{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

Wijkblad voor Stadspolders en De Hoven jaargang 23 - nummer 2 - december 2019 adres: Constantijn Huygenslaan 75, 3351 XA Papendrecht - tel.: 078-621 05 19 e-mail: polderkrant.dordt@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/De-Polderkrant Buurbook: https://stadspolders.buurbook.nl/mijn-buur/polderkrant

De redactie van de Polderkrant wenst u fijne kerstdagen en een voorspoedig 2020

Dordrecht viert 800 jaar stad in 2020

In het kader van het 800 jaar bestaan van Dordrecht in 2020, hebben de burgemeester en de wethouders de afgelopen maanden alle wijken van Dordrecht bezocht. Donderdag 19 september was Stadspolders aan de beurt. Met vlaggen met de tekst ‘800 jaar stad’ en de statafels viel het gezelschap goed op. Wethouder Marco Stam, de wethouder van Sport, Wonen en Openbare ruimte, bezocht het winkelcentrum Pearl Buckerf én winkelcentrum Bieshof.

in het Dordrechts Museum. In de twaald wijken van Dordrecht zullen de feesten in mei en juni 2020 plaatsvinden. Meer informatie is te vinden op de speciale website www.dordrecht800.nl

In dit nummer: Pagina 2: Rechtstreex vierde opening in Stadspolders

Door: Fran-Jeanne Polders

Activiteiten verzinnen

Vanaf 20 januari Wantijbrug tien weken dicht Gaat het dan nu echt beginnen? De renovatie van de Wantijbrug is al twee keer uitgesteld, maar het lijkt erop dat het nu dan echt gaat beginnen. Beide brugdelen worden vervangen. Daarvoor is de brug vanaf maandag 20 januari tot en met 3 april 2020 in beide richtingen 15 weken lang gesloten voor verkeer. Hulpdiensten, (brom)fietsers, voetgangers en het openbaar vervoer kunnen wel over de brug.

Het doel van het bezoek van de wethouder was om door middel van het uitdelen van flyers, mensen te enthousiasmeren een activiteit te verzinnen voor hun buurt. Wat zouden zij willen organiseren? Wat maakt Dordrecht nou zo bijzonder? De plannen moesten vóór 1 december worden ingeleverd. Het thema is ‘Samenwerking en saamhorigheid’ en alle (wijk)bewoners zijn welkom. Samen feestvieren en trots zijn op je stad. Voor de activiteiten die de bewoners willen organiseren was ook een subsidiepotje vrijgemaakt. Uiteraard waren er wel wat subsidievoorwaarden en moest het thema erin terugkomen.

Pagina 3: Biesbosch 75 jaar bevrijd

feesten

Het hele jaar 2020 zal in het teken staan van 800 ook de omrijdroute via de Oranjelaan en de Staart jaar stad. Er is onder andere een speciale Big Rigebruikt worden, maar die zal ook wel extra druk vers en een unieke tentoonstelling over Albert Cuyp worden. De doorstroming zal door het beter afstellen van verkeerslichten iets verbeterd worden en de Prins Hendrikbrug zal minder vaak open zijn. Maar Rijkswaterstaat raadt toch aan om te proberen op een andere manier te reizen of in ieder geval de spits te mijden. Met vertragingen moet in ieder geval rekening worden gehouden. Voor de scheepvaart zijn er beperkingen tot oktober 2020. Tot die tijd wordt de brug niet bediend.

wehouder Marco Stam bezoekt het winkelcentrum

Pagina 4: BAM Wonen aan het werk in het Dushi Huis

Sinterklaas wandelt op Bieshof

Aansluiting N3 en A15

Ook beginnen binnenkort werkzaamheden aan de aansluiting van de N3 op de A15. De bestaande carpoolplaatsen worden hiervoor verplaatst. Ook zullen in 2020 en 2021 enkele weekendafsluitingen plaatsvinden. Volg daarom de berichten in kranten of op www.rijkswaterstaat.nl. De renovatie van de gehele N3 staat in de planning tussen het 2e kwartaal 2020 tot het 2e kwartaal Omrijdroute 2022. In die periode is telkens op een deel van de De omrijdroute is via de A16, via N3 slechts een rijbaan beschikbaar, waar dan per het zuiden richting Rotterdam. rijrichting slechts een rijstrook beschikbaar is. In de richting Gorinchem kan Door: Henk van der Maas

Ook dit jaar bezochten Sinterklaas en zijn pieten winkelcentrum Bieshof. De kinderen konden dansen en zingen met de muziekpieten. Opvallend was dat er geen pepernoten werden uitgedeeld. Sinterklaas had de hele middag ingepland voor het bezoek aan Bieshof en nam ruim de tijd om alle kinderen een hand te geven ging. Ook de winkels werden bezocht. Aan het eind van de middag vertrok het gezelschap weer.

Pagina 5: Met VANAV gaan de pondjes er wel af

Pagina 6: Veranderende landschappen

Pagina 7: Koffie met een Cop

Door: Fran-Jeanne Polders

december 2019

Polderkrant

1

Bewoners weten het beste wat er speelt in de wijk • Buurtwerk Dordrecht


Geen dennenappel Wintertijd, de klok is weer een uur in tijd terug gezet. Het is nu ‘s avonds eerder donker en ‘s morgens eerder licht. Het uur tijdsverschil is ‘s morgensvroeg duidelijk zichtbaar. Het is nu veel lichter buiten als ik terug naar huis fiets van mijn uurtje fysiofitness. Fietsend over de Middelweg zie ik zoiets als een grote dennenappel liggen. Ik fiets erlangs en dacht nog wat vreemd zo’n grote dennenappel, dat kan eigenlijk helemaal niet. Ik stop, draai mijn fiets om en rij terug naar de dennenappel. Wat ik daar aantref is geen grote dennenappel, maar een heel klein egeltje! Midden op het fietspad ligt het, een levensgevaarlijke plek voor dit kleine diertje. Ik raap het met al zijn stekeltjes voorzichtig op en inspecteer het diertje vluchtig. Ik zie geen bloed of andere beschadigingen, het lijkt ongedeerd. Ik leg het egeltje in mijn fietstas op mijn sporthanddoek en fiets naar huis.

Rechtstreex vierde opening afhaalpunt in Stadspolders met een proeverij

NIEUWE ONTMOETINGSPLAATS IN STADSPOLDERS

De egelopvang bleek in Papendrecht te zitten en die heb ik gebeld. Ik werd vriendelijk te woord gestaan maar komen brengen bleek geen optie. Wel kreeg ik te horen dat eind oktober begin november de tijd van het jaar is waarop de jonge egeltjes worden verstoten door hun moeder en zij het verder alleen moeten doen. Dus hup de grote wereld in. Ik kreeg het advies om een warm plekje te creëren voor de egel met een kruikje warm water, bakje kleine katten- of hondenbrokjes en wat drinkwater. Het kon uren duren, vertelde ze mij, voordat de egel weer in beweging kon komen. Met behulp van een kleine kartonnen doos heb ik dit alles geregeld en dat zag er best comfortabel uit. Zo kon ik het egeltje eens op mijn gemak goed bekijken. Wat een mooi diertje met zijn pittige stekeltjes, dat kleine grappige koppie en puntige neusje dat snuffelde. Een paar uur heb ik het zo eens aangekeken, maar geen beweging. Ik was er toch niet gerust op. Weer de egelopvang gebeld en uiteindelijk kon ik het diertje toch komen brengen. De medewerkster nam de doos waar de egel in zat van mij aan en haalde het slachtoffer eruit. Vakkundig en heel voorzichtig werkte zij het op een bolletje gerolde egeltje open en bekeek het diertje. Ik kon goed meekijken. “Het is wel een heel jong egeltje”, zei ze en liet mij zien dat het nog niet eens al zijn tandjes had. Ze plaatse het diertje in een hokje bij een andere egel en zei tegen mij met een glimlach: “Het komt wel goed hoor met dit kleintje”.

Vorige maand opende Rechtstreex haar derde afhaalpunt in Dordrecht. Dat werd gevierd met een proeverij van lokale producten van hun boeren en makers. Het afhaalpunt is gevestigd in het Polderwiel, Dudok-Erf 58. Rechtstreex biedt boodschappen van boeren uit de regio. De boeren krijgen daarvoor een eerlijke prijs; van iedere euro die je bij Rechtstreex besteedt, krijgt de boer 56 cent.

