Page 1

A Samsonite-Hungária Bőrönd Kft.

A Samsonite-Hungária Bőrönd Kft.

VARRÓGÉP MŰSZERÉSZT

LAKATOS KARBANTARTÓT

keres!

keres!

Jelentkezés fényképes önéletrajzzal: 7101 Szekszárd, Pf.: 66. vagy attila.bitz@samsonite.com Érd.: 06 20/494 7359

Jelentkezés fényképes önéletrajzzal: 7101 Szekszárd, Pf.: 66. vagy attila.bitz@samsonite.com Érd.: 06 20/494 7359

XIX. ÉVF. 12. SZÁM

2015. ÁPRILIS 3.

TOLNA MEGYEI www.tmkronika.hu

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk! BARÁT BÚTOR Új bútorbolt Szekszárdon

11. old.

2. oldal

Új helyen várjuk vásárlóinkat! Szekszárd, Augusz I. u. 9-11.

7. old.

AC-KER Bt.: 6. oldal a klímák szakértője a modernizálás útján MÁJUS 1-RE AJÁNLJUK: IIsztambul t b l 05 05.01. 01 repülővel, ülő l reggelivel li l 84.900,-Ft-tól/fő/4 nap Málta 05.01. repülővel, félpanzióval 79.900,-Ft-tól/fő/4 nap Párizs 04.30. repülővel, reggelivel 89.900,-Ft-tól/fő/5 nap Krakkó, Wieliczka 05.01. busszal, reggelivel 44.000,-Ft-tól/fő/4 nap Bajor Kastélyok 04.30. busszal, reggelivel 58.900,-Ft-tól/fő/4 nap

MSC Luxus hajóút idegenvezetővel és kikötői transzferrel 06.13. Olaszország-GörögországTörökország-Horvátország már 190.000 Ft-tól/fő/hét 06.19. Olaszország-SzicíliaSpanyolország- Franciaország már 223.000 Ft-tól/fő/hét Reptéri transzfer FÉLÁRON a nálunk foglalt utakra!

ROMCAR TRAVEL SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

Eng.szám: R01984/2000

MŰSZAKI ÁRUHÁZ


2

Agrรกrium


Aktuális

BULVÁR

Rihanna túl elfoglalt a szerelemhez

L

emondott a szerelemről. Futótűzként terjedt a hír Rihanna és Leonardi DiCaprio kapcsolatáról, ám az alig megkezdett románcnak máris vége. A 27 éves énekesnő azt nyilatkozta az amerikai „Hello” magazinnak, hogy túlságosan elfoglalt a szerelemhez. Amikor pedig egy kis ideje marad, akkor saját magára kell koncentrálnia. Azért nem tett le róla, hogy egyszer talál egy férfit, aki ezt az életstílust elfogadja. „Nem lenne fair ebbe a helyzetbe bevonni valakit. Ha ezt tenném, akkor a férfinak a naptáromhoz kellene igazodnia” –idézi a krone.at a szexi világsztár szavait, aki pontot tett a kapcsolat végére. Szakított a hollywoodi sztár DiCaprioval, akinek – mint mondta – nem tudott elég időt nyújtani.

N

émetország, Itália és Franciaország közös programot írt alá harci drónok kifejlesztésére. A megállapodást a napokban

Európai harci drónok 2025-re hozták nyilvánosságra azzal a kiegészítéssel, hogy legkorábban 2020-ig, legkésőbb 2025-ig el kell készülnek a fegyverként bevethető új generációs drónnak. Az átmeneti időre sem maradnának védelem nélkül, izraeli vagy amerikai drónokat bérelnek, illetve vásárolnak meg, adta hírül a krone. at a Spiegelre hivatkozva. A projekt előzményeként emlékeztettek arra, hogy tavaly októberben felderítésre bevetett „Euro Hawk” szerkezetet súlyos technikai hiba miatt ki kellett vonni a forgalomból.

3


4

Gazdaság – Környezetvédelem

Energiatermelő járólapok Párizsban É

jszakai világítás – környezetbarát módon. Hogyan lehetne biztosítani egy pályaudvar, és az ottani vonatok energiaigényét megújuló forrásokból. A válaszhoz vezető út egyik nagy lépése lehet a Pavegen cég tervezte járólap – számolt be róla az inhabitat.com.

Ez egy olyan burkolat, ami képes kinyerni a kinetikus, azaz mozgásból származó energiát oly módon, hogy képes áramot előállítani abból, ha valaki átmegy rajta. Az illető lépéseinek ugyanis van egy úgynevezett mozgási energiája, amit a járólap át tud alakítani. Ez semmilyen hatással nincs a járólapon közlekedőkre, viszont arra tökéletesen alkalmas, hogy kisebb berendezéseket – mint

amilyen például egy led égősor – működtessen. A burkolatot az SNCF, vagyis a Francia Nemzeti Vasúttársaság egyik, az Innovációs és Kutató épületében helyezték el tesztelés céljából. A mindössze hat járólap, illetve a rajtuk áthaladó dolgozók működtetik a folyosó világítását, és még egy falra szerelt monitort is képes ellátni energiával. A párizsi teszt persze nem az iroda áramellátását hivatott fejleszteni. A társaság azon dolgozik, hogy a pályaudvarok padlózatába építenének be hasonló elven működő járólapokat, amivel a vasút jelentős többletenergiához juthatna. Erre pedig szükség is van, mivel a francia energiafelhasználás 1,5%-ért a vasút felel. Ráadásul ez nem is rossz ötlet: egy pályaudvaron átlagosan naponta több ezer ember halad keresztül, és ha egy irodai folyosón áthaladó napi kb. 80 ember (az ide-oda sétálást is beleértve) képes a folyosó világítását és egy kisebb kivetítőt működtetni, akkor a pályaudvaron áthaladó utasok akár a teljes világítást és a nagy menetrend-kijelzők üzemeltetését is fedezni tudnák. Sajnos a járólapok itt még nem tartanak, de a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a nem is olyan messzi jövőben talán már városok járdái termelik az áramot a közvilágításhoz, a reklámtáblákhoz, vagy éppen a tömegközlekedés elektromossággal üzemeltetett járműveihez. (divany.hu nyomán)


5

Gazdaság

Húsvéti bárány drágábban A tavalyinál mintegy 15-20 eurócenttel drágább a magyar húsvéti bárány kilója az idén, az exportszállítások azonban a legjobb esetben is a múlt évi szintet érhetik csak el.

2014-ben 2 héttel később volt húsvét, mint most, emellett az olasz piac a magasabb átlagsúlyú bárányokat igényli. Kereslet főként a 20-27 kilogramm közötti állatokra van – mondta Bá-

tor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke. A kiszállított húsvéti bárány mennyisége várhatóan mintegy 110-120 ezer darab lesz. Ez a magyar éves bárányexport 16-20 százaléka. A bárányok eladásából évente mintegy 10 milliárd forint származik. A húsvéti bárány legnagyobb hányada, mintegy 95 százaléka olasz export, de érkezik bárány Magyarországról Boszniába, Horvátországba, Libanonba, Ausztriába, Németországba, Japánba és Franciaországba is. Az exportra kerülő bárányok száma évente mintegy 530-550 ezer. A bárányexport a hazai vágóbárány 99 százalékát teszi ki. Magyarországon jelenleg 895 ezer anyajuh és növendék jerke van. (agroinform.hu nyomán)

Horgásznapló – óra, perc még nem kötelező

E

gyelőre nem kell kötelezően kitölteniük a horgászoknak a fogási naplókban azokat az új rovatokat, amelyek az óra és a perc feltüntetésére szolgálnak a darabszám-korlátozással védett halfajok bejegyzésekor. Eddig a vízterületek többségén csak a hónapot és a napot kellett beírni, így e kötelezettség egészül majd ki az óra és a perc rögzítésével. Ez azonban általánosan csak akkor válik kötelezővé, ha módosul a halgazdálkodási törvényhez korábban kiadott végrehajtási rendelet. Bár ennek normaszövege már elkészült, a hatályba lépéssel meg kell várni, hogy a szintén változtatás előtt álló halgazdálkodási törvényt módosítása a parlament. (agrarszektor.hu nyomán)

Kaktusz Takács Zs.

Vigyázat, szélhámos!

É

letünk számtalan területén érvényes a figyelmeztetés. Inkább legyünk gyanakvóak és körülményesek, ötször kérdezzünk, mielőtt fizetünk és ne hagyjuk siettetni a döntéshozatalt. Úgy vélem, mindenkit becsaptak már, a mérték azonban egyáltalán nem mindegy. Szekszárdi hölgy mesélte el fiának kálváriáját, aki egyéves kisgyermekkel, szép családi tervekkel vett egy öreg házat Szekszárdon, a felújítást pedig nem bízta a véletlenre, szakcéget bízott meg. Minden hivatalos, szerződés, ütemezett fizetés, aztán a második részlet, 4,5 millió kifizetése után a munka leállt, a kft-tulajdonos felszívódott. Volt rendőrségi feljelentés, ám szembesítést, nyomozást követően jóhiszeműnek mondták a vállalkozót, aki ugye csődbe ment. Hogy a fiatal pár arcába nevetve közölte,

rossz helyre fektette a pénzüket, sajnos elúszott – ez már elhanyagolható momentum. Igazságuk tudatában a kárvallottak végrehajtóhoz fordultak, eddig közel százezret már költségként kifizettek és az ügyvédi és perköltségek még előttük állnak. Miközben még lakhatatlan a ház, albérletbe kényszerültek és pénzük továbbra is az elúszott milliók visszaszer-

zésére folyik. „Harminc éven át gyűjtöttem a 4,5 milliót, örültem, hogy segíteni tudom a fiam otthonteremtését”. Elkeseredett olvasónk hozzá teszi, a városban rendszeresen látja öltönyben, nagy BMW-ben a csalót és nem csak a helyzet kilátástalansága, a mérhetetlen pofátlanság bántja. Szeretnék, ha az építési vállalkozó másokat nem szedne rá.

