Οσα φέρνει ο Ζεφυρος Τεύχος 2

Page 1

Σχολ. Έτος 2009-2010 Τεύχος 2

Ιανουάριος—Φεβρουάριος 2010

Όσα φέρνει ο

Μια εκδοτική προσπάθεια µαθητών του 2ου Γυµνασίου Ζεφυρίου


Σ ΕΛΙ∆ Α 2

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ:

Το άρθρο του µήνα

3

Περιβάλλον

14

Κοινωφελείς µη κυβερνητικές οργανώσεις

18

Τεχνολογία /

22

∆ιαδίκτυο

Μουσική

24

Βιβλιοπροτάσεις

26

Τέχνες / Πολιτισµός

28

Πορτραίτα

30

Σχολικό Ηµερολόγιο

33

Το δεύτερο τεύχος του περιοδικού « Όσα φέρνει ο Ζέφυρος», για µια ακόµα φορά ανοίγει τις σελίδες του και σας καλωσορίζει. Σε αυτό το τεύχος θα δείτε τη βελτιωµένη προσπάθεια των καθηγητών και των µαθητών του 2ου Γυµνασίου Ζεφυρίου. Μία προσπάθεια στην οποία συµµετέχουν αυτή τη φορά ακόµα περισσότερα παιδιά. Το τεύχος αυτό άργησε να βγει διότι λόγω της γρίπης και των καταλήψεων χάθηκαν πολλές διδακτικές ώρες. Παρόλα αυτά, αν και λίγο καθυστερηµένα, είναι έτοιµο να το διαβάσετε! Όπως και την προηγούµενη φορά, έτσι και τώρα οι θεµατικές ενότητες του περιοδικού παραµένουν κυρίως οι ίδιες. Το κύριο άρθρο έχει θέµα τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης γνωστές σε όλους µας όπως το facebook, το hi5, το my space και το twitter. Μέσα από αυτό το θέµα που αφορά όχι µόνο µεγάλους αλλά και µικρούς µπορούµε να ενηµερωθούµε καλύτερα για κάποια πράγµατα που δεν γνωρίζουµε και συνεπώς να προστατέψουµε αποτελεσµατικότερα τον εαυτό µας. Το άρθρο για το πρόσωπο του µήνα είναι αφιερωµένο στον Ελευθέριο Βενιζέλο, έναν πολιτικό που πρόσφερε πάρα πολλά στην Ελλάδα. Ακόµα υπάρχουν άρθρα για το περιβάλλον που θα µας κάνουν να προβληµατιστούµε. Επίσης υπάρχει η παρουσίαση της οργάνωσης «Χαµόγελο του Παιδιού», η οποία είναι πραγµατικά ενδιαφέρουσα. Στη συνέχεια έχουµε πιο ανάλαφρα θέµατα που κυρίως έχουν να κάνουν µε τον ελεύθερο χρόνο. Όπως οι ενότητες τεχνολογία- διαδίκτυο, η µουσική στην οποία αφιερώνεται ένα άρθρο για έναν τραγουδιστή ή συγκρότηµα, βιβλιοπροτάσεις για το εξωσχολικό διάβασµα. Στην ενότητα σχολικό ηµερολόγιο διαβάστε τις σκέψεις άρθρα δυο µαθητών της σχολικής µας µονάδας. Ελπίζουµε για ακόµα µια φορά να απολαύσετε την περιήγησή σας στο περιοδικό µας, και µε την επικρότησή σας να µας δώσετε κίνητρο να συνεχίσουµε αυτήν την προσπάθεια.

Η εκδοτική οµάδα Ελεύθερη ώρα

35


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 2

Σ ΕΛΙ∆ Α 3

Ιστοσελίδες Κοινωνικής ∆ικτύωσης Εισαγωγικά ∆εκαετία 1990. Οι πρώτες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (social network) µε τις ονοµασίες SixDe-

grees.com, Classmates.com και Εvite.com κάνουν το ντεµπούτο τους στο ∆ιαδίκτυο. Σχεδόν 20 χρόνια µετά, το Ιντερνετ έχει κατακλυσθεί µε περίπου 350 ιστοτόπους του είδους, εκ των οποίων οι 150 είναι οι πλέον ενεργοί έχοντας εγγεγραµµένους από µερικές χιλιάδες µέχρι και εκατοντάδες εκατοµµύρια µέλη. Στην κορυφή βρίσκεται το πλέον δηµοφιλές και πολυσυζητηµένο Facebook, το οποίο πρωτοεµφανίστηκε το 2004 και σήµερα αριθµεί περίπου 200 εκατοµµύρια χρήστες ανά τον κόσµο, εκ των οποίων περισσότεροι από 700.000 είναι Έλληνες. Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή κοινωνικά δίκτυα, που στοχεύουν στην επικοινωνία µεταξύ χρηστών που µοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα, ξεπερνούν και τις πιο εκκεντρικές προσδοκίες σε ποικιλία και περιεχόµενο. Κατά τ’ άλλα, οι πλέον διαδεδοµένες σελίδες ανά τον κόσµο είναι το Myspace, προγενέστερο του Facebook, το οποίο µετά την ταχύτατη διείσδυση του Facebook στο κοινό του ∆ιαδικτύου βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση από άποψη επισκεψιµότητας, ενώ ιδιαίτερα δηµοφιλή στην Αµερική και την Ευρώπη είναι το Twitter, Flickr, Tagged, Flixster, Hi 5, Classmates, Imeem, Skyrock, Beboo. Στην Ασία είναι εξαιρετικά δηµοφιλές το Friendster µε σχεδόν 90 εκατοµµύρια µέλη. Θραύση στους ανά τον κόσµο εφήβους µε 117 εκατοµµύρια µέλη κάνει το Haboo, ενώ σε Ινδία και Βραζιλία χρησιµοποιείται από 65 εκατοµµύρια χρήστες το Orcut. Αµιγώς ελληνική ιστοσελίδα social network είναι το zoo.gr, το οποίο ονοµάζεται meeting point (σηµείο συνάντησης) και αριθµεί περισσότερους από 890.000 χρήστες - µέλη, τα οποία αναρτούν ένα σύντοµο ή πιο λεπτοµερές προφίλ, συµµετέχουν σε φόρουµ συζητήσεων και chat rooms, παίζουν διάφορα παιχνίδια µε πραγµατικούς αντιπάλους και ορισµένοι γνωρίζονται καλύτερα µεταξύ τους..

Αλµατώδης άνοδος Οι ρυθµοί νέων εγγραφών στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης σηµειώνουν αλµατώδη άνοδο. Ιδιαίτερα, στο Facebook παρουσιάζεται µέση ετήσια αύξηση εγγραφών 200% µε ποσοστό µελών που σε πολλές χώρες αγγίζει το 10% του πληθυσµού. Η διαφορά του Facebook από άλλες παρόµοιες ιστοσελίδες, όπως το My space, είναι ότι δεν επιδιώκει τη δηµιουργία µιας εικονικής πραγµατικότητας, όπου κάποιος δηµιουργεί ένα ψηφιακό πρόσωπο, συνοµιλεί και αναπτύσσει σχέσεις µε άλλα ψηφιακά πρόσωπα, τα οποία σπάνια γνωρίζει προσωπικά, αλλά στηρίζεται στη δηµιουργία πραγµατικών προφίλ. Oι δυνατότητες που παρέχει το Facebook στα µέλη του να συνδέονται µε τους «φίλους» τους σε πραγµατικό χρόνο αποτέλεσαν ένα δηµοφιλές σχήµα, το οποίο ακολούθησαν σταδιακά και άλλες εταιρείες, οι οποίες προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες ηλεκτρονικών µηνυµάτων. Οι εταιρείες αυτές, όπως η hotmail και η yahoo!, αισθάνθηκαν ότι απειλούνται από το Facebook και προσπαθούν το τελευταίο χρονικό διάστηµα να προλάβουν τις εξελίξεις, προσφέροντας ανάλογες υπηρεσίες.


Σ ΕΛΙ∆ Α 4

To Facebook έχει κερδίσει την εµπιστοσύνη της «γενιάς των Μ» Αν ο χώρος κοινωνικής δικτύωσης Facebook δεν ήταν δωρεάν και απαιτούσε συνδροµή, σχεδόν όλοι οι Έλληνες χρήστες (98%) θα σταµατούσαν να το χρησιµοποιούν, ενώ µόνο το 68% θα διέκοπτε τη χρήση του αν διαπίστωνε παραβίαση της ιδιωτικότητάς του. Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών που διενεργήθηκε τον ∆εκέµβριο του 2008 από φοιτητές του Τµήµατος ∆ιοικητικής Επιστήµης και Τεχνολογίας. Σύµφωνα µε την ίδια έρευνα, µεγάλο ποσοστό των Ελλήνων µελών το θεωρεί απαραίτητο για την κοινωνική του ζωή και το εµπιστεύεται. Ιδιαίτερα οι νεαροί χρήστες, ειδικά όσοι ανήκουν στη λεγόµενη «γενιά Μ», δηλαδή τη γενιά των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (άτοµα που γεννήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και είναι εξοικειωµένα µε τις νέες τεχνολογίες), δεν ανησυχούν ή δεν µεριµνούν για την προστασία της ιδιωτικότητάς τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετικό της άρθρο η υποψήφια διδάκτωρ Νοµικής κ. Άννα Μαρία Πισκοπάνη, «από τις απαντήσεις των χρηστών σε έρευνες κα-

ων ν Ελλήν 98% τω α υν ότι θ δηλώνο του ή ν χρ ση η τ ε σ ύ ο ήρχε σταµατ k αν υ π o o b e c Fa χρέωση

ταδεικνύεται ότι η στάση των εκπροσώπων της “γενιάς Μ” στηρίζεται σε τέσσερις θέσεις: α) δεν έχω κάτι να κρύψω, β) έχω τις γνώσεις να ελέγχω ποιες προσωπικές πληροφορίες θα διαθέτω στο ∆ιαδίκτυο, γ) έχω εµπιστοσύνη στην εταιρεία ότι αν προκύψει κάποιο πρόβληµα θα λάβει µέτρα και δ) έχω εµπιστοσύνη στους άλλους χρήστες. Ταυτόχρονα, όµως, απαντούν ότι έχουν ενοχληθεί από αθέµιτη χρήση των πληροφοριών τους». Η τεχνολογία της «αλληλοεπιτήρησης» και της αυτοέκθεσης µέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη. Σύµφωνα µε µελέτες που έχουν γίνει, οι κύριοι "πελάτες" των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης είναι οι έφηβοι σε ηλικίες 13-16 χρονών ενώ έπειτα ακολουθούν οι ενήλικες ηλικίας 30 ετών. Λόγω αυτών των ιστοσελίδων οι προτεραιότητες των εφήβων και των ενηλίκων έχουν αλλάξει επειδή έχουν µαγευτεί από αυτού του είδους ιστοσελίδες. Το ένα τρίτο από αυτούς χρησιµοποιούν ιστοσελίδες όπως το Facebook και το Twitter για να κάνουν σύντοµες συζητήσεις µε άλλους χρήστες. Μόλις 17% όσων έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν έχουν καµία συµµετοχή σε blogs και sites κοινωνικής δικτύωσης.

Παγκοσµίως 165 εκατοµµύρια χρήστες συνδέονται κάθε µήνα στις διάφορες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, MySpace, Twitter κ.α.). Ο αριθµός των ιστολογίων (blogs) έχει διπλασιαστεί σε σχέση µε το 2007, ξεπερνώντας τα 100 εκατοµµύρια διεθνώς, ενώ δηµιουργούνται κάθε µέρα πάνω από 100.000 νέα προσωπικά ιστολόγια. Το 20% έως 50% των χρηστών Ίντερνετ διαβάζουν ιστολόγια, o αριθµός των οποίων διπλασιάζεται µε επιταχυνόµενο ρυθµό (κάθε έξι µήνες περίπου). Αυτό το γεγονός όµως επισηµαίνει ότι δηµιουργούνται ψηφιακά χάσµατα επειδή ¨ξεπηδούν¨ συνεχώς νέες τεχνολογίες. Υπάρχουν πολλοί χρήστες των ιστοσελίδων όπου παραπονιούνται ότι υπάρχει έλλειψη ιδιωτικού απορρήτου και πολλές προσβολές. Βέβαια οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν και την καλή τους πλευρά. Είδη γίνεται µεγάλη προσπάθεια από καθηγητές για να δηµιουργήσουν ιστοσελίδες για να γίνεται η επικοινωνία των µαθητών ευκολότερη. Σύµφωνα µε το 19% των επικεφαλής στις διευθύνσεις Πληροφορικής, οι εργαζόµενοι έχουν το δικαίωµα να επισκέπτονται τους διαδικτυακούς αυτούς τόπους, αλλά µόνο στο πλαίσιο της εργασίας τους και στα πλαίσια συντονισµού και 16% επιτρέπουν την ασχολία αυτή για περιορισµένη προσωπική χρήση. Μόνο το 10% δεν θέτουν κανέναν περιορισµό.


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 2

Σ ΕΛΙ∆ Α 5

Facebook Το facebook είναι µια από τις πιο δηµοφιλέστερες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπου µπορεί κάποιος να επικοινωνεί µε άτοµα από όλο τον κόσµο. Ο καθένας έχει την ικανότητα να ανεβάσει φωτογραφίες, να κάνει chat µε τους φίλους του, να γίνει µέλος σε πολλές οµάδες και σελίδες τραγουδιστών, ηθοποιών,να διασκεδάσει παίζοντας πολλά online παιχνίδια και άλλα πολλά. O ίδιος ο δηµιουργός του facebook έχει παραδεχτεί ότι χρησιµοποιεί τα στοιχεία των µελών του για να τα πουλήσει σε διαφηµιστικές εταιρίες. Αλλά αυτά είναι πάνω κάτω γνωστά και τα γνωρίζουν σχεδόν (εκτός από τους ίδιους τους χρήστες) όλοι. Πριν µερικές µέρες ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Αγγλίας ότι θα συλλέξουν τα στοιχεία των µελών του facebook και θα τα συγκεντρώσουν σε µια µεγάλη βάση δεδοµένων, για λόγους ασφαλείας. Όπως λένε δεν τους νοιάζουν τα προσωπικά µηνύµατα αλλά οι φίλοι καθενός, έτσι ώστε σε περίπτωση τροµοκρακτικής ενέργειας να ξέρουν ποιοι είναι συνένοχοι. Τι είναι στην πραγµατικότητα το facebook? Πάντως είναι κάτι παραπάνω από αυτό που πιστεύουν οι χρήστες του.

HI-5 Στο Hi5, επιτρέπεται στους χρήστες να δηµιουργήσουν ένα online προφίλ για να δίνουν πληροφορίες, όπως τα ενδιαφέροντα, την ηλικία και την ιδιαίτερη πατρίδα και να ανεβάσουν φωτογραφίες του χρήστη, όπου οι άλλοι χρήστες µπορούν να στείλουν σχόλια. Το Hi5 επιτρέπει επίσης στο χρήστη να δηµιουργήσει τα προσωπικά άλµπουµ φωτογραφιών και να δηµιουργήσει ένα πρόγραµµα αναπαραγωγής µουσικής στο προφίλ. Οι χρήστες µπορούν επίσης να στείλετε αιτήσεις φίλων µέσω e-mail σε άλλους χρήστες. Ένα άτοµο που λαµβάνει αίτηση φίλου, µπορεί να αποδεχθεί ή να απορρίψει την αίτηση ή να αποκλείσει το χρήστη εντελώς. Ορισµένοι χρήστες µπορούν να επιλέξουν να κάνουν το προφίλ τους διαθέσιµο για όλους τους κατοίκους του Hi5. Άλλοι χρήστες κάνουν χρήση της δυνατότητας να κάνουν το προφίλ τους να προβάλλεται µόνο σε εκείνους τους ανθρώπους που είναι στο δίκτυό τους. Το δίκτυο αποτελείται από φίλους των άµεσων φίλων του χρήστη, οι φίλοι των άµεσων φίλων και οι φίλοι των φίλων των άµεσων φίλων. Σύµφωνα µε την comScore, το 2008 Hi5 ήταν το τρίτο πιο δηµοφιλές site κοινωνικής δικτύωσης από την άποψη των µηνιαίων µοναδικών επισκεπτών. Παρόλο που δηµιουργήθηκε και εδρεύει στις Ηνωµένες Πολιτείες, είναι πιο δηµοφιλές σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα στη Λατινική Αµερική.


