Page 1

Are Made

Iulie 2016 TOASTMASTERS ROMÂNIA

1


Mă bucur să prezint mult așteptata revistă Toastmasters România, ediția anului 2016! Bazele puse pentru acest proiect de colegii noștri din echipele precedente, au fost punctul de la care am trasat primele linii de încadrare pentru a vă aduce o revistă ce ilustrează următoarele aspecte: evenimentele de neuitat la care am participat împreună, realizările şi învățăturile noastre, modul în care am crescut împreună, și, nu în ultimul rând, cine este fiecare dintre noi și care sunt acele valori ce ne unesc într-un singur tablou Toastmasters România. Revista noastră este un colaj format din articole compuse de membri din fiecare colțișor, în care sălășluiește cel puțin un club Toastmasters. Astfel, mă bucur să prezint prima ediție a revistei în care vom găsi articole în limba română și în limba engleză! Prin jovialitatea conținutului și cea a aspectului, revista noastră prezintă paleta de nuanțe la care contribuie fiecare dintre noi pentru a da culoare organizației Toastmasters România. ”Revizorii” Ana M. Marin, Ștefan Balica și Răzvan Curcubătă, au contribuit cu măiestria lor pentru asamblarea finală și însuflețirea proiectului. Pe acestă cale le mulțumesc pentru meticulozitatea și profesionalismul cu care au abordat procesul de creație. Ultimele 12 luni, pentru noi, au fost pline de experiențe unice redate în rubricile ce formeză colajul nostru. Ne vom aminti cum ne-a îmbogățit bootcamp-ul din această iarnă în rubrica „Eveniment Marca Toastmasters”, vom putea afla din „secretele” unui maestru al discursurilor umoristice prin „Discurs sub lupă”. Ne bucurăm mereu când ni se alătură membri noi și astfel prind viață cluburi noi iar despre asta vom citi în secțiunea „Cluburi noi”. „Moment educațional” este un articol didactic despre formele educaționale cu ajutorul cărora creștem iar imediat după intrăm în povestea „Comunic deci exist” care ne va inspira să ieșim din zona de confort. Anul acesta am avut onoarea să organizăm Conferința Districtului 95 chiar la noi, în România. Impactul acestei experiențe deosebite dar și impresiile din urma evenimentului le vom descoperi din rubrica „De ce Toastmasters?”. Tot aici se ascunde și surpriza acestei ediții de revistă: campionul mondial al discursurilor pregătite, Toastmasters 2015, Mohammed Qahtani, ni se adresează direct prin articolul său ”Why do we speak?”. În „Sclipiri de leadership”, un membru fondator al Toastmasters România ne povestește ce l-a determinat să devină un lider mai bun. În următoarele pagini îl vom cunoaște mai bine pe District 95 Program Quality Director, Andrei Popescu, iar imediat după doi colegi ne vor povesti din experiențele lor în cadrul Toastmasters din afara țării. Încheierea ne prezintă cum vede un designer legătura între activitatea lui profesională și vorbitul în public, în „Viața reală a unui Toastmaster”. Acum, că am dezvăluit elementele care compun colajul nostru colorat, te invit să vizualizezi imaginea de ansamblu parcurgând paginile revistei.

3 EDITORIAL Dragi colegi de Călin Gîlea 4 EVENIMENT MARCA TOASTMASTERS Ce este un

bootcamp Toastmasters?

de Mohammed Qahtani

de Natalia Cechina 6 DISCURS SUB LUPĂ Preparing a Humorous Speech de William Anderson 9 CLUBURI NOI Povestea Cerner Speaks de Ioana Călin 10 MOMENT EDUCAŢIONAL Momentul educaţional de Remus Nedelcu 12 COMUNIC DECI EXIST Comunic cu 2 pitici de Lucian Popescul 14 DE CE TOASTMASTERS #LIGHTTT– D95 Conference de Iszabella Takacs 18 DE CE TOASTMASTERS Why do we speak? 20 SCLIPIRI DE LEADERSHIP Prima întâlnire… de Călin Iepure 22 INTERVIU Interviu cu Andrei Popescu de Tatjana Magdin 24 IMPRESII DE PESTE HOTARE Toastmasters International Tafelonderwerpen de Anna Heijker 26 IMPRESII DE PESTE HOTARE A trip to BRUSSELS de Alin Dinu 28 IMPRESII DE PESTE HOTARE Un designer intră la o întâlnire Toastmasters… de Liviu Vasilescu 29 RAPOARTE Raport divizie & arii

Sper ca articolele să te inspire, iar la următoarele ediții să îți dorești și tu să dai culoare proiectului cu propria-ți pensulă.

Asistentul Directorului de Divizie Relații Publice Tatjana Magdin

Așteptăm cu interes fiecare sugestie și idee, ce poate da forme noi proiectului nostru, pe adresa: revista@toastmasters.ro

Redactor-șef: Tatjana Magdin

Tatjana Magdin Asistentul Directorului de Divizie Relații Publice

2

TOASTMASTERS ROMÂNIA Iulie 2016

CONŢINUT

Dragă Toastmaster,

Design grafic: Péter Attila Antal Tipar: Agenția de Print

Editori: Ana Marin Ștefan Balica Răzvan Curcubătă

Where Leaders


EDITORIAL

Strălucind prin

Toastmasters

CĂLIN GÎLEA, DTM Manager Financiar la nivel de District

Dragi colegi, În urmă cu mai mult de jumătate de an m-am întâlnit întâmplător pe stradă cu o colegă din Toastmasters. Era însoţită de doi cetăţeni americani din Washington D.C. După ce mi-a făcut cunoștință, am aflat că și ei sunt membri Toastmasters.

eficient, cum să organizăm şi să coordonăm şedințe decizionale folosind procedurile parlamentare, cum să folosim retorica, cum să îi convingem pe ceilalţi şi să deprindem acel stil de conducere atât de căutat astăzi: service leadership.

Mai târziu, mi-a povestit cum cei doi au întrebat-o, după ce au participat la şedinţa clubului din care face parte, dacă ei sunt conştienţi că acolo pregătesc următoarea elită a societăţii.

Ultimul lucru important pe care, pe cât de ușor îl învățăm în Toastmasters pe atât de repede îl trecem cu vederea, l-am redescoperit urmărind dezbaterile prezidenţiale din campania electorală din SUA. Vă vine să credeţi sau nu, prezidenţiabilii au la dispoziţie între unu şi două minute pentru a răspunde la întrebări. Mai mult decât atât, trecerea timpului este semnalizată cu, aţi ghicit, un semafor ce afişează culorile verde, galben şi roșu. Exact ca la secţiunea de discursuri improvizate, parte din orice întâlnire Toastmaters.

Povestea m-a făcut să stau pe gânduri şi, iniţial mi s-a părut, la fel ca pentru majoritatea celor care citesc aceste rânduri, exagerată. În schimb, după ceva timp, am realizat că este adevărată. Iată de ce. Majoritatea ne alăturăm comunității Toastmasters din diverse motive, doar că pe parcurs uităm de ce am făcut-o. Mai mult decât atât, uităm chiar și motivul pentru care suntem în continuare membri. Învăţăm să vorbim în public, să conducem. Ne place atmosfera din club și din cluburi, de la conferinţele de arie, divizie sau district. Ne simţim ca acasă oriunde am merge şi simţim că facem parte dintr-o mare familie Toastmasters România. Şi tocmai, această stare de bine, această plăcere, acest sentiment de apartenenţă ne face să uităm că Toastmasters ne pregăteşte pentru lucruri măreţe, inclusiv pentru a fi elita unei societăţi. Cum așa? Pe lângă abilităţile de conducere şi de comunicare în public, foarte utile pentru cei care conduc, în Toastmasters învăţăm cum să dezbatem

Are Made

Privind în urmă, realizez că cei doi cetăţeni americani aveau dreptate. Întrebarea lor este pertinentă. Sub valul atmosferei plăcute din Toastmasters, propice învăţării, se ascund diamante pe care nu le vedem chiar dacă strălucesc în faţa noastră. În încheiere, dragă cititor, te întreb: tu de ce ai intrat în Toastmasters? Ai realizat că te pregăteşti pentru elita societăţii?

