{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

Jaargang 24 - Nummer 5 - December 2019

Middenhoeve warmt december op Het is niet alleen het centraal georganiseerde openhaardhout dat de maand december in Middenhoeve zo warm maakt. Vereniging Middenhoeve organiseerde al vanaf het begin een drietal warme activiteiten in december voor deze woonbuurt tussen de dijken.

Het buiten voortzetten van de jaarwisseling is de laatste jaren in Middenhoeve alleen nog beperkt tot wat knal- en vuurwerk. Die sociale buitenactiviteit van voorheen is verruild voor de geborgenheid van de eigen woning.

Kerstfeest

Toch warmt de Vereniging Middenhoeve de wijk elke december weer op, want het jaarlijkse kerstfeest is daar inmiddels traditie. Bewoners verzamelen zich op het centrale plein bij vuurkorven. Dit jaar was dat op 15 december.

© Paul Seesink

De eerste sinterklaasactiviteit was al op 24 november 1973. Die kindervriend, al rondgaand in Dubbeldam, maakte toen op verzoek van de vereniging een extra rondje door Middenhoeve. Wij herinneren ons nog een aantal charmante pikzwarte Pieten die fanatiek pepernoten wierpen naar de belangstellenden in de Abeelstraat. Het jaar daarop werd op 4 december in De Gravin zelfs een sinterklaasmiddag voor de kleine Middenhoevertjes gehouden. Met ‘De Spar’ als sponsor konden de kinderen een Middenhoeve-rondje maken met een echte paardentram en een ‘Jan Plezier’. Later kwam de Sint regelmatig in Middenhoeve vergezeld van een ‘Pietenband’.

Haloween

Helaas moeten we constateren dat dit al veel jaren verleden tijd is. Die Pietenband bestaat niet meer en daarnaast transformeerde het sinterklaasfeest zich in

deze Dubbeldamse buurt terug naar het huiselijke gezinsfeest uit het verleden. Sint Nicolaas is nu hooguit nog incognito in de straten van Middenhoeve te vinden. Toen dit jaar op 30 oktober Middenhoeve van de zon was weggedraaid en de maan een mager sikkeltje toonde, slopen wel kleine griezels rond in de wijk. Zou Halloween de Sint en Zwarte Piet gaan verdringen.

Jaarwisseling

Voorheen maakten veel Middenhoevers zich met oud en nieuw los van het tv-scherm en kwamen uit hun warme huizen om buiten bij vuurwerk, chocolademelk, oliebollen en Glühwein elkaar veel positiefs toe te kussen. Daarbij kwam, vooral door het vuurwerk, behoorlijk wat afval op straat terecht. In Middenhoeve was dat nooit een probleem. Het werd al die jaren op nieuwjaarsdag in alle vroegte door enkele bewoners vlot bijeengeveegd en afgevoerd.

Zij zongen kerstliedjes bij muziek. Er werd natuurlijk chocolademelk en Glühwein geschonken. Niet alleen waren de oliebollen witbestuifd, ook het plein was sneeuwwit. Het altijd inventieve bestuur van de nu 46 jaar jonge wijkvereniging had een sneeuwkanon geplaatst. Kinderen konden die zondag ook een rondje rijden op een paard-en-wagen. Toen de zon onder was, liepen zij mee met de lampionnenoptocht rondom in die knusse woonwijk. Ja, Middenhoeve warmt december wel Paul Seesink op!

Van de redactie

In het laatste nummer van dit jaar hebben wij als redactie mooi nieuws te melden: wij zijn uitgebreid! Twee mensen hebben zich aangemeld als social media redacteuren: Miranda Pieters en Paul Seesink. We zijn erg blij met hun komst. Vanaf 1 januari is wijkkrant De Nieuwe Dubbeldammer dan ook online! Volg ons op: www.facebook.com/denieuwedubbeldammer/ Het eerste nummer van 2020 heeft een thema: JONG. We willen in deze krant graag stukjes en foto’s van en over jonge mensen, kinderen, tieners, jonge ouders, etc. De krant zal verschijnen op 4 maart. De deadline voor het inzenden van berichten is 29 januari. Heeft u tips voor ons? Laat het weten. U kunt de redactie bereiken via mail denieuwedubbeldammer@gmail.com Wij hopen dat u in 2019 onze vijf kranten met plezier heeft gelezen. In 2020 gaan wij door, zowel op papier als digitaal. Onze wens is dat we hierdoor meer contact met onze lezers zullen krijgen. We horen graag van u. De redactie wenst u fijne feestdagen toe en een goede start van het nieuwe jaar!

De dochters van Dubbeldam

In 2019 is het project ‘Dochters van Dordrecht’ van start gegaan. In 2018 was er het project ‘De vier zonen van Dordrecht’, over vier bekende Dordtenaren die 100 jaar geleden waren geboren. Bij ‘Dochters van Dordrecht’ gaat het om vrouwen uit het verleden en heden die van bijzondere betekenis zijn (geweest) voor Dordrecht.

Wijken

Vrouwen maken een andere ontwikkeling door dan mannen. De geschiedenis is door mannen geschreven, waarbij de rol van vrouwen vaak onderbelicht is gebleven. Het project ‘Dochters van Dordrecht’ wil vrouwen zichtbaar maken en hun rol vroeger en nu duidelijk laten zien. De organisatie roept mensen op om ook per wijk een markante vrouw aan te melden. Op 8 maart 2020 wordt het project afgesloten met een festival. Onderdeel van de feestelijkheden is de verkiezing van de Dochters van de Wijken van Dordrecht.

Wie zijn Dochters van Dubbeldam?

- vrouwen die een sterke binding hebben (gehad)

met Dubbeldam; - vrouwen die van sociale en maatschappelijke betekenis (geweest) zijn voor Dubbeldam; - vrouwen die zich bijzonder weten in te zetten (of hebben ingezet) voor de Dubbeldamse samenleving.

Aanmelden

Kent u een Dubbeldamse vrouw die u graag als een Dochter van de Wijk wilt zien? Meld haar dan aan via info@dochtersvandordrecht.nl Vermeld erbij waarom u haar als Dochter wilt zien en wat haar bijzondere inzet en betekenis is (geweest) voor de wijk. Voor meer informatie, zie www.dochtersvandordrecht.nl

Inhoudsopgave

Werelds gerecht Pagina 2

Dubbeldamse dieren Pagina 3

Daar word je warm van Pagina 5

Dagelijks brood

Pagina 6

‘s Nachts in Dubbeldam

Pagina 7


2

Servicekolom

Huisartsenpost tel. 654 26 00 Aafje Bereikbaar 7 dagen per week en 24 uur per dag, tel. 088 8 233 233 Wijkagenten Dubbeldam Overkampweg 109, Dordrecht, tel. 0900-8844 Linda van Zwieten Esmeralda Folkersma Trivire wonen Callistolaan 2 Op werkdagen tel. te bereiken van 8.30 tot 16.30 uur onder tel. 078 633 16 00. Openingstijden kantoor: ma/di/do van 08.30-16.30 uur email: wonen@trivire.nl website: www.trivire.nl Wijkcentrum De Gravin Vijverlaan 1004 tel. 616 43 33 Openingstijden: ma - vrij 8.30-13.00 uur 13.30-17.00 uur Clienten Service Bureau Het Parkhuis Op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur tel. 622 00 11 of csb@hetparkhuis.nl Uitzendingen RTV - D Tips en nieuws uit de wijken graag doorgeven aan RTV - D tel. 649 26 49 Servicepunt Dubbeldam Vijverlaan 1004 3319 PK Dordrecht Openingstijden: dinsdag 13.00-17.00 uur woensdag 10.00-12.00 uur donderdag 13.00-20,00 uur vrijdag 10.00-12.00 uur Postagentschap Rechte Zandweg 10 tel. 616 23 35 Openingstijden: ma - vrij 8.00-17.30 uur za 8.00-15.00 uur Wijknetwerk Dubbeldam Ondersteund door: Dordt Sport, Dubbelmonde, Gemeente Dordrecht, Gravenhorst, Helpende Handen, MEE, Parkhuis, Politie, R-newt, Sociaal Team en Trivire

Wijkmanager Dubbeldam: Wlliam Jacobs Jongerenwerk R-Newt ContourdeTwern, Tel. 078 632 41 00 woonadviesdordt@contour detwern.nl Internet www.contourde twern.nl Netwerk tel. 622 22 44 Wijklijn tel. 14 078 TIEN Plus Uitgever Dordtse Wijkkranten Spuiweg 85 3311 GT Dordrecht www.tienplus.net tienplus@meeplus.nl Tel. 078 750 89 66

Colofon

Redactie: Wil van Houwelingen Linda Wouters Lita Harpe Konnie van Sluys Paul Seesink Miranda Pieters Opmaak: Nol Bakker Foto’s: Marian Vermeeren Druk: Dkzet

Werelds gerecht op een Dubbeldams bord Voor de kersteditie van deze krant moest ik denken aan mijn broer en schoonzus die jarenlang in Houston, Texas hebben gewoond. Nu ze terug in Nederland zijn, worden mijn gezinsleden en ik regelmatig uitgenodigd voor een etentje met een Amerikaans tintje. Natuurlijk komt er met kerst een kalkoen op tafel, die gevuld is met een heerlijke ‘stuffing’. Dat gerecht wordt ook vaak opgediend bij Thanksgiving. Minder bekend is, dat met kerst ook vaak een ‘glazed ham’ wordt geserveerd met een viertal groentes. Het overheerlijke recept van de ‘glazed ham’ van mijn schoonzus en broer wil ik u dan ook niet onthouden.

Voorbereiding

Bestel het vlees tijdig bij de slager, zodat een mooi stuk vlees voor u gereserveerd kan worden. Vraag om dikke lende met spek en zwoerd, als u vlees zonder bot wilt hebben, met een gewicht van ongeveer 1,5 kg of vraag om een stuk pootham of varkensbil dat ongeveer 3,5 tot 5 kg weegt inclusief bot. Het gerecht is bij ons een bijgerecht, maar het kan ook als hoofdgerecht gebruikt worden en dan is bovenstaand recept wel geschikt voor 6 tot 8 personen.

