Όσα φέρνει ο Ζεφυρος - Τεύχος 3

Page 1

Σχολ. Έτος 2009-2010 Τεύχος 3

Μάρτιος—Απρίλιος 2010

Όσα φέρνει ο

Μια εκδοτική προσπάθεια µαθητών του 2ου Γυµνασίου Ζεφυρίου


Σ ΕΛΙ∆ Α 2

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ:

Το άρθρο του µήνα

3

Περιβάλλον

14

Προσκοπισµός

17

Τεχνολογία /

21

∆ιαδίκτυο

Μουσική

23

Βιβλιοπροτάσεις

25

Τέχνες / Πολιτισµός

27

Το τρίτο και τελευταίο τεύχος του περιοδικού για τη σχολική περίοδο 2009-2010 ανοίγει τις σελίδες του στους αναγνώστες του. Στο τελευταίο αυτό τεύχος θα βρείτε εξίσου σηµαντικά και αξιόλογα θέµατα όπως στο πρώτο και στο δεύτερο τεύχος. Το κύριο άρθρο του τεύχους είναι η διατροφή. Πληροφορίες που έχουν σχέση µε τη διατροφή, και αποτελέσµατα σύµφωνα µε τις διατροφικές µας συνήθειες λαµβάνουν χώρα στο κύριο άρθρο. Ακόµα υπάρχουν θέµατα για το περιβάλλον που έχουν σκοπό να µας ενηµερώσουν και να µας προβληµατίσουν. Ακόµα, µε αφορµή τις καλοκαιρινές διακοπές που πλησιάζουν, παρουσιάζουµε το θέµα του προσκοπισµού. Γράφουµε, επίσης, για το Μέγαρο Μουσικής, ενώ εξίσου σηµαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενότητα Πορτραίτα, καθώς το άρθρο είναι αφιερωµένο σε έναν πολύ σηµαντικό άνθρωπο που συνείσφερε πολλά στην ιατρική, τον Γεώργιο Παπανικολάου. Τέλος οι ενότητες όπως βιβλιοπροτάσεις, µουσική, τεχνολογία- διαδίκτυο και ελεύθερη ώρα είναι όπως πάντα απολαυστικά και κατάλληλα για τον ελεύθερο χρόνο κάθε αναγνώστη. Αυτό ήταν λοιπόν το τελευταίο περιοδικό αυτής της σχολικής χρονιάς. Ευχόµαστε η προσπάθεια µας να βρήκε ανταπόκριση και ενδιαφέρον. Σας ευχόµαστε καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές!

Η εκδοτική οµάδα Πορτραίτα

29

Σχολικό Ηµερολόγιο

32

Ελεύθερη ώρα

34

Ήµασταν τυχεροί να είµαστε µέλη της συντακτικής οµάδας του περιοδικού του σχολείου µας «Όσα φέρνει ο Ζέφυρος». Ήταν µια µοναδική εµπειρία, και µια πρωτοβουλία των παιδιών, που εφαρµόστηκε για πρώτη φορά στο σχολείο µας. Πιστεύουµε πως ήταν εποικοδοµητικό όχι µόνο για το σχολείο µας, αλλά και για κάθε έναν από µας που συµµετείχαµε ξεχωριστά. Μάθαµε να λειτουργούµε οµαδικά, να δηµιουργούµε άρθρα, και να ενηµερωνόµαστε µέσω των ίδιων µας των εργασιών. Χαιρόµαστε που λάβαµε µέρος σε αυτήν την τόσο σηµαντική προσπάθεια και ελπίζω, αν και η τωρινή συντακτική οµάδα θα είναι την επόµενη χρονιά στο λύκειο, πως η προσπάθεια θα συνεχιστεί από τους υπόλοιπους µαθητές των άλλων τάξεων, γιατί πραγµατικά αξίζει. ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 3

Σ ΕΛΙ∆ Α 3

∆ιατροφή και Υγεία Εισαγωγικά Η υγιεινή διατροφή παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώµα ώστε να είναι υγιές. Έχει ποικιλία και είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ενώ περιέχει ελάχιστα κεκορεσµένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε προϊόντα του εµπορίου, το κρέας, το πλήρες γάλα, το βούτυρο και το τυρί. Η διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σώµατος σε ενέργεια συµβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Η επιστηµονική έρευνα έχει αποδείξει ότι πολλά από τα σοβαρότερα νοσήµατα στα οποία αποδίδεται το µεγαλύτερο νοσολογικό φορτίο, συνδέονται άµεσα µε παράγοντες που σχετίζονται µε τη σύγχρονη διατροφή. Με την υγιεινή διατροφή, ελαττώνεται ο κίνδυνος καρδιοπαθειών και άλλων παθήσεων, όπως κάποιες µορφές καρκίνου και διαβήτη. Η υγιεινή διατροφή είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την καρδιά σας. Επιδρά µε διάφορους τρόπους όπως π.χ. βοηθά να διατηρείται η ποσότητα χοληστερίνης στο αίµα σε φυσιολογικά επίπεδα, βοηθά να βελτιώσετε την αρτηριακή πίεση και να µην πάρετε βάρος. Εκτός από τα θέµατα υγείας, η υγιεινή διατροφή µπορεί επίσης να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση και την εµφάνιση σας.

Οµάδες τροφίµων Τα τρόφιµα κατατάσσονται σε µεγάλες οµάδες, τις οµάδες τροφίµων, ανάλογα µε την περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά και την προέλευση τους. Κάθε οµάδα έχει ορισµένα διατροφικά χαρακτηριστικά και περιέχει τρόφιµα που µπορούν να αντικαθιστούν το ένα από το άλλο, γιατί περιέχουν περίπου τα ίδια θρεπτικά συστατικά. Οµάδα γάλακτος και γαλακτοκοµικών προϊόντων Περιλαµβάνει όλα τα είδη γάλακτος (φρέσκο, εβαπορέ, συµπυκνωµένο, σκόνη) -µε ή χωρίς λιπαρά-και το γιαούρτι. Το γάλα της αγελάδας είναι η πληρέστερη τροφή. Περιέχει τις πιο πολλές από τις θρεπτικές ουσίες, αν και είναι σχετικά φτωχή πηγή βιταµίνης C και σιδήρου. Οµάδα λαχανικών Περιλαµβάνει όλα σχεδόν τα λαχανικά, εκτός από τα αµυλούχα (π.χ. πατάτα, καλαµπόκι), που ανήκουν στην οµάδα του ψωµιού και των δηµητριακών. Τα πράσινα λαχανικά δίνουν βιταµίνες Α, C και Κ, καθώς και φυλλικό οξύ. Τα καρότα, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και µερικά κολοκύθια δίνουν βιταµίνη Α. Άλλα λαχανικά µε ρίζες είναι καλές πηγές βιταµίνης C. Πολλά λαχανικά περιέχουν κάλιο. Οµάδα φρούτων. Πολλά φρούτα, όπως τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα πεπόνια και οι φράουλες, είναι εξαιρετικές πηγές βιταµίνης C. Μερικά φρούτα, όπως τα πορτοκάλια, τα βερίκοκα και τα ροδάκινα αποτελούν πηγές της βιταµίνης Α. Τα φρούτα περιέχουν επίσης ίνες και ενέργεια µε τη µορφή των σακχάρων φρουκτόζη και σακχαρόζη.


Σ ΕΛΙ∆ Α 4

Οµάδα ψωµιού, δηµητριακών, οσπρίων και αµυλούχων λαχανικών Τα δηµητριακά είναι γενικά µια καλή πηγή υδατανθράκων, θειαµίνης και νιασίνης, ορισµένων µεταλλικών στοιχείων και ινών. Τα δηµητριακά περιέχουν επίσης πρωτεΐνες, αλλά δεν συγκρίνονται σε θρεπτική αξία µε τις πρωτεΐνες του γάλακτος ή του κρέατος, εκτός κι αν συνδυαστούν µε πρωτεΐνες από όσπρια ή ξηρούς καρπούς. Τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια, φάβα) έχουν πολλές πρωτεΐνες και ίνες και δίνουν περισσότερους υδατάνθρακες από τα πράσινα λαχανικά. Η πρωτεΐνη από τα όσπρια πρέπει να συνδυάζεται µε πρωτεΐνη από δηµητριακά, για να συγκριθεί µε την πρωτεΐνη του γάλακτος και του κρέατος. Πολλά όσπρια είναι επίσης καλή πηγή βιταµινών του συµπλέγµατος Β. Οµάδα κρέατος Το κρέας και τα πουλερικά είναι σηµαντικές πηγές πρωτεϊνών, µεταλλικών στοιχείων και βιταµινών του συµπλέγµατος Β. Ένα µειονέκτηµα είναι ότι ακόµα και τα άπαχα κρέατα περιέχουν κορεσµένα λίπη. Γενικά, το χωρίς δέρµα πουλερικό περιέχει λιγότερο λίπος από το άπαχο κρέας. Ταυτόχρονα, αποτελεί µια σηµαντική πηγή πρωτεϊνών. Η αφαίρεση του δέρµατος περιορίζει πάντα το περιεχόµενο λίπους. Τα ψάρια είναι µια καλή πηγή πρωτεϊνών και πολλών µεταλλικών αλάτων. Τα λιπαρά ψάρια (και τα συκώτια των πιο λευκών ψαριών) είναι πηγή των βιταµινών Α και D. Τα ψάρια του ωκεανού περιέχουν χρήσιµες ποσότητες ιωδίου και σεληνίου. Τα σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ, είναι καλή πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου, όπως και βιταµίνης Α και Β2 ριβοφλαβίνης. Έχουν επίσης πολύ µεγάλη ποσότητα νατρίου, κορεσµένων λιπών και χοληστερόλης και αποτελούν µια συµπυκνωµένη πηγή ενέργειας (θερµίδων). Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και πολλών βιταµινών και µεταλλικών στοιχείων. Περιέχουν επίσης χοληστερόλη. Όµως, η συνεισφορά της προερχόµενης από τα αβγά χοληστερόλης στη συνολική συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίµα είναι µικρή, σε σύγκριση µε εκείνη που δίνεται από τα κορεσµένα λίπη. Τα αυγά περιέχουν επίσης και κορεσµένα λίπη και πρέπει να περιορίζονται σε όχι περισσότερα από 4 την εβδοµάδα. Οι ξηροί καρποί περιέχουν σηµαντικές ποσότητες λιπών, πράγµα που τους κάνει τροφές υψηλής ενέργειας. Περιέχουν επίσης σε χαµηλότερα ποσοστά υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Οι ξηροί καρποί περιέχουν επίσης σηµαντική ποσότητα ινών και παρέχουν ασβέστιο, σίδηρο και άλλα µεταλλικά στοιχεία, καθώς και βιταµίνες του συµπλέγµατος Β. Οµάδα λίπους. Τα λίπη των ψαριών και τα περισσότερα ψάρια, όπως είπαµε, έχουν πολλά πολυακόρεστα λίπη (επιθυµητά για την πρόληψη της αθηρωσκλήρωσης) σε αντίθεση µε το βούτυρο, τα άλλα ζωικά λίπη και τα τροπικά έλαια, όπως το λάδι του κοκκοφοίνικα. Το ελαιόλαδο, το φιστικέλαιο και το λάδι κανόλα περιέχουν κατά κύριο λόγο µονοακόρεστα λίπη. Τα φυτικά έλαια περιέχουν επίσης βιταµίνη Ε. Τα λάδια των ψαριών και η µαργαρίνη είναι πλούσιες πηγές βιταµινών Α και D. Όλα τα λίπη και έλαια έχουν χονδρικά την ίδια θερµιδική αξία.


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 3

Σ ΕΛΙ∆ Α 5

Βιταµίνες Όλοι έχουµε ξανακούσει για τις βιταµίνες: Οι βιταµίνες κάνουν καλό, είναι σηµαντικές για τον οργανισµό µας, χωρίς βιταµίνες θα αρρωστήσουµε... και πολλά άλλα! Ήρθε η ώρα λοιπόν να αναρωτηθούµε κι εµείς τι τελοσπάντων είναι αυτές οι βιταµίνες και αν όντως είναι τόσο θαυµατουργές όσο λένε όλοι. Οι βιταµίνες είναι ουσίες απαραίτητες για το σώµα µας και τις παίρνουµε από τα τρόφιµα. Ο λόγος που οι γονείς µας πολλές φορές µάς τρελαίνουν µε τα λαχανικά και τα φρούτα που θέλουν να τρώµε, είναι διότι ο οργανισµός µας µπορεί να παράγει πολλές από τις ουσίες που χρειάζεται µόνος του, αλλά οι βιταµίνες δεν είναι µέρος αυτών. Πρέπει λοιπόν εµείς να δίνουµε στον οργανισµό µας τις βιταµίνες που χρειάζεται και στις ποσότητες που τις χρειάζεται. Υπάρχουν 2 ειδών βιταµίνες. Από τη µια έχουµε τις λιποδιαλυτές (διαλύονται στο λίπος) βιταµίνες, οι οποίες όταν εισέλθουν (µάλλον όταν τις "προωθήσουµε" µε το που θα φάµε κάτι που περιέχει τέτοιες βιταµίνες) στον οργανισµό µας, αποθηκεύονται (όπως λέει και το όνοµα) στα στρώµατα λίπους που έχουµε στο σώµα µας και στο συκώτι. Θα µπορούσαµε να τις αποκαλέσουµε και "σπιτόγατους", µιας και τους αρέσει το σώµα µας και µένουν αποθηκευµένες εκεί για αρκετό καιρό, από λίγες µέρες µέχρι και 6 µήνες! Όταν φτάσει η ώρα που θα τις χρειαστεί το σώµα έρχονται ειδικοί µεταφορείς να τις παραλάβουν και να τις πάρουν εκεί που είναι απαραίτητες. Τέτοιες βιταµίνες είναι οι Α, D, Ε, και Κ. Βιταµίνη Α: Αυτή η βιταµίνη είναι πολύ σηµαντική για την όραση, τόσο για να βλέπουµε καλά όλα τα χρώµατα, όσο και για να βλέπουµε καλά το σκοτάδι (χωρίς αυτό να σηµαίνει πως µε µια υπερδόση θα αποκτήσουµε όραση-Σούπερµαν)! Πού την βρίσκουµε; Στα αυγά και το γάλα, στα καρότα, τα νεκταρίνια και το σπανάκι. Βιταµίνη D: Η "D" βοηθά το σώµα να απορροφά το ασβέστιο που χρειάζεται από τα τρόφιµα που του δίνουµε. Ως γνωστό το ασβέστιο µας δίνει γερά κόκαλα και δόντια, πράγµα που δείχνει πόσο σηµαντική είναι η λειτουργία της βιταµίνης αυτής! Πώς µπορούµε να την βάλουµε στην ηµερήσια µας διατροφή; Τρώγοντας ψάρι, αυγά, γαλακτοκοµικά προϊόντα και φυσικά... πίνοντας γάλα! Βιταµίνη Ε: Πολύ σηµαντική και αυτή η βιταµίνη! Βοηθά στη "συντήρηση" του ιστού των µατιών, του δέρµατος και του συκωτιού. Βρίσκεται στα σκούρα πράσινα λαχανικά, τα καρύδια, το σιτάρι και τη βρώµη. Βιταµίνη Κ: Η βιταµίνη αυτή είναι πολύ σηµαντική για την πήξη του αίµατος και το σταµάτηµα έτσι µιας αιµορραγίας. Την βιταµίνη Κ θα την βρείτε (βέβαια µην περιµένετε να την δείτε µε τα µατάκια σας!) στο συκώτι, το χοιρινό κρέας, τα πράσινα λαχανικά και στα γαλακτοκοµικά προϊόντα.


