Page 1

Broj: 22

Zagreb, lipanj, 2017.

Upravna škola Zagreb

* tipka * Tema broja: Zdrava prehrana U ovom broju: Sportski us-

6

Rapperi iz

16

Natjecanje iz govorništva

34

Papirima nitko ne može

35

Hrana za mo-

40

Brza hrana

42

Utjecaj klimatskih promjena na život u slivu rijeke Save

46

Državno natjecanje u zanimanju Poslovni tajnik/

54

Državna smo- 56 tra


TIPKA

Tko se „skriva“ iza školskog časopisa „Tipka“? Urednici: Vlatka Guberina, prof., Andrea Muženić-Vidak, prof., Dean Sarapa, prof. Grafičko oblikovanje: Andrea Muženić-Vidak, prof.

Novinari:Laur a Badrov (1.d), Ana Balen (4.a), Dolores Bartolić (1.d), Mia Bartulović (3.b), Tana Bertić (1.e), Laura Bucina (1.e), Ivona Črnjak (4.e),Drita Fetai (1.f), Medina Garibović (4.f),Marija Gečević (1.e), Hana Hanžek (2.c), Gabrijela Ivanko (4.e),Josipa Jelušić (1.d), Olja Jerosimić, prof., Franciska Jukić (1.d), Dora Kamenčić (1.d),Andrea Kovačević, prof., Sandra

Kujundžić (1.e), Marta Ladan (1.d), Lucia Lobor (1.d), Andrea Malek (3.a), Bojana Mić, prof., Matea Milišić (1.d), Andrea Muženić-Vidak, prof., Ondina Mesar, prof., Višnja Rossi Perkov, prof., Lea Petek (3.c), Marica Piršlin, prof., Roko Primorac (3.c), Suzana Ven Rakić, Petra Reh (2.c), prof., Nikolina Stipić (1.d), Celestina Škeljo, prof, Kristina Vinceković (4.a)

Hvala svim učenicima i profesorima! Posebne zanimljivosti: U ovom broju osim o zdravoj prehrani i namirnicama za mozak, saznajte i neke trikove za privlačenje potrošača koje koriste restorani brze hrane. Upoznajte učenike koji su ove školske godine pobjeđivali na različitim natjecanjima i natječajima. Uđite u kožu prvaša koji nam govore o svojim prvim dojmovima u Upravnoj školi Zagreb. Pogledajte galeriju fotografija s Dana obrnutih uloga. Pročitajte gdje su bile ravnateljica, pedagoginja i profesorice u sklopu Erasmus+ projekta.

Stranica 2

Ovim putem zahvaljujemo svim učenicima i nastavnicima koji su uložili trud i vrijeme kako bi ovaj broj našeg dugogodišnjeg školskog lista poprimio ovaj oblik!


Broj: 22

U ovom broju pročitajte: U ovom broju: Dolazak prvašića

5

Sportski uspjesi učenika Upravne škole Zagreb

6-13

Rapperi iz Upravne oduševili Vintage

16-19

Dan s knjigom u ruci

22-23

Dramska skupina

20

Daktilografski uspjesi

24-25

Humanitarna akcija i timski rad

26-27

Debatni klub

30-31

Predsjednički izbori u Upravnoj školi Zagreb

32-33

Natjecanje iz govorništva

34

Papirima nitko ne može pobjeći!

35

Dan obrnutih uloga

36-39

Hrana za mozak

40

Život jedne vegetarijanke

41

Brza hrana

42-43

Zašto se šminkamo za školu?

44-45

Utjecaj klimatskih promjena na život u slivu rijeke Save

46-51

Posjet Zagrebačkoj banci i HNB-u

52-53

Državno natjecanje u zanimanju Poslovni tajnik/ca i Državna smotra upravnih referenata

56-57

Državna smotra simuliranih suđenja u području Građanskog odgoja i obrazovanja

58-61

Dojdi osmaš

62-63

Erasmus+

64-65

Stranica 3


TIPKA

Zaziv duha Svetoga

Za učenike prvih razreda ovo je jedno novo i predivno iskustvo koje bi svakako htjeli ponoviti, a ostali srednjoškolci će u iščekivanju dočekati sljedeće misno slavlje zaziva Duha Svetoga.

Upravna škola Zagreb 15. rujna 2016. godine prisustvovala je misnom slavlju za srednjoškolce, profesore i ostale djelatnike škole te je time blagoslovljen početak nove školske godine. Učenici su sudjelovali u liturgiji riječi i pjevanju te su uz pomoć ostalih vjernika na euharistiji zazvali Duha Svetoga i primili blagoslov. Okupilo se oko 150 polaznika u zazivu Duha Svetoga kojeg naša škola organizira već tri godine. Svima je pružena mogućnost pristupanja sakramentu svete ispovijedi.

Stranica 4

U razgovoru s profesoricom Matildom Budimir, magistricom pedagogije i katehetike, zaslužnoj za organizaciju ovog misnog slavlja otkrivamo njezine dojmove.

Za profesoricu Budimir ovo misno slavlje predstavlja „pozitivan dojam u kojemu učenici pokazuju volju i zajedništvo učenika i profesora“. Osim toga, navodi da ju „potiču učenici i njihova želja da se organizira zaziv Duha Svetoga“. Ana Balen, 4.a


Broj: 22

Dolazak prvašića Dana 5.9. započela je naša avantura dolaska u novu sredinu u kojoj nam je sve nepoznato i novo. Došli smo u srednju školu. Opet smo prvašići i ponovno nas hvata strah. Bojali smo se da se nećemo uklopiti i pronaći novo društvo. No, kada smo došli započelo je upoznavanje. Dobili smo razrednicu koja je divna i dobra osoba. Odmah u početku počela je sa svojim šalama koje su nas povezale i brže upoznale. Poslala je papiriće po razredu i dala nam pet minuta da svatko od nas napiše nešto o sebi. Zvonilo je za kraj prvog sata i samo smo oko sebe čuli pitanja: „Kako se zoveš?, Jesi li ti...?“. Počeo je drugi sat i krenula je dosada. Profesorica je počela pričati o pravilima ponašanja u školi što je i svaki drugi profesor činio na svom prvome satu. Prvih tjedan dana bilo nam je jako teško zapamtiti imena prijatelja iz razreda isto kao i imena novih profesora kojih nas je bilo jako strah zato što nismo znali kako se trebamo po-

Stranica 5

našati. Najviše nas je bilo strah novih strukovnih predmeta kao što su UDIP i KDKT. Isprva nismo niti znali što znači KDKT, dok nam prof. Andrea MuženićVidak nije objasnila. Na početku smo se bojali tog predmeta i nismo bili sigurni hoćemo li imati dobru ocjenu iz njega, ali sada znamo da je to bio samo početni strah i da bez problema svladavamo svaki zahvat na tipkovnici. Sadržaj drugih predmeta donekle nam je poznat jer je uglavnom ponavljanje gradiva osnovne škole. Dojmovi drugih prvašića o novoj školi su slični našima. Imali su iste strahove kao i mi, ali bili su sretni jer su upisali željenu školu, kvalitetnu strukovnu školu poslije koje imamo budućnost i nakon koje planiramo nastaviti daljnje obrazovanje. Iako smo na početku naše avanture, vjerujemo da će ova početna iskustva još neko vrijeme potrajati. Franciska Jukić, Laura Badrov, Marta Ladan i Josipa Jelušić, 1.d.

http://radio.hrt.hr/radio-rijeka/clanak/upomoc-prvasic-u-kuci-sto-treba-znati-prije-skole/136326/


TIPKA

Sportsko-rekreacijski dan Dana 21. rujna 2016. godine bio je sunčan dan kojeg su učenici i profesori Upravne škole Zagreb odlučili obilježiti kao Sportski dan na Jarunu. Dan je započeo okupljanjem svih sudionika u 9:00 sati nakon čega je bilo potrebno raspodijeliti se u ogovarajuće grupe. Učenici i profesori na izbor su dobili 8 sportova od kojih su mogli izabrati onaj koji im se najviše svidio; košarka, nogomet, badminton, graničar, odbojka, veslanje, jogging i vožnju biciklom/na rolama. Nakon održanih utakmica, istrčanih i izvoženih krugova oko Jaruna i proveslanih pravaca, bilo je vrijeme za okupljanje svih sudionika na odbojkaškom terenu kako bi bodrili profesore i pobjednički razred u finalnoj utakmici. Svake godine razred koji pobijedi sve ostale, dobiva priliku zaigrati protiv profesora. Ove je godine tu čast osvojio 2.B razred. Borili su se protiv profesorske ekipe koju su činili: Martin Blažić, Višnja Rossi Perkov, Dean Sarapa, Viktor Grantverger, Suzana Ven Rakić i Matilda Budimir. Na kraju dana pobjedu su odnijeli profesori, no unatoč tome u srcima učenika nije bilo tuge već ponos na činjenicu da su dogurali do velikog finala i dali sve od sebe. Sportski dan 2016. godine će i profesori i učenici pamtiti kao dan pun veselja, smijeha, timskog rada, sportskog duha i zabave. Višnja Rossi Perkov, prof.

