Romsdalseggen -kart og informasjon

Page 1

Romsdalseggen

Foto: Chris Holter / Visit Northwest

Kart og informasjon Bli med over Romsdalseggen


Romsdalseggen Romsdalseggen er en av verdens vakreste fjellturer [1]. Turen går gjennom dramatisk landskap med mange høydepunkter underveis. Langs eggen har du utsikt til den majestetiske Trollveggen, omringet av flere kjente fjellklassikere. Roms­dalseggen befinner seg midt blant verdens mest spektakulære kulisser, kun en kort reise fra tindehovedstaden Åndalsnes. [ 1 ]  Lonely Planet 2011


Turbeskrivelse Tid: 5 – 8 timer

Lengde: 10, 3 km

Turen over Romsdalseggen starter med busstransport fra Norsk Tinde­senter i sentrum av Åndalsnes. Bussen bringer deg til Isfjorden og videre gjennom flott kulturlandskap til Venjedalssetra. Stien er merket med røde T-er, og starter fra parkeringsplassen hvor bussen stopper. Herfra er det moderat stigning opp Hestheia langs Tverrelva. I Hest­heia er det siste mulighet for å fylle opp drikke-­ flaskene, så husk dette før du forlater elva. Oppå flaten deler stien seg, og du skal gå i vestlig retning opp den bratte fjell­siden som tar deg opp på selve Romsdals­eggen. Krysset er skiltet og godt merket. Oppstigningen videre er tung og bratt, men utsikten som venter deg på toppen

Sesong: juni – oktober

er vel verdt innsatsen! Fra ryggen ser du nå rett inn i den legen­dariske Troll­veggen, Nord­-Europas høyeste lodd­rette stup – med en forrevet tanngard av trolltinder på toppen. I sørøst ser du inn i Dalsida landskaps­ vernområde, som strekker seg helt til Dovrefjell og Sunndalsfjella, med Snøhetta som høyeste fjell. Roms­dalshorn og Store Venjetind rager som spir mot himmelen. Det er ikke vanskelig å forstå at dette havet av kvasse tinder, egger og ville stup har hatt en dragning på fjellklatrere gjennom flere århundrer. I sørvest ser du Reinheimen nasjonalpark og de kjente tindene Bispen, Kongen og Dronninga. Fra Romsdalseggen har du også utsikt ned i Romsdalen, hvor elva Rauma slynger

Høydeprofil

⇽Venjedalssetra

Åndalsnes⇾


seg gjennom det frodige landskapet ut til fjorden og Åndalsnes. På ryggen mellom Blånebba og Mjølva­fjellet kommer et nytt veiskille. Romsdals­ eggen går til høyre, i nord-vestlig retning mot Åndalsnes. Følg ryggen, som etter hvert blir smalere og går ned Halsaskaret. Her er det bratt og partier med enkel klatring. Dette er et av Romsdalseggens smaleste partier. Men ruta er godt sikret med kjettinger, slik at du kommer deg trygt videre til Mjølva­fjellet (1216 m.o.h.). Dette er turens høyeste punkt. Ryggen videre blir betydelig bredere, og du får en behagelig nedstigning hele veien til Nesaksla. Underlaget på dette strekket er

hovedsakelig stein og fjell. Ved Mjølvaskaret smalner imidlertid eggen inn igjen til en kort, men luftig passasje. Straks etter dette er det et flott fotopunkt. På Nesaksla ligger steinhytta Ottarbu, hvor du kan søke ly om nød­vendig. Herfra gjenstår siste etappe ned Romsdalstrappa (steintrapp) tilbake til Åndalsnes. Dette partiet er relativt bratt, og for mange kan det lønne seg å gå med staver. Obligatorisk fotostopp på utsiktspunktet Rampestreken. Vel nede i Tinde­hoved­staden finner du et godt utvalg av trivelige spisesteder. Her kan du innta et bedre måltid samtidig som du nyter utsikten over fjord og fjell.

Turalternativ Romsdalseggen om Høgnosa er en alternativ rute, som unngår de mest luftige partiene over Romsdals­eggen. Dette veivalget starter i stikrysset ved Hestheia, her går du mot nordvest (skiltet Romsdalseggen om Høgnosa) i relativt lettgått terreng til Høgnosa. Herfra dreier du i sørvestlig retning opp ryggen til Mjølvaskaret, hvor du igjen møter normalruta over Romsdalseggen. Denne delen av stien går i ur og er derfor krevende.

Romsdalseggen om Høgnosa er også lengre enn normalruta. Ruten er dessuten et godt alternativ hvis det skulle være mye vind eller tåke oppe på Romsdalseggen. For mer informasjon, se romsdal.com Har du ekstra krefter når du har kommet opp til stikrysset på eggen, anbefaler vi å ta turen fram og tilbake til Blånebba. Denne turen tar en time ekstra, men gir en utsikt som bokstavelig talt topper alt annet i Romsdalen.


