__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

A N T W E R P

NO MAGAZINE MAS MUSEUM AAN DE STROoM

STAPELHUIS Ludo Van Campenhout “Ik heb altijd een boontje gehad voor het Eilandje”

Van “LE GRAND BASSIN” naar “ULTRA MODERNE JACHTHAVEN!”

win een overnachting op de

MARJORIE Ⅱ

1 IN

MAART 2011


OPTyL, stof tot nadenken Van Low Budget Stofmeting tot Broken Bag Detection, van officiële mg/Nm³ tot QAL1 metingen Optyl is het aanspreekpunt voor al uw vragen omtrent stof.

De wereld van stofmeting is klein. Optyl is uw keuze voor gespecialiseerde oplossingen m.b.t. stofmeting. Optyl is dan ook de exclusieve verdeler van PCME. Bij ons vindt u tevens meer info over de 4 Buiten het leveren van geavanceerde types stofmeting : stofmeters en stofmetingen helpt trendstofmeting, officiële stofmeting, Optyl ook bij de engineering, Qal1 stofmeting en kalibratie/service uitwerking, opstart, kalibratie en stofmeting. onderhoud van uw stofmeting. Tevens kunt u bij Optyl terecht voor draagbare en imissie stofmetingen. Onze samenwerking met zowel een vooraanstaand milieulabo als een Optyl bvba technisch ondersteunende firma Scheldelei 65/31 zorgt voor een globale dekking van 2660 Antwerpen al uw mogelijke problemen m.b.t. Tel. +32 (0) 3 825 24 09 stof en stofmeting.

Fax. +32 (0) 3 825 38 77 Email. info@optyl.be WEB. www.optyl.be

Opty li

i s n s g o m l p .b. o t. w u

of. st

s

Na een loopbaan van verschillende jaren in de analysetechniek de stap gezet naar het niche van de stofmetingen. Als exclusieve verdeler van PCME in de ganse BeNeLux proberen wij een vaste en solide waarde te zijn in het stofsegment. Niet enkel verkoop maar ook indienstname, onderhoud en kalibratie kunt U bij ons vinden. Dit alles in samenwerking met respectabele partners die elk uitblinken in hun vakdomein. Optyl, een bedrijf waarin je de baas ook tegenkomt in the field.


NO MAGAZINE was een idee, na hard werken is het een feit. Thierry Thevenot

NO MAGAZINE

‘Pfff’ dat hebben wij regelmatig gedacht! Maar nu hebben we een enorme voldoening en nog veel meer zin om aan de tweede editie te werken. Deze eerste editie hebben wij gewijd aan, wat wij dachten, een buurt die we goed kennen, Het Eilandje. Dat viel even anders uit! Er zijn zoveel interessante mensen die hier rondlopen, zoveel plaatsjes waar we eigenlijk nooit op gelet hebben, die door gewoonte voorbij werden gelopen… Zoveel buren die we niet kenden. Bij deze willen wij ook iedereen bedanken die zo enthousiast op ons idee gereageerd hebben, die ook voor een groot stuk dit magazine tot stand hebben gebracht, hun informatie met ons te delen, zichzelf een beetje hebben blootgelegd. En zeker niet te vergeten alle adverteerders, zonder hen was er geen inout geweest natuurlijk! Beste lezer, lees goed, er staan zoveel leuke, handige, nuttige en bruikbare adressen verzameld dat het ook voor u een ontdekkingsreis wordt. Wij hopen dat u evenveel plezier zal beleven aan het lezen van inout magazine dan wij gehad hebben om het te maken. Maak er een mooie lente en warme zomer van, heel veel plezier en tot in september voor de tweede editie.

Wendy Smits

Tim Hoefkens

3 IN

ANTWERP

A N T W E R P


IN(H)

(D)

INGRID NEVEN STELT VOOR

STUDENTEN IN ANTWERPEN

Elke Antwerpenaar

zijn eigen boom!

10 12 14

INDIA

26

STAPELHUIS

28

DE ANTWERPSE RUIEN

30

Sonja Kimpen

31

Coach jezelf gelukkig

MAS MUsEUM

AAN DE STRoOM

“Ik heb altijd een boontje gehad voor het Eilandje”

Het eilandje? Het perfecte filmdecor!

Van “LE GRAND BASSIN” naar “ULTRA MODERNE JACHTHAVEN!”

35

GEORGE TAMIHANA NUKU

36

16

18

20

Het Koninklijk Ballet Vlaanderen

bereidt zich voor op de Première van

Buitenland in eigen stad

Back

to th

ies t f i ef

20

22

ONEGIN win een overnachting op de

MARJORIE Ⅱ

43

Lulu Wang

44

WILDE ROZEN

IN

4

42


10379

TAXI- EN AUTOCARONDERNEMING MARITIEM VERVOER

NASSAUSTRAAT 21/25, ANTweRpeN | www.meTRopole.be Tel. taxi’s: 03-231.31.31

e-mail: taxi@metropole.be

Tel. autocars: 03-231.61.42

e-mail: autocar@metropole.be

10379 Metropole_N.indd 1

49

Een kijkje achter de tralies... ECOLOGISCH EN GEZOND (VER)BOUWEN IN DE STAD ?

Verantwoordelijke uitgever:

Wendy Smits Tim Hoefkens

Postadres:

Oude Leeuwenrui 4 2000 Antwerpen

Advertentie & marketing:

Tim Hoefkens

Ontwerp en vormgeving:

Prints & Copy bvba

Ontwerp website:

Thierry Thevenot www.webcreatedby.com

Druk:

Flyer 4 you www.flyer4you.be

50

52

kids

COLOFON

56

5 IN

Cora Frowijn Nathalie Vet

13/08/2010 14:55:43


RESTAURANT VALENCIA Een 30 jaar geleden besloot de familie Miralles om hun rijke Spaanse eetcultuur uit te dragen. Ze vestigden zich aan de Oude Leeuwenrui te Antwerpen. Restaurant Valencia dankt haar naam aan hun herkomst, maar faam dankt zij echter aan het in stand houden van de mediteraanse kookkunst waarbij “de patron”, José Miralles, waakt over de kwaliteit. José Miralles vertegenwoordigt reeds de tweede generatie waardoor ook enkele Belgische klassiekers de kaart sieren. Nochtans overheersen Spaanse heerlijkheden. De paella van het huis wordt à la minute bereid. Ook de gevarieerde visschotels blinken uit in kwaliteit.

Oude Leeuwenrui 26 2000 Antwerpen Tel.: +32 3 2340923 info@valencia.be www.valencia.be Gesloten: zaterdagmiddag en maandag

g

a erd

d on d e and OND d e 3 e ma AV té k l E d A volon n B a v a wijze s ’ AM G mba ings Ga ereid 3b 5 €2

BISTRO DE NEUS BISTRO DE NEUS Taverne de Neus heeft nieuwe eigenaars dus woed er ook een nieuwe wind. Het wordt Bistro De Neus, hier kan je op een gemoedelijke manier genieten van een (snelle) zakenlunch of een diner met familie en vrienden. Alle maaltijden worden op een verfijnde manier gebracht zodat u enkel achteruit hoeft te leunen en genieten. Geniet reeds vanaf de zonnige lentedagen van het vernieuwd verwarmd terras, ook de kleintjes zullen zich hier amuseren in de speeltuin met springkasteel. Van maandag tot vrijdag serveren wij u elke dag een dagschotel voor11,50€.

IN

6

BISTRO DE NEUS Hoogeind 85 2940 Stabroek T: 03/568 89 10 F: 03/569 95 61 E: info@deneus-stabroek.be www.deneus-stabroek.be

U kan ook kiezen voor een dagmenu, dit is een dagsoep, dagschotel en dessert of koffie voor 14,50€. Buiten onze vaste menukaart is er ook een tweewekelijks wisselend suggestiebord. Wil u iemand verrassen op een unieke avond uit? Bij ons kan u een cadeau-

bon aankopen voor het gewenste bedrag, deze bon blijft gedurende één jaar geldig. Bel tijdig voor het reserveren van uw zakenlunch of diner, wij werken immers met dagverse producten.


Open : ma-do 8u tot 23u vr 8u tot 22u zat & feestdagen: 10u tot 14u zondag 10u tot 17u

INDOOR CYCLING

ZUMBA

TOTAL BODY

NIEUWE GENERATIE

fitnessheteiland@telenet.be www.fitnessheteiland.be

Fitnesscentrum van de

Antwerpen Zeevaarstraat 10 2000 Antwerpen Tel:03/227.15.37


THE BEST

IN TOWN

prin t & s c grap p hic do y esign sign

graphic de

Het idee om een “All Round� print shop te openen ontstond drie jaar geleden. Op drie maanden tijd hebben wij onderhandeld met leveranciers, een locatie gevonden en een volledige verbouwing gedaan. We openden onze deuren in de meest slechtse periode van het jaar, nl. 17 december. Maar tot onze grote verbazing hadden we vanaf de eerste maand zeer veel werk en dit gaat tot op heden nog altijd in stijgende lijn. En daar zijn we natuurlijk heel trots op. Wij houden enorm van kunst en hebben daarom gekozen om de werken van een kunstenaar bij ons te laten exposeren, dit geeft een speciale en positieve sfeer. De werken die hier hangen zijn van Guido. We maken alles wat met papier en printen te maken heeft, ook voor het ontwerpen van flyers, visitekaartjes, brochures en volledige huisstijlen bent u bij ons op het juiste adres. Wij staan u bij met raad en daad, wij werken altijd in overleg met u. Kijk zeker eens op onze website

FLYER visitekaart

ALLERLEI ONTWERP

POSTER

LOGO

CATALOGUS MAGAZINE

HUISSTIJL WEBSITE

Guido

Oude Leeuwenrui 4 B-2000 Antwerpen 03/213 13 45 open van: maandag tot vrijdag 9.00 -18.00 zaterdag 10.00 - 17.00

INTS-COPY.BE R .P W W W : FO IN R EE M R VOO INFO@PRINTS-COPY.BE


? GS

M

.+

(0)

49

3

04

40

93

inf

o@

ww w an .an tw t erp wer -in p-in ou o t.b ut. e be

32

WILT U ADVERTEREN

IN

9

www.saltooo.be


INGRID NEVEN STELT VOOR Sashimi van Australian Kingfish, Granny Smithcreme, witte selder & vinaigrette van gepekelde gember.

Ingrediënten: *vinaigrette: -2 dl olijfolie -1 theel. sesamolie -3 eetl. gepekelde gember (sushi) -3 eetl. sushi-azijn -1 eetl. sojasaus -2 el limoensap

Bereidingswijze:

1

3

4

IN

overlangs door. Leg ze met de platte zijde op een geboterde bakplaat en leg op iedere appel een stukje boter. Plaats in een voorverwarmde oven van 170°C voor ongeveer 12 minuten. Haal ze uit de oven en verwijder de schil, mix de appels samen met de opgekookte room tot een gladde massa.

. Voor de vinaigrette voeg alle ingrediënten samen en mix goed. Kruid af met peper & zout. . Ontdoe de witte selder van zijn draden, snij overlangs in fijne plakjes en snij in julienne. . Snij de Autralian Kingfishfilet tegen de draad van vis in, in fijne plakjes. . Voor de marinade voeg alles samen en roer goed.

2

10

5. Ontdoe de appels van het klokhuis en snij

*marinade selder: - 2 eetl. gembersiroop -3 eetl. limoensap -2 eetl. water -1 eetl. sushiazijn -1/2 theel. limoenrasp -4 stengels witte selder -300 g Australian Kingfishfilet (zonder vel) -4 Granny Smith appelen -15 g boter -100 ml room - grof zeezout

6. Marineer de witte selder kort in de marinade, plaats een beetje van de koude Granny Smithcreme op het bord, leg de rauwe Kingfish erop, kruid met grof zeezout, drapeer met een beetje gemarineerde witte selder en werk af met vinaigrette.


Markt van Morgen Een modieuze markt op zondag voor ontwerpers van kledij, interieur en grafiek. www.marktvanmorgen.be

Restaurant - Wine Bar

Lambermontmartre Meer dan 100 kunstenaars stellen hun werk tentoon bij de fontein van Baron Lambermont.

Where wine meets food www.lambermontmartre.be

Gesloten zaterdag, zondag en feestdagen Oude Leeuwenrui 12 2000 Antwerpen Tel: +32 (0)3 232 86 82 Fax: +32 (0)3 232 79 34 E-mail: pazzo@skynet.be www.pazzo.be

KALENDER Vliegshow Deurne De jaarlijkse vliegshow op het vliegveld Deurne. De toegang is gratis. www.stampe.be

Antwerp Pride

June 23 - 26, 2011 Antwerp Belgium www.antwerppride.com

?

