Page 1

AJÁNLATAINK ÁPRILISRA: Április Á pril s 14 prilis 14.

Schönbrunni Kastély és Állatkert

8.900,-Ft Április 28.

Postojnai Cseppkőbarlang és Bled 10.900,-Ft

Kft.

A

Április 28-29.

(7355 Nagymányok, Fenyves u. 23.)

Arany Prága 2 nap/1 éj 34.900,-Ft

Április 28-29.

TÛZÔNÖKET

Velence, a gondolák városa 2 nap/ 1 éj 35.900,-Ft

vagy

gyakorlattal rendelkező

VARRÓNÔKET keres délutános / délelőttös műszakra. Elsősorban 4 órára, de akár 8 óra is megoldható.

MÁJUSI AJÁNLATUNK: Május 12. Máj 2

Melk M lk és é Mariazell M i ll

11.900 Ft/fő

AMIT KÍNÁLUNK: • Betanulás után korrekt jövedelem • Étkezési utalvány • Évvégi jutalék • Munkába járás támogatása

A részvételi díj tartalmazza: autóbuszköltség, idegenvezetés, több napos út esetén szállásdíj. Előre választható fix ülőhelyek felára: 1500 Ft/fő.

ROMCAR TRAVEL

SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu TOLNAI FÜRJHÁZ Folyamatosan kapható frissen vágott, konyhakészre tisztított, szabadon tartott

Eng.szám: R01984/2000

Már 11 csatlakozási helyet kínálunk körutjainkhoz: Szekszárd–Tolna–Paks–Kalocsa–Baja-Bátaszék –Bonyhád–Pécs–Komló–Dombóvár–Kaposvár

Érdeklődni telefonon a 06 30/757-0427-es számon.

XXII. ÉVF. 11. SZÁM

Személyre szabott testi és lelki feltöltődés

2018. MÁRCIUS 23.

TOLNA MEGYEI

www.tmkronika.hu

BAROMFI KAKAS (súly: 2,5-3 kg) 1.100 Ft/kg FÜRJ 600 Ft/db PECSENYE KACSA (súly 1,8-2,5 kg) 1.200 Ft/kg FÜRJTOJÁS 20 Ft/db ELŐNEVELT ÉS RÁNTANI VALÓ BAROMFI RENDELHETŐ! Érdeklődni, rendelést feladni személyesen a Tolna, Bajcsy Zsilinszky u 33. alatti irodában, telefonon a 06-70/414-6816 vagy 06-70/414-6814 számokon lehet.

PAKSI GYÓGYÁSZATI KÖZPONT 2.oldal

Csempe helyett

valami más 6.oldal

7.oldal

Munkatársakat keresünk! 4.oldal

SZELEKTÍV 11.oldal ´´ GYUJTÉSI HÓNAP Március 22. – április 22. 5.oldal

2018. április 11-15. Hungexpo

A PSN Ép Építőipari Kft.

ÉPÍTÉSVEZETŐT valamint

MŰSZAKI ELŐKÉSZÍTŐT keres. Jelentkezés szakmai, önéletrajzzal a penzugy@psn.hu e-mail címen lehet.

3.oldal

Híres szülők

árnyékában


2

Paksi Gyógyászati Központ Gyógyfürdő

Mindig hatásosabb egy adott betegség kialakulásának megelőzése, mint kezelése

M

ai rohanó világunkban az emberek arra törekednek, hogy megőrizzék mozgásképességüket, egészségüket, munkaképességüket. A paksi gyógyfürdőben személyre szabott, változatos testi és lelki feltöltődést segítő kezelések állnak rendelkezésre.

* Központi elem a stresszoldás, valamint egy harmonikus, s, egészségtudatos életvitel kialakítása. Az egészségérzet tartós javulását, illetve annak megőrzését segítik a különféle szabadon is megvásárolható kezelési lehetőségek. Próbáljon ki egy frissítő masszázst, vagy egy kényeztető kádfürdőt! Élvezze a tápláló pakolások és fiatalító kúrák áldásos hatását! A prevennciót nem lehet elég korán kezdeni! A korán felismert elváltozások ások

1.

Tartásjavító torna:

A foglalkozások céljai és hatásai: – a tartási rendellenességek kialakulásának megelőzése – a hanyagtartás korrigálása – a törzsizomzat erősítése – testkép-izomtudat fejlesztése – koordináció és egyensúly fejlesztése – koncentráció segítése

2.

gyógytornával jól kezelhetők. A hanyagtartás jelei már kisiskolás kor kezdetén megmutatkozhatnak. A mozgásszegény életmód, a napi 8-9 óra ülés, a nehéz iskolatáska, a gyermekek gyorsabb ütemű növekedése, mind hozzájárulhatnak az izomzat gyengüléséhez, így a hanyagtartás, majd kés később a tartáshibák kialakulásához. A megfelelő tartás kialakítása, újraépítése heteken át tartó folyamat, amit egyrészt az izmok nyújújra tása, tá vagy erősítése által az izomegyensúly helyreállításával, másrészt tudatos korrekcióval, a „jó tartás„ megtanulásával tesszük r lehetővé. Szakember segítségével a tükör-kontrollal, rendszeres l gyakorlással néhány hét alatt megtanulható, majd ezt követőg en e mindennapi tevékenységbe is beilleszthető. Egy hosszú ideje rosszul tartott test végre újra szimmetrikus és jó tartású, emiatt a ro teherbírása megnövekszik, a fájdalom pedig elmúlik. teher

A tartásjavító torna a kisiskolás-, de később, serdülőkorban is fontos!

A gyógyfürdők meleg vize…

...testi és lelki feltöltődést jelent, gyógyhatása tudományosan igazolt. A paksi gyógyvíz kiemelkedő gyógyhatású, rendkívül magas ásványianyag tartalommal bíró sós fürdő, melyre többek között jellemző, hogy gyulladáscsökkentő, gátolja a baktériumok szaporodását, görcsoldó, az immunrendszert hosszú ideig aktivizálja.

Szeretettel várjuk kedves Vendégeinket a Paksi Gyógyászati Központban!

3.

A vízitorna…

…kíméli az ízületeket, segít a testsúlycsökkentésben és ellazít. A vízben végzett mozgás számos olyan tulajdonsággal bír, ami a száraz torna során nem érvényesül. Az izmok, ínak, szalagok, ízületek terhelése csökken, így azok a mozdulatok, amelyek más esetben nehézséget jelentenek, itt könnyebben kivitelezhetők. Érdemes a tornát valamilyen száraz tornával kombinálni!

A masszázs

4. az emberiség egyik legrégebbi gyógyító eljárása. Feladata az adott testrész feszes, kötött izomzatának fellazítása. Hatására: javul a vérkeringés, a kezelt területen csökken a fájdalom, továbbá a kezelés helyreállítja a bőr és az izomzat rugalmasságát. Izomlazító hatása miatt egyik legkedveltebb terápiás mód. A bőr rugalmasságát a vérbőség fokozásával állítja helyre, a bőr alsóbb rétegeibe lerakódott salakanyagokat eltávolítja és az izomzat keringését fokozva annak teljesítőképességét növeli. A masszázs hat a nyirokrendszerre és elősegíti a bomlástermékek elszállítását. Teljes testfelületen végzett masszázs, amely a bőr és az izmok vérellátására gyakorolt hatásával javítja az általános közérzetet, regenerál, frissít. A fáradt izmok gyorsabban regenerálódnak, állóképességük javul.

Kiváló szakemberekkel (gyógymasszőrök, fizikoterápiás asszisztensek, gyógytornászok, uszodamesterek) várunk minden kedves gyógyulni, pihenni vágyót! Paksi Gyógyászati Központ Gyógyfürdő: 7030 Paks, Táncsics M. u. 13. • Tel.: 75/830-830, fax: 75/519-447 A gyógyfürdő nyitvatartási ideje: hétfőtől-péntekig: 8:00-20:00 óráig, szombat-vasárnap: 9:00-20:00 óráig. www.paksigyogyfurdo.hu


3

Bulvár – Aktuális

BULVÁR

Híres szülők árnyékában?

A

z alma nem esik messze a fájától. A közmondás úgy is igaz, hogy nem könnyű az ifjú generáció dolga a világhírű szülők árnyékában. A krone.at érdekes összeállítást közöl a filmek, tévésorozatok világából. A 24 éves Patrick Schwarzeneggernek sokat kell dolgoznia, hogy apja nyomdokába lépjen, aki bodybuilder-ként, színészként és politikusként vált híressé, és üzleti tanácsokat is ad fiának. Patrick modellkedik és saját ruházati vállalkozást indított, de legfőbb életcéljának mindig azt tartotta, hogy színész legyen. Csodálatos, hogy a fiam is színész akar lenni – ezt már Will Smith mondta, átölelve fiát, Jaden Smith-t, aki Karate-kölyökként már önálló sikert aratott a filmvásznon. Ebből a sorból nem maradhat ki Clint Eastwood és fia, Scott Eastwood sem, utóbbi már saját jogán jegyzett pályatárs. Az Oscar-díjas Meryl Streep büszke lányaira, Miamie Gummer (34) és Grace Gummer (31)szintén sikeres színésznők. Melanie Griffith pedig így írt lányáról, Dakota Johnsonról: „Figyelem világ! Most jön Ő!”.

