Page 1

VILÁGHÍRŰ HAJÓS FELVONULÁS

RAKTÁROS valamint SOFŐR-RAKODÓ pozíciókba keressük új munkatársainkat szekszárdi vállalkozásunkhoz.

VELENCÉBEN

VELENCEI REGATTA

Amit kínálunk:

2019.08.31-09.02. NON-STOP Részvételi díj: 13.590 Ft/fő (busz + idegenvezetés)

Amit elvárunk:

PLITVICEI TAVAK

•bejelentett 8 órás munkaviszony, •korrekt fizetés, •egyműszakos munkarend •B. kategóriás jogosítvány, •jó fizikai állóképesség.

Targoncavezetői engedély előny!

Érdeklődni a 30/600-45-25-ös telefonszámon!

1 NAPOS KIRÁNDULÁS BUSSZAL ÉS IDEGENVEZETÉSSEL 09.14. és 10.05.

TANFOLYAMOK A KISOSZ-NÁL:

Előre választható fix ülőhelyek felára: 1500 Ft/fő

l ELADÓ 34 341 01 l BOLTVEZETŐ 35 341 01 l VENDÉGLÁTÓ ELADÓ 34 811 05 l TISZTÍTÁSTECHNOLÓGIAI SZAKMUNKÁS 32 853 03

10.900 Ft/fő+ parkbelépő

Felszállási lehetőség: Tolna, Szekszárd, Baja, Kalocsa, Paks, Pécs, Komló és további környékbeli csatlakozási lehetőségek

JÖN! JÖN! JÖN!

JELENLEG –33% KEDVEZMÉNNYEL INDULÓ KÉPZÉSEINK:

2019/20 évi TÉLI SÍTUTAK már foglalhatók irodáinkban!

www.romcar.hu

Eng.szám:R01984/2000 R01984/2000 Eng.szám:

ROMCAR TRAVEL

SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

l SZAKÁCS 34 811 04 l PINCÉR 34 811 03 l CUKRÁSZ 34 811 01

Pakson, Szekszárdon, Dombóváron!

TEL.: 06-30/637-0071

XXIII. ÉVF. 30. SZÁM

2019. AUGUSZTUS 16.

TOLNA MEGYEI www.tmkronika.hu

ÉSEK ÁLLÁVÁLSTANHA?IRNÉDZZEET N KÖRÜL ITT!

KERES?

A Balaton étele:

9.old.

kovászosuborka-leves

A hercegnő

és a 3.oldal

4.oldal

sámán Oktatási ajánlatok

Dinamikusan fejlődő, több mint 15 éve fuvarszervezéssel, szállítmányozással, raktározással foglalkozó magyar tulajdonú vállalkozás

KAMIONSOFŐRT keres belföldi fuvarfeladatok ellátására C, CE jogosítvánnyal. Belföldi (nem hetelős) szállítmányozásra keresünk új sofőröket C, CE kategóriás jogosítvánnyal, akár alkalmi munkára is (beugrós). Amit elvárunk tőled a munkavégzéshez: – C/CE kategóriás jogosítvány – 3 év tapasztalat – precízség, igényesség, megbízhatóság Mindezekért cserébe – kellemes munkakörnyezetet, – versenyképes fizetést, – stabil pénzügyi hátteret, – pontos bérkifizetést és – céges telefont nyújtunk. Ha felkeltette a hirdetés az érdeklődésedet és szívesen tartoznál a mi csapatunkba, úgy várjuk önéletrajzodat az allas.logistics@dussergroup.hu e-mail címre, vagy akár személyesen a Szekszárd, Wopfing u. 2-ben.


2

Gondolkodjon egy évre előre! Hirdessen a Krónikában!

LAPSZEMLE Állítólag elengednék... ...a szaúdi nőjogi aktivistát, ha letagadná, hogy kínozták. Nővére szerint alkut ajánlott a szaúdi hatalom Luzsain al-Haszlulnak. A nőjogi aktivistát azért csukták le, mert kiállt azért, hogy a nők is vezethessenek (444.hu)

A magyarok keresnek a legrosszabbul a régióban A minimálbér és az átlagbér változatlanul itt a legalacsonyabb a régióban. Míg például az átlagbér a V4-es országok között között éllovas Csehországban 932 euró, itthon csak 701 euró. Hasonló a helyzet a minimál-

magyarok átlagbére a legalacsonyabb, 1118 euró, a listavezető Csehországban 1398 eurót visznek haza az ágazatban. (24.hu)

Egy friss génkutatás arra jutott,... ...hogy Izrael után Magyarországon a legmagasabb a zsidó leszármazottak aránya. A kutatók szerint Magyarországon különösen sok ember van, aki egyáltalán nem ismeri a zsidó gyökereit, vagy akiknek zsidó örökségét a szülők vagy a nagyszülők eltitkolták. (444.hu)

Magyar fűszerpaprika? Örülhet, ha nem kínai kerül a pörköltbe. Küzdenek a magyar fűszerpapriká-

Görgei 170 éve tette le a fegyvert Világosnál... ...és azt remélte, a győztesek csak őt végzik ki. Százhetven éve, 1849. augusztus 13-án adta meg magát az Arad vármegyei világosi vár alatt, a szőlősi mezőn az utolsó ütőképes magyar haderő, a teljhatalommal felruházott Görgei Artúr vezette feldunai magyar hadsereg Rüdiger (Rigyiger) (hvg.hu) orosz lovassági tábornoknak, ezzel elbukott a szabadságharc.

bérnél, amely Magyarországon 305, Lengyelországban 379, Szlovákiában 427, Csehországban pedig 432 euró. Akkor sem változik jelentősen a sorrend, ha egyes szakmák béreit vetjük össze: a járműgyártásban dolgozók

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

CNC-GÉPKEZELŐKET Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.

sok a kínaiakkal. A feldolgozókat már nem is tudják ellátni, azok zömmel az importból készült pirospaprikát vásárolják. A vevők meg gyakran háborognak, ha egy magyar cég külföldit dolgoz fel vagy forgalmaz. (hvg.hu)

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

GÉPKARBANTARTÓT CNC esztergagépekhez.

Előnyt jelent a szakmai jártasság. Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.


Gondolkodjon egy évre előre! Hirdessen a Krónikában!

BULVÁR

A hercegnő és a sámán

M

árta Lujza norvég hercegnő (47) néhány hónapja lebbentette fel a fátylat életének egy intim részéről, ezzel felforgatva a királyság mindennapjait, írja a krone.at. A hercegnő élettársa egy 44 éves gyakorló sámán, Durek Verrett, akivel közösen sámánista szeánszokat szervez, üzleti alapon. Döntését megbeszélte koronás családjával, V. Harald királlyal és Szonja királynővel, majd a konzultációt követően lemondott hivatalos hercegnői címéről, ezt csak magánjelleggel fogja viselni. Mindezt az Instagrammon jelentette be a szerelmes hölgy, egyértelművé téve, hogy üzleti tevékenységét elválasztja protokolláris szerepétől. A pár egyébként önismereti előadásokat, valamint gyakorlatot és meditációs műhelyeket szervez, melyek címe: „A hercegnő és a sámán”. A bulvárízű cím miatt sok támadás érte őket, de a jó családból való hölgy erre csak azt felelte: „Ez az én módszerem pénzt keresni.”

Tengeri óriás

B

úvárok óriás medúzát fényképeztek a brit partoknál. Lizzie Daly BBC-moderátor és Dan Abbot vízalatti operatőr épp egy természetvédelmi filmet készített, amikor megpillantották a tengeri óriást. A hatalmas állat külseje ellenére egyáltalán nem veszélyes, bár valószínűleg a legtöbben elkerülnék vele a találkozást. A képen megörökített puhatestű otthonosan mozog az északi és keleti tengerben, de éppúgy az Adriában és a Fekete tengerben is honos. Mivel planktonokkal táplálkozik, félnivalónk nincs tőle, írja a Spiegel Online, persze aki érezte már medúza csalánszerű érintését, az biztosan némi kétkedéssel és persze a természet iránti őszinte csodálattal nézi a különleges fotót.

3


4

Gondolkodjon egy évre előre! Hirdessen a Krónikában!


Gondolkodjon egy évre előre! Hirdessen a Krónikában! Kaktusz

F

Polimerekből raktak ki Rubik-kockát

Takács Zsuzsa

Kis nyári illem

A struktúra színes hidrogél kockákból áll, amelyek alakra ugyanolyanok és ugyanúgy működnek, mint a valódi Rubik-kocka. A kutatók hangsúlyozzák, hogy nem játék céljára készítették, információk tárolásának és detektálásának új útjait keresik. (index.hu)

ürdőruhában tilos. Budvában, Montenegró kedvelt tengerparti üdülőhelyén megelégelték a hiányos öltözetben mutatkozó turistákat. Bírságot kell fizetni annak, aki fürdőruhában, bikiniben, vagy félmeztelenül flangál az utcákon, tereken, boltokban és vendéglátóhelyeken, a helyiek szeretnék, ha a hiányos öltözet a beachen maradna. Nem új dolog ez, néhány éve Dubrovnikban történt hasonló. Már akkor is mélyen egyetértettem a szándékkal, felidézve, hogy például a Balaton part kedvelt fürdővárosaiban elképesztő látvánnyal szembesül az ember. A mai divat amúgyis sokat megmutat embertársaink külső jegyeiből, gyakran többet, mint szeretnénk. Most nem ízlésbeli dolgokról szeretnék lamentálni, hanem egy íratlan szabályról, amit nemcsak az üdülőközpontokban felejtenek el. Amikor városunkban félmeztelenül ugrik be a boltba honfitársunk, vagy az étterem teraszán izzadva, egy szál kempingnadrágban kanalazza a levest, épp oly visszatetsző számomra. A közösségi szabályok minimuma felejtődik el, amit jó esetben már néhány éves korban megtanul az ember. Ha ez valamilyen ok miatt elmarad, akkor arra érdemes felhívni a figyelmet. Emlékezzünk a régi feliratra: „hiányos öltözetben vendéget nem szolgálunk ki!” Elő a leszerelt táblákkal!

