Tidningen Båtliv nr 1 2023

Page 58

BÅTLIV PROVAR

Ryds 650 DC

Yamarin 67 DC

Pioner 16 Explorer

Westline 365 Sport Coupé

VÅRTECKEN

SJÖSÄKERHET | SIGNALER | SBU I FOKUS | SVENSK SEGELSPORT

Passa på att även besöka parallellmässorna:

NYHETER 6 st nya segelbåtar presenteras Öppnar

MEDLEMSTIDNING FÖR SVENSKA BÅTUNIONEN NUMMER 1 2023 PRIS 75 KR
PLUS
9
16 mars – 19 mars 9 mars – 12 mars
mars
inomhusmässorna är tillbaka

THE PRINCESS F45 EXPERIENCE THE EXCEPTIONAL ®

Välkommen till vår stora Princess utställning på västkusten

Besøk oss på: Sjøen for Alle 14.–18. mars

Princess F45 / Princess V50 / Princess V40 / Princess F50 / Princess S66

Läs mer på princessyachts.se/showrooms

PRINCESS YACHTS WEST NORWAY

+47 55 52 55 30 info@princessyachts.no

PRINCESS YACHTS WEST SWEDEN / NORWAY / DENMARK

VINDÖN +46 304 390 90 [HQ]

PRINCESS YACHTS EAST NORWAY

+47 66 76 08 70

BERGEN +47 55 52 50 30

OSLO +47 66 76 08 70

post@vollenbatsenter.no

GREVE +45 70 26 84 84

FIND OUT MORE AT PRINCESSYACHTS.COM

En ljusning i mörkret

PÅ BÅTMÄSSAN I Göteborg firade polisens Båtsamverkan tio år. I sanningens namn måste erkännas att det fanns en liknande aktivitet hos polisen och Larmtjänst flera år tidigare, men det var med Båtsamverkan Väst som utvecklingen mot färre stölder verkligen tog fart.

Båtliv och Svenska Båtunionen har i många år drivit frågan om att stoppa båtmotorstölderna tillsammans med branschorganisationen Sweboat, båtförsäkringsbolagen och Larmtjänst. Stundtals har det känts som ett omöjligt uppdrag när de lagstiftande politikerna knappt har reagerat på alla uppmaningar att ändra våra märkliga lagar som gör att det inte är förbjudet att föra ut stöldgods ur landet.

Det senaste året har båtmotorstölderna minskat kraftigt. Mellan 1 januari och 31 december 2022 anmäldes 1 153 stölder av båtmotorer. Detta är en minskning med 25 procent jämfört med 2021. I polis-

region Stockholm minskade stölderna med 35 procent. En förklaring är pandemin, som gjorde det svårt för stöldligorna att förflytta sig mellan olika länder.

En annan och kanske viktigare anledning till minskningen i landet kan förklaras med det brottsförebyggande arbetet i Båtsamverkan. Båtklubbarnas medlemmar har förstått vikten av att samarbeta och hålla uppsikt i hamnar och marinor. Många har skaffat GPSutrustning för att spåra stulna motorer och allt fler har märkt sina motorer med Securmark. Ytterligare en förklaring är att stöldligorna, oftast från öst, har fokuserat på att stjäla bilkatalysatorer. Ett bekvämt och snabbt ”jobb”.

Den 16 februari meddelade regeringen ytterligare en skärpning i kampen mot de internationella stöldligorna. I en lagrådsremiss föreslår regeringen utökade polisiära befogenheter i gränsnära områden. I klartext kan polisen får börja kolla utgående gods och förmodligen hitta

både ett och annat som inte bör föras ut. Regeringen skriver att ”Förslagen ger polisen bättre förutsättningar att motverka olovlig vistelse och bekämpa gränsöverskridande brottslighet”. Förändringarna föreslås träda i kraft 1 augusti i år.

Äntligen, tänker säkert många hårt drabbade båtägare som varit utsatta för stöld (undertecknad fick en 300 hk utombordare stulen). Det här är ett första steg till att få stopp på den plåga som stölderna har varit i många år.

Vi gratulerar landets båtägare och tackar polisen och Larmtjänst för deras uthållighet i kampen. Nu gäller det att inte tappa farten utan att försöka få bort de internationella stöldligorna för gott.

ADRESSÄNDRING: Ny adress eller får du fler än en tidning? Kontakta din båtklubb så ändrar de dina uppgifter i medlemsregistret. På www.batunionen.se/medlem/batklubb/ finns kontaktuppgifter till din båtklubb.

CHEFREDAKTÖR OCH ANSVARIG UTGIVARE: Lars-Åke Redéen, Brittabergsv. 4, 371 38 Karlskrona. tel. 0708-297 800, kl. 9–12. E-mail Lars-Ake.Redeen@batliv.se.

REDAKTIONSKOMMITTÉ: Anne Adre, Lars Afzelius (ordf.), Bengt Anderhagen, Cecilia Obitz, Jonas Turitz, Bo Wernlundh. MEDARBETARE: Lars H Lindén, Stefan Iwanowski. ISSN 0282-3934 SVENSKA BÅTUNIONEN: Af Pontins väg 6, 115 21 Stockholm, tel. 08-54 58 59 60, Kontakt: www.batunionen.se. PRENUMERATION: 400 kr/6 nr. Bg. 5689-6129 (SBU). Norden och Europa 650 kr. TS-KONTROLLERAD UPPLAGA: 140 700 ex per utgåva. (TS 2021/2022). ANNONSER: Henrik Salén, Marina Media, tel. 0706-18 61 61, E-mail henrik@batmedia.se. PRODUKTION: Lotta Ivarsson, Lilo Media. E-mail Lotta.Ivarsson@batliv.se. TRYCK: V-Tab Vimmerby AB, 2023. V-tab är miljöcertifierade enligt ISO 14001:2004, kvalitetscertifierade enligt ISO 90001:2008 samt Svanenmärkta. NÄSTA NUMMER: 6 april 2023. OMSLAGSBILD: Båtmässan 2023. Foto: Rickard Olausson, Båtmässan. SENASTE NYTT: www.batliv.se BÅTLIVSPODDEN: https://pod.batliv.se/, Instagram: @batlivspodden

www.facebook.com/tidningenbatliv www.instagram.com/tidningenbatliv twitter.com/tidningenbatliv

Båtliv som pdf: www.batliv.se/e-tidning/

Lars-Åke Redéen Chefredaktör
PREMIÄR SÄSONGEN 2023 VÄSTINDIEGATAN 20, RÅÅ | 042-260 370 | SALJ@SYDMARIN.SE | SYDMARIN.SE Nimbus W11 T-Top
Följ Båtliv på sociala medier:

Innehåll nr 1/2023

s.6

Fina klubbhamnar

Förra sommaren gjorde Båtliv en reportageresa till olika hamnar och klubbar i Mälaren. Vi börjar vår färd i öster.

s.42

Klassiker – Snipa med anor

s.74

Båtklubb mitt i byn

Slättanäs Båtsällskap är en öppen klubb som har mycket verksamhet och är en stor del av samhället.

10 Båtpolitik & Debatt 12 Signaler 30 Signaler – Segelbåtar 32 Sjösäkerhet med Bengt Anderhagen 34 Båtliv provar – Westline 365 Sport Coupé 36 Båtliv provar – Pioner 16 Explorer 38 Båtliv provar – Ryds 650 VI DC och Yamarin 67 DC 44 Ord ombord 46 SBU i fokus 60 Båttorget 62 Böcker 64 Svenska Seglarförbundet 72 Gör-det-själv – Byt impeller

CAPELLI - TEMPEST 1000 SWE

Har du aldrig haft en riktig RIB-båt tidigare, så har du gått miste om mycket. Roligare och enklare båttyp finns inte. Den är snabb och lättkörd, och samtidigt sjösäker. Idealisk för äventyr och sport med andra ord.

En RIB från Capelli är dessutom oöm och tålig. Tillverkad i högsta kvalitet och med tuber av Hypalon, det starkaste och bästa material man kan bygga RIB-båtar av. Den här behöver du inte vara rädd om, utan kan bara njuta av. Capelli har modeller från 5 till 15 meter och de större modellerna finns även med ruff

Snipan är båtarnas urmoder. Formen har utvecklats sedan vikingatiden efter olika förhållanden. En riktig klassiker. TS-kontrollerad upplaga 2021/2022 140 700 ex per utgåva. www.capelli.se
ENDLESS POSSIBILITIES

Beräkna premie och tävla om en gummibåt med motor

kostar så är du med i tävlingen.

Väljer du dessutom att teckna försäkringen får du just nu 20% extra rabatt på premien, utöver andra rabatter så som medlemskap i båtklubb, nautisk kompetens och i vissa fall spårsändare.

För mer information och för att delta i tävlingen, gå in på svenskasjo.se eller skanna QR-koden ovan.

Vi delar Båtlivet med dig!

Svenska Sjö är stolta över att vara ägda av riktigt båtfolk, tillsammans utvecklar vi det svenska båtlivet.

Räkna ut vad din båtförsäkring
TÄVLING Svenska Sjö Assistans
Skadejour
Dygnet runt, året om. www.svenskasjo.se | 010-490 49 00 Tävla här!
|
|

SMULTRONSTÄLLE

HISTORISKA ÖAR

OCH KLUBBHOLMAR I MÄLAREN

Klubbhamnar i Mälaren var målet för Båtlivs reportageresa ifjol. Vi upptäckte många vackra och även historiska platser som gav mersmak. I det här första avsnittet besöker vid den östra delen. Text & foto: Lars-Åke Redéen, Lars H Lindén

VI STARTAR DIREKT på klassisk mark med Jungfruholmarna, som är Stockholmsklubben Göta Segelsällskaps klubbholme. Det är två öar med en stor gästhamn där det oftast finns plats för alla som vill lägga till. Vid vårt besök hade en kraftig regnskur dragit förbi, så hamnen var nästan tom.

Hamnen vid Jungfruholmarna har gott om

plats och ligger skyddad trots en hårt trafikerad farled utanför. Den som vill lägga till kan ta jollen in till Jungfrusunds Marina tvärs över, där det finns en trevlig restaurang med bra mat.

Den första vi träffar på Jungfruholmarna är Max Linder. Han är intendent och var för tillfället hamnvärd för Jungfruholmarna. Dessutom ägare till en vacker klassiker, en 5,5. Max håller på att restaurera bryggor i hamnen.

– Vi håller på med en del projekt och ska bland annat förbättra strandskoningen mot fjärden. Den håller på att erodera men vi har fått tillstånd att lägga tillbaka material, säger Max.

– Göta Segelsällskap har varit här sedan 1915. Det finns lite historia, men den tenderar tyvärr att gå förlorad.

Max har en del historiska klipp som visar att båtklubben köpte loss båda öarna 1935.

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 6

Efter ett snabbstopp för ett besök på restaurangen på Jungfrusunds Marina drar vi snabbt vidare i ett ihärdigt regnväder. Det är ömsom sol, ömsom regn när vi är på sjön efter en midsommarvecka med väldigt fint väder. Det är en utmaning eftersom många föredrar att stanna hemma med båten när vädret är opålitligt.

VID SLANDÖ KALV, klubbholme för Södertälje Båtklubb, möts vi av ösregn, men efter en liten stund kommer solen tillbaka och då öppnas kapellen och luckorna upp i de båtar som ligger i den väl skyddade hamnen. Vi

Janne och Raija Roslöf i hamnen hos Jungfrusunds Marina. De kommer från Åbo i Finland och seglar en Hallberg-Rassy 352 från 1988 som de delar med ett par kompisar. Janne och Raija tillhör Skärgårdshavets Segelklubb.

En del av Jungfruholmarna med klubbhuset. Det brukar aldrig vara brist på kajplats i den stora hamnen.

kom in i hamnen västerifrån, men det går även att passera österifrån, trots att det ser grunt ut med gott om vass i ytan.

Slandö Kalv ligger norr om Slandön bara någon sjömil väster om farleden ner till Södertälje kanal, men ön känns ändå som en riktigt avkopplande plats. Den som går upp till stugan på toppen av ön har en fin utsikt över en av våra mest trafikerade farleder för fritidsbåtar.

I hamnen mötte vi Åsa och Peter Westgård som nyligen hade startat årets semestertur i sin Mamba 31 från 1981. De är medlemmar i Frösundavikens Båtklubb i Bålsta.

– Det är en jättebra båtklubb, men nu är vi på väg utåt. Vi börjar alltid semestern med första natten här på Slandö Kalv och sedan ska vi vara ute hela juli, säger Peter Westgård.

– Det gör inte så mycket om det blir några dagar på sjön. Vart vi åker beror på vinden, det är den som avgör. I år blir det eventuellt Gryts skärgård. Vi har varit på Harstena, men inte längre än så.

– Vi får se om vi blir ensamma i år. Ibland får vi besök och ibland träffar vi några av kompisarna på sjön. Vi brukar använda sjöräddningens app för att hitta olika platser, säger Åsa Westgård.

BÅTLIV 1/2023 WWW.BATLIV.SE 7
Åsa och Peter Westgård i sittbrunnen på sin Mamba 31 i hamnen på Slandö Kalv. Max Linder är intendent på Jungfruholmarna. I bakgrunden syns hans 5,5 m. Slandö Kalv tillhör Södertälje Båtklubb. Hamnen är väl skyddad för de flesta vindar. Hamnarna denna del av vår reportageresa.

Sjöräddningssällskapet låg i Birkas gästhamn med flera båtar, bland annat Postkodlotteriets båt från Jungfrusund. Besättningen var ute på övning och hade med sig SSRS-aspiranten och IVA-sjuksköterskan Anna Thunell (mitten).

Bengt Frid är gotlänning men bor i Stora Rör på Öland. Han besökte Birka gästhamn med sin Comfort ina 35 tillsammans med sin fru, dotter och barnbarn.

FRÅN SLANDÖ KALV är det bara ett par sjömil norrut till Björkö-Birka gästhamn. Här får vi en rejäl dos historia och dras in i Vikingatiderna direkt tack vare seglaren och vikingen Rickard Zetterqvist. Han tillhör Stockholms Segelsällskap där han har sin Rival 22, men Rickard lägger mycket tid på vikingaön. – Jag är skeppare på en båt som heter Telja. Hon är en rekonstruktion av Viksbåten som byggdes 1998 och ligger i det rekonstruerade kvarteret på Birka. Teija är byggd i Norrtälje men hittades i Vik. Hon är huggen och täljd med radialspräckt ek och autentiska verktyg.

Mikael Irhage och sonen Ruben besökte Birka gästhamn med sin Albin 30. Hemmahamnen är Kållandsö Marina Båtklubb och Hörvikens Marina.

Byggd helt i färskt trä, så träet behövde inte basas, säger Rickard Zetterqvist.

– Hela somrarna går åt till att vara viking och seglare. Vi gör expeditioner med båten som för egen köl har seglat till St Petersburg, förklarar Rikard som till vardags jobbar med att besiktiga system på större fartyg.

PÅ BIRKA FÅR vi också se artisten E-Types (Martin Erikson) vikingabåt Aifur. E-Type är en stor vikingafantast och har varit ute och seglat med Aifur många gånger.

Hamnen med vikingabåtarna, som ligger

en Rival 22 och är medlem i Stockholms Segelsällskap. En stor del av hans sommar går dock åt till att segla med vikingabåtarna på Björkö

intill vikingabyn, dominerar vårt besök men det finns mer som är intressant på ön. Här finns en riktigt fin gästhamn och vacker natur. Dessutom har Björkö – givetvis – en vikingakrog.

FÖR DEN SOM vill spendera en eller ett par dagar med barn så är Björkö-Birka gästhamn en given destination. Det går bra att komma. Hit även utan egen båt. Flera rederier kör regelbundet linjetrafik hit från bland annat Södertälje, Mariefred och Västerås. Dessutom finns taxibåten Särimner. ✪

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 8 SMULTRONSTÄLLE
Vikingakrogen på Björkö Rickard Zetterqvist har

LÅT ÄVENTYRET BÖRJA. MED MERCURY AVATOR.

ELEKTRISKA UTOMBORDAREN MERCURY AVATOR 7.5E

Tänk om varje resa började med ett knapptryck? Vart skulle du då åka?

Med den elektriska utombordaren Mercury Avator 7.5e är en destination det enda du behöver. Dess bärbara design och snabbladdande batterier gör dig redo för vattnet, oavsett vart äventyret tar dig. Avator är intelligent, helt elektrisk framdrivning, utformad för att göra det enkelt att utforska.

Låt din resa börja med Mercury Avator.

MercuryMarine.com/Avator

Långsam resa mot eldrift

El, bensin, diesel eller helt andra bränsle? Det är oklart vad som blir det dominerande bränslet för framdrivningen av fritidsbåtar de närmaste åren. Text: Lars-Åke Redéen

DET DRÖJER INNAN el blir det dominerande ”drivmedlet” för fritidsbåtar. I Sverige har vi två ledande tillverkare av eldrivna båtar i Candela och X Shore, men priset på batterier och bristen på infrastruktur bromsar utvecklingen.

Ett par områden skiljer dock ut sig. I långsamma båtar som snipor och segelbåtar ser vi allt fler elektriska drivlinor. För mindre jollar och småbåtar är det redan vanligt med elektriska utombordare.

Ett nytt projekt har som mål att snabba på utbyggnaden av laddpunkter på Västkusten. Under namnet go:LEIF (Grön Omställning med Laddning, Elektrifiering och Infrastruktur för Fritidsbåtar) sträcker sig projektet från 1 mars 2023 till 31 december 2025. Målet är att skapa över 400 nya laddpunkter för elbåtar i fritidsbåtshamnar från Göteborg, in i Oslofjorden och vidare söderut till norska Kristiansand.

ETT FÖRETAG SOM vill installera laddstationer för fritidsbåtar är engelska Aqua superPower Ltd. Deras superladdare har hög kapacitet och de tror på en stark framtid för den nordiska marknaden.

– Vi kommer att ha ett antal laddpunkter innan sommaren i år runt de svenska kusterna, bland annat är avtal för 6–7

superladdare från södra Göteborg till Strömstad signerade. Vi samtalar också med flera platser längs Göta kanal, Vänern och Vättern. Vi har identifierat tolv platser i Stockholm, varav förhoppningen är att 3–4 st kan installeras till sommaren, säger Niclas Wulker Pettersson, Nordenansvarig hos Aqua superPower.

Den första superladdaren i Stockholm kopplas troligen in i maj. Men det är inte enkelt att förse huvudstadens djupa skärgård med snabbladdare.

Med Aqua superPowers laddare tar det under 30 minuter att ladda batteriet från noll till 80 procent i en X Shore 1 med 63 kWh batteri. En sådan laddare finns idag i Fiskebäckskil på Västkusten.

– Aqua superPower står för hela investeringen inklusive laddare och betallösningen, även för båtklubbar. Vi kommer inte att finnas överallt utan främst på platser där det finns mycket båtliv, säger Niclas Wulker Pettersson.

DE HUNDRATUSENTALS fritidsbåtar som redan finns i Sverige kommer dock knappast att elektrifieras i närtid. En anledning är att de ligger stilla under väldigt långa tider och att det finns andra lösningar som ger en bra effekt med båtarnas nuvarande motorer. När den gamla motorn ska bytas ut kommer elmotorer däremot att vara ett starkt alternativ.

– Eldrift eller fossilfri drift i någon form kommer behöva vara en del av framtiden. Men antingen måste tekniken anpassas efter båtägarnas efterfrågan och sätt att bruka sina båtar eller så måste båtägarnas sätt att använda båten anpassas efter tekniken, säger Peter Karlsson, verksamhetschef på Svenska Båtunionen.

– Ska vi åka fort på sjön med el måste nog båtarna upp ur vattnet, vilket talar för bärplan. Samtidigt så visar alla undersökningar att de flesta använder båten för kortare dagsturer, vilket gör att räckvidden inte lär bli ett problem med kommande batteriteknik vilket talar för att det går att använda dagens skrovutform-

ning för eldrift.

Ett alternativ är att använda andra bränslen för att få ner utsläppen av CO2. Till exempel HVO100 för dieselmotorer och alkylatbensin för bensinmotorer. Tyvärr saknas fortfarande fossilfri bensin, men det kommer förhoppningsvis snart.

– Med tanke på att båtmotorerna har lång livslängd så kommer de båtar som idag levereras med förbränningsmotorer att behöva ha tillgång till bränsle i 15–20 år. Det vore bra om det fanns tillgång på fossilfri bensin snart. HVO fungerar i dagens båtmotorer, men det är svårt att få tag i 100%-HVO på sjömacken.

ETT BEVIS FÖR hur oklar omställningen är står Volvo Penta för. Företaget kommer i år att presentera olika alternativ för el och elhybrid, bränsleceller samt diesel och bensin med alternativa bränslen för att få ner utsläppen. Därefter får marknaden utvisa vad som gäller i framtiden. ✪

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 10 BÅTPOLITIK & DEBATT
Niclas Wulker Pettersson, Nordenansvarig hos Aqua superPower. Superladdare för elbåtar som den här från Aqua superPower kan bli vanliga längs kusterna. Foto: University of Plymouth.

Man kan ana våren i kikaren – men först en trevlig Båtriksdag

ETT NYTT BÅTLIVSÅR är i sikte. Pandemi, krig inte långt bort, energikris och inflation med mera till trots är varmare tider på gång.

I det lilla mikroliv man lever ihop med sin båt ser våren alltid likadan ut. Långsamt närmar man sig farkosten, stående under en presenning, för att känna av på vilket humör hon är men det tar inte många minuter förrän vi kramar om varandra igen efter ett halvårs väntan. Vårrustningen brukar ta några veckor även om masten aldrig lämnat båten under vintern. Sjösättning sker normalt under april och efter någon timmes motorgång vibrerar hela skrovet av glädje när hon glider in på sin vanliga bryggplats och livet ombord kan börja igen. Enda skillnaden är att skepparn har blivit ett år äldre och något mindre alert. I min ålder får man heller inte hoppa i land utan ska kliiiva ner på bryggan/klippan.

NU LÄMNAR VI den 32-åriga ladyn och övergår till medlemstidningen som du håller i handen. Ett av uppdragen är att informera i aktuella båtlivsfrågor och att tidningen ska återspegla olika läsarintressen. Många läsare hör också av sig till Båtliv och vill att tidningen ska agera, ta ställning i eller driva olika båtlivsfrågor, som normalt är en uppgift för Svenska Båtunionens styrelse. Här följer några exempel från föregående år.

I en kommun i Mellansverige finns ett Båtråd som företräder cirka 50 ideella båtklubbar och dessa hotas nu med sexfaldiga höjningar av sina arrendeavgifter. Enligt Båtrådet en oförstående kommun, som efter valet styrs med ett mandats övervikt och som vill diktera villkoren för klubbarna utan förhandlingar. Klubbarna äger själva sina bryggor och sköter allt underhåll av sina områden inklusive bryggor och kan möjligen tänka sig en arrendeavgift på självkostnadsnivå. Tidningen Båtliv bjöds in till ett möte för att diskutera hur vi tillsammans ska göra frågan till ett riksintresse för Svenska Båtunionen. Båtliv tackade dock nej. Vi skriver gärna om olika företeelser, men kan givetvis inte ha en egen agenda och återkommer gärna

när bägge parter visat sina kort och det bedöms ha ett läsvärde.

De frågor som dominerar mejlskörden till Båtliv är miljöfrågor av alla de slag. Att köra vattenskoter från Haparanda till Strömstad anses vara ett enda onödigt slöseri med tusentals liter bränsle. Bedrövligt att sådana människor får förstöra klimatet när många av oss kämpar för att rädda det. En och annan vill göra processen kort. Båtliv ska vägra att ta in annonser med motorbåtar med stora kraftpaket hängande i aktern i sin tidning. Göran Kropp nämns som en förebild. Han cyklade till Mount Everest för att sedan bestiga det, något vi andra borde tänka på när vi tankar diesel då och då. Några har uttryckt att tidningen inte ska ta in annonser om till exempel produkten ethylenglykol som bland annat används för motorkonservering. Även båtbottenfärger är ett populärt ämne där båtklubbar upplever att man bollas mellan Transportstyrelsen, Kemikalieinspektionen och den egna kommunens syn. Till sist hamnar ett rop på hjälp hos Båtliv som förväntas förklara vad som är rimligt.

BÅTLIVS AMBITION ÄR att i varje nummer presentera tips och råd om hur man på klubb- och individnivå kan ta ansvar för miljön och samtidigt informera om framtida båtmiljöprojekt.

Vi är ytterst angelägna att ni läsare fortsätter att förse oss med tankar och upplevelser, som övriga läsare kan ha glädje av.

Quiet Flush E2

Upplev bekvämlighet och komfort ute på sjön! Quiet Flush E2 erbjuder förenklad installation och drift så kan du njuta av en helt ny nivå av bekvämlighet ombord. En modern och bekymmersfri toalett med flera olika installationsmöjligheter. Läs mer på comstedt.se

BÅTPOLITIK & DEBATT
Lars Afzelius är båtpolitisk skribent i Båtliv. Han är även krönikör med frihet att framföra sina egna åsikter om svensk båtpolitik. Maila gärna dina åsikter om båtpolitik: Lars.Afzelius@batliv.se
ENKEL INSTALLATION ENKEL SERVICE ENKEL DRIFT

Vårtecken på Båtmässan i Göteborg

BÅTMÄSSAN I Göteborg

är tillbaka som det första vårtecknet för båtfolket. Det var helt tydligt på mässan, som arrangerades 3–12 februari.