Benodigdheden vlees: l glas witte wijn l peper en zout l tijm l jeneverbessen, gekneusd l laurier l 1 ui l ham ( zie voorbereidingen) Benodigdheden glazuur: l 1 kopje bruine suiker l een half kopje honing l een half kopje jus d’orange l 1 theelepel kaneel l een halve theelepel met kruidnagels

Werkwijze:

Leg de ham een nacht in koud water, laat het vlees dan uitlekken. Weeg de ham. Leg de ham in een net passende pan, voeg witte wijn, ui, tijm, peper, jeneverbessen en laurier toe en zoveel water dat de ham nét onder staat. Breng het aan de kook en kook de ham 15 minuten per 500 gram ( zonder bot). Neem de ham uit de bouillon en laat hem afkoelen.

Verwijder het zwoerd van de ham, maar laat de vetlaag zitten. Snijd de vetlaag tot op het vlees ruitvormig in. Doe alle benodigdheden voor het glazuur in een steelpan en breng het aan de kook. Laat het 3 tot 4 minuten pruttelen op een laag vuur. Het is dan klaar om over de ham te gieten. Mocht het glazuur afkoelen en hard worden, warm het nog even op. Bestrijk de vetlaag van de ham met het glazuur en zorg ervoor, dat de stroop in de inkepingen komt, zodat het vlees het kan opnemen. Herhaal dit een aantal keren, tot het glazuur op is. Stop de kruidnagels in de ruitvormige inkepingen. Schuif de braadslede onderin de oven en schenk hierin een laagje water. Warm de oven voor

op 175°C. Leg de ham op het ovenrooster en dek hem losjes af met een stuk aluminiumfolie. Schuif het rooster vlak boven de braadslee in de oven. Braad de ham in dezelfde tijd als de ham gekookt heeft (15 minuten per 500 gram) helemaal gaar en mooi goudbruin en glanzend. Neem 30 minuten voor het einde van de braadtijd het aluminiumfolie weg, zodat de ham kan kleuren. Verwijder na het bakken de kruidnagels. Serveer er meerdere groentes bij, zoals rode kool, geroosterde groenten en cranberrysaus. Eet smakelijk. Mocht u ook een buitenlands recept hebben en willen vertellen hoe u aan het recept komt, dan kunt u dat mailen aan linda wouters

lcwouters@hotmail.com

Warme planten tijdens de kou Het wordt steeds groener tijdens de donkere dagen. Steeds vaker staan de plantenbakken tijdens de koude winterdagen, die voorheen leeg stonden te wachten op het voorjaarsgoed of het zomergoed, gevuld met fleurige bloemen bessen of heesters. maart in bloei staan. De traditioneel kerstbomen de hulst en de mistletoe blijven nog Meloenboompje wel een rol spelen, maar zeker Vele combinaties van de niet meer de hoofdrol. genoemde planten, zorgen er Ook binnenshuis wordt steeds voor dat er tijdens de kerst er meer groen van buiten als decoratie meer mogelijk is dan alleen de neergezet of opgehangen. Wan- spar, mistletoe en de hulst. neer het al heeft gevroren kunnen In ons land en de landen om vroegbloeiend heesters zoals ons heen is het steeds meer forsythia prunus en sering in huis de gewoonte om tijdens de worden voorgetrokken (sneller in kerst bloeiende bloemen of bloei gebracht). takken in en rond het huis te Kronkelhazelaar, berkenbast en hebben staan. Daarbij is niet boomschors komen regelmatig alleen de kleur belangrijk ook de in de woonkamer terug, het geur speelt hierbij een rol. De aanbod in de tuincentrums is toverhazelaar en de bloeiende rond de donkere dagen hierin vrij sneeuwbal geuren heerlijk tijdens uitgebreid. de decembermaanden, maar vooral de Chimonanthus praecox Gekleurde potten ‘Grandiflorus’ met aan de kale en bakken takken zijn lichtgeelwitte /oranje In de koude, donkere dagen bloempjes met een wijnroood zijn Skimmia en Leucothoe hart, verspreidt een aangename “druifheide” in een sierpot bij de voordeur warm gekleurde planten of kies de leuke gekleurde besjes van de Gaultheria “Bergthee”, bij het kneuzen van de blaadjes ruikt dit naar kauwgom. Varieer dit met bijvoorbeeld mini kerstboompjes. Eveneens zijn de bonte en de exotische geur en dankt hier ook groene klimop erg in trek en zijn hollandse naam meloenook de vrolijk groenblijvende boompje aan. lichtgroene Euonymus. Vele Naast al het bekende groen soorten kleine conifeertjes en dat met de kerst en de koude Pernettya zijn te zien in de tuinen dagen binnen- en buitenshuis gecombineerd met de sneeuw- of staat, al dan niet versierd, zijn er winterheide, die van december tot eeuwenlang wereldwijd, struiken,

De nieuwe Dubbeldammer Jaargang 24 - Nummer 5 - December 2019

bomen, heesters en kruiden die tijdens de feestdagen een symbolische betekenis hebben: Tijdens de kerstdagen herinnert rozemarijn aan de geboorte van Jezus. Het kruid rozemarijn was, naar het schijnt het lievelingskruid van Maria volgens een sage. Op weg tijdens haar vlucht naar Egypte, heeft Maria haar blauwe mantel over een rozemarijnstruik geworpen, waardoor de bloemen spontaan een blauwe kleur kregen. In de middeleeuwen werd het kruid op de grond gestrooid tijdens de kerstdagen. Laurier staat voor overwinning

en hoort bij de zonnegod Apollo. De winter is op zijn retour, de zachte lente is in het verschiet. Vooral door de verbinding met de zonnegod van de Romeinen, werd laurier een kruid voor de kersttijd. De groene bladeren werden tijdens de joelfeesten van de Germanen gebruikt en kwam weer terug in de symboliek van de christenen. Wil van Houwelingen

Gezellig samen eten bij de Gravin Iedereen weet dat samen eten een stuk gezelliger is dan in je eentje aan tafel zitten. Daarom willen de vrijwilligers van De Gravin u er op wijzen, dat er regelmatig met elkaar gegeten kan worden in het wijkcentrum, Vijverlaan 1004. Gezellig samen eten bij de Gravin soep. De maaltijd op zaterdag Iedereen weet dat samen eten een begint om 17.00 uur. Voor deze stuk gezelliger is dan in je eentje maaltijd moet u wel van tevoren aan tafel zitten. Daarom willen de kaartjes kopen. Deze kunt u tijdens vrijwilligers van De Gravin u er kantooruren aan de bar van De op wijzen, dat er regelmatig met Gravin aanschaffen, vanaf ongeveer elkaar gegeten kan worden in het twee weken voor de maaltijd. wijkcentrum, Vijverlaan 1004. Alle 55-plussers zijn welkom om Muzikaal diner op dinsdag tussen 12.00 en 13.00 Enkele malen per jaar is er een uur een bordje frites met een muzikale avond met diner. Dit is snack en een schaaltje salade te doorgaans een drie-gangendiner komen eten. Vooraf aanmelden is dat u nuttigt tijdens een avond niet nodig. Iedere eerste zaterdag met muziek, leuke filmbeelden en van de maand is er een nasi- of een heleboel gezelligheid. Deze bami maaltijd. Soms wordt deze avonden worden aangekondigd maaltijd vervangen door een op de prikborden, in de nieuwsbrief seizoensmaaltijd als asperges, van De Gravin en op de website; mosselen of bijvoorbeeld erwten- www.degravindubbeldam.nl


Oogcafé Ogenblik bestaat 10 jaar Op 10 oktober 2019 vierde Oogcafé Ogenblik haar 10 jarig bestaan met een gezellige middag in Dubbeldam waarin werd teruggekeken op de vele hoogtepunten van de afgelopen periode.

Blinden en slechtzienden lopen vaak tegen dezelfde problemen aan. Door te praten met lotgenoten die hetzelfde meemaken, kun je begrip krijgen en samen tot oplossingen komen. Een Oogcafé is een geschikte plaats voor mensen met een visuele beperking. In Dordrecht is hiervoor Oogcafé Ogenblik. Hier ontmoeten visueel beperkten uit onze regio elkaar regelmatig. Na een aantal bijeenkomsten met lotgenoten in Rotterdam besloten enkele leden uit de Drechtsteden, waaronder Klarinne Labooy en Wim van Dorp, in Dordrecht een eigen groep op te richten. In september 2009 was de eerste officiele bijeenkomst die werd geopend door toenmalig wethouder Aaike Kamsteeg. De eerste jaren waren

de bijeenkomsten in een zaal van de Gravin. De laatste zeven jaar komen we iedere twee weken in het gebouw van het Rode Kruis aan de Dubbelsteijnlaan West bijeen.

Bezigheden

Ogenblik bestaat uit ongeveer 20 leden, geassisteerd door vijf à zes vrijwilligers. Iedere twee weken komen we bij elkaar op donderdag van 14-16.00 uur. Lotgenotencontact is de belangrijkste reden voor deelname, maar er worden ook veel andere activiteiten georganiseerd. Zo zijn we met de hele groep naar o.a. de Merwelanden, orgelbouwer van den Heuvel en naar de paardenmelkerij de Griendheuvel geweest. Diverse leden hebben hier zelfs op een paard gezeten.

© Wim de Vogt Regelmatig komen er sprekers die onderwerpen aansnijden die ons allemaal aangaan, zoals de WMO of de Drechthopper. Maar ook vrolijke onderwerpen komen aan bod. Zo is er laatst een trouwambtenaar op bezoek geweest om te vertellen over haar belevenissen. Een andere keer heeft iemand verteld over zijn jeugd in Suriname. Er zijn ook spelletjesmiddagen. We lenen dan van Koninklijke Visio spellen in groot formaat, zodat de leden ze kunnen voelen of duidelijker kunnen zien. Kortom ben je slechtziend en wil je contact met lotgenoten, kom dan een langs. Meer info: Peter Oosterwijk telefoon 06 286 75 512 of e-mail ooste41@kpnmail.nl Wim de Vogt

Dubbeldamse dieren: de ooievaar

© Marian Vermeeren In deze serie worden Dubbeldammers aan je voorgesteld die een bijzonder (huis)dier hebben. Dat blijken er nog best veel te zijn. In vorige edities het varken en de pony. Vandaag: de ooievaar. Heb je zelf een dier dat niet alledaags is of waarmee je iets bijzonders samen doet? Meld je aan via denieuwedubbeldammer@gmail. com en ik kom graag eens bij jou en je dier kijken. Wie vanaf de Stevensweg de deze ooievaars besteed in het Oudendijk op rijdt en naar rechts enige bewoonde ooievaarsnest in kijkt, ziet na zo’n 100 meter ach- Dordrecht. Toch was ik benieuwd ter het huis nummer 162a, een naar het hele verhaal en dus ging ooievaarsnest in de tuin staan. ik op pad om wat vragen te stelAls Dubbeldammer ben ik er al len aan Elly de Lint, die je wel de vaak langs gefietst en heb ik ge- oermoeder van de Oudendijk ooizien dat er soms één, soms twee evaars kunt noemen. volwassen ooievaars op het nest staan. Een paar maal heb ik zelfs Ooievaars in Nederland een kleinere, derde ooievaar zien De ooievaar leefde van oudsher staan, een jong. In de Dordtse dicht bij de mensen. Door hen media is al vaker aandacht aan aangelegde akkers, weilanden en

sloten zijn ideale plekken om eten te vinden. In spreekwoorden en liedjes komt de ooievaar voor en bij een geboorte is de ooievaar als symbool met een luier-met-baby in de snavel niet weg te denken. In 1910 werd het aantal bewoonde nesten op 2500 geschat, in 1925 waren dat er nog maar 209. In 1982 werd de vogel als uitgestorven in Nederland beschouwd. Gelukkig begon de Vogelbescherming Nederland in 1969 met een herintroductieprogramma. Er werden vogels geïmporteerd en een fokprogramma opgezet. Gefokte vogels werden verspreid over Nederland uitgezet en dit alles was zo succesvol dat in 2009 er weer meer dan 1000 broedparen waren. De ooievaar heeft zich aangepast aan het veranderende buitengebied en mogelijk heeft ook het beperken van bepaalde pesticiden en het aanleggen van natuurgebieden invloed. De ooievaar voedt zich met kikkers, muizen, mollen en insecten.

