Page 1

TOLNA MEGYEI BALASSA JÁNOS KÓRHÁZ MOSODÁJA KERES: 2 fő BETANÍTOTT MUNKÁST a „Tiszta oldali” részlegébe 2 fő BETANÍTOTT MUNKÁST a „Szennyes oldali „ részlegébe 1 fő KAZÁNKEZELŐ-KARBANTARTÓT szakirányú végzettséggel Jelentkezni személyesen, vagy postai úton lehet: 7100 Szekszárd, Béri Balogh Ádám u. 5-7. A munkakörökkel kapcsolatban bővebb felvilágosítást a kórház telefonszámán 74/501-500 / 499-es vagy a 680-as melléken kérhet.

1 fő MŰSZAKI RAKTÁRVEZETŐT műszaki végzettséggel 3 fő RAKODÓT B kategóriás jogosítvány előny Érdeklődni Kósa Juditnál a 06 30/658-0473 telefonszámon.

A Gép és Gépelem Kft. ipari villanyszerelési gyakorlattal rendelkező

VILLAMOS TERVEZŐ-SZERELŐ

XXII. ÉVF. 38. SZÁM

TOLNA MEGYEI

2018. OKTÓBER 12. www.tmkronika.hu

kollégát keres!

ELVÁRÁS: – önálló, precíz munkavégzés – angol/német nyelv legalább olvasási szintű ismerete. AMIT KÍNÁLUNK: – versenyképes bérezés, – jó munkakörnyezet, – folyamatos fejlődés, – stabil háttér. JELENTKEZZ önéletrajzoddal az allas@gepesgepelem.hu címen, a „villamos tervező-szerelő „ pozíció megjelölésével.

Ausztrália legyőzheti a méhnyakrákot Érdemes a mezőgazdaságot és az élelmiszertermelést választani 4.oldal 3.oldal

ÖNT KERESSÜK! Részletek a 12. oldalon

70

éves a Kacsa!  CALL CENTER

ÁLLÁSOK

a SPINNER HUNGÁRIA KFT. szekszárdi telephelyén.

Részletek: 7. és 11. oldal

Dinamikusan fejlődő, fiatalos csapatunk szolgáltatás bővítéséhez

ALVÁLLALKOZÓKAT keres.

Amit kínálunk: – kiszámíthatóság, – pontosság, – határidőre történő fizetés, – korrekt elszámolás, – támogató csapat Várjuk korrekt hozzáállású, megbízható partnereink jelentkezését a 36 30/754-3774-es telefonon, illetve az ujpartner@palatrans.hu e-mail címen.

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI ELŐADÓ  MŰSZERÉSZ

Már foglalhatók

ADVENTI ÚTJAINK!

Advent

Bécsben

 csokimúzeum látogatással  későn ébredőknek  Schönbrunni kastélylátogatással

December 01.,08.,15.,22. Részvételi díj: 6.990 Ft/fő KÖZKÍVÁNATRA ÚJRA! ent Grazban

Advent Kassán

Adv December 09. 16. 23. December 09. 16. 23. 7.990 Ft/fő

9.990 Ft/fő

Újdonság! Advent Zágrábban December 09. 16. 23. 8.990 Ft/fő A részvételi díj tartalmazza: autóbuszköltség, idegenvezetés Előre választható fix ülőhelyek felára: 1500 Ft/fő Már 11 csatlakozási helyet kínálunk körutjainkhoz: Szekszárd–Tolna–Paks–Kalocsa–Baja-Bátaszék –Bonyhád–Pécs–Komló–Dombóvár–Kaposvár

ROMCAR TRAVEL

SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

Eng.szám: R01984/2000

Előnyt jelent, ha ipari villanyszerelési, hibakeresési, hibaelhárítási illetve szerviz gyakorlatod, esetleg automatizálási projektben szerzett tapasztalatod van, otthonosan mozogsz a pneumatika és/vagy vákuumtechnika világában. Előnyt jelent, ha dolgoztál már PLC-s, illetve robotos környezetben és/vagy van ilyen irányú tervezési, esetleg programozási tapasztalatod.

8.oldal

Eng.szám: R01984/2000

Ha készségszinten tudsz tervezni EPLAN-ban, ha gyakorlattal rendelkezel egyedi igényeket kielégítő gépek, cellák villamos hálózatának megtervezésében, és a csavarhúzót vagy multimétert is gyakorlattal használod szükség esetén, akkor Te vagy a mi emberünk! (Hajtás rendszereket, érzékelő rendszereket, vezérlő rendszereket tartalmazó gépek, cellák tervezése, kivitelezése a fő profilunk.)


2

DKC Ungheria Kft. tolnai telephelyére azonnali kezdéssel az alábbi munkakörbe munkatársat keres:

PORFESTŐ, BETANÍTOTT PORFESTŐ ELVÁRÁSOK: • Pontos, igényes munkavégzés • 18. betöltött életév • 2 műszak vállalása • Hasonló területen szerzett tapasztalat AMIT NYÚJTUNK: • Szaktudástól függő kiemelt bérezés • Havi jutalom • Cafetéria • Útiköltség térítés • Hosszú távú munkalehetőség

Aktuális

LAPSZEMLE

Tényleg nagyon ránk férne...

A hazugság ellentéte gyakran csak egy újabb hazugság

...egy erőteljes hadiipari együttműködés a törökökkel. Hogy a törökök mennyivel tudatosabban fejlesztik a hadiiparukat, arról II. Lajos is tudna mesélni, ha nem fulladt volna a Csele-patakba a

átlagon felüli csecsemő kéz vagy láb nélkül. Megjegyezték, egyáltalán nem találtak összefüggést az esetek között és ezzel le is zárták a vizsgálatokat, írja a The Guardian. 2007 és 2017 között összesen 13 gyermek látott napvilágot végtagok nélkül Franciaország három Ha az emberek nagy többsége fel- vidéki régiójában. (24.hu) adja a racionális gondolkodás igényét, ott szellemi szolgaságra ítéli magát a társadalom. (index.hu)

Nem növelik a családi gazdaságok állami támogatását Egy népszavazás során a svájciak 70-30 százalékos aránnyal elvetették azt a javaslatot, hogy növeljék a mezőgazdasági termelőknek nyújtott állami támogatást. (blog.syngenta.hu)

Zseniális bajusszal hazudta magát 16-nak

Az indiai liga legifjabb góllövője, Gourav Mukhi a vizsgálat alatt bevallotta, hogy 1999-ben született, vagyis 16 évesen játszott a 15 éven aluliaknak rendezett sorozatban. A játékost és csapatát megbüntették. Eltelt pár év, és az örökifjú Mukhi, mintha mi sem történt volna, (444.hu) 2018-ban 16 évesként regisztrált a bajnokságba.

Kint már a per kezdődik...

Miért születik ennyi gyerek végtagok nélkül?

...idehaza még gyanúsítottja sincs a veronai busztragédiának A hazai rendőrség még nem ért a nyomoA francia orvosok nem tudják, hogy zás végére, Olaszországban közben (hvg.hu) az utóbbi években miért született hat vádlott is van.

mohácsi csatában. A magyarok hadiipar-fejlesztési tudatosságáról viszont azt írja a Global Firepower fegyverkezési statisztikája, hogy a török haditengerészetnek 12 tengeralattjárója van, Magyarországnak meg egy sincs, ami részünkről tudatos stratégia, mert tengerünk sincs. (index.hu)

A feleségek lefelé, a férjek felfelé...

ELŐNY: • Targonca jogosítvány

...hazudnak a fizetésükről, hogy ne kelljen beismerni, ha a nő keres többet. Meginog a férfiak biztonságérzete, ha kevesebbet keresnek, mint a feleségük, mondogatják pszichológusok. A fizetéseket viszont a feleségek is előszeretettel kozmetikázzák, hogy úgy tűnjön, a családi kasszát nem ők töltik (444.hu) meg nagyobb részt.

JELENTKEZÉS: • személyesen a DKC Ungheria Kft. Tolna, Belterület 970/110 szám alatt, • valamint önéletrajzzal az ildiko.balone@dkcungheria.com és az info@dkcungheria.com e-mail címen.

A következő pozíciókra keresünk munkatársakat:

CNC gépkezelő

Operátor

Gépi forgácsoló

Betanított gépkezelő Egyszerű ipari foglalkozású Szerszámkészítő Minőségellenőr Elvárások: – Több műszakos munkarend vállalás – Pontosság – Önálló munkavégzés – Hasonló területen szerzett tapasztalat előnyt jelent Amit kínálunk: – Versenyképes fizetés – Műszakpótlék – Utazási támogatás – Hosszú távú stabil munkaviszony – Családi és egyéni csapatépítő programokon való részvételi lehetőség – Folyamatos fejlődési lehetőség – Cégen belüli képzéseken és nyelvtanfolyamon való ingyenes részvételi lehetőség – Túlóra lehetőség – Teljesítményprémium – Cafeteria Elérhetőségek: Tuller Tamás személyügyi vezető E-mail: tamas.tuller@jakokoch.hu Telefon: +36-20/262-5701 Szekszárd Damjanich u. 33-35.


3

Bulvár – Aktuális

BULVÁR

Hetven éves a

Kacsa!

N

égy kerék, kilenc lóerő, 70 kilométer/óra sebességmaximum és ezer kaland. Nem kevesebbet ígért az francia gyártó 1948. október 7-én, amikor bemutatták a Párizsi Autószalonon a Citroën legújabb modelljét, a 2CV-t, ami sokkal spártaibb volt, mint konkurensei. A konstrukció alapelve, hogy elég hely legyen két gazdának, a csizmának és egy mázsa krumplinak – idézi a múltat a Spiegel Online. Hozzátéve, hogy bár 60-nál gyorsabban nem gurult, viszont 100 kilométeren csak három litert fogyasztott. Olcsó és takarékos autó volt, és maradt a mai napig. Már első percben megkapta a magáét, hívták konzervnek és szardíniás doboznak, majd valaki elnevezte rút kiskacsának. És ez a név megtetszett a használóinak, ma is Kacsának hívják. Korszakokon átívelő sikerének titka különleges, semmihez nem hasonlító formája, egyszerűsége. Olcsóságával a fogyasztói világnak fordít hátat, vezetőként, utasként felszabadult érzéssel ajándékoz meg. A szabadság élményét nyújtja.

Embertorony

E

gy furcsa katalán hagyomány. Észak-Spanyolországban, Tarragonában immár 27. alkalommal építik fel a csodálatos, emberekből álló tornyot, ez látható a Spiegel Online fotóján. Az öszszetartozás, egymás segítése és a közösségi lét beszédes példája a 18. század óta népszerű az elszakadási törekvésektől hangos, a madridi spanyol kormányzattal ellentétben álló katalán országrészben.

Azért dolgozunk, hogy mindenkinek megadjuk a munka örömét!

A szakmunkák mellett végre nem teljesítménybéres könnyű fizikai munkák és szellemi munkakörök Tolna megyében!

Mire gondolunk pontosan?

Például minőségellenőri-operátori, összeszerelő, gépkezelő, varrónői, HR munkatárs és értékesítő pozíció!

Miért érdemes még utánajárni?

Mert nettó 110–180.000 Ft átlagkereset mellett (Ebből már nincs levonás!) cafeteria, prémium, munkába járás támogatása, ingyenes céges busz. Hónap dolgozója díj, legjobb ötletelő díj és sok más!

Mit érdemes tenni, ha érdekel?

Gyere el valamelyik tájékoztatónkra! PAKS 10.15–13.00 órakor, Önkormányzat I.em-i tárgyaló DUNAFÖLDVÁR 10.17–13.00 órakor, Önkormányzat BÖLCSKE 10.24–14.00 órakor Könyvtárban Érdeklődj bátran az alábbi elérhetőségen: +36 20 516 1907 zsok.gyorgy@dologido.hu www.dologido.hu

A PSN Ép Építőipari Kft.

ÉPÍTÉSVEZETŐT valamint

MŰSZAKI ELŐKÉSZÍTŐT keres. Jelentkezés fényképes szakmai, önéletrajzzal a penzugy@psn.hu e-mail címen lehet.


4

Oktatás – Képzés

AG R Á R K É P Z É S E K N A PJA S Z E K S Z Á R D O N , A C S A P Ó B A N

Érdemes a mezőgazdaságot és az élelmiszertermelést választani A

sikeres szakmaválasztás lehetősége, mit jelent az agráriumban dolgozni? Mindezt megtapasztalhatták és megválaszolhatták az iskola- és pályaválasztás előtt álló általános iskolások Szekszárd-Palánkon, az AM DASZK Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium hagyományos rendezvényén, az Agrárképzések Napján, amire október 4-én került sor az intézményben. Nagy érdeklődés mellett előadásokat, bemutatókat, kóstolókat tartottak, forgószínpad-szerűen mutatták be mintegy 240 résztvevő tanuló számára a Csapó által nyújtott képzési formákat, remélve, hogy minél többen középiskolásként térnek majd vissza. A sikeres program után a főigazgatót, SIMONNÉ SZERDAI ZSUZSANNÁT kértük szakmai értékelésre.