! g n i r e t s a m t Happy Toas Iulie 2016 TOASTMASTERS ROMÂNIA

3


TOASTMASTERS

EVENIMENT MARCA

NATALIA CECHINA, ACS, ALB Fost președinte al Sirius Toastmasters

Un Bootcamp nu este o tabără de weekend, nu este un training, nu sunt ore nesfârșite de predare și nici izolare de comunitate. Deși, parţial există și aceste nuanţe, totuși, un Bootcamp este altceva. Un Bootcamp Toastmasters este cu TOTUL altceva. Și acum sunt sigură că vrei să mă întrebi

Ce este un BOOTCAMP

TOASTMASTERS? Ei bine, este o poveste care începe ca toate poveștile: Există, acum ca niciodată, o comunitate de oameni, membri Toastmasters România, ce sunt dornici să-și dezvolte abilitățile de comunicare și leadership. Acești oameni cred că pot fi chiar ei schimbarea pe care o așteaptă de la lume. Niște visători care încheagă cuvintele în discursuri pentru a dărui celorlalți ce au ei mai bun. Și, totodată, sunt oameni puternici cu viziune, cu direcție, care inspiră, motivează și se lasă motivați la rândul lor. Oameni care sunt într-un continuu proces de învățare și dezvoltare. Iar acest proces este favorizat și accelerat printr-un mediu adecvat numit: BOOTCAMP. La fel ca la flori. Dacă o floare are mediu potrivit, cu îngrășăminte, lumină, apă, curățată de buruieni, ea va ajunge să-i bucure pe cei din jur cu frumusețea sa. Bootcamp-ul Toastmasters este mediul potrivit cu informații, experiențe, povești personale, energie, zâmbete, multă muncă, curățat de „buruieni”, susținere, pentru ca participanții să se bucure de procesul lor de transformare în lideri și să-i bucure pe parcursul acestui proces pe cei din jurul lor.

4

TOASTMASTERS ROMÂNIA Iulie 2016

Where Leaders


Și acum simt că te întrebi:

CÂND? CUM?

Eroii poveștii (membrii Toastmasters) și-au creat acest mediu propice pentru 3 zile în ianuarie 2016, la Predeal. Acolo au învins luptele cu frica primului workshop, cu oboseala, cu neînțelegerea anumitor concepte, uneori chiar și cu lenea, activându-și cea mai grea armă și anume implicarea. În Bootcamp învățarea este experienţială, la fel ca într-un laborator: pui mâna și faci, iar dacă explodează... aerisești camera, mai înveți de la cei din jur și încerci încă o dată. Toastmasters creează mediul ideal pentru a crește și pentru a greși, deoarece susținerea celorlalți este asigurată, fiind chiar una din valorile organizației.

Și dacă încă te întrebi DE CE acești „eroi” îi sprijină pe alţii și aleg să vină în Bootcamp? Atunci vă mai mărturisesc o taină, care sper să rămână între noi ;). Membrii Toastmasters tind spre excelență: în viața personală, în vorbitul în public, în viața profesională, în leadership. Oricare ar fi domeniul, drumul spre excelență cere implicare, cere integritate, cere susținerea celor care merg umăr la umăr alături de tine. Aceste elemente sunt cu atât mai importante atunci când Bootcamp-ul se sfârșește și mediul de poveste este înlocuit cu cel real, cu viața de zi cu zi. Dar, orice poveste are un sfârșit. Ultimul Bootcamp Toastmasters s-a sfârșit la 31 ianuarie 2016, doar că drumul spre excelență a celor 67 de participanți continuă în fiecare zi: în cluburile lor, în comunitățile lor, în familiile lor, în companiile pentru care lucrează. Apropo, și tu, dragul meu cititor, poți deveni eroul acestei minunate povești numită Bootcamp Toastmasters. La vară se va întoarce fila și va începe o poveste nouă, întrun loc nou, cu oameni noi, doar regulile rămân neschimbate: implicare, susținere, integritate și savurarea drumului spre excelență.

Are Made

Iulie 2016 TOASTMASTERS ROMÂNIA

5


DISCURS SUB LUPĂ

Preparing a WILLIAM ANDERSON, CC, ALB President of Brașov Toastmasters Club

6

Humorous

SPEACH

TOASTMASTERS ROMÂNIA Iulie 2016

Where Leaders


The hardest part of preparing for the Fall 2015 Humorous Speech Contest for me was figuring out what to talk about. I knew that making fun of myself would be the best way to go. It had been my observation over the years that the funniest speeches are usually the ones in which people make fun of themselves. It worked well for me the year before. I came in third at the Divisional Humorous Speech Contest with a speech in which I shared some of the most embarrassing things that happened to me and the wisdom I learned from those experiences.

The First Steps But coming up with something new was challenging. Weeks went by with nothing coming to my mind. Then one day I am walking home from a Toastmasters meeting and inspiration hits me out of the blue. “I should talk about getting old” I said to myself. That summer I had turned sixty years old so I figured I could come up with some material that would be good for some laughs. During the rest of the walk home ideas just came flooding into my mind. As soon as I got to my apartment I made a list of every idea I could remember that came to me during my walk home. For the next two days I added more ideas as they came to me. When I sat down to start working on the speech the first thing I did was write out a specific purpose for the speech to guide me as I developed the speech. It was “To encourage my audience to live a life worth living by taking a humorous look at growing old.” While I wanted the speech to be funny I also wanted to make a point that would encourage the audience in some way.

Developing the Content Then I sat down and made an initial basic outline using all the ideas I had come up with as a guide. Since most of my ideas were about the specifics of growing older I started with making the out-

Are Made

line of the main ideas for the body of the speech. Then I thought about ideas for the introduction and the closing. To finish the outline I wrote down some thoughts about the transitions for each part of the speech. With the initial outline done I put it aside till the next day then I fine-tuned it a bit more. Once the outline was done I started working on writing out the introduction. Using the ideas from the outline I wrote out a few different versions then read them out loud. This process helped me to figure out what to say for the introduction. Once I had the introduction figured out I worked on the conclusion using the same process. Next I worked on the body of the speech. I looked at the specific ideas I had come up with then grouped them into three categories: changes to my body, things that didn’t change and the advantages of growing older. Some of the ideas I had did not fit into those categories so I threw them out. When it comes to speeches it is best to do things in threes. I finished the first draft by writing out the transitions for each part of the speech. After a few days break from the speech I came back and did a second draft, reading out loud each part first before making changes.

Practice, Practice, Practice With the content done I began to practice saying the speech standing up in my living room imagining there was an audience in front of me. During the first week

Iulie 2016 TOASTMASTERS ROMÂNIA

7


DISCURS SUB LUPĂ

of doing this I continued making changes to the speech as ideas came to me to make it better. It was during this time that I figured out some plays on words I could use to make the speech funnier like contrasting fabulous with flabulous. A week later, after I got comfortable with knowing the material, I began to focus on how best to use body gestures to enhance the speech. Then after three days of practicing body gestures I began to also work on my vocal variety. This was about three days before giving the speech at the local contest.

What I Learned For me one of the challenges I’ve had as a speaker is figuring out how much to practice. When I first started I would basically try and memorize the whole speech but found out that this was not good to do. Not only did it come across as robotic but when I forgot a part of speech my mind would go blank. So I tried just memorizing the introduction and conclusion and becoming very familiar with body of the speech. This worked much better but with this humorous speech I learned something new. I learned that there is a whole other level past memorization but to get there it takes a lot of work. With this speech I practiced it so much that I basically had it all memorized and was facing the same challenges as before but this time I did something different. The time between the Area and Division contests I took a few days off

from practicing and then practiced the speech several times over a day with at least an hour between each time then took a day or two off then repeated this process several times. At a certain point the speech just became a part of me, it just flowed, I didn’t have to think much about it. What I took away from this experience was that it takes a whole lot more practice than I ever realized before to be “natural”. Later I read an article by Nancy Duarte, a well-known presentations expert, in which she said something that connected with what I discovered. She said, “If you rehearse really, really, really well — it looks improvisational. Some people rehearse to a point where they’re robotic, and they sound like they have memorized their presentation and didn’t take it to the next level. Going from sounding memorized and canned to sounding natural is a lot of work.”