Volgende keer jouw evenement hier

Stuur tijdig alle gegevens door naar info@antwerp-inout.be

www.saltooo.be

IN

11


STUDENTEN IN ANTWERPEN labyrint zodat ik mijn opleiding kunstacademie die ik in Georgië had gevolgd, hier kon vervolmaken.  De beroemde Antwerpse Koninklijke Academie voor schone kunsten was voor mij een openbaring:  hoog niveau van studie, vriendelijke leraren, medestudenten die mij appreciëren, hier heb ik mijn talent verder kunnen ontwikkelen. Dit jaar studeer ik af en behaal mijn master diploma van Grafisch ontwerper. Ik heb vele hobby’s zoals: schilderen, tekenen, fotografie...”

Tamar

ramishvili tamonini@yahoo.com www.tamar-graphics.com

“ In 2000 kwam ik naar Antwerpen vanuit Georgië. De realiteit was echter hard, je kent niemand en stilaan begin je te cocoonen. Mijn redding waren twee lieve Antwerpse dames die mij wakker schudden en mij de mogelijkheden toonden die Antwerpen biedt.  Ze hielpen mij door het administratieve

“Mijn naam is Linda en ik ben een student aan de ‘Royal Academy of Fine Arts’ in Antwerpen. Dit jaar zal ik mijn derde jaar ‘mode ontwerp’ Bachelor afronden. Ik ben afkomstig uit Berlijn en op bezoek komen op één van de wereld beroemste scholen zoals de Mode Academie van Antwerpen is een enorme ervaring voor mij. Door de vele aangename mensen die ik hier heb leren kennen, heerst er een kunstzinnige sfeer, die mijn inspiratie ten goede komt. Ik ben heel dankbaar dat ik hier mocht zijn. Als je tijd hebt kom dan kijken naar onze modeshow op 16 tot 18 juni 2011 en geniet daar van de creativiteit, plezier en geluk. Tot binnenkort. Linda.”

IN

12

linda wiesner linda.wiesner@gmx.de


Het beste studentencafé van Antwerpen TREINDER

TRAAGHEID

Nieuwe uitbaters zijn Dirk Tuypens (36) en Glenn Lambrechts (29). Het interieur van het café is een houten treinwagon uit 1930. “Toen de huidige eigenaar het café 35 jaar geleden kocht, stond de wagon er al in”, weet Glenn. Aan de wagon mag niet geraakt worden. Die is immers als monument beschermd. Met de Trein der Traagheid openen Dirk en Glenn hun tweede gayminded café in Antwerpen. “Iedereen is hier welkom. Niet alleen holebi’s, maar ook hetero’s, zowel jong als oud”, benadrukt Glenn. Dat is ook zo in Café ECLIPS aan de Frans Beirenslaan 61 in 2150 Borsbeek

Elke dag open van 15u tot... “Het moet weer een sfeercafé worden. De kelder is ideaal voor studentenfeestjes, want helemaal afgesloten en dus geluiddicht. Ook de zolder stellen we open.”

Trein der Traagheid, Lange Noordstraat 33, 2000 Antwerpen. Tel: 03/283 92 99

Bron: Gazet van Antwerpen: Elke LAMENS

Ambiance en Dartscafé Bij Glenn en Dirk Frans Beirenslaan 6 2150 Borsbeek Tel: 03/337 39 25

13 IN

Glenn en Dirk van studenten café “De Trein der Traagheid“ openden op 21 mei 2010 Ambiance- en Dartscafé Eclips! Glenn was toen reeds 12 jaar klant in deze zaak. “Het is een heel ander cliënteel dan de Trein der Traagheid en we willen hier een mengeling van darts en ambiance tesamen, zo is er elke vrijdag Partyzoef met muziek voor jong en oud tot in de vroege uurtjes. Ook is er elke maand een welbepaald thema dat aan- bod komt: Carnavalbal, Karaoke Eclips zingt, Vlaamse avond, beachparty en noem zo maar op. Elke 2de zondag is het bingo nammiddag met gratis warme hapjes en leuke prijzen. Donderdag is er happy hour met trainings tornooi.”


17 jaar geleden kwamen wij vanuit China naar Europa. Mijn vrouw en ik waren daar reeds gehuwd. Hier in Europa kwam ik al snel in enkele hoogstaande Aziatische restaurants terecht. Daar heb ik een enorme ervaring opgedaan. Ik leerde er de Japanse keuken kennen en deze sprak mij enorm aan. De verfijnde smaken, de versheid van producten en de oneindige creativiteit, ook het kleurenpalet en de speciale manieren van snijden intrigeerden mij. Door de degelijke opleiding bij deze grote Japanse chefs heb ik de enorme stap gezet om zelf een restaurant te openen. Ik verzorg er de keuken. Alle ingrediënten kies ik iedere dag op de vroegmarkt. Kwaliteit is van groot belang in de Japanse keuken. Mijn vrouw zorgt voor de bediening en doet dit met volle overtuiging.

KYOTO JAPANSE SUSHI BAR ANTWERPEN ZUID

Openingsuren Maandag - Zondag 11.00u - 14.30u 16.30u - 22.00u

Brusselstraat 1 B-2018 Antwerpen M: +32 488 373 627

Elke Antwerpenaar

zijn eigen boom!

Bij het binnenkomen wordt u door ons getracteerd op een kopje groene thee, een moment om tot rust te komen en op uw gemak ons uitgebreide menu te doorlopen. U kan bij ons rustig genieten van de overheerlijke sushi’s of u haalt ze uit, aan u de keuze. www.kyoto-sushibar.be

Dit initiatief, om elke stadsgenoot aan te moedigen een eigen boom te kopen en ergens in de stad te laten aanplanten komt van Francis Thijs. De aftrap naar ‘De grote bomenactie’ vindt plaats op 12 juni 2011 met een reuze ontbijt in ‘Park Spoor Noord’ aan een democratische prijs en ten voordele van de actie. Die dag zal er ook een stand te vinden zijn waar je de éérste bomen kunt aankopen. Kostprijs per boom tussen de 35 en 40 euro. De opbrengst gaat naar een fonds dat zich inzet voor het planten van bomen in het Regenwoud.

Meer info Francis Thijs mijnboomindestad@telenet.be

IN

14


Ladies,

&kids Gentlemen HAIRDRESSER

EXPERIENCED IN LA

Een nieuw concept op het trendy Eilandje te Antwerpen. Johan en Serge verwelkomen jullie graag in hun nieuwe zaak: SPORTS & HAIR. De eerste zaak die een trendy kapperzaak voor dames, heren en kinderen combineert met een sportvoedingszaak waar de grootste troef de persoonlijke begeleiding is.

NEW STYLE

NEW CONCEPT

FORGET THE OTHERS

TRY IT OUT

sport Nutricion, shop&

20 jaar experience

in personal coaching Uitgebreid gamma Sport & Dieet voeding. Alle merken zijn via ons verkrijgbaar. Zowel voor ‘duursporters’ als voor ‘krachtsporters’ kunnen wij het ideale voedings- en supplementenschema samenstellen, zodat u het uiterste uit uw training haalt. Zowel voor gewichtstoename als gewichtsverlies. Wil u ook enkele kilo’s kwijt? Wij hebben alle producten voor het “hypo-Eiwit dieet”. Dit dieet heeft zijn doeltreffendheid reeds bewezen en is ook volledig wetenschappelijk ondersteund. Ook hier begeleiden wij u graag door de 3 fases van dit dieet. Dit alles is zowel door mannen als door vrouwen te gebruiken. Voor iedere sporter, zowel thuistrainer als clubtrainer, jong en oud, verzorgen wij een persoonlijk aangepast trainingsschema en/of voedingsschema.

Tel: 03 233 91 20 Gsm: 0479 822 978

10% 15 it s i t v s r fi y b

info@sportshair.be www.sportshair.be

IN

Kattendijkdok Westkaai 52 2000 Antwerpen


MAS M MAS MAS Museum aan de Stroom

Museum waar heden en verleden elkaar ontmoeten.

IN

16

Een havenstad is een kruispunt aan land en water: mensen van over heel de wereld komen er samen, om hun goederen uit te wisselen, samen met hun ideeën en culturen. In 1998 besloot het college van de burgemeester en schepenen dat aan de Hanzestedenplaats op ’t eilandje een nieuw museum gebouwd zou worden. In dit museum zullen de collecties van het Volkskundemuseum, het Nationaal Scheepvaartmuseum en een deel van het Vleeshuis worden ondergebracht. In dat jaar valt de naam MAS (Museum aan de Stroom) voor het eerst. Een jaar later werd er een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven en uit maar liefst 55 inzendingen werden 5 laureaten gekozen. Het winnende concept werd in 2000 aan het publiek bekend gemaakt: het ‘Stapelhuis’ van Neutelings Riedijk Architecten. ‘Stapelhuis’ sluit het beste aan bij de historische functie en sfeer van de locatie. (In deze buurt vinden we tientallen historische stapelhuizen, ook op de plaats van het MAS stond vroeger een 16e-eeuws handelshuis: ‘Hansahuis’) Alles kwam vanaf dat moment in een ‘stroomversnelling’, op 14 september 2006 werd de eerste steen van het MAS gelegd. Op 2 oktober 2008 werd het hoogste punt van de bouw bereikt, in mei 2010, drie jaar en acht maanden na de officiële eerstesteenlegging, volgt de oplevering van het gebouw. Heel even gaan dan ook al de deuren open voor de buurtbewoners en het grote publiek. Tijdens de rondleidingen krijgen zij een glimp van het gebouw en de wandelboulevard, dit bracht heel wat volk op de been. Sindsdien is er begonnen met de verhuis van maar liefst 460.000 collectiestukken. Tot op heden is iedereen druk in de weer om alles in gereedheid te brengen voor de feestelijke opening op 17 mei 2011.

Architecten Bureau Neutelings Riedijk werd opgericht in 1987. Het is uitgegroeid tot een internationaal bureau gespesialiseerd in design van complexe publieke projecten voor commerciële en culturele doelinden. Wil u enkele pareltjes bewonderen kijk dan op www.neutelings-riedijk.com

Schrijver Tom Lanoye en grafisch ontwerpen Tom Hautekiet brengen met de medaillons een ode aan de stad, haven, stroom en wereld

WAAR WATER WAALT EN WAT ER WAARD WAS LATER WERD BEWAARD Het gebouw, het MAS Het MAS is opgevat als reusachtig stapelhuis, een verticale opeenstapeling van enorme natuurstenen koffers. De koffers zijn zo gestapeld dat ze een spiraaltoren vormen, met een reuzenwenteltrap die de verdiepingen met elkaar verbindt. Op elk niveau kan de museumbezoeker uit de roltraproute stappen en een zaal binnenwandelen. De holtes in de spiraalstructuur zijn afgeschermd met een glazen gevel, zodat de bezoekers door de grote ramen telkens nieuwe en adembenemende vergezichten krijgen op stad, rivier en dokken. Zo wordt de levende stad zélf deel van het museum. Andersom is het MAS een reusachtige vitrinekast met grote iconen uit het collectieve Antwerpse geheugen, die vanuit de hele stad zichtbaar zullen zijn. Het zal er aangenaam vertoeven worden met op het gelijkvloers het museumcafé en op de bovenste verdieping een restaurant en een prachtig terras. De ‘verticale’ wandelboulevard zal voor iedereen

toegankelijk zijn, ook na de openingsuren van de museumzalen. Zowel de buitengevel als muren, plafond en vloer in de wandelboulevard van het museum bestaat uit handgekliefde Indische stenen met de typische rode kleur, dit geeft een enorm gevoel van ruimte. Het speciale gebogen glas werd ingevoerd vanuit Italië en weerspiegelt de golfbeweging van het water. Voor de MAS-toren strekt zich een groots museumplein uit, ontworpen door de Belgische hedendaagse kunstenaar Luc Tuymans. In de schaduw van het MAS zijn er 4 pavilioenen, hier zijn de founders gehuisvest. De Founders gaan een structurele sponsoring aan gespreid over vijf jaar. De Founders genieten van exclusiviteit in hun sector. Hier vinden we het Gemeentelijk Havenbedrijf, Umicore, KBC Bank & Verzekeringen en SD Worx.