– Az Agrárképzések Napja programunkat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Megyei Igazgatósága, a Tolna Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályával közösen szerveztük meg – kezdte a főigazgató. – A megnyitót követően a tanuló előszerződésről, tanulószerződésről és együttműködési megállapodás előnyeiről tartott előadást Ba-

káné Gyurkovits Erika, az agrárgazdasági kamara szakképzési referense. Kiállítóként mutatkoztak be idén is az ágazatban kiemelkedő szerepet betöltő élelmiszeripari és agrárcégek, melyek képviselői egy-egy szakma jelentőségéről, szépségéről, valamint a sikeres karrier lehetőségéről beszéltek a gyerekeknek. A pékszakmát Dömény Zoltán, a Lavina Kft. cégvezetője mutatta be,

a húsipari szakmákról az MCS Mohácsi Vágóhíd Zrt. Hr-munkatársa, Bürge Judit beszélt. Vesztergombi Norbert mb. termelési vezető a Tolnatej Zrt. képviseletében hozta közelebb a hallgatósághoz a tejipari szakmákat, míg a mezőgazdasági, növénytermesztő szakmák jelenéről és jövőjéről a Syngenta Kft. üzletfejlesztési és digitális agronómiai vezetője, Heitz Péter osztotta meg gondolatait a fiatalokkal. – Ezek szerint már az iskolába jönnek a vállalkozások, hogy jól képzett munkaerőt találjanak? – Igen, fontosnak tartják a szakmai rendezvényünket, hiszen komoly munkaerőhiánnyal küzdenek a vállalkozások, és szeretnének

minél több fiatalt megnyer– Összegezve mit tapaszni a mezőgazdaság, az élel- talt, jönnek a fiatalok az miszeripar számára. Ezért agráriumba, van hajlanis örülünk annak, hogy a dóság szakmát tanulni? megye területéről 11 ál– Azt hiszem, először a talános iskolából vettek szülőket kell meggyőznünk. részt 7-8. osztályos gyere- Szeretnénk átadni azt az kek a programon, akiknek üzenetet, hogy érdemes a a szállítását, utaztatását is mezőgazdaságot és az élelmagunkra vállaltuk. Hogy miszertermelést választani, csak néhány települést em- mert ennek mindig lesz jölítsek, Bogyiszlótól kezdve vője. Egyre inkább tapaszDunaszentgyörgyön, Mórá- taljuk, hogy a foglalkoztatók gyon át, Felsőnyékig, Ireg- meg is fizetik a munkaerőt, szemcséig érkeztek osztá- ha valaki nem külföldön lyok a rendezvényre. képzeli el a jövőjét, akkor itt– Az Agrárképzések Nap- hon is megtalálhatja a számíján az iskola a képzési hát- tását. Ezek többnyire fizikai teret mutatta be, a gyere- munkák, azonban biztos, jól kek idén is sok mindent használható szakmák, mepróbálhattak ki a nap fo- lyek később továbbfejlesztlyamán, ugye? hetők. Ráadásul családias – Így van, élVárjuk további ményt adtunk a NYÍLT NAPJAINKRA gyerekeknek, mégis a gyerekeket, szülőket: pedig a Csapós diákok közreműköNOVEMBER 17-ÉN, désével. Saját készombaton 9-12 óráig szítésű péksüteméDECEMBER 6-ÁN, nyeket kóstolhattak, csütörtökön 9-12 óráig őshonos állatokat ismerhettek meg a tangaz- környezetben, jó légkörben daságban. Bemutattuk az tanulhatnak iskolánkban a iskola húsüzemét és tan- diákok, tanárkollégáim nem konyháját, gépkiállítás és csak a tantárgyakat, hanem traktorozás mellett önvédel- egy életfelfogást is próbálnak mi bemutatóra is sor került. átadni a gyerekeknek. -T.Zs.-


5

Aktuális

Elrabolták, megerőszakolták, kínozták, most Nobel-díjat kapott

A

háború sújtotta területeken szisztematikusan elkövetett nemi erőszak ellen harcoló két aktivista, Denis Mukwege kongói orvos, és Nadia Murad jazidi jogvédő kapta meg az idén a Nobel-békedíjat.

NADIA MURADOT húgával együtt Észak-Irakból rabolták el 2014-ben az Iszlám Állam (IS) fegyveresei, és ezt követően rendszeresen megerőszakolták és megalázták. Végül sikerült megszöknie, s szakítva a térség íratlan törvényeivel, nem volt hajlandó hallgatni az általa átélt szenve désekről: részletesen beszámolt arról, hogy fogvatartói rendszeresen verték, és cigarettával égették a bőrét. Azonnal harcot kezdett a hasonló sorsba kényszerített többi nőért, s mindezt úgy tette, hogy az IS fegyveresei megölték hat fiútestvérét, s édesanyját, akit az iszlamisták túl idősnek tartottak ahhoz, hogy szexuális rabságba taszítsák. Murad most az ENSZ jótékonysági nagyköveteként tevékenykedik, s továbbra is azt vallja, a nemi erőszak áldozatainak nem szabad hallgatásba menekülniük, küzdeniük kell a felelősök megbüntetéséért. Részben neki is köszönhető, hogy Németország 2015ben több mint ezer, az IS elől elmenekült jazidi nőt és gyermeket fogadott be.

A KONGÓI Demokratikus Köztársaságban harcoló milíciák tagjai által a hadviselés részévé tett nemi erőszak ellen már két évtizede harcoló Denis Mukwegét már évek óta lehetséges jelöltként tartották számon. Az orvos olyan nőket kezelt az általa alapított klinikán, akiket a brutálisan fellépő fegyveresek általában nem csak megerőszakoltak, hanem egy életre meg is nyomorítottak: nemi szervüket szétverték, vagy szétvágták, majd félholtra verték őket botokkal és üvegekkel. Akadtak olyan paciensei, akiket hazatértük után ismét megerőszakoltak. Mukwege többször felszólalt az ENSZ-ben, s azzal vádolta a kongói és több más kormányt, hogy nem tesznek eleget az ellen, hogy a fegyveres csapatok a harci stratégia részévé tették a nők szisztematikus megerőszakolását. Az ENSZ 2008-ban hozta meg az 1820-as határozatot, amely háborús bűncselekménnyé nyilvánította a szexuális erőszak harci eszközként való alkalmazását. (hvg.hu nyomán)

Villamos kapcsolódobozok gyártásával foglalkozó DKC Ungheria Kft. felvételt hirdet tolnai telephelyére

FESTŐÜZEMI CSOPORTVEZETŐ pozícióba. FELADATOK: • Műszakvezetés, irányítás, szervezés, porfestés (szükség esetén) • Automata mosó- és elektrosztatikus porfestő berendezések üzemeltetése • Gyárthatósági ellenőrzés • Minőségellenőrzés

ELVÁRÁSOK: • Minimum középfokú végzettség • Több éves hasonló területen szerzett szakmai tapasztalat • 2 műszak vállalása • Csoportvezetői tapasztalat

AMIT NYÚJTUNK: • Kiemelt bérezés • Havi jutalom • Cafetéria • Útiköltség térítés • Hosszú távú munkalehetőség

JELENTKEZÉS: önéletrajzzal az ildiko.balone@dkcungheria.com és az info@dkcungheria.com e-mail címen.

A Samsonite-Hungária Bőrönd Kft. munkatársakat keres az alábbi munkakörbe:

GÉPKEZELŐ Fôbb feladatok: – Formázó gépek beállítása, felügyelete, alapanyagok betöltése, legyártott termékek folyamatos vizuális ellenőrzése. – Értesíti a felettes vezetőt az észlelt hibákról, hiányosságokról, észrevételekről. – Gép karbantartásánál, meghibásodásánál a karbantartással aktívan együttműködik Jelentkezôvel szembeni elvárásaink: – Szakmunkás vagy középfokú végzettség, négy műszakos munkarend vállalása. – Precíz, megbízható munkavégzés.

Elônyt jelent: – Termelésben / gépbeállításban szerzett tapasztalat. – Targoncavezetői engedély Amit kínálunk: – Munkavégzés fiatal, dinamikus csapatban – Folyamatos szakmai fejlődés és fejlesztés – Versenyképes bérezés – Műszakpótlék, 13. havi bér, teljesítmény prémium, hűségbónusz, cafatéria – Utazás támogatás Munkavégzés helye: Szekszárd Jelentkezés módja: • E-mail-ben: imre.nemes@samsonite.com • Személyesen: Nemes Imrénél 7100 Szekszárd, Keselyűsi út 5. (1-es kapu) • Telefonon: 06-74/412-033 / 252-es mellék


6

Lakás – Otthon – Építkezés kást lehet temperálni, 500550 watt/m2 teljesítmény mellett. A 100 milliós nagyságrendű fejlesztéssel jelentősen csökkenthető az otthon ökológiai lábnyoma, a hagyományos fűtési rendszereknél jóval költséghatékonyabb a kiépítése. A felhasználása is rugalmas, hiszen költözéskor vagy a szoba átrendezésekor hatékonyan áttelepíthető az elektronika is. Az együttműködés keretében a partnerek hét szakembere dolgozott a fűtőfesték fejlesztésén; míg a Poli-Farbe vegyészei a festéket tökéletesítették, addig a BME mérnökei az áramforrás és vezérlés kialakításával foglalkoztak. A következő időszak feladata lesz a jelenleg prototípus formájában létező technológiát komplett rendszerré fejleszteni: a gyártó célja, hogy az így kezelt felület bármely saját gyártású beltéri vagy kültéri falfestékkel átfesthető legyen, hogy ne keljen kompromisszumokat kötni a színválasztásban. A távolabbi tervek között szerepel a műszaki-gépészeti tartalom egyszerűsítése annak érdekében, hogy a jövőben akkreditált szakemberek helyett bárki, aki saját maga vág bele építkezésbe vagy lakásfelújításba telepíteni tudja a fűtőrendszert. Ráadásul egy hatékony elektromos fűtés kitűnő párja ennek a trendnek. (hvg.hu nyomán)

Magyar találmány: falat fűt a festék

M

ájusban kötött együttműködési megállapodást a PoliFarbe a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel a vezetőképes festék kifejlesztésére. A szabadalmaztatási és engedélyeztetési eljárások függvényében várhatóan 1 éven belül kereskedelmi forgalomba kerülő, teljességgel hazai innováció lényege, hogy jól szigetelt szerkezeten, a megfelelően előkészített és alkalmazott festékfűtés lényeges idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegíti a kijelölt területet. Kiegészítő fűtésként használva körülbelül 6 m2-es felülettel egy 60-70 m2-es területű la-


7

Gazdaság Díszkövek miatt kell lebontani egy díjnyertes házat

Álláshiba

N

emcsak Magyarországon tombol olykor az észszerűtlen bürokrácia. A díjnyertes londoni lakóházat azért ítélték bontásra, mert másképp tettek fel rá néhány díszkövet. Mondjuk a változtatást engedélyezte is a tervtanács – de mintha nem emlékezne rá.

A neves építész, Amin Taha által tervezett RIBA-díjas londoni lakóházat lebontásra ítélte a városi tanács. Az ok: a homlokzaton látható díszkövek elrendezését a tervekben nem bontották ki részleteiben. Taha – aki nemcsak építésze, hanem beruházója is volt a lakóháznak, valamint ő maga is az egyik ottani lakásban él, sőt, az irodája is ott van – fellebbezett a döntés ellen. A házat 2017-ben ítélték bontásra, Taha szerint egyszerűen azért, mert a tervtanács elnökének személy szerint nem tetszik az épület.

„Az egész ügy abból a hibából eszkalálódott, hogy nem töltötték fel a homlokzati díszkövek részletes elrendezését” – magyarázza a hihetetlen történetet az építész. Taha ugyanis először téglaburkolatot tervezett az épületre, majd ezt módosította, amit a tanács el is fogadott, de nem töltötték fel online. A szemfüles szomszédok azonban az állványzat elbontása után felfedezték az eltérést, és reklamáltak is a tanácsnál. Taha hiába szólt a tanácsnak, hogy papíron már engedélyezték a tervet, meg-

kapta tőlük a bontási felszólítást. Az épületet körbevevő külső vázon elhelyezett nyers mészköveket néhol fossziliák váltják. Tahán kívül 7 másik lakója van a háznak. Tény, hogy az épület elég megosztóra sikerült; bár RIBA-díjas lett, és a több más fontos díjra is jelölték, a Carbucle Cup nevű építészeti citromdíjat is kis híján elhozta. Miután rájöttek, hogy az első bontási felszólítást vissza kell vonniuk, mert papíron jóváhagyták, hogy tégla helyett mészkővel burkoljunk, most azzal akarják igazolni az inkompetenciájukat, hogy még egy bontási felszólítást küldtek” – mondta Taha. (hvg.hu nyomán)

Villamos kapcsolóberendezések gyártásával foglalkozó DKC Ungheria Kft. felvételt hirdet tolnai telephelyére

CSOMAGOLÓÜZEMI CSOPORTVEZETŐ pozícióba. FELADATOK: • Műszakvezetés, • Az összeszerelési-csomagolási munka irányítása, szervezése • Minőségellenőrzés

ELVÁRÁSOK: • Legalább középfokú végzettség • Több éves hasonló területen szerzett szakmai tapasztalat • 2 műszak vállalása • Csoportvezetői tapasztalat • Targoncás jogosítvány

AMIT NYÚJTUNK: • Kiemelt bérezés • Havi jutalom • Cafetéria • Útiköltség térítés • Hosszú távú munkalehetőség

JELENTKEZÉS: önéletrajzzal az ildiko.balone@dkcungheria.com és az info@dkcungheria.com e-mail címen.

A TARR Kft. pályázatot hirdet

MŰSZERÉSZ állás betöltésére.

Munkavégzés helye: Paks Részletes információ: www.tarr.hu/hirek/karrier Jelentkezési határidő: 2018. október 31. Fényképes önéletrajzokat info@tarr.hu email címre várjuk „Műszerész” tárggyal.