Het verhaal van de Oudendijk

Mocht je denken dat de ooievaars pas sinds kort aan de Oudendijk te vinden zijn, het verhaal begint al in 2006. Toen verscheen de eerste, wat tengere ooievaar in februari bij de sloot. Elly vertelt: “Er was toen nog geen nest, dus de ooievaar

3

Foto’s kijken

Zo aan het einde van het jaar mag ik graag een beetje mijmeren over voorbije tijden. Een soort fotoalbum in mijn hoofd bekijken. In mijn hoofd, ja. Dat moet ook wel, want fotoalbums zijn er bijna niet meer. Zo’n gezellig ouderwets dik album op schoot doorbladeren mijmert toch net iets lekkerder dan scrollend over een beeldscherm honderden plaatsen doornemen. In fotoalbums zitten ook veel minder foto’s. Alleen de beste en de mooiste werden uitverkoren om ingeplakt te worden. Weet u het nog, hoe het ging met die fotorolletjes? In vroeger tijden hadden we rolletjes waar slechts twaalf foto’s mee gemaakt konden worden. En foto’s laten ontwikkelen en afdrukken was duur, dus we deden zuinig aan. Dikwijls besloeg één zo’n rolletje een heel jaar. Dus het duurde maanden en maanden eer je het resultaat te zien kreeg. Het rolletje werd aangeschaft van het vakantiebudget. Dus de eerste foto’s waren vakantiekiekjes. Een foto van het huisje, een foto van het gezin, een foto van de natuur, een foto van die mooie kerk in dat bezochte stadje. En, nou vooruit dan, een foto van de kindjes in de speeltuin. Dan was het rolletje al bijna half vol. Dan volgden er nog foto’s van verjaardagen, een of twee van de kerst -niet te veel, want er moest dan geflitst worden en ook flitsblokjes waren duur en met een beetje geluk waren er dan nog een of twee foto’s over om in het voorjaar de bloeiende tulpen in de tuin op de kiek te zetten. Zo kregen we net voor de volgende zomer de foto’s van het afgelopen jaar te zien. Zodoende beslaan de oude fotoalbums met gemak tien jaren van een mensenleven per album. Heerlijk overzichtelijk; in een kwartiertje heb je weer overzicht van je hele jeugd. Dubbeldame

zat op ons dak. Op advies van de Vogelwacht kochten wij ééndagskuikens en voerden haar bij. Wij noemden haar Moppie, omdat het een vrouwtje was. Ze was geringd en had duidelijk schade aan haar vleugel. Na drie jaar vloog ze weg en wij denken dat ze toen elders genesteld heeft, want ze kwam terug met een mannetje dat wij Kobus noemden. In 2008 hebben wij besloten een ooievaarsnest te maken in onze tuin. Bij Van Leeuwen Buizen hadden ze nog een paal over, iemand anders had een paar ringen en kon dat aan elkaar lassen en daarop maakten we stro vast. Vervolgens is het geheel met hulp van een brandweerman opgehesen en vastgezet. Elk voorjaar gooien we losse wilgentakjes in het weiland, zodat de ooievaar het nest kan afmaken”.

Broedsucces

En zo begon het echte nestelen aan de Oudendijk. Moppie zat al snel op het nest samen met Kobus en er kwamen eieren, maar helaas nog geen levend jong. In 2015 was er een ‘nestkraak’ : een ander jong stel ooievaars nam het nest over en bracht één jong groot. Daarna veroverden Moppie en Kobus het nest weer terug en in 2017 legden zij vier eieren waar uiteindelijk één jong van volwassen werd. In 2018 en 2019 waren er geen jongen. De ooievaars krijgen nog steeds af en toe één-

dagskuikens en zij reageren zelfs als Elly ze bij de naam roept. Elly en Martin merken dat mensen in Dubbeldam sterk meeleven met het ooievaarsgezinsleven. Daarom hangen zij regelmatig foto’s en mededelingen over het nest op voor hun raam aan de dijkzijde. Zelf krijgen zij drone- en andere foto’s in de brievenbus en zelfs envelopjes met leuke briefjes en geld voor voer voor de ooievaars.

Blijven of op vogeltrek

De ooievaars nestelen in april en in september gaan alle jongen en tweederde van de volwassen ooievaars op wintertrek. Zij vliegen via Spanje en Gibraltar naar Afrika òf zij blijven in Zuid Europa en Spanje overwinteren. De jongen blijven daar 2-4 jaar tot ze volwassen zijn en komen in het voorjaar weer naar Nederland. De ooievaarstrek is niet zonder risico voor de vogels: droogte, (plezier)jacht en elektrocutie kosten veel vogels het leven. Moppie blijft altijd in Nederland overwinteren, maar Kobus pakt zijn koffer in het najaar bij droog weer en goede wind (thermiek). Wij hopen dat hij in het voorjaar weer gezond en wel terug komt om zijn gezinsleven aan de Oudendijk weer op te pakken. Meer info: Vogelbescherming Nederland,

www.vogelbescherming.nl

Konnie van Sluys

De nieuwe Dubbeldammer Jaargang 24 - Nummer 5 - December 2019


4

De kerstster “ Euphorbia “

Oorspronkelijk komt de plant, die tot de wolfsmelk familie behoort, uit Mexico en Midden-Amerika. Hij bloeit daar van november tot eind januari/ begin februari. Het is een struik die vier meter hoog kan worden maar ’s zomers heeft hij kale takken. Om in Nederland de rode schutbladeren te verkrijgen is er voor de plant een speciale behandeling nodig. We kennen deze behandeling bij de chrysantenkweek en onder andere bij komkommers. Dit heet de korte dagbehandeling. Hierbij wordt in de kas de dag of zo nodig de nacht nagebootst. Hij moet bijvoorbeeld veertig dagen gedurende veertien uur per dag in het absolute donker staan en tien uur per dag in het licht, waarbij hij na de zomer ook niet meer bemest mag worden. Op deze manier krijgen de kwekers in de Benelux het voor elkaar om de kerstster met

zijn rode schutbladeren speciaal voor de kerst te kweken. In principe is het mogelijk om het hele jaar door de kerstster te kweken. Wanneer je bijvoorbeeld in januari met de behandeling begint heb je bij wijze van spreken met de Pasen de rode schutbladeren. Het zijn dus niet de bloemen maar de schutbladeren die om de gele bloemen heen staan. Sinds de plant in 1834 in Nederland geïntroduceerd werd en ze rond de kerst zo mooi rood stond was het de commercie die de kerstster zijn naam gaf. De commerciële kwekers benaderden de dag- en weekbladen om te vertellen dat het een must was om deze plant met de Kerst op de tafel te hebben staan. Weekbladen zoals de Libelle en dagbladen als de Telegraaf zijn ooit op dit

Altijd iets te doen

In de vorige wijkkrant stond een overzicht van activiteiten in de wijk, met daarbij het logo van De Gravin. Dit was een foutje van de redactie. Ere wie ere toekomt: we plaatsen dit mooie – geactualiseerde overzicht nu nogmaals en de drie actieve dames die dit gemaakt hebben, voorzagen ons van de juiste achtergrondinformatie.

In Dubbeldam zijn er mensen die het leuk vinden om iets te ondernemen of om andere mensen te ontmoeten. Voor sommigen is het best lastig om te ontdekken wat je kunt doen in de wijk, waar en wanneer.

De nieuwe Dubbeldammer Jaargang 24 - Nummer 5 - December 2019

aanbod ingegaan en hebben op deze manier mede de kerstster gepromoot. Dit zal misschien als achterliggende gedachte hebben gehad meer abonnees te kunnen verwelkomen, maar wellicht

hebben ze een bedrag ontvangen om de plant aan te prijzen. Al met al in vele woonkamers is het nu; geen Kerst zonder de kerstster. Wil van Houwelingen

Oh denneboom, oh denneboom… In deze wandelrubriek lopen we langs plekken met een verhaal in Dubbeldam. De Fitclub Dubbeldam bezoekt elke week zo’n plek. Deze keer beginnen we binnen. In de donkere decembermaand halen veel mensen licht en sfeer in hun woning met een kerstboom. U kent vast wel het aangename luchtje van hars en andere aroma’s, dat u met uw verse naaldboom in huis haalt. Maar wist u, beste lezer, dat dat frisse bomenluchtje een phytoncide is? Phytoncides zijn de vluchtige, etherische stoffen die door planten en bomen in de lucht worden uitgescheiden. Elke soort heeft weer andere phytoncides, want alle bomen en planten

Weekplanner

Henny Groeneveld (Praktijk Ondersteuner Huisarts bij Dubbelzorg), Andrea Bras (Teamleider Horeca Restaurant De Koningshoff van Dubbelmonde) en Brigitte van Eeuwijk (Dubbeldammers voor Dubbeldammers) ontdekten tijdens hun werk dat mensen behoefte hebben aan een leuke invulling van hun dag en week. Zo kwamen ze op het idee om een overzicht te maken van alle

produceren deze stoffen om gezond te blijven. Wetenschappers onderzoeken waarom wij mensen van deze luchtjes gezonder blijven: omdat òns immuunsysteem er ook een boost van krijgt. Hoe het precies zit, weten ze nog niet, maar één van hun bevindingen is deze: ‘Hoe diverser de beplanting in een park of natuurgebied, hoe meer verschillende etherische stoffen er in de lucht zitten’. Met andere woorden: hoe meer verschillende planten en bomen, hoe meer verschillende luchtjes. En waar vinden we die in de stad? Buiten, in het park! Dat mag de Fitclub graag horen als het guur en nat is en er wat extra wilskracht nodig is om een frisse neus te halen in bijvoorbeeld het Dubbelsteyn- of Dubbelmonactiviteiten die er in de wijk plaats vinden: een weekplanner. Henny, Andrea en Brigitte vonden het belangrijk om al die goede activiteiten onder de aandacht van de mensen te brengen. Daardoor gaan er meer mensen de deur uit om leuke dingen te doen, blijven ze bewegen en ontmoeten ze andere mensen.

