Page 1

UTOLSÓ HELYEK

kon! az autóbuszos kiránduláso MINIMUNDUS a mini világ l a csodálatos Wörthi tó partján május16. 10.900,-Ft/fő Salzkammergut ékszerdobozai: BAD ISCHL és HALLSTATT

május 30.

Ft/f /fő ő 14.900 0,,-Ft/fő

K:

PÜNKÖSDRE AJÁNLJU

DALMÁT KÖRUTAZÁS május 21. busszal, reggelivel 68.900,-Ft/fő/5 nap

THM lakáscélú hitel 4,65-5,98%, szabadfelhasználású hitel 5,72-7,06%*

Deviza alapú hitelét forintosították? Mi tudunk jobbat!

POZSONY-PRÁGA-BÉCS május 23.

DECEMBERI TÖRLESZTŐRÉSZLETÉT, LEGFELJEBB 111.000 FT-OT, KARÁCSONYIG SZÁMLÁJÁRA VISSZATÉRÍTJÜK!

TÖRÖKORSZÁG ÁLOM ÁRAKON ÁRAKON!!

Az akció havi 200.000,- Ft jövedelem MECSEK TAKARÉK-nál vezetett számlán történő rendszeres jóváírása és a MECSEK TAKARÉK Kiváltó Hitel esedékes részleteinek határidőben történő megfizetése esetén érvényes. Kérje ajánlatunkat, hogy törlesztőrészletét csökkentsük! *A THM mértéke az 5 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű, 3 havi referencia kamatperiódusú és 5 éves kamatfelár periódusú hitelre vonatkozik az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével, a feltételek változása esetén mértéke módosulhat, értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek. A szerződések részletes leírását az üzlet-, és termékszabályzatok, illetve a Hirdetmény tartalmazzák.

busszal, reggelivel 32.900,-Ft/fő/3 nap

Egy ingatlanra az értékbecslést mi fizetjük!

3* szállodák, félpanzióval, májusban 49.900,-Ft-tól/fő/hét CSALÁDI AJÁNLAT:

Az ár minden járulékos költséget tartalmaz!

ROMCAR TRAVEL SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

Eng.szám: R01984/2000

2 felnőtt+2 gyermek 12 éves korig, június 7. 660.000,- Ft/család/hét A nálunk foglalt utakhoz a reptéri transzfer FÉLÁRON!

XIX. ÉVF. 16. SZÁM

2015. MÁJUS 1.

www.tmkronika.hu

Gyümölcsöző társadalmi 5. old. vállalkozások k

Tégla helyett püspökkenyér

TOLNA MEGYEI

ST EP HE N HA WK IN G:

„Kiköltözünk az űrbe, „ vagy mind meghalunk 9. oldal

EURÓPAI UNIÓS FORRÁSBÓL KORSZERŰSÍTIK A TOLNA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL CSALÁDTÁMOGATÁSI ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI FŐOSZTÁLYA ÉPÜLETÉT Megkezdődött és 2015 nyarán be is fejeződik a Tolna Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának (korábbi: Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve) otthont adó, Dr. Szentgáli Gyula utcai épület korszerűsítése és akadálymentesítése, mely a megváltozott munkaképességű személyek komplex rehabilitációjának infrastrukturális feltételein javító, közel 4 milliárd forintos program része. Az európai uniós projekt keretében 17 megyeszékhelyen korszerűsítik a megyei rehabilitációs szervek épületeit és felszereléseit. A Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály dönt első fokon többek között a megváltozott munkaképességű személyek ellátási jogosultságáról, valamint a közlekedőképesség akadályozottságának mértékéről is.

A megyeszékhelyen, 70 millió forintos európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés eredményeként az épület a látás- és a hallássérült, az értelmi fogyatékossággal élő és a mozgásukban korlátozott személyek számára egyaránt akadálymentes lesz. A felújítás mellett informatikai fejlesztésekre, új vizsgálóeszközök beszerzésére is sor kerül a projekt keretében. A szolgáltatások színvonala az ügyfélkör speciális igényeihez igazodik majd. A „Komplex rehabilitációhoz szükséges infrastrukturális feltételek megteremtése” elnevezésű, TIOP 3.2.2-08/1-2008-0002-es azonosító számon nyilvántartott projektet a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal, valamint a 18 érintett megyei kormányhivatal konzorciumban irányítja. A tervezett fejlesztések a „Széchenyi 2020” program keretében valósulnak meg.

Mellrákot okozhat a sok üldögélés VARRODAI KAPACITÁS AJÁNLAT KÉRÉSE www.szefo.hu

(1000 db/hét)

A Szegedi SZEFO Zrt. divat ruházati exportpiaci pozíciójának dinamikus növekedése, exportpartnereiés gyártmányösszetétele bővülése, együttesen hosszútávú piacbiztonsága megalapozottságában

– sík- és körkötött divatáru konfekcionálásához – Baja és vonzáskörzetében működő

varrodai kapacitást keres, folyamatos munkaellátottság mellet heti 1000 db export árualap konfekcionálására – csak varrás! Az ajánlatokat a titkarsag@szefo.hu e-mail címen, illetve Forráskúti Ádám üzemeltetési igazgatónál a +36 30/698-97-71 –es telefonszámon várjuk.


2

Aktuális

LAPSZEMLE Háromszáz nőt szabadítottak ki a Boko Haram fogságából

Rogán: eddig sem írták elő a trafikosoknak a fóliázást Ha a trafikosok védelméhez az kell, hogy levegyék a fóliát, akkor vegyék le – mondta Rogán Antal a Kossuth Rádióban. A Fidesz frakcióvezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy eddig sem volt olyan jogszabály, amely előírta volna a fóliázást. (hvg.hu)

Az oroszok döntenék el, ki építheti Paksot A Paks II. erőmű erőmű külső részeit építik majd a magyarok, a reaktor kialakításában pedig nyugati cégek is részt vehetnek, de ebbe a magyar állam már nem szólhat bele. (origo.hu)

„ „Mint a szocializmusban Közel háromszáz elrabolt lányt és nőt szabadított ki a nigériai hadsereg a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet fogságából az afrikai ország északkeleti részében fekvő Sambisa er(origo.hu) dőségben.

Vona bírálta Ferenc pápát A valasz.hu információi szerint Vona Gábor, a Jobbik elnöke a múlt héten Isztambulban járt a World Turkic Forum nevű rendezvényen. A pártelnök a Turizmus, kultúra, képviselet és társadalmi diplomácia elnevezésű szekció ülésén szólalt fel, majd bírálta azokat az államokat és vezetőiket, akik népirtásnak minősítették a száz évvel ezelőtt az örményekkel történt tragédiát. A politikus Ferenc pápa szavait (napigazdasag.hu) is elítélte.

Az egyik legmohóbb állam marad a magyar, hiába a csökkenő szja Noha csökken a személyi jövedelemadó mértéke 2016-tól, az adókulcsban ez csak elenyésző változást eredményez, így a munkát terhelő adó- és járulékok mértékét tekintve továbbra is az egyik legmohóbb állama lesz (mfor.hu) a magyar.

Döntő szava van a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának a felsőoktatás átalakításában, pedig a Parragh László vezette testület szemlélete a dialektikus materializmust idézi – mondta a VS. hu-nak adott interjújában Mezey Barna. Az ELTE rektora szerint a felsőoktatás az egyetemi autonómia szempontjából határponthoz ért. (vs.hu)

A diagnózis a kulcs a rákgyógyításban Pénzbeli és időbeli megtakarítást hoz, egyúttal több mint 5%-kal növelheti a rákbetegek életesélyeit, ha időben elkészül a diagnózis – mondta az InfoRádiónak adott interjújában Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet vezetője. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár a múlt héten jelentette be, hogy a jövőben két héten belül meg kell határozni a rákgyanús páciensek betegségét. (inforadio.hu)

A rossz főnök és a rossz házasság megbetegít A mérgező kapcsolatok ugyanakkora rizikófaktort jelentenek, mint a dohányzás, az elhízás vagy a magas koleszterin. Vekerdy Tamás pszichológus szinte minden interjújában elmondja, hogy az ember sokféle intelligenciával rendelkezik, ám a magyar iskola ebből csak kettőre kíváncsi: a nyel(origo.hu) vire és a logikai-matematikaira.


3

Aktuális

MAGÁNRENDELÉS

BULVÁR

Tüllszoknya és jogging az idei trend?

D

ivat egy kicsit másként. A Google nem váltott profilt, de hatmilliárd keresés alapján érdekes közlést tett közzé a „ New York Times”ban. Néhány év adata alapján állította össze a lehetséges divattrendet, eszerint a ’70-es éveket idéző tüllszoknya, a jogging nadrág a következő időszak viselete, legalábbis amerikában. A kiegészítők is régi-új benyomást idéznek, a testhez tapadó pólók helyett a laza, kissé slamposnak tűnő vonalak hódítanak. Rumer Willis, Ashley Tisdale és Alessandra Amrosio már magukénak vallják – adja hírül a krone.at.

Az elhunyt kétéves kislány egyszer talán felébredhet?

Gasztroenterológia, belgyógyászat Hasi, emésztési panaszok

Dr. Tam Beatrix belgyógyász, gasztroenterológus főorvos Kedden 10–20 óráig: Mediplus gyógyászati segédeszközök boltja, Szekszárd, Dr. Szentgáli Gy. u. 2. Bejelentkezés: 06-30/719-9765 Pénteken 10–16 óráig: Spirit Egészségcentrum, Szekszárd, Ybl M. u. 3. MAGÁNRENDELÉS Bejelentkezés: 06-74/501-080

Nagymányoki telephelyű cég munkatársat keres az alábbi munkakörbe:

gyártás-előkészítő FELADATOK:

Helyit – helyben – helyiektől – helyieknek

2015. május 9. szombat

A

kétéves thaiföldi kislány agydaganatban szenvedett és a betegség agresszív, ritka fajtájával kellett küzdenie. Édesanyja és ikertestvére születése közben halt meg, az édesapa párjával együtt küzdött a kislány életéért. Hiába. Az első műtét után a szomorú prognózis ellenére a kislány felébredt és ekkor hozta meg az apa a döntését. A krone.at idézte szavait: „Matheryn olyan nagy küzdő, hogy meg kell adnom az esélyt, ha a jövőben az orvostudomány fejlődik és gyógyíthatóvá válik ez a rákfajta, akkor, esélye legyen az életre.” A legnagyobb amerikai kryonik-szolgáltatóval vette fel a kapcsolatot és a mélyhűtésre is itt készítették elő a testet. Az agyat speciális konzerválófolyadékban helyezték el, reménykedve abban, hogy egyszer felébred és újra lélegezhet a kislány. Az emberi test hasonló lefagyasztása egyébként 73.500 euróba kerül, plusz évente 700 eurót kell fizetni.