8

Egészség-Életmód – Aktuális

ÉPÍTÉSI TÖRMELÉK ÉS FÖLD ELSZÁLLÍTÁSA INGYENES ÁRAJÁNLATTAL!

Beton feltörések, kisebb bontások elvégzése elszállítással Utólagos tereprendezés-, alap-, tükörásás mini kotrógéppel CEMENT, NAMAL, HOMOK, SÓDER, ZÚZOTT KŐ ÉS KÉSZBETON INGYENES KISZÁLLÍTÁSSAL (Szekszárdra és 20 km körzetébe)

MOBIL TÜZÉP SZEKSZÁRD • TEL.: 06 30/255-14-50

A sérült orosz hokis

A

z orosz női jégkorongcsapat, a HC Szpartak Moszkva a Twitteren jelentette be, hogy bokasérülést szenvedett egyik támadójuk, a 28 éves Julia Usakova. A szabadidejében Instagram-modell, korábbi testépítő sportolóról csapata meg is osztotta, hogyan vészeli át éppen Usakova a sérült testész bekötözését az orvosi szobában. Mondhatni, egész jól bírja a megpróbáltatásokat. (24.hu nyomán) A játékos várható felépüléséről nem érkezett hír.

A Samsonite-Hungária Bőrönd Kft.

R A K T Á RO S munkatársat keres, két műszakos munkarendben Elvárások: • Minimum középfokú végzettség • Raktározás, logisztikai területen szerzett korábbi tapasztalat előny(export és/vagy import) • Targoncavezetői engedély megléte • Microsoft Excel, Word felhasználói szintű ismerete • Csapatjátékos, empatikus, kitartó, terhelhető, precíz • Kiváló kommunikációs és szervezőkészség, agilitás, gyors problémamegoldó képesség, motiváltság, megbízhatóság Elônyt jelent: • Vállalat irányítási rendszerben szerzett tapasztalat • Angol nyelv ismerete előnyt jelent Amit a cég kínál: • Bejelentett munkaviszony • 13. havi bér • Hosszú távú munkalehetőség • Cafeteria: évi 100. 000 Ft • Dinamikus, korszerű infrastruktúra, modern vállalati környezet • Utazási költség biztosítása • Munkakezdés: megegyezés alapján, akár azonnal Jelentkezni szakmai önéletrajz elküldésével lehet, • elektronikusan a stefan.hatos@samsonite.com; aliz.klem@samsonite.com e-mail címekre, • vagy postai úton 7101 Szekszárd, Pf.: 66 levelezési címre 2018. október 30-ig.

Ausztrália mentessé válhat a méhnyakráktól A

folyamatban levő oltási és szűrőprogramoknak hála már 2022-re rendkívüli ritkává válhat a betegség.

Húsz éven belül teljesen méhnyakrákmentessé válhat Ausztrália, vélik a nagy tekintélyű orvosi szaklapban, a Lancetben megjelent kutatásukban az ÚjDél-Walesi Ráktanács kutatói. Modelljeik szerint a folyamatban levő oltási és szűrőprogramoknak hála már 2022-re rendkívüli ritkává válhat a betegség – ez definíció szerint százezer emberre vetítve hat új esetet jelentene csupán évente. Ausztráliában a világon az elsők között, már 2007-ben HPV-oltási programot vezettek be a lá-

nyoknak, amit később a vírust tünetmentesen hordozó, de fertőző fiúkra is kiterjesztették. A méhnyakrákot a HPV vírus okozza. Globálisan a méhnyakrák a negyedik leggyakoribb rák, amitől a nők szenvednek, pedig ez tényleg megelőzhető volna védőoltással. A most megjelent tanulmány modellszámításai újra igazolták ezt, az alapján 2035-re százezer lakosra vetítve négyre csökkenhet az új esetek száma – ez pedig már az az arány, ahol a járvány teljes felszámolásáról beszélhetünk. (444.hu nyomán)

A Bóly Zrt. törökdombi sertéstelepére pályázatot hirdet

FELCSER munkakörben. ELVÁRÁSOK: szakirányú végzettség, állatok iránti elkötelezettség, „B” kategóriás jogosítvány, valamint jó teherbíró képesség. AMIT NYÚJTUNK: biztonságot és megbecsülést, hosszú távú munkalehetőséget, bejelentett, stabil, biztos állást, valamint versenyképes jövedelmet. Jelentkezés a palyazat@boly.bonafarm.hu e-mail címen vagy a következő telefonszámon: +36 20 352 4052


9

Egészség-Életmód – Aktuális

Többet árthat, mint amennyit használ? B

ár amerikai kutatók szerint minden negyedik, szűrés útján felfedezett mellrák olyan, hogy sosem vezet halálhoz, illetve okoz tüneteket, mégis állítják a szűrés létfontosságát! * A Harvard Közegészségügyi Karának tudósai 39.888 norvég nő esetét vizsgálták meg, és azt állítják, hogy 15 és 25 százalék között mozog azok szá-

ma, akiket „túldiagnosztizáltak”, emiatt pedig feleslegesen műtötték és kezelték őket kemoterápiával vagy sugárzással. Angliában éppen felülvizsgálják a szűrés szükségességét, mivel nagy az ellentmondás a hatásosságával kapcsolatban. A világ egészségügyi szervezetei azon elv alapján dolgoznak, hogy a szűrés életeket menthet. Néhány kutató szerint azonban többet árthat, mint amennyit használ. Norvégiában különböző időpontokban vezették be

a mammográfiás szűrést 1996 és 2005 között, így nyomon tudták követni annak hatásait. Az eredmények, melyek az Annals of Internal Medicine című folyóiratban jelentek meg, azt mutatták, hogy a mellrákos esetek 15-25 százalékát túldiagnosztizálták a szűrés során. 2500 nőből 1 életét menti meg a vizsgálat, de 10 esetből hatszor túlzásba viszik a kezelést. Dr Mette Kalager kutató elmondta: „A mammográfia talán nem a legmegfelelőbb a mellrák szűrésére, mert nem tud különbséget tenni a progreszszív és nem progresszív daganat között. A radiológusok képesek megtalálni a legkisebb tumort is, hogy a gyógyulás érdekében a lehető legtöbbet felfedezzék. A jelen kutatás azonban azt támasztja alá, hogy ez a gyakorlat gondokat okoz, olyan eseteket is kezelni kezdenek, melyek sosem okoznának tüneteket, vagy halált.” Dr. Caitlin Palframan, a Mellrák Áttörés vezérelv-menedzsere elmondta: „A túldiagnosztizált mellrákos esetek aránya széles körben vitát váltott ki és összezavarják a nőket a rákszűrés eredményességével kapcsolatban. Ezzel együtt mi úgy véljük, a szűrés létfontosságú, mivel segít a korai felismerésben, amikor még nem kell agresszív kezelést alkalmazni és túlélés esélye is jobb.” (napidoktor.hu nyomán)

Modern, közepes nagyságú családi vállalkozás vagyunk, több mint 600 munkatárssal. Az összetett, ütemezett szállítmányozási feladatok megtervezésére és kivitelezésére szakosodva piacvezető szerepre tettünk szert. Ügyfeleink saját szakterületük legtekintélyesebbjei közé tartoznak. Bíznak bennünk, mert tapasztalatunk és szakértelmünk segítségével sikerült versenyelőnyhöz jutniuk. Hamburgi, duisburgi, dortmundi, kasseli, nürnbergi és aschaffenburgi telephelyeink további erősítésére keresünk olyan

TEHERGÉPJÁRMŰ-VEZETŐKET (férfi/női),

akik cserefelépítményes járműveinkkel heti távolsági túrarendszerben rugalmasan bevethetők. Az Ön profilja: •Rendelkezik érvényes CE kategóriás, 95-ös kóddal ellátott vezetői engedéllyel •Képes tartósan éjszakai munkát végezni •Kész tanulni, munkájában megbízható és a cég iránt elkötelezett •Kedveli a csapatmunkát és a fellépése barátságos •Szeret cserefelépítményes járműszerelvényt vezetni •Körültekintően vezet és gondosan bánik a járművekkel •Kommunikációs szintű angol és/vagy német nyelvtudással rendelkezik.

Amire tőlünk számíthat: •Friss jogosítvánnyal, gyakorlat nélkül is van nálunk esélye – Diebel cserefelépítményes tréningünk keretében kiképezzük •Teljesítményarányos bérezés, pontos bérfizetés: EGYES ADÓKATEGÓRIA

A BHG-ASZ Kft. folyamatosan bővülő csapatába keres munkatársakat az alábbi munkakörökbe azonnali kezdéssel:

Munkarend Nettó

 Gyártás előkészítő

 Végszerelő

 MÍG/MAG hegesztő

 Megváltozott munkaképességű

portás részmunkaidőben

Elvárás: középfokú szakirányú végzettség

AMIT KÍNÁLUNK: versenyképes bérezés, cafetéria, törvényes műszakpótlék, utazási költségtérítés munkaruha Önéletrajzát a pozíció megjelölésével a hr@bhg-asz.hu email címre várjuk, illetve személyesen a BHG-ASZ Kft. portáján lehet jelentkezni. Állásajánlatainkat megtalálja a www.bhg-asz.hu/ceginformáciok/karrier oldalon.

4 + 1 (80 %)

3 + 1 (75 %)

2 + 1 (66 %)

2307,76 €

2050,10 €

1905,09 €

1668,34 €

Teljes hónapos munkarend

4 + 1 (80 %)

3 + 1 (75 %)

2 + 1 (66 %)

2507,78 €

2172,82 €

2000,58 €

1720,76 €

HÁRMAS ADÓKATEGÓRIA Munkarend

 Minőségellenőr

Teljes hónapos munkarend

Nettó

•24 órában működő diszpécseri szolgálat, egész hétre előre megtervezett túrák • Átvállaljuk az ADR vizsgája költségeit, ha még nem rendelkezik vele •Modern, jól felszerelt, karbantartott járműpark •Szigorúan tartjuk magunkat a vezetési és pihenőidőkhöz • Rugalmas munkaidőbeosztási modellek, pl. 3 hét munka, 1 hét otthon. Beutazási lehetőség akár repülőgéppel is, különböző németországi repülőterekre •Segítségnyújtás németországi lakáskereséshez és hatósági ügyintézéshez • Okostelefon a cég költségére a munkaviszony kezdetétől Kérjük, juttassa el teljes pályázati anyagát, jogosítványának és kiegészítőinek fénymásolatával, bérigényével, valamit a lehetséges legkorábbi munkakezdési időpont megjelölésével az alábbi e-mail címre:

jobs@diebel-spedition.de Szeretne előzetesen további információkat, vagy tisztázandó kérdései vannak? Akkor hívja fel Eva-Maria Jarry-t a +49 0561 500 29-159 telefonszámon!


10

Gazdaság

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

CNC-GÉPBEÁLLÍTÓKAT Elvárás: – gépi forgácsoló végzettség. Előnyt jelent: – szakmai tapasztalat, – CNC gépkezelői végzettség.

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

CNC-GÉPKEZELŐKET

Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.

Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.

A SPINNER Hungária Kft.

A SPINNER Hungária Kft.

szekszárdi telephelyének galván üzemébe keres

szekszárdi telephelyére keres

GÉPKEZELŐT

ESZTERGÁLYOST

Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.

Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.


11

Aktuális

Török vendégszeretet

A

norvég ÖIF Arendal kézilabdacsapata panaszt nyújt be az Európai Kézilabda Szövetségnél, mert török ellenfele elég gusztustalan módszerekkel okozott zavart a hétvégén a Challenge-kupában. A norvégok a Selka Eskisehirrel játszottak, de már a meccs előtt megnehezítették a dolgukat. Amikor az utolsó taktikai megbeszélésre mentek, zárva találták az öltözőjüket. Később meglett a kulcs, de nem volt benne sok öröm, a norvégok szerint bűzbombát helyeztek el az öltözőben, több játékos és vezető is hányingert kapott.

Bicikliverseny bizonyítja a klímaváltozást

A

belga körverseny, a Tour de Flanders mindig áprilisban van, mégpedig 1913 óta. A klímakutatók több mint 200 órányi – 1981 és 2016 között készült – videót néztek végig, és kiválasztották azt a húsz fát, amelyek minden felvételen látszottak. Minden fa esetében feljegyezték a levelek jelenlétét vagy hiányát, valamint a méretüket. A régi felvételek révén bizonyították, hogy az elmúlt évtizedben igenis korábban tavaszodott ki Belgiumban. Ez volt az első alkalom, hogy a kutatók régi sportesemény-felvételeket használták fel. Azt mondják, ez a tanulmány csak a kezdet, és a régi televíziós felvételek értékes forrásként szolgálhatnak ahhoz, hogy megértsék, hogyan befolyásolja az éghajlatváltozás a növényeket. (blog.syngenta.hu nyomán)

A Bóly Zrt. sátorhelyi munkavégzési hellyel pályázatot hirdet

RAKODÓGÉP-KEZELŐ munkakörben.