SMAS

CIJFERTJES hoogte: dakopbouw: 65 meter dakterras: 62 meter

zwaarste spant in één stuk geplaatst: ± 60 ton grootste funderingspalen hebben een draagkracht van ± 750 ton

verdiepingen: 10 Investeringsbudget: 56 000 000euro

Bouwbudget: 33 500 000 euro Totale grondinname (museum, paviljoenen, plein en alle ruimte rondom in rode steen): 6 600 m²

Grondinname museum: 1 498 m² grondinname paviljoenen + overkappingen tussen paviljoenen: 1 123 m² Mozaïek ‘Dead Skull’ van Luc Tuymans: 1 600 m²

Tentoonstellingsruimte: ca. 5 716 m² MAS-boulevard: ca. 2 155 m²

duurtijd wandeling van gelijkvloers naar negende verdieping via roltrappen: ± 5 minuten

onthaalruimte: 300 m² Museumshop: 300 m² Museumcafé STORM: 150 m²

museumrestaurant ‘t Zilte: 230 m²

panoramazaal: 230 m² Foto: Sarah Blee

collectiestukken: 460 000

aantal handjes op de gevel: 3 185

Eerstesteenlegging: september 2006

Hoe hoger je gaat hoe mooier uitzicht op het museumplein.

hoogste punt: oktober 2008 Oplevering gebouw: februari 2010

Dead Skull Luc Tuymans

Het sluitstuk van het MAS is de Hand van de ondernemer en de particulier. Umicore liet drieduizend Handen gieten voor drieduizend particulieren en bedrijven die willen bijdragen aan het nieuwe museum en zo mee willen schrijven aan de geschiedenis van de stad. Deze aluminium Handen worden bevestigd tegen de gevel van het MAS. In 2008 ging de actie naar particulieren van start, in 2009 werden bedrijven actief aangesproken. Een Hand verwerven, kan via de speciaal daartoe gecreëerde website www.uiteerstehand.be of via +32 499 80 24 79.

opening

17 mei 2011 Contactgegevens

MAS | Museum aan de Stroom Tel.: +32 3 338 44 34 Fax: +32 3 338 44 44 MAS@stad.antwerpen.be www.mas.be

17 IN

UIT EERSTE HAND


Ludo Van Campenhout

“Ik heb altijd een boontje gehad voor het Eilandje”

IN

18

Mogen wij de nieuwste ontwikkelingen weten voor het eilandje? In het voorjaar opent het langverwachte Museum aan de Stroom (MAS) zijn deuren. Dit vormt het sluitstuk van de stadsvernieuwing aan de Oude Dokken van Napoleon waar de voorbije jaren een jachthaven voor anker ging, pakhuizen werden omgevormd tot lofts, kantoren en horecagelegenheden en de dokranden in een nieuw kleedje werden gestoken. Het Eilandje is daardoor een nieuwe place to be als tegenhanger van het eveneens hippe Zuid. Deze legislatuur nog wordt na 100 jaar de Londen-Amsterdamstraat en omgeving geheel vernieuwd als groene stadsboulevard met een trambaan. Als we zien wat de heraanleg van de kades rond de Oude Dokken heeft teweeg gebracht, kunnen we met zekerheid stellen dat ook hier een belangrijke impuls zal worden gegeven aan de wijk, de handel en horeca. Bewoners, toeristen, studenten… zullen kunnen flaneren aan de Londenbrug, een terrasje meepikken aan de Amsterdamstraat of via de gerestaureerde Nassaubrug naar het MAS lopen. Intussen staan reeds twee strakke woontorens recht langs het Kattendijkdok en wordt weldra gestart aan een derde naar een ontwerp van de Londense sterarchitect Chipperfield. Verderop in die buurt, die eigenlijk het oorspronkelijk Eilandje is, worden door de stad de Red Star Line gebouwen gerestaureerd tot een memorial die het verhaal zal vertellen van de miljoenen landverhuizers die destijds vanaf hier naar New York inscheepten. Ook de naburige Shop

of het voormalige aanwervingslokaal voor havenwerklieden en de Montevideopakhuizen worden geheel gerenoveerd. Dit alles zal af zijn in 2013. Verder wordt dit jaar gestart met de ontwikkeling van de Cadixwijk. Door Ag Stadsplanning en Vespa worden gronden aan de Indiënstraat op de markt gebracht om er een mix van woningen in alle maten en soorten te bouwen. Op het water bouwen we aanlegsteigers voor woonboten. We mikken in de Cadixwijk op 4000 inwoners terwijl er vandaag een 500tal wonen. Als stad investeren we ook in wijkvoorzieningen zoals scholen en kinderopvang en leggen we de straten, pleinen en dokranden aan met de opbrengsten van de grondverkoop. Nu de Lange wapper voor goed onder de grond is verdwenen houdt niets ons nog tegen om ook van de Cadix een bruisend stukje Eilandje te maken. Als kers op de taart gaan we dit jaar werk maken van een drijvend openluchtzwembad laten bouwen, een primeur voor België! Met een beetje geluk zal je al volgende zomer kunnen zwemmen in de dokken van het Eilandje.

Is het waar dat er grootse werken zijn gepland in de Nassaustraat, wanneer beginnen deze? De heraanleg van de Nassaustraat zit mee in de uitvoering van de LondenAmsterdamstraat. De werken starten

dit jaar. Ook deze straat zal onherkenbaar zijn nadat de werken zullen afgerond zijn. Je zal nadien vanaf hier naar het MAS kunnen kuieren en vervolgens via het nieuwe Falconplein naar het oude stadscentrum. Komt u graag naar het eilandje en voor welke reden? Ik heb altijd een boontje gehad voor het Eilandje. Ik volg de hele stadsvernieuwing al heel lang op, eerst als kabinetschef bij de Haven, nu als schepen stadsontwikkeling. Ik kom er graag joggen als voorbereiding voor één van mijn marathons. Wat zijn uw verwachtingen voor de opening van het MAS? . Tijdens een wervelend openingsfeest van 13 t/m 17 mei (zet die datum alvast in uw agenda!) zal het startschot worden gegeven voor dit nieuwe stadsmuseum met tweesterrenrestaurant op het dak! …..

Wordt de jachthaven nog uitgebreid? De jachthaven in het Willemdok is vorig jaar nog uitgebreid. O.a. de


  

grote jacht van Studio 100 is er komen liggen. De uitbater van de jachthaven werd afgesproken om bij de uitbreiding ook een publiekssteiger te realiseren. Die zal vanaf de opening van het MAS gebruikt worden voor rondvaarten met kleinere bootjes die onder de bruggen door kunnen varen. In de toekomst overwegen we zelfs om nog een jachthaven te voorzien in het Asiadok. Het Eilandje zal er dan 3 tellen, want in het Kempisch dok is er momenteel ook al één voor clubs. Welke plaatsen op het eilandje vindt u echte aanraders om eens te bezoeken? Alle waterkanten. De winden nemen er je dromen mee naar verre continenten en als je goed kijkt ontwaar je er nog de schimmen van een glorierijk verleden.

  



van 21 t.e.m. 26 juni

zaterdag 25 juni 2011 FalconPlaya/FalconBeach wil een breed publiek bij elkaar te brengen door middel van muziek, nodige drankje en een zeer gezellige sfeer. Geen onbetaalbare grote groepen maar een onbetaalbare sfeer. Het is een muziekevenement dat toegankelijk is voor alle leeftijden. Bovendien is de inkom gratis. De opbrengst van ons project naar een goed doel...

Falcon Beach Het programma start om 15u met optredens van enkele jonge groepen. We sluiten de avond af ook met één of twee knallers van nationaal niveau.

Falcon playa Het programma start rond de middag met sport evenementen en kindervriendelijk activiteiten. info: www.mtmvzw.be

Wat vindt u van ons initiatief om een magazine uit te brengen? Je moet me eer eerst iets meer over vertellen. Wie wil je bereiken, wat is verhouding advertentie redactioneel, hoe klinkt de tone of voice … dat interesseert me altijd in een magazine. Waarmee ik wil zeggen: ik juich elk initiatief van harte toe… het ga jullie goed!

KALENDER

Tekst: Tim Hoefkens Foto’s: Prints & Copy bvba

IN

19

www.saltooo.be


Een gesprek over de buurt “het eilandje” met Tanya Zabarylo en Gert Winckelmans kan wonderen doen. We vroegen hun wat, waar en welke redenen hun naar de havenbuurt brengen!

Het eilandje? Het perfecte filmdecor! Met mijn drukke schema zoek ik op mijn vrije momenten rust op, die ik dan ook vind op het eilandje. Even aan de jachthaven zitten op een zonnige zomeravond, de zonsondergang of -opgang aan het plein met de prachtige grote kranen. Je weet wel aan de Schelde waar de Waagnatie is, echt een aanrader om eens te bezoeken. Deze heeft tevens ook al meermaals als de perfecte filmlocatie gediend. Een keertje zwemmen aan het noordkasteel doe ik ook wel, alhoewel ik eigelijk niet weet of dat mag. Ook kom ik er geregeld om te sporten bij Fitness het Eiland. Prachtige gebouwen heb je er, bevoordeeld aan de Godefriduskaai het magazijn van Dries van Noten, maar dat is niet het enige gebouw natuurlijk, er staan talrijke gebouwen waarvan de architectuur meer dan de moeite waard is. Op het eilandje moet je op een luie zondag zitten, genieten en slenteren. Ik ben vooral zeer benieuwd naar de opening van het MAS, prachtig met het vele glas dat veel licht laat binnenvallen. Ik hoop stilletjes op een uitnodiging voor de opening! Verder kan ik enkel nog zeggen dat het eilandje een echte aanrader is om eens te bezoeken, en het INOUT magazine idee juich ik enkel maar toe. Alvast succes met de eerste editie!

Gert Winckelman

Buitenland in eigen stad

IN

20

Op ‘t eilandje kom ik geregeld! Ik kom er vaak bij mijn beste vriendin die er woont, om een leuk terrasje te doen of om gewoon te gaan sporten bij Fitness het Eiland. Het geeft me altijd een leuk gevoel, een beetje buitenland in eigen stad. Een plek waar ik niet-Antwerpenaars mee naartoe neem, en geloof me “ze zijn altijd verrast”.

Het is een plek waar ik zeker al meerdere goede herinneringen aan heb, Een avond in augustus… Na een laatste avondgroet aan de Kleine Reuzin die te slapen was gelegd op het Sint-Jansplein, zijn we met enkele vrienden in de laatste avondzon op het terras van het Sint-Felix Pakhuis terecht gekomen. Zalig gewoon een glaasje cava, enkele hapjes en als


achtergrond de jachthaven en geloof me je avond kan niet meer stuk. Uiteindelijk is het daar behoorlijk laat geworden, één van de plezantste avonden van de zomer herinner ik me! Ik zelf verwacht nog zeer gezellige momenten! Zoals ik er al gehad heb, gaan eten in een gebouw dat een beschermd monument is, een terrasje aan de jachthaven of gewoon gaan shoppen aan de haven. Op het eilandje kan je echt bijzondere dingen vinden. Het Eilandje is nu in volle groei en dat is enkel positief. Stilletjes verwacht en hoop ik dat het nog gezelliger zal worden en dat nog meer mensen de buurt leren kennen. Een magazine zoals INOUT kan er ook toe bijdragen dat mensen ook dichter bij elkaar komen. Eveneens zal de opening van het MAS zorgen voor veel nieuwe bezoekers en wie weet ook nieuwe initiatieven!

Tanya Zabarylo

Ik zelf zal nog veel naar het “eilandje” komen! Een aanrader voor groot en klein.

C

Tekst: Tim Hoefkens Foto’s: Prints & Copy bvba

DE ELEKTROSPECIALIST MET DE GROOTSTE KEUZE!!!

UW ELEKTROSPECIALIST

AMPO

ALLEAGEN D u E W RK13.30u - 18 u 9 - 12 ATERDAG0u Z 7.0 9.30u

-1

ELECTROHUISHOUDAPPARATEN INBOUWTOESTELLEN, KLEIN ELEKTRO...

INBOUWTOESTELLEN + PLAATSING + HERSTELDIENST Eigen dienst na verkoop Snelle levering - Grote voorraad

Breng de toekomst binnen.

Technologie voor het leven.

Vondelstraat 10 - 12 -14 - 20

ANTWERPEN

03 233 21 03


o t ck

Ba

f e th

Een goede wandeling langs de Schelde op een zonnige dag doet wonderen… Je komt ook mensen tegen. Tijdens mijn wandeling kwam ik Lynn Willems tegen, een jonge meid die je van ver ziet aankomen. Dit meisje hebben ze uit 1950 rechtstreeks in 2011 gezet, het lijkt of de tijd heeft stil gestaan. Toen ik haar zag twijfelde ik geen moment om haar aan te spreken. Dit is het verhaal van de jeugd die niet geïnteresseerd is in computers, discotheken of games.