Utcakép

N

em mindennap lát az emberi ilyet: tűzoltók mentik a nagy esőzések idején az értékes festményt az utcán. Eredeti helyén, Ravensburg belvárosában, a Szent Jodok templomban tűz ütött ki, onnan kellett eltávolítani a művészeti alkotást. Az érdekes fotót a Spiegel Online tette közzé találó címmel, ez valóban egy „Utcakép”.

LAPSZEMLE

Brit kutatók visszaadták két vak látását

Térkép készült a magyar boldogságról

Elege lett Németországnak – lecsapnak a régiós bevándorlókra

Két brit kutató sikerrel kezelt két időskori vakságban szenvedő beteget, akik nem csak, hogy visszanyerték látásukat, de a kísérleti kezelés után újra tudtak olvasni is, írja a The Guardian. (index.hu)

A nők, a gazdagok, a diplomások és a sokgyerekesek között kell keresni leginkább a boldog embereket Magyarországon. Szombathely a legboldogabb, Salgótarján

Kemény fellépésre és visszamenőleges ellenőrzésre is számíthatnak a német szociális ellátással visszaélő emberek, függetlenül attól, hogy németek vagy európai uniós (EU-) külföldiek – közölte a német szociális és munkaügyi miniszter kedden egy lapjelentéssel kapcsolatban, amely szerint egyre nagyobb gondot okoznak a kelet-európaiak szervezett, csoportos visszaélései. (napi.hu)

Nagy üzlet a szexbábubordély Bezárathatják Párizs szexbábubordélyát – írta meg a BBC. A hely üzemeltetői hivatalosan játékteremként regisztráltatták az üzletet, de most nehéz dolguk van, hogy meggyőzzék a hatóságokat is, hogy valóban csak játékról van szó. (hvg.hu)

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

MINŐSÉGELLENŐRT Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.

Rezsigyilkos termékekkel húzzák le a magyar családokat

Hiteles film egy megtörtént terrortámadásról Clint Eastwood 87 évesen három teljesen amatőr színésszel élethűbb filmet forgatott, mint a Filmalap valaha. A párizsi vonattal egyúttal igazságot szolgáltatott a puhapöcs generációnak is. (444.hu)

A megnövekedett kereslet miatt megjelentek a hazai napelemes piacon az ügyeskedők. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség friss feketelistája közel 50 megbízhatatlan piaci szereplő számlál. Ne riasszanak el viszont senkit a trükköző vállalkozók, egy tisztességesen elvégzett napelemes beruházás ugyanis még hitelből is megérheti. (penzcentrum.hu)

a legkevésbé boldog városunk. Magyarországon az ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja és a Jobb Veled a Világ Alapítvány idén is megrajzolta Magyarország boldogságtérképét. Mint kiderült, A 36–50 évesek korcsoportjába tartozó férfiak és nők boldogságszintje a legmagasabb. (hvg.hu)


4

Autó-motor – Aktuális

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére munkatársakat keres az alábbi pozícióba:

SZERELDEI DOLGOZÓ Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.

Különleges városi kerékpárkölcsönző A

z Orbike egy fánk alakú, igazán egyedülálló kerékpárkölcsönző koncepció. Nem csak hasznos, de a város egyik különleges színfoltja is lehet. A szerkezet fele a föld fölött, a másik fele a föld alatt található. A nyolc szekcióból álló, átlátszó konstrukció elforgatásával végig lehet nézni az egyes re-

keszekben található különféle bicikliket és kiegészítőket, melyek ezután kikölcsönözhetőek vagy megvásárolhatóak. A tervek szerint az Orbike rendszert a városok számos pontjára te-

lepítenék, hogy könnyedén fel lehessen venni egy kerékpárt, illetve egy másik ponton letenni. Ez a kreatív koncepció megnyerte a 2018-as Asia Design díjat. (pinklemur.blog.hu nyomán)

Ha eladjuk autónkat, azonnal jelentsük be!

H

iába száll át a tulajdonjog és szűnik meg a biztosítás, érdemes nem halogatni, hogy az okmányirodánál is bejelentsük az eladást. * Vevőként és eladóként is tisztában kell lenni azzal, hogy egy frissen eladott, illetve megvásárolt gépkocsival okozott balesetért kit terhel a felelősség – írja blogján a D.A.S. jogvédő iroda. Egy autó adásvételi szerződés alapján, ha megfelelőn lett kitöltve, a jármű tulajdonjoga akár azonnal, vagy a szerződésben kikötött időpontban átszáll a vevőre. Ebből adódóan az eladó kötelező felelősségbiztosítása érdekmúlással meg is szűnik. Viszont az adásvétel tényéről az eladó biztosítója automatikusan nem szerez tudomást. Ez mégsem változtat azon a szabályon, hogy ebben az esetben a tulajdonjog átruházásával az addigi

„kötelező” és vele az adott biztosító kockázatviselése megszűnik. Ez egyszerű és egyértelmű szabály, a gyakorlatban mégis félreértések forrása. Alaptalan tévhit, hogy az addigi biztosítás hatálya addig terjed, amíg a díjat rendezték az előző biztosítónál, mint ahogy az is, hogy a későbbi fedezetlenségi díj befizetése megvédi a mulasztó üzembentartót. A jármű tulajdonjogának átszállását követően, kötelező felelősségbiztosítás nélkül használt járművel okozott, saját hibás balesetért két személy vonható felelősségre: a jármű vezetője és – ha eltérő személy – az üzembentartó. Ha a felek késlekednek az adásvételi szerződés bejelentésével, akkor a károkért helytálló MABISZ az előző üzembentartón és/vagy a jármű vezetőjén fogja követelni a kifizetett kártérítési összeget. (hvg.hu nyomán)


Lakás – Otthon – Építkezés

5


6

Gazdaság

A FASTRON Hungaria Kft. tolnai munkavégzésre munkavállalókat keres az alábbi minőségügyi területekre:

PPAP KOORDINÁTOR A munkakörhöz tartozó feladatok: • Első minta dokumentció (PPAP) összeállítása és elküldése a vevőnek • Új termékeknél projektvezetővel közösen gyárthatósági vizsgálat elemzése minőségügyi oldalról • Szükség esetén kapcsolattartás a vevővel • Belső auditok elvégzése Elvárások: • Minimum középfokú végzettség, műszaki területen • Angol magabiztos nyelvtudás Előnyt jelent: • Német nyelvtudás

MINŐSÉGELLENŐR A munkakörhöz tartozó feladatok: • Szériadarabok gyártásközi és végellenőrzése, mérése, véleményezése • Mérési jegyzőkönyvek, műbizonylatok elkészítése • Kooperációban készült késztermékek átvétele

MINŐSÉGÜGYI MÉRNÖK A munkakörhöz tartozó feladatok: • Kapcsolattartás minőségügyi témákban a vevőkkel • Vevői reklamáció esetén munkacsoportot hív össze, probléma megoldás módszerével megvizsgálja a probléma okát, helyesbítő tevékenységet kezdeményez, irányítja a team-et, ellenőrzi a helyesbítő intézkedések megvalósulását és hatékonyságát • A vevői reklamációkról és a tervezett intézkedésekről a dolgozókat informálja, információs táblára (Q táblára) a vevői hibákról készített ún. belső reklamációs jegyzőkönyvet kihelyezi • Koordinálja a minőségellenőrök munkáját • Gondoskodik a munkaterületén a minőségbiztosítási követelmények teljesüléséhez a szükséges erőforrásokról • Részt vesz a gyártóeszközök, célgépek átvételénél • Éves auditterv alapján meghatározott (rendszer, termék, folyamat) auditokat hajt végre Elvárások: • Minőségbiztosítási szakirányú, vagy műszaki felsőfokú végzettség • Német és vagy angol nyelvtudás

Elvárások: • Szakközépiskolai, technikus végzettség (gépész-, vagy gépgyártástechnológia, mechatronika szakirány)

Előnyt jelent: • ISO/TS 16949 szabvány ismeret • Minőségtechnikák ismerete (FMEA, 8D, APQP stb…)

Egyéb elvárások: • Mechanikai mérőeszköz használata • Műszakirajz olvasása • 2 műszakos munkarend vállalása

Amit biztosítunk: • Fiatal, dinamikus összetartó csapat, motiváló munkahelyi légkör • Folyamatos tanulási lehetőség biztosítása (szakmai képzések, idegen nyelv) • Izgalmas feladatok és szakmai kihívások multinacionális környezetben

Jelentkezés: E-mailben: karrier@fastron.co.hu • Levélben és személyesen: 7130 Tolna, Gém u. 1. címen lehet. További információ a 74/540-313-as telefonszámon kérhető.