Az Arendal menedzsere, Björn-Gunnar Bruun Hansen azt is mondta, hogy a törökök a kapufát is „bezsírozták", hogy segítsék a saját gólszerzésüket. A klub vezetője elmondta, hogy olyat már tapasztaltak, hogy megdobálták a szélsőiket pénzérmékkel, vagy leköpték őket, de szerinte az különbözteti meg ezt az esetet a korábbiaktól, hogy itt az ellenfelük is segített a szabotázst. Az Arendal már a meccsen jelezte ezeket a problémákat, az EHF ellenőreinek és a bíróinak, de nem vették őket komolyan, most hivatalos panasszal élnek az európai szövetségnél. A mérkőzést az Eskisehir nyerte 34-28-ra. (index.hu nyomán)

ELVÁRÁSOK: középfokú szakképesítés, földmunkagép-kezelői vagy emelőgép-kezelői OKJ-s bizonyítvány, valamint önálló és precíz munkavégzés. AMIT NYÚJTUNK: biztonságot és megbecsülést, hosszú távú munkalehetőséget, bejelentett, stabil, biztos állást, valamint versenyképes jövedelmet. Pályakezdők jelentkezését is várjuk! Részletes információk és jelentkezés a pozíció megjelölésével és önéletrajz küldésével a palyazat@boly.bonafarm.hu e-mail címen.

A TARR Kft. pályázatot hirdet

CALL CENTER ügyfélszolgálati előadó munkakör betöltésére Feladatok: •Kimenő és bejövő hívások fogadása, ügyfelek pontos és szakszerű tájékoztatása •Tarr Kft. teljes termékpalettájának értékesítése telefonon •Értékesítési akciók, keresztértékesítési folyamatok támogatása •Meglévő ügyfélszerződések újrakötése, hosszabbítása •Új ügyféligények felmérése, ajánlattétel, szerződéskötés •Éves értékesítési tervszámok ütemezett, ellenőrzött teljesítése Elvárások: •Középfokú végzettség (érettségi) •Kiváló kommunikációs készség, precizitás •Kiváló stressz és monotónia tűrés •Felhasználói szintű számítástechnikai ismeretek

Előny: •Felsőfokú végzettség •Call centerben szerzett tapasztalat •Egy idegen nyelv társalgási szintű ismerete •Távközlési piac és szolgáltatások ismerete Amit kínálunk: •Dinamikusan fejlődő, vállalati háttér •Versenyképes jövedelem •Alkalmazotti jogviszony •Béren kívüli juttatások, cafeteria •Folyamatos tanulási és előrelépési lehetőség •Elkötelezett tagokból álló erős csapat

Munkaidő: napi munkaidő 8 óra, változó beosztással (a call center minden nap (hétfő–vasárnap) 8.00-21.00-ig tart nyitva) Munkakezdés: azonnal, megegyezés szerint • A munkavégzés helye: Szekszárd Jelentkezési határidő: 2018. október 26.

Fényképes önéletrajzokat info@tarr.hu email címre várjuk „Call center ügyfélszolgálati előadó” tárggyal.


12

Gazdaság

A német Gealan Holding cégcsoport 1985 óta fejleszt és gyárt műanyagipari termékeket, több mint 500 hozzáértő és kompetens munkavállaló és a fejlett ipari gépparkja segítségével. Székesfehérvári telephelyünk folyamatos fejlődése és bővülése következtében szeretnénk jelenlegi csapatunkat lelkes, lojális munkatársakkal növelni. Ha szeretne egy stabil jövőképű, hosszútávú munkalehetőséget, családias, igényes környezetet kínáló munkahelyen dolgozni, akkor várjuk jelentkezését az alábbi állások betöltésére:

Műszakvezető

Operátor

Fröccsöntő-gépbeállító

FELADATOK: • A dolgozók motiválása, fejlődésének támogatása akár 30 fős csapat esetén • Felelős a meghatározott célok eléréséért • Napi termelési folyamatok ellenőrzése, koordinálása • Felelősség a vevői igények, megrendelések megfelelő időben és minőségben való gyártási teljesítésében • Jelentés közvetlenül a termelésvezetésnek • A gyártási folyamat szabálytalanságainak felderítése és megfelelő korrekciós intézkedések meghatározása • Házon belüli javítási megrendelők létrehozása • Műszakhoz tartozó munkatársak felvételi lebonyolítása, szakmai irányítása, új dolgozók integrációja, munkavállalói értékelések készítése • Folyamatos termelés biztosítása, gondoskodni a megfelelő anyagellátásról, létszámról • Termelési terv adott időkereten belüli megfelelő mennyiség és minőség megvalósítása, aktív részvétel a termelés során felmerülő hibák, problémák elhárításában • Minőség és termelékenység szem előtt tartása a biztonsági előírások figyelembevételével • Műszakhoz tartozó munkatársak felvételi lebonyolításában való részvétel, szakmai irányítása, új dolgozók integrációja, munkavállalói értékelések készítése

AMIT ELVÁRUNK: • 8 általános iskolai végzettség • 3 műszakos, 8 órás vagy 4 műszakos 12 órás munkarend vállalása

Feladatok: • Szerszámcsere és gyártásindítás, • Preventív és tervezett karbantartások végrehajtása, • Aktív közreműködés nem tervezett meghibásodások elhárításában, • Gyártási berendezések folyamatos működésének biztosítása, • Hiba esetén beavatkozás, • Gépek tisztántartása, • Munkához kapcsolódó adminisztráció vezetése, • Biztonsági előírások betartása,

ELVÁRÁSOK: • Legalább 3 év ipari (műanyag fröccsöntés) területen szerzett tapasztalat • Minimum műszaki középfokú végzettség (technikus) és tapasztalati háttér • DEMAG/ARBURG/ENGEL/KRAUSS MAFFEI/BRANSON/ZEMAS RAMPF gépek ismerete • KUKA robot ismerete előny • KAIZEN, Lean, TPM ismerete előny • MS OFFICE ismeretek- Excel/World/Power Point és ERP rendszerek • Csapatvezetésben való tapasztalat • Angol és/vagy német nyelv kommunikációs szintű ismerete • Hatékony időgazdálkodás, terhelhetőség, problémamegoldó képesség • Több műszakos munkarend vállalása AMIT KÍNÁLUNK: • Versenyképes juttatási csomag, kimagasló cafetériával • Családias légkör • Szakmai fejlődési lehetőség, megbecsülés • Hosszútávú munkalehetőség

AMIT KÍNÁLUNK: • Versenyképes juttatási csomag Elérhető havi bér túlóra nélkül akár: – bruttó 340.000 Ft/ hó (8 óra, 3 műszak) – bruttó 362.000 Ft/hó (12 óra, 4 műszak) (alapbér, műszakpótlék, munkaköri bónusz, prémium, cafeteria ) • Munkába járás 100%-os térítése (helyi lakosoknak is) • Munkatárs ajánlási rendszer: bruttó 50.000 Ft–150.000 Ft • Javaslattételi rendszer anyagi ösztönzéssel • Családias, barátságos munkahelyi légkör • Könnyű fizikai munka • Hosszú távú munkalehetőség • Céges rendezvények, családinap, csapatépítő programok • Fejlődési lehetőség

Szerszámkészítő karbantartó FELADATOK: • Fröccsöntő szerszámok karbantartása • Aktív részvétel a termelés során felmerülő hibák, problémák elhárításában • Karbantartási és javítási munkák elvégzése, valamint szerszámok módosítása és cseréje előírás szerint. • Öntőformák összeszerelése és szétszerelése • Munkavégzés CNC gépekkel • Szerszámátvétel koordinálása ELVÁRÁSOK: • 3 műszakos munkarend vállalása • Befejezett szakmai tanulmányok szerszámkarbantartó mechanikus / ipari műszerész területen • Találékonyság, kreativítás, új ismeretek iránti érdeklődés • Csapatmunkára való készség, felelősségtudat, határidők pontos betartása • Szabálykövetés és a szabályok kivétel nélküli betartatása ELŐNYT JELENT: • Német és/vagy angol nyelv alapszintű ismerete • Tapasztalat CNC gépekkel való munkavégzésben • Autóiparban szerzett tapasztalat • Habosító, vibrációs hegesztő és fröccsöntő gépek ismerete • Hasonló munkakörben szerzett tapasztalat AMIT KÍNÁLUNK: • Versenyképes bérezés, kiemelkedő cafeteria (éves bruttó 624.000 Ft) • Jó munkahelyi légkör, előrelépési lehetőség • Biztos, hosszú távú munkahely

Elvárások: • Műszaki végzettség, • Hasonló területen szerezett tapasztalat, • Felhasználói szintű számítógépes ismeret (Office programok), • Tanulási hajlandóság, • Folyamatos munkarend vállalása, • Jó problémamegoldó készség, • Nyitottság, rugalmasság, Előny: • Műszaki végzettség, • Közeli lakhely, • Fröccsöntési területen szerzett tapasztalat, • Robotprogramozási ismeretek, • MS Office rendszer alapfokú vagy magasabb szintű ismerete, • Önálló, precíz munkavégzés, Amit ajánlunk: • Versenyképes bérezés, kiemelkedő cafeteria (évi bruttó 624 000 Ft) • Jó munkahelyi légkör, előrelépési lehetőség • Biztos, hosszú távú munkahely

ÖNT KERESSÜK!

Munkavégzés helye: 8000 Székesfehérvár, Holland Fasor 4.


Aktuális

Még 54 év és elérkezik az emberiség alkonya? A

Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) szakemberei még a hetvenes évek elején létrehoztak egy gépet, amely egy kis számolgatás után arra jutott, hogy az emberi civilizáció a 21. században össze fog omolni. A világvége-előrejelzésekre persze már akkor is legyintettek a legtöbben.

Még a globális gondok feltárásával foglalkozó nemzetközi szervezet, a Római Klub bízta meg az MIT kutatócsapatát a programfejlesztéssel, ugyanis szerették volna megtudni, hogy a civilizációs fejlődés mennyire fenntartható hosszú távon. Az igaz, hogy a 18. század elején Isaac Newton is 2060-ra jövendölte a világvégét a saját matematikai kalkulációi alapján, azonban World3 a 20. század végi gazdasági trendek mellett figyelembe vette a modern éra vesztőkártyáit is, így a szennyezettség és a népesség növekedésének mértékét, valamint a fogyóban lévő fosszilis energiaforrásokat is. Az 1972-ben a The Limits to Growth (A növekedés határai) című tanulmányban pedig arra jutottak, hogy várhatóan 2072-ig elérkezik az emberiség alkonya. A tanulmány persze hatalmas nemzetközi visszhangot keltett, és akit komolyabban érdekel a téma, az magyarul is megtalálja az azóta 28 nyelvre lefordított, több millió példányban elkelt kötetet. A program szerint 2020 körül a szennyezettség miatt a népesség fogyatkozni kezd, évtizedekkel később pedig

az emberi civilizációnak ma ismert formájára alig lehet majd ráismerni. Később több tudós is ellenőrizni szerette volna a program jóslatait, 4 éve egy ausztrál tudós, Graham Turner összevetette World3 előrejelzéséit a legfrissebb adatokkal, és a megállapítása szerint a prognózisa meglehetősen pontos volt.

Bár azt érdemes hozzátenni, hogy 2010 után már World3 mintája nem követte a valóságban tapasztaltakat, így Turner modelljében elmaradt a civilizáció és a környezet összeomlása. Ezenkívül léteznek olyan faktorok, amelyek segíthetnek nekünk átvészelni a modern kor kihívásait: alternatív módszerek a környezetszennyezés és a pazarlás csökkentésére, nem beszélve a zöldenergia hatékonyabb kihasználásáról. (player.hu nyomán)

13

DKC Ungheria Kft. tolnai telephelyére önálló munkavégzésre alkalmas munkatársakat keres az alábbi munkakörök betöltésére:

TC 6000 lézervágó-lyukasztó gépkezelő (3 műszakos munkarend+túlóra lehetőség)  Hegesztő (betanított és pályakezdő is lehet)  INOX hegesztő  Csomagoló  Gépkezelő (hajlító és présgépek)  AMADA hajlítógép kezelő (hasonló gépen szerzett szakmai tapasztalat)  Porfestő vagy festő üzemi betanított munkás 

AMIT ELVÁRUNK: • Pontos munkavégzés • Szakmunkás bizonyítvány • 18. betöltött életév • 1-2 műszak vállalása AMIT NYÚJTUNK: • Azonnali munkakezdés • Útiköltség térítés (bérlettámogatás vagy 15 Ft/km) • Versenyképes jövedelem • Rendszeres havi jutalom • Teljesítmény bér (hegesztő és csomagoló) • Órabér (INOX hegesztő, porfestő, festő üzemi betanított munkás, gépkezelő) • Hosszútávú munkalehetőség • Cafetéria ELŐNY: • Targoncavezetői engedély • Hasonló területen szerzett tapasztalat JELENTKEZÉS: Önéletrajzzal az ildiko.balone@dkcungheria.com e-mail címen, vagy személyesen a 7130 Tolna, belterület 970/110 alatt.


14

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika

Ingatlan Kúria jellegű lakóház külterületen, Tolna-szigeten eladó. Fekvése: közút mellett, közművesített ingatlan területe: 10.000 m2, lakóház 120 m2, melléképületek 200 m2. Telefon: 20/962-4509, bővebb információ a helyszínen.

Tolnai Holt-Duna partján „Pipiligeten„ kb. 2000 m2-es területek eladók. Megközelíthetőség saját úton. Tel.: 70/334-2979. Eladó Szekszárdon a Kerékhegy utcai buszmegállótól 60 méterre 840 m2 területen 35 m2-es téglatanya pincével. Víz, villany van. Gyümölcsös, kert, szőlő. Irányár: 4,2 millió Ft. Telefon: 06-30/340-0972. Tolnai családi házat lakásra cserélnék. Tel.: 06-20/456-2040.

