, in Torhout mag je zijn wie je bent.”
Dossier Leven Ontspannen Wonen Vacatures Kort UIT Lokaal bestuur Wedstrijd 4 6 8 15 18 19 20 23 24

#trotsoptorhout Welkom kom kom in Torhout!

Nu de stadskernvernieuwing op z’n einde loopt speelden Nick Kindt, Daniël Joseph en Patrick Adam met het idee om iedereen welkom te heten met vrolijke duifjes. Ongeacht hoe je zingt, hoe je gevederd bent… je bent welkom in het vernieuwde stadscentrum. Ze riepen de hulp in van 11 vrijwilligers en 506 leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar en gingen aan de slag met klei en verf. Zo boetseerden en beschilderden ze 350 duifjes, geïnspireerd op het duifje uit het Museum Torhouts Aardewerk.

Binnenkort nodigen ze de bewoners van de Markt uit om dit project te helpen dragen en de duiven te adopteren door ze een plaatsje te geven op hun terras, dakgoot, luifel…

Van 9 juni tot eind oktober willen ze de bezoekers verwonderen met de kleuren van de 350 duiven in keramiek.

Wij hopen dat de kleurrijke duiven de komende zomer het stadsplein zullen sieren en leiden tot verwondering en bewondering. Welkom kom kom!

Wie zijn die enthousiaste vrijwilligers?

Nick, Daniël en Patrick zijn met dit project niet aan hun proefstuk toe. Samen lanceerden ze in 2018 keramieken bloemen van hoop en vrede tijdens ‘Oorlog, bloem, hoop’ en in 2020 het project rond diversiteit ‘Mag Anders? Anders mag!’. Nick en Patrick waren in een vorig leven directeur van een basisschool, Daniël was directeur van een begeleidingstehuis binnen de bijzondere jeugdbijstand.

Op de foto zie je Nick Kindt, Geert Devidt, Regina Tordiau, Daniël Joseph, Astrid Decan en Patrick Adam.

Ken jij ook iemand waar we als Torhoutenaar terecht trots op mogen zijn? Laat het ons dan snel weten via sparrensprokkels@torhout.be. Misschien zie je jouw voorstel wel verschijnen in de volgende editie.

3 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 3 #TROTSOPTORHOUT

# klimaatpraat Klimaatplan Torhout 2030 klaar voor uitvoering

Het lokaal bestuur lanceert in juni het klimaatplan Torhout 2030. Dit plan vormt voor de komende jaren de leidraad om ook in Torhout mee de klimaatdoelstellingen te behalen. Het doel is om Torhout te wapenen tegen de gevolgen van klimaatsverandering. Concreet bevat het lokale en regionale acties gebaseerd op voorstellen van experten, inwoners en adviesraden. Samen moeten ze zorgen voor meer wooncomfort, meer leefbaarheid, lagere energiefacturen, meer groen en biodiversiteit, meer lokale jobs voor onze inwoners en nieuwe opportuniteiten voor onze bedrijven. Het plan werd goedgekeurd in de gemeenteraad van januari en wordt volop uitgerold. Het kwam tot stand in samenwerking met 9 steden en gemeenten van de groep Lokaal Klimaatbeleid NoordWest-Vlaanderen die samenwerken rond klimaat en het Burgemeestersconvenant.

4 DOSSIER
© Johan Jonckheere

Verschillende thema’s in het klimaatplan

Het klimaatbeleidsplan is opgesplitst in verschillende thema’s. Daarbij formuleren we acties die we als bestuur uitvoeren, maar ook acties waar jij aan kan bijdragen.

Samen voor zuiniger, slimmer en groener energieverbruik

Ruimte maken voor (hemel)water

Groen: goed voor je gezondheid

Mobiliteit op mensenmaat

Het klimaatplan vertrek natuurlijk niet van nul, sommige thema’s zijn al langer opgenomen in het meerjarenplan. De aanleg van waterbekkens en de keuze voor hernieuwbare groene energie voor de stadsgebouwen zijn prioriteiten voor het lokaal bestuur.

Multifunctionele bufferbekkens

Water draagt bij aan een levende stad, en dat is ons op het lijf geschreven! Aan het bufferbekken in Torwoud geniet je van de natuurpracht. Een van de recentere acties is de aanleg van ‘t Hoge Water aan de Noordlaan. Deze bufferbekkens wapenen ons tegen wateroverlast, voorzien landbouwers van water tijdens droge zomers, bieden een thuis voor heel wat dieren en een ontspanningsplek voor inwoners en bezoekers. Een win-winsituatie dus!

Samen wippen we er op los!

We moedigen je aan om massaal tegels te wippen en te vervangen door groen en bijenvriendelijke planten tijdens het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Zelf nemen we graag het initiatief met de afbraak van het financiëngebouw, de voormalige Carrefour, de gebouwen van meubelfabriek Thor, … Alles samen ontharden we dit jaar ruim 11.000 m², een oppervlakte van meer dan 2 voetbalvelden. De vrijgekomen ruimtes worden groene zones. Lees meer hierover op pagina 17.

Klimaatpraatklimaatnieuws uit Torhout

We lanceren de komende maanden de klimaatbrochure ‘Klimaatpraat’ waarin we de acties van het klimaatplan op een interactieve manier weergeven. Je vindt er concrete acties waarmee je zelf aan de slag kan. Op www.torhout.be/klimaat kan je onder andere terecht voor interessante informatie, toffe tips en weetjes en aankondigingen van (klimaat)evenementen. We zetten met trots lokale klimaathelden en hun klimaatacties in de kijker en lanceren participatieprojecten.

Save the date - 21 juni - Klimaatatelier

Schrijf alvast donderdag 21 juni in je agenda want dan organiseren we Klimaatatelier 2030, de eerste editie van een jaarlijkse traditie waarbij we samen met jou de klimaatprioriteiten vastleggen voor het komende jaar. Geef jouw mening en werk samen aan een klimaatvriendelijke toekomst. Meer informatie volgt via www.torhout.be/klimaat

5 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 3 DOSSIER

Eerste digipunten in de bib en OC ‘t Centrum

In juni openen de eerste digipunten van Torhout in de bibliotheek en OC ‘t Centrum! In een digipunt kan je: Gebruikmaken van een computer met internet.

Vragen stellen over hoe je een computer, tablet of smartphone moet gebruiken.

Vorming volgen over hoe je een computer, tablet of smartphone moet gebruiken.

In de week van 5 juni zijn er verschillende gratis infosessies rond digitale vaardigheden. Benieuwd naar het programma?

Houd de sociale media van het lokaal bestuur in de gaten!

Meer info: sociaal.huis@torhout.be of 050 81 99 08.

Contactgegevens en openingsuren digipunten

Digipunt bibliotheek: Ravenhofstraat 9

woensdag: 9 - 12 uur

zaterdag: 9 - 12 uur

Digipunt ‘t Centrum: Beerstraat 20

dinsdag: 15 - 18 uur

Torhout

zet

preventief in op goede

mondhygiëne bij kleuters

Het Lokaal Bestuur Torhout en Logo BruggeOostende hechten veel belang aan mondgezondheid bij kinderen en schonken naar aanleiding van de Dag van de Mondgezondheid gratis mondzorgpakketten aan de scholen. In een pakket stak een tandenborstel, tandpasta en een infofolder. Op 20 maart, Dag van de Mondgezondheid, zetten we het belang van een goede mondhygiëne in de kijker met een extra focus op het napoetsen van de tanden.

Help je kinderen bij het poetsen, totdat ze het alleen kunnen. Jonge kinderen hebben vaak niet voldoende motorische vaardigheden om helemaal zelfstandig hun gebit te onderhouden. Daarom is het belangrijk dat de (groot)ouders bij het tandenpoetsen aanwezig zijn en napoetsen, liefst tot de leeftijd van 10 jaar.