Olcsó a magyar munkaerő C

sak négy ország van az uni- és Litvániában azonban tavaly óban, ahol olcsóbban lehet nagyobb mértékű volt a bérköltségek emelkedése, mint dolgoztatni, mint nálunk. Magyarországon, vagyis ez a Az Eurostat jelentése sze- két ország kismértékben felrint 2014-ben is óriási kü- zárkózott hozzánk. lönbségek mutatkoztak az uniós országok bérköltségeiben. A legdrágább országnak Dánia bizonyult, ahol óránként több mint 40 eurót kell kifizetnie egy munkáltatónak, ezt követi Belgium és Svédország 39,1, illetve 37,4 euróval. Míg a dán érték majdnem Magyarországon ez az ér- hatszorosa a magyarnak, a ték mindössze 7,3 euró, ezzel szomszédos Ausztriához (31,5 továbbra is a sereghajtók me- euró) képest is több mint négyzőnyébe tartozunk. Rajtunk szer olcsóbbak vagyunk. Az kívül már csak négy olcsóbb egykori keleti blokk országai ország van az unióban, ezek közül Szlovénia (15,6 euróval) sorrendben Bulgária (3,8 és Észtország (9,8 euróval) tudeuró), Románia (4,6 euró), ta leginkább megközelíteni az Litvánia (6,5 euró) és Lettor- uniós átlagot, amely 24,6 euró szág (6,6 euró). Romániában volt tavaly. (hvg.hu nyomán)


6

Gazdaság

Húsz éves családi vállalkozás Szekszárdon

AC-KER Bt.: a klímák szakértője a modernizálás útján

A

tavasz beköszöntével figyelmet kell fordítani a klímakészülékek karbantartására. Az egészséget és a jó közérzetünket is veszélyezteti, ha nem gondoskodunk a környezetünk hűtését, fűtés-kiegészítését ellátó berendezések éves tisztításáról, fertőtlenítéséről. Térségünkben az AC-KER Bt. a klímák specialistája. A családi vállalkozás húsz éves múltra tekint vissza. A kezdeti három fős cég jelenleg több mint húsz főt foglalkoztat, saját raktárbázissal, hét felszerelt szervizautóból álló járműparkkal szolgálja ki megrendelőit.

A kezdetekben autó- és mezőgazdasági gépek hűtőegységeinek beépítésével, szervizelésével, valamint mezőgazdasági gépjavítással foglalkozott a válg lalkozás. A tevékenységi kör l idővel bővült épületklíma-fori galmazással és telepítéssel. A g folyamatos munka és képzés f eredményeként mára az egyszee rű r lakásklímáktól eljutottunk a nagyobb hűtő- és szellőzőrendn szerek telepítéséig. Ezekhez a s berendezésekhez, igény esetén b kiváló minőségű napelem rendk szert is tudunk biztosítani, hogy s az a épületek működési költségeit a minimumra csökkentsük.

Ózonos légtisztítás, fertőtlenítés, szagtalanítás Mezőgazdasági gépjavítás alkatrészellátással A tavalyi évben új telephelyre, a Szekszárd, Sport u. 5 szám alá költözött a vállalkozás, ahol idén Alkatrész és Klíma Szaküzlet, valamint Bemutatóterem nyitotta meg kapuit. Itt megnövekedett raktárkészlettel, gyorsabb kiszolgálással biztosítjuk a mezőgazdasági gépalkatrészeket. Külföldi partnereiktől akár egy napon belül beszerzzük azt. A John Deere és jármű-klíma mellett NH, CASE IH, Fendt, Messey Ferguson munkagépalkatrészekkel bővült az árukínálatunk. Újdonság, hogy JD gépkereskedelemmel, új és használt gépek beszerzésével, közvetítésével is foglalkozunk. A már megszokott tevékenységeink: – John Deere gépek javítása, szervizelése alkatrészellátással, – járműklíma javítás, raktárhűtők beépítése, – mezőgazdasági gépek utólagos klimatizálása, akár helyszíni beszereléssel.

A lakás- és autóklímák éves tisztítása teljesen környezetbarát, vegyszermentes, a legmodernebb ózongenerátorral végezzük el. Az ózongáz elpusztít minden ismert baktérium- és vírusfajtát, legyen az felületeken található szalmonella-, a klímaberendezésben gyakran előforduló leginella baktérium, esetleg influenzavagy náthavírus. Az illatosító készülékek, spray-k általában csak elfedik a szagokat, de a szagmolekulákat nem távolítják el, így a bűz gyorsan visszatérhet. Az ózon oxidálja a szagot okozó molekulát is, legyen az füstszag, beázás utáni, vagy kellemetlen állati, illetve emberi szag. Az ózonkezelés alkalmazható bármilyen lakás, szoba, ház, iroda, üzlet, autó, hajó, lakókocsi belső terének fertőtlenítésére. A kezelés megszünteti a baktérium, vírus, penész, allergén, szag és oldószermaradványok jelenlétét.

Kézben tartott otthon Okostelefonjával mindig kapcsolatban maradhat lakókörnyezetével! Az AC-KER Bt. vállalja a NETIChome® rendszer kiépítését, mellyel biztonságossá és komfortossá tehető a lakás. Egy modul segítségével akár okostelefonról vagy számítógépes webes felületről is vezérelhetővé válik a világítás, a redőny, a klímaberendezés, kamera, illetve egyéb készülékek. A távvezérlésnek köszönhetően Ön mindig felügyelet alatt tarthatja otthonát. A rendszer figyelmeztető üzenetet küld bizonyos beállított események megtörténtekor, például ha a szobahőmérséklet 25°C fölé emelkedik, vagy az ajtónyitás-érzékelő aktiválódik. Egyszerű és költséghatékony megoldás. Alkalmazható nem csak újépítésű házaknál, hanem meglévőknél és akár kisebb üzleti épületeknél is. – Semmilyen építés, bontás nem szükséges, – Gyors és könnyű a telepítés, – Felhasználhatók a hagyományos kapcsolók, – Egyszerű a karbantartás, bármely villanyszerelő elvégezheti. A NETIChome® rendszeréhez a távoli elérés ingyenes, nem kell külön szoftvert vásárolni a mobilalkalmazáshoz, webes eléréshez.

AC-KER Bt. Szekszárd, Sport u. 5. • Telefon: 74/416-950, 30/216-4068 E-mail: acker@hu.inter.net • www.ac-ker.hu


7

Aktuális

LAPSZEMLE

alá, és ezzel a piac 85 százalékát kiveszi az eddig fő profiljukban kéménysepréssel foglalkozó cégek alól. (piacesprofit.hu)

Az északíreket nem a vasárnapi zárva tartás, hanem a meccselés sokkolja

Minden szabályt átlépve került ki a MNKH pénze a brókerbotrány előtti pillanatokban. Kiderítettük, hogy ki adta oda az állam pénzét a Questornak. (index.hu)

A történelemben nem példa nélküli, hogy a mélyen hívó keresztény sportolók nem hajlandóak vasárnap versenyezni. A '90-es évek elején például egy darabig a hármasugró világcsúcstartó Jonathan Edwards is megtagadta a vasárnapi indulást. Észak-Írországban most először rendeztek vasárnap válogatott futballmeccset, ami ellen tüntetések is (sportgeza.hu) szerveződtek.

Így kapnak pénzt a pártok holdudvarai

„Néztem a híradóban, ahogy Navracsics bejelenti a kirúgásomat„ Egyetlen emberen csattant a szigetszentmiklósi gyerekek ügye: a családgondozón, aki két éven át mindent megtett a testvérekért. Pedig már nem is ott dolgozott, de miután Navracsics Tibor akkori miniszterként felelőst követelt, „utánanyúltak” és még aznap kirúgták. Miután az elsőfokú bíróság kimondta, hogy a szülők elleni brutális vád nem igaz (illetve nem annyira súlyos tettek miatt ítélték el őket), kizárólag a hvg.hu-nak beszélt arról, miért volt ebben végig biztos, és hogyan ment rá a saját családi élete a bűnbakszerepre. (hvg.hu)

A kémény lesz az új trafik? Állami kézbe kerülnek a lakossági kéményseprések. Úgy döntött a kormány, hogy az eddig száz százalékban a magán szektor által végzett szolgáltatást bevonja a Katasztrófavédelem

Megdöbbentően nőtt Budapest antiszemitizmusa Eddig nem tapasztalt módon emelkedett a fővárosi antiszemiták száma egy friss kutatás szerint. Budapest lakosságának fele vall antiszemita nézeteket: az emberek 36 százaléka számít erősen, 13 százalékuk mérsékelten antiszemitának. Ezzel a főváros magasan veri az országos átlagot, ahol 21 százalék az erős és 11 százalék a mérsékelt antiszemiták aránya. (index.hu)

Húsvét ünnepe

Telefonon utasították a Quaestort a külügyből

Ha arra kíváncsi, hogyan lehet a politika közelében pénzt keresni, akkor ez a cikk önnek szól! A pártok mindegyike működtet alapítványt, amelyet a költségvetésből az állam támogat, de hogy ezek az alapítványok mire költik, azt már nem ellenőrzi senki. Pontosabban az Állami Számvevőszék, de ők is csak azt, hogy formailag megfelelnek-e ezek a kifizetések, ezért is jó, hogy az Átlátszó.hu adatigényléssel kikérte, és a Jobbik kivételével meg is kapta az elmúlt öt év költéseit. (index.hu)

A

harangok Rómába mennek” – tartja a mondás, és valóban: nagycsütörtökön megszűnik a harangozás, és legközelebb nagyszombaton szólal meg újra. Liturgikus eredetű szokás a nagycsütörtöki lábmosás (célja, hogy alázatra nevelje a hatalmasokat) és a pilátuségetés, amikor egy Pilátust jelképező szalmabábut égetnek el. Nagycsütörtököt zöldcsütörtöknek is nevezték és a jó termés reményében spenótot főztek.