IN

22 Reportage en foto’s Prints & Copy bvba

s e i ift


‘Hoi ik ben Lynn’ zegt ze met een brede glimlach en wat giechelend. Al heel snel had ik door dat zij geen doorsnee meisje is, niet alleen haar kleding doet mensen omkijken, haar hele uitstraling en levenswijze staat in het teken van de jaren vijftig. Haar vriend, Geoffrey Weymeis, met grote vetkuif en een prachtige Pontiac Bonneville uit 1967, hoort er helemaal bij. Als ik hen vraag wat zij zoal doen, volgt er een zondvloed van activiteiten. `

‘De manier waarop wij ons kleden en leven is niet enkel een hobby, het is een hele levensstijl en deze zit diep in ons hart. Het is schitterend om op zoek te gaan naar kleding, meestal vinden we dit in tweedehands zaken maar ook op zolder bij oma halen we regelmatig nog iets boven. Je moet vooral heel creatief zijn, hoedjes en verschillende kledingstukken hebben maar een kleine verandering nodig om helemaal in de stijl te zijn. Voor we van thuis uit vertrekken naar een Oldtimer meeting moet alles perfect in orde zijn, de auto moet blinken, iedere krul van mijn haar moet perfect zitten en mijn nylon kousen moeten perfecte rechte lijnen hebben!! In de auto beluisteren we The Andrew Sisters, Paul Anka, Vera Lynn, Buddy Holly … er zijn zelfs nieuwe artiesten die een band opstarten helemaal in “fifties” stijl. Op deze meetings zijn er altijd kappers en handelaars van meubeltjes “uit de tijd” aanwezig. Er blijft altijd wel iets aan

net.be

s@tele

ren:

ntacte

Wil u

Lynn

s co Willem

illem lynn.w

23 IN

Toen ik Lynn vroeg om een fotosessie met haar te doen, sprong ze onmiddellijk in positie, ze heeft ervaring en wordt regelmatig gevraagd. Ook voor mij was dit een heerlijke ervaring, wat een wandeling allemaal kan doen.

onze vingers plakken’, ze lacht er eens hartelijk om. ‘Niet alleen op meetings vinden wij onze stijl van meubels, de moderne tijd heeft ook zijn voordelen, online zijn de meest perfecte spullen te vinden. Doordat ik nog studeer kan ik me niet alles zomaar permitteren, dus kijk ik regelmatig in boeken en probeer ik het zelf in elkaar te knutselen. Mijn droom is om een cursus snit en naad te volgen om zelf mijn kleding te kunnen maken. Ook hoedenontwerpen spreekt mij enorm aan, op dit moment ben ik volop bezig met het oefenen om de kapsels uit de “fifties” te kappen bij vrienden en vriendinnen.’


HOLLYWOOD CAFE D O O W Y L L O H U € 25n TICKETke-tMinEN begrepe filmtic

Voorgerecht (keuze uit 2 gerechten) HOOFDGERECHT (keuze uit 2 gerechten)

ELKE DONDERDAG VANAF 21 UUR DJ AANWEZIG

HOLLYWOOD CAFE

Voor de fervente gamers of voor zij die een spelletje niet uit de weg gaan onze “las vegas” game room.

GLAMOUR&GLITTER MENU Glasje cava 3 gangen menu Glasje cava, 3 gangen menu, 1/2 fles wijn pp, Cocktail Hollywood na de film.

+ FILMTICKET

IN

24

GROENENDALLAAN 394/406D METROPOLIS COMPLEX 2030 ANTWERPEN TEL: 03 541 87 93 info@hollywoodcafe.be www.hollywoodcafe.be


Retro i s Meubels, verlichting, decoratie, behangpapier... van de 50, 60 & 70’s. Overstock van niet gedragen kleding uit jaren 70

a way o f life!

OPEN woensdag, vrijdag zaterdag zondag

12.30u -19.00u Keistraat 1 (ST. Paulusplaats) 2000 Antwerpen

+32 (0) 486 927 565

www.retrowinkelsecondlife.webs.com

UW EIGEN WEBSITE VANAF 375€

6 paginas inclusief online plaatsen

m o c . dby

ONLINE IN ENKELE DAGEN

e t a re

FLASH WEBSITE

c b e .w w w

VANAF 799€

w

(HTML)

Oude Leeuwenrui 4 online T plaatsen +32 3 213 13 45 info@webcreatedby.com 6 pagina’s inclusief B-2000ONLINE Antwerpen F +32 3 213 25 05 www.webcreatedby.com IN ENKELE DAGEN M +32 498 26 17 17

25 IN

UW EIGEN vanaf € 375.00


INDIA India, een van de meest spiritu-

IN

26

ele landen volgens sommigen, heb er al veel over gehoord. 4 oktober 10h30 het is zo ver, we zijn vertrokken, eigenlijk wel spannend. Op de vlieger kom je al een beetje in contact met de Indische cultuur, mensen praten gemakkelijk tegen je of staren je zonder gene een hele tijd aan. Naast me zit een aardige man, ik denk een dertiger, hij begint al direct met me te praten en geeft zijn telefoonnummer, ik mag hem altijd bellen in noodgevallen. Iets wat ik nooit zou doen we zijn ten slotte opgegroeid met de gedachte dit al niet te vertrouwen. Na negen en een half uur vliegen aankomst in Chennai (het voormalige Madras). Hier is het 23h30 drie en een half uur verschil met onze tijd. Het eerste wat me opvalt is de vloer van het vliegtuig, het lijkt een kleine vuilnisbelt, iedereen heeft gewoon zijn afval op de grond gegooid. De luchthaven ziet er al niet beter uit. Even zoeken, volgens mijn reisgids kan ik hier ergens geld afhalen. Kan in de luchthaven niets vinden en stap naar buiten, een zwoele zoete warme geur komt op me af, een geur van kruiden, bloemen, wierrook en afval. Daar ga ik aan moeten wennen. Gelukkig hier is een bankautomaat, het is heel de reis geen enkel moment moeilijk geweest om geld te vinden, in elke stad of bekender plaatsje vind je wel een bankautomaat. Nu op zoek naar mijn “Driver”. Heb de eerste 2 weken een route uitgestippeld en vanuit België een wagen met chauffeur gehuurd. Bezoek hierbij de belangrijkste tempels van ZuidIndia. Zoveel volk en wat een drukte. Helemaal achteraan staat een jonge man met een bordje “Mr Belmans”, oef gevonden, hij stelt zich voor als David en hangt me een bloemenkrans van jasmijn om. Het is al donker en we rijden naar het hotel. Ben redelijk moe en heb eigenlijk weinig zin om te praten maar David blijft me maar vragen stellen. Ben je getrouwd, heb je kinderen, wat doe

je voor werk, hoeveel verdien je, … … … echt je houdt het niet voor mogelijk wat ze je hier durven vragen, en deze vragen achtervolgen je door heel India, als ze jou interessant vinden zijn de mensen hier héél nieuwsgierig.

Dag 2

Vijf Ratha’s

Dag 2 ’s ochtends vertrokken naar Mamallapuram (Mahabalipuram). Een vissersdorpje aan de Coramandelkust. De monumenten van dit plaatsje staan op de Unesco wereld erfgoedlijst en omvatten eeuwenoude tempels in grotten, maar ook tempels die in één stuk zijn uitgehouwen. Mooie voorbeelden zijn de ‘boetedoening van Arjuna’ (het grootste rotsreliëf ter wereld), de beroemde kusttempel (de oudste stenen tempel van India) en de vijf ratha’s. Mijn mond valt open, ik kan moeilijk geloven hoe vuil het hier is. Aangekomen in het hotel weet ik niet wat ik zie, muizenkeutels op mijn bed, en de gordijnen, daar kan je soep van koken. Ik heb nochtans een vier sterren hotel geboekt, help!!! Blijf hier drie nachten. Het is ondertussen beginnen regenen maar besluit me er niets van aan te trekken en ga het dorp verkennen. Je waant je hier in een heel andere wereld. Je ziet overal koeien en honden op straat, overal liggen dan ook uitwerpselen en de regen tovert de straat om in een modderpoel, de mensen lopen er gewoon doorheen op hun blote voeten. Een enorme drukte en lawaai van toeterende wagens overvalt me. De plaatselijke slager is een barak waar het vlees gewoon hangt, half in

de regen en in die zwoele warmte, het kapblok is nog nooit afgekuist, besluit direct om hier geen vlees te eten. Dit is echt een cultuurschok. In en rond het stadje zijn honderden beeldhouwateliers. Een echte nijverheid en

overal probeert men jou de kleine kunstwerkjes te verkopen. Je wordt er met momenten door overrompeld, net zoals de bedelaars die overal waar er iets te zien is talrijk aanwezig zijn. Aan de vijf Ratha’s geef ik enkele roepies aan een meisje, hooguit 18 jaar, uitgemergeld met een kind op haar arm. Binnen de kortste keren komen de bedelaars overal vandaan. David zegt haar eten te kopen voor het kind maar ze neemt gewoon het geld en loopt weg. Ik besluit om geen geld meer te geven, als ik hier nog iets geef zal het eten zijn. Eten, ja wat ga ik hier eten, besluit in het hotel te eten die volgens mijn reisgids een excellente Zuid-Indische vegetarische keuken heeft. Dit is niet gelogen, tot mijn verbazing heb ik hier heel lekker gegeten. De tweede dag hier ben ik met een lokale gids een fietstocht gaan maken om de streek een beetje te verkennen. Dit was echt leuk, heb hier kennis gemaakt met het platteland van rijstvelden, kokospalmplantages, bananenplantages en kleinere traditionele Tamildorpen. Heel grappig hoe verschillende mensen jou hier aanspreken alsof je vloeiend Tamil spreekt. Bezoek nog een ritueel met de plaatselijke priester, hij krijgt geld, kokosnoten en bananen geofferd in ruil voor zegeningen. Dit vindt plaats in het centrum van dit plaatsje waar een enorm bassin is gelegen waar


“DE BOEVER” Uw vertrouwde boek & dagbladhandel PAARDENMARKT 32 2000 Antwerpen

Ruim assortiment aan: Internationale tijdschriften Rookwaren Wenskaarten Bingoal Lotto loterij regelmatig rituelen worden gehouden. Deze wordt ook gebruikt als was en badplaats. Vandaag ook een bezoekje aan het strand gebracht, overdag liggen hier de koeien en honden in de schaduw van de boten. Het strand ligt bezaaid met vissersnetten en de geur van rotte vis is overheersend. Ik ga hier echt mijn knop moeten omdraaien en voorbij al die vuiligheid kijken of ik houd het hier in dit land geen 5 weken uit...

WERNER HERTOGS

B.V.B.A. Paardenmarkt 32 2000 Antwerpen Tel/Fax: 03 233 44 01

india Tekst en foto’s

Patrick Belmans

vindt u deze reportage interessant lees het vervolg in Antwerp INOUT Magazine tweede editie

Elke werkdag Dagsoep met brood € 4,50 Dagschotel € 9,90 Lunchmenu € 13,75

VIS RESTAURANT

CHEZ RINI

RESERVATIE GEWENST VOOR ONZE THEMA AVONDEN

ELKE LAATSTE DONDERDAG VAN DE MAAND

info@deschelp.be www.deschelp.be

ELKE LAATSTE DONDERDAG VAN DE MAAND

KREEFTENAVOND

KREEFTENAVOND GAMBA-AVOND

Op reservatie ook “ fruit de mer” en kingkrab verkrijgbaar

ELKE TWEEDE DONDERDAG VAN DE MAAND

27 IN

Oude Leeuwenrui 56 2000 Antwerpen Tel: 03/203 03 17


Stapelhuis Het stapelhuis werd gebouwd naar een ontwerp van architect Felix Pauwels in 1859.

CIJFERTJES 360 Ramen 42 deuren & poorten gevelbreedte 57 meter 6 verdiepingen 24 412 m2 oppervlakte

Het is een van de eerste pakhuizen in Antwerpen waar metaal in de dragende constructie werd verwerkt.

In december 1861 woedde er een brand die het stapelhuis grotendeels vernielde. Omwille van zijn architecturale waarde werd het Sint-Felixpakhuis in 1976 erkend als historisch monument. Het stapelhuis werd tot 1985 gebruikt voor de opslag van verbruiksgoederen zoals koffie, hop, graan, kaas, wijn & tabak.

IN

28

Na een ingrijpende renovatie is het nu de parel van het “Eilandje”, het Felix pakhuis; indrukwekkend om zien. Het Antwerpse Stadsarchief heeft er zijn intrek genomen, een mooi restaurant/bar, een lichtstraat, een leuke feestzaal en tal van andere activiteiten kan je vinden in het Sint Felix Pakhuis.