Digihelpers gezocht!

Voor onze digipunten zoeken we nog digihelpers die mensen helpen bij hun digitale vragen zoals: Itsme installeren.

Een QR-code leren scannen.

Een app installeren op de smartphone. Iets opzoeken op het internet. Een bijlage toevoegen aan een e-mail.

Wat is een digihelper?

Als digihelper help je de mensen met hun vragen over computer, tablet of smartphone. Je hoeft zeker geen computerspecialist te zijn. Basiskennis, geduld en inlevingsvermogen zijn het belangrijkste! We ondersteunen jou in deze rol. Je kiest zelf op welke momenten je wil helpen.

We zoeken twee types digihelpers

1. Digihelpers voor individuele ondersteuning in het Digipunt

Tijdens de openingsuren van het Digipunt help je mensen 1-op-1 met hun digitale vragen. Dit doe je stap voor stap met een woordje uitleg erbij in mensentaal. Je hoeft geen antwoord te hebben op elke vraag. Wij zorgen er voor dat je weet naar wie of waar je kan doorverwijzen.

2. Digihelpers voor ondersteuning in groep Je geeft in korte sessies uitleg over digitale basisthema’s aan kleine groepen.

Interesse of vragen?

Mail naar vrijwilligers@torhout.be of neem contact op via 050 81 99 08.

6 LEVEN

Welzijnsraad bundelt

Torhouts zorg- en welzijnsaanbod in brochure

De brede waaier aan organisaties die instaan voor de zorg en het welzijn van onze Torhoutenaars is fenomenaal en dat is zeker een goede zaak! De Welzijnsraad bundelde het aanbod van maar liefst 57 partners in een overzichtelijke brochure. Raadpleeg de brochure op www.torhout.be/welzijnsraad.

In de brochure worden de organisaties onderverdeeld in volgende thema’s:

Algemene sociale dienstverlening

Lichamelijke en geestelijke gezondheid

Kinderen en jongeren

Ouderen en personen met een beperking

Wonen

Thuiszorg

Materiële hulp

We bezorgen je graag een papieren versie Wil je graag een papieren exemplaar? Of vind je niet wat je zoekt, lees je iets dat niet up-to-date is of wil je specifieke informatie? Contacteer ons via welzijnsraad@torhout.be of bel naar het Sociaal Huis via 050 22 12 33.

Torhout steunde in 2022 elf mooie projecten voor ontwikkelingshulp

TROSSO, de Torhoutse Raad voor Ontwikkelingssamenwerking / Samenwerkingsontwikkeling, wijst jaarlijks het voorziene budget aan ontwikkelingshulp toe aan mooie projecten. In 2022 voorzag het lokaal bestuur 7.890 euro, verdeeld over elf projecten. Ook dit jaar is er opnieuw budget voor waardevolle projecten. Hierover volgt de komende maanden meer info.

Elf projecten in 2022

Er was een grote verscheidenheid aan projecten in 2022. Verschillende hadden met onderwijs en opleiding te maken. Ook voor specifieke ondersteuning van infrastructuur was er veel aandacht: zonnepanelen en batterijen, uitbreiding van schoolgebouwen, watervoorziening en gespecialiseerde groententeelt. Het is opvallend dat nogal wat projecten in derdewereldlanden door vrouwen geleid en bezield worden. Zelfs al wordt gestreefd naar gendergelijkheid in de beoordeling, de werkelijkheid toont dat het vaak de vrouwen zijn die aanspreekbaar zijn om te reageren tegen onrecht en onrechtvaardigheid.

Zitdagen partners Sociaal Huis

Elke eerste dinsdag van de maand van 17 tot 19 uur kan je in het Sociaal Huis terecht voor gratis juridische eerstelijnsbijstand. Dit kan een eerste mondeling juridisch advies zijn, praktische inlichtingen of verwijzing naar een gespecialiseerde instantie of organisatie.

De eerstvolgende zitdagen vinden plaats op dinsdag 2 mei, 6 juni en 4 juli.

Nood aan een advocaat voor bijstand?

Als je te weinig bestaansmiddelen hebt, kan je juridische tweedelijnsbijstand krijgen. Afhankelijk van je inkomen is dat goedkoper of gratis. Ook hiervoor kan je terecht in het Sociaal Huis,

elke eerste vrijdag van de maand om 11 uur. De eerstvolgende zitdagen vinden plaats op vrijdag 5 mei, 2 juni en 7 juli.

Andere vragen?

In het Sociaal Huis houden nog heel wat andere externe diensten zitdagen op vaste tijdstippen. Daar kan je terecht met tal van vragen (pensioen, zelfstandige activiteit, vrijwilligersloket …). Een overzicht vind je op www.torhout.be/partners-sociaal-huis.

Vragen? Bel 050 22 12 33 of kom langs in het Sociaal Huis, Aartrijkestraat 11/a.

7 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 3 LEVEN
WELZIJN in TORHOUT

Heropening Museum

Torhouts Aardewerk met tentoonstelling Keramiek Kasper

Sinds zaterdag 1 april is het Museum Torhouts Aardewerk weer open voor bezoekers. Dit op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 17.30 uur.

Vanaf zaterdag 6 mei kun je in het museum de tentoonstelling van Keramiek Kasper bezoeken, een eerbetoon aan de overleden kunstenaar die in Sint-Henricus woonde.

Zijn werk bestaat onder andere uit geboetseerde beelden van de werkende mens en belangrijke facetten in het leven zoals afstuderen, huwelijk, jubileum... Gevat,

spits, humoristisch. Een galerij vol taferelen van het dagelijks leven, opgefleurd met pronkende fashionista’s.

Neem je graag een kijkje in groep?

Dat kan! Reserveer je bezoek via het Vrijetijdshuis, Markt 1, 050 22 07 70 of vrijetijdshuis@torhout.be

Lokale kunstenaars openen deuren atelier op 6 en 7 mei

Atelier in Beeld is een initiatief van Kunstwerkt en vindt jaarlijks plaats in mei. Dit jaar kan je ateliers van heel wat kunstenaars bezoeken in het weekend van 6 en 7 mei.

In Torhout openen 14 ateliers hun deuren voor bezoekers. Maak zelf een selectie van de kunstenaars die jou interesseren of spring op je stalen ros, haal een fietsplan af in het Vrijetijdshuis - vergeet je UiTPAS niet te scannen - en fiets van atelier tot atelier. Zo ontdek je ons talent van eigen bodem. Alle ateliers zijn gratis en zonder reservatie te bezoeken.

Overzicht kunstenaars

Layla Dupon, Alberic Deleustraat 62

Monique Becue & John Alossery, Aardenhuttestraat 14

Brigitte Coomans & Paul Dedeyne, Oude Gentweg 26a

Jeffrie Devriese, Eva-Creations, Rita Van Rollegem & David Smulders, Keibergstraat 97

Alain Stubbe, Revinzestraat 21a

Joke Capelle, Jophimo, Roggestraat 13

Leen Clybouw, Leopoldstraat 14

Jean-Marie Eeckeloo, Houtcréart, Langepijpestraat 2

Eline & Patrick Adam, Rupelstraat 15

Marc Coulier & Greet Pype, Ourthestraat 11

Dwin Versmesse, Ruddervoordestraat 143

Daniel Joseph, Ruddervoordestraat 138

Rudy Quartier, Vossebergstraat 20

Paul Slosse, Koddaardstraat 9

Praktisch

zaterdag 6 mei van 14 - 18 uur en zondag 7 mei van 11 - 17 uur

Meer info: vrijetijdshuis@torhout.be of 050 22 07 70.