Feedback is Important After the local and area contests I got some helpful feedback that I used to make some minor adjustments to improve the speech. But looking back I think I should have gotten more feedback and done videoing earlier in the process. I think it would have been very beneficial.

How Mentoring Helped Me

Others

As I look back over the year before doing this speech one thing that helped me a lot was mentoring others. When you have to explain things to the people you are mentoring it forces you to figure out what to say and how to say it. In the process of helping others you end up helping yourself.

Be Encouraged The challenge of doing speech contests has helped me to improve as a speaker. I would encourage every Toastmaster member to get involved no matter what level you are at now. The reward is well worth it.

8

TOASTMASTERS ROMÂNIA Iulie 2016

Where Leaders


CLUBURI NOI

Povestea

Cerner Speaks Fiecare club are un început, iar începutul clubului Cerner Speaks nu a fost unul lipsit de provocări. Cerner Speaks, un club tânăr, cu membri, cu vârste, roluri și obiective diferite, a luat naștere atunci când am înțeles cât de mult avem nevoie de ceea ce înseamnă Toastmasters. Astfel, aventura noastră a început atunci când unul din colegii noștri a avut de susținut o prezentare la un eveniment internațional extrem de important. Prezentarea a fost un adevărat succes și asta pentru că ea a avut șansa să lucreze cu un membru Toastmasters experimentat. Reușita colegei noastre ne-a făcut să înțelegem importanța deschiderii unui club Toastmasters în compania noastră. Nu a fost deloc ușor să faci un IT-ist să accepte că Toastmasters te poate ajuta să interacționezi mai ușor, să fii deschis, să primești sau să oferi feedback, dar și să prezinți ceea ce ai dezvoltat cu mai multă ușurință. Cu perseverență și determinare și, mai ales, datorită reușitelor noastre, unii dintre colegi au acceptat provocarea de a ni se alătura. Scopul nostru principal este să construim o fundație solidă și de calitate, pentru ca astfel clubul să poată crește. Suntem conștienți că politicile și obiceiurile pe care le stabilim acum vor determina succesul și puterea noastră pe termen lung. Ținând cont că fiecare membru are un punct de pornire diferit este important pentru noi să-i provocăm pe cei mai curajoși, iar, în același timp să-i încurajăm pe cei mai timizi. Ofițerii Cerner Speaks își doresc ca fiecare membru să devină cât mai bun, atingându-și obiectivele stabilite atunci când au pășit în familia Toastmasters.

IOANA CĂLIN Fost președinte Cerner Speaks

trăirile, bucuriile sau provocările noastre, cât și să învățăm, să ne lăsăm inspirați, să ne stabilim noi obiective, să ascultăm, să exprimăm într-un mod pozitiv și constructiv păreri, opinii sau percepții. Mă bucur de minunata experiență pe care o aduce Toastmasters de mai bine de 1 an. În tot acest timp, am înțeles că Toastmasters nu este pentru toată lumea. Toastmasters este pentru cei care vor mai mult de la propria persoană și pentru cei care sunt hotărâți să investească timp și energie conștienți fiind că nimic valoros nu va fi obținut ușor. Pentru mine, Toastmasters este o provocare continuă, și totuși o provocare frumoasă, pe parcursul căreia sunt convinsă că nu numai eu, ci fiecare dintre colegii mei ne vom atinge adevăratul potențial, asa cum și deviza noastră o subliniază: “To become the best version of ourselves.”

Suntem la începutul acestei călătorii, noi și interesante, însă suntem ambițioși și determinați. Ne dorim mai mult de la noi înșine, iar clubul Cerner Speaks Toastmasters este locul în care datorită evaluărilor primite, a sprijinului și aprecierilor sincere din partea colegilor și mentorilor reușim să creștem cu fiecare ședință. Fiecare discurs din cadrul clubului nostru este un adevărat prilej pentru fiecare dintre noi, atât să împărtășim din experiențele, convingerile,

Are Made

Iulie 2016 TOASTMASTERS ROMÂNIA

9


MOMENT EDUCAŢIONAL

Momentul

Educaţional

REMUS NEDELCU, ACB, ALB Fost președinte Toastmasters Club Bucharest

Momentul educaţional este acea parte dintr-o ședinţă Toastmasters când Vicepreședintele Educaţie (VPE) are ocazia să transmită în mod direct și verbal, către membrii clubului, consideraţii preţioase despre elemente cheie ale ședinţei sau ale procesului educaţional. Valoarea acestui moment educaţional vine tocmai din modul de comunicare direct și ”la cald”, a metodelor de îmbunătăţire a pregătirii rolurilor pentru ședinţă, a discursurilor, a abordării unui concurs, a mentoratelor etc.

10

TOASTMASTERS ROMÂNIA Iulie 2016

Where Leaders


Este posibil ca membrii unui club să piardă direcția în urmărirea celor două obiective principale ale oricărui membru Toastmasters, parcursul de comunicare și cel de leadership. VPE-ul poate folosi momentul educațional ca să readucă membri pe traiectoria ideală pentru atingerea acestor obiective. Un bun exemplu ar fi acela în care un membru se concentrează exclusiv pe discursuri și evită rolurile de ședință. De multe ori, în cadrul unei ședințe, un anume rol nu este pregătit bine și în consecință, nu este prezentat corespunzător de un membru al clubului.

Momentul educaţional este ca o pilulă absolut necesară pentru bunul mers al unei ședinţe. Pentru că nu se poate interveni ”la cald”, decât în contextul raportului Evaluatorului General, VPE-ul poate atrage atenția și insista asupra modului corect de a prezenta rolul cu pricina. Un alt aspect esențial în evoluția unui club este și programul de mentorat, de asemenea în sarcina VPE-ului. Acesta poate folosi momentul educațional pentru stabilirea perechilor mentor-mentee și menționarea importanței acestui program. Este importantă continuitatea momentului educațional, de aceea este necesară crearea unui comitet educațional în club, unde VPE-ul să fie secondat de alți doi membri, care să susțină momentul educațional atunci când VPE-ul nu este prezent. Momentul educațional este ca o pilulă absolut necesară pentru bunul mers al unei ședințe și poate acționa ca un paleativ rapid pentru orice „suferință” de moment. De exemplu, dacă sesiunea de discursuri improvizate nu a avut un subiect clar și ușor de înțeles de vorbitori, iar Evaluatorul General a omis să menționeze acest lucru în cadrul raportului său, VPE-ul poate evidenția acest aspect în timpul unui momentului educațional și poate propune o soluție pentru evitarea repetării situației. De asemenea, momentul educațional poate fi folosit ca o perioadă de debriefing în urma unei acțiuni, cum ar fi prezența la un concurs/conferință în afara clubului, o dezbatere sau o ședință comună cu un alt club. În concluzie, momentul educațional este, în opinia mea, absolut necesar în contextul unei ședințe Toastmasters, pentru că aduce plus-valoare care generează dezvoltarea continuă a membrilor clubului și, prin extensie, a clubului în sine.

Are Made

Iulie 2016 TOASTMASTERS ROMÂNIA

11


COMUNIC DECI EXIST

Comunic cu

2 pitici

Se spune că în interiorul fiecăruia dintre noi există 2 lupi: unul alb și unul negru, unul bun și unul rău, unul este bucurie, bunătate, adevăr, generozitate, iar celălalt este supărare, vină, minciună, falsă mândrie. Cei 2 lupi se luptă în continuu și câștigă cel pe care îl hrănim mai mult. După ore de meditație și ample procese de introspecție am descoperit că lupii mei sunt... pitici! De fapt am 2 pitici pe creier care mă ghidează la tot pasul. Piticii mei sunt total diferiți și mereu se luptă, se pălmuiesc și se trag de păr. Pe piticii mei i-am cunoscut fiind într-o profundă stare de meditație, întrebând universul „ce naiba se întâmplă cu mine?” Atunci i-am văzut brusc, amândoi s-au blocat pentru că au observat că mă uit la ei; unul era cu mâinile în jurul gâtului celuilalt, al doilea îl trăgea de păr pe primul. S-au oprit și am făcut cunoștință: – Eu sunt Negruț, piticul tău cel rău și puternic! – Eu sunt Albiciosul, piticul cel bun și cel mai puternic! – Ba eu sunt mai puternic! – Ba eu! – Ba eu!