Szekszárdon a Rákóczi utcában 4. emeleten 2 szobás 53 m2-es csendes lakás eladó. I.ár: 12,5 millió Ft. Tel.: 06-30/618-7845. Bátaszéken a Magyar utcában 1248 m2-es építési telek eladó 30%-os beépíthetőséggel. Irányár: 2,19 M Ft. T024756. +36 70 461 9216. Bátaszék fő utcáján eladó egy 112 m2-es 4+1 szobás családi ház 482 m2-es telken. I.ár: 10,9 M Ft. H371517. +36 70 461 9731. Bogyiszlón a Révnél 40 m2-es 1+2 szobás felújított vízparti nyaraló eladó. Irányár: 24,9 M Ft. NY007130. +36 70 461 9731. Bogyiszlón eladó egy részben felújított 153 m2-es 4 szobás családi ház. Irányár: 16 M Ft. H358397. +36 70 716 9276. Bogyiszlói Homokon eladó egy 38 m2-es 1+2 szobás téliesített nyaraló. Irányár: 9,9 M Ft. H360743. +36 70 716 9366. Bogyiszlói Homokon 38 m2-es 1+1 szobás teraszos nyaraló eladó. Irányár: 7,4 M Ft. NY007288. +36 70 716 9366 Bonyhádon eladó egy 90 m2-es 3 szobás tégla ház garázzsal, 589 m2-es telken. Irányár: 13,8 M Ft. H370081. +36 70 716 9276. Decsen kétszobás 59 m2-es összközműves családi ház eladó 700 m2-es telken. Irányár: 4,9 M Ft. H358275. +36 70 716 9366.

 Árcsökkenés! Szekszárdon a Cinkában 30  Szekszárdon a Kerékhegyen 20 m2-es hétm2-es panorámás tanya 1212 m2-es telken végi ház szőlővel 1400 m2-es telken eladó. eladó. H341827. +36 70 461 9731. I.ár: 2,3 M Ft M0001281. +36 70 461 9731. Irányár: 2,9 M Ft  Szekszárdon a Bródyban 146 m2-es 2+3  Szekszárd déli részén 112 m2-es 1+2 szobás szobás panorámás sorház eladó. H360209. felújított 1 szintes családi ház eladó. H369023. +36 70 461 9216. Irányár: 31,9 M Ft +36 70 716 9366. Irányár: 36 M Ft

www.tmkronika.hu Online újság, ami közelebb hozza a világot... Faddon 104 m2-es 3 szobás összkomfortos tégla családi ház eladó 1643 m2-es telken. I.ár: 7,9 M Ft. H356993. +36 70 716 9276. Faddon 187 m2-es 6 szobás részben felújított családi ház eladó 1177 m2-es telken. I.ár: 20,9 M Ft. H364160. +36 70 716 9366. Fadd-Domboriban igényesen felújított 72 m2-es 1+1 szobás nyaraló eladó vízpart közelében. Irányár: 16 M Ft NY007159. +36 70 461 9731. Fadd-Domboriban eladó egy jó állapotú 30 m2-es vízpart közeli nyaraló. Irányár: 9,9 M Ft. NY007384. +36 70 716 9366. Tolnán 4296 m2-es építési telek eladó, telephelynek vagy akár lakóingatlannak is megfelelő lehet. Irányár: 13,2 M Ft. T025572. +36 70 461 9216. Tolna-Mözsön 5+2 szobás 266 m2-es tornácos családi ház eladó 3585 m2-es telken. I.ár: 11,9 M Ft. H369370. +36 70 461 9216. Tolnán 3415 m2-es építési telek ipari területen, telephelyen eladó. Irányár: 10,5 M Ft. T025564. +36 70 461 9731. Tolnán a Spar mögött 5679 m2-es építési telek eladó 20%-os beépíthetőséggel. I.ár: 17,9 M Ft. T025571. +36 70 461 9731.

GÁZKÉSZÜLÉKEK KARBANTARTÁSA, JAVÍTÁSA

 Szekszárdon a Csötönyivölgyben eladó egy  Szekszárdon az Alisca utcában eladó egy 1766 m2-es telek és egy 2082 m2-es mg-i terü- 4.emeleti 1+2 szobás 57 m2-es erkélyes lakás. let. T024677. +36 70 716 9276. I.ár: 2,9 M Ft H369365. +36 70 461 9731. Irányár: 15,9 M Ft

Tel.: 06-30/361-0449

 Szekszárdon 1687 m2-es belterületi építési  Szekszárd déli részén eladó egy 81 m2-es telek 30%-os beépíthetőséggel eladó. T024817. tágas üzlet, mely akár lakásként is hasznosítha+36 70 461 9216. Irányár: 6,7 M Ft tó. H371521. +36 70 461 9216. I.ár: 16,49 M Ft

Múlt század elején készült

 Szekszárdon 73 m2-es 2+1 szobás vegyes-  Szekszárd központjában 1. em-i 61 m2-es tüzelésű ikerház eladó 1027 m2-es telken. 1+2 szobás kétszintes erkélyes lakás eladó. H362334. +36 70 716 9276. I.ár: 13,485 M Ft H371459. +36 70 461 9731. Irányár: 17,2 M Ft  Szekszárd déli részén első emeleti 86 m2-es  Szekszárd belvárosában újépítésű laká2+2 szobás felújított tágas lakás eladó. sok!!! U0035004, U0035005, U0035006. H365562. +36 70 461 9216. I.ár: 28,59 M Ft +36 70 461 9696  Szekszárdon befektetők részére eladóvá  Tolnán központ közeli 1337 m2-es építési vált egy 46 m2-es 1+1 szobás 3. emeleti lakás. telek eladó, lakóingatlan építhető rá. T025570. H366383. +36 70 716 9276. Irányár: 14 M Ft +36 70 461 9216. Irányár: 4,9 M Ft

Víz-, gáz-, fűtésszerelés.

TÁLALÓ ÉS ÉTKEZŐGARNITÚRA szép állapotban eladó. Részletek a 06-20/9165-234-es telefonon vagy a szerkesztőségben: Szekszárd, Csokonai u. 3.

Váralján eladó egy 160 m2-es 4 szobás ház melléképülettel 4304 m2-es telken. Irányár: 5,9 M Ft. H360857. +36 70 716 9276. Várdombon karbantartott 92 m2-es 3 szobás családi ház garázzsal eladó. Irányár: 20 M Ft. H356818. +36 70 716 9366.

Várdombon 177 m2-es 2+4 szobás jó állapotú tégla családi ház eladó 1585 m2-es telken. I.ár: 25 M Ft. H363995. +36 70 716 9276. Várdombon 4 szobás 101 m2-es felújítandó családi ház eladó 1340 m2-es telken. Irányár: 7,5 M Ft. H366723. +36 70 461 9731.

Munkatársat keresünk! A Szekszárdi borvidéken található borászati üzemünkbe kollégát keresünk teljes munkaidőre. Pozíció:

IRODAVEZETŐ

Munkavégzés helye: Lajvérpuszta (Szekszárdtól 20 km), Tolna megye Feladatkör: borászati munkákhoz kapcsolódó teljeskörű adminisztráció Előnyt jelent:  Könyvelői tapasztalat  Önálló munkavégzés  Jó kommunikációs készség  Megbízhatóság  B kategóriás jogosítvány Amit kínálunk: Fiatalos csapat  Modern iroda, kiváló munkakörülmények  Változatos, felelősségteljes munka  Versenyképes fizetés

 Szekszárd központjában 63 m2-es földszinti  Tolnán 5+1 szobás 208 m2-es felújítandó lakás eladó vagy kiadó akár üzletnek is. családi ház eladó 749 m2-es telken. H369394. Irányár: 12 M Ft H367636. +36 70 716 9276. Irányár: 21,49 M Ft +36 70 461 9731.

 Szekszárdon a Porkolábvölgyben eladó egy  Tolnán 84 m2-es 3 szobás részben felújított 29,9 m2-es karbantartott tanya 1036 m2-es telek- családi ház eladó 843 m2-es telken. H370812. kel. M0001283. +36 70 461 9216. I.ár: 2,9 M Ft +36 70 716 9366. Irányár: 14,9 M Ft  Szekszárdon 65 m2-es 3 szobás felújított 4.  Tolna-Mözsön 85 m2-es 3+1 szobás felújíemeleti gázos, panorámás lakás eladó. tandó családi ház 897 m2-es telken eladó. H367884. +36 70 461 9731. Irányár: 18,8 M Ft H367641. +36 70 716 9366. Irányár: 12,5 M Ft

P -KL L ÍM MA Klímatisztítás, telepítés, forgalmazás, szerelés. Tellefo on: 06-2 20/4 408-4 4712

Jelentkezni folyamatosan, fényképes önéletrajzzal és a fizetési igény megjelölésével október 15-ig a szeleshat@szeleshat.hu címen lehet!

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Mediaworks Hungary Zrt. Nyomda-Veszprém 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

Október 12. péntek

6; 12 °C

21; 24 °C

Október 13. szombat

6; 12 °C

21; 24 °C

Október 14. vasárnap

5; 11 °C

19; 23 °C

Október 15. hétfő

4; 11 °C

19; 22°C

Október 16. kedd

5; 10 °C

18; 21 °C


15

Gazdaság

HEINRICH DINKELACKER BUDAPESTI TELEPHELYŰ, NÉMET TULAJDONÚ CIPŐGYÁRTÓ

KERES MINDEN POZÍCIÓBA KOLLÉGÁKAT, MUNKAVÁLLALÓKAT. 150 éves múltú cég, több mint 30 éve Magyarországon, 40 munkavállaló, magas minőségben 40 pár cipő naponta, több mint 20 országban.

KIKET KERESÜNK?

ELŐNY:

SZAKKÉPZETT VAGY ROKONSZAKMÁBÓL ÉRKEZŐ:

 cipőipari szakmai végzettség  gyakorlat  nyitottság a szakma megismerésére, betanulásra

 cipőfelsőrész-készítő, tűzőnő  tűzőnő gyakornok  sérfelő (szabászat)  cipőipari technológus/cipész  fizikai dolgozó (alja kör)  finiselő  minőségellenőr

JELENTKEZNI LEHET: 

MIT KÍNÁLUNK?  A termelésben teljesítményalapú bérezést  Cafeteriát  Jó hangulatú, flexibilis, családbarát munkahelyet  Egy műszakos munkarendet  Szakképzést, fejlődési lehetőséget, karriert  Lakás- vagy albérlettámogatást

 telefonon: 36-20/965-7376  vagy írásban: kuti@heinrich-dinkelacker.de

DOLGOZZON NÁLUNK! Raktáros, szerszámkarbantartó és présgépkezelő munkatársakat keresünk! A munkahelyről: ADVAL TECH (HUNGARY), Szekszárd. Stabil, hivatalos, hosszútávon kiszámítható alkalmazás továbbképzési lehetőségekkel egy dinamikusan fejlődő cégnél, nemzetközi vállalati környezetben, svájci háttérrel. www.advaltech.com

RAKTÁROS A munka:  Határidős és gazdaságilag optimális anyagáramlás biztosítása a vevői igényeknek, cégünk belső igényeinek és szállítóinknak megfelelve  Raktár optimális, pontos és naprakész üzemeltetése, a beszállítás, kiszállítás és leltár pontosságának biztosítása Kívánalmaink:  Egészségügyi alkalmasság, középfokú végzettség előny  Targoncás jogosítvány  Több éves szakmában szerzett releváns gyakorlat  Képesség önálló munkavégzésre, megbízhatóság, szorgalom  Kettő műszakos munkarend vállalása, megfelelő fizikai állóképesség

SZERSZÁMKARBANTARTÓ A munka:  A fröccsöntő/présszerszámok rendelkezésre állásának biztosítása a termelés számára  A fröccsöntő/présszerszámok megjavítása Kívánalmaink:  Egészségügyi alkalmasság, gépészeti végzettség, (szerszámkészítő végzettség előny)  Műszaki rajz olvasási ismerete  Automatizálási ismeretek, pneumatikus vezérlések ismerete  Több éves szakmában szerzett releváns gyakorlat  Képesség önálló munkavégzésre, megbízhatóság, szorgalom  Három műszakos munkarend vállalása, megfelelő fizikai állóképesség

Amit munkájáért kínálunk Önnek:  Jó munkakörülmények, kiváló munkahelyi légkör!  Versenyképes fizetés  Cafeteria  A bejárás támogatása (bérlettérítés100%)  Munkatárs ajánlási rendszer, jubileumi jutalom  Ingyenes sportolási lehetőségek (konditerem, tenisz, foci)

Jelentkezés: szakmai önéletrajzzal  Tel.: 06-74-555-160; 06-30-506-7474  E-mail: info.hungary@advaltech.com  Cím: Adval Tech (Hungary) Kft., 7100 Szekszárd, Bern u. 34.

PRÉSGÉPKEZELŐ A munka:  A présüzemben a rábízott termékek gyártása, valamint a présgépek és a kiszolgáló berendezések kezelése, alapbeállításainak elvégzése, a kiadott utasítások alapján. Kívánalmaink:  Egészségügyi alkalmasság, középfokú végzettség, előny  Targoncás illetve darukezelői jogosítvány előny  Fémtechnológiai autóipari tapasztalat előny  Képesség önálló munkavégzésre, megbízhatóság, szorgalom  Kettő műszakos munkarend vállalása, megfelelő fizikai állóképesség terhelhetőség, monotónia-tűrés


16

Tudomány

A

tudományos világot meglepte és megdöbbentette, hogy hivatalosan is igaznak bizonyultak az eddig inkább pletykaként kezelt hírek: kínai tudósok egy csoportja élő,

emberi embriókon végzett génkísérleteket. Az eredményeket a Protein & Cell című tudományos szaklapban jelenttették meg, és ez ismét felszította a témát övező etikai vitákat.