8 ONTSPANNEN

Feest mee in ‘t Groen op 28 mei

Zondag 28 mei vieren we feest op het vernieuwde Don Boscoplein. Slenter langs de kraampjes met info of heerlijke lokale producten. Voor de kinderen is er een bijenspringkasteel. Geniet van het duo The Tree Masters. Zij verrassen je vanuit de hoogte. Wie weet komt zandbijenfee Andrena langs met een écht bijengeschenk! Afsluiten doen we met een spetterend optreden van The Gambits, een West-Vlaamse rockabilly coverband. Feest verzekerd!

Programma

Van 14 tot 18 uur doorlopend: Bij-zondere stand, bijenwerkgroep

Bijenspringkasteel

Oxfam Wereldwinkel

Blote voetenpad

Pottendraaien en keramiek

Fietsbieb

Natuurpunt Torhout

En nog veel meer

200 Torhoutenaren hebben hun UiTPAS al op zak

De UiTPAS is een voordeelkaart voor verrassend veel sport, cultuur en vrije tijd en is geldig op ontzettend veel locaties in Vlaanderen, waaronder Torhout. Het idee is simpel: hoe meer punten je spaart, hoe groter je voordeel. Een punt spaar je per deelname aan een vrijetijdsactiviteit. Sinds de lancering in Torhout schaften bijna 200 Torhoutenaars al een UiTPAS aan.

Heb jij nog geen UiTPAS?

Een UiTPAS kost vijf euro en is levenslang geldig. Haal je pas in het Vrijetijdshuis, nu ook open op zaterdag van 10 tot 14 uur. Breng zeker je identiteitskaart mee!

UiTPAS vervangt het sociaal pasje volledig vanaf 1 september. Heb je al recht op een sociaal pasje? Vergeet dan niet over te schakelen naar de UiTPAS. Hiermee kan je aan kansentarief deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten binnen de regio Brugge.

Heb jij je tickets al voor de musical Marie-Antoinette?

Van 7 september tot 7 oktober vormt kasteel Wijnendale het decor voor de wervelende musical Marie-Antoinette van productiehuis Historalia in samenwerking met het Lokaal Bestuur Torhout en heel wat lokale vrijwilligers. Ontdek het historische verhaal van deze gevallen koningin in de tuinen en op het water van het iconische kasteel tijdens een adembenemende openluchtmusical.

Het verhaal gaat over een van de meest controversiële en fascinerende figuren uit de Europese geschiedenis: de koningin van Frankrijk, Marie Antoinette. De regie van Luc Stevens en de muziek van Sam Gevers nemen je mee naar het hart van deze betoverende koningin, met haar eenzame bestaan in de paleizen van Versailles.

Meer info en tickets: marie-antoinette.live. We zoeken nog vrijwilligers (al dan niet met een vereniging). Interesse? Mail naar hospitality.marie-antoinette@historalia.be (vrijwilligers) of foyer.marie-antoinette@historalia.be (vereniging).

9 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 3 ONTSPANNEN

Cultuurinjecties op de wijkkermissen

In de Torhoutse wijken is het altijd leuk vertoeven, en als er wijkfeest is, wordt het extra leuk! Elk jaar zetten talloze vrijwilligers van de wijken zich in voor hun wijk en hun wijkfeest. We trakteren de wijken graag op extra cultuur en animatie. Dat kan in de vorm van een ludieke fanfare, te gek straattheater, een hilarische ‘walking act’ of een activiteit voor kinderen. Want cultuur hoeft niet altijd binnen de muren van een theaterzaal plaats te vinden. Ontdek voor juni de programma’s op de wijken Don Bosco en Sint-Henricus.

Don Bosco Rommelmarkt

zondag 11 juni

6 - 18 uur: rommelmarkt

14 uur: Benidorm Eugene, mobiele humoract Eugene rijdt op zijn scootmobiel rond en zet de boel op stelten met de leukste muziek en dolle fratsen.

14.30 uur: De Toâpe Geraapte, Torhoutse funband Houd je van grappige ontmoetingen? Een orkest dat dweilt met de kraan open? Liederen die elke vrouw charmeren? Een lekkere show met rondwandelende halve garen? Dan zit je goed bij de Toâpe Geraapte, 100% uit Torhout!

Kermis Sint-Henricus

zaterdag 24 tot en met maandag 26 juni

24 juni, 14 uur: Open workshop circus De kinderen, mama’s en papa’s kunnen zelf circusartiest worden onder leiding van Clown Tyno.

25 juni, 15.30 uur: Cliff Willy, muziekband Met de Vlaamse klassiekers en internationale rockhits van Cliff Willy is stilstaan onmogelijk.

Volledig programma op www.visittorhout.be.

10 ONTSPANNEN

Laad je op met ons cultuuraanbod

Uitkijken naar het nieuwe cultuurseizoen, maar eerst nog afsluiten met een knaller.

Achter de schermen zijn we volop bezig met de voorbereidingen voor het volgende cultuurseizoen. Voordat we officieel de nieuwe programmering lanceren, sluiten Senne & Lokko het voorjaar af met een veelbelovende show in Club de B.

Senne & Lokko - Senne Guns

MUZIEK/HUMOR - zaterdag 29 april om 20 uur

Prettig gestoord en ongezien muzikaal: Senne Guns en Laurens ‘Lokko’ Billiet blenden classics en eigenzinnige vertalingen tot een waanzinnig goed geheel. Beide mannen zijn geen onbekenden in het muzieklandschap: Guns kan je kennen als muzikale chef-kok uit ‘Koken Met Classics’ op Radio 1 of als drummer van Admiral Freebee, terwijl je Lokko als drummer bij Buurman en Douglas Firs aan het werk kan zien.

Info en tickets: www.ccdebrouckere.be.

Benieuwd naar het programma 2023-2024?

De volledige programmering maken we binnenkort bekend. Wat we nu al kunnen prijsgeven, is dat onze programmatoren opnieuw zorgden voor een mix van grote kleppers en (minder) bekend opkomend talent. Het belooft weer een verrijkend seizoen te worden!

Start ticketverkoop op 17 juni

Wie de Brouckere kent weet dat de ticketverkoop soms heel snel kan gaan. Zet daarom zaterdag 17 juni met stip in je agenda, want vanaf 9 uur kan je online tickets kopen voor het najaarsprogramma! Wie liever fysiek een kaartje koopt is welkom aan de balie vanaf dinsdag 20 juni om 8.30 uur. Mensen die niet over een computer beschikken of onvoldoende vertrouwd zijn met online reserveren en betalen, kunnen op zaterdag 17 juni van 9 tot 11 uur terecht bij onze baliemedewerkers.

Nieuw in de Kunstacademie vanaf september

Met trots stelt de Kunstacademie het nieuwe beeld voor dat kleur zal geven aan schooljaar 2023-24. De leerlingen Beeldatelier zorgden voor de tekeningen en Karin Vlerick maakte er dit mooie geheel van. Als je goed kijkt ontdek je er de vier muzische domeinen in.

Er start opnieuw een tuttiklas piano. Dit betekent dat nieuwe pianoleerlingen kunnen kiezen om alle vakken van de tweede graad (piano, muziekatelier en groepsmusiceren) te volgen als een totaalpakket bij één leerkracht, vier jaar lang in dezelfde groep.

Ook nieuw is het speelatelier ‘de Flierefluiters’

Eenvoudige tekeningen van visjes helpen deze jonge kinderen op weg om de blokfluit te ontdekken. Door geluiden na te bootsen en verhaaltjes uit te beelden leren ze op een speelse manier verschillende soorten blaastechnieken aan. De Kunstacademie werkt verhalend, speels en gericht op het zelf doen.