Két darab, új, tetőtéri

VELUX-ABLAK

Külön-külön:

20.000 Ft/db áron

4,58 Ha, 102.03 Ak 8,5 M Ft

06 20/977-3130

Augusztus 16. péntek

10; 17 °C

23; 27 °C

Augusztus 17. szombat

10; 16 °C

25; 29 °C

Augusztus 18. vasárnap

12; 18 °C

28; 32 °C

Augusztus 19. hétfő

13; 19 °C

29; 34°C

Augusztus 20. kedd

14; 20 °C

29; 35°C

GERJENI FÖLDTERÜLETEK ELADÓK!

GZL 78×98, bukókerettel

ELADÓ! Telefon:

5

SZÁNTÓ

ERDŐ-CSATORNA-RÉT

5,44 Ha, 61,98 Ak 4,5 M Ft

Egyben:

12 M Ft

Érd.: 06/30 506 16-15

A TARR Kft. pályázatot hirdet

CALL CENTER ügyfélszolgálati értékesítési munkatárs munkakör betöltésére Feladatok: •Bejövő hívások fogadása, ügyfelek pontos és szakszerű tájékoztatása •Tarr Kft. teljes termékpalettájának értékesítése telefonon kimenő hívások indításával •Értékesítési akciók, keresztértékesítési folyamatok támogatása •Meglévő ügyfélszerződések újrakötése, hosszabbítása •Új ügyféligények felmérése, ajánlattétel, szerződéskötés •Éves értékesítési tervszámok ütemezett, ellenőrzött teljesítése Elvárások: •Középfokú végzettség (érettségi) •Kiváló kommunikációs készség, precizitás •Kiváló stressz és monotónia tűrés •Felhasználói szintű számítástechnikai ismeretek

Előny: •Felsőfokú végzettség •Call centerben szerzett tapasztalat •Egy idegen nyelv társalgási szintű ismerete •Távközlési piac és szolgáltatások ismerete Amit kínálunk: •Dinamikusan fejlődő, vállalati háttér •Versenyképes jövedelem •Alkalmazotti jogviszony •Béren kívüli juttatások, cafeteria •Folyamatos tanulási és előrelépési lehetőség •Elkötelezett tagokból álló erős csapat

Munkaidő: napi munkaidő 8 óra, változó beosztással (a call center minden nap (hétfő–vasárnap) 8.00-21.00-ig tart nyitva) Munkakezdés: azonnal, megegyezés szerint • A munkavégzés helye: Szekszárd Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 16.

Fényképes önéletrajzokat info@tarr.hu email címre várjuk. „Call center értékesítési munkatárs” tárggyal „A TARR Kft. tájékoztatja a Jelentkezőt, hogy az álláshirdetésre való jelentkezéssel Jelentkező hozzájárul, hogy személyes adatait a TARR Kft. a www.tarr.hu weboldalon található „Adatkezelési Tájékoztató állásra jelentkező személyek részére” alapján kezelje.”


6

Gondolkodjon egy évre előre! Hirdessen a Krónikában!

A nők a meleget, a férfiak a hideget szeretik jobban A

nyári időszakban állandó vita tárgya a megfelelő irodai hőmérséklet: míg a hölgyek gyakran ebben az évszakban is pulóvert visznek magukkal a munkahelyükre, a férfiak számára felüdülést jelent egy klimatizált helyiség. A munka hatékonysága szempontjából sem mindegy, hogy hány fokra állítjuk a termosztátot: egy friss felmérés például arra mutatott rá, hogy a nők jobban teljesítenek melegebb környezetben.

Nemek szerint is eltérő lehet, zük jól magunkat, sőt, egyes hogy milyen környezetben érez- kutatások azt bizonyítják, hogy munkahelyi hatékonyságunk is múlhat a beltéri hőmérsékleten. Egy németországi vizsgálat eredményei szerint a női agy jobban teljesít magasabb hőmérséklet mellett, míg a férfiak hűvösebb környezetben dolgoznak jobban. A több mint 500 fős németországi kutatás során egy 16 és 32 ⁰C közötti skálán mérték fel, hogy különféle hőmérsékleti jellemzők mellett hogyan teljesítenek matematikai, verbális és kognitív feladatokat a résztvevők. Az eredmények szerint a hőmérséklet növekedésével a nők a matematikai és ! TAL LAT JÁN INGYENES ÁRA szóbeli feladatokat gyorsabban végzik el, míg a férfiakra ennek pont az ellenkezője igaz. Mivel a nők hatékonyságának javulása nagyobb mértékű, mint a Utólagos tereprendezés-, alap-, tükörásás mini kotrógéppel férfiak teljesítményének romlása, a kutatók szerint azokban HOMOK, SÓDER, ZÚZOTT KŐ, KÉSZBETON, CEMENT, NAMAL KAPHATÓ! az irodákban, ahol nők és INGYENES KISZÁLLÍTÁSSAL (Szekszárdra és 20 km körzetébe) férfiak hasonló arányban dolgoznak, a termosztát magaMOBIL TÜZÉP SZEKSZÁRD • TEL.: 06 30/255-14-50 • 06 20/808-95-17

ÉPÍTÉSI TÖRMELÉK ÉS FÖLD ELSZÁLLÍTÁSA Beton feltörések, kisebb bontások elvégzése elszállítással

sabbra tekerése összességében javíthat a cég mutatóin. A nem túlhűtött iroda előnyeit bizonyítja az egyesült államokbeli Cornell University kutatása is, amely szerint a számítógépekkel dolgozó

irodai alkalmazottak 25 fokos hőmérséklet mellett a munkaidejüket teljesen kitöltötték és a gépelés során 10 százalékos hibaaránnyal dolgoztak. Ennél jóval hűvösebb, 20 fokos környezetben viszont a munkaidő alig több mint felében használták a klaviatúrát, a hibaarány pedig 25 százalékra emelkedett.

A jövő munkahelye épül! Cégünk világszerte sikeresen működő, magyar tulajdonú vállalat, mely ipari termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik.

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

CNC-GÉPBEÁLLÍTÓKAT Elvárás: – gépi forgácsoló végzettség. Előnyt jelent: – szakmai tapasztalat, – CNC gépkezelői végzettség. Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.

Újonnan létesült dalmandi üzemünkbe keresünk új kollégákat

CNC marós munkakörbe. ‡ FŐBB FELADATOK: • Alkatrészek megmunkálása műszaki rajz alapján • CNC gépkezelés • CNC programozás ‡ ELVÁRÁSOK: • 1-3 év szakmai tapasztalat, de pályakezdők is jelentkezhetnek • Műszaki rajzolvasási ismeretek • Tolómérő és mikrométer ismeret • Precizitás, megbízhatóság, önálló munkavégzés ‡ AMIT KÍNÁLUNK: • Versenyképes jövedelem • Lojalitási bónusz • Hosszú távú munkalehetőség • Fiatalos, folyamatosan fejlődő innovatív vállalat Munkavégzés helye: Dalmand, Kossuth Lajos utca 7. A fényképes önéletrajzokat a cv@equip-test.com címre várjuk.


Gondolkodjon egy évre előre! Hirdessen a Krónikában!

Elkészült a magyar rezsimentes ház

A

Noah-ház úgynevezett aktív ház, mivel több energiát termel, mint amennyit felhasznál. * Az első talán legfontosabb különbség, hogy az épület a földbe mélyesztett három és fél méter hosszú talajcsavarokon nyugszik, ez az alap. Gyakorlatilag maga a ház pár centivel a föld felett áll. Ez azért hasznos, mert így nincs szükség klasszikus alapásásra, betonozásra. Ha egyszer netán arrébb akarunk költözni a ház szét- és összeszerelése bár nem könnyű, de megoldható, a földben pedig nem hagyunk magunk után se vasat se betont se bármilyen más törmeléket. A fejlesztésnél a szigorú építésügyi előírásoknak is meg kellett felelnünk. A Noah-ház ugyanakkor extrém időjárási körülményeknek is ellenáll. Az épület szerkezete, akár egy hetes erősségű földrengést is kibír, az épület a 180-200 km/órás tartós szelet is állja és az özönvízszerű esőzést illetve a három méteres hóterhet is elviseli. A vonatkozó engedélyek nélkül nem is lehetne gyártani, értékesíteni a Noah-házakat.

