Page 1

A szigetelésben 1313.oldal a méret is lényeg JJelentős l tő árkedvezmény ák d é 2015. 2015 március á i 27-ig!

EZ ÓRIÁSI! XIX. ÉVF. 9. SZÁM

2015. MÁRCIUS 13.

Részletek a 8. oldalon.

TOLNA MEGYEI www.tmkronika.hu

Polgár Judit a világ ilá llegokosabb k bb emberei közt 9.oldal Paksi Gyógyászati Központ Mozgásterápiás Részleg

Szabadidő és egészség Hőszigetelőanyag

AKCIÓ!

HORVÁTORSZÁG H OR RVÁTO ORSZÁ ÁG ÁLO OM ÁRAKON N! AUTÓBUSSZAL KRK-SZIGET KRK SZIGET 06 06.17. 17 csakk 39 39.900,-Ft/fő/4 900 Ft/fő/4 nap autóbusszal, félpanzióval KRK-SZIGET 06.28., és 08.08. 59.900,-Ft/fő/5 nap félpanzióval SELCE 08.20., félpanzióval 54.900,-Ft/fő/4 nap PLITVICEI TAVAK 04.25. és 05.23. 10.900,-Ft/fő ,

SAJÁT AUTÓVAL PULA 06.20. 2 fős privát apartman OMISALJ 06.13. szállodában, félpanzióval KARLOBAG 06.13. szállodában, all inclusive

26.800,-Ft/fő/hét 52.500,-Ft/fő/hét 97.100,-Ft / fő / hét

További akciós lehetőségek: www.romcar.hu

NON-STOP: 06 20/411-4552

www.romcar.hu

Eng.szám: R01984/2000

ROMCAR TRAVEL SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

4.old.

Váltsunk környezetbarát üveggyapotra! 10. oldal


2

Aktuális „…és mi most itt vagyunk” Március 14. 19.00 órakor a Babits Mihály Kultúrális Központ Piac Közösségi Térben „…és mi most itt vagyunk.” CreArt – Csengey Dénes Írószeminárium bemutatkozó estje Kis Pál Istvánnal, Dicső Zsolttal, Jankovics Zoltánnal és Komjáthi Tamással. Irodalmi program a március 15-i nemzeti ünnep előestéjén.

Komjáthy(i)ak koncertje, Slam poetry a színpadon, Vers-zene-vers, Irodalom a porondon.

LAPSZEMLE A Terror Háza elől eltűnt a gyászkeretes portré A budapesti CEU-n tanuló Anna Vellikok magától értetődőnek tartotta, hogy a bő egy hete meggyilkolt Borisz Nyemcovra a Terror Házánál emlékezzen meg. Az orosz ellenzéki politikus gyászkeretes portréja azonban kétszer is eltűnt a múzeum elől, és amikor Anna ki akarta deríteni, mi történt, döbbenten kellett látnia, hogy a Terror Háza nem (index.hu) akar vele szóba állni.

leprás lesz, vagy a magyar államigazgatásnak hétfőn még gőze sem volt arról, hogy egy 210 milliárd forinttal „gazdálkodó” cég másnap borul. (velemenyvezer.444.hu)

Harmadával eshet a lakossági áramfogyasztás 2030-ra Főként a világítótestek és a hűtőberendezések fejlődése miatt jelentősen visszaeshet a magyar lakosság áramigénye 2030-ra. Az energiahatékonyság javulása és a népesség csökkenése miatt tizenöt év alatt 3000 gigawattóra fogyasztás tűnhet el. (napigazdasag.hu)

Különadók nélkül vége lenne a gazdasági szabadságharcnak SZÉP KÁRT YÁT unk! (OTP, K&H és MKB) elfogad

´´ KÉNYEZTETÉS „MAGISTERN – AZ ELÉRHETO

Hihetetlen kikapcsolódási lehetőség a Balaton partján A KONFERENCIA ÉS WELLNESS HOTEL MAGISTERNBEN SIÓFOKON!

HÚSVÉTI ÜNNEPEK a Hotel Magisternben meglepetés gyerekkedvezménnyel

25.000,- Ft/fő/2 éjszaka 32.000,- Ft/fő/3 éjszaka 39.500,- Ft/fő/4 éjszaka Egyágyas felár: + 1.500,- Ft/fő/éj Apartman felár: + 1.000,- Ft/fő/éj

Érvényes: 2015. 04. 03 – 2015. 04. 07. között

A csomagár tartalmazza félpanziós igénybevétel esetén: – szállást kétágyas szobában, – büféasztalos reggelit és büféasztalos vacsorát, – fogadóitalt, – gyermekeknek: tojásfestést, mesevetítést, – vasárnap délelőtt: tojáskeresést, élő nyuszi simogatást a kertben, – vasárnap este: gyertyafényes vacsorát a Húsvét hangulatában,

– Húsvét hétfőn: pálinkás össznépi locsolkodást, – wellness részleg használatát: medence, pezsgőfürdő, finn szauna, gyermekpancsoló, fitnesz terem, – 1500,- Ft-os masszázskupont a felnőtteknek, – fürdőköntös bekészítést a felnőtteknek, – ingyenes WIFI használatot, – ingyenes parkolást.

Az idegenforgalmi adó kb. 400,- Ft/fő/éj a csomagon felül fizetendő. Gyerekkedvezmény (2 fizető felnőtt esetén, szülővel 1 szobában): 0-11,9 éves korig –100%, (12 éves kor felett a teljes ár fizetendő!)

További információ és tájékoztatás a 06 30/277-0900 és a 06 30/582-4577-es telefonszámon vagy a hmagistern@gmail.com e-mail címen kapható.

Az unortodox gazdaságpolitikának meghatározó eleme, hogy bizonyos ágazatokat a vállalkozásokat terhelő általános adók mellett ágazati különadókkal is terhel. A kilenc új válságadó kb. 2200 milliárd forintot hozott 2010 óta a költségvetésnek, amely révén biztosítani lehetett a költségvetési Keményen dolgozó kisemberek, illetve hiánycél teljesülését. (vg.hu) a dolgozó kisemberek, plusz a keményen dolgozó emberek, de természetesen a keményen dolgozó kisemberek. És végül, de nem utolsó sorban a kemé(444.hu) nyen dolgozó kisemberek. Nem kellene rácsodálkoznunk, ha egy tanító néni nem ad fel a gyereknek házi feladatot, az oktatási eredményekben világelső finn és koreai gyerekeknek például alig kell otthon Értelmiségi dörzsöltség helyett ke- tanulniuk. Az egész napos iskola után reskedelmi dörzsöltségre lenne már kifejezetten káros tovább terhelni szükségünk – mondta hétfőn Orbán a diákokat, akik így akár napi 9-11 órát Viktor. Kedden azonban csődbe ment is kénytelenek „dolgozni”. Magyarora Quaestor és úgy néz, nagyon sok szágon ráadásul leginkább a gyakorolember fogja elveszíteni a megtakarí- tató feladatok divatosak, amik kevéssé tásait a fene nagy dörzsöltség ered- hatékonyak. (hvg.hu) ményeképpen. Ebben a helyzetben két lehetséges magyarázat van: valaki le akarta égetni a kormányfőt és nem értesítette arról, hogy az éppen A fogyasztóvédelem bírságát úgy sem magasztalni kívánt körből egy pro- lehet majd kikerülni, ha a boltos a tuminens személy holnapra politikailag lajdonos élettársának adja ki magát, amikor vasárnap ellenőrzik a 200 négyzetméternél kisebb boltját – derül ki a (index.hu) Világgazdaság cikkéből.

Rogán Antal teljesen újra lett installálva

A sok házi feladat rontja a teljesítményt

Kereskedelmi értelemben dörzsölt államigazgatást

Az élettárs nem házastárs

Közös szavalás március 15-én: már 40 ezren jelentkeztek Idén először országos össznépi versmondás is lesz március 15-én. Eddig 40 ezren döntöttek úgy, hogy együtt szavalják el a Nemzeti Dalt a települé(atv.hu) sük főterén.

Emberkereskedők raboltak el egy bébiszitternek jelentkező magyar lányt Igazi rémálomba csöppent az a magyar lány, aki bébiszitternek jelentkezett Londonba, de már a budapesti „állásinterjún” kiderült, hogy emberkereskedők hálójába került. Megfenyegették és Manchesterbe hurcolták. Három hét után tudott segítséget kérni. Elrablóit azóta elítélték, és lehet, hogy nem ő az egyetlen áldozat – derül ki a Manchester (hvg.hu) Evening News cikkéből.


3

Aktuális

BULVÁR

A fékezhetetlen fickót felfüggesztették

A

mióta Jeremy Clarkson, a „Top Gear” brit autósadás műsorvezetője több mint tíz éve ledobta a felhőkarcoló tetejéről a Toyota Hilux-ot, megingathatatlannak tűnt a műsorban a helye. A tévézés 54 éves fenegyereke most mégis kihúzta a gyufát, összetűzésbe kerül a sorozat producerével és felfüggesztették. A műsoron társaival, Richard Hammond és James May kollégiáival százmilliós nézettségre tett szert világszerte az évtizedek alatt. Sajátos, utánozhatatlannal humorral és rengeteg ötlettel azokat a nézőket is megnyerte, akiket az autózás egyébként nem érdekel. A krone. at szerint 1989-99 között főmoderátora volt a sorozatnak, majd 2002-ben tért vissza újra. Ez idő alatt sokszor kellett bocsánatot kérnie. Volt, hogy a sztrájkolókról úgy nyilatkozott: családjuk előtt kellene lelőni őket, majd a Birmingham Motor Show-n a Hunday munkatársait éppúgy vérig sértette: „megettek egy kutyát” kiszólásával, mint a BMW standon ténykedőket, akik szerinte „náci-stábautóval” jöttek. Az összetéveszthetetlen karjelzése is kiverte a biztosítékot. Szóval Clarksonnak külön aktája van a BBCnél, a százmilliós rajongótábort elképesztő 2004-es Toyota Hilux szétroncsolása miatt például a helyi közösséget kellett megkövetnie, a rasszista kiszólások pedig szinte végigkövették munkásságát. A fékezhetetlen fickó legutóbb is próbaidőn volt, mert Gordon Brown-t „félszemű idióta skótnak” titulált, az i-re a pontot egy feketékre vonatkozó mondókával tette fel. Ennek soraiba jól kivehető rasszista megjegyzést rejtett el.

Tizenkét éves hóhér

A

llahu Akbar” („Az Isten hatalmas”) – kiáltotta a 12 éves fiú és fejbe lőtte az előtte térdeplő férfit. A fekvő emberbe még négyszer lőtt bele. Az Iszlám Állam legutóbbi videóján egy izraeli kémnek nevezett jeruzsálemi palesztint végeztek ki. A meggyilkolt fiatal apja, Said Musallam szerint nem kémkedett, Törökországba utazott, közben Szíriában fogták el a szélsőségesek. Elfutott, ezért vált gyanússá az apa szerint. A Reuter nyilvánosságra hozta az izraeli titkosszolgálat álláspontját, eszerint éppen az Islám Államért akart harcolni – adta hírül a krone.at.

Panel- és családi házak tulajdonosai pályázhatnak Á prilis 9-től várják a jelentkezéseket a lakások energiatakarékos felújítását támogató önkormányzati pályázatra Pakson.

Az idei keretösszeg a panelépületekre és a hagyományos építésű ingatlanokra egységesen ötven-ötven millió forint. Újdonság a kiírásban, hogy a fűtéskorszerűsítés, a nyílászárócsere és az utólagos szigetelés mellett megújuló energiaforrások alkalmazására – például napelemes vagy hőszivattyús rendszerek kiépítésére – is kérhető támogatás. A pályázható összeg a korábbi évekhez képest nem változott, a következő nagyságrendek pályázhatók a településen. A hagyo-

mányos építésű házak, lakások esetén maximum 400 ezer forint az adható támogatás, panelépületek esetében lakásonként legfeljebb 300 ezer forinttal lehet számolni. A szükséges formanyomtatvány átvehető személyesen a polgármesteri hivatalban, illetve letölthető a www.paks. hu internetes oldalról. Ugyanitt a részletes felhívás is megtalálható. További fontos információ, hogy az állami pályázathoz szükséges önerő biztosításhoz is kérhető támogatás az önkormányzati keretből. (Az állami pályázatról a kormány-hu oldalon tájékozódhatnak.) A támogatás odaítéléséről a képviselő-testület dönt várhatóan még áprilisban, így a paksi polgárok még a nyáron megvalósíthatják a beruházásokat.


