Page 1

2 0 0 4 Stalinin Palkinnot


Stalinin Palkinnot 2·0·0·4 23.10 - 31.10.2004 taidetila Munkki Munkkisaarenkatu 14 00150 Helsinki

sisällys: Stalin Stalinin palkinto ennen ja nyt

3 3

vuoden 2004 palkitut: ruukkutilli, pääpalkinto suojatien valopainike videopakkaus jäätelöauto ääkköset raejuusto

5 7 8 11 12 14

palkintoraadin lyhyt esittely

16

1


Stalinin palkintoon kuului vuodesta 1945 alkaen mitali, jota ei enää myönnetä.

2


Josif Stalin Iosif Dzugasvili (1878 - 1953) otti itselleen terästä merkitsevän Stalin-nimen, eikä turhaan - lasketaan kymmenien miljoonien ihmisten menettäneen henkensä hänen kovalla valtakaudellaan. Lisäksi hirmuhallinto aiheutti mittaamattomia ruumiillisia ja henkisiä kärsimyksiä vielä useammille sekä Neuvostoliitossa, että muissa maissa. Hänen valtakaudella Neuvostoliitto mm. hyökkäsi Suomeen.

Stalinin palkinto myönnettiin suurista tieteellisistä tai taiteellisista saavutuksista. Palkitsemisen arvoiseksi katsottiin muun muassa tutkija, joka koulutti lehmät lypsämään rasvaisempaa maitoa juottamalla niille kermaa. (Kuulostaa ehkä huvittavalta, mutta vielä joitakin vuosia sitten lehmien teurasjätteistä tehtiin lehmille rehua kammottavin seurauksin.) Vuoden 2004 pääpalkinto on menomatka Siperiaan, muut palkinnot kyseenalaista mainetta ja kunniaa. Tällä kertaa palkitut valitsi itsevaltiaan ottein toiminut yksihenkinen raati. Palkinnoille ylsivät ehdokkaat, jotka suurtekojen sijaan ovat tinkimättömällä ja pitkään jatkuneella toiminnallaan haitanneet tavallisten ihmisten elämää, ja siksi kykenisivät muuttumalla helpottamaan elämäämme. Palkinto on siis kannustin muuttumiseen. Kaappauksia, itsemurhaiskuja, talousrikoksia, mäkihyppääjän pidätys, onnettomuuksia, paviaanien kuolemantuomio,... Huolestumme kaukaisista ja epätodellisistakin asioista. Ihmisen arki on lähellä, todellista ja jokapäiväistä ja sen ongelmien korjaaminen antaa voimia kantaa paremmin muidenkin taakkoja. Voimaa paremmasta arjesta. 3


4


Stalinin pääpalkinto 2004 Ruukkutillille

Ruukkutilliä myydään tuoreyrttinä hyvään hintaan. Suppilomaisessa myyntipakkauksessa kasvi pysyy ryhdikkäänä. Kotona pettyy aina: tilli on ryhdittömästi kasvanut retkula, joka roikkuu velttona, jos sen poistaa pakkauksestaan. Ruukkutillissä on hento ruohonmaku. Maussa ei ole havaittavissa edes häivähdystä tillistä. Jalostuksella on saatu aikaan tuote, joka pakattuna harhauttaa houkuttelevalla rehevyydellään ja tuoreudellaan, mutta pettää aina erityisesti mauttomuudellaan, mutta myös ryhdittömällä olomuodollaan. Sillä on vain koristearvo, mutta raadin mukaan se kelpaa vain kompostoitavaksi. Ruukkutilli on ansainnut Stalinin pääpalkinnon, joka oli tänä vuonna menolippu Siperian Turuhanskiin. (Sinne vankileirille Stalinkin aikoinaan lähetettiin.) Raadin harmiksi tillin matkasta tuli meno-paluu, sillä vastaanottajaa ruukkutillille ei Siperiasta löytynyt. Palautettuna se oli kuihtunut lähes tunnistamattomaksi. Ei ole tiedossa, missä asti se kävi tai missä vaiheessa sen henki meni.

