Page 1

AJÁNDÉKOZZON

ÉLMÉNYT KARÁCSONYRA! Több mint 800 program, 18 féle élménycsomag! Wellness, kaland, családi móka vagy üdülés már 5000 Ft-tól! MÁR FOGLALHATÓK a jövő évi görögországi autóbuszos nyaralások! Fantasztikus előfoglalási kedvezménnyel 10 nap apartmanban már 19.900,-Ft-tól! Foglalja le helyet most és mi további 5% KEDVEZMÉNYT adunk Önöknek, sőt fizetni is csak januárban kell!

Egzotikus pihenések JANUÁRBAN, álom árakon:

ROMCAR TRAVEL SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu XIX. ÉVF. 46. SZÁM

2015. DECEMBER 11 .

Eng.szám: R01984/2000

DUBAI repülővel már 109.900,- Ft-tól/fő/7 nap BALI repülővel már 179.900,-Ft-tól/fő/10 nap SRÍ LANKA repülővel már 189.900,-Ft-tól/fő/10 nap MALDÍV SZIGETEK repülővel már 245.000,-Ft/fő/10 nap

TOLNA MEGYEI

www.tmkronika.hu

Pegaso Linea Italia Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

csomagoló A leendő munkatárs feladatai: – Kész bútorok ellenőrzése – Bútorok csomagolása – Bútorok előkészítése a rakodáshoz Elvárásaink: – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Csapatban való együttműködés – Rugalmasság Amit kínálunk: – Hosszú távú munkalehetőség – Munkavégzés fiatal, dinamikus csapatban – Béren kívüli juttatások

varrónő

A 17 éves autista fiú, aki Einstein nyomában jár 3.oldal

ÁLLÁSAJÁNLATOK

Klasszikus és modern egy télikertben 9.old.

3.oldal

a bonyhádi telephelyű Schäfer-Oesterle Kft-nél

A leendő munkatárs feladatai: – Szabászat által előkészített munkadarabok összevarrása Elvárásaink: – Varrónői tapasztalat – Pontos, precíz, igényes, minőségi munkavégzés – Jó kézkoordinációs készség – Csapatban való együttműködés Amit kínálunk: – Versenyképes bér, – Béren kívüli juttatások, – Prémium rendszer, – Munkába járási támogatás, – Céges buszjáratok

6.oldal

– a másik út a sikerhez!

Ajándékozzon EGÉSZSÉGET!

8.oldal

Paksi Gyógyászati Központ és Gyógyfürdő

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük küldje el fényképes önéletrajzát a pozíció megjelölésével az info@pegaso.hu e-mail címre, vagy személyesen is jelentkezhet minden nap 15:00-kor a 7100 Szekszárd, Epreskert u. 5. szám alatt.


2

Aktuális

LAPSZEMLE

Nem díjazza az állam, ha valaki házi vízművet épít

Az európai dzsihád nem vallási és nem társadalmi, hanem generációs lázadás

Családi otthonteremtési kedvezményt vett volna igénybe László és családja. Minden előfeltételnek megfeleltek, mégis búcsút mondhatnak a támogatásnak, mert közművesített víz helyett a meglévő fúrt kút és egy házi vízmű (index.hu) segítségével lenne a házukban víz.

Meghívó

Jövőre a gyűjtögetés is adózik

Az Egészség szolgálatában 2015.12.15-én, 15.00 órai kezdettel, Szekszárdon megkezdi működését a Meridián Club. Helye: Szekszárd, Csatári utca 47. szám alatti Alibi Söröző emeletén található, igényesen kialakított Konferenciaterem. Az előadások INGYENESEK!

PROGR AMOK : 15.00–15.30 3-1-2 meridiántorna bemutató, gyerekek és felnőttek részére 15.30–16.00 Latin táncok – diákok előadásában 16.00–18.30 Gyermekbetegségek kialakulása és a meridiánok közötti kapcsolat – Stressz hatásai, Egészségünk megőrzése a meridiánok ismeretével Előadók: Zhang Edit, Zhang Ning 18.30 Tombolasorsolás, a résztvevők között 3 db EMC diagnosztikát sorsolunk ki! Minden érdeklődőt szeretettel várunk! Érdeklődni a 30-9123206 telefonszámon, Kozma Erzsébet

AJÁNDÉKKUPON A KUPON 2015. december 31-ig, 50%-os kedvezményt biztosít az egész szervezetet feltérképező EMC diagnosztika díjából. Bejelentkezés szükséges: 30-9123206-os telefonszámon.

Mert ha vallási vagy társadalmi alapjai lennének, akkor nem ezrek, hanem százezrek csatlakoztak volna a mozgalomhoz, állítják a téma kutatói. Az egyik legelismertebb szakértő szerint az új dzsihádisták leginkább a hetvenes évek szélsőbaloldali terroristáihoz hasonlítanak, és (444.hu) ők is a szüleik ellen lázadnak.

A közbeszerzésekről: az ember csak a vele együtt élőkért lehet felelős Egyetlen fontos témája volt a hétfői parlamenti ülésnek, órákon át kérdezik a képviselők a kormány tagjait. „És ezt így hogy?" Ezzel a kreatív címmel tett fel azonnali kérdést Orbán Viktornak Schiffer András. Az LMP elnöke elmondta, a miniszterelnök májusban azt ígérte, hogy az új közbeszerzési törvénybe beleírják, hogy a politikusrokonok nem indulhatnak közbeszerzéseken, a múlt héten viszont egy törvénymódosítással ezt a kört szűkítették a közös háztartásban élőkre. A kormányfő szerint Magyarországon a közbeszerzések nyilvánosak, a cégek tulajdonosait fel kell tárni, mindenki látja, hogy ki indult, a közbeszerzési törvényünk pedig a legszigorúbb Európában. „Az ember azért tartozik felelősséggel, akikkel egy „ háztartásban él – mondta, és azt is hozzátette: ha minden hozzátartozót kizárnának, az nem volna betartható. Schiffer erre azt válaszolta: a hozzátartozók körét jó fél évszázada meghatározza a Ptk., ezt nem volna nehéz törvényben (vg.hu) is alkalmazni.

Eddig nem zavarta különösebben a törvényalkotót a jellemzően a legszegényebb rétegek által végzett erdei gyűjtögetés, de 2016. január 1-től már ez is adóköteles tevékenységgé válik. (piacesprofit.hu)

Egyszer még átkozni fogják a fociklubok az új és nagy stadiont Alig lézengenek a magyar élvonal meccsein a nézők, és ez már az MLSZ-nek is feltűnik. Ám a kluboknak nem létszükséglet a nézőszám emelése: itt a profi marketing még gyerekcipőben jár, leginkább csak nosztalgiáznak, magyarázatokat keresnek. A magyar foci bevételei alapján a kkv-szektorba tartozik, annál azonban lényegesebb több állami hátszéllel és támogatással. Ám ha a nézőszám emelése kötelező lesz, akkor átokká válhat az új, és főleg nagy stadion is. (hvg.hu)

Saláta, emberi kéz nélkül Teljesen automatizált 4800 m2 alapterületű zöldségüzemet épít a japán Spread nevű cég Kiotóban. Japánban nagy reményeket fűznek az ilyen futurisztikusnak tűnő beruházásokhoz, hiszen az ország a szükséges élelmiszer-mennyi(agroinform.hu) ség 60 százalékát importálja.

„Rossz volt„: megkötöztek egy kisfiút az óvodában Másfél órán keresztül megkötözve kellett ülnie és ennie egy három és fél éves kisfiúnak egy Bács-Kiskun megyei óvodában a szülők szerint. Az óvónő azt mondja, csak két percre kötözték (hvg.hu) meg a gyermeket egy fonallal.


3

Bulvár – Aktuális

BULVÁR

Titkolt tehetségek

V

an, amit nem tudunk róluk. A sztárok titkai. A krone.at szerint Angelina Jolie például kiváló késdobáló, az ex 007-es ügynök, Pierce Brosnan tűznyelőként akár cirkuszban is felléphetne. Az Oscar-díjas Robert Redford festőművészként is alkotott, a művészet másik ágában kiváló Eva Longria virtuózan játszik klarinéton. A zenében Bruce Willis is jó, szájharmonikásként egy bandában is fellép, a neve: Loose Goose. Sandra Bullock sok nyelven beszél, németül szinte anyanyelvi szinten, ugyanis gyermekkorában Nürnbergben élt. Pályatársa, a szintén Oscar-díjas Susan Sarandon asztalitenisz csapatban játszik, míg Justin Bieberről talán kevesen tudják, hogy a Rubik-kockát egy perc 23 másodperc alatt tudja kirakni.

Mesterszakon tanul kvantumfizikát a 17 éves autista fiú

K

étéves korában súlyos autizmust állapítottak meg a most 17 éves Jacob Barnettnél. Az orvosok azt mondták a szüleinek, nem lesz képes megtanulni olvasni, de még beszélni sem. Most azonban mesterszakon tanul kvantumfizikát és emellett a Youtube-on tart ingyenes előadásokat. Édesanyja, Kristine Barnett már korán észrevette, hogy fiát lenyűgözik a mintázatok, ezért kivette a speciális iskolából, és hagyta, hogy maga fedezze fel a világot. Jacob már 11 éves korában elkezdte az egyetemet. Most éppen a relativitáselmélet új megközelítésén dolgozik. A szakemberek szerint az IQ-ja 170, annyi, mint Albert Einsteinné volt, és esélyesnek tartják a Nobel-díj megszerzésére is. (eduline.hu nyomán)

KARÁCSONYI VÁSÁRLÁS... óvatosan, okosan!

