Tidningen Båtliv nr 6 2022

Page 10

MEDLEMSTIDNING FÖR SVENSKA BÅTUNIONEN NUMMER 6 2022 PRIS 75 KR PLUS SJÖSÄKERHET | SIGNALER | SBU I FOKUS | SVENSK SEGELSPORT BÅTLIV PROVAR – heta nyheter med T-top UTMANING 1 600 distansminuter Sverige runt 4–12 februari 2023 Svenska Mässan, Göteborg batmassan.se KLASSIKER Stjärnbåten GÖR-DET-SJÄLV Hydrogenerator Underhållsladda

Ordning på hamnplan med Svenska Sjö Båtmärkning

Svenska Sjö har tagit fram ett system – Svenska Sjö Båtmärkning – för att skapa ordning och reda på hamnplan och underlätta för båtklubbar och med lemmar att veta vem som äger vad.

Genom att placera QR-klistermärken på båtar, båtvagnar, ställningar och andra tillhörigheter kan funktionärer och medlemmar i båtklubben snabbt läsa av och till exempel meddela båtägare om en trailer som står tokigt till eller att en pressenning blåst av den vinterupp ställda båten.

QR-koden blippas med mobiltelefonen och leder till systemets plattform där varje båtägare har sin egen sida med information och knappar. Vissa knappar och information syns för alla, vissa bara för båtägaren och vissa bara för klubbens funktionärer.

Hör av dig till oss för mer information om Svenska Sjö Båtmärkning och hur din båtklubb kan ansluta sig!

Läs mer och se filmen om hur Näsby vikens Båtsällskap arbetar med båtmärkning.

Svenska Sjö är stolta över att vara ägda av riktigt båtfolk, tillsammans utvecklar vi det svenska båtlivet.

010-490 49 00 dygnet runt

Bättre beslut med helhetssyn

BÅTLIVETS MILJÖFRÅGOR

har stötts och blötts i många år. Övergivna båtar har en särskild plats i många båtklubbars ”problempärm”. Dessa forna skönheter finns i väldigt många båtklubbar och på de flesta hamnplaner. Ofta är det svårt att bli av med dem och ”vraken” får därför ligga kvar, år efter år, i en stilla förhopp ning att de förintar sig själva.

Sedan flera år finns det en fungerande båtskrot, där båtägare kan lämna in sina uttjänta båtar som hanteras på ett miljövänligt sätt. Systemet bygger på frivillighet och har påskyndats med statliga subventioner, men tempot i utskrotning en är hittills ganska lågt. Vet klubben inte vem som äger båten så är det inte enkelt.

Ingen vet dock vilket sätt som är bäst för att ta hand om uttjänta båtar. Det finns ingen helhetssyn i de här frågor na, något som gäller även för andra båtlivsfrågor. Vem vet till exempel om det är bäst för miljön att byta ut alla gamla

tvåtaktsmotorer mot nya elmotorer?

Tvåtaktarna blir med tiden allt färre och används kanske används 10–20 timmar om året. Att ersätta dem med elmotorer med stora batterier är kanske inte det smartaste eftersom en fritidsbåt ofta ligger still 99 procent av tiden. Det finns dock de som tänkt på detta och lösningar är kanske på gång.

Många diskussioner kring de här frågorna sker utifrån tyckande och antaganden. Det finns bra forskning även i båtlivsfrågor, men forskning bör alltid granskas och ifrågasättas. I morgon kan verkligheten visa sig annorlunda än vi är övertygade om idag.

För att få en bild av nuvarande tillstånd har Havs- och vattenmyndigheten (HaV) startat ett projekt om båtars påverkan under hela livscykeln. Projektet heter ”Kartläggning av övergivna fritidsbåtar samt förslag på åtgärder för att fler fri tidsbåtar återvinns”. Svenska Båtunionen finns med i referensgruppen.

Projektet, som ska vara klart till som maren 2023, ska enligt projektplanen ”kartlägga hur stort problemet är med övergivna fritidsbåtar ur ett livscykelper spektiv samt föreslå åtgärder så att fler fritidsbåtar återvinns”.

Det är bra att någon tar sig an de här frågorna på allvar. När livscykelper spektivet – fritidsbåtens miljöpåverkan från vagga till grav – tas med i besluten kanske vi äntligen kan få veta vilka faktorer som har störst miljöpåverkan. Då bör besluten bli rätt.

Nästa fråga som kan bli aktuell gäller ett eventuellt båtregister. Nya infalls vinklar och argument gör att den också bör diskuteras.

ADRESSÄNDRING: Ny adress eller får du fler än en tidning? Kontakta din båtklubb så ändrar de dina uppgifter i medlemsregistret. På www.batunionen.se/medlem/batklubb/ finns kontaktuppgifter till din båtklubb.

CHEFREDAKTÖR OCH ANSVARIG UTGIVARE: Lars-Åke Redéen, Brittabergsv. 4, 371 38 Karlskrona. tel. 0708-297 800, kl. 9–12. E-mail Lars-Ake.Redeen@batliv.se. REDAKTIONSKOMMITTÉ: Anne Adre, Lars Afzelius (ordf.), Bengt Anderhagen, Cecilia Obitz, Jonas Turitz, Bo Wernlundh, Carl Zeidlitz. MEDARBETARE: Lars H Lindén, Stefan Iwanowski. ISSN 0282-3934 SVENSKA BÅTUNIONEN: Af Pontins väg 6, 115 21 Stockholm, tel. 08-54 58 59 60, Kontakt: www.batunionen.se. PRENUMERATION: 400 kr/6 nr. Bg. 5689-6129 (SBU). Norden och Europa 650 kr. TS-KONTROLLERAD UPPLAGA: 140 700 ex per utgåva. (TS 2021/2022). ANNONSER: Henrik Salén, Marina Media, tel. 0706-18 61 61, E-mail henrik@batmedia.se. PRODUKTION: Lotta Ivarsson, Lilo Media. E-mail Lotta.Ivarsson@batliv.se. TRYCK: V-Tab Vimmerby AB, 2022. V-tab är miljöcertifierade enligt ISO 14001:2004, kvalitetscertifierade enligt ISO 90001:2008 samt Svanenmärkta. NÄSTA NUMMER: 3 mars 2023. OMSLAGSBILD: Quarken 27 T-top och Ryck 280 Black. Foto: Båtliv. SENASTE NYTT: www.batliv.se BÅTLIVSPODDEN: https://pod.batliv.se/, Instagram: @batlivspodden

www.facebook.com/tidningenbatliv www.instagram.com/tidningenbatliv twitter.com/tidningenbatliv Båtliv som pdf: www.batliv.se/e-tidning/

Upplev Nimbus hos oss! VÄSTINDIEGATAN 20, RÅÅ | 042-260 370 | SALJ@SYDMARIN.SE | SYDMARIN.SE
Följ Båtliv på sociala medier:

Innehåll nr 6/2022

s.6

Smultronställe Mariefred

Gästhamnen i Mariefred ligger i centrum av staden med det vackra Gripsholms slott bakom sig.

s.32

Sverige runt på vattenskoter

Magnus Andersson, Johan Johansson, Sebastian Frick och Christer Sjögren körde Sverige runt på vattenskoter.

s.50

50 år med Resarö Båtklubb

För 50 år sedan samlade ett gäng båtentusiaster de olika båtbryggorna som fanns runt Resarö och bildade Resarö BK.

10 Båtpolitik & Debatt 12 Signaler 19 Signaler – Segelbåtar 28 Sjösäkerhet med Bengt Anderhagen 34 Båtliv provar T-top – Quarken 27 T-top och Ryck 280 Black 38 Klassiker –Stjärnbåten 40 SBU i fokus 52 Ord ombord 54 Båttorget 56 Böcker 58 Svenska Seglarför bundet 66 Gör-det-själv – El med hydrogenerator 66 Underhållsladda batterierna i vinter

INGA KOMPROMISSER

På Askeladden kompromissar vi aldrig. Inte med designen. Inte med kvalitén. Och aldrig någonsin med säkerheten. www.askeladden.se

TS-kontrollerad upplaga 2021/2022 140 700 ex per utgåva.

INA +46 info@inamarin.se
THE PRINCESS V40 EXPERIENCE THE EXCEPTIONAL® FIND OUT MORE AT PRINCESSYACHTS.COM MARIN AB 8 7320360 info@inamarin.se THE PRINCESS V40 EXPERIENCE THE EXCEPTIONAL® FIND OUT MORE AT PRINCESSYACHTS.COM INA MARIN AB +46 8 7320360 info@inamarin.se

SMULTRONSTÄLLE

GÄSTHAMN MED HISTORISK BAKGRUND

Mälaren är lätt att glömma bort i diskussioner om gästhamnar och sevärdheter kring Stockholm. Båtliv styrde stäven västerut och besökte Mariefred, inte långt från Stockholm. Här fann vi en riktig pärla med historisk bakgrund. Text & foto: Anders Sellin

Mariefreds gästhamn har ett 50-tal gästplatser, de flesta med boj men några platser även med Y-bommar. Här bor man bekvämt mitt i Mariefred och med gångavstånd till allt som finns att upptäcka.

HÖGSOMMARVÄRMEN HAR PARKERAT

sig över hela Sverige sommaren 2021 när Båtliv lägger till i den lilla gäst hamnen i Mariefred. Den ligger i centrum av staden med vackra Gripsholms slott bakom. Både Gripsholms slott och ångtåget till Läggesta är välkända och självklara sevärd heter för många, men här finns mycket mer än så ska det visa sig.

I lilla turistinformationen träffar vi Solveig Chreutz, som tillfälligt hjälper till under hög säsongen.

–- Ångtåget går till Läggesta alla dagar utom måndagar, men vissa dagar går det ända till Taxinge och Taxinge slott, eller kakslottet som det numera kallas efter TV-succén ”Hela Sverige bakar” som spela des in där. Många båtägare som lägger till här känner till det och vill absolut åka dit, inleder Solveig

– I övrigt går dagligen S/S Mariefred till Birka om man vill slippa ta sig dit med egen båt för en dag. För de yngre har vi PAX, det är en app man laddar ner och sedan kan gå mel lan olika sevärdheter och historiska platser runt gästhamnen med spännande och kus liga berättelser till, allt skapat av deckarför fattaren Åsa Larsson som bor i Mariefred. Ett besök i kyrkan mitt i stan ska man inte heller missa. Före detta konfirmander guidar varje sommar. Där kyrkan nu ligger låg tidigare ett kloster, det revs av Gustav Vasa när han behövde byggmaterial till Gripsholms slott,

berättar Solveig Chreutz.

Mariefreds gästhamn har alla bekväm ligheter man kan önska sig. Här finns ett rymligt servicehus med fräscha dusch- och toalettutrymmen och längs kajen finns el och färskvatten till alla gästande båtar. Numera finns även en sjömack med bensin och diesel samt toatanksug.

VI TITTAR RUNT i gästhamnen och träffar Jenny Smedh och Fredrik Smedh Björklund i deras helt nyinköpta klassiska Albin 25 från 70-talet.

– Vi har haft hardtopbåtar länge men det här är vår första bobåt. Barnen var mycket skeptiska, men när vi väl hade köpt den har de tyckt att det är kul att vara ute med den. Vi gör bara dags- eller helgturer, säger Fredrik.

– Sen var väl Corona en anledning också, vi kom inte iväg på några resor längre och då kändes en egen båt som ett bra alternativ. Jag har länge velat ha båt så det här är lite av en dröm som gått i uppfyllelse. Jag har jobbat på bunkerbåt tidigare och dessutom kört båt i lumpen. Dessutom lyckades vi få båtplats utan väntetid i Årstaviken och eftersom vi bor på Södermalm har vi gångavstånd till båten, det är bekvämt och gör att vi använder båten mycket.

– Under året som gått har vi under helger na vandrat Sörmlandsleden i etapper hela vägen från start och ända fram till Läggesta. Väl där fanns det massa information om Mariefred och allt som fanns att se och göra där. Så då bestämde vi oss för att åka hit med båten och i morse så lämnade vi Årstaviken och nu är vi här, konstaterar Jenny. Barnen ser fram emot minigolf och Annas hembageri vill de också besöka. Själv ser jag mest fram emot Wärdshuset och middagen där, förkla rar Jenny.

– Om en vecka kastar jag själv loss med min Storebro 355 för tre veckors semester på sjön.

I år är det Stockholms skärgård som gäller, berättar Solveig Chreutz utanför turistinformationen i centrum av Mariefred.

NAMNET MARIEFRED KOMMER ursprungligen från klostret som började byggas här i slutet av 1400-talet. Men redan på 1300-talet började det som senare skulle bli Gripsholms slott byggas. Slottet ligger bara några hundra meter från gästhamnen. Ett besök i trädgården runt slottet samt ett besök på själva slottet är ett måste för den som besöker Mariefred till sommaren. ✪

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 6/2022 8 SMULTRONSTÄLLE
Jenny Smedh och Fredrik Smedh Björklund ligger i Mariefreds gästhamn med sin nyinköpta Albin 25. På andra sidan gästhamnen ligger Gripsholms slott.

RIKTIGA ÄVENTYR KRÄVER INTE EN KARTA ELLER KOMPASS.

Lediga dagar spenderas bäst barfota med sandiga fötter och med solen i ögonen. De bästa dagarna är helt enkelt när man bara får vara den man vill. Den du är. Och där ditt enda fokus är att skapa så många fina minnen som möjligt.

MERCURYS MOTORER ÄR GJORDA FÖR ÄVENTYR. PRECIS SOM DU. GO BOLDLY.

MercuryMarine.com

Båtklubb satsar stort på miljön

128-åriga Segelsällskapet Hjälmaren värnar miljön och tar ett stort ansvar för Hjälmarens vatten. Bland annat med ett femårigt miljöprojekt för sanering av båtbottnar. Text

SEGELSÄLLSKAPET

HJÄLMAREN (SSH) har sin hemmahamn i Grythem, öster om Örebro. Från starten var det en renodlad segel båtsklubb men numera samsas både motor- och segelbåtar om platserna i den väl skyddade hamnen, som rymmer drygt 125 båtar som även får plats på land vintertid. En omfattande ung domsverksamhet bedrivs som martid i en egen vik intill med egna bryggor och hus för vinter förvaring av mindre båtar.

Våren 2021 beslöt klubben på ett årsmöte att ta större ansvar för närmiljö och Hjälmarens vatten. Örebro kommun hade krävt en handlingsplan för klubbens hantering av otillåtna bottenfär ger. Styrelsen presenterade ett femårigt miljöprojekt för sane ring av båtbottnar. Först skulle mätning av alla båtskrov ske avseende förekomst av otillåtna bottenfärger. Därefter låta bygga en tvätthall med spolplatta och reningsverk, för att kunna utföra saneringsarbeten. Sedan en plan på hur skrovsaneringen ska orga niseras, något som bedöms pågå till och med hösten 2024 och sist en plan för hur farligt avfall ska omhändertas. Efter 2025 ska alla medlemmar med båtplats kunna visa upp en handling, som visar att båten är kontrollerad och vid behov sanerad.

Hösten 2021 genomfördes XRF-mätningar av alla båtar i

hamnen. Sammanlagt mättes 100 skrov, varav 85 hade för höga värden avseende koppar, zink, bly eller tenn. 14 av dessa 85 hade för höga tennvärden vilket indi kerar TBT på skrovet. Gränsvärdena har varit identiska med de som Stockholm stad beslutade om för några år sedan.

I augusti i år godkände Bygg nadsnämnden den nybyggda tvätthallen med tillhörande spolplatta och reningsverk och projektgruppen kunde planera för höstens saneringsarbete, som hittills har omfattat blästring av cirka 30 skrov genom en inhyrd auktoriserad firma. Tack vare att alla båtar står på vagn vintertid är det enkelt att flytta båtarna in och ut från tälthallen med en traktor som hanteras av medlemmar.

MILJÖPROJEKTET VÄNDER SIG till alla medlemmar och tvätthallen är också tillgänglig för de som själva vill sanera sina skrov eller utföra andra serviceåtgärder. För dessa har anskaffats skydds utrustning, slipmaskiner och dammsugare och även epoxi för att kunna återställa sanerade båt bottnar fram på vårkanten. De närmaste åren är dock sanering

en av båtskrov prioriterad.

Finansieringen löper som en röd tråd genom hela projektet och består av tre delar; LOVA-bi drag, eget ideellt arbete inklusive avgifter och bidrag från Hjälma rens Båtförbund. LOVA-ansökan har omfattat flera steg med krav på delrapportering till Länsstyrelsen.

Det första LOVA-bidraget avsåg kostnader för att kunna undersöka förekomsten av bio cidfärger. Efter gjorda skrovmät ningar visade det sig att antalet båtar med otillåten färg var fler än man räknat med och därför valdes att i nästa steg ansöka om en större tvätthall. Ansökan god kändes och i beslutet framgår att tvätthallen också ska kunna nytt jas av andra båtägare med båt i Hjälmaren och SSH betraktar anläggningen som en gemensam miljöresurs för hela Hjälmaren.

Klubben har iordningställt några extra båtvagnar för att lätt kunna flytta gästande båtar till och från tvätthallen. För den enskilde båtägaren är kostnaden för blästring av ett skrov 3 000 –6 000 kr beroende på tidsåtgång exklusive eget ideellt arbete. Dessutom tillkommer en avgift

till föreningen på 1 000 kr för mätning av båt och ett certifikat.

PROJEKTET PÅGÅR OCH blästring av medlemsbåtar är inplanerade under några höstveckor de kom mande två åren. Det finns även utrymme för övriga båtägare att sanera sina båtar och därmed medverka till projektets syfte om renare vatten i Hjälmaren.

Tvätthallen med alla sina installationer av bland annat spolplatta och reningsverk med både olje- och tungvattenav skiljare är värd ett eget kapitel men kan av utrymmesbrist inte behandlas här.

Båtklubbar som har planer på liknande projekt och vill ha mer information kan kontakta Per Jansson, Katarina Waldenborg, Kennet Risberg eller ordföran den i sällskapet Eva Jonsson. Kontaktuppgifter finns på hem sidan https://idrottonline.se/ SSHjalmaren/

ETT MYCKET SERIÖST och impone rande miljöprojekt som genom förs av ideella krafter och för hoppningsvis stimulerar andra klubbar i allas vår strävan för en bättre miljö.

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 6/2022 10 BÅTPOLITIK & DEBATT
& foto: Lars Afzelius Inger Högström-Westerling, ord förande i Hjälmarens Båtförbund, och Per Jansson, ledamot i styrelsen och medlem i projektgruppen, efter inspektion av en nyblästrad segelbåt. En traktor kör in en 32-fots segelbåt för blästring i tvätthallen vars bottenyta är 12x18 m. Längst in i hallen är en reningsanläggning med fläktar och uppsamlingsutrymme monterad.

Först ett bokslut, sedan vänder vi blad…

DE FLESTA ÄR säkert nöjda med sommarens äventyr och Medelhavsvärmen i september månad blev för många av oss en extra bonus.

För vår tidning har det varit ett häftigt år. Redaktionskommittén har producerat sex nummer med tillsammans 504 sidor, varav minst hälften varit redaktionell text och i övrigt annonser. Totalkostnad för tidningen är cirka 10 Mkr och ni läsare har bidragit med 20 kr/medlem för dessa sex nummer, sammantaget cirka 3 Mkr. Övriga intäkter har i huvudsak bestått av annonsintäkter, tack vare en skicklig annonssäljare samt ytterligare några ersättningar bland annat från Seglarförbundet, som disponerar åtta sidor i varje nummer. Bara portokostnaderna för alla sex nummer med en upplaga på 142 000 exemplar uppgår till 3,7 Mkr och har en förmåga att öka för varje år. Det har varit ett varierande innehåll i samtliga nummer och jag är övertygad om att varje läsare har hittat något intressant att läsa om i varje nummer och ett stort tack till alla er som hört av er med många bra tips. Dessa läsarkontakter är ovärderliga i vår strävan att göra en bra tidning, så en allvarlig vädjan om att ni läsare hör av er i ännu större utsträckning även under 2023!

Nu vänder vi blad. Planeringen för nästa år pågår för fullt och budgeten innehåller ungefär lika många kronor som i år. Liksom tidigare kan hela tidningen också läsas på vår hemsida www.batliv.se som uppdateras dagligen även med nyheter som aldrig publiceras i papperstidningen.

SVENSKA BÅTUNIONEN (SBU) har två viktiga projekt framför sig nästa år. Det ena är en stor läsarundersökning som berör Båtliv och genomförs av Kantar Sifo på vårkanten. Därför ytterligare en vädjan till er läsare, som blir kontaktade, ta er tid och deltag i undersökningen. Syftet är att utifrån resultatet öka tidningens läsvärde, ta reda på hur viktigt den är som med lemsförmån och hur tidningen ska se ut om fem år.

Det andra mer omfattande projektet är en organisationsöversyn för hela Svenska Båtunionen, något som mig veterligen aldrig har skett sedan star ten 1928. Syftet är att skapa en modern organisation där både verksamhet, finansiering och organisation går i takt och demokrati och inflytande finns på alla eventuella nivåer. Om en sådan här översyn ska lyckas måste det finnas total öppenhet i själva processen. Minsta lilla misstanke om att någonting redan har bestämts kan skjuta hela projektet i sank.

Den viktigaste målgruppen borde vara båtklubbarna, som bedriver verksamhet enligt båtägarnas önskemål och står i främsta ledet för myn digheters intresse avseende skatter, förelägganden, miljökrav och sjösäkerhetskrav m m. När båtklubbarnas verksamhet är definierad och behov av support av olika slag har klarlagts måste man fundera på vem som ska göra vad och hitta en organisationsform som alla känner sig trygga med. Projektet kommer att pågå i två år och själva projektplanen känns förtroendeingivande med sina arbetsgrupper bemannade med båtägare från både klubbar, båtförbund, kansli, kommittéer och Unionsstyrelse.

NÄSTA ÅR KOMMER Båtliv som vanligt att locka med nya smultronställen, SBU-information, båttillbehör, mässor, motor-och segelbåtar och allt annat som vi förknippar med båtlivet. Tipsa gärna redaktionskommittén om båtklubbar som har en intressant historia att berätta, som till exempel Segelsällskapet Hjälmaren berättar om i detta nummer.

God Jul och ett Gott Nytt Båtår!

NJUT AV NATUREN NÄR DEN ÄR SOM BÄST

VETUS har återintagit elbåtsmarknaden genom lanseringen av en unik lösning för både nyproduktion och eftermontering.

E-LINE

E-POD

E-LINE och E-POD, din allt-i-ett-lösning

Eldriftssortimentet utgörs av fyra modeller 5-11 kW, varav tre är för rak axel och den fjärde är i form av en pod. Vi levererar kompletta system från propellern ända fram till laddstolpen på bryggan.

• E-LINE har hög effekt och nätta mått • Finns för rak axel i 3 storlekar: 5, 7,5 och 10kW • Kompletta system • Tystgående, hög verkningsgrad och minimalt underhåll • Lämplig för såväl nyproduktion som utbytesmotor • Utrustad med VETUS patenterade motorstyrning • Unik på marknaden med ”Aktiv motorbroms” • Kompatibelt med BOW PRO steglösa bog-/akterpropellrar för gemensam batteribank samt VETUS CAN-bus lina

• E-POD kombinerar motor, upphängning, kylning, backslag, koppling, propelleraxel, propeller, allt i ett komplett system

• Utrymmesbesparande lösning gör motorlådan och propelleraxeln som löper genom båten överflödiga Detta öppnar durkytan vilket möjliggör en helt ny båtdesign och layout

• 11,2 kW effekt

BÅTLIV 6/2022 WWW.BATLIV.SE 11 BÅTPOLITIK & DEBATT
Lars Afzelius är båtpolitisk skribent i Båtliv. Han är även krönikör med frihet att framföra sina egna åsikter om svensk båtpolitik. Maila gärna dina åsikter om båtpolitik: Lars.Afzelius@batliv.se
NYHET! VETUS ELDRIFT
VETUS AB •
• info@vetus.se • www.vetus.se Besöksadress: Hörnåkersvägen 12 - 18365 TÄBY
Tel. 08-54444270

Signaler

Ny distributör för elmotorer

KGK MOTOR ÄR ny svensk distribu tör för ePropulsion på den svenska marinmarknaden. ePropulsion har ett brett program av elektriska båtmo torer, i dagsläget utombordare och podmotorer mellan 1 och 6 kW. Spirit är den lilla portabla utombordaren med integrerat batteri medan de större Navy-modellerna drivs med batteri installerat i båten.

ePropulsion lanserade tidigare i år en elektisk inombordsmotor, H100, lämplig till större motor- och segelbåtar upp till ett deplacement på 200 ton med effekterna 60 kW, 85 kW, 100 kW respektive 140 kW. Denna lansering följs senare av tre inombordsmotorer i de lägre effekt klasserna. Motorn är mycket kompakt och modulärt uppbyggd för flexibilitet avseende olika effekter och räckvidd.