A ház 40 köbméter esővizet tud eltárolni, amelyet felhasználás előtt speciális berendezések szűrnek és fertőtlenítenek. A berendezéseket pedig a napelemek látják el a szükséges elektromos energiával. A 40 köbméter víz akár 6 hónapra is elég, a zuhanyzó, a mosógép és a mosdó által felhasznált víz megy ugyanis a WC tartályokba. A legegyszerűbb megoldás sokszor a legjobb is egyben. A terasz tetőt például úgy alakították ki, hogy a téli időszakban a napsütés a nappali üvegén keresztül melegíti a házat, nyáron viszont a tető beárnyékolja még a teraszt is. A rendkívül jó szigetelésnél is természetes anyagokat, például fát és fagyapotot vagy cellulózt használnak. A cél az volt, hogy a ház ára a jó minőségű ingatlanokkal egy szinten legyen, vagyis a négyzetméterár 400-500 ezer forint körül mozogjon. Annyi a különbség, hogy ez a ház a beköltözés után teljesen rezsimentes. Jelenleg két típus érhető el egy 100 és egy 137 négyzetméteres lakóterű. Előbbihez 16 utóbbihoz 48 négyzetméteres terasz jár. (mnnsz.hu nyomán)

A következő pozíciókra keresünk munkatársakat:

CNC gépkezelő Udvaros-karbantartó Operátor Egyszerű ipari foglalkozású Gépi forgácsoló Minőségellenőr Műanyag fröccsöntő gépkezelő Elvárások: – Több műszakos munkarend vállalás – Pontosság – Önálló munkavégzés – Hasonló területen szerzett tapasztalat előnyt jelent Amit kínálunk: – Versenyképes fizetés – Műszakpótlék – Utazási támogatás – Hosszú távú stabil munkaviszony – Családi és egyéni csapatépítő programokon való részvételi lehetőség – Folyamatos fejlődési lehetőség – Cégen belüli képzéseken és nyelvtanfolyamon való ingyenes részvételi lehetőség – Túlóra lehetőség – Teljesítményprémium – Cafeteria Elérhetőségek: Tuller Tamás személyügyi vezető E-mail: tamas.tuller@jakokoch.hu Telefon: +36-20/262-5701 Szekszárd Damjanich u. 33-35.

7


8

Gondolkodjon egy évre előre! Hirdessen a Krónikában!

Ugrott a steak az egyetem étlapjáról

K

itiltotta a marhahúst campusáról egy londoni egyetem a klímaváltozás elleni harc jegyében. A Goldsmith College az első brit felsőoktatási intézmény, amely ilyen lépésre szánta el magát.

A Londoni Egyetem részét képező Goldsmith teljes területén tilos lesz szeptembertől marhahúst árulni. Kivetnek továbbá egy kicsiny összegű adót a műanyag palackos vizekre, és nem támogatják az egyszer használatos műanyag használatát.

SZAKGIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA 2400 Dunaújváros, Pannon kert 1. • www.pok.suli.hu • 06 (25) 431-890 OM azonosító: 200290 • Felnőttképzési engedély: E-000272/2014.

ESTI ÁLTALÁNOS ISKOLA, ESTI GIMNÁZIUM

Fejezze be nálunk félbehagyott ÁLTALÁNOS ISKOLAI tanulmányait, vagy szerezzen iskolánkban ÉRETTSÉGI BIZONYÍTVÁNYT a LEGRÖVIDEBB IDŐ ALATT esti tagozaton! Korábbi tanulmányait beszámítjuk! Diákigazolvány, családtámogatási kedvezmények! Információ, jelentkezés: 06 (25) 513-501 • info@pok.suli.hu

NYELVTANFOLYAMOK, NYELVVIZSGÁK E-000272/2014/C001-C006

Vegyen részt DExam (angol), BGE szakmai nyelvvizsgák (angol, német), ECL (angol, német, spanyol, orosz, magyar,mint idegen nyelv) és Goethe (német) nyelvvizsga felkészítőkön!

Minőség, kedvező ár: 790 Ft- tól/óra/fő. Ingyenes szintfelmérés!

VIZSGÁZZON NÁLUNK! Vizsgák időpontjai, jelentkezési határidők: www.pok.suli.hu Információ, jelentkezés: 06 25/513-508, fodine.erika@pok.suli.hu, dexam@pok.suli.hu

ÖNKÖLTSÉGES TANFOLYAMOK Tűzvédelmi előadó

Tűzvédelmi főelőadó

Munkavédelmi technikus Bérügyintéző TB ügyintéző

Pénzügyi ügyintéző

Számviteli ügyintéző

Vállalkozási mérlegképes könyvelő

52 861 10 E-000272/2014/A016 53 861 10 E-000272/2014/2029 52 862 01 E-000272/2014/A010 51 344 01 E-000272/2014/A005 51 344 02 E-000272/2014/A014 51 344 04/05 E-000272/2014/A011 51 344 04/05 E-000272/2014/A013 55 344 07 E-000272/2014/A017

A GINOP-6.1.2-15 számú „Digitális szakadék „ csökkentése című pályázat keretében megvalósuló

INGYENES infromatikai képzések

IKER 1. szint (35 óra)

E-000272/2014/D005

IKER 2. szint (35 óra)

E-000272/2014/D006

Bővebb képzési kínálatunk: www.pok.suli.hu

JELENTKEZÉS, ÉRDEKLŐDÉS: 06 25/513-508 fodine.erika@pok.suli.hu

„Lehetetlen figyelmen kívül hagyni a szerveteknek, intézményeknek szóló, egyre terebélyesedő globális felhívást arra, hogy vegyék komolyan kötelezettségeiket a klímaváltozás megállításra – mondta Frances Corner, az intézmény vezetője. – A személyzet és a diákok eltökéltek arra, hogy amilyen gyorsan csak lehet, változtassanak a szénlábnyom drasztikus csökkentése érdekében.” Az intézmény célja, hogy megújuló energiára álljon át, szénsemlegessé váljon, azaz ne legyen több a szénkibocsátása annál, amit ellensúlyozni tud 2025-re.

A Goldsmith a tilalom elrendelésével csatlakozott egy sor vállalathoz és szervezethez, amelyek eltanácsolnak a húsfogyasztástól.

Júliusban a WeWork nevű, 22 országban működő irodamegosztó globális társaság volt az egyik első nemzetközi nagyvállalat, amely betiltotta irodáiban a húst tartalmazó élelmiszerek fogyasztását. (nlc.hu nyomán)

Tolna megye legnagyobb élelmiszeripari vállalata a szekszárdi TOLNATEJ ZRT. munkatársakat keres

CSOMAGOLÓGÉP KEZELŐ munkakörbe.

ELVÁRÁSOK: • önálló munkavégzésre való alkalmasság • több műszakos munkarend vállalása AMIT KÍNÁLUNK: • nettó 160.000-200.000 Ft/hó jövedelem (betanulást követően, gépcsoporttól függően) • vidékiek munkába járásának költségtérítése • munka- és védőruha biztosítása • hosszú távú, stabil munkalehetőség. Jelentkezni lehet a TOLNATEJ Zrt. székhelyén (7100 Szekszárd, Keselyűsi út 26.), vagy a munka@tolnatej.hu e-mail címen, vagy a 74/528-240/106-os telefonszámon.

TERMÉNYFELVÁSÁRLÁS VETÔMAG- ÉS MÛTRÁGYAÉRTÉKESÍTÉS Elérhetőség: 06-20/886-4671 06-20/414-8123


9

Gondolkodjon egy évre előre! Hirdessen a Krónikában!

Kovászosuborka-leves a Balaton étele

M A smaragdfa igazi oxigéngyár?

A

smaragdfa, a császárfa és az oxyfa mind a Paulownia alapfajból nemesített növény, amely majdnem kétszer annyi szén-dioxidot képes megkötni és több oxigént tud előállítani, mint más lombos fák. * Jól bírja a szélsőséges időjárást, akár a -25 és a +45 Celsius fokot is. Annyi vízre van szüksége, mint bármely más fának, ám három év alatt éri el azt a méretet, amit más fák csak közel húsz év alatt. A nagy mennyiségű oxigén előállításával és a szén-dioxid megkötésével rendkívül sokat tehet a Föld életben maradásáért. Faanyagát sok helyen hasznosítják. Mivel nem vetemedik, könnyen szárad és könnyen megmunkálható, kedvelt bútoripari alapanyag. Bútorként a színe a nyers fenyőhöz hasonlít. Könnyű súlya miatt használják például repülőgépek bútorzatául is, valamint vízállósága miatt kedvelt yacht és szörfdeszka alapanyag. Magas hőfokon gyúlékony csak, ezért remek alapanyaga lehet szaunáknak, hőszigeteléseknek. (agroinform.hu nyomán)

egszavazták a 2019es év strandételét a Balatonnál. A győztes a zamárdi Tiki Beach Bisztró kovászosuborka-levese lett. „A hideg, fanyar, frissítő, pürés levesben a kovászosuborka-darabkák mellett füstölt lazac�csíkokat, rukkolát és csírákat is találunk, amelyek más ízvilágokat is behoznak” – írja a levesről a We Love Balaton, amelynek szerkesztősége a Balatoni KÖR-rel közösen zsűrizte a versenyt.

A dobogóra felfért a balatonmáriafürdői Port Burger marhaszegyes ciabattája és a balatonlellei Málna Büfé

Tex-Mex salátája is. Kiválasztották az Év Felfedezettjét is: a keszthelyi Pinyó Büfé üzemeltetői a nagyapjuktól örökölt büfét újították (nlc.hu, fotó: welovebalaton.hu) meg.

Áraink 2019. augusztus 31-ig érvényesek.