DE LOKEEND

HERENHUIS HUISELIJKE SFEER BINNENTUIN

FEESTZAAL VAN 12 TOT 40 PERSONEN FEESTZAAL VAN 12 TOT 70 PERSONEN WEBSITE : www.lokeend.com E-MAIL : info@lokeend.com TEL : 03.231.80.16 GEN. BELLIARDSTRAAT 11 2000 ANTWERPEN


&

k e e i z u Mstronomnik Ga nste pla bove e d n a v an de t v e r e ter an he v g n i open m Aan u e s u M oom r t S e d

VR

LIVIN G ANTWERPEN

ETEN, DRINKEN EN RELAXEN IN EEN UNIEK INTERIEUR

14

13 ei 2011 - ZA

m

bar bleu

TERRAS ANTWERPEN

ONBEZORGD VAKANTIEGEVOEL MET SCHITTEREND UITZICHT

SALO N ANTWERPEN

CONCERTZAAL, MAAR OOK VOOR FEESTJES, TROUWERS OF BEDRIJVEN

2011

DELUXE

VE .M. E I S U O T E EXCL M D N O E V D A E V E N N A V F E S J IJKER E I N O R ST ILHARM DE FSERS VAN N A V N T A D LE L A B N HETANDERE OR O V LIGE VLA GEVOE S

L

T

S

M

K

ANTWERPEN

GEUREN, KLEUREN EN SMAKEN VOOR DE GENIETERS DES LEVENS

K ELDER ANTWERPEN

VERBORGEN SCHAT MET HEEL WAT TOEKOMSTPLANNEN

LIC H TSTRAAT ANTWERPEN

70 METER LANGE, MONUMENTALE PAREL

er s verd Volg on

op

u

el f . w ww

is.n u h k a ixp

29 IN

vormgeving: gnoe

KIJKER

MARK T

ANTW

ERPE

N


DE ANTWERPSE RUIEN

IN

30


BOEKEN

Anja De Roeck

Sonja Kimpen

Coach jezelf gelukkig Met Sterker dan stress overtreft Sonja Kimpen zichzelf. We kennen haar als inspirerende gezondheidsexpert en bewegingsdeskundige, maar nu manifesteert ze zich met een diepmenselijk inzicht op een heel ander domein, dat best samengevat kan worden als 'zelfrealisatie’. Sonja is als coach reeds jaren bezig met deze themathiek, op de enthousiaste en gepassioneerde manier die haar zo typeert. ‘Sterker dan stress’ is het eerste deel van een nieuwe reeks ‘Coach jezelf gelukkig’boeken. In dit boek toont ze aan de hand van talrijke cases

en toepasbare strategieën hoe je zelf je leven kunt vormgeven. Als je goed weet wat je wilt, je gedachten focust op je doelen, je leven slim organiseert en een manier vindt om zin te geven aan wat je in het leven tegenzit, dan heb je alle troeven in handen om zelf de regisseur van je eigen leven te worden. Ze schetst ook duidelijk hoe langdurige stress je ziek maakt en een aanslag kan zijn op je slanke lijn. Sterker dan stress is een inspiratiebron voor mensen die bewust door het leven willen gaan. Het is een coachboek dat je gegarandeerd veel leefplezier bezorgt met pakken minder stress.

VISRESTAURANT DE ZEESPREEUW Wie wil genieten in een authentiek kader is hier absoluut op het juiste adres. Dagelijkse aanvoer van verse vis en kreeft wat tevens de specialiteit is. Elke laatste zaterdag van de maand kan je hier terecht voor een heerlijke schotel Fruit de mer. Oude Leeuwenrui 52 2000 Antwerpen - Tel: 03/233 13 41

31 IN

Al vanaf de Middeleeuwen beschikt Antwerpen over een uitgekiend systeem van ruien, vlieten en vesten. Ze werden gegraven als afbakening van de stad ter verdediging, voor de afwatering van regenwater en de aanvoer van schoon water. Pas eeuwen later werden ze gebruikt als riolen. De grachten werden overwelfd en ondergronds gemaakt. Tijdens een ondergrondse wandeling van 1,6 km in de ruien wordt een stuk van de Antwerpse geschiedenis onthuld. Er is keuze tussen een bezoek aan het ruihuis (zonder gids) of een lange ruiwandeling (met gids). Voor deze wandeling is aangepaste kledij noodzakelijk. Laarzen, zaklamp en beschermingspak zijn ter plaatse beschikbaar. Het ruihuis heeft in 2008 de Vlaamse momentenprijs gekregen.


unieke showroom - nieuw in antwerpen

Escapade Nautical Interiors maritiem-koloniaal ge誰nspireerde meubelen van het Franse merk Starbay

Oude Leeuwenrui 37 | 2000 Antwerpen T +32 3 237 57 60 | info@escapadeyachting.com

www.escapadeyachting.com

Een topmerk in gietvloeren sinds 1983! De gietvloer is niet langer alleen een trendproduct, maar heeft zich inmiddels bewezen in moderne, landelijke en klassieke interieurs. Gietvloeren zijn prachtig in combinatie met warme materialen als hout, tapijten en gordijnen en zorgen voor een instant trendy en warm geheel. Gietvloeren zijn mogelijk in zowel nieuwbouw en renovatie projecten en zijn ideaal in combinatie met nieuwe en bestaande vloerverwarming. DRT biedt u een 3-tal architectonische gietvloeren aan met elk hun eigen karakter en unieke eigenschappen. - Gietvloeren op basis van kunststof - Gietvloeren op basis van 100% ecologisch cement - En een naadloze designvloer op basis van kunsthars en fijn zand

Bezoek voor meer informatie en inspiratie onze toonzaal!

Koolkaai 2 I B-2000 Antwerpen www.drt-gietvloeren.be I T. +32 - (0)3 234 273


roos mertens interieur bvba Oude Leeuwenrui 36a (binnenplaats Delhaize) 2000 Antwerpen tel : 03.225.03.44 fax : 03.233.28.04 gsm : 0475.77.63.49

IN

33


Naast de jachthaven op de Antwerpse Linkeroever, beschikt Antwerpen sinds 2000 over een tweede aanmeerplaats op de rechteroever. De jachthaven Willemdok ligt in het Eilandje, op wandelafstand van het historische stadscentrum en beschikt over 250 aanmeerplaatsen.

IN

34


Van “LE GRAND BASSIN” naar “ULTRA MODERNE JACHTHAVEN!” Dit is de meest rustgevende plaats op het eilandje om een luchtje te scheppen. Wij willen u dit toch niet onthouden, een beetje geschiedenis kan nooit kwaad: Het Willemdok, de jachthaven op wandelafstand van het stads centrum is een groot succes! Zowel bij binnenlandse als buitenlandse jachten is het een echte trekpleister. Maar ook bij andere toeristen valt het Willemdok in goede smaak. Ooit was het anders, toen noemde men het Willemdok “Le Grand Bassin” gebruikt voor het importeren van goederen die in aanpalende pakhuizen werden opgeslagen. Zo kreeg het Willemdok zijn naam op 10 augustus 1803, ontworpen door Nicolas Mengin vooraleer het in 1813 in gebruik te nemen. Toen nog eigendom van de Koning der Nederlanden, maar aan de Stad Antwerpen geschonken in 1815. In 1878 is het Willemdok verkleind, door het toenemende goederenver-

keer kwam er een tekort aan stapelplaats. Een tweede keer werd het Willemdok verkleind in 1885 door een te lage waterstand. Wat nu een lengte van 378,10 meter en een breedte van 1985 meter geeft, de diepte is 2,76 meter. Voor de naam “Willemdok” moeten we niet ver zoeken, die is afkomstig van de Nederlandse koning “Willem der Nederlanden”. Tekst: Tim Hoefkens Foto’s: Prints & Copy bvba

Sinds 2000 is Antwerpen een jachthaven rijker!

IN

35


IN

36


Mijn naam is George Tamihana Nuku. Ik ben een Maori kunstenaar van New Zeeland, gespecialiseerd in het ‘kerven’. Mijn moeder is Ngati Kahungunu van de Hawkes Bay en Ngati Tuwharetoa van het centraal gelegen noordelijk eiland. Mijn vader is Schot en Duitser. Ben beginnen kerven met kleine pareloesters, ivoor, bot en jade. Ik maak hier hangers, oorbellen en kammen mee. Daarna pas ben ik begonnen met hout en steen om kleine figuren te maken. Toen begon ik vooral levensgrote figuren in steen en puimsteen, die geleid hebben tot de gigantische sculpturen in polystyreen. Dit zijn meestal ‘gateways’ en reuzen beelden van de Polynesische halfgoden en culturele helden. Als ultimatum creëerde ik een sculptuur in polystyreen van vier verdiepingen hoog dat is geplaatst voor de gevel van de eerste Maori televisie maatschappij in Auckland, New Zeeland.

voldoening en geven mij motivatie om verder te werken. Ik ben geïnspireerd door de grandioze werken van mijn voorouders. In mijn moderne interpretatie van deze schatten uit het verleden hoop ik om het ‘wonderbaarlijke’ over te brengen met mijn kunstwerken en mijn unieke kijk op de geschiedenis, bij te dragen tot een meer dan duizend jaar oude Maori traditie.

37 IN

Nu kerf ik nog altijd in deze materialen geïnspireerd op dezelfde ideeën. Vijf jaar geleden creëerde ik mijn eerste grote schaal werk in plexi en stelde dit tentoon in Engeland. Sindsdien werk ik voortdurend aan projecten in museums en kunst/culturele instituten hoofdzakelijk in Engeland en Europa, hiervoor gebruik ik hoofdzakelijk plexi en polystyreen. Al deze werken zijn momenteel de focus van mijn carrière, ze geven mij


Twee jaar geleden kwam ik samen met mijn gezin naar Antwerpen als deelnemer aan de jaarlijkse conferentie van ‘Pacific Arts Association’, die werd georganiseerd door het toenmalige Etnografisch Museum. Toen dit museum zijn deuren sloot om alle kunstvoorwerpen naar het MAS te verhuizen, kwamen wij voor een tweede keer terug. Voor deze gelegenheid kerfde ik de reus Antigone, hierbij liet ik mij inspireren op Maori cultuur, deze zal in het MAS komen te staan. Sinds die tijd keren wij regelmatig terug naar Antwerpen, wij verblijven dan bij Wouter Arrazola en Olga Dengo. Zij zijn de eigenaars van de kunstgalerij en B&B, Waterfront. Wij zijn reeds goed aangepast aan het leven op Het Eilandje, zoals de mensen hier al gewend zijn aan mij met mijn tatoeages. Mijn Moko of gezichtstatoeage is een deel van mijn Maori cultuur, het ‘draagt’ mij zoals ik de tatoeage ‘draag’. Het ironische hiervan is dat de mensen als eerste mijn tatoeage zien, hoe meer tijd dat zij met mij doorbrengen hoe minder het bij hen opvalt. Zowel mijn kunstwerken als mijn gezichts- en lichaamstatoeages komen uit dezelfde bron. Mijn Moko is mijn alledaagse compagnon en deze beschermd mij, mijn gezin en de mensen waarmee ik werk en in contact kom, bij het omgaan met zowel het verleden, het heden en de toekomst. Kia Ora! Wees gezond! • Pasifika Styles, Cambridge University Museum of Archaeology & Anthropology, Cambridge, England (2006 - 8) • Pacific Encounters, Sainsbury Centre for Visual Arts, Norwich, England (2006) • Power & Taboo (2007- 8) and Living and Dying display (2009), British Museum, London • Captain Cook Birthplace Museum, Middlesbrough, England (2007- onwards) • Facing the Sea, National Museum of Scotland, Edinburgh, Scotland (2011) • Mana Maori, Museum fur Volkenkunde, Leiden, Netherlands (2010 – 11) Deze tentoonstelling loopt nog tot 1 mei 2011

IN

38

Toekomstige projecten: • Museum an Stroom (MAS), Antwerp, Belgium: permanent display on Power floor (May 2011) • Musée de l’Histoire Naturelle, Rouen, France: permanent display in new Pacific Hall (May 2011) • Musée du Quai Branly, Paris, France: permanent display in Oceania gallery (October 2011) • Bernice Pauahi Bishop Museum, Hawaii: permanent display in Polynesian Hall (2012) Reportage en foto’s Prints & Copy bvba

George met zijn zoontje Te Aonehe

Maori tatoage of Ta Moko Dit is een blijvende versiering van het lichaam en het gezicht van de Maori (eerste inwoner van New Zeeland) De gebruikte technieken en vormen toonde veel overeenkomst met bepaalde delen van Polynesië. In het verleden werden deze tatoeages niet doormiddel van puntjes aangebracht maar ‘gekerfd’, dit had als gevolg dat de huid van de Maori niet meer glad was. In 1990 kwam er een heropleving van deze culturele tatoeage, nu werd het wel volgens de huidige technieken uitgevoerd. Alle hoogaangeschreven Maori’s droegen moko’s. Maori’s die geen moko droegen, werden als mensen van een lage sociale status beschouwd. Het ontvangen van een moko staat voor een belangrijke grens, zoals de overgang van kind naar volwassene en werd begeleid door vele rituelen. In de moko zit een code verwerkt, waaraan men de afkomst en rang van de drager herkennen kan. Een persoon die een moko droeg werd destijds ook gezien als aantrekkelijk. Mannen droegen de moko meestal in het gezicht, op hun billen (raperape genoemd) en op hun dijen (puhoro genoemd). Vrouwen droegen de moko meestal op hun lippen (kauae genoemd) en kin.


www.antwerpen.fm 105.4

Jouw Stad.... Jouw Radio! IN

105.4fm

39


De Keyserin

Sales Programm Import & Export Handelsbemiddeling Dwaaldetectie (tracking device) Videobewaking TV - Samsung LCD - LED Mobile - Nokia, LG, Blackberry Watch Phones Laptops Paardenmarkt 18 B-2000 ANTWERPEN (Belgium) Tel.: +32 (0)3298 3699 E-mail: info@dekeyserin.be www.dekeyserin.be

LUCKA NV LUCKA Nassaustraat 43 2000 Antwerpen

Alles voor Brandbeveiliging

Tel. + 32 (0)3 293 59 12 GSM. + 32 (0) 475 426 164 www.lucka.be


t

aa t

str Ko mm ek en s

i Ver ver sru

at

tra

gs

Blauwbroekstraat

uit

g Le

rlin

Brouwersvlie

Schippersstraat

Oude leeuwenrui

Godefriduskaai Eveline Boonen

nplein

ge at

tra

ss

an

em

ud

O

Sint-Aldegondiskaai

Falco

Vin

Bonapartedok

Ken je buur!