Kleurig

De weekplanner ziet u op deze

depark. Of u nu een kerstboom in huis hebt of niet, het bovenstaande is een uitstekende reden om ook een rondje in het groen te doen en uw neus te verwennen met gevarieerde, gezonde bomenluchtjes. U bent van harte welkom dat samen met de Fitclub te doen. Deze gratis wandelclub wandelt elke vrijdag van 10.00 tot 11.00 uur, vanuit het Kruispunt/ Dubbelmonde, Koningstraat 290. Een inloop met koffie/thee is er van 9.30 tot 10.00 uur. Corine Bouma, wandelcoach van de Fitclub Dubbeldam

© cherylkcantu, pixabay

pagina. Als een instantie meerdere activiteiten organiseert, staan die in dezelfde kleur. Zo kunt u op de weekplanner zien wat er elke dag van de week te doen is, hoe laat, waar en of u er een (kleine) bijdrage voor moet betalen. Voor vragen over de weekplanner of aanvullingen, kunt u een mailtje sturen naar dubbeldammers-

voordubbeldammers@gmail. com


5

Daar word je toch warm van! Portugal is alles voor Dordtenaar Jan Westerhout. Al sinds 1976 gaan Jan en zijn vrouw Ria met hun dochters Alice, Elvira en Ramona naar het westen van het Iberisch Schiereiland. Portugal beviel zo goed dat ze daar in 1981 een vakantiehuis kochten.

Daar in Caldas da Rainha met haar traditionele keramiek, in het district Leiria, hebben zij menige vakantie doorgebracht. Hun dochter Alice ging nog een grote stap verder. Zij ontmoette daar haar Portugese Paulo waarmee zij inmiddels bijna 25 jaar getrouwd is. Beide wonen daar met hun kinderen Laila en Daniël. Al is het vakantiehuis van Jan en Ria lang geleden verkocht, nog regelmatig bezochten zij tot voor kort hun tweede vaderland met als vaste bestemming Alice, Paulo en de kleinkinderen.

Ziekte

Helaas kwam daar in 2017 abrupt een eind aan. Jan werd ziek en moest regelmatig naar het ziekenhuis. Na die bezoeken knapte hij wel weer wat op, maar echt goed ging het niet met hem. Vaak moest Ria bij nacht en ontij 112 bellen en kwam de ambulance Jan halen

voor een behandeling, waarna hij, ogenschijnlijk opgeknapt, met een paar dagen weer naar huis mocht in het Dordtse Middenhoeve. Enige tijd terug lieten de artsen weten dat Jan ongeneeslijk ziek is; een harde klap. Jan en Ria beseften toen dat het er nooit meer van zou komen om samen naar Portugal te gaan. Juist dát ging Jan erg aan het hart. Juist dáár had hij nog een keer naartoe willen gaan. De lange reis heen en terug, zelfs door de lucht, was echter geen optie meer. Gelukkig hebben Alice en Paulo vorige maand hun ouders nog kunnen bezoeken. Een bijzondere week met een beetje Caldas da Rainha in Dordrecht.

Verjaardagscadeau

Op 3 juli vierde Jan Westerhout zijn 78e verjaardag. Tussen alle felicitaties kwam ineens een prachtig cadeau tevoorschijn; een

reis naar zijn geliefde Portugal. Een geschenk dankzij de ‘Stichting Ambulance Wens Nederland’. Die organisatie bestaat uit een groep van 270 medisch geschoolde vrijwilligers die de laatste wensen vervult van terminale mensen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer. Zij zorgen ervoor dat patiënten die met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde ambulances alsnog een reis kunnen maken. Ruim 13000 wensen heeft de stichting zo al vervuld en op 14 juli ging de laatste wens van Jan Westerhout toch nog in vervulling. Om 7:00 uur ‘s morgens vertrok de ambulance met Jan en zijn Ria vanuit Middenhoeve naar Caldas da Rainha. Een vierdaagse reis, vica versa, om ruim twee mooie dagen in Portugal te verblijven bij hun familie. Voor Jan en Ria wa-

die had Jan wel; een dag naar Amsterdam. Daar kwam echter wat méér bij kijken. Daarom belde zowaar op 16 september zanger en presentator Frans Bauer bij hen aan in gezelschap van een complete tv-ploeg van Simpel Media. Zij kwamen even dat ‘Amsterdam’ door praten. Dat was op zich al een belevenis voor Jan. Vooral toen Frans zong ‘Als sterren aan de hemel staan’. Voor hen een heel speciaal lied dat hen heel erg ontroerde. “Ja daar komt-ie” riep een van de vele Middenhoevers op zaterdag 21 september toen de gele ziekenwagen van Ambulancewens met Kees en Ineke Veldboer voor de tweede maal de Abeelstraat kwam inrijden. Frans Bauer, als bijna rasechte ambulancevrijwilliger, meldde zich ook om Jan, Ria, Elvira, Ramona en vriendin Berlinda op te halen voor hun rit naar de hoofdstad. Frans reed zelf de ambulance naar de hoofdstad.

Rondvaart ren het warme momenten van blijmoedig weerzien, maar ook van hartroerend afscheid nemen van hun vele ‘amigos’. Mooie, warme herinneringen die zij nog maandenlang mochten koesteren.

Amsterdam

In september belde opnieuw Ambulance Wens met de vraag of Jan nog een tweede wens had. Nou,

Daar midden in de stad, aan de

wat moeite en fantasie om Jan op deze warme nazomerdag mét brancard aan boord te krijgen. Eenmaal gelukt, hebben hij en zijn gezin een prachtige privétocht gemaakt over de grachten van het Venetië van het Noorden. Ondanks de drukte op het water nam de schipper alle tijd om uitgebreid te vertellen over de 17e-eeuwse grachtenpanden en de bruggen. Als laatste voeren zij over het IJ en langs de replica van het VOCschip De Amsterdam. De prachtige tocht eindigde aan het Oosterdok bij het uit 1656 stammende voormalige Zeemagazijn van de Amsterdamse Admiraliteit, het huidige Scheepvaartmuseum.

Jubileum

Daar op de kade onder een stralende zon stond, tot verbazing van Kees en Ineke, een groot aantal medewerkers van Ambulancewens hen op te wachten. Zij waren ongemerkt naar het museum gekomen om beide eens goed in het zonnetje te zetten. Daar was alle reden toe, want sinds 1 oktober 2019 bestaat Stichting Ambulancewens al 12,5 jaar. In het museum werd daarom uitvoerig stilgestaan bij al het werk dat Kees als oprichter van de stichting en zijn Ineke met hun Ambulancewens in al die jaren hebben gerealiseerd voor heel veel dankbare zieken.

Uitzending

Leidsekade lag voor hen en de tv-ploeg, een gereserveerde rondvaartboot gereed. Het kostte wel

Die televisieploeg was niet voor niets bij het uitstapje naar Amsterdam. In het voorjaar van 2020 zal de zender RTL4 aan die mooie ervaringen van de familie Westerhout een uitzending wijden. Daar word je toch warm van! Paul Seesink

IVN wandelt het oude jaar uit en loopt zich vast Iedereen is uitgenodigd voor de kerstherberg op tweede kerstdag warm voor het nieuwe jaar De kerstvakantie begint op 21 december dit jaar. Een leuk idee voor de thuisblijvers om de vakantie te beginnen met een speurtocht door de Elzen. Op zaterdag 21 december start op de parkeerplaats van paviljoen “De Viersprong” een winterwandeling met als thema: ” Sporen in de sneeuw ?”. We hopen hierbij dat de sneeuwgoden ons gunstig gezind zijn en de Elzen bedekken met een flinke laag sneeuw. Uiteraard geven wij hiervoor geen garantie. Maar ook zonder de sneeuw zijn er volop sporen te ontdekken Onder andere van de vos, de bever en vele vogelsoorten waaronder roofvogels. Een leuke leerzame wandeling voor jong en oud. Voor de jeugd zijn er bijvoorbeeld leuke opdrachtjes. Het vertrek van deze gratis wandeling is om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats van paviljoen “De Viersprong” aan de Oude Veerweg. Vooraf aanmelden is niet nodig. Warme, goed sluitende kleding en waterdicht schoeisel kunnen noodzakelijk zijn in verband met de gesteldheid van het terrein. Ook in het nieuwe jaar hopen de IVN gidsen u weer van dienst te kunnen zijn met tot maart een vijftal leuke wandelingen. Na de oliebollen en champagne kunnen de wandelaars op zaterdag 4 ja-

nuari uitbuiken met een vroege wandeling richting Hooge Biezenplaat.

Op zoek naar de “wintervogels” vertrekken de deelnemers voor deze gratis wandeling let op reeds om 8.00 uur ’s ochtends vanaf de bekende parkeerplaats van paviljoen “De Viersprong”. Halverwege de wandeling wordt er koffie of thee gedronken in een originele griendwerkerskeet. De Hooge Biezenplaat is een uniek gebied en alleen toegankelijk met een IVN natuurgids. Vooraf aanmelden is hiervoor niet nodig. Het gehele gebied is buitendijks, laarzen of hoge schoenen zouden in verband met de waterstand noodzakelijk kunnen zijn.