5


6


Stalinin palkinto suojatien liikennevalopainikkeelle

Suojatievalon varauspainike on autoilijoita suosiva odotussysteemi. Se on jalankulkijan ja useissa risteyksissä myös polkupyöräilijän oikeus varata vuoro tienylittämiseen. Palvelu, joka voi jäädä täysin huomaamatta oletetulta käyttäjältä. Jotkut painikkeet toimivat huonosti - varausta ei oteta ”sisään”. Seurauksena odotuksen sijasta vielä pidempi odotus. Kun pyörätie on yhdistetty jalkakäytävään ja suojatiehen, on painikkeet sijoitettu lähes poikkeuksetta pyöräilijän ulottumattomiin. Tuntien autoilijoiden tavan ajaa päin punaista, on jalankulkijan ja pyöräilijän turvallisinta katsoa, ettei autoja tule ja ylittää katu vaikka päin punaista. Risteyksessä jokakertaiseen odottamiseen alistavat valopainikkeet yhdessä autoilijoiden punavalopiittaamattomuuden kanssa yllyttävät ja kouluttavat myös kevyen liikenteen rikkomaan liikennesääntöjä - oman henkensä uhallakin.

7


Stalinin palkinto videokasettien tuotepakkauksille

Tässä esimerkkinä olevan kolmen videon pakkauksen käyttökuntoon saattamiseen meni kahdeksan ja puoli minuuttia. Sitkeä sellofaania oli tiukasti kiinni paitsi koko nipun, myös jokaisen yksittäisen kasetin ympärillä. Kussakin kasettikotelossa oli tarra-arkit, joilta piti valita kirjoitusalustaksi käytettävän tarran lisäksi, päätytarra, kasetin minuuttipituuden ilmaiseva tarra, käyttäjää kuvaava symboli.

8


Sellofaani on paitsi lujaa myös sähköistä. Kun vihdoin löytää kohdan, josta pääsee repimisen alkuun ja saa palan pakkausmateriaalia irti, tarttuvat sähköiseksi muuttuneet ohuet riekaleet käsiin ja joka paikkaan. Apuvälineiden, kuten veitsien tai muiden teräaseiden käyttö helpottaa repimistä, mutta voi päättyä verisesti. Raati suosittelee vaatimattomampaa pakkaamista ja tuotetietojen painamista tuotteeseen ja suojakoteloon jo tehtaalla. Monipuolisesti kuluttajaa haittaava tuotepakkaus saa yhden tämänvuotisista Stalinin palkinnoista. Pakkauksen avaaminen vie aikaa, raastaa hermoja, tuottaa lukumääräisesti paljon hankalaa jätettä ja voi olla myös vaarallista. 9


10


Stalinin palkinto Jäätelöautolle

Jäätelöauto kiertää reittiään ja pysähtelee vähänväliä toitottamaan vähä-älyistä melodiaansa. Sen epätoivoinen kutsuhuuto toistuu kussakin paikassa, jopa kuusi kertaa, ikään kuin yhdestä soitosta ei uskoisi todeksi tämän kutsumattoman vierailijan saapumista. Soitannan äänenvoimakkuus on säädetty sellaiseksi, että sen varmasti kuulee seinienkin läpi sisälle asti. Voi vain toivoa, että jäätelönhimoiset kansalaiset tulisivat järkiinsä ja boikotoimalla tekisivät meluterroristien kiertoajelut kannattamattomaksi. Maaseudulla kiertelee kauppa-autoja. Asiakkaat osaavat tulla oikeaan aikaan autolle ostoksille. Jäätelöauto aliarvioi taajama-asukkaiden kykyä toimia ja muistaa. Ja miksi jäätelö pitäisi saada kotiovelle? Se saa Stalinin palkinnon aiheuttamastaan häiriöstä ja halveksunnasta.