Tudomány és etika A közölt tanulmányban az etikai megfontolásokat azzal igyekeztek kiküszöbölni, hogy kísérleteiket életképtelen embriókon folytatták – életképes embriókon kísérletezni ugyanis tilos és etikátlan, hiszen ez emberkísérletnek minősül. Mivel az ember génkészletét megváltoztató kísérleteket eddig még sosem végeztek, elég nehéz kiszámítani, hogy mi sülne ki belőlük, nem véletlen, hogy egészséges embriókon nem engedélyeznek efféle módosításokat. A Sun Yat-sen egyetem kutatócsoportja ezért meddőségi klinikákról szerzett be olyan „kis hibás” embriókat, amik nem lettek volna alkalmasak a lombikbeültetésre, mert biztosan nem lett volna belőlük életképes újszülött. A kínaiak szerint ez így már kevésbé aggályos, hiszen ha kísérleteik sikertelenek, akkor sem betegítenek meg senkit. A kísérletükben használt embriók ugyan életben voltak, de mivel a meddőségi klinikán a megtermékenyítés során két spermium is megtermékenyítette őket, így dupla kromoszómakészletük volt, és ez nem betegséghez, hanem egészen biztosan életképtelenséghez vezet. Így nem kellett attól félniük, hogy amúgy életképes embriókat „rontanak el” a kísérletek során. Egyes kutatók szerint az embriók genetikai módosítása szuper ötlet és fényes jövő előtt áll, hiszen ezáltal már a születés előtt ki lehet gyógyítani a magzatot egy csomó örökletes betegségből (persze, csak azokból, amelyek esetén ismerjük, hogy melyik gén okozza őket). Ugyanakkor a módszernek rengeteg ellenzője van, hiszen az embriók génkészletének megváltoztatása beláthatatlan következményeket vonhat maga után, és nem csak az adott embrióból születő személy, hanem az összes utódjának génkészletét is megváltoztatja, vagyis több generáción át érződik a hatása.

A vérzékenység génjét célozták be Jelen esetben a génkísérletek célja egy, a vérzékenység egy típusáért felelős gén módosítása volt. Vagyis fogták a kínaiak az életképtelen embriókat és megpróbálták módosítani a HBB nevű génjüket. Ez a gén felelős az egyik örökletes, potenciálisan halálos vérzékenységgel járó betegségért, a béta-talasszémiáért. Ha a neve nem ismerős, az azért lehetséges, mert bár világszerte gyakori betegségről van szó, hazánkban kevésbé elterjedt, inkább Ázsia, Afrika és a Földközi-tenger környéke érintett, vagyis az itt élő népek körében gyakoribb az örökletes vérzékenységnek ez a fajtája.

Miért éppen ezzel a génnel próbálkoztak a kínai kutatók? Azért, mert ha sikerül a talasszémiáért felelős gént úgy módosítani, hogy az ne okozzon betegséget, és az embrió többi génje se sérüljön eközben, akkor ez az örökletes betegség megelőzhetővé válhatna. A kínaiak kísérletei azonban nem igazán váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Mit csinált pontosan a kínai kutatócsoport? Egy olyan enzimkomplexet használtak, amely képes a DNS-hez kötődni és adott helyeket elvágni azt. Az enzimet be lehet programozni, azaz előre el lehet dönteni, hogy a DNS-molekulán belül hova kötődjön be és mit vágjon el rajta – ez esetben a kínaiak úgy állították be az enzim viselkedését, hogy az a vérzékenységért felelős génhez kötődjön. Miután

közik ellenállásba a tudományos társadalmon belül sem, hiszen az ilyen módosítások csak a konkrét személy egyes, konkrét sejteit érintik – magyarul nem örökíthetőek tovább. A génterápia szó tehát sokféle módszert jelölhet – az élő, emberi embriók génterápiája az, ami napjainkban a legvitatottabb témák közé tartozik.

Rossz sikerarány, sok véletlen mutáció A kínai Huang professzor és munkatársai most arra voltak kíváncsiak, hogy ha a nagyon pici, még csak egy sejtből álló embrió génjeit a fenti eljárással módosítják, akkor ahogy az embrió majd tovább osztódik és növekedik, megőrződik-e a módosulás. Ideális esetben

célgént módosította, hanem egy csomó más olyan gént is, amihez a kutatók hozzá sem akartak nyúlni. A módszer fő kockázata ebben rejlik: ugyanis az ilyen, előrejelezhetetlen génmódosulások (mutációk) károsak is lehetnek. Ilyen, akaratlan génmódosulásokat már a megelőző állatkísérletekben és az emberi sejttenyészeteken végzett kísérletekben is észleltek, de ott sokkal ritkábbak voltak. Ráadásul Huang és csapata az embrióik génkészletének csak egy részét vizsgálták át – az átvizsgálatlan szakaszban valószínűleg további akaratlan génmódosulásokat találtak volna. A sok mutáció persze részben abból is adódhat, hogy eleve nem egészséges embriókkal kezdtek, de ezt egyelőre nem lehet tudni.

Emberek génjeivel bütykölni kockázatos lehet

az enzim adott helyeken elvágja a DNS-t, az enzimkomplex egy másik összetevője egyúttal meg is javítja azt (a kivágott, beteg génszakasz helyére egy nagyon hasonló, de a betegséget nem hordozó szakaszt ültet). Ezt a fajta enzimkomplexet már rengeteget tanulmányozták előzőleg, vagyis nem új találmány: emberi sejttenyészeteken és állatokon is kísérleteztek vele, de ahhoz eddig még senkinek sem volt bátorsága, hogy élő, emberi embriókon is kipróbálja.

A vérzékenység genetikai gyógyítása máshogyan A vérzékenységet egyébként más genetikusok is próbálják génterápiával gyógyítani, ezekben az esetekben azonban már megszületett gyerekek vagy felnőttek testi sejtjeiben (vérzékenység esetén a vérképzőszervi sejtekben) végzik el a génmódosítást. Még ez sem tudjuk megcsinálni, de az ilyen módszerek kutatása nem igazán üt-

a négy, nyolc, majd egyre több sejtes embrió mindegyik sejtjében a módosított génállomány lenne jelen. A csapat tehát fogott 86 életképtelen, de még élő embriót és beinjekciózták őket az enzimkomplex-szel, majd megvárták, amíg az embriók egy sejtes méretűből nyolcsejtes méretűvé nőttek meg (ezek még mindig nagyon-nagyon picik). Sajnos a sikerarány nem volt éppen biztató. Mire elérték a nyolcsejtes méretet, már eleve csak 71 embrió volt életben, ezek közül csak 28 esetben sikerült a DNS elvágása, és ezeknek is csak töredékében sikerült az elvágás utáni javítás. Ez elég siralmas – Huang nyilatkozata szerint csak akkor lenne szabad normál, életképes embriókon is kipróbálni a módszert, ha majdnem 100 százalékos lenne a sikerarány, ettől pedig most nagyon messze vannak még. A probléma nem csak az volt, hogy a célzott gént nem sikerült jól módosítani: meglepően sok esetben ugyanis a beadott enzimkomplex nem csak a

A téma vitatottságát jól jelzi, hogy bár a kínai kutatócsoport a világon elsőként próbált ilyesmit, a két legnevesebb orvostudományi szaklap, a Nature és a Science nem volt hajlandó közölni az eredményeiket – részben etikai megfontolások miatt. Egyes vezető genetikusok szerint egyáltalán nem lenne szabad efféle kísérleteket folytatni, amíg nincs egyetértés a világ kutatóinak körében arról, hogy milyen irányba is haladjanak ezekkel. A kínai Huang vezette kutatócsoport azonban nem tervezi, hogy felfüggessze a kísérleteit: bár most egy kis időre félreteszik az élő embriókat és visszatérnek az állatmodellekhez és az emberi sejttenyészetekhez, de csak azért, hogy finomítsák a módszert. Olyan technikákat szeretnének kidolgozni, amellyel csökkenthető az akaratlan, mellékhatásként jelentkező génmódosulások aránya. A génmódosító eljárások mellékhatásaként jelentkező mutációk veszélye főként a kiszámíthatatlanságukban rejlik. Azért nem kell rögtön kétfejű mutáns embereket és apokalipszist vizionálni, hiszen elég valószínű, hogy sok ilyen mutáció semmilyen hatással nincs az emberi szervezet működésére. Csakhogy lehetnek köztük olyanok is, amik viszont megváltoztatnak élettani folyamatokat, esetleg betegségeket okoznak, és mivel ezek a változások, betegségek a gének szintjén jelentkeznek, így örökletessé is válhatnak (kivéve persze, ha meddőséget okoznak). Azaz az élő és életképes embriók genetikai módosítása révén egyes örökletes betegségek talán kivédhetővé válnak, de ha nem elég óvatosan állunk a témához, akkor akár más örökletes betegségeket is (divany.hu nyomán) kreálhatunk helyettük.


17

Utazás – Turizmus

Égben köthet házasságot E

gyre többen különleges helyszínen tartanák esküvőjüket, ám gyakran elutasításba ütköznek. Ennek ellenpéldája Hévíz, ahol akár hőlégballonban repülve tehetnek fogadalmat egymásnak a szerelmesek. A jelenlegi turisztikai felmérések nem térnek ki külön a házassági turizmusra, ez ma még nem képez jelentős szeletet az utazásra csábító tényezők között, és kihasználatlan piacnak tűnik, pedig a gyógy- és konferenciaturizmus mellett akár az esküvőturizmus is komoly tényezővé válhat. Hévízen már vannak ennek jelei. Egy-egy nagyobb násznép 2-3 napot is eltölt a városban. Az ilyen vendégek általában a minőségi szolgáltatásokat nyújtó éttermeket, hoteleket keresik. Ezekben néhány éjszaka alatt, 3-4 millió forintot is ott hagyhatnak. Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit

Kft. ügyvezetője szerint: arról már számtalanszor hallhattunk, hogy leány- vagy legénybúcsúk ezreinek ad helyszínt Budapest, amely népszerű desztináció sok külföldi számára. Ugyanakkor már Hévízen is érezzük,

hogy az esküvői turizmus fellendülőben van vidéken is. Igaz, ide nem legénybúcsút tartani járnak a fiatalok, ide már az egész családot elhozzák. Nem ritka a száz-kétszáz fős esküvő sem. Nem csak a házasulandó fiatalok, de friss házasok egyre kedveltebb desztinációja is Hévíz. A magyarok mellett sok osztrák, német és orosz házaspár is itt töltötte már a mézesheteket. Orvos szakértők szerint: Külföldön is egyre többen ismerik azokat a kutatásokat, amelyek a fürdőzés jótékony hatásait mutatták ki. Hévízen a gyógyforrás 7 m vastag tőzegből tör a felszínre a tőzegből kioldva a szteránvázas vegyületeket

így ösztrogén hatást biztosítva a víznek és az iszapnak is. Egyre több nő jár fürdőbe, ha teherbe szeretne esni. A népgyógyászati dokumentumok mellett, orvosi vizsgálatok is igazolják, hogy a fürdőkúráknak

jótékony hatása van a meddőségi problémákra. Egyes kutatások szerint: bizonyos vizek gyógyító ereje 25-30 százalékban segítséget nyújt a meddőség esetén. A gyógyfürdőhelyen 1.066.305 vendégéjszakát re-

gisztráltak a tavalyi évben a befizetett idegenforgalmi adó alapjján. A teljes forgalom harmadát a hazai vendégek adták. A külföldiek közel egyharmada német és osztrák területről érkezett, de színesítik a képet a cseh, svájci, ukrán, szlovák, izraeli, kínai, francia, olasz és lengyel desztinációkból érkezők is. Többségük egészségmegőrző célzattal választotta az európai szinten is elismert gyógyhelyet uticélként. A gyógyhatás egyik kulcsát a hidrogén-szulfidban, kénben gazdag víz jelenti. A kén a bőrön át felszívódik, értágító hatása révén csökkenti a vérnyomást, javítja az erek vérellátását, az erek falának kéntartalmát. A (sima)

izom érfal ellazító hatása miatt vérbőséget idéz elő a kismedencei szerveknél is. Ezzel párhuzamosan a kénnek immunológiai hatásai is vannak, amelyek hatására a krónikus kismedencei gyulladások mérséklődhetnek. Ez azért fontos, mert sok esetben ezek a gyulladások vezetnek a meddőséghez. A tudományos megközelítés mellett azonban érdekes anekdoták is keringnek a hévízi tóról, mint szerelmi serkentőről. Szájhagyományból ismerjük azt a mondást, miszerint a Hévízi tófürdő főbejáratnál lévő kerubok megszólalnak, ha olyan ember megy el közöttük, akinek nem volt még szerelmes pillanata hévízi üdülése alatt. (travelo.hu nyomán)


18

Autó-motor

Szemtelenül olcsón adják az 1034 lóerős sportkocsit

A

z angol Ultima Sports 1034 lóerős sportkocsit dob piacra, amely egy kitömött Audi A8-asnál is olcsóbb. Az angol Ultima Sports Evolution néven dobja piacra új sportkocsiját, amelynek csúcsváltozatába 6,8 literes, kompresszoros V8-as motor kerül. A Chevrolet-eredetű blokk 1034 lóerőt szabadít a hátsó kere-

EV3:

kekre, amely az ezer kilogramm alatti üres tömeggel együtt félelmetes menetteljesítményeket ígér. A gyártó szerint százas tempóra 2,3 másodperc alatt gyorsul az autó, a 160 km/h 4,9 másodperc alatt van meg, ezt még a Porsche 918 Spyder sem tudja. Az adatlap szerint 386 km/h az elérhető legnagyobb sebesség, de más váltóáttételezéssel elméletileg magasabb tempó is elérhető lenne.

szupermodern kövület

A hatfokozatú kézi váltó egyébként a Porschétől származik, gyors kapcsolgatásra optimalizálták. Az autóban a legjobb az ára, olcsóbban hazavihető, mint egy alaposan kitömött Mercedes S osztály, 7-es BMW vagy Audi A8-as. Jelenleg 96 ezer fontot (39 millió forint) kér a gyártó a csúcsmodellért, de a 355 lóerős alapváltozat már 70 ezer fontért (28 millió forint) elvihető.