De overige wandelingen in het eerste kwartaal van 2020 zijn:

Zaterdag 11 januari om 13.30 uur op het Landgoed “Dordtwijk”, thema “wintertinten”. Verzamelen op de parkeerplaats tegenover het landgoed. Hiervoor a.u.b. tevoren aanmelden bij Elly den Hartog 078-6166780 tussen 19.00 uur en 20.00 uur. Zaterdag 18 januari, Zuidhaven/ Tongplaat thema ”winterdieren,

vertrek 10.00 uur parkeerplaats Zuidhaven aan de Nieuwe Merwedeweg. Vooraf aanmelden is niet nodig. Zaterdag 1 februari, De Hooge Biezenplaat, vertrek om 9.00 uur vanaf de parkeerplaats van paviljoen “De Viersprong” aan de Oude Veerweg, thema “reeën kijken”. Vooraf aanmelden is niet nodig. Zaterdag 8 februari, Landgoed “ Dordtwijk” om 13.30 uur, thema ”winterknoppen”. Van tevoren aanmelden bij Elly den Hartog 078 -6166780 tussen 19.00 uur en 20.00 uur. Zaterdag 15 februari, om 10.00 uur, boswachterij “de Elzen” thema ”uitlopende knoppen”. Vanaf de parkeerplaats van paviljoen “De Viersprong” aan de Oude Veerweg. Zaterdag 7 maart, De Hooge Biezenplaat om 08.00 uur, thema “speenkruid”. Vertrek vanaf de parkeerplaats van het paviljoen “De Viersprong”. Vooraf aanmelden is niet nodig. Laarzen of waterdichte schoenen zouden in verband met het eventuele hoge water noodzakelijk kunnen zijn.

Traditiegetrouw gaan op tweede kerstdag, donderdag 26 december om 10.30 uur, de deuren van de Hervormde kerk aan de Dubbelsteijnlaan open. In bijgebouw De Rank is dan de jaarlijkse kerstherberg.

Vanuit de gedachte dat mensen zuinig moeten zijn op tradities wil de diaconie een open huis organiseren voor die mensen in de wijk, uit de gemeente of daarbuiten, die deze dag graag naar de kerstherberg willen komen. Iedereen is welkom voor koffie, een drankje en een praatje. Tussen de middag wordt gezorgd voor soep en een broodje. We lezen het kerstverhaal, zingen kerstliederen en spelen ‘s middags de bekende spelletjes. We sluiten de dag rond 17.00 uur af met een warme maaltijd. U kunt langskomen voor alleen

een praatje en een kop koffie, maar de hele dag blijven kan ook. Wilt u meedoen aan de maaltijd dan vragen wij u aan te melden via diaconie@pkndubbeldam. nl. Dit in verband met het doen van de inkopen. Vrijwilligers staan klaar om de bezoekers een gezellige dag te bezorgen. Zoals gebruikelijk is in een kerstherberg alles gratis. Bij de uitgang staat wel een bus voor uw vrijwillige bijdrage. Vrijwilligers van onze wijkgemeente zetten zich in om u een gezellige tweede kerstdag te bezorgen.

Contactinformatie: Locatie: Dubbelsteijnlaan West 70 Organisator: Wijnstok Dubbeldam Email: diaconie@pkndubbeldam.nl

De nieuwe Dubbeldammer Jaargang 24 - Nummer 5 - December 2019


6

Van de politie De donkere dagen zijn weer begonnen en hierdoor is de kans op inbraak weer groter. Met name is er een piek in de weken rond Kerstmis en Oud en Nieuw. Dus gaat u op vakantie, stel u buren hiervan op de hoogte en plaats tijdschakelaars op de verlichting. Verder kunt u alle info om uw huis te beveiligen lezen op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl . Wij wijkagenten houden ons in Dubbeldam ook bezig met het Donkere Dagen Offensief. Dit houdt in dat wij meer surveilleren in de avonduren en voetjesacties gaan houden in de wijk. Dit alles in samenwerking met Handhaving van de gemeente Dordrecht. Verder blijft u vooral alert in deze periode. In Dubbeldam is het ‘ons kent ons’ en ziet u een persoon die u niet kent en zich verdacht gedraagt, probeer dan het kenteken van het voertuig waar deze persoon mee is te noteren en door te geven op 0900-8844. Ziet u een situatie waarvan u denkt dat men daadwerkelijk gaat inbreken dan belt u 112. Geef dan de exacte locatie van het pand en signalement persoon door en blijft u aan de lijn om zo een eventuele weglooprichting te kunnen doorgeven.

Vuurwerk

De tijd van de overlast van vuurwerk is tevens weer aangebroken.

Dit is iets wat in heel Dordrecht speelt. De vuurwerkverkoop is op 28, 29, 30 en 31 december en er mag vuurwerk worden afgestoken op 31 december tussen 18:00 – 02:00 uur. U kunt overlastmeldingen doorgeven aan de politie op 0900-8844. Helaas kunnen wij niet garanderen dat wij op elke melding kunnen rijden, omdat het in heel Dordrecht erg druk is met deze meldingen. Heeft u het idee dat een persoon illegaal vuurwerk in zijn bezit heeft, dan is het mogelijk dit door te geven aan Meld Misdaad Anoniem op 0900-7000. Geef daarbij naam en adres van de persoon door. Uw melding blijft hier anoniem!

Koffie

Verder wil ik u informeren dat er elke eerste donderdag van de maand van 14:00 – 15:00 uur Koffie met de Cop is in de Plus supermarkt op het Damplein . Hier kunt u terecht om meldingen uit de wijk Dubbeldam door te geven. De afdeling Handhaving van de gemeente is tevens aanwezig voor bv parkeeroverlastmeldingen of verkeerssituaties welke u graag anders zou zien.

Linda Esmeralda van Zwieten Folkersma

Dagelijks Brood

In deze welvaartstijd waarin de supermarkten uitpuilen van de producten, het assortiment eindeloos lijkt en iedereen met ruim gevulde karren de winkels verlaat, zijn er mensen in Dordrecht die te weinig geld hebben voor voedsel. Zij zijn net niet arm genoeg om in aanmerking te komen voor de Voedselbank.

Financieel geluk

“Werknemers die vastzitten in hun financiële situatie weer met geluk en dromen naar de toekomst laten kijken”. ten, maar bovenal het bijdragen iemands geluk, maakt mij ook gelukkig. Ik geloof er namelijk in dat iedereen, ook wanneer je nu schulden hebt, een gevulde spaarrekening kan hebben. Om deze reden ben ik budgetcoach geworden; om mensen weer uitzicht op de toekomst te geven en rust te creëren”. © Mariska den Hollander Dit is de missie van Dubbeldamse Budgetcoach Mariska den Hollander. Vorig jaar is zij haar onderneming Budget BalanZes gestart in Dordrecht. Zij richt zich voornamelijk op bedrijven maar ook op werknemers. Financiële problemen zijn ook voor de werkgever een probleem. Een werknemer met loonbeslag kost een werkgever circa € 13.000 per jaar en gaat gepaard met een doolhof aan berekeningen en regels. “Het bezig zijn met cijfers, orde in de financiën creëren, het fungeren als vraagbaak voor cliën-

Dit is het verhaal van Victoria uit Tsjechië

Dordrecht 800 jaar

te mogen maken: het keurrecht. Dat was toen in Holland uniek en het gaf de ontwikkeling van Dordrecht een geweldige impuls. De stad werd steeds belangrijker en groeide uit tot een van de rijkste Hollandse steden.

Ook voor Dubbeldam feest. Vraag subsidie aan. In 1220 trouwde de Hollandse Graaf Willem I met Maria van Brabant. Zij was afkomstig uit de allerhoogste Europese adel en weduwe van de Duitse Keizer. Maria van Brabant kreeg daarom het beste van wat Graaf Willem I te bieden had. Hij gaf haar zijn mooiste stad, Dordrecht, als huwelijksgeschenk. Maria kreeg de titels ‘stadsvrouwe van Dordrecht, gravin van Holland en keizerin’. Zij was een inspirerende vrouw met een grote invloed op de politiek en cultuur van haar tijd.

Daarom is er een groep bevlogen mensen die wekelijks boodschappenpakketten rondbrengt: de werkgroep Dagelijks Brood. Deze pakketten zijn samengesteld uit producten die supermarkten aan het einde van de dag overhouden.

Hoe het begon

In 2004 begon een Dubbeldammer, Ebe Bruinsma, als eenling met het rondbrengen van boodschappen. Ik ben bij hem langsgegaan om hem wat vragen te stellen. “Zeg Ebe, hoe kan het dat het in deze tijd nog nodig is om boodschappenpakketten rond te brengen?“ Ebe: “Er zijn mensen die tussen wal en schip vallen van de (financiële)hulpverlening of net te veel inkomen hebben voor de

Voedselbank. Bijvoorbeeld net gescheiden en de financiën zijn nog niet afgewikkeld, een jonge man is recent afgekickt van een drugsverslaving en zijn leven weer aan het opbouwen, een oudere vrouw met hoge woonlasten heeft alleen AOW, een gezin met een hoge hypotheek waardoor een ziek kind een inkomen wegvalt of niet willen uitkomen voor schulden. Het is de bedoeling dat mensen drie tot zes maanden geholpen worden. Maar in de praktijk is dit vaak ook langer”. Zijn motto: “sta klaar voor je medemens”.

Ook in Dubbeldam

Met alle prachtige nieuwe villawijken die gebouwd worden, zou je in Dubbeldam niet direct armoede

De nieuwe Dubbeldammer Jaargang 24 - Nummer 5 - December 2019

Feest in Dubbeldam?

Van die gebeurtenis werd gebruik gemaakt om de bestaande rechten van de stad aan te passen. Dordrecht kreeg het recht zelf zijn eigen regels en wetten

Komend jaar wordt gevierd dat het 800 jaar geleden is dat Dordrecht stadsrechten kreeg. En omdat 2020 een schrikkeljaar is, kan dat feest 366 dagen duren. De Gemeente Dordrecht heeft € 600.000,- beschikbaar gesteld waarmee diverse activiteiten kunnen worden georganiseerd. Subsidie is ook beschikbaar voor initiatieven in de wijken. Toevallig is het volgend jaar ook 50 jaar geleden dat Dubbeldam onderdeel werd van Dordrecht. En hoewel veel oud-Dubbeldammers dat niet als een ‘feest’ beschouwen…, een histori-

verwachten. Toch heeft Dagelijks Brood hier vijf adressen waar wekelijks boodschappen worden afgeleverd. Totaal zijn er in heel Dordrecht 120 adressen, verdeeld over alle wijken. De aanmelding van adressen gaat via de Sociale Wijkteams, Leger de Heils, diaconie van de kerken en via mond tot mond reclame. Op dit moment werken er 21 vrijwilligers voor Dagelijks Brood die rondes rijden van 10-12 adressen. Zij verdelen de werkzaamheden over de week en rijden meestal met zijn tweeën in hun eigen auto de adressen af.

die (bijna) op de datum zijn. Ook versproducten als brood, gebak, vleeswaren, melkproducten of acties die niet goed liepen leveren overschot op dat nog goed eetbaar is. De Plus supermarkten willen duurzaam zijn en voedselverspilling zo veel mogelijk tegen gaan. De producten worden aan het eind van de dag klaargezet door de medewerkers van de Plus en direct opgehaald en rondgebracht door Dagelijks Brood. Op deze manier wordt duurzaamheid mooi gecombineerd met het helpen van mensen.