Høydepunkt på turen Rampestreken

Romsdalsfjorden

Utsiktsplattformen er et obligatorisk fotostopp når du går Romsdalseggen. Herfra har du storslått utsikt over Åndalsnes, Romsdalsfjorden og Romsdalsfjella.

En av landets reneste og mest artsrike fjorder. Fjorden er registrert som en nasjonal laksefjord. Langs fjorden lever også havørn, som er Nord-Europas største rovfugl. Havørna er fredet.

Elva Rauma

Trollveggen

Et nasjonalt laksevassdrag med lang historie som sportsfiskeelv. Det gode laksefisket hadde tidligere stor økonomisk betydning for elveeierne i dalen og var en av grunnene til oppstarten av turismen i Romsdalen. Laksestammen og fiskemulighetene har en del år vært redusert pga. en lakseparasitt, men elva har blitt behandlet mot parasitten og vil trolig bli friskmeldt i løpet av 2019. Det arbeides nå med å gjenoppbygge den gode laksebestanden.

Europas høyeste loddrette fjellvegg (1000 m) med den lengste klatreruten i Europa (3,5 km). Veggen er en del av Trolltindan med Store Trolltind på 1788 m.o.h. som er et av Romsdalens høyeste fjell. Trollveggen er også en del av Reinheimen nasjonalpark.

Foto: Chris Holter / Visit Northwest


Veien til start Det går shuttlebuss fra Norsk Tindesenter til starten av stien gjennom hele sesongen. Bestill din billett på tindesenteret.no. Kommer du med bil må du parkere på langtidsparkeringsplassene inntegnet på kartet.

Korttidsparkering

Norsk Tindesenter

Langtidsparkering


Kom deg avgårde Følg vår enkle sjekkliste for å komme deg ut på tur og over Romsdals­eggen. Vi er nysgjerrige på hvordan turen din har gått, så fortell oss gjerne om turen din og del bildene dine med oss på sosiale medier.

Besøk tindesenteret.no/side/romsdalseggen for mer informasjon om turen Bestill transport og matpakke på tindesenteret.no Pakk tursekken – sjekk vår anbefalte pakkeliste Sjekk værmeldingen og forbered deg på skiftende værforhold i fjellet Stikk innom Norsk Tindesenter for siste informasjon om sti og værforhold Snør på deg gode fjellsko med støtte rundt anklene, og ha en god tur! Husk å dele dine erfaringer på facebook.com/romsdalseggen Bruk #romsdalseggen når du poster bildene dine fra turen på instagram


Naturverdier i området Reinheimen nasjonalpark Norges 3. største nasjonalpark. Området har stor variasjon fra frodige vestlandslier med alpine fjell til mer avrundede fjell og tørrere klima i indre strøk. Reinheimen har store, sammenhengende villmarkspregede områder. Disse områdene er viktige for den nasjonale villreinstammen i området. Det er lite ferdsel i de sentrale områdene, de fleste merka stiene ligger i vestlige deler av Reinheimen. Reinheimen nasjonalpark er gjennom Romsdalen landskapsvernområde også sammenhengende med verneområdet Dalsida, knyttet til Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark.

Moskus På Dovrefjell ble det satt ut moskus i flere omganger før den etablerte seg, dette skjedde i perioden 1932 – 1953. Moskus er en fremmed art, men truer verken økosystemer eller andre arter i Norge. Norges eneste bestand av viltlevende moskus finnes på Dovrefjell. Bestanden er i dag på ca. 250 dyr. Disse vandrer en sjelden gang vestover så langt som til Romsdalsfjorden.

Villrein Dette dyret var det daglige brød for de første menneskene som vandret inn i landet etter siste istid, for 10 000 år siden. Fjellene i Sør-Norge er eneste sted der vill europeisk fjellrein fortsatt finnes. Sammen med noen få europeiske bison, er reinen den eneste gjenlevende art av istidens megafauna, med blant annet mammut, neshorn og sabeltigre. Fangstgroper, steinsatte buestillinger og andre spor vitner om at villreinen hadde stor betydning så sent som i vikingtida. I de siste hundre årene har menneskelige inngrep innskrenket leveområdene og delt opp bestandene. Vi har fortsatt livskraftige villreinstammer både i Snøhetta (Dovrefjell) og i ReinheimenBreheimen, med rundt 6000 dyr totalt. Reinsjakt er fortsatt viktig, og hver høst blir det skutt rundt 800 dyr i Reinheimen-Breheimen.

Gamalnorsk sau I området mellom Venjesdalen og Åndalsnes kan du se Gamalnorsk sau, også kalt Norsk Villsau, Utegangarsau eller Vikingsau. Gamalnorsk sau er hardfør og bidrar til å opprettholde kulturlandskapet i Norge.