Σ ΕΛΙ∆ Α 6

Η άλλη οµάδα βιταµινών είναι οι υδατοδιαλυτές (διαλύονται στο νερό). Αυτές δεν είναι καθόλου "σπιτόγατοι" αφού δεν αποθηκεύονται κάπου. Μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίµατος, φτάνουν στους διάφορους τόπους που τις χρειάζονται και όσες αποµείνουν "άνεργες" αποβάλλονται από τον οργανισµό µε την συνήθη µέθοδο (για όσους δεν κατάλαβαν: µε µια επίσκεψη στην τουαλέτα!). Οι βιταµίνες αυτές πρέπει λοιπόν να αντικαθιστούνται συνεχώς γι' αυτό είναι σηµαντικό να καταναλώνουµε συχνά τρόφιµα που τις περιέχουν. Τέτοιες βιταµίνες είναι η οµάδα βιταµινών Β (Β1, Β2, Β6, Β12, νιασίνη, φολικό οξύ και άλλες) και η ίσως πιο διάσηµη των βιταµινών η C. Βιταµίνες Β: Οι βιταµίνες αυτές είναι σηµαντικές για τον µεταβολισµό, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας που γίνεται στο σώµα από τα θρεπτικά συστατικά που του δίνουµε. Επίσης βοηθούν στην παραγωγή των ερυθρών αιµοσφαιρίων, που είναι κύτταρα του αίµατος. Βιταµίνες Β παίρνετε τρώγοντας σιτάρι, ψάρι και θαλασσινά γενικά, πουλερικά και κρέας, αυγά, γαλακτοκοµικά προϊόντα, φασόλια και πορτοκάλια. Βιταµίνη C: Η βιταµίνη C βοηθά στην διατήρηση της καλής κατάστασης των µυών, στην επούλωση των πληγών και ενδυναµώνει την άµυνα του οργανισµού ενάντια σε µολύνσεις. Η βιταµίνη C (όπως ίσως ήδη να ξέρετε) βρίσκεται στα πορτοκάλια, τα λεµόνια, τις φράουλες, τις ντοµάτες και το µπρόκολο. Πολλοί πιστεύουν πως η βιταµίνη C βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήµατος. Στην πραγµατικότητα αυτό δεν έχει αποδειχθεί ακόµη. Αυτό που είναι σίγουρο όµως είναι το ότι η υπερβολική ηµερήσια δόση βιταµίνης C προκαλεί ναυτία, πόνους στην κοιλιά, πονοκέφαλους, κούραση, διάρροια και άλλα. Και οι άλλες βιταµίνες δεν πρέπει να παίρνονται σε µεγαλύτερες ποσότητες από τις κανονικές, αφού ο οργανισµός χρειάζεται µόνο µια σχετικά µικρή ηµερήσια ποσότητα. Η βιταµίνες έχουν καλύτερα αποτελέσµατα όταν λαµβάνονται από τροφές. Υπάρχουν βέβαια και τα παρασκευάσµατα (ολόκληρη η απαραίτητη ποσότητα και ποικιλία βιταµινών συγκεντρωµένη σε ένα χαπάκι) τα οποία πρέπει να παίρνονται µόνο µετά από συµβουλή γιατρού. Τα άτοµα που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα την διατροφή τους σχετικά µε τις βιταµίνες είναι: Οι χορτοφάγοι, οι οποίοι δεν τρώνε καθόλου ζωικά προϊόντα και εποµένως κινδυνεύουν από έλλειψη βιταµίνης Β12. Οι καπνιστές, οι οποίοι χρειάζονται λόγω της πολύ ανθυγιεινής τους συνήθειας τη διπλάσια ποσότητα βιταµίνης C από τους µη καπνιστές. Αυτοί που κάνουν µια αυστηρή δίαιτα µε πολύ χαµηλές ποσότητες λίπους, οι οποίοι κινδυνεύουν από έλλειψη των λιποδιαλυτών βιταµινών. Πώς θα φροντίσετε για τον εαυτό σας να παίρνετε καθηµερινά όσες βιταµίνες χρειάζεστε; Τρώγοντας υγιεινά και ισορροπηµένα... ακόµη κι αν αυτό σηµαίνει πως πρέπει να ανεχθείτε τα ίσως όχι και τόσο αγαπηµένα σας λαχανικά!


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 3

Σ ΕΛΙ∆ Α 7

Πυραµίδα τροφίµων H Πυραµίδα τροφίµων αναπτύχθηκε από τα Υπουργεία Γεωργίας και Υγείας των ΗΠΑ µε σκοπό να χρησιµοποιηθεί ως οπτικό εργαλείο για υγιεινή διατροφή. Η Πυραµίδα βασίζεται σε επιστηµονικά στοιχεία διαιτητικών προσλήψεων, θρεπτικών συστατικών σε διάφορα τρόφιµα και τρόπους επιλογής τροφίµων για διατήρηση της υγείας. Η κορυφή υποδεικνύει τροφές που πρέπει να τρώµε σε πολύ µικρές ποσότητες. Περιέχει τα λίπη, τα έλαια και τα γλυκά (σάλτσες, λάδια, µαργαρίνη, βούτυρα, αναψυκτικά, γλυκά). Στη σωστή ποσότητα προσθέτουν γεύση και ευχαρίστηση στα γεύµατά µας αλλά σε µεγάλη ποσότητα αποτελούν την κύρια αιτία της παχυσαρκίας. Οι περισσότερες τροφές στην οµάδα αυτή (κρέας, πουλερικά, ψάρια, ξερά φασόλια, αυγά) είναι ζωικής προέλευσης. Παρέχουν πρωτεΐνη (υλικά κατασκευής, δηµιουργούν και αναπλάθουν τους ιστούς, δεν είναι υλικά καύσεως). Το γάλα, το γιαούρτι και η οµάδα του τυριού παρέχουν ασβέστιο, βιτ.D, πρωτεΐνη, ριβοφλαβίνη κτλ. Κάποιες τροφές, όπως το τυρί, έχουν περισσότερο λίπος κι άλλες λιγότερο. Η θρεπτικότητα του γάλακτος δεν ελαττώνεται µε την µείωση του λίπους. Τα λαχανικά εκτός από υδατάνθρακες είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών βιταµινών και αλάτων. Προτιµήστε τα φρέσκα και εποχιακά λαχανικά. Οι υδατάνθρακες των φρούτων (γλυκόζη, φρουκτόζη) προσφέρουν άµεση ενέργεια στον οργανισµό. Είναι προτιµότερο να καταναλώνονται ως έχουν παρά µε τη µορφή χυµών, γιατί χάνουν τις φυτικές ίνες και µεγάλο ποσοστό βιταµινών. Οι τροφές που βρίσκονται στη βάση της πυραµίδας (ψωµί, ρύζι, ζυµαρικά, δηµητριακά, πατάτες), είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και κάποιες βιταµίνες Β. Οι περισσότερες από αυτές τις τροφές είναι από τη φύση τους χαµηλές σε λίπος. Όταν µάλιστα περιέχουν το φλοιό τους ή είναι ολικής αλέσεως τότε παρέχουν και αρκετές φυτικές ίνες, µε τις οποίες αντιµετωπίζεται η δυσκοιλιότητα και µειώνονται τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίµα. Για να έχουµε µία ισορροπηµένη διατροφή πρέπει να έχουµε ποικιλία στα τρόφιµα που τρώµε και να διαλέγουµε την σωστή ποσότητα για να είµαστε σίγουροι ότι παίρνουµε τις θρεπτικές ουσίες που χρειαζόµαστε.

Μεσογειακή ∆ιατροφή Η Παραδοσιακή Μεσογειακή ∆ιατροφή, ύστερα από µελέτες και στη χώρα µας και αλλού, έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή. Η Mεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Είναι ξακουστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες καθώς προφυλάσσει από εµφράγµατα του µυοκαρδίου και από διάφορες µορφές καρκίνου, είναι φτωχή σε θερµίδες, τονώνει τον οργανισµό, βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου κ.ά. Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος µελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών ζουν περισσότερο, ενώ πολύ σπανιότερα σε σχέση µε τους Αµερικανούς και τους Βορειοευρωπαίους πάσχουν από καρκίνο εντέρου και στήθους ή καρδιακές παθήσεις. Το µενού είναι απλό και στηρίζεται στη λιτή διατροφή: χορταρικά, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, αγνό τυρί, ζυµωτό µαύρο ψωµί, ωµό ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λίγο σπιτικό κρασί και ψάρια! Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής (η υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ακόρεστων λιπαρών), προστατεύουν εκτός των άλλων, και το δέρµα από τα σηµάδια του χρόνου, δηλαδή τις ρυτίδες. Και σε συνδυασµό µε καθηµερινή σωµατική άσκηση (π.χ. περπάτηµα, χορός, κλπ) το Μεσογειακό διατροφικό µενού αποτελεί συνταγή για µακροζωία, υγεία και οµορφιά.


Σ ΕΛΙ∆ Α 8

∆ιατροφή και σχολείο Τις πιο ανθυγιεινές και παχυντικές τροφές επιλέγουν οι µαθητές να τρώνε στο σχολείο, παρά το γεγονός ότι τα κυλικεία είναι πλέον υποχρεωµένα να διαθέτουν συγκεκριµένα τρόφιµα, τα οποία δεν βλάπτουν την υγεία και δεν παχαίνουν. Έτσι όταν τα παιδιά δεν µπορούν να βρουν τις τροφές που θέλουν στα κυλικεία, ψωνίζουν από τα κοντινά -εκτός σχολείου- καταστήµατα τσιπς, σάντουιτς, παγωτά και γλυκά, τα οποία συνήθως περιέχουν µεγάλες ποσότητες από λιπαρές ουσίες. Αποτέλεσµα της κατάστασης αυτής είναι η χώρα µας να έχει το τρίτο µεγαλύτερο ποσοστό υπέρβαρων παιδιών στην Ευρώπη µετά την Ιταλία και την Ισπανία, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις κακές διατροφικές συνήθειες που απέκτησαν τα παιδιά (σ.σ.: και οι γονείς τους), στη µειωµένη δραστηριότητα και σε ψυχολογικούς παράγοντες. Η παιδική παχυσαρκία έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα και γι αυτό τον λόγο πέρυσι το υπουργείο Παιδείας είχε ξεκινήσει µια σχετική έρευνα όσον αφορά τους µαθητές, τα αποτελέσµατα της οποίας όµως δεν ανακοινώθηκαν, ούτε και ποια µέτρα προτίθεται να πάρει η Πολιτεία προκειµένου να ενηµερώσει την κοινή γνώµη και να προστατεύσει τους µαθητές από τη µάστιγα της εποχής, που έχει πάρει διαστάσεις επιδηµίας τόσο στη χώρα µας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσµο. Το φαινόµενο δεν είναι µόνο ελληνικό, αφού, σύµφωνα µε πρόσφατες έρευνες, τα τελευταία 15 χρόνια τα ποσοστά των παχύσαρκων ατόµων παγκοσµίως έχουν αυξηθεί κατά 50%, ενώ, όπως αποκάλυψε η Οµάδα Μελέτης της διεθνούς Παχυσαρκίας σε ολόκληρο τον πλανήτη, πάνω από 1,7 δισεκατοµµύρια άτοµα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Αύξηση βάρους Σε σύγκριση µε την περασµένη 20ετία σήµερα εµφανίζεται αύξηση του βάρους στα αγόρια ηλικίας 7 έως 17 ετών, ενώ στα κορίτσια αύξηση βάρους παρατηρείται έως τα 13, το οποίο στη συνέχεια µειώνεται. Πρόσφατες µελέτες στη Β. Ελλάδα έδειξαν ότι το ποσοστό των υπέρβαρων ενηλίκων ανερχόταν σε 22,6% και των παχύσαρκων σε 11,6%, ενώ το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών είναι 12,5% και των παχύσαρκων 5,2% Όσον αφορά τα παιδιά και τους νέους, οι διατροφολόγοι επισηµαίνουν ότι η παχυσαρκία οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι απέκτησαν κακές διατροφικές συνήθειες από τα σπίτια τους, αφού οι γονείς είναι πολυάσχολοι και επιλέγουν πολύ συχνά το φαγητό από το εστιατόριο της γειτονιάς και όχι το σπιτικό. Όσο για τη λεγόµενη µεσογειακή διατροφή, στα περισσότερα σπίτια είναι... ξεχασµένη. Έτσι παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα σχολικά κυλικεία έχουν επιλεγµένα τρόφιµα, τα παιδιά δεν τα προτιµούν, δεδοµένου ότι είναι εθισµένα στο γρήγορο φαγητό και δύσκολα το αποχωρίζονται. ∆εύτερος και εξίσου σοβαρός λόγος είναι η έλλειψη άσκησης. Μεγάλο ποσοστό παιδιών και νέων δεν αθλούνται καθόλου αλλά ούτε παίζουν σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να τρέχουν. Αντίθετα το παιχνίδι τους είναι περιορισµένο µέσα στο σπίτι και συνήθως βρίσκονται σε πλήρη ακινησία µπροστά σε τηλεόραση ή ηλεκτρονικό υπολογιστή. •

• • • •

Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από έρευνες που έχουν γίνει σε εθνικό επίπεδο δείχνουν ότι συχνότητα εµφάνισης της παχυσαρκίας στις ευρωπαϊκές χώρες κυµαίνεται από 10 έως 20% στους άνδρες και από 10 έως 25% στις γυναίκες. Η συχνότητα εµφάνισης της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί σε ποσοστό 10-40% περίπου, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία 10 χρόνια. Τα ποσοστά παχυσαρκίας στην Αγγλία τριπλασιάστηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, µε έναν στους πέντε ενήλικες σήµερα να είναι σοβαρά υπέρβαρος. Σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας ο αριθµός των παχύσαρκων ενηλίκων έχει αυξηθεί κατά 50% παγκοσµίως από το 1995, φτάνοντας τα 300 εκατοµµύρια πέρυσι. Η συχνότητα εµφάνισης παχυσαρκίας στη νότια Ευρώπη κυµαίνεται από 15 έως 25%.