De supermarkt

Wat is er veranderd

Rechten

© Marian Vermeeren

Ik ben een aantal jaren geleden naar Nederland gekomen met mijn zoontje. Nederlands is moeilijk om te lezen en spreken. Brieven die ik kreeg begreep ik vaak niet. Wanneer ik aan het werk was, ging mijn zoontje naar een kinderdagverblijf. Ik kreeg wel brieven van de belastingdienst, maar wat dat betekende snapte ik op dat moment niet. Volgens de brieven zou ik geen recht op kinderopvangtoeslag hebben en moest ik het geld terugbetalen. Later begreep ik pas dat ik een

De goodwill en medewerking van de lokale supermarkten is heel belangrijk. De Plus filialen van Dubbeldam en Stadspolders van eigenaar Pel ’t Lam werken graag mee. Een supermarkt kan tegenwoordig niet zonder een ruim assortiment, maar een gevolg is dat er vaak producten blijven staan

Je zou verwachten dat met het aantrekken van de economie er minder behoefte aan de hulp van Dagelijks Brood komt. Ebe weet me echter te vertellen dat er juist een voortdurende groei is in het aantal hulpbehoevende adressen. “Het kan komen doordat er meer bekendheid is over ons werk. Of

schuld had. Toen heb ik hulp gevraagd. Mariska heeft eerst alle brieven in mappen geordend. Bij onduidelijkheid hebben we gebeld en gevraagd om een overzicht van de schulden. De grootste schuld was bij de Belastingdienst vanwege het onterecht ontvangen van kinderopvangtoeslag en de bezwaartermijnen waren al een jaar verlopen… Ik had een jaaropgave van het kinderdagverblijf moeten doorsturen en dit heb ik nooit gedaan. Mariska heeft een “Verzoek tot Herziening” ingediend en gevraagd de som kwijt te schelden. Dit is gelukt en ik ben schuldenvrij. Na veel stress voel ik eindelijk weer rust. Buiten het financiële plaatje heeft Mariska mij ook begeleid bij de start met Nederlandse les. Ik kan weer met een gelukkig gevoel naar de toekomst kijken. Wilt u ook dat uw werknemers financieel gelukkig zijn of heeft u zelf hulp nodig? Neem dan contact op met Mariska den Hollander via haar website www.budgetbalanzes.nl e-mail: mariska@budgetbalanzes.nl of telefoonnummer: 0622471583. Budget coaching met een lach, samen lukt het! sche gebeurtenis is het wel!

Subsidie aanvragen

Ook in Dubbeldam kunnen verenigingen, particulieren, instellingen en ondernemers subsidie aanvragen voor een feestelijke activiteit. Hieraan zijn natuurlijk wel voorwaarden verbonden. Belangrijk is dat de activiteit een relatie moet hebben met het thema: ‘Wat maakt Dordrecht zo bijzonder?’ De activiteit moet een openbaar karakter hebben en gericht zijn op samenwerking en saamhorigheid. Voor het indienen van een aanvraag zijn er drie termijnen vastgesteld. De derde termijn loopt tot 1 maart 2020. Het is nu dus nog mogelijk om subsidie aan te vragen. Zie voor meer informatie de

er is minder schaamte. Maar overal zitten mensen die het tijdelijk of langer net niet redden. Wij zijn als werkgroep toegevoegd aan Missiedordt.nl en als er behoefte aan is maken wij ook praatjes of bidden we voor mensen. Er is veel eenzaamheid. We nodigen mensen uit voor kerstmaaltijden en andere activiteiten van kerken, maar we dringen beslist niets op. Iedereen, met welk geloof dan ook of zonder geloof is welkom als cliënt of medewerker en boodschappen zijn er genoeg!”. Houd je dus van praktisch bezig zijn voor je medemens en zou je daar ééns per week of veertien dagen een avond aan willen besteden? Meld je dan aan als vrijwilliger via: dagelijksbrood@ dordtse-evangelisatie.nl Heb je zelf hulp nodig, meld je dan aan via het aanmeldformulier op de website www.missiedordt.nl Er wordt dan contact met je opgenoKonnie van Sluys men.


’s Nachts in Dubbeldam: De Bezorger Elke ochtend tussen vier en vijf uur valt de krant bij ons op de mat. Zomer en winter, bij mooi weer, maar ook bij regen, storm, kou en sneeuw.Als wij opstaan is onze krant er. Iemand is dus elke nacht voor ons op pad. Wie is dat eigenlijk? En hoe kom ik met hem/haar in contact? Ik besluit een brief op de voordeur te plakken met de vraag of ik eens met hem of haar mag praten voor de wijkkrant. En ja hoor, een keurige sms krijg ik terug.

De bezorger

Frits bezorgt sinds een klein jaar

© Marian Vermeeren

ochtendkranten in Dubbeldam. “Het is begonnen door haar”, wijst hij naar zijn vrouw. “Natalya sprak nog niet goed Nederlands, maar wilde wel graag wat verdienen. Ik wilde haar niet ‘s nachts alleen naar dat depot laten gaan, dus toen zei ik: dan doen we het wel samen.” Om half vier staat het echtpaar op en dan rijden ze naar het depot in de Sikkelstraat. De kranten nemen ze mee naar huis – in Dubbeldam. Lopend be-

Wat gebeurt er met de blaadjes?

Eén van de zekerheden die we in Nederland nog hebben is dat elk voorjaar bomen en struiken weer in blad komen. Elk najaar valt dat blad weer af. Al kunnen we zelfs ook deze zekerheid weer nuanceren. We planten immers steeds meer struiken en zelfs bomen die de hele winter hun blad houden. Dit met dank aan de winters die steeds zachter worden. Het blad dat valt wordt voor een groot deel opgeruimd.

Verschillende bestemmingen

Het mooiste is natuurlijk om de natuur te volgen. Daar wordt

Op veel meer plekken dan vroeger blijft het tegenwoordig dan ook liggen, tot vreugde van veel dierlijke opruimers. Dat kan weer helpen om de achteruitgang van veel dieren tegen te gaan.

Afvoeren

Intussen is het ‘bladseizoen’ weer bijna afgelopen. HVC hoeft geen overuren meer te draaien om de grote hoeveelheid blad op de verharding weg te krijgen. De groenaannemers zijn bijna klaar met het opruimen van het blad van de gazons. In Dubbeldam doet DrechtwerkGroen dat. Dit opgeruimde blad gaat, net als het andere groenafval, naar een biomassacentrale. Daar wordt er zowel compost als biogas uit gewonnen. Ook dit is dus een kringloop, maar dan op grotere schaal.

zorgen ze dan ieder een deel van de wijk. Als ze dat samen doen, zijn ze om vijf uur klaar. Dan kunnen ze nog twee uur slapen voordat Frits naar zijn ‘gewone’ werk gaat. Het is een druk leven, want hij doet ook nog een master aan een Amerikaanse universiteit. En zijn vrouw is druk bezig met Nederlands leren en inburgeren. Tegelijk is dat ook de reden voor de krantenwijk, want studeren kost nu eenmaal geld. De extra inkomsten zijn zeer welkom in deze fase van hun leven. “En gelukkig heb ik niet veel slaap nodig”, zegt hij lachend.

Nachtwacht

Het vroege opstaan en het bezorgen vindt Frits niet vervelend. “Het is lekker stil op straat. Je kunt rustig je gedachten laten gaan”. Toch is het niet helemaal uitgestorven in de wijk. Er zijn altijd wel een paar mensen die al zo vroeg in hun auto stappen om naar hun werk te gaan. En laatst werd hij onverwacht aangesproken door iemand die in de tuin een sigaretje stond te roken. Dat was dan wel bijzonder. Eens zag hij een deur op een kier staan, ook dan voor rekening van de eigenaar zelf. Deze bomen geven echter ook een extra waarde aan een straat of buurt, zelfs financieel. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel hulpmiddelen in de handel om vanaf

elk blad dat valt weer opnieuw gebruikt. Allerlei dieren, bacteriën en schimmels weten er wel raad mee. Zo blijft de lokale kringloop gesloten en hoeft de mens niet in te grijpen. In de bebouwde omgeving lukt dat niet altijd. Blad op straat kan glad worden en afvoerputten verstoppen. Blad op gazons kan dat verstikken. Dat het ‘rommelig’ kan ogen is steeds minder een argument om het dan maar op te ruimen.

De depotmanager

Via Frits kom ik terecht bij depotmanager Michael van Eck. Hij coördineert de werkzaamheden van 18 bezorgers in Stadspolders en Dubbeldam. En hij staat nóg vroeger op; om twee uur is hij al paraat in het depot en begint, samen met anderen, met het insteken van de bijlages. Vanaf een uur of vier ontvangt hij de bezorgers met koffie. Een goede sfeer vindt hij heel belangrijk. Waren krantenbezorgers vroeger vooral scholieren, tegenwoordig is de groep heel divers. Een student die dit baantje wel relaxed vindt en het mooi kan combineren met de studie, een gepensioneerde die het fijn vindt om een vaste activiteit te hebben, een moeder die weer thuis kan zijn als de kinderen opstaan, mensen die om welke reden dan ook nu geen ander werk hebben, enz. “Het werk van een de grond een dakgoot schoon te maken, zogenaamde dakgootreinigers.

bezorger is moeilijker dan je zou denken”, vertelt hij, “ze bezorgen negen verschillende kranten en bijna dagelijks zijn er wel mutaties. Mensen kunnen immers tegenwoordig veel verschillende abonnementen hebben. Je moet dus altijd goed je ‘looplijst’ lezen”.