FM DASzK, Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma OM azonosító kód: 036 410 7773 Villány, Mathiász J. u. 2. Telefon: (72)492-534 • Fax: (72)492-708 • E-mail: telfel2@gmail.com • Web: www.telekiszakkepzo.hu • www.daszk.hu Az iskola elsődleges profilja: – szakgimnázium (érettségit és technikusi végzettséget adó képzés) – szakközépiskola (szakmát adó képzés) – szakiskolások középiskolája (szakma utáni érettségit adó képzés)

Tervezett képzési formák a 2019/2020-as tanévre SZAKMAI KÉPZÉS:

8. osztályt végzettek részére

Szakgimnáziumi képzés

Élelmiszeripari technikus végzettségűek részére ráépülés Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus

1 év

Érettségivel rendelkező érdeklődőknek az alábbi képzéseket ajánljuk: Virágkötő és virágkereskedő Szőlész-borász Dísznövénykertész Kertész FELNŐTTOKTATÁS keretében kínált képzéseink: Szakiskolások középiskolája (szakmunkások részére; érettségit ad; nappali és levelező)

2 év

Élelmiszeripari ágazati oktatás (kimenet: érettségi+élelmiszeripari technikus) 4+1 év Az alábbi szakképesítések második szakképesítésként térítésmentesen megszerezKertészet és parképítés ágazati oktatás (kimenet: érettségi+parképítő és fenntartó technikus) 4+1év hetők felnőttoktatási formában nappali vagy esti tagozaton: Szőlész-borász, Kertész, Dísznövénykertész, Virágkötő és virágkereskedő, Sommelier, Gyógy- és fűszernövény terSzakközépiskolai képzés (3 év szakmai képzés+2 év érettségire való felkészítés) mesztő, Zöldség- és gyümölcstermesztő, Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus Szőlész-borász Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó TANFOLYAMI KÉPZÉSEINK (a képzések megfelelő számú jelentkező esetén inErjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó dulnak): Borász tanfolyam, Okleveles Borbíráló tanfolyam, Sommelier tanfolyam (borász Kertész Dísznövénykertész vagy vendéglátó képzettséghez kötött), Élelmiszeripari szaktechnikus tanfolyam (érettséVirágkötő és virágkereskedő gihez kötött), Bor-, és pezsgőgyártó szaktechnikus tanfolyam (élelmiszeripari technikus végzettséghez kötött), Gyümölcspálinka-gyártó tanfolyam, Virágkötő tanfolyam, SzőBorász és középfokú vendéglátó-ipari végzettségűek lész-borász tanfolyam (8. osztályos végzettséghez kötött), Kertész tanfolyam (8. osztályos (pincér, szakács, cukrász, vendéglős, vendéglátó eladó) részére ráépülés Sommelier 1 év végzettséghez kötött) Oktatott idegen nyelv: német, angol Kertész végzettségűek részére ráépülés Speciális kínálat: ingyenes gyakorlóhely, ingyenes munkaruha, ingyenes kollégiumi elGyógy- és fűszernövény termesztő 1 év helyezés (csak az étkezésért kell fizetni) Zöldség- és gyümölcstermesztő 1 év


10

Gondolkodjon egy évre előre! Hirdessen a Krónikában!

BOGDÁN CSABA

Tel.: 06 30/261-8839 • Tolna, Újréti sor 10.

Ingatlan Szekszárdon a városközpontban, 2. emeleten liftes házban 2 szobás lakás eladó. Telefon.: 30-3725542. Szekszárdon az újvárosban tégla építésű családi ház eladó! 9,5 M Ft. 30/3725542. Belvárosi 1. emeleti garzon ELADÓ! Tel.: 30/440-2384, 30/240-1958, 20/481-6700. Szekszárd Kisbödő-hegyen 73 m2 hasznos alapterületű tanya 33 m2-es fedett teras�szal, 7000 m2 területtel eladó! Telefon: 70/337-1235.

Tolnán a városközpontban 2 darab építési telek eladó! Érdeklődni: 70/334-2979. Szekszárdtól 5 km-re, az 56-os út mellett 400 négyszögöl kordonos szőlő, gyümölcsfákkal művelésre bérbeadó (a terményért cserébe). Érdeklődni: 06-30/935-9020. Eladó 342 m2 zártkert bekerítve. Víz, villany, busz 5 percre. Irányár: 650.000 Ft. Telefon: 06-30/551-2043. 1 szobás, gázos, részben bútorozott lakás kiadó Szekszárdon. 06-30/976-1078. Szántóföldet bérelnék Paks 20 kilométeres körzetében. Ár megegyezés szerint. Telefon: 06-30/3614-110. Eladó családi ház Hrabovszky utcában. Tel.: 30/340-0899. Domboriban közvetlen vízparti üdülő eladó! Érdeklődni: 70/334-2979. Szekszárd városközpontban 42 m2-es üzlethelyiség eladó! Telefon: 70/334-2979. Szekszárd-Ózsákpusztán 2 szoba konyhás, fürdős lakrész kis kerttel, nagy tárolórésszel eladó. Szocpol a lakáshoz igénybe vehető. Irányár: 5,2 M Ft. Érd.: 06-20/488-6401.

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Mediaworks Hungary Zrt. Nyomda-Veszprém 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

Szekszárd belvárosában 1 szobás lakás kiadó szeptembertől. Telefon: 06-20/542-7651. Kakasd központjában jó állapotban lévő 4 szobás családi ház eladó. Tel.: 06-30/686-3930. Alsónánán eladó egy 3 szobás 120 m2-es jó állapotú családi ház 7839 m2-es telekkel. I.ár: 12 M Ft. H372374. +36 70 716 9276. Alsónánán eladó két könnyűszerkezetes, klimatizált berendezett vendégház 1676 m2-es telken. Irányár: 32,472 M Ft. H384354. +36 70 716 9276. Bátaszék fő utcáján eladó egy 112 m2-es 4+1 szobás családi ház 482 m2-es telken. I.ár: 10,7 M Ft. H371517. +36 70 716 9366. Bonyhádon eladó egy 90 m2-es 3 szobás tégla ház garázzsal, 589 m2-es telken. I.ár: 13,8 M Ft. H370081. +36 70 716 9276. Bonyhádon eladó egy 49 m2-es 2 szobás erkélyes 2. emeleti lakás. Irányár: 12,8 M Ft. H378620. +36 70 412 3896. Györén csendes környezetben 4 szobás, 145 m2-es családi ház eladó 2355 m2-es telken. I.ár: 6,5 M Ft. H384745. +36 70 716 8606. Harcon 52 m2-es gazdasági épület eladó 1897 m2-es belterületi telken. Irányár: 2 M Ft. T025641. +36 70 716 9276. Hőgyészen 90 m2-es 2+1 szobás családi ház eladó garázzsal 1493 m2-es telken. I.ár: 12,99 M Ft. H374932. +36 70 716 9366. Kakasdon eladó egy 75,92 m2-es 3 szobás részben felújított családi ház 890 m2-es telken. Irányár: 6,5 M Ft. H382833. +36 70 716 9276. Mórágyon 104 m2-es 3 szobás karbantartott házikó eladó 1834 m2-es telken. I.ár: 6,8 M Ft. H378432. +36 70 716 9276. Mőcsényben 74 m2-es 3 szobás felújítandó családi ház eladó 974 m2-es telken. I.ár: 2,7 M Ft. H378421. +36 70 716 9276. Mőcsényben 4844 m2-es belterületi beépíthető telek (jelenleg szántó) eladó. Irányár: 1,9 M Ft. T026367. +36 70 716 9276. Nagymányokon többgenerációs 207 m2-es 8 szobás jó állapotú családi ház eladó. Irányár: 20,99 M Ft. H384836. +36 70 716 8606. Sióagárdon 142 m2-es 5 szobás tégla családi ház eladó garázzsal 1426 m2-es telken. Irányár: 18,9 M Ft. H390741. +36 70 412 3896.

Szedres határában 16428,5 m2-es szántó, legelő, rét jellegű földterület eladó. I.ár: 4 M Ft. M0001471. +36 70 716 9366. Tolnán központ közeli 1337 m2-es építési telek eladó, lakóingatlan építhető rá. I.ár: 4,9 M Ft. T025570. +36 70 716 9081. Tolna-Mözsön 5+2 szobás 266 m2-es tornácos családi ház eladó 3585 m2-es telken. Irányár: 11,9 M Ft. H369370. +36 70 716 9081. Tolnán a Spar mögött 5679 m2-es építési telek eladó 20%os beépíthetőséggel. I.ár: 17,9 M Ft. T025571. +36 70 716 9081. Tolnán 120 m2-es 3+1 szobás sorházi lakás garázzsal 300 m2-es telken eladó. I.ár: 19 M Ft. H387467. +36 70 716 9276. Tolnán 101 m2-es 3 szobás családi ház udvarral és garáz�zsal kiadó. Irányár: 100 E Ft. H390020. +36 70 716 9366.

VESZÉLYES FÁK

HÁZTARTÁSI GÉP

SZAKSZERŰ KIVÁGÁSA, GALLYAZÁSA garanciával.

Tel.: 06-20/9309-410

REDŐNY, SZÚNYOGHÁLÓ GYÁRTÁSÁT VÁLLALOM 24 órán belül, hétvégén is! Nyugdíjasoknak 10% kedvezmény! Szobafestést is vállalok!