För besökarna fanns det flera nyheter på mässan. Allt från eldrivna snipor till snabba motorbåtar med kabin visades upp. Även de stora tillbehörsföretagen var på plats.

Båtliv hittade bland annat två elbåtar med helt olika tekniska lösningar.

Långsjö Båtbyggeri visade en 18 fots elsnipa med en helt ny elmotor från holländska Vetus. Motorn ingår i en serie om tre olika modeller under namnet Vetus E-Line Air som lanserades på Boot Düsseldorf i januari. Vetus nya elmotorer finns i tre storlekar: EAIR04024, EAIR040 och

EAIR060. De erbjuder uteffekter på 4 kW vid 24 V, 4 kW vid 48 V respektive 6 kW vid 48 V, vilket gör att de passar bra för nybyggnads- eller repowerprojekt för en mängd olika skrovtyper upp till cirka 8 m.

– Vi bygger ett 40-tal snipor om året och säljer även nya båtar, säger

André Nordhvalen på Långsjö Båtbyggeri från Musön i Bohuslän.

Freepower är en norsk och annorlunda elbåt helt byggd i aluminium.

– Båten finns i tre varianter, varav detta är bruksbåten som kallas Utility. Den har så lite utrustning som möjligt för att vara enkel. Aluminiumarbetena görs i Norge och resten görs där jag bor i Tönsberg i Norge, säger Martin Bjurmalm på Freepower.

Drygt 300 båtar visades på mässan, som besöktes av nästan 50 000 personer.

Lars-Åke Redéen

Allt för sjön på nya tider

I MARS ÖPPNAR båtmässan Allt för sjön i Stockholm. En av nyheterna är att mässan i år hålls över två långhelger:

Torsdag 9 mars – söndag 12 mars.

Torsdag 16 mars – söndag 19 mars.

Båtmässan är den här gången uppdelad på två hallar: A-hallen med båtar och B-hallen med tillbehör och tjänster. Bland de stora nyheterna märks Delta 48 Coupé, som får

Hempel fick Sweboats Miljöpris för sin nya silikonfärg Hempaspeed. Prissumman på 25 000 kr skänktes till Sjöräddningssällskapet. På bilden fr. v. Mattias Borg, Hempel, Icka Samrin och Camilla Larsson, SSRS, samt Joakim Sandgren, Hempel.

IRON-båtarna har fått stora framgångar för sina fina sjöegenskaper. På mässan hade IRON 827 Coupé premiär. En snabb och rejäl båt för skärgården. www.ironboats.se

André Nordhvalen på Långsjö Båtbyggeri i Långsjösnipan Meta som är 18 fot lång och kostar 399 000 kr med en batteribank på 7,5 kW litiumjonbatterier och en enkel plotter och en del annat. Motorn är på 5 kW och batterierna på 7,6 kWh. I marschfart förbrukar den cirka 2 kW/h. I 4,5 knop kan man köra i 6–8 timmar. Laddningen sköts via en 6 A laddare som kan laddas i ett vanligt uttag. Samma båt med dieselmotor kostar 329 000 kr. www.langsjobat.se

världspremiär på mässan. Stockholms Båtsnickeri visar en annan typ av nyhet, nämligen en nybyggd Andunge segelbåt av det vackrare slaget.

– Vi har en välfylld mässa utifrån de nya hallarna och förutsättningarna. Tillbehörshallen är fylld med prylar och vi har en fantastisk Classic Boat Show, säger Hanse Thorslund, projektledare för Allt för sjön.

Bland företagen som ställer ut båtar märks Marindepån som visar

Martin Bjurmalm på Freepower med sin eldrivna båt. Motorn är en 7,5 kW podd från norska SeaDrive. Den minsta batteripacken är 4,5 kWh, men man kan välja upp till fyra packar. Målet är att nå en förbrukning på 1 kW energi i fem knops fart. Det är vad solcellerna på taket ger en sommardag. I teorin räcker det enkla batteripacket i 5 knop cirka 4,5 timme. Freepower kostar från 998 000 kr. Extra batterier nästan 50 000 kr styck. www.freepower.no

ett 35-tal båtar och Nimbus Group som kommer med 20 båtar.

På mässan visas även Targa 32, Windy 34, Westline 27, Ryck 280, Galeon 440 Fly och Grandezza 30 CA. Segelbåtarna representeras av Arcona och Beneteau, en J70 och en Diva 24 och ett antal jollar.

Samtidigt med Allt för sjön arrangeras Antikmässan den första helgen och Sportfiskemässan den andra helgen. Besökarna kan lösa

kombibiljett och gå mellan mässorna under helgerna. www.alltforsjon.se

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 12
Signaler
NYHETER • BÅTLIV • PRYLAR Delta 48 Coupé får världspremiär på Allt för sjön.

Om du letar efter “the ONE” som:

håller din båt ren

besparar dig målningsarbete

hjälper dig att spara pengar ger lägre bränsleförbrukning

inte skadar mijön

Silic One är The ONE.

Vår bästa båtbottenfärg.

10 år av nöjda Silic One båtägare. Tack för förtroendet.

hempelyacht.se

Säker Enkel

Flytande station för nya bränslen

Svenska Fossil Free Marine har konstruerat världens första obemannade, mobila och DNV-verifierade marinstation för flytande bränslen. Det innebär något nytt, inte minst för miljösäkerheten. Text: Lars-Åke Redéen

BRÄNSLEN SOM HVO100 (förnybar diesel) och biobensin ger en mycket positiv effekt för miljön med mycket lägre utsläpp av CO2, utan att byta ut båt eller motor. Det har medgrundarna av Fossil Free Marine, Niklas Sjöö och Karl-Oskar Tjernström, tagit fasta på med sin flytande marinstation.

Den första stationen ligger vid OKQ8 vid Islinge nära Lidingöbron i Stockholm. Där säljs HVO100 för samma pris som på land, alkylatbensin och i vår troligen även Nestes nya biobensin.

Jämfört med existerande teknologi ger den nya drivmedelsstationen flera fördelar. Den sätter en ny världsstandard för säker och miljövänlig hantering av vätskebaserade drivmedel, inklusive biodrivmedel.

Prisvärd

Hydraulvagnar från

3-50 ton för motor- och segelbåtar.

• Kompakt

• Helgalvad

• Komplett med stöttor

• Även Custom Made

Över 100 levererade

vagnar till marinor och båtklubbar.

mecanorem.se

Representant Norden:

– Jag är både glad och förväntansfull över att ha kommit till den här punkten i vår resa, som startade för ungefär tio år sedan när Niklas började utveckla den unika funktionsdesignen i komposit. Det är en helt ny typ av marinstation, säger Karl-Oskar Tjernström, vd för Fossil Free Marine.

– Medan omvärlden har utvecklats i en riktning där hållbarhet och lösningar som minimerar klimatpåverkan har blivit allt viktigare har den marina sektorn, med ett par undantag, nästan stått still. Vår lösning erbjuder marinsektorn ett gigantiskt kliv in i 2000-talet, baserad på teknologi som hittills bara har funnits i landbaserad infrastruktur för drivmedel. När den rullas ut i stor skala bryggar vår nya marinstation klyftan mellan tillverkare av moderna förnybara ”drop-in” biodrivmedel och båtägare som vill kunna reducera sin klimatpåverkan dramatiskt. Vi kan göra båtlivet hållbart på global nivå.

ÖVER TIO ÅRS utvecklingstid ligger bakom den unika funktionsdesignen av den flytande anläggningen. Tidigt i utvecklingen tog bolaget kontakt med verifieringsorganet DNV (Det Norske Veritas), som utförde en djuplodande riskanalys i syfte att identifiera alla miljö- och säkerhetsrisker för lagring och distribution av drivmedel i marina miljöer.

– Det har varit en mycket tidskrä-

vande utvecklingsprocess, men vi vet att de stora internationella aktörerna inom drivmedelsbranschen inte nöjer sig med något annat än det bästa. Vi är övertygade om att det är just det vi har utvecklat och byggt på Swedeship Composite, ett av de ledande kompositvarven i Norden. Såvitt vi vet är detta den första drivmedelspontonen någonsin som har verifierats av DNV, säger Niklas Sjöö.

– Med avancerad kompositteknologi uppnår vi ett antal fördelar som låg vikt, stor invändig volym och kompatibilitet med alla typer av vätskebaserade drivmedel, som förnybar diesel, biobensin eller kommande e-bränslen. Vi erbjuder smidig och användarvänlig påfyllning av både

fritidsbåtar och lättare kommersiella farkoster. Två moderna drivmedelspumpar kopplas till sex separata tankar på 10 m3 vardera genom en automatisk tankmätare, vilket ger obemannad drift 24/7 med kortbetalning och fjärrstyrning av stationen, säger Niklas Sjöö.

FOSSIL FREE MARINE har sökt och fått designskydd inom EU för den nya marinstationen, som innehåller flera innovationer. Bland annat det unikt anpassade tryckbaserade läckagevarningssystemet och en centralpåfyllning som uppfyller samma krav på spillskydd som på en landstation. Stationen uppfyller EU:s krav för drift i vattentäktsområden. I taket sitter samma säkerhetssystem som på en obemannad landstation med kameraövervakning, flamdetektorer och ett automatiskt sprinklersystem. Därutöver utrustas marinstationen även med unika droppfria pistolhandtag och högkvalitativa slangar. Stationen är även förberedd för montering av pumpar för tömning av svartvatten. Konstruktionen är framtidssäkrad ur ett miljö- och säkerhetsperspektiv och väl skyddad från stöld av drivmedel med all rördragning säkert under däck och under en enskild låst lucka. Komposittankarna är kompatibla med alla typer av vätskebaserade drivmedel. Stationen har en teknisk livslängd på 50 år. ✪

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 14
Fossil Free Marine har nu lanserat sin nya obemannade flytande marinstation. Den är 24 m lång, 4,3 m bred och väger cirka 35 ton (tom). Förväntad livslängd över 50 år. Karl-Oskar Tjernström (t. v.) och Niklas Sjöö.

MÖT SOMMAREN MED LINDER

ARKIP 530 BR OCH EN HONDA 100 HK I AKTERN

Alla våra båtar är sjövärdiga, lätthanterliga och inte minst – tåliga. En Linderbåt håller länge. Producerade med aluminium som är 50 - 80 procent återvunnet. En bra affär för dig. En bra affär för alla.

Arkip 530 BR är vårt flaggskepp. Skapad för långa dagar i sjö, skärgård och längs våra kuster. Häng på en Honda med ett hundra hästar och du kan färdas tryggt. Och snabbt. Besök närmaste återförsäljare eller kolla in www.linder.se för mer information och aktuella priser.

Rätten till prisoch modellförändringar förbehålles. Båten på bilden kan vara extrautrustad. Båtliv nr 01/23
ALUMINIUMBÅTAR
Made in Sweden

65-ÅRSFEST!

650CC

BÅTEN SOM GÖR SOMMAREN

Spara 46 065 kr

STANDARDUTRUSTNING

REKOMMENDERAD MOTOR

328 500 kr

med tillvalspaket på köpet

Ord. pris 374 565 kr

SKAPATMINNEN SEDAN1958

Styrpulpet, hydraulstyrning, Marin Floor mjukt laminat på fördäck, fördäckspulpit och grabbräcken, två justerbara ståstolar på stativ, vindskärm med rostfri ram, badstege, rostfri fasttank 145 liter, USB/12 V uttag, huvudströmbrytare, brandsläckare, två mugghållare, lanternor, självläns och Klass 3 låsögla

115-200 hk

MAX ANTAL PERSONER

8 pers

JUBILEUMSKLIPP! Komplett tillvalspaket på köpet! Värde 46 065 kr!

Komplett dynsats, pulpetöverdrag, Marin Floor mjukt durklaminat, GPS/Ekolod Garmin GPS 92sv och Givare GT20-TM till GPS.

Härlig båt med gott om plats. Den går fantastiskt i sjön. Frank, Gävle

ANNONS - CREMO BOATS

Båten tar grov sjö utan problem och är den bästa båten jag någonsin haft. Cremo’n är helt fantastisk!

Martin, Västra Frölunda

”Cremo 650CC är den största båten från före detta Crescent Boats. Det är en rymlig och trygg båt med goda fartresurser och plats för åtta personer. Känslan när man rör sig runt i båten är gedigen.” Vi bjöd med Båtlivs egen Lars-Åke Redéen för en fartfylld testkörning i nr 6/2021.

Det märks att Cremo inte har snålat på detaljerna utan vill ge ett påtagligt kvalitetsintryck från start. Därmed är båttillverkaren tillbaka till sina kärnvärden: ”klassiska säkra och prisvärda båtar som skapar minnen”, skriver Lars-Åke Redéen i reportage efter testet.

Med en rad uppdaterade båtmodeller lyfter Redéen dessutom fram att Cremo Boats är ett starkt alternativ för båtfamiljerna. ”Friborden är väl tilltagna med bra höjd, vilket känns tryggt för den som har med sig barn eller hundar i båten.”

Du hittar mer information om CREMO 650CC och våra andra modeller på hemsidan och i årets produktfolder, eller varför inte boka din egen provkörning hos din närmsta återförsäljare?

JUBILEUMSKLIPP
CREMO 650CC

124 500 kr

med tillvalspaket på köpet

Ord. pris 152 300 kr

STANDARDUTRUSTNING

Styrpulpet, styrkabelsats, vindskärm med rostfri ram, Marin Floor mjukt durklaminat på fördäck, grabbräcke, lanternor, badstege, självläns, USB/12 V uttag, brandsläckare, mugghållare, Klass 3 låsögla och huvudströmbrytare

CREMO S21

PRIS 284 900 kr

STANDARDUTRUSTNING

Styrpulpet, styrkabelsats, komplett dynsats, teaklaminat i durken, bord, flaggstångsfäste, grabbräcke, lanternor, automatisk elektrisk länspump, handlänspump, huvudströmbrytare, 12 V uttag, badstege, brandsläckare och hampalist

TILLVAL

Hamnkapell, förkapell, akterkapell låg/hög

JUBILEUMSKLIPP! Komplett tillvalspaket på köpet. Värde 27 800 kr! Komplett dynsats, pulpetöverdrag och Marin Floor mjukt durklaminat.

Spara 27 800 kr

490SC Snipa S21

Brinner dottern för adrenalinkicken hon får balanserandes på vattenskidor i hög fart medan dina intressen mer lutar åt färgglada fiskedrag och det senaste jerkbaitspöet? Med favoriten CREMO 490SC behöver du inte välja. Som den rymligaste av styrpulpetbåtarna i den här storlek får du lätt plats med utrustning, fikakorg och hela sex personer. Designerad Pelle P vars signum är förena nöje och säkerhet. Den breda fören gör det lättare att kliva i och ur med kassar, husdjur och barn.

MOTORVAL?

Tala med din Yamahaåterförsäljare för bästa val av motor till din Cremo.

Här vandrar tankarna till skärgårdsnostalgi, avslappning och det härliga livet. Njut av sommarens vackraste kvällar när vattnet ligger som en spegel och måsarna seglar på en rosa himmel. Känn stressen rinna av och samla nya minnen som får dig att le länge. Välj till en passande utombordsmotor.

GOD PLATS FÖR 8 PERS

RYMLIGAST
I SIN KLASS!
KÖP TILL GPS/Ekolod
GPS 72cv + Givare GT20-TM 7 500 kr! Ord. pris 11 995 kr
Garmin
CREMO 490SC JUBILEUMSKLIPP
NÄR MAN ÄLSKAR SPORT OCH SÄKERHET FRÖJD FÖR ÖGAT OCH EN LISA FÖR SJÄLEN
TESTAD AV BÅTLIV!
SKAPATMINNEN SEDAN1958
ANNONS - CREMO BOATS

DINA CREMO ÅTERFÖRSÄLJARE FRÅN NORR TILL SÖDER

YAMAHA CENTER

Skellefteå 0910-71 44 20

Umeå 090-14 84 00

Östersund 0635-10 147

Stockholm/Danderyd

och Stockholm/Haninge

08-556 523 00

www.yamahacenter.com

BERGLUNDS BÅT

Näsviken 070-235 36 00

www.berglundsbat.com

MORA MOTORCENTER FRITID

Färnäs 0250-59 23 90

www.yamahastoremora.se

KARLHOLMS BÅT & MOTOR

Karlholmsbruk

0294-51 27 00

www.karlholmsbat.se

BÅT-SAM

Kvicksund 016-35 47 85

www.batsam.se

KEBE CYKEL & MOTOR

Örebro 019-24 05 18

www.kebe.se

FINESSA BÅTAR

Trosa 0156-139 00

www.finessa.se

MOTALA BÅTVARV

Motala 0141-38 18 00

www.motalaboat.se

LOFTAHAMMARS

VARV & MARIN

Loftahammar 0493-616 50

www.batrenoveringar.se

SKENE MARIN

Skene 0320-65 30 40

www.skenemarin.se

BIL & MARIN

Växjö 0470-150 80

www.bilmarin.com

NYVAB NYBERGS VERKSTAD

Älmhult 0476-521 35

www.nyvab.se

BJÄRE MARIN

Bjärehalvön 0730-71 06 61

www.bjaremarin.se

MMG MARINE

Karlshamn 0454-191 50

www.mmgmarine.se

Spara 6 170 kr

550SC

MED HUMMER OCH HAVSKATT I SIKTE

CREMO 550SC JUBILEUMSKLIPP

PRIS 123 900 kr med Marin Floor på bänkar Ord. pris 130 070 kr

MOTORVAL?

Tala med din Yamahaåterförsäljare för bästa val av motor till din Cremo.

STANDARDUTRUSTNING

Styrpulpet, styrkabelsats, vindskärm med rostfri ram, Marin Floor mjuk durklaminat på fördäck, grabbräcke, badstege, Klass 3 låsögla, självläns, lanternor, brandsläckare, huvudströmbrytare

ÖVRIGT TILLVAL

Marin Floor, mjukt laminat på bänkarna, pulpetöverdrag, hamnkapell, fiskespöhållare i rostfritt, GPS/Ekolod Garmin GPS 7”

När man uppskattar det robusta, smarta och större mått. I 550SC finns gott om förvaring för utrustning och fångst. En stor ren durk, generösa lastutrymmen och trygg sidstabilitet när du tar upp garn. Komplettera med laminat på sittplatserna. Unna dig extra komfort och ett slittåligt sittunderlag.

CREMO MAGAZINE VÅREN 2023

Besök din Yamaha-återförsäljare för att hämta ditt Cremo Magazine, fullspäckat med mer information!

ANSVARIG UTGIVARE Linnea Bengtsson linnea.bengtsson@intaga.se

REDAKTION & LAYOUT Lena Bager, Skrivsand AB lena@skrivsand.se

ANNONS - CREMO BOATS SKAPATMINNEN SEDAN1958
JUBILEUMSKLIPP! Värde 6170 kr! Marin Floor på bänkarna får du på köpet! MEDARBETARE Eva Nicklasson och Lena Bager FOTO Mikael Pilstrand med flera www.cremoboats.se

CREMO 465SC

PRIS 78 800 kr

STANDARDUTRUSTNING

Styrpulpet, styrkabelsats, vindskärm med rostfri ram, Marin Floor mjukt laminat på fördäck, automatisk elektrisk länspump, Klass 3 låsögla och badstege

TILLVAL

Marin Floor mjukt laminat på bänkar, pulpetöverdrag, grabbräcke 170 cm, hamnkapell, förkapell, akterdel låg/hög, fiskespöhållare i rostfritt

465SC 405R

Lika noga som vi är med våra båtar är vi i valet av partners. Med över 68 års erfarenhet levererar Yamaha motorer med missionen att ge alla kunder KANDO; djup tillfredsställelse och spänning.

Genom att säkerställa hög kvalitet, värde och prestanda blir det ett tryggare nöje för dig, din familj och dina vänner. Tillsammans skapar vi fartfyllda minnen!

MOTORVAL?

Tala med din Yamahaåterförsäljare för bästa val av motor till din Cremo.

CREMO 405R

PRIS 31 200 kr

STANDARDUTRUSTNING

Åror 8 fot och årklykor

ÖVRIGT TILLVAL

Mjukt laminat på bänkar, hamnkapell

STABIL OCH KVICK SOMMARSTUGEBÅT FÖRSTA BÅTEN ELLER VÄNNEN

CREMO 465 går att få i två versioner. Den klassiska R med rorkult, och den sportigare SC med sidostyrpulpet och vindskärm.

Båda är lika prisvärda kvalitetsbåtar och har genom åren gett både fiskare och förstabåtsköpare sköna minnen, tack vare båtens goda sidostabilitet och lättdrivna skrov. Här är den lilla, men samtidigt stora båten. En trevlig och smidig styrpulpetmodell till måtten, men med massor av plats. En riktig packåsna och en perfekt båt vid stugan.

CREMO 405R är optimal vid stugan, för vidunderliga stunder med barnbarnen eller en stilla tur där det bara är du och naturen. Båten rymmer flera personer, väskor, packning och fiskespön. Genom sitt höga fribord är den stabil och trygg. Med en 405R får du en vän för livet. Den kan enkelt kompletteras med styrpulpet och vindskärm om du vill köra säkrare även i högre hastigheter.

TESTVINNARE ”Bäst i sjön” i Båtliv 4/2021

FÖR LIVET
ANNONS - CREMO BOATS ALLT OM BÅTARNA OCH KÖRFAKTA HITTAR DU PÅ CREMOBOATS.SE

Sveriges modernaste propellerverkstad

Sveriges modernaste propellerverkstad

Reparation och försäljning.

Vi har den senaste utrustningen i vår maskinpark för propellerreparationer. Stort sortiment av axelpropellrar och propellrar till Volvo Penta.

Efter mer än 10 000 reparationer av propellrar har vi idag Sveriges modernaste propellerverkstad. Där reparerar vi större impellrar och propellrar upp till 2 meter i diameter i alla material.

För sjöfart och fritidsbåtar.

Vi använder oss av den senaste utrustningen såsom Propress 360, MRI scanning och dynamisk balansering. Reparation, kontroll och försäljning av propellrar för både sjöfart och fritidsbåtar, med snabba ledtider.

PropSpeed är en antifouling-behandling som är miljövänlig och fri från gifter, den håller i ca tre säsonger. Propellrar, axlar och roder behandlas på plats hos

Certifierad by Welding workshop propellers

Certifierad by

Specialisten på propellrar
båtvagnar Propellerteknik AB // Flygfältsgatan 16 B // 423 37 Torslanda // www.propellerteknik.se
KONSTRUKTION OCH PRODUKTION AV BÅTVAGNAR
och
TELEFON: 031-14 40 40 MAIL: tom@propellerteknik.se
OCH PRODUKTION
BÅTVAGNAR
OCH FÖRSÄLJNING
PROPELLRAR MRI-PROPSCAN | DYNAMISK BALANSERING | STIGNINGSÄNDRING | VULKNING En mekanisk verkstad för båtvagnar och reparation av propellrar - www.propellerteknik.se
KONSTRUKTION
AV
REPARATION
AV
MD 3000 MD 5000 MD 7000 MD 5500 MD 15000 Alla priser är exklusive moms. TELEFON: 0706862778 MAIL: tom@propellerteknik.se
Welding workshop propellers Lastvikt: Lastvikt: Lastvikt: Lastvikt: 5 500 kg MD 17T MD 10T MD 5T Alla priser är exklusive moms.
oss. Vi säljer även propspeed till marinor & varv. MD 4000 Lastvikt: 4 000 kg 28.000 kr MD 5000 Lastvikt: 5 000 kg 38 900 kr MD 7000 Lastvikt: 7 000 kg 46.900 kr MD 5500 Lastvikt: 5 500 kg 48 900 kr MD 15000 MD 20000 KONSTRUKTION OCH PRODUKTION AV BÅTVAGNAR REPARATION OCH FÖRSÄLJNING AV PROPELLRAR MRI-PROPSCAN | DYNAMISK BALANSERING | STIGNINGSÄNDRING | VULKNING En mekanisk verkstad för båtvagnar och reparation av propellrar - www.propellerteknik.se
MD 3000 18.800 kr. MD 5000 31.900 kr. MD 7000 37.900kr. MD 5500 9.500kr. MD 15000 MD 20000 från 49.500kr. Alla priser är exklusive moms. TELEFON: 0706862778 MAIL: tom@propellerteknik.se Certifierad by Welding workshop propellers 3 Lastvikt: 3 000 kg Lastvikt: 5 000 kg Lastvikt: 7 000 kg Lastvikt: 5 500 kg MD 17T MD 10T MD 5T Hydraulvagn MD 5� 196.900 kr MD 8� 306.900 kr MD 10� 589.000 kr MD 17� 545.000 kr KONSTRUKTION OCH PRODUKTION AV BÅTVAGNAR REPARATION OCH FÖRSÄLJNING AV PROPELLRAR MRI-PROPSCAN | DYNAMISK BALANSERING | STIGNINGSÄNDRING | VULKNING Sveriges modernaste propellerverkstad 18.800 kr. MD 5000 31.900 kr. MD 7000 37.900kr. 9.500kr. MD 15000 MD 20000 från 49.500kr. Alla priser är exklusive moms. 0706862778 MAIL: tom@propellerteknik.se
3
Certifierad by Welding workshop propellers
MD 10T MD 5T 3 ton till 30 ton MD 30000 från 59.900 kr Konstruktion och produktion av mer än 1 000 st Båtvagnar /Trailers 3-30 ton
Lastvikt: 5 000 kg Lastvikt: 7 000 kg MD 17T
Propellerteknik AB // Flygfältsgatan 16 B // 423 37 Torslanda // www.propellerteknik.se telefon: 031-14 40 40 // mail: tom@propellerteknik.se Sveriges modernaste verkstad för propellrar och båttrailer

Flytoverall som vänder en person

BRYBO FLOATER ÄR en ny och varm flytoverall utvecklad för nordiskt klimat som uppfyller de nya ISOreglerna med höjda säkerhetskrav från 2020. De nya ISO-kraven innebär bland annat att overallen klarar lyft på 320 kg. Tillsammans med den automatiskt uppblåsbara FloaterVest 275N får man ett optimalt räddningsplagg som vänder en person till ryggläge för att frigöra mun och näsa från vatten. Overallen är testad och godkänd för en timme i femgradigt vatten. Brybo Floater finns i storlek XS till 3XL och kostar 2 995 kr. Västen kostar 1 300 kr. www.bryggboden.se

Förlängt samarbete

LÄNSFÖRSÄKRINGAR FÖRLÄNGER

sitt samarbetsavtal med Sjöassistans i tre år. Det innebär att försäkringstagare som råkar ut för incidenter längs kuster och i större sjöar snabbt kan få hjälp. Sjöassistans uppdrag omfattar allt ifrån att bogsera en båt med motorhaveri till närmaste verkstad, till att åka ut till kund med en dunk bränsle eller reservdelar.