Haal voor het volledige aanbod je infobrochure af in het secretariaat of surf naar www.kunstacademietorhout.be

Start inschrijvingen

Leerlingen die al les volgen kunnen zich herinschrijven vanaf donderdag 1 juni, nieuwe leerlingen volgen vanaf donderdag 15 juni. Dit kan via www.kunstacademietorhout.be of maak een afspraak voor je inschrijving in het secretariaat via secretariaatacademie@torhout.be of 050 21 56 55.

11 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 3 ONTSPANNEN

Daar is de Paardenmarkt weer!

Oh, Blanche Blanche Blanche en zijn peird, djuk djuk judjuk mijn peird… Op zaterdag 24 juni is het terug zover. Dan vindt de jaarlijkse traditionele Paardenmarkt plaats. Het wordt de 45ste editie dit jaar. 45 jaar geleden werden de paarden enkel verhandeld. Nu is het eerder een beleving voor het publiek. Meer dan 100 paarden worden op onze Markt geshowd vanaf 7 uur ‘s ochtends met respect voor het welzijn van de dieren. Geniet van dit levend immaterieel erfgoed vanaf de gezellige terrasjes op de vernieuwde Markt. Je ziet er ook een aantal traditionele ambachten aan het werk zoals zadelmaker en hoefijzersmids.

We horen het hoefgetrappel al en staan te trappelen om Torhoutenaren en paardenliefhebbers van over heel Vlaanderen te mogen verwelkomen.

Meer informatie: www.visittorhout.be

Hof & Huis

Groene vingers? Kom dan tijdens het Hemelvaartweekend zeker naar Hof & Huis in het prachtig provinciedomein d’Aertrycke. Van donderdag 18 mei tot en met zondag 21 mei geven 150 exposanten er inspiratie voor jouw tuin.

Nieuw dit jaar: schrijf je nu al in voor de wedstrijd

‘t Peird van Toeroet!

Dit jaar gaan we op zoek naar ‘t Peird van Toeroet, een wedstrijd tussen verschillende ploegen. Je brengt met je team van 4 man (en ne peerdekop) alle opdrachten tot een goed einde op de dag van de Paardenmarkt.

Schrijf je team nu al in! Stuur een mailtje naar vrijetijdshuis@torhout.be en vermeld alvast je originele teamnaam. We contacteren je terug en bezorgen je alle nodige informatie.

We maken ons klaar voor de Batjes en de Nacht van Vlaanderen

Stiekem denken we al aan de zomer die er aankomt. En met de zomer komen ook de Batjes! Tijdens het weekend van 16, 17 en 18 juni kan je in Torhout heel wat koopjes doen. De lokale handelaars zetten maar al te graag hun deuren voor jou open. Tussendoor zijn er heel wat optredens met nationaal muzikaal talent. Feest verzekerd!

Ook de Nacht van Vlaanderen vindt dit jaar weer plaats tijdens het Batjesweekend. Inschrijven doe je via www.nvv.be

Supertip!

Tentoonstelling Rock

Torhout in Vrijetijdshuis

Spring eens binnen in het Vrijetijdshuis en dompel je onder in de wereld van Rock Torhout. Van 15 juni tot eind augustus kan je er terecht voor een tentoonstelling rond het festival. Zo proef je de sfeer van toen. Met dank aan Noël Steen voor het meewerken aan deze tijdelijke tentoonstelling.

12 ONTSPANNEN

Mmmmm da’s lekker

Dat Torhoutenaren bourgondiërs zijn is geen geheim. Zij worden verwend in mei want dan is het smullen geblazen met heerlijke Torhoutse producten. Op 7 mei vindt in het stadspark een gezellige Boerenmarkt plaats, op woensdag 17 mei staat op de wekelijkse woensdagmarkt een 100% Torhouts-kraam. Wie koopt maakt kans op een lekkere prijs.

Boerenmarkt met 100% Torhoutse producten in het stadpark

Het gezellige groene stadspark, veel lokaal lekkers, hartelijke ondernemers, een springkasteel en muzikale omlijsting van de Houtlandse Dixieband, dat mag je verwachten op zaterdag 7 mei tussen 11 en 17 uur. Heel wat lokale ondernemers zijn aanwezig met een stand. De moeite waard voor een bezoekje!

100% Torhouts kraam op de woensdagmarkt

Tijdens de Week van de Korte Keten vind je op woensdag 17 mei op de wekelijkse woensdagmarkt ter hoogte van de groentenmarkt het 100% Torhouts-kraam. Iedereen die er iets koopt krijgt een lotje dat in de pot belandt. Om 11.45 uur pikken we een winnaar uit die een heerlijke mand vol Torhouts lekkers wint.

Standhouders

Schapenmelkerij

De Maekemeersch

Ijsboerderij ‘t Moereveld

‘t Groentehuisje

Houtlandse Brouwers

Wild Pig Farm

Bazaar 25 (vzw Tordale)

Wijngoed Thurholt

De Elzenhoeve

Chocolatier Dumon

Mostaard Wostyn

Cheese-at-home

Brouwerij Keiberg

De zoete Heerlijkheid

13 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 3 ONTSPANNEN

Sportaccommodaties energiezuiniger gemaakt

#maandvandesportclub

Volg gratis een training

Sportclubs nodigen in mei iedereen uit om gratis kennis te maken met hun sporttak en het sportleven. Dit doen ze door hun clubtrainingen open te stellen, ook voor nietleden. Een les of training meevolgen kan in volgende sportclubs, misschien vind jij ook een sportclub die bij jou past?

Aikido Torhout

Volleybalclub VKT

Danspas Wijnendale vzw (volksdans)

Judo Club Tori Torhout

Verschillende sportaccommodaties kregen een aantal energiezuinige ingrepen. Zo zijn de ramen van de sportdienst vernieuwd en de muren geïsoleerd. De verlichting in de sporthallen, Velodroom en het zwembad werd overgeschakeld naar LED. En op de daken van de sporthallen en De Mast werden maar liefst 1.515 zonnepanelen geïnstalleerd. We gebruiken de opgewekte energie in de verschillende stadsgebouwen. Zo is er minder CO2-uitstoot en worden we heel wat energiezuiniger! Voila, weer een stapje verder in de uitrol van het klimaatplan Torhout 2030!

Leer zwemmen met zwemclub Thor

Het lokaal bestuur werkt nauw samen met de zwemclub Thor voor de organisatie van haar zwemschool in het stedelijk zwembad. De nieuwe zwemschool is enthousiast van start gegaan na de paasvakantie. Elke reeks bestaat uit 10 lessen. Inschrijven voor de zwemschool kan via leden@zwemclubthor.be

Informatie over tarieven en tijdstippen vind je op www.zwemclubthor.be. Voor houders van de UiTPAS met kansentarief is er een korting van 80%. Kinderen leren in de zwemschool zwemmen volgens de methode van de nieuwe leerlijn met Fred Brevet, waarbij de kinderen eerst op de rug leren voortbewegen. Pas in een latere fase leren ze ook borstcrawl en schoolslag.

Karateclub Funakoshi Torhout

Ruiterclub Groenhove

Torrac (atletiek)

Volleybalclub Rembert Torhout

TTC Torhout

Meer info op www.torhout.be/maandvandesportclub of via 050 22 11 80.

Defect gespot in een sportaccommodatie?

Scan de QR-code en meld het!