Fullt program i Göteborg

DEN 4–12 FEBRUARI är det äntligen dags för Båt mässan i Göteborg igen. Mycket av programmet på Båtmässan känns igen från förr och så finns det en hel del nyheter. Båt nyheter och premiärer är en tradition i Göteborg, som är först ut bland de nordiska båtmässorna. Det blir också en rad spännande aktiviteter som prova-på-poolen, dykpoolen, segelbåtsbassängen, utställningen för klassiska båtar, piratland för de yngsta och mycket mer.

– Fördelen med att ha ett uppehåll är att det blir mycket nytt på mäss golvet. Det är kul, säger Jacob Ryder, affärsansvarig Båtmässan.

Det blir också ett gediget seminarieprogram med före detta mässchefen Bengt Wallin som samordnare. På programmet finns allt från paddling och segling till sportfiske och miljö. Den första lördagen på Båtmässan är Båtliv en del av programmet. Då blir det bland annat liveinspelning med Båtlivspodden. www.batmassan.se

Interceptorer med belysning

HUMPHREE LIGHTNING ÄR ett nytt, automatiskt system med snabba interceptorer för båtar på 20–45 fot. Systemet är resultatet av 20 års erfarenhet. Humphree har tidigare främst jobbat med större yachter och det är de erfarenheterna som ägare av mindre båtar nu kan ta del av.

Interceptorerna har 50 mm manöverblad inbyggda i kassetter med belysning i åtta valbara färger med 25 W LED-lampor. Bladen är mycket reaktionssnabba och korri gerar båten till rätt gångläge, vilket sparar bränsle och ger en behagligare färd. Allt är kopplat till en panel som ger snabb överblick.

Lightning finns i två storlekar på 300 respektive 450 mm bredd. De kan eftermonteras och det finns adapterplattor för anpassning till båten. I systemet ingår de automatiska funktionerna Auto Trim, Auto List, Pitch Control, Roll Stabilization och Coordinated Turn. www.humphree.com

Tydlig signal om att värna miljön

För drygt ett år sedan beslutade regeringen att utreda hur användning en av vattenskotrar och andra vattenfarkoster med liknande störnings bild bör regleras. Text: Lars Afzelius

HUVUDSYFTET MED utred ningen är att säkerställa att användningen av sådana farkoster inte medför oacceptabla störningar eller olägenheter för människors hälsa och miljön. Man bedömer dock att störande moment vid körning med snabba motorbåtar inte uppstår i samma omfattning som vid vattenskoterkörning och har därför valt att föreslagna regler bara ska omfatta vattenskotrar.

Flera myndigheter föreslås få olika tilläggsuppgifter för att kunna reglera användning av vattenskotrar. Transportstyrelsen kommer att få huvudansvaret för all information om

Vattenskoterutredningen ger en tydlig signal om att värna miljö, fri luftsliv och natur längs våra kuster. Foto: Yamaha.

det nya regelverket och ska också utreda förutsättningarna för ett vattenskoterregister, som anses underlätta den brottsföre-

byggande verksamheten.

Länsstyrelserna bemyndigas att meddela sjötrafikföreskrifter i mycket större omfattning än i dag. Syftet är att vid behov kunna begränsa användningen av vattenskotrar om dessa upplevs störande, till exempel p g a buller eller förstör häcknings platser för fåglar. En störning kan också vara att människor tvingas avstå en aktivitet i ett vattenområde där vattenskotrar används. Före skrifter kan avse förbud att framföra vattenskoter i känsliga områden, tillträdesförbud inom vissa områden eller hastighetsbegränsningar i vissa leder. I utredningen nämns också till

trädesförbud i alla naturreservat. Det gäller alltså för en vattenskoterförare att ha tillgång till aktuell information för det område han befinner sig i.

Havs- och vattenmyndigheten ska ha ett vakande öga över hur sjötrafik förordningen tillämpas och via väg ledning informera om hur förordning en kan tillämpas för att oacceptabla störningar inte ska uppstå.

Antalet brott som ska föranleda återkallelse av förarbevis ska utökas och är en tydlig markering om att det lönar sig att vara en gentleman även på sjön. Även vissa brott enligt miljöbalken ger möjlighet att återkalla ett förarbevis

Utredningen föreslår att de nya bestämmelserna ska gälla från och med 1 maj 2023. Innan dess kommer Transportstyrelsen säkert att infor mera om alla nya bestämmelser.

Utredningens förslag väntas nu gå ut på remiss där Svenska Båtunionen är remissinstans och kommer att ges möjlighet att lämna synpunkter. ✪

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 6/2022 12
Båtmässan firade 60 år 2019 och kommer tillbaka 4–12 februari 2023.

DEN ULTIMATA BILDEN. FRÅN VÅR MINSTA KUPOLRADAR.

Kombinerar oöverträffad kortdistansprestanda, exakt måldefinition och enkla användarlägen, HALO kupolradar med pulskompressionteknik kommer att förbättra din situationsmedvetenhet och hjälpa dig att undvika kollisioner.

Nya Halo20+ är redan tillgänglig i en 24-tums kupol och är lättare samt mer kompakt. Perfekt för mindre båtar.

HALO20+ -radaren erbjuder en nästan realtidsvy, med branschledande 60 varv / min på nära håll för det ultimata i undvikande av kollision.

VelocityTrack™ teknik identifierar omedelbart faror på korta och långa avstånd - upp till 36 sjömil.

SIMRAD-YACHTING.COM/HALO
Vi presenterar vår minsta HALO™ kupolradar med pulskompressionsteknik
Säker Säker Fara Varning
®Reg. U.S. Pat. , & Tm. Av och ™ gemenskapsrättigheter. Besök www.navico.com/intellectual-property för att granska de globala varumärkesrättigheterna för Navico Holding AS.
Varning

HAVS- OCH VATTENMYNDIGHETEN

Övergivna fritidsbåtar V10 på 400 hk från Mercury

(HaV) har startat ett nytt projekt om övergivna båtar och hur dessa ska hanteras. En inte helt enkel fråga för många båtklubbar.

En anledning är att uttjänta båtar kan utgöra en risk på något sätt. Projektet omfattar tre delar. En del handlar om att kartlägga problematiken utifrån hur många uttjänta båtar som finns och var. En annan del omfattar båtars livs cykelperspektiv utifrån energian vändning, nedskräpning med mera och den tredje delen är åtgärdsför slag. Målet är att föreslå åtgärder för att fler båtar ska återvinnas. Rapport ska lämnas till reger ingen nästa sommar.

MERCURY MARINE HAR lanserat ännu en ny prestandamotor. Mercury Verado V10 är en utombordare på 350 respektive 400 hk. Det är båt branschens första V10-utombordare med en slagvolym på 5,7 liter.

V10-motorerna ingår i Veradofamiljen och är enligt tillverkaren lika tysta och mjuka i gången som storasyskonet med V12 och 600 hk. Motorerna är, enligt Mercury, hela 45 procent tystare än den ledande konkurrenten vid marschfart. Motorerna är kompatibla med de senaste Mercury SmartCraft-teknikerna och kommer även att erbjudas med en ex tra 48/12 V-generator för att sömlöst kunna sammankopplas med Navico Groups Fathom e-Power System, ett integrerat litiumjon-reservkrafts system som gör att båtägare inte behöver ett separat generatorsystem.

standa och gör motorerna perfekta för flermotormontage.

Zipwake i skärmen

ZIPWAKE HAR LANSERAT en helt ny lösning som gör att man i princip slipper att ha manöverpanelen synligt placerad. Via den nya ”Integrator Module” kan alla data länkas direkt i multifunktionsskärmar. Det fungerar bland annat på Garmin, Simrad och Raymarine.

Den nya modulen skickar data med en Ethernetkabel. Den som vill ha full kontroll över sina Zipwake in terceptorer kan även ha en traditionell panel vid förarplatsen, men den nya modulen sköter allt automatiskt. www.zipwake.com

Vill du att Båtliv skriver om din båtklubb?

TIDNINGEN BÅTLIV LETAR ständigt efter inspirerande verksamheter i båtklubbar och båtförbund. Vad skulle du vilja att vi skriver om från din båtklubb eller ditt förbund? Hör av dig till redaktionen! Det kan vara aktiviteter eller smarta tips som kan ge andra medlemmar ett bättre båtliv eller varför inte om seglarskolan, den lyckade båtmiljökvällen, verkstads bygget eller hur en egenkontroll av fritidsbåten kan genomföras.

Alla kontaktuppgifter till redak tionskommittén finns på sidan tre i tidningen.

Nya V10 Verado väger bara 316 kg och har 26-tums monteringsavstånd, det vill säga samma som V8-utom bordarna, vilket gör att de passar på många befintliga båtar. Denna lätta och kompakta designen ger goda pre

V10:an har den största slagvoly men i sin klass på hela 5,7 liter och den har även fyrdubbla kamaxlar för riktigt hög hastighet och accelera tion. En generator på 150 A laddar snabbt batterierna ombord och driver båtens elsystem.

Det nya hydrodynamiska växelhuset är konstruerat för att förbättra prestandan och hållbar heten vid olika användningsom-

råden samtidigt som det maximerar bränsleeffektiviteten. Mercurys ingenjörer har dessutom utvecklat den helt nya Revolution X-propellern som är speciellt framtagen, designad och konstruerad för att matcha V10 Verado.

V10 Verado-motorerna kommer även att vara kompatibla med ett nytt elektriskt styrsystem från Mer cury för båtar med flera utombordare. Det kommer att börja levereras med start februari 2023. ✪

Eldrivna RIB-båtar för svenska seglingsklubbar

Ny generation elvinsch

EWINCHER HAR TAGIT fram en ny elvinsch för segelbåtar med målet att underlätta och förenkla segel hanteringen. Nyheten heter Ewinch Control och finns i storlekarna 35–70 och kan ersätta andra motor drivna vinschar. Energiförbrukningen är 50 procent lägre än tidigare. www.ewincher.com

Boende i Göteborg

ERBJUDANDE: Hotell Heden är för dig som vill ha ett bekvämt och mysigt boende men ändå vara mitt i stor stadsvimlet. Rummen är trivsamma och passar allt från äventyrare till affärsresenärer och barnfamiljer. Det finns även en hemtrevlig restaurang med tillhörande bar. Nu kan du som medlem i Svenska Båtunionen boka hotell med 12 procent rabatt på ordinarie rumspris. Erbjudandet gäller med koden ”BÅTUNIONEN” på hemsidan www.hotellheden.se

MED ELDRIVNA RIB-BÅTAR kan Sveriges seglingsklubbar vara före gångare på sjöar och hav genom att dramatiskt minska miljöpåverkan och utsläppen från de motorbåtar som används under träning och tävling.

Företaget Brandt Båt lansera de under Seglingens Mästare på Marstrand i oktober två av Svenska Seglarförbundet specificerade båtar som bygger på effektiva skrov från Northstar RIB och en elektrisk drivlina från Stream Propulsion.

– Vi i Rådasjöns segelsällskap är positiva till en omställning till ett klimatneutralt samhälle och minskad miljöpåverkan. Vi skulle gärna bli den första klubben inom Svenska Seglar förbundet som bedriver sin verksam het helt med eldrivna säkerhetsbåtar säger Helena Alterby Nordström,

ordförande i klubben.

Sedan 2018 pågår ett arbete initierat av Mölndals stad med att skärpa skyddsföreskrifterna för Rådasjöns och Norra Långvattnets vattenskyddsområde. Rådasjön är idag vattentäkt till Mölndals stad. Förslaget ger Rådasjöns segelsällskap en inställelsetid på två år och innebär ett totalförbud mot förbränningsmotorer i Rådasjön 2025.

– Kostnaderna för att byta ut befintliga förbränningsmotorer är väldigt höga. Åläggs vi att omgåen de sluta använda de motorer vi har idag skulle vår verksamhet behövas avvecklas, då det vore omöjligt att bedriva idrottsverksamhet, träning och regattor utan dem. Vi ser därför mycket positivt på detta initiativ där

Eldrivna följebåtar kan hjälpa båtklubbarna att minska miljöpåverkan.

14 Signaler
Beställ på: www.hjertmans.se • order@hjertmans.se • tel. 060-64 17 00 eller välkommen till någon av våra butiker. Handla för över 1000 kr i någon av våra butiker eller på vår hemsida och Nytt för i år är att Stockholmsmässan ändrar mässperioden till två långhelger istället, och däremellan stängt måndag – onsdag. Första långhelgen: Tors 9 mars – sön 12 mars Andra långhelgen: Tors 16 mars – sön 19 mars få 2 biljetter* till båtmässan i Göteborg eller Stockholm 2023 Båtmässan Göteborg är: Lördag 4 feb sön 12 feb. De 800* första som handlar får biljetter. (400 biljetter/mässa). Vid köp på hemsidan ange i kommentarsfältet Stockholm eller Göteborg, biljtterna skickas då i er leverans. Vid köp i butik lämnas biljetterna direkt. Erbjudandet gäller endast en gång per kund. Vi lämnar rabatt på ca 7000 artiklar* Gäller t.o.m. 24/12-2022 Garmin ECHOMAP Plus 42cv utan givare 4,3-tums kombinationsplotter/ekolod. 5627-6042 (N) 2590 kr 5627-6064 (4690 kr) 4390 kr Kikare Focus Aquafloat Vattentät flytande kikare för marin miljö. Förstorar 7 ggr. Objektiv 50mm. 5797-18 (1490 kr) 1190 kr Bärbar VHF Cobra HH350 Flyter och är vattentät, blinkar i vattnet. Internationella kanaler. 5631-350 (1245 kr) 1190 kr 7OC Uppblåsbar räddningsväst Automatisk uppblåsbar flytväst som väger endast 800 gram. Ej sele. Finns i svart, röd & grå. Bärförmåga 100N. Storlek: 30-110 kg. Fem års garanti. 8013-4X (945 kr) 769 kr Spinlock Deckvest Lite+ Svart inkl Lume-on Automatisk uppblåsbar flytväst med utmärkt passform för både män och kvinnor. Plats att fästa VHF eller PLB (personlig nödsändare), fäste för dödmansgrepp eller VHF-rem. Levereras inkl. 2 st Lume-on nödljus. One Size, 170N flytkraft. 8017-55 (N) 1590 kr *OBS!20%gällerejNettoprismärkta(N)/beställningsvarorellerredannedsattaprodukter.Kanejkombinerasmedandraerbjudanden. Vireserverarossförfelskrivningar,slutförsäljning,pris-ochproduktförändringar. Garmin ECHOMAP Plus 62cv utan givare 6-tums kombinationsplotter/ekolod.
Kampanjen gäller på www.hjertmans.se och i våra butiker t.o.m. 24 december 2022 med reservation för slutförsäljning. Göteborg | Helsingborg | Karlstad | Limhamn | Stenungsund | Stockholm | Sundsvall | Uppsala | Västerås | Norrköping | Kolding Vi på Hjertmans önskar alla en riktigt God Jul!
med marinmotiv
Lakan
håller sig torra eftersom
inte drar åt sig
skillnad
av bomull.
tar
179 kr
449 kr
oljelampa
och vacker oljelampa
590 kr Ismaskin Icemaker 16 Ismaskin som kan användas på både 12V och 220V. 4793-16 (2890 kr) 2490 kr Portabel kyl/frysbox 26 liter Ocean Comfort som kyler -8C på 30 min. Drivs med 12/24V. 4793-26 (3490 kr) 2990 kr Kastbart ekolod Kasta ut med kastspöt och se botten/fiskarna på din smartphone. 5627-6100 (N) 1290 kr GPS-tracker för bil och båt North Tracker Scout Ett säkert stöldskydd som fungerar i hela Europa. 5370-0 (1690 kr) 1290 kr Varmvattenberedare Sigmar, 22 liter med tank av rostfritt stål, har en effekt på 800W. 7998-220 (5690 kr) 4790 kr Kylaggregat Classic Compact 2006 Kylaggregat som man enkelt själv kan montera i en befintlig topp- eller sidoöppnad kylbox på max 80 liter. 4798-6 (5290 kr) 4890 kr Hydraulstyrning Multiflex 115u Lätt att installera och passar de flesta utombordare upp till 115hk. 7608-116 (4990 kr) 4390 kr Quick Balder ankarspel Finns som höger- eller vänstermonterat, 600W & 900W. 5938-28X (13.990 kr) 11.990 kr Portabel batteriladdare Ctek CS Free får snabbt och säkert igång ditt urladdade batteri, utan att behöva ansluta till ett elnät. 5498-26 (2790 kr) 2290 kr Trådlöst fjärrkontrollpaket till autopilot - Raymarine S100 Övervaka när du är på däck och instrumenten är utom synhåll. 5667-105 (4990 kr) 3190 kr 7910-280 (6490 kr) 5690 kr Mått: Höjd:18,5 cm Bredd: 8,5 cm Gummibåt, 280cm lång, 38 kg Av kraftig PVC-duk. Båten har två luftkammare och uppblåsbar köl. Levereras med 3-delad durk av aluminium, styrlina, åror, pump, toft, reparationsset och bärväska. Vi rekommenderar 4-taktsmotor på 4-6 HK. Pris från OBS! Begränsat antal hjertmans.se
Påslakanset
i mikrofiber
i mikrofiber
de
fukt till
från lakan
De torkar snabbt och
liten plats. Passar därför perfekt till båtliv eller husbil. 6981-9XX (255 kr)
Vikbar & ställbar dyna Komfortabel dyna med avtagbart, tvättbart marinblått kapellvävstyg. Passar att ha på båten, bryggan eller stranden. 5024-5 (595 kr)
Stelton
Stilren
i rostfritt stål och klarglas. Designad av Erik Magnussen. Passar utmärkt både inne och ute. 6914-20 (859 kr)

Filosofin för oss på ALUKIN har varit kristallklar från start. Visionen, att skapa hållbara båtar för proffs och människor som älskar skärgård, kust och hav styr varje litet moment i hela vårt arbete - från skiss till färdigt producerade båtar. Vi bygger helsvetsade aluminiumbåtar för ett aktivt liv där upplevelsen och äventyret får stå i centrum och där frihet och ett gott samvete speglar känslan av att äga en båt.

DISCOVER. EXPLORE. EXPERIENCE ADVENTURE - ON YOUR TERMS.

Bavaria utvecklar koncept i C46

BAVARIA C46 BLIR ett tillskott till företagets serie med C-Line segelbåtar till 2023. 46-fotaren är en vidareutveckling baserad på de två tidigare modellerna C38 och C42.

C46 har flera nyheter. Bland annat är skrovdesignen uppdaterad med sin typiska för och slag i sidorna för att ge bättre seglingsegenskaper samt ska pa mer utrymme och ökad komfort.

Liksom tidigare C-Linemodeller skapades Bavaria C46 i samarbete mellan Bavarias utvecklingsteam och Cossutti Yacht Design. Det innebär bland annat en kombination av Ba varias generösa innerutrymmen och goda seglingsprestanda samt större komfort ombord. Båten är designad för alla former av segling oavsett om det är avslappnad och säker segling med en liten besättning, enmans

segling eller cruising med en stor besättning som vill kappsegla.

Kunderna kan välja mellan olika layouter från tre till fem hytter, inklusive en layout med fyra kabiner och fyra badrum eller tre kabiner med en extra separat kabin som kan användas till exempel som förvarings- och verktygsrum eller för sjökläder.

Detaljer presenteras vid boot 2023 i Düsseldorf från 21 till 29 januari.

Fakta Bavaria C46

Längd: 14,86 m

Längd skrov: 13,95 m

Längd v l: 13,31 m Bredd: 4,70 m Djup: 2,30 m Segelarea: 115 m2 Info: www.bavariasverige.se

Ny generation från X-Yachts

X-Yachts föryngrar sitt program med segelbåtar. Xc 47 markerar början på en helt ny generation av cruisingbåtar. Xc 47 är en högpresterande cruisingbåt, byggd för säker och bekväm segling. Fokus har lagts på designen för att göra shorthandedsegling säker och enkel.

Sittbrunnslayouten har utformats så att rorsman kan hantera segling en. Båten har fyra vinschar och alla trimlinor leds i kanaler under däck från masten till styrplatsen.

Akter över finns ett stort akterdäck med en bekväm sittgrupp i full bredd

Hanse förändrar 50-fotsklassen

MED NYA HANSE 510 lanserar tillver karen den andra modellen i sitt nya sortiment som kombinerar innovativ design med de väsentliga värdena snabb cruising och enkel segling.

Hanse 510 är det senaste resul tatet av Hanses samarbete med Berret-Racoupeaus yachtdesigners.

De har skapat en båt med mycket stor innervolym. Dess optimerade skrovdesign säkerställer goda prestanda och lätt segling. Den är utrustad med det största och mest praktiska jollegaraget i sin klass, gjord för en uppblåst jolle på upp till 2,7 m.

Fakta Hanse 510

Längd: 15,97 m

Bredd: 4,91 m Djup: 1,98 m Vikt: 16,5 ton Motor: 80 hkr Segelarea: 128 m2 Info: www.bohusyachts.se

och en trevlig solplats. Sittbrunnen är djup och väl skyddad, som den bör vara på en riktig offshoreyacht. Akterspegeln är stängd.

Fakta Xc 47

Längd: 15,21 m

Längd ö a: 14,30 m

Längd v l: 13,17 m

Bredd: 4,56 m

Djup: 2,00–2,30 m

Vikt: 14 500 kg Motor: 109 hk

Bränsle: 500 liter Vatten: 640 liter Info: www.x-yachts.com/sv

DEN DANSKA BÅTTILLVERKAREN
Nytt från segelbåtsfronten
Vinterkampanj på Askeladden Köp din nästa båt till ett för månligt pris! VÄSTINDIEGATAN 20, RÅÅ | 042-260 370 | SALJ@SYDMARIN.SE | SYDMARIN.SE

Nytt flaggskepp från Nordkapp

NORDKAPP FRÅN NORGE har lanserat ett nytt flaggskepp i sin serie med daycruisers – Noblesse 830. Det är en helt ny båt med flera egenskaper som Nordkapp tidigare inte har haft bland sina daycruisers.

Noblesse 830 har både separat toalettutrymme och stickkabin. Kombinerat med längden på 8,3 m (27 fot) gör detta båten särskilt lämpad för längre turer och övernatt ningar. Båten har 4–6 komfortabla övernattningsplatser.

att skrovet fortsatt ska vara med hög prestanda och trygghet, säger utvecklingschefen i Frydenbø Boats Ronny Antonsen.

Noblesse 830 levereras med både singel och dubbel motorinstallation utombordare från Mercury. Noblesse 830 är klar för leverans från 2023 säsongen.

Fakta Noblesse 830

Längd: 8,30 m

Bredd: 2,92 m Vikt: 2 100 kg

Spara energi i klubben

NÄR PRISERNA PÅ det mesta och särskilt energi går upp finns det en del enkla tips att tänka på även i båtklubben. Tips som är bra både för plånboken och för miljön.

• Värmesystem. Om klubben har ett eget värmesystem är det bästa att byta till en effektiv värmepump eller till exempel bergvärme. Moderna värmeanläggningar styrs ofta med appar så att värmen kan justeras efter tid och behov.

• Termostater till radiatorerna.

• Snålspolande kranar. Om toaletter, kök med mera inte har snålspolande kranar bör dessa bytas ut.

• LED-belysning. Finns för både inne- och utebelysning.

• Isolera. Om klubbens fastig heter är gamla och dåligt isolerade lönar det sig att isolera.

• Solceller. Sänker behovet av att köpa el.

Båtlivspodden

– 15 avsnitt att lyssna på

BÅTLIVS EGEN PODD – Båtlivspodden – har gett ut 15 avsnitt och fler är på gång. Programledare är Hanna Hellberg med Båtlivs chefredaktör som bisittare och nyhetsbevakare.

Bränsle: 340 liter Vatten: 45 liter Hålltank: 45 liter Personer: 8 Motor: max 500 hk Info: https://www.frydenbo-marine.com/

Fler tips finns att få på: www.energimyndigheten.se

I de aktuella poddarna kan du höra intervjuer med Gurra Krantz från TV-serien Över Atlanten, vi bjuder på tips för ett miljövänligt båtliv och vi intervjuar polisen om hur båtmotor stölderna ska kunna begränsas.

– Tanken med den här båten var att ta fram det bästa från Nord kapps köregenskaper i skrovet i en toppmodern daycruiser, där gott om plats och smarta lösningar är i fokus. De låga och tuffa linjerna ska matcha med båtens längd och inte minst Hwila

Båtlivspodden hittar du här: https://pod.batliv.se/

Hwila 25 med eldrift

EFTER TRE ÅRS utveckling och tester har svenska Hwila Yachts lanserat en helt eldriven version av Hwila 25. De vackra linjerna och de exklusiva detaljerna känns igen från den tidi gare versionen, men ombord finns en toppmodern elektrisk drivlina.

Båtliv provkörde Hwila 25 med en bensindriven utombordare (installe rad som ”inombordare”) 2020. Vi var då imponerade över detaljkvaliteten och båtens fina skrov som verkade vara som gjort för eldrift eller en liten förbränningsmotor. Det talades då om en eldriven version och nu är den klar.

Under utvecklingen av den elektrifierade versionen av Hwila 25 har fokus legat på tillförlitlighet, energieffektivitet, manövrerbarhet och användarvänlighet. Med sitt energieffektiva skrov utgör båten en tacksam plattform för eldrift, tack

vare det klarar sig båten med ett för hållandevis litet batteripack som man enkelt laddar fullt på 9h i ett vanligt landströmsuttag.