Begrip

Michael kan via een app op zijn telefoon precies zien hoe laat en waar er klachten zijn binnengekomen. De krant moet voor zeven uur zijn bezorgd en soms trekken klanten al om vijf over zeven aan de bel. Als er veel klachten komen, heeft dat financiële consequenties voor de manager. “Maar over Dubbeldam wil ik nog wel iets zeggen”, vertelt Michael. “Toen het vorig jaar hier niet goed liep, ging ik soms zelf in de middag nog wel eens een krant brengen. Dan kwamen mensen naar de deur en kon ik uitleggen wat er aan de hand was. Altijd toonden ze dan begrip en waren blij dat de krant toch nog kwam. In andere wijken is dat wel eens anders.” Nu ik weet wie voor ons aan de slag zijn en wat er allemaal bij komt kijken, waardeer ik het nóg meer om ’s ochtends bij het ontbijt lekker de krant te kunnen lezen! Lita Harpe

Aan blad zullen we ook in de toekomst dus geen gebrek hebben.

800 jaar stad

Fokke Visser Gebiedsbeheerder Gemeente Dordrecht

Volgend jaar gaan we 800 extra bomen planten in de stad.

Kerstvoorstelling in De Oude School In de maand december is er in De Oude School de familievoorstelling ‘Het meisje met de zwavelstokjes’ van de productiehuis van het KLEIN Toneel.

Eigen huis en tuin

Het blad uit eigen tuin heeft natuurlijk ook de beste bestemming in de tuin zelf. Daar zorgt het voor een rulle grond, die niet bemest hoeft te worden. Als het echt te veel is dan is de groene container natuurlijk ook een goede bestemming. Lastig is altijd blad in dakgoten. Bewoners van huurwoningen kunnen dan de woningbouwvereniging te hulp roepen. Dat kan alleen als het blad niet met een keukentrap bereikbaar is. Eigen woningbezitters zullen het zelf moeten regelen. Soms wordt dan naar de gemeente gewezen, omdat daar dan ‘het blad vandaan komt’. Dat klopt vaak ook wel. Toch komt het

die heeft hij dicht gedaan. En de sleutel die bij ondergetekende nog in de voordeur zat, heeft hij –heel attent!- door de brievenbus naar binnen gegooid. Zo is de bezorger ook een beetje de nachtwacht van Dubbeldam.

7

De toneeluitvoering is geschikt voor het hele gezin, vanaf de leeftijd van ongeveer 9 jaar. Het is een eigentijdse versie van het sprookje, dat voor een deel bewerkt is en passend gemaakt is voor deze tijd. De 13 spelers variëren in leeftijd van 10 tot ongeveer 55 jaar. Zij zijn opgeleid via de speltraining van het KLEIN Toneel en de kinderrollen worden ook daadwerkelijk door kinderen gespeeld. Regisseur van deze uitvoering is Erwin van Heusden.

Verhaal

Het schouwspel is een bewerkte

uitvoering van het sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen en speelt zich af op Oudejaarsavond. Dodge, een twaalfjarig dakloos meisje, is zojuist beroofd en neergestoken. Ze raakt aan de praat met James. Hij is zeventien jaar en van huis weggelopen. Dodge vertelt hem over de magische lucifers die ze heeft gekregen van haar oma. Als ze er één aanstrijkt, kan ze in de toekomst kijken of in het leven van een ander. Nadat James geconfronteerd is met zijn eigen leven, vertelt ze hem ook over haar eigen leven en geeft ze een kijkje in haar eigen toekomst. En die lijkt rooskleuriger dan dat je in eerste instantie zou denken...

Thema

Erwin vertelt: ”Het sprookje over het meisje met de zwavelstokjes heeft een tragisch einde. Het gaat slecht met het arme meisje, maar ze laat toch de goede dingen in het leven zien. Een voorbijganger, James, die rijk is, maar in het geheel niet gelukkig, leert van het meisje. Het meisje is niet rijk, maar wel gelukkig en geeft de voorbijganger hoop en die hoop wordt steeds doorgegeven. Uit-

eindelijk wint in deze voorstelling het goede van het kwade. Een mooie kerstgedachte.”

Cast

Aan deze voorstelling doen 13 spelers mee en de techniek is in handen van Jonne Klaucke. De kleding is verzorgd door Ingrid de Bruijn. Het belooft een mooie uitvoering van het sprookje te worden. Kaarten zijn te reserveren op de website www.hetkleintoneel.nl. Wanneer u geïnteresseerd bent in de voorstelling van het Klein Toneel, dan kunt u zich via de website ook abonneren op de nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van alle komende activiteiten, zoals Bromance in januari 2020 en Jodenverraadster vanaf 15 april 2020.

Data

Er zijn voor de uitvoering van ‘Het Meisje met de zwavelstokjes’ zowel middag- als avondvoorstellingen. De uitvoeringen op de middagen zijn op zaterdag 21 december en zondag 5 januari om 15.00 uur. De avondvoorstellingen vinden plaats op vrijdag 20 december, 21 december, 23 december en 4 januari om 19.00 uur in De Oude School, Dubbelsteynlaan West 74, Dordrecht. Erwin van Heusden en Linda Wouters

De nieuwe Dubbeldammer Jaargang 24 - Nummer 5 - December 2019


Sneller een omgevingsvergunning

vooruit op de komst van de Kijk voor meer informatie op www. Ragna Bottse, Buurtwerk Dordrecht Omgevingswet (2021) waarbij dordrecht.nl/omgevingsvergunTiedere 06-52gemeente 89 51 24een eenvou- ning In dig ‘voorportaal’ moet hebben. 8 Dubbeldam en Stadspolders start de gemeente een Via Blitts kan ook een vergun- ragna.bottse@meeplus.nl proef om sneller een omgevingsvergunning te krijgen. ningvrijverklaring worden afgegevoor heel de stad. Een vergunning ven. De aanvrager krijgt dan de stadspolders.dordtcentraal.nl Het aanvragen gaat eenvoudiger kan worden aangevraagd door bevestiging dat het opgegeven www.stadspolders.buurbook.nl en sneller. Een geautomatiseerd bouwwerk zonder omgevingsvereen particulier of iemand1/8 die door www.buurtwerkdordrecht.nl systeem checkt de vergunninAdvertentie pagina in de nieuwe Dubbeldammer 1mei 2019 gunning mag worden gebouwd. een particulier wordt ingeschagaanvraag op allerlei onderdelen Devoorwaarden, vereniging Groei en Bloei de afgelopen maanden al twee bloemschikavonVia www. blitts.nl kunnen bewoDenk daarbij aan aannemers, en waaronder de heeft keld. den georganiseerd voor zowel leden als niet leden onder leiding van Marga Dokman ners uit de beide proefwijken vanaf Beter Voor Dordt vertegenwoordigt architecten of bouwbegeleiders. welstandstoets. Waar de vergun-de Man. Marga houdt van het verwerken van veel natuurlijke materialen in maken van deze vandaag gebruik De proef wordt uitgevoerd door het ning voorheen na 8 weken werd uw belang in Dubbeldam. de bloemstukken. nieuwe dienstverlening. bedrijf Blitts. Via een uitgebreide verleend, duurt dat nu nog maar 8 (werk)dagen. Het gaat om vergun- vragenlijst en een tekenprogramma verzamelt Blitts alle informatie Dubbeldam en ningen voor zes producten: die nodig is voor een complete Stadspolders aanvraag. Indien nodig biedt Blit- Er is voor deze wijken gekozen ● Dakkapel 1e lid € 17,50 ts de aanvrager ondersteuning omdat zij een goede gemiddelde ● Aanbouw e € 12,50 met een chatfunctie. Het resultaat zijn voor Dordrecht. Dubbeldam 2 lid David Herman Aydin ● Bijgebouw Schalken Gündogdu wonend op zelfde van der Graaf is een complete en ingediende kent met zijn oude dorpskern ● Erfafscheiding adres veel variatie en zelfs monumenaanvraag. Omdat Blitts zorgt voor ● Dakraam 5 redenen om lid te worden Nu ook bereikbaar via WhatsApp; 06 - 1220 1572 een complete aanvraag en deze ten. In beide wijken worden rela● Zonnepanelen veelledenblad vergunningen voor ook automatisch toetst re- tief 1.Omgevingsdienst 10 x aan perde jaar het dekleiDordtSenior ne bouwwerken aangevraagd. gels kan de de De proef loopt tot het einde van het loopt Dordrecht veelCollectiviteitskorting sneller verlenen. Met deze proefzorgverzekering jaar en wordt bij succes ingevoerd vergunning 2.

Bloemschikken in het naseizoen en de kerstworkshop op 18 december

Voor al uw

3. Belasting-invulservice 4. Belangenbehartiging Goedkope rijbewijskeuring in Dubbeldam bij de gemeente 5. Dagtochten en reizen Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, (georganiseerd door eigen reisclub)

Ontwerp | printen | Drukken kOpiëren | Afwerken

Het team van uw belang in Dubbeldam. TIEN Plus wenst u fijne feestdagen!

kunnen hiervoor terecht bij de rijbewijs keuringsarts twee keer per maand in het Woonzorgcentrum Dubbelmonde, Koningstraat 290. Voor informatie en een afspraak belt u naar het landelijke afsprakenbureau: 036Op 2 oktober we eenkan mooi 7200911. Zelf eenmaakten datum reserveren ook bloemstuk (+/25 cm doorsnede) in via de website: www.rijbewijskeuringsarts.nl. roze-/ en groentinten. De materialen Tarieven zijn (incl. BTW): 75+ B/E € 50,00, die we gebruikten, een mix medisch, C/D/E (ookwaren voor code 95) van zomeren herfstbloemen. De en Taxipas € 70,00. Leden van CNV/FNV/ouondergronden/of wasthuiszorgorganisaties hiervoor een royaal derenbonden krijonderbord of schaal. Daarop kwam gen € 10,00 korting op bovenstaande prijzen. de oase die daarna bekleed werd Let op: Het is niet mogelijk rechtstreeks met moeras-eik, pistache, rozemabij Dubbelmonde een afspraak te maken. rijn en asparagus. Daarna plaatsVoordat u naar de keuring gaat dient er eerst ten we de rozen, stukjes heide, de een Gezondheidsverklaring gekocht te worgroene bessen van de peperplant,

drukwerk VOlg Ons Op

Reewegpad 22 doRdRecht

Wordt nu lid van de Dordtse Seniorenbond! Beter Voor Dordt vertegenwoordigt 078 - 621 38 82

en Bloeien den en deze is verkrijgbaar bij©deGroei gemeente 06-48219666 -| e-mail: ledenadmin@dordtsenior.nl viatelefoon: internet op mijn.cbr.nl (inloggen met DigiD). www.Drukkerij-rAD.nl ten takjes. Als laatste plaatsen U beantwoordt de vragen en stuurt de we Geeen stoer touw om dehet ringCBR. te kunnen zondheidsverklaring naar Het kan ophangen. Het eindresultaat was een aantal weken duren voordat u de papievoor alle deelnemers een prachtige ren die de arts moet invullen thuisgestuurd krans. krijgt van Het CBR (per post of via de mail). De verwerking en beoordeling door het Kerstworkshop David Herman Aydin CBR kan meerdere maanden in beSchalken van der Graaf Gündogdu Dit jaar werd afgesloten met een slag nemen. Geadviseerd wordt om ruim gezellige kerstworkshop op 18 devan tevoren een afspraak te maken voor Nu ook bereikbaar via WhatsApp; 06 - 1220 1572 cember. Deze workshop stond in het de keuring. Ook inwoners uit omliggenteken van kerst met een heel bijzonde gemeenten zijn van harte welkom. dere kerstverloting. We maakten een