Akkor most olcsóbb lesz a tej?

A

Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértők szerint, ha ez így lesz, akkor a magyar boltok polcain több külföldi, és talán még az eddiginél is olcsóbb tejtermékkel találkozhatunk. Leginkább az olyan tömegtermékeknél lehet változás, mint az 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tej és a trappista sajt. (penzcentrum.hu nyomán)

Szekszárd – Siópart/Sió-Termékház (6-os út mellett) 9.30 órától REGISZTRÁCIÓ 10.00 órától Megnyitó – a SIÓ Termékház bemutatása 10.15. Rajzverseny eredményhirdetése 10.30-tól Szakmai előadások – a részvétel regisztrációhoz kötött  Vékony Ferenc (Magyar Termékház Hálózat): Értékesítés a termékház hálózaton keresztül  Varga Csaba (Stratégiakutató Intézet): Önfenntartás-öngondoskodás  Dr. Solti Gábor (Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége): Vegyszermentes technológiák  Smuk Tibor (Bio Malom Kft.): Egészséges étkezés – Azzá leszel, amit (t)eszel!  Kalocsa Jenő termelő: A homoktövis jótékony hatásai  Győri Győző biokertész: MAG-tól magig

Helyi termék bemutató kiállítás és vásár 13.30-15.00 óra Ízek és zamatok kavalkádja – helyi termékekből készített ételek és italok bemutatója, kóstolója 14.00 Zenél a BARTINA Zenekar A vásár ideje alatt szavazhatnak a legszebb, legfinomabb, legkívánatosabb termékre, amely a nap végén a VÁSÁR PORTÉKÁJA elismerő címet kapja. Kísérőprogramok: • A Borok-Vizek-Kúriák Zöldút és az Ős-Sárvíz tanösvény bemutatása • Arcfestés és kézműves foglalkozások gyerekeknek A rendezvényen való részvétel ingyenes! Részvételi szándékát kérjük 2015. május 6-ig jelezze a 74-312-704 telefonszámon!

• Gyártási dokumentációk készítése • Változások bevezetése, nyomon követése • Mintagyártás felügyelete • Gyártástámogatás

ELVÁRÁSOK: • Haladó számítógépes ismeret • Tárgyalóképes német vagy angol nyelvtudás (német előny)

ELŐNYÖK: • Műszaki rajz ismerete • Tervezőprogram használata • Kábelgyártás területén szerzett tapasztalat

JELENTKEZÉS: Fényképes, magyar ill. német vagy angol nyelvű önéletrajzokat a következő e-mail címre várjuk: allashirdetes@pemac.hu


4

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika

Félköríves konyha étkezőszigettel A

lakás adottságai miatt a konyha áthelyezése nem volt lehetséges, így a rendelkezésre álló 9 négyzetméteren oldotta meg a lakberendező a feladatot – szokatlan, íves konyha, íves étkezővel, az étkező konyhaszigettel kombinálva – mindez egyszerre nőies és férfias hangulattal.

Áraink 2015. május 2-től március 31-ig érvényesek.

A konyha központja a konyhasziget, mely egyben az étkező is, beépített sütővel és tárolóhellyel, mögötte légiesen könnyed, átlátszó plexi íves paddal és egy külön bárszékkel. A pad mögötti nyitott polcok szintén ívesek, lezárják a sarkot és eltüntetik a fűtéscsövet is. Az ablak melletti sarokba került a friss zöld színű SMEG hűtő, az ablak felőli oldalán a helykihasználás érdekében palackok tárolására kialakított keskeny, ajtós szekrénykével. A munkalapok mesterséges kőből készültek, az étkező lapja nem teljes kör a jobb mozgástér érdekében. A konyhabútor frontok magasfényű felületet kaptak, rozsdamentes acél szerelvényekkel, gépekkel, süllyesztett mosogatóval, a felső szekrényben szabadon hagyott inox páraelszívó kürtővel. A dekoráció világos, kellemes, barna, zöld, fehér, szürke színpalettával. A központi lámpa spirális, kerek formavilága szépen egészíti ki az egész konyha íves látványvilágát. (www.lakbermagazin.hu nyomán)

R é s z l e t e ké r t é rd e k l ő d j ö n a D u n a fö l d vá r é s Vi d é ke Ta k a ré k s zöve t ke ze t k ire n d e l t s é g e i n : Dunaföldvár központ 7020 Dunaföldvár, Fehérvári utca 4., Telefon: 75/541-510, Bogyiszló 7132 Bogyiszló, Kossuth Lajos utca 28. Telefon: 74/540-140, Bölcske 7025 Bölcske, Zrínyi utca 2. Telefon: 75/335-153, Dunaföldvár kirendeltség 7020 Dunaföldvár, Béke tér 5. Telefon: 75/541-561, Gyönk 7064 Gyönk, Ady Endre utca 561. Telefon: 74/448-315, Györköny 7045 Györköny, Fő út 478. Telefon: 75/552-022, Kajdacs 7051 Kajdacs, Arany János 179. Telefon: 75/351-473, Kölesd 7052 Kölesd, Dózsa György utca 8. Telefon: 74/436-010, Madocsa 7026 Madocsa, Paksi út 1. Telefon: 75/330-174, Nagydorog 7044 Nagydorog, Kossuth utca 52. Telefon: 75/532033, Németkér 7039 Németkér, Széchenyi út 43. Telefon: 75/331-144, Paks 7030 Paks, Táncsics Mihály utca 4. Telefon: 75/519-213, Pálfa 7042 Pálfa, Fő út 30. Telefon: 75/339-052, Sárszentlőrinc 7047 Sárszentlőrinc, Bocskai utca 1. Telefon: 75/532-067, Szedres 7056 Szedres, Arany János utca 2. Telefon: 74/434-187, Szekszárd 7100 Szekszárd, Kossuth Lajos utca 13-15. Telefon: 74/529-200, Tengelic 7054 Tengelic, Kossuth utca 4. Telefon: 74/432-710


www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika

5

Tégla helyett püspökkenyér E

ttől még Willy Wonkának is bent akadna a levegő: válogatott finomságokból tákoltak kertet Londonban. Tégla helyett püspökkenyeret, habarcs helyett nutellát használtak.

Valóra vált Jancsi és Juliska veszte, édességekből építettek kertet Londonban. A tervező a híres tortasütő, Rosalind Miller volt, akinek négyszázötven órájába telt, mire minden alapanyagot megsütött és a helyére illesztett. A kertben még a föld is csokiból van, a fűben kétszázötven marcipánvirággal és pillangókkal.

A környék kölykeinek bánatára a hely azonban csak ideig-óráig lesz egyben – vagy felfalják, vagy elmossa az első kiadós eső. A tervező ezt nem bánja, ugyanis az egészet egy frissen megjelent könyv beharangozására hozták létre. Carole Matthews-nak bár nem a gyerekek a célközönsége, őket már biztosan sikerült meggyőznie. (origo.hu nyomán)

A gyerekek természetes közege a virtuális tér E lkezdődött a magyar digitális oktatás tesztüzeme, a Geomatech online matematika tananyagcsomag ingyenesen elérhető és letölthető. A tananyag megfelel a Nemzeti Alaptanterv követelményeinek, így már csak okoseszköz kell a tanároknak és gyerekeknek, s kiválthatja a vaskos tankönyveket. (origo.hu nyomán)

Gyümölcsöző társadalmi vállalkozások A

„Gyümölcsöző társadalmi vállalkozások”elnevezésű TÁMOP-1.4.3-12/1 -2012-0181 azonosítószámú programunk megvalósítása 2013. június 1-jén kezdődött. Célja fogyatékkal élők tartós foglalkoztatására alkalmas társadalmi vállalkozások megerősítése és ismertségük növelése, valamint jelenlétük biztosítása egy új piaci szegmensben (prémium termékek gyártása és forgalmazása területén).

A program p og pr gra ram m ke kkeretében kere ere reté téb té ben há ben be h háro három áro rom m OK OKJ OKJ-s J-s ké é zajlott: jl tt zöldség-, öld é éés gyümölcsü öl képzés feldolgozó tartósító, cukrász, valamint élelmiszer-, vegyi áru és gyógynövény eladó. A képzések keretében 18 fő szerzett OKJ-s bizonyítványt. Képzéseinket a már korábbi jól bevált, pző sok tapasztalattal rendelkező képző partnereinkkel valósítottuk meg. A ecukrász valamint az élelmiszer-, ve veép pgyi áru és gyógynövény eladó képők , zés esetében a képző a Kereskedők, ette Vállalkozók Tolna Megyei Egyesülete feel(KISOSZ), a zöldség- és gyümölcsfelM dolgozó képzés esetében pedig a VM ont, Dunántúli Agrár-szakképző Központ, Csapó Dániel Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Szekszárd volt. Jelenleg az utolsó képzésben részt vett személyek továbbfoglalkoztatása zajlik. A képzést sikeresen

befe bef be feje fej jeze zett ttekk közül köz özüll 9 fő fő számára száám sz ámára ámá á ra ár befejezettek l ít á k ttudott d tt munkalehek l h alapítványunk tőséget biztosítani, a további 9 fő részére személyre szabott munkahelykeresést biztosítottunk, melynek eredményeként további 3 főt sikerült a nyílt munkaerő-piacon elhe el hely lyyez eznü nünk nü nk.. nk elhelyeznünk.

A projekt j k keretében k éb jelentős j l ő méré földkő a 2014-ben létrehozott társadalmi vállalkozásként működő konzervipari üzemünk, ahol megváltozott munkaképességű és/ vagy fogyatékos munkavállalók, képességeikhez igazodva, az elvárt

mu k f l t elvégzését l é é ét llegini munkafolyamat ká kább elősegítő tárgyi eszközökkel, berendezésekkel dolgozhatnak. Minőségi alapanyagokból, körültekintő eljárással készítünk a jövőben magas gyümölcs- és zöldségtartalmú lekvárokat, pástétomokat, chutne ney-kat, valamint friss fűszerekkel, gy gyümölcsökkel és a legnemesebb s ze sz szeszes italok felhasználásával cso csokoládé termékeket. Szorosan ka kapcsolódik a társadalmi vállalkozás zásunkhoz egy logisztikai központ k ia kialakítása, ahol raktározni tudjuk a termékeket, hatékonyabban kielé elégítve ez által megrendelőink i é igényeit és újabb rehabilitációs foglalkoztatású munkahelyeket teremthetünk. A gazdasági válság egyértelművé tette, hogy a hagyományos piaci szereplők a társadalom jelentős ré-

ttegeit it nem képesek ké k integrálni, i t ál i ffoglalkoztatni. Az uniós országok aktív korú lakosságának kb. 10-15%-a tartósan kiszorult az elsődleges munkaerő-piacról. Ugyanakkor elkerülhetetlen a jóléti terhek csökkentése, így egyre nagyobb figyelem irányul a társadalmi vállalkozásokra, mint olyan innovatív megoldásokra, melyek egyszerre képesek integrálni az üzleti és társadalmilag felelős gondolkodást.