Σ ΕΛΙ∆ Α 6

Twitter Το Twitter δηµιουργήθηκε ως µια κοινωνική πλατφόρµα µικρο-blogging. Κοινωνική, γιατί σου επιτρέπει να έρθεις σε επαφή και να αλληλεπιδράσεις µε άλλα µέλη του, που µπορεί να έχετε κάτι κοινό. Μικρο-blogging γιατί µπορείς να γράψεις την κατάστασή σου µέσα σε 140 χαρακτήρες και χωρίς εικόνες ή άλλα media. Έτσι γίνεται πολύ πιο εύκολο να γράψεις κάτι, από το να ετοιµάσεις ένα blog post για το wordpress ή το blogger. Στην πορεία το Twitter έγινε και άλλα πράγµατα, όπως µέρος προώθησης ιδεών, προϊόντων και νέων και φυσικά εξελίχθηκε σε µια πλατφόρµα asynchronous Chat, όπου η συζήτηση µπορεί να εξελιχθεί σε µεγαλύτερη διάρκεια, αλλά και µε περισσότερα άτοµα απ' ό,τι ένα κλασικό Chat.

MySpace Το MySpace είναι µια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Η έδρα της είναι στο Beverly Hills, Καλιφόρνια, ΗΠΑ, όπου µοιράζεται ένα κτίριο γραφείων µε την Fox Interactive Media, που ανήκει στην News Corporation. Το MySpace έγινε το πιο δηµοφιλές site κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2006. [Σύµφωνα µε την comScore, το MySpace έχει ξεπεράσει διεθνώς τον κύριο ανταγωνιστή της, Facebook, τον Απρίλιο του 2008, µε βάση τις µηνιαίες µοναδικούς επισκέπτες. Το MySpace απασχολεί 1.000 εργαζόµενους, ενώ µετά την απόλυση του 30% του εργατικού δυναµικού της, τον Ιούνιο του 2009, η εταιρεία δεν αποκαλύπτει τα έσοδα ή κέρδη χωριστά από News Corporation.

Ning Το Ning ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2005 και είναι µια διαδικτυακή πλατφόρµα που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δηµιουργήσουν τα δικά τους κοινωνικά δίκτυα Η λέξη "Ning" είναι στα κινέζικα η "ειρήνη", όπως εξηγείται από τη Gina Bianchini στο blog της εταιρείας. Το Ning ανταγωνίζεται µε τους κοινωνικούς χώρους όπως το MySpace και το Facebook κυρίως µε τη δυνατότητα που δίνει στους χρήστες να δηµιουργήσουν τα δικά τους κοινωνικά δίκτυα γύρω από συγκεκριµένα συµφέροντα µε τη δική τους οπτική σχεδιασµό, την επιλογή των χαρακτηριστικών και στοιχείων µέλος. Το µοναδικό χαρακτηριστικό του Ning είναι ότι ο καθένας µπορεί να δηµιουργήσει το δικό τους κοινωνικό δίκτυο για ένα συγκεκριµένο θέµα ή ανάγκη. Το Ning επιτρέπει στους προγραµµατιστές να έχουν κάποιο βαθµό πηγή ελέγχου των κοινωνικών δικτύων τους, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά και τη λογική.


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 2

Σ ΕΛΙ∆ Α 7

Γενικές Συµβουλές Όπως ισχύει σε κάθε µορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας, έτσι και στους ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης, η γνώση θεµελιωδών κανόνων ασφάλειας και η ανάπτυξη κριτικής σκέψης είναι καθοριστικοί παράγοντες στην προστασία µας από κακόβουλους ανθρώπους, απατεώνες ή ακόµα και από ασυνείδητους επιχειρηµατίες, ώστε να µπορέσουµε να απολαύσουµε τις άπειρες δυνατότητες ψυχαγωγίας, επικοινωνίας και διασκέδασης που µας παρέχονται. Τι µπορούµε λοιπόν να κάνουµε για να προστατεύσουµε τους ανήλικους που σπεύδουν να γίνουν µέλη των ψηφιακών αυτών κοινοτήτων από παγίδες; Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς ∆ιαδικτύου σας προτείνει: Μην απαγορεύετε την πρόσβαση, συνήθως οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσµατα. Ζητήστε από το παιδί να σας δείξει πώς λειτουργούν οι σελίδες αυτές. Μπορείτε να περιηγηθείτε και µόνοι, ώστε να κατανοήσετε το είδος των δραστηριοτήτων που λαµβάνουν χώρα. Ενηµερωθείτε για επιµέρους κινδύνους και απειλές και συζητήστε τις µε το παιδί.

Προσωπικά ∆εδοµένα Θα πρέπει να αντιληφθούµε ότι µέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης εύκολα και απλά µπορούν να δηµιουργηθούν τεράστιες βάσεις προσωπικών δεδοµένων και προτιµήσεων από τις πληροφορίες που δηµοσιεύουµε στο προφίλ µας αλλά και από τη γενικότερη δραστηριότητά µας στην ιστοσελίδα. Τα στοιχεία αυτά χρησιµοποιούνται µε πολλούς τρόπους. Και εδώ πρέπει εµείς οι χρήστες να προβληµατιστούµε και να ενηµερωθούµε σωστά προτού αποφασίσουµε ποια στοιχεία µας θα δηµοσιοποιήσουµε στις πλατφόρµες αυτές. Γιατί θεωρούµε ότι στους εικονικούς κόσµους τα στοιχεία που δίνουµε θα παραµείνουν ιδιωτικά; Πώς και πότε µπορούµε να είµαστε σίγουροι, όταν µιλάµε για ένα τεχνολογικό µέσο και για µηχανές, οι οποίες αποθηκεύουν τα στοιχεία µας για πάντα στον Παγκόσµιο Ιστό, ο οποίος ξεφεύγει από τα σύνορα της τοπικής µας κοινωνίας και φτάνει σε κάθε γωνιά της γης; Σε συζητήσεις µας µε εφήβους µε θέµα την κοινωνική δικτύωση και στο ερώτηµα κατά πόσο οι έφηβοι έχουν διαβάσει τους «Όρους Χρήσης» και την «Πολιτική Απορρήτου» (γνωστών και ως «Terms» και «Privacy Policy») όπου περιγράφονται οι πρακτικές διαχείρισης των προσωπικών δεδοµένων µας, διαπιστώσαµε ότι ελάχιστοι τα είχαν διαβάσει και ακόµη λιγότεροι τα είχαν κατανοήσει. Αυτό δεν τους εµπόδισε να εγγραφούν στην ιστοσελίδα αποδεχόµενοι αυτόµατα τους όρους της. Είναι λοιπόν πολύ βασικό να κατανοήσουµε ότι δεν πρέπει να συναινούµε σε κάτι που δεν αντιλαµβανόµαστε πλήρως. Βέβαια, θα πρέπει να σηµειωθεί ότι τα «ψιλά γράµµατα» θα έπρεπε να είναι πιο εύληπτα, ώστε να µπορούµε, χωρίς να είµαστε δικηγόροι, να αντιλαµβανόµαστε την πολιτική του εκάστοτε ιστοχώρου πριν αναρτήσουµε πληροφορίες µας, δεδοµένου ότι από τη στιγµή που εγγραφόµαστε σε έναν ιστοχώρο, αυτοµάτως συναινούµε σε όλους τους όρους που τον διέπουν…µε ό,τι αυτό συνεπάγεται ! ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ • Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιµοποιεί το παιδί σας. Στο κάτω µέρος της σελίδας θα πρέπει να βρείτε την ένδειξη «Απόρρητο» / «Πολιτική Απορρήτου» (Privacy / Privacy Policy). ∆ιαβάστε το κείµενο, κατανοήσετε τον τρόπο µε τον οποίο χρησιµοποιούνται από την ιστοσελίδα τα προσωπικά σας δεδοµένα.


Σ ΕΛΙ∆ Α 8

Ρωτήστε τα παιδιά γιατί οι ιστοσελίδες αυτές είναι δωρεάν και ανοίξτε συζήτηση γύρω από το θέµα αυτό. Στη συνέχεια εξηγήστε ότι τα έσοδά τους προέρχονται από την πώληση προσωπικών δεδοµένων των χρηστών σε άλλες εταιρείες µε σκοπό την παροχή προσωποποιηµένης διαφήµισης µέσα από τον ιστοχώρο.

Από τη στιγµή που δηµιουργείτε το εικονικό σας προφίλ θα πρέπει να πάτε στο µενού των ρυθµίσεων για τη διαχείριση των προσωπικών σας δεδοµένων και να αλλάξετε τις προεπιλεγµένες ρυθµίσεις. Συνηθέστερα θα το βρείτε στα αγγλικά ως «privacy settings».

Τονίστε στα παιδιά ότι οι πληροφορίες που αναρτούν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι δηµόσια προσπελάσιµες, εποµένως, καλό θα ήταν να µη δηµοσιεύουν στοιχεία και φωτογραφίες που θα τους έφερναν σε δύσκολη θέση. Προσοχή! Ακόµα και αν διαγράψετε το προφίλ σας, πολλές πληροφορίες δεν αφαιρούνται και ενδέχεται να τις συναντήσετε και αλλού στο ∆ιαδίκτυο.

Να γνωρίζετε ότι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν πολλές εφαρµογές (παιχνίδια, κουίζ, κ.λπ.) που παρέχονται από τρίτους, οπότε δεν υπόκεινται πάντα στην ίδια πολιτική απορρήτου που αναγράφει η ιστοσελίδα αυτή και εποµένως µπορούν να διαχειριστούν τα προσωπικά σας δεδοµένα µε διαφορετικό τρόπο.

Αποπλάνηση Ανηλίκων Όπως σε κάθε είδος ηλεκτρονικής επικοινωνίας, έτσι και στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης η ανωνυµία που προσφέρεται στους χρήστες µπορεί να λειτουργήσει καµιά φορά εις βάρος των παιδιών. Συνεπώς, το «grooming» αποτελεί έναν σηµαντικό κίνδυνο: Επιτήδειοι προσποιούνται ότι είναι ανήλικοι δηµιουργώντας ψεύτικα προφίλ και προσπαθούν να προσεγγίσουν υποψήφια θύµατα. Οι πρακτικές που µπορεί κανείς να επιστρατεύσει, ποικίλουν. ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ • Εξηγήστε στο παιδί τη διαφορά ανάµεσα σε εικονικούς και πραγµατικούς φίλους. Μάθετέ το να αντιµετωπίζει τις διαδικτυακές γνωριµίες µε αρκετή επιφυλακτικότητα. • Συµβουλεύστε το παιδί να µην προσθέτει στη λίστα των φίλων του άτοµα που δεν γνωρίζει στο φυσικό κόσµο. Ενηµερώστε τo ότι δεν πρέπει να ντραπεί να αρνηθεί µια πρόσκληση φιλίας από κάποιο άτοµο, καθώς στις περισσότερες ιστοσελίδες το άτοµο αυτό δεν ενηµερώνεται για την απόρριψη της πρόσκλησής του. • Συµβουλεύστε το παιδί να διαγράψει από τη λίστα των φίλων του άτοµα που ενδεχοµένως το παρενοχλούν ή του στέλνουν µηνύµατα που το φέρνουν σε δύσκολη θέση. Το παιδί µπορεί µάλιστα να χρησιµοποιήσει και το ενσωµατωµένο σύστηµα καταγγελιών (report) του εκάστοτε ιστοχώρου. • Φροντίζετε να είστε πάντα ενηµερωµένοι για τις διαδικτυακές γνωριµίες των παιδιών σας ώστε, όταν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο, να µπορέσετε να τα συµβουλεύσετε αποτελεσµατικά και να δράσετε άµεσα.

Παρενόχληση—Κλοπή ταυτότητας Όπως και στα chat room, έτσι και µέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης µπορεί κανείς να επιχειρήσει να παρενοχλήσει ένα άλλο άτοµο. Μάλιστα στην περίπτωση αυτή ο εξευτελισµός και η περιθωριοποίηση του θύµατος είναι πιο έντονα, γιατί η παρενόχληση γίνεται δηµόσια ενώπιον του δικτύου των φίλων του θύµατος και όχι µόνο. Παράλληλα έχουν προκύψει και νέες πρακτικές, όπως


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 2

Σ ΕΛΙ∆ Α 9

η κλοπή ταυτότητας: ψεύτικα προφίλ δηµιουργούνται µε σκοπό την προσβολή και τον εξευτελισµό άλλων ατόµων. Ακόµη, µπορεί κανείς να δηµιουργήσει προφίλ χρησιµοποιώντας ονόµατα γνωστών εταιρειών ή προσωπικοτήτων µε σκοπό την απόκτηση κέρδους από την εκµετάλλευση της φήµης τους. ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ • Τονίστε στο παιδί σας ότι δεν θα πρέπει να δίνει σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης στο εικονικό προφίλ του. Όποιος αποκτά πρόσβαση στο προφίλ µπορεί να διαχειριστεί πλήρως τα δεδοµένα που εµφανίζονται σε αυτό. • Ενηµερώστε το παιδί ότι, αν δεχθεί ένα προσβλητικό ή ανεπιθύµητο µήνυµα, µπορεί να χρησιµοποιήσει την ενσωµατωµένη µέθοδο καταγγελιών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης που χρησιµοποιεί. Συνήθως αναφέρεται µε τη λέξη «report». •

Αν το πρόβληµα δεν µπορεί να λυθεί µε τη δική σας παρέµβαση, και θέλετε να πάρετε πιο δραστικά µέτρα, µπορείτε να καταγγείλετε το περιστατικό στην ανοιχτή γραµµή Safeline.

Ενηµερώστε το παιδί σας για την ύπαρξη της Γραµµής Βοηθείας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς ∆ιαδικτύου στο τηλέφωνο χωρίς χρέωση 800 11 800 15. Έµπειροι παιδοψυχολόγοι θα το βοηθήσουν να αντιµετωπίσει το περιστατικό ενδεχόµενης παρενόχλησης. Να έχετε πάντα υπόψη ότι στους εικονικούς κόσµους είναι εύκολο να δηµιουργήσει κανείς µια «ψεύτικη ταυτότητα» και να παραπλανήσει άλλους χρήστες. Για αυτό το λόγο το παιδί πρέπει να είναι πάντα επιφυλακτικό µε τους εικονικούς φίλους.

Φωτογραφίες Αγαπηµένη συνήθεια των µελών ιστοχώρων κοινωνικής δικτύωσης είναι η ανάρτηση φωτογραφιών. Κρύβονται όµως κίνδυνοι και παγίδες πίσω από αυτή την πρακτική; Αναφορικά µε τους ανήλικους οι περισσότεροι κίνδυνοι έχουν να κάνουν µε την αποκάλυψη στοιχείων που διευκολύνουν τον εντοπισµό τους στο φυσικό κόσµο, για παράδειγµα µέσα από µια φωτογραφία στο προαύλιο του σχολείου. Πολλές πλατφόρµες κοινωνικής δικτύωσης δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες τους να µαρκάρουν (tag) τις φωτογραφίες τους επισηµαίνοντας τα άτοµα που απεικονίζονται σε αυτές. Τα tags µπορούν να είναι σύνδεσµοι σε προφίλ ή διευθύνσεις e-mail. Αυτό ενέχει κινδύνους για ανεπιθύµητη διασύνδεση των φωτογραφιών µε προσωπικά δεδοµένα. Ακόµα και αν οι χρήστες τηρούν τα µέτρα ασφάλειας σε ό,τι αφορά τις προσωπικές τους φωτογραφίες, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες τους να µαρκάρουν τις φωτογραφίες άλλων χρηστών, µάλιστα όχι πάντα µε τη συναίνεσή τους. ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ • Συµβουλεύστε τα παιδιά να µην ανεβάζουν στο προφίλ τους φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά η τοποθεσία στην οποία βρίσκονται, ειδικότερα αν πρόκειται για το σπίτι τους, το σχολείο τους ή µέρη που συχνάζουν. Έτσι θα µειώσετε τις πιθανότητες εντοπισµού τους στον φυσικό κόσµο. •

Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι οι πληροφορίες που δηµοσιεύονται στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι δηµόσια προσπελάσιµες. Εποµένως, καλό θα ήταν να µη δηµοσιεύονται στοιχεία και φωτογραφίες που θα έφερναν το παιδί σε δύσκολη θέση τώρα ή στο µέλλον, καθώς, ακόµα και όταν διαγράψει το προφίλ, πολλές πληροφορίες δεν αφαιρούνται και ενδέχεται να τις συναντήσει κανείς και αλλού στο ∆ιαδίκτυο.