Elkurser för båtägare

MAGNUS ALDRIN, elektronikkonstruktör och båtägare, håller elkurser speciellt anpassade för båt- och husbilsägare. I vår finns nya kurstillfällen. Kurserna förutsätter inte några som helst förkunskaper om el, utan startar helt från grunden. De omfattar tolv timmars utbildning, och går antingen under fyra vardagkvällar eller en intensiv helg. Under tiden hinner man gå igenom allt från begrepp och grunder inom el, god kontaktering och anslutning, till generatorns funktion, solceller, förslag på komponenter, fällor och fel och mycket annat. www.elkurs.se

Effektiv rengöring

MOLD & MILDEW REMOVER är ett högeffektivt rengöringsmedel för att ta bort mögelfläckar, alger och jordslag från kapell, textilier och inredning. Det är även lämpligt för att avlägsna svarta prickar från däcksytor med mera. Kan användas på de flesta material. Volym 500 ml. Pris 169 kr. www.lefant.se

Enklare segling

B&G ZEUS S är nästa generations plottrar i ett sortiment som använder det nya operativsystemet och som har skapats med fokus på att användningen ska vara enkel. Zeus S levereras med nya seglingslägen, förinställda instrumentpaneler och datavyer för en mängd olika seglingssituationer, tillsammans med många förbättrade funktioner för en enklare seglingsupplevelse. Allt detta backas upp av tydliga och exklusiva

C-MAP-sjökortsalternativ för den säkraste och enklaste navigationen. Användarna behöver bara välja det relevanta läget för sin situation, vilket ger precis den information som behövs för fritidssegling eller kappsegling. Zeus S fortsätter att stödja förbättrade seglingsfunktioner, inklusive uppdateringar för SailSteer, LayLines, rutter och mycket mer. Zeus S finns i skärmstorlekar på 7, 9 och 12 tum. https://www.bandg.com/

Kraftfulla plottrar

RAYMARINE AXIOM 2 PRO-serien är kraftfulla kartplottrar med flera funktioner. Företaget lanserar även RVM1600 CHIRP-ekolodsmodul, nya LightHouse-sjökort med utökad täck-

ning och CAM300 IP-kamera för dag och natt. Den nya allt-i-ett-displayen, som drivs av det senaste LightHouse 4-operativsystemet, integreras med ett avancerat navigationsnätverk från Raymarine som inbegriper radar, autopilot och Lighthouse-sjökort samt FLIR:s teknik för termiskt mörkerseende.

Axiom 2 Pro är utvecklad med Raymarines exklusiva HydroTough-beläggning, som avvisar vatten för tillförlitlig pekskärmsstyrning vid alla förhållanden. Användare har också nytta av anpassningsbara knappsats-

reglage för alla modeller, inklusive ett urval av autopilotkontroller eller programmerbara funktionsknappar.

Axiom 2 Pro S med inbyggt High CHIRP-ekolod, är utformad för motorbåtar och seglare.

Axiom 2 Pro RVM-modellen är utformad för fiskare och har det helt nya inbyggda ekolodet RealVision MAX.

CAM300-kameran för dag och natt är utrustad med en HD-videosensor, som gör Axiom till ett kraftfullt videoövervakningssystem ombord.

www.raymarine.se

Upplev Axopar hos oss! VÄSTINDIEGATAN 20, RÅÅ | 042-260 370 | SALJ@SYDMARIN.SE | SYDMARIN.SE

Nya elmotorer för mindre båtar

VETUS HAR EN serie nya elektriska framdrivningssystem för båtar upp till 8 m. de finns i tre storlekar; EAIR04024, EAIR040 och EAIR060 med uteffekter på 4 kW vid 24 V, 4 kW vid 48 V respektive 6 kW vid 48 V, vilket gör att de passar bra för nybyggnads- eller repowerprojekt med olika skrovtyper.

Motorerna är luftkylda, vilket ger en del fördelar jämfört med vattenkylning. Vetus E-line Airmodellerna väger 65 kg och är enkla att installera. Motorerna är 1:1 direktdrivna, så propellern snurrar alltid med samma hastighet som motorn.

www.vetus.se

Båtbottenfärg för borsttvätt

SEABOOST EASY CLEAN ISH

Nya funktioner och touchskärm

GARMIN LANSERAR NYA sjökortsplottrar med namnet ECHOMAP UHD2-serien. De ger fiskare premiumfunktioner som Ultra High-Definition-ekolod, stöd för sjökorten

Garmin Navionics+ och Garmin

Navionics Vision+ som erbjuder dagliga uppdateringar, trådlöst nätverk för delning av data och kompatibilitet för

Garmins prisbelönta ekolod i realtid,

LiveScope. Det finns tillgängligt i storlekarna 6, 7 eller 9 tum, med en ljusstark touchskärm som kan läsas i solljus med knappar. Med detta ekolod kan du som fiskar enkelt använda alla de funktioner som du behöver, inklusive att zooma in eller ut på kartan eller snabbt växla mellan olika vyer. Pris 5 099–14 799 kr. www.garmin.se

WOW

Nu revolutionerar vi fjärrstyrningen av din båt. Med unika fjärrkontroller har du förarplatsen i handen och gör ditt båtliv säkrare, roligare och bekvämare.

(Interconnected Siloxane Hybrid) båtbottenfärg har utvecklats och tillverkas i Finland för båtfolk som använder mekanisk rengöring för att hålla båtens botten ren.

Easy Clean ytan är lätt att måla och rengöra. Ytan skyddar båtens botten från fukt, korrosion och mekaniskt slitage. Den glasaktiga ytan är hård och produkten tål nästan obegränsat mekaniskt slitage från borstar, plastskrapor och även körning i is. Båten kan tas upp på land för vinterförvar utan att produkten förlorar sina egenskaper.

Torrhalten är 98 %, vilket innebär att endast 2 % av innehållet är lösningsmedel som avdunstar. Detta innebär också en nästan luktfri målning. Tack vare den tjocka skyddande filmen kan man minska skyddande epoxifärgskikt.

www.seaboost.fi

Färre i sjönöd

SJÖFARTSVERKET HANTERADE 964 sjöräddningsärenden under 2022, vilket är 17 procent färre än under 2021 då antalet uppgick till 1 167. Storstadsregionerna stod för den största andelen sjöräddningsärenden och allra flest inträffade i Stockholms län (216), följt av Västra Götalands län (210) och Skåne län (118).

Förbättrade batterier

MASTERVOLT LANSERAR TRE nya litiumjonbatterier – MLI Ultra 12/3000, MLI Ultra 12/6000 och MLI Ultra 24/6000. Mastervolts ingenjörer har utvecklat dessa batterier med större kapacitet för användning ombord på båtar och i mobila applikationer för att ge mer kraft under en längre tidsperiod samtidigt som de tar mindre plats och är lättare. De nya modellerna är tre gånger snabbare att ladda än tidigare modeller, de ger 20 % mer densitet och 15 % mer kapacitet i Ah. www.mastervolt.se

De allra flesta räddningsinsatserna skedde under sommarmånaderna under fritidsbåtssäsongen. Motoreller propellerhaveri toppar listan över de vanligaste larmorsakerna från fritidsbåtar, tätt följt av grundstötning och hårt väder.

Under året utförde Sjöräddningssällskapet 4 396 förebyggande utryckningar. Under rekordsomrarna 2020 och 2021, då båtlivet blomstrade på grund av pandemin, utfördes 5 035 respektive 4 904 uppdrag i samma kategori. 2019 utfördes 3 307 förebyggande utryckningar.

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 22
Signaler
www.shipcontroller.se

PURE PERFORMANCE. PURE EXPERIENCE.

Samarbete för hjälp på sjön

TIDIGARE HADE WATSKI och Sjöassistans ett samarbete där de lyfte fram säkerheten på sjön och gav varandra synlighet på deras respektive hemsidor. Nu väljer Watski och

Sjöassistans att utöka sitt samarbete genom att erbjuda möjligheten att köpa medlemskap direkt hos Watski.

I Watskis webbutik hittar kunderna Sjöassistans tre paket; Medium, Large och XL.

– För Watski är vattnet och

INGA KOMPROMISSER

båtlivet synonymt med njutning, passion och längtan. Men vi kan inte komma ifrån det faktum att det sker olyckor på sjön. Pandemin har gjort att det är många nya båtägare. Dessa har inte byggt upp den erfarenheten som ibland behövs på sjön. Därför väljer vi att utöka vårt sortiment av säkerhetsprodukter och erbjuder våra kunder medlemskap i Sjöassistans, säger Tim Ekberg, Ecommerce Manager på Watski.

På Askeladden kompromissar vi aldrig. Inte med designen. Inte med kvalitén. Och aldrig någonsin med säkerheten. www.askeladden.se

Nytt norskt elbåtsbolag

NORSKA FRYDENBØ MARINE och SES-X Marine Technologies går samman för att etablera ett nytt elbåtsföretag med globala ambitioner. Målet är att bygga nästa generations elbåtar.

Frydenbø Marine har en lång erfarenhet av fritidsbåtsmarknaden och har följt utvecklingen med elbåtar. De anser att tiden nu är inne för att elektrifiera båtar och göra båtlivet mer hållbart.

– Hållbarhet är en strategisk prioritering för Frydenbø och vi är glada för etableringen av det här bolaget som ger oss produkter för en hållbar framtid. Samtidigt positionerar detta oss för att vara konkurrenskraftiga på en marknad som vi tror kommer att växa framöver, säger Knut Herman Gjøvaag, ägare av Frydenbø Group.

Det nya företaget ska fokusera på båtar av hög kvalitet som integrerar SES-X avancerade system och teknologi, som har testats grundligt i flera år och nu är klar för kommersialisering.

SES-X är ett snabbväxande bolag med huvudkontor i Oslo. De har utvecklat en unik teknologi som ska ge drastiskt ökade energieffektivitet för planande båtar.

Stereo med fyra zoner

GARMIN HAR LANSERAT en uppdatering till sin Fusion Apolloserie med lanseringen av den dolda stereon Apollo WB675. Med teknologin Multi-Zone erbjuder WB675 hög ljudkvalitet på flera platser i båten. Du kan anpassa upp till fyra separata ljudzoner. Med kompakt design är WB675 enkel att placera i till exempel båten. Man kan streama ljudet med Apple AirPlay 2 på en kompatibel Apple-enhet och Digital Signal Processing (DSP) optimerar ljudsignalen. Den klarar extremt väder och är testad mot saltstänk, UV, fukt och extrema temperaturer. Pris 6 799 kr. www.garmin.se

Signaler

DISCOVER. EXPLORE.

EXPERIENCE ADVENTURE - ON YOUR TERMS.

Filosofin för oss på ALUKIN har varit kristallklar från start. Visionen, att skapa hållbara båtar för proffs och människor som älskar skärgård, kust och hav styr varje litet moment i hela vårt arbete - från skiss till färdigt producerade båtar. Vi bygger helsvetsade aluminiumbåtar för ett aktivt liv där upplevelsen och äventyret får stå i centrum och där frihet och ett gott samvete speglar känslan av att äga en båt.

Signaler

KRÖNIKA – TIPS FRÅN COACHEN

Underbart är kort

ATT HA BARN och tonåringar med på båten innebär både glädje och utmaningar. Ni som har barn som idag hunnit bli vuxna vet vad jag talar om. Tiden går snabbt och snart när de utflugna, även från båten. Till er som fortfarande har småttingar ombord, passa på att njuta så länge det varar. Så här har det sett ut för mig och min dotter.

0–2 ÅR – mat och sovklocka. Min dotter är sex dagar gammal när jag tar en dagstur i vår styrpulpet. Den minsta storleken på barnflytväst är alldeles för stor för henne. I stället får hon sitta i bilbarnstolen där jag surrat fast två barnflytvästar för jämn flytkraft. Mat, sömn och skugga räcker långt det första året. Med på båten finns förutom förtäring och bad-tillbehör ett litet solparasoll, klädnypor, solskyddsfaktor och myggmedel.

2–4 ÅR – fötter ska användas. Omöjligt att sitta stilla. Hålla balans och parera vågor är det roligaste som finns och mamma är jättetråkig när hon kräver att man ska sitta ner i båten i hög fart och stökiga vatten. Långa transportsträckor är dötråkiga. Därför åker vi alltid till samma ”springvänliga” öar några få sjömil från hemmahamn. Leksakerna som ska med blir fler och större. Önskan om att kunna komma lite längre bort och vara ute lite längre gör att vi till slut byter styrpulpeten mot en kabinbåt. Med på båten finns målarfärger, ritblock, hink, strandleksaker såsom luftmadrass, bollar, pump, fisk/fjärilshåv.

4–8 ÅR – sjöscout med eget krypin. Med en egen förpik till dottern kan vi nu beta av längre transportsträckor medan hon sover eller roar sig med eget pyssel under färden. Dottern blir sjöscout och får lära sig sjövett, navigering och knopar. Vi tränar lekfullt på hur man gör när någon trillat överbord och hur man ringer 112. Med en lite större båt är vi inte lika väderkänsliga och vi kan bjuda med gästande barnfamiljer. Vi har också med oss ett tält så att våra gäster kan övernatta i tältet om det känns för trångt i båten. Med på båten finns snorkel, cyklop och simfenor, spel såsom kortlek, UNO, Löjliga familjen och Yatzy.

8–13 – en rådig och erfaren gast. Behovet av övernattande gäster som vill stanna längre, större stuvutrymmen kombinerat med suget efter att komma längre bort och vara ute längre tid gör att kabinbåten efter bara några år byts ut till en 30-fots salongsbåt med förpik och mittkabin. Dottern har utvecklats till en rådig gast som inte tvekar att ta sig an alla typer av uppgifter. I synnerhet vid tilläggning i trånga hamnar eller vid motorhaverier där bogsering behövs. Med på båten finns förutom läsplatta laddad med mycket gig som räcker till att se filmer, spel såsom Alfapet, Bondespelet, Monopol, böcker, pärlor och pyssel.

13–17 ÅR – större ansvar och frihet. Behov av eget utrymme växer och så även olika viljor på hur och vart båtsemestern ska spenderas. Även om utrymmena är större så känns de inte tillräckligt stora. Tydliga regler behövs för att båten ska fungera för fler än två personer. Den som lagar maten slipper diska och vice versa. Och disken ska diskas upp på en gång. Tillsammans hjälps vi åt att hålla koll på åtgång av el och vatten, samt när det är dags att tömma septiktanken…. Dotterns på och avmönst ringar är ofta korta och då i sällskap med hennes vänner. Därför brukar jag åka till ställen där det finns reguljär båttrafik i närheten så att hon och hennes vänner kan komma till och från båten på egen hand.

Känns något av ovan igen? Skicka mig ett mail och berätta.

Vill ni ha mer packlistor - ta en titt här: neptunia.se/barn-tonåringar-ombord

Ny roddbåtsmodell från Finland

TERHI LANSERAR EN ny roddbåtsmodell som är kursstabil, bekväm och lätt att ro. Båten går även smidigt med en bränsle- eller eldriven utombordare. Den nya modellen är en efterföljare till Terhi 385, som har tillverkats i över 40 år och i långt över 40 000 exemplar.

Några av de största fördelarna med Terhi 390 är dess goda roddegenskaper och goda kursstabilitet. Terhi har även uppmärksammat ergonomin vid rodd – båten går att ro från antingen mittbänken eller främre toften och på durken finns fotstöd. Även den flyttbara mittbänken hjälper till att hitta en bekväm roddposition. Den nya modellen har dessutom nya, praktiska urtag för årornas blad i övre kanten av akterspegeln, vilket gör det

enkelt att lyfta upp årorna i viloläge.

Båtens skrovsidor är något högre än hos dess föregångare, så tryggheten ombord är även något bättre än tidigare. Båten är dränerad för regnvatten.

Den som väljer en eldriven utombordare kan på båtens mittbänk montera en solpanel som möjliggör att utombordarens batteri kan laddas med hjälp av solenergi. Terhi 390 kan förses med antingen ett eTerhi 390-utrustningspaket för Torqeedos eldrivna utombordare eller med ett Solar-utrustningspaket för en eldriven utombordare som kräver ett externt, fristående batteri.

Mått 3,8x1,5 m. Vikt 100 kg. www.terhi.fi

Kompakt elinombordare

ELMOTORTILLVERKAREN ePropulsion visade upp ett flera helt nya produkter och system vid METS Amsterdam. Den senaste modellserien inkluderar nya I-20 inombordsmotorn med nya funktioner och kompakt design.

Den nya I-serien inkluderar även modellerna I-10 och I-40. De finns tillgängliga med effekter på 10 kW, 20 kW och 40 kW. De här elektriska inombordarna är idealiska för fritidsbåtar och kommersiella tillämpningar i små och medelstora båtar. Samtliga modeller i serien har utformats för enkel användning och platsbesparande installationer. De har en kompakt design som integrerar fem moduler med motor, växellåda, motorstyr-

enhet, systemkontrollenhet och kylsystem i ett litet utrymme. Enligt tillverkaren behövs 60 % mindre utrymme än för en vanlig förbränningsmotor. I-10, I-20 och I-40 är också 65 % lättare än en vanlig förbränningsmotor med ett lättskött, högpresterande och hållbart litiumjärnfosfatbatteri.

Ny sajt för båtannonser

DIN BÅT (DINBÅT.SE) är en ny webbplats för alla som vill sälja, byta eller köpa en båt. Det är en modern webbplats som snabbt når ut till köpare i Sverige och i världen. Sajten finns på flera språk och är ansluten till flera andra populära annonsplatser.

AI för att hitta rätt köpare. Annonserna översätts till drygt 110 olika språk… I Sverige finns en koppling till Blocket.se för att maximera räckvidden och säkra en snabb affär.

Båtcoachen Maria Lannér är krönikör med rätt att tycka till. För mer information: www.neptunia.se

På DIN BÅT kan båtsäljare publicera så många bilder och filmer de önskar. Sajten har dessutom inbyggd

DIN BÅT är öppen för privatpersoner, båttillverkare och båtförmedlare med utvecklade funktioner för företag med många båtar i lager.

www.dinbåt.se

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 26

Ett bekymmersfritt båtliv

Mer ström • Snabbare laddning • Mindre vikt • Längre livslängd Många användare av Skanbatts litiumbatterier menar att de inte längre behöver fundera på hur mycket ström som finns kvar i batteriet eller när det är dags att ladda. De kan istället bättre njuta av det goda livet på sjön! Läs mer på kgk.se/skanbatt 5 gånger längre livslängd VÄSTINDIEGATAN 20, RÅÅ | 042-260 370 | SALJ@SYDMARIN.SE | SYDMARIN.SE VÅRKAMPANJ
leveransklara Askeladden. Askeladden C83 Cruiser

VÅG designar egen drömbåt

BÅTUTHYRNINGSFÖRETAGET VÅG

tar fram en egen båtmodell för att ge användarna en mer unik upplevelse. Våg upplevde att det inte fanns en båt på marknaden som uppfyllde de krav och önskemål som både de, kunderna samt franchisetagare uttryckt en önskan kring.

Den nya båten heter E480 och tas fram i ett samarbete med Kimple boats, som ska bygga båten, och dess svenska distributör Midmarine AB. Motorn är en 50 hk Tohatsu. www.takeawave.se

Utökar med ny elektrisk utombordare

styrning och passar bra för att driva många små båtar, inklusive jollar, gummibåtar och kajaker.

– Vi skapade ett helt framdrivningssystem, helt integrerat med avancerade kontroller, rekvisita och digitala mätare samt en helt ny mobilapp. Vi är övertygade om att Avator 7.5e utombordare kommer att ge en överlägsen båtupplevelse för båtägare som är intresserade av att mindre båtar med elektrisk framdrivning , säger Tim Reid, Mercury Marines vice vd för produktutveckling och teknik.

Ny generation övervakning av båtar

YS PRO ÄR en ny generation larm och övervakning av båtar från företaget Yacht Sentinel.

YS Pro ansluter till 3- och 4G i över 100 länder och har trådlösa sensorer för till exempel rörelse-, luck- och rörelsesensor med den öppna standarden Zigbee 3.0. Vid händelser får användaren notiser i telefonen.

YS Pro har inbyggd WiFi router, vilket gör inte minst barnen glada då de får bra Internet ombord och man kan ansluta övervakningskameror. Det går också att ansluta via NMEA2000 för att få till exempel motordata samt båtens instrument till appen i telefonen.

www.zomson.com

MERCURY MARINE UTÖKAR sitt utbud av elektriska utombordare med den nya modellen Avator 7.5e. Med bättre användarvänlighet, nya anslutningsmöjligheter och smart batteriteknik ska den här motorserien ge fler möjligheten att använda eldrift.

Avator 7.5e-modellen är den första i en serie av elektriska utombordare som släpps under 2023, när Mercury uppger att de ska bli ledande inom

Ultimat för sportfiskare

LOWRANCE HAR LANSERAT nästa generations elektronik för sportfiske. Det är nya HDS PRO plotter/ekolod, det mest högupplösta live-ekolodet ActiveTarget 2 och Active Imaging HD med ultrahög upplösning. Nyheterna ger sportfiskare ett komplett paket med den senaste ekolodstekniken.

HDS PRO utgör hjärtat i Ultimate Fishing System med fullständiga nätverksfunktioner vilket omfattar trollingmotorer, autopiloter, utombordsmotorer, radar, kommunikation samt

The new Fairline

elektrifierad framdrivning av båtar. Mercury planerar också att visa koncepten för Avator 20e och 35e utombordare, som ska finnas på marknaden senare under 2023.

Avator 7.5e-utombordaren genererar 750 W vid kardanaxeln och producerar liknande hastighet och acceleration som en Mercury 3,5 hk bensindriven fyrtaktsutombordare. Motorn erbjuds med rorkult eller fjärr-

Avator 7.5e elektriska utombordare har utbytbara batterier, ett snabbkopplingssystem och intuitiva kontroller som gör installation och drift enkel. En färgskärm ger besked om batterinivå och räckvidd.

Litiumjonbatteriet på 1 kWh har utvecklats i samarbete med batteriexperter på Mastervolt och konstruerats exklusivt för marin användning. Det är en säker, pålitlig 48V-strömkälla som är falltestad och IP67klassad för vattenbeständighet.

Priset blir cirka 38 000 kr i Sverige. www.mercurymarine.com

Datasystem för hela hamnen

anslutning och kontroll av Power-Pole grundvattensankare. I produkten introduceras även nya sjökortslager för ActiveTarget scoutläge och Ghost 360. HDS PRO finns i 9, 10, 12 och 16 tum. Pris från 25 029 kr. www.navico.com

PORTLUX ÄR ETT dataprogram som gör det smidigt att driva en hamn och sköter hamnens hela administration. Verktyget administrerar även båtplatser på land, upptagning, sjösättning och fakturering.

Verktyget Portlux används idag av ett 70-tal hamnar i hela Sverige. Kunderna är fritidsbåtshamnar med storleken på allt från 75–3 500 båtplatser såväl föreningar som kommuner och företag.

VÄSTINDIEGATAN 20, RÅÅ | 042-260 370 | SALJ@SYDMARIN.SE | SYDMARIN.SE

Signaler Nytt från segelbåtsfronten

Återvinningsbar segelbåt

DIVA 34 SE är den första seriebyggda helt återvinningsbara segelbåten. Med skrov, däck, segel och annan utrustning i återvinningsbara material och i kombination med eldrift skapas en båt med minimala klimatavtryck.

Båten byggs i delvis återanvända material eller i helt återvinningsbara. Eldrift ger noll utsläpp vid framdrivning för motor samt regenerering vid segling och båten har solceller på rufftaket för laddning.

Grunden för att skapa en båt där skrov och däck kan återvinnas ligger i att kunna separera de ingående materialen vid återvinning. I normala kompositer går inte det. Genom att använda en termoplast som binde-

Grönare segel av återvunna flaskor

medel i kompositmaterialet kan skrov och däck hettas upp, materialen separeras och återanvändas.