Med hjälp av det senaste inom batteri- och framdrivningsteknik har tillverkaren skapat en tystgående båt med mycket god manöverförmåga, körkänslan är bibehållet klassisk med traditionellt gas-/växelreglage och stor ratt.

Hwila 25 Electric och den bensindrivna systermodellen byggs i Visby.

Fakta Hwila 25 Electric

Längd: 7,45 m

Bredd: 1,95 m

Batteri: 28,8 kWh Lithium-Ion LFP

Räckvidd: 120 M–35 M (4–8 knop)

Drivlina: POD 8 kW

Toppfart: 8 knop

CE-klass: C

Info: http://www.hwila25.se/

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 6/2022 20
Signaler
25 finns nu med eldrift.
Undersökningar visar att förorsakar filterproblem, förlorad motorkraft, ökad bränsleförbrukning samt risk för maskinskador. så lite som 1 mg. partiklar /100 ml bränsle Var inte så säker på det! Tror du att din dieseltank är fri från bakterier? Genom att använda Bio-Protect ” ” Bäst i test Fritidsbåtar reservelverk husbilar, samt olika typer av lantbruks och maskiner samt bilar som står stilla under längre perioder är speciellt utsatta. www.kf-maritim.se Tel. + 46(0)41870470 email kronobrygganab@gmail.com Hur undviker du det ? Hur löser man bäst de här problemen? Vill du inte göra jobbet själv så gör vi det åt dig. Vi öppnar tankarna, rengör dem och monterar de manluckor som krävs. som fick betyget av nio testade medel mot bakterietillväxt i diesel. Genom att öppna tankarna, rengöra dem och montera någon av våra rostfria manluckor. Finns i olika storlekar. Art.nr. Utv. mått Hålstorlek Ant. bultar 100/30 150 mm. 100 mm. 8 st . 150/30 200 mm. 150 mm. 10 st. Bio-Protect används även av kärnkraftverk för att för att skydda diesel till sina reservelverk. Har du ett förfilter med metallunderdel och inte använt . Demontera då underdelen och kontrollera så det inte ser ut så här i ditt filter Bio-Protect VARNING!!

STOR EFTERFRÅGAN PÅ KVALITETSBÅTAR!

Efter 50 år i båtbranschen har vi en stor kunddatabas med intressenter som söker alla sorters båtar. Vi tar hand om hela processen från annonsering fram tills att ni har pengarna på kontot! Skulle vi inte lyckas hitta en köpare till er båt, så tar vi inget arvode, alltså finns inget att förlora på att testa.

VARFÖR KNAPE MARIN?

Rikstäckande: Huvudkontor i Göteborg samt representanter i Stockholm, Malmö, Nyköping, Norrköping, Oxelösund, Västerås, Kalmar, Karlstad, Simrishamn och Örnsköldsvik.

Kundklientkonto för säker finansiell hantering. Tillgång till din båt under hela försäljningsperioden alt. lämna båten i vår marina, vi tillhandahåller fullservice. Vid köp av begagnad båt, kan inbyte diskuteras som dellikvid.

BOSSE KNAPE, VD

Båtmäklare Göteborg bosse@knapemarin.se 0705-29 91 12

WERNER NILSSON

Båtmäklare Stockholm werner@knapemarin.se 0761-31 64 97

PETER ÖGREN

Båtmäklare Göteborg peter@knapemarin.se 0723-29 91 14

MATS LUNDWAL

Båtmäklare Knape Marin Syd mats@knapemarin.se 0723-07 25 09

STEPHEN MATHIASON

Båtmäklare/Båtkonsult Göteborg stephen@knapemarin.se 0733-44 37 00

GUNNAR BRANGE

Båtmäklare Nyköping/Västerås Norrköping/Oxelösund gunnar@knapemarin.se 0705-34 10 85

CHRIS KJELLBERG

Båtmäklare Stockholm chris@knapemarin.se 0736-00 44 15

KÖP & SÄLJ DIN
BÅT VIA OSS!
&
HUVUDKONTOR
︱ Hälleflundregatan
REGISTRERAD
INTERNATIONELL BÅTMÄKLARE
031-69 77 50
info@knapemarin.se
12, Västra Frölunda/Göteborg (Fiskebäcks Småbåtsham)
PER
50 ÅR! I ÅR FIRAR KNAPE MARIN 1972–2022 VI TRÄFFAS 2023 I VÅRA MONTRAR PÅ BÅT MÄSSORNA I GÖTEBORG & STOCKHOLM!
JANSSON Båtmäklare, Norrland (Örnsköldsvik) info@knapemarin.se 0703-3146 72

20 000 kr till

Det är dags att söka stipendiet ”Båtlivets Unga Hjältar 2023”. Hela båtlivet står bakom den här fina utmärkelsen; Svenska Båtunionen, Svenska Seglarförbundet och Svenska Kryssarklubben.

Priset delas ut av tidningen Båtliv i samarbete med International Färg AB på båtmässan Allt för sjön i Stockholm.

Det här är en bra chans att nominera en ung person som du känner som har gjort något alldeles extra bra för båtlivet. Det kan vara en klubbkompis eller någon i båtklubben. Du kan även föreslå dig själv.

Nominera din favorit och glöm inte att skicka med en bra motivering.

Priset är från i år på 20 000 kr. Sista ansökningsdag är 1 februari 2023.

Info och anmälan, scanna qr-koden eller gå in på: http://www.batliv.se/unga-hjaltar/

Bättre och starkare radar

SIMRAD HALO 2000 och Halo 3000 har båda högeffekts pulskomprime ring och förbättrad räckvidd för att erbjuda de mest kraftfulla Simrad Halo-radarenheterna på markna den. Andra viktiga nyheter är läget Bird+ Mode, ZoneTrack och stöd för ”varningar om farliga mål”, vilka ger användarna ännu fler tekniska- och säkerhetsfördelar.

Halo 2000 levereras med en effekt på 50 W, vilket ger sikt ut till 72 M, medan Halo 3000, Simrads mest

kraftfulla radar med en effekt på 130 W, ger sikt ut till 96 M. Den kraften kombineras med strålskärpa i världs klass för förbättrad målseparation. Andra tekniska uppgraderingar omfattar prisbelönta autolägen och ZoneTrack som kombineras med Simrads årtionden av expertis och erfarenhet inom radar, allt för än mer kontroll. Halo 2000 kostar från 82 400 kr och Halo 3000 från 109 000 kr. Båda har högeffektspuls. www.simrad-yachting.com

Nya sjökort från Hydrographica trots

motgångar med myndigheter

FÖRETAGET HYDROGRAPHICA HAR under många år producerat egna och mycket detaljerade sjökortsspecialer med lagligt tillstånd. Däremot krävs det publiceringstillstånd som utfärdas av Sjöfartsverket. Tidigare har sam arbetet mellan verket och Hydrograp hica varit bra och det har aldrig varit några problem att få publiceringstill stånd. På senare år har de inte fått några tillstånd om de inte först tog bort exempelvis privata sjömärken som små kummel och motsvarande som inte har någon som helst militär betydelse och även en del djupsiffror. Sjökortsinformation som de tidigare har fått tillstånd att publicera.

Hydrographica har också vänt sig till förvaltningsrätten och ifrågasatt varför Sjöfartsverket krävt att de måste ta bort civila orienterings märken som de i tidigare utgåvor fått spridningstillstånd för. Förvaltnings rätten svarar att de inte tar ställning till frågan om tidigare publicerings tillstånd. De har endast prövat om Sjöfartsverket har hanterat besluts processen enligt gällande regler, vilket de anses ha gjort.

i samarbete med

För att få någon struktur i vad de får och inte får ha med i sina sjökort har Hydrographica vänt sig till Konkur rensverket och frågat om det är rimligt att samma enhet som marknadsför Sjöfartsverkets egna sjökort även har makt att begränsa en konkurrents sjökort. Svaret från verket är att man inte ser att det finns tillräckliga indikationer på en konkurrenssitua tion och att situationen inte påverkar konsumenterna.

– Konkurrensverket menar att situationen inte påverkar konsumen terna. Vi tycker precis tvärtom, säger Lars Granath, Hydrographica. Sjöfartsverket kräver att vi tar bort en massa information som höjer säker heten för fritidsflottan. Men vi har ju hittat så väldigt många grund som saknas i de officiella korten att vi inte kan ta på vårt samvete att vänta på att verket ska ta sitt förnuft till fånga. Vi kommer därför att slutföra och ge ut de två väntande specialbåts portkorten över Stockholms norra ytterskärgårdar med de inskränkning ar som verket kräver.

Text: Bengt Anderhagen

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 6/2022 22
Båtlivets Unga Hjältar delas ut av:
och
Förra årets vinnare av stipendiet ”Båtlivets Unga Hjältar” var Ida Gabrielsson. Stipendiet har i år ökat till 20 000 kr från International Färg AB.

Liten enhet för kommunikation

INREACH MESSENGER är en ny kommunikationsenhet med globala tvåvägsmeddelanden, positionsdelning och SOS. Den är framtagen för den som vill ha ett snabbt och enkelt sätt att nå nära och kära då de eller du är utan mobiltäckning. inReach Messenger erbjuder sömlös satellitkommu nikation, antingen som en helt fri stående enhet eller hopparad med nya Garmin Messenger-appen för smartphones. Med den nya appen kan du skicka tvåvägs- och grupp meddelanden via Wi-Fi, mobil- och satellituppkoppling.

Sun inverter

SUN-VÄXELRIKTAREN kombinerar en sinusvågsväxelriktare och en PWM-solcellsladdare i ett hölje. Den är enkel att installera och kräver minimal koppling. Växelriktaren gör det möjligt försörja utrustningar som kräver 230 V genom batterier med 12 V eller 24 V. Solcellsladdaren säkerställer att batterierna laddas med energi som har skördats från dina solcellspa neler. Laddningsalgoritmen är programmerbar.

Växelriktar- och solcellsladdarpa rametrarna kan läsas via Bluetooth genom att använda appen Victron Connect. Pris 2 200 kr. www.victronenergy.se

Smartare processor

B&G TRITON EDGE Sailing-pro cessor har den mest avancerade processorn någonsin för seglings marknaden. Triton Edge är hjärnan bakom segelbåtens elektronik och datasystemen ombord. Triton Edge förser med snabba processorer B&G Triton- och Nemesis-displayer, B&G Vulcan- eller Zeus-sjökortsplottrar med förbättrade uppsättningar av exakta seglingsdata. www.bandg.com

Mega Live för fler fångster

MED TARGET LOCK kan Mega Live Imaging givaren styras oberoende av trollingmotorn med egen fotkon troll. Den kan låsa en position som gör att du inte tappar din vy av en struktur även om båten driver samt automatiskt svepa för att se vad som finns framför dig. En ny teknisk innovation som underlättar för fiskaren och skapar nya möjligheter.

Target Lock kan styras med medföljande fotkon troll eller direkt från ekolodet, som tillbehör finns också en handhållen fjärrkontroll.

Pris 24 495 kr. Med Mega Live givare 46 995 kr. www.comstedt.se

Book your ticket now at boot.com MY FREEDOM STARTS HERE 21– 29 JAN 2023 Tysk-Svenska Handelskammaren Valhallavägen 185 Box 27104 102 52 Stockholm Tel. +46 (8)665 18 20 messe@handelskammer.se www.handelskammer.se
GARMIN

Signaler

Kört fast i vassen? KRÖNIKA –

DET HÄNDER OSS alla någon gång i livet, att vi får en känsla att det är dax för en kraftig livsförändring. Kanske börjar det med en dröm om att göra något nytt, eller bara en känsla av att platsen du är på just nu inte längre är meningsfull. Jag har samtalat med många som nu efter pandemin befinner sig i nån form av “limbo-sinnestillstånd”. De har ingen aning om vad de vill, bara vad de inte längre vill ha. Detta låsta läge skapar ångest. Så vad kan man göra åt saken?

En orsak till att många upplever att de inte har något mål, inte ens en dröm, är för att vi varken är tränade till, eller utrustade med tillräckligt mycket “tyst tid” för inre reflektion. Allt medialt och digitalt brus, negativa nyheter om en hotfull omvärld och ständiga reklamavbrott kidnappar vårt medvetande och gör vår inre kompass omöjlig att uppfatta.

Samtidigt kan vi inte stänga av all extern input för då blir vi ensamma och deprimerade. För egen del flödar mina tankar som klarast när jag puttrar fram i några knop på en öppen fjärd, eller ligger förtöjd i en spegelblank hamn på vår klubbholme. Där blir den inre kompassen lättare att uppfatta och jag kan starta processen att göra drömmar till verklighet.

Men att ha fluffiga drömmar går bra ett litet tag. Så småningom måste de bli tydliga, annars är risken stor att du fastnar igen eller hamnar ur kurs. Precis som i båten, måste du veta vart du ska åka, vilken rutt du ska köra, hur lång tid det kommer att ta, samt vad du och dina närmaste behöver på färden. Om destinationen är långt borta behövs mindre delmål och de ska komma i rätt ordning.

Att påbörja en resa mot nya mål innebär garanterat utmaningar. Tvivel och misstro, både från dig själv och andra runtomkring dig som tycker att du blivit märklig. Som en stark vind kommer kanske krafter att vilja tvinga dig tillbaka till din gamla kurs. Eller så vänder vinden, tilltar i styrka och du väljer en säkrare rutt. Men den rutten har andra utmaningar, kanske fler markerade grund och tar längre tid. Att bege sig ut på en ny färdriktning innebär att ständigt behöva väga risker mot priset som du, dina nära och kära får betala. Nu och i framtiden. Är din förändring hållbar?

När du bestämt dig för en ny färdriktning kan du kallt räkna med att din egen kunskap är otillräcklig. Här misslyckas många som kopplar kunskap till prestige. Om du känner obehag och är rädd för att uppfattas som korkad, tänk så här: Du kan inget alls om båtmotorer men nu kräver din nya färd att du måste kunna göra underhåll på din motor. Vem vill du ha som lärare? Ja inte är det en hjärtkirurg! Var noga när du väljer de experter som kan hjälpa och lära dig det du behöver kunna för att nå ditt mål.

Slutligen, se upp för dina känslominnen, för de vill väldigt gärna hålla dig kvar i det förflutna. Tänk dig att du är i din båt och har precis lagt i backen för att påbörja färden mot ditt nya mål men du kommer ingenstans. Därför att kvar på bryggan finns hela ditt sociala sammanhang och alla de tankar, beteenden och känslor du levt med under flera år sitter i tamparna som du ännu inte har vågat släppa. Då blir det aldrig någon förändring och drömmen förblir bara en dröm.

Känner du att något av ovan stämmer in på dig? Vill du ha hjälp att formulera en ny dröm? Skicka mig ett E-mail och berätta!

Båtcoachen Maria Lannér är krönikör med rätt att tycka till. För mer information: www.neptunia.se

Siliconfärg för biocidfri

INTRESSET FÖR BIOCIDFRIA

båtbottenfärger höjs avsevärt när även International Färg lanserar en siliconfärg. Konkurrenten Hempel har redan en liknande produkt på marknaden (Silic One).

Färgen från Interna tional (AkzoNobel) heter B-Free Explore och innebär en ny metod för biocidfri behandling av båtbottnar. B-Free Explore är den första produk ten i en ny serie biocidfria belägg ningar under samma namn.

Färgen har en specialutvecklad och unik siliconpolymerteknologi som ger ett exceptionellt slätt skrov. Tekniken går ut på att förhindra att mikroorganismer som havstulpa ner, slem och alger bildar starka bindningar med båtens undersida. Allt som fäster på färgen kan torkas bort för hand eller med en vanlig vattenstråle utan högtryck.

Förutom att B-Free Explore förhindrar beväxning minskar den

båtbottenbehandling

också motståndet i vattnet samtidigt som friktionen minskar, vilket ger en bränslebesparing när man kör för motor.

B-Free Explore-sys temet kan appliceras på nya skrov eller direkt på befintlig bottenfärg, utan att den tidigare bottenfärgsbeläggning en behöver tas bort.

Detta gör det enkelt för båtägare att uppgradera från sina traditionella beläggningar till denna nya teknik eftersom den är enkel att applicera på alla typer och storlekar av båtar inklusive aluminium, glasfiber, stål och trä.

B-Free Explore-systemet består av B-Free Conversion Coat, en primer/ sealer för övermålning av befintlig bottenfärg i gott skick, en primer Tie-Coat och B-Free Explore Topcoat.

B-Free Explore finns i rött, marin blått och svart samt en superljus vit som inte lider av den missfärgning som är vanlig i andra traditionella bottenfärger.

Saxdor 270 – het båt under 30 fot

EFTER DE TVÅ första framgångsrika modellerna 200 och 320 har Saxdor Yachts från Finland visat sin nya 270-modell som är packad med finesser.

Till det yttre påminner den nya modellen om flera av de motorbåtar som har lanserats i kölvattnet av Axopars framgångar. Bakom Saxdor finns också en av Axopars grundare, Sakari Mattila, som har vidareutveck lat sina idéer.

Saxdor 270 GTO är den enda båten i sin storlek som kan erbjuda en wetbar och sittplatser för sex personer vid ett matbord, enligt tillverkaren. Den nya modellen har bland annat en symmetrisk sittbrunn med fem sitt platser i färdriktningen och en rejäl arbetsbänk akter om passagerarna. Här finns också en dinette och en praktisk badplattform. En detalj som sticker ut är akterspegeln som är i glas.

Saxdor 270 har en sovkabin med kojer för två vuxna, toalett och hand fat. I kabinen finns gott om ljusin släpp för att skapa mer rymdkänsla. Skrovet är tvåstegat och luftsmort. 270 GTO är byggd för motorer på 225–350 hk.

Fotnot: Sakari Mattila har även varit med och grundat Axopar, XO, Aquador och Paragon.

Fakta Saxdor 270 GTO

Längd ö a: 8,45 m

Bredd: 2,60 m

Vikt: 2 975 kg

Personer: B – 6, C - 9

Bränsle: 300 liter

Vatten: 80 liter

Hålltank: 50+50 liter

Motor max: 300 hk

Toppfart: 32–45 knop

Info: https://www.saxdoryachts.com/

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 6/2022 24
Sarins Båtar Oy Ab, 67900 Karleby, Finland, info@sargoboats.fi, www.sargoboats.fi – SOLID, SÄKER OCH SPORTIG HARRY HANSSON MARINCENTRUM AB www.harryhansson.se Västkusten: www.inamarin.se Östkusten:
Marex 375 Marex 310 Marex 320 Maximalt komfortabel – Marex 330 Scandinavia Läs om våra senaste utmärkelser och vad andra sagt om oss. Vi har inte så mycket mer att tillägga än att säga: välkommen in, eller besök oss på marex.no Albybergsringen 97, 137 69 Österhaninge 08-556 523 00. Patrik.de.vos@yamahacenter.com Sjögatan 8, 892 60 Örnsköldsvik 0660-182 00. Martin.carlsson@yamahacenter.com Stockholm Örnsköldsvik Marex 360 Cabriolet Cruiser MAREX 310 MOTORwzBOAT OF THE YEAR MAREX 375 MOTORBOAT OF THE YEAR NOMINEE MAREX 373 MOTORBOAT OF THE YEAR MAREX 375 BEST BOAT OSLO BOATSHOW MAREX 310 POWERBOAT OF THE YEAR MAREX 375 POWERBOAT OF THE YEAR NOMINEE MAREX 373 BEST MOTORBOAT OSLO BOATSHOW MAREX 320 MOTORBOAT OF THE YEAR MAREX 373 EUROPEAN POWERBOAT OF THE YEAR MAREX 310 GERMAN DESIGN AWARD MAREX 320 ADRIATIC BOAT OF THE YEAR ééé Marex 330 SCA NYHET! Marex 420 SCA NYHET! Marex 420 GC ”The King of Norway!”

Återvunnet material i flytplagg från Baltic

Baltic Safety Products är störst i Europa på flytplagg. Tillverkningen sker i Lviv i Ukraina, där produktionen har pågått även under kriget, dock med vissa störningar.

Baltic har gjort om flera av sina befintliga produkter så att de produ

1,5 m noggrannhet

SUPER GPS-MUSEN V3.0 är en högpresterande dubbelbands GNSS-mottagare som använder alla globala civila navigationssys tem (GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS och IRNSS). GNSSmusen använder både

ceras till stora delar med återanvänt material. Flytmaterial och plast är återanvänt medan vissa mer kritiska delar är nya, till exempel dragkedjor och sytråd. På bilden syns Oscar Anderberg, marknadschef på Baltic Safety Products, med en del av de nya produkterna.

L1- och L5-bandets signaler och skapar en säkrare och bättre positionsnoggrannhet än tidigare versioner. Detta ger användaren snabb Time-To-First-Fix, hög känslighet och låg strömförbrukning på 73 mA. Pris 995 kr. www.soltek.se

Nya radiokanaler för väder

DEN 1 NOVEMBER ändrades flera kanaler för utläsningar av naviga tionsvarningar och väder via VHFnätet. Förändringarna rör flertalet lokala trafikkanaler längs kusterna från norra till södra Sverige samt Vänern, Vättern och Mälaren. Nödkanalen 16 berörs inte.

VHF-radio är en viktig informa tions- och kontaktkanal till sjöss. Med VHF-radio kan en båt ha direkt kontakt med en sjöräddningscentral eller med andra båtar, även när mo bilnätet saknar täckning. Handelsfar tyg och fritidsbåtar som vill ta del av utläsningar av navigationsvarningar och väder får nu byta kanal.

Förändringen är en del av Sjöfartsverkets deltagande i det interna tionella projektet VDES, VHF Data Exchange System, som syftar till att frigöra bandbredd och möjliggöra datatrafik på VHF-nätet. Bland annat för att utveckla AIS-systemet.

Ladda ner den nya kanallistan via Sjöfartsverkets webbplats. Text: Bengt Anderhagen

Eldrivet rullsystem för Code 0

SELDÉN KOMPLETTERAR SITT

sortiment av eldrivna produkter med ett rullsystem för Code 0 som är tänkt för 45–55 fots båtar. Det är tolv år sedan Seldén lanse rade sitt manuella rullsystem för Code-segel under namnet ”CX” och den elektriska uppföljaren får helt logiskt heta ”CXe”. Numret “45” betecknar maximal arbets last, 4,5 ton.

CXe45 har två hastigheter. Det tar cirka tio sekunder att rulla seglet ut eller in. Snabb inrullning ger seglet en längre livslängd eftersom det fladdrar mindre. Systemets drivenhet sitter antingen nedfälld i däcket eller i ett peke men finns också i en version som på vanligt sätt kopplas i lämpligt beslag i förstäven. Modellerna kallas för TD (ThroughDeck) och OD (On-Deck). www.seldenmast.com

Ny

distributör för ZAR mini RIB

MARKNADEN FÖR RIB-BÅTAR med aluminiumskrov har ökat kraftigt de senaste åren. KGK Motor är ny dist ributör för ZAR mini på den svenska marknaden.

En RIB med aluminiumskrov är betydligt lättare än en motsvarande med glasfiberskrov vilket borgar för bra prestanda och lättdrivna skrov. Aluminium är dessutom mer stryktåligt än glasfiber.

En ZAR mini RIB-båt är både snabb, smidig och lättkörd men också lätt och stabil. KGK Motor satsar initialt på båtar från 8 fot upp till 15 fot. I huvudsak består ZAR mini av två olika serier av båtar. DL-serien som omfattar båtar från 8 fot till 14 fot. Den andra serien heter LUX och omfattar båtar från 12 fot till 15 fot. Dessa har en aktertoft med styrpul pet som standard och lite lyxigare med till exempel durk med teakdesign (EVA floor) och dynor som standard.

BÅTLIV 6/2022 WWW.BATLIV.SE 27
DET SVENSKA FÖRETAGET
Den kompakta, flexibla och självgående sjösättningsvagnen – det självklara valet för svenska båtklubbar och marinor. sales@sublift.se | service@sublift.se www.sublift.se Service 070-304 94 54 12-90 ton 1 Försäljning 073 070 78 68 Du manövrerar enkelt en Sublift med hjälp av fjärrkontroll. En Sublift ersätter kran, släp och traktor, vilket gör Sublift till en riktigt
bra ekonomisk investering!

Minskat antal olyckor till sjöss

Vilka är de vanligaste problemen och var har de uppstått?

Vi frågar räddningsledare Lina Toresson på Sjö- och flyg räddningscentralen, JRCC (Joint Rescue Coordination Centre).

– De olyckor vi hanterar mest är maskinproblem, grundstöt ning, drivande båt/föremål och båt i utsatt läge i hårt väder, precis som tidigare år, säger Lina Toresson.

– När det gäller de geografiska områdena är det Västra Götaland och Stockholm som dominerar med 127 respektive 124 sjörädd ningstjänstärenden juni – augusti. Övriga områden är Skåne 61, Mälaren 45, Halland 34, Vänern 27, Kalmar 27, Gotland 21, Ble kinge 17 och Vättern 15. Det som sticker ut i år är att vi ser att sjöräddningsärenden där motorbåtar varit inblandade har minskat under säsongen i år jämfört med säsongerna 2020 och 2021.