Stranica 6


Broj: 22

Stranica 7


TIPKA

Sportsko-rekreacijski dan

Stranica 8


Broj: 22

Nakon napete utakmice profesora i učenika u odbojci, intervjuirali smo profesoricu tjelesne i zdravstvene kulture Višnju Rossi Perkov. Kada ste došli na dogovoreno odredište? U 9 po dogovorenom. Jeste li imali tremu prije utakmice? Sportski dan organiziram već 5 godina tako da sam već navikla. Mislite li da je Vaša utakmica bila napeta? Mislim da je ove godine bila najbolja. Što bi rekli za tim učenika? Bili su jako dobri, a drugi razredi su me jako iznenadili, nikad nisam imala tako dobar drugi razred, uvijek su to bili četvrti. Bili su odlični i cure i dečki. Je li Vam bio izazov pobijediti učenički tim? Je bio je i jako je lijepo bilo igrati, djeca su stvarno bila pristojna i odradili su to super, a i profesori su bili super. Veselite li se sljedećem sportskom danu? Naravno, uvijek! Možete li reći neku poruku za sve učenike koji su sudjelovali na sportskom danu? Svaka čast svima koji su sudjelovali, žao mi je što nema više nagrada, no druge godine će biti čak i toga! Petra Reh, Hana Hanžek, 2.C

Stranica 9


TIPKA

Sportsko-rekreacijski dan

Stranica 10


Broj: 22

Stranica 11


TIPKA

Atletika—Prvenstvo grada Zagreba za srednje škole Dana 29. rujna 2016. godine, s početkom u 15 sati, održano je natjecanje iz atletike – Prvenstvo grada Zagreba za srednje škole. Natjecanje je održano na atletskom stadionu ŠRC-a „Mladost“. Na natjecanju je sudjelovala i naša škola – Upravna škola Zagreb. U natjecanju je sudjelovalo 25 ekipa srednjih škola Grada Zagreba. Upravna škola Zagreb zauzela je 5. mjesto.

Na natjecanju su sudjelovale i predstavljale našu školu: Dora Filipović iz 4.a razreda (trčala je 100 m i osvojila 1. mjesto), Ariana Baronica iz 3.b razreda (trčala je 400 m i osvojila 3. mjesto), Magdalena Borić iz 4.d razreda (skakala je skok u dalj te osvojila 5. mjesto), Anamarija Maglov iz 2.c razreda (bacala je kuglu i osvojila 6. mjesto), Kristina Vinceković iz 4.a razreda (trčala je 800 m), Helena Haluža (trčala je 1500 m) i Nikolina Macan iz 4.d razreda (skakala je skok u vis). Također, učenice Upravne škole Zagreb su u sastavu Borić, Baronica, Filipović i Maglov trčale štafetu 100, 200, 300, i 400 metara te su osvojile fantastično 1. mjesto. Djevojke koje su sudjelovale su zadovoljne rezultatima natjecanja jer smatraju da su odradile bolji posao nego prošle godine. Nadaju se da će sljedeće godine biti još bolje. Svim djevojkama čestitamo na sudjelovanju i ostvarenim rezultatima. Želimo im puno uspjeha i idućih godina. Mia Batulović, 3.b

Stranica 12


Broj: 22

Županijsko natjecanje u odbojci U subotu 22. listopada 2016. godine je održano natjecanje u odbojci 1. razina, na kojemu su naše djevojke dominirale na terenu 1. gimnazije. Sa uvjerljivom pobjedom od 2:0 u setovima protiv Poštanske i Mlinarske škole osigurale su prolaz u 2.krug natjecanja. Jako lijepa igra, motiviranost i srčanost naših odbojkašica, kao i pjesma „Ide serva, ide serva...“ (servis), obilježile su ovo natjecanje. Sastav ekipe: Lukrecija Mesarić 1 E, Viktorija Vlahek 1E, Mia Petrovčić 1C, Tea Cvetko (kapetan ekipe) 2B, Anatea Brezniščak 2B, Laura Čović 3B, Nikolina Majić 3B, Ana Matić 3E, Laura Gerić 3E i Patricija Marić 3E. Višnja Rossi Perkov, prof.

Stranica 13


TIPKA

Europski dan jezika Europski dan jezika u Upravnoj školi Zagreb obilježen je 26. rujna 2016. godine. Ovogodišnja tema bila je glazba.

Stranica 14


Broj: 22

Stranica 15


TIPKA

„Rapperi iz Upravne“ oduševili Vintage Učenici Upravne škole Zagreb su osvojili prvo mjesto u kategoriji srednjih škola - talijanski jezik na višejezičnom rap natjecanju u organizaciji Europske komisije. Svojim rimama i nastupom oduševili su kako žiri, tako i publiku na koncertu u Vintage Industrial baru, 27. rujna 2016. Čestitamo našim rapperima: Ivan Kujundžić, Barbara Sever, Lea Jagatić, Zvonimir Smiljanić, Luka Štefanac i Sven Leo Uremović! Olja Jerosimić, prof.

Stranica 16


Broj: 22

Intervju s prof. Dunjom Suton

Kako ste došli na ideju repanja na talijanskom? „Dobili smo mail da se ove godine ponovno organizira natjecanje organizacije Europske komisije koja organizira rap natjecanja za učenike na različitim jezicima. Ove godine su bili: njemački, engleski i talijanski jezik i rekli smo „ pa zašto ne?, Idemo probati, nemamo što izgubiti“. Je li Upravna škola svake godine sudjelovala na natjecanju ili je ovo prvi put? „Ne, ovo je bio prvi put i „čista srida“. Koliko dugo i je li bilo teško raditi na izvedbi? „Nismo jako dugo jer je rok bio oko 10 dana. Najveći problem bio je to što smo grupu, koja je maksimalno mogla imati 6 učenika, sastavili od učenika iz različitih razreda i generacija, pa je to bio najveći organizacijski problem. Učenici su iz različitih smjena pa smo djelomično prof. Jerosimić i ja, dakle troje njezinih učenika i troje mojih učenika, radili zajedno sa svojim učenicima, pa smo nekako to kombinirali u međusmjeni, a kolege su nam izlazile u susret puštajući učenike sa sata. To je bio najveći izazov - uskladiti sve.“ Kakav je osjećaj bio gledati svoje učenike kako idu po pobjedu? „Osjećaji su bili pomiješani, bile smo ponosne na njih, a bilo je i malo straha da trema ne prevlada. Međutim, njihova izvedba na pozornici, taj nastup je ujedno bio i najbolja izvedba, tako da smo nas dvije bile relativno sigurne u pobjedu, ali ipak se nismo usuđivale nadati do samoga kraja.“ Stranica 17

Planirate li ići i korak dalje sa svojim učenicima i još negdje nastupati ili je to to za ovu godinu? „Učenici su dan prije nego što su nastupali u klubu Vintage Industrial Baru, imali u školi obilježavanje Europskog dana jezika, u međusmjeni, u čitaonici, pa su oni nastupili u školi što im je ujedno bila i generalna proba. Vidjet ćemo hoće li sljedeće godine biti ponovno organizirano natjecanje jer se znalo događati da natjecanja budu organizirana svake dvije godine. Zašto ne ponovno se prijaviti?“ Cjelokupan dojam „ Prezadovoljna sam, prvi pokušaj i odmah smo osvojili nagradu, bile smo jako ponosne, vesele, skakale smo tamo sa njima na pozornici, baš smo se dobro osjećale taj dan.“


TIPKA

Intervju s prof. Oljom Jerosimić Kakav je bio osjećaj gledati učenike kako nastupaju, kako idu po pobjedu? „Predivan, bilo je stvarno uzbudljivo, jako lijepo i bilo je divno vidjeti ih kako nastupaju. Kada smo vidjele ostale, rasla je i želja za pobjedom i onda smo zapravo shvatile da smo najbolji.“ Jesu li pripreme bile teške i je li Vaša pomoć bila znatna ili su učenici sami osmislili izvedbu? „Pripreme su bile na više razina, od stvaranja stihova, pa do cijelog scenskog nastupa, sve je to uključivalo pripreme. Da nije bilo učenika koji su znali „pravila„ u rapu, ne bismo mi to ni mogli napraviti, oni su preuzeli najveći dio, a mi smo ih usmjeravale.

Stranica 18

Pripreme su bile zahtjevne, ali zabavne.“ Jeste li ritam uzeli iz nekih drugih pjesama ili ste ga sami osmislili? „ Ne, ritam i refren su bili zadani, a ostalo su učenici morali osmisliti.“ Kakve ste osjećaje proživljavali kada ste čuli da ste osvojili pobjedu, da ste osvojili 1. mjesto? „ sto i kao kad smo ih gledale na pozornici. Bile smo stvarno, iskreno sretne zbog njih, bilo nam je drago, veliki osjećaj sreće i ponosa.“ Cjelokupni dojam „Izvrsno i ponovila bih to. Ovom prilikom pozivam učenike da se pridruže sljedeće godine jer ovo je zanimljivo, vrijedno iskustvo.“


Broj: 22

Intervju sa Svenom Leom Uremovićem Koliko dugo pohađaš nastavu talijanskog jezika? „Pohađam već 4 godine, od kada sam došao u školu.“ Je li bilo teško naučiti, svladati cijelu pjesmu i tekst, ritam? „Zapravo i nije, jer je ritam jako catchy, baš uđe u uho, a tekst se lagano nauči jer je kratak i isto je zanimljiv, vrlo je ugodan za uho. Brzo smo ga naučili i svladali, tako da oko toga nije bilo problema.“ Jeste li tekst sami osmislili? „Tekst smo mi učenici pisali, a profesorice su 80% pomogle zbog gramatike i izgovora riječi, ali temu smo mi učenici odredili.“ Je li na pozornici prevladao strah, trema, kakav je bio osjećaj? „Nije bilo toliko treme koliko iščekivanje, znatiželja jer općenito mogu svladati tremu, a ostale učenike je trema uništila, vidjelo im se na licu. Tremu sam uspio svladati da me ne smeta, da ne utječe na moj nastup.“ Slušaš li i inače rap? „Da, jako puno.“ Cjelokupni dojam „Jako je dobro sjećanje i super je bio doživljaj i novo iskustvo koje zapravo nisam nikada očekivao. U svakom slučaju bih ovo ponovio. Bilo je odlično iskustvo, iznenađenje, preporučio bih svakomu da isproba ako ima šansu.“ Intervjue provele: Lucia Lobor i Nikolina Stipić, 1.d