Genom Divas samarbete med OneSails kan båttillverkaren även erbjuda segel i ett återvinningsbart material, OneSails Forte komposit, som har konstruerats för att vara möjliga att återvinna. Genom att lim och film ersatts av värmekonsolidering är seglen möjliga att återvinna i standardiserade processer.

www.divayachts.se

Första bilderna på Shogun 43

SVENSKA SHOGUN YACHTS nya modell, Shogun 43, sjösattes under hösten. Båten är utvecklad för att vara enkel att seglas på två personer, även i höga hastigheter och samtidigt vara komfortabel att bo i.

Det finns många smarta lösningar ombord för att förenkla och göra seglingen till en upplevelse. Med en vikt på 6,1 ton har Shogun 43 god

seglingsprestanda och är samtidigt lätt att hantera. Shogun Yachts bygger båtarna helt i kolfiber och i samarbete med Linjett Yachts, Vaxholm Komposit, North Sails, Macromould och Diab Group.

Officiell premiär är i maj på den flytande båtmässan i Ancora, Hamburg.

www.shogunyachts.com

C46 seglar senare i år

BAVARIA YACHTS VISADE nya C46 på Boot Düsseldorf. 46-fotaren blir tillgänglig senare i år som en fortsättning framgångarna med C-Line och en vidareutveckling baserad på de två tidigare modellerna C38 och C42.

ELVSTRÖM SAILS HAR utvecklat laminatet eXRP, som är en exklusiv segelduk gjort av återvunna petflaskor från havet vilket. Huvudkomponenterna i laminatduken är UV-skyddsfilm, yttre taft och fibrer bestående av återvunnen polyester. Duken finns i fem olika vikter och sedan den första lanseringen har Elvström ytterligare förstärkt materialet med en liten andel UPE-fibrer. eXRP-laminatet tillverkas av upp till 95 procent återvunnet material. Kombinationen av de svarta polyesterfibrerna och den vita taften ger en ljusgrå look.

Den nya eXRP-laminatet är inte bara ett mer hållbart val, utan samtidigt en konkurrenskraftig lösning.

Priset är i nivå med liknande high-end polyesterlaminatdukar på marknaden idag. Materialet har funnits på marknaden i två år. Innan laminatet lanserades 2021 testades det på en Dehler 38SQ under två år med mycket bra resultat.

43-fotare från judel/vrolijk

DET SENASTE DECENNIET har drivit offshoreseglingen till nya nivåer. Klass 40-koncepten har spelat en stor roll i detta. Med JV43 anpassade judel/vrolijk detta koncept för att ge en större och lyxigare interiör utan att kompromissa med prestanda och båthantering för att öppna konceptet för fler kunder.

Skrovformen är resultatet av en omfattande forskning av flera kandidater med de senaste optimeringsverk-

tygen. Däckslayouten är optimerad för minimal besättning och enkel hantering. Den erbjuder en väl skyddad, delvis sluten sittbrunn med flera sittplatser. Alla linor och fall leds in i sittbrunnen för att kunna segla båten helt skyddad. Ovan däck använder riggen och seglet all den senaste offshore-tekniken med användning av flygande segel och stagsegel.

Båten har 750 liter vattenballast uppdelad i tre tankar på varje sida som manövreras från sittbrunnen. www.judel-vrolijk.com

Fakta Bavaria C46

Längd: 14,86 m

Längd skrov: 13,95 m

Längd v l: 13,31 m

Bredd: 4,70 m

Djup: 2,30 m

Segelarea: 115 m2

Info: www.bavariasverige.se

Skrovdesignen är uppdaterad med sin typiska för och slag i sidorna för att ge bättre seglingsegenskaper samt skapa mer utrymme och ökad komfort.

Båten är designad för alla former av segling. Kunderna kan välja mellan olika layouter från tre till fem hytter, inklusive en layout med fyra kabiner och fyra badrum eller tre kabiner med en extra kabin.

Modern snabbseglande cruisingbåt

OCEANIS 34.1 ÄR en ny generations cruisingbåt, enligt tillverkaren Beneteau som beskriver den nya modellen som en snabbseglande båt med hög komfort.

Marc Lombard och NAUTA Design har designat denna båt som både har mer utrymme och större segel än sin föregångare. Båten kan fås med två alternativt tre kabiner.

Fakta Oceanis 34.1

Längd: 10,77 m

Bredd: 3,57 m

Vikt: 5 470 kg

Bränsle: 130 liter

Vatten: 231–361 liter

Motor: 21–30 hk

Info: www.yachtsale.se

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 30

VI HAR EFTERFRÅGAN

PÅ KVALITETSBÅTAR!

ALLT FÖR SJÖN I STOCKHOLM 9–12/3 SAMT 16–19/3

Efter 51 år i båtbranschen har vi en stor kunddatabas med intressenter som söker alla sorters båtar. Vi tar hand om hela processen från annonsering fram tills att ni har pengarna på kontot! Skulle vi inte lyckas hitta en köpare till er båt, så tar vi inget arvode, alltså finns inget att förlora på att testa.

KNAPE MARIN varför

Rikstäckande: Huvudkontor i Göteborg samt representanter i Stockholm, Malmö, Nyköping, Norrköping, Oxelösund, Västerås, Kalmar, Karlstad, Luleå, Simrishamn och Örnsköldsvik.

Kundklientkonto för säker finansiell hantering.

Tillgång till din båt under hela försäljningsperioden alt. lämna båten i vår marina, vi tillhandahåller fullservice.

Vid köp av begagnad båt, kan inbyte diskuteras som dellikvid.

BOSSE KNAPE, VD Båtmäklare Göteborg bosse@knapemarin.se 0705-29 91 12

WERNER NILSSON Båtmäklare Stockholm werner@knapemarin.se 0761-31 64 97

Båtmäklare Knape Marin Syd mats@knapemarin.se 0723-07 25 09

STEPHEN MATHIASON Båtmäklare/Båtkonsult Göteborg stephen@knapemarin.se 0733-44 37 00

GUNNAR BRANGE Båtmäklare Nyköping/Västerås Norrköping/Oxelösund gunnar@knapemarin.se 0705-34 10 85

BÅTMÄKLARE

VI FINNS ÄVEN I KALMAR, KARLSTAD, LULEÅ OCH SIMRISHAMN!

CHRIS KJELLBERG Båtmäklare Stockholm chris@knapemarin.se 0736-00 44 15

PER JANSSON Båtmäklare, Norrland (Örnsköldsvik) info@knapemarin.se 0703-3146 72

KÖP & SÄLJ DIN BÅT
VIA OSS!
REGISTRERAD & INTERNATIONELL
HUVUDKONTOR 031-69 77 50 ︱info@knapemarin.se︱ Hälleflundregatan 12, Västra Frölunda/Göteborg (Fiskebäcks
PETER ÖGREN Båtmäklare Göteborg peter@knapemarin.se 0723-29 91 14 MATS LUNDWAL
Småbåtsham)

Nya sjökort från Hydrographica

Nu kan Hydrographica äntligen presentera sina nya detaljerade sjökort som täcker hela norra

Stockholms ytterskärgård. Text: Bengt Anderhagen Foto: Hydrographica

KORTEN SKULLE egentligen ha publicerats för ett antal år sedan, men de har fördröjts med anledning av oenighet med Sjöfartsverket som granskar och ger publiceringstillstånd. Verket krävde att Hydrographica i sina nya kort skulle radera mängder av information som var allmänt tillgänglig eller som tidigare fått sekretessgodkännande och sedan länge varit spridd i både digitala och tryckta sjökort.

Nu har emellertid Sjöfartsverket backat på de märkligaste kraven och därför publicerar Hydrographica de nya sjökorten med de inskränkningar som verket krävt. Inskränkningarna innebär att det saknas ett antal bra orienteringsmärken som exempelvis rösen, kummel och tavlor. Det fattas också en hel del djupsiffror på många ställen.

Trots dessa inskränkningar kvarstår Hydrographicas specialitet, den att noga redovisa grunda vatten med mindre djup än 6 meter, det vill säga de djup som är av stort intresse för oss fritidsskeppare. Sjökorten har 2och 3-meters djupkurvor inritade och ordentligt uppmätta djup på friliggande grund. Här har inga inskränkningar skett vilket är bra då många av grunden inte finns med i Sjöfartsverkets kort.

– Vi är glada över att kunna förse fritidsflottan med betydligt säkrare sjökort över hela Stockholms ytterskärgård än vad Sjöfartsverket kan prestera, säger Lars Granath, Hydrographica.

– Tidigare hade vi ett 20-tal separata specialer för knepiga skärgårdar som Nassa, Gillöga, Fredlarna med flera. Nu har vi kartlagt hela området, sammanhängande från Arholma i norr till

Björkskär i söder, från Rödlögaleden i väster till Svenska Stenarna i öster. Den kartlagda ytan är mer

Hydrographica överklagar

HYDROGRAPHICA HAR UNDER flera år producerat egna och mycket detaljerade sjökort med lagligt tillstånd. Däremot krävs publiceringstillstånd som utfärdas av Sjöfartsverket. På senare år har Hydrographica inte fått tillstånd om de inte gjort förändringar genom att ta bort exempelvis privata sjömärken och en del djupsiffror,

information som de tidigare haft tillstånd att publicera. Med anledning av detta anmälde Hydrographica Sjöfartsverket till Konkurrensverket med frågan om det är rimligt att samma enhet på verket som marknadsför egna sjökort även ska ha makt över en konkurrents.

Konkurrensverket svarade att det

inte finns tillräckliga indikationer på en konkurrenssituation och att situationen inte påverkar konsumenterna. Hydrographica har även vänt sig till Förvaltningsrätten och ifrågasatt varför Sjöfartsverket krävt att de måste ta bort civila orienteringsmärken som de i tidigare utgåvor haft tillstånd för. Förvaltningsrätten svarade att de inte

än fördubblad mot tidigare och de tidigare sjökorten är omarbetade och uppdaterade. ✪

tar ställning i frågan. De har endast prövat om Sjöfartsverket har hanterat beslutsprocessen enligt regelboken, vilket de anses ha gjort.

Nu har emellertid advokatbyrån Mannheimer Swartling bistått Hydrographica med ett överklagande till Kammarrätten. De anser nämligen att Sjöfartsverkets handlande varit lagstridigt och att Förvaltningsdomstolen borde ha insett det. Utfallet lär dock dröja.

Bengt Anderhagen

SJÖSÄKERHET WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 32
E-post: crom@crommarine.com Ersättningsdelar av Crom Marine AB Båtsmansvägen 16 181 41 LIDINGÖ högsta kvalitet Crom Marine
Marex 375 Marex 310 Marex 320 Maximalt komfortabel – Marex 330 Scandinavia Läs om våra senaste utmärkelser och vad andra sagt om oss. Vi har inte så mycket mer att tillägga än att säga: välkommen in, eller besök oss på marex.no Albybergsringen 97, 137 69 Österhaninge 08-556 523 00. Patrik.de.vos@yamahacenter.com Sjögatan 8, 892 60 Örnsköldsvik 0660-182 00. Martin.carlsson@yamahacenter.com Stockholm Örnsköldsvik Marex 360 Cabriolet Cruiser MAREX 310 MOTORwzBOAT OF THE YEAR MAREX 375 MOTORBOAT OF THE YEAR NOMINEE MAREX 373 MOTORBOAT OF THE YEAR MAREX 375 BEST BOAT OSLO BOATSHOW MAREX 310 POWERBOAT OF THE YEAR MAREX 375 POWERBOAT OF THE YEAR NOMINEE MAREX 373 BEST MOTORBOAT OSLO BOATSHOW MAREX 320 MOTORBOAT OF THE YEAR MAREX 373 EUROPEAN POWERBOAT OF THE YEAR MAREX 310 GERMAN DESIGN AWARD MAREX 320 ADRIATIC BOAT OF THE YEAR ééé Marex 330 SCA NYHET! Marex 420 SCA NYHET! Marex 420 GC
”The
King
of Norway!”

PROVAR

Familjebåt med hög komfort

Westline 365 Sport Coupé är en klassisk långfärdsbåt för familjen på semester eller vänner som åker ut på sjön över helgen. Det är en väldisponerad båt med hög komfort och stora utrymmen.

Text & foto: Lars-Åke Redéen

WESTLINE ÄR VID sidan av Nimbus Group en av få tillverkare av större motorbåtar som fortfarande har produktion i Sverige. Tidigare tillverkade Westline en del i bland annat Litauen, men idag byggs båtarna i Uddevalla och Sysslebäck (laminering).

Båtliv har provkört Westline 365 Sport Coupé. Det är en rejäl långfärdsbåt med gott om plats för hela familjen eller två par på utflykt i skärgården. Båten finns med två olika kabinalternativ. Den båt vi körde hade en förlig kabin med dubbelkoj, midkabin på styrbords sida och en liten extra kabin med en singelkoj på

babords sida. Ombord finns även ett badrum med separat dusch.

Totalt har båten fem fasta fullängdskojer där den minsta är 2,0x0,9 m. Den mindre kojen fungerar fint som stuvutrymme om man är fyra personer i båten.

Planlösningen är bra fördelad och skapar en rymlig känsla. Förutom utrymmena under däck har båten en stor salong med ett välutrustat pentry på babords sida samt en rymlig U-soffa på styrbords sida. Sikten är god särskilt akterut där kabinen är helt öppen ut mot den stora badbryggan som är så väl tilltagen att den fungerar både för bad och lek på dagarna och för den som vill

sitta och njuta av solnedgången på kvällen. Gången till badbryggan går via en stabil dörr i salongens akterkant.

PROVBÅTEN VAR VÄLUTRUSTAD med elektrisk taklucka. Den är standard och gör så att komforten ökar markant när man öppnar så att ljus och luft flödar in.

Sikten vid förarplatsen är god både fram och ut på sidorna. Med takluckan öppen kan man köra stående och njuta av helt fri sikt.

För den som gillar att sola finns det en solplats i fören med bekväma solmadrasser på rufftaket.

Båten väger cirka 7 ton lastad

och med fulla tankar. Skrovet har en 24-gradig traditionell V-botten med steglister. Tillsammans ger detta en värdighet i sjön som bara tyngre båtar kan åstadkomma. Trots tyngden är bränsleförbrukningen rimlig med 1,8 lit/M i marschfart. Accet är bra att ha i trånga skärgårdar där det ibland gäller att snabbt komma upp i planing, men för det mesta rekommenderar vi att köra lugnt i farlederna med den här typen av stor och tung båt som fel hanterad kan dra upp mycket sjö.

Den båt vi körde var utrustad med en Volvo Penta D6-440 hk. Det är en kraftfull dieselmotor

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 34

med högt vridmoment som i singelmontage räcker gott och väl för den här typen av båt. Ett alternativ som är 250 000 kr billigare är en Volvo Penta D6-380 hk. Det skiljer bara tre knop i toppfart gentemot D6-440 hk.

Toppfarten i den här båten är 35 knop och marschfarten 25–27 knop vid cirka 2 700 rpm. Båten har lätt att komma upp ur vattnet och accelererar snabbt utan att tveka. Den här båten var utrustad med interceptorer från Zipwake, som rätt inställda fungerar bra med full automatik. Vill föraren gripa in och justera något manuellt så är det enkelt ordnat.

PROVBÅTEN HADE BÅDE bog- och häckpropeller, vilket förenklar hanteringen ännu mer. Den som vill ha joystick för att kunna styra med fingertopparna måste välja dubbelmontage med två Volvo Penta D4 à 280 hk. Det är dock ett mindre troligt alternativ i Norden där vi helst vill ha singelmontage med tanke på servicekostnader och en stor diesel räcker i den här typen av båtar.

Säkringspanelen är lätt åtkomlig utom en del av elinstal-

lationerna som sitter under däck på styrbords sida. Provbåten hade extra stor batteribank på 700 Ah fördelad på tre zoner.

Westline 365 är en riktig körmaskin för den som vill kunna köra långt men även kunna njuta av att färdas långsamt i skärgården. De stora utrymmena i salongen och på den väl tilltagna badbryggan är perfekta på semestern.

Tillverkaren har även en större modell på gång. Den heter Westline 440 Sport Coupé och blir på 47 fot med badbrygga. ✪

Westline 365 Sport Coupé

Längd: 11,0 m

Bredd: 3,40 m

Djup: 1,0 m

Vikt: 5 900 kg (tom)

Motor: 1xVolvo Penta D6, 370–400 hk

2xVolvo Penta D4, 2x225–300 hk

Bränsle: 500–600 liter

Vatten: 200 liter

Fart: 30–40 knop

Konstr.: Johan Holm

CE-klass: Kategori C

Pris: från 3,7 Mkr

Info: www.westlineboats.se

BÅTLIV 1/2023 WWW.BATLIV.SE
Salongen med U-soffa på styrbords sida och pentry på babords sida. Den eldrivna takluckan ger extra inflöde av ljus och luft. Förkabinen med ljusinsläpp från sidorna och en takventil.

Bruksbåt för skärgården

MÅNGA BÅTÄGARE KOMMER

ihåg 70-talets Pionerbåtar från Norge som praktiska men ofta solblekta. Utvecklingen har dock gått snabbt och sedan båtarna började tillverkas med UV-skydd i mitten av 80-talet håller Pioner färgen lika bra som andra plastbåtar. Skillnaden mot många andra tillverkare av plastbåtar som oftast tillverkar i glasfiberarmerad plast är att denna norska båtproducent i stället rotationsgjuter i stryktålig polyetenplast som är 100 procent återvinningsbar. Pionerbåtarna gjuts med dubbla skrov i ett enda stycke, vilket bidrar till styrka i konstruktion.

En av de större modellerna är Pioner 16 Explorer, som lanserades 2021. Denna 16-fotare togs fram för att Pioner behövde en styrpulpetbåt i den här storleken som kan hantera motorer på 40–60 hk.

Med sina 5,07x2,10 m är det här en lättlastad och smidig skärgårdsbåt som passar lika bra för den som vill åka vattenskidor som för den som kör byggmaterial till sommarstugan. Båtens oömma konstruktion och materi-

al gör att den snabbt blir en favorit för sin funktion. Får man en repa i plasten går den enkelt att laga genom att plastsvetsa med värmepistol.

DESIGNEN ÄR LÄTT kantig, men smart gjord och mycket praktisk durk. Insteget är stabilt och tryggt och i aktern finns ett par steg som förenklar ombordstigning eller motorkontroll. Båten har bra räcken i rostfritt, även på det lilla fördäcket. Båten är godkänd för sex personer eller 757 kg.

Den här modellen är byggd

för motorstyrkor på 40–60 hk. Båten vi körde hade en trecylindrig Tohatsu 50 hk. Det är ett bra val och en välbalanserad motor som ger tillräckliga prestanda för de flesta. Den som vill vara säker på att 16 Explorer klarar mycket last och fortfarande ha en bra acceleration bör välja en 60 hk motor, vilket ger en toppfart på runt 30 knop och en bränsleförbrukning på 0,7–0,8 lit/M. En mer förnuftig och mer ekonomisk fart är allt ifrån 15 till 23 knop, då förbrukningen är runt halvlitern per sjömil.

Pioner har skapat en bra hem-

sida där kunderna kan konfigurera sina båtar själva. Förutom motor- och färgval kan man välja hur pulpeterna placeras och lägga till en del utrustning som till exempel targabåge. Den båt vi körde hade två sidopulpeter, men i konfiguratorn kan man skräddarsy detta och även välja färg på båten.

FÖRUTOM DEN I princip outslitliga polyetenplasten har båtarna akterspegel i trä, vilket kan vara bra om man behöver byta ut den. Durken är tillverkad i kompositmaterial och helt plan, vilket ger en bra last- och arbetsyta.

Pioner bygger cirka 3 000 båtar per år i ett tiotal modeller på 2,4–5,3 m. ✪

Pioner 16 Explorer

Längd: 5,07 m

Bredd: 2,10 m

Vikt: 393 kg

Motor: 40–60 hk

Bränsle: separat tank

Personer: 6

Pris: från 131 700 kr

Info: www.pionerbat.se

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 36
PROVAR
Dubbla styrpulpeter med skyddande huvor. Durkytan är helt plan. Stabila räcken även i fören ger en trygg ombordstigning.
Pionerbåtarna är skärgårdens slitvargar. Den nya båtmodellen 16 Explorer passar för många olika uppdrag. Fartresurserna är inte extrema, men räcker till för de flesta. Text & foto: Lars-Åke Redéen

Audi Financial Services

När din inre revisor får bestämma.

Vår finansieringslösning är så pass enkel och förmånlig att majoriteten av alla Audiägare faktiskt väljer att skaffa sin bil via oss. Finansieringen följer bilens värdeminskning vilket ger dig en lägre månadsbetalning och möjlighet att byta till ny bil oftare. Väljer du vårt billån eller leasing kan vi även garantera restvärdet på din nya Audi. Via oss får du dessutom lägre pris på Audi Försäkring och kan kombinera den med ett serviceavtal som har en fast månadskostnad, så att du har koll på dina utgifter under hela avtalstiden. Allt på en faktura med månatlig betalning. Välkommen till ett enklare bilägande.

Skanna QR-koderna för aktuella erbjudanden på

Privatleasing och Business Lease.

Under det gemensamma varumärket Audi Financial Services erbjuds serviceavtal genom Volkswagen Service Sverige AB och bilfinansiering genom Volkswagen Finans Sverige AB, helägt dotterbolag inom Volkswagen Group. Audi Försäkring är en del av If Skadeförsäkring AB. Audi Q8 e-tron. Elförbrukning blandad körning 24,0–21,6 kWh/100 km. CO2-utsläpp 0 g/km. Miljöklass Euro 6d.
Privatleasing Business Lease

Bättre komfort vinnande koncept

Vi har testat svenska Ryds 650 VI DC mot finska Yamarin 67 DC, två daycruisers med möjlighet till övernattning. Båda överraskar i sjön, men den ena vinner på bättre komfort invändigt. Text: Lars H Lindén Foto: Lars-Åke Redéen

FINLAND HAR EN imponerande tillverkning av motorbåtar, varav en stor del landar på den norska och svenska marknaden. Sverige har halkat efter sedan 1990-talet, inte minst när det gäller glasfiberbåtar. Men nu finns det hopp i form av småländska Ryds Båtar som har fått en ny huvudägare via en IKEA-fond. Två nya modeller har tagits fram i samarbete med Mannerfelt Design Team. Den största

modellen Ryds 735 VI DC presenterades för något år sedan och nu kommer den något mindre Ryds 650 VI DC.

VI HAR TESTAT nya Ryds 650 VI DC tillsammans med Yamarin 67 DC. Den senare ingår i en helt ny serie från den stora finländska tillverkaren. Sittbrunnarna är de båda testbåtarnas bästa utrymmen med genomtänkta planeringar och gott om sittplatser. Båda har

dubbelsäte vid förarplatsen, en L-soffa i den aktre delen och smarta utgångar till stora badplattformar. Yamarin har valt en pentrysektion om babord medan Ryds har ett extra säte om babord.

Båda testbåtarna var utrustade med utbordare från Yamaha. Ryds 650 VI DC med en 175 hk och Yamarin 67 DC med en 150 hk. Det betyder två fyrcylindriga motorer med samma cylindervolym. 175 hk passar Ryds 650 VI DC

PROVAR

perfekt för både liten och stor belastning. Bra acceleration upp till planing, låga bullervärden och en förbrukning på under 1 lit/M mellan 25 och 30 knop. Yamahas 150 hk är den minsta rekommenderade motorstyrkan för Yamarin 67 DC, men båten har inga problem att plana upp med två personer ombord. Men med större belastning rekommenderas minst 200 hk eller en V6:a på 225–250 hk.

SAMMANFATTNINGSVIS ÄR DETTA två mycket intressanta daycruisers i en populär storleksklass som klarar sig med ganska måttliga motorstyrkor och får därmed en hygglig förbrukning. Plus även för goda ljudvärden upp till runt 30 knop.

Båda får även toppbetyg för planeringen i sina sittbrunnar där det lätt att ta sig ut mot badplattformarna eller upp mot fördäcken. Ryds 650 VI DC är vår favorit när det gäller den yttre utformningen med snygga linjer, en kraftig avvisarlist runt hela båten och en smart ”trappa” mellan sittbrunn och fördäck. Däremot är vi inte imponerad av kojutrymmet när det gäller färgsättning och material i dynorna.

Yamarin 67 DC har ett elegantare kojutrymme och här finns även en vattentoalett. Plus även för öppningsbar lucka på fördäcket och fina ljusinsläpp i skrovsidorna. Yamarin 67 DC får även plus för bättre textilier i dynor och bekvämare säten. ✪

Fakta båtarna

Båt Ryds 650 VI DC Yamarin 67 DC

Längd: 6,50 m 6,76 m

Bredd: 2,50 m 2,55 m

Vikt utan motor: 1 040 kg 1 480 kg

Motor: 115 – 225 hk 150–250 hk

Personer: 6 8

Bränsletank: 200 liter 195 liter

Ca-pris: 709 000 kr 810 000 kr

Info: www.ryds.se www.yamarin.com

Testfakta

Motor i test Yamaha F175 Yamaha F150

Toppvarvtal: 6 000 rpm 5 900 rpm

Toppfart : 41,2 knop 35,0 knop

Förbrukning vid:

40 knop 1,5

35 knop 1,3 1,6

30 knop 1,1 1,3

25 knop 1,0 1,2

20 knop 0,9 1,1

Anmärkning: Vägledande priser per 3 januari 2023. Hos återförsäljare kan andra priser förekomma. Yamarins priser är angivna med deras Comfort-paket.