Ser ni någon förklaring till att antalet olyckor har minskat?

– Vi är självklart glada över att det är färre olyckor runt Sveriges kust inklusive Mälaren, Vänern och Vättern. Faktorer som kan anses vara förklaring på att det är färre olyckor till sjöss är bland annat vädret, men i år kan det även bero på att båtägare använ der sina fritidsbåtar i mindre utsträckning än tidigare. Där

högre drivmedelspriser kan vara en faktor som påverkat. Man kan också anta att fler valde att semestra utomlands istället för på hemmavatten, enligt Trans portstyrelsen som rapporterade en nära tredubbling av antalet utlandsresande flygpassagerare jämfört med förra sommaren, säger Lina Toresson.

Men JRCC har inte bara hanterat sjöräddningsfall.

– Nej, JRCC är en kombinerad Sjöräddningscentral och Flyg räddningscentral vilket innebär

att där arbetar både sjörädd ningsledare och flygräddnings ledare som hanterar olyckor inom respektive område. Under sommaren 2022 hanterades 559 Sjöräddningsärenden och 237 flygrelaterade. Totalt under sommaren 2022 var det drygt 2 800 ärenden som hanterades på JRCC. Förutom sjö- och flyg räddning är resterande ärenden sjuktransport från kommersiella fartyg på uppdrag av sjukvårds huvudman och förmedling av läkarråd. Även ärende som ger

Med Dockmate fjärrkontroll kan du stå var du vill på båten och enkelt manövrera med hög precision.

Lägg till med full kontroll i en naturhamn, vid en brygga eller båtplats Moduluppbyggt system som kan anpassas till de flesta elektroniska motorreglage.

Dockmate integrerar motorer, bog och akterpropellrar för enkel manöver via joystick.

Läs mer på vår hemsida www.dockmate.se Dockmate Sweden

stöd till kommunal räddnings tjänst och polis är inräknade. Förutom detta finns ärenden som inkommer till JRCC där det inte är fara för liv och då heller inte kan klassas räddningstjänst, men det föranleder ändå en bedöm ning av räddningsledare för att utesluta att någon är i fara och därmed en viss hantering.

Med detta vill vi på JRCC tacka för i år och önska er alla ett gott nytt år! Och snälla ni: skjut inte upp nödraketer på nyårsafton om ni inte är i nöd! ✪

Maila eller ring oss för mer info, förfrågan och offert . info@dockmate.se 010-214 65 60

Dockmate säljs alltid installerat och klart med 3-års produktgaranti.

SJÖSÄKERHET WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 6/2022 28
Sjö- och flygräddningscentralens statistik för sommaren 2022 visar att sjöräddningsfallen har minskat med 21 procent om man jämför genomsnittet 2017–2021 fram till i år. Text: Bengt Anderhagen Foto: JRCC
AB medlem i SweBoat
Sjö- och flygräddningscentralen.
RYCKYACHTS.COM New Brand, One Boat, Many Talents — Your Pure Adventure. INSTANTLY THRILLING Leverans i mars 2023. Begränsat antal. RYCK -ÅTERFÖRSÄLJARE BOHUSYACHTS AB PORTSIDE MARINA: T 031 210 200 SVINNINGE MARINA T 08 311120 SALES@BOHUSYACHTS.SE HTTPS://BOHUSYACHTS.SE RYCK - BY HANSEYACHTS NOMINATED 2022 2021 2021 2021 RYCK 280 RYCK 280 RYCK 280

Raymarine Element 7s inkl. sjökort

7” blixtsnabb plotter med fyrkärning processor. LightHouse sjökort ingår (värde 1990 kr). Möjlighet

Bogpropeller 4,2 Hk/55 kgf 6-bladig propeller för tystare gång. 12V. 55 kP dragkraft. Art.nr 07042

Garmin echoMAP Ultra 102sv inkl GT54UHD-givare 10”-plotter med pekskärm som kan läsas i solljus och med givarpaketet får du traditionellt CHIRP-ekolod och ekolod med Ultra-HD och skanningsteknik. Levereras med akterspegelsgivare. Art.nr 69845

Bogpropeller 35 kgf paket Paket bestående av Vetus 35 kgf bogpropeller, glasfiberrör, signalkabel, säkring, säkringshållare samt kontrollpanel med touchknappar. Art.nr 07002

Värmerör/frostvakt

Effektivt värmerör för att hålla båten fri från frost. Värmeröret är idealiskt i miljöer där det kan komma i kontakt med vatten. Art.nr 07305, -06, -08

Ordinarie röda priser samt priser märkna N eller O är vårt nettoeller motororiginaldelspris från katalog 2022. Priserna ann onsen gäller tom 4 januari 2023 eller så långt lagret räcker . För övriga köpvillkor se sid 3 i katalog 2022.

till ekolod (givare köps separat) Art.nr 63671 Garmin echoMAP Ultra 122sv inkl. GT54UHD-givare 12” plotter med pekskärm som lätt kan läsas i solljus. Med givarpaketet får du traditionellt CHIRP-ekolod och ekolod med Ultra-HD och skanningsteknik. Art.nr 69847 Garmin echoMAP UHD 62cv 6’’ plotter som kan
Strömbildare Kasco De Icer Kasco De Icer strömbildare är det perfekta sättet att hålla isfritt runt båten och i hamnar. Art.nr 07082
echoMAP Plus 42cv Kompakt
4.3”-display som
lätt att läsa, även en solig dag på sjön. Ekolodsgivare köps separat. Art.nr 69696 VINTERPRISER Se hela kampanjen och handla online: www.erlandsonsbrygga.se Priserna gäller t.o.m. 4 januari 2023 Ring oss: 010-722 20 00 Solna Vardagar 9-19 Lördagar 9-15 Sickla Vardagar 10-20 Lördagar 10-18 Söndagar 11-17 Kungens Kurva Vardagar 10-19 Lördagar 10-18 Haninge Vardagar 10-18 Lördagar 10-15 Västervik Vardagar 10-17 Göteborg Vardagar 10-19 Lördagar 9-15 12595:Ord 25599:- N 5995:Ord 7790:- N 16595:Ord 35699:- N 4690:Ord 6749:- N 11490:Ord 12995:- N 2590:Ord 3999:- N 9495:Ord 15250:45W 275:- Ord 425:80W 315:- Ord 475:135W 395:- Ord 495:7995:Ord 15150:-50% -53%
läsas i solljus, med ett bygelfäste med snabbkoppling. Ekolodsgivare köps separat. Art.nr 69790
Garmin
och ljusstark
är

E-Bridge vikstolar

Bekväma,

Art.nr 02970, 02972, 02973

Julklappstips till båt och besättning!

Kudde Kapok

Fylld med 100% kapok. Rötbeständigt och UV-stabiliserat bomullstyg. Finns i blå, röd, offwhite, burgundy, grå, vit, svart,

Art.nr 02950-67

Skeppslampa

Stelton skeppslampa i satin polerat rostfritt stål är den klassiska fotogenlampan i en uppdaterad, minimalistisk och cylindriska design. Art.nr 01760, -62

Vi reserverar oss för tryckfel samt prisändringar och modelländringar tillkomna efter annonsens utgivning. Priserna i denna annons kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Stelton Pier LED-lampa

LED-lampa

Kikare 7x50

pejlkompass

Vattentät och imfri kikare med auto- och eyefokus, omräkningsskala för avstånd. Blå lins, gul/svart gummiklädnad. Art.nr 04062

SUP California 320

Uppblåsbar SUP i allroundmodell. Fullt uppblåst blir den 15 cm tjock och i princip lika hård som en traditionell surfbräda. Finns i blå och grå. Art.nr 07951, -53

Presskanna

Designen av Erik Magnussen skapades för Stelton redan 1977. Nu finns den som presskanna. Kannan rymmer 8 koppar kaffe. Finns i röd, vit, svart. Art.nr 04556,-57, -59

Dietz Stormlykta

Klassiska stormlyktan från Dietz. För fotogen/ lampolja. Färger: Svart, Röd, vit eller zink. Höjd 25 cm. Art.nr 01728, -29, -88, -92

stor

Elmotor Aquatic Bas 36

Kompakt smidig 12 volts elmotor. Reglerbar gas med 5 steg framåt samt 3 steg bakåt. Art.nr 14760

smidiga och stabila vikstolar. Ryggstödet kan justeras i 6 lägen (Original & Deluxe) eller i 16 lägen (Captain). Captain har även justerbart nackstöd. UV-resistent och vattentätt tyg. PVC under sittdynan. och randig.
Finns i svart och vit. Art.nr 01741, -42 Trålarlampa
i
Gill OS25 Ett offshoreställ perfekt för allroundseglaren. Tillverkat i 2-lagers laminerat material vilket gör plaggen smidiga och mjuka. Vattentäta, vindtäta och andande. Herr och dam. AquaSmart Light 2,4 Uppblåsbar durk Lättviktsgummibåt med uppblåsbar durk och köl samt med raka pontoner. Aluminiumtoft. ø ponton 350 mm ø ponton: 350 mm. Rek motor: 4 Hk.. Art.nr 10482 168:Ord 218:495:Ord 695:2995:Ord 5495:1995:Ord 2295:- N 595:Ord 745:Vikstol Orignal Deluxe Captain 845:Ord 1095:1245:Ord 1595:1395:Ord 1749:- N Stor 3995:- Ord 4990:Liten 3295:- Ord 4290: 195:Ord 275:2795:Ord 2995:1495:Ord 1795:Jacka 2995:- Ord 3999:Byxa 2245: Ord 2999:5495:Ord 8195:-
Pier från Stelton med modern, avskalad design i järn med smidig trestegsdimmer. Laddas via USB.
Fotogenlampa
polerad mässing. IDEAL-brännare. Finns även i mindre modell. Art.nr 01734

Sverige runt på vattenskoter

Orkanvindar, droppade telefoner och en sjunken skoter var bara något av det som mötte de tappra fyra i kompisgänget som tog sig an mandomsprovet att köra från Haparanda till Strömstad på vattenskoter. Det är en sträcka på 1 600 distansminuter som kanske ingen tidigare har gjort.

MAGNUS ANDERSSON, Johan Johansson, Sebas tian Frick och Christer Sjögren är en kvartett som lite löst diskuterat vad som skulle kunna bli en utmaning för både vattenskotrarna och dem själva. De kom fram till Sverige runt, vattenvägen.

– Planeringen var ganska lös då vi var mycket beroende av väder och vind, berättar Magnus. En följebil var nödvändig. Då anslöt sig Jimmy ”Sparven” Karlsson för att köra lastbilen med bensin, reservdelar och två extra skotrar. Det gick fel redan från start. Ett elfel som inte gick att reparera gjorde att en reserv skoter fick tas i bruk direkt.

JAGADE AV MYGGEN lämnade grup pen Haparanda i hårt väder. De körde en första etapp på 200 sjömil till Skellefteå och första övernattningen i lastbilen. Mor gonen därpå bjöd på nästa ovän tade överraskning. En skruv hade lossnat och en skoter låg under vatten. Skadorna på elektroniken gick inte att reparera på plats och en ny skoter fick sjösättas.

Det blev en stötig resa söderöver över Bottenhavets krabba vågor.

– Det är som att köra moto cross, man står upp och hoppar från våg till våg, säger Magnus.

Då och då var det paus för energidryck och tankning från dunkar som var monterade på skotrarna. Maskinerna sattes på prov och när en förrådslucka plötsligt öppnade sig försvann telefonen med nav-appen i havet.

På sträckan Haparanda–Gävle såg de bara fyra fritidsbåtar på havet.

– Det blir ganska monotont att köra när det inte är så mycket att titta på. Man måste hela tiden var på alerten för att inte skotern ska skära i en våg och slå runt.

RESAN GICK ATT följa på socia la medier och i Gävle blev de inbjudna till övernattning och bastu på strandkanten. Där

anslöt också en kompis med två nya skotrar. Gott väder nästa dag gjorde etappen till Västervik riktigt behaglig och lättkörd. Med 270 distansminuter blev det också resans längsta etapp. Det firades med en natt på hotell.

– Om vi inte skulle orka hela sträckan var Ystad ett delmål för en eventuell fortsättning senare, berättar Magnus.

FÖRUTOM ATT EN drivaxel gick av i höjd med Smygehuk, gick turen snabbt upp mot Hallands Väderö där de blev inblåsta av orkanvindar och en paus hamnen i Torekov kändes lugnast. Vilodagen utnyttjades till ett välbehövligt SPA-besök.

SOM EN SUMMERING av resan säger Magnus att det nog blev mer strapatser än planerat. Turen tog nio dagar med 55 timmars effektiv körning. Cirka 40 000 kr per skoter gick åt i bensinpengar. Utan en följebil och lite allmän meckarkunskap hos kvartetten hade det knappast gått att genomföra trippen.

Tidigare har kompisarna kört snöskoter från Ambjörby i Värm land till Treriksröset.

– Om vi bara får snö så plane rar vi att köra Ambjörby–Ström stad. Då har vi kört hela varvet, skrattar Magnus Andersson. ✪

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 6/2022 32
I Strömstad blev de mottagna av applåder och champagne. Nätterna i följebilen delades med bensin, reservdelar och reservskotrar. Målet är nått i Strömstad. Fr. v. Magnus Andersson, Johan Johansson, Krister Sjöstedt, Jimmy ”Sparven” Karlsson och Sebastian Frick. Hela distansen runt Sverige är 1 600 distansminuter. Paus för energidryck och tankning.
Nu kan du ladda året om! Mer ström • Snabbare laddning • Mindre vikt • Längre livslängd En unik egenskap för Skanbatts Heat-batterier är att de går att ladda även vid minusgrader. Batterierna har en varmfolie som vid laddning värmer cellerna. När det är plusgrader i batteriet laddas det normalt. En mycket uppskattad egenskap av alla som använder båten året om! Läs mer på kgk.se/skanbatt Laddbart även vid minusgrader FAIRLINE SQUADRON 50 - Leverans våren 2023 VÄSTINDIEGATAN 20, RÅÅ | 042-260 370 | SALJ@SYDMARIN.SE | SYDMARIN.SE

Heta nyheter med T-top

T-top är på modet! Flera tillverkare har tagit fram nya walkaround-båtar med stora soltak som delvis ersätter kapellen. Vi har testat nya Quarken 27 T-top och Ryck 280 Black – och vi har en favorit. Text: Lars H Lindén. Foto: Lars-Åke Redéen

DEN KLASSISKA sportfiskebåten från USA med ett solskyddande tak har fått en mängd efterföljare under den senaste tiden. Inte minst från flera nordiska båttillverkare.

Axopar och Nimbus har redan flera modeller och nu kommer även Windy,

Quarken och Ryck. De tre sistnämnda har var sin modell i 27–28-fotsklassen, byggda för utbordare på cirka 300 hk. Tre nyheter som kan bli stora konkurrenter till Axopar 28, Nimbus T8 och Windy 28. Den stora skillnaden jämfört med de amerikanska förlagorna är att samtliga nya modeller är betydligt mer

komfortabla och välutrustade med kojplatser, toaletter, soffgrupper och eleganta styrpulpeter.

De här båtarna har i grunden walkaround lösning med skarndäck på antingen en eller båda sidorna om styrpulpeten. Alla har eller kan extrautrustas med en så kallad T-top, ett

PROVAR

båtarna

stort tak som täcker hela förarplatsen och i vissa fall även delar av den aktre sittbrunnen. En av fördelarna är ett perfekt solskydd, men det ger också ett riktigt bra regnskydd. Vid stillaliggande och när man kör i lågfart behöver man sällan sätta upp båtens kapell när det kommer en regnskur.

I DENNA TEST har vi siktat in oss på två av ovan nämnda nyheter, finska Quarken 27 T-top och tyska Ryck 280 Black. Båda har ungefär samma huvudmått, standardutrustning och pris. Båda är även utrustade med en T-top och på akterspegeln sitter en 300-hästare. Det här är båtar som väger uppemot 3 000 kg fullt utrustade och körklara, och de är trev-

ligast att köra i farter på mellan 25 och 30 knop. Motorstyrkan på 300 hk låter kanske på gränsen för denna båtstorlek och tyngd, med det räcker. Det här är lite mer ”glidar båtar” än fartbåtar. Med sin tyngd rör sig båtarna även lugnt och tryggt i sjön och man behöver sällan slå av på gasen när man möter mindre vågor.

BÅDA BÅTARNA FINNS i enklare standard utförande, men våra testbåtar var nästan fullutrustade och därmed sjöklara. Alla dyra och komplicerade installationer ingår i våra priser, till exempel ankarspel, bogpropellrar, färskvattensystem, kylbox, landström, kart plottrar, toaletter och givetvis T-top.

SAMMANFATTNINGSVIS två båtar med fina durkytor, inte minst i den aktre delen, gott om sittplatser och stuvutrymmen. Vad gäller kojutrymme har Ryck 280 en något större volym under fördäcket, men ganska enkla materialval. Quarken 27 T-top har en något lägre ”takhöjd”, men elegantare detaljer och inget separat toalettrum. Sistnämnda är en smart detalj i denna storleksklass, det ger en öppnare planlösning och lättare att röra sig. En annan smart detalj, som gör Quarken 27 till vår favorit i denna test, är placeringen av hela styrpul peten mot styrbordssidan. På detta sätt får man ett brett skarndäck längs babordssidan på nästan 40 cm och det underlättar när man har lite bråttom fram till fördäcket.

Fakta
Båt Ryck 280 Black Quarken 27 T-top Längd: 8,80 m 8,35 m Bredd: 2,81 m 2,59 m Vikt m motor: 2 500 kg 2 500 kg Motor: 250 – 350 hk 300 hk Personer: 8 9 Bränsletank: 300 liter 300 liter Ca-pris: 2 095 000 kr 1 899 000 kr Info: www.trulyboating.se www.quarken.com www.bohusyachts.se Testfakta Motor i test Mercury F300 Yamaha F 300 Toppvarvtal: 5 900 rpm 6 000 rpm Toppfart : 41,4 knop 45,5 knop Förbrukning vid: 40 knop 2,1 1,9 35 knop 1,9 1,7 30 knop 1,7 1,5 25 knop 1,6 1,4 20 knop 1,9 1,6 Anmärkning: Vägledande priser från respektive tillverkare eller generalagent 1 oktober 2022. Scanna qr-koden för mer fakta och tabeller.

Quarken 27 T-top

Den aktre sittbrunnen är magnifik med stora durkytor i ett plan, en stor L-soffa och gott om stuvfack. Ryggstödet kan fällas framåt så att man får en stor solplattform. Förarplatsens fåtöljer kan vridas i 180 grader och därmed får man hela sex sittplatser runt bordet.

PLUS OCH MINUS

+ Pulpetens placering

+ Brett skarndäck + Elegant förarplats + Aktre sittbrunnen - Låga räcken på fördäck

– smart placering av styrpulpeten

QUARKEN 27 TILLVERKAS i Finland. Namnet kommer från vattenom rådet Kvarken mellan Umeå och Vaasa. Denna 27-fotare finns i tre versioner, Open, T-top och Cabin. För samtliga har man valt en enda motorstyrka på 300 hästar och det är ett bra val för denna lättplanande båt med stegbotten.

Den största skillnaden mellan de båda testbåtarna är styrpulpetens placering. I Quarken 27 har tillverkaren placerat den mot styrbordssidan så att man får ett bredare skarndäck längs babordssidan. Ett smart drag som gör att det är lätt att röra sig från fördäcket och ner mot den aktre sittbrunnen. Även den främre sittbrunnen har en godkänd durkyta, och på var sida finns smarta fotsteg upp till fördäcket. Det enda vi saknar är ett något högre handräcke på fördäcket – det gäller båda testbåtarna.

Under fördäcket ligger förkabinen med två fullängdskojer. Quarken 27 har inte riktigt lika stor volym som Ryck 280 i denna del av båten, men man har en smartare planering med ett öppet toalettutrymme om styrbord.

Vill man sitta lite mer ostört kan man skjuta igen ingångsdörren till förkabinen. Hela denna planlösning tillsammans med ljusa material och ventiler i skrovsidorna gör att denna förkabin är mycket trevligare och mer inbjudande.

FÖRARPLATSERNA PÅ DE båda testbåtarna har flera likheter med stora platser för kartplott rar och andra manöverpaneler. Men Quar ken 27 har en något elegantare utformning med reflexfria material bakom vindrutan och smartare placering av växelreglaget och andra manöverreglage. Plus även för en enkel kompass, det borde finnas på alla båtar.

Den aktre sittbrunnen är lika magnifik i båda testbåtarna med stora durkytor i ett plan, en stor L-soffa, stort bord och mycket gott om stuvfack. Quarken 27 har inte sam ma pentrylösning som i Ryck 280 och detta gör att man kan vrida förarplatsens fåtöljer i 180 grader och får därmed ytterligare ett par sittplatser runt bordet vid aktersoffan. Ryggstödet i nämnda soffa kan fällas framåt i två steg så att man får en stor solplattform.

Akter om denna soffa har Quarken 27 stora badplattformar, en bra passage bakom soffan och en vattenskidbåge att greppa tag i när det gungar för mycket. En perfekt gångyta!

QARKEN 27 T-TOP testades med den utbordare som tillverkaren rekommenderar, nämligen en 300 hk Yamaha. Den har en inbyggd digi tal, elektrisk styrning som enkelt kan extrautrustas med autopilot och en joystick vid förarplatsen. Toppfarten landar på 45 knop vid 6 000 rpm och en 18-tums propeller. Bästa ekonomifart ligger vid 25 knop med en förbrukning på 1,4 liter per sjömil, vilket är mycket bra med en 2 600 kg tung båt. Båten börjar plana vid 14–15 knop med god sikt, den planar ut strax över 20 knop och lyfter helt ur vattnet vid 25 knop. Sjöegenskaperna är mycket goda och tyngden gör att båten rör sig stadigt och kursstabilt, även i tuffare sjö. Sammanfattningsvis en nyhet med många eleganta detaljer, bra materialval, en smart planering invändigt och ett bra val av motor styrka. Detta gör nya Quarken 27 T-top till vår favorit i denna jämförelsetest! ✪

Quarken 27 har en elegantare utformning av förar platsen med reflexfria material bakom vindrutan och smartare placering av växelreglaget. Plus även för en enkel kompass.

Quarken 27 har inte lika stor volym som Ryck 280, men planlösningen tillsammans med ljusa material och ventiler i skrovsidorna gör att denna förkabin är trevligare och mer inbjudande.

Den främre sittbrunnen har en fullt godkänd durkyta, och på var sida finns smarta fotsteg upp till fördäcket. Under sistnämnda finns en utfällbar stävstege.

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 6/2022 36 PROVAR

Ryck

PLUS OCH MINUS

+ Rymden i förkabinen

+ Aktre sittbrunnen

+ Elegant pentrysektion

- Låga räcken på fördäck

- Något smala skarndäck

Ryck 280 – många modeller och färgsättningar

NYA RYCK 280 tillverkas vid den tyska Östersjökusten av Hanse Yachts, som även är en stor tillverkare av segelbåtar. Det speciella namnet kommer från en närliggande flod. Ryck 280 tillverkas i en mängd olika versioner och färger, från en basmodell utan kojer, tak m m och upp till en komplett sjöklar båt med all komfort. Sist nämnda modell är med i denna test.

Ryck 280 är något längre och bredare jämfört med Quarken 27, och det här märks främst i kojutrymmet under fördäcket som har en något större volym. Sitthöjden mellan kojer och innertak är hela 150 cm, och höjden i toalettrummet 160 cm. Inte full ståhöjd således, men fullt godkänd som toalettut rymme. Kojerna är hela 220 cm långa och med en mellanläggsdyna får man en riktigt bra bredd i den aktre delen. Det separata toa lettutrymmet har en bra standard med eltoa, stort handfat med färskvatten, hyggligt med stuvfack och ventilation. Sammanfattnings vis en god volym under fördäcket, men något enklare snickerier och mörka material längs skrovsidorna drar ner helhetsintrycket.

Även utvändigt har nya Ryck 280 mycket god volym, speciellt i den aktre sittbrunnen.

Styrpulpeten ligger centralt med skarndäck på båda sidorna, cirka 28 cm breda.

BÅTEN HAR EN framåtskjutande stäv och för att den inte ska skadas vid tilläggning har man valt att montera ett peke. Det underlättar när man ska gå iland och det är även fäste för ett ankare. Akter om detta peke finns ett jätte stort fack för ankarspel, kätting och mycket annat. Hela den främre delen av båten kan även täckas av stora dynor som ger en enorm solplattform, men när allt ligger på plats blir gångytorna tyvärr något begränsade. Vi sak nar även något högre handräcken i denna del av båten.

Förarplatsen är perfekt med två vridbara fåtöljer och en bred panel där man utan problem kan få in två 12-tums kartplottrar. Styrningen är elektro/hydraulisk och därmed mycket exakt och lätt. Ratten är ställbar. Även paneler för trimplan och strålkastare sitter runt ratten.