A

Morgan ősrégi brit vállalkozás, amely az utóbbi évtizedekben ugyan elsősorban kézimunkával összerakott sportkocsijairól volt ismert, de egykor ultrakönnyű, motorkerékpár-motoros háromkerekű minimáljárművekkel kezdte a pályafutását. Az EV3 ez utóbbi irányzatot képviseli, de tisztán elektromos hajtással. A háromkerekű Morgan egyik különös ismertetőjegye az orrán, a hűtőrács előtt viselt nagy V2es motorkerékpár-motor. Motor persze van, csak nem üzemanyaggal működik, hanem villanyárammal: a hátsó kereket egy 63 lóerős villanymotor hajtja, ami elég messze van ugyan a 2012 óta ismét elérhető benzines 115 lóerejétől, de az 500 kg-os géppel így is egész jól elbánik. A tervezők elsődleges célja állítólag az volt, hogy alacsonyan tartsák a jármű tömegét, így a 20 kWh-s Li-ion akkucsomaggal együtt is sikerült fél tonna alatt

Aki ráadásul kit-carként, a saját garázsában szereli össze az Evót, valóban verhetetlen áron, 38 ezer fonttól (15 millió forint) lehet az autó tulajdonosa, ennél legfeljebb tízezer fonttal lehet drágább a házi összelegózásra váró csúcsmodell. A nemrég nyugdíjba küldött, 1001 lóerős Bugatti Veyron ára 350 millió forint körül volt. (www.origo.hu nyomán)

tartani a szűken kétüléses háromkerekűt. A Morgan itt használt először karbonszálas elemeket, bár csak pár ilyen van – az orr-idom például – a burkolat nagyobb része még mindig alumíniumból van. Az elektromos Morgan azonban így sem a sebesség ördöge: 9 másodperc alatt érhető el vele a 100 km/h, a végsebessége pedig 145 km/h körül van. Pozitívum viszont, hogy állítólag akár 240 km-t is elmegy egy töltéssel, amit nagyobb gyártók villanyautói sem tudnak feltétlenül. Árat egyelőre nem mondtak, de mivel a benzinmotoros kivitel sem olcsó – bő 10 millió forintnak megfelelő összeget kérnek a csővázas lélekvesztőért – az elektromos változat árából valószínűleg több Nissan Leaf is kijön majd. A lényeg azonban nem is ez, hanem az üzenet, amit a sorozatgyártású EV3 közvetít: a Morgant nem pusztíthatja el holmi villanyautó-forradalom, az autózásnak ez a puritán formája tovább él, bármit tartogasson is a jövő. (totalcar.hu nyomán)


Egészség – Életmód

A

sportolás számos jótékony hatásáról a testi egészség, a szellemi teljesítőképesség, az öregedés és a pszichés jóllét kapcsán már rengeteg írás született. Már csak el kell valahogy kezdeni. Jó hír, hogy sosincs túl késő, és sosincs elég korán, hogy ezt megtegye, és nekiálljon rendszeresen mozogni. A kezdet azonban nem minden, hiszen a lendület sokszor gyor-

19

san elhal, az életmódreform így már rövid távon kudarcot vall. Ennek oka lehet a kezdeti sikerek elmaradása, a túlzott elvárások, de akár az is, hogy egy-egy radikális változás a mindennapok szintjén tarthatatlannak bizonyul. Kellő tájékozottsággal azonban a kezdeti lelkesedést letörő akadályok és váratlan demoralizáló tényezők is kivédhetők.

Ezeken bukik meg a legtöbb életmódreform A Business Insider Dan Arnett triatlonedzőt szólaltatta meg a témában, aki szerint a legtöbb kudarcért ugyanazok a tipikus tévhitek felelősek. #1 – Leadsz pár kilót Ahogy a legtöbb embert a testsúlya és az alakja motiválja az edzésben, úgy a legerősebb kitartásgyilkos a testtömeg növekedése. Kezdetben ugyanis szinte mindig többet mutat a mérleg. Ez a súlygyarapodás az izomtömeg növekedésének köszönhető, a kezdő sportoló így akkor is megtapasztalja, ha a zsírszövetek egyébként megcsappanni látszanak. Nem kell tehát megijedni a mérlegtől, sőt, eleinte használni sem igazán érdemes, a nettó súly ugyanis semmit nem árul el a pozitív változásokról. Hagyatkozz inkább a testméretekre, és ne feledd: plusz két kilóval akár híres fitneszceleb és Instasztár is lehet az ember!

#2 – Kell egy edző A kezdet kezdetén nagyon jól jöhet egy reális cél, amit el szeretnél érni. Legyen az egy verseny, egy bizonyos táv sikeres teljesítése mondjuk futásban, vagy akár a kedvenc ruhadarabod újbóli használatba vétele, logikusnak tűnik, hogy egy személyi edzőre bízd magad. Arnett szerint erre azonban nincs feltétlenül szükséged, különösen, ha valamilyen egyszerűbb mozgásformát választasz, például úszol, bringázol vagy futsz. Ehhez ugyanis simán találni jól felépített, ingyenes edzésterveket a neten, fölösleges pénzkidobás tehát személyi edzőt fizetni. Ami a dolog anyagi részét illeti, könnyen egyet is érthetünk vele, a futni mindenki tudmítoszt azonban számtalan mozgásszervi megbetegedés cáfolja. Bármilyen sportba kezd is az ember, az első és legfontosabb szempont minden esetben a helyes technika elsajátítása és az esetleges hibák

korrekciója. A futásban például egy pronáló (vagy szupináló) lábtartás, a sarok túlterhelése vagy éppen egy kezeletlen lúdtalp hosszabb távon biztosan kinyírja az ízületeket, később pedig az egész gerinc egészségére kártékony lehet. Megfelelő erősítő és nyújtógyakorlatokkal, a helyes tartást segítő speciális kiegészítő edzéssel és a kellő alapossággal kiválasztott futócipővel viszont ezek a sérülések könnyen megelőzhetők. Ez pedig egy mozgásdiagnosztikát alaphangon is megér, de aki teheti, annak érdemes - legalább rövid távon – egy szakemberrel is konzultálnia. Az online edzéstervek akkor jelentenek hosszabb távon is megtakarítást, ha mindent megtettél azért, hogy sportsérülések már ne akadályozhassák a rendszeres testmozgást. #3 – Bármit ehetek Az, hogy néhány száz kalóriával többet égetsz el egy nap, még nem jelenti azt, hogy simán bevihetnél néhány ezret pluszban. Bár a sport az anyagcsere hatékonyságát is növeli, a többletenergia raktározását (zsír) nem fogja megakadályozni. Az egészséges táplálkozás ráadásul nem pusztán egy túlsúly elleni óvintézkedés, hanem a teljes szervezet megfelelő működésének egyik legfontosabb alappillére. #4 – Jó testem lesz Ha a teljes képet szeretnénk látni, nem feledkezhetünk meg a sport és a mentális egészség szoros össze-

függéséről sem. A testmozgás nem csak az egyik legjobb stressz- és szorongásoldó, de javítja a hangulatot, elősegíti a jobb alvást, növeli az önértékelést és a szellemi teljesítményt is. A fáradtság, a kimerültség, az izomláz eleinte persze gyakran beárnyékolja ezt a hatást, egy-két hét alatt azonban a szervezet megszokja a terhelést, így háborítatlanul élvezheted a mozgás minden örömét. #5 – Soha nem hagyok ki egyetlen edzést sem A kezdeti elszántság hatalmas erőt ad ahhoz, hogy végigvidd az első edzéseket. Ebben az időszakban úgy érezheted, hogy semmi nem állíthat meg. Különösen, ha van valamilyen távlati célod, amit el szeretnél érni. Azt gondolhatod, hogy ehhez bizony töretlen lendületre és kitartó következetességre van szükség, ami kétségkívül így is van. Ne feledd azonban, hogy a szervezeted épp most szokik hozzá a rendszeres fizikai igénybevételhez, így szükséged lehet néha pihenőre, ha túlhajszoltnak érzed. Ne félj hallgatni a tested jelzéseire, hiszen túledzettséget, sérüléseket előzhetsz meg vele. És ami talán a legfontosabb: semmi nem történik, ha kihagysz egy edzést. Ez nem jelenti, hogy nem vagy elég kitartó, nem jelenti, hogy meg kell törnie a lendületednek, ahogy azt sem, hogy el kellene engedned a célodat. A regeneráció éppoly fontos része az edzésterveknek, mint maga a mozgás. (divany.hu nyomán)


20

Egészség – Életmód

Segítség!

Függő a gyermekem?!

A

gyerek nem hajlandó kikapcsolni a konzolt, hívjak mentőt? Miért, az betegség, ha valaki túl sokat játszik? Mi a túl sok? Idéntől hivatalosan is betegség lesz a videójáték-függőség, legalábbis a WHO belevette a Betegségek Nemzetközi Osztályozásába. Ez az a dokumentum, amelynek alapján nemzetközi szinten diagnózisokat lehet alkotni: minden betegség szerepel benne, ami nem szerepel, az nem létezik. A videójáték-addikció ezek szerint betegség? Eddig hogyhogy nem volt az? Miért lenne betegség, ha valaki túl sokat játszik? Mi a túl sok? Ráhívhatom-e a mentőt a gyerekre, ha nem hajlandó kikapcsolni a konzolt? Hogyan lehet meggyógyítani? Itt vannak a válaszok.

Az új betegség neve: videojáték-addikció A Betegségek Nemzetközi Osztályozása (BNO vagy ICD, International Classification of Diseases) című WHO-dokumentum 1948 óta létezik és a tudomány fejlődésének megfelelően néhány évente átdolgozzák. Létezésére azért van szükség, mert a különböző országok ez alapján vezethetnek összehasonlítható halálozási- és betegségstatisztikákat: csak akkor lehet összehasonlítani, melyik országban van több magas vérnyomás, depresszió vagy lábtörés, ha mindenki ugyanazt érti alatta. Jelenleg a BNO 10 van érvényben, azaz ha orvoshoz megyünk bármilyen betegséggel, akkor az orvosunk olyan diagnózist fog adni, ami a BNO 10-ben szerepel. Ráadásul a

biztosítók (Magyarországon a TB, sok más országban a magánbiztosítók) csak olyan betegségek gyógyítását finanszírozzák, amik benne vannak a BNO-ban: így a videojáték-függőség kezelése mostantól finanszírozható lesz. A WHO már jó pár éve dolgozik a továbbfejlesztésen, és ígéretük szerint 2018-ban érvénybe is fog lépni a BNO 11. A BNO 11 béta-verzióját 2017 december utolsó hetében tette elérhetővé és szakemberek számára kommentálhatóvá a WHO. A béta-verzió azt jelenti, hogy ez több éves munka eredménye, tehát óriási változások már valószínűleg nem lesznek benne, de ez még nem a hivatalos, érvénybe lépett verzió, kisebb változtatásokat még eszközölhet a WHO a hatályba lépésig. A BNO 11 a korábbihoz képest kicsit máshogyan osztályozza a szenvedélybetegségeket és viselkedéses függőségeket, valamint megjelenik egy új diagnózis is, ami a BNO 10-ig nem létezett: a videójáték-függőség. A videójáték-addikció definíciója a következő: olyan állandóan fennálló vagy visszatérő viselkedésminta, amely elég súlyos ahhoz, hogy a személyes, családi, társas életben,

tanulmányokban és/vagy munkában jelentős romlást okozzon. Jellemzője, hogy a személynek nehézséget okoz a viselkedés kontrollálása (= elhatározza, hogy ma nem játszik, de nem bírja ki), illetve a játékot a szemmel látható negatív következmények ellenére is folytatja (pl. sorra bukik a vizsgáin, elalszik a volánnál, felesége válással fenyeget stb.). A definíció az offline és az online játszható játékokat is beemeli, azaz nagyjából mindegy, mivel játszik az ember túl sokat. Fontos kitétel, hogy a viselkedészavarnak legalább 12 hónapig fenn kell állnia a diagnózis kimondásához, ugyanakkor súlyos esetekben, ha minden egyéb kritérium teljesül, rövidebb időhatár esetén is kimondható a diagnózis. Mit jelent ez? Azt, hogy ha valaki sokat játszik, de ettől semmi baja, az nem kap diagnózist, hiszen a definíció három fontos eleme 1. a kontrollvesztés, 2. az élet egyéb területein való teljesítményromlás, 3. tovább játszás a romlás ellenére is. Ezek a pontok hasonlítanak a szerfüggőségeknél olvasható diagnosztikus kritériumokhoz: az alkoholfogyasztás is akkor kóros, ha ezek fennállnak (csak ott még több

pont is van). Ez nem véletlen, a tudomány mai állása szerint ugyanis a viselkedéses addikciók (szerencsejáték függőség, videójátékaddikció) és a szerfüggőség sok szempontból hasonlít egymásra: majdnem ugyanazt csinálják az agyunkkal.