Rijnkaai

Ta v

ern

ier

ka

ai

Aangename kennismaking Je kent ons toch! Of toch niet? www.sdworx.com - www.sdworxforsociety.org


Het Koninklijk Ballet Vlaanderen

bereidt zich voor op de Première van

ONEGIN Choreografie: John Cranko Muziek: Pjotr Iljitsj Tchaikovsky

uitgevoerd door deFilharmonie o.l.v. Benjamin Pope

Binnen de muren van het Theater ‘t Eilandje wordt er hard gewerkt aan de voorbereidingen van deze balletklassieker, voor het eerst gebracht door het Stuttgart Ballet in 1965. John Cranko, meester in de kunst van de pas de deux, vond zijn inspiratie voor deze creatie in het prachtig narratief gedicht van de 19de eeuwse schrijver Alexander Poesjkin en Tchaikovsky’s opera: Onegin. Dit emotionele ballet brengt u een episch liefdesverhaal, dodelijke duels en passionele wraak. De arrogante aristocraat Onegin verwerpt de liefde van de jonge naïeve Tatiana, maar beseft te laat dat hij zo z’n enige kans op echt geluk verspeelt. De rijke muziek van Tchaikovsky werd gearrangeerd door Kurt-Heinz Stolze. De kostuums en decors die het 19de eeuwse Rusland evoceren, versterken dit exquise liefdesverhaal. Kortom, een voorstelling die u als publiek niet onberoerd zal laten.

“...From passion to rejection...Onegin, one of the greatest narrative ballets of the 20th Century...’ BBC News - 2008

Vlaamse Opera, Antwerpen

Za 18/06/2011 - 20.00 Zo 19/06/2011 - 15.00 * Do 23/06/2011 - 20.00 * Vr 24/06/2011 - 20.00 Za 25/06/2011 - 14.00 Za 25/06/2011 - 20.00 * *met inleiding 45 min.voor het begin van de voorstelling

Onegin achter de schermen!

Open repetitie in Theater ‘t Eilandje Zaterdag 11/06/2011 vanaf 10u

Tickets en informatie www.balletvlaanderen.be www.vlaamseopera.be 070 20 02 02

Vanaf 18 juni 2011 in IN

42

de Vlaamse Opera


Luxury Barging Niets is zaliger dan overnachten en genieten van een uitgebreid ontbijt op het water en dit in de in de oude havens van Antwerpen op wandel afstand van het centrum. Een enkele persoon in een kamer kan al vanaf 100â‚Ź, uitgebreid ontbijt inbegrepen. Als kapitein/eigenaar en echtgenote/chef kunnen wij tal van mogelijkheden aanbieden voor gezelschappen van 6 tot 12 personen. - Dag, avond of meerdaagse rondvaarten naar keuze. - Dineren al dan niet met rondvaart. - Nieuw zijn onze weekdag lunchen voor gezelschappen vanaf 6 personen, alleen mits reservatie. - Ideaal als vergaderruimte. - Eigen luxebus voor transfers.

De Marjorie II is ook beschikbaar voor Cruises en Bed & Breakfast Gekend van het VTM-programma: Met 4 in bed

Marjorie II Unieke Bed and Breakfast Ronny & Damienne Muyshondt Napoleonkaai 2000 Antwerpen 0475 24 54 28 info@marjorie2.com www.marjorie2.tv

Prijsvraag win een overnachting voor twee met ontbijt De Londenbrug heeft vaste uren waarop de brug gehezen wordt.

Om hoelaat gaat de Londenbrug iedere dag voor de eerste keer open? 43 IN

Stuur je antwoord voor 30 juni naar wedstrijd@antwerp-inout.be


BOEKEN

Wilde Rozen

Lulu Wang

Lulu Wang (Beijing, 1960) woont sinds haar vijfentwintigste in Nederland. Ze woont en werkt in Den Haag. Het lelietheater was het boek waarmee ze doorbrak bij het grote publiek. Lulu Wang: ‘Wilde Rozen gaat over dezelfde periode als Het

lelietheater, maar dan gezien door een rijpere bril. Toen ik mijn debuut schreef, was ik kwaad en verdrietig. Nu kijk ik genuanceerder en met meer ervaring. Ik zie een logica in de dingen, begrijp beter waarom ze gebeurd zijn. Het is nooit makkelijk om je visie bij te stellen, omdat je dan zekerheden in vraag moet stellen en toegeven dat je soms fout zat. Maar het is een voorwaarde om te kunnen evolueren, als auteur en als mens. Ik neem dus de tijd om dit boek te maken, want ik wil hiermee mijn lezers ook aanzetten om de dingen anders te aanschouwen.’

De twaalfjarige Qiangwei (‘Wilde Rozen’) hunkert naar vriendschap en liefde, maar nog meer verlangt ze naar de warmte van haar afwezige ouders. Met haar moeder, die in een heropvoedingskamp zit en die ze maar één keer in de twee weken ziet, heeft ze een moeizame relatie. Haar vaders bestaan wordt voor haar slechts weerspiegeld in de lange brieven die haar moeder van hem ontvangt. Qiangweis veranderende lichaam en verwarrende gedachten brengen haar in beroering, en politieke en maatschappelijke gebeurtenissen maken het er voor haar niet makkelijker op om door deze periode heen te komen. Ze probeert antwoorden te vinden bij de mensen om haar heen, maar iedereen lijkt er een andere versie van de waarheid op na te houden. Net als Het lelietheater is Wilde rozen gebaseerd op Lulu Wangs eigen jeugd in China. In Wilde rozen plaatst Wang de belevenissen en inzichten van een twaalfjarig meisje naast die van haar familie en vrienden, en biedt ze een caleidoscopisch beeld van een turbulente tijd voor haar geboorteland en haarzelf.

Oriëntal Lounge Bar●Restaurant

Wij presenteren u een modern F authentieke en vernieuwde gere Oriëntal Lounge Bar Restaurant Chinese keuken, geserveerd op Wij presenteren uhoeveelheden, een modern Fusion conceptin meteen w elegante authentieke en vernieuwde gerechten uit de Japanse en Chinese keuken, geserveerd op een elegante wijze in elegante hoeveelheden, in een warm en stijlvol ambiance.

Menu’s voor 2 personen, vanaf

Menu’s voor 2 personen, vanaf € 18,95 per persoon. LAAT U VERRASSEN! LAAT U VERRASSEN!

44

Metropolis Complex Antwerpen Groenendaallaan 394 2030 Antwerpen T: 03 283 72 72 www.chi-antwerpen.be

Lunch en Diner, Japans en Chineese Keuken Sushi, Sashimi, Take Away Service

●Lunch en Diner ●Sushi, Tot Sashimi

●Japans en ens!! ●Take Awa

Oriëntal Lounge Bar●Restaurant

Wij presenteren u een modern Fusion concept met authentieke en vernieuwde gerechten uit de Japanse en Chinese keuken, geserveerd op een elegante wijze in


THE BEST COFFEE-SERVICE IN TOWN

ESPRESSO

SALE AND RENT

‘roasted by the supplier of the worldchampion Barista 2009 -2010’

TEL 0477 402 104 info@vascobelo.be www.vascobelo.be

DE DRIE HAMERKES OP ZOEK NAAR IETS

SPECIALS VOOR ZOWEL

HOBBY ALS BEROEP

• Hogedruk Reinigers • Electronisch gereedschap • Miniatuur bouw

Al jaren lang bekend in en rond Antwerpen. Men spreekt over de “snoepwinkel” der ijzerwaren. Haar evolutie staat niet stil. Alle moderne merken van proffesionele toestellen zijn vertegenwoordigd.

IN

45


! O L L E ICOB

P

WIE HET SCHOENTJE PAST... Jaren lang weet iedereen al waar ze het beste met hun kapotte schoenen terecht kunnen, bij schoenmaker MC Power (vroeger Marino).

Een schoon kantoor: tot uw dienst!

Al die verschillende schoonmaak wensen en - eisen worden verwerkt in een werkprogramma. Dat programma is voor elk kantoor weer anders. Het werkprogramma voor de ruimten die wij schoonmaken is dus helemaal afgestemd op de klant. Wij zorgen ervoor dat de mensen die in “ons� kantoor werken, dat in een prettige, schone omgeving kunnen doen. Iedere dag weer. Alfred Oststraat 7 2140 Borgerhout

info@2getherservices.com

Elke klant zijn eigen wensen

Klapdorp 85-87 2000 Antwerpen. Tel: +32 (0)3/2325167

www.2getherservices.com

Na een drukke werkdag kan een kantoor, waar soms veel mensen in een kleine ruimte werken, best een op frisbeurt gebruiken. 2gether Services zorgt ervoor dat de mensen in het kantoor, elke keer weer, in een schone en frisse ruimte kennen werken, en dat de ontvangst ruimte er weer keurig uitziet zodat de bezoekers er netjes ontvangen kunnen worden.

T: +32 3 321 25 75 M: +32 485 43 97 74 F: +32 3 322 29 75

Sinds januari 2010 is er een frisse wind door de schoenmakerij gewaait! Nu MC Power, met als zaakvoerder Marc Pauwels. Hij breide het gamma uit: schoenmakerij, sleutels, sloten depannage service, graveren, stempels, bronzeren, slijpen en nog veel meer... MC Power is alle dagen geopend van 8.00uur tot 18.30uur en vrijdag tot 19 uur. ZA ZO FE gesloten.

SLEUTELMAKERRIJ SLEUTELS & SLOTEN OPENEN & BEVEILIGEN van deuren enz.

depanNage service GSM: 0492 62 45 25 mcpowerservicepoint@telenet.be www.mcpowerservicepoint.be

HOME HOME@FEEK is een design bed&breakfast in het hartje van Antwerpen. Je droomt er weg in de exclusieve suites met een warm en gezellig karakter. Het is een uniek concept van ontwerper Frederik van Heereveld, bekend van zijn verrassende FEEK meubelcollectie. En ben je verliefd geworden op de zetel in de leefruimte, kan je deze ineens bestellen. Binnenkort opent ook SUITES@FEEK haar deuren op de Oude Leeuwenrui, waar je in veel comfort en in volle historie kan genieten van Antwerpen en Ontwerpen in een zeer origineel kader. HOME

| Klapdorp 50 | B-2000 Antwerpen | T +32 479 27 98 42 | home@feek.be | home.feek.be


RISTORANTE

LA TAVOLA ITALIANA

LA TAVOLA ITALIANO laat u kennismaken met een moderne versie van de traditionele cucina Italiana. Het is er heerlijk smullen van de seizoensgebonden Italiaanse specialiteiten en originele verse pasta’s. De chef maakt enkel gebruik van dagverse, veelal Italiaanse ingrediënten en de beste olijfolie. Voeghier nog een uiterst vriendelijke bediening aan toe en u begrijpt meteen het succesrecept van deze knusse zaak.

Amsterdamstraat 34 -36 2000 Antwerpen Telefoon : 03 231 82 93 fleur.c.xx@hotmail.com Sluiting : Zondagmiddag, Maandag

RISTORANTE

LA TAVOLA ITALIANA

OPENT NIEUW RISTORANTE

L’angolo Mediteraneo

OPENING IN MAART

47 IN

Hoogboomsteenweg 123 2950 Kapellen Telefoon : 03 366 49 51 fleur.c.xx@hotmail.com Sluiting : Zaterdagmiddag, Maandag

Pizzeria - Ristorante Traditionele Audentieke ITALIAaNSE - KeUKEN


Z-Staffing zet vanop ’t Eilandje de uitzendwereld op zijn kop Goed nieuws voor iedere onderneming die in Antwerpen op zoek is naar personeel. Vanuit hun kantoor op ’t Eilandje pakt uitzendbedrijf Z-Staffing uit met een totaal andere aanpak om de schaarste op de arbeidsmarkt creatief te lijf te gaan. “Dat we voor een locatie op ’t Eilandje hebben gekozen, is geen toeval,” zegt Marc Braeckmans, sales manager bij Z-Staffing. “Precies in het midden tussen de haven en het centrum, hebben we de ideale uitvalsbasis om zowel arbeiders als bedienden naar alle windrichtingen uit te zenden. We zijn gespecialiseerd in de sectoren veiligheid, cleaning, voeding, industrie, office en evenementen, maar bijten ons ook graag vast in de specifieke niches waarin onze klanten actief zijn.”