6

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika

„Kiköltözünk az űrbe, vagy mind „ meghalunk

A

z emberiségnek a következő ezer évben ki kell költöznie az űrbe, különben ki fogunk halni. A világ leghíresebb fizikusa szerint a törékeny bolygónk nem fogja túlélni a következő évezredet. a Sydney Operaházban beszélt telt ház előtt. Személyesen nem volt ott, hologramként jelent meg, amit a cambridge-i irodájából sugároztak. Hawking úgy zárta a beszédét, hogy felfele kellene néznünk, az égre, nem pedig a talpunk elé. „Próbáljunk értelmet találni abban, amit látunk, és megérteni, hogyan létezhet az univerzum„, mondta. Azt is hozzátette, fontos, hogy kíváncsiak legyünk, bármennyire is nehéz az élet. Ne adjuk fel, és akkor sikerülni fog, amit szeretnénk. A tudós korábban többször fgyelmeztetett a mesterséges intelligenciával kapcsolatban is. Szerinte a mesterséges intelligencia ugyanolyan veszélyeket rejthet, mint az emberi barbárság. Februárban is beszélt már arról, hogy kolonizálnunk kellene más bolygókat is, hogy biztosítsuk az emberi faj túlélését. Ezek a bolygók akár biztonsági tartalékként tartalékké is szolgálhatnak. (www.hir24.hu nyomán)

www.csengey.hu w ww.cseng ww cseng gey ey.hu hu

Májusi programajánló: • Május 9-én szombaton, 14-17 óra között: Kismesterképző: Fafaragás. Csepeli István Kodály Zoltán díjas nép iparművész. A foglalkozás részvételi díja 2000. Ft. A foglalkozás végén a munkadarabok elvihetők.

• Május 10-én (vasárnap) 18 órakor: a Pesti Magyar Operett Színpad bemutatja: Anyák napi operett gála. Fergeteges operettshow neves énekesek közreműködésével. Sztárvendég: Oszvald Marika. Jegy ára elővételben 2.500,- Ft, a helyszínen 3.500,- Ft.

7030 Paks, Gagarin u. 2. Tel.: 75/830-350 • Fax: 75/519-088 E-mail: info@paksivmk.hu


www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika

7

Bio-paradicsom az úszó szigeten Figyelem! Vállalunk:

• mérlegképes könyvelést • bérszámfejtést • és egyéb adminisztrációs feladatok ellátását,

• ipari- és háztartási takarítást!

B

rit-Koumbiában, Tofino település mellett Wayne és Catherine Adams elkészítették saját szigetüket. A munka 20 évig tartott, 12 úszó platformot hoztak létre, majd erre építkeztek. Igazi bio-paradicsom, napenergiát használnak, és az esővizet gyűjtik össze. (toochee.reblog.hu nyomán)

Érdeklődni: 30-544-3633

Benne van a családja a legjobban kereső 10 százalékban?

A

Portfolio cikke a KSH adatai alapján bemutatja, hogy oszlanak el a háztartások jövedelmei az egyes decilisek között. Ha egy háztartásban 206 ezer nettónál több jut egy főre havonta, az már a legfelső 10 százalékba tartozik. (index.hu nyomán)

Adókedvezmény jár a krónikus betegeknek

A

kár az évi 20-30 milliárd forintot is elérheti az az összeg, amennyit személyi jövedelemadóban megspórolhatnának a krónikus betegek és a fogyatékkal élők. Ehhez képest 2013-ban mindössze 6,6 milliárd forintnyi adókedvezményt igényeltek. (vg.hu nyomán)

Zsugorodik a középosztály

N

őtt a magas presztízsű, szellemi munkát végzők, illetve a képzettséget nem igénylő munkát végzők aránya az elmúlt 10 évben – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal „A társadalom rétegződése„ című kötetéből. Ezzel párhuzamosan azonban csökkent a középrétegekhez tartozók aránya. (inforadio.hu nyomán)

ULTRAHANG MAGÁNRANDELÉS

Dr. Zólyomi Annamária radiológus szakorvos Rendelési idő: szerda 16-18 óra: Dombóvár Szt. Lukács Kórház 2. emelet – radiológia Minden páros szerdán 14.00-16.00 óráig: Tamási rendelőintézetben

Bejelentkezés: 06-20/320-9125


8

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika

Ősszel jön a T6-os, meg az öreg hippi modern köntösben H ollandiában mutatták be a VW Transporter kishaszonjármű család legújabb verzióját, a múlt század közepe táján ott pattant ki egy VW kereskedő alkotó elméjéből a Transporter ötlete. Most ez itt már a hatodik, de hogy mennyire érdemli meg ezt a hatos számot azon lehetne vitatkozni. Pár év múlva lesz majd szuperúj, csak hát nem számítottak a Mercedes V-osztály ilyen erős sikerére, így tenni kellett valamit a piaci verseny hadszinterén.

Gyorsan frissítettek egyet a Transporteren, és ahogy már lenni szokott, mióta a marketingesek és a menedzserek fogják a gyeplőt, mindegy mi történik, ennek a kocsinak generációs lépéstudatot kell hoznia a piacra. Ezért mondják rá hogy: T6. Mert, ha mi jobban megnézzük, látjuk ám, hogy kívülről egy új maszkot, lökhárítókat, lámpákat kapott T5 áll előttünk, amely már akár elöl-hátul ledes lámpákkal kacsingathat, ha megfizeti a vásárló. Belül is módosult a kocsi, új a műszerfaltömb, a felszereltségtől függően nyitott-csukott kesztyűtartóval és kö-

zépkonzoli kiépítettséggel. Persze ettől nem viszi olcsóbban a holmit. Attól viszont igen, hogy lecserélték a motorkészletet. Csak kétlitereseket kapni hozzá, dízelből négyfélét, benzinesből kétfélét. A motorok fogyasztáscsökkenése átlag 15 százalék a korábbi hasonló képességűekhez hasonlítva. A dízelek sora 84 lóerőstől indul, követi a 102, majd a 150 lovas, a csúcs pedig a 204 lóerős darab, amit két turbó is lélegeztet és 450 Nm a nyomatéka. A benzinesek listáján egy 150 és egy 204 lóerős szerepel, ez utóbbi nyomatéka 350 Nm. Váltóilag a két gyengébb dízel alapon ötgangost kap, a nagyobbak és a benzinesek hatfokozatút, és rendelhető duplakuplungos automatizált DSG váltó is. Meg összkerékhajtás, aminek a VWnél 4motion a neve. De a legesleg transzpoterebb Transporter, amelyet a sajtóbemutatón Dr. Eckhard Scholz, a Volkswagen Haszonjárművek igazgatótanácsának elnöke pushingolt, bizony az a Multivan alapú egyedi szériás „Generation Six„, amelyet a régesrégi ultrafíling T1 Samba analógiájaként raktak össze. Na hát ez a jármű tényleg nagyon érzelemkeltő, retrós is meg modern is. Örökölte a felmenője kétszínű fényezését, és megkapott mindent, amit ma VW kaphat és modern. 18 colos polírozott középrészű felniken gördül, minden öreg hippi megkönnyezi ha látja. De egyébként tényleg nagyon szép munka, fullos utastérrel, le a kalappal az ötletért. (hvg.hu nyomán)


www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika

9

Mellrákot okozhat a sok üldögélés – a mozgás segíthet E

melkedik a mell- és a méhtestrák kockázata azoknál a nőknél, akik sok órát ülnek a munkahelyükön és a szabad idejükben egyaránt, állítja egy új svéd tanulmány. eredmények összhangban állnak a korábbi tanulmányokkal, amelyek szintén kapcsolatot mutattak ki az inaktivitás és a rák fokozott kockázata között.

Kikapcsolódási lehetőség a Balaton partján A KONFERENCIA ÉS WELLNESS HOTEL MAGISTERNBEN SIÓFOKON!

d s ö k n ü P Egy 2014-es tanulmány szerint például a napi ülés időtartamának minden kétórás növekedése 10 százalékkal növeli az endometriumrák és 8 százalékkal a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az irodai dolgozók azzal csökkenthetik a rák kialakulásának fokozott kockázatát, ha gyakran felállnak valami kis tevékenység – például kávézás – miatt, vagy gyalog járnak a munkahelyükre, mondta Anna Johnsson, a tanulmány egyik szerzője. (origo.hu nyomán)

a Hotel Magisternben

Érvényes: 2015. 05. 22 – 05. 26. között

25.000,- Ft/fő/2 éjszaka 32.000,- Ft/fő/3 éjszaka 39.500,- Ft/fő/4 éjszaka Egyágyas felár: +1.500,- Ft/fő/éj Apartman felár: +1.000,- Ft/fő/éj

A csomagár tartalmazza: – szállást kétágyas szobában, – büféasztalos reggelit és büféasztalos vacsorát, – wellness részleg használatát: medence, pezsgőfürdő, finn szauna, gyermekpancsoló, fitnesz terem, – 1500,- Ft-os masszázskupont a felnőtteknek, – fürdőköntös bekészítést a felnőtteknek, – 1 x 20 perces mediterrán infrakabin használatot a felnőtteknek, – ingyenes WIFI használatot, – 300,- Ft-os koktélkupon kedvezményt a felnőtteknek. Az idegenforgalmi adó: 400,- Ft/fő/éj, a csomagon felül, 18 éves kor felett fizetendő. GYERMEKKEDVEZMÉNY (2 fizető felnőtt esetén, szülővel 1 szobában): 0–11,9 éves korig: –100%, % (12 éves kor felett a teljes ár fizetendő!)

SZÉP KÁRTYÁVAL TÖRTÉNŐ FIZETÉS (OTP, MKB, K&H) LEHETSÉGES! Az akció 2015. április 1-től 30-ig tart.