4

Lakás – Otthon – Építkezés


Aktuális

5

Őrült szerkezetek a hargitafürdői kergeolimpián

R

engetegen voltak kíváncsiak a hargitafürdői kergeolimpiára, amelyen számos csapat mutatta meg, hogy nemcsak szánkóval lehet lecsúszni, hanem akár „repülőgéppel”, vagy a Menny a pokolban elnevezésű, bonyolult szerkezettel is.

A „Székely Airwajsz" feliratú rakéta négytagú „személyzetének” vezetője, Gegő Zalán mondta, azt szerették volna, ha ők építik meg az első székely repülőgépet. A járgány hátulján szereplő feliratból egyébként arra lehetett következtetni, hogy Dubajba és Londonba is indítanak járatokat.

Az „újjáélesztett”, immár hatodik kergeolimpián a madéfalvi csapat – amely az előző 2006-os versenyen nyert – ismét első helyezett lett. Nem csoda, hiszen a 15 fős csapat ezúttal is kitett magáért, hatalmas és bonyolult szerkezetet állítottak össze az idei megmérettetésre.

Járgányuk a Menny a pokolba nevet viselte, a csapat pedig az Angyalok és démonok nevet kapta. „Az üst jelképezi a poklot, és olyan alakok vannak benne, akik életükben sok gazságot követtek el, mint például Hitler, Sztálin, Ceauşescu, Bin Laden és a többiek. A mennyországban az angyalkák vannak, az ördögök hevítik az üstöt, a kormányos pedig a Halál” – mutatta be szerkezetüket és annak „lakóit” a Szent Péternek öltözött Szentes Antal, a csapat vezetője. Tőle tudjuk, hogy tíz napig építették a hatalmas üstből és a mennyországot jelképező szerkezetből álló tákolmányt. Volt, akik dobókockával, mások vécécsészével csúsztak le a pályán. A csíkszeredai Böjti Boszorkák pedig szánra szerelt kétütemű, „turbósöprűkkel” vágtak neki a lejtőnek – igaz, kevés sikerrel. A sípályáról a tömeg az Ozon szálló előtt felállított színpadhoz vonult, ahol a rendezvény koncerttel folytatódott. A kergeolimpia végül, a díjátadó ünnepség után bulival zárult. (kronika.ro nyomán)

A

növénytermesztők körében felmerült a kérdés, hogy milyen módon lehet egyszerre, a vetéssel egy menetben megoldani a startertrágyázást és a talajfertőtlenítést is. A Cheminova Magyarország Kft. erre a célra egy új lehetőséget biztosít a termelők számára. A talajlakó kártevőkről (drótférgek, pajorok stb.) fontos tudnunk, hogy egy adott területet több éven át ’fertőznek’, ugyanis több éves fejlődésmenetű, polifág (több tápnövényű) kártevőkről

sek, majd kezdeti fejlődésük időszaka (április végétől június végéig). Jogosan merül fel a kérdés: hogyan védhetjük meg a növényünket a talajlakó kártevőktől? Az egyetlen jó meg-

hatóanyag, gyakorlatilag a hatáshelyen előforduló összes kártevő ellen hatékony, gyors és biztonságos védelmet ad. A Kentaur 5 G-ben lévő klórpirifosz hatóanyag kontakt gyomor és gázosodó idegméreg. A növénybe nem szívódik fel, gázképződésével fejti ki hatékonyságát. Időjárási körülményektől függően 30-60 napos tartamhatást biztosít a területen. Napraforgóban és kukoricában 8-10 kg/ha dózisban használható fel, a vetéssel egy menetben mikrogranulátum

Startertrágyázás és talajfertőtlenítés együtt! beszélünk. Fontos kiemelni, beszélünk kiemelni hogy ezek a kártevők már 1 db/m2 egyedszám esetén is 8–10%-os tőszámcsökkenést eredményeznek, ha ennél több van a talajban, ami gyakran előfordul, sokkal magasabb veszteséget okoznak, ami a terület újravetését vonja maga után. A legveszélyesebb periódus a napraforgó és kukorica vetések és kelé-

oldás a talajfertőtlenítés talajfertőtlenítés. Erre Er a célra válasszunk gázosodó hatású szert, mint amilyen a klórpirifosz. A Cheminova Magyarország Kft. a fent ismertetett problémák kezelésére fejlesztette ki és ajánlja a Kentaur 5 G talajfertőtlenítő mikrogranulátumot. A termék hatóanyaga 50 g/kg klórpirifosz, amely jól ismert kiváló rovarölő

szóróval kijuttatva. Ez a mennyiség tökéletes védelmet ad a talajlakó kártevők ellen, nem csak a mag mellett, hanem attól távolabb is, ahová a talajszemcsék között a gáz szétáramlik. (Meg kell azonban jegyezni, hogy az engedélyezett dózisban a kukoricabogár lárva elleni hatékonysága nem elegendő.) Ez a hatás a talaj felszínén is megjelenik, így

az ott lévő lombkártevőket is gyéríti, a vetést követő hetekben. A nagyobb gyökértömeg és a magasabb hozam elérése érdekében használjunk mikrogranulált startertrágyát a vetéssel egy menetben. A Radistart Algit és a Radistart Turbo a vetőgép mikrogranulátum adagolójával juttatható ki, közvetlenül a maggal érintkezve. Ezek a startertrágyák a magas nitrogén, foszfor és cink tartalmuknak köszönhetően gyors kezdeti fejlődést biztosítanak a növények számára. A jelentős mikroelem tartalom mellett, úgynevezett biológiai hatással is rendelkeznek a benne lévő alginitnek illetve Amalgerolnak köszönhetően. A növények erőteljesebb gyökeret fejlesztenek, amely a fényképen a jobb oldali növényen is jól látható, jobban átvészelik az aszályos időszakokat, és terméstöbblettel hálálják meg a ráfordítást. A Kentaur 5 G talajfertőtlenítő és a Radistart Algit startertrágya 1:1 arányú keverését a Cheminova Magyarország Kft. elvégzi, a keverék 20 kg-os zsákban kerül kiszerelésre, egy zsák egy hektár napraforgó vagy kukorica kezelésére ajánlott. Ezzel a Kentaur 5 G és Radistart Algit keverékkel a vetéssel egy menetben védekezhetünk a talajlakó kártevők ellen, amelyek jelentős tőpusztulást okozhatnak, illetve erőteljes, gyors kezdeti növekedést biztosíthatunk növényeinknek, amelyek így jobban ellenállnak a kártevőknek és az időjárás szélsőségeit is könnyebben átvészelik. A fenti termékeket keresse a növény védőszer forgalmazóknál!


6

Agrรกrium


Lakás – Otthon – Építkezés

Kiss Árnyékolás több mint másfél évtizede a Tolna megyei régióban A Kiss Árnyékolás másfél évtizeddel ezelőtt alakult, saját gyártású műanyag nyílászárók, árnyékolástechnikai eszközök gyártásával, forgalmazásával, beépítésével foglalkozik. Kiss Béla tulajdonosként jegyzi a vállalkozást, nevével garantálja szolgáltatásának minőségét. – Nevünket adjuk a munkánkhoz, bennünket ugyanott érnek el hosszú évek óta a megrendelőink. Nagyon sokan visszatérnek, újabb megbízásokkal keresnek bennünket – mondja a tulajdonos.

sítani a megrendelők számára. A minőség, a garancia, megbízhatóság és kedvező ár jellemzi munkájukat. Igény esetén helyszínre mennek, kistelepülésekről is készséggel fogadják az seihez, adottságaihoz maximáli- érdeklődőket, megrendeléseket. san alkalmazkodik a vállalkozás. Bemutatóterem: Nyílászárók cseréjét a kőmű7100 Szekszárd, Béri B. Á. u. 62. ves javításokkal együtt kompTel.: 74/311-812, 06-30/859-8779, letten is elvégzik, ami nagy 06-30/543-8079 könnyebbség a megbízók száE-mail: info@kissarnyek.hu mára. Az elvük: mindent egy helyen, egy www.kissarnyek.hu kézből. Elég egy telefonhívás, ezt követően

Saját gyártás, minőség, kedvező ár Kiss Béla egyéni vállalkozó saját gyártásban állítja elő a kiváló minőségű termékeket. Műanyag ablakok, bejárati és beltéri ajtók készülnek az üzemben, ezen kívül garázskapukat többféle formátumban forgalmaznak, beépítenek. Továbbá gyártanak sokféle árnyékolót (redőny, reluxa, szalagfüggöny, szúnyogháló, roletta, napellenző stb.) termékeket, kiegészítőket széles spektrumban. Minden egyedi gyártásban, méretre történik. A megrendelők elképzelé-

helyszíni felméréssel, szaktanácsadással indítják el a projektet. Fontos a személyes egyeztetés, a precíz felmérés és kivitelezés a vevők elégedettségének a titka – véli Kiss Béla, hozzá téve, hogy ha valaki igényli, akkor a termékeket a bemutatóteremben is megtekintheti. Pályázatokhoz árajánlat-készítésben, illetve dokumentumok nyújtásában tudnak segítséget nyújtani. Saját gyártású termékeket forgalmaznak, építenek be, ezért tudnak különösen kedvező, egyénre szabott árat bizto-

Áramtárolás

A

zöldenergia előretörése után most a megtermelt áram tárolásában várható fordulat, ami szakértők szerint óriási változást hozhat az egész világgazdaság működésében. Az új világ eljövetele legfeljebb években mérhető, nem évtizedekben. Az alternatív energiaforrások párosulva az áram tárolásának új eszközeivel nem csupán a világ energiagazdálkodását forradalmasítják, hanem a világgazdaságot és a geopolitikai viszonyokat is felforgatják – írja a BBC a napi. (hir24.hu nyomán) hu tudósításában.

7


8

Agrรกrium


9

Kultúra – Programajánló

A világ harminc legokosabb embere – Polgár Judit az egyetlen magyar

A

világhírű magyar sakkozónő is felkerült a legokosabb em- gáért lovaggá ütötték, emellett bereket rangsoroló listára, egyedüli magyarként. Főleg az 15 különböző matematikai és IQ eredmények alapján választották ki az ott szereplőket, bár tudományos díj tulajdonosa. annak megítélése, ki mennyire okos, még így is szubjektív. 28. Polgár Judit (38): a sakk-történet legjobb női sakkoA SuperScholar nevű oktatási ta, hogy folytassa a munkáját, és zója, 25 éven keresztül vezette a oldal az IQ és az elért szakmai végül világhírű tudós lett belőle. női sakkranglistát megszakítás eredmények alapján rangsorolta 2. Edward Witten (63): tör- nélkül, majd férfi versenyeken a résztvevőket. Az intelligencia- ténész és fizikus, a Princetonon kezdett indulni: 15 évesen minhányados alapján jellemző ada- tanít. Főleg húrelmélettel, M-el- den idők legfiatalabb férfi sakk tok: az emberek fele 90-110 kö- mélettel, kvantumgravitációval nagymestere lett. Hétszeres sakk zötti IQ-val rendelkezik, 2,5% a és szuperszimmetriával foglal- Oscar-díjas. Nővérei is sakknagy70 alatti pontszám, mesterek voltak a azaz a mentálisan férfi kategóriában. sérült embereké, Ők hárman hihe2,5% a nagyon matetlen képességeigas intelligenciával ket édesapjuknak rendelkezők aránya, és édesanyjuknak, 130-as IQ felett, Polgár Lászlónak illetve az emberek és Altberger Klá0,5%-a számít zserának köszönhetik, ninek 140-es IQ akik pedagógusfelett, a többi megként maguk taníoszlik a 70-90 és a tották lányaikat, és 110-130 tartomány bebizonyították, között. Íme a legek: hogy nevelési 1. Stephen Hawmódszereikkel a king (73): az elgyerekek már koméleti fizikus talán rai éveikben is küa legismertebb mindannyiuk kozik. Nevezték már a legna- lönleges teljesítményre képesek. közül. Nevét nemcsak az elmé- gyobb élő elméleti fizikusnak, és „A zseni nem születik, hanem leti fizika terén végzett kutatásai, a 2004-es TIME szerint az egyik azzá nevelik.” – mondta édesaphanem tudományt népszerűsítő legnagyobb hatású tudós ma a ja. Több diplomás és 4-8 nyelven tevékenysége miatt is világszerte Földön. Egy sor díja között a Fi- beszél mindhárom testvér. Judit ismerik. Hét könyve is bestseller elds-érem is megtalálható. visszavonult tavaly a versenyzéslett, 14 díjat kapott eddig (IQ: 3. Sir Andrew Wiles (61): brit től, és az általa létrehozott „Polgár 160). Mindezt úgy, hogy több matematikus. 1995-ben bizonyí- Judit Sakk Alapítvány a Képesmint ötven éve küzd betegségé- totta a 358 éves Fermat-sejtést ségfejlesztésért” nevű szervezetet vel, az ALS-el. Amikor diagnosz- (Fermat törvényévé téve ezzel), menedzseli, neki is köszönhetően tizálták, depressziós lett, és majd- amely széles körben a világ leg- 2013-tól általános iskolában vánem feladta kutatásait, de első nehezebb matematikai problé- lasztható tárgy lett a sakk. felesége, Jane Wilde arra motivál- májának számított. Munkássá(monsooninfo.blog.hu nyomán)

Ötszáz évig is élhetünk?