Σ ΕΛΙ∆ Α 10

Το ερωτηµατολόγιο µας


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 2

Σ ΕΛΙ∆ Α 11


Σ ΕΛΙ∆ Α 12

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που χρησιµοποιείς αυτές τις ιστοσελίδες; Ενδεικτικές απαντήσεις • • • • •

Γιατί θέλω να ενηµερώνοµαι για το σχολείο και να µιλάω γι αυτό µε τα παιδιά. Για να µιλάω µε φίλους και συγγενείς που µένουν µακριά χωρίς χρέωση. Γιατί δεν έχω τι να κάνω Για να περάσω την ώρα µου και για ψυχαγωγία. Μιλάω µε φίλους που είναι µακριά και δεν ξέρω τα τηλέφωνά τους. Παίζω παιχνίδια και γνωρίζω νέα άτοµα. Για να µαθαίνω τα νέα των φίλων µου

Ποια είναι τα πιθανά προβλήµατα που µπορεί να συναντήσεις; Ενδεικτικές απαντήσεις • •

• • • •

Μπορεί να κολλήσει ιό ο υπολογιστής, να µιλήσεις µε άτοµα που έχουν ψυχολογικά προβλήµατα ή να σε εξαπατήσουν Τα προβλήµατα είναι η εξάρτηση και αν ένα παιδί κάνει φίλους χωρίς να τους ξέρει, µπορεί να κανονίσει ραντεβού µε αυτό το άτοµο και µπορεί να κινδυνεύσει και το ίδιο το παιδί. Ίσως µερικοί αντιµετωπίσουν την εξάρτηση ή την αντικοινωνικότητα γιατί θα µιλάνε µε όλους από απόσταση και όχι από κοντά. Μπορεί να αντιµετωπίσεις διάφορες απειλές να κάνεις φίλους hackers, και να χαλάσουν τον υπολογιστή σου, να επηρεαστείς γενικά από αγνώστους Εκβιασµοί Εγκλωβίζονται τα παιδιά σε µια οθόνη και δεν µπορούν να καταλάβουν ότι πρέπει να βγουν έξω για να διασκεδάσουν.


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 2

Σ ΕΛΙ∆ Α 13

Συµπεράσµατα—Γραφήµατα Σύµφωνα µε τις απαντήσεις στο ερωτηµατολόγιο από το µαθητικό πληθυσµό της σχολικής µας µονάδας επιβεβαιώνεται η ταχύτατη διείσδυση των υπολογιστών, αλλά και του διαδικτύου στην καθηµερινότητα µας. Ένα πολύ µεγάλο ποσοστό 84%, 118 µαθητές σε σύνολο 140 µαθητών που απάντησαν στο ερωτηµατολόγιο δήλωσε ότι χρησιµοποιούν το διαδίκτυο σαν µέρος της καθηµερινότητας τους.

Έχεις σύν δεση στο διαδίκτυο;

16% ΝΑΙ ΌΧΙ 84%

Τα αποτελέσµατα στην ερώτηση «πόσο χρόνο διαθέτετε στο διαδίκτυο για συνοµιλία την εβδοµάδα» µπορούν να κριθούν ως ικανοποιητικά, αφού η πλειονότητα των µαθητών σε ένα ποσοστό 66% δήλωσε ότι διαθέτει από 1 έως 5 ώρες την εβδοµάδα, ενώ το ποσοστό που δήλωσε ότι διαθέτει πάνω από 10 ώρες την εβδοµάδα ήταν σχετικά µικρό, αφού άγγιξε το 11%. Αξίζει βέβαια να σηµειωθεί ότι η ερώτηση αφορούσε µόνο την online επικοινωνία είτε µέσω προγραµµάτων chat είτε µέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και όχι το συνολικό χρόνο παραµονής στο διαδίκτυο. Πόσες επαφ ές διατηρείτε σε αυτές τις ιστοσελίδες; παραπάνω 10-100

22%

33% 200-300 15%

10-100 100-200 200-300 παραπάνω

100-200 30%

Πόσο χρόν ο την εβδοµάδα ξοδεύεις για chat;

11% 1-5 ώρες

23%

5-10 ώρες 66%

παραπάνω

Η επόµενη ερώτηση αφορούσε τον αριθµό των επαφών που διατηρούν οι µαθητές στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Τα αποτελέσµατα εδώ δεν είναι και τα πλέον ικανοποιητικά αφού 1 στους 5 µαθητές (ένα ποσοστό 22%) δήλωσε ότι έχει στα δίκτυα αυτά δηλωµένους ως «φίλους» παραπάνω από 300 επαφές, ενώ και γενικότερα οι τρεις κατηγορίες απαντήσεων µε πάνω από 100 επαφές κυριαρχούν µε συνολικό ποσοστό 67%! Έχει καταγραφεί λοιπόν µια σχετική ευκολία στην αποδοχή αιτήσεων φιλίας αφού µιλάµε για αριθµούς που είναι υπερβολικοί, πόσο µάλλον

στις ηλικίες αυτές των συµµαθητών µας. Καθόλου ενθαρρυντικές δεν είναι οι απαντήσεις στην ερώτηση αν έχουν συναντήσει άτοµα που έχουν γνωρίσει µέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Το ποσοστό του 30% που απάντησε θετικά στην ερώτηση, κρίνεται υπερβολικά µεγάλο µε δεδοµένο και την ηλικία του µαθητικού πληθυσµού. Αυτό δείχνει ότι τα παιδιά στις µέρες µας δεν αναγνωρίζουν πλήρως τους κινδύνους στους οποίους θέτουν τους εαυτούς τους όταν συναντιούνται µε κάποιον άγνωστο. Αλλά και την προσοχή που θα πρέπει να δίνουν οι γονείς και κηδεµόνες στην χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά τους. Χρησιµοποιείς ιστοσελίδες κοιν ων ικής δικτύωσης;

27% ΝΑΙ ΌΧΙ 73%

Έχεις συν αν τηθεί ποτέ µε άτοµο που γν ώρισες απο το ίν τερν ετ;

30% ΝΑΙ ΌΧΙ 70%

Μάλλον αναµενόµενα είναι τα αποτελέσµατα στην ερώτηση αυτή µε ένα µεγάλο ποσοστό των µαθητών που έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο να είναι ενεργά µέλη σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 73% ενώ είναι εντυπωσιακό το ποσοστό των συµµετοχών στο Facebook που φτάνει στο επιβλητικό 96%. Οι µαθητές λοιπόν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να κάνουν νέες γνωριµίες και να χρησιµοποιούν τα δίκτυα αυτά.


Σ ΕΛΙ∆ Α 14

Περιβάλλον Άνθρωπος και περιβάλλον Τον τελευταίο καιρό γίνεται µεγάλη κουβέντα για το περιβάλλον, χιλιάδες άρθρα γράφονται, πληθώρα τηλεοπτικού χρόνου αφιερώνεται, επιστήµονες από όλο τον κόσµο επικεντρώνουν την έρευνα τους για το περιβάλλον, ακόµα και οι κυβερνήσεις των κρατών πραγµατοποιούν παγκόσµιες διασκέψεις µε θέµα το περιβάλλον. Γιατί ενδιαφέρεται τόσο πολύ ο άνθρωπος για το περιβάλλον; O άνθρωπος αποτελεί κοµµάτι του περιβάλλοντος. Ανέκαθεν από αυτό εξασφάλιζε το νερό και την τροφή του, καθώς και τους φυσικούς πόρους που είχε ανάγκη για την διαβίωσή του. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η πρόοδος του σύγχρονου ανθρώπου τού έχει δηµιουργήσει την ανάγκη να υπερκαταναλώνει αγαθά, µε αποτέλεσµα να ρυπαίνει το περιβάλλον και να εξαντλεί τους φυσικούς πόρους του πλανήτη. Το πρόβληµα αυτό εντείνεται εξαιτίας του υπερπληθυσµού της γης.

Φλαµίνγκο στη Νάξο Ο χειµώνας έχει τελικά και τα καλά του. Περίπου είκοσι πανέµορφα φλαµίνγκο έκαναν την εµφάνισή τους στη λίµνη του αεροδροµίου της Νάξου. ∆εν είναι η πρώτη φορά που τα πανέµορφα και σπάνια αυτά πουλιά επισκέπτονται το νησί. Κάθε χρόνο πάνω από 140 είδη πουλιών επισκέπτονται το µεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων είτε για να ξαποστάσουν και να βρουν φαγητό κατευθυνόµενα προς περιοχές µε εύκρατο κλίµα είτε τελικά για να ξεχειµωνιάσουν εκεί.

Η Νεφέλη κολυµπάει ελεύθερη στις Σποράδες Η µικρή Μονάχους-Μονάχους που είχε βρεθεί στην Άσσο της Κεφαλονιάς στις 14 Οκτωβρίου 2009 έµεινε για 3,5 µήνες στο Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας της MOm (το µοναδικό στη Μεσόγειο) και αφού δέχτηκε την φροντίδα της MOm και των εθελοντών, ολοκλήρωσε µε επιτυχία το πρόγραµµα περίθαλψης και επανένταξής της. Για τους επόµενους 6 µήνες η MOm θα παρακολουθεί την πορεία της Νεφέλης στο φυσικό της περιβάλλον µέσω ειδικού ποµπού ο οποίος της τοποθετήθηκε επιδερµικά, για να συλλέξει επιστηµονικά δεδοµένα και να είναι σε ετοιµότητα σε περίπτωση που η νεαρή Monachus monachus χρειαστεί βοήθεια.


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 2

Σ ΕΛΙ∆ Α 15

Ανακύκλωση Η ανακύκλωση είναι ένας νέος θεσµός ο οποίος µπήκε στη ζωή µας πριν από µερικά χρόνια. Είναι ένας τρόπος να αποφύγουµε την συσσώρευση άχρηστων αντικειµένων που πετάµε στους κάδους απορριµµάτων και να µάθουµε να τα ανακυκλώνουµε. Παρ’ όλη την προσπάθεια όµως, συχνά παρατηρούνται κάποια λάθη τα οποία θα µπορούσαµε όλοι εύκολα να διορθώσουµε. Τα πιο συνηθισµένα λάθη που παρατηρούνται είναι τα εξής: 1. Βρόµικες συσκευασίες Είναι ένα λάθος που βλέπουµε σχεδόν σε όλους τους κάδους. Μπουκάλια µισογεµάτα µε χυµούς και αναψυκτικά, κεσεδάκια µε αποµεινάρια από γιαούρτι, σκεύη αλουµινίου από έτοιµα αγορασµένα γεύµατα -µε το φαΐ που περίσσεψε-, συσκευασίες από λάδι που έχει µείνει από το περιεχόµενό τους, καλαµάκια µε το σουβλάκι που δεν φαγώθηκε και πολλά άλλα. Το πρόβληµα που δηµιουργείται από αυτά είναι ότι αυξάνουν το µικρόβια στα εργοστάσια διαλογής και έτσι εκτίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόµενοι. Η λύση δεν είναι βέβαια να σαπουνίσουµε τη συσκευασία - µη γινόµαστε υστερικοί ούτε σπάταλοι στο νερό. Ένα µικρό ξέπλυµα ή ένα σκούπισµα µε τις χαρτοπετσέτες που χρησιµοποιήσαµε είναι αρκετό. 2. Σφιχτοδεµένες σακούλες Η λογική των µπλε κάδων θέλει τα σκουπίδια χύµα. Όµως αυτό θα ήταν δυνατό µόνο στην περίπτωση που τα απορριµµατοφόρα αδειάζουν τους κάδους ανακύκλωσης καθηµερινά . Μπορούµε να κάνουµε και κάτι άλλο. Αν πετύχουµε τον κάδο άδειο, αδειάζουµε µέσα τη σακούλα µε τα ανακυκλώσιµα. Αν είναι γεµάτος, την αφήνουµε επάνω µε ένα χαλαρό δέσιµο, για να µη χυθεί στο δρόµο το περιεχόµενο και να είναι εύκολο να ανοιχτεί από τον υπάλληλο.

3.Ελλιπής διαχωρισµός Για να λειτουργήσει καλύτερα η αλυσίδα της ανακύκλωσης, είναι καλύτερα να πετάµε τα υλικά όσο πιο διαχωρισµένα γίνεται. ∆ηλαδή, όταν υπάρχει χαρτί ενωµένο µε πλαστική µεµβράνη ή µε σκληρό πλαστικό, όπως παράδειγµα σε διάφορα παιχνίδια, καλλυντικά, τσιγάρα κ.α., ας κάνουµε τον κόπο να τα διαχωρίσουµε. Το ίδιο ισχύει και για τα γυάλινα µπουκάλια (και όχι απαραίτητα τα πλαστικά) που έχουν πλαστικά ή µεταλλικά καπάκια, αλλά και για το χαρτί της σοκολάτας, που δεν πρέπει να το τσαλακώνουµε µαζί µε το αλουµινόχαρτο. 4. Λάθος υλικά Αυτό είναι ίσως το µεγαλύτερο πρόβληµα, γιατί πολλοί συνεχίζουν να πετούν τα αποφάγια και άλλα ακατάλληλα υλικά στην ανακύκλωση συσκευασιών. Το να πετάµε µη ανακυκλώσιµα είδη, τα οποία «δηλώνουν» την ύπαρξή τους µε µια έντονη µυρωδιά, είναι η αιτία ή η δικαιολογία που χρησιµοποιούν οι δήµοι για να αδειάζουν τους µπλε κάδους µε τα κοινά απορριµµατοφόρα. ∆εν είναι όµως µόνο τα αποφάγια. Οι κάδοι είναι γεµάτοι από διάφορα άλλα υλικά: µικρά έπιπλα, ρούχα, αφρολέξ, µπουκάλια µπίρας , αποτσίγαρα που, όπως είναι γνωστό, επιστρέφονται και µάλιστα µε αντίτιµο και ξαναχρησιµοποιούνται. 5. Ογκώδη αντικείµενα Είναι συνηθισµένο να βλέπουµε κάδους γεµάτους µέχρι επάνω µε λίγα χαρτόκουτα. Αυτό συνήθως συµβαίνει όταν οι κάδοι βρίσκονται κοντά σε καταστήµατα που παίρνουν εµπορεύµατα και πρέπει µετά να ξεφορτωθούν τις κούτες. Αυτό που πρέπει να κάνουµε ειδικά στην συγκεκριµένη περίπτωση, για τις κούτες, είναι να τσακίζουµε τις κούτες πριν τις πετάξουµε στον κάδο ανακύκλωσης. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο αντικείµενο το οποίο είναι ογκώδες.


Σ ΕΛΙ∆ Α 16

Τι πρέπει να κάνουµε πριν πετάξουµε συσκευασίες στους κάδους ανακύκλωσης: • Να είναι άδειες από τροφές και υγρά. • Να τις ξεπλύνουµε, αν χρειαστεί, ώστε να µην έχουν υπολείµµατα τροφών, λάδια κ.λπ. • Να τσακίζουµε τα χαρτόκουτα για να µην πιάνουν όλο το χώρο. • Όταν υπάρχει χώρος, να ρίχνουµε χύµα τις συσκευασίες και όχι µέσα σε σφιχτοδεµένες σακούλες, για να βοηθάµε τη διαδικασία του διαχωρισµού στο εργοστάσιο. • Στους φακέλους για εύθραυστα αντικείµενα –οι πλαστικοί µε τις φούσκες αέρα για ασφάλεια- είναι καλύτερα να διαχωρίζουµε µόνοι µας το χαρτί από το πλαστικό. • ∆ΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πετάµε σπασµένα τζάµια ή καθρέφτες, γιατί η διαλογή γίνεται στο χέρι και είναι επικίνδυνο για τους εργάτες. Τι δεν πρέπει να πετάµε στους κάδους ανακύκλωσης: • Τα υλικά όπως: µπαταρίες, κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, µέταλλα, ρούχα, παπούτσια, πλαστικά δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή από φυτοφάρµακα, οικοδοµικά υλικά, στρώµατα, παλιά έπιπλα, την παλιά δερµάτινη τσάντα, υπολείµµατα τροφών, τα κλαδιά από τα δέντρα. • τις βιοδιασπώµενες σακούλες (αυτές θεωρούνται συµβατικά σκουπίδια και δηµιουργούν µεγάλο πρόβληµα στην ανακύκλωση. Είναι καλύτερα να τις χρησιµοποιούµε στα κοινά σκουπίδια γιατί, όταν η σακούλα διασπάται, επιταχύνεται ο χρόνος αποδόµησης). • τα µικρά χαρτάκια, εισιτήρια και σκισµένες σελίδες (όχι γιατί δεν ανακυκλώνονται, αλλά επειδή δεν έχει µεριµνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους). • Αποτσίγαρα • Χρησιµοποιηµένες χαρτοπετσέτες και χαρτοµάντιλα. Τι πετάµε στους µπλε κάδους • Χαρτιά: κουτιά από τσιγάρα, λογαριασµούς, εφηµερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά, ακόµα και αυτά µε τις γυαλιστερές σελίδες, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας. • Αλουµινένιες συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά και µπίρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια µέσα στα οποία αγοράζουµε τον καφέ, αλουµινένια µπολ µιας χρήσης, τα µεταλλικά ταψάκια µιας χρήσης, αλουµινόχαρτο, µεταλλικά αντικείµενα γραφείου, τα κλειδιά που δεν χρειαζόµαστε κ.λπ. • Όλες τις γυάλινες συσκευασίες: βαζάκια από τρόφιµα, µπουκάλια από ποτά, από αρώµατα, από χυµούς, από φάρµακα κ.λπ. • Όλες τις πλαστικές συσκευασίες από: αναψυκτικά, λάδι, αποσµητικά, απορρυπαντικά, δοχεία από τις µπογιές που βάφουµε. Επίσης, σπασµένους χάρακες, τα νάιλον από το πακέτο των τσιγάρων, το χαρτί περιτυλίγµατος από τα τρόφιµα ή τα έντυπα, τα πλαστικά από τα είδη διατροφής (αλλαντικά, τυριά κ.λπ.) που πωλούνται συσκευασµένα στο σούπερ µάρκετ, το κεσεδάκι από το γιαούρτι, το σακουλάκι από το ρύζι ή τα µακαρόνια, το περιτύλιγµα από τις πάνες και όλα τα σχετικά είδη, τη σακούλα από το απορρυπαντικό πλυντηρίου που τελείωσε, γάντια κουζίνας κ.λπ. • Πλαστικά αντικείµενα: κρεµάστρες σπασµένες, πλαστικές κουτάλες, πλαστικές σακούλες , πλαστικά εργαλεία γραφείου, θήκες από CD, παλιές κασέτες που δεν ακούµε κ.λπ. • Συσκευασίες tetra pack • Ξύλινες συσκευασίες: κουτάκια από ποτά ή δώρα, οδοντογλυφίδες, ξύλινες κουτάλες που χάλασαν, κρεµάστρες ρούχων κ.λπ. • CD, DVD - ανεξάρτητα από το είδος της µουσικής που έχουν!