Telefon: 30/747-7580

n Szekszárdon a Kisbödő-hegyen panorámás n Szekszárd déli részén 855 m2-es és 1815 m2-es zártkerti 3581 m2-es telek eladó. T021137. +36 70 belterületi telkek eladóak külön-külön is. +36 70 716 9366 716 9366. Irányár: 2,5 M Ft T026604 n Szekszárdon a Kerékhegyen 55 m2-es kétszin- n Szekszárdon a Tartsayn 4. em-i tetőráépítéses tes tanya eladó 1099 m2-es telken. H354150. +36 59 m2-es 1+3 szobás erkélyes szép lakás eladó. 70 716 9366. Irányár: 4,9 M Ft H381704. +36 70 716 9276. Irányár: 21,96 M Ft n Szekszárd központjában 63 m2-es földszinti n Szekszárdon a Szalai-völgyben déli fekvésű lakás eladó vagy kiadó akár üzletnek is. H367636. tanya szőlővel, berendezéssel együtt eladó 1368 +36 70 716 9276. Irányár: 19,9 M Ft m2-es telken. H384891. +36 70 716 9276. I.ár: 2 M Ft n Szekszárd belvárosában 68 m2-es 1+2 szobás n Szekszárdon Szőlőhegyen eladó egy 107 panorámás újépítésű lakás terasszal eladó. m2-es 2 szobás felújítandó családi ház. H386849. U0035080. +36 70 461 9696. Irányár: 27,9 M Ft +36 70 716 9081. Irányár: 12,5 M Ft n Szekszárd déli részén eladó egy 52 m2-es 2 n Szekszárd belvárosában 57 m2-es 2 szobás szobás 3. emeleti erkélyes, fiatalos lakás. erkélyes 1. emeleti felújított lakás eladó. H387771. H373083. +36 70 716 9366. Irányár: 18,2 M Ft +36 70 461 9696. Irányár: 19,9 M Ft n Szekszárd központjához közel eladó egy 185 n Szekszárd déli részén eladó egy 2. emeleti 2 m2-es 4+1 szobás sorházi lakás garázzsal. szobás 49 m2-es távfűtéses lakás. H389872. +36 H376740. +36 70 716 9366. Irányár: 32,5 M Ft 70 716 9276. Irányár: 16 M Ft n Szekszárdon központ közeli 82 m2-es 3 szobás n Szekszárdon központ közeli 157 m2-es 5+2 családi ház kis udvarral eladó. H377993. +36 70 szobás nagypolgári ház eladó. H385134. +36 70 716 9276. Irányár: 12 M Ft 716 9081. Irányár: 37,5 M Ft n Szekszárdon eladó egy 1646 m2-es és egy n Szekszárdon első emeleti 2 szobás 44 m2-es 2004 m2-es telek egyben vagy akár külön is. lakás eladó a Kadarkán. H388288. +36 70 716 Irányár: 14,5 M Ft T026410. +36 70 716 9366. Irányár: 22 M Ft 8606. n Szekszárdon a központhoz közel 81 m2-es n Szekszárd déli részén eladó egy 3. emeleti 2 üzlethelyiség befektetési célra eladó. UZ010261. szobás távfűtéses lakás. H390509. +36 70 412 Irányár: 16 M Ft +36 70 716 9366. Irányár: 24 M Ft 3896. n Szekszárdon központjához közel 51 m2-es 2 n Tolnán 4296 m2-es építési telek eladó, telepszobás 2. em-i távfűtéses lakás eladó. FELEZŐS! helynek vagy akár lakóingatlannak is megfelelő H380257. +36 70 412 3896. I.ár: 18,2 M Ft lehet. T025572. +36 70 716 9081. I.ár: 11,9 M Ft

Adás-vétel Női hajat veszek! Le is vágom. Házhoz megyek! 74/445-279. Kútba beiszapodott szivattyú Fazekaskorong eladó Mórá- kivételét, kútproblémák megoldását, kútfúrást vállalok. gyon! Telefon: 20/593-1148. Telefon: 20/9320-284. Magas áron veszünk párnát, öreg bútort mindeféle hagya- Padlástól a pincéig ingyen tékot. Tel.: 06-70/594-8318, lomtalanítok! Tel.: 30/44-78-198. 06-20/268-6451. Idősgondozást vállalok éjjel-nappal. 06-30/519-0409. Nagy Bioptron-lámpa állvány nélkül, kifogástalan állapotban Társkeresés valamint pulzáló mágnesterápiás párna kedvező áron eladó. TÁRSAT KERES? Mindkettőhöz kézikönyv és Válasszon több száz használati útmutató. Érdektárskeresőből azonnal! lődni lehet: Szekszárdon, tele06 20/546-8677 fon: 06-74/418-441, naponta www.prandcenter.hu 16.00-18.00 óra között. 51 éves, független, 175/75, Pecsenyekacsák eladók! Tel.: elvált, rendezetten élő, egysze06-30/592-6121. rű szakmunkás férfi keresi tárSzekszárdon kiváló minő- sát tartós kapcsolatra vékony ségű Kékfrankos szőlő szep- testalkatú, Szekszárd környéki temberi, Cabernet Sauvignon magyar hölgy társaságát. SMS-t októberi szürettel eladó! várok. 06-20/501-4615. Telefon: 70/337-1235. Független 175/50 férfi keresi társát tartós kapcsolatra. Vékony Szolgáltatás testalkatú, Szekszárd környéki, Hullámpala-tetők felújítása, magyar hölgy személyében. szigetelése. 06-20/3890-162. SMS-t várok! 06-20/501-4615. 69 éves hölgy komoly kapcsolaVIZES FALAK tot keres, nem dohányzó! Este, 06-30/519-0409. UTÓLAGOS

SZIGETELÉSE

Ingatlant eladna vagy venne? Itt van aki segít, ôt keresse!

Tel.: 06-30/44-22-725

TUSKÓMARÁS! Telefon: 06-20/9309-410

SZERVIZ

ü HŰTŐGÉPEK, ü MOSÓGÉPEK, ü MOSOGATÓGÉPEK, ü VILLANYTŰZHELYEK helyszíni javítása

Szekszárdon és vonzáskörzetében.

06-70-338-5632 GOKL JÓZSEF

64 éves, 165/58 özvegy, rendezetten élő, egyszerű szakmunkás hölgy keresi társát, megbízható, józan gondolkodású férfi személyében. Költözés nem kizárt! Tel.: 30 307 4804. 61 éves, 178/76 elvált, technikumot végzett, autóvillamossággal foglalkozó fiatalos, reális gondolkodású férfi keresi társát, komoly szándékú hölgy személyében. 20/546-8677. 39 éves, 170/70 főiskolát végzett, teljesen független hölgy keresi társát (partnerét) családra vágyó, komoly szándékú fiatalember személyében. 30/896 2921.

www.schneideringatlan.hu

Schneiderné Marika 06 20/20 80 270

GAZDASÁGI, KERESKEDELMI, SZOLGÁLTATÓI besorolású terület Szekszárdon, az 56-os út mellett, a bátaszéki úton. Közművek a telekhatáron. 4271 m2. 06-20/208-0270.

Szekszárdon, a Béri B. Á. utcában 31 m2-es, gázfűtéses, külön bejáratú, üzlethelység eladó! Akár garzonnak is kialakítható. I.ár: 11,9 M Ft. 06-20/208-0270.

Tartsayn 60 m2-es, 2 és fél szobás, jó állapotú, műanyag nyílászárós lakás eladó! 18,99 M Ft. 06-20/208-0270. Szekszárdon ÚJ ÉPÍTÉSŰ 4 és 1/2 szobás, padlófűtéses családi ház dupla kocsibeállós garázzsal, térkövezett udvarral, és parkosított hátsó kertel eladó! I.ár: 68 M Ft. Telefon: 06-20/208-0270. Szekszárdon a Batthyány L. utcában családi ház eladó. Irányár: 14,95 M Ft. Tel.: 06-20/208-0270.

Faddon tégla építésű családi ház eladó! 6 szoba + 32 m2-es nappali. Szerelőaknás garázzsal. Irányár: 13.95 M Ft. Tel.: 06-20/208-0270. Szekszárdon jó üzleti lehetőséget nyújtó tégla építésű présház 14 m hosszú téglázott pincével a Kossuth L. utcából nyíló Dorogi közben eladó. Irányár: 3,49 M Ft. Tel.: 06-20/208-0270. Tolnán az Ady E. u.-ban 591 m2 telken egy 86 m2-es szigetelt, redőnyös családi ház eladó. Irányár: 15,95 M Ft. Telefon: 06-20/208-0270.


Gondolkodjon egy évre előre! Hirdessen a Krónikában!

P-KLÍMA Telefon: 06-20/408-4712

KLÍMATISZTÍTÁS, TELEPÍTÉS, FORGALMAZÁS, SZERELÉS.

Fürdôruhastop után cigistop

M

ontenegró tovább szigorította a dohányzási törvényét, az új rendelet értelmében augusztus 14-től tilos lesz a dohányzás minden olyan nyilvános helyen – a kaszinók kivételével –, ahol ételeket és italokat gyártanak, árusítanak vagy fogyasztanak – közölte a montenegrói közszolgálati rádió és televízió (RTCG). A középületekben lehetőség lesz a dohányzásra, de dohá-

nyosok számára külön helyiséget kell kialakítani, amely nem lehet kisebb tíz négyzetméternél, de nem lehet nagyobb sem a munka- vagy nyilvános tér 20 százalékánál. Súlyos pénzbírságra számíthatnak azok, akik a montenegrói Budva központjában fürdőruhában sétálgatnak, a városvezetés ugyanis megelégelte a hiányos öltözetű turisták viselkedését. (azutazo.hu nyomán)

11


12

Gondolkodjon egy évre előre! Hirdessen a Krónikában!