FA S T RO N H u n g a r i a K f t . – a b i z to s j e l e n é s j ö v ő


7

Lakás – Otton – Építkezés – Aktuális

Csempe helyett valami más A

modern konyhák tervezése során egyre gyakrabban merül fel, hogy az alsó és felső szekrény közti falsík burkolását a csempe helyett egy, a bútorral jobban harmonizáló anyaggal oldják meg. Ez igen sokféle lehet, például a munkalappal színazonos dekor felület, illetve PET, PVC, üveg, vagy nyomtatott üveg, rozsdaálló acél.

Hiába találtuk meg a tökéletes összhangot, fontos szempont egy olyan rögzítő rendszer is, amely illeszkedik a dizájnhoz, lehetőleg kevés alkatrészből áll, könnyen szerelhető és gazdaságos. A Forest választékában megtaláljuk a BOI alumínium profil rendszert, ami minden elvárásnak maximálisan megfelel. A profilokat alapvetően 18 mm vastagságú lapokhoz fejlesztették ki, de ezen belül megfelelő vastagságú betét alkalmazásával bármilyen lapféleséget be tudunk építeni. A rögzítésről az alsó alapprofil és a felső szekrény profil gondoskodik. Szerkezeti szempontból ezek a legfontosabbak és a munkalaphoz illetve a felsőszekrényhez csavarozzuk. Ha nincs

felsőszekrény, a felsőszekrény profil helyett egy felső rögzítő profilt és egy felső burkolatot használunk, melyekkel hasonlóan esztétikusan oldhatjuk meg a panel rögzítését és felső élének lezárását. A panel rögzítése egyszerűen történik. Ha szükséges az oldalak lezárása, akkor azt az oldalsó profil felerősítésével végezzük el, melyhez zárókupakok is kaphatók. Az alsó élen sziloplaszttal kell biztosítanunk a megfelelő vízzárást. A főzőlap mögötti forró területre hőálló üveg, vagy rozsdamentes acél lemezeket építsünk be. A ma divatos nyomtatott üvegpanelekkel különleges hatást érhetünk el, amit az üveg mögé beépített LED szalagokkal tovább fokozhatunk. (stilusesotthon.hu nyomán)

A svájci székhelyű Adval Tech Group magyarországi leányvállalata, az autóipari alkatrészgyártással foglalkozó Adval Tech (Hungary) Kft. – OEM műanyagüzem – (www.advaltech.com) keresi leendő munkatársát szekszárdi telepelyére a következő munkakörben:

GÉPKEZELŐ Ebben a munkakörben az Ön feladatai: – Gépkezelői feladatok ellátása – Fém termékek gyártása, ellenőrzése – Dokumentumok töltése – Termékellenőrzések: sablon, tolómérő használata Elvárásaink Önnel szemben: – Egészségügyi alkalmasság – Általános iskolai végzettség, (szakiskola előny) – Önálló munkavégzés, megbízhatóság, szorgalom – Többműszakos munkarend vállalása, megfelelő fizikai állóképesség, terhelhetőség, monotónia-tűrés – Fémtechnológiai autóipari tapasztalat előny – Targoncás illetve darukezelői jogosítvány előny Amit kínálunk Önnek: – Stabil, hivatalosan bejelentett, hosszútávon kiszámítható munkaviszony – Egyéb juttatások: nettó 8.300.- Ft/ hó cafeteria, jelenlét prémium, a bejárás támogatása – Továbbképzési lehetőségek – Nemzetközi vállalati környezet, svájci háttér – Jó munkakörülmények, kiváló munkahelyi légkör – Dinamikusan fejlődő vállalat

OPERÁTOR Ebben a munkakörben az Ön feladatai: – Autóipari alkatrészek, ellenőrzése és csomagolása műveleti utasítás szerint Elvárásaink Önnel szemben: – Egészségügyi alkalmasság – Általános iskolai végzettség, (szakiskola előny) – Önálló munkavégzés, megbízhatóság, szorgalom – Többműszakos munkarend vállalása, megfelelő fizikai állóképesség, terhelhetőség, monotónia-tűrés – Műanyagtechnikai autóipari tapasztalat előny Amit kínálunk Önnek: – Stabil, hivatalosan bejelentett, hosszútávon kiszámítható munkaviszony – Egyéb juttatások: nettó 8.300.- Ft/hó cafeteria, jelenlét prémium, a bejárás támogatása – Továbbképzési lehetőségek – Nemzetközi vállalati környezet, svájci háttér – Jó munkakörülmények, kiváló munkahelyi légkör – Dinamikusan fejlődő vállalat

Jelentkezését önéletrajzzal (fényképes előny) elektronikus úton az info.hungary@advaltech.com e-mail címre vagy 7100 Szekszárd, Bern u. 34. postacímre várjuk.


8

Egészség – Életmód – Aktuális

Medvehagyma-gyűjtés, csak saját célra! A

medvehagyma gyűjtési szezonja március vége, április eleje. Sokan nincsenek azonban tisztában azzal, hogy a hazánkban több helyen is „ megteremő „vadfokhagyma gyűjtéséhez adott esetben engedély szükséges, ráadásul ha nem saját célra történik a gyűjtés, hanem értékesíteni akarjuk a növényt, akkor bizony adóznunk is kell utána. Ennek elmulasztása pedig komoly bírságot vonhat maga után. Fontos tudni, hogy bár a medvehagymát állami erdőben saját felhasználásra bárki szabadon gyűjtheti (naponta maximum 2 kilogrammot), az így gyűjtött növényt azonban tilos értékesíteni! Emellett, ha valaki magáner„ dőben akar „vadfokhagymát

gyűjteni, ahhoz mindenképp engedélyt kell kérnie. Árusítási célból medvehagymát gyűjteni azonban már kizárólag csak az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad. A begyűjtött

medvehagyma ráadásul élelmiszernek minősül, így az általános jelölési, nyomon követési követelmények ugyanúgy vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre.

Ennek megfelelően fel kell tüntetni a gyűjtő vagy a forgalmazó nevét és címét, az áru megnevezését, a származási országát és valamilyen, a tétel azonosítására alkalmas adatot, például a csomagolás vagy a szedés idejét. Vásárlóként is könnyen ellenőrizhetjük, hogy a csomagoláson szerepel-e a gyűjtő vagy a forgalmazó neve és címe, így elkerülhetjük, hogy illegális terméket vegyünk. Érdemes különösen vigyázni a medvehagyma gyűjtése közben, ugyanis a „ „vadfokhagyma könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, aminek levelei erősen mérgezőek, májkárosodást okozhatnak, és időnként mindkét növény megtalálható egyszerre az erdőben. (penzcentrum.hu nyomán)

Tulipán-csodapark Március 22-én nyit a Keukenhof virágpark, Hollandia csodás tavaszi hagymásvirág-rengetege. Nyolc héten át pompáznak majd a tulipánok, nárciszok, jácintok, gyöngyikék és társaik a Lisse városához tartozó Keukenhof kastély parkjában. (magyarmezogazdasag.hu nyomán)

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

Elkerülhető lenne, mégis népbetegség M

agyarországon mintegy 400 ezer embert érint az érszűkület, de csak töredékük tud róla, hogy már beteg; a csütörtöki országos érszűkület napon a betegség veszélyeire és a megelőzés lehetőségeire hívják fel a figyelmet – mondta Farkas Katalin főorvos, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság vezetőségi tagja. * Az érszűkület nagyon súlyos következményekkel járhat, ugyanakkor egyszerű szűrővizsgálattal könnyen felismerhető – hangsúlyozta a főorvos. Az idei tematikus nap kiemelt témája a dohányzás, ami a betegség egyik legfontosabb, elkerülhető kockázati tényezője. Emellett a kor, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, valamint örökletes tényezők is szerepet játszhatnak benne – tette hozzá. A szívinfarktus és a stroke kockázata az érszűkületes betegeknél három-négyszeresére nő. Magyarországon nagyon magas a végtagamputációk száma is, körülbelül háromszorosa az európai átlagnak – mondta Farkas Katalin. Felhívta a figyelmet arra: minél korábban fel kell ismerni a betegséget, amelynek kezelésére ma már sokféle lehetőség van. (napi.hu nyomán)

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

CNC-GÉPBEÁLLÍTÓKAT Elvárás: – gépi forgácsoló végzettség. Előnyt jelent: – szakmai tapasztalat, – CNC gépkezelői végzettség. Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.

CNC-GÉPKEZELŐKET Az önéletrajzokat a gabi.farkas@spinner-group.com e-mail címre várjuk.