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 2

Σ ΕΛΙ∆ Α 17

Θυµηθείτε... • Συµπιέζω: Τα πλαστικά µπουκάλια του νερού είναι καλό να συµπιέζονται, προκειµένου να µην πιάνουν χώρο. Στην περίπτωση των µπουκαλιών αυτών δεν χρειάζεται να βγάζετε το καπάκι. • Πλένω: Πλαστικές συσκευασίες από γιαούρτια, µπίρες, αναψυκτικά ή άλλα τρόφιµα, θα πρέπει να ξεβγάζονται ώστε να µην έχουν υπολείµµατα τροφών, λάδια ή άλλα υγρά. • ∆εν σκίζω: Αποκόµµατα εισιτηρίων, αποδείξεις, σκισµένες σελίδες και γενικά, χαρτιά που είναι µικρότερα του µεγέθους Α4 δεν ανακυκλώνονται - όχι γιατί δεν γίνεται, αλλά γιατί δεν έχει µεριµνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους. • Βγάζω καπάκια: Καλό είναι να ξεπλένετε τα γυάλινα µπουκάλια αναψυκτικών ή ποτών, ενώ όταν έχουν µεταλλικά καπάκια, θα πρέπει να τα βγάζετε για να διευκολύνετε τον διαχωρισµό των υλικών


Σ ΕΛΙ∆ Α 18

Μη κυβερνητικές οργανώσεις Το χαµόγελο του παιδιού Το χαµόγελο του παιδιού ιδρύθηκε το 1997 µετά από την επιθυµία ενός δεκάχρονου παιδιού, του µικρού Ανδρέα Γιαννόπουλου, να ιδρυθεί ένας σύλλογος που θα έχει την ονοµασία « ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙ∆ΙΟΥ», µε σκοπό να βρίσκεται κοντά στα παιδιά που αντιµετωπίζουν σοβαρά προβλήµατα υγείας και διαβίωσης. Πρόκειται λοιπόν για έναν σύλλογο εθελοντικό, µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχει ως κύριο µέληµά του, να προασπίσει τα δικαιώµατα των παιδιών και να τους εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη σωµατική, ψυχική και πνευµατική ισορροπία τους. ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ • Η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας και υποστήριξης ηθικής, οικονοµικής, ψυχολογικής σε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από την υπηκοότητά τους. • Η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας σε παιδιά που έχουν σοβαρά προβλήµατα υγείας και χρειάζονται ιατρική περίθαλψη σε νοσοκοµεία του εσωτερικού ή του εξωτερικού. • Η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας και υποστήριξης σε παιδιά θύµατα κακοποίησης, σε παιδιά που εξωθούνται στην επαιτεία και ορισµένες φορές στην πορνεία. • Η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας και υποστήριξης σε γονείς εξαφανισµένων παιδιών, καθώς και υποστήριξη ερευνών για εξαφανισµένα παιδιά ή παιδιά θύµατα απαγωγής. Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ο σύλλογος « το Χαµόγελο του παιδιού» » στηρίχτηκε στη συνεργασία και στις πρωτοβουλίες απλών ανθρώπων που ένωσαν τις δυνάµεις τους για να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό στα παιδιά που έχουν ανάγκη και έτσι η επιθυµία του µικρού Ανδρέα µπόρεσε να γίνει πράξη. ΕΣΟ∆Α ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Τα έσοδα αυτού του συλλόγου προέρχονται από συνδροµές και δωρεές φίλων, χορηγίες και έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις, χωρίς τα οποία θα ήταν αδύνατο να επιβιώνει καθηµερινά. Οι ολοένα αυξανόµενες ανάγκες των παιδιών που καλείται να καλύψει «το Χαµόγελο του παιδιού», καθιστούν αληθινό θησαυρό και την παραµικρή προσφορά. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ο σύλλογος λειτουργεί µε εθελοντές, οι οποίοι είναι άνθρωποι συνειδητοποιηµένοι για την εθελοντική εργασία που θα προσφέρουν, νιώθουν το µέγεθος των προβληµάτων που αντιµετωπίζουν τα παιδιά και θέλουν να κάνουν ό,τι µπορούν για να βοηθήσουν να αντιµετωπιστούν αυτά τα προβλήµατα και να έχουν µια καλύτερη ζωή. Οι εθελοντές παρακολουθούν ειδικά εκπαιδευτικά σεµινάρια, ώστε να µπορούν να ανταποκριθούν. Έχουν σταθερή παρουσία και ξέρουν τι ακριβώς πρέπει να προσφέρουν π.χ. διάβασµα των παιδιών, µαγείρεµα, δηµιουργικό παιχνίδι κ.α. Η ανταµοιβή τους είναι το χαµόγελο. Επισκεφτείτε τον ιστοχώρο της µη κυβερνητικής οργάνωσης Το χαµόγελο του παιδιού και ενηµερωθείτε για τη δράση της. Γίνετε ενεργοί πολίτες του κόσµου µας

http://www.hamogelo.gr/


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 2

Σ ΕΛΙ∆ Α 19

To χαµόγελο του παιδιού - Η συνέντευξη Πότε δηµιουργήθηκε η οργάνωση και πού οφείλει το όνοµά της; Ξεκινήσαµε το 1995 όταν ο Ανδρέας ο µικρός µας Ανδρέας Γιαννόπουλος ο ιδρυτής έπασχε από καρκίνο και σκέφτηκε πως καλό θα ήταν να ιδρυθεί ένας σύλλογος να βοηθάει τα παιδιά. Ο Αντρέας περιέγραψε ακριβώς στο ηµερολόγιο του τι ήθελε να γίνει και έδωσε το όνοµα το σηµατάκι και ξεκινήσαµε το 1995 να κάνουµε πράξη την επιθυµία του µικρού Ανδρέα Ετσι ο Ανδρέας ονειρεύτηκε τον σύλλογό του που θα χάριζε µε τη βοήθεια των ανθρώπων χιλιάδες παιδικά χαµόγελα και µετά το θάνατό του. Και όλα έγιναν όπως εκείνος τα φαντάστηκε γιατί δεν χωρούσε άρνηση σ’ ένα τέτοιο παιδί και µάλιστα σε µια τέτοια ιδέα. Λίγες µέρες , λοιπόν, πριν από το θάνατό του, παρουσιάστηκε µαζί µε τους γονείς του στην εκποµπή του Γιώργου Παπαδάκη, «Κόκκινη Κάρτα», για να ενηµερώσει όλους τους Ελληνες για τον σκοπό του και το πέτυχε. Συγκίνησε ολόκληρο το πανελλήνιο µε το θάρρος, την ελπίδα και το κουράγιο του. Αγαπηµένοι τραγουδιστές, ηθοποιοί, αθλητές αλλά και γενικά πολλοί καλλιτέχνες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν ώστε να γίνει πραγµατικότητα η ελπίδα του µικρού Ανδρέα. Το τέλος του Ανδρέα µπορεί να ήταν άδικο και µάλιστα στην ηλικία του, µα άφησε πίσω του ένα πολύτιµο έργο που συνεχίζεται µ’ επιτυχία, µε την βοήθεια προπάντων του πατέρα του που βλέποντας το ίδιο του το παιδί να πεθαίνει προσπαθεί να βοηθήσει άλλες οικογένειες ώστε να µην γνωρίσουν το δικό του πόνο

Κάτω από ποιες προϋποθέσεις και µε ποια κριτήρια αναλαµβάνετε δράση για την παροχή βοήθειας σε παιδιά; Όταν λάβουµε µια καταγγελία, τότε εµείς κάνουµε µια αίτηση στην εισαγγελία και από εκεί και έπειτα αν οι κοινωνικές υπηρεσίες της πρόνοιας και των δήµων κρίνουν ότι η καταγγελία αυτή ευσταθεί, τότε προχωράµε µαζί µε τον εισαγγελέα και προσπαθούµε να δούµε αν υπάρχουν συγγενείς και ποια γενικότερα θα µπορούσαν να είναι τα επόµενα βήµατα µε γνώµονα πάντα το καλό των παιδιών.


Σ ΕΛΙ∆ Α 20

Τι είδους βοήθεια παρέχετε στα παιδιά; Υπάρχει πλήρης κάλυψη των αναγκών τους; Όσον αφορά τα παιδιά που βρίσκονται κοντά µας, τους παρέχουµε την οικογένεια, το σχολείο τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τις διακοπές. Προσπαθούµε γενικότερα να τους δώσουµε το οικογενειακό πλαίσιο µέσα από το οποίο θα µπορέσουν να αναπτυχθούν και να νιώθουν ισότιµα µέλη της κοινωνίας µας. Υπάρχει συνεργασία της οργάνωσης µε παρόµοιες διεθνείς οργανώσεις; «Το Χαµόγελο του Παιδιού» αποτελεί ένα από τα τρία κύρια µέλη του «∆ιεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισµένα και Κακοποιηµένα παιδιά» (International Centre for Missing and Exploited Children), το οποίο εδρεύει στην Washington των Η.Π.Α., και ιδρύθηκε το 1998. Το «∆ιεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισµένα και Κακοποιηµένα παιδιά» προωθεί την ασφάλεια και τα δικαιώµατα των παιδιών µέσα από τον εθελοντισµό, τη συνεργασία και το συντονισµό µε φορείς/ οργανισµούς σε ολόκληρο τον κόσµο. Στόχος είναι η εξεύρεση λύσεων και η εφαρµογή προγραµµάτων παγκοσµίως για την εξάλειψη των φαινοµένων της εξαφάνισης και εκµετάλλευσης ανηλίκων. ∆ηµιουργήθηκε από το «Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισµένα και Κακοποιηµένα Παιδιά» και αποτελεί το τµήµα αυτό, που χειρίζεται τις διεθνείς συνεργασίες. Υπάρχει ανταπόκριση της κοινής γνώµης στις εκκλήσεις σας για στήριξη του έργου σας; Πώς καλύπτονται οι οικονοµικές σας ανάγκες; Ας ξεκινήσουµε µε το ότι δεν υπάρχει κρατική επιχορήγηση. Είµαστε ένας σύλλογος ο οποίος βασίζεται στις δωρεές του κόσµου και στην καλή θέληση των φίλων µας. Τα έσοδά µας είναι καθαρά από δωρεές φυσικών προσώπων, εταιρειών, προσφορές σε είδος και µπορεί να υπάρξουν κάποια κληροδοτήµατα. Αυτό έγινε για παράδειγµα µε το σπίτι στους Αµπελοκήπους, που είναι ένα πολύ ιδιαίτερο σπίτι. Μένει µόνο ένα παιδάκι εκεί, ο Μαρίνος και µένει µόνος του εκεί γιατί έχει λευχαιµία και όταν ήταν 6 µηνών διαγνώστηκε η πάθηση του. Η οικογένεια του τον εγκατέλειψε και έζησε στο νοσοκοµείο για περίπου 7-8 µήνες. Στο τέλος της θεραπείας του ενηµερωθήκαµε από το νοσοκοµείο ότι τελείωσε η θεραπεία του και θα ήταν κρίµα να µεγαλώνει εκεί ένα παιδάκι. Στους Αµπελοκήπους είχε παραχωρηθεί ένα γραφείο και µέσα σε δύο 24ωρα µαζί µε εθελοντές βάφτηκε, διαµορφώθηκε και έγινε το σπίτι του Μαρίνου. Ο κόσµος στηρίζει πάρα πολύ την προσπάθεια µας είτε οικονοµικά είτε µε οποιοδήποτε τρόπο βρίσκει ο καθένας πρόσφορο. Υπάρχει εθελοντική προσφορά εργασίας; Όλοι νιώθουµε εθελοντές στο σύλλογο. Οι περισσότεροι ξεκινήσαµε έτσι και θεωρούµε ένα πολύ βασικό κοµµάτι για µας τον εθελοντισµό. Μια από τις δράσεις του συλλόγου µας είναι τα νοσοκοµεία. Ο Αντρέας πέρασε ένα µεγάλο διάστηµα της ζωής του στο νοσοκοµείο. Έτσι το πρώτο κοµµάτι που ασχοληθήκαµε ήταν το τµήµα αιµατολογίας και ογκολογίας των νοσοκοµείων Παίδων. Μια ιδιαίτερη δράση του συλλόγου σε παιδιά που για µεγάλο χρονικό διάστηµα στα νοσοκοµεία και η καθηµερινότητα τους έχει µεταφερθεί εκεί. Οι προσπάθειες της εθελοντικής προσφοράς είναι κάποιες ώρες της ηµέρας να τα απασχολούµε και να αλλάζουν παραστάσεις, να τα βοηθούν, να τους µιλούν, να ζωγραφίσουν. Έτσι οι εθελοντές φροντίζουν σε βάρδιες να είναι παρόντες, ώστε να πρσφέρουν στα παιδιά αυτά ότι χρειαστεί.

Από εκεί και πέρα ένα σύνολο εθελοντών διαφόρων τεχνικών ειδικοτήτων προσφέρει τις υπηρεσίες του στα καθηµερινά ενός σπιτιού. Είτε µε την παροχή εξειδικευµένων υπηρεσιών (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ) είτε απλοί άνθρωποι που θα βοηθήσουν στο σιδέρωµα και σε άλλες δουλειές.


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 2

Σ ΕΛΙ∆ Α 21

Ποια είναι τα σχέδια σας για το προσεχές µέλλον; Αυτή τη στιγµή ένα από τα άµεσα σχέδια είναι η δηµιουργία αποθήκης. Η ανταπόκριση του κόσµου είναι πάρα πολύ µεγάλη στην αποστολή παιχνιδιών ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης σε σηµείο που πραγµατικά να περισσεύουν πολλά. Θα θέλαµε να µπορέσουµε να µεταφέρουµε όλα αυτά σε ένα χώρο ώστε να είναι πιο εύκολο να προωθήσουµε τα είδη αυτά σε ανθρώπους που επίσης έχουν ανάγκη και είναι δίπλα µας. Πώς µπορεί κανείς να επικοινωνήσει µαζί σας; Ο πιο εύκολος τρόπος είναι το 1056 ο αριθµός κλήσης χωρίς χρέωση είτε από σταθερό τηλέφωνο είτε από κινητό. Από εκεί και πέρα περισσότερες πληροφορίες για τη δράση µας µπορεί κάποιος να πάρει και από τον ιστοχώρο του συλλόγου µας. http://www.hamogelo.gr

Στο σηµείο αυτό θα θέλαµε να ευχαριστήσουµε την κ. Σοφία Θώδου για την ενηµέρωση που µας παρείχε για τις δραστηριότητες του Συλλόγου, καθώς και για την παραχώρηση της συνέντευξης.