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 3

Σ ΕΛΙ∆ Α 9

Χρήσιµες συµβουλές για καλή σχολική διατροφική απόδοση Ξεκινήστε την ηµέρα σας µε ένα πλήρες και ισορροπηµένο πρωινό. Το σώµα χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει καλά, ιδιαίτερα µετά τον νυχτερινό ύπνο, που τα αποθέµατα ενέργειας είναι χαµηλά. Πολλές µελέτες, µάλιστα, έχουν συσχετίσει τη λήψη ενός υγιεινού πρωινού (το οποίο καλύπτει το 25% των ηµερήσιων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά) µε καλύτερη σχολική απόδοση, µεγαλύτερη ικανότητα εκµάθησης, µνήµης και συνδυαστικής σκέψης. Ετοιµάστε ένα κολατσιό για το σχολείο, καθώς προσφέρει στα παιδιά την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται, ώστε να είναι δραστήρια και αποδοτικά στις ενδοσχολικές τους ασχολίες. Το µεσηµεριανό φαγητό είναι το κυριότερο γεύµα της ηµέρας. Είναι προτιµότερο να υπάρχει µια σταθερή ώρα όπου παρευρίσκεται όλη η οικογένεια, καθώς συµβάλλει στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στη διαµόρφωση των διατροφικών τους προτύπων. Καλό είναι να υπάρχει µια ποικιλία και µια πληρότητα στα γεύµατα, δηλαδή να υπάρχουν όλες οι οµάδες τροφίµων (αµυλούχα, πρωτεϊνούχα, λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο). Η ποικιλία στα φαγητά ανοίγει την όρεξη και εξασφαλίζει την πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών. Μην ξεχνάτε το απογευµατινό σνακ: Το βραδινό είναι προτιµότερο να είναι πιο ελαφρύ από το µεσηµεριανό, µιας και οι καύσεις µε το πέρας της ηµέρας έχουν µειωθεί ταυτόχρονα µε τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να διατηρήσετε το βάρος των παιδιών σας σε φυσιολογικά για την ηλικία τους επίπεδα. Σε περίπτωση που διαθέτουν παραπανίσια κιλά, βοηθήστε τα να τα χάσουν, µε τη βοήθεια κάποιου ειδικού διαιτολόγου, και όχι µε χηµικές και στερητικές δίαιτες, ώστε να προσεγγίσουν το ιδανικό τους βάρος και να το συντηρήσουν. ∆υστυχώς, η παιδική παχυσαρκία ανθεί στη χώρα µας (4%), µε ανησυχητικές προοπτικές για τα επόµενα χρόνια. Φροντίστε, λοιπόν, να αυξήστε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, έτσι ώστε να εξασφαλίζετε στα παιδιά σας µια διατροφή, καθηµερινά πλήρη σε βιταµίνες, µέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες, νερό και φυτικές ίνες, που προστατεύουν, θωρακίζουν και δυναµώνουν τον οργανισµό. Πολλές µελέτες έχουν υποδείξει την καθηµερινή κατανάλωση 5 µικροµερίδων φρούτων και λαχανικών, ως κανόνα ισορροπηµένης και υγιεινής διατροφής που δρα παράλληλα ευεργετικά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήµατος. Περιορίστε την κατανάλωση ανθυγιεινών και πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη σνακ (fast food, κρουασάν, πατατάκια κ.α.). Σε αυτό συµβάλλει, η ‘σπιτική’ µαγειρική παρασκευή των τροφών σε συνδυασµό µε την αποφυγή χρήσης αλλά κυρίως κατάχρησης, “γρήγορου έτοιµου φαγητού” ως τροφή για τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Μην ξεχνάτε να χρησιµοποιείτε ελαιόλαδο στην παρασκευή των φαγητών. Παράλληλα, αντικαταστήστε τα αναψυκτικά µε φυσικούς χυµούς και προτρέψτε τα να πίνουν καθηµερινά 1 λίτρο νερό. Αυξήστε την κατανάλωση γαλακτοκοµικών προϊόντων στην καθηµερινή διατροφή (προτιµάτε αυτά µε χαµηλά λιπαρά) τουλάχιστον 3 - 4 µερίδες. Το γάλα αποτελεί πλήρη και βασική τροφή για τον άνθρωπο, αφού περιέχει όλες τις κύριες κατηγορίες θρεπτικών συστατικών, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος, τα οποία βοηθούν στην σωστή διάπλαση των οστών και των δοντιών. Ας µην ξεχνάµε ότι η πρώτη τροφή του ανθρώπου είναι το γάλα. Τέλος, δώστε τους κίνητρα ώστε να διατηρούνται σε ένα καλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, µέσω της ενασχόλησής τους µε κάποιο άθληµα, καθώς βοηθά να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο υγείας, ευεξίας, ψυχολογικής ανανέωσης και ένα επιθυµητό σωµατικό βάρος. Βοηθήστε τα να παίζουν περισσότερο, καθώς αυξάνουν την κίνησή τους και περιορίστε τις ώρες που τα αφήνετε µπροστά από την τηλεόραση και τα videogames (φυσική ακινησία). Ακόµη και η απλή κίνηση, όπως το καθηµερινό περπάτηµα έχει ευεργετικά αποτελέσµατα.


Σ ΕΛΙ∆ Α 10

Το ερωτηµατολόγιο µας


Οι απαντήσεις στο ερωτηµατολόγιο µας

ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 3

Σ ΕΛΙ∆ Α 11


Σ ΕΛΙ∆ Α 12

Συµπεράσµατα—Γραφήµατα Πόσες φ ορές την εβδοµάδα παίρνεις πρωινό σπίτι;

22; 15% 46; 32%

Ποτέ Μερικές φορές 34; 24%

Κάθε σαββατοκύριακο Κάθε µέρα

42; 29%

Όταν δεν παίρνεις πρωινό στο σπίτι ποιος είναι ο λόγος;

11; 8%

∆εν έχω χρόνο

23; 16%

∆εν πεινάω 76; 52%

Τ ρώω αργότερα

34; 24%

∆εν µου αρέσει το πρωινό

Στην ερώτηση πόσες φορές την εβδοµάδα οι µαθητές παίρνουν πρωινό στο σπίτι, τα αποτελέσµατα έδειξαν ότι µόλις ένας µαθητής στους 3 (ένα ποσοστό 32%), έχουν το πρωινό ως καθηµερινή συνήθεια. Αντίθετα το υπόλοιπο ποσοστό που φτάνει το 68% δήλωσε ότι το πρωινό δεν αποτελεί καθηµερινή συνήθεια.

Στην ερώτηση όταν δεν παίρνουν πρωινό στο σπίτι ποιος είναι ο λόγος, ένα µεγάλο ποσοστό 52%, παραπάνω από τους µισούς έδωσε ως αιτία την έλλειψη χρόνου. Η απάντηση που πήρε το µεγαλύτερο ποσοστό αµέσως µετά ήταν το “δεν πεινάω», µε 24%, ενώ ένα ποσοστό που δεν µπορεί να θεωρηθεί µικρό και φτάνει το 8%, δηλαδή σχεδόν

ένας στους δέκα δήλωσε ότι δεν του αρέσει το πρωινό. Οι απαντήσεις και στα δύο παραπάνω ερωτήµατα έδειξαν ότι η σηµασία ενός καλού πρωινού δεν έχει αφοµοιωθεί από τη σχολική κοινότητα και καλό θα ήταν να υπάρξει ενηµέρωση για τη σηµασία του πρωινού, αλλά και γενικότερα της διατροφής σε µεγαλύτερο βαθµό από τους γονείς κηδεµόνες αλλά και το σχολείο.

Πόσες φ ορές την εβδοµάδα τρως ψάρι;

10; 7% 54; 38%

σπάνια 1-2 3-4

80; 55%

Στην ερώτηση πόσες φορές την εβδοµάδα τρώνε ψάρι, ένα µεγάλο ποσοστό 38% απάντησε σπάνια, ενώ το υπόλοιπο 62% απάντησε από 1 έως 4 φορές την εβδοµάδα µε το µεγαλύτερο ποσοστό 55% να απαντάει µια έως δύο φορές. Να θυµίσουµε εδώ ότι τα ψάρια είναι µια καλή πηγή πρωτεϊνών και πολλών µεταλλικών αλάτων και δεν πρέπει να λείπουν από τις διατροφικές µας συνήθει-

ες.

Πόσα αναψυκτικά καταναλώνεις την βδοµάδα συνήθως;

18; 13% 8; 6%

Ελάχιστα 3-5

43; 30%

75; 51%

5-10 Πάνω από 10

Στην ερώτηση πόσα αναψυκτικά καταναλώνουν την εβδοµάδα οι µαθητές του σχολείου µας τα αποτελέσµατα ήταν σχετικά θετικά αφού ένας στους δύο δήλωσε ελάχιστα. Στην αντίθετη πλευρά ένα ποσοστό 6% δήλωσε ότι καταναλώνει πάνω από δέκα αναψυκτικά την εβδοµάδα, ένας αριθµός που µπορεί να θεωρηθεί υπερβολικός.


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 3

Σ ΕΛΙ∆ Α 13

Η επόµενη ερώτηση αφορούσε τη συχνότητα Πόσες φ ορές την βδοµάδα αγοράζεις σουβλάκι, µε την οποία οι µαθητές αγοράζουν και καπίτσα και γενικά γρήγορο φ αγητό; ταναλώνουν γρήγορο φαγητό. Από τη µία είναι θετικό το ποσοστό του 3% 5; 3% Σχεδόν ποτέ που λέει ότι είναι µια συνήθεια σχεδόν καθη60; 42% 2-4 µερινή, αφού πρόκειται για µικρό ποσοστό, 79; 55% Σχεδόν κάθε µέρα από την άλλη όµως το 55% των µαθητών που απάντησε 2-4 φορές την εβδοµάδα δεν µπορεί να θεωρηθεί θετικό αφού είναι υπερβολικά υψηλό και ταυτόχρονα δείχνει το πόσο έχει εισβάλει η κατανάλωση του γρήγορου φαγητού στη ζωή µας µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγιεινή διατροφή. Στην ερώτηση για το πόσο συχνά ασκούνται, Πόσες µέρες την βδοµάδα ασκείσαι; τα αποτελέσµατα είναι ενθαρρυντικά, αφού ένα µεγάλο ποσοστό 74% δήλωσε ότι αθλού7; 5% νται από 3 φορές την εβδοµάδα έως και κάθε 32; 22% Ποτέ 49; 34% 1-2 µέρα. Η καθηµερινή άσκηση στην ηλικία 3-4 ενός µαθητή είναι απαραίτητη για τη σωστή Κάθε µέρα 55; 39% ανάπλασή του και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος, ώστε να ενηµερωθούν γονείς και µαθητές και το ποσοστό αυτό να αυξηθεί. Από την άλλη αν και είναι µικρό το ποσοστό µόλις 5% είναι απογοητευτικό να βλέπεις µαθητές να δηλώνουν ότι δεν ασκούνται καθόλου. Μέσα στη βδοµάδα πόσες φ ορές αγοράζεις τρόφ ιµα από το κυλικείο;

8; 6%

43; 30%

Ποτέ 45; 31%

Σπάνια 2-4 φορές κάθε µέρα

48; 33%

Οι δύο τελευταίες απαντήσεις µπορούν να συνδυαστούν σαν πρόταση στο µαθητικό µας δυναµικό. Ο οργανισµός µας δεν πρέπει να φορτώνεται παραπάνω αλλά και ούτε να µένει νηστικός. Το µεγάλο ποσοστό που δήλωσε µια δυο φορές κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρί-

Σε πόσα από τα διαλείµµατα τρως ή πίνεις κάτι;

6; 4% 2; 1%

13; 9% Ποτέ 1-2 3-4 σε όλα

122; 86%

Συνηθίζεις να καταναλώνεις φρούτα κάθε µέρα;

35% ΝΑΙ ΌΧΙ 65%

Στις επόµενες τρεις ερωτήσεις που έχουν να κάνουν µε την καθηµερινή κατανάλωση τις ώρες του σχολείου, παρατηρούµε ότι το σύνολο σχεδόν των µαθητών ψωνίζει προϊόντα από το κυλικείο. Μόνο ένα µικρό ποσοστό που φτάνει το 6% δήλωσε ότι δεν αγοράζει.

ου είναι θετικό, και αν συνδυαστεί µε την αντικατάσταση ενός σνακ µε κάποιο φρούτο, θα µπορούσε να επιφέρει άµεσες θετικές συνέπειες στη σχολική µας διατροφή. Το 35% που δηλώνει ότι δεν συνηθίζει να καταναλώνει φρούτα είναι πολύ µεγάλο µε δεδοµένο την περιεκτικότητα σε βιταµίνες των φρούτων.


Σ ΕΛΙ∆ Α 14

Περιβάλλον Ο Ασωπός στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ένα από τα µεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήµατα, η ρύπανση του Ασωπού, βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύµφωνα µε δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Ελευθεροτυπία». Η µόλυνση των υπογείων υδάτων και εδαφών της ευρύτερης περιοχής, µε βαρέα µέταλλα, πρόκειται να απασχολήσει τις υπηρεσίες του ευρωκοινοβουλίου, αφού η Επιτροπή Αναφορών, συµπέρανε ότι υφίσταται ζήτηµα παραβίασης της κοινοτικής νοµοθεσίας. Για το συγκεκριµένο λόγο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξάγει προκαταρκτική έρευνα. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει έµπρακτη παρέµβαση ενός ευρωπαϊκού οργάνου, που κατά πάσα πιθανότητα θα καλέσει την ελληνική διοίκηση να πάρει ουσιαστικά µέτρα για την επίλυση του προβλήµατος, το οποίο σχετίζεται µε τη δηµόσια υγεία. Η Κοµισιόν µέχρι σήµερα άφηνε στην άκρη το θέµα, παρά το γεγονός ότι είχε γίνει αποδέκτης ανάλογων καταγγελιών και ερωτήσεων.

Πόρισµα σοκ για τον ΧΥΤΑ Φυλής Από την έρευνα των Επιθεωρητών Ελεγκτών ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, προέκυψαν σοκαριστικά στοιχεία, σύµφωνα µε δηµοσίευµα στα «Νέα». Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ανεξέλεγκτη ρίψη απορριµµάτων, καθώς εντοπίστηκαν από νοσοκοµειακά απόβλητα µέχρι και ανθρώπινα µέλη. Το πόρισµα των ελεγκτών υποδεικνύει ως υπεύθυνους, για την απαράδεκτη λειτουργία του ΧΥΤΑ, υπαλλήλους του Ενιαίου Συνδέσµου ∆ήµων και Κοινοτήτων Νοµού Αττικής (ΕΣ∆ΚΝΑ) και ιδιωτικές εταιρείες. Για το συγκεκριµένο λόγο ζητείται η άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά των υπαλλήλων και περαιτέρω έλεγχοι για τη νοµιµότητα της λειτουργίας των ιδιωτικών εταιρειών. Σύµφωνα µε το πόρισµα των Επιθεωρητών, στο ΧΥΤΑ Φυλής κατέληγαν «επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα (χρησιµοποιηµένες σύριγγες, φιάλες µε αίµα, ανθρώπινα µέλη κ.λπ.), αναµεµειγµένα µε οικιακού τύπου απορρίµµατα, γεγονός που εγκυµονούσε σοβαρότατους κινδύνους για τη δηµόσια υγεία (τόσο πολιτών όσο και εργαζοµένων στον ΧΥΤΑ) και για το περιβάλλον». Επίσης, στο πόρισµα τους παραπέµπουν και σε σχετική έρευνα που είχε διενεργήσει ο ΕΣ∆ΚΝΑ, σύµφωνα µε την οποία, τα νοσοκοµεία είτε δεν προχωρούν σε αποστείρωση και συλλογή σε ειδικές σακούλες είτε απορρίπτουν τα απόβλητα σε κάδους µαζί µε τα οικιακά σκουπίδια και στη συνέχεια µεταφέρονται από ιδιωτικές εταιρείες, τα οχήµατα των οποίων δεν πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές ούτε έχουν ειδική άδεια κυκλοφορίας.


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 3

Σ ΕΛΙ∆ Α 15

Καλλιτέχνης η Μητέρα Φύση Ο ποταµός Caño Cristales βρίσκεται στην Κολοµβία και έχει τις πηγές του στην Sierra de la Macarena. Έχει ονοµαστεί «ο ποταµός των πέντε χρωµάτων», «το ποτάµι που το έσκασε από τον παράδεισο» και «το πιο όµορφο ποτάµι του κόσµου». Είναι ένα µοναδικό θαύµα. Τα βράχια καλύπτονται από θαµπά πράσινα βρύα. Ωστόσο, για ένα σύντοµο διάστηµα κάθε έτος το τοπίο µετατρέπεται σε πίνακα ζωγραφικής, αφού τα άνθη φτιάχνουν ένα υπέροχο ουράνιο τόξο χρωµάτων. Κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου στην Κολοµβία, τότε που το νερό ρέει γρήγορα και βαθιά, επισκοτίζει το κάτω µέρος του ποταµού, τα βρύα και την άλγη. Την εποχή της ξηρασίας πάλι δεν υπάρχει αρκετό νερό για να υποστηρίξει την απίστευτη ποικιλία ζωής στο ποτάµι. Αλλά για ένα σύντοµο χρονικό διάστηµα µεταξύ της υγρής περιόδου και της ξηρασίας, όταν τα επίπεδα του νερού είναι φυσιολογικά, µια ποικιλία φυκιών και βρύων ανθίζουν και κάνουν µια εκθαµβωτική επίδειξη χρωµάτων. Κηλίδες του Amarillo, µπλε, πράσινο, µαύρο, κόκκινο και χιλιάδες άλλες αποχρώσεις.