– ... – OPRIȚI-VĂ! Mă doare capul!

12

TOASTMASTERS ROMÂNIA Iulie 2016

LUCIAN POPESCUL, CC Fost președinte Toastmasters Suceava

Apoi am început să îi cunosc mai bine. Lui Negruț nu îi place să facă nimic nou, mereu îmi spune: „Nu fă asta, s-at putea să nu meargă bine!”, „Nu poți ajunge acolo, e periculos.”, „Nu ești în stare de...”. Negruț caută mereu scuze și se plânge de fiecare dată când ceva nu iese perfect, adică mereu. Albiciosul în schimb este piticul pozitiv, lui îi plac încercările. El mereu găsește motivație să facă ceva nou și îmi spune: „Încearcă asta!”, „Fă-o!”, „Chiar dacă nu iese perfect, e mai bine să faci”. Albiciosul este cel care îi spune mereu lui Negruț: „Nu te mai plânge ca un copil căruia i s-a stricat jucăria preferată”. Când îmi sună alarma dimineața, Negruț îmi spune: – Iar sună alarma asta nesuferită! Ce bine e să mai stăm în pat, amână prostia aia! Albiciosul: – Trezește-te! Te așteaptă o zi minunată, ai atâtea lucruri frumoase de făcut! Bună dimineața! După ce mă trezesc și merg la duș, cei 2 pitici cântă: Albiciosul cântă U2 – „Beautiful day”, iar Negruț Vama Veche – „Nu am chef azi!”. Încearcă să asculți aceste 2 melodii, în același timp ca să îți dai seama ce este în capul meu de dimineață! Piticii mei sunt: unul introvertit și unul extrovertit, dar ... pe rând. Lui Negruț îi place să participe activ la conversații despre alte persoane care, de obicei, nu sunt de față. El povestește și ascultă cu interes diverse bârfe despre prieteni, cunoștințe sau oricine altcineva. Albiciosul încearcă din

Where Leaders


răsputeri să iasă din astfel de situații, să se scuze și să plece. Când nu are de ales și este nevoit să rămână, îl trec nevoile fiziologice și merge la toaletă. Se întoarce și își scoate telefonul chiar dacă nu obișnuiește să piardă timpul pe facebook, în acel moment este o evadare pentru Albicios. Câteodată își face curaj și intră în discuție cu o propoziție de genul: „Voi altceva mai bun n-aveți de vorbit?” Aceasta nu este singura situație în care Negruț este extrovertit. Lui îi place să se plângă. Dacă sunt și alți pitici plângăcioși în preajmă care să îl asculte, Negruț își spune toate ofurile, rând pe rând. „Hai să-ți povestesc ce nenorocire mi s-a întâmplat...” este fraza lui preferată de început. Monologul lui Negruț conține expresii de genul „cum mi se poate întâmpla tocmai mie așa ceva?”, „îți dai seama prin ce am trecut?” sau „săracul de mine...”. El nu își dă seama, însă piticii-prieteni știu că Negruț este un plângăcios, un vampir energetic. Albiciosul, în schimb, nu suportă să se plângă. Alți pitici-plângăcioși îl consideră nu doar introvertit, ci și nesuferit pentru că, de fiecare dată când este întrebat să povestească ce a mai făcut, el vorbește despre întâmplări pozitive. Piticii plângăcioși nu suportă să audă pe cineva vorbind despre „ce frumos a fost...”, „ce mult mă bucur că...” sau „ce norocos am fost azi”. Albiciosul nu se poate integra între asemenea pitici, știe cum să-i ignore și să se ferească de piticii-vampiri energetici, de aceea Negruț și prietenii săi nu-l suportă. Când vine vorba de dezbătut idei, Albiciosul este cel extrovertit. El preferă să schimbe idei cu alți pitici idealiști ca și el. Îi place să asculte informații și să contribuie la conversație cu idei din domeniul lui de expertiză. Știe să vorbească atunci când are ceva interesant de spus, adesea vorbele lui îi fac pe ceilalți să gândească. Negruț este piticul introvertit când se vorbește despre o idee. Este panicat și încearcă să mă facă să tac. „Te faci de râs cu ideile tale”, „lumea n-o să te înțeleagă” sau „dacă taci nu ți întâmplă nimic rău” sunt argumentele pe care Negruț mi le aduce disperat în astfel de situații. La muncă, Negruț este suspicios și retras: „de ce se uită șeful așa la mine? Să nu vorbești cu niciun coleg azi, s-ar putea să îți facă rău ceilalți oameni.

Are Made

Mai bine stai doar aici cu mine!” Albiciosul mă sfătuiște exact invers: „Ce colegi binevoitori ai! Și șeful îți vrea binele. Dacă ai nevoie de orice, poți să te bazezi pe echipă. Azi să ai grijă să fii deschis și să socializezi cu colegii.” Când sunt acasă, Negruț îmi spune să aprind TV-ul, să îmi iau bere și semințe și să mă uit la emisiuni sau la fotbal. Albiciosul mă sfătuiește să citesc o carte. Sau să ies să fac ceva interesant. Dacă ies în oraș, Negruț vrea să mergem la meci, îi place în galerie, să cânte: „Dinamo, haide Dinamo!” în timp ce Albiciosul vrea să iasă la teatru. Cei 2 pitici ai mei s-au manifestat și când am fost prima dată la o ședință Toastmasters. La partea de discursuri improvizate, persoana din față a întrebat la un moment dat cine este doritor să încerce un discurs improvizat, dintre invitați. Negruț a reacționat brusc: „Nu mișca! Stai cu privirea în jos ca nu cumva să-i treacă prin cap să te scoată în față! Te faci de râs! Tu nu ești făcut pentru a vorbi în fața oamenilor, mai ales aici. Nu ai văzut că sunt doar oameni inteligenți în sală? Când suntem în galerie și cântăm cu toții e altceva! Aici te faci de râs, mai bine stai jos!” În acele momente Albiciosul țipa într-una: „Ridică mâna, ridică mâna!” Doar că eu nu-l auzeam. Acea bătălie a fost câștigată de Negruț, care tot restul serii a râs trufaș: „Am câștigat! N-ai avut tupeu.” La discursul de final al președintelui, când acesta a spus: „Dacă este vreunul dintre invitați care vrea să se înscrie și chiar să susțină un discurs pregătit data viitoare, poate să...” Habar nu am de unde a găsit Albiciosul energie să revină în lupta cu Negruț, cert este că i-a dat un croșeu neașteptat și l-a facut knock-down pentru câteva secunde, suficient cât să mă ridic și să spun cu voce tare: „Eu vreau să mă înscriu și să susțin un discurs pregătit data viitoare! Treceți-mă pe listă!” Lucian Popescul :D și piticii săi, :( și :)

Iulie 2016 TOASTMASTERS ROMÂNIA

13


DE CE TOASTMASTERS

ISZABELLA TAKACS 2016 D95 PR Chair VPE Toastmasters Entrepreneurs Timișoara

#LIGHTTT – D95 Conference

– schimbă vieţi și influenţează destine Dragă cititor, dragă membru Toastmasters, îţi mulţumesc pentru că ești alături și că împreună formăm o comunitate frumoasă. Zâmbetele celor din jurul nostru ne fac să mergem mai departe și să venim cu idei inovatoare, provocări noi, realizări extraordinare.

„O zi în care nu ai râs este o zi pierdută.”

spune Charlie Chaplin...

Mulțumirea este primul pas spre fericire, iar pentru că mulțumirea noastră vine și din activitățile și evenimentele la care participam, echipa Toastmasters România vine mereu cu evenimente noi, informații noi, motivație și inspirație. Cu siguranță emoțiile din cadrul unui eveniment îți aduc zâmbetul pe buze, iar participarea activă în cadrul Toastmasters te umple de bucurie.