Alarmnummers dringend Algemeen alarmnummer 112

Niet-levensbedreigend 0900-8844 Politie (lokaal tarief) Dordrecht Oost Overkampweg 109

Storingsnummers Gas en Stroom (gratis) 0800 9009 Water (lokaal tarief) 0900 0787 Kabel (€ 0,10 p.m.) 0900 1580

Telefonische hulpdiensten Kindertelefoon 0800-0432 (14.00-20.00 uur) SOS telefonische hulpdienst 078-6132322 (dag en nacht) Korrelatie 0900-1450

Apotheek Amazone Amazone 197a, 3315 WK Dordrecht 078 6309205 amazone@benu-apotheek.nl www.benu-apotheek.nl

2

Polderkrant

Stadspolders Dudokplein 110, 3315 KG Dordrecht 078 6166766 stadspolders@benu-apotheek.nl www.benu-apotheek.nl

Bureau Sociaal Raadslieden (Vivenz) Brouwersdijk 2 088-1237011 sociaal.raadslieden@vivenz.nl

Huisartsen Huisartsenpraktijk Dudokplein Dudokplein 111, 3315 KG Dordrecht 078 6161500 spoed 078 6226731 www.huisartsendudokplein.nl Huisartsenpraktijk Amazone Amazone 197d, 3315 WK Dordrecht 078 6215621 www.docvadis.nl/huisartsenpraktijkamazone/ Huisartsenpraktijk Stadspolders Dudok-Erf 6, 3315 KA Dordrecht 078-6168100 www.stadspolders.praktijkinfo.nl balie@hastadspolders.nl

Bij Rechtstreex bestel je online en haal je de boodschappen op bij een afhaalpunt. Je kan vrij bestellen of kiezen voor het gemak van een abonnement. De streekproducten komen van leveranciers die maximaal 50 kilometer van Rotterdam verwijderd zijn. Zo wordt aan een voedselketen gebouwd die korter, dichter in de buurt, eerlijker én socialer is. Je leert door de directe lijntjes veel over de boeren en zij over jou. Naast groenten en kruiden biedt Rechtstreex boter, kaas en eieren, fruit, melkproducten, vlees, vis en vegetarische vervangers, brood, beleg en kant-en-klaar-maaltijden.

Derde in Dordrecht

Stichting het Vogelnest heeft als doel mensen dichter bij elkaar te brengen. De stichting wil graag een koffiebar als nieuwe ontmoetingsplaats zetten bij het Pearl Buckerf bij het groen dat tegen de Stadspolderring aan ligt, tegenover de speelplaats. De koffiebar wordt voor iedereen! We willen er een leuke gezellige ontmoetingsplek voor de buurt van maken. Een mooie plek die we, hopelijk samen met jullie, tot een succes kunnen maken. De bar heet nu nog “Stadsduif”, maar we staan open voor andere namen!

Praktisch

De Stadsduif gaat op zijn vroegst om 9.00 ’s ochtends open en op zijn laatst om 19.30 ’s avonds weer dicht. We schenken koffie, thee en limonade met een koekje en of een cake. Regelmatig is er soep, iets te knabbelen of een heel ontbijt. We schenken geen alcohol. We willen het openbaar groen “adopteren”. Dat betekent dat wij het groen gaan onderhouden. Normaal doet de gemeente dat. We gaan zo meer kleur en fleur op het plein maken. Hopelijk willen een paar winkeliers hierbij helpen. Ook ruimen we iedere dag het zwerfvuil op het plein op.

Stadspolders is inmiddels al het derde afhaalpunt in Dordrecht. Er Groet van Esle, Bianca & Team Stadsduif zijn ook afhaalpunten bij DOOR www.vogelnest.nl / info@vogelnest.nl aan de Spuiboulevard 220 en de Riedijkshaven, Schuttevaerkade 187. Ook zijn er tal van afhaalpunten in en rond Rotterdam en een in Papendrecht en in Alblasserdam.

Een beschermd diersoort. De egel-reactie van mij was dan ook: daar moet voor gezorgd worden. Het thema ‘zorg en eenzaamheid’ kwam bij mij ineens weer bovendrijven op de terugweg naar huis met de lege kartonnen doos. Zorgzaam zijn, een beetje letten op elkaar, het thema van dit jaar zou eigenlijk ieder jaar zichtbaar en voelbaar moeten zijn. Een mooi voornemen toch voor 2020. Let volgend jaar een beetje op elkaar! Van mij mag de egel daarvoor best symbool staan. Door: Wil de Blois

politie-brandweerambulance

Streekproducten

Door: Henk van der Maas Regionale Huisartsenpost Drechtsteden Karel Lotsyweg 10, 3318 AL Dordrecht Voor een bezoek aan de Huisartsenpost (nacht en weekend) dient u vooraf altijd telefonisch contact op te nemen: tel. (078) 2020020. Bereikbaar: ma t/m vr 17.00- 08.00 uur, za, zon- en feestdagen dag en nacht bereikbaar. rhd@asz.nl www.huisartsenpostdrechtsteden.nl

Ziekenhuis Albert Schweitzer Ziekenhuis Albert Schweitzerplaats 25 Postbus 444 3300 AK Dordrecht 078 6541111 www.asz.nl

Tandarts R.A. de Haan Dudokplein 112, 3315 KG Dordrecht 078 6164890

Huisdieren Dierenambulances Zuid-Holland Zuid Postbus 401 2980 AK Ridderkerk 0900 1120000 info@dbrijnmond.nl www.dierenbescherming-ambulance. com Stichting De Dieren S.O.S. Dordrecht dag en nacht 06 19590444 www.dedierensos.nl Dierenziekenhuis Drechtstreek Jan Valsterweg 96, 3315 LG Dordrecht 078 6219130 info@dierenziekenhuisdrechtstreek.nl www.dierenziekenhuisdrechtstreek.nl

Sociaal Wijkteam

Stadspolders, Dubbeldam of omgeving Dudokplein 213A (gebouw het Palet) 3315 KH Dordrecht 078-2210201 www.swtdordrecht.nl

T.H. Lo Maaskant-erf 13, 3315 KK Dordrecht 078 6215219 Weekend- en avonddiensten 0900 6171468

Buurtwerk Dordrecht Oost Dalmeyerplein 10 3318 CB Dordrecht 078-6549747 www.buurtwerkdordrecht.nl

ontmoetingsruimte Pearl Buckerf

Dordtse Helden Diner Iedere 2e zaterdag van de maand is er in het Polderwiel het Dordtse Helden Diner. Netwerk Dordtse Helden en het Spectrum het Polderwiel organiseren dit samen. Jong en oud kunnen samen koken en/of eten. De eerste avond was op zaterdag 9 november. Het was een mooi succes. De aanvang van het driegangen diner is 17.15 uur en het kost € 7,50. Wil je mee helpen koken, serveren en/of eten? Stuur dan een berichtje naar b.pipping@hetspectrum. nl De volgende data in 2020 zijn 11 jan., 8 febr., 14 mrt, 11 april, en zo verder elke tweede zaterdag van de maand. Dordtse Helden Diner

december 2019


In deze Polderkrant een kinderen en jongeren rubriek. Lijkt het jou ook leuk om een artikel voor de Polderkrant te schrijven met een onderwerp over of uit de wijk Stadspolders? Stuur dan een mail naar polderkrant. dordt@gmail.com Onderstaand een artikel Isa en Mees van 15 en 13 jaar.

Retourtje Stadspolders Hallo wij zijn Isa en Mees van der Maden. Ik, Isa, ben 15 jaar en ik, Mees, ben 13 jaar. Sinds 1 augustus 2019 wonen we weer in Stadspolders.We zijn allebei in Dordrecht (Stadspolders) geboren, maar zijn toen we nog heel klein waren naar Naaldwijk verhuisd. Daar woonde mama voordat zij naar Dordrecht verhuisde. Maar omdat de files steeds erger werden en papa nog altijd in Dordrecht werkt, zijn we nu weer terug.

Isa

Hoi, ik ben dus Isa, 15 jaar en zit in de 3de van het VMBO Wellant college. De 1ste en de 2de zat ik ook op het Wellant, maar dan in Den Haag. Ik fietste elke dag 10 kilometer heen en 10 kilometer terug. Dat hoeft nu niet meer. Ik mis mijn oude schoolvriendinnen best wel, maar gelukkig spreek ik ze nog heel vaak. Mijn grote passie is mijn pony Blits. Ik heb Blits gekregen voor mijn verjaardag. Mijn grote droom! Elke dag ga ik naar hem toe om de stal uit te mesten, te voeren, te poetsen, te rijden, longeren (rondjes lopen met je paard) en lekker met hem te knuffe-

len. Ik wil heel graag met hem gaan starten met wedstrijden, maar eerst nog even aan elkaar wennen en lessen bij LR&PC Dubbeldam. Toen ik nog in Naaldwijk woonde reed ik paard op een manege en had ik

daar een verzorgpony. Er komt heel veel kijken bij het hebben van een eigen paard, je kan namelijk niet zomaar een dagje overslaan. Maar maakt mij niks uit hoor ook met regen, wind enz. ga ik naar hem toe en hij is weer blij dat

Mijn grootste hobby is drone vliegen. Ik heb al een paar drones gehad maar dat waren meer speelgoed drones. Nu heb ik voor mijn verjaardag een hele goeie gekregen. Hij vliegt

Wij wonen, zoals veel mensen in de Stadspolders, in een woning die eind jaren ‘80 gebouwd is. In alle ramen zit dubbelglas, bij het dak, in alle muren en op de vloer is isolatiemateriaal gebruikt en we hebben een hoogrendement verwarmingsketel. Geen zonnepanelen, want ons schuine dak is helaas op het noorden gericht. Helemaal niet zo slecht, zou je denken. Ons huis heeft energielabel C en dat is een beetje gemiddeld. We koken sinds kort op inductie, dus dat scheelt al in het gasgebruik. Maar toch zit ik te peinzen. Wat is nu slim om te doen? Wat voor verbeteringen zijn voor mij zinvol? Hoe kan ik ons energieverbruik minderen? En wat kost dat? Burgerinitiatief

Ik denk dat veel mensen met die vraag zitten. Daarom heb ik contact opgenomen met Drechtse Stromen, een onafhankelijk burgerinitiatief dat al sinds 2012 actief is om burgers te helpen bij het verduurzamen van hun woning. Ik sprak met Gerrit Jan van der Kolm en Ronald de Vries, beiden energieambassadeurs bij Drechtse Stromen en laat mij informeren over hun werkwijze. Gerrit Jan: “Iemand in een wijk kan het initiatief nemen om contact met ons op te nemen. We hebben het liefst dat er dan ook andere bewoners met huizen van hetzelfde type gelijk meeprofiteren van ons advies. Er zijn dan altijd een aantal bewoners die verder willen. Als er meerdere huizen tegelijk kunnen worden verduurzaamd is dat namelijk altijd goedkoper.