Stranica 19


TIPKA

Dramska skupina Kao svake godine i ove je godine dramska skupina odigrala nekoliko hvale vrijednih predstava. Uz mnogo truda svih članova, nakon svake izvedbe uspješno smo došli do pljeska i pohvala. Predstava nije bilo puno, ali svaka je izvedena sa srcem. Dramska skupina djeluje samo za vrijeme Božića i fašnika, stoga smo

ove godine imali samo dvije predstave. Prva predstava se izvodila u školskoj čitaonici, a bila je namijenjena isključivo najmlađima. Tako su predstavi prisustvovala djeca naših dragih profesora. S ponosom možemo reći kako su djeca odlazila sretna i vesela s poklonima u rukama. Naziv druge predstave je „Male

sa

estrade“. Predstava je na

humorističan način prikazivala osobine i djela naših poznatih. Tako su u predstavi glumci odigrali razne uloge kao npr. Maja Šuput, Nives Celzijus, Ava Karabatić, Severina, Jelena Rozga, Zlata Petrović, Connect...Predstava je u vrijeme fašnika odigrana u svakom razredu, gdje je publika euforično klicala. Svim članovima želja je odigrati više predstava. Za školsku godinu 2017./2018. dramska skupina neće održati predstave u školi, kao što je to do sada bilo. Neće biti predstava niti za Božić, niti za fašnik. Dramska skupina posvetiti će se isključivo glumačkom natjecanju

„LiDraNo“. Ciljevi za

navedenu godinu iznimno su visoki. Planira se veličanstvena izvedba, kojom će se osvojiti komisija „Lidrana“. Svi zainteresirani su dobrodošli. Osobito muške osobe (potrebno

nam je nekoliko muških uloga ). Nadamo se bogatom odazivu, jer nagrade pobjednika jako su privlačne. Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje na natjecanju „Lidrano“ molimo da se obratite profesorici Mariji Ćurić koja nas je cijelu godinu strpljivo i marljivo vodila kroz sve prepreke i dovela nas do velikog uspjeha. Ovom prilikom svim čitateljima, članovi dramske skupine kao i voditeljica skupine Marija Ćurić upućuju velike pozdrave i sreću u nadolazećoj školskoj godini, kao i želju za dobrom suradnjom. Stranica 20

Nikolina Stipić, 1.d


Broj: 22

Dan kravate! Upravna škola Zagreb je 18. listopada 2016. godine obilježila Dan kravate. Puno profesora i učenika je po školi hodalo poslovno odjeveno s različitim bojama kravate.

Svima je ovo bilo divno iskustvo i nadamo se da će se Dan kravate i dalje obilježavati u našoj školi. Matea Milišić, 1.d Dolores Bartolić, 1.d

Stranica 21


TIPKA

Dan s knjigom u ruci — smijeh je lijek! Dana 28. studenoga 2016. godine obilježili smo Dan s knjigom u ruci. To je dan kada naše misli vrludaju književnim pustopoljinama u potrazi za zrncem umjetničke inspiracije. Rijetki su trenuci slavljenja književnosti osuvremenjivanjem tekstova na način da poruke ostaju iste – jer obilježje je dobre književnosti njezina svevremenost i postojanost u vremenu – ali okolnosti bivaju primamljivije tinejdžerskim očima prepunim prijezira prema umjetnosti riječi. Nasreću, umjetnički osjetljiva družina Upravne škole Zagreb (učenički crème de la crème!) odlučila je barem na jedan dan odbaciti naočale sumnje u svrhovitost revitalizacije knjige. Tako je nekada davno (legenda kaže da tada još ne čekaše na Godota!) nastao spomenuti Dan s knjigom u ruci, a zbog umjetnički se nastrojenih učenika toliko dugo i zadržao. Kako je sve to izgledalo maloprije spomenutog datuma, odnosno ove školske godine? Kao i uvijek – vladali su smijeh, zabava, dobre vibracije, opuštena atmosfera i nada kako se lijepa tradicija nikada neće prekinuti. Bila bi doista nepopravljiva šteta prekinuti vedar duh oživljavanja velikih svjetskih pisaca koji su pisali onda kad mi ne bijasmo ni rođeni. Sve su scenske igre na temu lektirnih djela od prvoga do četvrtog razreda bile najkvalitetnije na svoj način, a trud učenika-umjetnika gotovo se mogao opipati. Posebno je važno napomenuti da su sudjelovali učenici svih razreda, koji su uz pomoć najdražih nam profesora – sveukupno gledajući – vrlo uspješno odradili svoj zadatak. Zbog toga su nagrađeni slobodnim danom i odličnom ocjenom iz hrvatskog jezika, tj. izražavanja. Kako su tekle pripreme za organizaciju ovoga velebnog događaja? Pa, može se reći da je sve bilo u duhu dobrog raspoloženja. Športskim rječnikom rečeno, pobijedio je fair-play. Nije bilo tužnih lica, nevjerice u očima, skrivene tuge u srcima. Vladalo je sve ono dobro što mnogi ne bi isprva povezali sa školom. Uz važnu ulogu svih profesora, velik su pečat ostavile pedagoginje. Bez njihove pomoći Dan s knjigom u ruci ne bi bio nalik na ono što on danas jest. Dobro je reći da su na neki način sudjelovali apsolutno svi učenici. To je zato što su sudionici završnog druženja bili izabrani od razrednih kolega koji su nekoliko dana prije konačne izvedbe glasali za predstavnika svoga razreda. Nakon izglasavanja razrednih predstavnika, popis je sudionika bio potpun i sve je bilo spremno za Dan D. Svi su uspješno pobijedili tremu, predstavili se svojim nastupom pritom nasmijavši ostale učenike i profesore. Što je bolje od toga? Za kraj se možemo samo nadati da je svim učenicima ovo druženje ostalo u dobrom sjećanju te da će ga pamtiti po smijehu, veselju i ostalim dobrim osjećajima. Zapravo, nadamo se da je svim sudionicima bilo barem upola dobro kao vašim cijenjenim novinarima, a da je svima koji ove godine nisu sudjelovali žao pa će pokušati to popraviti sljedeće godine! Naša je završna poruka za sve: „Vidimo se na Danu s knjigom u ruci u studenom 2017. godine!“ Živi i zdravi dotad bili! Roko Primorac i Lea Petek, 3.c Stranica 22


Broj: 22

1. b 1. c 1. d 1. e 1. f 2. b 2. c 2. d 2. e 3. a 3. b 3. c 3. d 3. e 4. a 4. b 4. c 4. d 4. e

Josipa Ratešić i Valentina Kovačević Klara Gučec i Božica Vražić Učenici koji su sudjelovali na Matea Milišić i Lucija Topalović ovogodišnjem Danu s knjigom u Ignacio Berišić i Nikola Matić ruci! Talija Kovačić i Valentina Dovođa Patricia Mendeš i Karolina Vinceljak Stela Margetić i Patricia Budek Karlo Radeljić, Edi Šikanjić, Petar Šarić i Roko Bakarić Robert Hranilović i Mario Jukić Antonela Hađur i Marta Kobešćak Tea Brkić i (??? – nedostaje ime) Lucija Kožarec i Matea Lovrić Maja Dreški i Martina Lončar Krsto Bubaš i Dragan Dankić Martina Reudulić i Tamara Stojčević Ana Krištić, Suzana Vuković i Agata Kukolja Ivan Brekalo i Valentina Čupić Maja Vuhan i Matea Dimač Nela Belušić i Petra Fabiančić.


TIPKA

Dan tipkovnice Državno prvenstvo u kompjutorskoj daktilografiji održano je u organizaciji Hrvatskog stenografskog društva u subotu 12. studenoga 2016. godine. Sudjelovali su natjecatelji iz: Čakovca, Koprivnice, Požege, Vinkovaca, Pitomače, Pule, Vela Luke, Dubrovnika i Zagreba. Rezultati naših natjecatelja u kategoriji juniori (17-20 godina): Ivan Kujundžić, 3. A – ostvario je rezultat od 361 znaka u minuti s 3 pogreške. Erika Jurković, 2. B – napisala je 354 znaka u minuti s 5 pogrešaka. Čestitamo na postignutoj točnosti i brzini! Andrea Muženić-Vidak, prof. Ivan Kujundžić (3.a) - 361 znak u minuti s 3 pogreške.

Bravo!

Stranica 24


Broj: 22

Intersteno online natjecanje

Na ovogodišnjem međunarodnom online natjecanju – deseteropstno slijepo pisanje na tipkovnici sudjelovalo je 1265 natjecatelja iz 19 zemalja: Europe, Amerike i Japana. Osim naše škole, sudjelovali su natjecatelji škola iz: Bjelovara, Čakovca, Dubrovnika, Vinkovaca, Osijeka, Đakova, Požege, Pule, Slavonskog Broda te po prvi puta i osnovne škole Popovača. Čestitamo učeniku Ivanu Kujundžiću, 3.A na postignutom rezultatu - 381 znak u minuti što odgovara 1. A klasi. Ponosni smo na zavidnu točnost svih naših natjecatelja.

17-21 godina MJESTO

46 53 177 292

13-16 godina 29 50

IME I PREZIME

GRAD/ DRŽAVA

ŠKOLA/ UDRUGA

ZNAKOVA U MINUTI

UKUPNO ZNAKOVA

POGREŠKE

% POGREŠAKA

NETO ZNAKOVA

Ivan Kujundžić Erika Jurković Nicol Soljankić Andrea Malek

Zagreb, HR

Upravna škola Zagreb Upravna škola Zagreb Upravna škola Zagreb Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih

381

3817

1

0.026

3767

397

3974

5

0.126

3724

288

2883

1

0.035

2833

273

2732

6

0.220

2432

Sara Odžaklieski Livija Vladislavić

Zagreb, HR

Upravna škola Zagreb Upravna škola Zagreb

312

3129

3

0.096

2979

290

2905

5

0.172

2655

Zagreb, HR Zagreb, HR Zagreb, HR

Zagreb, HR

ČESTITAMO NATJECATELJIMA I NJIHOVIM MENTORICAMA NA POSTIGNUTIM REZULTATIMA! Marica Piršlin, prof.