Nagypéntek Jézus kereszthalálának napja, a böjt és a gyász ideje. Ezt a napot a népi babona szerencsétlennek tartotta, amikor tilos volt mindenféle állattartással, földműveléssel kapcsolatos munka, ilyenkor nem gyújtottak tüzet, nem sütöttek kenyeret (merthogy kővé vált volna), nem fontak, nem szőttek. Azonban úgy hitték: aki nagypénteken napfelkelte előtt megfürdik, azon nem fog majd a betegség. Az ilyen, ún. nagypénteki aranyvíznek szépségvarázsló erőt is tulajdonítottak. Nagyszombati tevékenységnek számított a féregűzés, amely az egész nagyhéthez kötődő nagytakarítás része, de ugyanígy e nap szokása volt a ház körülseprése, hogy a boszorkányokat, kígyókat, békákat elhajtsák. Jellegzetes szertartás volt ilyenkor a tűzszentelés, keresztelő víz szentelése. A nagyszombaton megtartott feltá-

madási körmenet jellegzetesen közép-európai, magyar, német és osztrák szertartás. Húsvétvasárnap ünnepli a kereszténység Jézus feltámadását. Ehhez a naphoz is mun-

katilalom kapcsolódott: nem sepertek, nem főztek, nem hajtották ki és nem fogták be az állatokat. Már a 10. század óta húsvéti szertartásnak számít a sonka, bárány, kalács, tojás, bor megszentelése a templomban. A húsvéti bárány Jézust jelképezi. A tojás az élet, az újjászületés jelképe. A sonka a paraszti élet gazdasági és kultikus rendje szerint vált jellegzetes húsvéti étellé. (fokk.hu nyomán)


8

Egészség – Életmód

Természetes recept az egészség megtartására A

több mint 4000 éves keverék olyan összetevőkből áll, mint a citrom, gyömbér, fokhagyma, almaecet és méz. Együttes erővel segítenek a szív- és immunrendszer egészségének megőrzésében. Az alábbi keverék csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, segítségével megelőzhető a megfázás, az aranyér, kösz-

lé, 25 gerezd fokhagyma, 1 csésze almaecet, 1 csésze méz. Elkészítés: egy tálban keverjük el a citromlevet és a reszelt gyömbért, majd turmixoljuk össze a fokhagymákat, és az almaecettel azt is adjuk hozzá

REUMATOLÓGIA

ORTOPÉDIA

DR. SIMA FERENC reumatológia, mozgásszervi rehabilitáció Szekszárd, Szentgáli Gy. u. 2. Medi Plusz orvosi rendelő. Rendelési idő: Csütörtök 16.00-17.00 Bejelentkezés: 06 30/827-0560

DR. STREICHER MÁTYÁS Ortopéd, baleseti sebész és sportorvostan szakorvos Magánrendelés és fizioterápia

KARDIOLÓGIA

vény és ízületi fájdalom, gyulladás. Azok, akik elkészítették ezt a receptet és betartották a kúrát jelentős változást észleltek egészségi állapotukban. Mi leginkább az egészség megtartására javasoljuk ezt a fantasztikus természetes készítményt. Hozzávalók: 1 db 4-5 cm-es gyömbér, ½ csésze friss citrom-

a keverékhez. Addig kavargassuk, míg jól összeáll, majd adjuk hozzá a mézet is. Tegyük az egészet egy jól záródó üvegedénybe, és 5 napig tartsuk hűtőszekrényben. Időként meg kell rázogatni.

DR. GALAMBOS ÉVA Belgyógyász-kardiológus szakorvos Kardiológiai magánrendelés Szekszárd, Spirit Egészségcentrum Szekszárd, Ybl Miklós u. 3. Rendelési idő: csütörtök 16-20. Bejelentkezés: 74/501-060

IDEGGYÓGYÁSZAT DR. SCHNEIDER ILDIKÓ Főorvos Szekszárd, Tartsay u. 16. (Ergonom) Rendelési idő: kedd 16-18 óra. Fejfájás, szédülés, epilepszia, gerincproblémák, Parkinson kór, feledékenység Bejelentkezés: 06 30/30-90-858

SEBESTYÉN ELVIRA Fizioterapeuta (lökéshulllám terápia, lágylézer, magnetoterápia stb.) Szekszárd, Spirit Egészségcentrum Szekszárd, Ybl Miklós u. 3. Rendelési idő: hétfő-szerda-péntek Bejelentkezés: 74/501-060, 081 06 20/255-8431

BELGYÓGYÁSZAT DR. SUDÁR ZSOLT Belgyógyász, endokrinológus, diabetológus főorvos Rendel: Ergonom orvosi rendelő 7100 Szekszárd, Tartsay V. u. 16. Hétfő: 16-20 óra. Bejelentkezés: 06 30/937-1939. Teljeskörű diabétesz gondozás PCOS

Az ajánlott napi adag: 2 kávéskanál keveréket oldjunk fel egy csésze langyos vízben. Reggel, étkezés előtt éhgyomorra fogyaszszuk. Ha valakit zavar a fokhagyma íze, rágjon mellé egy kevés zöldpetrezselymet. (twice.hu nyomán)

Mérgező paprika A

magyar boltokban kapható paprikában a megengedettnél sokkal több vegyszer van, erre utal a Greenpeace vizsgálata. A környezetvédő szervezet március elején, közjegyző jelenlétében hét áruházlánc boltjaiban 12 féle paprikát vett, a független laboratórium nyolcban húszféle vegyszermaradványt talált, erről a szervezet szakértői beszéltek a Greenpeace budapesti demonstráción. A vizsgált mintának tehát a kétharmadában volt valamilyen szennyezés. (index.hu nyomán)


Aktuális

9

Tudatosan kell felépíteni Szekszárd-térség márkanevét

A

Szekszárd és Térsége Turisztikai Egyesület 2011-ben alakult azzal a céllal, hogy Tolna megyében elsőként csatlakozzon az országban már kiépülőben lévő turisztikai desztináció menedzsment (TDM) rendszerhez. Az Egyesület 2012-ben sikeresen pályázott a helyi TDM-szervezetek számára kiírt DDOP pályázaton és közel 50 millió Ft összegű támogatást nyert el a céljai megvalósítására.

Az előző időszakban az infrastrukturális beruházások elvégzése mellett (új Tourinform iroda és turisztikai háttériroda kialakítása, irodabútorok és eszközök beszerzése) számos rendezvény szervezőjeként vagy társrendezőjeként (Fadd-Dombori Nyári Fesztivál, Szekszárdi Élményfürdő rendezvényei, Csörge-tavi Rockfesztivál, Márton Nap Szekszárdon) jelent meg az Egyesület és folyamatosan bővítette tagjai körét.

Turisztikai gyűjtőpont – Néhány éven belül szeretnénk Szekszárd és térségében egy olyan központi információs és turisztikai szolgáltató szervezetté fejlődni, amely az itt élők és idelátogatók számára teljes körű tájékoztatást tud nyújtani a térségi rendezvényekről, látnivalókról, szállás- és vendéglátóhelyekről – mondta Berlinger Attila, az Egyesület titkára. Ennek megteremtéséhez rövidesen elindul egy új turisztikai portál

www.visitszekszard.hu néven, mely szállásfoglalási rendszert, rendezvényés eseménynaptárt is tartalmaz és a térség turisztikai szolgáltatóinak gyűjtőpontja lehet.

Konferencia a fejlesztésekről, a térségi összefogás lehetőségeiről A TDM-szervezet az elmúlt pénteken Pörbölyön, a Gemenc Zrt. ökoturisztikai központjában tartotta szakmai konferenciáját, melyen a résztvevők több szakmai előadást hallhattak a következő évek várható megyei turisztikai fejlesztésekről, a TDM-rendszer jövőjéről és Szekszárd-Baja-Gemenc térségi összefogásról. A konferencián Semsei Sándor, az immáron több mint 80 helyi TDM-szervezetet képviselő Magyar TDM Szövetség elnöke

hangsúlyozta, hogy a jövőben csak azok a turisztikai régiók lehetnek versenyképesek, melyek egy közös brand-et tudatosan és szisztematikusan építenek fel – számos német, osztrák és francia példa igazolja azt, hogy a Burgenland, vagy a Süd-Tirol márkanév a hosszú évtizedek alatt beégett a turisták tudatába és egy-egy turisztikai desztináció területén működő valamennyi szervezet, több száz vagy ezer vállalkozás, attrakció tulajdonosa mind-mind ugyanazzal a márkanévvel azonosul és jeleníti meg minden szolgáltatásában, hirdetésében.

tással rendelkező üdülőhelyek területén működő TDM-szervezetek kivételével – valamennyi TDM-szervezet legfontosabb kérdéskörébe tartozik. Semsei Sándor elnök azt hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen lesz az idegenforgalmi adó rendezése és egyfajta turisztikai hozzájárulást igénylő rendszer kiépítésének mihamarabbi elindítása. Ausztriában és Németországban egy-egy turisztikai menedzsment szervezet éves büdzséjét a térségben tevékenykedő szálláshelyek, vendéglátóhelyek és turisztikai attrakció működtetői fizetik be egy közös kasszába,

TDM: a turisztikában érdekelt szereplők összefogása, szakmai támogatása Bócsa Barnabás, a Bajai Marketing Kft. ügyvezetője arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy Baja városa már évekkel ezelőtt tudatosan holdingrendszerbe szervezte a városban működő kulturális szolgáltatásokkal, turizmussal, rendezvényszervezéssel, helyi médiával és mindezek kiszolgáló egységeivel foglalkozó szervezeteket, városi cégeket. Több ezer nézőt vonzó musical fesztiválokat szerveznek, komoly infrastruktúrával és technikával rendelkeznek, melyet sok év alatt folyamatosan és szisztematikusan bővítettek.