Eerst isoleren

Isa en haar paard Blits ik er ben en ik ben heel blij dat ik weer bij hem ben. Hij is nu 16 jaar, maar nog steeds een lekkere boef met af en toe zijn streken. Hij luistert gelukkig wel goed en ik kan hem blindelings vertrouwen. Blits is echt mijn maatje!

Mees

Ik ben Mees, 13 jaar en zit in de 1ste van het VMBO Wellant College. Voor mij was het naar een andere school gaan iets makkelijker. Na groep 8 gaat toch bijna iedereen naar een andere school en maak je in de brugklas snel nieuwe vrienden. Ik kende hier ook al een jongen die ik op een verjaardag van mijn tante had ontmoet. Dat was superleuk toen we erachter kwamen dat we in dezelfde wijk en ook nog in dezelfde straat wonen. In Naaldwijk zat ik op voetbal en scouting en heb ik schaatsles gehad. Hier weet ik niet wat ik wil gaan doen.

Drechtse Stromen: eerst motiveren, dan isoleren

De basis is altijd eerst isoleren. Ook al denk je, zoals ik, dat het huis best wel redelijk geïsoleerd is, het kan en moet echt veel beter. De huidige isolatiematerialen zijn inmiddels zoveel beter. En ook de gewone thermopeen dubbele beglazing van de jaren ‘80 en ‘90 kan tegenwoordig zoveel beter. Echt, de huidige HR++ beglazing isoleert vele malen beter. Niet alleen gaat het comfort van je huis met betere isolatie sterk omhoog en zijn de energiekosten lager, maar de waarde van je huis stijgt ook enorm. Het verschil in waarde tussen een huis met een C-label en een A-label is nu al gauw 20-30.000 Euro. En het belang van het energielabel gaat alleen maar toenemen. Echt, als je je huis toekomstbestendig wilt maken, moet je er echt iets voor doen. Isolatie betaalt zich altijd terug.” Ik snap heel goed dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Wij kunnen daar heel veel tips over geven. Over de instelling van je verwarmingsketel bijvoorbeeld, of over zonnepanelen. Daarom is Drechtse Stromen opgericht. Wij zijn een burgerinitiatief en hebben zelf geen belangen met ons advies. We hebben een idealistische doelstelling. Nog steeds komt 20% van alle CO2-uitstoot in Nederland van huishoudens. Dat kan zoveel lager.”

Biesbosch 75 jaar bevrijd

Biesbosch 75 jaar bevrijd (foto Nationaal Park De Biesbosch)

In de Tweede Wereldoorlog heeft de Biesbosch een grote rol gespeeld. Ten tijde van de oorlog diende de Biesbosch met zijn wirwar aan kreken als schuilplaats, waar de Duitsers de weg niet kenden en risico liepen te verdwalen. In de winter van 19441945 vormde de Biesbosch het grensgebied tussen bezet en bevrijd Nederland. Met de zogenaamde Liniecrossings werd een levensgevaarlijke verbinding tot stand gebracht tussen nog het bezette deel van Nederland en het deels bevrijde Brabant. Verhalen

Vanuit het Biesboschcentrum Dordrecht worden er dit jaar daarom in de maanden februari, maart, april en mei tochten georganiseerd waar de verhalen van de Biesbosch Liniecrossers worden Door: Henk van der Maas verteld. Verhalen, groot en klein, over verzet, over collaboratie, over

heel stabiel, is makkelijk te besturen, heeft een speciale knop waarmee je makkelijk kan opstijgen en kan zachtjes landen. Met de drone kan je hele Een plaats waar we voor elkaar het goede zoeken in mooie foto’s en filmpjes maken. Dat onze wijk! Het kan even zoeken zijn voordat je de juiste

onderduikers, liniecrossers, over bezetting en bevrijding. Tijdens WOII zijn vele levens ingrijpend veranderd; door gebeurtenissen die niet mogen worden vergeten om ons heden ten dage te vertellen de vrijheid te blijven koesteren.

Activiteitenkalender

Er zijn tochten met de fluisterboot de Sterling, een kleiner fluisterbootje en kanotochten. Voor deze laatste is enige kanoervaring vereist. De data en tijden worden in de activiteitenkalender bekendgemaakt (www. biesboschcentrumdordrecht.nl/ activiteitenkalender). Daar staan overigens ook alle andere activiteiten vermeld, zoals winterwandelingen onder leiding van een natuurgids door de Hel- en Zuilespolder of winterse vaartochten met warme dekens, warme chocolademelk en een beverkoek. Medio december opent het Biesbosch MuseumEiland (aan de Brabantse kant) de tentoonstelling “Biesbosch 75 jaar bevrijd”. Kijk voor het gehele herdenkingsprogramma op www.biesbosch75jaarbevrijd.nl.

‘t Stekkie voor de buurt

ingang hebt gevonden, maar het is zeker de moeite waard om op zoek te gaan naar deze gezellige buurtontmoetingsplaats in Stadspolder. Welkom! Wanneer je bij de Oranje Nassauschool bent op het Selma Lagerloferf loop je tussen de school en het speelveld door tot dat je aan je linkerhand een groot hek ziet. Daar ga je door heen en dan naar de deur van de speelotheek Pip & Zo die aan de linkerkant is gevestigd ( inpandig in de school). Kom je van de kant van de spoorlijn? Dan over de grote brug, rechts tussen de 2 grijzen hekjes door en dan gelijk rechts door het grote hek naar de spelotheek. Je ziet gelijk het grote bord buiten staan met WELKOM!

Mees en zijn drone

Buurtproject In de ruimte van de spelotheek zijn wij iedere vrijdag van 13.0015.00 uur (behalve vakanties) open. Als je binnenstapt dan zie je een prachtige boom aan de muur. Bomen zijn goed voor de wereld. Ze nemen veel in zich op en geven goede stoffen terug. Met deze plek voor de buurt is het ons verlangen om iets goeds te betekenen voor een ander. Een plek waar er naar je geluisterd wordt, waar je van waarde bent en ….. je gaat weer verkwikt naar huis. Heb je zin in een paar gezellige uurtjes waar je andere mensen kunt Groetjes Isa en Mees van ontmoeten? Waar je een gezelschapsspel kunt spelen of een goed der Maden gesprek kunt hebben over levensvragen? Of gewoon even uit huis, van betekenis zijn voor een ander? Het is mogelijk bij onze laagdrempelige buurtproject waar iedereen van harte welkom is!

doe ik natuurlijk niet bij mensen in de achtertuin, want dat mag niet! Meestal ga ik samen met mijn vader vliegen op een open veld, maar soms ook hier op dijk. Mijn andere hobby’s zijn vissen, steppen en spelletjes spelen op mijn PS4.

Drone foto van Stadspolders gemaakt door Mees

Kerstbrunch Er is iedere vrijdag gratis koffie en thee. Op vrijdag 20 december is er ook een gratis Kerstmaaltijd vanaf 12.30 uur. Samen eten verbindt en Kerst is bij uitstek een feest om samen te vieren. Je bent van harte uitgenodigd om mee te eten en als je wilt ook iets delen van wat/wie jou dit jaar vreugde en hoop heeft gebracht. We mogen elkaar mee bemoedigen! Vanwege onze inkopen willen we graag weten op hoeveel gasten we kunnen rekenen. Het is fijn als je even laat weten aan Heleen dat je komt ( tel: 06- 44922505 ) We zien naar je uit! Meer informatie op facebook: @tstekkievoordebuurt Door: Emmy Boor

december 2019

Colofon:  adres: Constantijn Huygenslaan 75, 3351 XA Papendrecht  telefoon: 078-6210519, Jan van Dalen  e-mail: polderkrant.dordt@gmail.com  e-mail: polderkrant.online@gmail.com  internet: www.tienplus.net Facebook: https://www.facebook.com/De-Polderkrant Buurbook: https://stadspolders.buurbook.nl/mijn-buur/polderkrant Redactie: Esther van Bodegraven, Marsha van Bodegraven, Wil de Blois, Ed Bomius, Vincent Jonkers, Henk v.d.Maas, Bianca Pipping Fran-Jeanne Polders, Christina van Dalen-Vermeulen. Opmaak: Jan van Dalen De Polderkrant is een uitgave van TIEN Plus. De krant verschijnt 5 keer per jaar en wordt bezorgd in de wijken Stadspolder, Vissershoek en Oudelandshoek en De Hoven De krant wordt door vrijwilligers gemaakt. De volgende krant verschijnt eind februari 2020 Kopij insturen naar het redactieadres of e-mail adres. Deadline tekst: 15 januari 2020