IN

48

Anders dan klassieke uitzendkantoren, doet Z-Staffing dat op een heel vernieuwende manier. “Wij kiezen voor een projectmatige benadering om vacatures in te vullen. Samen met onze klanten gaan we een uniek traject op maat uitwerken. In functie van de exacte behoeften, gaan we de kandidaten rekruteren, informeren, selecteren, testen, opleiden en begeleiden. Met deze werkwijze zijn onze

Marc Braeckmans, sales manager Wim Degruyter en Karolien Vercammen, office managers

klanten zeker van een kwalitatieve instroom, omdat hun nieuwe werknemers over de nodige kennis, motivatie en vaardigheden beschikken.” BATAVIASTRAAT 1-5 Een mooi voorbeeld hiervan zijn de 150 brand- en veiligheidswachten die Z-Staffing in 2010 heeft klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. “Aangezien er voor deze functie geen specifieke opleiding bestond, hebben we die samen met onze klant van a tot z georganiseerd.” Een ander voorbeeld is de installatie van een eigen klimmuur, waar kandidaat-monteurs van zonnepanelen door Z-Staffing worden getest op hoogtevrees. “We gaan dus geen enkele uitdaging uit de weg,” besluit Marc Braeckmans. “Vanuit onze 3 kantoren aan de Bataviastraat 1-5, stomen we dagdagelijks arbeiders, bedienden én huishoudhulpen (met dienstencheques) klaar voor hun passende job!

Good work, great job !

Uitzendkrachten waarop u kunt rekenen VG 1028/BU - Erk.nr. 02135

PROJECTMATIG

foto

Z-Staffing uitzendkantoor Bataviastraat 1 - 2000 Antwerpen Tel. : 03/541 42 41 antwerpen@z-staffing.org Z-Office Antwerpen (voor bedienden en kader) Bataviastraat 5 - 2000 Antwerpen Tel. : 03/205 11 22 office.antwerpen@z-staffing.org Z-Staffing dienstencheques Bataviastraat 1 - 2000 Antwerpen Tel. : 03/541 42 41 dienstencheques@z-staffing.org

MEMBER OF THE Z-GROUP

Antwerp INOUT 100x290.indd 1

17/02/11 14:23


BOEKEN

Cora Frowijn Nathalie Vet Een kijkje achter de tralies... Zware criminelen vertellen openhartig over de achtergrond van hun daad. In dertig verhalen zijn doodslag, poging tot moord, ontvoering, drugsmokkel of het lidmaatschap van criminele organisaties slechts het vertrekpunt. Anders dan in reguliere misdaadboeken staat niet alleen het delict, maar ook de lange weg er naar toe centraal. Van de wieg tot aan de cel krijgen we inzicht in ontspoorde levens en verkeerde keuzes met grote gevolgen. Cora Frowijn en Nathalie Vet zijn sinds de jaren 90 werkzaam in het justitiële werkveld en hebben op verschillende differentiatie afdelingen ervaring opgedaan. Zij interviewden dertig gedetineerden in een zeer beperkt beveiligde inrichting, waar de mannen binnen een re-integratietraject hun laatste strafrestant doorbrengen.

EMPTY HOME

te verkrijgen bij boekhandel

Wij ontruimen de meeste panden in één werkdag. Indien dringend, ook op zaterdag. Desgewenst kunnen wij de woning bezemschoon afleveren, en kunnen we vloerbedekking, gordijnrails, gordijnen e.d. verwijderen. Wij kunnen het pand ook schoonmaken. Wij verzorgen tevens ook kleine reparatie- en sloopwerken (koterijen, schuurtjes, muurtjes...), na de ontruiming van de inboedel. Wij ruimen ALLES op, zoals overeengekomen in het contract. Wij maken op voorhand een GRATIS prijsofferte met een duidelijke beschrijving en afspraken, zodat er geen misverstanden ontstaan. Wij werken discreet en geven u een factuur welke u kan voorleggen aan de notaris, familie, curator...

49 IN

www.henriettefaas@uitgeverijdebrouwerij.nl


ECOLOGISCH EN GEZOND

(VER)BOUWEN IN DE STAD ?

Ecologisch bouwen of verbouwen doe je niet altijd in een groene omgeving of in de randgemeenten. Ook in de stad bij nieuwbouw of renovaties kan je wel degelijk bio-ecologische materialen gebruiken die rekening houden met onze leefomgeving, het milieu en met hun invloed op ons lichaam en ons woonklimaat. Bio-ecologie gaat immers verder dan milieu alleen. Het gedachtengoed en de bio-ecologische bouwpraktijk benadert bouwen en wonen vanuit een ‘geintegreerde’ visie. Dat wil zeggen dat we rekening houden met zo veel mogelijk aspecten die met bouwen en wonen te maken hebben. Duurzaam bouwen is immers meer dan alleen maar recyclage van materialen, energiezuinig bouwen of zonnepanelen plaatsen. Er zijn vier aspecten die onze aandacht verdienen. We bekijken ze samen zowel vanuit een milieu- als vanuit een gezondheidsstandpunt. Vandaar ook de term ‘bio’’ecologisch’ : met zo weinig mogelijk schadelijke effecten op de kwaliteit van onze gezondheid en van het milieu. Eén van die pijlers is bijvoorbeeld dat we nuttig omspringen met ruimtegebruik. Steden zijn om te wonen en werken, en het gaat niet op zomaar overal op de schaarse plekken groen ‘ecologisch’ te gaan bouwen. Het is net het invullen van de voorziene ruimte , lees bevolkt gebied, in het bijzonder in de stadse omgeving.

IN

50

De tweede pijler van bio-ecologie is energie, en dan vooral het besparen ervan door plaatsing van isolatie bijvoorbeeld en door het stimuleren van alternatieve hernieuwbare energiebronnen. De overheid heeft hier de laatste jaren dan ook sterk in geinvesteerd met de subsidies voor zonnepanelen en voor het plaatsen van dakisolatie. Noteer ondertussen gerust dat ook alle bio-ecologische isolatieproducten voor 100% en zelfs méér gesubsidieerd worden.

Bio-ecologisch bouwen met ecomat-erialen Zo geeft de stad Antwerpen bovenop de subsidies voor het plaatsen van isolatie nog eens 2€/m2 extra als je kiest voor ecomat-erialen! Ze geeft nog eens 6€/m2 bovenop als je deze laat plaatsen door een geregistreerde aannemer! Heb je moeite om een aannemer te vinden die iets van ecologisch bouwen kent, stuur dan een mail naar info@ecologischbouwen.be. Zuinig omspringen met water is een derde aspect. Groendaken zijn niet alleen geweldig om over uit te kijken vanuit je appartement bij de buren, maar zorgen vooral voor een goede waterhuishouding : regenwater wordt opgevangen en gaat zachtjes verdampen. Zo wordt het rioolnet ontlast en het opgevangen water doet het groen in de stad bloeien. Daarom verplichtte het stadsbestuur onlangs bij alle nieuwbouw projecten de platte daken standaard uit te rusten met een (extensief) groendak. Check www.ecoverbo.be voor meer info rond groendaken en www.antwerpen. be voor alle extra stadssubsidies rond isoleren en groendaken.

DE VIERDE PIJLER : MATERIAALGEBRUIK Bouwmaterialen hebben niet alleen een impact op het milieu, ze kunnen je gezondheid ook intens beinvloeden. We weten allemaal intussen wat de invloed is van Vluchtige Organische Stoffen, maar zijn we wel bewust van andere giftige stoffen die we in huis halen en waarin we het grootste gedeelte van de dag doorbrengen? Standaard plaatmateriaal, gips en isolatiematerialen kunnen vol zitten met die dingen die je eigenlijk echt niet in huis wil. Voor de meeste zowel banale als ingenieuze chemische grondstoffen bestaat wel een ecologisch verantwoord alternatief. De ecomat-erialen zijn meestal gemaakt van hergroeibare grondstoffen, komen dus uit

de land-of bosbouw, liefst zo dicht mogelijk bij de afzetmarkt. Bovendien hebben ze een goede milieubalans en weinig of geen schadelijke gevolgen voor de menselijke gezondheid. De markt staat natuurlijk niet stil en springt zoals vele sectoren ‘op de groene golf’. Zo vermengt men hergroeibare grondstoffen met chemische onder het motto van recyclage of als ‘groen en ecologisch’ product. Dit doorbreekt de natuurlijke cirkel van nemen en geven aan de natuur en vergroot enkel de afvalhoop. Ecomat-erialen daarentegen blijven zo dicht mogelijk bij de essentie en rekenen op de natuurlijke eigenschappen van de hergroeibare grondstoffen om ecologisch én technisch een grotere meerwaarde aan uw woning en leefklimaat te schenken dan ‘klassieke’ materialen. Eén van de belangrijkste eigenschappen van de ecomat-erialen is hun vochtregulatiecapaciteit. Kies dus bewust je dakisolatie, het plaatmateriaal van je maatkasten en de verf voor de kinderkamer. Kies materialen die de vochthuishouding in je woning ongemerkt reguleren, die het risico op bouwschade en schimmels onmogelijk maken en die allergieën en kankers vermijden. Tegelijkertijd pleeg je geen roofbouw op wat de natuur ons te bieden heeft en beperk je je ecologische voetafdruk tot een minimum. De grootste vervuilers van ons milieu zijn niet te vergeten al onze bouwwerken. Kies dus bewust voor mens en milieu, bio-ecologie! Er is meer mogelijk dan je denkt. Breng gerust een bezoek aan onze toonzaal te Sint AntoniusZoersel. Wij nodigen u uit om de materialen te komen voelen, ruiken en te ontdekken. Tekst: Reinoud de pooter


ECOLOGISCH EN GEZOND (VER)BOUWEN IN DE STAD ?

Eén van die pijlers is bijvoorbeeld dat we nuttig omspringen met ruimtegebruik. Steden zijn om te wonen en werken, en het gaat niet op zomaar overal op de schaarse plekken groen ‘ecologisch’ te gaan bouwen. Het is net het invullen van de voorziene ruimte , lees bevolkt gebied, in het bijzonder in de stadse omgeving. De tweede pijler van bio-ecologie is energie, en dan vooral het besparen ervan door plaatsing van isolatie bijvoorbeeld en door het stimuleren van alternatieve hernieuwbare energiebronnen. De overheid heeft hier de laatste jaren dan ook sterk in geinvesteerd met de subsidies voor zonnepanelen en voor het plaatsen van dakisolatie. Noteer ondertussen gerust dat ook alle bio-ecologische isolatieproducten voor 100% en zelfs méér gesubsidieerd worden. Zo geeft de stad Antwerpen bovenop de subsidies voor het plaatsen van isolatie nog eens 2€/m2 extra als je kiest voor ecomat-erialen! Ze geeft nog eens 6€/m2 bovenop als je deze laat plaatsen door een geregistreerde aannemer! Heb je moeite om een aannemer te vinden die iets van ecologisch bouwen kent, stuur dan een mail naar info@ecologischbouwen.be.

DAGELIJKS VERSE VIS

De Schelp

De schelp.dzm bvba - Oude Leeuwenrui 56 2000 Antwerpen - Tel: 03/231 14 17 Zuinig omspringen met water is een derde aspect. info@deschelp.be Groendaken zijn niet alleen geweldig om over uit te kijken vanuit je appartement bij de buren, maar zorgen vooral voor een goede waterhuishouding : regenwater wordt opgevangen en gaat zachtjes verdampen. Zo wordt het rioolnet ontlast en het opgevangen water doet het groen in

Daarom verplichtte het stadsbestuur onlangs bij alle nieuwbo projecten de platte daken standaard uit te rusten met een (extens groendak. Check www.ecoverbo.be voor meer info rond groendak en www.antwerpen.be voor alle extra stadssubsidies rond isoleren groendaken. DE VIERDE PIJLER : MATERIAALGEBRUIK

Bouwmaterialen hebben niet alleen een impact op het milieu, kunnen je gezondheid ook intens beinvloeden. We weten allem intussen wat de invloed is van Vluchtige Organische Stoffen, m zijn we wel bewust van andere giftige stoffen die we in huis halen waarin we het grootste gedeelte van de dag doorbrengen? Standa plaatmateriaal, gips en isolatiematerialen kunnen vol zitten met dingen die je eigenlijk echt niet in huis wil.

Voor de meeste zowel banale als ingenieuze chemische grondstof bestaat wel een ecologisch verantwoord alternatief. De ecom erialen zijn meestal gemaakt van hergroeibare grondstoffen, kom dus uit de land-of bosbouw, liefst zo dicht mogelijk bij Alles voor ze uween huisdieren afzetmarkt. Bovendien hebben goede milieubalans en wei of geen schadelijke gevolgen voor de menselijke gezondheid.