Fenntarthatóság és a működés biztosítása A konferencián elhangzott a fenntarthatóság és az alapvető működés biztosításának kérdése is, mely – talán csak a nagy és minőségi szálláskapaci-

melyet az állam különböző forrásokkal, adókkal kiegészít. Egy ilyesfajta, több szereplős és több lábon álló rendszer megteremtheti azt a szakmai függetlenséget is, mely megteremti a lehetőséget a menedzsment szervezetnek, hogy a szakmai munkára koncentráljon és a tagjai érdekében minél több turistacsalogató attrakciót szervezzen és az adott márkanév, imázs népszerűsítésével foglalkozzon.

Mobil információs pontok Az Egyesület a közeljövőben egy egységes turisztikai táblarendszert is készít, melyeket Szekszárdon és a környékbeli turisztikai attrakciók közelében kíván elhelyezni. Rövidesen elkészülnek azok az információs pontok (faházak), melyeket rendezvényeken, fesztiválokon bérbe is vehetnek a TDM-szervezet tagjai, a nyári szezonban pedig az egyes településeken információs központként, egyfajta mini Tourinform irodaként működhetnek.


10

Egészség – Életmód

A vizsgált minták kétharmada szennyezett A

magyar boltokban kapható paprikában a megengedettnél sokkal több vegyszer van, erre utal a Greenpeace vizsgálata. A környezetvédő szervezet március elején, közjegyző jelenlétében hét áruházlánc boltjaiban 12 féle paprikát vett, a független laboratórium nyolcban húszféle vegyszermaradványt talált, erről a szervezet szakértői beszéltek a Greenpeace keddi budapesti demonstráción, amiről az MTI számolt be. A vizsgált mintának tehát a kétharmadában volt valamilyen szennyezés. A vizsgálatok hatféle különböző növényvédő szert mutattak ki egy Marokkóból és 7-félét egy Jordániából származó paprikában. A magyar zöldségek sem voltak vegyszermentesek, a vizsgált szentesi paprikában kétféle, nem engedélyezett vegyszert is találtak, az egyik hússzorosan, a másik harmincszorosan haladta meg a határértéket. Az a szer, amiből a megengedettnél hússzor több volt a zöldségben a több hazai botrányban is szereplő, génkárosító, lehetséges rákkeltő diklórfosz nevű rovarirtó szer volt. „A különböző vegyszerek együttes hatása kiszámíthatatlan: összeadódhatnak, sőt fel is erősíthetik egymás hatását. Ismert például, hogy egy rovarirtó szer toxicitása más anyag jelenlétében akár több mint az ezerszeresére is megnőhet. Ezen együttes hatásokat azonban a jogszabályok nem veszik figye-

A Greenpeace aktivistái a Veszélyes vegyszerek a paprikában című per formanszon

lembe„ – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője. A Greenpeace azt javasolja a fogyasztóknak, hogy az ökogazdálkodásból származó termékeket részesítsék előnyben a vásárláskor. Tömöri Balázs, a szervezet agrárkampányának vezetője azt mondta, a Greenpeace egész évben vizsgálni fogja a zöldségek és gyümölcsök vegyszermaradvány-tartalmát.

Kedd délután a Spar, amely egyike volt a hét vizsgált áruházláncnak, közleményben reagált a Greenpeace bejelentésére. Szerintük a Greenpeace állításaival ellentétben náluk nincsen mérgező paprika. Ők hétfőn kapták meg a Greenpeace által kért laboratóriumi vizsgálatok eredményét, amely szerint az egyik budapesti Sparban vásárolt paprika olyan vegyszerrel volt szennyezett, melynek használata a paprikatermesztés

során nem engedélyezett. A Spar válaszlevele szerint a laborvizsgálati jegyzőkönyvben szereplő terméket (zárt, műanyag tasakos paprika, 2*225 grammos kiszerelésben) a társaságuk nem is forgalmazza. Azt is megjegyezték, hogy szerintük az alkalmazott mintavételi eljárás nem felelt meg mindenben a szakma általánosan elfogadott szabályainak, az eredmény így nem ellenőrizhető (index.hu nyomán) és nem bizonyítható.

Életet menthet a teljes értékű gabona A

teljes értékű, azaz a maghéjjal, a korpával együtt, nagy mennyiségben fogyasztott gabonafélék 11 százalékkal csökkentették a légúti betegségek, 48 százalékkal a cukorbetegség és 15 százalékkal a rák okozta halálozás kockázatát. Tizenhét százalékkal csökkent a rák, a szívbetegség, a légzőszervi kórok és a cukorbetegség okozta idő előtti halálozás veszélye azoknál, akik minden elfogyasztott 1000 kilokalóriánként 34 gramm teljes értékű gabonafélét ettek – idézte a The Daily Telegraph a tanulmányt. Mindegyik teljes értékű, vagyis hántolatlan, finomítatlan gabonaféle – többek közt a búza és a zab – kedvező, betegségeket megelőző, a szervek egészségét őrző hatását kimutatták. Ezek a magvak ugyanis bővelkednek élelmi rostokban, ásványokban és antioxidánsokban. Nyolc amerikai állam több mint 367 ezer lakosának táplálkozását és egészségi állapotát követték átlagosan 14 éven keresztül a kutatók. Még az életkort, a dohányzást, a testtömegindexet és a testmozgás mennyiségét figyelembe véve is azt az eredményt kapták, hogy akik 1000 kilokalóriánként 34 gramm hántolatlan gabonafélét fogyasztottak, azoknál 17 százalékkal csökkent az idő előtti halálozás kockázata. „Eredményeink újabb kutatásokra, klinikai tesztekre sarkallnak, melyek tovább bizonyíthatják a teljes értékű gabonafélék, rostjaik és más tápanyagaik jótékony hatásait” – mondta Lu Qui, a kutatás vezetője. A kutatók szerint a teljes értékű gabonaféléknek egészségvédő tulajdonságaik lehetnek, többek közt gyulladásgátló hatásuk. A teljes kiőrlésű gabonában 25 százalékkal több a fehérje, mint a tisztított, finomított változatban. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a teljes értékű gabonafélék fokozhatják a csontok ásványi sűrűségét, csökkenthetik a vérnyomást, védik az egészséges bélflórát, és mérsékelhetik a cu(nlcafe.hu nyomán Fotó: johnthebodyman.com) korbetegség kockázatát.


11

Aktuális

A

húsvéti ünnep neve különböző nyelveken más és más. Közös eredete azonban, a húsvét héber neve, a pészah. A szó kikerülést, elkerülést jelent. Eredetileg a keresztény és a zsidó ünnep egybe is esett. A níceai zsinat i. sz. 325-ben szabályozta a keresztény ünnepek rendjét, ekkor vált el a két ünnep ideje. A húsvét angol neve: passover, átrepülést jelent. Gyakorta használják az Easter elnevezést, mely a német Oster szóval együtt keresendő. Őse egy germán istennő, Ostara az alvilág úrnője, ünnepe a tavaszi napéjegyenlőség idején volt. Lehet, hogy neve az East, a kelet szóból származik, s a napfelkeltére utal. A szó a magyarban nem található meg, de Csíkményságon a húsvéti körmenet neve: kikerülés, más vidékeken a feltámadáshoz kapcsolódik. A magyar szó: húsvét, az azt megelőző időszak, a negyvennapos böjt lezárulását jelzi. A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak, azaz nem esnek a Julián-naptár szerinti

A húsvét eredete, története és jelképei ténetét írja le a Hagada. A keresztény egyház szertartásaiban a hosszú ünnepi időszak átfogja a kora tavasz és a nyár elejei hónapokat. Az előkészületi idő a nagyböjt, amely Jézus negyvennapos sivatagi böjtjének emlékére, önmegtartóztatására tanít. Ezt nagyobb, kisebb ünnepek követik s a húsvéti ünnepkör a

Húsvéti jelképek, szimbólumok

Régebbi időkben a fiatal legények csapatokban járták a falvakat és vízzel alaposan meglocsolták a leányzókat. A lányok hálából, hogy nem maradtak szárazak, hímes tojásokat osztogattak nekik. Mára a szokás modernizálódott, a fiúk nem csapatokban mentek a lányokhoz és előkerültek a kölnisüvegek is

Barka: A barka bolyhos virágainak különleges gyógyerőt tulajdonítottak a régiek. Ha a családi tűzhelybe dobták, megóvta a házat a bajoktól, lenyelve pedig gyógyszerként elmulasztotta a torokfájást. Bárány: A legősibb húsvéti jelkép a bárány. Eredete a Bibliában keresendő. Az ótestamentumi zsidók az Úr parancsára egyéves hibátlan bárányt áldoztak, s annak vérével bekenték az ajtófélfát, hogy elkerülje őket az Úr haragja. A húsvéti bárány Jézust is jelképezi. A Bibliában Krisztus előképe volt az a bárány, amelyet a zsidók Egyiptomból való kimenetelük alkalmával ettek, és amelyet nap mint nap feláldoztak a jeruzsálemi templom oltárán. Az Újtestamentumban Jézus Krisztus az emberiség váltságára jött a földre: „Krisztus a mi bárányunk, aki megáldoztatott érettünk„. Nyúl: A másik húsvéti állat, a húsvéti nyúl megjelenésének magyarázata már jóval nehezebb. Az ünnep termékenységgel kapcsolatos vonatkozásában magyarázat lehet a nyúl szapora volta. Mivel éjjeli állat, a holddal is kapcsolatba hozható, amely égitest a termékenység szimbóluma. Nyúl és tojás ősi kapcsolata a