P o l d e r k r a n t 3


BAM Wonen aan het werk in het Dushi Huis Aan het Grimaldihof in de wijk de Hoven is het Dushi Huis gevestigd. In het Dushi Huis wonen kinderen met volwassenen (begeleiders) die om welke reden dan ook niet meer thuis kunnen wonen. BAM Wonen heeft een keer per jaar een dag waarop zij maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Een groep van BAM Wonen steekt die dag op een andere manier dan anders de handen uit de mouwen. In september werd er om die reden flink geklust in het Dushi Huis. Kaarsjes en een hond

Op de dag van het interview met Mathieu Cornelissen, groepsleider (een van de volwassenen) bij het Dushi Huis, wordt de laatste hand gelegd aan het tuinpad door een paar mensen van BAM Wonen. Als ik aanbel word ik niet alleen verwelkomd door Mathieu maar ook door Canim (Turks voor Dushi, oftewel ‘schatje’) de huishond, de vierpotige inwoner van het Dushi Huis. Het is een warm ontvangst, het ruikt heerlijk binnen en er branden kaarsjes in

de gezellige woonkamer. Er is veel kleur en op de piano staan fotolijstjes met foto’s van de kinderen. Het zou zomaar een doorsnee huiskamer kunnen zijn, en dat hoort dan ook bij de werkwijze van het Dushi Huis. Hechtingsproblematiek Het Dushi Huis werd 15 jaar geleden opgericht door Alex de Bokx. Het huis in Dordrecht is er nu bijna zeven jaar. Alex de Bokx vindt het belangrijk dat kinderen die om welke reden dan ook niet meer thuis kunnen wonen en vaak op jonge leeftijd al zijn vastgelopen of al verschillende woonplekken hebben gehad, op één plek kunnen wonen, een thuis kunnen krijgen waar ze ook werkelijk onvoorwaardelijk kunnen blijven. Er zijn zeven Dushi Huizen in het land waar kinderen wonen en waar die veiligheid geborgen is. Het personeel heeft een pedagogische opleiding en/of ervaring op pedagogisch vlak, maar worden ook intern getraind in het Dushi Huis. Er wordt gewerkt met de communicatiemethode Basic Trust, een communicatietechniek voor kinderen met hechtingproblematiek. “Er wordt veiligheid geboden, een basisvertrouwen, onvoorwaardelijk! Je kan op je kop gaan staan, boos worden, dat mag, maar wij blijven voor

4 Polderkrant

OMC? Wat is dat? Op een regenachtige avond in september werden de nieuwbouwplannen van 60 tot 70 woningen voor Project Oudland gepresenteerd in de ruimte van de tafeltennisvereniging bij het voormalige sportpark de Corridor aan de Visserstuin, de oude huisvesting van voetbalclub OMC. Misschien was het geen toeval dat het een sombere en regenachtige avond was die avond. De regen kwam echt met bakken uit de hemel. Ik parkeerde mijn fiets op de plek waar ik jarenlang mijn

ook rondom de tafels stonden. Druk speculerend hoe hun ideale huis er uit zou moeten zien. Eerlijk gezegd had ik het daarbinnen al gauw gezien. OMC leek al snel te zijn vergeten of misschien voor sommigen helemaal niet te hebben bestaan. Ik had er moeite mee om dat zo te aanschouwen. De impact, het hele proces dat OMC weg moest heeft heel wat voeten in aarde gehad en nu leken mensen druk te zijn met bouwplannen. Er werd niet meer gepraat over de voetbalclub, er leek berus-

Het klusteam van BAM Wonen met links 2de rij Mathieu Cornellissen en onderste rij rechts Jolanda Den Heijer

derkerk. “Wij moeten prioriteiten stellen, de financiën zijn beperkt en worden voornamelijk besteed aan de kinderen. De activiteiten en therapieën zijn kostbaar. Het personeel moet goed geschoold worden door het eigen Dushi leerhuis. Een vakantie, soms als onderdeel van de therapie heeft ook onze prioriteit.” In september was het dan zover. Eigen kamer Er waren al wat klussen bedacht, “Het jongste kind is 8 jaar het oud- maar de mensen van BAM Wonen ste kind 18 jaar. Kinderen van 18 maakten nog meer mogelijk. De jaar kunnen als ze daaraan toe zijn begeleid worden naar zelfstandig wonen. Er is een ‘Next Step’ huis, dat is voor de kinderen die naar de middelbare school gaan. In Dordrecht is maar één Dushi Huis, dus

dakbedekking, de schuur, de tuin, de schutting, er is hard gewerkt door een groep mensen. “Dat is een onwijs mooi geschenk, daar zijn we erg blij mee.” Een week erna zijn nog wat klussen afgemaakt en op de dag van het interview wordt de laatste hand gelegd aan de bestrating. Als dank hebben de kinderen een mooie collage gemaakt en werd de MVOdag feestelijk afgesloten met een hapje en een drankje.

Wat als je wieg ergens gestaan heeft waar bescherming en geborgenheid geen vanzelfsprekendheid is. Wat als je dan ook nog in de verkeerde handen valt. ‘Onzichtbaar’ is een verhaal over Demi, een meisje dat moest vluchten van huis en viel in de verkeerde handen van haar nieuwe beschermer. “Het boek is gebaseerd op waargebeurde ervaringen in mijn leven en Aan het werk in de tuin dat van lotgenoten. Jaren wonen de kinderen bij elkaar. Ieder heb ik er niet over durven kind heeft zijn eigen kamer. Het praten, echter naarmate de bed en de open kast is standaard. Voor de open kast is gekozen zodat ze de indeling netjes kunnen houden. De kinderen mogen hun kamer zelf inrichten, met een eigen kleur en hun eigen spullen. Er zijn nauwe contacten met de scholen. Er wordt zeker gewerkt aan de oudercontacten. In de huiskamer is een muur met gekleurde Het digitaal tekeningen die de ouders met inloopspreekuur hun kind hebben gemaakt. Er is Voor alle vragen over de mobiele jaarlijks een gezamenlijke ouder- telefoon, smartphone, laptop, takind-dag. Het contact onderhou- blet, e-reader of het internet kunt den met de ouders is belangrijk. u elke donderdagmiddag terecht De volwassenen van het zorgteam van 14.00 tot 16.00 kunnen op een gegeven moment verdwijnen, maar je ouders blijVoorleeshelden ven”, vertelt Mathieu. Elk verhaal tot leven kunnen wekken, dat is de superkracht BAM Wonen van de Voorleeshelden. Tijdens Jolanda den Heijer heeft een le- de voorleesuurtjes in de bibliozing gegeven over hechtingspro- theek wordt er voorgelezen aan blematiek, waar mensen van het kinderen van 4 tot 6 jaar. Iedere Dushi Huis bij aanwezig waren. Zij week een ander boek, maar altijd heeft een boek geschreven, ‘On- even leuk, spannend en leerzaam. zichtbaar’ (zie de tekst in het ka- Elke woensdagmiddag van 14.30 der ) en was enthousiast over het tot 15.30 en elke vrijdagmiddag Dushi Huis. “Ze vertelde dat als er 15.30 tot 16.30 bij BAM Wonen, waar haar man werkzaam is, weer een MVO-dag Baby-drive-in is, zij het Dushi Huis zou aandra- De draagdoek verschijnt in vele gen. En dat is fijn”, vertelt Mathieu. vormen steeds vaker in het De kasten in de kamers van de straatbeeld. Het is een hele fijne kinderen zijn gemaakt door men- manier om je kindje te vervoeren. sen van De Hoop, het geld is be- Hoe je dit het beste kunt doen en schikbaar gesteld door Rotary Rid-

jaren verstreken kreeg ik meer en meer de drang om het te delen en zo te onderzoeken of ik met dit verhaal jongens en meisjes in soortgelijke omstandigheden zou kunnen helpen. Vanuit een beschermde omgeving lijken dit soort verhalen heel ver weg, echter het is veel dichterbij dan men denkt.” Het Dushi Huis geeft kinderen de kans om thuis te komen. Een thuis waar ze hun eigenwijze zelf mogen zijn. Waar ze kunnen aarden en groeien.

je zorgen. We willen de kinderen weer laten voelen. De lekkere geur in huis, de kaarsjes, het licht wat altijd aan is, straalt uit dat er moeite voor de kinderen wordt gedaan. Dat het hun thuis is.” Net als het verzorgen van een huisdier, de muziekles en het voornamelijk biologische eten onderdeel zijn van die werkwijze, vertelt Mathieu.