Guruló gardrób és roller: variációk a tökéletes bőröndre

A

tökéletes útipoggyász fel tudja tölteni a telefont, megméri a saját tömegét, és ha kell, rollerré alakul át. Következzenek a legmenőbb bőröndök, geekeknek, shoppingmániásoknak és örök gyerekeknek. A minden időben tökéletes utazóruhát már feltalálták, és rengeteg a jelentkező a legjobb bőrönd pozíciójára is. A legmenőbb utazók a bőröndöt nem csupán a ruhák és más cuccok szállítására használják. A tökéletes útipoggyász fel tudja tölteni a telefont, megméri a saját tömegét, és ha kell, rollerré alakul át. A roadwarriorvoices. com alapján összegyűjtöttük a legőrültebb, néha pedig valóban praktikus – bőröndöket, amelyek néha valóban megkönnyítik a gyakran utazók életét. Coolpeds USA Briefcase Scooter – A nagyobb repülőtereken az ember észre sem veszi, de néha egy km-t is gyalogol, miközben húzza maga után a cuccát. A Coolpeds kézipoggyász méretű, rollerré nyitható bőröndje úgy segít ezen, hogy ő visz minket oda, ahová szeretnénk. Motorjának köszönhetően akár 20 km/órás sebességgel száguldozhatunk vele a kapuk között. Egyetlen hátránya, hogy üresen is 8 kg-t nyom. Várjon egy kicsit, ha ellenállhatatlan vágyat érez, hogy beszerezzen egy ilyet 599 dollárért (166 ezer forintért), nemsokára ugyanis kapható lesz a napelemes változat is, amelynél nem kell bajlódni a bőrönd akkumulátorainak feltöltésével.

Modobag – Szintén nem kell gyalogolnunk, ha a birtokunkban van egy Modobag, amire fel lehet ülni. Nem árt felkészülni, hogy az amúgy is unatkozó gyerekek hisztirohamot kapnak majd, ha meglátnak vele minket. Egyelőre kérdéses, összejön-e a projektre a pénz, a Modobag tervezői ugyanis beszüntették a gyűjtést a Kickstarteren. Trunkster – A GPS követő, beépített mérleg, USB-töltő alap, zipzárja viszont nincs a 325 dolláros (90 ezer forintos) kreációnak, mert állítólag enélkül könnyebb kinyitni. Az biztos, hogy 3500-an nagyon kúlnak tartják a dizájnt és az ötletet - ennyien adták össze ugyanis a pénzt rá a Kickstarteren. ShelfPack – A négy beépített polc nagyon menőn néz ki, de ettől sajnos nem fog sokkal több cucc elférni a csilivili bőröndben. Igaz, legalább nem kell annyit vasalni – mindezt 350 dollárért (97 ezer forinért.) Fugu Luggage – Kézipoggyász méretből nagy bőrönddé – inkább guruló gardróbbá – alakítható, a beépített polcokra rengeteg cucc ráfér. Tökéletes a bevásárlókörútra indulóknak. Aggodalomra ad okot, hogy a 250 dolláros (70 ezer forintos) bőrönd szállítása késik, a megrendelők pedig már kezdenek kiborulni. Barracuda – A Barracuda összecsukható bőröndje használaton kívül egy mappányi helyet foglal el, egyébként olyan extrákkal rendelkezik, mint az USB-töltő port, a laptop-állvánnyá alakítható, ergonomikus fogantyú, vagy a bőrönd tartózkodási helyét követő applikáció. Kedvezményes áron, 260 dollárért (72 ezer forintért) lehet megrendelni, de ha karácsonyi ajándéknak szánja, keressen mást, ugyanis csak 2016 februárban kezdik meg a postázást. Orion Mobile Luggage – Az Orion cég ingyen bőröndöt biztosít, és a szállítás díját is fizeti, de cserében hirdetéseket helyez el a poggyászunkon. Évente hatszor lehet élni a lehetőséggel, hogy gyorséttermek, filmek és egyéb termékek két lábon járó reklámjai legyünk. Ciki, de lehet vele spórolni. Bluesmart – Az okosbőröndhöz tartozó telefonos alkalmazással nemcsak a cuccunk tartózkodási helyét lehet lekövetni, hanem le is lehet zárni és meg is lehet mérni a bőröndöt. És ha túl sokat nyomkodjuk, az okostelefont, amíg ezzel szórakozunk, a bőrönd fel is tölti nekünk. Hát nem praktikus? (travelo.hu nyomán, fotók: laughingsquid.com, travelandleisure.com)


Gondolkodjon egy évre előre! Hirdessen a Krónikában!

13

Mit jelent az iskolaérettség?

J

uhász Dániel pszichológust, a Humánia Pszichológia Blog szerzőjét kérdeztük arról, hogy mennyire járnak jól azok az évvesztes gyerekek, akik maradnak még egy évet az óvodában, vagyis hogy a halasztott iskolakezdés segíti-e vagy hátráltatja a legfontosabb alapkészségek elsajátítását és a beilleszkedést.

Megy vagy marad? Amikor egy óvodás életkora alapján tankötelessé válik (augusztus végéig betölti a hatot), de az óvodapedagógus vagy a szülő nem biztos abban, hogy készen áll-e a gyerek az általános iskolára, mindketten kezdeményezhetnek iskolaérettségi vizsgálatot a területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálatban, ahol pszichológus, illetve gyógypedagógus szakemberek mérik fel a gyermek képességeit és tesznek javaslatot. „A hetedik életévüket betöltött

gyermekeknek már mindenképpen iskolába kell menniük, az ő esetükben az iskolakezdési vizsgálat abban segíthet, hogy a képességeikhez illeszkedő, legjobb iskolát tudják kiválasztani a szülők, valamint hogy az iskolakezdést segítendő, fejlesztő foglalkozásokon vagy pszichés támogatásban részesüljenek” – magyarázza Juhász Dániel pszichológus.

Ki számít évvesztesnek? Ha az adott nevelési évben (szeptember 1-től augusztus 31-ig) betölti a gyerek a hatot, tankötelessé válik, vagyis következő szeptemberben megkezdheti általános iskolai tanul-

mányait, míg a szeptember 1-je után születettek évvesztesnek számítanak és alapesetben kétszer járják a nagycsoportot. „Óvakodnék azonban a kifejezés használatától, mivel az negatív üzenetet tartalmaz a gyermek számára, hiszen azt jelenti, hogy ő valamit elvesztett (ráadásul valami olyat, amiről nem is tudja, hogy pontosan mit is jelent), holott erről szó sincsen” – figyelmeztet a pszichológus.

Mit jelent az iskolaérettség? Egy csomó tényező befolyásolja, hogy a gyerek készen áll-e az általános iskola megkezdésére, amelyekről korábban itt írtunk. „Hangsúlyozni kell, hogy az iskolakezdési vizsgálat nem vizsga, hanem állapotfelmérés. A feladatok nem túl bonyolultak, ezért nem igényelnek külön felkészítést sem a szülő, sem az óvoda részéről. Inkább csak összezavarhatja a gyermeket, mert ebben az esetben számonkérés-

ként élheti meg a vizsgálatot, ami fokozza szorongását és kudarcélményhez vezethet az esetleges felmentés esetén” – fűzi hozzá a szakértő.

Az iskolai közeg önmagában stresszhatás Az iskolai közeg, már csak újdonságából kifolyólag is sok kihívást tartogat; kötött, elvárásokkal, versenyhelyzetekkel és folyamatos számonkéréssel teli világa rendkívül stresszes tud lenni, amely az érzékenyebb gyermekeknek életre szóló keserű tapasztalatokat okozhat. Éppen ezért rendkívül fontos a gyermek stressztűrő, illetve stresszkez-

elő, alkalmazkodási-, valamint érett érzelemszabályozási képessége. Ha úgy kerül az iskola falai közé, hogy fokozott szorongással küzd, az gátolja teljesítményét, lefoglalja érzelmi és figyelmi kapacitását, ami végső soron pedig kudarcélményekhez vezethet. Hiába tudja a gyermek kiválóan megoldani a feladatokat, ilyen esetben jobb ha egy évig még marad a megszokott óvodai környezetben, amelyet a problémához leginkább illeszkedő pszichológiai segítséggel szükséges kiegészíteni, hogy egy év elteltével felszabadultan mehessen iskolába – javasolja Juhász Dániel.

szorongás uralkodik el rajta, vagy éppen motoros nyugtalanság jellemzi. Ha például képtelen megülni a székben, valamint állandóan elterelődik a figyelme, hogyan várhatnánk el tőle, hogy a 45 perces tanórákon nyitottan, magabiztosan és kellő önfegyelemmel vegyen részt? Éppen ezért általában az iskolakezdési vizsgálatnak csoportos része is van, ahol felmérhető, hogy a gyermekek miként reagálnak a csoportos feladathelyzetekre.

Egy év sok idő az idegrendszernek

Fontos tudni, hogy a gyerekek lelke képességeikhez hasonlóan fejlődik: éppúgy, ahogy a mozgás, a számolás vagy a beszédkészség

„A magyar iskolarendszer elvárásai igen magasak, ezért a hetedik életévüket még be nem töltött gyermekek jelentős része jobban jár, ha az óvodában marad. Senkinek sem árt, ha egy évig még egy játékosabb közegben gyakorolhat és fejlesztheti képességeit, ahol a saját tempójának megfelelően, élesebb feladathelyzetek nélkül,

lehet kevésbé ügyes, az is természetes, ha a gyerek pszichés állapotában van elakadás. Érthető, de egyáltalán nem indokolt, hogy a szülők úgy éljék meg azt, hogy pszichológushoz kell fordulniuk gyermekükkel, hogy valamit biztosan rosszul csináltak, vagyis ők „rontották el”. Önismereti elakadásai, traumatikus élményei a gyermekeknek éppúgy vannak, mint a felnőtteknek, ezekkel pedig nem árt, ha szakemberek foglalkoznak – fűzi hozzá a szakértő. Szintén jelentős szempont, hogy a gyerek milyen szociális viselkedést mutat a vizsgálat során, hiszen nem túl jó előjel, ha magatartása opponáló, vagy az átlagos izgalomnál nagyobb, a teljesítményét befolyásoló

hasznosan és aktívan töltheti napjait. A gyerekek ebben az egy évben fizikailag is sokat változnak, idegrendszerük ellenállóbb, rugalmasabb és fejlettebb lesz, ráadásul ez idő alatt sok segítséget lehet nyújtani a kompenzálandó területeken. A gyermekkel heti rendszerességgel foglalkozhat fejlesztőpedagógus, logopédus, szükség esetén pedig pszichológus is. Így pedig a szülők is nyernek még egy évet arra, hogy felkészüljenek az iskolakezdésre, hogy megtalálják a megfelelő oktatási intézményt, vagy kihasználják az előnyeit annak, hogy gyermekük élvezheti még egy kicsit a szabadságot, és nem az iskolai elvárások körül forog az élete” – nyugtat meg a pszichológus. (divany.hu nyomán)

A lelki képességek is fejlődnek a korral


14

Gondolkodjon egy évre előre! Hirdessen a Krónikában!