14

TOASTMASTERS ROMÂNIA Iulie 2016

Where Leaders


Cel mai important eveniment de acest gen a avut loc anul acesta în 13 – 14 mai, când organizația noastră a avut ocazia să organizeze în România pentru prima dată CONFERINȚA EUROPEANĂ a Districtului 95. Organizația Toastmasters din România, prima organizație care dezvoltă abilitățile de vorbit în public și de leadership, a avut onoarea de a organiza în 13 – 14 mai, la Timișoara, cel mai mare eveniment de vorbit în public din România: #LIGHTTT – CONFERINȚA EUROPEANĂ, TIMIȘOARA, 13-14 mai, 2016. Evenimentul a avut loc la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, situat pe Bulevardul Eroilor de la Tisa, unde peste 300 de lideri din Europa au împărtășit din experiența și cunoștințele lor celor din jur.

M-am simțit mândră că am avut șansa să fac parte din echipa de organizare, că am avut ocazia să îmi exprim ideile și că am putut fi alături de oameni minunați și frumoși. Fiecare din colegii mei m-a învățat o lecție, iar această experiență rămâne una din cele mai dragi sufletului meu. A fost o deosebită plăcere pentru fiecare dintre noi, să fim parte din echipa de organizare a acestui eveniment. Am avut ocazia să lucrăm alături de un lider vizionar, Călin Iepure, D95 Conference Chair and Division H Immediate Past Governor, am avut ocazia să fim nu numai organizatorii celui mai mare eveniment de public speaking din acest an, din România, ci am fost chiar ambasadorii României în Europa. Am reușit în cele două zile de eveniment să arătăm tuturor participanților ce înseamnă valorile autentice românești, de a celebra ospitalitate, la serviabilitate, de la oferirea tuturor condițiilor prielnice pentru organizarea unui eveniment de succes și până la rezolvarea cu tact a oricăror situații apărute. Ce a făcut acest eveniment cel mai mare eveniment de vorbit în public din România? Am găzduit Concursul Internațional de Divizie, D95, unde au concurat cei mai buni vorbitori din Europa de Est. Pe scenă au urcat 30 vorbitori ce ne-au încântat cu poveștile și învățămintele lor, au avut loc 12 ateliere de lucru susținute de 12 traineri recunoscuți la nivel internațional, a fost un eveniment plin de informație, inspirație, motivație și leadership. În plus, însuși Campionul Mondial la Public Speaking în anul 2015, Mohammed Qahtani, ne-a împărtășit din experiența lui și a susținut momente cu adevărat educaționale pe scena Centrului Regional de Afaceri.

... am avut ocazia să îmi exprim ideile și că am putut fi alături de oameni minunaţi și frumoși.

A fost un eveniment excepțional, un eveniment plin de emoție, inspirație și informație!

Alături de colegii mei, am avut ocazia să descopăr încă o dată fascinanta lume Toastmasters, de data aceasta din spatele organizării evenimentului.

Are Made

Iulie 2016 TOASTMASTERS ROMÂNIA

15


Știam ce înseamnă organizarea unui eveniment, de la concept până la punerea în scenă, de la pregătirea materialelor de promovare și până la implementarea planului de promovare, însă realitatea a depășit orice așteptare. Pentru mine, în calitate de PR Chair al acestui eveniment, a fost o experiență unică, pe care mi-aș dori să o repet în viitorul apropiat, unde

implicarea colegilor,

voluntari, în timpul liber, a însemnat enorm de mult. Fiecare membru al echipei și-a adus aportul după cunoștințe sau putință, iar implicarea și susținerea de care au dat dovadă ne-au ajutat la reușita evenimentului, iar rezultatul a fost unul excepțional.

În mediul corporatist, se spune că un eveniment este reușit în momentul în care ai mai multe laude decât reclamații :), însă aici, în Toastmasters, laudele și mulțumirile

încă mai apar, la aproape două luni de la finalizarea evenimentului.

Cu siguranță a fost un eveniment reușit, la care toți cei care au participat au învățat lecții valoroase, iar noi, cei care am avut onoarea de a-l organiza am plecat acasă ca o familie, cu dorința de a organiza multe astfel de evenimente.

16

TOASTMASTERS ROMÂNIA Iulie 2016

Where Leaders


Dacă nu ai reușit să ajungi la #LIGHTTT – CONFERINȚA EUROPEANĂ, TIMIȘOARA din 13-14 MAI 2016, îți recomand cu drag să iei legătura cu președintele clubului din care faci parte sau cu ofițerii clubului, astfel încât să îți rezervi timp pentru următoarele evenimente. Vei avea ocazia să fii în centrul evenimentelor și să împărtășești și celor din jur din entuziasmul și cunoștințele tale. Consultă agenda evenimentelor viitoare și rezervă-ți locul! Poți alege diferite roluri, de la concurent la organizator! Fiecare rol îți aduce o lecție mare care te ajută în creșterea ta viitoare :) ! Alege să fii în centrul acțiunii și să îți poți manifesta eul creator! Alege să împarți zâmbete, pentru că ele se vor întoarce înzecit, alege să ajuți oamenii să își desăvârșească potențialul, alege să îi faci fericiți pe cei din jur! Fii cu adevărat în Toastmasters - locul unde liderii se formează!

“ Are Made

Alege să fii în centrul acţiunii și să îţi poţi manifesta eul creator!

“ Iulie 2016 TOASTMASTERS ROMÂNIA

17


DE CE TOASTMASTERS

Why do we speak?

MOHAMMED QAHTANI 2015 World Champion of Public Speaking

Why do we step on the stage? It is nerve wrecking, requires a lot of preparation, and sometimes it does not work out how we want. Yet we push ourselves to be there. Why? Each one has his or her own reasons. Fame, money, passion, etc. maybe I will make a name for myself and become a famous speaker, maybe I can be a professional speaker and money will start coming, or maybe I like that people like me and like what I say. But the most important question is, are you making an impact. The main reason why we get nervous on stage is because we think about ourselves, how do I look, how do I sound, do I have a charisma on the stage, do people like me. And with such questions poring on our heads we start to worry. I used to be such a speaker. Always worrying about myself and my stature. Giving least attention to my audience. I remember that came evident to me one day when I was asked to give a humorous speech in a retirement party, where the audience were older people. I walked in with my hip jokes that only works on young people, I took the stage and started giving the first joke but nobody laughed.

18

TOASTMASTERS ROMĂ‚NIA Iulie 2016

Where Leaders


Second one, dead silence, and a joke after another, not a single one worked. I remember walked outside thinking „ this is the worst crowd ever, what is wrong with those people?” Yes, I never considered who am I speaking to. And that is a mistake most speakers do, it is not about you up there, it is about them. Every time you take the stage think about what do you want them to leave with. What is the message that you want them to carry home. How would you change someone’s life. I remember in the championship, I was sitting in the back room, nervous, thinking about winning that trophy. When the first speaker took the stage and started speaking, I thought to myself „ this is the best speaker I have ever seen in my life”. He was perfect in every way, the second speaker came on and he was better than the first. And it was at that moment I thought to myself, „ there is no way I am going to win”. Honestly, I think that is why I gave a great performance, because I stopped thinking about winning, I stopped picturing that trophy and decided to have fun, to give the people the message and go home. Remember, every time you speak you have a chance to make this world a better place. You can touch hearts and change lives. I often give

Are Made

this advice to people who come up to me last minute before their speeches for one last advice. I tell them „ imagine that after you give your speech, and you step off that stage, you will die. And this is the last thing you are going to say, my question to you is. Is it worth saying? And if so how would you say it?” Aim for something bigger than a trophy or a title, aim for something higher than making a name for yourself. Aim for one day, you will be sitting on your couch watching TV, and there is an interview with someone successful, and the question comes to him or her „ so how did you become successful , what was the start?” and that person will answer „ well. One day I attended a speech that changed my life, that speech was by this speaker named …..”and your name is mentioned. The ability to influence people’s lives is a gift, some do it with money, some do it with power, and some can do it with saying few words. For us as speakers, that will be the easiest thing to do, yet it could have the most powerful impact.

Go out there, change a life, inspire a nation, and make this world a beautiful place!

Iulie 2016 TOASTMASTERS ROMÂNIA

19


SCLIPIRI DE LEADERSHIP

„Leaderul este cel care poate inspira pe alții să-și îmbunătățească eforturile pentru îndeplinirea unui obiectiv comun”

Octombr

Prima întâlnire… Biiip! Biiip! Biiip! se auzi puternic alarma telefonului mobil...