AKTER OM DE båda fåtöljerna kan Ryck 280 extrautrustas med en elegant pentrysektion med gasolkök, diskho och färskvatten. Stuv fack till pentryt finns under de båda fåtöljer

na och två kylboxar sitter under aktersoffan. Den aktre sittbrunnen är magnifik på båda båtarna med en stor L-soffa, bord och plana durkytor där det är lätt att röra sig. Väljer man pentrysektionen till Ryck 280 begränsas sittplatserna något eftersom fåtöljerna vid förarplatsen inte kan vridas runt. Fina durkytor finns även bakom aktersoffan. Via en lite passage om styrbord kommer man ut på stora badplattformar och det är lätt att passe ra motorn bakom soffan. Ett par handräcken eller kanske en vattenskidbåge (= extra) hade varit ett plus. Samtliga däcksytor i hela båten har Flexiteek som standard, elegant och ett mycket bra halkskydd.

VI TESTADE NYA Ryck 280 med en Mercury Verado på 300 hk. Det här är en V-åtta med något större cylindervolym jämfört med Yamahas 300 hk, men trots detta tar det lite tid för båten att komma upp ur vattnet. Först vid 28 - 30 knop lyfter den ur vattnet och här mätte vi även upp en lägsta förbrukning på 1,6–1,7 liter per sjömil. Upp till toppfarten på 41 knop går Ryck 280 mycket lugnt och stabilt i vattnet och det var inte ofta vi behövde slå av på gasen när det kom vågor. ✪

BÅTLIV 6/2022 WWW.BATLIV.SE 37 PROVAR
280 har en generös sittbrunn med stora durkytor och bra utgång mot badplattformarna. Hela soffan och bordet kan byggas om till en stor solplattform. Pentrysektionen är extrautrustning. Styrpulpeten ligger mitt i båten på Ryck 280 vilket ger något smala skarndäck på båda sidorna. Två 12-tums kartplottrar får plats framför ratten. Ryck 280 har en större höjd under fördäcket och det ger en god volym trots att man valt ett separat toalettutrymme. Den främre sittbrunnen kan byggas om med extra dynor så att man får en stor solplattform även här. Men breda dynor begränsar gångytorna.

Stjärnornas juniorbåt

I OKTOBER 1913 bjöd Göte borgs Kungliga Segel Sällskap (GKSS) in till ”konstruktionstäflan för 15 kvm segelbåt afsedd till utlottningsbåt i sällskapets juniorsavfdelning”. Enligt tidigare angivna riktlinjer, för att skapa en enhetlig pojkbåt att ersätta den flora av olika båtar som vuxit fram när segelsäll skapen i Norden skulle skapa dugliga ”juniorbåtar”, det vill säga båtar som var enkla att segla och hantera samt robusta och billiga att bygga. I tidens anda var det bara pojkarna man tänkte på och ”pojkbåtar” i en mängd olika varianter skapades runt om, var och en utifrån lokala synpunkter och förutsättningar.

Varvsförmannens vid Ängs holmens Varv, Janne Jacobsson,

förslag med det IKEA-klingande namnet Rymlig, vann GKSSjuryns gillande och Jacobsson byggde även den första av dessa GKSS pojkbåtar, döpt till Joyce.

STJÄRNBÅTAR ÄR KLINKBYGGDA i furu, ofta med översta bordet i ek. Det västkustska ursprunget är tydligt och den har ett markerat språng, platt gatt och utanpå liggande roder – i stort sett en utveckling av jullen från trakter na. Med sitt behändiga format och enkla rigg där focken bara är något större än en kökshanduk, är det en lättseglad och rolig båt som passar nybörjaren.

Det var inte givet då att det var just denna typ som skulle slå igenom, men i april året efter presenterade den kungliga bro

derklubben Kungliga Svenska Segel Sällskapet (KSSS) sitt förslag. Men nybyggnationen av GKSS-varianten tog fart och klassen växte stadigt popularitet och antal. 1927 beställde GKSS ett tjugotal nya båtar som alla erhöll namn efter himlakroppar. Detta gav uppslaget att kalla båt typen för Stjärnbåt, vilket sedan dess är fallet.

Så småningom började även andra klubbar och sällskap anamma Stjärnbåten. När redaren och direktören för det svenska Banan-Kompaniet, Carl Matthiesen, köpt ett exemplar och introducerat båten för KSSS, tog det fart även på Ostkusten och både Stockholmsområdet och Uppsala blev starka fästen. Under 1930–40-talen blev det

även inne hos namn som Nobel, Bonnier, Bolinder, Åhlén, Turitz, Wallenberg och Kreuger att ha en ”Stjärna” vid bryggan. På 1940–50-talet var klassen som störst och samlade startfält på gott och väl 50 båtar.

Därefter tog moderna segel jollar alltmer över.

MÅNGA ÄR DE framgångsrika seglare som börjat sin karriär i en Stjärnbåt. Peter Norlin (491 Gudingen), bröderna Sundelin (509 Ja-Ja), Pelle Gedda (342 Esox), John Albrektsson (304 Cherie) och inte minst Pelle Pet terson som fick sin första Stjärn båt (nr 300) när han var 15 år gammal. Men då hade han först haft några hundår som ”ösgast” och sedan ”förstegast”.

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 6/2022 38
Översätter man stjärnbåt till engelska blir det starboat – vilket ju är en helt annan båtkändis. Men Stjärnbåten finns faktiskt även i skotsk upplaga… Text & foto: Stefan Iwanowski
SVENSKA BÅTKLASSIKER

Visst finns det väl fler Stjärnbåtar?

SKARAN SEGELBARA Stjärnbåtar växer så sakteliga, men många saknas för att möta efterfrågan vid kappseglingarna. Känner du till någon? Hör av dig till Rolf Paulin eller Dick Berghede eller till det ständigt växande registret på stjärnbåten.se!

strålar än

Tillsammans med pappa Helmer, känd ingenjör på Volvo hade Pelle tidigare byggt Sve riges snabbaste lådbil och de erfarenheterna och drivkrafterna fanns även med i seglingen. Pelle trimmade, ändrade och hittade olika lösningar på problem ingen annan tänkt på. Med framgång! Stjärnbåten hade han redan från början i sin hand och vann den första regatta han ställde upp i. I sorlet hörde han kommentaren ”det måste vara nå´t humbug”, varpå han döpte sin båt till Hum bug. Erfarenheterna med Hum bug under åren 1947–51 la sedan grunden för en av våra mest framgångsrika seglarkarriärer genom tiderna.

1979 var intresset för ”stjär nan” i botten. Det var samma år som Peter Norlin råkade ut för roderhaveri under det fruktans värt stormiga Fastnet Race. Med ombord fanns Claes Ahlin. De

blev strandsatta i Falmouth, där de fördrev väntetiden med att segla äldre träbåtar. Detta gav honom idén att göra något lik nande hemmavid.

VÄL HEMMA KÖPTE

Stjärnbåt (nr 491) lik den han började sin seglingskarriär i (nr 304) när han var 13 år. Han drog med sig seglarvännerna som drog med sig sina vänner och så bildades Sandhamns Seg lande Stjärnor (SaSS) och dryga 30-talet Stjärnbåtar räddades och renoverades. När intresset så småningom svalnade i Sand hamn, hade det samtidigt tack vare Stjärnbåtsseglarna Berit och Dag Ek, tagit fart i Saltsjöbaden och 1988 bildades föreningen Stjärngossarne med sin feminina motsvarighet Landtärnorna. Med bland annat tillskott av Sandhamnsbåtarna växte för eningen och döptes 1995 om till

Fakta

Mått: 5,50x1,60 m.

Tillgång: av drygt 500 byggda i Sverige och cirka 100 i Finland räknar man med att knappt hälften kan finnas kvar. Skicket varierar från vrak till pärla.

Prisbild: Från några tusenlappar till 20 000–25 000 kr.

Alternativ: J10, Plymsnäcka.

Böcker

Stjärnbåten av Rolf Paulin (kan beställas genom Janne Göransson, jan.siw.algo@ gmail.com eller via www.stjärnbåten.se) Loch Longs, the First Fifty Years, by John McMurtrie and Ruth Wishart, Orr Pollock & Co, Glasgow, 1987

Kuriosa

Juniorbåtarna kallades generellt för pojkbåtar. I GKSS var det däremot lika självklart att man önskade locka flickor som pojkar till seglingen. KSSS var mindre emanciperade. Först 1925 lämnades ett förslag till styrelsen om att även flickor skulle kunna bli medlemmar, men förslaget avslogs...

Länkar och kontakter stjarnbat.wordpress.com eller Rolf Paulin, tel. 070 311 41 71 GKSS Stjärnbåtssektion: Dick Berghede, tel. 0705-59 24 30 d.berghede@gmail.com

Stjärnbåtens skotska syster

I DEN SKOTSKA byn Cove, nära Glasgow seglas det med en båt som ritats med Stjärnbåten som förlaga. Det var 1936 som medlemmar i Loch Long Sailing Club sökte en entypsbåt för ungdomarnas att lära sig i. När en medlem efter en resa till Sverige, kom tillbaka med ritningar till stjärnbåten löste sig det hela och efter vissa modifieringar byggdes under årens lopp 138 sådana båtar. De som seglar dem nu har i många fall upp nått mycket mogen ålder varför båtarna har fått smeknamnet ”Geriatric Dragons” på grund av sin likhet med Drakbåtarna och seglarnas ålder.

FAKTA LLOD

Längd: 6,4 m

Bredd: 1,8 m

Djup: 0,8 m

Segelyta: 14,9 m2

Depl.: 544 kg

Konstruktörer: Janne Jacobson/James Croll

BÅTLIV 6/2022 WWW.BATLIV.SE 39
Det legendariska radarparet Pelle Petterson och Stellan Westerdal vid Stjärnbåtens 100-års jubileum i Långedrag 2013. Thomas Sandberg är en annan ivrig Sjärnbåtsseglare.

SBU i fokus

SBU satsar stort för kommande år

I HÖST OCH i vinter planerar Svenska Båtunionen många pågående och nya projekt för framtiden. Dessa presen terades och diskuterades på årets Unionsråd i Sollentuna.

Medlemssystemet BAS 3 som sjö sattes 29 augusti i år är nu i full drift, men med hänsyn taget till systemets storlek och komplexitet har nystarten tagit längre tid än beräknat. Först under våren 2023 räknar vi med att drift och underhåll kommer att återgå till en normal nivå. Utbildningarna i BAS kommer fortsätta under 2023.

Arbetet med organisationsöversynen kommer att fortsätta under 2023.

Båtlivspodden som har varit i gång under 2022 har publicerat 15 avsnitt. Den kan hittas bland annat på länken https://pod.batliv.se/

I OKTOBER SAMLADES Svenska Seglarförbundet, Svenska Kryssar klubben, Riksföreningen Gästhamnar Sverige, Sweboat och Svenska Båtunionen för en gemensam styrelsekonferens. På mötet beslutade organisationerna att formalisera ett utökat samarbete inom främst båtpolitik och främjande av båtliv under det gemensamma namnet Båtliv Sverige.

Under året har Svenska Båtunionen deltagit i flera möten med Sjöfartsverket där vi framfört vår kritik mot de nya sjökorten som producerats inom ramen för det så kallade Sjökortslyftet. Sjöfartsverket anser att deras sjökort är till för den kommersiella sjöfarten, det vill säga vatten utanför farlederna sjömäts endast då behov uppstår av andra anledningar som tex kabeldrag ningar. Vid det senaste mötet mellan båtorganisationer na och Sjöfartsverket i september uppgav före-

trädare för Sjöfartsverket att man nu uppdaterat sjökorten från Norrbotten ner till Stockholms södra skärgård inom ramen för Sjökortslyftet. Sjöfartsverket önskar att båtlivets organisationer, med stöd av Sjö fartsverket, pekar ut prioriterade områden runt Sveriges kust. Båtlivets organisationer kommer nu att titta på förslaget och påbörja arbetet med att visa på särskilt intressanta områden. Svenska Båtunionen kommer att uppvakta den nya regeringen och riksdagens utskott i syfte att få till en förändring i Sjöfartsverkets uppdrag så att den även svarar för fritidsbåtslivet.

Svenska Båtunionen har tagit fram ett webbaserat verktyg för egen säkerhetskontroll av fritidsbåt. Det finns idag säkerhetskontroll för sju olika båttyper, från kanot till segelbåt avsedd för övernattning.

SVENSKA BÅTUNIONEN FORTSÄTTER att utveckla sajten Båtmiljö.se med handfasta miljötips för båt ägaren. Den vänder sig till dig som båtägare och som vill göra miljömedvetna val.

Årets Unionsråd för Svenska Båt-

unionens 23 förbund och två riksom fattande båtklubbar ägde rum 19–20 november i Sollentuna. Sammanlagt deltog mer än 70 personer under mötet. På Unionsrådet presenterades ett stort antal av Svenska Båtunionens viktigaste verksamheter och som därefter diskuterades i plenum. Svenska Båtunionens nyutkomna Hamnbok delades till förbundens styrelserepresentanter. I samband med detta diskuterades frågan hur skall man sprida Hamnboken till alla båtklubbar i Sverige. Den nystartade utredningen om organisationsöver synen av Svenska Båtunionen presen terades för deltagarna. Utredningen förväntas pågå åtminstone i två år. Avslutningsvis kungjordes att nästa års Båtriksdag ska hållas i Skellefteå mellan den 25 och 26 mars.

TROTS HÖSTMÖRKRET OCH vintern som nalkas hoppas jag att vi kan se fram emot en ny båtsäsong 2023 utan krig och utan någon ny pandemi. Ha det så bra till dess att vi åter ses på bryggan och i våra klubblokaler!

Christer Eriksson

Ordförande

Svenska Båtunionen

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 6/2022 40
Kontakta medlemsnytta, medlemsnytta@batliv.se Svenska Båtunionen arbetar inom flera olika områden för att främja svenskt båtliv. ORDFÖRANDEN HAR ORDET: CHRISTER ERIKSSON
E-post: crom@crommarine.com Ersättningsdelar av Crom Marine AB Båtsmansvägen 16 181 41 LIDINGÖ högsta kvalitet Crom Marine

Svenska Båtunionen och Båtliv på Båtmässan 2023

att träffa alla de olika kompe tenserna som finns, liksom representanter för Västkustens Båtförbund.

Tema Båtmiljö är det ons dagen 8 februari och då heter Stora scenen Båtmiljö.se. På Båtmiljöscenen kommer hållbart båtliv att diskuteras utifrån olika aspekter, och SBU:s Miljökom mitté finns på plats liksom Carl Rönnow, sakkunnig i miljö- och hållbarhetsfrågor.

februari kommer

Svenska Båtunionen (SBU) att utöka sitt deltagande och utöver egen monter även vara värd för två temadagar i mässans scenprogram. Första lördagen, 4 februari, är det Båt livsdagen på Stora scenen, som riktar sig till alla som är medlem mar i en båtklubb. Det blir ett brett program med gäster som

Båtlivs chefredaktör Lars-Åke Redéen och en live-inspelning av Båtlivspodden med Hanna Hellberg, liksom välkända båtklubbsprofiler. Utdelning av Året båtklubb kommer att göras under dagen på Stora scenen. Missa inte heller SBU:s och Båtlivs monter som ligger i nära anslut ning till Stora scenen. Kommitté erna bemannar montern de olika dagarna och det finns möjlighet

Sommarens kampanj i sociala medier 22–23 juli ”#livet i båtli vet” kommer att visas i form av en fotoutställning med ett antal av de bilder som juryn anser speglade båtlivet under ett dygn i juli 2022. Missa inte heller Hotell Hedens särskilda medlemser bjudande som finns beskrivet på annan plats i detta nummer av Båtliv.

Håll utkik på batunionen.se för hela SBU:s program på båt mässorna i vår!

Sommarminne

GIMONÄS BÅTKLUBB I Umeå bjöd på trevlig Sommarfest med Medelhavs tema. Ett femtiotal av klubbens cirka 400 medlemmar hade samlats på klubbstugans stora altan 13 augusti med mottot lär känna era båtgrannar.

Programkommittén under ledning av Bo Bergholm hade ordnat med de likat plockmat med Medelhavstema. Det blev en lyckad fest.

Längst fram ser vi några nöjda deltagare: Rolf Zale, Olle Karlsson och Eva, Mats Ottosson och Gunbritt, Ulf Degerlund och Christina.

Text & foto: Bengt Hallberg

Sjösäkert så in i Norden

DEN 8–9 NOVEMBER var Svenska Båtunionen värd för Nordiska Båtrådets konferens Säker på nordiska vatten 2022. Konferensen samlade ett femtiotal deltagare från 23 myndigheter och organisationer som arbetar med sjösäkerhet i Norden. Från Svenska Båtunionen deltog Sjö säkerhetskommittén och kansliet.

Under 15 olika föredrag diskutera des många aspekter av sjösäkerhet, från statistikanvändning och CEmärkning till beteendeförändringar

och lagstiftning. Erfarenheter från länder med båtregister diskutera des, liksom flera olika projekt som redovisades från olika deltagande myndigheter och organisationer. Svenska Båtunionen presenterade bland annat det unika webbverktyget Egen säkerhetskontroll för fritidsbåt, som väckte stort intresse hos många av deltagarna.

Avsikten är att konferensen ska bli återkommande och genomföras igen 2024 någonstans i Norden.

Bättre ordning på båtklubben

FÖRSÄKRINGSBOLAGET Svenska

Sjö har tagit fram ett system för märkning av båtar, pallningsmaterial och trailers. Allt för att underlätta för båtklubben att veta vem som äger vad.

Klistermärken med QR-koder sätts på båtar, båtvagnar, ställ ningar med mera. När man ”blippar” QR-koden med en mobiltelefon så hamnar man på båtens egen webb sida med ett antal knappar. Vissa knappar syns för alla, andra bara för båtägaren medan några bara syns för klubbens funktionärer.

Fördelarna för klubben är att den får koll på ställningar, vagnar med mera. I märkningen ingår också var slingen skall placeras under båten vid kranlyft.

Vem äger båten, eller var ska slinget sitta? Många båtklubbar upplever ett behov av mer struk tur och ordning vid arbetet på hamnplan. Det är många båtar och båtägare och det ställs höga krav på alla som utför ett arbete på båt klubben, inte minst vid sjösättning och upptagning. Svenska Sjö strävar efter att underlätta för dig som båtägare och din båtklubb och har därför utvecklat ett digitalt system för att underlätta arbetet.

BÅTLIV 6/2022 WWW.BATLIV.SE 41
Båtliv är medlemsmagasin för Svenska Båtunionen (SBU), riksorganisationen för Sveriges båtklubbar. Du som är medlem i en SBU-ansluten båtklubb får tidningen som en del av ditt medlemskap i organisationen. www.batunionen.se PÅ BÅTMÄSSAN I Göteborg 4–12 Christer Eriksson (ordförande) samt Inger Högström-Westerling och Bo Wernlundh från unionsstyrelsen i montern 2020. Programrådet för konferensen bestod av representanter från olika delar av nordiskt friluftsliv på vatten. Fr. v.: Sune Abelgren Olsen (Dansk tursejlere), Peter Karlsson (Svenska Båtunionen), Sten Emborg (Sjöfartsstyrelsen/Sejl sekert), Markus Blomqvist (Segling och Båtsport Finland), Katinka Ingves (Svenska Kanotförbundet), Fredrik Norén (SXK). Inger Högström-Westerling (Svenska Båtunionen) saknas.

SBU i fokus

Seglarskola i Sörvikshamnen

När Skoghalls båtsällskap bildades 1949 fanns inte Sörvikshamnen som byggdes först i början av 60-talet. Föreningen har idag cirka 1 000 medlemmar. 25 av dem går seglarskola.

Text & foto: Kristina Öijeberg, HammaröNytt

KICKI PALM OCH hennes man Günther Krebs blev medlemmar i Skoghalls båtsällskap redan i slutet av 70-talet och började engagera sig i seglarskolan 1988 när dottern Lisa fick sin första Optimistjolle. Idag är Kicki ordförande i klub ben som finns i Sörvikshamnen på Mörudden. Där finns båtplat ser, vinteruppläggningsplatser, båthus, en kran för båtlyft och två sjösättningsramper.

Klubben bedriver en mycket populär seglarskola i form av jolleverksamhet för barn och ungdomar. Vi besöker klubben en strålande junikväll och barnen är full gång med förberedelserna inför kvällens sjösättning.

Det är inte många klubbar runt Vänern som har ungdomsverksamhet, men här är intresset stort och klubben lägger stor vikt och mycket resurser på detta.

– Nu har vi 25 barn som seglar Optimistjolle här i vår klubb, berättar Kicki.

– Barnen är indelade i tre grupper utifrån kunskapsnivå, och de yngsta är åtta år. De måste ha simvana för de kan ju faktiskt ramla i och så behöver de kunna ta instruktioner. Så det är lagom att börja när de är åtta, nio år ungefär.

Som nybörjare får man låna jolle av klubben, men behöver ha med sig en egen flytväst. Under seglarskolan används fem följe båtar som alla är ute när barnen seglar. Trygghet är ledordet, både för barnen och de vuxna medlemmarna. När nybörjar gruppen tränar får barnen turas om, några får sitta i följebåtarna och några får segla.

– Det kan gå väldigt snabbt. Plötsligt har de seglat åt åtta olika håll och då har vi ingen chans att ha koll på alla, så vi begränsar antalet lite, berättar Kicki.

Gruppen med de mer rutine rade barnen kallas fortsättare. De har seglat ett par år och får möjlighet att vara med och tävla. De fördjupar sig i teori och får lära sig regler, taktik, trimning och liknande.

FJORTONÅRIGA MOA ÅBERG har seg lat Optimistjolle i fyra år och är nu med i gruppen som tävlar.

– Pappa har seglat sedan han var liten och tyckte att jag skulle prova, och jag tycker det är roligt. Vi har en stor segelbåt vi semes trar med och i framtiden kanske

jag kan segla den, berättar Moa. Moa och hennes lillebror Emil deltog i JSM i Västerås i juni. En tävling som gav syskonen täv lingsrutin.

Klubben har fostrat flera duk tiga seglare som Moa Andersson, Pär, Oskar och Erik Skoting, Oskar, Viktor och Axel Pantza re, Karin Hagström och Anders Karlsson. För att inte prata om OS-seglaren Jesper Stålheim. Välkända namn i seglingsvärl den. Och med satsningen på ung domar i Skoghalls båtsällskap lär det bli fler. ✪

Kontakta medlemsnytta, medlemsnytta@batliv.se
WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 6/2022 42
Svenska Båtunionen arbetar inom flera olika områden för att främja svenskt båtliv. Kicki Palm och Günther Krebs. Seglarskolan lockar många unga talanger.

Har du aldrig haft en riktig RIB-båt tidigare, så har du gått miste om mycket. Roligare och enklare båttyp finns inte. Den är snabb och lättkörd, och samtidigt sjösäker. Idealisk för äventyr och sport med andra ord.

En RIB från Capelli är dessutom oöm och tålig. Tillverkad i högsta kvalitet och med tuber av Hypalon, det starkaste och bästa material man kan bygga RIB-båtar av. Den här behöver du inte vara rädd om, utan kan bara njuta av. Capelli har modeller från 5 till 15 meter och de större modellerna finns även med ruff

www.capelli.se
ENDLESS POSSIBILITIES
- TEMPEST 1000 SWE www.yanmar.se 10 - 640 HK SETTING THE GLOBAL STANDARD Come visit our booth 10A40
CAPELLI

SBU i fokus

Rustar för framtidens båtliv

SVENSKA BÅTUNIONEN (SBU) har haft samma klädsel sedan starten 1928. Är det fortfarande bästa kosty men för att ta hand om våra 180 000 båtägare i mer än 900 båtklubbar knutna till 23 båtförbund?

Den frågan dök upp vid SBU:s senaste Båtriksdag i Karlstad och det beslöts då att genomföra en översyn av organisationen. Syftet är att skapa bra förutsättningar för båtlivet och dess olika verksamheter, en till verksamheterna kopplad finansiering och inte minst en ändamålsenlig organisation, som även underlättar för demokrati och inflytande på alla nivåer. Det har tillsatts ett antal arbetsgrupper och tidsplanen anger att det är möjligt att presentera en pro position om översynen vid en extra Båtriksdag hösten 2024.

Det är viktigt att alla har insyn i projektet och därför har det skapats en referensgrupp med deltagare från samtliga båtförbund, vilka kommer att följa hela processen med möjlighet att påverka eller lämna egna förslag till förändringar av olika

arbetsgruppers förslag.

En annan viktig arbetsgrupp är analysgruppen som ska ta reda på vad båtägare och klubbar anser om båtlivets utveckling framöver. Som ett hjälpmedel kommer en omfattande medlemsundersökning, som riktar sig till båtägare, båtklubbar och regionala förbund att genomföras. Den undersökningen är nog den viktigaste delen i hela processen.

Organisationsöversynen kommer att behandlas i ytterligare en grupp med underlag bland annat från både analys- och referensgruppen. Och till sist återstår att justera dagens stadgar, så att de korresponderar med föreslagna förändringar.

Många känner oro för organisationsförändringar. Därför är det viktigt att ha ett öppet visir mot båtägarna under processen, något som Unions styrelsen också har tagit fasta på.

Upplägget ger oss goda möjligheter att processa fram en verksamhetsinriktad organisation som går i takt på alla nivåer.