A Lund egyetem kutatói több mint 29 000 (25-64 éves) svéd nőt vontak be a vizsgálatba, akiknél nem volt kimutatható rákos megbetegedés a tanulmány kezdetekor. A nők egészségi állapotát 25 éven át követték nyomon. A vizsgált személyeket három csoportba osztották. Az elsőbe tartozók ülőmunkát végeztek (például irodában dolgoztak) és nem űztek semmilyen sportot, a másodikba tartozók szintén ülőmunkát végeztek, de sportoltak (például futottak vagy kézilabdáztak). A harmadik csoportba sorolt nők fizikai aktivitást igénylő munkát végeztek, amelyhez több állásra volt szükség (például tanárok), valamint szabadidős sportot is űztek. A munkahelyükön, illetve a szabad idejükben kevésbé aktív nőknél 2,4-szer nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak méhtestrákot (endometriumrákot) és ugyancsak 2,4-szer-es gyakorisággal fedeztek fel emlőrákot a menopauza előtt, mint az aktív nőknél. A menopauza után már nem volt kapcsolat az inaktivitás és a mellrák megnövekedett kockázata között. Az Amerikai Rákkutató Egyesület philadelphiai kongresszusán bemutatott

További információ és tájékoztatás a 06/30/277-0900 és a 06/30/582-4577-es telefonszámon vagy a hmagistern@gmail.com e-mail címen kapható.


10

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853 Szekszárdon 28 m2-es földszinti, 1 szobás kis lakás eladó. Irányár: 4,39 M Ft. H270977. +36 70 454 2356. Szekszárdon a Cseri János utcában 115 m2-es 3 szobás sorház eladó. Irányár: 24,9 M Ft. H271179. +36 70 454 2351. Szekszárdon 125 m2-es üzlethelyiség + iroda + raktár kiadó. Irányár: 150 E Ft. UH004104. +36 70 454 2351. Szekszárd déli részén eladó egy 59 m2-es 2+1 szobás 3. emeleti lakás. Irányár: 7,9 M Ft. H271931. +36 70 454 2351. Szekszárdon ügyvédi iroda vagy üzlet számára földszinti ingatlan eladó. I.ár: 22,9 M Ft. UH004155. +36 70 454 2351. Szekszárdon az északi Shell kúttal szemben 58 m2-es 1+2 szobás lakás eladó. Irányár: 10 M Ft. H273493. +36 70 454 2356.

Ingatlan Szekszárd belvárosában frekventált, csendes helyen 14 m2-es, klimatizált, önálló vizesblokkal rendelkező üzlethelyiség eladó. Tel.: 06-30/622-4803, 06-70/608-5290. Szekszárdon eladó 2 szintes iker családi ház 80 m2-es utcára néző része a Szőlőhegyi elágazásnál. Irányár: 22 M Ft. Érd.: 06-30-665-3722. Szekszárd központjában a Széchenyi utcában lakás eladó. Tel.: 06-30/374-1176. Szekszárd Kerékhegyen 200 négyszögölszőlő, tanyával eladó. Beton út, víz, villany van. Buszmegállóhoz közel! Tel.: 06-20/440-8083. Szekszárdon a Rákóczi utcában 1 1/2 szobás házrész eladó. Érd.: 74/314-462, 06-30/576-1916. Szekszárdon a Béri B. Á. 59-ben, 1. em-i, 2+1 szobás, 60 m2-es, erkélyes, szigetelt lakás eladó. Tel.: 06-30/7485-184.

Szekszárdon a Herman O. ltp-en 54 m2-es 1+2 szobás gázfűtéses lakás eladó. Irányár: 8,9 M Ft. H273783. +36 70 454 2356. Szekszárdon 125 m2-es 3 szobás családi ház 708 m2-es telken eladó. Irányár: 6,8 M Ft. H273936. +36 70 454 2360. Szekszárdon a Mészáros L. utcában eladó egy 63 m2-es 1+2 szobás távfűtéses lakás. Irányár: 8,49 M Ft. H275397. +36 70 454 2356. Szekszárdon a központhoz közel 39 m2-es 1+1 szobás földszinti felújított lakás eladó. Irányár: 7,5 M Ft. H275855. +36 70 454 2351. Szekszárdon 52 m2-es 2 szobás, első emeleti felújított lakás eladó. Irányár: 7,95 M Ft. H275963. +36 70 454 2351. Tengelic-Júliamajorban eladó egy 98 m2-es, 3+1 szobás ház. Irányár: 3,9 M Ft. H263621. +36 70 454 2351.

Kajdacson ház eladó! Tel.: 06-30/9069044, este 74/445-508.

Tolnán a Festetich utcában eladó egy 110 m2-es 3 szobás családi ház. Irányár: 7,9 M Ft. H260103. +36 70 454 2356.

Szekszárdon 59 m2-es 2 szobás 2. emeleti lakás eladó. Irányár: 8,1 M Ft. H270170. +36 70 454 2356.

Tolnán a Bánya köz utcában 4+1 szobás családi ház 374 m2-es telken eladó. Irányár: 16,8 M Ft. H240726. +36 70 454 2351.

 Bátaszéken a Deák F. u.-ban 96 m2-es 3+1 szobás családi ház eladó. H261589. +36 70 454 2351 Irányár: 6,7 M Ft  Bonyhádon a főút mellett rendezvények megtartására is alkalmas, 300 m2-es működő étterem eladó. UZ001861. +36 70 454 2351. I.ár: 29,9 M Ft  Bonyhádon 130 m2-es 2+3 szobás, háromszintes, padlófűtéses családi ház eladó. H260319. +36 70 454 2351. Irányár: 33 M Ft  Decsen a Duna utcában 88 m2-es, 3 szobás, gázfűtéses családi ház eladó. H262718. +36 70 454 2351. Irányár: 5,999 M Ft  Faddon a Béke utcában 76 m2-es 2 szobás gázfűtéses tégla ház eladó. H260101. +36 70 454 2356. Irányár: 4 M Ft  Mórágyon a Szabadság utcában 2+2 fél szobás tégla családi ház eladó. H239814. +36 70 454 2351. Irányár: 6,9 M Ft  Nagymányokon fémipari tevékenységet végző 2000 m2-es telephely eladó. IP001532. +36 70 454 2351. Irányár: 55 M Ft  Pincehelyen eladó egy 72 m2-es 3 szobás gázfűtéses tégla családi ház. H269196. +36 70 454 2351. Irányár: 4,5 M Ft  Sióagárdon 74 m2-es, 1+2 szobás tégla családi ház szőlőskerttel eladó. H246580. +36 70 454 2351. Irányár: 9,5 M Ft  Szálkán bejáratott művésztábor, kiszolgáló épületekkel eladó. H127455. +36 70 454 2350. Irányár: 99 M Ft

Tolnán a Damjanich utcában 231 m2-es 6+2 szobás központi fűtéses ház eladó. Irányár: 29,9 M Ft. H157135. +36 70 454 2356. Tolnán eladó egy 125 m2-es 4 szobás polgári jellegű tornácos ház. Irányár: 19 M Ft. H269786. +36 70 454 2356. Tolnán 84 m2-es 2+1 szobás családi ház 418 m2-es telken eladó. Irányár: 11,9 M Ft. H269963. +36 70 454 2351.

www.tmkronika.hu

Tolnán eladó egy 111 m2-es 2+2 szobás központi fűtéses családi ház. Irányár: 15,5 M Ft. H275223. +36 70 454 2356.

Online újság, ami közelebb hozza a világot...

Tolnán 54 m2-es 2 szobás családi ház 515 m2-es telek eladó. Irányár: 5,8 M Ft. H275862. +36 70 454 2351.

Szolgáltatás 15 fős kisbusz bérelhető. Sofőrrel, üzemanyaggal: 110 Ft/km. Érdeklődni: 06 70/545-82-16 Hidegburkolást, kőművesmunkát vállalok kedvező áron. Tel.: 06-70/6610-114. Kútból beiszaposodás miatt beszorult szivattyú kivételét és kútfúrást vállalok. Tel.: 06-20/9320-284. Árnyékolás technológia, redőnyjavítás, szúnyogháló, bontott nyílászárók valamint használt redőnyök. Tel.: 06-20/9946-410. Penészmentesítés, nyílászárók szigetelése, passzítása, szellőzők beépítése, redőnyök, rovarhálók, árnyékolók javítása, készítése. Telefon: 06-30/294-6022. www.javitom.hupont.hu

Állás Szakképzett szakácsot keresek tihanyi, csopaki munkahelyre. Szállást biztosítok. Tel.: 06-30/947-2291.

Képzés Tandíjkedvezményes Pályázatíró és projektmenedzser képzések indulnak Pécsett! Jelentkezzen 05.06-ig! Vállalkozó Tanoda Üzleti Iskola www.vallalkozoi-tanfolyamok.net Tel.: 72/70-20-49, 30/523-0695.

Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központ Bt. 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

(Nem csak moletteknek) 40-es mérettől

Ballagásra, esküvőre nagyon szép áru érkezett! Folyamatos akciók! SZEKSZÁRD, RÁKÓCZI U. 30. Nyitva: H-P 9-17.30 • Tel.: 06-20/433-4419

Webdesigner, Web Artist, Webprogramozó, Corel, Photoshop, Grafika Mester, AutoCAD, ArchiCAD, Office képzések indulnak Pécsett! Jelentkezési határidő: 05.12! Netlogi C School, www.netlogi-c.net Tel.: 72/70-20-49, 30/233-9690. Külföldi munkavállalásra felkészítő, kiscsoportos angol és német nyelvtanfolyamok indulnak Pécsett! Jelentkezési lehetőség 05.12-ig! Netlogi C School, www.netlogi-c.net Tel.: 72/70-20-49, 30/233-9690.

Árnyékolástechnika, redőnyjavítás garanciával. RENDEZVÉNYHANGOSÍTÁS! Telefon: 06-20/474-2828

SZÓRÓLAPTERJESZTÉST

Adás-vétel

vállalunk – referenciákkal!

Női hajat veszek, le is vágom. Házhoz megyek. Tel.: 74/445-279.

Tel.: 06 20/9686-992, 74/414-853

 Szekszárdon 160 m2-es üzlethelyiség vállalkozási célra eladó. UZ002728. +36 70 454 2351. Irányár: 10 M Ft  Szekszárdon a Toldi utcában eladó egy 54 m2-es, földszinti 2 szobás lakás. H263582. +36 70 454 2351. Irányár: 10,5 M Ft  Szekszárdon eladó a Major utcában egy 106 m2-es, 3 szobás családi ház. H263592. +36 70 454 2351 Irányár: 16,9 M Ft  Szekszárdon a Szőlőhegy utca végén zártkerti ingatlan, telek eladó. T015179. +36 70 454 2351. Irányár: 2,1 M Ft  Szekszárdon eladó egy 72 m2-es 2+1 szobás, 1. emeleti lakás garázzsal. H267025. +36 70 454 2351. Irányár: 17,9 M Ft  Szekszárdon az Alisca utcában 52 m2-es 2 szobás, 3. emeleti lakás eladó. H267307. +36 70 454 2351. Irányár: 7,49 M Ft  Szekszárdon eladó egy 51 m2-es 2 szobás első emeleti gázos lakás. H269349. +36 70 454 2356. Irányár: 8,49 M Ft  Szekszárdon a központhoz közel eladó egy 2 239 m -es 5+1 szobás ház. H269552. +36 70 454 2350 Irányár: 22,9 M Ft  Szekszárdon a Jókai utcában 53 m2-es 2 szobás 3. emeleti lakás eladó. H269751. +36 70 454 2351 Irányár: 8,9 M Ft  Szekszárdon forgalmas helyen üzlethelyiség eladó vagy kiadó. UH004009. +36 70 454 2351. Irányár: 60 E Ft

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt.