9

Aktuális

Inspiráló nők A

Barbie-baba évtizedekig ugyanaz a hosszúlábú, szőke, hosszú hajú, fehér bőrű figura volt. Ezt a trendet változtatta meg az amerikai gyártó, amikor más-más embereket, eltérő karaktereket, élő személyeket formáltak meg, írja a krone.at. A nemzetközi nőnapra időzítve mutatták be a legújabb Barbie-kollekciót, mégpedig „Inspiráló nők” címmel, ebben helyet kapott az USA repüléstörténetének női pionírja, a híres matematikus Katherine Johnson, vagy az ausztrál aktivista Bindi Irwin is. Korábban írtunk a hidzsabos babaként megformált Ibithaj Muhamad vívónőről, ezenkívül az új babák között megtalálható a kínai röplabdázó Hui Ruoqi, az amerikai snowboard-os Chloe Kim, és az angol boxolónő Nicola Adams.

Tiltakozás: miniszoknyás, sortos egyetemisták M iniszoknyában, forrónadrágban tiltakoztak a szexista öltözködési szabályok ellen a kolumbiai egyetemisták. * A medellíni Universidad Pontificia Bolivariana (UPB) nemrég új öltözködési szabályokat tett közzé. Ebben óva intették nő hallgatóikat a miniszoknya viselésétől, mert azzal „elterelhetik csoporttár„ saik és oktatóik figyelmét . Az ordítóan szexista szabály ellen tiltakozva természetesen miniszoknyás, forrónadrágos hallgatók árasztották el az egyetemet, amely a felháborodás láttán igyekezett úgy beállítani a dolgot, mintha csak jóindulatú tanácsokat adtak volna hallgatóiknak. „Az UPB tiszteletben tartja mindenki jogát személyisége kifejezésére, és sosem kötelezte öltözködési szabályok be„ tartására a hallgatóit – írták közleményükben, amivel párhuzamosan el is távolították az egyetem oldaláról a címe alapján korántsem tanácsnak, mint szabálynak tűnő „Hogyan kell öltözködnöd, „ ha egyetemre mész bejegyzést, melyben általános érvé-

nyű szabályokat fogalmazott meg, de több megjegyzés is egyértelműen a nőkre vonatkozott. „Semmi sem kényelmetlenebb annál, ha eltereled a csoporttársaid és az oktatóid figyelmét. Ezért azt ajánljuk, hogy ne viselj mélyen kivágott felsőt, rövid szoknyát vagy „ testre tapadó ruhát – írták a bejegyzésben. A helyi újságíró, Jenny Giraldo szerint az ötlet, hogy embereknek azért kéne máshogy öltözniük, mert mások képtelenek türtőztetni magukat, olyan, mintha azt tanácsolnák, hogy senki se erőszakolódjon meg. A megjelent bejegyzésre azonnal hashtagkampány indult a közösségi médiában #UPBenFalda (UPB miniszoknyában) címen. Ennek részeként osztották meg az osztályteremben készült, miniszoknyás-forrónadrágos képeiket a hallgatók. Egyikük, Helena Múnera azt írta erről, hogy „akik szerint mi most azért harcolunk, hogy miniszoknyában vagy dekoltált felsőben járhassunk, tévednek. Mi csak azt kérjük, hogy ne jelenhessenek meg ilyen, a nőkkel szembeni tiszteletlenséget bá„ torító üzenetek . (444.hu nyomán)

Sószem méretû számítógép A

héten kezdődik az IBM Think 2018 konferencia, ahol az IBM Research azon találmányait és műszaki megoldásait fogják bemutatni, amik a következő öt évben meghatározzák az életünket. Az egyik ilyen fejlesztés a világ legkisebb számítógépe. Maga az eszköz nagyjából 1×1 milliméter nagyságú – vagyis akkora, mint egy durvább sószemcse. Kisebb, mint az eddigi rekorder, a 2015-ben bemutatott, 2 milliméter átmérőjű Michigan Micro Mote. Az IBM szerint az eszköz gyártása darabonként tíz centbe, azaz körülbelül 25 forintba kerül. A számítógép processzorának több százezer tranzisztora van, a memória SRAM, az energiaellátást pedgi fotovoltaikus (vagyis a fény energiájára épül). Az eszköz ledekkel, illetve egy fényérzékelő segítségével kommunikál a külvilággal. (index.hu nyomán)

A Jürgenhake Magyarország Kft-nél folyamatosan van felvétel BETANÍTOTT GYÁRTÓSORI ÖSSZESZERELŐKNEK, ELEKTROMOS ELLENŐRÖKNEK, GÉPKEZELŐKNEK ÉS GÉPBEÁLLÍTÓKNAK 2-, illetve 3-műszakos munkarendben. Amit kínálunk: – alap- + teljesítménybérezés – bruttó 20.000 forintos Cafeteria a 2. hónaptól – bérlettérítés 86% – túlmunka lehetősége hétköznap és hétvégén – barátságos, segítőkész kollégák és vezetők – jó munkahelyi légkör Jelentkezéseket folyamatosan várjuk: edit.jagodics@juergenhake.de email címre, valamint személyes illetve postai úton a megadott címre: 7100 Szekszárd, Korsófölde utca 3.


10

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853

Ingatlan 1000 m2 kordonos, kékfrankos szőlő termésért művelésre kiadó a Palánki hegyen. Betonúton megközelíthető. Érd.: 06-30/7978-499. Szekszárdon 4. emeleti, 2 szobás, felújított lakás eladó! Érdeklődni: 06-30/452-8566. Szekszárd-Szőlőhegyen családi ház eladó vagy 2 szobás lakásra cserélhető. Tel.: 06-20/351-6059. Bátaszéken eladó egy 65 m2-es 3 szobás felújítandó családi ház 378 m2-es telken. Irányár: 2,95 M Ft. H344260. +36 70 461 9731. Bátaszéken bontandó vagy felújítandó 90 m2-es 3 szobás konvektoros családi ház eladó. Irányár: 4,49 M Ft. H348695. +36 70 461 9731. Bátán eladó egy 152 m2-es 5 szobás részben felújított családi ház. Irányár: 5,99 M Ft. H272937. +36 70 461 9731. Bonyhádon 81 m2-es részben felújított vendéglátóipari egység eladó. Irányár: 16,2 M Ft. UZ007898. +36 70 461 9731. Bonyhádon 3. emeleti 56 m2-es 1+2 szobás erkélyes panel lakás eladó. Irányár: 8,9 M Ft. H351856. +36 70 461 9731. Bonyhádon a Winkler Mihály utcában eladó egy 140 m2-es 4+2 szobás családi ház. Irányár: 17 M Ft. HZ416783. +36 70 716 9276. Cikón 55 m2-es 2 szobás panorámás családi ház eladó 1352 m2-es telken. Irányár: 6,5 M Ft. H349786. +36 70 461 9731. Faddon 104 m2-es 3 szobás összkomfortos tégla családi ház eladó 1643 m2-es telken. Irányár: 7,9 M Ft. H356993. +36 70 716 9276. Harcon 96 m2-es 2+2 szobás jó állapotú családi ház eladó 3438 m2-es birtokon. Irányár: 14,8 M Ft. H335745. +36 70 461 9731. Izményben 86 m2-es 2+1 szobás részben felújított családi ház eladó 3305 m2-es telken. Irányár: 10 M Ft. H355828. +36 70 716 9276. Izményben egyedi hangulatú felújított 170 m2-es 3 szobás ház eladó 1600 m2-es telken. Irányár: 19,9 M Ft. H355853. +36 70 461 9731. Mőcsényben eladó egy 93 m2-es 2+2 szobás ház 6868 m2-es telken akácerdővel. Irányár: 11,6 M Ft. H275703. +36 70 461 9731.

Mőcsényben 74 m2-es 3 szobás felújítandó családi ház eladó 974 m2-es telken. Irányár: 2,7 M Ft. H327530. +36 70 461 9731. Mőcsényben 4844 m2-es belterületi beépíthető telek (jelenleg szántó) eladó. Irányár: 1,9 M Ft. M0000944. +36 70 461 9731. Őcsényben eladó egy 134 m2-es 4 szobás családi ház 1419 m2-es telken. I.ár: 19,8 M Ft. H355601. +36 70 461 9731. Pincehelyen 101 m2-es részben felújított vendéglátóipari üzlet 513 m2-es telken eladó. Irányár: 13,8 M Ft. UZ007900. +36 70 461 9731. Tengelicen fiatalosan felújított 116 m2-es 3 szobás családi ház nagy telekkel eladó. Irányár: 10,9 M Ft. H351859. +36 70 461 9731. Tengelic főutcáján 101 m2-es felújított vendéglátó egység 1587 m2-es telken eladó. Irányár: 9,95 M Ft. UZ008448. +36 70 716 9276. Várdombon karbantartott 92 m2-es 3 szobás családi ház garázzsal eladó. Irányár: 20 M Ft. H356818. +36 70 716 9366. Zombán részben felújított 3+1 szobás 91 m2-es családi ház 450 m2-es telken eladó. Irányár: 6,9 M Ft. H354582. +36 70 716 9276.

Szolgáltatás Gipszkarton-szerelést, ajtók, ablakok passzítását, bútorok javítását, lambériázást, laminált lapozást egyéb asztalosmunkákat vállalok. Müller: 06-30/969-7003.