N

Az agyműködést és neuroemcsak az űrfejlesztésekben, az okos termosztá- biológiát kutató Maris korábtokban és a mesterséges intel- ban a Calico nevű cég gondozáligenciákban érdekelt a Google – derült ki a Bloomberg nemrégiben publikált interjújából, amelyben Bill Marist faggatták. Lehetségesnek tartja azt, hogy 500 évig is elélhessünk – mindezt pedig az elkövetkező évek és évtizedek orvosi és biomechnikai fejlesztései teszik majd lehetővé – nyilatkozta Bill Maris, a keresőóriás által indított kockázatitőke-befektető cég, a Google Ventures igazgatója.

7030 Paks, Gagarin u. 2. Tel.: 75/830-350 • Fax: 75/519-088 E-mail: info@paksivmk.hu www.csengey.hu

• Március 14-én 13-16 óra között: Kismesterképző. A Tojásírás művészetét mutatja be Dr. Lehel Pálné Piroska, a Nép-

sában is részt vett: ez egy olyan, a Google és Apple által közösen támogatott projekt, amely az időskori megbetegedések kuművészet Ifjú Mestere. Részvételi díj 2000 Ft, a foglalkozás végén a munkadarabok elvihetők. • Március 16-án 14 órakor iskolásoknak : 18 órakor nagyközönségnek Házhoz megy a zenede. Koncert és zenetörténeti áttekintés – interaktív zenés előadás, mely a 20. század könnyúzenéjének fejlődéséről szól. • Március 19-én 19 órakor: Bödőcs Tibor új önálló estje Cefre palota címmel. • Március 25-én 19 órakor: Ivancsics Ilona és Színtársai bemutat-

tatásával és azok enyhítésével foglalkozik. Míg a Calicóhoz hasonló cégek az élet meghosszabbításának természetes lehetőségeit vizsgálják, a Google környékén több kutató építkezik más irányokba. Ilyen például a jól ismert Ray Kurzweil jövőkutató is, aki szerint 30 év múlva már elérjük a halhatatlanságot, mivel akkor jutunk el a fejlettség azon szintjére, hogy agyunkat feltölthetjük „az internetre„: az emberi lét ezen kiterjesztését nevezi a jövőkutató szingularitásnak. (hazipatika.com nyomán) ják: Jókai Anna: Fejünk felől a tetőt – színpadi játék 2 részben. • Március 30-án 19 órakor: Zorán turné 2015.

DUNAKÖMLŐDI FALUHÁZ • Március 17-én 18 órakor: Tűvel-tollal címmel Rell Kata textilképeiből nyílik kiállítás. Megnyitja: Gyulainé Rostás Rózsa könyvtáros. Közreműködik: Gyulai István zenész, énekes, Faragóné Kertész Alice verset mond. Megtekinthető: április 3-ig.

Márciusi programajánló: • Március 13-án 19 órakor Művészetek Házában: Klasszikus és jazz – Amaninda ütőegyüttes koncertje (Augusz III. bérlet). • Március 13-án 20 órakor a Piac Közösségi Térben: Szekszárdi Alterock. Fellép: Kalus Trió és Borvirág. • Március 14-én 8 órától: π-nap a Babitsban. Matematika – Játék és/vagy Tudomány, netán Művészet? E nap az egyik leghíresebb számának, a π (pi) számnak az ünnepe. Jó alkalom a logika, a matematika játékosságának megismertetésére, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Szülőknek segítség,- tanácsadás, pedagógusoknak támogatás a tehetség felismeréséhez, fejlesztéséhez, gyerekeknek játék, diákoknak, családi, baráti köröknek egy szórakoztató nap, ami más mint

a többi, mégis sokat tanulhat közben az idelátogató. • Március 14-én 11 órakor Művészetek Házában: Sensaria Képzőművészeti Egyesület kiállítása Megtekinthető április 4-ig. • Március 16-án 19 órakor: Zeneszalon. Fellép: Szilasi Alex zongoraművész • Március 17-én 19 órakor: Jókai Anna: Fejünk felől a tető – színpadi játék 2 részben. • Március 19-én 12.30-kor és 14.30-kor: Vízi zene – a Szekszárdi Kamarazenekar koncertje. Művészeti vezető: Földesi Lajos hegedűművész. • Március 20-án 19 órakor a színházteremben: Operavarázs – Temesi Mária és Radnai Erzsébet ária- és dalestje. Közreműködik: Gulyás Attila tenor és Lozsányi Tamás zongoraművész

Információ: www.szekszardagora.hu

Vörösmarty Mihály Művelődési Központ 7150 Bonyhád, Széchenyi tér 2. Tel.: 74/451-455 Fax: 74/451-021

Ünnepi programok március 15-én: 8.30-kor Koszorúzás Borbély József sírjánál. 9.00-kor Német-magya nyelvű ünnepi istentisztelet az evangélikus templomban. Ünnepi istentisztelet a református templomban. 9.30-kor Ünnepi szentmise a katolikus templomban. 10.30-tól Városi ünnepség a művelődési központban. Ünnepi beszédet mond: Tóth Mari-

án, Tardoskedd polgármestere. A Perczel-díj és a Völgység Talentuma-díj átadása. Magyar tavasz – című műsor Előadják: Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 9. b. osztály tanulói, felkészítők: Bozó Zsuzsanna és Hecker Henrietta. Ezután átvonulás a Kálvária-dombra, Perczel Mór sírjának megkoszorúzása. Közreműködnek: Bartók Béla Zeneiskola népzene tagozata növendékei és Ujvári Bors Benedek.

PETŐFI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT BÁTASZÉK 7140 Bátaszék, Szent István tér 7. Tel.: 74/493-690 E-mail:muvhazbataszek@gmail.com

• Március 13-án, pénteken, 17 órakor: Harmat Helga kiállításának megnyitója. A kiállítást megnyitja: Adorjáni Endre szobrászművész. Közreműködnek a bátaszéki zeneiskola növendékei. A kiállítás megtekinthető március 27-ig naponta 9-16 óráig • Március 13-án délelőtt iskolai megemlékezések a művelődési házban. 9.00-kor „Kávéház az óvodában” – ünnepi program a városi óvodában.

• Március 14-én: Bátaszéki Felvidéki Néptánc Egyesület közgyűlése. • Március 15-én 10 órakor: Ünnepi emlékezés az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulójára. Közreműködnek a II. Géza Gimnázium tanulói. Ünnepi beszédet mond: Dr. Bozsolik Róbert polgármester. A megemlékezés után koszorúzás a ’48-as emlékműnél.

Legyen tudósítónk és fotóriporterünk! Ha egyesületi kirándulás, osztálytalálkozó, emlékekezetes koncert vagy kiállítás, érdekes baráti vagyy közösségi esemény történt környezetében, netán egy helyi programot szeretne megörökíteni, saját gondolatát, képeit megosztná másokkal is, akkor küldje el és a tmkronika.hu-ban hírt e! adunk róla. Kérjük, nevét, elérhetőségét is közölje!

Legyen a munkatársunk, ne csak olvassa, írja is az online Krónikát! E-mail címünk: kafi50@t-online hu


10

Lakás – Otthon – Építkezés

Januártól szigorúbban szigetelünk Energiahatékonyabbak lesznek az új és felújított iskolák, óvodák, bölcsődék és a panelek is

J

anuár 1-jétől az eddigieknél sokkal szigorúbban kell szigetelnünk az uniós vagy központi forrásból épített, illetve felújított köz- és lakóépületeket. Ennek oka, hogy változik az épületek egyes szerkezeti elemeinek megengedett hőátbocsátására vonatkozó határérték, az úgynevezett „U érték”. A szigorodó szabályozás az új építésű vagy felújított közintézményeink, például iskolák, óvodák, bölcsődék, kormányzati vagy önkormányzati épületek hőveszteségét hivatott csökkenteni a falakon 47%-kal, lapostetőkön 32%-kal, padlókon pedig 40%-kal a korábbiakhoz képest. Az előírás nagy lépés az energiahatékonyabb hazai épületállomány felé, amelynek eléréséhez a Knauf Insulation szakemberei szerint szemléletváltásra van szükség: a falakat például az eddig általánosan alkalmazott 8-10 cm vastag szigetelőanyagok helyett, falszerkezettől függően, legalább 15-20 cm vastag szigetelőanyaggal kell szigetelnünk.

Ma még az utcát fűtik épületeink A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adatai szerint hazánkban mintegy 12.000 állami tulajdonban lévő, azaz közfunkciót betöltő épület van, amelyek közül a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában megfogalmazott célok szerint 2020-ig mintegy 2.400 épület felújításra kerül. Ezen épületek 70-80%-a jelenleg, energiahatékonyság szempontjából még jellemzően „F-G” besorolású, vagyis rossz állapotúnak tekinthetők. Ez azt jelenti, hogy az épületek fűtési célú energiafelhasználásának 40-50%-a gyakorlatilag elvész, illetve az utcát fűti.

A módosított jogszabály homlokzati falak esetében az eddigi 0,45 helyett 0,24-es, azaz 47%-kal szigorúbb; a lapostetők esetében 0,25 helyett 0,17-es, vagyis 32%-kal kisebb, míg a talajon fekvő padlóknál az eddigi 0,5 helyett 0,3 W/m2K, azaz 40%-kal kisebb hőátbocsátási tényező elérését teszi kötelezővé.

Szigeteléssel a közintézmények válláról is nagy teher vehető le „Magyarországon szemléletváltásra van szükség az energiahatékonyság terén. Az új szabályozásnak való megfelelés érdekében a falakat például az eddig általánosan alkalmazott 8-10 cm vastag szigetelőanyagok helyett, falszerkezettől függően, legalább 15-20 cm vastag szigetelőanyaggal kell szigetelnünk” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója. „Az alkalmazott homlokzati hőszigetelés vastagságának minden 1 cm-es növekedése 3–4 százalékos energia-megtakarítást eredményez, ezért a szigetelésbe történő beruházás a költségoptimalizált szint, azaz vastagság elérése után a leggyorsabban megtérülő energiahatékonysági

hogy a 0,24-es célérték eléréséhez vastagabb, kb. 15-20 cm es szigetelés alkalmazása lesz szükséges.