Stranica 25


TIPKA

Humanitarna akcija za „kuću ljubavi“

Grupa ljudska prava 2.a razreda posjetila je 9. i 16. prosinca 2016. godine „Kuću ljubavi“ te odnijela mališanima i njihovim mamama darove koje su stavili „pod bor“. Cijela škola se uključila u akciju te su se skupile velike količine higijenskih potrepština, slatkiša i igrački (za bebe i djecu do 3. god.).

Bojana Mić, prof.

Pohvaljujemo i zahvaljujemo svima koji su se uključili!

Stranica 26


Broj: 22

Timski rad "Nitko od nas nije tako pametan kao svi mi" - kaže jedna japanska poslovica. Ova istina želi naglasiti vrijednost i potrebu timskog rada kojim se mogu postići bolji rezultati nego kada isti pojedinci rade bez dogovora i koordinacije. Što je potrebno za uspješan i učinkovit timski rad? MEĐULJUDSKO RAZUMIJEVANJE Za dobar timski rad ključno je razumijevanje članova tima, jer njihovim razumijevanjem možemo točno odrediti koji zadatak bi im najbolje odgovarao. A kao i u svakodnevnom životu, bitno je raditi u pozitivnom okruženju bez uvreda i raditi otvorenog uma odnosno biti otvoren za prijedloge svojih kolega. ZAPREKE I KOČNICE TIMSKOG RADA: -stidljivi i previše povučeni ljudi netko možda ima odličnu ideju no boji se izraziti ju -pretjerano kritiziranje kada netko samo kritizira rad, drugi članovi se neće osjećati dobro i samopouzdano te će i sami početi sumnjati u njega

OTVORENA KOMUNIKACIJA Članovi tima bi se međusobno trebali slušati, davati svoja mišljenja, prijedloge i kritike. Ključno je izraziti svoje mišljenje i biti uistinu shvaćen te je zbog toga otvorena komunikacija bitna. SURADNJA I ZAJEDNIČKI TRUD Da jedan radni tim uspješno funkcionira, nužno je potrebno da se u njemu stvori ozračje suradnje i spremnosti da se zajedničkim trudom ostvari ono što se ne može pojedinačno postići. Dakle podjela uloga je vrlo bitna te bi svatko trebao jednako sudjelovati u projektu, no to nije uvijek tako. Kako bi se to izbjeglo trebalo bi osobe koje ne sudjeluju motivirati na suradnju i uključivanje u projekt tima.

ZAKLJUČAK: Timski rad namijenjen je zbližavanju sa suučesnicima i pri njemu je potrebno iskoristiti najbolje karakteristike svakoga člana kako bi rezultat bio uspješniji, no ne treba ga se shvatiti mrtvo ozbiljno već se treba i zabaviti s kolegama. Na taj način će i sama zabava pomoći u smanjenju stresa i obavljanju zadatka. Petra Reh i Hana Hanžek, 2.c Stranica 27


TIPKA

Dvodnevni posjet Sarajevu

Dana 5. studenoga 2016. godine u ranim jutarnjim satima sastali smo se ispred Muzeja Mimara te smo krenuli na svoje putovanje prema Sarajevu. Nakon malo duže vožnje busom stigli smo na svoje odredište. Prvo smo svoje stvari ostavili u hotelu Saraj, a nakon toga je slijedio panoramski razgled grada: Sebilj, mostovi na Miljacki, Gradska vijećnica, Starigrad, Alipašino polje, Grbavica, Stara pošta. Na spomen Sarajeva prvo što nam pada na pamet su ćevapi i turska kava, ali Sarajevo je puno više od toga.

Prvi dan smo imali puno slobodnog vremena nakon razgleda grada sa vodičem te smo mogli dodatno sami istražiti grad. Slobodno vrijeme iskoristili smo za ručak, fotografiranje grada, kupnju suvenira i sl. Oko sedam sati morali smo se vratiti na večeru u hotel. Nakon večere slijedio je noćni izlazak. Drugi dan smo nastavili razgledavati Sarajevo. Vidjeli smo Baščaršiju (stari sarajevski trg, povijesni i kulturni centar grada), Kujundžiluk (poznata ulica), Gazi Husrev-begova džamiju, Židovski hram, Sinagogu i Katedralu.

Svoj posjet završili smo posjetom Vrelu Bosne koje se nalazi u jugozapadnom dijelu Sarajevskog polja. Za njega se slobodno može reći da predstavlja najljepši dio Sarajeva. U popodnevnim satima krenuli smo prema Hrvatskoj. Medina Garibović, 4.f

Stranica 28


Broj: 22

Stranica 29


TIPKA

Debatni klub Debatni klub Upravne škole Zagreb, pod vodstvom profesorice Andree Kovačević, održao je 24. veljače debatu s temom „Poduzetnici bi trebali dijeliti profit sa svojim zaposlenicima“. U debati su sudjelovali učenici Matej Celjak, Nikolina Majić, Korina Grbeša, Lucija Filičić, Lana Kušac i Karolina Vinceljak, podijeljeni u afirmacijsku i negacijsku skupinu. Obje skupine iznosile su svoje argumente i odgovarale na pitanja suprotne skupine, a sve kako bi dokazale svoje stajalište. Tijekom debate moglo se čuti da je radnike moguće bolje motivirati novcem, ali i da bi podjela profita dovela do rušenja ekonomskog jaza između zaposlenika i direktora. Negacijska skupina fokusirala se na to da bi dijeljenje profita dovelo do zabušavanja radnika te da je nagrada poduzetniku njegov profit i služi mu kao poticaj za daljnje poslovanje. Debatu su sudili tri suca i presudili u korist afirmacijske skupine. Na čijoj ste strani, odlučite sami. Iskrene čestitke svim sudionicima, a vi se imate priliku pridružiti Debatnom klubu i iskušati se u dokazivanju svojih teza!

Stranica 30


Broj: 22

Intervju s prof. Andreom Kovačević "Koliko ste se dugo pripremali? Pripremali smo se tijekom prvog polugodišta, najčešće jednom tjedno. Jeste li zadovoljni ishodom debate? Jako sam zadovoljna ishodom debate jer smatram da su svi učenici nadmašili sami sebe. Imajte na umu da treba moći održati govor na zadanu tezu. S druge strane nalazi se i trema koja je neizostavan faktor. Mislim da su učenici uistinu napravili dobar posao budući da im je sama teza bila zahtjevna. Biste li nešto promijenili u budućnosti?

Voljela bih da se prijavi još učenika i da imamo mogućnost jednostavnije uskladiti termine održavanja samih priprema za debatu. Što se tiče samog održavanja javne debate, ne bih ništa značajno mijenjala. Imate li još kakav komentar na provedenu debatu? Zaista sam zadovoljna i mislim da sam Debatni klub kao izvannastavna aktivnost koristi svim učenicima, budući da često imaju problem s pravilnim izražavanjem i argumentiranjem svojih stavova. Debata im je korisna za svakodnevni život jer se konstantno nalazimo u situaciji da trebamo obraniti svoj stav, a često ne znamo kako sažeti svoje argumente i činjenicama dokazati da ste u pravu, a ne u krivu. Marija Gečević i Sandra Kujundžić, 1.E

Stranica 31


TIPKA

Predsjednički izbori u 1.d Dana 2. prosinca 2016. godine u Upravnoj školi Zagreb održani su predsjednički izbori. Da budemo precizniji, održani su u 1.D razredu tokom nastave predmeta Uvod u državu i pravo, pod vodstvom prof. Deana Sarape. Ova simulacija je održana da bi se učenicima približio sam događaj izbora, napetost „noći“ odluke, promidžba i kampanja za jedan cilj, bolju državu u kojoj žive. Bila je nekolicina prijedloga, ali krajnji kandidati bili su Josipa Jelušić, Marin Smoljan i Antonio Pavić. Svaki od kandidata bio je dužan skupiti 7+ potpisa i predati ih u roku dva dana profesoru. Nakon toga su kandidati održali svoje govore koji su ujedno bili i promidžbena kampanja. Svi su bili jedinstveni i zanimljivi. Riječ se najviše svodila oko smanjivanja stope PDV-a, poboljšanja obrazovanja i zdravstva, te razvoja turizma, poljoprivrede, ribarstva i slično. Naravno sve nam je zvučalo primamljivo i bilo je teško odlučiti za koga glasati pa je na kraju izbora završilo neriješenim brojem glasova između kandidata Josipe Jelušić i Marina Smoljana. Sve u svemu, bili su to zanimljivi sati i na zabavan način nam se objasnilo gradivo i prikazala stvarnost. Laura Badrov, 1.d Matea Milišić, 1.d

Stranica 32


Broj: 22

Predsjednički izbori u 1.e Na početku sata svaki od kandidata izrekao je svoj govor o tome što bi on promjenio/la i što bi poboljšao/la u državi kada bi bio predsjednik/ica. Nakon njihovih pojedinačnih govora kandidati su stali pred ploču i očekivala su ih pitanja građana na koja su oni odlično odgovorili. Uslijedio je trenutak za glasanje. Svaki građanin je pokazao biračkom odboru svoju identifikacijsku iskaznicu i, nakon što su oni potvrdili identičnost, mogli smo pristupiti glasovanju. Ispred biračkog odbora nalazila se kutija u koju bi, nakon što bi zaokružio svoj izbor, ubacio svoj izborni listić. Birački odbor činili su: Ignacio Berišić, Viktoria Vlahek i Josipa Filić. Nakon što je glasovanje završilo, krenulo je prebrojavanje glasova. Na ploču su se napisali rezultati koji su glasili ovako: Domagoj Krolo 12 glasova, Tana Bertić 6 glasova i Sara Ostojić 2 glasa. Za predsjednika Republike Hrvatske na izborima u 1.E razredu izabran je Domagoj Krolo. Domagoj Krolo postao je predsjednik nakon što je položio svečanu prisegu pred građanima kojom se obavezao na vjernost Ustavu. Sandra Kujundžić, 1.E

Stranica 33


TIPKA

Matea Puljić osvojila treće mjesto na natjecanju u govorništvu! Učenica 3.a razreda naše škole osvojila je 3. mjesto na natjecanju #PrvaGeneracija - koju je 2016. pokrenula švedska vlada s ciljem podizanja razine svijesti među mladima o Globalnim ciljevima održivog razvoja koje su države članice Ujedinjenih naroda usvojile 2015. Natjecanje je provedeno u nekoliko etapa. Prvo su učenici untar škole upoznati s Globalnim ciljevima održivog razvoja, potom su pisali eseje i na koncu su snimali govor u trajanju nekoliko minuta. Radovi su poslani organizatorima, a samo finale natjecanja održalo se u petak 28. travnja 2017. u Hrvatskom saboru gdje je nastupilo deset finalista. Iz naše škole inicijativi su se prijavile učenice Barbara Sever i Matea Pujić. Uvjete za ulazak u polufinale steklo je više od 80 učenika, a stručni žiri je odabrao 10

finalista. Najbolje govore su održali Katarina Topić iz zagrebačke 7. Gimnazije, Anđelina Knežević iz riječke Salezijanske klasične gimnazije te naša Matea Pujić. Matea je održala izvrstan govor na temu rodne ravnopravnosti za koji se marljivo pripremala pod mentorstvom prof. Andree Kovačević. Sve čestitke Matei na izvrsnom uspjehu. Također pohvaljujemo i našu Barbaru na trudu koji je uložila u izradu svog eseja i govora. Tekst i fotografija: Andrea Kovačević, prof.