De Ark Antwerpen

De markt staat natuurlijk niet stil en springt zoals vele sectoren de groeneSint-Jansplein golf’. Zo vermengt hergroeibare grondstoffen m 32men – 2060 Antwerpen chemische onder het motto van recyclage of als ‘groen en ecologis Tel: product. Dit doorbreekt de03/233.85.24 natuurlijke cirkel van nemen en geven a de natuur Open: en vergroot enkel afvalhoop. ma t/m de zat 9h30 tot 18h00 Ecomat-erialen daarentegen blijven zo dicht mogelijk bij de essen en rekenen op de natuurlijke eigenschappen van de hergroeib grondstoffen om ecologisch technisch een grotere meerwaa De Arkén Wijnegem aan uw woning en leefklimaat te schenken dan ‘klassieke’ materiale

Wijnegem shopping center Eén van de belangrijkste van de ecomat-erialen is h Tel;eigenschappen 03/354.54.06 vochtregulatiecapaciteit. Kies dus bewust je dakisolatie, Open: t/m zat 10h00 to 20h00 plaatmateriaal vanma je maatkasten en de verf voor de kinderkam Kies materialen die de vochthuishouding in je woning ongeme vrijd tot 21h00 reguleren, die het risico op bouwschade en schimmels onmoge maken en die allergieën en kankers vermijden.

Hondenkapsalon Woufie te de Wijnegem Tegelijkertijd pleeg je geen roofbouw op wat natuur ons te bied heeft en beperk je je ecologische voetafdruk tot een minimum. grootste vervuilers van ons milieu zijn niet te vergeten al on e-mail: info@de-ark.be bouwwerken. Kies dus bewust voor mens en milieu, bio-ecologie! is meer mogelijk dan je denkt. Breng gerust een bezoek aan on Web: www.de-ark.be toonzaal te Sint Antonius-Zoersel. Wij nodigen u uit 51 om materialen te komen voelen, ruiken en te ontdekken. IN

Bio-ecologie gaat immers verder dan milieu alleen. Het gedachtengoed en de bio-ecologische bouwpraktijk benadert bouwen en wonen vanuit een ‘geintegreerde’ visie. Dat wil zeggen dat we rekening houden met zo veel mogelijk aspecten die met bouwen en wonen te maken hebben. Duurzaam bouwen is immers meer dan alleen maar recyclage van materialen, energiezuinig bouwen of zonnepanelen plaatsen. Er zijn vier aspecten die onze aandacht verdienen. We bekijken ze samen zowel vanuit een milieu- als vanuit een gezondheidsstandpunt. Vandaar ook de term 'bio''ecologisch' : met zo weinig mogelijk schadelijke effecten op de kwaliteit van onze gezondheid en van het milieu.

Bio-ecologisch bouwen met ecomat-erialen

Ecologisch bouwen of verbouwen doe je niet altijd in een groene omgeving of in de randgemeenten. Ook in de stad bij nieuwbouw of renovaties kan je wel degelijk bioecologische materialen gebruiken die rekening houden met onze leefomgeving, het milieu en met hun invloed op ons lichaam en ons woonklimaat.

www.ecomat


Aan de Rijnkaai, net voor de bocht van de Schelde, vertrokken tussen 1873 en 1934 de passagiersschepen van Red Star Line met bestemming New York. Het vertrek van de indrukwekkende oceaanstomers zorgde telkens voor een volkstoeloop. Op de Rijnkaai en in de omliggende Montevideowijk was het een komen en gaan van mensen. Ook vandaag herinneren de Red Star Line-magazijnen ons aan die geschiedenis. Het is op die historische plek dat in 2012 opent het nieuwe Red Star Line Museum opent. Daarmee wordt een voorlopig einde gebreid aan de culturele as die de historische binnenstad verbindt met het Eilandje en vertrekt van het FelixArchief langs

het MAS / Museum aan de Stroom, het Ballet van Vlaanderen en deFilharmonie tot aan het Red Star Line Museum. In dat nieuwe Red Star Line Museum worden de verhalen verteld van meer dan twee miljoen Europeanen die meereisden met de Red Star Line om in Amerika hun geluk te zoeken. Je treedt er letterlijk in de voetsporen van de migranten voor wie Antwerpen de laatste stop op het Europese vasteland was. Vaak hadden ze al een hele reis achter de rug, want Red Star Line rekruteerde tot ver in OostEuropa passagiers. Voor hun inscheping stroomden de migranten ertoe. Wie derde klasse reisde werd in de

Red Star Line Museum open in 2012 IN

52

gebouwen onderworpen aan een medische controle. Nadien startte hun overtocht naar de Nieuwe Wereld. Als bezoeker maak je kennis met de reizigers en zal je samen met hen de reis kunnen herbeleven. Het historische verhaal van de Red Star Line en haar passagiers zal kaderen in een eigentijds en universeel verhaal over migratie en menselijke mobiliteit. De reizende en migrerende mens heeft de wereld en Antwerpen gemaakt tot wat ze nu zijn en tot wat ze zullen worden. Ook hedendaagse migratieverhalen krijgen in het museum een plek als cultureel erfgoed van de stad Antwerpen.


Sint Aldegondiskaai 56-58 2000 Antwerpen - Het Eilandje w w w. h e t d u v e l s g e n o t . b e Reservaties:

tel: 03/485.59.55

info@hetduvelsgenot.be

gratis Liefmans met cava

bij afgifte van deze bon tijdens uw lunch of diner, min 2 pers. max 4 pers. per bon.

53 IN

aperitief maison


THE BASLe BLUE HEAVEN Een begrip in Encart Western 2:Mise en page 1

15/09/08

15:20

Page 1

POUR TOUTES TRANSACTIONS DE CHANGE, Faites confiance à

GOFFIN Change

8 rue de la Houssière 7000 Mons 065.23.58.96 du lundi au vendredi de 9h30à18h Le samedi de 9h30à 16h.

Antwerpen!

Bijna 100 jaar wisselagent op het Falconplein! Encart Western 2:Mise en page 1

Wij gebruiken topmerken als GUINOT voor het beautysalon en Australian Gold voor de zonnebank

Ergoline ZONNEBANKEN

15/09/08

15:20

Page 1

Nog steeds het kantoor voor het POUR TOUTES TRANSACTIONS DEwisselen CHANGE, van uw vreemde valuta Faites confiance à GOFFIN Change(korte levertijd, ook voor exotische 8 rue de la Houssière 7000 Mons munten) en de aan en verkoop van 065.23.58.96 gouden munten en staven. du lundi au vendredi de 9h30à18h Le samedi de 9h30à 16h.

OPENINGSUREN ZONNEBANK:

SUN NAILS BEAUTY

Ontharingen Manicure Pedicure Gelaatsverzorging Lichaamsmassage

ma-vrij: 08.30-22.00 za: 10.00-22.00 zon: 10.00-20.00 feestdagen gesloten OPENINGSUREN schoonheidsinstituut op afspraak tel: 03.293.58.70 gsm: 0486/22.30.40

Tevens zijn wij agent van Western Union voor het wereldwijd verzenden en ontvangen van geld.

Betaling is mogelijk via cash, bancontact of credit-card.

Basle staat garant voor een goede en snelle service door een enthousiast en professioneel team!

Falconplein 1 2000 Antwerpen Tel: +32 (0)3 233 01 06 OPENINGSUREN maandag tot vrijdag 9.00u - 18.00u zaterdag 9.00 - 16.30u


heeft icatiebureau Als commun eld. er w de op ine een blik ar bm Su w Yello Logisch dus dat we de wereld ook letterlijk bij ons binnenlaten.

Voel je dus vrij om bij ons onder te duiken, op internet te surfen, in kranten en magazines te grasduinen, te vergaderen of wat dan ook . Spreek ons gerust aan, vraag naar het wifipaswoord of de verse artisanale lekkernijen.

pireer.

Kies uit een van de twee luxekamers, neem een verkwikkende regendouche of relax in het gigantische ligbad.

Plof ‘s avonds neer in een com fortabel Auping-bed met keuze uit verschill ende hoofdkussens. Doe je bij het kriek en van de dag te goed aan een delicieus ontbijt op je kame r of in de onderliggend e Creative Coffee Bar.

55 Yellow Submarine Communication Agency - Creative Coffee Bar - Bed & Breakfast | Falconplein 51, 2000 antwerpen | belgium T 03 294 87 84 | live@yellowsubmarine.be | www.yellowsubmarine.be

IN

Ontspa

eĂŤer en ins n, informeer, cr

Ontdek ook de Bed&Breakfast. Yellow Submarine


E? E S AN P M I H C n

Wa t is

ee

kids

Chimpansees (Pan) zijn een geslacht van de mensachtigen (Hominidae). Er zijn slechts twee soorten: de chimpansee (Pan troglodytes) en de bonobo (Pan paniscus), soms ook dwergchimpansee genaamd. De twee soorten splitsten zich waarschijnlijk zo’n 2,5 miljoen jaar geleden. De twee soorten worden gescheiden door Kongo. Vroeger werd de Bonobo wel als ondersoort van de chimpansee gezien. De West-Afrikaanse chimpansee (Pan troglodytes verus), een ondersoort van de chimpansee, wordt door sommigen ook als een aparte soort beschouwd. Pan wordt soms tot hetzelfde geslacht als Homo gerekend.

Na zes maanden hijst het jong zich overeind voor de eerste stapjes, het is nu zo groot dat het niet meer lekker onder moeders buik kan hangen, het wordt tijd voor een verhuizing naar haar rug.

Een pasgeboren chimpansee weegt ongeveer twee kilo. Zijn lijfje is bedekt met gitzwart haar, op het rimpelige bleekroze gezichtje na. De moeder moet het hulpeloze jong helpen haar tepel te vinden. Na een paar dagen heeft het jong al een ijzeren greep ontwikkeld: Het klemt zich met handen en voeten vast aan de vacht van de moeder. Als ze loopt, hangt het jong onder haar buik. De krachtige emotionele band tussen moeder en kind blijft lang na de eerste levensjaren bestaan.Zelfs volwassen chimpansees jammeren als ze hun moeder niet kunnen vinden.

Chimpansees zijn wel acht uur per dag bezig met voedsel te zoeken. Dit gebeurt meestal in de ochtend en vroege namiddag.

Een chimpansee loopt vooral rechtop , omdat hij meestal een hand nodig heeft om iets te dragen of te gooien.

’s Avonds slapen chimpansees alleen of samen met hun jong. Moeder beschermt haar jong tot het een jaar of acht is. Dan is het jong oud genoeg om voor zichzelf te gaan zorgen. In hun nest slapen ze vervolgens de hele nacht. Chimpansees vervangen bijna iedere avond hun nest van bladeren. Op die manier zijn ze ervan verzekerd dat er geen beesten zoals luizen in gaan zitten.

IN

56


KLEURPLAAT

APENSTREKEN Hoog in de bomen van oerwoud of bos Spring ‘k door de takken, zo snel als een vos Zo hoog als een arend die haar vleugels wijd sprijd Zo maf als een clown die de mensen verblijd Zo spring ik rond naar mijn wil en mijn weg Als je me niet ziet dan heb je pech.

IN

57


T.M.

Fashion portraits

Classical & contemporary portraiture, make-over beauty sessions, model portfolio’s, charming child studies & family groups. A professional service awaits you at our fully equipped modern studio in the heart of fashionable Antwerp. Friendly photographers & stylists ready to prepare you for your close-up.

T.M.

Fashion portraits

eauty the art of b L a n g e K o e p o o r t s t r a a t 6 5 A n t w e r p . B e l g i u m 2 0 0 0 T: + 3 2 4 7 7 3 4 8 4 0 6 o p e n Tu e s d a y - S u n d a y 1 1 . 0 0 - 1 8 . 0 0 w w w. t m f a s h i o n p o r t r a i t s . w e b s . c o m E : t m f a s h i o n p o r t r a i t s @ g m a i l . c o m

IN

58


IN

59


THE NEW Elke ochtend open ik om 08.15 met veel plezier mijn deuren om mijn klanten te ontvangen. Zoals jullie wel weten zijn wij een familiezaak. Nathalie, Patti en ik doen er alles om je een leuke tijd te bezorgen.

Al vijf jaar ambiance Onze ambiance komt tot stand door de fantastische klanten die graag een hapje en een drankje nuttigen en naar de feestjes komen met live muziek. Elk feestje heeft om de vijf weken een ander thema: disco, pyjama-avond, terug naar school, jungle party... Wil je graag meer weten over onze feestjes, stuur gerust een mailtje. Wij beantwoorden uw vragen zo snel mogelijk. Waarom moet je bij ons binnen springen? Het is een ‘kroegje’ met een warme familiale sfeer waar je veel sociale contacten legt, tot rust komt en veel plezier beleeft. Bij deze willen we iedereen bedanken voor de vijf mooie jaren. We hopen in de toekomst nog veel plezier met jullie te maken. BEDANKT! Jenny

Van Schoonbekeplein 19 2000 Antwerpen

IN

60 E-mail: patti_depage@hotmail.com

Tel.: Jenny: 0498 546 902 Patti: 0486 924 589

SQUARE

Profile for TJ Heimst

ANTWERP NONAME MAGAZINE editie 1  

Antwerp Noname Magazine is een volledig ander concept dan alle andere gratis magazines. Het is interessant leuk om te lezen, met exclusieve...

ANTWERP NONAME MAGAZINE editie 1  

Antwerp Noname Magazine is een volledig ander concept dan alle andere gratis magazines. Het is interessant leuk om te lezen, met exclusieve...

Profile for tjheimst
Advertisement