Scanna qr-koden för mer fakta och tabeller.

Förarplatsen är bred och har plats för två 9-tums kartplottrar som tyvärr skyms något av ratten.

PLUS OCH MINUS

+ Trappan till sittbrunnen

+ Kraftig avvisarlist

+ Bra förbrukning

- Tråkig och mörk förruff

- Enkelt förarsäte

Ryds 650 VI DC – eleganta linjer och bränslesnål

SVENSKA RYDS BÅTAR gjorde en omstart för några år sedan med nya modeller och en ny konstruktör –Mannerfelt Design Team. Först presenterades toppmodellen Ryds 735 VI som kan utrustas med både in- och utombordsmotorer. Nu kommer den något mindre Ryds 650 VI, en ren utbordarbåt som tillverkas i två versioner – en bowrider med öppet fördäck och en daycruiser med ett par kojer under fördäcket.

Samtliga nya modeller har en V-formad stegbotten. En annan gemensam nämnare är Rydsbåtarnas tillverkningsmetod, en så kallad vakuumteknik som ger lätta och starka konstruktioner. När det gäller vikten är Ryds 650 VI DC runt 400 kg lättare jämfört med Yamarin 67 DC.

RYDS 650 VI DC har ett fördäck med halkskyddade partier längs babords- och styrbordssidan, och en stor plexiglasskiva i mitten. Sistnämnda ger lite ljus till förkabinen. I övrigt har båten bra handräcken vid stäven, låsögla och ankarbox. Passagen ner till sittbrunnen sker längs babordssidan via en bred trappa och många handtag. När man kommit ner möter en rymlig sittbrunn med bra gångytor ända ut mot badplattformarna.

I den främre delen finns ett dubbelsäte vid förarplatsen om styrbord och ett vändbart enkelsäte om babord. Akter om dessa en stor L-soffa om babord som även den har ett vändbart ryggstöd. Förarplatsen är bred och har plats för två 9-tums kartplottrar som tyvärr skyms något av ratten. Ett litet minus även för något för rakt ryggstöd och ett något för litet fotstöd.

Akter om aktersoffan har båten fina gångytor och två stora ankarfack. I babords fack kan man extramontera ett elektriskt ankarspel. Framför motorbrunnen finns ett kapellfack och det är enkelt att fälla upp kapellbågarna – inga dynor behöver lossas. Plus även för vattenskidbåge som standard –ett utmärkt handräcke.

Under fördäcket finns två kojer med en

bra längd på 220 cm. Tyvärr inte samma fina ljusinsläpp som i Yamarin 67 DC och detta tillsammans med ganska mörk klädsel längs skrovsidor och dynor gör att det blir lite ”tråkigt”. Minus även för enkla hyllor längs skrovsidorna.

NYA RYDS 650 VI DC testades med en 175 hk Yamaha som har samma volym och antal cylindrar som en av deras 150 hk. En perfekt motorstyrka för båten och även en 150 hk är med all säkerhet ett bra alternativ. Toppfart runt 41 knop vid 6000 varv med 175 hk och med en 150 hk tappar man kanske ett par knop. Men det som är mest intressant är bränsleförbrukningen och ljudnivån. 1 lit/M vid 25 knop och en ljudnivå på 78 dB. Mycket bra värden med en 6,5-metersbåt.

Ryds 650 VI DC har en stegformad botten och sikten föröver är något begränsad upp till strax över 15 knop där den börjar plana ut. När vi testade med de extramonterade, automatiska trimplanen, gick det bättre med perfekt sikt i hela planingsfasen. Sammanfattningsvis en båt med eleganta linjer, kraftig avvisarlist, bra bränsleekonomi. Men tyvärr lite tråkiga val av säten, dynor och komfort i ruffen. ✪

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 40 PROVAR
Passagen ner till sittbrunnen sker via en bred trappa längs babordssidan med många handtag. Ingången till förruffen ligger mitt i båten. Rymlig sittbrunn med bra gångytor. Dubbelsäte vid förarplatsen och vändbart enkelsäte om babord. Akter om dessa en stor L-soffa. Minus för något raka ryggstöd och enkla dynor. Under fördäcket finns två kojer med en bra längd på 220 cm. Tyvärr är den tråkig och mörk.

En pentrysektion med färskvattensystem finns som extratillbehör till Yamarin 67 DC. Den monteras längs babordssidan.

Dubbelsäte vid förarplatsen och ett tvärställt enkelsäte om babord. Akter om detta säte finns möjlighet att montera ett pentry. Aktersoffans placering om styrbord gör att man får en trevlig sittgrupp i denna båt.

Yamarin 67 DC har det bästa kojutrymmet. Snygga textiler, mycket bra ljusinsläpp både i tak och sidor, och en vattentoalett med hålltank.

Förarplatsen har justerbar ratt, bra armstöd längs styrbordssidan, bra fotplatta, reflexfritt material innanför vindrutan och bra plats för kartplotter.

PLUS OCH MINUS

+ Förarsätet

+ Sovutrymmet

+ Djupet invändigt

+ Fina detaljer i hela båten

Yamarin 67 DC – genomtänkt komfort i toppklass

FINSKA YAMARIN HAR i många år legat i framkant när det gäller eleganta daycruisers i storleksklassen mellan 6 och 9 meter. Trots detta vågar man skrota sitt gamla program och har nu satsat på en helt ny serie med lite högre fribord, ett bättre djup inne i båten och mera komfort. Först ut var det nya flaggskeppet Yamarin 88 DC, sedan 63 DC och nu vår testbåt 67 DC.

YAMARIN 67 DC har ett fördäck med halkskydd i mitten fram till en öppningsbar däckslucka. Längst fram en ankarbox, infällda lanternor och handräcken som kunde varit något högre längst fram. Trappan till fördäcket ligger mitt i båten och är fullt godkänd med hyggligt stora steg. Nere i den främre delen av sittbrunnen har man en något annorlunda planering jämfört med Ryds 650 VI DC. Samma dubbelsäte vid förarplatsen, men ett tvärställt passagerarsäte om babord. Här sitter man inte i färdriktningen, men det är bekvämt och fungerar faktiskt riktigt bra. Akter om detta säte finns möjlighet att montera ett pentry med tryckvattensystem.

Förarplatsen med sitt eleganta dubbelsäte får högt betyg. Justerbar ratt, bra armstöd längs styrbordssidan, bra fotplatta, reflexfritt material innanför vindrutan och stor plats för kartplottrar. En del av sittdynan är uppfällbar vilket underlättar när man vill stå upp och köra. I den aktre delen av sittbrunnen har även Yamarin 67 DC en L-soffa, men här placerad om styrbord. Denna placering gör att man får en något bättre sittgrupp i denna båt när man fäller förarsätets ryggstöd framåt. Under alla dessa sittplatser längs babordssidan och aktersoffan finns gott om både långa och djupa stuvfack, och ett speciellt plus för en mycket hög finish invändigt.

AKTER OM DENNA soffa ligger ett stort kapellfack som samtidigt fungerar som en bra durkyta framför motorbrunnen. Vidare finns två stora ankarboxar och två stora badplattformar.

Under fördäcket har denna båt det bästa kojutrymmet. Här känner man verkligen för att krypa in och övernatta. Snygga textiler, mycket bra ljusinsläpp både i tak och sidor,

- Låga räcken föröver

och en vattentoalett med hålltank. Det finns ingen separat vägg mot toan, men vill man sitta ostört kan man skjuta igen hela ingångsdörren till ruffen.

YAMARIN 67 DC testades med den minst rekommenderade motorstyrkan som är 150 hk. Men båten har inga problem att plana upp med två personer ombord. Den planar ut fullt redan vid 15 knop, den har ingen planingströskel och perfekt sikt från förarplatsen. Toppfarten landar på 35 knop och förbrukningen vid 25 knop 1,2 lit/M. Med större belastning rekommenderas minst en 200 hk eller en V6:a på 225–250 hk. Med sistnämnda motorstyrka landar toppfarten på 44 knop och även med denna stora motorstyrka är förbrukningen endast 1,2 lit/M vid 25 knop beroende på ett mycket lägre varvtal på endast 3 500 rpm.

SAMMANFATTNINGSVIS EN BÅT med genomtänkta detaljer, mycket hög komfort i hela båten, ett stort djup invändigt och goda sjöegenskaper. ✪

BÅTLIV 1/2023 WWW.BATLIV.SE 41 PROVAR

Snipan

– bryggsmycke med vikingaanor

Snipan, denna båtarnas urmoder har tagit människor ut på sjöar och hav sedan forntiden. Dess plats i våra hjärtan och den driftsekonomiska skrovformen gör den till en given reskamrat även in i framtiden. Text & foto: Stefan Iwanowski Arkivmaterial: Iwanowskis arkiv

VI TÄNKER OFTA på tryggt breda träbåtar, med ljuvt kluckalstrande klinkbordläggning och skrov som passar förträffligt ihop med havens, skärgårdens och kusternas natur. Men de byggs numera även i kravell och i andra material.

Definitionen enligt tillförlitliga Sohlmans sjölexikon från 1955 är ”en båt vars bordläggning i båda ändar är fästad till stävar, som sträcka sig från köl till reling”. Det är inte en specifikt

svensk båttyp – den finns i hela Skandinavien och även på andra håll i världen – men i Sverige har formen utvecklats på olika vis sedan vikingatiden och genom

århundraden efter de svenska förhållandena, var i landet de byggts och även av vilken båtbyggare.

På syd- och västkusten är de som bredast för att tåla kampen mot höga vågor och brytande sjöar. I insjöar och skyddade vatten och där de skulle ros eller seglas lätt och snabbt är de ofta smäckrare och lättare byggda.

DESSA SÄRPRÄGLADE TYPER har ofta namngetts efter orten, exempelvis Bohussnipa, Vänersnipa, Vätternsnipa, Blekingesnipa, Marstrandssnipa, Henånsnipa, Orustsnipa, Rååsnipa och många andra.

Undantagsvis kan även byggaren vara namngivare, som för Hedelinsnipan, från Hedelins varv i Roslagen och Albinsnipan från Albin Marin.

Förr användes sniporna framför allt för fiske och transporter, men under det senaste århundradet alltmer för vårt höga nöje. När allmän semester infördes 1938 började sniporna i ökande utsträckning användas för fritidsbruk och anpassades ofta för detta. Idag betraktas en liten öppen träsnipa i fint skick ofta som något att pryda den egna bryggan med, även om där också ligger en modern 42-fotare i moderna material.

Träslaget har genom åren varierat, mest mellan ek och fur, men i takt med att snipan blev vanligare som fritidsbåt även mahogny.

Den typiska formen med spetsig akter utgick från början från byggtekniken, men formen har fördelar även för funktionen. Den ger en sjövärdig, lättdriven båt – något som uppskattats av såväl de seglande eller roende vikingarna som av senare tiders fiskare och ägare av fritidsbåtar, som klarar sig med ”en kaffekopp bränsle”.

NÄR PLASTEN BÖRJADE tränga undan träbåtsbyggerierna i bör-

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 42
BÅTKLASSIKER
SVENSKA
Snipor är kära inslag vid bryggorna antingen de är i plast eller trä. Här är ett urval av dem som ligger vid Heleneborgs Båtklubb i Stockholm.

jan av 1960-talet följde sniporna med. Först som direkta avgjutningar, senare i egna utvecklade former. I takt med att driftsekonomi har blivit viktigare vid båtkonstruktion har snipans form åter kommit i ropet. Det är inga tvivel om att den älskade snipan även har framtiden för sig.

Ett tecken på det är att på Allt för Sjön 2014 fick snipan en välförtjänt egen utställning i en nära 500 m2 stor monter med femton snipor av olika slag (bl.a. ett vikingaskepp!) och Calle Thorné, från Anells Båtbyggeri, som visade ett pågående bygge av en traditionell snipa i trä. Detta båtbyggeri tillhör de båtbyggerier som arbetar med traditionell konstruktion med klinkbyggen av kvarterssågade plankor med längsgående eller stående fibrer, vilket bidrar till att de kan böjas

kraftigt utan att brista.

Men idag byggs det alltså nya snipor både i plast och trä och klink eller kravell och efter gamla förebilder eller i moderniserade former.

PÅ SENARE ÅR har det även blivit populärt med mer exklusiva snipor som ofta är snabbare, halvplanande, och givetvis med kraftigare motorer än traditionellt. Många har holländskt ursprung med klassisk exteriör, men ofta en toppmodern inredning.

Men även bland modernare snipor i plast finns ett fint urval numera klassiska snipor: Saga 20 och 27, Tresfjord, Storbleka, Lillbleka, Polar 20, Sjöbjörn för att nu nämna några

Snipan är urgammal och den kommer att glädja oss länge än! ✪

Denna

ett

Hon byggdes 1932 på Resarövarvet utanför Vax-

på kravellbyggd

Vill du ha dig en ny snipa? Här är några tips:

Annells Båtbyggeri bygger nya snipor på beställning och efter önskemål, helt i trä och på traditionellt vis med kvarterssågat bordvirke som basas till de runda formerna.

Henån (fr.o.m. juni 2023), Tel.: 0730-44 83 98, annellbatbyggeri.se

Båtklassiker Sverige kan bygga nytt helt i trä, men har också snipan EKÖ20 med glasfiberskrov som förses med handbyggd inredning och däck i trä på programmet.

Bromma, Tel.: 070-368 40 24, båtklassiker.se

Lilla Kålviks Båtbyggeri AB är ett traditionellt båtbyggeri som bygger snipor med det orustska formerna helt i trä. Hantverkskunnandet förvaltas nu av åttonde och nionde generationen båtbyggare.

Hälleviksstrand, Tel.: 0304-213 31, lillakalviksbatbyggeri.se

Kostersnipan 18. Modern båttillverkning i glasfiberplast som har en snipa på programmet. Denna är försedd med teakdäck och dito inredning och kan fås med eller utan motor och rigg.

Lars Karlsson Marinteknik, Munkedal, Tel.: 0526-151 40, kostersnipan.se

BÅTLIV 1/2023 WWW.BATLIV.SE 43
Resarösnipa är exempel snipa. holm och renoverades efter år av misskötsel från vrakstadie till detta fina skick. Abu Markub byggdes på B. Påhlssons varv i Råå utanför Helsingborg med sydkustens snipor som förebild. Överbyggnad, inredning och rigg är dock konstruktören CG Pettersson verk! Mått 10,2x3,40. Ett av många exempel på modernare snipor är den norska Westfjord som började tillverkas 1976 och fortfarande är i produktion. En äkta Hedelinare, en klinkbyggd fiskebåt på mellan fem och sju meter, byggd på Hedelins varv på Svartsö i Stockholms skärgård. Byggd i Ekenäs 1952 av Bertil Lund. Modellen marknadsfördes av den välkända båtfirman Gösta Berg AB i broschyrer och annonser under namnet Utösnipa och tillverkades i ca 50 exemplar.

Båtlivs lilla språklåda för nya på sjön

PÅ EN BÅT har man inga fönster utan ventiler dels för att kunna se ut, dels för att få in ljus. Vill man få in luft i båten får man det genom en ventilator När det går sjögång är det bra att ha något att hålla sig i, exempelvis en grabblist. Namnet till trots får även tjejer ta tag i den.

Fler ord om bord: båtens yttersidor kallas för bordläggning och är båten byggd av träplankor kallas dessa bord Avståndet mellan vattenytan och däcket kallas fribord. Däcket vid sidan av ruffen kallas gångbord Ombordläggning handlar inte om sänggående eller nattning

utan det är när två båtar kolliderar med varandra, något som bör undvikas. Skulle det trots allt inträffa kan det bli sjöförklaring inför rätten.

Spygatt är hål i relingen eller i brädgången för att få bort vatten från däck. På tal om spygatt: sjösjuka till sjöss är att man mår

Besök oss på båtmässan!

9-12 & 16-19 mars Monter B02:20

FÖR MEDLEMMAR

dåligt av båtens rörelser. Sjösjuka till lands är att på våren gå och längta efter att båten ska sjösättas.

Nu lyssnar jag på Evert Taube som sjunger ”…här har vi Danziger Gatt, hör hur det dånar från sjön” (Vals på Mysingen).

Text: Bengt Anderhagen

Mässrabatt

För dig som är eller blir medlem!

Gäller 9-26 mars på mässan, i alla våra butiker och på webben. %

För medlemmar. -20% gäller på hela sortimentet förutom redan nedsatta priser, netto-, kampanj-, medlemspriser & motororiginaldelar. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Solna

Bagartorpsringen

Vardagar 9-19

Lördagar 9-15

Söndagar 10-14

Sickla

Sickla Köpkvarter

Kungens

Haninge

Yamaha center Sthlm

Göteborg

Västervik

ORD OMBORD
Illustratör: Klara Anderhagen Holmes.
Vardagar 10-20 Lördagar 10-18 Söndagar 11-17
Stalandshuset Vardagar
Söndagar 11-17
Kurva
10-19 Lördagar 10-17
Vardagar
Söndagar
10-18 Lördagar 10-15
10-14
Gamla Pappersbruket Vardagar 10-18
Sisjön Vardagar 10-19 Lördagar 9-15 Söndagar 10-14 www.erlandsonsbrygga.se / 010-722 20 00
20
Bli medlem och ta del av unika erbjudanden!

Bra finansiering är grunden

Hur kan vi hjälpa dig?

Funderar du på att köpa båt, renovera köket eller samla dina lån? Oavsett vad du vill göra kan vi hjälpa dig. Vi kan lån och finansiering – det är det vi jobbar med 365 dagar om året. Hos Lån & Spar Bank ansöker du om lån till en av marknadens lägsta räntor och vi erbjuder dessutom räntegaranti.

Ansök idag!

Ring: 040-205 600

ränta per 2023-02-10 4,24

Effektiv
%
www.lsb.se

SBU i fokus

ORDFÖRANDEN HAR ORDET: CHRISTER ERIKSSON

Kontakta medlemsnytta, medlemsnytta@batliv.se

Svenska Båtunionen arbetar inom flera olika områden för att främja svenskt båtliv.

Äntligen dags för båtmässor igen

ÅRETS BÅTSÄSONG STARTADE med Båtmässan i Göteborg. Precis som tidigare år, före pandemin, har Svenska Båtunionen satsat mycket på en egen monter. Våra olika kommittéer hade sina egna teman med bemanning av våra medlemmar. Våra frågetävlingar och skattjakten för besökarna var som tidigare år mycket populära, det blev många besökare i vår monter. Antalet

besökare på mässan har varit något lägre än åren före pandemin.

LÖRDAGEN 4 FEBRUARI var jag och vår verksamhetschef Peter Karlsson tillsammans med tidningen Båtlivs chefredaktör, Lars-Åke Redéen, på mässans stora scen för att bli intervjuade av mässgeneralen Bengt Wallin om Svenska Båtunionens olika verksamheter inom svenskt båtliv. Senare på eftermiddagen delades priset ut för Årets Båtklubb 2022 till Oxelösunds Motorbåtsklubb och det var klubbens ordförande Jan Costelius som tog emot priset. Det är 13:e året som priset delas ut av tidningen Båtliv och Svenska Båtunionen. Prisbordet bestod av olika båttillbehör samt en vacker skylt i vällackerat ädelträ.

Prisbordet hade ett värde på cirka 125 000 kr och har skänkts av stort antal båt- och båttillbehörs leverantörer.

Juryns motivering

till priset var ”Oxelösunds Motorbåtsklubb visar på den bredd som finns inom svenskt båtliv. Klubben är ett föredöme och aktiv inom de områden som formar framtidens båtliv”.

Jag vill gärna passa på att påminna samtliga båtklubbar i Svenska Båtunionen att ansöka om att bli Årets Båtklubb. Ansökningsformulär finns på en egen hemsida, www.aretsbatklubb.se.

I mars är det åter dags för båtmässan i Stockholm, Allt för sjön.

UNIONSSTYRELSEN HAR FÅTT i uppdrag att genomföra en organisationsöversyn och har därför börjat med att skicka ut enkäter med frågor till samtliga styrelser i båtklubbar och båtförbund samt till cirka 6 000 båtklubbsmedlemmar. Enkäten syftar till att undersöka vad båtklubbarna och dess medlemmar önskar och behöver för att utveckla båtlivet med mera. Unionsstyrelsen uppmanar alla mottagare av enkäten att svara för att Svenska Båtunionen ska få bästa

Med Dockmate ärrkontroll kan du stå var du vill på båten och enkelt manövrera med hög precision. Lägg till med full kontroll i en naturhamn, vid en brygga eller båtplats.

Moduluppbyggt system som kan anpassas till de flesta elektroniska motorreglage. Dockmate integrerar motorer, bog och akterpropellrar för enkel manöver via joystick eller knappar.

www.dockmate.se

möjliga underlag för utvecklingen av vår verksamhet.

I MITTEN AV januari träffades representanter från oss, Svenska Seglarförbundet och Svenska Kryssarklubben. Huvudämnet för dagen var NFB:s (Nämnden för båtlivsutbildning) verksamhet och utveckling. Dessutom diskuterades olika aktuella frågor, såsom båtregister och obligatoriskt förarintyg samt obligatorisk flytväst och obligatorisk ansvarighetsförsäkring för båtägare.

Den 19 februari bjöd Unionsstyrelsen in ordföranden i våra båtförbund och våra två rikstäckande båtklubbar till ett samrådsmöte för att behandla Svenska Båtunionens budget för 2023–2025, vår organisationsöversyn med mera.

I år hålls vårt årsmöte, Båtriksdagen, i Skellefteå 25–26 mars. Till dess ha det så bra!

Christer Eriksson

Ordförande

Svenska Båtunionen

Maila eller ring oss för mer info och o ert. info@dockmate.se - 010-214 65 60

Möt oss på Eriksberg Boat Show 14-16 april Allt På Sjön i Gustavsberg 1-3 september

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 46
Dockmate Sweden AB medlem i SweBoat

Båtliv är medlemsmagasin för Svenska Båtunionen (SBU), riksorganisationen för Sveriges båtklubbar. Du som är medlem i en SBU-ansluten båtklubb får tidningen som en del av ditt medlemskap i organisationen. www.batunionen.se

Oxelösunds Motorbåtsklubb – Årets Båtklubb 2022

Oxelösunds Motorbåtsklubb har utsetts till ”Årets Båtklubb 2022”. Text & foto: Båtlivs redaktion

DET ÄR 13:E året i rad som Båtliv utser ”Årets Båtklubb”. Oxelösunds Motorbåtsklubb med sina cirka 550 medlemmar är ett föredöme för andra föreningar, enligt motiveringen.

– Vi gläder oss åt den här utmärkelsen. Att bli utsedda till Årets Båtklubb är en ära för vår klubb som fyllde 100 år under 2022. Det är kronan på verket, säger klubbens ordförande Jan Costelius.

Oxelösunds Motorbåtsklubb har ett omfattande arbete under hela året. På klubbens områden finns närmare 200 båthallar och ett stort antal sjöbodar, där medlemmarna kan förvara sina båtar över vintern.

– Vi har synnerligen aktiva

upp. De flesta har motorbåtar, men vi är några som har segelbåtar också. Tyvärr saknar vi en ungdomssektion, men Oxelösunds Segelsällskap ligger en liten bort från vår hamn och de har en aktiv jollesektion för yngre.

Inför 100-årsfirandet i höstas hade styrelsen för Oxelösunds Motorbåtsklubb sammanställt sin historik.

– För att göra ett bra arbete framåt är det bra att känna till sin egen historik. I vår ska vi starta det framtida arbetet i klubben. Vi har många frågor att hantera framöver med tanke på miljö, åldersstruktur och mycket annat, säger Jan Costelius.

Medlemsavgiften i Oxelösunds Motorbåtsklubb är 500 kr

2 000 kr på sommaren.

”Årets Båtklubb” får ett prisbord med båtprylar värda cirka 125 000 kr och en elegant skylt i komposit och ädelträ. Skylten passar bra att hänga på klubbhuset som en påminnelse om

Juryns motivering: ”Oxelösunds Motorbåtsklubb visar på den bredd som finns inom svenskt båtliv. Klubben är ett föredöme och aktiv inom de områden som formar framtidens båtliv.”

Oxelösunds Motorbåtsklubbs

Top Marine AB info@topmarine.se Box 7 www.topmarine.se 184 03 Ljusterö 08-684 199 00 Design & layout - Betongpontoner -Trä-betongbryggor - Y-bommar
Fr. v. Leif Berg (f. d. ordförande), Eje Augustsson, Marianne Levander och Jan Costelius (ordförande).

SBU i fokus

Kontakta medlemsnytta, medlemsnytta@batliv.se

Detta gjorde Svenska Båtunionen 2022

SVENSKA BÅTUNIONENS (SBU) verksamhetsberättelse har publicerats inför årsmötet, Båtriksdagen, som hålls sista helgen i mars. Här publiceras några utvalda delar. Hela Verksamhetsberättelsen inklusive resultat och balansrapport finns att ta del av på www.batunionen.se/aktuellt

EGENKONTROLL AV FRITIDSBÅT

Sjösäkerhetskommittén har tillsammans med kansliet och Miljökommittén haft en arbetsgrupp som arbetat fram ett digitalt verktyg för ”Egenkontroll av fritidsbåtar”. Verktyget består av digitala checklistor för säkerhet i olika båttyper. Checklistorna används för att öka säkerheten ombord genom att ägaren vid kontrollen får en bra uppfattning om båtens skick.