Door: Fran-Jeanne Polders

Boek, ‘Onzichtbaar’ Jolanda den Heijer:

Activiteiten in bibliotheek Stadspolders

Het troosteloze aanzicht van eens het voetbalveld fiets parkeerde als ik naar een ting. De voetbalclub waar ooit thuiswedstrijd van een team van mijn kinderen kennis hebben OMC ging kijken. Vrolijke gelui- gemaakt met de sport voetden van plezierende sporters bal, mijn man jarenlang met kwamen mij dan tegemoet. Er zoveel trainers training heeft werd gejuicht of gebaald bij winst gegeven, waar voetbalkampen werden georganiseerd of verlies, passend bij sport. op het veld voordat het kunstMaar die avond in september grasveld er lag en waar ik zo was dat mooie plaatje van herin- vaak naar een wedstrijd heb neringen ver te zoeken. Het eni- gekeken. Die avond had ik ge geluid kwam van het gekletter mijn journalisten pet op, maar van de regen op de capuchon ik heb die maar snel afgedaan van mijn regenjas. Geen geur en mijn regenjascapuchon van net gemaaid gras, maar weer opgezet. Het bleek een velden met onkruid meer dan onderwerp te zijn waar ik niet twee kontjes hoog. Een uit de geheel neutraal over kon kluiten gewassen woestenij. De schrijven. Ik snapte ineens banken voor de kantine waarop het spreekwoord: De één zijn mensen zaten om voetbal te kij- dood, is de ander zijn brood. ken waren weg. Sterker nog het gebouw, eens de kantine, leek Oh ja, ik heb natuurlijk wel al klaar voor de sloop met de een beetje mijn werk gedaan. Misschien voor geïnteresdichtgetimmerde ramen. seerden…. Uit betrouwbare Bij de tafeltennisvereniging die bron heb ik gehoord dat het dus nog wel gevestigd is in het stikstofprobleem deze bouw sportpark en…. zo las ik later in niet zal tegenhouden. Het is de krant…..zélfs is meegeno- een vrij klein project en met men in de bouwplannen en dus wat beplanting wordt het prodaar mag blijven zitten, lagen de bleem opgelost. bouwtekeningen op tafels. Bijna Door: Fran-Jeanne niet te zien, zo druk was het. Ik Polders was verbaasd, hoeveel bekende wijkbewoners ik tegenkwam en

Beursvloer Dordrecht

Beursvloer Dordrecht is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij lokale bedrijven welke doeken er zijn en voor jou en maatschappelijke organisaties met elen je kindje het meest geschikt kaar in contact komen met het doel om zijn, dat hoor, zie en ervaar je al- matches te sluiten. lemaal deze ochtend. Draagdoekconsulente Laura van der Geer ( Bij een succesvolle match wordt de hulpwrapped around) informeert je vraag van een maatschappelijke organihier graag over op: Woensdag 29 satie ingevuld door een bedrijf en biedt de januari 2020 van 10.30 tot 11.30 maatschappelijke organisatie hiervoor een Op woensdag 26 februari 2020 leuke tegenprestatie. Het uitgangspunt is van 10.30 tot 11.30 vertelt El- ‘handelen met gesloten beurs’. Aan de ruillen van Eijmeren over voorlezen handel komt dus geen geld te pas. voor je baby. Ontdek hoe je met Bianca Pipping en haar dochter Britte spelletjes, liedjes en boekjes een stevige basis legt voor de spraaktaalontwikkeling van je kleintje. Deze ochtend krijg je uitleg over verschillende boekjes die je al met je baby kunt lezen. Bij bovenstaande activiteiten is de entree gratis.

december 2019

Oosterwijk zijn maandag 11 November naar de beursvloer geweest. “Het was fantastisch, we hebben zoveel mooie waardevolle deals kunnen sluiten”. De hulpvragen waren bijvoorbeeld: een laptop of pc, hulp bij lunch serveren, advies bij inrichting ruimte, een biertafel, communicatie plan en meer. De tegenprestaties varieerden van: ruimte beschikbaar stellen, familie dag vermaak organiseren, teambuilding dmv spel, kinderfeestje organiseren en meer. In november zijn er deals gemaakt voor: Stichting Het Spectrum het Polderwiel, Het Stekkie, Het frummeltjes Festijn en Stichting Speelotheek Pip & Zo.


Met VANAV gaan de pondjes er wel af

Wat gebeurt er met het blad? Eén van de zekerheden die we in Nederland nog hebben is dat elk voorjaar bomen en struiken weer in blad komen. Elk najaar valt dat blad weer af. Al kunnen we zelfs ook deze zekerheid weer nuanceren. We planten immers steeds meer struiken en zelfs bomen die de hele winter hun blad houden. Dit met dank aan de winters die steeds zachter worden. Het Zelf dakgoot schoonmaken blad dat valt wordt voor een groot deel om de grote hoeveelheid blad op bestemming. Lastig is altijd blad de verharding weg te krijgen. De in dakgoten. Bewoners van huuropgeruimd. Verschillende bestemmingen

groenaannemers zijn bijna klaar met het opruimen van het blad van de gazons. Tot eind van dit jaar is A-Garden de aannemer die het openbaar groen in Stadspolders in opdracht van de gemeente onderhoudt. Dat 4-jarige contract loopt eind december af. Bij de aanbesteding voor de komende 4 jaar is Verkuil en Moree uit Streefkerk als winnaar uit de bus gekomen. Deze aannemer zal overigens begin volgend jaar daarover een stukje in de Polderkrant schrijven. Dit opgeruimde blad gaat, net als het andere groenafval, naar een biomassacentrale. Daar wordt er zowel compost als biogas uit gewonnen. Ook dit is dus een kringloop, maar dan op grotere schaal.

Het mooiste is natuurlijk om de natuur te volgen. Daar wordt elk blad dat valt weer opnieuw gebruikt. Allerlei dieren, bacteriën en schimmels weten er wel raad mee. Zo blijft de lokale kringloop gesloten en hoeft de mens niet in te grijpen. In de bebouwde omgeving lukt dat niet altijd. Blad op straat kan glad worden en afvoerputten verstoppen. Blad op gazons kan dat verstikken. Dat het ‘rommelig’ kan ogen is steeds minder een argument om het dan maar op te ruimen. Op veel meer plekken als vroeger blijft het tegenwoordig dan ook liggen, tot vreugde van veel dierlijke opruimers. Dat kan weer helpen om Eigen huis en tuin de achteruitgang van veel dieren Het blad uit eigen tuin heeft nategen te gaan. tuurlijk ook de beste bestemming in de tuin zelf. Daar zorgt het voor Afvoeren een rulle grond, die niet bemest Intussen is het ‘bladseizoen’ hoeft te worden. Als het echt te weer bijna afgelopen. HVC hoeft veel is dan is de groene congeen overuren meer te draaien tainer natuurlijk ook een goede

woningen kunnen dan de woningbouwvereniging om hulp vragen. Dat kan alleen als het blad niet met een keukentrap bereikbaar is. Eigen woningbezitters zullen het zelf moeten regelen. Soms wordt dan naar de gemeente gewezen, omdat daar dan ‘het blad vandaan komt’. Dat klopt vaak ook wel. Toch komt het ook dan voor rekening van de eigenaar zelf. Deze bomen geven echter ook een extra waarde aan een straat of buurt, zelfs financieel. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel hulpmiddelen in de handel om vanaf de grond een dakgoot schoon te maken, zogenaamde dakgootreinigers.

800 jaar stad

December is een slechte maand om af te vallen. Het is de maand van pepernoten, chocoladeletters, gezellige kerstmaaltijden, glühwein en oliebollen. Vreemd genoeg vliegen de pondjes er dan zomaar aan. En dan is het moeilijk er in januari weer van af te komen. Zwem-je-Slank

“Minder eten en meer bewegen” is dan het devies, maar dat blijkt altijd veel makkelijker gezegd dan gedaan. Gewichtsconsulente Irene Zwinkels weet daar alles van en geeft adviezen om je daarmee te helpen. Maar dat niet alleen. Vanaf 7 januari organiseert ze samen met Optisport (het zwembad aan de Sportboulevard) een cursus Zwem-je-Slank van 6 weken met groepslessen en waarin Irene informatie geeft over gezonde voeding en gezonder leven. De cursus begint met een intakegesprek waarin we het doel bespreken. Na het zwemmen geef ik telkens een kort praatje, een mini-lezing. De cursus is alleen voor vrouwen en het zwemmen is op dinsdagavonden tijdens Lady’s night. Mannen hebben ook vaak overgewicht, maar bij hen werkt het anders. Zij berekenen alles liever, vragen minder gauw hulp, maar ik help ook mannen.

Volgend jaar gaan we 800 extra bomen planten in de stad. Aan blad zullen we ook in de toekomst Eetpatronen dus geen gebrek hebben. Irene heeft haar praktijk aan het Johanna Nabererf. De volledige Door: Fokke Visser naam van haar praktijk is ‘VANAV voeding en massage’. Dat geeft al aan dat afvallen meer is dan alleen minder eten. Irene: “Eetproblemen hebben mij altijd gefascineerd. Om daar wat aan te kunnen doen volsta je niet met alleen calorieën tellen. Veel mensen zijn emotieeters. Ik zie vaak dat mensen tobben over van alles, maar weinig letten op hun eetgedrag. En dan ontwikkelen en uitvoeren van wordt hun eetgedrag juist weer innovatieve oplossingen voor een probleem. Daar probeer ik achter te komen. Onregelmatig bereikbaarheidsvraagstukken. De Verkeersonderneming is een eten, snel wat naar binnen propsamenwerkingsverband van de pen, eetpatronen hebben mij altijd gemeente Rotterdam, Metro- geïnspireerd. Mensen die slecht poolregio Rotterdam Den Haag, zijn in hun eten te plannen, hebhet ministerie van Infrastructuur ben vaak ook moeite om hun leven & Waterstaat, Rijkswaterstaat en te organiseren. Het heeft altijd een het Havenbedrijf Rotterdam. De emotionele kant. Daar probeer ik gemeente Dordrecht werkt samen achter te komen. Massage is daarmet De Verkeersonderneming om toe ook een middel dat werkt. En Dordtenaren meer te laten fietsen. zwemmen dus ook.” Fietsen is duurzaam, gezond en draagt bij aan een betere bereikEmotionele kant baarheid. Wees geen filedier. “Van huis uit ben ik CVA verpleegkundige. Dat doe ik nog steeds 8 Door: Henk van der Maas uur in de week, maar de rest van de tijd werk ik in mijn praktijk. Een CVA-nazorg verpleegkundige behandelt mensen die een beroerte gehad hebben. Deze mensen kunnen soms wat ontremd zijn of het moeilijk vinden om te plannen en hun leven weer te organiseren. Dat gaat vaak gepaard met gedragsveranderingen waaronder eetproblemen. Dat heeft altijd een emotionele kant. Daar probeer ik dan achter te komen. Ik heb ontdekt dat die ervaring mij ook kan helpen om mensen met overgewicht te helpen. Ook daarbij is het zaak je eetpatroon weer te structureren. Ook dat heeft een emotionele kant.”