Európa élvonalába szigorítjuk magunkat A hőátbocsátási tényező szigorítása komoly előrelépést jelent épületeink energiahatékonyságának javítása terén. A homlokzati falak új, 0,24-es U értéke európai uniós összehasonlításban is szigorúnak számít. A homlokzatok esetében Szlovákiában jelenleg 0,32, Romániában 0,56 W/m2K az előírt U érték, de még az energiahatékonyság terén fejlettnek számító uniós tagállamokat is maga mögé utasít majd az új magyar szabályozás, hiszen Ausztriában például 0,35, Németországban 0,28 W/ m2K, Olaszországban – éghajlati zóná-

Mit takar a hőátbocsátási tényező? A hőátbocsátási tényező azt a hőmennyiséget határozza meg, amely a szerkezet 1 m2 felületén 1 másodperc alatt átáramlik, amikor a külső és a belső hőmérséklet közötti különbség 1ºC fok. Minél alacsonyabb az U érték, annál jobb az épület hőszigetelő képessége. A Knauf Insulation elemzései szerint egy átlagos magyar épület fűtésére fordított hőmennyiség 20-35%-a a falakon, 15-20%-a a tetőn, 10-25%-a a nyílászárókon át, 10-15%-a pedig a födémen és a padlón keresztül vész el, mert az épületszerkezeti elemek hőátbocsátására vonatkozó szabályozás hazánkban eddig túlságosan megengedő volt.

U érték újratöltve: a szigor a megoldás E probléma kezelésére, a vonatkozó uniós direktíva előírásainak megfelelően, a költségoptimalizált energiahatékonysági szintek elérése érdekében, 2015. január elsejétől Magyarországon is szigorúbb előírások lépnek életbe az épületek hőátbocsátási tényezőire (U-érték) vonatkozóan, vagyis épületeinknek jobban meg kell tartaniuk a meleget.

Nem az épület, a pénzügyi forrás számít A szigorúbb követelményszintnek való megfelelés „az energia-megtakarítási célú hazai vagy uniós pályázati forrás vagy a központi költségvetésből származó támogatás igénybevételével megvalósuló bármilyen rendeltetésű” épületek építése vagy felújítása esetén lesz kötelező. Ez azt jelenti, hogy január 1-jétől az új hőátbocsátási tényező figyelembevételével kell megtervezni, kivitelezni, valamint felújítani minden épületet a közintézmények, például iskolák, óvodák, bölcsődék, kormányzati vagy önkormányzati tulajdonban lévő iroda épületek, szociális intézmények, művelődési házak és a panelprogram keretében energiahatékonysági korszerűsítésre kerülő tömbházak esetében.

befektetés, amely a fűtési célú kiadások 40-50%-os csökkenésével nagy anyagi terhet vesz le az épületek tulajdonosai és üzemeltetői válláról” – tette hozzá a szakember.

Minden fal más és más, de a feladat azonos Az, hogy pontosan milyen vastagságú szigeteléssel érhetők el az új követelményszintek, függ az épület falának szerkezetétől, korától, vastagságától. Üregszerkezetű falazóelemekből épült homlokzatoknál jellemzően 10 cm-es szigeteléssel már elérhető a meghatározott hőátbocsátási érték. Egy hagyományos, B-30-as falazóblokkból vagy kisméretű tömör téglából épült homlokzat U-értéke szigetelés nélkül ugyanakkor kb.1,45, 10 cm-es szigeteléssel kb. 0,3 W/m2K, ami azt jelenti,

tól függően – 0,33-062 W/m2K közötti hőátbocsátási érték elérése is elegendő. A legszigorúbb szabályozás természetesen az energiahatékonyságra legtöbbet fordító Skandináv országokban van, Finnországban 0,17, Norvégiában 0,18 W/m2K a követelményszint.

A családi házak 3 év haladékot kapnak 2018. január 1-jétől azonban már a tisztán önerős építkezések és épület felújítások esetében is az új hőátbocsátási értékeknek kell megfelelni. A Knauf Insulation szakemberei szerint a határértékek szigorítására ebben a szektorban is nagy szükség van, mert jelenleg a 2,85 millió magyar családi háznak mindössze 10,7%-a, vagyis kb. 313.000 épület mondható energetikai szempontból korszerűnek.

A hőátbocsátási tényezőre vonatkozó új határértékeket a 2015. január 1-jétől életbe lépő 20/2014 (III.7) számú BM rendelet szabályozza, amely módosítja az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24) TNM rendeletet.


11

Agrárium – Képzés

A 2015. évi Vörös Borkiválóságok között a Mészáros Pince három bora

M

árcius 3-án rendezték meg a Mészáros Borházban a 13. Kadarka fajtakóstolót. A történelmi borvidéken kiemelt figyelemmel kísért szakmai programra a szekszárdi termelők harminc kadarka

mintát vittek. Ez alkalommal mutatta be a házigazda Mészáros Pince a 2014-es évjáratú Kadarka Fehér és Kadarka Rosé borait, melyek nagyon ízlettek a résztvevőknek

és egy hét múlva a Mészáros Borház borszaküzletében is megvásárolhatók lesznek. A Pincészet tulajdonosát, Mészáros Pált ezzel egy időben még egy szakmai elismerésről tájékoztatták, három vörösborát a Magyar Borkiválóságok közé választották. A Vörös Borkiválóság elismerő oklevelet az Országos Borszakértő Bizottság döntése alapján a Nemzeti Borkiválóság Program keretében a 2015. évi Vörösborok Országkóstolóján ítélik oda. A Mészáros Pincészet Kadarka 2012 évjáratú tétele, a Hidaspetre Cabernet Franc 2012 évjáratú tétele és a Bikavér 2012 évjáratú tétele egyaránt 3 csillagos minősítést szerzett, jogosult a 2015ös év borkiválósága védjegy használatára.

A Görögszó 2011-es évjárata a legjobb vörösbor lett Párizsban

A

közelmúltban meg a világ egyik legjelentősebb nemzetközi borversenyét, a 21. Vinalies Internationales-t. Idén negyven országból 3582 bort neveztek, ebből mindöszsze 65 bor volt magyar. A hazai borászok 9 aranyérmet (13,8%) és 11 ezüstérmet (16,9%) nyertek, ami kimagasló eredménynek számít. A legmagasabb pontszámokat elért borokat 7 kategóri-

ában külön trófeával díjazták. Ami igazán nagy dolog, és amire nagyon büszkék lehetünk, hogy a világverseny legjobb vörös bora címet magyar, szekszárdi bor nyerte: Dúzsi Tamás 2011-es évjáratú Görögszó bora. Néhány hete csak annak, hogy Dúzsi Tamás ünnepélyes keretek között átvehette a „2014. Év Bortermelője” megtisztelő címet. (szabadfold.hu nyomán)

SZEKSZÁRDI KOLPING KATOLIKUS SZAKKÉPZŐ ISKOLA Szekszárd, Pázmány tér 4. Telefon: 20/984-2130, 70/6244-984 • Web: kolping.tolna.net

MEGHOSSZABBÍTOTTÁK A KÖZÉPISKOLAI JELENTKEZÉSEK HATÁRIDEJÉT!

Ismét indul KERTÉSZ képzés a Szekszárdi Kolping Iskolában! Gyakorlat az iskola saját 3 hektáros kertészetében! Jelentkezni az általános iskolában lehet március 19-ig az osztályfőnököknél!

Indítandó képzések a 2015/2016-os tanévben: (zárójelben a jelentkezési lapra írandó kódszámok)

Szociális szakgondozó, vendéglátásszervező-vendéglős szakközépiskola (01)

SZAKISKOLAI KÉPZÉSEK: szociális gondozó és ápoló (02) • női szabó, asztalos (03) • szakács (04) • virágkötő és virágkereskedő (05) • konyhai kisegítő, kerti munkás (06) • kertész (07) Szakmatanulás keresztény szellemiségű, elfogadó, támogató környezetben!


12

Egészség – Életmód

Paksi Gyógyászati Központ Mozgásterápiás Részleg

Szabadidő és egészség: vízi és száraz tornák minden korosztálynak a gyógyfürdőben M

odern és barátságos környezet, kiváló hatásfokú gyógyvíz. Tavaly kezdte meg működését a Paksi Gyógyászati Központ Mozgásterápiás részlege, ami szép és modern gyógyfürdővel várja a gyógyulni, felfrissülni vágyókat. Az orvosi és gyógyászati szolgáltatások mellett rekreációs, szabadidős szolgáltatást is nyújtanak a központban. Életkortól, egészségi állapottól függetlenül mindenki megtalálhatja a számára megfelelő mozgásformát. A térítéssel igénybe vehető szolgáltatások közül egyre népszerűbbek a különböző tornák.

Vízi tornák: Aqua-aerobic: Erősíti a mély és felszíni izmokat, közben nem terheli az ízületeket. Úszni nem tudók is művelhetik, nemtől, kortól függetlenül. Erősíti a keringési rendszert, edzi a szívet és a tüdőt, javítja a tartást. Stresszoldó hatású, jó hatással van a mozgáskoordinációra. Kondicionáló vízi torna: Közepes intenzitású, mozgásszervi problémák megelőzésére, rehabilitáció kiegészítésére. Magas vérnyomás, vénás vagy nyirok keringési problémák esetén kitűnő mozgásforma. Nyugdíjas vízi torna: Lassabb mozgásokat, több nyújtást tartalmaz. Elsősorban azoknak ajánlott, akiknek a szárazföldi mozgása nehezített, vízben az ízületi mozgástartomány növelésére lehetőség van.

Nyugdíjas száraz torna különösen csontritkulásos (osteoporosis) betegek számára: A korral járó élettani változások miatt a testtartás romlik, jellemző a görnyedtebb ülés vagy előrehajolt járás. A torna során az izomzat erősítése, egyensúly és koordináció fejlesztése, izomzat nyújtása történik. A torna stabilizálja a gerincoszlopot tartó izmokat, segít a gátizom megerősítésében. Az izmok összehúzódása javítja a vérellátást, a csontépítéshez szükséges ásványi anyagok beépülését biztosítja. A testet érő terhelés hatására a csontsejtek beépülnek, erősödnek. Használható gumiszalag, kis súlyzó, vagy eszköz nélküli torna is hatásos. A betegség kialakulása esetén az izomerő megtartása, a tartás javítása és a mozgás szabadságának megőrzése a cél.

A száraz tornákat max. 14 fős, a vízi tornákat max. 10 fős csoportokban szervezzük. Orvosi beutaló nem szükséges, részvétel térítési díj ellenében (500-1200 Ft közötti áron). Egészségpénztárra elszámolható

Medence- és gerinctorna: Nyújtás, erősítés, lazítás és stresszoldás. A hát izomzatának erősítésével elérhető a rossz testtartás kijavítása, a gerinc megfelelő állapotba hozása. A gerinctornával a fájdalom is csökkenthető. A torna kiegészül a medence alapi izmok és a gát izomzatának erősítésével. Ezen izmok edzésével megelőzhető a vizeletcseppenés.

Száraz tornák:

Paksi Gyógyászati Pilates: Hát- és gerincpanaszok, reumatikus és Központ Gyógyfürdő ízületi betegségek esetén Elérhetőség: jelent hatékony segítséget, Kismama torna: A terde rendszeres gyakorlás7030 Paks, Táncsics M. u.13. sal erős, szálkás izomzat is Tel.: 75/830-830 • Fax: 75/519-447 hesség alatt végzett torna hozzásegíthet a könnyebb, felépíthető. Átformálható, www.paksigyogyfurdo.hu rövidebb vajúdáshoz és feszessé tehető a has-, feszüléshez. Enyhülnek az nék- csípőtájék. A Pilates segít az izomzat feszessé tételében és a kar- ízületi-, csípő- és hátfájdalmak, a légzési necsúság megőrzésében, a törzsizomzat stabi- hézségek, nő az állóképesség, a különlegesen lizálásában. Emellett speciális légzéstechni- igénybe vett izomcsoportok (medence, hát, kát is magába foglal, ez feszültségcsökkentő, gát) erősödnek, rugalmasabbá válnak. Lazítás stresszoldó, alkalmazásával növelhető a szer- és feszítés, relaxáció és izomerő fokozás. Ezek a vezet oxigénellátása és fokozható a fizikai tel- kismama-gyakorlatok közös ismérvei. jesítmény is. gyógyfürdő hétköznapokon 8.00-20.00ig, szombaton és vasárnap 9.00-20.00-ig Szív- és érrendszeri betegeknek állókétart nyitva. Kényelmes öltözőhelyiségek zárhapesség-javító torna: Hatására a szív- és érrendszer, valamint az állóképesség javul, a ri- tó szekrényekkel, pihenőágyak és büfé teremti zikófaktorok, a megbetegedések csökkennek, meg a kívánt komfortot a vendégek számára. javul az életminőség. A teremkerékpár-tré- A fürdőbelépő ára: 1100 Ft, időskorúak és diáning célja a szív- és érrendszeri betegségek, a kok 800 Ft áron válthatnak jegyet, ezenkívül csolégző- és keringési rendszer javítása, a szerve- portos és egyéb kedvezményekről, a szolgáltatási zet oxigénellátásának fokozása, az állóképes- díjakról érdemes tájékozódni a helyszínen vagy a honlapon: www.paksigyogyfurdo.hu ség növelése, a páciensek edzetté tétele.