Tο χαµόγελο του παιδιού Οι εντυπώσεις µας Η επίσκεψη που πραγµατοποιήσαµε σε ένα σπίτι φιλοξενίας του «Χαµόγελου του παιδιού» άξιζε πραγµατικά τον κόπο. Μάθαµε πώς είναι να ζει κάποιος σε ένα τέτοιο σπίτι µε γονείς το ίδιο το προσωπικό, οι οποίοι κάνουν ό,τι µπορούν, δίνουν όλη τους τη ζωή για να κάνουν το καθήκον τους. Είναι εντυπωσιακό το πόση προσπάθεια καταβάλλεται για να αντικατασταθεί το οικογενειακό περιβάλλον. Όλα τα παιδιά που ζουν σε αυτό το σπίτι νιώθουν αδέλφια, κάτι που είναι φυσιολογικό αφού συζούν κάτω από την ίδια στέγη για το µεγαλύτερο µέρος της ζωής τους. Χάρη στο χαµόγελο του παιδιού έχουν σωθεί πολλά παιδιά από µοιραίες καταστάσεις, καθώς εάν δεν υπήρχε αυτή η φιλανθρωπική οργάνωση κανείς δεν ξέρει εάν τα παιδιά θα ζούσαν και σε ποια θλιβερή κατάσταση. Αποστόλης Ζιώγας.

Η αγάπη προς το συνάνθρωπο είναι πρώτη και µεγάλη χριστιανική αρετή. Το χαµόγελο του παιδιού είναι η εφαρµογή της χριστιανικής αυτής πράξης. Κατά τη γνώµη µου το χαµόγελο του παιδιού αποτελεί µια εξαιρετικά αξιόλογη κοινωνική προσπάθεια, ώστε τα παιδιά, που για διάφορους λόγους βρίσκονται εκεί να µπορέσουν να µεγαλώσουν, όπως το δικαιούνται άλλωστε, µέσα σε ένα περιβάλλον γεµάτο στοργή, αγάπη και φροντίδα. Γι’ αυτό λοιπόν όλοι εµείς θα πρέπει να ενδιαφερθούµε και να βοηθήσουµε όπως µπορούµε! Πρέπει να κινητοποιηθούµε! Σοφία ∆εληγιαννίδου


Σ ΕΛΙ∆ Α 22

Τεχνολογία—∆ιαδίκτυο 3 Channel Apache Helicopter Prop Το 3κάναλο αυτό τηλεκατευθυνόµενο είναι ιδανικό και για αρχάριους του αθλήµατος, λόγω του εύχρηστου αναλογικού ραδιοελεγχόµενου συστήµατος που διαθέτει. Κατασκευασµένο από πολύ ανθεκτικό υλικό, ώστε να αντέχει στις βίαιες πτώσεις. Η τεχνολογική δοµή του, οι δίδυµοι έλικες του και η ποιοτική επαναφορτιζόµενη µπαταρία του, το καθιστούν ιδανικό για εσωτερικές και εξωτερικές πτήσεις. Χαρακτηριστικά 3κάναλο ελικόπτερο , Μπαταρία 350mAh Ni-Mh, Ευστάθεια, Ταχύτητα ακριβείας, Έλεγχος απόστασης: 10-12µ, Κατασκευασµένο από µοναδικό υλικό για περισσότερη αντοχή, Εύκολο στην οδήγηση, ∆ιάρκεια πτήσης: 8-10 λεπτά

Ρολόι-Ξυπνητήρι Προτζέκτορ Star Wars R2D2 Εξαιρετικής ποιότητας ρολόι-ξυπνητήρι, προβάλλει ώρα και ηµεροµηνία σε οποιαδήποτε κοντινή επιφάνεια. Ο R2D2 αναπαράγει αυθεντικούς ήχους από την ταινία Star Wars, ενώ η ώρα απεικονίζεται και πάνω στο σώµα του. Ένα µοναδικό δώρο για όλους εκείνους που αγαπούν το ροµποτάκι αυτό. Χαρακτηριστικά Αυθεντικοί ήχοι R2D2, Οθόνη LCD , Προβάλλει ώρα, ηµεροµηνία, ή δευτερόλεπτα βασισµένα στην λειτουργία που έχετε επιλέξει, Η προβολή της ώρας πραγµατοποιείται µε το πάτηµα του ξυπνητηριού ή του κουµπιού demo, ∆υνατότητα προβολής ώρας: 24ωρο ρολόι ή AM/PM, ∆ιαστάσεις: 16.5εκ (Υ) x 6.5εκ (Μ) x 9.5εκ (Π), Ακατάλληλο για παιδιά κάτω των 3 ετών

«Οθόνη Επιλογής Browser» για όλους τους Ευρωπαίους χρήστες Windows Η Microsoft ανακοινώνει την έναρξη της ειδικής ενηµέρωσης «Οθόνη Επιλογής Browser» (Browser Choice Update), η οποία αφορά όλους τους χρήστες των Windows στην Ευρώπη. Από αρχές Μαρτίου, στους υπολογιστές που διαθέτουν εγκατεστηµένα τα Windows XP, Windows Vista ή Windows 7 µε προ-εγκατεστηµένο browser τον Internet Explorer, θα εµφανίζεται ένα αναδυόµενο παράθυρο µε την ονοµασία «Οθόνη Επιλογής Browser», το οποίο θα δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα αντικατάστασης του browser που χρησιµοποιούν, εφόσον είναι ενεργοποιηµένη η επιλογή “Αυτόµατες Ενηµερώσεις” (Automatic Updates). Η διάθεση της συγκεκριµένης ενηµέρωσης θα ξεκινήσει για τους χρήστες των Windows, σε 32 Ευρωπαϊκές χώρες, από τις αρχές Μαρτίου 2010 και αναµένεται να ολοκληρωθεί µέχρι τα µέσα Μαΐου 2010.


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 2

Σ ΕΛΙ∆ Α 23

Παρουσίαση ιστοχώρου www.ikariam.gr Online παιχνίδι στρατηγικής. Το παιχνίδι αυτό διαδραµατίζεται στην αρχαία Ελλάδα και σκοπός του κάθε παίκτη είναι να δηµιουργήσει µια δυνατή αυτοκρατορία µε πολύ πλούτο και µεγάλο στρατό. Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να επεκταθεί η πόλη η οποία ελέγχεται από τον παίκτη, για να συγκεντρώσει πόρους και να εξευµενίσει τους πολίτες του. Το παιχνίδι µπορεί να παιχτεί σε σύντοµα χρονικά διαστήµατα, γιατί η οικοδόµηση και η έρευνα πραγµατοποιείται σε πραγµατικό χρόνο, ώστε ο παίκτης να µπορεί να επιστρέψει σε µεταγενέστερη χρονική στιγµή και να δώσει στους κατοίκους της πόλης νέα καθήκοντα. Μετά την εγγραφή οι παίκτες έχουν τον έλεγχο µιας µικρής πόλης. Κάτοικοι της πόλης πληρώνουν φόρους για τον παίκτη ή µπορούν να σταλούν για τη συγκέντρωση πόρων. Ο κόσµος του παιχνιδιού χωρίζεται σε νησιά, καθένα από τα οποία µπορεί να υποστηρίξει µέχρι και 16 παίκτες και τις πόλεις τους. Κάθε νησί έχει ανεξάρτητες πηγές είτε για την παραγωγή ξύλου είτε για την παραγωγή ενός πόρου πολυτελείας. Υπάρχουν πέντε βασικά είδη πόρων: Ξυλεία, Κρασί, Μάρµαρο, Γυαλί και Θείο. Είναι διαθέσιµες από το Πριονιστήρια, Αµπελώνα, Λατοµείο, πηγές Γυαλιού και Θείου αντίστοιχα. Όλοι αυτοί οι πόροι που απαιτούνται για την πρόοδο στο παιχνίδι, καθιστώντας την απόκτηση των πόρων µέσω της κατάκτησης ή διαπραγµάτευση υποχρεωτική. Αν ένας συγκεκριµένος πόρος απουσιάζει σε τοπικό επίπεδο, ο παίκτης µπορεί µε το εµπόριο να επικοινωνήσει µε άλλους παίκτες για να το αποκτήσει. Οι κάτοικοι κάθε νησιού µπορούν να συνεργάζονται και να κάνουν δωρεές δοµικών υλικών για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των εγκαταστάσεων συγκέντρωσης των πόρων του νησιού. Σε αντίθετη περίπτωση µπορεί να οδηγήσει σε εχθροπραξίες µεταξύ κατοίκων του νησιού. Με πόρους που µαζεύει ο παίκτης µπορεί να κατασκευάσει τα κτίρια, όπως τους στρατώνες, τα ναυπηγεία και τις Ακαδηµίες. Οι πολίτες της πόλης µπορεί στη συνέχεια να εκπαιδεύονται ως στρατιώτες ή να αποστέλλονται στην έρευνα νέων τεχνολογιών ή να εκτελούν άλλα καθήκοντα.


Σ ΕΛΙ∆ Α 24

ΜΟΥΣΙΚΗ Οι Goin' Through είναι ένα ελληνικό Χιπ χοπ συγκρότηµα. Ήταν το πρώτο hip hop γκρουπ που υπέγραψε το 1994 µε δισκογραφική εταιρία, διασκευάζοντας το γνωστό τραγούδι των Peloma Bokiou "Γαρύφαλλε Γαρύφαλλε" µε τη συµµετοχή του Βλάσση Μπονάτσου. Αποτελείται από το Νίκο Βουρλιώτη και το Μιχάλη Παπαθανασίου. Οι Goin' Through έχουν συνεργαστεί µε τους ∆έσποινα Βανδή, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Άννα Βίσση, Μαρίνα Σκιαδαρέση, Κατερίνα Μουτσάτσου, Γιώργο Μαζωνάκη, Βασίλη Σαλέα, Πασχάλη Αρβανιτίδη, Στέλιο Ρόκκο, Ντέιβιντ Λιντς, Terror X Crew, Ηµισκούµπρια,Ταραξία, Θηρίο, Ισσοροπισ τή, TNS , Θανάση Τσαλταµπάση, Μαρία Κορινθίου και OMINUS AND DJ S Το Μάρτιο

του 2004 οι Goin' Through κυκλοφόρησαν το άλµπουµ «La Sagrada Familia» και τον Φεβρουάριο του 2006, τους απονεµήθηκε ο χρυσός δίσκος.

Τα νέα του συγκροτήµατος Το 2006 κυκλοφορησε το άλµπουµ «VENDETTA» το οποίο έγινε χρυσό. Το 2007 κυκλοφόρησαν το άλµπουµ «VETO», ενώ το Μάρτιο του 2008 τους απονεµήθηκε ο χρυσός δίσκος. Έχουν βραβευτεί από τα MAD Video Music Awards το: 2004 - Καλύτερο video clip Ηip Hop: Πόσο µ***ς είσαι 2005 - Καλύτερο video clip από συγκρότηµα: Γυναίκες 2006 - Καλύτερο video clip Ηip Hop: Έρωτα ή πόλεµο 2007 - Καλύτερος στίχος που έγινε ατάκα: Κύριε Υπουργέ γ...ώ τα υπουργεία σας - Καλύτερο video clip Ηip Hop: Σχολείο 2006 2008 - Καλύτερο video clip της χρονιάς: Ψηλά το κεφάλι Έχουν βραβευτεί το 2007 από τα Μουσικά Βραβεία Αρίων στην κατηγορία εναλλακτική µουσική: Καλύτερος δίσκος: «Vendetta» Καλύτερο τραγούδι: Καληµέρα, Ελλάδα

∆ισκογραφία • • • • • • • • • • • •

Αναζήτηση (FM Records, 1995) Μικροί Θεοί (FM Records, 1997) Goin Through III (FM Records, 1998) The best of (FM Records, 2000) Συµβόλαιο τιµής (Universal, 2001) La Sagrada Familia (Universal, 2004) La Sagrada Familia Golden Edition (Universal, 2005) The duets (Universal, 2006) Vendetta (Universal, 2006) Veto (Universal, 2007) Λούφα και παραλλαγή (Universal, 2008) Καληµέρα Ελλάδα (Universal, 2006)

• • • •

• •

Ψηλά το κεφάλι (Universal, 2007) Κλείστε µου το στόµα (Universal 2007) ∆εν αντέχω (301 και σήµερα) (Universal 2008) Nylon - Έρωτα ή πόλεµο (συµµετοχή Νίκος Βουρλιώτης-Goin' Through) Άννα Βίσση Πέταγα Ψηλά - ∆εν αντέχω (συµµετοχή Νίκος Βουρλιώτης-Goin' Through)Ominus Ρήση - Made In Greece (συµµετοχή Νίκος ΒουρλιώτηςGoin' Through) OMINUS & DJ'S


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 2

Στίχοι: Goin'Through Μουσική: Goin'Through Πρώτη εκτέλεση: Goin'Through Καληµέρα Ελλάδα, Σου µιλάει ο Νίβο όλα σου τα λέω, τίποτα δεν κρύβω πολύ µε υποτίµησες, εγώ µονάχα λίγο Σκέφτηκα Ελλάδα να σ' αφήσω, να φύγω ∆εν το 'βαλα κάτω και προσπάθησα κι άλλο ν' ανεβάσω σαν κι εσένα πιο πολύ τον καβάλο Να πετάξω καπέλα και το rap ντύσιµό µου Και ν' αλλάξω τη ζωή και το φέρσιµό µου Καληµέρα Ελλάδα Να µου ζήσεις για πάντα Να τιµάς µε παρελάσεις το έπος του 40 Να κρατάς το κεφάλι ψηλά στον αγώνα Και να βγάζεις για κυβέρνηση το ίδιο κόµµα Να µου ζήσεις Ελλάδα και όλοι οι βουλευτές σου Με τ' αυθαίρετά τους όλοι στις ακρογιαλιές σου Με τους Χριστιανούς σου που κάνουν νηστεία και ό,τι περισσεύει στέλνουν στην Ελβετία Ελλάδα συγγνώµη, αν θες ν' αλλάξω γνώµη πρέπει και συ να µάθεις ν' αγαπάς Πάψε να µε παιδεύεις και να µε κοροϊδεύεις Και τα όνειρά µου Ελλάδα µη σκορπάς Καληµέρα Ελλάδα, Νίβο στο µικρόφωνο Στα λέω µέσα στους δίσκους Στα λέω και στο ραδιόφωνο Στα 'πα απ' την καλή Στα λέω και απ' την ανάποδη Σου 'χω µαζέψει άπλυτα από δω µέχρι τη Νάπολη Κύριοι υπουργοί, κύριοι βουλευταί Πριν πάτε στο γραφείο, σας κάνω εγώ σεφτέ ∆ιαλέγω ένα τραγούδι αντί να στέλνω γράµµατα ∆ε ψάχνω για µ***, δεν περιµένω θαύµατα Παράτα και γραφείο και χαρτοφυλάκιο Ελάτε µια βόλτα µέχρι τη Βαρβάκειο Κατέβα στο λιµάνι, µίλα στους εργάτες σου Πάρε την ευθύνη µια φορά πάνω στις πλάτες σου

Σ ΕΛΙ∆ Α 25

Ποια δηµοκρατία, µου µιλάτε, ποια προγράµµατα; Ποια πανεπιστήµια, ποια Ευρώπη, και ποια γράµµατα; Πού είναι η παιδεία, πού είναι η υγεία σας; Κύριε υπουργέ... τα υπουργεία σας Ελλάδα συγγνώµη, αν θες ν' αλλάξω γνώµη πρέπει και συ να µάθεις ν' αγαπάς Πάψε να µε παιδεύεις και να µε κοροϊδεύεις Και τα όνειρά µου Ελλάδα µη σκορπάς Κύριε Πρόεδρε, Παίρνω το θάρρος σήµερα Αφού όλα τα προβλήµατα είναι θέµατα εφήµερα Προκαταβολικά συγγνώµη µα έχω όνειρα Σαν αυτά που κάποιοι ονοµάζανε ανώνυµα Εγώ τους δίνω όνοµα και δεν κάθοµαι φρόνιµα Γιατί εγώ κι εσύ διαφέρουµε στο φρόνηµα Ζητάω τα προβλεπόµενα, δεν τα ζητιανεύω Σ' αντίθεση µε σας, έχω µάθει να δουλεύω Ελλάδα σε βιάζουν και συ φτιάχνεις τα νύχια σου Όχι να αµυνθείς ή για να βρεις τα δίκια σου Αυτοί σε ξεπουλάνε όση ώρα καλλωπίζεσαι Είστε µια παρέα και µονάχη ξεφτιλίζεσαι Καληνύχτα Ελλάδα, Σ' αφήνω πάω για ύπνο Όσο εσύ µ' αυτούς ετοιµάζεσαι για δείπνο Εγώ θα κάνω στίχους, κάθε σκέψη στο τετράδιο Και θα στ' αφιερώσω απ' το ράδιο µάλλον αύριο Ελλάδα συγγνώµη, αν θες ν' αλλάξω γνώµη πρέπει κι εσύ να µάθεις ν' αγαπάς Πάψε να µε παιδεύεις και να µε κοροϊδεύεις Και τα όνειρά µου Ελλάδα µη σκορπάς