Állás Szekszárdi ruházati és rövidáru boltba

SZAKKÉPZETT ELADÓT keresünk. Varrás ismeretek előnyt jelentenek. Helyi lakosok jelentkezését várjuk. Önéletrajzát az alábbi e-mailre küldheti: seleznikne@gmail.com Telefon: 06-30/859-6866

2 fő JÁRMŰVEZETŐ GYAKORLATI SZAKOKTATÓT keresünk. A munkavégzés helye: Baja. Jelentkezni a 06 20/977-21-65-ös telefonszámon lehet.

Bonyhádi használtruha üzletünkbe

ELADÓT KERESÜNK

Előny: – szakmai tapasztalat – jogosítvány Érdeklődni: 06-30/431-76-35

P -KL L ÍM MA

www.tmkronika.hu Online újság, ami közelebb hozza a világot... www.szekszardagora.hu

BABITS MIHÁLY KULTURÁLIS KÖZPONT Március 25-én, vasárnap, 9.00-kor a rendezvényteremben: Húsvéti játszóház. 9.30-kor Húsvéti tojáskeresés a Prométheusz-parkban (2-12 éves korig). 10.00-kor Nyári Detti Nyúlkaland című bábelőadása. 11.30-kor EleveN gyermekzenekar koncertje. Arcfestés, babjátszó, vásár a mozi előterében. Kézműves foglalkozások: nyuszik és tojások készítése textilből, húsvéti díszek csuhéjból, tojásfestés. Kifújt vagy főtt tojást mindenki hozzon magával! Jegyár teljes árú: 1000 Ft, 4 éves kor alatt: 500 Ft. Március 27-én, kedden, 17.30-kor záárdi rdi a Művészetek Házában: Szekszárdi

Klímatisztítás, telepítés, forgalmazás, szerelés. Telefo on: 06-2 20/4 408-4 4712

Művészettörténeti Szabadegyetem: Magyar művészek Európában III. előadás. Beszéljünk a szurokról. Munkácsy, a Bonaparték és a fontenebleau-i erdő. A belépés ingyenes. Április 10-én, kedden, 19.00-kor a rendezvényteremben: Nemzeti Színház: Szájon lőtt tigris. A 17. Kaleidoszkóp VersFesztivál színházi fődíjas darabja (2017). Jegyár: 2000 Ft. Április 11-én, szerdán, 10.00-kor az Agóra Kávézóban: Fizess verssel a kávédért a Magyar Költészet Napján. A verseket még aznap kiállítják a kávézóban. Nyitva ttartás: tar rtá tás:: 10 tás 1 10.00-20.00-ig. 0.0 00 00 0-2 20 20. 20.0 0.00-ig. 00 ig

VIZES FALAK

UTÓLAGOS SZIGETELÉSE

Vörösmarty Mihályy Művelődési Központ nt nt

Tel.: 06-30/44-22-725

 Szekszárdon a Strázsahegyen borászat eladó  Szekszárdon belváros közeli 185 m2-es 2+3 pincével, feldolgozóval és eszközökkel. M0000787. szobás sorházi ingatlan eladó. H349708. +36 +36 70 461 9731. Irányár: 3,9 M Ft 70 461 9696. Irányár: 28,3 M Ft  Szekszárdon a Kisbödő-hegyen panorámás  Szekszárdon a Benedekvölgyben 2049 m2-es zártkerti 3581 m2-es telek eladó. T021137. +36 zártkerti panorámás telek eladó. T023711. +36 70 461 9731. Irányár: 2,5 M Ft 70 716 9366. Irányár: 6,9 M Ft  Szekszárdon 148 m2-es működő vendéglá-  Szekszárd déli részén 1362 m2-es összköztóipari üzlet berendezésekkel együtt eladó. műves telek eladó. T023914. +36 70 716 9366. UZ006990. +36 70 461 9731. Irányár: 28,9 M Ft Irányár: 9,9 M Ft  Szekszárdon a Kisbödő-hegyen örökpano-  Szekszárdon központ közeli 2+4 szobás 135 rámás belterületi 900 m2-es telek eladó. m2-es felújított panorámás tégla lakás eladó. T022047. +36 70 461 9731. Irányár: 8,9 M Ft H352988. +36 70 461 9731. Irányár: 38,5 M Ft  Szekszárdon 78 m2-es újszerű állapotú  Szekszárdon a Porkolábvölgyben eladó panorámás családi ház 4070 m2-es magánbir- egy 63 m2-es 1+3 szobás családi ház. H353776. tokon eladó. H336665. +36 70 461 9731. +36 70 716 9276. Irányár: 12,9 M Ft Irányár: 49 M Ft  Szekszárdon a Kerékhegyen 55 m2-es két Szekszárdon új építésű társasházi lakás szintes tanya eladó 1099 m2-es telken. H354150. eladó a Bartina utcában. +36 70 461 9731 +36 70 716 9366. Irányár: 4,5 M Ft

Bonyhád, Széchenyi tér 2. 2 muvhazbonyhad.ewk.hu u Március 24-én, szombaton, o , on, 19.00-kor: Johnnie Mortimer éss Brian Cooke: Pasik a pácban an an – zenés vígjáték két részben na Gergely Theater előadásában. a . an. Fordította: Csukás Márton, o , on, Csukás Barnabás. Fellépnek: e : ek: Rátonyi Hajni, Heller Tamás, R.. Kárpáti Péter, Csomor Csilla, lla,, Házi Anita, Némedi-Varga TíTmea. Rendezte: Gergely Róbert. e . ert. Jegyár: 3200 Ft.

 Szekszárdon belváros közeli 200 m2-es 3+3  Szekszárd belvárosában 1993-ban épült 58 szobás családi ház garázzsal eladó. H340905. m2-es üzlethelyiség eladó. UZ008512. +36 70 Irányár: 21 M Ft +36 70 716 9366. Irányár: 39,5 M Ft 461 9696.  Szekszárdon a Cinkában 30 m2-es panorá-  Tolnán 137 m2-es 1+3 szobás nappali-étkemás tanya 1212 m2-es telken eladó. H341827. zős újszerű állapotú családi ház eladó. H344351. +36 70 461 9731. Irányár: 2,7 M Ft +36 70 461 9731. Irányár: 30,5 M Ft  Szekszárdon a Palánki-hegyen 71 m2-es 2  Tolnán eladó egy 94 m2-es 2+1 szobás gázszobás lakható tanya eladó 1256 m2-es telken. fűtéses családi ház garázzsal. H351519. +36 70 H343280. +36 70 461 9731. Irányár: 7,3 M Ft 716 9366. Irányár: 12,7 M Ft  Szekszárdon a központhoz közel 83 m2-es  Bonyhádon a belvárosban 69 m2-es 2 szo4 szobás tetőtéri lakás eladó. H349291. +36 70 bás első emeleti felújítandó lakás eladó. 716 9366. Irányár: 18,75 M Ft H344183. +36 70 461 9731. Irányár: 5,9 M Ft

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Mediaworks Hungary Zrt. Nyomda-Veszprém 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

HA NEM KAPJA, KÉRJÜK JELEZZE! Tisztelt Olvasónk! A Tolna Megyei Krónika terjesztésével kapcsolatos észrevételét, esetleges reklamációt megteheti a kiadóban személyesen, illetve az alábbi telefonszámokon: 74/414-853, 06-20/968-6992

Március 25-én: Húsvétváró áró ó kézműves délután. 16.00-kor k r kor Húsvéti riogató: László Virág ráág g fuvolatanár ingyenes zenei n i nei foglalkozása kicsiknek. 16.303 3018.00-ig: Húsvéti játszóház, áz, áz kézműves sarok. Főtt tojást ást ás st mindenki hozzon magával!

PAKS

Március 26-án, 26 án, hétfőn, h hétfő 19 órakor: Dumaszínház. Dumaszínház Three Stars: Kormos Anett, Mogács Dániel, Felméri Péter. Jegyár: 2700 Ft.

Április 4-én, szerdán, 19 órakor: Máté Péter–S. Nagy István: Egy darabot a szívemből – musical ősbemutató a Pannon Várszínház előadásában. A szövegkönyvet írta: Gém György és Vándorfi László, a Hull az elsárgult levél című dal szerzője: Malek Miklós. Rendezte: Vándorfi László. A Honthy Hanna-bérlet 2. előadása, jegyár: 3700 Ft.