Mit csinál az agyammal a játék? A játék sokféleképpen hathat az agyunkra, és játéktól függően eközött jó hatások is vannak: egyes játékok növelik a figyelmi kapacitásunkat, mások a térbeli tájékozódásért felelős agyterületeket edzik, és nemrég jött ki egy tanulmány, ami szerint a 3D platformjátékok hatására nő a hippocampus, azaz a memóriában kulcszszerepet játszó agyterület mérete. Ugyanakkor vannak emberek, akiknél a játék beindítja, majd túlpörgeti a jutalmazásért felelős agyi hálózatot. Kik ezek és miért pont ők? Az addikciókra való hajlam sok mindentől függ, amelyek között vannak örökletes és környezeti tényezők is (utóbbiak közé tartozik az értékrend, a szülők nevelési sitílusa, a kötődési stílus stb.).


Egészség – Életmód Az addikcióra hajlamos idegrendszer pedig máshogyan – erőteljesebben – reagál a függőség lehetőségére, mint a nem hajlamos. Ahogyan mindenki (jó, majdnem mindenki) iszik alkoholt, vásárol ruhát, és sokan lottóznak is, mégsem lesz mindenki alkoholista, vásárlásfüggő vagy szerencsejáték-addikt. Az utóbbi évtizedekben az addikció koncepciója ebbe az irányba változott: a kontrollvesztésért nem az addikció tárgya (az alkohol, a ruha, a játék) felelős, hanem azok az agyi hálózatok, amelyek az addikció tárgyára kórosan reagálnak. Vagyis a függőség kialakulása, a kontrollvesztés, amelyet sok alkoholfüggő, drogfüggő megtapasztal, valójában nem morális, hanem idegrendszeri probléma.

Elszállnak a jutalomért felelős agyi körök Van az agyunkban egy úgynevezett jutalomért felelős hálózat, amely több agyterületet (nucleus accumbens, prefrontális agykéreg) és az őket összekötő idegrendszeri kapcsolatokat jelenti. Ez a hálózat aktiválódik, amikor valami szuper történik velünk: elém teszik a kedvenc sütimet, kibontom a szülinapi ajándékomat, átveszem az irodalmi Nobel-díjat, vagy épp jó a szex. A jutalomért felelős hálózatot ezek a hétköznapi életben jelenlévő örömszerző dolgok, események többnyire nem aktiválják túl, ezért nem okoznak súlyos függőséget (bár vannak elméletek, ami szerint létezik szexfüggőség és evésfüggőség, de ezek még nincsenek a BNO 11-ben). Az addikciót okozó szerek és dolgok abban különböznek a természetes örömtől, hogy a jutalomért felelős agyi hálózatot nagyon erősen aktiválják. Ha pedig a jutalomhálózatot nagyon erősen és rendszeresen aktiváljuk, akkor a hálózaton belüli idegrendszeri kapcsolatok megváltoznak. Ennek az egyik eredménye, hogy az idegrendszeri kapcsolatok a hálózaton belül annyira megerősödnek, hogy az érintett személy agyában a jutalomra emlékeztető bármilyen dologtól várakozó helyzetbe kerülnek ezek az idegsejtek, vagyis felkészülnek rá, hogy mindjárt itt a jutalom. Az illető ezt elviselhetetlen sóvárgásként éli meg: magyarul, ha az alkoholfüggő meglát egy whiskyt reklámozó plakátot, a drogfüggő telefonja kijelzi a dealer telefonszámát, a szerencsejátékfüggő elmegy egy kaszinó előtt, a vásárlásfüggő meglátja, hogy „70% leárazás”, stb., akkor a jutalomhálózat aktiválódik, várja a jutalmat, és szegény függőnk rettenetesen sóvárogni kezd egy korty vagy egy új felső után.

Közben valami más is történik: a jutalmazó kör rendszeres aktiválása ahhoz vezet, hogy az agy más területein is megváltozik a dopamin-anyagcsere. Megváltozik például a félelemért és dühért felelős agyterületben, az amygdalában is – ennek pedig az az eredménye, hogy a jutalom hiányában az amygdala tévesen túlaktiválódik. Ez az agyterületünk a vészjelzésre való: akkor aktív, ha valami baj van, ha támadni vagy menekülni kell. Az addikció kialakulása után viszont nem csak akkor „kapcsol be”, ha épp felénk dől a fa, hanem akkor is, ha nem kapjuk meg a jutalmat: félelmet és dühöt fogunk érezni, azt, hogy valami nagy baj van. Ezek a pszichés elvonási tünetek. Az agyi körök túlaktiválásának következményei nagyon sokára múlnak el: ha valaki függő volt, még hónapok, évek múltán is felléphet a sóvárgás egy-egy, a „cuccra” emlékeztető inger kapcsán, vagy a szorongás-nyugtalanság a jutalom hiányában. Míg korábban a függők botlásait, visszaeséseit erkölcsi, személyiségbeli gyengeségnek tulajdonítottuk, ma már tudjuk, hogy nem azok, hanem egyszerűen a megváltozott agyi hálózat következményei.

Mi köze ennek a videójátékhoz? Az nem heroin Tényleg nem. Ugyanakkor a kutatások szerint a videojáték is képes a fenti, jutalomért felelős agyi hálózatot aktiválni és adott esetben túlpörgetni. A 14 éves, rendszeres (= heti 9 óránál többet játszó) játékosok agyában MRI-vel mérhetően nagyobb a ventrális striatum nevű agyterület, ami a jutalmazó kör része és ami például szerencsejáték-függők esetében is nagyobb, mint a nem függőknél; ráadásul a nagyobb ventrális striatummal rendelkező videójátékos tinik roszszabbul teljesítettek két olyan teszten, ami a jutalom késleltetésének képességét és a kockázatfelmérést méri. Egy másik kutatás során EEG-vel mérték a résztvevők agyi tevékeny-

ségét (miközben nem csináltak semmit, tehát agyuk „pihent”). Az online játékoktól függő résztvevők esetében megváltozott agyi tevékenységet találtak, ami összefüggést mutatott a függőség súlyosságával, és hat hónap kezelés hatására normalizálódott. Ez csak két példa - az elmúlt évtizedekben sok hasonló kutatás zajlott, ezek eredményeként már tudjuk, hogy a rendszeres videójáték az arra hajlamosak körében valóban megváltoztatja a jutalomért felelős agyi hálózatok működését. Egy 2012-es összefoglaló tanulmány 18 kutatást összegzett, amelyek mind online játék-függők agyát vizsgálták agyi képalkotó eljárásokkal. Az eredmények szerint az online játék megváltoztatja az agy dopaminanyagcseréjét, így a jutalmazó rendszer működését, és megváltoztatja a jutalomért felelős agyterületek felépítését, méretét, működését is. Fontos megjegyezni, hogy az idézett kutatások többsége online játékfüggőséget vizsgált, az offline játékosokat kevésbé vizsgálták. Ennek az az oka, hogy a pszichiátriai betegségeket osztályozó rendszer, a DSM 5 hivatalos diagnózisai között ugyan semmiféle videójáték-addikció nem szerepel, de a függelékben a „további kutatásra javasolt” kategóriák között javasolják az „internet gaming disorder”, vagyis online játékfüggőség vizsgálatát, és megadják annak lehetséges definícióját is. Kutatni pedig olyan betegségeket lehet, aminek van definíciója – így az online játékfüggőséggel több tanulmány foglalkozik. A DSM 5 diagnózist sokat kritizálták a szakértők, mert valójában csupán a szerfüggőségnél szereplő mondatokat veszi át és sorolja fel, internetes játékra átfogalmazva. A BNO 11-ben szereplő betegségdefiníciót sokan jobbnak tartják, mivel ott a dolog kulcsa az állapotromlás, vagyis azok kaphatnak diagnózist, akik szenvednek, akiknek az élete épp tönkremegy a túlzott játék miatt. Ugyan a kontrollálatlan játék sokban hasonlít a függőségekhez, azért vannak különbségek is – a magyar szakmai szóhasználatban épp

21 ezért korábban a „kóros videojáték használat” (KVH) kifejezés honosodott meg, a szenvedélybetegségekre való utalás nélkül.

Direkt függőségre tervezett játékok? Egyes videójátékok különösen alkalmasak arra, hogy az arra hajlamos személyeknél addikciót alakítsanak ki. Eleve sokkal erősebben hat ránk a játékokban gyakran jelen lévő váltakozó és kicsit kiszámíthatatlan jutalom, mint az állandó jutalom: a kávéautomatába pénzt dobálni nem olyan izgalmas, mert ugyanannyi pénzért mindig pont ugyanazt a kávét fogja adni. De ha ugyanezeket a százasokat egy kaszinóban a félkarú rablóba dobáljuk, akkor az néha semmit sem ad, néha egy százast, néha meg száz darab százast – ez a váltakozó jellegű jutalom pedig sokkal jobban beindítja a jutalomért felelős agyi köreinket. Sok videójáték átveszi ezt a rendszert, ahol a jutalom (bármi is legyen az az adott játékban) megkapása részben a játékos erőfeszítésén, részben pedig a véletlenen múlik. A komplexebb játékokba bonyolult jutalmazórendszereket építenek be, és arra is figyelnek, hogy ezekért pont megfelelő arányban legyen felelős a véletlen és a játékos erőfeszítése; és hogy a játékosnak pont megfelelő mértékű erőfeszítést kelljen tennie (a túl könnyű unalmas, a túl nehezet hamar feladjuk). A különféle jutalmak és virtuális trófeák rendszerét értelemszerűen úgy alakítják ki, hogy a játék örömet okozzon és a játékos minél többet használja a játékot. Ami a gyártó szempontjából teljesen érthető, és az addikcióra nem hajlamos játékosoknak semmi bajuk nem lesz tőle, vagy épp jobban élvezik a játékot, több örömet lelnek a hobbijukban - az addikcióra hajlamos személyek számára ugyanakkor épp ez jelentheti a kockázatot.

Segítséget kaphatnak? Az eddigi tapasztalatok alapvetően kétféle kezelési módot találtak hatékonynak az internetes játékfüggőség kezelésében: az egyik a gyógyszer, a másik a pszichoterápia. Ami a gyógyszeres kezelést illeti, elsősorban a szerotoninrendszerre ható szerek et találták hatásosnak. A pszichoterápiás módszerek közül a kognitív viselkedésterápia tűnik a legjobbnak, ennek során a páciens és a terapeuta közösen dolgozik a játékkal kapcsolatos automatikus, negatív gondolatok beazonosítáásn és megváltoztatásán. (divany.hu nyomán)


22

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika Kaktusz Takács Zs.

Vadállatok és emberek

H

ihetetlen állati felvételt láttam a tévében. Egy majomkolónia valamelyik indiai város vasútállomásán verte fel tanyáját, és az egyik kismajmot megrázta az áram, a sínek közé zuhant. Az élettelennek tűnő testet az egyik társa felhúzta, elkezdte pofozni, de semmi reakció nem történt. Ezután egy helyben lévő vizes medencébe mártotta, rázogatta, de nem járt eredménnyel. Körülbelül húsz perc telt el, amikor még mindig ütötte és élesztgette az alélt társát. Számomra nem is az volt a lenyűgöző a történetben, hogy életben maradt a kis állat, hanem az a heroikus erőfeszítés, amit egy társa tett. Mondhatjuk, hogy emberi, vagy inkább remélhetjük, hogy emberi. Egy érdekes párhuzamról írtam már évekkel ezelőtt, akkor azt a jelenséget vizsgálták kutatók, hogy miért válnak ag-

resszívvá egyes elefántcsordák. Kiderült, hogy a fiatal hímek többségbe kerültek, átvették az irányítást, ennek következtében teljesen felborult az egyensúly. Megváltozott az egész populáció viselkedése, a támadó, vérengző csordák már egymást és az embereket is veszélyeztették. A vének nélkül tomboltak és fékezhetetlenné váltak. Miért olyan ismerős ez a történet is?

Ingatlant eladna vagy venne? Itt van aki segít, őt keresse! Schneiderné Marika  06 20/20 80 270

TERVEZÉSTŐL A KIVITELEZÉSIG

Villanyszerelőt keresünk Budapest és környéki munkára, akár szállásmegoldással is! Jelentkezni lehet a 06-20/462-6114-es telefonszámon.

Bemutatóterem: 7030 Paks, Dózsa Gy. út 18. (Diófa presszó mellett) jokaikaputechnikakft.hu

FESTMÉNYVÁSÁR Kiállítás helye: Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési kar (7100 Szekszárd, Rákóczi u. 1.)

Kiállítás ideje: október 17. szerda 11.00-18.00 óráig és október 18. csütörtök 09.00-17.00 óráig Több mint 200 db festmény kerül bemutatásra. 12 havi részletre megvásárolhatóak. 100.000 Ft felett 30% kedvezményt, alatt 40% kedvezményt adunk.

www.apluszbgaleria.hu Utazásszervezőket keresek! www.szekelyerno.hu • 06-70/614-2041

TM Krónika 2018/38  
TM Krónika 2018/38  
Advertisement