A

Ajánlatunk: TORNA-BÉRLET, ami bármely víz alatti vagy száraz tornára szól, 10 alkalom helyett 12 alkalom vehető igénybe!


Lakás – Otthon – Építkezés

13

A szigetelésben a méret is lényeg J

anuár 1-jével változtak a hőszigetelésre vonatkozó előírások. Végre közeledünk lassan a mi éghajlati övünkön általános szigetelési vastagságokhoz. Ezek szerint ha az energetikai célú beruházáshoz EU pénzek, vagy a központi költségvetésből folyósított támogatás is jár, az eddigieknél hatékonyabb hőszigetelést kell készítenünk. Így hát a korábbi években megszokott szigetelési vastagságokat jelentősen növelni kell ahhoz, hogy valóban gazdaságosan tudjuk üzemeltetni lakásunkat.

Panel, nem panel Mit jelent ez a panel épületek esetében? Az iparosított eljárással készült házak falszerkezetei mindig rendelkeztek valamilyen hőszigeteléssel. 1965 és '71 között többnyire salakgyapottal oldották ezt meg, és az így elkészült falszerkezet hőátbocsátási tényezője 0,104 W/m2K volt (Összehasonlításul ez jobb, mint a B30-as fal 1,44-es értéke). A műszaki fejlesztésnek és a vastagabb polisztirol hőszigetelésnek köszönhetően a 80-as évekre megközelítettük a 0,80,9 W/m2K értéket az irodalmi adatok szerint. Bár a javulás közel 20%-os, a mai igényeink felől nézve ezek a szerkezetek számottevően nem különböznek, a hatékony hőszigetelés mindegyik épülettípusra ráfér.

mogatás mind elengedhetetlen ehhez. Aki ezeket év(tized)ek kemény munkájával elérte, nem teszi kockára rövidtávú sikerekért. Az Austrotherm cégcsoport a 90-es évek óta Közép-Európa meghatározó polisztirolhab gyártója. Hazai gyártóbázis Gyártani sokfelé lehet, és az Európai Unió gazdaságilag már belföldnek számít. Ennek ellenére jelentősége van annak, hogy a rendelkezik-e a cég hazai gyártóbázissal, vagy sem. Az itthon alkalmazott dolgozók, itteni menedzsment hosszútávú gondolkodást jelent, míg egy import anyag esetében az anyacég legfontosabb szempontja mindig is az otthoni értékesítés lesz, az export csak „hab a tortán”. Nem elhanyagolható az sem, hogy a hazai munkatársak behatóbban ismerik az itteni szabályozásokat, könnyebben meg tudnak felelni nekik, és jobban tudnak alkalmazkodni is, hiszen Magyarország a fő piacuk. Az Austrotherm Kft. az expandált polisztirolhab gyártók közül egyedül már három korszerű gyártóhellyel rendelkezik hazánkban. A győri székhely és a gyöngyösi üzem után tavaly megnyitotta szekszárdi gyárát is. Minőség és termékfejlesztés A jó gyártó folyamatosan bővíti termékkínálatát. Korszerűbb gépek beszerzésével, szakképzett dolgozók alkalmazásával lehet fokozni az anyagok használati értékét. A minőség iránti elkötelezettséget mutatja az is, ha új, magasabb értékű termékekkel lép a piacra. Az Austrotherm Kft. számos EPS terméket honosított meg a hazai piacon, így a lépéshang-szigetelő EPS lemezeket, a lejtésképző hőszigetelést (ezért Construma nagydíjat is kapott), az Expert termékcsaládot, a Grafit homlokzati hőszigetelő lemezt, vagy akár az Zenit® hőszigetelő lemezt (ami szintén Construma díjas).

Az új követelmények eléréséhez pedig vastag hőszigetelés kell. Számszerűen ez a legtöbb iparosított épület esetén legalább 13 centiméter vastag hőszigetelést jelent a fehér színű Austrotherm AT-H80 anyagból. A fokozott hőszigetelő képességű Grafit® Reflex esetében 10 cm lesz a minimum. „ Az új „Otthon melege pályázaton indulhatnak a téglaépítésű társasházak is, melyek 1946 után épültek, de az építési engedély 206. december 31-e előtti. Mivel a hagyományos falazóanyagok rendkívül sokfélék lehetnek, az új pályázat által megkövetelt hőszigetelési vastagság itt már erősen függ a tégla típusától. A minimális hőszigetelési vastagságot néhány falazat típusra az alábbi táblázat tartalmaz: A korábbi szabályozáshoz képest a szigetelés kb. 6 cmel lesz vastagabb. Ez a teljes beruházás költségének mindössze 10-15%-os növekedését jelenti, miközben a hőszigetelés vastagsága megduplázódik (B30-as tégla esetében), és a hőveszteség is közel a felére csökken a falon keresztül. Természetesen csak akkor, ha megfelelő minőségű szigetelőanyagot használunk. A selejtes anyagok miatt nem csak a hőveszteség lesz nagyobb a tervezettnél, hanem hamarabb tönkre is mehet a hőszigetelés. Érdemes tehát alaposan körülnézni, hogy melyik az a termék, amelyben megbízhatunk. Bizalmi kérdés A gyártók – természetesen – állítják, hogy termékük minden követelménynek megfelelnek, sőt, még annál is jobbak. Magától értetődik, hogy erről dokumentum is van. De mennyire bízhatunk abban, hogy az anyagok jó tulajdonságai tartósan megmaradnak? Tudja-e a gyártó mindig ugyanazt a minőséget produkálni, mint amit bevizsgáltatott? Melyik gyártónak fontos a jó hírneve? Kiben bízhatunk? Jó hírnév Egy termék jó hírneve nem máról-holnapra alakul ki, és nem is a gyártók adják maguknak, érte kitartóan, eredményesen kell a piacon dolgozni. A tartós, jó minőségű áru, a készséges és gyors kiszolgálás, a szakértő terméktá-

Folyamatos minőség-ellenőrzés Az egyik legfontosabb tényező. Mit sem ér a szépen bekeretezett forgalomba hozatali engedély, ha a forgalomba nem az a minőség kerül! Hibás terméket pedig minden gyártó gyárt, csak a nem mindenki engedi azokat a fogyasztóhoz. A gyári laboratóriumok és a gyártásközi ellenőrzések ezért fontosak – és nem csak a vevőnek, de a gyártónak, forgalmazónak is. Az Austrotherm Kft. mindhárom telepén a legkorszerűbb laboratórium működik, a gyártásközi ellenőrzés menetét a minőségirányítási kézikönyv rögzíti. Alkalmazástechnika És végezetül nem elégséges, hogy jó terméket gyártson valaki. A tervezőt, kivitelezőt, de az egyszerű felhasználót is tájékoztatni kell arról, hogy az adott termék hol, hogyan építhető be, mire kell különösen ügyelni, hogy jó minőségű épületszerkezetek, épületek valósuljanak meg. Ehhez szakmailag képzett területi képviselőkre, szakértő alkalmazástechnológusokra van szükség. És mivel ők sem lehetnek ott mindenhol, szükséges, hogy a termékismertetők, beépítési útmutatók – nyomtatott, vagy elektronikus formában – mindenki számára hozzáférhetők legyenek. Mindezekről a QR kód segítségével részletes tájékoztatást is lehet kapni.


14

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853 Szekszárdon az Alisca utcában 52 m2-es 2 szobás, 3. emeleti lakás eladó. Irányár: 7,8 M Ft. H267307. +36 70 454 2351.

Tolnán 84 m2-es 2+1 szobás családi ház 418 m2-es telken eladó. Irányár: 12,9 M Ft. H269963. +36 70 454 2351.

Szekszárdon eladó egy 51 m2-es 2 szobás első emeleti gázos lakás. Irányár: 8,49 M Ft. H269349. +36 70 454 2356.

Szolgáltatás

Szekszárdon a központhoz közel eladó egy 239 m2-es 5+1 szobás ház. Irányár: 24,9 M Ft. H269552. +36 70 454 2350. Szekszárdon a Jókai utcában 53 m2-es 2 szobás felújított lakás eladó. Irányár: 8,9 M Ft. H269751. +36 70 454 2351. Szekszárdon 59 m2-es 2 szobás 2. emeleti lakás eladó. Irányár: 8,1 M Ft. H270170. +36 70 454 2356.

Ingatlan Szekszárdon eladó 2 szintes iker családi ház 80 m2-es utcára néző része a Szőlőhegyi elágazásnál. Irányár: 22 M Ft. Érd.: 06-30-665-3722. m2-es,

Szekszárdon, városközponti 88 3 szoba + amerikai konyhás lakás eladó. I.ár: 12,1 M forint. Tel.: 06-70/9300-764.

Szekszárd központjában a Széchenyi utcában lakás eladó. Tel.: 06-30/374-1176.

Egészségesen fogyhat! Telefon: 06-30/374-1176. Eltartási szerződést kötnék Tolnán idős hölggyel vagy úrral. 06-30/264-7094. Penészmentesítés, nyílászárók szigetelése, passzítása, szellőzők beépítése, redőnyök, rovarhálók, árnyékolók javítása, készítése. Telefon: 06-30/2946022. www.javitom.hupont.hu

Szekszárd déli részén 115 m2-es 3 szobás sorház üzlethelyiséggel eladó. Irányár: 26,9 M Ft. H271179. +36 70 454 2351.

Pincéje omlik, szakad, veszélyezteti más épületét, vízművét? Ha újra boltíveztetné vagy betömedékeltetni akarja, hívjon! Tel.: 06-20/9320-284.

Szekszárdon a Csokonai utcában 50 m2-es 2 szobás lakás eladó. Irányár: 6,7 M Ft. H271350. +36 70 454 2351.

Hidegburkolást, kőművesmunkát vállalok kedvező áron. Tel.: 06-70/6610-114.

Szekszárd déli részén eladó egy 59 m2-es 2+1 szobás lakás. Irányár: 7,9 M Ft. H271931. +36 70 454 2351.

(Nem csak moletteknek) 40-es mérettől

Szezonvégi, akciós áruk 2000 Ft-os, akciós db-tól! 20-30-40-50% árengedmény! SZEKSZÁRD, RÁKÓCZI U. 30. Nyitva: H-P 9-17.30 • Tel.: 06-20/433-4419

15 fős kisbusz bérelhető. Sofőrrel, üzemanyaggal: 110 Ft/km. Érdeklődni: 06 70/545-82-16

RENDEZVÉNYHANGOSÍTÁS! Telefon: 06-20/474-2828

Lakható tanyát bérelnék Szekszárdon, a Palánki hegyen. Tel.: 06-30/264-7094. Szekszárdon eladó a Major utcában egy 106 m2-es, 3 szobás családi ház. Irányár: 16,9 M Ft. H263592. +36 70 454 2351.

Tolnán a Festetich utcában eladó egy 110 m2-es 3 szobás családi ház. Irányár: 7,9 M Ft. H260103. +36 70 454 2356.

Használt gyerekruha vásár Szekszárdon a Babitsban, március 21-én 8.00-tól 12.00 óráig.

Szekszárdon a Szőlőhegy utca végén zártkerti ingatlan, telek eladó. Irányár: 2,1 M Ft. T015179. +36 70 454 2351.