év ugyanazon napjára minden évben. A Nap mozgása mellett a Hold mozgásától is függ a dátum némileg a héber naptárhoz hasonló módon. A húsvét helyes időpontja gyakran vita tárgya volt. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel, melynek elemei a feltámadás, az újjászületés. Húsvét napja az 1582-ből származó egyházi szabályzat szerint a tavaszi holdtölte utáni első vasárnapra esik: március 22 és április 25-e közé. (Ezt mondja ki a niceai zsinat határozata is i. sz. 325-ben) A húsvét kialakulásában fontos szerepet játszik a zsidó húsvét, a pészah. E vallás tanítása szerint e napon ünneplik a zsidók az egyiptomi rabságból való menekülésüket. Az Ótestamentum szerint a halál angyala lecsapott az egyiptomiakra, a zsidók kapuja azonban egy frissen leölt bárány vérével volt bekenve, így az ő házukat „elkerülte„. Az Egyiptomból való kivonulás tör-

kutatók szerint a germán hagyományok alvilági istennőjének legendájában jelenik meg: eszerint a nyúl eredetileg madár volt, s az istennő haragjában négylábú állattá változtatta. E különös tulajdonságú állat hozzánk is német közvetítéssel került, de kialakulását homály fedi. Az is lehet, hogy tévedésről van szó, mert régen egyes német területeken húsvétkor szokás volt gyöngytyúkot ajándékozni tojásaival együtt. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, röviden Hasel.

pünkösddel zárul. A ciklus a karácsonyi ünnepi szakasz párja, de jóval régebbi annál. Latin neve: Septuagesima – hetvened, mert hetven napig tart, húsvéti időnek is nevezik. Húsvétkor ünnepli a kereszténység Jézus Krisztus feltámadását. A húsvét a legrégibb keresztény ünnep és egyúttal a legjelentősebb is az egyházi év ünnepeinek sorában. A húsvét ünnepét megelőző vasárnap, virágvasárnapon arról emlékezik meg az egyház, hogy Krisztus pálmaágakat lengető tömeg éljenzése közepette vonult be szamárháton Jeruzsálembe. A nagycsütörtök (zöldcsütörtök) Krisztusnak az Olajfák-hegyén történt elfogatását idézi emlékezetünkbe. Nagypéntek Krisztus Pilátus általi halálra ítélésének, megostorozásának és kereszthalálának a napja. Nagyszombat este körmenetekkel emlékezik meg a keresztény világ arról, hogy Jézus – amint azt előre megmondta – harmadnap, azaz húsvétvasárnap hajnalán feltámadt halottaiból.

A félreértés abból is eredhet, hogy németül a nyúl neve Hase. Mindenesetre a tojáshozó nyúl igen népszerűvé vált, a múlt század végén a képes levelezőlapok elterjedésével igen sokfelé eljutott. A tojás: A tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek legősibb jelképe. Bármilyen kicsi is, képes a világegyetem nagyságát s az élettelenből az élőbe való átmenet rejtélyét jelképezni. Fontos szerepe van a húsvéti étrendben is, de a tojások színezése, díszítése is régi korokra nyúlik vissza. A leggyakrabban használt szín a piros, magyarázatát a színek mágikus erejébe vetett hit adhatja. A pirosnak védő erőt tulajdonítottak. A tojások piros színe egyes feltevések szerint Krisztus vérét jelképezi. A tojásfestés szokása, s a tojások díszítése az egész világon elterjedt. A tojásfestés népszokásként elsősorban Kelet-Európában maradt fenn a XXI. századig. Eredetileg egyszínűek voltak, pirosas színüket növényi festőanyagoktól kapták. Erre szolgált a vöröshagymahéj, a börzsöny, a bíbortetű. Később kialakultak a feliratos tojások. A díszítést viasszal „írták„ a héjra, melyet festés után lekapartak. Lehetett a szöveg név, üzenet, esetleg a keresztény jelképek valamelyike. Magyarországon a festett, díszített tojás ajándékozása elsősorban a húsvéti locsolkodáshoz kapcsolódik. A díszített

tojások festésének formái, a minták elrendezése tájegységenként változott. A tojás, a belőle kikelő madárral, a sírjából feltámadó Krisztust is jelképezi, amellett, hogy a termékenység ősi jelképe is. A téli időszak utáni első tojások éppen húsvét idejére estek, valószínűleg ezzel függ össze, hogy az emberek a tavasz érkezése feletti örömüket a tojások kifestésével, hímzésével fejezték ki. (husvet.hu nyomán Fotók: vilagutazo.blog.hu, i.telegraph. co.uk, m.cdn.blog.hu, cdn2-b.examiner.com)


12

Egészség – Életmód – Sport

Angliában is túl sok a külföldi labdarúgó

Ö

t nagy tekintélyű, korábbi kiváló vezetőedző közös levélben biztosította támogatásáról Greg Dyke-nak, az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) elnökének azon tervét, mely szerint a jövőben a hazai játékosokat szeretné előtérbe helyezni a Premier League-ben, írja az MTI.

Glenn Hoddle, Kevin Keegan, Sven-Göran Eriksson, Graham Taylor és Steve McLaren egyetért Dyke-kal abban, hogy az angol válogatott azért nem tud komoly sikereket elérni, mert a bajnokságban nagyon visszaszorultak az angol játékosok, a hazai fiatalok nehezen, vagy egyáltalán nem jutnak lehetőséghez. Ma valami nagyon hasonlót mondott Csányi Sándor MLSZ-elnök is a hazai viszonyokról. A trénerek levelükben felhívták a figyelmet arra, hogy amíg húsz éve a játékidő hetven százaléka esett az angol futballistákra az élvonalban, addig jelenleg ez a szám mindössze 32 százalék. (sportgeza.hu nyomán)

Katharina Witt bálkirálynőként lép a jégre Szegeden K

atarina Witt olimpiai, világ- és Európa-bajnok német műkorcsolyázónő is fellép a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A 49 éves egykori kiválóság látványos show-elemekkel színesített Álarcosbál című produkcióban a bálkirálynőt alakítja majd.

A Béres Attila rendezésében színre kerülő Verdi-opera különlegessége lesz, hogy az előadás csúcspontján, a báli jelenetben hatalmas jégpályává alakul a színpad, és látványos jégtáncrevüt láthat a közönség. A népszerű műkorcsolyázó ebben a részben jelenik majd meg. Az Álarcosbált július 3-án és 4-én láthatja a közönség a szegedi Dóm téren. Katarina Witt jelmezét a neves divattervező, Náray Tamás tervezi. Katarina Witt 1965. december 3-án született az NDK-ban, Staakenben. Kivételes karrierrel büszkélkedhet műkorcsolyázóként. Az 1984-es és 1988-as olimpiai győzelem mellett négyszer nyerte el a világbajnoki és hatszor az Európa-bajnoki címet. 1988 után Észak-Amerikában közös jégtáncműsorban turnézott együtt Brian Boitano amerikai műkorcsolyázóval. 1994-ben újra rajthoz állt Lillehammerben az olimpián, ahol a közönség kedvence volt, komoly sikert azonban már nem ért el.

Katarina Witt nemcsak profizmusával, hanem kreatív tehetségével is kitűnik a jégtáncosok közül: nemzetközi jégtánc-showk kitalálója, alkotója, szereplője és producere. 1995ben megalapította With Witt névre keresztelt cégét, melynek olyan látványos produkciók létrehozását köszönheti a világ, mint például a Divas on Ice. 2005-től működő alapítványa mozgáskorlátozott gyermekek és fiatalok sportolását segíti.

Az Egyesült Államokban a filmezés iránt is érdeklődni kezdett: 1990ben Emmy-díjat kapott a Carmen a jégen című filmben nyújtott alakításáért. 1998-ban feltűnt a nagy sikerű Ronin című akciófilmben, többek közt Robert de Niro partnereként. Napjainkban német kereskedelmi televíziók szakkommentátoraként is tevékenykedik. Rajongói nem felejtik, hogy 1998-ban a Playboyban is megmutatta bájait. (origo.hu nyomán)

Az orvoslás egyik legnagyobb kihívása A

z elhízás a XXI. század orvoslásának egyik legnagyobb kihívásai közé tartozik. Az elhízottak száma 1980 óta megháromszorozódott a világon, és a drámai növekedés – úgy tűnik – továbbra sem áll meg: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése 2015-ben már 2,3 milliárd túlsúlyos és 700 millió elhízott emberrel számol.

A hazai adatok sem jobbak, Magyarországon a lakosság közel kétharmada súlyproblémával küzd. Az elhízás és az általa okozott betegségek világszerte az összes halálozás 10-13 százalékáért felelősek, valamint az egészségügyi ráfordítások 2-8 százalékát emésztik fel. Az elhízás nemcsak esztétikai probléma, hanem számos betegség kialakulására hajlamosít, így a szív- és érrendszeri megbetegedések, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérzsírszint, magasvérnyomás-betegség, valamint légző-és mozgásszervi megbetegedések, illetve bizonyos daganatok is gyakrabban fordulnak elő az elhízottak között.

Idült betegség Definíciója szerint az elhízás a szervezet zsírtartalmának kóros mértékű felszaporodásával jellemzett krónikus megbetegedés, mely a testi-lelki egészséget károsan befolyásolja.

Az elhízás súlyosságának kifejezésére számos osztályozás használatos, ezek közül a testtömeg-index (angol nevén body mass index, BMI) a legelterjedtebb, mely a testtömeg és a testmagasság méterben kifejezett négyzetének a hányadosa (kg/m2). Felnőtteknél 25 kg/m2 feletti BMI esetén túlsúlyról, 30 kg/m2-t meghaladó BMI-nél pedig elhízásról beszélünk (a normális BMI 18,5-25 kg/m2 közötti). Megemlítendő, hogy elhízott és elhízott között is van különbség: a legújabb kutatási eredmények alapján a férfias jellegű, hasra terjedő elhízás (alma típus) kedvezőtlenebb a szövődmények kialakulása szempontjából, mint a nőies jellegű, csípőre terjedő (körte típusú) elhízás. Ennek jellemzésére leginkább a haskörfogat mérése használatos, melyet a csípőlapát legfelső pontja és a legalsó borda alsó széle közötti távolság felénél mérünk; és

ideális esetben nem haladja meg férfiak esetén a 94, nők körében a 80 cm-t. A betegvizsgálat során nem csak az elhízás jeleit keressük, hanem az esetleges családi halmozódás, az étkezési szokások és a fizikai aktivitás irányában is tájékozódunk, valamint keressük a társbetegségek, szövődmények klinikai és laboratóriumi jeleit is.