Text: Lars Afzelius

Båtlivets organisationer samlas under Båtliv Sverige

DEN 13–14 OKTOBER samlades

Svenska Seglarförbundet, Svenska Kryssarklubben, Riksföreningen Gästhamnar Sverige, Sweboat och Svenska Båtunionen (SBU) för en gemensam styrelsekonferens ombord på Viking Cinderella.

Under konferensen beslutade organisationerna att formalisera ett utökat samarbete inom främst båtpolitik och främjande av båtliv under det gemensamma namnet Båtliv Sverige.

– Konferensen var ett mycket gott

initiativ och gav tillfälle till givande och konstruktiva samtal mellan styrelserna. Båtlivet står inför många utmaningar framöver och tillsam mans blir vi starkare, säger Christer Eriksson, ordförande SBU.

Det var första gången som alla organisationernas ledning träffades för ett gemensamt möte. Initiativet till konferensen togs av Riksföreningen Gästhamnar Sverige, Sweboat och SBU i samband med den gemensamma kampanjen Båtliv Sverige under Almedalsveckan i somras.

L-STÄLL

TYRESÖBOCKEN & TYRESÖVAGGAN

Kontakta medlemsnytta, medlemsnytta@batliv.se
WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 6/2022 44
Svenska Båtunionen arbetar inom flera olika områden för att främja svenskt båtliv. Fr. v. Olof Granander, SSF, Kerstin Andersson, SXK, Joachim Källsholm, Sweboat, Christer Eriksson, SBU, och Klas Hjärtstam, RGS.
LÅT OSS OFFERERA DITT VARV/MARINA/BÅTKLUBB För hela vårt sortiment och din närmaste återförsäljare – kontakta oss eller gå in på vår hemsida tyresovaggan.com eller gcboathandling.com MASKINFABRIKEN G-C AB • THULEVÄGEN 18, TYRESÖ • TEL 08-712 50 90 NYHET TOPPLATTA AV STÅL. SKROVSKYDD AV GUMMI GRÅ EPDM. US-2021-0245850-A1 HELGALVANISERADE BÅTSTÖTTOR Trapetsgänga med stor vingmutter för enkel och snabb justering • Varmgalvaniserad underhållsfri topplatta av stål (rostfri skruv/låsmutter) med integrerade snabbfästen för säkerhetskätting, enkel hantering med lång livslängd • Skrovskydd av kvalitetsgummi för bästa friktion och skydd. DEMONTERBAR LCF g Segelbåtsstötta Top 210x210 mm LCM g Motorbåtsstötta Top 310x160 mm Levereras omonterad i kartong Gersågad fot LCK g Kölstötta Top 310x160 mm STAPELBAR MBS Motorbåtsstötta Top 310x160 mm KS3/VHD13 Kölstötta Top 310x160 mm SBS Segelbåtsstötta Top 255x255 mm NYHET TOPPLATTA AV STÅL. SKROVSKYDD AV GUMMI GRÅ EPDM. US-2021-0245850-A1
Ett enkelt system för hantering, exponering och lagring. Avsedd för såväl butik, service som för varing. Pulverlackerad
Pulverlackerad stål. Ställbar och demonterbar. MADE IN SWEDEN ORIGINALPRODUKTER
-märkt Lyfthöjd ca 12 eller15 meter. Lyftvikt max 500 kg. Varmgalvaniserad. MADE IN SWEDEN
MASTKRAN

Dialog om Sjökortslyft

UNDER VÅREN OCH hösten har Svenska Båtunionen (SBU) deltagit i flera möten med Sjöfartsverket där vi framfört vår kritik mot de nya sjökorten som producerats inom ramen för det så kallade Sjökortslyftet.

Sjöfartsverket svarar med att de har uppdrag från regeringen att svara för den kommersiella sjöfarten och endast ta fritidsbåt slivet i beaktande. Sjöfartsverket är en intäktsfinansierad myn dighet och vars huvudsakliga inkomst kommer från farledsoch lotsavgifter, vilka tas ut av den kommersiella sjöfarten. Till detta kommer ett mindre bidrag från staten för att täcka kostna der kopplade till fritidsbåtslivet och som till största delen går till att finansiera sjöräddningshelikoptrarnas verksamhet.

Sjöfartsverkets anser således att deras sjökort är till för den

kommersiella sjöfarten och att de ska vara noggranna och uppdaterade i de vatten där den vistas. Vatten utanför farlederna sjömäts endast då behov uppstår av andra anledningar som till exempel kabeldragningar eller andra installationer i eller vid havet. Stora vattenområden där fritidsbåtarna vistas anses helt ointressanta inom ramen för det nuvarande uppdraget för Sjöfartsverket och sjömättes i vissa fall senast i slutet av 1800-talet.

sig också villig att i den mån sjömätning utförs i närheten av områden intressanta för båtlivet göra mätningar i enlighet med en prioritering som Sjöfarts verket presenterade vid mötet. Man önskar också att båtlivets organisationer, med stöd av Sjö fartsverket, pekar ut prioriterade områden runt Sverige kust. Båt livets organisationer kommer nu att titta på förslaget och påbörja arbetet med att peka ut särskilt intressanta områden.

EFTERSOM SJÖFARTSVERKETS

SOM TIDIGARE

RAPPORTERATS

har Sjöfartsverket istället för att sjömäta dessa områden markerat omätta områden med mörkblått, det vill säga att djupet är 0–3 m, i nya sjökort. Privata företag som kan ta fram sjökort hindras samtidigt av försvaret med hänvisning till säkerhetsläget i Östersjön.

Vid det senaste mötet mellan

båtorganisationerna och Sjöfartsverket i september uppgav före trädare att man nu uppdaterat sjökorten från Norrbotten ner till Stockholms södra skärgård inom ramen för Sjökortslyftet. Inför det fortsatta arbetet runt Sveriges kust kommer man inte att ändra informationen i sjökorten utan för farlederna på samma sätt som man gjort tidigare. Man säger

uppdrag och budget bestäms av regeringen kommer SBU att uppvakta den nya regeringen och riksdagens utskott i syfte att få till en förändring i Sjöfartsverkets uppdrag till att också svara för fritidsbåtslivet. SBU kommer även att driva frågan om ökade anslag för sjömätning utanför farlederna.

Peter Karlsson

Verksamhetschef Svenska Båtunionen

BÅTLIV 6/2022 WWW.BATLIV.SE 45
Båtliv är medlemsmagasin för Svenska Båtunionen (SBU), riksorganisationen för Sveriges båtklubbar. Du som är medlem i en SBU-ansluten båtklubb får tidningen som en del av ditt medlemskap i organisationen. www.batunionen.se Sjöfartsverkets generaldirektör Katarina Norén och Peter Karlsson från SBU.
Bryggor • Y-bommar • Flytkroppar • Tillbehör • Reservdelar 0155-360 70 031-380 26 00 info@wetrade.se 08-718 04 50 040-13 12 50 www.wetrade.se För ett smartare båtliv! Från smarta Y-bommar till komplett hamnleverantör.

SBU i fokus

Detta innebär Länsstyrelsen i Stockholms beslut för båtklubbarna

I BÅTLIV NR 5 fanns en artikel om att fem båt klubbar i Sollentuna med hjälp av Saltsjön-Mälarens Båtförbund överklagade kom munens föreläggande om att XRF-mäta båtar och redovisa resultatet per båt avseende metallerna tenn, koppar, zink och bly. Länsstyrelsen i Stock holm beslutade att upphäva kom munens föreläggande. Orsaken? Länsstyrelsen finner att båtklubben inte har rådighet över enskilda medlemmars båtar och därför inte kan leva upp till kom munens föreläggande.

Då beslutet har väckt en del frågor bland båtklubbarna som nu genomför eller har för avsikt att genomföra XRF-mätningar och saneringar av båtskrov, vill vi försöka tydliggöra vad beslutet innebär och hur det kan tolkas.

Beslutet är vägledande men inte prejudicerande

Eftersom Länsstyrelsen är första instans är beslutet att betrakta som vägledande och inte prejudicerande eller praxis.

Vem är verksamhetsutövare?

I överklagandet framförs argument för att båtklubben inte är att betrakta som verk samhetsutövare, bland annat på grund av att båtklubben saknar faktisk och rättslig möjlighet att följa föreläggandet att XRF-mäta enskilda medlemmars båtar. Länsstyrelsen fastslår i sitt beslut att båtklubben saknar rådighet över medlemmarnas båtar, men nämner inte huruvida båt klubben är verksamhetsutövare eller inte. Vår tolkning är således

att båtklubben, inte den enskilde båtägaren, är att betrakta som verksamhetsutövare och att båt klubben därmed fortsättningsvis behöver förhålla sig till miljöbalken och tillhörande förordningar, liksom båtägaren.

Medlemmar måste fortfarande följa båtklubbens stad gar och styrande dokument

Oaktat beslutet behöver en medlem i en båtklubb följa båt klubbens styrande dokument. Om båtklubben exempelvis har inskrivet i sina stadgar eller miljöregler att alla äldre båtar (till exempel båtar tillverkade innan 1996) behöver kontrolleras avseende TBT, och att åtgärder ska vidtas om resultatet visar på förekomst av TBT, måste med lemmen följa detta.

ARVEN EFTER VARVEN

Genom Lena Öritslands porträtt och Maria Bards intervjuer får du möta människor och minnen från storvarven i Göteborg.

Kan beslutet tillämpas i andra frågor?

Föreläggandet som överklaga des gäller specifikt XRF-mätning av båtar, men eftersom beslutet rör rådigheten över en enskild medlems båt, är vår tolkning att principen går att applicera på andra frågor. Dock enbart frågor som omfattas av miljöbalkens ramverk och inte annan lagstiftning.

Vår uppfattning är således att beslutet gör gällande att en kommun inte kan förelägga en båtklubb att dess medlemmar enbart ska använda en särskild saneringsmetod, saneringsut rustning eller tvättmetod efter som båtklubben inte har rådighet över den enskilda medlemmens båt. Men som beskrivet ovan

gäller fortfarande båtklubbens egna styrande dokument, vilka den enskilda medlemmen måste förhålla sig till, utöver miljöbalkens regler.

Hur kommer kommunerna att agera framöver?

Denna fråga är givetvis svår att svara på men troligen kommer flertalet kommuner förhålla sig till Länsstyrelsens beslut och fundera kring hur tillsyn och krav ställning kan utformas utifrån att båtklubben inte har rådighet över medlemmarnas båtar.

Vi ser olika framtida scenarier. Ett scenario är att kommunerna är mer försiktiga och i stället för att ställa krav på båtklubbarna, försöker komma överens med båtklubbarna om inventeringar, mätningar, åtgärder och utfas ningsplaner. Ett annat scenario är att kommunerna försöker hitta vägar till att förelägga den enskilde båtägaren som har den faktiska rådigheten över båten. Ett tredje scenario är att kommu nerna letar andra möjligheter till att ställa krav på båtklubbarna, exempelvis genom arrendeavtal.

Båtklubben och båtägarna måste fortfarande förhålla sig till lagstiftningen

Oaktat beslutet måste både båt klubb och båtägare förhålla sig till den lagstiftning som finns gällande TBT, biocidfärger och miljöbalkens allmänna hänsynsregler. Carl Rönnow, sakkunnig miljö- och hållbarhet på Svenska Båtunionen Curt Lindenbaum, ledamot i Svenska Båtunionens juridiska kommitté Bengt Gärde, ledamot i Svenska Båtunionens juridiska kommitté

STYRSÖBOLAGET

Boken presenterar en kavalkad med historiska foton samt en intressant historia som spänner över flera sekel.

AFTON I ILHÉUS

Ett antal olika kulturpersonligheter har valt ut varsin favoritnovell av Ove Allansson som inleds med en egen motivering.

Kontakta medlemsnytta, medlemsnytta@batliv.se Svenska Båtunionen arbetar inom flera olika områden för att främja svenskt båtliv.
Banehagsgatan 15 | 414 51 Göteborg www.breakwater.se | 031-722 74 80
Albano Båtklubb i Stockholm. Foto: Roland Brinkberg.
245 kr
249 kr
149 kr

Nu sätter vi en ny standard för båtstabilisering. Igen.

LIGHTNING är ett automatiskt trim och stabiliseringssystem utvecklat och prissatt för 20-45 fots båtar. Det erbjuder bl.a. komfort i världsklass, ökad toppfart samt bränslebesparing.

Kombinationen av vår avancerade teknologi, användarvänligt interface, mobil app-integration, och LED-belysning för vackert undervattensljus — är vad som gör systemet unikt.

Oavsett om du har utombordare, drev eller axel så kommer detta system vara det perfekta valet vid byggnation av nya båtar eller för den som vill uppdatera sin befintliga båt.

Dags att ta ditt båtliv till nästa nivå.

TA DITT BÅTLIV TILL NÄSTA NIVÅ AUTOMATISKA FUNKTIONER Auto Trim • Pitch Control • Auto List • Coordinated Turn • Rollstabilisering
ATT
VÅRT
LIGHTNING
SCANNA QR-KODEN
MED
DIN MOBIL FÖR LÄSA MER OM
NYA SYSTEM

SBU i fokus

Medlemssystemet BAS 3 har rullat igång

DET HAR GÅTT en tid

sedan nya BAS 3 öppna de 29 augusti efter två veckors planerat stopp och över flyttning av all data. Med hänsyn taget till systemets storlek och komplexitet har nystarten gått relativt bra, även om buggar och fel i det nya systemet har dykt upp. Hela projektet har också tagit längre tid än planerat, från två till tre år. Efter årsskiftet beräknas dock BAS-K (båtklub barnas del av systemet) vara fär digt att gå över i driftläge fullt ut. Utveckling av BAS F (båtförbun dens del) kommer att fortsätta efter det. Periodvis är trycket på supporten, som bemannats av ideella krafter, mycket högt och väntetiden på svar och åtgärder kan upplevas som lång.

t ex en del rapportmallar och ekonomirapporter. De flesta har nu kommit på plats efter uppdateringar av systemet.

– Vi har startat upp ett nytt medlemssystem med 190 000 individer i närmare 950 förening ar och förbund, sammantaget fle ra miljoner fält och poster. Själv klart dyker det upp oförutsedda problem, säger Gary Börjesson, ordförande i BAS-kommittén.

DRYGT 1500 KLUBB- och förbunds funktionärer har deltagit i intro duktionswebbinaren. Under vin tern kommer fler webbinars och öppna ”frågor-och-svar” genom föras. Vi bygger även på med mer nischad utbildning som “BAS för kassörer”, “BAS för hamnen” och liknande för att så många båtklubbsfunktionärer som möj ligt ska få bästa möjliga start i nya BAS 3. Håll utkik i SBU:s kalender

för dag, tid och innehåll. Redan från starten för över 15 år sedan utvecklades BAS av båtklubbsfolk för båtklubbars behov. Under åren har BAS utvecklats med nya funktioner och tillägg. Även helt nya BAS 3 är till största del utvecklat av ideella krafter med lång erfaren het av båtklubbsarbete och BAS. Därför kan kostnaderna för BAS hållas inom medlemsavgiften för båtklubben till båtförbunden, vid sidan av de andra förmånerna som också ingår såsom båtklubbsför säkringen via Svenska Sjö, tid ningen Båtliv och SBU:s generösa båtklubbsupport och stöd.

– Jag är tacksam över det arbete som ett antal personer har lagt ned på att utveckla nya BAS 3 liksom jag är stolt över resultatet. Vi kommer att få ett uppdaterat modernt system för lång tid framöver, säger Gary Börjesson.

Årets Båtklubb 2022

För 13:e gången ska Årets Båtklubb utses av tidningen Båtliv.

Priset är en fantastisk samling båttillbehör värda långt över 100 000 kr. Den vinnande båtklubben får dessutom en mycket elegant och special tillverkad skylt i ädelträ och komposit från Thore Berntssons båtbyggeri samt en flagga från SBU.

Alla båtklubbar anslutna till Svenska Båtunionen kan ansöka om utmärkelsen. Prisbordet är välfyllt med fina priser från marinbranschens främsta leverantörer.

Prisutdelningen sker på Båtmässan i Göteborg 4 februari 2023.

Ansökan görs endast via hemsidan: www.aretsbatklubb.se

Ansökan kompletteras med en grundlig motivering om varför just er klubb bör vinna. Observera att det inte går att rösta på någon klubb på hemsidan. Endast en ansökan per klubb kan skickas in. Vinnaren utses av Båtlivs jury.

Båtklubbens ansökan om utmärkelsen ska vara Båtlivs jury tillhanda senast 10 januari 2023.

Ansökan skickas in via Årets Båtklubbs hemsida: www.aretsbatklubb.se

Unionsstyrelsen har beslutat att utveckla utbildnings- och supportorganisationen för BAS. Utbildningar och support ska utföras av arvoderad personal och organiseras av kansliet inom SBU-akademien, den utbild ningsportfölj som har byggts upp under de senaste åren. Befintliga BAS-coacher kommer att ges möjlighet att ingå i den nya organisationen.

PÅ SVENSKA BÅTUNIONENS hemsida batunionen.se hittar du all infor mation om medlemssystemet BAS under rubriken Hamn- och varv. Här finns vanliga frågor och svar, länkar till utbildningsvideos på Youtube och mycket annat.

Har du frågor eller fundering ar om utvecklingen av nya BAS 3, hör gärna av dig till BAS-kom mittén via Gary Börjesson, gary. borjesson@batunionen.se

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 6/2022 48
Kontakta medlemsnytta, medlemsnytta@batliv.se Svenska Båtunionen arbetar inom flera olika områden för att främja svenskt båtliv. I DEN FÖRSTA releasen (3.0) sakna des fortfarande vissa funktioner, UTMÄRKELSEN ÅRETS BÅTKLUBB ANORDNAS I SAMARBETE MED FÖLJANDE STOLTA SPONSORER: Nominera bästa båtklubben Sätra Båtsällskap vann Årets Båtklubb 2021. Nu är det dags att söka denna fina utmärkelse igen.
8990 Antifrostvätska, 3 l 36-1630 Förhindrar isproppar och frostskador i avlopp, rör, vattentankar och vattenlås. 199:Refillpåsar till fuktslukare, 3-pack 36-375 6990 8990 2 st. 1 st. 59,90 Fuktslukare 36-373

SBU i fokus

50 år med Resarö Båtklubb

För 50 år sedan samlade ett gäng båtentusiaster de olika båtbryggorna som fanns runt Resarö i Vaxholms kommun och bildade Resarö Båtklubb.

DE FLESTA SOM har båt på Resarö bor också själva på ön. I många andra klubbar kanske man har båten som sitt andra hem och bor en bit från båtklubben.

– Det känns kul att uppmärk samma det och ett sätt för folk att komma samman, berättar Susann Gunnarsson, sekreterare i klubben.

– Här bor man på ön och vill komma ut på dagsturer. Vårt båt bestånd består främst av daycruisers som passar i Y-bommar upp till sex meter, säger hamn-

general Rolf Hultberg.

Från början fanns det olika lösningar med tomtägarfören ingar med egna bryggor som det till slut blev ganska besvärligt att hålla ordning på. När båtklubben bildades gjordes också en större brygga vid Ytterby Gård, där det idag finns 140 båtplatser.

– Totalt har vi cirka 300 båt platser på fyra olika platser på ön.

BÅTARNA FÖRVARAS OFTAST hemma på den egna tomten under vintern, så någon stor båtuppläggningsplats finns inte här.

– Andra klubbar kan ha stora uppläggningsplatser med stort klubbhus och servering. Så har vi inte här. Här är det bara det här lilla huset, säger Rolf Hultberg och slår ut med armen.

Huset är vitmålat med spröj sade fönster och cirka 10 m2 stort. Här ryms ett bord med bänkar runt samt några skåp. Det stod tidigare på Svenska Sjös mark vid färjeläget i Vaxholm. Men när en av medlemmarna för cirka 30 år sedan fick höra att det skulle rivas frågade han om inte båtklubben kunde få ta

hand om det. Och så blev det. Intresset för båtplatser ökar hela tiden. Ordförande Christer Fredriksson har bott på ön i sju år och befolkningsökningen har varit stor under den tiden.

– Det byggs hus överallt och många skaffar båt för att komma ut i skärgården. Så efterfrågan på båtplatser ökar, säger han.

Trots att det främst är motor båtar i klubben ordnas det mycket populära seglarskolor fyra veckor varje sommar.

– Vi försöker främja även seg lingen och har 13 optimistjollar,

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 6/2022 50
Kontakta medlemsnytta, medlemsnytta@batliv.se Svenska Båtunionen arbetar inom flera olika områden för att främja svenskt båtliv. Text & foto: Anne Adre Isaksson Resarö Båtklubb har fyra hamnar – Badviken, Hästhagen, Dyviken samt Ytterby gård där man expanderat mest. Bilden är från Ytterby Gård.

två trissjollar, en båt som heter Favela och en 2-krona. Dessutom har vi två följebåtar med utom bordare, säger Christer.

Klubbens klubbmästare ordnar också utbildningar för kvinnor i förarbevis med praktik, vilket varit väldigt populärt.

– Vi har även navigationsut bildningar, VHS-utbildningar och HLR, säger Susann.

VARJE VÅR ÄR det städdag, som är ett av de största evenemang en i klubben. Det brukar vara stor uppslutning och senast var polisen på plats och pratade om båtsamverkan.

Susann vittnar om den stora gemenskapen som finns i klubben och är glad över att de

kunnat fira 50-årsjubileet på ett bra sätt. Den 26 augusti samlades klubbmedlemmarna i en mycket populär, lite japaninspirerad paviljong på ön. Några av klubbens äldre medlemmar fanns på plats och berättade om hur klubben bildades.

– Vi har både ett Facebookoch ett Instagramkonto där vi håller kontakt med medlemmar na, förutom hemsidan förstås. Varje gång vi lägger ut ett inlägg så kommer det förfrågningar om medlemskap. Det blir mycket respons på dessa sidor och vi vill gärna försöka skapa en vi-känsla genom dessa konton, säger Susann Gunnarsson.

Annars sköts kontakten med medlemmarna via BAS där man

också skapat grupper som kan ha kontakt med varandra.

Medlemmarna går vakt en natt var under sommaren. Där används ett system där man med den vakttelefon som klubben har, skannar en QR-kod som place rats längst ut på varje brygga, så att man tvingas att gå ut på alla bryggor.

– Det är ett väl genomarbetat system och vår vakttelefon har en app där det också finns olika punkter som ska klickas i av vakten. Då får vi också statistik över alla aktiviteter under säsongen, för klarar Christer Fredriksson.

Systemet är specialgjort av en av klubbens medlemmar och fungerar som en slags kontroll funktion så man inte bara går hit

och skriver i loggboken.

Klubben har även bildat en besiktningsgrupp där Rolf Hult berg ingår tillsammans med varje bryggas hamnkapten och vice hamnkapten.

– Vi införde det för 10–15 år sedan och vi kontrollerar hamnar och bryggor. Vi går runt och tittar på varandras anläggningar och håller koll på om något behöver åtgärdas, berättar Rolf.

– Jag kan sammankalla gruppen, exempelvis om det blåser hårt. Då hjälps vi åt att gå till bryggorna för att se hur anläggningarna rör sig i blåsten. Ingen får gå ner ensam vid hårt väder. Vi kan gå ner mitt i natten med ficklampa, flytvästar och stövlar om det behövs.

BÅTLIV 6/2022 WWW.BATLIV.SE 51
Båtliv är medlemsmagasin för Svenska Båtunionen (SBU), riksorganisationen för Sveriges båtklubbar. Du som är medlem i en SBU-ansluten båtklubb får tidningen som en del av ditt medlemskap i organisationen. www.batunionen.se
Hamnkapten Rolf Hultberg, ord förande Christer Fredriksson och klubbmästare Susann Gunnarsson utanför Resarö Båtklubbs fina klubbhus. Bryggorna vid Ytterby Gård. Optimistjollar och två följebåtar är en del av klubbens seglarskola.

Båtlivs lilla språklåda för nya på sjön

MÅNGA HAR SÄKERT sett den roliga filmen ”Att angöra en brygga”. Men man angör inte en brygga, man lägger till vid en brygga. Kommer man utifrån havet och närmar sig land då angör man kusten. Då kanske det även dyker upp en angöringsfyr, exempelvis Landsort.

När du lägger till kan du behöva bära av, det vill säga hålla ifrån båten från bryggan så att varken

båt eller brygga skadas.

Detsamma gäller även dig själv, ha aldrig händer och fötter mellan båt och brygga. På sjön ska man inte lägga fingrarna emellan! Bättre är att använda en fendert.

När vi lämnar bryggan kastar vi loss. Däremot kastar vi aldrig ankar, möjligen om vi är på en återvinningscentral. Det van ligaste sättet att bli av med ett

ankare är nog när det fastnar i något på botten. Man fäller (ner) ankaret, lugnt och kontrollerat. Ska det upp så lättar man ankar. När ankaret har släppt från botten säger man att ankaret är lätt. Ett fartyg som är olastat är också lätt eller på lätten.

ETT RIKTIGT ANKARE är den som fixar mat och ser till att alla har det bra ombord. Denne, tyvärr

oftast en hon och ibland kallad ruffhäxa, har sällan all den tid att fixa till sig som kuttersmycket har.