Σ ΕΛΙ∆ Α 16

H µόλυνση της ατµόσφαιρας Στις µέρες µας ζούµε σε µια εποχή όπου τα περιβαλλοντικά προβλήµατα µέρα µε τη µέρα πληθαίνουν. Και το κυριότερο από αυτά τα προβλήµατα είναι η µόλυνση της ατµόσφαιρας, ένα πρόβληµα που έχει πάρα πολλές επιπτώσεις στη ζωή µας αλλά και στο περιβάλλον. Και σύντοµα αν δεν γίνει κάτι για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, δεν θα µπορούµε πια να αναπνέουµε, διότι δεν θα υπάρχει οξυγόνο! Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δηµιουργούν και επιδεινώνουν τη µόλυνση του αέρα, όµως η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια, ακόµα και η κατανάλωση πετρελαίου ή άνθρακα από τους απλούς ανθρώπους για να ικανοποιηθεί η ανάγκη της θέρµανσης, είναι καθοριστικός παράγοντας. Ο µολυσµένος αέρας µπορεί να δηµιουργήσει σοβαρά προβλήµατα σε κάποιον που τον αναπνέει συχνά. Προβλήµατα όπως άσθµα, αλλεργίες και κατά κύριο λόγο αναπνευστικά προβλήµατα. Όµως ο άνθρωπος δεν είναι ο µόνος που επηρεάζεται από την ατµοσφαιρική µόλυνση. Το µεγαλύτερο µέρος των περιβαλλοντικών προβληµάτων επιδεινώνεται λόγω αυτού του φαινοµένου. Παραδείγµατος χάρη στο φαινόµενο του θερµοκηπίου, στην τρύπα του όζοντος, στην αύξηση των φυσικών καταστροφών και των κυκλώνων. Για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση, θα έπρεπε πρώτον από πλευράς κυβερνήσεων να γίνουν κάποιες ριζικές αλλαγές όσον αφορά το θέµα της µείωσης της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να δοθεί βάση στα µέσα µαζικής µεταφοράς και στους ποδηλατόδροµους . Σε ατοµικό επίπεδο κάθε άνθρωπος µπορεί να περιορίσει τη χρήση του αυτοκινήτου και να προτιµά τα µέσα µαζικής µεταφοράς για τις µετακινήσεις του στην πόλη! Ας προστατέψουµε όλοι το οξυγόνο γιατί είναι πολύτιµο…


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 3

Σ ΕΛΙ∆ Α 17

Παρουσίαση—Προσκοπισµός Ο προσκοπισµός είναι µια εθελοντική, µη πολιτική παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους, χωρίς διάκριση καταγωγής, φυλής ή πίστης, µε σκοπό να συµβάλλει στην ανάπτυξη των νέων σωµατικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευµατικά µέσω της αλληλεκπαίδευσης µε έµφαση στην υπαίθρια ζωή. Η κίνηση δηµιουργήθηκε το 1907 από τον Λόρδο Baden Powell και αυτή την στιγµή περιλαµβάνει 18 εκατοµµύρια µέλη σε 217 χώρες και περιοχές. Οι συµµετέχοντες στον Προσκοπισµό προσέρχονται εθελοντικά τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες, αποδεχόµενοι τις αρχές του Προσκοπισµού. Οι ενήλικες είναι συνήθως παλιοί Πρόσκοποι και δεν αµείβονται. Στις Προσκοπικές οργανώσεις γίνονται δεκτά αγόρια και κορίτσια, εκτός από ορισµένες εθνικές οργανώσεις (κυρίως σε µουσουλµανικές χώρες) όπου γίνονται δεκτά µόνο αγόρια. Οι οργανώσεις Οδηγών που υπάρχουν σε πολλές χώρες είναι οι αντίστοιχες Προσκοπικές που παλαιότερα δέχονταν µόνο κορίτσια, αλλά πλέον και αυτές γίνονται µικτές και τείνουν να καταργηθούν. Σκοπός της Προσκοπικής Κίνησης είναι να συµβάλει στην ανάπτυξη των νέων, ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις σωµατικές, διανοητικές, κοινωνικές και πνευµατικές τους ικανότητες, να παραδώσει δηλαδή στην κοινωνία άξιους, χρήσιµους, ηθικούς και υπεύθυνους πολίτες. Αποστολή του Προσκοπισµού είναι να συνεισφέρει στην εκπαίδευση των νέων, µέσω ενός συστήµατος αξιών βασισµένου στην Προσκοπική Υπόσχεση και Νόµο, να βοηθήσει στην οικοδόµηση ενός καλύτερου κόσµου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται σαν άτοµα και διαδραµατίζουν έναν εποικοδοµητικό ρόλο στην κοινωνία.(Durban 1999).

Ο προσκοπισµός στην Ελλάδα Η Ελλάδα υπήρξε µία από τις πρώτες χώρες που ίδρυσε Προσκοπισµό. Λίγους µήνες µετά τη δηµιουργία της πρώτης οµάδας Προσκόπων από µαθητές του Λυκείου Μακρή ανέλαβαν το έργο της οργάνωσης του ελληνικού προσκοπισµού µαζί µε τον Αθανάσιο Λευκαδίτη οι Κ. Μελάς, Νικ. Πασπάτης, Φ. Χρυσοβελόνης και Γ. Πανάς. Αυτοί οι πέντε θεωρούνται ιδρυτές της Κίνησης του Προσκοπισµού στην Ελλάδα. Από το 1910 µέχρι σήµερα εκατοντάδες χιλιάδες ελληνόπουλα έγιναν Πρόσκοποι και µεγαλώνοντας διακρίθηκαν σε όλους τους τοµείς της ζωής της ελληνικής κοινωνίας. Μέσω της Ελλάδας ο Προσκοπισµός επεκτάθηκε και στην Κύπρο. Ηγετικές µορφές του υπήρξαν καθηγητές και διευθυντές σχολείων. Οι Οµάδες της Κύπρου υπάγονταν στο Σώµα Ελλήνων Προσκόπων. Το 1931 λόγω της εξέγερσης των Ελλήνων του νησιού και τα αυστηρά µέτρα που λήφθηκαν, υποχρεώθηκαν να υπαχθούν στο Βρετανικό Σώµα. Μετά την ανεξαρτησία του νησιού (1960) λειτουργούν ως ανεξάρτητο Σώµα, µε την επωνυµία Σώµα Προσκόπων Κύπρου.

Έµβληµα Έµβληµα του προσκοπισµού είναι ένα fleur-de-lis (δηλαδή άνθος κρίνου) ή τριφύλλι σε µοβ φόντο, κυκλωµένο από ένα κορδόνι δεµένο µε σταυρόκοµπο. Το κρίνο είναι σχεδιασµένο µε τον τρόπο που χρησιµοποιούνταν στις παλιές πυξίδες για να δείχνει τον Βορρά. Τα τρία σκέλη αντιπροσωπεύουν τα καθήκοντα προς τον Θεό, τον εαυτό και τους άλλους και το κορδόνι την ενότητα της προσκοπικής κίνησης και τα δύο αστέρια αντιπροσωπεύουν το Νόµο και την Υπόσχεση.


Σ ΕΛΙ∆ Α 18

Προσκοπικός χαιρετισµός Χαιρετούµε σε στάση προσοχής φέρνοντας το δεξί µας χέρι στο άκρο του µετώπου µας πάνω από το δεξί µας µάτι. Τα τρία δάκτυλα είναι τεντωµένα, ενώ ο αντίχειρας κρατάει το µικρό µας δακτύλο. Τα τρία τεντωµένα δάκτυλα συµβολίζουν τα τρία µέρη της προσκοπικής υπόσχεσης. Ο αντίχειρας, που καλύπτει το µικρό δάκτυλο συµβολίζει τον µεγάλο πρόσκοπο που βοηθά και προστατεύει τον µικρό, αλλά και την υποχρέωση που έχει ο µικρός πρόσκοπος να υπακούει στο µεγαλύτερο του.

Ο ιδρυτής του προσκοπισµού O ιδρυτής του Προσκοπισµού, Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, Πρώτος Βαρώνος Μπέιντεν Πάουελ, γνωστός και ως B-P, γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1857 στο Πάντινγκτον και πέθανε στις 8 Ιανουαρίου 1941. Ήταν το 14ο παιδί στα 16 συνολικά που απέκτησε ο πατέρας του από δύο γάµους. Ο πατέρας του, Reverend Baden-Powell (17961860) ήταν Καθηγητής Γεωµετρίας στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης και ιερέας της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Ο Rοbert Baden-Powell ήταν Αντιστράτηγος του Βρετανικού Στρατού, συγγραφέας και ιδρυτής του Προσκοπισµού. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στον Βρετανικό Στρατό, από το 1876 ως το 1910, ο B-P έγραψε πολλά βιβλία σχετικά µε τη στρατιωτική αναγνώριση (ανίχνευση) και την προσκοπική εκπαίδευση, τα οποία βρήκαν µεγάλη απήχηση από πολλά παιδιά. Με βάση τα συγκεκριµένα βιβλία, έγραψε συγγράµµατα για τον πρόσκοπο και τα αγόρια, που δηµοσιεύτηκαν το 1908 από τον εκδοτικό οίκο Pearson και αµέσως κέρδισαν το ενδιαφέρον της νεολαίας. Τα βιβλία του περιγράφουν πολλά παιχνίδια και αγωνίσµατα, τα οποία είχε ήδη χρησιµοποιήσει όταν εκπαίδευε στην ιχνηλασία και την παρατηρητικότητα τους στρατιώτες του. Ταυτόχρονα µε τη συγγραφή του έργου του, άρχισε να υλοποιεί στην πράξη τις ιδέες του µέσω εκπαιδευτικών ταξιδιών στο νησί Brownsea από την 1η Αυγούστου 1907, ηµεροµηνία κατά την οποία ξεκίνησε η εφαρµογή της ιδέας του Προσκοπισµού. H βασική ιδέα του Baden-Powell ήταν ότι τα παιδιά µπορούν να οργανωθούν µόνα τους σε µικρές, φυσικές υποοµάδες των 6 ή 7 παιδιών (ενωµοτίες), υπό την καθοδήγηση ενός παιδιού επικεφαλής (ενωµοτάρχης). Η εκπαίδευση των παιδιών περιέχει διάφορες δραστηριότητες, όπως ιχνηλασία, παρατηρητικότητα, χαρτογράφηση, σηµατοδοσία, κατασκευές µε τη βοήθεια διαφόρων κόµπων, πρώτες βοήθειες, καθώς και ο,τιδήποτε έχει σχέση µε την κατασκηνωτική ζωή και τη δράση στην ύπαιθρο. Ο Robert Baden-Powell διετέλεσε πρώτος Αρχηγός των Προσκόπων του Κόσµου (Chief Scout of the World) από το 1920 ως το θάνατό του το 1941.

Ο ιδρυτής του ελληνικού προσκοπισµού Ο Αθανάσιος Λευκαδίτης γεννήθηκε το 1872 στην Αθήνα και καταγόταν από το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Το 1899 λαµβάνει το δίπλωµα του Καθηγητού Γυµναστικής. Η αγάπη του για τον αθλητισµό τον οδηγεί να γίνει άριστος αθλητής της γυµναστικής. Υπήρξε διευθυντής του Πανελλήνιου Γυµναστικού Συλλόγου και καθηγητής της γυµναστικής στο Μαράσλειο ∆ιδασκαλείο και στο Ελληνικό Εκπαιδευτήριο του ∆ηµήτρη Μακρή. Η αγάπη του για τη φύση και τη ζωή της υπαίθρου ήταν απεριόριστη. Μεγάλες πεζοπορίες και ορειβασίες, καθώς και περίπατοι µε βάρκα και η κολύµβηση ήταν µέρος της καθηµερινής του ζωής. Το 1908 µε την ευκαιρία των 4ων Ολυµπιακών Αγώνων στο Λονδίνο ως µέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας συνάντησε σε ένα κατάστηµα ένα µικρό παιδί που φορούσε την Προσκοπική του στολή. Τον ρώτησε τι είναι Πρόσκοπος. Εκείνο πρόθυµα του εξήγησε ότι ο Πρόσκοπος είναι ένα παιδί που είναι πάντα έτοιµο να βοηθάει τους άλλους και να κάνει µια καλή πράξη κάθε µέρα.


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 3

Σ ΕΛΙ∆ Α 19

Η ωραία αυτή απάντηση του Άγγλου Προσκόπου έδωσε την αφορµή στον Αθανάσιο Λευκαδίτη να µελετήσει τον Προσκοπισµό και να τον µεταφέρει στην Ελλάδα. Τον Νοέµβριο του 1910 ίδρυσε µε µαθητές του Λυκείου Μακρή, όπου ήταν καθηγητής, την πρώτη οµάδα Ελλήνων Προσκόπων. Ο Αθανάσιος Λευκαδίτης διετέλεσε Γενικός Έφορος του Σ.Ε.Π. και η ψυχή της Ανάπτυξης του τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Επέστρεψε στο ∆ηµιουργό στις 18 Ιουνίου 1944.

Κλάδοι Κλάδος Λυκοπούλων - Παιδιά που συµπλήρωσαν το 6ο έτος της ηλικίας τους και είναι µαθητές της Β' Τάξης του ∆ηµοτικού Σχολείου µέχρι το αργότερο να συµπληρώσουν το 11ο και να πάνε στην ΣΤ΄ Τάξη του ∆ηµοτικού Σχολείου, εντάσσονται στην Αγέλη Λυκοπούλων. Τα µέλη της Αγέλης Λυκοπούλων ονοµάζονται Λυκόπουλα. Για να ονοµαστεί ένα παιδί Λυκόπουλο και να γίνει ενεργό Μέλος του Σ.Ε.Π. πρέπει να δώσει την Υπόσχεση του Λυκόπουλου. Κλάδος Προσκόπων - Παιδιά που συµπλήρωσαν το 12ο έτος της ηλικίας τους και είναι µαθητές της ΣΤ' Τάξης του ∆ηµοτικού Σχολείου και το αργότερο µέχρι να συµπληρώσουν το 15ο εντάσσονται στην Οµάδα Προσκόπων (Ο.Π). Στην Οµάδα Προσκόπων συνεχίζεται η διαπαιδαγώγηση, που άρχισε στην Αγέλη Λυκοπούλων. Τα µέλη της Οµάδας Προσκόπων, αφού δώσουν την Υπόσχεση του Προσκόπου, ονοµάζονται Πρόσκοποι. Ανάλογα δε την ειδικότητα του Συστήµατος τους ονοµάζονται Ναυτοπρόσκοποι ή Αεροπρόσκοποι. Κλάδος Ανιχνευτών - Έφηβοι (αγόρια και κορίτσια) που συµπλήρωσαν το 15ο έτος της ηλικίας τους, µαθητές της Α' Τάξης του Λυκείου και το αργότερο µέχρι να συµπληρώσουν το 18ο εντάσσονται στην ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΙΧΝΕΥΤΩΝ (Κ.Α.). Τα µέλη της Κ.Α. καλούνται ανιχνευτές. Ανιχνευτές µπορούν να γίνουν και έφηβοι 14-17 ετών, που δεν υπήρξαν Πρόσκοποι. Έφηβος, που για πρώτη φορά έρχεται στον Προσκοπισµό για να ονοµαστεί και να γίνει ενεργό µέλος του ΣΕΠ, πρέπει να δώσει την Υπόσχεση του Προσκόπου. Η διαπαιδαγώγηση, που παρέχει ο Προσκοπισµός στον Κλάδο των Λυκοπούλων και στον Κλάδο των Προσκόπων, συµπληρώνεται στον Κλάδο των Ανιχνευτών µε την εντατική ανίχνευση του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνικής ζωής, καθώς και την προσφορά υπηρεσίας στο Κοινωνικό σύνολο, µε στόχο την ανάπτυξη των ηθικών, πνευµατικών, φυσικών και κοινωνικών ικανοτήτων των Ανιχνευτών, ώστε να βοηθηθούν να διαµορφώσουν την προσωπικότητα τους και να γίνουν υπεύθυνοι 'Έλληνες πολίτες χρήσιµοι την Πατρίδα και το Κοινωνικό σύνολο. Προσκοπικό ∆ίκτυο - Το Προσκοπικό ∆ίκτυο λειτουργεί στο πλαίσιο του Προσκοπικού Συστήµατος και είναι ισότιµο µε τα άλλα τρία Τµήµατα (Αγέλη Λυκοπούλων, Οµάδα Προσκόπων, Κοινότητα Ανιχνευτών. Ο Σκοπός του Προσκοπικού ∆ικτύου είναι να δώσει ηθικό, πνευµατικό και κοινωνικό στήριγµα στους νέους και στις νέες ηλικίας 18 30 ετών σχετικά µε τα θέµατα που αντιµετωπίζουν στο ξεκίνηµα του αγώνα τους στον στίβο της ζωής, ώστε να γίνουν χρήσιµοι και υπεύθυνοι άνθρωποι και να έχουν ένα δηµιουργικό ρόλο στην κοινωνία. Ειδικότητα Ναυτοπροσκόπων

Ειδικότητα Αεροπροσκόπων


Σ ΕΛΙ∆ Α 20

100 χρόνια ελληνικού προσκοπισµού Το 2010 είναι έτος ορόσηµο για τον Ελληνικό Προσκοπισµό. Συµπληρώνονται τα πρώτα 100 χρόνια δράσης του. 100 χρόνια Ιστορίας που ζήσαµε και µεγαλώσαµε µαζί µε το παιδί προσφέροντας του παιχνίδι, περιπέτεια, δράση, οµαδικότητα, υπευθυνότητα και όλα αυτά µέσα στο πιο κατάλληλο περιβάλλον ανάπτυξης του, τη φύση. Παράλληλα γράψαµε µαζί του σελίδες ιστορίας, αυταπάρνησης, θυσίας, αλλά και συνεχούς προσφοράς προς την κοινωνία. Ζήστε µαζί µας τη µεγάλη αυτή γιορτή και ενηµερωθείτε για όλα όσα θα γίνουν για τον εορτασµό της µοναδικής αυτής επέτειου.