Probeer een e-bike Wil je eens een ebike proberen voordat je er een koopt? Sinds kort kun je bij een aantal fietsenwinkels gratis voor een paar dagen een e-bike uitproberen. Zowel Profile Vietsch op het Pearl Buckerf als De Rooij Tweewielers in de Bieshof doen hieraan mee.

uitgeput op je bestemming aan te komen. En je fietst langs alle files.

Aanmelden

Aanmelden gaat eenvoudig. Op www.verkeersonderneming. nl/probeereenebike staat een aanmeldknop voor de actie in Dordrecht. Deelnemers aan de actie kiezen de gewenste afhaallocatie, periode en het model fiets. Afhankelijk van de openingstijden van de fietsenwinkel is de e-bike van maandag of dinsdag tot en Nog nooit een e-bike gepro- met vrijdag uit te proberen. beerd? Je weet niet wat je mist. Een e-bike is een mooie vervanWees geen filedier ging voor de auto voor je woon- Probeer een e-bike is een actie werkreis. Je fietst makkelijk 15 van De Verkeersonderneming. kilometer zonder bezweet of Zij werken onder andere aan het

december 2019

Belangstelling Vorig jaar heeft Irene in de binnenstad een lezing over dit onderwerp gegeven. Uit het niets kwamen daar maar liefst 58 mensen op af. Een paar maanden geleden heeft ze vijf lezingen in het gebouw van Speeltuin Stadspolders gegeven. Bij elke lezing werd een Groenekratje verloot. Groenekratje heet tegenwoordig de Groenten van Cors en is het onbespoten groentepakket van het Eiland van Dordrecht. “Ik werk graag met hen samen en zie dat veel mensen genieten van de lokale groenten.” Er is elke keer veel belangstelling geweest voor de lezingen.

pen. “Via de mail stuur ik vooraf informatie over gezonde voeding en na het zwemmen geef ik een mini-lezing en beantwoord ik vragen. De kosten kunnen vergoed worden als je een aanvullende verzekering hebt.” Voor Zwem je Slank kan je je opgeven door een mail te sturen met je gegevens naar sportboulevard-marketing@optisport.nl of bij de balie van het zwembad. Meer informatie is te vinden op de website www.vanavvoedingenmassage.com. Facebook: @ vanavvoed-

ingenmassage, tel.: 06 24208226, mail irene@ De cursus “Zwem-je-Slank” kost vanavvoedingenmassage. 165 Euro. Daarbij zijn het persoon- com. lijke intakegesprek, 6 keer zwemmen, koffie en thee bij inbegre-

Door: Henk van der Maas

Sociaal makelaar Emilia Dos Santos

Polderkrant 5


Waarom zouden we nog naar de kerk gaan?

Veranderende landschappen De boswachter vertelt

Boswachter Jacques van der Neut gaf op 27 september in de centrale bibliotheek een indrukwekkend verhaal over de Nieuwe Dordtse Biesbosch, onze nieuwe ‘achtertuin’, onder de titel “Veranderende landschappen”. En zoals we dat gewend zijn van deze geweldige natuurfotograaf Jonge Visarend op het nest. Foto: John Salden ondersteunde hij zijn verhaal met een Hoogspanningsmasten ritoir en vechten soms met elkaar groot aantal van zijn De nieuw aangeplante vegetatie als ze in elkaars gebied komen.” spectaculaire foto’s. moet nog wat groeien, maar zal Plas-dras

Als bewoner van Stadspolders kunnen we alleen maar enorm blij en trots zijn met zo’n spectaculair mooi nieuw natuurgebied als onze achtertuin. Je kunt er naartoe fietsen, maar het ligt zo dichtbij dat je er naartoe kunt lopen. Veel hardlopers hebben hun trainingsrondje er al naartoe verlegd. In het gebied ten zuiden van de Wieldrechtse Zeedijk, De Noorderdiepzone, is met groot materieel eerst een heel nieuwe ecologische hoofdstructuur aangelegd, met veel waterpartijen,

zich in de komende tijd gaan ontwikkelen tot een prachtige Biesboschnatuur, waar ook voor de vogelliefhebbers veel te zien zal zijn. Jacques van der Neut is zelf zo’n vogelliefhebber en bovendien een uitstekend natuurfotograaf. In zijn presentatie had hij dan ook haarscherpe opnames van roerdompen, futen, dodaars, zwartkopmeeuwen, tureluurs en watersnippen. Ook zagen we foto’s van ooievaars, lepelaars, en zilverreigers. Jacques: “Het is verbazingwekkend hoe snel soorten op nieuwe omstandigheden in-

Noorderdiepzone

sloten, dammetjes en stuwtjes. Dat gebied is vervolgens aangeplant met rietsoorten en andere moerasvegetatie, waarna het waterpeil iets verhoogd is. Daardoor kon een enorm plas-dras-ecosysteem ontstaan. In het voorjaar fungeren plas-drasweilanden als verzamelplekken van waaruit de weidevogels hun broedplekje in de regio opzoeken. De vogels kunnen er veilig rusten, poetsen en voedsel zoeken. Tijdens het broedseizoen zijn de randen belangrijk opgroeigebied voor allerlei weidevogels. Na afloop van het broedseizoen foerageren jonge en volwassen steltlopers in plas-dras (o.a. op muggenlarven) om zich voor te bereiden op de trek.

Hevel

Overal zijn paden aangelegd, bankjes neergezet en op een aantal plaatsen zijn borden geplaatst waarop veel informatie wordt gegeven over de flora en fauna, maar ook over de rijke geschiedenis van het gebied. Bij de Hevel, bijvoorbeeld, aan de Nieuwe Merwedeweg. De Hevel is de installatie waarmee zo nodig water vanuit de Nieuwe Merwede in het gebied binnengelaten kan worden. Vanaf deze inlaat heb je een prachtig uitzicht over het gebied.

6

Polderkrant

spelen.” Ook kwamen er foto’s van visarenden en zeearenden langs. Die zijn weliswaar nog niet in het nieuwe deel gesignaleerd, maar hebben zich al wel genesteld in andere delen van de Biesbosch. “Vooral de hoogspanningsmasten van TENNET zijn populair bij deze vogels. De spanning op deze draden, 150 of 380 duizend volt, deert ze niet. Soms hoor je de masten knetteren, maar door de goede isolatie merken die vogels er niets van. Een medewerker van TENNET heeft hierdoor de eerste visarend op Nederlandse bodem kunnen ringen. Toen dat gebeurde hebben we daar een fles wijn op leeggedronken. De visarend was afkomstig uit het oosten van Duitsland, de voormalige DDR. Visarenden en zeearenden zijn heel ter-

Ruimte voor de natuur

De Nieuwe Hollandse Biesbosch zou eerst een overstroomgebied worden om de rivieren meer ruimte te geven. Toen in 1993 en 1995 de Nederlandse rivieren zoveel regen- en smeltwater moesten afvoeren dat het op verschillende plaatsen over de rivierdijken stroomde en boerderijen onderwater stonden, besloot de overheid dat dit nooit meer mocht voorkomen. Er werd daarom een Deltawet Grote Rivieren opgesteld. Het verhogen van de dijken alleen zou nu niet voldoende zijn. De rivieren moesten meer ruimte krijgen en het overstromen van de dijken langs de rivieren zou niet meer tot schade moeten leiden. De uitwerking van dat beleid is aan de Brabantse kant van de Biesbosch, in de Noordwaard, al een aantal jaren zichtbaar. De weg van de Kop van ‘t Land richting Werkendam wordt nu omgeven door nieuwe drassige natuur, maar bij hoge rivierwaterstanden loopt de weg dwars door een uitgestrekte watervlakte met her en der een boerderij op een terp. Door meer ‘ruimte voor de rivier’ te maken stroomt het niet over de dijken en blijft het gebied daarachter veilig. Door het doen overstromen van de Noordwaard zakt de rivier zo’n 15 centimeter. In het oorspronkelijke plan zou ook de Nieuwe Dordtse Biesbosch zo’n noodoverstromingsgebied worden, maar daar is uiteindelijk toch van afgezien. Uit berekeningen bleek dat dit nauwelijks zoden aan de dijk zou zetten voor een verlaging van de waterstand. Daardoor kon de Nieuwe Dordtse Biesbosch puur voor natuurontwikkeling worden ontworpen. Prachtige natuur en toch veilig. In plaats van ‘ruimte voor de rivier’ is er nu ‘ruimte voor de natuur’ gemaakt.