Stranica 34


Broj: 22

„Papirima nitko ne može pobjeći“ Državni arhiv u Zagrebu je 31. svibnja 2017. godine proslavio 110. rođendan bogatim programom – predstavljanjem knjige, dodjelom nagrada učenicima i prikazivanjem arhivskih filmova o gradu Zagrebu i time se uključio u obilježavanje Dana grada Zagreba. U sklopu te manifestacije, Državni arhiv u Zagrebu je za pedagošku godinu 2016./2017. raspisao nagradni natječaj za srednje škole za najbolji učenički video / strip / literarni rad na temu „Arhiv, arhivsko gradivo, arhivist“. Prigodne nagrade dobilo je dvoje srednjoškolaca pobjednika natječaja. Nagradu u kategoriji esej primila je Lucia Lobor, učenica 1.d razreda Upravne škole Zagreb koja je esej napisala pod mentorstvom profesorice Andree Muženić-Vidak, te Valentino Mirt, učenik 2.c razreda Škole za medicinske sestre Vrapče u kategoriji strip, pod mentorstvom profesora Josipa Mihaljevića. Andrea Muženić-Vidak, prof. Fotografije: Lana Slivar Dominić

...[Prava svrha arhiva je da očuva i sačuva našu prošlost jer iz nje crpimo sve što danas znamo o svijetu i o nama samima. Važnost arhiva je neprocjenjiva i smatram ju jednom od najvažnijih ustanova u čitavoj zemlji. Mnogi se neće složiti s ovom tezom, ali ona ima pravu osnovu. Arhiv sadrži sve bitno, sadrži istinu o svima nama. Papirima nitko ne može pobjeći. Na njima je sve zapisano. Oni su pisani trag. Oni nas obilježavaju.]…

Stranica 35


TIPKA

Dan obrnutnih uloga u Upravnoj školi Zagreb Dan obrnutih uloga već se ukorijenio u našu školu kao stalan gost održavši se 12. travnja 2017. godine. Vjerojatno se mnogi pitaju što je zapravo Dan obrnutih uloga. U našoj se školi obilježava na način da svaki učenik škole može barem na jedan dan iskusiti kako je to biti profesor, ravnatelj, spremačica, domar, tajnik, knjižničar… Vjerojatno ste mnogo puta pomislili kako je profesorski posao lagan, ali ako probate, vidjet ćete da nije toliko jednostavno. Na Danu obrnutih uloga najlakše je postati profesor, a onda s profesorom dogovarate sve što ćete trebati odraditi na „vašem“ nastavnom satu. Postati bilo koji drugi djelatnik škole malo je teže. Učenici su se morali javljati na natječaj putem elektroničke pošte, a samo bi oni koji su napisali najbolju molbu i motivacijsko pismo, bili primljeni na svoj jednodnevni posao.

Stranica 36

Dan obrnutih uloga vrlo je veseo dan u Upravnoj školi Zagreb. Svi se učenici smiju, ali tremu nije lako sakriti. Profesori kao mentori prate svoje zamjene iz zadnje klupe i ispravljaju im eventualne kardinalne pogreške. Mislim da bi svaka škola trebala imati jedan ovakav dan na kojem bi učenici zauzeli mjesto profesora te shvatili da bez suradnje učenika ne mogu obaviti svoj posao, što može biti vrlo frustrirajuće. Učenicima je drago praviti se odraslima i profesorski se postaviti, a profesorima je drago kada vide mlade ljude koji su ambiciozni. Preporučio bih svakoj školi u Republici Hrvatskoj da uvede Dan obrnutih uloga i da obogati školsku godinu ovim zabavnim programom. Svaki učenik ima pravo na školstvo kakvo mu odgovara, ali i svaki profesor ima pravo na poštovanje učenika. Učenici će ovim zamjenama uloga shvatiti kako je bitno biti pristojan na satu i slušati profesora koji nešto tumači. U svakom pogledu ovaj je program dobar i poželjan u našoj školi. Roko Primorac, 3.c


Broj: 22

Stranica 37


Stranica 38

Dan obrnutnih uloga u Upravnoj ĹĄkoli Zagreb TIPKA


Broj: 22

Stranica 39


TIPKA

Hrana za mozak Imate li problema s pamćenjem i koncentracijom? Rješenje za vas je hrana za mozak!

1. BOROVNICA Ovo ljubičasto voće je odlična hrana za mozak. Redovito konzumiranje borovnica ne samo da potiče bolje pamćenje, već može i obnoviti sjećanja. S druge strane, studija objavljena u magazinu Neuroscience, dokazala je da svakodnevno uzimanje ovih bobica potiče koncentraciju.

2. RIBA Riba sadrži veliku količinu omega-3 masnih kiselina, koje su vrlo bitne za pravilno funkcioniranje našeg mozga. Također, ove kiseline poboljšavaju komunikaciju između moždanih stanica.

4. AVOKADO Ovo voće spada u kaloričnu grupu namirnica, ali sadrži zdrave nezasićene masne kiseline koje održavaju moždane stanice fleksibilnima. Studije su pokazale da redovito uzimanje ovog voća ojačava i štiti živčane stanice u mozgu, ali također osigurava bolji protok krvi i jamči učinkovitiji rad cijelog organa.

5. CJELOVITE ŽITARICE Cjelovite žitarice s niskim glikemijskim indeksom su odlična hrana za mozak jer zadovoljavaju potrebu za uravnoteženim izvorom energije.

7. KAKAO Iako svi misle da zdrava hrana obično nije ukusna, kakao može poboljšati govor i kognitivne funkcije, a svakodnevna konzumacija tamne čokolade s visokim postotkom kakaa dokazano poboljšava cirkulaciju u mozgu. Stranica 40

3. ORAH Američki znanstvenici su dokazali da šaka oraha svaki dan može popraviti pamćenje. U provedenoj studiji odraslim osobama svaki je dan davano 13 grama tih orašastih plodova, nakon čega su mnogo uspješnije rješavali kognitivne testove od osoba koje nisu jele orahe. Orah je bogat vitaminom E koji sprečava gubitak pamćenja u starosti. 6. BROKULA Brokula je bogata vitaminom K i kolinom. Vitamin K iz brokule pomaže ojačati kognitivne sposobnosti, dok kolin poboljšava pamćenje. Osim toga, brokula sadrži velike količine folne kiseline koja je dobra u borbi protiv nekih simptoma Alzheimerove bolesti.

8. JAJA Ne kaže se bez veze da jedno jaje organizmu snagu daje jer je to istina. Jaja u sebi imaju kolin, vitamin B12 i vitamin D koji su zaslužni za bolji rad mozga. Upravo zbog toga treba jesti jaja što češće, po mogućnosti za doručak.

Tana Bertić, 1.e


Broj: 22

Život jedne vegetarijanke Moj život zapravo i nije puno drugačiji od vašega. Razlika je samo u tome što ja ne jedem meso. Neki od vas to možda ne mogu zamisliti i vjerujem da se pitate gdje mi je pamet i što radim sa svojim životom. Katkad se i ja to pitam, ali osim što ne mogu jesti u restoranima brze hrane, ovaj stil života je posve lagan. Ključ ovog stila života je ljubav prema životinjama – to i ništa više. Zašto bismo jeli živa bića ako postoji puno zdraviji izbor? Sigurno se pitate prima li moje tijelo dovoljno proteina, no zanimljiva činjenica je ta da čovjek zapravo može dobiti dovoljno proteina iz biljaka, orašastih plodova i mliječnih proizvoda. Po mojem mišljenju, životinje nisu za jelo. Jedina mana ovoga stila života je ta da nisam u mogućnosti otići u bilo koji restoran jesti jer u mnogima ne postoji dostatan izbor za vegetarijance. Konačno, preporučam svima koji su u mogućnosti da probaju ovaj stil života jer će vam promijeniti pogled na život. Laura Bucina, 1.e Stranica 41


TIPKA

Brza hrana Današnji najpoznatiji lanci restorana su lanci brze hrane, kao npr. McDonald's, KFC, Burger King i mnogi drugi. Pitanje je znate li skrivenu psihologiju iza svakog tog restorana? Puno proizvoda na slici izgleda jako primamljivo, ali jeste li se ikada pitali je li tako i u stvarnosti? Kada pogledate sliku na kojem se nalazi hamburger, sve što osjetite je glad. Zašto? Na slici vidite hamburger sa svježe pečenim pecivom, svježe povrće (npr. krastavce ili rajčicu), sočan umak...