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 3

Σ ΕΛΙ∆ Α 21

Τεχνολογία—∆ιαδίκτυο Φωτιζόµενο Πληκτρολόγιο Σιλικόνης Ένα µοναδικό πληκτρολόγιο. Εύκαµπτο, αδιάβροχο, φωτιζόµενο και απόλυτα ανθεκτικό. Καθαρίζεται αποτελεσµατικά µε ένα ελαφρά βρεγµένο πανάκι. Απαλλαχτείτε από τα µικρόβια και τους µικροοργανισµούς που συσσωρεύονται στα συµβατικά πληκτρολόγια. Ειδικά σχεδιασµένο για να τυλίγεται και να µεταφέρεται εύκολα, για εξοικονόµηση χώρου στο desktop σας και άνετη αποθήκευση στο laptop σας. Είναι κατασκευασµένο από gel σιλικόνης ώστε να κρατάει για µια ζωή. Μπορείτε να το χρησιµοποιήσετε στο απόλυτο σκοτάδι διότι διαθέτει και εσωτερικό φωτισµό (απαλό µπλε φως), απλά πατήστε το πλήκτρο on και θα λάµψει. ∆ιαθέτει extra λειτουργικά πλήκτρα. Συµβατό µε USB και PS/2 (διατίθεται µε PS/2 adapter).

Ασύρµατος Μετεωρολογικός Σταθµός Το ασύρµατο θερµόµετρο είναι το κατάλληλο εργαλείο για να προβαίνετε σε ακριβείς καιρικές προγνώσεις. Τόσο απλό στη λειτουργία του και παράλληλα τόσο εύχρηστο, που θα θέλετε να το συµβουλεύεστε συνεχώς. Χαρακτηριστικά •Ασύρµατο θερµόµετρο µε οθόνη LCD τριών γραµµών •Καιρική πρόβλεψη µε επίδειξη των φάσεων του φεγγαριού από το έτος 2001 έως και το 2099 •Υποστηρίζει µέχρι και 3 αισθητήρες •Καταγράφει/εκθέτει ενδείξεις θερµοκρασίας •Απεικόνιση θερµοκρασίας σε ºC •Ράδιο-ελεγχόµενο ρολόι & ηµερολόγιο •Ξυπνητήρι µε σταδιακό δυνάµωµα ήχου διάρκειας 2 λεπτών & λειτουργία snooze διάρκειας 8 λεπτών •∆υνατότητα τοποθέτησης σε τραπέζι & σε τοίχο (κεντρική µονάδα & αισθητήρας)

Ψηφιακή Κορνίζα Μπρελόκ 1.5" Μικρή ψηφιακή κορνίζα-µπρελόκ που σας επιτρέπει να κουβαλάτε πάντα µαζί σας τις φωτογραφίες των αγαπηµένων σας προσώπων. Mε οθόνη 1.5", χωράει µέχρι 180 φωτογραφίες και παρέχει εύχρηστο πρόγραµµα για µετατροπή των φωτογραφιών. Ανάλυση: 128 x 128 pixels, Μνήµη: 8MB Έως 180 Φωτογραφίες Ενεργή επιφάνεια οθόνης: 22.45 x 14.4mm. Υποστηριζόµενοι τύποι εικόνας: JPEG, BMP, GIF. Πρόσθετα χαρακτηριστικά: Εύκολος χειρισµός µε 3 πλήκτρα, ψηφιακό ρολόι και ηµερολόγιο.


Σ ΕΛΙ∆ Α 22

Παρουσίαση ιστοχώρου http://www.sumopaint.com/home/ Το κορυφαίο πρόγραµµα επεξεργασίας εικόνας είναι φυσικά το Photoshop. Ωστόσο υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις και µάλιστα on-line. Μία από τις πολλές λύσεις είναι το SumoPaint. Με το SumoPaint µπορεί ένας µαθητής να δηµιουργήσει, να επεξεργαστεί, να αποθηκεύσει και να διαµοιραστεί εικόνες on-line. Για να µπορέσει όµως να τα κάνει όλα αυτά, πρέπει πρώτα να δηµιουργήσει έναν λογαριασµό (account) στο site. Το περιβάλλον είναι παρόµοιο µε αυτό του Photoshop. Επιτρέπει την δηµιουργία νέας εικόνας αλλά και το άνοιγµα εικόνας είτε από τον υπολογιστή είτε από ένα URL, ενώ µπορεί κάποιος να αποθηκεύσει το τελικό αποτέλεσµα στον υπολογιστή του ή στον server του SumoPaint. Υποστηρίζει επίπεδα (layers), αρκετά φίλτρα (filters) αλλά και βασικές εντολές επεξεργασίας εικόνας. Περιέχει επίσης και αρκετά εργαλεία. Όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο µε εφαρµογή επεξεργασίας εικόνας, θα βρουν το περιβάλλον εργασίας γνωστό φιλικό και µε πάρα πολλές δυνατότητες. Η εγκατάσταση µιας ακριβής και απαιτητικής εφαρµογής σε χώρο στον δίσκο δεν είναι πια αναγκαία αφού η συγκεκριµένη εφαρµογή είναι διαθέσιµη µέσω διαδικτύου. Το πρώτο βήµα που πρέπει να ακολουθήσουµε είναι να δηµιουργήσουµε ένα προσωπικό λογαριασµό επιλέγοντας στην αρχική οθόνη τον κατάλληλο σύνδεσµο. Στην οθόνη που θα ανοίξει δηλώνουµε όνοµα χρήστη, κωδικό, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού µας ταχυδροµείου και καταχωρούµε το νέο λογαριασµό. Μετά τη δηµιουργία του προσωπικού µας λογαριασµού µπορούµε να ξεκινήσουµε την εφαρµογή επεξεργασίας εικόνας. Μπορούµε να επεξεργαστούµε εικόνες από τον υπολογιστή µας ή να χρησιµοποιήσουµε τον χώρο που προσφέρει η εφαρµογή στο διαδίκτυο. Η εφαρµογή λειτουργεί και ως διαδικτυακή κοινότητα, αφού υπάρχει η δυνατότητα να δηµιουργήσουµε τα δικά µας άλµπουµ ορατά ή όχι στους υπόλοιπους χρήστες της εφαρµογής, καθώς και να συνοµιλήσουµε ή να πάρουµε υποστήριξη από άλλους χρήστες γύρω από τη χρήση της συγκεκριµένης εφαρµογής.


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 3

Σ ΕΛΙ∆ Α 23

ΜΟΥΣΙΚΗ Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε στα Ανώγεια Ηρακλείου στις 7 Ιουλίου κάπου στο τέλος της δεκαετίας του 30. Η ηµεροµηνία γέννησης του δεν είναι ακριβής γιατί το φθινόπωρο του 1941 το χωριό Ανώγεια καταστράφηκε και µαζί του καταστράφηκαν και τα χαρτιά όλων των κατοίκων του χωριού. Έτσι χάθηκαν και χαρτιά του Νίκου Ξυλούρη µε αποτέλεσµα να αµφισβητείται η ηµεροµηνία γέννησης του. Η οικογένεια του Ξυλούρη ήταν φτωχή και γενικά τα χρόνια εκείνα του 1930 ήταν δύσκολα για τους Ανωγιανούς. Σ’ αυτή τη γωνιά της γης ο Νίκος Ξυλούρης κάνει τα πρώτα του βήµατα. Σε νεαρή ηλικία, στην τρίτη µόλις τάξη, παρακαλεί τους γονείς του να του πάρουν µια λύρα και να τον

αφήσουν να συνεχίσει την δουλειά του παππού του. Τα όνειρα του Νίκου παίρνουν σάρκα και οστά. Το τραγούδι γίνεται από εκείνη τη στιγµή ο σκοπός της ζωής του. Κανείς πια δεν µπορεί να τον εµποδίσει. Αλλά ούτε και ο ίδιος θα µπορούσε να φανταστεί πως µε το τραγούδι του θα έφερνε µια µέρα µηνύµατα αγάπης και λευτεριάς και θα ξεσήκωνε ολόκληρη την Ελλάδα. Το 1958 πραγµατοποίησε την πρώτη του ηχογράφηση για δίσκο. Το 1966 στο φολκλορικό φεστιβάλ του Σαν Ρέµο πήρε το πρώτο βραβείο. Τον επόµενο χρόνο άνοιξε στο Ηράκλειο το πρώτο κρητικό κέντρο, τον «Ερωτόκριτο». Το 1969 µετέβη στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε µόνιµα.

Η ιδιαιτερότητα της φωνής του ανέδειξε το παραδοσιακό κρητικό, αλλά και το έντεχνο τραγούδι. Η συνεργασία του Νίκου Ξυλούρη µε συνθέτες, όπως ο Μαρκόπουλος και ο Ξαρχάκος, κατά τα χρόνια της δικτατορίας συνέδεσαν την φωνή του µε την πολιτική αντίσταση. Τα µεταπολιτευτικά χρόνια ερµήνευσε τραγούδια των Ξαρχάκου, Λεοντή, Κόκοτου, Βαµβακάρη, συνεχίζοντας παράλληλα να τραγουδά τα παραδοσιακά της Κρήτης. Ο Νίκος Ξυλούρης ζούσε µεγάλες στιγµές δόξας, όµως η υγεία του είχε αρχίσει να κλονίζεται. Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου µπαίνει στο αντικαρκινικό Πειραιώς για εξετάσεις. Την επόµενη µέρα δυστυχώς η κατάστασή του χειροτερεύει. Τη θλιβερή εκείνη µέρα πέφτει σε κώµα. Οι γιατροί κάνουν ό,τι δυνατό περνά από το χέρι τους για να τον κρατήσουν στη ζωή. Όµως δεν γίνεται τίποτα. Το τέλος πλησιάζει. Τα χαράµατα της Παρασκευής 7 Φεβρουαρίου 1980 αυτός ο µεγάλος τραγουδιστής αφήνει την πνοή του στο λευκό δωµάτιο του νοσοκοµείου. Και το τραγούδι που κάποτε τραγούδησε βγήκε αληθινό: Μια µέρα µια Παρασκευή θα πέσω να πεθάνω και µια Λαµπρή θ’ αναστηθώ από το χώµα απάνω Στις 9 Φεβρουαρίου κηδεύεται και χιλιάδες κόσµου, επώνυµοι και ανώνυµοι, αποχαιρετούν µε δάκρια τον άνθρωπο µε την χαρακτηριστική φωνή, τη φωνή της λεβεντιάς και της ελευθερίας.

∆ισκογραφία 1967 Η Κρήτη και τα τραγούδια της 1969 Χρονικό 1970 Μαντινάδες και χοροί 1971 Ριζίτικα 1972 ∆ιάλειµµα 1972 Ιθαγένεια 1972 ∆ιόνυσε καλοκαίρι µας 1973 Περήφανη ράτσα 1973 Ο τροπικός της παρθένου

1973 Ο Ξυλούρης τραγουδά για την Κρήτη 1973 Ο Στρατής Θαλασσινός ανάµεσα στους αγάπανθους 1974 Ακολουθία 1974 Συλογή 1974 Χρυσός δίσκος 1974 Το µεγάλο µας τσίρκο 1975 Τα που θυµούµαι αγαπώ 1975 Καπνισµένο τσουκάλι


Σ ΕΛΙ∆ Α 24

1975 Ανεξάρτητα 1976 Ερωτόκριτος 1977 Τα ερωτικά 1978 Τα Ξυλουρέικα 1978 Σάλπισµα 1978 Αντιπολεµικά 1978 14 Χρυσές επιτυχίες 1981 Τελευταία ώρα Κρήτη 1982 Νίκος Ξυλούρης

1987 Αφιέρωµα στην Κρήτη 1990 Ο αρχάγγελος της Κρήτης 1995 Το πορτραίτο της ΜΙΝΟΣ_ΕΜΙ 1996 Το χρονικό του Νίκου Ξυλούρη 1997 Τα χρόνια στην Κρήτη 2000 Παληκάρι από τα παλιά 2000 Νίκος Ξυλούρης 2003 Ερωτόκριτος

Η µπαλάντα του κυρ Μέντιου Στίχοι: Κώστας Βάρναλης Μουσική: Λουκάς Θάνου Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης ∆εν λυγάνε τα ξεράδια και πονάνε τα ρηµάδια κούτσα µια και κούτσα δυο στης ζωής το ρηµαδιό Μεροδούλι ξενοδούλι δέρναν ούλοι οι αφέντες δούλοι ούλοι δούλοι αφεντικό και µ' αφήναν νηστικό και µ' αφήναν νηστικό Ανωχώρι κατωχώρι ανηφόρι κατηφόρι και µε κάµα και βροχή ώσπου µου 'βγαινε η ψυχή Είκοσι χρονώ γοµάρι σήκωσα όλο το νταµάρι κι έχτισα στην εµπασιά του χωριού την εκκλησιά του χωριού την εκκλησιά Άιντε θύµα άιντε ψώνιο άιντε σύµβολο αιώνιο αν ξυπνήσεις µονοµιάς θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς Και ζευγάρι µε το βόδι άλλο µπόι κι άλλο πόδι όργωνα στα ρέµατα τ’ αφεντός τα στρέµµατα Και στον πόλεµο όλα για όλα κουβαλούσα πολυβόλα να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ για τ' αφέντη το φαί Άιντε θύµα άιντε ψώνιο... Koίτα οι άλλοι έχουν κινήσει έχει η πλάση κοκκινίσει άλλος ήλιος έχει βγει σ' άλλη θάλασσα άλλη γη Άιντε θύµα άιντε ψώνιο...

Τ' άκουσες Αρετούσα µου, τα θλιβερά µαντάτα ο κύρης σου µε ξόρισε στης ξενιτιάς τη στράτα. Τέσσερις µέρες µοναχά µου δόκε ν' ανιµένω Και ύστερα να ξενιτευτώ πολύ µακριά να πιαίνω Και πώς θα σ' αποχωριστώ και πως θα σου µακρύνω Και πώς θα κάνω δίχως σου στο χωρισµόν εκείνο...."