In de sportaccommodaties hangen sinds kort QR-codes om een defect of probleem te melden. Merk je dus iets op, maak hier dan zeker gebruik van. Wil je een sportzaal, een tennisterrein, een kunstgrasvoetbalplein reserveren? Dan kan dit via webshop.torhout.be

Torhoutse sportverenigingen gebundeld op de website

Op www.torhout.be/verenigingen vind je onder de rubriek sport een overzicht van alle erkende Torhoutse verenigingen. Bij elke vereniging vind je minstens de contactgegevens, een overzicht van hun wekelijkse activiteiten of een doorklik naar hun website. Torhoutse verenigingen die nog niet zijn opgenomen op de website kunnen zich daar ook registreren.

14 ONTSPANNEN

Laat je fiets gratis labelen

Van maandag 26 tot en met vrijdag 30 juni kun je elke dag langskomen in het Fietspunt om je fiets gratis te laten labelen. Kom langs tussen 8 en 9 uur of tussen 15.15 en 16.15 uur, op woensdag is het Fietspunt open van 15.15 tot 18 uur.

Vragen? ruimte@torhout.be, 050 22 11 39 of surf naar www.torhout.be/fietslabeling.

Heb je een digitale bewoners- of parkeerkaart nodig?

En kan je wel wat hulp gebruiken bij je aanvraag? Of heb je een klacht of een vraag over een retributie? Kom naar het loket parkeerbeheer, elke woensdag van 10 tot 12 uur in de ICT-vergaderzaal op de eerste verdieping van het Stadskantoor - Aartrijkestraat 11/b.

Straatvinken: tel je mee het verkeer in jouw straat?

Straatvinken is een jaarlijks telmoment over heel Vlaanderen. Iedereen mag meetellen op donderdag 25 mei van 17 tot 18 uur. Daarnaast wordt er bij de deelnemers ook nagegaan hoe gezond ze het vinden in hun straat.

Hoe gaat het in z’n werk?

Neen, je moet niet wachten tot je ‘suskewiet’ hoort. Tijdens het telmoment noteer je één uur lang hoeveel voetgangers, fietsers en voertuigen door je straat passeren. Schrijf je in via www.straatvinken.be/ik-tel-mee

Na inschrijving ontvang je een link naar de digitale tel-tool of het papieren formulier. Wetenschappers onderwerpen de resultaten vervolgens aan een analyse.

Wie heeft de mooiste (voor)tuin

van Torhout?

Mooie tuinen, daar worden wij, ons klimaatplan Torhout 2030 en onze kandidatuur voor het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen, blij van! Ze zijn niet alleen een deugd voor de biodiversiteit, ze kunnen ook een prijs opleveren! Nog tot 15 juni kun je je inschrijven voor onze bebloemingswedstrijd. Vereiste is dat de tuin of gevel goed zichtbaar is vanop de openbare weg.

Vier categorieën

Je kan deelnemen in één van de volgende categorieën:

Gevelversiering

Voortuin (klein, middelgroot of groot)

Hoeveverfraaiing

Ecologische voortuin

Hoe verloopt de wedstrijd?

Alle tuinen worden beoordeeld op aanleg, onderhoud, kleuren vormcompositie en de originaliteit van de beplanting. We beoordelen landbouwbedrijven in hun geheel. Hierbij zijn inlijsting in het landschap en aandacht voor de toegang tot het bedrijf heel belangrijk.

Inschrijven kan nog tot en met 15 juni via onthaal@torhout.be of rechtstreeks aan het onthaal in het Stadskantoor, Aartrijkestraat 11/b.

Vragen? Neem contact op via onthaal@torhout.be of 050 22 11 22.

15 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 3 WONEN

Wat wordt de nieuwe bestemming van Villa ‘s Gravenwinkel?

Onlangs werd het lokaal bestuur eigenaar van de historische site ‘s Gravenwinkel. We onderzoeken de mogelijkheden voor een nieuwe invulling voor het gebouw en gaan op zoek naar een partner die deze mooie uitdaging op zich neemt. Welke invulling zie jij graag voor het gebouw? Geef ten laatste eind juni je mening op www.torhout.be/sgravenwinkel. Op maandag 15 mei is er tussen 16 en 19 uur een infomarkt op het domein.

Verschillende scenario’s om uit te kiezen

Het onderzoeksbureau Miss Miyagi bepaalde drie toekomstscenario’s in overleg met het lokaal bestuur en het Agentschap Onroerend Erfgoed. De uiteindelijke keuze kan ook iets anders zijn.

De villa wordt herbestemd tot koffiehuis met co-working. Een nieuwe hotspot voor ondernemers, met ruimte voor een koffiebar, kantoren en een polyvalente eventruimte.

De villa wordt een creatieve trekpleister met tentoonstellingsruimtes en ateliers.

De villa keert terug naar zijn oorspronkelijke functie: een (gedeeld) woonhuis, een hotel of een bed and breakfast in het hartje van Torhout.

Geef je mening of stel je kandidaat

Op de infopanelen in de tuin van de villa of via www.torhout.be lees je de verschillende mogelijkheden en uitdagingen van het pand. Neem de tijd om deze te bekijken en laat ons weten wat jij denkt! Heb je een andere suggestie voor de villa? Ben je of ken je een ondernemer met liefde voor unieke plekken? Laat het weten via www.torhout.be/sgravenwinkel of 050 22 11 22.

Kom op 15 mei naar de infomarkt

Op 15 mei is er tussen 16 en 19 uur een infomarkt op het domein. Om 16, 17 en 18 uur is er een toelichting. Inschrijven voor een van de toelichtingen doe je via ruimte@torhout.be of 050 22 11 22.

Dit is site ‘s Gravenwinkel

De naam ‘s Gravenwinkel is een letterlijke verwijzing naar ‘de hoek waar de graaf verbleef’. De site bestaat uit een tuin en een villa, beide beschermd als monument. De tuin is publiek toegankelijk, waarbij je de doorsteek kunt maken naar park de Brouckere.

Meer weten? Contacteer de dienst Ruimte via ruimte@torhout.be of 050 22 11 22.

16 WONEN
Wij zijn benieuwd naar jouw mening!

Afbraakwerken

financiëngebouw van start , Thor volgt

In 2023 onthardt Torhout ruim 11.000 m² of meer dan twee voetbalvelden. De grootste dossiers zijn de afbraak van het oud financiëngebouw, de voormalige meubelfabriek Thor en het gebouw van de gewezen Carrefour. Zo zetten we meteen een flinke stap vooruit in de uitwerking van het klimaatplan en in het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen!

Afbraak financiëngebouw volop bezig

Het voormalige gebouw van FOD Financiën op de Burg verdwijnt uit het straatbeeld. De afbraak is volop bezig en duurt tot en met maandag 3 juli. Zo kunnen we een mooie, groene doorsteek creëren naar park de Brouckere en de tuin van site ‘s Gravenwinkel.

Op maandag 24 april startte de aannemer met het verwijderen van het aanwezige asbest en de binnenbekleding. Daarna volgt de sloop van het gebouw zelf. In afwachting van het definitieve ontwerp wordt op deze plek gras gezaaid.

Hinder

De rijweg blijft open voor verkeer. Hou rekening met tijdelijke hinder tijdens de levering en ophaling van de kraan en de containers.

Het voetpad wordt afgesloten. Voetgangers steken de weg over voor de werken.  Ook de 8 parkeervakken voor het gebouw worden afgesloten

Op bepaalde momenten kan er lawaaihinder zijn. Zwaar transport voor de afvoer van de afbraakmaterialen.

Bovenstaande hinder onder voorbehoud van wijzigingen.

Vragen? Contacteer de dienst Facility via 050 22 11 22 of facility@torhout.be.

Gebouw Thor midden mei

tegen de vlakte

Ook de vroegere meubelfabriek Thor aan de Industrielaan gaat binnenkort (gedeeltelijk) tegen de vlakte. Het gedeelte waar het vaccinatiecentrum werd ondergebracht blijft staan. De afbraakwerken starten midden mei en duren tot eind september. De hinder blijft beperkt tot lawaaihinder en extra transport voor de afvoer van de afbraakmaterialen.