Stranica 42


Broj: 22

Za takvu sliku su zaposleni mnogi dizajneri hrane koji stavljaju puno laka na meso da bi cijeli hamburger sjajio, a osim toga, hamburger drže u prostoru zadimljenom cigaretom. Kada kupujete brzu hranu u McDonald's-u i želite kupiti Big Mac, kutija u kojoj ga dobijete je crvene boje, ako želite kupiti Mc Nuggets-e kutija je narančaste boje i ako još želite uz to majonezu, nju dobijete u žutom paketiću. Zašto? Boje kao što su crvena, narančasta i žuta potiču glad. Nigdje nećete ugledati plavu boju, zar ne? Ona najviše smanjuje apetit. Ove informacije nisu vas trebale prestrašiti i vjerujem da ćete ih brzo zaboraviti, ali zapamtite da vam neće naškoditi ako jednom mjesečno odete i pojedete jedan hamburger, ali nemojte pretvoriti te restorane u vaš drugi dom. Dora Kamenčić, 1.D Stranica 43


TIPKA

Zašto se šminkamo za školu? Najstariji zapis o korištenju šminke dolazi iz prve egipatske dinastije koja je vladala između 3100. i 2907. godine prije Krista. U to vrijeme su žene na kapke stavljale tamnozelenu boju, a trepavice su tamnile pomoću ugljena. Od tada je prošlo mnogo godina, ali ženama koje su živjele 3100. godina prije Krista i ženama iz 21. stoljeća, zajednička je strast koju dijele prema ukrašavanju svoga lica. Danas je mnogim djevojkama gotovo nezamislivo izaći iz kuće bez da na svoje lice nanesu neke od mnogobrojnih kozmetičkih preparata - pogotovo onda kada idu u školu. Da objasnim, put koji djevojke moraju proći kako bi došle od kuće do škole često zna biti dugačak. Upravo zato se uvijek trebaju srediti da slučajno ne bi vidjele nekoga poznatoga kada sjede u tramvaju. Najčešće onda kada na sebe nanesete „full makeup“, sretnete samo pedesetogodišnjeg strica svoje bivše najbolje prijateljice iz 1. razreda osnovne škole. Sljedeći dan izgubite volju za sređivanjem, misleći da ćete opet vidjeti iste dosadne ljude kao i svakoga dana. Ustajete iz kreveta, spremate se za školu, izlazite iz kuće te odlazite na stanicu i ulazite u bus, a na zadnjem sjedalu sjedi isti onaj pedesetogodišnji stric vaše bivše prijateljice, ali se šokirate kada shvatite da upravo pored njega sjedi vaš bivši dečko. U sebi pomislite „zar nisi mogao jučer biti u ovom busu, a ne danas?“ i žalite što u torbi nemate šakrnicl koji biste si stavili na glavu. Da stvar bude još gora, baš danas imate masnu kosu. Zemljo otvori se! U školu dolazite poniženi, tužni i bjesni i taman kada iz svoje torbe želite izvući šampon za suho pranje kose čuje se onaj odvratan zvuk zvona i ulazite u razred. Pozdravlja vas profesorica iz njemačkog i okreće se prema

Stranica 44


Broj: 22

ploči kako bi zapisala nepoznate riječi iz teksta. Tada vi iskorištavate trenutak i pošpricate po glavi par kapi šampona za suho pranje kose. Dobro je - nije vas vidjela. Za par minuta, raspravljajući što je Anja radila i gdje je putovala, shvatite da biste mogli nanijeti malo maskare, vadite je iz torbe zajedno s ogledalom i čujete glasno „Što ti to radiš na satu?“. Razočarano stavljate maskaru i ogledalo natrag u torbu i zaboravljate na cijelu situaciju. Škola završava, ponovo ulazite u

autobus i ponovno vidite vašeg bivšeg dečka. U tom trenutku shvatite da ste zaboravile staviti maskaru dok ste bile u školi i želite da se zemlja ponovo otvori. Sljedeći dan, kao i svaki drugi, koliko god umorne i iscrpljene bile, provodite ispred ogledala ogromnu količinu vremena kako bi se našminkale. Ponovo ulazite u autobus, u kojem su oni isti dosadni ljudi koje vidite svakoga dana.

Kristina Vinceković, 4.a

Stranica 45


TIPKA

Utjecaj klimatskih promjena na život u slivu rijeke Save Učenice 3.b razreda Upravne škole Zagreb sudjelovale su na 6. Parlamentu mladih sa sliva rijeke Save koji se održao 2. i 3. lipnja 2017. u Beogradu, Republici Srbiji. Međunarodna komisija za sliv rijeke Save raspisala je za učenike srednjih škola natječaj za školski sat pod nazivom „Utjecaj klimatskih promjena na život u slivu rijeke Save“. Natječaj je bio otvoren od 13. do 20. veljače 2017., a tema natječaja je bila utjecaj klimatskih promjena na život u slivu rijeke Save. Učenice su održale školski sat u trajanju od 45 minuta, na kojemu su prezentirale temu. Cilj je bio da se na školskom satu prikaže na koji način klimatske promjene utječu na život u slivu rijeke Save te da se potakne kritičko razmišljanje mladih o suočavanju s klimatskim promjenama i ublažavanju njihovih posljedica. Uz popunjenu prijavnicu, na natječaj su priložene fotografije snimljene tijekom školskog sata te video zapis u obliku reportaže sa održanog školskog sata u trajanju od 3-5 minute.

Stranica 46


Broj: 22

Čuvarice Save Učenice Upravne škole Zagreb u sastavu: Tea Brkić, Maja Bahlen, Laura Čović, Nikolina Majić i Mia Bartulović, sve iz 3. B razreda, pod vodstvom profesorice Andree Kovačević sudjelovale su na natječaju i pobijedile te su osvojile pravo na sudjelovanje na 6. Parlamentu mladih sa sliva rijeke Save. U Beogradu su posjetile Veliko ratno ostrvo, prezentirale vlastiti uradak na temu klimatskih promjena te sudjelovale u radionicama o uzrocima, posljedicama i načinima suzbijanja klimatskih promjena u savskom području. Po povratku iz Beograda, učenice 3.b održale su 5. lipnja 2017. godine prezentaciju i otvorile izložbu fotografija pod nazivom „Život uz rijeku Savu“. Prezentacija je obuhvaćala detalje o klimatskim promjenama i mjerama za njihovo sprječavanje

(objašnjeno na maketi koju su izradile učenice), podatke anketnog istraživanja te detalje sa 6. Parlamenta mladih sa sliva rijeke Save. Izložba fotografija „Život uz rijeku Savu“ bila je otvorena od 5. do 10. lipnja 2017. godine. Stranica 47


TIPKA

Doživljaji iz Beograda! Dana 2. lipnja 2017. tim „Čuvarice Save“ su otputovale u Beograd. Polazak je bio u 5 sati ujutro ispred hotela u Trpimirovoj ulici. Prije putovanja upoznale smo se sa učenicima Srpske pravoslavne gimnazije „Kantakuzine Katarine Branković“. Put je dobro prošao te smo vrijeme tratili kartajući Uno i pričajući s novim prijateljima. Oko 11 sati smo stigli u Beograd te su nas tamo dočekali učenici Ugostiteljsko – turističke škole iz Beograda. Oni su bili naši domaćini te su nam pokazali put do pristaništa za brodove. Brodićem smo se prevezli do Velikog ratnog ostrva. Ondje su nas lijepo dočekali članovi Savske komisije te smo se upoznali s njima. Od Savske komisije smo dobili zanimljive poklone – vrećicu u kojoj se nalazio blok za pisanje, kemijsku olovku, sunčane naočale, slušalice za mobitel i boca Coca Cole. Na dar smo dobili i majicu sa znakom Savske komisije i Parlamenta mladih te akreditaciju. Na Velikom ratnom ostrvu smo imali ručak te nam je bilo izrazito zanimljivo vidjeti mlade učenike – konobare kako se snalaze sa svojim poslom. Naglasila bih da su nas lijepo ugostili, hrana i usluga su bili odlični. Nakon ručka su nas predstavnici Savske komisije upoznali s našim programom te smo se predstavili i upoznali međusobno. Kad je završilo predstavljanje, prošetali smo se po Velikom ratnom ostrvu. Veliko ratno ostrvo je zaštićeno područje te je nastalo prirodnim procesom – taloženjem pijeska. Na tom zaštićenom području žive zaštićene i posebne vrste te smo imali priliku vidjeti i upoznati prekrasnu prirodu. Prošetali smo se 6 km te smo upoznali profesionalce iz Instituta za vodu, rijeke. Oni su nam pokušali dočarati svoj posao te su nam izronili zanimljive školjke. Poslije toga bilo je vrijeme za hotel. Bili smo smješteni u hotelu Palace koji se nalazi u samom centru Beograda na Knezu Mihajlovu. Na ulazu u hotel smo se registrirali, dobili ključeve od svojih soba te smo se ugodno smjestili. Imali smo vremena da se uredimo za večeru te smo za vrijeme večere upoznale učenike iz drugih zemalja. Vrijeme tijekom večere smo kratili pričom i upoznavanjem sa učenicima iz ostalih zemalja. Imali smo priliku razgovarati sa Slovencima, Bosancima i Hercegovcima te Srbima. Večera je prošla u ugodnoj atmosferi te smo se nakon nje uputili u svoje sobe da se uredimo za izlazak u grad. Poslije večere smo izabrali predstavnike iz svake države koji će nas predstavStranica 48