DUNAKÖMLŐDI FALUHÁZBAN Március 27-én, kedden, 16.30kor: Meseklub – Húsvét. Dargay Attila: A húsvéti tojás című gyermekdal, fakanál-nyúl készítése, tojáskeresés, társasjátékozás.. Belépő: 200 Ft. zá zás www.csengey.hu

Március 23. péntek

-10; -2 °C

1; 7 °C

Március 24. szombat

-9; -1 °C

3; 9 °C

Március 25. vasárnap

-6; 0 °C

6; 12 °C

Március 26. hétfő

-2; 4 °C

5; 12°C

Március 27. kedd

-1; 5 °C

6; 12 °C


KĂśrnyezetvĂŠdelem

11


12

Egészség – Életmód

A

szülők általában úgy gondolják, a vita zavaró, a tiszteletlenség jele, olyasmi, ami megtépázza a szülő és gyerek közötti kapcsolatot, a kamaszok ellenkezőleg vélekednek: éppen a tisztelet jelének tartják, és úgy gondolják, ez erősíti a kapcsolatot szüleikkel. De vajon miért nem szeret a szülő vitázni, miért szeret a kölyök, és milyen a jó vita?

SZÜLŐ-GYERMEK KAPCSOLAT:

A vita a tisztelet jele Érthető, hető hogy a szülő valamilyen probléma jeleként értelmezi, ha azt veszi észre, gyakoribbá váltak a viták a gyerekkel. Első gondolata, hogy valami feszültség támadt köztük, oda a korábbi összhang. Azaz baj van. Az is érthető, ha terhes számára, hogy ami eddig viszonylag simán ment, azért most harcolni kell. A gyerek egyszeriben megkérdőjelez mindent: a szabályokat, a szülői tekintélyt, de egyébként is mindent, beleértve, hogy van-e értelme az életnek, miért is kell tulajdonképpen reggel felkelni, iskolába járni. Fontos, hogy a szülő fel legyen rá készülve, hogy eljön ez az időszak, és ne a kapcsolatuk megromlásaként értelmezze, hanem a gyerek fejlődéséből következő változásnak. Inkább azon mérje a kapcsolat minőségét (és a saját szülői minőségét), hogy mennyire sikerül rugalmasan alkalmazkodni az új helyzethez. Amikor azt mondjuk, hogy a tizenéves szerint a vita a tisztelet jele, akkor a vitát az ignorálással, a másik kijátszásával, a tőle való elzárkózással állítjuk szembe. Ebben az életkorban más színezetet ölt a kapcsolat, és más lesz a dinamikája, de a maga sajátos mód-

ján ez is lehet harmonikus: ha sen senki sem azt várja, mindig egyetértés legyen, hanem a harmóniát az egymás iránti bizalomban, nyitottságban találják meg, még heves viták tüzében is. A kamasz, aki nem vitázik, lehet, hogy fél megtenni, vagy nem bízik benne, hogy anyja, apja partnernek fogja tekinteni, azaz van értelme kifejteni álláspontját, kétségeit, kritikáit. Sokszor panaszkodnak arról szülők, hogy mióta serdül a gyerek, nem tudják, mi van vele, mi jár a fejében, mert nincsenek azok az öszszebújós beszélgetések. Holott sokat meg lehet tudni ezekből a vitákból is, még akkor is, ha néha a mélyére kell nézni, mi a személyes indíttatás egy látszólag teljesen elméleti kérdésfelvetés mögött. Ebben az életkorban sokan szemérmesebbé válnak, kerülő úton mutatják meg, mi foglalkoztatja őket. Lehet, hogy úgy hangzik a felvetés, hogy „Rájöttem, hogy mindenki egy magányos bolygó, akit senki sem ismerhet meg igazán, illúzió, hogy lenne kapcsolat ember és ember közt.” De ennek lehet az a mélyén, hogy csalódott a legjobb barátjában, amiért nem értette meg őt.

A vita lehetőség a szülő számára, számára hogy ebben a viharosabb időszakban is megtartsa a jó kapcsolatot a gyerekkel. Ha ezekre a helyzetekre jól reagál, akkor megőrzi a tekintélyét a gyerek szemében (még ha ez nem is lesz látványos), és megmarad egy fontos kapcsolódási pont vele. Hiszen ez is kommunikáció, sőt, lehet mindkét fél számára kielégítő párbeszéd, ha nem ijednek meg a nézetkülönbségektől. Hogy mi is az a jó reagálás: legfőképp, hogy az ember ne rázza le a gyereket! Lehet, hogy fárasztó egy hosszú munkanap után arról elmélkedni, van-e élet a halál után, vagy pláne olyan vitában részt venni, mikor a szülő támadva érzi magát, mert a gyerek valamit az ő életében kritizál, de mégis csak rendelkezésre kell állni. Nem mindig, de a kölyök számára kiszámítható módon. A másik, hogy tekintse partnernek a fiatalt! Azaz nem csak az roszsz megoldás, hogyha ledorongolja, hogy „te velem ne vitatkozz, mi ezt jobban tudjuk anyáddal”, hanem az is, ha lenéző jóindulattal tanítgatni akarja a gyereket. Ha vita, akkor legyen vita, azaz ne a gyereket pátyolgassuk, hanem vegyük komolyan a kérdést, legyünk nyitottak arra,

hogy valamit a másik fél lát jobban, jobb és tegyünk erőfeszítést azért, hogy megvédjük az álláspontunkat! Nem építi, hanem aláássa a kapcsolatot, ha ott van egy őszinte tizenéves, aki tényleg beletenné magát a beszélgetésbe, és számára tétje van a helyzetnek, és van egy felnőtt, aki titokban azt gondolja, ez a szegényke csak az éretlensége miatt nem érti a nyilvánvalót, és segítek őt ráterelni a helyes útra, esetleg álkérdéseket teszek fel, hogy fejlődjön a személyisége. A gyerek pontosan tudni fogja, érdekel-e minket, hogy látja a világot, mi lelkesíti, és mi zavarja, és ha ez megvalósul, az valóban építi a kapcsolatot. Persze akkor, ha a szülő is megosztja, amit az adott kérdésről érez, gondol. Ha őszinte véleménye az, hogy a felvetett kérdésen sosem gondolkodott még, mert nem érdekli, ezt is el lehet mondani, nem kell mást eljátszani. De azért az remélhetőleg érdekli, a gyerekét miért éppen ez foglalkoztatja. A vitában az ember tulajdonképpen megmutatja a sérülékeny arcát, azért is tud olyan szenvedélyessé válni, hogy akár kiabálássá fajul. Éppen ezért jó, ha értékeljük, mint értékes csatlakozási pontot a kölyök felé. (divany.hu nyomán)


13

Oktatás – Képzés

Ezekkel a diplomákkal nem lehet ma meggazdagodni

A

diplomás-pályakövetési rendszer 2012. májusi adatgyűjtésének összefoglaló tanulmányát tavaly novemberben hozták nyilvánosságra. A tanulmány szerint a különböző területeken végzett pályakezdők bére között akár 158 ezer forint is lehet a különbség. A legmagasabb havi fizetésre az informatikai (bruttó 281 512 forint), a műszaki (bruttó 258 430 forint) és a nemzetvédelmi és katonai (bruttó 248 875 forint) végzettségűek számíthatnak, a legkevesebbet pedig a pedagógus- (bruttó 142 454 forint) és a sporttudományi szakon (bruttó 137 586 forint), valamint a művészetközvetítési (bruttó 136 221 forint) és a művészeti (bruttó 123 601 forint) képzéseken végzettek kapják. A pályakezdő diplomások átlagbére a felmérés alapján havonta bruttó 213 783 forint volt. (eduline.hu nyomán)

Kimutatták: káros a sok házi feladat A

rendszeres házi feladat növeli a matematika és természettudományos teljesítményt, de csak akkor, ha nem túl sok. Egy óránál többet nem érdemes tanulni otthon. Az OECD-kutatás rámutatott arra, hogy hatalmas eltérés van a különböző országok diákjainak házi feladattal töltött ideje között. A finn és a koreai gyerekek heti kevesebb, mint három órát töltenek házival – márpedig e két ország oktatási teljesítménye hagyományosan a legjobbak között van évtizedek óta. A sereghajtók között találjuk viszont – több mint hat órával – Magyarországot. Ijesztően túlterheltek a magyar iskolások egy felmérés szerint

B

ár a magyarok tisztában vannak vele, hogy a külföldi tanulmányok és munkavállalás itthon is jó ajánlólevél, mégis nagyon kevesen vágnak bele. Az európai uniós állampolgárok mindössze 11 százaléka élt már azzal a lehetőséggel, hogy valamelyik másik tagállamban munkát vállaljon és csupán 6 százalék tanult külföldön, uniós országban – derül ki az Eurobarometer jelentéséből, amelyhez 2014-ben kérdezték meg a lakosságot. Magyarországon ez az arány még alacsonyabb, csupán a külföldi szakmai gyakorlaton résztvevők aránya egyezik meg az uniós átlaggal, de ez is igen alacsony, csupán 4 százalékuk volt európai uniós országban külföldi gyakorlaton, és 2 százalékuk az Unión kívül. Különösen érdekes az alacsony külföldi munkavállalási és tanulási kedv, ha figyelembe vesszük, hogy a magyar megkérdezettek az uniós átlagnál magasabb arányban vélték úgy, hogy a külföldi tapasztalataikat elismernék az itthoni munkáltatók is. A magyarok 65 szá-