Kezelés élethosszig Az elhízás kezelésében alapvető a reális, nem túlzó célok egyénre szabott kitűzése. Érdemes már az elején leszögezni, hogy az elhízás krónikus betegség, így a kezelés is évekig, leginkább élethosszig tartó folyamat; emiatt a beteg tartós motivációjának megnyerése alapvető. Fel kell arra is hívnunk a figyelmet, hogy a túl hirtelen bekövetkező, vagy túlzott mértékű fogyás a szervezet szá-

mára káros is lehet, mivel a máj elzsírosodását és a szív-érrendszeri betegségek súlyosbodását okozhatja. Ennek megfelelően három célt érdemes megfogalmazni a beteggel való találkozáskor: – a további testtömeg-növekedés megelőzését; – a jelenlegi testtömeg csökkentését; – az elért alacsonyabb testtömeg megtartását hosszabb időtartamra (visszahízás megelőzését). Számokban kifejezve ez fél év alatt elérendő 5-10 százalékos testtömeg-csökkenést, vagy mintegy heti fél-egy kg-os fogyást jelent. Az elhízás kezelése a piramis-szerűen egymásra épülő módszerek együttesére alapul: alapvető az életmód (étrend és fizikai aktivitás) megváltoztatása, melyre a pszichés vezetés (viselkedésterápia), szükség esetén a gyógyszeres kezelés épül, legvégső esetben pedig – a piramis csúcsán – a sebészeti beavatkozás jön szóba. (szivderito.hu nyomán)


Autó-motor

13

Itt az új Ford Galaxy A Ford nagy arculat-egységesítésének egyik utolsó alanya a Galaxy egyterű: ez is megkapta az Aston Martin fazonú hűtőrácsot, de ha már költöttek az átalakításra, hát a kilenc éve változatlan modell többi burkolóelemét sem hagyták érintetlenül. Ám mindezt sikerült úgy kivitelezni, hogy az autó karaktere nem igazán változott. Első látásra fel sem tűnik, hogy az orr-részen kívül más is változott, pedig ha alaposabban megnézzük, felfedezhetjük, hogy az autó oldalán is mások a díszítőélek, és a felületek is lágyabb ívűnek tűnnek. Ugyanakkor az autó arányai, az oldalablakok és a tető formája és a farrész kialakítása arra utal, hogy az karosszéria tartóelemein nem változtattak érdemben, vagy ha mégis, követték a leköszönő modell jellegzetes arányait.

Természetesen a forma átdolgozása nem az egyetlen változás: a gyáriak szerint hátul sikerült egy centivel nagyobb fejteret kialakítani és kényelmesebbre hangolni a hátsó futóművet az oldalstabilitás csökkentése nélkül. A motorpaletta is korszerű négyhengeresekből áll, kétféle turbós benzinesből – a kisebb 1,5 literes és 160 lóerős, a nagyobb pedig 2 literes és 240 lóerős – és négyféle dízelből. Ez utóbbiak mindegyike kétliteres, vagy egy változó geometriájú turbófeltöltővel, 120, 150 vagy 180 lóerővel, vagy kétturbós feltöltőrendszerrel, amellyel a teljesítménymaximum 210 lóerő. A lényeg persze változatlan: a Galaxy továbbra is a Ford nagy, hétüléses családi egyterűje marad, bár kérdéses, hogy a masszív frissítésnek látszó modellváltás elég lesz-e további öt-hat évre a frissebb tervezésű konkurensekkel szemben. (totalcar.hu nyomán)

Mennyit kell fizetni, ha elkap a szupertraffipax? Milyen szabályszegésért mennyit kell fizetni a csodafegyver áldozatainak? A hamarosan büntető új eszközök közel tucatnyi szabálysértést lesznek képesek rögzíteni. Itt van, hogy melyikért mekkora a bírságot tartalmazó csekket hozhat a jövőben a postás. Gyorshajtásért: 30 000-300 000 Ft, kihangosító nélkül telefonálásért: 30 000 Ft, biztonsági öv nélküli autózásért: 10 000, 15 000 vagy 20 000 Ft (lakott terület, vidék, autópálya), jelzőlámpa tilosán áthajtásért: 50 000 Ft, vasúti átjárón tiltott áthajtásért: 60 000 Ft, záróvonal átlépéséért: 30 000 Ft, kötelező haladási irány megszegéséért: 50 000 Ft, tiltott behajtásért: 30 000 Ft, autópálya leállósávjában jogtalan megállásért: 40 000 Ft, autópálya leállósávjában haladásért: 100 000 Ft, buszsáv jogosulatlan használatáért: 20 000 Ft, buszsávban haladásért: 30 000 Ft, lejárt műszakival autózásért: 40 000, 50 000 vagy 60 000 Ft (attól függően, hogy 3, 6 vagy 12 hónapja járt le). Képesek lesznek átlagsebesség-mérés alapján büntetni? Onnan nézve is meglepő a tesztüzem kitolása, hogy kérdésemre már 2013 januárjában azt írta az ORFK: várhatóan 2015. márciusig megvalósítják a nagyszabású projektet a közlekedők totális ellenőrzésére. És tudják miről leveleztünk még két éve? Arról, hogy a rendőrség gőzerővel készül a Magyarországon még sosem alkalmazott section control bevezetésére is. Igen, már két éve készülnek erre. De mi is ez pontosan? A lényeg, hogy egy adott útszakasz több pontján – de az elején és a végén biztosan –, járműazonosító és egyben sebességmérő műszerek figyelik az autókat. Azonosítják a kocsikat, folyamatosan mérik a sebességüket, és a szakasz végén átlagsebességet számolnak. Ha ez az átlagsebesség több az adott úton megengedettnél, akkor a rendszer automatikusan eljárást indít a gyorshajtó ellen. A bizonyítékok adottak: megvan a sebesség, a rendszám, a fotók stb.

Szó szerint idézem, hogy mit válaszolt a rendőrség arra a két kérdésemre, hogy a most bemutatott rendszer képes-e erre, és, hogy élesben mérnek-e majd átlagsebességet. „A komplex projekt keretében kialakításra kerülő VÉDA rendszer rendelkezni fog mindazon technológiai lehetőségekkel, amelyek az átlagsebesség (szakaszsebesség) ellenőrzéséhez és a jogsértések joghatásos dokumentálásához szükségesek. Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy a rendszertervezés részét képző igazgatásszervezési feladatok keretében feltárásra kerülnek az átlagsebesség-mérés bevezetéséhez kapcsolódó jogalkotási és jogszabály módosí-

tási feladatok is. Tehát a technológiai alapok megteremtésén túlmenően jogalkotói döntések is szükségesek lehetnek a szakasz„ sebesség-ellenőrzés bevezetéséhez. Mennyire pontosak? Meddig látnak el? Olvasnak rendszámot sötétben és esőben? 100 km/órás sebességig „3 km/ „ óra vagy ezen belüli pontosságra képesek a KKEP-k. 100 km/óra felett száguldó kocsik mérésénél pedig „3 százalék vagy ezen belül kell lennie minden alkalmazási „ körülmény mellett . A hatótávval kapcsolatban nem terítette ki a kártyáit az ORFK, így fogalmaznak: „A fix telepítésű KKEP részét képező közúti ellenőrzésre szolgáló járműsebesség-mérő egység tervezetten

RADAR-os mérési elvű lesz, így az ennek megfelelő mérési távolsággal fog dolgozni. A változtatható helyű KKEP lézeres mérési elvű, így több száz méter távolságból is „ képes megállapítani a jármű sebességét. No, de mikor látnak, mikor nem? „Az extrém időjárási és látási viszonyoktól eltekintve az eszközök képesek lesznek éjszaka és csökkent látási viszo„ nyok között is a sebességmérésre. Nappal színes képet rögzít a rendszer, éjjel „ fekete-fehéret. A KKEP-k az észlelt esemény jellegéhez igazítva állókép felvételt, állóképekből készített sorozatfel-

vételt, illetve egyes jogsértések kapcsán „ videó felvételt készítenek. Mennyibe kerül? A VÉDA automata közlekedés-ellenőrzési rendszer (ez a hivatalos és teljes neve) összesen 365 fixen telepített, továbbá 160 mobil készülékből áll majd össze az év végéig. Az ORFK nemrég kiadott menetrendje szerint ebben az ütemezésben: 2015. március – A mobil intelligens kamerák (KKEP) alapszintű üzembe állítása (1. lépcső), 2015. június – A mobil kamerák funkcióinak bővítése (2. lépcső), 2015. III. negyedév – A fix telepítésű kamerák üzembe helyezése, 2015 vége – A komplex rendszer üzembe állása.