A

karácsonyi ünnepek közeledtével egyre többen kezdenek el már most szeretteiknek ajándékokat vásárolni. Irodánk összegyűjtötte azokat a hasznos és fontos információkat, melyek sok – ünnepek előtti, alatti és utáni – kellemetlenségtől óvhatják meg a vásárlókat.

Mindenekelőtt legyünk tisztában fogyasztói jogainkkal, tudjuk a válaszokat az alábbi kérdésekre! – Mi a különbség a garancia és jótállás között? – Mit kell tennem, amennyiben hibás a termék? – Mit kell tennem, ha nem tetszik, vagy nem jó az ajándék? – Melyek a fogyasztóvédelemhez kapcsolódó legfontosabb fogalmak? – Milyen a szabályos használati és kezelési útmutató? – Internetes vásárlás esetén, mit vegyek figyelembe a termék megrendelése előtt? – Internetes vásárlás esetén melyik a legbiztonságosabb fizetési mód? – Hová fordulhatok panaszommal, mint fogyasztó? A kérdésekre választ adnak az alábbi linkeken elérhető információk, illetve az irodánkban beszerezhető ingyenes kiadványok. Fogyasztói kalauz karácsony előtt és után: http://www.magyarefk.hu/pdf/Fogyasztoi_Kalauz_Karacsonyi_web_t.pdf Határon átnyúló internetes vásárlások – hasznos tudnivalók és jó tanácsok: http://www.magyarefk.hu/images/stories/pdf/ kiadvanyok/hataron_atnyulo_online_vasarlasok.pdf Európai Fogyasztói ügyek: http://europa.eu/youreurope/citizens/shopping/index_hu.htm

Eredményes, élményekkel teli vásárlást kívánunk! E U R O P E D I R E C T TÁ J É KO Z TATÓ KÖ Z P O N T Szekszárd, Szent István tér 11–13. • Telefon/fax: 74/510-295 E-mail: eip@tolnamegye.hu • www.edtolna.hu • www.facebook.com/edtolna

Német tulajdonú autóipari beszállító cég bonyhádi telephelyre

BETANÍTOTT MUNKÁSOKAT és SZAKMUNKÁSOKAT keres Bőripari tapasztalat előnyt jelent! Fényképes önéletrajzokat várjuk: Schäfer-Oesterle Kft. 7150 Bonyhád, hrsz. 02/79 (Ipari Park) Telefon: 74/684-932 • Fax: 74/684-939 E-mail: info@schaefer-oesterle.hu


4

Aktuális

FELADATOK: – Elektronikai termékek összeszerelése

Tel.: +36 92 510 581, +36 20 555 3314 +36 20 230 3012, +36 20 991 4363

A Személyzeti Szolgáltató Kft. partnercége megbízásából keres:

OPERÁTOROKAT

Munkaerő-kölcsönzői ny. sz.: 37961/2001-0M1u0n0kaerőkölcsönzői ny. sz.: 37961/2001-0100

(munkavégzés helye: TAB)

ELVÁRÁSOK: – minimum 8 általános iskolai végzettség – hatósági erkölcsi bizonyítvány – több műszak vállalása AMIT KÍNÁLUNK: – versenyképes jövedelem – útiköltség (bérlet) támogatása – béren kívüli juttatás – kulturált munkakörülmények A szállásosokat is várjuk!

„ A „zöldkötvények jól hoznak a tőzsdén K

ét év alatt nyolcszorosára nőtt a különféle környezetbarát projektek finanszírozását célzó úgynevezett „zöldkötvények” összértéke a Wall Street-i tőzsdén, és nulláról 2,6 milliárd dollárra bővült a részvényalapok mértéke is. A nemzetközi pénzpiaci trendek alapján egyértelműen látszik, hogy a megújulóenergetika egyre vonzóbb befektetést jelent, köszönhetően az infrastrukturális költségek drasztikus csökkenésének, valamint a várható profit növekedésének – írta a Smartinvest.hu a Bloomberg elemzése alapján.

Többévnyi hezitálás és mérlegelés után a Wall Street befektetői úgy tűnik, elkezdtek valóban hinni a megújulóenergetika kínálta üzleti lehetőségekben. A közölt adatok szerint ma több milliárd dollár tőke áramlik az egyes megújuló energiaforrásokkal és környezetbarát megoldásokkal foglalkozó cégekhez. Részvényalapokról, a zöld kötvényekről és a különféle projektcégekről van szó. Az okok: – az ingatlanbefektetők zöld projektekbe fektetnek, mert számukra vonzó az állami támogatás és az adókedvezmény, – a megújuló energiaforrásokra épülő infrastruktúra költségei drasztikus mértékben csökkentek az elmúlt évek során, – mindez együtt biztonságosabb megtérülést kínál, mint a hagyományos energiaprojekteké.

Az amerikai napenergiacégekbe 2014-ben összesen 2,6 milliárd dollár folyt be részvényalap formájában, miközben 2009ben ez az érték nullát mutatott. A zöldkötvények szintén remekül teljesítenek, hiszen 2012 és 2014 között megnyolcszorozódott az ezekbe invesztált össze-

gek értéke, ami 2014-re mintegy 40 milliárd dollárt jelentett. A projektcégekbe forgatott tőzsdei invesztíció a korábbi két év 2,5 milliárd dolláros szintjéről legutóbb 4 milliárd dollárra emelkedett. (24. hu nyomán)

TUDÁSSAL A JÖVŐÉRT KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY 7100 Szekszárd, Arany J. u. 3.

SAJTÓKÖZLEMÉNY Munkatársak felvétele a Tudással a Jövőért Alapítványnál TÁMOP 1.4.1-12/1-2013-0517 Projekt teljes költségvetése: 17.511.932,- Ft Támogatás összege: 17.511.932,- Ft Projekt megvalósítása: 2014.12.01-2015.11.30. A Tudással a Jövőért Közhasznú Alapítvány 17.511.932,- Ft támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében Munkatársak felvételére, melynek keretében öt fő kezdte meg munkáját az Alapítványnál. Kapcsolat: Rendeczky Lajosné www.tudassal.hu


5

Gazdaság

Új dobozos furgoncsalád A

Kft. (7355 Nagymányok, Fenyves u. 23.)

felvételt hirdet: Alja üzembe fára húzó munkás (férfi, nő) (nem igényel fizikai munkát)

M

ég 2012-ben írták alá azt az együttműködési megállapodást, amely több járműgeneráció közös kifejlesztésére irányul 2020-ig – Peugeot, Citroën és Toyota egy programban. Az eredménye az új dobozos furgon modellcsalád. A jelenleg futó Peugeot Expert és Citroën Jumpy utódjaként mutatkozik most be a Peugeot Traveller és Citroën Spacetourer, illetve harmadikként a Toyota Proace. A trióból lesznek majd személy- és teherautó kivitelek is. A most kiadott sajtóképeken az üvegablakos személyváltozatok szerepelnek. Az együttműködés célja a fejlesztési és gyártási költségek megosztása volt, hogy ezáltal versenyképes árú termékkel jelentkezhessenek a közepes méretű kishaszonjárművek, minibuszok szegmensében.

Mindegyik modellt, a márkajelzéstől függetlenül a PSA franciaországi Sevel Nord üzemében készítik majd. A három kisfurgon műszaki jellemzői, motorjaik és felszereltségük is közös, de az adott gyártóra jellemző saját arculatot megőrízték. A képek alapján ez leginkább az orr-részre korlátozódik, persze a beltérben is várhatók különbségek. A Citroën Spacetourer, Peugeot Traveller és Toyota Spacetourer bemutatója a jövő év márciusában nyíló Genfi Autószalonon várható, az autók 2016 első felétől megvásárolhatók lesznek. (origo.hu nyomán)

AMIT ELVÁRUNK: • rátermettség, • szakmai végzettség nem feltétel • hasonló területen szerzett gyakorlat előnyt jelent • pontos precíz munkavégzés AMIT KÍNÁLUNK: • betanulási lehetőség, képzés • biztos háttér, hosszútávú munkalehetőség • minden hónapban pontosan utalt jövedelem • béren felüli étkezési utalvány 8.000 Ft értékben • év végén jutalom utalvány formájában • útiköltségtérítés (bérlet) • betanulási idő után korrekt teljesítménybéres jövedelem

ÉRDEKLŐDNI személyesen a Stuco Kft. telephelyén (Nagymányok, Fenyves u. 23. sz. alatt) lehet. Telefonos időpont egyeztetés 74 458 020-as számon, minden nap 15 óráig lehetséges.


6

Agrárium

Nincs más út a sikerhez!

N

agyon kevés ma Magyarországon az a szerencsés kukoricatermesztő, aki ne találkozott volna az egyik legrettegettebb kukoricagyommal, a fenyércirokkal. Azokban az országrészekben, ahol több éven át maga után termesztik a kukoricát, szinte törvényszerű a megjelenése, és az ellene való védelem évről-évre nehezebb. Mára kialakult a fenyérciroknak egy a hagyományos szulfonil-urea típusú herbicidekre rendkívüli módon ellenálló rassza, amely ellen a hagyományos védekezés kilátástalanná vált.