Nu tar jag fram Mälarlotsen och kollar hur djupt det är där båten ligger. Det är helt enkelt en båtshake som är decimeter graderad och som jag sticker ner i vattnet.

Text: Bengt Anderhagen

Illustratör: Klara Anderhagen Holmes

TEKNISK UTRUSTNING TILL DIN BÅT!

NYHET: Nu finns vi på nätet, med förmånliga priser och snabba leveranser. Vår hemsida har utförlig information om olika produkter och bruksanvisningar finns tillgängliga för nedladdning.

ytterligare frågor finns vi på mejl och telefon.

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 6/2022 52
ORD OMBORD
Flexball reglage från 23 000 kr. MOTORER, MOTORTILLBEHÖR, BOGPROPELLRAR, BACKSLAG, PROPELLRAR OCH AXLAR, REGLAGE, ANTI-VIBRATIONSSYSTEM VI HAR DET MESTA NÄR DET
GÄLLER
Besök oss på dintra.se för bästa erbjudande! Docking remote från 43 000 kr. WaterWorld elmotor från 52 000 kr. Dieselmotor från 43 700 kr.
Vid
www.flexiteek.com flexiteek-international-ab flexiteek Flexiteek www.wilks.co.uk wilks-rubber-plastics-mfgs-co-ltd wilks.co.uk Top Marine AB info@topmarine.se Box 7 www.topmarine.se 184 03 Ljusterö 08-684 199 00 Design & layout - Betongpontoner -Trä-betongbryggor - Y-bommar

“När resultatet får avgöra”

Vi har 30 års erfarenhet och är Sveriges största båtkapelltvätteri. Vi tvättar och impregnerar alla typer av båtkapell m.m.

Besök oss eller få fraktsäck hemskickad.

Vi utför sömnadsarbete såsom byte av rutor och dragkedjor, tryckknappar, kardborrband och öljetter. Dessutom tillverkar vi alla typer av båtkapell samt båtdynor m.m.

Högsta kvalitet till rimliga priser. Välkommen!

Grindstuvägen 40,167 33 BROMMA 08-28 85 34 www.rentvatt.com

“När resultatet får avgöra”

Vi har 30 års erfarenhet och är Sveriges största båtkapelltvätteri. Vi tvättar och impregnerar alla typer av båtkapell m.m.

Besök oss eller få fraktsäck hemskickad.

Vi utför sömnadsarbete såsom byte av rutor och dragkedjor, tryckknappar, kardborrband och öljetter. Dessutom tillverkar vi alla typer av båtkapell samt båtdynor m.m.

Högsta kvalitet till rimliga priser. Välkommen! Grindstuvägen

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 6/2022 54
REN TVÄTT AB
33
08-28 85
REN T ÄTT AB www.kapelltvatten.se Tel: 040-18 18 08 Kapelltvätt Segeltvätt Impregnering Reparation Nytillverkning Rikstäckande fraktsystem. Vi översän der säck med betald frakt för inlämning på posten. www.kapelltvatten.se 040-18 18 08 USAONLINE.SE 08-446 49 00 Marinmotorer & tillbehör direkt från USA utan mellanghänder USAONLINE.SE 08-446 49 00 ERBJUDANDE! Vi erbjuder snabba leveranser i samarbete med: Köp en propeller och testa i lugn och ro! Fri frakt på beställningar över 1000:–Bytesrätt till annan sort eller stigning ingår alltid hos oss Grymma priser på allt till din motorbåt i vår webshop! Propelllrar, avgaslimpor, servicemotorer, motorblock, sötvattensystem, kompletta motorer, olja, tillbehör, reservdelar, drevdelar 11_A4-online_spPB2288.indd 1 2022-04-05 07:12:47 GÄLLER ÄNDA TILL VÅREN 2023 Yollina är designad för att automatiskt justera draglinan till rätt längd, vilket säkerställer att draglinan, oavsett din hastighet, alltid är fördelaktigt placerad nedströms på lämpligt avstånd från båten. Detta sparar bränsle och miljö Äntligen kan du låta din jolle sköta sig själv! Yollina AB | yollina@yollina.com | 070-325 14 54
40,167
BROMMA
www.rentvatt.com

Båtliv på annat sätt

Nyhetsbrev, hemsida och egen pod – reportage och intervjuer

i Båtlivspodden!

Båtlivs upplaga är i särklass bland europeiska båttidningar med 140 700 ex per utgåva (TS 2021). Tidningen distribueras till båtägare i hela Sverige.

Det händer mycket även mellan våra sex årliga utgivningar av papperstidningen.

Båtlivs hemsida är det bästa sättet att hålla dig uppdaterad med nyheter om allt från båtlivet. Sidan uppdateras dagligen och där kan du även läsa Båtliv som E-tidning.

Båtlivspodden är ett kul sätt att få extra material med intervjuer och nyheter.

På vår Facebooksida hittar du både nyheter och massor av annat intressant om båtlivet.

Nyhetsflödet följer du enklast på Twitter via chefredaktören: twitter.com/larsakeredeen

Vill du få Båtlivs digitala nyhetsbrev som kommer ut när vi har något viktigt att säga och som når 140 000 mottagare? Anmäl dig på www.batunionen.se

BÅTLIV 6/2022 WWW.BATLIV.SE 55 För mer information gå in på: www.nackakapelltvatt.se Kontakta oss på telefon: 070-205 84 09 Ni hittar oss på Stenhuggarvägen 2 R, Saltsjö-Boo Kummelbergets Industriområde VI HJÄLPER DIG MED: tvätt, mögelbehandling och impregnering av kapell, markiser, förtält, båtdynor, båtmattor samt reparationer, byte av blixtlås, rutor m.m 18_Nackakapell_PB1303.indd 1 2013-02-12 11:48:59 18_Nackakapell_PB1303.indd 1 2013-02-12 11:48:59 TRASIG KYLARE ELLER VÄRMEPROBLEM? Vi utför reparationer av kylare och värmeväxlare Provtryckning och rengöring med ultraljudstvätt ROSTSKYDD & KYLARSERVICE WWW.ROSTSKYDDANU.SE • TEL. 0176-22 72 70 Vi importerar också: axelsystem, flexibel avgasslang, ljuddämpare, vakuumventiler, sjövattenfilter, backslag, värmeväxlare och oljekylare Välj originalet för hög kvalitet och svårslagbar garanti! Trycklager och CV-axlar Vattensmorda propelleraxeltätningar Marindieselmotorer och elverk Kompakta! Moderna! Driftsäkra! RODAHLMARINAB tel 0510-30 62 00 www.rodahl.se Dessutom stort lager av: Propelleraxlar • Axelkopplingar • Hylssystem • Avgassystem • Kylvattensystem • Backslag Kontakta oss för rådgivning och ytterligare information. Vattensmorda propelleraxeltätningar Trycklager & CV-axlar RODAHLMARINAB tel: 0510-30 62 00 www.rodahl.se Oljekylare, värmeväxlare & laddluftkylare Fasta propellrar ”Mikado” Elmotorer för marin framdrivning Boka annons! henrik@batmedia.se
https://pod.batliv.se • www.batliv.se • www.facebook.com/tidningenbatliv

Mina fyrar

Med kameran längs kusterna 1964–2019

FÖRFATTAREN ANDERS HEDINS

intresse för våra lysande vänner, som han kallar dem, sträcker sig från mitten av 1960-talet fram till dags dato. De märkliga tornen blev ett alltmer lockande intresse och ett omfattande bildarkiv har byggts upp under alla år. Läsaren får ta del av beskrivningarna av 85 fyrar varav ett 10-tal från ut landet. Alla med väl valda fotografier, några ord om platsen och fyrens egen

historia. Man tittar gärna lite extra på de fotograferade fyrarna, som låter brösta upp sig mot fotografen för att visa sin skönhet och styrka.

Boken bidrar på ett utmärkt sätt till att bevara ett viktigt kulturarv som annars riskerar att försvinna.

Boken är på 188 sidor. Pris från 190 kr. Loxodrom förlag. ISBN: 97891-527-2637-2.

Skärgårdens historia

I SKÄRGÅRDEN HAR

befolkningen levt och verkat. De har kämpat mot väder och vind och skaffat sig levebröd i svåra tider. De har jagat och fiskat, de har byggt sina båtar. Under förbudstiden har de smugglat. I skärgården har ett antal sjöslag utkäm pats och olika former av kustförsvar har utvecklats och skrotats. Här har funnits lotsar och fyrvak tare. Ett flertal konstnärer och författare har levt och verkat i skärgården och blivit inspirerade.

Detta skildrar Johan Bjurer med lättillgängliga och korta texter tillsam mans med en mängd vackra och spännande bilder. Han spänner över ett stort område; det handlar om sjöbodar, fiske, milor, regalskepp, gruvbrytning, märsgarnskatastrofen och skeppsbygge för att nämna några kapitel. Johan Bjurer har god kunskap om skärgården och dess historia och förmedlar den på ett trevligt och

intressant sätt. En given julklapp till den skärgårdsintresserade.

Boken är rikligt illustrerad med nya och gamla fotografier, kartor och ritningar. Boken är på 224 sidor, ges ut på Balkong Förlag och kostar 339 kr. ISBN 978-87533-48-6.

Bengt Anderhagen

RES MED BÅTLIV TILL HELSINGFORS BÅTMÄSSA!

I februari 2023 är det äntligen dags igen för Båtlivs VIP-resa till Helsingfors internationella båtmässa.

Den här resan är ett fint tillfälle att ta med några vänner från båtklubben på en härlig kryssning och samtidigt besöka den stora båt mässan i Helsingfors med många spännande båt- och tillbehörsnyheter. Avresa från Stockholm 13 februari kl. 16.30, tillbaka i Stockholm 15 februari kl. 10.00.

Prisexempel 2 056 kr per person. Reseledare är Roger Alm, ordföran de för Näsbyvikens Båtsällskap och en erfaren båtägare.

I prisexemplet ingår välkomstdrink, del i Insides tvåbäddshytt, 2 st bufféfrukost och 2 st buffémiddag, entrébiljett till mässan samt transfer till och från båtmässan. Väl ombord skall du inte missa taxfreebutiken, där du kan göra fynd. Bränsletillägg (80 kr/person t/r) tillkommer.

Detaljerad information och bokning på Viking Lines hemsida: vikingline.se/batliv

BÖCKER WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 6/2022 56 BÖCKER
Författaren Anders Hedin.
i samarbete med

Faksimil om fyrar och sjömärken Spännande fartygshistorier

ÅR 1842 GAV Lots-DirektörsEmbetet för första gången ut en helsvensk sjömärkeslista med titeln Un derrättelse om Fyrar, Båkar och Sjömärken på svenska kusten ifrån Hap aranda till norska gränsen. Boken beskriver detaljerat 26 fyrar och 121 sjömärken. Dessutom innehåller boken tre planscher med vackra teckningar av 25 fyrar och åtta planscher med teckningar av 130 sjömärken.

Förutom dessa fina beskrivningar och planscher innehåller faksimilupplagan Fyrlistornas historia, skriven av Esbjörn Hillberg, grundare av Svenska Fyrsällskapet.

Pris 221 kr inkl. moms. Balkong Förlag. ISBN 978-91-87553-53-0. Bengt Anderhagen

BOKENS TITEL HÄRRÖR från den tid då sjökaptenerna gärna ville ha en målning av sitt fartyg. Denna typ av målningar var mycket populära under 1800-talet fram till första världskriget då segelfartygen hade sin blomstringstid. Ofta stod dessa målare, utan konstnärlig utbildning, ute på vågbrytaren och väntade på sina kunder för att sedan söka upp kaptenen ombord.

Författaren Anders Nilsson, som är både sjökapten och målare med ett brinnande intresse för sjöfartshis toria, har i denna bok samlat ihop 17 olika skepp med var sin spännande historia och bildmaterial av utmärkt kvalitet och stor detaljrikedom. Drygt hälften av avbildningarna har författaren målat själv.

Fartygens liv och historia är spännande berättelser som man gärna vill läsa mer om. Berättelserna är små historiska nedslag, som säkert kommer att inspirera många läsarna till mer läsning om sjöfartens då tidshistoria. Tänk er 16 klipperskepp som år 1866 ligger utanför Foochow i södra Kina och väntar på att få lasta

te och därefter segla hem lasten till England så fort som möjligt. Inom 48 timmar seglar fem fullastade fartyg iväg och avverkar 16 000 sjömil på tre månader. Det första skeppet som når London tvingas vänta på högvatten medan nästa skepp med lägre djup gående förhalas in direkt till kaj och vinner med en och en halv timme till

godo. Tala om dramatik!

Bokens bilder talar sitt tydliga språk och historierna om fartygen är fängslande och intressanta.

Boken är på 60 sidor. Pris från 189 kr. Ges ut av Breakwater Publish ing AB. ISBN 978-91-86687-78-6. Lars Afzelius

bjuds du fem gånger om året på en alldeles särskild högtidsstund –ett nytt nummer av Veteranbåten har anlänt!

Veteranbåten är Sveriges ledande tidning för alla som är roade av äldre båtar och allt vad därtill hör av historia och utveckling. Men också vill få dagsaktuella uppdateringar om klenodernas tillstånd och läsa om entusiasterna som ser till att båtarvet både överlever och frodas.

Veteranbåten gavs ut första gången 1983 och har, liksom föreningen, stadigt växt i omfång.

Med tiden har tidningen utvecklats till vårt aggskepp, högt uppskattad av er än 6 000 läsare.

Verksamheter där du som medlem bidrar är också Veteranbåtsarkivets arbete med digitalisering av gamla båtritningar (hittills ca 74 000), och Veteranbåtsfonden som stödjer renoveringar. Vi ger ut böcker, arrangerar festivaler och är engagerade i det nya Fritidsbåtsmuseet i Härnösand.

Om du gillar ämnet klassiska båtar är det klart att du ska bli medlem i Veteranbåtsföreningen, då får du njuta av dunsen i brevlådan när ännu ett nummer av Veteranbåten anländer.

VETERANBÅTSFÖRENINGEN

Sällskapet

för klassiskt båtliv

Som medlem är du med och skapar historia, anmäl dig på veteranbaten.se

BÅTLIV 6/2022 WWW.BATLIV.SE 57 BÖCKER

Ungdomar, kappsegling på toppnivå och svenskt båtliv

VISST HÖR DET IHOP. Seglarförbundets klubbar från norr till söder driver en fantastisk ung domsverksamhet. Över hela landet välkom nas ungdomar, oavsett kön, bakgrund eller funktionsnedsättning till vår verksamhet, där grunden till ett livslångt intresse och moderna ledare och funktionärer utvecklas.

Några av deltagarna blir så småningom förebilder för nya unga seglare i sin roll som kappseglare på den absoluta toppnivån. Andra utvecklas till erkänt duktiga funktio närer, coacher och ledare. Andra fortsätter att njuta av den frihetskänsla som det är att kunna kasta loss och segla i väg, på ett sätt som vittnar om både känsla, kompetens och omdöme.

INLEDNINGEN VISAR BREDDEN av vår verksam het som bedrivs inom Seglarförbundet och på vikten av att vi tar han om våra barn och ungdomar på bästa tänkbara sätt. Därav temat på årets Seglarträff som genomfördes traditionsenligt i slutet på november.

Denna gång med Södertälje som bas. Ledare, funktionärer från distrikt, klassför bund och klubbar samlades tillsammans med ungdomar från hela Sverige för att tillsammans utveckla vår barn- och ung domsverksamhet. Stort tack från mig för det fina arbetet som gjorts för att förbereda

och genomföra årets ”träff” som ni kan läsa mer om på vår hemsida.

NÄR JAG TITTAR tillbaka på kappseglingssäsongen 2022 kan vi glädjas åt fantastiska framgångar. Jag har själv varit på flera möten med företrädare från andra idrottsförbund under hösten och möts ofta av kommenta ren, ”vilka framgångar ni har nu inom seg ling”. Och det stämmer, vi har all anledning att känna extra stolthet över våra aktiva och ledare.

I detta nummer kan ni läsa om dessa framgångar i olika sammanhang, ifrån en av våra främsta seglarprofiler Pelle Petterson, till ”årets lyft” som vårt optimistseglande lag belönades med i samband med att seglarsverige gjorde upp om Seglingens Mästare. Dagens förebilder samlade i ett nummer.

SSF HAR I höst, tillsammans med båtorganisa tionerna, samtalat om hur vi tillsammans kan stödja varandra. Vilka frågor som vi anser att vi tillsammans behöver jobba med för att stärka båtlivet i Sverige.

Under arbetsnamnet ”Båtliv Sverige” tar vi nu gemensamt fram handlingsplaner för att stärka svenskt båtliv. Jag ser fram mot att vi inom förbundet, med alla våra föreningar, kan bidra till detta initiativ på ett positivt sätt.

SOM AVSLUTNING VILL jag tacka alla som jobbat under året för fantastiska upplevelser och resultat, vårt kansli, våra distrikt och alla medlemmar i Seglarförbundet och önska er; En riktigt God Jul och ett Gott Nytt år.

Olof Granander

Ordförande

Svenska Seglarförbundet

PARTNERS

OFFICIELLT ORGAN FÖR SVENSKA SEGLARFÖRBUNDET: af Pontins väg 6, 115 21 Stockholm. tel. 08-459 09 90. E-MAIL: ssf@ssf.se, övriga kontaktuppgifter finns på www.svensksegling.se

KANSLI: Marie Björling Duell (förbundsdirektör/sportchef), Åsa Blomqvist-Jonsson (ekonomi/admi nistration), Magnus Grävare (förbundskapten), Jenny Axhede (utbildningskoordinator), Anders Larzon (projekt), Emelie Lindström (klubbstödsansvarig), Therese Wolgast (verksamhetsutvecklare), Patrik Erlandson (båtteknik/mätbrevsfrågor), Mats Olsson (PR/kommunikation), Marit Söderström (kommu nikation), Karin Knigge (parasegling/klubbstöd Västkusten), Robert Strange (barn- och ungdomsansva rig) Isabelle Lindsten (kappsegling/event). Klubbstöd: Oscar Wersäll, Stockholm, Raul Fuentes, Skåne.

STYRELSE: Olof Granander (ordförande), Annika Ekman (vice ordförande), Mikael Stamming (skatt mästare), Annika Carlunger, Kristina Hedström, Gustaf Lindskog, Johnie Berntsson, Per-Olof Ekstrand, Per Gustafsson, Lisa Wermelin.

Svenska Seglarförbundet, SSF, är svensk seglings riksorganisation med cirka 99 700 medlemmar fördelade på 324 klubbar, 16 distrikt och 66 klassförbund. SSF är anslutet till Riksidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté.

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 6/2022 58

EM-guld till Anton och Lovisa

Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson seglade hem ett EM-guld i 470 Mixed. I tuffa vindar och strålande solsken gjorde de ett taktiskt sett perfekt sista race där de höll koll på den spanska båten som var enda hotet mot svenskarna. Text: Mats Olsson Foto: Nikos Alevromytis

STRATEGIN VAR att hålla oss nära spanjorerna. Återigen frånlandsvind med stora skift och tryckskillnader. Vi visste att mycket kunde och skulle hända under racet och att vi inte fick missa att segla vår båt, berättar Lovisa och får givetvis medhåll från Anton:

– Strategin var att göra livet svårt för spanjorerna. I praktiken betydde det att vi ville ta initia tivet redan från start och störa dem. Och det gjorde vi. Samti digt var det en dag med frisk vind från land. Det var svårt att ha kontroll över en båt hela tiden. Ett misstag vid fel tillfälle och

du blir akterseglad. Så vi visste på förhand att vi måste vara på tårna och inte ta något för givet. Vi gjorde en miss på första länsen och vips så seglade spanjorerna om oss. Men vi höll oss lugna, trodde på vår förmåga och på sista länsen seglade vi om dem, berättar Anton.

I MÅL BEHÖVDE spanjorerna vara före svenskarna och även ha en båt till emellan, för att snuva svensk arna på guldet. Så blev det inte. Anton och Lovisa gick över mållin jen 20–30 meter före spanjorerna och därmed var guldet svenskt. – Det känns fantastiskt att få

göra det här i vårt första mäster skap tillsammans, säger Anton och får medhåll från Lovisa som summerar hela mästerskapet:

– Vi har haft frånlandsvind och pålandsvind. Vi har haft lätta vin dar och hårda vindar. Vi har haft allt och vi har fått ett kvitto på att vi är på rätt väg och att vi kan det här rätt så bra, säger Lovisa.

ANTON HAR SEGLAT 470 i 20 år och har ett OS-silver från Tokyo. Lovisa har också lång rutin från 470 och kom på 16:e plats i Tokyo. Då var 470 en herr- och en damklass. Men till OS i Paris 2024 är 470 en mixadklass och

därför seglar Anton och Lovisa tillsammans sedan ett år.

– Anledningen till att det går så bra redan är kanske en bland ning av min erfarenhet och Lovi sas proffsighet och nyfikenhet. Och så har vi jäkligt kul tillsam mans, säger Anton.

DERAS COACH, Alberte Lindberg, har följt dem i flera år – och är gift med Anton. Hon ser ett starkt team.

– De är lätta att coacha. De är duktiga på att hålla sina rutiner och de lyfter varandra bra och gör varandra bättre. Det är helt enkelt ett harmoniskt och bra team, säger Alberte. ✪

SVENSKSEGLING.SE BÅTLIV 6/2022 WWW.BATLIV.SE 59
Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson – nyblivna europamästare i 470 Mixed.

Årets seglare prisade

I samband med Seglingens Mästare i Marstrand i oktober hade Svenska Seglarförbundet sin årliga utmärkelseutdelning till de mest framgångsrika svenska seglarna i olika kategorier. Här är alla vinnarna. Text: Mats Olsson Foto: Daniel Stenholm

ÅRETS SEGLARE

– VILMA BOBECK, KSSS & REBECKA NETZLER, GKSS

Motivering: Som ett nykomponerat par har Vilma och Rebecca under året etablerat sig i den absoluta världstoppen – tack vare stort självförtroende och stenhårt arbete. Trots sina unga år har de en del rutin. De

tränar hårt och mycket – och har kul tillsam mans. Under sitt första år i samma båt har de seglat hem både ett EM- och ett VM-silver. Siktet är inställt på OS om knappt två år och SOK:s beslut att ta med dem i sitt Topp och Talangprogram visar att de är ett svenskt medaljhopp till OS i Paris.

ÅRETS KVINNLIGA SEGLARE

– TEAM JOHANNA BERGQVIST, HJUVIKS BK

Motivering: Trots flera år i världstoppen får årets vinnare sällan de stora rubrikerna. Men när Europas bästa kvinnliga besätt ningar möttes hösten 2021 stod den svenska besättningen i särklass. I de åtta race som

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 6/2022 60

seglingsarenorna runt om i världen. Även om han skämt bort oss med internationella med aljer under det senaste decenniet var 2022 ett ovanligt lyckat år med guld på det allra första VM:et i ORC double handed klass C, samt guld på EM i amatörklassen och brons i den öppna klassen. Förutom alla toppresultat har årets pristagare också lärt upp och motiverat en ny generation seglare att satsa på kölbåtsoch havskappsegling.

ÅRETS MIXEDBESÄTTNING

– HEDVIG & HUGO LILJEGREN, KSSS

Motivering: Hedvig och Hugo har under 2022 radat upp fina resultat. De har nått imponerande framgångar i världens tuffaste juniorklass – där de flesta inte seglar mixed. Att ha en kvinnlig rorsman i den internatio nella juniorklassen med hårdast konkurrens och i ett VM, med drygt 240 deltagare, sluta fyra och därmed kunna titulera sig världens bästa mixade juniorbesättning, bådar gott inför det stora målet – OS 2028. Dit ska de nå med positiv inställning, hårt arbete och vilja –och fokus på att göra det som krävs.

ÅRETS JUNIOR

– TEAM MARIUS WESTERLIND, GKSS (Marius Westerlind, Olle Aronsson, Martina Carlsson, Carl Hörfelt och Oscar Engström)

Motivering: I stenhård konkurrens lyck ades Team Marius Westerlind segla hem ett UVM-silver i ett startfält med världens tolv högst rankade juniorer. Teamet inledde lite trevande men med stenhård vilja och en tro på laget gav de allt i finalseglingarna och tog hem ett VM-silver, endast slagen av den rege rande världsmästaren.

ÅRETS

kördes vann de fyra och var tvåa i fyra – trots att hela europaeliten var på plats. Och trots svårseglade lätta vindar höll de koncentra tionen och gjorde något ingen svensk besätt ning, manlig eller kvinnlig, ens varit i närhe ten av tidigare: De vann Sailing Champions League.