HANDBOK HAMNAR FÖR FRITIDSBÅTAR

Miljökommittén, Sjösäkerhetskommittén, kansliet och Juridiska kommittén har haft en arbetsgrupp som reviderat och uppdaterat ”Handbok för fritidsbåtshamnar”, som är ett handledningsmaterial för båtklubbens styrelse. Handboken är en komplett manual för drift och skötsel av en båtklubb med hamn och varvsområde. Den finns tillgänglig på SBU:s hemsida att ladda ner gratis för alla båtklubbar.

HAVSTULPANVARNINGEN

Havstulpanvarningen möjliggörs av ett 90-tal frivilliga havstulpanobservatörer som varje vecka under båtsäsongen kontrollerar om havstulpanlarver satt sig fast på en mätplatta nedsänkt i vattnet.

Observationerna redovisades på Havstulpankartan på båtmiljö. se. Havstulpankartan uppdaterades under 2022 och nu kan observatören bland annat lägga upp en bild på sin mätplatta och skriva en kommentar vid varje observation. Havstulpanvarning gick ut till cirka 30 000 mottagare via E-post eller SMS i slutet av juli samt i mitten av augusti och uppmärksammades i media.

NORDISK

SJÖSÄKERHETSKONFERENS

SBU tillsammans med Nordiska Båtrådet stod som värd för den första gemensamma sjösäkerhets konferensen i Stockholm i november. Konferensen samlade närmare 30 olika myndigheter och organisationer från Norden som arbetar för ökad sjösäkerhet inom det vattenburna friluftslivet.

SBU-AKADEMIN

Under vintern genomfördes digitala utbildningar med båtklubbarnas styrelser som målgrupp och med årsmötet och styrelsens ansvar som tema. Under hösten har SBU akademin ersatts av utbildningar om det uppdaterade medlemssystemet, BAS.

SJÖKORTSLYFTET

Kansliet och Sjösäkerhetskommittén har uppvaktat Sjöfartsverkets ledning för att förändra arbetet inom ”Sjökortslyftet”. Arbetet har gett en närmare dialog mellan SBU och Sjöfartsverket som förmått myndigheten att ändra sin metodik i det fortsatta arbetet med sjökorten runt Sveriges kust, syd om Stockholms skärgård.

STORA BÅTKLUBBSKVÄLLEN

Stora Båtklubbskvällen delades upp i två delar och genom fördes kvällstid under april. Cirka 240 båtklubbar deltog.

VATTENSKOTERUTREDNINGEN

Under 2022 har SBU deltagit i Vattenskoterutredningen som expert. Utredningen syftade till att utreda hur användningen av vattenskotrar och andra vattenfarkoster med liknande störningsbild bör regleras. Utredningen presenterade sina förslag i oktober och kommer troligtvis att gå ut på remiss.

XRF-PROJEKTET

XRF-projektet fortsatte under 2022 och ytterligare ett XRF-instrument köptes in. Det syftar till att utbilda båtklubbsfunktionärer till mätförrättare för att kunna mäta förekomst av biocider på båtskrov. Totalt utbildades 77 funktionärer från 35 båtklubbar till mätförrättare, som under året har mätt 1 300 båtar.

FÖRARINTYGSKURS I RIKSDAGSHUSET

Under våren genomförde SBU och Sweboat en kurs i förarintyg för Riksdagens Fritidsbåtsnät-

verk i Riksdagens lokaler. Sju riksdagspolitiker deltog i kursen där alla blev godkända för Förarintyget.

BÅTUTFLYKT MED

RIKSDAGENS POLITIKER

Tillsammans med Sweboat genomfördes i juni den årliga båtutflykten med Riksdagens Fritidsbåtsnätverk. Målet för årets utflykt var Marina Läroverket, där fler än 25 riksdagsmän/ kvinnor både fick se skolan och höra om SBU:s verksamhet.

ALMEDALEN 2022

I juli deltog SBU, Sweboat och Riksföreningen Gästhamnar Sverige i Almedalsveckan i Visby. Tältplaceringen och aktiviteterna på kajen i Visbys gästhamn lockade många besökare som ville diskutera båtlivets politiska frågor. En gemensam paneldebatt samlade representanter från samtliga riksdagspartier utom Miljöpartiet och fick många åhörare. Panelen av politiker fick diskutera och kommentera de för båtlivet viktiga frågorna som presenterats under dagarna i Visby. Paneldebatten livestreamades via Internet. ✪

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 48
Svenska Båtunionen arbetar inom flera olika områden för att främja svenskt båtliv. Båtklubbarnas Dag i Stockholm. Bilden är tagen vid Heleneborgs Båtklubb. Foto: Roland Brinkberg.

Bowsprits - the next step

New design and surface material for powerboat bowsprits

Available with new EVA Foam, modern Blackline or high quality Teak.

www.boatsystemgroup.com

SBU i fokus

FRÅN JURIDISKA KOMMITTÉN

Ansvar vid sjösättning

MÅNGA KLUBBAR HANTERAR sin sjösättning med egen kranbil eller låter ett inhyrt kranbilsföretag sköta sjösättningen. Oavsett vilket sätt man använder finns det antal samstämmiga juridiska frågeställningar samt vissa som får hanteras beroende på vilket sätt som nyttjas. Vi hoppas att dessa rader ska ge viss vägledning hur man kan hantera sjösättningen och därmed minska risken för olyckor.

Sjösättningen är i normalfallet en av klubbarna utlyst aktivitet. Klubben kallar i normalfallet till vissa sjösättningsdatum, tillser att funktionärer finns på plats samt att klubbens egendom kommer att användas. Detta gäller i grunden även om ett självständigt kranbilsföretag används. Klubben hanterar och ansvarar också för de flesta frågorna runt sjösättningen. Vid dessa tillfällen ska också i normalfallet SBU:s

ansvarsförsäkring gälla för de som är engagerade i sjösättningen.

DET ÄR VIKTIGT att klubben kontrollerar att samtliga båtar som ska sjösättas har erforderlig försäkring. Klubbens material ska vara

DEN OPTIMALA ÅRET-RUNT-BÅTEN

väl underhållen och även försäkrad, klubbens funktionärer bör ha erfarenhet i sjösättning.

Vad gäller anlitat kranbilsföretag bör man kontrollera att företaget är registrerat för F-skatt och moms, att tillräcklig och gällande

försäkring finns. Att alla erforderliga tillstånd finns för såväl föraren som fordonet. I grunden ska olyckstillbud regleras genom båtägaren, kranförarens eller klubbens försäkring. Detta gäller särskilt vid rena olyckshändelser där ingen kan hållas ansvarig för att man inte varit oaktsam vid sjösättning. Det gäller också att kontrollera ifall kranbilsföretaget friskriver sig från allt ansvar som kan uppkomma vid sjösättningen.

HAR NÅGON PART varit oaktsam eller agerat med uppsåt kan ansvar utkrävas i vissa fall. Detta kan då prövas från fall till fall. I juridiken pratar man fortfarande om hur den gode familjefadern skulle ha agerat.

I många klubbar till undvikande av uppslitande diskussioner betalar klubben självrisken vid skador. I grunden gäller att rena olyckshändelser ska hanteras genom olika försäkringar. Juridiska Kommittén Bengt Gärde

HANTVERK FRÅN SVERIGE

Arronet är starka och robusta båtar rakt igenom. Det ligger mycket omsorg och kunnande bakom dem. Konstruktionen är gedigen, med förstärkt skrov som helsvetsats i saltvattenbeständig marinaluminium. Kvaliteten är också genomgående hög, med fantastiska sjöegenskaper. De är stabila, sjövärdiga och osänkbara. Idealiska året-runt-båtar, som till och med kan bryta is.

Kontakta medlemsnytta, medlemsnytta@batliv.se Svenska Båtunionen arbetar inom flera olika områden för att främja svenskt båtliv.
www.suzukimarin.se/arronet-batar/

Det är vad som finns under ytan som räknas

Våra bottenfärger skyddar inte bara mot påväxt, de är även designade för att leverera hög prestanda. VC® 17m är en superslät bottenfärg för bästa finish och minskad friktion. VC 17m är upp mot 8 gånger tunnare jämfört med traditionella bottenfärger, vilket reducerar vikt och motstånd samt i princip eliminerar uppbyggnad av tjocka färglager.

I våra burkar finns över 140-års utveckling, banbrytande teknologi och expertis, som levererar outtröttlig prestanda och skydd.

Precis som du har vi en passion för båtlivet och erbjuder båtägare och båtbyggare det skydd båten förtjänar. Du kan förvänta dig det bästa från varje International-produkt vilket inte bara innebär skydd av din båt utan också sinnesro och njutning när du upptäcker världen.

Använd bottenfärger på ett säkert sätt – läs alltid etikett och produktinformation innan arbetet påbörjas.

Relentless

performance for every yacht, everywhere, every time.

international-yachtpaint.com

SBU i fokus

Svenska Båtunionen på Allt för sjön

SVENSKA BÅTUNIONEN (SBU)

satsar stort på båtmässorna i år och kommer att finnas på plats med egen monter på Allt för sjön 9–12 och 16–19 mars. Dessutom står SBU värd för två temadagar i mässans scenprogram.

Lördagen 11 mars hålls Båtlivsdagen på Marina scenen i A-hallen. På scen står bland annat SBU:s ordförande Christer Eriksson, det blir liveinspelning av Båtlivspodden med Hanna Hellberg och Båtlivs chefredaktör, Lars-Åke Redéen, samt utdelning av SBU:s Miljöpris 2023. Torsdagen 16 mars är det tema Båtmiljö på Marina scenen där hållbart båtliv kommer att diskuteras, bland annat Eco Driving och utfasning av äldre tvåtaktsmotorer med förgasare.

Kommittéerna kommer att bemanna montern med olika teman, bland annat sjösäkerhet, barn- och ungdom samt miljö.

Avlysning av farled

SJÖFARTSVERKET HAR BESLUTAT om inrättande, utvidgning och avlysning av allmän farled och allmän hamn så att den allmänna farleden 915, delen under Danviksbroarna, avlyses för sjötrafik. Efter nedmonteringen som startar hösten 2023 påbörjas återuppbyggnaden 2024. Arbetet startar sommaren 2024 och pågår i drygt två år.

Kontakta medlemsnytta, medlemsnytta@batliv.se

Svenska Båtunionen arbetar inom flera olika områden för att främja svenskt båtliv.

Tre gratis webbinarier om sjösäkerhet

I VÅR ARRANGERAR

Svenska Båtunionens Sjösäkerhetskommitté tre webbinarier om sjösäkerhet. Webbinarierna är helt öppna för alla och det första som handlar om hur du kontrollerar att din båt är sjösäker och vikten av att kunna larma om olyckan är framme, hålls 20 mars kl. 19.00.

Hur gör man för att vara med?

– Det är mycket enkelt och helt gratis. Man anmäler sig på batunionen.se och får sedan en länk för att ansluta sig.

Vilka kommer att vara med?

– Herbert Grill från Helsingborg kommer att föreläsa om egenkontroll av fritidsbåt. Han har varit med i revideringen av materialet för egenkontroll, säger Hans Öhlund, ordförande i SBU:s Sjösäkerhetskommitté.

– Vi kommer att informera om värdet av att kontrollera sin båt så att den är sjösäker. Det blir också information om vad man ska titta

på och en checklista så att man kommer ihåg saker.

Förutom Herbert Grill medverkar även Maria Boman från JRCC, som är Sjöfartsverkets nationella Sjö- och flygräddningscentral. Hon ska prata om vikten av att kunna larma när olyckan är framme.

Passar de här webbinarierna för alla?

– Ja, det gör det absolut. Egenkontroll av fritidsbåt finns för åtta olika båttyper, från kanoter till stora motor- och segelbåtar.

Hur ofta bör båtägare kont-

rollera sina båtar?

– Jag tycker att man bör göra en ordentlig genomgång varje år och några saker bör kollas flera gånger per säsong, till exempel att man har med sig flytvästar ut på sjön.

Är det något som är särskilt viktigt?

– Jag tycker att alla ska kunna larma till exempel genom att ha sin mobiltelefon i ett vattentätt skal. Det ökar chanserna enormt mycket att få hjälp om olyckan är framme, säger Hans Öhlund.

DE TVÅ ÖVRIGA webbinarierna innehåller och sänds:

• 26 april kommer Svenska Sjöräddningssällskapet och Matthew Fader att prata om SSRS och ge säkerhetstips inför stundande båtsäsong.

• 16 maj är det läkarparet Per och Nina Olofsson som pratar om goda råd ”När olyckan är framme”.

Enkät till båtklubbar, båtklubbsmedlemmar och förbund

BÅTRIKSDAGEN 2022 BESLÖT att Unionsstyrelsen ska genomföra en organisationsöversyn.

I början av hösten beslöt Unionsstyrelsen hur en sådan översyn skulle gå till. Vid en videokonferens den 4 september med samtliga förbund informerades om bildandet av olika grupper som ska jobba med olika deluppgifter liksom om tidplaner och ekonomi för projektet.

Unionsstyrelsens beslut innebär bland annat att i starten av projektet gå ut med enkäter med frågor till dels samtliga båtklubbar, dels till förbunden, dels till ca 6000 båtklubbsmedlemmar. Frågor som syftar till att undersöka vad båtklubbarna och dess medlemmar önskar och behöver för att utveckla båtlivet samt undersöka vilka utmaningar som kan finnas med t.ex. informa-

tion, kunskap, support, inflytande, demokrati och finansiering. Enkäter till båtklubbarna är planerade att skickas ut i vecka 5 och svarstiden blir senast vecka 10. Enkäter till förbunden är planerade till samma tidsintervall. Enkäter till båtklubbsmedlemmar planeras skickas ut vecka 9 och svarstiden till vecka 12.

Unionsstyrelsen

Ny kommunikatör på Svenska Båtunionen

SVENSKA BÅTUNIONEN HAR fått en ny kommunikatör. Hon heter Erika Lilja och började på SBU i februari.

Vem är du?

– Jag befinner mig mitt i livet, är mamma och mormor och bor på en båt med min båttokiga sambo Per Gustafsson och katten Doris. Vi bor på en Princess 65 som ligger i Södertälje kanal, men vi har ett sommarhus nära barn och barnbarn i Småland också, säger Erika.

– Jag har jobbat med kommunikation och marknadsföring i 20 år. Och nu får jag kombinera mina yrkesmässiga färdigheter med mitt stora

intresse, båtlivet.

Hur använder ni er båt?

– Vi bor i den och men åker också väldigt mycket. Vi är ofta inne i Mälaren, där är fantastiskt fint. Dock har det hänt något med bränslepriserna som gör att vi inte åker 2 000 sjömil om året. Utöver båten vi bor i så har vi åtta båtar till för olika ändamål.

Är du med i någon båtklubb?

– Ja, vi är med i Falu Båtklubb. Min man kommer från Falun och vi har en båt liggande i sjön Runn.

Vad kan du tillföra Svenska Båtunionen?

– Jag har mycket båtkunskap och

båtlivskunskap eftersom jag har varit och är mycket på sjön, både med motor- och segelbåt. Yrkesmässigt har jag stor erfarenhet av kommunikation, både strategiskt och operativt samt sociala medier där folk söker mycket information idag.

– Jag känner att jag passar in i gruppen efter att ha träffat styrelsen och mina medarbetare och kan förhoppningsvis tillföra något bra till Båtunionen, dess kommittéer, förbund, medlemmar och samarbetspartners.

Det här ska bli kul och jag ser fram emot alla roliga utmaningar.

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 52
Hans Öhlund. Erika Lilja, SBU:s nya kommunikatör.

Många försäkringsbolag kräver idag klass 4 lås på större motorer. Därför erbjuder nu CombiLock två utförligt testade modeller.

OUTBOARDER ROCK

CombiLock Outboarder Rock är ett patenterat klass 4 motorlås för båtmotorer som bultas fast med originalbulten på akterspegeln.

RIGLOCK

Ett nytt patenterat klass 4 motorlås för båtmotorer. Låset monteras på utsidan av akterspegeln. Bulten finns i tre olika längder beroende på akterspegelns tjocklek.

Låsen är certifierade av RISE certifiering Sverige Mer info hittar du på comstedt.se

SBU i fokus

Ny organisation för BAS-utbildning och support

SBU FÖRSTÄRKER användarstödet i BAS (det gemensamma medlemssystemet). Det sker genom en omfattande satsning under 2023 med syftet att öka tillgängligheten till support och utbildning.

BAS har under hösten 2022 bytt skepnad med nya funktioner och ny design. I och med att BAS nu är ett stort och omfattande system

kommer SBU under 2023 att omorganisera och centralisera support- och utbildningsverksamheten.

Support och utbildning kommer att organiseras i tre delar:

BAS Support som kommer att vara den dagliga kontakten för båtklubbsanvändarna och skötas via supportfunktionen i BAS på samma sätt som

Ökade bidrag till SBU

DET FÖRDUBBLADE ANSLAGET till Svenskt Friluftsliv på 97,8 Mkr som beslutades 2022 av regeringen ligger kvar i budgeten under 2023. Nytt i år är att friluftsorganisationer har haft

GLÄDJEN

nu, men vi ska stärka bemanningen och rutinerna.

BAS Utbildning kommer att innehålla digitala utbildningar inom ramen för SBU-akademins verksamhet. BAS Utbildning kan också medverka i fysiska utbildningar arrangerade av regionala båtförbund.

BAS Båtklubbsanpassat stöd kommer att tillhandahållas till nya båtklubbar som startar upp BAS eller då båtklubbar har så stora problem att de inte kan lösas via den ordinarie supporten.

Vi börjar nu rekrytera för den nya organisationen. Är du intresserad att engagera dig i detta? Läs mer på båtunionen.se/aktuellt

Kontakta medlemsnytta, medlemsnytta@batliv.se

Svenska Båtunionen arbetar inom flera olika områden för att främja svenskt båtliv.

Miljökonferens

SKROTBÅTAR, KOMMUNALA KRAV på mätning av båtbottnar och en ny nationalpark i Stockholms skärgård. Det var några av de ämnen som togs upp vid Saltsjön-Mälarens Båtförbunds, SMBF, årliga miljökonferens.

– Det ska vara lätt att göra rätt för båtägare och klubbar som arbetar för ett hållbart båtliv, framhöll Hans Johansson, ordförande i SMBF.

möjlighet att ansöka om finansiering för att utveckla strategier och upprätta aktiviteter med fokus på hållbarhet.

SBU fick 1 050 000 kr, en ökning med 50 procent.

Å ena sidan är den något av det roligaste som finns på sjön – snabb, smidig och lättkörd. Det är lätt att ha kul i en ZAR mini RIB.

En aktuell fråga som diskuterades var på vilket sätt en kommun kan kräva att båtklubbar ser till att XRF-mäta alla båtar. Sollentuna kommun ställde en typ av långtgående krav – ett beslut som Länsstyrelsen sedan sa nej till. En annan väg kan vara att kommunen i arrendeavtal med båtklubbar ställer krav som går längre än krav från statliga myndigheter, till exempel Kemikalieinspektionen, när det gäller tillåtna biocidfärger. Curt Lindenbaum, jurist, redogjorde för de senaste turerna.

Ett hundratal miljöintresserade klubbfunktionärer deltog.

Elin Deremar från Länsstyrelsen berättade om den nya nationalpark

som planeras öster om Nämdö. Många små öar ingår i området, men den största delen består av vatten och känsliga bottenområden. Om allt går enligt planerna kan det bli invigning av nationalparken 2025. Förhoppnings blir det bättre tillgängligheten för fritidsbåtar, men det kan också bli restriktioner.

I den nya versionen av Handbok för fritidsbåtshamnar som SBU tagit fram finns uppdaterade anvisningar om hur arbetet i båtklubbar kan bedrivas. Jimmy Dominius, från SMBF:s och SBU:s miljökommitté lyfte hur miljösamordnare kan arbeta i klubbarna och hur övergivna skrotbåtar kan hanteras.

Å andra sidan är den en av de mest praktiska småbåtar man kan tänka sig – lätt, stabil och hållbar. Perfekt som jolle till den stora båten.

Hans Johansson.
ENKELHETEN 7 ÅRS MOTORGARANTI
FRÅN SUZUKI

CXe45 finns i två versioner. ”TD” som monteras infällt i ett fördäck eller peke samt ”OD” som monteras på däck. Lämplig storlek på båt är 45-55’

Ren seglingsglädje

Att rulla ut sin Code 0 när vinden öppnar upp är en känsla som måste upplevas. Oavsett vilken typ av seglare man är så är kraften och fartökningen en ren njutning och nu blir det enklare än någonsin. CXe45 är ett eldrivet rullsystem som med två hastigheter rullar ditt segel ut eller in på ungefär 10 sekunder. Tryck bara på knappen och skota hem.

www.seldenmast.com ETT ELDRIVET RULLSYSTEM FÖR CODE 0
Watch video
CXe45 OD

SBU i fokus

Kontakta medlemsnytta, medlemsnytta@batliv.se

Ny ordförande i Stäket

ÅSA SÖDERBERGH ÄR ny ordförande för Stäkets Motorbåtssällskap, SMS, som grundades 1930. Hon efterträder Johan Hård, som har varit ordförande de senaste elva åren.

Motorbåtssällskap 100 år

I OKTOBER BJÖD Säffle Motorbåtssällskap in till 100-årsjubileum.

Ordförande Lars Hartman hälsade alla välkomna och presenterade styrelsen. Sällskapet uppvaktades med gåvor från Vänern Väst Dalslands Kanals båtförbund, Värmlands Båtförbund, Säffle Segelsällskap, Säfflebåtar och teknik- och fritidsförvaltningen Säffle kommun. Finn Hjelmström visade ett intressant bildspel med bilder och tidningsklipp från föreningens

100-åriga historia. Deltagarna serverades middag och kvällen avslutades med härlig musikalisk underhållning med mycket humor av duon Gene & Toni. Några av deltagarna bjöd upp till dans.

Anders Hansson

– Jag har varit medlem i klubben ända sedan jag föddes och min pappa köpte en Vega när jag var liten. Jag har varit med i styrelsen ett tag, så det här är väldigt roligt, säger Åsa Söderbergh.

– Vi har en S30 segelbåt som min pappa köpte. Den har barnen tagit över. I stället har vi skaffat en engelsk båtmodell som heter Southerly 110 med fällköl, som gör den tillräckligt grund för att klara att segla i Mälaren. Det är en väldigt stabil och sjövärdig båt.

Stäkets Motorbåtssällskap har cirka 160 medlemmar och förfogar över drygt 80 kajplatser. Verksamheten bedrivs från klubbområdet med hamn och varv (vinteruppläggning) vid Stäketsundet i Järfälla vid Mälaren. Namnet till trots består båtbeståndet av omkring 70 procent motorbåtar och 30 procent segelbåtar plus några

småbåtar och kajaker med mera.

– För mig är det viktigt att skapa en klubb för framtiden med trivsamhet och gärna utveckla den delen. Vi måste även arbeta med kommunen, som har stora planer på att bygga invid båtklubben, säger Åsa.

Medlemmarna i SMS bedriver

båtliv i alla möjliga former – från riktigt inbitna långseglare som lägger i när isen släpper, och tar upp båten först i november till ”bryggseglare” och dagsturare.

Klubben ligger långt framme vad gäller miljöarbetet eftersom det gäller

särskilt tuffa regler i området kring Mälaren som är en dricksvattentäkt. Medlemmarna har under ett antal år sanerat båtbottnar från giftiga färger. Klubben har tydliga regelverk vad som gäller nytillkomna båtar: skrovrent eller dokumenterade värden under gränserna som ställts (XRF-mätning).

Båtklubben samarbetar med Kallhälls scoutkår kring en del ungdomsverksamhet och arrangerar ett sjösportläger för ungdomar under en vecka i samband med skolavslutningarna. Lägret innehåller både praktiska båtövningar och navigationsteori.

MOTORER, MOTORTILLBEHÖR, BOGPROPELLRAR,

BACKSLAG, PROPELLRAR OCH AXLAR, REGLAGE, ANTI-VIBRATIONSSYSTEM

VI HAR DET MESTA NÄR DET GÄLLER TEKNISK UTRUSTNING TILL DIN BÅT!

NYHET: Nu finns vi på nätet, med förmånliga priser och snabba leveranser. Vår hemsida har utförlig information om olika produkter och bruksanvisningar finns tillgängliga för nedladdning. Vid ytterligare frågor finns vi på mejl och telefon.

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 56
Svenska Båtunionen arbetar inom flera olika områden för att främja svenskt båtliv. Åsa Söderbergh är ny ordförande för Stäkets Motorbåtssällskap. Flexball reglage från 23 000 kr.
Besök oss på dintra.se för bästa erbjudande! Docking remote från 43 000 kr. WaterWorld elmotor från 52 000 kr. Dieselmotor
43 700 kr.
från
8990
3 l
isproppar och frostskador i avlopp, rör, vattentankar och vattenlås. 199:-
529:- 2,5 l Refillpåsar till fuktslukare, 3-pack 36-375 6990 8990 2 st. 1 st. 59,90 Fuktslukare 36-373
Antifrostvätska,
36-1630 Förhindrar
Bottenfärg

SBU i fokus Sparar el med enkla lösningar

DET GÅR ATT spara el i båtklubben. Ett bra exempel

finns i Lundåkrahamnen i Landskrona, som har tagit fram en enkel och bra lösning för hamnen.