A RAGT Vetőmag Kft. egyedül rendelkezik teljes palettával a koraiaktól, a késői érésű hibridekig: • EXXCLAM DUO 320 ÚJ • OXXYGEN DUO 350 • ALEXXANDRA DUO 380 • FUTURIXX DUO 390 • BERGXXON DUO 410 • CADIXXIO DUO 470 • TOXXOL DUO 510 silónak is ajánlott

Regöly

Ma már sok termelő éppen ezért azonosítja az RAGT-t a Duo hibridekkel, pedig jó néhány nem Duo-s, kimagasló tudású anyag színesíti a palettát. Ennek legszebb példája a PHILEAXX hibridünk,

A Duo hibridek termesztése nem jelent kompromisszumot a termést illetően, hiszen mára már bebizonyosodott, hogy ezek a hibridek felveszik a versenyt a legnagyobb termés-potenciálú anyagokkal is. Ennek talán legjobb példája az évek óta több ezer hektáron elvetett ALEXXANDRA DUO, mely 2008 óta többféle

Kisláng – kétszeri teljes dózisú szulfonil-urea

Erre a problámára ad megoldást az RAGT Vetőmag Kft. portfoliójában évek óta forgalmazott Duo System® kukorica hibrideknek azon kivételes tulajdonsága, mely lehetővé teszi az állománypermetezést szelektív egyszikű-irtó herbiciddel, a BASF által forgalmazott cikloxidim hatóanyagú Focus Ultrával. Ezzel a technológiával minden nehezen, vagy más módon egyáltalán nem irtható egyszikű gyom (nád, csillagpázsit, fenyércirok, stb.) leküzdhető a kukoricában. A kukorica hibrideink Duo System® változatai – a hozzáadott tulajdonság kivételével – teljes mértékben megegyeznek az alapváltozatú hibridekkel, hiszen másképpen nem kaphatnak forgalmazási engedélyt.

összevetésben (MKK, GOSZ-VSZT, NÉBIH, fajtasorok) mutatta meg, hogy minden körülmények között átlag feletti termést, és ami ettől fontosabb, átlag feletti profitot tud termelni.

Alexxandra Duo Kisláng – Focus Ultra 2×2 liter (a fenti tábla közvetlen szomszédságából)

mely 2010-ben a Magyar Kukorica Klub Top 20 kísérletében a FAO 300-as kategóriában az első helyet szerezte meg, de azóta is termése minden évben átlagosan közel 1 tonnával haladja meg a kísérleti átlagokat. Az üzemi eredményei is évről évre bizonyítanak, másképpen nem kerülhetett volna idén 30.000 ha feletti vetésterületen elvetésre Magyarországon. A 2015 évi RAGT Termelői Versenyt is – az aszályos időjárás ellenére is – csak 13 t/ha feletti PHILEAXX eredménnyel lehetett megnyerni. Tehát, ha kiváló genetikai adottságokkal rendelkező, ugyanakkor kedvező árfekvésű vetőmaggal szeretne termelni, válassza Ön is az RAGT HIBRIDJEIT!

www.ragt.hu Hamarosan: www.duokukorica.hu www.facebook.com/ragt.vetomagkft Sárbogárd

Kisláng – előretör a Fenyércirok – itt szükség lesz a DUO System® technológiára


7

Lakás – Otthon – Építkezés

Időtálló konyhai ötletek

MOBIL TÜZÉP SZEKSZÁRD

H

T E L E F O N : 06 20/808 - 9517

a egy olyan színt keres, amely nem fog kimenni a divatból, akkor nézze át az alábbi klasszikus színkombinációkat.

Fekete-fehér: A fekete és a fehér szín – például egy sakkmintás padló formájában – időtálló párosítás, mely sosem megy ki a divatból. Persze, a konyhabútor is állhat e két színből: a legjobb, ha a feketét csupán 10-20 %-ban használjuk, hogy ne legyen túl sötét a helyiség. Fekete-fehér és fa: A fa használatával „felmelegíthetjük” az önmagában sokaknak egy picit rideg hatást keltő fekete-fehér párosítást. Bátrabbak rendezzék be a helyiséget fekete-fehér konyhabútorral, a padlóra fa burkolat kerüljön, a konyhasziget pedig fehér legyen: így erre helyeződik a hangsúly. Fehér és szürke: Ha a tiszta fehér szín túl sterilnek tűnik, vegyíthetjük a most nagyon divatos szürkével! Így egy igazán ízléses kombináció hozható létre, mely modern hatásúnak mutatja a konyhát.

Jöhet a piros! Legyen merész és egyedi: a paradicsompiros garantáltan feldobja a helyiséget! Különösen hangsúlyos lesz a látvány, ha a konyhabútor pompázik ebben a csodás tónusban. Piros, fehér és egy kis kék: A fehér a modern tisztaságot jelké-

Szekszárdon és 15 km-es körzetében

és építési törmelék Cement (25 kg-os) 850 Ft/zsák (34 Ft/kg) elszállítással! Namal (20 kg-os zsák) 665 Ft/zsák (33 Ft/kg) Kellemes ünnepeket Homok, sóder 4600 Ft/tonna (4,6 Ft/kg) kívánunk!

KÉSZBETON ÉS ZÚZOTT KŐ IS KAPHATÓ!

E

gymillió dolláros befektetést kapott egy cég az Egyesült Államokban, amely magánemberek autóit matricázza fel reklámokkal, amelyek tulajdonosai így pénzhez jutnak. Ugyanezzel az ötlettel próbálkozott a magyar Il Ferro is tíz éve, csak a biznisz helyett ők hatalmas pilótajátékot építettek. A cég ügyvezetője idén júniusban hűtlen kezelésért és sikkasztásért első fokon (hvg.hu nyomán) hat évet kapott.

Gázzal fűt?

Az E.On Energiaszolgáltató Kft. egyetemes piacon kiszolgált földgázfogyasztó ügyfélkörét 2016. január elsejével a Főgáz Zrt. veszi át. A zavartalan átadás-átvételi folyamat és a pontos elszámolás érdekében a szolgáltató kéri gáz egyetemes ügyfeleit, hogy decemberben diktálják be gázmérő állásukat. (napi.hu nyomán)

A

MINI KOTRÓGÉPPEL Alap-, HASÍTOTT és KUGLIZOTT KEMÉNYFA már kapható! árok- és ÉPÍTŐANYAGOK tükörásás INGYEN KISZÁLLÍTÁSSAL 2 TONNÁIG Igény szerint föld-

Amerikában tarol az ötlet, amivel itthon hat év börtönt sikerült elérni

pezi, a lágy kék árnyalat nyugalmat sugároz, a piros pedig egy csipetnyi mozgalmasságot visz az enteriőrbe. Utóbbi színt használja az apró részletek kiemelésére: például a függönyön vagy a konyharuhákon. (lakaskultura.hu nyomán)

Kft.

(7355 Nagymányok, Fenyves u. 23.)

felvételt hirdet:

Női-férfi betanított munkás AMIT ELVÁRUNK: • alja műhelyben szerzett tapasztalat előnyt jelent • pontos precíz munkavégzés AMIT KÍNÁLUNK: • biztos háttér, hosszútávú munkalehetőség • minden hónapban pontosan utalt jövedelem • béren felüli étkezési utalvány 8.000 Ft értékben • év végén jutalom utalvány formájában • útiköltségtérítés (bérlet) • betanulási idő után korrekt teljesítménybéres jövedelem ÉRDEKLŐDNI személyesen a Stuco Kft. telephelyén (Nagymányok, Fenyves u. 23 sz. alatt) lehet. Telefonos időpont egyeztetés 74 458 020-as számon, minden nap 15 óráig lehetséges.

GÉPI FÖLDMUNKA

Minden tévéelőfizetőt érintenek a változások

A

z alapvető díjszabást, a szerződés időtartamát a szolgáltatók eztán csak nagyon nehezen módosíthatják egyoldalúan, és könnyebb felmondani előfizetői részről, ha a szolgáltató jogszerűtlenül vett ki egy csatornát a kínálatából. (origo.hu nyomán)


8

Egészség – Életmód

O A JÁNDÉK

ZZON

ET G É S Z S É G E A! K A R ÁC S O

NYR

Sós gyógyfürdő, színvonalas egészségmegőrző szolgáltatások Pakson M

odern és barátságos környezet, kiváló hatásfokú gyógyvíz. 2014 nyarán kezdte meg működését a Paksi Gyógyászati Központ Mozgásterápiás részlege, ami egy minden igényt kielégítő szép és modern Gyógyfürdő, számos kapcsolódó szolgáltatással. Ez nagyszerű lehetőség a környékben lakóknak és ötletet adhat karácsonyhoz közeledve. Bérletes kedvezmények és kitűnő szolgáltatások segítik a választást. Kitűnő saját program, vagy meglepetés is lehet, mindenkinek szól a szlogen: „Ajándékozzon egészséget karácsonyra!”

www.paksigyogyfurdo.hu

Kiemelten magas hatásfokú gyógyvíz

Vízi tornák

A gyógyfürdő mindenki előtt nyitva áll, két darab 32–34 °C és 34–36 °C-os medencében fürdőzhetnek a vendégek az esztétikusan kialakított fürdőtérben. A paksi gyógyvíz sós (kloridos) fürdő, melynek számos kedvező hatása közül csak néhány: a bőr hőmérsékletét növeli, a felületi erek kitágulnak, a helyi anyagcsere javul, gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatású, az immunrendszert hosszú ideig aktivizálja és hámoldó hatása van. Javallott a nőgyógyászati, urológiai gyulladások kezelésére, a krónikus degeneratív mozgásszervi megbetegedések kezelésére, valamint lágyrész-reumatizmusban szenvedők, illetve bizonyos bőrbetegségek, kiemelten a pikkelysömör kezelésében. Mindenkinek jót tesz, élénkít és vitalizál, fontos tudni, hogy csak 14 év felettiek vehetik igénybe.

A víz jótékony hatását fejti ki a mozgással egyesítve.