„MOLETT NŐI DIVAT

május 31-ig

HA NEM KAPJA, KÉRJÜK JELEZZE! Tisztelt Olvasónk! A Tolna Megyei Krónika terjesztésével kapcsolatos észrevételét, esetleges reklamációt megteheti a kiadóban személyesen, illetve az alábbi telefonszámokon: 74/414-853, 06-20/968-6992

Május 1. péntek

5; 10 °C

16; 21 °C

Május 2. szombat

9; 14 °C

15; 19 °C

Május 3. vasárnap

2; 9 °C

15; 19 °C

Május 4. hétfő

8; 13 °C

15; 24 °C

Május 5. kedd

10; 15 °C

21; 24 °C


11

Aktuális – Programajánló

GYERMEKTÁBOROK Üdülés a holt-Duna partján

S

zekszárdtól mindössze 25 km-re, a Duna 14 km hosszú holtága mellett elhelyezkedő Fadd-Dombori üdülőfalu, a megye egyik legszebb és legnépszerűbb üdülőhelye. A Fadd-Dombori Gyermektábor 9000 négyzetméteres, kellemes hangulatú nyaralóhelyén 97 fő számára biztosít egyidejű elhelyezést. A szállás faházakban, 4-6 fős szobákban biztosított. A tábor területén étterem és büfé működik, ahol napi háromszori étkezést tudunk biztosítani a táborozók számára. A Fadd-Dombori Gyermektáborba elsősorban osztályközösségek vagy nagyobb csoportok jelentkezését várjuk.

Táborozás a Balaton partján A balatonszepezdi Ifjúsági és Gyermektábor közel 6000 m² területen, a 2006-ban megszépült balatoni strandtól kb. 250 m-re várja a táborozni vágyókat. Az általános- és középiskolás korú fiatalok elhelyezésére 13 db különálló, egyenként 8 fő befogadására alkalmas kisház áll rendelkezésre. Tisztálkodási lehetőség egy különálló épületben, komfortosan kialakított vizesblokkban van. Melegkonyhás étkezés főszezonban a tábor területén belül megoldott. Kísérők részére (max. 10. fő) a tábor területén külön épületben, 4 szobában tudunk elhelyezést biztosítani.

Erdei táborozás a Sötétvölgyi Gyermektáborban A Sötétvölgyi Gyermektábor Szekszárdtól 12 km-re tájvédelmi körzet határán, 3 hektáros horgásztó közelében, erdőben elhelyezkedő kellemes hangulatú tábor, amelyben 92 fő gyermek és 11 fő felnőtt egyidejű elhelyezését tudjuk biztosítani. A szállás különálló, 2-3 és 6-8 ágyas faházakban biztosított. A táborban melegítő konyha működik, előzetes egyeztetés esetén napi háromszori meleg étkezésre is van lehetőség. A tábor akadálymentesítése 2006-ban valósult meg.

Információ: Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. 7100 Szekszárd, Bezerédj I. u. 2. Telefon/fax: 74/510-422

www.vagyonkezelokft.hu

Sötétvölgyi erdészház Erdészházunk a Szekszárdhoz közeli Sötétvölgyi erdőben, a 6-os sz. főúttól 5 km-re található. Elsősorban a természetet szerető, nyugalomra, csendre és friss levegőre vágyó vendégeinket várjuk tágas, erdei vendégházunkba. A szállás közvetlen környezetében lehetőség van túrázásra, horgászatra és gombázásra is. Elhelyezés: 1 db 4 ágyas szoba, 1 db 3 ágyas szoba, 1 db 2 ágyas szoba. A szobákban ágyak (ágyneművel) szekrények, dohányzóasztal, székek. Közös társalgó kb. 30 fős rendezvények lebonyolítására alkalmas. Közös konyha (edények, evőeszközök, hűtőszekrény, kávéfőző). 2 db fürdőszoba (zuhanyzós) +WC.

Legyen tudósítónk és fotóriporterünk! Ha egyesületi kirándulás, osztálytalálkozó, emléékezetes koncert vagy kiállítás, érdekes baráti vagy agy közösségi esemény történt környezetében, netán egy helyi programot szeretne megörökíteni, saját gondolatát, képeit megosztná másokkal is, akkor küldje el és a tmkronika.hu-ban hírt adunk róla. Kérjük, nevét, elérhetőségét is közölje! Legyen a munkatársunk, ne csak olvassa, írja is az online Krónikát! E-mail címünk: kafi50@t-online hu

REUMATOLÓGIA

ORTOPÉDIA

DR. SIMA FERENC reumatológia, mozgásszervi rehabilitáció Szekszárd, Szentgáli Gy. u. 2. Medi Plusz orvosi rendelő. Rendelési idő: Csütörtök 16.00-17.00 Bejelentkezés: 06 30/827-0560

DR. STREICHER MÁTYÁS Ortopéd, baleseti sebész és sportorvostan szakorvos Magánrendelés és fizioterápia

KARDIOLÓGIA DR. GALAMBOS ÉVA Belgyógyász-kardiológus szakorvos Kardiológiai magánrendelés Szekszárd, Spirit Egészségcentrum Szekszárd, Ybl Miklós u. 3. Rendelési idő: csütörtök 16-20. Bejelentkezés: 74/501-060

A Városi Majális programjai: Május 1. – Szekszárd, Prométheusz park Színpadi programok: 10.00: Paprikajancsi Bábszínháza. 11.00: A Bartina Néptánc Egyesület műsora. 11.50: A Mozgásművészeti Stúdió bemutatója. 12.20: Kaze Shinkendo Dojo Japán Kardművészeti bemutató. 12.40: Ügyességi és kvízjátékok. 13.00: Az Iberican Táncegyesület bemutatója. 13.30: „Fitt fittness” bemutató. 14.00: Ügyességi és kvízjátékok. 14.30: A Holló Együttes koncertje. 15.30: A PTE Illyés Gyula Gyakorló Iskola és AMI Táncművészeti Tagozatának bemutatója. 16.00: A Tücsök Zenés Színpad koncertje. 17.00: CreArt-Csengey Dénes Írószeminárium előadása. 18.00: A B18 ze-

nekar koncertje. 19.30: A Ladánybene 27 zenekar koncertje. 21.00: Utcabál a Dynamic zenekarral.

Kapcsolódó programok a parkban: Gyermekfoglalkoztató, kézműves foglalkoztatók, játékos angol a Kids Club Nyelviskolával, egészségsátor a Vöröskereszttel, játékok a Szekszárdi Új Nemzedék Kontaktpont Iroda közreműködésével, sakk szimultán Balázs Imre sakk oktatóval, kajakozás a szökőkút medencéjében a Szekszárdi Kajak-kenu SE közreműködésével, Magyar Honvédség, légvárcsúszda, ugrálóvár és játszókamion, kézműves-és kirakodó vásár, étkes sátrak a rendezvény körül.

Információ: www.babitsmuvhaz.hu • Tel.: 74/529-610

TOLNA

Májusi programajánló: • Május 8-án, pénteken: Sportnap a Duna-parton. • Május 14-én, csütörtökön, 18.00 órakor: „B-EST” (Bezerédj-estek) második előadása: Hazajáró közönségtalálkozó. • Május 15-én, pénteken, 10.00 órakor: Gyermekszínház bérlet III. előadása: Sicc (zenés, vidám mese a barátságról) a Masters of Puppets Theatre előadásában. Jegyár: 500 Ft.

• Május 15-én, pénteken, 13.00 órakor: „NEMULASS” koncertbérlet III. előadása: Talamba ütőegyüttes (ütőhangszerek virtuóz bemutatója). Jegyár: 700 Ft. • Május 29-30-án, pénteken és szombaton: Város napja, Város napi vigadalom. • Május 30-án, szombaton: Gyermeknap. • Május 31-én, vasárnap, 17.00 órakor: Pedagógusnap.

7130 Tolna, Bajcsy-Zs. u. 73/A. Tel./fax: +36 74 540 035 Tel.: +36 74 540 036 • E-mail: bezeredj@gmail.com • www.bpszk.eoldal.hu

PETŐFI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT BÁTASZÉK 7140 Bátaszék, Szent István tér 7. Telefon: 74/493-690 E-mail: muvhazbataszek@gmail.com MÁJUS 2. – Városi Majális és Egészségnap. Programok: 15.30: Városi májusfaállítás a Szent István téren. Utána kulturális programok a piactéri szabadtéri színpadon. Fellépnek: Bátaszéki Ifjúsági Fúvószenekar, Felvidék Néptánc Együttes, Heimat Német Nemzetiségi Táncscsoport, Best Street Team, Bátaszéki mazsorettek, Gemenc TáncSport Egyesület – Szekszárd. 18.00: Csepregi Éva énekesnő koncertje. 20.00: Szabadtéri bál, zenél a Karaván zenekar. A programok eső esetén a művelődési házban kerülnek megrendezésre. Gondolkodj egészségesen! 15.30: Előadások a művelődési ház zöld termében. Közben: Micskyné Weinhardt Ilona biorezonancia vizsgálatot végez. Ingyenes mérések, programok a piactéren: vérnyomás-, vércukor-, testzsírmérés, inkontinencia sátor, új kötszerek bemutatása, alternatív gyógymódok és szerek, dietetikus tanácsadás, gyermekprogramok, játékok. Az egészségnap programjai eső esetén a volt Kossuth utcai óvoda épületében kerülnek megrendezésre.