Mindez összesen 15 milliárdba kerül EU-s támogatásból és hazai forrásból. Ebből a 160 mobil készülék tervezése, gyártása, szállítása, üzembe helyezése és további funkciókkal történő bővítése mintegy 900 millió forint. A 365 fix készülék tervezésének, gyártásának, szállításának, telepítésének és a kapcsolódó szolgáltatások nyújtásának költsége hozzávetőleg 8 milliárd forint. Ezen felül 825 millióba kerül a „közlekedésbiztonsági automatizált feldolgozó és információs rendszer kialakítása és az alkalmazásfejlesztési feladatokhoz, a bevezetéshez „ kapcsolódó szolgáltatások biztosítása . Mit csinál, ha lopott kocsit lát? És ha más probléma van az autó-rendszám együttesével? Őszinte kíváncsisággal várjuk, egyúttal reméljük, hogy lopott autók és tolvajok tömegét vadássza le az új rendszer. Tűrhetetlen, hogy pl. a Budapestről eltűnt gépjárműveknek mindössze a 2,6 százalékát (!) találják meg a 2013-as adatok szerint. Nagy előnye az újdonságnak – hangsúlyozzák a rendőrök –, hogy automatikusan felismeri a rendszámokat, ami után képes adatokat kérni a hatósági nyilvántartásból. Azaz kiszúrja a körözött rendszámokat, az ígéret szerint júniustól. Ha ilyesmi történik, „a jelzés az illetékes rendőri szervhez fog érkezni, ahol döntenek a szükséges, illetve lehetséges intézke„ désről . Itt is csak reméljük, hogy azonnal bepattannak a 185 lóerős Mercik, vagy a 313 lóerős vadiúj rendőr-Audik egyikébe, és rögvest nyakon csípik a bűnözőket. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi van, ha nem körözött a rendszám, ámde valamiért mégsem oké az autó. Mondjuk a lila BMW-hez tartozó XYZ-987 rendszámot zöld Merci orrán látja a rendszer. Ilyenkor történik valami? „A KKEP-k egyik rögzített alapfunkciója a rendszámfelismerés. Az automatizált komplex ellenőrzések során a VÉDA rendszer képes lesz a járműkategóriák azonosítására és a kapcsolódó informatikai rendszerek igénybevételével a járműnyilvántartásban szereplő adatokkal „ történő összevetésre . (vezess.hu nyomán)


14

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853 Szekszárdon a Jókai utcában 53 m2-es 2 szobás 3. emeleti lakás eladó. Irányár: 8,9 M Ft. H269751. +36 70 454 2351.

Szolgáltatás

Szekszárdon 59 m2-es 2 szobás 2. emele-

15 fős kisbusz bérelhető.

ti lakás eladó. Irányár: 8,1 M Ft. H270170. +36 70 454 2356.

Sofőrrel, üzemanyaggal: 110 Ft/km. Érdeklődni: 06 70/545-82-16

Szekszárdon 28 m2-es földszinti, 1 szo-

Hidegburkolást, kőművesmunkát vállalok kedvező áron. Tel.: 06-70/6610-114.

bás kis lakás eladó. Irányár: 4,39 M Ft. H270977. +36 70 454 2356. Szekszárdon a Cseri János utcában 115 m2-es 3 szobás sorház eladó. Irányár: 26,9 M Ft. H271179. +36 70 454 2351. Szekszárd déli részén eladó egy 59 m2-es 2+1 szobás 3. emeleti lakás. Irányár: 7,9 M Ft. H271931. +36 70 454 2351.

Penészmentesítés, nyílászárók szigetelése, passzítása, szellőzők beépítése, redőnyök, rovarhálók, árnyékolók javítása, készítése. Telefon: 06-30/294-6022. www.javitom.hupont.hu

Ingatlan Harkányban egyszobás apartman eladó. Telefon: 06-20/964-6642.

Szekszárdon az északi Shell kúttal szemben 58 m2-es 1+2 szobás lakás eladó. I.ár: 10 M Ft. H273493. +36 70 454 2356.

Adás-vétel

Szekszárdon a Wosinsky ltp.-en téglaépületben, 2 szobás, földszinti, 52 m2 lakás eladó. Tel.: 06-30/336-3356.

Szekszárdon a Herman O. ltp-en 54 m2-es 1+2 szobás gázfűtéses lakás eladó. I.ár: 8,9 M Ft. H273783. +36 70 454 2356.

Futó és álló muskátlik, sziklakerti növények nagy választékban. Pál kertészet, Tolna, Katona u. 7. Tel.: 74/441-752.

Szekszárdon eladó 2 szintes iker családi ház 80 m2-es utcára néző része a Szőlőhegyi elágazásnál. Irányár: 22 M Ft. Érd.: 06-30-665-3722.

Szekszárdon 125 m2-es 3 szobás családi ház 708 m2-es telken eladó. Irányár: 6,8 M Ft. H273936. +36 70 454 2360.

9 éves Suzuki Swift GLX szgk. megkímélt állapotban, 52000 km-rel+ 4db téli gumi eladó. Telefon: 06-74/440-515, 06-20/9390-815.

Tengelic-Júliamajorban eladó egy 98 m2-es, 3+1 szobás ház. Irányár: 3,9 M Ft. H263621. +36 70 454 2351.

Szekszárdon az Alisca utcában 52 m2-es 2 szobás, 3. emeleti lakás eladó. Irányár: 7,8 M Ft. H267307. +36 70 454 2351.

Tolnán a Festetich utcában eladó egy 110 m2-es 3 szobás családi ház. Irányár: 7,9 M Ft. H260103. +36 70 454 2356.

Szekszárdon 125 m2-es 3+3 szobás két szintes családi ház eladó. Irányár: 19,5 M Ft. H267895. +36 70 454 2351.

Tolnán a Bánya köz utcában 4+1 szobás családi ház 374 m2-es telken eladó. Irányár: 16,8 M Ft. H240726. +36 70 454 2351.

Szekszárdon eladó egy 109 m2-es 3+1 szobás kétszintes sorházi lakás. Irányár: 29,5 M Ft. H268602. +36 70 454 2351.

Tolnán a Damjanich utcában 231 m2-es 6+2 szobás központi fűtéses ház eladó. I.ár: 29,9 M Ft. H157135. +36 70 454 2356.

Szekszárdon eladó egy 51 m2-es 2 szobás első emeleti gázos lakás. Irányár: 8,49 M Ft. H269349. +36 70 454 2356.

Tolnán eladó egy 125 m2-es 4 szobás polgári jellegű tornácos ház. Irányár: 19 M Ft. H269786. +36 70 454 2356.

Szekszárdon a központhoz közel eladó egy 239 m2-es 5+1 szobás ház. Irányár: 22,9 M Ft. H269552. +36 70 454 2350.

Tolnán 84 m2-es 2+1 szobás családi ház 418 m2-es telken eladó. Irányár: 12,9 M Ft. H269963. +36 70 454 2351.

 Bátaszéken a Deák F. u.-ban 96 m2-es 3+1 szobás családi ház eladó. H261589. +36 70 454 2351. Irányár: 7,2 M Ft  Bonyhádon a főút mellett rendezvények megtartására is alkalmas, 300 m2-es működő étterem eladó. UZ001861. +36 70 454 2351. I.ár: 29,9 M Ft  Bonyhádon 130 m2-es 2+3 szobás, háromszintes, padlófűtéses családi ház eladó. H260319. +36 70 454 2351. Irányár: 33 M Ft  Decsen a Duna utcában 88 m2-es, 3 szobás, gázfűtéses családi ház eladó. H262718. +36 70 454 2351. Irányár: 5,999 M Ft  ÁRESÉS! Bonyhádon eladó egy 166 m2-es házból és 6000 m2-es telekből álló magánbirtok. H153797. +36 70 454 2351. Irányár: 19,9 M Ft  Faddon a Béke utcában 76 m2-es 2 szobás gázfűtéses tégla ház eladó. H260101. +36 70 454 2356. Irányár: 4 M Ft  Mórágyon a Szabadság utcában 2+2 fél szobás tégla családi ház eladó. H239814. +36 70 454 2351. Irányár: 6,9 M Ft  Nagymányokon fémipari tevékenységet 2 végző 2000 m -es telephely eladó. IP001532. +36 70 454 2351. Irányár: 55 M Ft  Pincehelyen eladó egy 72 m2-es 3 szobás gázfűtéses tégla családi ház. H269196. +36 70 454 2351. Irányár: 4,5 M Ft  Sióagárdon 74 m2-es, 1+2 szobás tégla családi ház szőlőskerttel eladó. H246580. +36 70 454 2351. Irányár: 10,5 M Ft

(Nem csak moletteknek) 40-es mérettől

ÚJ TAVASZI KOLLEKCIÓ ÉRKEZETT! 20-30-40-50% árengedmény! SZEKSZÁRD, RÁKÓCZI U. 30. Nyitva: H-P 9-17.30 • Tel.: 06-20/433-4419

Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központ Bt. 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

Legyen tudósítónk és fotóriporterünk! Ha egyesületi kirándulás, osztálytalálkozó, emlékezetes koncert vagy kiállítás, érdekes baráti vagy közösségi esemény történt környezetében, netán egy helyi programot szeretne megörökíteni, saját gondolatát, képeit megosztná másokkal is, akkor küldje el és a tmkronika.hu-ban hírt adunk róla. Kérjük, nevét, elérhetőségét is közölje! Legyen a munkatársunk, ne csak olvassa, írja is az online Krónikát! E-mail címünk: kafi50@t-online hu

RENDEZVÉNYHANGOSÍTÁS! Telefon: 06-20/474-2828

SZÓRÓLAPTERJESZTÉST

VÁLLALUNK – referenciákkal! Tel.: 74/414-853, 06 20/9686-992

 Szálkán bejáratott művésztábor, kiszolgáló épületekkel eladó. H127455. +36 70 454 2350. Irányár: 99 M Ft  Szekszárdon 160 m2-es üzlethelyiség vállalkozási célra eladó. UZ002728. +36 70 454 2351. Irányár: 10 M Ft  Szekszárdon városi panorámával rendelkező 181 m2-es 4+1 szobás családi ház eladó. H255751. +36 70 454 2356. Irányár: 26,2 M Ft  Szekszárdon a Parászta utcában 145 m2-es, 3+2 szobás, gázfűtéses családi ház eladó. H255844. +36 70 454 2351. Irányár: 29,9 M Ft  Szekszárdon a Táncsics utcában 2. emeleti, 2 szobás gázfűtéses lakás eladó. H261384. +36 70 454 2351. Irányár: 8,45 M Ft  Szekszárdon a Toldi utcában eladó egy 54 m2-es, földszinti 2 szobás lakás. H263582. +36 70 454 2351. Irányár: 10,5 M Ft  Szekszárdon eladó a Major utcában egy 106 m2-es, 3 szobás családi ház. H263592. +36 70 454 2351. Irányár: 16,9 M Ft  Szekszárdon a Szőlőhegy utca végén zártkerti ingatlan, telek eladó. T015179. +36 70 454 2351. Irányár: 2,1 M Ft  Szekszárdon a Bródy S. utcában eladó egy 2 160 m -es háromszintes sorház. H266308. +36 70 454 2351. Irányár: 26,9 M Ft  Szekszárdon eladó egy 72 m2-es 2+1 szobás, 1. emeleti lakás garázzsal. H267025. +36 70 454 2351. Irányár: 17,9 M Ft

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt.