Era ora 7:00 a zilei de 7 noiembrie 2008. M-am trezit brusc, foarte vioi, parcă mai entuziast decât în alte rânduri, probabil și din cauză că ceva, îmi spunea, în forul meu interior, că urmează să se întâmple ceva... --Am ajuns primul la birou! Era, nu-i așa, datoria mea de proaspăt Team Leader să fiu cel care dă exemplu cu privire la ora de start a zilei de muncă. Nici nu am intrat bine pe ușă, că m-am și îndreptat glonț către automatul modern de cafea și dintr-o mișcare rapidă și demnă de un samurai am atins butonul magic...

20

TOASTMASTERS ROMÂNIA Iulie 2016

CĂLIN IEPURE, DTM Fost Guvernator al Diviziei H

Îndată ce cafeaua a fost gata, plin de energie, m-am așezat în fața computerului de ultimă generație, privind spre monitorul meu mare de 24 de inch. Deschid aplicația de e-mail și încep să parcurg alert cele peste 100 de e-mailuri ce stăteau să fie sortate, sorbind zgomotos din cana cu cafea fierbinte... – Spam, spam, spam, spam... a... uite și un email de la Mișu! Oare ce mai vrea! – exclam în sinea mea.

Where Leaders


Mișu, mai exact Mihai, era, ca și mine un IT-ist pasionat până noaptea târziu, de scrierea de programe și aplicații software. Pe lângă această pasiune, Mihai era ceea ce înseamnă un bun PR-ist. El era cel care știa cam tot ce mișcă în oraș, de la concerte rock până la întâlniri ale „designerilor brazilieni” și ne anunța și pe noi, cei din lista lui, indiferent dacă eram curioși sau nu :) De data aceasta, titlul emailului părea foarte incitant... Timișoara Toastmasters - Become the speaker and leader you want to be! Pun mâna pe mouse, dau dublu click, deschid emailul și văd în stânga o siglă ciudată ce semăna la prima privire cu un însemn de pe vremea războiului civil. Citesc printre rânduri și-mi dau seama instant că era vorba de o întâlnire ce urma să aibă loc în 13 noiembrie, o întâlnire a unui „club ciudat” în care îți dezvolți abilitățile de vorbit în public și cele de conducere. – Eee... vorbit în public! Am fost prezentator la atâtea întâlniri ale IT-iștilor! Și le-a plăcut de mine! Ba chiar m-au mai chemat! Ce-mi trebuie mie leadership! Eu m-am născut lider! îmi spun eu plin de trufie, în sinea mea. Nici nu-mi termin bine gândul și se aude ușa. Era Ciprian noul meu „ucenic”, pe care l-am angajat cu câteva saptămâni în urmă... – Hellooo! Călin, ești aici? se auzi vocea lui plină de entuziasm. – Da! Sunt aici... muncesc! Am venit pe la 8! îi răspund plin de mândrie cu un rânjet mare pe față. Văd că te-ai trezit cam greu astăzi! Du-te și fă-ți treaba! De-abia ai venit și pierzi vremea aiurea la taclale!

rie

Entuziasmul lui Ciprian a dispărut instant. Și-a lăsat capul între umeri și fără să riposteze și-a schimbat direcția brusc, îndreptându-se spre biroul lui, care se afla în partea opusă. Plin de satisfactie că i-am arătat lui Ciprian cine este șeful, îmi îndrept privirea spre monitor și ochii mi se opresc câteva secunde asupra unui cuvânt: LEADER. Caut pe Google definiția lui și uimit printre rezultate citesc următorul pasaj: „Leaderul este cel care poate inspira pe alții să-și îmbunătățească eforturile pentru îndeplinirea unui obiectiv comun”. Și-atunci mi-am adresat în mintea mea următoarea întrebare: – Oare m-am comportat ca un lider mai devreme în interacțiunea cu Ciprian?

Iar răspunsul nu a întârziat să apară! Fără să stau pe gânduri, m-am ridicat de la birou și m-am dus la Ciprian. Mi-am cerut scuze pentru comportamentul meu de mai devreme. Nu a zis nimic... Mi-a răspuns doar printr-o privire pe care n-o s-o uit niciodată! N-o s-o uit niciodată pentru că am văzut admirație în acea privire a lui! Și-am simțit apoi o bucurie imensă în interiorul meu! Iar în dialogul meu interior îmi spuneam: – Trebuie să particip la acea ședință de care scria Mihai în emailul său! Trebuie!

Biiip! Biiip! Biiip! se auzi puternic alar-

ma telefonului mobil...

Era ora 7:00 a zilei de joi, 13 noiembrie 2008. M-am trezit brusc, foarte vioi, parcă mai dimineață decât în alte rânduri. Probabil și din cauză că eram sigur că urmează să se întâmple ceva... urma să aibă loc prima întâlnire Toastmasters din viața mea!

---

Are Made

Iulie 2016 TOASTMASTERS ROMÂNIA

21


INTERVIU

Interviu cu

Andrei Popescu

District 95 Program Quality Director - Bună Andrei și mulțumim cu această ocazie pentru acceptarea invitației la interviu. Pentru început aș vrea să te întreb ce visai să devii când erai copil? Cu mare drag, Tatjana. Am trecut și eu, ca orice copil, prin etape și etape. Preferata mea este cea în care îmi doream să fiu bucătar. Nu a fost neapărat și preferata părinților mei, mai ales a mamei căreia îi rămânea de fiecare dată plăcerea de a repara dezastrele. Am parcurs și momentele de medic, astronaut și prezentator TV apoi m-am oprit la constructor, petrecând zeci de ore cu setul meu Mecano pe care îl transformam în tot felul de forme stranii, uneori și funcționale. - Mergând mai departe în timp, care au fost modele care te-au ghidat să devii Andrei Popescu cel de astăzi? Am avut norocul să cunosc câțiva profesori deosebiți în școală, oameni ce ieșeau din tiparul de academician cu care eram obișnuit. Însă perioada cea mai generoasă din acest punct de vedere a debutat odată cu descoperirea lui Dale Carnegie, și a companiei de training înființată de el. În comunitatea Dale am descoperit profesioniști desăvârșiți ce erau și oameni de calitate, oameni pe care nu numai îi admiram dar de la care și învățam cu tot sufletul. Managerul meu direct de aici din Romania și Vice Președintele de la Dale Carnegie & Associates responsabil de zona noastră sunt doi oameni minunați ce m-au inspirat, m-au criticat și m-au provocat an după an să cresc. Iar de câțiva ani Toastmasters mi-a permis să cunosc oameni de mare valoare. Bill Monsour, David Mathieson, Kees Broos, și nu numai, miau deschis ochii și mintea în feluri pe care nu le anticipam și mă consider tare norocos să fi putut învăța de la ei despre ce înseamnă a fi un leader autentic. - Care ar fi activitățile care te împlinesc și de ce? Ador muzica. De mulți ani cânt la chitară și, deși

22

TOASTMASTERS ROMÂNIA Iulie 2016

nu o fac la nivel profesionist, simt că îmi oferă un echilibru. Petrec timp, nu atât de mult cât mi-aș dori, exersând acasă și în studio, iar din când în când mai am câte o abatere Live, ieșind pe scenă cu colegi de la școala de muzică. Chiar dacă publicul este în majoritate format din familie și cunoscuți, experiența este plină de adrenalină și mă încântă enorm. Călătoresc mult cu treabă. Cu Dale în primul rând și mai recent și cu Toastmasters. Sunt în categoria celor care „încă nu au fost peste tot, dar au asta pe listă” și la fiecare călătorie, chiar și într-un loc unde am fost, încerc să mai descopăr un colțișor, o clădire sau o perspectivă nouă, încerc să interacționez cu un localnic, care să îmi ofere unghiul său unic de a vedea lucrurile. Din punctul asta de vedere am mare noroc că toți colegii Toastmasters pe care i-am cunoscut sunt extrem de receptivi la curiozitatea mea. Îmi sunt încă vii lungile discuții cu Peter din Berlin, cu Michal din Wroclaw sau cu Jukka din Helsinki, ce mi-au permis să înțeleg cultura lor mult mai în profunzime decât aș fi făcut-o prin cărți sau filme.   - Cum a început drumul tău ca membru Toastmasters? La invitația unei bune prietene am fost la