Før turen starter Nyttig å vite

Fjellvettreglene

• Romsdalseggen er en lang og krevende tur med 970 høydemeter stigning som krever god form og at du er vant til å ferdes i bratt og ulendt terreng. Vurder derfor din egen og turfølgets form før du legger ut på tur.

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går 2. Tilpass turen etter evne og forhold 3. Ta hensyn til vær – og skredvarsel 4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer 5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre 6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is 7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er 8. Vend i tide, det er ingen skam å snu 9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig

• Romsdalseggen anbefales ikke for barn med mindre de er fjellvante og i over gjennomsnittet god form. • Vi fraråder å gå Romsdalseggen utenom sesong. Stien går i komplekst skredterreng, og broen over Tverrelva blir tatt inn om vinteren. Snø kan ligge stedvis på stien helt frem til juli. • Hunder kan tas med på turen, men i de mest utsatte partiene kan hunden trenge assistanse. Hunder skal alltid være i bånd. • Gå på opparbeidet sti i terrenget, for å redusere slitasjen på sårbar natur. • Mellom 15. april til 15. september er det forbudt å tenne bål, grill og engangsgrill i eller i nærheten av skog og annen utmark. • Ved ulykker ring 112. • Vis hensyn til andre om du har med deg drone. De fleste som går Romsdalseggen setter pris på stillhet. • Vis hensyn til beitedyr i området. Gi ikke mat til husdyr, og ta med søppel hjem. • Turkart kan lastes ned på norgeskart.no • Mobiltelefon på tur er nyttig, men stol ikke blindt på den. Ha fulladet telefon før du starter, og spar på batteriet underveis. • Sjekk værvarselet på yr.no – Blånebba og Mannen målestasjon i Rauma gir best indikasjon på været oppe på Romsdalseggen som kan variere mye i forhold til Åndalsnes. Husk: all ferdsel skjer på eget ansvar.

Kontakt oss gjerne Norsk Tindesenter Besøkssenter Telefon: +47 73 60 45 57 E-post: post@tindesenteret.no Nettside: tindesenteret.no Tips: Gå gjerne turen med guide for en enda bedre turopplevelse. Bestill tur på guideromsdal.no Gå ikke glipp av den spektakulære Romsdalsstigen Via Ferrata. Bestill guida tur på tindesenteret.no Inntektene knyttet til Romsdalseggen går til drift, vedlikehold og skjøtsel av stien. Ditt bidrag hjelper oss å forvalte Romsdalseggen på best mulig måte – til glede for deg og fremtidige generasjoner.


Romsdalen bucket list Romsdalseggen Rampestreken Romsdalsstigen Via Ferrata Romsdalstien hytte til hytte Trollstigen Trollveggen Mannen Litlefjellet Bispevatnet Norsk Tindesenter

Foto: Anunatak AS


"

Skorgedalsbu

Molde

Måvassbu

Kartinformasjon Romsdalseggen

Skorge dalen

Måvassbu

Torvika

64

Åndalsnes

Isfjorden

Isfjorden

5998

64

Tursti fottur

Togstasjon

Tursti sykkel

nødbu

g ørin

Parkering

Nesaksla

j omk enn

Romsdalsfjorden

n gj

Serveringssted

7 17

Inge

Informasjon

176

Høgnosa

Vikabotn

!

se gg

Hestheia

len da

rda le

Blånebba #

63

E136

Litlefjellet

n

Innfjorden

dale

Norafjellet #

Molde Ålesund

Roms

Iste

1320m

jes

n

Denne brosjyren er utarbeidet av Norsk Tindesenter i samarbeid med DNT Romsdal, Romsdal Reiseliv og Handel, Rauma Kommune og Reinheimen nasjonalpark.

Venjedalssetra

Tve rre lva

Innfjord

en

en

Sommerstier

1023m

Storhestvatnet

al

Tilrettelagt camping

Devoll

sd

Severdighet

Setnes- # fjellet

m

Turisthytte selvbetjent

Mjølvafjellet # 1216m

#Storhesten

Ve n

Fotopunkt

a

Overnatting

Rau m

Utkikkspunkt

Ro

Bussknutepunkt

Kaffikjelbua Jamnåbotn

Store Venjetinden # 1852m

T

Tro llve gg

en

Romsdalshornet# 1550m

ro

Dronninga

1462m

Kløvstien

an

Bispen#

nd

1614m

ti

Kongen #

ll

1544m #

Trollstigen

Reinheimen nasjonalpark

E136

Dalsida landskapsvernområde

Stigfossen

Mannen

len råde da ms nom Ro sver ap dsk

Valldal Geiranger

lan

Trollveggen landskapsvernområde

Dombås 0

Kartdata: ©Kartverket, ©Miljødirektoratet Kartografi : ©Miljødirektoratet, ©2286moh

1

2

3 Kilometer


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.