IDEGGYÓGYÁSZAT DR. SCHNEIDER ILDIKÓ Főorvos Szekszárd, Tartsay u. 16. (Ergonom) Rendelési idő: kedd 16-18 óra. Fejfájás, szédülés, epilepszia, gerincproblémák, Parkinson kór, feledékenység Bejelentkezés: 06 30/30-90-858

SEBESTYÉN ELVIRA Fizioterapeuta (lökéshulllám terápia, lágylézer, magnetoterápia stb.) Szekszárd, Spirit Egészségcentrum Szekszárd, Ybl Miklós u. 3. Rendelési idő: hétfő-szerda-péntek Bejelentkezés: 74/501-060, 081 06 20/255-8431

BELGYÓGYÁSZAT DR. SUDÁR ZSOLT Belgyógyász, endokrinológus, diabetológus főorvos Rendel: Ergonom orvosi rendelő 7100 Szekszárd, Tartsay V. u. 16. Hétfő: 16-20 óra. Bejelentkezés: 06 30/937-1939. Teljeskörű diabétesz gondozás PCOS

Vörösmarty Mihály Művelődési Központ 7150 Bonyhád, Széchenyi tér 2. Tel.: 74/451-455 Fax: 74/451-021 http://muvhazbonyhad.ewk.hu • Május 2-án, 14 órától: Roma Majális a művelődési központ szabadtéri színpadánál. Vetélkedők, főzőcske, színpadi műsorok. 20.00 órától: Roma bál a művelődési központban. • Május 8-án, 18.00 órakor: A Bartók Béla Zeneiskola ifjúsági és utánpótlás fúvószenekarainak hangversenye. Vezényel: Gyurkó István. A belépés díjtalan. Adományokat elfogadunk a fúvószenekar javára. • Május 9-én, 21.00 órakor: Rock-buli. Fellépő zenekarok: Riff Raff, Tres Trogeros. Belépő: 1000 Ft.

• Május 16-án, 20.00 órakor: Táncház. Muzsikál a Csurgó zenekar. Táncházvezető: Kosnás Árpád. • Május 21-én, 17.00 órakor: A Bartók Béla Zeneiskola növendékeinek koncertje. A belépés díjtalan. • Május 25-én, 18.00 órakor: Pünkösdi koncert az evangélikus templomban. Közreműködnek: Ad Libitum Kórus (Tolna), Bonyhádi katolikus Kórus, Charis Kamarakórus, Német nemzetiségi Kulturális Egyesület Kórusa, Seven Club Singers, Székely Kör Kórusa.


12

Lakás – Otthon – Építkezés

Komposztálás kisokos, hogy a szemete hasznos legyen

K

omposztálni, azaz hulladékok szerves anyagaiból tápanyagokban bőséges humuszt képezni nagyon környezettudatos megoldásnak hangzik, és az is – mégis sokan visszarettennek tőle, mert

Komposztáló, az meg minek? Röviden: mert környezetbarát, mert gazdaságos (nem kell annyi virágföldet vennie) és mert tápanyagokban gazdag földje lehet általa. Meg még azért is, mert a kertekben, erkélyeken keletkező zöldhulladékával (pl. kigyomlált gazzal vagy az átültetésből megmaradó, gyökerekkel átszőtt földdel) ezentúl nem a szemetesét kell megtöltenie, hanem felhasználhatja a komposzthoz. Mi kerülhet a komposztra és mi nem? Ha már nekiáll, akkor azt tegye felkészülten, ugyanis bár kényelmes lenne, de a komposzt nem azonos a kerti szemetessel. Ezt figyelembe véve nyugodtan hajigálja bele a felaprított zöldséget, gyümölcsöt, de a használt étolajat inkább ne öntse rá, hanem gyűjtse palackba és adja le a benzinkúton. „A komposz-

tdomb sokféle anyagból készülhet, de alapvetően az egészséges zöldhulladék az alapja. A konyhai zöldség- és gyümölcshulladék, a lehullott lomb, az ágnyesedék, a levágott fű nagyon jó alapanyag. Természetesen az elnyílt virágok és ősszel a pusztuló egynyáriak is belekerülhetnek. A komposztálóba minden anyagot apróra kell vágni a gyors bomlás végett, illetve így később könnyebben is kezeljük majd a készülő komposztot. Az ideális könnyebben és nehezebben bomló anyag aránya 3:1-hez. Utóbbihoz az ágnyesedék, kezeletlen forgács, szalma, tűlevelek tartoznak. Gyorsabb a komposztálódás, ha a komposztanyagok közé kerti földet rétegez" – magyarázta kérdésünkre Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft. ügyvezetője. Adunk támpontot ahhoz is, hogy mit ne rakjon bele: állati eredetű

attól tartanak, hogy drága az előállítása vagy kíméletlen bűzzel jár. Na de tényleg? Mit érdemes és mit nem ajánlott beleaprítani? Egyáltalán, hogyan érdemes nekikezdeni?

hulladékot, főtt és romlott ételmaradékot, kenyeret, elhasznált sütőolajat vagy beteg növényi részeket ne szórjon rá, a szakértő szerint a déligyümölcsök héját is sokan kerülik a tárolásuk során felhasznált vegyszerek miatt. „Több olyan fa él a környezetünkben, amelynek leveleiben ún. allelopátiás anyagok találhatók, amelyek más növény csírázását, gyökereinek fejlődését gátolják, illetve nehezen bomlanak le. A diófa, az akác és a gyomosító bálványfa is ilyen növény. Ezeket a leveleket az általános vélekedés alapján ne tegye a komposztba" – javasolta a kertészmérnök. Erre is figyeljen: a komposztálónak legyen fedele, vagy esőtől védett helyen kell elhelyezni, hogy a csapadék ne mossa át a komposztot. Időnként, főleg a nyári me-

legben vizet kell önteni rá, hogy a biológiai folyamatokhoz szükséges nedvességet biztosítsa. Ha erősen savanyú kémhatású anyagok állnak rendelkezésre (pl. fenyőtű, bükkés tölgyfalevél), akkor a komposztanyagokhoz köbméterenként 2-3 kg mészpor adagolása is indokolt. Legalább egyszer a komposztot át kell forgatni az érés során: ilyenkor a külső, kevésbé bomlott részeket a komposztdomb aljára keverjük, így gyorsítjuk a komposztanyagok együttes bomlását” – tette hozzá Kálmán Kata. Ha kellően odafigyel a komposztra, megfelelően kezeli és forgatja is a bene lévő anyagokat, akkor fél év alatt érett, nagy szervesanyag-tartalmú, biológiailag aktív, a talaj szterkezetét és tápanyagtartalmát javító anyagot kapunk. Ha elmarad a forgatás és nem figyel oda eléggé, akár másfél évig is eltarthat az érés.


Lakás – Otthon – Építkezés Vehet is, készíthet is komposztáló ládát. Maga a komposztáló láda megvásárolható több üzletben is, de magunk is elkészíthetjük, hiszen nem nagy ördöngösség. Komposztáló készülhet akár raklapokból is: ebben az esteben négyet kocka alakban össze kell szögelni. Túlságosan azonban ne igyekezzen, oldalanként a 3-4 szög bőven elég, hiszen ahhoz, hogy az elkészült földhöz hozzájuthasson, meglehet, szét is kell majd szednie a komposztálót. „Ha nem veszünk, akkor falécekből, raklapból vagy csirkeháló és karó segítségével mi magunk is létrehozhatjuk a földből kiemelt komposztálót. Készítik földbe vájt gödörbe is a komposztot, de ez az újabb szemlélet alapján nem környezetbarát, mivel a szervesanyagoktól elfolyó folyadék közvetlenül a talajvizet szennyezheti. Előnye viszont az, hogy az anyagok nagyobb felületen érintkeznek a talajjal, ahonnan a hasznos szervezetek gyorsan átköltözhetnek a komposztba" – magyarázta a szakértő.

Az sem mindegy teljesen, hová rakjuk. „A balkonok esetében az épület statikája és a balkon mérete szabja meg, hogy egyáltalán érdemes-e próbálkozni komposztálással, mivel a komposztáló nagy helyet foglal, a kezeléséhez (pl. átrakás vagy a kész komposzt rostálása) pedig még további hely szükséges" – mondta a szakértő, mindehhez pedig még hozzátartozik az is, hogy a telepakolt komposztáló nagyon nehéz is, ami az erkélyen nemcsak kényelmetlen, de statikai állapottól függően veszélyes is lehet. Az ideális megoldás tehát az, ha kertben talál a komposztálónak egy árnyas, kevésbé szem előtt lévő helyet. És a lényeg: büdös vagy sem? Amikor a komposztálásról esik szó, akkor a legtöbben örülnek ugyan a környezettudatos lehetőségnek, de köszönik, nem kérnek belőle. Ennek oka, hogy a komposzt tulajdonképpen rothadó növényi részeket tartalmaz, és hát akkor már, ugye, biztosan büdös is. Vagy mégsem? Állítólag ha csak azokat dobja rá, amiket lehet, akkor kicsit sem szagos. „Ha vegyes anyagokból készül a komposztdomb, és a nehezen bomló rész, pl. fanyesedék is belekerül, akkor elég szellős marad a szerkezete ahhoz, hogy rothadásnak, és nem rohadásnak induljanak benne a szervesanyagok. Az utóbbi folyamat jár kellemetlen szaggal. Ha könnyen bomló, nagy mennyiségű hulladékot helyezünk a komposztra, akkor gyorsan beindulnak a biológiai folyamatok, és ez átmenetileg rossz szaghoz vezethet. Ezt okozhatja például a nagy mennyiségű fűnyesedék is" – mondta a (divany.hu nyomán) kertészmérnök.

13

Kreatív ötletek növényjelöléshez A

szomszédok irigy pillantásai járhattak a Good Housekeeping szerkesztőjének fejében, mikor összeállította listáját arról, hogy némi kreativitással milyen látványos trükkökkel dobhatjuk fel a legreménytelenebbnek tűnő kertet is. Nézze meg a hajtás után, hogy milyen az élet az egy kaptafára készült kültéri kiegészítőkön túl, és készítse el saját növényjelölő tábláit! A kanalas trükk. Egyszerűen megjelölhetőek az elültetett zöldségek egy felcímkézett kanál segítségével is, amihez nem kell más, mint a legtöbb hobbiboltban megtalálható decoupage ragasztó, egy ecset, vízálló tollak, ceruzák, filctollak, olló és némi kreativitás. A kanál formáját lekövető papírdarabokra rajzoljuk rá az elültetett fűszernövényt vagy zöldséget, írjuk rá a nevüket, ragasztózzuk be a kanalat és nyomjuk rá a címkéket. A Domestic Simplicity bloggere szerint ajánlott több réteg papírt összeragasztani, és a végén egy védő lakkréteggel lefújni . Ha megszáradt, már viheti is a kertbe!