Lepje meg magát vagy szeretteit, válogasson kedvére kedvezményes bérleteink közül:

• Aquaerobic – Erős intenzitású, gyors, dinamikus mozgásokra épül. Energikus sportolásra ajánlott. • Kondicionáló vízi torna – Közepes intenzitású, mozgásszervi problémák megelőzésére, rehabilitáció kiegészítésére. Magas vérnyomás, vénás vagy nyirok keringési problémák esetén kitűnő mozgásforma. • Nyugdíjas vízi torna – Lassabb mozgásokat, több nyújtást tartalmaz. Elsősorban azoknak ajánlott, akiknek a szárazföldi mozgása nehezített, vízben az ízületi mozgástartomány növelésére lehetőség van. A csoportos tornák létszáma korlátozott, bejelentkezés szükséges: 06-75/830-830 vagy 0620/8830-830 számon.

Paksi Gyógyászati Központ és Gyógyfürdő

További szolgáltatások a szépségéért, egészségért

• 10 alkalmas gyógyfürdő bérlet Elérhetőség: • 20 alkalmas gyógyfürdő bérlet 7030 Paks, Táncsics M. u. 13. • Aroma terápiás fürdők. • éves gyógyfürdő bérlet Tel.: 75/830-830 • Fax: 75/519-447 Immunerősítő-, kényeztető-, • 6 alkalmas frissítő kezelés és relax fürdők: kiválóak az bérlet (algás pakolás, különféle masszázsok: öregedő bőr kezelésére. Segítségével feloldódhatunk, ellazulhatunk, megújíthatjuk szellemi kezeléstől függően 30-60 perces) és fizikai erőnket, segíti a belső egyensúly helyreállítását. Masszázsok szerepe életünkben Amikor a szervezet egy stresszhelyzetre reagál, akkor stresszhormonok szabadulnak fel, az izmok megfeszülnek, a légzés felgyorsul, a szív gyorsabban ver. Mindenkinek szüksége van bizonyos mértékű stresszre, ami serkentőleg hat, izgalmasabbá teszi életünket. De gyakran előfordul, hogy negatív hatásúvá válik, amikor úgy érezzük, hogy nem tudunk megfelelni a velünk szemben támasztott követelményeknek. A masszázs idegrendszeri nyugtató hatását elsősorban a kéz melege, az általa kifejtett nyomás és az érintés váltja ki. Hatására olyan speciális hormonok áramlanak szét a szervezetben, melyre még a túlfeszített idegrendszer is ellazulással reagál. Hétköznap és hétvégén egyaránt az alábbi masszázstípusokat kínálja a Paksi Gyógyfürdő: • Méregtelenítő masszázs • Fiatalító, vitalizáló masszázs • Relax masszázs • Fogyasztó és cellulitis elleni masszázs • Talpmasszázs • Nyirokmasszázs

• Algás pakolás – Késlelteti az öregedést, striákat, terhességi csíkokat halványít, hidratál. Sejtregeneráló hatású, élénkíti a vérkeringést és nagyban segíti a bőrmegújulást.

Szolgáltatásainkról, árainkról érdeklődjön telefonon: 06-75/830-830 A gyógyfürdő nyitva tartása: hétköznapokon 8.00-20.00-ig, szombaton és vasárnap 9.00-20.00-ig

A gyógyfürdő az ünnepi időszakban is várja kedves vendégeit, kivéve december 24., 25., 26., 27-én és január 1-jén, amikor a fürdő zárva tart. Szeretettel várjuk a két ünnep között is!


9

Aktuális

Klasszikus és modern egy télikertben

A

klasszikus télikertek építésének Európában komoly hagyományai vannak. Angliában a viktoriánus stílust idéző, Közép-Európában inkább a szögletes, letisztultabb vonásokkal rendelkező formák népszerűek. A legújabb innováció a mobil télikert, amely korszerűségével és elegáns megjelenésével a kortárs építészeti kultúra egyik gyöngyszeme.

A mobil télikert kategóriája legújabb kori fejezetét jelenti: az Angliából származó díszes, klasszikus télikerteket a modernebb, Belgiumban és Németországban alkalmazott szerkezetek követték. Bár 2015-ben is találunk példát mindkét típusra, a mobil télikert igazi újdonság: elődjei legjobb tulajdonságait ötvözi, valamint a korszerű technológia és modern elegencia egyesül benne. A klasszikusok közük az egyik legismertebb télikerttípus az angol, amely a viktoriánus kort idézi díszített szegélyeivel, részletgazdag felületével és többnyire gótikus jegyeivel. A sokszínű ornamentika

egyik célja a szigetországban fontos hagyományőrzés – az angol télikert igyekszik korhű lenni, 2015-ben is megtartani a klasszikus stílusjegyeket, amelyek egykor a faszerkezetű elődjeire voltak jellemzőek. Az eredetileg Belgiumból, illetve Németországból származó másik típus ennél letisztultabb és modernebb, szögletes formákat mutat. Magyarországon hasonlóképpen ez a stílus ismert és kedvelt a leginkább. A legfrissebb, ma már hazánkban is hódító mobil télikert ezt, a finomabb vonalakat és a praktikumot ötvöző irányvonalat viszi tovább és egészíti ki a legkorszerűbb technológiával. (lakaskultura.hu nyomán)

Villamos kapcsolódobozok gyártásával foglalkozó DKC Ungheria Kft. TOLNAI telephelyre az alábbi munkakörök betöltésére munkatársakat keres:

• HEGESZTŐ • BETANÍTOTT MUNKÁS • GÉPKEZELŐ Előny: targoncavezetői engedély Kezdés: azonnal Jelentkezés: önéletrajzzal az ildiko.balone@dkcungheria.com, info@dkcungheria.com e-mail címre vagy személyesen a 7130 Tolna, Belterület 970/110 alatt.


8

Aktuális

Elég egy ajándék is az ismerős családnak, ha az viszont jó

M

ikor ismerős családokhoz hivatalos karácsony alkalmából, mindig nagy dilemma, hogy mit is vigyen ajándékba. Még nagyobb gondot okoz az, hogy a rokon családokhoz mivel állítson be, mit adjanak egymásnak, ezért összegyűjtöttünk néhány olyan ajándékötletet, amivel biztosan nem nyúl majd mellé, amikor karácsonykor vendégségbe megy, ráadásul nem is kell mindenkinek külön ajándékot keresni, mert az egész család használhatja. Ha már italt ajándékoz, legalább valami pluszt vigyen bele Persze a legtöbben a jól bevált módszert választják és egy üveg borral, vagy valami töménnyel indulnak a vendégségbe, ami a vacsora mellé pont ideális, de azért vigyen valami maradandót is. Például egy úti bortartót, amiben szállítani tudja az üvegeket, sőt vehet pohárszettet is ha éppen röviditalt vinne ajándékba. Távol-keleti kultúrák iránt rajongóknak akár szaké szettet is talál.

Képkeret egy kis egyediséggel Tudjuk, hogy lakberendezési tárgyakat nehéz ajándékba venni, hisz igencsak mellé lehet nyúlni egy rosszul kiválasztott darabbal, de vannak olyan dolgok, amikkel azért nem lehet nagyot tévedni. Ilyen például egy képkeret, főleg az a típus, amiben több kép is elfér. Még jobb, ha nem üresen adja oda, hanem összeválogatja bele a kedvenc képeit. Ha például olyan ismerősökhöz megy, akikkel együtt utazott valahova, akkor legyenek benne képek az útról. Ha a gyerekeik

legjobb barátok, és azért szoktak összejárni, akkor róluk válogasson – mióta létezik a Facebook, egyáltalán nem kell megerőltetnie magát ahhoz, hogy képeket találjon. Klassz képkereteket nagyon jó áron az Asia Centerben is láttunk, de a Pepcoban is válogathat több típus közül.

Ami minden háztartásban kell Csak kevés helyen szentelnek kellő figyelmet egy nagyon fontos lakberendezési eszközre: a kulcstartó szekrényre, pedig számtalan reggeli bosszankodástól mentheti meg a családtagokat. Ha pedig tudja, hogy a család mindig bajban van az idővel, akkor vigyen nekik faliórát, sőt a gyerekszobába való óra is kiváló választás, ha olyan korú gyerekeknek keresne ajándékot, akik most ismerkednek az óramutatókkal.

Konyhai eszközök Majdnem olyan nehéz megfelelő konyhai eszközt vásárolni, mint lakberendezésit: ilyenkor is gondolkodjon olyanban, amit magának nem biztos, hogy megvenne, de ha lenne, akkor szívesen használná. Ilyen például a pattogatott kukorica készítő, amit például a Shopline-on szerezhet be tízezer forint körüli áron, de a gofrisütő is sok háztartásból hiányzik. Az Asia Centerben fondü szettet láttunk jó áron, illetve kürtöskalács készítőt is vihet az ismerősöknek, szintén onnan.