Broj: 22

ljati u Parlamentu. Po noći smo prošetali centrom Beograda, uživali u pogledu sa Kalemegdana te smo se naravno slikali. Sljedeći dan smo imali radnu akciju od samog jutra. Poslije doručka smo održale prezentaciju svoga rada, poslušale i prezentacije ostalih učenika. Nakon prezentacija smo radile u grupama. Podijelili su nas u četiri grupe te je svaka grupa imala svoj zadatak. Jedna je imali zadatak osmisliti promjene koje mi možemo poduzeti, druga je imala zadatak zaključiti posljedice klimatskih promjena te ublažavanje i prilagođava, treću skupinu su činili naši predstavnici, a četvrta skupina je imala zadatak osmisliti reportažu tj. morali su pronaći način kako da mladima približi Parlament mladih. Kad je rad u grupama bio gotov, morali smo prezentirati svoj rad te donijeti ključne poruke s našeg susreta. Poslije napornog rada bilo je vrijeme za nagradu. Od Savske komisije smo dobili certifikate za uspomenu. Certifikat je dobila naša škola, naša mentorica profesorica Kovačević te svaka od nas. Zatim je Svi sudionici 6. parlamenta mladih i njihovi mentori uslijedio ručak te poslije njega šetnja Beogradom. Našu šetnju i razgledavanje su predvodile učenice Ugostiteljsko – turističke škole te je bilo jako zanimljivo upoznati znamenitosti i čari Beograda. Svi smo ostali ugodno iznenađeni pripremljenošću djevojaka, naime djevojke su naše godište i školuju se za turističkog vodiča. One su jako dobro naučile tekst te se nam pokazali znamenitost i upoznali nas sa njom, odgovarale su na sva naša pitanje i imale strpljenja za sve. Nakon šetnje bilo je vrijeme za povratak. Po povratku smo se družili i zabavljali sa novim prijateljima. Vrijeme se proveli u zabavi, smijehu i ugodnoj atmosferi. Za kraj ovog članka, željela bih naglasiti važnosti i koristi ovakvih projekata. Prije svega steknete nova iskustva, upoznajete sami sebe i svoje mogućnosti, upoznajete nove ljude i novo gradivo. Svakome bih preporučila da se prijavi na što više može projekta i voljela bih kada bismo nastavili tradiciju sa sudjelovanjem na narednima Parlamentima mladih. Mia Bartulović, 3.b Stranica 49


TIPKA

Doživljaji iz Beograda! Prezentacija našeg rada

Stranica 50


Broj: 22

Pokazali smo im kako pišu prave tajnice

Upravna škola Zagreb i Srpska pravoslavna gimnazija „Kantakuzina Katarina Branković“ – predstavnici Hrvatske

Stranica 51


TIPKA

Učenici 3.a posjetili Zagrebačku banku Učenici 3.a su 29. ožujka 2017. posjetili Zagrebačku banku na Črnomercu u pratnji prof. Andree Kovačević. Učenike su u banci dočekali djelatnici koji su ih uputili kroz sve poslove koje banka obavlja i koje usluge pruža. Pričali su im o korisnim informacijama koje bi im mogle jako pomoći u daljnjem životu kao što su: vrste plaćanja, financiranja, štednja, ulaganja i vrste osiguranja. Djelatnici Zagrebačke banke su se potrudili što bolje objasniti kako sve funkcionira, odgovorili su na sva postavljena pitanja učenika i time im pomogli da dođu do nekih korisnih informacija koja će im jednoga dana biti potrebne. Tekst i fotografije: Karolina Ištvanić, 3.a

Stranica 52


Broj: 22

Posjet HNB-u povodom obilježavanja svjetskog tjedna novca Dana 31. ožujka 2017. učenici 1.f , 4.a i 4.b razreda u pratnji prof. Andree Kovačević i prof. Martine Mišić, posjetili su Hrvatsku narodnu banku koja je povodom obilježavanja Svjetskog tjedna novca organizirala za sve učenike srednjih škola predavanja i edukacije o osnovnim elementima financijskog poslovanja. Cilj tog projekta bio je da se financijskim obrazovanjem i edukacijama unaprijedi razina financijske pismenosti i omogući mladima da steknu financijske kompetencije koje su im potrebne u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu. Glavno predavanje o osnovnim elementima financijskog poslovanja održali su HNB-ovi stručnjaci u Okrugloj dvorani Hrvatske narodne banke. Nakon edukativnog predavanja pošli smo u obilazak zgrade uz upoznavanje s poviješću Hrvatske narodne banke. Na samom početku edukativnog predavanja iznijeti su rezultati istraživanja financijske pismenosti koje su Hrvatska narodna banka i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga provele tijekom

2015. godine. Ta istraživanja su pokazala da mladi imaju najnižu razinu financijske pismenosti, zbog čega se istaknula nužnost njihove financijske edukacije. Nakon toga su slušali izlaganja dvoje stručnjaka o tome što je važno znati da bi se donijela dobra financijska odluka. Istaknuli su kako je važno da mladi kada postanu financijski neovisni, donose informirane odluke o korištenju bankovnih usluga. Upoznali su nas s osnovnim elementima financijskog poslovanja: transakcijskim računima i depozitnim, kreditnim i elektroničkim poslovanjem. Također smo saznali za aktivnosti koje provodi središnja banka kako bi zaštitila potrošače kao i s propisima kojim se kreditne institucije obvezuju na informiranje nas potrošača prije samog ugovaranja pojedine bankovne usluge. Na samom kraju edukativnih predavanja kao poklon smo dobili kovani novac Republike Hrvatske u iznosu od 8,79 kn. Autor likovnog oblikovanja kovanog novca Republike Hrvatske je akademski kipar Kuzma Kovačić. Mislim da nam je ovo predavanje donijelo korisne informacije o financijskom načinu poslovanja koje će nam zasigurno biti potrebne u privatnom i poslovnom životu. Drita Fetai, 1.f Stranica 53


TIPKA

Državno natjecanje u zanimanju Poslovni tajnik/ca U razdoblju od 26. do 28. travnja je u Rijeci održano Državno natjecanje u zanimanju Poslovni tajnik/ca u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića Rijeka. Upravnu školu Zagreb predstavljala je učenica 3.a razreda, Andrea Malek, pod mentorstvom prof. Celestine Škeljo. Natjecanje je započelo 27. travnja u 8.00 sati hrvatskom himnom, pozdravnim govorom ravnateljice i kratkim prigodnim programom koji su održali učenici. Bilo je tu pjevanja i lijepih glasova, prelijepog sviranja na klaviru te recitiranja pjesama. Po lijepom

Stranica 54

uvodnom dijelu započelo je natjecanje učenika koje je potrajalo do kasnog poslijepodneva, a za to vrijeme profesori su sudjelovali na nekoliko radionica sukladno svojim interesima. Predvečer su nas naši domaćini odvezli turističkim autobusom na jednosatni izlet do Opatije (dovoljno da se popije kavica, i napravi dobra fotografija usprkos kiši koja je lijevala sva tri dana našeg boravka). Predvečer su objavljeni rezultati te se naša učenica plasirala na peto mjesto. Bez obzira na uspjeh i plasman, lijepo je uvijek upoznati nove kolege i razmijeniti mišljenje o radu te vidjeti u čemu smo slični, u čemu smo različiti, što možemo bolje Celestina Škeljo, prof.


Broj: 22

Za natjecanje sam se počela pripremati mjesec dana prije održavanja uz mentorstvo profesorice Celestine Škeljo. Samo natjecanje je bilo vrlo stresno i napeto budući nisam znala što me očekuje u vidu opremljenosti učionica, uvjetima rada, konkurencije, zadataka i tako dalje. Nakon natjecanja sam shvatila da je znanje svih natjecatelja podjednako te da će o pobjedniku odlučivati nijanse. No, to me nije previše obeshrabrilo jer sam na natjecanje došla s voljom za druženje i stjecanje novih iskustava te svjesna svojih sposobnosti i znanja. Osim samog natjecanja i međusobnog druženja, domaćini su se potrudili da upoznamo Rijeku i okolicu što je bio pravi doživljaj. S natjecanja sam se vratila puna dojmova, što dobrih, što loših, s mnogim novim iskustvima i novo stečenim prijateljima.

Naravno, i ponosna što sam postigla odličan rezultat i bila 5. u poretku. Andrea

Stranica 55

Malek,

3.a


TIPKA

Državna smotra upravnih referenata I ove godine naša škola sudjelovala je na Državnoj smotri upravnih referenata koja je održana 27. travnja 2017. godine u Rijeci, a škola domaćin bila je Ekonomska škola Mije Mirkovića. Boje naše škole branila je maturantica 4.E razreda Ivona Črnjak zajedno sa svojom mentoricom prof. Ondinom Mesar. Kako bi naša učenica prošla na Državnu smotru upravnih referenata trebala je na zadano činjenično stanje izraditi cijeli upravni predmet. Izradila je predmet koji je poslan na Državno izborno povjerenstvo koje je predmet ocijenilo uspješnim te je tako prošla na državnu smotru. Na Državnoj smotri upravnih referenata sudjelovalo je samo devet škola iz cijele Hrvatske, što znači da se na jednom mjestu našlo devet najboljih učenika iz smjera upravni referent. Predmet ovogodišnje državne smotre bio je određivanje naknade za oduzetu imovinu na temelju čl. 69. Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine (Narodne novine br. 92/96). Oduzeta imovina postala je najprije društveno vlasništvo, zatim državno vlasništvo, a kasnije vlasništvo Marija Matića koji je te nekretnine kupio od države. Marijo Matić je u međuvremenu preminuo i tadašnji vlasnik bio je njegov sin Marin Matić. U postupku je utvrđeno da stranke imaju pravo na povrat oduzete imovine, a s obzirom na to da su nekretnine koje su predmet povrata u vlasništvu treće osobe ovlaštenicima će se isplatiti naknada i to u obveznicama RH u dogovoru s ovlaštenicima. Predmet po svom sadržaju nije bio nimalo lagan za razumijevanje i izvođenje. Učenici su izvlačili uloge te je rasprava o određivanju naknade za oduzetu imovinu mogla započeti. Naša učenica izvukla je ulogu voditelja postupka baš kako je i zamišljala. Uloga voditelja postupka je najteža uloga, jer voditelj postupka mora biti potpuno upoznat sa predmetom, određuje tijek rasprave, dobro mora slušati izjave stranaka, svjedoka, upozoravat ih da su došli govoriti istinu ili u protivnom mogu biti kažnjeni, a ono najvažnije od svega je da mora održavati red i sprječavati neprimjerena ponašanja stranaka. Nakon burne rasprave završen je postupak. Uslijedili su komentari sutkinja Upravnog suda u Rijeci koje su bile oduševljenje svim učenicima, a posebne pohvale dobila je i naša učenica koja je spremna za obavljanje posla upravnog referenta. Ondina Mesar, prof. Stranica 56