Where Leaders


întâlnirea Toastmasters Club Bucharest în Martie 2010. Nu știam nimic despre Toastmasters și am mers fără nici un fel de așteptări. Mi-a plăcut grozav de tare atmosfera prietenoasă iar acei câțiva oameni ce s-au nimerit să fie ofițerii întâlnirii ne-au arătat că pun așa de mult suflet în lucruri ce păreau mărunte. Mi-a luat ceva să înteleg că toate acele lucruri aparent mărunte se combină pentru a crea o experiență unică pentru membri și invitați. Am decis instant să ma implic și deși clubul a trecut prin perioade mai dificile în urmatoarele luni, sau poate tocmai de aceea, am decis să continui și să îmi iau toate lecțiile pe care mi le pot lua. Însă nici nu îmi imaginam cât de multe lecții îmi erau încă rezervate și cred că decizia de a intra în Toastmasters a fost una din cele mai bune din ultimii ani. - De ce a fost nevoie de partea ta pentru a dobândi titlul de DTM? Nu a fost ceva ce să urmăresc obsesiv și cred că asta m-a ajutat pe mine. Parcursul poate părea copleșitor la început, cu atâtea proiecte, atâtea roluri, atâtea training-uri de susținut. Însă am încercat să mă concentrez pe fiecare etapă în parte și, mai ales, am încercat să aplic, în fiece proiect ce am învățat în precedentul. Cred că am observat cu toții că nu e extrem de greu pentru cineva să fenteze sistemul, să caute scurtături și să treacă rapid prin manuale bifând proiect dupa proiect. Uneori poate părea o formalitate, însă fiecare discurs și fiecare rol are ceva să ne ofere. E nevoie doar de o minte deschisă. - Ce rol joacă răbdarea în demersul oricărui obiectiv, în opinia ta? Eu nu sunt un tip răbdător. Absolut deloc! Iar evoluția de care am vorbit mai devreme mi-a testat serios limitele. Nu m-aș fi așteptat în 2010 să am rabdare 5 ani până la DTM. Însă sunt de părere că un lucru se întâmplă exact atunci când este menit să se întâmple. Privind în urmă aș măsura parcursul meu nu în număr de proiecte pe unitate de timp ci, mai degrabă apreciind relațiile pe care le-am dezvoltat pe parcurs, oamenii ce m-au inspirat și pe cei ce, poate, au învățat ceva de la mine. Cred că răbdarea ne ajută să vedem că drumul contează mai mult decât destinația finală și orice obiectiv este, de fapt, un pretext pentru o călătorie.

... am mare noroc că toţi

- Care ar fi rolul sau poziția din cadrul Toastmasters colegii Toastmasters pe pe parcursul căreia ai simțit cel mai mare salt în evocare i-am cunoscut sunt luția personală? extrem de receptivi la Mi-am luat multe lecții din fiecare rol îndeplinit, fie la curiozitatea mea. nivel de Club, fie de Arie. Însă experiența de „District 95 Administration Manager” pe care o trăiesc de mai bine de 8 luni m-a făcut să îmi confrunt mulți demoni, să îmi reanalizez percepții despre sine pe care le credeam adevăruri absolute și să trec la nivelul următor în ceea ce înseamnă leadership fără autoritate. Adăugând la asta și splendida diversitate culturală ce definește Districtul nostru (suntem aproape 250 de Cluburi din 15 țări) pot să spun că am primit înapoi înzecit efortul depus.

- Ce recomandare sau îndrumare ai oferi tinerilor aspiranți din cluburile noastre Toastmasters? E important, mai ales când suntem la început de drum, să ne aruncăm cu entuziasm înspre toate rolurile pe care un Club se bazează. Fie în întâlnirile propriu-zise, fie în afara lor, Toastmasters este un mediu în care, cât oferi atât primești. Deci, recomandarea este să își asume de mai multe ori fiecare rol în întâlnire și să ceară feedback legat de ce au de îmbunătățit. Iar apoi să se alăture echipei de ofițeri. Ofițerii de club sunt într-o poziție extrem de ofertantă în ceea ce privește dezvoltarea ca Leaderi. Și nu în ultimul rând să aibă în minte să urce la nivel de District într-o zi. Ne așteaptă schimbări mari și avem nevoie de oameni buni :) TATJANA MAGDIN VPE Timișoara Toastmasters

Are Made

Iulie 2016 TOASTMASTERS ROMÂNIA

23


IMPRESII DE PESTE HOTARE

Toastmasters International

Tafelonderwerpen At the start of my Toastmasters career, my membership mainly had to do with attending club meetings and preparing for speeches and leadership roles. Later on, I realised that being a Toastmaster also means being part of a global network. Did you know Toastmasters International has more than 332,000 members, in more than 15,400 clubs in 135 countries? This makes Toastmasters a world leader in communication and leadership development. The first thing I do when I go on a business trip to another country is to check if there is a Toastmasters Club. Toastmasters makes it possible to meet like-minded people anywhere in the world. Since I realised what’s the actual scope of the organisation, I visited clubs in the UK and the Netherlands. In London, I went to a Toastmasters meeting in a university class room, in Amsterdam the meeting took place in a five star hotel in Amsterdam and in Groningen we gathered in a co-working space. All different environments, different club cultures and different meeting elements. Three weeks ago, I joined a meeting at Toastmasters Groningen, an English Speaking Club in the Netherlands. It was quite an experience because the club was, as an experiment, organizing its first meeting in Dutch. It was the first Toastmasters meeting in my mother tongue for me.

24

TOASTMASTERS ROMÂNIA Iulie 2016

ANNA HEIJKER, CC, ALB Member Toastmasters Bucharest English Speaking Club

We all had to get used to new terms such as ‘Euh-teller’ instead of Ah-counter and instead of Table Topics, there were Tafelonderwerpen. (In Dutch we glue all words together and the longest word in the dictionary is meervoudigepersoonlijkheidsstoornissen; in other databases you can find words like aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen which is not used very often.) In Groningen, they have a meeting element called ‘Who Said That?’. During the meeting the ‘Who Said That Master’ writes down quotes from the speakers. At the end of the meeting, this master comes in front and reads the quotes out loud. Members have the task to call the names of the member who gave the quotes. This is a great way to give active listening a boost and to make meetings even more fun! I can encourage every Toastmaster to visit other clubs in Romania or, when you are on holidays or on a business trip, in other countries. Share experience from your club and get inspiration and ideas to bring back to your club. Make the most out of the large and diverse network we are all part of! P.s. with this interactive map, it is even easier to find clubs in other cities: www.toastmasters.org/Find-a-Club.

Where Leaders


IMPRESII DE PESTE HOTARE

A trip to BRUSSELS This story is one of love, love for the Toastmasters experience. Because it would take too long to share how I decided to visit Brussels by myself, I will take the story right from there and leave the rest of it for a future article. After I accommodated myself at a friend with whom I had prior spoken about hosting me, I started to roam around Brussels. It did not take long to make new acquaintances and friends; people are very friendly in Brussels. The fact is, people are very friendly everywhere, this depends on how one is looking at the world – life will manifest itself in a friendly way as long as our attitude toward it is friendly. I know from my own experience that if one desires friends in his/her life they need to become a friend in the first place, therefore I am looking to first be a friend and if I receive something back, that is great, if not, that is experience – it is a win win situation. Which are the Toastmasters value? Is the question our beloved president always asks at the beginning or the end of our meetings. And of course if you are reading the magazine, you know them therefore they will not be mentioned, but what I will mention is that friendliness could be easily integrated as one of the values. Why? The answer is very simple: just take a closer look at your fellow toastmasters and you will find out why. Now, being very fond on the Toastmasters experience, I had already sent e-mails to all the Toastmasters clubs that had meetings during my stay – I was very commited to share what I had learned and also to learn new things. Even though I received answer from only one out of 5 – from Dacia Toastmasters, an English-romanian club, which unfortunately I did not get to visit because of some date confusion – I knew that was not going to stop me so I started playing detective to find out where the meetings were about to take place, and I just showed up there, with a large smile on my face and a heart filled with enthusiasm. As expected from fellow toastmasters, I was welcomed with the arms wide open; straight from the moment they let me in, I felt right at home. It was like I (had) left my home in Bucharest and went to my home in Brussels. Even though I did not knew them, it felt like I did – beautiful feeling. I can now see that Toastmasters members smile a little differently than the rest of the world, somehow more joyfull, further more, they have a little spark in their eyes that seems to light up the room and they seem more happy. I usually receive hugs – not only because I am huggable and modest because I give hugs as well. I am now able to say that Brussels toastmasters really understand and