Ha minden kötél szakad Ha tényleg nem tudja, hogy mit adjon az egész családnak ajándékba, akkor maradnak a jól bevált vásárlási utalványok. Ha ennél egy kicsit kreatívabb, akkor ajándékozzon nekik olyan jegyet, amit bármikor be tudnak váltani például az Állatkertbe, vagy vegyen nekik olyan élménycsomagot, amelyből ők dönthetik el, hogy mit is szeretnének választani. (divany.hu nyomán)


11

Egészség – Életmód

N

ormális esetben napi száz szál is kihullik. Valószínűleg ön sem szokta a fésűjében maradt hajszálakat számolgatni, de ha a szokásos mennyiségnél többet, netán egész hajcsomókat észlel, akkor érdemes a háziorvosával konzultálnia,

mert a tünet hátterében az átmeneti vitaminhiánytól kezdve az öröklődésen át a tartós vagy súlyos betegségekig számos komoly dolog állhat. Dr. Pető Enikő, a Hajbeültetési és Hajgyógyászati Klinika orvosának segítségével összegyűjtöttük a leggyakoribb okokat. tünk úgy próbál takarékoskodni, hogy elmozdítja a növekedő szakaszban lévő hajszálakat a pihenő fázisba. Ezért ne lepődjön meg, ha 2-3 hónap elteltével egész hajkupacokat tud összegyűjteni az ágyneműjéről vagy a fürdőkádról – írja a Health magazin. A folyamat könnyen visszafordítható, illetve megelőzhető a megfelelő fehérjemennyiség bevitelével és normális étkezéssel. A tojás, a hal és más húsfélék kiváló proteinforrások, de aki nem fogyaszt állati eredetű ételeket, annak érdemes zöldbabot, quinoát, magvakat, hüvelyes és leveles zöldségeket, tofut, nyers kakaóport is beiktatni az étrendjébe. Hirtelen fogyás/szélsőséges diéta: A hirtelen fogyás a fizikai stressz egyik formája, ami miatt a szervezet huzamosabb ideig nem jut hozzá a létfontosságú vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, ezért a bőr, a körmök és a hajzat hamar elgyengülése és roncsolódik. A fogyás és hajhullás kombinációja egyébként étkezési rendellenesség jele is lehet, leginkább az anorexia és a bulimia nervosa egy látható tünete - figyelmeztet Dr. Pető Enikő. Ha a szélsőséges fogyókúra nem visszatérő probléma és visszaállunk a normális étrendre, akkor fél éven belül a haj regenerálódik és a kihullott szálak helyén növő újak egészségesek lesznek.

Férfiak kopaszodási mintája Háromból két férfi tapasztalja meg 60 éves koráig a kopaszodás jeleit, amiben az öröklődés, a hormonok és az életkor egyaránt szerepet játszanak. Az androgén jellegű, azaz nemi hormon alapú hajhullás felelős a férfiakat érintő hajhullások 90-95%-ért, aminek eredménye az M alakban kialakuló hajvonal a homlok mentén. Ez a magyar népességen belül a 35 éves férfiak kb. 40%-át érinti, de az ötvenes éveik elején járó férfiaknál ez a szám már 55%. A férfias jellegű kopaszodás elsősorban a fej elülső és középső részét érinti, amely a legérzékenyebb a kopaszodásért felelős DHT (dihidro-tesztoszteron) hormonra. Ezeken a területen a hajszálak elgyengülnek, szerkezetük finomabbá válik és növekedésük megáll. Mivel a fej oldalsó és hátsó része rezisztens a DHT hormonnal szemben, ezért ott nem alakul ki kopaszság. „A probléma enyhítésére léteznek helyi kezelésre használt krémek, mint a minoxidil, és belsőleg alkalmazandó gyógyszerek, mint a finasteride hatóanyagú készítmények, amelyek megállíthatják a hajhullást, sőt, elősegíthetik a hajnövekedést is. Természetesen a hajbeültetés vagy -átültetés is egy megoldás„ – javasolja dr. Pető Enikő.

Mitől hullik a hajunk?

Női hajritkulás A nők kopaszodásáért is az öröklődés és az öregedés mellett szintén a hormonok okolhatóak, ám a hajhullás megjelenési jegyeiben különbözik a férfiakétól. A női nemi hormon alapú hajhullás jellemzően a menopauzával kezdődik, amikor csökken a szervezetben az ösztrogénszint és a hajtüszők összemennek. A férfiak kopaszodási mintáitól eltérő módon a nőknél a haj ugyan ritkul és vékonyodik, de teljesen kopasz foltok nem jönnek létre. A férfiakhoz hasonlóan a nők is használhatják a Rogaint, ami vény nélkül kapható és eddigi tapasztalatok szerint beválik ennél a típusú hajproblémánál – mondja a szakértő. Az életkorral járó természetes hajhullás pontos okát még nem bizonyították, így a ritkuló haj eltakarására marad a kendő, a paróka vagy egy bizonyos hajstílus viselése, de természetesen számos módszere van a megfelelő hajápolásnak, amivel megelőzhető vagy enyhíthető az időskori hajhullás.

Egy hajszál élete A hajszálak életciklusa genetikai és hormonális szabályozás alatt áll. A növekedés szakaszai a 2-6 évig tartó aktív növekedési (anagén), a két-három hetes átmeneti (katagén) és a nyugalmi (telogén) fázis, amikor a hajgyökér működése hónapokig szünetel, a hajhagyma elszarusodik és a

Vérszegénység hajszál kihullik. Ezek a fázisok ciklikusan követik egymást, de ha bármi megzavarja a folyamatot, annak hajvesztés lehet az eredménye. Ez az úgynevezett telogén effluvium, amikor valami oknál fogva a haj idő előtt a telogén fázisba kerül. A legtöbb esetben ha az egészséges ciklust megzavaró tényezőt kiiktatjuk vagy az esetleges hiányt pótoljuk, a növekedés újra elkezdődhet, azonban ez hónapokat vehet igénybe – magyarázza Dr. Pető Enikő.

Fizikai stressz A visszafordítható hajhullásokat a legtöbb esetben a szervezetet ért trauma (baleset, sebészeti beavatkozás, nagyobb gyulladás, influenza) okozza. A hajvesztés nem azonnal, hanem kb. 3-5 hónap múlva indul meg, akkor viszont hirtelen és jól láthatóan, de jó hír, hogy amint a szervezet felépül, a kihullott szálak helyén új haj nő. A terhesség és a szülés is egy olyan sokkhatás a női szervezet számára, amely a hormonok munkájának köszönhetően nagymértékű hajhullást idéz elő – magyarázza a szakértő.

Elégtelen táplálkozás Túl sok A-vitamin: A zsíroldékony vitaminok csoportjába tartozó A-vitamin ajánlott napi mennyisége nőknek 4000NE, férfiaknak 5000NE, egyes

étrend-kiegészítőkben azonban 250010000 egység között van a mennyisége. Mivel elraktározódik a szervezetben, az ajánlott mennyiségnél több A-vitamin hosszabb távon való alkalmazása olyan mellékhatásokat válthat ki, mint a fejfájás, a fáradtság, a száraz bőr, a hajhullás vagy a májkárosodás. Célszerűbb, ha a vitamint béta-karotinnal helyettesítjük, mert így a szervezet csak annyit alakít át A-vitaminná, amenynyire szüksége van. Az A-vitamin természetes forrásai a máj, a tejtermékek vagy a tojás, a béta-karotiné a sötétzöld és narancssárga színű zöldségek és gyümölcsök. Túl kevés B-vitamin: Bár nem ez a leggyakoribb ok, az alacsony B-vitaminszint szintén a hajszálak elgyengüléséhez vezet. A B-vitaminok családjába tartozó biotin (H-vitamin) részt vesz a fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréjében és jótékonyan hat a haj, a bőr, valamint a körmök állapotára. Ha B-vitaminban szegény az étrendje, akkor esélyes, hogy nemcsak levert lesz, de a kellemetlen bőrgyulladás vagy hajhullás is megkeseríti mindennapjait. A megelőzés érdekében érdemes minél többet fogyasztani halfélékből, sörélesztőből, tojássárgájából, diófélékből, májból vagy a keményítőtartalmú zöldségfélékből. Az ajánlott napi mennyiség 30mcg. Fehérjehiány: A hajszálak 98 százalékban fehérjékből épülnek fel, elegendő protein hiányában viszont szerveze-

Majdnem minden tizedik 20 és 49 közötti nő szenved vashiány okozta vérszegénységben, amely egy könnyen kezelhető oka a hajhullásnak. Egyszerű megoldás erre a problémára a vaspótlás, de azzal is számolni kell, hogy a hajhullás mellett a vashiánynak más tünetei is vannak, mint a fáradtság, a fejfájás, a szédülés, a sápadt bőr és a hideg kezek vagy lábak. Vegetáriánusoknak nem jó hír, hogy a vas leginkább állati eredetű élelmiszerekkel (hús, tejtermékek, tojás) kerül a szervezetbe, de még a húsevőknek is érdemes étrend-kiegészítőkkel bebiztosítaniuk és sok C-vitaminban gazdag ételt is fogyasztani, hiszen ez segíti a vas felszívódását a bélrendszerben. A napi ajánlott vasbevitel nők számára 15 mg, férfiak számára 12 mg.

PCOS A policisztás ovárium szindrómát a férfi és női nemi hormontermelés egyensúlyának felborulása okozza. Túl sok androgén a szervezetben petefészek ciszták kialakulásához, súlygyarapodáshoz, cukorbetegséghez, a menstruációs ciklus megváltozásához, fokozott szőrnövekedéshez, meddőséghez és a haj elvékonyodásához vezethet. A PCOS kezelése (diéta, testmozgás, fogamzásgátló tabletták, a meddőség és a cukorbetegség megelőzésére szolgáló gyógyszerek) segít a megfelelő hormonműködés és hajképződés visszaállításában. (divany.hu nyomán)


12

Egészség – Életmód

4+1 tipp a tökéletes téli wellnesshez K

it ne csigázna fel egy pihentető wellness hétvége gondolata? Mégis sokan hiányérzettel térnek haza, hiába utaztak álmaik luxusszállodájába, vagy a leghangulatosabb családi wellness szállóba, ahol valaha jártak. Adunk pár tippet, amit, ha megfogad, a következő wellness hétvégéje garantált siker lesz. Ha hiszi, ha nem, néhány egyszerű trükk is csodákra képes, mert nem csak a körülményeken, de a mi hozzáállásunkon is múlik, hogy minden klappoljon.