Σ ΕΛΙ∆ Α 26

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Το καπλάνι της βιτρίνας Η Μέλια και η Μυρτώ είναι δυο κοριτσάκια που ζουν το 1936 σ’ ένα νησί του Αιγαίου. Ο παππούς τους τους διηγείται αντί για παραµύθια, µύθους και θρύλους για τους Αρχαίους Έλληνες. Ο ξάδερφός τους ο Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα, τις µαγεύει µε την ιστορία ενός τίγρη - το καπλάνι όπως το λένε στο νησί – που βρίσκεται βαλσαµωµένο µέσα σε µια βιτρίνα στη µεγάλη σάλα του σπιτιού τους. Σε λίγο όλοι µπλέκονται στο παιχνίδι του καπλανιού ύστερα από κάτι που συνέβη µια ζεστή µέρα του καλοκαιριού. Οµολογώ πως είναι ένα βιβλίο που µου τράβηξε την προσοχή από την πρώτη κιόλας σελίδα. Ακόµα και αν δεν ενδιαφέροµαι για τέτοιου είδους βιβλία, αυτό ήταν κάτι πολύ ενδιαφέρον. Απευθύνεται σε λίγο µικρότερες ηλικίες παρόλα αυτά θα σας πρότεινα να το διαβάσετε. Συγγραφέας: Άλκη Ζέη Εκδόσεις: Κέδρος 1993, Θεµέλιο 1966

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της Την Κωνσταντίνα δεν τη νοιάζει τίποτα πια. Ούτε το διαζύγιο των γονιών της και οι καινούριες τους οικογένειες ούτε η γκρίνια της γιαγιάς και τα προβλήµατα στο νέο της σχολείο. Αυτή την έχει βρει τη λύση. Ας είναι καλά ο Λουµίνης, ένα αγόρι από µεγαλύτερη τάξη. Ένα γαλάζιο θαυµατουργό χαπάκι κι ύστερα άλλο ένα κι ύστερα πολλά θαυµατουργά χαπάκια, κι ύστερα πολλά θαυµατουργά ψέµατα, και µια στα ουράνια, µια στον γκρεµό, κι ύστερα...δεν έχει επιστροφή. Σίγουρα δεν έχει; Ένα από τα καλύτερα βιβλία για νέους. Όλοι µπορούµε να πάρουµε κάτι από την περιπέτεια της Κωνσταντίνας και να µάθουµε να διαλέγουµε ανάµεσα στο σωστό και το λάθος. Συγγραφέας: Άλκη Ζέη Εκδόσεις: Κέδρος 2002


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 2

Σ ΕΛΙ∆ Α 27

Απαγορευµένος κόσµος Ο πρωταγωνιστής σε αυτό το βιβλίο είναι ένα δεκατετράχρονο παιδί ο Ότις, το οποίο λόγω δυστυχήµατος δεν έχει πατέρα. Ζει µε τη µητέρα του η οποία είναι επαγγελµατίας µασέρ σε ινστιτούτο. Όντας έµπειρη στο επάγγελµά της, βρίσκει δουλειά σε ένα κάστρο κάπου στην Σκοτία. Λίγες µέρες πριν µετακοµίσουν, η µητέρα του µαθαίνει ότι πρέπει να φύγει νωρίτερα για το κάστρο,ώστε να διαµορφώσει το χώρο εργασίας της. Ο Ότις πηγαίνει µια εκδροµή µε το σχολείο του στο Άγαλµα Της Ελευθερίας, όπου εκεί ένας «νταής» τον κλειδώνει στις τουαλέτες. Όταν συνέρχεται από το σοκ, διαπιστώνει ότι το Άγαλµα Της Ελευθερίας έχει µεταφερθεί ως δια µαγείας σε ένα υπόγειο. Την ίδια στιγµή ένα µικρό κορίτσι, η Ολίβια, έχοντας ξεµείνει σε ένα µεγάλο εµπορικό κέντρο µετά το κλείσιµο, όπου και την παίρνει ο ύπνος, συνειδητοποιεί πως είχε την ίδια µοίρα, χωρίς να το ξέρει, µε τον Ότις. Αφού τα δύο παιδιά το σκάνε το καθένα από τα κτήρια στα οποία είναι εγκλωβισµένα, συναντιούνται και µαζί προσπαθούν να ανακαλύψουν πώς βρέθηκαν σε ένα υπόγειο, όπου και αυτοί και τα κτήρια είναι µικροσκοπικά. Μία συναρπαστική περιπέτεια στην οποία οι δυο φίλοι µας θα ζήσουν και θα πραγµατοποιήσουν απίστευτες αποστολές µε αταίριαστους φίλους και δύο χαµένα τζίνι. Θα σας κρατήσει καθηλωµένους ως το τέλος και δεν θα σας αφήσει να βαρεθείτε ούτε λεπτό! Συγγραφέας: Ιζαµπέλ Αµπέντι Εκδόσεις: Ψυχογιός 2008

Οι πόλεµοι των ξωτικών Ο Χένρι, ένα συνηθισµένο αγόρι, νιώθει τον κόσµο του να γκρεµίζεται, όταν ένα οικογενειακό πρόβληµα έρχεται να ταράξει την ήρεµη ζωή του. Θέλοντας να ηρεµήσει και να ξεχαστεί, βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι του κυρίου Φόγκαρτι, που έχει πάθος µε τα επιστηµονικά πειράµατα και ένα άγνωστο παρελθόν. Σε µια άλλη γωνιά ενός παράλληλου σύµπαντος, ο Πίργκους Μάλβε, γιος του αυτοκράτορα των Πορφυρών Ανακτόρων, έχει µαλώσει µε τον πατέρα του και ψάχνει αφορµή για αταξίες. ∆εν συνειδητοποιεί, όµως, ότι η ζωή του κρέµεται από µία κλωστή. Για να σωθεί, µεταφέρει τον εαυτό του στον κήπο του κυρίου Φόγκαρτι µε τη µορφή .....ενός µικροσκοπικού ξωτικού! Ο Πίργκους, ο Χένρι και ο κύριος Φόγκαρτι θα παγιδευτούν άθελά τους σε µία µάχη ανάµεσα σε απόµακρους κόσµους και σκοτεινές δυνάµεις, µια µάχη που θα αλλάξει για πάντα τις ζωές τους.. Συγγραφέας: Χέρµπι Μπρέναν Εκδόσεις: Ψυχογιός 2007


Σ ΕΛΙ∆ Α 28

Τέχνες—Πολιτισµός Γιάννης Κόντος—Ένας βραβευµένος φωτοειδησεογράφος Η δουλειά ενός φωτορεπόρτερ είναι να δηµιουργεί εικόνες από καταστάσεις και αντικείµενα που µπορούν να χρησιµοποιηθούν σε δηµοσιεύµατα, εφηµερίδες, περιοδικά και άλλα µέσα, και που είναι συνήθως συνδεδεµένα µε συγκεκριµένες γραπτές αναφορές, ιστορίες ειδήσεων και άλλες πληροφορίες ή µε το περιεχόµενο ή τη σχεδίαση των δηµοσιευµάτων. Ποια είναι τα καθήκοντα του; Οι δραστηριότητες περιλαµβάνουν: • τη λήψη µαυρόασπρων και έγχρωµων φωτογραφιών µε στόχο να περιγράψουν την κατάσταση που µόλις εξελίσσεται µε τον πιο ζωντανό τρόπο • τη λήψη φωτογραφιών που αντιπροσωπεύουν σηµαντικές πολιτικές, αθλητικές, πολιτιστικές στιγµές και άλλες ώστε να τις εισαγάγουν σε εφηµερίδες και περιοδικά, συµπεριλαµβανοµένης της απαραίτητης συνεργασίας των δηµοσιογράφων που λαµβάνουν µέρος. • τη δηµιουργία των φωτογραφικών τµηµάτων των δηµοσιευµάτων Ο Γιάννης Κόντος έχει κατακτήσει σηµαντική θέση στο χώρο της φωτοειδησεογραφίας διεθνώς. Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1971 και σπούδασε στο Τµήµα Φωτογραφίας της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Σήµερα είναι ελεύθερος επαγγελµατίας (freelance) φωτοειδησεογράφος. Συνεργάτης του Αµερικανικού πρακτορείου Polaris Images, ταξιδεύει για µεγάλο χρονικό διάστηµα καλύπτοντας τα σηµαντικότερα γεγονότα στον πλανήτη. Φωτογραφίες του από εµπόλεµες ζώνες, κείµενα και συνεντεύξεις του δηµοσιεύονται στα µεγαλύτερα έντυπα του κόσµου. Μέχρι σήµερα έχει κερδίσει 15 διεθνή βραβεία και έχει πραγµατοποιήσει εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πιο συγκεκριµένα έχει καλύψει τους πρόσφατους πολέµους στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Κόσοβο, την Οκτωβριανή επανάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 2000, αλλά και την πτώση από την εξουσία του Slobodan Milosevic, τους καταστροφικούς σεισµούς στην Τουρκία το 1999, τις διαδηλώσεις κατά της παγκοσµιοποίησης στην Γένοβα το 2001, τις πολεµικές συρράξεις για το διαφιλονικούµενο Κασµίρ στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν το 2002, την αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευµάτων από τον Νότιο Λίβανο το 2000, την κρίση των πυραµίδων στην Αλβανία το 1997, τους Ολυµπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το µεταναστευτικό πρόβληµα στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, την κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ και τις τροµοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005. Ακόµη, δεκάδες πολύµηνες αποστολές για θέµατα που άπτονται της σύγχρονης ειδησεογραφίας στα "θερµότερα" µέρη του πλανήτη όπως: την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Π.Γ.∆.Μ., την Ιαπωνία, την ∆υτική Σαχάρα, την Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τη Σιέρα Λεόνε.


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 2

Σ ΕΛΙ∆ Α 29

∆ηµοσιεύσεις: Φωτογραφίες, κείµενά του, αλλά και συνεντεύξεις του έχουν δηµοσιευθεί στα µεγαλύτερα ξένα ειδησεογραφικά έντυπα όπως: Time, Newsweek, Life, The New York Times, US News & World Report, Smithsonian Magazine, People, Columbia Journalism Review, Stern, Der Spiegel, Focus, Nouvel Observatuer, Paris Match, L’Express, Figaro magazine, Le Monde, Liberation, Le Figaro, The Independent, The Sunday Times Μagazine, The Observer, GEO, L' Espresso, Panorama, La Republica, El Pais κ.α Βραβεία: ∆ιεθνή: World Press Photo, First Prize, Contemporary Issues Singles, 2006. Life magazine’s Alfred Eisenstaedt Awards, News Category, 2000. Pictures of the year, First Prize, Magazine Feature Picture, 2006. N.P.P.A. The Best of Photojournalism, First Prize, Feature Picture Story, 2001. Fujifilm European Press Photographer of the Year, Features, 2004. Fujifilm European Press Photographer of the Year, Europe, 2005. Pictures of the year, Third Prize, Portrait, 2001. Pictures of the year, Third Prize, Feature Picture, 2003. Pictures of the year, Award of Excellence, News Picture Story, 1999. Pictures of the year, Award of Excellence, Global News, 1999. Pictures of the year, Award of Excellence, Issue Reporting Picture story, 2001. DAYS JAPAN International Photojournalism Awards, Readers’ Prize 2006. UNICEF Photo of the Year Award, Honorable mention, 2001 & 2002. Grazia Neri, Yann Geffroy Award, First Prize, 2003. National Mental Heath Association’s Media Awards, First Prize, Photojournalism, 2004. Fujifilm Euro Press Photo Awards, National winner 1999, 2001, 2003, 2004 & 2005. Ελληνικά: Fujifilm Euro Press Photo Awards, National winner, 1999, 2001, 2003, 2006. Το 2001 επιλέχτηκε στους 12 καλύτερους φωτογράφους της γενιάς του και παραµένει µέχρι σήµερα ο µοναδικός Έλληνας που αποφοίτησε από το World Press Photo Joop Swart Masterclass στο Ρότερνταµ της Ολλανδίας, στο οποίο διδάσκουν τα µεγαλύτερα ονόµατα στο χώρο της φωτοειδησεογραφίας. Επισκεφτείτε τον ιστότοπο στο http://www.yanniskontos.com


Σ ΕΛΙ∆ Α 30

Πορτραίτα— Ελ. Βενιζέλος Ο Ελευθέριος Βενιζέλος (Μουρνιές Χανίων, 23 Αυγούστου 1864 – Παρίσι, 18 Μαρτίου 1936) υπήρξε ένας από τους σηµαντικότερους πολιτικούς της νεότερης Ελλάδας. Πρωταγωνίστησε στην αυτονοµία της Κρητικής Πολιτείας και την οριστική ένωση της Κρήτης µε την Ελλάδα, συνέβαλε στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, στην είσοδο της Ελλάδας στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο, και στην οργάνωση της χώρας στα πρότυπα αστικού κράτους διατελώντας πάρα πολλές φορές πρωθυπουργός. Εξέφρασε τους βαθύτερους πόθους του Ελληνισµού και µε εκπληκτική δηµιουργικότητα πραγµατοποίησε τα οράµατα. Είχαν προϋπάρξει ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο Χαρίλαος Τρικούπης, οι οποίοι µε την πολιτική τους κατάφεραν να αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας και να την κάνουν καλύτερη. Ο Βενιζέλος όµως δεν έµεινε µονάχα στην εικόνα. ∆ιπλασίασε την Ελλάδα. Το ζωηρό ενδιαφέρον του για το δηµόσιο βίο αρχίζει µε την εκλογή του το 1889 ως πληρεξουσίου Κυδωνίας. Ενταγµένος στη φιλελεύθερη πτέρυγα και µε σταθερό προσανατολισµό στην αναζήτηση µέσων για την εφαρµογή ενός προγράµµατος ριζοσπαστικών µεταρρυθµίσεων και εσωτερικής ανάπτυξης, διέθετε µετριοπαθή και ρεαλιστική αντίληψη στη διαχείριση των εθνικών θεµάτων. Είχε ηγετική παρουσία στα επαναστατικά γεγονότα. Το 1897 πρωταγωνιστής στη συγκρότηση των ένοπλων οµάδων των Χανίων που συγκρούονται µε τις ξένες δυνάµεις και επιτήδειος διπλωµάτης, όταν οι Ευρωπαίοι ναύαρχοι επιλέγουν οριστικά την λύση των διαπραγµατεύσεων. Καθοριστική η συµβολή του στην κρίσιµη φάση της πρώτης εφαρµογής του αυτόνοµου καθεστώτος. Μέλος της επιτροπής για το κρητικό σύνταγµα και µέλος της πρώτης κυβέρνησης, επιτελεί αξιόλογο έργο στο πεδίο της δικαστικής οργάνωσης και της νοµιµότητας. Η πολιτικοϊδεολογική του ταυτότητα τον έφερε σε ρήξη µε τον ύπατο αρµοστή στην κρίση των ετών

1901-1906, καθώς υποστήριξε δηµόσια απόψεις αντίθετες από αυτές που πρέσβευε ο αρµοστής, παραιτήθηκε και τέθηκε επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Στις 10/23 Μαρτίου του 1905 ο Βενιζέλος επικεφαλής 1000 περίπου ανδρών κήρυξε στο χωριό Θέρισο ένοπλο επαναστατικό κίνηµα Σε λίγο ήρθε η δικαίωση για το Βενιζέλο µέσω της απευθείας συνεννόησης µε τους εκπροσώπους των προστατριών δυνάµεων. Η διεθνής εξεταστική επιτροπή εισηγούνταν σειρά µέτρων όπως: καµία λύση δεν θα ήταν βιώσιµη εκτός από την ένωση, προέβλεπε την δηµιουργία κρητικής πολιτοφυλακής υπό την εποπτεία πρώην στελεχών του ελληνικού στρατού, την αναθεώρηση του συντάγµατος, παροχή οικονοµικών διευκολύνσεων και τέλος την εκχώρηση στον Έλληνα βασιλιά του δικαιώµατος να διορίζει τον ύπατο αρµοστή.

Η Ελλάδα ευτύχησε από το 1910 έως το 1936 να διαθέτει πολιτικό µεγάλης αξίας. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ένδοξος πρωθυπουργός της Ελλάδος, υπήρξε διάσηµος στην εποχή του και πέρα από τα σύνορα της χώρας. Υπήρξε χαρισµατικός πολιτικός, ηγέτης, εµπνευστής και οδηγός τής από το 1912 µεγαλουργού εξορµήσεως, που διπλασίασε σχεδόν το έδαφος του ελληνικού κράτους.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Παλαιά Βουλή.