17 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 3 WONEN

Infomoment rond wonen voor senioren op 12 juni

Op maandag 12 juni om 14 uur kun je een infosessie meevolgen rond bewust en comfortabel langer thuis wonen voor senioren. Het Sociaal Huis organiseert deze sessie samen met de Seniorenadviesraad en De Woonwinkel.

Tijdens deze sessie komen verschillende zaken aan bod: Voorstelling van de woonwinkel en hoe ze inwoners helpen

Comfortabel wonen als senior

Energiefactuur

Energiecontracten

De huidige marktsituatie

De sessie vindt plaats om 14 uur in Woonzorgcentrum SintAugustinus, Aartrijkestraat 11/a. Er is gratis koffie en taart. Inschrijven kan tot en met 7 juni via senioren@torhout.be of 050 22 12 33.

Join the tea m

Verpleegkundigen

Voltijds en/of deeltijds contract onbepaalde duur Selectiegesprek volgend op de kandidaatstelling

50 handelaars denken mee over strategisch commercieel plan

Het Lokaal Bestuur Torhout werkt aan een strategisch commercieel plan. Dat plan moet de lijnen uitzetten voor het handelsbeleid van de komende jaren. Zo’n 50 handelaars tekenden present op woensdag 22 maart voor een brainstormavond. Unaniem engageerden ze zich om positiviteit uit te stralen.

Waarom ga ik naar Torhout en niet naar ergens anders?

De groep was zeer divers, van bloemist over bierbrouwer, van horeca tot industrie. Zo kregen we een zeer brede insteek van ideeën. De belangrijkste vraag van de avond luidde: ‘Waarom ga ik naar Torhout en niet ergens anders?’. Het lokaal bestuur gebruikt de input van de handelaars in de opmaak van een commercieel strategisch plan. Hierbij zet Torhout in op duidelijk DNA:

Authentiek (middeleeuwse stad - streekproductenbourgondische mentaliteit - ambachten)

Dorpse stad (stedelijke leeft, dorpse overheerst - alles binnen 15 minuten wandelafstand)

Jong (30% schoolgaande jeugd)

Interesse om te werken bij het lokaal bestuur?

Momenteel zijn we op zoek naar volgende profielen:

Zorgkundigen

Voltijds en/of deeltijds contract onbepaalde duur Selectiegesprek volgend op de kandidaatstelling

Een informatiebundel met de volledige toelatings- en aanwervingsvoorwaarden, functiebeschrijving, berekeningswijze bezoldiging en alle praktische info hoe te solliciteren vind je op www.torhout.be/vacatures

Vacatures 2023

De komende maanden verwachten we nog verschillende nieuwe openstaande vacatures. Interesse om te werken bij het lokaal bestuur? Aarzel niet om spontaan te solliciteren via de website of om je cv op te sturen naar selecties@torhout.be. Hou zeker ook onze website www.torhout.be/vacatures in de gaten.

18 WONEN

Zitdagen belastingaangifte

Op donderdag 11 mei is er in Cultuurcentrum de Brouckere een zitdag van FOD Financiën voor het invullen van je belastingaangifte, dit van 9 - 12 uur en van 13 - 15 uur. De zitdag verloopt op afspraak. Surf naar www.torhout.be/zitdag-belastingen en maak online een afspraak of maak een telefonische afspraak via 050 89 36 07 vanaf donderdag 20 april, telkens van 13.30 - 16 uur. Breng tijdens je afspraak alle relevante documenten mee en/of een volmacht als je langskomt voor de aangifte van een andere persoon.

Ophaling papier en karton? Maak je pak niet te zwaar!

Het zijn echte helden, de mannen en vrouwen die wekelijks het afval ophalen in de straten. En toch blijven het mensen. Denk even aan hen wanneer je je papier en karton buiten plaatst, en maak de pakken niet te zwaar. Tip: heb je die mogelijkheid?

Plaats je papier en karton dan op een muurtje of een verhoogje zodat het heffen minder belastend is voor de afvalophalers. Meer afvaltips vind je via www.mirom.be

Sluitingsdagen

Op volgende momenten zijn onze diensten gesloten: maandag 1 mei (Dag van de Arbeid) donderdag 18 mei (Hemelvaart) maandag 29 mei (Pinkstermaandag)

GESLOTEN

Ook in Groenhove hond aan de lijn, ’t zal wel zijn!

Torhout heeft een grote rijkdom aan bossen en natuurgebieden. Daar is het heerlijk vertoeven, ook met pluizige viervoeters. Honden zijn er van harte welkom, maar wel aan de leiband! Dat is misschien niet zo prettig, maar wel nodig om 3 redenen: Loslopende honden kunnen de wilde dieren in het bos opschrikken en verjagen. Vooral in het Groenhovebos weten we dat er reeën leven, die werden al het slachtoffer van loslopende honden. Daar is het dus extra belangrijk om je hond aan de lijn te houden!

Heel wat mensen zijn (soms terecht) bang voor honden. Laat je jouw hond loslopen, dan maak je - zonder dat je het beseft - andere wandelaars bang tijdens hun wandeling of breng je hen in sommige gevallen zelfs in gevaar.

Naar andere honden toe is het beter en veiliger dat iedere hond aangelijnd is. Niemand wil op zijn of haar wandeling een vechtpartij tussen zijn eigen hond en die van iemand anders.

Heb jij al rookmelders?

Woningbranden eisen in België enorm veel slachtoffers. Naast het vermijden van brandrisico’s in en om de woning is het belangrijk om te investeren in voldoende rookmelders. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend. Veel te weinig mensen weten dat, als er ’s nachts brand uitbreekt, je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden. Als je slaapt, ruik je immers niets!

19 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 3 KORT

MEI

Manillen en gezelschapsspelletjesavond met croques

Maandag 3 & 17 april, 1 & 15 mei van 17 tot 20 uur

OC ‘t Centrum - Beerstraat 20 sociaal.huis@torhout.be

Expo Eddy Verloes - Buiten Zinnen / Losing Our Minds

Nog tot en met 6 mei Cultuurcentrum de Brouckere - Aartrijkestraat 6 ccdb@torhout.be - 050 22 11 50 - www.ccdebrouckere.be

Kleuterjudo

Maandag 8, 15 & 22 mei, 5 & 12 juni van 18 tot 18.45 uur

Sporthal - Industrielaan 2

vzw Judo club TORI Torhout - infojct@hotmail.com - 050 21 42 30 www.jctt.be

Woordkunstfestival

Tot en met zaterdag 10 juni

Kunstacademie - Bruggestraat 12 secretariaatacademie@torhout.be - 050 21 56 55 www.torhout.be/kunstacademie

Vroegmorgenwandeling in domein d’Aertrycke

Maandag 1 mei om 5 uur

Kasteel d’Aertrycke - Zeeweg 42

Natuurpunt Brugge - verplancke-de.neve@skynet.be - 050 38 21 50 www.natuurpunt.be/agenda

Kubbtornooi

Maandag 1 mei om 13 uur

Don-Boscoplein - Revinzestraat

Torhout Content - www.torhoutcontent.be

GR-wandeling langs vernieuwde GR 131

Donderdag 4 mei

Parking Kasteel Wijnendale - Fonteinpad 2

jan.vanmeirvenne@groteroutepaden.be

0495 91 87 02

Fietsroute - Atelier in Beeld

Zaterdag 6 en zondag 7 mei van 9 tot 18 uur

vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Hé, luister je mee... voorlees- en knutseluurtje