Fessen kődarabra! „A kertem az én kis oázisom. Nincs túl sok pénzem és időm, így egyszerű módszerekkel próbálom szépítgeni a kis telkem” – írja a The Garden Corner bloggere, aki a legtöbb inspirációt a háziasszonyok paradicsomaként emlegetett Pinterestről szerezi be. A kövek kipingálásához szinte semmi mást nem kellett

megvennie, csak különböző színű akril filctollakat, valamint egy felületkezelő sprayt. Persze a festés előtt azért nem árt tudni, hogy milyen betűtípust fogunk használni és mekkora méretben. Mielőtt nekiugrana, vessen fel pár szóba jöhető lehetőséget egy lapra és válassza ki a legmegfelelőbbet.

Rusztikus hatás törött cserépből. A Hardly Housewives szerkesztője is a Pinteresten keresett inspirációt kertje feldíszítéséhez. Ehhez a megoldáshoz semmi másra nincs szükség, mint egy-két régi használt cserépre, amire egy víz és időjárásálló filctollal felírhatjuk, hogy milyen növényeket (zsálya, oregánó, bazsalikom, petrezselyem, kapor, rozmaring) ültettünk el a földben.

Elkülönített kert gyerekeknek. „Egy nagy kertem van, amit nagyon szeretek. Mivel kontrollmániás vagyok, nem szeretem, ha a gyerekeim is 'segítenek'" – írja a Not Just a Housewife szerkesztője, aki úgy döntött, hogy inkább egy saját részt is kialakít nekik. Az elültetett növények itt nem maradhattak jelöletlenül, ezért a blogger lefűrészelt pár fadarabot, amit a gyerekek szépen lecsiszoltak, utána pedig jöhetett a festés. Ezzel persze még nincs vége, a táblákba lyukat is kellett fúrni, hogy bele lehessen ragasztani a pálcákat, amikkel a fadarabokat a földbe dugjuk.

Növényhatározó téglából. „Egy cuki kis kertészeti boltban láttam ilyen téglákat 10 dollárért (kb. 2759 forint). Én is elkészítettem a saját verziómat, ami sajnos nem bírta anynyira a gyűrődést és a tűző napnak valamint a jégverésnek köszönhetően igencsak megkopott„ – számolt ve a Simple Details bloggere a kevés pénzből kivitelezhető projektről. Szerintünk azért érdemes kipróbálni, hiszen nem tűnik túl nagy feladatnak évszakonként újrafesteni a betűket. (divany.hu nyomán)


14

Egészség – Életmód

A 109 éves kor titka: rendszeres torna, zabkása és önmegtartóztatás

Ha kevés a D-vitamin, könnyebben megbetegszünk

A

M

zabkása és a torna elengedhetetlenek, de van még néhány dolog, amire nem árt odafigyelni. Meglepő stratégiát ajánl a legidősebb skót, egy 109 éves aszszony azoknak a nőknek, akik az övéhez hasonló kort szeretnének megérni: rendszeres torna, rengeteg zabkása, és távol maradni a férfiaktól – írja a Telegraph.

Jessie Gallan január másodikán, egy szelet tortával ünnepelte a százkilencedik születésnapját egy idősek otthonában Aberdeenben. „A stratégiám a hosszú életre mindig az volt, hogy távol tartottam magam a férfiaktól. Sokkal több gondot okoznak annál, amennyit megérnek. Arra is mindig odafigyeltem, hogy eleget tornázzak,

és minden reggelt egy tál finom, meleg zabkásával indítsak, de a lényeg, hogy sohasem házasodtam meg” – mondta. Jessie Gallan egy kis kétszobás tanyaházban született Aberdeenshireben, majd amikor tizenhárom éves lett fejőlánynak állt. Az idős hölgy szerint a kiváló munkamorálja is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ilyen sokáig éljen. „Elképesztő látni azt, hogy a mostani világ mennyire más, mint az amelyikben felnőttem” – jegyezte meg az asszony. Gillian Bennett, az idősek otthonában dolgozó egyik ápolónő szerint Jessie Gallan kétségtelenül az egyik legnépszerűbb lakójuk: „nagyon önálló, tornaórákat vesz, és sétálni is eljár. Órákig hallgatja kedvenc zenéit, és van egy nagyon jó barátnője is: állandóan együtt vannak” – mesélte Bennett. A világ valószínűleg legidősebb emberének, egy 127 éves, mexikói asszonynak csak egyetlen hozzáfűznivalója van Jessie Gallan tanácsihoz. Ő úgy gondolja, hogy hosszú életét a rengeteg csokoládénak köszönheti. (hir24.hu nyomán)

Globális küzdelem szükséges a nem fertőző betegségek terjedése ellen

agyarországon a felnőttek zöme D-vitamin-hiányos A D-vitamin ugyanis hormonként funkcionál a szervezetben, hiánya esetén számos betegség kialakulásának kockázata jelentősen megnő.

Magyarországon a felnőttek 94 százaléka D-vitamin-hiányos, 21 százalékuk pedig nagyon súlyos D-vitamin-hiányban szenved. A gyerekek adatai jobbak: kétharmaduknál észlelhető D-vitamin-hiány és mindössze 5 százalékuknál igen súlyos mértékű. Mindez azt jelenti, hogy 2 millió felnőtt és százezer gyerek van a legsúlyosabbnak tekintett D-vitamin-hiányos állapotban – állítja dr. Szabó András.

A D-vitamin-hiány sok betegségre hajlamosít

A

nem fertőző betegségek évente 16 millió ember korai – hetvenéves kor előtt bekövetkező – halálát okozzák világszerte – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új jelentéséből, amely azonnali cselekvésre buzdítja a világ kormányait a krónikus betegségek okozta globális nyomás enyhítése érdekében. „A globális közösségnek meg van a lehetősége arra, hogy megváltoztassa a nem fertőző be„ tegségek terjedésének ütemét – hangsúlyozta Margaret Chan, a WHO főigazgatója, a nem fertőző betegségek globális mutatóiról szóló 2014-es jelentés (Global status report on noncommunicable diseases 2014) ismertetésekor. „Évente mindössze fejenkénti 1-3 dollár ráfordítással az országok jelentősen csökkenthetik a

nem fertőző betegségek előfordulását és a belőlük eredő halálesetek számát. 2015-ben minden országnak saját célkitűzéseket és költséghatékony lépéseket kell kidolgoznia. Amennyiben nem így lesz, akkor továbbra is több millióan fognak ideje korán „ meghalni – fogalmazott Chan. A jelentés szerint a nem fertőző betegségek okozta korai halálozások többsége megelőzhető. A 2012-ben regisztrált 38 millió ilyen haláleset közül 16 millió – 42 százalék – volt idő előtti és megelőzhető, szemben a 2000ben regisztrált 14,6 millióval. A krónikus betegségekből eredő korai halálozások száma jelentősen csökkenthető a dohány- és alkoholtermékek fogyasztásának csökkentését, az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód visszaszorítását. (www.szimpatika.hu)

Ismert, hogy a D-vitamin hiánya számos betegségre hajlamosít – mondja az igazgató –, ráadásul minél nagyobb mértékű a hiány, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy a betegségek be is következnek. Ahogy a D-vitamin-hiányosok száma nő, úgy az ezzel kapcsolatos megbetegedések – cukorbetegség, asztma, magas vérnyomás, sclerosis multiplex, reuma, daganatok stb. – száma is nő.

A halálozás kockázatát is növeli a hiány 2014-ben elkészültek olyan nemzetközi összesítő elemzések, amelyek igazolták, hogy a súlyos D-vitamin-hiányos állapot a halálozás kockázatát 50 százalékkal növeli. Az enyhe hiánynál ez az arány 10-14 százalék. Tumor esetében kétszeres a halálozási esély abban az esetben, ha a beteg nem kap D-vitamint és ezért hiányállapotban is szenved. A kardiovaszkuláris betegségek (infarktus, agyvérzés, érelmeszesedés) esetében kiderült,

hogy még jobban csökkenti a halálozás kockázatát a D-vitamin-kúra, mint a tumorok esetében. Ezen kívül a cukorbetegség, a sclerosis multiplex és autoimmun betegségek esetében is jelentősen növeli a túlélést. Az

tanácsolja, hogy háziorvosukkal beszéljék meg ezt a lehetőséget, írassanak fel receptre D-vitamint. Ez azért is tanácsos, mert több készítményt is lehet recept nélkül kapni, de az adagolást érdemes orvossal megbeszélni.

A D-vitamin szintén zsíroldékony vitamin, másik neve a kalciferol. Ez a vitamin is képződhet előanyagaiból a szervezetben, méghozzá ultraibolya sugárzás hatására. Az elővitamin képzésében viszont a koleszterinnek van fontos szerepe, tehát néha ennek a vegyületnek is van hasznos tulajdonsága. Sajnos, a napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az időskorra erősen csökken. Kétféle D-vitamin különböztetünk meg: a D2 és a D3 vitamint. D2 vitamint tartalmaznak inkább a növények, vegyesen mindkettőt pedig az állati eredetű élelmiszerek. A D3 vitamin sokkal aktívabb, mint a D2, és ez keletkezik a napsugárzás hatására a bőrben is. Mihez szükséges? A kalcium és a foszfor felszívódása, a csontképzodés folyamata, a kalcium és foszfor beépülése, a csontok egészséges fejlődéséhez, a csontok gyógyulása például törés után, a csontritkulás megelőzése. Miben található meg? Legjobb D-vitamin forrásaink a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok. Fontos megemlíteni még egyszer, hogy a bőrben is képződik, ha azt napfény éri. A légköri szennyeződések elnyelik az ultraibolya sugarakat, így kevesebb D-vitamin tud keletkezni a bőrben (az angolkór közvetett okozója az iparosodás miatti légszennyezés volt). A szervezetbe kerülő nehézfémek (ólom, kadmium) növelik a D-vitamin szükségletét. Hiányállapotok D-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: a csontok ásványianyag-tartalma elégtelenné válik, a csontok deformálódnak, elvesztik merevségüket, de rugalmasságukat is, emiatt könnyen törnek és nehezen gyógyulnak. Fiatal gyermekeknél angolkór (rachitis) lehet a következmény. Felnőtteknél a csontok meglágyulnak, izomgörcsök léphetnek fel. A D-vitamin tartósan elégtelen bevitelének fontos szerepe lehet a csontritkulás kialakulásában is. Túladagolás D-vitamin túladagolásnál általános mérgezési tünetek jelentkezhetnek: gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizeletkiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság. Bőrviszketés is jelezheti, a vesék működése károsodhat, vesekő képződhet, a lágy szövetek elmeszesednek.

adatok alapján dr. Szabó András szerint egyértelmű: szakmai alapelv minden beteg D-vitamin-szintjét normalizálni.