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 3

Σ ΕΛΙ∆ Α 25

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Οι πύλες της φωτιάς Επτά ηµέρες πολέµου και ζωής. Σε ένα στενό πέρασµα του όρους Καλλίδροµου µε τη θάλασσα που λέγεται Θερµοπύλες, µακριά από τη γενέτειρα τους το 480 π.χ. τριακόσιοι επίλεκτοι Σπαρτιάτες πολεµιστές απωθούν τους χιλιάδες πολεµιστές του Πέρση εισβολέα και δίνουν µε γενναιότητα τη ζωή τους, υπηρετώντας µε ανιδιοτέλεια τη δηµοκρατία και την ελευθερία. Μια απλή επιγραφή σε επιτύµβια στήλη δείχνει το µέρος όπου είναι θαµµένοι. Οι Πύλες της Φωτιάς, όπου ο αφηγητής είναι ο µόνος επιζών της επικής εκείνης µάχης, ένας βοηθητικός του σπαρτιατικού πεζικού που βρέθηκε ηµιµαθής κάτω από ένα άρµα και πιάστηκε αιχµάλωτος, είναι µια εξαίσια περιγραφή της µύησης ενός ανθρώπου στο σπαρτιατικό τρόπο ζωής και θανάτου και των µυθικών αντρών και γυναικών που χάρισαν στο πολιτισµό αυτό την αθανασία. Συγγραφέας: ΠΡΕΣΣΦΙΛΝΤ ΣΤΙΒΕΝ Μετάφραση: ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗΣ Χρονολογία Έκδοσης: 2001

Ματωµένα χώµατα «Πόλεµοι

και ξανά πόλεµοι! Τι στο καλό θα βγάλει η µαγκούφα η εποχή µας και κοιλοπονάει τόσο άγρια;»

Μπήκε το κακό µε τους Βαλκανικούς Πολέµους και άργησε να βγει. Χρόνια σπαρµένα µε θυσίες, πολέµους και νεκρούς. Η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή. Η ιστορία του Μανώλη Αξιώτη, Μικρασιάτη αγρότη από τον Κιρκιντζέ. Άνθρωπος του µόχθου, δεµένος µε τον τόπο του, το πατρικό του σπίτι, τους χωριανούς του. Ο άντρας που πάλεψε µε κορµί και µε ψυχή. Στο Αµελέ Ταµπουρού, τα Τάγµατα Εργασίας της Άγκυρας, το 1915. Στο µέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ το 1922. Μια λεύτερη πατρίδα ονειρευόταν καθώς έσφιγγε τα δόντια και έλεγε: «Ώρα µάχης, Αξιώτη, ώρα θυσίας. ∆εν έχεις ελόγου σου κανένα πάρε δώσε µε την πολιτική. Το χρέος σου κάνεις». Γνώρισε κακουχίες και στερήσεις, είδε βασανιστήρια και θανάτους, έζησε την αιχµαλωσία και την προσφυγιά, για να συλλογιστεί: «Θηρίο είν' ο άνθρωπος!» Συγγραφέας: ΣΩΤΗΡΙΟΥ ∆Ι∆Ω Εκδόσεις: ΚΕ∆ΡΟΣ


Σ ΕΛΙ∆ Α 26

Το τελευταίο θεώρηµα Στη Σρι Λάνκα, ένας νεαρός φοιτητής, ο Ρανζίτ Σουµπραµάνιαν, παθιάζεται µε ένα θεώρηµα που διατυπώθηκε πριν από τριακόσια και πλέον χρόνια και υπόσχεται να ξεκλειδώσει τα µυστικά του Σύµπαντος. Τριάντα έτη φωτός µακριά, αόρατοι στα ανθρώπινα µάτια, οι Γαλαξιακοί Άρχοντες ερευνούν στο Σύµπαν αναζητώντας νοήµονα όντα. Στόχος τους, να εξολοθρεύσουν οποιοδήποτε εξελιγµένο είδος θα µπορούσε να απειλήσει µε την τεχνολογία του την κυριαρχία τους στο Σύµπαν. Και όταν εντοπίζουν την πρώτη πυρηνική έκρηξη σε ένα µακρινό γαλάζιο πλανήτη, στέλνουν ένα µεγάλο στόλο µε είδη υποτελή για να καταστρέψει τους φιλοπόλεµους κατοίκους της Γης. Συγγραφέας: ΚΛΑΡΚ ΑΡΘΟΥΡ, ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΠΟΛ Εκδόσεις: ΛΙΒΑΝΗΣ Α.Α. Χρονολογία Εκδοσης: 2010

Ο Αλχηµιστής Τα µυστικά του αθάνατου Νίκολας Φλαµελ Ο Νίκολας Φλαµέλ γεννήθηκε στο Παρίσι στις 28 Σεπτεµβρίου 1330. Σχεδόν επτακόσια χρόνια αργότερα, αναγνωρίστηκε ως ο µεγαλύτερος αλχηµιστής της εποχής του. Λέγεται ότι ανακάλυψε το µυστικό της αιωνιότητας. Τα αρχεία δείχνουν ότι πέθανε το 1418. Ο τάφος του, όµως, βρέθηκε κενός. Ο θρύλος.. Ο Νίκολας Φλαµέλ ζει χάρη στο ελιξίριο που παρασκευάζει εδώ και αιώνες.Το µυστικό της αιωνιότητας είναι κρυµµένο στο Βιβλίο του Αβραάµ του Μάγου, το πιο ισχυρό βιβλίο που υπήρξε ποτέ, ικανό να καταστρέψει τον κόσµο. Και αυτό ακριβώς σκοπεύει να κάνει ο Dr. Ji,να το κλέψει και να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Αν η προφητεία είναι σωστή, η Σόφι και ο Τζος Νιούµαν είναι οι µοναδικοί που έχουν τη δύναµη να σώσουν τον κόσµο. Και αυτό γιατί... ...ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΙ ΘΡΥΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ!!! Συγγραφέας: ΣΚΟΤ ΜΑΙΚΛ Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ Χρονολογία Εκδοσης: 2008


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 3

Σ ΕΛΙ∆ Α 27

Τέχνες—Πολιτισµός Μέγαρο Μουσικής Το Μέγαρο µουσικής είναι ένα υπερσύγχρονο κέντρο πολιτιστικής, κοινωνικής και επιστηµονικής δραστηριότητας, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1991. Το κτήριο εδρεύει σε ιδιόκτητο, σύγχρονο κτήριο επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Το Μέγαρο διοικείται από συµβούλιο, του οποίου τα µισά µέλη διορίζονται από το κράτος (Υπουργείο Πολιτισµού) και τα υπόλοιπα από το σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», ο οποίος είναι µη κερδοσκοπικός κοινωφελής φορέας. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει ως βασικό στόχο την υψηλή ποιότητα των εκδηλώσεων, ο κύριος άξονας των οποίων σχετίζεται µε την κλασική µουσική και την όπερα. Επίσης, περιλαµβάνονται και εκδηλώσεις µε θέµα το θέατρο, τον κινηµατογράφο και κάθε εικαστική δηµιουργία. Ο σχεδιασµός του κτηρίου έχει γίνει από Έλληνες και ξένους ειδικούς µε στόχο την αξιοποίηση όλων των τεχνικών δυνατοτήτων για υψηλή ποιότητα στην λειτουργικότητα. Όσον αφορά την ακουστική των αιθουσών, είναι άριστη, ενώ οι χώροι του χρησιµοποιούνται για πολλαπλή χρήση. Είναι έτσι κατασκευασµένο και εξοπλισµένο, ώστε να µπορεί να λειτουργήσει ως πολιτιστικό κέντρο για εκδηλώσεις µουσικής, όπερας, θεάτρου και χορού, ως συνεδριακό κέντρο, ως εκπαιδευτικός πυρήνας για διαλέξεις, ως επιστηµονικό κέντρο που στεγάζει την πρώτη Μουσική Βιβλιοθήκη και το πρώτο Κέντρο Έρευνας στην Ελλάδα, ως κέντρο για ηχογραφήσεις και ως κέντρο πληροφόρησης του κοινού µέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το Μέγαρο Μουσικής έχει φιλοξενήσει πλήθος εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων µε επιτυχία, επιδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο του όλου εγχειρήµατος. Τον Ιούλιο του 2003 αποπερατώθηκε η κατασκευή µιας νέας αίθουσας 1750 θέσεων, του κεντρικού φουαγιέ και του αίθριου. Στη συνέχεια φτιάχτηκε η δεύτερη αίθουσα µε το όνοµα «∆ηµήτρης Μητρόπουλος» µε χωρητικότητα 494 ατόµων και χρησιµοποιείται συνήθως για παραστάσεις Μουσικής ∆ωµατίου και χορού. Το 2004 άνοιξε στο Μέγαρο το ∆ιεθνές Συνεδριακό Κέντρο, µε προσθήκη της αίθουσας "Αλεξάνδρα Τριάντη", χωρητικότητας 1.750 ακροατών για όπερες και διάφορες παραστάσεις µπαλέτου. Το όνοµα της αίθουσας "Αλεξάνδρα Τριάντη" είναι το όνοµα µιας πολύ σπουδαίας γυναίκας στο χώρο της µουσικής, αλλά και ενός από τα ιδρυτικά µέλη του Μεγάρου Μουσικής. Σύµφωνα µε πηγές, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '50 σταµάτησε να τραγουδά, αλλά παρόλα αυτά, συνέχισε να δραστηριοποιείται βοηθώντας στην ανάπτυξη της µουσικής στην Ελλάδα.


Σ ΕΛΙ∆ Α 28

Τον ίδιο χρόνο επίσης, άνοιξε και άλλη µια αίθουσα µε όνοµα "Νίκος Σκαλκώτας", χωρητικότητας 400 ατόµων, για συνέδρια και µικρότερες µουσικές παραστάσεις. Επίσης, µεταξύ άλλων, δηµιουργήθηκε και η µεγάλη µουσική βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" µε έναν εκπληκτικό αριθµό τίτλων βιβλίων που αγγίζει περίπου τις 80.000. Το Μέγαρο µουσικής Αθηνών είναι πρωτοπόρο στην εφαρµογή νέων τεχνολογιών τόσο στο στοιχείο του (που είναι η µουσική) όσο και σε θέµατα που αφορούν στην καλή λειτουργία του. Μια πρωτοπορία έχει να κάνει µε το γεγονός πως είναι ο πρώτος οργανισµός που καθιέρωσε την πώληση των εισιτηρίων µε µηχανογραφηµένο σύστηµα (µέσω Η/Υ) από την αρχή της λειτουργίας του (1991). Παρότι το Μέγαρο έχει τις καλύτερες εγκαταστάσεις, λίγες όπερες παρουσιάζονται κάθε χρόνο και αυτό γιατί ο σκοπός της δηµιουργίας του Μεγάρου είναι οι εκτελέσεις ρεσιτάλ και κονσέρτων, κάτι για το οποίο η Αθήνα δεν είχε τη δυνατότητα πριν τη δηµιουργία του κτηρίου. ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Η Αίθουσα Φίλων της µουσικής είναι το διαµάντι του Μεγάρου Μουσικής, ο πυρήνας και ο µαγνήτης που έλκει όλα τα βλέµµατα. Η επιφάνειά της είναι 19.400 κυβικά µέτρα και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως 1.961 ακροατές. Η αίθουσα προορίζεται κυρίως για συναυλίες συµφωνικής µουσικής, αλλά µπορεί να φιλοξενήσει από µουσική δωµατίου ως όπερα, ενώ διαθέτει ακόµα και συστήµατα ενίσχυσης του ήχου, οθόνη 6 x 8,4µ. και προβολείς βίντεο και φιλµ, καθώς και εννέα µεταφραστικούς θαλάµους, γεγονός που τη µετατρέπει εύκολα σε κινηµατογραφική αίθουσα και συνεδριακό κέντρο. Όσον αφορά το χώρο της ορχήστρας, είναι χωρητικότητας έως και 100 µουσικών, ενώ έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και χορωδίες µέχρι 100 ατόµων. Το ύψος στο σηµείο αυτό φτάνει έως τα 13 µέτρα, το πλάτος τα 26 µέτρα και το βάθος τα 15.8 µέτρα. Η αντήχηση της αίθουσας κυµαίνεται από τα 2.2 δευτερόλεπτα, όταν είναι άδεια, στα 1.8 δευτερόλεπτα, όταν είναι γεµάτη, και στα 1.3 δευτερόλεπτα, όταν έχει διαµορφωθεί για όπερα. Τέλος, στο βάθος της αίθουσας κυριαρχεί το επιβλητικό εκκλησιαστικό όργανο της γερµανικής εταιρείας Klais µε τους συνολικά 6.080 αυλούς. Επισκεφτείτε τον ιστότοπο στο http://www.megaron.gr


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 3

Σ ΕΛΙ∆ Α 29

Πορτραίτα— Γεώργιος Παπανικολάου Ο κορυφαίος γιατρός µε την παγκόσµια ακτινοβολία γεννήθηκε στην Κύµη Ευβοίας το 1883 και πέθανε το 1962 στο Μαϊάµι Φλώριδας. Ο πατέρας του Νικόλαος Παπανικολάου ήταν γιατρός που άσκησε το επάγγελµα του για πολλά χρόνια στην Κύµη και διετέλεσε για αρκετό χρονικό διάστηµα ∆ήµαρχος της πόλης και είχε επίσης εκλεγεί και Βουλευτής Ευβοίας και Καρυστίας. Τα παιδικά του χρόνια ο Γεώργιος τα πέρασε στην Κύµη όπου και τελείωσε το ∆ηµοτικό Σχολείο. Κατόπιν οι γονείς του τον έστειλαν στην Αθήνα για να τελειώσει τις εγκύκλιες σπουδές. Είχε και ένα µεγαλύτερο αδελφό ο οποίος σπούδασε Νοµικά. Σύµφωνα µε την παράδοση και την πάγια συνήθεια, που ήταν πολύ ζωντανή την εποχή εκείνη στις ελληνικές οικογένειες, ο πρωτότοκος γιος έπρεπε ν' ακολουθήσει το επάγγελµα του πατέρα. Μιας όµως και ο πρωτότοκος γιος ακολούθησε τη Νοµική Επιστήµη, έµελλε να εκπληρωθεί η πατρική επιθυµία και η παράδοση από τον Γεώργιο ο οποίος έδειχνε και ιδιαίτερη κλίση στην ιατρική επιστήµη. Σαν παιδί ο Γεώργιος Παπανικολάου ανατράφηκε σε ένα ιδιαίτερα θερµό και συναισθηµατικό οικογενειακό περιβάλλον. Ο πατέρας του ήταν άνθρωπος δραστήριος και µε έντονη προσωπικότητα, ενώ η µητέρα του, τα αδέλφια του και όλοι οι συγγενείς και φίλοι του έδειχναν ξεχωριστή αδυναµία στον σπάνια προικισµένο νέο, το Γεώργιο, ο οποίος είχε ήδη αρχίσει να ξεχωρίζει από τους συνοµήλικους του για τα ψυχικά, φυσικά και πνευµατικά του χαρίσµατα. Μετά την αποπεράτωση των γυµνασιακών του σπουδών γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών, το 1898, και έλαβε το πτυχίο του το 1904, σε ηλικία δηλαδή µόλις 21 ετών.