ÅRETS MANLIGA SEGLARE

– PATRIK FORSGREN, TEAM PRO4U, KSSS

Motivering: Under många år har Patrik Forsberg varit Sveriges stolthet på havskapp

LYFT SOM SEGLARE

VM-LAGET I OPTIMIST (Henric Wigforss, KSSS, Malcolm Dahlberg, KSSS, Levi Bernhardtz, Rörvik, Selma Hård, Kullavik och Hugo Flygare, Skanör)

Motivering: VM-laget i Optimist lyckades bärga en historiskt VM-medalj – den första på 35 år. Laget visade en positiv attityd och seg lade ”kontrollerat aggressivt”. Stark moral, lagseglingskunskap, teknik och fart – samt en vilja och tro på att vända till synes hopplösa underläge till seger, präglade det svenska laget under mästerskapet. Trots kort tid för förberedelser lyckades man komma samman fantastiskt bra som lag och utnyttja var och

ens individuella styrkor på bästa sätt.

ÅRETS BÄSTA JUNIORPLACERING

– ERIK NORLÉN KSSS

Mottagare av utmärkelsen ”Årets bästa juniorplacering” är Erik Norlén, KSSS, för sitt JVM-silver i ILCA 6.

ÅRETS HAVSKAPPSEGLARE

– ANDERS DAHLSJÖ & MARTIN STRÖMBERG, GKSS

Motivering: Anders och Martin har under året visat att de är envisa, talangfulla och erfarna inom havskappsegling, inte minst doublehanded. De inledde säsongen tillsammans på den helt nya Z30+ båten Zeus som de seglade framgångsrikt i havskappseg lingarna Raymarine2Star och KSSS Havskappseglingsregatta, bägge doublehanded. Därefter vann de största klassen på ORC Doublehanded Worlds och visade världen att de kunde dominera oavsett konkurrens och mätregel.

HALL OF FAME

– GÖRAN PETERSSON

Motivering: Göran Petersson är Sveriges mest meriterade internationella seglings ledare och kappseglingsdomare. Hans betydelse för svensk seglings utveckling och internationella status kan inte överskattas. Under 40 år var har han aktiv i World Sailing (tidigare Internationella Seglingsförbundet) varav åtta år som dess ordförande. Han har varit jury-ordförande i America´s Cup och haft tunga seglingsuppdrag under sex olym piska spel. Han har även verkat i ledningen av Internationella Olympiska Kommittén, handplockad av dåvarande ordföranden, Jacques Rogge.

PELLE PETTERSONS HEDERSPRIS

– CHRISTER BÅTH

Motivering: Med ett aldrig sinande engagemang för segling i allmänhet och jollesegling i synnerhet har Christer Båth, i decennium, arbetat målmedvetet för att få fler barn och ungdomar att börja segla och för att färre skall sluta. Han har genom nyfi kenhet, envishet och innovativt tänkande inspirerat många seglare och spridit glädje på hamnplan. Nästan varje helg är han på plats, seglandes i en jolle på olika regattor. Han coachar, fixar och peppar – alltid redo med en hjälpande hand. ✪

SVENSKSEGLING.SE BÅTLIV 6/2022 WWW.BATLIV.SE 61
Från vänster: Martina Carlsson, Anders Dahlsjö, Christer Båth, Olle Aronsson, Erik Norlén, Göran Petersson, Marius Westerlind, Pelle Petterson, Rebecca Netzler, Vilma Bobeck, Hedvig Liljegren, Martin Strömberg, Hugo Liljegren, Patrik Forsgren, Selma Hård, Hugo Flygare.

Göran Petersson i Hall of Fame

Sveriges mest meriterade internationella seglingsledare, Göran Petersson, har valts in som medlem nummer 15 i Svensk Seglings Hall of Fame. – Jag tror att alla som får ett sådant här samtal blir överraskade. Jag hade aldrig tänkt tanken att jag skulle bli invald i Hall of Fame. Men jag är givetvis oerhört glad och stolt, säger Göran.

Text: Mats Olsson Foto: Roland Östlund

OM FÖRRA ÅRETS nyinvalde Hall of Fame-medlem, Fredrik Lööf, är känd för den breda allmänheten så har årets pristagare snarare verkat i bakgrunden. Men Göran Peterssons betydelse för svensk seglings utveckling och framför allt Sveriges internationella sta tus ska inte underskattas. Där är han på samma nivå som OSmästaren Fredrik Lööf.

Göran var engagerad i segel sportens högsta organ Interna tionella Seglarförbundet, ISAF, (som numera bytt namn till World Sailing) sedan 1980. Han var dess ordförande 2004–2012 och vice ordförande under tio år innan.

Göran tog en jur kand i Lund 1967 och blev advokat 1977. Samtidigt blev han regelexpert i den svenska America's Cup-ut maningen. 1978 tog han över som ordförande i Internationella Seglarförbundets regelkommitté och vid OS i Moskva 1980 och Los Angeles 1984 satt han i juryn. I Barcelona 1992 och i Savanna fyra år senare var han juryord förande och i Sydney och Aten Internationella Seglarförbundets tekniska delegat med ansvar för seglingstävlingarna.

SOM NYVALD ORDFÖRANDE för ISAF 2004 hamnade han i hetluften direkt.

– IOK:s dåvarande president, Jacques Rogge, bestämde att alla sporter i OS skulle omprövas. Så alla åkte ur och fick söka inträde på nytt. Det var tufft och nervöst för en i sammanhanget liten sport som segling. Omröstning en skedde i Singapore 2005 och var helt sluten. Ingen visste vilka som skulle bli kvar eller åka ur. Men seglingen blev kvar, fast vi fick ändra en hel del, berättar Göran och fortsätter:

– Rogge var ju själv seglare men det kändes aldrig som om vi

hade nytta av det. Han var alltid väldigt noga med att inte ge sin egen sport några fördelar. IOK var stenhårda när de dikterade villkoren för oss. De ville att seglingen i OS skulle avgöras i en ensam final där alla poäng noll ställdes. Så blev det dessbättre inte. Men det blev en final med dubbla poäng på spel. Och vi fick ändra mycket annat, som blev bättre. Det blev klass- och for matändringar, kortare race, fler kvinnor i OS-seglingen och banor i omedelbar närhet till land.

JACQUES ROGGE GAV inte segel sporten några fördelar. Men han uppskattade Göran Peterssons arbete som internationell ord

förande så pass mycket att han ringde Göran och bad honom bli ledamot av Internationella Olympiska Kommittén.

– Jag blev givetvis väldigt stolt över att få frågan. Och det var extra roligt att den kom direkt från presidenten själv. Jag tror de i SOK inte kände till att Rogge skulle be mig. Men som ordförande i ett internationellt förbund tappar man sin nationa litet och blir en representant för sin sport inte för sitt land, säger Göran som sedan verkade i IOK 2009–2018.

MEN TROTS UPPDRAG som ordfö rande i ISAF och ledamot i IOK är det Americas Cup som Göran

medlem nummer 15 i svensk seglings Hall of Fame. Övriga medlemmar är: Pelle Pettersson, Marit Söderström, Magnus "Mange" Olsson, Jörgen Sundelin, Peter Sundelin, Ulf Sun delin, Göran Marström, Anders Bringdal, Sune Carlsson, Therese Torgersson, Vendela Santén, Göran Andersson, Stig Wennerström och Fredrik Lööf.

väljer som det svåraste och mest spännande han gjort inom seg lingen.

– Jag var ordförande i Ameri cas Cup-juryn under seglingarna i San Diego 1992. Det var första gången vi direktdömde på vatt net och det var också första gång en som seglingarna sändes live i TV och kunde följas av miljontals tittar. Det var oerhört spännande. Men jag minns att allt fungerade bra, säger han.

Uppdraget åt Americas Cup och redan då många år i den internationella kappseglingens tjänst gjorde att Göran 1995 förärades med H.M. Konungens medalj i 8:e storleken i högblått band för "betydelsefulla insatser för segelsporten”.

GÖRAN, SOM FYLLDE 80 år i somras, började segla i unga år och hans intresse för juridik och regler tog han med sig till sin sport – vilket gjorde honom till Sveriges mest meriterade seglingsdomare.

Görans egna seglingsme riter går långt tillbaka i tiden. För snart 60 år sedan blev han svensk mästare 505-klassen. Men det är Drake som Göran kappseg lat mest under åren.

– Jag slutade segla Drake i fjol. Men jag har inte slutat segla. Numera håller jag mest på och renoverar och segla stjärnbåt. Och så seglar jag ju min Hall berg-Rassy. Men det är en helt annan sorts segling… ✪

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 6/2022 62
Göran Petersson är Göran Petersson.

Åmålsviken med Per Boström, Fredrik Edgren, Frida Jansson, Louise Gustafsson och Emilia Sjöberg seglade hem det allsvenska guldet 2022 till Åmål.

Åmålsviken vann Allsvenskan Segling 2022

Det blev en överraskningsseger i årets Allsvenska. Åmålsviken höll storklubbarna bakom sig och tog hem guldet. De slutar på samma poäng som KSSS men vinner guldet tack vare flera förstaplatser – och är därmed Sveriges nya mästarklubb. Text: Mats Olsson Foto: Daniel Stenholm

MEN DET SATT långt inne. Åmålsviken kom till den fjärde och sista deltävlingen på KSSS hemma vatten – Baggensfjärden – med fem poängs ledning. Men ett tag såg det ut som om rutinerade Niklas Edler, rorsman hos KSSS, skulle vända matchen. Sakta men säkert hämtade KSSS in Åmåls vikens försprång – och ett tag var de till och med förbi.

Men det blev ändå Åmålsviken som till slut vann kampen. De fem som seglade hem guldet till Åmål och Dalsland var Per Boström, Fredrik Edgren, Frida Jansson, Louise Gustafsson och Emilia Sjöberg.

INFÖR SÖNDAGENS FINAL var Strängnäs i ledningen, före KSSS och Stenungsund. Men det var jämnt och ovisst vilken klubb som skulle ta hem fjärde deltäv lingen. Lika ovisst var det i total ställningen, där Åmålsviken låg på åttonde plats och därmed inte fick segla finalseglingen.

I finalen seglade Stenungsund allra bäst. De ledde från start till mål, samtidigt som KSSS inte seglade på topp och Strängnäs fick ett straff vid målgången och gick i mål som sista båt.

TILL SLUT VISADE det sig att Åmåls viken hade vunnit totalen i All svenskan, på samma poäng som KSSS, men med fler förstaplace ringar i deltävlingsresultatet.

– Det känns fantastiskt bra att ha vunnit Allsvenskan. Det var väl lite oväntat. Vi hade som mål sättning att vara topp sex – och tyckte att det var lite uppkäftigt, säger rorsmannen Per Boström.

– Vi har satt upp en hel del träningar i klubben och vi har Tomas Skålén med besättning som delar med sig väldigt myck et, så vi lyfter oss som lag. Ser man över de år som vi varit med i Allsvenskan så har vi blivit väldigt mycket bättre år för år. Våra träningar har ökat bredden i klubben, och i och med vår del

tävling på hemmaplan i år så har intresset ökat också, berättar Per.

DE TRE LAGEN i botten av tabellen – Örnsköldsviks SS, Stockholms 606 Klubb, SS Kaparen – tving ades till ett kval, som avgjordes i Marstrand 15–16 oktober, för att försöka behålla sin plats i All svenskan även nästa år.

Örnsköldsvik och Kaparen kom tvåa respektive trea i kva let och får alltså segla vidare i Allsvenskan även 2023. Men allra bäst i kvalet var Oxelösund och de är därmed tillbaka i All svenskan. Senast de seglade i All svenskan var säsongen 2019.

OXELÖSUND SEGLADE VÄLDIGT stabilt båda dagarna och hade egentligen inga svackor. De vann tio poäng före Örnsköldsvik och ytterligare 13 poäng före Kaparen.

– Vi valde att segla lite på säkerhet och undvika komplice rade situationer med andra båtar. Det är bara två av oss ombord

som seglat J/70 förut. Men övriga i besättningen lärde sig snabbt och vi hade bra fart i båten, säger Oxelösunds skeppare Erik Lindén. ✪

SVENSKSEGLING.SE BÅTLIV 6/2022 WWW.BATLIV.SE 63
Slutställning Allsvenskan 2022 1. SS Åmålsviken 17 poäng 2. KSSS 17 3. Sotefjorden SS 19 4. GKSS 21 5. Stenungsund SS 26 6. Halmstad SS 28 7. Gamla Stan YS 33 8. Malmö SS 36 9. Ljungskile SS 40 10. Hjuvik BK 41 11. Upsala SS 43 12. Ekerö BK 45 13. Skanör BK 46 14. Ekolns SK 49 15. Strängnäs SS 51 16. Örnsköldsvik SS 51 17.
57 18. SS
Stockholm 606-klubb
Kaparen 64

Team Dahlsjö/Strömberg är Seglingens Mästare

Anders Dahlsjö och Martin Strömberg brukar vara bäst på långa etappseglingar till havs. Men på Marstrand i oktober visade de att de även behärskar sprintsegling när de överraskande vann Seglingens Mästare. Därmed besegrade de inte mindre än 45 svenska kappseglingsmästare.

Text: Mats Olsson Foto: Daniel Stenholm

– VI SEGLADE enligt vår plan som var att ta det lugnt och segla ”safe”. Vi hade kanske också mindre press på oss än de andra finalbesättningarna, säger Martin Strömberg som bland annat gjort tre Jorden Runt-kappseglingar.

– Vi gjorde ett riktigt bra race den här helgen och det var final racet, säger Anders Dahlsjö som var rorsman ombord.

Martin och Anders seglade tillsammans på Ericsson 3 som deltog i Volvo Ocean Race 2008–2009. Martin har gjort totalt tre Volvo Ocean Race och vunnit

ett av dem. Anders Dahlsjö har också en imponerande merit lista med två Americas Cup och ett Volvo Ocean Race. Förutom Martin och Anders ingick Jimmy Hellberg och Jakob Gustafsson i den segrande besättningen.

HAVSKAPPSEGLARNAS SEGER VAR som sagt oväntad. Inte minst eftersom de hade svenska mäs tarna i sprintkappsegling emot sig i finalen – Team Marcus Wester lind – vilka också vann Seglingens Mästare i fjol. Men i finalen drog sprint-specialisterna på sig inte

mindre än tre straff och därmed försvann deras chans till seger.

I stället blev det rutinerade Niklas Edler och OS-silverme daljören Anton Dahlberg som utmanade Dahlsjö/Strömberg om medaljerna.

Nyckel till segern i sista racet för havskappseglarna, som också betydde att de vann hela Seglingens Mästare, var att de fick en bra start. De fick segla sitt eget race och undvek straff. Lägg till rutin i massor – inte bara från havet utan även från matchracing och andra regattor –

så är de riktigt svåra att slå.

TVÅA KOM NIKLAS Edler och hans team. Niklas gjorde sitt tolfte Seglingens Mästare och denna gång hade han kvalat dit genom sin SM-seger i OK-jolle. I hans besättning ingick Mathias Her mansson, Pontus Meijer och Mikael Björndal. Trea blev de regerande europamästarna i 470 Mixed, Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson, som fått ett ”Wild Card” till tävlingen. De seglade med Hugo Christensson och Mathias Bredin. ✪

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 6/2022 64
Team Dahlsjö/Strömberg bestod av, från vänster: Anders Dahlsjö, Jimmy Hellberg, Martin Strömberg. Längst fram: Jakob Gustafsson.

Pelle Pettersons Hederspris

I samband med seglarikonen Pelle Pettersons 90-årsdag, sommaren 2022, instiftades Pelle Pettersons Hederspris som en gåva till Pelle från Svenska Seglarförbundet. Priset, som delas ut årligen, tilldelas en person som är en god ambassadör och förebild inom svensk segling. Den his toriske förste mottagaren av priset blev Christer Båth, Göteborg.

PELLE PETTERSON ÄR en av Sveri ges mest kända seglare och båt designer. Under ett långt liv har han framgångsrikt kappseglat och designat båtar. Hans bidrag till svensk seglings utveckling saknar motstycke, vilket inte minst bekräftas av att han är medlem nummer ett i Svensk Seglings Hall of Fame.

Under många decennier var Pelle Petterson en av Sveriges bästa seglare. Seglingskarriären resulterade bland annat i ett OS-brons 1964 och ett OS-silver 1972. Han har också ett 10-tal VM-medaljer varav fem guldmed Starbåts-guldet i San Diego 1969 som den mest prestigefyll da meriten. Två gånger har Pelle utmanat om America´s Cup med båten Sverige – 1977 och 1980.

Christer Båth (till vänster) blev den allra förste mottagaren av Pelle Pettersons Hederspris – givetvis överlämnat av Pelle själv.

FÖRUTOM ATT VARA en seglar av rang är Pelle också en designikon – främst inom båtindustrin där över 100 000 båtar tillverkats efter hans design. Men Pelle lig ger bakom så mycket mer. Bland

annat skapade han Volvos kult förklarade sportmodell P1800. Pelle Pettersons designprodukter sträcker sig långt, från klockor till en Stenafärja.

Mottagaren av Pelle Petter sons Hederspris utses av en jury och ska dela Pelles värderingar och egenskaper såsom: ”Ett ödmjukt och tydligt ledarskap”. ”Lyssna på omgivningen”. ”Demokrati och medbestäm mande”. ”Innovation”.

VANDRINGSPRISET, SOM ÄR en kompass från en av Pelles segel båtar (Humbug XIX) och som tillverkats av Göteborgs Båt & Finsnickeri AB, delas ut årligen i samband med Seglingens Mästare. Utöver vandringspriset får pristagaren en litografi som

föreställer Pelles egen design och ritning av priset.

PRISET DELAS UT för första gången 2022. Pristagare blev Christer Båth och så här lyder juryns moti vering:

Med ett aldrig sinande engage mang för segling i allmänhet och jollesegling i synnerhet, har årets pristagare, i decennium, arbetat målmedvetet för att få fler barn och ungdomar att börja segla och för att färre skall sluta. Pristagaren har genom nyfikenhet, envishet och innovativt tänkande inspirerat många seglare och spridit glädje på hamnplan. Nästan varje helg är han på plats, seglandes i en jolle på olika regattor. Han coachar, fixar och peppar – alltid redo med en hjälpande hand. ✪

Totalt 100 ungdomar ville testa nya klasser

Tack vare stort engagemang från KSSS, GKSS, Råå Jolleklubb, klassförbund, coacher och båtägare kunde tre prova på-dagar med 100 anmälda i åldrarna 14–25 år genomföras under sensommaren med målet att inspirera ungdomar ta steget in i nästa klass. Text:

SEGLARFÖRBUNDET VALDE I år att satsa lite extra på prova på-dagar i de distrikt som har en klubbkon sulent. Syftet var att inspirera och visa ungdomarna vilka möjlighe ter som finns till fortsatt segling efter deras nuvarande klass. Det har testats allt från 29er, J70, ILCA, E-jolle, Feva, Aero, C55, Zoom 8, 505, till windfoil och wingfoil.

Det blev ett stort intresse bland både ungdomar, klubbar och representanter för de olika klasserna som användes för prov segling.

– Ingen av dagarna hade varit möjlig att genomföra utan KSSS, GKSS, Råå JK, klassför bund som 505 förbundet, ILCA, 29er, RS Feva, vindsurfing, alla coacher och båtägare. Tillsam mans bidrog de till inspirerande dagar och vi tycker det är helt

fantastiskt att hela 100 ungdo mar anmälde sig, säger Johanna Bergqvist projektledare för årets prova på.

– Det är verkligen roligt att vi kunnat ge så många ungdomar möjligheten att prova på nya redskap och roller inom seg

lingen. Jag tror att intresset bara kommer växa när man upptäcker allt spännande som finns att lära, även utanför ”sin” klass och att vi lyckas bredda seglarnas kun skaper och skapa förutsättningar för att hitta rätt vid klassbyten, säger Robban Strange, barn- och

Intresserad av att prova på?

Väder och vind varierade vid de olika tillfällena och det var inte alltid optimalt för klasserna som skulle testas. Om du var med på någon av dessa dagar och önskar att få testa någon klass igen eller om det var någon klass du inte hann med – mejla då gärna johanna@ssf.se så noterar vi detta för framtiden. Det samma gäller för dig som inte var med på någon av dagarna, men har önskemål för kommande år.

ungdomsansvarig på Seglarför bundet och fortsätter:

– Detta ligger helt i linje med vår strategi för barn- och ungdomssegling med att ge rätt förutsättningar för kompetensut veckling och ett livslångt intresse för sporten. ✪

SVENSKSEGLING.SE BÅTLIV 6/2022 WWW.BATLIV.SE 65
Johanna Bergqvist Foto: Arild Kristiansen Text: Mats Olsson Foto: Daniel Stenholm

Hydrogenerator Wave 3

Tillverkare: Remoran O/Y, remoran.eu

Max hastighet: 15 knop

Max effekt: 300 W (12/24 V)

Pris: ca 30 000 kr

Återförsäljare: www.nordicyachts.se

Obegränsad el ombord

BEHOVET AV EL ombord på dagens segelbåtar verkar i det närmaste outsinligt. Moderna batterier och solpaneler räcker inte alltid till för att kompensera för den förbrukning som kylskåp, plott rar och mobilladdning står för ombord.

Att köra motorn för att ladda batterierna blir ofta lösningen, men det känns mindre lockande både med tanke på dagens bränslepriser och klimat- och miljöpåverkan.

EN INTRESSANT TEKNIK är att dra nytta av båtens rörelse genom vattnet för att generera el med hjälp av en så kallad hydro-

generator, enkelt beskrivet en propeller som laddar batterierna via en generator. Principen är inte ny och användes bland annat på ensamkappseglingen Vendée Globe redan 2008. Den tekniska utvecklingen har numera fått ner priserna på en nivå som gör det till en möjlig investering även för semesterseglare.

UNDER EN SOLIG dag i lätta vindar testseglade vi Grand Soleil 46:an Ellinora, mitt under deras för beredelser inför en kommande långsegling med familjen. På akterspegeln sitter en diskret aluminiumskena monterad som tillsammans med laddmodulen och kabeldragning är den enda

installationen som krävs för att använda hydrogeneratorn Wave 3 från finska Remoran.

Generatorn hängs på och kopplas in med enkla handgrepp och så snart vi kastat loss och seglen är hissade startar vi över vakningsappen och håller koll på laddningen. Vi gör utan problem fem till sex knop i den lätta brisen, och redan då visar appen en ladd ningseffekt på runt 150 W.

störande vibrationer i skrovet.

Som seglare vill man gärna optimera farten och åtminstone för mig tar emot att stoppa ner en bromsande propeller i vattnet. Det finns ju foldingpropellrar av en anledning! Enligt tillverkaren är dock den bromsande effekten bara någon tiondels knop och därmed marginell jämfört med att inte har nytvättad botten eller att ha en jolle på släp.

ETT

PROBLEM

MED tidiga varianter av hydrogeneratorer har varit att de låter en hel del. Jag kröp längst in i akterhytten och kunde med god vilja höra ett svagt vinande. Inget som märktes i resten av båten och vi upplevde heller inga

VID EN KAPPSEGLING skulle jag nog fälla upp den, men att komma fram en timme senare på en segling över Östersjön vore en acceptabel uppoffring mot att få obegränsat med el ombord.

Text: Thomas Bindzau

Vinterförvara din båts batteri rätt

BÅTÄGARE REKOMMENDERAS OFTA att regelbundet underhållsladda båtens batterier med exempelvis en smart batteriladdare. Då hålls batteriet laddat och i toppskick under vintern och båtägaren kan vara säker på att motorn startar igen till våren.

Även en liten laddningsminsk ning kan äventyra batteriets hälsa, eftersom sulfatkristaller kan byggas upp, försämra batteriet, minska

kapaciteten och till och med göra utbyte nödvändigt. Batterifel kan också skada eller äventyra båtens elektronik.

En bra lösning är att under hållsladda batteriet under vintern. CS ONE är en laddare som klarar både laddning och underhåll av batterier på vintern. Den har APTO-teknik (Adaptive Charging). Allt du behöver göra är att ansluta laddaren till batte-

riet. CS ONE skapar automatiskt ett laddningsprogram skräddarsytt för båtens batteris behov. Den har också en automatisk omgivnings temperatursensor som justerar utspänningen så att den inte undereller överladdar batteriet. Allt är dessutom säkert – du kan lämna CS ONE ansluten till ditt båtbatteri hela vintern för kontinuerligt underhåll och laddning.

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 6/2022 66 GÖR-DET-SJÄLV
Glöm inte att underhållsladda båtens batterier under den kalla delen av året. Hydrogenerator i segelbåten är ett sätt att bli oberoende men ändå ha el ombord.
Öppet fredag/lördag 10.00-18.00, söndag
| Kontakt:
70, info@eriksbergboatshow.se
Följ oss på sociala medier Avstamp för säsong 2023 14-16 april 2023 – en flytande båtmässa mitt i Göteborgs Hamns anrika varvsmiljö! Fri entré för hela familjen! eriksbergboatshow.se
10.00-16.00
031-301 24
Akvarell: Jonas Bergstedt

Bra finansiering är grunden

Hur kan vi hjälpa dig?

Funderar du på att köpa båt, renovera köket eller samla dina lån? Oavsett vad du vill göra kan vi hjälpa dig. Vi kan lån och finansiering – det är det vi jobbar med 365 dagar om året. Hos Lån & Spar Bank ansöker du om lån till en av marknadens lägsta räntor och vi erbjuder dessutom räntegaranti.

Ansök idag! www.lsb.se

Ring: 040-205 600 Effektiv ränta per 2022-11-18 3,77 %

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.