1. Reggelizzen bőségesen! Ön is azok közé tartozik, akik egy wellness hétvégétől a tökéletes újjászületést várják? A jó közérzethez az egészséges táplálkozás is nagyban hozzájárul, de ez korántsem jelenti feltétlenül azt, hogy koplalnunk kell. Élvezze ki, hogy nyaral, és végre van ideje kényelmesen kezdeni napot. Használja ki, hogy nem magának kell elkészítenie a reggelit, és lakmározzon, amennyit csak jól esik, hiszen ez a nap legfontosabb étkezése. Ha a reggelinek megadja a módját, napközben már meglesz a kellő energiaszintje ahhoz, hogy a többi étkezésnél ne essen nehezére lemondani a bűnösnek ítélt étkekről. Próbálja ki, nekünk bevált!

2. Kezdje sporttal a napot! Sokkal könnyebb életmódot váltani, amikor egy kicsit kiszakadunk a mindennapi környezetünkből. Ennek feltehetően az az oka, hogy ilyenkor kevesebb dolog emlékeztet minket a korábban megélt kudarcokra. De az új ingerek, a pozitív, örömteli élmények is segítenek meglépni azt, amire egyébként nem érezzük képesnek magunkat. Gondoljon hát úgy a wellness hétvégére, mint egy új kezdetre és már az első nap, ébredés után tegye meg az első lépést a kitűzött cél felé. Nem kell rögtön nagy fába vágni a fejszét: keressen a neten néhány kezdő jógagyakorlatot, nyissa ki az ablakot, engedje be a napfényt és a friss levegőt, figyelje a légzését és lépésről lépésre próbálja meg leküzdeni a határait. Sokan ódzkodnak a jógától, pedig elég egyszer, jókor és jó helyen kipróbálni ahhoz, hogy rájöjjenek, mekkora élményről maradtak le eddig. Ha pedig sikerül rávennie magát, hogy a mozgás miatt – ha akár csak tíz perccel is, de – korábban keljen fel, egész nap nyugodt lesz a lelkiismerete, hogy végre tett a változásért.

3. Ne féljen az újdonságoktól! Rutinos wellnesselőként valószínűleg már rég megvannak a kedvenc helyei és a jól bevált szokások, amiktől nem szívesen válna meg. Pedig ahány hely, annyi új lehetőség várja, hogy megismerje a wellness világának egy addig ismeretlen szeletét. Attól még, hogy évekkel ezelőtt egyszer köhögőrohamot kapott a gőzfürdőben, még nem kell egész hátralévő életében elkerülnie. Rengeteg olyan berögzült szokásunk van, amitől eszünk ágában sincs szabadulni, pedig így rengeteg izgalmas élménytől fosztjuk meg magunkat. Fogadja meg, hogy bárhová utazik, mostantól mindig kipróbál legalább egy olyan dolgot a wellness részlegen, amit korábban sosem. Ha kijött a szaunából, vegyen egy mély levegőt és húzza a fejére a jeges vizes vödröt: bármilyen borzasztónak tűnik, egy perccel később úgy fog vigyorogni, mint a tejbetök – ha mástól nem is, a büszkeségtől, hogy tényleg megcsinálta, biztosan. Vagy ha kevésbé drasztikus kezdésre vágyik, először próbálja ki, milyen érzés jégszilánkokkal bedörzsölni a szaunában felhevült bőrét, mert bizony ez sem semmi élmény.

4. Kezdjen el inni! Ha eddig csak fogadkozott, itt az ideje, hogy végre elkezdjen odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre. Pihenés közben sokkal könnyebb a szervezetünkre koncentrálni, és beépíteni a napi rutinba az ivást. Bármilyen triviálisan is hangzik, mégis fontos kérdés, ugyanis a dehidratáltság felelős a legtöbb hétköznapi panaszunkért: a fejfájás, a levertség és a fáradtság is gyakran amiatt kínoz minket, mert megfeledkezünk az ivásról. Tudta, hogy egy átlagos ember teste kb. 3-4 liter vizet veszít naponta? Ezt egyébként is pótolnunk kell, de egy sportolással és szaunázással töltött wellness hétvégén ennek a sokszorosáról kell gondoskodnunk. Így ha nem szeretnénk már az első nap migrénnel küszködni, mindig legyen a kezünk ügyében egy pohár víz!

+1. Fő a változatosság! Akármilyen jól is esik néhány napig mást sem csinálni, csak lazulni a meleg vízben, mégis van, akinek egy idő után az agyára megy, ha nincs más program. Ha ön is magára ismert, a következő utazáskor mindenképp olyan helyszínt válasszon, ahol többféle alternatíva közül is választhat, ha elunja a wellnesselést. Iktasson be városnézést, egy kellemes kirándulást, vagy izzasztó kinti sportokat a programba! (Szöveg: divany.hu, fotók: divany.hu, fitneass.com, healthspablog.org)


Lakás – Otthon – Építkezés

E

bben az utánfutó kapszula-apartmanban minden megvan, ami egy túrához szükséges. Ráadásul olyan kilátást kapunk a szobánk elé, amiért sokan nagyon mélyen nyúlnak a zsebükbe. A tojás alakú mini lakókocsit ugyanis bárhol felállíthatjuk, ahol utolér minket a kalandvágy. És mire az első reggeli napsugár eléri az ablakunkat, a napelemeknek köszönhetően már a kávénkat is lefőztük.

13

Hordozható kapszula-szoba túrázáshoz

Azt már tudjuk, hogy az idei Sziget Fesztiválon kapszulahotelben is tölthetjük az éjszakát, de ma már léteznek olyan teljes infrastruktúrával felszerelt valódi kapszula-szobák is, amelyeket bárhova magunkkal hurcolhatunk. A tojás alakú öko-kapszulák nagyszerűsége abban áll, hogy akár egy vadkempingezős helyre is magunkkal vihetjük, a visszahúzható szélturbinának és a napelemeknek köszönhetően pedig még az energiát is maga termeli meg. A nyolc négyzetméteres nagyságú lakókocsi természetesen maga gyűjti a wc-öblítéshez szükséges esővizet, falát pedig egy olyan vastag hőszigetelő réteg borítja, amelynek köszönhetően még egy havas táj kellős közepére is leparkolhatjuk. A tervezők célja ugyanis pont az volt, hogy egy energetikailag önellátó, vontatható, és kis méretű bungalót

hozzanak létre, amelynek a belsejében egy kétszemélyes ágy, egy kisebb konyhafülke, és egy külön elválasztott wc, mosdó is elfér. Az első tervrajzok felskiccelésekor a tervezők eredetileg azokra az emberekre gondoltak, akik munkájuk miatt sokat vannak úton, vagy akár infrastruktúrált városoktól távol eső területen, miközben megvan az igényük minden luxusra, ami egy átmeneti otthontól, egy hotelszobától elvárható – írja cikkében a Daily Mail. A pozsonyi székhelyű Nice Architects tervező cég csapata azonban gyorsan rájött, hogy nem is feltétlen a természettudósok és -fotósok lesznek a valódi célcsoport-

jaik. Sokkal inkább a zsúfolt városok önkormányzatai felé fognak nyitni, ahol az épületek tetőrészén ezek a lakó-alkalmatosságok nemcsak, hogy plusz lakóhelyeket biztosítanak majd, de még jól is mutatnak. A mérnökök szerint pedig a hőszigetelt kapszulákat a mentőcsapatok akár katasztrófa-sújtotta területeken is hasznosíthatnák. Az 1500 kg-os összsúlyú öko-kapszulának kerekei ugyan nincsenek, de egy utánfutó alkalmatossággal könnyedén vontatható. Az öko-kapszulákra a cég jövő évi szállítással már most is felveszi a rendeléseket, de a gyártó weboldala szerint, pontos árat majd csak az idei év utolsó negyedében tudnak (travelo.hu nyomán) mondani.

Szemeteskuka inspirálta a világ legmagasabb lakótornyát L

assan végleg befejeződnek New York legmagasabb lakótornyának, a Park Avenue 432nek a munkálatai, ami nem csak a nagyváros, hanem a világ egyik legmagasabb lakóháza is lesz egyben. A város egyik legértékesebb fejlesztési területén elhelyezkedő ingatlan magassága ugyanis 425.5 méter, ami már jóval meghaladja a One World Trade Center és az Empire State Building magasságát – írja a curbed.com, amelynek szerkesztője egy különös hasonlóságra hívta fel a figyelmet a Rafael Viñoly által tervezett és oly sokat kritizált kocka dizájnnal kapcsolatban. A montevideói származású építész ugyanis egy valószínűtlen forrásból merített ihletet a tervezés során: az ausztriai építész és formatervező Josef Hoffmann ikonikus, 1905-ben tervezett papírkosarának felépítéséből inspirálódott. Minderre a projekt társfejlesztőjének, Harry Macklowe üzleti előadásán derült fény, ahol többek között arról is szó volt, hogy az épületre kiírt pályázaton az olasz

sztárépítész, Renzo Piano is részt vett, a zsűri azonban a szemetesből inspirálódó Viñolyt választotta a penthouse lakások megtervezésére. A 88 szintes toronyban egyébként átlagosan 95.000.000 dollárért lehet majd lecsapni a luxuslakásokra (hat hálószoba, hét fürdőszoba, könyvtár, privát golfpálya, étkező és vetítőterem), de Hoffmann klasszikusának gyártása sem állt még le: a Neue Galerie oldalán megkérik az árát az egyedi dizájnak, 225 dollárért (kb.62.869 forint) juthatunk hozzá a 110 éve töretlenül népszerű kiegészítőhöz. (divany.hu nyomán)


Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853 Szekszárdon a Kölcsey ltp-en eladó egy 3. emeleti 2 szobás erkélyes lakás. I.ár: 8,5 M Ft. H282873. +36 70 454 2352. Szekszárdon a Zöldkert utcában 1+2 szobás földszintes erkélyes lakás eladó. I.ár: 8,4 M Ft. H282884. +36 70 454 2352. Szekszárdon 51 m2-es 1+2 szobás 3. emeleti tégla lakás eladó. Irányár: 8,5 M Ft. H283601. +36 70 454 2356. Szekszárdon a Bródy S. u.-ban eladó egy 119 m2-es 3+1 szobás sorházi lakás. I.ár: 29,5 M Ft. H283727. +36 70 454 2351. Szekszárdon a Tolnai Lajos utcában 132 m2-es 2+3 szobás családi ház eladó. Lakásbeszámítás! Irányár: 27,9 M Ft. H286138. +36 70 454 2351.