De kan nu läsa av elförbrukningen per timme med minimal administration och investering. Klubben har infört obligatorisk mätare för permanenta anslutningar.

– Vi utvecklar ett system som läser av elförbrukningen per timme för varje elmätare i hamnen. I förlängningen kommer vi att kunna schemalägga förbrukare till tider på dygnet, gärna på natten, då elpriset är lågt, säger hamnkapten Mattias Lundin.

Initiativet till effektiviseringarna kom från några medlemmar i klubben. Lundåkrahamnen är en hamnförening som en ekonomisk förening. Klubben har 450 båtplatser i vattnet och nästan 400 på land.

– Vårt fasta och fördelaktiga elavtal gick ut i november 2022. Då var vi tvungna att hitta en annan lösning

och styrelsen tittade på en handlingsplan. Vi bytte ut en del armaturer och satte in värmepump i en lokal.

– Tre medlemmar ville se om det gick att lösa så att medlemmarna kunde dra fördel av de billigare timmarna. De ville göra något smartare än att ha timer på förbrukarna.

De tre medlemmarna fick var sin mätare, som att det går att läsa av deras förbrukning på. Data presenteras i ett Excelark med priset per mätare.

– Jämför man ser man skillnaderna mellan medlemmar som har varit aktiva och påverkat så att förbrukningen är högre på natten när priset

är lågt och de som inte har brytt sig. Efter 30 dagar kan vi se att de som har varit aktiva har betydligt lägre kostnad trots förbrukning. En har en vanlig dygnstimer i båten och laddar nattetid medan andra har fiffigare lösningar, säger Mattias.

– Vi kan även styra systemet så att stora förbrukare inte är igång när temperaturen ute är över nollan.

Systemet kan snabbt byggas ut om medlemmarna vill. Klubben har fått en medvetenhet och har fått ner förbrukningen rejält.

– Problemet med tjänster som Tibber är att det är dyrt och kräver att

HELGALVANISERADE BÅTSTÖTTOR

Trapetsgänga med stor vingmutter för enkel och snabb justering • Varmgalvaniserad underhållsfri topplatta av stål (rostfri skruv/låsmutter) med integrerade snabbfästen för säkerhetskätting, enkel hantering med lång livslängd • Skrovskydd av kvalitetsgummi för bästa friktion och skydd.

STAPELBAR

DEMONTERBAR

LCM g Motorbåtsstötta Top 310x160 mm

KS3/VHD13 Kölstötta Top 310x160 mm

MBS Motorbåtsstötta Top 310x160 mm

SBS Segelbåtsstötta Top 255x255 mm

man blir elkund hos dem samt köper deras elmätare. Idag har vi ett tiotal egenhändigt konstruerade mätare som vi testar i hamnen. Det finns även en webbportal med en mobilapp som bland annat visar varje mätares förbrukning samt det aktuella priset. Avläsningen exporteras sedan till Excel så att administrationen innan fakturering blir minimal, förklarar Mattias.

Lösningen bygger på öppna gränssnitt och standardkomponenter så att kostnaderna har kunnat hållas nere.

– Vi sa att alla skulle ha mätare och betala för sin el. Det genomfördes i höstas. Samtidigt gick vi över till ett rörligt elpris eftersom det inte gick att få fast pris. Några medlemmar upplevde det som en försämring när de fick betala faktiska kostnaden. Det stora flertalet såg det som en självklarhet att betala för sin egen förbrukning.

Lundåkrahamnen har haft en konstant sänkning av elförbrukningen med cirka 1/3 under november till och med januari. De har sparat cirka 100 000 kr jämfört med om de hade haft samma förbrukning som förra året. Testet pågår till klubbens årsmöte i mars.

Info: www.lundakrahamnen.se

L-STÄLL

NYHET

LCK g Kölstötta Top 310x160 mm

Gersågad fot

Levereras omonterad i kartong

LCF g

Segelbåtsstötta Top 210x210 mm

För hela vårt sortiment och din närmaste återförsäljare – kontakta oss eller gå in på vår hemsida tyresovaggan.com eller gcboathandling.com

Ett enkelt system för hantering, exponering och lagring. Avsedd för såväl butik, service som för varing. Pulverlackerad

TYRESÖBOCKEN & TYRESÖVAGGAN

Pulverlackerad stål. Ställbar och demonterbar.

MASTKRAN -märkt Lyfthöjd ca 12 eller15 meter. Lyftvikt max 500 kg. Varmgalvaniserad. MADE IN SWEDEN

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 58
Kontakta medlemsnytta, medlemsnytta@batliv.se Svenska Båtunionen arbetar inom flera olika områden för att främja svenskt båtliv.
LÅT
Fr. v. Mattias Lundin, hamnkapten, Sten Svensson, medlem, Thor Olsson, styrelseledamot, Tomas Svensson, ordförande, och Leif Andersen, medlem.
OSS OFFERERA DITT VARV/MARINA/BÅTKLUBB
MASKINFABRIKEN G-C AB • THULEVÄGEN 18, TYRESÖ • TEL 08-712 50 90 NYHET TOPPLATTA AV STÅL. SKROVSKYDD AV GUMMI GRÅ EPDM. US-2021-0245850-A1
TOPPLATTA AV STÅL. SKROVSKYDD AV GUMMI GRÅ EPDM. US-2021-0245850-A1
MADE IN SWEDEN ORIGINALPRODUKTER

Tillsyningsteam på Högböte, skärgårdens trevligaste jobb.

Ett unikt arbetstillfälle för rätt personer, under sommarhalvåret på Högböte utanför Möja. Vi har tidigare haft två boende par halva säsongen vardera. Nu öppnar vi upp andra sätt att sköta arbetet. Par är naturligtvis fortfarande välkomna men även vänner, arbetskamrater eller ytterligare alternativ för de som har en bra lösning.

Det som är viktigt är att ni kan serva anläggning, medlemmar och gäster. Ansvaret omfattar även rollen som hamnkapten, vilket kräver erfarenhet av säker förtöjning och förmåga att upprätthålla regler på ett tydligt men trevligt sätt. Bostad ingår för tillsyningspersonerna. Arbetet på Högböte startar i slutet av april och slutar i mitten av oktober.

För rätt personer är det ett fantastiskt jobb, missa inte chansen. Kontakta oss snarast för mer information:

Generalsekreterare Pelle Larsson

E-post: kansli@kmk.se • Telefon: 08-661 23 03

Kungl. Motorbåt Klubben

av båtkapell m.m.

Besök oss eller få fraktsäck hemskickad.

Vi utför sömnadsarbete såsom byte av rutor och dragkedjor, tryckknappar, kardborrband och öljetter. Dessutom tillverkar vi alla typer av båtkapell samt båtdynor m.m.

Högsta kvalitet till rimliga priser. Välkommen!

Grindstuvägen 40,167 33 BROMMA 08-28 85 34

www.rentvatt.com

båtkapelltvätteri. Vi tvättar och impregnerar alla typer av båtkapell m.m.

Din Båt är en ny annonsplats för dig som vill sälja eller köpa båt.

Besök oss eller få fraktsäck hemskickad.

Vi utför sömnadsarbete såsom byte av rutor och dragkedjor, tryckknappar, kardborrband och öljetter.

Dessutom tillverkar vi alla typer av båtkapell samt båtdynor m.m.

Högsta kvalitet till rimliga priser. Välkommen!

Grindstuvägen 40,167 33 BROMMA 08-28 85

www.rentvatt.com

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 60
B
Flexibelt,
dinbåt.se
smart & enkelt att annonsera med Din Båt
Annonsera GRATIS i samband med Allt för sjön.

235

Y-Bommar 4–12 m

Kompletta med valfria bryggfästen och 150-liters flottörer med inbyggd linhållare. Inga tampar i vattnet!

93 x 31mm

Rodahl Marin AB importerar propellrar från Mikado sedan år 2001.

BRYGGSKYLTAR

BRYGGNUMMER

Standardstorlek 60 x 100mm

Även andra storlekar. Flera färger Lågt pris! Snabb lev!

2, 3, 4 och 5-bladiga. Stort lager och låga priser!

LEDIGT/UPPTAGET i rostfritt material

Upplåt platsen när du seglar iväg. Tjäna pengar!

www.aspenasindustrier.com mail: info@aspenasindustrier.com

Aspenäs Industrier tel 0302-15318, 0706-44 45 40

Oljekylare, värmeväxlare & laddluftkylare

www.dyk-bryggmontage.se

inge@ybom.se Mobil: 0705-10 31 35

– 40 år i branschen

Har du ”kört” fel?

Då har du kommit rätt. Vi är specialister på sjökort och litteratur över hela världen.

Vattensmorda propelleraxeltätningar

Dessutom stort lager av: Propelleraxlar • Axelkopplingar • Hylssystem • Avgassystem • Kylvattensystem • Backslag Kontakta oss för rådgivning och ytterligare information.

Fasta propellrar ”Mikado”

– 40 år i branschen

51 50 85

Marindieselmotorer och elverk Kompakta! Moderna! Driftsäkra!

Välj originalet för hög kvalitet och svårslagbar garanti! Trycklager och CV-axlar

Trycklager & CV-axlar

Vattensmorda propelleraxeltätningar

Elmotorer för marin framdrivning

RODAHLMARINAB

2, 3 och 4-bladiga foldingpropellrar. Lågt vattenmotstånd! RODAHLMARINAB

tel 0510-30 62 00 www.rodahl.se

tel: 0510-30 62 00 www.rodahl.se

Vi importerar också: axelsystem, flexibel avgasslang, ljuddämpare,

BÅTLIV 1/2023 WWW.BATLIV.SE 61
www.nautic-center.se 031-10
08-54
08 85 |

Upphittarbyrån

DET HÄR ÄR en bra bok för alla som har barn eller barnbarn med sig på sjön. Upphittarbyrån är en illustrerad kapitelbok som vänder sig till barn på 6–9 år.

Författarna Inger (mamma) och Ellinor (dotter) Hansson samt illustratören Lotta Myrefelt står bakom den. Läsaren får följa med på ett antal spännande upplevelser längst Västkusten, från Fjällbacka till Båstad i en berättelse som utspelar sig runt Nordiska Mästerskapen i segling.

Drömmen om en ö

I PER J Anderssons nya bok Drömmen om en ö tar författaren oss med på en äventyrlig resa bland tio öar runt jorden som har en alldeles särskild plats i hans hjärta. Från svenska Gotland går färden till tyska Usedom, spanska El Hierro, grekiska Amorgos,

indonesiska Bali, Sri Lanka, Denis Island i Seychellerna, Muravandhoo i Raa-atollen samt Norra Sentinel i indiska Andamanerna.

Boken är på 206 sidor och ges ut av Ordfront. Pris 206 kr. ISBN: 9789177751908.

Nils B. Svensson

SOM MEDLEM AV VETERANBÅTSFÖRENINGEN bjuds du fyra gånger om året på en alldeles särskild högtidsstund –ett nytt nummer av Veteranbåten har anlänt!

Veteranbåten är Sveriges ledande tidning för alla som är roade av äldre båtar och allt vad därtill hör av historia och utveckling. Men också vill få dagsaktuella uppdateringar om klenodernas tillstånd och läsa om entusiasterna som ser till att båtarvet både överlever och frodas.

Veteranbåten gavs ut första gången 1983 och har, liksom föreningen, stadigt växt i omfång. Med tiden har tidningen utvecklats till vårt aggskepp, högt uppskattad av er än 6 000 läsare.

Verksamheter där du som medlem bidrar är också Veteranbåtsarkivets arbete med digitalisering av gamla båtritningar, Veteranbåtsfonden och även skapandet av en veteranbåtsförsäkring. Vi ger ut böcker, arrangerar festivaler och är engagerade i det nya Fritidsbåtsmuseet i Härnösand.

Om du gillar ämnet klassiska båtar är det klart att du ska bli medlem i Veteranbåtsföreningen, då får du njuta av dunsen i brevlådan när ännu ett nummer av Veteranbåten anländer.

Boken är lättsamt skriven och uppdelad i avsnitt. Den fyller sin funktion i alla semesterbåtar eller i båttokiga familjer där barnen gärna lyssnar till en bra berättelse innan de somnar.

Ellinor har kappseglat sedan unga år och seglar för närvarande Matchrace i Team Bergqvist. Det märks att

det är båtkunniga personer som står bakom innehållet.

Boken är på 162 sidor. Visto Förlag. Pris 166 kr. ISBN 9789180731058.

Lars-Åke Redéen

Tidningen Veteranbåten

1983 – 40 – 2023 år

VETERANBÅTSFÖRENINGEN

Sällskapet för klassiskt båtliv

Som medlem är du med och skapar historia, anmäl dig på veteranbaten.se

BÖCKER WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 62 BÖCKER
Veteranbåten Tidning för svensk veteranbåtskultur VETERANBÅTSFÖRENINGEN 1973 – 50 år – 2023

Historien om Hallberg-Rassy

I DEN NYLIGEN utgivna boken om Christoph Rassy tecknas ett fint porträtt av en av världens mest framstående båtbyggare och företagsledare i båtbranschen.

Den här tegelstenen på 360 sidor är en kvalificerad uppföljare till den första boken. Den har ett omfång på 317x237 mm och är 29 mm tjock. Här presenteras hela företaget HallbergRassy och även mer närgående information om Harry Hallberg och Christoph Rassy, som båda har gett sina namn till de framgångsrika båtarna.

Alla tre författarna är mycket kunniga och två av dem (Jörnstedt och Rassy) särskilt noga med detaljer. Det märks och ger boken en unik dimension. Hela historien med de erkänt fina båtarna, människorna

känslan är mycket fint beskriven.

Trots det saftiga priset är den här avhandlingen värd varje krona. Förutom en fin läsupplevelse uppdelad i många kapitel levereras fina bilder och en unik historik genom nio decennier från 1940-talet fram till nutid.

Hallberg-Rassys båtar är rejäla, för att använda ett slitet uttryck, och den här boken är lika rejäl. Det känns som att detta är ett tidsdokument om ett unikt företag och unika personer som saknar jämlikar. Här finns till och med fyra hittills okända båtar avbildade, båtar som aldrig har byggts.

Boken är till 70 procent ny och bygger till 30 procent på den svenska boken Båtbyggaren Christoph Rassy. Författare: Bengt Jörnstedt, Curt Gelin, Magnus Rassy. Den kan köpas i Hallberg-Rassy Shop på webben.

BÅTLIV 1/2023 WWW.BATLIV.SE 63 BÖCKER
Värmeväxlare
Motorrumsfläktar www.martec.se / info@martec.se / 08-83 50 20 Proffs på marina Pumpar, Färskvattenkylningar och VVS tillbehör sedan
- Färskvattenkylningar
Sjövattenpumpar
Impellrar
Länspumpar
Tryckvattenpumpar
Toaletter - Varmluftsaggregat
Rördelar
Specialverktyg
Vakuumventiler
Slang
Sjövattenfilter 20% Mässrabatt på hela sortimentet mellan 9/3-31/3 2023 Fler erbjudanden finner du på plats på Allt för sjön, Monter B05:10
Legendariska båtbyggare - Varmvattenberedare - Oljebytarpumpar - Gråvattenpumpar - Oljekylare -
-
1987
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Båtmässor – säsongen är snart i gång för oss alla

VI SKRIVER NU mars 2023. Båtmässan i Göteborg är genomförd och den delade båtmässan i Stockholm startar. Jag tror att suget efter mässorna är rätt stort. Både hos oss seglare och såklart även för båtbranschen. Jag ser fram emot att läsa och höra mer om de olika nyheter som presenteras nu i vår.

Nu har nog också många kommit i gång med detaljplaneringen för både vårrustning och för sommarens kappseglingar och andra äventyr. När man tittar in i Sailarena så återfinns många intressanta evenemang för både bredd- och elitsegling. Riktigt spännande ska det bli och jag vill slå ett slag för att ni i tid ansöker om att få förnya era mätbrev.

För landslaget har förberedelserna fortsatt med Lanzarote som bas där det finns fina förutsättningar att ladda upp för snart börjar kvalen till OS 2024.

FÖRBEREDELSER FÖR SOMMARENS alla seglarskolor är säkert i full gång runt om i landet. För att stötta våra ledare och tränare finns det fantastiska möjligheter att nu under våren se till att ni utbildar klubbens instruktörer och ledare.

Tveka inte att höra av er till våra medarbetare på kansliet för att få veta mer om

möjligheter eller om ni har frågor hur ni bäst kan förbereda sommarens verksamhet.

SOM NI SÄKERT sett har vi gjort en undersökning om hur ni läsare uppfattar kommunikationen i Båtliv och hur ni ser att Seglarförbundet bör utveckla våra kanaler som vi idag använder. Enkäten håller på att utvärderas och jag vill passa på att rikta ett stort tack till er som bidragit med synpunkter.

Utan en dialog är det svårt att veta vad ni läsare och medlemmar tycker. Så stort tack för det, mycket värdefullt.

VÅREN INNEBÄR OCKSÅ för många årsmötestider. För oss alla inom Seglarförbundet är det åter dags att samlas för Seglardag, vårt årsmöte. Den 25 mars är dagen och denna gång är det Göteborg som är samlingspunkten. Från styrelsens sida kommer vi att försöka modernisera genomförandet något.

Förutom att presentera den pågående distriktsutredningen har vi flera motioner att behandla. Inbjudan och kallelse är publicerade på svensksegling.se

Genom att Seglardagen genomförs med möjlighet att ansluta digitalt hoppas vi på en bra representation från både distrikt, klassförbund och klubbar. Varmt välkomna!

JAG HOPPAS MÖTA många nya spännande idéer och initiativ under året. Att jobba vidare med att förverkliga dessa och vår vision ”Segling –tillgänglig för alla” känns både viktigt här och nu och för framtiden.

Önskar er alla en riktigt fin vår.

Olof Granander

Ordförande

Svenska Seglarförbundet

PARTNERS

OFFICIELLT ORGAN FÖR SVENSKA SEGLARFÖRBUNDET: af Pontins väg 6, 115 21 Stockholm. tel. 08-459 09 90. E-MAIL: ssf@ssf.se, övriga kontaktuppgifter finns på www.svensksegling.se

KANSLI: Marie Björling Duell (förbundsdirektör/sportchef), Åsa Blomqvist-Jonsson (ekonomi/administration), Magnus Grävare (förbundskapten), Jenny Axhede (utbildningskoordinator), Anders Larzon (projekt), Emelie Lindström (klubbstödsansvarig), Therese Wolgast (verksamhetsutvecklare), Patrik Erlandson (båtteknik/mätbrevsfrågor), Mats Olsson (PR/kommunikation), Marit Söderström (kommunikation), Karin Knigge (parasegling/klubbstöd Västkusten), Robert Strange (barn- och ungdomsansvarig) Isabelle Lindsten (kappsegling/event). Klubbstöd: Oscar Wersäll, Stockholm, Raul Fuentes, Skåne. STYRELSE: Olof Granander (ordförande), Annika Ekman (vice ordförande), Mikael Stamming (skattmästare), Annika Carlunger, Kristina Hedström, Gustaf Lindskog, Johnie Berntsson, Per-Olof Ekstrand, Per Gustafsson, Lisa Wermelin.

Svenska Seglarförbundet, SSF, är svensk seglings riksorganisation med cirka 99 700 medlemmar fördelade på 324 klubbar, 16 distrikt och 66 klassförbund. SSF är anslutet till Riksidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté.

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 64

Många seglarskolor välkomnar vuxna i sommar

Med 140 svenska seglarskolor, certifierade av Seglarförbundet, har det aldrig varit enklare att lära sig segla. Över hela landet står klubbar redo att välkomna både unga och vuxna nybörjare som vill prova på segling. Tillsammans gör klubbarna och Seglarförbundet segling tillgängligt för alla.

Text: Mats Olsson Foto: Daniel Stenholm

I SVERIGE FINNS cirka 140 klubbar som har fått sina seglarskolor certifierade av Seglarförbundet. Varje år utbildar de tillsammans över 10 000 barn, ungdomar och vuxna – och det finns plats för ännu fler. Välutbildade, entusiastiska och kunniga ledare ser till att alla deltagare lär sig och utvecklas på sina villkor och efter sina förutsättningar. Hög instruktörstäthet och en gemensam kursplan borgar för utbildningens kvalitet.

Kurserna är uppbyggda efter de lokala förutsättningarna och utformade antingen som kvällskurs, helgkurs eller veckokurs. Det finns även olika nivåer, som kurser för nybörjare, fortsättare eller den som vill prova på kappsegling.

KURSPLANEN FÖR VUXNA och ungdomar utgår från att uppnå kunskapsmålen i Nämnden för Båtutbildnings (NFB) seglarintyg 1 & 2. Förutom att de praktiska

och teoretiska kunskaperna ger trygghet när man är ute på vattnet, så kräver många båtuthyrare seglarintyg 1 & 2 och förarintyg för att hyra ut sin båt.

Mellan seglarintyg 1 & 2 kan man ta Förarintyg för fritidsbåtar med Seglarförbundets webbutbildning. Utbildningen är digital och teoretisk. Efter genomgången kurs kontaktar man Nämnden för Båtlivsutbildning för att skriva slutprovet. Utbildningstiden brukar ligga på cirka åtta timmar.

Det här är ett enkelt sätt att lära sig grunderna om livet på sjön – och för att tryggt och säkert kunna framföra en båt.

PÅ SEGLARFÖRBUNDETS HEMSIDA finns mer att läsa under ”Upptäck segling” och det är enkelt, bland annat via kartsök, att hitta klubben som ligger närmast ens hemort. På hemsidan kan man också ta del av vilka kurser och utbildningar respektive klubb erbjuder. ✪

Tävlingslicensen – en trygg försäkring för alla seglare

KRAV PÅ TÄVLINGSLICENS infördes

2016 och har sedan dess utvecklats.

Från 2023 gäller att hela besättningen som ska delta på ett svenskt eller internationellt mästerskap i Sverige behöver en tävlingslicens utfärdad av Seglarförbundet. På andra regattor finns inget sådant krav om inte arrangören bestämmer det.

I tävlingslicensen ingår en ansvars- och olycksfallsförsäkring för dig som seglare. Olycksfallsförsäkringen gäller vid tävling. Till skillnad från vad många tror ingår inte en olycksfallsförsäkring i hemförsäkringen utan man måste teckna det som tillägg. För att du som seglare

ska känna dig trygg när du tävlar har Seglarförbundet via tävlingslicensen sett till att du har en fullgod olycksfallsförsäkring.

En ansvarsförsäkring ingår också i tävlingslicensen. Denna gäller när du tävlar eller tränar i Sverige med lånad, hyrd eller på annat sätt nyttjar en båt (till exempel när du seglar en sprintsegling med tillhandahållna båtar). Denna försäkring gäller även när du tävlar utomlands med din egen båt.

Tävlingslicensen kostar 300 kr för seniorer och 200 kr för juniorer och gäller hela året – och går enkelt att köpa i Sailarena.

SVENSKSEGLING.SE BÅTLIV 1/2023 WWW.BATLIV.SE 65
Foto: Daniel Stenholm.

Landslaget laddar för en ny spännande säsong

En ny spännande säsong väntar det svenska kappseglingslandslaget som nu har flera besättningar i den absoluta världstoppen. Det stora långsiktiga målet är OS 2024. Därför blir årets två viktigaste tävlingar VM i Haag och för-OS i Marseille. Text: Mats Olsson

ENDAST VART FJÄRDE år arrangeras ett samlat världsmästerskap för samtliga OS-klasser. Vanligtvis är det två år innan ett OS, eftersom det är ett stort och viktigt OS-kval. Men på grund av pandemin så flyttades VM:et som skulle arrangerats i nederländska Haag 2022 till 2023.

– Visst är VM oerhört viktigt. Framför allt för att det då fördelas så många OS-platser. Men för-OS är nästan ännu viktigare eftersom det blir den enda officiella tävlingen på OS-arenan innan spelen, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter: – För-OS blir, precis som på OS, en tävling

med bara en besättning per nation i varje klass. Därmed blir det också mer likt ett OS, även om det kanske blir 30 nationer per klass under för-OS och på OS är det bara 20 besättningar i nästan alla klasser. Det stora undantaget är ILCA (tidigare Laser) där det blir 40 båtar till start i de olympiska spelen.

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 66

För-OS avgörs i mitten av juli och en månad senare är det dags för VM där 40 procent av OS-platserna ska fördelas. Lite slarvigt uttryck kan man säga att den som tar en plats i det sista medaljracet (de tio bästa) i sin klass har en OS-plats säkrad. Men OS-platsen är inte personlig utan är en nationsplats. – Jag tror och hoppas att vi kommer att säkra fem OS-platser på VM och det är i 470, 49erFX, ILCA 6 (tidigare Laser Radial), Nacra 17 och ILCA 7, säger Magnus Grävare.

DET SVENSKA LANDSLAGET har idag två besätt-

ningar som tillhör den absoluta världstoppen. Det är Vilma Bobeck/Rebecca Netzler i 49erFX, som vann silver på både VM och EM i fjol, samt Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson som vann 470-EM 2022. Till den gruppen kan nog även Josefin Olsson i ILCA 6 räknas. Hon vann OS-silver 2021 och efter nästan ett år borta från kappseglingen blev hon fyra på VM förra året.

Bakom dem finns två starka besättningar i Nacra 17 – Emil Järudd/Hanna Jonsson och Ida Svensson/Marcus Dackhammar – som sporrar varandra till framgång. Båda tillhör

Vilma Bobeck/Rebecca Netzler vann silver på både EM och VM i 49erFX under 2022. Till på köpet var det deras två första mästerskap tillsammans. Foto Sailing Energy.