E

gy dologban biztos lehetsz: a lovaktól mindig „ nagyon pontos, tiszta visszajelzést kapsz a viselkedésedről.” – mondta Suhai Gábor pszichológus, tréner, coach, szervezetfejlesztési tanácsadó, aki az EQ-Skill tulajdonosaként kollégáival Magyarországon elsőként dolgozta ki a Ló Mediálta Tréningprogramok alapjait még 2005ben. A pszichológus tehát tíz éve foglalkozik a ló és az ember kapcsolatával, pontosabban azzal, hogyan segíthetnek a lovak a személyiségünk, önismeretünk, készségeink fejlesztésében.

A lóval való kapcsolat a lényeg „A lóval való közös munka részben attól érdekes, hogy mindenkinek mást ad.” mondta a pszichológus - „De egy biztos: a ló mediálta, ló asszisztálta tanulásban a lóval kialakított kapcsolat és együttműködés kap központi szerepet.” Ez a tanulás tényleg, szó szerint tanulást jelent. Ilyenkor a ló segítségével, a lóval való kapcsolaton keresztül tanulunk saját magunkról, a személyiségünkről, a másokhoz való viszonyunkról. Ezt a tanulási folyamatot számos területen használhatják fel a szakemberek. A lovas tréningek során például egy új, addig ismeretlen csatornán kap az ember visszajelzést arról, hogyan működik akár vezetőként vagy egy csoport tagjaként, a lovasterápiákon a fogyatékkal élők szellemi és fizikai fejlesztése történik, a lovas pszichoterápia során pedig a ló egy eszköz a pszichológiai problémák kezelésében. Bár területenként különböző a szakemberek célja, átfedés azért van: az ember mindenhol tanul, önmagáról tanul, méghozzá a lóval szerzett élmények és azok feldolgozása mentén. Bárhogy kerülünk is kapcsolatba a lóval, abból rengeteg dolgot tudhatunk meg magunkról, de a legtöbb esetben - mondjuk a hobbilovaglás vagy a gyógypedagógiai lovaglás során - a cél nem ez, és a lovaglás önismereti hozama nem is igazán tudatosul. A tanulás tehát terapeuta, tréner jelenléte nélkül is megtörténik, de egy szakember segítségével a folyamat irányítottabb, célzottabb, védettebb. A lovas-pszichoterápiában például kifejezetten a pszichológiai hozam reményében használnak terápiás eszközként lovakat, de a tanultak tudatosulását nem erőltetik, mindenki annyit von le a történtekből, amennyit elbír, akkor, amikor annak eljött az

ideje. Suhai Gábor és munkatársai ez utóbbihoz hasonlóan dolgoznak a ló mediálta önismeret vagy személyiségfejlesztés során, azzal a különbséggel, hogy támogatást adnak ahhoz, hogy a felismerésekből, érzésekből an�nyi tudatosuljon az emberben, amennyit használni tud. „A ló mediálta tanulásban alapvetően olyan helyzetekben találod magad, melyek nemcsak egy újszerű, de egy

neted leküzdésére, a problémád megoldására, vagy arra, hogy hatékonyabban működj az életed valamely területén. Magyarul abban hívjuk segítségül a lovakat, hogy járuljanak hozzá ahhoz, hogy jobb barátságban legyél saját magaddal.” De mitől olyan különleges egy lóval való kapcsolat? Hogyan és miért segít abban, hogy jobban rálássunk, közelebb jussunk saját magunkhoz?

állapot, amiben képlékenyebbek vagyunk, hajlamosabbak az alakulásra, változásra. Lovaglás közben is ez történik az elménkkel: elmélyülünk önmagunkban, nyitottabbak leszünk saját magunkra. A kutatásából legalábbis ez derült ki, meg az is, hogy lovaglás közben erőteljesebb tudatállapotváltozás jön létre, mint sztenderd, laboratóriumi hipnózisban. Igaz, ez a vizsgálat a lovaglásról szól, a lovas pszichoterápiában

Különleges módszer önismeretünk fejlesztésére

nagyon izgalmas kapcsolat kialakításáról is szólnak: együtt dolgozol egy páratlan ujjú patással, egy menekülő állatként létező lénnyel, és miközben kapcsolatba kerülsz vele, egy dologban biztos lehetsz: a lovak szívesen, készséggel működnek együtt egy ilyen kapcsolatban, és mindig nagyon pontos, tiszta visszajelzéseket adnak. Mindezt persze a saját „nyelvükön”, viselkedésesükön keresztül. Te pedig megéled ezt a helyzetet, fogadod ezt a visszajelzést, és közösen megbeszéljük mit jelent ez számodra, hogyan tudod ezt felhasználni akár a tü-

A módosult tudatállapot segít Ennek az egyik oka az, hogy lovazás közben megváltozik a gondolkodásunk, a szellemi működésünk. Suhai Gábor és munkatársai saját kutatása alapján ugyanis a lovaglás módosult tudatállapot. Olyasmi, mint a meditáció, a drogfogyasztás, a hipnózis, vagy egy eksztatikus koncertélmény. Olyan állapot, amiben könnyebben érzünk meg magunkból a nehezen szavakba önthető dolgokat, olyan

és a ló asszisztálta tanulási helyzetekben meg általában nem ülnek az emberek a lovon, hanem a földről dolgoznak vele, de az biztos és bizonyított, hogy a lóval való közös munka valóban alkalmas arra, hogy tényleges, mély hatást gyakoroljon ránk.

Egy másik világba kell betagozódnunk A módosult tudatállapot mellett a lóval való munka azért is izgalmas, mert egy minénktől eltérő világban kell megtalál-

nunk a helyünket: a több száz kilós menekülő állatok világában. „Az emberi hierarchiák azért épültek fel, azért építjük, strukturáljuk őket, hogy céljuk és alapkoncepciójuk szerint a hierarchiában följebb állók megmondják a lentebb állóknak, hogy mit csináljanak, mit csinálhatnak. A hierarchiában feljebb állók vezetnek, irányítanak, diktálnak, és ha szép szóval nem érnek el eredményt, akkor erőszakot alkalmaznak, büntetnek. Ez ugyan emberi sajátosság, de mindenképpen ragadozóhierarchia.” - állítja a pszichológus. De egy hierarchia nemcsak így működhet. A lovak esetében például egyáltalán nem így van. “A lócsoport hierarchiája is hierarchia, de van egy minőségi különbség: ott azért fontos, hogy legyek valahol ebben a hierarchiában, mert a hierarchiában elfoglalt pozíciómból tudom pontosan, hogy kivel működöm együtt és ki működik velem együtt.” A lovaknál tehát arról van szó, hogy aki a csoportban alacsonyabb pozíciót foglal el, az automatikusan, ösztönösen együttműködőbb. Nem azért, mert jól megmondják neki odaföntről, hogy mit kell tenni, és ő behódol az erőnek vagy a hatalomnak, hanem azért működik együtt önként és vidáman, mert ezen múlik a biztonsága, a jólléte, az élete. “A ló a ragadozókkal szemben védtelen jószág, egyetlen dolgot tud tenni: elmenekülni. A túlélésének tehát az együttműködés a záloga. Ha külön-külön élnek és menekülnek, akkor magányos prédává válnak, ha együtt, sokkal jobbak a túlélési esélyeink. Ahhoz azonban, hogy együtt meneküljenek együtt is kell létezniük, ehhez pedig együtt is kell működniük. A hierarchia kialakítása azonban a lovaknál sem megy demokratikusan: megharcolnak a helyükért a hierarchiában. Ám amikor megtalálják azt, utána gondolkodás nélkül, jó szívvel, a világ legtermészetesebb módján működnek együtt azokkal, akik felettük állnak.” „Emberként egy ilyen rendszerbe belépni már önmagában is nagyon izgalmas tapasztalat, ám az még izgalmasabb, hogy megkapom sajátélmény szinten azokat a visszajelzéseket, hogy hogyan tudok ebben a rendszerben felépíteni egy kapcsolatot, hogy az együttműködésnek inkább irányítója vagyok vagy inkább jó értelemben vett „elszenvedője”.” Míg a lócsoportok hierarchiája aránylag stabil, az ember-ló viszonylatában ez a kapcsolat változik: rajtunk múlik, mi építjük. Egy terápiás ülésen, tréningen belül többször van lehetőség arra, hogy amit megél, megtapasztal az ember