Tolnán a Bánya köz utcában 4+1 szobás családi ház 374 m2-es telken eladó. I.ár: 16,8 M Ft. H240726. +36 70 454 2351.

Női hajat veszek, le is vágom. Házhoz megyek. Tel.: 74/445-279.

Szekszárdon a Damjanich utcában eladó egy 81 m2-es 3 szobás tégla ház. Irányár: 15,9 M Ft. H265788. +36 70 454 2351.

Tolnán a Béke utcában eladó egy 119 m2-es 4 szobás családi ház. Irányár: 10 M Ft. H265419. +36 70 454 2356.

Szekszárdon a Bródy S. utcában eladó egy 160 m2-es háromszintes sorház. I.ár: 26,9 M Ft. H266308. +36 70 454 2351.

Tolnán a Textilház utcában 53 m2-es 2 szobás földszinti lakás eladó. Irányár: 5,3 M Ft. H265877. +36 70 454 2356.

Szekszárdon eladó egy 72 m2-es 2+1 szobás, 1. emeleti lakás garázzsal. Irányár: 17,9 M Ft. H267025. +36 70 454 2351.

Tolnán a Damjanich utcában 231 m2-es 6+2 szobás központi fűtéses ház eladó. I.ár: 29,9 M Ft. H157135. +36 70 454 2356.

 Bátaszéken a Deák F. u.-ban 96 m2-es 3+1 szobás családi ház eladó. H261589. +36 70 454 2351. Irányár: 7,2 M Ft  Bátán eladó egy 152 m2-es 5 szobás részben felújított családi ház. H272937. +36 70 454 2351. Irányár: 8,2 M Ft  Bonyhádon a főút mellett rendezvények meg2 tartására is alkalmas, 300 m -es működő étterem eladó. UZ001861. +36 70 454 2351. I.ár: 29,9 M Ft  Bonyhádon 130 m2-es 2+3 szobás, háromszintes, padlófűtéses családi ház eladó. H260319. +36 70 454 2351. Irányár: 33 M Ft  Bonyhádon 121 m2-es 3+1 szobás szigetelt családi ház eladó. H272805. +36 70 454 2351. Irányár: 14,5 M Ft  Decsen a Duna utcában 88 m2-es, 3 szobás, gázfűtéses családi ház eladó. H262718. +36 70 454 2351. Irányár: 5,999 M Ft  Faddon a Béke utcában 76 m2-es 2 szobás gázfűtéses tégla ház eladó. H260101. +36 70 454 2356. Irányár: 4 M Ft  Mórágyon a Szabadság utcában 2+2 fél szobás tégla családi ház eladó. H239814. +36 70 454 2351. Irányár: 6,9 M Ft  Mórágyon eladó egy 73 m2-es, 2 szobás könnyűszerkezetes családi ház. H262091. +36 70 454 2351 Irányár: 14 M Ft  Pincehelyen eladó egy 72 m2-es 3 szobás gázfűtéses tégla családi ház. H269196. +36 70 454 2351. Irányár: 4,5 M Ft

Árnyékolástechnika, redőnyjavítás garanciával.

Tengelic-Júliamajorban eladó egy 98 m2-es, 3+1 szobás ház. Irányár: 3,9 M Ft. H263621. +36 70 454 2351.

SZÓRÓLAPTERJESZTÉST

„MOLETT NŐI DIVAT

Adás-vétel

Munka Szekszárd és környékéről önállóan dolgozni tudó, jogosítvánnyal rendelkező épületbádogost és szerkezetlakatost keresünk. Tel.: 06-70/368-0499.

VÁLLALUNK – referenciákkal! Tel.: 74/414-853, 06 20/9686-992

 Sióagárdon 74 m2-es, 1+2 szobás tégla családi ház szőlőskerttel eladó. H246580. +36 70 454 2351 Irányár: 10,5 M Ft  Szálkán bejáratott művésztábor, kiszolgáló épületekkel eladó. H127455. +36 70 454 2350. Irányár: 99 M Ft  Szekszárdon 160 m2-es üzlethelyiség vállalkozási célra eladó. UZ002728. +36 70 454 2351. Irányár: 10 M Ft  Szekszárdon 100 m2-es újépítésű, 2+1 szobás, földszintes, gázos lakás eladó. H254101. +36 70 454 2351. Irányár: 23,9 M Ft  Szekszárdon városi panorámával rendelkező 2 181 m -es 4+1 szobás családi ház eladó. H255751. +36 70 454 2356. Irányár: 26,2 M Ft  Szekszárdon a Parászta utcában 145 m2-es, 3+2 szobás, gázfűtéses családi ház eladó. H255844. +36 70 454 2351. Irányár: 29,9 M Ft  Szekszárd frekventált helyén, belterület határán, jól megközelíthető helyen tanya eladó. M0000486. +36 70 454 2351. Irányár: 6,9 M Ft  Szekszárdon eladó egy 35 m2-es magasföldszinti, 1 szobás, gázkonvektoros lakás. H260713. +36 70 454 2350. Irányár: 5,59 M Ft  Szekszárdon a Táncsics utcában 2. emeleti, 2 szobás gázfűtéses lakás eladó. H261384. +36 70 454 2351. Irányár: 8,45 M Ft  Szekszárdon a Toldi utcában eladó egy 54 m2-es, földszinti 2 szobás lakás. H263582. +36 70 454 2351. Irányár: 10,5 M Ft

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központ Bt. 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

s márciu 31-ig

HA NEM KAPJA, KÉRJÜK JELEZZE! Tisztelt Olvasónk! A Tolna Megyei Krónika terjesztésével kapcsolatos észrevételét, esetleges reklamációt megteheti a kiadóban személyesen, illetve az alábbi telefonszámokon: 74/414-853, 06-20/968-6992

Március 13. péntek

-1; 4 °C

6; 11 °C

Március 14. szombat

-1; 3 °C

7; 12 °C

Március 15. vasárnap

-1; 3 °C

10; 14 °C

Március 16. hétfő

0; 5 °C

12; 14 °C

Március 17. kedd

2; 6 °C

12; 15 °C


Környezetkultúra

15

Mindenki számára adott a lehetőség, kérjük, hogy éljen vele, gyűjtsön szelektíven! Alisca Terra Nonprofit Kft. Ügyfélszolgálati iroda: 7100 Szekszárd, Toldi u. 6. (Uszoda épülete) Telefon: 74/528-858 E-mail: ugyfelszolgalat@aliscaterra.hu Nyitva:

hétfő kedd szerda csütörtök péntek

8.00-15.00, 9.30-17.00, 8.00-15.00, 8.00-20.00, 8.00-12.00


16

Egészség – Életmód

Pénz, paripa hiányzik egészségügyben

A

kisebb beavatkozásoknál két-három hónap, a nagy műtéteknél, például a protézisbeültetéseknél legfeljebb fél év lesz a várakozási idő a kormány tervei szerint az ez évi 6 milliárd forintos várólista-csökkentési program nyomán. A szakma szerint nem csak a pénz kevés.

Mik ezek? A kormány tavaly év végén meghirdetett várólista-csökkentési programja azokra a beavatkozásokra koncentrál, ahol a legtöbben állnak sorba, illetve ahol a leghosszabb a várakozási idő. Ilyenek a csípő- és a térdprotézis-beültetések, a gerincstabilizáló és a szürkehályogműtétek, valamint az ortopédiai nagyműtétek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár statisztikája szerint jelenleg összesen több mint 60 ezren vannak a 33 központi várólista valamelyikén. A leghosszabb várakozási idejű beavatkozásokból az első körben 1000-1500-zal végezhetnek el többet az intézmények, amelyek az OEP-pel közösen értesítik ki a várólistán lévő betegeket arról, hogy a tervezettnél hamarabb sorra kerülhetnek. Ugyanez volt a metódus 2013 végén, amikor 800 millió forint többletkeretet biztosított a kormány a régóta várakozó csípőés térdprotézis műtétekre. Csakhogy a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának igazgatója, Szendrői Miklós már akkor úgy nyilatkozott: mintegy 15 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy a protézisbeültetéses műtéteknél a várakozási idő fél évre csökkenjen. Az OEP szakemberei pedig korábban 8 milliárd forintra becsülték a leghosszabb várólisták felszámolásához szükséges összeget. Az anyagiakon túl a nagyszámú beavatkozások elvégzésének egyéb feltételei is hiányoznak. A legszűkebb keresztmetszet a humánerőforrás: ortopéd szakorvos, illetve

traumatológus még talán akad, de aneszteziológusból, műtősnőből komoly hiány van – mutat rá Böröcz István ortopéd főorvos, aki a Magyar Ortopéd Társaság képviseletében korábban maga is részt vett az OEP-pel folytatott várólista-egyeztetéseken. (Csak az aneszteziológusok közül 511-en távoztak az országból az elmúlt tíz évben, a maradók szinte mindegyike viszont közreműködőként hajlandó csak dolgozni, így akár 6-12 ezer forintos óradíjat is kell fizetniük értük a kórházaknak.) De a műtéti kapacitásokat is növelni kellene ahhoz, hogy érezhetően rövidüljenek a várólisták – mondta Böröcz István, példaként Angliát említve, ahol öt év alatt tudták ezt elérni úgy, hogy kifejezetten erre a projektre hoztak létre kórházakat, fontmilliárdokat áldozva a célra. Hozzátette: az utókezeléssel is gond van, nincs elegendő rehabilitációs osztály, illetve ágy, ahol a sokszor egyedülálló betegeket el kellene helyezni. Miközben az orvosok szerint a várólisták oka egyértelműen a műtétek alulfinanszírozottsága, a kapacitások korlátozottsága, illetve az elvándorlás miatti orvos- és nővérhiány, az egészségügyi államtitkár úgy véli, az intézmények szándékosan nyújtják a sorokat, hogy ezzel nyomást gyakoroljanak a kormányra. Zombor Gábor ezt a közelmúltban nyilatkozta az RTL-nek, hozzátéve: az is gondot okoz, hogy az emberek az átlagnál többször mennek orvoshoz. (vg.hu nyomán Fotó: torking.hu)

A vásárlás jövője Magyarországon

E

gyre tudatosabbak vagyunk a netes vásárlásnál, ez azt jelenti, hogy az alacsony ár mellett a megbízható áruházakat keressük és figyeljük más vevők véleményét is – derül ki egy ma publikált kutatásból. Még mindig leginkább műszaki cikkeket veszünk a neten, és akár a vasárnapi csomagszállítás tilalmára is megtalálhatják az ellenszert a webshopok. Izgalmas új szereplők jönnek idén Magyarországra.

Tavaly a minden ötödik magyar, mintegy 2 millió ember vásárolt online – derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös Online Kiskereskedelmi Index (OKI) kutatásának legfrissebb eredményeiből. Az online vásárlók csak 27 százaléka budapesti, a túlnyomó többség vidéken lakik. A nemek aránya is kiegyenlített a netes vásárlók között, és már egyáltalán nem a fiatalok sportja. A nyugdíjasok is egyre inkább megjelennek a webshopokban, sőt, már minden harmadik vevő 50 év feletti.

Az idei évben bőven jönnek új web-shopok, sok külföldi szereplő is a piacra léphet – például a ruházati szegmensben (itt az lesz a kérdés, ki kockáztatja meg, hogy ingyen visszaküldhetővé teszi a nem jó

Mi lesz itt, ha nem szállíthatnak házhoz vasárnap? A vasárnapi házhoz szállítás eddig sem volt jelentős, kevés cég szállított a hét utolsó napján. Lehetnek azonban megoldások arra is, hogy jogszabályban tiltják a vasárnapi szállítást: szombaton vihetik ki az árukat csomagátadó pontokhoz, automatákhoz, benzinkutakhoz (ezek jellemzően non-stop nyitva tartanak).

terméket. Nyugat-Európában ugyanis bevett szokás, hogy a vevő 2-3 méretet is megrendel ugyanabból a ruhából, és díjmentesen visszaküldi a nem jó méreteket).