Zaterdag 6 mei om 10 uur

Bibliotheek - Ravenhofstraat 9

bib@torhout.be - 050 22 11 40

Tentoonstelling Keramiek Kasper

Van zaterdag 6 mei tot en met zondag 27 augustus

Museum Torhouts Aardewerk - Ravenhofstraat 5

vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Relaxatie & yoga voor kinderen

Zondag 7 mei van 9 tot 10 uur

Wisperminne - Smissestraat 43

info@wisperminne.be - 0479 88 51 01 - www.wisperminne.be

‘Wilde Snuitdagen’ bij de Jong Natuurverkenners

Zondag 7 mei om 9 uur

Groenhove Diocesaan Dienstenhuis - Bosdreef 5 Jong Natuurverkenners (Midden-West-Vlaanderen)

dirix.xavier@gmail.com - 0488 81 12 45 - www.natuurpunt.be

Boerenmarkt met 100% Torhoutse producten

Zondag 7 mei van 11 tot 17 uur

Stadspark - Aartrijkestraat 11/b

economie@torhout.be - 050 22 11 22

Speeddate - vriendschapseditie

Maandag 8 mei van 17 tot 20 uur

OC ‘t Centrum - Beerstraat 20 sociaal.huis@torhout.be

Ewout Pierreux Rhodes Trio

Dinsdag 9 mei om 20 uur

Club de B - ‘s Gravenwinkelstraat 5

The Black Cat vzw - info@theblackcat.be - 0479 13 30 67 www.theblackcat.be

Vorming modeltekenen (TIC Rembert)

Van 12 mei tot en met 27 mei

Cultuurcentrum de Brouckere - Aartrijkestraat 6

ccdb@torhout.be - 050 22 11 50 - www.ccdebrouckere.be

Gebakjes voor Moederdag

Vrijdag 12 mei om 13 uur

OC ‘t Centrum - Beerstraat 20

sociaal.huis@torhout.be

20
#visittorhout

7de Spi’riet Presents

Zaterdag 13 mei

GO! Atheneum Eureka - Rijselstraat 110

Programmeer je eigen game of verhaal

Zaterdag 13 mei van 9 tot 12 uur

Campus Eureka - Rijselstraat 110

CoderDojo Belgium vzw - torhout@coderdojobelgium.be

Activiteit: kikkers in de poel

Zondag 14 mei om 9 uur

Groenhove Diocesaan Dienstenhuis - Bosdreef 5 Jong Natuurverkenners (Midden-West-Vlaanderen)

dirix.xavier@gmail.com - 0488 81 12 45 www.natuurpunt.be/agenda

100% Torhoutse producten op de woensdagmarkt

Woensdag 17 mei van 8 tot 12 uur

economie@torhout.be - 050 22 11 22

Tuinbeurs - Hof & Huis

Van 18 mei tot en met zondag 21 mei

Kasteel d’Aertrycke - Zeeweg 42

Hof & Huis - www.tuinbeurzen.be/tickets

En nu? - Wilfried Van Der Elst

Vrijdag 19 mei om 20 uur

Club de B - ‘s Gravenwinkelstraat 5

Skalaar Torhout vzw - info@skalaar.be - www.skalaar.be

Relaxatie & yoga voor kinderen

Zondag 21 mei van 9 tot 10 uur

Wisperminne - Smissestraat 43

info@wisperminne.be - 0479 88 51 01 - www.wisperminne.be

Darts- en biljarttornooi

Maandag 22 mei vanaf 17 uur

OC ‘t Centrum - Beerstraat 20

sociaal.huis@torhout.be

Inspiratieavond duurzaam vervoer

Dinsdag 23 mei om 18 uur

Stadskantoor Torhout - Aartrijkestraat 11/b

ruimte@torhout.be - 050 22 11 39

www.torhout.be/mobiliteit-van-de-toekomst

Straatvinken in Torhout

Donderdag 25 mei van 17 tot 18 uur

ruimte@torhout.be - 050 22 11 39

www.straatvinken.be/ik-tel-mee

Elysium

Zaterdag 27 mei en zondag 28 mei

Cultuurcentrum de Brouckere - Aartrijkestraat 6

Kunstacademie Torhout - secretariaatacademie@torhout.be - 050 21 56 55 - www.torhout.be/kunstacademie

Garageverkoop

Zondag 28 mei van 8 tot 17 uur

Gitsstraat - Beckhofstraat - Hertog van Arenbergstraat garageverkoopbeckhof@proximus.be - 050 21 29 16

Feest in ‘t Groen

Zondag 28 mei vanaf 14 uur

Don Boscoplein

vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Klimber obstakel run

Maandag 29 mei vanaf 10 uur

Klimberland - Bruggestraat 91

OCR Houtland VZW - info@ocrhoutland.be - 0473 59 16 64 www.klimberobstakelrun.be

Filmavond met popcorn

Maandag 29 mei van 17 tot 20 uur

OC ‘t Centrum - Beerstraat 20 sociaal.huis@torhout.be

JUNI

Beheerfietstocht door het Groenhovebos

Donderdag 1 juni om 18 uur

Parking Groenhovebos - Bosdreef 8

Natuurpunt Torhout - rdebaillie@gmail.com - 0484 48 15 47 www.natuurpunt.be/agenda

Hé, luister je mee... voorlees- en knutseluurtje

Zaterdag 3 juni om 10 uur

Bibliotheek - Ravenhofstraat 9

bib@torhout.be - 050 22 11 40

Slotactiviteit voor het hele gezin

Zondag 4 juni om 9 uur

Groenhove Diocesaan Dienstenhuis - Bosdreef 5 Jong Natuurverkenners (Midden-West-Vlaanderen)

dirix.xavier@gmail.com - 0488 81 12 45 www.natuurpunt.be/agenda

Aquarium- , terrarium- & vijverbeurs

Zondag 4 juni van 10 tot 16 uur

Club de B - ‘s Gravenwinkelstraat 5

Skalaar Torhout vzw - info@skalaar.be - www.skalaar.be

21 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 3

Petanque

Dinsdag 6 juni van 14 tot 17 uur

OC ‘t Centrum - Beerstraat 20 sociaal.huis@torhout.be

Wajdi Riahi Trio

Dinsdag 6 juni om 20 uur

Club de B - ‘s Gravenwinkelstraat 5

The Black Cat vzw - info@theblackcat.be - 0479 13 30 67 www.theblackcat.be

Je bent meer dan een ziekte of een ongeval

Donderdag 8 juni om 14 uur

CM Torhout - Burg 49

gezondheidenparticipatie.westvlaanderen@cm.be - 050 44 03 88

Expo ‘Beeld pakt uit’

Van 10 tot en met 23 juni

Cultuurcentrum de Brouckere - Aartrijkestraat 6

Kunstacademie - secretariaatacademie@torhout.be - 050 21 56 55 www.torhout.be/kunstacademie

Programmeer je eigen game of verhaal

Zaterdag 10 juni van 9 tot 12 uur

Campus Eureka - Rijselstraat 110

CoderDojo Belgium vzw - torhout@coderdojobelgium.be

Relaxatie & yoga voor kinderen

Zondag 11 juni om 9 uur

Wisperminne - Smissestraat 43 info@wisperminne.be - 0479 88 51 01 - www.wisperminne.be

Verkenning van het Moereveldpad

Zondag 11 juni van 9 tot 12.30 uur

Parking Kinderboerderij d’Oude Smelterij - Ieperse Heirweg 5

Natuurpunt Torhout - bart.van.thuyne@telenet.be - 0479 81 29 63 www.natuurpunt.be/agenda

Cultuurinjecties Don Bosco

Zondag 11 juni van 14 tot 18 uur

Don Boscoplein vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Dank- en impulsavond