Are Made

ALIN DINU, CC Membru Sirius Toastmasters

appreciate the benefits of a hug, and they are not afraid to share. In my short stay I managed to visit only three clubs: Caddagah – an English-Irish speaking club, Armada – an English-Spanish speaking club and Black Forest – an English-German speaking club. Coincidence or not, at each of the three meeting I took part of, there was an unusual large number of participants, much more than they would expect in an usual meeting, fact that made me even more enthusiastic because I love meeting new people from different nationalities. I managed to become friends with every toastmaster I spoke over there. I want to mention a few with which I still keep touch: first of all, a 27 year old indian girl called Sanam who is working to improve her life and the life of other people in Brussels – she wants her life to really mean something; second, Rafiga, a 26 year old girl from Azerbaijan, who is working hard on her diplomacy skills because she wants to return to her own country and make a big impact on everything that involves women and women rights over there; and last, but certainly not least, Kirril, a Russian fellow who got inspired by my story and he started working toward becoming a motivational speaker – Kirril and I speak an a regular basis, we exchange ideas and grow together. After all this magic, I ended up growing as a person, as a human being. I found inspiration over there and I was an inspiration myself. I found out many new things about how a meeting is runned outside Romania, and, I can honestly say that I am very proud of the way meeting are held in Romania, at least at the clubs I was able to visit so far. I have found that it is something special when one travels by him/herself because your energy is not affected by anyone you know so it is very easy and simple to just be you, to be authentic so I recommend this from time to time to everyone reading this article. In the end, my overall experience can be summed up in the quote of Helen Keller who said: “The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched – they must be felt within the heart”.

Iulie 2016 TOASTMASTERS ROMÂNIA

25


VIAŢA REALĂ A UNUI TOASTMASTER

Un designer intră la o întâlnire

Toastmasters… Mi-am propus ca în următoarele rânduri să vă spun de ce se leagă atât de bine ce facem în viața din afara clubului cu ceea ce facem la fiecare ședință Toastmasters la care participăm. În primul rând, pe mine m-a ajutat foarte mult structura foarte clară a dezvoltării în cadrul TM. De la primul manual de comunicare, care începe cu Ice breaker-ul, până la următoarele manuale avansate care te trec prin exerciții pragmatice despre subiectul ales de tine. Fiecare proiect are

LIVIU VASILESCU, CC Membru Toastmasters IDEST

o logică foarte clară, iar felul în care se leagă te ajută cu adevărat să dezvolți toate elementele unui discurs coerent și de impact. Faptul că designul grafic și vorbitul în public fac parte din același domeniu, comunicarea, a fost al doilea argument pentru mine. Nu doar că pot povesti oamenilor despre meseria mea de designer, însă și pentru alte subiecte am ocazia să exersez designul de prezentări cu fiecare discurs susținut. Ultimul argument cu care vreau să susțin ideea propusă este acela că membrii unui club generează o experiență de învățare diversă pe care nu o poți obține din cărți sau clipuri urmărite pe internet. Primul aspect al învățării este tocmai cel din misiunea Toastmasters, dezvoltarea abilităților de comunicare și leadership, pe care îl experimentezi direct din susținerea de discursuri și din asumarea de roluri la fiecare ședință. Apoi, al doilea element al învățării este cel legat de conținutul pe care îl prezintă fiecare membru. Oamenii aduc valoare clubului tocmai prin experiența lor de viață diferită de cea a celorlalți membri și prin lecțiile pe care le-a descoperit fiecare de-a lungul timpului și le împărtășeșc prin discursurile pregătite sau improvizate. Astfel, înveți prin practică arta și știința discursului, în același timp cu ascultarea unor povești de viață memorabile.

Dacă ești curios să afli mai multe și încă nu ai participat la o ședință Toastmasters, sigur vei găsi un argument în acest articol. Poți beneficia de un program de dezvoltare a vorbitului în public, structurat și adaptat ritmului tău, poți conecta meseria ta cu abilitățile de comunicare sau poți veni pentru a asculta povești de viață ale unor oameni frumoși. Dacă ești deja membru Toastmasters, te invit să fii recunoscător pentru toate momentele plăcute pe care le-ai construit alături de colegii tăi și să continui să faci asta pentru a duce povestea clubului tău mai departe.

26

TOASTMASTERS ROMÂNIA Iulie 2016

Where Leaders


Divizia

H România ECHIPA TOASTMASTERS ROMÂNIA

Division H Director Călin Gîlea

Program Quality Division Assistant Emilia Bradea

Immediate Past Division H Director Călin Iepure

Club Growth Division Assistant Cristian Nechifor

Area H1 Director Florin Tabîrcă

Division Secretary Alina Niță

Area H2 Director Răzvan Curcubată

Legal Issues Division Assistant Dan Grozav

Area H3 Director Alexandru Lukacs

Division Webmaster Călin Iepure

Area H4 Director Constantin Isachioaia

Easy-Speak Division Assistant Adi Crețu

RAPORT DE ARIE 2015-2016

Asistenți

Translations Division Assistant Ioana Ciobanu

Aria H3

RAPORT DE ARIE 2015-2016

Aria H2

RAPORT DE ARIE 2015-2016

Aria H1

RAPORT DE ARIE 2015-2016

RAPORT DE ARIE 2015-2016

PR Division Assistant Tatjana Magdin

Aria H4

Area Director Florin Tăbîrcă ACS, ALB

Area Director Răzvan Curcubătă ACB, ALB

Area Director Alexandru Lukacs CC, CL

Area Director Constantin Isăchioaea CC, CL

CLUBURI

CLUBURI

CLUBURI

CLUBURI

Număr club

Nume club

Număr club

01216331

Toastmasters Club Bucharest

01269633

Timişoara Toastmasters Club

01467750

Toastmasters Cluj, Cluj-Napoca

02178065

Toastmasters București

02817706

Oradea Toastmasters

01479402

Brașov Toastmasters Club

02863131

Twenty-Six Spinning Stars Toastmasters Club

03732949

Toastmasters Satu Mare

02584277

04325817

Toastmasters Constanța

03760924

Toastmasters Arad

Office Depot SSC Toastmasters, Cluj-Napoca

04476363

Toastmasters IDEST

Cerner Speaks

04507412

Sirius Toastmasters

Toastmasters Entrepreneurs Timișoara

04165672

04649236

04338165

Transilvania Toastmasters Brașov

05069240

DB Global Technology

Nume club

Număr club

Nume club

Număr club

Nume club

01712971

Toastmasters Iași

01971420

Brăila Toastmasters

02584277

Toastmasters Suceava

04377361

Toastmasters Botoșani

05418924

Rădăuți Toastmasters

CLUBURI ÎN FORMARE Toastmasters Sibiu

CLUBURI ÎN FORMARE Toastmasters Elite

* Date valabile la 30.06.2016

Are Made

* Date valabile la 30.06.2016

* Date valabile la 30.06.2016

* Date valabile la 30.06.2016

Iulie 2016 TOASTMASTERS ROMÂNIA

27


28

TOASTMASTERS ROMÂNIA Iulie 2016

Where Leaders

Revista toastmasters iulie No. 3 2016  

Anul acesta am avut onoarea să organizăm Conferința Districtului 95 chiar la noi, în România. Impactul acestei experiențe deosebite dar și i...

Revista toastmasters iulie No. 3 2016  

Anul acesta am avut onoarea să organizăm Conferința Districtului 95 chiar la noi, în România. Impactul acestei experiențe deosebite dar și i...

Advertisement