Ingatlan Szekszárdon a Rákóczi utcában utcafronti, 20 m2-es üzlethelyiség kiadó. Érdeklődni: 06-20/440-4240. Szekszárd központjában a Széchenyi utcában lakás eladó. Tel.: 06-30/374-1176. Szekszárd belvárosában frekventált, csendes helyen 14 m2-es, klimatizált, önálló vizesblokkal rendelkező üzlethelyiség eladó. Tel.: 06-30/622-4803, 06-70/608-5290. Szekszárdon a Lisztes-völgyben eladó egy 32 m2-es hétvégi ház akácossal. I.ár: 2,45 M Ft. M000580. +36 70 454 2351. Szekszárdon a központhoz közel 165 m2-es 3+2 szobás sorház eladó. Irányár: 23,9 M Ft. H276936. +36 70 454 2351. m2-es

panorámás lakSzekszárdon 57 ható tanya eladó 1001 m2-es területen. I.ár: 4,5 M Ft. H277789. +36 70 454 2351. Szekszárd-Görögszóban 1783 m2 területen szőlőterület és kert présházzal eladó. Irányár: 1,99 M Ft. M0000589. +36 70 454 2351. Szekszárdon 55 m2-es 2. emeleti 2 szobás, erkélyes tégla lakás eladó. Irányár: 8,6 M Ft. H279674. +36 70 454 2352. Szekszárd déli részén 300 m2-es műhely 110 m2-es szolgálati lakás eladó. Irányár: 44 M Ft. UZ003648. +36 70 454 2351

Szekszárdon Gyűszű-völgyben 42 m2-es hétvégi ház eladó. Kis átalakítással lakhatóvá tehető. Irányár: 6,5 M Ft. H286784. +36 70 454 2351. m2-es

Szekszárdon 192 4+2 szobás tetőtérbeépítéses gázfűtéses családi ház eladó. Irányár: 31,5 M Ft. H288955. +36 70 454 2351. Szekszárdon a központhoz közel 163 m2-es 4+1 szobás családi ház eladó 448 m2-es telken. Irányár: 24,5 M Ft. H290814. +36 70 454 2356. Szekszárd Decsi-Szőlőhegyen 4101 m2-es telken egy ház és egy tanya eladó. I.ár: 7 M Ft. M0000656. +36 70 454 2356. Szekszárdon 79 m2-es 3 helyiségből álló vendéglátóegység terasszal eladó. I.ár: 19,5 M Ft. UZ004520. +36 70 454 2352.

Női hajat veszek, le is vágom. Házhoz megyek. Tel.: 74/445-279.

Szolgáltatás Hidegburkolást, kőművesmunkát vállalok kedvező áron. Tel.: 06-70/6610-114. Nyílászárók szigetelése, passzítása, szellőzők beépítése, redőnyök, rovarhálók, árnyékolók javítása, készítése, PENÉSZMENTESÍTÉS. Telefon: 06-30/294-6022. www.javitom.hupont.hu

Állás

www.tmkronika.hu Online újság, újjságg, ami közelebb hozza a világot...

Dombóvári Tescóba takarítási csoportporrtt/32 29vezetőt keresünk. Érdeklődni: 06-20/3299259.

KOLLÉGÁKAT keresünk k a következő munkakörbe: be: kuss, • mezőgazdasági szerviztechnikus, • autószerelő, • autóvillamossági műszerész, • épületklíma szerelő.

Érdeklődni: info@acker.t-online.hu u

FADDRA ÉS SZEKSZÁRDRA RA A

SZÓRÓLAPTERJESZTŐT ŐT keresünk! Tel: 06 20/968-6992 9992

Vörösmarty Mihály Művelődési Központ

PETŐFI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

BONYHÁD

7140 Bátaszék, Szent István tér 7.

http://muvhazbonyhad.ewk.hu • December 12-én, 20.00 órakor: A 20 éves Csurgó Zenekar jubileumi koncertje. 21.30 órakor Táncház. Muzsikál a Csurgó zenekar, táncházvezető: Kosnás Árpád. • December 13-án, 15.00 órakor: „ „Gongyola játszóház Karácsonyváró kézműves délután mézeskalácssütéssel. • December 18-án, 21.00 órakor: Kárpátia koncert. belépő elővételben 2500 Ft, aznap: 2800 Ft. • December 27-én, 21.00 órakor: Rock-buli. Fellépő zenekarok: ABS, Distalis, HS. belépő: 500 Ft.

Tolnán 105 m2-es 4 szobás gázfűtéses családi ház eladó. Irányár: 9,9 M Ft. H259526. +36 70 454 2356. Tolnán 54 m2-es 2 szobás családi ház 515 m2-es telken eladó. Irányár: 4,9 M Ft. H275862. +36 70 454 2351.

Adás-vétel Hízó, sertés eladó, vágás megoldható. Telefon: 06-30/22-55-772.

 Bátaszéken a Babits u.-ban 51 m2-es 1+1 szobás tégla lakás eladó. H279252. +36 70 454 2350. Irányár: 8,9 M Ft

 Szálkán bejáratott művésztábor, kiszolgáló épületekkel eladó. H127455. +36 70 454 2350. Irányár: 99 M Ft

 Bonyhádon 151 m2-es 2+3 szobás gázkazán fűtésű családi ház eladó. H283458. +36 70 454 2351. Irányár: 17,5 M Ft

 Szekszárdon 160 m2-es üzlethelyiség vállalkozási célra eladó. UZ002728. +36 70 454 2351. Irányár: 9,95 M Ft

 Bonyhádon eladó egy 4 szobás 109 m2-es gázfűtéses családi ház. H291578. +36 70 454 2351. Irányár: 8,8 M Ft

 Szekszárdon a Parászta u.-ban 145 m2-es, 3+2 szobás, gázfűtéses családi ház eladó. H255844. +36 70 454 2351. I.ár: 29,9 M Ft

 Decsen 131 m2-es 4+2 szobás kétszintes családi ház eladó. H284149. +36 70 454 2351. Irányár: 7,9 M Ft

 Szekszárdon a központhoz közel 179 m2-es, 3+2 szobás sorház eladó. H257287. +36 70 454 2351. Irányár: 18,9 M Ft

 Fadd-Domboriban 13 vendégszobából álló panzió saját udvarral eladó. NY003762. +36 70 454 2356. Irányár: 29,9 M Ft

 Szekszárdon 216 m2-es ipari ingatlan (csarnok és raktár) eladó. IP001317. +36 70 454 2356. Irányár: 17,5 M Ft

 Faddon 104 m2-es 3 szobás központi fűtéses tégla családi ház eladó. H274028. +36 70 454 2356. Irányár: 6,8 M Ft

 Szekszárd frekventált helyén, belterület határán, jól megközelíthető helyen tanya eladó. M0000486. +36 70 454 2351. Irányár: 6,2 M Ft

 Mórágyon a Szabadság utcában 2+2 fél szobás tégla családi ház eladó. H239814. +36 70 454 2351. Irányár: 6,9 M Ft

 Szekszárdon eladó a Major utcában egy 106 m2-es, 3 szobás családi ház. H263592. +36 70 454 2351. Irányár: 15,9 M Ft

 Mőcsényben eladó egy 93 m2-es 2+2 szobás ház 6868 m2-es telken akácerdővel. H275703. +36 70 454 2351. I.ár: 11,6 M Ft

 Szekszárdon a Cseri János utcában 115 m2-es 3 szobás sorház eladó. H271179. +36 70 454 2351. Irányár: 24,9 M Ft

 Simontornyán eladó egy 103 m2-es 2+2 szobás kétszintes tégla ház borospincével. H276188. +36 70 454 2351.Irányár: 6,6 M Ft

 Szekszárdon ügyvédi iroda vagy üzlet számára földszinti ingatlan eladó. UH004155. +36 70 454 2351. Irányár: 19,9 M Ft

 Sióagárdon 74 m2-es, 1+2 szobás tégla családi ház szőlőskerttel eladó. H246580. +36 70 454 2351. Irányár: 9 M Ft

 Szekszárdon a Herman O. ltp-en 54 m2-es 1+2 szobás gázfűtéses lakás eladó. H273783. +36 70 454 2356. Irányár: 8,9 M Ft

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központ Bt. 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

• December 11. péntek: Adventi vásár és nemzetiségi nap az általános iskolában. • December 11. péntek, 16.30: A Városi Karácsonyfa Ünnepsége (a végén a Nemzeti Bor Maratonon nyert különdíj, az általuk készített Bátaszékről szóló film levetítése), a Keresztély Gyula Városi Könyvtár előtti terület. 18 órakor: Bursa Hungarica ösztöndíjak átadása a Keresztély Gyula Városi Könyvtárban. • December 12. szombat, 18 óra: A Bátaszéki Székelyek Baráti Körének karácsonyi műsora. Program: istensegítsi betlehemes a csátaljaiak előadásában a Művelődési Házban.