Minden beteg D-vitamin-szintjét normalizálni kell Sajnálatosnak nevezte, hogy ez a probléma évtizedek óta ismert, mégsem ment még át a szakmai gyakorlatba. 2006 óta érvényben van az a szakmai irányelv, miszerint a vesebetegek D-vitamin-szintjét normalizálni kell. Ennek ellenére egy 2013-ban végzett felmérés szerint a magyar vesebetegek 3%-a kapott D-vitamint. Szerinte erre fel kell hívni az orvosok figyelmét, és a betegeket is tájékoztatni kell. Azt

Tévhitek Sokan azt gondolják, hogy a multivitamin tartalmaz megfelelő mennyiségben D-vitamint – ez nem igaz. A gyógyszerellenesek szerint egyen mindenki pl. szardíniát, csukamájolajat, lazacot, gombát stb. és így tudja fedezni a D-vitamin-szükségletét. Ezekből azonban hatalmas mennyiséget kéne enni naponta, tehát élelmiszerrel nem lehet bevinni a szükséges mennyiséget. Amerikában széles körben elterjedt, hogy tejbe, tejtermékekbe tesznek D-vitamint, Magyarországon is vannak ilyen termékek, csak még kevés. (origo.hu nyomán)


15

Egészség – Életmód „

A

kutya nem ember. A kutya egy állat, és így is kell(ene) vele bánnunk." Ez a legmarkánsabb üzenete Cesar Milan Csodálatos kutyadoki címmel futott sorozatának. Az állítások persze nem eget rengetőek, egy totyogó kisgyerek is simán elgagyoghatná ezeket. A mexikói kutya-rehabilitátor azonban fontosnak tartotta az üzenetet adásról adásra az agyunkba sulykolni, és nem véletlenül. Rengetegen kezelik ugyanis a kutyájukat emberként, de még inkább gyerekként: munyizzák, cukizzák, becézgetik, dédelgetik, öltöztetik, a fotóját mutogatják, köré szervezik az életüket. Cesar Milan azt tanítja, hogy ezzel a viselkedéssel nemhogy jót nem teszünk, de ártunk az állatnak, akinek a stabil, boldog életéhez megközelítőleg sem ilyen bánásmódra van szüksége. A kutya akkor van jól, amikor az ösztöneihez, az evolúciós örökségéhez igazodva az lehet, ami: állat. De vajon miért csináljuk ezt? Az állatmunyizás pszichológiája következik. A világból feldolgozhatatlan mennyiségű információhalmaz zúdul ránk nap mint nap, csakhogy mi akkor érezzük biztonságban magunkat, ha értjük, ami körülöttünk zajlik. Éppen ezért – ha nem is tudatosan, de – számos olyan eljárást alkalmazunk, amivel a világ dolgait számunkra érthető rendszerbe szervezzük, egyszerűsítjük, torzítjuk. Mivel túlélésünknek elengedhetetlen feltétele, hogy képesek legyünk a szociális kapcsolatok kialakítására, így a világból leginkább a saját fajunkat, a saját működésünket ismerjük. Ezt a képességet újszülött kortól lelkesen sajátítjuk el: már a csecsemő számára sincs érdekesebb inger egy másik embernél. Az, hogy másokat megkülönböztetett figyelemmel kezeljünk, a génjeinkbe van kódolva, így van huzalozva az agyunk. Nem véletlen, hogy bármilyen tárgyban képesek vagyunk emberi arcot felfedezni: igen, még akár egy pirítóson is. Ösztönösen hajlamosak vagyunk arra, hogy megszemélyesítsük, emberi tulajdonságokkal, érzésekkel ruházzuk fel a körülöttünk lévő tárgyakat, élőlényeket, mert azok így könnyebben megérthetővé, közelebbivé válnak, mert jobban tudunk kapcsolódni hozzájuk. A kutyák pedig különösen jó alanyok ehhez.

Azért a kutya is tehet róla A kutya az egyetlen olyan állatfajta, melynek természetes környezete az emberi környezet, és egész életére a hozzánk való vonzalom jellemző. A kutya a legsikeresebben háziasított állatunk, remekül igazítottuk

a saját igényeinkhez. Nem véletlen, hogy a fene nagy munyizás, a gyerekként dédelgetés leginkább a kutyatartókra jellemző, és sokkal ritkább mondjuk a papagáj-, a hörcsög- vagy a kígyótulajdonosoknál. (Oké, a cicatartóknál is megfigyelhető hasonló, de a macskáknál talán az is segít, hogy parazitákkal fertőzik az érzelmi központunkat. Úgy azért még egyszerűbb.) A kutyák a háziasítás során megtanulták értelmezni az emberi kommunikációt, érzékenyek a jelzéseinkre, hajlamosak arra, hogy tanítónak, vezetőnek tekintsenek

De a hormonválaszokat nemcsak a gyerek megjelenése indíthatja be. Az állatokra általában ritkán jellemző, hogy szemkontaktust tartsanak (ez a legtöbb fajnál az agresszió jele), a kutyáknál azonban nem így van. Ahogy az anya és a csecsemő közötti szemkontaktus serkenti az oxitocin, a kötődést segítő szeretethormon termelődését, úgy a kutatások szerint ez a jelenség az ember-kutya kapcsolatban is felbukkan. A simogatás, a játék, a közösen töltött idő szintén növeli az oxitocin, és csökkenti a streszszhormon szintjét. Tehát azzal az

Ösztönösen keressük tehát egymás társaságát, szeretünk tartozni valakihez, és szeretjük, ha tartozik hozzánk valaki. Ha pedig nincs részünk a számunkra elégséges szociális támogatásban, hát pótoljuk. Mondjuk, tartunk kutyát. Igaz? Nem igaz. Legalábbis egy amerikai vizsgálat szerint a hajlam, hogy kedvencünket megszemélyesítsük nem függ össze azzal, milyen szociális hálóval rendelkezünk. Nem azok az emberek munyizzák inkább a kutyát, akik magányosak. Eszerint az állatok az életünkben nem helyettesítő, inkább kiegészítő szerepet töltenek be.

Miért viselkedünk szülőként egy kutyával?

minket, elfogadják, sőt elvárják, hogy mi határozzuk meg számukra a szabályokat, hogy kereteket adjunk az életüknek. Bécsi kutatók bebizonyították, hogy a kutyák biztonságos bázisként kezelik a gazdájukat, a gazdi a központ, akihez alkalmazkodnak, aki kiindulóbázisként szolgál a világ felfedezéséhez. Ismerős? Pont úgy állnak hozzánk, mint a gyerekek. Ez a hozzáállás pedig ösztönösen kihozza szülőt az emberből, ráadásul vannak tenyésztési irányok, melyekkel még erősítjük is ezt a tendenciát. Számos olyan kutyafajt hoztunk létre, amelyikre jellemzőek az úgynevezett baby face vonások, a csecsemőhöz hasonló nagy szemek és a szimmetrikus arcberendezés (a legtöbb zsebkutya ebbe a kategóriába esik).

A hormonális háttér is megvan hozzá A csecsemőre jellemző vonások automatikusan olyan hormonválaszokat indítanak be, melyek a törődésre, gondoskodásra sarkallnak.

állattal, akivel közös a múltunk, azzal jó lenni – a hormonok hatnak a szervezetünkre, az agyunkra, és így a lelkünkre is. Ráadásul az egész ahhoz hasonlóan működik, ahogy a gyerekeinkhez, a családtagjainkhoz kötődünk.

A magányunkat enyhítik, de ez nem ok a munyira Egy amerikai vizsgálat szerint az emberek fele családtagnak tekinti a kutyáját, leggyakrabban azon a szinten kezelik őket, mint a testvéreket, de nem tartják őket olyan fontosnak, mint mondjuk a legjobb barátot. A kutyákhoz való kötődés tehát szoros, nagyon szoros. Itt aztán joggal merülhet fel az a kérdés, hogy vajon ez a kapcsolat egyfajta pótlék-e az ember életében, hogy valamiféle hiányt tölt-e be. Elemi szükségletünk ugyanis a szoros szociális kapcsolatok fenntartása, mivel a magány, a kapcsolatok hiánya stresszor, feszültségforrás, ami hoszszú távon nemcsak a lelki, de a testi egészségünkre is kihat.

Vizsgálni persze még bőven akad mit a témán, hiszen azt is tudjuk, hogy az állattartás csökkenti a magány érzését, megvéd a teljes befordulástól, ráadásul a statisztikai adatok alapján a gyermektelen, egyedülálló amerikai nők körében növekedett a kutyatartók száma. Bár erre a jelenségre rengeteg magyarázat létezhet.

Na, de akkor végül is miért kezeljük a kutyát gyerekként? Annyira logikusnak tűnik az akinek nincs gyereke, az a kutyán éli ki az ösztöneit magyarázat, de fentiekből látszik, hogy a kérdésre messze nem ilyen egyszerű a válasz. A jelenséghez hozzájárulhatnak a génjeink, a kutyák viselkedése, az adott ember személyisége és a társadalmunk jelenlegi működése is. De egy biztos: minket akármilyen jó érzéssel tölt el, a kutyának nem jó, ha gyerekként bánunk vele. Ha igazán szeretjük, akkor hagyjuk, (origo.hu nyomán) hogy állat lehessen.


16

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika Kaktusz

Kapfinger András

Tolvaj és a leander

E

llopták a leanderemet. A házam elöl (közterületről). Próbálkoztam barátságosabbá tenni a környezetemet, az elmúlt évben három leanderemet szépen visszametszettem, friss földdel és trágyával helyeztem be az ötven centiméteres átmérőjű cserepeimbe. Vasárnapra virradóra egy gyenge fizikumú tolvaj az egyiket eltulajdonította, magyarul ellopta. Hogy honnét tudom, hogy milyen kondíciója lehetett az illetőnek? A háromból egy műanyagcserépben díszelgett a lakásunk előtt. Nos, ezt vitte el továbbhasznosítás céljából. Ha egy bringát lopnának el tőlem, mérges és dühös lennék, mert az manapság már egy komoly beruházásnak számít, de mégis csak egy vasdarab. De a leander, az más! Az egy élő organizmus. És hogy elvitték, az nekem nagyon fáj. Ezért aztán üzenem irodalmi stílusban a tolvajnak Übü király drámájának szépen csengő sorával tömör vélemé„ nyem: „szarházi, házi szar . Egyébként jól emlékszem a dúzsi teknővájó cigányember gyönyörűen megfogalmazott gondolatára, hasonló esetekre szánt intelmeire is: „Szá„ radjon le a kezed a töködig! Tisztelettel! Én.

TM Krónika 16. szám  
TM Krónika 16. szám  
Advertisement