Gondolkodjon egy évre előre! Hirdessen a Krónikában! azt bevigye egy új kapcsolati folyamatba, hogy újrakezdje, újraépítse, módosítsa. A tanulás, fejlődés útja ez: a lovakkal való munka egyfajta tükröt tart elénk magunkról, ezzel a tükörképpel dolgozunk a tréning során, módosíthatjuk, alakíthatjuk, korrigálhatjuk abba az irányba, ahová jutni szeretnénk. „Egy vezetői tréningen nagy valószínűséggel az a cél, hogy abban fejlődjek, arra lássak rá, hogy mit tudok tenni azért, hogy a hierarchiában feljebb helyezkedjek el, mint az a ló, akivel dolgozom. Az is cél lehet, hogy én határozzam meg a lóval való együttműködés célját, és hogyanját. De az is önálló cél, hogy kényszerítés, a hatalomgyakorlás klasszikus eszközei nélkül érjem el, hogy a másik (a ló vagy a munkatársak) együttműködjön velem az én céljaim elérése érdekében… A személyiségfejlesztés vagy önismeret esetében az is elképesztően nagy hozam, ha azt élem meg, hogy az aki én vagyok, aki jellemzően a hierarchia alsó szintjén helyez-

(például elölről húz, oldalról cammog vagy mondjuk hátulról tol), hogy mennyire magabiztos, mekkora erőt, kontrollt, autoritást visz bele a helyzetbe (például annyit, amennyit ő szükségesnek gondol vagy annyit, amennyire a másiknak szükésge van), ahogy szembesül azzal is, hogy mikor és hogyan hatékony, mennyire tud a szituációhoz alkalmazkodva vezetni. Teljesen máshogy kell hozzáállni egy hierarchia alján lévő, az együttműködésre maximálisan kész állathoz, mint egy domináns egyedhez, aki pozíciójánál fogva járatlan az együttműködésben. Ahhoz, hogy az emberi csoportokban hatékonyan tudjunk működni, szintén szükség van arra, hogy felismerjük kivel hogyan kell bánni, ki, mit bír el, kihez milyen erővel, energiával kell viszonyulni, milyen igényei vannak a másiknak. A lóval való közös munkában megmutatkozik, hogyan kommunikálunk, alkalmazkodunk, milyen énerővel, meggyőzőerővel bírunk, mekkora a magbiz-

15

ELÉG AZ ÉDESSÉGBŐL!

E

gy átlagos brit gyerek évi 400 darab kekszet puszil be, amit bizony nem ártana visszafogni egy kicsit a brit kormány szerint, egyre több ugyanis a kövér gyerek.

kedik el másokhoz képest. Nincs ezzel semmi baj, nem lehet mindenki a hierarchia csúcsán. Azzal viszont dolgom van, hogy ezt az adottságot úgy tudjam megélni a mindennapi életemben, hogy ne sérüljek benne, hogy azt érezzem:a hierarchiában elfoglalt helyemtől függetlenül teljes egész, önmagával jó barátságban lévő ember vagyok. Ezt persze nem biztos, hogy könnyű elfogadni, megélni, de a lovak segítségével mindez könnyebben kerül bennünk a helyére.”

tosságunk, hogyan működünk. Előjön, hogy milyen területeken vannak problémáink, nehézségeink – és az is, mi megy kön�nyedén és természetesen, mik az erősségeink. Ezzel dolgoznak a szakemberek, ezzal dolgozik az egyén, és aztán ezzel dolgozik a csoport is. „A csoport személyekből, az egyének potenciáljából áll össze. A csoport azáltal válik jobbá, hogy differenciáltabban látjuk saját ma-

A lóval való közös munka tehát De mit jelent ez az nemcsak különleges egész a gyakorlatban? módszer az önismeretünk Azt már tudjuk, hogy a ló küfejlesztésére, lönleges állat, teljesen máshogy áll a világhoz, a kapcsolatokhoz, de különlegesen mint mi, tudjuk, hogy őszinte, hatékony is. hogy visszajelez, hogy tükröt tart felénk. De mégis hogyan? A lovastréningeken mindig az egyéntől indul a munka, az egyén és a ló közötti kapcsolatból, a vele való célelérésből. Egy vezetői tréningen például az ember a saját működéséről, a saját vezetői stílusáról kap visszajelzést, amikor szembesül azzal, hogyan oldja meg a feladatokat a lóval. Szembesül azzal, hogy hogyan vezet

gunkat: nem ellentétként vagy versengésként, hanem valamiféle kiegészítő vonásként éljük meg egymás működését. Természetesen mindenki a saját szemüvegén keresztül látja a másikat, de a tréninghelyzetben egy objektívebb képet kapunk a másik erősségeiről és gyengeségeiről. (divany.hu nyomán, Fotók: antiorder.tumblr.com, unioneagle.com)

A közegészségügyért felelős kormányszervek a gyerekeket is egyre nagyobb számban érintő, járványszerű elhízást szeretnék megfékezni egy 2018-ban induló figyelemfelkeltő kampánnyal. Az óriásplakátokkal és egy okostelefonos alkalmazással is megtámogatott kampány az 5-11 éves gyerekek (és szüleik) nassolási szokásait igyekszik majd átalakítani egy kicsit. Illetve nem csak egy kicsit, a brit gyerekek ugyanis háromszor annyi cukrot fogyasztanak, mint amennyi még elfogadható lenne – írja a Daily Mail. A 4-6 évesek 19 gramm, vagyis nagyjából 5 teáskanálnyi cukrot, a 7-10 évesek pedig 24 gramm cukrot fogyaszthatnának egyébként, ehelyett azonban 54 grammot átlagolnak a 11 évesnél fiatalabb gyerekek. Ennek nagyjából a fele származik egy felmérés szerint cukros üdítőitalokból és édességekből, egy átlagos brit gyerek pedig nagyjából 400 darab kekszet, 120 sütit és péksüteményt, 100 zacskónyi édességet, 70 darab csokit, 70 jégkrémet és 150 pohár üdítőt fogyaszt el egy év alatt. Ezt a rengeteg édességet napi maximum kettő, egyenként 100 kalóriás „egészséges” nassolnivalóval szeretnék helyettesíteni a britek. Azt, hogy melyik termék minősül egészségesnek, zöld vagy sárga „jelzőlámpákkal” kéne jeleznie a gyártóknak, attól függően, mennyi cukrot és zsírt tartalmaznak a gyerekek számára is ajánlott joghurtok és kekszek. Az immár közel félmillió 11 évesnél fiatalabb gyereket érintő elhízás miatt a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos megbetegedések száma is robbanásszerűen emelkedhet egyébként a közeljövőben a brit hatóságok szerint. Ezenkívül a cukor által tönkretett fogak befoltozásának költségei is jelentős terhet rónak a kórházakra, ezért a figyelemfelhívó kampány mellett az üdítőitalok megadóztatásával és az élelmiszeripar által felhasznált cukor mennyiségének visszafogásával is igyekszik majd elejét venni a kormány a helyzet további súlyosbodásának. (divany.hu nyomán)


16

A megszokott helyett az 5. oldalon találja Kaktusz rovatunkat.

Munkatársainkat egy stabilan működő és folyamatosan növekvő német cégcsoportban változatos munka, barátságos munkakörnyezet és karrierlehetőség várja.

BHG Szekszárd Alkatrészgyártó Kft. jelenleg az alábbi nyitott pozíciókba várja leendő munkatársak jelentkezését:

CNC MARÓS  ZERSZÁMKÉSZÍTŐ S Feladat: présszerszámok karbantartására

PRÉSÜZEMI GÉPBEÁLLÍTÓ

Előny: érettségi, valamint ipari környezetben szerzett tapasztalat, hasonló munkakörben

LAKATOS HEGESZTŐ Bízunk abban, hogy felkeltettük érdeklődését és szeretne a BHG ASZ Kft-nél dolgozni, ahol minden lehetőség adott! Kérjük küldje el önéletrajzát a betölteni kívánt munkakör megjelölésével az alábbi e-mail címre: hr@bhg-asz.hu, illetve személyesen a BHG ASZ Kft. portaszolgálatánál vagy a 00 36 70/651-1264-es telefonszámon is jelentkezhet.

A PSN Építőipari Kft.

ÉPÍTÉSVEZETŐT keres. Jelentkezés fényképes szakmai önéletrajzzal a penzugy@psn.hu e-mail címen lehet.

REUMATOLÓGIAI MAGÁNRENDELÉS

DR. GÖRCS RITA reumatológus szakorvos

Rendelés helye: Medi Centrum Szekszárd, Holub u. 12. Rendelési idő: szerdánként 16.00–19.00 Bejelentkezés: munkanapokon 8.00–17.00 óráig

Telefon: +36/70-395-8041

Dinamikusan fejlődő, több mint 15 éve fuvarszervezéssel, szállítmányozással, raktározással foglalkozó magyar tulajdonú vállalkozás

KAMIONSOFŐRT keres 2 hetes járattúrákra C, CE jogosítvánnyal. Értékeljük a megbízhatóságot! Ha úgy érzed értékes számodra, amit adni tudunk: – versenyképes fizetés – all road garanciális, nemzetközi szervizzel rendelkező, nagyfülkés, új tehergépjármű, GPS-es műholdkövetéssel – 45 órás pihenőidő Magyarországon – nyugat-európai munkavégzés –e  mberséges, gondoskodó munkakörnyezet, magyar nyelvű szakmai háttér – nálunk nem elképzelhető hogy 3-4 hétig kint ragadsz külföldön! – stabil pénzügyi háttér, pontos bérkifizetés – hosszú távú munkalehetőség – céges telefon jelentkezz önéletrajzoddal az allas.logistics@dussergroup.hu e-mail címen, vagy személyesen telephelyünkön (7100 Szekszárd, Wopfing u. 2.) Előny, ha rendelkezel: – 3 év tapasztalattal, – igényes vagy az autónkra, munkádra és környezetedre, – pozitív a személyiséged!

Profile for Tolna Megyei Krónika

TM Krónika 2019/30  

TM Krónika 2019/30  

Advertisement