Καθώς ήταν φιλοµαθής, και διακρινόταν από µικρός για τη µεγάλη του θέληση, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα, διεύρυνε την µόρφωση του µε την εκµάθηση ξένων γλωσσών. Παράλληλα ασχολήθηκε µε τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία, αλλά και το µεγάλο πάθος του, που ήταν η µουσική. Γι' αυτό ασχολήθηκε επί 8 οκτώ χρόνια µε το βιολί, και όπως θα δούµε πιο κάτω, στα δύσκολα χρόνια της παραµονής του στην Αµερική, η γνώση αυτή του φάνηκε χρήσιµη. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή και πήρε το δίπλωµά του, ο Παπανικολάου επέστρεψε στην γενέτειρά του την Κύµη. Επιστρέφοντας όµως εκεί, αναρωτιόταν γιατί έγινε γιατρός, αφού δεν ήθελε να ασκήσει το επάγγελµα. Καθηµερινά έκανε ατελείωτους περιπάτους στους καταπράσινους λόφους της Κύµης, διαβάζοντας φιλοσοφία. Ο Καντ και ο Νίτσε ήταν εκείνοι που ικανοποιούσαν περισσότερο τις αναζητήσεις του. Η φιλοσοφική σκέψη του Νίτσε έπαιξε τον κύριο ρόλο στη διαµόρφωση του χαρακτήρα του. Ο Γεώργιος Παπανικολάου, ο οποίος στα νεανικά του χρόνια βίωσε τη σκληρή δοκιµασία και τη δραµατικότητα του άτυχου πολέµου του 1897, προβληµατίσθηκε από τα ιδεολογικά ρεύµατα και επηρεάσθηκε από τις φιλοσοφικές θεωρίες των αρχών του 20ου αιώνα. ∆εν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι ο Παπανικολάου από το 1904, αριστούχος πτυχιούχος της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, είχε αποφασίσει να µην ασκήσει το ιατρικό επάγγελµα, προκειµένου να αποσυρθεί στην Κύµη, καλλιεργεί µονάχος τη γη του, διαβάζει φιλοσοφία και βιολογία, ασχολείται µε τη γλώσσα και µε το δηµοτικισµό και προετοιµάζει καλύτερα το έδαφος για τις µεταπτυχιακές του σπουδές..


Σ ΕΛΙ∆ Α 30

Ο πατέρας του γνωρίζοντας τον χαρακτήρα και τις ικανότητές του παιδιού του, την ολοφάνερη εξυπνάδα του και την έµφυτη τάση του προς την επιστηµονική έρευνα, θυσιάζοντας τις οικονοµίες του, έστειλε το Γεώργιο στα 1907 για ανώτερες σπουδές στη Γερµανία. Επιλέγει τον κλάδο της Βιολογίας, που ανταποκρίνεται περισσότερο στα ενδιαφέροντά του και µεταβαίνει στην Ιένα πρώτο σταθµό της µετεκπαίδευσής του όπου θα παρακολουθήσει τα µαθήµατα του καθηγητή Ερνέστου Χαίκελ, ινδάλµατος των φοιτητικών χρόνων του. Το 1908 θα συνεχίσει τις σπουδές του στο Freiburg και τέλος στο Μόναχο, όπου το 1910 θα του απονεµηθεί ο τίτλος του ∆ιδάκτορα της Φιλοσοφίας για την εργασία του «Περί των συνθηκών της διαφοροποιήσεως του φύλου των ∆αφνιδών». Η «γερµανική περίοδος» της ζωής του Γεώργιου Παπανικολάου υπήρξε και αυτή εποχή αναζητήσεων και φιλοσοφικού στοχασµού. Με τους φίλους του Αλέξανδρο ∆ελµούζο και Γ. Σκληρό, το γνωστό λογοτέχνη Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, που επίσης βρισκόταν εκείνα τα χρόνια στη Γερµανία και τον Μ. Ζαβιτσιάνο, ο Γεώργιος Παπανικολάου συγκροτεί βραχύβια σοσιαλιστική οµάδα. Σταθερός υπέρµαχος του δηµοτικισµού, που τότε ταυτιζόταν µε ριζοσπαστικές αντιλήψεις για την πολιτική και την επιστήµη, δηµοσιεύει ενυπόγραφο άρθρο στο αθηναϊκό περιοδικό «Ο Νουµάς» (φύλλα 319 έως 321 του 1908). Το εν λόγω άρθρο που έφερε τον τίτλο «Για τον εγωισµό και τους εγωιστάς» αποτελεί κατά κάποιο τρόπο απάντηση σε κείµενο που είχε δηµοσιευθεί σε προηγούµενο φύλλο µε τίτλο «Εγωισµός ή αγάπη;». Το άρθρο παρουσιάζει ενδιαφέρον διότι µαρτυρεί τις τότε αντιλήψεις και τις πνευµατικές αναζητήσεις του µετέπειτα διάσηµου ερευνητή. Γρήγορα όµως και αφού γνώρισε διάφορα φιλοσοφικά ρεύµατα αποφασίζει να αφιερωθεί στη βιολογική έρευνα, την οποία θα καταστήσει σκοπό της ζωής του. Γράφει ο ίδιος στον πατέρα του: «∆εν είµαι πλέον ονειροπόλος. Η επιστήµη µε άρπαξε από τα χέρια του Νίτσε. Πατώ απάνω σε έδαφος στερεό...». ∆εν του αρκούσε να ασκήσει το ιατρικό επάγγελµα, αλλά ήθελε να στραφεί στην επιστηµονική έρευνα, επηρεασµένος από τις θεωρίες των Ιµµάνουελ Καντ, Φρήντριχ Νίτσε, Άρθουρ Σοπενχάουερ και Γιόχανν Βόλφγκανγκ Γκαίτε και από το βιβλίο του Ερνστ Χαίκελ για «το αίνιγµα του σύµπαντος». Όταν γύρισε στην Ελλάδα (1910), ο Παπανικολάου διαπίστωσε ότι οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για τα µελλοντικά του σχέδια. Αµέσως µετά το γάµο του µε την Ανδροµάχη Μαυρογένη, αποφάσισε να φύγει πάλι για το εξωτερικό, διευκρινίζοντας στους γονείς του πως «το ιδανικόν µου δεν είναι να πλουτίσω, ούτε να ζήσω ευτυχής αλλά να εργασθώ, να δράσω, να δηµιουργήσω, να κάµω κάτι τι αντάξιον ενός ανθρώπου ηθικού και δυνατού». Πρώτος σταθµός της επιστηµονικής Οδύσσειας του Παπανικολάου το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Μονακό, όπου έλαβε µέρος σε µία από τις ερευνητικές αποστολές του ωκεανογραφικού σκάφους «L' Hirodelle» (1911) του πρίγκιπα Αλβέρτου Α'. ∆ιακόπτει την παραµονή στο εξωτερικό για να συµµετάσχει στο Βαλκανικό πόλεµο του 1912, µετά τη λήξη του µεταναστεύει µαζί µε τη γυναίκα του στις ΗΠΑ. ∆ύσκολες οι συνθήκες λόγω οικονοµικών δυσκολιών, µε αποτέλεσµα να εργαστούν και οι δυο σε ένα εµπορικό κατάστηµα. Ο ένας πουλώντας χαλιά και η άλλη ράβοντας κουµπιά µε αµοιβή 5 δολάρια την εβδοµάδα. Τα προβλήµατα τελειώνουν όταν ο Παπανικολάου διορίστηκε βοηθός του παθολογοανατοµικού τµήµατος του Νοσοκοµείου της Νέας Υόρκης, ύστερα από µεσολάβηση του διάσηµου γενετιστή του Πανεπιστηµίου Κολούµπια Τ.Χ. Μόργκαν. Οι τεράστιες επιστηµονικές ικανότητες, αλλά και το ήθος του αφοσιωµένου ερευνητή δεν άργησαν να εκτιµηθούν και να καρποφορήσουν στο Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστηµίου του Κορνέλλ, στο οποίο εργάστηκε το διάστηµα 1914-61, αποκτώντας όλους τους τίτλους της ακαδηµαϊκής ιεραρχίας, χωρίς όµως να του δοθούν ποτέ διδακτικά καθήκοντα για να µπορεί να αφοσιωθεί στο ερευνητικό του έργο.


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 3

Σ ΕΛΙ∆ Α 31

Στην αρχή της επιστηµονικής σταδιοδροµίας του, αποφασισµένος να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις πειραµατικές έρευνες τις οποίες είχε αρχίσει στη Γερµανία, ο Παπανικολάου µελέτησε πειραµατικά το κολπικό επίχρισµα σε ινδικά χοιρίδια µε ενθαρρυντικά αποτελέσµατα. Ο Βενιζέλος προσπάθησε να τον πείσει να γυρίσει στην Ελλάδα, όπου θα του απονεµόταν τιµητικά ο τίτλος του καθηγητή της έδρας της Ζωολογίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Οι σχετικές όµως διαπραγµατεύσεις ναυάγησαν γιατί ο Βενιζέλος έχασε τις επόµενες βουλευτές εκλογές. Η δηµιουργικότερη αλλά και σκληρότερη περίοδος των ερευνητικών του προσπαθειών ήταν η δεκαετία του 1920. Ήταν η εποχή που πραγµατοποιήθηκαν και ευδοκίµησαν οι πρώτες κλινικοεργαστηριακές µελέτες του για τη διαγνωστική αξία της κυτταρολογικής εξέτασης του κολπικού επιχρίσµατος στις γυναίκες. Η πρωτοποριακή κυτταροδιαγνωστική µέθοδος του «Dr Pap» έγινε γνωστή µε τις ιατρικές συντµήσεις «Pap smear» (επίχρισµα Παπανικολάου) και «Pap test» (δοκιµασία Παπανικολάου). Ο Παπανικολάου, αφού εργάστηκε σκληρά επί µισό σχεδόν αιώνα στο Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστηµίου του Κορνέλλ - χωρίς να κάνει διακοπές, εκτός από ένα σύντοµο επιστηµονικό ταξίδι στην Ευρώπη, µε τελικό σταθµό την Ελλάδα και την Κύµη (1957) - αποφάσισε παρά τα 78 χρόνια του να εγκαταλείψει τη Νέα Υόρκη και να εγκατασταθεί στο Μαϊάµι για να αναλάβει την οργάνωση και τη διεύθυνση του εκεί Καρκινολογικού Ινστιτούτου. ∆εν πρόλαβε να το εγκαινιάσει ο ίδιος, λόγω του θανάτου του, αλλά ο φίλος του καρκινολόγος Τσαρλς Κάµερον. Ο άνθρωπος, ο οποίος «χάρισε ζωή στις γυναίκες ολόκληρου του κόσµου» -όπως θυµίζει µια αναµνηστική πλάκα του Καρκινολογικού Ινστιτούτου που έχει µετονοµαστεί σε «Ερευνητικό Καρκινολογικό Ινστιτούτο Γεώργιος Παπανικολάου»- ήταν πάντα ένας σιωπηλός αγωνιστής του πνεύµατος και της επιστήµης, επίµονος και ατάραχος, ακούραστος και ταπεινός, ευγενής και αξιοπρεπής, ακόµα και όταν αδικήθηκε όπως στην περίπτωση του Νόµπελ Ιατρικής, για το οποίο είχε προταθεί από πολλούς Έλληνες και ξένους ερευνητές. Το συγγραφικό έργο του Γεωργίου Παπανικολάου αποτελείται από 158 άρθρα και 5 συγγράµµατα. Τα εν λόγω συγγράµµατα, ιδιαιτέρως µάλιστα ο περίφηµος Ατλας Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας, χάρη στη µεστότητα του κειµένου τους και την απαράµιλλη εικονογράφησή τους αποτελούν βιβλία-σταθµούς όχι µόνο για τον κλάδο της κυτταρολογίας, αλλά και για ολόκληρη την ιατρική βιβλιογραφία του 20ού αιώνα. Ο Παπανικολάου τιµήθηκε µε πολλές διακρίσεις. Το Πανεπιστήµιο Cornell, στο οποίο εργάστηκε συνεχώς επί µισό σχεδόν αιώνα και από το 1947 κατείχε τη θέση του καθηγητή της κλινικής ανατοµικής, τον ανεκήρυξε το 1957 οµότιµο καθηγητή της ίδιας έδρας. ∆ιετέλεσε επίσης σύµβουλος ιατρός (Consultant) του περίφηµου Memorial Hospital της Νέας Υόρκης. Η Αµερικανική Ακαδηµία Τεχνών και Επιστηµών, η Ένωση των Αµερικανικών Ιατρικών Κολεγίων και η Αµερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία τού απένειµαν τιµητικά βραβεία. Το 1949 η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών ονόµασε τον Παπανικολάου επίτιµο διδάκτορά της, ενώ η Ακαδηµία Αθηνών τον Νοέµβριο του 1957 τον ανεκήρυξε παµψηφεί επίτιµο µέλος της. Σηµειωτέον ότι υπήρξε ο πρώτος στον οποίο απονεµήθηκε η ανωτάτη τιµητική διάκριση της Ακαδηµίας Αθηνών. Μεταθανατίως του απενεµήθη και το Βραβείο του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών. ∆ιατηρούσε άρρηκτους δεσµούς µε την Ελλάδα, ενδιαφερόταν για τα πολιτικά, τα πνευµατικά και τα κοινωνικά ρεύµατα και έτρεφε ιδιαίτερη εκτίµηση στο εθνικό έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραµανλή. Η γυναίκα του, Μάχη Παπανικολάου, προσπάθησε να συνεχίσει το έργο του στο Μαϊάµι µέχρι το θάνατό της (1982), πιστεύοντας ότι οι επιστήµονες γεννιόνται και ότι οι έρευνές τους καρποφορούν µέσα στα πειραµατικά εργαστήρια. Για τούτο -όπως έγραψε αποκαλυπτικά η ίδια- «δεν υπήρχε για µέσα άλλη λύση από να τον ακολουθώ στο εργαστήριο, κάνοντας το δικό του τρόπο ζωής και δικό µου».


Σ ΕΛΙ∆ Α 32

Σχολικό ηµερολόγιο Στο τεύχος αυτό µε αφορµή την αποφοίτηση των µαθητών της Γ’ Γυµνασίου αποφασίσαµε να φιλοξενήσουµε τα άρθρα - σκέψεις συµµαθητών µας για τα τρία χρόνια φοίτησης στο Γυµνάσιο Ζεφυρίου. Τα τελευταία 3 χρόνια φοιτώ στο 2ο Γυµνάσιο Ζεφυρίου. Σαν µαθητής αποκόµισα πολλές εµπειρίες κι έκανα πολλές νέες φιλίες. Γνώρισα καινούριους καθηγητές και καθηγήτριες που από τον καθένα µέσω των µαθηµάτων τους απέκτησα πολλές νέες γνώσεις. Επίσης µέσω των συµµαθητών µου και τις καινούριες συναναστροφές µου ανάµεσα σε αυτούς και τους καθηγητές, σε ένα νέο περιβάλλον έµαθα για τον σεβασµό, την αλληλεγγύη και την εµπιστοσύνη. Κάποιες από τις εµπειρίες µου ήταν καλές, ενώ υπήρχαν και κάποιες από τις οποίες δεν έχω και τις καλύτερες αναµνήσεις, όµως έζησα και αστείες καταστάσεις όπως και σοβαρές επίσης. Πιστεύω πως έγινα καλύτερος άνθρωπος στο χώρο αυτό και διεύρυνα τις µαθητικές µου γνώσεις.