Árnyékolástechnika, redőnyjavítás garanciával.

Szekszárdon ügyvédi iroda vagy üzlet számára földszinti ingatlan eladó. Irányár: 23,9 M Ft. UH004155. +36 70 454 2351.

Szekszárd központjában a Széchenyi utcában lakás eladó. Tel.: 06-30/374-1176.

„MOLETT NŐI DIVAT

április 30-ig

HA NEM KAPJA, KÉRJÜK JELEZZE! Tisztelt Olvasónk! A Tolna Megyei Krónika terjesztésével kapcsolatos észrevételét, esetleges reklamációt megteheti a kiadóban személyesen, illetve az alábbi telefonszámokon: 74/414-853, 06-20/968-6992

Április 3. péntek

-2; 3 °C

7; 11 °C

Április 4. szombat

-2; 3 °C

8; 14 °C

Április 5. vasárnap

1; 6 °C

6; 11 °C

Április 6. hétfő

-1; 3 °C

8; 13 °C

Április 7. kedd

-1; 5 °C

8; 13 °C


15

Aktuális – Programajánló

Modern Tannhäuser-botrány T öbb ezren követelték a Novoszibirszki Opera- és Balett-színház igazgatójának, Borisz Mezdricsnak a menesztését, miután az intézmény műsorra tűzte a Tannhäuser című operát.

darab körül azután izzottak fel a kedélyek, hogy helyi egyházi vezetők a vallási szimbólumok nem rendeltetésszerű felhasz-

Tyimofej Kuljabin rendezése napjainkba helyezi Wagner operájának a cselekményét, amelyben Tannhäuser egy rendező, aki – sajátos, megbotránkoztató – filmet forgat Jézus Krisztusról. A tavaly decemberben bemutatott

www.csengey.hu

Paksi Tavaszi Összművészeti Fesztivál programjaiból: • Április 11-én 9 órakor Csengey Dénes Kulturális Központban: Nyitórendezvény: Ki Mit Tud Paks 2015 általános- és középiskolás diákok számára. • Április 12-én 16 órakor az Evangélikus templomban: A kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Iskola Régi zenekarának műsora. • Április 13-án 17 órakor a Pákolitz István Könyvtárban: Jónás Tamás költői estje. Közreműködik: Bese Dóra megzenésített versekkel.

• Április 14-én 17.30-kor Művelődési Ház emeleti kiállítójában: Mai nagybányaiak – válogatás a nagybányai képzőművészek alkotásaiból. • Április 14-én 18 órakor Csengey Dénes Kulturális központban: Közkincs Szabadegyetem – Művészetterápia, a gyógyítás és egészségmegőrzés egyik eszköze. Fábiánné Harkácsi Judit klinikai szakpszichológus, művészetterapeuta előadása. • Április 16-án 19 órakor Csengey Kulturális Központban: Virtuózok hangverseny.

7030 Paks, Gagarin u. 2. Tel.: 75/830-350 • Fax: 75/519-088 E-mail: info@paksivmk.hu

nálatával vádolták meg a teátrumot. Biztatásukra az ügyészség büntetőfeljelentést is tett az igazgató és a rendező ellen. Az alkotókat végül – március 10-én hozott határozatában – felmentette a bíróság bűncselekmény hiányára hivatkozva. Richard Wagner művének eredeti változatában a hős, Tannhäuser önként vállalja a fogságot Vénusz istennőnél, mielőtt a pápánál keresne megváltást szexuális kicsapongásaira. (fidelio.hu nyomán) • Április 18-án 14 órakor: Ékszerkészítés nemezből Szabóné Kelemen Katalin vezetésével. • Április 18-án 18 órakor Csengey Kulturális Központban: Verselő antológia 2014 könyvbemutató. Közreműködik a Paksi Amatőr Színjátszó Stúdió, vezeti: Hefner Erika. Házigazda: Komáromi János. • Április 18-án 18 órától a Dunakömlődi Faluházban: Szabadkezes grafikák – A Gemenc állatvilága címmel Gaál László grafikából nyílik kiállítása. Közreműködik: Ifjú Szívek Táncegyüttes. • Április 27-án 19 órakor Csengey Kulturális Központban: Benkó Dixiland Band koncert. Jegyár. 1500 Ft.

Áprilisi programajánló: • Április 9-én, csütörtökön, 9.30-tól Agóra Bödő teremben, 7 alkalommal Ringató foglalkozás indul 0-3 éves gyermekek, szülők és nagyszülők részére. Vezeti: László Virág fuvolatanár. Részvétel: ingyenes. • Április 9-én 19 órakor a Költészet Napján a Rendezvényteremben: Tudod, hogy nincs bocsánat – József Attila verseit adja elő Hobo. • Április 17-én 19 órakor a Színházteremben: Szeressük egymást

gyerekek – Kovács Gergő 20 éves jubileumi koncertje. Operett, musical, jazz és dalest. Vendégfellépők: Málinger Anita – ének, Lányi Péter zongoraművész, Pecze István trombitaművész, Ritmo Sporttánc Egyesület, Bartina Néptánc Egyesület táncosai. • Április 26-án 11 órakor a Színházteremben: A láda titka – családi matiné, avagy Sehol és Valahol. Előadja: a Fitos Dezső Társulat

Információ: www.szekszardagora.hu

TOLNA

Vörösmarty Mihály Művelődési Központ 7150 Bonyhád, Széchenyi tér 2. Tel.: 74/451-455 Fax: 74/451-021 • Áp Április 14-én 17 órakor: Bertalan Sándo dor és Bertalan Tamás alkotásaiból nyí nyílik kiállítás. Megnyitja: Lőrincz Vitus fest festőművész. Közreműködik: Pókai Eszter – klarinét, Seleljo Alexandra – zongora. A kiállítás május 5-ig tekinthető meg. •Á Április 7-én 17 órakor: A bükki füvesem sember, Szabó Gyuri bácsi Bonyhádon. •Á Április 11-én 20 órakor: Táncház. Muzsik zsikál a Csurgó Zenekar, vezeti: Kosnás Árp Árpád. • Á Április 23-án 19 órakor: Fenyő-Novai vai-Bőhm-Korcsmáros: Hotel Menthol mu musical. A Roxínház előadása. Jegyár: 200 2000 Ft.

• Április 4-én: Lemezlovarda – Húsvéti Nosztalgia Party. • Április 10-én 8-16 óráig: Versmaraton. A Költészet Napja alkalmából szervezett maratoni versfelolvasás. • Április 11-én 21 órakor: BillerBack-buli a Biliárdban. • Április 21-én 18 órakor: „Pszicho-estek” első előadása. Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus Párkapcsolati játszmák című előadása. • Április 23-án 17 órakor: Rell Kata rongyképész kiállítás a Tolnai Galériában. 7130 Tolna, Bajcsy-Zs. u. 73/A. Tel./fax: +36 74 540 035 Tel.: +36 74 540 036 e-mail: bezeredj@gmail.com

www.bpszk.eoldal.hu


16

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika

www.tmkronika.hu ISKOLAI BEÍRATÁS A SZENT JÓZSEF KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLÁBA (Szekszárd, Garay tér 9.) 2015. április 16. 8–17 óráig és 2015. április 17. 8–17 óráig

Online újság, ami közelebb hozza a világot...

R é s z l e t e ké r t é rd e k l ő d j ö n a D u n a fö l d vá r é s Vi d é ke Ta k a ré k s zöve t ke ze t k ire n d e l t s é g e i n : Dunaföldvár központ 7020 Dunaföldvár, Fehérvári utca 4., Telefon: 75/541-510, Bogyiszló 7132 Bogyiszló, Kossuth Lajos utca 28. Telefon: 74/540-140, Bölcske 7025 Bölcske, Zrínyi utca 2. Telefon: 75/335-153, Dunaföldvár kirendeltség 7020 Dunaföldvár, Béke tér 5. Telefon: 75/541-561, Gyönk 7064 Gyönk, Ady Endre utca 561. Telefon: 74/448-315, Györköny 7045 Györköny, Fő út 478. Telefon: 75/552-022, Kajdacs 7051 Kajdacs, Arany János 179. Telefon: 75/351-473, Kölesd 7052 Kölesd, Dózsa György utca 8. Telefon: 74/436-010, Madocsa 7026 Madocsa, Paksi út 1. Telefon: 75/330-174, Nagydorog 7044 Nagydorog, Kossuth utca 52. Telefon: 75/532033, Németkér 7039 Németkér, Széchenyi út 43. Telefon: 75/331-144, Paks 7030 Paks, Táncsics Mihály utca 4. Telefon: 75/519-213, Pálfa 7042 Pálfa, Fő út 30. Telefon: 75/339-052, Sárszentlőrinc 7047 Sárszentlőrinc, Bocskai utca 1. Telefon: 75/532-067, Szedres 7056 Szedres, Arany János utca 2. Telefon: 74/434-187, Szekszárd 7100 Szekszárd, Kossuth Lajos utca 13-15. Telefon: 74/529-200, Tengelic 7054 Tengelic, Kossuth utca 4. Telefon: 74/432-710

Profile for Tolna Megyei Krónika

Tm Krónika 12. szám  

Tm Krónika 12. szám  

Advertisement