Bilden till vänster: Anton Dahlberg/Lovisa

Karlsson seglade hem EM-guldet i augusti 2022 i 470 Mixed i Cesme, Turkiet.

Foto: Nikos Alevromytis.

SWE Sailing Team 2023

470: Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson, Olivia Bergström/Hugo Christensson

49erFX: Vilma Bobeck/Rebecca Netzler

Nacra 17: Emil Järudd/Hanna Jonsson, Ida Svensson/Marcus Dackhammar

ILCA* : Josefin Olsson, Wilhelm Kark, Emil Bengtson

Mästerskapskalender 2023:

12–17 mars – ILCA-EM*, Andora, Italien

3–8 april – Världscupen, Palma, Mallorca

24–29 april – Världscupen, Hyeres, Frankrike

15–20 maj – 470-EM, San Remo, Italien

9–14 maj – iQFoil-EM, Grekland

17–21 juni – Världscup, Kieler Woche, Kiel, Tyskland

9–16 juli – För-OS, Marseille, Frankrike

11–20 aug – VM, OS-klasser (OS-kval), Haag, Nederländerna

18–24 sept – Formula Kite-EM (OS-kval), Portsmouth, UK

8–13 nov – Nacra/49er-EM (OS-kval) Vilamoura, Portugal

* ILCA är f.d. Laser

topp-10 i världen och tar någon (eller båda) ett steg till, så är de i den absoluta världstoppen.

– Vi har en oerhört stark topp. Kanske den bästa vi någonsin haft. Däremot är bredden inte så stor. De som är runt 19–22 år lider av pandemi-effekten som gjorde att de inte kom ut och tävlade under nästan två år. Det har gjort att gapet mellan toppen och de som är steget bakom är ovanligt stort. Men så är det för alla nationer – inte bara för oss, säger Magnus Grävare. ✪

SVENSKSEGLING.SE BÅTLIV 1/2023 WWW.BATLIV.SE 67

Seglarförbundet utreder distriktsverksamheten

Seglarförbundet ser över sin distriktsverksamhet och nu finns en rapport som ska ligga till grund för ett inriktningsbeslut på Seglardagen 25 mars. Text: Emelie Lindström

VERKSAMHETEN I Seglarförbundets distrikt varierar idag mycket. Några distrikt har aktiva styrelser, arrangerar utbildning, inspirationsdagar och stöttar sina klubbar på ett bra sätt. I tre av dessa finns anställd personal, såsom kanslist eller klubbkonsulent.

Några distrikt har ingen styrelse, ingen verksamhet och där uteblir både stödet till klubbarna och de blir inte heller representerade på exempelvis Seglardagen. Med syfte att kunna ge ett likvärdigt stöd till förbundets alla klubbar beslutade styrelsen att tillsätta en utredning med uppdrag att se över svensk seglings distriktsverksamhet och föreslå en effektiv organisationsmodell för den framtida verksamheten.

Det utsågs även en referensgrupp med representanter för olika distriktsförbund och klassförbund.

UNDER OKTOBER SKICKADES en digital enkät till förbundets alla medlemsklubbar med frågor om vilken verksamhet klubben ansåg vara viktig på distrikts/regional nivå. I samband med Seglarträffen bjöds representanter från distrikten, seglarförbundets styrelse och referensgruppen in till ett dialogmöte.

I december lämnade utredningsgruppen en rapport som ska ligga till grund för ett inriktningsbeslut på Seglardagen 2023. Rapporten och styrelsens proposition finns att läsa bland handlingarna till Seglardagen på hemsidan. ✪

Vilka områden anser ni är viktiga stöd-, service och representationsfunktioner för er klubb?

1 Inte viktigt/låg prioritet 2 3 4 5 Mycket viktigt/hög prioritet

Demokrati (representera klubbarna)

Stöd i brygg/anläggningsfrågor

Inspirations/nätverksträffar

Utbildning organisationsledare (styrelser, kommittéer)

Utbildning funktionärer (SL, Dom, grön/blå nivå)

Utbildning funktionärer (SL, Dom, Mät, Besikt, röd/svart nivå)

Utbildning ledare (tränare & instruktörer)

Klubbstöd organisationsutveckling (likt de konsulenter som finns i Stockholm, Skåne och på Västkusten)

Kappseglinsstöd (support kring funktionärer, material & upplägg) Kappseglingskoordinering

Nytt samarbete mellan Seglarförbundet och Pelle P

Seglarförbundet och klädvarumärket Pelle P har tecknat ett avtal där Pelle P blir ny klädsponsor till förbundet och framför allt till svenska kappseglingslandslaget. Det blir ett samarbete mellan ett framgångsrikt företag med verksamhet i ett 15-tal länder och ett likaså framgångsrikt landslag som vann två OS-silver 2021 och med stora ambitioner för framtiden. Text: Mats Olsson

– DET KÄNNS jättespännande att ingå ett samarbete med ett så starkt varumärke och med så snygga och funktionella kläder som Pelle P står för. Att det dessutom är ett svenskt varumärke som har rötterna i en av våra allra största seglare genom tiderna gör det extra kul, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör och sportchef på Seglarförbundet.

Pelle P:s funktionskläder är designade för ett aktivt liv och för att klara tuffa utmaningar inom hav, berg och stad. Varumärkets kollektioner innehåller allt från tekniska sjö-och skidkläder till plagg som lämpar sig såväl på golfbanan som i staden.

– Vi är glada och stolta över att inleda ett nytt samarbete med Seglarförbundet. Det ger oss möjlighet att exponera och

förstärka vårt varumärke inom svensk segling. Och vi ser fram emot att fortsätta utveckla våra kläder tillsammans med seglare på toppnivå, säger Cecilia Petterson, vd, grundare och chefsdesigner på Pelle P.

PELLE PETTERSON, SOM fyllde 90 år i fjol, är en av Sveriges mest kända seglare och båtdesigner vilket understryks av att han är medlem nummer 1 i svensk seglings Hall of Fame. Under ett långt liv har han framgångsrikt kappseglat och designat båtar. Seglingskarriären resulterade bland annat i två OS-medaljer och ett 10-tal VM-medaljer varav fem guld. Plus att han två gånger har utmanat om America´s Cup med båten Sverige – 1977 och 1980.

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 68
Enkäten till Seglarförbundets medlemsklubbar visar klart att de önskar mest stöd och service i utbildningsfrågor.
(gemensam regional kalender och sanktion) 100 % 100 % 0 %

Kappsegla med din båt – SRS öppnar nu för en ny säsong

SRS, Svenskt Respit System, är systemet som möjliggör att vi kan kappsegla med olika båttyper mot varandra på ett enkelt men ändå meningsfullt sätt. Många kallar det fortfarande LYS, som användes förr. SRS beräknar båtens mått och data, medan LYS enbart byggde på resultat. SRS-systemet bedömer båtens maximala potential och tar inte hänsyn till besättningens skicklighet eller utrustningens skick. Text: Patrik Erlandson Foto: Daniel Stenholm

PÅ NYA HEMSIDAN svensksegling.se finns mer information om mätbrev och det som behövs göras för att börja kappsegla. I SRS standardtabeller finns över 800 jollar, flerskrovs- och enskrovsbåtar. Dessa tal är gratis att använda till sin båt så länge den är standardutrustad.

Vill man få kompensation för antalet segel, propeller eller ifall man har monterat ett rullsystem finns möjlighet att snabbt och gratis skapa ett ”Standardmätbrev”. Några få vanliga parametrar som man kan variera, som medför att många båtägare kan anpassa sin båts respittal.

ÄR DET FLERA eller större skillnader mot standarden eller om båten saknas i tabellerna krävs att uppgifterna manuellt behandlas av SRS-gruppen som gör en individuell beräkning. Uppgifterna kan man själv som båtägare ta reda på och lämna in som en ansökan. För en modifierad standardbåt anges bara det som skiljer sig. Alla båtar kan få ett

SRS-tal som man kan kappsegla med på lika villkor.

Vintertid ligger SRS i vintervila. Seglarförbundets SRS-grupp passar under denna period på att analysera resultat, samla

erfarenheter och nya forskningsrön. En ny SRS-formel ser därefter dagens ljus inför kommande säsong.

Portalen är öppnad för 2023 och de nya tabellerna är publice-

rade. Ett tidigare standardmätbrev behöver skapas på nytt då det gamla har förfallit. Ett tidigare anpassat mätbrev behöver förnyas för att kunna kappseglas med under 2023. ✪

Svenska Sjö och Seglarförbundet fördjupar samarbetet

Seglarförbundet och båtfolkets försäkringsbolag, Svenska Sjö, fördjupar sitt samarbete.

Svenska Sjö blir nu en eventpartner vid Seglarförbundets större regattor och en viktig partner till Sveriges framgångsrika kappseglingslandslag.

– VI PÅ Svenska Sjö brinner för båtliv i alla dess former och det är extra roligt att stötta Seglarförbundet som fyller en viktig funktion i att introducera fler människor till segling och båtliv. Vi stöttar exempelvis

Allsvenskan och har även stöttat individuella seglare. Det är mycket glädjande att Sverige tog två olympiska silvermedaljer vid OS i Tokyo – och en av dessa vann

Josefin Olsson som vi stöttade i fyra år inför Tokyo, säger Per Nikolausson, vd på Svenska Sjö. Seglarförbundet arrangerar bland annat tre stora årligen åter-

kommande tävlingar där Svenska Sjö nu blir en viktig eventpartner. Det är Allsvenskan i segling som är en ligaserie där 18 seglingsklubbar deltar. Ett annat evenemang är Women on Water som är en tävling endast för kvinnor. Och den tredje tävlingen är Seglingens Mästare där drygt 40 svenska seglingsmästare i olika åldrar möts för att avgöra vem som är årets kappseglare.

FÖR LANDSLAGSSEGLARNA I

OS-klasserna innebär avtalet bland annat att de sponsras med årspremien för två båtar per

SVENSKSEGLING.SE BÅTLIV 1/2023 WWW.BATLIV.SE 69
Per Nikolausson. Marie Björling Duell. besättning när Svenska Sjö nu och två år framåt blir officiell leverantör till SWE Sailing Team/ seglingslandslaget. ✪

Frog Ocean Sprint Race

Under höstsäsongen avgjordes Frog Ocean Sprint Race i Uppsala med Upsala Segelsällskap (USS) som arrangör. Tanken var att göra konceptet med sprintrace till ett lättsamt evenemang för juniorer där både toppbesättningar från JSM och förstagångstävlare fanns i startlistan.

Text & foto: Andreas Melén

UTVECKLINGEN MED DE populära sprintracen fortsätter inom kappseglingen och drivs framför allt av Allsvenskan Segling som genomförs i J/70-båtar.

I höstas tyckte RS-förbundet och USS att det var dags att även göra sprintsegling till en rolig tävling för juniorerna och mixade konceptet sprint med både J/70 och Feva.

RESULTATET BLEV ETT socialt och spännande arrangemang där besättningarna fick segla snabba race i Feva och i J/70. USS till-

handahöll alla Fevor och tre lokala J/70 skeppare ställde upp som coacher på sina båtar. Det blev totalt 14 race, sex i J/70 och åtta i Feva. Visst var det en utmaning att få till schemat så att det passade både Feva och J/70, men det gick bra.

DE SEGLARE SOM hade paus satt i bytesbåtar ute på sjön där de hade minst lika kul som de som var ute på banan. Musik spelades och skämten haglade mellan besättningarna. Det finns helt enkelt en social del inbyggd i

sprintkonceptet.

Det kopplades många vänskapsband i bytesbåtarna och tips och tricks lärdes ut. Det var också lätt för yngre att inspireras av de äldre mer erfarna seglarna. Att deltagarna uppskattade konceptet var tydligt.

– Det roliga med tävlingen var att testa på sprint. Det var häftigt att få byta båtar ute på vattnet. Att segla J/70 och ta ansvaret själv var både kul och lärorikt. Vi fick en jättebra kontakt med övriga seglare mellan racen och det blir kul att träffa dom på näs-

ta tävling, säger Kajsa Lotta Ölmestrand från USS.

– Jag tycker att det var roligt att vi fick segla J/70 och lära oss att samarbeta med ungdomar som vi inte kände och att det kom folk från andra klubbar och andra delar av Sverige, säger Sara Ek även hon från USS.

UNDER 2023 VILL RS-förbundet och Seglarförbundet sprida arrangemanget till fler platser i Sverige. Planen är att genomföra fyra arrangemang. ✪

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 70
Snacket och det sociala mötet i bytesbåtarna är en viktig och rolig del i sprintsegling.

SM-final i e-segling på Allt för sjön

SM-finalen i e-segling avgörs live på båtmässan Allt för sjön söndag 12 mars. På plats på scenen ska en svensk mästare koras bland Sveriges främsta e-seglare.

Text: Isabelle Lindsten

SM I E-SEGLING består av en grundomgång med sex deltävlingar med totalt cirka 100 deltagare och en final. Från grundomgången går de tio främst placerade vidare till finalen. Där får de möta de tio högst rankade svenska e-seglarna på världsrankingen. Live-finalen består av fem kappseglingar och kan följas på plats på båtmässan Allt för sjön i Stockholm söndag 12 mars. Första start går kl. 15:00.

En av favoriterna är Mathias

Hermansson/Herminator. 2022 tog han en bronsmedalj och ska försöka placera sig minst lika bra i år.

– E-segling är perfekt för att träna taktik när man inte seglar på riktigt. Själva tänket är ju speciellt likt det nya formatet sprint-

segling. Sedan är det ju roligt att köra 30 minuter race innan man går och lägger sig, för att hålla i gång tävlingsandan, säger Mathias Hermansson och fortsätter:

– Jag brukar ha låga förväntningar inför finalen. Förr var man ung och lovande, men nu känner man sig hela tiden jagad av ungvargarna. Jag hoppas bara kunna vara med så länge som möjligt för att ha chans på medalj.

SM:ET SPELAS I världens främsta plattform för e-segling, Virtual

Regatta, med miljontals spelare världen över. Att delta är enkelt. Spelarna behöver endast en dator, surfplatta eller mobil för att komma i gång. Virtual Regatta lockar både etablerade seglare, som vill utveckla sina kunskaper i taktik, strategi och regler, men även spelare som inte alls har någon anknytning till segling annars. De får lära sig grunderna i segling via spelet.

I varje kappsegling kommer finalseglarna att få segla olika båttyper. Även arenan kan varie-

Välkomna till Seglardagen 2023

SEGLARDAGEN, Seglarförbundets

årsmöte, arrangeras 25 mars i Göteborg. I år är upplägget något annorlunda då det kommer att ges mer tid för diskussion för att utveckla förslagen och därmed ta kloka beslut.

I år finns åtta motioner som handlar bland annat om mätbrev och respitsegling, SM-status och mäster-

skapsbestämmelser, sanktionering och färgkoder på kappseglingar. Även en motion, kanske inspirerad av distriktsutredningen, som förordar en översyn av klassförbundens organisering och samarbetsmöjligheter.

I likhet med föregående år bjuds ett antal klubbledare under 25 år in för att ta del av årsmötet. För de

som vill vara med och påverka finns tre möjligheter. Antingen om ”din” klubb har fler än 300 medlemmar, då har klubben rösträtt. Klassförbund med SM-status har också rösträtt, liksom alla distrikt. Samtliga klubbar har yttrande- och förslagsrätt. Det är möjligt att delta antingen på plats i Göteborg eller på distans via programmet Easymeet.

ra och därmed även vind och vågförhållanden. Till slut kommer den som behärskar alla dessa olika parametrar att stå som segrare och bli svensk mästare. Därmed bjuds hen in till Seglingens Mästare och får möta andra svenska mästare inom segling. E-finalen utgör också ett kval till Play Offs världsmästerskapet i e-segling.

PÅ SEGLARFÖRBUNDET ÄR man exalterad över att kunna genomföra denna final på Allt för sjön, framför publik. E-segling växer både i Sverige och i hela världen och det finns stor potential i spelet. Seglarförbundet satsar medvetet på e-segling, dels som ett komplement för redan etablerade seglare, dels för att locka nya utövare till sin idrott. ✪

SVENSKSEGLING.SE BÅTLIV 1/2023 WWW.BATLIV.SE 71

Byt impeller i utbordaren

Impellern är ”hjärtat” i motorns kylsystem. När den slits eller går sönder kan motorn skadas. Men den är lätt att kolla och byta ut. Här visar vi hur det kan gå till i en utombordare.

Text & foto: Lars H Lindén Expert: John Axelsson, Nordwall Marin AB

IMPELLERN I EN båtmotor är ett litet gummihjul som pumpar runt kylvatten och i en utbordare sitter den på drivaxeln strax ovanför växelhuset. När den slits eller går sönder kan trasiga delar sätta igen kylkanalerna och motorn överhettas och i värsta fall skadas. Större och nyare utbordare har

larm mot överhettning, antingen med ett ljud eller en markering på motorns instrument.

Alla utbordare har dessutom ett ”skvallerhål” på riggen där en liten mängd kylvatten sprutar ut och har man ett jämnt flöde är det inte impellern som är problemet.

Men även om allt fungerar så måste impellern kontrolleras och

bytas ut med jämna mellanrum. Den slits med åren, gummit torkar och den kan spricka. Byte ska göras efter ett antal år eller körtimmar och här skiljer det mellan olika motorfabrikat. Det kan vara antingen vart 3:e till vart 5:e år, så kolla i motorns instruktionsbok vad som gäller och vilken modell som ska användas. Det finns en

mängd olika storlekar så det är alltid säkrast att ta med motorns modellbeteckning och serienummer till sin marinbutik.

I de följande bildtexterna visar vi hur ett byte kan gå till för utombordare på 115 hk. Är man osäker bör arbetet överlåtas till en auktoriserad verkstad och alltid inom motorns garantitid.

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 72 GÖR-DET-SJÄLV
1. På en utbordare sitter impellern på drivaxeln strax ovanför växelhuset. Lägg motorväxeln i friläge så blir det enklare vid återmonteringen. Lossa samtliga bultar mellan motorns rigg och växelhuset och dra ut sistnämnda. Det kan även sitta en bult bakom styrfenan i zink. 3. Vissa utbordare har en stålkopp inne i impellerhuset och en eller flera låsringar som också måste tas bort innan impellern blir synlig. 2. Lossa bultarna på plastkåpan (= impellerhuset) och lyft upp sistnämnda försiktigt. Ta hjälp med en skruvmejsel om det sitter fast.

Helautomatiska lättplacerade bandankarspel

Starka och robusta tack vare SPARC-frikoppling i kombination med traditionell snäckväxel!

• För båtar upp till 25 ton • 60 meter band Svensktillverkat med NG-Styrelektronik

TIPS:Uppgradera äldre spel till NG-Styrelektronik. Winchmatic Sales AB, Skogsövägen 22, 133 33 Saltsjöbaden Tel 08–711 12 22, www.winchmatic.se, info@winchmatic.se

Välkomna till oss i monter B03:31 på

Köp en propeller och testa i lugn och ro!

Bytesrätt till annan sort eller stigning ingår alltid hos oss

Fri frakt på beställningar över 1000:–

Grymma priser på allt till din motorbåt i vår webshop!

Propelllrar, avgaslimpor, servicemotorer, motorblock, sötvattensystem, kompletta motorer, olja, tillbehör, reservdelar, drevdelar

00

BÅTLIV 1/2023 WWW.BATLIV.SE 73
11. Montera tillbaka motorns underhus, och lyckas man inte trycka upp det helt kan man försöka vrida det något åt varje håll. Är det helt omöjligt kan det bero på att växelreglaget eller växelaxeln inte ligger i friläge. 4. Dra upp impellern på axeln. Känn på bladen och om de har sprickor ska impellern bytas ut. Alltid efter 3–5 år beroende på vad som står i motorns instruktionsbok. 5. Återmontera den nya impellern i kilspåret på axeln. Spraya impellern med en blandning av vatten och diskmedel, så blir den lättare att få in i impellerhuset. 6. Återmontera stålkoppen (om sådan finns) inne i impellerhuset. Ett par styrpinnar markerar rätt läge. Lägg tillbaka gummipackningen i sitt spår. 7. Sätt tillbaka impellerhuset på drivaxeln och vrid sistnämnda åt höger (klockwise) så går det lättare att få impellerbladen i rätt läge. 8. Fetta in de 4 monteringsbultarna och använd ”små” verktyg så att man inte drar sönder något. Slangen till höger användes till motorns knopmätare. 9. Fetta in den lilla växelaxeln med vattenfast fett. Den sitter strax framför impellerhuset.
USAONLINE.SE 08-446 49
Marinmotorer & tillbehör direkt från USA utan mellanghänder USAONLINE.SE 08-446 49 00 ERBJUDANDE!
10. Fetta även in toppen på drivaxeln med vattenfast fett. Vi erbjuder snabba leveranser i samarbete med:
11_A4-online_spPB2288.indd 1 2022-04-05 07:12:47 GÄLLER ÄNDA TILL VÅREN 2023 GÄLLER ÄNDA TILL VÅREN 2023
BANDANKARSPEL

Båtklubben mitt i samhället

Slättanäs Båtsällskap är en öppen båtklubb som har stor verksamhet och är en del av samhället.

Förra året fyllde klubben 50 år. Text & foto: Lars-Åke Redéen

ETT PAR MIL öster om Ronneby, mitt i Blekinges vackra skärgård, ligger Slättanäs Båtsällskap. Det är en relativt stor båtklubb med cirka 350 medlemmar och över 300 båtplatser. Framför allt är det här en aktiv båtklubb med en hamn som ligger fint placerad i en stor vik i innerskärgården. Enda begränsningen är djupgåendet på max 1,6 m.

När Båtliv hälsar på firar Slättanäs Båtsällskap sina första 50 år. Till kalaset är inte bara båtklubbens medlemmar utan alla som bor i samhället runt omkring inbjudna. Förutom de egna båtarna och Sjöräddningssällskapet kom ett antal jänkebilsentusiaster med sina klassiska fordon. – Vi ser fram emot festen ikväll. Vi startar klockan sex i partytältet. Grillen är tänd så besökarna kan tillaga sin medtagna mat. Vi har även två band som spelar under kvällen. Senare på kvällen är kiosken öppen med försäljning av kaffe, lite godis och läsk samt kokt korv, säger Stefan Joström, ordförande i Slättanäs Båtsällskap.

EN FOTBOLLSTURNERING FÖR ungdomar gjorde att det blev liv och rörelse på hamnplanen den här dagen. Förutom ungdomarna kom även familjerna för att heja på och delta i festen.

– Festen är för hela samhället, inte bara för klubben, poängterar Anja Johansson som är kassör.

Det är ordning och reda både i hamnen och på hamnplanen.

– Vi har infört en stegrande avgift för båtägare som inte städar upp efter sig. Till slut kan det bli så mycket att klubben kan skrota båtarna för de pengarna, säger Bengt Karlsson i styrelsen.

– Vi lyfter båtarna med en truck och spolar av dem. De som ska ligga på hamnplanen med båtarna måste använda hårda bottenfärger.

BÅTSÄLLSKAPET HAR UNDER många år haft en livlig ungdomsavdelning för att lära de unga att

segla. Klubben har nio egna Optimistjollar och tre Trissjollar som ungdomarna kan använda.

– Jag tycker att ungdomsverksamheten är fantastisk. Jag var med från start och var även en av de första ungdomsledarna, säger Adolf Pösniker som själv har slutat segla med ålderns rätt.

– Vi startade en ungdomskommitté och jag fick utbildning hos Blekinge Båtförbund, berättar han.

Båtklubben brukar även ha många teoretiska utbildningar, men det arbetet har legat nere under pandemin. Styrelsen för-

söker dra igång det arbetet igen med kurser till Förarbevis och för seglare.

FÖRUTOM DE SOM bor i Listerby med omnejd har klubben en hel del sommarstugeägare som har sina båtar i hamnen. I många år arrenderade klubben ett hus på Arpö, ett par sjömil söder om Listerby. Där finns en bra brygga och möjlighet till både grillning och bad. Medlemmarna hade många aktiviteter där, men nu är ön som ingår i ett naturreservat såld och verksamheten förändrad. ✪

WWW.BATLIV.SE BÅTLIV 1/2023 74
Medlemmar i styrelsen hos Slättanäs Båtsällskap. Fr. v. Bengt Karlsson, Anders Johansson, Anja Johansson, Stefan Joström och Adolf Pösniker. Ungdomarna kan testa på att segla i klubbens egna jollar. En fotbollsturnering gjorde att det blev extra mycket liv och rörelse vid 50-årskalaset hos Slättanäs Båtsällskap.

14-16 april 2023 – en flytande båtmässa mitt i Göteborgs Hamns anrika varvsmiljö!

Öppet fredag/lördag 10.00-18.00, söndag 10.00-16.00 | Kontakt: 031-301 24 70, info@eriksbergboatshow.se
Följ oss på sociala medier Avstamp för säsong 2023
Akvarell: Jonas Bergstedt
eriksbergboatshow.se
Fri entré för hela familjen!

NorSap är marknadsledande på bords- och stolstativ. Bilden visar bordsstativ i saltvattenbeständig aluminium med rostfria snabba fästen utan durkgenomföring. Se fler stativ på www.norsap.com. Kontakta oss för mer information eller tips om återförsäljare nära dig, 031-29 91 90, info@aspero.se

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.