11


Stalinin palkinto tietoverkossa kaytettavalle aa- ja oottomyydelle Vaikka tama puute rajoittuu lahinna sahkoposti- ja tietoverkko-osoitteisiin, on se torkeaa kieltamme kohtaan ja johtaa toisinaan vaarinymmarryksiin. Kielemme kirjoitus on useimmista muista kielista poiketen lahes aantamyksenmukaista. Kutakin aannetta vastaa kirjain. Lisaksi kielessamme on vokaaliharmonia, jonka vuoksi samassa sanassa voi esiintya vain joko etu- tai takavokaaleja (een ja iin ohella). Aaton ja ooton kirjoitustapa hapaisee naita saantoja royhkeasti. Merkiston vajavaisuus hairitsee myos maamme vahemmistokielien kayttoa. Tassa tama teksti on jatetty naytteeksi pisteitta. Viereisella sivulla naet saman tekstin kirjoitussaantojen mukaisesti. Akkiahan sita tottuu ymmartamaan tallaistakin tekstia. Vahan paasta ehka nappaimistoistakin jatetaan nama kirjaimet pois. Tietokoneilla voi tehda aidonnakoisia kuvia, animaatioita ja kolmiulotteisia maailmoja, saveltaa musiikkia, valmistaa esineita... mikaan ei tunnu olevan mahdotonta - paitsi aan ja oon pisteet. Nain vahasta eli pisteettomyydesta myonnetaan yksi tamanvuotisista Stalinin palkinnoista. 12


Stalinin palkinto tietoverkossa käytettävälle ää- ja ööttömyydelle

Vaikka tämä puute rajoittuu lähinnä sähköposti- ja tietoverkko-osoitteisiin, on se törkeää kieltämme kohtaan ja johtaa toisinaan väärinymmärryksiin. Kielemme kirjoitus on useimmista muista kielistä poiketen lähes ääntämyksenmukaista. Kutakin äännettä vastaa kirjain. Lisäksi kielessämme on vokaaliharmonia, jonka vuoksi samassa sanassa voi esiintyä vain joko etu- tai takavokaaleja (een ja iin ohella). Äätön ja öötön kirjoitustapa häpäisee näitä sääntöjä röyhkeästi. Merkistön vajavaisuus häiritsee myös maamme vähemmistökielien käyttöä. Viereisellä sivulla tämä teksti on jätetty näytteeksi pisteittä. Tässä näet saman tekstin kirjoitussääntöjen mukaisesti. Äkkiähän sitä tottuu ymmärtämään tällaistakin tekstiä. Vähän päästä ehkä näppäimistöistäkin jätetään nämä kirjaimet pois. Tietokoneilla voi tehdä aidonnäköisiä kuvia, animaatioita ja kolmiulotteisia maailmoja, säveltää musiikkia, valmistaa esineitä... mikään ei tunnu olevan mahdotonta - paitsi ään ja öön pisteet. Tästä vähästä eli pisteettömyydestä myönnetään yksi tämänvuotisista Stalinin palkinnoista.

13


Stalinin palkinto Raejuustolle

Raejuusto on epätodennäköinen palkinnon saaja. Se on vähärasvainen, terveellisenä pidetty ja edullinen elintarvike. Muiden palkittujen joukossa se kalpenee mitäänsanomattomine ominaisuuksineen. Se on lähes mauton, väriltään puhtaan valkoinen ja helposti lusikoitavana soveltuu pikaiseksi välipalaksi. Raati kuitenkin katsoi yksimielisesti sen olevan parhaimmillaan lisäkkeenä vaikkapa karjalanpiirakan päällä munavoin asemesta. Kun munavoi tarttuu laastimaisesti kuuman piirakan pintaan, raejuusto kimmoisana pomppii sen pinnalta pois ja viimeistään matkalla suuhun sotkee paikat vierimällä itsenäisesti pitkin pöytää ja syöjän syliä. Koska yhä parempi arki oli tämänvuotisten Stalinin palkintojen arvosteluperusteena, sai myös raejuusto kunnian vastaanottaa palkinnon. Kannustakoon se raejuustoa kehittymään helpommin syötäväksi.

14


15


Palkintolautakuntana toiminut Timo Rytkönen on etabloitunut nykytaiteen harrastaja. Hänelle ovat tuttuja yhtälailla arjen askareet kuin kulttuurin ja tieteiden eri muodot. Erityisesti hän on ansioitunut arjen epäkohtien huomioitsemisessa.

16


- stalinistinen palkintolautakunta:

3,-

Timo Rytkรถnen taidetila Munkki Munkkisaarenkatu 14 LH 1 00150 Helsinki

Stalinin palkinnot 2004  
Stalinin palkinnot 2004  

Stalin prizes 2004 Stalinin palkinnot 2004 art Timo Rytkönen

Advertisement