Lekker eten. Gezellig samen zijn. Cadeautjes geven en krijgen. De kerstmarkt in Dordrecht. Dat zijn onze kerstdagen, toch? Bij steeds minder mensen past hierbij nog het bezoeken van de kerstnachtdienst aan de vooravond van kerst. “Dat is jammer,” vindt Timon Kitsz (34), parttime voorganger van de Evangelische Gemeente Jozua en parttime godsdienstleraar op De Lage Waard in Papendrecht, “want het ultieme kerstgevoel vind je niet op de markt, maar in de kerk.” Waarom zouden we juist in deze tijd naar de kerk moeten gaan? “We leven in een tijd waar ontkerkelijking, gejaagdheid en 24-uurs economie de boventoon voeren. Maar anderzijds komen ook individualisatie en eenzaamheid steeds vaker voor, ook in Dordrecht. Voor God is er steeds minder plek in onze westerse wereld. Tóch zijn we met kerst ten diepste allemaal op zoek naar hetzelfde: warmte, gezelligheid en licht. En we willen toch ook weten waar kerst vandaan komt? Dan is het goed om in de donkerste maand van het jaar met z’n allen de kerk te bezoeken, het licht op te zoeken en het aloude kerstverhaal te horen.” Waarom hoort de kerstnachtdienst volgens jou ook bij het ervaren van de ultieme kerstbeleving? “We beginnen de kerstnachtdienst in Jozua pas om 21:00 uur, dus je hebt ruim de tijd voor de kerst-

Timon Kitsz, voorganger Jozua Fotograaf: Mark Boeije

maaltijd. Voor gezelligheid ben je ook aan het goede adres: we zingen kerstliederen met elkaar, drinken warme chocomel bij het kampvuur en luisteren naar het kerstverhaal over het mooiste cadeau dat er ooit gegeven is: het

kind van Bethlehem. Probeer het daarom eens een keertje uit en vind de ultieme kerstbeleving in de kerk, want kerst is in de kerk geboren.” Door: Vincent Jonkers

Vier het kerstfeest mee! De Kandelaarkerk organiseert op dinsdag 24 december van 19:00 tot 20:00 uur een kerstsamenkomst in een sfeervolle kerkzaal. Er zal een tableau vivant voorstelling zijn en er zullen liederen gezongen worden onder begeleiding van verschillende muziekinstrumenten. Na de samenkomst zullen de vuurkorven branden en staat de warme chocolademelk klaar. Op woensdagochtend 25 december is er een kerstdienst die om 09:30 uur begint. Iedereen is van harte welkom. De Kandelaarkerk staat naast de Bieshof, Van Eesterenplein 230. Voor meer informatie kunt u terecht bij Eline van Zuijlekom, e-mail: elinevzvs@hotmail.com.   Door: Eline van Zuijlekom Kandelaarkerk

De Bron rond de Kerst

Diensten in Kerkelijk centrum “De Bron” (Dudokerf 30) rondom de Kerstperiode. Waar niet vermeld worden de diensten geleid door de eigen wijkpredikant Erik Schipper. Zondag 15 dec. 17.00 uur: Kinderkerstfeest voor alle kinderen in de wijk Stadspolders. Zondag 22 dec. 10.00 uur: 4e zondag van Advent. Dinsdag Kerstavond 24 dec. 22.00 uur: Kerstnachtdienst m.m.v. Interkerkelijk Gospelkoor Sjofar. Vanaf 21.00 is er chocolademelk en glühwein. Woensdag Kerstmorgen 25 dec. 10.00 uur: Kerstmorgendienst. Zondag 29 dec. 10.00 uur: Eredienst, predikant Wim Hordijk. Door: Henk van der Maas Dinsdag 31 dec. 19.30 uur: Oudejaarsvesper met de GKIN (Gereja Kristen Indonesia Nederland of Indonesisch-Nederlands Christelijke Kerk), predikanten Erik Schipper en Stanley Tjahjadi.

Sleep je rijk met kerstbomen Op donderdag 2 januari en woensdag 8 januari 2020 kan iedereen tussen 10:00 en 15:00 uur zijn of haar kerstboom inleveren. Iedere ingeleverde kerstboom levert €0,50 op. Ben je niet ouder dan 17? Dan kun je ook leuke prijzen winnen. Als je een volle stempelkaart inlevert, maak je kans op de hoofdprijs, een cadeaukaart van 100 euro (in te leveren bij ruim 23.000 winkels). Hoe meer volle stempelkaarten je inlevert, hoe meer kans je maakt op deze prijs. Bij de inleverpunten kun je een stempelkaart halen. Bij iedere ingeleverde boom, krijg je een stempel. Aan het eind van de actie, trekken we uit alle ingeleverde stempelkaarten een winnaar. Als je hebt gewonnen, dan ontvang je persoonlijk bericht.

Inleverpunten

De jonge Visarend wordt opgemeten door ringer Peter de Boer. Foto: Hans Gebuis

In Stadspolders zijn er de volgende inleverpunten: Chico Mendesring bij Balsa Chico Mendesring bij T-splitsing Amazone en Branco Van den Broekerf bij Geert Groote School Pearl Buck-erf bij parkeerplaats Van Eesterenplein bij WC Bieshof

december 2019

Door: Elsa Jovanov


Koffie met een Cop De oktober bijeenkomst van ‘Koffie met een Cop’ werd weer druk bezocht. De afgelopen maanden is er extra aandacht gegeven aan de overlast bij het Koeienveld en Cruyff Court. Vooral de achtergelaten rommel na een gezellige barbecue.

Vrouw bij Koffie met een Cop

Wethouder Piet Sleeking was op de koffie bij de cops

“Nieuw” bij speeltuinvereniging Stadspolders

Seniorengymnastiek in speeltuin Stadspolders

Wethouder Piet Sleeking was op maandag 7 oktober aanwezig bij ‘Koffie met een Cop’. Niet zozeer als wethouder Cultuur, maar meer als bestuurder om eens zelf te ervaren wat er speelt in de wijk Stadspolders. Volgens Sleeking is Stadspolders een vitale wijk met een gemengde opbouw. Onderwerpen die door bewoners werden aangedragen waren onder andere: jongerenvoorzieningen in de wijk, parkeerproblemen, fietsen op plekken waar het niet is toegestaan en buurtpreventie. De wethouder werd tijdens het spreekuur door meerdere bewoners aangesproken over uiteenlopende zaken. Soms kon er over en weer direct worden doorverwezen naar de wijkagent of de handhavers. Een goede zaak dat de bestuurders ook naar de wijken toekomen via dit laagdrempelige maandelijkse spreekuur.

Bewegen is goed voor het lichaam. En een gezond en soepel lichaam is belangrijk voor uw welzijn en uw toekomst. Met deze vorm van 50+ seniorengym stimuleert u zowel uw spieren als uw welzijn. Daardoor heeft deze vorm van gym niet alleen effect op het lichaam maar ook op de geest. En nog een voordeel: iedereen kan aan deze vorm van gymnastiek meedoen, ongeacht leeftijd of beperking. In speeltuin Stadspolders wordt iedere donderdagochtend van 10.30 – 11.30 uur deze 50+ seniorengymnastiek gegeven door een zeer ervaren gediplomeerde gymlerares en fysiotherapeute. Onder begeleiding van deze lerares gaat u op een leuke en gezellige manier makkelijker en soepeler bewegen wat direct effect heeft op uw dagelijkse bezigheden zoals lopen, bukken, tillen, aankleden, douchen, enz. Door: Ed Bomius Wilt u het eerst een keertje proberen? Dat kan. De eerste (proef)les is gratis. Wanneer u daarna besluit deel te nemen aan de seniorengym dan zijn de kosten: €6,- euro per keer of €22,50 euro per maand (leden betalen €20 per maand). Aanmelden kunt u doen via een mail naar info@speeltuinstadspolders. nl, onder vermelding van ‘seniorengym’. Vermeld in de mail uw naam en e-mailadres voor de bevestiging.

Parkeren en Kiss & Ride

Het blijft een terugkerend onderwerp: parkeren. Er is gehandhaafd op caravans, campers en aanhangers die te lang op de openbare parkeerplaatsen staan. Na een waarschuwingsperiode wordt er nu gehandhaafd bij de scholen waar onnodig lang wordt geparkeerd op de “Kiss & Ride”plekken. De betrokkenen hebben hierover ook een brief ontvangen.