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 2

Ως το 1913 έφτασε τα σύνορα του κράτους από τη Θεσσαλία στον Νέστο και το Μπέλες και πρόσθεσε στα νησιωτικά εδάφη την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Έθεσε επείγοντα στόχο της πολιτικής του την απελευθέρωση των βορείων περιοχών της Ελλάδας, που ανήκαν στην Οθωµανική αυτοκρατορία, αλλά τα διεκδικούσαν και η Βουλγαρία µε τη Σερβία. Προετοίµασε ραγδαία πολεµικά την χώρα και κατάφερε τη Βαλκανική Συµµαχία. Με τη συνεργασία των τεσσάρων κρατών της συµµαχίας εξασφαλιζόταν σηµαντική στρατιωτική υπεροχή εναντίων των δυνάµεων που ήταν δυνατόν να συγκεντρώσει στη Βαλκανική ο αντίπαλος. Είχε αντιληφθεί ότι η διανοµή θα γίνει κατόπιν βάση της στρατιωτικής κατοχής και έτσι δεν είχε υπογράψει συµφωνία διανοµής των εδαφών. Είχε συλλάβει το µεγάλο στρατηγικό πλεονέκτηµα που είχε η γεωγραφική θέση της Ελλάδας στον πόλεµο και εξασφάλισε την κατάληψη της Θεσσαλονίκης. Τον Νοέµβριο του 1912 οι Τούρκοι ζήτησαν ανακωχή που δέχτηκαν οι άλλοι σύµµαχοι, ενώ η Ελλάδα αρνήθηκε και έτσι εξασφάλισε: να συνεχίσει ο ελληνικός στόλος τη δράση του στην Ήπειρο για να προφτάσει να καταλάβει ο ελληνικός στρατός

Ρώµη 23 Σεπτεµβρίου 1928: Ο Ελ. Βενιζέλος υπογράφει το Ελληνοιταλικό Σύµφωνο φιλίας. ∆ίπλα του ο Μπενίτο Μουσολίνι

Σ ΕΛΙ∆ Α 31

τα Ιωάννινα, που κινδύνευαν να περιληφθούν στο υπό ίδρυση κράτος της Αλβανίας. Έτσι έγινε δυνατή η τελική νίκη των Βαλκανικών συµµάχων και υπογράφτηκε η πολύ ευνοϊκή για αυτούς συνθήκη ειρήνης του Λονδίνου 17/30 Μαΐου το 1913. Ορθή ήταν επίσης η διαλλακτική στάση του απέναντι στη Βουλγαρία που απαιτούσε ανυποχώρητα να της παραχωρηθεί η Θεσσαλονίκη και άλλα εδάφη. Η ρήξη µεταξύ των συµµάχων λόγω της τακτικής των Βουλγάρων ήταν αναπόφευκτη. Έτσι, βρέθηκε η Βουλγαρία απέναντι σ' ένα ενιαίο µέτωπο Ελλάδας - Σερβίας, οι οποίες στις 19 Μαΐου 1913 υπέγραψαν σύµφωνο συµµαχίας στη Θεσσαλονίκη. Στις 19 Ιουνίου 1913 κηρύχθηκε ο Β' Βαλκανικός Πόλεµος. Ο βασιλιάς πλέον Κωνσταντίνος έδιωξε τις βουλγαρικές δυνάµεις από τη Θεσσαλονίκη και κατήγαγε κατόπιν αλλεπάλληλες νίκες επί του βουλγαρικού στρατού. Νικηµένοι από τους Έλληνες και τους Σέρβους, κι ενώ ο ρουµανικός στρατός προήλαυνε προς τη Σόφια, οι Βούλγαροι ζήτησαν ανακωχή. Στις 28 Ιουνίου 1913 υπογράφτηκε συνθήκη ειρήνης από την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Ρουµανία αφενός και από τη Βουλγαρία αφετέρου. Οι αξιώσεις της Ελλάδας έγιναν όλες δεκτές. Ο Βενιζέλος γνωστοποίησε αυθηµερόν µε τηλεγράφηµα στον βασιλιά την υπογραφή της συνθήκης.


Σ ΕΛΙ∆ Α 32

Συγχρόνως µε την υλοποίηση της εδαφικής επέκτασης και την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάµεων, δεν παραµέλησε κανέναν τοµέα της δηµόσιας διοίκησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της παιδείας. Το έργο που είχε να κάνει ήταν τιτάνιο και απαιτούσε µεγάλα χαρίσµατα, νοητικά, ψυχικά και σωµατικά. Ο Βενιζέλος τα είχε όλα. ∆εν «χάιδεψε» ποτέ το λαό, δεν ήθελε να τον αντιµετωπίσει δηµαγωγικά. Αυτό που ήθελε ήταν να τον εξυψώσει. Ήξερε να επιλέγει τους πλέον ικανούς του συνεργάτες, οι οποίοι επιτελούσαν µε επιτυχία σηµαντικότατο δηµιουργικό έργο, όταν αυτός ήταν αναγκασµένος να βρίσκεται στο εξωτερικό δίνοντας τις πολύπλοκες διπλωµατικές µάχες. Ο Βενιζέλος κατηγορήθηκε αρκετές φορές ότι έκανε παραλήψεις, σφάλµατα και δηµιούργησε βαθύτατα µίση ιδίως την περίοδο της ρήξης του µε το βασιλιά Κωνσταντίνο (1916). Ωστόσο, κανείς δεν αµφισβητεί ότι το 1910 παρέλαβε µία χώρα µε στράτευµα και κράτος σε διάλυση, µία χώρα η οποία δεν είχε συνέλθει ακόµα από την καταστροφή του 1897. Μέσα σε δύο χρόνια όµως, αυτή η χώρα είχε ανασυγκροτηθεί σε τέτοιο βαθµό ώστε να εξέλθει νικήτρια από τους Βαλκανικούς πολέµους, να συµµετάσχει στον Α΄ Παγκόσµιο πόλεµο στη νικήτρια πλευρά και έπειτα να φτάσει στην Ιωνία. Και αν ένας λαός κατόρθωσε τέτοια επιτεύγµατα, είναι γιατί ένας ηγέτης τού έδειξε το δρόµο. Ακόµα και σήµερα, όταν το κράτος βρίσκεται σε δύσκολους καιρούς ακούγεται η φράση: « Αν είχαµε έναν Βενιζέλο». Εάν αναζητούνταν τα γνωρίσµατα στην προσωπικότητα ενός ηγέτη σαν τον Βενιζέλο που έκανε ένα τόσο σπουδαίο έργο, σίγουρα θα επιβεβαίωνε κανείς τη σταθερότητα στις στρατηγικές και τακτικές επιλογές του, το γεγονός ότι µπορούσε να βλέπει πάντα πιο µακριά, να προβλέπει και να είναι έτοιµος για τις ακόλουθες εξελίξεις, τη δυναµική προσαρµογή στις ρευστές πολιτικές συγκυρίες, την ταχύτητα στη λήψη και εκτέλεση των αποφάσεων και της αξιοπιστίας του στους κόλπους της διεθνούς κοινωνίας. ∆υναµικό στοιχείο στην άσκηση της πολιτικής του, που επιδρούσε καθοριστικά στη λήψη κρίσιµων αποφάσεων, αποδεικνυόταν η συχνή προσφυγή σε µια πρακτική που θα ήταν δυνατό να χαρακτηριστεί ως «πολιτική του σταθµισµένου κινδύνου». Κάποιες φορές δηλαδή, οι επιλογές του θα ήταν εύλογο να θεωρηθούν ως παρακινδυνευµένες. Η επάνοδος του Βενιζέλου στο διπλωµατικό προσκήνιο, θα συνυφανθεί µε τη χάραξη και την παγίωση µιας ριζικά διαφορετικής διπλωµατικής στρατηγικής. Η συνθήκη της Λωζάννης, µέσα από τον επανακαθορισµό της εδαφικής φυσιογνωµίας, προδιέγραφε τη νέα θέση Η ελληνική αντιπροσωπεία στη ∆ιεθνή Συνδιάσκεψη της Λοζάνης το Νοέµβριο της Ελλάδας και τις νέες αναζητήσεις του 1922. Καθιστοί οι ∆. Κακλαµάνος, Ε. Βενιζέλος, Α. Μιχαλακόπουλος και Α. Μαζαράκης του Ελληνισµού στο διεθνή χώρο. Πολεµικός ηγέτης στην πρώτη περίοδο των κυβερνητικών του ευθυνών, κήρυκας της ειρήνης στην τελευταία. Προκειµένου να φτάσει σε θετικά αποτελέσµατα, θα κληθεί να υπερκεράσει τις δυσχέρειες που µέχρι την επάνοδό του στην εξουσία, τον Ιούλιο του 1928, ανέστελλαν την ευόδωση των προσπαθειών της Ελλάδας για την κατοχύρωση της εδαφικής της ασφάλειας και τη δυναµική ένταξή της στο δίκτυο της διεθνούς ισορροπίας. Η εξουδετέρωση κρίσιµων αδυναµιών θα απαιτήσει την έκλαµψη της διπλωµατικής ιδιοφυΐας και θα αποτελέσει το επιστέγασµα των ενεργειών της ύστατης πρωθυπουργικής θητείας του Βενιζέλου. Η σύναψη του διµερούς συµφώνου µε την Ιταλία, η αναθέρµανση των σχέσεων µε την Αγγλία και τη Γαλλία, η αποκατάσταση των φιλικών δεσµών µε τη Γιουγκοσλαβία, και τέλος η εγκάρδια συνεννόηση µε την Τουρκία, συνιστούν τα κύρια ορόσηµα στην ανάπτυξη της σύντοµης και γόνιµης δραστηριότητάς του.


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 2

Σ ΕΛΙ∆ Α 33

Σχολικό ηµερολόγιο Στο τεύχος αυτό αποφασίσαµε να φιλοξενήσουµε τα άρθρα—σκέψεις δύο συµµαθητών µας. Το ένα άρθρο αναφέρεται στις καταλήψεις και το δεύτερο είναι οι προσωπικές σκέψεις ενός συµµαθητή µας.

Καταλήψεις

Κρίνοντας απ’ αυτά που άκουσα , δε νοµίζω να Μερικές εβδοµάδες πριν από το κλείσιµο των σχο- έµαθε ποτέ κανείς τους αληθινούς λόγους του πολυσυζητηµένου αυτού γεγονότος. Οι περισσότεροι φυλείων για τις διακοπές των Χριστουγέννων, στο σικά έλεγαν ότι ήταν «για τον Αλέξη». ∆εν ανέφερα σχολείο µας έγινε κατάληψη. Η πλειοψηφία των ότι η κατάληψη έλαβε χώρα λίγες µέρες µετά την παιδιών που φοιτούν στο 2ο γυµνάσιο Ζεφυρίου επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου είχαν καταλάβει το σχολικό κτίριο, είχαν κλειδώσει Γρηγορόπουλου από το χέρι ενός ειδικού φρουρού. µε λουκέτο την πόρτα και δεν άφηναν τους καθηΈτσι, λοιπόν, για να τιµήσουν τον πεσόντα, τα παιγητές, φύλακες, γονείς και λοιπούς να µπουν µέσα. διά αποφάσισαν ότι η αποχή (η οποία εξελίχθηκε σε Έξω από το σχολείο είχαν περίπατο στο χώρο του σχοµαζευτεί καµιά δεκαριά λείου) δεν ήταν αρκετή κι ότι παιδιά µε τις τσάντες ανά έπρεπε να ζήσουν τον επαναχείρας οι οποίοι, για διστατικό τους µύθο µέσα από κούς τους λόγους, που κυµια κατάληψη για να διαµαρµαίνονταν από το κλασσιτυρηθούν γενικότερα. Κι εγώ κό «δε µ’ αφήνουν οι γορωτάω : αν όντως ήθελαν να νείς µου» µέχρι «δεν είναι τιµήσουν το δολοφονηµένο σωστό να κάνουµε κατάλη15χρονο δε θα έκαναν κάτι πιο ψη» , έµεναν εκτός. Αν στο ουσιώδες , όπως µια πορεία όλο σκηνικό προσθέσουµε ενάντια στη βία (χωρίς σπατους καθηγητές που συζησµένα τζάµια και λοιπές κατατούν εκνευρισµένοι ή κάστροφές) ή ένα αφιέρωµα σε νουν χιούµορ και τους εξαγριωµένους γονείς που παρόµοιες περιπτώσεις δολοφονηµένων ανηλίκων καταφτάνουν τρέχοντας για να τα ψάλλουν στον από αστυνοµικούς ; Άρα λοιπόν η δικαιολογία «για κανακάρη τους που µπλέχτηκε µε «παλιοπαρέες» τον Αλέξη» βγαίνει εκτός. και απειλούν πως θα φέρουν την αστυνοµία , τότε Κάτι άλλο που µου είπε κάποιος –ονόµατα δε λέµε , δε θα λείπει τίποτα από την κλασσική εικόνα της κατάληψης εφήβων στο σχολείο τους. ∆ε θα λείπει οικογένειες δε θίγουµε- ήταν ότι η κατάληψη γινόταν για τη γρίπη. Μάλιστα, για τον νέο κίνδυνο που απειτίποτα εκτός από µια «λεπτοµέρεια», τους λόγους που οι διαµαρτυρόµενοι έφηβοι καταλαµβάνουν το λεί την ανθρωπότητα (όπως µας το σερβίρουν τα Μ.Μ.Ε.) ήταν η οργή των παιδιών. σχολείο. ∆ιότι θα έκαναν τη λογική σκέψη, αφού η γρίπη εξαπλώνεται, ο κώδωνας κινδύνου έχει κρουσθεί προ πολλού, τα σχολεία κλείνουν , οι άνθρωποι αρρωσταίνουν, εµείς πού βαδίζουµε; Γιατί δεν το κλείνουµε το ρηµάδι το σχολείο προτού βρεθούµε κρεβατωµένοι ή τίποτα χειρότερο από την καινούργια γουρουνογρίπη ; Έτσι θα σκέφτηκαν τα παιδιά και αποφάσισαν να κάνουν µια ωραία, µεγάλη κατάληψη, να συγκεντρωθούν όλοι σ’ ένα χώρο, µέσα στο κρύο, να µεταδοθεί ο ιός µεταξύ τους για να ακουστεί η κραυγή διαµαρτυρίας από τους νέους αρρώστους : «Κάτω η γρίπη, κλείστε τα σχολεία». Έλα όµως, που δεν αρρώστησε κανείς και που κατά τη διάρκεια της κατάληψης ανάρρωσαν οι κρεβατωµένοι και πήραν το πόστο τους στην ανώφελη αυτή διαµαρτυρία! Άρα, πάει κι αυτό το «επιχείρηµα». Τώρα που τα δύο µεγάλα αιτήµατα αποδείχτηκε πως δεν ισχύουν, τι άλλο µένει; Η κοινή λογική λέει τίποτα ή στιγµιαίες, ανούσιες δικαιολογίες (π.χ. δεν υπάρχει σαπούνι στις τουαλέτες, το κουλούρι είναι ακριβό κ.λ.π.)


Σ ΕΛΙ∆ Α 34

Η προσωπική µου γνώµη για τη συγκεκριµένη κατάληψη είναι πως επηρεασµένο από το κλίµα των ηµερών, το επαναστατικό εφηβικό ένστικτο µπήκε σε εγρήγορση άδικα και παραµερίζοντας τη λογική ανέλαβε δράση. ∆ηλαδή, οι περισσότεροι κλείστηκαν µέσα για πλάκα ή (στην περίπτωση µερικών της πρώτης ) ως άλλη µια πρώτη εµπειρία του γυµνασίου. Λοιπόν, το συµπέρασµα που βγάζω εγώ από όλη αυτή την κατάσταση είναι πως η επανάσταση θέλει πραγµατικά αίτια κι όχι δικαιολογίες. Ο.∆.