Leginkább műszaki cikkeket veszünk a neten, de a szépség/egészség és a ruházati szektor az, amelyik a legjobban fejlődik. A tavalyi labdarúgó világbajnokság is meglátszott az online értékesítéseken (sokan vettek például tévét a webshopokban), de már a Valentin-nap is megmutatja hatását (például a parfümöknél). A következő években az otthon/kert/barkács piac lehet az, amelyik nagyot fejlődhet (népszerűek például a kazán-webshopok, de okosiz-

zókat is látványosan sok bolt kínál). Magyar sajátosság, hogy online kereskedő akkor tud hosszú távon növekedni, ha nyit egy fizikai boltot/átvevőpontot is – de lehetőleg vidéken. A külföldi webshopok azonban nem olyan jelentősek a magyar vásárlóknál, mint azt sokan gondolják: jellemzően kevesen vásárolnak olyan online boltban, aminek nincs magyar székhelye, és nem magyar nyelvű a honlapja. (penzcentrum.hu nyomán Fotó: madelast1.files.wordpress.com)


17

Autó – Motor

Kétszámjegyű növekedést várnak a kereskedők

A

Skoda SUV – már nem titok

z újautó-importőrök 13 százalékos, a használtautó-kereskedők 11 százalékos növekedést várnak az idei évre. A Használtautó.hu szerint az élénkülést mindkét területen elsősorban a fizetőképes kereslet növekedése, illetve az autópark korosodása miatt immár halaszthatatlanná váló járműcserék számának növekedése okozza.

A

z már nem titok, hogy a csehek tovább terjeszkednek, és a modellpalettájukba hamarosan bekerül egy nagyméretű SUV is.

A hétüléses változatban is készülő nagy szabadidő-autó a Volkswagen konszern közös platformján készül majd és leginkább a jelenlegi kínálatból a VW Touareg és Tiguan közt elhelyezkedő méretű autót kell elképzelni. A most napvilágot látott kocsi egy hosszított tengelytávú Yetinek lett álcázva. (A végleges modell várhatóan, azért nagyon nem így fog kinézni, most a futóműtesztek zajlanak.) Az egyelőre név nélküli modell készül majd első és öszszkerékhajtású változatban is. A motorkínálata várhatóan a jelenlegi Skoda Superbből kerülhet át, így a 2.0 literes turbodízel tűnik ideális választásnak hozzá. A Skoda ezzel az autóval, az egyébként is stratégiai konkurenciájának tekintett dél-koreai páros, a Hyundai, KIA hasonló modelljeinek akar ellenfelet állítani. A két gyártó népszerű járművekkel rendelkezik ebben a kategóriában, a KIA Sorento, illetve a Hyundai Santa Fe révén. (hvg.hu nyomán)

A felmérésben részt vevő 16 (együttesen a teljes újautó-piac több mint 95 százalékát lefedő) gépjárműimportőr cég vezető munkatársainak becslése szerint a 2014. évi 20 százalékos piaci bővülés ugyan nem fog megismétlődni, az átlagosan 13 százalékra várt idei növekedés nyomán azonban az eladott új személyautók száma a tavalyi 67 500-ról 76 ezerre emelkedhet. (automotor.hu nyomán)

A Trabant egyik dédapja

F

avázas, kétütemű és bájos a második világháború előestéjén gyártott DKW F8. Egy roncsként fellelt, de aprólékos munkával restaurált Meisterklasse kabrióval mentük el egy próbakörre.

Az első kétütemű DKW-autó, az F1 1931-ben készült el Zwickauban. A motorkerékpáros programhoz kifejlesztett 583 köbcentis kéthengeres vitte, és minimális fejlesztésekkel az F2, az F5 és az F7 is ezzel a szerkezettel futott: az F-ek voltak Európa első tömeggyártású fronthajtású személyautói. Dinastarter, ejtőtartályos üzemanyag-ellátás, olajfürdős kuplung és termoszifonos vízhűtés – a tervezők igyekeztek mindent egyszerűen megoldani.

A felépítmény is spórolós, csak az alváz, a sárvédők és a motorháztető fém, az összes többi elem fa. 1939-ben jött az F8-as, de csak 1942-ig gyártották, kemény- és ponyvatetős karosszériával, kétféle teljesítménnyel, a Reichklasse 600-as és 18 lóerős, a Meisterklasse pedig 700-as és lovas. Tesztalanyunkat,

mint ahogy az államosítás után, immár az NDK-ban gyártott az IFA F8-asokat is a nagyobbik kétütemű motor hajtja. Cikkünk főszereplőjét tíz évvel ezelőtt látta meg mai tulajdonosa egy hirdetésben. Az udvarban szanaszét heverő, jó kétmotornyi és másfél váltónyi rozsdás alkatrészből sikerült hiánytalanul összeguberálni a hozzávalókat. A váz, a futómű, a gépháztető, a sárvédők és a kerekek is kétségbeejtő állapotban voltak, és járt hozzájuk egy halom oszladozó faelem. Emberünk hazavitte a tetemet, a tatarozást pedig azzal kezdte, hogy a fákat eltüzelte. Nulláról kellett indulni, végigjárva az autógyártás összes fázisát, ebben sokat segített egy

ismerős F8-asa. Az asztalos- és kárpitosmunkákat jórészt a tulajdonos végezte, feszes a vászontető, kiválóak az üléshuzatok, és rossz úton sem nyikorog a kasztni. Közben a motor fődarabjai vándoroltak az országban, felfúrták a hengereket, új a főtengely, és újak a dugattyúk is. Sokáig tartott a felújítás, és

még nem is beszéltünk a négy kerék kalandba illő beszerzéséről: a kabrió gyárilag küllősökön gurult, a lemezfelnik helyett ilyeneket kellett beszerezni. Kettőt egy helybéli traktoros után-

tet. Aki nem járatos a keletnémet autók vezetésében, annak tanulnia kell a kapcsolgatást, amit szinkronizálás híján itt dupla kuplung és gázfröccs is bonyolít. Ne feledjük, ez 1939-

madzagfékeket szimmetrikusra állítani lehetetlen, mindig húznak valamerre. A spártai kivitel ellenére az F (Front) típusok az 1930-as évek Németországának legkelendőbb kisautói voltak.

futójáról sikerült megvenni, a harmadikat egy autóműhelyből, ahol falióraként funkcionált, a negyediket pedig egy börzén. Taposókoronggal indul, és hidegen is szépen ketyeg a kis kétütemű, az 1:25-ös keverék ellenére nem is füstöl vészesen. Markánsan trabantos a hangja, az esernyőváltó is erre emlékez-

es népautó-technika! Egyenesben jól fut, sőt meglepően virgonc, állítólag 85-tel is képes repeszteni. Mi csak 60-nal poroszkáltunk vele, de így sem könnyű az irányítás, kanyarodáskor izomból kell legyőzni az első hajtás ellenkezését, és kissé orrnehéz is a DKW. Ülései süppedősek, négy átlagos méretű utasnak is eléggé összebújósak. A keresztlaprugós futómű pattog az úton, a karos lengéscsillapítók gyengék, és megálláskor is elkél az óvatosság, a bowdenes dobfékeket nem a mai forgalomra méretezték. A

Nálunk is lehetett néha találkozni a második világháború alatt gyártott (1939-42) típussal, és szinte változatlan utódja, a szocialista Kelet-Németországban gyártott IFA F8 is előfordult hébe-hóba, de a csinos kabrió kivitel ritka volt, mint a fehér holló. Mégis komoly jelentőségű ez a modell a magyar motorizáció szempontjából is: ennek az alapjaira készült a műanyag karosszériaelemekkel az AWZ P70 átmeneti széria, ami nem volt más, mint a Trabantok közvetlen elődje. (www.origo.hu nyomán)


18

Utazás – Szabadidő

Egyszer fent, egyszer lent: így telik Gellért és Margit élete Budán

Gelmerbahn, Svájc

S

záznegyvenöt éve, 1870. március 2-án adták át a forgalomnak a budavári gőzsiklót, mai nevén Budavári Siklót. Éljen! Azóta már nem gőz. Viszont gondolhatják, hogy ahogy a legtöbb siklót, a budait sem turistáknak építették eredetileg. Siklóvasútból pedig olyan sok van szerte a világban, hogy ember legyen a talpán, aki képes kiválogatni közülük egy ilyen ünnepi cikkhez a legérdekesebbeket. Mi úgy-ahogy megpróbáltuk.

Siklómúlt

A három tenor fülembe mászó Funiculì, funiculà-járól most értettem meg, hogy nem egy spagettireklám aláfestőzenéje, hanem nápolyi zenedarab, ami a világ egyetlen aktív vulkánra épült, már nem létező siklójáról szól a Vezúvon. A lelki szemeim előtt viszont továbbra is tekeredik a spagetti, akár a kulturális (sodrony)szálak. Legalább lenne valahol egy videó a „Funiculì" ütemére vágott siklókkal, ahogy robognak hegyre fel, hegyről le, alagútban, házakon át, erdőben és tóparton, és önök máris jobban értenének mindent – de nincs. Úgyhogy kénytelenek lesznek beérni vele, hogy elmondom, a siklók nem keverendők össze a kötélpályákkal, felvonókkal és a fogaskerekűkkel. Eredeti funkciójuk pedig rendszerint teljesen prózai volt, közösségi közlekedés vagy ipari célú szállítás a meredek dombokkal vagy hegyekkel nehezített terepen. Ennek megfelelően a legeket Svájcban, illetve az Alpokban találjuk. De jelentős az egy főre eső siklók száma Dél-Amerika hegységeiben, valamint az ipari forradalom második hullámának országaiban, Angliában, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Államokban, az egykori Osztrák-Magyar Monarchia városaiban, és ezenkívül még Portugáliában is.

Mågelibanen: hullámvasút az északi vadon közepén

A hordalandi (Norvégia) siklót, amely favázas struktúrája és kis, nyitott kocsijai miatt leginkább egy rendhagyó hullámvasúthoz hasonlít, 1912-ben a hegyi tavaknál dolgozó munkások és munkaeszközeik szállítására építették. 1956-ban felújították és megnyitották a nagyközönség előtt, így könnyen elérhetővé váltak a környék különleges sziklaképződményei, például a Trolltunga. Ha a Montserratnál elég menőnek találták a kilátást, ettől most tényleg elakad a szavuk. Te jó ég.

A legtöbb vonal egyszerre egy mesés kikötővárosban: Valparaíso

Budavári Sikló Európában elsőként Lyonban állítottak forgalomba siklóvonalakat kifejezett személyszállítási céllal 1862-től. Margit és Gellért, a két elválaszthatatlan siklókocsi Budán a lyoni minta alapján kezdte meg ingajáratát a várbeli hivatalnokok és a lakók napi közlekedésének megkönynyítésére. Népszerűségük azután sem csökkent, hogy a húszas évektől megindult az autóbusz-közlekedés, és ehhez a kabinokból élvezhető egyedülállóan szép kilátás biztosan hozzájárult. A Budavári Sikló 1987 óta a világörökség része.

Két leg a Monarchiából: Salzburg és Zágráb A Nonnbergi apátság és Hohensalzburg vára között közlekedő Reißzug a legrégebben feljegyzett siklóvasút, és

közülük kettő sikló. A Szent János (vagy Sant Joan) vonal üvegtetejű kabinjaival Európa egyik legpazarabb kilátásában részesíthet minket a sziklákra, és a távolban a tengerre. A kolostortól indul, felső állomása a kolostor fölötti kilátó, illetve a Szent János kápolna. A kolostor szintjétől lefelé induló, rövidebb vonal a Funicular de la Santa Cova, amely ahhoz a barlangkápolnához visz, ahol a legenda szerint egy pásztor megtalálta a Fekete Madonna kegyszobrocskát.

A Santa Maria de Montserrat kolostor a Sant Joan szemszögéből

feltehetően a legrégebbi vasút a világon, amelyet már 1496-tól építőanyag-szállításra használhattak Salzburgban. Hogy ne váljon a hegyi erőd gyenge pontjává, később falakkal vették körül, és évszázadokon át a segítségével jutott fel az élelmiszer és minden más a várba olyankor is, amikor az utak járhatatlanok voltak. Összesen öt védőfalon halad át, és minden átjáróját vastag faajtókkal lehet lezárni. Az egykor ember- vagy lóvontatású konstrukciót 1910-ben cserélték gépekre; azonban a Reißzug napjainkban is csak szállítóeszközként funkcionál, a nyilvánosságtól elzárva. Ötszáz éves múltja remek példa a siklók időtálló egyszerűségére és hasznosságára.