„MOLETT NŐI DIVAT

(Nem csak moletteknek) 40-es mérettől

Tolnán 96 m2-es 2+3 szobás sorházi lakás eladó garázzsal együtt. Lakásbeszámítás! Irányár: 17,5 M Ft. H283445. +36 70 454 2351.

Szekszárd déli részén eladó egy 52 m2-es 2 szobás 2. emeleti lakás. Irányár: 6,9 M Ft. H280798. +36 70 454 2352.

Telefon: 74/493-690 E-mail: muvhazbataszek@gmail.com

SZÓRÓLAPTERJESZTÉST

VÁLLALUNK – referenciákkal!

Nagyméretű dzsekik, szövetkabátok, nagyon szép alkalmi áru érkezett! SZEKSZÁRD, RÁKÓCZI U. 30.

Tel.: 74/414-853, 06 20/9686-992

Nyitva: H-P 9-17.30 • Tel.: 06-20/433-4419

Az akció december 31-ig tart.

14

HA NEM KAPJA, KÉRJÜK JELEZZE! Tisztelt Olvasónk! A Tolna Megyei Krónika terjesztésével kapcsolatos észrevételét, esetleges reklamációt megteheti a kiadóban személyesen, illetve az alábbi telefonszámokon: 74/414-853, 06-20/968-6992

December 11. péntek

-3; 2°C

3; 8 °C

December 12. szombat

-2; 3 °C

3; 8 °C

December 13. vasárnap

-3; 2 °C

3; 8 °C

December 14. hétfő

-4; 1 °C

2; 7 °C

December 15. kedd

-4; 1 °C

2; 7°C


15

Programajánló – Aktuális „UGYE TE IS AKAROD?”

Szabad és A független időskor „K éső öregkorban azt gondolják az emberek, hogy életük végéhez közelednek, pedig éppen hogy az életük legértékesebb legszükségesebb munkája folyik önmaguk és mások számára.” (Tolsztoj)

Ha Te is így gondolod, számítunk Rád! Ha megöregszünk nem akarjuk, hogy bárki (állam, család) számára teher, nyűg legyünk. A Pécsi Tudományegyegyetem, Botswana, Törökorrszág közgazdász és jogász egyetemi hallgatói programot (üzleti tervet)) dolgoztak ki, melynek ek színtere – a települési si és megyei önkormányzat támogatását élvezve – Szakadát (Sagetal = Monda-völgye megüresedett családi házai). Magunk erejéből alakítjuk ki hátralévő életünk közegét (a már megszokott otthonunk letükrözéseként), családot adva a családot nélkülözőnek, életcélt adva a céljavesztettnek. Ha van unokád, továbbra is vállalhatod a felügyeletét (jó játszótársak lesztek, mindkettőtökre vigyáznak), ha nincs, vállalhatsz unokát (ami a megélhetésed része is lehet). Magunk működtetjük ma-

gunk korosztálya felügyelete ete mellett, átadva egy emberöltő öltő tapasztalatát valós vagy fogadott ott gyermekeinek, unokáinknak, bizonyítva, y , hogy „nem csak a hú-széveseké a világ”! széve Nem kell megválválnod hű társadtól n dtól ((kutya, macska … sstb.), sőt ha nincs – terápiás céllal – kapsz is társat ingyen. ka Ha aakarod lesz virágosvagy konyhakerted, ha akarod lehet lovad, tehened, kecskéd, birkád…Te leszel a gazda, és a nálad aktívabb lesz a gazdatiszt (tehát élheted a külön életed, de mindig lesz, aki vigyáz Rád). A lényeg: Szabad lehetsz és független míg élsz! Megvalósítsuk? Véleményedet várjuk: MIÖP 7071 Szakadát, Ady u. 233. levelezési, vagy szakadatph@t-online. hu e-mail címre, vagy a Tolna Megyei Krónika szerkesztőségébe gébe (7100 Szekszárd, Csokonai u. 3.)) „Kívánj Igazi Ünnepet, kívánj váán ánj Igazabb Életet, Boldog Karácsonyt, nyyt, Mindenkinek!”

Stutensee-ben énekeltek

Tolnai Német Nemzetiségi Baráti Kör kórusa meghívást kapott Stutensee testvérváros fennállásának 40 éves évfordulójára rendezett ünnepségre. Ezúton köszönjük Stutensee Város Polgármesteri Hivatalának, a Tolna Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, (Szekszárd), a Tolna Megyei Német Kisebbségi Önkormányzatok Szövetségének (Szekszárd) támogatását, hogy a Baráti Kör kórusa részese lehetett a nagyszabású ünnepségnek, valamint a kórustagok kórustagoknak a színvonalas műsort.

Adventi programok: • December 12-20 között: Adventi kézműves vásár a központ előtti téren és a központ előterében. Helyi és kistérségi, térségi kézműves alkotók bemutatkozása és vására. • December 12. szombat, 15.0018.00: Csengő-bongó adventi játszóház a nagyklubban. Karácsonyi díszek, mézeskalács, ajándékok készítése. Belépőjegy: 500 Ft/fő • December 13. vasárnap, 16.00 óra: Holló együttes Ajándék című karácsonyi műsora. • December 15. kedd, 17.30 óra: Muri Enikő adventi műsora a központ főbejáratánál. • December 16. szerda, 17.00 óra: A református gyülekezet ünnepi műsora a központ főbejáratánál. • December 17. csütörtök, 17.00 óra: Szironta csengettyű zenekar műsora a központ főbejáratánál. • December 18. péntek, 17.00 óra: A Pro Artis művészeti iskola harmonika tanszakos növendékeinek ünnepi műsora a központ főbejáratánál.

7030 Paks, Gagarin u. 2. 75/830-350 • www.csengey.hu

Decemberi programajánló: • December 11-én, 17.00 órakor a Művészetek Házában: Farkas Katalin és Kéry Tamás hegedű-zongora kamarahangversenye. Jegyárak: 1500, nyugdíjas 1100 Ft. A koncertre a diákoknak a belépés díjtalan. • December 12-én, 15.00 és 19.00 órakor a Színházteremben: Bartina Karácsonyváró – a Bartina Néptánc Közhasznú Egyesület évzáró nagyműsora. Közreműködik az egyesület hét korcsoportja, a Csurgó zenekar Siklósi Krisztián vezetésével valamint a Tarsoly zenekar Margetán Máté vezetésével. Jegyár: 2000 Ft. Az egyesület működését segítő támogató jegy 5000 Ft.

Info: +36-74/529-610

• December 12-én, 17.00 órakor a Béla király téren: Szekszárdi Advent – Peter Srámek műsora. • December 13-án, 09.00 órakor a Rendezvényteremben: Karácsonyi Kincsesház – Családi Matiné. 9.00-13.00 óráig: karácsonyi díszek, ajándékok készítése, mézeskalácssütés,- díszítés, hajfonás, babajátszó, tombolasorsolás. 11.00 órakor: a Sióagárdi Fecske Bábcsoport Karácsonyi bábelőadása. Minden gyermeknek a belépőjegy mellé tombola jegyet adunk ajándékba! Belépődíj: 890 Ft/ fő, 4 éves kor alatt 390 Ft/fő. • December 13-án, 17.00 órakor a Béla király téren: Szekszárdi Advent – Buborék Együttes karácsonyi koncertje – hóeséssel. • December 16-án, 17.00 órakor a Csatár teremben: Élménybeszámoló: Vitorlással a Föld körül – Sióagárd – Új-Zéland. Horváth Attila vitorlással vágott neki a földkörüli utazásnak, ahova családja is elkísérte. A belépés ingyenes!

www.szekszardagora.hu


16

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika Kaktusz Takács Zs.

Seprű és hólapát „H

a nem tanulsz, mehetsz utcaseprőnek”. Évtizedekkel ezelőtt így szólt a szülői fenyegetés, ha egyest vitt haza az iskolából a gyerek, de a nem túl vonzó pályaválasztás képe sok-sok évtized alatt megváltozott. Ma közmunkások végzik a csekély társadalmi presztizst élvező munkát, harsány vagy szótlan csoportokban, gereblyével, söprűvel, sőt hólapáttal járják az utcákat, tereket. Az a tény, hogy nem esett még hó, úgy látszik mellékes, feltételezem, a kiosztott eszközök darabszáma a lényeg. Mindenkinek a kezében legyen valami, hogy mit tud vele

kezdeni, az már más lapra tartozik. Ezt a már-már szürreális képet árnyalja, hogy mindenki hátizsákkal közlekedik, viszi az egész napra való ellátmányát. A kirekesztettség és leszegett tekintetű kilátástalanság megfakult arca jön szembe velünk, miközben ügyet intézünk, vásárolni sietünk, munkaügyben szaladunk a városban. Sem védőruha, sem közös szociális helyiség nem jár számukra, mennek, ahova vezénylik őket. Még a nyár folyamán kopogtatott egy érin-

tett szerkesztőségünkben, elmondta, hogy a település adott pontjain alapvető szükségletüket is csak úgy végezhetik el, ha bekéredzkednek valahova. A minimális megbecsülést hiányolják, ami bármely más foglalkoztatás esetén magától értetődő. Mondhatni törvényi kötelezettség minden munkáltató számára. Persze a kivételek erősítik a szabályt, az érintettek pedig jobb, ha csendben próbálnak túlélni. Seprűvel vagy hólapáttal.

TM Kronika_46  
TM Kronika_46  
Advertisement