Beter Voor Dordt vertegenwoordigt uw belang in Dubbeldam.

komkommervruchten, stukjes bol- mooi kerststuk op een houten sermos, groene rozenbottels en andere veerplank met grof touw (zie foto). groenmaterialen. Er werden prachti- Dit keer geen wit of rood, maar in Te koop natuurlijke kleuren en met natuurlijke ge bloemstukken gemaakt. Wilt u ook adverteren in Aardappelen: materialen. Eind vorig jaar is de 1,5 hectare grote boomgaard aan de Oudendijk Herfst OpDudok de plank plaatsten we een schaalDe nieuwe Dubbeldammer? Ramos en Bildtstar voor zes ton in handen gekomen van projectmakelaars. Dit tot David Herman Aydin Op woensdag 6 November jongstletje met oase. Hierin staken we diverSchalken van der Graaf Gündogdunaar de ongenoegen en schrik van de omgeving. Ook voor Vraag leuk om om te fruit en verse eieren leuk te den vond onze bloemschikworkshop se soorten (kerst)groen als pinus, trakteren of of mogelijkheden! trakteren met het thema herfst Dit keer den, eucalyptus en eik.via Ook Actiebereidheid A.A.te Groeneveld Deze boomgaard, waar plaats. voornamelijk prui- nobilus, Nu ook bereikbaar WhatsApp; 06 1220 1572 cadeau geven! Uw advertentie aanmelden cadeau teProvincialeweg geven! weerstonden eens aangevuld heel ietsmetanders, om- maakten gebruik vanenbruine grasEr zijn doorwe buurtbewoners omwonenden men appels, peren 12 kan via: tienplus@meeplus.nl dat we deze keer een mooie krans sen. Daarna plaatsetn we gewaxte Meer informatie? (500 m voor veer Kop v.h. Land, links) ernstig twijfels over de ziekte van de bomen. BANKETBAKKERIJVANDERBREGGEN.NL en bessen, was sinds 2009 eigendom van BANKETBAKKERIJVANDERBREGGEN.NL Particulieren 078 - 616 90 6134702 (+/-nichten 40 cm doorsnede) op een ring dennenappels, gewaxte bessen, houof 078 750 89 66 Ulke Wietsma,Bedrijven voormalig strijder van de REEWEG tel. OOST 31 55 078tienplus@meeplus.nl de Herweijer, die het perceel hebben REEWEG OOST 31 •• 0786134702 Maandag t/m zaterdag, hele dag geopend Particulieren gingen maken. Deze ring draaiden ten sterretjes, gedroogde groene padactiegroep:LED-Verlichting ” Behoud de Zuidpolder” heeft geërfd van een tante. Bedrijven we eerst op met verse mos. Daar- denstoelen en kerstballetjes. Ook zeker zijn bedenkingen. Ulke denkt dat de DuGroepenkasten LED-Verlichting na draaiden we een gedeelte van trosroosjes maken het een natuurlijk dok gokt dat wanneer Beter Voor Dordt de Ongeloof Groepenkasten desprak ringIzakmet mooie Prachtig aanwezig volgende verkiezingen verliest,is de er grote alsnog Krommedijk 51 www.esmo-elektro.nl Ik den Dekker diematerialen hier naar alleuit te- geheel. Heren T 078 - 614 26 88 de natuurgesnoeid, verder op. We en gebruikten en natuurlijk ontbrakl Ulke de3312 CD Dordrecht Krommedijk 51 gebouwd gaat worden in de Zuidpolder. vredenheid geoogst bovendien amaryllisbol www.esmo-elektro.nl Dames Heren T 078 - 614 26T 078 88 - 647 27 37 www.harryskapsalon.nl hiervoor pistache, varen ookdeniet. Een prachtig tazegt: ”We3312 gaan actiegroep weer mobilisezo goed eneucalyptus, zo kwaad als het kon de boel on- verlichting @ CD Dordrecht en andere groene materialen. Ook felstuk. dit gebeurt, veel hangt hierbij af derhouden heeft. Vele jaren besteedde hij 50 ren wanneer Dames T 078 - 647 27 37 www.harryskapsalon.nl @ plaatsten we amaranthus, eikeltjes, van de actiebereidheid van de oude leden, uur of meer per week aan de boomgaard. Dit Marijke Hubers elzenproppen en verschillende samen met zijn vrouw Gerda, die ooksoorin het we blijven alert.” gezellige fruitwinkeltje in de schuur werkte. Een geraadpleegde woordvoerder van de Krommedijk 51 Plotseling konden zij zonder financiële com- Gemeente Dordrecht zegt dat volgens het Vermeij Heren T 078Anthony - 614 26 88 3312 CD Dordrecht bestemmingplan het perceel een groen agrapensatie vertrekken. Gelukkig werken zij nog De tel 616 04 60 elektriciens van ESMO Elektro DamesDamstraat T 078 - 64792 27-37 www.harryskapsalon.nl risch karakter heeft en een onderdeel is van wel samen in de boomgaardvan aanESMO de ProvinciDe elektriciens Elektro staan graag voor u klaar! ale weg, waar ze op zaterdag fruit verkopen. de ecologische Alloysezone en onder andere staan voor u klaar! Ontwerp || printen printen || Drukken Drukken Ontwerp Izak heeft de deur graag achter zich dicht getrok- een foerageergebied voor de steenuil is. HippeMaatjes ken, mede door de onzekerheid over de toe- Dudok laat het hier niet bij zitten en betaalt kOpiëren | Afwerken kOpiëren | Afwerken Nieuwe en gebruikte Particulieren 500.000 tot 1,2 miljoen euro via een komst van de boomgaard. “Na alles wat ik nog eens merkkinderkleding in de koopakte extra als de aan diefstallen en vernielingen hebt meege- speciaal beding De diëtist? Bedrijven VOlg Ons Op VOlg Ons Op maakt en tenslotte met mijn hersenbloeding,” bestemming binnen drie tot tien jaar veranTUMBLE ‘N DRY Uw adviseur op wonen. Bovendien ligt de boomgaard zegt Izak, “ heb ik aan dat heen en weer ge- dert inLED-Verlichting NINNI VI het gebied van Reewegpad 22 doRdRecht doRdRecht gunstige kant van de Oudendijk, dus Reewegpad 22 trek geen behoefte, maar ik geloof niet dat er aan de VINGINO Groepenkasten voeding! niet in de Zuidpolder, en kan er volgens Duzomaar huizen worden gebouwd.” NOPPIES 078 621 38 82 078 - 621 38 82 dok gewoon gebouwd worden. STURDY Diëtistenpraktijk www.Drukkerij-rAD.nl De Gemeente Dordrecht is het hier echter Particulieren De boomgaardvuurzwam FEETJE www.Drukkerij-rAD.nl Bedrijven T.E. de Rooij Dudok is vrij zeker van zijn zaak @ en is er van niet mee eens: “Dit is en blijft een groene QUAPI Vijverplantsoen 28 overtuigd dat erLED-Verlichting binnen vijf jaar wat klein- strook in het bestemmingsplan, desnoods JUBEL Groepenkasten schalige woningbouw tussen het groen komt worden de zieke bomen gekapt en kan herFLO 3319 SW Dordrecht @ overwogen worden”. te staan. Er is ook gesproken net Marcel beplanting Particulieren www.esmo-elektro.nl Else de Rooij Schipper, directeur Bedrijven van de project ontwik- Het blijft een kwestie van touwtrekken, waarDe leukst e kinderkled LED-Verlichting Diëtist kelaar: “We hebben opdracht gegeven een bij de vrees overheerst dat het grote geld de ingwinkel va n Groepenkasten @en de bomen zijn ziek. Zij touwtjes strakker in handen heeft. onderzoek te doen, 06 18 28 49 66 Dordrecht ! zijn aangetast door een schimmel, de boomwww.dietistderooij.nl www.esmo-elektro.nl T 0618 8854 Wil38 van Houwelingen gaardvuurzwam”. else@dietistderooij.nl

Touwtrekken om de “zieke” boomgaard

ESMO Elektro

Dit plekje voor u?

ESMO Elektro

ESMO Elektro Particulieren Bedrijven ESMO LED-Verlichting Groepenkasten

Elektro

Voor al uw

Dordtse roomboter SCHAPEKOPPEN

GOOS STAM

drukwerk

www.esmo-elektro.nl

ESMO Elektro

www.esmo-elektro.nl

ESMO Elektro

Bewoners Bewoners weten weten het het beste beste wat wat er er speelt speelt in in de de wijkwijk- Buurtwerk Buurtwerk Dordrecht Dordrecht

(Her)opening Plus Supermarkt Dubbeldam @ De elektriciens van ESMO op 23 september jl. Elektro

DeElektro elektriciens De elektriciens van ESMO

van ESMO Elektro © Marian Vermeeren

Reeweg-Oost 92 | 078 631 29 07 www.hippemaatjesdordrecht.nl

Market ondern

• inspira • coachi • praktis

Margriet A

Profile for tienplus

De nieuwe Dubbeldammer 2019 nr 5  

De nieuwe Dubbeldammer is de wijkkrant van Dubbeldam. Het blad verschijnt vijf keer per jaar en wordt gemaakt door enthousiaste bewoners, di...

De nieuwe Dubbeldammer 2019 nr 5  

De nieuwe Dubbeldammer is de wijkkrant van Dubbeldam. Het blad verschijnt vijf keer per jaar en wordt gemaakt door enthousiaste bewoners, di...

Profile for tienplus
Advertisement