A nemzetközi oktatásvizsgálatok általánosságban azt mutatják, hogy bizonyos mennyiségű és minőségű házi feladat a legtöbb országban javítja az átlag tanulói teljesítményeket, de az összefüggés egyáltalán nem egyértelmű. Több országban – többek közt Svájcban, az USA-ban, Horvátországban – kifejezetten negatívan hat a sok házi a vizsgaeredményekre – írta a hvg.hu. Ez utóbbihoz csatlakozik a Journal of Educational Psychologyban most nyilvánosságra hozott spanyol kutatás is, amely szerint a házi feladat mennyisége egy darabig ugyan növeli a tanulói teljesítményeket, de ha a 14 éves diákok napi több mint egy órát tanulnak otthon,

A magyarok tudják, hogy megéri, mégsem mennek külföldre tanulni?

az már nem hat pozitívan a matematikai és természettudományos eredményeikre. Sőt, a teljesítmények inkább csökkennek. Magyar szakemberek elmondták, az sem mindegy, milyen típusú – gyakoroltató vagy kreatív, elgondolkodtató – házi feladatról van szó. A diákok számára ugyanis leginkább az utóbbi lehet hasznos, ennek ellenére az előbbi az általános. És ne feledjük: a spanyol diákok kettő óra után hazamennek, míg – elvileg – a magyar társaik 16 óráig az iskolában vannak. Ha az itteni iskolások a 8 órás intézményben töltött idő után még 1-2 órát a házi feladattal töltenek, az már jóval több „munka”, mint a felnőttek átlagos 8 órája. (eduline.hu nyomán) zaléka szerint a munkaadók értékelik a külföldi tanulmányokat, szemben az 58 százalékos uniós átlaggal, a külföldi munkavállalás esetében pedig a magyaroknál ez az arány 63 százalék, az uniós átlagnál ez is csak 58 százalék. Még a külföldi cégeknél zajló távmunkát is értékesnek tartják a magyar válaszadók, 44 százalékuk szerint ezt elismerik a munkáltatók, holott uniós átlagban csak a megkérdezettek 32 százaléka volt ugyanezen a véleményen. A felmérésben megkérdezték azt is, hogy az iskolán kívül hol lehet a legtöbb készségre szert tenni. A válaszadók legfontosabbnak a munkahelyi tapasztalatot és munkahelyi tréningeket jelölték meg, ezután következett az autodidakta tanulás, majd az iskolai kereteken kívüli kurzusok és a külföldi munka- illetve tanulmányi tapasztalatok. Beszédes, hogy az uniós megkérdezettek 45 százaléka vélte úgy, hogy külföldi munkavállalás és tanulmányok alatt hasznos készségeket sajátíthatnak el, míg a magyaroknak csupán 25 százaléka volt ezen a véleményen. (eduline.hu nyomán)


14

Lakás – Otthon – Építkezés

Fekete-fehér a lakásban

A

lakberendezésnél az egyik leggyakrabban használt szín a fehér, hiszen kitágítja a teret és tiszta, szellős benyomást kelt. Ezzel szemben az egyik legritkábban alkalmazott szín a fekete, főleg, ha nagy felületekről van szó. Lakásfestéskor szinte fel sem merül például egy fekete fal ötlete, pedig hihetetlenül elegáns és szép megoldás lehet – persze ehhez profi módon kell alkalmazni. Ha kipróbálná, először inkább bútorokkal vagy kiegészítőkkel kezdjen hozzá, adunk pár tippet is, hogyan!

KEZDŐKNEK Talán a legegyszerűbb megoldás a fekete bevezetésére a lakásba sokkhatás nélkül, ha minta formájában dolgozik vele. Hiszen egy kecses indamotívum, vagy egy fekete-fehér csíkozás kifejezetten elegáns tud lenni, és attól sem kell tartania, hogy a sötét szín túlságosan uralkodóvá válik a szobában. „Bátran lehet ötletelni, próbálkozni, hiszen nagy hibát egy-egy fekete kontúrral, motívummal nem követhet el" - biztat a lakberendező is. Mutatósak pl. a falmatricák, amelyek lehetnek persze színesek is, de népszerűek a fekete, kvázi "tetoválás jellegű" minták: növényi motívum, város sziluett, feliratok, stb. A falmatrica nagy előnye ráadásul, hogy ha megunta, akkor nyomtalanul el lehet távolítani a falról. Divatosak a fekete-fehér képek és fotók, fekete vagy színes képkeretbe téve, egy falon akár több kép kompozíciójával – ez a megoldás ráadásul szintén bármikor lecserélhető nagyobb anyagi ráfordítás nélkül. És vannak olyan stílusok, ahol a fekete „kötelező” elem – pl. a rusztikus, mediterrán lakásbelsőkben szinte minden esetben megjelenik a kovácsoltvas akár bútorokon, akár dekorációban, és ebben az esetben ez többnyire fekete. A bauhaus szintén „szereti” a feketét, de megjelenik a loft lakásokban és az induszriális enteriőrökben is ez a szín” – mondja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

HALADÓKNAK Akik egy kicsit bátrabbak, és már nem olyan idegen számukra a lakás átrendezése a stílusok megtartásával, azok használhatnak nagyobb felületen is feketét. Ez lehet egy szőnyeg, de akár egy egész kanapé is, de az étkező székein is nagyon jól mutat ez az árnyalat. „Egy térben elég egy hangsúlyos tárgy. Ha ez egy fekete kanapé pl., akkor mellette használjon világos és/vagy élénk színeket. A feketével való kontrasztjuk felragyogtatja ezeket a színeket. A kanapéra helyezzen színes párnákat, tegyen alá világos szőnyeget és fesse mögötte világosra a falat. Ugyanezt követheti egy szekrény esetében is, de itt játszhat a fogantyúkkal, vagy azzal, hogy egy-egy elemre tükör kerül”. A kovácsoltvas szék, asztal, fekete üveg csillár, bauhaus szekrény, asztal fényes fekete felületekkel – mind olyan bútorok, melyek nem csak szépek és elegánsak, hanem valódi díszei lehetnek a szobának.

KIZÁRÓLAG PROFIKNAK Ha már otthonosan mozog a lakberendezés világában, akkor az olyan újításokkal is megpróbálkozhat, hogy a padlót, vagy akár a falat festi teljesen feketére. Ehhez azonban mindenképpen kellenek a profi tanácsok is, hiszen - hacsak nem szakképzett lakberendező –, akkor könnyen találhatja magát abban a helyzetben, hogy a lakása egy sötét, ijesztő barlangra fog emlékeztetni a kellemes otthon helyett. „Divatos megoldás manapság a táblafestékkel festett fal, ami ugyan teljesen fekete, de krétával bármilyen minta, szöveg kerülhet rá, amitől vidám, egyedi lesz. Fekete tapéta is szóba jöhet pl. egy hálószobában – ez is lehet mozgalmas úgy, ha váltakoznak rajta a fényes és matt felületetek, vagy a különféle struktúrák. De használhat egy igazán extravagáns konyhában fekete pult felületet és fekete üveg hátfalat. – buzdít Zsoltai Tünde. (Szöveg: divany.hu, fotók: www.ranario.net, www.kaidesing.com, erinattardi.com)


Egészség – Életmód – Nagyvilág

15

A migrén furcsa gyógymódja A

Society of Interventional éves tudományos ülésén a migrén témakörével foglalkozó tudósok újabb kutatásaikról számoltak be. A krónikus fejfájásban szenvedőknek egy innotvatív radiológiai beavatkozás segítene tartósan enyhíteni a tüneteiket. A kezelés egy úgynevezett „image-guided” (képvezérelt) módszer, egy, az úgynevezett ganglion sphenopalatinum orron keresztüli blokkolásával tudja enyhíteni a fájdalmakat, kellemesebb napokat okozva a páciensnek.

„A migrénes fejfájás nemcsak az egyik leggyakoribb betegség az USA-ban, de a kezelésre felírt gyógyszerek mellékhatásai is igen széleskörűek” – nyilatkozta Kenneth Mandato, az Albany Medical Center radiológusa és a kutatás vezetője. „A ganglion sphenopalatinum blokkolásával képvezérelt, célzott kezeléseket alkalmazunk. A betegközpontú terápia képes a migrén ciklus megtörésére, ezzel javítva a betegek életminőségét.” – tette hozzá a szakember. A ganglion sphenopalatinum

egy paraszimpatikus dúc, mely az arcüregben egy pontosan jól lokalizált helyen helyezkedik el. A ganglionnak a könnyelválasztás fokozása és a felső orrjárat kisebb nyálkahártyainak aktiválása mellett az agyi erek vasodilatációja a legfontosabb szerepe. Ingerlése révén többek között az agyi erek tágíthatóak, vagy kóros összeszűkülésük rendezhető, gyógyítható. A Mandato és kutatócsoportja által végzett retrospektív elemzést száztizenkét migrénben vagy periódusos fejfájásban

szenvedő betegen végezték el. Először a betegek beszámolói alapján egy vizuális analóg skálán (VAS) egytől tízig meghatározták, hogy kinek milyen súlyosak a tünetei és mennyire gyengítette le őket a migrén. Az ezt követő invazív kezelés során a tudósok csupán egy spagetti méretű katétert dugtak be a betegek orrjáratába. Az eljáráshoz négyszázaléknyi lidokaint adtak be a ganglion sphenopalatinumba, (SPD) amely az orr mögötti idegköteghez tartozik és a migrénnel is összefüggésbe hozható.