Svájc: nem normálisak A legdurvább hegyi járművek földjén már járt a Travelo, és ki is próbált szépen mindent. Ennek ellenére a Gelmerbahn nevű, százhat százalékos meredekségű, nyitott, biztonsági öv nélküli kocsikkal üzemelő siklópálya annyira brutál, hogy kihagyhatatlan a listából. Csak nézzék meg. Önök szerint normálisak? Hát nem.

Sant Joan, Monserrat A Barcelonától hatvan kilométerre magasodó hegyen, a Montserraton található kolostorhoz és a hegycsúcsokhoz több kötélpályás jármű is közlekedik,

Úgy tűnik, nincs konszenzus róla, hogy valaha összesen hány sikló szolgált a chilei városban, egyes kalauzok szerint huszonhat, mások szerint harminchárom. Vagy harminc, amiből tizenöt maradt. Vagyis tizenhat. Kilenc. Pontosabban hét. Nem, hanem nyolc működik, és tizennyolcat zártak be. Tizennégy még megvan! Vagy mégsem? A legjobb lesz, ha ki-ki megszámolja őket magának, amikor arra jár. Mert megkeresni, és felfedezni őket fantasztikus élmény lehet ebben a bohém, sokdombú városban. A siklók egy része magánüzemeltetésű, vagy közösségi alapon működnek, de mind nagyon olcsó, és egykor a tömegközlekedés szerves részét alkották.

+1 trópusi turistavakító sikló, ami azért hasznos is A Salamon-szigeteki Honiarában található King Solomon Hotel apartmanjainak bejáratához építettek egy privát siklót, amit a TripAdvisor szerint a vendégek


19

Egészség – Életmód

Tészta az elhízás ellen – a legelhízottabb ország lettünk Európában

Ú

gy látszik, többen megrendültek, amikor az OECD 2014-ben nyilvánosságra hozta Európa általános egészségi állapotáról szóló pillanatképét. Az első sokkból felocsúdva egyesek azonnal akcióba is léptek: az angol TB-elnök, Simon Stevens állítólag teljesen kiakadt, amikor meglátta, hogy hazánk után Nagy-Britannia a 2. legelhízottabb ország Európában és már karácsony másnapján háborút hirdetett a britek derékbősége ellen. Mások pedig nyélbe ütötték a PASTÁ-t.

Az említett publikáció (Health at a Glance: Europe 2014; Egészségi Pillanatkép: Európa 2014) olyan szempontokat vizsgált, mint átlagéletkor (1990 és 2012 között átlagosan 5 évvel nőtt mindenhol, de a rés a leghosszabb és a legrövidebb ideig élők között az utóbbi 8 évben nem változott), nők és férfiak várható életkora (a nők átlag 6 évvel élnek többet mindenhol, de az egészségesen töltött évek szempontjából csak 1 év a két nem közötti különbség), az iskolázottság mennyiben befolyásolja az élethosszot (ebben elég jelentős a különbség: a 65 év alatti, alacsony iskolázottságú kelet-közép-európai férfiak átlag 4-7 évvel élnek kevesbbet), további szempontok voltak a fő egészségügyi rizikófaktorok, mennyire elérhető mindenki számára az egészségügyi ellátás, az egészséges életmódot érintő információ és támogatás, milyen az egészségügyi ellátás minősége, mekkora a krónikus megbetegedések aránya, valamint az egészségügyi ráfordítások mértéke. Vizsgálati szempont volt a túlsúly és az elhízás is, mint írtuk, Simon Stevens, az angol NHS (TB) elnöke, amikor szembesült azzal, hogy a britek közvetlenül utánunk hömpölyögnek a nem túl megtisztelő 2. helyen, a sajtó szerint „tombolt” és azonnali háborút hirdetett a britek „derékbősége ellen” (ez egyébként egy jó megközelítés, mivel a tartós, nagymértékű, hastájéki elhízás komplex egészségi problémákat is jelezhet). Szóval Simon behúzta a hasát, padlóra söpörte a karácsonyi pulyka-maradékot és a gyömbéres sütit, és dec. 25-én hadba lépett, több frontot nyitva egyszerre: 1. elhízás elleni átfogó küzdelem, 2. háziorvosokkal karöltött anti-cukorbetegség program, 3. életmód-tanácsadás MINDENKINEK, első számú cél pedig egy általános 5-7%-os testsúly-csökkenés, mivel kutatások szerint már ez 60%-al csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának veszélyét. A 35 országot vizsgáló kutatás szerint Magyarországon a 15 évesnél idősebbek 28,5%-a túlsúlyos, ezzel mi vagyunk a legelhízottabbak Európában, utánunk jön Nagy-Britannia 24,7%-al, a harmadik Írország 23%-al, negyedik Luxemburg (23%), ötödik Málta (22,9%), hatodik Csehország (21%), hetedik Görögország (19,6%). A grafikon másik oldaláról integető „karcsúk” között talán sokak számára Románia a legmeglepőbb, aki csupán 7,9%-nyi túlsúllyal a kontinens legkevésbé elhízott országa, Olaszország 10,4%-al a második legsudárabb, a harmadik he-

sorrendben Svédország (11,8%), Hollandia (12%) és Ausztria (12,4%). Most bizonyára mindenki az okokat és párhuzamokat keresi, hiszen láthatóan az eredmények meghazudtolják a sztereotípiákat: „jólétinek” tartott államok szerepelnek mind a negatív, mind a pozitív térfélen, az egyik hegyvidéki, partvidékein pedig (Fekete) tengeri konyhát vivő ország boldogan pózol a fittek között (Bulgária), míg egy másik, világhírű mediterrán gasztronómiával büszkélkedő ország az elhízottak között kuksol (Görögország). Láthatóan minden, mindennel összefügg: a görögök az utóbbi években súlyos társadalmi-gazdasági válságokon estek át, rengetegen veszítették el az állásukat, hagyták el az országot: az elhízás egyik oka lehet, hogy ebben a helyzetben egy-

zsírra volt szükségük, hogy megnyugtassák vagy épp feldobják magukat. (Érdekes lenne megnézni Görögország gyorséttermi forgalmának alakulását ebben az időszakban.) Érdemes kiemelni Olaszországot is: a pasta hazájában egészségesek az emberek, ez is bizonyítja, hogy egy alapjában véve gabonákra, magvakra, halra, zöldségekre építő mediterrán gasztronómia harmóniában

szerűen anyagilag nem engedhették meg maguknak a minőségi táplálékot – az ún. „fejlett”, urbanizált világban jellemzően a legszegényebb régiókban élnek a legtúlsúlyosabbak, sok ország küzd ezzel, köztük az USA is –, valamint az is okozhatta a görögök elhízását, hogy a felfordult helyzetben többet nassoltak, több cukorra és

tud tartani egy társadalmat. Persze, a mediterrán étrend elsősorban a tengerparti régiókban és főleg a forró délen érvényes, Itália leggazdagabb, középső és északi részén komplexebb, testesebb a konyha: ez a pármai sonka, a modenai balzsamecet, a parmezán, a ferrarai torta, a velencei ravioli és számtalan,

egyeltalán nem csak durumliszttel készült házitészta hazája, az ország hivatalos éléskamrája. Egyes régiókban – mint pl. Toszkánában – pedig ráadásul dúl a „sertéskultusz”: egy elég vad kinézetű röfi (név szerint: Porcellino) az, akinek Firenzében szobrot emeltek és akinek az orrát lelkes turisták tömegei simogatják naponta. Szóval a hagyományos helyi konyhában itt szó nincs mediterrán tésztasalátáról… Az étkezés minősége és ritmusa az, ami többezer éve be van ágyazódva az itt élők tudatába, egyszerűen a jó információkkal, mintákkal nőnek fel. (Az erősebb húsokat, tejtermékeket pl. ezzel az ínyencséggel „bontják”: gyümölcsös mostarda.)

Tudásvesztés? Mint említettük, Olaszország esetében szerintünk a hosszú (min. 3 évezredes), intenzív kapcsolat a hellyel az, ami biztosítja a folytonosságot és harmonizálja a folyamatokat krízisek, háborúk, kultúrák felemelkedése és bukása ellenére. Sajnos a gasztronómiai-dietetikai tudás – mint bármilyen más emberi tudás – kataklizmák során el tud veszni. Bár Olaszország is átélt pár ilyet a többezer év alatt, a kapcsolat a fölldel és a hellyel annyira mély, hogy ezek a krízisek sem törölték ki az emlékeket az emberek fejéből és a konyhai gyakorlatot az olaszok kezéből: a Mediterráneum egyik legkiemeltebb régiója folyamatosan képes volt megújulni, re-bootolni önmagát. A Római Birodalom összeomlása után – ami majdnem 1000 éves krízist hozott – Olaszország (ami akkor természetesen még nem létezett a mai formájában) főnixként született újjá és emelkedett fel művészetileg, gasztronómiailag, kereskedelmileg az itáliai reneszánszban. De gasztronómiai gyökerei ennél sokkal mélyebbre nyúlnak az időben: mint említettük egyik bejegyzésünkben, a legkorábbi, tésztakészítő eszközöket: sodrófát, liszttartót és tésztavágót ábrázoló etruszk féldombormű 2400 éves, Róma közelében leltek rájuk nemrég. Ekkoriban pedig már javában tésztáztak a mai Dél-Olaszországban élő karthágóiak és görögök is. A következő lépés az volt, amikor Asad ibn alFurat i.sz. 827-ben megérkezett a szicíliai Siracusa festői kikötőjébe, és ahogy meglegyintette arcát a száraz tengeri szellő, lelki szemei előtt rögtön tésztaszárító üzemek erdeje nőtt ki Trabia és Palermo környékén – ezek egy része ma is működik, szorgosan gyártva a világhírű durum száraztésztákat. Marco Polo utazásai és a gasztronómia fellángolása az itáliai reneszánszban csak évszázadokkal ezután következett be, a folyamat azóta is töretlen. Itália legutóbbi, 20. szd-végi akciója a Slow Food-Slow Life-mozgalom beindítása volt, egész pontosan az ország éléskamrájájából, Bolognából indult a dolog, ahol megunták a gyorskaják és a hozzájuk kötődő, olasz kultúrától idegen étkezési stílus térhódítását.


20

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika

Kaktusz

Takács Zsuzsa

Egy ország „Javított kiadása„

N

apelemes repülőgép szeli keresztül a bolygót, drónok házhoz szállítást végeznek, miközben gyermekeim generációja a The Walking Dead legújabb részeit nézi. Az utópiának tűnő zombik világa lehet, hogy a jövőbe enged bepillantást, vagy egyszerűen csak figyelmezteti a kapzsi, hatalomhajhász emberiséget. Az elgépiesedő ember és az emberszabású robotok cseppet sem szép új világát látva őskövületnek érzem magam a magyar jelenben tájékozódva. Mintha a történelem keresztútján ragadtunk volna, olyan problémákon kell ma is rágódnunk, amikre negyedszázada, a rendszerváltást követően kellett volna választ adni. A jelentett vagy sem, besúgó volt vagy sem kérdések mintha egy letűnt világba repítenének vissza. Miközben én is fontosnak vélem, hogy lássunk tisztán, nem értem, hogy miért nem nyilvánosak még mindig az anyagok, meddig lehet találgatni és sakkban tartani embereket? Miért nem születik meg a minden ciklusban beígért teljes nyilvánossá tétel? Pedig a titok feltárása sokakat megszabadítana hatalmas nyomasztó tehertől. Az érintettek fellélegezhetnének és a most esetleg gyanakvó egykori megfigyeltek is elégtételt kapnának. Megbocsáthatnának. Esterházy Péter után Magyarország is megírhatná a saját „Javított kiadását”.

TM Krónika 9. szám  
TM Krónika 9. szám  
Advertisement