Έγινα µέλος της µαθητικής κοινότητας και έδρασα ενεργά σαν µέλος του 15µελούς αλλά και σαν µαθητής βοηθώντας όπως µπορούσα. Έµαθα να κρίνω και να εµπιστεύοµαι τους ανθρώπους στο περιβάλλον αυτό. Θαυµάζω όλους τους καθηγητές και τις καθηγήτριες που χρειάστηκε να κάνουν φοβερή υποµονή µαζί µου και µπόρεσαν να µου δείξουν τον σωστό δρόµο που αφορά την πορεία της ζωής µου και θέλω να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό!!! Μέσα σ’ αυτό το χώρο θέλω να πιστεύω πως άφησα κι εγώ ένα κοµµάτι από την προσωπικότητα µου … και άλλοι νοµίζω πως θα µε θυµούνται ΄χαµογελώντας’ ενώ κάποιοι άλλοι, όχι και τόσο!! Παρ΄ όλα αυτά, φεύγοντας αυτό το χρόνο, λίγα χρόνια µετά θα αναπολώ και θα αναζητώ αυτά τα µαθητικά χρόνια και θα θέλω να γυρίσω τον χρόνο πίσω για να κάνω κάποια πράγµατα διαφορετικά και ίσως λίγο καλύτερα. Α.Κ

Και να που ήρθε η ώρα να αφήσουµε το γυµνάσιο… Ζήσαµε τρία χρόνια µε σκαµπανεβάσµατα, µε θαυµασµό και απογοήτευση, µε πλήξη και χαρά, µε αµέτρητες εµπειρίες. Και τώρα ήρθε η ώρα να κάνουµε ένα νέο ξεκίνηµα στη ζωή µας να ωριµάσουµε, η εµπειρία του γυµνασίου τελείωσε για µας. Όµως θα µας αφήσει πολλές αναµνήσεις. Το πιο σηµαντικό από όλα αυτά που µάθαµε αυτά τα τρία χρόνια πιστεύω πως δεν έχει να κάνει µε τα µαθήµατα, αλλά µε την καλλιέργεια του χαρακτήρα µας. Το γυµνάσιο ήταν για µας η πρώτη επαφή σε µια µικρή κοινωνία, µέσα από αυτό πήραµε µια γεύση για το τι µας περιµένει όταν πια και εµείς θα ζούµε «στον κόσµο των µεγάλων». T.M


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 3

Σ ΕΛΙ∆ Α 33

Μερικές βδοµάδες, αν όχι µέρες έχουν µείνει µέχρι να τελειώσει το σχολείο. Για κάποιους δεν σηµαίνει τίποτα περισσότερο από το ξεκίνηµα του καλοκαιριού. Ενώ για µας σηµαίνει µια νέα αρχή. Τα παιδιά της τρίτης γυµνασίου έχοντας εκπληρώσει τα τρία χρόνια φοίτησης στο γυµνάσιο, πλέον µπορούν να ενταχθούν στο λύκειο. Φεύγοντας από το γυµνάσιο όλοι µας αφήνουµε ένα κοµµάτι µας πίσω. Υπάρχουν καταστάσεις που βιώσαµε που θα τις θυµόµαστε, όσο χρόνια κι αν περάσουν και θα γελάµε µελαγχολικά στην ενθύµηση της εφηβείας µας. Όλοι µας ζήσαµε πράγµατα πολύ σηµαντικά που θα µας καθοδηγούν στην ζωή µας. Στιγµές, που για τον κάθε ένα ξεχωριστά ήταν εξίσου σηµαντικές για διαφορετικούς λόγους. Πολλές αναµνήσεις λοιπόν, καλές και κακές, θα κρατάµε µαζί µας. Χαίροµαι που είχα την ευκαιρία να φοιτήσω σε αυτό το γυµνάσιο. Υπήρξαν δύσκολες στιγµές, αποτέλεσµα όµως µεγάλων εµπειριών. Έκανα καινούριες φιλίες, δέθηκα µε πολλά άτοµα κι έµαθα πολλά. Πάντα θα επιζητώ τις αναµνήσεις αυτών των τριών χρόνων γιατί, όπως και για όλους, πιστεύω ήταν από τις πιο σηµαντικές που θα βιώσω ποτέ µου. Ν.Σ


Σ ΕΛΙ∆ Α 34

Ελεύθερη ώρα Αναρωτηθήκατε ποτέ; Γιατί δεν πρέπει να καταψύχουµε ξανά το φαγητό που έχουµε αποψύξει; Η κατάψυξη αναστέλλει οποιαδήποτε βακτηριδιακή δραστηριότητα –εποµένως εµποδίζει και τη φθορά του φαγητού–, χωρίς όµως να σκοτώνει τα ίδια τα βακτήρια. Όταν λοιπόν το αποψύχουµε, τα βακτήρια συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Αν η απόψυξη γίνει στο ψυγείο, το πιθανότερο είναι να µην αντιµετωπίσουµε ιδιαίτερο πρόβληµα: στους -4ºC τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται µόλις στο ένα τέταρτο της ταχύτητας που θα είχαν σε θερµοκρασία δωµατίου,

ενώ ο ρυθµός µε τον οποίο θερµαίνεται το φαγητό, του επιτρέπει να ζεσταθεί παντού οµοιόµορφα. Όµως, αν η απόψυξη γίνει σε θερµοκρασία δωµατίου, τα βακτήρια στην επιφάνεια της τροφής θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται προτού καν αποψυχθεί το εσωτερικό της. Έτσι, σε περίπτωση που την καταψύξουµε ξανά, την επόµενη φορά που θα την αποψύξουµε θα επαναληφθεί η ίδια διαδικασία, µε αποτέλεσµα το ποσοστό των βακτηρίων να φτάσει τελικά σε επικίνδυνα για την υγεία επίπεδα.

Γιατί πολλοί λιποθυµούν στη θέα µιας βελόνας ή µιας ένεσης; Καθετί που θυµίζει στον άνθρωπο πόσο τρωτός είναι, του δηµιουργεί ένα αίσθηµα δυσφορίας που µεγεθύνεται όταν πρόκειται για αντικείµενα που τσιµπούν το δέρµα, το προστατευτικό του σώµατός µας. Συχνά η δυσφορία προκαλεί λιποθυµία. Το συναίσθηµα του φόβου µειώνει τους χτύπους της καρδιάς και ταυτόχρονα διαστέλλει τα αιµοφόρα αγγεία. Ο εγκέφαλος δεν αιµατώνεται επαρκώς, προκαλώντας έτσι απώλεια των αισθήσεων. Σχετικά µε τα αίτια για τα οποία ο οργανισµός µας αντιδρά µε τον συγκεκριµένο τρόπο, µόνο εικασίες µπορούµε να κάνουµε. Συναισθήµατα όπως ο θυµός δεν προκαλούν ποτέ λιποθυµία, καθώς αυξάνουν τον καρδιαγγειακό ρυθµό και τη ροή του αίµατος για να µας προετοιµάσουν για κάποια αναµέτρηση ή υπαναχώρηση. Ο πολύ έντονος πόνος ή ο φόβος προκαλούν µια µορφή ενστικτώδους άρνησης. Θεωρούµε ότι η αναµέτρηση ή η υπαναχώρηση είναι ανώφελα και ο οργανισµός αντιδρά µε µια µορφή εικονικού θανάτου. Όταν δίνω αίµα, πόσες θερµίδες χρειάζεται το σώµα µου για να το αντικαταστήσει; Σύµφωνα µε πληροφορίες από τον Ερυθρό Σταυρό και την κλινική Μάγιο, το σώµα µας χρειάζεται από 600 έως 650 κιλοθερµίδες ενέργειας, για να αντικαταστήσει την ποσότητα µιας αιµοληψίας. Μπορεί να ακούγεται πολύ, όµως η «κιλοθερµίδα» των επιστηµόνων είναι συνήθως η ίδια µονάδα ενέργειας που οι διατροφολόγοι λανθασµένα αποκαλούν µία «θερµίδα», ενώ η ενέργεια που απαιτείται είναι ίση µε αυτή που λαµβάνουµε από 100 γρ. σοκολάτας. Το µεγαλύτερο µέρος της ενέργειας χρησιµοποιείται για να φτιαχτούν 2,5 τρισεκατοµµύρια ερυθρά κύτταρα αίµατος, προς αντικατάσταση όσων λήφθηκαν. Αυτή η διαδικασία παρασκευής, η οποία αποκαλείται ερυθροποίηση, πραγµατοποιείται στο µυελό των µεγάλων οστών µε ρυθµό περίπου δύο εκατοµµύρια κύτταρα ανά δευτερόλεπτο.


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 3

Σ ΕΛΙ∆ Α 35

Ανέκδοτα Σε µια συνάντηση του Παπανδρέου µε τον πρωθυπουργό της Ελβετίας , ο Παπανδρέου συστήνει τους υπουργούς του : -Ο υπουργός ∆ικαιοσύνης , Εργασίας , Υγείας , Παιδείας , Οικονοµίας κλπ Έρχεται η σειρά του Ελβετού που συστήνει αντίστοιχα : -Ο υπουργός ∆ικαιοσύνης , Εργασίας , Υγείας , Ναυτιλίας. Κρυφογελάει ο Παπανδρέου . Γιατί γελάτε, του λέει ο Ελβετός . -Μα έχετε υπουργό Ναυτιλίας ενώ δεν έχετε θάλασσα ; -Όταν µου παρουσίασες τους υπουργούς ∆ικαιοσύνης, Υγείας, Παιδείας και Οικονοµίας, εγώ γέλασα ; Μια µέρα ο Θεός και ο Αδάµ συζητούσαν. Ρωτάει λοιπόν ο Αδάµ τον Θεό. - "Γιατί έκανες την Εύα τόσο απαλή και και τρυφερή;" - "Για να την θέλεις". Ξαναρωτάει ο Αδάµ τον Θεό. - "Γιατί έκανες την Εύα τόσο ελκυστική;" - "Για να την θέλεις" απαντάει ο Θεός. Μετά από λίγο ξαναρωτάει ο Αδάµ τον Θεό, - "Γιατί έκανες την Εύα τόσο ηλίθια;" - "Για να σε θέλει απαντάει ο Θεός..."

Γρίφοι 1.

Ο Χρήστος κι ο Λάµπρος έπαιζαν σκάκι. Έπαιξαν συνολικά 7 παρτίδες. Κάθε ένας απ’ αυτούς έκανε τον ίδιο αριθµό νικών και καµία παρτίδα από όσες έπαιξαν δεν έληξε ισόπαλη. Είναι αυτό δυνατό;

2.

Αν σήµερα στις 12 τα µεσάνυχτα βρέχει, ποια είναι η πιθανότητα να έχει λιακάδα µετά από 72 ώρες;

3.

Έχουµε ένα χαλασµένο ρολόι το οποίο χάνει 24 λεπτά κάθε ώρα. Το ρυθµίσαµε στις 12:00 το µεσηµέρι να δείχνει τη σωστή ώρα και τώρα δείχνει 3:00. Σταµάτησε όµως να λειτουργεί εδώ και µία ώρα. Τι ώρα είναι τώρα;

Για κάθε πραγµατική ώρα που περνάει, στο ρολόι περνούν µόνο 36 λεπτά. Από τις 12:00 το µεσηµέρι το ρολόι έχει τρέξει κατά 180 δικά του λεπτά που αντιστοιχούν σε 5 πραγµατικές ώρες. Αφού έχει σταµατήσει και µία ώρα, η πραγµατική ώρα είναι 6:00 το απόγευµα.

3.

Καµία, µετά από 72 ώρες θα είναι µεσάνυχτα.

2.

Μα φυσικά αν δεν έπαιζαν µεταξύ τους!

1.


Σ ΕΛΙ∆ Α 36

Sudoku Σκοπός του παιχνιδιού είναι να γεµίσετε τα άδεια τετράγωνα έτσι ώστε κάθε σειρά, κάθε στήλη και κάθε 3Χ3 κουτί να περιέχει τους αριθµούς 1 εως 9 και...αυτό ήταν! ∆εν εµπλέκει µαθηµατικά. Το πλέγµα έχει αριθµούς. Το puzzle το λύνεις µε συλλογισµό και λογική. Είναι διασκεδαστικό . Είναι προκλητικό . Είναι εθιστικό ! Ο χρόνος για τη λύση είναι συνήθως 10 µε 30 λεπτά ανάλογα την ικανότητα και την εµπειρία του καθενός. Ο σκοπός του puzzle είναι να εισάγεις έναν αριθµό από το 1 εως το 9 σε κάθε τετράγωνο πιο συχνά 9Χ9 το οποίο αποτελείται από 9 3Χ3 κουτιά Α. Αυτές είναι οι στήλες και τα 9 τετράγωνα πρέπει να συµπληρωθούν µε τους 9 αριθµούς χωρίς όµως να επαναλαµβάνεται κάποιος από αυτούς. Β. Αυτές είναι οι σειρές και όπως και στις στήλες και οι 9 αριθµοί πρέπει να µπουν σε κάθε τετράγωνο χωρίς να επαναλαµβάνονται. C . Αυτό το τετράγωνο είναι το κουτί. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και σε αυτό και οι 9 αριθµοί χωρίς επανάληψη. Μερικά τετράγωνα περιέχουν αριθµούς, «γνωστοί αριθµοί» . Σκοπός είναι να συµπληρωθούν τα άδεια τετράγωνα, ένας αριθµός σε κάθε τετράγωνο, έτσι ώστε κάθε στήλη, κάθε σειρά και κάθε κουτί να περιέχει τους αριθµούς από το 1 εως το 9 µόνο µία φορά. Κάθε αριθµός έχει µία µόνο σωστή θέση, εµφανίζεται δηλαδή µόνο µια φορά σε κάθε στήλη, σε κάθε γραµµή και σε κάθε κουτί, εξ ού και το όνοµα του πάζλ «µοναδικοί αριθµοί».


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 3

Σ ΕΛΙ∆ Α 37

Τη λάµψη βλέπω του ουρανού Και το µυαλό µου τρέχει αλλού. Να ‘τανε τώρα καλοκαίρι Να φύσαγε ένα απαλό αγέρι. Να µη σκεφτόµουν το σχολείο και να µην άνοιγα βιβλίο. Τη θάλασσα να όργωνα ξανά και τις βουτιές σε γαλανά νερά. Βαρέθηκα να ακούω για την κρίση Κι ό,τι πια µε έχει ζαλίσει. Θέλω µονάχα καλοκαίρι Και διακοπές σε ξένα µέρη. Ν.Θ


Συντακτική Οµάδα

2ο Γυµνάσιο Ζεφυρίου Παπαναστασίου 16 13461— Ζεφύρι Αττική Τηλέφωνο: 210-2323303 Φαξ: 210-2323303 Ηλεκτρονικό ταχυδροµείο: mail@2gym-zefyr.att.sch.gr

Εξώφυλλο: Γ. Ισαριώτου Το άρθρο του µήνα: Σ. Ιωάννου, Σ. ∆εληγιαννίδου, Λ. Τσαµίλης, Α. Ζιώγας, Π. Στυλιανός, Μ. Φλυτζάνη Περιβάλλον: Μ. Κώστα, Τα. Μαρµάρου Προσκοπισµός: Μ. Καραµολέγκου

Επισκεφτείτε µας στο διαδίκτυο

Τεχνολογία / ∆ιαδίκτυο: Θ. Κουτσούπης

http://2gym-zefyr.att.sch.gr

Μουσική: Χ. Καρατζιάς Βιβλιοπροτάσεις:Μ. Κώστα, Α. Κοκκίνης

Υπεύθυνοι καθηγητές: Αθανάσιος Ι. Τσαγκατάκης (ΠΕ19) Ιωάννα Σπυροπούλου (ΠΕ02)

Σχολικό ηµερολόγιο: Α. Κοκκίνης Τέχνες / Πολιτισµός: Κ. Κοκκάκης Πορτραίτα: Τ. Θεοδωρόπουλος Ελεύθερη ώρα: Τ. Μαρµάρου, Ν. Σιαχούλη, Τ. Πανταζής, Κ. Κεριµάι, Λ. Παλατσίγκινα

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ—ΠΗΓΕΣ Το άρθρο του µήνα

Μουσική

• www.diatrofi.gr

• el.wikipedia.org

www.iatronet.gr

• www.creteinfo.gr

www.rodostoday.gr

Τέχνες / Πολιτισµός

• www.medlook.net

• http://www.megaron.gr/

• www.vita.gr

• Καθηµερινή

• www.eufic.org • Ελευθεροτυπία Περιβάλλον • www.zougla.gr

Πορτραίτα • el.wikipedia.org • www.servitoros.gr Ελεύθερη ώρα

• www.artistsurvivalskills.com

• www.focusmag.gr

• www.econews.gr/

• www.jokes.gr

Προσκοπισµός • http://el.wikipedia.org/ • http://www.sep.org.gr/ Τεχνολογία / ∆ιαδίκτυο • http://www.kgadgets.gr/ • http://www.e-gadgets.gr/products.asp • http://www.gadget-shop.gr/products.asp • http://t3mag.gr/

• www.ageladeros.gr • www.mrfun.gr


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.