A kezelés előtt a betegek átlagos VAS pontszáma 8.25 volt. A kezelést követő napokban az SPD blokkolt pácienseknél a VAS értéke fele annyira, átlagosan 4.10 pontra csökkent. A beavatkozás után harminc nappal kbörülbelül 5.25-ös értéket mutattak ki, amely 36%-os csökkenést jelent a kezelés előtti állapothoz képest. A betegek 88%-ának visszajelzései alapján kevesebb mennyiségben vagy egyáltalán nem volt szükségük migrén elleni gyógyszerekre. „A lidokain beadásakor az

agyban újraindul a migrén áramköre” – így kommentálta a jelenséget Mandato. A tudós hisz a saját módszerében és azt javasolja, ha szükség van rá, újra el kell végezni az érintetteken a beavatkozást. A szakember hozzáteszi, hogy az SPG blokkolás csupán ideiglenes megoldásként enyhíti, de nem szünteti meg teljesen a tüneteket. A száztizenkét vizsgált alanyt még további hat hónapig tanulmányozni fogják, a módszer továbbfejlesztése érdekében. (origo.hu nyomán)

Virágzó kert a sivatagban A

ki azon búslakodik, hogy kertjének homokos talaján nem marad meg semmi, egy kicsit fellélegezhet: az arab sivatag közepén sikerült fricskát adni a természetnek. Dubaiban létrehozták a világ legnagyobb virágoskertjét. A 72 000 m2-es Miracle Garden, azaz a Csodák kertje több mint 45 millió növénynek ad otthont. Az elképesztő kerthez csak petúniából 30-35, körömvirágból pedig vagy 20 félét használtak fel, de tudjuk, hogy Dubaiban pénz és energia nem számít, a lényeg, hogy a végeredmény rendkívüli legyen. A szennyvíz újrahasznosítása a csepegtető öntözőberendezésekben meghozta gyümölcsét: tényleg egyedülálló gyönyörűség virul a sivatag közepén. Azt azonban még pénzzel sem sikerült elérni, hogy a növények kibírják az őrült nyári hőséget, ezért a kert júniustól szeptemberig zárva tart. Most viszont teljes pompájában megcsodálható, úgyhogy, aki arra jár, ki ne hagyja! (kapanyel.hu nyomán)


16

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853 Kaktusz Takács Zs.

Választani

S

zámítani lehetett erre, de valahogy mégis mellbevágó. Az április 8-án esedékes országgyűlési képviselő-választás kampányában járunk, hihetetlen mennyiségben és minőségben zúdul ránk, választópolgárokra az információ és az információnak látszó állítások garmadája. Külön iparággá vált az álhírgyártás, lejáratás, kamupártok keletkeznek, majd idővel tűnnek el, jó dolog egy kicsit kikapcsolni, és elefántokat nézni a National Geographic tévéadón. Aztán pedig vissza a közélethez, hiszen négy évente jogunk és kötelességünk is egyben, hogy megválasszuk azt a személyt, és pártot, aki, és amely legjobban képviseli majd körzetünket, az itt élő emberek ügyét a parlamentben. Akiről elmondható, hogy becsületes, felkészült, és programja a köz érdekét szolgálja. Döntsünk az eszünk, a szívünk, vagy akár a hitünk

alapján, lényeg, hogy két dologról ne feledkezzünk meg. A választott képviselők, a politikusok bennünket szolgálnak. Vannak országok, ahol büntetést fizet, aki nem megy el szavazni, a mi rendszerünk nekem jobban tetszik. Saját belátásra bízza, felnőttnek tekinti polgárait. Jó tudni, hogy szavazatunkra nemcsak önmagunknak, hanem a hazánknak is szüksége van.

MEGNYITOTTUNK!

alisca herba BIO- ÉS GYÓGYNÖVÉNYBOLT

VITAMINOK, ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐK GLUTÉNMENTES TERMÉKEK LÉNÁRT GITTA KÖNYVEK GYÓGYVIZEK

Várjuk üzletünkben Szekszárdon, a Csatári üzletházban! Keress minket a facebookon!

REUMATOLÓGIAI MAGÁNRENDELÉS

DR. GÖRCS RITA reumatológus szakorvos

Rendelés helye: Medi Centrum Szekszárd, Holub u. 12. Rendelési idő: szerdánként 16.00–19.00 Bejelentkezés: munkanapokon 8.00–17.00 óráig

Telefon: +36/70-395-8041

UROLÓGIAI MAGÁNRENDELÉS  Vizelési rendellenességek  Vese- és hólyagbántalmak  IMPOTENCIA KIVIZSGÁLÁSA, GYÓGYSZERES KEZELÉSE  BŐRKINÖVÉSEK ELTÁVOLÍTÁSA

DR. KÖNYVES KÁROLY főorvos urológus szakorvos SZEKSZÁRD, Kölcsey ltp. 6., II. em. 2. Rendelési idő: hétfőn 16–18 óra PAKS, Kurcsatov u. 13. Rendelési idő: csütörtök 17–19 óra Bejelentkezés: 06-20/9-510-908-as telefonszámon, délután

GYERMEKTÁBOROK Információ: Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. 7100 Szekszárd, Bezerédj I. u. 2. Telefon/fax: 74/510-422 • www.vagyonkezelokft.hu

ÜDÜLÉS A HOLT-DUNA PARTJÁN

S

zekszárdtól mindössze 25 km-re, a Duna 14 km hosszú holtága mellett elhelyezkedő Fadd-Dombori üdülőfalu, e a megye egyik legszebb és legnépszerűbb üdülőhelye. A Fadd-Dombori Gyerr mektábor 9000 négyzetméteres, kelm lemes hangulatú nyaralóhelyén 97 fő l számára biztosít egyidejű elhelyezést. s 4-6 fős szobákban biztosított. A tábor területén A szállás állá ffaházakban, há kb 6 fő étterem és büfé működik, ahol napi háromszori étkezést tudunk biztosítani a táborozók számára. A Fadd-Dombori Gyermektáborba elsősorban osztályközösségek vagy nagyobb csoportok jelentkezését várjuk.

ERDEI TÁBOROZÁS A SÖTÉTVÖLGYI GYERMEKTÁBORBAN

A

Sötétvölgyi Gyermektábor Szekszárdtól 12 km-re tájvédelmi körzet határán, 3 hektáros horgásztó közelében, erdőben elhelyezkedő kellemes hangulatú tábor, amelyben 92 fő gyermek és 11 fő felnőtt egyidejű elhelyezését tudjuk biztosítani. A szállás különálló, 2-3 és 6-8 ágyas faházakban biztosított. A táborban melegítő konyha működik, előzetes egyeztetés esetén napi háromszori meleg étkezésre is van lehetőség. A tábor akadálymentesítése 2006-ban valósult meg.

TÁBOROZÁS A BALATON PARTJÁN

A

balatonszepezdi Ifjúsági és Gyermektábor közel 6000 m² területen, a 2006-ban megszépült balatoni strandtól kb. 250 m-re várja a táborozni vágyókat. Az általános- és középiskolás korú fiatalok elhelyezésére 13 db különálló, egyenként 8 fő befogadására alkalmas kisház áll rendelkezésre. Tisztálkodási lehetőség egy különálló épületben, komfortosan kialakított vizesblokkban van. Melegkonyhás étkezés főszezonban a tábor területén belül megoldott. Kísérők részére (max. 10. fő) a tábor területén külön épületben, 4 szobában tudunk elhelyezést biztosítani.

SÖTÉTVÖLGYI ERDÉSZHÁZ

E

rdészházunk a Szekszárdhoz közeli Sötétvölgyi erdőben, a 6-os sz. főúttól 5 km-re található. Elsősorban a természetet szerető, nyugalomra, csendre és friss levegőre vágyó vendégeinket várjuk tágas, erdei vendégházunkba. A szállás közvetlen környezetében lehetőség van túrázásra, horgászatra és gombázásra is. Elhelyezés: 1 db 4 ágyas g szoba, 1 db 3 ágyas szoba, 1 db 2 ágyas s szoba. A szobákban ágyak (ágyneművel) s szekrények, dohányzóasztal, székek. Közös s társalgó kb. 30 fős rendezvények lebot nyolítására alkalmas. Közös konyha (edén nyek, evőeszközök, hűtőszekrény, kávén főző). 2 db fürdőszoba (zuhanyzós) +WC. f

TM Kronika 2018/11  
TM Kronika 2018/11  
Advertisement