Broj: 22

Za kraj svog školovanja u Upravnoj školi Zagreb ovo mi je bio najslađi zalogaj kako se kaže. Baš ono nešto pravo što me razveselilo kada me prof. Mesar pitala želim li sudjelovati. Ne znam kako propustiti smotru gdje se nalazi devet najboljih učenika iz cijele Hrvatske u smjeru upravni referent. Predmet ove godine nije bio nimalo lagan, ali kada nešto želiš nije ti teško. Mjesecima sam proučavala činjenično stanje i pisala predmet, svaki puta kada bih išla pregledavati nešto je nedostajalo i nije mi bilo dobro,

ali ono zadnje bilo je najbolje i prošlo je na državnu smotru. Na smotri sam bila voditelj postupka, ono što sam željela. Moram priznati da me na početku malo uhvatila trema, ali nakon nekoliko mojih riječi samo je nestala i tada sam nastupila prava ja. Odlično sam se snašla u toj ulozi i mogu priznati da se mogu zamisliti u bližoj budućnosti kao upravna referentica u nekom javnopravnom tijelu, ali prije toga naravno treba upisati fakultet. Ovo je bilo jedno predivno iskustvo, ne samo za budućnost nego i upoznavanje novih ljudi i njihovih iskustava koje me zaokružilo kao osobu koja završava još jedno poglavlje u životu. S pravom mogu reći da sam u ovoj školi sudjelovanjem po smotrama, suđenjima, odlaskom u Europski parlament, Hrvatski sabor, zahvaljujući prof. Ondini Mesar, naučila puno toga. Ivona Črnjak, 4.E

Stranica 57


TIPKA

Državna smotra simuliranih suđenja u području Građanskog odgoja i obrazovanja Maturantice 4.E razreda Maja Medanović, Ivona Črnjak, Aneta Burcar, Nikolina Busija, Ana Marija Filić, Gabrijela Ivanko i maturant 4.F razreda Antonio Šoški Upravne škole Zagreb izvan okvira predmeta Ljudskih prava i drugu godinu za redom sudjelovali su na Državnoj smotri simuliranih suđenja koja je održana 11. ožujka 2017. godine na Općinskom sudu u Novom Zagrebu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje pod vodstvom mentorice prof. Ondine Mesar i prof. Deana Sarape. Nakon burne rasprave, uslijedila je presuda u kojoj su tužiteljica i njezin odvjetnički tim uspjeli sa tužbenim zahtjevom i dobili pohvale sudaca uz napomenu da su

sve bolji i bolji i da će im sigurno neki od njih postati kolege suci ili odvjetnici. Oni to zaista i žele, pa nek im je sretno! Na Državnoj smotri simuliranih suđenja sudjelovalo je dvadesetak škola iz cijele Hrvatske. Svaki učenik pokazao je svoje vještine u sudskom postupku. Bilo je tu uspješnih učenika i škola koji su pokazali svoje zavidno znanje, ali i onih koji su malo manje bili angažirani. Također, bilo je i smiješnih trenutaka gdje su se učenici mogli sami sebi nasmijati, ali i iz tuđih pogrešaka nešto naučiti.

Poučeni prošlogodišnjim iskustvom ovo im nije bio nikakav problem. Naši učenici još jedanput pokazali su zavidnu razinu znanja, borili su se do samog kraja, zastupali svoje stavove kako bi pokazali sebe u najboljem svjetlu te branili boje naše škole. Uz njih kao i prošle godine bila je prof. Ondina Mesar koja je izdvajala svaki trenutak svog slobodnog vremena kako bi sa učenicima prolazila kroz predmet te ukazivala na njihove pogreške, ali im upućivala i pohvale. Ove godine predmet suđenja bio je pas Garo. Kako tužiteljica Vjekoslava Tomić tvrdi, pas Garo neprestano, ničime izazvan cvili, reži i laje. Sa druge strane tuženik Darinko Počkaj, opovrgava navode tužiteljice te ističe kako je tu-

Stranica 58


Broj: 22

Državna smotra simuliranih suđenja u području Građanskog odgoja i obrazovanja žiteljica starija žena kojoj smeta i najmanja stvar te kako razlog suđenja uopće nije pas Garo već njezin karakter i zavist prema drugim ljudima. Prekomjernim lavežem psa tužiteljica je na opisani način onemogućena u mirnom uživanju svog doma – kuće u kojoj živi, a radi se o temeljnom ljudskom pravu koje se štiti Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Ondina Mesar, prof.

Stranica 59


TIPKA

Državna smotra simuliranih suđenja u području Građanskog odgoja i obrazovanja Isplatili su se mjeseci pripremanja. Simulacija je odlično prošla iako smo jednu parnicu dobili, a jednu izgubili. U prvom smo im krugu pripremili iznenađenje. Ja sam bila vještak kojeg nisu očekivali. Nakon mog vještačenja bila sam sretna i poprilično sigurna u pobjedu koja se na kraju i ostvarila. U drugom krugu bila sam na mjestu tuženikovog odvjetnika, bilo je zabavno, ali i lakše jer sam ispitivala svjedoka. Protivnici iz gimnazije pokazali su svoje znanje što su bolje mogli, bili su dobri s obzirom da nemaju stručne predmete u školi. Suci su bili susretljivi i profesionalni. Vrlo lijepo iskustvo koje bih preporučila svima. Gabrijela Ivanko, 4.E

Stranica 60


Broj: 22

Drugu godinu za redom sudjelujem na Državnoj smotri simuliranih suđenja koja se održava u Zagrebu. Za suđenje smo se pripremali nekoliko mjeseci. U pripremi je vladalo dobro raspoloženje i sloga, jer je i prošle godine ista ekipa branila boje naše škole. U prvom kruga bila sam tužiteljica Vjekoslava Tomić, starija gospođa koja ima zdravstvenih problema i smeta joj neprestani lavež susjedova psa Darinka Počkaja. Moram priznati kako nije lako braniti svoj stav pred sudom iako sam uz sebe imala tri odvjetnika. Najteže od svega bilo mi je odgovaranje na postavljena pitanja tuženikovih odvjetnika koji su me pred sam kraj počeli pomalo i maltretirati, ali na svu sreću moj odvjetnički tim reagirao je na vrijeme. Moj odvjetnički tim i ja uspjeli smo i presuda je donesena u našu korist. U drugom krugu bila sam odvjetnica Darinka Počkaja. Ova uloga svakako mi je bila lakša jer sam i prošle godine bila odvjetnica. Prošlogodišnje i ovogodišnje sudjelovanje mogu spojiti i reći da mi je to bilo samo jedno od lijepih i stečenih iskustava iz ove škole koju sam završila ove godine. Sa sigurnošću mogu reći kako se vidim u odvjetničkim vodama, ali do toga ima još puno vremena, muke i truda. Ivona Črnjak, 4.E Stranica 61


TIPKA

Upravna škola Zagreb bila je na „Dojdi osmaš“ Profesori i učenici Upravne škole Zagreb odgovarali su na mnoge upite zainteresiranih osmaša i njihovih roditelja za upis u Upravnu školu Zagreb. Oni najhrabriji tipkali su 1 minutu na Interstenu i dobili diplomu sa svojim postignućem. Bilo je puno zabave i smijeha, a svi osmaši koji su sa strahom prilazili našem štandu, odlazili su sa osmijehom na licima kada su saznali zanimljive informacije i postignuća naše škole. Andrea Muženić-Vidak, prof.

Stranica 62


Broj: 22

Stranica 63


TIPKA

Erasmus+ - Strukturirani tečaj Dublin, Irska Profesorice Celestina Škeljo i Suzana Ven Rakić boravile su na strukturiranom tečaju u Dublinu u Irskoj od 26. veljače do 4. ožujka 2017. godine u okviru Erasmus+ projekta pod nazivom „Zajedno ka kvalitetnijem učenju i podučavanju“ koji je financiran od Agencije za mobilnost i projekte Europske unije.

Pročitajte dojmove i zapažanja profesorica. „Boravak u Dublinu je bio koristan i interesantan za obje jer smo upoznale kolege iz drugih europskih država te smo mogle razmijeniti načine i metode poučavanja. Za vrijeme boravka u Dublinu posjetile smo nekoliko škola i koledža pa smo se upoznale s irskim obrazovnim sustavom, njegovim prednostima i nedostatcima i stoga smo mogle usporediti i vidjeti u čemu smo bolji i na čemu još uvijek možemo i trebamo poraditi. Učiteljski posao u Irskoj je vrlo cijenjen te je čast i ponos biti učitelj. Uočili smo da je irsko društvo vrlo klasno podijeljeno na radničku klasu i srednju klasu te stoga postoje škole za dobrostojeću djecu i manje dobrostojeću djecu. Pored ove podjele, također postoje škole u kojima su samo dječaci i samo djevojčice. Stranica 64


Broj: 22

Zbog tradicije i irske povijesti, irski školski sustav je pod velikim utjecajem katoličke crkve. Više od polovice škola su katoličke škole u kojima predaju učitelji katolici, časne sestre ili svećenici. Poznato je također da su katoličke škole kvalitetne te također prihvaćaju u njih i djecu koja nisu katolici. Uz obilaske i posjete školama posjetile smo i nekoliko važnih irskih institucija te povijesno važna mjesta za irsku opstojnost. Jedna od takvih posjeta je posjet Glendaloughu, mjestu u kojem je smješten najstariji kršćanski samostan kojeg je osnovao Sveti Kevin u šestom stoljeću i od kuda je krenuo početak pokrštavanja Kelta, stanovništva koje je do tada živjelo u Irskoj.“ Mia Bartulović, 3.b

Stranica 65


Upravna škola Zagreb, Prilaz baruna Filipovića 30, ZAGREB

Tipka 2017  
Tipka 2017  
Advertisement