Μια καινούρια αρχή Σήµερα θα γράψω λίγα πράγµατα για τον εαυτό µου, το πώς είµαι, και για να γίνω αυτό που είµαι µε έχει βοηθήσει η οικογένειά µου, το σχολείο, οι δάσκαλοί µου. Είµαι ένα αγόρι 12 χρονών, ψηλό µε καστανά µαλλιά και καστανά µάτια. Ντύνοµαι µε τζιν και φόρµες και µου αρέσουν τα περίεργα µοντέρνα ρούχα γιατί θέλω η εµφάνιση µου να είναι ωραία. Είµαι ένα παιδί ντροπαλό, ευγενικό, ευαίσθητο και συναισθηµατικό. Μεγάλωσα µε αρχές και αγάπη από την οικογένειά µου. Άκουγα πάντα τι µου έλεγαν και τους βοηθούσα όταν µου το ζητούσαν. Είχα µάθει να σέβοµαι και να εκτιµώ τους µεγαλύτερους µου. Τώρα έχω αλλάξει λίγο και δεν ξέρω το γιατί, αν και κατά βάθος πιστεύω ότι είµαι ο ίδιος. ∆είχνω όµως κάτι άλλο κι αυτό µε στεναχωρεί. Όσο ήµουν στο ∆ηµοτικό, ήµουν ένας άριστος µαθητής και όλοι έλεγαν καλά λόγια για µένα και οι γονείς µου ήταν πολύ περήφανοι. Τώρα που πήγα στο Γυµνάσιο τα έχω κάνει θάλασσα, αν και ξεκίνησα µε ενθουσιασµό και όρεξη στην πορεία όλα αυτά χάθηκαν εξαιτίας ενός κουτιού που λέγεται υπολογιστής. Παρασύρθηκα σε αυτό το παιχνίδι που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά σήµερα. Έχασα πολλά πράγµατα, τους φίλους µου που έκανα παρέα και από ένας άριστος µαθητής έγινα µέτριος. Οι γονείς µου προσπαθούν να µε βοηθήσουν γιατί λένε ότι είµαι ένα καλό παιδί και καλός µαθητής κι ότι θα πρέπει να δείξω τις δυνατότητες που έχω κι ότι αυτό που έχει γίνει µέχρι τώρα ήταν µια άσχηµη περίοδος που πρέπει να την αφήσω στην άκρη. ∆εν είµαι κακό παιδί, αλλά το άσχηµο που έχω είναι ότι παρασύροµαι εύκολα και γι αυτό έχω φτάσει σε αυτό το σηµείο. Ίσως αυτό είναι ένα από τα ελαττώµατα που έχω και µε έχει οδηγήσει εδώ. Ένα ακόµα ελάττωµά µου είναι ότι µερικές φορές γίνοµαι νευρικός και ξεσπάω στους άλλους και πιο πολύ στον αδερφό µου χωρίς κάποια αιτία. Ίσως τελικά στο σχολείο που είµαι τώρα να έχω δώσει µια διαφορετική εικόνα για µένα σε σχέση µε αυτό που είµαι. Όµως προσπαθώ σιγά σιγά και µε τη βοήθεια της οικογένειας µου, την αγάπη τους και κάποια καλά λόγια της κ. Σοφοκλέους ότι έχω πολλές δυνατότητες να γίνω καλός µαθητής. Προσπαθώ να αλλάξω, να γίνω το παιδί το ευγενικό, το σεβαστικό προς τους άλλους και όλοι να λένε για µένα τα καλύτερα λόγια.

Πρέπει να προσπαθήσω να κάνω µια καινούρια αρχή για να αποδείξω πρώτα στον εαυτό µου και µετά στους γονείς µου και στους καθηγητές µου ότι οι δυνατότητες που έχω είναι πιο πολλές από αυτές που δείχνω, κι όλα αυτά µε κάνανε να καταλάβω πόσο µε αγαπάνε και νοιάζονται οι γονείς µου για µένα. Γ.Μ.


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 2

Σ ΕΛΙ∆ Α 35

Ελεύθερη ώρα Αναρωτηθήκατε ποτέ; Γιατί ο κρόκος του σφιχτού αβγού µπορεί να πρασινίσει; Το πρασίνισµα γύρω από τον κρόκο του σφιχτού αβγού είναι θειικός σίδηρος, ο οποίος παράγεται από τη χηµική αντίδραση ανάµεσα στο σίδηρο που περιέχει ο κρόκος και στα θειούχα άλατα που περιέχει το ασπράδι -γι' αυτό το πρασίνισµα εµφανίζεται ακριβώς στην επιφάνεια της επαφής τους. Ο σίδηρος συνδέεται µε µια πρωτεΐνη του κρόκου, τη φωσβιτίνη. Τα µόρια της πρωτεΐνης αποτελούνται από µακριές αλυσίδες αµινοξέων, και στα ωµά αβγά έχουν ειδικές µορφές ώστε να µπορούν ν' ανταποκρίνονται στο ρόλο που πρέπει να επιτελέσουν (την ανάπτυξη του νεοσσού).

Αν βράσουµε ένα αβγό, αυτές οι πρωτεΐνες εν µέρει επιµηκύνονται. Αυτός είναι ο λόγος που ο σίδηρος "ξεκολλάει" από τη φωσβιτίνη. Τα θειούχα άλατα είναι επίσης συνδεδεµένα µε πρωτεΐνες, οι οποίες στο βράσιµο ανοίγουν, προσδίδοντας χαρακτηριστική οσµή στο βρασµένο αβγό. Γιατί όµως το πρασίνισµα δεν εµφανίζεται σε όλα τα αβγά; Γιατί για να ελευθερωθούν ο σίδηρος και τα θειούχα άλατα, τα αβγά πρέπει να βράσουν περισσότερο από το συνηθισµένο.

Πώς γίνεται το µαλλί της γριάς; Για να φτιάξει κάποιος "µαλλί της γριάς" (το γνωστό λευκό ή χρωµατιστό συννεφάκι που τυλίγεται γύρω από ένα καλαµάκι) χρησιµοποιεί κανονική ζάχαρη σε κόκκους, δηλαδή κρυσταλλική ζάχαρη. Κατόπιν χύνει µια µικρή ποσότητα ζάχαρης σε µια µεταλλική γαβάθα που έχει ζεσταθεί οµοιόµορφα και στροβιλίζεται µε σταθερή ταχύτητα. Η θερµότητα προκαλεί αλλαγή στους κρυστάλλους της ζάχαρης, που χάνουν τη συνήθη δοµή τους. Μετά από λίγο, σε θερµοκρασία 100-120 βαθµούς Κελσίου -ανάλογα µε το βαθµό υγρασίας του περιβάλλοντος-, η ζάχαρη γίνεται µια άµορφη µάζα. Αυτή είναι η πρώτη µόνο φάση της µεταµόρφωσης. Αν η θερµοκρασία αυξηθεί περισσότερο η ζάχαρη θα γίνει καραµέλα, που όταν κρυώσει θα µοιάζει µε γυαλί. Όµως χάρη στη φυγόκεντρο δύναµη του στροβιλίσµατος της µηχανής, η ζάχαρη µετατρέπεται από άµορφη µάζα σε νήµα. ∆ηµιουργείται έτσι ένα ελαφρύ στρώµα που µοιάζει µε µούσι και εφαρµόζει στα τοιχώµατα του µετάλλου. Αυτό το ελαφρύ υλικό -που αποτελείται κατά 98% από αέρα- δεν είναι καθόλου σταθερό και τυλίγεται γύρω από το µπαστουνάκι. Πάντως στη ζαχαροπλαστική δεν υπάρχει "µαλλί της γριάς", ούτε ζάχαρη που "γνέθεται". Υπάρχει µόνο καραµέλα, ζάχαρη που έχει απλώς ζεσταθεί κι αφού κρυώσει, πλάθεται σε σειρές σαν νήµατα µε τη βοήθεια χτενών ή κουταλιών. Χρησιµοποιείται για τις γαρνιτούρες και µπορεί, σε αντίθεση µε το "µαλλί της γριάς", να διατηρηθεί. Τα ζώα διαθέτουν αίσθηση του ρυθµού; Πολλά από τα ζώα παράγουν κανονικούς ήχους ή κινήσεις ως µέρος της επικοινωνίας τους ή του ζευγαρώµατος, όµως αυτές είναι στην πλειονότητά τους συµπεριφορές που δεν έχουν γνήσιο ρυθµό. Παρόλα αυτά η διάσηµη Ταϊλανδέζικη Ορχήστρα Ελεφάντων αποδεικνύει ότι οι ελέφαντες µπορούν να εκπαιδευτούν, ώστε να χτυπούν διαφορετικούς ρυθµούς κρουστών χωρίς εξωτερική συγχρονιστική καθοδήγηση. Έτσι ορισµένα ζώα έχουν µια εγγενή αίσθηση του ρυθµού ή µπορούν να την αποκτήσουν µε την εξάσκηση.


Σ ΕΛΙ∆ Α 36

Ανέκδοτα Μία συγκριτική µελέτη της συµπεριφοράς ανδρών-γυναικών στο σούπερ-µάρκετ. ΓΥΝΑΙΚΕΣ 1. Προσπαθούν να παρκάρουν. 2. Παίρνουν ένα καροτσάκι. 3. Tο γεµίζουν µε χρήσιµα πράγµατα σε χρόνο ρεκόρ. 4. Βάζουν τα ψώνια στις σακούλες µε απόλυτα λογικό τρόπο (ό,τι είναι για το ψυγείο σε µία σακούλα, τα λαχανικά σε άλλη κλπ) 5. Πληρώνουν. 6. Γυρίζουν στο σπίτι. 7. Αδειάζουν τις σακούλες και τακτοποιούν τα ψώνια. ΑΝΤΡΕΣ

1. 2. 3. 4. 5. 6.

Παρκάρουν.

Μπαίνουν στο σούπερ-µάρκετ... Ξαναβγαίνουν για να πάρουν καροτσάκι. Αντιλαµβάνονται ότι δεν έχουν κέρµα. Πηγαίνουν στο περίπτερο να κάνουν ψιλά. Βρίσκουν ευκαιρία και διαβάζουν την "sportime" (σε σπάνιες κλινικές περιπτώσεις την ηµερησία και τον επενδυτή). 7. Παίρνουν το καροτσάκι.

8. Κάνουν όλες τις πιθανές διαδροµές στο σούπερ-µάρκετ (κατά µήκος, κατά πλάτος και διαγώνια) 9. Τελικά αγοράζουν ένα ζευγάρι κάλτσες, 2 κατεψυγµένες πίτσες, φιστίκια, λουκάνικα, µπύρες και ένα κόµικς. 10. ∆εν ασχολούνται µε άχρηστα πράγµατα όπως βούτυρο, γάλα, γιαούρτι, απορρυπαντικό και λοιπές αηδίες. 11. Πηγαίνουν στο ταµείο µε την πιο ξανθιά και ......εννοείται πιο αργή ταµία. 12. Βάζουν στη σακούλα τις πίτσες µαζί µε τις κάλτσες και το κόµικ. 13. Γυρίζουν σπίτι. 14. Βάζουν τις σακούλες σ' ένα τραπέζι (ίσως πάλι νοµίζουν ότι τα ψώνια θα βαρεθούν και θα βγουν µόνα τους). 15. Βάζουν όµως τις µπύρες στο ψυγείο (µα για τι τους περάσατε... για άσχετους;) 16. Την πέφτουν στον καναπέ µε το κόµικς και τα φιστίκια και περιµένουν να κρυώσουν οι µπύρες.

Γρίφοι 1.

Έχω ένα µπουκέτο µε λουλούδια. Όλα τα λουλούδια είναι τριαντάφυλλα εκτός από δύο, όλα είναι γαρίφαλα εκτός από δύο και όλα είναι µαργαρίτες εκτός από δύο. Πόσα λουλούδια απ' το κάθε είδος έχει το µπουκέτο;

2.

Ένας τοξότης έχει ένα τόξο και εξήντα βέλη. Αν ρίξει το πρώτο του βέλος στις 12:00 το µεσηµέρι και συνεχίσει να ρίχνει ένα βέλος κάθε λεπτό, τι ώρα θα του τελειώσουν τα βέλη;

3.

Μια αγελάδα κάνει 4 βήµατα βόρεια, 4 βήµατα νότια, 4 βήµατα ανατολικά και 4 βήµατα δυτικά. Προς τα πού κοιτάει η ουρά της;

Προς τα κάτω!

3.

Στις 12:59

2.

Ένα τριαντάφυλλο, ένα γαρίφαλο και µία µαργαρίτα. Υπάρχει και µια δεύτερη, λιγότερο κοµψή λύση: ∆ύο τουλίπες.

1.


ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2009-2010 Τ ΕΥΧΟ Σ 2

Σ ΕΛΙ∆ Α 37

Sudoku Σκοπός του παιχνιδιού είναι να γεµίσετε τα άδεια τετράγωνα έτσι ώστε κάθε σειρά, κάθε στήλη και κάθε 3Χ3 κουτί να περιέχει τους αριθµούς 1 εως 9 και...αυτό ήταν! ∆εν εµπλέκει µαθηµατικά. Το πλέγµα έχει αριθµούς. Το puzzle το λύνεις µε συλλογισµό και λογική. Είναι διασκεδαστικό . Είναι προκλητικό . Είναι εθιστικό ! Ο χρόνος για τη λύση είναι συνήθως 10 µε 30 λεπτά ανάλογα την ικανότητα και την εµπειρία του καθενός. Ο σκοπός του puzzle είναι να εισάγεις έναν αριθµό από το 1 εως το 9 σε κάθε τετράγωνο πιο συχνά 9Χ9 το οποίο αποτελείται από 9 3Χ3 κουτιά Α. Αυτές είναι οι στήλες και τα 9 τετράγωνα πρέπει να συµπληρωθούν µε τους 9 αριθµούς χωρίς όµως να επαναλαµβάνεται κάποιος από αυτούς. Β. Αυτές είναι οι σειρές και όπως και στις στήλες και οι 9 αριθµοί πρέπει να µπουν σε κάθε τετράγωνο χωρίς να επαναλαµβάνονται. C . Αυτό το τετράγωνο είναι το κουτί. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και σε αυτό και οι 9 αριθµοί χωρίς επανάληψη. Μερικά τετράγωνα περιέχουν αριθµούς, «γνωστοί αριθµοί» . Σκοπός είναι να συµπληρωθούν τα άδεια τετράγωνα, ένας αριθµός σε κάθε τετράγωνο, έτσι ώστε κάθε στήλη, κάθε σειρά και κάθε κουτί να περιέχει τους αριθµούς από το 1 εως το 9 µόνο µία φορά. Κάθε αριθµός έχει µία µόνο σωστή θέση, εµφανίζεται δηλαδή µόνο µια φορά σε κάθε στήλη, σε κάθε γραµµή και σε κάθε κουτί, εξ ού και το όνοµα του πάζλ «µοναδικοί αριθµοί».


Συντακτική Οµάδα

2ο Γυµνάσιο Ζεφυρίου Παπαναστασίου 16 13461— Ζεφύρι Αττική Τηλέφωνο: 210-2323303 Φαξ: 210-2323303 Ηλεκτρονικό ταχυδροµείο: mail@2gym-zefyr.att.sch.gr

Εξώφυλλο: Γ. Ισαριώτου Το άρθρο του µήνα: Ν. Σιαχούλη, Τ. Μαρµάρου, Σ. Ιωάννου, Μ. Κώστα Σ. ∆εληγιαννίδου, Μ. Καραµολέγκου, Ε. Καστρίτση, Κ. Κοκκάκης, Περιβάλλον: Μ. Κώστα, Χ. Καρατζιάς

Επισκεφτείτε µας στο διαδίκτυο http://2gym-zefyr.att.sch.gr

Το χαµόγελο του παιδιού: Τ. Θεοδωρόπουλος, Φ. Μυτάκη, Τ. Πανταζής, Ε. Σούφλα, Λ. Τσαµίλης, Σ. ∆εληγιαννίδου, Α. Ζιώγας Τεχνολογία / ∆ιαδίκτυο: Ν. Γαλιατσάτος, Λ. Τσαµίλης, Π. Στυλιανός Μουσική: Σ. Ιωάννου, Ε. Καστρίτση

Υπεύθυνοι καθηγητές: Αθανάσιος Ι. Τσαγκατάκης (ΠΕ19) Ιωάννα Σπυροπούλου (ΠΕ02)

Βιβλιοπροτάσεις:Μ. Κώστα, Α. Κοκκίνης Τέχνες / Πολιτισµός: Τ. Θεοδωρόπουλος Πορτραίτα: Ν. Σιαχούλη, Μ. Κώστα Ελεύθερη ώρα: Κ. Κεριµάι, Σ. ∆εληγιαννίδου, Μ. Κώστα

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ—ΠΗΓΕΣ Το άρθρο του µήνα

Μουσική

• www.saferinternet.gr

• www.gointhrough.com/

www.kathimerini.gr

• stixoi.info

www.connection.gr

Τέχνες / Πολιτισµός

• www.apogevmatini.gr

• www.yanniskontos.com

• www.aggelioforos.gr

• www.esoft.gr

• Www.wikipedia.com Περιβάλλον • www.zougla.gr • www.ert.gr/nature/ •

www.econews.gr/

Το χαµόγελο του παιδιού • www.xamogelo.gr/ Τεχνολογία / ∆ιαδίκτυο • www.kgadgets.gr/ • www.e-gadgets.gr • t3mag.gr/ • www.ikariam.gr

Πορτραίτα • el.wikipedia.org/wiki/Βενιζέλος • Καθηµερινή Ελεύθερη ώρα • www.focusmag.gr • www.jokes.gr • www.ageladeros.gr • www.mrfun.gr


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.