Ik wil je zien

Piet Sleeking bij een Handhaver

Gezellige koffie- en theemiddag in speeltuin Stadspolders

Licht dragen op je fiets in het donker is eigenlijk heel logisch, want met goed licht zorg je ervoor dat je obstakels op de weg beter kunt zien. En minstens zo belangrijk: anderen kunnen jóu beter zien. Daardoor kun je veilig over straat en zonder ongelukken thuiskomen. En je voorkomt een boete van €45. Op 27 oktober is de landelijke campagne ‘Ik wil je zien’ gestart. De campagne wijst vooral jongeren tussen 13 en 25 Iedere dinsdagmiddag kunt u van 14.00 tot 16.00 uur even binnenlojaar op goede fietsverlichting. pen voor een gezellig praatje en een kopje koffie of thee. Het tweede Inbrekers zijn blij met de donkere dagen kopje koffie of thee is altijd gratis! U bent van harte welkom, dus kom Inbrekers zijn ook 24/7 aan het werk om kostbare spullen weg gerust langs. te halen. Inbrekers kunnen binnenkomen via een openstaand De speeltuin is gevestigd aan de Meranti 50, 3315 TR in de wijk Stadsraam, een (achter)deur die niet op slot was of de tuinpoort. polders. Om dit bij uw woning te voorkomen, kunt u het beste ramen en deuren altijd dicht en op slot doen. Zelfs als u maar even weg bent of bijvoorbeeld even naar boven gaat. Laat de sleutels niet in de sloten zitten. Plaats eventueel kierstandhouders als u ramen toch open wilt laten staan. Laat als het donker is en u niet thuis bent een lamp aan. Dan lijkt het alsof er iemand aanwezig is. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in. Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht. Heeft u struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is. Zorg dat er NIEUW! Elke 2e dinsdagmiddag van de maand is er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan een ‘Koffie of thee met …?’. die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen. Op deze middag worden er personen en/of organisaties uitgenodigd Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt die u, van 14.00 – 15.00 uur, iets gaan vertellen over hun hobby of slot aan. werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld medewerkers van de vereniging Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit Oud Dordrecht, het wijkteam, de wijkagent, Bibliotheek Aan Zet en zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen. Hang geen adreslabel nog veel meer. Gratis entree én het tweede kopje koffie of thee is ook aan uw sleutel(bos). gratis! Kijk op onze website of Facebook wie of welke instantie er gaat komen op de ‘Koffie of thee met…?’. Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. U kent uw eigen buurt het beste, dus als u het niet vertrouwt, is dat niet voor niets.  Komt u ook? De koffie en thee staan klaar! Wilt u meer informatie? Vuurwerk Bel dan 078- 6160599 (tijdens de openingstijden van de speeltuin). Vuurwerk hoort bij de jaarwisseling. Helaas vallen er ook elk jaar slachtoffers te betreuren door vuurwerk. Vaak doordat niet iedereen verantwoordelijk omgaat met vuurwerk of doordat het (meestal zware) vuurwerk illegaal en daardoor onveilig is. Het zware knalvuurwerk veroorzaakt het meeste letsel en de meeste schade en overlast. De politie wil de online handel in illegaal vuurwerk terugdringen. Zodra de politie verboden vuurwerk tegenkomt, worden kopers en verkopers achterhaald, die kunnen een boete en/of een gevangenisstraf Vanaf 2005 bestaat er in het Polderwiel een gezellige biljartclub voor tegemoet zien. Weet of vermoedt u dat er ergens illegaal vuurwerk 55-plussers. Er kan hier op diverse middagen een leuk potje worden is opgeslagen of wordt verhandeld? Meld dit bij de politie via 0900- gebiljart. Dit kan onder het genot van een kopje koffie of een ander 8844. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem drankje. Gezelligheid staat op de eerste plaats. Er wordt niet gevraagd op 0800-7000. om geweldige biljarters, maar een keu vast kunnen houden is al voldoende. Er zijn op dit moment drie middagen in de week waarop geVan 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur mag u vuurwerk speeld wordt, dit zijn de dinsdag-, donderdag- en vrijdagmiddag. Er afsteken. wordt dan gespeeld van 13.30 uur tot 16.45 uur. Op maandagavond wordt er van 19.00 uur tot 21.45 uur gebiljart. Op ‘Koffie met een Cop’ is iedereen welkom. Het is iedere eerste De contributie bedraagt €5,- per maand. Ook dames die een potje maandag van de maand 9.00-11.00 uur bij Verhagen op winkelcen- willen biljarten zijn van harte welkom. trum De Bieshof Heeft U belangstelling? Kom dan eens langs op maandagavond of op Door: Ed Bomius donderdagmiddag. Dan kunt vragen naar Wout van den Berg die u dan informeert over de gang van zaken. Telefonisch contact opnemen kan via 06-51901502.

Biljarten in het Polderwiel

Door: Ed Bomius

december 2019

Persbericht Hatha Yoga in speeltuin Stadspolders Speeltuinvereniging Stadspolders heeft weer plaatsen vrij voor Hatha yoga. Deze lessen worden gegeven op maandagavond van 20.30 – 21.30 uur. Hatha Yoga is een rustige vorm van yoga en bestaat uit houdingen, waarbij alle spieren in het lichaam gebruikt worden. De yoga-houdingen zijn een samenspel van het gebruik van het lichaam en het gebruik van de ademhaling. Door je tijdens de Hatha Yoga te ontspannen en te concentreren op je ademhaling, merk je dat je meer controle krijgt over jouw lichaam. De yoga-houdingen gaan daardoor geleidelijk steeds soepeler en beter. Het loslaten van spanning zorgt er ook voor dat emoties en stress worden losgelaten, waardoor “ontspanning” ontstaat en er een betere balans is tussen lichaam en geest. De Hatha yogalessen zijn geschikt voor vrouwen én mannen. De yogalessen worden gegeven door een gediplomeerd Yoga-docente. Een keertje uitproberen? Dat kan, want de eerste les is een proefles. Aan deze proefles zijn geen kosten verbonden. Heeft u interesse? Geef u dan snel op! Plaats: Speeltuin Stadspolders, Meranti 50, 3315 TR Dordrecht Tijdstip:. maandagavond van 20.30 – 21.30 uur. Aantal beschikbare plaatsen: maximaal 10 personen per les Kosten: €7,50 per keer of €25 per maand (leden: €20 per maand) Aanmelden: info@speeltuinstadspolders.nl onder vermelding van ‘Hatha Yoga’, uw naam, adres en uw emailadres voor de bevestiging.

Bingo voor de kleine beurs Iedere eerste donderdag van de maand is er in Speeltuin Stadspolders aan de Meranti 50 een budgetbingo. Deze bingo is speciaal voor de mensen die wat minder te besteden hebben en kost dan ook maar €5,- voor 10 rondes. Er zijn mooie en leuke prijzen te winnen en als je wilt kun je nog lootjes kopen voor extra prijzen. Ook kunt u er koffie/thee, limonade en wat lekkers kopen, vooraf of in de pauze. Reserveren is gewenst, zodat er voldoende tafels en stoelen beschikbaar zijn. Dit kan via facebook, op de pagina van speeltuin Stadspolders bij de budgetbingo. Maar bellen naar de speeltuin en doorgeven dat u wilt komen is ook goed. Er zijn veel leuke activiteiten in de speeltuin, maar tijdens de wintermaanden is er iedere maand een budgetbingo en ook een gewone bingo. Voor de gewone bingo liggen de kosten wat hoger. Door: Esther van Bodegraven

Polderkrant

7


FINANCIEEL SERVICE-ABONNEMENT is Besparen op jouw vaste lasten zoals hypotheek en verzekeringen er is al een Service-abonnement vanaf € 12,50 per maand Reden 1. Continu financiële zekerheid - passend op jouw persoonlijke sitiuatie en doelstellingen Reden 2. Financieel voordeel - pakketkortingen en gratis analyse op verzekeringen en hypotheekrente Bent u geïnteresseerd, heeft u vragen of wilt u meer informatie over uw situatie en mogelijkheden?

Reden 3. Financieel overzicht en inzicht met - gratis analyse van inkomensrisico’s zoals bij overlijden, arbeidsongeschiktheid en met pensioen

Stuur dan een berichtje naar: info@financieel-onderhoud.nl

Met vriendelijke groet, Paul de Kok / Astrid Bras, Financieel Onderhoud

078-616 90 69 | Rudyard Kipling-erf 312 | 3315 AL Dordrecht | info@financieel-onderhoud.nl | www.financieel-onderhoud.nl

UW ADVERTENTIE IN DE POLDERKRANT? Meer informatie? tienplus@meeplus.nl Te koop

ESMO Elektro

Nieuwe aardappelen:

Particulieren Bedrijven LED-Verlichting Groepenkasten

A.A. Groeneveld

Ramos en Bildstar

Ook voor fruit en verse eieren Provincialeweg 12 (500 m voor veer Kop v.h. Land, links) tel. 078 - 616 55 90 Maandag t/m zaterdag, hele dag geopend

Dordtse roomboter SCHAPEKOPPEN leuk om te trakteren of cadeau te geven!

BANKETBAKKERIJVANDERBREGGEN.NL

REEWEG OOST 31 • 078- 6134702

www.esmo-elektro.nl Beter Voor Dordt vertegenwoordigt uw belang in Stadspolders.

@

Loudy Nijhof

De elektriciens van ESMO Elektro staan graag voor u klaar! 8

Polderkrant

oktober 2016

Robbert de Boer

Osman Soy

Gersom Tutupoly

Nu ook bereikbaar via WhatsApp; 06 - 1220 1572

Profile for tienplus

De Polderkrant 2019 nr 5  

De Polderkrant is de wijkkrant van Stadspolders. Het blad verschijnt vijf keer per jaar en wordt gemaakt door enthousiaste bewoners, die wet...

De Polderkrant 2019 nr 5  

De Polderkrant is de wijkkrant van Stadspolders. Het blad verschijnt vijf keer per jaar en wordt gemaakt door enthousiaste bewoners, die wet...

Profile for tienplus
Advertisement