Donderdag 15 juni om 19 uur

Groenhove Diocesaan Dienstenhuis - Bosdreef 5

CCV bisdom Brugge - brugge@ccv.be - 050 44 49 53 www.ccv.be/brugge

Batjes

Van 16 juni tot en met 18 juni Stadscentrum en Markt vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Nacht van Vlaanderen

Vrijdag 16 en zaterdag 17 juni Stadscentrum

Vzw De Nacht - dirk.verduyn@skynet.be - www.nvv.be

Relaxatie & yoga voor kinderen

Zondag 18 juni van 9 tot 10 uur

Wisperminne - Smissestraat 43 info@wisperminne.be - 0479 88 51 01 - www.wisperminne.be

Grinta For Bjarne - Forte Etixx Classic

Zaterdag 24 juni

CDC Pools Cycling Team VZW - Ambachtstraat 35

Paardenmarkt

Zaterdag 24 juni van 7 tot 18 uur

Stadscentrum en Markt vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Cultuurinjecties Sint-Henricus

Van zaterdag 24 juni, 14 uur, tot en met zondag 25 juni, 19 uur Sint-Henricus, Zon- en Sterstraat vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 11 50 - www.visittorhout.be

Spinnen - Jørgen Vervliet

Maandag 26 juni om 20 uur Club de B - ‘s Gravenwinkelstraat 5 Skalaar Torhout vzw - info@skalaar.be - www.skalaar.be

Meer informatie over bovenstaande en andere activiteiten vind je op www.visittorhout.be. Of volg de Facebookpagina Torhout - levende stad of onze Instagrampagina’s lokaalbestuurtorhout en VisitTorhout.

22
Op zoek naar extra activiteiten in Torhout? www.uitintorhout.be
www.visittorhout.be
VISITTORHOUT BELEEF DE STAD, PROEF DE GESCHIEDENIS EN GENIET VAN DE OMGEVING.
Ontdek de brochure van Visit Torhout met leuke tips voor een dagje uit.
Torhout, buukepitje van het Houtland.

College van burgemeester en schepenen

BEVOEGDHEDEN

- Algemeen beleid

- Veiligheid

- Lokale economie

- Burgerzaken - Feestelijkheden

Zeeweg 28, Torhout

GSM 0499 46 32 43

E-mail kristof.audenaert@torhout.be

Zitdag: di. 10 - 12 uur / woe. 11 - 12 uur

BEVOEGDHEDEN

- Cultuur en musea

- Stadsplanning

- Jeugd

- Informatie, participatie en dienstverlening

- Erediensten

Vrijwilligerswerking

- Onderwijs

Aartrijkestraat 118, Torhout

GSM 0496 39 73 92

E-mail lieselotte.denolf@torhout.be

Zitdag: woe. 9.30 - 12 uur

BEVOEGDHEDEN

- Personeel

- Sociale zaken

- Gelijkekansenbeleid

Sociale tewerkstelling

- Woonbeleid

Aartrijkestraat 165, Torhout

GSM 0496 82 35 54

E-mail ine.debruyne@torhout.be

Zitdag: di. 10 - 12 uur

BEVOEGDHEDEN

- Mobiliteit

- Leefmilieu en dierenwelzijn

Natuur en groen

Noord-Zuidbeleid

Begraafplaatsen

Toerisme

Driekoningenstraat 102, Torhout

GSM 0478 46 50 29

E-mail elsie.desmet@torhout.be

Zitdag: vrij. 13.30 - 15.30 uur

Tom

Claude

OPGELET!

Zitdagen op afspraak.

BEVOEGDHEDEN

- Openbare werken

- Stadspatrimonium

- Waterbeleid

Land- en tuinbouw

Wijkverfraaiing

Kruiskensstraat 1A, Torhout

GSM 0475 32 84 31

E-mail hans.blomme@torhout.be

Zitdag: woe 14 - 16 uur

Stadskantoor

BEVOEGDHEDEN

- Kinderopvang

- Omgevingsvergunningen

- Volksgezondheid

- Senioren

Sport - Brandweer

Makeveldmolenstraat 3, Torhout

GSM 0475 79 31 91

E-mail rita.dewulf@torhout.be

Zitdagen: ma. 9.30 - 12 uur

In het Stadskantoor van Torhout vind je: het onthaal, burgerzaken dienst Ruimte, dienst Milieu, dienst IT, dienst Financiën, dienst Communicatie, personeelsdienst, secretariaat en stadsarchief.

Aartrijkestraat 11/b, 8820 Torhout

Tel. 050 22 11 22 | info@torhout.be

BEVOEGDHEDEN - Financiën

- Bijzonder comité sociale dienst

- Ouderen - en thuiszorg (inclusief Woonzorgcentrum)

- Smart City - Markten - Sport (vanaf 01.07.2023)

Rubenslaan 11, Torhout

GSM 0474 84 03 82

E-mail joost.cuvelier@torhout.be

Zitdagen: vrij. 15.30 - 17 uur

Meer info

www.torhout.be/college-vanburgemeester-en-schepenen

Openingsuren onthaal:

maandag tot vrijdag: 9 - 12 uur & 13.30 - 17 uur

zaterdag: 9 - 12 uur

OPGELET! Niet alle diensten hebben dezelfde openingsuren, voor een overzicht, ga naar: www.torhout.be/contact

Wil je iets melden of heb je een tekortkoming gezien in onze stad?

We vernemen het graag via www.torhout.be/overzicht-meldingen of vul onderstaande meldingskaart in.

Naam voornaam:

Telefoon:

Melding:

Adres:

E-mail:

Datum melding:

Handtekening:

23 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 3 LOKAAL BESTUUR
Vandenberghe algemeen directeur Callewaert financieel directeur Kristof Audenaert Burgemeester Lieselotte Denolf eerste schepen Ine Debruyne tweede schepen Hans Blomme vierde schepen Rita Dewulf vijfde schepen Joost Cuvelier zesde schepen
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Wie, o wie?

Hierboven zie je een van de werken van Keramiek Kasper. Kan jij 3 personen uit de schurkenboot benoemen?

Hoe deelnemen?

Mail je antwoord als de bliksem naar sparrensprokkels@torhout.be of bezorg onderstaande strook aan het onthaal in het Stadskantoor - Aartrijkestraat 11/b. Deelnemen kan tot en met 1 juni 2023

Oplossing vorige editie: We zochten de kunstenaar JAUNE.

Benieuwd naar meer werk van Keramiek Kasper?

Wie, o wie?

(mei 2023)

Naam voornaam:

E-mail:

Bezoek de expositie vanaf 6 mei in het Museum Torhouts Aardewerk.

Kan jij 3 personen uit de schurkenboot benoemen?

Wedstrijdreglement zie www.torhout.be.

Colofon

Eindredactie: Dienst Communicatie

Redactie: Patrick Adam, Laurence Ameel, Charlotte Aneca, Karien Bardoel, Ine Debruyne, Stefanie Callewaert, Nora Carrette, Christel Casier, Judith Colaert, Tamara Cuypers, Kim Debus, Sofie De Clercq, Belle Declercq, Mieke Dekoninck, Bert Desendere, Charlotte Hoeman, Naomi Julien, Florentien Lahoutte, Koen Pirlet, Heidi Raes, Axelle Sanders, Luna Verheye, Ilona Verlinde.

Lay-out en druk:

Ontwerp Studio Engarde

Lay-out Bredero Graphics

Druk Bredero Graphics

Verantwoordelijke uitgever: Lokaal Bestuur Torhout

Aartrijkestraat 11/b, 8820 Torhout

Verantwoordelijke schepen: Lieselotte Denolf

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.